ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η ενημέρωση Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η  ενημέρωση  Πέμπτη  21  Αυγούστου  2014  :
Πύργος  Ουρανούπολης 2014


***  Ειδήσεις  - Τα  Νέα  μας  - Η  ενημέρωσή  μας για  σήμερα  :

*** Απίστευτο: Δύο 19χρονοι οι δράστες της διπλής δολοφονίας (φωτογραφίες)         
      
 
 
ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΓΙΑ 500 ΕΥΡΩ!
Δεν πίστευαν στα στοιχεία που ανακάλυπταν χθες ένα προς ένα οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ότι δηλαδή δράστες της άγριας δολοφονίας του 26χρονου Καλαματιανού Κωνσταντίνου Σγούρου και του 25χρονου οπλίτη πενταετούς θητείας Γιάννη Κομμάτη από τη Σάμο είναι δύο 19χρονοι.
Από την πρώτη στιγμή η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά της Ζωής από την Αθήνα, έστρεψε την προσοχή της σε τοπικό επίπεδο και επικεντρώθηκε στην περιοχή του Οροβιανού γεφυριού, όπου βρέθηκαν οι σοροί των δύο νεαρών.
Πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από την αποκάλυψη της άγριας δολοφονίας, εξιχνίασε πλήρως την υπόθεση, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία της, όπως είχε κάνει και με την υπόθεση της δολοφονίας του αρχιμανδρίτη στη Χώρα.
Οι λόγοι που οι 18χρονοι οδηγήθηκαν στο στυγνό έγκλημα, όπως ισχυρίσθηκε ο ένας δράστης στους αστυνομικούς, ήταν ότι χρωστούσαν στον 26χρονο Κώστα Σγούρο 500 ευρώ για αγορά προϊόντων φαρμακοδιέγερσης και εκείνο το βράδυ είχαν συνάντηση γι’ αυτό.
  «Τους γάζωσε»
Χθες, με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησε η επιχείρηση ανάσυρσης των δύο σορών, οι οποίες είχαν εντοπισθεί κάτω από το Οροβιανό γεφύρι, που βρίσκεται στο δρόμο Κάμπου – Κέντρου, περίπου 1,5 χλμ. μετά τον Κάμπο.
 
*** Εξιχνιάσθηκε η δολοφονία Κ. Σγουρού και Γ. Κομμάτη - Δύο 18χρονοι οι δράστες του διπλού άγριου εγκλήματος
 
 Ούτε 24 ώρες από την ανακάλυψη της άγριας δολοφονίας των δύο νεαρών, του 26χρονου Κωνσταντίνου Σγουρού από την Καλαμάτα και του 26χρονου Γιάννη Κομμάτη από τη Σάμο, δεν χρειάσθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και ήδη έχει στα χέρια της τους δράστες του διπλού εγκλήματος. Μετά το σοκ της διπλής δολοφονίας, συγκλονίζει, η είδηση πως δράστες είναι δύο 18χρονοι. - 
 
***  Σήμερα η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου         
           
Η συνέχιση του διακρατικού προγράμματος MED είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση πριν από την ανάληψη καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής, η οποία θα ορκισθεί στις 30 Αυγούστου.
Επίσης, σήμερα θα γνωμοδοτήσει επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014 – 2025 και επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 - 2020.
  Πρόγραμμα MED
Το πρόγραμμα MED είναι ένα από τα μέσα για την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτή την πολιτική η Ε.Ε. επιδιώκει την αρμονική ανάπτυξη με την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής και την τόνωση της ανάπτυξης στις Περιφέρειες της Ε.Ε. και των χωρών που συμμετέχουν.
Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας MED 2007-2013, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει 150 έργα συνεργασίας στους τομείς της καινοτομίας, του περιβάλλοντος, των θαλάσσιων μεταφορών και της μεσογειακής διακυβέρνησης. Μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος το κοινό έχει πρόσβαση στην εικονική βιβλιοθήκη, στην οποία παρουσιάζονται τα κύρια παραδοτέα των προηγούμενων χρηματοδοτούμενων έργων.
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά μπορούν να συνδυασθούν και να συνεχίσουν με την υποβολή προτάσεων νέων έργων συνεργασίας.
Οι γενικές κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια, που έχουν συσταθεί από τη στρατηγική της Ε.Ε., έχουν ως στόχο να μετατρέψουν την Ε.Ε. σε μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία με υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής.
Το διακρατικό πρόγραμμα MED υποστηρίζει την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και τη βελτίωση των δημόσιων πολιτικών μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών, τοπικών αρχών και άλλων εδαφικών φορέων των επιλέξιμων περιοχών της Μεσογείου.
Περιλαμβάνει 57 περιφέρειες από 10 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 3 υποψήφιες χώρες. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με 224.308.732 ευρώ για την περίοδο 2014-2020 και μια από τις Περιφέρειες είναι η Πελοπόννησος.
  4 άξονες
Κύριος σκοπός του προγράμματος MED είναι να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών και των συμμετεχουσών χωρών.
Ο στόχος αυτός θα πρέπει να υποστηρίζεται από την εφαρμογή 4 αξόνων προτεραιότητας, που είναι η καινοτομία, η δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το περιβάλλον και η ενίσχυση διακυβέρνησης της Μεσογείου
Το πρόγραμμα παρέχει ιδιαίτερη προσοχή σε τέσσερις τύπους περιοχών, που αποτελούν σημαντικές προκλήσεις λόγω των πόρων τους, της ανάπτυξής τους και των  δυνητικών ή των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν:
-Οι παράκτιες περιοχές με υψηλό επίπεδο ελκυστικότητας, σημαντική συγκέντρωση των δραστηριοτήτων και μεταβλητότητα των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
-Οι αστικές περιοχές, ως κέντρα καινοτομίας και κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων, τα οποία αντιμετωπίζουν ισχυρές περιβαλλοντικές προκλήσεις με τη ρύπανση και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
-Νησιά που καλύπτουν το 4% της Μεσογείου και αποτελούν μια σημαντική οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτιστική διάσταση του χώρου της Μεσογείου. Αυτά είναι στο σταυροδρόμι των κύριων αξόνων επικοινωνίας.
-Περιοχές που χαρακτηρίζονται από αγροτικές δραστηριότητες και χαμηλή πυκνότητα του πληθυσμού τους. Η ανάπτυξη παρεμποδίζεται από τη γεωγραφική απομόνωση και τις δημογραφικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.
Στο έργο τους, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να λάβουν υπόψη αυτές τις ιδιαιτερότητες, προκειμένου να συμβάλουν στην καινοτομία, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των αντίστοιχων περιοχών.
Το πρόγραμμα MED δίνει, επίσης, τη δυνατότητα να στηρίξει την ανάπτυξη σε πολυμερή πλαίσια συντονισμού με τη μακρο-περιφερειακή προσέγγιση. Σε αυτές τις περιοχές πρέπει να προωθηθεί μια οικοσυστημική λογική παρέμβασης με βάση το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων τομέων παρέμβασης που σχετίζονται με το έργο, παρέμβαση με όρους οικονομίας, ανάπτυξης, περιβάλλοντος, τουρισμού, διαχείρισης φυσικών πόρων, ενέργειας, μεταφοράς και άλλων δραστηριοτήτων.   Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
***   Γιορτή Σύκου και διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής προσέλκυσαν εκατοντάδες επισκέπτες          
           
 
 
 
 
Με τεράστια επιτυχία διεξήχθη και φέτος η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο, με εκατοντάδες επισκέπτες να γεύονται φαγητά και γλυκά με ξερά και φρέσκα σύκα.
Για πρώτη χρονιά, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής, με γλυκά από ξερά ή φρέσκα σύκα, με κριτή το μάγειρα Ευτύχη Μπλέτσα.  Κι όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου της περιοχής που διοργανώνει τη γιορτή, Θανάσης Αναστασόπουλος, στόχος είναι να καθιερωθεί κάθε χρόνο και να πραγματοποιείται ως ξεχωριστό γεγονός.
Επίσης, τόνισε ότι πρέπει όλοι και, κυρίως, οι πολιτικοί να υλοποιούν όσα υπόσχονται κάθε χρόνο με ομιλίες τους στη γιορτή, ιδίως ζητήματα που αφορούν στην άρδευση της καλλιέργειας και την αναδιάρθρωσή της. Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι, αν δε γίνουν αυτά τα δύο, τότε το μέλλον για το σύκο δε θα είναι καθόλου καλό στη Μεσσηνία.
Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη από επισκέπτες που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν, λόγω της μεγάλης προσέλευσης, τονίζοντας ότι ο Σύλλογος από τα λάθη του διορθώνεται και βελτιώνεται.
  Διαγωνισμός
Στη γιορτή παρευρέθησαν ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου, ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης Γ. Αργυράκης, ο βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Π. Παπαγεωργίου κ.ά.
Για το σύκο, τη συκοκαλλιέργεια και τη γιορτή, μίλησαν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Θ. Αναστασόπουλος, ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης, οι δήμαρχοι Π Νίκας και Στ. Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ.
Στο διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής έλαβαν μέρος πάνω από 20 άτομα, που έφτιαξαν ξεχωριστές συνταγές από φρέσκα και ξερά σύκα. Το 1ο βραβείο ήταν χρηματικό, ενώ ο 2ος και ο 3ος νικητής κέρδισαν μηχανές παρασκευής γλυκών. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι κέρδισαν βιβλία συνταγών ζαχαροπλαστικής και άλλα δωράκια.
  Από το 2002
Η «Γιορτή Σύκου» στον Πολύλοφο, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «Από τους Μύθους… στα σύκα της Μεσσηνίας», διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2002. Έκτοτε επαναλαμβάνεται με επιτυχία κάθε χρόνο.
Την ιδέα να διοργανώσει τη συγκεκριμένη γιορτή συνέλαβε ο Μορφωτικός Σύλλογος του Πολυλόφου «Άγιος Δημήτριος», ο οποίος ιδρύθηκε στις 15/3/1980 με έδρα την Αθήνα. Στις 28/1/2002 έγινε τροποποίηση και ορίσθηκε ως έδρα ο Πολύλοφος. Έχει έντονη πολιτιστική δράση τα τελευταία χρόνια. Διοργανώνει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκτός από την εν λόγω γιορτή, καθώς και εκδρομές. Εκδίδει περιοδικό, διαθέτει βιβλίο επισκεπτών και έχει ενημερωμένη ιστοσελίδα.
Τα μέλη του συλλόγου, όλοι νέοι άνθρωποι, έθεσαν ως στόχους της γιορτής:
-Την αναγνώριση και την ανάδειξη του σύκου ανάμεσα στα εξαιρετικά προϊόντα της γης του νομού
-Τη γνωστοποίηση του προϊόντος ευρύτερα
-Τη στήριξη της καλλιέργειάς του και την αναβάθμιση της ποιότητάς του
-Τη δικαίωση των ανθρώπων που μοχθούν για την παραγωγή του.
Η γιορτή αυτή κάλυπτε και καλύπτει και μία άλλη ανάγκη του ανθρώπου του λαού – και εδώ του αγρότη /συκοπαραγωγού –, αυτή της ψυχαγωγίας.
Τα μέλη του συλλόγου τοποθέτησαν τη γιορτή στις 18 Αυγούστου, κοντά στην εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, αφού δηλαδή είχε τελειώσει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και μπορούσε να καταναλωθεί κρέας. Επιπλέον, τότε ξεκινούσε συστηματικά και η συγκομιδή. Έτσι, για τους παραγωγούς θα λειτουργούσε προγραμματισμένα και τονωτικά, προκειμένου να φέρουν σε πέρας το έργο τους.
Μετά την πρώτη επιτυχία, το 2002 – η γιορτή άρεσε σε όλους και κέρδισε τη γενική αποδοχή – έγινε συλλογική υπόθεση των κατοίκων του Πολυλόφου, με αποτέλεσμα όλοι κάθε χρόνο να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην προετοιμασία και να την περιμένουν με χαρά.
Της Βίκυς Βετουλάκη     Φωτό Στασινός Μουτσούλας 
 
***  Το “Locish” ήρθε και στην Καλαμάτα…         
 
 
Ύστερα από την επιτυχημένη λειτουργία του σε Αθήνα, Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο
 Του Κώστα Γαζούλη 
  Η startup εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά, που ξεκίνησε από δύο φίλους στην Καλαμάτα, τον Γρηγόρη Ζωντανό και τον Αλέξη Χριστοδούλου, έφτασε πλέον και στην πόλη μας, ύστερα από την επιτυχημένη λειτουργία της σε Αθήνα, Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο. 
Το Locish έκανε το ντεμπούτο στον κόσμο των startups το Μάρτιο του 2013. Τότε, η εφαρμογή είχε ως μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν ωραία εστιατόρια, μπαρ και άλλα μέρη διασκέδασης με τη βοήθεια των κατοίκων της πόλης. 
Κάθε ταξιδιώτης είχε την ευκαιρία να βιώσει την πόλη όπου ταξίδευε σαν να ήταν από εκεί, μακριά από τις «τουριστικές παγίδες». Ωστόσο, έγινε γρήγορα σαφές ότι δεν ήταν μόνο οι ταξιδιώτες, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι που αναζητούσαν καινούρια μέρη (εστιατόρια, bars, clubs) μέσα στην πόλη τους.
Το Σεπτέμβριο του 2013, σ’ ένα ταξίδι του Γρηγόρη και του Αλέξη στην Αμερική, κατάφεραν να προσελκύσουν νέους επενδυτές και το Locish να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 820.000 δολαρίων. 
Το κεφάλαιο αυτό επενδύεται για τη συνολική αναμόρφωση της εφαρμογής, με ουσιαστικές βελτιώσεις στα τεχνικά, λειτουργικά, καθώς και στα αισθητικά χαρακτηριστικά. 
Πλέον το Locish αφορά μια διευρυμένη κοινότητα χρηστών, που δεν περιορίζεται μόνο στο ταξιδιωτικό κοινό. Τα μέλη της μοιράζονται πληροφορίες και ανταλλάσσουν εμπειρίες με άτομα που έχουν παρόμοιο γούστο και στυλ στη διασκέδαση. Συνδέει ανθρώπους με κοινές συνήθειες και προτιμήσεις, που βοηθούν ο ένας τον άλλον να ανακαλύψουν καινούρια μέρη για φαγητό ή ποτό μέσα από εξατομικευμένες προτάσεις. Με το Locish οι χρήστες μπορούν ανά πάσα στιγμή, με άμεσο, κοινωνικό και διαδραστικό τρόπο, να βρουν αυτό που αναζητούν, χωρίς να χρειάζεται να ψάξουν τις πολυάριθμες, μακροσκελείς και συχνά αναξιόπιστες κριτικές που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. 
Έτσι, όποιος επιθυμεί και στη Μεσσηνία να μοιραστεί τις «γνώσεις» του, αλλά και να ανακαλύψει νέα μέρη που τον ενδιαφέρουν, δεν έχει παρά να «κατεβάσει» τη δωρεάν εφαρμογή, είτε στο Apple Store είτε στο Android, αλλά και να επισκεφτεί την ανανεωμένη ιστοσελίδα www.locish.com, όπου μπορεί να βιώσει όλες τις νέες δυνατότητές του. 
 
 ***  Η μυρωδιά στην Αγία Σιών         
           

Εξακολουθεί να μυρίζει άσχημα η περιοχή στη γέφυρα πριν από την Αγία Σιών και είναι αντιληπτό από κάθε περιστατικό, ακόμα και από τους επιβάτες οχημάτων.
Η μυρωδιά είχε ξεκινήσει μετά τις παρεμβάσεις σε αντλιοστάσιο λυμάτων στη Λακωνικής. Παρά τις κάποιες παρεμβάσεις, όμως, συνεργείων του Δήμου, αυτή παραμένει.   Β.Β. 
 
***  Συναυλία στην προκυμαία της Καλαμάτας
 Συναυλία με τους “Tahimy & the beetles” συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. «Φάρις» στην κεντρική προκυμαία Καλαμάτας, αύριο Πέμπτη 21 Αυγούστου, μετά τις 9.00 το βράδυ. Με ήχους Blues, Rock, Latin, Cuban, τα congas, τις κιθάρες και τις φωνές τους, οι “Tahimy & the beetles” θα μας θυμίσουν τραγούδια των B.B. King, Eric Clapton, Buena Vista Social Club κ.ά. Συμμετέχουν: Tahimy congas – φωνή/John Forrow κιθάρα – φωνή/Γιώργος Χόχωλης κιθάρα – φωνή. - 
 
***  Εκεί που το ίντερνετ ενώνει την Καλαμάτα με τη Μεσσήνη           
           
Μέχρι σήμερα ξέραμε τα σύνορα του Δήμου Καλαμάτας με αυτά της Μεσσήνης… Όμως, όπως φαίνεται και από την εικόνα, τα ασύρματα δίκτυα των Δήμων σύνορα δε γνωρίζουν. Έτσι, στον Κορδία τα δύο ασύρματα δίκτυα συνυπάρχουν.
Τι σου κάνει η τεχνολογία…     Π.Μπ
 
***  Εγκληματικό θράσος       
   
Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έτυχε να διασχίζω μια κάθετη της Βασιλέως Γεωργίου οδό, στο κομμάτι βόρεια της Λακωνικής. Καθώς έστριψα, περίπου στο μέσο της διαδρομής είδα ξαφνικά μπροστά μου ένα βουνό στη μέση του δρόμου. Αμέσως σταμάτησα γιατί θα έπεφτα πάνω του. Ένας συνδημότης μας αποφάσισε να ξεμπαζώσει, όχι απλά σε ένα κεντρικό σημείο, αλλά να ρίξει και τα μισά μπάζα στο δρόμο, ένα δρόμο που δεν έχει κιόλας φωτισμό.
Είχα την τύχη να σταματήσω, όμως, αν κάποιος έπεφτε πάνω στα μπάζα, ποιος θα έφταιγε;
Λίγο μυαλό δε βλάπτει.    Π.Μπ.
 
*** Οι σχολικοί φύλακες σήμερα στο δήμαρχο Καλαμάτας

 Στο γενικό γραμματέα του Δήμου Καλαμάτας επιδόθηκε χθες η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου που διατάσσει την επανατοποθέτηση στην εργασία τους των σχολικών φυλάκων οι οποίοι υπηρετούσαν στο Δήμο Καλαμάτας. Ο δήμαρχος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όταν ενημερώθηκε για την απόφαση του δικαστηρίου, έδωσε εντολή να κινηθούν άμεσα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, ει δυνατόν από σήμερα, αφού προηγηθεί σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Οι σχολικοί φύλακες θα συναντηθούν με τον κ. Νίκα στις 9.00 σήμερα το πρωί. Στη ανακοίνωση αναφέρεται πως ο δήμαρχος Καλαμάτας και ο γενικός γραμματέας του Δήμου κατ’ επανάληψη είχαν καταθέσει στα δικαστήρια ως μάρτυρες υπεράσπισης των σχολικών φυλάκων, αλλά και ότι ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. - 

***  Άλλοι 2 Σύροι προσπάθησαν να φύγουν για το Παρίσι παράνομα

  Για Γαλλία με πλαστά έγγραφα επιχείρησαν να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας δύο Σύροι. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τρίτης, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας συνέλαβαν 2 Σύρους, ηλικίας 27 και 37 ετών, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για το Παρίσι, διαπίστωσαν ότι ήταν πλαστά. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα διαβατήριο Αρχών Γαλλίας, καθώς και ένα διαβατήριο Αρχών Ουγγαρίας. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. - 

***  Μια γραφική γειτονιά της Καλαμάτας ... (φωτογραφίες)
  
 
 

 Στους πρόποδες του Κάστρου με το φακό του “Θάρρους” …Φωτό: Στασινός ΜουτσούλαςΕλάχιστες μονοκατοικίες συναντά κανείς πια στο κέντρο της Καλαμάτας. Οι δε κήποι έχουν σκαρφαλώσει στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών. Στους πρόποδες, όμως, του Κάστρου της πόλης μπορείς να τριγυρίσεις στα σοκάκια, συναντώντας αυλές λουλουδιασμένες. Αν και η περιοχή έχει αλλάξει μετά τους σεισμούς του 1986, διατηρεί ακόμα τη γραφικότητά της. Μια βόλτα που αξίζει να κάνει κανείς, ανηφορίζοντας από την πλατεία Υπαπαντής τα σκαλοπάτια από μαρμαρόπετρα και κατηφορίζοντας δυτικά του Κάστρου… - 

***  Καθημερινές ιστορίες…
  Το ζευγάρι ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Ο σύζυγος 60χρονος, η σύζυγος 47χρονη. Ο πρώτος, προφανώς φοβούμενος ότι θα χάσει τα χρήματά του αν τα καταθέσει σε τράπεζα (!) ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο, τα είχε κρύψει σε σοφίτα του διαμερίσματός τους. Βεβαίως, ως καλός σύντροφος, εν γνώσει της συζύγου του. Η κυρία δεν μπορούσε να ησυχάσει νιώθοντας τόσο κοντά αλλά – προφανώς – και τόσο μακριά απ’ αυτά τα 220.000 ευρώ. Έτσι, στις 25 Μαΐου – όπως η ίδια ομολόγησε – σκηνοθέτησε διάρρηξη, ανακατώνοντας τα πράγματα στο σπίτι, πήρε τα ευρώ και τα «τοποθέτησε» στο διαμέρισμα της αδελφής της. Η Αστυνομία την υποπτεύθηκε, η ίδια «αναγκάστηκε» να ομολογήσει, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των 220.000 ευρώ βρέθηκε μαζί με 1.000 δολάρια. Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Πίσω απ’ αυτά, βέβαια, θα υπάρχουν κάποιες άλλες ιστορίες, που θα είναι και οι πιο σημαντικές, τις οποίες ουδέποτε θα μάθουμε. Ένα ζευγάρι που συνυπάρχει, δίνοντας σίγουρα ο καθένας διαφορετικό νόημα σ’ αυτή τη συνύπαρξη. Μοναδικό παράδειγμα; Όχι, δυστυχώς… Όπως είναι, επίσης, σίγουρο πως ο πλέον ιδιοτελής από τους δύο θα βγάλει τον εαυτό του απέξω και θα κρίνει τον άλλον. Και θα επικρίνει. Και θα γαβγίζει. Και θα νιαουρίζει. Μήπως και ο άλλος δε θα έχει, έστω, μια μικρούλα ευθύνη; Αφού ακολούθησε μια εικονική πραγματικότητα συνύπαρξης. Δεν ακολούθησε; Θα μοστράρουν και τις πληγές τους. Χωρίς ίχνος στιλ… Καθημερινές ιστορίες… Μήπως και γι’ αυτές ευθύνεται η οικονομική κρίση; Άντα Αποστολάκη - 
 
 ***  Η τιμή σε κάθε δημοτικό σύμβουλο δεν μπορεί να είναι ίδια         
            Ο κ. Νίκας αποφάσισε να αποδώσει τιμή σε δημοτικούς συμβούλους που δεν έχουν εκλεγεί στο προσεχές συμβούλιο. Θετική κίνηση κατ’ αρχήν. Ως συνήθως, όμως, έδρασε όπως το συνηθίζει, αποφασίζοντας από μόνος του, πράγμα που τον οδήγησε, κατά τη γνώμη μου, σε λάθη.
Κατ’ αρχάς, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει από το 2009 τη διαβάθμιση των τιμητικών διακρίσεων, καθώς και τη σύσταση σχετικής επιτροπής αρμόδιας για να κάνει τις σχετικές προτάσεις. Προφανώς, δε ρωτήθηκε από τον κ. Νίκα.
Δε γίνεται να ισοπεδώνονται πρόσωπα και καταστάσεις. Τα χρόνια και οι θητείες είναι, βέβαια, ένα κριτήριο – εδώ ο Νταγιόπουλος έχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, που αμφιβάλλω αν θα το «σπάσει» κάποιος ποτέ. Από την άλλη, όμως, τι αξία έχουν οι τρεις θητείες κάποιου, αν δεν έχει ακουστεί η φωνή του στο συμβούλιο, αν η παρουσία του ήταν μόνο τη στιγμή της ψηφοφορίας; Ο Νταγιόπουλος έκανε συνεχείς παρεμβάσεις σε όλα τα θέματα της πόλης, ήταν πάντα ενημερωμένος και έκανε προτάσεις, έδρασε με επιτυχία από θέσεις ευθύνης (πρόεδρος του Δ.Σ. και αντιδήμαρχος), άφησε σαφές στίγμα με τη δράση του στο Δήμο. Από την άλλη, δεν αποδοκιμάστηκε από το εκλογικό σώμα, απλώς κάποια στιγμή αποφάσισε (κακώς κατά τη γνώμη μου) να μην κατέβει υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές. Και τέλος, δε γίνεται να αποδίδεται η ίδια τιμή σε κάποιον που δεν έπαιρνε την αποζημίωση για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις της ΔΕΥΑΚ με κάποιον που έπαιρνε «αμοιβή» ως αντιπρόεδρος σε κάποιον φορέα του Δήμου – θέσεις που παλαιότερα ήταν τιμητικές, χωρίς αμοιβή.
Μπάμπης Κάρβελης
 Υ.Γ. Άσχετο ελαφρώς, αλλά, αντί να ντρέπεται για το χάλι της πλατείας, έβαλε και πλακέτα με το όνομά του, να φαίνεται ότι αυτός την έφτιαξε, έτσι; Θα μου πείτε αυτός έδωσε άλλη σημασία στη λέξη πλατεία (βλέπε πεζοδρόμιο Παλαιολόγου = πλατεία Φυτειάς), εδώ θα κολλούσε; Τέτοια τιμή αξίζει στη Φυτειά, εμπαιγμός;

***  Όσο πιο ελεύθερος, τόσο πιο…         
     Mε το «Θάρρος» της γνώμης
 Οι κυριακάτικες εφημερίδες αποτελούν για μένα, όπως πιστεύω και για πολλούς άλλους, μια διαχρονική απόλαυση.
Η πρόσφατη συνήθεια που έχω αποκτήσει είναι να ξεκινάω πάντα και να παραμένω τον περισσότερο χρόνο στις πολιτιστικές τους σελίδες. Πάντα εκεί βρίσκω πιο ενδιαφέροντα και ενίοτε συναρπαστικά κείμενα.
Σ’ αυτές τις σελίδες του Βήματος διάβασα τη συνέντευξη του Μικελάντζελο Πιστολέτο, του Ιταλού εικαστικού, με αφορμή την έκθεσή του στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχυλείων.
«Με ενδιαφέρει πολύ να εκθέσω σε έναν χώρο που συνδυάζει τα χαλάσματα του παρελθόντος με αυτά του παρόντος» είπε.
Πόσο πιο καίρια μπορείς να αναφερθείς στο παρελθόν και το παρόν της Ελευσίνας;
Ελευσίνια Μυστήρια, Δήμητρα, διυλιστήρια… Τελεία.
Και συνεχίζει σε άλλο σημείο: «Όσο πιο ελεύθερος είμαι, τόσο πιο υπεύθυνος πρέπει να γίνω…».
Επιτέλους, συμπυκνωμένη η έννοια της ελευθερίας. Τέρμα οι παρανοήσεις. Ελευθερία δε σημαίνει αγένεια, δεν είναι ο casual μανδύας κάθε ανθρώπινης αδυναμίας.
«Αν δεν έχεις να κάνεις μια πρόταση, είναι καλύτερα να μην επαναστατείς, γιατί επιστρέφεις στα ίδια και τα ίδια», δήλωσε μιλώντας για τις αλλαγές στην τέχνη, στην εξέλιξή της.
Τέρμα. Προτιμώ να απολαμβάνω κείμενα που έχουν να μου πουν πράγματα μέσα από τις σελίδες πολιτισμού.
Γιατί, τελικά, η ζωή είναι τέχνη…
Άντα Αποστολάκη

***  Οι παιδικές χαρές…
 Αναρωτιέμαι, πραγματικά, αν αυτή η έξαρση κατασκευής παιδικών χαρών σε κάθε μικρή πλατεία που υπάρχει, έχει ουσιαστικό νόημα. Κατασκευάστηκε μία στην πλατεία Μαυρομιχάλη, συζητείται άλλη μία στη Φραγκόλιμνα και ούτω καθ’ εξής. Άραγε, όλα αυτά τα πλαστικά παιχνίδια, από κούνιες μέχρι τραμπάλες, προσφέρουν το υγιές παιχνίδι στα παιδιά; Δε θα ήταν πολύ καλλίτερα, πάντα για τα παιδιά, αν αυτές οι πλατειούλες ήταν καλοσυντηρημένες και καθαρές, με γκαζόν και χώμα, δέντρα και λουλούδια, ώστε τα πιτσιρίκια να μπορούν να παίζουν περισσότερο δημιουργικά; Όλα τα έργα έχουν ένα σκοπό. Καιρός να αναθεωρήσουμε τους στόχους με πραγματικό ενδιαφέρον. Είχα την τύχη να ανήκω στη γενιά που βίωσε τις γειτονιές. Το κρυφτό, το κυνηγητό, η τσοκαρία και τόσα άλλα παιχνίδια μας έκαναν πραγματικά ευτυχισμένα παιδιά. Έχω δει πιτσιρίκια να ανακατεύουν με χαρά το ελάχιστο χώμα γύρω από τα δεντράκια, ανάμεσα στον κορμό και τις πλάκες πεζοδρομίου. Θλιβερό θέαμα… Το τσιμέντο, δεκαετίες τώρα, έχει κατακλύσει την πόλη. Ας φτιαχτούν μικρές οάσεις χαράς από τη Δημοτική Αρχή, και ας είναι στη διακριτική ευχέρεια των γονιών αν θα προτιμήσουν για τα παιδιά τους αυτές ή την πλατεία, για να υπάρχουν cafe. Ο Δήμος, όμως, ας δώσει το στίγμα της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών. Άντα Αποστολάκη - 

***  Ανδρομονάστηρο: “Ένας βυζαντινός «θησαυρός» αποκαλύπτεται στη Μεσσηνία”         
    
 
 
 
 
 
  “Όλοι οι χώροι προσφέρουν τη δική τους μαρτυρία για τον τρόπο διαβίωσης των μοναχών κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της μονής”
 Του Κώστα Γαζούλη
 Σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης (5 χλμ. ΝΑ), σε μια απομονωμένη κατάφυτη ρεματιά και δίπλα στον οικισμό των Πετραλώνων, βρίσκεται η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή και ως «Ανδρομονάστηρο».
Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για το σπουδαιότερο μοναστηριακό συγκρότημα της Μεσσηνίας, το οποίο εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Αποτελεί, άλλωστε, κι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μοναστηριακά συγκροτήματα στον ελλαδικό χώρο.
Από το 2011 βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης της Ιεράς Μονής από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015.
Με το «Θάρρος» επισκεφθήκαμε πριν από λίγες μέρες το «Ανδρομονάστηρο», όπου και συναντήσαμε τις δύο αρχαιολόγους του έργου, Λαμπρινή Μπούζα και Ελένη Μπαμπαρίτσα, καθώς και την πολιτικό μηχανικό, Αναστασία Ρουμελιώτη (απουσίαζε η άλλη μηχανικός του έργου, Κωνσταντίνα Μελιγαλιώτη), οι οποίες μας υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν στο Μοναστήρι, δίνοντάς μας πληροφορίες τόσο για ιστορία του όσο και για την πορεία της αναστήλωσης...
  Η ιστορία
Η κατασκευή του ναού χρονολογείται στα τέλη του 12ου με αρχές του 13ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε η ονομασία Ανδρομονάστηρο ή Ανδρονικομονάστηρο ή Ανδριομονάστηρο για να ξεχωρίζει από τη γειτονική γυναικεία μονή της Σαμαρίνας, στην Ελληνοεκκλησιά. Κατά μία άλλη τοπική παράδοση, η μονή είναι κτίσμα του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου, η οποία ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν επιβεβαιώνεται από τους αρχαιολόγους, καθώς θεωρούν πιθανό να είναι παλαιότερο και ίσως ο Ανδρόνικος Β' να συνδέθηκε με το μοναστήρι με μια χορηγία... Σίγουρα, όμως, όπως μας επισήμαναν και οι αρχαιολόγοι, η πορεία των εργασιών θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ίδρυση της Ιεράς Μονής.
Ως το 1780 το μοναστήρι ανήκε στην Επισκοπή της Ανδρούσας, ενώ από το 1780 έως και το 1929 αποτέλεσε Μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά. Από το 1929 ο ναός αφιερώθηκε στη γειτονική Ιερά Μονή Βουλκάνου, στην οποία και ανήκει μέχρι σήμερα.
  Το κτηριακό συγκρότημα
Το συγκρότημα της μονής παρουσιάζει φρουριακό χαρακτήρα και αποτελείται από το τριώροφο κτήριο της Τράπεζας (που εφάπτεται με πύργο ο οποίος κατασκευάστηκε μεταγενέστερα), το Καθολικό (μια διώροφη πτέρυγα στην οποία βρίσκονταν τα κελιά των μοναχών και στάβλοι), ακόμα ένα διώροφο κτήριο, όπου έχει διαμορφωθεί το Διαβατικό με την κύρια είσοδο στο μοναστήρι, καθώς και άλλα βοηθητικά κτήρια. Αποτελεί ένα εξαιρετικό σύνολο με σημαντική ιστορία και αρχιτεκτονική.
  Η Τράπεζα
Το δυσκολότερο κομμάτι των έργων αναστήλωσης ήταν αναμφίβολα το τριώροφο κτήριο της Τράπεζας. Όπως μας εξήγησε η κα Ρουμελιώτη, από το συγκεκριμένο κτήριο έλειπε ένας ολόκληρος τοίχος, καθώς και η στέγη του (όπως μπορούμε να δούμε και στις φωτογραφίες), ενώ αντιμετώπιζε και σοβαρά στατικά προβλήματα.
Η κατασκευή του κτηρίου της Τράπεζας ιστορικά διακρίνεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη το 12ο με 13ο αιώνα, οπότε κατασκευάστηκε το ισόγειο και ο πρώτος όροφος, ο οποίος στεγαζόταν με δίρριχτη στέγη και βυζαντινού τύπου μεγάλες κεραμίδες. Κατά το 14ο-15ο αιώνα καταργήθηκε η στέγη, οι τοίχοι υψώθηκαν και σχημάτισαν επάλξεις για αμυντικούς λόγους, ενώ δημιουργήθηκε δώμα που είχε διαμορφωμένες απορροές υδάτων. Το 17ο με 18ο αιώνα οι τοίχοι υψώθηκαν ξανά και σχημάτισαν 2ο όροφο πλέον, στεγασμένο. Μεταγενέστερα κτίστηκε ο εφαπτόμενος με την Τράπεζα βόρειος πύργος, ο οποίος έχει τρεις ορόφους και κατήργησε το δυτικό τοίχο του 2ου ορόφου, με αποτέλεσμα το κτήριο να λειτουργεί πλέον ως σύνολο, δίνοντάς του τη σημερινή μορφή.
Το τριώροφο ενιαίο κτήριο της Τράπεζας έχει ήδη αναστηλωθεί και, μπαίνοντας σε αυτό με ξεναγούς τις αρχαιολόγους, είχαμε την τύχη να μεταφερθούμε, έστω και νοερά, σε μιαν άλλη εποχή... Στο ισόγειο βρισκόταν η αποθήκη σιτηρών και τροφίμων, ενώ εκεί γινόταν και η προετοιμασία του φαγητού. Στον πρώτο όροφο υπήρχε μια μεγάλη τραπεζαρία, όπου οι μοναχοί πήγαιναν και έφευγαν, με συγκεκριμένο τυπικό, για να γευματίσουν, αμέσως μετά την τέλεση του Εσπερινού στο Καθολικό. Στο 2ο όροφο του πύργου υπήρχε τζάκι, ενώ ο τρίτος όροφος, σε αντίθεση με το υπόλοιπο κτήριο που είχε λίθινα δάπεδα, διαμορφώνεται με ξύλινο δάπεδο.
Τέλος, το κτήριο περικλείεται από δύο καταχύστρες, από τις οποίες οι μοναχοί έριχναν καυτά υγρά και πέτρες για να αποκρούσουν τυχόν εχθρικές επιθέσεις, καθώς τα μοναστηριακά συγκροτήματα λειτουργούσαν και ως οχυρωματικοί χώροι.
  Το Καθολικό
Σπουδαιότερο από αρχιτεκτονικής άποψης κτίσμα θεωρείται το Καθολικό. Όπως μαρτυρούν τα γλυπτά του αρχικού μαρμάρινου τέμπλου, που σώζονται, κτίστηκε σε πρώτη φάση στα τέλη του 12ου αιώνα πάνω σε ένα αγίασμα, δηλαδή, μια πηγή με πόσιμο νερό, ακολουθώντας έτσι μια αρχαία παράδοση. Η πηγή που αναβλύζει ακόμα και σήμερα σε υπόγειο θολοσκεπή χώρο, ύδρευε για αιώνες τη γειτονική Πολίχνη της Ανδρούσας.
Το εσωτερικό του ναού ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου της παραλλαγής των ημισύνθετων τετρακιόνιων.
Η δεύτερη φάση ανέγερσης έγινε το 17ο αιώνα, όπως αναφέρεται και σε σιγίλιο του 1612 του Πατριάρχη Νεόφυτου Β΄, το οποίο και σώζεται. Αυτό αναφέρεται σε εργασίες ανέγερσης από το μοναχό Άνθιμο.
Στα μέσα του 17ου αιώνα προστέθηκαν στο ναό το βόρειο παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης, καθώς το νότιο. Από μια αγιογραφία, δε, που έχει αποκαλυφθεί, θεωρείται ότι είναι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία.
Όπως μας τόνισε η αρχαιολόγος Ελένη Μπαμπαρίτσα, πρόκειται για ένα ναό με ιδιαίτερο πλούτο για την εποχή του... Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε τόσο από το μέγεθός του και το μαρμαροθετημένο δάπεδο που σώζεται, όσο και από τις τοιχογραφίες που έχουν αποκαλυφθεί και διαφέρουν τεχνικά και ποιοτικά από ανάλογες σε μοναστήρια της Μεσσηνίας της ίδιας εποχής. Μάλιστα, εικάζεται ότι είχαν έρθει ειδικά συνεργεία από άλλες περιοχές.
  Οι τοιχογραφίες και η συντήρησή τους
Το Καθολικό της Μονής δεν αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναστήλωσης της στέγης. Χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλα υλικά για την προστασία και τη διαπνοή των τοιχογραφιών, η συντήρηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το μεγαλύτερο τμήμα του ναού ήταν αγιογραφημένο σε δύο διακριτές φάσεις.
Οι παλαιότερες τοιχογραφίες χρονολογούνται στα μέσα του 13ου αιώνα και σώζονται ψηλά στις καμάρες του Καθολικού, όπου θα συναντήσουμε παραστάσεις της «Βαϊφόρου», της «Ανάληψης» και της «Πεντηκοστής»...
Στον τρούλο απεικονίζεται ο «Παντοκράτορας», ενώ στα φουρνικά σώζονται στηθάρια Αγίων.
Οι νεότερες ανήκουν στο 17ο-18ο αιώνα και βρίσκονται στην κάτω περιμετρική ζώνη του ναού με παραστάσεις, όπως η «Άκρα ταπείνωση» και «Ο Χριστός εντός του ποτηρίου».
Η συντήρηση των τοιχογραφιών βασίζεται στην ανάδειξη και διατήρηση του αυθεντικού διακόσμου και στην ελαχιστοποίηση των επεμβάσεων. Με το πέρασμα των χρόνων και την ανθρώπινη παρέμβαση που είχε υποστεί το μνημείο, ελάχιστα μέρη από τις τοιχογραφίες είχαν παραμείνει ακάλυπτα, καθώς το Καθολικό ήταν στο σύνολό του επιχρισμένο με παχύ στρώμα ασβεστοκονιάματος και επιστρώματα ασβέστη.
Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις τοιχογραφίες αντιμετωπίζει η πενταμελής ομάδα συντηρητών, που αποτελείται από τις Ουρανία Θεοδωροπούλου, Βασιλική Μπάκα, Μαργαρίτα Αλεξάνδρου, Μαρία Κουτσοδημητροπούλου και Βικτωρία – Μαρίνα Ρίζου.
Αυτή τη στιγμή γίνεται καθαίρεση των ασβεστοκονιαμάτων και των επιχρισμάτων, στερέωση του υποστρώματος και της ζωγραφικής επιφάνειας και καθαρισμός αυτής από τα άλατα και τις επικαθίσεις.
Η τελική εικόνα των τοιχογραφιών θα ολοκληρωθεί με την προσθήκη νέου κονιάματος με συγγενή με το αυθεντικό υλικά, σε ουδέτερο τόνο. Εφαρμόζεται στα όρια των τοιχογραφιών και στις απώλειες, για ένα αδιάλειπτο αισθητικό αποτέλεσμα.
  Η νοτιοδυτική πτέρυγα
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα αναστήλωσης στο νοτιοδυτικό τμήμα του μοναστηριού. Εκεί βρίσκονται το διώροφο κτήριο με το Διαβατικό, ο νοτιοδυτικός πύργος, όπου στεγαζόταν το «Ηγουμενείο» και συνολικά επτά κελιά μοναχών, στο ισόγειο των οποίων βρίσκονται στάβλοι και αποθηκευτικοί χώροι.
Η κατάσταση των κτηρίων είναι αρκετά καλή, όπως μας είπε η μηχανικός. Προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίζονται, παρουσιάζει η στατικότητα του «Ηγουμενείου», καθώς έχει υποστεί ρηγματώσεις στο πέρασμα των χρόνων...
  Υλικά
Συνολικά στις εργασίες αναστήλωσης εργάζονται τριάντα άτομα όλων των ειδικοτήτων, μόνιμοι καθώς και συμβασιούχοι. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως μας εξήγησε η μηχανικός Αναστασία Ρουμελιώτη, επιλέγονται κατά κύριο λόγο από το ίδιο το κτήριο και αν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίζουν να αγοραστούν όμοια με τα προϋπάρχοντα.
Όσο για τα κονιάματα, χρησιμοποιούν υλικά από την αρχαιότητα, όπως θηραϊκή γη, υδραυλική άσβεστο, ενώ γίνεται περισυλλογή χαλικιού από το παρακείμενο ποτάμι, όπως συνήθιζαν και παλαιότερα.
Η μεγαλύτερη δυσκολία ενός μηχανικού σ’ ένα έργο αναστήλωσης έγκειται στο ότι προκύπτουν συνεχώς αρχαιολογικά στοιχεία, τα οποία και πρέπει να κρατήσει.
  Πόλος έλξης
Η πολυετής εγκατάλειψη του Ανδρομονάστηρου διασώζει πλήθος αυθεντικών στοιχείων, πολύτιμων για τη μελέτη της εξέλιξης της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, κάτι που μετατρέπει την κάθε μέρα σε μια καινούργια πρόκληση, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά οι αρχαιολόγοι Ελένη Μπαμπαρίτσα και Λαμπρινή Μπούζα.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, την εποπτεία του οποίου έχουν ο αρχαιολόγος Μιχάλης Κάπας και ο μηχανικός Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015 και αναμφισβήτητα θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Εκτός από την ιστορική και την καλλιτεχνική σπουδαιότητα του ίδιου του μοναστηριού, πλατάνια, τρεχούμενα νερά και ήπιες καλλιέργειες απλωμένες στους γύρω λόφους συγκροτούν ένα οικοσύστημα μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Αυτό είναι, άλλωστε, και το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η τουριστική, και όχι μόνο, αξιοποίηση όλων των σπουδαίων έργων που εκτελούνται στη Μεσσηνία μετά την αποπεράτωσή τους...
  Η εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Μια πρώτη μικρή γεύση του έργου που συντελείται στο Ανδρομονάστηρο μπορούν να πάρουν οι επισκέπτες και προσκυνητές την προσεχή Τετάρτη 6 Αυγούστου, οπότε το μοναστήρι εορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένος ο κεντρικός ναός.
  *Ευχαριστούμε πολύ την 26η ΕΒΑ για την άμεση απάντηση στο αίτημά μας για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και όλους τους εργαζομένους για τη θερμή φιλοξενία τους...
   *Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι 2007-2013», στον άξονα προτεραιότητας 08 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου»)

 *** On the road: Άνοιγμα στην πόλη της Καλαμάτας (φωτογραφίες)         
      
 
 
 
 
 
 
Με ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο «εφοδιάστηκαν» όσοι ακολούθησαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης
το χορευτικό εργαστήρι “On the road”, που περιηγήθηκε επιλεγμένα σημεία της Καλαμάτας, στο πλαίσιο του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού.
Διαβάζοντάς το, επιλέξαμε να παραθέσουμε την άποψη της Μέντης Μέγα, υπεύθυνης ομάδας καταγραφής και χορογράφου, διότι δίνει το στίγμα όσων επιχείρησε να πραγματοποιήσει η ομάδα, δηλαδή «το άνοιγμα στην πόλη της Καλαμάτας»:
  Αυτή τη σκέψη είχαμε στο μυαλό μας, όταν κάναμε την πρόταση στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας για το χορογραφικό εργαστήρι «On the Road» οι χορογράφοι του Συνδέσμου Χορού, Κατερίνα Σκιαδά, Μαρία Κολιοπούλου, Μέντη Μέγα και Μαριέλα Νέστορα.
Το εγχείρημα που είχαμε μπροστά μας ήταν δύσκολο.
Πραγματοποιήθηκε, όμως, χάρη στη συνεργασία μας με το Φεστιβάλ, τους φορείς και τους κατοίκους της πόλης.
Εξ αρχής φανταστήκαμε ένα εργαστήρι που θα ξεδιπλώνεται σε δύο άξονες συγχρόνως. Στον έναν άξονα, η δουλειά των χορογράφων μαζί με τους συμμετέχοντες. Επιλέγουν σημεία της πόλης και χορογραφούν δράσεις ειδικά για τους τόπους αυτούς. Στον άλλο άξονα, η διάχυση των χορογράφων στην πόλη της Καλαμάτας, η γνωριμία τους με τους ανθρώπους της πόλης και η συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στην τελική παράσταση.
Η παράσταση είναι στην ουσία μια περιήγηση και μια ενεργοποίηση της πόλης. Το κοινό μετακινείται μέσα στα στενά της πόλης οδηγούμενο από χορευτές, δρώμενα και μουσικές. Κινείται, στέκεται. Επιλέγει πού θα στρέψει την προσοχή του, τι θα αγνοήσει και σε τι θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο. Κάποιες στιγμές δεν είναι σίγουρο αν αυτό που βλέπει έχει προσχεδιαστεί ή αν παρακολουθεί μια τυχαία στιγμή στη ζωή της πόλης.
  Οι ερμηνευτές συνδιαλέγονται με το χώρο, ανοιχτό και κλειστό, αλληλεπιδρούν με τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Συγχρόνως στοχάζονται πάνω σε αυτά, μοιράζονται προσωπικές αναμνήσεις, σκέψεις, συναισθήματα που τους προκαλούν οι γωνιές που «κατοικούν», τα κτήρια που προσπερνούν, οι άνθρωποι που συναντούν. Ο χρόνος λειτουργεί συνειρμικά. Οι δράσεις επενδύονται από το τυχαίο στοιχείο, πλουτίζουν με απροσδόκητα επίπεδα ανάγνωσης. Τα σμήνη των πουλιών που περιτριγυρίζουν τις εγκαταλελειμμένες στέγες. Ο καβγάς στο μπαλκόνι ενός διώροφου. Η βροχή που κάνει τον κόσμο να σκορπά.
Η γνωριμία των χορογράφων με την πόλη γίνεται σταδιακά. Πρώτα ερχόμαστε σε επαφή με φορείς της πόλης και επιφανή πρόσωπα, ύστερα με συλλόγους και στέκια και σιγά σιγά αρχίζουμε να διεισδύουμε όλοι πιο βαθιά στον ιστό της πόλης, στα καφενεία, στις στοές, στα τυπογραφεία και στα σπίτια.
Έτσι σχηματίζεται σιγά σιγά ο χάρτης της κοινής μας διαδρομής. Όχι ένας τουριστικός χάρτης, αλλά ένας χάρτης ζωντανός που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί από την κίνηση του κοινού. Ο χάρτης αυτός αποτυπώνεται στο χαρτί από την ομάδα καταγραφής του εργαστηρίου. Μια ομάδα ανθρώπων που μέσα από τη φωτογραφία, το βίντεο, το σκίτσο, τη γραφιστική εικόνα και το γραπτό λόγο αναλαμβάνει να καταγράψει την όλη διαδικασία και να την αναπλάσει με δημιουργικό τρόπο. Μέρος από το αποτέλεσμα της δουλειάς το κρατάτε αυτή τη στιγμή στα χέρια σας. Μετά το τέλος του εργαστηρίου θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο ένα ηλεκτρονικό έντυπο με περισσότερο υλικό από τις πρόβες και την παράσταση.
http://issuu.com/syndesmos
  Αναλογίσου για μια στιγμή την εικόνα σου. Κάθεσαι πιθανόν σε μια καρέκλα ή στέκεσαι όρθιος με το κεφάλι σκυφτό πάνω από την εφημερίδα που κρατάς. Βρίσκεσαι κάπου στην Καλαμάτα, σε κλειστό ή σε ανοιχτό χώρο. Μήπως είσαι κι εσύ μέρος της χορογραφίας αυτής της πόλης;
Σήμερα. Εδώ. Τώρα
Μέντη Μέγα
 -Το «Θάρρος» ευχαριστεί το φωτογράφο Νίκο Ηλιόπουλο, ο οποίος αποτέλεσε μέλος της ομάδας καταγραφής του δρώμενου, για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε.

***   Η Παλιά Καλαμάτα μέσα από το φωτογραφικό φακό (φωτογραφίες)
 
 
 Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας ταξίδι και σήμερα στην παλιά Καλαμάτα, με μοναδικές και άγνωστες φωτογραφίες της περιοχής της Υπαπαντής και του ιστορικού Κάστρου. Η ένθετη φωτογραφία με τα σκαλιά του Γυμνασίου Αρρένων, δυτικά απ’ την εκκλησία Υπαπαντής, είμαι βέβαιος ότι θα σκορπίσει ρίγη συγκίνησης σε όλους τους Καλαματιανούς. Ποιος δεν ανέβηκε αυτά τα σκαλιά με τη μαθητική τσάντα στο χέρι; Ποιος δεν ένιωσε χτυποκάρδια ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας στις μαθητικές εξετάσεις και διαγωνίσματα; Κάτω αριστερά της φωτογραφίας, το πρώτο διώροφο σπίτι ήταν γυναικείες φυλακές, τα χρόνια εκείνα. Στο κέντρο ψηλά, δεσπόζει το κάστρο της Ιζαμπούς, με το τότε τουριστικό περίπτερο που χτίστηκε το 1959, επί δημαρχίας Χρήστου Κουμάντου και κατεδαφίστηκε το 1988 κατόπιν απαίτησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η δεύτερη φωτογραφία του 1981 οφείλεται στον ερασιτέχνη φωτογράφο Χρ. Αλειφέρη και θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει μία μοναδική χαρακτηριστικότητα. Το πλήθος, υπό βροχή, περιμένει υπομονετικά την έξοδο της εικόνας για τη γνωστή λιτανεία που γίνεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Οι μαθήτριες με τα λευκά είναι κανιφόροι που προπορεύονται της εικόνας. Είναι πράγματι ένα υπέροχο φωτογραφικό στιγμιότυπο που δείχνει την πίστη του κόσμου και την ελπίδα προς την πολιούχο προστάτιδά μας, Παναγία Υπαπαντή. Το κτήριο στο κέντρο της φωτογραφίας είναι το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο, πριν ακόμα γίνει η μεγάλη πτέρυγα και στην είσοδο το άγαλμα του ευεργέτη Σπύρου Αλεξανδράκη. Ο γράφων το παρόν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους ευεργέτες της πόλης και έχει κατατάξει τον Σπυρίδωνα Αλεξανδράκη ως πρώτο και μεγαλύτερο ευεργέτη του τόπου μας. Για ιστορικούς λόγους αναφέρεται ότι η παραπλεύρως μαρμάρινη και μεγαλοπρεπής είσοδος του γηροκομείου, είναι δωρεά του συμπατριώτη μας φαρμακοποιού Γεωργίου Κουτραφούρη. Ψηλά, πάνω από το Αλεξανδράκειο, ξεχωρίζει ο «τρούλος» της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, που και αυτόν τον έκτισε ο ιερομόναχος Ανατόλιος Κοτσιφολόγος, στον αύλειο χώρο του γηροκομείου το έτος 1933. Την εκκλησία έκτισε με σκοπό να μνημονεύεται το όνομα του Σπυρίδωνα Αλεξανδράκη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ιερομόναχος για το σκοπό αυτό εκποίησε όλα του τα περιουσιακά υπάρχοντα. Δεξιότερα είναι: το πρώτο Δημοτικό Σχολείο και πλάι στη γωνία με τη βεράντα, η οικία του αξέχαστου εκπαιδευτικού Θάνου Ζακόπουλου. - 

***
 
***  Αθλητική  ενημέρωση  :
 
*** Σε "ρινγκ" μετατράπηκε το Δημοτικό στάδιο στο φιλικό της Καλαμάτας με τη Βάρδα (βίντεο και φωτογραφίες)         
   
 
Ένταση, επεισόδια, είσοδος φιλάθλων και 5λεπτη διακοπή
Αρκετές ήταν οι στιγμές έντασης κατά τη διάρκεια ενός δυναμικού, μολονότι φιλικό, παιχνιδιού, με τον νεαρό Μεσσήνιο μεσοεπιθετικό της Βάρδας, Άγγελο Σαραντόπουλο, να βρίσκεται πολλές φορές στο «επίκεντρο».
Κανείς όμως δεν μπορούσε να σκεφθεί τα όσα εξελίχθηκαν γύρω στο 70΄. Ο Ανδριέλος έκανε επικίνδυνο τάκλιν στον Χριστοφιλέα, οι δύο ποδοσφαιριστές αντάλλαξαν λίγα «γαλλικά» και ο παίκτης της Βάρδας κινήθηκε προς το μέρος του αμυντικού της Μαύρης Θύελλας. Η φωτιά άναψε και κάποιοι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων πιάστηκαν στα χέρια –κάποιοι άλλοι, οι περισσότεροι είναι η αλήθεια προσπάθησαν να ηρεμίσουν τα πνεύματα -   κάτι που έφερε ως δυσάρεστο αποτέλεσμα και την είσοδο περίπου 15 φιλάθλων της Καλαμάτας στον αγωνιστικό χώρο και μπροστά από τον πάγκο των φιλοξενουμένων. Κινήθηκαν απειλητικά προς τους  ποδοσφαιριστές της Βάρδας, με κάποιους μάλιστα ήρθαν πολύ κοντά, όμως ευτυχώς δεν είχαμε χειρότερα και σ’ αυτό έπαιξε ρόλο η στάση των παικτών της Καλαμάτας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Κωνσταντακόπουλο, που τραυματίστηκε στο πόδι, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα πνεύματα. Εν τω μεταξύ ο διαιτητής και οι βοηθοί είχαν αποχωρήσει για τα αποδυτήρια, όση ώρα εξελίσσονταν τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα, όμως επέστρεψαν μετά από περίπου 5 λεπτά και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε κανονικά.
 Εικόνα Αθλητισμός
***  Ο Ούγγρος Βαντ σφυρίζει το ματς του ΠΑΟ με την Μίντιλαντ

Ο Ούγγρος, Ίστβαν Βαντ, θα είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την Μίντιλαντ την Πέμπτη, για τα πλέι οφ του Europa League. Ο 35χρονος ρέφερι σφυρίζει αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων από το 2007, ενώ ήταν διαιτητής του αγώνα της Μέταλιστ με τον Ολυμπιακό στις 8/12/12 και ήταν τέταρτος διαιτητής του ματς των «πράσινων» με την Βέρντερ Βρέμης όπου ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με 3-0.
 


*** Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στους πρώτους αγώνες για τα πλέι οφ του Champions League:Τετάρτη 20/8
Ισοπαλία πρόκρισης πήρε ο ΑΠΟΕΛ από την Άαλμποργκ
Μάριμπορ (Σλοβενία)-Σέλτικ (Σκοτία) 1-1
(14΄ Μποχάρ - 6΄ ΜακΓκρέγκορ)

Άαλμποργκ (Δανία)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 1-1
(16΄ Τόμσεν - 54΄ Βινίσιους)
~ Ισοπαλία πρόκρισης πήρε ο ΑΠΟΕΛ στη Δανία, καθώς οι πρωταθλητές Κύπρου απέσπασαν ισοπαλία 1-1 από την Ααλμποργκ, στο πρώτο μεταξύ τους ματς των πλέι οφ του Champions League.
~ Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Τόσμεν στο 15' αλλά η ομάδα του Γιώργου Δώνη ισοφάρισε στο 54' με τον Βινίσιους, άντεξε στην πίεση και επιστρέφει στην Κύπρο με ένα αποτέλεσμα που αφήνει πολλές ελπίδες πρόκρισης στους ομίλους, στη ρεβάνς της επόμενης Τρίτης στο ΓΣΠ της Λευκωσίας.
~* Η σύνθεση του ΑΠΟΕΛ: Πάρντο, Αμορίν, Καρλάο, Αντωνιάδης, Μάριο Σέρζιο, Τιάγκο Γκόμας, Χαραλαμπίδης (66΄ Αλεξάνδρου), Βινίσιους, Νούνο Μοράις, Σέρινταν (90+3 Μαντούκα), Ντε Βινσέντι (82΄ Παπάζογλου).

Σλόβαν Μπρατισλάβα (Σλοβακία)-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) 1-1
(80΄ Βίτεκ - 44΄αυτ. Γιαμπλόνσκι)
Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)-Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης (Ρωσία) 0-1
(16΄ Σατόφ)
Λιλ (Γαλλία)-Πόρτο (Πορτογαλία) 0-1
(61΄ Ερέρα)
Τρίτη 19/8
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Μάλμε (Σουηδία) 2-1
(16΄ Σίμερ, 54΄ Σοριάνο - 90+1΄ Φόρσμπεργκ)
Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) 1-0
(88΄ Κίπτσιου)
Μπεσίκτας (Τουρκία)-Άρσεναλ (Αγγλία) 0-0
Κοπεγχάγη (Δανία)-Λεβερκούζεν (Γερμανία) 2-3
(9΄ Γιόργκενσεν, 13΄ Αμάρτεϊ - 5΄ Κίσλινγκ, 31΄ Μπελαραμπί, 42΄ Σον)
Νάπολι (Ιταλία)-Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) 1-1
(68΄ Ιγκουαϊν - 41΄ Μουνιαϊν)
 * Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 26 και 27 Αυγούστου

~** Σε  φιλικά  προετοιμασίας  :
Θεαματική η Εθνική, νίκησε με 70-56 την Τουρκία στο ΟΑΚΑ
***  ΕΛΛΑΔΑ  - ΤΟΥΡΚΙΑ   70-56 .-
Τα δεκάλεπτα: 24-16, 41-33, 58-48, 70-56
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Αντετοκούνμπο 12 (6 ριμπ.), Μάντζαρης 5, Πρίντεζης 12 (7 ριμπ.), Βουγιούκας 9 (5 ριμπ.), Καϊμακόγλου 2, Σλούκας, Παπανικολάου 4, Γλυνιαδάκης 1, Καλάθης 12 (4 ασίστ), Βασιλειάδης 5, Ζήσης 4, Μπουρούσης 4 (5 ριμπ.).
ΤΟΥΡΚΙΑ (Αταμάν): Μπαλμπάι, Γκιουλέρ 6, Πρέλντζιτς, Τουντσερί 5, Σαβάς 10, Γκονλούμ 7, Αρσλάν 9, Ασίκ 7 (7 ριμπ,), Ακιόλ 3, Αλντεμίρ 2, Μαχμούτογλου.
Περίπατος της εθνικής στο φιλικό με τη Ν.Ζηλανδία, 95-65
***  ΕΛΛΑΔΑ - ΝΕΑ  ΖΗΛΑΝΔΙΑ   95-65 .-
Τα δεκάλεπτα: 26-23, 50-48, 78-59, 95-65
ΕΛΛΑΔΑ (Φώτης Κατσικάρης): Μπουρούσης 15 (1), Ζήσης 14 (2), Βασιλειάδης 9 (3), Γλυνιαδάκης 6, Παπανικολάου 14 (2), Σλούκας 5 (1), Καϊμακόγλου 7 (1), Γιάνκοβιτς 3 (1), Βουγιούκας 9, Πρίντεζης 10, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 3  .-
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Νέναντ Βούτσινιτς): Τέιτ 2, Πένι 14 (3), Βούκονα 4, Κένι, Ουέμπστερ Κ. 13 (3), Αμπερκρόμπι 6, Άντονι 2, Φότου 6, Φρανκ 4, Λο 5 (1), Ουέμπστερ Τ. 4 (1), Χόρβατ 5 .-
 
Αρσανά  Μονής  Δοχειαρίου
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
http://www.youtube.com/stamos01 ,       3614     video.-       
http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1984    video.- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =        1995 video.- 
Σύνολον                                                      7593 βίντεο   .-
Αρσανά  Ι.Μ. Διονυσίου
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
Αρσανάς Ι.Μ. Δοχειαρίου
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    613.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   199 .-                                 
 ~** http://www.twitter.com/stamos01/
~ http://bromobrysi.blogspot.gr/2014_03_01_archive.html , Άγιος Νικόλαος Βρωμόβρυσης Αρφαρών
Αρσανάς  Ι.Μ. Κωνσταμονίτου
*** ΑΝΑΡΤΗΓΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2014  :
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Αυγούστου 2014  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html , .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html ,
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσγς Σάββατο 02 Αυγούστου 2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/02-2014.html  , .-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Αυγούστου 2014   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html ,  .-
~  Επιλογές Θεμάτων Κυριακή 03 Αυγούστου 2014 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html , .-
~ Διαδρομές  από  επισκέψεις  στο Άγιον Όρος 03-Αυγούστου  2014 ,   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html ,
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 12 Αυγούστου 2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/08/12-2014.html  ,.- 
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014 14    : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/08/14-2014-14.html , .-  
~  Πάσχα καλοκαιριού, Κοίμηση Θεοτόκου 14,15 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/08/1415-2014.html  , .- 
~   Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/15-2014.html ,.- 
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Αυγούστου 2014     : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html , .- 
~  ΄Ομορφες σελίδες Επιλογών Σάββατο 16 Αυγούστου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html ,.-
~  Ημερήσια  εκδρομή  διαδρομή Μονή Αγίου Νικολάου Βαστών  Ναύπλιο  Αστρο  Τεγέα 17-08-2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/17-08-2014.html ,.-
~  Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  18 Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/18-2014.html ,.- 
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Αυγούστου 2014     : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html      
~ Επιλογές Θεμάτων Τρίτη 19 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html ,.-     
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/20-2014.html ,.-
 ~  Η ενημέρωση Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html , .-
Η  ενημέρωση  Πέμπτη  21  Αυγούστου  2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/08/21-2014.html ,.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου