ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015  :
~




***  Έργα υγείας εκατομμυρίων ευρώ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ολοκληρώνεται βήμα βήμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το μεγάλο έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης, συνολικού προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ. Οι εργασίες κινούνται με ταχείς και ικανοποιητικούς ρυθμούς, δεδομένου ότι το έργο θα πρέπει να παραδοθεί μέσα στα συμβατικά χρονοδιαγράμματα και σίγουρα μέχρι τη λήξη της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο εξωτερικός ελαιοχρωματισμός του κτηριακού συγκροτήματος με ψυχρά υλικά έχει μπει στην τελική φάση υλοποίησης και τις αμέσως επόμενες ημέρες το υποέργο παραδίδεται. Παράλληλα, την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι εργασίες της θερμομόνωσης-υγρομόνωσης σε όλα τα δώματα της οροφής του νοσηλευτικού ιδρύματος, ολοκληρώνοντας στο σύνολό του το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης. Σημειώνεται, δε, ότι αρχές Οκτώβρη ξεκινούν, επίσης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, τρία μεγάλα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, που θα επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 30%. Με αφορμή τα ανωτέρω ο διοικητής του Γ.Ν. Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, δήλωσε: «Παρακολουθούμε καθημερινά και από πολύ κοντά την πορεία των εργασιών των μεγάλων έργων ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης του νοσοκομείου μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας βέβαια ότι όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 31/12/2015. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ευκαιρίες χρηματοδότησης είναι πια μοναδικές και εξ αυτού η ευθύνη μάς επιβάλλει να κινούμαστε καθημερινά με ταχύτητα, συντονισμό, ευελιξία και αυξημένα αντανακλαστικά. Η πορεία των εργασιών είναι ικανοποιητική. Οι επόμενες 90 ημέρες θα είναι καθοριστικές, δεδομένου ότι θα λάβουν χώρα τρία ακόμη νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Στρατηγικός μας στόχος παραμένει πάντα το Νοσοκομείο Καλαμάτας να καταστεί λειτουργικά, ιατροτεχνολογικά και υλικοτεχνικά το κέντρο υγειονομικής αναφοράς όλης της Νότιας Πελοποννήσου. Αυτό το στόχο, λοιπόν, υπηρετούμε και για αυτό το στόχο αγωνιζόμαστε καθημερινά». - 

***  Πώς η τρόικα απαιτεί αύξηση των εισαγωγών φαρμάκων σε βάρος της ελληνικής παραγωγής         
      
Η μείωση τιμής στα γενόσημα και η δραστική μόνο αντίθετα αποτελέσματα φέρνουν.
Αντίθετα αποτελέσματα αναμένεται να φέρει τελικά η περαιτέρω μείωση των τιμών των γενοσήμων, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική συνταγογράφηση μόνο με τη δραστική ουσία, επισημαίνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μετά την ισχύ του νέου τρόπου κοστολόγησης, σε εφαρμογή των μνημονιακών απαιτήσεων.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε δηλώσεις του προς το virus.com.gr (Βασιλική Αγγουρίδη), επισημαίνει πως ουσιαστικά, με την υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική ουσία, δεν μπορεί να ελεγχθεί αν συνταγογραφούνταιγενόσημα ή φάρμακα εκτός προστασίας πατέντας, με αποτέλεσμα να πλήττεται ο στόχος για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων. Και επιπλέον, η αποκλειστική συνταγογράφηση με την δραστική ουσία, δημιουργεί μονοπώλιο στην ενημέρωση, προς όφελος των πρωτοτύπων φαρμάκων, οδηγώντας έτσι σε μόχλευση της αγοράς.
Την ίδια στιγμή δε, που πρακτικά, οι γιατροί συνταγογραφούν πρωτότυπα φάρμακα, προστατευόμενα από πατέντα.
Στο φαρμακείο, τώρα, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό κίνητρο για τους φαρμακοποιούς να χορηγούν γενόσημα. Αντίθετα, υπάρχουν μόνο αντικίνητρα. Και αυτό γιατί τα γενόσημα, καθώς είναι φθηνότερα, φέρνουν μικρότερο κέρδος στο φαρμακοποιό (ως ποσοστό επί της τιμής του φαρμάκου), ενώ τα πρωτότυπα έχουν συνήθως, αυξημένη ιδιωτική συμμετοχή.
Έτσι, παρότι στόχος της εφαρμογής της συνταγογράφησης μόνο με δραστική ουσία ήταν η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, τελικά, έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Επιπλέον, με την μονομερή επικέντρωση στις μειώσεις τιμών των παλαιών φαρμάκων, σημείο στο οποίο επιμένουν οι δανειστές, πολλά παλαιά και ήδη φθηνά φάρμακα να φύγουν από την αγορά, καθώς οδηγούνται σε υποκατάσταση από νεότερα και ακριβότερα. Στο σημείο αυτό η ΠΕΦ εξετάζει νομικά πώς θα αντιδράσει.
«Όποιος γνωρίζει πως λειτουργεί η φαρμακευτική αγορά γελάει - για να μην πω κλαίει - με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και τα οποία οδηγούν τελικά στο αντίστροφο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Αυτό αναρωτιόμαστε αν είναι τυχαίο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε πως η εγκύκλιος Κουρουμπλή για τη συνταγογράφηση αναφέρει πως ο γιατρός «δύναται να προτείνει» φάρμακο, γεγονός που διαφυλάσσει το συνταγματικό δικαίωμα του γιατρού και παράλληλα δεν επηρεάζει τα οικονομικά των ταμείων, αφού τα τελευταία συνεχίζουν να αποζημιώνουν βάσει του χαμηλότερου φαρμάκου αναφοράς.
Με δεδομένα τα παραπάνω, ήδη η ΠΕΦ έχει στείλει ενημερωτικό σημείωμα στις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επιχειρώντας να αποτυπώσει την ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική  σε συνδυασμό με τις θέσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.
Ο κ. Τρύφων επισημαίνει ότι από τις μέχρι σήμερα πολιτικές, αντί το Ελληνικό Φάρμακο να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης (είναι το τρίτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας και μάλιστα με ισχυρό στοιχείο έρευνας για την ανάπτυξή του, κυρίως γενόσημο, αλλά και πρωτότυπο) η δυνατότητα αυτή μένει αναξιοποίητη, εξαιτίας των σημαντικών αντικινήτρων, τα οποία έχουν μάλιστα ενισχυθεί, από την εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων. Και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει φαρμακευτική πολιτική - που αυτή τη στιγμή απουσιάζει - και να επικεντρωθεί στο ποιοτικό και οικονομικό ελληνικό φάρμακο, που έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία, και το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει λύσεις».
Για να προσθέσει: "Στόχος θα πρέπει να είναι, το 75% του όγκου να αποτελείται από εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα. Ο στόχος αυτός προϋποθέτει α) την ορθολογική τιμολόγηση των γενοσήμων, ώστε να παραμένουν στο σύστημα και β) τη δυνατότητα πρότασης από τον ιατρό του γενοσήμου φαρμάκου που εμπιστεύεται.
Στο ενημερωτικό σημείωμα της ΠΕΦ τονίζεται πως «η εισαγωγή φαρμάκων, τα οποία μπορούν να παραχθούν στη χώρα από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε φθηνότερες τιμές και με σημαντική προστιθέμενη αξία, αποτελεί απαράδεκτη οικονομική αιμορραγία».
Ακόμη, «τονίζεται ότι α) ο έλεγχος της συνταγογράφησης, β) ο εξορθολογισμός της χρήσης και της κατανάλωσης των φαρμάκων, γ) η αξιολόγηση και ασφαλιστική αποζημίωση των νεότερων ακριβών φαρμάκων, έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη μονοδιάστατη επικέντρωση στις τιμές, ειδικά των παλαιότερων καταξιωμένων ελληνικών φαρμάκων, τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούν τις οικονομικότερες επιλογές για το σύστημα υγείας και τους ασφαλισμένους».
Πηγή: http://healthmag.gr/post/749/meiwsh-timhs-sta-genoshma-kai-drastikh-mono-antitheta-apotelesmata-fernoyn
 
***  Νέες ειδικότητες και εγγραφές στο Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας 

Νέες ειδικότητες πρόκειται να λειτουργήσουν κατά το α’ εξάμηνο κατάρτισης στο Δ.ΙΕΚ Καλαμάτας και συγκεκριμένα: -Βοηθός νοσηλευτικής-τραυματολογίας -Βοηθός φυσικοθεραπείας -Δημοσιογραφίας, συντακτών και ρεπόρτερ -Στέλεχος ασφαλείας προσώπων & υποδομών -Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού -Τεχνικός αισθητικής τέχνης & μακιγιάζ -Τεχνικός δικτύων και τηλεπικοινωνιών -Τεχνικός μαγειρικής τέχνης - αρχιμάγειρας (chef) -Τεχνικός φαρμάκων, καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων -Τεχνικός χειροποίητου κοσμήματος και σχεδιασμού κοσμήματος. Οι παραπάνω ειδικότητες απευθύνονται σε κατόχους απολυτηρίων όλων των τύπων Λυκείων: ΓΕΛ, ΕΛ, ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Επίσης, στο γ’ εξάμηνο κατάρτισης λειτουργούν οι παρακάτω ειδικότητες: -Βοηθός βρεφονηπιοκόμων -Βοηθός νοσηλευτικής-μαιευτικής -Στέλεχος διατροφής & διαιτολογίας -Στέλεχος μηχανογραφημένου λογιστηρίου - φοροτεχνικού γραφείου -Τεχνικός εφαρμογών Πληροφορικής (πολυμέσα/ web designer - developer /video games) -Τεχνικός κομμωτικής τέχνης -Τεχνικός μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων & μηχανικός τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου -Φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων Στο γ’ εξάμηνο σπουδών μπορούν να εγγραφούν κάτοχοι απολυτηρίων ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ αντίστοιχων ειδικοτήτων. Στο σύνδεσμο: iek.sch.gr γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων που ενδιαφέρονται να εγγραφούν, έπειτα από διαδικασία επιλογής, στο α’ εξάμηνο ειδικοτήτων που έχουν προκηρυχθεί στα Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το χειμερινό εξάμηνο κατάρτισης 2015Β. Το σύστημα θα μείνει ανοικτό μέχρι τη Δευτέρα 21/9, ώρα 12.00 και δε θα δοθεί παράταση. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Δ.ΙΕΚ Καλαμάτας: iek-kalam.mes.sch.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς: www.gsae.edu.gr/el . - 

***  Ελληνο-μολδαβική συνεργασία για ποσότητα χασίς

  Στη σύλληψη ενός 24χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Μολδαβίας και ενός 38χρονου Έλληνα προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στην Κυπαρισσία, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας. Οι δυο τους κατείχαν ποσότητα χασίς βάρους 11,4 γραμμαρίων, που κατασχέθηκε. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 38χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα χασίς, βάρους 12,9 γραμμαρίων, ενώ σε έρευνα που έγινε στην αυλή του σπιτιού, βρέθηκε ένα φυτό χασίς, που ξεριζώθηκε και κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας. - 

***  Τρία προγράμματα ΕΣΠΑ με 100% επιδότηση σε νέους επιχειρηματίες 

Τρία νέα προγράμματα του καινούριου ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση από 50% έως και 100% ανέργων που θέλουν να ανοίξουν επιχειρήσεις ή ήδη είχαν κάνει έναρξη, προκηρύσσονται σταδιακά μετά τις εκλογές. Αναλυτικά οι νέες δράσεις είναι: 1. Ενίσχυση της ρευστότητας και στήριξης της απασχόλησης Πρόκειται για πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί αμέσως μετά τις εκλογές από το υπουργείο Οικονομίας και τον ΟΑΕΔ. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός των εκτιμώμενων ωφελουμένων ανέρχεται σε 10.000 άτομα/επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε: Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, πρώην ανέργους, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2014 και μετά, καθώς και σε επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση της απασχόλησης μετά την 1/1/2015 προσλαμβάνοντας άνεργο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η δράση στόχο έχει να καλύψει αναδρομικά για το 2015 (με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ) τις δαπάνες των νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ενοίκια, πάγια, ασφαλιστικές εισφορές, ποσοστό επί του εξοπλισμού) ή να επιδοτήσει με 450 ευρώ μηνιαίως τη νέα θέση εργασίας που δημιουργήθηκε υπό τη δέσμευση της επιχείρησης για διατήρηση της θέσης αυτής για αντίστοιχους μήνες. Η αναβάθμιση του προϊόντος μικρών επιχειρήσεων του τουρισμού είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος. 2. Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Στόχος είναι: η ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, οι οποίοι κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να είναι: άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, που θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως ατομικές επιχειρήσεις, σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους. Οι δαπάνες που επιδοτούνται κατά 100% κινούνται από 5.000 έως 25.000 ευρώ. Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες: ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.ά. Ειδικότερα οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν σε: επαγγελματικό εξοπλισμό, λειτουργικό κόστος (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας), δαπάνες προβολής και δικτύωσης, κόστος μισθωτής εργασίας (σε περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου), αμοιβές τρίτων, γενικό εξοπλισμό. Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 50 εκατομμύρια ευρώ. Θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους των 25 εκατ. ευρώ (1ος κύκλος το 2015 και 2ος κύκλος το 2016). Σκοπός είναι η επιδότηση 2.800 πτυχιούχων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από όσους κάνουν προσλήψεις.Το χρονοδιάγραμμα της δράσης Σύμφωνα όσα προβλέπονται: Προδημοσίευση προκήρυξης: Σεπτέμβριος 2015. Διαγωνιστική διαδικασία επιλογής Ενδιαμέσου Φορέα που θα τρέξει τη δράση: Οκτώβριος 2015. Προκήρυξη – Υποβολές προτάσεων Α’ κύκλου: Δεκέμβριος 2015- Μάρτιος 2016. Εντάξεις Α’ κύκλου και έναρξη υλοποίησης: Ιούνιος 2016 Ολοκλήρωση επενδύσεων: σε 24 μήνες από την έναρξη. 3. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα Σκοπός της δράσης είναι η ανάπτυξη υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας που θα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα στοχεύει: Στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, νέων, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια, καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης με την πρόσληψη τουλάχιστον ενός ατόμου. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα άνω των 25 ετών οι οποίοι κατά την υποβολή της αίτησης: είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Σημειώνεται ότι στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια. Οι δαπάνες που θα καλυφθούν κατά 100% θα πρέπει να είναι έως 50.000 ευρώ. Οι ενισχυόμενες δραστηριότητες θα αφορούν στους παρακάτω Τομείς Προτεραιότητας: Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υγεία, Φάρμακα, Υλικά , Κατασκευές. Ειδικότερα χρηματοδοτούνται δαπάνες: παραγωγικός εξοπλισμός, λειτουργικό κόστος (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, δαπάνες προβολής και δικτύωσης, κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου), αμοιβές τρίτων, γενικός εξοπλισμός. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ. Θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους των 60 εκατ. ευρώ (1ος κύκλος το 2015 και 2ος κύκλος το 2016). Ωφελημένες θα είναι 2.500 νέες επιχειρήσεις και εκτιμάται ότι θα φέρουν 4.500 νέες θέσεις εργασίας Ο χρονικός προγραμματισμός της δράσης προβλέπει: Προδημοσίευση προκήρυξης: Σεπτέμβριος 2015. Διαγωνιστική διαδικασία επιλογής Ενδιαμέσου Φορέα: Οκτώβριος 2015. Προκήρυξη – Υποβολές προτάσεων Α’ κύκλου: Δεκέμβριος 2015- Μάρτιος 2016. Εντάξεις Α’ κύκλου και έναρξη υλοποίησης: Ιούνιος 2016. Ολοκλήρωση επενδύσεων: σε 24 μήνες από την έναρξη. - 

***  Βλάβη σε αγωγό άφησε τη Μεσσήνη χωρίς νερό         
     
-  Σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης στη Μεσσήνη παρουσιάστηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση πίεσης στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης χωρίς να υπάρχει εμφανής διαρροή.
Από την πλευρά της, η ΔΕΥΑΜ κινητοποιήθηκε άμεσα και εντόπισε αμέσως τη βλάβη σε κεντρικό αγωγό διαμέτρου Φ 200, ενώ τα συνεργεία της κατάφεραν να την επισκευάσουν περί τις 11.00 το πρωί, αποκαθιστώντας την ομαλή υδροδότηση της πόλης. 

***   Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην Καλαμάτα         
     
-  Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή, στις 8.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

*** Οι δεσμοί της πρωθυπουργού με τη Μεσσηνία

Μπορεί η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, να κατάγεται από τη Χαλκίδα, ωστόσο διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μεσσηνία. Κι αυτό, γιατί ο σύζυγός της κατάγεται από το νομό μας. Συγκεκριμένα, από την πλευρά του πατέρα του από το χωριό Χριστοφιλέικα και από την πλευρά της μητέρας του από το χωριό Σολάκι-Μελιγαλά. Α.Χ. - 

***   Ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκλειστικά στο “Θάρρος”: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει συνεργασία, δε θα πέσουμε και στα γόνατα…»          
       
-  Κυβέρνηση, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, συμπαγή και ευλαβικά προσηλωμένη στο στόχο που πρέπει να επιτευχθεί έχει ανάγκη η χώρα, σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και βουλευτή της Β΄ Αθηνών Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Θάρρος».
Ο κ. Μητσοτάκης απαντά για την επόμενη ημέρα των εκλογών, όπως επίσης για το ανοικτό το θέμα της αρχηγίας στη Νέα Δημοκρατία, για τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου, αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει πως τάσσεται υπέρ των κομματικών συνεργασιών μετεκλογικά, προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα. Ποιες, ωστόσο, είναι οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει σ’ αυτές;
Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να είναι συμπαγής και ευλαβικά προσηλωμένη στην επίτευξη του στόχου της. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι αναγκαίο. Πιστεύω ότι με τεράστιο κόστος για όλους μας επιτεύχθηκε, έστω και την τελευταία στιγμή, η πολιτική ενηλικίωση του κ. Τσίπρα και η προσγείωση του μεγαλύτερου μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα. Ειλικρινά ελπίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, σε κοινά συμφωνημένη εθνική προγραμματική βάση, για την ταχεία και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος. Αυτό απαιτεί σαφή προγραμματική συμφωνία, αυστηρή διοίκηση έργου και συντονισμό. Αν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί δε θα πέσουμε και στα γόνατα να τον παρακαλέσουμε. Άλλωστε, υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια...
Λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου είχε ανοίξει, κατά κάποιον τρόπο, το θέμα της αρχηγίας στη Νέα Δημοκρατία. Τώρα έχει «παγώσει». Εάν αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές ή αν συμμετάσχει σε συνεργασία ως δεύτερο, το θέμα της αρχηγίας θα ανοίξει και πάλι ή θα παραμείνει «παγωμένο» μέχρι την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας;
Το μόνο που απασχολεί τη Ν.Δ. σήμερα είναι η πρωτιά στις εκλογές, έστω και με μία ψήφο. Γι’ αυτό κάνω έκκληση στους υπεύθυνους ψηφοφόρους συγγενών κομμάτων όπως π.χ. το Ποτάμι να δώσουν την ευκαιρία να είμαστε εμείς και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ οι ρυθμιστές των εξελίξεων.
Πρόσφατα είπατε ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από το Μνημόνιο είναι να εφαρμοστεί άμεσα και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε γρήγορα να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Με την εφαρμογή και την προσαρμογή μας στις επιταγές του τρίτου Μνημονίου, ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση;
Οι  διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να αφεθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπνεύσει. Από την αγορά θα προέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας. Από τον ιδιωτικό τομέα θα προέλθει η ανάπτυξη. Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως πρώτο μέλημά της την παροχή οξυγόνου στην αγορά και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Έχω προτείνει έξι συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση: Την απλοποίηση διαδικασιών προκειμένου να  καταστεί πιο ευέλικτο το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και τη δομή των εταιρειών,  τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην πρόσβαση σε Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τη στοχευμένη συνδρομή του Κράτους ως εγγυητή στην κάλυψη του τραπεζικού δανεισμού νεοφυών επιχειρήσεων, τη δημιουργία ενός απλού, σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, τη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, τη συστηματοποίηση της συνεργασίας των πανεπιστημίων και της ερευνητικής κοινότητας με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι μια δέσμη αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ενεργειών, προκειμένου να μπορέσει να αναπνεύσει η χειμαζόμενη πραγματική οικονομία της χώρας.
Μετά από επτά μήνες συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ποια θεωρείτε πως ήταν τα μεγαλύτερα λάθη του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα;
Τα λάθη του κ. Τσίπρα έχουν να κάνουν με έλλειψη ευθυκρισίας, αδυναμία επιλογής ικανών συνεργατών και τεχνοκρατική ένδεια. Ο συνδυασμός αυτών των αδυναμιών στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού τον οδήγησε σε αλλεπάλληλα σφάλματα, τα οποία έφθασαν την Ελλάδα στο χείλος της άτακτης χρεοκοπίας, συσσωρεύοντας τεράστιο κόστος στις πλάτες των πολιτών. Τα λάθη του φαίνεται να τα κατάλαβε και ανέκρουσε πρύμναν, έστω και την ύστατη στιγμή. Η συνειδητοποίηση αυτή όμως φοβάμαι ότι δεν αρκεί. Οι αδυναμίες του κ. Τσίπρα δυστυχώς δεν επιδέχονται εύκολα βελτίωσης. Είναι δύσκολο να επαναφέρεις σε πορεία καράβι με ελαττωματικό πηδάλιο…
Πρόσφατα είχατε τονίσει πως στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εσείς αντιπαραθέτετε την ένωση των δυνάμεων του «Ναι». Αυτή η πρόταση μπορεί να αποτελέσει κατευθυντήρια γραμμή για το ξημέρωμα της 21ης Σεπτεμβρίου, όταν και θα απαιτηθούν συνεργασίες για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης;
Είναι δεδομένο ότι οι δυνάμεις του «Ναι» είναι απόλυτα συνειδητοποιημένες ως προς το διακύβευμα των εκλογών. Οι πολίτες που στο δημοψήφισμα υπερψήφισαν την πρόταση Γιουνκέρ ξέρουν ότι χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική προσαρμογή η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Προφανώς, αυτοί οι πολίτες δεν θα έχουν καμία αναστολή στη στήριξη της εθνικής προσπάθειας για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου. Όμως, δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι το ένα τρίτο περίπου των πολιτών που ψήφισαν «Όχι» φαίνεται πως το έπραξε πιστεύοντας ειλικρινά ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Δεν θα ψήφιζαν «Όχι» αν γνώριζαν τον κίνδυνο στον οποίο εκτέθηκε η χώρα ακριβώς λόγω αυτού του άστοχου Δημοψηφίσματος. Αυτοί οι πολίτες μπορεί και πρέπει να συνταχθούν με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του φιλελεύθερου πραγματισμού που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη και την ευημερία. Η πολιτική «ανοιχτών θυρών» της Νέας Δημοκρατίας θα αγκαλιάσει και αυτούς την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχονται.
Η «ορθολογική ανασυγκρότηση» του Δημόσιου Τομέα επιχειρήθηκε άτσαλα στη μνημονιακή Ελλάδα, καθώς περιορίστηκε σε απολύσεις  και  προσλήψεις χωρίς αξιολόγηση. Πως πρέπει να κινηθεί η Κυβέρνηση της επόμενης μέρας για να φέρει αποτέλεσμα;
Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λέξεις όπως αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, αξιολόγηση δεν υπήρχαν στο λεξιλόγιο της Δημόσιας Διοίκησης. Υπήρχαν υπηρεσίες δίχως αντικείμενο. Οι δομές των περισσότερων υπηρεσιών είχαν εξαπλωθεί σαν μανιτάρια σε τροπικό δάσος. Συχνά έβρισκε κανείς περισσότερους τμηματάρχες και διευθυντές από υπαλλήλους. Η εξέλιξη κάθε υπαλλήλου ήταν προκαθορισμένη, αφού βασιζόταν στην ιεραρχία και σε μια στατική «μοριοδότηση» μέσω της οποίας υποδεικνύονταν και οι διευθυντές. Οι συνδικαλιστές κυριολεκτικά ήλεγχαν τη διοίκηση – ιδιαίτερα μέσω της συντεχνιακής παρουσίας τους σε πειθαρχικά συμβούλια τα οποία σπάνια ασκούσαν σύννομα την αρμοδιότητά τους. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον προσπάθησα να τερματίσω τη λειτουργία άχρηστων και κοστοβόρων φορέων, να εξορθολογήσω τις υπηρεσίες με νέα λειτουργικά οργανογράμματα, να εισάγω την έννοια της ουσιαστικής αξιολόγησης στο δημόσιο, να νομοθετήσω ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής διευθυντών. Ως παρακαταθήκη άφησα ένα διετές σχέδιο δράσης που, εφόσον υλοποιηθεί, θα αλλάξει συθέμελα την ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Είχα ξεκινήσει να το υλοποιώ αλλά οι εκλογές του Ιανουαρίου οδήγησαν στην πολιτική ηγεσία της Διοίκησης τον κ. Κατρούγκαλο, έναν άνθρωπο που σε λίγους μήνες ξήλωσε όσα προσπάθησα να δημιουργήσω. Το μόνο που λίγο με παρηγορεί είναι η ύπαρξη αυτού του διετούς σχεδίου δράσης για την ανασυγκρότηση της διοίκησης που σύντομα ελπίζω η νέα Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία να υλοποιήσει.
Και κάτι τελευταίο κ. Μητσοτάκη. Γιατί ο πολίτης να επιλέξει ΝΔ και όχι ένα «αντιμνημονιακό» κόμμα;
Διότι τις απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ιδίως στην ανεργία θα τις δώσει ο Ιδιωτικός Τομέας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθειά μας. Διαρθρωτικές αλλαγές αμέσως για να δώσουμε οξυγόνο στην αγορά. Αυτό το οξυγόνο χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να πάρει μπροστά. Θεσμική σταθερότητα, σταθεροί κανόνες, νέες επιχειρήσεις, νέες επενδύσεις, καινούργιες δουλειές. Κανένας νέος άνεργος. Αυτός είναι ο στόχος μας και έτσι θα αξιολογηθεί η πολιτική μας. Μόνο η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του φιλελεύθερου πραγματισμού, μπορεί να αποκαταστήσει αυτό το αναγκαίο οξυγόνο στην οικονομία, χαλαρώνοντας τον σφιχταγκαλιασμό της με το κράτος και τις διάφορες συντεχνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την χώρα σε συνθήκες αναιμικής μεν αλλά ανάπτυξης και τη γύρισε στην ύφεση συρρικνώνοντας την ιδιωτική οικονομία μέσα σε 7 μήνες. Έτσι δε χτυπιέται η ανεργία. Οι δικές μας πολιτικές είναι αυτές που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις της αγοράς και όχι οι «διορισμοί ημετέρων» στο Δημόσιο και μέτρα όπως το 23% στον ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τον οποίο θα αντικαταστήσουμε άμεσα με ισοδύναμα μέτρα. Οι πολίτες ξέρουν πλέον. Είμαι βέβαιος ότι στις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου θα εναποθέσουν τις ελπίδες και την πίστη τους σε εμάς. Θα τους δικαιώσουμε.   Της Βίκυς Βετουλάκη

***   Τελετή μνήμης για τους σεισμούς του 1986         
      
Εκδήλωση μνήμης για τους σεισμούς του 1986 πραγματοποιήθηκε προχθές, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 το πρωί, στο μνημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ιερέας τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών της 13ης και της 15ης Σεπτεμβρίου 1986, ο δήμαρχος απέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στις τραγικές ημέρες των σεισμών πριν από 29 χρόνια, όταν θρηνούσαμε 22 νεκρούς, υπήρχαν εκατοντάδες τραυματίες και πάνω από 2.000 κτήρια κατεστραμμένα.
Υπήρξαν, δε, και συμπολίτες μας που ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα, όπως η Μαρία – Σταυρούλα – Αικατερίνη Αθανασοπούλου, βρέφος τότε, η οποία παρέστη στη χθεσινή εκδήλωση.
Ο κ. Νίκας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όσους συνέβαλαν στην ανόρθωση της πόλης: στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Στρατό, στους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι βοήθησαν οικονομικά και στις τότε κυβερνήσεις.
Ανέφερε, ακόμη, ότι το τότε Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ενωμένο και ελάμβανε ομόφωνα τις αποφάσεις, ενώ και ο Μακαριστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας κυρός Χρυσόστομος Θέμελης αποτέλεσε παράδειγμα εργατικότητας και προσφοράς.
Ο δήμαρχος προσέθεσε τα εξής: «Η Καλαμάτα σήμερα είναι μια πόλη που αναπτύσσεται ακόμα και μέσα στην κρίση και το μεγάλο περιουσιακό της στοιχείο είναι το Ιστορικό της Κέντρο. Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να προετοιμαζόμαστε για αυτόν, με κατάλληλες ασκήσεις ετοιμότητας και με την κατασκευή κατάλληλων κτηρίων, παίρνοντας παράδειγμα την Ιαπωνία».
Ανέφερε, επίσης, ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα συνεργάζεται με τις σχολικές μονάδες της περιοχής του και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για τη διοργάνωση, σε ετήσια βάση, ασκήσεων εκκένωσης των κτηρίων σε περίπτωση σεισμού. Μετά τη μεταφορά των Υπηρεσιών του Δήμου στο νέο Δημαρχείο, θα εκτελούνται τέτοιες ασκήσεις από το Δήμο και σε κτήριά του. Ο Π. Νίκας ευχήθηκε «να είναι αιωνία η μνήμη των νεκρών και να πορευόμαστε με εργατικότητα και ενότητα».
29 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας (σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο) 

***  Ύφεση και αγροτικός τομέας

Οι επιπτώσεις της ύφεσης και η αναζήτηση πηγών ανάπτυξης, έφεραν στην επιφάνεια τον, έως τώρα υποτιμημένο, αγροτικό τομέα, τον οποίο, επί δεκαετίες, μεταχειρίστηκαν ως τον παράδεισο του πελατειακού συστήματος. Η υποκρισία και σήμερα περισσεύει, καθώς, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίστηκαν τα χρόνια προβλήματά του -ορισμένα επιδεινώθηκαν, ενώ προστέθηκαν και νέα-, καλείται, μέσα από μια «επίθεση φιλίας», να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση. Σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει όμως ο αγροτικός τομέας, ποια πορεία έχει διαγράψει την τελευταία δεκαετία και ειδικότερα την περίοδο της ύφεσης 2010-2014; Υπάρχει χώρος για συνέχιση της άνευ περιεχομένου, «φιλοαγροτικής» ρητορικής; Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε κρίση ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, πριν, δηλαδή, την ύφεση στο σύνολο της οικονομίας, που άρχισε το 2009/10. Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, σε όλο το διάστημα 2006-2014, βαίνει μειούμενη από 7 σε 6 δισ. ευρώ. Καθώς η ενδιάμεση ανάλωση αυξήθηκε, η καθαρή προστιθέμενη αξία υποχώρησε το 2012 στο 73% του επιπέδου του 2005. Το επιχειρηματικό εισόδημα, επίσης, μειώθηκε κατά 177 εκατ. ευρώ (2006-2014). Διευρύνθηκε η εξάρτηση του εισοδήματος από τις επιδοτήσεις. Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου υποχώρησαν το 2012 σχεδόν στο επίπεδο του 2002, ενώ από το 2009 παρατηρείται αποεπένδυση. Η χρηματοδότηση μειώθηκε στο διάστημα 2009-2014 κατά 61,1%. Η αποδοτικότητα της ενδιάμεσης κατανάλωσης μειώθηκε κατά 3,7% (2006-2012). Ο κατάλογος των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων την τελευταία δεκαετία είναι μακρύς. Ωστόσο, η ύφεση (2010-2014) έπληξε με καταλυτικό τρόπο τον, ήδη προβληματικό, αγροτικό τομέα, καθώς επιβράδυνε ή/και αντέστρεψε διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι οι μόνες από τις οποίες είναι δυνατόν να προέλθουν ουσιαστικές λύσεις. Η υψηλή ανεργία καθιστά απαγορευτική την έξοδο τού ανθρώπινου δυναμικού από τον πρωτογενή τομέα και διατηρεί τον βασικότερο παράγοντα πίεσης στο αγροτικό εισόδημα, δηλαδή την αναντιστοιχία ανάμεσα στον οικονομικώς ενεργό πληθυσμό και στη συμβολή στο ΑΕΠ. Η αναστολή της σύγκλισης των ανωτέρω μεγεθών λειτουργεί αποτρεπτικά στην αναπτυξιακή αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, από την οποία θα ανεμένετο η δομική επίλυση στο ζήτημα του αγροτικού εισοδήματος. (Η παραπάνω εξέλιξη εκφράστηκε με την αύξηση της ποσοστιαίας συμμετοχής του αγροτικού τομέα στην απασχόληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ερμηνεύτηκε ως στοιχείο δυναμισμού, ενώ στην πραγματικότητα συνιστά στοιχείο αντιστροφής της αναπτυξιακής διαδικασίας.) Επιπλέον, η ύφεση, εκτός από την επιβράδυνση της εξόδου του ανθρώπινου δυναμικού προς τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υπονομεύει μια εξαιρετικά σημαντική πηγή συμπλήρωσης του εισοδήματος που είναι η πολυαπασχόληση. Και οι δύο ανωτέρω επιπτώσεις σχετίζονται άμεσα με την πολιτική της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης (που, κατά τα λεγόμενα ορισμένων, θα έπρεπε να είχαμε ανακαλύψει). Αναμένεται να έχουν διάρκεια και θα αίρονται στον βαθμό που η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης. Είναι προφανές ότι αυτή η διαδικασία δεν εξαρτάται από την αγροτική, αλλά κυρίως από τη γενικότερη οικονομική πολιτική. Ωστόσο, στο διάστημα αυτό, είναι εφικτό να υπάρξουν συντονισμένες και στοχευμένες πολιτικές εντός του αγροτικού τομέα, ώστε να εξαντληθούν εκείνες οι δυνατότητες στήριξης του αγροτικού εισοδήματος που εξαρτώνται από αυτόν. Σε αυτές τις συνθήκες, η μείωση του κόστους παραγωγής αναδεικνύεται σε θέμα ζωτικής σημασίας. Τα περιθώρια, εντός του αγροτικού τομέα, είναι σημαντικά: τεχνογνωσία, τεχνική στήριξη, αποδοτικότητα εισροών, συλλογικές μορφές οργάνωσης, εξοπλισμός, υποδομές κ.λπ. Αυτές, και πληθώρα άλλων ενεργειών και τομών, απαιτούν, όμως, μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο της αγροτικής πολιτικής, που θα σέβεται, θα στηρίζει, θα κινητοποιεί και θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό, στη βάση ενός σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης με στόχο τη διάχυση και όχι τη συγκέντρωση του οφέλους.* Ο Ευάγγελος Νικολαΐδης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης - 

***   Γιατί ο αριθμός «επτά» είναι τόσο σημαντικός στην Κοσμολογία;
 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZe_62lueehIYw71jskOgLOGaa5TnpVC1qrNRJtmgThIgW2pgEENUa1bdiOp53wYJgjLZD19Ie4_PZISmGbBmXpqe9ZLKx0eJ0sRi3dWQrdqAaSHZVZjA-X5a07ucvuIMwD951LUQuwkfl/s1600/n-COSMOLOGY-large570.jpgΤα εφτάρια του ουρανού και του ανθρώπου
γράφει ο Διονύσης Σιμόπουλος Αστροφυσικός, Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου
Στις αρχές Οκτωβρίου αναβιώνει στη χώρα μας, για μιαν ακόμη φορά, ο θεσμός του «Συμποσίου των 7 Σοφών» αυτή τη φορά με θέμα την Κοσμολογία. Ως γνωστόν οι 7 σοφοί της αρχαίας Ελλάδας ήσαν οι Θαλής ο Μιλήσιος, Βίας ο Πριηνεύς, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Σόλων ο Αθηναίος και Χείλων ο Λακεδαιμόνιος αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις διάφορες σχετικές λίστες. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και στην προκειμένη περίπτωση αφού οι συμμετέχοντες στο φετινό Συμπόσιο δεν είναι οι μοναδικοί στην ειδικότητά τους που θα μπορούσαν να περιληφθούν σ' έναν παρόμοιο κατάλογο. Είτε έτσι είτε αλλιώς είναι επίσης γεγονός ότι με την ευκαιρία του Συμποσίου πολλοί αναγνώστες έχουν ήδη αναρωτηθεί σχετικά με τον περίφημο αυτόν αριθμό «επτά» και το γιατί αυτός ο αριθμός είναι τόσο πολύ διαδεδομένος και τόσο προσφιλής από αρχαιοτάτων χρόνων. Γιατί αναμφισβήτητα ο αριθμός αυτός είχε διαχρονικά μιαν ιδιαίτερη «γοητεία» στους ανθρώπους όλων σχεδόν των πολιτισμών και των ηπείρων.
    Η απάντηση σ' αυτή την εύλογη ερώτηση είναι βέβαιο ότι θα σας ξαφνιάσει ακόμη περισσότερο, γιατί η ιδιαίτερη σημασία του αριθμού αυτού οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ανάμεσα στους απλανείς αστέρες του ουράνιου θόλου τα μόνα αντικείμενα που φαίνονταν να μετακινούνται στον ουρανό ήσαν τα εξής επτά: ο Ήλιος, η Σελήνη και οι πέντε ορατοί με γυμνό μάτι πλανήτες (ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος). Στην ίδια αυτή αντίληψη οφείλεται και η συγκέντρωση επτά ημερών σε μία εβδομάδα, όπως και οι ονομασίες των ημερών που σε πολλές γλώσσες βασίζονται σ' αυτούς τους επτά ορατούς με γυμνό μάτι «πλανήτες αστέρες». Οι κινήσεις των «επτά πλανητών» θεωρούνταν ότι είχαν ξεχωριστή σημασία για τις ζωές των ανθρώπων. Έτσι ταυτίστηκαν με τους θεούς τους, πλασμένοι «κατ' εικόνα και ομοίωση», και με τις ίδιες αδυναμίες και ελαττώματα που είχαν οι άνθρωποι.
Η «παρουσία» του επτά όμως στον ουρανό δεν σταματάει στους πλανήτες αλλά έχει κι άλλους εκπροσώπους όπως είναι και τα επτά κύρια άστρα των Πλειάδων, ένα λαμπερό ανοιχτό σμήνος στην πλάτη του αστερισμού του Ταύρου, που αντιπροσωπεύουν τις επτά αδελφές που κυνηγιόνται από τον Ωρίωνα, και στο οποίο ο λαός μας έχει δώσει το όνομα Πούλια. Οι Πλειάδες ήσαν κόρες της Πλειόνης και του Άτλαντα γι' αυτό ονομάζονταν επίσης και Ατλαντίδες. Με γυμνό μάτι μπορεί κανείς να ξεχωρίσει εύκολα την Αλκυόνη, την Ηλέκτρα, την Μαία, την Ταϋγέτη και την Μερόπη, ενώ η Κελαινώ και η Αστερόπη είναι δυσκολότερα αναγνωρίσιμες. Στην πραγματικότητα ένα μεγάλο τηλεσκόπιο μας αποκαλύπτει ότι οι Πλειάδες είναι πολύ περισσότερες αφού μπορούμε να διακρίνουμε εκατοντάδες γαλαζωπά, νέα και υπέρθερμα άστρα να κολυμπάνε μέσα σ' ένα νεφέλωμα που τα περιβάλλει.

Εκεί κοντά, στην κεφαλή του Ταύρου, βρίσκεται κι άλλο ένα ανοιχτό αστρικό σμήνος, οι Υάδες. Στην αρχαιότητα οι Υάδες ήσαν κι αυτές επτά, αν και τα ονόματα που διασώθηκαν είναι πέντε: Κλαία, Ευδώρα, Κορωνίς, Φαιώ και Φαισύλα. Τα άστρα του σμήνους φαίνονται να σχηματίζουν ένα αναποδογυρισμένο κεφαλαίο «Λ» και βρίσκονται σε απόσταση 130 ετών φωτός από τη Γη. Με βάση σύγχρονους υπολογισμούς το αστρικό σμήνος απομακρύνεται από 'μάς με ταχύτητα 150.000 χιλιομέτρων την ώρα, μ' αυτή την ταχύτητα ένα διαστημόπλοιο θα κάλυπτε την απόσταση Γης-Σελήνης σε λιγότερο από δυόμισι ώρες. Σύμφωνα με την μυθολογία ήσαν κόρες του Άτλαντα και της Αίθρας και αποτελούσαν τις Δωδωνίδες νύμφες στις οποίες ο Δίας είχε εμπιστευθεί την ανατροφή του Βάκχου. Όταν ο Λυκούργος, βασιλιάς ενός λαού που κατοικούσε στις όχθες του Στρυμώνα, τις καταδίωξε και τις έριξε στη θάλασσα, το μεν μωρό κατατρομαγμένο κατέφυγε στην αγκαλιά της Θέτιδας, ενώ οι Υάδες διασώθηκαν από τον Δία ο οποίος τις τοποθέτησε στον ουρανό.

Επί πλέον των ανοιχτών αυτών αστρικών σμηνών στον ουρανό έχουμε επίσης και τα επτά άστρα που σχηματίζουν τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου αλλά και της Μικρής Άρκτου. Σε παλαιότερες εποχές τα επτά κύρια άστρα της Μικρής Άρκτου θεωρούνταν ότι αντιπροσώπευαν τις Εσπερίδες, τις επτά αδελφές κι αυτές κόρες του Άτλαντα. Σ' αυτή την εκδοχή ο αστερισμός αυτός, μαζί με άλλους γειτονικούς αστερισμούς (όπως τον Ζυγό, τον Βοώτη, την Μεγάλη Άρκτο και τον Δράκο), συνδέεται με τον μύθο για τα «Μήλα των Εσπερίδων», που ήταν ως γνωστόν ένας από τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή. Ένα από τα επτά αυτά άστρα της Μικρής Άρκτου είναι ιδιαίτερα σπουδαίο. Πρόκειται για τον Πολικό γύρω από τον οποίο στριφογυρίζουν όλα τα άλλα άστρα. Σ' οποιαδήποτε ώρα της νύχτας, ή και της ημέρας ακόμη (έστω κι αν δεν φαίνεται στα μάτια μας), και σ' οποιαδήποτε εποχή, ο Πολικός λάμπει ακίνητος σχεδόν στην ίδια πάντα θέση σημαδεύοντας με την παρουσία του τον βορρά.

Τα επτά λαμπρότερα άστρα της Μεγάλης Άρκτου ταυτίστηκαν με τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, τους επτά κύκνους που έσερναν τον ουράνιο θόλο, και τα επτά βόδια των Ρωμαίων (septem triones), εξ ου και η ονομασία Septentrio που είχαν δώσει οι Λατίνοι στον βορρά. Δύο από τα επτά αυτά άστρα μας πλησιάζουν και τα άλλα πέντε απομακρύνονται από εμάς, ενώ μερικά απ' αυτά αποτελούν μέλη ενός μικρού αστρικού σμήνους. Τα άστρα του σμήνους βρίσκονται σε μια μέση απόσταση 75 ετών φωτός από τη Γη και καταλαμβάνουν μια έκταση 30 επί 18 έτη φωτός. Ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου είναι τόσο γνωστός σε όλους ώστε δεν χρειάζονται ιδιαίτερες οδηγίες για να αναγνωριστεί εύκολα στο βόρειο νυχτερινό στερέωμα. Επειδή μάλιστα είναι ορατός σε οποιαδήποτε ώρα της νύχτας και σε οποιαδήποτε εποχή μπορεί άνετα να γίνει ο καλύτερος οδηγός μας στην προσπάθεια να μετακινηθούμε εύκολα στην βόρεια ουράνια περιοχή και να επισκεφτούμε έτσι και αρκετούς άλλους αστερισμούς.

    Εκτός όμως από τον ουρανό ο αριθμός επτά, ήταν ιδιαίτερα προσφιλής, από την αρχαιότητα και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής. Πάρτε για παράδειγμα την Ελληνική μυθολογία που είναι γεμάτη με αναφορές στον περίφημο αυτόν αριθμό. Στο μύθο του Μινώταυρου οι επτά νέοι και οι επτά νέες ήταν το τίμημα που πλήρωνε η Αθήνα προς την Κρήτη του Μίνωα, ενώ ο Όμηρος μας αναφέρει ότι οι αγέλες των βοδιών του Απόλλωνα ήσαν κι αυτές επτά, όπως επτά ήσαν και οι χορδές της λύρας που του χάρισε ο Ερμής. Στον θεό της μουσικής και του Ήλιου οι Σπαρτιάτες έκαναν θυσίες την έβδομη ημέρα κάθε μήνα, ενώ ονομάτιζαν τα νεογέννητα μωρά την έβδομη ημέρα από την γέννησή τους. Η διδασκαλία του Πυθαγόρα θεωρούσε ότι ο αριθμός αυτός ήταν «αμήτωρ» επειδή δεν είναι γινόμενο παραγόντων, και «σύμβολο της τελειότητας» επειδή τον αποτελούσαν οι αριθμοί τρία και τέσσερα που εκπροσωπούν δύο τέλεια σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο. Αιώνες αργότερα ο Νεύτωνας «είδε» κι αυτός με τη σειρά του επτά χρώματα στο ορατό φάσμα και στο ουράνιο τόξο, αντί για τα πιο εμφανή χρώματα που είναι έξι.

Προεκτάσεις παρόμοιων αντιλήψεων συναντάμε άλλωστε και σε πάρα πολλές άλλες εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στην κοινωνία, τη λογοτεχνία και τη θρησκεία: οι επτά νάνοι, τα επτά μέταλλα των αλχημιστών, η επτάφωτος λυχνία, οι επτά ημέρες της Δημιουργίας, οι επτά σφραγίδες και οι επτά σάλπιγγες στην «Αποκάλυψη» του Ιωάννη, ενώ στην Παλαιά Διαθήκη ο αριθμός επτά αναφέρεται 77 φορές! Ακόμη και η Εκκλησία μας αναγνωρίζει επτά μυστήρια: τον Γάμο, την Βάπτιση, το Ευχέλαιο, την Μετάληψη, την Εξομολόγηση, το Χρίσμα και την Ιερωσύνη. Επτά είναι επίσης και οι αρετές: η ταπεινότητα, η ευσπλαχνία, η αγνότητα, η φιλαλληλία, η επιείκεια, η αλωσύνη και η εργατικότητα. Επίσης επτά ήσαν κι αυτοί που εκστράτευσαν κατά της Θήβας: ο Άδραστος, ο Πολυνείκης, ο Τυδεύς, ο Αμφιάραος, ο Καπανέας, ο Ιππομέδοντας και ο Παρθενοπαίος, ενώ επτά ήσαν και οι ήρωες που την υπερασπίστηκαν: ο Ετεοκλής, ο Πολυφόντας, ο Μελάνιππος, ο Μεγαρέας, ο Ύπερος, ο Λασθένης και ο Άκτορας. Επτά ήσαν επίσης και οι λόφοι που περιέβαλαν την αρχαία Ρώμη, ενώ επτά ήσαν επίσης και οι Εκκλησίες της Αποκάλυψης: της Εφέσου, της Σμύρνης, της Περγάμου, των Θυατείρων, των Σάρδεων, της Φιλαδέλφειας και της Λαοδικείας.

Ακόμη και στη σειρά των μυθιστορημάτων του «Χάρυ Πότερ» ο αριθμός επτά παρουσιάζεται ως ο πιο «μαγικός» από τους αριθμούς, ενώ μεταξύ άλλων επτά είναι τα βιβλία της σειράς, η φοίτηση στη Σχολή των μάγων είναι επταετής και ο Χάρυ Πότερ γεννήθηκε τον Ιούλιο, τον έβδομο μήνα του έτους. Ο άνθρωπος τέλος χρειάζεται επτά ώρες ύπνου, τα ψηφία στους τηλεφωνικούς αριθμούς (μετά τον κωδικό της περιοχής) είναι επτά, η πασχαλίτσα έχει επτά βούλες στην πλάτη της, ενώ το άθροισμα δύο αντίθετων πλευρών σ' ένα ζάρι είναι πάντοτε επτά.

Παρόλα αυτά ο αριθμός επτά δεν σημαδεύει πάντα τα καλότυχα, αφού συνδέεται επίσης και με όσους έχουν «εφτά παπάδων νου», με αυτούς που τους «ζώνουν εφτά φίδια», με τα επτά κακά της μοίρας μας, με τα επτά χρόνια φαγούρας των παντρεμένων, με τα επτά χρόνια γρουσουζιάς, με τον εφτάγλωσσο (=αθυρόστομο), με τα επτά χρόνια της χούντας, καθώς και με τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα: την λαιμαργία, την οκνηρία, την λαγνεία, την αλαζονεία, την οργή, τον φθόνο και την φιλαργυρία.

Και τέλος, ακόμη και τα Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, ήσαν κι αυτά επτά: η Πυραμίδα του Χέοπα, οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, το Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ο Κολοσσός της Ρόδου και ο Φάρος της Αλεξάνδρειας. Θαύματα των οποίων η θύμηση και ο θαυμασμός που αισθανόμαστε γι' αυτά ακόμη και σήμερα, μας ανεβάζουν πράγματι στον «έβδομο ουρανό»!

 huffingtonpost    ,     http://thesecretrealtruth.blogspot.com/

***  Επιτυχημένη η ενημέρωση για το Νέο Λύκειο (φωτογραφίες)         
      
 
 
 
 
 
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Νέο Λύκειο – Ημέρα Σταδιοδρομίας» που διοργάνωσαν το «Κέντρο Ιδιαίτερων Μαθημάτων Παπαδάκος» και τα «Μαθήματα Μαθηματικών Νικολόπουλος» την περασμένη Τετάρτη στο ξενοδοχείο Rex. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Νίκος Φόρος, εκπρόσωπος της εταιρείας «Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας».
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσει γονείς και μαθητές για όλες τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στη δομή του λυκείου και που τίθενται σε ισχύ από φέτος. Επίσης, έγινε αναλυτική περιγραφή των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο και ουσιαστική σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.
Με την ευκαιρία, οι διοργανωτές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν «όλους τους μαθητές και τους γονείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους και να τους ενημερώσουμε ότι τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν στη σελίδα μας, www.facebook.com/idiaitera .papadakos, βίντεο με ολόκληρη την ομιλία.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6936936621 (Παπαδάκος Σπύρος-Φυσικός) και 6974106240 (Νικολόπουλος Παναγιώτης–Μαθηματικός)». 

***  Τέταρτος πανελλαδικά στα συλλογικά ψηφιακά μέσα ο Δήμος Καλαμάτας

 Τέταρτος πανελλαδικά αναδεικνύεται ο Δήμος Καλαμάτας στα συλλογικά ψηφιακά μέσα (όπως τα Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Blogs, Wikis κ.ά.), σύμφωνα με εργασία την οποία διεξήγαγε ο Κωνσταντίνος Βρεττός, σπουδαστής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΚΓ΄ Εκπαιδευτική Σειρά - Τμήμα Διοίκησης και Οικονομικής Διαχείρισης). Θέμα της εργασίας ήταν «Μελέτη και αποτίμηση της ψηφιακής παρουσίας ελληνικών φορέων δημόσιας διοίκησης και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σε συλλογικά ψηφιακά μέσα (social media)» με επιβλέποντα τον Δημήτριο Γκούσκο.Αντικείμενο της εργασίας Στην περίληψη της εργασίας αναφέρονται τα εξής: «Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πλέον ένα κομμάτι της καθημερινότητας κάθε χρήστη του διαδικτύου, αφού υπολογίζεται ότι ο μέσος χρήστης στον κόσμο ξοδεύει περίπου το 28% του online χρόνου του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Global Web Index, 2015). Τα συλλογικά ψηφιακά μέσα (όπως τα Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Blogs, Wikis κ.ά.) προσφέρουν υπηρεσίες πληροφόρησης, ενημέρωσης, δικτύωσης, κοινωνικοποίησης και αυτοπροβολής. Σε αυτό το πλαίσιο Φορείς και Φυσικά Πρόσωπα προσπαθούν να εμπλακούν, παρέχοντας πληροφόρηση για τις ενέργειές τους, προβάλλοντας τον εαυτό τους, το έργο τους, τα ενδιαφέροντά τους και την καθημερινότητά τους, αλλά και αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εξεύρεση νέων επαφών (επαγγελματικών ή προσωπικών). Τα τελευταία χρόνια, σε αυτό το χώρο έχουν δραστηριοποιηθεί και Φορείς Γενικής Κυβέρνησης και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι οποίοι αποσκοπούν τόσο στην καλύτερη πληροφόρηση του πολίτη όσο και στην ενεργό συμμετοχή του στις λήψεις αποφάσεων. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης και ΟΤΑ που σχετίζονται – άμεσα ή έμμεσα – με τον τουριστικό κλάδο και επιχειρεί να αξιολογήσει την παρουσία τους σε τρία δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, το Twitter και το Youtube. Η ανάλυση της παρουσίας τους γίνεται σε τρία επίπεδα: (1) ζωτικότητας, (2) βαθμού “συμπλοκής” (engagement) των χρηστών και (3) “ακολουθησιμότητας” (followership). Την ποσοτική ανάλυση ακολουθεί ποιοτική ανάλυση με τη διεξαγωγή συνεντεύξεων στις “καλές πρακτικές” που προκύπτουν από σχετική συγκριτική αξιολόγηση (relative benchmarking). Στο τέλος, παρέχεται μια συνοπτική εργαλειοθήκη, η οποία μπορεί να υποβοηθήσει τη διαχείριση λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα από στελέχη ενός δημόσιου Φορέα, όχι μόνο στην περίπτωση του τουριστικού κλάδου».4ος μεταξύ 186 φορέων Στον πίνακα συνολικής χαρτογράφησης παρουσιάζονται 186 Φορείς Γενικής Κυβέρνησης και ΟΤΑ και στο Συγκεντρωτικό Πίνακα Σχετικής Συγκριτικής Ανάλυσης (Benchmarking) ο Δήμος Καλαμάτας καταλαμβάνει σε πανελλαδικό επίπεδο την 4η θέση. Ο Δήμος Καλαμάτας, υλοποιώντας μέσω των αρμοδίων Τμημάτων του (Γραφείο Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας και Τμήμα Νέων Τεχνολογιών και Πληροφορικής) τις αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων και τις κατευθύνσεις του δημάρχου, συνεχίζει τη συλλογική εργασία, για την αποτελεσματική προβολή της δράσης του Δήμου, καθώς και της Καλαμάτας και της περιοχής της. - 

***   Κυκλοφορούσε με πλαστά χαρτονομίσματα σε χωριά της Μεσσηνίας         
     
Δικογραφία για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων σχηματίστηκε σε βάρος ενός 37χρονου Έλληνα. Ο 37χρονος έδωσε το πρωί της Παρασκευής σε αρτοποιείο στη Στενωσιά πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και λίγο αργότερα σε πρατήριο υγρών καυσίμων στου Χανδρινού πλαστό χαρτονόμισμα των 10 ευρώ.
Οι δύο αυτές περιπτώσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων εξιχνιάστηκαν, ύστερα από έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, αφού οι παθόντες αναγνώρισαν τον 37χρονο σε φωτογραφίες που τους επιδείχθηκαν. 

***  Επανέναρξη του έργου αντικατάστασης σωλήνων ύδρευσης στην Καλαμάτα

Ξεκίνησε εκ νέου, χθες, το έργο αντικατάστασης των σωλήνων ύδρευσης στην Καλαμάτα, μετά την εξόφληση λογαριασμών του αναδόχου, ύψους 470.000 ευρώ. Η εργασία των συνεργείων διενεργείται ως εξής: 1. Στην οδό Αύρας ξεκινώντας από τη Λακωνικής με κατεύθυνση προς την Κρήτης, 2. Σε πάροδο της οδού Λακωνικής κοντά στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου, 3. Σε παρόδους της οδού Αγίων Αναργύρων, πλησίον του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Καλύβια. Πριν σταματήσουν οι εργασίες, είχε εκτελεσθεί περί το 75% του έργου, όσον αφορά στην αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης από αμίαντο με σωληνώσεις νέας τεχνολογίας, ενώ είχαν γίνει συνδέσεις 2.700 παροχών ακινήτων. Το έργο αυτό εκτελείται σε διάφορα σημεία της πόλης και η όχληση προς τους πολίτες, για την οποία η ΔΕΥΑΚ φροντίζει - όπου γίνεται εκσκαφή και εγκατάσταση του αγωγού - να διαρκεί όσο το δυνατόν λιγότερο, προέρχεται: α) από τις διακοπές, προκειμένου να συνδεθεί το καινούργιο δίκτυο με το υπάρχον. Οι διακοπές υδροδότησης διαρκούν μερικές ώρες και πάντοτε προηγείται ενημέρωση σε όσους εξυπηρετούνται από το δίκτυο σε τοπικό επίπεδο β) από τη σκόνη ή τη λάσπη εάν βρέξει, μέχρι να ολοκληρωθούν η εκσκαφή, η τοποθέτηση του νέου αγωγού και η αποκατάσταση με διάστρωση ασφαλτικού. Παρακαλούνται οι οδηγοί να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους στα σημεία όπου γίνονται οι εργασίες και να συμμορφώνονται με τη σήμανση και με τις υποδείξεις των συνεργείων για την αποφυγή ατυχημάτων και ταλαιπωρίας. - 

*** ΒΟΜΒΑ: Ειδήσεις στα αραβικά σε δημοτικό ραδιόφωνο...
islamisths
-  Από χτες τη Δευτέρα, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Δήμου Αθήνας, ξεκίνησε να μεταδίδει δεκαπεντάλεπτο δελτίο ειδήσεων στα αραβικά. Το δελτίο θα μεταδίδεται καθημερινά στις 9 το βράδυ και θα αναμεταδίδεται από τον σταθμό κάθε πρωί στις 6. Το δελτίο περιέχει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστούν οι μετανάστες για τα κέντρα φιλοξενίας, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τις ανακοινώσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται από τις ελληνικές αρχές, καθώς και άλλες πληροφορίες.

***  Ποιοι μας κυβερνούν! Πρόεδρος κόμματος ήταν καλεσμένος στον ΑΝΤ1 αλλά πήγε στον Alpha!
erwthmatiko
-  Μάλλον οι απαιτητικοί ρυθμοί της προεκλογικής περιόδου έχουν «ζαλίσει» τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων… με αποτέλεσμα να μπερδέψει τα στούντιο!
Ο Βασίλης Λεβέντης ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1.
Ωστόσο, μπερδεύτηκε και αντί να πάει στα στούντιο του ΑΝΤ1, πήγε στα στούντιο του Alpha και ζητούσε τον Γιώργο Παπαδάκη!

***  Κυριάκος Βελόπουλος: Μας ανάγκαζαν να δανειζόμαστε πολλά χρήματα, για να ξοδεύουμε πολλά
nmkolllpl
-  Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πως τα διεθνή Οικονομικά κέντρα της δεν κατόρθωσαν να διαλύσουν τις εθνικές “δομές” των ευρωπαϊκών κρατών του μεσογειακού Νότου, ώστε να καθιστούν αδύνατη την κάθε προσπάθεια αυτονόμησής τους. Δεν κατόρθωσαν να οικειοποιηθούν μέσα σ’ αυτά τα κράτη το σύνολο αυτού που ονομάζουμε δημόσιο κεφάλαιο. Και κάνουν τώρα το εξής απλό πράγμα. Αυτό, το οποίο απεύχονται να τους συμβεί, το εμφανίζουν σαν απειλή. Αυτό, το οποίο δε θέλουν να το επιχειρήσει μόνη της η Ελλάδα, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ιδιομορφίες της και να σωθεί εύκολα, εμφανίζονται οι ίδιοι να την απειλούν ότι δήθεν θα της το επιβάλλουν σαν τιμωρία. Το εμφανίζουν σαν αρνητικό φαινόμενο, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να φύγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Αυτοί που σήμερα καταγγέλλουν την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα, είναι οι ίδιοι που ενθάρρυναν την αυτοκτονική μισθολογική πολιτική του ελληνικού δημοσίου. Αυτοί ενθάρρυναν με διεθνείς αναγνωρίσεις και “καταλληλότητες” την αυτοκτονική πολιτική της χώρας, με σκοπό να οδηγήσουν το ελληνικό κράτος στην υπερχρέωση και από εκεί στη λεηλασία. Ο ελληνικός αυτοκτονικός υπερδανεισμός δεν είχε κανέναν αναπτυξιακό προσανατολισμό. Δινόταν σε μισθούς και καταναλωτικά δάνεια προκειμένου να φορτωθούμε τα ακριβά προϊόντα του Βορρά. Με δανεικά χρήματα οι Έλληνες αγόραζαν γερμανικά αυτοκίνητα, κουφώματα, κλιματιστικά και τηλεοράσεις. Ο υπερδανεισμός, δηλαδή, που σήμερα καταγγέλλεται από τους Γερμανούς, μας επιβλήθηκε από αυτούς. Αυτοί μας ανάγκαζαν να δανειζόμαστε πολλά χρήματα, για να ξοδεύουμε πολλά, βάζοντας υποθήκη την πατρίδα μας. Μια εθελούσια “έξοδος” της Ελλάδας από το ευρώ “ακυρώνει” όλες τις απάτες τους. Ακυρώνει όλα τα κέρδη, τα οποία ονειρεύονταν. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα στη μάχη ενάντια στην κερδοσκοπία έχει ένα ισχυρό χαρτί που οφείλει να το παίζει με σύνεση μαζί με ένα άλλο τρομερό πλεονέκτημα, το οποίο την καθιστά μοναδική περίπτωση ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα, αν απαιτήσει, έχει να λαμβάνει από τους Γερμανούς τις αποζημιώσεις του Παγκοσμίου Πολέμου. Το χειρότερο λοιπόν σενάριο είναι να ζητήσει η ίδια η Ελλάδα την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ, και αφού το επιτύχει αυτό, στη συνέχεια να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την είσπραξη των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.
* Από το βιβλίο του Κυριάκου Βελόπουλου "Η Ελλάδα στην παγκόσμια σκακιέρα της γεωπολιτικής"

***  Επέμβαση Κίνας - Ρωσίας στην Συρία (ΒΙΝΤΕΟ)
askhsh kina
-   Η Συρία έχει γίνει άντρο όχι μόνο των ακραίων φονταμενταλιστών μαχητών του ISIS, αλλά και άλλων εξτρεμιστών. Η ισλαμική απειλή κερδίζει διαρκώς έδαφος, γι' αυτό σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα, η Κίνα θα ακολουθήσει την στρατηγική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ μετά την 9/11, με στρατιωτική επέμβαση στην Συρία σε συνεργασία με τους Ρώσους.
Το δημοσίευμα επιβεβαιώνουν, οι κοινές ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας - Κίνας στα ανοικτά των ακτών της Συρίας. Παράλληλα Κινέζοι κομάντος της «Snow Leopard» πραγματοποίησαν αποστολές εναντίον των Ταλιμπάν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι ίδιοι Κομάντος προετοιμάζονται για την καταπολέμηση του ISIS, αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα.
Βίντεο  , 中国武警雪豹突击队首次在国外亮相 CAPF Snow Leopard Commando Unit  , https://youtu.be/kZwuwfAdaIU  .-

***  Έκτακτο! Αρχηγός κόμματος: Αποχωρώ από την πολιτική
erwthmatiko2
-  Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποκάλυψε για πρώτη φορά την πρόθεση του να αποχωρήσει από την πολιτική σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ δεν καταφέρουν να μπουν στην νέα Βουλή.
Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον πρωινή εκπομπή του «Ant1»:
«Αν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν με θέλουν στη Βουλή, δεν θα είμαι στη Βουλή».
Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι από την ίδρυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εκείνες τον δείχνουν εκτός Βουλής.
Τέλος, χαρακτήρισε «ενδιαφέρον» το χθεσινό ντιμπέιτ ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του, ενώ κληθείς να σχολιάσει ποιος ήταν, κατά τη γνώμη του, ο νικητής της τηλεμαχίας, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι ο πανικός του Ευάγγελου Μεϊμαράκη (κυρίως στις δηλώσεις του κατά την έξοδό του από την ΕΡΤ) δείχνει τον νικητή.

***   Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας ακύρωσε το δημοψήφισμα αντί να ακυρώσει τα μνημόνια
lafazanhs2
-  Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Τρίτης, κάνοντας λόγο για κωλοτούμπα.
Ο κύριος Τσίπρας ακύρωσε το δημοψήφισμα αντί να ακυρώσει τα μνημόνια, είναι αυτή δημοκρατία; Δεν υπάρχει Δημοκρατία είπε ο κ. Λαφαζάνης εξηγώντας πως ο κόσμος ήθελε αλλαγή και η κύρια υπόσχεσή μας ήταν να σκίσουμε τα μνημόνια, εκεί όμως έγινε η κωλοτούμπα με την οποία γελάνε όλοι, εκεί έγινε το απαράδεκτο, να γυρίσουμε σε πολιτικές υπαλληλικές.
Στη συνέχεια έθεσε το εξής ερώτημα απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:
Ο κύριος Τσίπρας ακύρωσε το δημοψήφισμα αντί να ακυρώσει τα μνημόνια, είναι αυτή δημοκρατία; Δεν υπάρχει Δημοκρατία, τόνισε ο κύριος Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι κυβερνά ένα κατεστημένο των Βρυξελλών, ενώ ο κύριος Τσίπρας είναι απολύτως αναξιόπιστος. «Υποτίθεται ότι τον εκβίασαν, αλλά κι αυτός υπέκυψε στον εκβιασμό», επισήμανε. Τώρα δεν έχουμε ούτε δημοκρατία, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε εθνική κυριαρχία, ενώ οδεύουμε προς μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόζει τις προσταγές του μνημονίου, συντάξεις 300 ευρώ, κατάργηση του ΕΚΑΣ κλπ, εξήγησε.
Τέλος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκτιμά πως η
Λαϊκή Ενότητα θα πάει πολύ ψηλά, ενώ στόχος του κόμματος είναι όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό.

***   ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ! - Οι αγρότες της Θράκης βγάζουν τα τρακτέρ στο δρόμο
32453536 37
-  Αυτή τη φορά το ρυθμό τον δίνουν οι αγρότες της Θράκης, με τις κινητοποιήσεις να ξεκινούν από τη Ροδόπη. Οι αγροτικού σύλλογοι Κομοτηνής και Μαρώνειας, δίνουν ραντεβο0ύ αύριο στον δυτικό κόμβο της Κομοτηνής και στη συνέχεια θα μεταβούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους έξω από τα εκλογικά κέντρα και σε συνοριακούς σταθµούς.

***   Bloomberg: "Δεδομένη η ελάφρυνση χρέους"
elafrynsh
-  Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το γνωστό πρακτορείο Bloomberg, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στις τάξεις των οικονομολόγων. Το δημοσίευμα του πρακτορείου με τίτλο: «Πριν ήταν αδιανόητη η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, τώρα όμως οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι δεδομένη», αναφέρει πως το 94% των 36 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν στα πλαίσια της έρευνας στο διάστημα από τις 4 έως τις 11 Σεπτεμβρίου θεωρούν πολύ πιθανή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Πόσο μεγάλη διαφορά κάνουν δύο μήνες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του κειμένου, προσθέτοντας: «Τον Ιούλιο, τα πράγματα φαίνονταν τόσο άσχημα για την Ελλάδα, ώστε το 71% των 31 οικονομολόγων θα μπορούσε να δει τη χώρα να βγαίνει από το ευρώ έως το τέλος του 2016. Η ελάφρυνση του χρέους ήταν άπιαστο όνειρο για τη χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο χρέος». Αν και μία πραγματική διαγραφή του τρέχοντος χρέους είναι απίθανη, η βοήθεια (στην Ελλάδα) θα λάβει τη μορφή «χαμηλότερων επιτοκίων, αναστολής πληρωμής τόκων, μεγαλύτερων περιόδων χάριτος και αποπληρωμής», δήλωσε ο Ραλφ Βάιντενμαν, οικονομολόγος της Vontobel Asset Management στη Ζυρίχη.

***  Υποχώρηση για το ευρώ
euro
-  Υποχώρηση σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος. Συγκεκριμένα παρουσιάζει πτώση 0,17% και διαμορφώνεται στα 1,1296 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 135,255 γεν, στο 0,7324 με τη στερλίνα και στο 1,0966 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε συνολικό ποσοστό 0,40% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 119,736 γεν.

***  Δήμαρχος σε Σύρους πρόσφυγες: Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ (ΒΙΝΤΕΟ)
metanastes
-  Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δημοσίευσε ο δήμαρχος της γαλλικής πόλης Μπεζιέ, Ρομπέρ Μενάρ.
Στο εν λόγω βίντεο φαίνεται ο Μενάρ βρίσκεται στη συνοικία «Λα Ντεβέζ», στην οποία έχει εγκατασταθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων.
Ο δήμαρχος της πόλης της νότιας Γαλλίας, με τη συνοδεία αστυνομικών και μελών του προσωπικού του επισκέπτεται αρκετά διαμερίσματα και επανειλημμένως λέει στους Σύρους πρόσφυγες:
«Δεν είστε ευπρόσδεκτοι σε αυτήν την πόλη. Εισβάλλατε εδώ, κατεδαφίζοντας πόρτες. Κλέβετε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν θα έπρεπε να απασχολείτε αυτά τα διαμερίσματα».
Δείτε το σχετικό βίντεο:  Robert Ménard informe les clandestins syriens qu'ils ne peuvent rester à Béziers  , https://youtu.be/PdL9FJ9tcQM  .-

***   ΣΟΚ: Συνελήφθη δημοσιογράφος για παιδική πορνογραφία
ypologistis
-  Συνελήφθη Κύπριος δημοσιογράφος ύστερα από πληροφορία που δόθηκε στη κυπριακή αστυνομία από την Interpol, για υπόθεση εμπλοκή σε παιδική πορνογραφία.
Στο σπίτι του 41χρονου βρεθήκαν φωτογραφίες με παιδική πορνογραφία. Ο ίδιος αρνήθηκε πως έχει κάποια σχέση με αυτές τις εικόνες, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι είχαν διακινηθεί από τον υπολογιστή του.
Οι αστυνομικές αρχές αναζητεί και άλλα άτομα με τα οποία ο ύποπτος δημοσιογράφος συνεργαζόταν.
Το επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας διέταξε σήμερα την προφυλάκιση Κύπριου δημοσιογράφου, για υπόθεση εμπλοκή σε παιδική πορνογραφία.
Σε ραδιοφωνικό σταθμό εργαζόταν ο δημοσιογράφος και στο παρελθόν παρουσίαζε δελτίο ειδήσεων σε τηλεοπτικό κανάλι, ενώ σημειώνεται ότι εκτελούσε χρέη εκπροσώπου τύπου σε ποδοσφαιρική ομάδα.

***  Μαζικές ακυρώσεις δρομολογίων από κρουαζιερόπλοια στη Λέσβο εξαιτίας μεταναστών
krouazieres
- Τα νησιά του Αιγαίο "βουλιάζουν" από μετανάστες, ενώ την ίδια ώρα τουλάχιστον τρεις ναυτιλιακές εταιρείες κρουαζιέρας έχουν αλλάξει τα δρομολόγιά τους, αποφεύγοντας να προσεγγίσουν το νησί της Λέσβου.
Σύμφωνα με τους New York Times, η Regent Seven Seas Cruises και η Oceania Cruises άρχισε να τροποποιεί τα δρομολόγιά της στις 6 Σεπτεμβρίου ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι θα παραλείψουν να κάνουν στάσεις στο νησί αυτό το φθινόπωρο.
Μάλιστα, την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν τα κρουαζιερόπλοια Voyager και Nautica, δηλαδή αντί να σταματήσουν για μία ημέρα στην Λέσβο, θα κάνουν στάση τελικά στην Καβάλα.
Ο εκπρόσωπος δύο ναυτιλιακών εταιρειών κρουαζιέρας, Jason Lasecki επισημαίνει:
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα προσαρμόσουμε τα μελλοντικά μας δρομολόγια αν υπάρξει ανάγκη».
- Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για το νησί της Λέσβου, καθώς διότι η περίοδος του φθινοπώρου θεωρείται υψηλή σεζόν για τις ναυτιλιακές εταιρείες κρουαζιέρας.

***  Νεκρός από τροχαίο στη Λαμία
gourouna
- Ένας 63χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στον επαρχιακό δρόμο Λειανοκλάδι για Στύρφακα λίγο μετά τις 08:00 το βράδυ.
Όπως διαβάζουμε στο lamiareport.gr ο άτυχος άντρας από τη Μοσχοκαρυά κινούταν από Λειανοκλάδι για Στύρφακα με το τετράτροχο όχημα του και για άγνωστη αιτία έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα η γουρούνα να χτυπήσει σε ένα δέντρο.
Ο άνδρας διακομίσθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Λαμίας απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

***  ΝΤΡΟΠΗ! - 272 σχολεία δεν άνοιξαν για αγιασμό
lopolkh
- Την ώρα που οι ΣΥΡΙΖΑίοι λίγο πριν αποχωρήσουν υπέγραφαν χιλιάδες αποσπάσεις εξυπηρετώντας την κομματική τους πελατεία, 272 σχολικές μονάδες παρέμεναν κλειστές, αφήνοντας έξω από τις πόρτες τους χιλιάδες παιδιά. Σε 92 δημοτικά και 180 νηπιαγωγεία, δεν έγινε φέτος αγιασμός... Τα κενά είναι τόσα πολλά, που τίθενται πλέον ερωτήματα για το πως θα καλυφθούν, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στην Εύβοια, όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ. Δυστυχώς, το αρμόδιο υπουργείο, αντί να βρει λύσεις, επιστρατεύει τεχνάσματα προκειμένου να εξωραΐσει την κατάσταση, μετακινώντας την τελευταία στιγμή εκπαιδευτικούς. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η ΔΟΕ, Χωρίς να υπολογίζει τις δομές παράλληλης στήριξης, κάνει λόγο για 12.884 κενά, ενώ το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στους δασκάλους, όπου οι ελλέιψεις υπολογίζονται σε 4.133 ελλείψεις, αλλά και στους νηπιαγωγούς με 1.766.

***  Σκληρές εικόνες: Ιρανός ξυλοκόπει άγρια την γυναίκα του επειδή
ksilo
- Το βίντεο είναι συγκλονιστικό. Ο άνδρας Ιρανός ξυλοκοπεί άγρια την γυναίκα του, μπροστά στο μικρό κοριτσάκι τους, επειδή δεν τον άφηνε να τραγουδήσει μόνο του. Η κόρη τους κοιτάζει τρομαγμένη.
Οι εικόνες είναι σκληρές. Την κτυπάει με ότι βρει, κυρίως στο κεφάλι και το τραγικό είναι ότι οι υπόλοιποι άνδρες που βρίσκονται στο χώρο γελούν ενώ δήθεν με μια μικρή προσπάθεια, τον αποτρέπουν στην αρχή για δευτερόλεπτα.
Βίντεο , uncut! - Ιρανός σπάει στο ξύλο την γυναίκα του ! - Full Version  , https://youtu.be/jLXbMr8qM4M  .-

***  Έκτακτο! Νέο ναυάγιο στο Αιγαίο με 13 νεκρούς
meta
-  Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, άλλοι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή, τους ανάμεσά τους και 4 παιδιά σε νέο ναυάγιο στο Αιγαίο, ανοικτά των νοτιο-δυτικών ακτών της Τουρκίας, ενώ οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται.
Οι Τούρκοι λιμενοφύλακες κατόρθωσαν να διασώσουν 205 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από την περιοχή της Ντάτσα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, το ναυάγιο σημειώθηκε στις 6 το πρωί, ενώ οι περισσότεροι από 220 πρόσφυγες και μετανάστες επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος, μήκους 20 μέτρων περίπου, όταν αυτό βυθίστηκε πηγαίνοντας από την τουρκική περιοχή Ντάτσα προς την Κω.

***

***  Παράγετε κολλαγόνο στον οργανισμό σας με τις εξής βιταμίνες
proswpo
-   Γνωρίζεται ότι το 75% του ανθρώπινου κανονικού βάρους αποτελείται από πρωτεΐνες και το κολλαγόνο αποτελεί το 30% του συνόλου; Για αυτό το κολλαγόνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον οργανισμό.
Σε αυτές τις βιταμίνες μπορείτε να βρείτε το κολλαγόνο.
Βιταμίνη C
Η μεγάλη χρησιμότητα της βιταμίνης C είναι η παραγωγή κολλαγόνου, αλλά γι' αυτό αρκούν μικρές ποσότητες κάθε μέρα, 10-20 mg.
Μαγγάνιο
Η σύσταση είναι για 1,8 mg για τις γυναίκες και 2,3 mg για τους άνδρες. Καλές πηγές είναι το καφέ ρύζι, το αβοκάντο, ο ανανάς, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, το τσάι και γενικότερα τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Χαλκός
Ο χαλκός παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. Ενεργοποιεί τη σύνθεση ενός ενζύμου, το οποίο είναι απαραίτητο στην τελική φάση παραγωγής.
Πρέπει να προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας περίπου 900 μικρογραμμάρια χαλκού την ημέρα. Τροφές όπως στρείδια, καβούρια, κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φακές και σοκολάτα περιέχουν χαλκό, αλλά οι πιο μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο βοδινό συκώτι.
Ψευδάργυρος
Η σύσταση είναι για 11 mg στους άνδρες και 8 mg στις γυναίκες. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε διάφορες τροφές όπως στα στρείδια, τα μύδια, το φύτρο του σιταριού, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τον κρόκο των αυγών, τις σαρδέλες και τον αρακά.

***  Εταιρεία κολοσσός φεύγει από την Ελλάδα για την Βουλγαρία...
erwthmatik
-   Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην θυγατρική εταιρεία Alutrade A.E κατά 999.999 ευρώ με κεφαλαιοποίηση υποχρέωσης στη μητρική εταιρεία, προέβη η εταιρεία Αλουμύλ- Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ποσοστό συμμετοχής της Αλουμύλ- Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε. πλέον διαμορφώνεται στο 77,66% ενώ το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών 22,34% κατέχεται από τη θυγατρική εταιρεία Alumil Group.
Επίσης, η θυγατρική εταιρεία Alumil Yu Industry προχώρησε στην απόκτηση ποσοστού 99,98% της εταιρείας "Alusys Hellas” καταβάλλοντας το ποσό των 1.023.810 ευρώ. Από την ανωτέρω εξαγορά δεν προέκυψε υπεραξία.
Τέλος, η Αλουμύλ- Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε ανακοινώνει την πώληση του ποσοστού μετοχών που κατείχε στην θυγατρική ALUMIL Varlna LTD, και ανερχόταν σε ποσοστό 72% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της, στην θυγατρική εταιρεία Alumil Bulgaria LTD. Το συνολικό αντίτιμο της μεταβίβασης ανήλθε στο ποσό των Ευρώ 1.849 ενώ το ποσοστό συμμετοχής της Alumil Bulgaria LTD στη θυγατρική εταιρεία Alumil Varna LTD ανέρχεται πλέον σε 96%.
Πηγή: www.Capital.gr .-

***  Ποιο κορυφαίο όνομα του Παναθηναϊκού τελειώνει;
panathinaikos
-  Δραστικά μέτρα αναμένεται να πάρει ο Γιάννης Αναστασίου για να γυρίσει το κλίμα στον Παναθηναϊκό.
Ο προπονητής του Τριφυλλιού πήρε το ελεύθερο στη χθεσινή συνάντηση κορυφής να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αλλάξει το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας και η αρχή θα γίνει με τον παραγκωνισμό κάποιων παικτών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συλλόγου, συμφωνα με το sportdog.
Ο λόγος για τον Ντάνιελ Πράνιτς, ο οποίος μπορεί τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας με το ξέσπασμά του μετά την ήττα από τον Πανιώνιο, ωστόσο φαίνεται ότι δε ...συγκίνησε ούτε τον προπονητή του ούτε τη διοίκηση.
Ο Γιάννης Αναστασίου θεωρεί ότι ο Κροάτης δεν μπορεί να προσφέρει στην ομάδα βάσει της εμπειρίας και της αξίας του και θεωρείται δεδομένο ότι θα μείνει εκτός από τα επόμενα παιχνίδια του Τριφυλλιού.
Το ίδιο, βέβαια, θα συμβεί και με άλλους παίκτες που μέχρι στιγμής έπαιζαν βασικοί, ενώ λέγεται ότι ο προπονητής έχει στο μυαλό του κι άλλες εκπλήξεις όσον αφορά την 11άδα, καθώς σκοπεύει να προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές σε πρόσωπα και σύστημα. Οι επόμενες προπονήσεις και αποστολές αναμένεται να φανερώσουν τα πλάνα του.

*** Ισπανοί, ήρθε η σειρά σας
spanoulis
-  Η Εθνική Ελλάδας αντιμετωπίζει απόψε (19:30, ΑΝΤ1, OTE Sport 4) την Ισπανία στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2015. Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη είναι απόλυτα έτοιμη να ρίξει στο καναβάτσο τους Ισπανούς, αναφέρει το ebasket, παίρνοντας ρεβάνς για όλες τις πίκρες, που μας έχουν “κεράσει” από το 2006 και μετά.
- H πιο πλήρης “γαλανόλευκη” των τελευταίων χρόνων είναι αποφασισμένη να στείλει πρόωρα σπίτι τους πολύδιαφησμένους Ισπανούς και να πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου θα διεκδικήσει ένα μετάλλιο μετά το 2009.
Ο Φώτης Κατσικάρης θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεση του, όπως και ο Σέρτζιο Σκαριόλο. Οι Ρούντι Φερνάντες και Πάου Γκασόλ αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμών, ωστόσο δεν γινόταν να χάσουν αυτό το μεγάλο παιχνίδι. Αμφότεροι θα αγωνιστούν κανονικά και θα ηγηθούν των Ισπανών.

***

 ~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~* ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  01 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-01-2015.html  .-
~*  ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-02-2015.html .-
~ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  03  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-03-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  07 Σεπτεμβρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-07-2015.html .-
~Διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας  μας  4, 5  και  6  Σεπτεμβρίου  2015 : Δευτέρα  07-09-2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/09/4-5-6-2015.html ,.- 
~ ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  08  Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-08-2015.html .- 
~Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ARFARA NEWS   Τρίτη  08 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/08-2015.html .- 
~ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ARFARA NEWS Αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-09-2015.html .-
~Το  αγιάζι στηυν ενημέρωση Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2015  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/09/09-2015.html ,
~ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ARFARA NEWS  Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 10-Σεπτεμβρίου  2015 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-10-2015.html .-
~ Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 11-09 -2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-11-09-2015.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή  11 Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-11-2015.html .-
~Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ARFARA  NEWS Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα  14 Σεπτεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-14-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 12  και  13 Σεπτεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/12-13-2015.html .- 
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης στην Εφημερίδαμ μας  Δευτέρα  14  Σεπτεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/14-2015.html .-
~ ARFARA NEWS  Η εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  15  Σεπτεμβρίου  2015   :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-15-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/09/15-2015.html .-
~  

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4361 video.  -    Σταματης Σκουλικας ,                     
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2563 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2579   video. -                 
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9489   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4539 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 519  / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.283  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   499 .-       https://twitter.com/  ,    http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  453. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 116 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου