ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015  :
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας
~ Υγεία είναι : η διαρκής πάλη του οργανισμού κάθε ζωντανού οργανισμού , έναντι της αρρώστιας –της νόσου .-
Περπάτημα μισής ώρας μειώνει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη
~ Θάνατος είναι : το τέλος της ζωής .-

 
Κοινωνικότης , είναι : να βγεις έξω από το σπίτι σου , έξω από την οικογένεια σου , έξω από τον εαυτό σου , έξω από την πατρίδα σου , έξω από την Ήπειρό σου , έξω από τον πλανήτη σου , και να δεις , να μάθεις , να γνωρίσεις , πως τρέφονται , πως ζούνε , πως διαβάζουν, πως διασκεδάζουν , πως παίζουν , πως κλαίνε , πως γελάνε , πως τραγουδάνε , πως περπατάνε , πως χορεύουνε , και γενικά πως συμπεριφέρονται εν γένει οι άλλοι άνθρωποι.-
 
Τιμιότης σημαίνει :, αλήθεια στη σκέψη , αλήθεια στα λόγια και αλήθεια στα έργα .-

***  Κολπική μαρμαρυγή συμπτώματα
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια ανωμαλία στον καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία) που εμφανίζεται πιο συχνά στους ηλικιωμένους. Είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς…
παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται στους 100.000.
Στην κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός παλμός μπορεί να ξεπεράσει τους 150 χτύπους το λεπτό σε ώρα ανάπαυσης και μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι πάνω από μια ώρα.
Η κλινική εικόνα για την κολπική μαρμαρυγή διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, συχνά δε είναι ασυμπτωματική στους νέους ασθενείς.
Όταν όμως παρουσιάσει συμπτώματα, αυτά συνίστανται σε:
-δύσπνοια
-ίλιγγος
-αίσθημα παλμών
-κούραση
-συμπτώματα οξείας καρδιακής ανεπάρκειας
Σε αντίθεση με την κοιλιακή μαρμαρυγή, η κολπική μαρμαρυγή δεν συνιστά άμεση απειλή για την ζωή. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να τρομάξουν, πολλά άτομα ζουν για χρόνια με κολπική μαρμαρυγή χωρίς προβλήματα. Γι’ αυτό, οι γιατροί, μέχρι και τη δεκαετία του 1990 θεωρούσαν την κολπική μαρμαρυγή ως μια αθώα διαταραχή.
Πλέον είναι γνωστό ότι η χρόνια κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό. Το 25% των εγκεφαλικών υπολογίζεται ότι έχουν αιτία την κολπική μαρμαρυγή και τους θρόμβους που αυτή προκαλεί.

***  ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΥΕΛΟΠΑΘΕΙΑ . ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ‏
Οριστική λύση στην αυχενική μυελοπάθεια, η οποία οδηγεί σε βέβαιη αναπηρία αλλά και στον   θάνατο, δίνει η χειρουργική αντιμετώπιση με την μέθοδο της Πρόσθιας Αυχενικής Σωματεκτομής  !
Αυτό τονίστηκε από  κορυφαίους χειρουργούς σπονδυλικής στήλης στο  9ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Ναύπλιο.
« Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών σε όλο τον κόσμο η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση στην αντιμετώπιση της αυχενικής μυελοπάθειας που ορθά έχει χαρακτηριστεί ως «σιωπηλός δολοφόνος» αναφέρει ο γνωστός  νευροχειρουργός-χειρουργός σπονδυλικής στήλης, επισκέπτης καθηγητής κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο και προσθέτει.
«Οι ασθενείς εμφανίζουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά την  επέμβαση κι αυτό αποδεικνύει ότι η μόνη λύση σε όσους διαγνωσθούν με μυελοπάθεια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, καθώς το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά το 90%».
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονεςη αυχενική μυελοπάθεια,  προκαλείται από την στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στον αυχένα, η οποία οδηγεί σε δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού με τελικό αποτέλεσμα την προοδευτική παράλυση των άνω και κάτω άκρων, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στον θάνατο.
             ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ    ΝΟΣΟΥ
Τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας εμφανίζονται αργά και ύπουλα, πολλές φορές δεν υπάρχει καθόλου πόνος κι έτσι μπορεί ο ασθενής να καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει όταν έχει ήδη χάσει ένα μεγάλο μέρος της μυϊκής ισχύος και έχει πχ ατροφία στα χέρια. Αν επιτρέψουμε να προχωρήσει μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παράλυση και ακόμη και σε θάνατο.
Η νόσος πλήττει  πιο συχνά τους άνδρες και εμφανίζεται σε μικρότερη ηλικία από ότι στις γυναίκες. Ακτινολογικά διαπιστώνεται στο 13% των ανδρών στην 3η δεκαετία της ζωής τους και στο 100% των ανδρών άνω των 70χρόνων. Στις γυναίκες η νόσος εμφανίζεται αργότερα με το 5% αυτών να εμφανίζει ακτινολογικές αλλοιώσεις την 4η δεκαετία της ζωής τους , ενώ ανεβαίνει στο 96% στις γυναίκες άνω των 70χρόνων.
Τα βασικά συμπτώματα είναι :
Μούδιασμα ή και αδυναμία στα χέρια (ειδικά δυσκολία στις λεπτές κινήσεις όπως το γράψιμο και το κούμπωμα στο πουκάμισο),
  • Δυσκολία στο περπάτημα, αστάθεια βάδισης, βαριά ή «μαγκωμένα» πόδια),
  • Δυσκαμψία, πόνος  στον αυχένα και  σε προχωρημένες περιπτώσεις, δυσκολία στην ούρηση, την αφόδευση και την σεξουαλική λειτουργία.
ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
 Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση της νόσου είναι:
Η εκφυλιστική στένωση που προκαλείται από την σπονδύλωση (εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα), που είναι η πιο συνήθης αιτία.
  • Οι φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η Ρευματοειδής αρθρίτιδα,
  • Η συγγενής στένωση,
  • Η οστεοποίηση του οπίσθιου επιμήκους συνδέσμου,
  • Οι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • Η σπονδύλωση
  • Ο τραυματισμός του αυχένα
  • Όγκοι
            ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ   ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Σύμφωνα με τον κ Πολυθοδωράκη η μέθοδος που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η Πρόσθια Αυχενική Σωματεκτομή και Σπονδυλοδεσία.
Η μέθοδος αυτή  πραγματοποιείται σε ασθενείς με συμπτωματική, στένωση του αυχενικού σπονδυλικού σωλήνα και μυελοπάθεια που οφείλεται σε σπονδύλωση.
«Με την επέμβαση αυτή αφαιρούνται τα μεγάλα οστεόφυτα που πιέζουν τον νωτιαίο μυελό και τα νωτιαία νεύρα» εξηγεί ο κ Πολυθοδωράκης και προσθέτει
« Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αφαιρεθεί σχεδόν ολόκληρο το σπονδυλικό σώμα και οι δίσκοι και στη συνέχεια να ανακατασκευασθεί η Σπονδυλική Στήλη. Η ανακατασκευή  γίνεται είτε με οστικό μόσχευμα είτε με ειδικό εκπτυσσόμενο κύλινδρο (τιτανίου ή πολυμερούς πλαστικού) που θα ενσωματωθεί με τους άλλους σπονδύλους για να επιτευχθεί η σταθερότητα και να αποκατασταθεί η λόρδωση της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης».
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, με τομή 3-5 εκατοστών είτε επιμήκης είτε εγκάρσια και με τη χρήση ειδικού χειρουργικού μικροσκοπίου, υπό συνεχή νευροπαρακολούθηση και ειδικό ακτινοσκοπικό μηχάνημα.
Ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση μιας ειδικής πλάκας που σταθεροποιείται στην πρόσθια επιφάνεια των σωμάτων των σπονδύλων που βρίσκονται πάνω και κάτω από τους σπόνδυλους που έχουν αφαιρεθεί.
Ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης είναι συνήθως 2-4 ώρες ανάλογα με τον αριθμό σπονδύλων που θα χειρουργηθούν, ενώ η νοσηλεία  2-3 ημέρες. Ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί να φορέσει αυχενικό κολάρο για 15-30 ημέρες.  www.brain-spine.gr Τηλ :210 6826030

*** Με ποιες τροφές θα κρατήσετε καθαρές τις αρτηρίες σας  


Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των αρτηριών σε καλή κατάσταση και κατά συνέπεια στην υγεία της καρδιάς.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα, από τον εγκέφαλο μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Όταν είναι υγιείς, είναι δυνατές, ελαστικές και καθαρές, ώστε το αίμα να περνά από αυτές εύκολα.
Με την πάροδο των χρόνων όμως, κατακάθονται στο εσωτερικό τους υπολείμματα από λιπώδεις ουσίες, χοληστερόλη, ασβέστιο κ.ο.κ., τα οποία μειώνουν τη ροή του αίματος και σε κάποιες περιπτώσεις τις μπλοκάρουν.
Βασικός κανόνας για να αποφύγετε τα παραπάνω είναι να μην καταναλώνετε επεξεργασμένες τροφές με κορεσμένα λίπη, χημικά και τοξίνες.
Αντίθετα, βάζοντας στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές θα καθαρίσετε και θα διατηρήσετε τις αρτηρίες σας σε καλύτερη κατάσταση.
Σκόρδο
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Preventive Medicine, το σκόρδο μπορεί να εμποδίσει την ασβεστοποίηση των αρτηριών. Άλλη μελέτη βρήκε ότι το σκόρδο σε σκόνη μειώνει την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών πλάκας μέχρι και 40%, αλλά και το μέγεθος αυτής που έχει ήδη δημιουργηθεί μέχρι και 20%.
Μήλα
Μειώνουν τη χοληστερίνη, ενώ σε συνδυασμό με το μαγνήσιο και το κάλιο κρατούν την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Άλλα φρούτα με την ίδια ιδιότητα είναι το αχλάδι και το κίτρο.
Σπανάκι
Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη (καροτενοειδές), η οποία κρατάει τα τοιχώματα των αρτηριών καθαρά από χοληστερίνη, προλαμβάνοντας τις καρδιακές παθήσεις. Ακόμη, είναι πλούσιο σε κάλιο και φυλλικό οξύ, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ψάρι
Ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων, αλλά και την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, ενώ σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, τα ωμέγα-3 εμποδίζουν και τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών.
Ελαιόλαδο
Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι όταν τα μόρια της κακής χοληστερόλης αναμειγνύονται με μονοακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο), έχουν μικρότερη πιθανότητα να οδηγηθούν σε οξείδωση.
Ντομάτες
Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο (καροτενοειδές), το συστατικό που δίνει στις ντομάτες το χρώμα τους και ως αντιοξειδωτικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης κατά 50%.
Σταφύλι
Η κουερσιτίνη και η ρεσβερατρόλη που συγκεντρώνονται στους σπόρους, το κοτσάνι και τη φλούδα του σταφυλιού φαίνεται πως εμποδίζουν την οξείδωση της κακής LDL χοληστερόλης, η οποία οδηγεί στη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες. Ακόμη, μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα που οδηγούν σε καρδιακά επεισόδια.
Ρόδι
Το ρόδι και ο χυμός του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης των αρτηριών, μειώνοντας τις βλάβες στα αγγεία και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μειώνει τις επιδράσεις του στρες στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο δρα ως αγγειοδιασταλτικό.
Πράσινο τσάι
Περιέχει πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) τα οποία βελτιώνουν την υγεία των κυττάρων που παίζουν ρόλο στην «επένδυση» των αρτηριών, βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ερευνητές, μάλιστα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν μεγαλύτερη διαστολή των αρτηριών – σημάδι υγιούς λειτουργίας τους.

***  Βρογχίτιδα θεραπεία με βότανα
Για να καλμάρετε τον ενοχλητικό ξερόβηχα που προκαλεί η χρόνια βρογχίτιδα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό σιρόπι από υλικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας…
Ψιλοκόψτε ένα ξερό κρεμμύδι και δύο φύλλα άσπρου λάχανου, ανακατέψτε τα, πασπαλίστε τα με σκούρα ζάχαρη και αφήστε τα να μείνουν για 48 ώρες.
Aν πίνετε 1-2 κουταλιές από το σιρόπι που φτιάξατε 3-4 φορές την ημέρα, ο βήχας σας θα υποχωρήσει .-

***  Ιατρικό οξυγόνο: Τι είναι και πότε χρησιμοποιείται 

Σχεδόν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί για να έχουν ανάγκη από οξυγόνο και γι’αυτό η σημαντικότητα του στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το οξυγόνο χρησιμοποιείται ευρέως σε κάθε τύπο υγειονομικής περίθαλψης, από την ανάνηψη του ασθενούς μέχρι θεραπεία με εισπνοές στο νοσοκομείο ή στο σπίτι.   Εδώ και δεκαετίες, το οξυγόνο χρησιμοποιείται ως ιατρική θεραπεία σε αμφότερες τις χρόνιες και τις οξείες περιπτώσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο νοσοκομείο, πριν το νοσοκομείο ή εξ ολοκλήρου έξω από το νοσοκομείο, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και την γνωμάτευση του ιατρικού προσωπικού.
slide_1
Συχνές ερωτήσεις για τη χρήση οξυγόνου:
Πότε χρειάζομαι οξυγόνο;
Το ιατρικό οξυγόνο καθίσταται απαραίτητο όταν πάσχετε από χρόνια νόσο των πνευμόνων, ή ορισμένοι τομείς στους πνεύμονές σας έχουν υποστεί βλάβη. Αυτές οι κατεστραμμένες περιοχές εμποδίζουν το οξυγόνο να κυκλοφορήσει στο αίμα σας και δεν είστε σε θέση να πάρετε αρκετό οξυγόνο με την αναπνοή σας. Η χορήγηση οξυγόνου αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου που λαμβάνει το αίμα σας σε κάθε αναπνοή.
Υπάρχει κίνδυνος να εθιστώ στο οξυγόνο;
Φυσικά και όχι. Ο εθισμός οποιουδήποτε είδους, όπως πχ με το τσιγάρο, ή τα ναρκωτικά, προϋποθέτει μια βιοχημική αλλαγή. Το οξυγόνο δεν προκαλεί βιοχημικές αλλαγές κι έτσι δεν μπορεί να γίνει εθιστικό. Εάν χρησιμοποιείτε οξυγόνο, πάσχετε από ένα φυσικό φράγμα στους πνεύμονές σας. Αυτό το φράγμα μειώνει την ροή του αερίου οξυγόνου από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος σας. Οι ασθενείς σε χρόνια θεραπεία οξυγόνου πράγματι χρειάζονται αυξημένες ποσότητες οξυγόνου με την πάροδο του χρόνου όταν η νόσος των πνευμόνων τους επιδεινώνεται. Εάν χρειάζεστε λοιπόν επιπλέον οξυγόνο, είναι λόγω της εξέλιξης της πάθησης σας, όχι επειδή εθιστήκατε στο οξυγόνο.
Μπορώ να σταματήσω να χρησιμοποιώ οξυγόνο;
Δυστυχώς, εάν η πάθηση σας έχει προκαλέσει τέτοια βλάβη στους πνεύμονες που να χρειάζεστε οξυγόνο, ενδέχεται να το χρειάζεστε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Ωστόσο, ορισμένες παθήσεις του πνεύμονα είναι θεραπεύσιμες με τη χρήση φαρμάκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υγεία του ασθενούς μπορεί να βελτιωθεί και να μην χρειάζεται πια οξυγόνο.
Θα χρησιμοποιώ το οξυγόνο όλη την ώρα;
Η συνταγή του γιατρού αναφέρει πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε οξυγόνο, ανάλογα με την πάθηση σας. Ορισμένοι ασθενείς πρέπει να το χρησιμοποιούν όλη την ώρα, ενώ άλλοι, μόνο μερικές ώρες την ημέρα.
Τι θα συμβεί αν δεν χρησιμοποιώ το οξυγόνο μου;
Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη χορήγηση οξυγόνου σας. Η ξαφνική διακοπή της θεραπείας οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην κατάστασή σας. Χωρίς αρκετό οξυγόνο, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν και να σας φαίνεται αδύνατο να κάνετε ακόμη και τις πιο απλές κινήσεις.


 ***  Στεφανιαία νόσος, στηθάγχη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρυνση

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D.,  medlabnews.gr
Η Στεφανιαία νόσος  οφείλει  το όνομά της στα στεφανιαία αγγεία, αρτηρίες οι οποίες αιματώνουν την καρδιά  και είναι υπεύθυνες για την σωστή λειτουργία της .
Τα στεφανιαία αγγεία εκφύονται από τη ρίζα της αορτής και αποτελούνται από την αριστερή και τη δεξιά στεφανιαία αρτηρία. Η αριστερή στεφανιαία αρτηρία έχει ένα βραχύ αρχικό τμήμα (το στέλεχος) και κατόπιν χωρίζεται σε δύο κλάδους: Τον πρόσθιο κατιόντα και τον περισπώμενο κλάδο. 
Η δεξιά στεφανιαία αρτηρία έχει ξεχωριστή έκφυση .
Η κυριότερη αιτία της στεφανιαίας νόσου είναι η αθηροσκλήρυνση των στεφανιαίων αρτηριών η οποία ευθύνεται σε ποσοστό περίπου 90%. Κατά την αθηροσκλήρυνση αναπτύσσονται αθηρωματώδεις πλάκες εντός του έσω χιτώνα των αρτηριών. Οι πλάκες αυτές δημιουργούν με την πάροδο του χρόνου στένωση του αυλού του αγγείου. Έτσι όταν το αίμα που φθάνει στο μυοκάρδιο με τις στεφανιαίες αρτηρίες δεν επαρκεί για τις ανάγκες της καρδιάς, τότε εμφανίζεται καρδιακή ισχαιμία και πόνος (στηθάγχη).
Για την παθογένεια της ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες όπως μηχανικοί, αιμοδυναμικοί, υπερχοληστεριναιμία, ανοσολογικοί οι οποίοι προκαλούν βλάβη του ενδοθηλίου του αγγείου και έτσι ευνοείται η είσοδος των λιποπρωτεινών και η δημιουργία αθηροσκλήρυνσης.
Η στεφανιαία νόσος της καρδίας, εξασθενεί το μυοκάρδιο και είναι αιτία για τις εξής παθήσεις:
1. Καρδιακή ανεπάρκεια: Στην καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδία δεν μπορεί να αποστέλλει αποτελεσματικά αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Καρδιακή ανεπάρκεια δεν σημαίνει ότι η καρδία έχει σταματήσει ή πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί. Αυτό που σημαίνει είναι ότι η καρδία αδυνατεί να εκτελεί τη λειτουργία της στο βαθμό που θα έπρεπε
2. Αρρυθμίες: Οι αρρυθμίες είναι ανωμαλίες του κανονικού ρυθμού της καρδίας και μερικές από αυτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές
3. Έμφραγμα μυοκαρδίου ή καρδιακή προσβολή
Η  στεφανιαία νόσος της καρδίας χαρακτηρίζεται από την αθηρωσκλήρυνση που είναι η πάχυνση και σκλήρυνση του εσωτερικού τοιχώματος των αρτηριών, με στένωση του αυλού τους.
Η στεφανιαία νόσος αποτελεί πλέον την πρωταρχική αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.
Οι παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρυσνση είναι:
Υπερχοληστεριναιμία: Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ Στεφανιαίας Νόσου και υψηλών τιμών χοληστερίνης ορού. Ανώτερα φυσιολογικά όρια Ch=200mg%. Επίσης υψηλές τιμές HDL (λιποπρωτείνες υψηλής πυκνότητας) παρέχουν προστασία από αθηροσκλήρυνση. 
Για την LDL τώρα ισχύουν τα εξής : Αν ένα άτομο έχει από 0 έως 1 παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου όπως αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία κλπ τότε πρέπει : LDL < 160 mg/dl. Αν ένα άτομο έχει > 2 παράγοντες κινδύνου τότε : LDL < 130 mg/dl. Αν ένα άτομο έχει στεφανιαία νόσο ή ισοδύναμο στεφανιαίας νόσου όπως σακχαρώδη διαβήτη τότε : LDL < 100 mg/dl ή και πλέον προτείνεται και LDL < 70 mg/dl. 
Σε μια μελέτη που έγινε στις Η.Π.Α σε άτομα ηλικίας άνω 40 ετών βρέθηκε ότι για τιμές HDL>40mg/dl η συχνότης στεφανιαίας νόσου ήταν 8%.
Κάπνισμα: Το κάπνισμα ευνοεί την αθηροσκλήρυνση μέσω πολλών μηχανισμών όπως με την ταχυκαρδία που δημιουργεί, το σπασμό των στεφανιαίων, τον κορεσμό του αίματος με μονοξείδιο του άνθρακος (δημιουργία ανθρακυλαιμοσφαιρίνης) και με τη μείωση της HDL.
Υπέρταση: (ΑΠ > 139/89mmHg). Η υπέρταση πιθανόν προκαλεί μικροτραυματισμό των αγγείων και ευνοεί την είσοδο των λιπιδίων.
Σακχαρώδης Διαβήτης: Προκαλεί διαταραχές των λιπιδίων και έτσι ευνοείται η δημιουργία αθηροσκλήρυνσης.
Παχυσαρκία. Η υπέρμετρη εναπόθεση λιπώδους ιστού στο σώμα και κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο λιπώδης ιστός παίρνει μέρος στη διαδικασία του μεταβολισμού του οργανισμού αλλά και στην οξειδωτική διαδικασία η οποία ευθύνεται επίσης για την εμφάνιση των αθηρωματικών πλακών.
Καθιστική Ζωή
Άγχος: Άτομα με Προσωπικότητα τύπου Α, δηλαδή άτομα με έντονη δραστηριότητα είναι πιο επιρρεπή σε στεφανιαία νόσο.
Κληρονομικότητα: Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια κληρονομική προδιάθεση σε άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νόσο.
Κλινικές  Εκδηλώσεις  Σ.Ν.
Η στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται είτε ως στηθάγχη ή έφραγμα μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια ή με αιφνίδιο θάνατο (δημιουργείται οξεία ισχαιμία η οποία οδηγεί σε αρρυθμία).

Η λέξη στηθάγχη ετυμολογείται από τις λέξεις στήθος και αγχόνη, δηλαδή πόνος στο στήθος μαζί με αίσθημα πνιγμονής. Ο πόνος στο στήθος είναι συνήθως οπισθοστερνικός, πολύ δυνατός σε ένταση, αντανακλάται στην πλάτη, στο αριστερό χέρι, στο επιγάστριο, επέρχεται κατά την προσπάθεια, μετά συγκίνηση, θυμό, βαρύ γεύμα, στο ψύχος, κατά την διάρκεια της νύχτας, η διάρκεια του είναι 1' - 15' και υποχωρεί σε 1' - 2' με την ανάπαυση ή με υπογλώσσια δισκία νιτρογλυκερίνης.
Ο στηθαγχικός πόνος εκλύεται όταν οι απαιτήσεις του μυοκαρδίου σε Ο2 υπερβαίνουν την προσφορά Ο2 και έτσι δημιουργείται υποξία. Συνήθως η προσφορά Ο2 στο μυοκάρδιο μειώνεται όταν υπάρχει στένωση του αυλού της αρτηρίας (>70% του αυλού) από την αθηροσκλήρυνση. Επίσης στηθάγχη παρατηρείται σε υπερτροφία αριστεράς κοιλίας με ελαττωμένη παροχή όπως σε στένωση αορτής, αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια (επιδείνωση πόνου με υπογλώσσια δισκία νιτρογλυκερίνης), σε αρρυθμίες με ταχυκαρδία, σε αναιμία επι συνυπάρχουσης στεφανιαίας νόσου (μείωση κορεσμού αίματος σε Ο2).
Μορφές στηθάγχης:

Σταθερή: Επέρχεται κατά την προσπάθεια και υποχωρεί με την ανάπαυση. Εμφανίζεται σε καταστάσεις αυξημένων αναγκών σε οξυγόνο του μυοκαρδίου όταν δεν επαρκεί η προσφορά αίματος. Χαρακτηρίζεται από το αίσθημα δυσφορίας ή συμπίεσης ή σφιξίματος στο στήθος. Συχνά η στηθάγχη αντανακλά σε άλλα σημεία του σώματος όπως τους ώμους, τους βραχίονες (κυρίως αριστερά), τον τράχηλο και την κάτω γνάθο. Συχνά επίσης συνυπάρχει με δύσπνοια, ναυτία, δυσπεπτικά ενοχλήματα, εφίδρωση, κόπωση και κακουχία. Εκλύεται συνήθως κατά την εκτέλεση διαφόρων δραστηριοτήτων όπως η άσκηση, η συναισθηματική φόρτιση, η σεξουαλική επαφή ή η λήψη τροφής και διαρκεί για λίγα λεπτά.
Ασταθής: Οπισθοστερνικός πόνος >15' κατά την ηρεμία τις τελευταίες 2 εβδομάδες μη ανακουφιζόμενος με νιτρογλυκερίνη. Η κατάσταση αυτή είναι προεμφραγματική και η θεραπεία της επιτελείται με τον ασθενή νοσηλευόμενο σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οφείλεται σε απότομη αύξησης της στένωσης μίας στεφανιαίας αρτηρίας , συνήθως εξαιτίας ρήξης μίας αθηρωματικής πλάκας και της επακόλουθης θρόμβωσης μέσα στον αυλό του αγγείου στο σημείο της ρήξης , που αυξάνει έτσι σημαντικά το ποσοστό στένωσης , αλλά δεν φράζει τελείως το αγγείο.
Στηθάγχη από σπασμό στεφανιαίων αρτηρίων (Prinzmetal). Παρατηρείται σε ποσοστό 70% επι προυπάρχουσας αποφράξεως αρτηρίας και ποσοστό 30% επι φυσιολογικών αρτηριών (σε βαρείς καπνιστές).
Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου έχει την ίδια αιτία όπως και η ασταθής στηθάγχη, με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε απόφραξη (πλήρη διακοπή της ροής) του στεφανιαίου αγγείου, μετά τη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας και την επακόλουθη θρόμβωση. Στο έμφραγμα του μυοκαρδίου συμβαίνει νέκρωση του τμήματος του μυοκαρδίου, που παίρνει αίμα από κλάδους της αρτηρίας μετά το σημείο της απόφραξης. Γι αυτό το λόγο όσο πιο κεντρικά είναι η βλάβη της αρτηρίας που οδήγησε στην απόφραξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η νέκρωση του αντίστοιχου τμήματος του μυοκαρδίου που αιματώνεται από αυτή την αρτηρία . Το έμφραγμα μπορεί να συμβεί μετά από έντονη προσπάθεια, αλλά και σε ηρεμία ή στον ύπνο. Ο πόνος του εμφράγματος είναι παρόμοιος με αυτόν της στηθάγχης, αλλά είναι πιο έντονος, μεγαλύτερης διάρκειας (περισσότερο από μισή ώρα) και συνοδεύεται συνήθως από ιδρώτα, ωχρότητα, τάση προς έμετο, λιποθυμία  και αίσθημα  επικείμενου  θανάτου .
Η καρδιακή ανεπάρκεια σπάνια είναι η πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου και συνήθως επέρχεται μετά από εκτεταμένο έμφραγμα μυοκαρδίου, που νεκρώνει σημαντικό τμήμα της καρδιάς, το οποίο αφού μετατραπεί στη συνέχεια σε ουλή, δεν μπορεί να συνεισφέρει στην καρδιακή συστολή. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει διαταραχή στην αντλητική ικανότητα της καρδιάς, με συνέπεια την καρδιακή ανεπάρκεια. 

Διάγνωση

Η διάγνωση της στηθάγχης μπορεί να γίνει:
Καλή λήψη ιστορικού οι χαρακτήρες πόνου στο στήθος δίνει τη διάγνωση σε ποσοστό 70%.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα: Βοηθά πολύ στην κρίση της στηθάγχης. 50% των περιπτώσεων είναι φυσιολογικό. Το ΗΚΓ μας δείχνει στοιχεία ισχαιμίας του μυοκαρδίου και αρρυθμιών.
Δοκιμασία κοπώσεως: Ανεβάζει το ποσοστό της διάγνωσης στο 80%. Το test κοπώσεως σε κυλιόμενο τάπητα μας δίνει πληροφορίες για την επάρκεια αιμάτωσης της καρδιάς σε αυξημένες ανάγκες.
Δοκιμασία κοπώσεως με ραδιοισότοπο θάλλιο-201: Ανεβάζει το ποσοστό της διαγνώσεως στο 90%.
Η υπερηχοτομογραφία (triplex καρδιάς) είναι μία σημαντική, εύκολη, μη επεμβατική και χαμηλού κόστους εξέταση που μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την συνολική κατάσταση που βρίσκεται η καρδιά, εάν υπάρχουν τμήματα που υποκινούνται ή ακινητικά και τη λειτουργία των βαλβίδων.
Οι εξετάσεις που μας δίνουν πληροφορίες για την αιμάτωση της καρδιάς σε κόπωση είναι κυρίως το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου (στατικό – δυναμικό) και το υπερηχογράφημα με stress (stress echo).
Βιοχημικοί δείκτες: Είναι σημαντικοί τόσο για την διάγνωση της μυοκαρδιακής νέκρωσης όσο και για την πρόγνωση. Η τροπονίνη είναι ο πιο ειδικός δείκτης που αυξάνεται 6 ώρες μετά το οξύ επεισόδιο, εφόσον υπάρχει μυοκαρδιακή νέκρωση. Άλλοι δείκτες είναι η CPK και ιδιαίτερα το κλάσμα της (CK-M ), η SGOT, η SGPT, η LDH και η μυοσφαιρίνη.
Στεφανιογραφία (καθετηριασμός): Ελέγχει τις στεφανιαίες αρτηρίες και τη λειτουργικότητα της αριστεράς κοιλίας. Ανεβάζει το ποσοστό της διάγνωσης στο 95%. Εφαρμόζεται και διαγνωστικά και θεραπευτικά εφόσον ακολουθεί αγγειοπλαστική. Στη στεφανιογραφία εισάγεται ένας καθετήρας στη μηριαία αρτηρία και μέσω ενός οδηγού σύρματος φτάνει ως τις στεφανιαίες αρτηρίες.
Αξονική τομογραφία : Είναι μια καινούργια μέθοδος που βοηθάει στην αναίμακτη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Σήμερα εφαρμόζεται η τεχνική των 64 τομών που είναι αρκετά αξιόπιστη για τον αποκλεισμό της στεφανιαίας νόσου αλλά δεν έχει ακόμα την ικανότητα να καθορίζει επακριβώς το βαθμό στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών γι ’αυτό και συνίσταται σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου για τον αποκλεισμό της στεφανιαίας νόσου παρά για την παρακολούθηση ασθενών αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου ή ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωσμένη στεφανιαία νόσο.
Μαγνητική στεφανιογραφία (ΜΣ)
Μέσω της ΜΣ μπορούν αξιόπιστα να απεικονισθούν η έκφυση και η εγγύς πορεία των στεφανιαίων αρτηριών στην πλειοψηφία των ασθενών. Η ΜΣ αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για μελέτη της θέσης των στεφανιαίων αρτηριών επί υποψίας ανώμαλης έκφυσης αυτών. Επίσης σε ασθενείς με ανευρύσματα των στεφανιαίων αρτηριών, η ΜΣ μπορεί να καταδείξει τη θέση και το μέγεθος των ανευρυσμάτων. Στην πλειοψηφία των ασθενών με σημαντικές στενώσεις, η ΜΣ διαγιγνώσκει τη στεφανιαία νόσο. Στις πιο πολλές μελέτες όμως η ΜΣ έχει βρεθεί να έχει υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, δηλαδή να δείχνει σημαντική στεφανιαία νόσο σε ασθενείς που δεν έχουν στενώσεις. Σε ειδικές μόνο ομάδες ασθενών η μέθοδος μπορεί να εφαρμοσθεί ως η μόνη πρακτική διέξοδος. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς με επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις στα ιωδιούχα σκιαγραφικά, ασθενείς στους οποίους έχει αποτύχει η συμβατική στεφανιογραφία.
Ο κάθε πόνος στο στήθος δεν είναι κατ' ανάγκη στηθαγχικός. Μπορεί να οφείλεται σε οισοφαγίτιδα, έλκος, άγχος, σπασμό του οισοφάγου, πόνο μυικής ή οστικής προέλευσης.


***  Απώλεια μνήμης, θλίψη, έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης οφείλονται σε άνοια ή κατάθλιψη; Είναι διαφορετικές παθήσεις και χρειάζονται διαφορετική θεραπευτική αγωγή

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr
Η άνοια και η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστούν ξεχωριστά ή μαζί. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσουμε επειδή οι ενδείξεις και τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Ωστόσο, η άνοια και η κατάθλιψη είναι διαφορετικές παθήσεις, που χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση και θεραπευτική αγωγή. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ κάποια στιγμή της ζωής τους. Η καταθλιπτική διαταραχή στο ιστορικό του ασθενούς, συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης γνωστικών διαταραχών και ειδικότερα με τη νόσο του Alzheimer. Είναι βέβαια γνωστό πως κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα μπορούν να εμφανιστούν γνωστικές διαταραχές, “δίκην άνοιας”. Αυτές είναι γνωστές ως ψευδοάνοιες. Ο όρος “ψευδοάνοια” χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κλινική εικόνα που χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη σε συνδυασμό με ελάττωση των γνωστικών λειτουργιών, η οποία απαντά θετικά στην αντικαταταθλιπτική αγωγή και υποχωρεί με την ύφεσή της, σε αντίθεση με την κλασική άνοια η οποία έχει προοδευτική μορφή. 
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης πιθανώς να συνδέονται με αλλαγές στον εγκέφαλο, μειώνοντας κατά κάποιο τρόπο το «απόθεμα» νεύρων που παρέχει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να υπομείνει την παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ. Η ατροφία αυτή είναι πιθανόν να προκαλείται από αυξημένα επίπεδα των ορμονών του στρες. 
Τι είναι η άνοια;
Η άνοια είναι ένα σύνολο από συμπτώματα που συνήθως περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, αντίληψης και σκέψης τα οποία παρεμβαίνουν στην φυσιολογική κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα. Πολλές παθήσεις προκαλούν άνοια, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, της αγγειακής άνοιας και της άνοιας με σωμάτια του Λιούη, για να ονομάσουμε μερικές από αυτές. Αυτές οι παθήσεις της άνοιας δεν είναι αναστρέψιμες. 
Συμπτώματα παρόμοια με αυτά της άνοιας κάποιες φορές είναι δυνατό να προκύψουν από άλλες ιατρικές παθήσεις οι οποίες μπορούν να θεραπευτούν. Σε όλες τις καταστάσεις, όπου παρατηρούνται συμπτώματα προβλημάτων μνήμης και σύγχυσης, ή όπου άλλες διανοητικές λειτουργίες έχουν αλλάξει σημαντικά, είναι ζωτικό να υπάρξει μια σωστή διάγνωση από τον κατάλληλο ιατρό. 
Τι είναι η κατάθλιψη; 
Η κατάθλιψη δεν είναι απλά μια κακή διάθεση ή ένα αίσθημα θλίψης, αλλά μια σοβαρή πάθηση που χρειάζεται θεραπευτική αγωγή. Τα άτομα με κατάθλιψη γενικά τον περισσότερο καιρό αισθάνονται θλιμμένα, κακοδιάθετα ή δυστυχισμένα. Τους είναι δύσκολο να απασχοληθούν ή να ενδιαφερθούν για τις καθημερινές δραστηριότητες. Η κατάθλιψη έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική καθώς και την ψυχική υγεία. Στην πιο βαριά μορφή της, η κατάθλιψη μπορεί να παρεμποδίσει τη μνήμη ή την ικανότητα συγκέντρωσης. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι αναστρέψιμα με θεραπευτική αγωγή για την κατάθλιψη. 
Πώς ξέρετε ότι ένα άτομο είναι καταθλιπτικό;
Ένα άτομο μπορεί να είναι καταθλιπτικό, αν για μια περίοδο πάνω από δύο εβδομάδες βιώνει: 
1. Αισθήματα θλίψης, κακοδιαθεσίας ή δυστυχίας, ή 
2. Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για τις περισσότερες συνηθισμένες δραστηριότητές του 
και παρουσίασε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα: 
~ αύξηση ή απώλεια βάρους 
  • διαταραχές ύπνου 
  • αισθήματα ταραχής και νευρικότητας
  • επιβράδυνση κίνησης και αντιδράσεων 
  • κόπωση ή απώλεια ενέργειας 
  • αίσθημα αναξιότητας 
  • αίσθημα ενοχής χωρίς υπαρκτό λόγο
  • μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, 
  • αναποφασιστικότητα 
  • επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου, 
  • ιδέες αυτοκτονίας
  • σωματικές ενοχλήσεις ή πόνο χωρίς να υπάρχει παθοφυσιολογική αιτία 
  • αισθήματα έντασης και άγχους 
  • αισθήματα σύγχυσης 
  • διαταραχή της μνήμης. 
Πρόκειται για άνοια ή κατάθλιψη;
Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που είναι κοινά και στην άνοια και στην κατάθλιψη τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση στην περίπτωση ενός ηλικιωμένου ατόμου. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: 
~ σύγχυση 
  • διαταραχή της μνήμης 
  • προβλήματα στην ικανότητα συγκέντρωσης. 
Αν κάποιο άτομο ή κάποιος/α κοντά σ’ αυτό ανησυχεί σχετικά μ’ αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να μιλήσει σε ένα γιατρό για να εξασφαλίσει ότι θα γίνει σωστή διάγνωση διότι οι θεραπευτικές αγωγές για την κατάθλιψη και την άνοια είναι διαφορετικές. 
Μια λάθος διάγνωση για άνοια μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο με κατάθλιψη δεν παίρνει την υποστήριξη και τη θεραπευτική αγωγή που χρειάζεται για να αναρρώσει. Παρομοίως, η λανθασμένη διάγνωση της άνοιας ως κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για βελτίωση του ενδιαφερόμενου ατόμου. 
Συνύπαρξη άνοιας και κατάθλιψης
Μερικές φορές η κατάθλιψη και η άνοια απαντώνται μαζί και είναι σημαντικό να μπορούμε να εξακριβώσουμε αν αυτές οι δύο παθήσεις παρουσιάζονται την ίδια περίοδο. Η άνοια μπορεί να συντελέσει στην κατάθλιψη μέσα από την αργή διάβρωση της αυτοπεποίθησης  και της αυτοεκτίμησης καθώς επηρεάζεται η ικανότητα ενός ατόμου να διαχειρίζεται το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον. 
Άλλες αλλαγές που μπορούν να συντελέσουν στην κατάθλιψη ενός ατόμου με άνοια συμπεριλαμβάνουν: 
~ απώλεια της ανεξαρτησίας και αυξανόμενη εξάρτηση από άλλους 
  • αδυναμία του ατόμου να κυκλοφορήσει έξω μόνο του 
  • απώλεια της ικανότητας να ασχολείται με
  • ευχάριστες δραστηριότητες 
  • απώλεια της ικανότητας να διεκπεραιώνει καθημερινές εργασίες 
  • έντονο άγχος και αναστάτωση 
  • σύγχυση και απώλεια μνήμης. 
Μολονότι η κατάθλιψη επηρεάζει τη διάθεση, μπορεί επίσης να επηρεάσει και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος, έχοντας ως αποτέλεσμα αδύνατη μνήμη και δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων και στην οργάνωση και έναρξη δραστηριοτήτων. 
Σε ένα άτομο με άνοια, η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή του, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινώσει και τα συμπτώματα της άνοιας. 
Η κατάθλιψη είναι τρεις με τέσσερις φορές πιο συνηθισμένη σε άτομα με άνοια από ότι στα ηλικιωμένα άτομα που δεν πάσχουν από άνοια, μπορεί όμως να προχωρήσει χωρίς να γίνει αντιληπτή για μια σειρά από λόγους. 
Συχνά θεωρείται εσφαλμένα ότι είναι ‘φυσιολογικό’ για τα ηλικιωμένα άτομα να είναι καταθλιπτικά, ειδικά αυτά με άνοια. 
Συχνά είναι δύσκολο να διακριθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης από αυτά της άνοιας. 
Τα άτομα με άνοια μπορεί να έχουν προβλήματα επικοινωνίας με τους γιατρούς και τους φροντιστές τους ή ίσως να μην είναι σε θέση να περιγράψουν τα συμπτώματά τους πολύ καλά. 
Πώς αναγνωρίζεται η κατάθλιψη όταν υπάρχει άνοια;
Μία ακριβής διάγνωση προϋποθέτει περισσότερα από απλή αναγνώριση των συμπτωμάτων. Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν: 
~ Τον αριθμό των εμφανιζόμενων συμπτωμάτων 
  • Το είδος των συμπτωμάτων ιδιαιτέρως των αισθημάτων της απελπισίας, της ενοχής και της αναξιότητας 
  • Τη χρονική διάρκεια που υφίστανται τα συμπτώματα. 
Η άνοια συνήθως επιδεινώνεται με αργό ρυθμό σε χρονική περίοδο μηνών ή χρόνων. Αν υπάρχει εμφανής αλλαγή στην συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, η κατάθλιψη είναι ενδεχομένως η αιτία γι αυτό. 
Η κατάθλιψη επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργεί ένα άτομο στην καθημερινή ζωή. Συχνά είναι δύσκολο
να διαγνωστεί όταν υπάρχει άνοια, και σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να διαγνωστεί και να θεραπευτεί από γιατρό. 
Τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για κατάθλιψη στις περιπτώσεις άνοιας
Εκτός από την ψυχολογική και την ιατρική θεραπευτική αγωγή, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί ο κίνδυνος της κατάθλιψης και να διατηρηθεί και/ή να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ατόμου με άνοια. 
~ Προσαρμόστε το σπίτι και το άμεσο περιβάλλον του ατόμου ώστε να γίνει πιο εύχρηστο. 
  • Ελαχιστοποιείστε τις αλλαγές και διατηρείστε μια προβλέψιμη ρουτίνα. 
  • Ελαχιστοποιείστε την ένταση και το άγχος απλοποιώντας ή εξαλείφοντας εργασίες ή δραστηριότητες που έχουν γίνει πολύ δύσκολες. 
  • Μειώστε την έκθεση σε καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν υπερδιέγερση ή ενέχουν κάποια απειλή. 
  • Προσφέρετε στο άτομο υποστήριξη ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει τις συνηθισμένες δραστηριότητες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. 
  • Εξασφαλίστε ότι καθημερινά υπάρχουν διαθέσιμα υγιή γεύματα με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. 
  • Παρέχετε συμπληρώματα βιταμίνης Β αν το άτομο έχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης. 
  • Ενθαρρύνετε την τακτική άσκηση. 
  • Φροντίστε να βγαίνει το άτομο για λίγο έξω στον ήλιο
  • κάθε ημέρα. 
  • Φροντίστε να κάνει κάτι ευχάριστο κάθε ημέρα. 
  • Φροντίστε να υπάρχει μια τακτική κοινωνική επαφή. 
  • Πάρτε ένα ζωάκι για συντροφιά αν είναι δυνατή η κατάλληλη φροντίδα. 
  • Ενθαρρύνετε τη χαλάρωση ή το διαλογισμό για κάποια ώρα κάθε ημέρα. 
***  Η σωστή διατροφή στη ΧΑΠ. Τροφές που ενινχύουν όσους πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ως τέταρτη αιτία θανάτου διεθνώς, μετά δηλαδή τη στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Το συνηθέστερο σύμπτωμα των πασχόντων από ΧΑΠ είναι η δύσπνοια. Στην αρχή μπορεί να εκδηλώνεται μόνο με την άσκηση αλλά στη συνέχεια εκδηλώνεται με το περπάτημα στον ανήφορο, το περπάτημα στο ίσιωμα και στο τέλος ακόμη και με τις απλές καθημερινές κινήσεις μέσα στο σπίτι. Εκτός από τη δύσπνοια ο πάσχων μπορεί, αρκετά συχνά, να έχει καθημερινά έντονο βήχα με παραγωγή πτυέλων. Η νόσος κάνει συχνές παροξύνσεις, συνήθως εξ'αιτίας κάποιας κοινής λοίμωξης του αναπνευστικού και ο ασθενής αναφέρει επιδείνωση της προϋπάρχουσας δύσπνοιας και αύξηση της παραγωγής πτυέλων τα οποία γίνονται πιο παχύρευστα και αποκτούν κίτρινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα. Η επιδείνωση αυτή μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στο νοσοκομείο με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Στα τελικά στάδια της νόσου οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι πολύ συχνές (μπορεί και 3-4 φορές το χρόνο ή και περισσότερες). Σε κάθε εισαγωγή τα δεδομένα είναι χειρότερα από την προηγούμενη.
Ο εκπνεόμενος αέρας είναι τόσο λιγότερος όσο στενότεροι είναι οι βρόγχοι. Κατά συνέπεια, ο πάσχων από ΧΑΠ που έχει μόνιμα στενούς βρόγχους θα εκπνεύσει με τη μέγιστη προσπάθεια μικρότερο όγκο αέρα συγκριτικά με κάποιον φυσιολογικό. Αυτή η μείωση είναι η κύρια αιτία της δύσπνοιας και όσο επιδεινώνεται η ΧΑΠ τόσο μειώνεται ο αέρας της εκπνοής που σημαίνει μεγαλύτερη δύσπνοια για τον ασθενή.

Η θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας αποσκοπεί σε τέσσερα βασικά στοιχεία:

1. Να επιβραδυνθεί ο ρυθμός επιδείνωσης της αναπνευστικής λειτουργίας

2. Να προληφθούν οι συχνοί παροξυσμοί της νόσου

3. Να υποχωρήσουν τα συμπτώματα

4. Να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ασθενών
Ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας αποτελούν τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα. 
Στη θεραπεία της ΧΑΠ πρέπει να ενταχθεί και η αναπνευστική αποκατάσταση με την οποία ο ασθενής μαθαίνει να χρησιμοποιεί επωφελέστερα τους αναπνευστικούς του μύες και έτσι να αισθάνεται μικρότερη δύσπνοια στην προσπάθεια. 

Η καθημερινή άσκηση
Η τακτική άσκηση εντός των ορίων που θέτει η δύσπνοια συμ­βάλλει στη διατήρηση της σωματικής υγείας και μειώνει την αναπηρία. Ακόμα και ασθενείς που δεν συνήθιζαν να ασκού­νται μπορούν να ωφεληθούν με βαθμιαίες ασκήσεις, κυρίως στα πλαίσια ενός προγράμματος πνευμονικής αποκατάστα­σης.  Παρόλο που η δύσπνοια περιορίζει τους ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αντίθετα από ό,τι θα πίστευε κανείς το καθημερινό περπάτημα και η σωματική άσκηση κάνουν καλό. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν οι ασθενείς με αυτή τη νόσο ακινητοποιούνται και κλείνονται μέσα στο σπίτι για να αποφύγουν τη δύσπνοια, χειροτερεύουν την κατάσταση τους. Γιατί; Διότι με την ακινησία ατροφούν οι μύες του υπόλοιπου σώματος -οι οποίοι ζητούν περισσότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες- με αποτέλεσμα να αυξάνει η δύσπνοια σε οποιαδήποτε προσπάθεια για κίνηση.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε την κατανάλωση θερμίδων και να βελτιώσετε την όρεξή σας μέσα στην ημέρα.
 • Μικρά γεύματα για... καλύτερες αναπνοές
• Καταναλώστε αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες, καθώς μπορεί να συμβάλει στη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της ΧΑΠ.
• Περιορίστε την καφεΐνη, καθώς προκαλεί νευρικότητα και αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα.
• Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων δίνοντας έμφαση σε όσα αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης C.
• Καταναλώστε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης.
• Εάν λαμβάνετε διουρητικά φάρμακα αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Πλούσια σε κάλιο είναι τρόφιμα όπως η μπανάνα, τα κάστανα, τα καρύδια, το μαρούλι, οι χυμοί πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ, ο ντοματοχυμός, τα φασόλια, οι φακές, ο αρακάς και η πατάτα.
• Η πρόσληψη ενέργειας που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό που πάσχει από ΧΑΠ επιτυγχάνεται μέσω θρεπτικών γευμάτων. Αυτά μπορούν να παρασκευάζονται με πλήρες γάλα, μεγαλύτερη ποσότητα ελαιόλαδου ή κρέμα γάλακτος. Τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες είναι οι ξηροί καρποί, οι σάλτσες, τα μπισκότα, το παγωτό. Αποφύγετε την πρόσληψη ζάχαρης, καθώς έχει μεν πολλές θερμίδες δεν έχει όμως καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό.
• Καταναλώστε 6 μικρά γεύματα με τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Εάν τρώτε λιγότερες φορές μεγαλύτερα γεύματα, επιβαρύνετε την αναπνοή σας.
• Ετοιμάστε απλά γεύματα τα οποία δεν απαιτούν πολλή από τη δική σας ενέργεια για να μαγειρευτούν. 
• Μασήστε αργά και καλά την κάθε σας μπουκιά.
• Για να μη φουσκώσετε, πιείτε νερό ή άλλα ροφήματα μετά το τέλος του γεύματος.
• Πριν το γεύμα σας πηγαίνετε για ένα περπάτημα έτσι ώστε να αυξήσετε την όρεξή σας.
Τροφές που ενισχύουν όσους πάσχουν από ΧΑΠ
Κατανάλωση υγρών: Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία όλου του οργανισμού, αλλά συγκεκριμένα στη ΧΑΠ συμβάλλει και στην αραίωση της βλέννας. Περίπου 8 ποτήρια υγρών θεωρείται η ελάχιστη ημερήσια ποσότητα υγρών που πρέπει να πίνει κανείς. Οταν ο ασθενής αντιμετωπίζει οίδημα, θα πρέπει να περιορίζει την πρόσληψη υγρών. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν παράλληλα με τη ΧΑΠ και καρδιακή ανεπάρκεια συνίσταται οι ανάγκες σε υγρά να συζητώντας με τον θεράποντα ιατρό. 
Λιπαρά ω-3. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά αναπτύσσουν αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα να ανακουφίζουν και να προστατεύουν τους πνεύμονες. Καλές πηγές λιπαρών ω-3 είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Ξεχωρίζουν ο σολομός, ο γαύρος, η σαρδέλα και η ρέγκα. Ακολουθούν η πέστροφα, το σκουμπρί, ο ξιφίας και ο τόνος.
Φυτικές ίνες. Συστήνεται αυξημένη πρόσληψή τους επειδή, μεταξύ άλλων, βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα όσπρια και όλες οι φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.
Βιταμίνη C. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C προσδιορίζεται στα 75-90mg ημερησίως. Οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς με ΧΑΠ να προσλαμβάνουν 100 mg βιταμίνης C επιπλέον. Τρόφιμα με βιταμίνη C είναι το πορτοκάλι, το μπρόκολο, οι φράουλες, το λεμόνι, η πιπεριά.
Βιταμίνη Ε. Η αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει τους πνεύμονες από την οξείδωση. Τροφές περιεκτικές σε βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί, με τους ηλιόσπορους, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα να ξεχωρίζουν.
Μαγνήσιο. Οι πάσχοντες από ΧΑΠ εμφανίζουν μειωμένη ελαστικότητα στους αναπνευστικούς μυς. Η πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να τους βοηθήσει, καθώς το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών. Η συνιστώμενη πρόσληψη εξαρτάται από το φύλο του ασθενούς, ενώ επαρκείς ποσότητες μαγνησίου μπορεί να βρει κανείς στο κρέας, τα πράσινα λαχανικά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ασβέστιο. Συμμετέχει επίσης στη χαλάρωση και σύσπαση των μυών. Ως εκ τούτου η πρόσληψή του από ασθενείς με ΧΑΠ θεωρείται απαραίτητη. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά, τα αμύγδαλα, τα ξερά σύκα, τα φασόλια και κάποια είδη ψαριών.
Αλάτι. Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού οδηγεί στην κατακράτηση υγρών στο σώμα, κάνοντας έτσι την αναπνοή ακόμη πιο δύσκολη. Θεωρείται ότι ο έλεγχος των ποσοτήτων αλατιού που προσλαμβάνει ο οργανισμός είναι κομβικής σημασίας για τη διατροφική αντιμετώπιση της ΧΑΠ. Κι αυτό επειδή η περιορισμένη πρόσληψη νατρίου προλαμβάνει τον κίνδυνο οιδήματος που επιβαρύνει την αναπνοή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ασθενής θα πρέπει να μην προσθέτει αλάτι στο φαγητό που μαγειρεύει και να αποφεύγει την κατανάλωση έτοιμων τροφών οι οποίες συνήθως περιέχουν νάτριο ως συντηρητικό. Τα έτοιμα φαγητά όπως το σουβλάκι ή η πίτσα, επίσης, είναι ύπουλες τροφές, αφού συνήθως περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού για να είναι νόστιμα.
Άλλες τεχνικές περιλαμβάνουν: α. την μειωμένη κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, στα οποία χρησιμοποιείται το αλάτι ως μέσο συντήρησης και β. την αντικατάσταση του αλατιού με μπαχαρικά και μυρωδικά.
Ευεργετικό το μπρόκολο στη λειτουργία των πνευμόνων
Το μπρόκολο είναι μια από τις τροφές που ωφελούν σημαντικά τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα επιστημόνων της ιατρικής σχολής Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της πιο σοβαρής μορφής της ασθένειας και της μειωμένης συγκέντρωσης στους πνεύμονες της πρωτεΐνης NRF2. Το μπρόκολο περιέχει ένα συστατικό το οποίο βοηθά στη σταθεροποίηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στους πνεύμονες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αναλύθηκαν δείγματα ιστών από πνεύμονες καπνιστών και πρώην καπνιστών με ή χωρίς ΧΑΠ. 
Οι συγκρίσεις με υγιή πνευμονικό ιστό έδειξαν ότι οι πάσχοντες από ΧΑΠ είχαν σημαντική πτώση της δραστηριότητας των αντιοξειδωτικών που εξαρτώνται από τη NRF2.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά συμπεράσματα, η αύξηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης μπορεί να αποκαταστήσει κάποια σημαντικά ένζυμα τα οποία εξισορροπούν τις επιδράσεις του καπνού. Αυτό επετεύχθη στα εργαστήρια σε πειραματόζωα με ισοθειοκυανάτες, όπως η σουλφοραφάνη, η οποία επίσης περιέχεται σε φυσική μορφή στο μπρόκολο.
Ροφήματα για την οξεία βρογχίτιδα
• Πιείτε θυμάρι Όταν λαμβάνεται από το στόμα, το θυμάρι ταξιδεύει στους αεραγωγούς, όπου η ένωση θυμόλη απολυμαίνει τα βακτήρια.
• Φτιάξτε τσάι από φύλλα και μούρα μαύρου σαμπούκου Το εκχύλισμα από μαύρο σαμπούκο είναι αντιικό και έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων. Δοκιμάστε: βράστε 1 φλιτζάνι νερό, βγάλτε το από τη φωτιά και εμποτιστε 1 κ.γ. άνθη σαμπούκου και 1/2 κ.γ. μούρα σαμπούκου για 10 λεπτά. Πίνετε 2 με 3 φλιτζάνια ημερησίως.


Η ΧΑΠ μπορεί να προληφθεί ή η εξέλιξή της να ανασταλεί με τη διακοπή του καπνίσματος (κυρίως) ή την απομάκρυνση από τον όποιον άλλον εισπνεόμενο βλαπτικό παράγοντα. Συνεπώς, η διακοπή του καπνίσματος είναι η καλύτερη θεραπεία της ΧΑΠ. 
Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΠ. 


***  5 γιατροσόφια που λειτουργούν πραγματικά
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την εποχική γρίπη.
Ο χειμώνας όπου να ‘ναι έρχεται. Ήδη το κρύο έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, οι βεράντες και τα παράθυρα είναι κλειστά τις περισσότερες ώρες της ημέρας και τα μικρόβια κάνουν πάρτι!
Τώρα λοιπόν που η εποχική γρίπη είναι σε έξαρση, τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να την αντιμετωπίσετε; Και δεν αναφερόμαστε ασφαλώς σε αντιβιώσεις και φάρμακα αλλά σε γιατροσόφια που μπορούν πραγματικά να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα.
Η κοτόσουπα καταπολεμά το κρύωμα
 Ειδικά αν είναι από τα χεράκια της μαμάς. Η ζεστή κοτόσουπα βοηθά στην ενυδάτωση και στην απομάκρυνση της βλέννας. Αν μάλιστα συνοδεύεται με λαχανικά που έχουν θρεπτικά συστατικά όπως το καρότο για παράδειγμα, ακόμα καλύτερα! Τα ένζυμα της επίσης έχουν ήπια αντιφλεγμονώδη δράση.
Το μέλι ανακουφίζει έναν λαιμό που «γρατζουνά» ή από τον βήχα
 Σε σύγκριση με τα κοινά σιρόπια για το λαιμό, το μέλι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό στη μείωση της συχνότητας αλλά και της σοβαρότητας του βήχα. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε οτιδήποτε μπορεί να μαλακώσει το λαιμό σας και το μέλι φαίνεται πώς κάνει πραγματικά θαύματα! Ανακατέψτε δύο κουταλάκια του γλυκού σε μια κούπα με ζεστό τσάι και πιείτε αυτό το θαυματουργό ρόφημα. Θα αισθανθείτε αμέσως καλύτερα!
Ο φυσιολογικός ορός ή το αλατόνερο θα ξεμπουκώσει τη μύτη σας
 Η μπουκωμένη μύτη εξαιτίας ενός κρυολογήματος δυσκολεύει τη ζωή μας αφού δεν είναι εύκολο να κοιμηθεί κανείς τη νύχτα με βουλωμένη μύτη με αποτέλεσμα την άλλη μέρα το πρωί να αισθάνεται ατονία. Το αλατόνερο αλλά και οι ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού ανακουφίζουν αποτελεσματικά.
Βράστε 1 ποτήρι νερό για 2-3 λεπτά και όταν γίνει χλιαρό, προσθέστε 1/2 κουταλιά αλάτι. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σταγονόμετρο και αφήστε 3-4 σταγόνες αλατόνερο να μπουν σε κάθε ρουθούνι. Αφού αφήσετε να δράσει για 1 λεπτό φυσήξτε τη μύτη σας ώστε να καθαρίσει από τη βλέννα. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.
Το τσάι μέντας καταπραΰνει στομαχικές διαταραχές
 Η μέντα μπορεί να ηρεμήσει ένα «αναστατωμένο» στομάχι. Αρκούν μερικά φρέσκα φυλλαράκια σε ζεστό νερό για να φτιάξετε ένα καταπραϋντικό ρόφημα, ενώ ακόμη και το μάσημα ενός φύλλου μέντας μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει.
Οι γαργάρες με αλατόνερο
 Βάλσαμο για τον βήχα είναι και το αλατόνερο. Οι γαργάρες επίσης καταπολεμούν τον πονόλαιμο και το οίδημα που μας κάνει να πονάμε όταν καταπίνουμε. Η συνταγή μάλιστα είναι πολύ απλή: διαλύστε μισό κουταλάκι του καφέ αλάτι σε ένα γεμάτο ποτήρι ζεστό νερό. Κάντε τις γαργάρες με το διάλυμα για λίγα δευτερόλεπτα, φροντίζοντας να φτάνει έως το πίσω μέρος του λαιμού, και μετά φτύστε το.  Πηγή: Newsbeast.gr

*** ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΒΟΤΑΝΑ! Υποκλίνονται ακόμα και οι επιστήμονες!
Υπάρχουν 4 βότανα που κάνουν θαύματα. Στην ύπαρξή τους υποκλίνονται ακόμα και οι επιστήμονες! Οι θεραπευτικές του ιδιότητες εντυπωσιάζουν ευχάριστα!
Τέσσερα κοινά βοτάνια το φασκόμηλο, το ταραξάκο ή πικροράδικο και δύο καλλιεργούμενα το μαϊντανό και το λάχανο, είναι θαυματουργά, όπως αναφέρει το newsbomb
Συγκεκριμένα:
Μαϊντανός ο θαυματουργός
 Είναι από τα λίγα βότανα με πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό ονομάζεται «λαχανικό της υγείας». Είναι το πετροσέληνο, το αγαπημένο βοτάνι του Ιπποκράτη με το οποίο θεράπευε πολλές αρρώστιες. Περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A,B,C και μέταλλα σίδηρο, μαγνήσιο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο, θείο, χλώριο, κοβάλτιο.
Ο μαϊντανός είναι αφάνταστα πολύτιμος στα νεφρά και στην κύστη. Με την πολυουρία διώχνει τις πέτρες. Είναι αντισηπτικό του αίματος, προληπτικό του καρκίνου, συνίσταται κατά του εντέρου και της υδρωπικίας. Είναι τονωτικός, χωνευτικός, αντιπυρετικός , κατά των πρησμένων αδένων, κατά των αποστημάτων, του στήθους, κατά του άσθματος και των πνευμονικών παθήσεων. Ευεργετικό στο συκώτι, διεγερτικός, ορεκτικός κ.ά. Στα μικρά πουλιά είναι δηλητηριώδες και στον παπαγάλο θανατηφόρος. Με τη συμβουλή του γιατρού πρέπει να το τρώνε οι εγκυμονούσες γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Ο μαϊντανός ενισχύει τη μνήμη όμως πρέπει να προσέχουμε γιατί η ρίζα του φυτού περιέχει «Απιόλ» και σε μεγάλες δόσεις φέρνει ζαλάδες.
Το λάχανο
 Έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες. Άριστο θεραπευτικό του έλκους στομάχου και δωδεκαδαχτήλου. Θεραπευτικό των παθήσεων του στήθους, και του άσθματος. Μαλακώνει τον βήχα, κατά του βραχνιάσματος και των βρογχικών. Αντισκορβουτικό, τονωτικό, αποσυμφορεί τις αρτηρίες, ανακουφίζει πόνους αρθριτικών, ρευματισμών, κατά των εγκαυμάτων, της νευραλγίας του προσώπου, τον πονοκέφαλο. Βοηθά το ερυσίπελα και ανοίγει τους καλόγερους. Το λάχανο είναι τροφή φάρμακο.
Το φασκόμηλο ή Αλισφακιά
Oι Άραβες λένε για αυτό το ξεχωριστό βοτάνι. «πως μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος που έχει στον κήπο του μια φασκομηλιά». Το φασκόμηλο πίνεται σαν αφέψημα ή έγχυμα με μέλι.
Είναι κατά του κρυολογήματος, των ρευματισμών, του ερεθισμένου λαιμού, της νευροπάθειας, της ατονίας του στομάχου και των εντέρων, της αμηνόρροιας, δυσμηνόρροιας και λευκόρροιας. Είναι επίσης αντιπυρετικό, διεγερτικό-δυναμωτικό, αποχρεμπτικό και απολυμαντικό. Αυτές είναι μερικές από τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι επίσης ενισχυτικό της μνήμης.
Ταραξάκο ή πικραλίδα ή δόντι του λιονταριού
 Το κατεξοχήν φυτικό φάρμακο του συκωτιού και της χολής. Είναι επίσης διουρητικό, στομαχικό, τονωτικό, αντισκορβουτικό, καθαριστικό του αίματος, καθαρτικό, κατά του βήχα, των φλεγμονών του στήθους, ελαττώνει τη χοληστερίνη, κατά του διαβήτη, και το πιο σημαντικό ενισχύει τη μνήμη. Περιέχει βιταμίνες και σχεδόν όλα τα μέταλλα.  www.medicalland.gr  .-

*** Η θεραπεία με τεχνητό φως είναι αποτελεσματική στην κατάθλιψη
Η φωτο-θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στην (μη εποχική) μείζονα κατάθλιψη και να βελτιώσει τη γενικότερη ψυχική υγεία των ανθρώπων που υποφέρουν από τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρέϊμοντ Λαμ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry», πραγματοποίησαν την πρώτη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε 127 ασθενείς. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τόσο εικονικό φάρμακο (πλασέμπο), όσο και εικονική συσκευή εκπομπής φωτός, παράλληλα με την κανονική συσκευή.
Οι ασθενείς εκτέθηκαν για 30 λεπτά κάθε πρωί μετά το ξύπνημα, επί οκτώ εβδομάδες, σε έντονο τεχνητό φως, ενώ ορισμένοι έπαιρναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα και άλλοι όχι. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με φως βοήθησε από μόνη της πολλούς ασθενείς, ενώ ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική σε όσους έκαναν και φαρμακοθεραπεία.
Τα τρία τέταρτα των ασθενών (76%) που είχαν κάνει τόσο φωτο-θεραπεία, όσο και φαρμακοθεραπεία, εμφάνισαν βελτίωση τουλάχιστον 50% στα συμπτώματά τους. Το ποσοστό βελτίωσης ήταν μικρότερο (50%) για όσους είχαν κάνει φωτο-θεραπεία σε συνδυασμό με χάπι πλασέμπο, 33% για όσους είχαν κάνει πλασέμπο φωτο-θεραπεία (με την εικονική συσκευή) και επίσης είχαν πάρει πλασέμπο χάπι και, τέλος, 29% για όσους είχαν κάνει πλασέμπο φωτο-θεραπεία σε συνδυασμό με Prozac.
Τόσο η φωτοθεραπεία από μόνη της, όσο και σε συνδυασμό με τα φάρμακα, υπήρξε ανώτερη από τις εικονικές θεραπείες, αλλά μόνα τους τα αντικαταθλιπτικά (φλουοξετίνη, πιο γνωστή ως Prozac) δεν ήσαν ανώτερα από το εικονικό χάπι (πλασέμπο). Όπως είπε ο Λαμ, δεν είναι πάντως ασυνήθιστο σε μια κλινική δοκιμή οι ασθενείς με κατάθλιψη να εμφανίζουν βελτίωση παίρνοντας απλώς χάπια πλασέμπο.
Από κατάθλιψη πάσχει περίπου ένας άνθρωπος στους 20. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προσωπικά, οικογενειακά και επαγγελματικά προβλήματα, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν αποτελέσματα μόνο στο 60% περίπου των ασθενών.
«Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια, καθώς είναι πια μικρότερο στίγμα αν έχει κανείς κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να βρούμε νέες θεραπείες, επειδή οι τωρινές δεν είναι αποτελεσματικές για όλους. Η φωτοθεραπεία είναι φθηνή και εύχρηστη, με λίγες παρενέργειες. Οι ασθενείς μπορούν να την χρησιμοποιήσουν εύκολα, μαζί με άλλες θεραπείες, όπως τα αντικαταθλιπτικά και την ψυχοθεραπεία», δήλωσε ο Λαμ.
Παραμένει άγνωστο με ποιό ακριβώς βιολογικό μηχανισμό «δουλεύει» η φωτοθεραπεία, αλλά πιθανώς έχει να κάνει με τον επανασυγχρονισμό των κιρκαδιανών ρυθμών (του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού) του ασθενούς. Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι το φως επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νοραδρεναλίνη κ.α.), τις ίδιες χημικές ουσίες που στοχεύουν και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

*** Φτέρνισμα: Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσετε όταν το κρατάτε
Πολλοί από εμάς όταν ξαφνικά νιώσουμε ότι θέλουμε να φτερνιστούμε, κρατάμε το φτέρνισμα μας, στην προσπάθειά μας να μην εκτονωθεί, συνήθως όταν βρισκόμαστε με άλλους μαζί.
Σύμφωνα με την Δρ. Άλισον Κατλέτ Γούνταλ, ωτορινολαρυγγολόγο του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Αρκάνσας, αυτή η συνήθεια μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία μας, προκαλώντας πολλαπλές βλάβες στον οργανισμό μας.
Η κυριότερη είναι ότι μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ζημιά στο αυτί,συμπεριλαμβανομένης της ρήξης τυμπάνου.
Όπως εξηγεί η Δρ. Γούνταλ: «Πριν από το φτέρνισμα, ένα σημαντικό ποσό πίεσης του αέρα συσσωρεύεται στους πνεύμονες κατά την προετοιμασία της άμεσης εκκένωσης της ρινικής κοιλότητας. Αν το φτέρνισμα συγκρατείται κλείνοντας την μύτη ή κρατώντας το στόμα κλειστό, αυτό ωθεί τον πεπιεσμένο αέρα πίσω στην ευσταχιανή σάλπιγγα και μέσα στην κοιλότητα του μέσου ωτός».
Για να επισημάνει ότι: «Η συγκράτηση του φτερνίσματος μπορεί να προκαλέσειξαφνική σοβαρή απώλεια ακοής, βαρηκοΐα, ακόμη και ίλιγγο».
Επίσης, άλλες βλάβες που ενδέχεται να προκληθούν είναι:
Τραυματισμοί διαφράγματος
Ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια
Ρήξη ή αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.


***  Δείτε τι ακριβώς παθαίνουν οι γυναίκες όταν τρώνε… σοκολάτα
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Σου Ράιτ η σοκολάτα περιέχει φενυλεθυλαμίνη η οποία…
δύναται να αυξήσει τα επίπεδα των ενδορφινών (ουσίες που είναι υπεύθυνες για
το αίσθημα της απόλαυσης) στον εγκέφαλο, καθώς και καφεΐνη που έχει μια διεγερτική επίδραση στον εγκέφαλο.
Τα συμβαίνει όμως όταν μια γυναίκα τρώει σοκολάτα; Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Ιταλία και δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό ότι οι γυναίκες που τρώνε σοκολάτες έχουν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία, εντονότερη διέγερση, ενώ βιώνουν μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση. Επίσης όσες καταναλώνουν τουλάχιστον ένα σοκολατάκι την ημέρα έχουν ανεβασμένη λίμπιντο και καλύτερη σεξουαλική λειτουργία σε σύγκριση με εκείνες που δεν τις αποφεύγουν.

*** Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια «γυμνάζουν» τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων
Η εκγύμναση του εγκεφάλου με ηλεκτρονικά παιγνίδια ωφελεί τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική έρευνα.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευρο επιστήμης του King's College του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν σχεδόν 7.000 υγιείς εθελοντές άνω των 50 ετών, οι οποίοι χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες: η μία έπαιζε ηλεκτρονικά παιγνίδια όσο ήθελε και η άλλη (η ομάδα ελέγχου) έκανε απλώς αναζητήσεις στο διαδίκτυο, χωρίς να παίζει παιχνίδια.
Κατά διαστήματα, οι εθελοντές υποβάλλονταν σε νοητικά και μνημονικά τεστ. Μετά από έξι μήνες, όσοι είχαν παίξει παιχνίδια, εμφάνιζαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ. Το όφελος φαινόταν να γίνεται αισθητό, όταν κάποιος έπαιζε τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, οι άνθρωποι άνω των 60 ετών που έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια, έκαναν πιο εύκολα τις διάφορες καθημερινές εργασίες τους.
Οι ερευνητές ξεκινούν ήδη ανάλογες μελέτες σε ακόμη μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού. Μία προηγούμενη έρευνα από τους ίδιους επιστήμονες είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εκγύμναση του εγκεφάλου δεν παρέχει κάποιο ιδιαίτερο όφελος στα άτομα κάτω των 50 ετών.

*** Γιατροσόφι για τον πονόλαιμο
Γιατροσόφι για τον πονόλαιμοΓνωστό από την αρχαιότητα για την αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή του δράση, το φασκόμηλο έχει θαυμάσια αποτελέσματα σε περίπτωση που υποφέρετε από πονόλαιμο…
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι οι γαργάρες. Για το λόγο αυτό, θα διαλύσετε 2 ή 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 10 cl νερό (θεωρείται ο καλύτερος τρόπος) ή θα φτιάξετε ένα έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου για 10 λεπτά σε μισό λίτρο καυτό νερό. Θα χρειαστεί να κάνετε 2-3 φορές την ημέρα γαργάρες και να ακολουθήσετε τη θεραπεία συστηματικά, τουλάχιστον για 3 ημέρες.
Το καλοκαίρι, που κάποιοι έχουν ευπάθεια και υποφέρουν από αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα ή οποιαδήποτε άλλη χρόνια ή περιστασιακή φλεγμονή του λαιμού, θυμηθείτε να δοκιμάσετε τις γαργάρες με αφέψημα από φύλλα βατομουριάς. Bάλτε 50 γρ. αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα σε 1 λίτρο κρύο νερό, καλύψτε το με το καπάκι και αφήστε το να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώστε το και κάντε με αυτό γαργάρες όσο πιο πολλές φορές μπορείτε μέσα στην ημέρα. H επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι τα φύλλα δρουν ευεργετικά στατριχοειδή αγγεία και καταπολεμούν τα βακτήριακαι τις μυκητιάσεις!
Aνακατέψετε 1 κουταλιά μηλόξιδο με 1 κουταλάκι μέλι και διαλύστε το μείγμα σε 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό. Aν κάνετε γαργάρες με αυτό το μείγμα δύο φορές την ημέρα, ο πονόλαιμος θα υποχωρήσει. Eκτός από ισχυρό αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο, το μηλόξιδο είναι εξαιρετικό δυναμωτικό και βοηθάει τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει την κούραση και την προσβολή από διάφορα μικρόβια.
Tο σκόρδο, ένα από τα καλύτερα φυσικά αντισηπτικά και αντιβιοτικά, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε γρήγορα και από τον πονόλαιμο που σας ταλαιπωρεί, αρκεί να φτιάξετε ένα απλό θεραπευτικό κοκτέιλ. Λιώστε 2 σκελίδες σκόρδο και βράστε τις για 1 λεπτό σε ένα φλιτζάνι γάλα. Προσθέστε 1 κουταλάκι θυμαρίσιο μέλι, που θα καλύψει και τη γεύση του σκόρδου, και πιείτε το ρόφημα όσο είναι πολύ ζεστό.

***   Υπάρχουν κύτταρα που προβλέπουν την εμφάνιση του καρκίνου;
\
Σχεδόν κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος διαθέτει ένα «ρολόι θανάτου» το οποίο μετρά πόσο γρήγορα γερνάμε και εάν θα εμφανιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον καρκινικός όγκος, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Genetics.
Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν διακριτά μοτίβα μεταλλάξεων στο DNA, τα οποία προκύπτουν με σταθερό ρυθμό κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Οι μεταλλάξεις αυτές φαίνεται να συμβαίνουν με ένα συγκεκριμένο ρυθμό σε κάθε τύπο ιστού και υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβες σε υγιή γονίδια και να προωθήσουν την καρκινογένεση.
Βάσει των παραπάνω, οι γιατροί θα είναι πιθανώς σε θέση να προβλέψουν τον κίνδυνο που διατρέχει κάθε άνθρωπος να εμφανίσει κάποια μορφή καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Οι ερευνητές μελέτησαν την αλληλουχία του DNA σε 36 διαφορετικούς τύπους καρκινικού όγκου προερχόμενους από δείγμα 10.000 ατόμων, αναζητώντας πολύπλοκα μοτίβα μεταλλάξεων. Ανακάλυψαν 30 διαφορετικά μοτίβα-υπογραφές και στη συνέχεια εξέτασαν το ρυθμό εμφάνισής τους.
Αν και ορισμένοι καρκίνοι προκύπτουν λόγω «έκρηξης» μεταλλάξεων, για παράδειγμα λόγω υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, σε άλλους η βαθύτερη αιτία είναι λιγότερο σαφής και οι υπεύθυνες βλάβες στο DNA «συσσωρεύονται» σταδιακά σε διάστημα πολλών δεκαετιών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν δύο μοτίβα μεταλλάξεων που αναπτύσσονταν με σταθερό ρυθμό. Το ένα εκ των δύο μοτίβων φάνηκε να συνδέεται με τη διαδικασία διαίρεσης και πολλαπλασιασμού των κυττάρων και το άλλο με τους μηχανισμούς αποκατάστασης που διαθέτει ένα κύτταρο ώστε να διορθώσει βλάβες στο DNA.
Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι αυτά τα «ρολόγια μεταλλάξεων» λειτουργούσαν με διαφορετικό ρυθμό σε διαφορετικούς ιστούς του σώματος. Το πρώτο «ρολόι» λειτουργούσε ταχύτερα στο στομάχι και τα κύτταρα του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν περίπου 23 μεταλλάξεις ανά κύτταρο σε ετήσια βάση. Πιο αργά λειτουργούσε το «ρολόι» του μαστού και των ωοθηκών, όπου παρατηρήθηκαν 3 με 4 μεταλλάξεις κάθε χρόνο.
Τα «ρολόγια θανάτου» που εντόπισαν οι ερευνητές θα μπορούν πιθανώς να προβλέψουν πότε θα εμφανιστεί ο καρκίνος, συγκρίνοντας το ρυθμό μεταλλάξεων σε διάφορους ανθρώπους. Εάν σε ένα άτομο ο ρυθμός μεταλλάξεων σε έναν ιστό είναι ταχύτερος σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, τότε πιθανώς ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο σε αυτόν τον ιστό είναι αυξημένος.
Και τα δύο «ρολόγια» συνέχιζαν να λειτουργούν ακόμη κι όταν ένα κύτταρο είχε εξελιχθεί σε καρκινικό κύτταρο, επομένως ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για να προβλεφθεί πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ένας καρκινικός όγκος.

***  Τι κίνδυνο κρύβει ο πόνος στο πόδι; 
Κάθε πέλμα περιέχει 26 οστά, τα οποία σχηματίζουν δύο τόξα, ή αλλιώς “καμάρες” στο κάτω μέρος.
Η διαμήκης “καμάρα” είναι εκείνη που καταννοοούν οι περισσότεροι άνρθρωποι και εκτείνεται από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα και η εγκάρσια “καμάρα” ανοίγεται στο πλάτος του πέλματος.
Τα οστά του τόξου συγκρατούνται με ινώδεις ιστούς, γνωστούς ως συνδέσμους. Οι μυς του ποδιού, μαζί με ένα σκληρό, νευρώδη ιστό γνωστό ως περιτονία πελματιαία, παρέχουν δευτερογενή στήριξη στο πόδι. Υπάρχουν επίσης στρώματα λίπους στο πόδι που βοηθούν στην υποστήριξη, απορρόφηση και κατανομή του σωματικού βάρους. Ο πόνος στην καμάρα του πέλματος μπορεί να συμβεί κάθε φορά που κάτι πάει στραβά με τη λειτουργία ή την αλληλεπίδραση οποιασδήποτε από αυτές τις δομές.
Πόνος στην καμάρα του ποδιού: Άιτια
 Οι καμάρες είναι οι βασικές δομές του ποδιού που απορροφούν και “αντανακλούν” δύναμη από το σώμα προς τον έξω κόσμο, όταν στεκόμαστε όρθιοι. Όταν κάτι συμβαίνει σε αυτές τις δομές, υπάρχει πόνος και ίσως τραυματισμός.
Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες του πόνου στην καμάρα. Απευθείας τραύμα σε εκείνο το σημείο, διάστρεμμα συνδέσμων, μυική τάση, κακή εμβιομηχανική ευθυγράμμιση, κατάγματα κόπωσης, καταπόνηση και φλεγμονώδης αρθρίτιδα είναι μερικές από τις αιτίες αυτές.
Ο τραυματισμός στην πελματιαία περιτονία είναι μια κοινή αιτία του πόνου αψίδα. Η πελματιαία περιτονία είναι ο παχύς, συνδετικός ιστός που υποστηρίζει την αψίδα στο κάτω μέρος του ποδιού. Εκτείνεται την φτέρνα προς τα εμπρός μέχρι τα μετατάρσια οστά των δαχτύλων. Όταν αυτή έχει υποστεί ζημιά, δημιουργείται φλεγμονή και πόνος στην καμάρα του ποδιού.
Επίσης, ένας τραυματισμός με αμβλύ αντικείμενο, όπως όταν κάποιος πατάει μια πέτρα, μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε μια μελανιά (θλάση) αλλά και ζημιά στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές του ποδιού. Πολλοί από τους μυς της κνήμης και του ποδιού συνδέονται πάνω ή κοντά στην καμάρα..
Ένα διάστρεμμα της καμάρας συμβαίνει όταν οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους είναι εξαντλημένοι και οι ίνες σχίζονται. Οι μυς του ποδιού μπορεί να είναι σε διαρκή τάση από υπερέκταση, κατάχρηση, υπερφόρτωση, μώλωπες, ή από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Αρθρίτιδα των αρθρώσεων της καμάρας μπορεί επίσης να προκύψει εάν το πόδι υποβάλλεται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις που ασκούν τάση στην αψίδα.
Ένας παράγοντας που συχνά συμβάλλει σε τραυματισμούς του πέλματος είναι τα πάρα πολύ σκληρά ή πολύ μαλακά παπούτσια, που έχουν κακή ποιότητα απορρόφησης, ή γίνονται πολύ σκληρά μετά από μακριχρόνια χρήση.
Πώς περνάει ο πόνος στην καμάρα του ποδιού
 Όταν αρχίσετε να έχετε δυσφορία ή πόνο στην περιοχή, μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ανάπαυση, πάγο, απαλό μασάζ και ανύψωση του πέλματος. Απλά φάρμακα που δεν απαιτούν συνταγή γιατρού μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τη δυσφορία και τον πόνο.
Η ξεκούραση θα επιτρέψει στους ιστούς να θεραπευτούν, αφού δεν θα υπάρχουν περαιτέρω πιέσεις στην πληγείσα περιοχή.
Ο πάγος θα πρέπει να μην εφαρμόζεται στο σημείο για πάνω από 20 λεπτά κάθε φορά. Βάλτε τον πάγο σε μια πλαστική σακούλα ή τυλίξτε τον με μια πετσέτα. Τα επιθέματα πάγου του εμπορίου δεν συνιστώνται, επειδή είναι συνήθως πάρα πολύ κρύα.
Η συμπίεση (μασάζ) και η ανύψωση θα βοηθήσουν στην πρόληψη τυχόν πρηξίματος των προσβεβλημένων ιστών.
Επίσης, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά πλαστικά ή λαστιχένια στηρίγματα που μπαίνουν στο παπούτσι σας και στηρίζουν καλύτερα την καμάρα του ποδιού σας, μειώνοντας τον πόνο και βοηθώντας σας να βαδίζετε πιο άνετα.
Υπάρχουν δύο τύποι απλά φάρμακα που μπορεί να σας βοηθήσουν με τον πόνο και το πρήξιμο στην πληγωμένη καμάρα του ποδιού. Η ακεταμινοφαίνη θα βοηθήσει με τον πόνο και τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, θα βοηθήσουν με τον πόνο, αλλά και με την μείωση της φλεγμονής.
Κάθε φάρμακο φυσικά θα πρέπει να λαμβάνεται ΠΑΝΤΑ με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε ιστορικό έλκους του στομάχου. Εκείνοι που έχουν χρόνιες παθήσεις ή που λαμβάνουν άλλα φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με το καταλληλότερο είδος του αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
 
***  Το βότανο Κάβα βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους
Το πιο ισχυρό βότανο για την καταπολέμηση του άγχους΄.
Βοτανικό όνομα: Piper methysticum
Κοινό όνομα: Kava
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Για 3000 χρόνια τα αποξηραμένα ριζώματα του κάβα, ενός μέλους της οικογένειας του πιπεριού, έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ενός κοινωνικού και τελετουργικού ποτού, σημαντικού στις κουλτούρες πολλών κατοίκων των νησιών του Ειρηνικού. Παραδοσιακά τα ριζώματα μασιούνταν ή αλέθονταν σε έναν πολτό αναμεμειγμένο με κρύο νερό για να δημιουργηθεί ένα παχύ παρασκεύασμα που μουδιάζει ελαφριά το στόμα και προκαλεί αισθήματα ευφορίας, ηρεμίας και ικανοποίησης. Οι τελετές κάβα ήταν ειδικά γεγονότα που γίνονταν για να καλωσορίσουν τιμώμενους καλεσμένους. Όταν ο Captain James Cook έκανε το πρώτο του ταξίδι στον Ειρηνικό τη δεκαετία του 1760, αυτός και το πλήρωμά του συνάντησαν το κάβα για πρώτη φορά και το εισήγαγαν στην Ευρώπη.
Για αιώνες οι κάτοικοι από την Παπούα Νέα Γουινέα έπιναν κάβα για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους, να έχουν χαλάρωση και να καταπολεμήσουν την κόπωση. Λαμβανόμενο σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί μια κατάσταση ευφορίας. Θεωρούμενο ένα δυναμωτικό τονωτικό, δινόταν για την καταπολέμηση των αισθημάτων αδυναμίας και νευρικής εξάντλησης και των κρυολογημάτων. Το κάβα χορηγείτο ως φάρμακο για ασθένειες και μολύνσεις της ουροδόχου κύστης, για το άσθμα, τον ρευματισμό και την αρθρίτιδα, για τις στο-
μαχικές ενοχλήσεις, τους πονοκεφάλους, τις κράμπες, τους μυϊκούς πόνους, τους καλόγερους (πυώδη εξανθήματα), για τη σύφιλη και τη βλεννόρροια. Παρασκευάσματα από τα ριζώματα του κάβα λεγόταν ότι νεκρώνουν τον πόνο, προλαμβάνουν τις μολύνσεις και δρουν ως αφροδισιακό. Τα μπουμπούκια του φυτού μασιούνταν από τα παιδιά ως ένα γενικό τονωτικό. Το αφέψημα όλου του φυτού λαμβανόταν για παθήσεις των πνευμόνων. Στη δυτική βοτανική ιατρική το κάβα αναγνωριζόταν για την αξία του ως ένα ισχυρό διουρητικό χρήσιμο για την ουρική αρθρίτιδα, τον ρευματισμό, βρογχικές παθήσεις και για τις ηρεμιστικές του επιδράσεις για την αντιμετώπιση του άγχους και τη νευρική ένταση.
Ο ρόλος του κάβα στη σύγχρονη βοτανική ιατρική είναι κυρίως ως ένα αντιαγχολυτικό βοήθημα. Συστήνεται επίσης για την καταπολέμηση διαταραχών του ύπνου, για το στρες και την ανησυχία και ως ένα μυοχαλαρωτικό.
Σύγχρονη έρευνα
Το κάβα περιέχει έναν αριθμό χημικών ενεργών συστατικών, γνωστών ως καβαλακτόνες. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι καβαλακτόνες δένονται σε διάφορους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των υποδοχέων ντοπαμίνης. Αυτή η δράση εξηγεί τις χαλαρωτικές, μυοχαλαρωτικές, ηρεμιστικές και ήπιες αναλγητικές επιδράσεις του βοτάνου. Κάποιοι ερευνητές εικάζουν ότι το κάβα ίσως επηρεάζει άμεσα το μεταιχμιακό σύστημα, το αρχαίο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα και άλλες δραστηριότητες του εγκεφάλου.
Διάφορες καλά διεξαγμένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του κάβα στην αντιμετώπιση του άγχους, της έντασης και της ταραχής(114-115). Το βότανο φαίνεται ότι είναι τόσο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους όσο και τα δημοφιλή συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά, όπως η διαπεζάμη(116). Σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για το άγχος, το κάβα δεν επηρεάζει τη νοητική διαύγεια, δεν αναστατώνει το στομάχι και δεν προκαλεί εξάρτηση. Μια μελέτη έδειξε ότι το κάβα μειώνει τα συμπτώματα ανησυχίας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση(117). Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι αυξάνει την αντιαγχωτική δράση της θεραπείας αποκατάστασης ορμονών(118).
Δοσολογία
Για τη θεραπεία του άγχους συνιστώνται τα εκχυλίσματα κάβα που παρέχουν 120-240 mg καβαλακτόνες την ημέρα, λαμβανόμενα σε δύο ή τρεις ξεχωριστές δόσεις.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει υπάρξει ανησυχία σχετικά με την πιθανή ηπατοτοξικότητα από τη χρήση του κάβα, που βασίζεται σε διάφορες αναφορές για ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας, της κίρρωσης και της ηπατικής ανεπάρκειας, στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι που ανέπτυξαν ηπατικές βλάβες όσο λάμβαναν κάβα, λάμβαναν επίσης τουλάχιστον μια άλλη θεραπεία που έχει συνδεθεί με βλάβες στο ήπαρ. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα αυτά τα άλλα φάρμακα, και όχι το κάβα, να ευθύνονται για το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι επίσης πιθανό ότι το κάβα αλληλεπιδρά με κάποια από αυτά τα φάρμακα, αυξάνοντας την τοξικότητά τους. Σε μερικές χώρες έχει απαγορευτεί η πώληση του κάβα. Τα άτομα με ηπατικά προβλήματα δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κάβα. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κάβα. Το κάβα δεν θα πρέπει να λαμβάνεται μαζί με άλλες ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως αλκοόλ, βαρβιτουρικά, αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα. Όποιος ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει κάβα, θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύεται τον θεράποντα γιατρό του.   http://www.istioforosnews.com/search/label/ΥΓΕΙΑ   .- 
 

~  Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά να αντιστρέψουν τις γεύσεις των τροφών κατά βούληση, επεμβαίνοντας στον εγκέφαλο πειραματόζωων, έτσι ώστε αυτά να νιώθουν πικρή γεύση, όταν έτρωγαν κάτι γλυκό και το αντίστροφο….
Το επίτευγμα αποδεικνύει ότι η γεύση είναι «καλωδιωμένη» στον εγκέφαλο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι οι βασικές γεύσεις (γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό) γίνονται αρχικά αντιληπτές από τη γλώσσα, η οποία μετά στέλνει τα ανάλογα σήματα στον εγκέφαλο. Όμως η νέα έρευνα ανατρέπει αυτή την πεποίθηση, καθώς δείχνει ότι είναι δυνατό να αλλάξει κανείς το είδος της γεύσης, αν «χειραγωγήσει» τα κατάλληλα εγκεφαλικά κύτταρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοχημείας, βιοφυσικής και νευροεπιστήμης Τσαρλς Ζάκερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική της οπτογενετικής για να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν συγκεκριμένους νευρώνες μέσω φωτός λέιζερ. Οι ερευνητές μπόρεσαν να μπλοκάρουν τελείως τη γεύση του γλυκού και να διατηρήσουν μόνο την αντίθετη γεύση του πικρού.
Αντίστροφα, εμπόδισαν τα ζώα να νιώθουν το πικρό και ένιωθαν μόνο το γλυκό.
Ακόμη και όταν έπιναν απλώς νερό, οι επιστήμονες κατόρθωσαν εκείνη τη στιγμή να προκαλέσουν στα ποντίκια τη γεύση είτε του γλυκού, είτε του πικρού.
«Η γεύση βρίσκεται απολύτως στον εγκέφαλο. Στη γλώσσα υπάρχουν εξειδικευμένοι κυτταρικοί υποδοχείς, που ανιχνεύουν το γλυκό ή το πικρό, όμως είναι ο εγκέφαλος που δίνει νόημα σε αυτά τα χημικά. Τα πειράματά μας αποδεικνύουν ότι η αίσθηση της γεύσης είναι πλήρως ‘καλωδιωμένη» στον εγκέφαλο, ανεξάρτητα από την μάθηση ή την εμπειρία», δήλωσε ο Ζάκερ.
 
*** Ο καφές σώζει ζωέςcoffee
~  Κατά καιρούς πολλοί επιστήμονες αναφέρονται με πολύ κολακευτικά λόγια για τον καφέ και την επίδραση του στο ανθρώπινο σώμα, με μερικούς να φτάνουν στο σημείο να τον ονομάσουν "ελιξίριο υγείας".
Πρόσφατη έρευνα στην Ολλανδία στην οποία συμμετείχαν 30,000 άτομα έδειξε πως η κατανάλωση καφέ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από το διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν λιγότερα από 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

 ***  Νέα εξέταση κατά του καρκίνου του προστάτη
health
~   Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη μετά από έρευνες ανακάλυψαν μια νεα μέθοδο για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, η οποία ισχυρίζονται πως είναι πολύ καλύτερη από την εξέταση PSA.
Η νέα εξέταση συνδυάζει εξετάσεις αίματος, γενετικών δεικτών και κλινικών δεδομένων και είναι καλύτερη όπως λένε οι ειδικοί, στην ανίχνευση της επιθετικής μορφής του καρκίνου απ' ότι η εξέταση PSA. 

***   Σε τι βοηθάει το βότανο Maca;
tanaki
~ Maca (Lepidium meyenii)
Η maca (προφορά: μάκα) είναι ένα ποώδες διετές ή ετήσιο φυτό, το οποίο φύεται σε μεγάλα υψόμετρα  στις Άνδεις του Περού. Εδώ και περίπου 2.000 χρόνια η maca αποτελεί σημαντική παραδοσιακή τροφή και  φαρμακευτικό φυτό στην περιοχή όπου καλλιεργείται.
Θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, ενισχύει τον οργανισμό, δίνει αντοχή και θεωρείται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Οι Ίνκα χρησιμοποιούσαν τη maca σε
θρησκευτικές τελετές. Πριν από τη μάχη δινόταν στους
στρατιώτες για να τους δώσει ενέργεια και δύναμη. Η
maca είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ειδικότερα σελήνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και σίδηρο και  περιέχει λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων λινολεϊκό οξύ,
παλμιτικό οξύ, και ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες. Η maca παραδοσιακά χρησιμοποιείται  για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, για την ενίσχυση
της ενέργειας, για την αθλητική απόδοση, τη μνήμη και τη γονιμότητα.
H maca έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη λίμπιντο,
τη δύναμη, την αντοχή και την ενέργεια και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος. Επιπλέον η maca μπορεί  να ομαλοποιεί όλες τις σεξουαλικές ορμόνες: τεστοστερόνη, προγεστερόνη και οιστρογόνα. Επίσης, είναι μια  από τις καλύτερες επιλογές για προβλήματα υπογονιμότητας, καθώς ρυθμίζει τον έμμηνο κύκλο και ηρεμεί τον πόνο της περιόδου. Επίσης βοηθάει και στα προβλήματα της εμμηνόπαυσης. Η maca μειώνει το στρες,  και με αυτό τον τρόπο βοηθά στην καλύτερη συνεύρεση μεταξύ των ζευγαριών. Μερικοί αμφισβητούν ότι η maca επιδρά στα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών.  Αν αυτό ισχύει, τότε τα ευεργετικά αποτελέσματα της
maca σε σχέση με τη σεξουαλική λειτουργία ενδεχομένως οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών και ζωτικών θρεπτικών συστατικών. Οι ερευνητές
έχουν εντοπίσει δύο ακόμη συστατικά, τις μακαμίδες (macamides), ένα είδος δευτερεύοντος μεταβολίτη  (secondary metabolite), και τις μακαένες (macaenes), οιοποίες πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο(673-677).

***  To βότανο Νταμιάνα βοηθάει στην στυτική δυσλειτουργία
atan
~  Νταμιάνα (Turnera diffusa)
Τα φύλλα της νταμιάνα χρησιμοποιούνταν για
θεραπευτικούς σκοπούς από τους αυτόχθονες πολιτισμούς της κεντρικής Αμερικής, ειδικά το Μεξικό.
Οι παραδόσεις των Αζτέκων λένε ότι η νταμιάνα ήταν ένα ισχυρό αφροδισιακό. Η νταμιάνα χρησιμοποιείται στην κεντρική Αμερική για ψυχρότητα, στυτική δυσλειτουργία, πρώιμη εκσπερμάτωση και ατροφία
των όρχεων. Βοηθά στα σεξουαλικά προβλήματα που
σχετίζονται με το άγχος και αυξάνει την ευαισθησία
των νεύρων. Η δράση της αυτή δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες.

*** Σε τι βοηθάει το βότανο Γκίνγκο;
 votan
-  Γκίνγκο (Ginkgo biloba)
Το γκίνγκο μπιλόμπα χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά να παρέχονται καλύτερα σε όλο το σώμα. Βελτιώνοντας την
αγγειακή ανεπάρκεια, μπορεί να βελτιώσει τη ροή του
αίματος στο ανδρικό γεννητικό όργανο, βοηθώντας
έτσι τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Το σημαντικό είναι ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος χωρίς να αυξάνει την πίεση του αίματος. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες το γκίκγκο διεγείρει τη ροή του αίμα τος στα τριχοειδή αγγεία, ακριβώς κάτω από το δέρμα,
κάτι που σημαίνει ότι προσφέρει περαιτέρω ευαισθησία και αισθησιακότητα στο δέρμα. Το γκίνγκο μπιλόμπα θεωρείται ένα αναζωογονητικό βότανο.

***  Σε τι βοηθάει το βότανο Ροδιόλα;
vot
~  Ροδιόλα (Rhodiola rosea)
Η ροδιόλα ή χρυσή ρίζα, όπως είναι γνωστό
στις αρχαίες παραδόσεις, έχει θεωρηθεί ως πανάκεια.
Η πρώτη αναφορά, στον δυτικό κόσμο, του βοτάνου
έγινε από τον Διοσκουρίδη τον 1ο αιώνα μ.Χ.. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.  Ένα μπουκέτο ριζών ροδιόλα παρουσιάζεται ακόμα στα ρωσικά ζευγάρια πριν τον γάμο για γονιμότητα  και υγιείς απογόνους. Ο βοτανολόγος και ταξινομιστής  G.V. Krylov της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών έκανε μια εκστρατεία στη Σιβηρία το 1961, για να βρουνροδιόλα.
Αυτή η έρευνα σηματοδότησε την αρχή της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τη ροδιόλα και
τις χρήσεις της. Το 1975 το Ρωσικό Υπουργείο Υγείας αποδέχθηκε το εκχύλισμα ροδιόλας ως φάρμακο και  τονωτικό και άρχισε η εμπορική παραγωγή της ροδιόλας στη Σοβιετική Ένωση. Συστηνόταν για ενίσχυση της μνήμης, αυξημένη διάρκεια προσοχής, για την καταπολέμηση της κόπωσης και για μια ποικιλία νευρολογικών προβλημάτων. Μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους έχουν επιβεβαιώσει την αξία της ροδιόλας ως  ένα σωματικό και νοητικό τονωτικό για μια ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της καρδιοπάθειας. 
Η ροδιόλα ως ένα τονωτικό βότανο μπορεί να βοηθήσει στη σεξουαλική δραστηριότητα όπως και το
panax ginseng και ο ελευθερόκοκκος.

***  Schisandra: Ένα βότανο που βοηθάει σε πολλές παθήσεις
vo
~   Schisandra (Schisandra chinensis)
Η schisandra είναι ένα βότανο που αναπτύσσεται στην Κίνα και σε περιοχές της Ρωσίας και της Κορέας. Ο ώριμος αποξηραμένος καρπός του φυτού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Το βότανο αυτό χρησιμοποιείτο από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική για ένα πλήθος παθήσεων. Σύγχρονες  έρευνες έχουν δείξει ότι η schisandra μπορεί να βοηθήσει άτομα με χρόνια ιογενή ηπατίτιδα. Οι λιγνάνες που βρίσκονται στους σπόρους του καρπού προστατεύουν  το ήπαρ, ενεργοποιώντας τα ένζυμα στα κύτταρα του ήπατος που παράγουν γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη  είναι ένα υπερ-αντιοξειδωτικό. Η δράση της είναι παρόμοια με αυτήν του γαϊδουράγκαθου (milk thistle).   Η schisandra είναι ένα προσαρμογόνο βότανο, όπως το panax ginseng, ο ελευθερόκοκκος (Siberian ginseng)  και η rhodiola rosea. Έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Αναφέρεται ότι είναι παρόμοιο στη  δράση με το αλκοόλ. Στην αρχή διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και έπειτα το καταστέλλει. Μελέτες  έχουν δείξει ότι η schisandra μπορεί να μειώσει την κόπωση και να βελτιώσει την επίδοση στη δουλειά.    Η schisandra ως προσαρμογόνο βότανο μπορεί να βοηθήσει στη σεξουαλική απόδοση. Αυξάνει την αντοχή στους άνδρες και είναι ένα τονωτικό των νεφρών και για τους άνδρες και για τις γυναίκες, βελτιώνοντας τη γενική αδυναμία, την κατάθλιψη και τη σεξουαλική ατονία. Συνιστάται επίσης ως ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του τραύματος από σεξουαλική κακοποίηση. Συνήθως δεν λαμβάνεται μόνο του, αλλά μαζί με άλλα προσαρμογόνα βότανα  όπως το panax ginseng.

***  Κεφαλαλγίες: Πότε είναι σοβαρές και πότε όχι
ponokefalos
~   Στη σημερινή κοινωνία λόγω του άγχους, λόγω της κακής ατμόσφαιρας, των εργασιακών και όχι μόνο γεγονότων της προσωπικής μας ζωής έχουμε συχνούς πονοκεφάλους. Ένα είδος κεφαλαλγίας είναι η επονομαζόμενη «κεφαλαλγία τάσεως», που δεν είναι τίποτε άλλο από σπασμό των μυών του κρανίου, με αποτέλεσμα συσφιγκτικό πόνο σαν δακτυλίδι στο μέτωπο και στον αυχένα. Σύμφωνα με τον Νευροχειρούργο και Διευθυντή της Νευροχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου παίδων "Αγία Σοφία" Γεώργιο Σφακιανό η κεφαλαλγία προκύπτει και από πρόβλημα στα μάτια (μυωπία, υπερμετρωπία). Σπανιότερες είναι οι κεφαλαλγίες που οφείλονται σε αγγειοκινητικούς λόγους (σε αυξομείωση του εύρους των αγγείων του εγκεφάλου), όπως η αθροιστική κεφαλαλγία και η ημικρανία. Είναι συνήθως κληρονομικές παθήσεις, πολύ βασανιστικές, που κρατούν πολλές ώρες ή και ημέρες. Αυτές χρειάζονται ειδικά φάρμακα.

*** Άνθρωπος και υγιεινή διατροφή
laxa
-    Οι τροφές που βοηθάνε την μνήμα και την ψυχολογία μας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητα μας τα φρούτα και τα λαχανικά διότι με την πάροδο του καιρού μεγαλώνουμε και χρειαζόμαστε περισσότερες βιταμίνες για να είμαστε υγιής.
Η μελιτζάνα έχει πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν τον εγκέφαλο να προστατευτεί.
Το καρότο περιέχει γλουταθειόνη και βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατός.
Το σπανάκι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπου προστατεύουν τα μαλλιά και το σώμα.
Το αβοκάντο προστατεύει το συκώτι εάν τρώμε τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.
Τα καρύδια κάνουν καλό στον εγκέφαλο και περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Οι Ηλιόσποροι έχουν βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, και σίδηρο.
Και τέλος το μπρόκολο είναι γνωστό ότι έχει δίνει πολλές ιδιότητες στον εγκέφαλο. Ακόμα βοηθά και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
Θα ήταν καλό για όλους τους ανθρώπους να έχουμε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα.

*** Το Κινεζικό βότανο βοηθάει αντιμετωπίζει τα γυναικολογικά προβλήματα
otana
- Κινεζική αγγελική
(Dong quai):
Το δημοφιλές κινεζικό βότανο για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων
Βοτανικό όνομα: Angelica Sinensis
Διεθνές όνομα: Dong quai
Λαϊκή ιστορία και χρήση
Το dong quai κατατάσσεται δίπλα στη γλυκόρριζα (licorice) σε συχνότητα χρήσης στις κινεζικές βοτανικές συνταγογραφήσεις. Φύεται στην Κίνα. Είναι μια καφετιά, σαρκώδης ρίζα που μοιάζει με τη ρίζα της γεντιανής.   Η μυρωδιά του είναι πολύ ισχυρή, μοιάζει με το σέλινο, και η γεύση του είναι γλυκιά, θερμή και αρωματική.  Το βότανο χρησιμοποιείται εκτενώς από τους γιατρούς στην Κίνα για τη θεραπεία των εμμήνων και των επιλόχιων ασθενειών. Χρησιμοποιείται στις αιμορόλων των ειδών, στα κρυολογήματα, σε δυσπεπτικές διαταραχές, σε ελώδεις πυρετούς και σε έναν άλλον μεγάλο αριθμό προβλημάτων. Το dong quai λέγεται από τους Κινέζους ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Αυτό το κάνει χρήσιμο ως ένα φάρμακο για την ισορροπία των εμμήνων, ως αφροδισιακό και ως θεραπευτικό βοήθημα για μετά τον τοκετό.
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική το dong quai περιλαμβάνεται σε βοτανικούς συνδυασμούς για τη μη φυσιολογική έμμηνο ρύση, την κατεσταλμένη εμμηνόρροια, τη δυσμηνόρροια και την αιμορραγία της μήτρας.    Δεν χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως οι εξάψεις.  Το dong quai εισήχθη στη δυτική ιατρική το 1899 από την εταιρεία Merck σε μορφή υγρού εκχυλίσματος, το οποίο πωλείτο με το όνομα Eumenol και αργότερα στη μορφή ταμπλετών. Το Eumenol συστηνόταν για τη θεραπεία ασθενειών των εμμήνων.  Το dong quai έχει αρμονική φαρμακευτική σχέση με την πιπερόριζα (ginger), το λεβιστικό (lovage),  τη ρίζα marshmallow, την άρκευθο, τον μαραθόσπορο
(fennel seed) και τη γλυκόρριζα (licorice root). Ενισχύει τις καθαρτικές ιδιότητες του ραβέντι (rhubarb), αλλά δεν ταιριάζει με το τζίνσενγκ.  Οι Κινέζοι βασίζουν πολλούς από τους ισχυρισμούς τους για το dong quai σε μια θεραπεία βελονισμού που περιλαμβάνει ενέσεις εκχυλισμάτων του
dong quai μέσα στο σημείο του βελονισμού. Χρησιμοποιούμενο με αυτό τον τρόπο, το dong quai μειώνει την m πίεση του αίματος, είναι ένα διουρητικό και συστέλλει  διεγείρει) τους μαλακούς μύες, δηλαδή τη μήτρα, τα έντερα και την ουροδόχο κύστη.  Φαρμακευτικές ιδιότητες  Το dong quai έχει διουρητική δράση, είναι εμμηναγωγό, είναι διεγερτικό και έχει οιστρογονική δράση.
Τα ενεργά συστατικά του dong quai είναι αρωματικά πτητικά έλαια που επηρεάζουν τη μήτρα, το ήπαρ, την  καρδιά, την πίεση του αίματος και το νευρικό σύστημα. Αυτά τα συστατικά ονομάζονται sequiterpene lactones και παρόμοια συστατικά βρίσκονται σε πολλάφαρμακευτικά φυτά.
Πολλά από τα οφέλη της στοματικής κατανάλωσης του dong quai μπορούν επίσης να οφείλονται
στο διατροφικό του προφίλ. Περιέχει αξιόλογες ποσότητες βιταμίνης Ε, κοβαλτίου και σιδήρου. Μερικοί  ισχυρίζονται ότι το dong quai περιέχει βιταμίνη Β12,που είναι χρήσιμη για τη θεραπεία της κακοήθους  αναιμίας, αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Το dong quai ωστόσο περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες κοβαλτίου,  ενός συστατικού της βιταμίνης Β12. Το dong quai, όπως πολλά εμμηναγωγά βότανα, κατατάσσεται στα βότανα με υψηλό περιεχόμενο σιδήρου.
Οι επιδράσεις του dong quai στη μήτρα δεν  έχουν τεκμηριωθεί σε ανθρώπους, αλλά αφεψήματα του βοτάνου προκαλούν συστολές στη μήτρα σκύλων.  Σε μια μελέτη που χρησιμοποίησε άμεση μέτρηση του μυομήτριου, η χορήγηση του dong quai έκανε ικανές τις  συστολές της μήτρας να είναι πιο τακτικές. Αυτός μπορεί να είναι ο μηχανισμός που βρίσκεται κάτω από την αποτελεσματικότητά του στη δυσμηνόρροια. Όταν ποντίκια τράφηκαν με ένα παρασκεύασμα 5% dong quai, αυξήθηκε η κατανάλωση οξυγόνου  στο συκώτι, χωρίς να επηρεάζεται η ποσότητα των νουκλεϊκών οξέων. Αυτό θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα της γενικής αύξησης του μεταβολισμού. Το dong  quai προστατεύει επίσης το συκώτι από τις επιδράσεις  των βλαβερών χημικών, όπως ο τετραχλωράνθρακας. Διάφορα παρασκευάσματα αυτού του βοτάνου(συμπεριλαμβανομένων των αφεψημάτων και των αλκοολικών εκχυλισμάτων) μπορούν να μειώσουν την πίεση σε αναίσθητα ζώα. Όταν η δόση είναι μικρή, η διάρκεια αυτής της επίδρασης είναι πολύ σύντομη και  ακολουθείται συνήθως από αύξηση στην πίεση. Σε πειράματα σε αρουραίους με τεχνητή αθηροσκλήρωση, ο σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας  μειώθηκε, όταν δινόταν dong quai. Το βότανο έχει επίσης αντιβιοτικές και κατασταλτικές ιδιότητες.  Ίσως η μεγαλύτερη σημασία για τον βοτανολόγο είναι η αντίθετη συνεχής ακολουθία που υπάρχει ανάμεσα στο dong quai και στο black cohosh (ένα άλλο βότανο που δίνεται για τα προβλήματα εμμήνου ρύσεως). Οι περισσότερες γυναίκες ωφελούνται είτε από το ένα είτε από το άλλο. Αυτά τα δύο βότανα φαίνεται ότι αντισταθμίζουν το ένα το άλλο, όταν χρησιμοποιούνται μαζί. Το dong quai συνήθως λειτουργεί καλύτερα με λίγο black cohosh, και το black cohosh λειτουργεί καλύτερα με λίγο dong quai. Όταν το dong quai κυριαρχεί στη φόρμουλα, οι κράμπες καταπραΰνονται και η έμμηνος ροή αυξάνεται. Όταν το black cohosh κυριαρχεί στη φόρμουλα, η έμμηνος ροή και το πρήξιμο μειώνονται.  Ορισμένοι συγγραφείς χαρακτηρίζουν το dong quai ως φυτοοιστρογόνο, δηλαδή ένα φυτό με ήπια οιστρογονική δράση. Η έρευνα όμως δείχνει ότι το dong quai δεν εμφανίζει να έχει καμιά δράση παρόμοια με αυτή των ορμονών στο σώμα. Σε μια διπλή-τυφλή δοκιμή με γυναίκες στην εμμηνόπαυση δεν βρέθηκε οιστρογονική δράση για το βότανο αυτό(160).
Δοσολογία
Η κονιορτοποιημένη ρίζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάψουλες ή ταμπλέτες. Οι γυναίκες μπορούν να λαμβάνουν 3-4 γραμμάρια καθημερινά μοιρασμένα
σε τρεις δόσεις ημερησίως.
Παρενέργειες
Το dong quai δεν συνίσταται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ίσως προκαλέσει φωτοευαισθησία σε άτομα με πολύ ανοιχτό δέρμα. Γι᾿αυτό το λόγο, τα άτομα που το χρησιμοποιούν σε τακτική βάση θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεσή τους
στον ήλιο.

*** Διατροφή, βότανα και άσκηση για τα ινομυώματα. Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε;

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Τα Ινομυώματα είναι «μη καρκινικές» νεοπλασίες στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.
Το τι τρώμε είναι ζωτικής σημασίας, διότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρβασης των επιπέδων των οιστρογόνων που μπορεί να ενθαρρύνουν την δημιουργία και αύξηση ενός ινομυώματος. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ινομυώματα μπορούν να προληφθούν και μέσω της σωστής διατροφής και της άσκησης. 
Γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ινομυώματα, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν μόλις μια μερίδα. Οσο περισσότερα φρούτα έτρωγαν οι γυναίκες τόσο μικρότερος ο κίνδυνος ινομυωμάτων, ενώ το ίδιο δεν ίσχυε για τα λαχανικά. 
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο ινομυωμάτων, επηρεάζοντας ίσως την δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό. 
Η βιταμίνη C έχει τη μοναδική ιδιότητα να διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο μυικό ιστό, προάγοντας έτσι τη σωστή λειτουργία του, και να απομακρύνει άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού έξω από το σώμα. Έτσι συμβάλει στην καλή λειτουργία του μυός της μήτρας μειώνοντας τις κράμπες και, επειδή ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία, δύναται να μειώσει την ένταση μιας βαριάς περιόδου. Πολλά φρούτα περιέχουν και φυτοοιστρογόνα.
Το τι τρώμε είναι ζωτικής σημασίας, διότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρβασης των επιπέδων των οιστρογόνων που μπορεί να ενθαρρύνουν την δημιουργία και αύξηση ενός ινομυώματος. Και εάν θα πρέπει να καταφύγετε σε χειρουργική θεραπεία, διότι π.χ. το ινομύωμα εμποδίζει την εγκυμοσύνη, τότε είναι σημαντικό αμέσως μετά αλλά και ακόμη και πριν από την χειρουργική επέμβαση, να αρχίσετε να τρώτε σωστά, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία νέου ινομυώματος μετά την αφαίρεση του παλαιού.
Θα χρειαστεί να γίνει μια συνειδητή στροφή προς την σωστή διατροφή. Διότι τα πολλά κρέατα και γαλακτοκομικά περιέχουν ορμόνες και χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα.
Τροφές με πολλές φυτικές ίνες, θα βοηθήσουν να απομακρύνονται τα επιπλέον οιστρογόνα. Μία τέτοια τροφή μπορεί να είναι ο Λιναρόσπορος, όπου πέρα από τις φυτικές ίνες μπορεί να παρέχει λιγνάνες και άλλες φυτοθρεπτικές ουσίες χρησιμότατες για το ορμονικό σύστημα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ωφέλεια με την μετρημένη και εξατομικευμένη χρήση προϊόντων Σόγιας .
Θεραπεία της αναιμίας Οι γυναίκες με ινομυώματα που δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής μπορεί να αναπτύξουν αναιμία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, και τα ενισχυμένα με σίδηρο ψωμιά και τα δημητριακά. Καλό είναι να λαμβάνονται και συμπληρώματα σιδήρου.
Τι πρέπει να τρώτε 
-Προϊόντα ολικής άλεσης και ανάλατους ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα και καρύδια, λιναρόσπορος, wheat germ).
Πηγή βιταμίνης Ε, απαραίτητων λιπαρών οξέων καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, βοηθούν στη σωστή ρύθμιση των ορμονών και την ελάττωση των οιστρογόνων.
Περιέχουν μαγνήσιο που απαλύνει τον πόνο από τις κράμπες τις περιόδου. Επίσης αποτελούν καλή πηγή καλίου που είναι φυσικό διουρητικό, βοηθώντας στη μείωση της αίσθησης του πρηξίματος.
Οι φυτικές ίνες έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν οιστρογόνα και να τα απομακρύνουν από το σώμα μέσω του εντέρου.
-Πολλά λαχανικά, πράσινα φυλλώδη σαλατικά και φρούτα: η βιταμίνη C έχει τη μοναδική ιδιότητα να διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο μυικό ιστό, προάγοντας έτσι τη σωστή λειτουργία του, και να απομακρύνει άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού έξω από το σώμα.
Έτσι συμβάλει στην καλή λειτουργία του μυός της μήτρας μειώνοντας τις κράμπες και, επειδή ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία, δύναται να μειώσει την ένταση μιας βαριάς περιόδου. Πολλά φρούτα περιέχουν και φύτοοιστρογόνα.
-Όσπρια και σόγια. Πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ινών, καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Ιδιαίτερα η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα (βιοφλαβονοειδή), τα οποία κατά κάποιο τρόπο συναγωνίζονται με τα οιστρογόνα, βοηθώντας στη σωστή ρύθμιση και κυκλοφορία τους, καθώς και την μείωση της αιμορραγίας.
-Ψάρι: περιέχει λινολεικό οξύ/ απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς και ιχνοστοιχεία, ιώδιο και κάλιο. Εξαιρετική επιλογή αποτελούν ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, η ρέγγα και η σαρδέλα.
-Καλά έλαια: Αγνό παρθένο ελαιόλαδο, έλαιο από λιναρόσπορο, καρυδέλαιο, σησαμέλαιο σε λογικές ποσότητες
Τι πρέπει να αποφεύγετε
-Κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω της περιεκτικότητας τους σε περιβαλλοντικά οιστρογόνα και αραχιδονικό οξύ
-Αλάτι
-Κορεσμένα λίπη
-Ζάχαρη, καφέ, αναψυκτικά (αφαιρούν από το σώμα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες).
Βότανα

Σκοπός από την χρήση των διαφόρων Βοτάνων είναι να βοηθήσουμε τον οργανισμό στην προσπάθεια του να εξισορροπήσει τις ορμόνες και να διασφαλίσει ότι το συκώτι διαχειρίζεται τα οιστρογόνα αποτελεσματικά και κάθε τυχόν περίσσεια αποβάλλεται σωστά. Εάν τα ινομυώματα προκαλούν βαριά αιμορραγία μπορεί να χρησιμοποιήσετε φάρμακα. Ωστόσο, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε την ποσότητα του φαρμάκου που ενδεχομένως θα πάρετε, χρησιμοποιώντας συγχρόνως και Βότανα. Μετά από λίγες περιόδους, καθώς τα Βότανα αρχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, θα διαπιστώσετε ότι αρχίζουν να ελέγχουν την ροή σας.
Υπάρχουν βότανα, που περιέχουν φυτικά χημικά που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τα οιστρογόνα μέσα στο σώμα.  Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη δημιουργία και την ανάπτυξη των ινομυωμάτων της μήτρας.  
Agnus Castus (Λυγαριά)
Αυτό το βότανο είναι περισσότερο γνωστό ως ο εξισορροπιστής των γυναικείων ορμονών και βοηθά στην ρύθμιση της ισορροπίας των οιστρογόνων και της προγεστερόνης έτσι ώστε τα επίπεδα της προγεστερόνης να είναι τα καλύτερα δυνατά. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την δυνατότητα των οιστρογόνων που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη ινομυωμάτων. Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση Agnus Castus: 200 – 400 mg
Milk Thistle (Γάλα Γαϊδουράγκαθου – Silymarin marianum)
Σημαντικό βότανο για το συκώτι – υποβοηθά την διαδικασία αποτοξίνωσης, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα να αποβληθεί η περίσσεια οιστρογόνων από τον οργανισμό και να προλαμβάνεται η επανακυκλοφορία «παλαιών» οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα πρέπει να απενεργοποιούνται από το συκώτι και στην συνέχεια να αποβάλλονται. Εάν το συκώτι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, παρατηρείται συσσώρευση ορμονών – όσων δηλαδή παράγονται φυσιολογικά κατά την διάρκεια του κύκλου, καθώς και «παλαιών» οιστρογόνων από προηγούμενους κύκλους που δεν έχουν απεκκριθεί. Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση Milk Thistle: 100 – 300 mg
Κόκκινο Τριφύλλι
Το Κόκκινο τριφύλλι αναπτύσσεται στα λιβάδια της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας. Βοτανολόγοι χρησιμοποιούν αποξηραμένα λουλούδια του κόκκινου τριφυλλιού για ιατρικούς σκοπούς. Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως το χρώμιο, το μαγνήσιο, νιασίνη, βιταμίνη C και θειαμίνη.
Οι ισοφλαβόνες
Το UMMC εξηγεί ότι το κόκκινο τριφύλλι περιέχει επίσης χημικές ουσίες γνωστές ως ισοφλαβόνες, οι οποίες παράγουν οιστρογόνα που παράγουν αποτελέσματα όμοια με αυτά του σώματος.  Έτσι, οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν το κόκκινο τριφύλλι για τη θεραπεία συνθηκών που τα οιστρογόνα συμμετέχουν, όπως για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ακανόνιστες περιόδους και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Επειδή το κόκκινο τριφύλλι περιέχει οιστρογόνα, οι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι αυτό θα λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και θα βοηθήσει τις γυναίκες στη θεραπεία των ινομυώματα τους, χωρίς τις παρενέργειες που συχνά συνδέονται με συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Προσοχή
Δεν θα πρέπει να πάρετε κάποιο από τα παραπάνω Βότανα εάν λαμβάνετε: Αντισυλληπτικό χάπι, Φάρμακα γονιμότητας, HRT ή οποιαδήποτε άλλη ορμονική θεραπεία ή άλλα φάρμακα, εκτός εάν συνιστώνται από τον θεράποντα ιατρό σας.
Αντιμετώπιση των ινομυωμάτων με την άσκηση
Η τακτική άσκηση μπορεί να αποτρέψει τα ινομυώματα. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που ασκούνται επτά ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν σημαντικά λιγότερα ινομυώματα από τις γυναίκες που γυμνάζονταν λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα. Η παχυσαρκία, είναι, επίσης, ένας παράγοντας κινδύνου για τα ινομυώματα. Έτσι, η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο για ινομυώματα.
Πηγές  American Congress of Obstetricians and Gynecologists: Uterine Fibroids 

***  Ο Έλληνας που ανακάλυψε τα γονίδια που καθορίζουν το ύψος
http://i0.wp.com/www.ellines.com/wp-content/uploads/2015/01/deloukas.gr_.jpg?resize=795%2C%20364&quality=100Ο Πάνος Δελούκας είναι καθηγητής Καρδιαγγειακής Γονιδιωματικής στο Ινστιτούτο Έρευνας William Harvey και στο Πανεπιστήμιο Queen Mary, καθώς και μέλος του Βρετανικού Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger Institute. Έχει γίνει ευρύτερα γνωστός από τις μελέτες που έχει κάνει για τα γονίδια της νεότητας αλλά και ύψους.
Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1986. Συνέχισε τις σπουδές του στη Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο Paris 7 και έλαβε το Διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Biozentrum στην Ελβετία.
Αμέσως μετά εργάστηκε για 2 χρόνια στη Hoffmann-La Roche, όπου μελέτησε τον υποδοχέα της βιταμίνης D.
Το 1994 έγινε μέλος του μεγάλου ερευνητικού βρετανικού ιδρύματος Wellcome Trust Sanger, όπου ηγήθηκε του προγράμματος GeneMap98, με σκοπό τη χαρτογράφηση 30.000 γονιδιακών δεικτών, ενώ ήταν και μέλος του προγράμματος για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Από το 1994 έως το 2013, ήταν επικεφαλής της ομάδας Γενετικής στο Wellcome Trust Sanger Institute, η οποία ερεύνησε τη γενετική προδιάθεση των καρδιομεταβολικών χαρακτηριστικών, εστιάζοντας στην στεφανιαία νόσο και στο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη των ομάδων Ανθρώπινης Γενετικής στο Ινστιτούτο όταν εντάχθηκε ως αρχηγός της ομάδας για να βοηθήσει στην οικοδόμηση των γενετικών χαρτών για το Πρόγραμμα του Ανθρώπινου Γονιδιώματος. Η ομάδα του εντόπισε τέσσερα γονίδια, τα οποία ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται ανάλογα με τον τρόπο ζωής που ακολουθεί κανείς και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο μεταλλάσσονται τα γονίδια πιστεύουν ότι θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία αντιγηραντικών φαρμάκων νέας γενιάς.
Το 2014 μαζί με 2 ακόμα ελληνικής καταγωγής ερευνητές, συμμετείχαν στη μελέτη ομάδας επιστημόνων που ανακάλυψε νέα γονίδια που καθορίζουν το ύψος του ανθρώπου, διπλασιάζοντας τον μέχρι τώρα σχετιζόμενο αριθμό των γονιδίων που έχουν βρεθεί σε πάνω από 400. Η μελέτη, που έγινε από την κοινοπραξία Γενετική Διερεύνηση Ανθρωπομετρικών Χαρακτηριστικών (GIANT), με επικεφαλής τον Τζόελ Χίρσχορν του Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ (ΗΠΑ), καθώς και τον Άντριου Γουντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έξετερ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics.
Με τη δημιουργία του χάρτη HapMap διερευνά τις γενετικές διαφορές στις οποίες οφείλεται η διαφορετική ευαισθησία μας σε ασθένειες.
«Το διεθνές πρόγραμμα HapMap δεν είναι παρά ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει στην αξιοποίηση της πληροφορίας που έχει προκύψει από την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Στην πράξη, θα δίνει το στίγμα κάποιων πολυμορφισμών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω στο γονιδίωμα» δήλωσε στο Βήμα.

 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRCY-rzJnysRP8mvo-17NBRaYqwE6nqM99-LzV3u8tqOzJmxSastC7ELJ0hKHByBMj-qjYgsMUqhBCt51Cs4iy1Q-Z7rFhzTpfY5esGMl4RAjF1UX9B66XI5FiKKlz-wzWWtHOeSffnOU/s1600/agrios+karpos.jpgΑυστραλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας άγριος καρπός από τα τροπικά δάση του Κουίνσλαντ κρατά πιθανώς το μυστικό για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Οι πρώτες δοκιμές είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες, καθώς κατέδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του φυσικού συστατικού αγγίζει το 70% στην εξάλειψη των καρκινικών όγκων.
Πειραματικό φάρμακο που παρασκευάστηκε από τον καρπό είχε εξαιρετικά ευεργετική δράση σε κατοικίδια με καρκίνο.
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών QIMR Berghofer ανακάλυψαν επίσης πως μία μόνο ένεση του φαρμάκου EBC-46 ήταν αρκετή για την ταχύτατη καταστροφή του καρκινικού όγκου σε ευρύ φάσμα δειγμάτων ανθρώπινων ιστών που δοκιμάστηκαν στο εργαστήριο.
Το EBC-46 είναι μια σύνθετη ουσία που παρασκευάστηκε από τα άγρια μούρα του δέντρου Blushwood, το οποίο ευδοκιμεί στα τροπικά δάση του Βόρειου Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One αναφέρει πως χρησιμοποιήθηκαν δείγματα καρκίνου του δέρματος, του εγκεφάλου, του λάρυγγα και του παχέος εντέρου.
Στα περισσότερα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν, η ένεση είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων μέσα σε λίγες ώρες και εν τέλει την ολική διάλυση του όγκου.
Η αποτελεσματικότητα του EBC-46 οφείλεται εν μέρει στην κυτταρική αντίδραση που πυροδοτεί, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της παροχής αίματος στον καρκινικό όγκο.
Σε ποσοστό πάνω από 70% των προ-κλινικών δοκιμών, η θετική επίδραση ήταν διαρκής σε βάθος χρόνου, με ελάχιστες πιθανότητες υποτροπής σε διάστημα 12 μηνών.
Το πειραματικό φάρμακο έχει ως τώρα χρησιμοποιηθεί από κτηνιάτρους ώστε να αντιμετωπίζονται οι καρκινικοί όγκοι σε κατοικίδια.
Επίσημες δοκιμές πραγματοποιούνται επί του παρόντος σε κατοικίδια σε Αυστραλία και ΗΠΑ ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του EBC-46. Απαιτείται ωστόσο έγκριση για να ξεκινήσουν οι δοκιμές πρώτης φάσης σε ανθρώπους.  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/11/blog-post_3946.html  ,  onmed.gr
 
   ~  ***   ΟΛΕΣ  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  για  την ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  :
 1~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 14 Μαΐου 2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html  .-
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .-
4~**   
~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015  ΒΛΑΣΗΣ  :http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .-
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-
 8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .-

 9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-
 10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 

 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .- 
 12  ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-    
 15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ 
Τρίτη  16  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-
18 - ΥΓΕΙΑ
για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015
: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-

19.- ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-                         

22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-   23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
24.-
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-

25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.-
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.- 
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-
31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
34.- ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-   
35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-

38.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .-   
   Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ     ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ      

Ήρθε ο καινούργιος     Χρόνος 2011 ...Αγάπη









 (Α) ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ {Ανορεξία} .-   (Β).-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ και ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ(1) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ   ,  ~ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ .-  2) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Νο 1 , για όλους μας .-   (3) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλους μας (Νο 2) .-( 4) Υγεία για όλους , Ιανουάριος- Φεβρουάριος , 2009 .- , (5) Υγεία για όλους ΄Μάρτιος- Απρίλιος 2009.-  
      ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ .- ,  (9) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ σήμερα sns Arfara     Dentist .-
  10) Φωτογραφίες για Οδοντιατρική Ενημέρωση .- (11) stamos: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ .-
  (12) ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ - DENTIST .-     Η     Οδοντιατρική μέσα από εικόνες και Φωτογραφίες. sns.-
   ·    Ειδήσεις - Αθλητικά - Παράξενα - Υγεία για όλους και πολλά άλλα .-        ~ ΕΙΔΗΣΕΙΣ -ΥΓΕΙΑ.-             ~ Ειδήσεις-Νέα - Αθλητικά -Παράξενα-Υγεία για όλους και     άλλα .  Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013  .-
~* Υγεία ...και ..Γυναίκα ...Καρκίνος Μαστού ..όσα πρέπει να ξέρουμε 22/12/2010 . .-  . Υγεία για όλους Μάρτιος 5/3/2011 ,
  ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013  .-Υγεία (1) 
Υγεία πάνω απ΄     όλα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014  , Υγεία για όλους Φεβρουάριος
Υγεία για όλους μας Φεβρουάριος 2011 (1)  Οδοντίατρος και Εμφυτεύματα .
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΛΙΓΟ-ΛΟΓΑ .- , ~ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ιατρικά Θέματα Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013  .-
 
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015   :
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-  
 ~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  Τετάρτη  04  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-04-2015.html .-  
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Νοεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-05-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Νοεμβρίου  2015  :
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-06-2015.html .-   
 ~ Αρχαία  Ελλάδα -Έρευνα  και  Επιστήμη Παρασκευή 06Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/06-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  07  Νοεμβρίου  2015  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-07-2015.html .-
~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο   07  και  08  Νοεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/07-08-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  08  Νοεμβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-08-2015.html .-  
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  09  Νοεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-09-2015.html .-                                                                                                                     ~ΕΠΙΣΤΗΜΗ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Μεγάλες Γέφυρες  Δευτέρα  09 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/09-2015.html .- 
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τρίτη 10  Νοεμβρίου  2015:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-10-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-11-2015.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  12  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-12-2015.html .-
 ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-  
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-13-2015.html  .-  
~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-14-2015.html .- 
~ Η Εφημερίδα  μας  Σ/Κ 14, 15-11-2015 , ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/11/14-15-11-2015-arfara-news.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  14  και  15  Νοεμβρίου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/14-15-2015.html .-
~  ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-16-2015.html     
 ~ Ημερήσια  εκδρομή Ελευσίνα -Αθήνα 15//11/2015 :
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου  2015
 : 
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/15112015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA   NEWS     στο  αγιάζει της  ενημέρωσης  Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-17-2015.html .-   
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-     
  ~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-16-2015.html .-~
~ Ημερήσια  εκδρομή Ελευσίνα -Αθήνα 15//11/2015 :
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου  2015
 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/15112015.html .-    

~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA   NEWS     στο  αγιάζει της  ενημέρωσης  Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-17-2015.html .-      
 Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NWES   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  18  Νοεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-nwes-18-2015.html .- 
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  18  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/18-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  19  Νοεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-19-2015.html .-                                                                                                                                             
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  20  Νοεμβρίου  2015  :         http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-20-2015.html .-                                                                                              
 ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .-  
                                           

*** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  

1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS
,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2
,
7.
stamos-dynami
,
8.
Arfara-Messinias
,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,
   

~  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4640 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 565 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.443  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        












     *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου