ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 :
~
Περί Προσευχής
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργόςΗ προσευχή κάνει θαύματα. Δεν πρέπει η μητέρα να αρκείται στο αισθητό χάδι στο παιδί της, αλλά να ασκείται στο πνευματικό χάδι της προσευχής.

 
 ~  ***  Από τα δικά μας βίντεο
~ Σταματάκος Δεσποινούλα βλέπουν ΠΕΠΑ το γουρουνάκι   08/07/2016 : https://youtu.be/h1BcNluIah8 .-
~Η Δεσποινούλα χορεύει  09/07/2016 :
~ Στο  Νοσοκομείο  Καλαμάτας  10/07/2016: https://youtu.be/peZlXmyOENk.-
~Στο  νοσοκομείο  2  Καλαμάτας  10/07/2016: https://youtu.be/FO4yEirnOgg .-
~ Μαγνητική τομογραφία 2016: https://youtu.be/TrqecirOhls  .-
~ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΛΟΙ 10/07/2016: https://youtu.be/65RWpibxhsY  .- 
~ΚΑΛΑΜΑΤΑ Λιμάνι  παραλία  13/07/2016: https://youtu.be/erAqhVHYixA  .-
~ Μαγνητική Τομογραφία Θωρακικής μοίρας σπονδυλικής Στήλης σε γυναίκα  65  ετών , 06/07/2016: https://youtu.be/99XfIUAtb4E .- 

{Από πτώση σκάλας  ύψους 2 μέτρα  με συμπίεση  σε θωρακικούς σπονδύλους από   το  2005  .- } (Παρατηρείται σφηνοειδής παραμόρφωση του Θ12 χωρίς σπονδυλική στένωση και με μικρές οπίσθιες κεντρικές προβολές του Θ2-Θ3 και Θ3-Θ4  των μεσοσπονδυλίων δίσκων χωρίς πιεστικά ή στενωτικά φαινόμενα .- Δεν ελέγχονται  άλλα παθολογικά ευρήματα από την μελέτη των απεικονιζομένων μεσοσπονδυλίων διαστημάτων .- Ο  μυελός των απεικονιζομένων οστών κ.φ. .- Δεν ελέγχονται  εστίες παθολογικής έντασης σήματος στο απεικονιζόμενο τμήμα του νωτιαίου μυελού .- Παρασπονδυλικός χώρος ελεύθερος .- Οι  Ακτινολόγοι  γιατροί  Μ.Ι  , / Μ.Σ. , / Τ.Γ. , / )
~  Γάτες  μάννα και παιδί της ;ωρα φαγητού ,..τρώνε  13/07/2016: https://youtu.be/bPkOTdRNuUI  .-
~*  14 Ιουλίου
Ακύλα του αποστόλου (Ο΄), επισκόπου Λευκάδος, Ιλαρίου και Ιούστου (†η ΄αι.). Ηρακλείου και Πέτρου του νέου. Οσίων Ιωσήφ αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του ομολογητού, Ονησίμου του θαυματουργού (1), Πέτρου επισκόπου Κρήτης και Νικόδημου του Αγιορείτου, του σοφωτάτου της Εκκλησίας διδασκάλου (†1809).
(1) Ο άγιος Ονήσιμος, γεννήθηκε στην πόλη Καρόνη της Καισαρείας. Ανατράφηκε από μικρός από ευσεβείς γονείς, με τον λόγο του Ευαγγελίου, που αργότερα προσπάθησε και ο ίδιος να μεταδώσει στον υπόλοιπο κόσμο. Στην συνέχεια, μεγαλύτερος, πια φθάνοντας στην Έφεσο και συναναστρεφόμενος με μοναχούς ασπάστηκε την ασκητική ζωή. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να κηρύττει στις πόλεις για τον Χριστό και να δίνει συμβουλές προσελκύοντας πολύ ευσεβή κόσμο γύρω του. Στην συνέχεια λόγω των διωγμών του Διοκλητιανού, η μοναχική αδελφότητα διαλύθηκε κι έτσι ο Ονήσιμος επέστρεψε στην πατρίδα του. Οι γονείς του, που στο μεταξύ είχαν χάσει το φως τους χάρηκαν πολύ. Ο Ονήσιμος προσευχήθηκε μαζί με τους γονείς του με μεγάλη πίστη προς το Θεό, ο οποίος εισακούγοντας τους έκανε το μεγάλο θαύμα, και οι γονείς του βρήκαν το φως τους. Τα τελευταία του χρόνια, τα πέρασε σε μοναστήρι που ίδρυσε ο ίδιος στην περιοχή της Μαγνησίας. Μέχρι τον θάνατό του, από βαθειά γηρατειά δεν σταμάτησε να δοξολογεί τον Θεό.
~   
Στις 14/07/2016 εορτάζουν:
Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ο σοφός διδάσκαλος της εκκλησίας, Άγιοι Ακύλας, Παύλος, Ηρωδίων οι Απόστολοι και Άγιος Σωσίων, πρώτος Επίσκοπος Λευκάδος, Άγιος Ιούστος
~ Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
~ Σοφίας χάριτι, Πάτερ κοσμούμενος, σάλπιξ θεόφθογγος, ὤφθης τοῦ Πνεύματος, καὶ ἀρετῶν ὑφηγητής, Νικόδημε θεηγόρε, πάσι γὰρ παρέθηκας, σωτηρίας διδάγματα, βίου καθαρότητας, διεκφαίνων τὴν ἔλλαμψιν, τῷ πλούτῳ τῶν ἐνθέων σου λόγων, δι' ὧν ὡς φῶς τῷ κόσμῳ ἔλαμψας.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου - 14 ΙΟΥΛΙΟΥ : https://youtu.be/zN0SIhzxIOw .-

~
Όσιος Άνθιμος ο Βαγιάνος ο εν Χίω

Όσιος Άνθιμος ο Βαγιάνος ο εν Χίω
 
Άγιος Ανδρέας Ρουμπλιόβ ο Εικονογράφος

Άγιος Ανδρέας Ρουμπλιόβ ο Εικονογράφος
 
Άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης Μητροπολίτης Αθηνών

Άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης Μητροπολίτης Αθηνών
 
Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων

Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων
 
Άγιος Παναγιώτης ο Καισαρεύς

Άγιος Παναγιώτης ο Καισαρεύς
 
Άγιος Γεράσιμος Επίσκοπος του Αστραχάν

Άγιος Γεράσιμος Επίσκοπος του Αστραχάν
 
Σύναξη των Δικαίων Ζαχαρία και Ελισάβετ

Σύναξη των Δικαίων Ζαχαρία και Ελισάβετ
 
Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος

Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος
 
Όσιος Μαρτύριος ο επίσκοπος

Όσιος Μαρτύριος ο επίσκοπος
 
Άγιοι Πέτρος και Φεβρωνία οι θαυματουργοί

Άγιοι Πέτρος και Φεβρωνία οι θαυματουργοί
 
~ KALAMATA   παραλία μπάνια 14/07/2016 : https://youtu.be/jxAF8Szr9s4 .-


***  Φωτογραφίες από Χριστιάνους ή Χριστιανούπολη Φιλιατρών Μεσσηνίας Πέμπτη  14-07-2016   προσκύνημα Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου και Ιστορικού Ναού Μεταμόρφωση του Σωτήρα Θεία Λειτουργία , Θυρανοίξια και ομιλίες :















*** Ακολουθούν σχετικά βίντεο  :
1 ~Χριστιανούπολη Φιλιατρών στη λιμνούλα  στα θυρανοίξια  14-07-2016: https://youtu.be/s-cN7UcSPWg .-

2 ~Χριστιανούπολη Φιλιατρών Μεσσηνίας Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου και Θυρανοίξια στο Ναό Μεταμόρφωσης  Πε 14-07-2016:
 https://youtu.be/IUeO0Hd8h2I .-
3.-~Χριστιάνοι Φιλιατρών Θυρανοίξια ναού Σωτήρος τελετή  14/07/2016: https://youtu.be/b3ojbLYOpl8 .-
4.-~ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ Φιλιατρών Θυρανοίξια  14/07/2016:
 https://youtu.be/DPNYYmZL2Kk ,-
5.- ~Χριστιανούπολη Φιλιατρών Ι Ν Αγίου Αθανασίου στα θυρανοίξια  14/07/2016: https://youtu.be/vz1usr_ky_A .-
6.-~Χριστιανούπολη Φιλιατρών  14/07/2016:
 https://youtu.be/r3WPm9tyY8Q .-
7.-~Αναχώρηση από Χριστιανούς 14/07/2016:
 https://youtu.be/H-QJ2YRJbJE .- 

***  Δήλωση ΣΟΚ! Έχουμε πόλεμο...

~ Ο Ντόναλντ Τράμπ σε δήλωση του σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να κηρύξει πόλεμο στον ISIS, και πως αν είχε την δικαιοδοσία θα κήρυττε αυτός τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Επίσης τονίζει, ότι είμαστε σε πόλεμο από όλες τις πλευρές, και ότι τουλάχιστον παλιά δεν κρυβόντουσαν χωρίς στολές και ήξερες τι αντιμετώπιζες. Τέλος, αναφέρεται στην ανικανότητα του Ομπάμα και της Χίλαρι να αντιμετωπίσουν τη κατάσταση.
Δείτε το βίντεο: Donald Trump: Use NATO to destroy ISIS; this is war , https://youtu.be/Lwx99MNo_wk  .-

*** Η σκουπιδολαγνεία βίτσιο των δημάρχων 
Σε τραγωδία εξελίσσεται το θέμα των σκουπιδιών της Πελοποννήσου
Μπορεί η περασμένη Δευτέρα να ήταν μια μεγάλη μέρα για το μέλλον της Πελοποννήσου σχετικά με τα σκουπίδια, όμως, τελικά, έπειτα από 6 ώρες συζήτησης στον ΦΟΣΔΑ, η ψηφοφορία είχε ισόπαλο αποτέλεσμα και έτσι η κρίσιμη απόφαση πήρε αναβολή για την επόμενη Δευτέρα.
Τον προβληματισμό του γι’ αυτό το τεράστιο ζήτημα, που χρόνια ταλαιπωρεί όλη την Πελοπόννησο, δεν έκρυψε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μάλιστα κατηγόρησε άλλους δημάρχους για απραγία, αλλά και κομματικές αντιπαραθέσεις, που δε βοηθούν στην εύρεση λύσης.
Ειδικότερα, μίλησε για αντιπαραθέσεις, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μέσα στα ίδια τα κόμματα, αλλά και διενέξεις μεταξύ δημάρχων με υπόβαθρο το θέμα των σκουπιδιών και έτσι το όλο ζήτημα καταλήγει σε τραγωδία, βάζοντας την Πελοπόννησο σε κίνδυνο να γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Δευτέρας που πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δήλωσε ότι κράτησε πάνω από 6 ώρες και είχε ως αντικείμενο την τοποθέτηση των μελών του Δ.Σ. επί της μελέτης που είχε παραγγελθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ύστερα από την πολύωρη συνεδρίαση, λίγο μετά τις 12.00, έγινε ψηφοφορία που έδωσε ισόπαλο αποτέλεσμα, κάτι που είχε ως συνέπεια να αναβληθεί για την επόμενη Δευτέρα.
  Πιέσεις από την κυβέρνηση
Όπως συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Νίκας, υπάρχει μεγάλη πίεση από την κυβέρνηση να δώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων που να είναι συμβατός με τον εθνικό σχεδιασμό, ενώ ανέφερε ότι είναι η μόνη στην Ελλάδα που δεν έχει ΠΕΣΔΑ, «η μόνη που είναι τόσο πίσω στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων».
  Το διακύβευμα για τα απορρίμματα από τους Δήμους
«Τα τέλη είναι το διακύβευμα», υποστήριξε ακόμη ο κ. Νίκας, αφού θεωρεί προφανές ότι κάποιοι που έχουν μάθει να μην πληρώνουν τέλη θεωρούν δύσκολο να πληρώσουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ η κυβέρνηση σπρώχνει το ζήτημα προς τους Δήμους, ώστε να αποφασίσουν. Αρκετοί δε από αυτούς έχουν την πολιτική, όπως χαρακτηριστικά είπε, «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον», αφού εκμεταλλεύονται τη δωρεάν απόθεση των σκουπιδιών στις χωματερές, «δωρεάν οικονομικά, όχι περιβαλλοντικά. Κίνηση ανεπίτρεπτη, αφού οι χωματερές έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2015».
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας, υπάρχουν 80 χωματερές ανοιχτές, ενώ καθημερινά δημιουργούνται και νέες και έτσι η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη.
Κατά τον ίδιο, αυτό που διεφάνη στη συνάντηση της Δευτέρας, και ήταν ήδη γνωστό, είναι ότι η τοπική διαχείριση δεν μπορεί να γίνει, αφού τη δυνατότητα αυτή έχουν 5-6 Δήμοι, μεταξύ των οποίων και της Καλαμάτας.
Για να γίνει τοπική διαχείριση, παρατήρησε, πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το υπόλειμμα, που αποτελεί το 20-30% των απορριμμάτων.
Η κυβέρνηση, όμως, παρά τις υποσχέσεις της για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το υπόλειμμα και το μηχανολογικό εξοπλισμό, μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί, ενώ εντός της υπάρχει διβουλία: υπάρχουν υποστηρικτές της τοπικής διαχείρισης αλλά και άλλοι που είναι κατά της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
  Πράξη ευθύνης των δημάρχων και απραγία αρκετών
Ο κ. Νίκας κάλεσε τους δημάρχους, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του ΦΟΣΔΑ, την επόμενη Δευτέρα να πάρουν απόφαση επί της μελέτης και να υπάρξει σοβαρή πρόταση, «γιατί διαφορετικά κανείς δε θα παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν τους δημάρχους και νομίζω ότι δε θα έχει και πολύ άδικο».
«Πρέπει να τελειώσουμε με τις χωματερές, να δούμε ποιο είναι το εφικτό. 30 χρόνια κουβεντιάζουμε για τα σκουπίδια, επιτέλους ας τελειώσει αυτή η ιστορία» σχολίασε και πρόσθεσε ότι περισσότερο φωνάζουν δήμαρχοι οι οποίοι δεν έχουν κάνει τίποτα για την τοπική διαχείριση. «Δε δέχομαι ως δήμαρχος Καλαμάτας, που έχουμε ματώσει για την τοπική διαχείριση, που οι δημότες έχουν ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ, να μας κουνάνε το δάχτυλο δήμαρχοι που έχουν πάρει μέρος από τα 11 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση πριν από 1,5 χρόνο και δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα στον τομέα της τοπικής διαχείρισης» πρόσθεσε.
  Οι εξελίξεις και οι φόβοι του Π. Νίκα
Τέλος, δήλωσε ότι δεν ξέρει ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις, αλλά φοβάται ότι «μπορεί να συμβεί στην Πελοπόννησο ό,τι το χειρότερο» και τότε «δε θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για ανάπτυξη, ούτε για προοπτικές του τόπου μας».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Δήλωση ΣΟΚ Πούτιν: Θα τους σκοτώσω όλους...

~   Φαίνεται πως οι ΗΠΑ επιθυμούν την συνεργασία με Ρωσία, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έσπευσε στη Μόσχα για να παραδώσει την πρόταση του Ομπάμα για κοινές επιχειρήσεις ώστε να εξαλειφθούν οι τρομοκράτες. Ίσως να θυμήθηκαν μία παλιά δήλωση του κ. Πούτιν. "Τα ρωσικά αεροσκάφη βoβομβαρδίζουν κάθε βάση των τρομοκρατών. Αν είναι στο αεροδρόμιο, θα τους πιάσουμε στο αεροδρόμιο. Αν τους πιάσουμε στη τουαλέτα εκεί θα πεθάνουν"
Αναφορά για εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων ISIS -Al Nusra στο σχέδιο της ολοκληρωμένης αμερικανικής πρότασης.
"Η τελευταία μας συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα με έπεισε ότι δεν αναπτύσσουμε απλά μια συνεργασία αλλά θα πετύχουμε απτά αποτελέσματα" είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, κ. Πούτιν στον Τζον Κέρι.
"Ελπίζω να κάνουμε μια αυθεντική πρόοδο που θα είναι μετρήσιμη και εφαρμόσιμη και θα κάνει τη διαφορά στη Συρία. Είμαι έτοιμος να δουλέψουμε, γνωρίζω ότι είστε και εσείς οπότε ας προχωρήσουμε" απάντησε ο Τ.Κέρι.
Για συνεργασία με τη Γαλλία σε όλα τα αντιτρομοκρατικά θέματα είναι έτοιμη η Ρωσία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας σε μήνυμά του στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μετά τη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, καθώς και, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον Γάλλο Πρόεδρο.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν έστειλε ένα τηλεγράφημα προς τον Γάλλο ομόλογό του, τον Πρόεδρο Ολάντ, στο οποίο εξέφραζε τα βαθιά συλλυπητήρια μετά από αυτή την απάνθρωπη, βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση», έδωσε ο Ν.Πεσκόφ ως απάντηση σε δημοσιογράφους
«Η Ρωσία συμπαραστέκεται με αλληλεγγύη στον λαό της Γαλλίας σε αυτές τις δύσκολες ημέρες και συμμερίζεται πλήρως τον πόνο του», πρόσθεσε ο Ν.Πεσκόφ. Συνέχισε λέγοντας, πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έμαθε για τη φονική επίθεση στη Νίκαια στην διάρκεια της συνάντησής του με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
«Η σκληρότητα και ο κυνισμός αυτού του εγκλήματος, που διαπράττονται για την Εθνική Ημέρα σας, είναι εκπληκτικός. Έχουμε δει και ότι η τρομοκρατία είναι απόλυτα αποκομμένη με την ανθρώπινη ηθική, καθώς τα θύματά της είναι αθώοι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για το πως η Ρωσία είναι έτοιμη για «την στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία και άλλους διεθνείς εταίρους σε όλους τους τομείς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και πιστεύει στην ανάγκη της να ενωθεί όλη η ανθρωπότητα κάτω από το ίδιο αυτό σκοπό.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η συνάντηση των δύο πολιτικών διήρκεσε μέχρι «και μετά τα μεσάνυχτα».

***  ΤΕΙ Πελοποννήσου: Ορκωμοσία σήμερα για 54 άτομα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας (φωτογραφίες και βίντεο)
 
 Την Παρασκευή θα ορκιστούν 45 άτομα στο Τμήμα Λογοθεραπείας
Συνεχίστηκαν σήμερα οι ορκωμοσίες στο ΤΕΙ Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στις 12.00 το μεσημέρι, στο κεντρικό αμφιθέατρο, για τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής (ορκίστηκαν 33 άτομα στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και 21 άτομα στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων).
Την Παρασκευή την ίδια ώρα θα γίνει ορκωμοσία 45 ατόμων στο Τμήμα Λογοθεραπείας.
Ειδικότερα θα ορκιστούν οι:
  ~*  ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΙΑΝΝΑΡΑ     ΜΑΡΙΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΖΥΓΟΥΡΑΚΗ   ΕΛΕΝΗ
ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ      ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΥ       ΗΛΙΑΝΑ-ΕΛΕΝΗ
ΚΑΛΟΓΡΑΝΗ ΑΡΓΥΡΩ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΙΤΟΥ     ΣΤΕΛΛΑ
ΚΟΚΚΙΝΟΥ     ΕΙΡΗΝΗ-ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΩ
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ    ΑΡΤΕΜΙΣ
ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΟΥ     ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ      ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΥ      ΛΗΔΑ
ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ   ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΛΙΩΣΗ   ΣΟΦΙΑ    Σ
ΛΥΤΡΙΒΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ
ΜΑΝΤΖΙΩΡΗ ΜΑΡΙΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ    ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΜΠΙΣΤΟΓΙΑΝΝΑΚΗ    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΜΠΟΥΓΙΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΜΠΟΥΖΙΚΑ    ΘΕΟΔΩΡΑ
ΜΠΡΑΤΣΙΑΚΟΣ    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΠΡΕΖΕΡΑΚΟΥ      ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ-ΜΑΓΔΑΛΕΝΑ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ      ΟΥΡΑΝΙΑ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΠΟΛΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΠΥΡΓΟΥ  ΕΛΕΝΗ
ΡΟΘΟΥ    ΣΤΥΛΙΑΝΗ
ΤΖΙΝΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΤΣΑΚΙΡΗ        ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΦΕΛΛΟΥΡΗ     ΔΗΜΗΤΡΑ-ΜΑΡΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΑΡΙΑ
 ~*  ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΒΟΥΡΑΚΗΣ     ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ    ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΓΙΟΒΑΝΗΣ    ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΔΑΒΑΝΟΥ      ΧΡΥΣΟΥΛΑ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ     ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΟΡΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΥΚΙ     ΕΣΤΕΡΙΝΑ
ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΟΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΕΚΑΡΑΚΟΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ       ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΕΤΕΒΕΛΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΟΙΡΙΣΚΛΑΒΟΥ   ΓΡΗΓΟΡΙΑ
ΜΠΟΥΖΑΣ     ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΙΚΑΚΟΣ       ΑΝΔΡΕΑΣ
ΣΙΔΕΡΗΣ       ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΤΡΙΨΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΡΥΦΩΝΟΠΟΥΛΟΣ      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΣΙΡΑΜΑΝΕΣ       ΜΑΡΙΟΣ-ΑΣΗΜΑΚΗΣ
  ~*  ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΑΣΒΕΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΒΙΤΤΩΡΑΚΗ   ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ
ΒΛΑΣΤΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
ΒΟΛΟΥΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ   ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΔΕΛΤΣΙΔΗ    ΜΑΡΙΝΑ
ΔΗΜΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ        ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ      ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΙΣΣΑΡΗΣ       ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ- ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΚΑΜΟΥΖΗ      ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΚΑΡΡΑ     ΘΕΟΔΩΡΑ
ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΥ        ΝΕΚΤΑΡΙΑ
ΚΟΣΜΑ   ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΚΟΥΤΣΟΛΙΑ  ΜΑΡΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΟΓΛΟΥ       ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΠΑΤΡΙΚΙΑ
ΛΟΥΒΕΡΔΗ     ΓΕΩΡΓΙΑ -ΑΝΝΑ
ΜΑΝΕΣΙΩΤΗΣ      ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ       ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΜΠΕΛΛΟ        ΛΟΥΙΣΙ
ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΔΑΚΗΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΠΡΑΙΟΤΤΑ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛΛΑ ΜΑΡΙΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ    ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ    ΝΙΚΟΛΕΤΑ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΞΕΣΤΕΡΝΟΥ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΞΙΑΡΧΗ  ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΟΥΤΣΙΚΑ       ΧΡΥΣΟΥΛΑ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ       ΝΙΝΑ
ΠΑΠΑΖΗΣ     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ        ΕΛΕΝΗ
ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ      ΣΤΥΛΙΑΝΗ
ΠΕΤΤΑ    ΠΟΛΥΞΕΝΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ  ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ   ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ      ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΤΖΙΩΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΟΥΛΑ    ΑΓΑΘΟΝΙΚΗ
ΤΡΟΥΛΛΑΚΗ   ΕΥΣΤΑΘΙΑ
ΤΣΕΛΙΟΥ       ΕΛΕΝΗ    Π
ΤΣΟΥΧΛΟΣ    ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΧΛΑΜΠΑΝΗ  ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΜΑΡΙΑ        
Βίντεο  :ΤΕΙ Πελοποννήσου: Ορκωμοσία ΣΤΕΓ 13-7-2016 , https://youtu.be/PGcIbwPuUCE .-

***  Θυρανοίξια αύριο στον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστιάνων παρουσία του Αντ. Σαμαρά
Θυρανοίξια αύριο μετά την αποκατάσταση του σπουδαίου αυτού βυζαντινού μνημείου 
 -Θα παρευρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο θα τιμήσει ο Δήμος Τριφυλίας για τη συμβολή του στο έργο
 Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστιάνων, μετά την αποκατάστασή του, θα τελεσθούν αύριο Πέμπτη, 14 Ιουλίου, στις 7.00 το απόγευμα, από το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο.
Στα θυρανοίξια, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα παρευρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την επομένη στις 10.00 το πρωί θα επισκεφθεί και το Κάστρο Κορώνης, καθώς είχε βοηθήσει το 2013 στην ένταξη του έργου προστασίας της παράκτιας ζώνης και στερέωσης των βραχωδών πρανών σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 2.580.000 ευρώ.
  Αποκατάσταση
Να σημειωθεί πως η υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστιάνων» έγινε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013, ΕΣΠΑ 2007-2013).
Στο ναό εκτελέστηκαν στερεωτικές εργασίες, κυρίως, αλλά και ανάδειξής του.
  Ιστορικό
Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Αιγάλεω Τριφυλίας δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Βυζαντινός Ιερός Ναός «Μεταμόρφωση του Σωτήρος».
Ο ναός αυτός πρέπει να ανεγέρθηκε κατά την άποψη των αρχαιολόγων προς το τέλος του τρίτου τετάρτου του 11ου μ.Χ. αιώνα, όταν η απλή Επισκοπή Χριστιανουπόλεως προήχθη σε Μητρόπολη. Πιθανολογείται, από τα ευρήματα που υπάρχουν στο ναό, ότι ανεγέρθηκε στα ερείπια αρχαίου ελληνικού ναού του «Σωτήρος Διός», καθώς, ως γνωστόν, ο χριστιανισμός θεωρούσε τους αρχαίους ελληνικούς ναούς ειδωλολατρικούς και τους κατέστρεφε για να ανεγείρει (ή πάνω στα ερείπιά τους ανέγειρε) χριστιανικούς ναούς. Τον ονόμασαν δε «Μεταμόρφωση του Σωτήρος» για να υπάρχει συνάφεια με το ναό του «Σωτήρος Διός» και για προφανείς λόγους, για τους τυχόν διαφωνούντες κατοίκους.
Είναι κατασκευασμένος σε ρυθμό βυζαντινής αρχιτεκτονικής, σταυρεπίστεγος μετά τρούλου. Είναι δε ο μεγαλύτερος βυζαντινός ναός του Μοριά, εξ ου και η λαϊκή ρήση, «Αγιά Σωτήρα στο Μοριά και Αγιά Σοφιά στην Πόλη» που έλεγαν οι απλοί πιστοί, οι οποίοι ήθελαν προφανώς να κάνουν σύγκριση, ως προς το μέγεθος, με τον Ιουστινειάνειο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο ναός λειτουργούσε ανελλιπώς μέχρι το έτος 1825, οπότε τον κατέστρεψε ολοσχερώς, χωρίς να τον κατεδαφίσει, στο πέρασμά του από τη Χριστιανούπολη, ο Ιμπραήμ-Πασάς.
Το έτος 1886 ο ισχυρός σεισμός που συγκλόνισε την περιοχή της Τριφυλίας είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο τρούλος και η νότια πλευρά του ναού αυτού.
Το έτος 1921, με το από 13-4-1921 Β. Διάταγμα (ΦΕΚ 68/26-4-21), κηρύχθηκε βυζαντινό μνημείο, προστατευόμενο έκτοτε από την Πολιτεία.
Το έτος 1938 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφάσισε να αναστηλώσει τον καταστραμμένο ναό, αλλά με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου διεκόπηκαν αναγκαστικά οι εργασίες, για να συνεχισθούν πάλι το 1948 και να ολοκληρωθούν το έτος 1950.
  Παρουσίες
Αύριο στη Χριστιανούπολη, εκτός του πρώην πρωθυπουργού, θα βρεθούν άνθρωποι της Εκκλησίας, καθώς και πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, συνεργάτες υπουργών, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, βουλευτές, νυν και πρώην, στελέχη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ) του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ.ά.
Μάλιστα, ο Δήμος Τριφυλίας, με απόφαση που θα λάβει μόλις σήμερα, μία ημέρα πριν από την τελετή, σε έκτακτη συνεδρίασή της η Εκτελεστική του Επιτροπή, θα τιμήσει τους κυρίους Σαμαρά και Τατούλη για τη συμβολή τους στο έργο.

*** Διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Μεσσηνίας
Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί αύριο Πέμπτη, 14 Ιουλίου, από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι, στα δ.δ. Προσηλίου και Τσερίων, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ.

***  Ένας νεκρός και δυο τραυματίες από πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας!    
Σε Φαρ Ουέστ μετατράπηκε το κέντρο της Αθήνας, όταν ένας αλλοδαπός έβγαλε το περίστροφο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως τραυματίζοντας τρία άτομα, εκ των οποίων το ένα θανάσιμα.
Όλα συνέβησαν στις τέσσερις και μισή, με τους καταστηματάρχες και τους περαστικούς στη συμβολή των οδό Ζήνωνος και Κουμουνδρούρου να τρέχουν να σωθούν από τους πυροβολισμούς του ιρακινού.
Ο καυγάς ξεκίνησε μετά το διαπληκτισμό που είχε με μια πωλήτρια καταστήματος ο Ιρακινός, καθώς αρκετές φορές στο κατάστημα που δούλευε η κοπέλα είχε δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων. Τον αλλοδαπό προσπάθησε σήμερα  να τον καθησυχάσει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αλλά κι ένας συνεργάτης του.
Ο Ιρακινός όμως, ο οποίος αρχικά μετά τις παρατηρήσεις του ιδιοκτήτη και του συνεργάτη του αποχωρήσει απο το σημείο, επέστρεψε λίγη ώρα αργότερα με στόχο να δημιουργήσει και πάλι πρόβλημα. Ο συνεργάτης του ιδιοκτήτη προσπάθησε και πάλι να τον ηρεμήσει όμως ο Ιρακινός ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει όπως λένε και στο protothema.gr αυτόπτες μάρτυρες.
Έβγαλε το περίστροφο και πυροβόλησε εναντίον του συνεργάτη του ιδιοκτήτη τραυματίζοντας τον θανάσιμα στην κοιλιακή χώρα.
Ο αλλοδαπός μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε.
Από τις επτά σφαίρες όμως που έριξε τραυματίστηκαν αλλά δυο άτομα εκ των οποίων το ένα εργάζεται στην περιοχή ενώ το άλλο ήταν ένας περαστικός. Οι δύο άνδρες τραυματίστηκαν στο γόνατο και στον αστράγαλο αντιστοίχως. Ο Ιρακινός που ειναι γνωστός στους κατοίκους της περιοχής τράπηκε σε φυγή και αναζητείται απο τις αστυνομικές αρχές, ενω οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμου.  Πηγή: protothema.gr

*** Βαριές κατηγορίες για λιμενικούς!
Βαρύτατες κατηγορίες κατά των λιμενικών της Καλαμάτας άφησε ο δικηγόρος υπεράσπισης των Ουκρανών κατηγορούμενων για τη μεταφορά των λαθραίων τσιγάρων και δεν είδαμε αντίδραση, ούτε από τους λιμενικούς που παρευρίσκονταν στην αίθουσα ούτε και από την Έδρα του δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος είπε επί λέξει και περισσότερες της μίας φοράς: «Γίνεται έρευνα και καταληστεύεται ένα πλήρωμα. Δεν κατασχέθηκε ούτε 1 δολάριο. Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν είχε επάνω του ούτε 1 δολάριο;».
Πολύ βαριές κατηγορίες για να λέγονται έτσι… Β.Β.

*** Θαλάσσια χελώνα ξεβράστηκε νεκρή στην παραλία της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
 
 
Μια θαλάσσια χελώνα,  χτυπημένη θανάσιμα στο κεφάλι, ξέβρασε η θάλασσα στην παραλία της Καλαμάτας, στο ύψος της «Ανάστασης», λίγο λεπτά πριν τις 7 το βράδυ της Τετάρτης. Όπως ήταν φυσικό το αποκρουστικό θέαμα με το νεκρό ζώο, τρόμαξε αλλά και τράβηξε τα βλέμματα των λουόμενων που βρίσκονταν στο σημείο. Την νεκρή χελώνα περισυνέλεξαν άνδρες του λιμενικού σώματος.  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας




*** Ομιλία του Υφυπουργού Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση στη Μεσσήνη 
Πολιτική εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσήνης το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 8:00 το βράδυ, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης με θέμα “ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ: Δίκαιη Ανάπτυξη, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Ισχυρή Δημοκρατία”.
Ομιλητής: Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

*** «Προσλαμβάνουν» σκυλιά για να εντοπίζουν χρήματα σε... βαλίτσες
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να χρησιμοποιήσει σκύλους για την ανίχνευση χρημάτων που κρύβονται  σε βαλίτσες επιβατών στα αεροδρόμια ή στα λιμάνια ή οπουδήποτε αλλού, αποφασισμένο μ΄αυτόν τον τρόπο να «κτυπήσει το αδήλωτο χρήμα». Ηδη στη «Διαύγεια» έχει αναρτηθεί απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (με αριθ. πρωτ. 4013259ΕΞ2016), που υπογράφει η γενική διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών Πηνελόπη Παγώνη  με την οποία συγκροτείται επιτροπή «για ανίχνευση ρευστών διαθεσίμων»! Τακτικά μέλη της Επιτροπής αυτής είναι ο Χρ. Χριστοδούλου (εκπαιδευτής σκύλων ανιχνευτών, που υπηρετεί στην περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) Ι. Γιολδάσης (συνοδός σκύλων, που υπηρετεί στο τελωνείο Ευζώνων) και Αντ. Γκούμας (εκπαιδευτής σκύλων).
Σε πρώτη φάση θα το υπουργείο θα προμηθευτεί τέσσερις σκύλους, κατά προτίμηση ράτσας «από τις φυλές Γερμανικός ποιμενικός, Λαπμπραντόρ ή Μαλινουά».
Επειδή το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η προμήθεια σκύλων που μπορούν να ανιχνεύουν κρυμμένα χρήματα είναι σημαντική υπόθεση για τα οικονομικά του κράτους, έχει ορίσει και τρία  αναπληρωματικά μέλη στην Επιτροπή: έναν εκπαιδευτή σκύλων και άλλους  δύο συνοδούς σκύλων. Η δουλειά τους δύσκολη, αφού θα πρέπει πρώτα όχι μόνον να εκπαιδεύσουν ειδικά για αυτόν τον σκοπό τους σκύλους, αλλά και να τους αξιολογήσουν. Και τέτοια αξιολόγηση, όπως ζητείται από το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι εύκολη. Και τούτο γιατί. Οι υποψήφιοι σκύλοι για την ανίχνευση ρευστών σε στρώματα θα πρέπει να είναι :
 * Να είναι κατά προτίμηση ηλικίας 12 έως 24 μηνών
* Να φέρουν σήμανση με ηλεκτρονική ταυτοποίηση (μικροτσίπ)
 * Να είναι εφοδιασμένοι με βιβλιάριο υγείας για τους σκύλους που προέρχονται από το εσωτερικό και για τους σκύλους που προέρχονται από τα εξωτερικό με... διαβατήριο. Οχι όποια- όποια διαβατήρια, αλλά να περιέχονται σ΄αυτά οι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις υπογεγραμμένα από κτηνίατρο καθώς και ο αριθμός του ηλεκτρονικού εμφυτεύματος (μικροτσίπ).
 * Να έχουν εμφανές και αναπτυγμένο το ένστικτο της ανίχνευσης- ανεύρεσης (ένστικτο καταδίωξης- pray drive) και επαναφοράς (retrieve) σε όλους τους χώρους όπου θα δοκιμάζονται με διάφορα παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα (μπαλάκια, σωλήνες, κτλ).  Δηλαδή θα πρέπει να ανακαλύπτουν τα χρήματα και να τα παραδίδουν, όχι να τα αφήνου εκεί ή να τα παίρνουν όπου θέλουν.
Στις επόμενες δύο παραγράφους της απόφασης μπαίνουν τα δύσκολα για τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης σκύλων. Και τούτο γιατί θα πρέπει να διαθέτουν και ψυχιατρικές γνώσεις:
 * Να μπορούν να διαγνώσουν εάν οι σκύλοι είναι ψυχολογικά υγιείς και να μην παρουσιάζουν νεύρα ή νευρικό χαρακτήρα,
 * Να είναι σε θέση να διαπιστώσουν εάν οι σκύλοι έχουν χαμηλή παρόρμηση εκδήλωσης του ενστίκτου προστασίας (defence drive),
 * Να είναι... κοινωνικοποιημένοι, ισορροπημένοι και χωρίς φοβίες σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, με ικανότητα να προσαρμόζονται εύκολα σε οποιοδήποτε περιβάλλον και με ένδειξη φυσιολογικής συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους.
Τέλος οι υποψήφιοι για πρόσληψη σκύλοι θα πρέπει να είναι «απόλυτα υγιείς». Αλλά πώς μπορεί να διαπιστωθεί αυτό; Ιδού τι είδους οδηγίες δίνει το υπουργείο Οικονομικών:
 *Με κλινική εξέταση (επισκόπηση, ψηλάφηση, ακρόαση), με αιματοβιοχημικές εξετάσεις (δηλαδή γενική αίματος, BUN, CREA, ALT, SAR), ουρολογικές εξετάσεις και ακτινογραφίες (αρθρώσεων, δεξιού και αριστερού αγκώνα, πλαγίας ασφυοϊεράς μοίρας σπονδυλικής στήλης). Η δαπάνη της εξέτασης θα βαρύνει, κατά το υπουργείο τον προμηθευτή σκύλου.
tovima.gr

***  «Βουλή των Εφήβων» : Πρόταση αναδιαμόρφωσης των παρελάσεων από τη Μαριλένα Τουρκογιάννη!
Πρόταση για αναδιαμόρφωση των μαθητικών παρελάσεων κατέθεσε κατά τη διάρκεια των εργασιών της «Βουλής των Εφήβων» η Μεσσήνια βουλευτής, από την Κυπαρισσία, Μαριλένα Τουρκογιάννη.
Η μαθήτρια της Β’ Τάξης (σ.σ. από το Σεπτέμβριο, Γ’ Τάξης) του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας είναι η μοναδική μαθήτρια σχολείων της Τριφυλίας που πέτυχε στο διαγωνισμό και κατάφερε να αναδειχθεί στη μία από τις πέντε έδρες της Μεσσηνίας στην ΚΑ’ Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων».
Η ίδια συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της Συνόδου, που ξεκίνησαν την Πέμπτη και ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα. Ως μέλος της Ομάδας με θέμα τη Δικαιοσύνη, την τρίτη μέρα της Συνόδου ήταν εισηγήτρια και παρουσίασε τις εργασίες των μελών, παρουσία του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργου Μόσχου! Μάλιστα, πρότεινε την αναδιαμόρφωση των μαθητικών παρελάσεων, με κατάργηση της θέσης των διμοιριτών, τη Σημαία να μην την παίρνει απαραίτητα ο καλύτερος μαθητής και, κυρίως, να μην είναι υποχρεωτική, πολλές φορές, από τα σχολεία, όπως βάσει του Συντάγματος δεν είναι!
Στη φετινή Σύνοδο, η «Βουλή των Εφήβων» ασχολήθηκε με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, δε, τη Δευτέρα, παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης, Νικόλαος Φίλης και Νικόλαος Παρασκευόπουλος αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Φωτάκης, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, οι αντιπρόεδροι της Βουλής, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου και Δημήτριος Κρεμαστινός, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και Δημήτριος Σιούφας, ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας και ο αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Μιλώντας στο «Θ», η Μαριλένα Τουρκογιάννη τόνισε: «Πραγματικά, ήταν απίστευτη εμπειρία! Όντως, άξιζε τον κόπο και την κούραση. Δημιουργήσαμε αρκετά ισχυρές φιλίες, μοιραστήκαμε τις φιλοδοξίες και τα όνειρά μας. Ωστόσο, λέω κάτι με πικρία, που πραγματικά με προβλημάτισε. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας μίλησαν μόνο 12 παιδιά. Δεν επέτρεψαν στους υπόλοιπους να πάρουμε το λόγο. Γενικότερα, ο θεσμός, ακόμα, βρίθει αναξιοκρατίας. Πολλά παιδιά δεν έλαβαν καν το λόγο! Αρκετοί από τους βουλευτές ήταν επιδεικτικά ειρωνικοί και, πάνω απ' όλα, δεν έδιναν καθόλου συγκεκριμένες απόψεις. Αγνοούσαν την άποψή μας, ενέπαιζαν διαρκώς τις απόψεις τις οποίες δεν υποστήριζαν. Ήταν κι αυτά μέσα στο παιχνίδι…
[…] Το ταξίδι αυτό θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη και την καρδιά μου. Την τρίτη ημέρα των εργασιών εκπροσώπησα την ομάδα μου, εκφωνώντας εισήγηση που παρουσίασα τις εργασίες μας, παρουσία του συνηγόρου του παιδιού, κυρίου Μόσχου. Την επόμενη μέρα, στην αίθουσα της Ολομέλειας, κατάφερα (προς μεγάλη μου απορία, γιατί όπως προανέφερα λίγοι πήραν το λόγο) να κάνω μια πρόσθετη πρόταση στο άρθρο “Εκπαίδευση – Πολιτισμός”, που αφορούσε στην αναδιαμόρφωση των μαθητικών παρελάσεων. Κάτι εξίσου σημαντικό και θλιβερό, είναι πως αρκετοί από τους συντονιστές μας επηρεάζονταν από εφήβους βουλευτές - συναδέλφους μου, σπρώχνοντάς τους στις πιο καίριες θέσεις».
Για την πρότασή της: «Πρότεινα να προστεθεί και η αναδιαμόρφωση των μαθητικών παρελάσεων, ώστε οι μαθητές να μην ενστερνίζονται εθνικιστικά ένστικτα και να μην εντείνεται η βαθμοθηρία, αλλά να αποσκοπούν στο φόρο τιμής».
Διευκρινίζοντας την πρότασή της περαιτέρω, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «αρχικά η θέση των διμοιριτών να καταργηθεί, τη σημαία να μην παίρνει απαραίτητα ο καλύτερος μαθητής και, πάνω απ’ όλα, να μην είναι υποχρεωτική πολλές φορές από τα σχολεία (βάσει του Συντάγματος δεν είναι), γιατί συχνά οι σχολικοί φορείς εξαναγκάζουν τους μαθητές να συμμετέχουν!». Κλείνοντας, τόνισε για την εμπειρία που έζησε στη Βουλή των Εφήβων: «Να κυνηγάς τα όνειρά σου! Το καλύτερο ταξίδι έληξε χθες (σ.σ. προχθές) και πραγματικά μου φαίνεται απίστευτο πώς κατάφερα να πραγματοποιήσω ένα παιδικό όνειρο! Και όπως είπε και ο συντονιστής μας, κάντε Βουλή το ίδιο το σχολείο, την κοινωνία. Ελπίζουμε σε καλύτερο μέλλον!». Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Καταδικάσθηκαν για λαθρεμπορία και συμμορία οι Ουκρανοί και ο Ρώσος 
Μετέφεραν 6,5 εκατομμύρια λαθραίων τσιγάρων
   Ένοχοι για σύσταση συμμορίας και λαθρεμπορία κρίθηκαν χθες πέντε Ουκρανοί ως πλήρωμα και ο Ρώσος καπετάνιος για τη μεταφορά εκατομμυρίων λαθραίων τσιγάρων πέρυσι το Φεβρουάριο με το πλοίο  «Mesogio», σημαίας Τανζανίας.
Αν και όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι πως επρόκειτο για αβλαβή διέλευση του πλοίου, καθώς σταμάτησαν στο Μεσσηνιακό κόλπο για να καθαρίσουν τα φίλτρα της μηχανής που είχαν πρόβλημα, το δικαστήριο δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς και καταδίκασε τον πλοίαρχο σε κάθειρξη 8 ετών και φυλάκιση 9 μηνών για συμμορία, λαθρεμπορία και απείθεια. Τα πέντε μέλη του πληρώματος καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 6 ετών και φυλάκιση 6 μηνών για συμμορία και λαθρεμπορία.
  Εκατομμύρια τσιγάρα
Το πλοίο, σύμφωνα με τις καταθέσεις, εντοπίσθηκε από αεροπλάνο του Λιμενικού Σώματος ανατολικά του ακρωτηρίου «Λιβαδάκια» στην Κορώνη, με κατεβασμένη σημαία και με σβηστά τα φώτα, ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου.
Ακολούθησε επιχείρηση, καθώς το πλοίο δε συμμορφωνόταν στις υποδείξεις των Αρχών, στην οποία συμμετείχαν άνδρες του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, της Πάτρας που είχαν σπεύσει με σκάφος, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες του Λιμενικού Σώματος.
Τελικά κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τα έξι μέλη του πληρώματος και να τα συλλάβουν.
Οι λιμενικές Αρχές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε το ρόλο της «μάνας» και δουλειά του ήταν να μοιράζει λαθραία τσιγάρα σε μικρότερα σκάφη, τα οποία θα έβγαζαν στη στεριά, ώστε να μεταφορτωθούν σε νταλίκες και να προωθηθούν στη μαύρη αγορά.
Οι λιμενικοί εντόπισαν στην περιοχή και ένα μικρότερο σκάφος, το οποίο ήταν κοντά στο «Mesogio» αλλά κατάφερε να διαφύγει, ενώ στο πλοίο βρήκαν τη μεγαλύτερη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων που έχει εντοπισθεί στη Μεσσηνία:
-6.674 χαρτοκιβώτια με 50 κούτες των 10 πακέτων των 20 τσιγάρων
-15 σακούλες με 50 κούτες των 10 πακέτων των 20 τσιγάρων και
-163 κούτες των 10 πακέτων των 20 τσιγάρων σε σακούλες
Συνολικά καταμετρήθηκαν 66.922.600 τσιγάρα και οι διαφυγόντες δασμοί για το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίσθηκαν στα 11,8 εκατομμύρια ευρώ.
  Αρνήθηκαν
Όλοι οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους ισχυρίσθηκαν ότι ο λόγος που προσέγγισαν το Μεσσηνιακό κόλπο ήταν για να καθαριστούν τα φίλτρα και όχι για να ξεφορτώσουν το εμπόρευμα που είχαν. Μάλιστα, ο μηχανικός είπε στην απολογία του ότι στο προηγούμενο δρομολόγιο του πλοίου είχε εφοδιασθεί με πετρέλαιο κακής ποιότητας κι αυτό τους ανάγκαζε να καθαρίζουν τα φίλτρα κάθε 12 ώρες.
Ο δε καπετάνιος ισχυρίσθηκε ότι ο καθαρισμός των φίλτρων δεν μπορούσε να γίνει στο πέλαγος για να μην κινδυνέψει το πλοίο, καθώς υπήρχε πρόγνωση για κακοκαιρία και έτσι πήρε την απόφαση να μπει στο Μεσσηνιακό κόλπο.
Όλοι ισχυρίσθηκαν ότι τα φώτα πορείας ήταν ανοικτά και όχι σβηστά, όπως κατέθεσαν οι λιμενικοί, και πως δεν έκαναν κάτι παράνομο.
Είπαν ακόμη ότι ξεκίνησαν από το Μαυροβούνιο και μετέφεραν τα τσιγάρα στη Λιβύη με νόμιμα έγγραφα.
Όσο για το ημερολόγιο του πλοίου που δεν υπήρχε, ο καπετάνιος είπε ότι είχε λήξει, είχαν ζητήσει από τον πράκτορα άλλο, αλλά δεν τους έδωσε πριν ξεκινήσει το ταξίδι.
Αρνήθηκαν επίσης ότι επιχείρησαν να διαφύγουν και υποστήριξαν ότι μόλις είχε τελειώσει ο καθαρισμός των φίλτρων και είχαν βάλει μπροστά τις μηχανές για να συνεχίσουν, όταν τους πλησίασε το Λιμενικό.
Ωστόσο, δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις, όταν ρωτήθηκαν από την Έδρα, γιατί καμία εταιρεία, ούτε αυτή που ανήκει το πλοίο, ούτε αυτή που πωλούσε το φορτίο, ούτε αυτή που αγόραζε τα τσιγάρα στη Λιβύη, δεν ενδιαφέρθηκε για την οικονομική ζημιά που έπαθαν, αν το εμπόρευμα ήταν νόμιμο και κανονική η εμπορική συναλλαγή. Της Βίκυς Βετουλάκη

***  322 εκ. ευρώ στην πραγματική οικονομία από τα 4 προγράμματα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας 
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 8 του μήνα η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων για την «Αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων», την τελευταία από τις τέσσερις νέες δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).
Αναλυτικά, για κάθε μία δράση:
  •Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (100% χρηματοδότηση)
Υποβλήθηκαν 16.193 αιτήσεις νέων προπάντων επιστημόνων (νομικών, γιατρών, μηχανικών κ.ά.) από ολόκληρη την επικράτεια. Σε συνδυασμό και με άλλες δράσεις, που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και έχουν ήδη ανακοινωθεί (ενίσχυση μεταδιδακτορικής έρευνας, απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από νέους διδάκτορες), η δράση στοχεύει στην ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό των νέων επιστημόνων. Ο στόχος αυτός αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας οφείλει να στηριχτεί στο νέο, υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα. Με βάση την τεράστια συμμετοχή που καταγράφηκε, μελετάται το ενδεχόμενο μιας επιπλέον αύξησης του προϋπολογισμού της δράσης στο β’ κύκλο που θα ακολουθήσει.
  •Νεοφυής Επιχειρηματικότητα (100% χρηματοδότηση)
Υποβλήθηκαν 5.626 προτάσεις, εντοπισμένες κατά κύριο λόγο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ιδιαίτερα μεγάλο μέρος των αιτήσεων αφορά τομείς που έχουν επισημανθεί ως βασικοί τομείς προτεραιότητας στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης: προπάντων τον τομέα των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, αλλά και τους τομείς της αγροδιατροφής ή της υγείας.
  •Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (50% χρηματοδότηση)
Ο τουρισμός αποτελεί κι εκείνος έναν τομέα προτεραιότητας, στον οποίο η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και για τις προοπτικές του οποίου είναι κρίσιμη η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 2.552 υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις, προπάντων από τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές όπως το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και το Ιόνιο.
  •Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές (50% χρηματοδότηση)
Η δράση συνάντησε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, που δεν αποτυπώνεται μονάχα στον αριθμό των αιτήσεων (9.577), αλλά και στο συνολικό προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν (πάνω από 1 δισ. ευρώ). Οι ενδιαφερόμενοι είναι δηλαδή διατεθειμένοι να επενδύσουν σημαντικά ίδια κεφάλαια για την αναβάθμιση των επιχειρήσεών τους.
  Νέες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας
Οι τέσσερις δράσεις εντάσσονται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου. Στην ίδια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν νέες δράσεις. Ήδη, έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Έπεται η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα θα δημοσιευθεί δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
Στον άμεσο σχεδιασμό βρίσκεται η προκήρυξη προγράμματος προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας σε σχέση με τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και προγράμματος προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση σχεδίων που αφορούν στην αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και απορριμμάτων.
Τέλος, με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

***  Πα-ΤΕΡΑΣ βίαζε το 12χρονο γιο του μαζί με τον εραστή του!
Φρίκη προκαλεί η αποκάλυψη ότι πατέρας μαζί με τον εραστή του βίαζαν κατ΄εξακολούθηση το 12χρονο γιο του πρώτου, που μάλιστα φέρεται να πάσχει και από νοητική υστέρηση.
Οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον Ανακριτή και τον Εισαγγελέα Ναυπλίου, μετά τη σύλληψή τους χθες ύστερα από καταγγελία για ασέλγεια σε ένα 12χρονο ανήλικο παιδί.
Οι δύο άνδρες που διαμένουν μαζί συνελήφθησαν ύστερα από καταγγελία της μητέρας του ανήλικου παιδιού.
Πριν από λίγους μήνες, αποφασίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα ο ανήλικος να συγκατοικήσει με τον πατέρα του στο Αργος. Ετσι κι έγινε. Το αγοράκι ταξίδεψε μέχρι την πόλη της Πελλοπονήσου και όπως έλεγε συνέχως στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τη μητέρα του περνούσε υπέροχα. «Μαμά μη με πάρεις πίσω. Είναι τέλεια εδώ με τον μπαμπά και τη γιαγιά», ανέφερε στην μητέρα του όταν του είπε ότι θα έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα.
Η μητέρα του άτυχου παιδιού, υποχώρησε στις ικεσίες του γιου της και αποφάσισε να τον αφήσει να μείνει για όσο θέλει με τον πάτερα του. Η αντίστροφη μέτρηση όμως για τον εφιάλτη που θα βίωνε ο ανήλικος ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Μαΐου, όταν η μητέρα του πατέρα του έφυγε από το Αργος. Από εκείνη τη στιγμή στο σπίτι που διέμενε με τον γονιό του εγκαταστάθηκε σε μόνιμη βάση ένας ακόμα άνδρας.
Οσο οι μέρες περνούσαν η συμπεριφορά του ανθρώπου που τον είχε φέρει στον κόσμο άλλαζε συνεχώς, ενώ το χαμόγελο και οι στιγμές διασκέδασης... έσβησαν από την καθημερινότητα του 12χρονου. Ο ομοφυλόφιλος πατέρας του και ο ερωτικός του σύντροφός θώπευσαν αρκετές φορές το παιδάκι ενώ δεν άργησε να έρθει η ημέρα που το βίασαν! Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές, με αποτέλεσμα το αγοράκι να ζητήσει από τη μητέρα του να επιστρέψει στην Αθήνα.
Η ανυποψίαστη γυναίκα ταξίδεψε μέχρι το Αργος, μάζεψε τα πράγματα του γιου της και επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο για το δρόμο της επιστροφής. Στο πρόσωπο του διέκρινε τη θλίψη, ωστόσο ο μικρός δεν της εκμυστηρεύτηκε τον εφιάλτη που βίωσε τους τελευταίους δύο μήνες.
Το παιδί συνέχισε και τις επόμενες ημέρες να είναι σκυθρωπό και προβληματισμένο. Η μητέρα του κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μάθει τι είναι αυτό που απασχολεί το γιο της. Μάταια όμως, καθώς δεν κατάφερε να φτάσει σε κάποιο αποτέλεσμα. Ετσι το ρόλο του... εξομολογητή ανάλαβε η γιαγιά του, στην οποία ο 12χρονος «έσπασε» τη σιώπη του και μίλησε για τη σεξουαλική του κακοποίηση.
Η ηλικιωμένη γυναίκα μετέφερε στην κόρη της τα όσα της αφηγήθηκε ο εγγονός της. Χωρίς δεύτερη σκέψη οι δυό γυναίκες μαζί με τον ανήλικο πήγαν στο μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών. Ο μικρός εξιστόρησε τα όσα υπέστη από τον ομοφυλόφιλο πατέρα του και σύντροφο του στους άνδρες της υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα όσα άκουγαν.
Αμέσως ζήτησαν τη συνδρομή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα όσα τους έλεγε το θύμα. Το πόρισμα του ιατροδικαστή που εξέτασέ το αγοράκι ήταν ανατριχιαστικό, καθώς ανέφερε ότι το παιδί είχε βιαστεί κατ' εξακολούθηση. Ετσι κάτω από άκρα μυστικότητα κλιμάκιο αστυνομικών από την Αθήνα ταξίδεψε την πεσμένη Παρασκευή στο Αργος και συνέλαβε τους δύο άντρες. Ο πατέρας του άτυχου παιδιού αλλά και ο σύντροφος παρουσιάστηκαν αμετανόητοι ενώπιον των αστυνομικών. Αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες λέγοντας ότι όσα τους ανέφερε το παιδί ήταν αποκυήματα της φαντασίας του.
Ομως οι αστυνομικές αρχές είχαν δεμένη από όλες τις πλευρές την υπόθεση και οδήγησαν τα δύο ανθρωπόμορφα τέρατα ενώπιον των δικαστικών αρχών του Αργους. Οι δύο άνδρες πήραν προθεσμία για να απολογηθούν κι έτσι χθες βρέθηκαν και πάλι ενώπιον του ανακριτή. Απολογήθηκαν για περισσότερο από 12 ώρες και αργά χθες το βράδυ με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακίστηκε ο 35χρονος σύντροφος του πατέρα, ενώ ο γονιός του αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, λόγω μεγάλου ποσοστού αναπηρίας το οποίο έχει διαγνωστεί.  Πηγή: imerisia.gr

***  Τέλος η δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων
Μετατρέπουν χιλιάδες οικόπεδα σε απλά χωράφια
 Σοκ προκαλεί στην αγορά η νομοθετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περί ενεργειακών επιθεωρητών, καθώς μη οικοδομήσιμα καθίστανται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης σε όλη την Ελλάδα.
Φορείς της αγοράς ακινήτων καταγγέλλουν πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση όλων των κατά παρέκκλιση δυνατοτήτων δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη.
Επί της ουσίας, οι κάτοχοι εκτός σχεδίου εκτάσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας χάνουν το δικαίωμα να ανεγείρουν κτίσματα σε περίπτωση που το οικόπεδό τους είναι μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων, που αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο όριο.
Μέχρι σήμερα οι κάτοχοι τέτοιων γαιών μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών, ή και γραφείων μικρής κλίμακας, εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό και δημοτικό δρόμο. Με τον τρόπο αυτό, ήταν εφικτή η οικοδόμηση ακόμα και σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστα απαιτούμενη επιφάνεια για την ανέγερση κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) καταγγέλλει πως χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα θα μετατραπούν άμεσα σε απλά «χωράφια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους κατόχους τους, αλλά και για τον κλάδο της οικοδομής, που θα μπορούσε δυνητικά να προσδοκά σε κάποια έσοδα από την ανέγερση κτισμάτων σε αυτά τα ακίνητα. Παράλληλα, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για έναν ακόμα «παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση».

***  Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΙΩΠΗΡΑ!(του Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ)

~ Διανύουμε ήδη τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, κατά την έλευση του οποίου οι ηγέτες του πλανήτη εξέφρασαν ελπίδες και διατύπωσαν οράματα για ένα καλύτερο αύριο. Τον προηγούμενο αιώνα η ανθρωπότητα βίωσε τη φρίκη δυο παγκόσμιων πολέμων, που ακολουθήθηκαν από 45 χρόνια Ψυχρού Πολέμου με τους δυο αντίπαλους συνασπισμούς (χώρες του λεγόμενου υπαρκτού Σοσιαλισμού -χώρες των Δυτικών Αστικών Δημοκρατιών) και επικεφαλής την Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και τις ΗΠΑ αντίστοιχα, να καθορίζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
 Ο Ψυχρός Πόλεμος, γεωπολιτικός, ιδεολογικός και οικονομικός αγώνας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ και σύμβολό του το τείχος του Βερολίνου, τελείωσε με τις δυο διασκέψεις του Ρέκιαβικ (1986) και της Ουάσινγκτον (1987), ενώ λέξεις που αποτύπωσαν την περίοδο αυτή, όπως σιδηρούν παραπέτασμα, ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων, ισορροπία του τρόμου, πυρηνικό ολακαύτωμα, φαντάζουν πλέον μακρινό παρελθόν. Το τέλος της μεταβατικής περιόδου (1989-1991), από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στην μεταψυχροπολεμική εποχή, στιγμάτισε η διάλυση της ΕΣΣΔ το Δεκέμβριο του 1991, μεταβάλλοντας το συσχετισμό δυνάμεων παγκοσμίως και αφήνοντας στις ΗΠΑ -στο μέχρι τότε διπολικό σύστημα ισχύος- τον τίτλο της μοναδικής ισχυρής στρατιωτικής και οικονομικής δύναμης.
Ο τερματισμός του Ψυχρού Πολέμου άνοιξε το δρόμο για τη διαμόρφωση στην παγκόσμια σκηνή μιας Νέας Τάξης Πραγμάτων, που είχε προαναγγείλει το 1990 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, μιας Νέας Τάξης στην οποία την πρωτοκαθεδρία θα είχε η χώρα του. Κύριο όχημα για τη μετάβαση σ’ αυτή, η Παγκοσμιοποίηση, η οποία στηρίζεται στη ραγδαία άνοδο της τεχνολογίας και των επικοινωνιών εκμηδενίζοντας χρόνο και αποστάσεις.
 Εφεξής οι δυο αυτοί νέοι όροι κυριαρχούν στην μεταψυχροπολεμική εποχή. Σήμερα δεν μιλάμε πλέον μόνο για οικονομική παγκοσμιοποίηση (βιομηχανική και χρηματοπιστωτική) αλλά και για πολιτική και πολιτισμική παγκοσμιοποίηση.
Στο νέο συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως ηγεμονική δύναμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ενισχύσει περισσότερο το ρόλο της στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι παρά τις εγγενείς δυσχέρειες που υπάρχουν στο εσωτερικό της, τα κράτη αναζητούν να βρουν τη θέση τους, ενώ ένας παλαιός-νέος «παίκτης», η Κίνα, επανέρχεται δυναμικά στην παγκόσμια σκακιέρα, διεκδικώντας ηγεμονική θέση. Η ανησυχία των ΗΠΑ για την ανάδυση της Κίνας -της ταχύτερα αναπτυσσόμενης χώρας στον κόσμο- είναι έκδηλη και πηγάζει από το ενδεχόμενο να χάσει την πρωτοκαθεδρία της σε περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Το 2008 γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κρίση, η χειρότερη μετά το κραχ του 1929, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και κλιμακώθηκε στην Ευρώπη, δημιούργησε νέα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία, ενώ ανέδειξε και τις αδυναμίες στη λειτουργία των εποπτικών αρχών που διέπουν τις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι επιπτώσεις της κρίσης ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς για χώρες που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία.
Η ύφεση που βιώνει σήμερα η παγκόσμια οικονομία και οι συνεχείς αντεγκλήσεις μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Ευρωζώνης, Ιαπωνίας, για τις ακολουθούμενες νομισματικές πολιτικές, επιτείνουν τις ανησυχίες κορυφαίων οικονομικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας για το ενδεχόμενο ενός συναλλαγματικού πολέμου.
 Βασικότεροι παράγοντες διαμόρφωσης των νομισματικών ισορροπιών είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Κίνα ότι χειραγωγεί το εθνικό της νόμισμα, περιορίζοντας τις διακυμάνσεις έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα η υποτίμηση του γουάν να αυξάνει τις κινεζικές εξαγωγές και να κοστίζει στις ΗΠΑ χιλιάδες ανέργους. Διαφορετική άποψη έχει η Κίνα, η οποία με τη σειρά της κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι κάνοντας κατάχρηση της νομισματικής ελευθερίας χρησιμοποιεί το μηχανισμό της υποτίμησης, ρίχνοντας στην αγορά «φθηνό χρήμα» για να αποκομίσει κέρδη.
Στη Γηραιά Ήπειρο, η Ευρωζώνη το 2010 πέτυχε μια σημαντική αντιστροφή στη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του δολαρίου που είχε θετική επίδραση στην οικονομική της δραστηριότητα και κυρίως στη Γερμανία και στις χώρες του Βορρά.
Η Γερμανία επιθυμεί διακαώς τη διατήρηση της σταθερά χαμηλής ισοτιμίας του ευρώ απέναντι στη ζώνη του δολαρίου για να μην απειλούνται οι εξαγωγές της.
Στο «χορό» των συναλλαγματικών υποτιμήσεων μπήκε και η Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα της οποίας ανακοίνωσε ότι διατηρεί μηδενικά τα επιτόκια και ανεβάζει το όριο-στόχο για πληθωρισμό, με στόχο την τόνωση των εξαγωγών της, καθώς με τα μέτρα αυτά το ιαπωνικό νόμισμα (γιεν) έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας του.
Άλλη συνέπεια της εφαρμογής πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης είναι η διαφυγή κερδοσκοπικών κεφαλαίων στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες επιδόσεις, όπως συνέβη περί τα τέλη του 2012 στις χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου υπήρξε μαζική εισροή κεφαλαίων μέσω αγορών αμερικανικού δολαρίου αξίας άνω των 13 δισ.
Οι τοποθετήσεις των κερδοσκοπικών αυτών κεφαλαίων έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο των νομισμάτων στις χώρες αυτές με συνέπεια τη μείωση των εξαγωγών τους και τα γνωστά επακόλουθα για τις οικονομίες και τους λαούς τους.
Οι μεγάλες ανισορροπίες που υπάρχουν σήμερα στην παγκόσμια οικονομία και που έχουν ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τεράστια πλεονάσματα από τη μια πλευρά, τη Δύση, και τεράστια ελλείμματα από την άλλη (Ανατολή) αυξάνουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του διεθνούς νομισματικού συστήματος, που σήμερα στηρίζεται στο ευρώ και το δολάριο.
Για το λόγο αυτό αυξάνουν και οι φωνές που υποστηρίζουν αλλαγές του συστήματος του Bretton Woods. Το 2010 ο τότε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, με άρθρο του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times», λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο των G20 (των 20 μεγάλων βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων κρατών) στη Σεούλ της Νότιας Κορέας έθετεθέμα επιστροφής στον Κανόνα του Χρυσού. Κατά τον κ.Ζέλικ στο νέο σύστημα πρέπει να συμπεριληφθούν το δολάριο, το ευρώ, το γεν, η στερλίνα καθώς και το γουάν, το οποίο, έγραφε, «οδεύει προς διεθνοποίηση».
Στο ίδιο πνεύμα και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος το 2009 ανοίγοντας τις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, γνωστό ως SPIEF, τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί η θέση του χρυσού σ’ ένα νέο νομισματικό σύστημα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δημιουργία ενός νέου «καλαθιού» περιφερειακών νομισμάτων-στο οποίο θα συμμετείχε και το ρούβλι- θα προσέδιδε μεγαλύτερη σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία.
Η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί με βάση την ισχύ και την κυριαρχία. Για πολλούς ο «εκκωφαντικά σιωπηλός» συναλλαγματικός πόλεμος έχει ξεκινήσει.
Το πρώτο στάδιο αυτού του πολέμου ήταν η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το δεύτερο η διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που αύξησε τα δημοσιονομικά ελλείμματα, βύθισε δεκάδες χώρες στο χρέος και οδήγησε σε εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπους. Απομένει στα κράτη –αν θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν ως κράτη- να αμυνθούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν.

***  Τουρκία -Ισραήλ : H αναμενόμενη αποκατάσταση των σχέσεων!

~  Γράφει ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ*
 Με ταυτόχρονες και παράλληλες δηλώσεις, Τουρκία και Ισραήλ ανακοίνωσαν επίσημα τη Δευτέρα 27 Ιουνίου ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων που είχαν διακοπεί από το επεισόδιο του «Mavi Marmara» το 2010. Η ισραηλινή επιδρομή είχε στοιχίσει τη ζωή 9 Τούρκων ακτιβιστών, που επεδίωκαν στο πλαίσιο ενός διεθνούς στολίσκου τη διάσπαση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Έκτοτε και με αφορμή τουρκικές κυρίως δηλώσεις και ενέργειες, οι σχέσεις των άλλοτε δύο στενά συνεργαζομένων κρατών οδηγήθηκαν σε ρήξη με αποκορύφωμα την ανάκληση των πρεσβευτών. Παρά την όξυνση των σχέσεων, η μεταξύ των εμπορική συνεργασία (αξίας περίπου 5 δις USD ανά έτος) συνεχίστηκε έστω και μειούμενη τα τελευταία χρόνια.
Διαδρομές του Στολίσκου με προορισμό τη Γάζα (πράσινο) και του Ισραηλινού Ναυτικού (πορτοκαλί)
Η επιτευχθείσα συμφωνία προβλέπει την καταβολή από το Ισραήλ ποσού 20 εκατομμυρίων USD για τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ θα επιτραπεί στην Τουρκία να προχωρήσει σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του ισραηλινού λιμανιού Ashdod, καθώς και στην κατασκευή κοινωφελών έργων στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα η τουρκική βουλή νομοθετικά θα παρεμποδίσει οποιαδήποτε περαιτέρω απαίτηση των οικογενειών των θυμάτων. Με την ανακοινωθείσα λύση διατηρείται ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η επιδίωξη της Άγκυρας για προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και της παράλληλης προβολής της τελευταίας ως προστάτριας των κατατρεγμένων Παλαιστινίων. Ενδεικτική και η διαφορετική διατύπωση εκάστης πλευράς με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό  Νετανιάχου να δηλώνει ότι «αμυντικός ναυτικός αποκλεισμός» του ελεγχόμενου από τη Χαμάς θύλακα συνεχίζεται αλλά μπορεί πλέον να φθάνει ανθρωπιστική βοήθεια (προφανώς υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών αρχών), ενώ αντίθετα ο Τούρκος ομόλογός του Μπινανλί Γιλντιρίμ ανέφερε, ότι σε μεγάλο βαθμό αίρεται ο αποκλεισμός της Γάζας.
Η αναμενόμενη μερική αποκατάσταση των σχέσεων υπήρξε αποτέλεσμα της αστάθειας της ευρύτερης περιοχής, της αμοιβαίας ανησυχίας για τη λήξη της ιρανικής απομόνωσης, των αμερικανικών πιέσεων, των προβλημάτων ασφαλείας που Άγκυρα και Τελ-Αβίβ αντιμετωπίζουν, αλλά και των προσδοκιών  αμοιβαίων κερδών από ενεργειακά προγράμματα (τροφοδοσία Τουρκίας από ισραηλινό φυσικό αέριο) και εμπορική και τουριστική συνεργασία. Η εκρηκτική κατάσταση στη Συρία, οι δραστηριότητες του «ισλαμικού Κράτους» και η σταδιακή αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της Τεχεράνης ανάγκασαν τις δύο χώρες να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των σχέσεων τους. Εκτιμάται όμως ότι η αμοιβαία καχυποψία θα εξακολουθήσει να υπάρχει ειδικά στο Τελ-Αβίβ όσο ο Πρόεδρος Ερντογκάν και το ΑΚΡ παραμένουν στην εξουσία, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι αναμενόμενες τουρκικές ενέργειες περιορισμού των ακραίων θέσεων και δράσεων της Hamas. Όπως είναι φυσικό σε ανάλογες καταστάσεις αδιευκρίνιστα παραμένουν  σειρά ευαίσθητων ζητημάτων (πχ κουρδικό ζήτημα, υποστήριξη αντιπάλων ομάδων στη Συρία). Η επαναπροσέγγιση έγινε υπό την ευλογία και συνεχείς πιέσεις της αμερικανικής διπλωματίας αλλά και πρωτευουσών ευρωπαϊκών και μη χωρών. Η αποκατάσταση των σχέσεων συμπίπτει και με την πρόσφατη συγκαλυμμένη έκφραση συγγνώμης του Τούρκου Προέδρου για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία (Νοέμβριος 2015).
Τα διεθνή πρακτορεία, αναφέρονται στο ρόλο που έπαιξαν τα κοινά προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες αλλά εστιάζονται και στην επιθυμία δρομολόγησης κοινών ενεργειακών προγραμμάτων. Η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικών αερίου στην θαλάσσια περιοχή Κύπρου (Αφροδίτη)-Ισραήλ (Leviathan) -Αιγύπτου (Zohr) θέτει μια σειρά ζητημάτων και προοπτικών για την εκμετάλλευση τους με τη συμμετοχή και των πολυεθνικών εταιρειών αλλά και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων. Η προ έτους ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας Eni για την ανακάλυψη τεραστίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα οδηγεί σε επανεκτίμηση όλων των λύσεων που είχαν προβληθεί την τελευταία πενταετία. Σήμερα, η αιγυπτιακή και τουρκική αγορά αναζητούν πρόσθετες πηγές ενέργειας, η πρώτη για να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η δεύτερη για να απεξαρτοποιηθεί από το ρωσικό αέριο. Το Ισραήλ επίσης είναι προβληματισμένο για το βέλτιστο τρόπο εκμετάλλευσης των δικών του κοιτασμάτων. Οι βασικές επιλογές αναφέρονται σε κατασκευή υποθαλασσίου αγωγού (προς Ελλάδα ή Τουρκία και μετά προς Ευρώπη) ή στην κατασκευή χερσαίων (Αίγυπτος ή Κύπρος) ή πλωτών εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου και μεταφοράς με πλοία LNGs. Κάθε λύση περιέχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με το κόστος κατασκευής να αποτελεί σημαντικό κριτήριο. Φυσικά ως οικονομικότερη λύση προβάλλει η κατασκευή ενός χερσαίου αγωγού που θα διέσχιζε Λίβανο και Συρία, γεγονός που προϋποθέτει την αβέβαιη ειρήνευση της περιοχής. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, το Τελ-Αβίβ εκτιμά ότι μια επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία, πλέον της ενίσχυσης του έναντι του Ιράν, προσφέρει και περισσότερες – ίσως και αποδοτικότερες – επιλογές εκμετάλλευσης των πηγών ενέργειας. Αντίστοιχα η Άγκυρα θεωρεί ότι ισχυροποιεί τη θέση της στο ενεργειακό παιχνίδι και ενδεχομένως σε θέματα θαλασσίων ζωνών.
Όπως έγινε γνωστό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον Έλληνα ομόλογο του για την αποκατάσταση των τουρκικοϊσραηλινών σχέσεων επιβεβαιώνοντας τη διάθεση της χώρας του για περαιτέρω εξέλιξη της διμερούς (και τριμερούς, με τη συμμετοχή της Κύπρου) συνεργασίας στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι από καιρό ανέμενε ανάλογες εξελίξεις οι οποίες εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσουν την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση και συνεργασία, όπως άλλωστε επανειλημμένως έχει διακηρυχτεί και παλαιότερα. Την παρούσα περίοδο, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου άρα και την αγαστή (σε όσο πλαίσιο είναι δυνατή) συνεργασία και αλληλεξάρτηση των κυρίων δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτος). Η επιτυχία της ελληνικής πολιτικής έγκειται στο να προφυλάξει και προωθήσει τα συμφέροντα τα δικά της καθώς και της αδελφής Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, εμφανιζόμενη ως ο απαραίτητος παράγοντας σταθερότητας και συντελεστής που διασφαλίζει την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος. Πλέον όμως της διάθεσης συνεργασίας και ανάληψης πρωτοβουλιών επιβάλλεται και η σταθερή προσήλωση Ελλάδος και Κύπρου σε κοινές θέσεις μακριά από φοβικά σύνδρομα και ευκαιριακές πολιτικές σκοπιμότητες. Αναμφισβήτητα ο ελληνισμός δεν διαθέτει σήμερα την απαιτούμενη ισχύ αλλά διαθέτει σημαντικά ερείσματα και η υπερτίμηση του αντιπάλου αποτελεί ολέθριο σφάλμα.
* Υποστράτηγος εα, Διευθυντής Μελετών του ΕΛΙΣΜΕ

*** Ποιός έχει τον έλεγχο της ζοφερής πορείας που διάγει η Τουρκία;

~  Το τελευταίο διάστημα, ένα ζήτημα που προκαλεί εύλογους προβληματισμούς έχει να κάνει με τις απόψεις έγκριτων Τούρκων αναλυτών, οι οποίοι διερωτώνται για το ποιος κυβερνά τη χώρα τους. Ειδικότερα, η δημοσιογράφος Ασλί Αϊντίντασμπας σε άρθρο της αναφέρει τα εξής:
«Το κύριο ερώτημα αφορά στο εάν η Τουρκία τελεί υπό έλεγχο ή έχει τεθεί εκτός ελέγχου και οδεύει προς την ακυβερνησία. Εάν ρωτήσετε τους αριστερούς, αυτοί θα σας απαντήσουν ότι η χώρα οδηγείται σε δικτατορία ελεγχόμενη πλήρως από το Παλάτι (σ.σ. εννοεί τον Ερντογάν).
Εάν ρωτήσετε τους Κούρδους, αυτοί θα σας απαντήσουν ότι η χώρα επιστρέφει στη δεκαετία του 90, όπου όλα τελούσαν υπό τον έλεγχο του στρατού. Εάν ρωτήσετε τους οπαδούς του κινήματος του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοί θα σας απαντήσουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκκαθάριση υπό τις διαταγές της Εργκένεκον.
Αν ρωτήσετε τους οπαδούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτοί θα σας απαντήσουν ότι το βαθύ κράτος της Τουρκίας χρησιμοποιεί τον Ερντογάν.
Ας το πούμε ξεκάθαρα. Δεν θεωρώ ότι η Τουρκία τελεί υπό τον έλεγχο του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο πιο ισχυρός και κραταιός άνδρας της χώρας. Ο Ερντογάν μπορεί να σχηματίζει κυβερνήσεις, να προετοιμάζει τα κείμενα των νόμων, να ομιλεί καθημερινά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, να σφετερίζεται τις δημοτικές αρχές, να επιτροπεύει σε εταιρείες, ωστόσο δεν δεσπόζει ούτε στην Τουρκία, ούτε στον κρατικό μηχανισμό.
Εν τω μεταξύ, ποιος είναι ο ρόλος του στρατού; Στις 22-06-2016, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχε στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεκλήθη στο Προεδρικό Μέγαρο. Φυσικά αυτό δεν έχει ξαναγίνει και δεν υπάρχει προηγούμενο. Εκτός τούτου, όλοι βλέπουμε ότι, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναβάθμισαν την αξία τους, καθορίζουν την πορεία του κουρδικού προβλήματος και έχουν το πάνω χέρι σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Στο παρελθόν, το τουρκικό οικοδόμημα, αρχικά, στηρίχθηκε στους φιλελεύθερους, κατόπιν στην Ευρώπη και στη συνέχεια στο κίνημα του Γκιουλέν. Τώρα όμως, όλοι επιδιώκουν την προσέγγιση με το στρατό για να σταθούν όρθιοι και να μην καταρρεύσουν. Εντούτοις υπάρχει μια πραγματικότητα. Η δομή του στρατού δεν διαθέτει το όραμα και την ισχύ που απαιτούνται για να διαβάσει σωστά την πορεία των πραγμάτων στην Τουρκία και να μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα.
Εν κατακλείδι, τα άτομα που αποκαλούνται ως η ανώτατη βαθμίδα της διοικήσεως, είναι μέσης ηλικίας, για 35 χρόνια φορούν στολή, διαμένουν στα στρατιωτικά οικήματα και έχουν περιορισμένες σχέσεις-επαφές τόσο με τον κόσμο, όσο και την κοινωνία. Με τα άρματα και τα όπλα μπορούν να προστατεύσουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και να διαχειρισθούν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Όμως, δεν είναι σε θέση ούτε να χαράξουν την πορεία της Τουρκίας, ούτε να κατευθύνουν τις εξελίξεις και ούτε προβλέπεται να τα επιχειρήσουν αυτά. Συνεπώς, κανένας δεν έχει τον έλεγχο της ζοφερής πορείας που διάγει η Τουρκία. Συμπεριλαμβανομένου και του Ταγίπ Ερντογάν κανένας δεν ωφελείται από την κατάσταση αυτή, η οποία τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη».
Είναι ευρέως γνωστό ότι, το καθεστώς Ερντογάν, προκείμενου να διατηρήσει την ισχύ του στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας και να διαφυλάξει τα στρατηγικά του συμφέροντα, χρησιμοποιεί αυταρχικά στερεότυπα του παρελθόντος με αποτέλεσμα να διευρύνεται η αστάθεια και το χάος στη χώρα. Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι, το νέο «δόγμα πολέμου» που υλοποιείται στους κουρδικούς νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας δεν αποφασίσθηκε μόνο από τον Ερντογάν και το κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δόγμα που αποφασίσθηκε από το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (Σ.Ε.Α.) και τέθηκε σε εφαρμογή με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συστημικών κομμάτων όπως, το ΑΚΡ, το ρεπουμπλικανικό κόμμα CHP και το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ. Επίσης, το δόγμα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις προσωπικές φιλοδοξίες του Ερντογάν προκειμένου να αλλάξει το πολίτευμα της χώρας σε μια μορφή προεδρικής ή ημιπροεδρικής δημοκρατίας, αλλά θεωρείται ως ένας ολοκληρωτικός εκκαθαριστικός πόλεμος όλων των στρατηγικών κέντρων ισχύος της Τουρκίας (ισλαμιστές-εθνικιστές-στρατιωτικοί) εναντίον των Κούρδων σε πρώτη φάση και στη συνέχεια εναντίον των υπολοίπων μειονοτικών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.
Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Άγκυρας προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Συρία και την Αίγυπτο εντάσσονται στα πλαίσια της νέας τουρκικής στρατηγικής για «περισσότερους φίλους και λιγότερους εχθρούς». Ωστόσο, για την εξομάλυνση των σχέσεων αυτών απαιτούνται καλή πρόθεση, αποφασιστικότητα και μεγάλο χρονικό διάστημα (2-3 χρόνια). Εν τω μεταξύ στο διάστημα αυτό θα πρέπει να υπάρξει οικονομική συνεργασία, πολιτικός διάλογος και συνεργασία σε στρατηγικούς και στρατιωτικούς τομείς. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δοθεί τέλος σε εκφράσεις που πυροδοτούν την εχθρότητα.
Εν τω μεταξύ σε ό,τι έχει να κάνει με τη Ρωσία, επιδιώκεται να ακολουθηθεί μια διαδικασία που θα προβλέπει τα εξής:
Πρώτον, να εξομαλυνθούν οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις μέχρι τις 15-08-2016 και μέχρι τις 15-12-2016 αυτές να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους το Νοέμβριο του 2015.
Δεύτερον, τον Αύγουστο του 2016, να αρχίσουν οι επίσημες επαφές μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο υφυπουργών και γενικών γραμματέων.
Τρίτον, μέχρι τις 01-09-2016 οι δύο χώρες να προβούν, από κοινού, στην αποτίμηση των επιπτώσεων που υπήρξαν σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο και αμέσως μετά να εξετάσουν τους τρόπους αποκατάστασης τους, με προτεραιότητα τον πολιτικό και οικονομικό τομέα.
Τέταρτον, να χρησιμοποιηθούν τα ΜΜΕ των δύο χωρών προκειμένου να αλλάξει η στάση και η συμπεριφορά της τουρκικής και ρωσικής κοινωνίας, ώστε αυτές να αποδεχθούν και να στηρίξουν την προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών. Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι, η Τουρκία προτίθεται να στηρίξει την προσπάθεια αυτή μέσω τουρκικών σήριαλ και εκπομπών που θα μεταδοθούν σε ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Πέμπτον, θα υπάρξει συντονισμός των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Συρία. Υπόψη ότι, στις 11-04-2016 η αραβόφωνη εφημερίδα El Vatan γνωστοποίησε ότι, με τη διαμεσολάβηση της Αλγερίας διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
Έκτον, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία επιχειρηματικών Ομίλων και Οργανισμών. Έβδομον, δεν θα χρησιμοποιηθεί καμία άλλη χώρα ως διαμεσολαβητής για τη εξομάλυνση των τουρκο-ρωσικών σχέσεων, προκειμένου οι διαδικασίες αυτές να προχωρήσουν γρηγορότερα.
Περαιτέρω θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, η Άγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν αντιλαμβάνονται την περιπλοκότητα της κατάστασης στη Συρία και όλες οι κινήσεις τους έχουν να κάνουν με μια ευρύτερη στρατηγική, ώστε να διατηρήσουν κάποιο ρόλο αναφορικά με τις επόμενες εξελίξεις στη χώρα αυτή και να μην απομονωθούν.
Επίσης, σύμφωνα με την τουρκική αντίληψη, το κουρδικό κίνημα PYD της Συρίας θεωρείται μεγαλύτερη απειλή ακόμη και από το «Ισλαμικό Κράτος», δεδομένου ότι, η παρουσία των τζιχαντιστών κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων δεν θα είναι μόνιμη, σε αντίθεση με την κουρδική ηγεμονία, η οποία αφενός θα είναι μόνιμη στην περιοχή αυτή μέσω των καντονιών που ίδρυσαν, αφετέρου θα δημιουργήσει πολυδιάστατους γεωπολιτικούς κινδύνους που θα έχουν σχέση με την πιθανή δημιουργία κουρδικού κράτους και την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή.

Παράλληλα, η διέλευση των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας δυτικά του Ευφράτη ποταμού αποτελεί Ιστορικό και Γεωγραφικό Κέντρο Βάρους για την Τουρκία που έχει άμεση επίπτωση στους σχεδιασμούς της Άγκυρας για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος όπως αυτή επιθυμεί και επιδιώκει. Συνεπώς, ο πόλεμος που ξεκίνησε ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός εναντίον του ΡΚΚ τον Ιούλιο του 2015 δεν αφορά μόνο στην εξάλειψη του εν λόγω ανταρτικού κινήματος στις πόλεις και στην ύπαιθρο της τουρκικής επικράτειας, αλλά αποσκοπεί στη σταδιακή κατάρρευση των κουρδικών γεφυρών που ενώνουν τα ιδεολογικά, εθνικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά τείχη που υπάρχουν μεταξύ της δυτικής Τουρκίας και των ανατολικών περιοχών της χώρας όπου η πλειοψηφία των Κούρδων είναι πραγματικότητα.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει όρια και κανέναν ενδοιασμό να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια είτε για να αποκτήσει περισσότερη δύναμη, είτε για να παραμείνει στην εξουσία όπως αυτός επιθυμεί. Μάλιστα, ένα ζήτημα που επιβεβαιώνει την άποψη αυτή και προκαλεί εύλογους προβληματισμούς είναι η επιδίωξη του να χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα σε Σύριους που εκτοπίσθηκαν από τη χώρα τους και προσέφυγαν στην Τουρκία. Ειδικότερα:
Ο Ερντογάν αφού χρησιμοποίησε το πρόβλημα των Σύριων «μεταναστών» ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διαστάσεις εναντίον της Ελλάδος και εν γένει της ευρωπαϊκής ένωσης, τώρα περνά στο επόμενο βήμα, μετατρέποντας την κρίση αυτή, αρχικά, σε εργαλείο άσκησης εσωτερικής πολιτικής και μελλοντικά σε έναν τρόπο παρέμβασης και απόκτησης ρόλου στη διαμόρφωση της Νέας Συρίας. Φυσικά ο ρόλος αυτός έχει να κάνει με το όραμα της Νέας Τουρκίας, ενώ οι ακόλουθες απόψεις είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για το θέμα αυτό. Η πρώτη αφορά στον βουλευτή Σαΐτ Γιουτζέ του κυβερνόντος κόμματος ΑΚΡ και μέλος της Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα Δικαιώματα των Προσφύγων ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Αυτοί που λένε ότι η ιστορία της Τουρκίας αρχίζει μετά το 1923 δεν μπορούν να κατανοήσουν το βάθος και την ορθότητα της απόφασης μας να χορηγήσουμε την τουρκική υπηκοότητα στους Σύριους πρόσφυγες. Στο παρελθόν στα εδάφη αυτά οι άνθρωποι που είχαν τον ίδιο πολιτισμό και την ίδια θρησκεία έφεραν τις ίδιες ταυτότητες. Ούτως ή άλλως, πριν από 100 χρόνια οι Σύριοι ήταν δικοί μας υπήκοοι.». Και η δεύτερη άποψη παρατίθεται στο ακόλουθο άρθρο του δημοσιογράφου Ρασίμ Οζάν Κιουτάχειαλι με τίτλο «Οι Σύριοι και ο στόχος της Μεγάλης Τουρκίας»: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πράγματι ένας πολύ μεγάλος ηγέτης στον οποίο ανήκει η κυριότητα του αυτοκρατορικού ορίζοντα που δικαιούται η Τουρκία. Άλλωστε, ποιος άλλος θα είχε το θάρρος να πραγματοποιήσει αυτό το άνοιγμα στους Σύριους; Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τους Σύριους πρόσφυγες ως βάρος και ως πρόβλημα, αλλά πρέπει να εστιασθούμε στη δυναμική που αυτοί έχουν στη βάση μιας μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Εξάλλου, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα μεταναστών; Οι πρόγονοι των περισσοτέρων από εμάς δεν μετανάστευσαν στην Ανατολία (σ.σ. εννοεί τη Μικρά Ασία) από διαφορετικές περιοχές της Αυτοκρατορίας; (σ.σ. εννοεί την Οθωμανική Αυτοκρατορία).»
Η κρίση των Σύριων μεταναστών αποτελεί την πιο σοβαρή κρίση της σύγχρονης Τουρκίας. Φυσικά, όπως γίνεται κάθε φορά έτσι και τώρα ο Ερντογάν μετατρέπει την κρίση αυτή σε μια πολιτική ευκαιρία, δεδομένου ότι οι μετανάστες αυτοί θα αποτελέσουν μια ερντογανική δεξαμενή ψηφοφόρων της τάξεως του 3%, ανοίγοντας το δρόμο για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων που θα αφορούν στο όραμα του να αλλάξει το πολίτευμα της χώρας και να γίνει πρόεδρος μιας προεδρικής ή ημιπροεδρικής δημοκρατίας.
Παρατηρώντας, ωστόσο, τη γενικότερη τουρκική κατάσταση βλέπει κανείς ότι, η χορήγηση υπηκοότητας στους Σύριους δεν θα επιλύσει την «μεταναστευτική» κρίση, απλώς θα αλλάξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, δημιουργώντας νέες κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές προστριβές. Συνεπώς, με την πάροδο του χρόνου στα υπάρχοντα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας θα προστεθεί και το πρόβλημα των Αράβων μεταναστών.
Συνακόλουθα δε, το ακόλουθο άρθρο του έγκριτου Τούρκου δημοσιογράφου Καντρί Γκιουρσέλ για το θέμα αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
«Που θα εγκατασταθούν οι 400.000 περίπου Σύριοι που βρίσκονται στους καταυλισμούς όταν θα τους δοθεί η τουρκική υπηκοότητα; Πρόκειται για ένα κρίσιμο και ιδιάζουσας σημασίας ερώτημα δεδομένου ότι μια ενδεχόμενη εγκατάσταση τους σε περιοχές που βρίσκονται οι Κούρδοι και οι Αλεβήτες θα αποτελέσει την αιτία αλλαγής της δημογραφικής δομής των περιοχών αυτών. Κατά συνέπεια, θα κλιμακωθεί η ένταση και θα αυξηθεί ο κίνδυνος δημιουργίας συγκρούσεων.
Εάν ο Ερντογάν είχε πράγματι την πρόθεση να επιλύσει την κρίση των Σύριων που προσέφυγαν στην Τουρκία θα έπρεπε να τους εντάξει αρχικά στο καθεστώς του πρόσφυγα και στη συνέχεια να τους χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα. Σημειωτέον ότι, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει στους Σύριους το καθεστώς του πρόσφυγα, αλλά τους εντάσσει στο καθεστώς της προσωρινής προστασίας. Επίσης, αυτό αποτελεί μια πάγια τακτική της Άγκυρας, ώστε οι ροές των ανθρώπων που προσφεύγουν στην Τουρκία από την Ασία και την Αφρική να μην εγκαθίστανται μόνιμα εκεί, αλλά να μετακινούνται σε άλλες τρίτες χώρες.
Επομένως, η απόφαση του Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τους εν λόγω Σύριους θα φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με μία πολύ σοβαρή απειλή στο μέλλον».
Ας σημειωθεί ακόμη ότι ,σε όλα τα επίσημα έγγραφα τους οι Τούρκοι αναφέρονται μόνο σε «μετανάστες ή μεταναστευτικό» και ποτέ δεν αναγράφουν «πρόσφυγες ή προσφυγικό». (σ.σ.
Σύμφωνα με οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης η «προσωρινή προστασία» εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη με έγκριση του Συμβούλιου, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή, αφενός λαμβάνεται όταν διαπιστωθεί η μαζική εισροή εκτοπισθέντων στην ευρωπαϊκή ένωση, αφετέρου καθορίζει τις ομάδες των προσώπων στα οποία θα εφαρμοστεί η προστασία. Η διάρκεια της «προσωρινής προστασίας» είναι ετήσια με δυνατότητα παράτασης για δύο χρόνια κατά ανώτατο όριο. Μπορεί επίσης να τερματιστεί όταν το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, κρίνει ότι η κατάσταση στη χώρα προέλευσης επιτρέπει τον ασφαλή και μόνιμο επαναπατρισμό των εκτοπισθέντων. Επίσης, τα κράτη μέλη οφείλουν να βεβαιώνονται για τη θέληση των εκτοπισθέντων να γίνουν δεκτοί στην επικράτειά τους. Τέλος, δύνανται να εξαιρεθούν από το ευεργέτημα της «προσωρινής προστασίας» πρόσωπα ύποπτα για εγκλήματα κατά της ειρήνης, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για σοβαρό έγκλημα που δεν είναι πολιτικό, για πράξεις που αντιβαίνουν στους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και πρόσωπα που θεωρούνται επικίνδυνα για την εθνική ασφάλεια του κράτους υποδοχής.)
Συμπερασματικά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι, η διορθωτική πορεία που αποφάσισε να χαράξει ο Ταγίπ Ερντογάν για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της αλαζονικής και τυχοδιωκτικής συμπεριφοράς του, στηρίζεται στους τρεις κύριους πυλώνες του τρόπου σκέψης του τουρκικού λαού: στη θρησκεία, την ιστορία και τον εθνικισμό. Στην περίπτωση όμως που οι γεωπολιτικές εξελίξεις πλήξουν τον μεγαλοϊδεατισμό των Τούρκων, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μιας έτι περαιτέρω αναβάθμισης του κύρους των στρατιωτικών και μιας εν μέρει παρεμβατικότητας τους στην πολιτική ζωή της χώρας.
 Πηγές: Τουρκικές εφημερίδες Milliyet, Sabah, Zaman, Cumhuriyet και Yenisafak
 Του Χρήστου Μηνάγια    Geostrategy

***  ΧΑΜΟΣ στο ΣΚΑΪ με την εμφάνιση του Κυριάκου Βελόπουλου! (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Tην Τρίτη, 12 Ιουλίου, ο δημοσιογράφος Κυριάκος Βελόπουλος βρέθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» όπου συνομίλησε μαζί με τους παρουσιαστές για την εμπορευματοποίηση του Αγίου Παϊσίου και της προφητείες που κατά καιρούς είχε κάνει.
Ο κ. Βελόπουλος κατέκρινε το προσκύνημα των γυαλιών του Αγίου και πρόσθεσε πως πρόκειται για εκμετάλλευση, η οποία θα εξόργιζε τον Άγιο αν ζούσε σήμερα. Ωστόσο κατέκρινε και την προσπάθεια όσων επιχειρούν να στηλιτεύσουν την Ορθοδοξία βάσει ενός και μόνο περιστατικού, ξεχνώντας πως και οι υπόλοιπες θρησκείες βασίζονται γύρω από μεταφυσική πίστη.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος διαφωνούσε ανοικτά με τον Κυριάκο Βελόπουλο, επιχειρώντας να συνδέσει την πίστη, την Ορθοδοξία με την πολιτική.
Προς το τέλος της κουβέντας ο Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για το φιλορωσικό ελληνικό κόμμα, το οποίο πλέον είναι εδώ και οι παρουσιαστές δεσμεύτηκαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους για να συνομιλήσουν εκ νέου.
Παρακολουθείστε το απόσπασμα της συνέντευξης του και όσα είπε:
Video :  Κυριάκος Βελόπουλος: ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ, προφητείες & εμπορική εκμετάλλευση-(ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ)(ΣΚΑΪ 12.7.2016) , https://youtu.be/N6N8jWeh61M  .-

***  Μεγάλο το ενδιαφέρον από γιατρούς για την κάλυψη των 7 θέσεων στα νοσοκομεία Καλαμάτας & Κυπαρισσίας
Γιώργος Μπέζος: «Στόχος μας είναι το αργότερο Σεπτέμβρη με Οκτώβρη να έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί»
 Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πέντε θέσεις ειδικευμένων ιατρών μόνιμου προσωπικού που προκηρύχθηκαν πρόσφατα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ειδικότερα, έχοντας εκπνεύσει και η τελευταία προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων, στις 10 Ιουλίου, τα στοιχεία που αποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα εξής:
ΝΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Α/Α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ       Αριθμός αιτήσεων
1      1η θέση Παθολογίας       13 αιτήσεις
2     2η θέση Παθολογίας      12 αιτήσεις
3     Γαστρεντερολογία   7 αιτήσεις
4     Αναισθησιολογία     27 αιτήσεις
5     ΜΕΘ       22 αιτήσεις
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των αιτήσεων που υπεβλήθησαν για τις δύο θέσεις ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού για τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας είναι:
  ΝΜ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Α/Α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ       Αριθμός αιτήσεων
1      Παθολογίας    3 αιτήσεις
2     Καρδιολογίας   6 αιτήσεις
Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της υποβολής των αιτήσεων από τους υποψηφίους για τις επτά (7)  θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Το ενδιαφέρον διαπιστώνεται ότι είναι πολύ μεγάλο. Περιμέναμε πώς και πώς αυτές τις θέσεις. Είναι θετικό και αισιόδοξο το γεγονός ότι ύστερα από 6 χρόνια παγώματος των προσλήψεων προκηρύσσουμε μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού. Το μόνο μέλημά μας τώρα είναι να ασκήσουμε όλο μας το ενδιαφέρον και να τρέξουμε όσο το δυνατόν συντομότερα τις διαδικασίες πρόσληψης, προκειμένου να έρθουν οι νέοι γιατροί. Κάθε ολιγωρία στο θέμα αυτό χαρακτηρίζεται εγκληματική. Στόχος μας είναι το αργότερο Σεπτέμβρη με Οκτώβρη να έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί. Συνεπώς, κάθε μέρα που περνά έχει τη σημασία της». 

***  Κάποιοι να προβληματιστούν από την ανάρτηση… 
Μπορεί τα social media να έχουν τη δύναμη να κάνουν ένα μέρος γνωστό σε όλο τον κόσμο σε μερικά δευτερόλεπτα, το θέμα είναι, όμως, αν θα το κάνουν για θετικό ή αρνητικό λόγο.
Ένας τουρίστας, λοιπόν, έκανε την εικονιζόμενη ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook και αφορά στα σκουπίδια στην παραλία Πανταζή στη Στούπα.
Μιλώντας με κατοίκους της περιοχής, μας είπαν ότι η κατάσταση στο κομβικό αυτό σημείο είναι τραγική.
Ελπίζουμε η ανάρτηση να προβληματίσει τους ανθρώπους του Δήμου, γιατί μέχρι πρότινος ήθελαν να μαζέψουν τα σκουπίδια αλλά δεν μπορούσαν. Πλέον, όμως, ο Δήμος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα σκουπίδια μαζεύονται, γιατί αυτή η εικόνα;
Π.Μπ. 

*** Συγκινητικά τα σχόλια για την «Ειρήνη»
Ολοκληρώθηκαν στην Καλαμάτα οι παραστάσεις της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, εισπράττοντας τις καλύτερες κριτικές από όσους θεατρόφιλους την παρακολούθησαν. Μία τελευταία παράσταση θα δοθεί στο Διαβολίτσι το Σάββατο 23 Ιουλίου, στο πλαίσιο του 8ου Πολιτιστικού Καλοκαιριού που διοργανώνουν εκεί προς τιμήν του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου (συμμετοχή για 7η φορά).
Ο δε απολογισμός της θεατρικής δημιουργίας, όπως αναφέρεται από την Πειραματική, «πλούσιος σε αισθήματα και πολύ όμορφα και συγκινητικά σχόλια από τους θεατές. Και αν οι εισπράξεις από το μικρό εισιτήριο που είχε η παράσταση, για να καλυφθούν τα έξοδά της, δεν ήταν οι αναμενόμενες, ο πνευματικός και ψυχικός πλούτος που απέκτησαν τα παιδιά της θεατρικής ομάδας από τον αριστοφανικό λόγο είναι τεράστιος και εκπληρώνει το στόχο που έχει η Πειραματική Σκηνή. Να δημιουργεί πλούτο γνώσεων και αισθημάτων στους νέους που θητεύουν στην Πειραματική Σκηνή μέσα από τη θεατρική διαδικασία και το θεατρικό λόγο.
Ευχαριστούμε τα παιδιά της θεατρικής ομάδας που ζωντάνεψαν, παραθέτοντας την ίδια την ψυχή τους στο θεατρικό σανίδι του Κάστρου Καλαμάτας. Ευχαριστούμε τους συντελεστές και όσους βοήθησαν, λιγότερο ή περισσότερο, για να ολοκληρωθεί αυτή η παράσταση. Ευχαριστούμε το συνθέτη Χρήστο Λεοντή που κόσμησε με τη μουσική που μας πρόσφερε την παράσταση. Ευχαριστούμε τους χορηγούς επιχειρηματίες της πόλης μας και, τέλος, όσους μας συγκίνησαν με τα καλά τους λόγια και μας έδωσαν δύναμη να συνεχίσουμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
Ευχαριστούμε όσους από τα ΜΜΕ μας τίμησαν με την παρουσία τους και πρόβαλαν την παράστασή μας.
Παραθέτουμε μερικά συγκινητικά σχόλια θεατών:
  Popi Kapnoutzi, 11 Ιουλίου: “Ηθοποιός σημαίνει φως”. Τόσο λαμπερά και έντιμα αστεράκια όμως σπάνια αντικρίζει κανείς. Λαμπερά γιατί μετέδωσαν με πάθος, έντιμα γιατί μετέδωσαν τις σκέψεις και το κείμενο του Αριστοφάνη, έτσι ώστε να είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Μια εντυπωσιακά φίνα παράσταση.
Οι άνθρωποι πήγαν να παρακαλέσουν τους Θεούς για Ειρήνη, και οι Θεοί έλειπαν! Μόνοι τους οι άνθρωποι στους πολέμους τους, μόνοι τους, αλλά τα βγάζουν πέρα. Έτσι όπως τα κατάφεραν και οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της Καλαμάτας, ανάμεσα σε διαβάσματα αξιολογήσεις, φροντιστήρια, πρόβες καθημερινές και Σ/Κ, αποφάσεις ζωής (αποφασίζουν σχολές και πορεία ζωής πολλά από αυτά τα παιδιά αυτή την περίοδο). Ήθελαν κάτι να μας πουν, κάτι να μας θυμίσουν. Και τα κατάφεραν. Τους ευχαριστώ βαθύτατα για αυτό!
Η σκηνοθέτις Όλγα Αλεξανδροπούλου είχε “πολύ ωραίες ιδέες”, όπως μου είπαν μετά, εμείς, ως θεατές, είδαμε ότι είχε σεβαστεί και επενδύσει στην αρτιότητα της παράστασης, με εντυπωσιακή μουσική και σεβασμό στην ιστορία της (βίντεο με σκηνές από παλιές παραστάσεις του Γ. Λαζάνη). Μιλά με τους μικρούς ηθοποιούς της και ποντάρει σε αυτούς, τους συνδέει με όλη την πορεία του θεάτρου τέχνης.
Λείπουν οι Θεοί στους πολέμους μας! Δε λείπει όμως το θείο μέσα μας. Χρειαζόμαστε την τέχνη να μας το θυμίζει.
Σαράντα παιδιά και έφηβοι, σαράντα εξαίρετοι ηθοποιοί. Μοναδικές οι ερμηνείες, θεαματικός ο χορός (απογειωτική η σκηνή με το σήμα της Ειρήνης που φτιάξανε με τα σώματά τους, δάκρυα στα μάτια μας), μια ομάδα. Μια εμπειρία θεάτρου μοναδική. Τους ευχαριστώ όλους βαθύτατα για αυτό!
Υπάρχει ακόμη μια παράσταση στο χωριό Διαβολίτσι (νομίζω την επόμενη εβδομάδα). Θα σας τη συνιστούσα ανεπιφύλακτα! Μεγάλο το ταξίδι, πιστέψτε με, μεγαλύτερη η ανταμοιβή!
  George Sklikas‎, 10 Ιουλίου: Η υπέροχη δουλειά που γίνεται στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας κορυφώνεται στο χώρο του Εκκλησιαστηρίου στην Αρχαία Μεσσήνη! Σουρουπώνοντας απολαμβάνουμε την “Ειρήνη” του Αριστοφάνη στο μαγικό αυτό χώρο. Μπράβο στα παιδιά, μπράβο στην κα Λέττα Πετρουλάκη, μπράβο στη σκηνοθέτιδα κα Όλγα Αλεξανδροπούλου!
  Γεωργία Γκότση: Συγχαρητήρια, κα Λέττα. Πολλά μπράβο σε σας, στα παιδιά που έπαιζαν, στη δασκάλα τους, στις υπόλοιπες κυρίες που βοήθησαν, αλλά και στον κ. Λεοντή. Η παράσταση ήταν τέλεια, αλλά και η μουσική υπέροχη.
  Γεωργία Νικολετσέα: Τη χαρήκαμε κι αυτή τη δουλειά σας, όπως και όλες τις προηγούμενες! Όλα ήταν εξαιρετικά, οι ερμηνείες (Ερμής, Τρυγαίος, αλλά και όλα τα παιδιά ήταν ξεχωριστά), ευρηματική μουσική, τραγούδια, Χορός. Με ενθουσίασαν και τα κουστούμια! Καταπληκτική εισαγωγή με τα θύματα του πολέμου, που ένωσε το παρελθόν με το παρόν μέσα από το τόσο αληθινό και επίκαιρο κείμενο του Θουκυδίδη! Μπράβο!
  Αμαλία Μπεσμπέα: Όσοι έλαμψαν δια της απουσίας τους, αυτοί έχασαν μια εξαιρετική παράσταση. Ήρθαμε το βράδυ που είχε βρέξει και υπήρχε η καθυστέρηση και οι δίδυμες - έξι χρόνων - έμειναν περίπου 3 ώρες ακίνητες και ξετρελάθηκαν με τον Αριστοφάνη, το χορό, τη μουσική, την ερμηνεία των παιδιών. Αυτό να μετρήσετε για ταμείο στο τέλος!
  ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ: Συγχαρητήρια, Λέττα, σ’ εσένα, στο Δ.Σ. και στην Όλγα, που κάθε φορά αποδεικνύει πόσο ικανή και ευρηματική είναι στη δουλειά της. Τα παιδιά κατέθεσαν την ψυχούλα τους και είναι σημαντικό ότι το απόλαυσαν τα ίδια πέρα από την επαγγελματική τους ερμηνεία. Τα μειωμένα έσοδα και την έλλειψη χρηματοδότησης, εάν τα ζυγίσεις με το αποτέλεσμα, βλέπεις πού γέρνει η πλάστιγγα, αλλά αυτή είναι η μοίρα των ερασιτεχνών!».

***  Τιμητική εκδήλωση για τη Φλέρυ Νταντωνάκη στην Καλαμάτα
Το βράδυ της Δευτέρας στην «Μπουκαδούρα» 
 Μία πολύ όμορφη βραδιά, πολλά υποσχόμενη, αφιερωμένη στη μεγάλη ερμηνεύτρια του Μεγάλου Ερωτικού και άλλων τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, όπως και άλλων συνθετών, Φλέρυ Νταντωνάκη, οργανώνεται την προσεχή Δευτέρα, στο στέκι πολιτισμού «Μπουκαδούρα», στο Πάρκο του Λιμενικού Καλαμάτας.
Η εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 9.00, συνδιοργανώνεται με το περιοδικό «Μετρονόμος» και έχει τίτλο «Η Φεγγαρική Αηδόνα».
Γιώργος Β. Μονεμβασίτης
Την παρουσίαση της ζωής και της καριέρας της Φλ. Νταντωνάκη θα αναλάβει ο κριτικός και ιστορικός Μουσικής, Γιώργος Β. Μονεμβασίτης.
Ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης γεννήθηκε το 1947 στο Γύθειο και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ. Παράλληλα με το επάγγελμά του, από το 1978, σχολίαζε σε διάφορα έντυπα τα μουσικά δρώμενα. Από το 1982, μάλιστα, σχεδιάζει και παρουσιάζει ραδιοφωνικά ακροάματα από ραδιοφωνικούς σταθμούς, κυρίως το Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ενώ διετέλεσε και κριτικός μουσικής της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών, αναπληρωτής πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του ΥΠΠΟ, διευθυντής του Β΄ Προγράμματος της ΕΡΑ, μέλος του Δ.Σ. της ΚΟΑ και σύμβουλος σε θέματα μουσικής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Ακόμη, από το 1988 διδάσκει σε δημοσιογραφικές σχολές το μάθημα Μουσική Επικοινωνία και από το 2010 αρθρογραφεί στη διαδικτυακή «Μουσική εφημερίδα» ( www.musicpaper.gr).
Προσκεκλημένος στις 17 Απριλίου 2016 από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν ο βασικός ομιλητής στην τελετή των εγκαινίων του ανακαινισμένου σπιτιού που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις στην Ξάνθη, το 1925.
  Εκδήλωση
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Δευτέρας θα προβληθεί το βραβευμένο μουσικό ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη «Φλέρυ Τρελή του φεγγαριού» διάρκειας 26 λεπτών. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί κινηματογραφικό πορτραίτο της Φλέρυς Νταντωνάκη με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και μαρτυρίες των καλλιτεχνικών συντρόφων της.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.

***  Εκδήλωση με θέμα «Συμμαχία κατά του εκφοβισμού» από τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας
 
Εκδήλωση με θέμα «Συμμαχία κατά του εκφοβισμού» διοργάνωσε χθες βράδυ η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, την οποία συντόνισε η αναπληρώτρια γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Αντζελα Σκλήκα.
Κατά τη διάρκειά της μίλησαν ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαριάς, η πρώην γραμματέας Ισότητας δύο Φύλων Βάσω Κόλλια, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, η περιφερειακός σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μαρία Οικονομάκου και ο διευθυντής Λυκείου Μεσσήνης, Βασίλειος Γεωργιόπουλος.
Στην εκδήλωση παρευρέθη και η κα Μαρία Συρεγγέλα, γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων.

***  Η στιγμή που βομβιστής ανατινάσσεται στο αεροδρόμιο Ατατούρκ (βίντεο)
Σοκαριστικό υλικό από τη στιγμή που ο βομβιστής πυροδοτεί τα εκρηκτικά, με τα οποία είναι ζωσμένος, μέσα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη.
Το βίντεο δείχνει τον βομβιστή να τρέχει μέσα στο αεροδρόμιο. Πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος και λίγο αργότερα πυροδοτεί τα εκρηκτικά, με τον κόσμο να τρέχει μακριά.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 36 άτομα σκοτώθηκαν και εξήντα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα έξι βαριά, κατά τις επιθέσεις αυτοκτονίας σύμφωνα με ανακοίνωση του νομάρχη Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

***  Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΝ!

~ Η πραγματικότητα είναι πως δύσκολα κάποιος μπορεί να μιλήσει για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στην γεωπολιτική σκακιέρα και πόσο μάλλον με τα δούναι και λαβείν των χωρών!
Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά...
Όταν η Cosco αγόραζε το λιμάνι σαφώς και είχε στα σχέδια της να ζητήσει και κομμάτι από τους Γερμανούς της Fraport στη Θεσσαλονίκη για να φτιάξουν ένα  από τα μεγαλύτερα Cargo της Ευρώπης σχεδόν τσάμπα. Οι Γερμανοί που δεν έχουν ανάγκη χρήμα είναι αναμενόμενο να ζητήσουν ως αντάλλαγμα κομμάτι του λιμανιού από την Cosco και κάπως έτσι ξεκινάει το παιχνίδι!
Οι Ιταλοί ως πιο έξυπνοι βούτηξαν τα τρένα από τους Κινέζους και κινήθηκαν αναλόγως, αλλά δεν γνωρίζουν πάντως πολλοί πως η Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., θυγατρική της μαμάς FS Italiane Holding (κρατική), είναι ένα από τα μεγαλύτερα Joint Venture με τους Γάλλους και τους Γερμανούς;
Και για του λόγου του αληθές :
The  Board of Directors of Grandi Stazioni, has approved the 2015 Annual Report of the company as well as the Consolidated 2015 Annual Report of Grandi Stazioni Group. Besides,  GS’  shareholders  (Ferrovie  dello  Stato  Italiane  and  Eurostazioni) have  short  listed  the  group  of  investors selected to access to the second stage of the sale process of Grandi Stazioni Retail. The following investors have been invited to the due diligence:
Deutsche Asset Management, ATP, e POSTE VITA….
Όταν οι Ιταλοί έδιωξαν  την Cosco από την Ιταλία δεν ήξεραν ότι θα έρθουν Πειραιά; Όταν στο τρενάκι ήταν μαζί η Μέρκελ με τον Γάλλο και τον πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και τον καγκελάριο της Αυστρίας, που ήταν οι πρώτοι που εγκαινίασαν με την αμαξοστοιχία «Gottardo 2016» τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στον κόσμο, που θα ενώνει τη βόρεια και τη νότια Ευρώπη, έργο που χρειάστηκε 17 χρόνια με κόστος τα 10,3 δισεκ. αμερικανικά δολάρια, ποια θα ήταν η εξέλιξη με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ;
Η μεγαλύτερη σήραγγα του κόσμου  που θα διακινεί χιλιάδες τόνους εμπορευμάτων καθημερινά ! Όχι μόνο θα φυτέψουν και τις θάλασσες! Στην Ελλάδα αλλά θα κτίσουν και γραμμές τραίνου πάνω στην θάλασσα...

***  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Γέμισε ΤΡΥΠΕΣ η πλάτη του! Θα ανατριχιάσετε...

~  Φρίκη προκαλούν οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα ενός άντρα με 7 τρύπες στην πλάτη του, έπειτα από ατύχημα με βεντούζες  θεραπείας. Ο Li Lin, ηλικίας 63 ετών, έκανε την θεραπεία θα βοηθούσε τον χτυπημένο ώμο του.
Έκανε θεραπείες μια φορά την μέρα από τις 22 Μαΐου για 30 περίπου μέρες, και ξαφνικά μια μέρα φουσκάλες εμφανίστηκαν στην πλάτη του.
Οι βεντούζες είναι μία θεραπεία κατά την οποία κούπες εφαρμόζονται στο δέρμα και δημιουργούν αναρρόφηση, κάτι που ενεργοποιεί την ροή της ενέργειας στο σώμα.
Στις 20 Ιουνίου, πήγε στο Νοσοκομείο, επειδή η πλάτη του είχε πρηστεί στην πλάτη. Στην εξέταση βρήκαν ότι είχε κολλήσει ένα βακτήριο. Οι γιατροί λένε όμως πως είναι τυχερός που πήγε στο νοσοκομείο τότε, γιατί ήταν έτοιμος να πάθει σηψαιμία. Το ιατρικό προσωπικό λέει πως δεν έπρεπε να του βάζει βεντούζες στο ίδιο σημείο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και μολύνσεις.



***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Ο Μπουτάρης στο εδώλιο για ΣΚΑΝΔΑΛΟ...

~  Nέα δεδομένα στην υπόθεση του Γιάννη Μπουτάρη έχουμε, μετά από την απόφαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Μπόμπολα να ζητήσει αναίρεση του βουλεύματος στο σκέλος της απαλλαγής των Μπουτάρη-Κουράκη και τεσσάρων υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου Θεσσαλονίκης, που αντιμετώπιζαν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ώστε αυτοί να κριθούν εκ νέου από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με διαφορετική σύνθεση, αυτή τη φορά.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, το δικαστικό συμβούλιο με πολυσέλιδο βούλευμα που δημοσιεύτηκε απήλλαξε τους παραπάνω, και άλλα 41 πρόσωπα, από κάθε κατηγορία, κρίνοντας ότι δεν έγιναν υπερβάσεις στην ανάθεση των συγκεκριμένων έργων, ούτε προκλήθηκε ζημία στο δημόσιο, παρά τις ενστάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων ως προς αυτό.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης ενεπλάκη στην υπόθεση δεδομένου ότι λόγω του «Καλλικράτη», η Πολεοδομία του κεντρικού δήμου συνέδραμε τους ΟΤΑ που δεν διέθεταν οργανωμένες πολεοδομικές υπηρεσίες.

***  Στη ΝΔ "βρέθηκε" βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ! Απίστευτο περιστατικό...

~  Κατά λάθος, ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σιμορέλης, προσχώρησε στην αίθουσα της Βουλής, όπου συνεδρίαζε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι βουλευτές της ΝΔ, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και έλεγαν στον πρόεδρο του κόμματος, γελώντας «πρόεδρε άκουσε το κάλεσμά σου και ήρθ廨, εννοώντας την πρόσκληση του προς τους δημοκράτες βουλευτές να καταψηφίσουν μαζί με τη ΝΔ τον εκλογικό νόμο.
Όταν  ο κ. Σιμορέλης, αντιλήφθηκε, ότι είχε μπει κατά λάθος, εκεί που συνεδρίαζε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, έκανε μεταβολή και αποχώρησε φανερά αμήχανος.


*** Αθλητική ενημέρωση  :

***Σε  φιλικά  προετοιμασίας :

 
 
 ~ ΣΤΕΑΟΥΑ Βουκουρεστίου -ΠΑΟΚ  4-3  .-  ^
Τα  γκόλ  :3΄ Κουλούρης  , 28΄ αυτογκόλ Πιντίλι  , 32΄ Ροντρίγκες , 37΄ Στάντσιου , 38΄Τουντόριε , 45΄   Τουντόριε .-
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ:
Βελλίδης (46’ Γλύκος) – Κίτσιου (46’ Μάτος), Μαλεζάς (60’ Χατζηισαΐας), Κρέσπο (60’ Τζαβέλλας), Γιαννούλης (46’ Λέοβατς) – Χαρίσης (71’ Σάκχοφ), Τζιόλης (60’ Τσίμιροτ) – Ροντρίγκες (71’ Μυστακίδης), Πέλκας (60’ Περέιρα), Ζάιρο (46’ Κάμπος)- Κουλούρης (60’ Αθανασιάδης)


 

~ Φενερμπαχτσέ  -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ    2-1  .-^
Τα  γκόλ  : 3΄ Εμενίκε   , 23΄  Μπέργκ , 54΄ Εμενίκε , .-
Φενέρμπαχτσε: Φαμπιάνο, Νοϊστάντερ, Κιάερ, Χακάν, Οζάν, Σενέρ, Χασάν Αλί, Αατίφ, Σαλίχ, Φερναντάο, Εμενίκε
 ~ Ιμπάρμπο, Ιβάνοφ, Χουλτ και Λεντέσμα οι νέοι του Παναθηναϊκού που ξεκινούν βασικοί (για τον Λεντέσμα εκκρεμεί η υπογραφή του, κάτι που θα γίνει με την επιστροφή του συλλόγου στην Ελλάδα).
Η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού: Στιλ, Μέστο(Ρέις), Χουλτ(Νάνο), Μολέδο, Ιβάνοφ, Κουτρουμπής(Βιγιαφάνιες), Ζέκα, Λουντ(Μπουμάλ), Ιμπάρμπο( Βλαχοδήμος), Μπεργκ, Λεντέσμα(Κλωναρίδης)  .-
~ Η παράταξη του Παναθηναϊκού στο Σουκρού Σαράτσογλου: 3 (Μολέδο-Ιβάνοφ-Κουτρουμπής) - 4 (Χουλτ, Λεντέσμα, Ζέκα, Μολέδο) - 2 (Ιμπάρμπο-Λουντ με τον πρώτο δεξιά και τον Φινλανδό αριστερά) - 1 (Μπεργκ).


~ ΒΕΣΤΕΡΛΟ Βελγίου -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  2-3  .- ^
Τα  γκόλ :  39΄ Πουλίδο   ,  62΄  Ανδρούτσος , 65΄ Ιντέγε , 82΄Γκαμβουλά , 90΄ Ντε Κέλαρ ,
Ολυμπιακός (Βίκτορ Σάντσεθ): Καπίνο, Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα, Μαζουακού, Κασάμι, Ζντιέλαρ, Ανδρούτσος, Μανθάτης, Σεμπά, Πουλίδο.
Στον πάγκο: Λεάλι, Χουτεσιώτης, Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης, Μπουχαλάκης, Σιόβας, Ντε Λα Μπέγια, Βούρος, Τσιμίκας, Πάρντο, Ιντέγε, Καμπιάσο. .
Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού μετά τις αλλαγές με διάταξη 4-2-3-1: Χουτεσιώτης- Βούρος, Μιλιβόγεβιτς, Ντε λα Μπέγια, Τσιμίκας- Καμπιάσο, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Ντουρμάζ, Πάρντο- Ιντέγε
Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού μετά τις αλλαγές με διάταξη 4-2-3-1: Χουτεσιώτης- Βούρος, Μιλιβόγεβιτς, Ντε λα Μπέγια, Τσιμίκας- Καμπιάσο, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Ντουρμάζ, Πάρντο- Ιντέγε
Βέστερλο (Μπομπ Πίτερς): Φαν Λάνχεντονκ, Άπαου, Σχούερμανς, Ντάεμς, Μουστόε, Χίλαντ, Χέιμανς, Χένκενς, Μόλενμπεργκς, Ντε Κέουλαρ, Μανιάς.

*** Κι άλλη πράσινη «βόμβα»: Πάει ΚΑΙ για Κλαβέρ!
Κινήσεις που ισχυροποιούν αφάνταστα το ρόστερ του κάνει ο Παναθηναϊκός. 
Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την απόκτηση του Γιάννη Μπουρούση κινείται ΚΑΙ για την απόκτηση του Βίκτορ Κλαβέρ, με τον οποίο είναι κοντά σε συμφωνία. 
Ο Ισπανός φόργουορντ μπορεί να καλύψει τις θέσεις «3» και «4», ενώ βοηθά και το γεγονός ότι είναι κοινοτικός, μιας και οι θέσεις των ξένων έχουν καλυφθεί.
Ο 28χρονος άσος (2,08μ.), που κατέκτησε με την Ισπανία το Ευρωμπάσκετ και θα παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προέρχεται από μία καταπληκτική σεζόν με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν έχοντας 10,1 πόντους, 6,1 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ σε 26,7 λεπτά κατά μέσο όρο. 
~ Εφόσον αποκτηθεί ΚΑΙ αυτός, τότε ο Παναθηναϊκός θα φτάσει τις τέσσερις προσθήκες παικτών από ομάδες Final Four (Τζέιμς, Σίνγκλετον, Μπουρούσης, Κλαβέρ). 
Φημολογείται πως ο Παναθηναϊκός κοιτάζει και την περίπτωση του Οκάρο Γουάιτ, ωστόσο επειδή δεν υπάρχουν θέσεις ξένων είναι πιο δύσκολο να προχωρήσει κάτι. Τον Αμερικανό πάουερ φόργουορντ θέλει και ο Ολυμπιακός.

***  Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Κολύμβησης για τη Βασιλική-Σταυρούλα Μπάκα
Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Κολύμβησης κατέκτησε σήμερα η Βασιλική-Σταυρούλα Μπάκα.
Ο χρόνος της 56.45 στα 100μ. ελεύθερο, που σημειώθηκε στο κολυμβητήριο Τραπεζούντας όπου διεξάγονται οι αγώνες, αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ!
Συγχαρητήρια στη μαθήτρια του 1ου Λυκείου Καλαμάτας...

~~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara  News στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  01  Ιουλίου  2016   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                                                               
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 01  Ιουλίου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                
 ~Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Ιουλίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-02-2015.html .-                                                          
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Ιουλίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-03-2016.html   .-     
 ~  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιουλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/02-03-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Ιουλίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-04-2016.html .-
~  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουλίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-05-2016.html .-  
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης  Arfara News 2 , Τρίτη 05 Ιουλίου 2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-05-2016.html .-  
~ ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιουλίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-06-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07  Ιουλίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-07-2016.html .-
  ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07  Ιουλίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-07-2016_6.html .- 
 ~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 08 Ιουλίου  2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-08-2016.html .
~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  09  Ιουλίου  2016 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-09-2016.html .-   
~  Η Εφημερίδα μας    Αrfara  Νews  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10  Ιουλίου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/07/rfara-ews-10-2016.html .-

~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  11  Ιουλίου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-11-2016.html . -
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  09  και 10  Ιουλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/09-10-2016.html .-                     
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-12-2016.html .-

~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Ιουλίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-13-2016.html .- 
~~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-14-2016.html .-

~   
  
  ~** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

  ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4809 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3005 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2003  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 817  βίντεο   .-

*** ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 679 /. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1132 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.615   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου