ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  13 Αυγούστου 2012   :
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα ..... Ζήσε την Ελλάδα ...... Αγοράζω Ελληνικά προϊόντα ...Στηρίζω την Ελληνική  Οικονομία .....
ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ  ΑΠΟΛΛΩΝ στην ΝΕΔΑ  Μεσσηνίας
Το  ποντικάκι στην ενημέρωση !!!  :
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
*** Όλοι  γνωρίζουμε πως θα σωθούμε , αλλά χάνουμε την σωτηρία μας από την πνευματική μας αμέλεια .
Πρέπει λοιπόν , αρχικώς , να τηρούμε με ακρίβεια τις εντολές της Αλήθειας του Θεού μας .
" Αγαπήσεις Κύριον τον Θεό σου εξ όλης της ψυχής σου " (Ματθαίου 22, 37-39) .
Αυτή  είναι η αρχή του νόμου και το πλήρωμα  της χάριτος .-
Λίγα λόγια  , αλλά με πολλή και μεγάλη  δύναμη .
Όλες οι αρετές εξαρτώνται απ΄αυτή  , γι΄αυτό και ο Απόστολος Παύλος ονομάζει  την ΑΓΑΠΗ τέλος του νόμου .-
Αυτή είναι επομένως η σωτηρία  μας , η διπλή Αγάπη  , η αρχή και το τέλος κάθε καλού έργου των Ανθρώπων -
Αγάπη στον Θεό μας , Αγάπη στον εαυτόν μας και συνανθρωπό μας , Αγάπη στον εχθρό μας και  αν περισεύει Αγάπη στα Ζώα και τα Φυτά μας .!!!!!!!   ΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΗΣ .

*** 26 συλλήψεις στη Μεσσηνία σε επιχείρηση που έγινε Παρασκευή και Σάββατο      
26 συλλήψεις στη Μεσσηνία σε επιχείρηση που έγινε Παρασκευή και Σάββατο
* Εικοσιέξι άτομα συνελήφθησαν και 79 αλλοδαποί και Ελληνες πολίτες προσήχθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Να σημειωθεί ότι η διήμερη επιχείρηση που έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, δεν έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ξένιος Ζεύς". Προσωρινά η επιχείρηση "Ξένιος Ζεύς" γίνεται μόνο στην Αττική και στον Εβρο.
Στην επιχείρηση έγιναν έλεγχοι σε μεγάλο αριθμό ατόμων και οχημάτων. Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι αναλυτικά: 2 ημεδαποί, για παράβαση του υγειονομικού κανονισμού, 4 ημεδαποί για καταδικαστικά έγγραφα, ένας αλλοδαπός για παράνομη κατοχή όπλων, ένας αλλοδαπός για καταδικαστικά έγγραφα, 2 αλλοδαποί για εμπορία ανθρώπων και 16 αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στην χώρα.
Επίσης, κατασχέθηκαν 1 μαχαίρι με μήκος λάμας 19 εκατοστών και μία 1 ξύλινη ράβδος, ενώ μεταφέρθηκαν στο Τελωνείο Καλαμάτας 5 ιδιωτικής χρήσης επιβατηγά αυτοκίνητα αλλοδαπών υπηκόων Βουλγαρίας, για να διαπιστωθεί η νομιμότητα της κυκλοφορίας τους και της παραμονής τους στη χώρα.
Επιπλέον βεβαιώθηκαν 72 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, 25 παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού, 3 παραβάσεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και μία παράβαση για ελεύθερη κατασκήνωση.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

*** Προς τη χρεοκοπία οδηγούνται οι δήμοι      
http://www.eleftheriaonline.gr/administrator/index.php?option=com_k2&view=item# * "Στεγνώνουν" τα ταμεία - Στάση πληρωμών;
Τον κίνδυνο της χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν πλέον οι δήμοι και το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών ακόμη και στο προσωπικό τους είναι πλέον ανοικτό. Το ενδεχόμενο προσφυγής του Δήμου Τριφυλίας στο δανεισμό για να λειτουργήσει είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί. Μια τέτοια λύση όμως ακόμη και αν εγκριθεί, όχι μόνον είναι αδιέξοδη αλλά φέρνει τα πράγματα ακόμη πιο κοντά στη χρεοκοπία. Η περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 30% προκειμένου να πληρωθούν από αυτούς τα προνοιακά επιδόματα (!) συνοδεύεται από πληροφορίες για ανάλογες περικοπές το επόμενο διάστημα. Οι δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα πως για ένα τρίμηνο ο δήμος μπορεί να πληρώνει, είναι ενδεικτικές του μεγέθους που έχει πάρει πλέον το πρόβλημα. Προ των αδιεξόδων οι δήμοι ανακοινώνουν… σαφάρι για τους οφειλέτες όπως στη Μεσσήνη και την Τριφυλία, ενώ στην Καλαμάτα που δοκιμάστηκε με απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων ομολογείται πως δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ο κίνδυνος να κλείσουν κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων είναι ορατός, ενώ ήδη συζητούνται από την κυβέρνηση το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων και η αύξηση-επέκταση των πάσης φύσεως τελών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προς Μονή Βουλκάνου
~** Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προς Μονή Βουλκάνου.
Γiα την διευκόλυνση των προσκυνητών κατά τη μετάβασή τους στη Μονή Βουλκάνου, από τις 5.30 το απόγευμα της Τρίτης 14 Αυγούστου μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 15 Αυγούστου, θα ισχύουν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
Η άνοδος όλων των οχημάτων θα επιτρέπεται μόνο από:
α) Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη - Μονή Βουλκάνου,
β) Λάμπαινα – Κακοπέτρι (χωματόδρομος) - Μονή Βουλκάνου,
γ) Νιοχώρι -Αρχαία Μεσσήνη – Μονή Βουλκάνου.
Η κάθοδος θα γίνεται από: Μονή Βουλκάνου -πρός γέφυρα Βαλύρας.
Επιπλέον, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων προς την Παλαιά Μονή Βουλκάνου, από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.


*** Σε Καλαμάτα και Πύλο σήμερα ο Αντ. Σαμαράς, στο πλαίσιο ολιγοήμερων διακοπών     
 Σε Καλαμάτα και Πύλο σήμερα ο Αντ. Σαμαράς, στο πλαίσιο ολιγοήμερων διακοπών
*  Στην Καλαμάτα και στην Πύλο θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς επισκέπτεται την Μεσσηνία ως πρωθυπουργός. Επίσης είναι το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού μακριά από την Αθήνα μετά την εγχείρηση που έκανε στο μάτι του. Ο πρωθυπουργός στις 12.30 το μεσημέρι θα συναντήσει στο Δημαρχείο Καλαμάτας το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα. Το απόγευμα θα τελέσει τα εγκαίνια 2 εκθέσεων στην Πύλο.
Συγκεκριμένα τις 6.30 το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς θα εγκαινιάσει την έκθεση «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ιχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου» της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία θα φιλοξενηθεί στο κτήριο Πασά στο Φρούριο της Πύλου. Και στις 8 το βράδυ θα κηρύξει την επίσημη παρουσίαση της επανέκθεσης της συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux στην οικία Τσικλητήρα.


*** Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και η ανάπτυξη της Μεσσηνίας      
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και η ανάπτυξη της Μεσσηνίας
* Πρώτη φορά ως πρωθυπουργός της Ελλάδος βρίσκεται από σήμερα στη Μεσσηνία ο Αντώνης Σαμαράς. Οπως κάθε χρόνο έρχεται για ολιγοήμερη ξεκούραση και για επαφές με τους φίλους του και με όσους τον στήριξαν επί δεκαετίες για να φτάσει στο ύπατο κυβερνητικό αξίωμα. Οι συνθήκες διακυβέρνησης της χώρας, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας αλλά και το άδηλο μέλλον, κάνουν πιο σφιχτές τις μίνι διακοπές του πρωθυπουργού. Ωστόσο είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα παραλείψει ν' ασχοληθεί και με τα προβλήματα της Μεσσηνίας. Τα ξέρει και τα παραξέρει, αλλά δεν κάνει κακό να του τα ξαναθυμίζουμε.
* Την εποχή αυτή που η Μεσσηνία έχει πάρει μια ανοδική τροχιά, με αιχμή τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να αφήσει να μπουν σε δεύτερη μοίρα κάποια έργα που είναι αναπόσπαστα με την ανάπτυξη.
Σε λίγο καιρό αναμένεται να ξαναρχίσουν τα μεγάλα οδικά έργα. Ανάμεσά τους η Ολυμπία Οδός που όλα δείχνουν ότι πάνε να την σταματήσουν στον Πύργο. Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να έχει τα αντανακλαστικά του σε εγρήγορση. Να χρεώσει κατ' εξαίρεση το έργο στον αρμόδιο υπουργό με την εντολή ο ορίζοντας να είναι η Τσακώνα.
Παράλληλα με τα μεγάλα οδικά έργα, και ίσως εξ ίσου σοβαρά, είναι τα έργα για το εσωτερικό οδικό δίκτυο. Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη το πρώτο, Ριζόμυλος - Κορώνη το δεύτερο και Καλαμάτα - Μάνη το τρίτο, είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του τουρισμού. Δεν είναι σοβαρό να έρχεται ο ξένος τουρίστας σε 2-3 ώρες από την Ευρώπη στην Καλαμάτα και να χρειάζεται 1-2 ώρες από το αεροδρόμιο μέχρι τον τόπο προορισμού του. Επιπρόσθετα για την ανάπτυξη του τουρισμού θα πρέπει να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ώστε να γίνει πύλη της Πελοποννήσου και να χαρακτηριστούν στο Χωροταξικό Σχέδιο τα λιμάνια της Καλαμάτας και της Πελοποννήσου ως προορισμοί κρουαζιέρας.
Υπάρχει και κάτι πιο άμεσο και πιο πιεστικό που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Αντ. Σαμαράς. Η ρύθμιση των δανείων των πυρόπληκτων αποτελεί την υπ' αριθμόν 1 ανάγκη των Μεσσηνίων και όλης της Πελοποννήσου. Χωρίς αυτήν η οικονομία θα ξεψυχά μέρα με την ημέρα. Κανένας δεν είναι σε θέση να πληρώσει σήμερα με τους όρους των δανείων και όλοι έχουν στραμμένες τις ελπίδες τους στον πρωθυπουργό. Το θέμα το γνωρίζει, το έχει σπρώξει σαν πρώτο βήμα αλλά ακόμα είναι ανοιχτό. Το τραπεζικό σύστημα είναι γραφειοκρατικό, πολυδαίδαλο και εν τέλει εχθρικό. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού όμως -ιδιαίτερα τώρα με τους τραπεζικούς γάμους- είναι αναγκαία για μια βιώσιμη λύση.
Αυτά και αρκετά άλλα -που δεν είναι της στιγμής- θέλει η Μεσσηνία από τον Αντώνη Σαμαρά.
Καλές διακοπές λοιπόν και με το καλό να δούμε απτά αποτελέσματα από τον Μεσσήνιο πρωθυπουργό .


***Την Δευτέρα 13 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εγκαινιάζει εκθέσεις στην Πύλο 
       Την Δευτέρα 13 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς  εγκαινιάζει εκθέσεις στην Πύλο
 *Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα τελέσει τη Δευτέρα 13 Αυγούστου τα εγκαίνια δυο εκθέσεων στην Πύλο.
Στις 6.30 το απόγευμα θα εγκαινιάσει την έκθεση «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ιχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου» της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία θα φιλοξενηθεί στο κτήριο Πασά στο Φρούριο της Πύλου.
Την ίδια ημέρα στις 8 το βράδυ θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της επανέκθεσης της Συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux στην οικία Τσικλητήρα.
Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος με ανακοίνωσή του τονίζει ότι "η
στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα με την προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Αγγελική Σίμωσι οδήγησε στην ολοκλήρωση τα δυο μεγάλων αυτών έργων για την ανάδειξη και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας".




*** Συνάντηση αποφοίτων της τάξης του 1961 του Α' Γυμνασίου Καλαμάτας      
Συνάντηση αποφοίτων της τάξης του 1961 του Α' Γυμνασίου Καλαμάτας


*Στιγμές από τα μαθητικά τους χρόνια θυμήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ οι απόφοιτοι του Α' Γυμνασίου Καλαμάτας (Υπαπαντής) του έτους 1960-1961.
Οι φίλοι συναντήθηκαν στην ταβέρνα "Μαγειρέματα της Χαράς" στα Ακοβίτικα (δίπλα από την Αγία Κυριακή). Το πιο ωραίο σκηνικό της βραδιάς ήταν… ο ήχος από το σχολικό κουδούνι που κάποιος από τους συμμαθητές έφερε μαζί του!





*** Ζημιές στη σταφίδα προκαλεί ο καύσωνας        
Ζημιές στη σταφίδα προκαλεί ο καύσωνας
* Προβλήματα στη σταφιδοπαραγωγή φαίνεται ότι προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών λίγο πριν οι σταφιδοπαραγωγοί μαζέψουν το προϊόν τους. Μάλιστα το θέμα έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ο δημοτικός σύμβουλος Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος ζητώντας την παρέμβαση του δήμου προς τον ΕΛΓΑ ώστε να αποτυπωθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί.
Οπως επισημαίνουν οι σταφιδοπαραγωγοί τα προβλήματα ξεκινούν από την μικρή καρπόδεση, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παραγωγής. Από εκεί και πέρα ο καύσωνας που προηγήθηκε όπως και οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει καίρια πλήγματα στην παραγωγή, για αυτό και ζητούν την κινητοποίηση του ΕΛΓΑ ώστε να καταγραφούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί.

***

~***   TA ΜΕΤΑΛΕΙΑ χωρών ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 2012 :

1
Ηνωμένες Πολιτείες
USA
46
29
29
104
2
Κίνα
CHN
38
27
22
87
3
Μεγάλη Βρετανία
GBR
29
17
19
65
4
Ρωσική Ομοσπονδία
RUS
24
25
33
82
5
Κορέα
KOR
13
8
7
28
6
Γερμανία
GER
11
19
14
44
7
Γαλλία
FRA
11
11
12
34
8
Ιταλία
ITA
8
9
11
28
9
Ουγγαρία
HUN
8
4
5
17
10
Αυστραλία
AUS
7
16
12
35
11
Ιαπωνία
JPN
7
14
17
38
12
Καζακστάν
KAZ
7
1
5
13
13
Ολλανδία
NED
6
6
8
20
14
Ουκρανία
UKR
6
5
9
20
15
Κούβα
CUB
5
3
6
14
16
Νέα Ζηλανδία
NZL
5
3
5
13
17
Ιράν
IRI
4
5
3
12
18
Τζαμάικα
JAM
4
4
4
12
19
Τσεχία
CZE
4
3
3
10
20
Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας
PRK
4
0
2
6
21
Ισπανία
ESP
3
10
4
17
22
Βραζιλία
BRA
3
5
9
17
23
Λευκορωσία
BLR
3
5
5
13
24
Νότια Αφρική
RSA
3
2
1
6
25
Αιθιοπία
ETH
3
1
3
7
26
Κροατία
CRO
3
1
2
6
27
Ρουμανία
ROU
2
5
2
9
28
Κένυα
KEN
2
4
5
11
29
Δανία
DEN
2
4
3
9
30
Αζερμπαϊτζάν
AZE
2
2
6
10
30
Πολωνία
POL
2
2
6
10
32
Τουρκία
TUR
2
2
1
5
33
Ελβετία
SUI
2
2
0
4
34
Λιθουανία
LTU
2
1
2
5
35
Νορβηγία
NOR
2
1
1
4
36
Καναδάς
CAN
1
5
12
18
37
Σουηδία
SWE
1
4
3
8
38
Κολομβία
COL
1
3
4
8
39
Γεωργία
GEO
1
3
3
7
39
Μεξικό
MEX
1
3
3
7
41
Ιρλανδία
IRL
1
1
3
5
42
Αργεντινή
ARG
1
1
2
4
42
Σλοβενία
SLO
1
1
2
4
42
Σερβία
SRB
1
1
2
4
45
Τυνησία
TUN
1
1
1
3
46
Δομινικανή Δημοκρατία
DOM
1
1
0
2
47
Τρινιντάντ και Τομπάγκο
TRI
1
0
3
4
47
Ουζμπεκιστάν
UZB
1
0
3
4
49
Λετονία
LAT
1
0
1
2
50
Αλγερία
ALG
1
0
0
1
50
Μπαχάμες
BAH
1
0
0
1
50
Γρενάδα
GRN
1
0
0
1
50
Ουγκάντα
UGA
1
0
0
1
50
Βενεζουέλα
VEN
1
0
0
1
55
Ινδία
IND
0
2
4
6
56
Μογγολία
MGL
0
2
3
5
57
Ταϊλάνδη
THA
0
2
1
3
58
Αίγυπτος
EGY
0
2
0
2
59
Σλοβακία
SVK
0
1
3
4
60
Αρμενία
ARM
0
1
2
3
60
Βέλγιο
BEL
0
1
2
3
60
Φινλανδία
FIN
0
1
2
3
63
Βουλγαρία
BUL
0
1
1
2
63
Εσθονία
EST
0
1
1
2
63
Ινδονησία
INA
0
1
1
2
63
Μαλαισία
MAS
0
1
1
2
63
Πουέρτο Ρίκο
PUR
0
1
1
2
63
Κινεζική Ταϊπέι
TPE
0
1
1
2
69
Μποτσουάνα
BOT
0
1
0
1
69
Κύπρος
CYP
0
1
0
1
69
Γκαμπόν
GAB
0
1
0
1
69
Γουατεμάλα
GUA
0
1
0
1
69
Μαυροβούνιο
MNE
0
1
0
1
69
Πορτογαλία
POR
0
1
0
1
75
Ελλάδα
GRE
0
0
2
2
75
Δημοκρατία της Μολδαβίας
MDA
0
0
2
2
75
Κατάρ
QAT
0
0
2
2
75
Σιγκαπούρη
SIN
0
0
2
2
79
Αφγανιστάν
AFG
0
0
1
1
79
Μπαχρέιν
BRN
0
0
1
1
79
Χονγκ Κονγκ
HKG
0
0
1
1
79
Σαουδική Αραβία
KSA
0
0
1
1
79
Κουβέιτ
KUW
0
0
1
1
79
Μαρόκο
MAR
0
0
1
1
79
Τατζικιστάν
TJK
0
0
1
1

~ To ρόλο που παίζουν οι τουρκικές τηλεοπτικές σαπουνόπερες, που πουλά φτηνά η τουρκική προπαγάνδα σε χώρες όπου η Άγκυρα θέλει να διεισδύσει πολιτιστικά και εν συνεχεία εμπορικά αυξάνοντας την επιρροή της, αποκαλύπτει εμμέσως πλήν σαφώς η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News.
Και το κάνει μέσα από ένα ρεπορτάζ για το γνωστό θέμα των νέων απαγορεύσεων σε Έλληνες -αλλά και πολίτες άλλων χωρών – να αγοράζουν ακίνητα σε 28 νομούς της Τουρκίας!
Η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα -σε πρωτοσέλιδο άρθρο του κ.Ερντίτς Τσελικκάν - ότι πολίτες 183 χωρών θα μπορούν να αποκτούν περιουσία στην Τουρκία χωρίς κανένα περιορισμό και ότι η Αγκυρα ενδιαφέρεται περισσότερο για επενδύσεις Αράβων από τις χώρες του Κόλπου. Για το σκοπό αυτό – γράφει – η τουρκική κυβέρνηση έστειλε επιστολή σε όλους τους πρέσβεις στην Τουρκία με την οποία τους καλεί να προωθήσουν τον νέο νόμο ώστε να τονωθεί η αγορά ακινήτων.
Και φτάνει στην έμμεση αποκάλυψη του ρόλου που παίζουν τα τουρκικά σήριαλ που πλασσάρει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός κύκλων της Άγκυρας:
Για το σκοπό αυτό -γραφει η Hurriyet Daily News- επιστράτευσε και τηλεοπτικούς αστέρες σειρών που προβάλλονται στις χώρες του Κόλπου.
Ο μηχανισμός προπαγάνδας – που κατά ορισμένες πηγές ξεκίνησε από αμερικανική ”ιδέα” – λειτουργεί ως εξής:
Κύκλοι του βαθέως κράτους ”επιδοτούν ” εμμέσως την παραγωγή σήριαλ τα οποία εμπεριέχουν εξιδανικευμένες και ”λαμπερές”καταστάσεις – κοινωνικές, οικονομικές , πολιτιστικές – για την Τουρκία. την οποία την εμφανίζουν έτσι ”ευρωπαική” και λίγο πολύ παράδεισο. Το χαμηλό κόστος λόγω ”έμμεσης επιδότησης” – αλλά βοηθούντος και του απλο’ι’κού σεναρίου -βοηθάει την εξαγωγή τόσο σε τουρκόφωνες χώρες περί τον Καύκασο που είναι και ο κύριος στόχος , αλλά και οι αραβικές χώρες.
Τα τελευταία χρόνια είδαν ότι ”τσίμπησαν ” – -λόγω κρίσης – και οι Έλληνες ! Ετσι περνούν εικόνες που κρύβουν τον συντηρητικό και αναχρονιστικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, τον ρόλο του ισλαμισμού, τις κοινωνικές ανισότητες, την εξέγερση των Κούρδων, την καταπίεση, τις φυλακίσεις κλπ
Και κοντά σε αυτήν ”ανοχή” έρχεται το …εμπόριο:
Οι ίδιοι οι …σταρ των σαπουνόπερων γίνονται οι διαφημιστές του τουρκικού τουρισμού, των τουρκικών ΄΄ευκαιριών” για ” real estate” και γενικά ότι τουρκικό προ’ι’όν πλασάρουν στους ”καταναλωτικούς ” Άραβες, μέσω των περιορισμένων γυναικών τους που βλέπουν πολύ σαπουνόπερα….
Η πρώτη φάση τηλεοπτικής διεισδύσεως στην Ελλάδα είχε γίνει με αμερικανική παρότρυνση -όταν διάφορες υπηρεσίες είχαν πάρει εργολαβικά την προώθηση του Σχεδίου Ανάν. Τότε μέσα στα εργαλεία που είχαν προτεινει ήταν και προβολή σήριαλ ώστε να μετριαστεί ο αντιτουρκισμός της ελληνικής κοινής γνώμης…
Μερικά πράγματα πρέπει να τα ξέρουμε , να μαθαίνουμε το πλαίσιο στο οποίο ανήκουν και να τα ερμηνεύουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις … Ειδικά όταν αυτά τα γράφουν οι ίδιοι οι Τούρκοι.

~ Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).
Διαβάστε περισσότερα
Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου..
όλοι συμφωνούν μεταξύ τους.
Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες; Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι; Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.
 Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία. Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο. Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν. Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν. Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.
Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40». Στο άρθρο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα» της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές. Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους. Τώρα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;
Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης! Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε! Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.
Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης. Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή. Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο. Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.
Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ρούχο. Κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε. Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.
Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα. Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε.
Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο «δυναστείες» – τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων. Πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. ΈΟ λαός δεν θέλει να πληρώνει φόρους μιας και δεν παίρνει τίποτα ως ανταπόδοση από το κράτος. Ενα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της. Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο. Ένας ασθενής πρέπει να πληρώσει φακελάκι στο γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008. Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.
Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση. Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει. Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται – μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοφτεί αυτός που το φοράει.
Αυτό ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού. Κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν. Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν. Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.
Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ». Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη «γενιά των 500 ευρώ». Είναι στην ηλικία μου – 30 χρονών και πάνω – όχι τόσο νέοι τελικά, όπως νιώθουν πιο νέοι απ’ ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον. Κανείς τους δεν έχει παιδιά. Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς. Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων. Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη· το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο, με πρόσχημα την κρίση.
Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση. Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες. Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου. Μία από αυτές είναι ο «Ισημερινός», που Σημαίνει Εκουαδόρ. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους. Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό – παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.
Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν. Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου. Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική. Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;
Κάισα Έκις Έκμα 

**  Για το ελαιόλαδο        
ImageΣχέδιο προστασίας από την Κομισιόν
ΝΕα κατηγοριοποΙηση για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και τη διευκόλυνση των καταναλωτών, αλλά και αυστηρότερους ελέγχους, προβλέπει το «πακέτο» του επιτρόπου Γεωργίας για το ελαιόλαδο.
Μια δέσμη προτάσεων που έχουν σκοπό να θωρακίσουν το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο από την κρίση την οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια και να βοηθήσει τους παραγωγούς αν αντεπεξέλθουν στη συνεχή μείωση του εισοδήματός τους έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν. Το σχέδιο, που φέρει τη σφραγίδα του επιτρόπου Γεωργία της Ε.Ε. Ντάσιαν Τσιόλος, φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο της ελαιοκομίας και έχει ήδη γνωστοποιηθεί στους υπουργούς των ελαιοπαραγωγών χωρών, οι οποίοι τώρα καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, όταν οι τιμές του ελαιολάδου έκαναν «κύκλο» και μια σειρά από καλές χρονιές ακολουθούσε κατά κανόνα μία σειρά από κακές, τα τελευταία χρόνια οι ελαιοκαλλιεργητές βλέπουν το εισόδημά τους να διολισθαίνει ολοένα και χαμηλότερα. Έτσι, έπειτα από δυναμικές κινητοποιήσεις, κυρίως των Ισπανών, η Κομισιόν αποφάσισε να κινητοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας σεζόν με υψηλά αποθέματα. Οι υπάρχοντες μηχανισμοί δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους τελευταίους επτά μήνες τρεις φορές έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, χωρίς όμως να επηρεάσει τις τιμές. Με το νέο σχέδιο δράσης, ο επίτροπος κ. Τσιόλος ελπίζει να προσφέρει την απαραίτητη ενίσχυση στον κλάδο για τη διάθεση του προϊόντος του, καθώς διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση εντός και εκτός Ευρώπης έχει μεγάλα περιθώρια αύξησης. Το σχέδιο δράσης χωρίζεται σε έξι κεφάλαια: έλεγχος ποιότητας, αναδιάρθρωση του κλάδου, αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, προώθηση, λειτουργία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και ανταγωνισμός με τις τρίτες χώρες.
Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προταθεί είναι αλλαγές στο σύστημα της κατηγοριοποίησης, ώστε να «εκφράζονται καλύτερα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των διάφορων τύπων ελαιολάδου». Συζητείται, για παράδειγμα, να υπάρξει και μα νέα κατηγορία στο πλαίσιο των παρθένων ελαιολάδων, που θα χαρακτηρίζει την «top” ποιοτική κατηγορία. Στο σχέδιο δράσης αναφέρεται ακόμα η ανάγκη για καταπολέμηση της απόσμησης, δηλαδή των μεθόδων που χρησιμοποιούνται ώστε κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδα να πωλούνται ως εξαιρετικά παρθένα.
~ Οι αλλαγές
Η ομάδα των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που έκαναν την προεργασία για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης, ζητάει να υπάρξουν οι εξής αλλαγές:
gΜείωση της επιτρεπόμενης περιεκτικότητας σε στιγμασταδιένιο, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των προσμίξεων με άλλα φυτικά έλαια.
gΜείωση του επιτρεπόμενου ορίου αλκυλικών εστέρων, ώστε να αποκλειστούν περισσότερα αποσμωμένα έλαια.
gΟριστική έγκριση μιας «ολοκληρωμένης μεθόδου» για τον εντοπισμό εξωγενών ελαίων στα ελαιόλαδα
gΥιοθέτηση μιας μεθόδου για τον καθορισμό της ποσότητας διγλυκερίδιων και τριγλυκεριδίων στα ελαιόλαδα, την καταπολέμηση της νοθείας και την εκτίμηση της φρεσκότητας του προϊόντος.
Ανάμεσα στις αλλαγές που έχουν προταθεί είναι και η διενέργεια συχνότερων ελέγχων, καθώς και η επιβολή κυρώσεων, η αναφορά εκ μέρους των κρατών - μελών όλων των παραβάσεων που εντοπίζουν και των κυρώσεων που επιβάλλουν στα εστιατόρια και η ενθάρρυνση της χρήσης φιαλών που δεν αναπληρώνονται.
 ~ Διεθνή    αγορά
Στις προτάσεις Τσιόλος γίνεται ακόμα αναφορά στο όλο και πιο ανταγωνιστικό κλίμα της διεθνούς αγοράς, αφού χώρες όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, που ως σήμερα εισήγαν το ελαιόλαδο που καταναλώνουν, αυξάνουν την παραγωγή τους και χρησιμοποιούν μη αναγνωρισμένες μεθόδους ελέγχου «αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας», θέτοντας εμπόδια στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.
Ορισμένοι παράγοντες της ευρωπαϊκής ελαιοκομίας ζητάνε από την Κομισιόν να γίνουν πιο αυστηρές οι παράμετροι ποιότητας και να βελτιωθούν οι μέθοδοι ελέγχου, όμως αυτό το θέμα θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο ώστε να υποβληθεί στο Διεθνή Οργανισμό Ελαιολάδου (ΔΟΕ) μια πειστική πρόταση για την αναθεώρηση των προδιαγραφών εμπορίας.
Όσον αφορά τη χρήση ημερομηνίας λήξεως, η έκθεση των ειδικών αναφέρει ότι το ζήτημα αυτό χρήζει διερεύνησης και θα πρέπει να προηγηθεί μια τεχνική μελέτη για τις χημικές και μηχανικές αλλοιώσεις του ελαιολάδου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις της Κομισιόν για τον Διεθνή Οργανισμό Ελαιολάδου (ΔΟΕ). Η συμφωνία για τη λειτουργία του οργανισμού, που τέθηκε σε ισχύ το 2005, εκπνέει το 2014.
Προτείνεται η επόμενη συμφωνία να διευρύνει το αντικείμενο του οργανισμού, ώστε εκτός από τις ελαιοπαραγωγούς χώρες, να καλύπτει και τις καταναλώτριες χώρες, έτσι ώστε να «ενισχυθεί η ηγετική θέση του».
«Για την Ε.Ε., οι προδιαγραφές του ΔΟΕ αποτελούν το σημείο αναφοράς για το διεθνές εμπόριο. Είναι προτιμότερο να στηρίξουμε τον οργανισμό και να ενθαρρύνουμε τη βελτίωση της ποιότητας εντός αυτού του φόρουμ», καταλήγουν οι ειδικοί.
~ Απόσυρση
Ένα άλλο μέτρο που έχει τεθεί στο τραπέζι, είναι να επιτραπεί στις ομάδες παραγωγών να αποσύρουν προσωρινά από την αγορά μια συγκεκριμένη κατηγορία ελαιολάδου όταν οι τιμές των ελαιολάδων ανώτερης ποιότητας είναι χαμηλές.
Παρά τα τεράστια προβλήματα, οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες είναι αισιόδοξοι για το μέλλον του ελαιολάδου, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν υγιεινό, που μπορεί εύκολα να αυξήσει τις πωλήσεις του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απορρίπτουν την εφαρμογή ενός σχεδίου μείωσης της παραγωγικής βάσης, όπως έγινε στο κρασί τη ζάχαρη και τον καπνό, καθώς κρίθηκε μη αναποτελεσματικό, αφού συνήθως οι λιγότερο επικερδείς ελαιώνες είναι και οι μεγαλύτεροι σε έκταση.
~ Χύμα εξαγωγές με το… βυτίο
ΑντιμEτωπο με μια σειρά από ενδογενείς παράγοντες, που επιμένουν να διατηρούν χαμηλά τον πήχη και τις υπεραξίες του προϊόντος, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ελαιόλαδο.
ΣΕ μια εποχή που ο έλεγχος της διεθνούς αγοράς αλλάζει χέρια, με τους Ισπανούς να παίρνουν την πρωτοκαθεδρία από τους Ιταλούς και την ελιά πυκνής φύτευσης να αλλάζει τους συσχετισμούς, στην Ελλάδα η αγορά παραμένει καθηλωμένη στις δομές του παρελθόντος. Η πλέον χαρακτηριστική παθογένεια περιγράφεται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής extra παρθένου, η οποία θεωρείται η ποιοτικότερη παγκοσμίως, «φεύγει» χύμα σε βυτία για την Ιταλία, σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ με τις ίδιες περίπου τιμές αγοράζουν από τους παραγωγούς και οι δύο «μεγάλοι παίκτες» της εγχώριας αγοράς που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη μεταποίηση του προϊόντος. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις, που τις τελευταίες δύο δεκαετίες είχαν κάνει κάποια δειλά βήματα, δεν μπόρεσαν τελικά να δώσουν τον τόνο στη μεταποίηση και εμπορία του προϊόντος, ενώ τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι μικρότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσπάθησαν να οικοδομήσουν μια νέα εικόνα για το γνήσιο ελληνικό ελαιόλαδο, αξιοποιώντας τα μέσα της τεχνολογίας και του marketing. Η κίνηση που εμφανίστηκε τον τελευταίο καιρό με αφετηρία τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που ταλανίζουν τη χώρα, και εκφράστηκε με τον όρο «κίνημα της πατάτας», επιχείρησε να φέρει απευθείας σε επαφή τους παραγωγούς με τους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «μεγάλοι» της αγοράς προσπάθησαν να «σπάσουν» στη γέννησή τους τα ιδιότυπα δίκτυα που πήγαν να δημιουργηθούν και εν πολλοίς τα κατάφεραν, καθώς στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων έκαναν την εμφάνισή τους πρωτόγνωρες προσφορές, με αποτέλεσμα τα γνωστά σήματα να πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. 
Αναδημοσίευση από
τον «Επενδυτή» φύλλου Σαββάτου 11 και Κυριακής 12 Αυγούστου


*** Παγκόσμια Ημέρα Νέων        
  Image* H ανεμελιά, ο ερωτισμός και η ενέργεια όλο συμπιέζονταιΠώς σκέφτονται οι νέοι στην Ελλάδα σήμερα; Τι τους απασχολεί; Κάνουν όνειρα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζουν στη ζωή τους; Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νέων συναντήσαμε χθες αγόρια και κορίτσια στο κέντρο της Καλαμάτας και τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν.
Πάντως, οι βασικές ανησυχίες τους δεν είναι ούτε το να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν άλλους τόπους, ούτε το να ερωτευτούν, ούτε το να αλλάξουν τον κόσμο. Τα κύρια που σκέφτονται είναι το επαγγελματικό μέλλον και η οικονομική επιβίωση. Το άγχος γι’ αυτά καταπιέζει ή και εξαφανίζει όλα τα υπόλοιπα. «Η νεότητα, η ανεμελιά, η ενέργεια, ο ερωτισμός των νέων όλο και συμπιέζονται» μας είπε ο Δημήτρης Φράγκος. Από την άλλη, ο Παναγιώτης Χιώτης σχολίασε ότι η κρίση έχει και ένα καλό: «Αυτοπροσδιοριζόμαστε και κοιτάζουμε πιο απλά πράγματα».
Άγγελος Αλεξανδρίδης
«Η ελληνική κοινωνία δε βοηθάει»
«Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, αλλά πιστεύω να καλυτερεύσει η ζωή. Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι φοιτητής και μ’ αυτά που συμβαίνουν δε βλέπω μέλλον. Ελπίζω όμως να αλλάξουν τα πράγματα. Η ελληνική κοινωνία, πάντως, δε βοηθάει καθόλου όπως φαίνεται. Ας ελπίσουμε ότι θα δώσει κάποιες διεξόδους μπας και γίνει τίποτα».
Κώστας Καβουρίνος
«Αβέβαιο το μέλλον»
«Δύσκολο και αβέβαιο το μέλλον, με τη φτώχεια κ.λπ. Περισσότερο το οικονομικό με προβληματίζει και η δουλειά, το τι θα κάνουμε. Όσο για τα άλλα προβλήματα, σήμερα οι μετανάστες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, μακάρι να γίνει κάτι γι’ αυτό. Με την ελληνική κοινωνία είμαι ικανοποιημένος, πιστεύω ότι στηρίζει τους νέους».
Παναγιώτης Κανελλόπουλος
«Και για να φύγεις στο εξωτερικό, χρήματα θέλεις»
«Μόνο καλά δεν είναι τα πράγματα για τους νέους. Απογοητευμένοι είμαστε όλοι. Είναι δύσκολο, σκεφτόμαστε τα πάντα, μέχρι και να φύγουμε. Θα δείξει, ελπίζουμε. Αλλά ακόμη και για να φύγεις στο εξωτερικό, χρειάζονται χρήματα και δεν υπάρχουν. Νιώθεις εγκλωβισμένος σε ένα μέρος που δε σου δίνει διέξοδο. Και να ήθελε η ελληνική κοινωνία να βοηθήσει τους νέους, τα πράγματα δεν της επιτρέπουν να το κάνει. Εγώ τώρα είμαι Γ΄ Λυκείου και σκέφτομαι να δηλώσω Φιλολογία Καλαμάτας, λόγω οικονομικών κυρίως».
Δημήτρης Φράγκος
«Τρέξιμο και αγώνας εις βάρος του ρομαντισμού»
«Θολή τη βλέπουμε τη ζωή στην Ελλάδα. Υπάρχουν λίγες ευκαιρίες, τις οποίες πρέπει να δημιουργήσουμε οι ίδιοι. Κατά τα άλλα, αυτό που λέμε νεότητα, η ανέμελη ζωή, η ενέργεια που έχουν οι νέοι, η διάθεση, ο ερωτισμός, όλα αυτά σιγά σιγά έχουν αρχίσει να συμπιέζονται. Και τώρα με τα καινούργια μέτρα θα εξαλειφθούν, ώσπου οι νέοι να φύγουν για το εξωτερικό. Ήδη υπάρχει η τάση να φεύγουν, δηλαδή να ζήσουμε αυτά που έζησαν οι παππούδες μας. Δεν ξέρω αν σε λίγο στην Ελλάδα θα υπάρχει νεολαία, ώστε να μιλάμε γι’ αυτή. Ο νέος θέλει να τρέξει, να βγάλει ενέργεια από μέσα του, να πει πράγματα, αλλά είναι έτσι οι καταστάσεις που, αν δεν υπάρχει δουλειά, χρήματα, άνεση, μένει σπίτι, μιζεριάζει και χάνεται η μαγεία. Πολύ τρέξιμο και αγώνας εις βάρος του ρομαντισμού και της τρέλας».
Έλενα Καργάκου
«Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της»
«Δύσκολη βλέπουμε τη ζωή στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επαγγελματικό μέλλον, είναι αβέβαια όλα, αλλά προσπαθούμε. Υπάρχει και κοινωνική κρίση, αλλά εμείς κυρίως το επαγγελματικό σκεφτόμαστε, το πώς θα βρούμε δουλειά για να μην επιβαρύνουμε τους γονείς μας και να προχωρήσουμε. Η Ελλάδα δε δίνει διεξόδους στους νέους, τα τρώει τα παιδιά της. Εκτός από τη δουλειά, βέβαια, έχουν σημασία κι άλλα πράγματα, όπως το να βγούμε, να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, πράγμα το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε. Πηγαίνουμε βόλτες με φίλους, για ποδήλατο, για μπάνιο… Το χειμώνα δεν υπάρχει τόσος χρόνος, αλλά βρίσκουμε και τότε».
Παναγιώτης Χιώτης
«Ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις σε ένα λαό»
«Το χειρότερο είναι ότι έχουν καταστρέψει την ελπίδα. Η πλειοψηφία, πιστεύω, ψάχνει τρόπους διαφυγής για να μη μείνει καν στην Ελλάδα. Τα προβλήματα είναι κυρίως το επαγγελματικό, όταν μιλάμε για μικρότερες ηλικίες, στην αρχή της καριέρας τους, και μετά το οικονομικό. Και δεν εννοούμε χλιδή, αλλά επιβίωση. Είναι άνθρωποι σε μια περίοδο της ζωής τους γεμάτη ενέργεια. Κάποιοι θέλουν να φτιάξουν καριέρα, άλλοι πράγματα για την οικογένεια και τα παιδιά τους. Αυτή η κατάσταση όμως, δε σου δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθείς, είτε στο θέμα της καριέρας είτε ως άνθρωπος. Είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις σε ένα λαό, το να του κόψεις την ελπίδα και τα φτερά της ανόρθωσης. Από την άλλη, το μόνο καλό αυτής της κρίσης είναι ότι αυτοπροσδιοριζόμαστε και κοιτάζουμε πιο απλά πράγματα. Δε μας ενδιαφέρουν οι χλιδάτες διακοπές, αλλά η παρέα με την οποία θα πάμε για να περάσουμε καλά. Σε όλη αυτή την κατάσταση, οι φίλοι βοηθούν να νιώσεις κάπως καλύτερα μέσα στο απαισιόδοξο κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Χάνουμε κάποια καλά, θα βρούμε κάποια καλύτερα ενδεχομένως».
Θεοδώρα Γαλάνη
«Αν πτοηθείς, θα περάσεις άσχημα»
«Δύσκολα ή εύκολα; Αναλόγως. Το να είσαι νέος στην Ελλάδα είναι δύσκολο. Όμως, αν κάποιος πτοηθεί και πει, όλα είναι χάλια, τότε περνάει άσχημα. Με λίγο αγώνα, λίγα χρήματα από δω, λίγα από ΄κει, πιστεύω μπορεί να επιβιώσει αυτός που θέλει. Το πρώτο πρόβλημα είναι το οικονομικό, το να μπορείς να συντηρηθείς, να πληρώσεις τις ανάγκες σου. Το να βρεις δουλειά είναι δύσκολο κομμάτι. Υπάρχει εκμετάλλευση λόγω κρίσης, έχουν μειωθεί αρκετά τα χρήματα και οι περισσότεροι νέοι απογοητεύονται όταν δε βρίσκουν κάτι στο επάγγελμά τους, οπότε λένε, θα μείνω άνεργος. Εμένα δε μου λέει κάτι αυτό. Πρέπει να προσπαθείς. Κι εγώ δεν ασχολούμαι με αυτό που έχω σπουδάσει, αλλά δουλεύω σε διάφορες δουλειές και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθώ και με αυτό που θέλω. Γιατί υπάρχει και εκείνο το κομμάτι των ανθρώπων που τους προσφέρεις μια δουλειά και λένε, μπα δεν κάνει για μένα».
Κωνσταντίνα Τζιάβα
«Θα ζήσουμε, αλλά τα όνειρα;»
«Προσωπικά είμαι απογοητευμένη, αλλά προσπαθώ. Τι να κάνω; Δε γίνεται κάτι άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν έχουμε όνειρα. Δε φοβάμαι τόσο για τα επαγγελματικά. Θα προσπαθήσουμε. Οι άλλες γενιές είχαν περάσει περισσότερα και χειρότερα, αλλά έζησαν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν όνειρα. Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό. Θα ζήσουμε με λιγότερα, αλλά τα όνειρα; Είμαι καθηγήτρια και τα παιδιά μου λένε: “Κυρία δεν υπάρχει λόγος. Για ποιο λόγο;”. Αυτό σε κατακρεουργεί, σε αποδεκατίζει σαν προσωπικότητα. Φίλοι φεύγουν στο εξωτερικό και καλά κάνουν. Μακάρι να μπορούσα κι εγώ». 
Της Μαρίας Νίκα
Φωτο: Στασινός Μουτσούλας


*** Ανασύσταση ΠΑΣΟΚ        
Image* «Τρικ, η λέξη, ξεκόπηκε από κοινωνία» Σε μια περίοδο έντονης εσωστρέφειας βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ, που είδε τα εκλογικά του ποσοστά να κατρακυλούν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαϊου και του Ιουνίου και να τείνουν να φθάσουν στο ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές του 1974, τότε που ως σοσιαλιστικό κόμμα είχε πρωτοζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά άλλαξαν. Το ΠΑΣΟΚ απογειώθηκε τη δεκαετία του ’80, κέρδισε στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν, αλλά στις φετινές εκλογές ηττήθηκε κάτω από το βάρος του Μνημονίου. Είχε προηγηθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου και από το Μάρτιο νέος πρόεδρος είναι ο Ευάγ. Βενιζέλος.Στις εκλογές του Μαϊου, κατέλαβε την τρίτη θέση με 13,18%, όπως και τον Ιούνιο με 12,8%.
Ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ και η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει. Θέλοντας να δούμε πώς αντιμετωπίζεται η φράση αυτή από τη λεγόμενη «βάση» του ΠΑΣΟΚ, απευθυνθήκαμε σε τέσσερα μέλη του, με τα οποία συναντηθήκαμε σε κεντρικό καφέ της Καλαμάτας και ζητήσαμε να μας εκφράσουν τις απόψεις τους για το πώς αντιλαμβάνονται αυτή τη φράση και τι θα μπορούσε να σημαίνει.
Έτσι, οι Δημ. Στρατηγόπουλος, Ηλίας Μπαξιβανάκης, Ελένη Τριανταφυλλίδη και Χρ. Σταθόπουλος μας μίλησαν για τα όσα συμβαίνουν στο Κίνημα.
Από τα λεγόμενά τους, προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκοπεί από την κοινωνία και τον κόσμο που το στήριζε. Προκύπτει επίσης ότι έχει χάσει την αρχική ιδεολογική του ταυτότητα, αλλά και το ότι η λέξη ανασύσταση, μάλλον δε σημαίνει και πολλά. Μόνο σε μία περίπτωση επισημάνθηκε ότι έχει ήδη υπάρξει καθυστέρηση στην ανασύσταση.
     Δημήτρης Στρατηγόπουλος
«Το ΠΑΣΟΚ θα περάσει πολιτική έρημο για 4-5 χρόνια ακόμη», προέβλεψε ο Δημ. Στρατηγόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν υπάρχουν σήμερα οι συνθήκες του 1974 για αυτοοργάνωση και ανασύσταση. Θα προτιμούσα δε οι όποιες διαδικασίες να γίνουν μέσω της ανασύστασης των Νομαρχιακών Επιτροπών ή ας οριστούν κάποιοι άνθρωποι σε αυτές από την τοπική κοινωνία. Υπάρχει άλλωστε και το καταστατικό, που προβλέπει τα πάντα κι εκτιμώ ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.
Η ανασύσταση ως λέξη δε μου λέει κάτι. Πρέπει να κινείται σε ιδεολογικό περιεχόμενο και θα ήθελα να υπάρχει μόνο μία οργάνωση που να λειτουργεί με τους ανθρώπους της κάθε τοπικής κοινωνίας, που η άποψή της θα είναι σεβαστή και που θα λειτουργεί αυτόνομα στο οργανωτικό της σκέλος, χωρίς την επίδραση βουλευτών ή άλλων στελεχών από τα ‘επάνω’».
Ηλίας Μπαξιβανάκης
Γλαφυρότερος ήταν στις απαντήσεις του ο Ηλίας Μπαξιβανάκης. «Υπάρχει ΠΑΣΟΚ; Δεν ξέρω που βρίσκομαι, δεν ξέρω τι ψήφισα. Εγώ άλλο ψήφισα κι άλλο βγήκε», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Η λέξη ανασύσταση δε μου λέει τίποτε. Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Με ποιους θα γίνει η ανασύσταση; Με τοιυς ίδιους; Με αυτούς που μας έφτασαν από το 44% στο 13%; Με αυτούς που υπονόμευαν το Γιώργο Παπανδρέου επί δυόμιση χρόνια; Και τώρα που θα πάμε; Τι θα κάνουμε; Δε βλέπω προοπτική. Χάθηκαν οι θέσεις μας και κόπηκαν οι σχέσεις μας με την κοινωνία. Που βαδίζουμε; Θα υπάρξει φρένο σε όλη αυτή την κατάσταση; Που είναι τώρα τα τρια βάθρα της Δημοκρατίας, που τα είχε παρουσιάσει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου;
Εμείς παραμένουμε στο ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με τους άλλους, τους βολεμένους που έφυγαν».
Ελένη Τριανταφυλλίδη
Ως τρικ, χαρακτήρισε τη λέξη ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ η Ελένη Τριανταφυλλίδη. «Πιστεύω», συνέχισε, «πως το ΠΑΣΟΚ είναι χαμένο στη σημερινή πολιτική συγκυρία. Έχει χάσει την ταυτότητά του. Δεν καταλαβαίνουμε πλέον σε ποιους απευθύνεται. Άρα, πρέπει να συζητηθούν μέσα στο ΠΑΣΟΚ όλα αυτά που έχουν γίνει, με μικρά ευέλικτα όργανα. Θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, να υπάρξει μια αμφίδρομη πληροφόρηση, κάτι που πιστεύω ότι θα είναι ο πρώτος κρίκος σύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, με καθορισμένα χρονικά όρια, που δε θα καθυστερήσουν».
Την κουβέντα της όμως διακόπτει ο Ηλίας Μπαξιβανάκης, λέγοντας: «Μέχρι τότε θα έχω πεθάνει» και όλοι χαμογελούν.
Η κα Τριανταφυλλίδη συνεχίζει απτόητη: «Θα πρέπει να συγκεντρώσουμε όλα τα σημερινά προβλήματα της κοινωνίας και με υγιή στελέχη να αρχίσουμε την επεξεργασία τους, οπότε θα διαμορφωθεί ένα νέο ρεύμα.
Θα πρέπει να επανασυνδεθούμε και με την κοινωνία και με τη βάση του Κινήματος.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια αντιστροφή της κατάστασης. Στο παρελθόν η συζήτηση ξεκινούσε από τα κάτω, τη βάση, κι ανέβαινε προς τα πάνω. Τώρα ξεκινά από την κορυφή και κατεβαίνει.
Πρέπει, λοιπόν να επανέλθει η ισορροπία που διαταράχθηκε τα τελευταία χρόνια.
Για πολλά χρόνια άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ ήταν στην πρωτοπορία και μπορεί να γίνει και πάλι πρωτοπόρο. Θα πρέπει όμως και αυτή τη φορά να μπει μπροστά από τις απαιτήσεις του λαού και όχι να τις ακολουθεί. Όμως, από την άλλη πλευρά, νομίζω πως λείπει ο αρχηγός που θα εμπνεύσει ξανά το λαό για να αποκτήσει κινηματική μορφή η όλη προσπάθεια».           
Χρήστος Σταθόπουλος
«Όλα όσα συζητάμε, είναι αλληλένδετα με την παγκόσμια οικονομική κρίση, που έφερε ριζική αναδιάρθρωση στους πολιτικούς θεσμούς, παντού. Η κρίση του 1873 δημιούργησε τα αστικά κοινοβουλευτικά καθεστώτα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 20ού αιώνα, δημιουργήθηκαν τα συντηρητικά – φασιστικά καθεστώτα», αναφέρει και συνεχίζει: «Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε εμείς, έχει προ πολλού εκπνεύσει. Την τελευταία δεκαετία το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε αξιωματούχους ποπυ καπηλεύτηκαν την εξουσία. Έφτιαξαν κομματική επετηρίδα και αξιώνουν να είναι οι πρωταγωνιστές της ανασύστασης.
Το ΠΑΣΟΚ θα έχει λόγο, αν εκφράσει τις δυνάμεις της εργασίας και τους μη προνομιούχους Έλληνες, που είναι σήμερα η πλειοψηφία του λαού».
Ο κ. Σταθόπουλος παρατήρησε πως η ανασυγκρότηση έχει ήδη αργήσει και πως προς την κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται, γοιατί κανένας πολιτικός φορέας δεν εκφράζει σήμερα την πλειοψηφία του λαού.
«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που δεν αμφισβητείται, έχει ορίσει στελέχη ως υπεύθυνους της διαδικασίας αυτής. Αυτοί μπορούν να συνεργαστούν με τη βάση.
Και στο ερώτημα αν υπάρχουν άφθαρτοι που θα μπορούσαν να προχωρήσουν, θα απαντήσω ναι, γιατί τόσο στην κοινωνία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τέτοια άτομα», κατέληξε.         

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 


*** Τριφυλία
Image* Διχασμένοι οι πολίτες με τις αστυνομικές επιχειρήσεις για τους μετανάστες...Διχασμένοι είναι οι πολίτες της Τριφυλίας με τις αστυνομικές επιχειρήσεις για τους μετανάστες, που ήδη διεξάγονται σε Αθήνα και Έβρο, και σχεδιάζεται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές. Από τη μία, εκφράζονται απόψεις που συμφωνούν με τις απελάσεις λαθρομεταναστών «για να ξεβρομίσει ο τόπος και να σταματήσουν να μας σκοτώνουν και να μας παίρνουν τις δουλειές», όπως λένε, και από την άλλη γίνεται λόγος για «πογκρόμ κρατικής και αστυνομικής βίας σε βάρος οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων». Υπάρχουν και πολίτες, ωστόσο, που συμφωνούν με τις απελάσεις των λαθρομεταναστών, αλλά διαφωνούν με τα γενικευμένα αστυνομικά μέτρα απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως τους μετανάστες. Η ραγδαία αυξανόμενη εγκληματικότητα που σημειώνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αλλοδαποί εργάζονται χωρίς χαρτιά, και μένουν άνεργοι οι Έλληνες κάνουν τους πολίτες να βλέπουν θετικά τις αστυνομικές επιχειρήσεις και τις απελάσεις λαθρομεταναστών, σημειώνοντας ωστόσο πως, υπάρχουν και νόμοι μετανάστες που χρειάζονται και προσφέρουν, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.
Παναγιώτης Βαρδιάνος, ελαιοχρωματιστής:
«Καλά κάνει η Αστυνομία και τους μαζεύει και του διώχνει. Να τους μαντρώσει όλους και να τους απελάσει. Να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι ξένοι από εκεί που ήρθαν, στις χώρες προέλευσής τους. Όλοι παράνομοι είναι. Ήρθαν, κλέβουν, έχουν ρημάζει τον κόσμο, μας παίρνουν τις δουλειές, χωρίς χαρτιά και ΙΚΑ και οι Έλληνες μένουμε χωρίς μεροκάματα και ψωμί. Μας σκοτώνουν, μας βιάζουν, είναι εγκληματίες και κακοποιοί οι περισσότεροι. Είδατε τι έγινε με εκείνον που βίασε τη μαθήτρια. Να τον δώσουν στο λαό να τον τιμωρήσει. Έξω οι ξένοι από την Ελλάδα, να ξεβρομίσει ο τόπος».
Δημήτρης Δημητρακάκης:
«Αυτοί οι αλλοδαποί είναι επιζήμιοι για τη χώρα και τον τόπο μας και δημιουργούν προβλήματα. Πρέπει να φύγουν. Άλλο οι νόμιμοι, που είναι οικογενειάρχες, έχουν φτιάξει σπίτια, δουλεύουν και πληρώνουν φόρους και προσφέρουν. Αυτοί να μείνουν. Κι εμείς πήγαμε έξω, αλλά δε σκοτώναμε, δεν κλέβαμε. Δουλεύαμε και ήμασταν νοικοκυραίοι.».
Νίκος Κορμάς:
«Επειδή η περιοχή τους έχει ανάγκη, ας καταγράψει η Αστυνομία τα στοιχεία τους, τα ονόματά , τη διεύθυνση διαμονής τους, να τους γνωρίζει, να τους ελέγχει, και από κει και πέρα να κανονίσει η Αστυνομία και η Πολιτεία ποιος πρέπει να μείνει και ποιος να φύγει. Αυτοί που είναι πολλά χρόνια, από το 1990 –’1 και είναι νόμιμοι, με παιδιά, οικογένειες, δουλειές, δε νομίζω ότι μας πειράζουν και μας ενοχλούν. Ίσα – ίσα, βοηθάνε και την οικονομία, βοηθάνε στην κτηνοτροφία, την αγροτιά εδώ, διότι, και όπως ξέρετε, οι ντόπιοι, οι δικοί μας, κανένας δεν πάει για μεροκάματο σε τέτοιες δουλειές. Οι παράνομοι κι εκείνοι που κάνουνε ληστείες και εγκλήματα, πρέπει να φύγουν και η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, να τους μαζέψει».
Γιώργος Καραγκούνης:
«Εμένα εκείνο που με στεναχωράει περισσότερο με τους ξένους είναι, επειδή ήμουν επαγγελματίας οικοδόμος πολλά χρόνια, ότι δουλεύουν οι ξένοι και οι δικοί μας ζούνε με δανεικά. Είναι μεγάλο και θλιβερό αυτό το πράγμα, το οποίο γίνεται στην πόλη, την περιοχή και τη χώρα μας . Για τις αγροτικές δουλειές, συμφωνώ, προσφέρουν, γιατί δεν είχαμε χέρια. Αλλά, η οικοδομή έχει φτάσει στο τέρμα, στο απροχώρητο. Δύο χρόνια, επαγγελματίας μεγάλος, με τα αδέρφια μου έχουμε φτιάξει τόσες οικοδομές, και δε μου χτύπησε το τηλέφωνο να πάω να φτιάξω δύο σκαλοπάτια μεροκάματο. Όλοι κάθονται στην οικοδομή, δεν υπάρχει μεροκάματο. Συμφωνώ με την κίνηση της Αστυνομίας. Καλά κάνει. Να τους διώξει γιατί φτάνει πια, φτάνει ... Σκότωσαν τον κόσμο, κλέβουν, ληστεύουν, βιάζουν. Είναι πολύ μεγάλο το κακό που γίνεται».
Κώστας Μαντζούνης:
«Συμφωνώ με τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας και πιστεύω ότι το μέτρο αυτό πρέπει να επεκταθεί και στην περιφέρεια γιατί και εδώ έχουμε σοβαρά προβλήματα με τους λαθρομετανάστες και κυρίως με τους Ρομά λαθρομετανάστες, οι οποίοι κατά γενική ομολογία έχουνε βρωμίσει όλο τον τόπο. Δεν έχουν αφήσει κτίριο του ΟΣΕ, βαγόνια, αποθήκες, παλιά σπίτια, σε δημόσιους χώρους και στάβλους που να μην τα έχουν καταλάβει και λεηλατήσει. Δε μπορεί αυτή η κατάσταση να διαιωνίζεται. Βεβαίως, είναι και οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι προσφέρουν και δουλεύουν και είναι χρήσιμοι σε όλοι την κοινωνία και οι οποίοι είναι σωστοί και σοβαροί άνθρωποι με τους οποίους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και συμβιώνουμε μαζί τους εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να έχει συμβεί το παραμικρό».
Γρηγόρης Γρηγορόπουλος:
«Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση και πρέπει να μαζευτούν οπωσδήποτε. Δε μπορεί, παράνομοι, να γυρνάνε, να μας κλέβουν, να γίνονται αυτές οι φασαρίες και να είναι σαν τα “αδέσποτα σκυλιά”. Συγνώμη για τη φράση μου, που τα λέω έτσι, αλλά πρέπει οι “αδέσποτοι” να μαζευτούν. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Υπάρχουν και νόμιμοι μετανάστες. Άλλο αυτό. Είναι νόμιμοι, τους χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε εργάτες, συνεργαζόμαστε, εγώ έχω και χτήματα, αλλά όμως οι παράνομοι είναι παράνομοι».
Θανάσης Γκόγκας:
«Το θέμα μας με τους μετανάστες είναι ότι το κακό ξεκινάει από αλλού. Ξεκινάει από την Πολιτεία και από την παραοικονομία. Αν πάμε στην Αθήνα στο Μεταγωγών ή στην Πέτρου Ράλλη εκεί που τους μαζεύουν και κάνουν τα χαρτιά, υπάρχουν δικηγόροι και γραφεία που ζούνε σε βάρος αυτών, δηλαδή παρασιτικά στην ουσία. Από κει ξεκινάει το κακό. Αυτή είναι η γνώμη μου και δε μου αλλάζει με τίποτα. Εγώ τους ανθρώπους τους βλέπω με συμπάθεια και τίποτε άλλο. Το νόμιμοι και παράνομοι το καθορίζει το πολιτειακό σύστημα. Δεν είναι ούτε νόμιμοι ούτε παράνομοι. Εδώ καθορίζεται εάν είναι νόμιμοι ή και παράνομοι. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνε και τους έχουνε ή νόμιμους ή τους διώχνουν. Εδώ, τους βολεύει όλους αυτή η κατάσταση. Και οι ΔΕΚΟ και όλοι χρησιμοποιούν λαθρομετανάστες χωρίς ΙΚΑ, χωρίς τίποτα, ακόμη ήδη και το κράτος. Συνεργεία του ΟΤΕ, της ΔΕΗ έχουνε λαθρομετανάστες χωρίς άδεια εργασίας και χωρίς ΙΚΑ».
Κώστας Παναγιωτόπουλος:
«Δε συμφωνώ με το πογκρόμ κρατικής και αστυνομικής βίας σε βάρος οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων. Δε γίνεται έλεγχος αυτών των ανθρώπων, αλλά βιώνουν την πιο σκληρή έκφραση του αστυνομικού κράτους και της κρατικής βίας. Η Πολιτεία, η Συγκυβέρνηση, η Αστυνομία εκτελώντας εντολές της Τρόικας προβαίνει σε επιχειρήσεις – σκούπα καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε πιστή εφαρμογή και του Δουβλίνο ΙΙ».
Κ. Χρήστος:
«Δε μπορούμε να κοιμηθούμε, δε μπορούμε να κυκλοφορήσουμε από το φόβο. Έχει γεμίσει ο τόπος κακοποιά στοιχεία, ξένους, παράνομους, και κάτι πρέπει να γίνει. Όσοι δεν είναι νόμιμοι, να φύγουν. Όσοι είναι νόμιμοι, να μείνουν. Να πάψουν και τα εγκλήματα αλλά και να μην αυθαιρετεί η Αστυνομία σε βάρος όλων των μεταναστών. Υπάρχουν και καλοί άνθρωποι, εργατικοί και ήσυχοι. Μη τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι».Του Ηλία Γιαννόπουλου


*** Μάνη        
Image* Στοπ από Επιμελητήριο Εικαστικών για ανεμογεννήτριεςΤην κατηγορηματική αντίθεσή του στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης, εκφράζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το οποίο συμπαρίσταται στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι Μανιάτες.
Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας 32 σύλλογοι και φορείς της Μάνης, καθώς και 1.150 πολίτες, ζητούν να καταργηθούν δύο αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών στο Δήμο Ανατολικής Μάνης.
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, ‘'λόγοι προστασίας της περιοχής αισθητικά και πολιτιστικά, επιβάλλουν τον συντονισμένο αγώνα κατά της απόφασης αυτής, που στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» παραδίδει τον ιστορικό τόπο της Μάνης στην επιχειρηματική εμπορική εκμετάλλευση προκαλώντας ερήμωση και καταστροφή''.
Προσθέτει πως «η αιολική ενέργεια, που κατά τα άλλα είναι πολύ πιο φιλική για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο, μετατρέπεται σε εχθρό, όταν το κίνητρο για την εφαρμογή της είναι το επιχειρηματικό κέρδος'' και υπογραμμίζει όπως ‘'ο αισθητικός χαρακτήρας του Μανιάτικου τοπίου πρέπει να διασωθεί''.
Αναφέρει ακόμα, ότι η Μάνη λόγω του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα ανοικτό μουσείο και η καταστροφή του οικοσυστήματός της θα εκμηδενίσει την βιοποικιλότητά της, που αποτελεί την μοναδική προίκα ανάπτυξής της και θα απολέσει τον χαρακτηρισμό ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας NATURA, ενώ θα ανοίξει το δρόμο για παραπέρα εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, παράλληλα με την αισθητική αλλοίωση και υποβάθμιση της μοναδικής ομορφιάς της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, οι Μανιάτες συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην δημιουργία βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην Μάνη και σήμερα το βράδυ οργανώνουν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης.


*** Έκτακτη συνεδρίαση για απορρίμματα        
Image* Στο ΥΠΕΚΑ το «μπαλάκι» για χώρο προσωρινής διαχείρισηςΣτο ΥΠΕΚΑ πέταξε το «μπαλάκι» της διατύπωσης πρότασης εξεύρεσης χώρου για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση τα διαθέσιμα μελετητικά δεδομένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας, στη χθεσινή έκτακτή του συνεδρίαση.
Μια συνεδρίαση που διήρκεσε περί τις τρεις ώρες και σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων εκ των μελών του Συνδέσμου, δεν είχε να προσφέρει και τίποτε σημαντικότερο στο όλο θέμα. Ήταν μια συνεδρίαση με στιγμές έντασης και διαφωνίες, ενώ μαχητικό ήταν το παρών του αντιδημάρχου Οιχαλίας Ηλία Ντονά και του δημοτικού συμβούλου Κων. Δημητρακόπουλου, οι οποίοι διαφωνούσαν έντονα με την πιθανολογούμενη επιλογή της περιοχής «Παλιοροβούνι» ως χώρου για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τη Μεσσηνία προβλέφθηκαν δύο θέσεις, εκ των οποίων η μία αφορά μόνο στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, που θα πρέπει να επεξεργαστεί τα μπαλοποιημένα απορρίμματά του και η άλλη στους υπόλοιπους πέντε Δήμους.
Τελικά το Σώμα ενέκρινε με 14 ψήφους υπέρ έναντι τεσσάρων κατά την πρόταση του δημάρχου Καλαμάτας, προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παν. Νίκα. Σύμφωνα με αυτή, θα διατυπωθεί εισήγηση στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, που θα υποβληθεί στα υπουργεία ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης, με την οποία θα ζητείται η αξιολόγηση - αξιοποίηση των μελετών και των εισηγήσεων που υπάρχουν για τη Μεσσηνία, από επιστήμονες του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι θα κάνουν και την πρόταση για την επιλογή χώρου.
Τα μέλη του ΕΣΔΙΣΑ, δεσμεύονται για την αποδοχή της πρότασης και θα ακολουθήσει συνεννόηση για τα αντισταθμιστικά οφέλη.
Θα προταθεί δε να δημιουργηθεί μία μονάδα σε όλη της Μεσσηνία, μετά τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων της Πύλου.
Τοποθετήσεις
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΣΔΙΣΑ, δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και να προχωρήσουμε γρήγορα σε αξιολόγηση των πιθανών περιοχών και να ληφθούν αποφάσεις, το συντομότερο δυνατό, για τα επόμενα βήματα». Διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια να εξεταστεί το θέμα από την αρχή και ζήτησε ταχύτητα, προκειμένου να αποφευχθούν πρόστιμα στους Δήμους.
Αναλυτικότατη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δήμαρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε πως «δε γίνεται λόγος ούτε για χωματερή, ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ, αλλά για ένα χώρο που θα στεγάσει Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, κομποστοποίηση των οργανικών και δεματοποίηση των υπολειμμάτων από την επεξεργασία.
Αναφερόμενος στη μονάδα της Πύλου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την εγκατάσταση εκεί της νέας μονάδας που θα «σπάει» τις δεματοποιημένες μπάλες και θα επεξεργάζεται το περιεχόμενό τους, και πρότεινε τη δημιουργία ενός χώρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων των υπόλοιπων Δήμων. Είπε πως πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα είναι με ανταπόδοση και με αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα του Δήμου Καλαμάτας με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, αλλά και στο ότι το 30-40% των υπό ανακύκλωση υλικών είναι σύμμεικτα απορρίμματα.
Να τοποθετηθούμε με ειλικρίνεια, ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Τριφυλίας Κων. Κόλλια, ο οποίος παρατήρησε πως αν ληφθεί ευθύνη προσδιορισμού του χώρου σε πολιτικό επίπεδο, θα υπάρχουν υπόνοιες πως ο καθένας πάει να «περάσει» την όποια θέση του και πρότεινε την επιλογή της θέσης από επιστήμονες.
Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρης, επισήμανε ότι «τα ψέματα τελείωσαν και πρέπει να βρούμε εμείς μια λύση», και παρατήρησε πως «και η Μεσσηνία, πρέπει μαζί με τους άλλους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου να δώσει λύσεις, αλλιώς θα είναι εκτεθειμένη».
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, άρχισε να καταθέτει προσωπικές του εμπειρίες από τη διαχείριση των απορριμμάτων με μονάδες στο εξωτερικό, ενώ άρχισε να επιχειρηματολογεί ως προς το ότι το «Παλιοροβούνι», δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στις υπό εξέταση περιοχές. Πρότεινε δε τη δημιουργία και τρίτου χώρου.
Ενιαία στάση από όλους στο ζήτημα της διαχείρισης, ζήτησε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, προτείνοντας την επεξεργασία όλων των προτάσεων που υπάρχουν από μια επιστημονική ομάδα.
Να μεταφέρονται τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ που προβλέπονται να δημιουργηθούν στην Αρκαδία, πρότεινε ο Κων. Σπυρόπουλος, υποστηρίζοντας πως μπορούν να διατεθούν χρήματα για την κατασκευή ΧΥΤΑ, όπως έγινε πρόσφατα με αυτόν στο Γραμματικό.
Ακολούθησε αντιπαράθεση μεταξύ του αντιδημάρχου Οιχαλίας Ηλία Ντονά και του προέδρου του ΕΣΔΙΣΑ. Ο πρώτος υποστήριξε ότι η ύπαρξη πίνακα όπου εμφάνιζε τις περιοχές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων και το «Παλιοροβούνι», ήταν το αποτέλεσμα «οδηγιών», που δόθηκαν σε υπηρεσιακούς παράγοντες, γεγονός που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο κ. Αναστασόπουλος, λέγοντας πως είναι εισήγηση του Συνδέσμου. Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας επιχείρησε να ανατρέψει όσα αναγράφονταν στον πίνακα για το «Παλιοροβούνι» και κατέληξε λέγοντας ότι «κάποιοι έσπρωξαν το μελετητή να κάνει ένα κοστούμι που θα χαρίσει στους ξωμάχους της Οιχαλίας».
Για ανυπόγραφη πρόταση μίλησε και το μέλος Γ. Γιαλλελής, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα πως «αν δεν υπάρξει επιστημονική εισήγηση, δεν μπορεί να κρίνει κάποιος κάτι», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον ο Δήμος Πύλου – Νέστορος να μην μπορεί να λειτουργήσει τη συγκεκριμένη μονάδα.
Ο Ι. Κατσαργύρης εκ των εκπροσώπων του Δήμου Τριφυλίας, ζήτησε να αντιμετωπιστεί το θέμα χωρίς τοπικισμούς. Πρότεινε να ανατεθεί σε επιστήμονες η επιλογή του χώρου και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους, που θα γίνουν σεβαστές.
Για αντιφάσεις μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας Κων. Δημητρακόπουλος, αντιδρώντας και αυτός στην πρόταση για το «Παλιοροβούνι». Όπως ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, «η διαμόρφωση πρότασης χωρίς επιστημονικά κριτήρια, θα ήταν λάθος».
Μελετητικό κεκτημένο χαρακτήρισε τον εν λόγω πίνακα ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παν. Τσίγγανος, ο οποίος μίλησε για την προσπάθεια των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων του Συνδέσμου, αλλά και τα ποσά που έχουν δαπανηθεί για την εκπόνηση μελετών για το «Παλιοροβούνι», που ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ.
Την ανυπαρξία συνεργασίας διέβλεψε ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Αλέξ. Ρουτζούνης, ο οποίος πρότεινε να αποφανθούν οι επιστήμονες αν πρέπει να γίνει ένας ή περισσότεροι χώροι, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του για την ύπαρξη πρακτικού συμπεράσματος.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας διευκρίνισε ότι ο πίνακας είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου και του Συνδέσμου, προκειμένου να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση.
Απορρίφθηκε η πρόταση αναβολής
Αναβολή στη συνεδρίαση του θέματος ζήτησε ο Ηλίας Ντονάς, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε επειδή την ψήφισαν μόνο ο ίδιος και ο Κων. Δημητρακόπουλος. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε επί της εισήγησης του δημάρχου Καλαμάτας, οι Ηλίας Ντονάς, Κων Δημητρακόπουλος, Κων. Σπυρόπουλος και Γ. Γιαλλελής καταψήφισαν, με τους δύο τελευταίους να διευκρινίζουν πως η διαφοροποίησή τους έγκειται στο ότι θα έπρεπε να αποφανθούν υπηρεσιακοί παράγοντες της Μεσσηνίας και όχι του υπουργείου.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 


*** Πριν 94 χρόνια




- ΤΟ Υπουργείον των Οικονομικών τηλεγραφικώς εγνώρισε χθες προς την ενταύθα Νομαρχίαν, ότι συμπληρωθείσης από του μηνός Μαΐου, καθ’ α βεβαιεί η Προνομιούχος Εταιρεία, της εκριζώσεως άνω των 50 χιλιάδων στρεμμάτων σταφιδαμπέλων, η εταιρεία ούτη κατ’ απόφασιν του Διοικητικού αυτής Συμβουλίου θέλει αρχίσει εισπράτουσα από του νέου σταφιδικού έτους 1918-1919 προσθέτως μίαν δραχμήν κατά ενετικόν χιλιόλιτρον της παραγομένης ξηράς σταφίδος, συμφώνως προς την διάταξιν του άρθρου 4 του Νόμου ΓΧ ΟΔ΄ (3674) της 27ης Μαΐου 1910, πλην του κατά το άρθρον 23 της συμβάσεως της 8 Ιουλίου 1905 εισπραττομένου επταδράχμου νομίμου τέλους.-ΑΦΙΚΕΤΟ ενταύθα το απόγευμα της προχθές ο ανώτατος Διευθυντής των μεταφορών Γάλλος Συνταγματάρχης Ντερμυγιέν καταλύσας εις το «Αχίλλειον» ξενοδοχείον.
-ΑΦΙΧΘΕΙΣ ενταύθα ο συνεργάτης του θρησκευτικού περιοδικού «Ζωή» Δημ. Φαράντος θέλει ομιλήσει σήμερον περί ώραν 6ην μ.μ. εν τη Κάτω Πλατεία. Το θέμα καθαρώς θρησκευτικόν.

*** Πίσω Κώστα τα καράβια...
Έχω την αίσθηση ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που μια άλλη κυβέρνηση, αυτή του ΠΑΣΟΚ, βρισκόταν στην ίδια θέση με τη σημερινή. Με το μαχαίρι να έχει περάσει στο λαιμό και να αρχίσει να πιέζει την καρωτίδα, ελάχιστα πριν ληφθούν μέτρα σε βάρος των συνηθισμένων υπεύθυνων, δηλαδή των συνταξιούχων και των μισθωτών τόσο του Δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Θυμάμαι επίσης τον Αντ. Σαμαρά, τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ζητά τη διενέργεια εκλογών, υποσχόμενος επαναδιαπραγμάτευση των όρων ή των συνθηκών δανειοδότησης της Ελλάδας.
Οι εκλογές έγιναν τελικά το Μάιο. Μονοκομματική κυβέρνηση δε σχηματίστηκε, και επαναλήφθηκαν τον Ιούνιο. Επίσης δεν προέκυψε κυβέρνηση μονοκομματική, αλλά τρικομματική, που «έφαγε τα μούτρα της», επιχειρώντας να ψελλίσει την επαναδιαπραγμάτευση στους δανειστές μας.
Κι επειδή υπάρχει στις υποχρεώσεις μας ένα κενό των 11,5 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθεί, άρχισαν πάλι τα ίδια. Σκέψεις για εργασιακή εφεδρεία, περικοπή μισθών και συντάξεων και γενικότερα μείωση δαπανών από το κράτος προς τους πολίτες ή αν θέλετε, τα εύκολα θύματα.
Την ίδια ώρα, ανακαλύπτονται μετά από πολύ καιρό, διαφόρων ειδών σκάνδαλα ή και χρηματισμοί «λειτουργών» του Δημοσίου, απάτες με 25.000 παρανόμως χορηγηθείσες συντάξεις («μαϊμού», όπως ευρέως αποκαλούνται).
Η φοροδιαφυγή καλά κρατεί, τα λειτουργικά έξοδα του κράτους (χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται η μισθοδοσία) στην καλύτερη περίπτωση να παραμένουν στάσιμα αν δεν έχουν αυξηθεί κι οι απλοί άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση.
Απόγνωση γιατί θα κληθούν, κατά τα φαινόμενα, να ξαναπληρώνουν για τα φάρμακά τους, γιατί θα ξαναδούν το πορτοφόλι τους να αδειάζει (όχι ότι ήταν και γεμάτο), τα είδη διατροφής να έχουν ανέβει στα ύψη, η Εφορεία να τους περιμένει στη γωνία στο τέλος Αυγούστου για την πρώτη δόση του εκκαθαριστικού και για ό,τι άλλο σχετίζεται με τη εισφορά στο Δημόσιο.
Μετρητά δεν κυκλοφορούν στην αγορά, οι τράπεζες δε δίνουν χρήματα για δάνεια, φοβούμενες ότι θα τα χάσουν και αυτά, όπως κι εκείνα του παρελθόντος, που χορηγούσαν τότε, στον καιρό της «πλαστικής» ευδαιμονίας.
Τίθεται δε ένα τεράστιο ζήτημα. Το μέχρι που θα αντέξει ο λαός, που αγόγγυστα υπομένει. Το πιο πιθανό είναι να έχουμε μια τεράστια κοινωνική αναταραχή, καθώς κανείς από τους απλούς ανθρώπους διαθέτει πλέον την ηρεμία του.
Είναι δε ευθύνη των κυβερνώντων, να ξεμπλέξουν αυτό το κουβάρι, που έχει γίνει Γόρδιος δεσμός. Κι όπως κάθε δεσμός που δε λύνεται, κόβεται...
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου    harhar@tharrosnews.gr

*** Xatzianastasiou Xristos
Πριν από λίγο διάβασα ένα άρθρο για τα greeklish και έμεινα έκπληκτος με τα επιχειρήματα του συντάκτη του κειμένου. Θα σταθώ όμως μόνο σ' ένα επιχείρημα και αυτό έχει να κάνει με την αλλοίωση μίας ολόκληρης κουλτούρας. "Στην Ελλάδα του 2012 εκτός ότι δεν διαβάζουμε για να έχει ο λαός μας στοιχειώδη μόρφωση τώρα μαθαίνουμε και να μην γράφουμε σωστά Ελληνικά. Το φεισμπουκ και τα διάφορα ιστολόγια έχουν την δυναμική να κάνουν αυτό που είπε ο Κίσινγκερ πριν πολλά χρόνια".
Αυτή η παράγραφος δυστυχώς αποτυπώνει και την λύση στο πρόβλημα. Μέχρι τώρα είμασταν πρόβατα στις κομματικές κουλτούρες της κλεψιάς, της μίζας και του ρουσφετιού και τώρα που σιγά - σιγά που φεύγουμε απο τα κομματικά μαντριά υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος της σκέψης μας από τους κρατούντες. Αυτό δεν είναι η είδηση γιατί εκείνο που συγκλονίζει είναι το διακύβευμα του άρθρου που λέει. ".... χιλιάδες νέοι για να σε πιστέψουν για να γίνουν φίλοι σου και για να σου δώσουν σημασία πρέπει να τους προσεγγίσεις με greeklish!!!!!!!! Δηλαδή για να αποδείξω ότι έχω πολιτική ευστροφία πρέπει να γράψω SAMARAS IS KILLER!!!!!!!

*** Ο Γεώργιος Παπασημάκης για την δολοφονία του συνέλληνα Βορειηπειρώτη απο αλβανούς στη Χειμάρα οι οποίοι στην κυριολεξία τον διάμελησαν χτυπώντας τον αλλεπάλληλα με το αυτοκίνητο τους, για την άνανδρη επίθεση και απόπειρα δολοφονίας ενήλικων αλβανών σεσημασμένων κακοποιων κατά ανήλικων ελληνόπουλων και γενικότερα για το φλέγον θέμα της αλβανικής τρομοκρατίας κατά του Ελληνισμού.
 http://www.youtube.com/watch?v=XEvDOdzV8mM ,

***ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΩ ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ??ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ?? ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟ ΑΚΟΥΣ!! ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΨΕΥΤΟΘΕΟΥΣ?? ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΤΡΩΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!!
~ Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, "Στη σχέση μας με το Θεό, όλοι έχουμε ένα εβραίο μέσα μας, μέχρι σήμερα!!ΠΗΓΗ"
*
Παράδοξα ηχούν όσα αναφέρει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος σε προλογικό σημείωμα που συνοδεύει ψηφιακό δίσκο με την Παλαιά Διαθήκη στα εβραϊκά, τον οποίο ο ίδιος δώρησε σε Γαλλοεβραίους τουρίστες. Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης αναφέρει: "Στη σχέση μας με το Θεό, όλοι έχουμε ένα εβραίο μέσα μας, μέχρι σήμερα. Η Χριστιανική Εκκλησία δεν πρέπει να λησμονήσει ποτέ την οφειλή της στην Π.Δ. και στο λαό του Ισραήλ ως «παιδαγωγόν ε0ς Χριστόν». Υπήρξαν ακραίες εποχές που την λησμόνησε και τότε έπραξε αντιχριστιανικά και απάνθρωπα".
Πράγματι ο Νόμος έγινε "παιδαγωγός εις Χριστόν" κατά τον Απόστολο Παύλο. Και από το λαό των Εβραίων κατά σάρκα προήλθεν ο Χριστός και οι Απόστολοι.
Δεν κατανοούμε όμως σε ποιες "ακραίες εποχές" αναφέρεται ο Μητροπολίτης στις οποίες η Χριστιανική Εκκλησία "έπραξε αντιχριστιανικά και απάνθρωπα". Εκτός κι αν
για εκείνον Χριστιανική Εκκλησία δεν είναι μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και οι παπική και προτεσταντική κακοδοξία.
Γιατί επίσης αποσιωπά πλήρως ότι Εβραίοι, τηρητές του Νόμου ήταν οι σταυρωτές του Χριστού; Ο Εβραίος στην καταγωγή Απόστολος Παύλος ομολογεί όχι μόνο ότι και ο ίδιος υπήρξε διώκτης του Χριστού αλλά ότι ο Νόμος παιδαγωγεί εις Χριστόν, δεν σώζει όμως παρά μόνον η πίστη στο Χριστό, που με τη θυσία Του μας λύτρωσε από την αμαρτία.
Καλώς επισημαίνει ο Μητροπολίτης ότι "Προσπαθείστε να διαβάσετε την Καινή Διαθήκη, χωρίς να έχετε ακούσει τίποτε για την Παλαιά και τότε δεν θα καταλάβετε παρά ελάχιστα αποσπάσματα". Παραλείπει όμως να αναφέρει στους Εβραίους που δωρίζει την Παλαιά Διαθήκη ότι η σωτηρία ήρθε διά του Χριστού, γεγονός που περιέχεται στην Καινή Διαθήκη. "Παρήλθεν η σκιά του νόμου, της χάριτος ελθούσης...". Τα λοιπά είναι χριστιανοεβραϊκές προσεγγίσεις οικουμενιστικού τύπου...
Παρακάτω Δελτίο Τύπου της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και το Προλογικό Σημείωμα του Μητροπολίτου Ανθίμου:
7/8/2012. Καλωσόρισμα του Μητροπολίτου μας στους Γαλλοεβραίους τουρίστες της Αλεξανδρούπολης
Από τις αρχές Αυγούστου έχουν εγκατασταθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αλεξανδρουπόλεως Γαλλοεβραίοι τουρίστες, ενισχύοντας έτσι την τουριστική κίνηση της περιοχής μας. Ο Μητροπολίτης μας τους καλωσόρισε στην πόλη μας, δίνοντάς τους ως δώρο ψηφιακό δίσκο (CD) με ηχογράφηση του πρωτοτύπου της Παλαιάς Διαθήκης στα Εβραϊκά, μία έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως την οποία προλόγισε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, μία κίνηση που εξέπληξε θετικά τους επισκέπτες μας
Η ΟΦΕΙΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
Πολλοί στην εποχή μας αμφισβητούν την αξία και την προσφορά της Παλαιάς Διαθήκης στο σύνολο πολιτισμό. Κάποιοι την πολεμούν και την αποδοκιμάζουν. Κάνουν λάθος. Η Π.Δ. είναι το δεύτερο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Το πρώτο ήταν η λογική και αυτεξούσια ζωή. Όταν άλλοι λαοί, σκιαμαχούσαν στο σκοτάδι ο βιβλικός Ισραήλ μιλούσε με το Θεό. Όταν άλλοι λαοί υποψιάζονταν περί του Θεού και προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν στα πολυπρόσωπα είδωλα, ο Ισραήλ συνήπτε συμφωνίες μαζί του. Όταν άλλοι λαοί θυσίαζαν τα παιδιά τους για να εξευμενίσουν το θείο, ο Ισραήλ έψαλε και υμνούσε το Θεό και φρόντιζε να μειώνει την απόσταση που τον χώριζε απ'αυτόν.
Τα κείμενα της Π. Δ. χειραγώγησαν τον αρχαίο άνθρωπο βγάζοντάς τον από τους αιώνες της βαρβαρότητος σε αρκετά ξέφωτα πολιτισμού. Στην επικράτεια που κινήθηκε ο λαός του Θεού, έκτισε με τα «οικοδομικά υλικά» που βρήκε, τις βάσεις για την διαχρονική θρησκευτικότητα του πλανήτη.
Τα κείμενα της Π.Δ. διαβάζονται πολλαπλά και αναδύουν ένα άρωμα εμπιστοσύνης στο Θεό και πώς αυτή επαναποκτάται όταν κλονίζεται. Στη σχέση μας με το Θεό, όλοι έχουμε ένα εβραίο μέσα μας, μέχρι σήμερα.
Η Χριστιανική Εκκλησία δεν πρέπει να λησμονήσει ποτέ την οφειλή της στην Π.Δ. και στο λαό του Ισραήλ ως «παιδαγωγόν ε0ς Χριστόν». Υπήρξαν ακραίες εποχές που την λησμόνησε και τότε έπραξε αντιχριστιανικά και απάνθρωπα.
Είναι καιρός πιά να συζητήσουμε με βάση την Π.Δ. και να σεβαστούμε την προσφορά της στον σύνολο πολιτισμό. Για να γίνει κατανοητή αυτή η ανάγκη, προσπαθείστε να αφαιρέσετε από τη παγκόσμια νομοθεσία, από τα ήθη, από την τέχνη, από τον ανθρωπισμό όσα προσέφερε η Π.Δ. και τότε θα καταλάβετε πόσο τραγικά φτωχός και ανούσιος θα μείνει ο κόσμος. Προσπαθείστε να διαβάσετε την Καινή Διαθήκη, χωρίς να έχετε ακούσει τίποτε για την Παλαιά και τότε δεν θα καταλάβετε παρά ελάχιστα αποσπάσματα.
Είτε, λοιπόν, μας αρέσει είτε όχι, «τφν 8σραηλιτφν ε6ναι ! υ1οθεσία καv ! δόξα καv ο1 διαθΖκες καv ! νομοθεσία καv ! λατρεία καv ο1 παγγελίες. Δικοί τους ε6ναι ο1 πατέρες μας καv
***ΒΟΜΒΑ!!!!Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΦΟΡΟΥΜ!!!
* *
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση πρόκειται για πράκτορα και μέλος Τουρκοσκοπιανού φόρουμ.
Το ανθρωπόμορφο κτήνος είχε δώσει μάλιστα και συνέντευξη στην τηλεόραση..Πρόκειται για έναν πολύ καλά οργανωμένο με πλάτες και διασυνδέσεις πράκτορα ...;
***

ΙΟΥΛΙΟΣ   2012 :
  ~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/01-2012_01.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 01 Ιουλίου 2012.-
    ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html , Δευτέρα μιά άλλη μέρα στην ενημέρωση 02 Ιουλίου 2012 .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 02 Ιουλίου 2012 .-
    ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/03-2012.html , Μεσσηνιακά καί Άλλα Τρίτη 03 Ιουλίου 2012 .-   
  ~**   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/4-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 4 Ιοπυλίου 2012.-
  ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/05-2012.html , Καθημερινή  ενημέρωση Πέμπτη 05 Ιουλίου 2012 .-
  ~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 05 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/06-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Παρασκευή 06 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 07 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/8-2012.html , Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/09-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09 Ιουλίου 2012 ‘-
  ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/09-2012.html , Στο διάβα της Δευτέρας 09 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/t-10-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/11-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τετάρτη 11Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/12-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 12 Ιουλίου 2012 .- 
  ~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/13-2012.html ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012.-
  ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/14-15-2012.html , Αυτό το Σαββατοκύριακο 14 , 15 Ιουλίου 2012 .-  
  ~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/16-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/17-2012.html , Μένουμε Ελλάδα και Βλέπουμε Ελλάδα Τρίτη 17 Ιουλίου 2012
    ~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/17-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 17 Ιουλίου 2012 Μεσσηνιακά και Άλλα .-
  ~**  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/17-2012_17.html , Γράφουν και σας γράφουμε Τρίτη 17 Ιουλίου 2012 .-
    ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/18.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 .-
 
~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/18-2012.html  , Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/menoyme-19-2012.html , MENOYME ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/20-2012.html , Μας γράφουν και σας τα γράφουμε Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/20-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012 .-
   ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/07/21-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Σάββατο 21 Ιουλίου 2012 .-
  ~**  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/07/21-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 21 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/07/22-2012.html , Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 στ αγιάζι της ενημέρωσης .-
  ~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/07/22-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/07/23-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 .-
~**
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/07/23-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/07/23-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 .-
  ~**  http://snsarfara.blogspot.gr/2012/07/25-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/07/26-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/07/26-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012 .- ~
~
**
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/07/27-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012 ,.-
ΑΝ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ,...ΑΓΑΠΑΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ !!! ΠΑΝΑΓΙΑ  Η ΜΗΤΕΡΑ  ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ !!!!
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2012 :

~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/4-5-2012.html  , Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης .- 
  ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Κυριακή 05 Αυγούστου 2012.-
  ~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/06-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Δευτέρα 06 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
  ~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
  ~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 .-
  ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/08-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Αυγούστου 2012.
  ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/09-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012 .
  ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/08/10-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Παρασκευή  10 Aυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
  ~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/08/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 .-
  ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/08/11-12-2012.html , ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11 ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης !!!! .-
    ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/12-2012.html , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12 Αυγούστου 2012 ,-
  ~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html  , Σοφά Λόγια από Σοφούς Ανθρώπους …και Άγιο Όρος  ,Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 .-
   ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα ..... Ζήσε την Ελλάδα ...... Αγοράζω Ελληνικά προϊόντα ...Στηρίζω την Ελληνική Οικονομία ..
~**

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου