ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Υγεία για όλους μας ...Παρασκευή 12/11/ Νοέμβριος 2010 *

Υγεία για όλους μας ... Νοέμβριος Παρασκευή 12/11 / 2010 :
~**
~** ~** Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΕΤΑΓΜΑ :
Photobucket
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/10/30102010.html , Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΜΑΣ … ΕΔΩ… ΒΙΝΤΕΟ 1 … 30/10/2010 , Γνωστοί και φίλοι> .-
http://www.youtube.com/watch?v=ujPflsOkKhI , TA VIDEO MAS !
** http://palioahrista.blogspot.com/ ΦΛΟΓΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ !

~**Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010,
Το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (Streptococcus pneumoniae), γνωστό και ως πνευμονιόκοκκος, αποτελεί σημαντικό μικροβιακό αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Αυτό το παθογόνο βακτήριο, που επηρεάζει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου και ασθένειας παγκοσμίως. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν τα βρέφη κάτω των 2 ετών που παρουσιάζουν και τα υψηλότερα ποσοστά διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου.
Ομάδες υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκική πνευμονία θεωρούνται επίσης και οι ενήλικες άνω των 50 ετών με νοσήματα, όπως καρδιακή νόσο, διαβήτη, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, και ο συνολικός πληθυσμός άνω των 65 ετών.
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής παιδιατρικής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής εταιρείας, Α. Κωνσταντόπουλος, ένα εκατομμύριο παιδιά θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ετησίως, αν είχαν εφαρμοστεί σωστά προγράμματα πρόληψης σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι η εξέλιξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας οδήγησε στην ανακάλυψη και παραγωγή νέας γενιάς εμβολίων, που έχουν χαμηλό επίπεδο αντιδραστικότητας και υψηλά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.«Με την έναρξη των εμβολιασμών από τον 4ο μήνα της ζωής ενός παιδιού αυτό αποκτά αρκετά νωρίς υψηλό επίπεδο προστατευτικών αντισωμάτων» τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι ένα σημαντικό όπλο που προστέθηκε στη φαρέτρα της επιστήμης είναι το νέο δεκατριδύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, το οποίο μετά την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και αποζημιώνεται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.-

~** Η γλώσσα του σώματος
Μια σφιχτή χειραψία δημιουργεί την αίσθηση φιλικού και εγκάρδιου ανθρώπου. Αν κάποιος έχει τα χέρια του σταυρωμένα μπροστά από τον κορμό του σώματός του, ο συνομιλητής του νομίζει πως νιώθει ότι απειλείται και παίρνει αμυντική στάση. Όταν καλύπτει με το χέρι του το στόμα ή δένει σφιχτά τα χέρια του, πιθανόν να θεωρηθεί ανήσυχος.
Η γλώσσα του σώματος λέει πιο πολλά από τα λόγια υποστηρίζουν οι ειδικοί. Από τις κινήσεις του σώματος, τον τρόπο που στέκεται κανείς στον χώρο, ακόμη και τον τρόπο που χαιρετά κάποιον, μπορεί να μεταδοθούν μηνύματα που πιθανόν διστάζει ή δεν επιθυμεί να εκφράσει κάποιος λεκτικά.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως οι περισσότεροι άνθρωποι σχηματίζουν άποψη για κάποιον που γνωρίζουν για πρώτη φορά πριν μιλήσουν μαζί του. Σύμφωνα με τον επικοινωνιολόγο κ. Θανάση Παπαμιχαήλ, «έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 55% των μηνυμάτων που θέλουμε να στείλουμε στους γύρω μας μεταβιβάζεται διαμέσου του προσώπου και της στάσης του σώματος, το 38% από τον τόνο της φωνής μας και μόλις το 7% από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε».
Ο κ. Παπαμιχαήλ προσθέτει, δε, ότι «η λεγόμενη τέχνη της σιωπηρής επικοινωνίας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που της αποδίδεται». Η αιτία είναι πως «είναι πολύ πιο σαφής από τον λόγο. Δηλαδή, ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα μέσω αυτής να περάσει πολύ περισσότερα μηνύματα και να μεταφέρει τη συναισθηματική του κατάσταση πολύ πιο ξεκάθαρα».
Η Βρετανίδα φιλόσοφος και συγγραφέας Sadie Ρlant, η οποία δίδασκε για χρόνια στα Πανεπιστήμια του Βirmingham και του Warwick στη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποίησε για λογαριασμό γνωστής εταιρείας κινητών τηλεφώνων, κοινωνιολογική έρευνα, με σκοπό να ανακαλύψει τον αντίκτυπο που έχει η χρήση των κινητών τηλεφώνων στην κοινωνικότητα και την προσωπικότητα των ανθρώπων. Βάση της μελέτης ήταν η γλώσσα του σώματος και το κύριο συμπέρασμα ήταν πως όσοι τηλεφωνούν σε δημόσιους χώρους υιοθετούν δύο βασικές στάσεις σώματος που αποκαλύπτουν στοιχεία του χαρακτήρα τους: τη στάση «Speakeasy» (ξένοιαστη) και τη «Spacemaker» (αυτός που δημιουργεί τον προσωπικό του χώρο). Στη στάση «Speakeasy» (ξένοιαστη), το άτομο ρίχνει τα χέρια πίσω από το σώμα του και ανασηκώνει τον λαιμό του, υποδηλώνοντας ότι κανένα ερέθισμα από τον εξωτερικό κόσμο δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του, φανερώνοντας έτσι εξωστρεφή χαρακτήρα. Στη στάση «Spacemaker» (αυτός που δημιουργεί τον προσωπικό του χώρο), το κεφάλι γέρνει προς τα κάτω και πλησιάζει στο κινητό, ενώ κάποιες φορές και το σώμα ακολουθεί την κλίση του κεφαλιού. Στόχος της στάσης, που φανερώνει εσωστρεφή χαρακτήρα, είναι να εμποδίσει οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα.
Πηγή: http://www.ygeia.tanea.gr/ .-

~** Οι φυτικές ίνες προστατεύουν από άσθμα και αρθρίτιδα

Αυστραλοί ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών, εάν θέλουμε να αποφύγουμε νοσήματα, όπως το άσθμα και η αρθρίτιδα. Όπως εξηγούν, όταν οι φυτικές ίνες φθάνουν στο έντερο, μετατρέπονται από τα βακτήρια που αυτό περιέχει σε λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι καταπραΰνουν μερικές από τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Ένα νέο μόριο που ανακάλυψαν ενώνεται με αυτά τα λιπαρά οξέα και δρα ως αντιφλεγμονώδης ουσία σε όλο το σώμα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Κατά τον δρα Τσαρλς ΜακΚέι, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, αν βάλουμε στη ζωή μας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και μη επεξεργασμένα δημητριακά (όπως το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, το καφέ ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης), μπορεί να προστατευθούμε από νοσήματα όπως το άσθμα και η αρθρίτιδα.-

~** Ψάχνοντας τη λύση στην αϋπνία
Γερμανική γαλακτοβιομηχανία δίνει τη λύση σε όσους πάσχουν από διαταραχές ύπνου βγάζοντας στην αγορά έναν νέο τύπο γάλακτος.
Το μυστικό του γάλακτος-φαρμάκου είναι ότι αρμέγεται από αγελάδες τη νύχτα.
Το βιολογικό ρολόι όλων των θηλαστικών ρυθμίζεται από μία ορμόνη που λέγεται μελατονίνη και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αγελάδες την παράγουν τη νύχτα.«Αρκετός φωτισμός τη μέρα και χαμηλός τη νύχτα είναι οι κατάλληλες συνθήκες για τις αγελάδες» δηλώνει στη Guardian ο διευθυντής της γαλακτοβιομηχανίας Milchkristalle Τόνι Γκαν. Εάν αυτές οι συνθήκες δεν τηρούνται, οι αγελάδες παθαίνουν σύγχυση και δίνουν γάλα χαμηλό σε μελατονίνη. Εκτός από το γάλα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει και σκόνη, η οποία μπορεί να προστεθεί σε κάθε ρόφημα και να καταναλωθεί πριν από τον ύπνο.
Πολλοί, βέβαια, είναι αυτοί που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της σκόνης, αφού επισημαίνουν ότι, για να καταπολεμηθούν οι διαταραχές ύπνου, χρειάζεται κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων.Η γερμανική οργάνωση προστασίας καταναλωτών «Esowatch» προειδοποιεί πως η σκόνη περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα μελατονίνης, σε σχέση με τα ειδικά χάπια που κυκλοφορούν στην αγορά για την καταπολέμηση της αϋπνίας.-

~** Στο μικροσκόπιο νεά εμβόλια για πνευμονία και μηνιγγίτιδα
Ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο για την πνευμονία και τη μηνιγγίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί στο μέλλον χάρη σε μια νέα ανακάλυψη ερευνητών στη Βρετανία και την Ιρλανδία.Οι επιστήμονες εντόπισαν έναν νέο τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός ενεργοποιείται, για να καταπολεμήσει με φυσικό τρόπο το επικίνδυνο βακτήριο του πνευμονιόκοκκου.Οι ερευνητές Αράς Καδίογλου του Πανεπιστημίου του Λέστερ και Εντ Λαβέλ του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens», έκαναν λόγο για «πρόοδο στην κατανόηση» του πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στη μόλυνση που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκος), ο οποίος ευθύνεται για πολλά περιστατικά πνευμονίας και μηνιγγίτιδας.Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα και εμβόλια που θα «πυροδοτούν» την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σήμερα, τα εμβόλια κατά των βακτηρίων για αυτές τις παθήσεις προστατεύουν μόνο επτά διαφορετικά στελέχη του πνευμονιόκοκκου. Η νέα επιστημονική ανακάλυψη, όμως, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική εναντίον και των 92 στελεχών που υπάρχουν συνολικά.Οι ερευνητές εξήγησαν ότι μια τοξίνη (πνευμολυσίνη) στα βακτήρια ωφελεί τον οργανισμό, επειδή ενεργοποιεί τις φυσικές άμυνές του.
Η τοξίνη αυτή συγκεκριμένα «πυροδοτεί» μια ομάδα πρωτεϊνών που παρέχουν προστασία από τις μολύνσεις. «Το ιερό δισκοπότηρο θα είναι να βρούμε ένα εμβόλιο εναντίον όλων των στελεχών» δήλωσε ο κ. Καδίογλου.
Η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα σκοτώνουν πάνω από ένα εκατομμύρια μωρά και παιδιά παγκοσμίως κάθε χρόνο, αλλά και αρκετούς ηλικιωμένους.-

~**Η ακμή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας
Σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, οι νέοι που έχουν έντονα σημάδια ακμής στο πρόσωπό τους θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά από ειδικό, καθώς εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.
Η έρευνα εκτιμά επίσης ότι υπάρχει περίπτωση ο κίνδυνος αυτοκτονιών σε μερικές μόνο περιπτώσεις να αυξάνεται από τη λήψη φαρμάκων κατά της ακμής. Η δερματική πάθηση ταλαιπωρεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, οκτώ στους δέκα εφήβους. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις παραμορφώνουν το πρόσωπο των νέων, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν πολύ έντονα αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους.Οι ερευνητές του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Καρολίνσκα, υπό τον Άντερς Σάντστρομ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέφεραν ότι φάρμακα, όπως το Roaccutane (isotretinoin), που χορηγούνται για την ακμή, μειώνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε μερικούς νέους, καθώς βελτιώνουν την εμφάνισή τους.
Όμως, σε λίγους ευαίσθητους νέους μπορεί να φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, ενισχύοντας την τάση αυτοκτονίας.Μια καναδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ψυχιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Psychiatry» το 2008, βρήκε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Από την άλλη, μια φετινή νορβηγική μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων διπλασιάζονται ή και τριπλασιάζονται ούτως ή άλλως στους νέους με την πιο σοβαρή ακμή, δείχνοντας έτσι ότι το φάρμακο μάλλον δεν σχετίζεται.-

~** Προσοχή! Η ανορεξία «χτυπά» από την ηλικία των δέκα
Σοκ προκαλούν νέες έρευνες που αποδεικνύουν ότι η νευρική ανορεξία «χτυπά» από την ηλικία των μόλις 10 ετών
. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς, καθώς, όπως φαίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα ξεκινάει από το σπίτι, προτού καλά καλά τα παιδιά κλείσουν τα δέκα τους χρόνια. Αν και μία στις τρεις ανορεξικές έφηβες - αφού η ανορεξία «πλήττει κυρίως τα κορίτσια»- υποστηρίζει πως αιτία για το διατροφικό της πρόβλημα αποτελούν τα λανθασμένα πρότυπα για το τέλειο σώμα, το υπόλοιπο ποσοστό οδηγείται στην ανορεξία ή τη βουλιμία, επειδή αντιμετωπίζει διαφορετικής φύσης ψυχολογικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήγαγε το βρετανικό τμήμα της οργάνωσης «Overeaters Anonymous», αποδείχθηκε ότι το 53% των περιπτώσεων άρχισε να αναπτύσσει διατροφικό πρόβλημα από τα δέκα του χρόνια ή και σε μικρότερη ηλικία. Mόνο το 29% των συμμετεχόντων απάντησε ότι η μάχη του με την ανορεξία ξεκίνησε κατά την εφηβεία, δηλαδή μεταξύ έντεκα και δεκαπέντε ετών. Οι υπόλοιποι παρουσίασαν πρόβλημα σε μεγαλύτερη ηλικία.Το πιο ανησυχητικό σημείο της έρευνας είναι ότι η βασικότερη αιτία του προβλήματος δεν είναι η «σωστή εικόνα» και πώς αυτή προβάλλεται από τον χώρο του θεάματος. Το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών ανέπτυξε το πρόβλημα ύστερα από κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή του. Όσες ξεκίνησαν, λοιπόν, από την ηλικία των επτά, για παράδειγμα, να πάσχουν από ανορεξία, υποστηρίζουν ότι αφορμή στάθηκε το διαζύγιο των γονιών τους ή η απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου.
Τέλος, υπάρχουν και τα παιδιά που αποκτούν διατροφικές ανησυχίες εξαιτίας χαμηλής αυτοεκτίμησης ή γενικότερα της πίεσης που νιώθουν από το ευρύτερο περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή!Πηγή: http://www.madata.gr/ .-

~** Ένα στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα
Ένα στα 10 μωρά που έρχονται κάθε χρόνο στον κόσμο (περίπου 13 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη), γεννιέται πρόωρα
.
Ενώ περίπου ένα στα 13 χάνει τη ζωή του λόγω της προωρότητας, αναφέρει ο αμερικανικός οργανισμός για την υγεία των παιδιών «Μarch of Dimes». Οι περισσότερες πρόωρες γεννήσεις και θάνατοι καταγράφονται σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Σύμφωνα, όμως, με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, πολλές πρόωρες γεννήσεις σημειώνονται και στις εύπορες χώρες της Δύσης, εξαιτίας παραγόντων όπως η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα, αλλά και η επιλογή της ημερομηνίας γέννησης του μωρού!Βάσει της εν λόγω έκθεσης, πρόωρο είναι όποιο μωρό γεννιέται πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης. Στα εύπορα κράτη υπάρχει ποσοστό μωρών που γεννιέται και πριν από την 32η, με αποτέλεσμα αυτά να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου και προβλημάτων υγείας για όλη τους τη ζωή.-

~**Τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα προκαλούν παχυσαρκία
Συχνές ψυχικές διαταραχές, όπως η μελαγχολία και η κατάθλιψη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας.
Μάλιστα, άτομα που βιώνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια καταθλιπτικής διάθεσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
Βρετανοί ειδικοί επιστήμονες συνυπολόγισαν το βάρος, το ύψος και τις ψυχικές διαταραχές 4.500 εθελοντών.
Οι μετρήσεις έδειξαν ότι όσοι έπασχαν από συχνές διαταραχές της ψυχικής υγείας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.
«Στον αντίποδα προηγούμενων μελετών, αυτή η νέα μελέτη μάς δίνει κάποια στοιχεία που συνδέουν την παχυσαρκία με απλές ψυχικές διαταραχές σε ανθρώπους που δεν προϋπήρχε ψυχική νόσος» σχολιάζει η Μίκα Κίβιμαν από το UniversityCollege του Λονδίνου.-

~** Τα περιττά κιλά μειώνουν την ικανότητα αντίληψης
Οι ηλικιωμένες γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν το πνεύμα τους σε εγρήγορση θα πρέπει να προσέχουν το βάρος τους, αφού, σύμφωνα με μελέτη, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ περιττών κιλών και μειωμένης δραστηριότητας του εγκεφάλου.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η δρ Ντιάνα Κέρβιν από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο χρησιμοποίησε στοιχεία από την ειδική διαρκή μελέτη για τη νοσηρότητα και την θνησιμότητα των ηλικιωμένων Αμερικανίδων «Women's Health Initiative».
Η Κέρβιν συνέκρινε τον ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) με τα αποτελέσματα τεστ πνευματικής οξυδέρκειας.
Στο τεστ συμμετείχαν 8.745 γυναίκες 65-79 ετών και ειδικοί εξέτασαν τις ικανότητες της μνήμης, τη γραφής, του προσανατολισμού καθώς και την κριτική ικανότητα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε μονάδα αύξησης του ΔΜΣ σήμαινε και χαμηλότερο αποτέλεσμα στο τεστ μνήμης κατά μία μονάδα.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society.-

~** Τα κινητά είναι πιο βρόμικα από την τουαλέτα
Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, ένα κινητό τηλέφωνο έχει 18 φορές περισσότερα μικρόβια απ' όσα έχει το καζανάκι της τουαλέτας.
Ερευνητές της οργάνωσης προστασίας καταναλωτών «Which?» ανέλυσαν δείγμα από 30 κινητά τηλέφωνα και ανακάλυψαν ότι περίπου ένα στα τέσσερα ήταν τόσο βρόμικο, ώστε είχε δεκαπλάσια ποσότητα ολικών βακτηρίων (TVC) σε σχέση με τον αποδεκτό όριο.
Ο ειδικός σε θέματα υγιεινής Τζιμ Φράνσις, που ήταν υπεύθυνος για τις δοκιμές, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των κινητών.
«Οι άνθρωποι θεωρούν τα καζανάκια στις τουαλέτες ως κάτι βρόμικο, όμως αυτά έχουν λιγότερα βακτήρια από τα τηλέφωνά τους» δήλωσε η ερευνήτρια Σέρι Σταναγουέι.
Σε προηγούμενη έρευνά της, η ίδια οργάνωση είχε διαπιστώσει ότι μερικά πληκτρολόγια ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν περισσότερα επιβλαβή βακτήρια και από το καπάκι της λεκάνης.
Οι ερευνητές, ωστόσο, επεσήμαναν ότι τα περισσότερα μικρόβια των κινητών δεν μπορούν να προκαλέσουν κάποια άμεση ασθένεια.

~** Προβιοτικά κατά της πιτυρίδας
Ένα καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής σπάει τον φαύλο κύκλο της δημιουργίας πιτυρίδας στο τριχωτό της κεφαλής.
Η πιτυρίδα είναι ένα ενοχλητικό και συνηθισμένο πρόβλημα, που προσβάλλει μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού, ενώ αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και προσβάλλει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 2 άνδρες.
Σημειώνεται ότι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι ο 4ος πιο συχνός λόγος επίσκεψης σε δερματολόγους.
Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ο David Philippe, ο Ph-D, ο Senior Research Scientist (επικεφαλής επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών της NESTLE) και η Ελίνα Παπαδημητράκη, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την παρουσίαση του προβιοτικού ST11, που δρα σε βάθος και με φυσικό τρόπο ενάντια στην πιτυρίδα.
Το προβιοτικό στέλεχος ST11 είναι ένα ειδικό στέλεχος προβιοτικών που, όταν λαμβάνεται από το στόμα, βελτιώνει αποτελεσματικά τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, η αποτελεσματικότητα του προβιοτικού ST11 κατά της εμφάνισης των ερεθισμών, του κνησμού και της πιτυρίδας είναι ολοκληρωμένη.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα του προβιοτικού στην πιτυρίδα, στους ερεθισμούς και τον κνησμό διαρκούν έως και 6 εβδομάδες μετά τη διακοπή της χρήσης του προϊόντος.-

~** Πώς να διώξετε τους εφιάλτες
Οι εφιάλτες, όπως και τα όνειρα, μας «επισκέπτονται» κατά τη διάρκεια του REM (Rapid Eye Movement) ύπνου. REM είναι το στάδιο του ύπνου κατά το οποίο τα μάτια μας κινούνται γρήγορα.
Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 5-10% του πληθυσμού βλέπει άσχημα όνειρα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
Ποια είναι, όμως, η πηγή ενός εφιάλτη; Το να βρει κανείς την αιτία για την οποία ξυπνά κάθε βράδυ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Υπ’ αριθμόν ένα «σύμμαχος» του εφιάλτη είναι το άγχος. Όλοι λίγο πολύ αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που γεννούν στρες στην καθημερινότητά μας και γι’ αυτό άλλωστε δεν υπάρχει και άνθρωπος που να μην έχει δει εφιάλτη έστω και μία φορά στη ζωή του.Ο Ernest Hartmann, ψυχίατρος και γνωστός για την εξειδικευμένη μελέτη του σχετικά με τα όνειρα, πιστεύει πως οι εφιάλτες απλώς μεταφράζουν τους φόβους μας ή άλλα δυσάρεστα συναισθήματα σε δραματοποιημένο πλαίσιο. Κάποια δυσάρεστη εμπειρία του παρελθόντος (μία κλοπή, ένας βιασμός κ.λπ.) «στοιχειώνουν» τον άνθρωπο που τη βίωσε και μεταφέρονται στον ύπνο του.
Επίσης, σωματικοί και οργανικοί παράγοντες μπορεί να κρύβονται πίσω από τις εφιαλτικές εικόνες. Μια φαρμακευτική αγωγή, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει ουσίες που προκαλούν τέτοιες παρενέργειες. Η κατάχρηση αλκοόλ και τα αντικαταθλιπτικά ανήκουν επίσης στους υπαίτιους.
Ακόμη όμως και ο τρόπος που κοιμόμαστε επηρεάζει το «οπτικό περιεχόμενο» του REM ύπνου μας. Αν πιέζετε το πρόσωπό σας στο μαξιλάρι, είναι πολύ πιθανόν να δείτε τον κλασικό εφιάλτη του πνιγμού.Μπορούν να αντιμετωπιστούν οι εφιάλτες;
Αν πρόκειται για τους συνηθισμένους περιστασιακούς εφιάλτες που όλοι βλέπουμε, μάλλον πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία στο καθημερινό άγχος.
Ωστόσο, η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη των ονείρων μάς πληροφορεί πως, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, το 50% όσων βλέπουν συχνά εφιάλτες δεν το θεωρεί πρόβλημα και δηλώνει ότι τους βρίσκει «συναρπαστικούς» ή «αποτέλεσμα του δημιουργικού μυαλού του».Πρόβλημα υπάρχει για όσους έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους και δεν τολμούν να κλείσουν τα μάτια τους, για να μην επιστρέψει εκείνος ο εφιάλτης που δεν αντέχουν να βλέπουν. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να βρεθεί η πηγή του εφιάλτη. Εφόσον με μια ερώτηση στον γιατρό αποκλειστεί η πιθανότητα το πρόβλημα να οφείλεται σε φάρμακα και, αφού ελαττωθεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, απομένει το άτομο να ψάξει τα ψυχολογικά αίτια.Πάντως, η Διεθνής Ένωση για την Μελέτη των ονείρων προτείνει μια μέθοδο «αποευαισθητοποίησης» η οποία ξεκινά με την αντιμετώπιση του εφιάλτη, αφού πρώτα αποβληθεί το έντονο στρες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την καταγραφή του εφιάλτη σε χαρτί ή με την περιγραφή του σε κάποιον φίλο.Στη συνέχεια, αποκωδικοποιείτε το όνειρο και το πλάθετε στη φαντασία σας με το happy end που εσείς επιθυμείτε. Παίζετε «σαν ταινία» τη βελτιωμένη εκδοχή του εφιάλτη στο μυαλό σας, πριν κοιμηθείτε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για αρκετές ημέρες, μέχρι τελικά ο εφιάλτης να υποχωρήσει.Τips για «όνειρα γλυκά»- Όταν ξυπνήσετε αγχωμένοι εξαιτίας ενός εφιάλτη, ετοιμάστε ένα χαλαρωτικό χαμομήλι, το οποίο θα σας βοηθήσει να ξανακοιμηθείτε ήρεμοι.- Το να κοιμάστε αγκαλιά με ένα μαξιλάρι ή ένα λούτρινο ζωάκι μπορεί να βοηθήσει. Οι ειδικοί λένε πως και μόνο στην ιδέα ότι κάτι σας προστατεύει, οι εφιάλτες μπορούν να υποχωρήσουν.- Για τα μικρά παιδιά, οι εφιάλτες αποτελούν συχνό φαινόμενο και οφείλονται στη δυσκολία να αντιμετωπίσουν τα πρώτα πραγματικά άγχη της παιδικής ηλικίας. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να καθησυχάσουν το παιδί τους και να είναι όσο πιο ψύχραιμοι μπορούν, για να του μεταφέρουν την ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας, κάθε φορά που ξυπνά τρομαγμένο.- Μπορείτε να βελτιώσετε τις συνήθειες του ύπνου σας. Το να κοιμάστε φυσιολογικές και σταθερές ώρες μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από όσο νομίζετε.-

~** Η ικανότητα συνεργασίας είναι θέμα γονιδίων
Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η ικανότητα ενός ανθρώπου να συνεργάζεται με άλλους μπορεί να οφείλεται ως ένα βαθμό στα γονίδιά του.Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Τίμοθι Μπέιτς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science», μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.000 διδύμων, αναφορικά με την ικανότητά τους να δημιουργούν ομάδες και να συνεργάζονται αρμονικά με άτομα διαφορετικής φυλής και θρησκείας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν γενετικές επιρροές σε αυτή την ικανότητα, αλλά επεσήμαναν ότι άλλοι παράγοντες (κυρίως πολιτισμικοί και κοινωνικοί) είναι πιο πιθανό να υπερισχύουν.Οι μελέτες διδύμων είναι ένας κλασικός τρόπος να βρεθεί αν υπάρχει γενετικός παράγοντας που επηρεάζει μια ασθένεια ή μια συμπεριφορά.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έρευνα κατέδειξε ότι οι ταυτόσημοι δίδυμοι είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους μη ταυτόσημους, να δώσουν παρόμοια απάντηση στο ερώτημα πώς αισθάνονται σχετικά με τη συνεργασία με διαφορετικούς ανθρώπους.
Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι υπάρχει κάτι στα πρόσθετα γονίδια των διδύμων, το οποίο επηρεάζει την αντίληψή τους για την ομαδική συνεργασία. «Η επιτυχία μιας ομάδας αντανακλά τη γενετική κληρονομιά των μελών της, καθώς και πολιτισμικούς παράγοντες, όπως η κοινότητα στόχων, πεποιθήσεων και παραδόσεων» δήλωσε ο Μπέιτς.-

~** Η άσκηση προστατεύει από τον καρκίνο του ενδομητρίου
Η άσκηση για 150 λεπτά ή περισσότερο, την εβδομάδα, μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με στοιχεία νέας έρευνας.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον Herbert Yu, του Yale School of Public Health στο New Haven, του Κονέκτικατ, συνέκριναν 668 γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου και 665 ίδιας ηλικίας που δεν εμφάνιζαν τη νόσο
.
Οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, το περιβάλλον και τις σωματικές δραστηριότητες ή αναψυχής. Έτσι, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που ασκούνταν για 150 λεπτά ή περισσότερο εβδομαδιαίως είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.
Επίσης, οι γυναίκες που ήταν δραστήριες και είχαν ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) 25 ή χαμηλότερο, παρουσίασαν μείωση, η οποία έφθανε το 73%.
Γυναίκες φυσιολογικού βάρους που δεν ασκούνταν είχαν 55% χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ γυναίκες που ήταν υπέρβαρες και δραστήριες είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 38%.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την έρευνα στον καρκίνο και την πρόληψή του, στη Φιλαδέλφεια. -

~**Τα γαλακτοκομικά αδυνατίζουν
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα τυριά παχαίνουν. Ερευνητές, όμως, από την Αυστραλία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα γαλακτοκομικά τελικά αδυνατίζουν.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα χάνουν περισσότερα κιλά, αναφέρουν Αυστραλοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Curtin University of Technology.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να ακολουθήσουν μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες.
Στο διατροφικό μοντέλο που τους δόθηκε περιλαμβάνονταν σε διάφορες ποσότητες τυρί, γιαούρτι και γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι εθελοντές αύξησαν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από τρεις σε τέσσερις μερίδες έχασαν περισσότερα κιλά, ενώ παράλληλα είχαν χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιγότερο λίπος στην κοιλιά και «σημαντικά λιγότερες» πιθανότητες να εμφανίσουν παθήσεις της καρδιάς και σακχαρώδη διαβήτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, γεγονός που συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, επιταχύνοντας και τον μεταβολισμό του οργανισμού.
Οι επιστήμονες αναφέρουν, ωστόσο, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε αλλά και την περιεκτικότητα των προϊόντων σε λιπαρά.
Η Laura Wyness από το βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής (British Nutrition Foundation) επισημαίνει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, βιταμινών και πρωτεΐνης.
Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι τα τυριά μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, γι' αυτό καλό είναι, πριν αγοράσουμε το προϊόν, να συμβουλευόμαστε την ετικέτα του.
Πηγή: http://www.ygeia.tanea.gr/ .-

~** Συμπτώματα κατάθλιψης εμφανίζουν οι διαβητικοί
Όπως προκύπτει από στοιχεία διαβητολογικών ιατρείων, η κατάθλιψη απειλεί τρεις στους δέκα Έλληνες διαβητικούς.Η απειλή μιας δυσάρεστης επιπλοκής συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση κατάθλιψης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει τον διαβητικό σε κακή ρύθμιση του διαβήτη. Τα παραπάνω ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Ι. Ιωαννίδης και η γενικής γραμματέας Ε. Χατζηαγγελάκη, σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου. Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, οι αιτίες της κατάθλιψης μπορεί να αναζητηθούν και στο γεγονός ότι οι διαβητικοί έρχονται αντιμέτωποι με πολλές κοινωνικές προκαταλήψεις και στιγματισμό.Αναφερόμενοι στο μεγάλο ζήτημα του διαβήτη είπαν ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις πιο «επικίνδυνες» για εξάπλωση του διαβήτη, λόγω του τρόπου ζωής των Ελλήνων.Όπως τόνισαν, πέντε απλά βήματα μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην πρόληψη της νόσου:- Απώλεια 5% - 7% του σωματικού βάρους - 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (δηλαδή μισή ώρα κάθε μέρα) - Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου (ζωικού) λίπους - Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% της κατανάλωσης φυτικών ινών (που μπορεί να επιτευχθεί με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια) και- Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό.Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, μεγάλη μελέτη στη Φινλανδία έδειξε ότι με αυτά τα μέτρα μειώνεται έως και 58% ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών η μείωση του κινδύνου υπερβαίνει το 71%.-

~** Στα χέρια της επιστήμης το «μαλλί της γριάς»
Το γνωστό σε όλους μας γλύκισμα, «μαλλί της γριάς», που ξετρελαίνει για περισσότερο από έναν αιώνα όλα τα μικρά παιδιά, χρησιμοποιείται από επιστήμονες, προκειμένου να αναπτύξουν νέους ανθρώπινους ιστούς.Το «χνουδωτό» αυτό υλικό μπορεί να είναι το κατάλληλο για τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων μέσα σε εργαστήρια ανάπτυξης οστών, δέρματος, μυών ή λίπους, ώστε να γίνει αποκατάσταση ύστερα από μαστεκτομή ή άλλες ανατομικές ελλείψεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η διαδικασία που ακολούθησαν οι ερευνητές λειτουργεί με τον εξής τρόπο: Παίρνουν ένα ξυλάκι με μαλλί της γριάς και το «λούζουν» με ένα ειδικό χημικό υγρό. Αυτό το υγρό «κάθεται» επάνω στα τριχίδια από το «μαλλί της γριάς» και σταθεροποιείται. Κατόπιν, εμβαπτίζουν την μπάλα από το μαλλί της γριάς και το χημικό μέσα σε νερό, με αποτέλεσμα να λιώσει η καραμέλα του γλυκού.
Το αρχικό υλικό που υπήρχε επάνω στο ξυλάκι εξαφανίζεται, αφήνοντας πίσω του ένα δίκτυο λεπτών αγωγών που μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα ενιαίο σύστημα. Έτσι είναι έτοιμο το κυκλοφορικό δίκτυο ενός ανθρώπινου ιστού! Μέχρι στιγμής, οι έρευνες είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, αλλά φαίνονται πολλά υποσχόμενες για τη δημιουργία νέων λειτουργικών ανθρώπινων ιστών για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Soft Matter», από τον Dr Jason Spector που συνεργάζεται με τα νοσοκομεία των Πρεσβυτεριανών της Νέας Υόρκης, το Weill Cornell edical Center της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο Leon Bellan of Cornell.-

~** Επιρρεπείς στην εμφάνιση καρκίνου οι γυναίκες που καπνίζουν
Πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα είναι οι γυναίκες, ενώ, όπως δείχνουν οι έρευνες, εκτιμάται ότι ο αριθμός των καπνιστριών θα αυξηθεί κατά 20% μέσα στα επόμενα χρόνια.Σήμερα, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ενήλικων γυναικών που καπνίζουν ανέρχεται στο 41%. Όπως υποστηρίζουν καθηγητές πνευμονολογίας, το υψηλό αυτό ποσοστό αποδίδεται στο γεγονός ότι στις μέρες μας το κάπνισμα αποτελεί μια νέα μόδα, ενώ παράλληλα οι διαφημιστικές καμπάνιες για τα τσιγάρα απευθύνονται κυρίως στο γυναικείο κοινό.
Το 81% των γυναικών στην Ελλάδα συμφωνεί πως το κάπνισμα είναι μια επιλογή Lifestyle.Οι πνευμονολόγοι προειδοποιούν τις γυναίκες καπνίστριες για κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ο κίνδυνος, δε, αυξάνεται, όταν οι ίδιες κάνουν χρήση αντισυλληπτικών.
Επιπρόσθετα, ο καπνός έχει συνδεθεί με σακχαρώδη διαβήτη καθώς και με προβλήματα γονιμότητας που αφορούν στην αδυναμία της γυναίκας να συλλάβει ή τη δημιουργία προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις ωοθήκες μιας γυναίκας, ενώ η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο δύναται να επηρεάσει καταλυτικά την ανάπτυξη του εμβρύου και ολόκληρη την πορεία του τοκετού.
Η γυναίκα οφείλει να σταματήσει το κάπνισμα πριν από την έναρξη της κύησης, για να μην υπάρξει κίνδυνος αποβολής, πρόωρου τοκετού και άλλων επιπλοκών.Προβλήματα μπορούν να προκληθούν και στις καπνίστριες που περνούν το στάδιο της εμμηνόπαυσης, λόγω της μικρότερης οστικής τους μάζας.
Γυναίκες που καπνίζουν καθημερινά βιώνουν τη μείωση της οστικής τους μάζας 5-10% περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.Τέλος, καπνίστριες όλων των ηλικιών είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, ήπατος και του παχέος εντέρου.-

~** Τι κίνδυνο εγκυμονεί το κρυολόγημα;
Μόνιμη κώφωση μπορεί να προκαλέσει ένα κοινό κρυολόγημα ή η εποχιακή γρίπη. Η κώφωση αυτή σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να αναστραφεί με επιτυχία, εάν αντιμετωπισθεί αμέσως.
Γι' αυτό, εάν νιώσετε μείωση της ακοής ύστερα από ίωση, θα πρέπει να σπεύσετε αμέσως στον γιατρό σας.
«Πολλοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο, από τον ιό της μηνιγγίτιδας και της πολιομυελίτιδας έως εκείνους της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και του έρπητα» εξηγεί ο καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Κανδηλώρος. «Τα μικρόβια δεν προκαλούν αυτή τη βλάβη. Πρόκειται για τη νευροααισθητήρια βαρηκοΐα ή κώφωση, που αφορά στην κεντρική οδό της ακοής – προσβάλλει, δηλαδή, το ακουστικό νεύρο».
Η βαρηκοΐα ή κώφωση λόγω ίωσης είναι αρκετά συχνή και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά. Υπολογίζεται ότι 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο παθαίνουν αιφνίδια νευροαισθητήρια κώφωση, η οποία χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη πτώση της ακοής μέσα σε τρεις ημέρες.
«Η κώφωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως μονόπλευρη, δηλαδή προσβάλλει το ένα αυτί» λέει ο κ. Κανδηλώρος. «Αυτό συμβαίνει, γιατί τα αυτιά είναι δύο ξεχωριστά όργανα, που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ορισμένες φορές, όμως, μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη. Είχαμε πρόσφατα, π.χ. ένα κορίτσι 16 ετών, που κόλλησε μία ίωση στο σχολείο και εμφάνισε κώφωση και στα δύο αυτιά του».
Ποια συμπτώματα πρέπει, λοιπόν, να ανησυχήσουν τον πάσχοντα και να τον κάνουν να επισκεφθεί αμέσως γιατρό;
«H βαρηκοΐα ή η κώφωση από το ένα αυτί, το έντονο βουητό στο αυτί και ίσως και ο ίλιγγος» απαντά ο κ. Κανδηλώρος. «Εάν μάλιστα υπάρχει και το τελευταίο αυτό σύμπτωμα - ο ίλιγγος - η πρόγνωση της κατάστασης είναι πιο κακή, γιατί σημαίνει ότι έχει προσβληθεί όχι μόνο το κοχλιακό νεύρο (που αφορά στην ακοή), αλλά και το αιθουσαίο νεύρο (που αφορά στην ισορροπία)».
Θεραπεία
Η θεραπεία έγκειται σε χορήγηση κορτιζόνης ενδοφλεβίως, αγγειοδιασταλτικών, αντιικών φαρμάκων και βιταμινών. «Στο 50% των περιπτώσεων, η κώφωση είναι αναστρέψιμη» λέει ο κ. Κανδηλώρος. «Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η ανάκτηση της ακοής δεν είναι δυνατή λόγω κυρίως της τοξικότητας του ιού και της βλάβης που έχει προκαλέσει. Και στις περιπτώσεις όμως που μπορεί να διορθωθεί η βλάβη, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα στις πρώτες ημέρες. Εάν παρέλθει ένα τρίμηνο, η κώφωση θα γίνει μόνιμη». Πηγή: http://www.ygeia.tanea.gr/ .-

~** Στατίνες: Aσπίδα για εγκεφαλικά και εµφράγµατα
Οι στατίνες δεν µειώνουν µόνο τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης στο αίµα.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, σε μεγαλύτερες δόσεις, µπορεί να σώσουν ζωές, καθώς παρέχουν σηµαντική προστασία από εµφράγµατα και εγκεφαλικά
. Σύµφωνα µε το πόρισµα βρετανικών και αυστραλιανών ερευνητικών οµάδων από το Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης και του Σίδνεϊ αντίστοιχα, αυξάνοντας τη δόση των στατινών, τα εµφράγµατα και οι θάνατοι µπορεί να μειωθούν έως και 13%.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, συγκρίνοντας µία συνηθισμένη θεραπεία µε στατίνες µε µια πιο «επιθετική» θεραπεία. Προκειµένου µάλιστα να καταλήξουν σε ασφαλές και αξιόπιστο συµπέρασµα, οι ερευνητές επαναξιολόγησαν πλήθος προηγούµενων µελετών πάνω στις στατίνες. Από τις δύο έρευνες προέκυψε, μείωση περίπου 15% στα σοβαρά αγγειακά περιστατικά, ενώ μείωση 13% προέκυψε σε θανάτους από καρδιά και σε εµφράγµατα.
Επίσης, πτώση 19% σημειώθηκε στις επεµβάσεις για καρδιαγγειακά νοσήµατα και 16% στα εγκεφαλικά.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση «Lancet».-

~**

**** ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ :
~** http://kirikio.blogspot.com/ , εδώ http://muviemegavinteo.forumgreek.com/ ,
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2010/10/24102010.html , Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010 Η Ρύπανση και το Αυτοκίνητο 24/10/2010 .-
~ ** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2010/10/o-261092010.html , Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010
O Μητρικός θηλασμός Τρίτη , 26/109/2010
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/10/2010_27.html , Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 Θέματα Υγείας της καθημερινότητας ΟΚΤΏΜΒΡΙΟΣ 2010 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/10/1940-video-27-28102010.html , Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 , ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 σε VIDEO 27 και 28/10/2010 .-
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2010/10/29102010.html , Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010 Οδοιπορικό στο σήμερα ... Παρασκευή 29/10/2010
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/10/3031-10-2010.html , Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010 Διαδρομές στην Ελληνική φύση 30/31-10-2010 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/2010/10/3010200-10-11-2010.html , Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010 , Aθλητικό Σαββατο- Κύριακο 30/10/200 και 31-10-2010 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/11/112010.html , Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010 Θέματα Υγείας 11/2010 και οι φίλοι μας σήμερα .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2010/11/02-11-2010.html , Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010 Ψάχνω ,,, Βρίσκω ...Διαλέγω ....Γράφω...Αντιγράφω... κ. π.α. Τρίτη , 02-11-2010
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2010/11/02-11-2010.html , Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010 Ψάχνω ,,, Βρίσκω ...Διαλέγω ....Γράφω...Αντιγράφω... κ. π.α.Τρίτη , 02-11-2010
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2010/11/03-11-2010.html , Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010 Ψάχνω.... Βρίσκω ...Διαλέγω ....Γράφω...Αντιγράφω... κ. π.α. 03-11-2010 *
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2010/11/04112010.html , Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010 Σημαντικά ....αλλά και Ασήμαντα σήμερα Πέμπτη 04/11/2010 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2010/11/enh-05-11-2010.html , Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010 ENHΜΕΡΩΣΕΙΣ - μας γράφουν ...ξένα και δικά μας .. 05-11-2010
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2010/11/2010.html , Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010 Eικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ Νοέμβριος 2010
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/11/06112010.html , Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010 . Aναδεύοντας την καθημερινότητα κ.α. Σα 06/11/2010 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2010/11/07112010.html , Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010 Αυτοδιοικητικές Εκλογές 07/11/2010 Κυριακή
~** http://snsarfara.blogspot.com/2010/11/08112010.html , Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010 …. Μετά τις περιφερειακές δημοτικές εκλογές Δευ, 08/11/2010 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/2010/11/10-11-2010.html , Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 .. Διαβάζουμε ...Διαλέγουμε .. Βρίσκουμε ...τα Γράφουμε ...από όσα μας Γράφουν 10-11-2010
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2010/11/11112010.html , Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 ΟΜΟΡΦΑ ....ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ... Ψάχνουμε ....Βρίσκουμε ....Γράφουμε Πε 11/11/2010 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2010/11/07-14-112010.html , Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 Οδοιπορικό στις Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Μεσσηνία από 07 στις 14 /11/2010
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/11/2010.html , Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 Υγεία για όλους μας ...Παρασκευή 12/11/ Νοέμβριος 2010 .-

~**



~** Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΕΤΑΓΜΑ :

Photobucket

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2010/10/30102010.html , Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΜΑΣ … ΕΔΩ… ΒΙΝΤΕΟ 1 … 30/10/2010 , Γνωστοί και φίλοι> .-
http://www.youtube.com/watch?v=ujPflsOkKhI , TA VIDEO MAS !

** http://palioahrista.blogspot.com/ ΦΛΟΓΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ !



** Η ΤΕΛΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ !?

~*

~**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου