ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 11  Μαρτίου  2015 :

***   11/03 XAIRETISMOI THS PANAGIAS: http://youtu.be/Xex68mFxImk , 

***11 Μαρτίου
Σωφρονίου πατριάρχου (1) Ιεροσολύμων (†638), Γεωργίου του Σιναΐτου, Γεωργίου του θαυματουργού και νεοφανούς, Ζαχαρίου. Ιερομάρτυρος Πιονίου πρεσβυτέρου († 250) και των συν αυτώ. Μαρτύρων Θαλλού και Τροφίμου, των εν Λαοδικεία και Σαβίνα. Θεοδώρας της βασιλίσσης Άρτης (2), της εκ Σερβίων Κοζάνης.


(1) O άγιος Σωφρόνιος, γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας γύρω στο 575 από ευσεβείς και ταπεινούς γονείς, οι οποίοι όμως του ενέπνευσαν έντονο χριστιανικό φρόνημα. Έλαβε μεγάλη φιλοσοφική και θεολογική μόρφωση. Πήγε στο Ιεροσόλυμα, όπου εκάρη μοναχός στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου και επιδόθηκε σε βαθύτερες θεολογικές και εκκλησιολογικές μελέτες. Ήταν πολέμιος της αίρεσης του Μονοθελητισμού, την οποία καταπολέμησε συγγράφοντας πολλά αντιαιρετικά έργα. Για τη μεγάλη του προσφορά, το 634 εξελέγη Πατριάρχης Αντιοχείας. Από αυτή τη θέση, εντείνει τον αγώνα του κατά των δυσεβών Μονοθελητιστών. Μετά από πολλούς αγώνες, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο περί το 638. (2) Η Οσία Θεοδώρα, ήταν κόρη του Ιωάννη Πετραλίφη, άρχοντα της Θεσσαλονίκης, επί Αλεξίου του Κομνηνού. Σε νεαρή ηλικία έλαβε σύζυγό της τον Μιχαήλ Δούκα, κατοπινό άρχοντα της Ηπείρου. Ωστόσο παρά τις τιμές και τα αξιώματα, η Θεοδώρα παρέμεινε ταπεινή στο φρόνημα και φρόντιζε να περιποιούνται τους πτωχούς και αδυνάτους. Όμως μεγάλη δοκιμασία περίμενε την αγία όταν ο σύζυγός της δεσμεύτηκε με μία πόρνη, τη Γαγρίτη, και παραμέλησε εντελώς τη Θεοδώρα. Η αγία όμως έδειξε και σ` αυτή τη περίσταση το ψυχικό της μεγαλείο και με τη θερμή της προσευχή κατόρθωσε να επαναφέρει το σύζυγό της στο δρόμο του Θεού. Ο σύζυγός της ζήτησε συγγνώμη και έζησαν μαζί με πνεύμα Θεού. Μετά το θάνατό του η αγία αποσύρθηκε στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που η ίδια έκτισε και έζησε ασκητική ζωή έως την ημέρα της οσιακής κοιμήσεώς της.

*** Πούλησαν 8 ημερών μωρό σε οικογένεια της Αθήνας για 3.000 ευρώ! (φωτογραφίες)         
        
Για την παράνομη υιοθεσία βρέφους 8 ημερών σε εύπορη οικογένεια της Αθήνας έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται γνωστή γυναικολόγος της Καλαμάτας, που διατηρεί και ιατρείο στη Μεγαλόπολη, και νεαρός Καλαματιανός συμβολαιογράφος.
Μαζί τους συνελήφθη η νεαρή μητέρα από τη Βουλγαρία, αλλά και ομοεθνής της που διατηρεί γραφείο ευρέσεως εργασίας στην Καλαμάτα και φέρεται να είναι αυτή που διαμεσολάβησε.
  Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο «Θάρρος» που κυκλοφορεί

*** Τη Δευτέρα χτυπά ξανά το κουδούνι του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας         
     
Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το πρώτο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία, που, μάλιστα, έχει σταθεί αφορμή για αντίστοιχες κινήσεις σε όλη την Ελλάδα.
  Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για πάνω από 600 συμμετέχοντες.
Εμπνευστές αλλά και συνεχιστές αυτής της εκδήλωσης είναι το «Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας» και ο «Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας», με   τη συνεργασία της Costa Navarino, ενώ συμμετέχει ενεργά και το ξενοδοχείο Elite.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο χώρο του ξενοδοχείου που θα διεξαχθεί το Σχολείο Τουρισμού, οι διοργανωτές ενημέρωσαν για την εκδήλωση και δεν έκρυψαν τη χαρά τους για το ενδιαφέρον που παρατηρείται.
Αρχικά μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, Κώστας Ανδριανόπουλος, αναφερόμενος στην απόλυτη επιτυχία που είχε το πρώτο σχολείο, κάτι που απέδειξε ότι με μεράκι μπορούν να γίνουν θαύματα.
Στη συνέχεια είπε ότι αυτή η εκδήλωση μετατρέπει την Καλαμάτα σε τουριστικό κέντρο της Πελοποννήσου σε τέτοιες κινήσεις, ενώ δεν έκρυψε την πίστη του για την επιτυχία της, επιτυχία που σηματοδότησε τη δημιουργία τέτοιων σχολείων σε όλη την Ελλάδα, ζητώντας, μάλιστα, «τα φώτα» από τους διοργανωτές της Καλαμάτας.
Από την πλευρά της Costa Navarino, η Έλενα Γκίκα αναφέρθηκε στην περσινή επιτυχία, κάτι που φανερώνει την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας για εκπαίδευση στον τομέα του τουρισμού. «Αυτό που θα προσφερθεί στους συμμετέχοντες είναι κίνητρα, γνώσεις και ειδίκευση πάνω στο αντικείμενο, ενώ κύριος άξονας είναι η προβολή και η προώθηση της περιοχής, ώστε όλοι να είμαστε πάνω στο τρένο της τουριστικής ανάπτυξης» είπε στο τέλος της ομιλίας της.
Εκ μέρους του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Ζαγάκος, που αναφέρθηκε κυρίως στην ομιλία του Γιάννη Καλογεράκη, ενός ανθρώπου που σπάνια κάποιος μπορεί να ακούσει από κοντά, ειδικού στο μάρκετινγκ, που στην εκδήλωση της Καλαμάτας θα μεταφέρει το πάθος αλλά και τις γνώσεις του στους παρευρισκόμενους.
Μεταξύ άλλων, στο σχολείο οι συμμετέχοντες θα μάθουν αρκετά πράγματα σχετικά με τη δουλειά τους, όπως τη σωστή δημιουργία του βιογραφικού, τη δημιουργία μιας καλής εικόνας, τις βασικές αρχές κοστολόγησης, την εστίαση στην εποχή της κρίσης κ.λπ.
Κλείνοντας ο Ανδρέας Ζαγάκος ανέφερε πως δε θα σταλούν προσκλήσεις, αλλά το σχολείο είναι ανοιχτό σε όποιον νιώθει ότι το αντικείμενο τον αφορά.
Τέλος, ο Νίκος Μαλαπέτσας από το ξενοδοχείο Elite μίλησε για την προθυμία της διεύθυνσης του ξενοδοχείου να προβάλει τον τουρισμό και ευχήθηκε να πάνε όλα καλά στη φετινή διοργάνωση και γρήγορα να ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για το τρίτο σχολείο.
  -Οι εγγραφές θα είναι ανοιχτές τη Δευτέρα 16 Μαρτίου έως τις 15.30, ενώ στις 16.00 ξεκινούν τα μαθήματα, που θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη 18 του μήνα.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης του 2ου ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (16-18/03/2015)
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 (1Η ΗΜΕΡΑ)
-------------------------------------------
15:00 – 15:50 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ
16:00 – 16:15 ΕΝΑΡΞΗ
16:15 – 18:00 “ΗΘΟΣ – ΠΑΘΟΣ – ΛΟΓΟΣ I”
Εισηγητής: Δρ. Καλογεράκης Ιωάννης
18:00 – 18:15 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ (Coffee Break)
18:15 - 20:00 “ΗΘΟΣ – ΠΑΘΟΣ – ΛΟΓΟΣ ΙΙ”
Εισηγητής: Δρ. Καλογεράκης Ιωάννης
20:00 ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
-------------------------------------------------------------------------------------
ΤΡΙΤΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 (2Η ΗΜΕΡΑ)
-------------------------------------
09:30 – 09:50 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
10:00 – 11:00 “ΓΙΝΕ Ο CONCIERGE ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ I”
Εισηγητές: Έλενα Γκίκα
Γιώργος Κουτσοκώστας
Ανδρέας Ζαγάκος
11:00 – 11:15 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ (Coffee Break)
11:15 – 12:15 “ΓΙΝΕ Ο CONCIERGE ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ IΙ”
Εισηγητές: Έλενα Γκίκα
Γιώργος Κουτσοκώστας
Ανδρέας Ζαγάκος
12:15 – 12:30 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ (Coffee Break)
12:30 - 14:00 “ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ”
Εισηγητές: Marketing Dpt COSTA NAVARINO
14:00 – 16:00 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ (Lunch Break)
16:00 – 16:45 “Ε-TOURISM: TRENDS, FACTS & BEST PRACTICES”
Εισηγητές: TOPOSHOPHY
16:45 – 17:30 “H ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ: WORKSHOP ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ & ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ”
Εισηγήτρια: Ελένη Φράγκου
17:30 – 17:45 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (Coffee Break)
17:45 – 19:50 “ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”
Εισηγήτρια: Έλενα Γκίκα
------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 (3Η ΗΜΕΡΑ)
------------------------------------------
09:30 – 09:50 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
10:00 – 11:00 “ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Ι”
Εισηγητές: Δημήτρης Μελεμενής
Πάρις Κωστόπουλος
Στέλιος Μπαρμπέας
11:00 – 11:15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (Coffee Break)
11:15 – 12:15 “ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΙΙ”
Εισηγητές: Δημήτρης Μελεμενής
Πάρις Κωστόπουλος
Στέλιος Μπαρμπέας
12:15 – 12:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (Coffee Break)
12:30 - 13:15 “Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ”
Εισηγήτρια: Μάγδα Πειστικού
13:15 - 14:00 “ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ”
Εισηγητής: Αντώνης Παρούσης
14:00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ & ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ
ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ     Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Με την… ψυχή στο στόμα και η φετινή διεξαγωγή του Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας      
     
Εγγυήσεις για χρηματοδότησή του από τον υπουργό Πολιτισμού
Πριν από δύο ημέρες γράφαμε για «τοπίο στην ομίχλη» όσον αφορά στα πολιτιστικά πράγματα στην Καλαμάτα, ειδικότερα σε ό,τι σχετίζεται με τη λειτουργία των δημοτικών σχολών αλλά και του Μεγάρου Χορού.
Ο σκεπτικισμός, πέρα από τη λανθασμένη πολιτική της Δημοτικής Αρχής, ενισχύεται και από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Στις κρίσεις, αυτός που πληρώνει τα περισσότερα είναι ο πολιτισμός, αφού θεωρείται κάτι σαν πολυτέλεια.
Βέβαια, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, αναλύοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής του με τον υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, θέλησε να παρουσιάσει το ποτήρι μισογεμάτο.
Κι όντως έτσι είναι, μόνο για τη φετινή διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Όλα τα υπόλοιπα αφέθηκαν στο απώτερο μέλλον. Εκκρεμεί, βλέπετε, και η οικονομική συμφωνία Ελλάδος και Ε.Ε. για το μέλλον της χώρας.
Έτσι, συνοψίζοντας τα όσα συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Πολιτισμού, υπογράμμισε: «Συμφωνήσαμε με τον υπουργό ότι το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε. Επειδή, όμως, πρέπει να γίνει και ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός και έχουμε αργήσει, μέχρι την Τετάρτη (11 Μαρτίου) θα με ενημερώσει για τις δυνατότητες του υπουργείου, όσον αφορά στην οικονομική του συμμετοχή».
Η συνάντηση διήρκεσε γύρω στα 45 λεπτά και αφορούσε σε όλα τα ζητήματα πολιτιστικής φύσεως της πόλης και του Δήμου Καλαμάτας. Ο Δήμος Καλαμάτας αναγνωρίζει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας, όμως ο κ. Νίκας τόνισε προς τον υπουργό ότι «το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού είναι μία εκδήλωση η οποία έχει και εθνικό και διεθνή χαρακτήρα, δεν είναι εκδήλωση μόνο του Δήμου Καλαμάτας. Προφανώς, ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το οικονομικό βάρος».
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας προσβλέπει στον αναπληρωτή υπουργό, «γιατί αποδεδειγμένα είναι φίλος της Καλαμάτας, έχει γράψει πολλές φορές για μας στην “Καθημερινή”, όπου ήταν ένας από τους τακτικούς συνεργάτες» και «θα είναι κατά πάσα πιθανότητα επίσημος προσκεκλημένος την 23η Μαρτίου, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης».
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: η λειτουργία του Μεγάρου Χορού, «όπου θα έχουμε πολύ σύντομα άποψη από το υπουργείο Πολιτισμού», το κτήριο των Εφεσίων, «όπου πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία με το Γαλλικό Κράτος, για να το επισκευάσομε» και οι προγραμματικές συμβάσεις για το ΔΗΠΕΘΕ, «όπου για τα ΔΗΠΕΘΕ υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες», ανέφερε ο Π. Νίκας.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** Λίγα λόγια, και πολλή δουλειά          
      
Πολύ καλά κάνουν οι Μεσσήνιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνούν με την πρόταση των Επιμελητηρίων για τα λεγόμενα πυροδάνεια. Εκείνο, όμως, που θα πρέπει να καταλάβουν, όσο πιο σύντομα γίνεται, είναι ότι η εποχή των εξαγγελιών και των διαπιστώσεων έχει παρέλθει από τις 25 Ιανουαρίου. Σήμερα βρίσκονται στην εποχή των έργων.
Επίσης, σωστά πράττουν και συναντούν ομάδες, φορείς, συλλόγους. Να κάνουν, όμως, οικονομία στην πολύ φωτογραφική έκθεση. Το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός: λίγα λόγια και πολλή δουλειά...   Α.Π. 

***  Στον εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση παράνομης υιοθεσίας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

  Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας οδηγήθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης οι 4 κατηγορούμενοι για την υπόθεση παράνομης υιοθεσίας στην Καλαμάτα. Ο Εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες και οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν στην ανακρίτρια της επόμενες ημέρες. Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο του ΘάρρουςΗ ανακοίνωση της Αστυνομίας: Συνελήφθησαν χθες (9.3.2015) το βράδυ, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τέσσερα (4) άτομα που εμπλέκονται σε υπόθεση παράνομης υιοθεσίας βρέφους. Πρόκειται για δύο αλλοδαπές υπηκόους Βουλγαρίας, ηλικίας 24 και 35 ετών, 56χρονη ημεδαπή γιατρό - γυναικολόγο καθώς και 35χρονο ημεδαπό συμβολαιογράφο. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση της νομοθεσίας για τις υιοθεσίες. Από τη μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή ειδικών ανακριτικών μεθόδων, διακριβώθηκε πλήρως η αλληλουχία των προσυνεννοήσεων και των λοιπών ενεργειών των κατηγορούμενων, για την ολοκλήρωση της παράνομης υιοθεσίας. Πριν από ένα μήνα περίπου (12.2.2015), σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των συλληφθέντων, σε γραφείο που διατηρεί η 35χρονη, το νεογέννητο βρέφος (αγόρι) παραδόθηκε από τη μητέρα του, έναντι χρηματικού ποσού 1.500 ευρώ ενώ άλλα 1.500 ευρώ θα λάμβανε μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπόθεσης, αναζητείται το βρέφος και η οικογένεια στην οποία παραδόθηκε τελικά. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας. - 

***  Στην Καλαμάτα χθες το Costa Neoromantica με 1.266 επιβάτες

Στο λιμάνι της Καλαμάτας κατέπλευσε χθες το κρουαζιερόπλοιο Costa Neoromantica, από τη Νάπολη της Ιταλίας, μεταφέροντας 1.266 επιβάτες, εκ των οποίων οι 450 περίπου επέλεξαν εκδρομές στη Μάνη, την Πύλο, την Αρχαία Μεσσήνη και το Μυστρά. Οι υπόλοιποι περιηγήθηκαν την Καλαμάτα. Οι επιβάτες ήταν Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ελβετοί, Ολλανδοί, Βέλγοι και Αυστριακοί, ενώ τα μέλη του πληρώματος ανέρχονταν σε 614, με επικεφαλής Ιταλό πλοίαρχο. Το σκάφος απέπλευσε χθες το βράδυ με προορισμό το λιμάνι του Ναυπλίου. Τους τουρίστες υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας και τους προσέφερε χάρτες, κάρτες με αξιοθέατα της περιοχής που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαμάτας και τοπικά προϊόντα, ενώ τους έδωσε και τουριστικές πληροφορίες. - 

***  Έργο διευθέτησης ομβρίων κοντά στο Philoxenia 

 Ξεκίνησε η κατασκευή έργου για την καλύτερη παροχέτευση των ομβρίων υδάτων, το οποίο εκτελεί η ΔΕΥΑΚ στο ύψος του ξενοδοχείου Philoxenia. Θα τοποθετηθούν αγωγοί για τα νερά της βροχής και επιπλέον φρεάτια απορροής με σχάρες, ενώ θα κατασκευασθεί αγωγός που θα συλλέγει τα όμβρια και θα τα οδηγεί στη θάλασσα. Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας, προκειμένου να εγκατασταθεί αγωγός εγκάρσια στη Ναυαρίνου. Η ημερομηνία διακοπής της κυκλοφορίας δεν είναι ακόμη γνωστή και θα υπάρξει έγκαιρα ανακοίνωση, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Δήμο Καλαμάτας. Οι εργασίες περιλαμβάνονται σε έργο με μελέτη προϋπολογισμού 190.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και χρηματοδότηση από πόρους της ΔΕΥΑΚ. Η εκτέλεσή του ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και η σύμβαση έχει διάρκεια ένα έτος, ενώ μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί περισσότερο από 50% του φυσικού αντικειμένου. Έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις στα Σπιτάκια Λαιΐκων, στο Φραγκοπήγαδο, στις Εργατικές Κατοικίες βορείως της Αγίας Τριάδος, στη συμβολή των οδών Ηροδότου και Κανάρη (κατασκευάσθηκε αγωγός, με τον οποίο τα νερά της βροχής οδηγούνται στον αγωγό ομβρίων της Φαρών), ενώ θα ακολουθήσουν και στην οδό Αθηνών. Παρακαλούνται οι οδηγοί να επιδεικνύουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το σημείο αυτό όσο εκτελούνται εργασίες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του συνεργείου. - 

***  Ποιοι είπαν «όχι» στα βουλευτικά αυτοκίνητα, ανάμεσα τους και η Ελένη Ψαρρέα          
      
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ακόμη τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να παραλάβουν βουλευτικό αυτοκίνητο, στην κλήρωση που έγινε στη Βουλή για τη διανομή αυτοκινήτων στους 135 νέους βουλευτές όλων των κομμάτων.
Οι πέντε βουλευτές από το Ποτάμι, που είπαν «όχι» σε βουλευτικό αυτοκίνητο, είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Γιώργος Αμυράς, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και η Αντιγόνη Λυμπεράκη.
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ήδη από χθες έστειλε επιστολή στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία την ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί βουλευτικό ΙΧ. Σήμερα ο διευθυντής του γραφείου του κ. Κουμουτσάκου το επανέλαβε κατά τη διαδικασία κλήρωσης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ την παραλαβή βουλευτικού αυτοκινήτου αρνήθηκαν οι νέοι βουλευτές Γιώργος Δημαράς, Ελένη Ψαρρέα και Μουσταφά Μουσταφά ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΙΧ αρνήθηκε και ο κ. Νίκος Φίλης.
Για την ώρα πάντως οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες (πλην του Ποταμιού) δεν έχουν ενημερώσει ποιοι είναι εκείνοι οι βουλευτές τους που αρνήθηκαν να παραλάβουν τα αυτοκίνητα. Αξιωματούχος της Βουλής ρωτήθηκε πόσοι είναι ακριβώς οι βουλευτές που αρνήθηκαν να παραλάβουν αυτοκίνητο και απάντησε άτυπα πως ο αριθμός είναι κάπου ανάμεσα σε 9 και... 50, χωρίς όμως να διευκρινίζει. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο αριθμός των νέων βουλευτών που αρνήθηκαν το βουλευτικό ΙΧ ανεβαίνει στους 25-30.
Βασιλική Λέβα (ΣΥΡΙΖΑ): Τι είναι το Μερσεντές C-200;
Πάντως, στο περιθώριο της κλήρωσης αρκετές γυναίκες, κυρίως, βουλευτές ρωτούσαν με αγωνία τι είδους αυτοκίνητο είναι αυτό που τους έτυχε. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με την κυρία Βασιλική Λέβα (ΣΥΡΙΖΑ) που ρωτούσε «τι είναι το Μερσεντές C 200», για να λάβει την απάντηση του συναδέλφου της ότι πρόκειται για «μεγάλο ΙΧ που καίει αρκετή βενζίνη». Ωστόσο, ο προβληματισμός της βουλευτή ήταν για το αν θα γίνει «ρεζίλι» που θα κυκλοφορεί με ένα πολυτελές αυτοκίνητο στην περιφέρειά της γι' αυτό και έψαχνε υποψήφιο για ανταλλαγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Λέβα κατάφερε να αλλάξει το αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές με ένα άλλο αυτοκίνητο μάρκας Audi ενός άλλου βουλευτή -επίσης εκλεγόμενου στη Φθιώτιδα- του οποίου η ταυτότητα δεν έχει ακόμη επαληθευτεί...
Βασιλική Λέβα: Δεν οδηγώ, ούτε έχω αυτοκίνητο, έπρεπε να μπω στην κλήρωση
Η κυρία Βασιλική Λέβα, μίλησε στο protothema.gr λίγα λεπτά μετά την κλήρωση των βουλευτικών αυτοκινήτων. «Έκανα την ανταλλαγή με έναν βουλευτή από την Φθιώτιδα, γιατί δεν θέλω να πηγαίνω με τη Μερσεντές στο χωριό μου. Για τους βουλευτές της επαρχίας το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο εργαλείο για να πηγαίνουμε στα χωριά μας, να βλέπουμε από κοντά τα προβλήματα των περιοχών μας, να είμαστε κοντά στους ανθρώπους. Εγώ δεν οδηγώ, ούτε διαθέτω αυτοκίνητο. Οπότε έπρεπε να μπω στην κλήρωση και να προμηθευτώ ένα όχημα. Μας είπαν ότι τα αυτοκίνητα αυτά θα βρίσκονται στη διάθεσή μας μέχρι τις 31 Αυγούστου. Μετά απ' ότι κατάλαβα, θα αλλάξει η σύμβαση, προκειμένου τα βουλευτικά αυτοκίνητα να στοιχίζουν λιγότερο».
Σε ερώτηση που έκανε το protothema.gr, σχετικά με τις συστάσεις του πρωθυπουργού για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, η κυρία Λέβα απάντησε: «Σχετικά με τα βουλευτικά αυτοκίνητα, δεν είπε να μην πάρουμε κι εμείς οι βουλευτές του Σύριζα, αφού το αυτοκίνητο είναι εργαλείο και μέσο μεταφοράς, είπε όμως, ότι όσοι δεν το χρειάζονται, ας μην πάρουν».
Τι αυτοκίνητα πήραν άλλοι βουλευτές
Για την ώρα και με βάση την κλήρωση, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (Χίος) πήρε ένα Mini Cooper Countryman Diesel, o Δημήτρης Σταμάτης από τη ΝΔ ένα VW Golf Diesel, o Κώστας Βλάσης από τη ΝΔ  (Αρκαδία) Audi A4, ο Ανδρέας Κατσανιώτης από τη ΝΔ (Αχαΐα) ένα Audi A4 και ο Στέργιος Γιαννάκης από τη ΝΔ (Πρέβεζα) ένα Mini Cooper S.
Επισημαίνεται ότι η κλήρωση αφορά μόνο στους 135 νέους βουλευτές, καθώς οι υπόλοιποι 165 βουλευτές που επανεξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν ήδη αυτοκίνητο από την προηγούμενη σύνοδο της Βουλής των Ελλήνων.
Νίκος Φίλης: Είναι πολλοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πήραν ΙΧ
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νίκος Φίλης επισήμανε ότι οι βουλευτές του κόμματός του που αρνήθηκαν το προνόμιο είναι πολλοί περισσότεροι από τους τέσσερις τα ονόματα των οποίων βγήκαν στην δημοσιότητα. Τόνισε ωστόσο ότι ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα θα μπει σε διαδικασία ονοματολογίας γιατί η ονοματολογία κινείται στην λογική «του λαϊκισμού και της ανθρωποφαγίας». Υποστήριξε πως η στάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη σύμπνοια με τα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Αλέξης Τσίπρας ενώ υπενθύμισε πως όλοι οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος παραχωρούν το 40% της βουλευτικής τους αποζημίωσης για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.
Τι ισχύει για το κοινοβουλευτικό leasing
Οι βουλευτές του λεκανοπεδίου Αττικής (Α’, Β’ Αθηνών και Πειραιά και υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.εκ. και 1.200 ευρώ μίσθωμα. Ο συγκεκριμένος διαχωρισμός ανά κυβικά εκατοστά και εκλογική περιφέρεια έγινε επι θητείας του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και απέφερε σημαντική μείωση του κονδυλίου τουλάχιστον κατά 500.000 ευρώ. Για το 2015 το προϋπολογισθέν ποσό για την παροχή των βουλευτικών αυτοκινήτων ανέρχεται σε 3.270.000 ευρώ.
Εξορθολογισμό των κονδυλίων προανήγγειλε η πρόεδρος της Βουλής
Πάντως, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξει διαδικασία εκλογίκευσης της συγκεκριμένης δαπάνης χωρίς ωστόσο αυτή να παρεμποδίσει τους βουλευτές από το να ασκούν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.
Για τον σκοπό αυτό, η κυρία Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης από την 1.9.2015 η οποία λήγει κανονικά 31.12.2015. Εως τότε θα υπάρξει διάλογος με όλα τα κόμματα προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν σε νέα σύμβαση με μικρότερο κόστος ή αν θα επιλεγεί άλλη λύση.
www.protothema.gr   .-

***  Μονιμοποιούνται 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι Αορίστου Χρόνου 

Στην ενίσχυση της μονιμότητας στο Δημόσιο, με τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων Ιδωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που απασχολούνται στην κεντρική διοίκηση, προχωράει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει την ανάκληση όλων των «μνημονιακών» απολύσεων και διαθεσιμοτήτων (3.900), καθώς και την πρόσληψη περίπου 6.000 αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Ειδικότερα, στο επίμαχο -πρώτο- νομοσχέδιο που καταθέτει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπεται η μονιμοποίηση 40.000 υπαλλήλων ΙΔΑΧ που εργάζονται στον στενό δημόσιο τομέα, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους ΟΤΑ. Η ρύθμιση αφορά και δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ από τη διαδικασία εξαιρούνται το επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών, το ανθρώπινο δυναμικό των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και οι δικηγόροι που απασχολούνται με έμμισθη εντολή στο Δημόσιο. Οπως διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «δεν θα γίνει καμιά μετατροπή σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου χρόνου», ενώ εξήγησε ότι η ρύθμιση έχει ως στόχο «μια ενιαία σχέση εργασίας στο Δημόσιο», που θα βοηθήσει και στη διαδικασία της κινητικότητας. Με το ίδιο νομοσχέδιο, ο αναπληρωτής υπουργός ανακαλεί όλες τις απολύσεις και διαθεσιμότητες που έγιναν βάσει Μνημονίου και δρομολογεί άμεσα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου πιθανότατα εντός του μήνα (σ.σ.: εξαρτάται και από τον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό όπως διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος), την επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διοικητικών των ΑΕΙ, των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών, καθώς και τον διορισμό 6.000 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. «Πρόθεσή μας ήταν να επαναπροσληφθούν στις θέσεις τους και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, ωστόσο δεν ήταν εφικτό χρονικά και πιθανότατα θα ρυθμιστεί μελλοντικά» επεσήμανε. Οι περίπου 3.900 υπάλληλοι που θα επαναπροσληφθούν μέσω «μίνι κινητικότητας» θα μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, να καλύψουν κενές θέσεις σε άλλες υπηρεσίες ή –όπως στην περίπτωση των καθαριστριών– να επιστρέψουν στον φορέα προέλευσής τους σε προσωποπαγείς θέσεις. Ενδεχομένως και εντός της ημέρας, ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να αποστείλει στις υπηρεσίες εγκύκλιο με την οποία θα τους ζητεί να του γνωστοποιήσουν τα «κενά» για την επανατοποθέτηση των «διαθέσιμων» και απολυμένων. Στη διαδικασία της «μίνι κινητικότητας», μια «πρόβα τζενεράλε», όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, για τη μεγάλη κινητικότητα που θα ακολουθήσει, θα συμμετάσχουν και οι 6.000 αδιόριστοι του ΑΣΕΠ, ενώ είναι πιθανόν η όλη διαδικασία να γίνει ηλεκτρονικά για εξοικονόμηση χρόνου. Ως προς τους αδιόριστους του ΑΣΕΠ, όπως εξήγησε ο υπουργός, όσοι από αυτούς το επιθυμούν, θα μπορούν να «απελευθερωθούν» από την προκήρυξη βάσει της οποίας θα έπρεπε να είχαν διοριστεί και να επιλέξουν άλλο φορέα που έχει ανάγκη από προσωπικό της ειδικότητάς τους, ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις. Οσοι τελικώς επιλέξουν τη θέση της προκήρυξης, θα διοριστούν με σειρά προτεραιότητας. Σε «τροχιά επαναπρόσληψης» βρίσκονται και 800 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης στους ΟΤΑ που είχαν συμμετάσχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ηδη, ο υπουργός έχει δώσει εντολή προκειμένου να εφαρμοστούν οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για τον διορισμό τους. Οπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, η επαναπρόσληψη των 3.900 διαθέσιμων και απολυμένων και των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ θα συνυπολογισθούν στις 15.000 προσλήψεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το 2015. Στο σημείο αυτό, πάντως, δεν αποκλείεται να προκύψει ζήτημα καθώς στο μεσοπρόθεσμο προβλέπονται 11.000 προσλήψεις. «Εφόσον τεθεί ζήτημα, θα διαπραγματευθούμε, αλλά στη βάση της πολιτικής μας. Δεν θεωρούμε ότι δεσμευόμαστε από το Μνημόνιο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και διευκρίνισε ότι στις 15.000 δεν θα συνυπολογιστούν οι προσλήψεις από την ανασύσταση της ΕΡΤ.  www.kathimerini.gr . - 

***  «Πωλείται» στους γερανούς του λιμανιού της Καλαμάτας 

-Προωθείται η διαδικασία για το υδατοδρόμιο Στο «σφυρί» θα βγάλει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας τα παλιά σίδερα στο χώρο του λιμανιού, όπως και τον έναν εκ των δύο γερανών, καθώς ο άλλος (ο χαρακτηριζόμενος ως μεγάλος) θα πωληθεί ως μηχάνημα. Με τα χρήματα από την εκποίηση των παλιοσίδερων θα γίνει αγορά και τοποθέτηση ιστών και φωτιστικών σωμάτων στο χώρο προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων, ενώ με το ποσό από την εκποίηση του μεγάλου γερανού θα αποξεσθεί η υπάρχουσα άσφαλτος και θα γίνει νέα ασφαλτόστρωση στο χώρο. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του δημάρχου, με τη συμμετοχή του προέδρου και μελών του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών του. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προβλέπονται τα εξής: Στις επόμενες ημέρες θα εισαχθεί θέμα στο Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας για προκήρυξη εκ νέου διαγωνισμού (ο προηγούμενος απέβη άγονος), ώστε μέχρι το καλοκαίρι να τοποθετηθεί φωτισμός και παγκάκια στον κυματοθραύστη, προκειμένου το «χιλιόμετρο» να αποδοθεί ως χώρος περιπάτου και αναψυχής στους πολίτες. Όσον αφορά στο υδατοδρόμιο, προωθείται η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος, για έκδοση άδειας λειτουργίας. Για τα αιωρούμενα καλώδια που βρίσκονται στο χώρο της χερσαίας ζώνης του λιμένα, θα γίνει προγραμματισμός υπογειοποίησής τους. Αναφορικά με το πάρκο ανατολικά του προβόλου του «Πανελληνίου», θα τοποθετηθεί υπαίθριο σκάκι ανατολικά του χώρου όπου βρισκόταν το άγαλμα του Αγνώστου Ναύτη, ενώ βορείως αυτού θα εγκατασταθούν παγκάκια και φωτισμός, ώστε να αποδοθεί ο χώρος στους πολίτες. Επίσης, στο χώρο νοτίως του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Καλαμάτας και βορείως του ΝΟΚ, θα εφαρμοσθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη στάθμευση αυτοκινήτων, ενώ εγκαταστάθηκε το λούνα παρκ για τη θερινή περίοδο. Τέλος, έχει κατατεθεί στο ΥΕΝ αίτημα για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προς επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου του λιμανιού της Καλαμάτας. 

***  Φιλιατρινά ποτά με ελάχιστο αλκοόλ και μεγάλη έμπνευση         
     

 
Δημιουργός ο Δημήτρης Μητράκος 
 Ο Δημήτρης Μητράκος δεν είναι νέος στο χώρο του φαγητού και του ποτού. Τον γνωρίσαμε μέσα από την προσπάθειά του με το POQA, ένα luxury ελαιόλαδο που προωθεί σε αγορές του εξωτερικού μαζί με τους συνεργάτες του.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι πολύ πιο πρωτοποριακό, την πρώτη ελληνική σειρά ποτών RTDs (Ready to Drink) από ελληνικά αποστάγματα.
Το όνομα της σειράς είναι Yamas και αποτελείται από χαμηλόβαθμα αλκοολούχα ποτά (με 4% αλκοόλ), πλούσια σε ανθρακικό, συνοδευόμενα από διάφορες γεύσεις: Ούζο με λεμόνι, Μαστίχα με πορτοκάλι και Τσίπουρο με lime & ginger, σε μια vintage συσκευασία περιεκτικότητας 275 ml.
Όπως εξηγεί ο Δημήτρης, «η σειρά προϊόντων YAMAS ενσωματώνει σε ένα μπουκάλι τη φιλία, τη διασκέδαση, το χαμόγελο, τον ήλιο, τη θάλασσα και την παράδοση της Ελλάδας. Ένα προϊόν 100% ελληνικό, το οποίο διατηρεί την ποιότητα των παραδοσιακών γεύσεων σε ένα άριστο αποτέλεσμα, που ικανοποιεί όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες.
Όσοι θέλουν να γνωρίσουν την εταιρεία αλλά και τον ιδρυτή της, θα έχουν την ευκαιρία στην επερχόμενη 2η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FoodExpo 2015, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών METROPOLITAN EXPO μεταξύ 14 και 16 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, θα διαθέτει το δικό της περίπτερο για να υποδέχεται τους καλεσμένους της στην αίθουσα Hall 4, No A15.
«Καταθέτουμε τη δική μας φρέσκια, καινοτόμα και απολαυστική πρόταση στην αγορά των ποτών», προσθέτει ο Δημήτρης και καταλήγει: «Κίνητρό μας είναι “το αίσθημα του να παίρνεις κάτι παραδοσιακό και να το μετατρέπεις σε κάτι καινούριο με άριστη ποιότητα”».
  Οι τρεις Yamas γεύσεις
 OUZO - LEMON
  Το εθνικό μας ποτό. Είναι αλκοολούχο, αποκλειστικά ελληνικό. Είναι ένα όνομα διακριτικό, κατά παράδοση, ενός αποστάγματος που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το ούζο είναι ένα απόσταγμα, που οφείλει τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες του στις ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό του και πιο συγκριμένα στο γλυκάνισο.
  MASTIC - ORANGE
Η Μαστίχα, γνωστή από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές και θεραπευτικές της ιδιότητες, είναι η αρωματική ρητίνη που μας προσφέρει το Μαστιχόδενδρο, ένας θάμνος που ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στη Νότια Χίο. Ο συνδυασμός της με χυμό πορτοκάλι δίνει ένα αποτέλεσμα ιδιαιτέρα εύγευστο και διαφορετικό για αυτούς που αγαπούν το άρωμα της μαστίχας και αναζητούν εκλεπτυσμένες γεύσεις.
  TSIPOURO - LIME & GINGER
Το τσίπουρο ή τσικουδιά είναι ένα αυθεντικό ελληνικό προϊόν, συνδεδεμένο άρρηκτα με τον τρόπο ζωής, φιλοξενίας και διασκέδασης των Ελλήνων. Ο συνδυασμός του με χυμό λάιμ και τζίντζερ δίνει ένα εκρηκτικό πικάντικο δροσερό αποτέλεσμα, δημιουργώντας μια παγωμένη αίσθηση, πλημμυρίζοντας τον ουρανίσκο με μπουρμπουλήθρες.
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

***   Αγανάκτηση στα Φιλιατρά και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία (φωτογραφίες)        

       
 
 
  Οργή, αγανάκτηση και έντονη ανησυχία επικρατεί στα Φιλιατρά εξαιτίας της άθλιας κατάστασης της δεξαμενής ύδρευσης της πόλης. Κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα για το «χάλι» στη δεξαμενή που, όχι μόνο δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν από τους αρμοδίους, αλλά εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και υγιεινή.
Οι εικόνες «μιλάνε» από μόνες τους και, όπως λένε κάτοικοι των Φιλιατρών, είναι ντροπιαστικές και προσβάλλουν την αισθητική και τη νοημοσύνη των κατοίκων, τον πολιτισμό και το επίπεδο της ζωής τους.
Τις φωτογραφίες έστειλαν χθες στο «Θ» κάτοικοι των Φιλιατρών, οι οποίοι, μαζί με την οργή και την αγανάκτησή τους, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία και αγωνία τους για την ίδια την υγεία όσων πίνουν νερό από τη δεξαμενή.
«Κάντε κάτι, κινδυνεύει η υγεία μας. Δείτε τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν την κατάσταση. Αυτό είναι χάλι πραγματικό. Είναι μέγιστη ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι πολίτες, ο Εμπορικός Σύλλογος, οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς και να κάνουν παρεμβάσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας.
Είναι κατάσταση αυτή για την υγεία μας και τη ζωή μας; Είναι κατάσταση αυτή στη δεξαμενή ύδρευσης; Κινδυνεύουμε άμεσα…», τόνισαν.
Πράγματι, η κατάσταση στη δεξαμενή είναι τραγική και άθλια: ο περιβάλλων χώρος είναι ένα απέραντο σκουπιδαριό και, μάλιστα, φαίνεται πως έχουν καεί και κάθε λογής σκουπίδια. Επίσης, είναι γεμάτος μπάζα, απορρίμματα, κλαριά κτλ. Ακριβώς δίπλα στη δεξαμενή ύδρευσης, περιττώματα, σκουπίδια, ψόφια ζώα σε πλήρη αποσύνθεση. Κάποια «παράθυρα» που έχει η δεξαμενή είναι σπασμένα και οιοσδήποτε μπορεί να ρίξει οτιδήποτε μέσα. Ακόμα και πάνω στην τσιμεντένια πλάκα της οροφής, εκεί που υπάρχουν σιδεριές και πορτάκια, αυτά έχουν σαπίσει, σκάσει και σπάσει.
Όπως, δε, είπαν στο «Θ», πολλές φορές έχουν διαμαρτυρηθεί στη Δημοτική Αρχή, αλλά αντί να βελτιωθεί η κατάσταση, χειροτερεύει, ενώ δεν μπορούν να εξηγήσουν την αδιαφορία του Δήμου για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία. Οι ίδιοι έλεγαν ότι για το έργο της δεξαμενής δαπανήθηκαν εκατομμύρια δραχμές, όταν φτιάχτηκε, αλλά δε γνωρίζουν αν έχει γίνει ποτέ συντήρησή της ή αυτοψία και έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές, νομαρχιακές ή περιφερειακές υπηρεσίες.
Το ότι γίνεται, όπως και όταν γίνεται, χλωρίωση ή αναλύσεις νερού, δεν τους καθησυχάζει, αφού οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στη δεξαμενή ύδρευσης μόνο καθησυχαστικές δεν είναι.
Πρόσθεσαν, δε, ότι δημοσιοποιούν το θέμα, με τις φωτογραφίες, ώστε να κάνει η Δημοτική Αρχή τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και τεχνικές εργασίες και, γιατί όχι, αρμόδιες υπερκείμενες Αρχές και υπηρεσίες, με αυτοψία, να ελέγξουν και συντάξουν έκθεση με την κατάσταση που βρήκαν να επικρατεί, καθώς και οδηγίες – εντολές για το τι πρέπει να γίνει στη δεξαμενή ύδρευσης, και σε περίπτωση που υπάρχουν ευθύνες αρμοδίων του Δήμου, να καταλογιστούν και αποδοθούν! 

***  Επιμένει η Δημοτική Αρχή για τα πυρηνελαιουργεία                 
Προχωρεί σε κλήση επιθεωρητών περιβάλλοντος
Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τα... άκρα εμφανίζεται ο δήμαρχος Π. Νίκας στο θέμα της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης και των κινδύνων που ελλοχεύουν για την υγεία των πολιτών.
Σε χθεσινές του δηλώσεις υπογράμμισε ότι, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον αρμόδια εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, πρόκειται να προχωρήσει και σε κλήση κλιμακίου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, για να μπει ένα τέλος στο θέμα.
«Τα λόγια τελείωσαν. Δεν είναι δυνατό να μην τηρούνται μια σειρά από νόμοι που διέπουν τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων και οι αρμόδιοι να μην κάνουν τίποτα. Ούτε είναι δυνατόν να μην μπορεί να βρεθεί μια λύση, παρά μόνο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, η πόλη της Καλαμάτας και οι πολίτες της να υπόκεινται σε τέτοια δοκιμασία από τη λειτουργία τους» σχολίασε.
Ο κ. Νίκας πρόσθεσε ότι κατέθεσε τη μήνυση στον κ. εισαγγελέα, «ζητώ να υπάρξει ενεργοποίηση και από πλευράς Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, διότι πιστεύω βαθύτατα ότι είναι ένα θέμα το οποίο συνδέεται με τις ποσότητες πυρήνα που συσσωρεύονται στα πυρηνελαιουργεία και τις δυνατότητες που έχουν να τις επεξεργασθούν και, βεβαίως, με την εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δεν είναι δυνατόν να βρωμάει κυριολεκτικά ο τόπος.
Βεβαίως, τα πυρηνελαιουργεία συμβάλλουν στην οικονομία, αλλά στην οικονομία συμβάλλουν και τα ξενοδοχεία, συμβάλλει και ο τουρισμός και υπάρχει λύση: και να λειτουργούν και να μην κυριαρχεί αυτή η δυσοσμία στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, μία περιοχή η οποία θέλει να λέγεται τουριστική και ματώνει κυριολεκτικά, για να έχομε θετική εξέλιξη σ’ αυτή την οικονομική δραστηριότητα - εννοώ την τουριστική».

*** Γεια στο στόμα του…          

      
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, δείχνει ότι δε φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Έτσι, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα που δεν πλήρωσε τα χρέη της μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πρώτα από όλα η Γερμανία, σε συνέντευξή του στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF. Ανέφερε πως δεν είναι αλήθεια αυτό που υποστηρίζει σήμερα η Γερμανία, ότι δηλαδή πλήρωσε όλα της τα χρέη και ότι οι Έλληνες είναι οι ψεύτες και οι απατεώνες που δε θέλουν να επιστρέψουν τα δανεικά.
«Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η Γερμανία βρήκε μια θαυμάσια ρύθμιση όσον αφορά στα χρέη της με τη Συμφωνία του Λονδίνου το 1952-53. Η Γερμανία είχε χάσει έναν πόλεμο, έναν ολέθριο πόλεμο, αλλά ρυθμίστηκε το θέμα για τα δάνεια που έλαβε κατά τη δεκαετία του ’20. Δεν μπορεί σήμερα για την Ελλάδα να υπάρχουν χειρότεροι όροι (αποπληρωμής των δανείων) από τους όρους που θεσπίστηκαν για τη Γερμανία, που έχασε έναν ολόκληρο πόλεμο», δήλωσε.
Αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα, που επανέρχεται συχνά στα γερμανικά ΜΜΕ για τα χρήματα που έχει χάσει η Γερμανία εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. «Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: η Γερμανία κέρδισε περί τα 80 δισ. ευρώ με άμεσο ή έμμεσο τρόπο από την ελληνική οικονομική κρίση. Πρέπει να μιλούμε με αριθμούς και όχι η μία πλευρά να θέλει να δασκαλέψει την άλλη με ψευτοηθικιστικές τοποθετήσεις», υπογράμμισε ο υπουργός και κάλεσε τη γερμανική δικαιοσύνη να δώσει τα πρωτόκολλα των καταθέσεων Ελλήνων.
«Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε να υπάρξει ανάπτυξη για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της ή θέλουμε να καταστρέψουμε τη χώρα; Εάν θέλουμε να καταστρέψουμε τη χώρα, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ποια επίδραση θα έχει κάτι τέτοιο σε γεωπολιτικό επίπεδο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, έκανε λόγο για την ύπαρξη μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς και στην Ελλάδα. «Υπαίτιοι αυτών των σκανδάλων, Έλληνες, ζουν σήμερα στη Γερμανία. Επιτέλους, η γερμανική δικαιοσύνη θα πρέπει να μας δώσει τα πρωτόκολλα των καταθέσεων, ώστε να έχουμε αποδείξεις για το ποιος δωροδοκήθηκε στην Ελλάδα. Η γερμανική δικαιοσύνη πρέπει να μας κοινοποιήσει τις καταθέσεις τους. Είμαστε κατά της διαφθοράς, είμαστε κατά του πλούτου που προέκυψε με μεθόδους διαφθοράς, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να πάψει να κρύβει τέτοιους μεγαλοαπατεώνες».
Σωστός ο υπουργός...   Α.Π. 

*** Τρώμε λιγότερο λάδι στην Ελλάδα μετά την κρίση         

     
Ενώ αυξάνεται διεθνώς η κατανάλωση ελαιολάδου… 
 Κατά 1,7 φορές αυξήθηκε η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου μεταξύ των καλλιεργητικών ετών 1990/91 και 2014/15, ενώ στις ελαιοπαραγωγικές χώρες μέλη της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εμφανίζει πτωτικά σημάδια, γεγονός που από τους ειδικούς χρεώνεται στην οικονομική κρίση.
  Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ), το εντυπωσιακότερο στοιχείο της αυξητικής τάσης στην κατανάλωση είναι η τακτική αύξηση της κατανάλωσης στις χώρες μη-μέλη του ΔΣΕ, των οποίων το μερίδιο της παγκόσμιας κατανάλωσης αυξήθηκε από 11% σε 24% μεταξύ της έναρξης και της λήξης της προαναφερθείσας περιόδου αναφοράς.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ε.Ε. κορυφώθηκε στους 2.000.000 τόνους κατά την περίοδο 2004/05, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε περίπου στα επίπεδα του 1996 με 1997 (1.600.000 τόνοι).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΕ, η κατανάλωση στην Ε.Ε. είναι συγκεντρωμένη στις χώρες παραγωγής:
-Η Ιταλία ήταν πάντα ο μεγαλύτερος καταναλωτής σε όγκο, αλλά το 2006/07 η κατανάλωσή της άρχισε να μειώνεται, έως ότου έπεσε στους 520.000 τόνους το 2014/15, το χαμηλότερο επίπεδο της περιόδου αναφοράς και στο ίδιο επίπεδο με τα στοιχεία κατανάλωσης της Ισπανίας.
-Η κατανάλωση έχει, επίσης, βυθιστεί στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των ετών που συμπίπτουν με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Κατά την τρέχουσα περίοδο 2014/15 είναι στους 160.000 τόνους, παρουσιάζοντας μείωση 22% για πάνω από δύο δεκαετίες.
-Στην περίπτωση της Ισπανίας, η καμπύλη της κατανάλωσης είναι πιο ασταθής, αν και φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε πάνω από 500.000 τόνους, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο όπως στην Ιταλία.
-Αν και η κατανάλωση συγκεντρώνεται σε αυτές τις τρεις χώρες της Ε.Ε., για τα υπόλοιπα κράτη μέλη είναι αξιοσημείωτο το γεγονός της τακτικής αύξησης της κατανάλωσης μέχρι το 2010/2011, δεδομένου ότι φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε περίπου 300.000 τόνους.
  Κρατά στην Ελλάδα η ετήσια
κατά κεφαλήν κατανάλωση
Όσον αφορά στην ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου στις χώρες της Ε.Ε., παρά τη μείωση στο σύνολο της ελληνικής κατανάλωσης, η Ελλάδα συνεχίζει να ηγείται της κατάταξης με 16,3 kg, ακολουθούμενη από την Ισπανία (10,4 κιλά), την Ιταλία (9,2 kg) και την Πορτογαλία (7,1 kg) και στις επόμενες θέσεις η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, με 5,5 και 5,3 kg αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην περίπτωση του Λουξεμβούργου υπάρχουν περισσότεροι καταναλωτές από τους κατοίκους του, λόγω αγορών στα σούπερ μάρκετ του από κατοίκους γειτονικών χωρών.
Η Γαλλία ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση, μαζί με τη Μάλτα, την Κροατία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο, με τα επίπεδα της κατανάλωσης να κυμαίνονται από 1,2 έως 1,7 κιλά. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. ομαδοποιούνται ανάμεσα σε χώρες όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 1 kg ανά έτος (κατά φθίνουσα σειρά: Φινλανδία Λετονία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Σλοβενία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία) και εκείνες όπου είναι κάτω από 0,4 kg (Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Εσθονία και Τσεχική Δημοκρατία).
  Η κατά κεφαλήν κατανάλωση
στον υπόλοιπο πλανήτη
Όσον αφορά στα άλλα κράτη μέλη του ΔΣΕ, η αύξηση της κατανάλωσης τα τελευταία 25 χρόνια ήταν ισχυρότερη στην Τουρκία και το Μαρόκο, όπου η παραγωγή έχει επίσης αυξηθεί, καθώς και στις ομάδες άλλων χωρών. Στη Συρία η κατανάλωση αυξήθηκε απότομα έπειτα από μια απότομη μείωση τις τελευταίες δύο εποχές. Η κατανάλωση στην Αλγερία έχει κερδίσει, ενώ στην Τυνησία έχει μειωθεί. Το 2013, η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε αυτό το σύνολο των χωρών ήταν χαμηλότερη από ό,τι στην Ε.Ε. Μόνο η κατανάλωση της Συρίας είναι στο ίδιο επίπεδο με την Πορτογαλία (7,0 kg), ενώ οι υπόλοιπες καταγράφονται χαμηλότερα επίπεδα: Αλβανία (4,7 κιλά), Λίβανος (4,5 κιλά), Μαρόκο (3,9 κιλά), Τυνησία (3,7 κιλά), Ιορδανία (3,1 kg), Το Ισραήλ και η Λιβύη (2,4 κιλά το καθένα) και η Τουρκία (2,0 κιλά). Η κατανάλωση της Αλγερίας είναι σχεδόν το ίδιο επίπεδο όπως και στην Κροατία, ενώ το Μαυροβούνιο δε βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία. Όσο για την Αργεντινή, την Αίγυπτο, το Ιράν και το Ιράκ, η κατανάλωσή τους βρίσκεται γύρω από τα επίπεδα της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.
Μεταξύ των κρατών μη-μελών του ΔΣΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν την πιο θεαματική αύξηση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, αν και η κατά κεφαλήν κατανάλωση στις ΗΠΑ το 2013 ήταν μόνο 0,9 κιλά, συγκρίσιμα με τα επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Κατά την περίοδο αναφοράς, η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε και στα άλλα κράτη μη-μέλη του ΔΣΕ, έστω και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, με την Παλαιστίνη να ξεχωρίζει με 3,2 κιλά. Στη ζώνη μεταξύ 1,7 και 1,1 kg βρίσκεται η Ελβετία με 1,7 κιλά, η Αυστραλία με 1,6 kg και ο Καναδάς με 1,1 kg. Λίγο πιο κάτω από αυτή τη γραμμή είναι η Σαουδική Αραβία και η Νορβηγία, η καθεμία με 0,7 κιλά, και οι υπόλοιπες από τις χώρες με χαμηλότερα ποσοστά.
ΠΗΓΗ: www.paseges.gr  .- 

***  Wall Street Journal: Πρώτης τάξεως οινοπαραγωγός η Ελλάδα

Ο οινολόγος συντάκτης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνικές ποικιλίες «Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στα κρασιά» της είναι ο τίτλος άρθρου της "Wall Street Journal" (6 Μαρτίου) που αναφέρεται στην υψηλή ποιότητα και μεγάλη ποικιλία των ελληνικών κρασιών. Η Ελλάδα, γράφει ο Will Lyons, ο οινολόγος συντάκτης της εφημερίδας, «έχει εκατοντάδες ποικιλίες σταφυλιών και μερικές, όπως λ.χ. το Ασύρτικο, της δίνουν τη δυνατότητα να γίνει πραγματικά πρώτης τάξεως οινοπαραγωγός». Καμιά φορά ακόμη και ο πιο έμπειρος δοκιμαστής κρασιών μένει έκπληκτος από το άρωμα και την ποιότητα αυτού που δοκιμάζει και «αυτό μου συνέβη πριν από δυο βδομάδες», γράφει. «Κρατούσα ένα ποτήρι λευκό κρασί και το δοκίμαζα, είχε ελαφρό κιτρινωπό χρώμα, άρωμα λουλουδιών, ήταν μαλακό στον ουρανίσκο, δροσιστικό και απολαυστικό, τόσο που μου κίνησε το ενδιαφέρον. Δεν ήταν ασφαλώς το καλύτερο κρασί που δοκίμασα ποτέ. Ήταν το ότι είχε μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη και ευχάριστη γεύση. Και ήταν από την Ελλάδα». Και ο Lyons προσθέτει: «Ήπια μια δεύτερη γουλιά και τότε σκέφτηκα πως αν η Ελλάδα μπορέσει να συνεχίσει να παράγει κρασιά τέτοιας ποιότητας, το εξαγωγικό εμπόριο ενός τουλάχιστον είδους θα έχει λαμπρό μέλλον». Το κρασί που δοκίμασε ήταν Ασύρτικο Σαντορίνης. «Όταν μου αποκάλυψαν την προέλευσή του κόντεψε να μου πέσει το ποτήρι από το χέρι». Διηγήθηκα το γεγονός στον ειδικό Robert Parker της ιστοσελίδας Wine Advocate. «Είναι σπουδαίο» μου είπε. «Μην αμφιβάλλεις, η Ελλάδα είναι η αναδυόμενη σε κρασιά περιοχή. Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη αναπαραγωγική περιοχή. Δεν κάνουν, όμως, πολλά ως τώρα να το δείξουν». Ο Lyons πιστεύει ότι υπάρχουν μερικές ποικιλίες σταφυλιού, «όπως το Ασύρτικο, που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πραγματικά παγκοσμίου επιπέδου, αλλά λίγοι μερακλήδες στο κρασί θα το ανακαλύψουν και αυτό είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελλάδας. Λέξεις όπως Μαλαγκουσιά, Ξινόμαυρο και Λημνιό δεν είναι εύκολο να προφερθούν όπως Σαρντονέ και Μερλό». Και προσθέτει: «Αλλά για όποιον έχει παθιασμένο ενδιαφέρον για κρασί, η Ελλάδα είναι μια εκπληκτική χώρα για να την εξερευνήσει». Ο οινολόγος-δοκιμαστής της εφημερίδας περιγράφει σε συνέχεια διάφορες ποικιλίες ερυθρών ελληνικών κρασιών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, το Αγιωργίτικο, το Λημνιό με τον υψηλό βαθμό σε οινόπνευμα, το Ξινόμαυρο που έχει «έναν πολύ ελκυστικό γευστικό χαρακτήρα» και τα αρωματικά Μοσχοφίλερο και Ροδίτη. Αναφέρει στη συνέχεια την «απέραντη γεωγραφική παρουσία ποικιλιών σταφυλιού» και στέκεται στη Σαντορίνη, σημειώνοντας: «Το ηφαιστειογενές έδαφος και οι άνεμοι από τις ακρογιαλιές παράγουν κρασιά εντυπωσιακών συνδυασμών και έντονης λεπτότητας, που εντυπωσιάζουν κάθε δοκιμαστή κρασιών». Ένας από αυτούς, ο Hugh Johnson, έγραψε στην ιστοσελίδα του: «Συνέχισε πάντα έτσι, Ελλάδα, και θα πιω στο να περάσουν όλα σου τα βάσανα». Νομίζω ότι θα τον μιμηθώ, καταλήγει το άρθρο του Will Lyons, το οποίο συμπληρώνουν πληροφορίες για τα κρασιά «Θαλασσίτης» Ασύρτικο 2013 της «Γαία», «Τετράμυθος», μαύρο Καλαβρυτινό 2013 και «2013 Domaine» Σιγάλας Ασύρτικο. Υ.Γ. Προς επίρρωση του παραπάνω ρεπορτάζ, υπάρχει και προσωπική εμπειρία. Παγκόσμιοι γευσιγνώστες (Ιταλός, Αυστραλός, Αμερικανός), οι οποίοι ήρθαν στην Καλαμάτα σε διαφορετικές περιόδους τα τελευταία χρόνια, με αφορμή συνέδρια της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου, μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για την ποιότητα των ελληνικών ποικιλιών... - 

***   Σύλληψη 28χρονου Αφγανού για κλοπή σε καφενείο στην Καλαμάτα         

     
Συνελήφθη, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα , από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας  28χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αφγανιστάν, γιατί λίγο νωρίτερα διέρρηξε κατάστημα-καφενείο, ιδιοκτησίας αλλοδαπής και αφαίρεσε χρήματα, τα οποία βρέθηκαν και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτριά τους.

***  Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνική Πολιτική 
Σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, δοκιμάζονται οι αντοχές των εθνικών οικονομιών, αλλά ταυτόχρονα και τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, χάριν της άδικης και αποτυχημένης πολιτικής του μνημονίου. Οι επιπτώσεις της κρίσης, πρωταρχικά, χτυπούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, το κόστος ζωής μεγαλώνει, η οικονομική δραστηριότητα πνίγεται, οι ρυθμοί ανάπτυξης σταματούν, η επιχειρηματικότητα πλήττεται και η ανεργία καλπάζει. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου υπάρχουν στρατιές ανέργων, φτωχών, ηλικιωμένων, αναπήρων - μεταναστών από τρίτες χώρες, Ελλήνων μεταναστών προς άλλες χώρες, ιδιαίτερα νέοι, στρατιές εξαρτημένων, απεξαρτημένων, αποφυλακισμένων ανθρώπων, δηλαδή ανθρώπων που βρίσκονται πολύ κοντά στον κοινωνικό αποκλεισμό και στο περιθώριο: ανθρώπων που στερούνται τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, όμως, είναι ότι αυτές οι στρατιές συνεχώς μεγαλώνουν και αποτελούν κίνδυνο για τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και την κοινωνία μας. Σήμερα φαίνεται η αξία της ύπαρξης ισχυρού κοινωνικού κράτους, που περιορίζει τις συνέπειες της ύφεσης και διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Υπάρχει ανάγκη αυξημένης κοινωνικής προστασίας, ενώ η αλληλεγγύη ξεφεύγει από τα στενά όρια ερμηνείας του όρου και μετουσιώνεται σε θεσμικές πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων. Σήμερα γίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού εισοδήματος των πολιτών με τη θέσπιση μέτρων και πολιτικών, που εγγυώνται την κοινωνική ασφάλεια και διευρύνουν τα όρια του κοινωνικού κράτους. Σήμερα είναι απαραίτητη η θετική αντιμετώπιση μιας νέας πολυπολιτισμικότητας που φέρνει η μετανάστευση και η συνεχής αλλαγή της σύνθεσης του τοπικού πληθυσμού σε κάθε πόλη. Επίσης, οι υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, συμβουλευτικής και υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, γίνονται ακόμη πιο χρήσιμες και απαραίτητες. Σήμερα, λοιπόν, τι γίνεται με αυτά τα κοινωνικά προβλήματα; Ποιος πληρώνει το κόστος; Ποιος αναλαμβάνει τις ευθύνες καταπολέμησης αυτής της κοινωνικής αδικίας; Η άμβλυνση των ανισοτήτων και η καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας είναι υποχρέωση του κράτους και της κοινωνίας. Η Αυτοδιοίκηση – κι αυτό είναι ένα ερώτημα- μπορεί να αναλάβει αυτή την ευθύνη; Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να την αναλάβει και είναι ο καταλληλότερος και ικανότερος φορέας, ώστε να δημιουργήσει ισορροπία μεταξύ των αναγκών των πολιτών και των συνθηκών του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρίσκονται και από το οποίο εξαρτάται η ικανοποίηση των αναγκών τους. Γι’ αυτό πρέπει να της παρασχεθούν από το κράτος όλα τα μέσα, ώστε να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο σύγχρονων υπηρεσιών που θα προσφέρονται σε όλους τους πολίτες, σε όλη την Ελλάδα, παντού. Σήμερα, παρά ποτέ, στο πλαίσιο της κρίσης, είναι απαραίτητο να ισχυροποιηθούν οι διεκδικήσεις, για να προχωρήσει το κράτος στις αναγκαίες θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την αποκέντρωση και το ρόλο των ΟΤΑ στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες. Θέλω να πιστεύω ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο σύνολό της, επιβάλλεται να είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.Νίκος ΤζώρτζηςΑρχιτέκτων Μηχανικός - 

***  Απείκασμα σοφίας

«Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα όνειρά σου να βγουν αληθινά, είναι να ξυπνήσεις» Πωλ Βαλερύ (1871 – 1945, Γάλλος ποιητής) - 

*** Πράξη ανθρωπιάς από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου Φιλιατρών 

Συγκινητική πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης είναι η πρωτοβουλία που πήραν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου Γαργαλιάνων, καθώς διέθεσαν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που είχαν συγκεντρώσει για την 5ήμερη εκδρομή τους στο συμπολίτη τους, Δημήτρη Πετρόπουλο, ο οποίος δοκιμάζεται από σοβαρή περιπέτεια στην υγεία του. Οι νέες και οι νέοι της Γ’ Λυκείου απέδειξαν πως υπάρχει ακόμα ελπίδα σ’ αυτή την κοινωνία, ότι η νεολαία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και την αβεβαιότητα για το μέλλον, δε χάνει την πίστη της, πως διαθέτουν ψυχικές δυνάμεις κρατώντας ζωντανή την ελπίδα, ενώ έστειλαν σε όλους μηνύματα για πράξεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο! Ο δε διευθυντής και ο Σύλλογος του Λυκείου Γαργαλιάνων, σε ανακοίνωσή τους, «συγχαίρουν τους μαθητές της Γ Λυκείου για την προσφορά σεβαστού χρηματικού ποσού, που προοριζόταν για την πολυήμερη εκδρομή τους, σε πάσχοντα συνάνθρωπό μας», τονίζοντας πως «κάθε φορά που οι μαθητές μας προβαίνουν σε ενέργειες που δείχνουν ανθρωπιά και ενδιαφέρον για το συνάνθρωπό τους, τότε εμείς οι καθηγητές αισθανόμαστε ότι δικαιώνεται ο ρόλος μας ως δασκάλων και θεωρούμε ότι η παιδεία απέδωσε το έργο της. Ευχόμαστε την ίδια ευαισθησία να επιδείξουν και ως πολίτες, όταν αποχωρήσουν από το σχολείο μας, το οποίο τίμησαν με την ενέργειά τους». Η.Γ. -

***  Συμφωνία για επίσκεψη 25.000 Γάλλων τουριστών και πτήση Καλαμάτα - Λίβανο         
      
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ITB ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Με αυξανόμενο δυναμισμό και μετρήσιμα αποτελέσματα η παρουσία στις διεθνείς αγορές
 Με συμμετοχή-ρεκόρ 30 Πελοποννήσιων τουριστικών επιχειρηματιών έλαβε μέρος η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη μεγαλύτερη διεθνή επαγγελματική έκθεση τουρισμού ITB Βερολίνο από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου.
Στην τελετή των επίσημων εγκαινίων παρέστη και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τον Hans - Joachim Fuchtel, πριν αναχωρήσει για τη διαπεριφερειακή συνεργασία στο Schwabisch Hall.
Π. Τατούλης
Ο περιφερειάρχης την πρώτη ημέρα επισκέφθηκε την έκθεση και το ελληνικό περίπτερο και πραγματοποίησε συναντήσεις με την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, το γ.γ. ΕΟΤ Πάνο Λειβαδά και στελέχη της τουριστικής αγοράς, όπου αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ελκυστικότητα που παρουσιάζει το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και στην εδραίωση της διακριτής της ταυτότητας στις μεγάλες διεθνείς αγορές.
Ο κ. Τατούλης σχολίασε, επίσης, το ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την Ελλάδα και τόνισε ότι η στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει στόχο «να κατακτούμε συνεχώς νέες αγορές για τα προϊόντα μας».
Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν, ακόμη, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα τουρισμού στην Μεσσηνία, Αντωνία Μπούζα.
Για πρώτη φορά, δε, συμμετείχαν οι Δήμοι Σπάρτης και Μονεμβάσιας στο περίπτερο της Πελοποννήσου, όπου οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Τουρισμού ανέδειξαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λακωνίας.
Εθνικό ζήτημα το συνέδριο
του Abta στην Πελοπόννησο
Το περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου επισκέφθηκε και η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία συνομίλησε με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αρχής.
Ειδική αναφορά για την Πελοπόννησο έγινε από την κα Κουντουρά στην κεντρική εκδήλωση της Ελλάδος στο κατάστημα Coco-mat Βερολίνου, όπου επισήμανε τη σημασία της διεξαγωγής του συνεδρίου του Abta (Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Μεγ. Βρετανίας) στην Πελοπόννησο τον Οκτώβριο του 2015 και το οποίο διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το υφυπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.
Ενίσχυση σε Γαλλία,
άνοιγμα σε Λίβανο
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας συναντήθηκαν με επαγγελματίες τουρισμού της διεθνούς αγοράς κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού. Μάλιστα, η φετινή ITB είχε δυο πολύ σημαντικές εξελίξεις για την Πελοπόννησο, με πρώτη τη συμφωνία με το μεγαλύτερο tour operator της Γαλλίας, Thalasso1, να αναπτύξει πρόγραμμα 25.000 Γάλλων τουριστών σε όλη την Πελοπόννησο τα επόμενα χρόνια.
Η Περιφερειακή Αρχή, από την πλευρά της, δεσμεύθηκε για μια σειρά από δράσεις, ξεκινώντας από τη διοργάνωση ταξιδίου εξοικείωσης 150 Γάλλων τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων το Μάιο, σε συνδυασμό με την πρώτη απευθείας πτήση Παρίσι-Καλαμάτα.
Επιτεύχθηκε, επίσης, συμφωνία με άμεσα αποτελέσματα για τον εισερχόμενο τουρισμό της Πελοποννήσου με tour operator του Λιβάνου και η καταρχήν συμφωνία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για απευθείας πτήση γραμμής της Aegean για πρώτη φορά από τη Βηρυτό προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Αρχικός στόχος είναι μια πτήση την εβδομάδα προς Καλαμάτα για τους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου.
Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας δεσμεύθηκαν για σειρά δράσεων με στόχο την προβολή της Πελοποννήσου στη Βηρυτό, με πρώτη την εκδήλωση παρουσίασης σε 100 προσκεκλημένους δημοσιογράφους και tour operator της περιοχής. Η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσει την Πελοπόννησο στις νέες δυναμικές αγορές της Μέσης Ανατολής. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση τουριστικού γραφείου της Καλαμάτας που έκλεισε σημαντική συμφωνία για εισερχόμενο τουρισμό από την περιοχή του Ιράν.
Γερμανία
Τέλος, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, ήρθαν σε επαφή με 15 Γερμανούς tour operator, όπως Herr Karavas και Stylios απο τον Attica Reisen, Mr. Cheretis CEO της Meeting Point, Herr Kauferstein του RDK touristik, Frau Maysoun Al- Rabie DER Touristik, Herr Thomas Graune του Studiosus Reisen, Frau Rita Hagen απο τα Alpin Tour.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παραδοσιακής αγοράς της Γερμανίας και τη σύναψη επαγγελματικών επαφών συμφωνήθηκε η διενέργεια ταξιδίου εξοικείωσης στην Πελοπόννησο το Σεπτέμβριο με την συμμετοχή 20 Γερμανών tour οperator και b2b συναντήσεων με επιχειρηματίες τουρισμού της Πελοποννήσου.
Σε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Thomas Cook Ευρώπης αποφασίστηκε η αποστολή ειδικού προσωπικού στην Πελοπόννησο για τη δημιουργία νέου τουριστικού προϊόντος, το οποίο και θα προσφέρει στους πελάτες της η εταιρεία την επόμενη περίοδο. Επίσης, στο πλαίσιο της συμμετοχής ενημερώθηκαν με πληροφοριακό υλικό μέσω εξειδικευμένου προσωπικού περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες της έκθεσης.
Αντίστοιχα, σε προγραμματισμένα ραντεβού προχώρησαν και οι ίδιοι επαγγελματίες τουρισμού οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κλείνοντας σημαντικές συμφωνίες που θα αυξήσουν τον εισερχόμενο τουρισμό σε όλη την Πελοπόννησο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Itb το 2012 συμμετείχαν 4 επιχειρηματίες, ενώ το 2015 έφθασαν τους 30, κάτι που αποδεικνύει την εξωστρεφή στρατηγική τους.
Τη δε έκθεση Itb επισκέπτονται κατά μέσο όρο 170.000 επισκέπτες συνολικά, με τους 110.000 εξ αυτών να είναι εμπορικοί επισκέπτες, και 10.086 εκθέτες από συνολικά 180 και πλέον χώρες. 
 
***  Απείκασμα σοφίας
«Μη βαδίζεις μπροστά μου, γιατί μπορεί να μη σε ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου, γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε ο σύντροφός μου» Αλμπέρ Καμύ (1913 – 1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1957) -  

 ***  Μέχρι το Νοέμβριο δεσμεύθηκε η SICAP να παραδώσει το υπόλοιπο αντιδιαβρωτικό έργο         

      
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕΙ ΛΟΓΩ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
Της Βίκυς Βετουλάκη 
Τη δέσμευση της αναδόχου εταιρείας ότι θα ολοκληρώσει το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας που έχει απομείνει στις ανατολικές ακτές του Μεσσηνιακού κόλπου έως το Νοέμβριο, ζητά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ στο τέλος του έτους.
Πρόκειται για τη συνέχιση του έργου με προϋπολογισμό 4.920.000 ευρώ και αφορά παρεμβάσεις για την παράκτια προστασία και την ανάπλαση ακτών λοιπών περιοχών, εκτός Μικρής Μαντίνειας και Ακρογιαλίου.
Από πέρυσι
Η μελέτη του έργου έχει συνταχθεί από τη μηχανικό Μαριλένα Φράγκου και εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2014. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 20 Μαΐου 2014 και μειοδότρια αναδείχθηκε η εταιρεία SICAP S.A., η οποία προσέφερε μέση έκπτωση 39,81%. Στο διαγωνισμό κατέθεσαν φακέλους 9 εταιρείες, αλλά λόγω ελλείψεων ακυρώθηκε η συμμετοχή των έξι.
Έπειτα από κατάθεση, εκδίκαση και απόρριψη ενστάσεων κατά της μειοδότριας εταιρείας, το πρακτικό της δημοπρασίας του έργου εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 10 Οκτωβρίου του 2014.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2014 η μειοδότρια εταιρεία SICAP S.A. κλήθηκε να υπογράψει την εργολαβική σύμβαση και τον Ιανουάριο προσκόμισε τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη του έργου, η προθεσμία περαίωσης είναι 14 μήνες, όπερ σημαίνει ότι θα εκπνεύσει τους πρώτους μήνες του 2016.
Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσία εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας, αποφασίσθηκε η υπογραφή της σύμβασης του έργου, μόνο εάν η SICAP S.A. δεσμευθεί εγγράφως ότι θα το ολοκληρώσει μέχρι την 31η/12/2015.
Σε συνεδρίαση της Επιτροπής, τελικά, υπήρξε δέσμευση του εκπροσώπου του αναδόχου ότι το έργο θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου του 2015.
Στο μεταξύ, διαβιβάσθηκε από την Περιφέρεια προς εξόφληση και ο 20ός λογαριασμός εργασιών για τα αντιδιαβρωτικα έργα στην περιοχή του Ακρογιαλίου, ύψους 70.819,13 ευρώ. 
 ***

*** Αθλητική  ενημέρωση  :
*** Ξεκινά για Αχαϊκή η Καλαμάτα με το… αυτί στο Άργος 
Ξεκούραστη ήταν η χθεσινή ημέρα για τη μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών της Καλαμάτας, που εκμεταλλεύτηκαν το ρεπό το οποίο τους έδωσε ο Μιχάλης Καβαλιέρης – εξαίρεση αποτέλεσε ένα μικρό γκρουπ, νεαρών κυρίως παικτών, που ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα – όμως από σήμερα το μυαλό όλων αρχίζει να επικεντρώνεται στο δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας με αντίπαλο την Αχαϊκή. Στόχος βεβαίως δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου τριπόντου, που θα διατηρήσει τη Μαύρη Θύελλα σε ρυθμούς διεκδίκησης της 2ης θέσης, που αποτελεί πλέον το βασικό ζητούμενο των ποδοσφαιριστών και όχι μονάχα της Καλαμάτας. Η προετοιμασία ξεκινά σήμερα νωρίς το μεσημέρι, χωρίς να έχουν προκύψει καινούρια προβλήματα και με τον κ. Καβαλιέρη να μην υπολογίζει στις υπηρεσίες των Κεϊτά, Μούζου, αλλά να έχει τους υπόλοιπους παίκτες στη διάθεσή του. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι στο μελανόλευκο στρατόπεδο παρακολουθούν και μάλιστα με αρκετή προσοχή τα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ώρες στην ομάδα του Παναργειακού. Μετά την ήττα του Συλλόγου του Άργους από τον Πανελευσινιακό κυκλοφόρησαν φήμες που ήθελαν να έρχονται στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα, ενώ χθες είχαμε νέο σερί φημολογίας περί αποχώρησης ποδοσφαιριστών κάτι πάντως που διαψεύστηκε με επίσημο τρόπο από τη διοίκηση του Παναργειακού. Ν. Μπ. - 

Ωρα ΑΕΚ-Ολυμπιακού στο γεμάτο ΟΑΚΑ
 ***  ΑΕΚ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  0-1 .-
το γκόλ : στο  89΄ Χάρα ,  και οριστική διακοπή αγώνα λόγω επεισοδίων από διαιτητή Καλογερόπουλο .-
Διαιτητής: Καλογερόπουλος (Αθηνών)
Κίτρινες: Μάνταλος, Μπακάκης, Πλατέλλας - Μιλιβόγεβιτς, Μποτία, Κασάμι
ΑΕΚ (Τραϊανός Δέλλας): Ανέστης, Μπακάκης, Σοϊλέδης, Λαμπρόπουλος, Τζανετόπουλος, Γιόχανσον, Ανάκογλου, Μάνταλος (67΄ λ.τρ. Ντακόλ), Πλατέλλας (87΄ Ντούνης), Μπαρμπόσα (81΄ Ρόβας), Αραβίδης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βίτορ Περέιρα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μαζουακού, Μποτία, Σιόβας, Μιλιβόγεβιτς (65΄ Φορτούνης), Μανιάτης (52΄ λ.τρ. Κασάμι), Ντομίνγκες, Ντουρμάζ (11΄ λ.τρ. Αφελάι), Ντοσεβί, Χάρα
~  Η ώρα της μεγάλης ρεβάνς  ΑΕΚ-Ολυμπιακού (19:00-OTEsport1) στο ΟΑΚΑ, έφτασε. Με δεδομένο το 1-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», η αναμέτρηση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η ΑΕΚ έπαιξε «στα ίσα» τον Ολυμπιακό στον πρώτο αγώνα και διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού.
~ Υπενθυμίζεται, ότι στην ημιτελική φάση του κυπέλλου, έχουν προκριθεί ο Απόλλων Σμύρνης, ο Ηρακλής και η Ξάνθη, .-


*** Μεταδόσεις TV :
19:00 OTE Sport 1
Κύπελλο Ελλάδας
ΑΕΚ - Ολυμπιακός  0-1 .-

Ο αγώνας  διεκόπη στο  89΄ .-

21:45 ΝΕΡΙΤ
Champions League
Τσέλσι - Παρί Σεν Ζερμέν  1-1 κ.α., (0-0)ημιχρ. , παράταση  2-2  .-

προκρίνεται Παρί Σεν  Ζερμέν  .-

21:45 NOVASPORTS 2
Champions League
Μπάγερν Μονάχου - Σαχτάρ  7-0  .- προκρίνεται Μπάγερν .-  


~ Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015  για το Champions League   :
Τσέλσι (Αγγλία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)κ.α 1-1 , παράταση 2-1 ,(1-1)
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 7-0 .-  (0-0)
Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 1-2 (18/3)
Γιουβέντους (Ιταλία)-Ντόρτμουντ (Γερμανία) 2-1 (18/3)
Λεβερκούζεν (Γερμανία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία) 1-0 (17/3)
Άρσεναλ (Αγγλία)-Μονακό (Γαλλία) 1-3 (17/3)
 
*** Προκρίνονται στους 8  Στο Champions League  (Τρίτη 10/03/2015)
 ΣΑΛΚΕ -ΡΕΑΛ  4-3  {προκρίνεται η ΡΕΑΛ}.-  ( 1ος  αγώνας 0-2.).-
ΠΟΡΤΟ -ΒΑΣΙΛΕΙΑ  4-0 .- { προκρίνεται η ΠΟΡΤΟ}.- (1ος αγώνας 1-1).-


 *** Στο μοναστηράκι Αθήνα  2015
  *** ΑΠΟ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 :
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  24  Φεβρουαρίου  2015:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/24-2015.html?showComment=1424770504047#c437422094868638206 .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  25  Φεβρουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/02/25-2015.html .-
~Αθλητικό επταήμερο 21 έως 28 Φεβρουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/21-28-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση  Πέμπτη  26  Φεβρουαρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/26-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  27  Φεβρουαρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/27-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  28  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/28-2015.html .-
~

Ο κ. Αντ. Δημητρόπουλος στο μοναστήρι Αγίων Σαράντα Σπάρτης  2015
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2015  :
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  01  Μαρτίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/01-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  02  Μαρτίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/02-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  03  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/03-2015.html .- 
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Μαρτίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/04-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/05-2015.html .-
      ~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .-
 ~ Ενημέρωση της Παρασκευής  06  Μαρτίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  07  Μαρτίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/03/07-2015.html .-
~ Ενημέρωση επικαιρότητα Κυριακή 08  και Δευτέρας 09  Μαρτίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/08-09-2015.html .-
~ Επικαιρότητα ενημέρωση Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/10-2015.html .-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 11  Μαρτίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/03/11-2015.html .-

Στη Ι.Μονή Αγίων Σαράντα στην Σπάρτη
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,         4093   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2384    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 374   video.- 
Σύνολον                                                    8851  βίντεο   .-
Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα στη Σπάρτη 9-3-2015
~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3584.-
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 372. -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    904/ 1000. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                         
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   305 .-                                             
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-                                               ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 366  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-                                       https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης Δαγρές , 69/130 .-                                               
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.-  http://www.newsbeast.gr/   .- www.voicenews.gr ,
**
Κοπή πίτας Συλλόγου Κυριών Αρφαρών  2015 .-

***  Σχετικά  Βίντεο από προσκύνημα στην Ι.  Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στην Σπάρτη επί του πανηγυρικού εορτασμού παρουσία Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Σπάρτης Ευσταθίου  και Ξάνθης ...(Ημερήσια  εκδρομή διαδρομή από Μεσσηνία 50 φίλων εκδρομέων :

1~ Γέφυρα Τσακώνας εργασίες  Ε.Ο  9/3/2015: http://youtu.be/waaRZAM8bTQ ,
 2~Άγιοι Τεσσαράκοντα  και  Ι Μονή  αφήγηση  ενημέρωση από Αθανασία Δαβίλλα 09/03/2015 : http://youtu.be/Xhle_4KejUo ,
3~Χιονίζει  στον Ταΰγετο  09/03/2015 ; http://youtu.be/FJnCKH1n6Bg ,
4~ Χιόνια στον Ταΰγετο 09/3/2015 : http://youtu.be/Z5lWK_ECIfc ,        
5~ Χιονίζει στη διαδρομή μας στον Ταΰγετο 09-03-2015:  http://youtu.be/AdIGcMN-aEA 
6~ ^ Διασκέδαση στο Γεωργίτση  9/3/2015: http://youtu.be/02eqNxCF2xI ,
7~ Γεωργίτσι Σπάρτης  φαγητό διασκέδαση 9/3/2015: http://youtu.be/JziMiALOGOg ,
8~Αλευρού Καστόρι Λακωνίας διαδρομή 9/3/2015: http://youtu.be/QRhEVGUWzxQ ,
9~Γεωργίτση Σπάρτης  διασκέδαση 9/3/2015: http://youtu.be/RwRoZfl_gH8 
10~Ι Ν  Άγιοι Σαράντα Σπάρτης Θ.Λ   και ομιλία Μητροπολίτου Ξάνθης  9/3/2015; http://youtu.be/cKEzkGQ7_Pk ,
11~Σερβέϊκα Λακωνίας διαδρομή  9/3/2015: http://youtu.be/ipVth7ZDT0A ,
12~Γεωργίτση Σπάρτης Λακωνίας 9/3/2015  διαδρομή: http://youtu.be/hbG9evoW5HA ,
13~Καστόρειον  Γεωργίτσι Λακωνίας  αφήγηση Αθ. Α. Δαβίλλα  9/3/2015: http://youtu.be/f7Fz1RTqgOo ,
14~ Διαδρομή προς Ι Μ  Αγίων Τεσσαράκοντα  μαρτύρων  9/3/2015: http://youtu.be/GKr8TBGcp88 ,
15~ Ταΰγετος  διαδρομή  και χιονίζοντας 9/3/2015 : http://youtu.be/JkV00HkMXDE 
16~Μονή Αγίων Σαράντα Σπάρτης Θεία  Λειτουργία 9/3/2015: http://youtu.be/Z5kw1wwmbcI ,
17~Σπάρτη Γεωργίτση διαδρομή 9/3/2015: http://youtu.be/V-0KRGY4c78 ,
18~Άγιοι Σαράντα Μονή Σπάρτης  πανηγυρικός εορτασμός 9/3/2015: http://youtu.be/p-V-FADWW1c ,

*** Σχετικά  Βίντεο από παρακολούθηση θεατρικής παράστασης μπαλέτου επί πάγου του έργου ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι  από τα θρυλικά μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης την Κυριακή 08-03-2015  στο Θέατρο  BADMINTON στο Γουδί στην Αθήνα :
1~  Η λίμνη των κύκνων 08/03/2015   παράσταση στο θέατρο  BADMINTON: http://youtu.be/kSG3DVhs_Gw ,
2~  Θέατρο Badminton Αθήνα  08/03/2015 : http://youtu.be/SwZfNY9VYJ4  
3~ Η λίμνη των κύκνων 08/03/2015   παράσταση στο θέατρο BATMINDON : http://youtu.be/HfYKooMTmVM ,
4~ Μπαλέτα επί πάγου Αγίας Πετρούπολης Η Λίμνη των κύκνων 08-03-2015  P1010571: http://youtu.be/RouBjzoLuIo ,
5~ Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης Αθήνα 08-03-2015 P1010552 : http://youtu.be/nmQbHXqHKTc ,
6~Λίμνη κύκνων μπαλέτα  επί πάγου 8/3/2015: http://youtu.be/U3B53x4SVuQ ,
7~ΛΙΜΝΗ ΚΥΚΝΩΝ μπαλέτα πάγου Αθήνα  9/3/2015: http://youtu.be/apPTuKOtZPI ,
8~Λίμνη των κύκνων μπαλέτα  επί πάγου 8/3/2015 Αθήνα: http://youtu.be/ySS2Y_UcOYY ,
9~Λίμνη των κύκνων παράσταση σε Θέατρο στην Αθήνα  8/3/2015: http://youtu.be/UnmwQKakRH0 ,
10~ Παράσταση στο θέατρο Badminton Λίμνη Κύκνων 8/3/2015; http://youtu.be/K5VrC8UcZ00 ,
11~ΛΙΜΝΗΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ επί πάγου θέατρο ADMINTON 8/ 3/2015: http://youtu.be/GL600wVNIeU ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου