ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Η Εφημερίδα μας Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  21  Ιανουαρίου   2015   :

 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥΙ. ΚΑΛΥΒΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ, ΚΑΨΑΛΑ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Ἐκ μέρους τοῦ Ἱερομονάχου Εὐθυμίου, Γέροντος τῆς Ἱερᾶς Καλύβης Ἀναστάσεως, Καψάλα Ἁγίου Ὄρους, μέ ἀφορμή συζητήσεις σχετικές μέ τό τεῦχος τῶν Ἁγιορειτῶν Πατέρων: «Ἅγιον Ὄρος: Διαχρονική μαρτυρία στούς ἀγῶνες ὑπέρ τῆς Πίστεως».
«Ἡ πρόσφατη ἔκδοση τῶν Ἁγιορειτῶν Πατέρων, «Ἅγιον Ὄρος: Διαχρονική μαρτυρία στούς ἀγῶνες ὑπέρ τῆς Πίστεως» (Ἅγιον Ὄρος 2014), ἀποτελεῖ πολύ καλή ἔκδοση καί σωστή ἀναφορά στίς παλαιές ἀποφάσεις τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος καί στά ὁμολογιακά κείμενα τῶν ὁσιολογιωτάτων Ἡγουμένων καί παλαιῶν Γεροντάδων. Εἶμαι ἀπολύτως σύμφωνος μέ τίς ἀποφάσεις αὐτές καί τά κείμενα. Αὐτό εἶναι τό φρόνημα τῶν Πατέρων μας καί ἡ Παράδοση τοῦ Ἁγίου Ὄρους. Ἔτσι δείχνουμε τή στάση μας ἀπέναντι στούς ἑτεροδόξους καί στήν παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ. Ἄν ἐμεῖς ἀλλάξουμε τώρα τό φρόνημά μας, θά προδώσουμε τούς Πατέρες, τούς Γεροντάδες μας. Αὐτή εἶναι ἡ συνείδηση τοῦ Ἁγίου Ὄρους».
Ἱερομόναχος Εὐθύμιος
Ἱερά Καλύβη Ἀναστάσεως, Καψάλα

***  Σημαντικές αλλαγές στα εκλογικά τμήματα και στη Μεσσηνία, δείτε που ψηφίζετε          
     
Έπειτα από απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη-Καραθανάση, καθορίσθηκαν τα εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας των Δήμων του Νομού Μεσσηνίας για τη διενέργεια των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Επίσης, για τους ετεροδημότες καθορίσθηκε ειδικό εκλογικό τμήμα, αμιγές, καθώς και το κατάστημα ψηφοφορίας, στο 1ο Λύκειο Καλαμάτας, 5η αίθουσα, στην οδό Λυκούργου, όπου θα ψηφίσουν οι γραμμένοι ετεροδημότες στον ειδικό εκλογικό κατάλογο της Β΄ Αθηνών.
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι είναι ότι στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής τα τμήματα θα είναι λιγότερα, σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαϊου και, ως εκ τούτου, θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Γι’ αυτό θα πρέπει να μάθουν έγκαιρα πού θα ψηφίσουν, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν.
Ο λόγος της αλλαγής είναι ότι το Μάιο του 2014 στήθηκαν τρεις κάλπες, δηλαδή κάθε ψηφοφόρος ψήφισε τρεις φορές, και για να μην υπάρξει συνωστισμός και μεγάλη καθυστέρηση, τα εκλογικά τμήματα και ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε καθένα από αυτά ήταν μειωμένος. Έτσι, λοιπόν, χρειάστηκε να αυξηθεί ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων.
Στις εκλογές της Κυριακής, όμως, που θα λειτουργεί μόνο μία κάλπη, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει μειωμένος ο αριθμός των εγγεγραμμένων κάθε εκλογικού τμήματος και έτσι μειώθηκε και πάλι ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι Δήμοι, ΚΕΠ, αλλά και τα γραφεία των αστυνομικών τμημάτων που εκδίδουν ταυτότητες θα λειτουργούν κανονικά το Σαββατοκύριακο.
«Εν όψει των γενικών βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 και με σκοπό την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καθώς και των εκλογέων, οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διενέργεια των εκλογών θα παραμείνουν ανοικτές το Σάββατο και την Κυριακή, 24 και 25 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Επίσης, πρέπει να λειτουργούν κατά τις ίδιες αυτές ημέρες και οι υπηρεσίες των Δήμων της χώρας που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία. Τις ίδιες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εκδίδουν δελτία ταυτότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.   Δείτε που ψηφίζετε 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: Σασπένς και αγωνία για την αυτοδυναμία
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: Σασπένς και αγωνία για την αυτοδυναμία 
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, που κυμαίνεται από 4,4% ως και 9,9%, δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις των εταιρειών Metron Analysis, Rass και Palmos Analysis. {  22/01/2015 Πέμπτη }
Metron Analysis | Παραπολιτικά
Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis για την εφημερίδα “Παραπολιτικά”, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ανέρχεται στις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 5,3 ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29,6% και η ΝΔ 25,2%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Ποτάμι με 5,9% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,4%, το ΚΚΕ με 4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, το ΠΑΣΟΚ με 3,3%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,4% και ο ΛΑΟΣ με 1%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 3,9% των ερωτηθέντων, Λευκό ή Άκυρο 2,6%, Αποχή 6,1% και Αναποφάσιστοι 8,1%. Δεν απάντησε το 1% του δείγματος.
Στην εκτίμηση ψήφου μετά την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά μεγαλώνει στις 5,3 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36% και η ΝΔ 30,7%. Τρίτο κόμμα το Ποτάμι με 7,2%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,2%, το ΠΑΣΟΚ με 4%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,6% και ο ΛΑΟΣ με 1,2%. Άλλο κόμμα 4,8%.
Ενδιαφέρον έχει να δούμε πώς μεταφράζονται τα ποσοστά αυτά σε έδρες. Με βάση την εφαρμογή του kalpes.gr, με τα ποσοστά που καταγράφονται στη δημοσκόπηση προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:
ΣΥΡΙΖΑ 147
ΝΔ 83
Ποτάμι 20
Χρυσή Αυγή 15
ΚΚΕ 13
Ανεξάρτητοι Έλληνες 11
ΠΑΣΟΚ 11
Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 19-21 Ιανουαρίου 2015.
Rass | Επένδυση
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,8 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου έναντι της ΝΔ δείχνει η δημοσκόπηση της Rass, η οποία θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα “Επένδυση”.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,3% και η ΝΔ 26,5%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Ποτάμι με 6,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,4%, η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%. Άλλο κόμμα 5,5%. Λευκό ή άκυρο 1%, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 8,2% του δείγματος.
Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-21 Ιανουαρίου 2015.
Palmos Analysis | TVXS
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 9,9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό της ιστοσελίδας tvxs.gr.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα “αν είχαμε σήμερα εθνικές (βουλευτικές) εκλογές ποιο από τα παρακάτω κόμματα θα ψηφίζατε;”, τον ΣΥΡΙΖΑ επιλεγεί το 30,2% και τη ΝΔ το 20,3% των ερωτηθέντων (τα ποσοστά των δύο ήταν 28,7% και 21,8%, αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση που είχε παρουσιάσει η ίδια εταιρεία το διάστημα 12 -15 Ιανουαρίου 2015). Στην τρίτη θέση εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 6,8%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,3%, το ΠΑΣΟΚ με 3,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,2%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,7% και το ΛΑ.Ο.Σ με 1,3%. Άλλο κόμμα επέλεξε το 4,5% του δείγματος, ενώ ένα 15,2% δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει. Λευκό/Άκυρο 1,8%. Αποχή 2,7%. Δεν απάντησε το 0,6% των ερωτηθέντων.

***  “KALAMATA:21", οι διαγωνιζόμενες χώρες για την τρίτη πόλη

 Το Γραφείο Υποψηφιότητας “KALAMATA:21” ανοίγει για δεύτερη φορά τη λίστα για το σώμα εθελοντών και καλεί όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν στο πλαίσιο της διεκδίκησης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 Η υποβολή των αιτήσεων για το δεύτερο κύκλο είναι ανοιχτή μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου 2015. Σημειώνεται για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν με άλλους τρόπους την υποψηφιότητα, όπως με την ανάπτυξη ιδεών ή με τη συνεισφορά εξειδικευμένων γνώσεων, πως θα ακολουθήσει σύντομα πρόσκληση για συμμετοχή στις Θεματικές Ομάδες Εργασίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας Πολιτιστικού Σχεδιασμού για τη δημιουργία δεκαετούς Πολιτιστικής Στρατηγικής για την Καλαμάτα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 27211-81030 (09:00-14:00) και στο e-mail: info@kalamata21.eu . Από την άλλη πλευρά, ανακοινώθηκαν οι χώρες που θα διαγωνιστούν για την ανάδειξη της τρίτης πόλης που θα φιλοξενήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021, μαζί με μία πόλη της Ελλάδας και μία πόλη της Ρουμανίας. Οι χώρες που διαγωνίζονται είναι οι: Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ισλανδία, Σερβία και Μαυροβούνιο. Τη διαγωνιστική διαδικασία σε αυτές τις χώρες την επιμελείται απευθείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά και την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Γραφείο Υποψηφιότητας “KALAMATA:21” καλείται να δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας και με τις παραπάνω υποψήφιες χώρες, πέραν από τις πόλεις της Ρουμανίας που διεκδικούν τον τίτλο. Ο εκτελεστικός διευθυντής σχολίασε σχετικά: «Είναι μια μοναδική ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ τριών χωρών της Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση, κυρίως για τις υπό ένταξη χώρες». Α.Π.

***  Δύο χρόνια φυλάκισης για αρπαγή τσάντας         
    
Συμμαθητές στο Εσπερινό Σχολείο ήταν ένας Έλληνας και ένας Αλβανός, αλλά η απερισκεψία τους οδήγησε στο δικαστήριο, όταν ο ένας έκλεψε την τσάντα μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Χθες κατηγορούμενος ήταν ο Έλληνας, ο οποίος δικάσθηκε σε φυλάκιση 2 ετών με αναστολή, ενώ πρωτόδικα ο Αλβανός είχε αθωωθεί.
Το θύμα κατέθεσε ότι το Νοέμβριο του 2011 στην οδό Σανταρόζα την πλησίασαν δύο άτομα, την πέταξαν κάτω και της άρπαξαν την τσάντα. Πρόλαβε να δει ότι την τσάντα άρπαξε ο Αλβανός, ενώ τον Έλληνα κατάφεραν να ακινητοποιήσουν περαστικοί και τον συνέλαβε η Αστυνομία.
Ο κατηγορούμενος είπε ότι καθώς περπατούσαν είδαν τη γυναίκα και ο Αλβανός τον προκάλεσε αν μπορεί να αρπάξει την τσάντα. Αυτός αρνήθηκε και τότε εκείνος την άρπαξε. Άρχισε να τρέχει, όπως κι αυτός πίσω του, αλλά  για να τον σταματήσει. Τότε τον σταμάτησαν και τον έπιασαν δύο περαστικοί.   Β.Β.

***  Είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου θέλω (φωτογραφία)          
      
Η πόλη της Καλαμάτας, χωρίς είναι η μοναδική στην Ελλάδα, και πολύ περισσότερο η Δημοτική της Αρχή, πολλές ιδιωτικές υπηρεσίες και φορείς, αλλά και εμείς οι ίδιοι, δεν μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι για το πώς συμπεριφερόμαστε στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε όλους αυτούς τους συνδημότες που δεν μπορούν να δουν, να περπατήσουν και γενικώς αντιμετωπίζουν προβλήματα..
Πίσω από ένα μπαστούνι ή πάνω σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο προσπαθούν καθημερινά να αντιμετωπίσουν προβλήματα που αφορούν στη μετακίνησή τους, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, την εργασία τους και, τελικά, την ίση παρουσία τους στο κοινωνικό σύνολο. Όλοι οι παραπάνω έχουμε κάνει ελάχιστα πράγματα για να αλλάξουμε την κατάσταση.
Σκεφθείτε πόσα δημοτικά ή δημόσια κτήρια είναι προσβάσιμα για τους εν λόγω συνανθρώπους μας. Σκεφθείτε αν στους δρόμους και στα πεζοδρόμια της πόλης  (σ.σ. εκτός ίσως από την Αριστομένους και αυτή όχι σε όλο της το μήκος) υπάρχει η δυνατότητα άνετης μετακίνησης στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Θυμηθείτε πόσες φορές έχουμε δει αυτοκίνητα παρκαρισμένα χωρίς καμία λογική μπροστά από τη ράμπα του πεζοδρομίου που είναι φτιαγμένη για να κινούνται αναπηρικά καροτσάκια.
Έτσι, δε μας κάνει εντύπωση που ο νεαρός της φωτογραφίας, στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει έστω και ελάχιστους, κυκλοφορεί και κολλά σε αυτοκίνητα που εμποδίζουν ένα αυτοκόλλητο που λέει «είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου θέλω»...   Α.Π.  

***  Ο αποκλεισμός των 18άρηδων από τις ερχόμενες εκλογές
 
Σήμερα θα ήθελα να απευθυνθώ αποκλειστικά στη γενιά μου. Στις νέες και τους νέους κάτω των τριάντα, με μια συγκεκριμένη αφορμή. Τον αποκλεισμό από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου περίπου εκατό χιλιάδων ψηφοφόρων, των δεκαοκτάρηδων. Αυτό που συνέβη με τους δεκαοκτάρηδες, όσους γεννήθηκαν το 1997, δείχνει ξεκάθαρα ποιες είναι οι διαθέσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου απέναντι στους νέους. Σε όλους τους νέους και όχι μόνον όσους γεννήθηκαν το 1997. Οι σημερινοί νέοι είναι ψαγμένα άτομα, ενημερωμένα, με κρίση. Δεν ξεγελιούνται με κατεψυγμένα συνθήματα πολιτικάντηδων. Βγαίνει ο κ. Σαμαράς και απευθύνεται τάχα στα νέα παιδιά, με το πρόσφορο για πολλά τρολαρίσματα προεκλογικό του σποτάκι - Είναι μια πρόκληση. Αν ήθελαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να έχουν φωνή, όπως το δικαιούνται, εκατό χιλιάδες νέοι άνθρωποι, δε θα επέσπευδαν την προκήρυξη των εκλογών. Αλλά ήθελαν να αποφύγουν αυτή την ψήφο, που θα ήταν αναπόφευκτη, αν οι εκλογές γίνονταν μετά την 1η Φεβρουαρίου. Είναι εξοργιστικό, αλλά είναι και κωμικό, ο πρωθυπουργός αυτός, ο ίδιος που έταζε στους νέους ανθρώπους δωρεάν wi-fi, να ισχυρίζεται ότι, στην εποχή της πληροφορικής, όταν όλα περνούν μέσα από τη μηχανοργάνωση, δεν προλάβαιναν, τάχα, οι Δήμοι να δώσουν τα ηλεκτρονικά αρχεία, με τους νέους ψηφοφόρους, που έτσι και αλλιώς έπρεπε να υποβάλλουν μέσα στο Φεβρουάριο, οπότε τα είχαν έτοιμα. Στέκομαι σε αυτό το ιδιαίτερο θέμα, γιατί εξ όνυχος γνωρίζεις, όχι μόνο το λέοντα, αλλά και τη… νυφίτσα. Και σαν νυφίτσες φέρθηκαν οι πρωταγωνιστές της συγκυβέρνησης απέναντι στους νέους. Φοβούνται τη νέα γενιά, όχι μόνον τους 18ρηδες, αλλά όλους μας. Στις 25 του Γενάρη θα τους δώσουμε την απάντηση που τους χρειάζεται. Οι νέοι θα τους μαυρίσουν μαζικά και δυναμικά. Οι νέοι θα αγκαλιάσουν το καινούργιο. Το κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών έχει ολάνοικτα τα αυτιά και τα μάτια του προς τη νέα γενιά και το βλέπετε ακόμη και μέσα από τα ψηφοδέλτιά του. Θα συνεχίσουμε πάνω στις κατακτήσεις που σφραγίσθηκαν με την πρώτη περίοδο της μεγάλης αλλαγής στη χώρα μας επί Ανδρέα Παπανδρέου. Να πάμε όλοι οι νέοι μαζί για την καινούργια αλλαγή. Να δώσουμε τη μάχη για τους συγγενείς και τους φίλους μας που ξενιτεύτηκαν. Το μέλλον της πατρίδας μας έχει δυναμική, έχει λύσεις, έχει εμάς! Του Μενέλαου Γερονικολού Υποψηφίου με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών - 

*** Οι δείκτες του ρολογιού…
Ό,τι και να συμβεί, οι δείκτες του ρολογιού θα συνεχίσουν την πορεία τους και, επομένως, τίποτα δε σταματά το χρόνο. Έτσι, την τελική ευθεία για την 25η Ιανουαρίου, ημέρα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει η 26η και η 27η, όπως και οι υπόλοιπες μέρες. Και τότε θα αποδειχθεί, αν ακολουθήσαμε τη ρήση του Ευριπίδη: «Να σκέπτεσαι έγκαιρα». Οι πολιτικές και οικονομικές ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έτσι ώστε «να παίζουν» με τη λογική μας, ενίοτε προσπαθώντας να την εξουδετερώσουν. Και αν έχουν βάση τα λόγια του Ανατόλ Φρανς, πως είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα, τότε πολύ δύσκολες οι καταστάσεις που θα βιώσουμε την επαύριο… Ο κάθε πολίτης έχει την ευθύνη της ψήφου του. Όχι μόνο απέναντι στον εαυτό του, αλλά και απέναντι στη χώρα του. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, εμείς οι πολίτες, τη νηφαλιότητά μας. Ιδεαλιστής, είχε γράψει ο Έρνεστ Χεμινγουέι, είναι κάποιος που από το γεγονός ότι το τριαντάφυλλο μυρίζει καλύτερα από το λάχανο, συμπεραίνει πως η τριανταφυλλόσουπα θα μυρίζει καλύτερα από τη λαχανόσουπα… Άντα Αποστολάκη - 

***  Λαφαζάνης : Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη
Στόχος η ακύρωση των μνημονίων
Λαφαζάνης : Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά                                                                                                          
~ Στην αποσαφήνιση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη, ούτε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά και επικεφαλής τις Αριστερής Πλατφόρμας σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
  ~ Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών στην Ελλάδα, για μια θετική διέξοδο από την κρίση με αιχμή την αντιμετώπιση της μεγάλης φτώχειας που προκάλεσαν τα μνημόνια.
«Το κεντρικό θέμα του προγράμματος μας είναι η απομάκρυνση της τρόικας από την Ελλάδα, η ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας, η διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες θα εμπεδώνουν στη χώρα κοινωνική δικαιοσύνη και θα αντιμετωπίζουν τα ακραία φαινόμενα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Αυτό είναι το επείγον πρόγραμμα μας», ανέφερε.
Στο σημείο αυτό ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη, ούτε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων , εστίασε στα λιμάνια της χώρας λέγοντας πως δεν θα επιτραπεί η ιδιωτικοποίησή τους, αλλά και στο σιδηρόδρομο, για τον οποίο είπε πως θα ανασυγκροτηθεί. «Το λιμάνι του Πειραιά θα ανασυγκροτηθεί και θα παραμείνει δημόσιο λιμάνι για να το διαχειρίζεται το Δημόσιο με κοινωνικό έλεγχο σε όφελος του ελληνικού λαού. Το ίδιο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και βεβαίως ο σιδηρόδρομος. Θα διαμορφώσουμε τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας ως ενιαία επιχείρηση, θα σταματήσουμε δηλαδή τον κατατεμαχισμό και θα τον ανασυγκροτήσουμε ως Δημόσιο Οργανισμό και επιχείρηση για να αναπτύξουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη χώρα μας που τόσο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή της», είπε ο κ. Λαφαζάνης.
Τέλος, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά αναφέρθηκε εκτενώς και στα θέματα των ελληνορωσικών σχέσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας τόνισε ότι η πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία είναι μια «πολύ κακή πολιτική», καθώς βλάπτει σοβαρά τις ρωσω-ευρωενωσιακές σχέσεις, βλάπτει την ειρήνη, αλλά και τη σταθερότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. «Εμείς δεν συμφωνούμε να επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος την Ρωσίας. Θεωρούμαι ότι αυτές οι κυρώσεις δεν υποβοηθούν ούτε την ειρήνη ούτε τη σταθερότητα», είπε και ξεκαθάρισε πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να αναπτύξει τις σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας.
Newsroom ΔΟΛ

***   Σίγησαν οι κοριοί έξω από τα γραφεία των κομμάτων
Μετά την αποκάλυψη των «Νέων»
Σίγησαν οι κοριοί έξω από τα γραφεία των κομμάτων
 
Η σιωπή των κοριών επικρατούσε χθες το πρωί στις περιοχές γύρω από τα γραφεία των κομμάτων όπως και σε άλλα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, λίγη ώρα αφού δημοσιεύθηκε η αποκάλυψη των «Νέων» για τις ισχυρές ενδείξεις παρακολουθήσεων και παρεμβάσεων σε κινητά τηλέφωνα.
Κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες η έρευνα της εφημερίδας με ειδική συσκευή κατέγραψε 54 περιστατικά ιδιαίτερα ύποπτης δραστηριότητας, από τα οποία 22 επικεντρώνονταν γύρω από τα αρχηγεία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και 16 εντοπίζονταν στο τρίγωνο ανάμεσα στην αμερικανική πρεσβεία, τον Πύργο Αθηνών και την οδό Παπαδιαμαντοπούλου.
Από τις μετρήσεις που διενεργήθηκαν στα αρχηγεία της ΝΔ στη Συγγρού, του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη δεν προέκυψε ούτε ένα «πολύ ύποπτο συμβάν» που να μοιάζει με αυτά που καταγράφηκαν κατά τη δεκαπενθήμερη έρευνα των «ΝΕΩΝ».
Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Τα Νέα ανέφεραν ότι για δύο εβδομάδες χρησιμοποίησαν για τον εντοπισμό της ύποπτης δραστηριότητας ένα από τα πλέον σύγχρονα κινητά με εφαρμογές προστασίας από τις υποκλοπές: το Cryptophone 500 της γερμανικής εταιρείας GSMK, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.
Η ίδια ακριβώς συσκευή είχε χρησιμοποιηθεί και στην έρευνα που πραγματοποίησε η νορβηγική εφημερίδα «Aftenposten», η οποία αποκάλυψε, τον προηγούμενο μήνα, την ύπαρξη σταθμών παρακολούθησης κινητών στο Όσλο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επίμαχες καταγραφές φαίνεται να έχουν γίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε μικρή απόσταση από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη Συγγρού, και αμέσως μετά στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ, και στην ευρύτερη περιοχή των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, προς την πλευρά των Εξαρχείων και της Σόλωνος.
Επίσης, σωρεία καταγραφών -όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ τηλεφημερίδας που θα ερευνήσει ο εισαγγελέας- ύποπτων για υποκλοπή φαίνεται να προκύπτουν στο τρίγωνο ανάμεσα στον Πύργο Αθηνών, στην αμερικανική πρεσβεία και στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου.
Από τις 6 έως τις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα παραθέτουν τα Νέα, διενεργήθηκαν 17.371 μετρήσεις και καταγράφηκαν 193 «πολύ ύποπτα» συμβάντα. Επιπλέον, υπήρξαν 64 περιστατικά «υψηλής» διαβάθμισης, 78 «μέτριας» και 263 «χαμηλής».
Συγκεκριμένα:
                           * Σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τα γραφεία της ΝΔ καταγράφηκαν οκτώ τέτοια επεισόδια, με τα τέσσερα από αυτά να λαμβάνουν χώρα το μεσημέρι της 7ης Ιανουαρίου. Αλλα τρία σημειώθηκαν το μεσημέρι της 14ης Ιανουαρίου και ένα στις 18 Ιανουαρίου. Ακόμα δύο πολύ ύποπτα συμβάντα καταγράφηκαν επί της Συγγρού, στο ύψος του Ιωσηφόγλειου Ιδρύματος, τρία τετράγωνα πριν από τα γραφεία της ΝΔ στις 12 Ιανουαρίου.
  • Στην Κουμουνδούρου η συσκευή ανίχνευσε πέντε φορές πολύ ύποπτη δραστηριότητα. Τις τέσσερις από αυτές οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση αναπνοής από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι δύο από αυτές ήταν λίγο πριν παραχωρήσει ο Αλ. Τσίπρας τηλεοπτική συνέντευξη στις 12 Ιανουαρίου. Πολύ ύποπτη δραστηριότητα καταγράφηκε το μεσημέρι της 14ης Ιανουαρίου και το απόγευμα της 18ης. Στις 15 Ιανουαρίου υπήρξε ανάλογο περιστατικό σε απόσταση 300 μέτρων από τα γραφεία, επί της Πειραιώς.
  • Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, και οι πέντε πολύ ύποπτες καταγραφές σημειώθηκαν σε απόσταση τουλάχιστον ενός οικοδομικού τετραγώνου από τα γραφεία και όλα εντοπίζονταν προς την πλευρά των Εξαρχείων: τέσσερις σημειώθηκαν στις 7 Ιανουαρίου το πρωί, με τη μία από αυτές να απέχει τουλάχιστον 400 μέτρα από τη Χαριλάου Τρικούπη 50. Άλλη μία ύποπτη δραστηριότητα ανιχνεύθηκε το μεσημέρι της 15ης Ιανουαρίου.
  • Δύο πολύ ύποπτες δραστηριότητες ανιχνεύθηκαν σε μικρή απόσταση από τα γραφεία του Ποταμιού το απόγευμα της 11ης Ιανουαρίου. Είναι στα όρια του τριγώνου της αμερικανικής πρεσβείας με κορυφή τον Πύργο Αθηνών, όπου υπάρχει ρεκόρ καταγραφών.
Συσκευές - σταθμοί παρακολούθησης που ονομάζονται IMSI catchers έχουν τη δυνατότητα να ξεγελούν τα κινητά τηλέφωνα, εκπέμποντας σήμα, προσποιούμενα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Αποσπώντας δεδομένα όπως ο αριθμός IMSI -μοναδική ταυτότητα για την κάρτα SIM- έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν συνομιλίες και να δίνουν εντολές στη συσκευή.
Πηγές από τον χώρο ασφαλείας των τηλεπικοινωνιών θεωρούν ότι ακόμα και ένας απόφοιτος Πολυτεχνείου μπορεί να κατασκευάσει ένα IMSI catcher, εάν αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό.   Newsroom ΔΟΛ

***   Ποσό 255.600 ευρώ και σε Μεσσήνιους αγρότες από τον ΕΛΓΑ         
     
To ποσό των 255.600 ευρώ θα καταβάλει, αύριο Πέμπτη, ο ΕΛΓΑ σε παραγωγούς που εγκατέστησαν στα κτήματά τους αντιχαλαζικά δίχτυα και αντιβρόχινες μεμβράνες. Η πληρωμή αφορά στους παραγωγούς των Νομών Καβάλας, Λάρισας, Αργολίδας, Δράμας, Κορινθίας, Κοζάνης, Μεσσηνίας, Ημαθίας και Πέλλας, οι εγκαταστάσεις των οποίων παρελήφθησαν από τις αρμόδιες επιτροπές παραλαβής.
O Οργανισμός, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, επιχορηγεί προγράμματα εγκατάστασης μέσων ενεργητικής προστασίας, για την αποτελεσματική προστασία της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους (χαλάζι, υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις, παγετό).
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.   ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

***  Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος         
     
Επιστρέφονται από σήμερα, με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θα κινηθούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Σημειώνεται ότι η επιστροφή αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και χθες (20/1/2015).
Επίσης, δε θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι χθες (20/1).
Εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, για τις εξής παραβάσεις:
-Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
-Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
-Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
-Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
-Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εκτελούνται κανονικά.
Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί, όπου επιβλήθηκε, το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο. 

***  Επισκέψεις Δ. Δρούτσα

Την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, την Πυροσβεστική και το Λιμεναρχείο επισκέφθηκε χθες ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Δημήτρης Δρούτσας. Κατά τη διάρκεια των επαφών του ο κ. Δρούτσας ενημερώθηκε για την καθημερινή δράση αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Σώματα Ασφαλείας στην περιοχή. Εξέφρασε, δε, την εκτίμησή του για το έργο και την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά για την ασφάλεια του πολίτη, ακόμη και σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, συχνά με απουσία της πολιτείας. «Είμαι κι εγώ ευγνώμων για την προσφορά των ενστόλων και έχω απόλυτη επίγνωση ότι πολλές φορές ξεπερνούν τους εαυτούς τους, με μοναδικό κίνητρο το φιλότιμο και την αίσθηση του καθήκοντος», δήλωσε ο Δημήτρης Δρούτσας. Αμέσως μετά επισκέφθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, όπου συναντήθηκε με δικαστικούς, δικηγόρους και τους υπαλλήλους, προκειμένου, ως νομικός και ο ίδιος να ανταλλάξει απόψεις για την κατάσταση στην απονομή Δικαιοσύνης στη χώρα. «Η Δικαιοσύνη είναι ένας από τους βασικούς τομείς που χρειάζονται άμεσες και γενναίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την ισονομία που οφείλουμε στον Έλληνα πολίτη», σημείωσε σχετικά. - 

***  ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση: Κεντρική προεκλογική εκδήλωση αύριο

Την κεντρική της προεκλογική εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση αύριο Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, στις 8.00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Θα μιλήσει ο Άγγελος Χάγιος, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος βουλευτής για την Α΄ Αθήνας. - 

*** «Υπάρχουν άλλοι 10 σκελετοί στην Αμφίπολη, από διαφορετικές περιόδους!»

«Ο τάφος πρέπει να δημιουργήθηκε για πρώτη φορά περίπου τον 4ο αιώνα, μετά καταστράφηκε, και τον 1ο π.χ. αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους Ρωμαίους, μετά τη μάχη των Φιλίππων που είχε γίνει στην περιοχή της Αμφίπολης», δήλωσε η αρχαιολόγος, Ο. Παλαγγιά.
Ο πόλεμος των αρχαιολόγων για τον τάφο της Αμφίπολης καλά κρατεί καθώς οι νέες αποκαλύψεις φέρνουν και νέα σενάρια.Μιλώντας στον Σκάι η αρχαιολόγος Ολγα Παλαγγιά δίνει τη δική της εκτίμηση για το τι κρύβει ο λόφος Καστά επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 νεκροί και ότι οι σκελετοί που βρέθηκαν προέρχονται από διαφορετικούς αιώνες και σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται μεταξύ τους η Ολυμπιάδα. Η κυρία Παλαγγιά δήλωσε πως με βάση την ανακοίνωση για τα 550 οστά εκ των οποίων εξετάστηκαν τα 157 και πρέπει να μελετηθούν άλλα 400, προκύπτει πως «πρέπει να υπάρχουν καμιά δεκαριά νεκροί ακόμα στον τάφο.
Μας λείπουν άλλοι δέκα» τόνισε αναφέροντας πως δεν προέρχονται όλοι από την ίδια περίοδο, αλλά ο τάφος πρέπει να είχε ξαναχρησιμοποιηθεί μετά από το πέρασμα κάποιων αιώνων. «Ο τάφος πρέπει να δημιουργήθηκε για πρώτη φορά περίπου τον 4ο αιώνα, μετά καταστράφηκε, και τον 1ο π.χ. αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους Ρωμαίους, μετά τη μάχη των Φιλίππων που είχε γίνει στην περιοχή της Αμφίπολης», δήλωσε η αρχαιολόγος.
Η Ολγα Παλαγγιά αναφέρει πως μάλλον το μνημείο έγινε για να ταφούν νεκροί της μάχης – εξ ου και υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματισμένος σκελετός. Η αρχαιολόγος εκτιμά ότι τότε έγιναν και τα αριστουργήματα τέχνης που κοσμούν το μνημείο – το ψηφιδωτό, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες- για να τιμηθούν οι νεκροί.
«Αρχικά ο τάφος έγινε για τη γυναίκα και το νεογνό και ήταν ένας τυπικός μακεδονικός τάφος της εποχής. Στη συνέχεια έγινε μεγαλοπρεπής από τους Ρωμαίους όταν τον ξαναχρησιμοποίησαν» δήλωσε. Οσον αφορά για τις επίμονες δηλώσεις ότι μπορεί να βρίσκεται εκεί η Ολυμπιάδα, η κυρία Παλαγγιά ήταν κατηγορηματική «Αποκλείεται να είναι η Ολυμπιάδα. Γνωρίζουμε ότι δολοφονήθηκε και ετάφη στην Πύδνα. Μάλιστας έχουν βρεθεί τρεις επιγραφές που το μαρτυρούν. Μια που γράφει εδώ είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας και άλλες δύο από γειτονικούς τάφους που τους συνδέουν με αυτόν της Ολυμπιάδας».

*** Σύσκεψη για τη χρήση των χώρων της χερσαίας ζώνης λιμένα Καλαμάτας

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Χαράλαμπος Βγενής, καλεί τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλία και αξιοποιούν χώρους της χερσαίας ζώνης λιμένα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Pharae Palace, αύριο το απόγευμα (17.00), προκειμένου να μετάσχουν σε σύσκεψη με θέμα τη χρήση των χώρων αυτών, με τα εξής επιμέρους αντικείμενα: Τον τρόπο διακανονισμού τυχόν οφειλών προηγουμένων ετών. Την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για παραχωρήσεις χερσαίων χώρων έτους 2015. Τον τρόπο πληρωμής ανταλλάγματος από χρήση χερσαίου χώρου για το έτος 2015. Δραστηριότητες 2015 και προτάσεις των επαγγελματιών για την καλύτερη λειτουργία της χερσαίας ζώνης λιμένα Καλαμάτας. - 

*** Ποινή σε Νιγηριανό που πωλούσε CD

Μετανιωμένος για την πώληση πλαστών ψηφιακών δίσκων μουσικής εμφανίσθηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας Νιγηριανός, ο οποίος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 2 μηνών. Όπως είπε, έχει σταματήσει να ασχολείται με αυτά, ενώ όταν τον σύνελαβαν, το έκανε διότι δεν είχε να φάει και έπρεπε να στέλνει χρήματα στην οικογένειά του. Το δικαστήριο του αναγνώρισε ελαφρυντικό ότι οδηγήθηκε στην πράξη από μη ταπεινά αίτια και ανέστειλε την ποινή. -

***  Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Στάθης Αναστασόπουλος για το αποτέλεσμα του Εκλογοδικείου         
      
Συνέχεια στο «σίριαλ» με το αποτέλεσμα των εκλογών του Δήμου Μεσσήνης θα δοθεί τελικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους» ο Στάθης Αναστασόπουλος θα προσπαθήσει να ανατρέψει την απόφαση του Εκλογοδικείου που  αποφάσισε ότι νικητής των εκλογών ήταν ο Γ. Τσώνης.
Αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο στο « Θάρρος»

***  Στρατούλης: Έτοιμα 8 νομοσχέδια για τα κοινωνικά εργασιακά θέματα

«Οκτώ νομοσχέδια για τα κοινωνικά εργασιακά θέματα έχει ετοιμάσει και θα καταθέσει αμέσως στη νέα Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β` Αθήνας, Δημήτρης Στρατούλης.
«Όσον αφορά τα κοινωνικά εργασιακά θέματα, έχουμε συγκροτήσει και επεξεργαστεί τα νομοσχέδια για τα εξής ζητήματα: Το πρώτο, αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μαζί με αυτό αποκατάσταση των ΣΣΕ και η επαναφορά αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Το δεύτερο, είναι για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερη από 700 ευρώ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και σταδιακά θα πάμε σε αποκατάσταση απωλειών των συντάξεων. Το τρίτο, είναι για την κατάργηση των διαθεσιμοτήτων που οδηγούν σε απολύσεις στο Δημόσιο και την αποκατάσταση όσων απολύθηκαν και δεν έχουν βγει σε σύνταξη εξ αυτού του λόγου.
Το τέταρτο, είναι για την επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας της προστατευτικής από απολύσεις εργατικής νομοθεσίας. Το πέμπτο, είναι για την ανασύσταση και αναβάθμιση του έργου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας σε ενιαίο δημόσιο Οργανισμό. Το έκτο, είναι για την κατάργηση της χουντικής έμπνευσης δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση των απεργών.
Το έβδομο, αφορά τον τομέα του υπουργείου Εργασίας και είναι για την επαναχορήγηση της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς. Τέλος, είναι και το νομοσχέδιο για την επίλυση επειγόντων ασφαλιστικών προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματικών και για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν τα άτομα με αναπηρία με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ΚΕΠΑ, που βασανίζονται για πολύ καιρό. Είμαστε πανέτοιμοι με αυτές τις οκτώ νομοθετικές πρωτοβουλίες» τονίζει ο κ.Στρατούλης.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις παρεμβάσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ενεργοποιήσει το μοντέλο Κύπρου για την αναγκαστική απομάκρυνση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, ο κ. Στρατούλης τόνισε: «Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα εξετάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Βασικό είναι, τις λίγες μέρες που έμειναν μέχρι τις εκλογές, ο κ. Στουρνάρας να παίξει τον θεσμικό του ρόλο, όπως και άλλοι θεσμικοί παράγοντες. Να μην ανακατεύονται στην πολιτική αντιπαράθεση των ημερών. Ο ελληνικός λαός είναι ελεύθερος σε μια κυρίαρχη χώρα να ψηφίσει, να κάνει τις δικές του επιλογές και αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον του είναι ο ίδιος ο λαός. Ούτε ο κ. Στουρνάρας, ούτε οι κερδοσκόποι, είτε μέσα είτε έξω από την Ελλάδα, ούτε οι υπαλληλίσκοι της τρόικας».
Η συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη ,βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου στη Β` Αθήνας, στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:
Ερ: Κύριε Στρατούλη, είστε υποψήφιος στη Β” Αθήνας, μια κρίσιμη περιφέρεια, μια περιφέρεια που εκφράζει, θα έλεγα, τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων μαζών, στις οποίες απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες θεωρείτε ότι έχει κριθεί η πρώτη θέση;
Απ: Καταρχήν, να σας πω ότι επειδή βλέπω χιλιάδες πολίτες κάθε μέρα στη Β” Αθήνας, που είναι η πιο πολυπληθής σε όλη τη χώρα, εκτίμησή μου είναι ότι έχει διαμορφωθεί πολύ μεγάλο πολιτικό ρεύμα ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης και ελπίδας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για καλύτερες μέρες. Το πολιτικό ρεύμα που έχει διαμορφωθεί θεωρώ ότι είναι ανεπίστρεπτο και ότι θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικό θρίαμβο και αυτοδυναμία. Δηλ. να πάρει αυτό που λέμε εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Φαίνεται ότι υπάρχουν εισροές από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές, ακόμη και από τη ΝΔ.
Ερ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 11% των ψηφοφόρων της ΝΔ πάει απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος της GPO στο Mega. Γιατί αυτό; Συμφωνούν με το πρόγραμμά σας;
Απ: Αυτό το βλέπω στην καθημερινή επαφή μου με το λαό κυρίως για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι με τον ΕΝΦΙΑ προκάλεσε πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί δήμευσε ουσιαστικά η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου τις περιουσίες και τα σπίτια των πολιτών και ο δεύτερος λόγος είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, οι μνημονιακές, οι φορομπηχτικές, που μείωσαν μισθούς, συντάξεις, λεηλάτησαν τη δημόσια περιουσία και οδήγησαν λαϊκά στρώματα που ψήφιζαν ΝΔ σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση, φτώχεια, ανεργία και απελπισία. Φαίνεται ότι σε αυτή την απελπισία δίνουν πολιτική διέξοδο και ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ: Την επόμενη ημέρα ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρετε βέβαια ότι ο κόσμος περιμένει να δει, την πρώτη εβδομάδα κιόλας, μια σημαντική αλλαγή και δεν θα περιμένει ούτε καν τις 100 ημέρες.
Απ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκτός από το γενικό πλαίσιο της πολιτικής μας για ακύρωση μνημονίων, μνημονιακών νόμων, για διεκδίκηση διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αντικατάσταση των μνημονίων με εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, έχουμε ανακοινώσει ορισμένες προτεραιότητες για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, τους πρώτους μήνες. Όσο αφορά τα κοινωνικά εργασιακά θέματα, έχουμε συγκροτήσει και επεξεργαστεί τα νομοσχέδια για τα εξής ζητήματα: το πρώτο, αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μαζί με αυτό αποκατάσταση των ΣΣΕ και η επαναφορά αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Το δεύτερο, είναι για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερη από 700 ευρώ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και σταδιακά θα πάμε σε αποκατάσταση απωλειών των συντάξεων. Το τρίτο, είναι για την κατάργηση των διαθεσιμοτήτων που οδηγούν σε απολύσεις στο Δημόσιο και την αποκατάσταση όσων απολύθηκαν και δεν έχουν βγει σε σύνταξη εξ αυτού του λόγου. Το τέταρτο, είναι για την επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας της προστατευτικής από απολύσεις εργατικής νομοθεσίας. Το πέμπτο, είναι για την ανασύσταση και αναβάθμιση του έργου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας σε ενιαίο δημόσιο Οργανισμό.
Το έκτο, είναι για την κατάργηση της χουντικής έμπνευσης δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση των απεργών. Το έβδομο, αφορά τον τομέα του υπουργείου Εργασίας και είναι για την επαναχορήγηση της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς. Πριν από μία εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με εμένα και τον Παναγιώτη τον Λαφαζάνη, συνάντησε τις οργανώσεις των ομογενών και δεσμεύτηκε γι” αυτό. Επίσης, είναι δύο τελευταία νομοσχέδια για την επίλυση επειγόντων ασφαλιστικών προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματικών το ένα, και το άλλο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν τα άτομα με αναπηρία με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ΚΕΠΑ, που βασανίζονται για πολύ καιρό. Είμαστε πανέτοιμοι με αυτές τις οκτώ νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Ερ: Μπαίνω στον πειρασμό να σας ρωτήσω, γιατί βλέπω ότι είστε πάρα πολύ ενημερωμένος σε ό,τι αφορά τα εργατικά. Μήπως μιλάμε και με την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας;
Απ: Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφερόμαστε σε τέτοια ζητήματα. Δίνουμε αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλη μάχη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι νίκη του λαού μας και τη νίκη των λαών της Ευρώπης και προτεραιότητα έχει το να φύγουμε από αυτή την οικονομική – κοινωνική ανθρωπιστική και παραγωγική καταστροφή που συντελείται από τα μνημόνια και τις μνημονιακές κυβερνήσεις στη χώρα μας και να ανοίξουμε το δρόμο να εφαρμοστούν αναπτυξιακές πολιτικές στη θέση της λιτότητας, για μια Ελλάδα άλλη, που μας αξίζει, με εργασία, αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία.
Ερ:”Ακουσα τον κ. Σκουρλέτη να λέει, σαφέστατα απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα, ότι πρέπει να σέβεται ο ίδιος τον ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη και να κινείται στα προσδιορισμένα όρια και να μην κάνει πολιτική, αναφορικά με δηλώσεις του περί των καταθέσεων, αν κινδυνεύουν ή όχι κ.λπ. Μήπως τελικά ενεργοποιήσετε το μοντέλο της Κύπρου για να αναγκάσετε αστική αποχώρηση του κ. Στουρνάρα;
Απ: Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα εξετάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Βασικό είναι, τις λίγες μέρες που έμειναν μέχρι τις εκλογές, ο κ. Στουρνάρας να παίξει τον θεσμικό του ρόλο, όπως και άλλοι θεσμικοί παράγοντες. Να μην ανακατεύονται στην πολιτική αντιπαράθεση των ημερών. Ο ελληνικός λαός είναι ελεύθερος σε μια κυρίαρχη χώρα να ψηφίσει, να κάνει τις δικές του επιλογές και αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον του είναι ο ίδιος ο λαός, ούτε ο κ. Στουρνάρας ούτε οι κερδοσκόποι είτε μέσα είτε έξω από την Ελλάδα, ούτε οι υπαλληλίσκοι της τρόικας.
Ερ: Κύριε Στρατούλη, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων και δυνάμεων της Αριστεράς. Το ΚΚΕ όμως δεν συζητά ούτε καν ψήφο ανοχής. Με τα άλλα κόμματα τι γίνεται; Θα ήθελα κατηγορηματικές απαντήσεις. ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και Ποτάμι;
Απ: Για να είμαστε σαφείς, με κόμματα που υπηρέτησαν ή έφεραν στη χώρα μας μνημονιακές πολιτικές, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, δεν υπάρχει περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, διότι φτωχοποίησαν και εξαθλίωσαν τον λαό και ταπείνωσαν την πατρίδα μας. Επίσης, με το Ποτάμι το οποίο τη μία γέρνει από εδώ και την άλλη από εκεί και κατεβάζει πολύ θολά νερά, όσο αφορά το στίγμα του αν είναι ή όχι με τα μνημόνια, μια ενδεχόμενη συνεργασία μαζί του θα έθετε σε πολιτική ομηρεία το πρόγραμμά μας. Προτεραιότητά μας είναι οι δυνάμεις της Αριστεράς. Το ΚΚΕ έχει πάρει τη θέση που είπατε, αλλά μετά τις εκλογές θα είναι ένα νέο πολιτικό σκηνικό και πάρα πολλοί, είναι σίγουρο, κάτω από τη λαϊκή πίεση θα επανατοποθετηθούν. Εάν δεν το κάνουν, είναι σίγουρο ότι θα βρουν μπροστά τους τη λαϊκή κρίση.
Ερ: Με το Ποτάμι τι γίνεται; Βλέπω το τελευταίο διάστημα να είναι πιο ήπιοι οι τόνοι σας απέναντι στον κ. Θεοδωράκη.
Απ: Ήμουν σαφής. Μια κυβερνητική συνεργασία με το Ποτάμι, με τις ερμαφρόδιτες, τις θολές θέσεις του, που έως τώρα δεν έχει αποδείξει ότι κινείται σε αντιμνημονιακές λογικές, θα μας έθετε σε πολιτική ομηρεία όσον αφορά το να έχουμε τα χέρια μας λυμένα για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητάμε πρώτα απ” όλα με την ψήφο του λαού να πάρουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρώτα για να εφαρμόσουμε απερίσπαστοι το πρόγραμμά μας και δεύτερον, ότι όσο μεγαλύτερο ποσοστό πάρουμε, όσο μεγαλύτερη δύναμη και όσο πιο ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα ενισχύσει τη δύναμή μας έναντι των πιστωτών της χώρας για να διαπραγματευτούμε σκληρά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
Πηγή: www.real.gr  ./-
 
*** Αϊνστάιν: «όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής»
Όταν το σύνδρομο CCD ή Σύνδρομο Εγκατάλειψης Αποικιών Κυψελών, εμφανίσθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλοί είτε άρχισαν τις θεωρίες συνωμοσίας, είτε αδιαφόρησαν.
Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι οι μέλισσες πεθαίνουν με… ταχύτατους ρυθμούς, απειλώντας με εξαφάνιση την αγροτική παραγωγή και πολλά είδη φυτών που χρειάζονται επικονίαση για να αναπαραχθούν. Σε κάποιες περιοχές παραπάνω από το 40% των κυψελών είναι πλέον άδειες. Στην Ισπανία εκατοντάδες χιλιάδες αποικίες έχουν… χαθεί, στην Πολωνία το ποσοστό απώλειας των μελισσών υπερβαίνει το 40%, ενώ ανάλογα προβλήματα αναφέρονται και από την Ελλάδα, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.
Είναι γνωστό ότι το 80%- 90% της επικονίασης προέρχεται από τις μέλισσες και τις πεταλούδες.
Ένα μόνο μελίσσι γονιμοποιεί 300 εκ. άνθη τη μέρα!
Στην Κίνα στην επαρχία Σιτσουάν- από την δεκαετία του ’80- που τα φυτοφάρμακα εξάλειψαν τις μέλισσες, η επικονίαση της αγροτικής παραγωγής γίνεται με το χέρι, χρησιμοποιώντας βούρτσες με φτερά!
Στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ισραηλινού φαρμάκου IAPV (Israel acute paralysis virus) και του συνδρόμου CCD.
Βρήκαν επίσης και ίχνη από Clothianidin, ένα φάρμακο που σκοτώνει παράσιτα, ζιζάνια, το οποίο το έχει κατασκευάσει η Bayer και το οποίο σχετίζεται με την απώλεια χιλιάδων μελισσιών σε Γαλλία και Γερμανία.
Πως ξεκίνησε όμως η παραγωγή του;
Το σιτάρι αποτελεί βασική τροφή για τα γουρούνια και της αγελάδες και όχι μόνο. Στην ουσία ότι τρώμε βασίζεται στο σιτάρι. Το σιτάρι όμως έχει έναν εχθρό, ένα ζιζάνιο.
Το ζιζάνιο αυτό (diabrotica) που προκαλεί τον θάνατο του σιταριού. Οι αγρότες άρχισαν να παραπονιούνται γιατί η σοδειά τους μειωνόταν. Έτσι το 2003 με έγκριση της Γερμανικής Κυβέρνησης η Bayer κυκλοφόρησε το Clothianidin. Τα πειράματα που είχαν κάνει έδειχναν ότι πέρα από το ζιζάνιο τίποτα άλλο δεν θα πάθει κάτι ή τουλάχιστον έτσι λέγανε.
Η Monsanto, ανέλαβε τον εξοπλισμό που θα χρειαζόταν για να ραντίσει κάνεις τις σοδειές του.
Επιστήμονες αναφέρουν ότι οι μέλισσες και τα άλλα έντομα συνήθως αφήνουν τις εγκαταλειμμένες κυψέλες άθικτες. Κοντινοί πληθυσμοί από μέλισσες ή παράσιτα θα κυρίευαν φυσιολογικά μια τέτοια κυψέλη για να εκμεταλλευτούν τις προμήθειες μελιού και γύρης από τις μέλισσες που πέθαναν για κάποιους λόγους, όπως το υπερβολικό κρύο του χειμώνα.
Η αποφυγή όμως που δείχνουν οι μέλισσες και τα παράσιτα για τις άδειες κυψέλες μοιάζει σαν να υπάρχει κάτι τοξικό στην αποικία που απομακρύνει όποιον πλησιάσει.
Το 2007 το Γερμανικό σιτάρι μολύνθηκε από το ζιζάνιο για να το σώσει η Γερμανία διάταξε τον ψεκασμό του. Μετά από ένα χρόνο υπολογίζεται ότι πεθάναν 330 εκ. μέλισσες Η Γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει αποζημίωση στους αγρότες και να σταματήσει την χρήση του Clothianidin
Η Bayer δεν φτιάχνει μόνο ασπιρίνες κτλ. Στην πραγματικότητα φτιάχνει και δηλητήρια.
Είναι γεγονός ότι δεν ξέρουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας. Το πόσο ισχυρό ήταν το clothianidin που ρίχτηκε στην Γερμανία και Γαλλία φαίνεται από το ότι σε πολλές χώρες ακόμα και στην Ελλάδα οι μέλλισες πεθάναν από αυτό επειδή μεταδόθηκε.
Παρόμοια κατάσταση ισχύει και στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη. Μπορεί να μην χρησιμοποιούν το clothianidin αλλά ποιος ξέρει τι άλλο τους ρίχνουν.
Ο κίνδυνος για την εξαφάνιση των μελισσιών και κατ΄επέκταση της ζωής, είναι υπαρκτός.
Ο Αϊνστάιν έχει δίκιο……

***  Τα χαλασμένα ρολόγια          
     
Άπειρες φορές στο παρελθόν έχουμε γράψει για τα ρολόγια του Δικαστικού Μεγάρου που δε λειτούργησαν ποτέ λόγω βλάβης στην ηλεκτρονική πλακέτα.
Την παρατήρηση χθες, όμως, μας την έκανε πολίτης, αναρωτώμενος, μάλιστα, αν τα… ραντεβού στα Δικαστήρια πάνε σύμφωνα με την ώρα που δείχνουν τα χαλασμένα ρολόγια.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα ρολόγια στο Μέγαρο δείχνουν 7 παρά δέκα.
Β.Β.  

*** Το λιμάνι της Κυπαρισσίας καταστρέφεται και κανένας δε νοιάζεται… (φωτογραφίες) 

 
 
Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που υφίσταται το λιμάνι Κυπαρισσίας, αλλά, δυστυχώς, κανένας εκ των αρμοδίων και υπευθύνων αυτοδιοίκησης και κράτους δε νοιάζεται! Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά εξαιτίας της χαρακτηριστικής αδράνειας και αδιαφορίας επιδεινώνονται. Πλέον «στον αέρα» είναι τμήμα και του παλιού προσήνεμου μόλου, έτοιμο να καταρρεύσει, όπως έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια τμήμα του καινούργιου, ενώ ακολουθεί διπλανό του. Κατάρρευση η οποία δε θα αργήσει να έρθει, αφού δεν έχει γίνει και δε γίνεται τίποτα απολύτως για την προστασία του. Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο λιμάνι για να προστατευτεί, έστω, τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου που στην εξωτερική του πλευρά έχει απογυμνωθεί από φυσικούς ογκόλιθους, ενώ σε εργολαβία του καινούργιου προσήνεμου μόλου, όπως καταγγέλλουν οι αλιείς, απομακρύνθηκαν αυθαίρετα και μεταφέρθηκαν σε αυτόν. Κραυγή αγωνίας, για πολλοστή φορά, εκφράζει μέσα από το «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός, ο οποίος κάνει λόγο για αδιαφορία Δήμου, Περιφέρειας και Λιμενικού Ταμείου. Όπως μας είπε: «Χρόνια τώρα φωνάζουμε για το λιμάνι. Διαμαρτυρόμαστε, κάνουμε αναφορές και καταγγελίες. Κανένας αρμόδιος, Περιφέρεια, Δήμος, Λιμενικό Ταμείο, δεν ενδιαφέρεται. Κανένας! Λόγια, λόγια, λόγια, λόγια ψεύτικα! Αυτοψίες, μελέτες, προμελέτες, παραμελέτες, όλο το μελετάνε το λιμάνι, έρχονται κάπου κάπου, επειδή φωνάζουμε και παίρνουν δημοσιότητα τα προβλήματα σε εφημερίδες και κανάλια, κάνουνε δηλώσεις, παχιές εξαγγελίες, δίνουνε υποσχέσεις. Στα λόγια, όλο το φτιάχνουνε και το λιμάνι πάει από το κακό στο χειρότερο. Μελέτη ακούμε, αλλά μελέτη δεν έχουμε δει. Παρεμβάσεις για προστασία, λένε, αλλά δεν έχουνε κάνει τίποτα. Αποκατάσταση λένε, αλλά το λιμάνι γκρεμίζεται. Εμείς φωνάζουμε, γινόμαστε κακοί και γραφικοί, αλλά κανένας δε συγκινείται. Δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ πέσανε στον αέρα και τα πήρε η θάλασσα. Φωνάζαμε για κακοτεχνίες από την αρχή. Παραλίγο να βρούμε και τον μπελά μας. Φωνάζαμε ότι δεν προστατεύεται το κομμάτι που ένωνε τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο, ότι δεν έριξαν ογκόλιθους και μπλόκια, ότι πήραν ογκόλιθους από τον παλιό προσήνεμο και τον ξεγύμνωσαν. Κανένας δε μας άκουγε. Φωνάζαμε ότι θα σπάσει το τμήμα του νέου προσήνεμου και ζητάγαμε να γίνουν παρεμβάσεις προστασίας με ογκόλιθους και μπλόκια, αλλά οι αρμόδιοι δε μας ακούγανε. Έσπασε το τοιχίο, ξαναφωνάζαμε. Μελέτη έλεγαν ότι θα κάνουν και θα προστατευτεί. Έλεγαν και για χρηματοδότηση που είχανε εξασφαλισμένη. Τίποτα, όμως. Τους λέγαμε ότι θα γκρεμιστεί και θα καταρρεύσει. Μελέτη, λέγανε και κάνανε δηλώσεις. Ποια μελέτη; Πού είναι η μελέτη; Γκρεμίστηκε και κατέρρευσε το τμήμα εκείνο που ενωνόταν ο παλιός με τον καινούργιο προσήνεμο και χύνανε δάκρυα για την καταστροφή. Δεν έκαναν τίποτα. Λέγαμε, από τότε, ότι θα γκρεμιστεί και ο παλιός προσήνεμος. Είχε πάρει επικίνδυνη κλίση. Εμείς φωνάζαμε, εσείς τα γράφατε με φωτογραφίες, τα κανάλια δείχνανε τις εικόνες, η καταστροφή ερχότανε και ακόμα περιμένουμε τη μελέτη. Ποια μελέτη, ποια χρηματοδότηση; Στον αέρα είναι και το κομμάτι εκείνο του παλιού προσήνεμου στην άκρη. Ήδη καταρρέει και το διπλανό τμήμα. Έρχεται ολοκληρωτική καταστροφή. Δεν το βλέπουν; Δεν τους ενδιαφέρει; Κανέναν, πια, δεν νοιάζει το λιμάνι; Ούτε το Δήμο, ούτε την Περιφέρεια, ούτε το Λιμενικό Ταμείο. Οι μόνοι που ενδιαφέρονται αποδεδειγμένα είναι από το Λιμενικό Τμήμα. Από φορείς, Αρχές και υπηρεσίες, μόνο αυτοί ενδιαφέρονται. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, οι αλιείς φωνάζουν, το Λιμενικό Τμήμα, επισημαίνει τα προβλήματα, αλλά αρμόδιος αυτοδιοίκησης και κράτους, κανένας δεν κάνει το παραμικρό. Τώρα που θα καταρρεύσει τελείως το κομμάτι που παλιού προσήνεμου, τι δηλώσεις θα κάνουνε; Ότι το μελετάνε και ψάχνουνε για λεφτά; Όλα έτοιμα τα είχανε, μας λέγανε. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει και πόσο πολύ αδιαφορούν, φτάνει μόνο το γεγονός ότι από τις 24 Οκτωβρίου το λιμάνι δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και φωτισμό! Ήρθανε, κάνανε αυτοψία, δώσανε διαβεβαιώσεις, κάνανε δηλώσεις, αλλά τρεις μήνες τώρα το λιμάνι δεν έχει ρεύμα και φωτισμό και γίνονται κλοπές και ζημιές σε βάρκες και σκάφη. Χωρίς ρεύμα και φως δεν είναι ασφαλείς οι περιουσίες μας, εκτός από τη θάλασσα που μπαίνει στο καταφύγιο, δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε και να κάνουμε τη δουλειά μας, για το μεροκάματο. Το σαπιοκάραβο εδώ και μήνες είναι στο λιμάνι και κινδυνεύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή εάν “κόψει”. Είναι και εστία μόλυνσης. Η χερσαία ζώνη, σαν ζούγκλα, με σκουπίδια, χορτάρια, μπάζα… Και το άλλο; Πού βρίσκεται το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο; Θα γίνει ποτέ; Ακόμα στο περίμενε είμαστε. Θα ενδιαφερθεί κανένας από τους ιθύνοντες πραγματικά για το λιμάνι;». Του Ηλία Γιαννόπουλου - 

*** Σημαντική μείωση ποινής για κλοπές σε νεαρό

Σημαντική μείωση της ποινής του πέτυχε ένας νεαρός χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για κλοπές. Από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 7 χρόνων, μιας και ήταν φυγόδικος. Χθες το δικαστήριο, όπου παρευρέθη (αφού πλέον έχει συλληφθεί και κρατείται), μείωσε την ποινή σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή και θα αποφυλακισθεί Αστυνομικός κατέθεσε πως κάτοικοι στην οδό Κανάρη τηλεφώνησαν για δύο ύποπτα άτομα που προσπαθούσαν να ανοίξουν κατάστημα. Περιπολικό πήγε στην περιοχή, όπου και τα εντόπισε. Αυτά χωρίσθηκαν και άρχισαν να τρέχουν, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να κυνηγήσει τον πρώτο πεζός και ο δεύτερος αστυνομικός να κυνηγήσει τον άλλον με το περιπολικό. Ο δεύτερος κάποια στιγμή κουράσθηκε, μπήκε σε πιλοτή πολυκατοικίας και συνελήφθη, ενώ ο δεύτερος ξέφυγε. Στην κατοχή του συλληφθέντος βρέθηκε ένα κατσαβίδι. Στην περιοχή είχε παραβιασθεί ένα καφενείο, απ’ όπου είχαν κλαπεί 20 ευρώ, ενώ είχε γίνει διάρρηξη και σε δεύτερο καφενείο, απ’ όπου είχαν κλαπεί 100 ευρώ. Ο πατέρας του κατηγορούμενου νεαρού κατέθεσε πως το παιδί του το έκανε αυτό αντιδρώντας στο γεγονός ότι οι γονείς του εκείνη την περίοδο χώρισαν, αλλά τώρα όλα έχουν διορθωθεί. Μετά την απολογία του στον ανακριτή είχε ήδη καταλάβει πόσο σοβαρή ήταν η πράξη του. Τους ίδιους λόγους επικαλέστηκε και ο νεαρός, λέγοντας πως ό,τι έκανε ήταν από αντίδραση στο χωρισμό των γονιών του.Β.Β. - 

*** Καταγραφή απόρων της Μεσσηνίας για παροχή υλικής βοήθειας          
     
Στην καταγραφή των απόρων στη Μεσσηνία, προκειμένου στοχευμένα να τους παρασχεθεί υλική βοήθεια (τρόφιμα, ρούχα κ.λπ.), αλλά και σε συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης (ψυχοκοινωνική στήριξη, κοινωνικά φροντιστήρια, δραστηριότητες απασχόλησης για παιδιά κ.λπ.) θα προχωρήσει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Όπως τονίστηκε χθες σε σύσκεψη στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, πρόκειται για διαβούλευση και συντονισμό ενεργειών διαμόρφωσης κοινωνικής σύμπραξης των εμπλεκόμενων φορέων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (TEBA – FEAD)» για την προγραμματική περίοδο 2014 -2020.
  Φορείς
Στην κοινωνική αυτή σύμπραξη θα συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, οι Μητροπόλεις Μεσσηνίας, Τριφυλίας-Ολυμπίας και Μάνης, οι Δήμοι, καθώς και άλλοι φορείς, σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Στη σύσκεψη χθες συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και των Δήμων.
Συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να συσταθεί μια κοινωνική σύμπραξη στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος, σε επίπεδο Μεσσηνίας, για την καταγραφή των απόρων
Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, ενώ η διαβούλευση που ξεκίνησε χθες θα συνεχιστεί με την υποβολή του φακέλου Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής της Ελλάδας.

*** Πήγαιναν νυχτιάτικα για κλοπές σε κοσμηματοπωλεία με… χαλασμένη εξάτμιση που τους πρόδωσε         
     
Ένοχοι για κλοπές σε κοσμηματοπωλεία σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας κρίθηκαν χθες σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο νεαρά ξαδέλφια, τσιγγάνοι.
Ο ένας, ο 24χρονος, παραδέχθηκε μόνο μια κλοπή σε κοσμηματοπωλείο στην Κυπαρισσία και καταδικάσθηκε σε 9 χρόνια κάθειρξης, ενώ ο δεύτερος αρνήθηκε και χθες τη συμμετοχή του στην υπόθεση και καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 7 ετών, του αναγνωρίσθηκε, δε, το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
  Άρπαζαν κοσμήματα
Οι δράστες που, σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες, ήταν τέσσερις, πήγαιναν στα κοσμηματοπωλεία με ένα μαύρο αυτοκίνητο που είχε χαρακτηριστικές ζάντες, αλλά και χαλασμένη εξάτμιση, με αποτέλεσμα να σηκώνουν τη γειτονιά «στο πόδι». Έσπαζαν τα ρολά με ένα λοστό, στη συνέχεια την τζαμαρία των καταστημάτων και αφαιρούσαν κοσμήματα. Οι κλοπές σημειώθηκαν το Δεκέμβριο του 2010.
Ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε κοσμηματοπώλης από τους Γαργαλιάνους, ο οποίος είπε ότι τον ειδοποίησαν για την κλοπή και είδε πως του αφαίρεσαν κοσμήματα. Κοσμηματοπώλης από την Καλαμάτα κατέθεσε ότι έσπασαν την τζαμαρία και πήραν κοσμήματα, κάποια από τα οποία του επέστρεψε η Αστυνομία μετά τη σύλληψη των δραστών.
Σε άλλο κοσμηματοπωλείο ο ιδιοκτήτης είπε ότι οι κλέφτες προσπαθούσαν επί 9 λεπτά να παραβιάσουν το ρολό, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τους κατέγραψε, όμως, η κάμερα και είδαν ότι είχαν ένα μαύρο αυτοκίνητο. Τα χρυσαφικά που είχαν αποσπάσει από αυτές τις κλοπές ξεπερνούσαν σε αξία τα 50.000 ευρώ.
Κατέθεσαν, επίσης, άλλοι δύο κοσμηματοπώλες από την Καλαμάτα, ενώ, τέλος, κοσμηματοπώλης από την Κυπαρισσία, που ήταν και ο τελευταίος που έκλεψαν, είπε ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τού πήραν κοσμήματα αξίας 120.000 ευρώ.
  Μαρτυριάρικο… αυτοκίνητο
Στη γραπτή του κατάθεση αστυνομικός είπε πως, όταν στην απόπειρα ληστείας διαπίστωσαν ότι οι δράστες χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μαύρο αυτοκίνητο, το αναζήτησαν και το εντόπισαν στον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα. Όπως ανέφερε, είχε χαρακτηριστικές ζάντες και υπήρχαν μαρτυρίες ότι η εξάτμιση έκανε πολύ θόρυβο. Όταν έγινε η τελευταία κλοπή στην Κυπαρισσία, πήγαν στον καταυλισμό. Όταν εμφανίσθηκε το μαύρο αυτοκίνητο, το αιφνιδίασαν, αλλά ο οδηγός δε σταμάτησε και έγινε καταδίωξη. Εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο, που ανήκει στον έναν κατηγορούμενο, σε χωράφι και έφυγαν. Οι αστυνομικοί είπαν ότι τους αναγνώρισαν, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο βρήκαν μερικά κοσμήματα. Στη συνέχεια, σε έρευνα κοντά στο σπίτι του δεύτερου, βρήκαν μια κουκούλα και ένα λοστό.
Στην απολογία του, εκείνος που παραδέχθηκε την κλοπή στην Κυπαρισσία είπε ότι ήταν ανήλικος τότε και τώρα έχει καταλάβει τι έκανε, αλλά αρνήθηκε ότι πήρε χρυσαφικά αξίας 120.000 ευρώ, παρά μόνο όσα βρέθηκαν στο αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν. Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Προχωρούν τα αντιπλημμυρικά έργα Καλαμάτας         
     
Προχωρούν, όπως φαίνεται και από τις αποφάσεις στη συνεδρίαση των προηγούμενων ημερών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, οι αναγκαίες διαδικασίες για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών- Νέας Εισόδου, στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό".
Για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση είχε προηγηθεί εργώδης προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και, μάλιστα, ο δήμαρχος Παν. Νίκας σε συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό επέδωσε εμπεριστατωμένο φάκελο για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Καλαμάτας. Στη σύσκεψη που έγινε στη συνέχεια αποφασίσθηκε η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι αναγκαία στο Δήμο Καλαμάτας.
Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας έγγραφο με το οποίο ζητείται από το υπουργείο Ανάπτυξης έγκριση τροποποίησης ενάριθμων έργων, «προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτούμενες δαπάνες για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο Δήμο Καλαμάτας με την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών – Νέας Εισόδου». Η τροποποίηση θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 4.800.000 ευρώ του προϋπολογισμού του ενάριθμου έργου «Αντιπλημμυρικά ποταμών και χειμάρρων Μεσσηνίας», με αποτέλεσμα να ανέλθει ο προϋπολογισμός του σε 5.649.270,00 ευρώ.
  Το έργο
Πρόκειται για δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων από τη Θουρία έως το Νέδοντα ποταμό (περιλαμβανομένων της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Καλαμάτας στο τμήμα αυτό και της Νέας Εισόδου), προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το έργο αφορά στην κατασκευή, αφενός, σωληνωτών αγωγών με διατομές Φ500 έως Φ1200, συνολικού μήκους 5.930 μέτρων και, αφετέρου, αγωγών ορθογωνικής διατομής από οπλισμένο σκυρόδεμα, διατομών μεταξύ 1,20x1,30 και 3,80x1,30 μέτρων, συνολικού μήκους 2.557 μέτρων, με τα απαιτούμενα 82 φρεάτια επίσκεψης και 250 φρεάτια υδροσυλλογών.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  59 χρόνια στο ληστή που έστελνε τα χρυσαφικά στην Αλβανία σε τενεκέδες με λάδι          
     
Την «άκουσε» για τα καλά την «καμπάνα» του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ένας μικροκαμωμένος Αλβανός, ο οποίος καταδικάσθηκε σε 59 χρόνια κάθειρξης για 8 βίαιες ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που συστηματικά λήστευε χρήματα και κοσμήματα από σπίτια στην Τριφυλία και έστελνε τα κλοπιμαία στην Αλβανία μέσω του ΚΤΕΛ, κρυμμένα σε δοχεία με λάδι.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι έχει σχέση με τις ληστείες, όμως έχει αναγνωρισθεί από θύματα, ενώ οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν, όταν ετοιμαζόταν να ανέβει σε λεωφορείο με δύο δοχεία, στα οποία βρέθηκαν σακούλες με κλοπιμαία.
Από τη συμμορία, στην οποία έχει διαπιστωθεί ότι συμμετείχαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα, έχει συλληφθεί και καταδικασθεί άλλο ένα, που έχει παραδεχθεί ότι μετέφερε με το αμάξι τους τρεις ληστές.
  Με αγριότητα
Ζευγάρι που έπεσε θύμα των ληστών περιέγραψε ότι μπήκαν στο σπίτι σπάζοντας την πόρτα δύο άτομα με μάσκα. Ο ένας κρατούσε μαχαίρι και το έβαλε στο λαιμό του άντρα ζητώντας χρήματα. Πήραν χρήματα, κοσμήματα και κάποια ασημικά και, όπως είπε το ζευγάρι, τα βρήκε όλα η Αστυνομία στα δοχεία με το λάδι. Αυτά ήταν και τα μόνα κλοπιμαία που βρέθηκαν.
Άλλο θύμα περιέγραψε ότι στο σπίτι του μπήκαν 2 άτομα και πήραν χρυσαφικά, 350 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.
Στις 5 Μαρτίου του 2012, το βράδυ, μπήκε από το παράθυρο της κουζίνας ο μικροκαμωμένος κατηγορούμενος, ενώ άνοιξε την πόρτα και μπήκαν άλλοι δύο στο σπίτι ηλικιωμένης. Όπως περιέγραψε η ίδια, τη χτύπησαν στην πλάτη και την ξύπνησαν, ενώ ήρθε κι ένας δεύτερος με μαχαίρι. Οι δύο φορούσαν καπελάκι, ενώ αυτός με το μαχαίρι κουκούλα. Της ζήτησαν χρήματα, ενώ αυτό που την πείραξε περισσότερο, όπως είπε, ήταν ότι της πήραν το ρολόι του άντρα της που είχε πεθάνει, το οποίο το είχε ως ενθύμιο και ήθελε να το δώσει στον εγγονό της. Πήραν, επίσης, 1.000 ευρώ κι ένα χρυσό δαχτυλίδι. Φεύγοντας έκοψαν το τηλέφωνο, ενώ όση ώρα ήταν εκεί της έλεγαν να μη μιλάει, γιατί αυτός που έχει το μαχαίρι είναι κακός. Η ηλικιωμένη αναγνώρισε τον κατηγορούμενο ως έναν από τους δράστες.
  Το «ξύλο της αρκούδας»
Η επόμενη μάρτυρας ξεκίνησε την κατάθεσή της λέγοντας πως μαζί με τον άντρα της έφαγαν το «ξύλο της αρκούδας» από τους δράστες, διότι εκείνο το βράδυ «για κακή τους τύχη», όπως είπε η ίδια, δεν είχαν λεφτά να τους δώσουν και φώναζε βοήθεια. Μάλιστα, μια γειτόνισσα την άκουσε, αλλά… φοβήθηκε, όπως είπε μετά, και δεν έκανε τίποτα.
Περιέγραψαν ότι ο κατηγορούμενος, τον οποίο αναγνώρισαν, μπήκε από το παραθυράκι της κουζίνας και άνοιξε στους άλλους δύο. Είχαν μόνο 50 ευρώ και οι ληστές τούς χτυπούσαν για να τους δώσουν κι άλλα.
Το Δεκέμβριο του 2011 οι ληστές μπήκαν σε σπίτι άλλου ζευγαριού. Πήραν κοσμήματα και χρήματα συνολικής αξίας 7.000 ευρώ, ενώ έμειναν στο σπίτι κοντά στη μία ώρα. Μάλιστα, είχαν το θράσος να καθίσουν στην κουζίνα του ζευγαριού και να φάνε.
Αστυνομικός κατέθεσε ότι στα τέλη του 2011 – αρχές του 2012 έγιναν ληστείες με την ίδια μέθοδο σε περιοχές της Τριφυλίας και συγκρότησαν ειδική ομάδα. Προχώρησαν, δε, και σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου των κλεμμένων συσκευών κινητών τηλεφώνων. Σε δύο από αυτές διαπίστωσαν ότι είχαν ενεργοποιηθεί άλλοι αριθμοί που επικοινωνούσαν μεταξύ τους.
Στις 12 Μαρτίου του 2012 έφτασε στην υπηρεσία τους η πληροφορία ότι στο δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα ένας Αλβανός περιμένει το λεωφορείο του ΚΤΕΛ για να φύγει με δοχεία λάδι που έχει κλοπιμαία. Οι αστυνομικοί βρήκαν όντως τον κατηγορούμενο, ενώ από το λεωφορείο κατέβηκε ένας  36χρονος ομοεθνής του, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα από τα δύο κλεμμένα τηλέφωνα. Είπε ότι δεν είχε σχέση με τις ληστείες και πως δύο αδέλφια (που είναι οι άλλοι δύο δράστες) του είχαν ζητήσει να τους μεταφέρει με το αυτοκίνητο, ενώ είχε καταλάβει ότι είχαν κάνει ληστεία. Ο αστυνομικός είπε ότι από τα στοιχεία έχουν προκύψει ότι οι δύο Αλβανοί είχαν ταξιδέψει για την πατρίδα τους μαζί και στις 16 Δεκεμβρίου, ενώ έχουν βάσιμες υποψίες ότι είχαν διώξει τα κλοπιμαία από τις ληστείες του Δεκεμβρίου.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι μάρτυρες λένε ψέματα. Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Καταδίωξη στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφία) 

  Ένας νεαρός απόψε το βράδυ αναστάτωσε το κέντρο της Καλαμάτας, καθώς δεν υπάκουσε σε σήμα της ομάδας ΔΙΑΣ και ανέπτυξε ταχύτητα με το αυτοκίνητό του. Το όχημα, που δεν έφερε πινακίδες, ανέπτυξε ταχύτητα μετά το σήμα των αστυνομικών στο ύψος του Αγίου Νικολάου και πέρασε όλα τα Stop της Αριστοδήμου, δίχως ευτυχώς να υπάρξει σύγκρουση. Τελικά, οι άνδρες της ΔΙΑΣ κατάφεραν να σταματήσουν και να συλλάβουν το νεαρό οδηγό στο ύψος της Βασ. Όλγας. 


*** Αθλητική  Ενημέρωση  :

***Αυτοί έφυγαν από τον ΟΦΗ!
ΟΦΗ
Ένα σωρό ποδοσφαιριστές αποτέλεσαν παρελθόν για τον ΟΦΗ.  Διαβάστε και ποιοι έχουν απομείνει στο ρόστερ της ομάδας του Ηρακλείου.
Το υπάρχον ρόστερ του ΟΦΗ δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα που ξεκίνησε τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Συνολικά 15 παίκτες αποχώρησαν, ενώ η έξοδος φαίνεται θα συνεχιστεί και για ακόμα μερικούς τις επόμενες μέρες. Παρακάτω η λίστα με όσους έφυγαν και όσους έχουν απομείνει...


ΕΦΥΓΑΝΕΜΕΙΝΑΝ
ΔασκαλάκηςΛορία
Φραγκουλάκης (Κισσαμικός)Μονιάκης
ΣίσιτςΑρτόλα
ΦερούζΡοβίθης
ΑπόνιοΛαμπρόπουλος
ΜεϊτέΚάλαϊτζιτς
ΠετρόπουλοςΜερεμπασβίλι
Μιλιάζες (Λεβαδειακός)Περογαμβράκης
ΑντελέγιεΤζορτζ
Ραζάκ
Στάθης
Τριποτσέρης
Μακρής
Κουτσιανικούλης (παίζει μέχρι να φύγει)
Μπανούσης (ΑΕΛ)
* Στο ρόστερ βρίσκονται και οι εξής πιτσιρικάδες: Δαμιανάκης, Μανιδάκης, Μπολάκης, Μαραθιανός, Φαζός, Αγριμάκης.
* Όσοι έχουν παραμείνει δεν σημαίνει ότι δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν.

***  3η φάση (Φάση των 16) Κυπέλλου Ελλάδος ποδοσφαίρου : Πανιώνιος - Βέροια 2-1 (1ος Αγώνας).
Πανιώνιος… ανατροπής
Η Βέροια προηγήθηκε μόλις στο 2' με τον Κάμπορα, ωστόσο ο Πανιώνιος με τέρματα των Οικονόμου (62') και Κολοβού (71') στην επανάληψη, έφτασε στην ανατροπή και το τελικό υπέρ του 2-1.
Πανιώνιος και Βέροια μονομάχησαν στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων με φόντο την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν είχε στη διάθεσή του τον Αριέλ Ιμπαγάσα, ο οποίος έχει υποστεί θλάση α' βαθμού, ενώ ο Χοσέ Γκρανέρο τον ασθενή Δημήτρη Αμαραντίδη, τον τραυματία Σιρίλ Καλί και τον ανέτοιμο Νταβίντ Βάσκες.
Η ομάδα της Ημαθίας αιφνιδίασε τους γηπεδούχους και πήρε το προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 2ο λεπτό, με δράστη τον Κάμπορα. Ο Πανιώνιος χρειάστηκε ένα διάστημα για να συνέλθει και σταδιακά πήρε τα ηνία του αγώνα.
Μέχρι το ημίχρονο δεν άλλαξε κάτι, ωστόσο στην επανάληψη ο Πανιώνιος εξαργύρωσε την ανωτερότητα του και με σκόρερ τους Οικονόμου στο 62' και Κολοβό στο 71', ανέτρεψε την κατάσταση και έφτασε στην τελική επικράτηση με 2-1.

Η ταυτότητα του αγώνα:

Γήπεδο: Νέας Σμύρνης.
 
Διαιτητής: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (ΕΠΣ Μακεδονίας).
 
Βοηθοί: Χρήστος Σωτηρόπουλος (ΕΠΣ Αχαΐας), Κοσμάς Χαρίσης (ΕΠΣ Γρεβενών).
 
Συνθέσεις:

Πανιώνιος (Ουζουνίδης): Παπαδόπουλος, Πάνος, Χατζηισαΐας, Οικονόμου, Τασουλής, Κόρμπος, Σιώπης (84' Γκέζος), Φούντας (60' Κολοβός), Μπούζας (60' Μασούρας), Μπουμάλ, Γιάννου.

Βέροια (Γκρανέρο): Χινάρ, Μαλόν, Βέρτζος, Όστοϊτς (60' λ.τ. Καταλά), Μπράβο, Μπαλάφας (67' Παυλίδης), Άρτσε, Εσπάρθα, Γεωργιάδης, Ντουμίτρου, Κάμπορα (60' Βεργώνης).

Γκολ: 62' Οικονόμου, 71' Κολοβός / 2' Κάμπορα.
 
Κάρτες: - / 50' Μπαλάφας, 64' Ντουμίτρου. 

"Πάνθηρας" στην επανάληψη.

Με γκολ ξεκίνησε η αναμέτρηση στη Νέα Σμύρνη, καθώς οι φιλοξενούμενοι με το "καλημέρα" άνοιξαν το σκορ. Μετά από εκτέλεση κόρνερ και... βόλεϊ μέσα στην περιοχή με το κεφάλι από τους Όστοϊτς, Ντουμίτρου και Κάμπορα, ο τελευταίος από κοντινή απόσταση έκανε το 0-1 για την Βέροια στο 2ο λεπτό.
Με κακή ψυχολογία μετά την ψυχρολουσία, ο Πανιώνιος χρειάστηκε περίπου ένα 20λεπτο για να ορθοποδήσει στον αγωνιστικό χώρο και όταν το κατάφερε έγινε απειλητικός για την εστία του Χινάρ. Ωστόσο οι προσπάθειες των Φούντα, Γιάννου και Μπούζα δεν βρήκαν στόχο.
Το ημίχρονο έκλεισε με 47% - 53% κατοχή μπάλας υπέρ της Βέροιας, τελικές 4-3 για τον Πανιώνιο και το σκορ στο 0-1, όπως είχε διαμορφωθεί μόλις από το 2'.
Με διάθεση να πιέσουν ψηλά μπήκαν στην επανάληψη οι γηπεδούχοι, την στιγμή που οι φιλοξενούμενοι ήθελαν να κλείσουν τους χώρους προς την περιοχή τους και να ψάξουν ενδεχομένως ένα δεύτερο τέρμα στην κόντρα.
Προϊόντος του χρόνου ο Πανιώνιος κέρδιζε ολοένα και περισσότερα μέτρα προς την αντίπαλη εστία, ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης και εντέλει δικαιώθηκε για την επιμονή του. Στο 62' ο Μπουμάλ εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά και ο Οικονόμου έφτασε πρώτος στην μπάλα, νικώντας με το κεφάλι τον Χιμάρ για το 1-1.
Οι "κυανέρυθροι" είχαν το μομέντουμ στην αναμέτρηση και δεν τους αρκούσε η ισοπαλία. Οι αλλαγές του Ουζουνίδη είχαν προσφέρει φρεσκάδα στον Πανιώνιο, αντίθετα αυτές τους Γκρανέρο δεν είχαν αλλάξει κάτι στην κακή εικόνα της Βέροιας στην επανάληψη.
Ο Κολοβός στο 71' εκμεταλλεύθηκε το γύρισμα του Μασούρα και πέτυχε την ολοκληρωτική ανατροπή του σκορ, έστω και αν το 2-1 σημειώθηκε από οριακή θέση οφσάιντ. Το γκολ προήλθε από τη συνεργασία δύο παικτών που είχαν μπει στον αγωνιστικό χώρο στο δεύτερο ημίχρονο.
Μέχρι την λήξη της αναμέτρησης δεν άλλαξε κάτι και ο Πανιώνιος θα πάει στην Βέροια για τον επαναληπτικό, έχοντας να υπερασπιστεί το προβάδισμα που πήρε για την πρόκριση μετά το 90λεπτο της Νέας Σμύρνης.

*** Για το κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο  1oς αγώνας :
Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα:

Πανθρακικός – ΟΦΗ (15:00 - OTE SPORT 5) Αναβλήθηκε .-

Χανιά – ΠΑΣ Γιάννινα   1-2 .-
Βίντεο  από αγώνα :
~**Α Ο ΧΑΝΙΑ-ΠΑΣ Γιάννενα   1-2   1ο γκολ  κύπελλο  21/1/2015: http://youtu.be/w54eWbiYvqY ,

SKODA Ξάνθη – Παναθηναϊκός   1-1 .-
Βίντεο  από αγώνα :
~** Ξάνθη-Παναθηναϊκός 1-1 κύπελλο δηλώσεις  γκολ 21/1/201: http://youtu.be/pkt8e-j8-Q8 
~**ΞΑΝΘΗ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  1-1 1ος  αγων  κύπελλο  21/1/2015 : http://youtu.be/EJs0hAH4rnE ,
~**ΞΑΝΘΗ-ΠΑΟ  1-1  γκολ  ισοφ  κύπελλο  21/1/2015 : http://youtu.be/huZ5nxm2aos ,

Ηρακλής – Αστέρας Τρίπολης  1-1 , (0-0) .-  
~**ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσ- ΑΣΤΕΡΑΣ 1-1 κύπελλο τα γκολ  21/1/2015: http://youtu.be/kiFo-sgg76E ,  
Τύρναβος – Ολυμπιακός  0-3 , (0-2) .-
Βίντεο  από αγώνα :
~** ΤΥΡΝΑΒΟΣ-ΟΣΦΠ 0-3 κύπελλο δηλώσεις  γκολ 21/1/2015: http://youtu.be/RMyT9PkGV2k ,
~**ΤΥΡΝΑΒΟΣ-ΟΣΦΠ 0-3 το 3ο γκολ κύπελλο  21/1/2015 : http://youtu.be/X70QwHR4no0 ,

Κέρκυρα – ΑΕΚ    1-1 .-
Βίντεο από αγώνα :
~**ΚΕΡΚΥΡΑ-ΑΕΚ 1-1 κύπελλο τα γκολ 21/1/2015:
http://youtu.be/5hbxZl5u_JQ  ,
 ~**ΚΕΡΚΥΡΑ-ΑΕΚ 1-1 1ο γκολ κύπελλο 21/1/2015: http://youtu.be/9R-FQ3MYuW0 ,
 

Απόλλων Σμύρνης – Λεβαδειακός   1-1 , (1-1) .-
Βίντεο  από αγώνα  :
~**ΑΠΟΛΛΩΝ Αθηνών-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ κύπελλο 1ο  ημίχρ 1-1 τα γκολ 21/1/2015: http://youtu.be/tvMotJIhaxc  ,
 
 ***  Στο  ποδόσφαιρο  της  ΕΠΣΜεσσηνίας :
Α΄ Τοπικό  19η  αγωνιστική  Τετάρτη  21-01-2015
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ     0-3
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ      2-2
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ    2-1
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ     6-0
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ    2-1
ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ    3-0
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ    3-1
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ     1-1

>>Για να δείτε τη βαθμολογία πατήστε ΕΔΩ

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  Δευτέρα    26/01/15
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.    
ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ    
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ    
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ          
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ    
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ    
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ  
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ    

*** 


***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,         4021   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2304    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 313   video.- 
Σύνολον                                                    8638  βίντεο   .-

~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3226.-   
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   344 
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    817. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   299 .- 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,448/479/31  , 19,5  χιλ./260 / 11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 358 ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ


*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :
~  Επικαιρότητα και ενημέρωση  01  Ιανουαρίου  2015: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/01-2015.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  01  Ιανουαρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/01-2014.html .-
~  Επικαιρότητα  ενημέρωση  Παρασκευή  02 Ιανουαρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/02-2015.html .- 
~ Επικαιρότητα  ενημέρωση Σάββατο  03  Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/03-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 03 και 04 Ιανουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/03-04-2015.html ,
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  04  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/04-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2015   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/05-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τρίτη  6 Ιανουαρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/01/6-2015.html .-
~Επικαιρότητα Ενημέρωση Τετάρτη 07 Ιανουαρίου 2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/07-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Πολιτικά Ειδησιογραφία  07 και 08/01/2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/07-08012015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 09  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/09-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση Πολιτική  (οι)   Παρασκευή  09/01/2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/09012015.html  ,-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση   Σάββατο  10  Ιανουαρίου  2015   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/10-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή   11  Ιανουαρίου  2015  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/11-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 10 και 11 Ιανουαρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/10-11-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης 12 Ιανουαρίου 2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/12-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/01/12-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  13  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/01/13-2015.html .-
~  Η Εφημερίδα μας Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015 {ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΕΙΟΡΙΤΗΣ } :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/01/13-2015.html .-  
~  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/01/14-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Πέμπτη  15  Ιανουαρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/15-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  , Παρασκευή   16  Ιανουαρίου  2015   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/16-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα  μας  Σάββατο  17  Ιανουαρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/17-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  Κυριακή  18  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/18-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 17 και 18 Ιανουαρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/17-18-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Δευτέρα  19  Ιανουαρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/19-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  Τρίτη  20  Ιανουαρίου  2015   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/20-2015.html .-
Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  21  Ιανουαρίου   2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/21-2015.html .-
~
   
   

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου