ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Άρωμα  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  22 Σεπτεμβρίου  2014  :











*** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :














*** Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με δεκάδες προσαγωγές το μνημόσυνο στην Πηγάδα (βίντεο & φωτογραφίες)         
  
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
Κάτω από πρωτοφανή μέτρα της αστυνομίας διεξήχθη σήμερα το πρωί στην Πηγάδα του Μελιγαλά το μνημόσυνο των θυμάτων του Σεπτέμβρη του 1944.
Οι αστυνομικές δυνάμεις με 7 διμοιρίες ματ καθώς καθώς και ομάδες της ΟΠΚΕ αλλά και μοτοσυκλετιστές της ΔΙΑΣ απο νωρίς είχαν αποκλείσει όλες τις εισόδους του Μελιγαλά με σκοπό να αποφευχθούν τα περυσινά έκτροπα όπου προπηλακίστηκαν ακόμα και συγγενείς των νεκρών . Πραγματοποιήθηκαν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όσους επιχε'ιρησαν  να προσεγγίσουν το σημείο ενώ απαγόρευσαν την είσοδο σε όσους φόραγαν μπλούζες με διακριτικά της Χρυσής Αυγής. Γύρω στα 300 άτομα με μπλούζες και σημαίες της Χρυσής Αυγής  δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ στο χώρο της Πηγάδας. Μεταξύ αυτών ήταν και η κόρη του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ουρανία Μιχαλολιάκου. .Η Αστυνομία προχώρησε σε αρκετές προσαγωγές εκ των οποίων οι 7 έγιναν συλλήψεις. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για το αδίκημα της παράνομης κατοχής ασυρμάτων  ενώ τρία άτομα για απείθεια. Και οι εφτά αφέθηκαν ελεύθεροι τελικά  με απόφαση του εισαγγελέα της Καλαμάτας.
Μικρής έντασης και κλίμακας επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων της Αστυνομίας.
Η τελετή διεξήχθη σε απόλυτη ηρεμία. Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος , η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη καθώς και συγγενείς των θυμάτων. Παρών στο μνημόσυνο ήταν και ο Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελευθέριος Συναδινός καθώς και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.
Ομιλίες εκφώνησαν εκ μέρους του συλλόγου των θυμάτων, ο πρόεδρος Χρήστος Μπένος , ο Δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος ενώ τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Νικόλαος Κουτρουμπής απόστρατος της Χωροφυλακής ο οποίος αποδοκιμάστηκε από το πλήθος όταν τόνισε ότι κάποιοι επιχείρησαν να καπηλευτούν τους νεκρούς του Μελιγαλά. Αφού τελείωσε η τελετή ο Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελευθέριος Συναδινός πήρε το μικρόφωνο και κατήγγειλε τα πρωτοφανή μέτρα της αστυνομίας ενώ μίλησε για Χούντα της συγκυβέρνησης ενώ στη συνέχεια ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καλώντας παράλληλα τα μέλη της Χρυσής Αυγής να ετοιμαστούν για την τελική μάχη.  
Τα  βίντεο  :1.-  http://youtu.be/MzMc50-GbuE  .-
 
*** Στη Μεσσήνη από προ-χθες η εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας (φωτογραφίες)         
      
 
Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η Μεσσήνη υποδέχθηκε χθες το πρωί την εικόνα της πολιούχου της, Παναγίας της Βουλκανιώτισσας. Δεκάδες πιστοί συνόδευσαν την κάθοδο της εικόνας από τη μονή Βουλκάνου, ενώ δεκάδες ήταν και οι Μεσσήνιοι που έδωσαν το «παρών» κατά την υποδοχή της, στο καθιερωμένο σημείο, στην είσοδο της Μεσσήνης, στο παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής, από το μητροπολίτη Καβάσων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Εμμανουήλ και τον επίσκοπο Επιδαύρου, βοηθό της Μητρόπολης Αργολίδος, Καλλίνικο.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, όπως εξήγησε κατά την ομιλία του ο κ. Εμμανουήλ, απουσιάζει στο Αμάν της Ιορδανίας, εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.
Μετά τη λιτανεία στους δρόμους της Μεσσήνης, η εικόνα ενθρονίστηκε στο μετόχι της Μονής Βουλκάνου, στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου θα μείνει για οκταήμερο προσκύνημα.
Στο νέο ΕΣΠΑ
το Μεσσήνη – Αρχαία Μεσσήνη
Σημαντικές ήταν οι ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, ο οποίος ανέφερε πως ο δρόμος – σημαία, αυτός που συνδέει τη Μεσσήνη με την Αρχαία Μεσσήνη, θα ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο της Ε.Ε., προσθέτοντας πως οι μελέτες είναι ώριμες.
Επίσης, γνωστοποίησε πως παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του ΕΠΠΕΡΑΑ και πλέον η Περιφέρεια είναι εκείνη που αναλαμβάνει την παρακολούθηση του έργου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στο Πεταλίδι, έργο που ήταν, όπως είπε, βαλτωμένο.
Ο κ. Τατούλης δεν άφησε ασχολίαστες τις κατά καιρούς δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα, με αιχμές εναντίον του. Σημείωσε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι αποκλειστική ευθύνη της και δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις από κανέναν, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από άλλους φορείς. Τόνισε δε ότι ο θεσμικός ρόλος της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι διακριτός και αυτό πρέπει να το σέβονται όλοι.
Ικανοποιημένος από τις ανακοινώσεις του περιφερειάρχη σχετικά με το δρόμο Μεσσήνης - Αρχαίας Μεσσήνης, δήλωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. Είπε πως δικαιολογείται η μη ένταξή του στο ΕΣΠΑ, αφού δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, και έτσι αναμένει την άμεση ένταξή του στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Πρόσθεσε δε, πως ολοκληρώνεται σύντομα και η μελέτη για την υπογειοποίηση του δρόμου μπροστά από την Αρκαδική Πύλη.
Αναφερόμενος στο έργο των 18 εκατ. ευρώ, αυτό της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού Πεταλιδίου, σχολίασε πως η διαχείρισή του γινόταν από το ΥΠΕΚΑ, που εκχώρησε αυτή την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια, καθώς είναι πιο κοντά.
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν έχει λυθεί το θέμα της χωροθέτησης του βιολογικού καθαρισμού, είπε πως είναι ζήτημα χρόνου να δοθεί λύση.
Την αναγγελία ελέγχων από τις οικονομικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του πανηγυριού, έκανε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος. Αφού εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη κίνηση στη Μεσσήνη για τη γιορτή, σημείωσε πως οι εμπορικές δραστηριότητες πρέπει να γίνονται σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι νόμοι.
Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ, είπε πως χρειάζονται περισσότερα από 24.000 χρόνια για να ελεγχθεί πλήρως και ζήτησε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις για την αποφασιστικότητα ελέγχου. Πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες του καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούν στο έργο τους και σε διάφορες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τους στόχους που είχαν τεθεί, αφού μόνο για τον Αύγουστο υπερκαλύφθηκε ο στόχος κατά 155%.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινόπουλος, κυνηγάμε, με θετικά αποτελέσματα, τη μεγάλη φοροδιαφυγή.
Δηλώσεις και ευχές έκαναν ο υφυπουργός Άμυνας, Ι. Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Θ. Πετράκος, ο διευθυντής νομοθετικού έργου της Βουλής Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας Κ. Ψυχάρης και ο περιφερειακός σύμβουλος Παν. Αλευράς.
Στην τελετή παρέστησαν ο βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης, η γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακόπουλου, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Π. Νίκας, Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος και Πύλου – Νέστορος Δ. Καφαντάρης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περ. Μαντάς, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Χαρ. Αφάλης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Τσώνης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και άλλοι.     Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου   Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 
***  Ανακοίνωση του Δημήτρη Κουκούτση κατά του Αντώνη Σαμαρά για τα μέτρα της Αστυνομίας στην Πηγάδα         
           
Ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης σχετικά με τα μέτρα της Αστυνομίας στην Πηγάδα.
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:
  Πιθανότατα η συγκεκριμένη ημερομηνία να σημαίνει καί το τέλος της αμαρτωλής ψοφοδεξιάς τού φοβισμένου πολιτικάντη Σαμαρά. Ενός κόμματος που δεν είχε το πολιτικό ανάστημα να σηκώσει το βάρος της παράταξης της. Τα γεγονότα των απαγορεύσεων στην Πηγάδα αποδεικνύουν ότι οι κυβερνώντες μετράνε μέρες, είναι σέ πανικό καί άγονται καί φέρονται ώς γνήσιοι συνεταίροι της αριστεράς.
Τούς ευχαριστώ ως βουλευτής ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ για ότι έπραξαν φέτος στόν Μελιγαλά. Έπεσαν τα προσωπεία και έδειξαν (όχι σε μας...εμείς ξέρουμε)σε όλο τον κόσμο την μικροψυχία καί τό μίσος τους απέναντι σε κάθε τι εθνικό....
Μένουμε όμως έκπληκτοι με την διορατικότητά τους και την πολιτική τους πρακτική. Μένουμε άφωνοι με την δημοκρατικότητά τους και την ποιοτητα σκέψης τους.
Για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε κύριοι της Πολιτικής Άνοιξης.
Ξεχάσατε τα στεφάνια στον Άη-Στράτη, τις γιορτές μίσους της αριστεράς με το περίφημο εαμ-ελας-μελιγαλάς,ξεχάσατε ότι οι εκδηλώσεις κομμουνιστών-αναρχικών-αριστερών γίνονται πάντα με την κρατική συνδρομή και προστασία...
Τώρα κ.Σαμαρά μας απαγορεύετε και το να μνημονεύουμε τα δικά μας θύματα....
ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΟΥ...ζωή σε σας, την δε κυρια ΚΟΚΟΒΙΚΟΥ (Ν.Δ) να ζησουμε να την θυμομαστε....
 
***  Μηνύσεις κατά του Αστυνομικού Διευθυντή Μεσσηνίας και του Υπουργού Προ-Πο από τη Χρυσή Αυγή         
           
Με ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής γίνεται γνωστό ότι πρόκειται να κατατεθούν μηνύσεις κατά του Αστυνομικού Διευθυντή Μεσσηνίας καθώς και του Υπουργού Προ-Πο Βασίλη Κικίλια για τα σημερινά δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή του Μελιγαλά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση :
Μετά τα σημερινά έκτροπα της κυβέρνησης στο Μελιγαλά όπου εμποδίστηκαν ακόμα και συγγενείς θυμάτων να μεταβούν στο χώρο του μνημόσυνου η Χρυσή Αυγή καταθέτει μηνύσεις κατά του Υπουργού Προ-πο και του Aστυνομικού Διευθυντή Μεσσηνίας που καταπάτησαν το σύνταγμα και τις θρησκευτικές ελευθερίες πολιτών, ενώ προέβησαν και σε σωρεία ποινικών αδικημάτων όπως: παράβαση καθήκοντος και παράνομη βία. Οι μεθοδεύσεις του παρακράτους Σαμαρά δεν θα περάσουν.
Χρυσή Αυγή - Γραφείο Τύπου
 
***  Το "Costa Neromantica" βρέθηκε στην Καλαμάτα με 1.314 επιβάτες (φωτογραφίες & βίντεο)          
     
  
  
Το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο Costa Neoromantica έδεσε νωρίς το πρωί στις 7 π.μ. στο λιμάνι της Καλαμάτας. Το σκάφος έφθασε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από το ιταλικό λιμάνι Reggio di Calabria, με 1.314 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και πλήρωμα αποτελούμενο από 621 άτομα, επικεφαλής του οποίου είναι Ιταλός πλοίαρχος. Το πλοίο φέρει ιταλική σημαία και έχει ολικό μήκος 220 μέτρα. Τους τουρίστες υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας.  Στις 4 μ.μ. το απόγευμα το Κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε από την Καλαμάτα με προορισμό την Τουρκία και συγκεκριμένα το λιμάνι της Σμύρνης. 
 
*** Η αυξημένη κίνηση επιβάλλει την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας         
               
Η αυξημένη τουριστική κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που από τους λιγοστούς επιβάτες που εξυπηρετούσε το 2007 στην  άγονη γραμμή Καλαμάτας – Θεσσαλονίκης έφθασε στο σημείο, έως το φετινό Αύγουστο, να έχει υποδεχθεί 151.000 επιβάτες, ενώ όλο το 2013 είχε υποδεχθεί 130.000, είναι ο βασικότερος λόγος που οδήγησε σε έργα τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμισή του και θα το καταστήσουν σύγχρονο και πλήρες.
Αυτά προέκυψαν, όταν ο υφυπουργός Άμυνας, Ι. Λαμπρόπουλος, από την πίστα του αεροδρομίου ανακοίνωσε τα συγκεκριμένα έργα. Ωστόσο, άφησε, επί της ουσίας, αδιευκρίνιστο, αν τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ (2007-2013) ή το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ 2014-2020), αφού είπε χαρακτηριστικά: «Μέσω του ΕΣΠΑ ή του ΣΕΣ όπως λέγεται».
Λίγο νωρίτερα, είχε γνωστοποιήσει πως η επέκταση, αναδιαρρύθμιση, συντήρηση του κτηρίου του σταθμού του κρατικού αερολιμένα, προϋπολογισμού 1, 863 εκατ. ευρώ, από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, θα δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο του 2015, ενώ η επίστρωση στο χώρο των 32 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν στην ΥΠΑ και άλλες παρεμβάσεις για τη στάθμευση αεροσκαφών, συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ, το Φεβρουάριο του 2015.
Το μεγαλύτερο μέρος των έργων με άγνωστο το χρηματοδοτικό πλαίσιο, προβλέπει την  ανακατασκευή του διαδρόμου προσγείωσης –απογείωσης και των τροχοδρόμων και συγκεκριμένα, την ενίσχυση - επίστρωση του διαδρόμου. Το μήκος του παραμένει το ίδιο και είναι αρκετό για να προσγειώνεται το όποιο αεροσκάφος. Όμως, θα γίνει διαπλάτυνση του διαδρόμου από τα 50 μέτρα στα 60, για να μπορούν να προσγειωθούν αεροπλάνα με μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα από αυτά που προσγειώνονται σήμερα και μεταφέρουν έως 200 επιβάτες.
Προβλέπεται, επίσης, κατασκευή πύργου ελέγχου και βοηθητικού κτηρίου, εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου και δικτύου φωτισμού, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ραδιοβοηθήματα με συνολικά εκτιμώμενο κόστος 27-30 εκατ. ευρώ και συμβατικό χρόνο περάτωσης τους 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης.
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, «έχουν τελειώσει πρόσφατα όλες οι μελέτες από την Πολεμική Αεροπορία και ο φάκελος είναι έτοιμος να υποβληθεί από τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες στα υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης, προκειμένου να προταθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ».
Ο κ. Λαμπρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι είναι σχεδόν εξασφαλισμένη η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ και το αποτέλεσμα θα είναι «και με τις τρεις παρεμβάσεις να γίνουν όλα όσα θέλαμε και απαιτούνται για να έχει η Καλαμάτα ένα πλήρες και σύγχρονο αεροδρόμιο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου για αρκετά χρόνια».
Και πρόσθεσε: «Το αεροδρόμιό μας είναι εδώ. Το αναβαθμίζουμε όπως το θέλουμε όλοι και όπως πρέπει. Μετά και το νέο εθνικό δρόμο Τρίπολης – Καλαμάτας που έχει δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, το αεροδρόμιο είναι η δεύτερη πύλη τουριστών. Δεν υπάρχει λόγος να αντιδικούμε, ούτε η Μεσσηνία να τίθεται αντιμέτωπη με άλλους νομούς. Ο κάθε νομός λειτουργεί συμπληρωματικά για τον άλλον και όλοι μαζί πασχίζουμε για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου, της Ελλάδας. Δε χρειάζεται αντιπαράθεση».
  Κρίσιμα στοιχεία από την ΥΠΑ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΥΠΑ, Δημ. Κούκης, ανέφερε πως από το 2007 το αεροδρόμιο εντάχθηκε ξανά στο χάρτη της Πολιτικής Αεροπορίας και βγαίνει, με όσα αναγγέλθηκαν, στην πρώτη γραμμή. Έφτασε στο σημείο από την άγονη γραμμή Καλαμάτας – Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούσε, να δέχεται έως τον Αύγουστο (2014) 151.000 επιβάτες, όταν ολόκληρο το 2013 είχε δεχθεί 130.000 επιβάτες.
«Κατά συνέπεια, δε χωρά τους 200.000 επιβάτες του 2015 ή του ’16 που περιμένουμε και πρέπει να προετοιμαστούμε, ό,τι κι αν γίνει με τα αεροδρόμια της χώρας, και μετά την παραχώρηση των 32,680 στρεμμάτων από το υπουργείο Άμυνας ευρώ, και να βάλουμε στο τραπέζι 4,7 εκατ. ευρώ, ώστε να γίνουν οι επιστρώσεις αλλά και να υλοποιηθεί μια μελέτη επέκτασης του κτηρίου που εκκρεμούσε από τον Αύγουστο του 2009. Έτσι το αεροδρόμιο γίνεται πλέον πρώτης γραμμής».
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως και άλλοι νομοί προσθέτουν στη βελτίωση του τουριστικού  προϊόντος: «Η Μεσσηνία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η ανάπτυξη της χώρας μας είναι ενιαία και όλα θα γίνουν. Αν στην πράξη αποδειχθεί ότι η Πελοπόννησος έχει την τεχνική, την οικονομική και επιχειρησιακή υποδομή να δεχθεί και επιπλέον αεροδρόμια, θα γίνει. Αν όλα αυτά επιτρέπονται, τότε θα γίνει και το αεροδρόμιο στην Τρίπολη».
Τέλος, πρόσθεσε: «Ένας χαρακτηρισμός που δόθηκε, αποδεικνύεται στην πράξη σωστός, αφού δε χωρούσε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και για αυτό υπήρχε το αίτημα επέκτασης του κτηρίου και της έκτασης», αναφερόμενος στις σχετικές απόψεις του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοΐδη.
  Παραχωρήσεις και αεροδρόμιο στην Τρίπολη
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε: «Αγώνας μας τόσα χρόνια ήταν να φτιάξουμε το αεροδρόμιο. Ουδείς γνωρίζει αν θα γίνει παραχώρηση και πότε. Κατά συνέπεια, ως οφείλαμε και ως κυβέρνηση και όπως όλοι απαιτούσαμε, έπρεπε να γίνουν αυτά που ανακοινώθηκαν. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε έως τότε. Πώς θα υποδεχόμασταν τον κόσμο; Τι έπρεπε να κάνουμε;».
Ο κ. Κούκης πρόσθεσε πως η κυβέρνηση και η ΥΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για ένα δύσκολο καλοκαίρι του 2015, επισημαίνοντας πως εξαιτίας διαφόρων λόγων είναι άγνωστο αν και πότε θα γίνουν οι παραχωρήσεις.
Η κυβέρνηση, συνέχισε, «θεωρεί ότι η παραχώρηση των αεροδρομίων θα τα αξιοποιήσει και θα τα βελτιώσει περαιτέρω και ταυτόχρονα θα βελτιώσει το τουριστικό προϊόν. Όμως, εμείς θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ερχόμενο καλοκαίρι».
Σε ερώτηση αν υπάρχει μελέτη που να υπαγορεύει τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης, ο κ. Λαμπρόπουλος απάντησε: «Η αντιπαράθεση των δύο νομών δεν είναι προς το καλό. Δεν προσφέρει κανείς υπηρεσία. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι εδώ και θα παραμείνει εδώ, αναβαθμισμένο και τέλειο, όπως το θέλουμε και το απαιτούν οι ανάγκες. Όλα τα άλλα είναι διχαστικά και δεν εξυπηρετούν τίποτε».
  Περιφέρεια Πελοποννήσου
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανέφερε πως οι αναγγελίες του υφυπουργού  Άμυνας και του διοικητή της ΥΠΑ «καλύπτουν πλήρως τα όσα διεκδικούσαμε εδώ και πολλά χρόνια, καθώς ενισχύουν το διεθνή χαρακτήρα του αεροδρομίου και τη θέση του στο σημερινό σχεδιασμό των αεροπορικών μεταφορών. Δεν πρόκειται για εξαγγελίες που έγιναν ξαφνικά, σήμερα ολοκληρώθηκαν και ωρίμασαν οι μελέτες από την ΥΠΑ και την Πολεμική Αεροπορία και θα απαντήσουν στη βελτίωση των υποδομών της ΥΠΑ για παροχή υπηρεσιών υψηλότερου επιπέδου και τη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και στο ερώτημα βελτίωσης των υποδομών σε επιχειρησιακή ικανότητα, πως δημιουργείται νέος πύργος ελέγχου με όλα τα νέα συστήματα ασφάλειας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το κύριο βάρος της χρηματοδότησης θα το σηκώσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Ακολούθως αναφέρθηκε στη συνεργασία της Περιφέρειας με την Easy jet, που εξάπλωσε τις αεροπορικές συνδέσεις, με αποτέλεσμα σήμερα το αεροδρόμιο να έχει 29 τακτικές πτήσεις, πρόσθεσε πως συζητείται η συνέχεια της συμφωνίας και η διαχείριση του αεροδρομίου από την British Airways, ενώ συνέστησε προσοχή και ζήτησε να μην επαναληφθούν όσα έγιναν με την υπογραφή της συμφωνίας με τη Ryanair.
Αφού σημείωσε πως ο περιφερειακός αναπτυξιακός σχεδιασμός ανήκει μόνο στην Περιφέρεια, γνωστοποίησε ότι αύριο και μεθαύριο θα συμμετέχει σε συνέδριο tour operator στη Σλοβενία, ενώ ήδη του έχει γίνει γνωστό πως το παγκόσμιο συνέδριο του κλάδου θα γίνει το 2016 στην Πελοπόννησο.    Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου    Φωτό: Στασινός Μουτσούλας 
 
***  Το λειψό προσωπικό των δικαστηρίων μειώνεται κι άλλο εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων         
            
Με δύο γραμματείς έχει απομείνει το Εφετείο Καλαμάτας, ενώ από το 2004 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα έχει όλες κι όλες 5 οργανικές θέσεις.
Το Εφετείο, όμως, δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς το Ποινικό του Πρωτοδικείου έχει απομείνει με 4 γραμματείς, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα προσωπικού και στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, το οποίο «έχει φορτωθεί» με εκατοντάδες υποθέσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και αρμοδιότητες που παλιά ανήκαν στο Πρωτοδικείο.
Σχετικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, παρατήρησε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό επηρεάζουν την εξυπηρέτηση πολιτών και δικηγόρων, ενώ από τον επόμενο χρόνο αυτό θα γίνει εντονότερο, καθώς θα φύγουν κι άλλοι υπάλληλοι με συνταξιοδότηση.
  Εφετείο με 5 οργανικές
Οι δύο γραμματείς στο Εφετείο Καλαμάτας είναι αυτοί που ανεβαίνουν στην έδρα σε δύο συνεδριάσεις το μήνα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, σε μια συνεδρίαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων και σε μία του Τριμελούς Κακουργημάτων, στη συνεδρίαση του Πενταμελούς Κακουργημάτων και στις συνεδριάσεις του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου. Καθώς οι υποθέσεις που χειρίζεται είναι οι σοβαρότερες, η μία συνεδρίαση σπάνια πλέον διαρκεί μια ημέρα, ενώ υπάρχουν και υποθέσεις που μπορεί να εκδικάζονται ακόμα και 10 και 15 ημέρες.
Παλαιότερα, στο Εφετείο υπήρχε άλλος ένας γραμματέας, ο οποίος όμως μετακινήθηκε στο Πολιτικό Τμήμα λόγω συνταξιοδότησης άλλου υπαλλήλου.
Φυσικά, αντικείμενο των γραμματέων δεν είναι μόνο η τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων και το γράψιμο των αποφάσεων για κάθε υπόθεση (υπάρχουν και αποφάσεις που μπορεί να ξεπερνούν τις 200 σελίδες), αλλά και η διεκπεραίωση άλλων δικαστικών εργασιών.
Το Εφετείο Καλαμάτας ιδρύθηκε το 2004 και από τότε ορίσθηκαν 5 οργανικές θέσεις. Όσες, δηλαδή, είχε τότε το Ειρηνοδικείο Μεσσήνης. Ακόμα διαθέτει 5 οργανικές θέσεις, κατά συνέπεια χρειάζονται αλλαγές για να αυξήσει το προσωπικό του.
  Χειρότερα από το 2015
Το Ποινικό του Πρωτοδικείου Καλαμάτας διαθέτει 4 γραμματείς και κατά μέσο όρο έχει 20 συνεδριάσεις δικαστηρίων από το Μονομελές και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, το Δικαστήριο Ανηλίκων  και το Μεικτό ορκωτό Δικαστήριο, με κάποιες υποθέσεις να χρειάζονται δεύτερη και τρίτη ημέρα για να ολοκληρωθούν.
Στο Ποινικό του Πρωτοδικείου οι οργανικές θέσεις είναι 32 και υπηρετούν 20 υπάλληλοι.
Για τις ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους, ο κ. Μαργέλης σημείωσε ότι είναι σημαντικές και πως από την επόμενη χρονιά αναμένεται να αυξηθούν, καθώς αρκετοί υπάλληλοι θα συνταξιοδοτηθούν.
«Δυστυχώς, παρά τις ενέργειες του Δικηγορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και την ενημέρωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το πρόβλημα θα παραμείνει, δεδομένου ότι απαγορεύεται η πρόσληψη νέων υπαλλήλων. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, δυστυχώς, με αυτό. Οι δικαστικοί υπάλληλοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και είναι θέμα πόσο θα αντέξουν. Επίσης, παρατηρούνται ζητήματα δυσλειτουργίας υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση πολιτών και δικηγόρων, καθώς δεν είναι ικανός ο αριθμός των δικαστικών υπαλλήλων. Πραγματικά χρειάζεται άμεση ενίσχυση το προσωπικό στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας», κατέληξε ο κ. Μαργέλης.
Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
*** Σύντομο ανέκδοτο: Έξυπνος Οικισμός         
           
Τη φωτογραφία με τους σκαμμένους δρόμους και τα καπάκια με τον «Έξυπνο Οικισμό», την υπενθυμίζουμε, έτσι, για να φτιάξουμε τη διάθεσή μας, αλλά και να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας στην ημέρα. Γιατί μπορεί το έργο να μην ξεκίνησε ποτέ, αλλά γίνονται και... θαύματα. Μπορεί κάποιος, κάποτε, να βρει τον τρόπο να χρησιμοποιήσει όλη αυτή τη... θαμμένη τεχνολογία.
Α.Π. 
 
***  Βρέθηκαν χειροβομβίδες στο “Ανδρομονάστηρο” - Πυροτεχνουργός μεταβαίνει στο σημείο          
            
Δυο χειροβομβίδες βρήκαν έκπληκτοι εργάτες καθώς έσκαβαν σε στάβλο , σήμερα το πρωί ,στο έργο αναστήλωσης στο “Ανδρομονάστηρο” στα Πετράλωνα Μεσσηνίας. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ο χώρος εκκενώθηκε από τους εργαζόμενους. Στο σημείο αυτή τη στιγμή φθάνει πυροτεχνουργός ο οποίος θα τις ελέγξει και θα δει αν θα προχωρήσει σε περισυλλογή ή σε ελεγχόμενη έκρηξη. Εικάζεται ότι οι χειροβομβίδες βρίσκονται εκεί από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.  
 
***  Πόλεμος Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας
 Ο νέος «πελοποννησιακός πόλεμος» που έχει ξεσπάσει δεν αφορά μόνο στα αεροδρόμια, αλλά και τα λιμάνια. Η ανακοίνωση για τη λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης και ως πολιτικού ξεσήκωσε τους Μεσσήνιους, ενώ την ίδια ώρα βάλλουμε και κατά της ανακήρυξης του λιμανιού του Κατακόλου ως νέας «γαλλικής Ριβιέρας». Γκρινιάζουμε για το... ερειπωμένο λιμάνι της Κυπαρισσίας αλλά και για το γεγονός πως η Καλαμάτα υστερεί κατά πολύ του λιμανιού της Ηλείας στην προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων. Ειδικά στην Κυπαρισσία, θεωρούν πως έχει αδικηθεί ολόκληρο το κομμάτι της επαρχίας Τριφυλίας, το οποίο με τα κατάλληλα έργα, αλλά και τη δημιουργία λιμενικού ταμείου, θα μπορούσε να βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Υπενθυμίζουμε, σε κάθε περίπτωση, ότι για το αεροδρόμιο στην Τρίπολη έχει ήδη εκπονηθεί από καναδική εταιρεία μελέτη μετατροπής και, σύμφωνα με αυτήν, τα έξοδα λειτουργίας του θ’ ανέλθουν σε 1,5-2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Ουκ ολίγα δηλαδή... Α.Π. - 
 
***  Ξεχωριστή άφιξη νύφης μέσω θαλάσσης στην Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)         
     
  
  
  
Με πρωτότυπο τρόπο έφθασε στην δεξίωση του γάμου- βάφτισης η αγαπημένη των δημοσιογράφων (εργάζεται στο γραφείο τύπου) του Δήμου Καλαμάτας Έβελυν Καμβυσίδη, που σήμερα το πρωί πανδρεύτηκε και στην εκκλησία τον εκλεκτό της καρδιάς της Γιάννη Καλκούνη ενώ μετά το γάμο ακολούθησε η βάφτιση της ενός έτους κορούλας τους και το όνομα αυτής Λευκοθέας
Το θέαμα ήταν πραγματικά ξεχωριστό και αιφνιδίασε ευχάριστα τους καλεσμένους αλλά και τους λουόμενους  που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο σημείο.
Από εμάς να ζήσετε και πάντα χαρές.
 
 ***  Μια κίνηση, χιλιάδες μάτια          
           
Κατά τη προχθεσινή εκδήλωση του Navarino Challenge, πέρα από τους διοργανωτές, ήταν παντού στημένες κάμερες και φωτογραφικές μηχανές από μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να αναμεταδώσουν την είδηση σε όλο τον κόσμο.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση, πέρα από την απλότητα του Dean Karnazes, ήταν ότι, όταν του δόθηκε το καθιερωμένο δώρο από τον Νίκο Μπασακίδη, δεν έμεινε απλά στο ευχαριστώ, αλλά άνοιξε τη συσκευασία, έβγαλε τα σύκα και τα έδειξε στον κόσμο, με αποτέλεσμα η εικόνα να αποτυπωθεί και να μοιραστεί παντού.      Π.Μπ. 
 
 *** Ποταμός Νέδοντας: “Ο πάλαι ποτέ εφιάλτης των Καλαματιανών” (φωτογραφίες)
 
 
   Η παλιά Καλαμάτα μέσα από το φωτογραφικό φακό…Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης Συνεχίζοντας την ξενάγησή του στην παλιά Καλαμάτα ο φωτογραφικός μας φακός στάθηκε σ’ ένα ιστορικό γεγονός, που σήμερα είναι ξεχασμένο και αποτελεί παρελθόν για τους Καλαματιανούς. Όμως, ο φωτογραφικός φακός έχει απαθανατίσει στιγμιότυπα και ιστορικά γεγονότα, που αξίζει να αναφερθούν, για να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νεώτεροι την ιστορία του τόπου τους. Πρόκειται για τον πάλαι ποτέ ποταμό Νέδοντα, ο οποίος μέχρι το 1940 ήταν ο εφιάλτης των Καλαματιανών. Λίγο ή πολύ, όλοι γνωρίζουν ότι η πόλη μας, τα παλιά χρόνια, χωριζόταν στη μέση από τον ποταμό, σε ανατολική και δυτική Καλαμάτα. Πριν τα νερά του πέσουν στο Μεσσηνιακό κόλπο, σχηματίζουν ένα Υ, που στη μέση ονομάστηκε «νησάκι» και εκεί κυριαρχούσαν οι καλαμώνες και ο βάλτος (σημερινό Διοικητήριο, Δικαστικό Μέγαρο κ.α.). Η ιστορία του είναι μακραίωνη. Σύμφωνα με τους ιστοριοδίφες, ξεκινά πριν από πολλά χρόνια, βασιζόμενοι στην αναφορά του ιστορικού Στράβωνα, ο οποίος αναφέρεται ως εξής: «Παρά δε Φηράς Νέδων εκβάλλει ρέων εκ της Λακωνικής». Αυτά το 2ο αιώνα μ.Χ. Τα νερά μαζεύονταν από τα βουνά της Αλαγονίας στο σημείο «Λιθωμένο Φίδι» και από εκεί σε μορφή χειμάρρου κατέβαιναν προς την Καλαμάτα, παρασύροντας ό,τι βρισκόταν μπροστά του. Ξερίζωνε δέντρα, παρέσυρε ζώα, ακόμα κι ένα γαϊδουράκι. Τα νερά του καβαλούσαν τις προστατευτικές μάντρες και ξεχύνονταν πάντοτε ανατολικά. Πλημμύριζαν την πλατεία του Αγιάννη του Πρόδρομου, συνέχιζαν προς Αγίους Αποστόλους, πλημμύριζαν την πλατεία 23ης Μαρτίου και από εκεί κατέβαιναν από την οδό Αναγνωσταρά, πλημμύριζε η πλατεία Αγίου Νικολάου (βλέπε φωτο) και εν συνεχεία εκτονωνόταν προς τα περιβόλια «Μπαριάμ Αγά», για να καταλήξουν στη θάλασσα. Οι ζημιές που προξενούσε ήταν τεράστιες. Μεγάλες πλημμύρες γνώρισε η Καλαμάτα, από όσα ιστορικά στοιχεία υπάρχουν, το 1862 έπειτα από καταρρακτώδη βροχή, το 1881, το 1903, το 1924 και το 1929. Αντιπλημμυρικά έργα γίνονταν διάφορα. Σε έκτακτες καταστάσεις βοηθούσε και ο στρατός του 9ου Συντάγματός μας, τοποθετώντας στις όχθες σακιά με άμμο. Δύσκολα, όμως, τότε μπορούσε να τιθασευτεί ο γίγαντας που απειλούσε κάθε τόσο την πόλη. Το 1938, προ αυτής της κατάστασης, και με ενέργειες του τότε νομάρχη Χρήστου Παπαδήμα και του δημάρχου Χρήστου Πάστρα, ήρθε ένας τεράστιος γερανός – εκσκαφέας, ο οποίος έσκαψε σε βάθος την κοίτη του ποταμού. Οι Καλαματιανοί είχαν ονομάσει τον εκσκαφέα «φαγάνα» (βλέπε ένθετη φωτο). Από τότε ο Καλαματιανός κόσμος γλίτωσε από τον εφιάλτη χείμαρρο ποταμό Νέδοντα. Σήμερα, ο Νέδοντας είναι μια ξεχασμένη ιστορία και μόνο ο φωτογραφικός φακός έχει μείνει για να μας θυμίζει ότι κάποτε βασάνιζε τους Καλαματιανούς. - 

***  «Το Ρεμπέτικο» θα ανεβάσει το ΜΕΘ         
           
Το εξαιρετικό έργο «Το Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη θα ανεβάσει φέτος το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο, αφού εξασφάλισε την άδεια
από το δημιουργό. Η χρονική περίοδος που θα ανέβει θα εξαρτηθεί από τον προγραμματισμό του Συλλόγου, αλλά, κυρίως, από τις σκηνοθετικές απαιτήσεις του ίδιου του έργου.

***  Η «Μυθική Πελοπόννησος» ισχυροποιείται με στρατηγικές συνεργασίες         
           
«Η “Μυθική Πελοπόννησος” ισχυροποιείται στις διεθνείς αγορές με στρατηγικές συνεργασίες» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, μετά την αποδοχή του αιτήματος συνεργασίας του μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της Ευρώπης, της TUI, για το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου, όπως διατυπώνεται στην επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της TUI Hellas.
«Αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η αναγνώριση της “Μυθικής Πελοποννήσου” ως σημαντικού και ανταγωνιστικού προορισμού από φορείς του τουρισμού όπως η TUI» σημείωσε επίσης ο περιφερειάρχης και τόνισε ότι «με το σχέδιο και την εξωστρέφειά μας η Πελοπόννησος καταξιώνεται και προσελκύει πλέον διεθνείς συνεργασίες».
«Η TUI, ως ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός της Ευρώπης, είναι σύμμαχος στην προσπάθειά σας για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» αναφέρει στην επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος της TUI και παράλληλα επισημαίνει ότι θέτει στη διάθεση της Περιφέρειας την τεχνογνωσία και τη δυναμική της εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η TUI, στο πλαίσιο της πρότασής της για συνεργασία, ενσωματώνει στη δική της στρατηγική τις στρατηγικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσον αφορά στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου, μέσω του δικτύου της, αλλά και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αναγνωρισιμότητα της ταυτότητας της «Πελοποννήσου». 

***  Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να βάλει φρένο στις μεταγραφές, τα μέτρα για την αποτροπή

Μεταφορά κονδυλίων από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ, μετεγγραφές μόνο σε ΑΕΙ του τόπου κατοικίας του δικαιούχου και μόνο σε τμήματα με αντίστοιχο αντικείμενο σπουδών και όχι συναφές και, τέλος, κατανομή των δικαιούχων μετεγγραφής σε διάφορα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά «όπλα» με τα οποία το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το κύμα των 20.000 φοιτητών που θα μετακινηθούν προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Εξ αυτών, υπολογίζεται ότι οι 13.000 θα είναι παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και εκείνα που πληρούν κοινωνικά κριτήρια και οι 7.000 θα πληρούν τα οικονομικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι σχεδόν ο ένας στους τρεις εισακτέους σε περιφερειακά ΑΕΙ/ΤΕΙ θα ζητήσει μετεγγραφή. Βέβαια, οι επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προκαλούν εσωτερικές κόντρες μεταξύ των ιδρυμάτων, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από γονείς τα παιδιά των οποίων θα μείνουν «εκτός» μετεγγραφών. Ενδεικτικά, γονείς υποψηφίων οι οποίοι, με την ελπίδα της μετεγγραφής σε κεντρικό ΑΕΙ, επέλεξαν Τμήμα ΑΕΙ της περιφέρειας, εάν διαπιστώσουν ότι η τελική υπουργική απόφαση θα τους στερήσει το σχετικό δικαίωμα, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, το θέμα των μετεγγραφών ήταν εκ των βασικών που συζήτησαν χθες, στην τακτική συνεδρίασή τους, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο. Το θέμα είναι μείζον και για τα πανεπιστήμια και για τα ΤΕΙ, καθώς λόγω της επαναφοράς των μετεγγραφών –φέτος για πρώτη φορά μετά το 2010– θα πληγούν και τα περιφερειακά ιδρύματα, τμήματα των οποίων αναμένεται να αποψιλωθούν, αλλά και εκείνα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που θα υπερφορτωθούν. «Θα πρέπει να σφίξουμε τα δόντια», δήλωσε, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης. «Αναμένουμε ορδές φοιτητών», πρόσθεσε από την πλευρά του στην «Κ» ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας. Μάλιστα, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για 20.000 μετεγραφές, ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται διπλάσιος. Ετσι, το υπουργείο Παιδείας για να περιορίσει το πρόβλημα εξετάζει τα εξής μέτρα: • Χορήγηση μετεγγραφής μόνο προς τμήματα του τόπου κατοικίας των γονέων του δικαιούχου. Με το προηγούμενο σύστημα μετεγγραφών, ήταν δυνατή η χορήγηση μετεγγραφής «στην πλησιέστερη σχολή της κατοικίας των γονέων του δικαιούχου». Αρα οι δικαιούχοι μπορούσαν να μετεγγραφούν σε ΑΕΙ της Αττικής χωρίς οι γονείς τους να κατοικούν στην Αθήνα. • Χορήγηση μετεγγραφής μόνο προς τμήματα με αντίστοιχο αντικείμενο και όχι με συναφές. • Κατανομή των δικαιούχων μετεγγραφής σε ΑΕΙ της ίδιας περιφέρειας με ίδιο αντικείμενο. Για παράδειγμα, δικαιούχος που έχει ζητήσει μετεγγραφή στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) να φοιτήσει τελικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. • Δικαίωμα μετεγγραφής δεν θα έχουν όσοι εισήχθησαν φέτος σε τμήμα χωρίς να δώσουν εξετάσεις, αλλά αξιοποιώντας τα μόρια που συγκέντρωσαν σε εξετάσεις προηγούμενων ετών για να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων που χορηγείται στη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων. Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που θα δεχθούν τις περισσότερες μετεγγραφές να λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση, μέσω της μεταφοράς κονδυλίων από ίδρυμα σε ίδρυμα. Ομως, με αυτόν τον τρόπο χάνουν τα περιφερειακά ιδρύματα. «Σε τμήματα που έχουν εργαστηριακά μαθήματα το πρόβλημα θα είναι οξύτατο. Πρέπει οι φοιτητές να χωριστούν σε επιπλέον κλιμάκια, για τα οποία θα απαιτηθούν περισσότεροι διδάσκοντες, αίθουσες, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό», ανέφερε στην «Κ» καθηγητής του ΕΜΠ. Και ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Μήτκας πρόσθεσε: «Αυτό θα επηρεάσει τις σπουδές όχι μόνο στο 1ο, τρέχον, έτος σπουδών, αλλά και των υπολοίπων. Μέχρι την αποφοίτηση της φετινής φουρνιάς εισακτέων, το πρόβλημα θα λειτουργήσει υπό τη μορφή ντόμινο για όλο το ίδρυμα».Ανησυχούν οι γονείς Τα πυρά των γονέων των φετινών εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διότι έχει καθυστερήσει στην έκδοση των απαραίτητων, βάσει του νόμου 4264 που ψηφίστηκε φέτος, υπουργικών αποφάσεων για τη διαδικασία των μετεγγραφών. Την αγωνία των οικογενειών ενισχύει το γεγονός ότι ενώ ο νόμος 4264, στο άρθρο 53 προσδιορίζει ακριβώς τους δικαιούχους μετεγγραφής (παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων κ.λπ.), ο υπουργός Ανδρ. Λοβέρδος δηλώνει ότι υπάρχει προβληματισμός για τις συνέπειες των μετεγγραφών στα ΑΕΙ. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι καθώς ο νόμος προβλέπει (παράγραφος 2 του άρθρου 53) ότι «η μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής», ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι «θα έχουμε περιπτώσεις όπου τμήματα θα λένε “δεν τους δεχόμαστε”». Βέβαια, ο κ. Λοβέρδος με τροπολογία που κατατέθηκε τον Ιούλιο στη Βουλή διεύρυνε τους δικαιούχους μετεγγραφής. Ετσι έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής σε όσους πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι χαμηλότερο από το πλαφόν των 27.000 ευρώ για τριμελή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 9.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί). Το θέμα των μετεγγραφών θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και η διαδικασία θα ανοίξει –κατόπιν και της έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων– μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών, στις 26 Σεπτεμβρίου. kathimerini.gr

***  Προκηρύξεις για 3.500 θέσεις εργασίας στο χώρο της υγείας         
            
Με διαδοχικές προκηρύξεις θα καλυφθούν το επόμενο διάστημα 3.500 θέσεις στον χώρο της υγείας. Πρόκειται για θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και ειδικών κατηγοριών προκειμένου να περιοριστούν οι ελλείψεις σε διάφορες υπηρεσίες του συγκεκριμένου χώρου.
 Θέμα ημερών θεωρείται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η έκδοση προκήρυξης για την τοποθέτηση 400 ιατρών για τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας υγείας, δηλαδή των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» επίσης θα προκηρυχθούν 1.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Μέσω των προσλήψεων αυτών θα καλυφθούν ανάγκες σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, στα χέρια της ανεξάρτητης Αρχής (ΑΣΕΠ) βρίσκεται το αίτημα για προκήρυξη, που θα αφορά την πρόσληψη 200 διασωστών στο ΕΚΑΒ για τη στελέχωση και λειτουργία των ασθενοφόρων.
Για τις ανάγκες του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, του ΠΕΔΥ, προωθείται η τοποθέτηση στις διάφορες μονάδες του 900 επικουρικών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και οδοντιάτρων. Με την ανακοίνωση της προκήρυξης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση δηλώνοντας τις προτιμήσεις τους.
Η τελευταία μεγάλη προκήρυξη που αναμένεται να συμπληρώσει τον αριθμό των 3.500 προσλήψεων είναι αυτή των 1.000 οικογενειακών ιατρών, για την οποία προωθείται ήδη νέο πλαίσιο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ο νέος θεσμός και για τον λόγο αυτό αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες. Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του θεσμού αυτού, θα προσληφθούν γενικοί ιατροί και παθολόγοι.   Newsroom ΔΟΛ
 
***  Τελικά, όντως, είναι δύο οι επιλογές
           Ρεαλιστική και παράλληλα «παράλογη» στη διάστασή της ήταν η διαπίστωση του διοικητή της Τροχαίας Καλαμάτας, Ηλία Αξιοτόπουλου, κατά την ημερίδα στην Καλαμάτα για την οδική ασφάλεια:
«Το οδικό δίκτυο της χώρας, διαμορφωμένο πριν από πολλά χρόνια κατά το μεγαλύτερο μέρος του, απέχει πολύ από το να προσφέρει την αναγκαία ασφάλεια στους οδηγούς που το χρησιμοποιούν, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται ως ένα από τα χειρότερα εθνικά οδικά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε, θα πρέπει ή να σταματήσουμε να κυκλοφορούμε πάνω σε αυτό το δίκτυο ή –εφόσον τούτο είναι αδύνατο-να τηρούμε τον ΚΟΚ, συνειδητοποιώντας την πικρή αλήθεια ότι οι δρόμοι αυτοί δε θα συγχωρήσουν ούτε το παραμικρό μας λάθος».
Η καθημερινότητα, πράγματι, αποδεικνύει ότι οι δρόμοι μας δε συγχωρούν κανένα λάθος και επειδή δεν μπορούμε να σταματήσουμε να κυκλοφορούμε, η μόνη μας επιλογή είναι, ίσως, η τήρηση του ΚΟΚ.
Σωστό, σε μεγάλο βαθμό, αφού το να διορθωθούν δια μαγείας οι δρόμοι δε γίνεται. Αλλά ποιος θα μου πει πώς είναι δυνατόν να τηρήσεις όριο ταχύτητας 60 χλμ., που είναι το μέγιστο σε όλη τη διαδρομή στον εθνικό δρόμο Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα;
Το πιθανότερο είναι να βρεθείς μπροστά σε μπλόκο της Αστυνομίας, όπου ευγενέστατα ο τροχονόμος θα σου ανακοινώσει τη «λυπητερή»: 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για δύο μήνες. Αν πάλι είσαι τυχερός και έχεις ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο ταχύτητας κατ’ ελάχιστον, θα τη «γλυτώσεις» με ένα πρόστιμο των 40 ευρώ.
Φαντάζεστε, σε ένα δρόμο, όπως ο συγκεκριμένος που ανέφερα, να κινούνται όλα τα οχήματα (μηχανάκια, αυτοκίνητα, νταλίκες) με αυτή την ταχύτητα και χωρίς περιθώριο προσπέρασης λόγω διπλής γραμμής ή χωρίς να ξεπεράσεις τα 60 χλμ.; Κόλαση!
Παρά ταύτα, οι πολιτικοί μας, όταν ανακοινώνουν την κατασκευή ενός νέου δρόμου ή τη βελτίωση υφιστάμενου, τι εξαγγέλλουν; Μειώνουμε τις χρονικές αποστάσεις και σε δύο ώρες θα είστε στην Αθήνα ή σε μία ώρα θα είστε εκεί! Βάσει ποιου ΚΟΚ το λένε, ποτέ δε μας έχουν πει.
Έτσι, καταλήγουμε να έχουμε δύο επιλογές: είτε να βρίζουμε την κακή μας τύχη και τον τροχονόμο που βρέθηκε στο δρόμο μας, είτε τους πολιτικούς που μας λένε πόσο γρήγορα και με ασφάλεια μπορούμε να ταξιδεύουμε!  Βίκυ Βετουλάκη 
 
 ***  Από αύριο σε κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ
Νέα χαρακτηριστικά ασφαλείαςΑπό αύριο σε κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ
Από αύριο (23 Σεπτεμβρίου) τίθεται σε κυκλοφορία το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Το νέο τραπεζογραμμάτιο έχει διάφορα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας καθώς και νέα εμφάνιση. Το ολόγραμμα και το υδατογράφημά του περιέχουν μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μίας μορφής της ελληνικής μυθολογίας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ο αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα.
Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται υπό γωνία, στον γυαλιστερό αριθμό δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα.
Επίσης, ο αριθμός αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε. Χάρη σε αυτά και άλλα χαρακτηριστικά η γνησιότητα του νέου τραπεζογραμματίου των 10 ευρώ επαληθεύεται πολύ εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία), αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ διαβεβαίωσαν την ΕΚΤ ότι κατέβαλαν κάθε εύλογη προσπάθεια στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, προκειμένου να διευκολύνουν την προσαρμογή του εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων στις χώρες τους, ώστε όλα τα μηχανήματα να δέχονται το νέο τραπεζογραμμάτιο.
«Έχει μεγάλη σημασία όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ να συνεχίσουν να το κάνουν με απόλυτη εμπιστοσύνη. Γι' αυτό ακριβώς εισάγουμε τη σειρά 'Ευρώπη'» δήλωσε ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, που είναι υπεύθυνος για τα τραπεζογραμμάτια.
«Για να διασφαλίσουμε ότι η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 10 ευρώ θα γίνει όσο το δυνατόν ομαλότερα, καλώ όλους τους ιδιοκτήτες εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων να βεβαιωθούν ότι τα μηχανήματά τους δέχονται τα νέα τραπεζογραμμάτια» συμπλήρωσε ο κ. Μερς.
Tα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να εκδίδονται, ούτως ώστε να εξαντληθούν τα αποθέματα. Θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη» και αργότερα θα αποσυρθούν σταδιακά και θα πάψουν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος. Αυτή η αλλαγή θα ανακοινωθεί εγκαίρως.   Newsroom ΔΟΛ

*** Τασούλας: Δεν θα αργήσει η απάντηση για την Αμφίπολη
Με εντατικούς ρυθμούς η ανασκαφήΤασούλας: Δεν θα αργήσει η απάντηση για την Αμφίπολη
Την εκτίμηση ότι δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί το μυστικό που κρύβει ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες

 
«Η απάντηση δεν θα είναι πολύ μακριά. Ο ένοικος του μνημείου θα είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μνημείου» είπε στο Mega, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτό είναι αδύνατον. Για τον Μέγα Αλέξανδρο έχουμε υποδεέστερες πληροφορίες, άρα φαντάζομαι ότι εάν είχαμε μια τέτοια εξέλιξη, μια τέτοια πληροφορία, δε θα είχε διαφύγει» τόνισε.
Ωστόσο, αργότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο κ. Τασούλας επανήλθε διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο. Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο πυουργός Πολιτισμού».
Αναφορικά με την πορεία της ανασκαφής, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι βρέθηκε θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος.
Απαντώντας στις επικρίσεις περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από την κυβέρνηση, ο κ. Τασούλας υποστήριξε: «Δίνουμε στοιχεία στον ελληνικό λαό που δεν δείχνουν μιζέρια, γιατί κάποιοι θέλουν μόνο μιζέρια».
Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και τα ευρήματα εντυπωσιάζουν. Την Κυριακή έγινε γνωστό πως αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, ύψους 2,27μ.
  
Παράλληλα, η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης-υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες. Από τη διεπιστημονική ομάδα αποφασίστηκε η είσοδος στον τρίτο χώρο να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.
Επίσης, θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.
Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.
Αποφασίστηκε, επίσης, η απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και η επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.
Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.
Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.
Τέλος, πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.  Newsroom ΔΟΛ  

***  Το ολιγαρχικό κίνημα των 400 στην αρχαία Αθήνα [9 Ιουνίου 411 π.Χ.]
  ,     
Ολιγαρχικό κίνημα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χ.), που ανέτρεψε το δημοκρατικό πολίτευμα στην αρχαία Αθήνα και εγκαθίδρυσε τη λεγόμενη «Αρχή των 400». Εκδηλώθηκε την 14η του μηνός Θαργηλιώνος (9 Ιουνίου) του 411 π.Χ.
 
Μετά την καταστροφική εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία (415-413πΧ), το δημοκρατικό πολίτευμα στην Αθήνα άρχισε να κλονίζεται. Οι πλούσιοι κάτοικοί της, που επωμίζονταν τις δαπάνες του πολέμου, αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσχέρειες και σχεδίαζαν την ανατροπή του και την εγκαθίδρυση ολιγαρχικού πολιτεύματος. Δεν δίσταζαν, μάλιστα, να καταφύγουν στην τρομοκρατία, για να πετύχουν τον σκοπό τους. Επιφανείς ηγέτες των δημοκρατικών, όπως ο Ανδροκλής, δολοφονήθηκαν από ομάδες νεαρών αριστοκρατών.
Το ολιγαρχικό κίνημα είχε ως ιθύνοντα νου τον δεινό ρήτορα Αντιφώντα, που δρούσε κυρίως από το παρασκήνιο. Άλλες σημαντικές προσωπικότητες των ολιγαρχικών ήταν οι δημαγωγοί Φρύνιχος και Πείσανδρος, άλλοτε θανάσιμοι αντίπαλοι και τώρα σύμμαχοι προ του κοινού σκοπού, και ο μετριοπαθής Θηραμένης. Οι ολιγαρχικοί ζητούσαν περικοπή δαπανών και περιορισμό των ενεργών πολιτών σε αυτούς μόνο που «χρήμασι και σώμασι» ήταν σε θέση να ωφελούν την πόλη. Γι’ αυτούς ήταν ο μόνος τρόπος να σωθεί η Αθήνα, που είχε απολέσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην αναμέτρησή της με τη Σπάρτη.
Οι συνωμότες κέρδισαν αρχικά την Εκκλησία του Δήμου, όταν ανακοίνωσαν ότι η Περσία ήταν διατεθειμένη να βοηθήσει οικονομικά την Αθήνα με την μεσολάβηση του Αλκιβιάδη. Όταν, όμως, αυτός δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, οι ολιγαρχικοί δεν μπορούσαν να κάνουν πίσω, σε μια Αθήνα που βρισκόταν σε έκρυθμη κατάσταση. Συγκάλεσαν την Εκκλησία του Δήμου και πρότειναν να δημιουργηθεί με μικτό σύστημα διορισμού και εκλογής η Βουλή των 400, που θα είχε απόλυτες εξουσίες, ενόσω διαρκούσε ο πόλεμος. Η Βουλή αυτή θα μπορούσε να συμβουλεύεται ένα σώμα 5.000 πολιτών, όποτε το θεωρούσε αναγκαίο.
Οι 400, που αποτελούνταν κυρίως από ακραίους ολιγαρχικούς, δεν ήταν διατεθειμένοι να μοιραστούν την εξουσία με τους πεντακισχιλίους. Επέβαλαν τη θέλησή τους και διέλυσαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή των 500. Η κατάλυση της Δημοκρατίας είχε επιτελεσθεί.
Οι πραξικοπηματίες δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη δύναμή τους, αν δεν είχαν τη συγκατάθεση του πανίσχυρου αθηναϊκού στόλου, που εκείνη την περίοδο ναυλοχούσε στη Σάμο. Δεν το πέτυχαν, γεγονός που συνετέλεσε στο θνησιγενές του εγχειρήματός τους. Τα πληρώματα μόλις έμαθαν για το κίνημα στην Αθήνα, ορκίστηκαν πίστη στη δημοκρατία, καθαίρεσαν τους αρχηγούς τους και εξέλεξαν νέους. Ο  Θρασύβουλος και ο Θράσυλος ήταν δύο από αυτούς. Οι νέοι ηγέτες του στόλου ανακάλεσαν τον Αλκιβιάδη και διακήρυξαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της Σπάρτης.
Στην Αθήνα, η νέα ολιγαρχική διακυβέρνηση υπέφερε εξ αρχής από εσωτερικά προβλήματα, καθώς στους κόλπους της ξέσπασε διαμάχη μεταξύ μετριοπαθών και ακραίων στοιχείων.
Οι μετριοπαθείς, με αρχηγό τον Θηραμένη, ζητούσαν την αντικατάσταση των 400 με ένα διευρυμένο ολιγαρχικό σώμα των 5.000, στο οποίο θα συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τις κατώτερες τάξεις (ζευγίτες και άνω). Ευρισκόμενοι υπό πίεση, οι ακραίοι ολιγαρχικοί υπό τον Φρύνιχο ήταν έτοιμοι να συνάψουν ειρήνη με τους Σπαρτιάτες, θυσιάζοντας την ηγεμονία, ακόμη και την ανεξαρτησία της πόλης.
Παράλληλα, άρχισαν να τειχίζουν την Ηιετιώνεια χερσόνησο (σημερινή Δραπετσώνα), στην είσοδο του Πειραιά. Οι διαδόσεις του Θηραμένη, ότι το οχυρό προοριζόταν να διευκολύνει την απόβαση των Σπαρτιατών, προκάλεσε την αντίδραση των οπλιτών, οι οποίοι το κατεδάφισαν. Θύμα των διαδόσεων αυτών έπεσε και ο Φρύνιχος, ο οποίος δολοφονήθηκε.
Μετά την εξέλιξη αυτή, οι μετριοπαθείς ολιγαρχικοί πήραν το πάνω χέρι και εγκατέστησαν την «αρχή των 5.000» τον Σεπτέμβριο του 411 π.Χ. Ο Θουκυδίδης εγκωμιάζει το νέο πολίτευμα, που αποτελούσε συνδυασμό ολιγαρχικών και δημοκρατικών στοιχείων.
Από τους ηγέτες των ακραίων ολιγαρχικών, ο Αντιφών καταδικάσθηκε σε θάνατο και ήπιε το κώνειο, ενώ o Πείσανδρος κατέφυγε στους Σπαρτιάτες. Η δημοκρατία στην Αθήνα αποκαταστάθηκε τον Ιούνιο του 410 π.Χ, μετά τη διπλή νίκη του αθηναϊκού στόλου στην Κύζικο.
sansimera.gr
 
*** Ήρθε στο φως αρχαίο θέατρο στην Eλληνική πόλη Μάγαρσο στην Τουρκία [εικόνες]
   ,     
Το αμφιθέατρο της αρχαίας Ελληνικής πόλης Μάγαρσος, έπειτα από εργώδη προσπάθεια των αρχαιολόγων αναδύθηκε στο φως σε όλο του μεγαλείο.
Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται στη νότια επαρχία των Αδάνων, ενώ η Μάγαρσος είναι μια από τις Ελληνικές πόλεις που δεν κατάφεραν να «κλέψουν» λίγη από την αίγλη των αντίστοιχων πόλεων που βρέχονται από τη δυτική Μεσόγειο ή τις ακτές του Αιγαίου.
Όπως αναφέρει η Χουριέτ, το πανέμορφο θέατρο έχει χωρητικότητα 3000 ατόμων και μέχρι τώρα περισσότερο από το μισό έχει αποκαλυφθεί από τους αρχαιολόγους που έχουν αφαιρέσει τις επιχωματώσεις.

  
Οι τοπικές αρχές, πάντως, σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν άμεσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, 2500 χρόνια από τη στιγμή που χτίστηκε. Όπως συμβαίνει με ένα άλλο αρχαίο ελληνικό θέατρο στην Άσπεντο, δυτικά της Αντάλειας.  
 iefimerida.gr

*** ΣΑΛΑΜΙΝΑ: Η ναυμαχία στην οποία η Δύση οφείλει την ύπαρξή της
  , ,     
Η ελληνική ναυτική νίκη στα νερά της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. και οι χερσαίες μάχες που ακολούθησαν ολοκλήρωσαν την ήττα των Περσών που είχε αρχίσει στον Μαραθώνα μια δεκαετία νωρίτερα . Σήμερα είναι η επέτειος.
Η νίκη εξασφάλισε την ανεξαρτησία των ελληνικών πόλεων-κρατών, η οποία πρόσφερε τόσο το περιβάλλον όσο και τη στρατιωτική ισχύ στον Μέγα Αλέξανδρο για να δημιουργήσει την τεράστια αυτοκρατορία του έναν αιώνα αργότερα. Αυτή η αυτοκρατορία επέβαλε την κυριαρχία της ελληνικής φιλοσοφίας στον Δυτικό πολιτισμό κατά τους επόμενους αιώνες.
Παρά την ήττα τους από τους Έλληνες στον Μαραθώνα το 490 π.Χ., οι Πέρσες διατηρούσαν πάντα έναν τρομερό στρατό και ένα ναυτικό που ήλεγχε τις θαλάσσιες οδούς. Ο Δαρείος Α', που είχε ηττηθεί στον Μαραθώνα, σκό πευε να αρχίσει άλλη μια επίθεση εναντίον της Ελλάδας, αλλά πρώτα έπρεπε να καταστείλει μια επανάσταση στην Αίγυπτο.

Πέθανε όμως πριν γίνει αυτό, το 486 π.Χ. Ο γιος του Ξέρξης πήρε τη θέση του και σύντομα απέδειξε τις πο λεμικές ικανότητες του νικώντας τους Αιγυπτίους επαναστάτες. Ύστερα στρά φηκε κατά της Ελλάδας για να εκδικηθεί την ήττα του πατέρα του και να επε κτείνει τα όρια της Περσικής Αυτοκρατορίας προς δυσμάς.
Στη δεκαετία που ακολούθησε τη νίκη στον Μαραθώνα, οι Έλληνες ταλανίζονταν από εσωτερικές διαμάχες. Όταν ωστόσο έφθασαν οι ειδήσεις ότι ο Ξέρξης είχε ξεκινήσει εναντίον τους με στρατό που ίσως ξεπερνούσε το 1.000.000.000 άνδρες και τα 1.200 πλοία, οι νότιες ελληνικές πόλεις-κράτη της Αθήνας, της Σπάρτης και των Κυκλάδων συνενώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς. Οι βόρειες περιοχές, που ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθούν και βρίσκονταν στον δρόμο του προελαύνοντος περσικού στρατού, έδειξαν απρο θυμία να μετάσχουν στη συμμαχία. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υ ποστήριξη των βόρειων περιοχών, η νότια συμμαχία έστειλε έναν μικρό στρατό από Σπαρτιάτες για να υπερασπιστούν το πέρασμα των Θερμοπυλών. Πριν αρχίσει η μάχη οι περισσότεροι Σπαρτιάτες γύρισαν πίσω, αφήνοντας μόνο 300 άνδρες και 1.000 Βοιωτούς συμμάχους για να κρατήσουν το πέρασμα
Εκείνοι το έκαναν με τόση γενναιότητα, ώστε σκοτώθηκαν όλοι. Μολονότι όμως άφησαν ένα αιώνιο παράδειγμα ικανότητας και ανδρείας, η μάχη τους είχε ελάχιστη ή και καθόλου επίδραση στη σύγκρουση που ακολουθήσε.
Από τις Θερμοπύλες οι Πέρσες συνέχισαν την πορεία τους νοτίως προς την Αθήνα, παραλλήλως προς την ακτογραμμή. Το ναυτικό ακολουθούσε κατά μήκος των παραλίων μεταφέροντας εφόδια για την τεράστια χερσαία δύναμη. Ορισμένες περιγραφές, κυρίως Ελλήνων που επιδίωξαν να μεγιστοποιήσουν
την αξία της επακόλουθης νίκης τους, υπολογίζουν τον όγκο του περσικού στρατού σε 2.000.000 άτομα κάποια μάλιστα φτάνει στα 5.000.000. Ακόμη όμως και αν υπολογίσουμε το βοηθητικό προσωπικό και τους συνοδούς της εκστρατείας, αυτοί οι αριθμοί είναι εξαιρετικά υπερβολικοί, αφού ούτε ο περσι κός πληθυσμός ούτε το σύστημα ανεφοδιασμού εκείνης της εποχής μπορούσαν να αντέξουν έναν τόσο μεγάλο στρατό. Στην πραγματικότητα, οι περσικές χερσαίες δυνάμεις πιθανότατα να έφθαναν τα 200.000 άτομα
Ανεξαρτήτως του ακριβούς αριθμού των Περσών, οι Έλληνες αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να αντισταθούν σε μια τόσο μεγάλη δύναμη. Ο ηγέτης τους, ο Αθηναίος Θεμιστοκλής, σκέφτηκε ότι η μοναδική ελπίδα νίκης βρισκόταν στη θάλασσα. Αν νικούσαν τον περσικό στόλο, ο εχθρικός στρατός θα υπο χωρούσε από έλλειψη εφοδίων. Παρά τις ανησυχίες ορισμένων υφισταμένων του, ο Θεμιστοκλής έπεισε τους συμμάχους του να εγκαταλείψουν την ελληνική ενδοχώρα και να μεταβούν στη γειτονική Σαλαμίνα. Εκεί θα παρέτασσαν το ενωμένο ναυτικό τους κατά του περσικού στόλου.
Ο Ξέρξης μπήκε στην Αθήνα και νίκησε γρήγορα τη μικρή ελληνική φρουρά που είχε μείνει εκεί για να υπερασπιστεί την Ακρόπολη. Ενώ οι Πέρσες λεηλα τούσαν και έκαιγαν την πόλη, ο Θεμιστοκλής έστειλε αγγελιαφόρους που υποκρίθηκαν ότι ήταν λιποτάκτες για να πουν στον Ξέρξη ότι οι Έλληνες ήταν δι χασμένοι από εσωτερικές διαμάχες και ετοιμάζονταν να φύγουν με τα πλοία τους. Ο Πέρσης ηγέτης αποφάσισε να αναλάβει μια επίθεση για να καταστρέ ψει τα ελληνικά σκάφη πριν προλάβουν να απομακρυνθούν
Ο Ξέρξης έστησε το στρατόπεδο του στην ξηρά και τοποθέτησε έναν χρυσό θρόνο σε μια πλαγιά του Αιγάλεω που έβλεπε προς τα νερά της Σαλαμίνας, α πό οπού θα μπορούσε να παρακολουθήσει την επικείμενη νίκη του. Το πρωί της 23 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ. κάθισε στον θρόνο και έδωσε διαταγή να επιτε θούν τα πλοία του. Το περσικό ναυτικό, που είχε μειωθεί σε 1.000 πλοία λόγω μιας πρόσφατης θύελλας, εξακολουθούσε να υπερέχει του ελληνικού σε ανα λογία τρία προς ένα. Ωστόσο, οι 370 ελληνικές τριήρεις, με την τριπλή σειρά κουπιών, ήταν ταχύτερες και μεγαλύτερες από τα εχθρικά πλοία. Οι Έλληνες είχαν επίσης το πλεονέκτημα ότι γνώριζαν πολύ καλά τα νερά στα οποία γινό ταν η σύγκρουση. Ακόμη πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι κάθε Έλληνας ναυτικός και στρατιώτης ήξερε πολύ καλά ότι μόνο ο ίδιος και οι συμπολεμι στές του βρίσκονταν ανάμεσα στις οικογένειες τους και στον περσικό στρατό. Η ύπαρξη της Ελλάδας κρεμόταν από τα χέρια τους.
Οι Πέρσες πλησίασαν με τον ημικυκλικό σχηματισμό τους, που ήταν χαρα κτηριστικός εκείνης της εποχής. Τα ελληνικοί πλοία εμβόλισαν τα εχθρικά και τα ακινητοποίησαν με άρπαγες, έτσι ώστε να μπορέσει το πεζικό να περάσει σε αυτά και να εξουδετερώσει τα αντίπαλα πληρώματα. Μια μικρή ελληνική δύναμη περίπου 30 πλοίων, που είχε μείνει σε εφεδρεία, χτύπησε τις περσικές πτέρυγες καθώς οι κύριες ελληνικές δυνάμεις άρχισαν να αποκτούν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Σε διάστημα οκτώ ωρών ο Ξέρξης είδε από τον θρόνο του το μισό σχεδόν ναυτικό του να καταλήγει στον βυθό της θάλασσας. Οι ελληνικές απώλειες ή ταν μόλις 40 πλοία. Για πρώτη φορά στην ιστορία μια ναυμαχία είχε κρίνει το αποτέλεσμα ενός πολέμου. Με το μεγαλύτερο μέρος του ναυτικού του κατε στραμμένο και τα βοηθητικά σκάφη του απειλούμενα πλέον άμεσα, ο Ξέρξης δεν είχε άλλη επιλογή παρά να επιστρέφει στη Μικρά Ασία. Αφησε όμως πίσω του έναν στρατό 10.000 περίπου ανδρών για να κρατήσει την ελληνική ενδοχώ ρα, αλλά μέχρι τον επόμενο Αύγουστο είχαν όλοι παραδοθεί στους Έλληνες.
Το περσικό ναυτικό παρέμεινε ισχυρό παρά την ήττα στη Σαλαμίνα. Ωστό σο, οι Έλληνες πήραν τη θέση τιυν Περσών ως κυρίαρχη δύναμη στη Μεσό γειο. Χρειάστηκε άλλος ένας αιώνας και πολλοί ακόμη εσωτερικοί πόλεμοι πριν ο Μέγας Αλέξανδρος ενώσει όλη την Ελλάδα και κατανικήσει την Περσι κή Αυτοκρατορία, αλλά ο ακρογωνιαίος λίθος της τελικής νίκης του είχε ήδη τεθεί. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας εγγυόταν πλέον τη διαρκή ανεξαρτησία της Ελλάδας και την πρόοδο ενός πολιτισμού και μιας φιλοσοφίας που θα επηρέα ζε ολόκληρη την Ευρώπη και θα επεκτεινόταν τελικά μέχρι τη βόρεια Αμερική.
Αν ο Ξέρξης είχε νικήσει στη Σαλαμίνα, είναι αμφίβολο αν οι διχασμένοι Έλληνες θα κατάφερναν να ενωθούν εκ νέου για να διώξουν τους Πέρσες από την πατρίδα τους. Αν η Σαλαμίνα είχε διαφορετική κατάληξη, είναι πολύ πιθα νόν ότι η Περσία -και όχι η Ελλάδα- θα είχε εξαπλώσει την επιρροή της στην ευρώπη και στη Δύση.
“Οι 100 μεγαλύτερες μάχες όλων των εποχών”. Από τον Michael Lee Lanning-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ
ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
1.-  http://youtu.be/x4yp9MEfrCc  ,.-
2.- http://youtu.be/xerVahosJ28 ,.-

***Αθλητική  ενημέρωση :
 
***  Μεγάλη νίκη με ανατροπή για τη Μαύρη Θύελλα μέσα στα Μέγαρα (φωτογραφίες)         
  
 
 
 
Το 2 στα 2 έκανε το συγκρότημα του Νίκου Κουρμπανά ύστερα από την πολύ σπουδαία νίκη μέσα στα Μέγαρα απέναντι στον τοπικό Βύζαντα με 1-2. Η νίκης της Μαύρης Θύελλας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία από το γεγονός ότι μόλις στο 1ο λεπτό της αναμέτρησης βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Στρατάκη για τους γηπεδούχους. Από το 20ο λεπτό η Καλαμάτα πήρε τα ηνία του αγώνα και κατάφερε να ισοφαρίσει πριν το ημίχρονο χάρiς το γκολ του Τριάντου στο 43ο λεπτό. Στο δεύτερο ημίχρονο η Καλαμάτα γλίτωσε τα χειρότερα και πάλι στο ξεκίνημα ενώ στη συνέχεια κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο. Στο 58ο λεπτό ύστερα από καταπληκτικό συνδυασμό των Χαρίτου Νιφορόπουλου και με τελίκό αποδέκτη τον Ηλιόπουλο που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα η Μαύρη Θύελλα βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 1-2. Την πολύτιμη νίκη κράτησε μέχρι το τέλος χωρίς να απειληθεί ουσιαστικά. Στο τέλος ακολούθησαν ξέφρενοι πανηγυρισμοί με τους περίπου 150 οπαδούς της Μαύρης Θύελλας που ακολούθησαν την ομάδα. Ύστερα από πολλά χρόνια η Καλαμάτα  κάνει ξεκίνημα αντάξιο της μεγάλης της ιστορίας και γεμίζει με αισιοδοξία τους χιλίάδες οπαδούς της.
Βύζαντας Μεγάρων: Διαμαντής, Χουστουλάκης, Δημακάκος, Βασιλάκος, Νομικός, Σιδέρης, Νταφόπουλος, Στρατάκης, Βλάχος, Φούρναρης, Παπαδόπουλος.
Καλαμάτα:  Πάππος, Λουμπαρδέας, Μαρτίνος, Γεωργακόπουλος, Ρούσσης, Νιφορόπουλος, Ηλιόπουλος, Τριάντος, Χριστοφιλέας, Τσάτσος, Καλαντζής.
*** Τα αποτελέσματα στους άλλους αγώνες:
Ζακυνθιακός - Βάρδα 3-3
Δόξα Μανωλάδας - Λουτράκι 0-0
Α0 Κύμης - Παναγειακός 1-1

***Ολοκληρώθηκε σήμερα στο «Elite» το διήμερο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (φωτογραφίες)         
     
  
  
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ
 Λάμψη και δόξα Ολυμπιακών Αγώνων, συγκίνηση, ζωντανή δράση και παιδικά χαμόγελα, αλλά και προβληματισμό πρόσφερε η πρώτη μέρα της εκδήλωσης 2004-2014 που ολοκληρώνεται σήμερα στο «Elite» της Καλαμάτας και διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, με τη στήριξη του ξενοδοχείου, του Υφυπουργείου Αθλητισμού, του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μικροί και μεγάλοι φίλοι του αθλητισμού είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά Έλληνες Ολυμπιονίκες, όπως οι: Περικλής Ιακωβάκης (400 μ. εμπόδια), Βούλα Ζυγούρη (πάλη), Αθανασία Τσουμελέκα (βάδην), Νίκη Μπακογιάννη (ύψος), Μαρία Καραγιαννοπούλου (τζούντο) Νίκος Ξυλούρης, Γιάννης Κοκκώδης (κολύμβηση), Τατιάνα Καββαδία μπάσκετ, Εύα Χριστοδούλου (ρυθμική), Θωμάς Μπίμης, Έφη Παππά (καταδύσεις), Φωτεινή Βαβάτση (τοξοβολία), υδατοσφαίριση Κώστας Λούδης, Άντυ Μελιδώνη, Εύη Μωραϊτίδου, Βούλα Κοζομπόλη.
Από νωρίς το απόγευμα, έγιναν επιδείξεις Ολυμπιακών αθλημάτων όπως το μπάντμιντον, η τοξοβολία και το τζούντο, στις οποίες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν πολλά παιδιά, ενώ παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, της βουλευτίνας και παλιάς πρωταθλήτριας της κολύμβησης Ελένης Αυλωνίτου και εκπροσώπων των διοργανωτικών Φορέων ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, την οποία προλόγισε η Μεσσήνια πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη.
Η κα Κοζομπόλη ξύπνησε μνήμες και συναισθήματα, απαριθμώντας μεγάλες στιγμές του 2004, φτάνοντας στο θετικό ρόλο των Ολυμπιονικών κατά τη σημερινή δύσκολη εποχή. Συγκίνηση προκάλεσε η μνημόνευση του Παναγιώτη Ποικιλίδη και της Άννας Πολλάτου, των Ολυμπιονικών της πάλης και της ρυθμικής αντίστοιχα που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή που κορυφώθηκε με το πρόγραμμα με κορδέλα και στεφάνι που είχε ετοιμάσει η Εύη Χριστοδούλου στην αδικοχαμένη Κεφαλονίτισσα συναθλήτριά της.
Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον κ. Ανδριανό και την κα Αυλωνίτου, καθώς και από τις αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου και Ελένη Αλειφέρη.
Στη συνέχεια την εμπειρία τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετέφεραν Ολυμπιονίκες και παράγοντες που έζησαν από κοντά τη σπουδαία διοργάνωση, όπως ο Μεσσήνιος δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Τσώνης και ο Γιάννης Καλυβιώτης που ήταν στο οργανωτικό τιμ.
Η βραδιά περιλάμβανε ακόμη βράβευση του Καλαματιανού Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο τένις με αμαξίδιο, Γιώργου Λαζαρίδη και της 15χρονης πολλά υποσχόμενης διεθνούς κολυμβήτριας του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, Βασιλικής Μπάκα και τέλος ξενάγηση στην εντυπωσιακή έκθεση του Τάσου Παπαδόπουλου με Ολυμπιακά Κειμήλια που φιλοξενείται τον τελευταίο χρόνο στο «Elite».
Το διήμερο του Συλλόγου Ολυμπιονικών ολοκληρώθηκε σήμερα με οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης και αντιμετώπιση περιστατικών πνιγμού που δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες κάθε καλοκαίρι, καθώς και με έναν αγώνα πόλο με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών και ντόπιων αθλητών.  της Χριστίνας Ελευθεράκη 

~** Δευτέρα 22/9/2014 :
 ώρα 19:30 : Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ  0-1  ,(0-1)
Τα γκολ : 35΄ πεν. Μάκ  ,
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ :Διαιτητής του αγώνα είναι ο Μιχαήλ Κουκουλάκης, με βοηθούς τούς Δαμιανό Ευθυμιάδη και Δημήτριο Τάτση.
Κάρτες : Κουτρουμάνος , Κούσας , Θεοδωρίδης ,Μπεχαράνο ,  Γοδόϊ ,Μαρτίνες ,  Κάτσε , Τσανδάρης , Κατσικάς ,
Η ενδεκάδα του Παναιτωλικού: Μπρακάλι, Κουτρομάνος(Μπεχεράνο) , Γκαρσία Μαρτίνες, Κούσας, Άλβες,Γ. Θεοδωρίδης(Στέλ . Βασιλείου), Μαλεζάς, Γοδόι, Μορένο(Κάπελ), Νίκολας Μαρτίνες, Φωτάκης.
Ο πάγκος του Μάκη Χάβου: Στεφανάκος, Κόρμπος, Μπεχεράνο, Καπέλ, Καλογέρης, Ετζενγκέλε, Βασιλείου .
Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σκόνδρας, Κατσικάς, Ρατς, Περέιρα(Τζιόλης), Μακ, Σαλπιγγίδης(Κίτσιου), Βίτορ, Κάτσε, Τζανδάρης, Αθανασιάδης (Δ. Παπαδόπουλος),
Ο πάγκος του Άγγελου Αναστασιάδη: Γιακουμής, Τζιόλης, Παπαδόπουλος, Σπυρόπουλος, Ποζατζίδης, Μάρτενς, Κίτσιου.
Βίντεο  από αγώνα  : ~**   ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ- ΠΑΟΚ  35΄πεν  Μάκ 0-1  ημίχρονο  22/09/2014 :      http://youtu.be/lz2d18jEstc ,


 *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas =
  http://www.youtube.com/stamos01 ,         3665   video.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
 http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2075     video.- 
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2086   video.- 
Σύνολον                                                      7826   βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2597  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  289   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    643.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   230 .-                                 
~** http://www.twitter.com/stamos01/
 

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :

**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.- 
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνάχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.- 
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html  ,.- 
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html   
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/05-2014.html  ,
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/06-2014.html ,.-
~Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~  Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~ Αθλητικό Σ/Κ 06 και 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/06-07-2014.html ,.-
~ Μεσσηνιακή  ενημέρωση Κυριακή  07  Σεπτεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html  ,._-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  08  Σεπτεμβρίου  2014    : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/08-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html , .-  
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014 :  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html ,.-  
~   Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html,.--
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Τετάρτη  10  Σεπτεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html , .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/11-2014.html , .-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή   12  Σεπτεμβρίου  2014     : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html ,.-~
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Παρασκευή  12 Σεπτεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/12-2014.html ,.-  
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/13-2014.html ,.-  
~  Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο  13  και  14  Σεπτεμβρίου  2014   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/13-14-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/14-2014.html  ,.-  
~  Εκδρομή διαδρομές ημερήσια στην ΜΑΝΗ Κυριακή 14/09/2014 Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/14092014-15-2014.html ,.- 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης και Επιλογές  σημαντικών  θεμάτων και  ενδιαφέροντος , Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/15-2014.html,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/16-2014.html ,.-
~Άρωμα από αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/17-2014.html  -
~   Άρωμα  από  Μεσσηνιακό  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~Επιλογές  -Διαλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18 Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~ Επιλογές θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.
~ Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  19  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/19-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  20  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/20-2014.html ,.-
~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/20-21-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  21  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/21-2014.html ,.-    

~ Άρωμα  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  22 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.-  

~ Επιλογές  Θεμάτων  Δευτέρα  22  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.-
                                                                                     
 

1 σχόλιο:

  1. ~ Δεν ελέησες , δεν θα ελεηθείς . Δεν άνοιξες την πόρτα , θα εκδιωχθείς από την βασιλεία . Δεν έδωσες ψωμί , δεν θα πάρεις την αιώνια ζωή . - { Μέγας Βασίλειος } .-
    ~ Ο θυμός , (όταν σωστά τον χειρίζεται ο άνθρωπος ) είναι το νεύρο της τύχης , διότι τονώνει στην προσπάθεια των καλών έργων .- {Μέγας Βασίλειος } .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή