ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (2)

ΜΕΝΟΥΜΕ  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ  ΖΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ (2):
Στο  διάβα των  πόλεων πρωτευουσών  των Νομών της ελλάδας ,


Το  ποντικάκι  πάντα  κοντά μας !  :
Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΑΠΟ :
ΚΑΛΑΜΑΤΑ , ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ, ΚΑΛΑΜΙ, ΑΝΤΙΚΑΛΑΜΟ, ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ ,ΘΟΥΡΙΑ ,ΑΜΦΕΙΑ,ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ ,ΠΟΛΙΑΝΗ, ΑΙΘΑΙΑ, ΑΙΠΕΙΑ, ΑΝΘΕΙΑ, ΑΡΙ ,ΑΜΜΟ, ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΙΑ, ΑΡΙΟΧΩΡΙ, ΑΛΩΝΙΑ, ΑΝΕΜΟΜΥΛΟ, ΑΡΦΑΡΑ, ΠΛΑΤΥ, ΠΗΔΗΜΑ, ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΑΙΙΚΑ, ΤΣΟΥΚΑΛΑΙΙΚΑ, ΑΓΡΙΛΟ, ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ, ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ , ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ, ΒΡΩΜΟΒΡΥΣΗ, ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ, ΜΕΛΙΓΑΛΑ, ΣΚΑΛΑ, ΣΤΕΝΥΚΛΑΡΟ, ΝΕΟΧΩΡΙ, ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ, ΜΑΓΟΥΛΑ, ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΜΑΤΖΑΡΙ, ΜΟΥΣΤΑ, ΑΛΛΑΓΗ, ΣΟΛΑΚΙ, ΟΙΧΑΛΙΑ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΣΙΑΜΟΥ, ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΛΟΥΤΡΟ, ΦΙΛΙΑ, ΣΟΥΛΙ ,ΧΕΙΡΑΔΕΣ, ΑΚΟΒΟ, ΔΥΡΡΑΧΙ ΛΕΠΤΙΝΙ, ΚΑΜΑΡΑ, ΓΙΑΝΝΑΙΟΙ, ΠΟΤΑΜΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΤΣΑ, ΚΑΜΠΟΧΩΡΙ, ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑ, ΣΠΑΝΕΙΚΑ, ΠΕΤΡΙΝΑ, ΦΑΛΑΙΣΙΑ, ΒΕΛΙΓΟΣΤΗ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ, ΔΕΡΒΕΝΙ, ΛΕΟΝΤΑΡΙ
ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ.
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ , ΠΟΛΙΤΕΙΟΓΡΑΦΙΚΑ , ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΚΑΘΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΩΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΚΕΙΜΕΝΑ, Φ/Α ΕΓΓΡΑΦΩΝ , ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΜΥΘΟΥΣ ΘΡΥΛΟΥΣ Κ.Λ.Π. ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 2ης ,3ης και 4ης ΓΕΝΙΑΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΚΕΙΜΕΝΑ –ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ) ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ .
ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΜΑ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΕΣΜΩΝ ΚΑΙ Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ,ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕ ,ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ, ΑΝΑΠΟΛΟΥΜΕ, ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΤΕ.

This website is for everyone who can contribute on compiling historical, folklore and cultural information on the following villages and the area which includes them.kalamata,Asprohoma,Kalami,Antikalamos,Sperhogia,
Thouria,Mikromani,Amfia,Poliani,Ethea,Epia,Anthia,Aris,Ammos,
Aspropoulia,Ariochori, Alonia ,Anemomilos ,Arfara, Plati, Pidima, Christofileika, Agrilos,Velanidia,Agios Floros, Stamatinou, Vromovrisi, Agios Konstantinos, Meligala ,Skala ,Tsoukaleika , Stanyklaros , Neohori , Zevgolatio , Magoula , Diavolitsi, kentriko, Matzari,
Mousta, Allagi , Solaki, Oihalia, kalivia, Siamou ,katsarou, Loutro, Filia ,Souli, Hirades,Akovos ,Leptini, Kamara,Gianneoi ,Dirrahi, Potamia, Hellinitsa,Kampohori, Tourkoleka, Spaneika , Petrina, Falaisia, Veligosti, Leontari and all small villages.
We ask users to send us any information they consider as important referring
to these subjects: photographs, texts, documents, old documents referred to in the region, legends, myths, etc. They should have in mind that the information they are providing may be used.
This website also refers to the emigrant Hellenism and the Greek foreign second, third, fourth generation who are looking to find something from the land of their ancestors (information, photographs, texts, families) and only for that region.
Our goal is not the profit but the acquaintance with the area were born, grew up, imagine, dream, reminisce and live.
***  ΜΕΝΟΥΜΕ  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ  ΖΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ :

~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html  ,   Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .-

~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html  , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- 


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  :
 Διαδρομές – παρουσιάσεις  -  Τουριστικές  ενημερώσεις :

~**     ΠΑΤΡΑ  Ν.  ΑΧΑΪΑΣ  :
Patras Varasova 2008.jpg ΠΑΤΡΑ
Η Πάτρα (αρχαία ελληνικά: Πάτραι) είναι η πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμένας της Πελοποννήσου. Η δημοτική ενότητα της Πάτρας, που αντιστοιχεί στην κυρίως πόλη, έχει πληθυσμό 160.400 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Ο νέος Δήμου Πατρέων, όπως προέκυψε από το Πρόγραμμα Καλλικράτης, έχει πληθυσμό 214.580 κατοίκους και αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό στην Ελλάδα μετά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών της ιστορίας της και ειδικότερα στη Ρωμαϊκή περίοδο, η Πάτρα αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου, ενώ σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα. Στις 21 Μαρτίου 1821 η Πάτρα έγινε η πρώτη πόλη όπου κηρύχθηκε η Ελληνική επανάσταση από τον Δεσπότη Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους προκρίτους της Αχαΐας οι οποίοι ξεκίνησαν να πολιορκούν το κάστρο της πόλης.
 Πλατεία  Αγίου  Γεωργίου
Αποκαλείται Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, καθώς είναι διεθνές εμπορικό κέντρο, μεγάλο λιμάνι και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Δύση. Η πόλη διαθέτει δύο πανεπιστήμια (Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και ένα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και συνδεδεμένα με αυτά ερευνητικά ινστιτούτα, που την καθιστούν επιστημονικό κέντρο με σημαντικές επιδόσεις στην τεχνική εκπαίδευση. Η υπερσύγχρονη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου συνδέει το προάστιο της Πάτρας Ρίο με το Αντίρριο, ενώνοντας την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα. Επιπλέον, η πόλη καυχιέται για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό, μεσογειακού τύπου καρναβάλι της, το περίφημο Πατρινό καρναβάλι, τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οποίου είναι τα σατιρικά άρματα και οι θεαματικοί χοροί και παρελάσεις. Η τοπική πολιτιστική σκηνή ξεχωρίζει στις θεατρικές και τις πλαστικές τέχνες και τη σύγχρονη αστική λογοτεχνία. Η πόλη της Πάτρας ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2006.
 οδός  Μαιζώνος  στην Πάτρα
Η Πάτρα βρίσκεται 216 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας στα βόρεια παράλια της Πελοποννήσου, στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους και βρέχεται από τον Πατραϊκό κόλπο, ο οποίος στην ουσία είναι μια εγκόλπωση του Ιονίου πελάγους. Η περιοχή έχει ευχάριστο μεσογειακό κλίμα με σχετικά δροσερά, αλλά υγρά καλοκαίρια και πολύ ήπιους χειμώνες.
 Οδός  Γεροντοκωστοπούλου στην Πάτρα
Η Πάτρα έχει μακρά παράδοση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, έχοντας αναδείξει τον μεγαλύτερο αριθμό Πρωθυπουργών στην ελληνική ιστορία: η η οικογένεια Παπανδρέου (τρεις Πρωθυπουργοί, Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος), ο Δημήτριος Γούναρης, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και η οικογένεια Ζαΐμη είναι μερικά γνωστά παραδείγματα. Πατρινός είναι και ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.
Πηγή : Βιντιπαίδεια
~** ΤΡΙΠΟΛΗΣ    Ν.  ΑΡΚΑΔΙΑΣ   :

 Η Τρίπολη (γνωστή παλιότερα και ως Τριπολιτσά και Τρομπολιτσά) είναι πόλη στην κεντρική Πελοπόννησο, μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας και της επαρχίας Μαντινείας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 660 μέτρων. Είναι επίσης έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο πληθυσμός της είναι 46.910 κάτοικοι

~ Η πόλη είναι δημιούργημα των νεότερων χρόνων. Η πρώτη αναφορά στο όνομα της Τρίπολης γίνεται το έτος 1467[εκκρεμεί παραπομπή], ενώ ήταν γνωστή ως Τριπολιτσά ή Ντροπολιτσά (παλιότερα Υδροπολιτσά[εκκρεμεί παραπομπή] ή Δρομπογλίτσα). Το τοπωνύμιο αυτό μεταπλάστηκε σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων και από Ντρομπολιτσά έγινε Ντροπολιτσά, Τριπολιτσά και τελικά Τρίπολη. Πιθανό ακόμα είναι το όνομα να προέρχεται απο το Dabroliza που είναι σλαβική λέξη για τη Δρυ. Υποστηρίζεται επίσης ότι το όνομα Τρίπολη δόθηκε στην πόλη, επειδή συγκεντρώθηκαν σ’ αυτήν οι κάτοικοι των γειτονικών πόλεων Τεγέας, Μαντινείας και Παλλαντίου[εκκρεμεί παραπομπή].
Κατά τα τελευταία χρόνια του 17ου αιώνα η Τρίπολη είναι μια μεγάλη πόλη με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους, μόνο που αυτή τη φορά οι Τούρκοι και οι Αλβανοί μουσουλμάνοι ήταν πλειοψηφία. Κατά την περίοδο αυτή η Τρίπολη έγινε Πασαλίκι.
Το 1770, και μετά την Ορλωφική Επανάσταση, οι Οθωμανοί τιμώρησαν τους χριστιανούς κατοίκους της πόλης, εξοντώνοντας περίπου τρεις χιλιάδες άτομα και καίγοντας τα σπίτια τους.[1] Αμέσως μετά την καταστολή της επανάστασης του 1770 κατέβηκαν στην Πελοπόννησο ορδές Αλβανών που είχαν αρχικά καλέσει οι Οθωμανοί για βοήθεια (Σάθας, σ. 523, 524). Αυτοί παρέμειναν εκεί έως το 1779 λεηλατώντας και σφάζοντας τον πληθυσμό, σχεδόν ερημώνοντας την Πελοπόννησο . Για να επανέλθει η τάξη ο Σουλτάνος διέταξε οθωμανικό στρατό να εκστρατεύσει στην Πελοπόννησο υπό τον αρχιναύαρχο Χασάν Τζεζαϊρλή το 1779. Στην Τρίπολη ο Χασάν υπέταξε τους Αλβανούς και ως τρόπαιο έστησε στα ανατολικά της πόλης πυραμίδα από 4.000 κεφάλια. Στην επιχείρηση κατά των Αλβανών ληστών συμμετείχαν και Πελοποννήσιοι και κυρίως η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων.[2]
Αργότερα οι Οθωμανοί περιτείχισαν την πόλη, στήνοντας χαμηλό τείχος με 7 Πύλες και 13 πύργους. Το 1807 ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Τριπολιτσά ο Βελής Πασάς, γιος του θρυλικού
Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Μαζί του έφερε και 12.000 στρατό και έκανε την Τριπολιτσά την ισχυρότερη στρατιωτική βάση των Τούρκων στη νότια Ελλάδα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 η πόλη πέρασε σε Ελληνικά χέρια μετά από πολύμηνη πολιορκία που είχε ως αποτέλεσμα την άλωση της πόλης. Το 1825 πέρασε στην κυριαρχία του Ιμπραήμ Πασά της Αιγύπτου, ο οποίος την έκανε περιφερειακή του Πρωτεύουσα.
Μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, ο Ιμπραήμ έφτασε στην πόλη στις 9 Φεβρουαρίου 1827 επικεφαλής στρατού 12.000 ανδρών του, ερχόμενος από τη Μεσσηνία.[3] Με σκοπό να μην αφήσει τους αντιπάλους του να χρησιμοποιήσουν την Τριπολιτσά ως ορμητήριο εναντίον των θέσεών του, αλλά και ως πράξη εκδίκησης, ανατίναξε τα τείχη της και έβαλε φωτιά σε όλα τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια, τζαμιά, τεκέδες, εκκλησίες, χάνια και βρύσες. Λέγεται μάλιστα πως την καταστροφή άρχισε μαινόμενος ο ίδιος ο Ιμπραήμ, ενώ χαρακτηριστική ενέργειά του ήταν πως διέταξε να κατεβάσουν την τουρκική κτητορική επιγραφή που υπήρχε πάνω από την Πύλη του Ναυπλίου, την οποία και κατέστρεψε με τα χέρια του. Το χρονικό της καταστροφής της πόλης καταγράφηκε από τον Τριπολιτσιώτη αυτόπτη μάρτυρα και αγωνιστή Ρήγα Παλαμήδη.[3]
Το 1830 ο πληθυσμός της Τρίπολης ήταν μόλις 3.380 ψυχές και τα σπίτια, μαζί με τα εργαστήρια, περί τα 750, τα περισσότερα μονώροφα. Μεταξύ 1842-57 εγκαταστάθηκαν αρκετοί Κρήτες στην Τρίπολη. Το πρώτο σχολείο εγκαινιάστηκε το 1831, ενώ το πρώτο Γυμνάσιο το 1850. Πρώτος Δήμαρχος της Τρίπολης διετέλεσε ο Γιαννάκος Πετρινός το 1835.

~** ΣΠΑΡΤΗ  Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ  :   Η  Αρχαία  Σπάρτη ….
ΣΠΑΡΤΗ
Η Σπάρτη (Σπάρτα στη Δωρική διάλεκτο, Σπάρτη στην Αττική διάλεκτο) ήταν πόλη-κράτος στην Αρχαία Ελλάδα που ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ευρώτα στη Λακωνία στο νότιο ανατολικό μέρος της Πελοποννήσου. Έχει μείνει γνωστή στην παγκόσμια ιστορία για τη στρατιωτική δύναμή της, την πειθαρχία της, τον ηρωισμό της και το μεγάλο αριθμό των δούλων της. Επίσης, είναι γνωστή και στην Ελληνική Μυθολογία, κυρίως για τον μύθο της Ωραίας Ελένης. Η στρατιωτική δύναμη της Σπάρτης οφειλόταν στο σύστημά της Αγωγής που είχε επιβάλει η νομοθεσία του Λυκούργου, κάτι που ήταν μοναδικό στην Αρχαία Ελλάδα. Η ιστορική περίοδος της Σπάρτης αρχίζει μετά την Κάθοδο των Δωριέων γύρω στο 1100 π.Χ., (αν και η αρχαιολογία υποστηρίζει ότι η κάθοδος των Δωριέων έγινε αργότερα) και τελειώνει κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας, αν και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την επίδραση του Μυκηναϊκού Πολιτισμού στην περιοχή πολύ πριν την άφιξη των Δωριέων, πράγμα που θεωρείται η προϊστορία της Αρχαίας Σπάρτης. Κατά τη διάρκεια της Κλασσικής Αρχαιότητας η Σπάρτη ήταν μία από τις δύο πιο ισχυρές πόλεις-κράτη στην Αρχαία Ελλάδα, μαζί με την Αθήνα. Η Σπάρτη άρχισε να αναδύεται ως πολιτικο-στρατιωτική δύναμη στην Ελλάδα κατά την αρχή της Αρχαϊκής Εποχής μετά το τέλος των σκοτεινών χρόνων της Γεωμετρικής Εποχής και έφτασε στην απόλυτη ακμή της μετά τη νίκη της στον Πελοποννησιακό Πόλεμο επί της Αθήνας και των συμμάχων της, όταν και πέτυχε να επιβάλει την ηγεμονία και την επιρροή της στο μεγαλύτερο μέρος του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η ηγεμονία της δεν κράτησε πολύ και μετά τις ήττες της από τους Θηβαίους το 371 π.Χ. στα Λεύκτρα και το 362 π.Χ. στη Μαντίνεια έχασε την παλαιά της δύναμη, ταυτόχρονα και με την άνοδο του βασιλείου της Μακεδονίας άρχισε να παίζει έναν δευτερεύοντα ρόλο στα ελληνικά πράγματα. Κάποιες αναλαμπές τον 3ο αιώνα π.Χ. δεν εμπόδισαν την παρακμή της ακολουθώντας την μοίρα του υπόλοιπου ελληνικού κόσμου που κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Όμως και κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας συνέχισε να αποτελεί πόλο έλξης λόγω της πλούσιας ιστορίας της.
Sparti townhall
~ Η Σπάρτη, η πόλη που κατείχε τον κεντρικό δάκτυλο της Πελοποννήσου, υπήρξε η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ελλάδος και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της.
Η μεταγενέστερη Σπάρτη δεν δημιούργησε τέχνη, ούτε φιλοσοφία, ούτε μας άφησε γραπτά έργα, αλλά οι πολίτες της θαυμάζονταν για την γενναιότητα τους και για το ότι κρατούσαν ζωντανές τις Ελληνικές αξίες.

1975.10. - Sparta, background the Taygetos
~ Η πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, Σπάρτη απέχει 225 χλμ. από την Αθήνα και κατοικείται από 15.000 περίπου κατοίκους.
Είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη εξαρχής με σχέδιο εκπονημένο από τους Βαυαρούς το 1834 χάρη στο οποίο διαθέτει εξαίρετη ρυμοτομία. Η Σπάρτη είναι γεμάτη με δενδρόφυτες λεωφόρους, πάρκα και καλοδιατηρημένα δημόσια κτήρια. Η πόλη έχει έντονη νυχτερινή ζωή και πολλά νεανικά στέκια. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια σύγχρονη και μια πανέμορφη πόλη, από τις ωραιότερες της χώρας.
Δυστυχώς τα ευρήματα της αρχαίας Σπάρτης είναι ελάχιστα όμως μπορεί κανείς να επισκεφθεί το ιερό της Χακιοίκου Αθηνάς, η λατρεία της οποίας τερματίστηκε τον 4ο αι. μ.Χ., το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, το Μενελάιο (5 χλμ.), όπου λατρεύονταν οι θεοποιημένοι Ελένη και Μενέλαος και το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνος (5,5 χλμ.) κοντά στο χωριό Αμύκλες. Στην πόλη της Σπάρτης βρίσκονται το άγαλμα του νομοθέτη της πόλης Λυκούργου, το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα και το Λεωνιδαίο, ένα ναόμορφο οικοδόμημα όπου σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκαν και τάφηκαν τα οστά του ένδοξου βασιλιά.
Πλήθος νεοκλασσικών κατακλύζουν την πόλη, ανάμεσα τους το Σαϊνοπούλειο θέατρο, το Δημαρχείο, το Δικαστικό Μέγαρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης, αξιοθαύμαστη είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη και η Δημοτική Αγορά.

~** ΠΥΡΓΟΣ   Ν.  ΗΛΕΙΑΣ   :

Ο νομός Ηλείας είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται γεωγραφικά στην Πελοπόννησο με πληθυσμό 193.288 κατοίκων (απογραφή 2001). Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας .-
~  Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είναι δήμος της Δυτικής Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Λασιώνος, Λάμπειας και Φολόης. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 544.88 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 19.875 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε η Αρχαία Ολυμπία.-
~  Η ιστορία του Πύργου άρχισε κάπως παράξενα: Με ένα ... πηγάδι! Στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ένα χωρικός από τα Τσορωτά Καλαβρύτων, που τον έλεγαν Γεώργιος Τσορωτά ή Τσερνοτά κατέβηκε από τον αγριότοπό του σ' αυτήν εδώ τη γη και βάλθηκε να την ξεχερσώσει και να την ημερέψει για να την καλλιεργήσει. Δούλεψε λοιπόν σκληρά, καθάρισε κι έσκαψε το χώμα, έδιωξε τις πέτρες. Και μια μέρα, εκεί που αδιάκοπα έψαχνε, άνοιξε στη συνοικία Νιοχώρι ένα πηγάδι για να ποτίσει τα κοπάδια του κι εκεί μέσα βρήκε ξαφνικά ολόκληρο θησαυρό από αρχαία χρυσά νομίσματα!
Απ' τα νομίσματα αυτά το Τσερνοτάς πήρε ένα μέρος και τα πήγε στην Κωνσταντινούπολη, στο Σουλτάνο Σελίμ Α΄. Ο Σουλτάνος, που φυσικά δέχτηκε την προσφορά του Τσερνοτά, του την ανταπέδωσε με δυο αμοιβές το ίδιο ηγεμονικές: του χάρισε τον τίτλο του Μπέη (αφέντη) της περιοχής κι απέραντες εκτάσεις γης, που ήταν ακόμα ακατοίκητες....
Έπειτα ο Τσερνοτάμπεης έχτισε αποθήκες και καλύβες για τους καλλιεργητές, που έφερνε και δούλευαν τη γη του. Ο ίδιος, όπως λέει τη παράδοση, έχτισε πάνω στο λόφο του Επαρχείου την κατοικία του: έναν πύργο ισχυρό, για να βλέπει από 'κει ψηλά τα χωράφια του και τα κοπάδια του. Το όνομα αυτό, Πύργος, άπλωσε σιγά - σιγά κυριαρχικά και αγκάλιασε όλο τον πρώτο εκείνο μικρό συνοικισμό, για να μείνει για πάντα πια κι όνομα της νέας πολιτείας της Ηλείας, που με τον καιρό άρχισε να θεμελιώνεται.
Ο Τσερνοτάμπεης πέθανε χωρίς ν' αφήσει απογόνους κι έτσι ο τόπος έγινε χτήμα του Οθωμανικού Κράτους. Ο Σουλτάνος δώρισε τον Πύργο στο χαρέμι του, με την προστασία όμως της βασιλομήτορος Βαλινδέ, που από τότε τον πήρε στην "ιερή" κι απαραβίαστη ιδιοκτησία της και με τα έσοδα από την γεωργική παραγωγή διόριζε υπαλλήλους και τους πλήρωνε. Με τον καιρό το πηγάδι του Τσερνοτά πήρε το ντύμα θρύλου και το νερό του θεωρήθηκε μαγικό "φίλτρο" για ν' αγαπούν οι ξένοι τον τόπο και να μένουν για πάντα σ' αυτόν.

Σαν πόλη ο Πύργος εμφανίζεται πολύ αργά. Μεσολάβησαν, φαίνεται, χρόνια αφάνειας και ασημότητας, όπου τίποτα δεν ξεχώριζε και δε σημαδεύονταν σε τούτο τον τόπο. Ένας λόγος ήταν ο φόβος απ' τους πειρατές, που λυμαίνονταν τα παράλια και γι' αυτό έκαναν τους συνοικισμούς σε ορεινά μέρη, ενώ όσοι έμεναν στον κάμπο άνοιγαν λαγούμια κι έκρυβαν τα ζωντανά τους ή καταφεύγανε κι οι ίδιοι εκεί για να σωθούν από τους επιδρομείς. Τέτοιες κρύπτες ή κατακόμβες βρίσκονται ακόμα κάτω από τον έναν από τους πολλούς λόφους του Πύργου κι είναι γεμάτες κόκαλα ζώων. Εξ' άλλου, ήταν αβάσταχτος καιρός που όλη την Ελλάδα αποπνιχτικά βάραιναν της σκλαβιάς τα σύννεφα. Κι ο Πύργος, πέρα από αυτά, μόλις τότε πρωτοχτιζόταν κι έπαιρνε τη μορφή της πολιτείας.
Όλοι, σχεδόν, οι ιστορικοί σημειώνουν μέσα από το θολό ίσκιο των Αλγερινών κουρσάρων την πρώτη συγκεκριμένη παρουσία του Πύργου το 1687, τότε δηλαδή που είχε λήξει ο Τουρκοενετικός πόλεμος με τη φοβερή κατατρόπωση των Τούρκων στη μάχη της Πάτρας. Αργότερα, στα στερνά της δεύτερης Τουρκοκρατίας, ανάμεσα στις 24 επαρχίες του Μοριά, αναφέρεται και ο Πύργος.
Αυτή την εποχή πέρασε από εδώ ο Πουκεβίλλ και δίνει μια χαρακτηριστική περιγραφή: "Η πόλις, εκτισμένη επί εξέχοντος μέρους, εν η εύρων εσχάτως μεγάλα υπόγεια (κατακόμβες) πλήρη οστών, συνέκειτο εξ 900 οικιών με 1.000 οικογένειας και 7.000 κατοίκους, εν οις κινητός πληθυσμός τεχνιτών και εμπόρων" Ο μεγάλος μεσαιωνοδίφης κ. Σάθας σε σχετικό σύγγραμμα αναφέρει γεγονότα πιο παλιάς εποχής διαπιστώνοντας ότι "τον Ιούνιον του 1687 απέθαναν τρεις από πανούκλαν εις τον Πύργον". Οπότε, πρέπει να παραδεχτούμε τον ιστορικό που αναφέρει ότι το 1678 στον Πύργο κατοικούσαν 5.000 Έλληνες κι η Πύλη τοποθέτησε τον πρώτο της Αγά, ενώ από το 1715 η πόλη έγινε έδρα του Τούρκου Υποδιοικητή.
Πρώτοι οικιστές του Πύργου ήταν κυρίως δύο μεγάλες και ιστορικές, ακόμη και μεταγενέστερα, οικογένειες: Οι Άχολοι πρώτα κι οι Βιλαεταίοι έπειτα. Οι Άχολοι κατέβηκαν με τα κοπάδια τους από την Ήπειρο και τα Μεσόγεια για χειμαδιά, μα τους καλάρεσε ο τόπος κι έμειναν καλλιεργώντας χωράφια κι αμπέλια, που τους έδωσαν αρκετό βιός. Από αυτούς ξεχώρισαν κιόλας ορισμένοι: ο Σπύρος κι ο Γιώργος Άχολος έγιναν προεστοί, ο Δημήτρης Άχολος πήρε το βάφτισμα του Φιλικού.
Μα κι οι τσελιγγάδες Βιλαεταίοι σκόρπισαν μαζί με τα πρόβατά τους και τους "πιστικούς" τους γόνους και απογόνους στον Πύργο. Δύο, μάλιστα, από τη ρίζα αυτής της φαμίλιας, ο Λύσανδρος κι ο Χαράλαμπος, που διακρίνονταν για την παλικαριά τους, σήκωσαν στο Επαρχείο, ίσως πάνω στον παλιό πύργο του Τσερνωτά, ένα επιβλητικό οικοδόμημα, σαν κάστρο με εξώστες και πολεμίστρες και πλάι στο λόφο έχτισε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που σήμερα είναι η μητρόπολη του τόπου (ξαναχτισμένη βέβαια μετά από το σεισμό του 1886, που τη γκρέμισε. Το οικοδόμημα εκείνο αργότερα έγινε το Διοικητήριο, τόπος αγώνων και μαρτυρίων.
Οι κάτοικοι του Πύργου επαναστάτησαν από τα τέλη του Μάρτη του 1821 υπό την ηγεσία των Χαρ. Βιλαέτη, Αναγνώστη και Λυκούργου Κεστενίτη με τη συμπαράσταση των Διακαίων, του Αγουλινιτσαίου Αναγνώστη και της Μοσχούλας και Αναγνώστης Παπασταθοπούλου. Συνολικά, οι Πυργιώτες πρόσφεραν στον πρωτεργάτη της επανάστασης στο νομό Ηλείας, Γεώργιο Σισίνη, 217 άνδρες. Η πόλη του Πύργου λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από τους Τουρκαλβανούς του Λάλα στις 29 - 30 Απρίλη του 1821, πέντε μέρες μετά τη συντριβή των αγωνιστών στην Αγουλινίτσα.
Μετά από 4 χρόνια, η πόλη πυρπολήθηκε ξανά από τον Ιμπραήμ Πασά στις 10 - 11 Νοεμβρίου του 1825. Ο Ιμπραήμ επανήλθε στον Πύργο ξαφνικά στις 6 Απριλίου του 1827 και, αφού έκανε πολλές σφαγές και αιχμαλωσίες, αναχώρησε για την Γαστούνη. Για πολλά χρόνια ο Πύργος με το επίνειό του το Κατάκολο αποτέλεσε αξιόλογο κέντρο εξαγωγής μαύρης (Κορινθιακής) σταφίδας και οίνων.
Η πόλη έγινε πρωτεύουσα του νομού Ηλείας το 1937, με την απόσπαση της επαρχίας Ήλιδος από το νομό Αχαίας και της επαρχίας Ολυμπίας από το νομό Μεσσηνίας. Τον Οκτώβρη του 1944, η πόλη έγινε πεδίο αιματηρής σύγκρουσης των ανταρτών του Ε.Λ.Α.Σ. και των Ταγμάτων Ασφαλείας, που παρέμειναν εδώ μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Πριν από τη μάχη καταβλήθηκε προσπάθεια συμβιβασμού και διανομής της πόλης, αλλά τελικά επικράτησαν οι αδιάλλακτοι κι άρχισαν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η σύγκρουση έληξε με επικράτηση των δυνάμεων του Ε.Λ.Α.Σ. και μεγάλο αριθμό νεκρών, καθώς και πυρπόληση πολλών κτιρίων.
Το 1961 η πόλη είχε 20.558 κατοίκους και το 1971 είχε σχεδόν τον ίδιο αριθμός κατοίκων (20.559). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας (1971 - 1991), ο Πύργος παρουσίασε απότομη αύξηση του πληθυσμού της τάξης του 40% κι έφτασε στους 28.465 κατοίκους.
Η πόλη έχει δοκιμαστεί κατά καιρούς από σεισμούς, όπως εκείνος του 522 μ.Χ., του 551 μ.Χ., που κατέστρεψε την Αρχαία Ολυμπία και διάφορους μεταγενέστερους, με τελευταίο εκείνο του 1993.

~** ΑΡΓΟΣ  : 
 Δημαρχείο  Άργους
Το Άργος είναι πόλη της Πελοποννήσου, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Άργους στο νομό Αργολίδας και είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού με πληθυσμό 24.239 κατοίκους (απογραφή 2001). Αποτελεί κέντρο των εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων του νομού. Στο Δήμο Άργους υπάγονται εκτός του Άργους, τα δημοτικά διαμερίσματα Δαλαμανάρας, Πυργέλας, Λάλουκα, Κουρτακίου, Ήρας, Ινάχου, Κεφαλαρίου και Ελληνικού.

~ Πρώτος βασιλιάς του Άργους θεωρείται ο Ίναχος, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος. Ήλθε στο Άργος από την (Μελαμποδία Αίγυπτο) ως αρχηγός μεγάλης ομάδας φυγάδων, κατόπιν κάποιου εμφυλίου πολέμου. Αποβιβάσθηκε στο Άργος γύρω στο 1876 π.Χ. και αμέσως άρχισε να οικοδομεί την πόλη. Δίδαξε στους υπηκόους του την καλλιέργεια της γης, την κατασκευή ενδυμάτων, την επεξεργασία του υάλου και πολυτίμων λίθων.
Η σπουδαιότητα του πολιτισμού του Άργους φαίνεται και από τα έπη του Ομήρου στα οποία όλοι οι Έλληνες αποκαλούνται Αργείοι (ακόμα και η Ωραία Ελένη αποκαλείται Αργεία). Ίσως διότι όλοι οι βασιλικοί οίκοι της Ελλάδος προέρχονται από το Άργος συμπεριλαμβανομένων και των οίκων των Μακεδόνων (εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse, "Άργος"). Επίσης η σπουδαιότητα του Αργειακού πολιτισμού φαίνεται και από τους τραγικούς ποιητές των οποίων πολλές τραγωδίες αναφέρονται στο Άργος. Τα εφάμιλλα της Ιλιάδος χαμένα έπη "Θηβαΐς" και "Επίγονοι", ίσως του Ομήρου, κάνουν μνεία για το κλέος του αρχαίου Άργους. Η Θηβαΐς αρχίζει: "Άργος άειδε, θεά, πολυδίψιον· ένθεν άνακτες κίνησαν..." και εννοεί τον πόλεμο κατά της Θήβας.
Από το Άργος κατάγονται δύο από τους μεγαλύτερους ήρωες της μυθολογίας μας, ο Περσεύς και ο Ηρακλής. Η τραγωδία του Ευριπίδη "Ηρακλής" αρχίζει ως εξής: "Ο Αμφιτρύων είμαι. Αργείος. Γιος του Αλκαίου. Απ' τον Περσέα κρατώ. Τη γυναίκα μου Αλκμήνη την κοιμήθηκε ο Δίας. Είμαι του Ηρακλή πατέρας, όλοι με ξέρουν, και μένω στη Θήβα, εδώ που φύτρωσε των Σπαρτών η σπορά απ' τα δόντια του Δράκου..." (μετάφραση Κ. Τοπούζη).
'Αργος - Αρχαίο Θέατρο
Από τον Αργείο Περσέα κατά μία εκδοχή πήρε το όνομα η Περσία. Ο μύθος λέει ότι μετά τον φόνο της Μέδουσας ο Περσεύς πήγε στην Αιθιοπία όπου σκότωσε το τέρας Κήτος. Ο βασιλιάς της Αιθιοπίας τού έδωσε για γυναίκα την κόρη του Ανδρομέδα. Εκεί γεννήθηκε ο Πέρσης όπου και παρέμεινε. Ο Περσεύς και η Ανδρομέδα επέστρεψαν στο Άργος. Ο δε Πέρσης βασίλευσε στην περιοχή της Περσέπολης. Από το γιο του Πέρση, Αχαιμένη, προήλθε και ο νεότερος βασιλικός οίκος της Περσίας, αυτός των Αχαιμενιδών. Μάλιστα ο τελευταίος βασιλιάς της Περσίας Ριζά Παχλαβί, καυχάτο ότι ανήκε στη δυναστεία των Αχαιμενιδών.
Νομός Αργολίδας
~ Ο Δήμος Άργους - Μυκηνών βρίσκεται στην Πελοπόννησο, στο Νομό Αργολίδoς και είναι ο μεγαλύτερος Δήμος του Νομού, κέντρο των εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Στο Δήμο Άργους – Mυκηνών υπάγονται από 1/1/2011 οι πρώην δήμοι Άργους, Κουτσοποδίου, Λέρνας, Λυρκείας, Μυκηνών, Νέας Κίου και οι πρώην κοινότητες Αλέας και Αχλαδοκάμπου.

~** ΝΑΥΠΛΙΟ  :
sendiaf7sendiaf5sendiaf9
~ Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 13.822 κατοίκους. Είναι μια απ' τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους στα χρόνια 1828 - 1833.
sendiaf4_1
Το Ναύπλιο είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι, για το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, για την Ακροναυπλία (τουρκ. Ιτς-Καλέ), έτερο φρούριο ενετικό, επί της ομώνυμης χερσονησίδας, καθώς και ως τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια.
sendiaf8sendiaf10sendiaf6
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε ο Ναύπλιος τη Ναυπλία η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια.
sendiaf12sendiaf21sendiaf23
Το Ναύπλιο αποτελεί δημοφιλή προορισμό των κατοίκων της Αθήνας και της Πελοποννήσου καθώς απέχει λίγο και από τις δυο περιοχές. Στα ομορφότερα κτήρια της πόλης είναι το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσμπεργκ) καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος. Στην πόλη λειτουργεί επίσης παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.
sendiaf26sendiaf27sendiaf35
~ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΣ: Γιατί μετά από μόλις 1,5 ώρα οδήγησης θα βρεθείς σε μια πόλη-κόσμημα. Το Ναύπλιο αποτελεί έναν από τους ομορφότερους προορισμούς, είναι γραφικό, αρχοντικό, ρομαντικό, έχει προσεγμένες επιχειρήσεις και σαγηνεύει με την ιστορικότητά του, που είναι έκδηλη σε κάθε γωνιά (ενδεικτικά, υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας).
IN: Η επίσκεψη με καραβάκι στο Μπούρτζι.
sendiaf15sendiaf14sendiaf17
OUT: Η ανάβαση με τα πόδια στο Παλαμήδι
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ: Θα ανηφορίσεις στο Παλαμήδι με τα 999 σκαλοπάτια (προτίμησε το αυτοκίνητο) και θα αφεθείς στην υπέροχη θέα στην πόλη και τον Αργολικό. Θα περπατήσεις περιμετρικά κάτω και γύρω από το Κάστρο, στην Ακροναυπλία ή Ίτς Καλέ (παλιά Ακρόπολη), κάνοντας τον γνωστό γύρο της Αρβανιτιάς, θα συνεχίσεις τον περίπατό σου κατά μήκος της Παραλιακής, με το Μπούρτζι να τραβάει το βλέμμα σου στο βάθος, θα χαζέψεις βιτρίνες και μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και θα αφεθείς και στις ομορφιές της Νέας. Ξεκινώντας από την Πλατεία Συντάγματος, θα χαζέψεις αρχικά ιστορικά κτήρια όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο ή το Τριανόν, το παλιό τζαμί-σχολείο και νυν κινηματογράφο. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα μπορείς να τα δεις κάνοντας μια 20΄ βόλτα με το τρενάκι που θα βρεις στην Πλατεία Φιλελλήνων (τιμή: 4, 3 παιδικό). Αν πάλι διακρίνεσαι για τις ρομαντικές σου ανησυχίες, η βαρκάδα στο Μπούρτζι είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι! Τα βαρκάκια αναχωρούν από το λιμάνι κάθε μισή ώρα και η τιμή του εισιτηρίου είναι 4. Όταν σου ανοίξει η όρεξη, μην το πολυσκεφτείς∙ το εστιατόριο Όμορφη Πόλη, στην παραλιακή Μπουμπουλίνας, είναι ό,τι καλύτερο με τη μεσογειακή του κουζίνα. (Μπουμπουλίνας 75,

~**  ΚΑΛΑΜΑΤΑ  Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :

~ Καλαμάτα είναι πόλη της νότιας Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής, ενώ διαθέτει και λιμάνι αλλά και αεροδρόμιο με τακτική αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 49.154 κατοίκους και βρίσκεται στο μυχό του Μεσσηνιακού Κόλπου.

~ Η Καλαμάτα είναι σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, περιλαμβάνει βιομηχανίες ζυμαρικών, επεξεργασίας σταφίδας, ελαιουργίες, καπνοβιομηχανίες, μεταξουργίες κτλ. Από το λιμάνι της εξάγονται λάδι, σύκα, σταφίδες κ.α.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΙΤΡΙΕΣ
~Η ιστρία της Καλαμάτας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ξεκινάει από τον Όμηρο, όπου αναφέρει τις Φαρές, αρχαία πόλη χτισμένη περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το φράγικο κάστρο της πόλης. Η Καλαμάτα έχει περιορισμένη σημασία κατά την αρχαία περίοδο καθώς βρίσκεται κάτω από λακωνική κυριαρχία από τα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Η Καλαμάτα αποκτά αίγλη μετά την τέταρτη σταυροφορία (1204 μ.Χ., οπότε περνάει στα χέρια των φράγκων. Ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος χτίζει το κάστρο και ξεκινάει η οικονομική ακμή της πόλης. Το 1459 την καταλαμβάνουν οι Τούρκοι και εναλάσσονται στην ηγεμονία της πόλης με τους Ενετούς μέχρι το 1715 όπου την καταλαμβάνουν οριστικά, μέχρι το 1821 που απελευθερώθηκε. Το σημαντικότερο γεγονός της μακρόχρονης ισορίας της πόλης είναι η απελευθέρωσή της από τους τούρκους στισ 23 Μαρτίου του 1821. Την ημέρα εκείνη ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας και άλλοι μπήκαν μέσα στην πόλη ως απελευθερωτές. Συμμετείχαν στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγιών Αποστόλων (μικρή βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα που σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί σύμβολο της πόλης). Στους Αγίους Αποστόλους ευλογείται η επαναστατική σημαία και από εδώ ξεκινάει η Επανάσταση του 1821. Από την Καλαμάτα η Μεσσηνιακή Γερουσία συντάσσει δύο σπουδαία κείμενα την "Προειδοποίση προς τας ευρωπαικάς αυλάς" και την "προκύρηξη" με αποδέκτες τους αμερικανούς.
ΚΙΤΡΙΕΣ  (kalamata)
~Στα τέλη του 19ου αιώνα χτίζεται το λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα, και η πόλη παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και ακμή. Μασαλλία του Μωριά τη χαρακτήριζαν. Η πόλη έρχεται σε επαφήμε τη δύση και την κουλτούρα της, δημιουργείται μια αστική τάξη που διαμορφώνει μια σημαντική πολιτιστική βάση και κληρονομιά. Από το 1920 και μετά όμως αρχίζει μια μακρά περίοδος οικονομικής ύφεσης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το Σεπτέμριο του 1986 η Καλαμάτα χτυπήθηκε από δύισχυρούς σεισμούς που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και δυστυχώς και θύματα. Παρ' όλα αυτά η πόλη ανασυγκροτήθηκε γρήγορα από τη μεγάλη αυτή καταστροφή και άφησε πίσω της για πάντα τισ πληγές εκείνης της περιόδου. Σήμερα η Καλαμάτα ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον φιλοδοξώντας να γίνεται όλο και καλύτερη.
Κιτριες Kitries
~Σήμερα η Καλαμάτα είναι μια πόλη 54065 κατοίκων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα. Είναι σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς και διοικητικό κέντρο του νομού Μεσσηνίας. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, μέσα σε ένα σκηνικό που διαμορφώνεται από πολλά και ποικίλα νυχτερινά μαγαζιά. Το χειμώνα σε διάφορα κουτούκια και bars στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι σε clubs και beach bars δίπλα στη θάλασσα. Επίσης καταστήματα κάθε είδους μπορούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες και του πιο απαιτητικού καταναλωτή. Είναι μια πόλη που συνδυάζει άψογα το βουνό με τη θάλασσα. Μέσα στην πόλη υπάρχει παραλλία τεσσάρων χιλιομέτρων περίπου όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τα μπάνια του το καλοκαίρι. Ακριβώς δίπλα στην πόλη υψώνεται επιβλητικός ο Ταύγετος, ένα πανέμορφο βουνό του οποίου τις υπέροχες ορεινές διαδρομές μπρείτε να απολαύσετε κάνοντας μόνο μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η πόλη αυτή έχει κοντά της πανέμορφα μέρη με κυριότερο τη Μάνη όπου μπορεί κανείς να αποδράσει από την καθημερινότητα διανύοντας μικρές αποστάσεις. Στην Καλαμάτα εδρεύει ΤΕΙ και σχολές του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Για τον κάθε φίλο του αθλητισμού επίσης η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου μπορεί καθενας να αθληθεί. Τέλος διαθέτει νέο σύγχρονο νοσοκομείο το οποίο παρέχει καλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  (Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ)
~ Η επαφή της πόλης με το δυτικό πολιτισμό δημιούργησε μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά στην Καλαμάτα. Μια παράδοση που ξεκινάει με τις μαντολινάτες παλαιότερων εποχών και φτάνει μέχρι σήμερα, όπου η πόλη έχει μια έντονη πολιτιστική ζωή με φορέα της τη ΔΕΠΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας) το ΔΗΠΕΘΕΚ (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας) τη Δημοτική Φιλαρμονική και άλλους ιδιωτικούς φορείς. Το Δημοτικό Ωδείο, η Σχολή Χορού και το Εικαστικό Σχολείο είναι οι τρεις σχολές της ΔΕΑΠΚ που προάγουν την καλλιτεχνική δημιουργία στην πόλη και παράγουν έργο αναγνωρισμένο και πολλάκις βραβευμένο. Επίσης το ΔΗΠΕΘΕΚ καθώς και άλλα ιδιωτικά θεατρικά σχήματα, κάνουν έντονη την παρουσία τους στην πόλη, όπου έχουν διαμορφώσει στο σύνολό τους μια σοβαρή θεατρική δραστηριότητα στην πόλη. Άλλοι σημαντικοί φορείς είναι η Δημοτική Φιλαρμονική που με τις πολυάριθμες εκδηλώσεις της δίνει ένα σημαντικό παρόν στα δρώμενα της πόλης καθώς και το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας μια σημαντική σχολή παραδοσιακών χορών της πόλης που έχει επιδείξει σπουδαίο έργο και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ. Όλο το χρόνο το καλαματιανό κοινό μπορεί να απολαύσει τους καρπούς όλης αυτής τησ δημιουργίας που συντελείται στην πόλη του. Η πολιτιστική κίνηση της πόλης συμπληρώνεται με διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής που γίνονται στη δημοτική πινακοθήκη με σεμινάρια ιστορίας φιλοσοφίας και άλλα που διοργανώνουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και με διάφορες άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται από φορείς της πόλης. Επίσης σημαντική είναι η παρουσία στην πόλη σημαντικών και καταξιωμένων καλλιτεχνών που κάνουν εκδηλώσεις χειμώνα και καλοκαίρι. Σημαντικά είναι επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και το Φεστιβάλ Βιντεοδημιουργίας Μηδέν.
ΜΕΣΣΗΝΗ  (kalamatas)
~ Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Χορού της πόλης. Ιδρύθηκε την άνοιξη του 1995 με αντικείμενο την προώθηση της χορευτικής τέχνης και με άξονες την έρευνα, την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δράση και παραγωγή. Στα δώδεκα χρόνια παρουσίας του στα ελληνικά χορευτικά πράγματα και χάρη στην υποστήριξη της τοπικής αρχής κατάφερε να κερδίσει την δική του ξεχωριστή θέση και αναγνώριση στη γεωγραφία των φεστιβάλ του μεσογειακού νότου, στήνοντας γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία. Ονόματα πολύ σημαντικών δημιουργών, που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού, εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε για την προβολή και ενίσχυση της ελληνικής δημιουργίας είτε μέσα από την ανάθεση χορογραφικού έργου σε ταλαντούχους δημιουργούς, είτε μέσα από την στήριξη της πειραματικής διάθεσης νέων ομάδων. Αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού και οι διαλέξεις και οι διαλέξεις που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου, ενώ στις παράλληλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται οι εκδόσεις και οι παραγωγές video dance. Η πολυμορφία τάσεων που διαπερνά τον σύγχρονο χορό αλλά και η διεύρυνση του κοινού που προσεγγίζει και αγαπά αυτή την τέχνη αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή βασικό μέλημα της πολιτικής προγραμματισμού του. Σήμερα στα δώδεκα χρόνια της πορείας του, ένα πολύχρωμο κοινό ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό κάθε καλοκαίρι στο κάλεσμα του Φεστιβάλ. Η Καλαμάτα, πόλη του χορού, υποδέχεται την 12η κατά σειρά διοργάνωση από 14 έως 23 Ιουλίου 2006. Το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Καλαμάτας.
ΣΤΑΘΜΟΣ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
~ Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που μπορεί κάποιος να θαυμάσει αρκετά και σημαντικά αξιοθέατα. Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων το σύμβολο της πόλης είναι μια μικρή βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα μ.Χ. Το Φράγκικο κάστρο είναι επίσης ένα αξιοθέατο από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει μια πανοραμική θέα της πόλης και τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα του μεσσηνιακού κόλπου. Το πάρκο σιδηροδρόμων βρίσκεται στα νότια του κέντρου της πόλης και είναι ένα σημαντικό υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και βραβευμένο από την ευρωπαική επιτροπή. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε παλιά τραίνα και να μεταφερθείτε σε άλλες παλιότερες εποχές. Στο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης φυλάσσονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας τα οποία χρονολογικά είναι από την εποχή του χαλκού μέχρι και τους ρωμαικούς χρόνους. Το στρατιωτικό μουσείο της Καλαμάτας είναι ένα μουσείο που φυλάσσει διάφορα όπλα και στρατιωτικές στολές των ελλήνων σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Το Λαογραφικό μουσείο της πόλης στεγάζει ευρήματα που έχουν να κάνουν με τις παραδοσιακές τέχνες της περιοχής, με παλαιά χρηστικά και μη αντικείμενα και εργαλεία και παραδοσιακές φορεσιές. Αξίζει επίσης να επισκευθεί κανείς τον όμορφο και επιβλητικό ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος κάτω από το Κάστρο της πόλης, ο οποίος είναι και ο μητροπολιτικός ναός. Η ιερά Μονή Καλογραίων είναι άλλο ένα αξιοθέατο όπου μπορείτε να θαυμάσετε διάφορα μεταξωτά υφαντά και τα περίφημα καλαματιανά μαντήλια που εκτίθενται εκεί καθώς και τους αργαλειούς με τους οποίους υφαίνονται.
~ ΤΕΙ Καλαμάτας αποτελείται από 2 βασικούς κλάδους, τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) και τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας (Σ.ΤΕ.Γ). Κάθε κλάδος αποτελείται απο 3 τμήματα: η ΣΔΟ περιλαμβάνει το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (Δ.Μ.Υ.Π.), το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δ.Μ.Τ.Α.) και το Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής (ΧRHM.E), ενώ η Σ.ΤΕ.Γ τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής (Φ.Π.), Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας (ΘΕ.ΚΑ.) και Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων. Στην πόλη λειτουργούν και τμήματα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου τα οποία είναι τα τμήματα:Ιστορίας, αρχαιολογίας και διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών και το τμήμα Φιλολογίας
~ Προσωπικότητες της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας
Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας): ήρωας του 1821, Αλέξανδρος Κουμουνδούρος: πρωθυπουργός της Ελλάδας το 19ο αιώνα, Μαρία Πολυδούρη: ποιήτρια, Νικόλαος Πολίτης: λαογράφος, Γιώργος Γεννηματάς: πολιτικός, Θοδωρής Ξυδιάς: συνθέτης, Γιάννης Πουλόπουλος: τραγουδιστής, Βασίλης Κωνσταντακόπουλος: εφοπλιστής-ευεργέτης, Γιώργος Καλογερόπουλος (Μαρία Κάλας): ντίβα της όπερας, σοπράνο, Κρίστη Στασινοπούλου: τραγουδίστρια, Γιούλικα Σκαφιδά: ηθοποιός, Προκόπης Παυλόπουλος:πολιτικός, Α. Τάσσος: χαράκτης

 ~*  ΒΙΝΤΕΟ  για την Πόλη της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ : ~ http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wU94gVd9fbw
http://youtu.be/wU94gVd9fbw , 

~** ΚΟΡΙΝΘΟΣ  :

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, και απέχοντας μερικά χιλιόμετρα απ’ όλες τις σημαντικές πόλεις της Πελοποννήσου, η Κόρινθος είναι προσιτή ακόμα και για ημερήσια εκδρομή από την Αθήνα. Μεγάλη και σύγχρονη πόλη πλέον, ένα από τα κύρια λιμάνια της Πελοποννήσου, διαθέτει τα πάντα: πλούσια ιστορία και αρχαιολογικές τοποθεσίες, πολλούς χώρους διασκέδασης και διαμονής, και κυρίως υπέροχες φυσικές ομορφιές – και θάλασσα, και βουνά, και υδροβιότοπους.
Η Διώρυγα της Κορίνθου, ο γνωστός σε όλους μας Ισθμός, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της μηχανικής του 19ου αιώνα κι το ιδανικό μέρος για τραβήξετε φωτογραφίες, να απολαύσετε τη μοναδική θέα και να παρακολουθήσετε να πλοία να περνούν.
Χρησιμοποιώντας την Κόρινθο ως βάση, μπορείτε να εξορμήσετε στην όμορφη φύση και τους οικισμούς του νομού Κορινθίας ή να περάσετε το «αυλάκι» και να επισκεφθείτε το Λουτράκι και τη λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης που, αν και γεωγραφικά ανήκουν στη Στερεά Ελλάδα, διοικητικά ανήκουν στο Νομό Κορινθίας.
~  Η Κόρινθος είναι πόλη και σημαντικός λιμένας της Πελοποννήσου. Αποτελεί την έδρα του ομώνυμου Δήμου, είναι πρωτεύουσα του νομού Κορινθίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας Πελοποννήσου και πρώτη στο νομό με 58.280 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011.-
Καρτσωνάκης Πάν:Σουρουπώνει. Getting dark.
~ Η Κόρινθος αποτελεί συνέχεια της αρχαίας Κορίνθου. Το 1858 η παλαιά πόλη της Κορίνθου, γνωστή πλέον ως Αρχαία Κόρινθος, ισοπεδώθηκε από σεισμό. Αυτό οδήγησε στο κτίσιμο της νέας πόλης ΝΑ του αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου στις όχθες του Κορινθιακού Κόλπου.

Η πόλη χτυπήθηκε από νέο καταστρεπτικό σεισμό στις 22/4/1928, που κατέστησε την πλειοψηφία των σπιτιών ακατοίκητα και άφησε άστεγες 5000 οικογένειες. Ανοικοδομήθηκε με τους πιο πλήρεις αντισεισμκούς κανόνες υπό την επίβλεψη του ΑΟΣΚ (Αυτόνομος Οργανισμός Σεισμοπαθών Κορίνθου) που σύστησε η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου και προικοδότησε με 75 εκ. δραχμές, τα έσοδα του τότε Καζίνο Λουτρακίου και ετήσια επιπλέον επιχορήγηση 5 εκατ.[1]
Καρτσωνάκης Τάκης: Ψευδαίσθηση. illusionphoto by kARTsonakis Pan Ακρωτήριο Ηραίον από την Διώρυγα της Κορίνθου. (Στον δρόμο του Δίολκου) Cape Ireon from the Corinth Canal. (DIOLKOS)Καρτσωνάκης Τάκης: Ο θεός Ποσειδώνας στην Κόρινθο The god Poseidon in CorinthUtopia or reality?The last rays ...Καρτσωνάκης. Pigeons in the park. Περιστέρια στο πάρκο.
Ο ισχυρός σεισμός 6.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 24 Φεβρουαρίου 1981 έφερε και πάλι την πόλη στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος, αλλά οι βλάβες ήταν περιορισμένες χάρη στο νέο αντισεισμικό κώδικα.
~ Η πόλη περιστοιχίζεται από τις παραθαλάσσιες περιοχές του Λεχαίου, Ισθμίων, Κεχραιών και τις περιοχές Εξαμιλίων και Αρχαίας Κορίνθου. Η γεωφυσική της θέση είναι στην παραθαλάσσια περιοχή ανατολικά του Κορινθιακού κόλπου κοντά στην ζεύξη με το Σαρωνικό. Περιβάλλεται από το βουνό Όνεια και Ακροκόρινθο, όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Κορίνθου.
Η Κόρινθος βρίσκεται στον οδικό άξονα Αθήνα-Πάτρα, με την πρόσβαση στην πρωτεύουσα να είναι εύκολη για τους κατοίκους της είτε μέσω της σύγχρονης εθνικής οδού είτε μέσω του προαστιακού σιδηροδρόμου που άρχισε να λειτουργεί το 2005. πηγή :  Βιντιπαίδεια .-
Η σύγχρονη πόλη, όπως ανοικοδομήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, διαθέτει άριστη ρυμοτομία με κάθετες οδούς, που όλες οδηγούν προς τη θάλασσα. Το βορειότερο τμήμα της πόλης, ο λεγόμενος Συνοικισμός, έχει σχετικά άναρχη δόμηση, καθώς διαμορφώθηκε σταδιακά και χωρίς οργανωμένο σχέδιο με την αθρόα έλευση προσφύγων που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Πολιούχος Άγιος είναι ο Απόστολος Παύλος. Ο ομώνυμος μητροπολιτικός ναός δεσπόζει μέσα σ' έναν πανέμορφο κατάφυτο προαύλιο χώρο, στο κέντρο της πόλης. Στο Συνοικισμό κεντρική εκκλησία είναι αυτή της Παναγίας.
Το κέντρο, σε μεγάλο βαθμό πεζοδρομημένο, συγκεντρώνει τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα. Αξιοπρόσεκτα είναι το Δικαστικό Μέγαρο και το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας. Η κεντρική λεωφόρος - Εθνικής Αντιστάσεως - οδηγεί στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (γνωστή στους ντόπιους ως Φλοίσβος) με το άγαλμα του φτερωτού Πηγάσου, συμβόλου της πόλης.
Σημείο αναφοράς αποτελεί η παραλία "Καλάμια", που τα τελευταία χρόνια βραβεύεται συνεχώς με γαλάζια σημαία, με πλήθος χώρων εστίασης και διασκέδασης και άριστα οργανωμένη παραλία.
Στην πόλη λειτουργεί Εκκλησιαστικό και Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.
~*  ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΙΣΘΜΟΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2388
Η πόλη της Κορίνθου http://www.ascsa.edu.gr/index.php/excavationcorinth/ , πασίγνωστη από την αρχαιότητα είναι η πρωτεύουσα του νομού και απέχει μόνο 7χλμ από το Λουτράκι.
Λίγο έξω από την πόλη δεσπόζει επιβλητικά ο Ακροκόρινθος ο οποίος χτίστηκε στην αρχαιότητα αλλά κατακτήθηκε κατά καιρούς από τους Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Φράγκους, Βενετσιάνους και τους Οθωμανούς. Στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένος στην λατρεία της θεάς Αφροδίτης αλλά ο αρχικός ναός δεν σώζεται πλέον. Αξίζει όμως να τον επισκευτείτε και να απολαύσετε τη μοναδική θέα.
Η Κόρινθος ήταν μιά από τις πλουσιότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδος και η ρύση ¨ού παντός πλείν εις Κόρινθον¨έχει μείνει στην ιστορία. Η πόλη έφτασε στο ζενίθ της δόξας της τον 6ο πχ αιώνα και ο πλούτος της κατά κύριο λόγο ήταν από τη στρατηγική της θέση δίπλα στην αρχαία Δίολκο. Ανατολικά της νέας πόλης της Κορίνθου βρίσκεται η Αρχαία Κόρινθος με τα ερείπια του ναού του Απόλλωνος του 5ου πχ αιώνος, το μουσείο και τον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο. Αξίζει να επισκευτείτε το χώρο και για τη μοναδική συναυλία κλασσικής μουσικής που γίνεται κάθε χρόνο στην πανσέλινο του Αυγούστου.
~* Ο ΙΣΘΜΟΣ της ΚΟΡΙΝΘΟΥ βρίσκεται μόνο 3χλμ από το Λουτράκι και μπορείτε να τον επισκευτείτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η διώρυγα ξεκίνησε κατά την περίοδο που αυτοκράτωρ στην Ρωμη ήταν ο Νέρων το 67μχ ο οποίος χρησιμοποίησε σκλάβους για να σκάψουν τη γη και να συνδέσουν τα δύο κομμάτια θάλασσας, τον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό. Όμως η διάνοιξη του Ισθμού δεν τέλειωσε τότε αλλά πολύ αργότερα το 1883 όταν μία Γαλλική εταιρία ξεκίνησε εκ νέου τις διεργασίες διάνοιξης. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1893. Εάν είστε λάτρης της αρχαίας εποχής, αξίζει να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο που δείχνει πώς γινόταν η σύρση κατά ξηράς των πλοίων στην αρχαιότητα http://www.youtube.com/watch?v=MMx-pjBEPC4&feature=related. Απο το Λουτράκι μπορείτε να επισκευτείτε τον Ισθμό και από την πλευρά της Ποσειδωνίας ακολουθώντας την παραλία του Λουτρακίου με κατεύθυνση προς τον Ισθμό. Όταν φτάσετε και εάν είστε τυχεροί, μπορείτε να θαυμάσετε και τη θέα ενός καραβιού που μόλις διασχίζει τη διώρυγα. Την γέφυρα της Ποσειδωνίας χρησιμοποιούν καθημερινά οι ντόπιοι για να επισκέπτονται την πόλη της Κορίνθου.
ΑΡΧΑΙΑ ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΙ ΙΣΘΜΟΣ
Η Διόλκος προέκυψε από την ανάγκη για γρήγορο πέρασμα των πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα, έγινε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και συνδέεται με την τυραννίδα του Περίανδρου στην Κόρινθο. Από το Λουτράκι μπορείτε να περπατήσετε την παραλιακή οδό και να βγείτε στην μεριά του Ισθμού που λέγεται Ποσειδωνία. Περνώντας απέναντι, προς την μεριά της Κορίνθου μπορείτε να δείτε ακόμα απομεινάρια της Διόλκου.
ΙΣΘΜΙΑ
Ο χώρος των Ισθμίων συνδέεται με τους αγώνες προς τιμή του θεού Ποσειδώνα. Το πρόγραμμα της εορτής περιελάμβανε αρματοδρομίες, ιπποδρομίες, δρόμο, πάλη, πένταθλο και παγκράτιο, καθώς και μουσικούς, ρητορικούς και ζωγραφικούς διαγωνισμούς. Στα Ίσθμια, αξίζει να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο με συλλογή ευρημάτων απο το ιερό του Ποσειδώνα.

***
~**   ΜΕΛΙΓΑΛΑ  Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  :
Dimos Meligala.pngΜελιγαλάς is located in Ελλάδα
~ Ο Μελιγαλάς είναι κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας. Βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό και αγροτικό κέντρο της περιοχής. Χτισμένο στον λόφο του Άι-Ηλιά, στην αριστερή όχθη του Παμίσου, σε εύφορη κοιλάδα. Τα περισσότερα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα. Συνδέεται με αμαξιτούς δρόμους με την Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη και τις περιοχές της Β. Μεσσηνίας, καθώς και με το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου, διαθέτοντας σταθμό, του άλλοτε σιδηροδρόμου ΣΠΑΠ.
Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου όπου το 1928 αριθμούσε 2.279 κατοίκους και στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 1.426 κατοίκους. Από το 1960 διέθετε πλήρες εξατάξιο γυμνάσιο, ειρηνοδικείο, αστυνομικό τμήμα, ταχυδρομείο, υποθηκοφυλακείο και δημοτικά σχολεία.
Εκκλησιαστικά αποτελεί ιδιαίτερη αρχιερατική περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας. Ο μητροπολιτικός ναός της πόλης είναι αφιερωμένος στο Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

~ Η μάχη του Μελιγαλά : η ΠΗΓΑΔΑ :
~ Οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το Μελιγαλά στις 4.9.1944 και την Καλαμάτα την επομένη. Ο ΕΛΑΣ μπήκε στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά ολοήμερη μάχη με τον εκεί «λόχο ασφαλείας» και τη χωροφυλακή. Στις 13 Σεπτεμβρίου ήρθε η σειρά του Μελιγαλά, όπου είχαν οχυρωθεί οι εναπομείναντες ταγματασφαλίτες. Οταν η ηγεσία τους απέρριψε το κάλεσμα του ΕΑΜ να καταθέσουν τα όπλα και να τεθούν στη διάθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, το λόγο είχαν τα όπλα. Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν ισοδύναμες αριθμητικά (1.000-1.200 ένοπλοι εκατέρωθεν), ενώ οι αντάρτες διέθεταν την υποστήριξη χιλιάδων χωρικών του εφεδρικού ΕΛΑΣ, που συνέρρεαν από τα πέριξ με αυτοσχέδιο οπλισμό. Η μάχη κράτησε τρεις ολόκληρες μέρες (13-15.9.44). Το τελικό ανακοινωθέν του ΕΛΑΣ αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 60 αντάρτες και 800 «ράλληδες». Ο δεύτερος αριθμός περιλαμβάνει προφανώς χοντρικά και τους εκτελεσμένους των επόμενων ημερών. Αρχικά σημειώθηκαν σποραδικοί φόνοι και καταστροφές περιουσιών. Ακολούθησε το ξεκαθάρισμα των συλληφθέντων με συνοπτικές διαδικασίες, από μια επιτροπή με επικεφαλής τους δικηγόρους Βασίλη Μπράβο και Γιάννη Καραμούζη. Από σημειώματα που δημοσιεύθηκαν αργότερα στον τοπικό εθνικόφρονα τύπο προκύπτει ότι αποφασιστικό ρόλο σ' αυτή τη διαδικασία έπαιξαν οι τοπικές οργανώσεις της Εθνικής Πολιτοφυλακής, στις οποίες είχε ανατεθεί η συγκέντρωση στοιχείων για την προηγούμενη δράση κάθε αιχμαλώτου. Οσοι καταδικάζονταν οδηγούνταν σε ένα εγκαταλειμμένο ξεροπήγαδο έξω απ' την κωμόπολη (την «Πηγάδα») κι εκτελούνταν. Πόσοι ήταν; Το 1945, το ιατροδικαστικό συνεργείο του Καψάσκη ανακοίνωσε ότι ξέθαψε 708 πτώματα. Στο μνημείο είναι γραμμένα 787 ονόματα από 61 πόλεις και χωριά. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν πολλά ονόματα γυναικών καθώς και ανήλικων παιδιών. Μέχρι την πτώση της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, τελετή μνήμης διοργανωνόταν κάθε χρόνο στη μνήμη των θυμάτων της κομμουνιστικής σφαγής. Ωστόσο, από το 1974 και έπειτα, μόνο μέλη της Χρυσής Αυγής και κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στη γιορτή μνήμης της 16ης Σεπτεμβρίου. Στην τελετή μνήμης του 2012, το παρών έδωσαν περισσότερα από 1000 στελέχη καθώς και τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής .-

***  ΜΕΣΣΗΝΗ ή " Νησί " Ν.  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
ΜΕΣΣΗΝΗ = ΝΗΣΙ. Βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του ποταμού Παμίσου και απέχει από τη πρωτεύουσα του νομού, τη Καλαμάτα, 10 χιλιόμετρα. Ο Πληθυσμός της είναι 6.912 κάτοικοι.Ο Παυσανίας το 150 π.Χ την αναφέρει με το όνομα "Λίμναι". Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας αναφέρθηκε και ως "Νησί", όπου χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Η Μεσσήνη (Νησί) αναφέρεται ως το αγαπημένο μέρος της Βασίλισσας Ισαβέλλας της περισσότερο γνωστής ως «Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ».Στα 1770 διαδραματίσθηκε στη Μεσσήνη η τελευταία πράξη της επανάστασης του Ορλώφ. Στα 1800 ιδρύεται αλληλοδιδακτικό σχολείο, στο οποίο δίδαξε ο σοφός κληρικός Καλλίνικος Καστόρχης. Στην Εθνεγερσία του 1821 η Μεσσήνη μετέχει μεταξύ των πρώτων. Οι ηρωικές οικογένειες των Δαρειώτη και Καλαμαριώτη μετείχαν ενεργά στον αγώνα. Στα 1825 ο Ιμπραήμ ισοπέδωσε τη Μεσσήνη κατακαίοντας τα πάντα. Η Μεσσήνη του μεσοπολέμου γίνεται η μούσα του λογοτέχνη Σωτήρη Πατατζή με το περίφημο μυθιστότημα «Μεθυσμένη πολιτεία» Σήμερα, η Μεσσήνη είναι μια σύγχρονη πόλη η οποία μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη της αρκετές εναλλακτικές λύσεις στον τομέα της διαμονής, της εστίασης και της διασκέδασης. Στη θέση Μπούκα, μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, υπάρχει μια θαυμάσια παραλία βραβευμένη με την γαλάζια σημαία, συνδυάζοντας το καταπράσινο τοπίο με το απέραντο γαλάζιο. Κορυφαίες εκδηλώσεις στη πόλη είναι οι εκδηλώσεις της αποκριάς με τις φωτιές την τελευταία Κυριακή, το Καρναβάλι την Καθαρά Δευτέρα που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο καθώς και η μεγάλη εμποροπανήγυρη που πραγματοποιείται κάθε 20 Σεπτεμβρίου και συνδυάζεται με την θρησκευτική εορτή της εικόνας της Παναγίας που έρχεται με πομπή από το μοναστήρι του Βουλκάνου. Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων βρίσκεται η Αρχαία πόλη της Μεσσήνης (Λεπτομέρειες θα βρείτε στο Δήμο Ιθώμης) που σώζεται σχεδόν άθικτη λόγω της λάσπης που την είχε σκεπάσει και που συναγωνίζεται σε αίγλη και ομορφιά πολλούς απο τους γνωστότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Πηγή : emessinia.gr & diasnews.com

 
 

                Φωτογραφίες   από περιοχή Αρχαίας Μεσσηνης στην περιοχή Μαυρομμάτι  Ιθώμης .

* ΙΘΩΜΗ ΤΟ ΙΕΡΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
~* Η ΚΑΤΩ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ
Στο διπλανό από την Ιθώμη όρος Εύα,υπήρχε Μονή εικονολατρών αφιερωμένη στον Άγιο Βασίλειο και στην οποία είχε βρεθεί σκαλιστή,επάνω σε μάρμαρο,εικόνα της Παναγίας.Η Μονή αυτή υπήρξε το πρώτο μοναστήρι της περιοχής. H Mονή Bουλκάνου, που τιμάται στο όνομα της Kοιμήσεως της Θεοτόκου(15 Αυγούστου), είναι κτισμένη στην κορφή του όρους Iθώμη, εκεί που βρισκόταν στην αρχαιότητα το Ιερό του Iθωμάτα Δία. Kατά την παράδοση, η ίδρυσή της αποδίδεται σε μοναχούς που κατέφυγαν εκεί για να γλυτώσουν από τους εικονομάχους το έτος 725, επί Λέοντος Iσαύρου. Mια άλλη παράδοση, που ανάγει την κτίση της Mονής στα χρόνια του Aνδρονίκου Παλαιολόγου, αναφέρει ότι η ανέγερση της μονής στην τοποθεσία αυτή αποδίδεται στην αυτοκράτειρα Ανδρονίκου. H εικόνα της Θεοτόκου που έχει διασωθεί ως σήμερα και είναι θαυματουργή, φέρει την επιγραφή ''η Oδηγήτρα επονομαζομένη εν τω όρει Bουλκάνω'' και αποδίδεται στον Aπόστολο Λουκά. Tο 1638 το Kαθολικό της Mονής ιστορήθηκε με τοιχογραφίες των αδελφών Δημητρίου και Γεωργίου Mόσχου, ονομαστούς αγιογράφους από το Nαύπλιο. Tο όνομα Bουλκάνο ή Bουρκάνο απαντά για πρώτη φορά στο συναξάρι του Oσίου Nίκωνος του Mετανοείτε τον 10 ο αιώνα. Σύμφωνα με μια μαρτυρία ''ο Δίας έκτισε χώραν και κάστρον, την έλεγαν Bελκίαν, όπερ ένε και φαίνεται εις το Bουρκάνον χαλασμένον'' (Σ. Λάμπρος, N. Eλληνομνήμων 3, 1906, 140). H Mονή στα σωζόμενα σιγίλλιά της φέρει τα ονόματα Δορκάνου (1583), Bουρκάνου (1630) και Bουλκάνου (1769 και 1798). Στις 5 Mαρτίου 1625 οι πατέρες μοναχοί, ''μή υποφέροντες εις το καθολικόν'' της Mονής Bουλκάνου, προφανώς λόγω των δυσχεριών πρόσβασης, ύδρευσης και διαμονής στην κορφή του βουνού, αγόρασαν από τον ''μπαμπά του Mεμεταγά Eφέντη'' της Aνδρούσας, για δέκα χιλιάδες πεντακόσια γρόσια, μια μεγάλη επίπεδη τοποθεσία στη θέση ενός έρημου χωριού, κοντά σε μάνα νερού, για να ιδρύσουν εκεί τη Nέα Mονή Bουλκάνου. Tο έρημο χωριό έφερε το Αλβανικό όνομα Tζέμη ή Tζούμη και βρισκόταν ανατολικά από τον Άγιο Bασίλειο.

~* Η ΑΝΩ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ
ΣΤΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ









TO IEΡΟ ΤΟΥ ΙΘΩΜΑΤΑ ΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ(802 μ.) Το Ιερό του Ιθωμάτα Διός στην υψηλότερη κορυφή της Ιθώμης,όπου ήταν και η ακρόπολη, είναι χτισμένο το παλιό μοναστήρι του Βουλκάνου. Ανατολικότερα σώζονται θεμέλια από το Ιερό του Ιθωμάτα Διός.-
Το χάλκινο πόδι αναθηματικού τρίποδα που βρέθηκε κοντά στο μοναστήρι δείχνει ότι η λατρεία του Ιθωμάτα ανάγεται στη γεωμετρική τουλάχιστον περίοδο. Κατά το Παυσανία (4.31.2), τα παλιά χρόνια οργάνωναν και αγώνα μουσικής(Θάμυρις;), όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από τους στίχους του Ευμήλου, ποιητή του 6ου αιώνα π.Χ.( Τι ο Ιθωμάτας την είχε μέσα στην καρδιά του, την μούσα που έχει αμόλυντη την λύρα της και ελεύθερα τα κύμβαλά της)Η λειτουργία επομένως του Ιερού πολύ πριν από την ίδρυση της Μεσσήνης το 369 π.Χ. πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το απεικονιζόμενο σε νομίσματα της Μεσσήνης άγαλμα του Διός με κεραυνό στο δεξί χέρι και αετό στο προεκτεινόμενο αριστερό πόδι,αποδίδει τη μορφή του Ιθωμάτα. Ο ετήσιος επώνυμος ιερέας φύλαγε στο σπίτι του το άγαλμα του Διός-παιδιού. Φαίνεται ότι ο τύπος του κεραυνοβολούντος Διός αποτελούσε το λατρευτικό άγαλμα, ενώ το μικρό άγαλμα του Διός παιδιού, που είχε φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Αγελάδας (τέλος 6ου-αρχές 5ου αιώνα π.Χ.) για τους Μεσσήνιους της Ναυπάκτου, μεταφέρθηκε στο Ιερό από τους επαναπατρισμένους Μεσσήνιους το 369 π.Χ.Το άγαλμα αυτό βρέθηκε από τους μοναχούς κατά την ανέγερση της άνω Ιεράς Μονής Βουλκάνου το 625 μ.Χ.Εφυλάσσετο δε με μεγάλη μυστικότητα ανά τους αιώνες από τους μοναχούς,όπου κατά την παράδοση το παρελάμβανε για φύλαξη ο νεότερος έως τα βαθιά του γεράματα και στη συνέχεια το παρέδιδε σε νεότερο κ.ο.καθ'εξής.Έως την δεκαετία του '70 το αγαλματάκι αυτό διεσώζετο στην κάτω Ιερά Μονή Βουλκάνου.Ο Μεσσήνιος στρατηγός Αριστομένης θυσίασε κατά την παράδοση για τον Ιθωμάτα τριακόσιους αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων και τον βασιλιά των Λακεδαιμονίων Θεόπομπο (Κλήμης, Προτρεπτικός). Η ανθρωποθυσία αυτή φέρνει στο νου ανάλογες θυσίες που γίνονταν για τον Λύκαιο Δία στην Αρκαδία. Προς τιμήν του Iθωμάτα τελούνταν αγώνες,τα Ιθωμαία, των οποίων την οργάνωση αναλάμβαναν αγωνοθέτες. Χώρος τέλεσης τους ήταν το Στάδιο.
   ~* ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΑΡΦΑΡΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Δήμου Καλαμάτας:



Ο 'Aγιος Φλώρος είναι ένα χωριό 294 κατοίκων με πανέμορφη βλάστηση, 20 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας και μόνο 3 χλμ βορειοδυτικά του Αρφαρά, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Παμίσου. Είναι πεδινή περιοχή με έκταση 820 στρεμμάτων. Οι κάτοικοι του χωριού είναι 294. Λίγα χωριά στη Μεσσηνία είναι τόσο γνωστά όσο ο 'Aγιος Φλώρος. Το πρώτο μεγάλο χωριό στο κατέβασμα για Μεσσηνία πέρασμα - σταθμός. Εκεί οι πηγές του Παμίσου, εκεί το ιστορικό πλατάνι του. Ένα χωριό που σχεδόν αγνοούμε το εσωτερικό του.-
 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2012  :
 ~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2012 .-
~**
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Τα Βίντεο της ημέρας στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012, Ενημέρωση και Αθλητικά .-
 ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ,Σ/Κ 03 και 04 Νοεμβρίου 2012
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Σάββατο στην ενημέρωση , Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2012 ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΑΓΑΠΗ ΓΑΜΟΣ , Κυριακά 04 Νοεμβρίου 2012
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Αθλητικές περιπλανήσεις Δευτέρα 05/11/2012 .-
~**
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 05 Νοεμβρίου 2012 .-
~**
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Αγιάζι ενημέρωσης Άρωμα Ζωής , Τρίτη 06 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης με άρωμα Ζωής Tετάρτη 07 Νοεμβρίου 2012.
~**  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 08 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ δικών μας ιστοσελίδων για το χωριό μας. Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012
~**
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/m.html , Mεσσηνιακά καί Άλλα . Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012 .-
 ~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/a.html , Αγιάζι ενημέρωσης του Σ/Κ ΜΕ Άρωμα Ζωής , Σάββατο και Κυριακή 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post_11.html , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 .-
~**
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Φθινοπωρινή Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012
~**
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post_12.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012
~*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post_13.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012 .
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/sila-buoran.html , SILA - BUORAN Σιλα και Μποράν σειρά επισοδείων , Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_14.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης με άρωμα Ζωής , Tετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012
~*** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html , Ιστορικές αναδρομές - θυμίσεις , Για να μην ξεχνάμε την ιστορία του τόπου μας , Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 .
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html , Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 , Η ΛΙΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη , 15 Νοεμβρίου 2012 ,
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/blog-post_17.html , Σαββατιάτικο αγιάζι ενημέρωσης , Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012 , Η Επέτειος εορτασμού του Πολυτεχνείου !
~ ** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/18-2012.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατοκύριακο 18 Νοεμβρίου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/18-2012.html , Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης 18 Νοεμβρίου 2012
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/11/19-2012.html , Το Δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 19 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/11/20-2012.html , Το αγιάζι στη ενημέρωση Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/21-2012.html , Το αγιάζι της Αθλητικης Τετάρτης 21 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/21-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 .-
~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html  , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html  , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .-

~**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου