ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Μιά Τρίτη του Ιούλη 2011

Μιά  Τρίτη  του Ιούλη 2011 :
Τρίτη  19 Ιουλίου  20111 στο αγιάζι της Ενημέρωσης μέ  Ειδήσεις , Σχόλια κ.α. :

~ Φωτογραφία μιάς άποψης της κομώπολης Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας το 2011 ! :

** Συνάντηση Π. Μπεγλίτη με τον Δ. Χριστόφια
~
* Το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στον κυπριακό ελληνισμό, μετέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.
* «Είμαστε δίπλα στον κυπριακό ελληνισμό, πολύ περισσότερο σ' αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και μετά το τραγικό αυτό ατύχημα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
* Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι μετέφερε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στις διπλωματικές και διαπραγματευτικές προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού. Ανέφερε ότι με τον Κύπριο πρόεδρο αντάλλαξαν απόψεις για ένα ευρύτατο πλέγμα θεμάτων, που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, κατ' αρχήν της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της αρμοδιότητάς του.
* Παράλληλα ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ακούσει από τον Κύπριο πρόεδρο την τελευταία αξιολόγηση για τις εξελίξεις στην προσπάθεια για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.
* Επίσης, είπε ότι μίλησαν για μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως είναι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
* Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον πρόεδρο Χριστόφια γιατί, όπως είπε, «μέσα από αυτή τη συνάντηση αναδείχθηκαν όλα τα θέματα και από την πλευρά της Ελλάδας και από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας».
* Ταυτόχρονα ανέφερε ότι «επαναβεβαιώνουμε την απόλυτη αλληλεγγύη, συμπαράταξη και συμπαράσταση ως Ελλάδα, ως ελληνική Κυβέρνηση, ευρύτερα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς». Ο κ. Μπεγλίτης επεσήμανε ότι «έχουμε ανάγκη από την ευρύτερη εθνική ενότητα».
* Έχουμε ανάγκη, ανέφερε, «από συναίνεση και συνεννόηση, από σεβασμό στους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου».
* Επίσης, έκανε λόγο για "φωνές" - τις οποίες ζήσαμε και εμείς στην Ελλάδα, πολύ πρόσφατα, με διάφορα προσχήματα, που "οδηγούν τελικά, σε μια, θα έλεγα, περίοδο αστάθειας, που είναι πολυτέλεια και για την Κύπρο και για την Ελλάδα".
* Πρέπει να παλέψουμε μαζί, τόνισε ο κ. Μπεγλίτης, και σημείωσε ότι αυτό δείχνει η παρουσία του στην Κύπρο. Σε στενή συνεργασία για να υπερβούμε την κρίση και «να βοηθήσουμε την Κύπρο στον αγώνα που δίνει να επουλώσει τα τραύματα του τελευταίου ατυχήματος αλλά και στον εθνικό αγώνα που δίνει για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος», κατέληξε.
* Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επίσης την Τρίτη χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

**  Επαφές Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς
~
* Τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, με θέμα τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.
* Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τους ενημερώσει ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

 * Η συνομιλία του Γ. Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά διήρκησε μόλις 3 λεπτά, ενώ περίπου 15 λεπτά κράτησαν οι συνομιλίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων.
 * Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις "εθνικές κόκκινες γραμμές" που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και στις οποίες θα εμμείνει. Πρώτη, μεταξύ αυτών, είναι η βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο σε μακροχρόνια βάση.
 * «Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης η λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ούτε ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις από αυτό το σημείο», δήλωσε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή και με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
 * Η ίδια πηγή πρόσθεσε με έμφαση ότι ελληνική κυβέρνηση δεν συζητάει σενάρια λύσεων που δεν είναι συμβατά με το εθνικό συμφέρον και αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα των Φαινάνσιαλ Τάιμς ότι θα επιλεγεί η «επιλεκτική χρεοκοπία».
 * Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε διεξοδικά η πορεία των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της Ε.Ε. για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
 * Αρμόδια κυβερνητική πηγή καθόρισε την «κόκκινη γραμμή» που θέτει η κυβέρνηση, περιγράφοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο προσδιορίζεται από την μείωση του επιτοκίου των δανείων, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του και την διασφάλιση του εισοδήματος των ελλήνων πολιτών και των καταθέσεών τους και αρνούμενη να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το ποια θα ήταν επιθυμητή λύση για την Ελλάδα.
 * Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., την Πέμπτη, έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία των «εναλλακτικών τεχνικών προσεγγίσεων», όπως τις ονόμασε, για την κοστολόγηση και τα οφέλη κάθε περίπτωσης που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

** Νέα κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τα ταξί
~
* Καλά κρατεί η πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, για την απεργία των "ταξί". Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την ΝΔ για πολιτική υποκίνηση, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τον κ. Ραγκούση ως "αρχιτέκτονα του χάους".
* Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μετά της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την απεργία των ιδιοκτητών ταξί και το κυκλοφοριακό χάος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες.
* Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική υποκίνηση, ενώ από τη μεριά της η ΝΔ προχώρησε σε ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού.
* «Ο κ. Παπανδρέου, όχι μόνο δεν διαπραγματεύεται, αλλά δεν έχει καμία πολιτική σε κανέναν τομέα. Αυτό αποδεικνύεται και μπροστά στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την απεργία των “ταξί”. Για τα οποία οφείλει, να πάρει θέση και να μην παριστάνει τον παρατηρητή», τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης και πρόσθεσε:
~
** Στην φωτογραφία μας Ταξί απέκλησαν την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας .
* «Ενώ αρχικά είχε αποδεχθεί τη ρύθμιση Ρέππα, λίγες βδομάδες μετά, αποδέχεται τις προτάσεις Ραγκούση, που κινούνται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από αυτές του προκατόχου του. Με ποιον, επιτέλους, συμφωνεί ο κ. Παπανδρέου;».
* Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε τον κ. Ραγκούση ως «αρχιτέκτονα του χάους, που έχει δημιουργηθεί από την απεργία των “ταξί”», υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς να κάνει κανένα διάλογο με τους ενδιαφερόμενους, με τη λογική του “έτσι θέλω”, ακυρώνει τα όσα είχε συμφωνήσει ο προκάτοχός του, μόνο και μόνο για λόγους εσωκομματικής βεντέτας με τον κ. Ρέππα».
* «Είναι, λοιπόν, μάταιη η προσπάθεια του κ. Ραγκούση να μεταθέσει στη Νέα Δημοκρατία, τις ευθύνες για το χάος που ο ίδιος έχει προκαλέσει», πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.
* Επίσης, επανέλαβε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα, σημειώνοντας ότι «είναι ξεκάθαρη: Απελευθέρωση του επαγγέλματος με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».
* Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάλεσε τον κ. Παπανδρέου «να σταματήσει να παριστάνει τον παρατηρητή και να πάρει θέση στο θέμα».

** Σκληρός και αδιάλλακτος ο Ερντογάν
~
* Σκληρός και αδιάλλακτος εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε θέματα αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, του ανοίγματος των Βαρωσίων, καθώς επίσης και στο θέμα της Μόρφου.
* Μία μέρα πριν από την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται σκληρός και αδιάλλακτος τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε θέματα αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, του ανοίγματος των Βαρωσίων, καθώς επίσης και στο θέμα της Μόρφου. «Θα παγώσουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας κατά την Προεδρία της Κύπρου», δηλώνει ο Ερντογάν.
* Σε δηλώσεις που έκανε σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, τις οποίες μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ο Ερντογάν λέει «κατά την προεδρία της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε. Κατά την περίοδο αυτή οι σχέσεις με την ΕΕ θα παγώσουν. Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ» και προσθέτει: «Δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ντροπή για μας, ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ. Θα δούμε αν θα τελειώσει αυτή η ιστορία του 2012. Εάν δεν τελειώσει, θα δούμε τι θα κάνουμε. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Δεν αναγνωρίζουμε την ΕΕ ως συνομιλητή στο Κυπριακό. Η ΕΕ επιχειρεί να μεταφέρει το θέμα στο δικό της έδαφος. Εμείς όμως λέμε ότι αυτό θα γίνει στο έδαφος του ΟΗΕ και αυτό ενοχλεί την ΕΕ».
* «Θα περιμένουν πολύ για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Αντιμετωπίζουμε την απειλή του αδιεξόδου. Ελπίζω η τέταρτη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη να ανοίξει το δρόμο», λέει ο Ερντογάν και κάνοντας λόγο για «αναγνώριση» των κατεχόμενων υποστηρίζει ότι «υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να αποφασίσουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας. Δηλαδή αν χρειαστεί, η διαδικασία θα σταματήσει. Τι θα κάνουμε, δηλαδή, αν δεν προχωρά;»
* Ως προς το θέμα της αποχώρησης στρατευμάτων, ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει: «Μας λένε αν μπορούμε να αποσύρουμε ένα μέρος της στρατιωτικής δύναμης. Όχι δεν θα το κάνουμε. Στο σχέδιο Ανάν είχαμε δεχθεί την αποχώρηση. Αλλά δεν το δέχθηκαν και έχασαν οι ίδιοι. Τώρα δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει το ίδιο. Θα πρέπει να το συζητήσουμε εκ νέου».
* Αρνητικός εμφανίζεται ο Ερντογάν και στο θέμα της Μόρφου λέγοντας τα εξής: «Θα είμαι πρωθυπουργός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για μένα δεν υπάρχει πλέον θέμα Μόρφου. Δεν προσεγγίζω το θέμα όπως στο σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου ανήκει στη Βόρεια Κύπρο. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση και στο Ριζοκάρπασο. Εάν θέλουν να έλθουν για τις λειτουργίες, ας έλθουν. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες που ίσχυαν στο σχέδιο Ανάν. Η στάση μας στο τραπέζι θα είναι διαφορετική».
* Σύμφωνα με τον Ερντογάν «πρέπει να γίνει αποδεκτή μία λύση με δύο κοινότητες και δύο ισότιμα κράτη. Αν δεν το δεχθούν, αυτό είναι δικό τους θέμα. Ο χρόνος πιέζει. Η Βόρεια Κύπρος τήρησε το λόγο της. Στο δημοψήφισμα η Βόρεια Κύπρος είπε «ναι» με 65% και οι Ελληνοκύπριοι «όχι» με 75%».
* Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ότι «το έθνος αυτό δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε υποχώρηση σε κανένα σημείο. Μην περιμένει κανείς κάτι τέτοιο».
* Ως προς το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη θέση της τουρκικής πλευράς για ταυτόχρονη άρση του εμπάργκο: «Αυτά θα είναι ταυτόχρονα. Αν το δέχονται, να το κάνουμε. Κατά τη Φινλανδική προεδρία στην ΕΕ, εμείς το είχαμε προτείνει αλλά η προεδρία δεν μπόρεσε να πείσει τις χώρες μέλη της ΕΕ».
* Ο Ερντογάν αναφέρεται και στο θέμα της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης των κατεχομένων. Λέει πως σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της υδροδότησης και προσθέτει: «Μπορεί να γίνει και η ηλεκτροδότηση με υποθαλάσσιους αγωγούς».

** Χωρίς εφεδρεία και απολύσεις η κατάργηση 27 οργανισμών
~
* Σύμφωνα με ρύθμιση το προσωπικό των 27 οργανισμών θα μετακινηθεί, εντός 15 ημερών από την ψήφιση του νόμου, στα υπουργεία που εποπτεύουν τα νομικά πρόσωπα ή στους νέους φορείς.
* Χωρίς να ανοίξει... μύτη, θα προχωρήσει στην κατάργηση και συγχώνευση 27 δημόσιων οργανισμών, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
* Σύμφωνα με ρύθμιση που προωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το προσωπικό των 27 οργανισμών θα μετακινηθεί, εντός 15 ημερών από την ψήφιση του νόμου, στα υπουργεία που εποπτεύουν τα νομικά πρόσωπα ή στους νέους φορείς που θα δημιουργηθούν, με το ίδιο μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς. Δηλαδή, χωρίς απολύσεις και «εργασιακή εφεδρεία», οι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε κενές οργανικές, ή προσωποπαγείς θέσεις.
* Ωστόσο, προβλέπεται για το προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, που θα μεταταχθούν, ότι πρέπει να αποδεχτούν τη μετακίνησή τους εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της πράξης μεταφοράς, αλλιώς θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.
* Επίσης, σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών, καθώς και των υπό λύση και εκκαθάριση ανωνύμων εταιρειών, και οι συμβασιούχοι έργου θα απολύονται μετά την οριστική κατάργηση των νομικών προσώπων, όπου απασχολούνται.
* Εξάλλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, επανέλαβε για μία ακόμη φορά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», πως «δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων, δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα, ούτε βεβαίως είναι πολιτική επιλογή οι απολύσεις».

** ΤΟΠΙΚΗ - ΠΕΡΕΙΦΕΡΙΑΚΗ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
~ * Ο Μπουλούκος περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη
~
* Από τις 47 ψήφους που βρέθηκαν στην κάλπη, ο νεαρός δικηγόρος έλαβε 35, ενώ 12 ήταν λευκές
 ~ Ενώπιον των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στάθηκε χθες, για μία ακόμη φορά, θέτοντας υποψηφιότητα για τη θέση του περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης, ο Γ. Μπουλούκος. Από τα 51 μέλη του Συμβουλίου απουσίαζαν τα 4 και από τις 47 ψήφους που βρέθηκαν στην κάλπη, ο κ. Μπουλούκος έλαβε 35 ψήφους, ενώ 12 ήταν λευκές.
 ** Η παράταξη της πλειοψηφίας ξέσπασε σε χειροκροτήματα για την εκλογή του νέου περιφερειακού συμπαραστάτη, ο οποίος σε δηλώσεις του ευχαρίστησε όλους τους συμβούλους που τον εμπιστεύθηκαν και δήλωσε πως θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
** Δεν πέρασε η πρόταση για την Ολυμπία οδό
~ Πρόταση ψηφίσματος έξι σημείων, αναφορικά με την ολοκλήρωση του δρόμου Κορίνθου – Πάτρας – Τσακώνας, κατέθεσε χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Δράκος.
~ Επικαλούμενος διάφορες πληροφορίες και δημοσιεύματα, ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος στο οποίο θα καταγράφονται τα εξής:
-Το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι η ολοκλήρωση του αντικειμένου του έργου έχει τεράστια σημασία στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
-Να εκφράσει τις ανησυχίες του για τις πληροφορίες που φέρουν το δρόμο να σταματά στην Πάτρα ή στον Πύργο
-Να απαιτηθεί η άμεση ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του έργου και για τον Καϊάφα να εφαρμοστεί η λεγόμενη «μηδενική λύση».
-Να υπάρξει συντονισμός με το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας και τους ΟΤΑ από τους οποίους διέρχεται η Ολυμπία οδός για πιθανή συμμετοχή σε κινητοποιήσεις με σκοπό τη συνέχεια του έργου.
-Ο συγκεκριμένος διευρωπαϊκός άξονας πρέπει να φέρει την ανάπτυξη και να συνδέεται με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Πελοποννήσου.
-Ο «κουτσός» άξονας δεν μπορεί να γίνει δεκτός ή η ολοκλήρωση της Ολυμπίας οδού να μην παραπεμφθεί στις καλένδες.
~ Από την πλευρά του ο Θαν. Πετράκος ζήτησε και αυτός την ολοκλήρωση του έργου, προτείνοντας τη σύσταση τράπεζας ειδικού σκοπού, αλλά και την εκτέλεση του έργου ως δημόσιου, σε περίπτωση αδυναμίας της κοινοπραξίας, με ταυτόχρονη καταγγελία της σύμβασης και αναζήτηση πιστώσεων με χαμηλότοκο επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Από την πλευρά του ο Λάμπρος Μπούκλης συμφώνησε με την πρόταση του κ. Δράκου.
~ Ωστόσο, η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου είχε αντίθετη άποψη και τάχθηκε με την τοποθέτηση που διατύπωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρακολουθεί από πολύ κοντά το έργο. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι έως το τέλος του 2011 έχουν πληρωθεί όλες οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου και πρόσθεσε ότι το δύσκολο σημείο είναι ότι το 2014 θα πρέπει να καταβληθούν 330 εκατ. ευρώ. Μίλησε για έργο ίδιας έκτασης χρηματοδοτικά με την Εγνατία Οδό, που αντιμετωπίζει διαφόρων μορφών προβλήματα, ενώ δήλωσε ετοιμότητα και για εναλλακτικές προτάσεις αν αυτό απαιτηθεί. Σημείωσε, τέλος, ότι στόχος του Συμβουλίου είναι να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα στο ΕΣΠΑ ή και να ωριμάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν.
** «Όχι» στην ΚΥΑ για βιομηχανικά  απόβλητα στη Μεγαλόπολη
~ Στην ομόφωνη απόφαση να ζητηθεί η ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπει ως χώρο για τη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων την περιοχή της Μεγαλόπολης, κατέληξε χθες, συζητώντας το συγκεκριμένο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Όμως, παρά το συναινετικό κλίμα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Δράκος κατήγγειλε τον πρόεδρο του Συμβουλίου Γ. Πουλοκέφαλο, επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να του δώσει το λόγο, προκειμένου να απαντήσει σε αιχμές που άφησε κατά των επικεφαλής των παρατάξεων ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
~ Ο κ. Τατούλης, με αφορμή την αναγραφή συνθήματος με σπρέι σε τοίχο του χώρου που φιλοξενεί τη συνεδρίαση, από τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων, ζήτησε από τους επικεφαλής να σταματήσουν να λαϊκίζουν. Ο κ. Δράκος ζήτησε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου να βάλει αρχές στη συνεδρίαση και ο περιφερειάρχης να μην κάνει παρεμβάσεις διδασκαλικές και μαθητείας. «Πρότεινα λύσεις», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Τατούλης, ο οποίος αναρωτήθηκε πώς εννοεί την έννοια του δασκάλου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Διευκρίνισε πως δεν επιτέθηκε προσωπικά σε κανέναν και ζήτησε από τον κ. Πουλοκέφαλο να είναι πιο σφιχτός στη διαδικασία, για να καταλήξει λέγοντας ότι «δεν μπορεί ο καθένας, όποτε του καπνίσει, να πετάγεται και να λέει ό,τι θέλει».
** Ένταση με τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων
~ Αντιδράσεις από πλευράς των παριστάμενων κατοίκων των Αγίων Θεοδώρων, κάποιος εκ των οποίων έγραψε με σπρέι στους χώρους της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου «Όχι χημικά στο Σουσάκι», προκάλεσε η κατά πλειοψηφία αποδοχή της εισήγησης του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για τις δεξαμενές αποθήκευσης χημικών στο Σουσάκι Κορινθίας. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου πρότεινε ότι «σε περίπτωση που οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος συμφωνούν με τους κατοίκους για την ανάκληση της άδειας, δε θα περιμένει την απόφαση κανενός δικαστηρίου ή ελεγκτή νομιμότητας και θα ανακαλέσει την υπογραφή του».
~Χαρακτήρισε μονόδρομο την υπογραφή της απόφασης, για την οποία ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Γ. Δέδες αποσαφήνισε ότι όταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίνεται, η αδειοδότηση έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, δεσμεύουν τον αντιπεριφερειάρχη και τον ίδιο, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα είχε νομικές και αστικές συνέπειες.
~ Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι μπορεί να γίνει μόνο με δικαίωση της αίτησης αναστολής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Ιονίου και Δυτικής Ελλάδας, είτε από το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
~ Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρόσθεσε, δεν μπορούσε να προβεί σε καμία ενέργεια αναστολής, εφόσον αυτή δεν προβλέπεται θεσμικά, ενώ τόνισε ότι καθοριστική ήταν η φάση καθορισμού χρήσης γης από το 2003 και στη συνέχεια το 2008, όταν ο τότε γ.γ. της Περιφέρειας άνοιξε το δρόμο έγκρισης της ΜΠΕ, με συνέπεια το διοικητικό και νομικό μονόδρομο.
~ Το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης.

** Διαμαρτύρονται και οι ταξιτζήδες της Μεσσηνίας  για την απελευθέρωση
~
*  * Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο κατέλαβαν επί δίωρο περίπου και στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στη συνέχεια, βρέθηκαν χθες το πρωί δεκάδες ταξί από τη Μεσσηνία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος. Όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Γ. Παπαδέας, η κινητοποίηση γίνεται στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους για την χωρίς όρους, κριτήρια και κανόνες απελευθέρωση του επαγγέλματος που εξήγγειλε ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ι. Ραγκούσης. Πρόσθεσε ότι με τον τέως υπουργό Δημ. Ρέππα είχε επέλθει συμφωνία και είχε συνταχθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κάλυπτε την κυβέρνηση σε όλες τις μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων, ενώ διασφάλιζε και τον κλάδο.
 * Όπως παρατήρησε, οι απόψεις του σημερινού υπουργού για το επάγγελμα, που δεν έχει κάποιες ιδιαιτερότητες προκειμένου να εξασκηθεί, θα απορυθμίσει αντί να ρυθμίσει, όπως ισχυρίζεται, την αγορά. «Θέλει», είπε, «(ο υπουργός) να εντάξει την ελληνική αγορά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, καταπατώντας όμως όλους τους όρους και το θεσμικό κριτήριο της ευρωπαϊκής αγοράς. Το πώς θα το καταφέρει αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω».
* Άφησε δε υπόνοιες λέγοντας ότι «ο κύριος αυτός, που δεν είναι αιρετός, αλλά τον πήραν από τη θέση του δημάρχου Πάρου και τον έκαναν υπουργό, ίσως να εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα».
** «Είμαστε ήδη πολλοί»
* Συνεχίζοντας επισήμανε ότι οι κινητοποιήσεις όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά θα κλιμακωθούν. Αναφερόμενος στην κατάληψη του αεροδρομίου, τη χαρακτήρισε συμβολική: «Εμείς δε θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο και τις πτήσεις που έχουμε. Ανοιγοκλείνουμε το αεροδρόμιο, προκειμένου να γίνει αισθητή η διαμαρτυρία μας στο πλαίσιο των εξαγγελιών του κ. Ραγκούση, ενώ προσπαθούμε να διαφωτίσουμε τον κόσμο, προκειμένου να τον φέρουμε πιο κοντά μας για το τι ακριβώς συμβαίνει με το επάγγελμά μας. Πολλοί έχουν την άποψη ότι θα βγάλουν πολλά λεφτά εισερχόμενοι στην αγορά. Ήδη, βάσει ευρωπαϊκών δεδομένων, έχουμε ξεπεράσει το όριο της Ευρώπης. Ενώ εκεί αντιστοιχεί ένα ταξί για 1.000 άτομα, στην Ελλάδα αντιστοιχούν τέσσερα ταξί ανά 1.000 άτομα. Για παράδειγμα, μόνο στην Καλαμάτα είμαστε 155 αυτοκίνητα. Αν θα μπουν άλλα 100, τι θα γίνει; Δε θα έχουμε ούτε πού να αράξουμε. Σημειωτέον, ότι και η δουλειά μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει μειωθεί σε ημερήσια βάση κατά 60-70%».
~
** Τοποθέτηση Βουδούρη
* Στην κεντρική πλατεία, τα πρώτα ταξί έφθασαν λίγο πριν από τη 1.30 μετά το μεσημέρι και στάθμευσαν επάνω της. Άρχισαν τις αποδοκιμασίες κατά των βουλευτών, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ σχολίασαν με το σύνθημα «Κλέφτες, κλέφτες πολιτικοί, κάτω τα χέρια από τα ταξί» την επιστολή του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσ. Βουδούρη. Η άποψη του κ. Βουδούρη αναγνώστηκε μεγαλόφωνα από τους παρισταμένους και σύμφωνα με αυτή, «η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων έχει στόχο την εξυπηρέτηση με καλύτερους όρους της πλειοψηφίας των καταναλωτών-πολιτών. Για να έχει, όμως, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, το μέτρο αυτό πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου. Στην επικαιρότητα βρίσκεται σήμερα η απελευθέρωση του κλάδου των ταξί. Αν συγκρίνουμε αυτόν τον κλάδο με ορισμένους άλλους (δικηγόρους ή φαρμακοποιούς), καταλαβαίνουμε εύκολα ότι υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μιας ευκαιριακής απασχόλησης, που θα έχει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει ο νόμος 3919/2011. Για επαγγέλματα που απαιτούν ειδικές σπουδές και πτυχία, υπάρχει ένας αυτόματος περιορισμός όσων θα διεκδικήσουν τη σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ο κίνδυνος για το επάγγελμα του ταξιτζή είναι να προμηθευτεί ο κάθε ιδιώτης, αντί το ΙΧ που χρησιμοποιεί για τις καθημερινές ανάγκες του, ένα ταξί, που θα λειτουργεί ευκαιριακά, λίγες ώρες την βδομάδα ή κατά το δοκούν. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνοδευόταν σίγουρα από μια μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, μια υποβάθμιση του επαγγελματικού καθεστώτος αυτού του κλάδου χωρίς κατ’ ανάγκη να προσφέρει τίποτα το θετικό, ούτε στους καταναλωτές ούτε στην εθνική οικονομία.
* Η αποφυγή ενός τέτοιου εκτροχιασμού επιτυγχάνεται, αφενός, με τη θέσπιση προδιαγραφών ικανοποιητικού επιπέδου για την απόκτηση της άδειας και, αφετέρου, με την ευθυγράμμιση του αριθμού των αδειών με πληθυσμιακά κριτήρια, που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις εθνικές και τοπικές ιδιαιτερότητες. Η αδειοδότηση δε θα πρέπει να προσκρούει σε ανασταλτικούς οικονομικούς όρους.
* Επίσης, η έννοια της απελευθέρωσης πρέπει να περιλάβει και το θέμα των κομίστρων, με διαφορετικό προσδιορισμό σε κάθε περιφέρεια και με νόμιμη δυνατότητα εκπτώσεων. Τα μέτρα αυτά, στα οποία συμφωνούν και οι επαγγελματίες του κλάδου, ευνοούν με προφανή τρόπο τους καταναλωτές. Τέλος, θεωρώ θετικές τις προτάσεις που τείνουν να ενσωματώσουν το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου σε συνεταιρισμούς τύπου ραδιοταξί.
* Η απελευθέρωση του κλάδου των ταξί θα πρέπει να λάβει υπόψη τον ήδη υψηλό αριθμό οχημάτων στη χώρα μας και να έχει ως κατεύθυνση την ποιοτική αναβάθμιση και την ευκολότερη και οικονομικότερη πρόσβαση των καταναλωτών σε αυτό το μέσο μεταφοράς».
* Ένας άλλος φώναζε πως «δε θα ξαναδείτε τη Βουλή, που να κάνετε τάμα στον Άγιο Φανούριο», ενώ εν χορώ διαμαρτύρονταν κατά των πολιτικών που ακολούθησαν οι πολιτικοί και κατάντησαν την Ελλάδα μπ…
* Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Γ. Παπαδέας σχολίασε πως υπάρχει αναθεώρηση των θέσεων που είχε εκφράσει σε προηγούμενη συνάντησή του μαζί τους ο κ. Βουδούρης, πρόσθεσε ότι «δεν παραδίδουμε τα όπλα» και άφησε να εννοηθεί ότι η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση ίσως να μετατραπεί σε διαρκείας, ενώ υποσχέθηκε «πάρα πολλές εκπλήξεις». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το θέμα είναι ποιος θα αντέξει. Ή ο κ. Ραγκούσης ή εμείς».
 ** Κινητοποιήσεις
~ Οι μελλοντικές κινητοποιήσεις των διαμαρτυρομένων παραμένουν άγνωστες. Πάντως, τα οχήματα βρίσκονταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα παρατεταγμένα και σταθμευμένα στην κεντρική πλατεία.

** Νοσοκομείο Καλαμάτας
~  
Στο ΕΣΠΑ η προμήθεια εξοπλισμού
 Με ικανοποίηση παρέλαβαν χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος και τα μέλη του Δ.Σ. τις δύο πράξεις που υπογράφει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, με τις οποίες και εντάσσονται στο ΕΣΠΑ τα εξής:

α) Προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ

β) Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 680.000 ευρώ και συγκεκριμένα:
 -Ψηφιακός μαστογράφος, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ

-Τομογράφος οπτικής συνοχής, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ

-Ψηφιοποιητής ακτινολογικών, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ

-Κλίβανος H2O2, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ

-Σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπησης, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ

-Φορητό ακτινοσκοπικό C-ARM, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.

«Με την ήδη ενταγμένη πράξη που αφορά στην προμήθεια του μαγνητικού τομογράφου, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, επιτυγχάνονται στο σύνολό τους οι στόχοι που είχε θέσει η Διοίκηση του Νοσοκομείου πριν από 10 μήνες στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Διοίκηση του Νοσοκομείου προχωρά στην επόμενη φάση της προμήθειας με τις δημοσιεύσεις των διακηρύξεων των διαγωνισμών, με στόχο έως το τέλος του 2011 όλος ο ανωτέρω ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να βρίσκεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο διοικητής κ. Γεώργιος Μπέζος καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Καλαμάτας εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους: στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και στην υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στους βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας, στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο, στον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, στο διοικητή της 6ης ΥΠΕ καθηγητή Πάνο Γκούμα, στον τέως αντιπεριφερειάρχη Νομού Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη και στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την καλή συνεργασία και την αρωγή τους στην επίτευξη των παραπάνω στόχων» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

** Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ για παραίτηση Χρ. Μαλαπάνη
~  
"Με Μαλαπάνη η Μεσσηνία είχε ευκαιρίες ανάπτυξης"
*  Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011, η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας συγκλήθηκε για να συζητήσει θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας που αφορούν στο νομό μας, ανάμεσα σ’ αυτά και τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο Π.Σ. πρόσφατα και ειδικά την παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη.
 * Η Ν.Ε. έχουσα απαρτία, στο συγκεκριμένο θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με ικανή πλειοψηφία κατέληξε στο κάτωθι κείμενο/ δήλωση:
* Όταν ψάχνουμε για φάρο σε δύσκολες πολιτικές συγκυρίες, προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις κατά συνείδηση και με πολιτικό αντίκτυπο, ανατρέχουμε στους πραγματικούς λόγους που μας ώθησαν στη πολιτική. Οι λόγοι αυτοί δεν απέχουν καθόλου από αυτούς που επικαλείται στην επιστολή παραίτησης ο Χρήστος Μαλαπάνης από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Είναι πλέον πρόδηλο σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας ότι στην πολιτική – είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση α΄ ή β΄ βαθμού είτε για το κοινοβούλιο – σοβεί και σήμερα ιδιαίτερα έντονα, μια αέναη μάχη ανάμεσα σε πολιτικές και πρόσωπα που εκφράζουν, από την μια πλευρά, τη συνέπεια λόγων και έργων, όπως και ήθους, γνώσης και ικανότητας ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκισμού, του αναχρονισμού, της πελατειακής πολιτικής και του κομματικού παραγοντισμού.
* Αυτός ο αξιακός διαχωρισμός των προσώπων και των δυνάμεων που συμμετέχουν στα κοινά διατρέχει οριζόντια κάθε θεσμικά συγκροτημένη πολιτική οντότητα έως και αυτές τις ίδιες τις κομματικές οργανώσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Διακρίνει δε το πολιτικό προσωπικό σε προοδευτικό ή συντηρητικό, σε φορείς αλλαγής και προόδου ή σε κραυγές και συντεχνίες του λαϊκισμού.
* Σε αυτή τη μάχη ο συντ. Χρήστος Μαλαπάνης υπήρξε πάντα μπροστάρης, αλλά και στρατιώτης, με πολιτικό λόγο και έργα που αποτελούν σημεία αναφοράς και ελπίδας, παραμένει πάντα ανεκτίμητο πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο
* Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας με τον Χρήστο Μαλαπάνη αντιπεριφερειάρχη είχε, επιτέλους, ευκαιρία να διεκδικήσει επί ίσοις όροις το δικαίωμά της στην ανάπτυξη.
* Ελπίζουμε και προτρέπουμε τα υπόλοιπα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καλύψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Μεσσηνία το κενό που δημιουργεί η παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη.
* Τέλος, πιστεύουμε ότι ο καθένας μας κρίνεται από το λαό όχι μόνο για αυτά που έκανε, αλλά και για αυτά που δεν έκανε. Γι’ αυτό πρέπει να πάμε ως Μεσσήνιοι ενωμένοι στην επόμενη μέρα του περιφερειακού γίγνεσθαι και με αισιοδοξία και χωρίς αντιπαραγωγικές πρακτικές, πρέπει να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο, πάντα με γνώμονα τις βασικές αρχές και αξίες που καθοδηγούν αρχικά τους εμπλεκόμενους με τα κοινά.
* Η φιλοσοφία του «λειτουργώ ως μονάδα» ανήκει στο χθες και είναι ξένη προς τις αρχές του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα πιο επιτακτικά από ποτέ η κοινωνία χρειάζεται νέες συλλογικότητες, προκειμένου να υπερβούμε ως λαός και ως χώρα την πολυεπίπεδη κρίση που όλοι βιώνουμε.

** Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας
~
* «Εκτός ευπρέπειας η διαμαρτυρία πολιτών κατά Νάντιας»
 * Η εκτός των ορίων ευπρέπειας διαμαρτυρία συμπολιτών μας που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ στο Κάστρο της Καλαμάτας μετά το τέλος της πολιτιστικής εκδήλωσης, σε βάρος της βουλευτού Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου και άλλων πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά την άποψή μας δεν ταιριάζει στην κοινοβουλευτική δημοκρατίας μας.
 * Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο ελληνικός λαός εκφράζεται από εκλεγμένους αντιπροσώπους του και εκφράζει τη βούλησή του μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Ο λαός μας πάλεψε για τη Δημοκρατία και την κατέκτησε με αγώνες και με θυσίες. Ο βιασμός της βούλησης εκλεγμένων αντιπροσώπων μας δεν ανήκει στο σήμερα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας, όπου και αν ανήκουμε, όποια πολιτική παράταξη και να ψηφίζουμε.
* Η δικαιολογημένη σήμερα απογοήτευση που διακατέχει τα μεσαία και τα χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας από τον τρόπο και τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης των τελευταίων ετών, που μας έφτασαν στο σημείο που βρισκόμαστε, μπορεί να εκφράζεται με οποιοδήποτε ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο και, βέβαια, με την ψήφο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Παλεύουμε και ελπίζουμε μέχρι τότε να έχουμε μετατρέψει την απογοήτευση και την αγανάκτηση σε ελπίδα για όλους μας και να δώσουμε όραμα και σιγουριά στο μέλλον των παιδιών μας και της πατρίδας μας.

** Κεντρική Αγορά Καλαμάτας  

Κύμα οργής επαγγελματιών για την ελεγχόμενη στάθμευση
 * Σαφές μήνυμα ότι ο σχεδιασμός για την επιβολή ελεγχόμενης στάθμευσης στο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας θα βάλει «ταφόπλακα» στους επαγγελματίες, αλλά και στους παραγωγούς, στέλνουν προς τη Δημοτική Αρχή καταστηματάρχες μέσω του «Θ».
 * Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν ότι μια τέτοια απόφαση θα σημάνει και το διωγμό των επισκεπτών κάθε Τετάρτη και Σάββατο από την Αγορά, γεγονός που θα λειτουργήσει «ευεργετικά» μόνο για τα πολυκαταστήματα.
* Οι καταστηματάρχες μεταφράζουν ως «χαράτσι» την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου και ζητούν από τη διοίκηση της ΚΑΚ Α.Ε., αλλά και από τη Δημοτική Αρχή, να… ακούσουν την αγωνία τους.
* Όπως μας εξήγησε ο Παναγιώτης Γυφτέας, το σύνολο των καταστηματαρχών της Αγοράς είναι κατά της επιβολής του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, διότι «αυτός που έρχεται να ψωνίσει εδώ, το κάνει διότι ξέρει ότι θα βρει οικονομικότερα προϊόντα. Ακόμα και δέκα ή είκοσι λεπτά να κερδίσει από την αγορά ενός προϊόντος, θεωρεί – και με το δίκιο του- ότι τον συμφέρει να ψωνίσει από εμάς τα βασικά είδη διατροφής του. Δε νομίζω στις μέρες μας να περισσεύουν σε κανέναν είκοσι ή πενήντα λεπτά. Εξάλλου, πώς είναι δυνατόν να έρθει σε εμάς όταν θα ξέρει ότι θα πληρώσει για να σταθμεύσει και δε θα προτιμήσει μια αλυσίδα πολυκαταστήματος όπου η στάθμευση είναι δωρεάν; Είναι δυνατόν να έρθει κάποιος στην Αγορά για να αγοράσει ένα καρπούζι και να του ζητάμε να πληρώσει και πάρκινγκ;
* Κι αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέμε. Τόσο η διοίκηση της Κεντρικής Αγοράς όσο και η Δημοτική Αρχή γνωρίζουν τις απόψεις και τις θέσεις μας, αλλά φαίνεται ότι έχουν τη δική τους φιλοσοφία. Κι ενώ πριν από οποιαδήποτε απόφαση θα έπρεπε κανονικά να ζητήσουν την άποψή μας, οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής προτίμησαν να αποφασίσουν και να… διατάξουν μόνοι τους τα δέοντα για την ανάπτυξη της περιοχής.
* Βέβαια, πριν από τις εκλογές τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά και οι υποσχέσεις που μας είχαν δώσει ήταν άλλες. Μετά την απομάκρυνση, όμως, από την κάλπη κάνουν άλλες σκέψεις και πράττουν διαφορετικά.
* Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη φιλοσοφία του μέτρου που σκέφτονται να υιοθετήσουν. Σε εποχή κρίσης και φόβου για το αύριο, πώς είναι δυνατό να έρχεσαι και να επιβάλεις επιπλέον μέτρα;
* Έπειτα, ενώ από την πλευρά μας είμαστε όπως πρέπει στις υποχρεώσεις μας, από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής – διαχρονικά- δεν έχουμε δει ούτε μία ουσιαστική παρέμβαση. Βρίσκομαι στην Αγορά από το 1985 και δεν έχω δει να γίνεται ένα θετικό βήμα, είτε για τη συντήρηση του κτηρίου είτε για τη βελτίωση της καθαριότητας.
* Για να μη θεωρήσει κανείς ότι είμαστε μηδενιστές, εναλλακτικά θα βλέπαμε ως λύση η πρώτη ώρα για τον πελάτη να είναι δωρεάν και μετά να ισχύει το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης».
* Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις του Ηλία Αλεξέα: «Σε καμία άλλη περιοχή της χώρας δεν υπάρχει επιβολή ελεγχόμενης στάθμευσης στο χώρο της Κεντρικής Αγοράς. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να ισχύσει αυτό στην Καλαμάτα.
* Βέβαια, υπάρχει ένα πρόβλημα με την κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά θεωρούμε ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισής του. Δεν είναι δυνατόν η Δημοτική Αρχή να πορεύεται με τη λογική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”.
* Από τη στιγμή που το σύνολο των επαγγελματιών της Κεντρικής Αγοράς καταβάλλουν σε μηνιαία βάση ενοίκιο που κυμαίνεται από 400 ευρώ έως 1000 ευρώ, καλό και σώφρων θα ήταν πριν η Δημοτική Αρχή λάβει κάποια απόφαση που μας αφορά να ζητήσει και τη γνώμη μας. Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενισχύσουν τα πολυκαταστήματα και να μας οδηγήσουν να βάλουμε λουκέτο στα δικά μας καταστήματα.
* Ακούμε το Δήμο να υποστηρίζει ότι θέλει να στηρίξει το μικρομεσαίο επιχειρηματία και να τονώσει την τοπική οικονομία. Με τέτοια μέτρα είναι δυνατόν να πετύχει κάτι ανάλογο; Γιατί δεν προχωρεί σε μείωση του ενοικιοστασίου, αν πιστεύει αυτά που λέει;».
* Την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο μέτρο εξέφρασε στο «Θ» και η Ελένη Μαζαράκη. Όπως τόνισε: «Δεν έχει που δεν έχει χρήματα ο κόσμος, θα τον βάλουμε να πληρώσει και από πάνω για να έρθει στην Αγορά; Αν ισχύσει αυτό θα χάσουμε και τους όποιους πελάτες έχουμε. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τίνος τα συμφέροντα θέλει να υπερασπιστεί η Δημοτική Αρχή. Των πολυκαταστημάτων ή των μικρομεσαίων; Προσωπικά, πλήρωσα ένα σεβαστό ποσό για την ανακαίνιση του καταστήματός μου. Με τέτοια μέτρα πώς θα καταφέρω να το αποπληρώσω;».
 ** Η θέση του συνόλου των καταστηματαρχών
* Με επιστολή τους που έθεσαν υπόψη της Διοίκησης της Κεντρικής Αγοράς οι επαγγελματίες αναφέρουν τα εξής: «Μετά από πληροφορίες που υπέπεσαν στην αντίληψή μας, σύμφωνα με τις οποίες η Δημοτική Αρχή έχει σχεδιάσει να βάλει ελεγχόμενη στάθμευση στο χώρο μπροστά από τα καταστήματα της αγοράς, δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια ενέργεια, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον πλήρη διωγμό όλων των μόνιμων πελατών μας, οι οποίοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν “χαράτσι” δύο φορές την εβδομάδα για να μας τιμούν με την παρουσία τους στα καταστήματά μας.
* Η μόνη λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την αγορά και θα γινόταν αποδεκτό και από την πλευρά μας, είναι να υπάρξει τρόπος ελεύθερης στάσης και στάθμευσης για ένα λογικό χρονικό διάστημα, όπως αυτό της μίας ώρας.
* Με αυτό τον τρόπο και οι πελάτες μας θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους ελεύθερα και όσοι καθυστερούν άσκοπα και ανούσια, να αναγκάζονται να πληρώνουν ένα αντίτιμο της τάξης για παράδειγμα των 2 ευρώ.
* Κατανοούμε ότι ο τρόπος ελέγχου αυτού που προτείνουμε είναι δύσκολος, αλλά είμαστε σίγουροι πως, μέσα από δημιουργική συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, θα προκύψουν παραπάνω από μία λύσεις».-
Πηγή: Εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας .-

** Έγκριση για δημοπράτηση τμήματος Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας:

* Με την υπογραφή για δημοπράτηση ενός σημαντικού έργου για την πόλη της Καλαμάτας, όπως είναι η ανάπλαση τμήματος του Ιστορικού Κέντρου, συνολικού προϋπολογισμού 836.400 ευρώ, επέστρεψε χθες το μεσημέρι από την Τρίπολη ο δήμαρχος Παν. Νίκας.
* Όπως σημείωσε, πρόκειται για σημαντική εξέλιξη για την περιοχή της παλιάς πόλης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί διαδικαστικά στις αρχές του φθινοπώρου, οπότε και αναμένεται να έχει προκύψει ο ανάδοχος του έργου.
 * Η συγκεκριμένη εργολαβία περιλαμβάνει, ως γνωστόν, τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής η οποία βρίσκεται βορειότερα της οδού Πολίτη και της πλατείας παρά την οδό Γορτυνίας και μέχρι το Κάστρο, όπως και μικρού τμήματος της περιοχής η οποία βρίσκεται ανατολικότερα της πλατείας Αγίου Ιωάννου.
* Επίσης, τοπική επέμβαση σε δύο ήδη κατασκευασμένες περιοχές, με την κατασκευή παράκαμψης για την απορροή των ομβρίων στη δυτική πλευρά των Αγίων Αποστόλων και την κατασκευή μικρής κεραμοσκεπούς στέγης στο μηχανοστάσιο της ενδοδαπέδιας θέρμανσης του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννου, στο χώρο της παιδικής χαράς.
* Επιπλέον, ο δήμαρχος επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις στο Ιστορικό Κέντρο και την ευρύτερη περιοχή θα ολοκληρωθούν με τη μελέτη της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, την ανακατασκευή του παλαιού ξενοδοχείου «Αχίλλειον» (παρέμβαση η οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα JESSICA), καθώς και την βιοκλιματική ανάπλαση με περιοχή αναφοράς το παραλληλόγραμμο που περικλείεται από τις οδούς 23ης Μαρτίου – Μαυρομιχάλη – Παλαιολόγου - Βασιλέως Κωνσταντίνου - Αναγνωσταρά.

** ΕΑΣ Μεσσηνίας
~
Με οριακή πλειοψηφία ο ισολογισμός
 * Η έγκριση του ισολογισμού της ΕΑΣ για το 2010 μονοπώλησε ως θέμα το ενδιαφέρον των αντιπροσώπων στη γενική συνέλευση της Ένωσης την περασμένη Κυριακή στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Εάν ο ισολογισμός δεν ψηφιζόταν, αυτομάτως θα έπεφτε η παρούσα διοίκηση, θα εκλεγόταν προσωρινή και θα ακολουθούσαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Τελικά, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις και αρκετή φασαρία, ο ισολογισμός εγκρίθηκε με 63 υπέρ (από τους 120 που ψήφισαν), κι έτσι η Διοίκηση του Βασίλη Κοζομπόλη παρέμεινε στη θέση της.
 ** Κίνδυνος χρεοκοπίας
* Στην παρουσίαση του ισολογισμού για το 2010 ο ορκωτός λογιστής Γιάννης Παπουτσής μίλησε για ζημιές που φτάνουν το 1.750.000 ευρώ και συσσωρεμένες που ανέρχονται περίπου στα 3 εκ., ενώ προειδοποίησε ότι, εάν η Ένωση συνεχίσει να «βάζει» ζημιές, δε θα είναι βιώσιμη. Επισήμανε, ωστόσο, την έλλειψη οικονομικών προβλέψεων από την ΕΑΣ (π.χ. για επισφαλείς απαιτήσεις, αποζημίωση προσωπικού λόγω αποχώρησης κ.λπ.), πράγμα που, αν είχε γίνει, οι συσσωρεμένες ζημιές θα εμφανίζονταν μεγαλύτερες.
 ** «Στόχος η φυσική μου εξόντωση»
* Σε απολογισμό του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης αναφέρθηκε στις δράσεις της οργάνωσης, ενώ, απαντώντας στην κριτική που δέχεται, είπε ότι συνάδελφοί του, βάζοντας στόχο τη φυσική του εξόντωση, δε δίστασαν να καταγγείλουν την οργάνωση σε κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως ΙΚΑ και ΣΔΟΕ. Θύμισε τον εξονυχιστικό έλεγχο που είχε κάνει το ΣΔΟΕ το 2009 στην Ένωση και τα είχε βρει όλα εντάξει και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος που του γίνεται τον τελευταίο καιρό οφείλεται στο ότι τόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομά τους.
 ** Περί υπόγειων διαδρομών με ΠΑΣΟΚ
* Στα μέσα ενημέρωσης που υπονοούν ότι υπάρχουν υπόγειες διαδρομές μεταξύ Β. Κοζομπόλη και συμβούλων του Δ.Σ. που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε ο σύμβουλος Κώστας Κατσούλης. Ο ένας εκ των τριών συμβούλων της μειοψηφίας είπε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ανέφερε ότι με τον πρόεδρο απλώς επισκέφθηκαν δυο φορές το Μεσσήνιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας Γιώργο Κανελλόπουλο και ότι βρέθηκαν άλλες δυο φορές στην Αθήνα μαζί για θέματα που αφορούσαν στην Ένωση.
* Ο δεύτερος σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Λαζόγιαννης αναφέρθηκε στην τριμελή επιτροπή (στην οποία συμμετείχε) που έκανε οικονομικό έλεγχο για τις απαιτήσεις της ΕΑΣ, λέγοντας ότι δε δέχθηκε καμία παρέμβαση από τον πρόεδρο Βασίλη Κοζομπόλη.
* Ο Νίκος Κοτταρίδης ήταν ο μόνος από τα μέλη του Δ.Σ. που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ ο οποίος πρόσφατα είχε ψηφίσει θετικά στην πρόταση μομφής κατά του Βασίλη Κοζομπόλη, την οποία είχαν καταθέσει 5 σύμβουλοι από την παράταξή του. Σταθερός και ξεκάθαρος στη στάση του, ο κ. Κοτταρίδης και προχθές ζήτησε από τις υγιείς συνεταιριστικές δυνάμεις να καταψηφίσουν τον ισολογισμό, προσθέτοντας ότι επαληθεύτηκαν όσα έλεγε εδώ και χρόνια.
 ** Αποζημιώσεις και οδοιπορικά
* Επίθεση στο πρόεδρο της ΕΑΣ για τις αποζημιώσεις που λαμβάνει, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε δώσει εντολή στο λογιστήριο να μην παρουσιάζονται τα έξοδα κίνησης, έκανε ο Γιώργος Καμαρινός, μέλος του Δ.Σ., εκλεγμένος με την παράταξη Κοζομπόλη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την πρόσφατη πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Ένωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο κ. Κοζομπόλης σε διάστημα δύο μηνών (1/4/2011 έως 16/6/2011) εισέπραξε αποζημίωση 5.770 ευρώ και οδοιπορικά 1.763 ευρώ. Απαντώντας ο κ. Κοζομπόλης, είπε πως ό,τι παίρνει είναι νόμιμο και πως αποζημιώσεις και οδοιπορικά είναι ίδια για όλα τα μέλη του Δ.Σ.
 ** «Μαύρη εργασία»
*  Πρώτη στη μαύρη εργασία χαρακτήρισε την ΕΑΣ το μέλος του Δ.Σ. Αριστείδης Γιαννακόπουλος, σημειώνοντας ότι το 2010 εργάσθηκαν στην οργάνωση πάνω από 300 άτομα, πολλά από τα οποία ανασφάλιστα. Πρότεινε, μάλιστα, να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα όσοι ευθύνονται γι’ αυτό.
* Αναφερόμενος στο οικονομικό άνοιγμα της ΕΑΣ, που φτάνει τα 6,5 εκ. ευρώ, το μέλος του Δ.Σ. Πάνος Παγάνης είπε ότι τα χρήματα που κινδυνεύει να χάσει η Ένωση δεν είναι από παραγωγούς, αλλά από εμπόρους, οι οποίοι έπαιρναν προϊόντα και δεν πλήρωναν ποτέ.
 * «Καρτέλ ελαιολάδου»
* Για καρτέλ έκανε λόγο το μέλος του Δ.Σ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, αναφερόμενος στην πώληση από την ΕΑΣ 58 τόνων υποβαθμισμένου ελαιολάδου ως έξτρα παρθένου τον περασμένο Νοέμβριο, με τιμή 1,75 το κιλό. Είπε ότι αυτή η ενέργεια προκάλεσε αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς μέσα στην εποχή της εσοδείας φρέσκου ελαιολάδου, που οι παραγωγοί θέλουν να πιάσουν καλή τιμή, η οργάνωση πουλούσε με 1,75!
* Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ απάντησε ότι το λάδι δεν ήταν υποβαθμισμένο, αλλά προηγούμενης εσοδείας, οπότε, για να μη μείνει, η καλύτερη λύση ήταν να πουληθεί «χύμα». Πρόσθεσε ότι το μισό πουλήθηκε ως έξτρα παρθένο και το υπόλοιπο ως παρθένο, λόγω μειονεκτήματος στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.
** Αποτελέσματα
Όσον αφορά στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:

Ψήφισαν: 120.

Έγκριση ισολογισμού: 63 ναι, 53 όχι, 4 λευκά.

Απαλλαγή μελών Δ.Σ. από κάθε ευθύνη: 61 ναι, 55 όχι, 4 λευκά.

** Επαναληπτικές εκλογές στον Αστέρα Βαλύρας...


ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ (9μ.μ.)

Νέα Γενική Συνέλευση στα γραφεία του συλλόγου ο «Θάμυρις»
για να αποφευχθεί η λύση Πρωτοδικείου Καλαμάτας!
 * Την προσεχή Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011 και ώρα 21:00, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του πολιτιστικού μας συλλόγου "ο Θάμυρις" η Επαναληπτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου ''Αστέρας Βαλύρας'', για την απελθούσα ποδοσφαιρική περίοδο. Κατόπιν θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και εξελεγκτικής Επιτροπής για την περίοδο 2011-2013. Η παρουσία όλων των μελών, καθώς και των φιλάθλων της «κιτρινόμαυρης» ομάδας είναι απαραίτητη, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα ισχυρό Δ.Σ που θα οδηγήσει τον Αστέρα σε νέες επιτυχίες. Από κει και πέρα, η συνέλευση που είχε προγραμματισθεί για την Κυριακή το βράδυ στην αίθουσα του Θάμυρι, αναβλήθηκε όπως συνήθως, καθώς δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία, και αποφασίσθηκε από τους νυν διοικούντες και τον πρόεδρο Κώστα Πανούση να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση.
** ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑΚΗ ΚΑΡΥΔΗ...
 ~ Επείσης, όπως τόνισε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα φανερά προβληματισμένος, ο διοικητικός παράγοντας και βετεράνος άσος του συλλόγου Τάκης Καρύδης, η λύση του πρωτοδικείου Καλαμάτας θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία…ώστε την Πέμπτη το βράδυ, η ανταπόκριση των μελών και των φίλων του Αστέρα να είναι η μαζική, να υπάρξει απαρτία και να εκλεγεί το καινούργιο συμβούλιο…

** Νέος  Πρόεδρος  του Α.Π.Συλλόγου ΑΣΤΕΡΑ ΑΡΦΑΡΩΝ  , Ο Γιώργος Χρ. Μπούρας . Πάρέδωσε ο  πρώην πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Δημ. Σταθόπουλος .-
** Γεράσιμος Γιακουμάτος
~
~ Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει σώσει ζωές
 * Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθήνας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το Γ.Ν-Κ.Υ. Κυπαρισσίας:
* «Το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η Υγεία και κανείς δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, που -όταν και αν χρειαστεί- καταφεύγουν στο κοντινότερο νοσοκομείο και ειδικότερα στην επαρχία, όπου έχουν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές λόγω απόστασης και χρόνου.
 * Ένα από αυτά τα νοσοκομεία είναι και το Γ.Ν-Κ.Υ. Κυπαρισσίας, στο οποίο έχουν σωθεί αμέτρητες ζωές και το οποίο έχει προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία της Κυπαρισσίας. Πιστεύουμε ως ειλικρινείς τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου πως το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας θα παραμείνει ως Γ.Ν. και μόνο διοικητικά θα υπαχθεί στο Γ.Ν. Καλαμάτας. Υγειονομικά θα παραμείνει αυτοδύναμο και αυτοδιοικούμενο.
* Η Ν.Δ. και ο Τομέας Υγείας, μετά και από εντολή του προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά, παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά και θα αντιδράσει δυναμικά, αν αλλάξει αυτή η απόφαση».

** Μεγάλη  πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή Καρνάσι του Δήμου Οιχαλία (Μελιγαλα)
* Σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Καρνάσιον του Ν. Μεσσηνίας  και του Δήμου Οιχαλίας , εκδηλώθηκε μεγάλη σε έκταση  πυρκαγιά , που μετά από ώρες  κατώρθωσαν οι πυροσβέστες και τα καναντέρ αεροσκάφη κατά της φωτιάς , να θέσουν  υπό πλήρη έλεγχο , αφού κατακάϊκαν αρκετά στρέμματα δασώδους περιθοχής , κυνδινεύοντας και σπίτια ..!

** Φωτιές σε διάφορα σημεία της Μεσσηνίας

~ Έξι στρέμματα αγροτικής γης έκαψε χθες η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη 1.40 μετά το μεσημέρι στη θέση «Μαζιά» στο Αριοχώρι. Η φωτιά σβήστηκε μιάμιση ώρα αργότερα κι αφού ασχολήθηκαν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ένα όχημα του Δήμου Καλαμάτας κι ένα JCB.
~ Εξάλλου, 35 στρέμματα με ξερά χόρτα και καλάμια έκαψε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής νότια του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Καθοριστική ήταν η συνεργασία των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπό τον υποδιοικητή της Φώτ. Δημαρέση, των πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου Μεσσήνης με οκτώ πυροφύλακες με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Νικ. Φύκιρη και των εθελοντών δασοπυροσβεστών της Αγίας Σωτήρας. Την προσπάθεια συνέδραμαν και υδροφόρες του Δήμου Καλαμάτας.
~ Το Σάββατο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στη θέση «Κεραμίζα» Διαβολιτσίου, που έκαψε 6 ελιές και μερικώς μία συκιά, ενώ την Παρασκευή στην περιοχή ευθύνης του πυροσβεστικού κλιμακίου Μελιγαλά αντιμετωπίστηκαν θετικά άλλες δύο πυρκαγιές, που έκαψαν συνολικά 1,2 στρέμματα γεωργικής έκτασης, οκτώ ελιές και δύο συκιές.

**  Πανηγύρι στο Χανδρινού

~ Παραδοσιακό πανηγύρι διοργανώνει στο Χανδρινού Πυλίας ο Χανδριναϊκός Π.Σ. σήμερα και αύριο, με αφορμή τη γιορτή του Προφήτη Ηλία.
~ Απόψε το πρόγραμμα περιλαμβάνει γλέντι με το συγκρότημα του Γ. Δικαίου και τη Βίκυ, ενώ αύριο με τους Αγάθη - Δημητρόπουλο. Θα σερβίρεται ψητή γουρνοπούλα και παγωμένη μπύρα.

** Πανηγύρι στο Μελιγαλά

~ Πανηγύρι στην κεντρική πλατεία του Μελιγαλά πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, 19 και 20 Ιουλίου, με το συγκρότημα του Γιώργου Παναγούλια και την οκταμελή ορχήστρα του.
~ Κλαρίνο θα παίζει ο Κώστας Κωτσάκης και στο μπουζούκι θα είναι ο Γιάννης Σιδέρης.

** Σταυροπήγιο Μεσσηνιακής Μάνης

~ Σκοτώθηκε 53χρονος οδηγός τρακτέρ
*  Τραγικό θάνατο βρήκε χθες το πρωί ένας 53χρονος που κατοικούσε στο Σταυροπήγιο, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε στην οδό Καλαμάτας - Αρεόπολης εκτράπηκε από την πορεία του και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο θάνατος του 53χρονου διαπιστώθηκε από σταθμό του ΕΚΑΒ, που έσπευσε επιτόπου, ενώ προανάκριση για το τροχαίο διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης.

** Παν. Νίκας

~ «Προβάδισμα ο Δήμος Καλαμάτας» για τις φυλακές
 - Δήμος, βουλευτές, Δικηγορικός Σύλλογος και Επιμελητήριο διαμορφώνουν  στρατηγική επίτευξης του στόχου αύριο στο Δημαρχείο
- Σκέψεις να προταθεί η λειτουργία σωφρονιστικού καταστήματος  στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα
 * Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην Τρίπολη της επιτροπής για την κατασκευή και λειτουργία σωφρονιστικού καταστήματος, στον άξονα του δρόμου από την Τρίπολη μέχρι την Καλαμάτα, με τη συμμετοχή του δημάρχου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, εκπροσώπων της Πολιτείας, προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων και υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη.
* Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, υποστήριξε την αναγκαιότητα της επιλογής του Δήμου Καλαμάτας για την ίδρυση και λειτουργία σωφρονιστικού καταστήματος, για λόγους που συνδέονται με το Εφετείο, τον πληθυσμό, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
 * Σε δηλώσεις του, πάντως, για το θέμα τόνισε ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον απ’ όλες τις περιοχές και η κάθε μία προβάλλει τα δικά της επιχειρήματα για την ευόδωση των προσπαθειών της. «Όπως και να έχει το θέμα, θεωρούμε όμως ότι ο Δήμος Καλαμάτας προηγείται των υπόλοιπων υποψήφιων πόλεων. Πίστη μας είναι ότι, για να υπάρξει ενότητα στο χώρο της Περιφέρειας και να λειτουργήσει ο νέος θεσμός χωρίς κραδασμούς, θα πρέπει να υπάρξει και εξακτίνωση των αναπτυξιακών εργαλείων της. Δεν είναι δυνατόν να συγκεντρώνονται όλα μόνο σε μια περιοχή. Για το λόγο αυτό είμαστε αποφασισμένοι, με βάση και τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, να προτείνουμε την ίδρυση φυλακών όχι μόνο στις Κοινότητες Άριος και της ευρύτερης περιοχής της Θουρίας, αλλά και μέσα στον ιστό της Καλαμάτας».
* Αύριο, στις 12.00 το μεσημέρι, πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο, για τον προσδιορισμό της στρατηγικής του Δήμου και των φορέων της πόλης σε αυτό το μεγάλο ζήτημα.
* Σ’ αυτή έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές του νομού, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κ. Μαργέλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Καραμπάτος, αλλά και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ίδρυση και λειτουργία φυλακών στην περιοχή τους.
* Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη, ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την επαναφορά ενός τόσο σημαντικού ζητήματος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που κατά το παρελθόν προσεγγίστηκε ατελέσφορα, τόνισε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες τόσο των κρατουμένων όσο και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
* Τη λειτουργία ενός τέτοιου καταστήματος, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, θα πρέπει να συνδέει τη σωφρονιστική πολιτική με το νομικό πολιτισμό και να εδράζεται σε ευρεία κοινωνική αποδοχή.
* Στην επιτροπή αυτή, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, έχει ως σκοπό τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την κοινωνική αποδοχή του σωφρονιστικού καταστήματος και όχι τον καθορισμό της τοποθεσίας, έλαβαν μέρος ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, οι δήμαρχοι Τριπόλεως, Καλαμάτας και Μεγαλόπολης, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Τριπόλεως και Καλαμάτας, καθώς και οι εργαζόμενοι στις δικαστικές φυλακές Τριπόλεως.
* Τα μέλη της επιτροπής, αφού εξέθεσαν τις απόψεις τους, συμφώνησαν στην κατάθεση προτάσεων εκ μέρους τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση, για σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με την αποδοχή της κοινωνίας.

** Πριν 94 χρόνια

~ ΤΗΝ νύκτα της παρελθούσης Δευτέρας έξωθι του χωρίου Πολυσταρίου του Πεταλιδίου ο Διαμαντής Παναγούλιας μετά του υιού του Γεωργίου, κάτοικοι Πολυσταρίου, εφόνευσαν εντός του κτήματος αυτών ένεκα προηγουμένων αφορμών και κατόπιν συμπλοκής τους αδελφούς Ηλίαν και Ανδρέαν Ιωάννου Καρανικολόπουλους, κατοίκους του άνω χωρίου. Οι δράσται τυγχάνουσιν αμφότεροι τραυματισμένοι, απεστάλη δε δύναμις χωροφυλάκων εις Πεταλίδιον προς σύλληψιν αυτών.
 -ΠΡΟΧΘΕΣ εις το χωρίον Χαλβάτσου του τέως Δήμου Ανδριτσαίνης κατόπιν προηγουμένων αφορμών ο Κωνσταντίνος Α. Φλατουνάς ετραυμάτισε δι’ όπλου γκρα εις τον δεξιόν πόδα ακινδύνως τον συγχώριόν του Γεώργιον Π. Μανιάτην.
 -ΔΙΑ της εξ Αθηνών αμαξοστοιχίας αφίκετο εις την πόλιν μας εν βαγόνιον αλεύρων επ’ ονόματι του ενταύθα Υποκαταστήματος της Τραπέζης Πειραιώς. Τα άλευρα ταύτα, κατά τας πληροφορίας μας, προορίζονται δια την κατασκευήν μακαρονίων, και προς τον σκοπόν τούτον θα παραδοθώσιν εις το ενταύθα εργοστάσιον του Καρμαρινού. Μετά την παρασκευήν των θα διανεμηθώσιν εις τους κατοίκους της πόλεώς μας επί τη βάσει των δελτίων.

**

 ~**** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΑΣ IOYLIOS 2011 :
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/07/1-2011.html  , Σήμερα Παρασκευή και 1 Ιουλίου 2011 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/07/172011.html  , Ταξίδι στην καθημερινότητα 1/7/2011 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/07/2-3-2011.html  , Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου 2011 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/07/4-5-2011.html  , Στην Καθημερινότητα Δευτέρας 4 και Τρίτης 5 Ιουλίου 2011 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/07/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/07/7-2011.html  , Καθημερινότητα στην Ενημέρωση Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/07/8-2011.html  , Στο αγιάζι της Τοπικής Ενημέρωσης Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/07/blog-post.html  , Στο Σαϊνοπούλειο Θέατρο Σπάρτης .... Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/07/9-10-2011.html  , Αυτό το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουλίου 2011 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/11-2011.html  , Στην καθημερινότητα της ζωής μας Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/12-2011.html  , Στην καθημερινότητα της Τρίτης 12 Ιουλίου 2011 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/blog-post.html  , Στο Αγιάζι της καθημερινότητας .-
~** ** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/07/blog-post.html  , Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/07/blog-post.html  , Στην καθημερινότητά μας
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/07/blog-post.html  , Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 , Όμορφα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε για όλους μας .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/blog-post_14.html  , Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 , Στην καθημερινότητά μας .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/07/blog-post_15.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης : Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011 , Με Ειδήσεις , Παραδοξα , Σχόλια κ.α. :
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/07/blog-post_16.html  , Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 , Στο αγιάζι του Σαββατοκύριακου
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/07/blog-post_18.html  , Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 , Αρχίζοντας μιά νέα εβδομάδα
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/07/2011.html  , Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011 , Μιά Τρίτη του Ιούλη 2011 .-

~** ΟΜΗΡΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΗ-ΒΑΛΥΡΑ:ΜΕΓΑΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑ ΜΕΡΙΑΣ
~
* Στην περιοχή της Πέρα Μεριάς δέσποζε στους Ομηρικούς χρόνους το ανάκτορο των Ποδαλείριου και Μαχάονα,υιών Ασκληπιού και ηγεμόνων της Ιθώμης, που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία της Τροίας με 30 καράβια στρατό.Σήμερα από το ανάκτορο αυτό έχει απομείνει ένας σορός από ερείπια.Οικοδομικά υλικά του χρησιμοποιήθηκαν κυρίως,για την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στο ίδιο σημείο.Η εκκλησία αυτή είναι σήμερα κατεστραμμένη,πιθανότατα κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ ή κατά άλλους στην αποτυχημένη εξέγερση των Ορλόφ,όπως η περίπτωση του Άϊ Βλάση νότια της Βαλύρας.Όπως έχουμε ξαναγράψει στην περιοχή αυτή υπήρχε η Ομηρική Μεσσήνη,που εκτείνονταν από τις ανατολικές υπώρειες της Ιθώμης και κάλυπτε τους σημερινούς οικισμούς,Λάμπαινα και Αριστοδήμειο.Σύμφωνα με τους μελετητές είχε 100.000 πληθυσμό και κατοικήθηκε επίσης στους χρόνους του Βυζαντίου,όπου γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και πλούτο.Μετά την Ρωμαϊκή κατάκτηση άρχισε η παρακμή της και δη μετά την επιδρομή των Βανδάλων του Αλάριχου,καταστράφηκε. -
Αναρτήθηκε από JOURNALIST:ITHOMI NEWS & N/P VALIRA .-

~** ΣΧΟΛΙΑ ...Σχολιάζοντας ..... Αδιακρίτως


Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις προσλήψεις
 ~ Μπορεί η Δημοτική Αρχή να έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν στη μονάδα της Ram θα είναι από την περιοχή του Καρβελίου και στη συνέχεια από τα υπόλοιπα χωριά του Ταϋγέτου, όμως, σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες που έφτασαν στην εφημερίδα, άλλα είναι αυτά που παίζουν σημαντικότερο ρόλο για να δουλέψει κανείς στη Μαραθόλακκα. Όπως, για παράδειγμα, αν είναι ή όχι μέλος της «Ομάδας Δράσης του Ταϋγέτου».
 ~** Σε ετήσια βάση η «Μουσική Σύναξη»
 ~ Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν οι κάτοικοι των χωριών του Ταϋγέτου από την πρωτοβουλία των εκδηλώσεων με τον τίτλο «Μουσική Σύναξη». Μάλιστα, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρτεμισίας, Γ. Βασιλάκη, έστειλε στην ομάδα των καλλιτεχνών που πήραν μέρος ευχαριστήρια επιστολή, σημειώνοντας δε ότι η «Μουσική Σύναξη» θα πρέπει να καθιερωθεί ως μια ετήσια γιορτή του θέρους.
 ~** Σφυρίζουν αδιάφορα
 ~ Τρεις και πλέον μήνες οι επαγγελματίες στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας ζητούν από τη διοίκησή της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τα σκαλιά σε μία από τις εισόδους της, γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.
 ~ Παρά το εύλογο αίτημά τους, όμως, η διοίκηση σφυρίζει… αδιάφορα. Οι υπόλοιποι της Δημοτικής Αρχής, εκτός ΚΑΚ Α.Ε., που επισκέπτονται την Αγορά, δεν έχουν παρατηρήσει το πρόβλημα;
 ~** Αποθήκη άχρηστων αντικειμένων
 ~ Αν δε μας απατά η μνήμη μας, η αρχή του πεζόδρομου της Αριστομένους, από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, δεν έχει χαρακτηριστεί ως αποθηκευτικός χώρος άχρηστων αντικείμενων. Επιτέλους, ας μαζέψει κάποιος… τα κουτιά και τις κολώνες που βρίσκονται εκεί επί μήνες…

 ~**  Αναβάτισσα μοτοσυκλέτας τραυμάτισε   81χρονο για να τον ληστέψει
 ~ Δεν πίστευα στα μάτια μου όταν διάβασα στο newsit.gr ότι στο Ναύπλιο μια 34χρονη, που οδηγούσε μηχανή, λήστεψε έναν 81χρονο που πήγε σε υποκατάστημα τράπεζας για να σηκώσει χρήματα. Όταν ο ηλικιωμένος απομακρύνθηκε από την τράπεζα, η 34χρονη γκάζωσε και τον χτύπησε με τη μηχανή! Τον έριξε στο δρόμο, κατέβηκε από τη μηχανή και βούτηξε από την τσέπη του 2.000 ευρώ. Τον άφησε αβοήθητο, ανέβηκε στη μηχανή και εξαφανίστηκε...
`~ Όμως, ο 81χρονος συγκράτησε τα χαρακτηριστικά της και έδωσε σαφή περιγραφή τους αστυνομικούς της Ασφαλείας Ναυπλίου, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν και έφτασαν στο σημείο. Οι έρευνες ξεκίνησαν αμέσως και λίγο αργότερα, η... γυναίκα-καμικάζι- ληστής βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα.
~ Και μετά σκέφτηκα ότι ήρθε και η ευκαιρία να ισχύσει σε όλα η ισότητα…
~ Για την αντιγραφή, Χ.Χ.
 ~** Γυμνόστηθες κομμώτριες στη Θεσσαλονίκη
 ~ Το ξέρατε ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί πλέον ένα κομμωτήριο αυστηρά για άντρες; Προφανώς όχι, αλλά όπως διαβάσαμε στο διαδίκτυο, εκεί περιμένουν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι πιο sexy και παιχνιδιάρες κομμώτριες, όλες γυμνόστηθες.
 ~ Και να που πλέον το ανδρικό κούρεμα δε θα τελειώνει μέσα σε 10 λεπτά της ώρας. Οι άντρες θα έχουν ένα λόγο παραπάνω να επισκέπτονται το συγκεκριμένο κομμωτήριο, αλλά και να μένουν εκεί κατά το δυνατόν περισσότερο...
 ~ Για την αντιγραφή, Χ.Χ.
 ~** Μια βραδιά για τον Μανώλη
 ~ Περίπου 18.000 ευρώ για έναν καλό φίλο, αλλά κυρίως για έναν δυνατό άνθρωπο, προσέφεραν όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Luna Lounge, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Μανώλη. Μια βραδιά που αποσκοπούσε στην «ψυχολογική και (όσο είναι δυνατόν...) οικονομική υποστήριξη ενός παιδιού που αξίζει πάρα πολλά...», όπως ανέφερε το κείμενο της πρόσκλησης που καλούσε σε συμμετοχή στην εκδήλωση.
 ~ Η σχετική σελίδα φτιάχτηκε από φίλο του και σε αυτή αναφερόταν: «Ο Μανώλης, μετά από ένα ατύχημα, είναι σε αναπηρικό καρότσι εδώ και σχεδόν δυο χρόνια. Στα τέλη Αυγούστου έχει ραντεβού με ειδικευμένο γιατρό στο Σικάγο και θεραπείες που θα διαρκέσουν περίπου 20 ημέρες. Τα έξοδα είναι αρκετά και γι' αυτό το λόγο διοργανώνεται αυτή η βραδιά, για να μαζευτούν χρήματα για το ταξίδι, τη διαμονή και τις θεραπείες. Πίνοντας ένα ποτό, όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε το σκοπό αυτό και ταυτόχρονα να στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε ψυχολογικά τον Μανώλη…».
~ Έτσι κι έγινε. Γνωστοί, συγγενείς και φίλοι, μοτοσυκλετιστές αλλά και συνάδελφοι του Μανώλη έδωσαν το «παρών». Δεν ξέρω αν έχει τόσο μεγάλη σημασία το ποσό που συγκεντρώθηκε. Ξέρω ότι στις δύσκολες ημέρες που περνάμε, μπορεί να ζούμε δύσκολα, αλλά ευτυχώς δεν έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας. Το πιο θετικό ήταν ότι όλη αυτή η παρουσία έδωσε ένα ακόμη ψυχολογικό στήριγμα στον Μανώλη και πιστεύω ότι από αυτό το σημείο και μετά δε θα αισθάνεται μόνος, αλλά θα συνοδεύεται από τη σκέψη εκατοντάδων ανθρώπων που βρέθηκαν το ζεστό Σαββατόβραδο στο Luna.
 ~ Μανώλη, κράτα γερά…
 ~** Ειδυλλιακή υποδοχή
 ~ Όσοι κατέβηκαν το Σάββατο το βράδυ από το «Βιτσέντζος Κορνάρος» στο λιμάνι της Καλαμάτας - και ήταν πολλοί - αντίκρισαν αυτή την εικόνα: απέναντι ακριβώς από την έξοδο του πλοίου, δύο κάδοι απορριμμάτων ξεχειλισμένοι και περικυκλωμένοι από σκουπίδια, ανέδιδαν μυρωδιές που, σε συνδυασμό με την αποπνικτική ζέστη, σου χαλούσαν τη διάθεση.
 ~ Κατά τ’ άλλα, ο τουρισμός μάς μάρανε…
 ~** Συγκινητική βραδιά στη Μεσσήνη
 ~ Ιστορίες και γκρεκάνικα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας απόλαυσε το κοινό της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στη Μεσσήνη, στην πλατεία που βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Κατσουλίδη. Ο ποιητής και ζωγράφος Φράνκο Κορλιανό, δημιουργός του γνωστού τραγουδιού «Άντρα μου πάει», αλλά και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Λέτσε και μουσικός Φράνκο Τομάσι, παρουσίασαν μια συγκινητική βραδιά, με τη βοήθεια του γιατρού Νίκου Γρηγορόπουλου στη μετάφραση.
 ~ Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Μεσσήνης, με πρωτοβουλία της προξένου της Ιταλίας στη Μεσσηνία Μαργαρίτας Μποβιτσέλι και τη στήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Αφορμή, η ολοκλήρωση της έκθεσης έργων Ιταλών καλλιτεχνών στο Μουσείο Χαρακτικής Τ. Κατσουλίδη, για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ένωση της Ιταλίας.
 ~** Ο ρόλος των συνεταιρισμών - σφραγίδων
 ~ Βαρύγδουπες εξαγγελίες για κατάργηση των αγροτικών συνεταιρισμών - σφραγίδων ακούμε συνεχώς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 ~ Εδώ θα είμαστε να το δούμε, εάν τελικά γίνει. Όταν οι συνεταιρισμοί σφραγίδες σε στηρίζουν με ψήφους, δύσκολα τους καταργείς…
 ~** Εξέλιξη, επιστήμη, τεχνολογία
 ~ Η ζωή εξελίσσεται, το ίδιο η επιστήμη και η τεχνολογία! Και έχουμε φτάσει σε σημείο τέτοιο, μάλιστα, που είμαστε «δέσμιοι» της τεχνολογίας. Χωρίς αυτή, πλέον, δε γίνεται, δεν μπορεί να γίνει τίποτα απολύτως, δυστυχώς.
 ~** Απλά αλλά και δύσκολα
 ~ Με την τεχνολογία πολλά πράγματα στη ζωή μας έχουν γίνει πολύ απλά. Με το πάτημα ενός κουμπιού μόνο! Ταυτόχρονα, όμως, είναι πολύ δύσκολα και αδύνατα χωρίς αυτήν. Έχει τα θετικά της, αλλά έχει και τα αρνητικά και τα δυσάρεστά της.
 ~** Χωρίς ίντερνετ, «κόκαλο»
 ~ Τον τελευταίο καιρό η σύνδεση του ίντερνετ μου κάνει «παιχνίδια». Απανωτές διακοπές, από λίγα λεπτά μέχρι και πολλές ώρες. «Κόκαλο» χωρίς δίκτυο. Και η τηλεφωνήτρια, με γλυκύτατη φωνούλα να μου λέει στο 10ο τηλεφώνημά μου: «Μην ανησυχείτε εντός λίγων λεπτών θα επικοινωνήσει μαζί σας ο συνάδελφος.». Τι να μην ανησυχώ; 7 ολόκληρες ώρες, σε 10 τηλεφωνήματα, το ίδιο μου έλεγαν.

 ~** Για το «ΘΑΡΡΟΣ» και τον κ. ΜΑΛΑΠΑΝΗ
 ~ Κυρία διευθύντρια, κύριε αρχισυντάκτη,
 ~ με το θάρρος της μακρόχρονης και πιστεύω αμοιβαίας φιλίας αλλά και την εδραία πεποίθηση εδώ και χρόνια για την εγκυρότητα του «ΘΑΡΡΟΥΣ», επιτρέψτε μου να σχολιάσω (και ελπίζω να δημοσιεύσετε το σχόλιό μου) το γεγονός ότι:
 ~ Η παρουσίαση της εξώθησης σε παραίτηση του κ. Μαλαπάνη από τον Τατούλη δεν ήταν η πρέπουσα. Ιδιαίτερα ο τίτλος της Παρασκευής 15/7/11 «Αρνείται ο Μαλαπάνης τη διαπλοκή με Μορέα» είναι, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον ατυχής – αν είναι δυνατόν ο κ. Μαλαπάνης να είναι διαπλεκόμενος!!!
 ~ Μπάμπης Κάρβελης
 ~ Υ.Γ. Με την ευκαιρία κι επειδή βλέπω να δημοσιεύετε τον κίνδυνο κατάρρευσης της ΔΕΥΑΚ, θα ήθελα να θυμίσω στους παλιότερους και να γνωρίσω στους νεότερους ότι ο κ. Μαλαπάνης επί εποχής Μπένου ήταν αυτός που διέσωσε τη ΔΕΥΑΚ τότε από την κατάρρευση. Μήπως θα έπρεπε, λοιπόν, ο Νίκας να τον καλούσε σε βοήθεια;
 ** Απάντηση «Θ»
 Κύριε Κάρβελη
 ~ επειδή επί έτη πολλά το «Θ» φιλοξενεί σχόλια και άρθρα σας, αποτελεί ατόπημα να υπαινίσεσθε ότι μπορούσε να μη δημοσιεύσει το σχόλιό σας.
 ~ Όσον αφορά στα περί παραίτησης του κ. Μαλαπάνη, η εφημερίδα μας στις 12/7/2011, στο πρωτοσέλιδο θέμα της, έγραψε: «Ο Τατούλης άδειασε τον κ. Μαλαπάνη». Την επομένη, 13/7/2011, όταν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης παραιτήθηκε, ο κεντρικός τίτλος ήταν: «Το τέλος ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου».
 ~ Μια ημέρα αργότερα, στις 14/7/2011, ο κ. Μαλαπάνης, απαντώντας στην αθηναϊκή εφημερίδα «Δημοκρατία» που τον είχε εμπλέξει σε σενάρια διαπλοκής με αφορμή το αεροδρόμιο Καλαμάτας, επισήμανε ότι «το σημείο της εισαγωγής του δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως παιχνίδι διαπλοκής», και στις 15/7/2011 το «Θάρρος» είχε ως πρωτοσέλιδο τίτλο: «Αρνείται ο Μαλαπάνης τη διαπλοκή με Μορέα».
~ Πρώτος ο κ. Μαλαπάνης, κε Κάρβελη, χρησιμοποίησε τη λέξη διαπλοκή για να αντικρούσει όσα του καταλόγιζαν και το «Θ» όλο εκείνο το τριήμερο, αντικειμενικά και χωρίς να λαϊκίσει, κατέγραψε σοβαρά και υπεύθυνα όλες τις πτυχές του θέματος.

~**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου