ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Μαϊου 2015

ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  12   Μαϊου  2015  :
~

~

~

~
~ 12 Μαΐου
Επισκόπων Επιφανίου (1) εν Κωνσταντία Κύπρου (†403) και Θεοφάνους. Γερμανού πατριάρχου Κων/πόλεως (†740) και Ευθυμίου επισκόπου Ιεροσολύμων. Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Βλαχίας (2) (†1662). Οσίου Θεοδώρου του εν τη νήσω Κυθήρων τον ασκητικόν βίον διανύσαντος. Οσίας Καλλιτρόπου, αδελφής του αγίου Επιφανίου.
-

(1) Ο άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε από πάμπτωχη οικογένεια Ιουδαίων αγροτών, στο χωρίο Βησαυδούκη, κοντά στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης το 310. Χάρη στη διδασκαλία δύο περίφημων για τη γραμματική τους κατάρτιση και το ασκητισμό μοναχών, του Λουκιανού και του Ιλαρίωνα, μετεστράφη στον Χριστιανισμό. Στη συνέχεια πήγε στην έρημο της Παλαιστίνης και έζησε κοντά στους επιφανέστερους ασκητές, ασκούμενος στην εγκράτεια, την άσκηση και στη μελέτη των Θείων Γραφών. Η φήμη του και οι αρετές του δεν άργησαν να διαδοθούν και γρήγορα αναδείχθηκε επίσκοπος Κωνσταντίας της Κύπρου. Από τη θέση αυτή, ο άγιος άρχισε τον ευαγγελισμό του ποιμνίου του και αγωνίστηκε με θερμότατο ζήλο για την διατήρηση και ενίσχυση των ορθοδόξων δογμάτων, καταπολεμώντας όλες τις αιρετικές δοξασίες και πλάνες της εποχής του και ιδιαίτερα εκείνες του Ωριγένη. Κάνοντας συνεχή χρήση των λόγων της Αγίας Γραφής και γράφοντας πλήθος αντιαιρετικά συγγράμματα, αγωνίστηκε για να κρατήσει τους πιστούς στην ανόθευτη χριστιανική πίστη. Μετά από 36 έτη γόνιμης και εποικοδομητικής αρχιερατικής διακονίας και προσφοράς, εκοιμήθη ειρηνικά το 403.
-
(2) Ο άγιος Ιωάννης, γεννήθηκε στη Βλαχία και καταγόταν από επιφανή και αριστοκρατική γενιά. Επί Σουλτάνου Μεχμέτ και σε ηλικία 15 ετών τον άρπαξαν οι Τάταροι που εισέβαλαν στη Βλαχία για να καταπνίξουν την επανάσταση του άρχοντα Μιχ. Βοεβόδα Τζιβάν Μπέτι. Προσπάθησε να αποδράσει, σκοτώνοντας ένα στρατιώτη, συνελήφθη όμως από άλλους και παραδόθηκε στη σύζυγο του στρατιώτη που σκότωσε στην Κων/πολη. Εκείνη τον οδήγησε στον Βεζίρη, ο οποίος μετά την ανάκριση τον παρέδωσε πάλι σ` εκείνη για να τον μεταχειρισθεί όπως εκείνη ήθελε. Επειδή όμως απέτυχε να τον εξισλαμίσει, τον παρέδωσε στον έπαρχο, ο οποίος αφού απέτυχε να τον πείσει διέταξε τον δι` απαγχονισμού θάνατό του στις 12 Μαΐου 1662 στο Παρμάκ Καπί της Κων/πολης.
12/05 Απολυτίκιο Αγ. Επιφανίου και Γερμανού - 12 ΜΑΙΟΥ:
https://youtu.be/w08Gvd_Ybnw?list=PL175C10CE6A189986 .-

~

-
***  Ανθρωπιά και ρεαλισμός για τους πρόσφυγες στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
      
 
 Θερμές ευχαριστίες για τη βοήθεια που έδωσε ο Δήμος Καλαμάτας στους 146 μετανάστες που βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο λιμάνι της πόλης, εκ των οποίων 53 είναι παιδιά, εξέφρασαν χθες στο δήμαρχο Παν. Νίκα ο περιφερειακός διοικητής του Λιμενικού Σώματος (5η ΠΕΔΙΛΣ, που εδρεύει στην Πάτρα), αρχιπλοίαρχος Σταμ. Καλογείτων και ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας, πλοίαρχος Παν. Μποτίνης, κατά την επίσκεψή τους στο Δημαρχείο.
Ο αρχιπλοίαρχος Καλογείτων ευχαρίστησε το δήμαρχο για τη βοήθεια του Δήμου προς ανακούφιση των 146 μεταναστών, οι οποίοι κινδύνευαν. Το ίδιο έκανε και ο πλοίαρχος Μποτίνης, τονίζοντας πως η βοήθεια του Δήμου και των Υπηρεσιών του «ήταν καθοριστική για να αντεπεξέλθουμε στο συμβάν και να τελειώνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά».
Ο κ. Μποτίνης γνωστοποίησε ότι οι 4 συλληφθέντες ως διακινητές (επιπλέον των 146) έχουν λάβει προθεσμία να απολογηθούν σήμερα, ενώ από το πρωί ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ θα φροντίσουν για τη μεταφορά των μεταναστών στην Αθήνα, διαθέτοντας τα απαιτούμενα μέσα.
 - Μη μετατραπεί η Καλαμάτα σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών
Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ο κ. Νίκας, δήλωσε πως ο Δήμος θα είναι πάντοτε σύμμαχος, αρωγός και συμπαραστάτης του Λιμενικού Σώματος, στους αγώνες του για την περιφρούρηση των συνόρων της πατρίδος και θα συνεργάζεται μαζί του σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον ανθρωπισμό, διαθέτοντας προς τούτο τις υποδομές του, για την ανακούφιση συνανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Τόνισε, όμως, και την ανάγκη να μη μετατραπεί η Καλαμάτα σε κέντρο υποδοχής μεταναστών.
Η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων οργάνων του Δήμου  έγινε από το βράδυ της Παρασκευής 8 Μαΐου, σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή αιρετών, του Κεντρικού Λιμενάρχη Παν. Μποτίνη, στελεχών του Λιμεναρχείου και άλλων. Το γενικό πρόσταγμα είχε ο λιμενάρχης, ενώ ο Δήμος ανέλαβε τη μέριμνα για το προσωρινό κατάλυμα, τα τρόφιμα, τα κλινοσκεπάσματα, το συντονισμό των εθελοντών κ.λπ. και το νοσοκομείο όσα αφορούσαν στα θέματα Υγείας. 
 ~
***  Το Πατριαρχείο έχρισε τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο Οφικιάλιο          
     
  Σε μια σεμνή τελετή, πριν από μερικές ημέρες στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακήρυξε τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο Οφικιάλιο του Πατριαρχείου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική ιεραρχία, ο τίτλος ισοδυναμεί με αξιωματούχο αυτής, ενώ κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν ο αξιωματούχος του κράτους.
~
*** Μεταπτυχιακά από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου οργανώνει και θα λειτουργήσει για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 τέσσερα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, διάρκειας 12 μηνών: 1. «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές» Κατευθύνσεις: 1. Διακυβέρνηση 2. Δημόσιες Πολιτικές 2. «Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία» (Κοινό ΠΜΣ με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου Κύπρου) Κατευθύνσεις: 1. Διεθνής Επιχειρηματικότητα 2. Διεθνής Ασφάλεια 3. Διεθνής Ανάπτυξη 3. «Μεσογειακές Σπουδές» [Σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Μπολόνια (Ιταλία), Inalco (Γαλλία), Yasar (Τουρκία), Νεάπολις Πάφου (Κύπρος), και το Olympia Summer Academy (Ελλάδα).], Γλώσσα: Αγγλική 4. «Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων». Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2015. Λεπτομέρειες οργάνωσης και λειτουργίας των ΠΜΣ είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (http://pedis.uop.gr ). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία ΠΜΣ (Λ. Αθηνών & Αριστοτέλους 1, 20100, Κόρινθος, τηλ. 27410 40040, 40045, 40058, e‐mail: pedis@uop.gr, Έλενα Μαρκούτση και Κατερίνα Δούνδη).
~
***  Αθώος ο 25χρονος Γεωργιανός για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη         
      
Με δάκρυα χαράς και κάνοντας ασταμάτητα το σταυρό του, δέχθηκε χθες, λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ, την αθωωτική για αυτόν απόφαση ο 25χρονος Γεωργιανός που είχε κατηγορηθεί για την άγρια δολοφονία του 54χρονου αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλου, το Φεβρουάριο του 2014 στη Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Το δικαστήριο, ύστερα από πολύωρη διάσκεψη, ομόφωνα (3 τακτικοί δικαστές και 4 ένορκοι) έκρινε τον 25χρονο αθώο. Ο Γεωργιανός είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία, ληστεία τελεσθείσα κατά συναυτουργία με ιδιαίτερη σκληρότητα και οπλοφορία - οπλοχρησία από κοινού.
Να σημειωθεί  ότι σε 15 χρόνια κάθειρξης, για απλή συνέργεια στη δολοφονία, έχει ήδη καταδικασθεί ένας 18χρονος – σήμερα- Έλληνας.
 - Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο «Θάρρος» που κυκλοφορεί 
 ~
***   Τι… κρύβεται πίσω από το «100» της Μεσσηνίας!         
      
Ανήλικος ή ενήλικος, ηλικιωμένος ή υπέργηρος, Έλληνας ή αλλοδαπός, γυναίκα ή άντρας, σε οποιαδήποτε δύσκολη ή σκληρή στιγμή της ζωής του, λέει «πάρε το 100».
Όπως πολύ ωραία είπε αξιωματικός του Κέντρου Άμεσης Δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, μετά το «βοήθα, Παναγιά μου» ακολουθεί το… «Κάλεσε το 100»!
Το «Θάρρος» αποφάσισε να… κάνει βάρδια στο «100» της Μεσσηνίας, γνωρίζοντας εκ των έσω την ιδιαιτερότητα αυτής της υπηρεσίας, το ρόλο της, τις δυσκολίες, αλλά, κυρίως, τους ίδιους τους αστυνομικούς, οι οποίοι πρέπει να έχουν ακόμα και νομικές γνώσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.
Το «100» της Μεσσηνίας καλύπτει τις ανάγκες όλου του νομού, σε όλο το μήκος και το πλάτος του, ενώ επειδή οι τηλεφωνικές κεραίες… μπερδεύονται, στο κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας φτάνουν και οι κλήσεις από μέρος της Αρκαδίας, όπως και σημαντικό μέρος της Λακωνίας. Για παράδειγμα, πολλά περιστατικά της Αρεόπολης επιλαμβάνεται το «100» της Μεσσηνίας.
Κατά μέσο όρο δέχεται στην 8ωρη βάρδια 300 τηλεφωνήματα, ενώ αυτά αυξάνονται κατά πολύ την τουριστική περίοδο και τις εορταστικές περιόδους. Το ρεκόρ του είναι 600 κλήσεις μέσα σε 8 ώρες. Σε ένα 24ωρο, λοιπόν, δέχεται 1.000- 1.200 κλήσεις.
Οι αστυνομικοί του Κέντρου Άμεσης Δράσης Μεσσηνίας αγαπούν τη δουλειά τους και γνωρίζουν καλά ότι από τη δική τους σωστή αντίδραση και κρίση εξαρτάται η έκβαση της όποιας υπόθεσης ή συμβάντος. Με λίγα λόγια, αυτοί είναι το «κεφάλι» της Αστυνομικής Διεύθυνσης και πρέπει να κατευθύνουν σωστά τα «χέρια και τα πόδια» της.
 -  Δεν είναι τυχαίοι
Όσοι υπηρετούν στο «100», έχουν επιλεγεί και δε βρίσκονται τυχαία εκεί. Είναι άτομα που έχουν ευγένεια, εμπειρία, νομικές και αστικές γνώσεις και, φυσικά, πολύ καλή γνώση των υπηρεσιακών δεδομένων.
«Έχουμε την τιμή και την εξαιρετικά μεγάλη ευθύνη, να υπηρετούμε ίσως σε μία από τις νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Το “100” είναι εκείνο το νούμερο τηλεφώνου που ο κάθε πολίτης έχει ως αποκούμπι, ως λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημά του κι όταν αισθανθεί ανάγκη για βοήθεια. Το “100” είναι ο συνδετικός κρίκος πολίτη και ενστόλων της υπηρεσίας. Είναι η υπηρεσία που καλείται να λάβει επαρκείς και σωστές πληροφορίες, ώστε να εξασφαλιστεί, άλλοτε η εξυπηρέτηση του πολίτη, όταν πρόκειται για ελάσσονα περιστατικά, και άλλοτε η ασφάλεια του συναδέλφου αστυνομικού, όταν πρόκειται για μείζονα περιστατικά, με παράλληλο σκοπό τη θετική έκβαση όλων», μας τόνισαν.
Και συμπλήρωσαν: «Ρόλος μας είναι με ευγένεια και κατανόηση να μπορέσουμε να δώσουμε λύση σε προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας, είτε με μια συμβουλή είτε με την αποστολή στο σημείο ανάλογου αριθμού και ιδιότητας αστυνομικών. Τις περισσότερες φορές τα περιστατικά που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε είναι εκ διαμέτρου αντίθετα και συμβαίνουν είτε ταυτόχρονα είτε με πολύ μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους, κι αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να λύσουμε, βασισμένοι στον επαγγελματισμό και την εμπειρία μας».
 -  Κάποιοι παίζουν
Δυστυχώς, το «100» πέφτει και θύμα επιτηδείων που… κάνουν «πλάκα», δίνοντας παραπλανητικές πληροφορίες, ωστόσο η πλειοψηφία των πολιτών είναι συνεργάσιμη: «Οι κλήσεις που δεχόμαστε ποικίλουν και έχουν να κάνουν είτε με βαριά εγκληματικότητα, οπότε απαιτείται εξαιρετικός σχεδιασμός, εμπειρία και σωστές κατευθυντήριες συμβουλές – εντολές στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, είτε με επεισόδια μεταξύ πολιτών, τα οποία εν δυνάμει ελλοχεύουν κινδύνους για τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, όπως και για τους συναδέλφους που προστρέχουν.
Ρόλος μας είναι η προστασία αμφοτέρων, μέσω της καλύτερης δυνατής συλλογής πληροφοριών. Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και παρά μόνο με τη λήξη τους εφησυχάζουμε και τα προσπερνάμε.
Από το βήμα που μας προσφέρετε, μας δίνεται η χρυσή ευκαιρία να παρακαλέσουμε τους πολίτες να είναι υπομονετικοί στην επίλυση των αιτημάτων τους, δεδομένου του αυξημένου όγκου των περιστατικών, των οποίων κάποιες φορές η επίλυση ιεραρχείται. Κατανοούμε πως μπορεί να αγανακτούν και πιθανόν να θυμώνουν, αλλά δεν μπορούν να γνωρίζουν τον όγκο και το είδος της προσπάθειας που καταβάλλουν τη συγκεκριμένη στιγμή οι διαθέσιμες αστυνομικές μονάδες. Μπορεί για ένα τροχαίο ατύχημα να μας καλέσουν 15 πολίτες, όμως εμείς με την πρώτη πληροφορία που παίρνουμε, πρέπει να κινηθούμε τάχιστα, για να ειδοποιηθούν πρώτα ασθενοφόρο και δύναμη, ώστε να μη χαθεί ούτε δευτερόλεπτο για μια ζωή που πιθανότατα κινδυνεύει. Εκεί, όμως, ακούγεται το γνωστό “το 100 δεν απαντάει”.
Να παρακαλέσουμε, επίσης, για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μερίδας κυρίως νεαρών, οι οποίοι άνευ λόγου απασχολούν τις γραμμές του “100” και στερούν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας ενός συμπολίτη τους, χάνονται πολύτιμα λεπτά, κρίσιμα για την έκβαση του συμβάντος. Τα άτομα αυτά έχουμε δυνατότητα μέσω τεχνολογίας να τα αποκαλύψουμε και αρκετές φορές το έχουμε κάνει, όμως ευελπιστούμε πρώτα στην παιδεία και την ευαισθητοποίησή τους.
Τέλος, να παρακαλέσουμε όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν στην αστυνόμευση της περιοχής, δεδομένου ότι οι αστυνομικοί δεν μπορούν να είναι παντού ταυτόχρονα. Να καλούν το “100”, όταν αντιληφθούν παράνομη πράξη, ή όταν πιστεύουν πως με την πληροφορία που θα δώσουν, μπορούν να βοηθήσουν συμπολίτες τους ή στην εξιχνίαση υπόθεσης, καθώς οι κλήσεις προστατεύονται από το απόρρητο και όλες κρίνονται και αξιοποιούνται».
 - Μας έχει κερδίσει!
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ακόμα και φωτιά να δει κάποιος, το πρώτο που σκέφτεται είναι το «100». Ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος. Θα φροντίσουν να ανοίξει ο δρόμος ώστε σε ελάχιστα λεπτά παιδί νηπιαγωγείου να φτάσει στο νοσοκομείο καθώς του έχει «κολλήσει» κόκαλο στο λαιμό, μέχρι να διακόψουν την κυκλοφορία στην οδό Ναυαρίνου, όπως έγινε πέρυσι, προκειμένου να βρουν το δρόμο τους για τη θάλασσα νεογέννητα χελωνάκια που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους από τα φώτα. Όπως, επίσης, να ακούσουν την καταγγελία του εξοργισμένου πολίτη που δεν έχει εξυπηρετηθεί από δημόσιο υπάλληλο, αλλά και την ηλικιωμένη που έχει στερηθεί την επικοινωνία με τον κόσμο και θα πάρει να ρωτήσει ακόμα και τι ημερομηνία έχουμε ή τι ώρα είναι. Το «100», λοιπόν, είναι το πιο «επιτυχημένο» νούμερο, αφού έχει κερδίσει κατά κράτος την εμπιστοσύνη μας!  Της Βίκυς Βετουλάκη 
~
***  Προκήρυξη για 20.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας 

 Εντός του Μαΐου αναμένεται να προκηρυχθεί το δεύτερο σκέλος του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που θα αφορά 19.577 θέσεις εργασίας σε περιφέρειες, υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς. Η πρώτη πρόσκληση θα γίνει για την κάλυψη 720 θέσεων φύλαξης στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ τη μερίδα του λέοντος στις προσλήψεις θα διεκδικήσουν τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μεταξύ των προϋποθέσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι οι ενδιαφερόμενοι να ειναι: Εγγεγραμμένοι άνεργοι τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι εαυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς. Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα άνω των 29 ετών Newsroom ΔΟΛ -
~
*** Πλημμύρισε πάλι το Κλειστό της Παραλίας

  Στις 21 Απριλίου είχαν ξεκινήσει οι εργασίες υγρομόνωσης στη στέγη του Κλειστού της Παραλίας, συνολικού προϋπολογισμού 22.000 ευρώ, αλλά η χθεσινή βροχή μετέτρεψε και πάλι το εσωτερικό του σε …πισίνα. Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Νίκο Μπασακίδη, μας μετέφερε ότι η στεγανοποίηση είχε ολοκληρωθεί μέχρι το μέσον της Δυτικής πλευράς, ενώ στο υπόλοιπο μέρος είχε ξηλωθεί η παλιά μόνωση και ετοιμαζόταν προκειμένου να τοποθετηθούν τα νέα υλικά. Μάλιστα τόνισε ότι είχε καλυφθεί με νάυλον προκειμένου να προφυλαχθεί από τη βροχή, όμως ο δυνατός αέρας τα μετακίνησε. Σύμφωνα με τον κ. Μπασακίδη δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα από την εισροή του νερού στο δάπεδο του Κλειστού, αλλά ούτε και στο κομμάτι που έχει μονωθεί, αλλά οι εργασίες θα καθυστερήσουν εκ νέου, αφού πρέπει να απομακρυνθεί η υγρασία για να συνεχίσει ο εργολάβος. - 
~
***  Τα … πρωτοβρόχια          
     
Τελικά, είναι άδικα αυτά τα παιχνίδια του καιρού. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες έμοιαζε σαν να έχουμε μπει στο απόλυτο καλοκαίρι και από το απόγευμα της Κυριακής, αλλά ιδιαίτερα χθες, όλα θύμιζαν… πρωτοβρόχια.
Προφανώς, μέχρι να σταθεροποιηθούν οι συνθήκες θα χρειαστούμε αρκετό καιρό.     Χ.Χ. 
~
***  Επαναλαμβάνεται η δίκη της ΧΑ στον Κορυδαλλό
Και νέα κινητοποίησηΕπαναλαμβάνεται η δίκη της ΧΑ στον Κορυδαλλό
H μητέρα του Π.Φύσσα προσέρχεται στην αίθουσα (φωτ. Αγγελος Προβολισιάνος)
- Εν  μέσω νέων κινητοποιήσεων για τον τόπο διεξαγωγής και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας επαναλάμβάνεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Εκεί έφθασαν γύρω στις 08:30 το πρωί και οι γονείς του Παύλου Φύσσα και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.
-  Κλειστά παραμένουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Κορυδαλλού, λόγω της διεξαγωγής της δίκης στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών.
-  Το πρωί πραγματοποιείται νέα συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία προς το σωφρονιστικό κατάστημα, όπου επαναλαμβάνεται η δίκη. Πάντως, ο κόσμος που συμμετείχε στην συγκέντρωση ήταν εμφανώς λιγότερος από τις προηγούμενες φορές.

-  Ο δήμαρχος του Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης θα θέσουν εκ νέου στην έδρα του δικαστηρίου το αίτημα για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής εκτός Κορυδαλλού, με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.
-  Ο υπουργός δεσμεύθηκε για μεταφορά της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο.
-  «Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη μία νέα αίθουσα δικαστηρίου που θα φιλοξενήσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
» Και στο μεσοδιάστημα, από σήμερα δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο, θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε η δίκη της Χρυσής Αυγής να συνεχίζεται στο Εφετείο. Εμείς, ως δήμος και ως κάτοικοι, το θεωρούμε μία θετική εξέλιξη» δήλωσε ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, μετά τη συνάντηση.    Newsroom ΔΟΛ
~
***  Εξελέγη ο Γ. Μπουλούκος περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη

Ο κ. Μπουλούκος εξελέγη, τελικώς, Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Αν και φάνταζε δύσκολη η εκλογή του, τελικώς ο κ. Μπουλούκος εξελέγη με 34 ψήφους. Σημειωτέον ότι πέντε ήταν απόντες, 12 απείχαν και ψήφισαν 34 σύμβουλοι. Από τον Οκτώβριο του 2014 το Περιφερειακό Συμβούλιο προσπαθεί να εκλέξει Συμπαραστάτη, αλλά κάτι τέτοιο δεν είχε καταστεί ακόμη εφικτό. Ο κ. Μπουλούκος ήταν ο μόνος που έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Ένταση και αντιδράσεις έχουν σημειωθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις όπως την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου με την υποψηφιότητα του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Γεώργιου Αρ. Μπουλούκου. Ο κ. Μπουλούκος τη Δευτέρα 11 Μαΐου έθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την υποψηφιότητα όντας ο μοναδικός υποψήφιος μετά την παραίτηση του κ. Δημήτρη Κωστόγιαννη, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης. Απευθυνόμενος στο σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Μπουλούκος ανέφερε: «Θέλω να οικοδομήσουμε αυτή τη δομή της Περιφέρειας. Είναι μια καλή ευκαιρία, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε δομές που είναι απαραίτητες. Ζητώ την ανταπόκρισή σας, υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα από τη δράση μου». arcadiaportal.gr - 
~
***  Εικόνες εγκατάλειψης στην παιδική χαρά ΟΣΕ στην Κυπαρισσία (φωτογραφίες)          
       
 
Εικόνες εγκατάλειψης παρουσιάζει η παιδική χαρά στο Πάρκο του ΟΣΕ Κυπαρισσίας, δίπλα στην κεντρική πλατεία της πόλης, εξαιτίας της προκλητικής αδιαφορίας των υπευθύνων του Δήμου, καθιστώντας την επικίνδυνη προς χρήση!
Το τραγικό του θέματος έγκειται στο γεγονός ότι αυτή η παιδική χαρά, αυτός ο μικρός παιδότοπος και χώρος αναψυχής για μικρά παιδιά και γονείς, επαναλειτούργησε μόλις πριν από δύο χρόνια, ύστερα από πρωτοβουλία και δαπάνες του Συλλόγου Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ», με προσωπική εργασία των γυναικών και χορηγίες επαγγελματιών, καθώς επί δέκα χρόνια ουσιαστικά δε λειτουργούσε, επειδή ο Δήμος δεν είχε δείξει κανένα, μα κανένα ενδιαφέρον.
Οι γυναίκες, πριν από δύο χρόνια, πήραν την απόφαση και ανέλαβαν την πρωτοβουλία για ανακαίνιση, αποκατάσταση και επαναλειτουργία της παιδικής χαράς και κατάφεραν να την κάνουν και πάλι όμορφη, καθαρή, «ανθρώπινη», φιλική και ασφαλή. Ένα πραγματικό στολίδι στο κέντρο της Κυπαρισσίας για να χαίρονται ξέγνοιαστα το παιχνίδι τους τα μικρά παιδιά και να απολαμβάνουν τη βόλτα τους οι γονείς! Μάλιστα, στα μέσα Ιουλίου του 2013, ο Σύλλογος Γυναικών, με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας της παιδικής χαράς, διοργάνωσε μια όμορφη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, με πολύ κέφι και ευχάριστη διάθεση. Λιγότερο από δύο χρόνια μετά, όμως, η παιδική χαρά μπορεί να μην έχει περιέλθει στο χάλι που είχε πρωτύτερα, παρουσιάζει, ωστόσο, εικόνες εγκατάλειψης και είναι επικίνδυνη προς χρήση.
Ο επισκέπτης αντικρίζει με απορία και θλίψη σκουπίδια κάθε λογής, παιχνίδια - κούνιες ξεχαρβαλωμένες, χορτάρια που φτάνουν και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το μισό μέτρο, ακόμη και ανθρώπινα περιττώματα δίπλα σε κούνιες και άλλα παιχνίδια. Αντί για χώρος αναψυχής και παιχνιδιού, έχει «καταστεί», δυστυχώς, υπαίθριο αφοδευτήριο και κανείς δε δείχνει να νοιάζεται.
«Ποιότητα ζωής δεν είναι και η καθαρή και ασφαλής παιδική χαρά; Μας παρέχουν ποιότητα ζωής από το Δήμο, όπως άφησαν και έγινε η παιδική χαρά στο κέντρο της πόλης;», μας είπε, με εμφανή τη θλίψη αλλά και την αγανάκτηση, μητέρα δύο παιδιών που περνούσε έξω από την παιδική χαρά την ώρα που ήμασταν στο χώρο, για να διαπιστώσουμε την κατάσταση ύστερα από καταγγελίες κατοίκων.
Όπως σε προηγούμενα ρεπορτάζ έχουμε γράψει, οι Δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται να πιστοποιήσουν από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου τις «παιδικές χαρές» που διαθέτουν και, σε κάθε διαφορετική περίπτωση, να τις κλείσουν. Με αφορμή τραγικό περιστατικό ακρωτηριασμού μικρού παιδιού σε παιδική χαρά στα Γιάννενα, σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΣ αναφέρει πως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παιδικές χαρές οφείλουν να λάβουν ειδική πιστοποίηση, η οποία χορηγείται από το υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν τριπλού ελέγχου: πρώτον, της Τεχνικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου, δεύτερον, ενός εκ των διαπιστευμένων προς τη διενέργεια ελέγχων φορέων από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης και, τρίτον, της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όσες παιδικές χαρές δε διαθέτουν την αντίστοιχη πιστοποίηση, πρέπει να σφραγίζονται.
Στην Κυπαρισσία, άραγε, τι θα γίνει με την παιδική χαρά στο Πάρκο του ΟΣΕ, με την εγκατάλειψη που εμφανίζει;   Του Ηλία Γιαννόπουλου 
~
***    Η στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων          
     
Αν θυμόμαστε καλά, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχει καθορίσει σε συγκεκριμένες περιοχές τους χώρους στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων (πλατεία Όθωνος, πλατεία 23ης Μαρτίου). 
Το τελευταίο διάστημα, λόγω και της σχετικά υψηλής επισκεψιμότητας στην Καλαμάτα σχολείων από άλλες πόλεις της χώρας, διαπιστώσαμε ότι τα λεωφορεία προτίμησαν για στάθμευση πεζόδρομους και τμήματα του κεντρικού ποδηλατόδρομου.
Λόγω, όμως, του βάρους τους προκάλεσαν και κάποιες φθορές. Αυτές ποιος θα τις πληρώσει;    Α.Π. 
~
***  Καθημερινή βαρβαρότητα…          
      
Όπως με πληροφόρησαν, το φαινόμενο είναι συνηθισμένο. Παρ’ όλα αυτά, είναι ανεξήγητο. Μέρος του ποδηλατόδρομου στην οδό Νέδοντος, πάνω από το ύψος του Δημαρχείου, καλύπτεται καθημερινά από χαρτοκιβώτια και διάφορα άλλα αντικείμενα.
Πέρα από τον πολιτισμό που δε διαθέτουν αυτοί που το κάνουν, το ερώτημα είναι γιατί ο Δήμος Καλαμάτας δεν επιβάλλει τις ποινές που προβλέπονται από τον κανονισμό καθαριότητας;  Καλή και η ανοχή, αλλά το πολύ το «Κύριε ελέησον» το βαριέται και ο Θεός...  Α.Π. 
~
*** Ο πολιτισμός στην Καλαμάτα στα χρόνια της κρίσης
-  Τα πέντε χρόνια που συμπληρώθηκαν από το «Καστελόριζο», πώς έχουν εγγραφεί στον πολιτισμό της Καλαμάτας; Το σημερινό αφιέρωμα της εφημερίδας μας είναι αφορμή για μια σύντομη στάση.
Στην αρχή της κρίσης ο κλυδωνισμός, όσο έντονος κι αν ήταν, δεν πρόδιδε ούτε τη διάρκεια ούτε το βάθος του. Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα απαιτεί ανασύνταξη δυνάμεων, επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων, προσπάθεια ταχύτερης επεξεργασίας των αναγκών όπως προκύπτουν ασύντακτες, ακόμη και αδιαμόρφωτες. Ισχύει όχι μόνο για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, αλλά και ατομικά για τον κάθε καλλιτέχνη. Το Διαδίκτυο ανανεώνει κανόνες και απαιτήσεις, αναπληρώνοντας κενά και προκαλώντας άλλα.
Τίποτα δεν είναι ίδιο. Ούτε εμείς ούτε η τέχνη. Η ταχύτητα των αλλαγών επηρέασε δομικά τη σκέψη και τη σχέση μας με το τι είναι δημιουργία. Καθώς τα δεδομένα κάθε μορφής, όπως και οι σταθερές, εκλείπουν, η προσπάθεια που απαιτείται από τους καλλιτέχνες είναι μεγαλύτερη και περισσότερο κοπιώδης, γιατί είναι εξαρχής. Ξανακτίζουν τον κόσμο μας και τον κόσμο τους από τα θεμέλια.
Αυτά τα γενικά από τη δική μας την πλευρά. Από εκεί και πέρα, ρωτήσαμε τέσσερις ανθρώπους της πόλης, καθώς ο καθένας από το δικό του πόστο και ρόλο «διαμόρφωσε» την πολιτιστική Καλαμάτα της πενταετίας.
 -  Θανάσης Ηλιόπουλος,
~*  Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις»
Η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το έτος 2011 είχε σαφώς επιπτώσεις και στα πολιτιστικά πράγματα του Δήμου μας, οι οποίες έλαβαν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με την εφαρμογή των νόμων για τα μνημόνια.
Το ένας σκέλος είναι τα οικονομικά και το άλλο τα διοικητικά, τα οποία είναι στοιχειώδεις παράγοντες για να κάνεις σωστό προγραμματισμό στα πολιτιστικά.
Όσον αφορά στα οικονομικά, αυτό που μπορεί να εξαχθεί ως πρώτο συμπέρασμα και μήνυμα είναι ότι η πολιτιστική πολιτική σε ένα Δήμο εξαρτάται αποκλειστικά ή σχεδόν από το Δήμο. Αυτό έγινε και στο Δήμο Καλαμάτας.
Η προγραμματική του Θεάτρου κάθε χρόνο μειωνόταν. Φθάσαμε σε επιχορήγηση 45.000 ευρώ περίπου από το υπουργείο, όταν το 2007 που αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή ήταν 250.000 ευρώ, οι υποχρεώσεις όμως από την προγραμματική για 3-4 παραστάσεις ετησίως εξακολουθούν να είναι οι ίδιες. Και ερωτώ, πώς μπορούν να αξιώνονται τέτοιες υποχρεώσεις, καθώς και αυτή της πρόσληψης καλλιτεχνικού διευθυντή, με αυτά τα χρήματα;
Η χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού κάθε χρόνο περνά από κύματα και είναι και αυτή μειωμένη. Ακόμη και φέτος δεν ξέρουμε πότε, πώς και πόσα θα δοθούν.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των καλλιτεχνικών σχολών, αυτό αποτελεί μία τελειωμένη υπόθεση. Απλά θυμίζω ότι κάποτε δίδονταν 480.000 ευρώ. Όσον αφορά στο προσωπικό, αυτό μειώθηκε. Αυτή τη στιγμή είναι μόλις 17 άτομα στη «Φάρις».
Το ουσιαστικό, όμως, είναι ότι απαγορεύονται οι προσλήψεις αορίστου χρόνου, ενώ αυτές του ορισμένου χρόνου, οι οποίες τουλάχιστον για το χώρο του πολιτισμού δεν είναι λύση, περνούν από τη βάσανο της γραφειοκρατίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η πρόσληψη ενός ηθοποιού ή ενός καθηγητή Ωδείου χρειάζεται εγκρίσεις από διάφορες υπηρεσίες και όργανα, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΠΥΣ κ.λπ.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι με όλα αυτά, τα πολιτιστικά στην πόλη μας έχουν πρόβλημα και ότι υπάρχει κρίση. Όχι! Μαχόμαστε, όλα τα μέλη του Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι στη «Φάρις», για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.
Ο πολιτισμός δεν είναι αριθμοί. Είναι το μεράκι των ανθρώπων για δημιουργία, που υπερβαίνει τις προσθαφαιρέσεις! Θυμίζω δύο σπουδαίες εκδηλώσεις του Ωδείου, που ξεκίνησαν μέσα στην κρίση και δίνουν την ευκαιρία, κυρίως, σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τις δημιουργίες και το ταλέντο τους: την Άνοιξη των Πλήκτρων και το Φεστιβάλ Κιθάρας.
Θυμίζω τις πραγματικά ενδιαφέρουσες εκθέσεις του Κέντρου Τέχνης από τον Τομέα Εικαστικών της «Φάρις».
Και τη δημιουργία, λοιπόν, αυτή τη στηρίζει και την υποστηρίζει ο Δήμος Καλαμάτας. Διότι, πρώτα απ’ όλα, είναι εκείνος που χρηματοδοτεί σχεδόν στο σύνολό της την πολιτιστική δημιουργία.
Υπενθυμίζω ότι ο Δήμος μας έχει φθάσει στο σημείο να χρηματοδοτήσει και ανασκαφές, αυτές της Αρχαίας Θουρίας. Χωρίς το Δήμο Καλαμάτας, τέλος, δε γίνεται τίποτα.
Δεύτερον, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού «αλλάζει» δεκαετία, πάμε για το 21ο, ετοιμάζουμε ένα πλούσιο από εκδηλώσεις και ποιότητα πολιτιστικό καλοκαίρι, έχουμε ήδη κλείσει 3 συναυλίες στο κάστρο σπουδαίων καλλιτεχνών, προετοιμαζόμαστε εντατικά για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών τον Οκτώβριο, ήδη έχουμε συμμετοχές 16 χορωδιών από Βραζιλία, Σουηδία, Ελβετία, Εσθονία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ελλάδα κ.λπ. και, τέλος, έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη πρόκληση που λέγεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Σιγά σιγά, με αισιοδοξία και με πολλή δουλειά, μπαίνουμε στην τελική ευθεία!
 -  Τάσος Πολυχρονόπουλος,
~* Μέλος της «Φάρις», εκπρόσωπος του «Ανοιχτού Δήμου»
Όσα ζούμε την 5ετία εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας και μνημονίων, επιβεβαιώνουν, δυστυχώς με τον πιο απόλυτο τρόπο, τη θέση ότι ο πολιτισμός μαζί με την υγεία και την παιδεία πλήττονται κατά προτεραιότητα από τέτοιες πολιτικές.
Είναι ασφαλώς αρκετά δύσκολη και ξεπερνά τις δυνατότητές μας, μια συνολική προσέγγιση και ανάλυση των συνεπειών αυτών σε όλο το εύρος της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας, πολύ περισσότερο που αυτές θα φανούν σε όλη τους τη διάσταση στο μέλλον.
Μπορούμε, όμως, ήδη, να κάνουμε κάποιες βασικές διαπιστώσεις για το πώς και πόσο έχουν επηρεαστεί οι δημοτικές δομές πολιτισμού (ΔΗΠΕΘΕΚ, καλλιτεχνικές σχολές, Φεστιβάλ και Μέγαρο Χορού) .
Πρέπει, κατ’ αρχάς, να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή αυτών των πολιτικών βρήκε τις συγκεκριμένες δομές να υφίστανται ήδη τις συνέπειες ενός «τοπικού μνημονίού». Ήταν αυτό που κατά τους εμπνευστές του θα τις καθιστούσε βιώσιμες, στην πραγματικότητα, όμως, όπως είχε επισημανθεί και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια, τις συρρίκνωσε και υποβάθμισε το ρόλο τους.
Ας δούμε, όμως, ποιες είναι οι κυριότερες επιπτώσεις τους: 1) Η μεγάλη μείωση εισοδήματος των νοικοκυριών έκανε πιο δύσκολη την πρόσβαση στις υπηρεσίες που αυτές παρέχουν και οδήγησε πολλούς στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, που δεν εγγυώνται όμως ανάλογης ποιότητας παιδεία για παιδιά τους. 2) Ελαχιστοποιήθηκαν ή και μηδενίστηκαν κατά περίπτωση οι κρατικές επιχορηγήσεις, με συνέπεια όλα ουσιαστικά τα οικονομικά βάρη για τη λειτουργία τους να μετακυλιστούν στους δημότες. 3) Υπήρξε μεγάλη μείωση των αποδοχών για το σύνολο των απασχολούμενων σ' αυτές και ιδιαίτερα για το διδακτικό προσωπικό τους. 4) Διαμορφώθηκε ένα εντελώς δυσμενές νομικό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά προσλήψεις κάθε είδους συνεργατών. Μόνο η μη εξαίρεση των καλλιτεχνικών σχολείων από το νόμο για τις προσλήψεις έχει άμεση επίπτωση στο παρεχόμενο από αυτά έργο. 5) Διαμορφώθηκε, επίσης, ένα αρνητικό περιβάλλον για τη δημιουργία νέων οργανισμών, κάτι που δυσχεραίνει τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού. Γι' αυτό, βέβαια, το ζήτημα υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και τοπικά, όπως θα δούμε και στη συνέχεια.
Για να έχουμε, βέβαια, πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων, πρέπει να συνυπολογίσουμε και το πώς η τοπική εξουσία αντιμετώπισε την κατάσταση. Αν, δηλαδή, με τη δική της τακτική μείωσε ή μεγάλωσε την αρνητική επίδραση αυτών των πολιτικών στην πόλη.
Σχετικά με αυτό, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής: 1) Η απόλυτη ταύτιση της Δ.Α. με τις μνημονιακές κυβερνήσεις δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίστασης στις πολιτικές τους αυτές. 2) Έχοντας άλλες προτεραιότητες, επεδίωκε την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για έργα και δράσεις ήσσονος πολλές φορές κοινωνικής χρησιμότητας (έργα βιτρίνας) και όχι για τις δομές αυτές. 3) Συμπίεσε ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους σ’ αυτές, επιβαρύνοντάς τους μάλιστα και με πληθώρα μη συμβατικών υποχρεώσεων.
Διαμόρφωσε, έτσι, ένα δυσμενές, καθόλου δημιουργικό περιβάλλον, που το επιβαρύνει ιδιαίτερα η έλλειψη μιας σχέσης εμπιστοσύνης μαζί τους και η μη έμπρακτη αναγνώριση της αξίας του έργου τους. 4) Επέμεινε στην πολιτική υψηλών διδάκτρων για τις σχολές, με συζητήσιμα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα μεγάλη διαρροή μαθητών. 5) Επιδεικνύει ολοένα και πιο έντονο αυταρχισμό στην άσκηση διοίκησης, με την επιδίωξη για σύνθεση απόψεων και συνεννόηση, με ευρύτερες δυνάμεις της πόλης να της είναι παντελώς στη γωνία. Αγνοεί, εντυπωσιακά, το τεράστιο κεφάλαιο που έχει αποκτήσει η πόλη ύστερα από 30 χρόνια σοβαρής επένδυσης στον τομέα του πολιτισμού, η αξιοποίηση του οποίου θα της εξασφάλιζε συνεργασίες, ακόμα και πόρους, τόσο απαραίτητους σε αυτές τις συνθήκες.
Χαρακτηριστικά από αυτή την άποψη παραδείγματα αποτελούν οι χειρισμοί της στα ζητήματα του Μεγάρου Χορού και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στα οποία έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως.
Συμπερασματικά, η πενταετής εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών και ο τρόπος που η Δ.Α τις αντιμετώπισε, έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις δημοτικές πολιτιστικές δομές, που χωρίς αμφιβολία βρίσκονται σε δύσκολη φάση, καθοριστική για το μέλλον τους.
Το ερώτημα που εύλογα τίθεται τώρα, είναι τι επιβάλλεται να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Για να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία του ΔΗΠΕΘΕΚ και των καλλιτεχνικών σχολών, για να μπει σε νέα πορεία ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχει διαμορφώσει, το Φεστιβάλ Χορού. Για να λειτουργήσει, επιτέλους, αποτελώντας όμως πράγματι εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, κάτι για το οποίο υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις.
Οι απαντήσεις, που βεβαίως δεν είναι ούτε απλές ούτε εύκολες, θα έπρεπε να έχουν ήδη αναζητηθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της πόλης, στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής, συνθετικής συζήτησης, με την αξιοποίηση του τεράστιου διαθέσιμου δυναμικού. Τώρα, μάλιστα, που ασφαλώς διαμορφώνεται μια ευνοϊκότερη πολιτική συγκυρία.
Επειδή, όμως, όπως έδειξε και η τουλάχιστον αδιάφορη αντιμετώπιση όσων σχετικών προτάσεων έχουν γίνει μέχρι τώρα, τέτοια προοπτική δεν υπάρχει, προτείνω το εξής: Η εφημερίδα σας, συνεχίζοντας την πολύ θετική πρωτοβουλία που πήρε, να οργανώσει εκείνη, με όποιον τρόπο κρίνει, μια τέτοια συζήτηση.
 -  Αντώνης Κατσάς,
~* Επίτιμος πρόεδρος «Θεατρικής Διαδρομής»
Κατ’ αρχήν, θέλω να αναφέρω ότι η Καλαμάτα δεν αναπτύσσεται πολιτιστικά μέσα σε «θερμοκήπιο», ο πολιτισμός στην πόλη μας ακολουθεί τη μοίρα όλων σχεδόν των πόλεων της Ελλάδος με μικρές μόνο αποκλίσεις. H οικονομική κρίση είναι μια κατάσταση που έτσι κι αλλιώς υποβιβάζει τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.
Το ζήτημα είναι ποιος αντέχει, ποιος αντιστέκεται, ποιος αγωνίζεται και ποιος αγωνιά, ώστε να επηρεάσει με τη δράση του τις καταστάσεις σε μια εποχή στην οποία γλιστράμε στα ιλουστρασιόν φυλλάδια που διαφημίζουν την ευτέλεια και μη μπορώντας να κρατηθούμε, σκάμε με πάταγο στον πάτο του τίποτα.
Το αστικό κράτος, η πολιτεία «αποσύρεται» συνειδητά και εσχάτως όχι και τόσο «διακριτικά», από την οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού, αξιοποιώντας φυσικά και την οικονομική κρίση, ώστε το τεχνητά δημιουργημένο κενό να καλυφθεί από τις δυνάμεις της «αγοράς».
Η πολιτική αυτή προϋποθέτει βέβαια και την απαξίωση στα μάτια των δημιουργών και του λαού των κρατικών δομών και θεσμών στήριξης του πολιτισμού, όπως συμβαίνει με κάθε κλάδο και τομέα που ετοιμάζεται για ξεπούλημα (υγεία, παιδεία κ.λπ.).
Μειώνεται εντυπωσιακά η κρατική χρηματοδότηση στον πολιτισμό, ενώ συνοδεύουν αυτή την επίθεση με προετοιμασμένα από καιρό και ριγμένα στην «πιάτσα» ιδεολογήματα περί «κρατικοδίαιτου πολιτισμού».
Η επίθεση στον πολιτισμό είναι σε πλήρη εξέλιξη, προαποφασισμένη από καιρό. Τα μνημόνια, οι τρόικες, οι θεσμοί, όπως μετονομάστηκαν τελευταία, είναι εργαλεία εφαρμογής αυτών των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στα κέντρα της Ευρώπης και όχι οι αιτίες τους.
Η επέλαση δε γίνεται μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού. Στη Βρετανία, π.χ., κλείσανε το Βρετανικό Συμβούλιο Κινηματογράφου και μείωσαν κατά 40% τα κονδύλια για τον πολιτισμό. Ανάλογες μειώσεις έγιναν σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία. Στην Ουγγαρία, πιο τολμηροί, κατήργησαν εντελώς το υπουργείο Πολιτισμού και έκλεισαν το Ίδρυμα Κινηματογραφικών Ταινιών.
Βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση όλων των τομέων της κοινωνίας, μεταξύ αυτών και του πολιτισμού, με στόχο την ακόμη ιδεολογική χειραγώγηση των συνειδήσεων, για «μάντρωμα» των δημιουργών και της διανόησης στις «αξίες» και τους σκοπούς του συστήματος, για την «ολοκλήρωση» της διαδικασίας μετατροπής της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας σε εμπόρευμα, με όχημα διάφορους θεσμούς που δημιούργησαν (Μη κυβερνητικές οργανώσεις ΜΚΟ, Ανεξάρτητο Συμβούλιο Τεχνών ΑΣΤ κ.λπ.).
Υπάρχουν τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, όπως π.χ. το ποιοτικό θέατρο, το Πειραματικό θέατρο, οι νέες ομάδες που δεν μπορούν να αναπτυχθούν με αξιώσεις χωρίς κρατική υποστήριξη.
Τα ΔΗΠΕΘΕ, αντί να εξελιχθούν σε αυτοτελείς κρατικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς με δικό τους ιδρυτικό νόμο, που θα ορίζει τη λειτουργία τους, αποκλειστικά δική τους υποδομή και χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του κράτους, όπως ζητά το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, υποχρηματοδοτούμενα, μαραζώνουν και οδηγούνται στο λουκέτο.
Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας δεν έχει καλλιτεχνικό διευθυντή, έχει χρόνια να παρουσιάσει μια καλοκαιρινή παραγωγή και περιορίζεται να πρακτορεύει ξένες στην ουσία παραγωγές και στις δικές του ανακυκλώνονται τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα σε διάφορους ρόλους και πόστα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να γυρίζει την πλάτη του.
Το Μέγαρο Χορού αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά του έξοδα και μετά βεβαιότητας οδεύει να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, να κερδοσκοπούν εις βάρος των θεατών, που έχουν χρυσοπληρώσει την κατασκευή του.
Το «Φεστιβάλ Χορού» υποβαθμίζεται ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, και πληροφορούμαι ότι το ερχόμενο καλοκαίρι δε θα παρουσιάσει καν παραστάσεις στο αμφιθέατρο του κάστρου.
Τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα και διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι κάνουν πολύ φιλότιμες προσπάθειες να προσφέρουν ανάσες πολιτισμού. Στενάζουν, όμως, από τις τεράστιες δυσκολίες, κυρίως οικονομικές, αφού δεν υπάρχει η ελάχιστη υποδομή να παρουσιάσουν δωρεάν το έργο τους και ενώ καταβάλλουν όλα τα έξοδα παραγωγής του, πληρώνουν αβάσταχτα ποσά για την παρουσίασή του και επιπλέον η Πολιτεία τούς φορολογεί από το πρώτο ευρώ, σαν να ήταν εταιρείες που βγάζουν κέρδος.
Το αίτημα για δημιουργία «στέγης ερασιτεχνών» και αξιοποίηση της «Ηλέκτρας», παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, όχι μόνο παραμένει αναπάντητο, αλλά και ο κ. δήμαρχος, όπως δήλωσε τις προάλλες, ετοιμάζεται να παραχωρήσει κι αυτή σε ιδιώτες. Το πολιτιστικό τέλος, όμως, πληρώνεται από όλους μας κανονικότατα.
Σε αυτό το κλίμα προσφέρονται διάφορα αμφίβολης ποιότητας θεάματα και εκδηλώσεις, με σκοπό, ίσως και πρόσχημα την «τόνωση της αγοράς», που ελάχιστη σχέση έχουν με τον πολιτισμό και μερικές φορές προσβάλλουν την έννοια του πολιτισμού.
Στην ίδια λογική και ο στόχος «Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», παραγνωρίζοντας τα αρνητικά αποτελέσματα ανάλογων εγχειρημάτων στο παρελθόν, με αποκορύφωμα το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, που χαρακτηρίστηκε ως μεγάλο σκάνδαλο και ωφελήθηκαν μόνο καλλιτεχνικά γραφεία, επιχειρηματίες του πολιτισμού και «ημέτεροι».
Εν κατακλείδι, ο πολιτισμός, οι τέχνες, τα γράμματα, πάντοτε αποτελούσαν εχθρό για την εκάστοτε εξουσία και η εξουσία τα μεταχειρίζεται ανάλογα, προσπαθώντας είτε να τα υποβαθμίσει είτε να αλλοιώσει το πραγματικό τους περιεχόμενο.
Ευτυχώς που πάντοτε θα βρίσκονται «ονειροπαρμένοι» και «αλαφροΐσκιωτοι», που με πάθος, μεράκι και τσαγανό θα αντιστέκονται, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται με όποιο κόστος.
 -  Νίκος Ηλιόπουλος
~*  Καλλιτεχνικό Στέκι
Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ, 1980: «Ένα κράτος δεν μπορεί να κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα δικαστήρια, να διαλύσει την αστυνομία, να παραμελήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να εκθέσει το λαό του σε συνθήκες χάους και αναρχίας, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τους δανειστές του, αλλοδαπούς ή ημεδαπούς».
Τα τελευταία 5 περίπου χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, αποδομήθηκε όλος σχεδόν ο ιστός λειτουργίας της κοινωνίας μας. Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε συνδέσει τη ζωή μας με την αξία του χρήματος. Η πλήρης κατάρρευση της οικονομίας, σε κρατικό αλλά και ατομικό επίπεδο, απογύμνωσε την αξία αυτή.
Παράλληλα, το κράτος δεν έδειξε ποτέ τη διάθεση μέσα σε αυτή την κρίση να οδηγήσει τους νέους σε βασικές αξίες, όπως η παιδεία και η τέχνη.
Το αντίθετο μάλιστα. Μέσα από αποφάσεις που συρρίκνωσαν την παιδεία και σε δεύτερο επίπεδο κατήργησαν τη γνώση της τέχνης μέσα στα σχολεία, το κράτος έδειξε ότι το μόνο του ενδιαφέρον είναι ένα σύνολο πολιτών χωρίς εκπαίδευση και συνεκδοχικά χωρίς αντίσταση. Αυτό το σύνολο θα μπορούσε άνετα να αναπαράγει χωρίς πολλή σκέψη οτιδήποτε προσλάβει από μια απελπιστική τηλεόραση και τον Τύπο, που σε μεγάλο βαθμό είναι κι αυτός ελεγχόμενος προς όφελος συμφερόντων ελάχιστων ανθρώπων. Τελικός στόχος είναι ένας πολίτης που θα προτιμήσει μια 4ωρη απασχόληση από την ανεργία, με πολύ μικρή αμοιβή, που δε θα του δώσει ποτέ τη δυνατότητα να ζήσει αξιοπρεπώς, να ανοίξει, μέσα από ταξίδια, βιβλία, μουσεία, γκαλερί, τους ορίζοντες του μυαλού του, ώστε να βελτιώσει την κουλτούρα του, μιας και όλα αυτά απλώς θα μοιάζουν τόσο μακρινά γι’ αυτόν.
Αποτέλεσμα της κρίσης ήταν να αλλάξουν οι κοινωνικές δομές και οι προτεραιότητές μας. Οι άνθρωποι κατάλαβαν την περιορισμένη, τελικά, δύναμη που έχει η καλή και μόνο οικονομική κατάσταση του ατόμου και στράφηκαν σε πνευματικές ασχολίες όπου, εκτός των άλλων, μέσα στο πλαίσιο καλλιτεχνικών ομάδων, μπορούσαν να μοιραστούν και τα προβλήματά τους.
Το κοινό φιλοξενήθηκε σε πολιτιστικές ομάδες, πολιτιστικούς συλλόγους και ερασιτεχνικά σχήματα, με θεματολόγια τις εικαστικές τέχνες, το λόγο, το θέατρο, το χορό, την μουσική.
Στους χώρους αυτούς το άτομο γνωρίζει και συνυπάρχει με ανθρώπους προσιτούς, με ανθρώπους που αγαπούν το αντικείμενό τους και, κυρίως, με ανθρώπους που έχουν όραμα και πάθος.
Η διαφορετική αυτή πραγματικότητα έδωσε μια νέα ώθηση στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, πράγμα που συνέβη και στην πόλη της Καλαμάτας. Έτσι, στην πόλη μας άνθισαν κι ανθίζουν, κυρίως, ιδιωτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν πλέον δημιουργήσει έναν, σχεδόν, πλήρη πολιτιστικό ιστό.
Καθημερινά πια, ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει εικαστικές εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, παραστάσεις χορού κ.ά. Το κυριότερο είναι ότι ο ίδιος ο πολίτης έχει ενεργό ρόλο σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του, τα «ακουμπά» και τα δημιουργεί.
Μια ευχή για το μέλλον. Να βελτιωθούν οι δομές, να υπάρχουν συνεργασίες και να διατηρήσουμε τις αξίες που μέσα από μια τόσο μεγάλη κρίση αναγνωρίσαμε και πάνω σε αυτές στηρίξαμε την καινούργια μας ζωή.   Του Αντώνη Πετρόγιαννη -
~
***  Η καλλιέργεια της ελιάς στον κόσμο           
     
Το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο ελληνικός ελαιοκομικός τομέας (και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο) σήμερα και πολύ περισσότερο αύριο, είναι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό του ’90 και 2000.
Τα πάντα διαφοροποιούνται, αφού οι μηχανισμοί στήριξης του παραγωγού λόγω ΚΑΠ έχουν σχεδόν διαλυθεί, η αγορά λειτουργεί με βάση την προσφορά και ζήτηση, η Ισπανία πλησιάζει το όριο του 1,7 εκατ. τόνου με πάνω από 35% extra παρθένο και έλεγχο της αγοράς (παραγωγής και ζήτησης) και υπάρχει είσοδος στην αγορά νέων ανταγωνιστικών χωρών (Τυνησία, Μαρόκο, Τουρκία κ.λπ.) με χαμηλό κόστος παραγωγής. Πολλές χώρες προωθούν φιλόδοξα προγράμματα δημιουργίας νέων φυτειών για: α) κάλυψη της αυξανόμενης εσωτερικής ζήτησης (Αλγερία, Μαρόκο, Αλβανία και Κροατία), β) αύξηση των μεριδίων τους στις διεθνείς αγορές (Ισπανία, Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία, Συρία). Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η καλλιέργεια της ελιάς επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, εκτός της μεσογειακής λεκάνης, με ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες. Πολλές από αυτές τις χώρες στο παρελθόν σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες με άλλα παραδοσιακά μεσογειακά προϊόντα όπως το κρασί (Αργεντινή, Χιλή, Αυστραλία, Καλιφόρνια).
Στη χώρα μας ο ελαιοκομικός τομέας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα (παραδοσιακός ελαιώνας, ποικιλίες, χαμηλές εισροές, κ.λπ.) σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ισπανία, Πορτογαλία) και της μεσογειακής λεκάνης (Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτος, κ.λπ.), που κυριαρχούν οι εντατικοί και υπερ-εντατικοί ελαιώνες (150 – 220 δένδρα ανά στρέμμα) με αυξημένες εισροές. Επιπλέον, η παγκόσμια αγορά για το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το πιστοποιημένης ποιότητας (συμπεριλαμβανομένης και της οργανοληπτικής) και ασφάλειας, είναι σήμερα ελλειμματική και αναμένεται να είναι ευνοϊκή τα επόμενα χρόνια, με δεδομένη την αύξηση της κατανάλωσης του προϊόντος στις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα) αλλά και στην Ε.Ε., που παραμένει η υπ’ αριθμόν ένα αγορά για το προϊόν. Από τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 1990 – 2012 αυξήθηκε κατά 75% και η κατανάλωση κατά 74,4%.
Η Ισπανία με στρατηγικό σχέδιο από το 1990 για την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας πέτυχε να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή το 2013, φτάνοντας τους 1.700.000 τόνους, από τους οποίους πάνω από το 35% είναι έξτρα παρθένο.
Η Ιταλία, που έχει επικεντρώσει την προσπάθεια στην ποιότητα του ελαιολάδου, απολαμβάνει πολύ υψηλότερες τιμές παραγωγού. Οι άλλες μεσογειακές χώρες, με ευνοϊκές συνθήκες, επενδύουν με σχεδιασμό στην ανάπτυξη της ελαιοκομίας (αύξηση της ποσότητας και βελτίωση της ποιότητας).
Η Τυνησία ξεπέρασε τους 200.000 τόνους, η Τουρκία τους πλησιάζει με μία μεγάλη δυναμική στον τομέα, ενώ στο Μαρόκο η παραγωγή αυξήθηκε πάνω από 200%. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα καλλιέργειας της ελιάς στις νέες χώρες (Αργεντινή 25.000 τόνους, Αυστραλία 18.000 τόνους, Χιλή 16.000 τόνους, ΗΠΑ – Καλιφόρνια 10.000 τόνους, Κίνα 6.000 τόνους) δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, λόγω οριακών εδαφοκλιματικών συνθηκών και δυνατότητες σημαντικής αύξησης της παραγωγής. Οι πιθανές τεχνολογικές εξελίξεις (δημιουργία νέων ποικιλιών, μέθοδοι καλλιέργειας κ.λπ.) ενδεχομένως δε θα επιτρέψουν τα επόμενα χρόνια τη δημιουργία δυναμικών κλάδων ελαιοπαραγωγής. Μεσοπρόθεσμα η εμφάνιση των νέων χωρών δε θα διαταράξει τις ισορροπίες προσφοράς – ζήτησης που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους θα συνεχίσει να απευθύνεται στην ταχύτατα διευρυνόμενη εσωτερική τους αγορά. Η σημαντική συνεισφορά της ανάπτυξης της καλλιέργειας της ελιάς στις νέες χώρες είναι ότι το ελαιόλαδο και μάλιστα το εξαιρετικά παρθένο, μπαίνει στην κουλτούρα τους.
H χώρα μας με τα δομικά προβλήματα που έχει δεν μπορεί να «παίξει» στον τομέα της ποσότητας με ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και θα πρέπει να στραφεί σε παραδοσιακές και ήπιες μορφές καλλιέργειας της ελιάς για την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών ελαιοκομικών προϊόντων, σημαντικής προστιθέμενης αξίας, καθώς το διεθνές περιβάλλον είναι ευνοϊκό. Παρά τη μείωση των συνολικών επιδοτήσεων και της αναδιανομής των προϋπολογισμών μεταξύ των παλαιών και νέων χωρών μελών, ο ελαιοκομικός τομέας πρέπει να έχει σημαντική υποστήριξη (αν και με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις για την περίοδο 2015 – 20 δεν την έχει), γιατί αποτελεί μια παραδοσιακή, εκτατική καλλιέργεια που συνεισφέρει στα «δημόσια αγαθά» (ανάπτυξη υπαίθρου, διατήρηση του κοινωνικού ιστού, προστασία περιβάλλοντος κ.λπ.).
Το γενικότερο κλίμα, πάντως, είναι ευνοϊκό για το ελαιοκομικό προϊόν, αλλά οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν συντονισμένα, καθώς η ωρίμανση των αγορών απαιτεί ολοένα και καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια, σε βάθος έρευνα της αγοράς, κατάλληλη προώθηση και προβολή και εργαλεία marketing, που να συνεισφέρουν στην καλή εικόνα που έχει για το ελαιοκομικό προϊόν ο καταναλωτής.
Φτάνει, φυσικά, η προσπάθεια να είναι σοβαρή, συντεταγμένη, με εθνική  στρατηγική, αξιοποίηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελληνικού ελαιολάδου και της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς. Και όχι με νοοτροπίες παρελθόντος, που ο ελαιοκομικός τομέας είχε από τις μεγαλύτερες συμμετοχές στα κοινοτικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων. Υπάρχουν το γενετικό υλικό (ποικιλίες) και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες για να επιτευχθεί ο στόχος. Όμως, δε φτάνουν. Στη νέα τάξη πραγμάτων είναι απαραίτητες οι γνώσεις, η επιστημονική έρευνα, η εκπαίδευση και κατάρτιση, η επιχειρηματική οργάνωση και η έρευνα της αγοράς.
Η εθνική στρατηγική, αφενός, θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες του παρελθόντος και, αφετέρου, θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η χώρα μας θα πρέπει να επενδύσει στην ανάδειξη και κατοχύρωση (rights) των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, να στοχεύει στη μείωση κόστους παραγωγής (ομάδες παραγωγής, εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης ή και βιολογικής καλλιέργειας), τη βελτίωση και διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας του προϊόντος (εκσυγχρονισμός και πιστοποίηση ελαιουργείων, ιχνηλασιμότητα, κ.λπ.), την εξυγίανση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς (πάταξης νοθείας, ελληνοποιήσεων), τη διαφοροποίησή του από τα σπορέλαια (ενημέρωση καταναλωτών) και την ουσιαστική ποσοτική διεύρυνση της παρουσίας του επώνυμου ποιοτικού ελληνικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Μία δυναμική ελληνική απάντηση στην επιδιωκόμενη «ελαιοκομική παγκοσμιοποίηση» θα μπορούσε να είναι η επιλογή και καλλιέργεια σε κάθε περιοχή των ντόπιων ελληνικών ποικιλιών, όπου είναι δυνατό.       Πηγή: Χανιώτικα Νέα  .,      Του Κώστα Χαρτζουλάκη
*Γεωπόνος – ερευνητής, τ. διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών
~
***  Με συναίσθηση ευθύνης…
Ξύπνησα ένα πρωί και, παρά την ανοιξιάτικη ραστώνη, συνειδητοποίησα πως το πολυτραγουδισμένο «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία…» παραμένει διαχρονικό. Για δε εμάς, εδώ του νότου, δυσάρεστα αρνητικό. Στο χρονοντούλαπο, λόγω έλλειψης χρημάτων, υποστηρίζει το υπουργείο Υποδομών, μπαίνει το τμήμα της εθνικής οδού Καλό Νερό – Τσακώνα, έργο χαρακτηρισμένο από όλους ως σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Γιατί, αγαπητό υπουργείο, αυτή η αντιμετώπιση; Δεν είμαστε καλά παιδιά εμείς οι νότιοι; Δεν επιδεικνύουμε άριστη διαγωγή προς την κυβέρνηση της χώρας; Δεν ήταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας από τους πρώτους που συμφώνησαν στη μεταφορά των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το οικονομικό αδιέξοδο; Και τι ζητάμε, τι ζητάμε; Μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάμε… Υποστήριξε, επίσης, ο κ. Σπίρτζης ότι πρέπει να αναλάβουν τμήματα των μεγάλων έργων και οι τοπικές εταιρείες και οι εργολάβοι μικρότερων τάξεων. Δεν έχω κανέναν λόγο να υπερασπιστώ τα κατασκευαστικά μονοπώλια, όμως δεν μπορώ παρά να σκεφθώ πως για μια πολύ σοβαρή εγχείρηση θα προτιμούσα ένα μεγάλο, οργανωμένο νοσοκομείο, με ένα γνωστό χειρούργο να με ανοίξει με το νυστέρι του. Για μια πολύ σοβαρή νομική υπόθεση, επίσης όλοι μας αναζητάμε τον καλύτερο νομικό. Αντίστοιχα για ένα μεγάλο έργο, η πείρα και η οργάνωση μιας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας αποτελεί ή όχι μιαν εγγύηση; Μια και βρίσκομαι, όμως, στους δρόμους, να σας θυμίσω το περίφημο κίνημα του «Δεν πληρώνω…». Τι άλλαξε τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ και όπως γράψαμε την Παρασκευή, ήδη οι κάμερες στους αυτοκινητόδρομους ξεκίνησαν να λειτουργούν για τη βεβαίωση παραβάσεων μη πληρωμής διοδίων; Είναι πολύ σημαντικό, τελικά, τα πολιτικά κόμματα, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση, να έχουν μια συνέπεια λόγου και πράξεων. Πολύ περισσότερο, διότι διαμορφώνοντας νοοτροπίες πολιτών, θέτουν σε κίνδυνο αυτή την πολύπαθη χώρα. Και ναι μεν το επικοινωνιακό παιχνίδι είναι σημαντικό για τους πολιτικούς και τη διαχείριση της εξουσίας, για τη διαμόρφωση όμως νοοτροπίας είναι ό,τι χειρότερο… Όποιοι εισέρχονται στη Βουλή, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να συναισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη που φέρουν όσον αφορά στους Έλληνες και την Ελλάδα. Κι εμείς, οι πολίτες, οφείλουμε, επίσης, να κρατάμε σε εγρήγορση του μυαλό μας, με ζωντανή την κριτική σκέψη. Διότι ο παντοιοτρόπως χειραγωγούμενος πολίτης είναι το ίδιο επικίνδυνος για τη χώρα του με τον ανεύθυνο πολιτικό… Άντα Αποστολάκη - 
~
***  Στην αποστρατεία 20 στρατηγοί στη Ρωσία με προσωπική εντολή του προέδρου Πούτιν
rwsia1
-  Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, σχεδόν 20 Ρώσοι στρατηγοί αποστρατεύθηκαν μια ημέρα πριν την πραγματοποίηση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα, με προσωπική εντολή του προέδρου Πούτιν.
Ανάμεσα στους αποστρατευθέντες ήταν και ο αντιστράτηγος της αστυνομίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων του υπουργείου Εσωτερικών Αντρέι Πιλιτσούκ.
Αποστρατεύτηκε επίσης και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης, στρατηγός Βλαντιμίρ Παντάλκο.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι η χρονική στιγμή της κίνησης αυτής, αφού έγινε μια ημέρα, μόλις πριν τη μεγάλη παρέλαση, την ώρα που δεκάδες ξένοι ηγέτες και εκπρόσωποι ήταν στη Μόσχα.
Η εκδίωξη των στρατηγών σημειώνεται στο μεταίχμιο μεγάλων αλλαγών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και το νέο τους δόγμα, το οποίο εξήγγειλε ο πρόεδρος Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Βάσει αυτού προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός και των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων.
Οι κυρώσεις όμως που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, έχουν ανατρέψει τα ρωσικά σχέδια. Η Ρωσία δεν μπορεί να διανοηθεί πως μπορεί να αντέξει, οικονομικά, τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων της δυνάμεων, παρά την επιμονή Πούτιν, επί του προκειμένου.
Ίσως η μαζική αποστράτευση τόσων ανωτάτων αξιωματικών να μπορεί να αποδοθεί σε αυτό.
Αρκετοί πονηροί βέβαια έσπευσαν να συνδέσουν τις αποστρατείες με την περίοδο εξαφάνισης του Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη δημόσια θέα για μεγάλο διάστημα, όταν κυκλοφορούσαν φήμες για αναταράξεις στο Κρεμλίνο.
~
***  Μεσόγειος: Κοινή αμυντική αντίληψη Κίνας- Ρωσίας
mesogeios1
-   Το πολεμικό ναυτικό της Κίνας διεξάγει κοινές ναυτικές ασκήσεις με εκείνο της Ρωσίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, μέχρι και τις 21 Μαΐου.
Αν και είναι οι τέταρτες κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ των δύο κρατών, οι παρούσες είναι οι πρώτες που έχουν ως σκηνικό τους τη Μεσόγειο. Παρά τη μικρή κλίμακα των γυμνασίων, η πραγματοποίησή τους σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, αλλά και τη δραστική γεωγραφική διεύρυνση των κινεζικών φιλοδοξιών.
Δύο κινεζικές φρεγάτες, κλάσης Τζιανκάι, οι «Λινιού» και «Ουέιφανγκ», θα συμμετάσχουν στην άσκηση, μαζί με το πλοίο ανεφοδιασμού «Ουεϊσανχού».
Έξι ρωσικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύσουν τα κινεζικά, ενώ τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν ασκήσεις ασφαλείας, ανεφοδιασμό εν πλω, αποστολές συνοδείας και νηοπομπής και βολές με πραγματικά πυρά.
Μάλιστα, η μοίρα αυτή του κινεζικού πολεμικού ναυτικού είχε επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα τον ρωσικό ναύσταθμο του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, ανέφερε ότι η αμυντική συνεργασία με την Κίνα αποδεικνύει την κοινή αντίληψη για τις «προκλήσεις και απειλές» που δημιουργεί «η απόπειρα επιβολής γεωστρατηγικής μονομέρειας», υπονοώντας τις ΗΠΑ. Ο κ. Αντόνοφ συνέχισε λέγοντας ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας του θα πραγματοποιήσει εκ νέου γυμνάσια με το κινεζικό, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας αυτή τη φορά, τον Αύγουστο.
Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Interfax, για την άσκηση των ερχόμενων ημερών στη Μεσόγειο η Ρωσία θα συνεισφέρει, μεταξύ άλλων πλοίων επιφανείας, το περιπολικό σκάφος «Πιτλίβι», το αερόστρωμνο-χόβερκραφτ «Σαμούμ» και τουλάχιστον τέσσερις φρεγάτες. Στις ασκήσεις νηοψίας θα συμμετάσχουν και μονάδες Ρώσων πεζοναυτών, από τον ναύσταθμο του Νοβοροσίσκ.
Στην επίσημη τελετή έναρξης των γυμνασίων στο Νοβοροσίσκ χθες, τα πληρώματα χαιρέτισαν ο υποδιοικητής του ρωσικού στόλου, αντιναύαρχος Αλεξάντρ Φεντοτένκοφ, και ο επικεφαλής της κινεζικής ναυτικής δύναμης, αντιναύαρχος Ντου Τζιντσέν.
Παρότι η Κίνα, σε αντίθεση με τη Ρωσία, ουδέποτε θεώρησε τη Μεσόγειο ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος, τα αυξανόμενα οικονομικά συμφέροντα του Πεκίνου και η επιτακτική ανάγκη διασφάλισης των διαύλων ναυσιπλοΐας για τις εμπορικές συναλλαγές καθιστούν την παρουσία του κινεζικού ναυτικού επιτακτική σε όλες τις θάλασσες.
 -.  Δείτε το βίντεο από τις κοινές ναυτικές ασκήσεις  , Отряд боевых кораблей ВМС Народно-Освободительной Армии Китая зашел в порт города-героя Новороссийск  : https://youtu.be/4IftE55XdAo .-

~
***  Αθλητική  ενημέρωση  :


~
***  Όριο για το παγκόσμιο και στο 50άρι η Μπάκα 

Μετά το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης που είχε εξασφαλίσει στα 200 μ. ελεύθερο πριν από 15 μέρες περίπου, η Βασιλική Μπάκα είχε μια ακόμη εντυπωσιακή παρουσία στο διεθνές μίτινγκ Ακρόπολις που πραγματοποιήθηκε 8-10 Μάη στον Άλιμο. Η πρωταθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας πήρε το εισιτήριο για Σιγκαπούρη και στο 50άρι, μαζί με τη 2η θέση στο Ακρόπολις, χάρις στην επίδοσή της που ήταν 26’’06. Μάλιστα κέρδισε ένα ακόμη ασημένιο μετάλλιο, στα 100 μ. ελεύθερο, όπου ο χρόνος της ήταν 56’’80, ενώ δοκίμασε τις δυνάμεις της και στα 100 μ. πεταλούδα, όπου μπήκε τελικό και με 1.05.21 κατέλαβε την 7η θέση. Ο ΝΟΚ είχε παρουσία σε έναν ακόμη τελικό, με τον Διονύση Τζώρτζη, ο οποίος κατετάγη 6ος στα 100 μ. ελεύθερο με 53’’99. - 
~
*** Πρωταθλητής Ελλάδος ο Κουταβάς του Άθλου, 4ος ο Κολόζης

Ένα ακόμη πανελλήνιο πρωτάθλημα στο τραμπολίνο κατέκτησε ο Απόστολος Κουταβάς. Ο σπουδαίος αθλητής του Άθλου προκρίθηκε ως 1ος στον τελικό της Δραπετσώνας και δεν είχε πρόβλημα στον τελικό της Κυριακής να εξασφαλίσει τον τίτλο του πρωταθλητή για το 2015. Ο καλαματιανός σύλλογος άγγιξε ένα ακόμη μετάλλιο, καθώς στην 4η θέση κατετάγη ο Χάρης Κολόζης, βελτιώνοντας την εμφάνισή του σε σχέση με τον προκριματικό, όπου ήταν 6ος. Η ικανοποίηση είναι δικαιολογημένα μεγάλη για τον προπονητή του Άθλου, Βασίλη Αγγελάκου, καθώς μάλιστα ο Κουταβάς θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε μια ακόμα κορυφαία διεθνή διοργάνωση και πιο συγκεκριμένα την 1η ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα, στο Μπακού. - 
~
*** Κατηγορία για αλλοίωση αποτελέσματος στον Μαρινάκη
Για το Ολυμπιακός-ΒέροιαΚατηγορία για αλλοίωση αποτελέσματος στον Μαρινάκη
-  Με την κατηγορία της δωροδοκίας-δωροληψίας και αλλοίωσης του αποτελέσματος στον αγώνα με τη Βέροια βαρύνεται ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του ανακριτή διαφθοράς, Γιώργου Ανδρεάδη.
Η χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή «δίκη στον ΣΚΑΪ» αποκάλυψε το κατηγορητήριο του ανακριτή διαφθοράς, σύμφωνα με το οποίο ο Μαρινάκης και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βέροια, Γιώργος Αρβανιτίδης, φέρονται να είχαν συμφωνήσει «με αθέμιτες ενέργειες να διαμορφώσουν το τελικό σκορ του αγώνα» των ομάδων τους από τις 6 Ιανουαρίου του 2013.
Στην εκπομπή παρουσιάστηκε μέρος του δικαστικού εγγράφου στο οποίο αναφέρεται πως «… οι πρόεδροι των δύο ομάδων συμφώνησαν με αθέμιτες ενέργειες να διαμορφώσουν το τελικό σκορ του αγώνα, ο οποίος περιλαμβανόταν σε στοιχηματικές διοργανώσεις και με τις πράξεις τους πέτυχαν τον σκοπό που επεδίωκαν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
~
***   Πειθαρχική δίωξη στη Βέροια και κίνδυνος υποβιβασμού
Αλλάζουν τα δεδομένα
Πειθαρχική δίωξη στη Βέροια και κίνδυνος υποβιβασμού
-  Πειθαρχική δίωξη σε βάρος της ΠΑΕ Βέροια για εμπλοκή σε ύποπτο προς χειραγώγηση παιχνίδι, άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Η συγκεκριμένη απόφαση αλλάζει το σκηνικό στη Σούπερ Λιγκ καθώς σε περίπτωση που οι διωκόμενοι κριθούν ένοχοι, ο κίνδυνος να επιβληθεί στην ομάδα της επαρχίας ποινή υποβιβασμού είναι μεγάλος.
-  Συγκεκριμένα ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Πετρόπουλος άσκησε πειθαρχική δίωξη στην ομάδα της Βέροιας, στον γενικό αρχηγό Γιώργο Λαναρή και στον τέως μεγαλομέτοχο Γιώργο Αρβανιτίδη.
- Η δίωξη των τριών προκύπτει μετά τις ένορκες καταθέσεις του πρώην προπονητή Δημήτρη Καλαϊτζίδη και του πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας, Νίκου Γεωργέα, οι οποίοι είχαν αναφέρει πως στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ολυμπιακό στις 6 Ιανουαρίου τους ζητήθηκε να χάσουν και μάλιστα με… over.
- Για την ίδια υπόθεση κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας ένας ακόμη πρώην παίκτης της Βέροιας, ο Παντελής Καφές.
~* Η ενημέρωση από την ΕΠΟ:
- «Ο κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος άσκησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος της ΠΑΕ Βέροια, του κ. Γεώργιου Λαναρή και του κ. Γεώργιου Αρβανιτίδη για πράξεις που προβλέπονται και τιμωρούνται πειθαρχικώς από τις διατάξεις των άρθρων 21Β και 21Α του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, όπως τροποποιήθηκε, κωδικοποιήθηκε και εγκρίθηκε στις 22-5-2012 με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. και επικυρώθηκε από τη Γ.Σ. της Ε.Π.Ο. την 1-6-2012 και ίσχυε κατά τον κρίσιμο εν προκειμένω χρόνο». Newsroom ΔΟΛ
~
***  Νέο έγγραφο από την FIFA για GREXIT!
 kontonis
-  Η FIFA αναμένεται να στείλει ένα νέο έγγραφο όπου προειδοποιεί πως αν δεν αλλάξει ο νόμος η Ελλάδα θα αποκλειστεί!
 - Όπως αναφέρει σήμερα η Sport Day μέχρι την Τετάρτη η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα στείλει ένα έγγραφο με το οποίο θα ενημερώνει για τις προθέσεις της σχετικά με το GREXIT όμως, δείχνει πως οι απειλές της θα γίνουν πράξη σε περίπτωση που δεν σημειωθεί αλλαγή στο νομοσχέδιο στην διορία που θα δώσει (αν δωσει)
 - Ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού, πάντως, ενημέρωσε και τη Δευτέρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο σχετικά με όλα τα θέματα στον αθλητισμό αλλά και το νέο νομοσχέδιο, ενώ σε ερώτηση εκπροσώπων του Τύπου για νέα επαφή με την FIFA, υποστήριξε ότι περιμένει ενημέρωση...
~
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4159 video. - 4141.-    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2501 video.  2479.-            https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2485   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9145  βίντεο   .-
https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 4201 / 427 .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 440 / - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.074  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                         *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   421 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01               http://messinia1234.com/?page_id=937                       
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .- 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  
 ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 389 .-   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-
STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
 Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17.-                                    https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 73/140 .-  
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2015                  
 ~ARFARA NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  , Κυριακή  26  Απριλίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-26-2015.html .-                 
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  27  Απριλίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-27-2015.html .-                              
~ Αθλητικό Σαββατο-κύριακο 26 και  27 Απριλίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/26-27-2015.html.                            
~ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Τρίτη  28  Απριλίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-28-2015.html .-             
~ΑRFARA NEWS 2 , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  28  Απριλίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/rfara-news-2-28-2015.html .-                                
 ~ ARFARA NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Τετάρτη  29  Απριλίου  2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-29-2015.html .-           
 ~  ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  30  Απριλίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-30-2015.html .-                    
~ΑΘΛΗΤΙΚΗ  εβδομαδιαία Ενημέρωση 25  Απριλίου έως 01  Μαϊου  2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/25-01-2015.html .-                           
 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2015  :
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πρωτομαγιά  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-2015.html .-          
~ΑRFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  02  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/05/rfara-news-02-2015.html .-   
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή  03 Μαϊου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-03-2015.html .-      ~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατο-Κύριακο  02  και 03 Μαϊου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/02-03-2015.html .-                       
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-04-2015.html .-        
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα 04 Μαΐου  2015:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/05/04-2015_4.html .-                    
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  05  Μαϊου  2015 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-05-2015.html.-  .-              
~Το  αγιάζι  της   ενημέρωσης  Τρίτη  05  Μαϊου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/05/05-2015.html .-                                 
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  06  Μαϊου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-06-2015.html .-       
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Πέμπτη  07  Μαϊου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-07-2015.html .-                 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  07  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/05/07-2015.html .-                      
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Παρασκευή  08  Μαϊου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-08-2015.html .-                         
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης , Σάββατο 09  Μαϊου   2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-09-2015.html .-         
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  09  Μαϊου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/09-2015.html .-                                     
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή  10  Μαϊου  2015http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-10-2015.html .-             
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 09  και 10  Μαϊου  2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/09-10-2015.html .-   
~ ARFARA  NEWS ,  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  11  Μαϊου  2025  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-11-2025.html .-     

~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  12   Μαϊου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-12-2015.html .- 
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  12  Μαϊου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/05/12-2015.html  .-
~                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου