ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  01  Σεπτεμβρίου  2014  :
 Όλα  τα  ενδιαφέροντα ,...

                ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ   ΣΕ ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ !! 
              ΜΙΑ  ΟΜΟΡΦΗ  ΚΑΙ  ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ  !
ΚΡΗΤΗ   Διαδρομές  Εκδρομές
Στην ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ  2014  το  λιμάνι
ΕΛΟΥΝΤΑ  ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ  2014


***  Μεσσηνιακά  και  άλλα .. όλα  για  την ενημέρωση !  ..

*** Ελ. Αλειφέρη: «Σε 5 χρόνια θα παραδώσουμε μια διαφορετική Μεσσηνία»         
   
Με στόχο, με την ολοκλήρωση της 5ετίας, να παραδοθεί στους πολίτες μια διαφορετική Μεσσηνία, αναλαμβάνει από σήμερα το πρωί τα νέας της καθήκοντα, η τοπική αντιπεριφερειάρχης του νομού, Ελένη Αλειφέρη.
Σε αποκλειστική της συνέντευξη στο «Θάρρος», αποκαλύπτει τις πρώτες της σκέψεις, αλλά και τους στόχους και τις προτεραιότητές της για τη Μεσσηνία.
Τονίζει ότι «η Μεσσηνία μπορεί και αξίζει να είναι ακόμα ψηλότερα» και πως οι στόχοι της Περιφερειακής Αρχής του Π. Τατούλη, είναι ρεαλιστικοί, αποτελεί μια δυνατή ομάδα και οι Μεσσήνιοι την εμπιστεύτηκαν με την εντολή να τα καταφέρει.
Αναγνωρίζει προτερήματα, αλλά και ελλείψεις του θεσμού της αιρετής περιφέρειας και υπογραμμίζει ότι «σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας για τη χώρα μας, οι αιρετές Περιφέρειες αποτέλεσαν το μοναδικό παράγοντα σταθερότητας και προσανατολισμού».
Τέλος, πιστεύει ότι πρέπει να εκχωρηθούν κι άλλες αρμοδιότητες στις αιρετές Περιφέρειες, όπως η υγεία και η παιδεία.
  Σε λίγες ώρες αναλαμβάνετε τα νέα σας καθήκοντα ως τοπική αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας. Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις;
Αρκετό διάστημα τώρα συνεργάζομαι με τον απερχόμενο Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας για τα θέματα της Περιφερειακής Ενότητας, με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση του σημαντικού έργου που διενεργείται στη Μεσσηνία, τα τελευταία 3,5 χρόνια.  Δεν σας κρύβω ότι τα θέματα είναι πολλά και πολύπλοκα. Με αίσθημα ευθύνης θα αφοσιωθώ στη συνέχιση του δύσκολου αυτού έργου. Οι πρώτες μου σκέψεις είναι ότι η Μεσσηνία μπορεί και αξίζει να είναι ακόμα ψηλότερα. Επίσης, σκέφτομαι ότι ο Μεσσήνιος μπορεί να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες που προσφέρει ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, μέσω της διαχείρισης προγραμμάτων που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και το εισόδημα του κάθε πολίτη. Ως εκ τούτου κυρίως, κύριο μέλημά μου είναι βασιζόμενη και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφερειακής Ενότητας, να προσφέρω στο σημαντικό έργο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και να επιτύχουμε τους στόχους μας. Επίσης μια από τις πρώτες σκέψεις είναι ότι οι στόχοι μας είναι ρεαλιστικοί, αποτελούμε μια δυνατή ομάδα και οι Μεσσήνιοι μάς εμπιστεύτηκαν με την εντολή να τα καταφέρουμε.
  Πως κρίνετε την εφαρμογή του «Καλλικράτη» σε ότι αφορά στο Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, αυτά τα 3,5 πρώτα χρόνια εφαρμογής του; Ποιο είναι το ισχυρό του πλεονέκτημα και ποια τα μειονεκτήματα που πρέπει να διορθωθούν;
Κατά την άποψή μου ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, από τη μεταπολίτευση και ύστερα. Αποτέλεσε το ορόσημο, όπου οι τοπικές κοινωνίες ανέλαβαν οι ίδιες την ευθύνη του αναπτυξιακού τους προσανατολισμού. Ένας θεσμός που είχε την ατυχία, αλλά συνάμα και την πρόκληση, να εφαρμοστεί στην πιο δύσκολη στιγμή για την χώρα μας. Γιατί οι αιρετές περιφέρειες κλήθηκαν να σηκώσουν το βαρύ φορτίο της εξόδου από την κρίση. Μπορώ να πω ότι οι αιρετές Περιφέρειες πίστεψαν με πάθος σε αυτό τους το ρόλο και εργάστηκαν χωρίς διακοπή, και νομίζω,  κατάφεραν πολλά.
Αναζήτησαν λύσεις, προκειμένου ο τόπος μας να μην υποστεί την  ολέθρια καταστροφή που απειλούσε η κρίση. Σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας για την χώρα μας, οι αιρετές Περιφέρειες αποτέλεσαν τον μοναδικό παράγοντα σταθερότητας και προσανατολισμού.
Ειδικότερα, στους τομείς που οι αιρετές Περιφέρειες είχαν την ευθύνη, όπως η διαχείριση του ΕΣΠΑ, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Δείτε το παράδειγμα της Πελοποννήσου, όπου μια Περιφέρεια ουραγός στη διαχείριση του ΕΣΠΑ κατάφερε μέσα σε αυτά τα δύσκολα τρία χρόνια να βρεθεί στις πρώτες θέσεις, όσον αφορά την απορροφητικότητα, κατατάσσοντάς την, στην Περιφέρεια με το πιο δυναμικό πρόγραμμα.
Υπάρχουν φυσικά και σημαντικά μειονεκτήματα που πρέπει να διορθωθούν. Γνωρίζετε άλλωστε ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίστοιχοι θεσμοί εφαρμόστηκαν σε βάθος δεκαετίας, ενώ στη χώρα μας έγιναν όλα σε μια νύχτα με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί αρκετές αστοχίες και προβλήματα. Θεωρώ πως υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις, όσον αφορά συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίες δεν εκχωρήθηκαν στις αιρετές Περιφέρειες, όπως η υγεία και η παιδεία, κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί, αν πραγματικά αποζητούμε μια καθολική προσέγγιση σε βασικούς αναπτυξιακούς τομείς.
  Ποιοι είναι οι στόχοι της Ελένης Αλειφέρη για τη Μεσσηνία από τη θέση της αντιπεριφέρειας; Ποιες προτεραιότητες θα θέσετε;
Η Μεσσηνία αποτελεί όχι μόνο για μένα, αλλά κατά κοινή ομολογία έναν προικισμένο τόπο από τη φύση και το Θεό και οι άνθρωποί της ικανοί,  δημιουργικοί με αντοχή στα δύσκολα φυσικά εμπόδια που διαμορφώνουν τη μαγεία και την ομορφιά της.  Η αγροτική οικονομία και το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας και η κομβική της θέση, αποτελούν αναμφίβολα συγκριτικά πλεονεκτήματα και της Πελοποννήσου συνολικά και για το σκοπό αυτό καταλαμβάνουν διακριτή θέση στο συνολικό στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μας.
Σε αυτά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα βασίζομαι και στοχεύω να τους  προσδώσουμε υπεραξία, προκειμένου να ωφεληθεί ο κάθε πολίτης. Στόχος της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και προσωπικός μου, είναι η Μεσσηνία με την κατασκευή και την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων να αποτελεί τον πλέον σύγχρονο κόμβο στο δίκτυο μεταφορών της Πελοποννήσου, ενώ το εσωτερικό της δίκτυο αναβαθμισμένο να εξυπηρετεί την καθημερινότητα του πολίτη.
Η Μεσσηνία, αποτελεί συνάμα τον τόπο των μεγάλων επενδύσεων, με το Αεροδρόμιο, το Λιμάνι και τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο είναι η Νότια Πύλη της χώρας, αλλά και κομβικό σημείο στις μεταφορές από την Ασία στην Ευρώπη. Πιστεύουμε βαθιά, ότι η μόνη ρεαλιστική ελπίδα είναι η εδραίωση και προβολή της δικής μας τοπικής οικονομίας. Της εξωστρεφούς πελοποννησιακής οικονομίας, που συνδυάζει τον τουρισμό, με τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, με το πλούσιο πολιτισμικό της απόθεμα και με τις υψηλού επιπέδου υποδομές. Εξωστρέφεια και υπεραξία είναι η κοινή συνισταμένη της στρατηγικής μας για την αύξηση του εισοδήματος του αγρότη. Στόχος μας η τυποποίηση να αγγίξει το 20% της συνολικής παραγωγής και να στραφούμε έτσι στην ποιοτική καλλιέργεια.
  Τα 3,5 αυτά πρώτα χρόνια, η θέση του τοπικού αντιπεριφερειάρχη στη Μεσσηνία, ήταν χωρίς ιδιαίτερες αρμοδιότητες και ευθύνες. Θα διεκδικήσετε μεγαλύτερο ρόλο, ώστε να είναι καθοριστική η παρέμβασή σας στα δρώμενα του νομού μας;
Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την άποψή σας. Δεν είναι ακριβές ότι υπήρξε διακριτική -δυσμενής- μεταχείριση στη θέση του τοπικού αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Οι αντιπεριερφερειάρχες όλων των περιφερειακών ενοτήτων της  Περιφέρειας Πελοποννήσου είχαν τις ίδιες αρμοδιότητες και ευθύνες.
Η θέση του τοπικού Αντιπεριφερειάρχη αποτελεί  εκ του νόμου, μια σημαντική θέση ευθύνης σε κάθε περίπτωση και υπό οιοσδήποτε  συνθήκες. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, ήταν εκ των πραγμάτων ένα πρωτόγνωρο, πολύπλοκο και δύσκολο, ακόμη και διοικητικά, εγχείρημα.
Η νέα δομή της Περιφέρειας, έπρεπε εκτός των άλλων ρόλων της, υποχρεωτικά να επιδιώξει την  ενδοπεριφερειακή συνοχή, μέσα από την κοινή, αλλά μια και ενιαία έκφραση στρατηγικού σχεδίου και στόχων, μέσα από την ισότιμη, αντικειμενική και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των περιφερειακών ενοτήτων, ιδιαίτερα δε μέσα από την ισόρροπη ανάπτυξή τους και μη ανταγωνιστική ενδοπεριφερειακά δράση τους.
Έτσι μέχρι να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, να κατακτηθεί η ενιαία περιφερειακή συνείδηση και έκφραση πολιτικής,  αποβαίνει  «μοιραίο» το να υπάρχει  «συγκρατημένη»  διάχυση των αρμοδιοτήτων  στη λειτουργία της όλης δομής. Εκτιμώ ότι αυτό το πρώτο στάδιο - αναγνωριστικό και «παιδευτικό» για όλους - το ονομάζω εγώ - έδωσε   σημαντικές  εμπειρίες που πρέπει να αξιολογηθούν.
Το δικό μου ρόλο  δεν τον προσδιορίζω  ως μια προσωπική διεκδίκηση. Είμαι υπέρ της συλλογικής δουλειάς. Το ίδιο πνεύμα διακατέχει όλους τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της  πλειοψηφίας και κυρίως τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Κοινός μας στόχος είναι να λειτουργήσουμε ευέλικτα μεν και   αποτελεσματικά, αλλά  πρωτίστως και κυρίως όμως αξιόπιστα.  Και αυτό απαιτεί πολλή δουλειά, επιμονή και υπομονή. Όλοι μας θέλουμε να πετύχουμε και αυτό προϋποθέτει σύνθεση δυνάμεων.
  Ποιο έργο ή δράση θεωρείτε ότι πρέπει να είναι αυτό που θα «σημαδέψει» αναπτυξιακά τη Μεσσηνία, στη νέα 5ετία που ξεκινάει;
Ξέρετε, καλώς ή κακώς, δεν είναι ένα το έργο που αλλάζει μια περιοχή αλλά το συνολικό στρατηγικό σχέδιο, το σύνολο των δράσεων, των  επενδύσεων που έχουν σχεδιαστεί από την Περιφερειακή Αρχή και υλοποιούμε, ένα σχεδιασμό για τον οποίο οι πολίτες μας επέλεξαν να υλοποιήσουμε.
Η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων της Μεσσηνίας αποτελεί τη μεγάλη μας προτεραιότητα, με  το Μεσσήνη - Ριζόµυλος - Πύλος – Μεθώνη, το  Γαργαλιάνοι – Ρωµανού, το  Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, Τζάνε –Καλαμάκι, Καλαµάκι - Κορώνη, Πύλος-Ρωµανού και Καλαµάτα - Καρδαµύλη – Αρεόπολη αποτελούν μόνο μερικά από τα έργα που θα ολοκληρωθούν, καθώς και τα σημαντικά έργα οδοποιίας  ύψους 60 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα αλλάξουν τη Μεσσηνία την επόμενη περίοδο.
Αλλά και η ολοκλήρωση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, όπως η  ολοκλήρωση του μεγάλου φράγματος στη λεκάνη του Φιλιατρινού ρέματος, η αποκατάσταση στο  λιμάνι της Κυπαρισσίας και η ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι της Κορώνης, η ολοκλήρωση έργων  αποχέτευσης και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων 67 εκατ. ευρώ και ύδρευσης 20 εκατ. ευρώ. Σημαντικά είναι και τα έργα πολιτισμού που θα αγγίξουν τα 17 εκατ. ευρώ την επόμενη περίοδο, ενώ οι υποδομές σε παιδεία και υγεία θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ.
Εξίσου σημαντικές θα είναι όμως και στοχευμένες δράσεις για τον τουρισμό και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς και έργα και δράσεις για τον πρωτογενή τομέα.
Στόχος, λοιπόν, είναι με τη λήξη της θητείας μας την επόμενη περίοδο, να παραδώσουμε στους πολίτες μια διαφορετική Μεσσηνία.   Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Αποχαιρετισμός δημάρχου Οιχαλίας Φίλιππου Μπάμη          
          
Θα συστρατευτεί για τα συμφέροντα του Δήμου, όπου και όποτε τον χρειαστεί η νέα Δημοτική Αρχή, δηλώνει ο απερχόμενος δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης. Στην τελευταία του δήλωση ως δήμαρχος, ο κ. Μπάμης αναφέρει: «Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 η ¨ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ¨ αναδείχθηκε η πρώτη Δημοτική Αρχή του νέου Δήμου Οιχαλίας. Σε λίγες ώρες εκπνέει η θητεία μας και μια νέα Δημοτική Αρχή από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 αναλαμβάνει την διοίκηση του Δήμου.
Τον απολογισμό μας 2010 - 2014 τον κάναμε και αποτυπώθηκε σε φυλλάδιο, που δημόσια κυκλοφόρησε.
Ως πρώτος Δήμαρχος Οιχαλίας αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους, τις δημότισσες και δημότες, τους δημοτικούς συμβούλους, τους συνεργάτες αντιδημάρχους και το υπαλληλικό προσωπικό, που μαζί βάλαμε τα θεμέλια του νέου Δήμου μας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στα Σώματα Ασφαλείας, ιδιαιτέρως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που πολλές φορές συντρέξαμε για τη διάσωση των περιοχών απείρου φυσικού κάλλους της περιοχής μας, στις Περιφερειακές Υπηρεσίες και στις Υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Υπουργεία) για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία στο δημοτικό μας έργο.
Οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην άψογη και φιλική συνεργασία με τους υπολοίπους πέντε δημάρχους της Μεσσηνίας.
Κοπιάσαμε και πονέσαμε αυτά τα χρόνια για την πατρίδα ως ανταπόδοση της γενέθλιας τιμής, γιατί πάνω από όλους είναι ο Δήμος και θα είναι ο φάρος της δημόσιας ζωής μας.
Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν περισσεύει κανένας,  συστρατεύομαι για τα συμφέροντα του Δήμου μας, όπου και όποτε με χρειαστεί η νέα Δημοτική Αρχή.
Εύχομαι σ’ όλους δύναμη, προκοπή και υγεία». 

***  Ξαφνική παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Κουκοδήμου         
           
Διαβάστε τι αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό - Επικαλείται προσωπικούς λόγους - Μέσω Facebook η αντίδραση Λοβέρδου
 Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας υπέβαλε ο  Κώστας Κουκοδήμος. Ο κ. Κουκοδήμος για την απόφασή του αυτή επικαλείται προσωπικούς λόγους.
  «Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου με την εξαιρετικά τιμητική πρότασή σας να αναλάβω τα καθήκοντα του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Προσωπικοί και μόνον λόγοι με υποχρεώνουν σήμερα να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κουκοδήμος.
Κλείνοντας, ο κ. Κουκοδήμος τονίζει ότι στηρίζει ως βουλευτής της παράταξης της ΝΔ το κυβερνητικό έργο και προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό «στην τεράστια προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κουκοδήμος τοποθετήθηκε υφυπουργός Παιδείας στον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στις 10 Ιουνίου του 2014.
Η αντίδραση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου
 Με ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε ως εξής την παραίτηση Κουκοδήμου: «O Kώστας Κουκοδήμος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Χάνω έναν πολύτιμο πολιτικό ειδικά στα θέματα σχολικού αθλητισμού. Όταν ορκιστήκαμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε: ‘Να προσέξεις τον σχολικό αθλητισμό’. Ελπίζω στη βοήθεια του Κώστα από τη θέση του στη Βουλή των Ελλήνων».  πηγή: protothema.gr  

***  Καλαμάτα – πολιτιστική πρωτεύουσα          
           
Ενδιαφέρουσα η επισήμανση – σχόλιο που διατύπωσε αναγνώστριά μας, λέγοντας πως «είναι κουτό ο κ. Νίκας να προσπαθεί να κάνει την Καλαμάτα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης με όλα αυτά τα σκουπίδια στην πόλη».
Πέραν όμως αυτού, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν καταφέρουμε κι εμείς να «μεταμορφωθούμε» σε Ευρωπαίους, που θα σεβόμαστε τους γύρω μας και δεν θα τους ενοχλούμε με οποιονδήποτε τρόπο…
Χ.Χ. 

***  Μαργέλης: Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας για τον συνεργό των 18χρονων θα προκαλέσει πάταγο         
           
Τα μέλη της οικογένειας του δολοφονημένου Κωνσταντίνου Σγουρού είχαν υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη συνεργού, καθώς κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι δύο απόφοιτοι της Γ’ Λυκείου μπόρεσαν να στήσουν από μόνοι τους τη φονική ενέδρα...
Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση του διπλού φονικού στην Καλαμάτα, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διερεύνηση του τραγικού περιστατικού ενισχύουν το σενάριο εμπλοκής και τρίτου προσώπου στη δολοφονία των δύο μπόντι μπίλντερ από τους δύο 18χρονους.
Ο δικηγόρος της οικογένειας ενός εκ των δύο θυμάτων, του 26χρονου Κ. Σγουρού, έχει ήδη ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των δύο δραστών. Μάλιστα, μιλώντας στη Realnews, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Μαργέλης αναφέρει ότι τα στοιχεία που αφορούν τον συνεργό των 18χρονων αναμένεται να αποκαλυφθούν ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προκαλώντας «πάταγο».
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε περισσότερα, όμως μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σαφήνεια για την εμπλοκή και τρίτου προσώπου. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας για τον συνεργό θα προκαλέσει πάταγο», δήλωσε ο Κ. Μαργέλης.
Η άρση τηλεφωνικού απορρήτου των 18χρονων αφορά τόσο την ημέρα που διεπράχθη η διπλή ανθρωποκτονία, όσο και τα 24ωρα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη δολοφονία του Κ. Σγουρού και του 25χρονου φίλου του Γιάννη Κομμάτη σε απομονωμένη περιοχή της Μεσσηνίας.
Η εμπλοκή του τρίτου προσώπου που υποστήριξε τους 18χρονους, ενδέχεται να αφορά είτε την προσπάθεια εξαφάνισης των πτωμάτων, είτε ακόμα και την οργάνωση της δολοφονίας.
Τα στοιχεία που θα αποκαλυφθούν ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα και όσον αφορά το κίνητρο των δραστών, που υποστηρίζουν ότι είχαν πληρώσει 800 ευρώ τον Σγουρό για να τους προμηθεύσει αναβολικά, τα οποία δεν τους έδωσε ποτέ.  Του Αλέξανδρου Κόντη, realnews.gr 

*** «Λαμπρό το τουριστικό μέλλον του Πεταλιδίου»

 Ο Δ. Ιωσηφίδης μάνατζερ του Petalidi Seafront, μιλά στο «Θ»«Λαμπρό το τουριστικό μέλλον του Πεταλιδίου» Για την τουριστική ανάπτυξη του Πεταλιδίου και το εκεί εξοχικό συγκρότημα Petalidi Seafront, μιλά σήμερα στο «Θ» ο μάνατζερ του συγκροτήματος, Δημήτρης Ιωσηφίδης, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Cambridge.Κύριε Ιωσηφίδη, τι ακριβώς είναι το Petalidi Seafront; «Το Petalidi Seafront είναι ένα πρότυπο συγκρότημα εξοχικών κατοικιών κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, που διατίθενται προς πώληση σε πολύ προσιτές τιμές, στο Πεταλίδι Μεσσηνίας».Τι ακριβώς σημαίνει για σας «πρότυπο»; Το Petalidi Seafront αντικατοπτρίζει το όραμα των κατασκευαστών και αρχιτεκτόνων Σπύρου και Χρήστου Γεωργίου, για μία ποιοτική ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το συγκρότημα κτίσθηκε με απόλυτο σεβασμό στο υπέροχο περιβάλλον του Μεσσηνιακού Κόλπου, δηλαδή με ελαχιστοποιημένο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα»: Ενδεικτικά, όλο συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με ένα κεντρικό υπερσύγχρονο σύστημα επεξεργασίας λημμάτων, ώστε να μην επιβαρύνει ούτε τον υδροφόρο ορίζοντα, μα ούτε και το Μεσσηνιακό Κόλπο, που όπως ξέρετε, είναι προικισμένος με την καθαρότερη ίσως θάλασσα της ηπειρωτικής Ελλάδος. Από αισθητικής πλευράς, στο Petalidi Seafront επικρατεί το μέτρο, διότι οι κατοικίες είναι όλες αυτόνομες, με θέα και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται αρκετά κοντά η μία στην άλλη ώστε να δημιουργούν μία αίσθηση κοινότητας.Πώς αντιλαμβάνεσθε πρακτικά αυτή την «αίσθηση κοινότητας»; Αρκεί να σας αναφέρω ότι το καλοκαίρι το Petalidi Seafront γίνεται μια ζωντανή «γειτονιά», όπου τα παιδιά των οικογενειών του συγκροτήματος γνωρίζουν νέους φίλους, παίζουν και κολυμπούν από το πρωί μέχρι το βράδυ στην παραλία μπροστά από το συγκρότημα με απόλυτη ασφάλεια. Υπάρχουν, επίσης, κοινόχρηστοι χώροι, πρόβλεψη για αθλητικές δραστηριότητες στην αμμουδιά, παιδική χαρά, υπαίθριο barbecue. Επιπλέον το συγκρότημα φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο. Ένας παράδεισος για μικρούς και μεγάλους.Ποιοι ήταν οι λόγοι που επιλέξατε το Πεταλίδι γι’ αυτή την, προφανώς, σοβαρή επένδυση; Πιστεύουμε ότι το Πεταλίδι υπόσχεται ένα λαμπρό μέλλον ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, λόγω της καθαρότατης θάλασσας και του εξαιρετικού μικροκλίματος που επιτρέπει διακοπές έξι μήνες το χρόνο. Επίσης, υποστηρίζεται όχι μόνο από τον οικισμό του Πεταλιδίου, αλλά και από την πόλη της Καλαμάτας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Θεωρούμε ότι «η ανάπτυξη του Πεταλιδίου και της ευρύτερης περιοχής εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξης της Πελοποννήσου ως διεθνούς τουριστικού προορισμού», όπως μαρτυρούν τόσο οι πρόσφατες υποδομές της Πολιτείας (καινούριος δρόμος, μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, αεροδρόμιο), όσο και οι ιδιωτικές επενδύσεις (πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Costa Navarino, μόλις 45' από το Petalidi Seafront). Θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής της ανάπτυξης. Εκτός αυτού, το Πεταλίδι, είναι μια ιστορική κωμόπολη και η περιοχή αποτέλεσε την αποικία Μανιατών πολεμιστών στη Μεσσηνία κατόπιν απόφασης του Ι. Καποδίστρια, ο οποίος σημειωτέον, δήλωσε ότι «στον όρμο του Πεταλιδίου η Ελλάς έλαβε μία νέα εγγύηση για το μέλλον», αναφερόμενος στην εκεί αποβίβαση της γαλλικής στρατιάς του στρατηγού Maison το 1828 για τη συντεταγμένη εκδίωξη από την Πελοπόννησο των αιγυπτιοαφρικανικών στρατευμάτων του Ιμπραήμ.Πώς η ιστορία του Πεταλιδίου αντανακλάται στο Petalidi Seafront; Πιστεύουμε ότι στο Πεταλίδι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η αισθητική των ακαλαίσθητων πολυκατοικιών και της άναρχης οικοδόμησης που θα τραυμάτιζε το περιβάλλον. Με αυτή τη λογική, η αρχιτεκτονική των επί μέρους κατοικιών του συγκροτήματός μας είναι εμπνευσμένη από τους πύργους της Μάνης, ενώ εάν παρατηρήσετε το συγκρότημα από μακριά, από τη θάλασσα, δίνει την εντύπωση ενός «συνεκτικού» ή «συμπαγούς» φρουρίου. - 

***  Παιδικοί Σταθμοί: Βγήκαν οι οριστικοί πίνακες (όλα τα ονόματα)
 
Αργά το απόγευμα της Κυριακής, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ανήρτησε στην ιστοσελίδα της τους οριστικούς πίνακες που αφορούν την φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ. Προηγήθηκε η εξέταση των ενστάσεων εντός της εβδομάδας. Όπως σημειώνει η ΕΕΤΑΑ, οι εντολές τοποθέτησης των ωφελούμενων, θα είναι διαθέσιμες για τις δομές, στο site της εταιρείας (eetaa.gr) από σήμερα, 31/8/2014. «Οι ωφελούμενες / ωφελούμενοι θα πρέπει να τις αναζητήσουν, στη δομή όπου έχουν επιλεγεί, προκειμένου να εγγράψουν το ή τα παιδιά τους μέχρι και τις 10/9/2014», ενημερώνει σχετική ανακοίνωση. Δείτε τους πίνακες ανά νομό και δήμο ΕΔΩ - 

*** Αναγνωρισμένη ασφάλεια…

 Από ποιους άραγε να δόθηκε το πιστοποιητικό ασφαλείας, γραμμένο πάνω στην πόρτα, που λέει: Την πόρτα σου να ανοίξει δεν μπορεί ούτε ο κλειδαράς! Ω. - 

***  Μετ΄εμποδίων η ορκωμοσία του πρύτανη του ΕΚΠΑ που χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (φωτογραφίες και βίντεο)
Video :   https://www.youtube.com/watch?v=ABsAuiGbG-w&feature=player_embedded   
   
Μετ΄εμποδίων πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρου Φορτσάκη, όταν ομάδα περίπου είκοσι φοιτητών επιχείρησε να διακόψει την τελετή φωνάζοντας συνθήματα κατά της διαγραφής των «αιώνιων» συναδέλφων τους, αλλά και του μνημονίου.
Ανάλογη ένταση είχε σημειωθεί την περασμένη Πέμπτη σε εκδήλωση για τον απολογισμό της θητείας του απερχόμενου πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη και την υποδοχή του νέου πρύτανη, Θ. Φορτσάκη. Τότε, οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φώναζαν συνθήματα στην αίθουσα τελετών των Προπυλαίων με σκοπό να εμποδίσουν τον κ. Φορτσάκη να μιλήσει.
Το σύνθημα που κυριάρχησε και στις δύο τελετές ήταν το «Λοβέρδο και Φορτσάκη ακούστε το καλά, οι διαγραφές θα μείνουν και πάλι στα χαρτιά».
Σε δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία, η οποία πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ έκανε λόγο για σημάδια κατάρρευσης σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα.
Σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι δεν επιθυμεί την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του πανεπιστημίου. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «πρέπει να υπάρξει φύλαξη για να υπάρξει και τάξη».
Σε σύντομο διάλογο που είχε, εξάλλου, με τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ του 4+2 χρόνια σπουδών προσθέτοντας ότι το 4+4 πρέπει να ισχύει μόνο για τους φοιτητές που εργάζονται αποδεδειγμένα, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
***  Aπαγχονίστηκε νεαρή στη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου

 Μία νεαρή γυναίκα, ηλικίας περίπου 30-35 ετών, βρέθηκε απαγχονισμένη στα σκαλοπάτια της γέφυρας σήμερα το πρωί. Το άψυχο κορμί της, είδαν περίπου στις 9.30 το πρωί περαστικοί που ενημέρωσαν την αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Πηγή: patrastimes - 

*** Η Αρχαία Αμφίπολη και η μακρά διαδρομή των αρχαιοκάπηλων στην περιοχή         
           
26.04.1956, Αμφίπολη: "Άρχισαν συστηματικές ανασκαφές στην Αμφίπολη σ' ένα μεγάλο νεκροταφείο για να προστατευτεί η περιοχή από την αρχαιοκαπηλία. Πήρα την απόφαση να αρχίσω, παρά τις αδυναμίες, για να διασωθεί το καταπληκτικό πλήθος των κτερισμάτων. Ο τόπος ήταν γεμάτος σκάμματα και τομείς αρχαιοκαπήλων". Έτσι περιγράφει, στο ημερολόγιό του, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης την αναγκαιότητα της έναρξης ανασκαφών στην Αμφίπολη και την προστασία της περιοχής από την Αρχαιολογική Εταιρεία, προκειμένου να χαρακτηριστεί άμεσα τότε, αρχαιολογικός χώρος, έτσι ώστε να βάλει "φρένο" στους αρχαιοκάπηλους, που πρόλαβαν πριν από αυτόν να ξεκινήσουν τις "εκσκαφές" και να συλήσουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
   "...Στην Αμφίπολη ήρθαμε με την οικογένειά μου, όταν ήμουν επτά ετών" θα θυμηθεί ο 82χρονος, σήμερα, Κ.Ε. που εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς μπήκε ο ίδιος στο "βασίλειο" της (παράνομης) συλλογής αρχαίων αντικειμένων, που αφθονούσαν, όχι μόνο στους αρχαιολογικός χώρους της Αμφίπολης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
   Η ζωή του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Ακόμα και σήμερα, στα βαθιά γηρατειά, η καρδιά του "χορεύει" κάτω από το στήθος, όταν μιλάει για το παρελθόν και τις (παράνομες) ανασκαφικές δραστηριότητές του.
   Έφτασε για να σκάψει, από τις Σέρρες μέχρι και στις Μυκήνες, ενώ -όπως λέει, γελώντας- στη Βεργίνα έσκαψε πριν από τον Μανόλη Ανδρόνικό...
   "Οι αρχαιοκάπηλοι, όπως τους λένε, πάνε πρώτοι, οι αρχαιολόγοι φτάνουν μετά" μας λέει και ξετυλίγει κάποιες πτυχές μιας διαδρομής, που παρόμοια διήνυσαν και διανύουν νύχτες, σε κάμπους και βουνά, χιλιάδες άλλοι "συνάδελφοί" του, κατακυριευμένοι, όπως κι αυτός, από το πάθος του σκαψίματος ή -αν θέλετε- τον "πυρετό του χρυσού".
   Παιδί πάμφτωχης προσφυγικής οικογένειας, άφησε μαζί με τους δικούς του, το 1927, τη Δράμα, με τα πολλά κουνούπια και την ελονοσία και κατέφυγαν νοτιότερα, στην Αμφίπολη. "Τα πολλά κουνούπια της λίμνης και η ελονοσία ανάγκασαν τότε τους πρόσφυγες να φύγουν από εκεί. Άφησαν τότε τα ζώα τους ελεύθερα να τους οδηγήσουν- όπου εκείνα θα ησύχαζαν, εκεί θα εγκατασταίνονταν. Έτσι διάλεξαν και εγκαταστάθηκαν στον σημερινό οικισμό της Αμφίπολης που τότε τού δώσανε το όνομα Νεοχώρι (Γενίκιοη)" εξιστορεί ο 82χρονος.
   "Η οικογένειά μου ήρθε από τη Δράμα το 1944. Ήμασταν κτηνοτρόφοι. Θυμάμαι που πήγαιναν τα γίδια να βοσκήσουν ψηλά εκεί, στον λόφο Καστά, είχε πολύ αέρα και μου άρεζε να ανεβαίνω στην κορυφή... Το 1953, πήγα φαντάρος. Στο χωριό είχε πολύ φτώχεια… Όταν γύρισα, μαζί με τον αδερφό μου ξεκινήσαμε να βγάζουμε τις οβίδες από τον λόφο. Είχαν μείνει πολλές από τον Βαλκανικό πόλεμο. Βγάζαμε μολύβια και 'τούντσια' και τα πουλούσαμε στη Θεσσαλονίκη, δώδεκα δραχμές το κιλό. Τις βρίσκαμε εύκολα, γιατί, όταν χτυπούσε η οβίδα, άφηνε ίχνη καπνού στα βράχια, ήταν ζεστή και άφηνε καπνούς. Υπήρχαν, όμως, τρύπες που δεν είχαν καπνούς. Σκάψαμε... ήταν τάφοι. Έτσι άρχισαν όλα" λέει ο Κ.Ε., "ξεδιπλώνοντας" τις μνήμες του στις πρώτες εκσκαφές των τυμβωρύχων και τις θεαματικές ανακαλύψεις τους.
   "Εδώ έσκαβαν όλοι" θα μας πει, για να προσθέσει: "ο τόπος είναι ημίβραχος, έσκαβες δέκα πόντους και φαινόταν, αν ήταν σκαμμένος ο τάφος. Σκάβαμε κυρίως στην Ακρόπολη, απέναντι από το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο, στα 'καλά μνήματα', έμειναν οι πλούσιοι εκεί. Άνοιξα πολλούς τάφους: αν ήταν γυναικείος ο τάφος, βρίσκαμε χρυσά σκουλαρίκια, περιδέραια και καρφίτσες, αν ήταν αντρικός κάποια αντικείμενα και δακτυλίδια. Πηγαίναμε βράδυ, ήμασταν το πολύ δυο-τρεις. Τα πουλούσαμε στον έμπορο και ο καθένας έπαιρνε το μερτικό τους. Η συναλλαγή γινόταν στη Θεσσαλονίκη. Αν έβρισκες κάτι, έπαιρνες τον έμπορο και του το έλεγες. Έβρισκαν και αγαλματίδια και τα πουλούσαν στους μεγάλους αρχαιοκάπηλους ή σε αυτούς που έκαναν συλλογές".
   Το 1955 -συνεχίζει- "ήρθε ο αρχαιολόγος από την Καβάλα, ο Δημήτρης Λαζαρίδης και ξεκίνησε τις αρχαιολογικές εργασίες. Είχα βρει τότε τριάντα αγαλματίδια, δούλευα στον δρόμο και άνοιγα τη διακλάδωση προς το χωριό μέσα, φαρδαίναμε τον δρόμο, τριάντα κούκλες, περιστέρια "αλεπές" και γυναικεία πρόσωπα, τα παρέδωσα στο Λαζαρίδη. Δεν μου έδωσαν καμία αμοιβή... Μια μέρα, καθώς άνοιγε τον δρόμο η μπουλντόζα, πετάχτηκε ένα κεφάλι μαρμάρινο. Το παρέδωσα και αυτό, αλλά λεφτά δεν πήρα ακόμη".
   1964-1965: "Μετά την έρευνα του νεκροταφείου, προχώρησα στην έρευνα της πόλης. Επιχείρησα ένα πλήθος δοκιμαστικών τομών στην ομαλή έκταση της Αμφίπολης, όπου υπήρχαν οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Οι έρευνες αυτές ήταν άκαρπες. Εντούτοις πίστευα ότι εδώ θα έπρεπε να βρισκόταν ο σημαντικότερος χώρος της πόλης και ίσως η Αγορά. Την πεποίθησή μου ενίσχυε το γεγονός ότι οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού ονόμαζαν αυτό το χώρο Μπεζεστένι και ότι εδώ αποκαλύπτονταν, όταν όργωναν, αξιόλογα τυχαία ευρήματα, όπως επιγραφές και αγάλματα. Η πόλη αυτή, που έγινε αποικία των Αθηναίων στα χρόνια του Περικλή, δηλαδή την εποχή της μεγάλης ακμής της Αθήνας, είμαι βέβαιος πως ήταν ένα μεγάλο κοσμοπολίτικο κέντρο. Από τα πιο μακρινά μέρη υπήρχαν παροικίες στην Αμφίπολη. Και, φυσικά, υπήρχαν ντόπια εργαστήρια κοσμημάτων, γλυπτών, αγγειοπλαστικής" γράφει στο ημερολόγιό του ο Δημήτρης Λαζαρίδης.
   "Εμείς δείξαμε τον Λαζαρίδη που ήταν η Νεκρόπολη", θα πει ο 82χρονος Κ.Ε.
   "Αλλά, όμως, το πλέον αξιόλογο κτίριο ήτο ναός παλαιοχριστιανικών χρόνων αποκαλυφθείς εις τη θέσιν Μπεζεστένι και εντός αγρού του Ιωσήφ Ευθυμιάδη, ανατολικώς της αποκαλυφθείσης εν έτει 1961 κιονοστοιχίας... Εντός της Κοινότητας Αμφιπόλεως, όπισθεν της οικίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου, κατά τη διάνοιξη των θεμελίων δια την οικοδομήν της εκκλησίας του χωριού, είχε διαπιστωθεί η ύπαρξις ορθογώνιου σκάμματος επί του μαλακού βράχου... Διαπιστώθη ούτως ότι πρόκειται περί λαξευτού τάφου εκ των λεγόμενων μακεδονικών Ταφή, δεν διαπιστώθει ούδ΄ανευρέθησαν οστά" αναφέρει ο Δημήτρης Λαζαρίδης στα Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας έτους 1964, διαπιστώνοντας ότι αρχαιολογικοί τάφοι υπήρχαν, αλλά ήταν άδειοι.
   "Ο Λαζαρίδης έβγαινε με μια τσάντα στο χωριό και μάζευε ό,τι μπορούσε, ζητούσε ό,τι είχε βρει ο καθένας να του το παραδώσει και τότε τα παρέδωσα και εγώ" σημειώνει ο Κ.Ε., η δράση του οποίου θα "φτάσει" μακριά και πέρα πλέον από την Αμφίπολη.
   "Εγώ άρχισα από τους πρώτους" θα ομολογήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα συμπληρώσει: "πήγα παντού -μέχρι τις Μυκήνες- πηγαίναμε δύο- τρία άτομα, ξέραμε πού ήταν, ψάχνοντας τα έβρισκες. Πήγα στη Βεργίνα πριν από τον Ανδρόνικο. Ήμασταν τέσσερα άτομα και πήγαμε τρία μέτρα βάθος, βρήκαμε ένα φτυάρι σπασμένο, πήγαν άλλοι πριν από εμάς" θα πει απογοητευμένος και θα τονίσει: "πρώτα πάνε οι αρχαιοκάπηλοι σε έναν αρχαιολογικό χώρο και μετά οι αρχαιολόγοι... αυτοί διαβάζουν μόνο στα βιβλία...".
   "Στην Ορμύλια της Χαλκιδικής με συνέλαβαν. Αλλά δεν ήμουν εκεί, το κάνανε συνωμοσία ο διοικητής Ασφαλείας, ο Οικ., με άλλα 'κοπρόσκυλα' της δουλειάς, τρώγανε μαζί φαίνεται, πλήρωσα 1.700.000 δραχμές, για να μην μείνω φυλακή, για μένα και τον αδερφό μου, είπαν πως οδηγούσα μπουλντόζα: εγώ δίπλωμα δεν είχα... Θυμάμαι, ένα βράδυ του 1977 ήμασταν στο Μελισσουργό της Ν. Απολωνίας, κάτω στον δρόμο -Παζαρούδα λέγεται το χωριό- εκεί ψάχναμε, κάποιος μας πρόδωσε και ήρθε η αστυνομία, μας έπιασε και μας πήγε στα Λαγκαδίκια. Εγώ ήμουν τολμηρός, θαρραλέος. Εγώ θα την κοπανήσω, είπα στον αδερφό μου, βγαίνω από την πόρτα και τρέχω, δύο τη νύχτα, πάω στον ταξιτζή στον γιο του προέδρου. Ήταν μια γριά Πόντια, δικιά μας. 'πάντον, όπου θέλει, μπορεί να έχει άρρωστο' λέει του γιου της. Τού λέω Θεσσαλονίκη πρέπει να πάω, έχω άρρωστο στο νοσοκομείο- ψέματα τού είπα. Το πρωί παίρνει ο διοικητής και μου λέει: την κοπάνησες, έτσι;. Τι να κάνω, τού είπα... Έτσι, ένα βράδυ έφυγα και από τη Ζίχνη. Δικαστήκαμε, έφαγα πενήντα μέρες φυλακή, πληρώσαμε... Τώρα είναι κακούργημα, τότε ήταν πλημμέλημα. Δεν πλήρωναν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, δεν υπήρχε ούτε φύλακας, ούτε τίποτα, ούτε ήταν χαρακτηρισμένα αρχαιολογικά. Πολλή φτώχεια. Με αυτά ίσα ίσα που συντηρούνταν ο κόσμος... άλλοι έπαιρναν τα λεφτά" μας λέει ο Κ.Ε., χωρίς, ωστόσο, να μας αποκαλύπτει ποιοι τα έπαιρναν.
   "Μετά το 1980, όλοι στην Αμφίπολη πήραν μηχανήματα ανιχνευτές. Τριάντα άτομα κάνανε όλη τη δουλειά- ήταν και Διοικητές μέσα και αυτοί μπερδεύονταν με τα αρχαία. Το 1994 παρέδωσα κάποια αντικείμενα στην αρχαιολογική υπηρεσία, τα εκτίμησαν με ένα ποσό, αλλά ακόμη δεν μου τα πλήρωσαν. Το 2006 τους παρέδωσα πέντε χάλκινα και δύο ασημένια νομίσματα ρωμαϊκών χρόνων, ένα χάλκινο νόμισμα βυζαντινών χρόνων, ένα στάθμιο και μία χάλκινη αιχμή βέλους. Τα κοστολόγησαν περίπου 900 ευρώ, αλλά δεν μου τα πληρώσανε ακόμη" συμπληρώνει και μας δείχνει και αποδεικτικά στοιχεία των όσων υποστηρίζει.
   "Τώρα τα παράτησα, γέρασα... Στις τελευταίες ανασκαφές στον Τύμβο Καστά, εγώ έδειξα στον αρχιφύλακα της Περιστέρη την είσοδο του Τύμβου. Τού έδωσα και σχεδιάγραμμα, το έχουν" θα μας πει, με έκδηλη την υπερηφάνεια στο βλέμμα και τη φωνή, προτού μας αποχαιρετήσει.
   "Οργιάζουν", στη Μεσολακιά, οι φήμες και οι συζητήσεις για την αρχαιοκαπηλία
   Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αμφίπολη, στη γνωστή πλέον Μεσολακιά, οι φήμες για την αρχαιοκαπηλία δίνουν και παίρνουν. "Υπήρχαν άνθρωποι στην Αμφίπολη που δεν δούλεψαν ποτέ, μάζευαν μπίλιες και έβρισκαν και τα νομίσματα. Τα νομίσματα τα έβρισκες περπατώντας. Εμείς ήμασταν αγρότες, αυτοί όλη μέρα έψαχναν και όλη τη νύχτα έσκαβαν" θα μας πουν και θα συνεχίσουν: "Όταν ξεκίνησαν να ανοίγουν τους τάφους, ερχόταν κόσμος από όλες τις περιοχές, είχαν διασυνδέσεις παντού. Τους συνελάμβαναν, πήγαιναν στα δικαστήρια. Τους έβαζαν από τη μια πόρτα και από την άλλη τους έβγαζαν. Είχαν... μπάρμπα στην Κορώνη. Έτρωγαν πολλοί από αυτή τη δουλειά... Αν πούμε πολλά, θα γίνουμε κακοί" θα μας πουν κάτοικοι της Μεσολακιάς, διατηρώντας την ανωνυμία τους, αλλά χωρίς να μας αποκρύψουν πως και αυτοί έβρισκαν διάφορα νομίσματα στα χωράφια τους.
   "Παλιά ψάχνανε με τσάπες, άρπαζαν ό,τι μπορούσαν και έφευγαν, γι' αυτό και βρήκαμε πολλά νομίσματα και αγαλματίδια στους τάφους. Σήμερα, είναι αλλιώς. Όσο για το 'κύκλωμα', αυτό μπορεί να είναι κλειστό, αλλά τα νέα μαθαίνονται γρήγορα -από τον έναν στον άλλο. Αν γίνει η αρχή, σε βρίσκουν εύκολα" θα δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Σερραίος, ο οποίος φέρεται να έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, για να προσθέσει: "Πριν από δυο χρόνια, μετά από εξάμηνες παρακολουθήσεις, προσήγαγαν περισσότερα από 120 άτομα στη Β. Ελλάδα με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας, έπιασαν και τον 'εγκέφαλο' και αρκετοί είναι στη φυλακ... Με παρακολουθούσαν και μένα, κάνανε έρευνα και στο σπίτι. Δεν είχα τίποτα, παρά μόνο ένα 'βρώμικο' τηλέφωνο μέσα σε έξι μήνες, που ήθελε κάποιος να μου πουλήσει νομίσματα. Σε ένα κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας δεν υπάρχει τρόπος για να μπεις ή να βγεις. Ερασιτέχνες δεν υπάρχουν. Όταν βγάζεις κέρδος από αυτή τη δουλειά, τότε είσαι επαγγελματίας".
   Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι πρώτοι αρχαιοκάπηλοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες: "Το πρωί τους έθαβαν και το βράδυ τους έκλεβαν. Όπου είχε χρυσό, άνοιγαν μια τρύπα και τα έπαιρναν. Κάποιοι λένε ότι οι Ρωμαίοι εκπαίδευαν και μαϊμούδες… μαϊμού την έκανε τη δουλειά, τα μάζευε και τα πήγαινε στην τρύπα. Ο τρύπες δεν γίνονταν τυχαία... Οι εννιά στους δέκα στην Αμφίπολη έκαναν αυτή τη δουλειά και πολλοί πέθαναν από τις αναθυμιάσεις".
    Από την πλευρά του, ο επί 12 χρόνια συνεργάτης του Δημήτρη Λαζαρίδη, Κώστας Βαρύτας, θυμάται: "Όταν ανοίγαμε έναν τάφο με τον Δημήτρη τον Λαζαρίδη, ο αρχαιολόγος μας απομάκρυνε για να πάρει, όπως έλεγε, ο τάφος αέρα. Όταν βρέθηκε ο μεγάλος τάφος, κάτω από το μουσείο, ο Λαζαρίδης μας είπε να φύγουμε όλοι μακριά για να μην πάθει κάποιος κανένα κακό. Ήταν πολλοί αυτοί οι αρχαιοκάπηλοι που πέθαναν τότε από τις αναθυμιάσεις".
   Την ίδια ώρα, στο μικρό καφενεδάκι της Μεσολακιάς, η συζήτηση γυρίζει από ένα "κοινό μυστικό", όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι θαμώνες: όσοι είναι οι κάτοικοι της Αμφίπολης, σε διπλάσιο αριθμό θα έβρισκες στα σπίτια τους ανιχνευτές μετάλλων...
  ΠΗΓΗ ΑΠΕ – ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Α. Ταπάσκου  
 
***  Χωρίς ζημιές ο μεγάλος σεισμός που "ξύπνησε" ολόκληρη την Ελλάδα         
           
Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της επικράτειας λόγω του ενδιάμεσου βάθους του, εξήγησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος - Ακολούθησε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ έπειτα από τρία λεπτά - Γεράσιμος Χουλιάρας: Ευτυχώς ήταν σε θαλάσσια περιοχή
 Ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξεως των 5,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ (σ.σ. η πρώτη αυτόματη λύση του γεωδυναμικού ινστιτούτου έκανε λόγο για μέγεθος 5,8 Ρίχτερ) σημειώθηκε στις 6:45 το πρώι της Παρασκευής.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο της «πολύ ισχυρής» σεισμικής δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας ή 58 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας.
Η δόνηση ήταν μεγάλη σε διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα.
Το εστιακό βάθος σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία εκτιμάται σε 10χλμ.
Χάρτης με το επίκεντρο της πρώτης δόνησης
 Τρία λεπτά μετά ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο.
«Ευτυχώς είναι σε θαλάσσια περιοχή. Δεν υπάρχει κάποιο νησί εκεί κοντά που να επηρεαστεί άμεσα. Είναι μια περιοχή που δεν θα χαρακτηρίζεται με υψηλή σεισμικότητα. Κοντά σε αυτή είναι ο σεισμός του Λεωνιδίου το 2008. Η περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς είναι αυτή των Κυθήρων αλλά είναι μακριά από αυτή ο σημερινός σεισμός» εκτίμησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
«Το επίκεντρο εντοπίζεται νότια του Αργολικού Κόλπου. Σεισμός ενδιάμεσου βάθους με μια εστία στα 80-85χλμ. Μάλλον πρόκειται για κλασσικό σεισμό αυτού του είδους και γι' αυτό έγινε αισθητός σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος έντονης ανησυχίας. Οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ισχυρούς και πολλούς μετασεισμούς και άρα αν απουσιάζουν δεν σημαίνει ότι θα έχουμε ανώμαλη εξέλιξη. Ο ευρύτερος χώρος του νοτίου Αιγαίου χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Δεν μας δημιουργεί κάποιο προβληματισμό» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται στις δηλώσεις του και ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προσδιόρισε το εστιακό βάθος του σεισμού στα 80-85 χιλιόμετρα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές. πηγή: protothema.gr 

***
 
*** Αθλητική  ενημέρωση :

3ος  αγώνας  για το παγκόσμιο Κύπελλο  Μπάσκετ  στην Ισπανία  Β΄  όμιλος :
~** ΕΛΛΑΔΑ -ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ    90-79.-^, (41-33) .- (68-52) ,
~* Τρίτη   02-09-2014  Ρεπό  για  Εθνική  Ελλάδας και  από 
Τετάρτη  03/09/2014 ... αντιμετωπίζει   Κροατία  και  Αργεντινή .-

~ Η  Ελλάδα  1η στον  όμιλό της  με τρείς 3 νίκες .-
 Στο  Παγκόσμιο  Κύπελλο μπάσκετ στην Ισπανία (Σεβίλη ) 
~ Σάββατο  30-08-2014  : ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ Αφρικής    87-64.-^
~ Κυριακή  31/08/2014 : ΕΛΛΑΔΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ   82-70 .- ^  
 ~  Δευτέρα  01/09/2014 : ΕΛΛΑΔΑ - ΠΟΥΟΡΤΟ ΡΙΚΟ 90-79 .- ^  

~** ΟΦΗ  -  ΒΕΡΟΙΑ  0-1 , (0-0) .- ^  58΄ Ν. Καλτσάς .-

*** Ακρίτας Καλαμάτας: Δυνατός και φέτος σε γυναίκες (Α2) και άνδρες (Β’ Εθνική)
 
 
  Επίσημο χαρακτήρα πήρε προχθές το βράδυ η έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν για τον Ακρίτα, καθώς τελέστηκε ο αγιασμός για τη γυναικεία και την ανδρική ομάδα. Και τα δύο τμήματα ξεκινούν με αισιοδοξία το 2014 με τα κορίτσια που προπονεί φέτος ο Δημήτρης Καθάρειος –και την πολύπειρη προπονήτρια και ιδρύτρια του συλλόγου, Μαίρη Τσιριμπή, πάντα κοντά στην ομάδα- να στοχεύουν στην παραμονή στην Α2. Όσο για το συγκρότημα των ανδρών του Κώστα Κουτράκη, ενισχύθηκε ιδιαίτερα με σπουδαία ονόματα προερχόμενα από το επαγγελματικό βόλεϊ (Μιχάλης Μητρόπουλος, Δημήτρης Ζαχαρόπουλος, Μάνος Ξενάκης, Γιώργος Κουλιέρης) και βλέπει τίτλο στη Β’ Εθνική και άνοδο! Την προσπάθεια του Ακρίτα στηρίζουν οι εταιρείες Αgrexpo και Τop Shop, ενώ που θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστή εκδήλωση μαζί με τους υπόλοιπους πολύτιμους χορηγούς του συλλόγου. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσουν στο Κλειστό της Παραλίας και οι Ακαδημίες του Ακρίτα, με εγγραφές και προπονήσεις 9 π.μ.-1.30 μ.μ.Το ρόστερ των γυναικών του Ακρίτα ΠΑΣΑΔΟΡΟΙ: Νάνσυ Πανταζοπούλου, Ερμιόνη Ιωσηφίδη (από Λύκαια), Αγγελική Σπηλιωτοπούλου. ΑΚΡΑΙΕΣ: Ελίνα Μποτσάκη (Απόλλων Πάτρας), Μαρία Χάσκου, Ιωάννα Μαντούδη (Φοίνικα Πειραιά), Μαρία Κουτίβα, Μελίνα Κατσόγιαννη, Σύνθια Σταθουλοπούλου, Μπέττυ Αργυροπούλου. ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ: Δήμητρα Νικολαροπούλου (Απόλλων Πάτρας), Σοφία Καρακύκλα, Ευτέρπη Κουκούης, Αφροδίτη Βέλμαχου (Μεσσηνιακό), Μήνα Πολύδερα (Αρκαδικός), Ελένη Κάβουρα (Αρκαδικός), Πόπη Αλεξανδροπούλου, Αλεξάνδρα Φουρναράκη. ΔΙΑΓΩΝΙΕΣ: Αφροδίτη Ορφανέα, Έλενα Δεδούση (ΕΑ Πατρών), Αλεξάνδρα Κυβέλου, Θένια Κουτίβα. ΛΙΜΠΕΡΟ: Βάσω Αθανασοπούλου, Άννα Αρτεμίου, Γωγώ Μαυρέα, Δήμητρα Παυλέα, Θεόνη Μπούνα (Μεσσηνιακό), Λυδία Μπακαράκη (ΝΟΚ).Το ρόστερ των ανδρών του Ακρίτα Μιχάλης Μητρόπουλος ύψος 1,88 (Λαμία Α1), Τρουπάκης Γιάννης ύψος 1.85 (Ευριάλη), Νίκος Αλεξανδρόπουλος 2,02 (Καλαμάτα΄80), Μάνος Ξενάκης 1.96 (Καλαμάτα΄80), Γιώργος Κουλιέρης 1,96 (Καλαμάτα’80) Δημήτρη Ζαχαρόπουλο 1,95 (Νέα Πέραμος), Γρηγόρης Τσώνης 1.90 (Πυργέας). Από το περσινό ρόστερ συνεχίζουν οι: Γιάννης Πράττης (1,78) , Στέλιος Καρράς (1,86), Θανάσης Θεοδώρου (1,95), Κυριάκος Καρούνος (1,87), Σωτήρης Τσολάκος (1,85), Λεωνίδας Μπελογιανέας (1,96), Χρήστος Μπελογιάννης (1,88) Θοδωρής Κωνσταντόπουλος (1,85), Ανδρέας Σαρδέλης (1,88), Παύλος Αλευράς (1,95), Νίκος Δικαιουλάκος (1,89). -

***  Υπεύθυνος μάρκετινγκ και διαφήμισης πιάνει δουλειά στην Καλαμάτα          
           
 Έχοντας ως βασικό άξονα την συνεχή εξέλιξη και οργάνωση σε όλα τα επίπεδα, ο ΠΣ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ανακοινώνει πως ο Νίκος Νίκας θα είναι στο εξής ο υπεύθυνος μάρκετινγκ και διαφήμισης του συλλόγου.
Ο κ. Νίκας έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών και πρωτοβουλιών στο τμήμα μάρκετινγκ με στόχο την λειτουργία της ομάδας σε σύγχρονα πρότυπα και την ανάδειξη της δυναμικής που διαθέτει στον κόσμο ο κορυφαίος σύλλογος της πόλης μας. Το τηλ. επικοινωνίας είναι: 6937037983.

***

 Στο  νησάκι Σπιναλόγκα  απέναντι  από Ελούντα Κρήτη
*** ΒΙΝΤΕΟ  από  6ήμερη εκδρομή  ....με  διαδρομές  στην όμορφη  Κρήτη  μας  2014  :
62-Διαδρομή  Μάλια  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/H9mC-zCEQZ0 ,
63-Διαδρομή  στο Ηράκλειο Κρήτης  2014 : http://youtu.be/Yu4A0Lo8-_s ,
64-Διαδρομή  παραλία  Ηράκλειο Γούβες  2014 : http://youtu.be/qeQkLIqW8SQ ,
65-Διαδρομή  προς Χανιά Κρήτης  ενημέρωση  2014: http://youtu.be/lCh2vSaJg8o ,
66-Διαδρομή πόλη  Ηρακλείου με  ενημέρωση  2014: http://youtu.be/3o5ijodo2IE ,
67-Διαδρομή προς  Οροπέδιο Λασιθίου 2014: http://youtu.be/Ehktg8e-moQ ,
68-Διαδρομή  με ενημέρωση στο Ηράκλειο  2014: http://youtu.be/5EwipYcP1o4  .
69-Ι Μ   Παναγίας  της Κεράς στην Κρήτη 2014 : http://youtu.be/dnG37USBO-Y ,


Ιεράπετρα Κρήτης εκκλησάκι

79 –Σπιναλόγκα  διαδρομή Ναός Αγίου Νικολάου  2014 : http://youtu.be/Zt_sMJorO7Q ,


70-**  Σπιναλόγκα Κρήτης 2014 : http://youtu.be/Pp70luw1AaA ,


71** Σπιναλόγκα  διαδρομή  νησιού  2014 : http://youtu.be/rlClsD2_QcM ,


72_Διαδρομή  αφήνοντας Σπιναλόγκα 2014: http://youtu.be/5RJ72rX_yFU ,
 
,
 73_ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ  Ελούντας  Κρήτης  Κολοκύθα  2014: http://youtu.be/4kCQPJ3smmM ,


74_Ελούντα Σπιναλόγκα με πλοίο 2014 : http://youtu.be/8nQoruIbIBw


75_Νησάκια Σπιναλόγκα  Κολοκύθα Κρήτη  2014 : http://youtu.be/MKXW7fJvcTw ,

77 –ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ  λιμάνι  2014 : http://youtu.be/t9zjByX3TUU ,

76 –Σπιναλόγκα  τάφοι λεπρών Χανσενικοί  2014 : http://youtu.be/0OqCVxQD4LI ,


78 –Σπιναλόγκα  Ελούντα  με πλοίο  2014 : http://youtu.be/Ux7q1N1l7vg ,
 

80 –Ιεράπετρα Κρήτης παραλία 2014 : http://youtu.be/q2jQ7EwrPIQ ,


81 –Σπιναλόγκα  διαδρομή στους δρόμους  2014: http://youtu.be/qDvyhBrdOIM ,
 
 82 ~** Διαδρομή  Σούδα Χανιά  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/LxsGivwvFY4 ,
83~*Διαδρομή Σούδα Χανιά  Ακρωτήρι 2014 : http://youtu.be/ytBmhikMSOg ,
84~* Διαδρομή Μάλια Κρήτης Ιεράπετρας 2014 : http://youtu.be/ralMx04v0uY ,
85 – Διαδρομές χωριά Αυγό  και Γωνιές Κρήτης  2014: http://youtu.be/x6ZI8RJ9Rzk , 
86 – Διαδρομές Ηράκλειο τάφος Καζαντζάκη  2014: http://youtu.be/6F74qw9kxAA ,
87 –Διαδρομή χωριά οροπέδι Λασίθι Μαγουλάς Καμινάκι  2014 :  http://youtu.be/tv7Fp4-uXs8 ,
88 – Διαδρομή οροπέδι χωριά Αβρακόντες Κουδουμαλιά Αγ  Γεώργιος Λάσιθος  2014 : http://youtu.be/EYAg5KZDZ9w  ,
89 –Διαδρομή Λασίθι οροπέδι χωριά Λαγός Πινακιανό  2014 : http://youtu.be/KBj3kNgYlAA  ,
90 –Διαδρομή  αφήνοντας το οροπέδι Αρχαιολογικός χώρος   Καρφί 2014 : http://youtu.be/dkh7hXijRKY ,
91~** Διαδρομή  παραλία ΡΕΘΥΜΝΟ  2014 : http://youtu.be/xVgUeQx7Ucs ,
92 Ελούντα  Κολοκύθα  Σπιναλόγκα  Κρήτη  2014  :  
http://youtu.be/Udln-fArm2U ,
93  ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ  Ελούντας Κρήτης  2014 : http://youtu.be/XDDQ2ASwz3w ,
94 Διαδρομή  Ιεράπετρα  αφήγηση  Ρένα  2014 : http://youtu.be/3LYnXI9I1wA ,
95  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ  για  γεύμα  2014 :  http://youtu.be/bPKtPykRIzo   
96  Ι Μ  Παναγίας Κεράς  Κρήτη  2014 : http://youtu.be/JiZ9yKLmGy8 ,
97 Διαδρομή πόλη Ηρακλείου  2014 : http://youtu.be/67jTvrokE7Y ,
98 Διαδρομή   προς  Ρέθυμνο  2014 : http://youtu.be/q6FUW0hWxVY ,
99 Διαδρομή  προς Άγιο Νικόλαο Κρήτης  2014 : http://youtu.be/xROQn8KZu7c  ,
100 Διαδρομή Άγιος Κων νος Τσερμιάδες Κρήτης   2014 : http://youtu.be/TnxBmPesR8w ,
101  Διαδρομή στην παραλία Γούβες  Ηράκλειο  2014 : http://youtu.be/2eKhd64dxdo  ,
102 Διαδρομή πεδιάδας Μεσσαρά Κρήτης  2014 : http://youtu.be/nD_Izwg8r-Q ,
103  Σπιναλόγκα απέναντι από παλιό λιμάνι  2014 : http://youtu.be/ZB_w60frzt4 ,
104  Διαδρομή  Άγιος Νικόλαος Κρήτης  2014 : http://youtu.be/NnK231WGq58 ,
105 Φαράγγι ΧΑ  Κρήτης  2014 διαδρομή : http://youtu.be/qGkzl7Dq3i0 ,
106 *  Αρχαία Λατό  διαδρομή Αγιο Νικόλαο Κρήτης  2014 : http://youtu.be/0CJ6fJ-zKwE ,
107*  Διαδρομή  Ελληνικό Κρήτης  αφήγηση Σπιναλόγκας  2014 : http://youtu.be/XWbZ9WacoQo ,
108*  Διαδρομή οροπέδι χωριό Ψυχρό  Δυκταίο  Άντρον Δία  2014 : http://youtu.be/uC2pS-pVybc  ,
109*  Διαδρομή Αρχαιολ  χόρος ΚΝΩΣΟΥ  προς Ηράκλειο  2014 : http://youtu.be/PXpSsyG6DUQ ,

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3647     video.-       
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2017     video.- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2023 video.- 
Σύνολον                                                        7687   βίντεο   .-

 Στην Ιεράπετρα  Κρήτης  2014 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2581  .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

Σχεδιάγραμμα  Σπιναλόγκας  2014  *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    613.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   199 .-                                  ~** http://www.twitter.com/stamos01/
~ http://bromobrysi.blogspot.gr/2014_03_01_archive.html ,
~*  https://www.facebook.com/groups/1457837701152462/   ,  ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ  Μέλη  ,
~** https://www.facebook.com/groups/501422786670498/  , Αμφικτυονία-Amphictyonic League Ελληνισμού .-
 ~* http://www.siatista.info/ .- ΣΙΑΤΙΣΤΑ .-
~ https://www.facebook.com/groups/adieksodosnews/ , Αγγελος Πολύζος  .-
~ https://www.facebook.com/ancientmessini , Αρχαία  Μεσσήνη ….
~ https://www.facebook.com/groups/758309067562640/  Αγρίνιο Ενημέρωσης .- 

Στην Σπιναλόγκα   2014

~** ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και  ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά  Μεσσηνίας  Πέμπτη 24  Ιουλίου  2014  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html ,

~  Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014   :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html , .- 
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Παρασκευή  25 Ιουλίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/25-2014.html , .-
~   Άρωμα από το αγιάζι της ενημέρωσης 26 Ιουλίου 2014    :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/26-2014.html , .-
~  Άρωμα Ελλάδας ΣΑΛΑΜΙΝΑ ημερήσια εκδρομή Κυριακή 27-07-2014   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/27-07-2014.html ,.-
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014    :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/28-2014.html ,.- 
 ~  Άρωμα στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  29  Ιουλίου 2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/29-2014.html  , .-   
~  Άρωμα  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  30  Ιουλίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/30-2014.html ,.- 
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014    :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/31-2014.html , .- 
 ~  

 Στην Κρήτη  2014

*** ΑΝΑΡΤΗΓΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2014  :

 ~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Αυγούστου 2014  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html , .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html ,
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσγς Σάββατο 02 Αυγούστου 2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/02-2014.html  , .-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Αυγούστου 2014   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html ,  .-
~  Επιλογές Θεμάτων Κυριακή 03 Αυγούστου 2014 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html , .-
~ Διαδρομές  από  επισκέψεις  στο Άγιον Όρος
03-Αυγούστου  2014 ,   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html , .-

~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 12 Αυγούστου 2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/08/12-2014.html  ,.- 
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014 14    : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/08/14-2014-14.html , .-  
~  Πάσχα καλοκαιριού, Κοίμηση Θεοτόκου 14,15 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/08/1415-2014.html  , .- 
~   Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/15-2014.html ,.- 
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Αυγούστου 2014     : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html , .- 
~  ΄Ομορφες σελίδες Επιλογών Σάββατο 16 Αυγούστου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html ,.-
~   Ημερήσια  εκδρομή  διαδρομή Μονή Αγίου Νικολάου Βαστών  Ναύπλιο  Αστρο  Τεγέα 17-08-2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/17-08-2014.html ,.-
~  Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  18 Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/18-2014.html ,.- 
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Αυγούστου 2014     : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html      
~ Επιλογές Θεμάτων Τρίτη 19 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html ,.-     
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/20-2014.html ,.-
~  Η ενημέρωση Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html
~ Η  ενημέρωση  Πέμπτη  21  Αυγούστου  2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/08/21-2014.html ,.-
~ Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/21-2014.html , .-
~  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  Παρασκευή  22 Αυγούστου  2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/22-2014.html  ,.-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 22  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/22-2014.html , .-
~ Ένα  εξαήμερον   διακοπών  διαδρομών στην Κρήτη  23  με  28 Αυγούστου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/08/23-28-2014.html ,.- 
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014    : http://snsstamoskal.blogspot.com/2014/08/29-2014.html  , .-
~ Αθλητικό Σ/Κύριακο 30 και 31 Αυγούστου 2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/30-31-2014.html .-                 
~Το αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  30  Αυγούστου 2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/30-2014.html .- 
 
~ Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Αυγούστου  2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/31-2014.html ,.-  
 ΕΛΟΥΝΤΑ  νησάκι Κολοκύθα Κρήτης  2014   
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2014   :
**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-

~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.-  
~
 
*** ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ  ΑΓΙΑΝΝΙΟΥ  ΤΟΥ  ΝΗΣΤΕΥΤΗ ΣΤΟ ΠΕΛΕΚΗΤΟ  ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ ΑΡΦΑΡΩΝ    28  ΚΑΙ  29  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2014  μέσα  από ΒΙΝΤΕΟ :
1~**   Άγιος Ιωάννης Πελεκητό Σταματινού  Αρφαρών  2014 : http://youtu.be/FfrMJ-bgz7I ,

2~** Πελεκητό  Σταματινού Εορτασμός Αγίου Ιωάννου  νηστευτή  29/8/2014 : http://youtu.be/NtDPMKim7tw ,

3~** Σταματινού  Πελεκητό Αρφαρών πανηγύρι ομιλίες  Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου Πέμπτη 28/08/2014 : http://youtu.be/gJBW1DbgKk4 ,

4~** Αγιάννης  Πελεκητό Σταματινού  Αρφαρών αρτοκλασία  2014 : http://youtu.be/YEbCr5WF6J4 ,/
5~** Πελεκητό Σταματινού Άγιος Ιωάννης εορτασμός 29/8/2014 : http://youtu.be/QfJehWX1eCM ,
6~** Άγιος Ιωάννης  Πελεκητό ανάγνωση Ευαγγελίου 29/8/2014 : http://youtu.be/hSD-P7vX91Y ,
7~** Θ.   Λειτουργία Άγιος  Ιωάννης  Πελεκητό Σταματινού  29/8/2014 : http://youtu.be/dl8tlDIESf0 ,
8~** Πελεκητό Αρφαρών πανηγύρι  28/08/2014 : http://youtu.be/jBc5T8ZvBzE ,
9~** Διασκέδαση  στο Πελεκητό Αρφαρών  2014  28/8/2014 : http://youtu.be/DXk9CASQG-Y ,
10 ~* ΑΓΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  ΠΕΛΕΚΗΤΟ ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ  2014 : http://youtu.be/YjoxNzgXgbk ,
11~* Θεία Λειτουργία  στον Άγιο Ιωάννη Πελεκητό  2014:   http://youtu.be/PqIiGzrGBRk,
12~*Διαδρομή Πελεκητό Σταματινού  2014 : http://youtu.be/Bak-sD7Ayy8  .,
13~* Πελεκητό Σταματινού Πανηγύρι  2014 : http://youtu.be/j5INDlNCsL0 ,
14~* Πανηγύρι Πελεκητό  τραγούδια χορός  2014 : http://youtu.be/MsRaRIUw4H0 ,
15~* Πανηγύρι στο Πελεκητό  Αρφαρών  2014 : http://youtu.be/6I5_Zzq78vM ,
16~*Πελεκητό Σταματινού  πανηγύρι  2014 : http://youtu.be/VXzx_jlzecc ,
17~*  ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ Αρφαρών διαδρομή 2014 : http://youtu.be/xLVZOq7eC9k ,
18 ~* Τραγούδι  διασκέδαση  πανηγύρι  ΠΕΛΕΚΗΤΟ Σταματινού  2014 : http://youtu.be/IYDzreQRulo ,
19~* ΠΕΛΕΚΗΤΟ Σταματινού  πανηγύρι  2014 : http://youtu.be/y4c_kaIajy4 ,
20~* Διασκέδαση στο Πελεκητό Σταματινού  2014 : http://youtu.be/r40NcTttBWo ,
21~* Πανηγύρι  διασκέδαση Πελεκητό  Αρφαρών 2014 : http://youtu.be/aFvkYaoVEQY ,
*

1 σχόλιο:

  1. * Το έλεος είναι πατέρας της εύνοιας , ασφάλεια της αγάπης , συνδετικός κρίκος κάθε φιλικής διάθεσης .- { Άγιος Γρηγόριος Νύσσης } .-
    * Όποιος ανεβαίνει στην ταπεινοφροσύνη χαμηλώνει την ιδέα για τον εαυτό του .- {Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής} .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή