ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση Δευτέρα 15/12/2014

  Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση Δευτέρα  15/12/2014 :



 

 

*** Παλιά Καλαμάτα: Αρχοντικά σπίτια που στη θέση τους «φύτρωσαν» πολυκατοικίες (φωτογραφίες)          
   
Συνεχίζοντας την ξενάγηση ο φωτογραφικός μας φακός, μας δείχνει πώς ήταν τα αρχοντικά σπίτια πριν κατεδαφιστούν είτε από τους σεισμούς, είτε από τη φθορά του χρόνου, είτε και από την επιθυμία μιας καλύτερης διαβίωσης στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών.
Ο φακός στάθηκε σήμερα στην οδό Κ. Γεωργούλη (η οποία παλαιότερα ονομαζόταν οδός Καναδά) και μας δείχνει μια σειρά από σπίτια που δεν υπάρχουν σήμερα. Στη θέση τους έχουν ξεφυτρώσει πολυκατοικίες, οι οποίες φιλοξενούν επαγγελματικές στέγες (ιατρεία κ.ά.), κατοικίες και στα ισόγεια καταστήματα
 Υ.Γ. Οδός Κ. Γεωργούλη ονομάστηκε προς τιμήν και εις μνήμην του συμπατριώτη μας καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής – γυμνασιάρχου και επιθεωρητού το 1924.


Το σπίτι που εικονίζεται πρώτο αριστερά, στην οδό Φαρών, ήταν το αρχοντικό του γιατρού Βασίλη Γ. Κυβέλου. Είχε σπουδάσει στο Παρίσι. Άσκησε το επάγγελμα του στοματολόγου χειρουργού και πέθανε στην Καλαμάτα το 1947. Απ’ το ωραίο αυτό σπίτι παρήλασαν πολλές οικογένειες προσωπικοτήτων, όπως: ο Νομάρχης Πετράκος, ο Γ. Παγκάρας διευθυντής του «Ζαν και Ρως», η οικογένεια Ευταξόπουλου κ.ά.
Στους σεισμούς του 1986 έπαθε μεγάλες ζημιές. Κατεδαφίστηκε και σήμερα εκεί βρίσκονται δύο καταστήματα, ένα φαρμακείο και μία ψησταριά.


Δεξιά στη γωνία Κ. Γεωργούλη και Σπυροπούλου ήταν το σπίτι των Κονταξόπουλων. Στη συνέχεια αριστερά, το πατρικό σπίτι του Γιώργου Νασόπουλου, ο οποίος είχε παντρευτεί τη Λιάνα Γεωργουλοπούλου και απέκτησαν ένα γιο και μία κόρη. Σήμερα ο γιος Πανάγος είναι πολιτικός μηχανικός και η κόρη Κούλα γιατρός.
Ακολουθεί στη γωνία αριστερά, Κ. Γεωργούλη και Αριστοδήμου, το διώροφο σπίτι της οικογένειας Γιάννη και Μαρίας Τζανετάκη. Στην οικογένεια αυτή περιλαμβάνονται και τα τρία παιδιά. Η Ναδίνα, η Κλαίρη και ο Γιώργος


Η φωτογραφία αυτή έχει παρθεί από τη μεσαία γέφυρα του «Πάνθεον». Δεξιά είναι η οδός Αθηνών και αριστερά η οδός Είρας. Μεταξύ των δύο δρόμων ήταν το ξενοδοχείο ύπνου του Λεωνίδα Κοντοθανάση. Πάνω ξενοδοχείο και κάτω εστιατόριο. Έπαθε μεγάλες ζημιές από τους σεισμούς του 1986 και κατεδαφίστηκε λόγω επικινδυνότητας, επί δημαρχοντίας Γεωργίου Κουτσούλη.
Δεξιά στο βάθος ήταν το ξενοδοχείο ύπνου του Θανάση (Σούλη) Ψώνη και δεξιότερα το σπίτι της οικογενείας Σκουλαρίκου


Το διώροφο αυτό σπίτι βρισκόταν στη γωνία Αναγνωσταρά και Εμπορικής Τραπέζης. Ήταν κτισμένο το 1865 και ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Στρούμπου.
Ο Νικόλαος Στρούμπος χρημάτισε δήμαρχος της πόλης μας το 1945 – 1946.
 Η φωτογραφία είναι του 1980.
Σήμερα το έχει αντικαταστήσει μεγάλη γωνιακή πολυκατοικία
 Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης
 

*** 5397 μαθητές παρακολούθησαν προγράμματα από το ΚΠΕ Καλαμάτας σε 3 χρόνια          
           
Έντεκα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για βιωματική επιμόρφωση ενηλίκων και εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τους μαθητές τους υλοποιούνται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας και το κάθε ένα από αυτά περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων.
Σκοπός τους είναι να συμβάλουν στην προαγωγή της αειφορίας, που, για να υλοποιηθεί, «απαιτεί κοινωνική πρόοδο, που θα αναγνωρίζει και θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των πολιτών» (Στρασβούργο, 2006).
Εκτός των προγραμμάτων, το ΚΠΕ Καλαμάτας συντονίζει το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Ελιά» και το Τοπικό Θεματικό Δίκτυο «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω, Επαναχρησιμοποιώ, Ανακυκλώνω».
Αξιοσημείωτο είναι, δε, το γεγονός ότι από τη σχολική περίοδο 2011-2012, έως τις 19 Δεκεμβρίου, έχουν επισκεφθεί και θα επισκεφθούν το Κέντρο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων, 5.397 μαθητές και 401 εκπαιδευτικοί.
Όσον αφορά στο Θεματικό Δίκτυο «Ελιά», έχουν συμμετάσχει και θα συμμετέχουν συνολικά 466 σχολεία, 14.241 μαθητές και 895 εκπαιδευτικοί, ενώ στο «Ρήματα και Απορρίμματα» έχουν συμμετάσχει και θα συμμετέχουν συνολικά 86 σχολεία, 1.107 μαθητές και 164 εκπαιδευτικοί.
  Τα προγράμματα
Τα προγράμματα του ΚΠΕ Καλαμάτας έχουν ως εξής:
-«Καλαμάτα: Από το κάστρο ως την παραλία, περιβάλλον και ιστορία»: είναι μονοήμερο ή διήμερο και υλοποιείται στο ΚΠΕ και σε επιλεγμένα σημεία της Καλαμάτας.
Πρόκειται για μια διαφορετική ματιά ανακάλυψης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και κατανόησης της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης, με σημείο αναφοράς μια σύγχρονη αστική επαρχιακή πόλη που ενώ η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία.
Περιλαμβάνει εργασία στο πεδίο (Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας), μαζί με οδοιπορικό στη βυζαντινή και νεότερη ιστορία με τη βοήθεια σχετικού υλικού και δραστηριοτήτων. Υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα σημεία που συνδέουν περιβάλλον- οικονομία- κοινωνία και εντοπίζονται με περιήγηση (με τα πόδια ή ποδήλατα) και αντίστοιχα φύλλα εργασίας.
  -«Αρχαία Μεσσήνη, ένα παράδειγμα αειφορικής διαχείρισης από το παρελθόν»: είναι μονοήμερο ή διήμερο και υλοποιείται στο ΚΠΕ και στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Περιλαμβάνει περιήγηση στα τείχη και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με τη βοήθεια σχετικού υλικού και δραστηριοτήτων, μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια ανακάλυψης στοιχείων αειφορικής διαχείρισης της πόλης. Η συσχέτιση των ευρημάτων με τις παρούσες και επικρατέστερες μορφές αναπτυξιακής τακτικής είναι απαραίτητη για την κατανόηση λανθασμένων επιλογών που έχουν γίνει στις μέρες μας. Η περιήγηση γίνεται με τα πόδια στον αρχαιολογικό χώρο που, ενώ ανασκάπτεται και αναστηλώνεται, παραμένει επισκέψιμος, αφήνοντας να φανεί όλο το μεγαλείο στα μάτια του επισκέπτη.
  -«Περιβάλλον-οικονομία-κοινωνία στην αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης, σε μια διαχρονική προσέγγιση»: είναι μονοήμερο ή διήμερο και υλοποιείται στο ΚΠΕ και στον αρχαιολογικό χώρο της αγοράς της Αρχαίας Μεσσήνης.
Η αγορά (κυριολεκτική σημασία: τόπος συγκεντρώσεων) αποτελούσε ουσιαστικό τμήμα κάθε αρχαίας πόλης. Η αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης χρησιμοποιούνταν για εμπορικές συναλλαγές, πολιτικές συγκεντρώσεις, θρησκευτικές πανηγύρεις. Ήταν ένας ανοιχτός χώρος που πλαισιωνόταν από δημόσια κτήρια και σκιερές στοές με ναούς και βωμούς για τους θεούς, διακοσμείτο με αγάλματα άξιων πολιτών και δημοσίων προσώπων. Ήταν η καρδιά της δημόσιας ζωής μέσα στην πόλη.
Ο χώρος της αγοράς της Αρχαίας Μεσσήνης προσφέρεται για πολυποίκιλη και πολυεπίπεδη αξιοποίηση.
Γίνεται μελέτη και έρευνα της αρχαίας αγοράς, ως χώρος, ως λειτουργία και ως θεσμός πόλης, με ταυτόχρονη μελέτη των στοιχείων αειφορίας σε όλους τους τομείς παραγωγής και υπηρεσιών με τα συσχετιζόμενα επαγγέλματα και εργαστήρια. Εξετάζεται ο τρόπος αγορανομικών ελέγχων της εποχής και μελετώνται οι εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων. Μέσα από τα στοιχεία του εμπορίου παίρνουμε πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα της περιοχής σε μια δυναμική αλληλεπίδραση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και τις αλλαγές που προέκυψαν στην πορεία του χρόνου. Μέσα στις στοές εξετάζονται τα θέματα συζητήσεων και συναντήσεων που κρύβει η δυναμική μια πόλης, γίνεται μελέτη των εκθεμάτων και των χώρων λατρείας, καθώς και των τρόπων και χώρων δημόσιας υγιεινής (αγωγοί, ύδρευση, αποχέτευση, λουτρά, σφαγεία…).
Γίνεται έρευνα για το σεβασμό στις αρχές της αειφορίας, με μελέτη της χρήσης της αγοράς στην πορεία του χρόνου και τις αλλαγές που προέκυψαν από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Γίνεται μελέτη της πορείας μιας αρχαίας αγοράς και της μεταμόρφωσής της από τόπο συναντήσεως πολιτών σε τόπο συναντήσεως επισκεπτών με διαφορετική προέλευση.
Με τη δυναμική της, κατά την υλοποίηση του προγράμματος, η αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης λειτουργεί ως καλό παράδειγμα βιώσιμης αστικοποίησης, του παρελθόντος, με σεβασμό στις αρχές της αειφορίας και παρέχει στοιχεία για τη διαμόρφωση του αυριανού ενεργού πολίτη.
  -«Ταΰγετος με τα μάτια, την ψυχή, το σώμα και τη λογική»: είναι μονοήμερο ή διήμερο και υλοποιείται στο ΚΠΕ και σε επιλεγμένα σημεία στον Ταΰγετο (τουριστικό Ταϋγέτου, Αγία Μαρίνα, Αλαγονία, Αρτεμισία κ.α.).
Στόχος του είναι να μελετήσουν οι συμμετέχοντες τη χλωρίδα και την πανίδα του Ταϋγέτου. Να γνωρίσουν την ιστορία και τους μύθους που σχετίζονται με τον Ταΰγετο και να προβληματιστούν στις σωστές πρακτικές αειφόρου διαχείρισης ενός τόπου με σπάνια ομορφιά και αξία. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες στην αειφόρο ανάπτυξη και σωστή διαχείριση του δασικού πλούτου, ώστε να αναπτυχθούν υπεύθυνες στάσεις που θα συμβάλουν στην προστασία του. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τη λειτουργία του δάσους ως πλήρους οικοσυστήματος και τη σημασία του για τον άνθρωπο, να αναπτύξουν ερευνητική διάθεση και δεξιότητες για αναγνώριση και καταγραφή στοιχείων. Να αγαπήσουν το δάσος, ώστε να θελήσουν να το προστατέψουν με συγκεκριμένες δράσεις.
  -«Ελιά – Λάδι – Ιστορία – Αειφορία»: είναι μονοήμερο ή διήμερο. Υλοποιείται στο ΚΠΕ, σε ελαιώνες, σε διαδρομές που χαράσσονται στο πλαίσιο της δράσης του Ε.Θ. Δικτύου Π.Ε. «ΕΛΙΑ» με θέμα: «Καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων», σε εργαστήρια του ΤΕΙ Καλαμάτας, σε παραδοσιακό και σε σύγχρονο ελαιοτριβείο.
Στόχος είναι να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με τους μεσογειακούς ελαιώνες και να γνωρίσουν τον πολιτισμό της ελιάς. Μελετώνται τα προβλήματα που σχετίζονται με την παραγωγή του λαδιού στη μεσσηνιακή γη. Ταυτόχρονα, προβάλλεται η μεγάλη διατροφική αξία του λαδιού και ο ρόλος του στην παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά. Το πρόγραμμα υποστηρίζει το αντίστοιχο Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ελιά». Περιλαμβάνει επίσκεψη στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο του Γιώργου Σκαρπαλέζου, που ακολουθεί μια διαδικασία αιώνων δίχως να έχει αλλάξει το παραμικρό στην παραγωγή λαδιού από το 1765 και στο τυποποιητήριο λαδιού. Ακολουθεί περιήγηση και δραστηριότητες στους μανιάτικους ελαιώνες. Το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί με τη δράση «ΣΧΟΛΑΤΣΙΟ», όπου οι μαθητές προτείνουν και δημιουργούν υγιεινό κολατσιό με προϊόντα ελιάς. Επιπλέον, περιλαμβάνει δραστηριότητες σε περιβαλλοντικά μονοπάτια και διαδρομές που χαράσσονται στο πλαίσιο της δράσης του Ε.Θ. Δικτύου Π.Ε. «ΕΛΙΑ» με θέμα: «Καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων» και εργαστήρια γευσιγνωσίας, γενετικής και δενδροκομίας στο ΤΕΙ Καλαμάτας.
  -«Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω, Επαναχρησιμοποιώ, Ανακυκλώνω»: είναι μονοήμερο και υλοποιείται στο ΚΠΕ, σε σημεία της πόλης, στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Καλαμάτας και σε άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση υλικών.
Γίνεται ενημέρωση για τη διαχείριση απορριμμάτων και εκπαίδευση για διαλογή στην πηγή. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μεγάλη ποσότητα και την ανεξέλεγκτη διάθεση των σκουπιδιών και να αναζητήσουν τις γενεσιουργούς αιτίες. Να κατανοήσουν τις έννοιες της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της αντίστασης στα υπερκαταναλωτικά πρότυπα.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν με τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων τους ως μέλη και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν ως συνεργάτες στο Τοπικό Δίκτυο «Ρήματα & απορρίμματα: Μειώνω, Επαναχρησιμοποιώ, Ανακυκλώνω», που συντονίζει το ΚΠΕ και υποστηρίζεται από το Δήμο Καλαμάτας.
  -«Ενέργεια και ενέργειες ανθρώπων»: είναι μονοήμερο και υλοποιείται στο ΚΠΕ και στις βιοκλιματικές κατοικίες του ανατολικού κέντρου της Καλαμάτας ή στο Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας. Μελετώνται οι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και οι δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μέσα από εργαστηριακές δραστηριότητες.
Για την εργασία πεδίου αξιοποιείται ο βιοκλιματικός οικισμός Καλαμάτας και το Πάρκο Σιδηροδρόμων, όπου η μετακίνηση γίνεται και με ποδήλατα. Γίνονται δραστηριότητες οι οποίες χωρίζονται σε φάσεις. Η κάθε φάση χρησιμοποιεί κατάλληλα διδακτικά εργαλεία με στόχο να γίνει κατανοητό ότι ο σύγχρονος πολιτισμός καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, που σε συνδυασμό με τη χρήση, κυρίως, μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οδηγεί σε παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, των οποίων λύση αποτελεί η ορθολογική χρήση, η εξοικονόμηση ενέργειας και η χρήση ΑΠΕ.
  -«Διαδρομές νερού στη φύση και στην πόλη»: είναι διήμερο ή τριήμερο και υλοποιείται σε επιλεγμένα σημεία της Καλαμάτας, στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και σε ένα από τα πεδία: πηγές Πηδήματος και αντλιοστάσιο, πηγές ποταμού Παμίσου στον Άγιο Φλώρο, ποταμό Άρι, φράγμα του ποταμού Παμίσου στον Άρι, «του Λαγού το Χάνι» στον Ταΰγετο, Πολυλίμνιο.
Γίνεται ανακάλυψη των διαδρομών νερού στη φύση και στην πόλη και κατανόηση της μεταξύ τους σχέσης και αλληλεπίδρασης, με σημείο αναφοράς μια σύγχρονη αστική επαρχιακή πόλη που οι διαδρομές νερού σημάδεψαν και σε πολλές περιπτώσεις καθόρισαν την αναπτυξιακή της πορεία.
Τα σημεία που υλοποιείται συνδέουν το τρίπτυχο: περιβάλλον-οικονομία-κοινωνία και εντοπίζονται με περιηγήσεις στη φύση και στην πόλη με τα πόδια ή ποδήλατα και αντίστοιχα φύλλα εργασίας. Σημειώνονται φυσικές διαδρομές νερού, διαδρομές ύδρευσης, άρδευσης, ομβρίων, αποχέτευσης κ.λπ. και εξετάζονται αλληλεπιδράσεις και κίνδυνοι. Επισημαίνονται καλές και κακές πρακτικές, εξετάζονται προβλήματα και διατυπώνονται ιδέες και προτάσεις στο πλαίσιο της αειφορίας.
  -Πρόγραμμα: «Διαδρομές νερού στην πόλη»: είναι μονοήμερο και υλοποιείται σε επιλεγμένα σημεία της Καλαμάτας και στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Μελετώνται οι διαδρομές νερού στην Καλαμάτα που σημάδεψαν και, σε πολλές περιπτώσεις, καθόρισαν την αναπτυξιακή της πορεία.
Περιλαμβάνει εργασία στο πεδίο κατά μήκος της κοίτης του Νέδοντα και στις προσφυγικές γειτονιές της Ανάληψης, δίπλα στις εκβολές του ποταμού, με το ιδιαίτερο χρώμα και διαφορετική διαχρονική χρήση, με σεβασμό στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Σημεία που συνδέουν το τρίπτυχο: περιβάλλον-οικονομία-κοινωνία και εντοπίζονται με περιηγήσεις στην πόλη που γίνεται με τα πόδια ή ποδήλατα και αντίστοιχα φύλλα εργασίας. Σημειώνονται φυσικές διαδρομές νερού, διαδρομές ύδρευσης, άρδευσης, ομβρίων, αποχέτευσης κ.λπ. και εξετάζονται αλληλεπιδράσεις και κίνδυνοι. Επισημαίνονται καλές και κακές πρακτικές, εξετάζονται προβλήματα και διατυπώνονται ιδέες και προτάσεις στο πλαίσιο της αειφορίας.
  -«Επιστήμονες του… γλυκού νερού»: είναι μονοήμερο ή διήμερο και υλοποιείται σε ένα από τα πεδία: πηγές Πηδήματος και αντλιοστάσιο, πηγές ποταμού Παμίσου στον Άγιο Φλώρο, ποταμό Άρι, φράγμα του Παμίσου στο χωριό Άρις, «του Λαγού το Χάνι» στον Ταΰγετο, Πολυλίμνιο.
Στοχεύει στο να γίνει κατανοητός ο ρόλος του νερού στην καθημερινή ζωή και οι παράγοντες που υποβαθμίζουν την ποιότητά του και μειώνουν τη διαθέσιμη ποσότητά του. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να ανιχνεύσουν την ύπαρξη του νερού μέσα μας και γύρω μας, να το αναγνωρίσουν και στις τρεις μορφές του και να ταξιδέψουν μαζί του. Να γνωρίσουν τι συμβαίνει σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Να εφαρμόσουν μεθόδους εξοικονόμησης στην καθημερινή πρακτική τους.
Σε μία από τις δραστηριότητές του, προσεγγίζεται η σχέση βιοποικιλότητας και ρύπανσης στο υδάτινο οικοσύστημα πηγών και ποταμών. Επιδίωξη είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος, αξιοποιώντας την επιστημονική μεθοδολογία των βιοδεικτών και διδακτικά εργαλεία των φυσικών επιστημών. Το πρόγραμμα εξελίσσεται σε φάσεις με γενικούς στόχους: την επικοινωνία των συμμετεχόντων, την ομαδική εργασία, την προσέγγιση της μεθόδου των βιοδεικτών, τη σωστή δειγματοληψία στο πεδίο, τον προσδιορισμό της συλλεχθείσας πανίδας και την αξιολόγηση των δειγμάτων στο εργαστήριο, τη σύνταξη πορίσματος για την όλη δραστηριότητα, την ελεύθερη έκφραση του συναισθηματικού κόσμου και τη διατύπωση προτάσεων.
  -«Του πάρκου τα μαθήματα»: είναι μονοήμερο και υλοποιείται στο ΚΠΕ και στο Αλσύλλιο Αλμυρού. Αποσκοπεί στη γνωριμία και την επαφή των συμμετεχόντων με το συγκεκριμένο χώρο ως ολοκληρωμένο οικοσύστημα προσεγγίζοντας με βιωματικό τρόπο τα στοιχεία που το απαρτίζουν (νερό, χλωρίδα, πανίδα).
Οι συμμετέχοντες δημιουργούν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους, αναπτύσσουν ικανότητες παρατήρησης, αξιοποιούν τη φαντασία τους και την κριτική τους σκέψη με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση θετικής στάσης απέναντι σε κάθε προσπάθεια διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Στο αλσύλλιο «ξετυλίγεται το κουβάρι» της ανακάλυψης των στοιχείων του πάρκου που καλύπτει όλες τις γνωστικές περιοχές (γλώσσα, μαθηματικά, μελέτη περιβάλλοντος, έκφραση και δημιουργία), όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να κάνουν υποθέσεις, να κατανοήσουν και να εξάγουν συμπεράσματα για τη γνωριμία, την ανακάλυψη και τους τρόπους προστασίας του.
Κάθε φορά που κάποιο στοιχείο κεντρίζει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων δίνονται νέα ερεθίσματα, με αποτέλεσμα η «πλοκή» και η «εξέλιξη» να αλλάζει, δίνοντας έτσι νέα δυναμική και ταυτόχρονα μια προσωπική σφραγίδα στο πρόγραμμα, επιβεβαιώνοντας το ότι η φύση και το περιβάλλον δίνουν τα καλύτερα «μαθήματα».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

*** Πήραν «φωτιά» τα ραβδιστικά          
           
Τα πριόνια και τα ραβδιστικά πήραν «φωτιά»  χθες με τη λιακάδα. Μόλις έβγαινες λίγο έξω από την Καλαμάτα, καταλάβαινες τον οργασμό δουλειάς στα κτήματα για το μάζεμα του ελαιοκάρπου.
Οι βροχερές προηγούμενες ημέρες δεν επέτρεψαν το μάζεμα της ελιάς και οι γιορτινές ημέρες που έρχονται «πιέζουν» για να ολοκληρωθεί και να «ξενοιάσουν» οι οικογένειες.
Άλλωστε, η παράδοση θέλει τα λαλάγγια των Χριστουγέννων να γίνονται με φρέσκο λάδι!   Β.Β. 

*** Στα σύρματα τα κλινοσκεπάσματα μέσα στην Καλαμάτα (φωτογραφία)          
   
Χαρακτηριστικό δείγμα της διαβίωσης ατόμων στην ύπαιθρο είναι ότι με την πρώτη ευκαιρία καλοκαιρίας φροντίζουν να στεγνώσουν τα κλινοσκεπάσματά τους. Έτσι, έγινε και στην περίπτωση της φωτογραφίας. Όχι, δε χρειάστηκε να πάμε στην ύπαιθρο για να φωτογραφίσουμε το θέμα. Το κάναμε στον αστικό ιστό, περίπου 300 μέτρα μακριά από το Διοικητήριο της Καλαμάτας, περίπου στη μέση της οδού Ψαρών, νότια της Μακεδονίας. Το σημείο είναι γνωστό, αφού έχει αποτελέσει και θέμα ρεπορτάζ, καθώς αρκετοί αλλοδαποί διαμένουν στον υπαίθριο χώρο κοντά στις πολυκατοικίες της περιοχής.   Χ.Χ. 

*** Αρνητικές εμπειρίες Σαμπαζιώτη από τους παιδικούς σταθμούς Μεσσήνης         
           
Τις δικές του αρνητικές εμπειρίες από τους παιδικούς σταθμούς της Μεσσήνης κατέθεσε προχθές ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία πολιτών για το Δήμο Μεσσήνης», δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής, Δ. Σαμπαζιώτης.
Ο κ. Σαμπαζιώτης ανέφερε ότι έγραψε τα παιδιά του σε παιδικό σταθμό. Η έναρξη θα γινόταν την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά πληροφορήθηκε πως επειδή έπρεπε να υπάρξει χρόνος προσαρμογής, τα παιδιά του θα ξεκινούσαν στις 17 Σεπτεμβρίου. Προϋπόθεση ήταν, δε, ότι θα έπρεπε τα παιδιά να μη φορούν πάνα, κάτι που, όπως είπε, «το καταφέραμε». Συνέχισε λέγοντας πως έπειτα από λίγες ημέρες «έφυγαν» κάποια ούρα από το ένα παιδί του και η σύζυγός του δέχθηκε τηλεφώνημα να πάει στο σταθμό να το φροντίσει. Το ίδιο περιστατικό επαναλήφθηκε και έπειτα από ένα διάστημα και αφού είχε σταματήσει το παιδί να πηγαίνει στο σταθμό, προσκλήθηκε με τη γυναίκα του σε συγκέντρωση γονέων. Πληροφορήθηκε, επίσης, πως θα μπορούσε να ξαναπάει το παιδί του στο σταθμό από τη Δευτέρα (η συγκέντρωση θα γινόταν Τετάρτη), αλλά και πάλι προέκυψε το ίδιο πρόβλημα. Σταμάτησε οριστικά να το πηγαίνει στο δημοτικό παιδικό σταθμό και το έγγραψε σε ιδιωτικό, ενώ πρόσθεσε πως το παιδί στο σπίτι δεν παρουσιάζει τέτοια προβλήματα. Ευχήθηκε να είναι αυτός στον οποίο υπήρξε μεροληψία σε βάρος του και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως γιατί να ξεκινήσει με καθυστέρηση τόσων ημερών η λειτουργία του σταθμού για τα παιδιά του, τι θα γινόταν αν η σύζυγός του εργαζόταν και δεν μπορούσε να μεταβεί στο σταθμό για να «αλλάξει» το παιδί, ενώ πρόσθεσε ότι το παιδί του δε βοηθήθηκε, καθώς δεν υπήρξε κατανόηση και ευαισθησία. Ανέφερε δε πως μιλώντας με την υπεύθυνη, του είπε κι εκείνη ότι έχει το παιδί της σε ιδιωτικό σταθμό, και συμπλήρωσε πως έπεσε στην αντίληψή του ότι παιδί που έκλαιγε το είχαν στη γωνία, επειδή ενοχλούσε τα άλλα. Καταλήγοντας ζήτησε να εξεταστεί το θέμα, αν και οι υπεύθυνοι τον πληροφόρησαν πως αυτά προβλέπονται από τον κανονισμό. «Ρίξτε μια ματιά για τους άλλους, εγώ έφυγα από εκεί», είπε καταλήγοντας.
Θα δοθούν εξηγήσεις αν τα όσα έγιναν σχετίζονται με τον κανονισμό, ενώ δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των παιδιών, σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, ενώ λόγω απουσίας της αντιδημάρχου Ελένης Τσέλιου, απαντήσεις ανέλαβε να δώσει ο αντιδήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως δεν έχει τύχει να γίνει ξανά παρατήρηση, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούνται περί τα 110 παιδιά ετησίως.      Χ.Χ.

*** Έρχονται τα Windows 10, τα χαρακτηριστικά τους         
           
Μικρή αναβολή πήρε η παρουσίαση των Windows 10, προκειμένου να μη συμπέσει χρονικά με την CES 2015 (Διεθνή Έκθεση Ηλεκτρονικών), που γίνεται 6-7 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας και θα μονοπωλήσει έχρι τα μέσα του μηνός το ενδιαφέρον του  κόσμου της ψηφιακής τεχνολογίας.
Η Microsoft αποφάσισε να μεταθέσει την παρουσίαση  κατα δύο εβδομάδες και θα την πραγματοποιήσει τελικά στις 21 Ιανουαρίου, σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της στο Redmond.
  Εκτός από τα σχετικκά με τα Windows 10, η αμερικανική εταιρία θα δώσει στη δημοσιότητα πολλά στοιχεία για την επόμενη έκδοση των Windows Phone και για το Xbox One.
Από τον Σεπτέμβριο που αποκάλυψε την ονομασία του νέου λειτουργικού, η Microsoft άφηνε να διαρρέουν κάθε τόσο κάποια στοιχεία για τα νέα χαρακτηριστικά των Windows - ιδιαίτερα  εκείνα που προορίζονται για εταιρικά περιβάλλοντα. Επισήμως επιβεβαίωσε την επιστροφή του Start Menu, το οποίο διαθέτει πλέον και tiles καθώς και την εκτέλεση των μοντέρνων εφαρμογών στο desktop.
 Η νέα έκδοση θα έχει πολλά στοιχεία των Windows 7 και κάποια των «8».
Τα  Windows 8 δεν είχαν την αναμενόμνη εμπορική επιτυχία και δεν έγιναν ποτέ δημοφιλή. Απόδειξη το γεγονός ότι πολλοί χρήστες των προϊόντων της Microsoft έχουν μείνει πιστοί στα παλαιότερα Windows 7 ή ακόμα και στα Windows XP, παρά το γεγονός ότι τα XP δεν εξυπηρετούνται πλέον με ενημερώσεις ασφαλείας. 
www.sofokleousin.gr .-
 
*** Απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων          
           
Μελέτη ανάδειξης και γενικότερης προστασίας του
Ο αρχαιολογικός χώρος στα Ακοβίτικα, όπως αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας σε ανακοίνωσή της, αποκαλύφθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία τη δεκαετία του ’70, με τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών στο πλαίσιο τεχνικού έργου για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
Περιλαμβάνει τα κτηριακά κατάλοιπα Ιερού αφιερωμένου στον Ποσειδώνα (900-350 π.Χ.) και τα κτήρια με διαδρόμους Α και Β, τα επονομαζόμενα ως «Μέγαρα» της Πρώιμης Ελλαδικής Εποχής (2650-2200 π.Χ.).
Η νεοσυσταθείσα Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία είναι αρμόδια για τον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο, έχει ως πρωταρχικό μέλημα την προστασία και προβολή του. Για το λόγο αυτό ενέταξε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της για το 2015 μελέτη ανάδειξης και γενικότερης προστασίας του. Ωστόσο, λόγω της άμεσης γειτνίασης του αρχαιολογικού χώρου με τον ποταμό Άρι και της ανόδου της στάθμης του ποταμού έπειτα από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις, η απορροή των υδάτων από τον ανεσκαμμένο χώρο καθίσταται αδύνατη. Για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων θα τοποθετήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες σύστημα απάντλησης υδάτων.
  

*** «Σε είδα στην καφετέρια και μου άρεσες πολύ»: Εξιχνιάστηκε η υπόθεση αποστολής μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας          
           
Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπόθεση μαζικής αποστολής μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS) με συγκεκριμένο περιεχόμενο
Ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή του ένας ημεδαπός, ενώ διερευνάται περαιτέρω ο ακριβής σκοπός αποστολής των μηνυμάτων, κυρίως στο πεδίο της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων
Το περιεχόμενο του μηνύματος παρότρυνε τους παραλήπτες για επικοινωνία με γυναικείο πρόσωπο, που δήθεν είχε βρει τον αριθμό τους μέσω κοινού γνωστού
Ως αριθμοί αποστολής εμφανίζονταν νούμερα του εξωτερικού, ενώ το SMS προέτρεπε τους παραλήπτες να επικοινωνήσουν σε συγκεκριμένους τηλεφωνικούς αριθμούς, που όπως προέκυψε δεν ήταν υψηλής χρέωσης ή για διαφημιστικούς λόγους
Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον 5ψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 111 88, μέσω e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής (iOS - Αndroid) CYBERKID
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορά σε μαζική και απρόκλητη αποστολή μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS), με συγκεκριμένο περιεχόμενο, προς πολίτες, και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού για παραβίαση διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Προηγήθηκαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστος δράστης έστελνε μαζικά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (SMS), από αριθμούς του εξωτερικού (ΗΠΑ, Καναδά), προτρέποντας τους παραλήπτες να επικοινωνήσουν, σε άλλους τηλεφωνικούς αριθμούς, με γυναικείο πρόσωπο που υποτίθεται είχε βρει τον αριθμό τους μέσω κοινού γνωστού.
Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του μηνύματος ήταν το εξής: «Σε είδα στην καφετέρια και μου άρεσες πολύ. Ο Σάκης/Θέμης/Θάνος μου έδωσε τον αριθμό σου. Είμαι η κοπέλα που σε κοίταζε επίμονα. Θα χαρώ να τα πούμε. 69..…….». Ως αριθμοί αποστολής εμφανίζονταν οι α) +17142664594, β) +17142264594 και γ) +19499031148, ενώ οι τηλεφωνικοί αριθμοί που αναγράφονταν στο τέλος του μηνύματος είναι οι: 1) 6982284235, 2) 6943544619, 3) 6948904475, 4) 6948926425, 5) 6943544569, 6) 6955741295, 7) 6948359222 και 8) 6947978267.
Για τα ανωτέρω ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές και διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή του στην υπόθεση, ως κάτοχος των τηλεφωνικών συνδέσεων, ένας ημεδαπός άνδρας που διαμένει στον Άγιο Δημήτριο Αττικής.
Στο πλαίσιο της εξειδικευμένης έρευνας από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε ότι τα τηλεφωνικά νούμερα που αναφέρονται στο τέλος του SMS δεν χρησιμοποιούνται με σκοπό την υψηλή χρέωση ή για διαφημιστικούς λόγους, ενώ διερευνάται περαιτέρω ο ακριβής σκοπός αποστολής των SMS, κυρίως στο πεδίο της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:Στον πενταψήφιο αριθμό: 111 88
Στέλνοντας e-mail στο  ccu@cybercrimeunit.gov.gr  
Μέσω της εφαρμογής (Application) σε smart phones (ios-android) CYBERALERT.
 
***  Κατά πλειοψηφία συντάχθηκε ο προϋπολογισμός 2015 στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας          

           
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015 του Δήμου Τριφυλίας, χθες το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαρία Πανουσιοπούλου, είπε ότι το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 21.555.985,88, σημειώνοντας: «Είναι ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός μετά τις οδηγίες του πήραμε από το Παρατηρητήριο. Έχουν συμπεριληφθεί όλες οι υποχρεωτικές δαπάνες. Για τη σύνταξή του ελήφθησαν υπόψη το επτάμηνο εσόδων του 2013, το επτάμηνο εσόδων 2014, η θετική διαφορά αυτών των δύο προστέθηκε στο οικονομικό έτος ’13 και έτσι διαμορφώθηκε ο προϋπολογισμός του 2015».
Ακολούθως, διάβασε την ανακεφαλαίωση του προϋπολογισμού, η οποία έχει ως εξής: τα τακτικά έσοδα ανέρχονται 7.473.595,30 ευρώ, τα έκτακτα σε 3.247.433,84 ευρώ, τα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) σε 1.145.315,59 ευρώ, από δάνεια και απαιτήσεις σε 3.003.972,46 ευρώ, από εισπράξεις υπέρ δημοσίου και τρίτων σε 2.291.337,69 ευρώ και το χρηματικό υπόλοιπο σε 4.394.33 ευρώ (που είναι χρηματικό υπόλοιπο Ιουλίου 2014).
Για έξοδα, είπε: «Τα έξοδα χρήσης προσδιορίζονται σε 8.841.793,57 ευρώ, οι επενδύσεις σε 3.850.311,49 ευρώ, οι πληρωμές ΠΟΕ στα 8.508.796,84 ευρώ και αποθεματικό 355.083,98 ευρώ».
Συνεχίζοντας ευχαρίστησε τη διευθύντρια Οικονομικών του Δήμου και τις δύο προϊσταμένες, εσόδων – εξόδων, καθώς και όλο το προσωπικό, διότι «ο προϋπολογισμός είναι μια συλλογική εργασία από το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου».
Ακολούθως, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, έκανε ερωτήσεις σχετικά με το σύνολο εσόδων προηγούμενης χρήσης, καθώς και αυτά του 2015 και τη διαφορά που υπάρχει, με την κα Πανουσιοπούλου να σημειώνει: «Ως προς το 2014 υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση στο ταμείο του Δήμου. Η θετική διαφορά προστέθηκε στα έσοδα του ’13».
Επίσης, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με ερωτήματά του και για τα ληξιπρόθεσμα.
Με έμφαση ο κ. Ανδρινόπουλος, συνεχίζοντας, ρώτησε: «Το τεχνικό πρόγραμμα έχει μπει όπως το έχουμε ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ή έχουν γίνει αλλαγές;». «Το τεχνικό πρόγραμμα έχει συμπεριληφθεί στον προυπολογισμό μας σύμφωνα με την απόφαση Δ.Σ.», είπε η κα Πανουσιοπούλου, με τον κ. Ανδρινόπουλο να επιμένει: «Όπως το ψηφίσαμε, δεν έχει καμία αλλαγή;» και την κα Πανουσιοπούλου να απαντά: «Εμείς δεν έχουμε καμία αλλαγή! Εμείς λάβαμε υπόψη τις ενημερώσεις που μας ήρθαν από τα Τμήματα συν ό,τι ψηφίσαμε».
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης είπε πως «ο προϋπολογισμός είναι ένας οικονομικός χάρτης του Δήμου ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να τροποποιηθεί» και ρώτησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες τι διεκδικεί ο Δήμος να πάρει από οφειλές και τι οφείλει ο ίδιος, με τη διευθύντρια να του απαντά πως μέχρι στιγμής οφείλουν στο Δήμο περί τα 3.5 εκ. ευρώ και ο Δήμος οφείλει περίπου 3,5 εκ. ευρώ.
Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Ανδρινόπουλος, κι απαντώντας στην αναφορά του κ. Μερκούρη ότι ο προϋπολογισμός ανά πάσα στιγμή τροποποιείται, είπε: «Αυτό είναι κάτι που δε νομίζω ότι θα πρέπει πάντα να το έχουμε στο μυαλό μας και να κάνουμε έναν προϋπολογισμό πρόχειρο, αφού έχουμε το δεδομένο ότι θα τροποποιείται. Κι αυτό που λέω δεν έχει σχέση με την υπηρεσία, έχει σχέση με την πολιτική Αρχή του Δήμου, τι επιδιώκει να κάνει φτιάχνοντας έναν προϋπολογισμό ή ένα τεχνικό πρόγραμμα».
Ο ίδιος είπε, μεταξύ άλλων, πως δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό, όπως δεν ψήφισε και το τεχνικό πρόγραμμα, για τους λόγους που είχε αναφέρει στη συνεδρίαση επί του Τ.Π.
Εκτός μικροφώνου σημείωσε πως στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για τον προϋπολογισμό θα γίνει περισσότερη συζήτηση.  του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** Χρήστος Χωμενίδης: «Η πολιτική με τραβά πάρα πολύ, αλλά αντιστέκομαι»         
  
Ο- και- με μεσσηνιακές ρίζες συγγραφέας θα παρουσιάσει αύριο στην Καλαμάτα το νέο του βιβλίο 
 Ο Χρήστος Χωμενίδης είναι ένας συγγραφέας που έχει απασχολήσει πολλές φορές τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που λέμε ότι «είτε τον λατρεύεις είτε τον απεχθάνεσαι». Δε μασά τα λόγια του και δεν είναι λίγες οι φορές που δηλώσεις του έχουν αιφνιδιάσει.
Ο ίδιος μας δήλωσε ότι αντιστέκεται όσο μπορεί στην πολιτική, ενώ μέχρι σήμερα έχει αναμειχθεί με αυτή, στην αρχή ως λογογράφος του Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, απ’ όπου και αποχώρησε. Το μόνο σίγουρο για αυτόν είναι ότι ποτέ δε θα πάει στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αύριο Δευτέρα, στις 8.00 το βράδυ, θα βρεθεί στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» στην Καλαμάτα, για να μιλήσει με αναγνώστες και να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, που φέρει τον τίτλο «Νίκη».
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί του και σας τον παρουσιάζει:
  -Δικηγόρος, δημοσιογράφος, συγγραφέας. Τι από τα τρία είστε;
Συγγραφέας είμαι. Δικηγόρος δεν ήμουν ποτέ, δηλαδή απλά τελείωσα τη Νομική και γράφτηκα στο Δικηγορικό Σύλλογο. Δημοσιογράφος, επίσης, δεν είμαι. Εγώ γράφω απόψεις με έναν τρόπο ο οποίος κατά καιρούς ατενίζει την τρέχουσα πραγματικότητα παρά όπως ένας άνθρωπος ο οποίος δημοσιογραφεί, οπότε δεν μπορώ να δεχτώ το χαρακτηρισμό δημοσιογράφος, όσο κι αν σέβομαι πάρα πολύ τους δημοσιογράφους.
  -Η συγγραφή πώς προέκυψε και τι είναι για εσάς;
Από τότε που ήμουν πάρα πολύ μικρός με θυμάμαι να γράφω. Στα 16 μου έγραψα ένα κείμενο που μου έδωσε την πεποίθηση ότι γράφω πολύ καλύτερα πεζά κείμενα παρά ποιήματα.
Για μένα, η συγγραφή σημαίνει ό,τι σημαίνει για έναν οποιονδήποτε μάστορα το να φτιάχνει κάτι το οποίο του αρέσει και του δίνει μια διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας, δηλαδή δεν είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης, είναι κάτι πολύ παραπάνω. Για μένα είναι υπαρξιακό στοίχημα.
  -Προέρχεστε από μια αριστερή οικογένεια. Αυτή τη στιγμή πώς βλέπετε την Αριστερά στη χώρα μας;
Η αντιπολίτευση δηλώνει η ίδια Aριστερά και εγώ δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. O καθένας έχει τη δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζεται. Αν το λένε αριστερά και επιγράφεται και ως Αριστερά, είναι Αριστερά.
  -Μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα του 2014;
Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα, εδώ την κυβέρνησε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Υπάρχει μια σοβαρή κυνική φράση του παλαιού δικτάτορα Γεωργίου Κονδύλη, ο οποίος ως στρατηγός είχε πει ότι, αν ήξερα πόσο εύκολα κυβερνάται η Ελλάδα, θα την είχα κυβερνήσει από δεκανέας.
  -Έχετε μια αρνητική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη γνώμη σας, μπορεί να κυβερνήσει;
Ο καθένας μπορεί να κυβερνήσει, εγώ μπορώ να μαγειρέψω; Μαγειρεύω, όμως το θέμα είναι ότι δε θέτω σε κίνδυνο κανέναν πλην του εαυτού μου. Θεωρώ ότι, αν υποθέσουμε ότι θα έθετε σε κίνδυνο τη χώρα μια τέτοια ηγεσία, θα την έθετε με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών που θα τον είχαν ψηφίσει.
Η χώρα δεν είναι δική μου για να τους πω τι θα μπει σε κίνδυνο. Μεγάλοι άνθρωποι είναι αυτοί που ψηφίζουν και έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν όπως νομίζουν οι ίδιοι.
  -Έχει τάξει πολλά ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κυβερνήσει, μπορούν να υλοποιηθούν, πιστεύετε;
Το θέμα είναι, αν πιστεύουν αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν αν βγαίνουν ή όχι. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που θα ψηφίσουν για να κάνει αυτά που υπόσχεται και αυτοί που θα τον ψηφίσουν για να μην κάνει αυτά που υπόσχεται. Άβυσσος η ψυχή του ψηφοφόρου.
  -Το μνημόνιο σχίζεται;
Νομίζω ότι το μνημόνιο τελειώνει έτσι κι αλλιώς, υπό επιτήρηση πάντα ήμασταν με τον α ή β τρόπο. Όταν ήμουν μικρός, υπήρχαν τα λεγόμενα μονοπώλια, δηλαδή το ελληνικό κράτος παρήγαγε μονοπωλιακά τα σπίρτα, το οινόπνευμα και τις τράπουλες, ώστε να μπορεί να εξοφλεί ένα δάνειο που είχε συνάψει στα τέλη του 19ου αιώνα,  κι αυτό συνεχίστηκε για 100 περίπου χρόνια, δηλαδή πληρώναμε ένα χρέος που είχαμε συνάψει.
  -Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ποιον θα πρότεινε ο Χρήστος Χωμενίδης. Πιστεύετε ότι θα έχουμε εκλογή;
Εμένα η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα μού είναι πολύ πιο αρεστή από πάρα πολλά άλλα ονόματα που είχαν κατά καιρούς ακουστεί. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή περίπτωση ανθρώπου που προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη.
Όσο για την εκλογή του, δεν είμαι μέντιουμ.
  -Το αύριο της χώρας τι συναίσθημα σάς προκαλεί;
Με γεμίζει ελπίδα.
  -Η ανάπτυξη που οι πολιτικοί βλέπουν, αλλά οι πολίτες αναζητούν, έφθασε;
Στην Καλαμάτα που ζείτε- και είναι υπέροχα και μου αρέσει πάρα πολύ, μάλιστα η γιαγιά μου ήταν από το Ζευγολατιό-, είστε πάρα πολύ τυχεροί, διότι είστε η αιχμή του δόρατος στην ανάπτυξη, τουλάχιστον στην τουριστική ανάπτυξη. Όμως, ξέρετε, όλο αυτό για να διαχυθεί στην κοινωνία θέλει μιαν άλλη προσέγγιση, δεν αρκεί δηλαδή να τα καταφέρουν κάποιους μήνες το χρόνο να ασχολούνται με τον τουρισμό. Το θέμα είναι όλο αυτό να το μοιράζονται και οι υπόλοιποι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
  -Υπήρξατε από τα ιδρυτικά μέλη της ΔΗΜΑΡ. Μπορεί να σας ξαναδούμε στην πολιτική σκηνή της χώρας;
Θα το θέλατε; (γέλια)
Νομίζω ότι οι άνθρωποι οι οποίοι με γοητεύουν περισσότερο από όλους ανέκαθεν είναι εκείνοι που είναι αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν, που καλύπτονται υπαρξιακά από την εργασία τους και δε θέλουν να αποδείξουν κάτι άλλο. Εμένα η πολιτική με τραβά πάρα πολύ, αλλά αντιστέκομαι.
  -Αν αύριο πρωί αποφασίζατε να κατεβείτε υποψήφιος, πού θα πηγαίνατε; Υπάρχει ακόμα η ΔΗΜΑΡ για εσάς;
Σε καμία περίπτωση δε θα πήγαινα στη ΔΗΜΑΡ. Από τη ΔΗΜΑΡ έχω φύγει εδώ και δύο χρόνια και, μάλιστα, είχα προβλέψει τι θα συνέβαινε. Είχα γράψει ένα άρθρο τότε ότι η ΔΗΜΑΡ εκείνη την ημέρα αυτοκτόνησε. Εγώ, πάντως, δεν πηγαίνω κάπου, είμαι στο χώρο που ήμουν πάντα, δηλαδή στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Τα κόμματα αλλάζουν, τα κόμματα φεύγουν, εγώ δε φεύγω.
Εγώ πιστεύω ότι ο λεγόμενος μεσαίος χώρος θα έπρεπε να είναι ενωμένος και να λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας στη χειρότερη περίπτωση, ενώ στην καλύτερη να κυβερνά κιόλας, αλλά φοβάμαι ότι αυτό για να το δούμε θα περάσουν πολλά χρόνια.
  -Υπόθεση Ρωμανού: ήταν σωστή η λύση που δόθηκε;
Σαφώς ήταν σωστό, σε καμία περίπτωση ο Ρωμανός δεν έπρεπε να αφεθεί να πεθάνει. Μάλιστα, έχω γράψει για αυτό και πιστεύω ότι εφόσον σώθηκε η ζωή του, όλα τα υπόλοιπα έρχονται.
  -Μιλήστε μας για την εκδήλωση της Δευτέρας στην Καλαμάτα.
Πιστεύω ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι εξαιρετικά ευχάριστες, ειδικά για το συγγραφέα, που έχει επαφή με τους αναγνώστες, κι αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι πάρα πολύ συχνά η συζήτηση διευρύνεται και περνάμε όλοι πολύ καλά.
Είναι μια ευκαιρία όλο αυτό για εμένα και τους ανθρώπους που έρχονται, να ανοίξουμε τις καρδιές μας και να μιλήσουμε για τα πάντα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 
 
*** ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1973: ΠΟΙΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ?? με Α. Χ. Γιαννακούτζο .
ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1973: ΠΟΙΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ??
Εγώ τελείωσα το Λύκειο Αρφαρών το 1973.
Δεν υπήρχε τότε στα σχολικά μαθήματα πουθενά ο Αριστοτέλης.....
ο Αριστοτέλης ήταν για μένα και τους συμμαθητές μου ένας άγνωστος...
Εμάς τότε μόνο ένα Αριστοτέλη μας έμαθαν να θαυμάζουμε:...

τον Αριστοτέλη Ωνάση...
Μια από τις μεγαλύτερες "επιτυχίες" των ιθυνόντων
του "Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού της υποκρισίας"
ήταν να κρατήσουν μακριά από την εκπαίδευση
τα έργα του φιλόσοφου Αριστοτέλη....

Ως εκ τούτου ας είναι πιο επιεικής η κριτική των νεώτερων προς εμάς τους ανθρώπους της γενιάς μου....


 
2.-  ΚΑΛΠΙΚΗ Η "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" - ΚΑΛΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ 180
Αν αφαιρέσουμε τους 50 κάλπικους βουλευτές που εφείλουν την ψευτοεκλογή τους στο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που ως γνωστόν κλέβει έδρες από τα μικρά κόμματα τότε το 180 γίνεται 130..  Α.Χ.Γ.
3.-  ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟΠΡΟΣΩΠΙΕΣ
Να θυμίσουμε τη ληστεία της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα το 2004.
Τότε στελέχη του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα σε έλεγχο που έκαναν διαπίστωσαν πως από το θησαυροφυλάκιο είχαν κλαπεί 5,9 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ένας εκ των πρωταγωνιστών της πολύκροτης υπόθεσης της κλοπής του ιλιγγιώδους ποσού δεν επέστρεψε τίποτα με αποτέλεσμα τα 4,6 εκατομμύρια ευρώ από τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ που είχαν κλαπεί από την Τρά...πεζα της Ελλάδος παραμένουν άφαντα.

Αυτό δεν εμπόδισε την αρμόδια επιτροπή *να επιτρέψει τις σπουδές σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ της Κρήτης, αν θυμάμαι καλά, στον κατηγορούμενο, παρότι ο ίδιος ΔΕΝ επέστρεψε τα εκατομμύρια ευρώ.
(* βέβαια με τόσα εκατομμύρια που δεν επέστρεψε ορθώς δεν κρίθηκε πιθανό να ξανακάνει ληστεία)
Τώρα στην υπόθεση Ρωμανού έχουμε άλλα μέτρα και άλλα σταθμά.
Ελληνοχριστιανική διπλοπροσωπία και υποκρισία σ όλο της το μεγαλείο!!

Όπως και ναχει κι ότι κιάν έχει συμβεί, προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι ντροπή για την κυβέρνηση ούτε αποτελει σε καμιά περίπτωση ήττα για την κυβερνηση να δεχθεί το αίτημα του εικοσάχρονου παιδιού..  Α. Χ. Γ . -
4.-  "ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ" Δήμου Αθηναίων


Η ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΛΑΓΑΝΑ-Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ και διακεκριμένοι συμπατριώτες μας επιχειρηματίες ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων στο χώρο "ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ" στο ΓΚΑΖΙ. (έως 10 Ιανουαρίου 2015)  Α.Χ.Γ. -



*** Πλακόστρωτο με... κορμούς

Το πλακόστρωτο που οδηγεί προς το Κάστρο είναι γεμάτο παγίδες από κορμούς δέντρων οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν από τίποτα μέχρι κάποιο σοβαρό ατύχημα σε όποιον δεν προσέξει. Αντί να παίζουμε, όμως, με τις πιθανότητες, μήπως ο Δήμος πρέπει να κάνει κάτι ουσιαστικότερο; Α.Π. - 

*** Τροχαίο με τραυματισμό 25χρονου στην Ε.Ο. Κυπαρισσίας- Φιλιατρών         
           
Σήμερα το απόγευμα στην  Ε.Ο.  Κυπαρισσίας- Φιλιατρών συνέβη τροχαίο στο οποίο τραυματίστηκε ένας 25χρονος οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο τύπου βαν.
Ο 25χρονος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και από εκεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, για να υποβληθεί σε εξετάσεις αξονικού τομογράφου, ενώ φαίνεται ότι η ζωή του δε διατρέχει κάποιο κίνδυνο.
Στο σημείο που έγινε το τροχαίο πριν μια εβδομάδα είχε χάσει τη ζωή του ένας 15χρονος.
 
***   Από αύριο στη Δ.Ε. Αίπειας κλιμάκιο του ΕΛΓΑ           
           
Στις πληγείσες από τη χαλαζόπτωση της Πέμπτης περιοχές του Δήμου Μεσσήνης θα βρεθεί από αύριο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, προκειμένου νa προβεί σε εκτίμηση των ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης την Παρασκευή ο αντιδήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος.
Ο κ. Αθανασόπουλος είπε πως ενημερώθηκε για το συμβάν από τον αντιδήμαρχο Νικ. Φύκιρη και η Δημοτική Αρχή κινητοποιήθηκε άμεσα, καθώς ο ίδιος επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, στον οποίο εξέθεσε την κατάσταση και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελέγχων. Τέλος, καθησύχασε τους ελαιοπαραγωγούς λέγοντας να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ελαιοσυγκομιδή.
Για ζημιά 100% στην παραγωγή μίλησε ο αντιδήμαρχος Νικ. Φύκιρης, σημειώνοντας πως «το εισόδημα καταστράφηκε». Πρόσθεσε πως και ο καρπός που έμεινε στα δέντρα έχει πρόβλημα, έθεσε θέμα άσκησης πίεσης για άμεση αποζημίωση και καταλήγοντας παρατήρησε πως «αυτό ήταν το τελικό χτύπημα στους αγρότες που δεινοπαθούν».
Τα παράπονά του επειδή δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη με τους προέδρους των Κοινοτήτων της περιοχής διατύπωσε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Ηλίας Πετρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γ. Τσώνης, παρακολουθούσαν το φαινόμενο. Ζήτησε να τηρούνται οι θεσμοί, να ξεχαστούν οι παλαιοπολιτικές αντιλήψεις και πρόσθεσε πως με τόσο σοβαρό πρόβλημα θα έπρεπε να κληθεί κι αυτός στη σύσκεψη.
Την εκτίμηση ότι δεν επρόκειτο περί εσκεμμένης ενέργειας από πλευράς του κ. Φύκιρη έκανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ηλίας Πατσιώτης, ενώ απαντώντας ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως δεν υπήρχε πρόθεση και δεν κάλεσε ούτε και τον άλλο σύμβουλο της περιοχής (από την πλειοψηφία), Κ. Μαλιώτη.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
 

***  Ξυλοκόπησαν υπάλληλο καταστήματος με ρούχα στην Καλαμάτα          
           
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στη Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, μία 32χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία, η οποία περιλαμβάνει ακόμη δύο (2) άτομα.
  Ειδικότερα, χθες (14.12.2014) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, η 32χρονη μαζί με δύο (2) ακόμη άτομα, τα οποία αναζητούνται, αφού μπήκαν σε κατάστημα εμπορίας ενδυμάτων, αφαίρεσαν είδη ένδυσης. Κατά την έξοδό τους από το κατάστημα, έγιναν αντιληπτοί από υπάλληλο του καταστήματος και άσκησαν εναντίον του σωματική βία, προκειμένου να διαφύγουν.
  Μετά από άμεση κινητοποίηση και αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εντοπίστηκε η 32χρονη λίγο αργότερα και συνελήφθη.
  Όπως προέκυψε, οι ανωτέρω, την 13.12.2014 αφαίρεσαν από το ίδιο κατάστημα, είδη ρουχισμού.
Η 32χρονη θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής της σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

 ***
 
***  Αθλητική  Επικαιρότητα  : ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ
 *** Στην Σούπερ Λίγκα στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου :
Σάββατο 13/12/2014 :
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -ΝΙΚΗ Βόλου  3-1 .-^ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ- ΝΙΚΗ Βόλου 3-1  τα  γκολ 13/12/2014 : http://youtu.be/ZH0tW2OnkJg  
   ΚΑΛΟΝΗ -ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  0-0 .-^
ΚΑΛΟΝΗ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 0-0   φάσεις  13/12/2014 : http://youtu.be/G_VpD9NZsTw  
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς 1-2 .- ^ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΟΣΦΠ 1-2  δηλώσεις  γκολ  13/12/2014: http://youtu.be/IPwxLI3oq_0.-
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ- ΟΣΦΠ  1-2  στο ημίχρονο 1-0 το γκολ 13/12/2014: http://youtu.be/yU3r-PplWx4 ,
Λεβαδειακός-ΟΣΦΠ 1-2  γκολ ισοφάρισης 13/12/2014 : http://youtu.be/Uhs3F_EdjXs ,.-
Λεβαδειακός- ΟΣΦΠ 1-3  2ο γκολ  13/12/2014 : http://youtu.be/HdjzsiDP8uk

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 :
  Πανιώνιος - ΟΦΗ    2-0, (0-0) .-
Τα  γκολ : 52΄ Κολοβός  , 69΄ Γιάννου ,
Διαιτητές :
Κάρτες : Φούντας , Μεϊτε , Αργυρόπουλος ,
Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου).
Βοηθοί: Ευθυμιάδης (Πιερίας), Φραγκιαδάκης (Δωδεκανήσου).
Κάρτες :
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Ουζουνίδης): Παπαδόπουλος, Τασουλής, Παντίδος, Αργυρόπουλος, Οικονόμου, Γιάννου, Ιμπαγάσα, Φούντας, Σιώπης, Μητρόπουλος, Μπουμάλ.
ΟΦΗ (Γκατούζο): Λόρια, Αντελέγιε, Μπανούσης, Μονιάκης, Τζορτζ (Πετρόπουλος), Φερνάντες(Ροβύθης), Λαμπρόπουλος, Μεϊτέ, Μπερεμπασβίλι, Στάθης, Μακρής
Οι πάγκοι:
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Γιαννακόπουλος, Γκίνη, Κολοβός, Γκέζος, Μπούζας, Μασούρας, Πάνος.
ΟΦΗ: Αγριμάκης, Δαμιανάκης, Πετρόπουλος, Ροβίθης, Μανιδάκης, Μπολάκης, Μαραθιανός.

 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΦΗ  2-0 δηλώσεις γκολ  14/12/2014 : http://youtu.be/BhJhWv1dJAo  

 Αστέρας Τρίπολης - Βέροια  2-0 ,  (2-0) .- ^
Τα γκολ : 35΄Μάσα , 38΄Μπαράλες
Διαιτητές :Γιάχος , Τάτσης , Κουροβύλα Διαιτητής του αγώνα ο Θανάσης Γιάχος Βοηθοί: Δημήτρης Τάτσης και Χρυσούλα Κουρομπίλια 4ος διαιτητής ο Μιχάλης Βοσκάκης
Κάρτες:

Αστέρας Τρίπολης (Βεργέτης): Κοσίσκι, Λούι, Τσοκάνης, Γκοιάν, Ζησόπουλος, Τιε Μπι, Κουρμπέλης, Γιαννιώτας, Πάρα, Φερνάντεθ, Μάσα, Βεργέτης
Βέροια (Γκρανέρο): Καντιμοίρης, Βέρτζος, Ραούλ Μπράβο, Καλί, Οστοϊτς, Βάσκεζ, Μπατιόν, Καλτσάς, Κάμπορα, Ντουμίτρου, Μπεν.
Στον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης: Θεοδωρόπουλος, Μπαράλες, Σανκαρέ, Παντελιάδης, Μουνάφο, Μπακασέτας, Μούκαμ
Στον πάγκο της Βέροιας: Ζινάρ, Μπαργκάν, Βεργώνης, Εσπάρθα, Μαλόν, Παυλίδης, Βούκιτς
Αστέρας Τρίπολης -Βέροια 2-0 1ο γκολ  14/12/2014 : http://youtu.be/kjDD_2w_Cao ,.-
 ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ- ΒΕΡΟΙΟΑ 2-0  2ο  γκολ 14/12/2014 : http://youtu.be/p638R21SGDI ,.-


 Εργοτέλης - Ξάνθη  0-2   , (0-1).-
Τα γκολ : 22΄ χάνει πέν ο Χαντί , 45΄ Λίσγάρας  , 71΄Ομπόντο ,  
Διαιτητές :Διαιτητής του αγώνα ορίστηκε ο Κουτσιαύτης με βοηθούς τους Μαγιάννη και Πασχάλη.Τέταρτος είναι ο Γιαννουλάκης.
Κάρτες: Γουάλας , Λισγάρας ,

Εργοτέλης (Παύλος Δερμιτζάκης): Καβουσάκης, Καζναφέρης, Λυκογιάννης, Κοζορώνης, Γιοβάνοβιτς, Γκέντσογλου, Χαντί, Γιουσούφ, Μπογκντάνοφ, Χαλκιαδάκης, Παμλίδης.
Skoda Ξάνθη (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Μπαξεβανίδης, Γουάλας, Σολτάνι, Λουσέρο, Ομπόντο, Βασιλακάκης, Παπαστεριανός, Γούτας, Καπετάνος, Λισγάρας.
Στον πάγκο των Κρητικών κάθονται οι: Δερμιτζάκης, Πίτσος, Τζανακάκης, Μπαμ Μπαμ, Φιντέλεφ, Άλαν, Νόσκοβιτς.
Αναπληρωματικοί για την ομάδα της Ξάνθης είναι οι: Ζαρόπουλος, Μπέρτος, Ρούντι, Μπαρέττας, Φλίσκας, Καρυπίδης, Ολιβέιρα.
  ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΞΑΝΘΗ 0-1  1ο γκολ  14/12/ 2014 : http://youtu.be/SEzJcsEk7xk
 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΞΑΝΘΗ 0-2 χαμένο πεν  `14/12/2014 : http://youtu.be/d5l5ISh9_LI ,.-    

  ΠΑΟΚ - Κέρκυρα   2-1, (0-0) .- ^
Τα γκολ :  58΄Περέϊρα , 70΄ Ναγιάρ , 81΄Κάτσε ,
Διαιτητές :Κουκουλάκης , Καρσιώτης , Παστρουμάς ,
Κάρτες:
ΠΑΟΚ (Αναστασιάδης): Γλύκος, Ποζατζίδης, Τζαβέλας, Βίτορ, Σκόνδρας, Σπυρόπουλος, Τζανδάρης, Κάτσε, Περέιρα, Κουλούρης, Παπαδόπουλος
Κέρκυρα (Γρηγορίου): Σέτκους, Βενέτης, Γκόμες, Ντιμιτρόφσκι, Ντιόγκο, Καρντόζο, Ζορμπάς, Ναγιάρ, Κόντος, Καϊκούτ, Χαβίτο ,
Στον πάγκο του ΠΑΟΚ: Γιακουμής, Κωνσταντινίδης, Ρατς, Κίτσιου, Πόζογλου, Αθανασιάδης, Πούγγουρας,
Στον πάγκο της Κέρκυρας: Κουτζαβασίλης, Μαρκόφσκι, Παρασκευαΐδης, Κρητικός, Ανδρεόπουλος, Ρόχας, Γεωργακόπουλος
ΠΑΟΚ-ΚΕΡΚΥΡΑ 2-1  1ο γκολ 14/12/2014 : http://youtu.be/jIMpSTFnSpA ,. 
ΠΑΟΚ-ΚΕΡΚΥΡΑ 2-1  γκολ ισοφαρ   14/12/2014 : http://youtu.be/fuXZIcnHoXU ,. -

  

ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος  1-0  , (0-0) .- ^
Τα γκολ : 67΄Τσάβες ,
Διαιτητές : Δελφάκης , Ακρίβος , Πετρόπουλος ,
Κάρτες:
Η 11άδα του ΠΑΣ: Βελλίδης, Ντάσιος, Ακόστα, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Γιάκος, Τσουκαλάς, Ίλιτς, Χαρίσης, Τσάβες, Ναδάλες
Η 11άδα του Ατρόμητου: Γκορμπούνοφ, Κιβρακίδης, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Κοντοές, Αγκουαζί, Γκαρσία, Ούμπιντες, Τάτος, Μπρίτο, Ναπολεόνι
Στον πάγκο για τους γηπεδούχους: Σωτηρίου, Λίλα, Στρούνα, Σκόνδρας, Σαπαλίδης, Κοροβέσης, Μανιάς
Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους: Μπάρκας, Γεωργίου, Παπάζογλου, Νάστος, Καραμάνος, Θεολόγου, Ενγκουέμ
ΠΑΣ Γιάννενα-Ατρόμητος 1-0 το γκολ 14/12/2014 : http://youtu.be/2tq07Zf7GSQ ,.

 Παναθηναϊκός - Πανθρακικός  4-0  ,  (1-0) .- ^
Τα γκολ : 1΄ Καρέλης  51΄ Πράνιτς  , 79΄Ζέκα  , 90΄Μπέργκ .- Διαιτητές :
Διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Ζαχαριάδης με βοηθούς τους Καραγκιζόπουλο, Καμπούρη και τέταρτος είναι ο Λιαχούδης  
Κάρτες:
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (Γ. Αναστασίου): Στιλ, Μέντες, Λαγός, Μπεργκ, Ζέκα, Νάνο, Καρέλης, Σίλντενφελντ, Μπούρμπος, Πράνιτς, Πέτριτς
Πανθρακικός (Μ. Ρόκα): Αθανασιάδης, Παπαγεωργίου, Μεχία, Τζάνης, Ντιγκινί, Κάσες, Εμπόου, Τσουμάνης, Μπαϊκαρά, Λαδάκης, Ποτουρίδης
Στον πάγκο των γηπεδούχων οι: Κοτσόλης, Χουχούμης, Τριανταφυλλόπουλος, Κλωναρίδης, Ατζαγκούν, Δώνης, Ντίνας

Αναπληρωματικοί για τον Πανθρακικό οι: Πασχαλάκης, Πέρεζ, Χασομέρης, Ζδράβος – Ρίζος, Χρήστου, Ρομέου, Οκάτσι  
Βίντεο από τον αγώνα :

ΠΑΟ- ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 4-0   δηλώσεις γκολ 14/12/2014 : http://youtu.be/3MA_x8Uu8_0 .-
ΠΑΟ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 4-0  το 4ο γκολ Μπεργκ  14/12/2014 : http://youtu.be/DUT3mGaTGk0 ,.-
ΠΑΟ- Πανθρακικός  4-0   το 1ο  γκολ  14/12/2014 : http://youtu.be/bxMAMUS6m08 .-
ΠΑΟ-Πανθρακικός 4-0 2ο  γκολ  14/12/2014 : http://youtu.be/fZdhag-VY4A .-
ΠΑΟ-Πανθρακικός 4-0  3ο  γκολ  14/12/2014 : http://youtu.be/pH8cXq9AcGQ .-
*** Βίντεο-παρουσίαση αγωνιστικής Σουπερ Λίγκας:
~** ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΦΑΣΕΙΣ 14/12/2014 Σουπερ Λίγκα : http://youtu.be/Kenqcpui5Gs ,.-

 ~** ΠΑΟΚ-ΚΕΡΚΥΡΑ 2-1  14/12/2014 : http://youtu.be/C4blgXc9U6c .-

~** ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ- ΝΙΚΗ Βόλου  3-1  14/12/2014 : http://youtu.be/_1aR5b9jI-w .-

~** Δηλώσεις Ν  ΚΑΡΕΛΗ ΠΑΟ  14/12/2014 : http://youtu.be/jd9F3U3ufGM .-

~** ΤΡΙΠΟΛΗ-ΒΕΡΟΙΑ  2-0  14/12/2014 : http://youtu.be/0_0GgD7miB4 .-

~** ΠΑΟ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 4-0  14/12/2014 : http://youtu.be/7yhRfnTr9i8 .-

~** ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 1-0  14/12/2014 : http://youtu.be/cJHk-8zXlEc .-
 
~** ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΦΗ  2-0  14/12/2014 : http://youtu.be/cel7ApTThiA .-
 
~** ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΟΣΦΠ 1-2  14/12/2014 : http://youtu.be/wxYiY39E-k8 .-

~** ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΞΑΝΘΗ 0-2  14/12/2014 : http://youtu.be/U8KsrkDuHco .-


 *** Α΄ Τοπικό ΕΠΣΜεσσηνίας :
Το πρόγραμμα των αγώνων  αναλυτικά:     
Σάββατο    13/12/2014   
 ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ     1-1 .- ^   
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ     0-3 .- ^ 
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  3-3 .- ^
     Κυριακή    14/12/2014   
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ     1-1 .-^
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ      3-1 .- ^
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ     1-0 .-^   
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ      3-2 .- ^  
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ    3-0.-^ 

 *** Α1  Τοπικό ποδόσφαιρο ΕΠΣΜεσσηνίας :
Το πρόγραμμα της αγωνιστικής  αναλυτικά:
Σάββατο    13/12/2014
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ - ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ.     0-3.-^ 
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ       2-1 .-^  
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ   -
 Κυριακή    14/12/2014       
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ - Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ   2-4 .- ^  
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ     0- 4 .-^
ΜΕΘΩΝΗ -ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Άμφειας  2-1 .- ^
Ρεπό: ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ 

 *** Β΄ Τοπικό ποδόσφαιρο  ΕΠΣΜεσσηνίας :
~ Το πρόγραμμα   του πρώτου ομίλου έχεις ως εξής:
Σάββατο    13/12/2014 
ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ - ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ      1-0 .- ^
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ  2-0 .-^      
ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ     1-4 .- ^
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ - ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ    1-1.-  ^  
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ  - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  0-1.-^

 ΑΕ, ΑΙΘΑΙΑ  - ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ  2-1.-  ^  

 Κυριακή    14/12/2014 
και στον δεύτερο όμιλο:
Σάββατο    13/12/2014    
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ   6-0 .-^

    Κυριακή    14/12/2014    
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ     2-1 .- ^
Π.Α.Ο.Κ. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ     1-7 .-^ 
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ       0-0 .-^
Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ    4-1 .- ^ 

 Α.Ε. ΜΑΝΗΣ - Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ     0-2 .-^
 www.messiniagoal.gr ,.-
*** Γ΄ Τοπικό ΕΠΣΜεσσηνίας :
Το πρόγραμμα και στους τρεις ομίλους αναλυτικά:
ΠΡΩΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Σάββατο    13/12/2014   
ΝΕΣΤΩΡ ΠΥΛΟΥ - Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ     0-6 .- ^
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ - ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΒΡΑΜΙΟΥ    1-0.-^
Ρεπό: Α.Ο. ΧΑΤΖΗ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Σάββατο    13/12/2014 
Α.Ο. ΔΙΟΔΙΩΝ - ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΙΚΑΡΟΣ    1-3 .-^
ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ - Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ   3-0.-^ α.α.
 Κυριακή    14/12/2014     

Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ    1-3 .-^  
ΤΡΙΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Κυριακή    14/12/2014 
ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ - ΑΠΣ ΑΡΙΣ  0-0 .- ^
  Δευτέρα    15/12/2014  
ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ  0-4  .-^
Τετάρτη    17/12/2014      
ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ - ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ  

Ρεπό: ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

***  Γ΄ Εθνική  3ος  Όμιλος αποτελέσματα :
3ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα αναλυτικά:
Μαύρη Θύελλα - Δόξα Νέας Μανωλάδας 1-1 (5' Καλαντζής - 12' Νικολόπουλος)
Παναργειακός – Αστέρας Μαγούλας 3-1 (47' Καρούτης, 79', 89' Ετόφ - 70' Επιτροπάκης)
Παναρκαδικός – Βύζας Μεγάρων 0-0
ΑΟ Λουτράκι – Ζακυνθιακός 1-0 (12' Σουσούνης)
Μανδραϊκός – Ερμής Κιβερίου 1-0
Πανελευσινιακός – Αιολικός 1-1 (48' Κουσκουνάς - 2' Τόρες)
ΑΟ Κύμης - Αχαϊκή 0-3 (άνευ αγώνα)
Ρεπό :ΠΑΟ Βάρδας .-
>>Για να δείτε τη βαθμολογία πατήστε ΕΔΩ
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 17-12-2014 15:00
Πανελευσινιακός – Μανδραϊκός
Ζακυνθιακός – Παναρκαδικός
Αιολικός – ΠΑΟ Βάρδας
Αχαϊκή – Αστέρας Μαγούλας
Δόξα Νέας Μανωλάδας – Παναργειακός
Ερμής Κιβερίου – ΑΟ Λουτράκι
Βύζας Μεγάρων – ΑΟ Κύμης 3-0 (άνευ αγώνα)
Ρεπό : Μαύρη Θύελλα .- 
  

***Αναλυτικά οι «32» του Europa League:
«ΙΣΧΥΡΟΙ»
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης (Ρωσία)
Σπόρτινγκ Λισ. (Πορτογαλία)
Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία)
Γκλάντμπαχ (Γερμανία)
Μπριζ (Βέλγιο)
Μπεσίκτας (Τουρκία)
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)
Ιντερ (Ιταλία)
Φέγενορντ (Ολλανδία)
Εβερτον (Αγγλία)
Νάπολι (Ιταλία)
Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία)
Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)
Φιορεντίνα (Ιταλία)
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)

 ~ «ΑΝΙΣΧΥΡΟΙ»
Λίβερπουλ (Αγγλία)
Αντερλεχτ (Βέλγιο)
Ρόμα (Ιταλία)
Αγιαξ (Ολλανδία)
Βιγιαρεάλ (Ισπανία)
Τορίνο (Ιταλία)
Τότεναμ (Αγγλία)
Σέλτικ (Σκοτία)
Ντνίπρο (Ουκρανία)
Σεβίλη (Ισπανία)
Βόλφσμπουργκ (Γερμανία)
Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία)
Αϊντχόφεν (Ολλανδία)
Ααλμποργκ (Δανία)
Γκινγκάμπ (Γαλλία)
Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)

***  Η  κλήρωση 15/12/2014  
τα ζευγάρια σε νοκ -αουτ αγώνες :
1.- Γιανκ Μπόϊς (Ελβετίας)- Έβερτον (Αγγλίας)
2.-Τορίνο (Ιταλίας)- Ατλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανίας)
3.- Σεβίλη (Ισπανίας) -Μπορούσια Ντόρτμουντ (Γερμανίας)
4.- Βόλσμπουργκ (Γερμανία)- Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)
5.- Άγιαξ (Ολλανδίας)-Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνίας)
6.- Ααλμποργκ (Δανίας) - Μπρίζ  (Βελγίου )
7.- Άντερλεχτ (Βέλγιο)-Ντιναμο  Μόσχας (Ρωσία)
8.- Ντνίπρο (Ουκρανία) - Ολυμπιακός Πειραιώς (Ελλάδα)
9.- Τράνζασπορ (Τουρκία) - Νάπολι (Ιταλία)
10.- Γκιγκάμπ (Γαλλία) - Ντίναμο Κιέβου (Ουκρανία)
11.- Βιγιαρεάλ (Ισπανία) -Σάλμπουργκ  (Αυστρία)
12.- Ρόμα (Ιταλία)- Φέγερνοντ (Ολλανδίας)
13.- Αϊτχόφεν (Ολλανδία)- Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης (Ρωσίας)
14.- Λίβερπουλ (Αγγλίας) - Μπεσίκτας (Τουρκίας)
15.- Τόττεναμ (Αγγλίας)- Φιορεντίνα (Ιταλίας)
16.- Σέλτικ (Σκωτίας) - Ίντερ (Ιταλίας) .-
~ Οι  αγώνες θα γίνουν  19 και  26 Φεβρουαρίου 2015  αντίστοιχα .-
~* Ο τελικός του φετινού Europa League θα διεξαχθεί στις 27 Μαΐου 2015 στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας.-
  ~**   " Όταν υποφερεις, να κοιτάς το πόνο κατά πρόσωπο.Θα σε παρηγορήσει ο ίδιος και θα σου μάθει και κάτι"  . Αλέξανδρος Δουμάς .-

*** Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και το υπόλοιπο πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής της Basket League:
ΔΚΓ Ίλιδας Κόροιβος Αμαλιάδας - Πανελευσινιακός 73-74
«Δ. Κραχτίδης» ΚΑΟΔ - Απόλλωνας Πατρών 82-76
Πυλαίας ΠΑΟΚ - Κηφισιά 78-67
«Μ. Μερκούρη» Ρέθυμνο - Κολοσσός Ρόδου 70-66

ΔΚΓ Τρικάλων Τρίκαλα BC - ΑΕΚ 87-83
Πανιώνιος - Ολυμπιακός (15/12)  56-73 .- ^
Παναθηναϊκός - Άρης (16/12)

**   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  


1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3914    video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,    2267     video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 257   video.- 
Σύνολον                                                    8438    βίντεο   .-
~* https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2675   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas 
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   328   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    729.–  
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   287 .-
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,417/359/19  , 18,9 χιλ./258/11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-
 *** ΑΠΟ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
~Άρωμα   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Παρασκευή  28  Νοεμβρίου  2014  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/11/28-2014.html  ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 29  Νοεμβρίου  2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/29-2014.html  ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/30-2014.html ,.-
~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 29 και 30 Νοεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/29-30-2014.html ,.-
 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2014   : 
~ Άρωμα  ενημέρωσης   Δευτέρα  01  Δεκεμβρίου  2014   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html  ,.-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα 01  Δεκέμβριος  2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html ,
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  02  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/12/02-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  02  Δεκεμβρίου  2014 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/12/02-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  03  Δεκεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/12/03-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/12/04-2014.html ,.-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη 04/12/2014    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/6-1-0-17-0-0-0-4-38-43-68-61-1-0-14-2-1_4.html ,
~ Άρωμα  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Δεκεμβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/05-2014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  05/12/2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/05122014.html ,.-
~ Άρωμα  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  06/12/2014   ; http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/12/06122014.html ,.-
~ Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο 06 και 07 Δεκεμβρίου    2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/12/06-07-2014.html ,.-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  08/12/2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/12/08122014.html ,.-
~ Εκδηλώσεις  εκδρομές  Διαδρομές Άρωμα  Ελλάδας  08/12/2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/12/08122014.html .-
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Τρίτη  09/12/2014 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/12/09122014.html ,.-
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Τετάρτη  10/12/2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/12/10122014.html ,.-
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
 Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος ΑΘΗΝΑ  11/12/2014 http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/11122014.html
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Πέμπτη  11/12/2014  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,.-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  12 /12 / 2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/12/12-12-2014.html ,.-
~ Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  12 /12 /2014  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/12-12-2014.html ,.-
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Σάββατο  13/12/2014 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/13122014.html ,.-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 13 και 14 Δεκεμβρίου 2014   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/12/13-14.html ,.-
~ Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση Κυριακή 14/12/2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/12/14122014.html ,.-
   Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση Δευτέρα  15/12/2014: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/12/15122014.html .-
~  ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ  με Ειδήσεις Δευτέρα  14/12/2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/14122014.html .-
~

1 σχόλιο:

  1. ~ Να κυβερνάς καλά την ακοή και την γλώσσα , για να μην δεχτείς κάτι το βλαβερό και πεις κάτι από αυτά που απαγορεύονται . { Μέγας Βασίλειος }
    ~ Εισακούστηκες ; Για τον λόγο αυτό ευχαρίστησε τον Θεό , διότι εισακούστηκες . Δεν εισακούστηκες ; Μείνε κοντά στον Θεό για να εισακουστείς . { Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος } .-
    ~ Είναι των αδυνάτων αδύνατο , άνθρωπος που προσεύχεται με την δέουσα προθυμία , να αμαρτήσει ποτέ . { Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος } .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή