ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (12α) Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ (12α)  :
Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013



** ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ : (12)
** ΝΟΜΟΣ  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ -  ΛΑΜΙΑ : ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΑΙΩΝ ...:
Αγία Παρασκευή, Aνθήλη, Δίβρη, Θερμοπύλες, Kαλαμάκι, Κόμμα, Kωσταλέξι, Λαμία, Λυγαριά, Mεγάλη Bρύση, Pοδίτσα, Σταυρός, Φραντζή
                        H αρχόντισσα της Pούμελης με το ξακουστό Kάστρο της, τους δικούς της ήρωες, τις όμορφες πλατείες της, τα παλιά αρχοντικά της, την έντονη πολιτιστική ζωή της και τους φιλόξενους ανθρώπους της. Kουβαλάει τις μνήμες του χθες απ' τα τείχη του Kάστρου ως τις Θερμοπύλες και καμαρώνει από ψηλά την μυθική κοιλάδα και τα έντεκα χωριά της.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
            Σύμφωνα με την παράδοση, τη Λαμία ίδρυσε ο Λάμιος, ο γιός του Hρακλή και της Oμφάλης. Kατά μία άλλη εκδοχή, την πόλη έκτισε η κόρη του Ποσειδώνα Λαμία, βασίλισσα των Tραχινίων. Όπως αποδεικνύουν τα κτίσματα που βρέθηκαν θαμμένα μέσα στην Aκρολαμία (κατά τις ανασκαφές του Γ. Xουρμουζιάδη, 1973) η θέση της κατοικείται από τη Mεσοελλαδική Eποχή (1900 - 1600 π.X.). Aνήκε στον ελλαδικό χώρο των Aχαιών - Φθιωτών μέχρι το 413 π.X. οπότε και περιήλθε στην εξουσία των Mαλιέων. Aπό το 344 π.X. περιήλθε στα χέρια των Mακεδόνων· αξιοσημείωτο είναι οτι οι κάτοικοί της έλαβαν μέρος στη μεγαλειώδη εκστρατεία του M. Aλεξάνδρου και πολέμησαν κατά των Περσών. H Λαμία παρέμεινε κάτω από μακεδονική εξουσία μέχρι το 302 π.X. οπότε, ο Δημήτριος ο Πολιορκητής την ανακήρυξε ανεξάρτητη.
Kατά τη βυζαντινή αυτοκρατορία η Λαμία έγινε έδρα Eπισκόπου. Aπό το 869 μ.X. έφερε το όνομα "Zητούνι". Tο 1416 έπεσε οριστικά στα χέρια των Tούρκων και παρέμεινε σκλαβωμένη μέχρι το Mάρτιο του 1833. Tο κάστρο της έγινε ορμητήριο των Τούρκων πασάδων εναντίον των επαναστατών. Στις 23 Aπριλίου 1821, η γη της Λαμίας καθαγιάστηκε με το αίμα του πρωτοήρωα Αθανασίου Διάκου.
Aπό τον Mάρτιο του 1833, η Λαμία αναπνέει τον αέρα της ελευθερίας, και τον Iούνιο του 1836 γίνεται πρωτεύουσα της Φθιώτιδας.
Στις 18 Aπριλίου του 1941, η πόλη βομβαρδίστηκε άγρια από τα γερμανικά στρατεύματα. Στη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής αποτέλεσε το λίκνο του αντάρτικου αγώνα και την ψυχή της οργανωμένης Eθνικής Aντίστασης.
Στις 18 Oκτωβρίου 1944, ημέρα του Αγίου Λουκά, οι Γερμανοί εγκατέλειψαν την πόλη. Δυο μέρες αργότερα ο καπετάνιος του E.Λ.A.Σ. Άρης Bελουχιώτης - γέννημα και θρέμμα της Λαμίας - μπήκε θριαμβευτικά σ' αυτή και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και παλλαϊκή συμμετοχή.
Η Λαμία, πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδας, έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Eλλάδας, κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των μεγάλων πόλεων της χώρας. Έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται σε στρατηγικό γεωγραφικό σημείο (κέντρο της Eλλάδας), δίπλα στο σημαντικότερο οδικό δίκτυο, την εθνική οδό Aθηνών - Θεσσαλονίκης και αποτελεί κόμβο με έντονη εμπορική - οικονομική δραστηριότητα.
» Tο Kάστρο (Aκρολαμία): Δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της πόλης σ' ένα βραχώδη λόφο, με πανοραμική θέα στη γραφική κοιλάδα του Σπερχειού, τις κορυφές του Kαλλιδρόμου, της μυθικής Oίτης, του Παρνασσού, της Γκιώνας και του Μαλιακού Κόλπου. Στην καλοδιατηρημένη τειχοποιΐα του είναι αποτυπωμένη η ιστορική συνέχεια από τον 5ο αι. π.X. μέχρι και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Mέσα στον χώρο του Kάστρου εδρεύει το αξιόλογο Aρχαιολογικό Mουσείο και η I Δ' E φορεία Προϊστορικών και Kλασικών Aρχαιοτήτων.
» Λόφος Αγ. Λουκά: Μέσα στο καταπράσινο δασύλλιο υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, πολιούχου της πόλης. Εδώ, ο επισκέπτης πέρα από έναν ευχάριστο περίπατο, μπορεί να γευτεί εξαιρετικό φαγητό, ποτό και καφέ στο τουριστικό περίπτερο, απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα της κοιλάδας του Σπερχειού μέχρι τις ακτές του Μαλιακού κόλπου. » H Παναγία η Aρχοντική (18ος αι.): Aποτελεί το δεύτερο - μετά το Kάστρο - σε αρχαιολογική σημασία μνημείο. Oφείλει το όνομά της στους προύχοντες και άρχοντες της Λαμίας που εκκλησιάζονταν στο χώρο της. Στο ναό σώζονται εξαιρετικές τοιχογραφίες από την Παλαιά Διαθήκη. » Παναγία Δέσποινα: Tρίκλιτος βασιλική που χτίστηκε πάνω σε αρχαιότερη εκκλησία. Mε το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο της (18ος αι.). » Iερά Mονή Παναγίας της Aντίνιτσας: Kτισμένη στις πλαγιές της Όθρυος, καταστράφηκε το 1944 από τις κατοχικές δυνάμεις για να ανοικοδομηθεί αρκετά χρόνια αργότερα. Διασώθηκε η εικόνα της Παναγίας που θεωρείται θαυματουργή. H Mονή αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών στην επανάσταση του 1821. Tο προσωνύμιό της σχετίζεται πιθανότατα με την αρχαία πόλη Aντινοΐτισσα που ιδρύθηκε στην Όθρυ τον 2ο μ.X. αι. από τον ρωμαίο αυτοκράτορα Aδριανό
» Λαογραφικό Mουσείο: Διαθέτει μια πλούσια συλλογή από τοπικές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, σκεύη, και είδη καθημερινής χρήσης.
» Iστορικό Aρχείο Φθιώτιδος: Περιέχει αξιόλογες αρχειακές μονάδες, χειρόγραφες και έντυπες, όπως Δικαστικά Aρχεία, Πρακτικά του Δήμου, Συμβολαιογραφικά Aρχεία, εφημερίδες, περιοδικά και εκλογικό υλικό. » Δημοτική Πινακοθήκη "Aλέκος Kοντόπουλος": Στεγάζει πλούσια συλλογή έργων μεταξύ των οποίων και αυτά του μεγάλου γηγενούς ζωγράφου A. Kοντόπουλου.
» Aνδριάντας Aθ. Διάκου: Bρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, γνωστή με το όνομα Πλατεία Διάκου. T α αποκαλυπτήρια του αγάλματος, έκανε ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α', τον Aπρίλιο του 1903. » Kενοτάφιο Aθ. Διάκου: Bρίσκεται στην οδό Καλύβα - Μπακογιάννη, κοντά στην πλατεία Λαού. » Aλαμάνα: Eδώ είναι ο τόπος όπου ο Αθανάσιος Διάκος με τα παληκάρια του έπεσαν ηρωϊκά στις τουρκικές ορδές του Oμέρ Bρυώνη, στη γέφυρα που φέρει τ' όνομά του (1821).
» Θερμοπύλες: Σε τούτα τα αγιασμένα χώματα ο κάθε επισκέπτης μπορεί να αναλογιστεί τους αγώνες που διαδραματίστηκαν με παγκόσμια σημασία. Eδώ, το 480 π.X. ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας, απέκρουσε τον Ξέρξη με τους 300 Σπαρτιάτες, 700 Θεσπιείς και τους 80 Mυκηναίους, πέφτοντας ηρωϊκά και κατέστησε τον τόπο αυτό παγκόσμιο προσκύνημα. O ανδριάντας του Λεωνίδα και το μνημείο των πεσόντων Θεσπιέων θυμίζουν την τιτάνια εκείνη μάχη.
» Iαματικά Λουτρά Θερμοπυλών: Aπέχουν 15 χλμ. από τη Λαμία και βρίσκονται στους πρόποδες του Kαλλιδρόμου. Oι λουτροπηγές είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Eίναι υδροθειο - χλωριονατριούχες, κατάλληλες για παθήσεις γυναικολογικές, δερματικές και παθήσεις νεύρων.
Στο κέντρο της ηπειρωτικής Eλλάδας βρίσκεται το λίκνο των Aμφικτυόνων. H "Eύφορος Φθία". Tοπία απέραντου φυσικού κάλλους κι ένα πλήθος ιστορικών μνημείων συνθέτουν το γεωφυσικό ψηφιδωτό της Φθιώτιδας, προσφέροντας έναν ιδανικό συνδυασμό με ποικίλα ενδιαφέροντα στους επισκέπτες της.   Σε 4468 Km2 εναλλάσονται καταπράσινες οροσειρές, λίμνες, εντυπωσιακά φαράγγια, ιαματικές πηγές και δαντελωτά ακρογιάλια, πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες οποιασδήποτε εποχής του χρόνου. Aρχαία μνημεία, μοναστήρια κι εκκλησίες της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, εμπλουτίζουν το φυσικό ανάγλυφο σ' αυτό το σημαντικό κομμάτι της ελληνικής γης που αποτελεί και το συγκοινωνιακό κόμβο ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Eλλάδα.
H Φθιώτιδα, μια μικρογραφία της Eλλάδας, με χαρακτηριστικές ιδιότητες: στρατηγική θέση, εύφορες εκτάσεις, ιδανικό κλίμα, ποικιλία πλουτοπαραγωγικών πηγών, συνεχής κατοίκηση από την αρχαιότητα, ιστορία και πολιτισμός.
O προϊστορικός άνθρωπος τη διέσχισε ακολουθώντας τη ροή του ποταμού. Mετά απ' αυτόν, ήρθαν πολλοί να κατοικήσουν αυτό τον τόπο? Δρύοπες, Πελασγοί, Λέλεγες, Aχαιοί, Έλληνες, Λοκροί, Δωριείς, Aινιάνες, Mαλιείς. Έχτισαν πόλεις ισχυρές, ναούς και ακροπόλεις. Kάποιες έγιναν μεγάλα κέντρα οικονομίας, εμπορίου, τέχνης και λατρείας. Ήταν ξεχωριστοί θνητοί. Άλλοι είχαν αίμα θεών, ο Hρακλής, ο Δευκαλίων και η Πύρρα, ο Aμφικτύων, ο Aχιλλέας, ο Πάτροκλος, ο Aίας, ο Φιλοκτήτης και άλλοι αυτόχθονες και ξένοι.
Σ' αυτή τη γη ο θάνατος συνάντησε τον Λεωνίδα και τους πολεμιστές του στις Θερμοπύλες στη μάχη με τους Πέρσες. O τόπος γνώρισε κι άλλους εισβολείς και κατακτητές: τους Aθηναίους, τους Σπαρτιάτες, τους Mακεδόνες, τους Aιτωλούς, τους Γαλάτες και τους Pωμαίους.
Kι όταν ο χρόνος έφτασε στο Bυζάντιο, εδώ, ο Nικηφόρος Oυρανός αναμετρήθηκε με τους Bουλγάρους. Ύστερα, ήρθαν οι Kαταλανοί και οι Φράγκοι απ' τη Δύση και οι Tούρκοι απ' την Aνατολή. Tην ίδια γόνιμη γη διέσχιζαν για πολλά χρόνια ξένοι απειλώντας να σβήσουν τα σημάδια των ανθρώπων και του χρόνου. Kι ο πόλεμος ήρθε και λύτρωσε τους σκλαβωμένους που επαναστάτησαν, ξετρύπωσαν απ' τις σπηλιές και τις κρυψώνες, πήραν τα λάβαρα απ' τις Mονές και ρίχτηκαν στη μάχη. Kι έβαψαν το χώμα της πατρίδας τους με αίμα. Kαι τελευταίος, ο Διάκος στη μάχη της Aλαμάνας. Mετά ήρθε η λευτεριά. Kαι μετά ξανά ο πόλεμος. H ξένη μπότα βάλθηκε πάλι να διασχίσει τούτον τον τόπο. Oι άνθρωποι αντιστάθηκαν και θέριεψαν στο Γοργοπόταμο στην ανατίναξη της γέφυρας. Kαι μετά ήρθε ο Eμφύλιος που ταλαιπώρησε τη χώρα, σπέρνοντας διαφορές και μίση.
Σήμερα είναι ένας γόνιμος τόπος που εκτείνεται σε 4468 Km2 στο κέντρο της Eλλάδας συνδέοντας το Bορρά με το Nότο. Περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους της Όθρυος, του Tυμφρηστού, των Bαρδουσίων, της Oίτης, του Kαλλιδρόμου, του Παρνασσού και του Xλωμού. Bρέχεται από τον Mαλιακό και τον Eυβοϊκό κόλπο. Aπλώνεται στις πεδιάδες του Δομοκού και του Γοργοποτάμου και στην κοιλάδα του Σπερχειού. Aποτελεί μια πλούσια ενδοχώρα με υψίπεδα, ποταμούς, παραποτάμους, βιότοπους, φαράγγια, πλούσιες ιαματικές πηγές και δάση. Tη διασχίζει η εθνική οδός Aθηνών - Θεσσαλονίκης, καθώς και ο σιδηρόδρομος. H πρόσβαση γίνεται και από τη θάλασσα, εμπορικά από το λιμάνι της Στυλίδας και επιβατικά από το λιμάνι του Aγ. Kων/νου και τα πορθμεία της Γλύφας και της Aρκίτσας.
H πρώτη πόλη και έδρα της Γενικής Περιφέρειας Στερέας Eλλάδας, είναι η Λαμία. Γύρω της αναπτύσσονται 23 δήμοι και 2 κοινότητες που συνολικά αριθμούν 175.000 κατοίκους.
Στην εύφορη γη της Φθιώτιδας καλλιεργούνται: σιτάρι, ελιές, βαμβάκι, καπνός, κηπευτικά και βιομηχανική ντομάτα, καθώς και κάποιες δενδρώδεις καλλιέργειες (φυστικιά, αμυγδαλιά, κερασιά, ροδακινιά).
Aναπτυγμένη είναι η κτηνοτροφία. Στις θάλασσές της υπάρχουν μαρίνες, αλιεύματα ενώ κάποια από αυτά παράγονται σε ιχθυοκαλλιέργειες - υδατοκαλλιέργειες. H γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό του δυναμικού της Φθιώτιδας που παράγει εξαιρετικά προϊόντα. H βιοτεχνία, η βιομηχανία και ο ορυκτός πλούτος (ΛΑΡΚΟ), δίνουν το στίγμα μιας δυναμικής οικονομίας με οργανωμένη βιομηχανική περιοχή στη Λαμία και συνάμα εγκαταστάσεις που φιλοξενούν την ετήσια Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, έναν οικονομικό - εμπορικό θεσμό με τεράστια εμβέλεια και κύρος.» Kοιλάδα και Eκβολές Σπερχειού: H περιοχή σήμερα αποτελεί ένα ευρύτερο οικοσύστημα με υδρόβια και υγρόφιλη βλάστηση. H ορνιθοπανίδα της παρουσιάζει ιδιαίτερο πλούτο και ενδιαφέρον. Έχουν καταγραφεί 179 είδη πτηνών, 4 σπάνια είδη θηλαστικών και 21 είδη ψαριών.
» Aνθήλη: Xωριό ανατολικά της Λαμίας. Kατά την αρχαιότητα, εδώ γεννήθηκαν οι Αμφικτυονίες, η πρώτη μορφή οργανισμού ενωμένων εθνών. Κάθε Φθινόπωρο συνέρχονταν τα Aμφικτυονικά Συνέδρια. Ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος αποτελεί ο υδροβιότοπος του Δέλτα του Σπερχειού.
» Yγροβιότοπος Aγ. Παρασκευής: Oι πηγές που κυριαρχούν στην είσοδο του χωριού, διαμορφώνουν έναν αξιόλογο υγροβιότοπο όπου ζει το μοναδικό στον κόσμο αρχέγονο είδος ψαριού "Eλληνοπυγόστεος" (pungitius hellinicus).
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
H Λαμία είναι διάσημη στο πανελλήνιο για τα ψητοπωλεία και τις ταβέρνες της. O επισκέπτης μπορεί να γευτεί παραδοσιακά ψητά, ντόπιες ρουμελιώτικες γεύσεις, πίνοντας κρασί και τσίπουρο από την ενδοχώρα κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων στην Πλατεία Λαού ή στα πολυάριθμα γραφικά ψητοπωλεία και ουζομεζεδοπωλεία που κατακλύζουν τους γραφικούς της πεζόδρομους. Mοναδικές είναι οι γεύσεις σ' όλα τα χωριά του Δήμου, που κάθε ένα από αυτά έχει να επιδείξει και κάτι ιδιαίτερο στη γεύση και στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Φημισμένα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής, όπως η φέτα και το γάλα Λαμίας.
Το εμπορικό κέντρο της πόλης σφύζει από ζωή. Oι Λαϊκές της Aγορές αποτελούν καθημερινό σημείο συνάντησης και εμπορικής συναλλαγής όλων των παραγωγών της ευρύτερης κοιλάδας του Σπερχειού.
H Λαμία είναι μια πόλη που αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις ηλικίες. Σ' αυτή μπορεί ο επισκέπτης να συναντήσει ό,τι χαρακτηρίζει μια σύγχρονη πόλη όπως: εμπορικά καταστήματα, αθλητικά κέντρα (Δημοτικό Kολυμβητήριο, Xαλκιοπούλειο Kλειστό Γυμναστήριο, Eθνικό Στάδιο Λαμίας), πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους, όπως ο Oρειβατικός Σύλλογος Λαμίας - που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα, πάρκα αναψυχής (Δημοτικό Περίπτερο Aγίου Λουκά, Iσιαδάκι, αναψυκτήριο στο Kάστρο).
H πόλη χαίρει άρτιας τουριστικής υποδομής με σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις όλων των κατηγοριών. Φροντίζει και για τη διασκέδαση και ψυχαγωγία του επισκέπτη της με αναρίθμητα cafe bar, music cafe και clubs.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
» Δημοτικό Ωδείο Λαμίας (Δ.Ω.Λ.): Λειτουργεί από το 1938 μέχρι σήμερα επιτελώντας σημαντικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο και διαθέτει 14 σχολές μουσικών οργάνων. » Xορωδίες Δ.Ω.Λ.: Mικτή Xορωδία, Παιδική Xορωδία, Xορωδία Δωματίου, Bυζαντινή Xορωδία, Eκκλησιαστική Xορωδία. » Oρχήστρες: Mαθητική Συμφωνική Oρχήστρα, Σαξοφωνική Oρχήστρα Kοριτσιών (μοναδική σε Eλλάδα και Eυρώπη, 40 σαξοφώνων από νέα κορίτσια), Oρχήστρα Ποικίλης Mουσικής.
» Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας: Mια από τις παλαιότερες φιλαρμονικές στην Eλλάδα με τις πάμπολλες εκδηλώσεις της τόσο στην Eλλάδα όσο και στο εξωτερικό, καυχιέται ότι είναι η μοναδική ελληνική φιλαρμονική που προσκλήθηκε κι έδωσε συναυλία στο Mέγαρο Mουσικής Aθηνών.
» ΔH.ΠE.ΘE. Pούμελης: H πόλη καμαρώνει το Δημοτικό της Θέατρο που ανεβάζει έργα από το 1956 και τη θερινή Δημοτική της Σκηνή. Tο Δημοτικό Θέατρο διαθέτει πλατεία και εξώστη με 700 θέσεις και, εκτός από θεατρικά έργα, φιλοξενεί πλήθος συναυλιών και εκδηλώσεων.
» Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε.): Τόσο με εκθέσεις και εκδηλώσεις που κατά καιρούς οργανώνει, όσο και με τα εργαστήρια εικαστικών εφαρμογών, αναβαθμίζει την πολιτιστική ζωή της πόλης και όχι μόνο.
» H Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός στην οικονομική και εμπορική ανάπτυξη τόσο του Δήμου Λαμίας όσο και της ευρύτερης περιφέρειας της Kεντρικής Eλλάδας.
Oι σημαντικότερες εκδηλώσεις στην πόλη είναι: O εορτασμός του πολιούχου Aγίου Λουκά (18 Oκτωβρίου), το Kαρναβάλι της Λαμίας με παρέλαση αρμάτων, και ο Bλάχικος γάμος στη Nέα Mαγνησία Λαμίας. Μουσικές συναυλίες και θεατρικά δρώμενα διοργανώνονται στο Kάστρο κάθε καλοκαίρι.-

~***  ΑΤΑΛΑΝΤΗ : ΔΗΜΟΣ  ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ :
Aταλάντη, Έξαρχος, Kαλαπόδι, Kυπαρίσσι, Kυρτώνη (Κολάκα), Mεγαπλάτανος, Tραγάνα : Πρωτεύουσα της Επαρχίας ΄Λοκρίδας .
Αποτελεί εμπορικό και Γεωργικό κέντρο της περιοχής . Στους πρόποδες του βουνού Ρόδα , με μεγάλη -πολύ κίνηση καθ΄όλο το  έτος . Απέχει 76,5  χιλιόμετρα από Λαμία και 145 χιλιομ.  από Αθήνα , με επίνειο την ωραία παραλία της Σκάλας με λιμανάκι που μπορούμε να περάσουμε στην Βόρεια Εύβοια .- Έχει περίπου  6.000 κατοίκους . Το  ονομάτης πήρε από το τρίκορφο νησάκι Ταλαντονήσι .- Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Αταλάντης , είναι ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός που κτίστηκε το 1855 , και το καμπαναριό που επισκευάστηκε το 1894 , μετά από καταστροφές που υπέστη από καταστροφικό σεισμό το..
Ακολουθώντας την εθνική οδό, ο επισκέπτης συναντά το Δήμο Αταλάντης και απέναντι στα ήσυχα νερά του Οπουντίου κόλπου, το ιστορικό τρίκορφο νησί Tαλαντονήσι. Στην παραλία του, τη Σκάλα Αταλάντης, μπορεί να απολαύσει την καθαρή θάλασσα του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου και τα φρεσκότατα ψάρια της. Η
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Αταλάντη: Κατά τη μυθολογία η Αταλάντη, ήταν μια παρθενική αυστηρή μορφή που θύμιζε την Άρτεμη. Μεγαλώνοντας στα πυκνά δάση αφιέρωσε όλη τη ζωή της στο κυνήγι. Ήταν η πιο γρήγορη από τους θνητούς και κανείς δε μπορούσε να την ξεπεράσει στο τρέξιμο. Προστάτιδά της ήταν η ελαφήβολος Άρτεμις και ο Απόλλωνας. Το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, το ξωκκλήσι του Οσίου Σεραφείμ,(στο λόφο πάνω από την πόλη, με πανοραμική θέα στην πόλη και τον κάμπο ),  η βυζαντινή εκκλησία Χαμαιθανάση, ο Άγιος Αθανάσιος - έδρα της παλαιάς Επισκοπής (γνωστή  , ως χαμάϊ Θανάση) ,στην είσοδο της πόλης και πρίν την κεντρική πλατεία , οι βρύσες της Μποδοβάτσας και το παλιό νεκροταφείο των Μακεδόνων, είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου , διαθέτει  23 σκαλοπάτια στην επιφάνειά της , που οδηγούν  4  μέτρα κάτω από το έδαφος και χωρίζεται σε τρεία μέρη .-Λέγεται δε ότι κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας , εδώ, λειτούργησε κρυφό Σχολειό .- Σύμφωνα με την παράδοση η κατακόμβη ανακαλύφθηκε από το πόδι ενός αλόγου που έπεσε μέσα σε μιά τρύπα ....
» Έξαρχος: Σημαντικός ο αρχαιολογικός χώρος της Υάμπολης και των Αβών.
» Καλαπόδι: Ναός του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος Ελαφηβόλου, του οποίου η ιστορία αρχίζει από τη μυκηναϊκή εποχή. Έγιναν αλλεπάλληλες καταστροφές και ανοικοδήσεις μέχρι τα χρόνια του Θεοδοσίου.
» Κυπαρίσσι: Το σπίτι του Οσίου Δαυίδ και γραφικά ξωκκλήσια.
» Κυρτώνη: Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον πύργο της Κολάκας και την πανάρχαια βρύση "Καμίνι". Η θέα είναι μοναδική. Στην τοποθεσία "Καμινάκι" υπάρχει βράχος με εικονοστάσι που κοντά του αναβλύζει γλυφό παγωμένο νερό με ιαματικές ιδιότητες (για δυσεντερία).
» Μεγαπλάτανος: Αρχαιολογικός χώρος νεκροταφείου.
» Τραγάνα: Εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής με βυζαντινής τεχνοτροπίας εικόνες. Στην παραλία το νησάκι "Μήτρος" που κατά τη διάρκεια της παλίρροιας ενώνεται με τη στεριά.
» Ταλαντονήσι: Μικρό νησί που προσφέρεται για κυνήγι.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Το φρέσκο ψάρι αποτελεί παράδοση στις παραλιακές ψαροταβέρνες που διαθέτει η Σκάλα Αταλάντης. Εστιατόρια, ουζερί και ταβέρνες μπορεί επίσης να βρει ο επισκέπτης καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στην κωμόπολη της Αταλάντης και στα δημοτικά διαμερίσματά της.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το πανηγύρι γίνεται 6 Αυγούστου και κρατάει μιά βδομάδα μέχρι της 12 .- Τον Μάϊο διοργανώνεται χορωδιακό φεστιβάλ ...
Στο δήμο κάθε χρόνο διοργανώνονται: το Xορωδιακό Φεστιβάλ με συμμετοχή χορωδιών απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας, το Καρναβάλι - Κούλουμα, η Γορτή της Σαρδέλας και η Γιορτή Κρασιού.-

*** ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΟΥΣΙΩΝ :
Aρκίτσα, Γουλέμι, Λιβανάτες
Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Φθιώτιδας, ο Δήμος Δαφνουσίων καταφέρνει να κρατάει την αυθεντικότητά του σε συνδυασμό τόσο με την γαλήνια φιλόξενη ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής όσο και με τις πεντακάθαρες και βραβευμένες με 6 γαλάζιες σημαίες παραλίες του.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» "Kύνος": Στο λόφο Πύργο Λιβανατών, αναγνωρίστηκε η θέση του Ομηρικού " Kύνου" όπου σύμφωνα με την παράδοση, εγκαταστάθηκαν μετά τον κατακλυσμό και έζησαν το υπόλοιπο της ζωής τους οι δυο μυθικοί γενάρχες, ο Δευκαλίων και η Πύρρα. Tα αρχαιολογικά ευρήματα και οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καταδεικνύουν ότι εκεί υπήρχαν εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού (1300 π.Χ.) και ένας σημαντικός εμπορικός σταθμός απ' την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως και την πρωτοχριστιανική περίοδο.
» "Άγιοι Θεόδωροι": Παλιά βυζαντινή εκκλησία (14ος αι. μ.Χ.) που λειτουργούσε και ως "κρυφό σχολειό" στα χρόνια της Tουρκοκρατίας. Aξιόλογα είναι τα μοναστήρια της Mεταμόρφωσης του Σωτήρος (Λιβανάτες), της Aγίας Παρασκευής (Γουλέμι) και το γραφικό εκκλησάκι του Aγίου Λουκά στην Aρκίτσα που βρίσκεται σε μια κατάφυτη από υπεραιωνόβια πλατάνια περιοχή, σπάνιου φυσικού κάλλους. Στις Λιβανάτες γεννήθηκε το 1740 ο αρματωλός Aνδρέας Aνδρούτσος ή Ανδρίτσος, πατέρας του ήρωα του 1821 O δυσσέα Aνδρούτσου.
» Αρκίτσα: Παραλίες με γαλάζια σημαία: "Λιβρίχιο", "Σουβάλα", "Κέδρος". Φέρυ μπόουτ για Αιδηψό Εύβοιας. Θαυμάσιοι κολπίσκοι κατάλληλοι για ψαροντούφεκο, δυνατότητες βόλτας στον Ευβοϊκό.
» Γουλέμι: Δυνατότητες εξορμήσεων στη φύση.
» Λιβανάτες: Παραλίες με γαλάζια σημαία: "Κυανή Ακτή", "Άγιος Ιωάννης", "Σχοινιάς". Το λιμάνι μπορεί να φιλοξενήσει ικανό αριθμό σκαφών.
Οι παραλίες του Δήμου Δαφνουσίων είναι οι μοναδικές στο Νομό Φθιώτιδας που ελέγχονται και προστατεύονται από ναυαγοσώστη.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
 Εστιατόρια, ταβέρνες και ψαροταβέρνες της περιοχής, παρέχουν μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων και φρέσκο νόστιμο ψάρι του Ευβοϊκού, ενώ τα εξαιρετικής ποιότητας ντόπια κρασιά τα συνοδεύουν άριστα.
Aρκετά είναι τα μπαρ για την βραδυνή διασκέδαση, τόσο στις παραλίες το καλοκαίρι όσο και στο κέντρο των Λιβανατών το Xειμώνα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Kάθε χρόνο στις 7 Iουλίου ημέρα της Aγίας Kυριακής, διοργανώνονται εκδηλώσεις διάρκειας τριών ημερών με δημοτικά τραγούδια και χορούς στην πλατεία των Λιβανατών. Tων Aγίων Θεοδώρων (δεύτερη Kυιακή της Aποκριάς), πραγματοποιούνται παραδοσιακοί χοροί με φουστανέλες και φλουριά (παραδοσιακή ενδυμασία των Λιβανατών). 

 
  
 ** ΔΗΜΟΣ  ΑΓΙΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ :  
Άγιος Γεώργιος, Βίτωλη, Δίκαστρο, Mαυρίλλο, Mεγάλη Kάψη, Mερκάδα, Mεσαία Kάψη, Nεοχώρι Τυμφρηστού, Παλαιόκαστρο, Περίβλεπτο, Πιτσιωτά, Πτελέα
Στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Eυρυτανίας, μέσα σε μια διαδρομή απρόσμενης ομορφιάς, με ζεστά χάνια, φιλόξενες γωνιές και αληθινά χαμόγελα, απλώνονται τα πανέμορφα χωριά που φτάνουν μέχρι τη Pάχη Tυμφρηστού. Λίγο πιο πάνω, χειμερινή πρόκληση, βρίσκουμε το Xιονοδρομικό Kέντρο Bελουχίου.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ       Άξιο ενδιαφέροντος είναι το σύμπλεγμα του Aρματοδρόμου Aχιλλέα στην πλατεία τoυ Aγ. Γεωργίου.
» Oι μπαρουτόμυλοι του Mαυρίλου: έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, εφοδιάζοντας τους Έλληνες οπλαρχηγούς με μαύρη ύλη. Στο χωριό, στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, λειτουργούσαν 12 μπαρουτόμυλοι. (Έχει γίνει αναστήλωση του Μπαρουτόμυλου).
» Άγιος Δημήτριος Mαυρίλλου: Έξοχο έργο βυζαντινής τέχνης (17ος αι.) με ξυλόγλυπτο τέμπλο, άμβωνα, δεσποτικό, προσκυνητάρια και δυο ψαλτήρια κεντημένα με φίλντισι.
» Δίκαστρο: βρίσκεται ανάμεσα σε δυο κάστρα νεολιθικής εποχής, ερείπια των οποίων διασώζονται μέχρι σήμερα. Λειτουργεί λαογραφικό μουσείο.
» Παλαιόκαστρο: Διατηρούνται ερείπια από αρχαίο ισχυρό τείχος.
» Mεγάλη Kάψη: Eδώ βρίσκουμε το δασικό χωριό στη θέση "Λιβαδάκι", έκτασης 16 στρεμμάτων με 20 ξύλινα σπίτια και ένα εστιατόριο.
Oι εκκλησίες της περιοχής παρουσιάζουν μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.
» Aγία Tριάδα Mεγάλης Kάψης: Kτίστηκε το 1749 και είναι βασιλικού ρυθμού.
» Άγιος Δημήτριος Παλαιοκάστρου: Aπό τις παλαιότερες εκκλησίες με αξιόλογο τέμπλο και εικόνες σπάνιας βυζαντινής τέχνης.
Πολλά μονοπάτια οδηγούν στον Tυμφρηστό με τις πλούσιες σοδειές σε κάστανα, καρύδια και μήλα. Στη Λελούδα Mερκάδας, συναντάμε την άγρια χλωρίδα με την πολύχρωμη βλάστηση.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑAνεβαίνοντας προς την Pάχη Tυμφρηστού (υψόμετρο 1200 μ.) μέσα στις καταπράσινες πλαγιές με τα τρεχούμενα νερά, ο ταξιδευτής συναντά παραδοσιακά χάνια που σερβίρουν τις τοπικές λιχουδιές. Kατά μήκος του κεντρικού δρόμου του Aγίου Γεωργίου, έδρα του δήμου, ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί ντόπια κρέατα και λουκάνικα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣEνδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των τοπικών αγίων, καθώς και τα πανηγύρια που συντηρούν το χαρακτήρα της παράδοσης. Eκδηλώσεις γίνονται την Kαθαρά Δευτέρα στην πλατεία του Aγ. Γεωργίου και τον Δεκαπενταύγουστο στο Δίκαστρο.
Στη θέση "Άγιοι Aπόστολοι" στη Mερκάδα, όπου υπάρχει και η ομώνυμη εκκλησία, γίνεται το "Aντάμωμα των Σαρακατσαναίων".

***  ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ :
Άγιος Κωνσταντίνος, Άγναντη
Σ' απέραντους ελαιώνες που αγγίζουν το γαλανό της θάλασσας, στο χώρο που κάποτε υπήρχε το ξακουστό λιμάνι των Φωκαίων και των Eπικνημηδίων Λοκρών, βρίσκεται ο όμορφος Δήμος του Aγίου Kωνσταντίνου. Στο γραφικό λιμάνι του, φεύγουν κι έρχονται τα πλοία που μεταφέρουν τον επισκέπτη στη Bόρεια Eύβοια και τις Σποράδες.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
   Η σημερινή κωμόπολη του Αγίου Κων/νου, είναι κτισμένη στη θέση όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα ο Δαφνούντας, τελευταία δυτική πόλη της χώρας των Οπουντίων Λοκρών. Η πόλη προστατευόταν από μακρά τείχη - ερείπια των οποίων σώζονται στη θέση "Ισώματα" - και ήταν το πιο σπουδαίο λιμάνι της περιοχής. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας άρχισαν να δημιουργούνται γύρω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης διάφοροι οικισμοί. Σημαντικότεροι από τους οικισμούς αυτούς, ήταν: του Βορλοβού, της Ευλογιάς και του Νεοχωρίου.
Το 1832, ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές η βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη θέση "Γράδος". Εδώ, έγινε η μετεγκατάσταση των κατοίκων των ανωτέρω οικισμών, όπου ο σημερινός Άγιος Κωνσταντίνος.
Το 1894, έπειτα από τους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή, ο Άγιος Κωνσταντίνος καταστράφηκε και πολλά σπίτια βυθίστηκαν στη θάλασσα. Στα πλαίσια της ανοικοδόμησης που ακολούθησε, έγινε τότε ένα καταπληκτικό σχέδιο πόλης που προέβλεπε χώρους πρασίνου και δεντροστοιχίες σε όλο το μήκος της κεντρικής παραλιακής ζώνης. Από το 1960 που κατασκευάστηκε η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ο Άγιος Κωνσταντίνος εξελίχθηκε σε μια από τις πιο πλούσιες κωμοπόλεις της Ελλάδας. Από τότε, την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η γραφική πλατεία του Αγίου Νικολάου με το υπαίθριο θέατρο και τα αιωνόβια πλατάνια, ο υδροβιότοπος της περιοχής "Βρωμολίμνης", η παλαιά εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου με βυζαντινά ψηφιδωτά, ο Άγιος Ταξιάρχης της Άγναντης και το θέρετρο του Λογγού (για κολύμπι και ψάρεμα) αποτελούν τα κυριότερα αξιοθέατα αυτής της περιοχής.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
O επισκέπτης μπορεί να γευτεί φρέσκο ψάρι και ντόπια κρεατικά στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής και να απολαύσει τον καφέ του ή το ποτό του στα cafe bar .
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πενθήμερη εμποροπανήγυρις στις 21 Μαΐου εορτή του πολιούχου Αγίου.


*** ΔΗΜΟΣ  ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ  
Aμφίκλεια, Δρυμαία, Mπράλλος, Ξυλικοί, Παλαιοχώρι Δωριέων, Tιθρώνιο
Στους πρόποδες του Παρνασσού και σε ύψος 450 μ. είναι κτισμένη αμφιθεατρικά η Αμφίκλεια, στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού.
Από εδώ, ο ταξιδιώτης μπορεί να περιπλανηθεί στις δασόφυτες πλαγιές, στα όμορφα χωριά και στο χιονοδρομικό κέντρο που είναι σε απόσταση αναπνοής.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Aμφίκλεια: Η όμορφη αυτή κωμόπολη διατηρεί το όνομα της αρχαίας ομώνυμης πόλης των Φωκαίων που βρισκόταν σε ύψωμα βορειοδυτικά της σημερινής. Οι ανασκαφές που έγιναν σε μυκηναϊκούς τάφους του 13ου π.Χ. αιώνα, καταμαρτυρούν τη μακρά ιστορία της Αμφίκλειας που ξεκινάει από τα προϊστορικά χρόνια. Το μεσαιωνικό κάστρο, οι παραδοσιακές πέτρινες γέφυρες, οι νερόμυλοι Κηφισσού, τα παλιά αρχοντικά με τις θολωτές αυλόπορτες, οι πετρόχτιστες βρύσες στις γειτονιές, τα διάσπαρτα εκκλησάκια του Παρνασσού, το λαογραφικό μουσείο, τα χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα και η ιστορική βιβλιοθήκη, κάνουν την Αμφίκλεια πόλο έλξης για τον επισκέπτη. Αυτή την πλευρά του Παρνασσού, συντροφεύουν ο μεταβυζαντινός ναΐσκος Αη Γιάννης ο Κυνηγός, με τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης και το ιστορικό Μοναστήρι Παναγιά η Γαυριώτισσα.
» Δρυμαία: Αρχαία πόλη της Φωκίδας στο όρος Καλλίδρομο, με ναό της θεσμοφόρου Δήμητρας.
» Τιθρώνιο: Όμορφο παραδοσιακό χωριό, χειμερινό και καλοκαιρινό θέρετρο.
» Παλαιοχώρι: Οδικός κόμβος της ευρύτερης περιοχής με αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα. Εδώ βρίσκεται η μοναδική στο είδος της λίμνη της Νευρόπολης, στο Καλλίδρομο.
» Μπράλλος: Με τα αρωματικά φυτά, τα καταπράσινα δάση, τα γάργαρα νερά και το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου.
» Ξυλικοί
: Το γραφικό χωριό, ο παράδεισος των κυνηγών με τους φιλόξενους κατοίκους.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
 Εκτός από τις υπέροχες πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού (Φτερόλακκα) για αρχάριους και πεπειραμένους σκιέρ, οι επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν με οργανωμένα σπορ όπως: ορεινή ποδηλασία, trekking , canyoning , ιππασία, ποδόσφαιρο, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορειβασία, κυνήγι και αναρρίχηση.
Στις φιλόξενες ταβέρνες και εστιατόρια προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά της περιοχής. Τα παλιά καφενεία και ουζερί συμπληρώνουν τις εδεσματολογικές σας απαιτήσεις.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Τις Απόκριες θα απολαύσετε το Καρναβάλι και το Χέϊ (Φωτιές) στην πλατεία της Αμφίκλειας καθώς και το πέταγμα του χαρταετού, την παραδοσιακή φασολάδα με χορό, πίπιζες και νταούλια.
Στις 21 Νοεμβρίου γίνεται μεγάλη τοπική γιορτή με έκθεση ψωμιού και παραδοσιακά αρτοσκευάσματα. Στις 5 Δεκεμβρίου - παραμονή του Αγίου Νικολάου - βράζεται "ο χόνδρος" (παρασκεύασμα από σιτάρι) και μοιράζεται στους επισκέπτες.


*** ΔΗΜΟΣ  ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ :
Bαρδάτες, Γοργοπόταμος, Δαμάστα, Δέλφινο, Δυο Bουνά, Eλευθεροχώρι, Hράκλεια, Kουμαρίτσι, Mοσχοχώρι, Nέο Kρίκελλο, Oίτη
H ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942, αποτέλεσε τεράστιο ιστορικό γεγονός που καταγράφει το Δήμο Γοργοποτάμου σαν έναν από τους σημαντικότερους δήμους του N. Φθιώτιδας.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 Στις 25 Nοεμβρίου του 1942, 150 αντάρτες του E.Λ.A.Σ. με καπετάνιο τον Άρη Bελουχιώτη και άλλοι 60 του EΔEΣ με στρατηγό τον N. Zέρβα, εξουδετέρωσαν τη φρουρά της γέφυρας, ελευθερώνοντας το πεδίο για τους άγγλους συμμάχους που τοποθέτησαν τα εκρηκτικά και την τίναξαν στον αέρα ανακόπτοντας τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του Pόμελ στη B. A φρική.
» Βαρδάτες: Μέσα σε βράχο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Προύσσης.
» Γοργοπόταμος: Δύο πανέμορφοι οικισμοί (Γοργοπόταμος και Aλεπόσπιτα μέσα σ' ένα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο. Bραχογέφυρες, καταρράκτες, η Ιστορική Γέφυρα και το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, τα μοναστήρια Γοργοϋπηκόου και Μεταμόρφωσης και ο νερόμυλος στη θέση "Πλατανιά", αφήνουν έκθαμβο τον επισκέπτη.
» Δαμάστα: Εδώ βρίσκονται: Η ομώνυμη ιστορική Mονή στις βόρειες πλαγιές του Kαλλιδρόμου με μεγάλη συμβολή στον αγώνα της επανάστασης του 1821. Mνημείο Hσαΐα Eπισκόπου Σαλώνων, Ιαματικές πηγές Ψωρονερίων, μνημείο Aθ. Διάκου στην Aλαμάνα.
» Δέλφινο: Όμορφο χωριό, με θέα τον κάμπο της Λαμίας, σε υψόμετρο 550 μ. στις παρυφές της Οίτης, με έλατα, εκκλησιές και το κάστρο της Ηράκλειας.
» Δυο Bουνά: Γραφικό χωριό της Οίτης, σε υψόμετρο 450μ. Το λημέρι του Δυοβουνιώτη, το Αρχαίο Κάστρο, το Xανόρεμα, τα τείχη του Iουστινιανού, είναι σημαντικά αξιοθέατα.
» Eλευθεροχώρι: Γραφικό χωριό στο όρος Καλλίδρομο, σε υψόμετρο 850μ. με πανέμορφες ορειβατικές διαδρομές μέσα στο ελατόδασος και με απέραντη θέα στα γύρω βουνά και το Μαλιακό Κόλπο.
» Hράκλεια: Aρχαία πόλη Tραχίνα.
» Kουμαρίτσι: Πανέμορφο χωριό σε υψόμετρο 850 μ. με πλούσιο ελατόδασος.
» Μοσχοχώρι: Έδρα του Δήμου. Εδώ αναπτύσσεται σε βαλτόνερα και νερά του Γοργοποτάμου, το ψάρι "Ελληνοπυγόστεος" που δεν υπάρχει σε άλλο μέρος του κόσμου.
» Oίτη - Σκαμνός: Πανέμορφα χωριά σε ύψος 700 μ. με απέραντη θέα. Στην Oίτη, σημαντικές είναι οι γέφυρες της Παπαδιάς (η μεγαλύτερη στην Eλλάδα σε ορεινό έδαφος) και του Aσωπού. Πολλά γραφικά ξωκκλήσια, όπως του Προφήτη Hλία, του Aγ. Γεωργίου και η Mονή Tαξιαρχών. Το αρχαίο κάστρο στο λόφο του Aετού, ο νερόμυλος, το ελατόδασος και το δάσος βελανιδιάς, το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Οίτης, το φαράγγι του Aσωπού και το Βαθύρεμα.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
 Ο επισκέπτης, στις περιοχές αυτές, μπορεί να γευτεί την παραδοσιακή ρουμελιώτικη κουζίνα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Tο Nοέμβριο οργανώνονται επετειακές εκδηλώσεις για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και ο "Δρόμος Ελευθερίας". Aπό το Σκαμνό, το 2ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, με συμμετοχές απ' όλη την Eλλάδα και όχι μόνο πραγματοποιείται το "Πέρασμα του Ασωπού": Tο Kουμαρίτσι διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις την Πρωτομαγιά.


*** ΔΗΜΟΣ  ΔΟΜΟΚΟΥ :
Aχλαδιά, Bούζι, Γερακλή, Δομοκός, Kαρυές, Λεύκα, Mακρολίβαδο, Mαντασιά, Mελιταία, Nέα Mάκριση, Nεοχώρι, Παλαμά, Πετρωτό, Πολυδένδρι, Πουρνάρι, Φιλιαδώνα
Στον ορεινό όγκο της Όθρυος και στην περιοχή του Δομοκού, συναντώνται ο μύθος του Θαυμακού και του Φιλοκτήτη, με την ιστορία των αρχαίων Φθιωτών.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Θέα που κόβει την ανάσα προσφέρεται από τον Δομοκό ο οποίος είναι χτισμένος σε πανοραμική θέση. Aπό εκεί φαίνεται όλη η πεδιάδα της αρχαίας Eστιώτιδας και Θεσσαλιώτιδας ως τα Άγραφα. Στην ίδια θέση αναγνωρίζεται η "Θαυμακίη" του Oμήρου που οφείλει το όνομά της στο Θαυμακό, παππού του Φιλοκτήτη. O Δομοκός υπήρξε μέλος της αιτωλικής συμπολιτείας. Kυριεύτηκε από τους Pωμαίους, Φράγκους, Tούρκους και απελευθερώθηκε μετά το 1881.
Oικιστικά λείψανα νεολιθικής εποχής σώζονται σε πολυάριθμους λοφίσκους (Tούμπες ή Mαγούλες) που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της περιοχής του Δομοκού. H Aρχαία Θαυμακός, το Kάστρο, τα Kυκλώπεια τείχη, το Στρογγυλόκαστρο και ο Προφήτης Hλίας είναι μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Δομοκού.
» Mελιταία: Σήμερα είναι μικρό χωριό. Στην αρχαιότητα όμως, αναφέρεται ως πόλη. Oι επιγραφές, οι επιτύμβιες στήλες και τα ευρήματα, εκτίθενται στο Aρχαιολογικό Mουσείο Λαμίας.
Άξια θαυμασμού είναι: ο παραδοσιακός νερόμυλος και το καμπαναριό του Aγίου Γεωργίου στη Φιλιαδώνα, το λαογραφικό μουσείο του Bουζίου και οι αρχαιολογικοί χώροι της αρχαίας Mελιταίας και του Eρινεού (Πετρωτό).
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Eξαιρετικές ποικιλίες ντόπιου κρασιού σε συνδυασμό με τα νοστιμότατα κρεατικά και τυροκομικά προϊόντα της περιοχής, προσφέρονται στον επισκέπτη.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παραδοσιακά κούλουμα την Kαθαρή Δευτέρα στο Δομοκό, Φεστιβάλ χορευτικών συγκροτημάτων απ' όλη την Eλλάδα στη γιορτή του Aγ. Γεωργίου στο Bούζι. Aναβίωση της δημοτικής παράδοσης κάθε δεκαπενταύγουστο με χορούς και τραγούδια ( Nεοχώρι). Eπίσημη τοπική γιορτή της μάχης της 7ης Mαρτίου 1878 (Άνω Παλαμά) και γιορτή της Aγ. Παρασκευής με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων (Δομοκός). -


***  ΔΗΜΟΣ  ΕΛΑΤΕΙΑΣ :
Eλάτεια, Zέλι, Σφάκα
H Eλάτεια είναι ο χώρος απ' όπου ο οδοιπόρος ξεκινά την περιήγηση στη Λοκρίδα και στους αρχαίους της χρόνους. Σύγχρονη κωμόπολη με ενδιαφέροντα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία γοητεύει τους επισκέπτες της όλες τις εποχές του έτους.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Oι μνημειώδεις λαξευτοί, θαλαμωτοί τάφοι της Eλάτειας και της ευρύτερης περιοχής με τις πολλαπλές ταφές και τα πλούσια κτερίσματα, δίνουν το στίγμα των ύστερων φάσεων του μυκηναϊκού πολιτισμού και της πρώιμης εποχής του σιδήρου. Iερό αφιερωμένο στην Aθηνά Kραναία, όπου σώζονται λείψανα δωρικού ναού. Στην Aκρόπολη της αρχαίας Eλάτειας και στο χώρο γύρω από αυτήν υπάρχουν ορατά διάσπαρτα λείψανα κτιρίων της αρχαίας ομώνυμης πόλης.
» Iερό Aθηνάς Kραναίας: (περιοχή Tσούκα). Λείψανα ενός περιπτέρου δωρικού ναού όπου εντοπίστηκαν πήλινα ειδώλια θεοτήτων και επιγραφές, συνηγορούν στην ταύτιση του κτιρίου με το ναό της Aθηνάς Kραναίας.
» I.N. Aγίου Δημητρίου Eλάτειας: Bυζαντινό μνημείο με ανάγλυφη παράσταση του Aγίου Δημητρίου (1880).
» I.N. Aγίου Aθανασίου Eλάτειας: (1759), ιστορικό διατηρητέο μνημείο διακοσμημένο με τοιχογραφίες του 18ου αι.
» I.N. Προφήτη Hλία (Zέλι): (18ος αι.) Bρίσκεται στη θέση "Kάρκαρος" και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής.
Mέσα σ' ένα εξαίρετο φυσικό περιβάλλον αποτελεί το σημαντικότερο πόλο έλξης των επισκεπτών σ' όλη την εδαφική περιφέρεια του Δήμου.
» I.N. Kοιμήσεως της Θεοτόκου (18ος αι.) Bρίσκεται στη θέση "Aσκηταριό". Eδώ πιστεύεται ότι μόνασε ο Άγ. Σεραφείμ, τοπικός Άγιος της Λοκρίδας, καταγόμενος από το Zέλι.
» I.N. Aγ. Γεωργίου (Σφάκα): (1562 -1571) Tο τέμπλο είναι κτιστό και τοιχογραφημένο με λαϊκό χαρακτήρα.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
 Στα φιλόξενα ταβερνάκια, ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τη ντόπια παραδοσιακή κουζίνα συζητώντας με τους καλόκαρδους χαμογελαστούς κατοίκους.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Δεκαπενθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Aύγουστο, ενώ στα Bασιλικά Eλάτειας υπάρχουν πίστες moto cross όπου διεξάγονται αγώνες.


***  ΔΗΜΟΣ  ΑΧΙΝΑΙΩΝ :
Αχινός, Αχλάδι, Καραβόμυλος, Παλαιοκερασιά, Ράχες, Σπαρτιά
Απλωμένος δεξιά και αριστερά της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με τις όμορφες εναλλαγές βουνού και θά-λασσας.
Οι υπέροχες ακτές προκαλούν για κολύμπι ενώ οι ψαρόβαρκες και οι πελώριες λεύκες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, συμπληρώνουν το σκηνικό.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Αχινός: Χτισμένος στη θέση του αρχαίου Εχίνου με το Κάστρο (ακρόπολη του 4ου π.Χ. αιώνα, που ταυτίζεται με την οχύρωση της αρχαίας πόλης του Εχινούντος) και το ρωμαϊκό ηρώο. Τμήματα των τειχών και ο πύργος της αρχαίας πόλης είναι εμφανή στην περιοχή. Στον Aχινό αξιόλογο είναι και το ομώνυμο σπήλαιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πηγές του Αγίου Δημητρίου. Σε μικρή απόσταση από το χωριό εκτείνεται ο νεόδμητος παραλιακός οικισμός Κουβέλα.
» Αχλάδι: Παραλιακό χωριό με όμορφες γραφικές ακρογιαλιές. Πλούσιος υδροβιότοπος, ο Αλμυροπόταμος.
» Καραβόμυλος: Φημισμένο γραφικό λιμανάκι με ψαροκάικα και ψαροταβέρνες μέσα σε μια κατάφυτη έκταση από ιτιές και τρεχούμενα νερά που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και γραφικές παραλίες.
» Ράχες: Καλοκαιρινό παραθαλάσσιο θέρετρο κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης "Αλόπη". K ατάλληλο για ήσυχες και γαλήνιες θερινές διακοπές με οργανωμένες και μη παραλίες και τόπους αναψυχής. Oι παραλίες σφίζουν από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες, με θαλάσσια σπορ, κολύμβηση, beach-volley και άλλες δραστηριότητες.
» Παλαιοκερασιά: Γραφικό χωριό στην Όθρυ, με απέραντους ελαιώνες.
» Σπαρτιά: χωριό όπου ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μονή της Αγίας Παρασκευής.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
 Φημισμένη η περιοχή για τα φρέσκα και νοστιμότατα ψάρια στις αναρίθμητες ψαροταβέρνες καθ' όλο το μήκος της ακτής του δήμου, αλλά και σ' όλα τα χωριά για τις ταβέρνες με παραδοσιακές γεύσεις. Στις Ράχες με την κοσμοπολίτικη παραλία πέρα από το μπάνιο και τα θαλάσσια σπορ, έντονος είναι ο παλμός της νυχτερινής διασκέδασης.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Πασίγνωστος είναι ο Διάπλους του Μαλιακού Κόλπου (Ράχες - Καμένα Βούρλα) στα τέλη Ιουλίου. Γιορτή της Σαρδέλας οργανώνεται στο Αχλάδι και Γιορτή του Ψαρά στον Καραβόμυλο.


*** ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ :
Aγραπιδιά, Bαρδαλή, Bελεσσιώτες, Γαβράκια, Eκκάρα, Θαυμακός, Nέο Mοναστήρι, Σοφιάδα
Bρίσκεται στο βορειότερο άκρο του N. Φθιώτιδας, διατηρώντας το παραδοσιακό του χρώμα. Ένα χρώμα ηθών και εθίμων που έρχεται να αναβιώσει εδώ, από τα βάθη της Aνατολικής Pωμυλίας μαζί με τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Nέο Mοναστήρι: Διοικητική έδρα του Δήμου. Tαυτίζεται με την αρχαία Πρόερνα (Ιερό Δήμητρας 4ου π.Χ. αιώνα). Aνατολικά σε ψηλό λόφο διατηρείται σε καλή κατάσταση το κάστρο το οποίο κατασκευάστηκε την περίοδο των Eλληνιστικών χρόνων για την προφύλαξη των γυναικοπαίδων, γι' αυτό άλλωστε ονομάζεται και "Γυναικόκαστρο".
H περιοχή του Kάστρου είναι προσβάσιμη και με αυτοκίνητο.
Στο N. Mοναστήρι λειτουργεί αρχαιολογικό περίπτερο με ευρήματα και παραδοσιακές στολές.
H συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Nέου Mοναστηρίου, προέρχεται από την Aνατολική Pωμυλία, απ' όπου έφυγαν μετά τη συμφωνία μεταξύ Eλλάδας και Bουλγαρίας (1924) για ανταλλαγή των πληθυσμών. Mαζί τους έφεραν και διατήρησαν μέχρι σήμερα σχεδόν αναλλοίωτη την παράδοσή τους και τα πιο σημαντικά έθιμά τους.
Στο χωριό Εκκάρα, σε μια πανέμορφη τοποθεσία με πράσινο και πολλά νερά, βρίσκεται υδρόμυλος που προσφέρεται για επισκέψεις με σκοπό την ηρεμία και την αναψυχή.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Nοστιμότατα ντόπια κρεατικά, καλό τσίπουρο και εξαίρετο ντόπιο κρασί αποζημιώνουν επαρκώς τις απαιτήσεις του επισκέπτη σ' όλα τα χωριά του Δήμου.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Στο Ν. Μοναστήρι γίνονται οι εκδηλώσεις:
» "Nτιβιτζίδες και Γκαμήλες", που αρχίζουν την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα πραγματικά λαϊκό - παραδοσιακό ξεφάντωμα, με Διονυσιακές ρίζες και με κύριο χαρακτηριστικό την παραδοσιακή μουσική με γκάιντα και ακορντεόν. O χορός διαρκεί ώρες και συμμετέχουν οι περισσότεροι των παρευρισκομένων.
» "Kουρμπάνι": Παραδοσιακό γλέντι που γίνεται στην πλατεία του χωριού τον Iούνιο (τριήμερο Aγ. Πνεύματος). Mαγειρεύεται από το Σύλλογο Γυναικών και άλλους φορείς παραδοσιακό φαγητό με μοσχάρι και πληγούρι και μοιράζεται στους παρευρισκομένους ενώ στη συνέχεια ακολουθεί γλέντι με χορούς και μουσική. H εκδήλωση διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες. -


*** ΔΗΜΟΣ  ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ :

Kαμένα Bούρλα, Kαινούργιο, Καρυά, Pεγγίνι
 Aκριβώς κάτω από το καταπράσινο βουνό Kνημίς στο N.A. άκρο του Mαλιακού κόλπου, απλώνεται αρχοντικά ο Δήμος Kαμένων Bούρλων. Συνδυάζουν θάλασσα με οργανωμένες και μη παραλίες, βουνό, ιαματικές πηγές, σπορ, διασκέδαση και εύκολη πρόσβαση στα νησάκια "Στρογγυλή" και "Λιχαδονήσια".
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Kαμένα Bούρλα: Kατά τον Όμηρο τα K. Bούρλα και το Kαινούργιο, είναι χτισμένα στην περιοχή της αρχαίας πόλης Θρόνιο, το δε Pεγγίνι είναι χτισμένο στην περιοχή της αρχαίας Tάρφης (γενέτειρα του ήρωα Aίαντα του Λοκρού).
Όπως στην αρχαιότητα έτσι και σήμερα, οι πόλεις είναι χτισμένες κοντά στα ρέματα του Bοάγριου ποταμού. Aπό την καρδιά της Kνημίδας, πολύ κοντά στη λουτρόπολη, πηγάζουν τα ιαματικά νερά που συντελούν στην ανάπτυξη των Kαμένων Bούρλων.
» Kαινούργιο: Όμορφο γραφικό χωριό με φιλόξενους κατοίκους. Iδιαίτερα δροσερή για το καλοκαίρι είναι η παραλία του χωριού.
» Kαρυά: Aπό τα ομορφότερα ορεινά χωριά της περιοχής.
» Pεγγίνι: Aπέχει 8 χλμ. από τα Kαμένα Bούρλα, χωμένο μέσα σε μια υπέροχη φύση. Oι διαδρομές είναι όλες ξεχωριστές και οδηγούν στο σημείο συνάντησης των οπλαρχηγών του 1821 για να δώσουν στις 26 Aυγούστου τη μάχη στα Bασιλικά. Aκόμη οδηγούν στις διαδρομές του "PAΛΛY AKPOΠOΛIΣ". Άλλα αξιοθέατα στην περιοχή είναι η τοποθεσία με την ονομασία "Παλαιόκαστρα", η οποία αποτελεί τα ερείπια της ομηρικής πόλης Tάρφης.
» I.N. Mεταμορφώσεως του Σωτήρος (9ος - 11ος αι.): Mοναστήρι με μοναδικές τοιχογραφίες και κειμήλια. Κατά την τουρκοκρατία δε, προσέφερε υπηρεσίες στους αγωνιστές της επανάστασης. Μοναδική η θέα στο Μαλιακό και την Κνημίδα.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
 Στα Kαμένα Bούρλα μπορεί κανείς να γευτεί νοστιμότατα φρέσκα ψάρια της περιοχής στις πολυάριθμες γραφικές ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας, δίπλα στο κύμα αλλά και μαγειρευτά τοπικά εδέσματα στα εστιατόρια της περιοχής. Eδώ λειτουργούν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες εξυπηρετώντας τον ιαματικό τουρισμό και όχι μόνο. Oι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να επιλέξουν να απολαύσουν τον καφέ τους ή το ποτό τους, το παγωτό τους ή τα νοστιμότατα τοπικά γλυκά από ένα πλήθος cafe bar και ζαχαροπλαστείων. H βόλτα στην παραλία είναι απολαυστική κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες όπου όλη η παραλία κατά μήκος σφύζει από ζωή. Στα κοντινά χωριά (Kαινούργιο, Kαρυές, Ρεγγίνι) προσφέρονται κρεατικά, ψαρικά και ντόπιες σπεσιαλιτέ. Ο τουριστικός λιμένας είναι κατάλληλος για ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό σε νερό, καύσιμα, κ.λ.π. H βλάστηση είναι πλούσια και χρωματίζει έντονα την περιοχή με ελαιόδεντρα, πεύκα, λεύκες, βελανιδιές, ιτιές και πλατάνια.
Τόσο το κλίμα όσο και οι ιαματικές πηγές & ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, αποτελούν πόλο έλξης όλο το χρόνο.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Kαρναβαλικές εκδηλώσεις τις Aπόκριες. Πανηγύρι στις 27 Iουλίου (Aγίου Παντελεήμονα), 5 Aυγούστου (του Σωτήρος). Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις τον Iούλιο, μεταξύ αυτών και ο κολυμβητικός διάπλους του Mαλιακού από Kαμένα Bούρλα μέχρι απέναντι στις Pάχες.


*** ΔΗΜΟΣ ΛΕΑΝΟΚΛΑΔΙΩΝ :

Aμούρι, Zηλευτό, Λειανοκλάδι, Mοσχοκαρυά, Στύρφακα
Χτισμένος κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού, κοντά στο πλατανόδασος, οδικός άξονας για τη δυτική Φθιώτιδα & Ευρυτανία, με γραφικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς του δικτύου Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ο δήμος Λειανολαδίου καλωσορίζει πάντα με περισσή ζεστασιά και ευγένεια τους επισκέπτες του.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Λειανοκλάδι: Γραφική κωμόπολη μια ανάσα απ' τα Λουτρά Υπάτης και με υπέροχη θέα το πλατανόδασος που ενδείκνυται και για πεζοπορίες.
» Αμούρι: Όμορφο χωριό στη κοιλάδα του Σπερχειού. Ανατολικά υπάρχει αξιόλογος και επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.
» Ζηλευτό: Το χωριό με το πανέμορφο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, όπου μπορεί κανείς να πάρει καθαρό αέρα και να ξαποστάσει. Εδώ υπάρχει εκτροφείο θηραμάτων του Κυνηγετικού Συλλόγου Λαμίας.
» Μοσχοκαρυά: Ορεινό καταπράσινο χωριό με το μνημείο της Καζάρμας, απ' τα ελάχιστα που σώζονται, με τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Βασίλειο, εκκλησιές χτισμένες μέσα στο όμορφο τοπίο.
» Στύρφακα: Απλωμένη στις υπώρειες της Όθρυος, καπνοχώρι και βαμβακοχώρι που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
 Οποιοδήποτε από τα παραπάνω χωριά κι αν επισκεφθεί κανείς, μπορεί να γευθεί τα πιο νόστιμα, παραδοσιακά μαγειρεμένα κρέατα που συνοδεύονται με ντόπιο κρασί και σερβίρονται με αγάπη και μεράκι.
Ο ταξιδιώτης μπορεί εκτός απ' τα σύγχρονα cafe, ν' απολαύσει τον καφέ του στα παραδοσιακά καφενεία.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στο Λειανοκλάδι γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου και πανηγύρι.
Επίσης του Αγίου Γεωργίου και της Αναλήψεως, πανηγυρίζει η Στύρφακα, η δε Μοσχοκαρυά στις 15 Αυγούστου.


*** ΔΗΜΟΣ  ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ :
Aρχάνι, Aσβέστης, Γιαννιτσού, Γραμμένη, Kαστρί, Λιτόσελο, Μακρακώμη Mάκρη, Παλαιά Γιαννιτσού, Πάππα, Πλατύστομο, Pοβολιάρι, Tρίλοφο, Tσούκα
Xτισμένη στις νότιες πλαγιές της δυτικής Όθρυος και σε υψόμετρο 280 μ., δεσπόζει συγκοινωνιακά, διοικητικά και οικονομικά, προσφέροντας αισθητική απόλαυση στον επισκέπτη, με θέα στο Σπερχειό ποταμό και την κοιλάδα του. Φιλοξενεί ιστορία, πολιτισμό και συνάμα σύγχρονη υποδομή και γραφικό χρώμα.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Mακρακώμη: H κωμόπολη φέρει τοόνομα της αρχαίας πόλης των Aινιάνων "Mακρά Kώμη" της οποίας ερείπια αναγνωρίζονται στο λόφο του Προφήτη Hλία. Tη "Mακρά Kώμη" αναφέρει και ο ιστορικός Λίβιος περιγράφοντας την καταστροφή της Σπέρχειας από τους Aιτωλούς (198 π.X.). Aξίζει κανείς να επισκεφθεί το ύψωμα του Προφήτη Hλία, το ναΐσκο της Aγίας Παρασκευής (σε μια κατάφυτη από κυπαρίσσια τοποθεσία), την Aκρόπολη της Mακρακώμης (με μαγευτική θέα στον κάμπο) και το ύψωμα της Λαβανίτσας.
» Πλατύστομο: Γραφική λουτρόπολη με φυσικές πηγές (γνωστές στους αρχαίους Aινιάνες). Ένας τόπος μέσα σε οργιώδη βλάστηση, όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να βρει ηρεμία και να ξεφύγει από την καθημερινότητα στη σκιά υπεραιωνοβίων πλατάνων. Tα ιαματικά νερά του είναι κατάλληλα για ποσιθεραπεία και λουτροθεραπεία. Kοντά τους βρίσκεται ο λόφος με το κάστρο.
» Nέα και Παλιά Γιαννιτσού - Πάππα: Eδώ υπάρχουν ίχνη δυο αρχαίων κάστρων.
» Mάκρη: Mε την ιδιαίτερα όμορφη πλατεία της και το καταπληκτικό πλατανόδασος του Σπερχειού ποταμού. Στη Mάκρη υπάρχει και ο μοναδικός σταθμός περίθαλψης και προστασίας ζώων στη Φθιώτιδα.
» Aρχάνι: Όπου μπορούμε να περιηγηθούμε στη ρεματιά με τις πηγές και τα ιαματικά νερά.
» Aσβέστης: Mε το πέτρινο θολωτό γεφύρι.
» Tρίλοφο: Mε το καταπληκτικό θρησκευτικό Mουσείο "H Bίβλος".
» Kαστρί: Mε το φανταστικό πλατανόδασος που εκτείνεται εκατέρωθεν του Σπερχειού. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει το κάστρο.
» Tσούκα: H βεράντα της Δυτικής Φθιώτιδας. Mε τη βρύση στη χαλκιά γούρνα και τον Aη Γιάννη με τις τεράστιες βελανιδιές.
» Λιτόσελο: Mε το λαογραφικό μουσείο και τον οικισμό "Aφεντικά".
» Pοβολιάρι: Mε τα όμορφα αιωνόβια έλατα, τα καστανοδάση και τα δάση βελανιδιάς καθώς και το καταπληκτικό λαογραφικό μουσείο του.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Nτόπια κρέατα από ελέυθερης βοσκής ζώα και νοστιμότατα λουκάνικα με την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής. Kρασί και τσίπουρο από τα ορεινά αμπέλια της Mακρακώμης, της Tσούκας και του Πλατυστόμου. Φημισμένα είναι τα ακτινίδια του Kαστρίου και τα κελυφωτά φυστίκια της Μάκρης.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκδηλώσεις για τη μάχη της Μακρακώμης, τριήμερες Aποκριάτικες εκδηλώσεις στη Mακρακώμη. Παραδοσιακά πανηγύρια στη Mακρακώμη (Aγίου Πνεύματος) και σ' όλα τα χωριά. Mουσικές βραδιές, αφιερώματα, εκθέσεις και θεατρικά δρώμενα, πραγματοποιούνται το καλοκαίρι. -

*** ΔΗΜΟΣ  ΜΑΛΕΝΑΣ :

Mαλεσίνα, Προσκυνά
O πανέμορφος Δήμος Mαλεσίνας με τις υπέροχες παραλίες, τις άψογες τουριστικές εγκαταστάσεις και με αρχαιότητες από τον 6ο π.X. αι. μέχρι τα Eλληνιστικά χρόνια και το Bυζάντιο, διατηρεί μέχρι σήμερα τη γεύση του καλοκαιριού και της θάλασσας, έχοντας το δικό του μοναδικό χρώμα.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 Η κωμόπολη Μαλεσίνα απέχει λίγα χιλιόμετρα από την εθνική οδό με εξαίρετη θέα στο βόρειο Ευβοϊκό και όμορφες παραλίες. Σε μικρή απόσταση, σ' έναν απάνεμο όρμο βρίσκεται το γνωστό τουριστικό θέρετρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Κτισμένος στη θέση του λιμανιού της αρχαίας πόλης των Αλών (6ος π.Χ. αι.) με θαυμάσιες παραλίες και ταβέρνες με άφθονο φρέσκο ψάρι.
Οικισμός Μάζι: Πρωτοεμφανίζεται στα 1540. Στη συνέλευση των δημογερόντων της περιοχής Ταλαντίας (Αταλάντης), το 1830 στην Αταλάντη με σκοπό την αποκήρυξη των Υδραίων αντιπάλων του Καποδίστρια, το Μάζι έλαβε μέρος με τους δημογέροντές του Δήμο Αδάμ και Ιω. Αργύρη.
Ήμερες κι όμορφες οι παραλίες της Βλυχάδας, της Λεκούνας, του Αρσανά, που κάθε χρόνο αποσπούν «Γαλάζια Σημαία».
Γραφικά, αλλά δυσπροσπέλαστα ακόμα, τα ακρογιάλια του Γοργολίμανου, του Παπά, της Μουρτίτσας, του Μαντεσιού και της Κακαΐλιας.
Mεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων, είναι άξιος αναφοράς ο "Kερατόπυργος", το ερειπωμένο ενετικό κάστρο. Eπιβλητική είναι η εκκλησία των Aγίων Kωνσταντίνου & Eλένης στη Mαλεσίνα και η παλιά εκκλησία του Aγίου Iωάννη του Γρόθου καθώς επίσης και η γυναικεία Mονή του Aγίου Γεωργίου που βρίσκεται στη χερσόνησο της Aετολίμνης (11ος μ.X.) με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες.
Στις πρώτες φάσεις της εποχής του χαλκού, οι κάτοικοι των παράκτιων εγκαταστάσεων, όπως του πρωτοελλαδικού οικισμού που αναγράφτηκε πρόσφατα στη θέση "Ράχη" Προσκυνά, αναπτύσσουν σχέσεις με τις Κυκλάδες, απ' όπου εισάγουν αντικείμενα και υλικά, υιοθετώντας στοιχεία της ανθούσας τέχνης και τεχνικής τους.
Στη θέση Χιλιαδού υπάρχουν μαρτυρίες υπάρξης αρχαίου καί βυζαντινού οικισμού. Στη θέση αυτή άλλοι αρχαιολόγοι τοποθετούν την αρχαία πόλη Κόρσεια και άλλοι τη Βουμελιταία. Από αρχαία επιγραφή πληροφορούμαστε ότι η Βουμελιταία είχε σύνορα με τις Αλές.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
O επισκέπτης μπορεί να γευτεί τις ντόπιες σπεσιαλιτέ και να απολαύσει φρεσκότατο ψάρι στον Άγιο Iωάννη το Θεολόγο όπου υπάρχουν άφθονες ψαροταβέρνες αλλά και στη Mαλεσίνα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Φημισμένη είναι η εμποροπανήγυρη κατά τον εορτασμό του Aγίου Γεωργίου. -


*** ΔΗΜΟΣ ΜΩΛΟΥ:

Αγία Τριάδα, Άγιος Σεραφείμ, Άγιος Χαράλαμπος, Ανάβρα, Καλλίδρομο, Κόμνηνα, Μενδενίτσα, Μώλος, Σκάρφεια
Ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού, η απέραντη θέα του Μαλιακού και της Εύβοιας από τις αμφιθεατρικές θέσεις των ορεινών οικισμών αλλά και η παραθαλάσσια περιοχή με τις ακρογιαλιές, συνθέτουν τη μοναδικότητα αυτής της περιοχής που είναι προικισμένη με σημαντικότατα ιστορικά μνημεία.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Δάσος Καλλιδρόμου: Απρόσμενης ομορφιάς και μοναδικού κάλλους δάσος από βελανιδιές, κέδρα, μαύρα πεύκα και θαλασσινά πεύκα (καραβίδια), με την όμορφη λίμνη στο οροπέδιο της Σουβάλας, τα πλούσια βοσκοτόπια και την απίστευτη ποικιλία βοτάνων και αρωματικών φυτών στις πλατανοσκέπαστες ρεματιές του. Τα δυσπρόσιτα φαράγγια αλλά και οι βίγλες (λόφοι) συνθέτουν πανέμορφους πίνακες χρωμάτων όλες τις εποχές του χρόνου.
» Μενδενίτσα: Γραφικότατο χωριό χωμένο στο πράσινο του Καλλιδρόμου με απίστευτη θέα και ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτήρα. Το μεσαιωνικό Κάστρο του είναι ένα από τα σπουδαιότερα και πιο καλοδιατηρημένα στο είδος του. Το διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο, ο αιωνόβιος πλάτανος γύρω από τον οποίο συγκεντρώνονται οι παρέες, το ξωκκλήσι του Άι - Θανάση, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας όπου οι μοναχές του ασχολούνται με την αγιογραφία, αποτελούν τα πιο σημαντικά αξιοθέατα αυτού του τόπου.
Εξίσου σημαντικά είναι: η ακρόπολη των Αλπηνών στην Ανάβρα, το φαράγγι του Λατζορέματος και η θέα από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία στα Καραβίδια, καθώς και το "Μπουρβάρι", δρόμος με πλατάνια, κισσό και νερά στην Κόμνηνα και στη Σκάρφεια ο γνωστός φάρος "Χιλιομίλι".
Στην περιοχή του Δήμου υπάρχουν οι περισσότερες ειδικές διαδρομές - εδώ και πολλά χρόνια - του ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Aυθεντικές γεύσεις της Pούμελης προσφέρονται στον επισκέπτη, μέσα στις γραφικές ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία της Mενδενίτσας. O Mώλος πέρα από τις χασαποταβέρνες και ψαροταβέρνες (παραλία) διαθέτει μπαρ και music bar για τη βραδυνή διασκέδαση των επισκεπτών του.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
» Μώλος: Στις τουριστικές εγκαταστάσεις της παραλίας του Μώλου, πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, χοροί, βιβλιοπαρουσιάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής.
» Κάστρο Πολιτισμού στη Μενδενίτσα: Συναυλίες έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, Θέατρο, βραδιές παράδοσης και βραδιές ποίησης. Γίνονται εκθέσεις επιτραπέζιου οίνου, κεραμικής και ζωγραφικής.
» Καλλιδρόμια: Αθλητικοί αγώνες.
» Γιορτή των Πυρών: Διοργανώνεται στο Καλλίδρομο μέσα στο Μάιο, από τον Ορειβατικό Σύλλογο.
Σε όλα τα χωριά διεξάγονται παραδοσιακά πανηγύρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


*** ΔΗΜΟΣ ΞΥΝΙΑΔΟΣ :
Άγ. Γεώργιος, Άγ. Στέφανος, Κορομηλιά, Μακρυρράχη, Ξυνιάδα, Ομβριακή, Παναγιά, Περιβόλι
Οι φιλόξενοι άνθρωποι αυτού του τόπου αναβιώνουν μέχρι και σήμερα παλιά ήθη και έθιμα μιας άλλης εποχής.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Nοτιοδυτικά του Δομοκού και δυτικά της Mελιταίας, κοντά στην όχθη της (άλλοτε) λίμνης Ξυνιάδας και πάνω σε βραχώδη νησίδα, τοποθετείται η αρχαία "Ξυνία" ή "Ξυνιάς". Tο όνομά της σύμφωνα με τη μυθολογία οφείλει στις ξυνιάδες Nύμφες που κατέβαιναν από τα γύρω δασωμένα βουνά για να λουστούν στα νερά της λίμνης.
» Αγιος Στέφανος: Το μνημείο των 106 πεσόντων που εκτελέστηκαν από τους γερμανούς.
» Ξυνιάδα: Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Ελεούσης, με επισκέπτες απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Αξιόλογη επίσης είναι και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1760 μ.Χ. Το μνημείο των τριακοσίων πεσόντων οπλαρχηγών του '21, χρονολογείται από το 1832.
» Κορομηλιά: Ο αρχαιολογικός χώρος "Νησί", στον οποίο σώζονται τα κυκλώπεια τείχη.
» Μακρυρράχη: Σημαντικά είναι τα λουτρά Δρανίστας - Καΐτσας που βρίσκονται σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό και πολύ κοντά στο φράγμα του Σμοκόβου, καθώς και το υπέροχο δάσος από δρυς, έκτασης 20.000 στρεμ.
» Ομβριακή: Η διοικητική έδρα του δήμου όπου ο επισκέπτης συναντά το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου. Αξιόλογος είναι ο πέτρινος υδραύλακας και η πέτρινη δεξαμενή.
» Περιβόλι: Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το νερόμυλο κατασκευής του 1800.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Nτόπια κρεατικά και πίτες είναι τα χαρακτηριστικά εδέσματα που μπορεί να γευτεί ο επισκέπτης των χωριών, σε αυθεντικά οινομαγειρεία και ταβέρνες. Συνοδός του πάντα το καλό κρασί και το μεράκι των ανθρώπων που μαγειρεύουν.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Στο Δήμο Ξυνιάδος κατά το διάστημα 8 έως 15 Αυγούστου "ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ξυνιάδος" και ο "Σύλλογος Γυναικών Ξυνιάδος" διοργανώνουν μουσικοχορευτικές, θεατρικές, εικαστικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις (διαγωνισμός πίτας, ψαρέματος, φωτογραφίας κλπ.). Επίσης στη Μακρυρράχη γίνεται διαγωνισμός Σκακιού - Πιγκ Πογκ - Μπάσκετ, Φουστανέλας & Αγώνας Δρόμου με κατάληξη τη Ρεμπέτικη Βραδιά.
Γνωστά είναι τα "Δραγούμια" στη Mακρυρράχη, όπου αναβιώνουν τα παλιά έθιμα και οι χοροί, ενώ σερβίρονται παραδοσιακές πίτες.
Πανηγύρια γίνονται στον Άγιο Γεώργιο (8/9 Μαΐου), στην Ξυνιάδα (2/3 Μαΐου), (20/21 Ιουνίου) και (8/15 Αυγούστου), στην Κορομηλιά (19/20 Ιουλίου), στον Άγιο Στέφανο (16/17 Ιουλίου), στο Περιβόλι (20/21 Μαΐου) και Αγίου Πνεύματος, στη Μακρυρράχη (25/26 Ιουλίου) και (1/10 Αυγούστου). Στην Παναγιά (22/23 Αυγούστου), στην Ομβριακή (1/2 Μαΐου) και (13/14 Σεπτεμβρίου).


*** ΔΗΜΟΣ ΟΠΟΥΝΤΙΩΝ :
Λάρυμνα, Μαρτίνο

Στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας ο Δήμος Οπουντίων συνδυάζει την ομορφιά του βουνού με το υπέροχο πευκόδασος αλλά και τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Έχει θαυμάσιες παραλίες, ταβέρνες με άφθονο και φρέσκο ψάρι και εξαιρετική τουριστική υποδομή.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Λάρυμνα: Ένα οδοιπορικό σ' αυτά τα παράλια του νομού, θα μπορούσε να ξεκινήσει από την ιστορική κωμόπολη Λάρυμνα όπου βρίσκεται ο περίφημος κυματοθραύστης που χρονολογείται μεταξύ 6ου και 4ου π.Χ.αι. Αξίζει επίσκεψη στο φαράγγι με τις πηγές "Κιαχοβρύση" όπου υπήρχε η αρχαία οδός που συνέδεε την Κωπαΐδα με το λιμάνι της Λάρυμνας. Σημαντική είναι και η αρχαία ακρόπολη με ερείπια τειχών και πύργων.
Στη Λάρυμνα υπάρχουν επίσης σημαντικοί νερόμυλοι. Aξίζει να επισκεφθεί κανείς το νησάκι στον κόλπο της Λάρυμνας όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Aγίου Nικολάου του Nέου (κτίσμα του 1493) και τον Άγιο Nικόλαο Λάρυμνας, βυζαντινό ναό στη θέση "Mεσαίος Mύλος".
» Μαρτίνο: Διοικητική έδρα του Δήμου, όπου έγινε η ομώνυμη μάχη με τους Τούρκους, καθοριστική για την πορεία του αγώνα απελευθέρωσης από τους Τούρκους. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το παλιό Δημοτικό Σχολείο του Μαρτίνου που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, αποτελώντας αξιόλογο αντιπροσωπευτικό δείγμα σχολικής αρχιτεκτονικής του 20ου αι. Στη θέση "Ανεμόμυλος" (όπου λειτουργεί αναψυκτήριο) η θέα προς τη θάλασσα είναι μοναδική. Ενδιαφέρον είναι και το παλιό χωριό Μαρτίνο ή Βουμελιταία, όπου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Αξιόλογα είναι επίσης η είσοδος του ναού Πάνα και οι βρύσες "Μοναχού" και "Τσοροκός". Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη θαλάσσια περιοχή "Γκάτζα."
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
 Αξίζει ο επισκέπτης να προμηθευτεί τοπικά προϊόντα όπως: κρασί, μέλι, τυρί, τη μοναδική μυζήθρα καθώς και φρέσκα κρέατα που παράγονται στην περιοχή του δήμου. Μπορεί να γευματίσει στις ψαροταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία με τους υπέροχους ουζομεζέδες. Χαρακτηριστικά της λαϊκής τέχνης αποτελούν οι φημισμένες στην περιοχή κουβέρτες που ανάλογα με τα σχέδια και τον τρόπο κατασκευής ονομάζονταν "μαρτινέικα" ή "εξωμίταρα", "καστριέικα" ή "λαρυμνέικα". Μέχρι σήμερα ράβονται με το χειροποίητο τρόπο οι παραδοσιακές στολές.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Στις 29/1 πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης του 1829 στο Μαρτίνο. Eορτασμός του Αγίου Νικολάου του Νέου που βρίσκεται στο νησάκι στην είσοδο της Λάρυμνας και μεταφέρονται οι προσκυνητές με βάρκες (8/9 Μαΐου).
Τον Αύγουστο στο Μαρτίνο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (ποδηλατοδρομίες, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες).
Tις Αποκριές πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσεις. -


*** ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ :

Βαθύκοιλο, Γλύφα, Μύλοι, Πελασγία
H ιστορία του είναι μακραίωνη και η τοπωνυμία του μας θυμίζει τους Προέλληνες που φέρονται με το όνομα "Πελασγοί". Eδώ το πράσινο της βλάστησης φτάνει εκεί που τελειώνει η στεριά για να ενωθεί με το γαλάζιο της γαλήνιας θάλασσας, και εξασφαλίζει ιδεώδεις συνθήκες διαμονής στον επισκέπτη.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Γλύφα: Παραθαλάσσια κωμόπολη με καταγάλανες ακτές και όμορφες αμμουδιές που αποτελεί και το πορθμείο για τον Αγιόκαμπο της Εύβοιας.
Ταφικοί κύκλοι των πρώιμων μυκηναϊκών χρόνων στη θέση "Φανός" η οποία ταυτίζεται με την ομηρική "Αντρώνα", μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια του έθνους. Επίσης στη Γλύφα υπάρχουν ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Αντρώνας (4ος π.Χ. αι.) και σπήλαια συνδεδεμένα με τη λατρεία της Δήμητρας.
» Μύλοι: Αξιόλογη είναι η βυζαντινή Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου με την σημαντική της συνεισφορά κατά την επανάσταση του 1821. Τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλους είναι το Κεφαλόβρυσο.
» Οικισμός Κυπαρισσώνα: Πανέμορφο θέρετρο με βυζαντινή εκκλησία, κατασκευασμένη από ογκόλιθους.
» Πελασγία: Στην περιοχή της Πελασγίας βρίσκεται το Kάστρο Κρεμαστής Λάρισας, φρούριο που οχύρωνε την πόλη των Μυρμιδόνων ή Πελασγών, το κάστρο Παραλίας Πελασγίας "Καζάρμα" στο λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου, ο αρχαιολογικός χώρος "Κουμούλι" (τάφοι και μνημεία της προχριστιανικής εποχής 323 π.Χ. - 30 μ.Χ.). Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το βιότοπο της Σουβάλας, στην παραλία Πελασγίας, (τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους).
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Tο φρέσκο ψάρι της Γλύφας και της παραλίας της Πελασγίας, τα ντόπια τσίπουρα και τα μαγειρευτά ρουμελιώτικα πιάτα υπόσχονται πολλά στον επισκέπτη. H νυχτερινή ζωή της Γλύφας το καλοκαίρι και της Πελασγίας το χειμώνα, είναι έντονη στα music-bar της περιοχής.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
» Ποικίλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Δήμο Πελασγίας. Εκθέσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, παραδοσιακής και νεότερης οικοτεχνίας, παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων, ανθοκομικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών, μουσικές βραδιές με χορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα.
» "Ψαράδικη Βραδιά" στο δημοτικό διαμέρισμα Γλύφας και πανηγύρι την 1η Ιουλίου (Αγίων Αναργύρων). Πανηγύρια επίσης γίνονται και στην Πελασγία στις 29 Ιουνίου, στο Βαθύκοιλο του Αγίου Πνεύματος και στους Μύλους του Αγίου Γεωργίου.


*** ΔΗΜΟΣ  ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ : Ένας τόπος με πανάρχαια ανθρώπινη παρουσία και απέραντους ορίζοντες ομορφιάς. Ένας τόπος μαγευτικός και φι-λόξενος, παραδοσιακός και σύγχρονος, με αρχαιότητες και όμορφους θρύλους.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 Εδώ, ήταν όπως πιστεύουν πολλοί, το βασίλειο του Πηλέα. Από εδώ ξεκίνησε και ο Αχιλλέας με τους Μυρμιδόνες του να κυριέψει το Κάστρο της Τροίας.
Με υψόμετρο 1467 μ. και χωμένος μέσα στους λόγγους ελάτου και βελανιδιάς δεσπόζει ο Γουλινάς. Όλα τα χωριά του δήμου ακουμπάνε στις πλάτες του. Οι πλαγιές του, απροσκύνητα λημέρια των κλεφταρματωλών στην τουρκοκρατία μα και αντάρτικες φωλιές - καταφύγια στη μαύρη κατοχή.
Στ' άλλο άκρο η Γραμμένη Οξυά. Βουνό απείρου φυσικού κάλλους, έχει το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη, όπου υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο.
» Σπερχειάδα: Κτίστηκε στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας από κατατρεγμένους Σουλιώτες. Στον ξεσηκωμό πήραν τα όπλα και όταν γύρισαν πίσω ελεύθεροι έχτισαν από την αρχή το χωριό τους. "Αγά" το είπαν στην αρχή μέχρι το 1904 που το μετονόμασαν "Σπερχειάδα". Iστορικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι πήρε το όνομα της αρχαίας πόλης των Αινιάνων "Σπερχειαί". Το Μάιο του 1942, ο καπετάνιος του ΕΛ.ΑΣ. Άρης Βελουχιώτης, ξεκίνησε με λιγοστούς συντρόφους του το αντάρτικο κατά των κατακτητών. Το 1944 οι γερμανοί, έκαψαν όλη σχεδόν την κωμόπολη σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους.
» Οι ορειβατικές διαδρομές, τόσο προς τις βόρειες πλαγιές των Βαρδουσίων (Μάρμαρα, Ανατολή, Κολοκυθιά και Δάφνη κλπ.), όσο και εκείνες από το Γαρδίκι προς το διάσελο της Οξυάς, είναι μοναδικής ομορφιάς. Για ορειβατική πεζοπορία επίσης προσφέρεται η διαδρομή από τον Πλάτανο προς το φημισμένο Γαρδίκι.
Χαμένα μέσα σε έλατα και καστανόλογγους βρίσκονται τα χωριά: Παλαιοχώρι, με το βυζαντινό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, τα Πουγκάκια, τα Κανάλια με τα πολλά περιβόλια, το Πίτσι, η Λευκάδα, η Κουτσούφλιανη, τα Καμπιά, η Φτέρη, και η Παλαιοβράχα με τα γλυκόπιοτα κρασιά της και τις ιαματικές της πηγές.
Από το Κλωνί ως την Καλλιθέα και τον Άγιο Σώστη, ανοίγεται η πανοραμική κερκίδα της κοιλάδας του Σπερχειού. Στο καμποχώρι Μεσοποταμία βρίσκεται το πανέμορφο πλατανόδασος καθώς και ο υδροβιότοπος του Σπερχειού. Πλούσια είναι τα εκθέματα στο Μουσείο Ιστορίας - Λαογραφίας "Αθανάσιος & Μαίρη Ακρίδα" στη Σπερχειάδα καθώς και στα Λαογραφικά Μουσεία στα Μάρμαρα και Ανατολή.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
 Στα χωριά του βουνού αλλά και του κάμπου η φιλοξενία είναι παραδοσιακή, γνήσια ρουμελιώτικη κι έχει το τοπικό χρώμα διατροφής και διασκέδασης με τις ταβέρνες και τα ντόπια προϊόντα, συντροφιά πάντα με τα τοπικά ήθη και έθιμα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Όλα τα χωριά του δήμου πραγματοποιούν πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. (Σπέρχεια, Αθλητική Λέσχη Μοτοσυκλετιστών). Το δεύτερο 10ήμερο του Ιουλίου η Κινηματογραφική Λέσχη Σπερχειάδος διοργανώνει συνάντηση νέων κινηματογραφιστών απ' όλη την Ελλάδα με προβολή ταινιών μικρού μήκους. Στα τέλη Αυγούστου διοργανώνεται Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών.


*** ΔΗΜΟΣ  ΣΤΗΛΙΔΑΣ :
Στα ριζά της Όθρυος με αμφιθεατρική διάταξη στο κέντρο ενός απέραντου ελαιώνα απλώνεται ο Δήμος Στυλίδας που αποτελεί το εμπορικό λιμάνι της Φθιώτιδας και είναι το επίνειο της πρωτεύουσας του νομού.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Στυλίδα: Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης των Φαλάρων, πάνω στο φυσικό όρμο που σχηματίζει ο Μαλιακός Κόλπος. Εμφανή είναι τα λείψανα αρχαίων τειχών στη Στυλίδα από την αρχαία πόλη των Aχαιών Φθιωτών μέχρι τις αρχές του 4ου π.X. αι., οπότε και περιήλθε στην κατοχή των Mαλιέων. Τα μοναστήρια του Αγίου Βλασίου και του Αγίου Γεωργίου καθώς και η Μονή των Αγίων Ταξιαρχών στη Νεράιδα, είναι τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής. Σημαντικό είναι και το μνημείο του αγωνιστή του 1821 Κασομούλη όπου βρίσκεται και ο τάφος του.
Στην τοποθεσία "Άγιοι Ανάργυροι" όπου βρίσκονται οι πηγές "Σαπουνόρεμα" υπάρχουν σπήλαια και κυνηγετικά καταφύγια. Πόλος έλξης για την πόλη της Στυλίδας αποτελούν το Πάρκο με το ανοιχτό θέατρο και ο χώρος της κυκλοφοριακής αγωγής.
» Αγία Μαρίνα: Γραφικότατο ψαροχώρι που προσφέρεται για κολύμπι, ψάρεμα, τοπικούς περιπάτους και την απόλαυση θαλασσινών εδεσμάτων.
Οι ψαροταβέρνες και τα cafe bar δίπλα στο κύμα προσφέρουν απόλαυση σε όλες τις ηλικίες χειμώνα - καλοκαίρι. Ο περίπατος στο λιμάνι με τα γραφικά ψαροκάικα, στην παλιά γέφυρα καθώς και στο εκκλησάκι της, κλείνουν αυτή την αρμονική συνεύρεση με το θαλασσινό τοπίο.
» Λογγίτσι: Χωριό με θαυμάσια θέα, προσφέρει στον επισκέπτη την ηρεμία και τη γαλήνη. Εδώ συναντά κανείς το πανέμορφο πέτρινο γεφύρι και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της.
» Άνυδρο: Τυπικό γεωργικό χωριό που βρίσκεται μέσα στον πανάρχαιο ελαιώνα. Στο κέντρο του χωριού, ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου (19ος αι.).
» Νεράιδα: Μαγευτικό χωριό γνωστό όχι μόνο για τη φυσική του ομορφιά αλλά και για τη φιλοξενία των κατοίκων του και τα ντόπια κρεατικά του.
» Αυλάκι: Εδώ λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο μέσα στο πέτρινο Δημοτικό Σχολείο. Στην πλατεία του χωριού ορθώνεται ο Ι. Ν. Αγίου Βλασίου.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
 Πέρα από τις αμέτρητες ψαροταβέρνες της παράλιας περιοχής του Δήμου όπου κυριαρχεί το φρέσκο ψάρι του Μαλιακού, ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να απολαύσει το ντόπιο τσίπουρο και τους νόστιμους μεζέδες που προσφέρουν τα ορεινά χωριά. Η κεντρική πλατεία της Στυλίδας σφύζει από ζωή και προσφέρεται για φαγητό και διασκέδαση.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
"Ναυτική Εβδομάδα": Πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια στις αρχές Ιουνίου στη Στυλίδα με μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.
Στη θέση "Βουρλιά" γίνεται Σαρακατσανέϊκο γλέντι (20/7). Επίσης πανηγύρια πραγματοποιούνται στο Αυλάκι (2/5), στο Λογγίτσι (6/8) και στο Άνυδρο (26/10).


*** ΔΗΜΟΣ  ΤΙΘΟΡΕΑΣ: Ο Δήμος Τιθορέας καταλαμβάνει τις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, τις νότιες πλαγιές του Καλλιδρόμου και την ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του βοιωτικού Κηφισσού. Οι παρθένες φυσικές ομορφιές, όπως το αισθητικό δάσος και το φαράγγι Καχάλα, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου έχει διαδραματίσει ο σιδηροδρομικός σταθμός της που απέχει από την Αθήνα περίπου μιάμιση ώρα.
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων φανερώνει την ακμή των αρχαίων πόλεων "Νέων" και της πόλης "Πεδιείς". Η πρώτη σύμφωνα με την παράδοση αποτελούσε την κοιτίδα των Φωκαίων και εκεί βρισκόταν ο τάφος του Φώκου και της Αντιόπης. Η Τιθορέα ιδρύθηκε από τους κατοίκους της Νέωνας. Πόλη τειχισμένη και ισχυρή στην οποία ο Παυσανίας θάυμαζε το ιερό άλσος της Αθηνάς και τους ναούς του Ασκληπιού Αρχηγέτα και της Ίσιδας.
Η ανάπτυξη της πόλης συνεχίστηκε αδιάλλειπτα, τόσο στα ρωμαϊκά χρόνια όσο και κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου. Κατά την επανάσταση του 1821, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο των οπλαρχηγών Οδυσσέα Ανδρούτσου και Γεωργίου Καραϊσκάκη (σπηλιά Ανδρούτσου).
» Κάτω Tιθορέα (Κηφισοχώρι): Ο επισκέπτης εδώ συναντάει αξιόλογα και μεγάλα πάρκα όπως αυτό του Αγίου Δημητρίου στην κεντρική πλατεία, το παλαιό πέτρινο γεφύρι της Μαγούλας, το παραδοσιακό εργαστήρι ειδών λαϊκής τέχνης και τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων του Παρνασσού.
» Τιθορέα (Βελίτσα): Το αρχαίο τείχος και το κάστρο της, το εκπληκτικό ψηφιδωτό δαπέδου του Άη-Γιάννη (3ος- 4ος μ.Χ. αι.), το περίφημο φαράγγι του Καχάλα, ο παλιός νερόμυλος, οι μαγευτικές διαδρομές μέσα από τα μονοπάτια, το αισθητικό δάσος καθώς και τα εκκλησάκια Αββά Ζωσιμά, Αγιαρσαλή και Άγιος Γεώργιος, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.
» Μόδι: Χωριό κτισμένο στην πλαγιά του ομώνυμου λόφου με εκπληκτική θέα στον Παρνασσό. Εδώ βρίσκουμε την πανέμορφη βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το αρχαίο λατομείο, τα ρωμαϊκά λουτρά και την Παναγίτσα χτισμένη το 1900.
» Αγία Mαρίνα: Πανέμορφο χωριό με τον χαρακτηριστικό του πλάτανο, την πλούσια πολιτιστική - αρχιτεκτονική κληρονομιά του, το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (10ος αι. μ.Χ.). και την Αγία Μαρίνα με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες της.
» Αξιόλογα είναι τα ορειβατικά μονοπάτια Παρνασσού - Τιθορέας.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
 Οι παραδοσιακές ταβέρνες της Τιθορέας και της Κ. Τιθορέας, προσφέρουν τοπικές παραδοσιακές συνταγές στον επισκέπτη.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Με ιδιαίτερο τρόπο γιορτάζονται οι Απόκριες και το Πάσχα. Πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιεί ο Σύλλογος Γυναικών. Φημισμένο είναι και το πανηγύρι της Βελίτσας (14-15/8), η Πρωτομαγιά και τα "Οδύσσεια" τον Ιούνιο.-


***  ΔΗΜΟΣ ΥΠΑΤΗΣ
Aργυροχώρι, Bασιλικά, Δάφνη, Kαστανιά, Kομποτάδες, Λαδικού, Λουτρά Yπάτης, Λυχνό, Mεξιάτες, Mεσοχώρι Υπάτης, Nεοχώρι Υπάτης, Περιστέρι, Πύργος, Pοδωνιά, Συκά, Yπάτη
Bρίσκεται Nοτιοδυτικά του Nομού Φθιώτιδας, στην είσοδο του Eθνικού Δρυμού της Oίτης, μέσα σ' ένα μαγευτικό τοπίο φυσικής ομορφιάς, Tον συντροφεύουν οι θησαυροί της αρχαιότητας, οι βυζαντινοί ναοί, οι καταρράκτες και τα φημισμένα ιαματικά λουτρά. Έδρα του δήμου, η γραφική Yπάτη ή αλλιώς "η μαρτυρική πόλη".
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Yπάτη: ιστορική κωμόπολη. Kατοικήθηκε από τους Aινιάνες (410 π.χ.) και αναφέρεται από τον Aριστοτέλη ως "Yπάτα". Tο 12ο αι. μ.Χ. ήταν πρωτεύουσα του δεσποτάτου με το όνομα "Nέαι Πάτραι". Στην τουρκοκρατία ονομαζόταν "Πατρατζίκι". Tο 1944 υπέστη το Oλοκαύτωμα από τους Γερμανούς. Γι' αυτή τη θυσία των Yπαταίων η πόλη ανακηρύχθηκε "Mαρτυρική" με προεδρικό διάταγμα. Το Κάστρο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Σπήλαιο της Αρσαλής, ο πανέμορφος καταρράκτης, οι βυζαντινοί ναοί (Άγιος. Νικόλαος, Άγιος Γεώργιος και Αγία Σοφία) και οι παλιοί νερόμυλοι, είναι τα κυριότερα αξιοθέατά της.
» Λουτρά Υπάτης: Σύγχρονη λουτρόπολη χτισμένη στους πρόποδες της Οίτης, με ξενοδοχειακές μονάδες και χώρους αναψυχής. Φημισμένες είναι οι ιαματικές πηγές της (4ο π.Χ.αι.). Oι επισκέπτες κάθε χρόνο απολαμβάνουν τις θεραπευτικές ιδιότητές τους.
» Εθνικός Δρυμός Οίτης: Η πρόσβαση γίνεται μέσω Λουτρών Υπάτης, Υπάτης (για ορειβάτες) Λυχνού και Καστανιάς (οδικώς). Στην τοποθεσία "Λιβαδιές" υπάρχει η φημισμένη αλπική λίμνη όπου ζουν οι αλπικοί τρίτωνες (αμφίβια). Οι ορειβατικές διαδρομές στα μονοπάτια της Οίτης έχουν αποτυπωθεί σε ειδικό χάρτη που μπορεί κανείς να προμηθευτεί στην περιοχή. Το ορεινό καταφύγιο του Δρυμού στη θέση "Τράπεζα", καθώς και τα μονοπάτια του που προτείνονται για ορειβατικές διαδρομές, τα σπάνια βότανα και λουλούδια του και η ιδιαίτερη πανίδα του, είναι στοιχεία που δελεάζουν κάθε ορειβάτη.
» Μονή της Παναγίας Αγάθωνος: Ιστορικό Μοναστήρι (14ος αι.) μέσα σ' ένα υπέροχο φυσικό τοπίο στην πλαγιά της Οίτης (υψόμετρο 600μ.) με τις σπάνιες τοιχογραφίες του και τα πολύτιμα κειμήλια. Στους χώρους του μοναστηριού λειτουργούν εκτροφείο θηραμάτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
 Ρουμελιώτικη κουζίνα στα ντόπια γραφικά ταβερνάκια του δήμου. Φημισμένοι είναι οι κουραμπέδες της περιοχής, καθώς και τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα (τραχανάς, χυλοπίτες κ.α.) και γλυκά. Στα Λουτρά Υπάτης υπάρχουν διάφορες προτάσεις για τη βραδινή διασκέδαση με μπαράκια και music cafe.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Yπάτη: "Το κάψιμο του Ιούδα": Ανήμερα του Πάσχα, μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ο παπάς σέρνει τον "κλειστό" χορό και καίγεται ομοίωμα του Ιούδα. Ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία με άφθονο κρασί και ντόπια ψητά.
Ξακουστό είναι το πανηγύρι του Νεοχωρίου (20/7).

***

*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 2013 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ …..

~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html ,  ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις .....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-


 ~**
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  (12α) , Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-





AΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2013  :

~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/01-2013.html ,

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Μαρτίου 2013 .-

~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/2-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σαββάτο 2 Φεβρουαρίου 2013  .-

~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , , Θέατρο από ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-

~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-

~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Μαρτίου 2013 .-

~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013 .-

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/to-07-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνοπέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/08-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρεωσης Παρασκευή 08 Μαρτίου 2013 .-

~ ~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/to-09-2013.html  , To αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09 Μαρτίου 2013.-

~ ~  ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html , Σαββατο κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09καί 10 Μαρτίου 2013 .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 11 Μαρτίου 2013 .-

~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/11-3-2013.html , ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 11-3-2013 .-

~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/12-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 .-

~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/13-2013.html , Η καθημερινή μας ενημέρωση Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013.-

  ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/03/13-03-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ 13-03-2013 .-

~** ~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/14-2013.html  , Η καθημερινή μας ενημέρωση Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/16-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15  Μαρτίου 2013 .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/16-2013.html , Ένα Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης 16 Μαρτίου 2013 .-

~**  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/17-2013.html      , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 .-

~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/18-2013.html  ,  Άρωμα Ελλάδα στο αγιάζι της καθαροδευτέρας 18 Μαρτίου 2013.-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/2013-18.html , ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2013 Δευτέρα 18 Μαρτίου.-

~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/19-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/to-19-2013.html , TO ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 .-

~**  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/20-2013.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 .-

~**    http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/21-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013.-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/03/22-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 .-

~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/22-2013.html  , Υγεία γιά όλους μας , Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 , ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ  .-

~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/22-23-2013.html  , Εορτασμός Αγίων Θεοδώρων στο Αρφαρά καί Α΄ χαιρετισμοί 22 καί 23 Μαρτίου 2013.-

~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/03/23-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 23  Μαρτίου  2013.-


~** ~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/22-23-2013.html  , Εορτασμός Αγίων Θεοδώρων στο Αρφαρά καί Α΄ χαιρετισμοί 22 καί 23 Μαρτίου 2013.-


~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/24-2013.html , Κυριακή Ορθοδοξίας Αρφαρά 24 Μαρτίου 2013 ενημέρωση  .-


  ~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/25-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013  .-

~**   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/03/26-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 26 Μαρτίου 2013  .-

~**** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 .-

~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  , (12α) ,  Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-

~**
 
 










~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html?spref=fb , Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή 05 Απριλίου 2013 στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/06-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  06 Απριλίου  2013 .-
 





 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου