ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  άλλα  :
Τρίτη  25  Σεπτεμβρίου 2012 .
Ι.Μ. ΒΑΡΛΑΑΜ  ΜΕΤΕΩΡΩΝ 2012


O  ANΔΡΑΣ   ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΠΟΝΕΣΕΙ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΜΑΘΕΙ .....

ΔΙΑΚΟΠΕΣ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  !

Το  ποντικάκι  κοντα  στην ενημέρωση  : !!


*** Στην Καλαμάτα ο Βρεσθένης Θεόκλητος  :

* Στην Καλαμάτα βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, προσκεκλημένος του οικείου ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την πολιούχο της Πύλου Παναγία Μυρτιδιώτισσα.


*** Ψήφισμα διαμαρτυρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Ψήφισμα διαμαρτυρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου
* Το Προεδρείο της ΕΣΕΕ συνεδρίασε εκτάκτως στις 24 Σεπτεμβρίου και εξέφρασε για άλλη μια φορά την έντονη αγωνία του εμπορικού κόσμου της χώρας για τις αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε την ενεργή παρουσία του ελληνικού εμπορίου στις κινητοποιήσεις της 26ης Σεπτεμβρίου.
 Η ελληνική κοινωνία έχει αγγίξει τα όριά της και αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί τις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των δανειστών μας. Τα εισπρακτικά μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ συνεπάγονται την στέρηση του ποσού αυτού από την αγορά. Αντί να καταλήξουν στην κατανάλωση ώστε να κινηθεί η ήδη τελματωμένη αγορά, θα αφαιρεθούν από τους Έλληνες καταναλωτές ώστε να πληρωθούν οι πιστωτές της χώρας, με τη δικαιολογία της ισορρόπησης της οικονομίας σε χαμηλότερο επίπεδο. Η άμεση εφιαλτική προοπτική της ελληνικής αγοράς είναι περισσότερη ύφεση, περισσότεροι χαμένοι τζίροι, περισσότερα λουκέτα και λιγότερη αξιοπρέπεια.
 Οι άμεσες προτεραιότητες οι οποίες μπορούν να αμβλύνουν τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της χώρας σήμερα, ώστε να μην αναζητηθούν μέτρα «νεκρανάστασης» της αγοράς αύριο, είναι οι ακόλουθες:
 1.Άμεσος ορισμός και νομοθετική προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας υπερχρεωμένης επιχείρησης» και υπαγωγή της στο καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. Το ρυθμιστικό πακέτο πρέπει να περιλαμβάνει άρση των ποινικών διώξεων και της αυτόφωρης διαδικασίας, αλλαγές στον Τειρεσία για τους μικρομεσαίους με νέα κριτήρια αμνηστίας και ρυθμίσεις δανείων με επιμήκυνση αποπληρωμής με σημαντική μείωση του ύψους της δόσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 2.Άμεσος εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου, με νέο, απλό, δίκαιο σε όλους φορολογικό νόμο, κατάργηση του ΚΒΣ, άρση των πονηρών φορολογικών τροπολογιών, άμεση εφαρμογή μειωμένου συντελεστή «flat tax» 15% για όλες τις επιχειρήσεις και μείωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ τουλάχιστον για τα είδη πρώτης ανάγκης.
 3.Άμεση λύση στο έλλειμμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είναι στην κυριολεξία ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για χιλιάδες οικογένειες ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Αναδρομική καταβολή του επιδόματος στους ανέργους εμπόρους από τα χρήματα που καταβάλλονται από εμάς στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας.
 Οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αρθρώνουν «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον της ελληνικής αγοράς, οικονομίας και κοινωνίας και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 26ης Σεπτεμβρίου με τις εξής ενέργειες:
 1.Παρουσία και συμμετοχή όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Εμπορικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών στις τοπικές και κεντρικές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
 2.Κατάθεση Ψηφίσματος από την ΕΣΕΕ στη Βουλή και το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και διαδικτυακή διαμαρτυρία με αποδέκτες όλους, την Κυβέρνηση, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους Βουλευτές, τους Υπουργούς, τους θεσμικούς φορείς και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
 3.Στάση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Για το ελληνικό εμπόριο το κλείσιμο των καταστημάτων είναι πλέον εφιάλτης και εξαναγκασμός και όχι τρόπος διαμαρτυρίας. Ωστόσο, στη μνήμη των αυτόχειρων συναδέλφων μας προτείνουμε «στάση εργασίας» την ώρα των συγκεντρώσεων.
 Επισημαίνεται ότι οι κατά τόπους πρωτοβουλίες κινητοποιήσεων και η χρονική διάρκεια της στάσης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στις 26 Σεπτεμβρίου εναπόκεινται στις αποφάσεις των Εμπορικών Συλλόγων.
 Η ΕΣΕΕ δεσμεύεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της 8ης Οκτωβρίου να ορίσει ημέρα και τρόπους κλαδικής πανελλαδικής κινητοποίησης.
 Το ελληνικό εμπόριο λέει ΟΧΙ:
 ΟΧΙ στην επιλεκτική απελευθέρωση της αγοράς.
 ΟΧΙ στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
 ΟΧΙ στα καρτέλ και την ολιγοπώληση της ελληνικής αγοράς.
 ΟΧΙ στην κατάργηση του αφορολόγητου των εμπόρων.
 ΟΧΙ στην επιβολή νέων και αναδρομικών φόρων και τελών.
 ΟΧΙ στην ανεργία και τα λουκέτα εμπορικών καταστημάτων.
 Το ελληνικό εμπόριο λέει ΝΑΙ:
 ΝΑΙ στην αυθεντική ανάπτυξη μιας παραγωγικής Ελλάδας.
 ΝΑΙ στην πάταξη του παρεμπορίου και της παραοικονομίας.
 ΝΑΙ στις ταμειακές παντού και αποδείξεις από όλους.
 ΝΑΙ στην απλοποίηση της φορολογικής, εργασιακής και αγορανομικής νομοθεσίας.
 ΝΑΙ στην ελληνική ανταγωνιστική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την επιβίωση της μεσαίας τάξης.

*** Επίσκεψη εκπροσώπων του συλλόγου φυσιοθεραπευτών Μεσσηνίας-Λακωνίας στον Πετράκο
Επίσκεψη εκπροσώπων του συλλόγου φυσιοθεραπευτών Μεσσηνίας-Λακωνίας στον Πετράκο
* Χθες 24/9/2012 εκπρόσωποι του συλλόγου φυσιοθεραπευτών Μεσσηνίας-Λακωνίας επισκέφτηκαν το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μεσσηνίας Θανάση Πετράκο και του εξέθεσαν τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο. Τα προβλήματα του κλάδου είναι τεράστια και ο κλάδος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση του συλλόγου των φυσιοθεραπευτών με τον υφυπουργό Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης κ.Σαλμά, δεν υπήρξε καμία “συζήτηση”, αντίθετα ζητήθηκαν “εκπτώσεις”, τόσο στην αμοιβή της συνεδρίας όσο και στα οφειλόμενα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους συμβεβλημένους Φυσικοθεραπευτές. Μεταξύ άλλων ο σύλλογος των φυσιοθεραπευτών ζητάει:
 Την άμεση καταβολή οφειλών του ΕΟΠΥΥ
 Την απόδοση των παλαιών χρεών από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς “κούρεμα’’
 Τον συμψηφισμό των οφειλών
 Την απόδοση του ανθυγιεινού επιδόματος
 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος εξέφρασε την υποστήριξη του στα δίκαια αιτήματα του συλλόγου των φυσιοθεραπευτών και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα κάνει παρέμβαση στην βουλή για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κλάδου των φυσιοθεραπευτών.
 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

*** Ο Απ. Παπαφωτίου στο 5ο Εθνικό και 18ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

Ο Απ. Παπαφωτίου στο 5ο  Εθνικό και 18ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας
* Εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Πελ/σου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου και την περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκε στη Δράμα όπου πραγματοποιήθηκε το 35ο Εθνικό και 18ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους (από 17 έως 22 Σεπτεμβρίου 2012).Επίσης συμμετείχε και σε παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Στο εθνικό φεστιβάλ προβλήθηκε το σύνολο της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής της τελευταίας χρονιάς και στο διεθνές φεστιβάλ διαγωνίσθησαν επιλεγμένες ταινίες και από τις 5 ηπείρους.
Στο μαθητικό διαγωνισμό περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχαν μαθητές της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης Πελοποννήσου σε πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μικρού μήκους, συγκεκριμένα :
1. 1.«ο τόπος μας» Δημοτικό σχολείο Κιβερίου.
2. 2.«ο τόπος μας, ο μικρός, ο μέγας!» Αγγελοπούλειο δημοτικό σχολείο Ανυφίου
3. 3.«Όταν θυμούνται οι μεγάλοι, μαθαίνουν οι μικρότεροι» νηπιαγωγείο & δημοτικό σχολείο Μελιγούς.
4. 4.«Λεωνίδιο» δημοτικό σχολείο Λεωνιδίου.
5. 5.«Τρίπολη» 2ο λύκειο Τρίπολης.
6. 6.«αγαπώ και προβάλλω το τόπο μου» ΕΠΑΛ Άστρους.
7. 7.«η Νεμέα μας» 1ο δημοτικό σχολείο Νεμέας.
8. 8.«το Λουτράκι» 2ο δημοτικό σχολείο Λουτρακίου.
9. 9.«Κορινθία» 2ο γυμνάσιο Κορίνθου.
10. 10.«Νεάπολη Λακωνίας» Λύκειο Νεάπολης.
11. 11.«Βλαχιώτη» Γυμνάσιο Βλαχιώτη
12. 12.«ένα ταξίδι στον κόσμο των Λακώνων λογοτεχνών»Εσπερινό λύκειο Σπάρτης.
13. 13.«Πάμε Ελλάδα! let’s go to Greece” Λύκειο Μολάων.
14. 14.«Αρχαία Θουρία» δημοτικό σχολείο Θουρίας.
15. 15.«Ελαιωχόριο-Γιάννιτσα» 22ο δημοτικό σχολείο Καλαμάτας.
16. 16.«η Καλαμάτα έχει ιστορία» 21ο δημοτικό σχολείο Καλαμάτας.
17. 17.«Λογγά» γυμνάσιο Λογγά.
18. 18.«Πεταλίδι» γυμνάσιο Πεταλιδίου
19. 19.«Εκδρομή» μουσικό σχολείο Καλαμάτας.
 Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας είναι ένα φεστιβάλ σημαντικό, ένα φεστιβάλ-φυτώριο νέων ελπιδοφόρων κινηματογραφιστών, που σκοπό έχουν την προβολή της κινηματογραφικής τέχνης και την προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας, με ποικιλία δράσεων.
 Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει τις προσπάθειες αυτές και σε συνεργασία με την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, θεσμοθέτησε βραβεία για την επιβράβευση της προσπάθειας αυτής, όπου στις 10 Οκτωβρίου 2012 θα χορηγηθούν τα βραβεία σε αντίστοιχη τελετή. Επιπλέον για το τρέχον σχολικό έτος, η περιφέρεια Πελοποννήσου συμβάλλει με δράσεις στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής αυτής πρωτοβουλίας αφού σε συνεργασία με την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, θα οργανώσει μαθήματα κινηματογράφου, λογοτεχνίας, ποίησης, ζωγραφικής και θεάτρου. Απώτερος στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η ενθάρρυνση των νέων προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητα τους καθώς και την «ανατρεπτική τους σκέψη».
 Το φεστιβάλ Δράμας εμπνέει τη φαντασία μας και το σχεδιασμό πού κάνουμε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το μέλλον του πολιτισμού στη χώρα μας.
 Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ
 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

*** Απέχουν αύριο οι δικηγόροι της Καλαμάτας  :

Απέχουν αύριο οι δικηγόροι της Καλαμάτας
* Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των δικηγόρων της Καλαμάτας από τα καθήκοντα τους στις 26 Σεπτεμβρίου 2012, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο από τις υιοθετούμενες οικονομικές πολιτικές Ελληνικό λαό, τονίζοντας τον αδιέξοδο, κοινωνικά άδικο και αποσπασματικό τους χαρακτήρα.
 Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει την έντονη αντίθεση του στη φαλκίδευση των δικαιωμάτων του μέσου Έλληνα πολίτη, ο οποίος πλήττεται, κατά τρόπο πρωτοφανή, στον πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του, μέσω περικοπών που απομειώνουν τα εισοδήματα του και επιπλέον οι δικηγόροι της Καλαμάτας διαμαρτύρονται για την ουσιαστική διάλυση του Τ.Υ.Δ.Ε. και την επί σειρά ήδη ετών ανυπαρξία ιατροφαρμακευτικής καλύψεως τους.
 Η κακοδιαχείριση των αποθεματικών του ΕΤΑΑ από την Τράπεζα της Ελλάδος καταδικάζει το μέλλον των συνταξιούχων δικηγόρων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το δικαίωμά τους σε συντάξιμες και λοιπές παροχές.
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 (ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ) (ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ)

*** Η ΕΣΗΕΠΗΝ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις :

Η ΕΣΗΕΠΗΝ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις
* Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων χαιρετίζει την απόλυτη επιτυχία της 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων που κήρυξαν οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που έχει εξαγγελθεί για την Τετάρτη 26/9/2012.
 Ο δημοσιογραφικός κόσμος με την αποφασιστικότητα και την αγωνιστική διάθεσή του έστειλε μήνυμα πως δεν πρόκειται να δεχθεί τις απειλές των εργοδοτών που με άλλοθι τις επιταγές της Τρόϊκας οδηγούν τους συναδέλφους στην ανεργία, την περαιτέρω ισοπέδωση των μισθών, την τρομοκράτηση και τους εκβιασμούς για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την ελαστικοποίησή τους. Και δηλώνει ανυποχώρητος στην υπεράσπιση των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που επέμειναν.
 Οι δημοσιογράφοι με την ομόθυμη στήριξή τους στις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων και την απόλυτη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έστειλαν παράλληλα μήνυμα σε όλους όσοι με άλλοθι την έλλειψη ενημέρωσης επιχείρησαν να εκδώσουν απεργιακά έντυπα χρησιμοποιώντας συνταξιούχους διαφόρων κλάδων.
 Ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα επιτρέψει την συνέχιση του παρασιτικού φαινομένου της παραδημοσιογραφίας και θα προσφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο (προσφυγή στα ταμεία των συνταξιούχων), ώστε να προστατεύσουν την εργασία τους και την ανεξαρτησία στην ενημέρωση.
 Το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ ενημερώνει όσους στην επόμενη κινητοποίηση στα ΜΜΕ, προσπαθήσουν να εκδώσουν απεργιακά φύλλα πως θα κινήσει διαδικασίες ελέγχου για το εργασιακό καθεστώς όσων την ημέρα της κινητοποίησης προσέφεραν την εργασία τους.
 Το Δ.Σ. καλεί όλους τους δημοσιογράφους να μετάσχουν στις συγκεντρώσεις και τις πορείες που έχουν προγραμματιστεί στα πλαίσια της απεργίας στις 26 Σεπτεμβρίου.

*** Ο Δημήτρης Μανιάτης νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας :

Ο Δημήτρης Μανιάτης νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
* Ο τουριστικός πράκτορας Δημήτρης Μανιάτης εξελέγη τη Δευτέρα, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Ελαβε 16 ψήφους σε σύνολο 21 μελών του Δ.Σ. Σε δήλωσή του στην "Ε" σημείωσε ότι «θα κοιτάξουμε να αναβαθμίσουμε το θεσμό που λέγεται Επιμελητήριο, γνωρίζοντας τα προβλήματα του επαγγελματικού και επιχειρηματικού κόσμου και μεταφέροντάς τα στους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία. Και να μην ξεχνάμε ότι το Επιμελητήριο είναι γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας».

*** Το πράσινο καπελάκι δεν κάνει τον ηγέτη

Το πράσινο καπελάκι δεν κάνει τον ηγέτη…
* Τη χρονιά που ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (του Βαρδή) είδε τον Ολυμπιακό (του Κόκκαλη) να κερδίζει για πλάκα το νταμπλ, είμαι βέβαιος πως ούτε που αντελήφθη σε ποια λάθη είχε (υπο)πέσει! Αρθρογραφώντας τότε στο «Πρώτο Θέμα», θυμάμαι τον Θ.Α. να μου παραγγέλνει: «Μεγάλε, θέλω εσύ, που γράφεις καλά, να μου φτιάξεις ένα δισέλιδο με την ευκαιρία της λήξης του πρωταθλήματος», συμπληρώνοντας εντελώς πονηρά: «Πρόσεχε, το κομμάτι το θέλω ισοζύγιο»!
 Κάπου με ερέθισε η λέξη «ισοζύγιο», οπότε ρώτησα: «Τι εννοείς, ρε Θέμο, όταν λες ισοζύγιο;». Ο μάγκας, τότε, αναγκάστηκε να δώσει εξήγηση: «Θέλω να πω πως για τον Ολυμπιακό γράψε ό,τι θέλεις (σ.σ. λες και θα τον βάραγα που είχε κατακτήσει το νταμπλ…), απλώς δεν θα χτυπήσεις τον Τζίγγερ».
 Εννοείται πως του ανέλυσα το δημοσιογραφικό αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, είχε κάνει του κόσμου τις ανοησίες, με κορυφαία την απομάκρυνση από την ομάδα του Αντώνη Νικοπολίδη. Οπότε, ο μάγκας με απάλλαξε από το άρθρο. Τελεία και παύλα!
 Πώς και γιατί θυμήθηκα το περιστατικό; Απλώς, ό,τι είχε συμβεί εκείνη τη σεζόν, διακρίνω να επαναλαμβάνεται τώρα, έστω με τον Τζίγγερ θεατή (και τον Άγγελο Φιλιππίδη -όπως γράφουν- έτοιμο να γυρίσει). Τα πρόσωπα αλλάζουν μόνο. Ομάδα δεν υπάρχει, ώστε να βγάλει δυναμισμό και αρετές. Ο μοναδικός τεχνίτης, ονόματι Σωτήρης Νίνης, επωλήθη αντί πινακίου φακής. Η επιμονή σε νεαρούς, όπως οι Μαυρίας και Μαρίνος, δεν δείχνει να δικαιώνεται. Ο σέντερ φορ Φορναρόλι θα μπορούσε να σταθεί επαρκώς και να χρησίμευε στην Καλλιθέα, στον Θρασύβουλο ή στον φιλόδοξο εφέτος Οδυσσέα Κορδελιού, αλλά όχι στον Παναθηναϊκό.
 Άραγε, πού βρίσκεται ο επιλογέας των παικτών που ήρθαν αλλά και εκείνος που αποφάσισε τις εκκαθαρίσεις; Προφανώς θα παίζουν μπιρίμπα με τον Κωστάκη Αντωνίου, που είχε πληθώρα λαθών στις επιλογές παλαιότερα…
 Ο Παναθηναϊκός, δυστυχώς, δεν διαθέτει αυτήν την ώρα «καθαρές λύσεις». Ο Γιάννης Αλαφούζος, άριστος στον χειρισμό του κομπιούτερ, μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να φόρεσε πράσινο ζιπουνάκι και καπελάκι με τριφύλλι στο μπορ, εντούτοις δεν είναι βέβαιο πως γνωρίζει από διοίκηση ποδοσφαιρικής εταιρείας και φυσικά από την «πόρνη» που έχει το ψευδώνυμο ΜΠΑΛΑ, την οποία δεν έχει χαϊδέψει επαρκώς...
 Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, ώστε να αποκτηθούν αποδεδειγμένα ικανοί ποδοσφαιριστές, που θα κάνουν την ομάδα ανταγωνιστική σε σχέση με τη… «λαίλαπα-θρύλος», δύσκολα θα περιμένουν οι απογοητευμένοι οπαδοί ανάκαμψη στο τερέν. Το να τα βάζεις (με ανακοινώσεις και… τιτιβίσματα) με τον διαιτητή τάδε ή τη Nova είναι πράξεις ανέξοδες, αλλά σκέτη ανοησία, που δεν οδηγεί κάπου. Μαγκιά είναι να προγραμματίσεις και να φέρεις στην Παιανία τον Ρικέλμε να σου φτιάχνει παιγνίδι και έναν κεντρικό κυνηγό που θα σου λύσει το πρόβλημα.
 Αν δεν γίνει αυτό, τότε δεν θέλει πολύ κάποια άγνωστη στην Ευρώπη Μάριμπορ να νικήσει και στην Αθήνα. Για τον τίτλο δεν συζητιέται καν πιθανή «πράσινη» επιτυχία, ακόμη κι αν επιστρέψει στην ηγεσία ο Μίμης Δομάζος (με υπαρχηγό -ως συνήθως- τον Αντώνη Αντωνιάδη…).
 Του Γιώργου Αρκουλή από το zougla.gr

*** Στο Επιμελητήριο Αχαΐας ο Μ. Αγγελάκας

Στο Επιμελητήριο Αχαΐας ο Μ. Αγγελάκας
* Το Επιμελητήριο Αχαϊας επισκέφθηκε, χθές, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας, ύστερα από πρόσκληση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο κ. Αγγελάκας συμμετείχε στην τακτική συνεδρίαση και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των υπηρεσιών, που υπάγονται σ’ αυτήν. Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας πληροφορήθηκε για θέματα που αφορούν το παρεμπόριο και παρουσιάστηκαν, εκατέρωθεν, πιθανά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος. Στη συνέχεια ενημερώθηκε για τα δάνεια της Αχαϊκής Τράπεζας, που ελήφθησαν με αναγκαστική αγορά μετοχών και, αφού άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες των εκπροσώπων των δανειοληπτών και των μεριδιούχων, τους διαβεβαίωσε ότι θα μεσολαβήσει, ώστε να έλθουν σε επαφή με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς. Τέλος, ο κ. Αγγελάκας αντάλλαξε με τους συμμετέχοντες ιδέες και παρουσίασε καινοτόμες προτάσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με αφετηρία την τεχνογνωσία, ενώ, παράλληλα, ενημερώθηκε για τις επενδυτικές επαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Πηγή , εφημερίδα "Ελευθερία" Μεσσηνίας 2012 .-


  *** Μειώθηκαν κατά 30% οι καταθέσεις στη Μεσσηνία :

* Η δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά την Αργολίδα
 Ένα σημαντικό ποσό από τα αποταμιευτικά κεφάλαια που είχαν συγκεντρώσει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη Μεσσηνία την περίοδο 2002-2009 «τραβήχτηκε» από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα τρία τελευταία «πέτρινα χρόνια» για τη χώρα και το νομό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα Ελλάδος (ΤτΕ), στη Μεσσηνία οι καταθέσεις τον Ιούνιο του 2009 (σε εκατομμύρια ευρώ) έφταναν στα 2.479. Τρία χρόνια αργότερα, την ίδια περίοδο, το ποσό μειώθηκε στα 1.743 ευρώ. Υπήρχε, δηλαδή, μια μείωση στις καταθέσεις ύψους 736 εκατομμυρίων ευρώ.
 Από την άλλη πλευρά, οι κατά κεφαλήν αναλήψεις σε ευρώ από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2012 ήταν -4.512. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις ανά άτομο σε ευρώ τον Ιούνιο του 2012 ήταν 10.684 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2009 ήταν 15.195. Η ποσοστιαία, δηλαδή, μεταβολή των καταθέσεων στη Μεσσηνία ήταν -29,7%.
Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή είχε ο Νομός Αργολίδας, που έφτασε -32,3%, και ακολουθεί ο νομός μας. Αντίθετα, οι υπόλοιποι νομοί έδειξαν περισσότερη ανθεκτική βάση, με καλύτερη την Αρκαδία (-24,5%).
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας, σε συνδυασμό με τις αλυσιδωτές παρενέργειες της ζοφερής και πολύπλευρης κρίσης, ήταν η αιτία που πυροδότησε τη φυγή των καταθέσεων, η οποία στο σύνολο της επικράτειας ξεπερνά τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, τα περισσότερα από τα κεφάλαια που αποσύρονται από τις τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν για να κλείσουν «τρύπες» σε ατομικούς, οικογενειακούς και εταιρικούς προϋπολογισμούς. Εξέλιξη που αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι τα σχέδια των μνημονίων μπορεί να στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή διαλύουν και το «μαξιλάρι ασφαλείας» των αποταμιεύσεων. Κι όλα αυτά διαγράφουν οδυνηρές επιπτώσεις τόσο στο κοινωνικό όσο και στο επιχειρηματικό τοπίο. Χωρίς, φυσικά, να εξαιρούνται οι τράπεζες, για τις οποίες οι καταθέσεις είναι το απαραίτητο… οξυγόνο στη λειτουργική τους δραστηριότητα.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι πολίτες ξέμειναν από καταθέσεις, καθώς οι 8 στους 10 τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν διαθέσιμο υπόλοιπο μέχρι 2.000 ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) από τα μέλη της, το 81,5% πλέον των Ελλήνων έχει στην άκρη ποσό από 0 μέχρι 2.000 ευρώ. Το 11,3% έχει μέσο υπόλοιπο μέχρι 10.000 ευρώ, το 5,9% έχει λογαριασμό κατάθεσης με διαθέσιμο υπόλοιπο ως 50.000 ευρώ. Μόλις το 0,9% των λογαριασμών έχει υπόλοιπο ως 100.000 ευρώ και το 0,4% ποσό πάνω από 100.000 ευρώ. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά που παρατηρούνται στα υπόλοιπα καταθετικών λογαριασμών που τηρούνται σε ξένα νομίσματα (δολάριο ΗΠΑ, ελβετικό φράγκο, λίρες Αγγλίας).  Του Αντώνη Πετρόγιαννη ,  εφημ. "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-
***  Κυπαρισσία :

* Μπαράζ κλοπών προχθές το μεσημέρι…




Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις οικίες παραβίασαν και έκλεψαν άγνωστοι δράστες προχθές το μεσημέρι στην Κυπαρισσία. Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι τα σπίτια στα οποία «μπουκάρισαν» δεν ήταν μονοκατοικίες ή ισόγεια, αλλά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες και οροφοδιαμερίσματα.

Οι δράστες που- από μαρτυρίες γειτόνων- φέρονται να είναι αθίγγανοι και αθίγγανες «βούτηξαν» χρυσαφικά, κοσμήματα αξίας, λίρες και χρηματικά ποσά, ενώ έδρασαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Θύμα των κακοποιών στοιχείων έπεσε και ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο οποίος απουσίαζε εκτός πόλεως, την οικία του οποίου παραβίασαν.
Νωρίτερα είχαν παραβιάσει διπλανή οικία τρεις αθίγγανες, τις οποίες είδε έξω από την πόρτα του σπιτιού του ο γείτονάς του, χωρίς ωστόσο να έχει αντιληφθεί τι συνέβη. Η οικία του αντιδημάρχου Τριφυλίας και η διπλανή που παραβιάστηκαν γύρω στις 12 το μεσημέρι βρίσκονται στην περιοχή της Αμαθούντας.
Λίγο αργότερα, παραβίασαν διαμέρισμα σε πολυκατοικία στην περιοχή της Αποβάθρας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, την οικία του αντιδημάρχου και τη διπλανή του φέρονται να παραβίασαν τρεις αθίγγανες, και από αυτές αφαίρεσαν κοσμήματα και χρυσαφικά αξίας, ενώ «βούτηξαν» και κάποια άλλα μικρά αντικείμενα και είδη ρουχισμού που βρήκαν μπροστά τους. Στην οικία του αντιδημάρχου δεν είχαν ανακατέψει τα πράγματα για να βρουν τη λεία τους, όμως στο διπλανό σπίτι είχαν ψάξει σχεδόν τα πάντα (ντουλάπες, συρτάρια κ.ά.) και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό. Από το διαμέρισμα, στο δεύτερο όροφο πολυκατοικίας στην περιοχή της Αποβάθρας, οι δράστες που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, φέρονται να είναι αθίγγανοι, έκλεψαν κοσμήματα, χρυσαφικά και λίρες που βρήκαν σε ένα κουτάκι, αλλά δεν έψαξαν σε άλλα δωμάτια, ντουλάπες ή συρτάρια.
Η Αστυνομία έχει συλλέξει στοιχεία από τους χώρους και, μάλιστα, έχει βρει και αποτυπώματα, ενώ θεωρείται σημαντικό στοιχείο ότι μάρτυρας είδε και έχει ενημερώσει πως η μία γυναίκα είχε τατουάζ στο χέρι, το οποίο και περιέγραψε στους αστυνομικούς.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Συνάντηση κατοίκων με το δήμαρχο Δ. Γιαννημάρα :
Image
* Ο δρόμος του Χάρου στο τμήμα Καρδαμύλη - Άγιος Νικόλαος

Όταν άκουγα τους κατοίκους να μιλούν για δρόμο –καρμανιόλα ή δρόμο του Χάρου, αναφερόμενοι στο τμήμα Καρδαμύλη – Άγιος Νικόλαος, θεωρούσα πως ίσως και να υπερβάλλουν. Όμως, η επίσκεψή μου εκεί, όπως και η ξενάγηση στα επικίνδυνα σημεία, ήταν αρκετή για να με μεταπείσει.
Δεκάδες είναι οι αγροτικοί δρόμοι που διασταυρώνονται με το συγκεκριμένο τμήμα της 1ης επαρχιακής οδού (Καλαμάτα – Αρεόπολη). Κι αν η κατάσταση έμενε εκεί, θα ήταν μικρό το κακό. Ως αγροτικοί, οι δρόμοι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χωμάτινοι ή με πέτρες και σε λιγότερες περιπτώσεις τσιμεντοστρωμένοι.
Σε πολλά σημεία για να βγει όχημα στον κεντρικό δρόμο θα πρέπει να ανέβει μια ανηφόρα και ο οδηγός να βγάλει στο οδόστρωμα τη «μούρη» του αυτοκινήτου περισσότερο από το κανονικό. Ε, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι και πολύ μακριά η πιθανότητα πρόκλησης τροχαίου, τις περισσότερες φορές θανατηφόρου.
«Να, κι άλλος αγροτικός δρόμος», μου έλεγαν κι εγώ δεν έβλεπα τίποτε. Καθώς πλησιάζαμε, έβλεπα ξαφνικά το δρόμο μπροστά μου και άλλαζα συνεχώς γνώμη. Τότε, συνειδητοποίησα ότι από τύχη δεν έχω εμπλακεί σε τροχαίο, κατά τη διάρκεια των όποιων μετακινήσεών μου στην περιοχή, ενώ στην επιστροφή άρχισα ενστικτωδώς να καταλαμβάνω το μέσο του δρόμου.
Η «ξεναγός» με έβαλε και σε μία ακόμη δοκιμασία, να εντοπίσω αν έρχεται αυτοκίνητο από τον κεντρικό δρόμο, την ώρα που χρησιμοποιήσαμε έναν από τους αγροτικούς δρόμους. «Ορατότης μηδέν». Τα μάτια μου θα έπρεπε να εκπέμπουν ακτίνες Χ για να μπορέσω να δω πίσω από τα φυλλώματα δέντρων και μέσα από ένα εκκλησάκι (αυτά που έχουν γεμίσει το δρόμο, στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους). Δεν τα κατάφερα. Αυτοκίνητα κινούνταν συνεχώς, αλλά ο οδηγός δε θα μπορούσε να τα εντοπίσει με ευκολία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Λείπει φωτισμός, αλλά και μπάρες, όχι τόσο στη Στούπα, όσο στο τμήμα από την Καρδαμύλη προς τη Στούπα.
Μου έκανε δε εντύπωση το γεγονός πως είχαν μείνει ασυντήρητα τα έργα σήμανσης στροφών και γεφυριών που είχε κάνει κατά το παρελθόν η «Γαία», θέλοντας να τονίσει την επικινδυνότητά τους.
Τι φταίει
Ρωτήσαμε τον κ. Γιάννη Στρατέα, ο οποίος επανήλθε στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο, μετά από χρόνια απουσίας στις ΗΠΑ, πού οφείλονται όλα αυτά τα τροχαία, η συχνότητα των οποίων είναι φρικιαστική. «Τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ενώ στη Στούπα είναι πολλά τα κάθετα δρομάκια, χωρίς να έχουν σηματοδότηση. Υπάρχουν, επίσης, χορτάρια, που δυσκολεύουν την ορατότητα και θα προσπαθήσω να κάνω αποτύπωση της κατάστασης», μας είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν μερικοί οδηγοί οι οποίοι δείχνουν πως δεν ξέρουν να οδηγούν και «παίρνουν ελαφρά το τι σημαίνει να είσαι πίσω από το τιμόνι.
Προσωπικά, ανατριχιάζω με όλα αυτά που βλέπω, αλλά ακόμη περισσότερο, όταν βλέπω αυτοκίνητα να κινούνται με ταχύτητα σε δρόμο που περνούν παιδιά.
Από την άλλη πλευρά, οι ενημερωτικές πινακίδες δεν είναι αρκετές και θα πρέπει να μειωθούν τα όρια ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές. Θα πρέπει, όμως, να μετρηθούν τόσο ο αριθμός των κινούμενων οχημάτων όσο και η ταχύτητά τους, προκειμένου να υπάρχουν στοιχεία. Αν δεν μπορούν οι αρμόδιοι, τουλάχιστον ας το προσπαθήσουμε εμείς, μήπως καταφέρουμε και σώσουμε κάποια ζωή».
Σωρεία προβλημάτων κατέγραψε και η κα Κατερίνα Γεωργιλέα, η οποία τυγχάνει να είναι γραμματέας του Συλλόγου Καταλυματιών Δυτικής Μάνης. Όπως μας είπε, είναι ζήτημα του ανθρώπινου παράγοντα. Κατέγραψε δε ως κύριες αιτίες την έλλειψη ορατότητας από τα χορτάρια, τις κακοτεχνίες του δρόμου, αλλά και την ύπαρξη διαφημιστικών πινακίδων στις διασταυρώσεις, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί παράνομα. «Σε κάθε τροχαίο, τοποθετείται ένα εκκλησάκι, που διογκώνει το ήδη προβληματικό σημείο. Θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα, όσο αυτό είναι εφικτό, συχνότατου καθαρισμού κλαδιών και χορταριών, αλλά, κυρίως, χρειάζεται αστυνόμευση, αστυνόμευση, αστυνόμευση» σχολίασε.
Υπογράμμισε πως με τα πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν το αλκοόλ ρέει άφθονο, αλλά χωρίς να υπάρχει αστυνόμευση, για να παρατηρήσει: «Ευτυχώς που μειώνεται η κυκλοφορία και δεν υπάρχουν περισσότερα θύματα».
Ως άλλες αιτίες πρόκλησης των τροχαίων χαρακτήρισε τους ηλικιωμένους οδηγούς, οι οποίοι πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται καν τι έχουν προκαλέσει, τον τρόπο χορήγησης διπλωμάτων σε αλλοδαπούς, οι οποίοι δε γνωρίζουν καν τη γλώσσα προκειμένου να εξεταστούν, την κυκλοφορία γεωργικών μηχανημάτων χωρίς φωτισμό, αλλά και τα αδέσποτα ζώα. Κυρίαρχο όλων είναι, όπως είπε, το γεγονός πως σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο δεν έχει φωτισμό.
Καταθέτοντας κι άλλα προβλήματα της περιοχής, είπε πως την περίοδο αιχμής, το καλοκαίρι στην Καλόγρια, η παράνομη στάθμευση είναι καθημερινό φαινόμενο. Αυτοκίνητα σταθμεύουν και στις δύο πλευρές του δρόμου, μειώνοντας το πλάτος του, άλλα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το δρόμο ταυτόχρονα με παιδιά που θέλουν να πάνε για μπάνιο «και είναι θαύμα που δεν έχουν γίνει σοβαρά τροχαία εκεί».
Κατά την ίδια, θα πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση και μέσα στον οικισμό, ενώ υπογράμμισε πως σε περίπτωση που πρέπει να περάσει πυροσβεστικό όχημα ή ασθενοφόρο, είναι απλώς αδύνατο να γίνει.
Κατέληξε δε λέγοντας πως λόγω του επαγγέλματός της γίνεται αποδέκτης σχολίων και παραπόνων από τους επισκέπτες για την επικινδυνότητα των δρόμων της περιοχής.
Συνάντηση με το δήμαρχο
Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι και οι αλλοδαποί οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην περιοχή και μέσα από την ιστοσελίδα τους, parea sti mani.com, διατυπώνουν τις δικές τους προτάσεις, που έχουν ήδη κατατεθεί, μέσω της Βούλας Κυριακέα, στο δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρα.
Τελείως συμπτωματικά, η ημέρα της επίσκεψής μας συνέπεσε με προγραμματισμένη συνάντηση της κας Κυριακέα και του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κων. Καμπούρου με το δήμαρχο.
Εκεί, ο κ. Γιαννημάρας, ενήμερος για την κινητοποίηση, εξέφρασε τη συμπαράστασή του εκ των προτέρων σε όποιες προσπάθειες καταβληθούν. Αφού διευκρίνισε πως ο δρόμος είναι ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρόσθεσε πως πέρσι ο Δήμος, διαβλέποντας τα προβλήματα, προέβη σε καθαρισμό με τους υπαλλήλους του. Για φέτος, είχε προγραμματιστεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να αναλάβει αυτή την καθαριότητα, το κόψιμο των χόρτων, τις διαγραμμίσεις, αλλά και την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ενημερωτικών πινακίδων. Όμως, μόλις πρόσφατα, με το έγγραφό της 11523/3-9-2012, γνωστοποίησε πως η προγραμματική σύμβαση ακυρώνεται και θα υπογραφεί νέα για το 2013.
Γνωστοποίησε δε ότι υπάρχουν 200.000 ευρώ για την υλοποίηση μιας νέας εργολαβίας, πέραν αυτής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις διασταυρώσεις προς Στούπα και Νεοχώριο.
Από την πλευρά της, η κα Κυριακέα τον πληροφόρησε ότι η αφορμή για την κινητοποίηση δόθηκε από τα δύο τελευταία τραγικά δυστυχήματα, που ανέβασαν τον αριθμό των θανάτων σε 25-30 τα τελευταία χρόνια.
Τόνισε, λοιπόν, την ανάγκη για «περισσότερη ασφάλεια στην άσφαλτο», σημειώνοντας πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται η συνύπαρξη σωστού σχεδιασμού και σωστής κατασκευής των δρόμων, εκπαίδευσης των οδηγών, ελέγχου και επιβολής βαρέων προστίμων σε παραβάσεις.
Επισήμανε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων: του Δήμου, των Σχολείων, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας, του αρμόδιου υπουργείου, των ΜΜΕ, άλλων υπηρεσιών, αλλά κυρίως, και όσο γίνεται, η μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής. «Μόνο έτσι θα πάψουμε να θρηνούμε, τόσο συχνά και πολλές φορές άδικα, θύματα…», είπε χαρακτηριστικά
Και συμπλήρωσε: «Μακριά από αντιπαραθέσεις, διαφορετικές νοοτροπίες και κουλτούρες, προσωπικές και ιδεολογικές διαφορές, να στοχεύουμε και να διεκδικούμε πράγματα που μας οφείλονται. Να στοχεύουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί, για θέματα που αφορούν όλους μας. Να κάνουμε συγκροτημένες προτάσεις, να προσπαθούμε για την επίτευξή τους και να μην υπάρχει διάσπαση και αντιπολίτευση, επειδή δεν εκλέχθηκε ο αρεστός στον καθένα δήμαρχος».
Η κα Κυριακέα δεσμεύθηκε για τη διάθεση συνεργασίας των κατοίκων, αλλά και της εθελοντικής τους παρουσίας ή της συμμετοχής τους με οικονομικό ή άλλον τρόπο.
Αφού συγκεντρωθούν στοιχεία, είπε πως θα μιλήσουν οι ειδικοί και τότε θα πρέπει να γίνουν άμεσες και έμμεσες ενέργειες. Να προταθούν φάσεις προτεραιότητας, δηλαδή τι θα μπορούσε να έχει γίνει, τι μπορεί να γίνει σήμερα και τι αύριο, αφού απαιτούνται και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Πρότεινε, επίσης, να ζητηθούν δεσμευτικές απαντήσεις από την Περιφέρεια, που θα κοινοποιηθούν σε όλους τους αρμοδίους, ενώ καταλήγοντας σημείωσε πως σε περίπτωση αδιαφορίας των υπευθύνων, θα υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να επιληφθεί. Πρόσθεσε, όμως, πως ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αντιμετωπίσει θετικά το θέμα και αναμένεται η έναρξη της συνεργασίας.
Ακολούθως, πρότεινε τσιμεντόστρωση κάποιων επικίνδυνων τμημάτων του δρόμου, εκεί που υπάρχουν χορτάρια, αλλά και την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης σε όλο της το μήκος. «Δε ζητάμε το ανέφικτο, αλλά να σωθούν 1, 2 ή 5 άτομα, αξίζει τον κόπο», παρατήρησε και ο κ. Γιαννημάρας συμφώνησε, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα τις μικρές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
***  Εφορία Κυπαρισσίας :
 Image
* Αντιδράσεις για το «λουκέτο»

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Τριφυλία ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για «λουκέτο» από την 1η Νοεμβρίου στη ΔΟΥ Κυπαρισσίας.
Από πέρυσι έκλεισαν οι ΔΟΥ Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και όλοι οι πολίτες της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής εξυπηρετούνταν από την Εφορία της Κυπαρισσίας.
Το εν λόγω «λουκέτο» μόνο προβλήματα θα προκαλέσει, γεγονός που σημειώνουν και οι κάτοικοι της περιοχής, τονίζοντας πως δεν μπορούν για τις υποθέσεις τους να μετακινούνται στην Καλαμάτα, μετακίνηση η οποία, βεβαίως, κοστίζει, σε μια περίοδο που οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες για τη διαβίωσή τους.
 Μάλιστα, το όλο θέμα έχει τεθεί και συζητηθεί αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, όπου το Σώμα έχει εκφράσει, με επιχειρήματα, την αντίθεσή του, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή του Χρήστο Σταϊκούρα, με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού και τους βουλευτές Μεσσηνίας, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση!
Εμείς μιλήσαμε χθες με κατοίκους και παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ»:
Γιάννης Βλάχος:
«Το κλείσιμο της Εφορίας της Κυπαρισσίας είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για την πόλη μας και όλη την Τριφυλία. Μία μόνο Εφορία έχει μείνει στην Τριφυλία, θα την κλείσουν κι αυτή; Και πώς θα εξυπηρετούμαστε; Δεν μπορούμε να πηγαίνουνε στην Καλαμάτα. Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι, συνταξιούχοι, δεν μπορούμε να μετακινούμαστε, μας τα κόψανε όλα. Παίρνουνε υπηρεσίες, παίρνουνε, τι θα γίνουμε; Χωριό; Γαϊδουρόλακκα θα μας κάνουνε; Οι πολιτικοί μας να λάβουν τα μέτρα τους. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι οι παράγοντες. Δεν πρέπει να υποβαθμιστεί η περιοχή μας κι άλλο. Να αντιδράσουμε όλοι!».
 Γρηγόρης Μπούσουλας:
«Το κλείσιμο της Εφορίας θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την τοπική μας κοινωνία και τους κατοίκους των περιχώρων. Αν σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα άλφα πρόβλημα για τη μετακίνηση και εξυπηρέτηση από την Εφορία της Κυπαρισσίας, καταλαβαίνετε πόσο θα διογκωθεί αν κλείσει και τη μεταφέρουν στην Καλαμάτα. Μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση, πώς θα μετακινηθεί ο πληθυσμός για την εξυπηρέτησή του στην Καλαμάτα; Υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας από ολόκληρη την Τριφυλία που εξυπηρετούνται από την Εφορία της Κυπαρισσίας και θα πρέπει να μεταβούν την Καλαμάτα, κάτι για το οποίο και οικονομικά αδυνατούν.
Είναι υποβάθμιση το κλείσιμο μιας υπηρεσίας και στην περιοχή μας, που είναι αναπτυσσόμενη, θα προκαλέσει μόνο προβλήματα».
Κυριάκος Αντωνόπουλος:
«Δεν είναι καλό να κλείσει η Εφορία. Οτιδήποτε κλείνει δεν είναι καλό. Να προσθέσουμε θέλουμε, για το καλό, όχι να αφαιρέσουμε υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον κόσμο. Εκεί που είναι, θα βουλιάξουν τα χαρτιά. Δεν πάμε στην Καλαμάτα. Πρώτα πρώτα, δεν έχουμε τη μεταφορά, τα μεταφορικά, πώς να πάμε; Είμαστε γέροι, θα πάμε στην Καλαμάτα για τις δουλειές μας; Όχι, δε γίνεται αυτό! Προβλήματα περισσότερα θα δημιουργήσει και θα μας πάρουνε τις περιουσίες χωρίς να το καταλάβουμε…».
Θανάσης Ζουρτσάνος:
«Νομίζω ότι η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργεί σωστά για τη μείωση τους κράτους και των δαπανών, με συγχωνεύσεις υπηρεσιών. Είναι ανάγκη να μην έχουμε μεγάλο δημόσιο τομέα. Νομίζω πως είναι θετικό αυτό. Αν οι άνθρωποι εκμεταλλευτούν το διαδίκτυο, και γίνεται ηλεκτρονικά η εξυπηρέτησή τους, θετικό θα είναι. Αλλά θα δημιουργηθούν προβλήματα, επειδή δεν έχουν όλοι γνώσεις από υπολογιστές και δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά. Έπρεπε πρώτα να γίνει η δουλειά, η βάση, η υποδομή αυτή, για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο σύστημα με το διαδίκτυο. Πρώτα θα έπρεπε να κάνουν τη δουλειά για τους ανθρώπους, για να μπορούν να εξυπηρετούνται από το διαδίκτυο, και μετά να μειώσουν τις κρατικές υπηρεσίες…».
Σωτήρης Χριστόπουλος:
«Δεν είναι καλό να κλείσει η Εφορία. Δεν είναι καλό να ταλαιπωρούμαστε για ένα χαρτί, για τις υποθέσεις μας να πηγαίνουμε στην Καλαμάτα. Δεν είναι εύκολο να πάμε στην Καλαμάτα, είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους. Αντί να λύσει, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Υποβαθμίζεται και όλη η περιοχή με το κλείσιμο της Εφορίας της Κυπαρισσίας. Όλη η Τριφυλία εξυπηρετείται από την Εφορία της Κυπαρισσίας, δεν είναι καλό να την κλείσουν. Πρέπει να το καταλάβουν οι αρμόδιοι».
Κωνσταντίνος Σκλάβος:
«Εγώ δεν έχω αυτό το πρόβλημα, αν κλείσει η Εφορία της Κυπαρισσίας. Το πρόβλημα είναι το πώς λειτουργεί. Αν λειτουργεί σωστά ή δε λειτουργεί, γιατί κάποιοι κονομάνε και κάποιοι δεν ξέρουν τι γίνεται. Άμα πάει στην Καλαμάτα, οπωσδήποτε θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί για το παραμικρό θα πρέπει να τρέξεις στην Καλαμάτα. Δεν έχει και τρένο, δεν έχει τις απαιτούμενες συγκοινωνίες και οπωσδήποτε θα έχει ταλαιπωρία ο κόσμος. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα γραφείο κι εδώ, δε μιλάμε για ολόκληρη την Εφορία, με έναν υπάλληλο για κάποιες μικροϋποθέσεις, να εξυπηρετεί.
Άλλωστε, το κλείσιμο της Εφορίας θα είναι και ένα πλήγμα για την αγορά. Με τις υπηρεσίες έχει και μια κίνηση η πόλη».
Δημήτρης Σαράντος:
«Είναι μία υπηρεσία που είναι εκατό χρόνια, δεν ξέρω πόσο ακριβώς, στην πόλη. Είναι αδικία μεγάλη να φύγει από τον τόπο. Εξυπηρετεί όλη την περιοχή. Θα δημιουργήσει προβλήματα και σε καμία περίπτωση δε θα λύσει. Δεν μπορεί ένας φορολογούμενος να πάει στην Καλαμάτα. Γιατί; Να πάει να ενημερωθεί, να πάει να πληρώσει, να κάνει τι; Και πώς να πάει; Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Το κλείσιμο της Εφορίας είναι υποβάθμιση, όχι μόνο του τόπου εδώ, αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Αντί να εξυπηρετούμε τον πολίτη, δυσχεραίνουμε την κατάστασή του; Δεν το καταλαβαίνω αυτό…».
Αριστείδης Στασινός:
«Η Εφορία να μη φύγει! Αυτό έχω να πω. Είναι κακό για την πόλη μας και για την περιοχή. Θα πάω τώρα εγώ για ένα χαρτί στην Καλαμάτα; Για όνομα Θεού! Διαλύσανε την Κυπαρισσία και την περιοχή. Πάνε οι υπηρεσίες, πάει η Αστυνομία, δεν έχουν προσωπικό, τι θα γίνει; Δεν είμαστε Έλληνες εμείς; Δεν ψηφίζουμε; Δεν πρέπει να εξυπηρετούμαστε από το κράτος; Τι είναι αυτά;».
 Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Το Super Puma κατέληξε στην Καλαμάτα :
Image
* και ο πλοίαρχος από καρδιά

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας έκανε το βράδυ της Παρασκευής Super Puma που είχε ειδοποιηθεί για αεροδιακομιδή αλλοδαπού πλοιάρχου, ο οποίος τελικά κατέληξε από καρδιακό επεισόδιο.
Σύμφωνα με την πληροφόρηση του «Θ» από το Γραφείο Τύπου του ΥΕΝ, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής ο Θάλαμος Επιχειρήσεων ειδοποιήθηκε από τον υποπλοίαρχο πλοίου που έπλεε νότια της Καλαμάτας ότι χρειάζεται επείγουσα αεροδιακομιδή για τον πλοίαρχο, που υπέστη καρδιακό επεισόδιο.
 Το υπουργείο έδωσε εντολή στο πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ παράλληλα απογειώθηκε διασωστικό ελικόπτερο Super Puma, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του πλοιάρχου.
Όταν το Super Puma έφτασε κοντά στο πλοίο, ο υποπλοίαρχος ειδοποίησε ότι ήταν πλέον αργά, καθώς ο άτυχος πλοίαρχος είχε καταλήξει.
Ο υποπλοίαρχος επικοινώνησε στη συνέχεια με την εταιρεία του και του δόθηκε η εντολή να συνεχίσει το ταξίδι για το επόμενο λιμάνι, που ήταν η Μάλτα.
Το Super Puma ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής για τη βάση του στην Ελευσίνα, όμως υπέστη μηχανική βλάβη και το πλήρωμα υποχρεώθηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

*** Μεσσήνη  :
Image
* Συρρικνωμένο το πανηγύρι, συγκρατημένος ο κόσμος

Αισθητά μικρότερο σε έκταση βρήκαμε φέτος το φημισμένο πανηγύρι της Μεσσήνης - η κρίση χτύπησε και τους μικροπωλητές - ωστόσο εξακολουθεί να διατηρεί το χρώμα και την ποικιλία του σε προϊόντα. Ρουχισμός, «κουζινικά», κουβέρτες, λευκά είδη, παιχνίδια που ξετρελαίνουν τα μικρά και γίνονται αιτία για ομηρικούς καυγάδες με τη μαμά και τον μπαμπά (σε έναν τέτοιο τύχαμε χθες), αφού ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι πια μειωμένος, και φυσικά αυτά τα μικροεργαλεία για την κουζίνα που κλέβουν πάντα την παράσταση στα πανηγύρια, όπως ο φοβερός πατατοκόφτης-κρεμμυδοκόφτης ή ο ειδικός μύλος που τρίβει στο άψε- σβήσε τη μυτζήθρα για τα μακαρόνια!
Όσο για την αγοραστική κίνηση, οι έμποροι τη χαρακτηρίζουν μειωμένη και μιλούν για κόσμο ιδιαίτερα συγκρατημένο και σκεφτικό.
 Ανδρέας Μελάς
 «Ζητούν έκπτωση και στο 1 ευρώ»
 «Πεσμένη είν
*** Eκδηλώσεις :
Image
* Προβολή του πολιτισμού του Ταϋγέτου

Εκδηλώσεις για την προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας των χωριών τους, αλλά και του Ταϋγέτου, ετοιμάζουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των έξι (6) χωριών της περιοχής Αλαγονίας, δηλαδή των κοινοτήτων πλέον Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας και Πηγών.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας στις 11, 12, 13 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνουν έκθεση με 30 περίπου γυναικείες φορεσιές (αυτές, δηλαδή, που γνωρίζουμε με τις ονομασίες Κουτσαβίτικη ή Αλατζάς), οι οποίες για πρώτη φορά θα εκτεθούν δημόσια. Επίσης, έκθεση 100 περίπου φορεσιών από όλη την Ελλάδα.
Αμφότερες αποτελούν μέρος της συλλογής του Χρήστου Κατσαμπάνη.
Θα υπάρχουν ακόμη «Έκθεση παλιάς φωτογραφίας με θέμα τη γυναικεία φορεσιά των χωριών της Αλαγονίας», αλλά και έκθεση βιβλίου με θέματα τοπικού περιεχομένου.
Για την 12η Οκτωβρίου δε, προγραμματίζεται ομιλία του προέδρου του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού Δήμου Δελφών, Ηλία Δαραδήμου, με θέμα «Η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά», ομιλία της κατοίκου της Αρτεμισίας Ευσταθίας χας Θεοδ. Βασιλάκη με θέμα «Αναφορά στα επί μέρους κομμάτια που συνθέτουν τη γυναικεία φορεσιά των κοινοτήτων της Αλαγονίας» και ομιλία του κατοίκου της Αλαγονίας, Γιάννη Ροβολή, με θέμα «Η γυναικεία φορεσιά των χωριών μας μέσα από τον ανδρικό βλέμμα».
Την ίδια μέρα θα στηρίξουν τις εκδηλώσεις γυναίκες με την παραδοσιακή φορεσιά τους και με κεράσματα, όπως και μουσικοί με τοπικά όργανα και τραγούδια.
Παράλληλα, θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ με πολιτιστικά θέματα.
Επιπρόσθετα, προγραμματίζονται, στην Αθήνα και στην Καλαμάτα, ομιλίες αρχαιολογικού περιεχομένου από ειδικευμένους αρχαιολόγους, με θέμα τον Ταΰγετο.

***10ο και 26ο Δημοτικά Σχολεία


Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του νέου διδακτηρίου
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του νέου διδακτηρίου που θα στεγάσει τα 10ο και 26ο Δημοτικά Σχολεία. Η πρόβλεψη, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, είναι το νέο διδακτήριο να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2013.
Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Καλαμάτας προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Επισκευή μονώσεων σχολείων», με προϋπολογισμό 70.622,17 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προγραμματισμού του Δήμου Καλαμάτας, οδός Πολυβίου 6, μέχρι και την 4η Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη.
Πληροφορίες δίδονται στο τηλέφωνο 2721081721 (Fax επικοινωνίας: 2721062481), ενώ αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία είναι ο Ιωάννης Γαλακούτης. Για την παραλαβή των τευχών, οι ενδιαφερόμενοι καταβάλλουν τη δαπάνη αναπαραγωγής τους, που ανέρχεται σε 20 ευρώ, εκτός αν αναλάβουν την αναπαραγωγή των τευχών με δική τους δαπάνη και επιμέλεια.
Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά την εγκεκριμένη από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ 5η βελτίωση του υποδείγματος διακήρυξης τύπου Β.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 9 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 (ώρα λήξης επίδοσης προσφορών), στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, οδός Ψαρών 15 (Διοικητήριο). Το σύστημα υποβολής προσφορών είναι σύστημα προσφοράς με «επί μέρους ποσοστά έκπτωσης κατά ομάδες τιμών» του άρθρου 6 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ).


*** Οι πολιτικοί στη Βουλκανιώτισσα,  το νοσοκομείο και οι φυλακές
Θα το κάνει, άραγε, η Παναγία Βουλκανιώτισσα το θαύμα της; Πάντως, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Νάντια Γιαννακοπούλου, πήγε στη Μεσσήνη και προσκύνησε τη χάρη Της. Είναι βέβαιο ότι η Μεσσήνια πολιτικός από το Ξηροκάσι υποδέχτηκε, με το υπόλοιπο χριστεπώνυμο πλήθος, την εικόνα με ευλάβεια και χωρίς να έχει στο μυαλό της κάποια υστερόβουλη σκέψη σχετικά με το πολιτικό της μέλλον. Κανείς πολιτικός δε σκέπτεται έτσι. Σε τέτοιες τελετές το θρησκευτικό συναίσθημα γίνεται τόσο δυνατό που σε απαλλάσσει από φιλοδοξίες και ανθρώπινες ματαιότητες.
Ωστόσο, κάποιος, όχι και τόσο ευλαβής, βλέποντας τη Νάντια Γιαννακοπούλου στη λιτανεία της εικόνας, αναρωτήθηκε από τι συναισθήματα να διακατέχεται τώρα που ο «μέντοράς» της, ο Ανδρέας Λοβέρδος, «τα έχει σπάσει» με τον αρχηγό της, τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Από την άλλη, οι φίλοι και υποστηρικτές της νέας πολιτικού θα ευχήθηκαν να φωτίσει η Παναγία τη Νάντια Γιαννακοπούλου και να κάνει τη σωστή επιλογή, αν βέβαια αμφιταλαντεύεται, εφόσον προχωρήσει το «διαζύγιο» Λοβέρδου-Βενιζέλου.
Η Νάντια είναι πολιτικός της νέας γενιάς και τα κόμματα δεν έχουν πολλούς νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό ο Βαγγέλης Βενιζέλος αμέσως την όρισε μέλος του ανώτατου οργάνου του ΠΑΣΟΚ, της Πολιτικής Γραμματείας. Γι’ αυτό και ο Ανδρέας Λοβέρδος θα της ζητήσει να τον ακολουθήσει, εάν φτιάξει το δικό του κόμμα.
Πάντως, ένα μικρό θαύμα έγινε κατά την έλευση της Παναγίας Βουλκανιώτισσας στη Μεσσήνη. Βρέθηκαν δίπλα δίπλα ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, χωρίς να ανοίξει ούτε μία μύτη…
Και οι τρεις αυτοί πολιτικοί έχουν ένα επίπεδο, είναι άνθρωποι του διαλόγου, ωστόσο τελευταία ακούστηκαν πολλά και βαριά πράγματα, οπότε δεν ήταν και εντελώς απίθανη κάποια παρεκτροπή...
Αναφερόμαστε στις καταγγελίες, από την πλευρά του δημάρχου Καλαμάτας, για την κατασκήνωση των τσιγγάνων στην «Μπιρμπίτα» και τα εκατομμύρια ευρώ που πετάχτηκαν στο βάλτο και στη θάλασσα, όπως υπογραμμίζει. Πριν από τη γιορτή της Μεσσήνης ο δήμαρχος Καλαμάτας ευτυχώς διευκρίνισε ότι τα εκατομμύρια πετάχτηκαν… μόνα τους στο βάλτο, χωρίς να έχει ευθύνη κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, οπότε πήγαν όλα καλά όταν βρέθηκαν στον ίδιο τόπο τα τρία αυτά πρόσωπα.
Να θυμίσουμε ότι την κατασκήνωση ξεκίνησε ο κ. Νίκας, την τελείωσε ο κ. Αναστασόπουλος και θα έπρεπε να τη λειτουργεί ο κ. Τατούλης. Παρ’ όλα αυτά, τα εκατομμύρια πετάχτηκαν μόνα τους στο βάλτο...
Τώρα που είπαμε για πεταμένα εκατομμύρια, μας ήρθε στο μυαλό η μεγάλη επένδυση που έγινε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, για την προμήθεια του μαγνητικού τομογράφου, του ψηφιακού μαστογράφου και άλλου υπερσύγχρονου και πολύ σημαντικού εξοπλισμού. Αυτά τα σπουδαία μηχανήματα υπάρχουν ειδικοί να τα λειτουργήσουν, ώστε να διαγνώσουν τα προβλήματα υγείας των ανθρώπων και να γιατρευτούν; Ρωτάμε, γιατί ένας γιατρός του νοσοκομείου μάς έλεγε ότι είναι καλός και άγιος αυτός ο εξοπλισμός, ωστόσο δύσκολα θα μπορέσουν να τον διατηρούν σε συνεχή λειτουργία. Η άποψή του, λοιπόν, ήταν ότι το νοσοκομείο θα αναβαθμιζόταν πραγματικά εάν καλύπτονταν άλλες ανάγκες, κυρίως σε ό,τι αφορά την έλλειψη γιατρών, άλλου προσωπικού και υλικών.
Ο ίδιος γιατρός μάς μίλησε και για την επίθεση που εξαπέλυσε ο δήμαρχος Καλαμάτας στο διοικητή του νοσοκομείου, τον Γιώργο Μπέζο. Αναγνώρισε στο δήμαρχο το δικαίωμα να διεκδικεί τα συμφέροντα του Δήμου του, δηλαδή το κτήριο της Καρδιολογικής Κλινικής στο παλιό νοσοκομείο που γίνεται δημαρχείο. Από την άλλη, όμως, διερωτήθηκε κατά πόσο έχει συμπαρασταθεί ο Δήμος στο νοσοκομείο, πόσο γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και πόσο συμβάλλει στη διεκδίκηση για την αντιμετώπισή τους. Η άποψή του ήταν ότι ο Δήμος έχει τόση άγνοια για τα προβλήματα του νοσοκομείου, ώστε μέχρι πρόσφατα είχε υπερφίαλες και παράλογες επιδιώξεις, που συνδέονται με τη λειτουργία του. Δηλαδή, τη δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας ή, έστω, πολυδύναμων ιατρείων στον Άρι (που βρίσκεται σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από το νοσοκομείο αλλά και το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης) και στην Αρτεμισία.
Πάμε, όμως, και στις φυλακές, γιατί κάτι μας λέει ότι θα έχουμε μεγάλες φασαρίες με αυτή την ιστορία. Αν δεν τσακωθούμε άγρια με τους Αρκάδες για το πού θα γίνουν οι φυλακές, σίγουρα θα σκοτωθούμε μεταξύ μας.
Ας πούμε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίζει να γίνουν στη Μεσσηνία, γιατί πραγματικά ο νομός μας δικαιούται τις φυλακές λόγω του Εφετείου της Καλαμάτας. Σε ποιο μέρος της Μεσσηνίας όμως; Είναι δεδομένο πλέον ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν αφήνει τίποτα να ξεφύγει από το Δήμο. Και πολύ καλά κάνει βέβαια. Έλα, όμως, που ο αντιπεριφερειάρχης, ο Παναγιώτης Αλευράς, είναι της άποψης ότι οι φυλακές πρέπει να γίνουν στο Δήμο Οιχαλίας, κοντά στο Δώριο δηλαδή. Και ο αντιπεριφερειάρχης δεν μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του χωρίς να έχει κάνει προηγουμένως μια κουβέντα με τον περιφερειάρχη…
Φαντάζεστε, λοιπόν, τι τσακωμός έχει να πέσει μεταξύ του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα και του δημάρχου Οιχαλίας, Φίλιππου Μπάμη; Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Ας θυμίσουμε, πάντως, ότι ο πρώτος που ζήτησε φυλακές στο Δήμο του, πριν από δέκα χρόνια περίπου, ήταν ο πρώην δήμαρχος Θουρίας, Γιώργος Σκαλαίος. Τότε, ούτε να ακούσει ήθελε κανείς για φυλακές. Τώρα τις ζητούν όλοι. Πώς αλλάζουν τα πράγματα…
Καραμαχίλης

*** Π. Αλευράς


«Προτεραιότητα στις ευάλωτες περιοχές για την αντιπλημμυρική προστασία»
Σε εξέλιξη οι εργασίες από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας
ε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας εργασίες καθαρισμού χειμάρρων και ποταμών που έχουν κριθεί επικίνδυνοι να προκαλέσουν πλημμύρες σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Κάποιοι από τους καθαρισμούς έχουν γίνει από πέρυσι, ενώ αυτή την περίοδο, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, με μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας καθαρίζεται ο χείμαρρος «Δεσπότης» στο Δήμο Οιχαλίας.
Με την εκεί ολοκλήρωση των εργασιών (ήδη τα μηχανήματα εργάζονται τρεις ημέρες) θα ξεκινήσουν εργασίες στο ποτάμι «Χάραδρο» στην περιοχή Φίλια και θα συνεχίσουν στην περιοχή του Λαγκούβαρδου.
Σκοπός, κατά τον κ. Αλευρά, είναι όλες οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη χειμερινή περίοδο, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα γίνει και προμήθεια αλατιού, για να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα από χιονοπτώσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας.
Ακραία φαινόμενα
Όπως σημείωσε ο κ. Αλευράς, η Μεσσηνία διασχίζεται από μεγάλο δίκτυο ποταμών, χειμάρρων και ρεμάτων, πλησίον των οποίων υπάρχουν οικισμοί, καλλιεργούμενες εκτάσεις κι επιχειρήσεις, και έτσι πολλές φορές μπορεί να κινδυνέψουν από έντονα καιρικά φαινόμενα.
«Τα τελευταία χρόνια, ως επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, έχουμε την εκδήλωση, με αρκετά μεγάλη συχνότητα, έντονων ή και ακραίων καιρικών φαινομένων. Ως αποτέλεσμα έχουν να προκαλούνται πλημμύρες, να σημειώνονται καταστροφές σε ιδιοκτησίες, ζημιές και φθορές σε δημόσια έργα (δρόμοι, γέφυρες, τεχνικά έργα κ.λπ.), γενικότερα πληθώρα προβλημάτων στις τοπικές κοινότητες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις να απειλούνται ζωές ανθρώπων από την πρόκληση ατυχημάτων, αλλά και το ζωικό κεφάλαιο», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας έχουν προχωρήσει σε αυτοψίες, καταγράφοντας τις αιτίες και προχωρώντας σε παρεμβάσεις.
Ευάλωτες περιοχές
Την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Αλευρά, σε συνεργασία με τους Δήμους της Μεσσηνίας, διαθέτοντας μηχανήματα καθαρισμού, προσωπικό και καύσιμα, η Περιφερειακή Ενότητα προχώρησε σε σημαντικές παρεμβάσεις σε ποτάμια, χείμαρρους, ρέματα. Ενδεικτικά, ανέφερε τους ποταμούς Τζάνε, Πεταλιδίου, Καρυάς του Δήμου Μεσσήνης, τους χειμάρρους του Δήμου Πύλου – Νέστορος (περιοχές Γιάλοβας, Βοϊδοκοιλιάς), ρέματα στην Άνω Μεσσηνία (Δεσπότης, Χάραδρος, Φίλια), όπως και χείμαρρους των Δήμων Τριφυλίας, Δυτικής Μάνης κ.λπ.
«Προκειμένου να προληφθούν και να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπτώσεις από τυχόν πλημμύρες κατά τους χειμερινούς μήνες, ως Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έχουμε στοχοθετήσει τις επεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν σε ποταμούς, χείμαρρους, ρέματα και στις όχθες του υδραυλικού δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων. Αυτές συνίστανται σε καθαρισμούς, διαπλατύνσεις και εκβαθύνσεις σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου, με σκοπό την αποκατάσταση της ροής του νερού στις κοίτες και την αποφυγή υπερχείλισης. Εν όψει της χειμερινής σεζόν, έχουμε ξεκινήσει με τα συνεργεία και τα μηχανήματα τους καθαρισμούς. Έχουν ήδη καταγραφεί οι θέσεις που χρήζουν παρεμβάσεων από μηχανικούς μας. Στόχος μας είναι η θωράκιση κατά προτεραιότητα των πλέον ευάλωτων στα έντονα καιρικά φαινόμενα περιοχών του νομού και παράλληλα η προστασία του περιβάλλοντος.
Οι εργασίες θα συνεχισθούν μέχρι ολοκλήρωσης των επεμβάσεων για την πρόληψη όποιων προβλημάτων θα μπορούσαν ν’ ανακύψουν κατά τη χειμερινή περίοδο.
Είμαστε δε σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους του νομού, γιατί η συνεργασία είναι ο καλύτερος σχεδιασμός», κατέληξε μιλώντας στο «Θ» ο κ. Αλευράς.
 Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποίηση ΓΠΣ


ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνεδριάζει αύριο Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», για τη συζήτηση 25 θεμάτων.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: η αποδοχή δωρεάς αγάλματος της Ελευθερίας και η χωροθέτηση τοποθέτησής του, η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, η τροποποίηση του ποδηλατόδρομου στην οδό Αριστομένους, στο ύψος του σιντριβανιού, και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απορρέουν από αυτήν.
Ακόμα, το Δημοτικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, με δίμηνη σύμβαση, στην Υπηρεσία Καθαριότητας, αλλά και με τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Καλαμάτας και της κοινωφελούς επιχείρησης “Φάρις” για τη λειτουργία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου.
Επίσης, θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα: Επί της εισήγησης της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού και αξιολόγησης προσφορών για την «Προμήθεια κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης (1.100) λίτρων», για την κήρυξη έκπτωτου του προμηθευτή. Απαγόρευση κατασκήνωσης στο χώρο των πηγών και της ανάπλασης της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Φλώρου. Τροποποίηση όρων της σύμβασης για την «Προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Ασπροχώματος και προμήθεια και τοποθέτηση πλαστικού τάπητα στο γήπεδο 5Χ5 (Αντικαλάμου)». Έγκριση της με αυτεπιστασία εκτέλεσης έργου της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας. Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού, οικον. έτους 2012, Δήμου Καλαμάτας. Διαγραφή ποσών από βεβαιωτικούς – χρηματικούς καταλόγους. Οικονομική ενίσχυση φορέων και εκδηλώσεων.

 *** Σύμβαση Δήμου Καλαμάτας με Υπεραστικό ΚΤΕΛ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
 Η ανάθεση συγκοινωνιακού έργου στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, λόγω των προβλημάτων με τη σύνδεση των τοπικών κοινοτήτων του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας, είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Έτσι, με βάση την αναγκαιότητα άρσης της κοινωνικής, γεωγραφικής και οικονομικής απομόνωσης των τοπικών κοινοτήτων, την προώθηση της προσπελασιμότητας και της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και τις προτάσεις των συμβουλίων των τοπικών διαμερισμάτων που κατατέθηκαν στην Υπηρεσία Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου, το Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για τα εξής:
Τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης συγκοινωνιακού έργου με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, που θα περιλαμβάνει τα εξής δρομολόγια: Καλαμάτα- Ελαιοχώρι, δύο δρομολόγια την ημέρα, τέσσερις φορές την εβδομάδα. Καλαμάτα - Καλάμι- Αντικάλαμος- Σπερχογεία, δύο δρομολόγια την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα. Καλαμάτα- Πηγές- Αλαγονία- Νέδουσα, δύο δρομολόγια την ημέρα, μία φορά την εβδομάδα. Καλαμάτα- Αρφαρά- Άγριλος – Βελανιδιά- Σταματινού- Βρομόβρυση, δύο δρομολόγια την ημέρα, μία φορά την εβδομάδα.
Τα δρομολόγια θα γίνουν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Η συνολική δαπάνη για την εκτέλεση της σύμβασης ανέρχεται σε 21.428,60 ευρώ και θα έχει ισχύ για διάστημα έξι μηνών.   Α.Π.

*** Πριν 94 χρόνια

- Ο δημαρχών Δικαιάκος φροντίζων από τούδε δια την ασφάλειαν του ελαιοκάρπου έλαβεν όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα κατά της λαθραίας συλλογής αυτού υπό των ελαιοσυλλεκτών. Προς τούτο συνεννοήθη μετά του Διευθυντού της ενταύθα Μοιραρχίας Ζαμπετάκη, τον οποίον παρεκάλεσε να διατάξη την ενίσχυσιν των αγροφυλάκων του Δήμου, δι’ αναλόγου δυνάμεως χωροφυλάκων προς αδιάλειπτον περιφρούρησιν των ελαιοπεριβόλων.
-  ΕΙΣ το Διαβολίτσιον απετεφρώθη εκ τυχαίας πυρκαϊάς η οικία του Αριστ. Κονάρου. Αι ζημίαι υπολογίζονται εις 6.000 δραχμάς.
-   Η εκ Διαβολιτσίου καταγομένη Ελένη θυγάτηρ Αθ. Αλεξοπούλου προσπαθούσα να πίη ύδωρ εκ του φρέατος της εν Μεσσήνη οικίας της έπεσεν εντός αυτού και επνίγη.
 - ΑΦΙΚΕΤΟ χθες εξ Αθηνών ο Δήμαρχός μας Ηλίας Μαυρομιχάλης.
 ΤΗΝ 9 μ.μ. της σήμερον άρχεται η ερασιτεχνική παράστασις οι «Ήρωες του Αρκαδίου» εις το «Πάνθεον» διδομένη υπέρ της «Αδελφής του Στρατιώτου», προβλέπεται δε, ότι θα στεφθή υπό πλήρους επιτυχίας συγκεντρώνουσα πλήθος κόσμου.

***


~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 :


~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/1-2012.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/09/02-2012.html  , Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 02 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/09/13-2012.html  , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/09/13-2012.html  , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 .-
 ~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/09/14-2012.html  , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/09/14-2012.html  , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/09/14-2012.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση , ΖΗΣΕ την Ελλάδα , Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/09/menoyme-15-2012.html  , MENOYME ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/09/16-2012.html  , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/09/16-2012.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/09/17-2012.html  , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/09/18-2012.html  , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/09/19-2012.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ : Το γάλα είναι το αίμα της ζωής μας , η Ελλάδα είναι η αναπνοή μας !!!
 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα ΔΕΙΤΕ και ΖΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ 20/09/2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/09/21-2012-2012-p1010746.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ : Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/09/21-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/09/22-2012.html  , Μένουμε Και Βλέπουμε Ελλάδα Σαββάτο 22 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/09/23-2012-1.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/09/24-2012.html  , Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 , Μένουμε ζούμε και βλέπουμε Ελλάδα.-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/09/24-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Μεσηηνιακά και Άλλα : Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 .- 
~ ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/09/25-2012.html , Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 , Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  άλλα

~**

ΜΕΝΟΥΜΕ  ΚΑΙ  ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  :

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ .... ΠΑΤΡΙΔΕΣ ... ΠΟΥ ΔΕΝ  ΛΗΣΜΟΝΙΟΥΝΤΕ  ....Η ΑΛΛΗ  ΠΑΛΙΑ  ΕΛΛΑΔΑ :

* Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών - Μανταμάδος Λέσβου:

http://youtu.be/iJAMLhWT3Wg  ,




~*** ΘΕΟΦΙΛΟΣ αφήγηση Λέσβος 2012 P1010793.MP4 :

http://youtu.be/hzkkl1kHhso  ,



~** ΜΟΝΤΑΜΑΔΟΣ Ι.Μ. Ταξιαρχών 2012.MP4 :

http://youtu.be/3e2vAaVNNvY  ,



~** Μονταμάδος ενημέρωση- αφηγηση Γιάννη Κουζή  2012 P1010795.MP4 :

http://youtu.be/Uyqd61Aigp8  ,



~** ΛΕΣΒΟΣ διαδρομή 2012 P1010797.MP4 :

http://youtu.be/DyVThiX_W4I  ,



~** Διαδρομές στην Λέσβο 2012 P1010798.MP4 :

http://youtu.be/SOKTtL1F2Rw  ,



~** Λέσβος 2012 Μονταμάδος P1010799.MP4 :

http://youtu.be/SovsCBtpN1A  ,



~**** Ι.Μ. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ Μονταμάδος P1010802.MP4 :

http://youtu.be/Ni3xNwaT7PQ  ,



~*** Ι.Ν. Μονής Ταξιαρχών 2012 P1010803.MP4 :

http://youtu.be/I6zyE530_kE  ,



~*** Ι.Ν. Ταξιαρχών σε ώρα λειτουργίας  10/9/2012 :

http://youtu.be/ItXphnKSyfA   ,



~*** Μονταμάδος Λέσβου 2012 P1010808.MP4 :

http://youtu.be/lKlcfyVCepg



~*** ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΑΦΉΓΗΣΗ 2012 P1010809.MP4 :L

http://youtu.be/F6tIewk_78E ,



http://youtu.be/F6tIewk_78E  ,

~*** Λέσβος αφήγηση Μοσχονήσια 2012 P1010810.MP4 :

http://youtu.be/RfjUoeAEYJY  ,



~*** ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ 2012 P1030013.MP4 :

http://youtu.be/KRtlRpJOxQU  ,



~**** ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ 2012 P1010882.MP4 :

http://youtu.be/HHCrrjWV7Qw   ,



~**** ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ ΑΪΒΑΛΙ 2012 ΑP1010883.MP4 :

http://youtu.be/Rw72In6lbhs  ,



~**** Μοσχονήσια Άγιος Ταξιάρχης 2012 P1010884.MP4 :

http://youtu.be/5PohgWHaFRk  ,



~**** ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2012 P1010885.MP4 :

http://youtu.be/jH9oZaf1Op4   ,



~**** Μοσχονήσια Αϊβαλί 2012 P1010894.MP4 :

http://youtu.be/CwPFPzIv33E  ,

**


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου