ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Αυτό το Σαββατοκυριακο 20 καί 21 Απριλίου 2013

Αυτό  το  Σαββατοκυριακο 20  καί  21  Απριλίου  2013 :

***  http://www.youtube.com/watch?v=BIud6NDxhHA&feature=share&list=UUH-bFcKV_OQutlCG6sjpOig  , ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ  αφήγηση ...

***  ΑΓΙΟΙ  ΘΕΟΔΩΡΟΙ  ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ  ΒΟΙΩΤΙΑΣ  2013  :
 
****  ΧΑΙΡΩΝΙΑ  ΒΟΙΩΤΙΑΣ  : http://www.youtube.com/watch?v=uaibz4iQbJE&feature=share&list=UUH-bFcKV_OQutlCG6sjpOig ,

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :


***   Συνελήφθησαν 2 Ρουμάνες για κλοπή σε κατάστημα στην Καλαμάτα :
 Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στην Καλαμάτα , από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο Ρουμάνες, ηλικίας 23 και 33 ετών, γιατί αφαίρεσαν από κατάστημα διάφορα προϊόντα. Τα προϊόντα βρέθηκαν στην κατοχή τους και αποδόθηκαν σε αρμόδιο υπάλληλο του καταστήματος.

*** Αντίθετοι στο να ανοίγουν την Κυριακή οι καταστηματάρχες :
Της Μαρίας Νίκα
 Φωτο: Στασινός Μουτσούλας
 Αρνητικοί στο να ανοίγουν τις Κυριακές είναι σχεδόν όλοι οι καταστηματάρχες της Καλαμάτας που μίλησαν χθες στο «Θ», με αφορμή το σχετικό θέμα που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή, μετά το ζήτημα που έθεσε η τρόικα για προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Αφορά στα καταστήματα που είναι κάτω των 250 τ.μ., ενώ για τα πολυκαταστήματα προτείνεται να ανοίγουν 10 Κυριακές το χρόνο (Χριστούγεννα, Πάσχα, περιόδους εκπτώσεων).
Οι Καλαματιανοί καταστηματάρχες δηλώνουν αντίθετοι στο να λειτουργούν τις Κυριακές, για οικονομικούς, κοινωνικούς ή και θρησκευτικούς λόγους.
  Μιχάλης Καούνης (κατάστημα ενδυμάτων)
  «Η Κυριακή είναι για την εκκλησία»
 «Όχι, δε συμφωνούμε να ανοίγουμε τις Κυριακές. Δεν εξυπηρετεί κάτι αυτό. Ο κόσμος, εάν θέλει να ψωνίσει, μπορεί να το κάνει και τις υπόλοιπες μέρες. Πιστεύω ότι αυτό που μας επηρεάζει είναι η ρευστότητα που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Έλληνα, επειδή έχουν πέσει οι μισθοί, οπότε δε βγαίνει να ψωνίσει. Δεν πιστεύω ότι με το να είμαστε ανοιχτοί και τις Κυριακές θα βελτιωθεί τίποτα. Αυτό περισσότερο ωφελεί τα πολυκαταστήματα, παρά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως οι δικές μας. Και γενικώς, καλό είναι να γίνουμε λίγο τοπικιστές και να προτιμάμε τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές επιχειρήσεις. Εκτός αυτού, μια Κυριακή έχουμε. Η Κυριακή, όπως λέμε, είναι για να πηγαίνουμε στην εκκλησία, είναι αργία. Άμα δουλεύουμε κι αυτή, θα γίνουμε ρομπότ. Δε θα είμαστε πια άνθρωποι, θα γίνουμε μηχανές, θα χάσουμε όλη την ανθρωπιά μας».
  Λάμπρος Κόνιαρης (κατάστημα υποδημάτων)
  «Μόνο η ΔΕΗ θα ωφεληθεί»
 «Δε συμφωνούμε, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος. Δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει πουθενά. Ο κόσμος δε θα ψωνίζει περισσότερο. Και αν ψωνίσει την Κυριακή, θα χαθεί από τις καθημερινές. Ο μόνος που θα έχει αύξηση την Κυριακή θα είναι η ΔΕΗ, κανένας άλλος. Τα χρήματα είναι περιορισμένα και όταν θέλει ο άλλος να τα ξοδέψει, δεν περιμένει την Κυριακή. Δεν πρόκειται να βγει κάτι θετικό από αυτό».
  Σταύρος Παναγιωτόπουλος (κατάστημα οπτικών)
  «Στο υποχρεωτικό διαφωνώ»
 «Εάν το μέτρο είναι προαιρετικό, εξυπηρετεί ιδιαίτερα περιοχές που έχουν τουριστική κίνηση. Στο υποχρεωτικό διαφωνώ κάθετα, γιατί δεν μπορείς να επιβάλεις στον άλλον να δουλέψει 7 μέρες την εβδομάδα ή και έξοδα 7ημέρου. Γιατί αν δεν μπορείς να δουλέψεις ο ίδιος, θα πρέπει να πάρεις έναν υπάλληλο. Δεν μπορεί να βγει έτσι. Η αγορά θα ρυθμίσει μόνη της τις ανάγκες της. Αν υπάρχει κίνηση τις Κυριακές, κάποιοι θα ανοίξουν, κάποιοι θα μείνουν κλειστοί».
  Γιάννης Λαφαζάνος (κατάστημα υποδημάτων)
  «Μια μέρα μάς μένει να ξεκουραστούμε»
 «Εγώ προσωπικά είμαι αντίθετος, γιατί πρέπει να υπάρχει μία ημέρα της εβδομάδας για να ξεκουραστούμε κιόλας. Δεν είμαστε ρομπότ να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δουλεύουμε 10 - 12 ώρες την ημέρα και έχουμε και μια Κυριακή, ένα Σαββατοκύριακο να ξεκουραστούμε, να πάμε μια εκδρομή, στην Αθήνα για τις δουλειές μας. Εμείς πηγαίνουμε μόνο Σαββατοκύριακα για να δούμε τα εργοστάσια και γενικά τη μόδα που πρέπει να ακολουθήσουμε. Είμαι αντίθετος οπωσδήποτε με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Δε μιλώ για 3 - 4 Κυριακές το χρόνο, Χριστούγεννα, Πάσχα, κ.λπ. Μιλάμε για τις συνεχόμενες. Δε θα έχει περισσότερη δουλειά. Υπάρχουν ώρες να ψωνίζει το καταναλωτικό κοινό. Χρήματα δεν έχει».
  Δήμητρα Δημοπούλου (βιβλιοπωλείο)
  «Για κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους»
 «Κανονικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανοίγει κανένα κατάστημα, είτε είναι πολυκατάστημα είτε κάτω από 250 τ.μ., γιατί τώρα θα αρχίσουμε να μετριόμαστε. Μια μέρα, για πολλούς λόγους, πρέπει να την έχουμε αργία. Δυστυχώς, το έχουν πάρει απόφαση, κάποιοι θα ανοίξουν και θεωρώ ότι θα εγκλωβιστούμε, ότι, αφού ανοίγει ο γείτονας, θα ανοίξουμε κι εμείς, εφόσον είμαστε στην ίδια επαγγελματική δραστηριότητα. Δυστυχώς, στην πόλη δεν υπάρχει ωράριο καταστημάτων, υπάρχει ελεύθερο ωράριο και στο επάγγελμά μας πανελεύθερο. Όμως, για λόγους κοινωνικούς, για τη δική μας προσωπική ξεκούραση και ψυχολογική ηρεμία, μία ημέρα πρέπει να είναι, όντως, αργία. Αλλά και για θρησκευτικούς λόγους, όσοι πιστεύουμε, θεωρώ πάλι ότι πρέπει να έχουμε μία μέρα αργία. Εφόσον έχουμε κάποιους κανόνες και κάποιες αρχές».
  Νατάσσα Ντοχά (κατάστημα ενδυμάτων)
  «Είναι και θέμα θρησκείας»
 «Για κάποιον που απασχολεί προσωπικό, θα είναι πρόβλημα. Για εμάς ίσως όχι, επειδή είμαστε οικογενειακή επιχείρηση, οπότε δεν είναι δύσκολο να ανοίξουμε, γιατί τη λειτουργούμε οι ίδιοι. Όμως είναι και θέμα θρησκείας. Η Κυριακή είναι ημέρα αργίας. Προσπαθούν να μας βάλουν να κάνουμε ό,τι γίνεται στο εξωτερικό. Πάντως και να μη θέλεις να ανοίξεις, όταν ανοίγουν οι άλλοι γύρω σου, αναγκάζεσαι. Και εάν δεν αντέξεις τα έξοδα, να πληρώνεις προσωπικό κ.λπ., μπορεί το άνοιγμα της Κυριακής να σε οδηγήσει ακόμη και στο κλείσιμο».
   Μενέλαος Γεωργίου (κατάστημα κοσμημάτων)
  «Στην Κεντρική Ευρώπη  ανοίγουν Κυριακή;»
 «Και σε εποχές μεγαλύτερης ευμάρειας, όταν ανοίγαμε τις Κυριακές με τουριστικά μαγαζιά, δε γινόταν κοσμοσυρροή. Επίσης, κάθε μικρό κατάστημα θα πρέπει να έχει διπλές βάρδιες, που σημαίνει περισσότερο προσωπικό. Ποιο μικρό κατάστημα σε τέτοιες εποχές θα αντέξει αύξηση προσωπικού; Και για εμάς θα είναι εξοντωτικό. Δηλαδή, να δουλεύουμε ασταμάτητα; Πιστεύω ότι ο κόσμος θα βγει να ψωνίσει τις ώρες που έχει συνηθίσει μέχρι τώρα. Εγώ, πάντως, δεν πρόκειται να ανοίγω. Αρκεί να μη θεωρήσουν οι πελάτες ότι εμείς δεν καταδεχόμαστε να ανοίξουμε. Το αν ανοίξουν οι άλλοι, δε με απασχολεί. Και άλλοι συνάδελφοι ανοίγουν σε μέρες απεργίας και εορτών των καταστημάτων. Όσοι θέλουν, ας ανοίξουν. Το να πούμε ότι θα ανοίξω, γιατί ανοίγει ο άλλος, είναι προσβολή και για τον κόσμο και για εμάς. Στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ανοίγουν τα καταστήματα λιανικής τις Κυριακές; Εγώ δεν το έχω δει. Ας πούμε, Κυριακή στο Παρίσι που έχω πάει για δουλειές, δεν έχω δει ανοιχτό μαγαζί. Ας μας φέρουν ένα παράδειγμα που μια πετυχημένη οικονομικά χώρα εφαρμόζει κάτι τέτοιο να το κάνουμε».
  Ματούλα Δάλλα 
 «Μια Κυριακή τρώμε όλοι μαζί το μεσημέρι»
 «Ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα χρόνου, αλλά χρήματος» μας είπε η κα Ματούλα Δάλλα από το κατάστημα του κ. Μενέλαου Γεωργίου. «Και για την οικογένεια να πούμε. Η Κυριακή είναι μια μέρα που έχουμε συνηθίσει να τρώμε όλοι μαζί. Αν αυτό καταργηθεί, που είναι η συνοχή της οικογένειας; Χανόμαστε. Δηλαδή, βλέπεσαι με την οικογένειά σου, με τα παιδιά σου, να πεις δυο κουβέντες, να φας στο τραπέζι και να συζητήσεις. Εφόσον τις Κυριακές θα πρέπει να δουλεύουμε, χάνεται και η συνοχή της οικογένειας. Προφανώς, αυτό οι τροϊκανοί δεν το γνωρίζουν, γιατί οι Έλληνες τουλάχιστον είμαστε σε μια καλή κατάσταση με τη συνοχή της οικογένειας, δεν την έχουμε διαλύσει ακόμα». 

***    «Βράζει» η Αγία Τριάδα στην Καλαμάτα  με τους Ρομά :
  ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
 «Βράζει» η Αγία Τριάδα με τους Ρομά
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Για πολλοστή φορά η κατάσταση στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, πίσω από το Πολυκλαδικό, με την κατάληψη δημόσιων και ιδιωτικών χώρων από τους Ρομά, αλλά και η καθημερινή παραβατική συμπεριφορά από την πλευρά τους, απασχόλησε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Αυτή τη φορά το θέμα έφερε προς συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Ανδρέας Γουρδέας. Ως κάτοικος της περιοχής περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση. Σημείωσε δε ότι οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί με όσα συμβαίνουν και προέβλεψε ότι σύντομα, αν δε ληφθούν μέτρα, θα δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Παρεμβαίνοντας ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Ν. Φωτέας, είπε ότι η παραβατικότητα των Ρομά έχει εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας και όχι μόνο στην Αγία Τριάδα. Τόνισε, όμως, ότι πέρα από τις συνεχείς διαπιστώσεις - εν είδει δημοσιογραφικού ρεπορτάζ-, χρέος της πολιτείας είναι να υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα. «Όποιος ασκεί εξουσία, πρέπει να εφαρμόζει και ανάλογες λύσεις για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων. Η καταγραφή του προβλήματος από μόνη της δε λέει τίποτα», σχολίασε.
Με τη σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Ι. Χριστόπουλος, τόνισε ότι η παρέμβαση του κ. Γουρδέα διαπιστώνει μόνο προβλήματα, χωρίς να προτείνει λύσεις. «Υπάρχουν παραλείψεις και αδυναμίες στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής οι οποίες έγκαιρα είχαν καταγραφεί από την παράταξή μας. Δεν είδαμε, όμως, να ιδρώνει κανενός το αφτί. Με κορώνες και λαϊκισμούς δε λύνονται τα προβλήματα», είπε.
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, σημείωσε ότι, εκτός από τις διαπιστώσεις, θα πρέπει να βρεθούν και οι αιτίες που γεννούν τα προβλήματα.
Εν είδει εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής ο πρόεδρος του Σώματος, Δ. Πολίτης, απουσία του δημάρχου Παν. Νίκα, επανέλαβε ότι ο Δήμος κινεί τη διαδικασία διοικητικής αποβολής των αθιγγάνων που έχουν καταλάβει δημοτικούς χώρους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, προκειμένου να τους ελευθερώσει και να κατασκευάσει στα Παλιάμπελα αθλητικό κέντρο.
Μάλιστα, έγινε σχετικά σύσκεψη με τους δικαστικούς επιμελητές και ρυθμίσθηκε το θέμα του κόστους, που θα ανέλθει σε περίπου 16.000 ευρώ. 

***  Έκλεψαν το σπίτι του επιτρόπου την ώρα της λειτουργίας :
 Η Αστυνομία έφτασε 14 ώρες μετά το συμβάν! 


Κλοπή στο σπίτι του επιτρόπου Παρασκευά Ζάγκραρη (της εκκλησίας της Μερόπης) σημειώθηκε προχθές βράδυ. Ο κ. Παρασκευάς βρισκόταν στη λειτουργία του «Ακάθιστου ύμνου» και μόλις γύρισε στο σπίτι του, λίγο πριν τις 10.00 το βράδυ, διαπίστωσε πως άγνωστοι είχαν αφαιρέσει 450 ευρώ, τα οποία είχε μέσα σε ένα πακέτο τσιγάρων στην ψωμιέρα… Λεφτά τα οποία ήταν της εκκλησίας και τα φυλούσε στο σπίτι του ως επίτροπος.
Το θύμα κατάλαβε ότι κάτι περίεργο συνέβη, όταν διαπίστωσε πως δε λειτουργούσε η τηλεφωνική του συσκευή, ενώ στη συνέχεια παρατήρησε ότι είχαν παραβιαστεί δύο παράθυρα. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί ότι το σπίτι δεν ήταν ανακατεμένο και πιθανόν οι δράστες γνώριζαν πού βρίσκονταν τα λεφτά!
Η Αστυνομία του Μελιγαλά ειδοποιήθηκε για το συμβάν, αλλά απάντησε ότι δεν έχει όχημα να στείλει! Τελικώς, έφτασε στο σημείο στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου!
Να σημειωθεί ότι τρεις ημέρες πριν είχε κλαπεί και η διπλανή οικία! Οι κάτοικοι της Μερόπης είναι ανάστατοι με τις συνεχείς κλοπές, αλλά και με την αδιαφορία του κράτους και της Αστυνομίας!  

***  Βραβείο για την εταιρεία «Μπλάουελ» στο διαγωνισμό της Νέας Υόρκης !
  Περισσότερα από 700 ελαιόλαδα, από όλες τις χώρες του κόσμου, διαγωνίσθηκαν στο New York International Olive Oil Competition 2013, το σημαντικότερο και μεγαλύτερο γεγονός στον τομέα του ελαιολάδου.
Από αυτά βραβεύτηκαν δεκαέξι ελληνικά, εκ των οποίων ένα ανήκει στη γνωστή εταιρεία «Μπλάουελ», που διακινεί λάδι Μάνης σε πολλές χώρες του κόσμου.
Οι χώρες που κέρδισαν τα περισσότερα βραβεία ήταν η Ιταλία (83), η Ισπανία (51) και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (36).
Οι ελληνικές εταιρείες ήταν οι εξής: Olivest, Kaldi (Kaldes Bros Trading Co), Moria Elea Deluxe, Olive Vision, Jordan Olivenoel (Jordan Olivenoel), Gaea Lesvos PGI Vranas (Gaea Products S.A), Estia 01( Estia), Estia 05 (Estia), Cat Cora’s Kitchen (Gaea Kritsa Fresh), Greek Liquid Gold (Ekaterini Malliou), Pelion Olive Farms (Vasilis Frantzolas), Ktimata Kyklopas (Kyklopas S.A.), AiQ 0,5 (AiQ -0,5), Anoskeli PDO Kolymvari (Anoskeli Agricultural Company S.A.), Manny's (Rovithis Family), Mani Blαuel (Friedrich Blαuel & Co Ltd), Olea Juice Medium Blend 2 (Olea Groves Ltd).
Α.Π.

*** Παραβίασαν παντοπωλείο και κρεπερί στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας τα ξημερώματα :
 
  Γύρω στις 4 τα ξημερώματα άγνωστοι δράστες παραβίασαν παντοπωλείο και κρεπερί στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας. Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από κάτοικο που βγήκε στη βεράντα του σπιτιού του και φώναξε και εκείνοι ετράπησαν σε φυγή. Η λεία τους περιορίστηκε στις συρταριέρες των ταμειακών μηχανών, με τα χρήματα που είχαν μέσα, των δύο καταστημάτων, ενώ δεν αφαίρεσαν κάτι άλλο από αυτά, πιθανώς επειδή έγιναν αντιληπτοί και έτρεξαν να φύγουν.   Του Ηλία Γιαννόπουλου 
 
***  Διαμορφώνοντας τη δημόσια υγεία του μέλλοντος :
  ΦΑΡΜΑΚΟΓΕΝΟΜΙΚΗ
Διαμορφώνοντας τη δημόσια υγεία του μέλλοντος
 Φαρμακογενομική είναι ο τομέας που μελετά στο DNA τους γενετικoύς πολυμορφισμούς (μεταλλαγές) που επηρεάζουν την απόκριση των ασθενών στα φάρμακα. Η γνώση εάν ένας ασθενής φέρει κάποιον από αυτούς τους γενετικούς πολυμορφισμούς μπορεί να βοηθήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας, στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης παρενεργειών και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων. Μέχρι σήμερα έχουν χαρακτηρισθεί αρκετές μεταλλαγές σε ανθρώπινα γονίδια που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και/ή την τοξικότητα κάποιων φαρμάκων, ενώ η αναζήτηση νέων αποτελεί ενεργό πεδίο έρευνας. Τα άτομα φορείς αυτών των μεταλλαγών μεταβολίζουν με διαφορετικό ρυθμό κάποια φάρμακα. Ασθενείς με αυξημένο μεταβολισμό ενός φαρμάκου χρειάζονται αυξημένη δοσολογία, ενώ, αντίθετα, οι ασθενείς με αργό μεταβολισμό του φαρμάκου χρειάζονται μικρότερη δοσολογία. Επιπλέον, υπάρχουν και άτομα με γενετική ανεπάρκεια κάποιου ενζύμου, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση του φαρμάκου στον οργανισμό και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών, όπως τοξικότητα. Τέλος, στην εποχή μας υπάρχουν θεραπευτικά σκευάσματα τα οποία είναι στοχευμένες θεραπείες που προαπαιτούν τη γνώση της κατάστασης συγκεκριμένων γονιδίων προκειμένου να χορηγηθούν.
Τέτοιες καινοτόμες προσεγγίσεις, όπου τα φάρμακα βελτιστοποιούνται ανάλογα με το μοναδικό γενετικό πρότυπο του κάθε ατόμου, έχουν στόχο την ανάπτυξη της εξατομικευμένης ιατρικής προσέγγισης. Η έννοια της εξατομικευμένης ιατρικής προέρχεται από τους αρχαίους χρόνους. Ο Ιπποκράτης είχε ήδη συλλάβει μία από τις βασικότερες αρχές της μοντέρνας ιατρικής: οι άνθρωποι παρουσιάζουν ενδογενείς διαφορές ο ένας από τον άλλον και αυτή η ατομική ιδιαιτερότητα επηρεάζει την προδιάθεση (ή την αντοχή) του οργανισμού για διάφορες ασθένειες, την κλινική εκδήλωση και εξέλιξη της νόσου και την απόκριση του οργανισμού στη φαρμακευτική αγωγή.
Η ποικιλομορφία στην απόκριση των φαρμάκων λόγω των γενετικών διαφορών είναι ένας πολύ σημαντικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη ανεπιθύμητων παρενεργειών σε σχέση με τους φυσιολογικούς περιβαλλοντικούς (ρύπανση και διατροφή) και κοινωνικούς (πλούτος, εκπαίδευση και οικογένεια) παράγοντες (βάρος, φύλο και ηλικία), που επίσης μπορούν να επηρεάσουν τη δράση των φαρμάκων. Η σχετική αποδοτικότητα ενός συγκεκριμένου φαρμάκου ή μιας θεραπείας που χρησιμοποιείται σήμερα συνήθως στα νοσοκομεία έχει αποδειχθεί ότι κυμαίνεται μεταξύ 30 και 70%. Μια πρόσφατη μελέτη -κλειδί στο θέμα κατέδειξε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο, γίνονται περίπου 2 εκατομμύρια εισαγωγές στο νοσοκομείο και 100.000 θάνατοι το χρόνο εξαιτίας ανεπιθύμητων παρενεργειών των θεραπειών, κάτι που αυξάνει σημαντικά τα έξοδα νοσηλείας. Στις δυτικές χώρες, οι ανεπιθύμητες ενέργειες αποτελούν περίπου 5% των εισαγωγών σε νοσοκομείο, με τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των ηλικιωμένων (μέχρι 16.6%).
Τα δεδομένα, επομένως, δείχνουν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Κατά συνέπεια, η σωστή κλινική πράξη θα πρέπει να περιλαμβάνει την εξατομικευμένη προσέγγιση στη διάγνωση και στη θεραπεία.
Στο τρέχον διεθνές πλαίσιο δημόσιας υγείας πολλοί πληθυσμοί έχουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως οικονομικά, στην πρόσβαση των αρμόδιων υπηρεσιών και των φαρμάκων υγειονομικής περίθαλψης, και δημιουργείται, κατά συνέπεια, μια σημαντική σφαιρική αδικία. Αυτή η αδικία επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι τεχνολογικές και ιατρικές καινοτομίες έχουν αναπτυχθεί ιστορικά για τους πληθυσμούς των υψηλού εισοδήματος χωρών στον αναπτυγμένο κόσμο, και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στις διαφορές στην παγκόσμια υγεία.
Η εφαρμογή των φαρμακογενομικών τεχνολογιών, στο πλαίσιο ανάπτυξης και διανομής φαρμάκων, θα μπορούσε να ασκήσει θετική επίδραση στην υγεία πληθυσμών. Σε αυτό το πλαίσιο, η φαρμακογενομική μπορεί να βελτιώσει τη δημόσια υγεία συγκεκριμένα. Συνοπτικά, τα προσδοκώμενα οφέλη από την ενσωμάτωση της φαρμακογενομικής στην κλινική πράξη είναι:
Ισχυρότερα φάρμακα - οι φαρμακοβιομηχανίες θα είναι σε θέση να παραγάγουν τη θεραπεία που στοχεύει περισσότερο στις συγκεκριμένες ασθένειες, που μεγιστοποιούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα, μειώνοντας τη ζημιά στα κοντινά υγιή κύτταρα.
Καλύτερη, ασφαλέστερη θεραπεία από την αρχή - ο χρόνος θεραπείας θα ελαχιστοποιηθεί και η ασφάλεια θα αυξηθεί, καθώς η πιθανότητα των δυσμενών αντιδράσεων θα μειωθεί σημαντικά ή θα εξαφανιστεί.
Ακριβέστερες μέθοδοι για τον υπολογισμό της κατάλληλης δοσολογίας των φαρμάκων - οι τρέχουσες μέθοδοι δοσολογίας που βασίζονται στο βάρος και την ηλικία θα αντικατασταθούν με μεθόδους βασισμένες στο γενετικό πρότυπο ενός ατόμου, πόσο καλά το σώμα του επεξεργάζεται το φάρμακο και το χρόνο που παίρνει για να το μεταβολίσει.
Η ενσωμάτωση της φαρμακογενομικής στην κλινική πράξη είναι μεγάλη πρόκληση, γιατί εμφανώς θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους ιατρικής περίθαλψης, καθώς χρησιμοποιώντας το κατάλληλο φάρμακο για κάθε ασθενή θα μειωθούν:
-ο αριθμός των ανεπιθύμητων παρενεργειών των φαρμάκων
-ο αριθμός των αποτυχημένων φαρμακευτικών δοκιμών στον ασθενή
-ο χρόνος που χρειάζεται για να εγκριθεί ένα φάρμακο
-το χρονικό διάστημα που ο ασθενής λαμβάνει το φάρμακο
-ο αριθμός των φαρμάκων που πρέπει ο ασθενής να δοκιμάσει, έως ότου βρεθεί η αποτελεσματική για αυτόν θεραπεία, και
-η επίδραση της νόσου στον οργανισμό (μέσω έγκαιρης διάγνωσης).
Το σενάριο, λοιπόν, της ενσωμάτωσης της φαρμακογενομικής στην κλινική πράξη εμφανίζεται αισιόδοξο, και μεγάλη προσοχή θα δοθεί τα ερχόμενα έτη. Το γενετικό πρότυπο των ασθενών θα γίνει όλο και περισσότερο μέρος των σχεδίων ανάπτυξης και χρήσης των φαρμάκων.
Μια μετατόπιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης προς τη γενετικά βασισμένη συνταγογράφηση αποτελεί πρόκληση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (φαρμακοβιομηχανίες, ασφαλιστικά ταμεία, ιατρούς, ασθενείς).
Η γενετική της ανταπόκρισης των φαρμάκων θα βοηθήσει τις φαρμακοβιομηχανίες στον προσδιορισμό του γενετικού προτύπου των ασθενών που δε θα ανταποκριθούν ευνοϊκά στη θεραπεία, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει για να τροφοδοτήσει με καύσιμα τη μηχανή ανάπτυξης νέων φαρμάκων που θα ικανοποιήσουν τις μη ικανοποιηθείσες ιατρικές/θεραπευτικές ανάγκες. Η προοπτική της βασισμένης στη γενετική ιατρικής παρουσιάζει μια σημαντική πρόκληση τόσο για τους ιατρούς όσο και για την ιατρική εκπαίδευση. Εάν οι συνταγές φαρμάκων είναι όλο και περισσότερο βασισμένες στο γονότυπο που καθορίζει την απόκριση του φαρμάκου ανά ασθενή, ο ιατρός θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για τις επιπτώσεις της γενετικής στην απόκριση των φαρμάκων, να ξέρει ποιες γενετικές εξετάσεις πρέπει να ζητήσει και πότε και επιπλέον να έχει εκπαιδευτεί στην αξιολόγηση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων για τη σωστή κλινική απόφαση. Ένα σημαντικό εμπόδιο αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ιατροί λαμβάνουν γενικά λίγη εκπαίδευση όσον αφορά αυτές στις εφαρμογές της γενετικής.
Η κύρια πρόκληση για τους ασθενείς είναι ότι θα πρέπει να ενημερωθούν για τη βασισμένη στη φαρμακογενομική ιατρική και να την αποδεχθούν. Είναι απαραίτητο για τους ασθενείς να ενημερωθούν ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων μπορεί να εξαρτηθεί από το γονότυπό τους και έτσι ότι η γενετική ανάλυση για συγκεκριμένους πολυμορφισμούς πριν από τη συνταγογράφηση μπορεί να είναι απαραίτητη για την κατάλληλη λήψη κλινικής απόφασης.
Τα οφέλη της φαρμακογενομικής δε θα συνειδητοποιηθούν παρά μόνο όταν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ασφαλιστικοί φορείς υγείας, οι διοικήσεις σχετικών με την υγεία οργανισμών, και οι φαρμακοποιοί, αναγνωρίσουν τη σημασία τους και χρηματοδοτήσουν τη βασισμένη στη φαρμακογενομική χορήγηση φαρμάκων.
Η πρόκληση που τίθεται για τη δημόσια χρηματοδότηση είναι να υποστηριχθεί η έρευνα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων βασισμένων στη φαρμακογενομική.
Η προοπτική των φαρμακογενομικά βασισμένων συνταγών είναι μόνο ένας από τους τρόπους όπου η αυξανόμενη γνώση της αλληλουχίας και λειτουργίας του γονιδιώματος στα ερχόμενα έτη θα συμβάλλει σημαντικά στην ιατρική πρακτική. Το γενετικό πρότυπο του ασθενούς θα χρησιμοποιηθεί όλο και περισσότερο για τη μοριακή σταδιοποίηση της νόσου, την έγκαιρη διάγνωση και για το λογικότερο σχεδιασμό φαρμάκων. Ο επιτυχής χειρισμός των προκλήσεων που παρουσιάζονται από τη φαρμακογενομική θα βοηθήσει να προετοιμαστεί το έδαφος για τη βασισμένη στα γονίδια ιατρική του μέλλοντος.
*Της Μαρίας Γαζούλη, PhD, επίκουρης καθηγήτριας Μοριακής Βιολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κέρδος της Κυριακής 14 Απριλίου)
 
*** Συνελήφθη 42χρονη που έκλεψε σπίτι στο οποίο εργαζόταν στην Καλαμάτα :
 
Συνελήφθη, χθες  το βράδυ, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, μία 42χρονη Ελληνίδα, γιατί όπως προέκυψε, προχθές  το μεσημέρι, αφαίρεσε από οικία, στην οποία εργαζόταν, χρήματα. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

***   Ξεκίνησε η καταπολέμηση των κουνουπιών   :
  Σε σημεία αιχμής, όπως η Γιάλοβα, η Μεσσήνη και το Ασπρόχωμα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εργολαβία για την καταπολέμηση των κουνουπιών, με ανάδοχο την εταιρεία Οικοανάπτυξη, όπως είπε μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας ΑΕ-ΟΤΑ, Ι. Αργυράκης. Όπως επισήμανε ο κ. Αργυράκης, η συγκεκριμένη εργολαβία έχει προϋπολογισμό 40.000 ευρώ και  υλοποιείται μέχρι τη διεξαγωγή ενός διεθνούς διαγωνισμού, στις 20 Μαΐου, προκειμένου να καλύψει το διάστημα που μεσολαβεί.
Ο διεθνής διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό περί τα 700.000 ευρώ και θα αφορά όλη τη Μεσσηνία, ενώ θα είναι τριετούς διάρκειας κι όχι μονοετούς, όπως γινόταν έως τώρα.
Εντάσσεται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας και της Αναπτυξιακής και δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα με αποδεδειγμένη εμπειρία στη «Διαχείριση κωνωποειδών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας», που διαθέτουν το απαιτούμενο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και σχετικό τεχνικό εξοπλισμό και μέσα. 

*** «Δεν είναι “Νέα Μανωλάδα” η Τριφυλία, δεν είναι όλοι οι αγρότες ίδιοι…»  :
 Καταδικαστέα και μεμονωμένα περιστατικά τύπου Νέας Μανωλάδας
 Του Ηλία Γιαννόπουλου
 «Δεν είναι “Νέα Μανωλάδα” η Τριφυλία, δεν είναι όλοι οι αγρότες ίδιοι. Είναι άδικο να μας “τσουβαλιάζουν” και να στοχοποιούν όλους τους αγρότες με βαρείς χαρακτηρισμούς, εξαιτίας κάποιων μεμονωμένων περιστατικών στην περιοχή ή αλλού», τονίζουν αγρότες της Τριφυλίας σε συζητήσεις που είχαμε μαζί τους, με αφορμή όσα θλιβερά και κατακριτέα συνέβησαν σε βάρος αλλοδαπών – οικονομικών μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.
Με στεντόρεια φωνή, πάντως, καταδικάζουν τέτοια περιστατικά, όπου κι αν συμβαίνουν αυτά.
Από την πλευρά τους, οικονομικοί μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή, ιδίως από τις αφρικανικές χώρες, μετά τα συμβάντα στη Νέα Μανωλάδα, φοβούνται και αγωνιούν μήπως έχουν την ίδια τύχη. Μιλώντας στο «Θ» σημείωσαν ότι υπάρχουν και στην περιοχή περιστατικά που «το αφεντικό δεν πληρώνει και φοβούνται να μιλήσουν».
Η Τριφυλία αποτελεί μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή με σύγχρονες δυναμικές καλλιέργειες και προοδευτικούς παραγωγούς. Οι παραγωγοί, με πάθος και δυναμισμό, φροντίζουν τη γη και τις καλλιέργειές τους, στοχεύοντας διαρκώς και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των προϊόντων τους. Πολύτιμους συνεργάτες, στα θερμοκήπια και τα χωράφια, έχουν τους εργάτες γης, κυρίως από αφρικανικές χώρες. Οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες.
Στην Τριφυλία, δε συμβαίνουν θλιβερά φαινόμενα τύπου Νέας Μανωλάδας σε βάρος των αλλοδαπών εργατών γης. Ωστόσο, όπως μας είπαν παραγωγοί, υπάρχουν και στην περιοχή μεμονωμένα περιστατικά που αγρότες καθυστερούν να δώσουν το μεροκάματο στους εργάτες ή οι εργάτες δουλεύουν χωρίς μέτρα προστασίας και είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους από φυτοφάρμακα. Προβλήματα υπάρχουν και με τις συνθήκες διαμονής, καθώς πολλοί στοιβάζονται σε πρόχειρα και επικίνδυνα καταλύματα.
Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Ηλία Μπουντουβάς, σε δηλώσεις του σημείωσε: «Με το τελευταίο ζήτημα που προέκυψε στη Μανωλάδα και με τον τρόπο που συμπεριφέρεται εκεί η Μαφία, θα την έλεγα, της περιοχής, θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας. Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση οι υπόλοιποι αγρότες της Τριφυλίας και αυτοί που καλλιεργούμε θερμοκήπια με αυτά τα συμβάντα, με αυτές τις λογικές και μ’ αυτές τις διαδικασίες. Να υποστούν αυτά που χρειάζεται από το νόμο. Καταδικάζουμε τις συγκεκριμένες πρακτικές και θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας, γιατί αισθανόμαστε πολύ άσχημα και ζητάμε να τιμωρηθούν. Για να κονομήσουν αυτοί, καλύπτονται πολιτικά και τοπικά και κεντρικά, από πολιτικές απόψεις».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, παρατήρησε: «Δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τους αλλοδαπούς και αγρότες στις καλλιέργειες. Στο παρελθόν υπήρχαν κάποια προβλήματα με πληρωμές, αλλά τώρα δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο φαινόμενο. Εδώ είναι περισσότερο Ρουμάνοι και Βούλγαροι και λιγότερο από αφρικανικές χώρες και Ασιάτες. Δουλεύουν και δε δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα και εντάσεις, οι περισσότεροι. Λένε κάποιοι να μην τους παίρνουμε στις δουλειές για να φύγουν, αλλά άμα δεν τους πάρουμε για το μεροκάματο, μπορεί από την πείνα να μπαίνουνε στα σπίτια. Δεν τους φέρανε οι αγρότες εδώ. Πρόβλημα υπάρχει, από τον κόσμο, με την εικόνα των αλλοδαπών στην πόλη».
Το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Τέλης Καναβός, επισήμανε: «Στα Φιλιατρά απασχολούνται αλλοδαποί – οικονομικοί μετανάστες, πάρα πολλοί, από πολλά χρόνια. Είχαμε Αλβανούς, Βούλγαρους, Ρουμάνους, κάποιοι έφτιαξαν χαρτιά, κάποιοι δεν μπορούν να φτιάξουν χαρτιά, ενώ υπάρχουν και πολλοί που έχουν έρθει από την Αφρική. Οι άνθρωποι δουλεύουν στα χωράφια, κυρίως στα καρπούζια και σε θερμοκήπια, και οι περισσότεροι, εκτός από κάποιους καθώς υπάρχουν σε όλες τις εθνότητες εξαιρέσεις, γενικά είναι φιλήσυχοι άνθρωποι. Σκύβουν το κεφάλι και δουλεύουν, υπομένουν τη δουλειά και προσπαθούν. Οι συνθήκες της διαβίωσής τους δεν μπορώ να πω ότι είναι οι καλύτερες. Κάποιοι έχουν νοικιάσει σπίτια, από αυτούς που φωνάζουνε “έξω οι ξένοι” και νοικιάζουν σπίτια με άθλιες συνθήκες. Οι άνθρωποι δουλεύουν, παίρνουν το μεροκάματό τους, όχι και το καλύτερο βέβαια. Δεν έχουν συμβεί αυτά που συμβαίνουν στη Μανωλάδα, να χρωστάει ο άλλος και να πάει να τους τουφεκίσει. Αυτά είναι καταδικαστέα από όλους, και σαν παραγωγοί και σαν άνθρωποι. Έχουν ακουστεί όμως κι εδώ πολύ μεμονωμένα περιστατικά για καθυστερήσεις στις πληρωμές, ενώ στο παρελθόν είχαμε καταγγελίες μεταναστών…».
Ο δε αγρότης στα Φιλιατρά, Βασίλης Σπυρόπουλος, σημείωσε: «Εγώ θα σου μιλήσω με απόλυτη αλήθεια. Για μένα όλη η Ελλάδα είναι μία Μανωλάδα. Όλη η Ελλάδα. Δε μιλάω μόνο για τους οικονομικούς μετανάστες, μιλάω και για τους ίδιους τους Έλληνες, τους εργαζόμενους κι εργάτες, οι οποίοι είναι σ’ έναν εργασιακό μεσαίωνα. Μισθοί έχουν μειωθεί κατακόρυφα, το ίδιο και οι συντάξεις, το κοινωνικό κράτος έχει διαλυθεί. Οι καπιταλιστές έχουν κλέψει τις ζωές και τα όνειρά μας. Και τα Φιλιατρά είναι μία Μανωλάδα. Το πρόβλημα αυτό, με το να το θάβεις, με το να το να μην το εμφανίζεις, όχι μόνο δε βρίσκει λύση, αλλά διογκώνεται. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε τη δύναμη ψυχής, τη δύναμη ταξικής συνειδητοποιήσεως, να μιλάμε για το πρόβλημα και να το αναδεικνύουμε».
Από την πλευρά του, ο Κουμπαά από το Σουδάν είπε: «Δουλεύουμε πρωί με βράδυ. Λίγα λεφτά. Ύπνο και πρωί δουλειά με το αφεντικό. Είναι καλό αφεντικό. Φαγητό, λεφτά και δουλειά, πολλή δουλειά. Φίλος μου είχε πρόβλημα με δικό του αφεντικό. Δεν πλήρωνε».
Από την Αιθιοπία ο Νισάκε, χριστιανός στο θρήσκευμα όπως μας δήλωσε, σημείωσε: «Είμαι πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Ξέρω τα ελληνικά και μιλάω. Αθήνα, Πύργο, Επιτάλιο και Φιλιατρά. Είναι καλύτερα Φιλιατρά. Πολλή δουλειά και μεροκάματα έτσι κι έτσι. Στο θερμοκήπιο συνέχεια. Πολλοί. Δεν υπάρχει συνέχεια δουλειά και ο κόσμος είναι καλοί, είναι κακοί».
Από το Σουδάν, μιλώντας με το ψευδώνυμο ο “Μπουκάτ” επειδή φοβόταν, οικονομικός μετανάστης μάς είπε ότι φοβάται να μιλήσει, όπως φοβούνται και όλοι να μιλήσουν, γιατί μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Πολλοί δεν έχουν χαρτιά και κινδυνεύουν από τα αφεντικά τους και την Αστυνομία, ενώ δεν έχουν κάποια συμπαράσταση και βοήθεια για να φανερώσουν το πρόβλημα.

*** Βελτιώνεται η κατάσταση στη Β΄ Παθολογική σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου :
 Της Μαρίας Νίκα
 Για εξομάλυνση της κατάστασης στη Β΄ Παθολογική του Νοσοκομείου Καλαμάτας έκανε λόγο χθες ο διοικητής Γιώργος Μπέζος, καθώς, όπως είπε, ο παθολόγος με βαθμό διευθυντή, Σταύρος Τσιμικλής, ανακάλεσε την παραίτησή του, ενώ προκηρύχθηκε και μία θέση επικουρικού παθολόγου (σύμβαση ενός έτους), που εντός των ημερών θα βρίσκεται στο νοσοκομείο.
Ο κ. Μπέζος ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Τσιμικλή για την ανάκληση της παραίτησης, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα γιατρό με καταγεγραμμένη τη διαχρονική προσφορά του στο νοσηλευτικό ίδρυμα. «Σε μεγάλο βαθμό μπορώ να πω ότι λύνεται το πρόβλημα και ευχόμαστε, το ταχύτερο δυνατό, οι συνεργάτες γιατροί με προβλήματα υγείας να τα ξεπεράσουν, ώστε να επανέλθουν στα εργασιακά τους καθήκοντα».
  «Οι προσλήψεις κεντρικό πολιτικό ζήτημα»
Ερωτηθείς για το γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο, πράγμα που οδήγησε πρόσφατα και το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας σε εξώδικη διαμαρτυρία, ο κ. Μπέζος απάντησε: «Το θέμα των προσλήψεων ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ξεφεύγει της αρμοδιότητας και της δικαιοδοσίας μιας διοίκησης νοσοκομείου. Είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα, που αποφασίζεται σε επίπεδο υπουργείου. Μέχρι τέλους του 2010, που οι διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν την υποχρέωση να τρέξουν τις διαδικασίες και να ολοκληρώσουν τις κρίσεις για τις προσλήψεις των γιατρών, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, γιατί έχω και συγκριτικά στοιχεία από νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας, το Νοσοκομείο Καλαμάτας ολοκλήρωσε στις προθεσμίες που είχε στη διάθεσή του όλες τις κρίσεις. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προσλάβουμε 23 μόνιμους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι προσλήψεις σταμάτησαν με κεντρική απόφαση. Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Σαφέστατα υπάρχουν προβλήματα, όχι μόνο σε ιατρικό, αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει, βέβαια, ο θεσμός των επικουρικών γιατρών, λύνει σε ετήσια βάση κάποια προβλήματα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι μια σταθερή και αποτελεσματική λύση».
  Κίνδυνος να σταματήσουν τα μηχανήματα
«Επειδή το νοσοκομείο έχει κάνει και κάποια βήματα προόδου και αναβάθμισης με την προμήθεια και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, θέλω προοπτικά να επισημάνω ότι η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας επιβάλλεται ακόμη περισσότερο. Τώρα ναι, λειτουργούν. Αυτά όμως πάνε παρέα, δεν μπορεί να υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο. Το χρέος κάθε διοίκησης στο θέμα αυτό είναι να ασκεί πίεση συχνά στο υπουργείο και να διεκδικεί, μέσα από τις λίγες προσλήψεις που γίνονται, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της πίτας» ανέφερε ο κ. Μπέζος, ενώ πρόσθεσε:
«Η απώλεια, λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, του ανθρώπινου δυναμικού είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να ξεπεραστεί και αυτό είναι πολιτική απόφαση που παίρνεται σε κεντρικό επίπεδο. Θα πρέπει στον τομέα της υγείας να υπερβούμε και να αποδεσμευτούμε το συντομότερο δυνατό από τους όρους του μνημονίου στον τομέα των προσλήψεων». Πρόσθεσε ακόμη ότι τον επόμενο μήνα θα βγει και η προκήρυξη των επικουρικών γιατρών του 2013, όπου θα υπάρχουν και ειδικότητες για το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα με την προμήθεια υλικού στο Οδοντιατρείο, το οποίο δε λειτουργούσε, παρατήρησε: «Υπήρχε ένα πρόβλημα με την προμηθεύτρια εταιρεία, έπρεπε να γίνει μια τροποποίηση στη σύμβαση, αυτό έχει λυθεί και έχει αποκατασταθεί η λειτουργία».
 
*** Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο Γιάννος Παπαντωνίου :
 Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ αφέθηκε την Τετάρτη, μετά την απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου.
Ελεύθερη με χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ αφέθηκε και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου.
Ο πρώην υπουργός είχε παραπεμφθεί για πλημμέλημα με το νόμο περί «πόθεν έσχες», καθώς η σύζυγός του βρέθηκε να διατηρεί κατάθεση 2,2 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.   Newsroom ΔΟΛ
 
***  Ο «πόλεμος» των ναρκωτικών στην ελληνοαλβανική μεθόριο :
  «Αντιμέτωπες με ένα οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών από την Αλβανία προς την Ελλάδα, βρίσκονται καθημερινά οι διωκτικές αρχές στην Ήπειρο, η οποία αποτελεί φυσική γέφυρα, καθώς συνορεύει με τη γειτονική χώρα, σε μήκος 240 χιλιομέτρων, ενώ το ανάγλυφο του εδάφους υποστηρίζει παράνομες δραστηριότητες» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αστυνομικός επιθεωρητής Ηπείρου, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τρομπούκης, αναφερόμενος στο θέμα των ναρκωτικών που έχει θέσει σε συναγερμό την Αστυνομία στην Ήπειρο.
Το πρώτο τρίμηνο του 2013 έχουν κατασχεθεί κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο 2,5 τόνοι χασίς στη Θεσπρωτία και 1,1 στα Ιωάννινα.
Ο κ. Τρομπούκης κάνει λόγο για μια δομημένη οργανωτικά μαφία, με ρόλους, ομάδες, ιεραρχία, η οποία δρα μεθοδικά και με σχεδιασμό, ανάλογα με την περίπτωση.
Από τη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας, μέχρι τα ακριτικά χωριά της Κόνιτσας, τα μπλόκα της Αστυνομίας, οι ένοπλες ομάδες κακοποιών, οι ενέδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, οι συλλήψεις λαθρέμπορων ναρκωτικών, οι μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης που κατάσχονται, συγκροτούν το θέατρο μάχης στον «πόλεμο των ναρκωτικών» στην Ήπειρο.
Τις παράνομες δραστηριότητες διευκολύνουν τα δάση, τα μονοπάτια στο βουνό και οι δύσβατες περιοχές των συνόρων, που δεν είναι άλλες από τα “green borders”, τα παράνομα περάσματα συνόρων, όπως έχουν χαρακτηριστεί σε έκθεση του Γραφείου Ναρκωτικών και Εγκλημάτων των Ηνωμένων Εθνών, το Νοέμβριο του 2011. Μάλιστα, στην ίδια έκθεση αναφερόταν ότι «η Αλβανία εξακολουθεί να αποτελεί χώρα προέλευσης για την κάνναβη και τα παράγωγά της -μαριχουάνα, χασίς, χασισέλαιο». Επίσης, ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι κυριότεροι προορισμοί για τη μαριχουάνα και το χασίς και οι χώρες αυτές χρησιμεύουν ως ενδιάμεσοι σταθμοί για την αποστολή των ναρκωτικών στην Ευρώπη».
Το Μάρτιο του 2013, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε έκθεσή του για τον έλεγχο των ναρκωτικών, επισημαίνει: «Η Αλβανία είναι ενδιάμεσος σταθμός και προορισμός για την κάνναβη, την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Είναι χώρα “πηγή” για την κάνναβη, η οποία μεταφέρεται στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της Europol σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «η Αλβανία, η Τουρκία και το Πακιστάν είναι οι τρεις χώρες που είναι κυρίαρχες στη διακίνηση των ναρκωτικών».
Οι συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών στην Ήπειρο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα κυκλώματα της παρανομίας αποτελούνται από Έλληνες και Αλβανούς, δηλαδή ότι πρόκειται για ελληνοαλβανική μαφία.
Η αστυνομική έρευνα αποκαλύπτει ότι το χασίς φτάνει σε περιοχές των συνόρων από Αλβανούς, ενώ στη συνέχεια, για να μεταφερθούν σε προορισμούς στη χώρα μας, αναλαμβάνουν δράση οι Έλληνες συνεργοί τους. Κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, οι κακοποιοί έχουν ανοίξει μονοπάτια, ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία. Η μεταφορά των ναρκωτικών προς την Ήπειρο γίνεται από ομάδες ενόπλων Αλβανών, οι οποίοι είτε τα κρύβουν σε «καβάτζες» στο βουνό είτε τα φορτώνουν σε αυτοκίνητα των Ελλήνων συνεργών τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν ακόμη και γαϊδουράκια, εκπαιδευμένα στους ορεινούς δρόμους, τα οποία φορτώνουν με το παράνομο εμπόρευμα για να περάσουν τα σύνορα.
Οι κάτοικοι των χωριών της μεθορίου, στα Κτίσματα και τη Χαραυγή - όπως λένε - συχνά αντιλαμβάνονται τα παράνομα περάσματα. Μάλιστα, μας υπέδειξαν και σημεία τα οποία έχουν σηματοδοτήσει οι κακοποιοί, με χρωματιστές πλαστικές σακούλες.
Για την κάθε λαθραία μεταφορά, πέραν των διακινητών σημαντικό ρόλο έχουν και οι «προπομποί» ή τα «μάτια», οι οποίοι ελέγχουν το δρόμο, για τυχόν αστυνομική παρουσία. Συνήθως είναι δύο αυτοκίνητα, που προπορεύονται εκείνου που είναι φορτωμένο με τα ναρκωτικά. Πάντως, οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, λόγω των καθημερινών συλλήψεων εμπόρων ναρκωτικών, είτε με μικρές είτε με μεγάλες ποσότητες, γνωρίζουν πλέον τις τακτικές των παρανόμων ομάδων, οι οποίες διαφοροποιούνται ή προσαρμόζονται ανάλογα με την ποσότητα του χασίς.
Το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλημάτων των Ηνωμένων Εθνών, το Νοέμβριο του 2011, ανέφερε πως «η καλλιέργεια κάνναβης γίνεται κατ’ εξοχήν στο Λαζαράτι, γεγονός που εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό θέμα».
Το Λαζαράτι είναι μια κωμόπολη μερικών χιλιάδων κατοίκων, στον αλβανικό νότο. Απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από τον ελληνικό συνοριακό σταθμό της Κακκαβιάς. Όσοι γνωρίζουν την περιοχή, κάνουν λόγο για μια κλειστή κοινωνία, που δύσκολα μπορεί κάποιος να διεισδύσει σ’ αυτήν, με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, με τους δικούς της άγραφους νόμους και κανόνες, όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα όπλα.
Η είσοδος της κωμόπολης βρίσκεται τρία χιλιόμετρα πριν από το Αργυρόκαστρο και πάντα εκεί υπάρχει ο «έλεγχος» σε ό,τι κινείται προς την πλαγιά του βουνού, όπου βρίσκονται ο οικισμός και οι απέραντες χασισοφυτείες. Οι περισσότεροι είναι ένοπλοι, ενώ κάθε οικογένεια διαθέτει κι ένα οπλοστάσιο στο σπίτι της.
Οι Λαζαρατινοί προσεύχονται δύο φορές τη μέρα, στον τεκέ, με τις ευλογίες του μπεκτασή «μπαμπά». Μέρος των χρημάτων από την παράνομη δραστηριότητά τους λέγεται πως έχει διατεθεί για την αναστήλωση των τζαμιών της περιοχής.
Τη στιγμή που ο μέσος μισθός στην Αλβανία είναι 250 ευρώ το μήνα, οι εργαζόμενοι στις χασισοφυτείες έχουν μεροκάματο 20 ευρώ την ημέρα και είναι, κυρίως, γυναίκες. Αλβανικές πηγές αναφέρουν ότι τα χρήματα από την πώληση των ναρκωτικών “ξεπλένονται» από τους νονούς, με επενδύσεις είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε στο εξωτερικό.
Τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η οργανωμένη καλλιέργεια και παραγωγή χασίς έχει επεκταθεί σε διάφορες περιοχές της γειτονικής χώρας, όπως στην Αυλώνα, τη Σκόδρα και στα σύνορα με το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να έχει διπλασιαστεί η παραγωγή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Υπομονή συνέστησε ο Παν. Νίκας για την Ολυμπία Οδό  :
 Εξέφρασε, όμως, αισιοδοξία για τη συνάντηση των φορέων Ηλείας και Μεσσηνίας με τον πρωθυπουργό 
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Η τύχη του οδικού τμήματος της Ολυμπίας Οδού από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, μετά από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Σπύρου Μωρακέα από το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών».
Όπως σημείωσε, θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας να αντιδράσει στα σχέδια που ακούγονται για «κούρεμα» του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Πάτρα, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να πραγματοποιηθεί, επιτέλους, η πολυπόθητη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως είχε συμφωνηθεί σε απόφαση των φορέων Ηλείας και Μεσσηνίας στην προ εβδομάδων σύσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παν. Νίκας προτίμησε μάλλον με την απάντησή του να… πετάξει το μπαλάκι στην κερκίδα. Τόνισε ότι παρά τις καταρχήν δυσμενείς ανακοινώσεις για την τύχη του έργου από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, αυτό «κρατιέται ζωντανό», έστω κι αν πρέπει να κάνουμε υπομονή κάποια χρόνια. Μάλιστα, απέδωσε την κυβερνητική απόφαση στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.
Κατά τ’ άλλα, συμφώνησε με την αναγκαιότητα της συνάντησης, θέμα που χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας. Διαβεβαίωσε, όμως, το Σώμα ότι η Δημοτική Αρχή κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη χαθεί ο αρχικός σχεδιασμός του έργου κι εξέφρασε, γενικά, την αισιοδοξία του ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
p>«Επειδή το νοσοκομείο έχει κάνει και κάποια βήματα προόδου και αναβάθμισης με την προμήθεια και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, θέλω προοπτικά να επισημάνω ότι η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας επιβάλλεται ακόμη περισσότερο. Τώρα ναι, λειτουργούν. Αυτά όμως πάνε παρέα, δεν μπορεί να υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο. Το χρέος κάθε διοίκησης στο θέμα αυτό είναι να ασκεί πίεση συχνά στο υπουργείο και να διεκδικεί, μέσα από τις λίγες προσλήψεις που γίνονται, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της πίτας» ανέφερε ο κ. Μπέζος, ενώ πρόσθεσε:
«Η απώλεια, λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, του ανθρώπινου δυναμικού είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να ξεπεραστεί και αυτό είναι πολιτική απόφαση που παίρνεται σε κεντρικό επίπεδο. Θα πρέπει στον τομέα της υγείας να υπερβούμε και να αποδεσμευτούμε το συντομότερο δυνατό από τους όρους του μνημονίου στον τομέα των προσλήψεων». Πρόσθεσε ακόμη ότι τον επόμενο μήνα θα βγει και η προκήρυξη των επικουρικών γιατρών του 2013, όπου θα υπάρχουν και ειδικότητες για το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα με την προμήθεια υλικού στο Οδοντιατρείο, το οποίο δε λειτουργούσε, παρατήρησε: «Υπήρχε ένα πρόβλημα με την προμηθεύτρια εταιρεία, έπρεπε να γίνει μια τροποποίηση στη σύμβαση, αυτό έχει λυθεί και έχει αποκατασταθεί η λειτουργία».

***
 
*** ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 20  καί  21  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2013 :

*** ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΒΕΡΟΙΑ  3-2 .- ^
  Με νίκη ολοκλήρωσε ο Παναθηναϊκός τις υποχρεώσεις του στο φετινό πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, καθώς επικράτησε 3-2 της Βέροιας στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 30ής και τελευταίας αγωνιστικής.
Ο Βιτόλο στο 6΄ (πέναλτι) και στο 77΄ και ο Σο στο 32΄ πέτυχαν τα γκολ του «τριφυλλιού», ενώ για τη «βασίλισσα του βορρά» σκόραρε ο Κόστλι, στο 57΄ με πέναλτι και στο 67΄.
Και τα δύο πέναλτι συνοδεύτηκαν από αποβολές, του Γεωργιάδη για τη Βέροια και του Σπυρόπουλου από τον Παναθηναϊκό. Στις καθυστερήσεις αποβλήθηκαν οι Βιτόλο για τους «πράσινους» και ο Γεωργέας για τους φιλοξενούμενους.
Το ματς πήρε ευνοϊκή τροπή για τους «πράσινους» μόλις στο 5ο λεπτό, όταν ο Σισοκό έβγαλε στην αντεπίθεση ωραία μπαλιά στον Βιτόλο, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και ανατράπηκε από τον Γεωργιάδη, ενώ βρισκόταν σε προφανή θέση για γκολ. Πέναλτι και αποβολή υπέδειξε ο Ζαχαριάδης και ο ίδιος ο Ισπανός εκτέλεσε ψύχραιμα και άνοιξε το σκορ στο 6΄.
Παρά την αριθμητική υπεροχή, πάντως, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να επιβληθεί στον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα στο 30΄ η Βέροια έχασε καλή ευκαιρία με τον Ολαϊτάν, που βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και έπιασε το σουτ, όμως η μπάλα κόντραρε στον Χουχούμη και απομακρύνθηκε.
Δύο λεπτά αργότερα, ο Σο με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή διπλασίασε τα τέρματα του Παναθηναϊκού και ουσιαστικά «τελείωσε» το ματς.
Πιο ελεύθεροι στη συνέχεια, οι γηπεδούχοι έχασαν καλές ευκαιρίες με σουτ των Καζιγιάμα και Μπαρμπαρούση, τα οποία εξουδετέρωσε ο Κοτταρίδης, ενώ στο τέλος του ημιχρόνου ο Ολαϊτάν σούταρε μόλις άουτ.
Η Βέροια ξαναμπήκε στο ματς στο 57΄, όταν ο Σπυρόπουλος ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Καλτσά και ο Ζαχαριάδης υπέδειξε και πάλι πέναλτι (πεντακάθαρο) και αποβολή (συζητήσιμη). Ο Κόστλι ευστόχησε και έδωσε νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι, αφού είχε αποκατασταθεί και η αριθμητική ισορροπία.
Ο Φιγκερόα αστόχησε στο 65΄ και δύο λεπτά αργότερα, μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Κόστλι σηκώθηκε αφύλακτος και με κεφαλιά από πλάγια θέση ισοφάρισε (2-2). Ο Παναθηναϊκός, όμως, είχε την απάντηση και στο 77΄ ο Βιτόλο με δυνατό σουτ πέτυχε το δεύτερο προσωπικό γκολ του στην αναμέτρηση και διαμόρφωσε το 3-2.
Τη νίκη των «πρασίνων» κράτησε ο Καπίνο, με σωτήρια επέμβαση σε κεφαλιά του Κόστλι στο 84΄. Στις καθυστερήσεις του ματς Βιτόλο και Γεωργέας αποβλήθηκαν με δεύτερη κίτρινη κάρτα, την οποία επεδίωξαν, προκειμένου να τιμωρηθούν με μία και όχι με δύο αγωνιστικές (λόγω καρτών) ενόψει της επόμενης χρονιάς.
Διαιτητής: Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)
Κόκκινες: Σπυρόπουλος (56΄), Βιτόλο (90΄+) - Γεωργιάδης (5΄), Γεωργέας (90΄+)
Κίτρινες: Βιτόλο - Γκιγιέρμο, Καλογέρης, Ορέστες, Γεωργέας
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάννης Βονόρτας): Καπίνο, Σισοκό, Μπουμσόνγκ, Βιτόλο, Σπυρόπουλος, Φιγκερόα (89΄ Τοτσέ), Σο, Μπαρμπαρούσης (74΄ Ντίνας), Χουχούμης, Τριανταφυλλόπουλος, Καζιγιάμα (64΄ Λαγός)
ΒΕΡΟΙΑ (Δημήτρης Καλαϊτζίδης): Κοτταρίδης, Γκιγιέρμο (45΄ Καλτσάς), Μπάρμπας, Ορέστες, Κόστλι, Καλογέρης (90΄+ Μοκάκε), Αμαραντίδης, Γεωργέας, Ιωάννου (10΄ Μπερτέν), Γεωργιάδης, Ολαϊτάν .-

*** ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ   ΑΘΗΝΩΝ  - ΑΕΚ  Αθηνών  1-0 .- ^
Το  γκόλ  ο  Γιαννούλης ,

*** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  2-1 .- ^


 *** Σούπερ Λίγκα  στο  Ελληνικό ποδόσφαιρο  τελευταία  αγωνιστική :
30η Αγωνιστική
21/04/2013 ΠΑΟΚ ΠΑΣ Γιάννινα 2 - 0
21/04/2013 Πανθρακικός Κέρκυρα 2 - 1
21/04/2013 Πλατανιάς Χανίων Λεβαδειακός 2 - 0
21/04/2013 Ατρόμητος ΑΕΚ 1 - 0
21/04/2013 Παναθηναϊκός Βέροια 3 - 2
21/04/2013 Αστέρας Τρίπολης ΟΦΗ 2 - 1
21/04/2013 Ολυμπιακός Πανιώνιος 2 - 1
21/04/2013 Ξάνθη Αρης 0 - 0

***   Για  την  Β΄ εθνική  στο  Ελληνικό ποδόσφαιρο :
35η Αγωνιστική
20/04/2013 Εργοτέλης Αναγέννηση Επανωμής 2 - 0
20/04/2013 Καλλιθέα Απόλλων Σμύρνης 2 - 1
20/04/2013 Νίκη Βόλου Ολυμπιακός Βόλου 1 - 1
21/04/2013 Δόξα Δράμας Καβάλα 2 - 0
21/04/2013 Παναχαϊκή Εθνικός Γαζώρου 2 - 0
21/04/2013 Βύζας Μεγάρων Καλλονή 0 - 0
21/04/2013 Θρασύβουλος Παναιτωλικός 1 - 3
21/04/2013 Φωκικός Ηρακλής 0 - 1
21/04/2013 Λάρισα Πιερικός 4 - 2
21/04/2013 Πανσερραϊκός Ηρακλής Ψαχνών 1 - 0

***

***   Πανάξια άνοδος στην Α2 για την Καλαμάτα ΄80 :
  Παρουσία περίπου 700 φιλάθλων η Καλαμάτα ’80 «σφράγισε» στο Κλειστό της Παραλίας την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή Πελοποννήσου και την άνοδο στην Α2 βόλεϊ των ανδρών. Στο μοναδικό αγώνα πλέι οφ που χρειάστηκε και παρά τη μέτρια εμφάνιση κέρδισε με 3-1 σετ τον Κόροιβο Αμαλιάδας, φτάνοντας στην 15η νίκη της σε ισάριθμους αγώνες που έδωσε τη φετινή σεζόν. Τα σετ ήταν 25-20, 25-20, 21-25 και 25-15.
Μετά το τέλος του αγώνα οι παίκτες της Καλαμάτας ’80 φόρεσαν τα μπλουζάκια της ανόδου και σήκωσαν συμβολικά το κύπελλο, αλλά η φιέστα του πρωταθλητή θα γίνει με κάθε επισημότητα σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα.
Στην αρχική 6άδα ξεκίνησαν χθες οι Μπουσούνης, Μπλάουελ, Κακαλέτρης, Γιατράκος, Ξενάκης, Βραχνάς, λίμπερο ήταν ο Εξαρχέας, ενώ αγωνίστηκαν και οι Αποστολόπουλος, Μ. Σπάλλας, Κουλιέρης, Μακρής και Σαρδέλης.

*** Erwin Langer, ο σχεδιαστής των γηπέδων Golf στην Costa Navarino μιλά στο «Θάρρος» :
  «Επέστρεψα και συνάντησα έναν Παράδεισο»

 

 O Erwin Langer είναι δεινός golfer και μαζί με τον πρωταθλητή αδερφό του, Berhard, έχουν σχεδιάσει ορισμένα από τα καλύτερα γήπεδα golf στον κόσμο, μεταξύ αυτών και το «The Dunes Course» στην Costa Navarino.
Την περασμένη Κυριακή έφθασε στη Μεσσηνία με τη νέα απευθείας πτήση από Μόναχο προς Καλαμάτα, ώστε να απολαύσει για μερικές ημέρες τις άριστες συνθήκες των γηπέδων στην Costa Navarino.
Τον συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της παραμονής του και μας μίλησε για το άθλημα του golf, το “Dunes Course”, τη γνωριμία του με τον Καπετάν Βασίλη, αλλά και τη μέχρι τώρα εμπειρία του στη Μεσσηνία και την Costa Navarino.

  -Πώς προέκυψε η συνεργασία με την «Costa Navarino»;
H ΤΕΜΕΣ επικοινώνησε στο Λονδίνο με την “European Golf Design”. Η εταιρεία μας και ο αδερφός μου, που είναι διάσημος golfer, είναι συνεργάτες με την “European Golf Design” και έτσι έγινε η πρώτη επαφή πριν από αρκετά χρόνια…
 -Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην κατασκευή του “The Dunes Course”;
Η ΤEMEΣ και ειδικά ο Καπετάν Βασίλης ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν και έτσι ήταν εύκολο για εμάς να το σχεδιάσουμε και να το κατασκευάσουμε. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν με την Αρχαιολογική Υπηρεσία που σταμάτησε για ένα μικρό διάστημα την κατασκευή, αλλά μετά από συνεννόηση αυτό ξεπεράστηκε.
  -Είναι εύκολο να κατασκευαστούν και άλλα γήπεδα golf στη Μεσσηνία;
Η Μεσσηνία, λόγω κλίματος, είναι ένας τόπος που ευνοεί το golf. Βεβαίως, αυτό δεν είναι απλό, χρειάζεται άδειες από το κράτος και επενδυτές, όπως, π.χ., εδώ που κατασκεύασαν ένα από τα καλύτερα γήπεδα της Ευρώπης.
  -Στην Ελλάδα το golf δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα. Πιστεύετε ότι αυτό είναι εύκολο να αλλάξει;
Σίγουρα, όλα αυτά τα γήπεδα δε φτιάχτηκαν μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για τους ντόπιους. Θα ήταν καλό να δημιουργηθούν ακαδημίες, ώστε τα παιδιά να μπορούν να γνωρίσουν το golf από μικρά. Και αν είναι δυνατόν, να είναι δωρεάν για τα παιδιά.
  -Δοθείσης της ευκαιρίας με την απάντησή σας, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για κάποιον να ξεκινήσει το golf;
Από το Δημοτικό. Δεν υπάρχει κάποιο όριο. Όσο μικρότερος, τόσο το καλύτερο. Αν και εγώ το άρχισα όταν ήμουν 34 χρόνων (γέλια).
  -Χρειάζεται κάποιος να έχει ιδιαίτερο χάρισμα για να γίνει golfer;
Σίγουρα το ταλέντο παίζει ρόλο, αλλά το πιο σημαντικό, όπως σε όλα τα αθλήματα, είναι η σκληρή εξάσκηση. Χωρίς αυτή, όσο ταλέντο και να έχει κάποιος, δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
  -Ακούγεται ότι το golf θα γίνει και ολυμπιακό άθλημα… Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;
Ναι, στους Ολυμπιακούς του 2016, στο Ρίο, το golf θα είναι επίσημα ολυμπιακό άθλημα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για το άθλημα. Υπάρχουν χιλιάδες σύλλογοι, επαγγελματικοί και ερασιτεχνικοί, σε ολόκληρο τον κόσμο, που ασχολούνται με το golf και αυτό το γεγονός θα βοηθήσει το άθλημα ακόμα περισσότερο.
  -Αρκετός κόσμος πιστεύει ότι το golf είναι μόνο για τους πλούσιους… Είναι αληθές;
Από μια πλευρά μπορώ να πω ότι είναι… Γιατί, για να παίξει κάποιος golf, χρειάζεται αρκετές ώρες (για ένα παιχνίδι), να μπορεί να ταξιδεύει για να βρίσκει γήπεδα και τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες… Οπότε, εκ των πραγμάτων, για να μπορεί κάποιος να τα κάνει όλα αυτά, χρειάζεται οικονομική άνεση. Από την άλλη, δεν είναι ακριβό για κάποιον να αρχίσει το golf και, όπως είπα πριν, είναι πολύ σημαντικό να είναι δωρεάν τα μαθήματα για τους νέους και τα μικρά παιδιά. Εκεί μπορεί να ξεχωρίσουν ταλέντα και να βγουν νέοι επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι κερδίζουν πάρα πολλά λεφτά από το golf!
  -Το γήπεδο «Dunes Course» έχει να ζηλέψει κάτι σε σχέση με αυτά της Ευρώπης;
Όχι, απολύτως τίποτα. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα γήπεδα της Ευρώπης, που μπορεί να φιλοξενήσει τους καλύτερους golfer του κόσμου!
  -Τι θυμάστε από τη γνωριμία σας με τον Καπετάν Βασίλη;
Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας πραγματικός gentleman. Με την πάροδο του χρόνου και τη συνεργασία μας, γίναμε και πολύ καλοί φίλοι. Μάλιστα, τον είχαμε καλέσει στη Γερμανία σε ένα διεθνές τουρνουά golf, το οποίο και κέρδισε!
  -Ήταν τόσο καλός golfer o Καπετάνιος;
Ναι, ήταν αρκετά καλός, αλλά βρέθηκε και σε εξαιρετική ημέρα σε εκείνο το τουρνουά, γιατί το golf είναι ένα άθλημα ημέρας, που χρειάζεται και καλή ψυχολογία εκτός των άλλων.
  -Ποιο είναι το συναίσθημά σας τώρα που βλέπετε την Costa Navarino ολοκληρωμένη;
Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος. Έφτασα στην Καλαμάτα με την πτήση από το Μόναχο την Κυριακή το βράδυ… Όταν τη Δευτέρα το πρωί άνοιξα το παράθυρό μου στο ξενοδοχείο, το συναίσθημά μου δεν περιγράφεται. Είναι ένας πραγματικός «Παράδεισος»!
  -Οι μέχρι τώρα εντυπώσεις σας από την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Μεσσηνία;
Κοίτα εδώ (δείχνοντας με το χέρι του προς την παραλία του Ρωμανού)… Μπλε ουρανός, μπλε θάλασσα, ζεστός ήλιος, υπέροχο φαγητό και πολύ φιλόξενοι άνθρωποι… Δε νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο…
 -Αντιμετωπίσατε κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα ως Γερμανός;
Πέρυσι το καλοκαίρι, πριν επισκεφτώ την Αθήνα, οι φίλοι μου με προέτρεπαν να μην έρθω. Μου έλεγαν «πού πας εκεί, εκεί μας μισούν». H αλήθεια είναι διαφορετική. Κάθε άνθρωπος πρέπει να έρθει ο ίδιος για να δει και να μην επηρεάζεται από τα ΜΜΕ. Εγώ δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα μόνο φίλους έχω κάνει εδώ. Οι Έλληνες είναι ένας εξαιρετικός λαός και είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσουν σύντομα την κρίση. Κακοί άνθρωποι υπάρχουν παντού, σε όλες τις χώρες. Εγώ, πάντως, στους φίλους μου που ανησυχούν όταν είμαι στην Ελλάδα, λέω ότι του χρόνου θα έρθουμε μαζί στη Μεσσηνία, για να γνωρίσουν από κοντά τον παράδεισο της Costa Navarino.
υγ- Επεξερασία βίντεο - Μοντάζ: Χρόνης Χρονόπουλος, Photoland(www.xpw.gr)
μετάφραση-υπότιτλοι βίντεο: Κατερίνα Βίγκου     
Video  :
 
*** Ο σοβαρός τραυματισμός του Σκαρλάτου επισκίασε δοκιμές και… μετριότητα στο ισόπαλο (0-0) φιλικό με την Ερμιονίδα :
 
  
ΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΑΣΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ
 Άτυχος στάθηκε στο χθεσινό φιλικό παιχνίδι της Καλαμάτας με αντίπαλο την Ένωση Ερμιονίδας ο πολύπειρος άσος της Μαύρης Θύελλας Βασίλης Σκαρλάτος, που τραυματίστηκε δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του πρώτου μέρους και χρειάστηκε να διακομισθεί στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Οι εκτιμήσεις του ιατρικού τιμ της Μαύρης Θύελλας, που του προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στο γήπεδο, έκαναν λόγο για σοβαρό τραυματισμό στην κλείδα και επιβεβαιώθηκαν λίγο αργότερα, αφού ο Σκαρλάτος υπέστη κάταγμα και θα χρειαστεί άμεσα να περάσει την πόρτα του χειρουργείου. Μάλιστα αποφασίστηκε από χθες το βράδυ κιόλας να γίνει η επέμβαση μέσα στην προσεχή εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Ευρωκλινική  από τον χειρούργο – ορθοπεδικό Θανάση Μητσέα.
Έτσι η εξέλιξη του χθεσινού φιλικού μπήκε σε δεύτερη μοίρα και είναι λογικό να συμβεί αυτό, καθώς ο ποδοσφαιριστής της Καλαμάτας χάνει το υπόλοιπο της σεζόν, μένοντας εκτός αγωνιστικών χώρων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η Καλαμάτα παρατάχθηκε με το σχήμα που ετοίμαζαν οι προπονητές της για το ματς πρωταθλήματος με αντίπαλο τα Χανιά, από το οποίο θα λείψει ο Καντούτσης, αλλά πλέον και ο Σκαρλάτος.
Στο πρώτο ημίχρονο και απέναντι σε μια ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στον 7ο όμιλο της Δ΄ Εθνικής, είχε το πάνω χέρι, δείχνοντας κάποια καλά στοιχεία, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει. Απείλησε στο 15΄ όταν το σουτ του Τριανταφυλλάκη πέρασε άουτ, στο 20΄ με Βασίλιεφ και Ηλιόπουλο, αλλά και στο 35΄, όταν ο Τριανταφυλλάκης δεν μπόρεσε να νικήσει τον Πονηρό. Το πρώτο μέρος έκλεισε με τον τραυματισμό του Σκαρλάτου ύστερα από διεκδίκηση με ποδοσφαιριστή του Συλλόγου της Αργολίδας.
Στην επανάληψη, οι φιλοξενούμενοι έδειξαν πιο απειλητικοί - η Καλαμάτα φάνηκε επηρεασμένη από τον τραυματισμό του Σκαρλάτου και τις πολλές αλλαγές που έγιναν – και πλησίασαν πιο έντονα την εστία του μεσσηνιακού συγκροτήματος. Στο 50΄ ο Κάλφας σούταρε άουτ και την ίδια εξέλιξη είχε το σουτ του Σχοινά στο 75΄.
Για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καταγράφηκε μόνο ένα σουτ του Μικελάτου στο 85΄, στο οποίο αντέδρασε σωστά ο πορτιέρο της ομάδας της Ερμιόνης.
Πρέπει στο σημείο αυτό ν’ αναφέρουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν και πάλι οι Κάνιστρας, Σπανός, που περνούν από τα τεστ του τεχνικού τιμ αλλά και ο γνωστός από το πέρασμά του στην Εράνη Φιλιατρών Δημήτρης Μικελάτος.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κοψαχείλης, Τρίψας, Σαραντόπουλος, Ψυχογιόπουλος, Σκαρλάτος, Μπελεβέντης, Ρήγας, Τριανταφυλλάκης, Πούτσης, Βασίλιεφ, Ηλιόπουλος, ενώ αγωνίστηκαν και οι Τσόπελας, Μικελάτος, Σπανός, Γεωργιόπουλος, Καντούτσης, Κουρέας, Μπιζίμης, Κάνιστρας, Κολοβούρης.
ΕΝΩΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: Πονηρός, Παπανικολάου, Σαμαράς, Τσώνης, Τζιέρης, Κιοσές, Στάικος, Σινελίδης, Μακρίδης, Μουκίδης, Μιχαλάκης, ενώ αγωνίστηκαν και οι Βιρβίλης, Γκιόκας, Δήμας, Σχοινάς, Κάλφας, Β. Δημαράκης, Κ. Δημαράκης.

***  Σαν σήμερα πριν 22 χρόνια ο αλησμόνητος αγώνας της Καλαμάτας στο Αιγάλεω (βίντεο) :
 22 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον αλησμόνητο αγώνα στο Αιγάλεω που σημάδεψε την ιστορία της Μαύρης Θύελλας! Το "Θάρρος news" πριν λίγους μήνες παρουσίασε για πρώτη φορά το βίντεο ντοκουμέντο από αυτή την αναμέτρηση.
Η ιστορία
 Στις 21-4-1991 , το  Αιγάλεω υποδέχεται την Καλαμάτα σε μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση που θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό την άνοδο στη Β εθνική. Στο γήπεδο  «Στ. Μαυροθαλασσίτης» επικρατούν συνθήκες «Ζούγκλας» και οι χιλιάδες Καλαματιανοί οπαδοί προπηλακίζονται καθώς η αστυνομία δεν τους φέρνει οργανωμένα στο γήπεδο. Επίθεση θα δεχθεί με πέτρες και η αποστολή της ομάδας της Καλαμάτας. Στο γήπεδο βρισκόταν και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών(σημερινός Πρωθυπουργός) Αντώνης Σαμαράς ο οποίος προπηλακίζεται με αποτέλεσμα να φύγει στο ημίχρονο από το γήπεδο.
  Στο αγωνιστικό κομμάτι η Καλαμάτα ψυχωμένη αντιμετωπίζει τον ανεκδιήγητο διαιτητή Ζαχαρή… Σε μια διαιτησία «φαινόμενο» στα χρονικά του ελληνικού ποδόσφαιρο,που δεν έχετε ξαναδεί, προκαλεί το γέλιο ακόμα και στους οπαδούς των γηπεδούχων. Το βίντεο μιλάει από μόνο του… Με απίστευτο σκληρό παιχνίδι από τους γηπεδούχους με αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα και τέλος με 2 πέναλτι εφευρέσεις η Καλαμάτα θα ηττηθεί με 3-1(το Αιγάλεω ήθελε νίκη με 2 γκολ διαφορά) και θα χάσει το τρένο της ανόδου. Τις επόμενες ημέρες η Καλαμάτα «Βράζει» από την αδικία και οι οπαδοί κλείνουν για αρκετές ημέρες το δρόμο στο Ασπρόχωμα ...Ο αγώνας δεν θα επαναληφθεί τελικώς και το Αιγάλεω θα ανέβει στην Β εθνική.
  Η «Δικαιοσύνη» άργησε αλλά ήρθε με τη βοήθεια της μοίρας … 2 χρόνια αργότερα. Όταν οι δυο ομάδες ξαναβρέθηκαν στην ίδια θέση να διεκδικούν την άνοδο σε ένα ματς «τελικό» … αλλά αυτή τη φορά στην Καλαμάτα. Το Αιγάλεω δεν θα έρθει ποτέ να αγωνιστεί (πρωτοφανές για ομάδα που διεκδικούσε άνοδο) και έτσι η Καλαμάτα θα πάρει το ματς στα χαρτιά και μαζί την πολυπόθητη άνοδο στην Β Εθνική.
  Τι θα δείτε στο βίντεο
 (Σας ζητάμε συγνώμη για τις αρκετές βωμολοχίες που περιέχει το βίντεο αλλά πρόκειται για ερασιτεχνική λήψη που έχει φυσικό ήχο)
   Ο τότε μεγαλομέτοχος του Αιγάλεω Βίκτωρας Μητρόπουλος απαγορεύει την είσοδο στα τηλεοπτικά κανάλια Η πορεία και τα «καρτέρια» των φανατικών οπαδών του Αιγάλεω. Την είσοδο των 2 ομάδων στο γήπεδο και την επίθεση με πέτρες που δέχεται η αποστολή της Καλαμάτας Το απίστευτο σκληρό παιχνίδι υπό την ανοχή του διαιτητή Ζάχαρη που σε πολλές περιπτώσεις δεν αφήνει καν τους γιατρούς να βοηθήσουν παίκτες που σφάδαζαν στον πόνο Την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο για διαμαρτυρία του προπονητής της Καλαμάτας Νίκου Χρηστίδη Τον προπηλακισμό του Αντώνη Σαμαρά στα επίσημα κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου και την αποχώρηση  του από το γήπεδο Τον πετροπόλεμο που δέχονται οι οπαδοί της Καλαμάτα υπό την ανοχή της Αστυνομίας που παρακολουθεί απλά τα γεγονότα Τη μεγάλη ευκαιρία με το δοκάρι του Γεωργουδάκη να ανοίξει το σκορ η Καλαμάτα Τα γκολ του Μαγγίνα για το Αιγάλεω και του Μπιζίμη που ισοφάρισε για την Καλαμάτα Τα 2 πέναλτι εφευρέσεις του Ζαχαρή που μετέτρεψε σε γκολ ο Πιστόλης Τα όσα ακολούθησαν στον αγωνιστικό χώρο με τη λήξη της αναμέτρησης. Τους οργισμένους οπαδούς της Καλαμάτας που παρέμειναν για ώρες μεσα στο γήπεδο του Αιγάλεω μετά τη λήξη του αγώνα Τα πρωτοσέλιδα της εποχής μετά τον αγώνα και ειδικά του «Φίλαθλου» που το είχε πρώτο θέμα και έκανε γνωστή την αδικία σε όλο το Πανελλήνιο !
Πηγή βίντεο: ανώνυμος φίλαθλος Αιγάλεω
 Επιμέλεια θέματος: Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης & Κώστας Γαζούλης
Μοντάζ βίντεο: Χρόνης Χρονόπουλος (www.xpw.gr
Video:   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6Ujm2hn2g2Q ,.-
 
***


 ** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,   =2458    video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =850  video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      865  video.-
                                             ***Σύνολο  :  4173  βίντεο ανηρτημένα .-

***  Ανοίγει και πάλι η κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας  :
  Χειροπιαστά, θετικά, αποτελέσματα είχε η προχθεσινή επίσκεψη του δημάρχου Καλαμάτας, Παν. Νίκα, σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων στην Αθήνα.
Στη σύσκεψη με τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η επαναλειτουργία της κατασκήνωσης της Αγίας Μαρίνας στον Ταΰγετο.
Το αίτημα του Δήμου Καλαμάτας έγινε αποδεκτό και εξασφαλίστηκε σημαντική χρηματοδότηση, ώστε η κατασκήνωση να λειτουργήσει για το 2013 με δύο κατασκηνωτικές περιόδους, σε καθεμιά από τις οποίες προβλέπεται να φιλοξενηθούν 150 παιδιά, όπως και άλλη μία για παιδιά με αναπηρία. Ο Δήμος θα φροντίσει, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας σε εργαζομένους του Δήμου, μέλη των ΚΑΠΗ, αλλά και άλλων συλλόγων και φορέων.
Επισημαίνεται πως, παρά την αναστολή της λειτουργίας της κατασκήνωσης επί διετία, ο Δήμος προέβαινε σε συντήρηση των εγκαταστάσεων.
Επιδίωξη του Δήμου, όπως τόνισε χθες ο κ. Νίκας,  είναι να λειτουργεί, με διάφορες δράσεις αθλητικού και φυσιολατρικού προσανατολισμού, όλο το χρόνο η κατασκήνωση, που βρίσκεται σε θαυμάσιο περιβάλλον, μέσα στο δάσος, στα 1.300 μέτρα και σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα.  Α.Π.-
 
*** Η καθηγήτρια Α. Τριχοπούλου θα μιλήσει για τα παραδοσιακά τρόφιμα :
  Ομιλία με τη διακεκριμένη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου, διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου την Παρασκευή 26 Απριλίου.
Η διάλεξη της κας Τριχοπούλου, που θα έχει ως θέμα «Το παραδοσιακό ελληνικό τρόφιμο: Προοπτικές και προβλήματα», θα δοθεί στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, στο Ανατολικό Κέντρο - Παλαιό Στρατόπεδο.

***

~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2013  :
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημερωσης  Τρίτη  02  Απριλίου  2013.- 
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας 02 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Απριλίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγειας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/to-04-2013.html , To  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη 04 Απριλίου  2013.-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 05  Απριλίου  2013 .-
~http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Απριλίου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html?spref=fb , Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή 05 Απριλίου 2013 στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/06-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  06 Απριλίου  2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/07-2013.html , Το  Κυριακάτικο  αγιάζι  της  ενημέρωσης 07  Απριλίου   2013 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Δευτέρα  08 Απριλίου  2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Η  Εφημερίδα  της Δευτέρας 08  Απριλίου  2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Αναδημοσίευση Δευτέρα 08 Απριλίου 2013 ΕΝ ΟΥΡΑΝΕΙΣ .-                              
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/09-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης από την εφημερίδα μας Τρίτη 09 Απριλίου  2013.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Υγεία  γιά  όλους  μας -Θέματα  Υγείας Τετάρτη  10  Απριλίου  2013  ,   ΟΛΑ  ΓΙΑ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΜΑΣ !!!!
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/11-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 .-
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/12-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 12  Απριλίου  2013  Δ΄ Χαιρετισμοί στον Μυστρά  Λακωνίας.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/13-2013.html , Άρωμα ενημέρωσης στο αγιάζι του Σαββάτου 13 Απριλίου 2013.-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/04/13-14.html  , Άρωμα  ενημέρωσης   Σαββατοκύριακου 13  και  14  Απριλίου  2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/15-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 15 Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/15-2013.html , Ελεύθερες  θέσεις -απόψεις -απόψεις Δευτέρα  15 Απριλίου  2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/16-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης στην εφημερίδα Τρίτη 16 Απριλίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/17-2013.html ,Το  αγιάζι της  ενημέρωσης Τετάρτη  17  Απριλίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/18-2013.html , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Πέμπτη  18  Απριλίου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/18-2013.html , ΜΙΚΡΑ  ΣΚΗΤΗ  ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ  Πέμπτη  18  Απριλίου  2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/19-2013.html ,
Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013.html  : Αυτό  το  Σαββατοκυριακο 20  καί  21  Απριλίου  2013.-

~
*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ …..
~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html ,  ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις .....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  :
Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-  (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~* http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες 28 Μαρτίου 2013 .-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου