ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  :


*** Μεσσηνιακά  και  άλλα   :



 

***  Στην Καλαμάτα η εικόνα της Παναγίας της Δημιοβίτισσας (φωτογραφίες)
 
 
 
 Στην Καλαμάτα έφθασε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες η εικόνα της Παναγία από το μοναστήρι της Δημίοβας. Το διαφορετικό ήταν ότι η κάθοδος της εικόνας φέτος ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το βράδυ και στην Καλαμάτα έφθασε νωρίς το πρωί, όπου παρέμεινε σε παρεκκλήσι μέχρι το απόγευμα. Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία μέχρι την εκκλησία Γενέθλιον της Θεοτόκου στα Γιανιτσάνικα όπου θα παραμείνει για 10 ημέρες. - 




***  Nέα δεδομένα στη υπόθεση της διπλής δολοφονίας - Κατασχέθηκαν οι υπολογιστές των 18χρονων
 
 Έρευνα στα σπίτια των 18χρονωνΚατασχέθηκαν οι υπολογιστές τους Της Βίκυς Βετουλάκη Τα μυστικά που μπορεί να κρύβουν οι προσωπικοί υπολογιστές των δύο 18χρονων που έχουν προφυλακισθεί για τη διπλή δολοφονία του Κώστα Σγούρου και του Γιάννη Κομμάτη στη Μάνη, σχετικά με την εμπλοκή και τρίτου ατόμου, αναζητούν από προχθές οι Αρχές. Έπειτα από αίτημα που έγινε δεκτό από τις Ανακριτικές και Εισαγγελικές Αρχές, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε εκ νέου έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας στα σπίτια των δύο 18χρονων σε Καλαμάτα και Κάμπο Αβίας αντίστοιχα. Το μόνο που κατασχέθηκε ήταν οι προσωπικοί υπολογιστές των δύο δραστών, οι οποίοι έχουν ήδη σταλεί στα εργαστήρια της Αθήνας για να εξετασθούν... - 

***  Πλαστά τιμολόγια: «Με φορτηγά στέλναμε τα τιμολόγια από την ΕΑΣ στην εφορία»         
   
Με τις καταθέσεις των δύο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που χειρίσθηκαν την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, θα συνεχισθεί σήμερα το πρωί η δίκη των 20 αγροτών της Τριφυλίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Χθες, στο δικαστήριο κατέθεσαν υπάλληλοι των κεντρικών και των περιφερειακών γραφείων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, καθώς και υπάλληλοι εφοριών όπου είχαν κατατεθεί τα πλαστά τιμολόγια.
Εφέτης, πάντως, της Έδρας έψεξε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΑΣ όσον αφορά στα τιμολόγια και την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες. Όπως επισήμανε, ο ρόλος της δεν ήταν απλώς μεσολαβητικός, αλλά όφειλε να γνωρίζει ποιος καταθέτει τι και όχι να δέχονται τιμολόγια από «δήθεν» αγρότες που δεν είχαν ούτε ένα κτήμα.
Χαρακτηριστικό είναι πως τότε διευθυντικό στέλεχος της ΕΑΣ κατάθεσε χθες πως την εποχή εκείνη τα τιμολόγια για επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες έφευγαν με… «φορτηγά» για την εφορία!
  Χαοτική κατάσταση
Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν υπάλληλοι της ΕΑΣ από τα κεντρικά στην Καλαμάτα και τα γραφεία της ΕΑΣ σε Γαργαλιάνους, Κυπαρισσία, Μεσσήνη και Φιλιατρά.
Οι υπάλληλοι της ΕΑΣ κατέθεσαν πως δεν είχαν καμία ευθύνη να ελέγχουν αν τα τιμολόγια που τους κατέθεταν οι αγρότες ήταν πλαστά, ενώ σύμφωνα με εγκύκλιο από τα αρμόδια υπουργεία, μπορούσαν να δεχτούν τιμολόγια από αγρότες οποιασδήποτε περιοχής της Ελλάδας. Αυτό, όπως ισχυρίσθηκαν, δεν τους επέτρεπε να γνωρίζουν ο καθένας ποιος είναι και τι έχει.
Όπως εξήγησαν, οι αγρότες κατέθεταν στις ΕΑΣ τα τιμολόγια που είχαν μαζί με αποδεικτικό ότι έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς αγροτών. Αυτό μπορούσαν να το κάνουν είτε οι ίδιοι είτε μέσω τρίτων.
Τέτοιες περιπτώσεις υπήρξαν αρκετές, καθώς πολλοί κατηγορούμενοι αγρότες είχαν καταθέσει τιμολόγια για λογαριασμό συγγενικών τους προσώπων, τα οποία, επίσης, κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς με τις κατηγορίες της απάτης και της πλαστογραφίας.
Ακολούθως τα υποκαταστήματα έστελναν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις των αγροτών στα κεντρικά της ΕΑΣ, η οποία τα συγκέντρωνε και επίσης ηλεκτρονικά τα έστελνε στη ΔΟΥ. Όταν η εφορία τούς έδινε το «οκ», έστελναν και τους φακέλους με τα τιμολόγια στην εφορία. Το Τμήμα Εσόδων της εφορίας έβαζε τα χρήματα από την επιστροφή ΦΠΑ σε λογαριασμό της ΕΑΣ και αυτή με τη σειρά της, βάσει των καταστάσεων που είχε, τα μοίραζε στα υποκαταστήματά της, απ’ όπου και πληρώνονταν οι αγρότες.
Στην πλειοψηφία τους, οι υπάλληλοι της ΕΑΣ τόνισαν ότι η πληρωμή γινόταν μόνο στο δικαιούχο και όχι σε συγγενικό πρόσωπο ή με εξουσιοδότηση, ενώ υπήρξε και υπάλληλος που κατέθεσε πως σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν πληρωμή σε τρίτο πρόσωπο. Μάλιστα, αν το ποσό ήταν μικρό, δινόταν και με εξουσιοδότηση.
Μάλιστα, όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση της προέδρου, η οποία σχολίασε ότι αποδεικνύουν τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε.
  Τιμολόγια με μεγάλα ποσά
Υπάλληλος της ΕΑΣ Γαργαλιάνων είπε ότι τα τιμολόγια προέρχονταν από τις δύο εταιρείες «μαϊμού», όπως έμαθαν αργότερα, και ότι το 2011 όσα κατατέθηκαν για το 2010 είχαν πολύ μεγαλύτερα ποσά σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
Λίγο αργότερα, στη δική του κατάθεση, μάρτυρας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τριφυλίας κατέθεσε πως, όταν η εφορία τού έδωσε την έγκριση, επειδή το ποσό που έπρεπε να δώσει ήταν μεγάλο, ρώτησε την εφορία τι έπρεπε να κάνει και, τελικά, εξέδωσε δίγραμμες επιταγές στα ονόματα των δικαιούχων, τις οποίες κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών, χωρίς τελικά ποτέ να εισπραχθούν τα ποσά.
Υπάλληλος της εφορίας Γαργαλιάνων πρόσθεσε πως, όταν του προσκόμισαν τα τιμολόγια, κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά με τις εκδότριες εταιρείες, ενώ τα ποσά ήταν δυσανάλογα με άλλες χρονιές. Στο δε σύστημα της εφορίας, αν και τα τιμολόγια ήταν θεωρημένα, δεν είχαν καταχωρηθεί στη μερίδα των εταιρειών. Τότε, ενημέρωσε το ΣΔΟΕ, το οποίο του είπε να κρατήσει τα συγκεκριμένα τιμολόγια και να μην πληρώσει. Ήδη, όμως, αγρότης (που είναι κι αυτός κατηγορούμενος) είχε πάει στο ΣΔΟΕ και είχε αποκαλύψει τι γινόταν.
Υπάλληλος της ΔΟΥ Καλαμάτας κατέθεσε ότι γίνονταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα τιμολόγια που κατατίθοντο και όταν ελέγχθηκαν τιμολόγια από τις συγκεκριμένες εταιρείες,  διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστά. Απαντώντας, δε, σε ερωτήσεις δικηγόρων, παραδέχθηκε πως, αν πραγματοποιούνταν σωστός έλεγχος όλων των τιμολογίων, δε θα μπορούσε να γίνει αυτή η απάτη.
Υπάλληλος της ΕΑΣ Φιλιατρών ανέφερε ότι στο δικό τους γραφείο επτά κατηγορούμενοι κατέθεσαν τιμολόγια, με τρεις από αυτούς να καταθέτουν για πρώτη φορά. Ανάμεσά τους και Αλβανός (που, επίσης, είναι κατηγορούμενος), με τιμολόγια με υψηλά ποσά. Όπως τους είπε η ΔΟΥ που συμβουλεύτηκαν, αν έχει όλα τα δικαιολογητικά, να τα παραλάβουν. Διευκρίνισε, πάντως, ότι κανένα τιμολόγιο των δύο εταιρειών δεν πληρώθηκε, καθώς μπλοκαρίστηκαν από την εφορία.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Φταίει η Δημοτική Αρχή
 
Συνήθως γκρινιάζω βλέποντας αυτοκίνητα ή άλλα οχήματα, ακόμη και πεζούς στον ποδηλατόδρομο, αφού η χρήση του είναι αποκλειστικά και μόνο για τα ποδήλατα. Έτσι, όταν αντίκρισα αυτοκίνητο χρηματαποστολής επάνω στον ποδηλατόδρομο, στην οδό Αριστομένους, για να ανεφοδιάσει τραπεζικό κατάστημα, έβγαλα τη μηχανή και ενστικτωδώς το φωτογράφισα. Η αμέσως επόμενη σκέψη δικαιολόγησε την ενέργεια του οδηγού του τεθωρακισμένου αυτοκινήτου, αφού ο άνθρωπος δεν είχε άλλη επιλογή. Ο χώρος μπροστά από την Τράπεζα έχει οριστεί ως χώρος για τη στάθμευση διτρόχων. Το ανατολικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους έχει φαρδύνει με αποτέλεσμα να μειωθεί το πλάτος του οδοστρώματος κι αν το όχημα τολμούσε να σταθμεύσει, θα δημιουργούσε τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Έτσι, η μόνη λύση ήταν να σταθμεύσει επάνω στον ποδηλατόδρομο. Παράνομα. Δεν φταίει ο οδηγός, αλλά η Δημοτική Αρχή, που δεν έλαβε την κατάλληλη μέριμνα… Χ.Χ. - 

***  «Ανίκανοι αρμόδιοι»… παίζουν με τη ζωή των δημοτών         
           
Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Ερωτήματα και ερωτηματικά για την ποιότητα των δημοτικών υπηρεσιών
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Συνέχεια στο θέμα του παραλίγο τραγικού συμβάντος δίνει με επιστολή της η Αναστασία Κανελλοπούλου, η οποία την περασμένη Δευτέρα... κέρδισε το Τζόκερ της ζωής της, όταν ένα τεράστιο κλαδί ευκάλυπτου έπεσε δίπλα της ακριβώς.
Σε συνέχεια του προβληματισμού της για την πλημμελή προστασία των δημοτών από τις υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, αναρωτιέται τι... επαναστατικό πρέπει να γίνει στην πόλη, έτσι ώστε τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες ως τέλη να αποκτούν την ανταποδοτική αξία που έχουν.
Όπως σημειώνει: «Τρίτη πρωί πρωί 8.45 βρέθηκα στον τόπο του... εγκλήματος. Από τα ξημερώματα βρέχει καταρρακτωδώς, μόλις τώρα βγήκε μια ηλιαχτίδα σαν να θέλει να με βοηθήσει να βγάλω φωτογραφίες.
Διαπιστώνω ότι κάποιοι δούλεψαν για να τεμαχίσουν και να μαζέψουν τον κορμό και έχουν αφήσει στο έδαφος τα μικρότερα κομμάτια από λεπτά κλαδιά. Προσπαθώ να αποτυπώσω στις φωτογραφίες τις διαστάσεις αυτού του πανύψηλου ευκαλύπτου που νομίζει ότι βρίσκεται σε δάσος και ρίχνει τα κλαδιά του για να επιβιώσει, καθώς ψηλώνει σαν κυπαρίσσι για να έχει επαφή με τον ήλιο και το νερό της βροχής, που άρχισε πάλι να πέφτει με δύναμη.
Παράλογο… οι άνθρωποι πρέπει να σκέπτονται και να ευθύνονται, όταν φυτεύουν δέντρα πάνω στο σκεπασμένο ποτάμι της πόλης που δεν έχει αρκετό χώμα για να απλωθεί η ρίζα ενός δέντρου και τελικά σωριάζεται πάνω σε μια κοπέλα.
Αυτοί πρέπει να σκέπτονται τι θα γινόταν αν το “δικό μου” δέντρο έπεφτε την ημέρα που εκατοντάδες συμπολίτες παρευρίσκοντο στην γιορτή “άρτος, οίνος, έλαιον”, όταν ο κ. δήμαρχος έκανε την έναρξη ή αν έπεφτε χθες ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα.
Πιστεύω ότι εκεί στα ψηλά κλαδιά υπάρχει και άλλο ξερό κομμάτι που οι καλοπληρωμένοι γεωπόνοι του Δήμου αγνοούν, γιατί αυτοί που επέστρεψαν στις 9.15 ήταν δυο εργάτες με ένα αγροτικό γεμάτο εργαλεία και τα χοντρά ξύλα του ευκαλύπτου. Θα έγιναν μούσκεμα μέχρι το κόκαλο για να μαζέψουν και τα υπόλοιπα ξύλα (είχαν εντολή να τελειώσουν ενωρίς).
Πόσες εργατοώρες χρειάζονται για να είναι όλα τέλεια σε αυτή την πόλη; Τα δημοτικά τέλη εισπράττονται για να διατίθενται εκεί που ωφελούνται οι δημότες, αλλά αυτό δε γίνεται μόνο του, δε γίνεται από τους υπεράριθμους υπαλλήλους γραφείων που όλοι μας γνωρίζουμε προσωπικά, δε γίνεται αν δεν το οργανώσει ο αρμόδιος, δε γίνεται από τον αλλοδαπό εργάτη του εργολάβου!». 
 
***  Επιδεινώνεται η κατάσταση στα διατηρητέα της Καλαμάτας
 Είναι που είναι σε άθλια κατάσταση τα διατηρητέα της πόλης, κάθε νεροποντή τα επιβαρύνει περισσότερο, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κινδύνους για τους περαστικούς. Το στιγμιότυπο είναι από κτήριο στην οδό Αναγνωσταρά. Δεν μπορούμε να πούμε τι πρέπει να γίνει, αλλά κι αυτή η μοιρολατρία μπροστά στους όποιους κινδύνους είναι απαράδεκτη... Α.Π. - 
 
***  Σε κρίσιμη κατάσταση άνδρας που έχασε τις αισθήσεις του καθώς κολυμπούσε στην παραλία της Καλαμάτας         
            
Ένας ηλικιωμένος άνδρας έχασε τις αισθήσεις του καθώς κολυμπούσε στην παραλία της Καλαμάτας (στο ύψος του εστιατορίου Ταμπάκη) λίγο μετά τις 11 το πρωί. Λουόμενοι που αντιλήφθηκαν το γεγονός έβγαλαν τον ηλικιωμένο άνδρα στην ακτή και αμέσως ειδοποίησαν το  Εκαβ καθώς και το Λιμενικό που έφθασε άμεσαν στο σημείο. Ο ηλικιωμένος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτα όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση για την υγεία του. 
 
***  Ηλεκτρονική υποβολή Αιτήσεων στα δημόσια ΙΕΚ

 1. Άρχισε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων υποψηφίων καταρτιζομένων στα Δημόσια ΙΕΚ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://iek.sch.gr/ Το σύστημα δέχεται αιτήσεις μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7/9/2014. 2. Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου των Δημοσίων ΙΕΚ που αφορά στην πρόσληψη των εκπαιδευτών των ΔΙΕΚ, απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απασχόληση ωρομισθίων Εκπαιδευτών Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής, για τα εξάμηνα 2014β και 2015α. Προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων: 01/09/2014 (ώρα 15.00) – 15/9/2014 (ώρα 15.00). Ηλεκτρονική Διεύθυνση υποβολής αιτήσεων : http://applications.inedivim.gr Για το Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας Ο Διευθυντής Βολτέας Πέτρος - 

***  Πεζοπορία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας στα Τσίντζινα – Νότιος Πάρνωνας         
           
Στα μονοπάτια του νότιου Πάρνωνα θα περπατήσουν τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 6 και 7 Σεπτεμβρίου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του οικισμού Πολύδροσο. Το Πολύδροσο είναι ορεινό χωριό της Λακωνίας, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά του νομού Λακωνίας. Παλιότερα δε ονομαζόταν Τσίντζινα ή Τσίντσινα, ενώ κατά το παρελθόν, στην περιοχή  ομιλείτο η τσακώνικη διάλεκτος. Από το κέντρο του Πολύδροσου, ξεκινούν πεζοπορικά μονοπάτια, χαρτογραφημένα και σηματοδοτημένα.
Η αναχώρηση από την Καλαμάτα θα γίνει το μεσημέρι το Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου στις 3:00 από τα γραφεία του Συλλόγου. Προορισμός το χωριό Τσίντζινα, όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία έως τη μονή του Αγ. Ιωάννη.
Την Κυριακή 7/9 θα ακολουθήσουν τη διαδρομή που ξεκινά από το Πολύδροσο (Τζίντζινα) και ανεβαίνει στη κορφή Ψαρή (1839 μ.), την υψηλότερη κορυφή του Νότιου Πάρνωνα.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία  του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 2721097733) και στο κιν. 6977716580. Δηλώσεις συμμετοχής έως σήμερα το βράδυ.

***  Έκκληση για συγκέντρωση αίματος από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας

  Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας απευθύνει παράκληση προς τους εθελοντές αιμοδότες του νομού, αλλά και σε όποιον άλλον δύναται και επιθυμεί, να προσφέρουν αίμα για σοβαρά ασθενή συμπολίτη μας, ο οποίος χρειάζεται μεγάλη ποσότητα αίματος. Οι αιμοληψίες θα γίνουν από την υπηρεσία αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ασθενή και τη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Μητροπόλεως Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στον Αρχιμανδρίτη π. Φίλιππο Χαμαργιά και στο τηλ. 27210-23048 - 

***  Δύο διάσημοι ηθοποιοί καλλιεργούν στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
     
Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και η Βίκυ Σταυροπούλου είναι φίλοι αρκετά χρόνια. Οι δυο τους μένουν στο ίδιο σπίτι, έχουν μεγαλώσει μαζί την κόρη της Βίκυς Σταυροπούλου, ενώ πρόσφατα οι δυο τους έκαναν και μια κοινή επένδυση.
«Είχαμε πάρει πριν από αρκετά χρόνια ένα κτήμα στην αρχή της μεσσηνιακής Μάνης, στον Κάμπο, και προχωρήσαμε σε μια επένδυση. Κάνουμε ένα μικρό αγροτοτουριστικό κτήμα. Μπορεί να πηγαίνει κάποιος να ενοικιάσει ένα δωμάτιο, στούντιο - στο σύνολο τους είναι 5 θα έχει την ησυχία του, το μποστάνι του απέξω, να μπορεί να κόψει την ντομάτα του να φάει, ενώ έχει και υπέροχη θέα. Είναι ένα κτήμα όπου έχουμε δώσει μεγάλη προσοχή στο βιολογικό προσανατολισμό του, δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα στα φυτά, τα λουλούδια και τα μποστάνια μας, δεν χρησιμοποιούμε χημικά. Μόνο νεράκι, χώμα και τον υπέροχο ήλιο της Μάνης», εξήγησε ο διάσημος ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης στο «Λοιπόν» και συνέχισε:
«Δεν έχουν τελειώσει ακόμα οι εργασίες. Ελπίζω εντός ολίγου, αλλά δεν νομίζω ότι θα προλάβουμε το καλοκαίρι. Είναι μεγάλο ρίσκο, αλλά όλα τα πράγματα στη ζωή είναι ρίσκο. Ο λόγος που το κάναμε ήταν ότι ήταν ένα πάρα πολύ όμορφο μέρος που μας τρέλανε και πιστεύουμε ότι αυτό το μέρος θα κάνει τη διαφορά»
Την ζωή και τις στιγμές που ζει στο εξοχικό του στη Μεσσηνία, στον προσωπικό του παράδεισο, περιγράφει συχνά ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.
«Εγώ για τέσσερις μήνες ήμουν σε έναν παράδεισο, μες στη φύση. Το κτήμα βρίσκεται στις παρυφές του Ταΰγετου. Βλέπω όλη τη Μεσόγειο από εκείνο το σημείο, νοητά θα μπορούσα να δω ακόμη και τα νότια παράλια της Αφρικής. Είμαι μέσα στα δέντρα, μέσα στα ζώα, μυρίζω το χώμα όταν βρέχει. Αυτή είναι η πραγματική ζωή. Το άλλο, αυτό που ζούμε στην πόλη, είναι μια εικονική πραγματικότητα», δήλωσε στο Πρώτο Θέμα.
«Υπάρχει πάντα η περίφημη παράμετρος του χρόνου. Είναι τόσο σημαντική και στη ζωή και στο θέατρο. Σήμερα το παλεύω έτσι, χθες αλλιώς, αύριο σίγουρα θα το παλεύω με άλλον τρόπο. Αυτή είναι η έκπληξη, η χαρά της ζωής. Το στάσιμο είναι το άσχημο, αρχίζει και βρομάει. Ακούς, για παράδειγμα, στις τηλεοράσεις "αυτός έχει τις ίδιες απόψεις 40 χρόνια". Αυτό θεοποιείται από την κοινωνία σήμερα. Του λένε μπράβο, τον λένε βράχο στις απόψεις του. Αυτοί οι βράχοι, όμως, είναι γεμάτοι λειχήνες και βρύα. Εκτιμώ τους ανθρώπους που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν, να δουν τη ζωή με άλλα μάτια. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ».
Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και η Βίκυ Σταυροπούλου δημιούργησαν στον Κάμπο Μάνης μια μονάδα εναλλακτικού τουρισμού. Εναν χώρο για φυσιολάτρες που αγαπούν την ηρεμία, μακριά από την πολυτάραχη ζωή και τα φώτα του υλικού πολιτισμού.
Ακόμα και πριν από την αγορά του οικοπέδου, η Καλαμάτα –αν και δεν ήταν τόπος καταγωγής του- αποτελούσε για τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη αγαπημένο προορισμό. «Πολύ ευχαρίστως θα έμενα μόνιμα εκεί, δεν ξέρω για τη Βίκυ», έχει δηλώσει δημοσίως.  iefimerida.gr

*** Αναβολή συναυλίας του Γιάννη Κότσιρα στην Καλαμάτα

 Λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην πόλη μας σήμερα, οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες για την υλοποίηση της αυριανής συναυλίας του Γιάννη Κότσιρα στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν και η συναυλία αναβάλλεται για την ερχόμενη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, την ίδια ώρα και με τα ίδια εισιτήρια για όσους τα έχουν ήδη προμηθευτεί. - 

***  «Πήτερ Παν» από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

  Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας παρουσιάζει τις τρεις τελευταίες παραστάσεις με το διάσημο και επιτυχημένο έργο του Τζέιμς Μπάρι «Πήτερ Παν», την Παρασκευή 5, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 21.00, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Η θεατρική διασκευή είναι του Γιάννη Καλατζόπουλου, η σκηνοθεσία και χορογραφία του Γιώργου Πασσάκου, η μουσική του Γιώργου Καζαντζή, τα σκηνικά της Κατερίνας Μηλιαρέση, τα κοστούμια της Λέττας Πετρουλάκη και το βίντεο, όπως και οι φωτισμοί, του Λεωνίδα Παπαδόπουλου. Παίρνουν μέρος 45 έφηβοι ερασιτέχνες ηθοποιοί. Το κανονικό εισιτήριο είναι 10 ευρώ και για φοιτητές, μαθητές, ανέργους 6 ευρώ. Προπώληση γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις μειωμένες τιμές των 8 και 5 ευρώ αντίστοιχα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 27210 82864, 6977 437279. -

*** Η Λόλα απελευθερώθηκε στην Costa Navarino         
    
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ (Σύλλογος για την Προστασία της  Θαλάσσιας Χελώνας) και η TEMES (Φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino) υλοποιούν εδώ και τέσσερα χρόνια ένα εκτενές πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας για την Caretta caretta στην παραλία του Ρωμανού, στο βόρειο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής NATURA της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας.
Το πρόγραμμα καταγράφει ετησίως τον πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή, ενώ χαρτογραφεί, παρακολουθεί και προστατεύει τις φωλιές του προστατευόμενου αυτού είδους.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας διοργανώθηκε από κοινού η απελευθέρωση της «Λόλας», μιας θηλυκής χελώνας Caretta caretta, μήκους 83 εκατοστών και βάρους 60  κιλών, η οποία τον περασμένο Ιούλιο είχε δεχτεί επίθεση από αγέλη σκύλων ενόσω έκανε τη φωλιά της στην περιοχή του Αγιαννάκη.
Η «Λόλα» εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και μεταφέρθηκε άμεσα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής.
Εκεί περιθάλφθηκε και δέχθηκε τη φροντίδα του εξειδικευμένου προσωπικού και των εθελοντών του Συλλόγου. Κάθε χρόνο, 50 περίπου τραυματισμένες χελώνες από όλη την Ελλάδα περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Η «Λόλα» απελευθερώθηκε στην παραλία Ρωμανού, μπροστά στις εγκαταστάσεις του Navarino Dunes, στην Costa Navarino, την Τετάρτη 27 Αυγούστου στις 8 το βράδυ.
Την ίδια μέρα τα πρώτα χελωνάκια από την φωλιά της εκκολάφθηκαν και βρήκαν το δρόμο τους προς την θάλασσα. Μέλη, φίλοι και υποστηρικτές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ καθώς και επισκέπτες και προσωπικό της Costa Navarino ήταν εκεί, για να την αποχαιρετήσουν για το ταξίδι της επιστροφής στη Μεσόγειο!

***  Έναρξη εγγραφών στις Σχολές Καλλιτεχνικής Παιδείας της ΦΑΡΙΣ         
           
Μια νέα εκπαιδευτική χρονιά ξεκινά για τις Σχολές της ΦΑΡΙΣ, με προγράμματα και δραστηριότητες που στόχο έχουν, στο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, να λειτουργήσουν διατηρώντας τόσο τη βιωσιμότητά τους, όσο και το επίπεδο σπουδών.
  Το υψηλό επίπεδο σπουδών με καθηγητές εγνωσμένης καλλιτεχνικής αξίας, αποφέρει αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών και είναι το σημαντικότερο κίνητρο για τους σπουδαστές.
  Λειτουργούν μουσικά σύνολα Jazz, πνευστών, εγχόρδων αλλά και παραδοσιακής μουσικής, τμήματα μπαλέτου και σύγχρονου χορού, yoga καθώς και νέες τεχνοτροπίες στα εικαστικά. Με συναυλίες, εκθέσεις και παραστάσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι σχολές δίνουν το στίγμα τους και συμβάλλουν στην πολιτιστική ζωή της πόλης.
  Από σήμερα Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν οι εγγραφές με όρους και δίδακτρα ίδια με τα περσινά. Προγραμματίστε τις εγγραφές σας έως την 15η Σεπτεμβρίου για να επιτύχετε περισσότερα προνόμια.

***  Φθινοπωρινές εικόνες...          
   
Ο Σεπτέμβριος, πρώτος μήνας της εποχής του, είναι και μήνας τρυφερός, ήπιος, όλο υποσχέσεις για νέα ξεκινήματα. Ξεκινήματα για τα γλυκά πρωτάκια, και τους νέους φοιτητές, μια άτυπη πρωτοχρονιά για όλους εμάς που είπαμε “από Σεπτέμβριο” λίγο πριν το καλοκαίρι.
Ό,τι όνομα και να είχε, εμείς θα τον καταλαβαίνουμε από το απαλό του χέρι, από τις ημέρες που μικραίνουν, από τα φώτα που θα ανάβουμε από τις επτά, από ό,τι έχουμε υποσχεθεί στον εαυτό μας να αρχίσουμε ξανά ή για πρώτη φορά και τώρα μας σκουντάει.
 Ο Σεπτέμβριος μήνας γλυκός και λίγο μελαγχολικός, σαν ρόδια στις προθήκες του μανάβη, απόγευμα φωτισμένο με κίτρινο φως...    Α.Π. 
 
***  Σιωπηλή...διαμαρτυρία          
           
Λουσμένη στα φώτα, στη μουσική βλαχομπαρόκ και στις πολιτικές φιοριτούρες υποδέχθηκε και φέτος η Καλαμάτα της “Λευκή Νύχτα”. Για τη μειοψηφία (;) που δεν θέλησε να συμμετάσχει στην αποθέωση του κιτς, πιστέψτε με, κρίνοντας εξ ιδίων, η βραδιά ήταν εφιαλτική. Αλλά αφού ο λαός θέλει “άρτον και θεάματα”, πρέπει να παραμείνουμε σιωπηλοί...    Α.Π.  
 
***  Μετά τις Δημαιρεσίες της Κυριακής θα ορίσει αντιδημάρχους ο Π. Κατσίβελας         
           
Την επόμενη εβδομάδα θα ορίσει αντιδημάρχους στο δήμο Τριφυλίας ο Παναγιώτης Κατσίβελας, αφού προηγουμένως, την προσεχή Κυριακή, διεξαχθούν οι – προβλεπόμενες από το νόμο – Δημαιρεσίες για πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Οι Δημαιρεσίες θα διεξαχθούν το πρωί της Κυριακής σε συνεδρίαση του Σώματος την οποία συγκαλεί, σύμφωνα με το νόμο, ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσης παράταξης του Δ.Σ. Ο κ. Κατσίβελας, μέχρι στιγμής – σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες – δεν έχει «ανοίξει» τα χαρτιά του για τις επιλογές προσώπων που θα κάνει σε θέσεις ευθύνης αντιδημάρχων, ούτε και έχει γνωστοποιήσει την πρότασή του για τον πρόεδρο που θα εκλεγεί την Κυριακή. Οι περισσότεροι εκ των συνεργατών του δημοτικών συμβούλων, θέλουν και… επιδιώκουν παντί τρόπω να οριστούν αντιδήμαρχοι, οι θέσεις ωστόσο, όπως είναι γνωστό, είναι μετρημένες και συνολικά έξι, τέσσερις έμμισθες και δύο άμισθες.
Άγνωστο παραμένει εάν στις προθέσεις του κ. Κατσίβελα είναι ο ορισμός εκτός από θεματικών και τοπικών αντιδημάρχων, συνεχίζοντας το μοντέλο διοίκησης της απελθούσης δημοτικής Αρχής. Μοντέλο και σχήμα διοίκησης το οποίο είχε τα όποια θετικά του, για το κλίμα και τις συνθήκες της εποχής εκείνης, αλλά «βαρύνεται», όπως κρίνεται στη διάρκεια των τριάμισι χρόνων που παρήλθαν, με πολλά αρνητικά, από αρρυθμίες και αδυναμίες συντονισμού, έως τοπικά «καπετανάτα» που λειτουργούσαν αποτρεπτικά στην ομογενοποίηση του δήμου με συνέπειες στην οργανωτική δομή του και την παραγωγή έργου.
  Δύο παραταξιακές συσκέψεις
Μέχρι την Κυριακή που θα διεξαχθούν οι Δημαιρεσίες, θα έχουν πραγματοποιηθεί δύο παραταξιακές συσκέψεις της δημοτικής ομάδας του κ. Κατσίβελα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε ήδη την περασμένη Κυριακή (μία μέρα πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής Αρχής Τριφυλίας) στα Φιλιατρά, μέσα σε κλίμα ευφορίας αλλά και προβληματισμού για την οργάνωση του δήμου, το συντονισμό των υπηρεσιών και τη λειτουργία της δημοτικής Αρχής, όπου έγινε διάλογος και κατατέθηκαν προτάσεις προς επεξεργασία για το μοντέλο διοίκησης που, τελικά, θα επιλεγεί από το δήμαρχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή στους Γαργαλιάνους θα πραγματοποιηθεί νέα, δεύτερη κατά σειρά, παραταξιακή σύσκεψη, όπου θα συζητηθεί κυρίως το θέμα της πρότασης προέδρου του δημοτικού συμβουλίου εν όψει των Δημαιρεσιών της Κυριακής. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο, ο δήμαρχος Τριφυλίας να καταθέσει στη δημοτική του ομάδα πρόταση – «έκπληξη» για το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, ενώ άγνωστο παραμένει εάν σε αυτή τη δεύτερη παραταξιακή σύσκεψη «ανοίξει» τα χαρτιά του για τις επιλογές αντιδημάρχων. Εκτός των εκλεγμένων συμβούλων του, πάντως, ήδη, φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα εμπιστευθεί και με απόφασή του θα ορίσει γενικό γραμματέα στο δήμο.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
***  10 χρόνια κάθειρξη σε 43χρονο για διακίνηση χασίς         
          
Ποινή καθείρξεως 10 ετών, επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Καλαμάτας σε 43χρονο για διακίνηση χασίς καθ’ υποτροπή και χωρίς να έχει χαρακτηρισθεί τοξικομανής.
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε έρευνα που έκαναν στο διαμέρισμά του στην Καλαμάτα, βρήκαν πάμπολλες συσκευασίες με ναρκωτικά.
Ειδικότερα, επάνω του βρήκαν ποσότητα 5,3 γραμμάρια χασίς. Στο διαμέρισμά του, βρήκαν 5 φακελάκια με λευκή σκόνη, όπου μετά την αποστολή τους στο Χημείο, προέκυψε πως το ένα περιείχε κοκαΐνη 0,1 γραμμαρίων.
Σε ντουλάπα κρεβατοκάμαρας, οι αστυνομικοί βρήκαν μια σακούλα με 69 γραμ. χασίς, ένα φύλλο περιοδικού με 9 γραμ. χασίς, άλλη μια σακούλα με 3,1 γραμ. και  σε ένα μπουφάν του το ποσό των 245 ευρώ.
Σε ντουλάπα άλλου δωματίου, βρήκαν δύο συσκευασίες 5,5 και 3,7 γραμμαρίων χασίς, ενώ σε γυάλινο βάζο βρήκαν 65 γραμμάρια καπνού εμπορίου με τρίματα χασίς.
Στην κουζίνα, επίσης, βρήκαν συσκευασίες με 2,6 και 1,1 γραμ. χασίς και σε ράφι βιβλιοθήκης, άλλες τρεις συσκευασίες, με συνολικά 1,6 γραμ. χασίς.
Στην απολογία του ο 43χρονος ισχυρίσθηκε ότι είναι χρόνιος χρήστης και ότι τα 69 γραμ. τα προμηθεύτηκε από ένα αλλοδαπό στην πλατεία Όθωνος. Για τις υπόλοιπες συσκευασίες, είπε πως απλώς ήταν ξεχασμένες σε διάφορα σημεία για.. ώρα ανάγκης.
Τελικά καταδικάσθηκε για διακίνηση ναρκωτικών από υπότροπο.  Β.Β.
 
***  Νοσοκομείο Καλαμάτας: Παίζουν τη ζωή τους καθημερινά κορώνα-γράμματα, εξαιτίας των έντονων προβλημάτων φύλαξης των χώρων του
 
Ανακοίνωση με αφορμή τα προβλήματα φύλαξης του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας εξέδωσε χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων σε αυτό. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, «το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ιδιαίτερα έντονα τα προβλήματα που αφορούν στη φύλαξη στο Γ.Ν. Καλαμάτας. Στους χώρους του δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης φύλαξη λόγω ελλείψεως προσωπικού της συγκεκριμένης κατηγορίας. Οι εναπομείναντες υπάλληλοι δεν επαρκούν για να καταρτιστεί πρόγραμμα ούτε στη στοιχειώδη φύλαξη των δυο εισόδων του νοσοκομείου. Παράλληλα, τον Απρίλιο η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην κατάργηση του κλάδου Υ.Ε. νυχτοφυλάκων, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, με σκοπό να εκχωρήσει κι αυτόν τον τομέα εργαζομένων στις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ιδιαίτερα έντονα στο νοσοκομείο. Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα κρούσματα κλοπών και καταστροφών στα αυτοκίνητα ασθενών, συνοδών και προσωπικού στο χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου, αλλά και σε ασθενοφόρα του νοσοκομείου, με σκοπό την κλοπή εξοπλισμού. Είναι γνωστά τα περιστατικά με κλοπές μέσα στο χώρο του ιδρύματος, είτε εξοπλισμού είτε προσωπικών αντικειμένων ασθενών και προσωπικού. Πριν από λίγες ημέρες άγνωστοι εισήλθαν στο χώρο εφημερίας των ιατρών της Παιδιατρικής Κλινικής και αφαίρεσαν τα προσωπικά αντικείμενα των ιατρών. Μόλις προχθές ιατροί και νοσηλευτές στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δέχτηκαν επίθεση από τοξικομανή που περιφερόταν στο νοσοκομείο την ώρα που στο τμήμα αντιμετωπιζόταν οξύτατο περιστατικό με συμπολίτη μας που διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο. Τέτοια γεγονότα έχουν στοιχίσει στο παρελθόν με τραυματισμούς του προσωπικού (πριν από λίγα χρόνια συνάδελφος παραλίγο να τυφλωθεί από επίθεση που δέχτηκε), αλλά μπορεί και στο μέλλον να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, καθώς οι ιατροί και το προσωπικό παρεμποδίζονται στο έργο τους. Ειδικά στο χώρο των Τ.Ε.Π, είναι καθημερινή αυτή η κατάσταση, με τους ιατρούς και το προσωπικό από τη μια να δίνουν μάχη για τη φροντίδα των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη περίθαλψης κι από την άλλην να παλεύουν για να προασπίσουν την ασφάλεια των ίδιων, αλλά και την αξιοπρέπεια των ασθενών, καθώς στο χώρο εισέρχονται ανεξέλεγκτα οι πάντες». - 
 
***  Επιχείρηση χθες στη Μεσσηνία με 12 συλλήψεις
 Δώδεκα άτομα συνελήφθησαν χθες σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν έλεγχοι σε 66 άτομα, εκ των οποίων 39 ήταν ημεδαποί και 27 αλλοδαποί, καθώς και σε 40 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν 23 άτομα, από τα οποία 10 ήταν ημεδαποί και 13 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 12. Ειδικότερα, συνελήφθησαν: -Δύο ημεδαποί για μη ανανέωση αδείας κατοχής κυνηγετικών όπλων -Τέσσερις ημεδαποί, για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού -Ένας ημεδαπός και ένας αλλοδαπός για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας -Τέσσερις αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν συνολικά 27 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και μία παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο, καθώς και 243 κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι ήχου και εικόνας (CD’S & DVD’S). Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα. - 
 
***  «Πράσινο φως» για μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών         
            
Ελπίδες για μόνιμο διορισμό στα σχολεία σε καθηγητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς που εργάζονται από τον Σεπτέμβριο του 2012, έδωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Κατά τη συζήτηση στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου για την «Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία», ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε τροποποιητική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 έως σήμερα.
Όσοι καλύπτονται από τη ρύθμιση, θα μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όποτε κι αν αυτός διεξαχθεί, για την κάλυψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
 
***  ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» χωρίς... ξένα αφεντικά

 Δημόσια διαβούλευση αύριο για τοπική στρατηγική και προστασία του μεσσηνιακού προϊόντος Του Αντώνη Πετρόγιαννη Εδώ και δεκαετίες η Μεσσηνία έχει στη διάθεσή της ένα πανίσχυρο προϊόν, αλλά η ολιγωρία των τοπικών υπευθύνων και η ανερμάτιστη πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπουργών γεωργίας μάς έφτασαν στο σημείο το δώρο της φύσης να αποδειχτεί, επί της ουσίας, άδωρο. Ο λόγος για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα», το διαβατήριο της περιοχής μας στην ξένη αγορά, αλλά κι αυτό που μας έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Η διαχείρισή του μέχρι σήμερα αποτελεί σύμβολο ανυπαρξίας τοπικής και εθνικής αγροτικής πολιτικής. Πλέον, η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτα», η πιο γνωστή παγκοσμίως ΠΟΠ ελληνικού ελαιοκομικού προϊόντος και όχι μόνο, έχει γίνει αρνητικό παράδειγμα αξιοποίησης των προϊόντων μας μέσω του ευρωπαϊκού θεσμού των προστατευομένων ονομασιών προέλευσης. Με μόνο αποτέλεσμα της εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών τη διανομή των ευρωπαϊκών συμβόλων ΠΟΠ-ΠΓΕ και το ανεξέλεγκτο της χρήσης τους. Καμία προστασία του προϊόντος στην παραγωγή και στην εμπορία, αφήνοντας έτσι χωρίς εγγύηση τους καταναλωτές και όφελος τους παραγωγούς, αγρότες ή μη, της γεωγραφικής ζώνης προέλευσης. Καμία προσπάθεια οργάνωσης της αγροτοβιομηχανικής αλυσίδας της ζώνης προέλευσης και βελτίωσης του προϊόντος. Είναι, λοιπόν, οφθαλμοφανές ότι το πρώτο πρόβλημα για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» δεν είναι η επέκταση, οποιαδήποτε επέκταση, της γεωγραφικής ζώνης παραγωγής, η οποία υπό το σημερινό καθεστώς θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη μεσσηνιακή παραγωγή, αλλά η αποκατάσταση του δικαίου με την εφαρμογή του νόμου και μέσω ενός σοβαρού συστήματος ελέγχου. Το τελευταίο διάστημα, πάντως, κάτι φαίνεται να κινείται προς το καλύτερο, με τη δημιουργία του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ). Μάλιστα, ο συγκεκριμένος Σύλλογος επανεξέτασε και επεξεργάστηκε μαζί με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας (Ένωση), αλλά και άλλους φορείς και φυσικά πρόσωπα, την τελική πρόταση τροποποίησης των εν ισχύ προδιαγραφών της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα». Για το λόγο αυτό καλεί σε δημόσια διαβούλευση όσους έχουν έννομο συμφέρον, με στόχο να τους ενημερώσει και να ακούσει τις απόψεις τους γύρω από τα προτεινόμενα θέματα. Η διαβούλευση θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας αύριο στις 7.00 το απόγευμα, με κύριο θέμα τη συζήτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόταση τροποποίησης προδιαγραφών της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα». Μάλιστα, χθες το πρωί, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, μέλη του εν λόγω συλλόγου και συγκεκριμένα οι κ.κ. Θανάσης Μαυρούλης, Σταύρος Αδαμόπουλος (παραγωγός) και Νίκος Κουτσούκος (χημικός) παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να επικοινωνήσουν την αυριανή εκδήλωση, αλλά και να παρουσιάσουν σε αδρές γραμμές την πρότασή τους. Το βάρος στην πρότασή τους δόθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει το προϊόν να αποκτήσει αυστηρά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και να υπάρξουν, μεταξύ άλλων, αλλαγές στην γκάμα των τυπολογιών του τελικού προϊόντος. Εν κατακλείδι, η άποψή τους είναι ότι ο ελαιόκαρπος της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» παράγεται, επεξεργάζεται και συσκευάζεται εντός των ορίων της Μεσσηνίας. Οι παραγωγοί, καθώς και οι ελαιώνες, είναι καταγεγραμμένοι στο Ελαιοκομικό Μητρώο του νομού, καθώς και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) και επικαιροποιούνται κάθε χρόνο. Βέβαια, η πρόταση που θα διαμορφωθεί στην αυριανή διαβούλευση θα αποτελέσει ένα προσχέδιο και όχι την τελική. - 

***  Κρίστα Δρακοπούλου: Μία Μεσσήνια... Ξακουστή         
           
Δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα, τόπο καταγωγής των γονιών της, θα ήθελε ωστόσο να πάει διακοπές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου, σε ειδική συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής στην Καμπέρα, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Shepherd's Center και μίλησε για το πρόβλημα ακοής που αντιμετωπίζει.
«Όταν γεννήθηκα, δεν άκουγα καθόλου. Όταν ήμουν δέκα μηνών, έκανα μία σοβαρή επέμβαση εμφύτευσης κοχλία στο ένα αυτί και ένα χρόνο μετά στο άλλο. Σήμερα σας ακούω. Μην κάνετε φασαρία γιατί κουράζομαι, αλλά μπορώ και σας ακούω καλά», είπε από το βήμα της Βουλής και ευχήθηκε όλα τα παιδιά με προβλήματα ακοής να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.
Δίνοντας το λόγο στην Κρίστα, οι υπεύθυνοι του ιδρύματος έκαναν λόγο για μία γενναία Ελληνοπούλα που αποδεικνύει πως οι Έλληνες έχουν ψυχή και την προσφώνησαν λέγοντας «γεια σου, Κρίστα», ενώ εκείνη στάθηκε αγέρωχη μπροστά στο μικρόφωνο, το... έφερε στα μέτρα της και ξεκίνησε «γεια σου, Ελλάδα».
Ευχαρίστησε τους γιατρούς της, τους οποίους εμπιστεύεται απόλυτα, τους γονείς της «που προσπαθούν απεγνωσμένα να μου μάθουν ελληνικά», τις φίλες της στο σχολείο, αλλά και το Shepherd's Center για το εξαιρετικά πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόωρης διάγνωσης και επέμβασης για παιδιά με προβλήματα ακοής. Είναι ένα ζωηρό και καθ' όλα φυσιολογικό παιδί, παρότι όταν γεννήθηκε είχαμε απελπιστεί», μας λέει η μητέρα της Τρίσια Δρακοπούλου.
Η Τρίσια κατάγεται από το Δώριο Μεσσηνίας και το Λευκοχώρι Αρκαδίας και εργάζεται ως κοινωνική ανθρωπολόγος. Τελευταία φορά επισκέφτηκε την ιδιαίτερη πατρίδα της το 2003, πριν γεννηθεί η Κρίστα, μαζί με το σύζυγό της Αντώνη Δρακόπουλο, ο οποίος επίσης γεννήθηκε στο Σίδνεϊ. Προγραμματίζουν, ωστόσο, να επισκεφτούν την Ελλάδα, για να γνωρίσει η Κρίστα «την πιο όμορφη χώρα του κόσμου, με την ένδοξη ιστορία και τους φιλόξενους ανθρώπους».
  Με πείσμα και περίσσευμα ψυχής
Από το μακρινό Σίδνεϊ, σε ένα διάλειμμα της μελέτης των Μαθηματικών της, η Κρίστα μάς μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε, το πείσμα της να ξεπεράσει το πρόβλημά της και να φοιτά σήμερα σε κανονικό σχολείο, την αγάπη της για το μοντέρνο χορό, το πιάνο και το κολύμπι - «στο κολυμβητήριο βγάζω τον κοχλία και προσπαθώ να διαβάσω τα χείλη του προπονητή μου»-, για την Ελλάδα που θέλει να επισκεφτεί και να μείνει όσο περισσότερο γίνεται, «γιατί έχει φοβερές παραλίες και πολύ ωραίο καιρό».  ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ 

***  Ο κλέφτης και ο νοικοκύρης
 
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η παρανομία είναι… ομαδική δραστηριότητα. Κλέβεις χρυσαφικά, αλλά αν δεν μπορείς να τα διοχετεύσεις, τι νόημα έχει; Να αλλάζεις μπιχλιμπίδια στο λαιμό, τα χέρια και τ’ αυτιά ως πουκάμισα; Παρακινδυνευμένο… Ποιο το κέρδος, λοιπόν; Εκεί ακριβώς εμφανίζεται ο καλός… κλεπταποδόχος – επαγγελματίας προς διευκόλυνση. Έτσι, κερδίζουν και οι δύο πλευρές και στη μέση το θύμα! Μια παροιμία λέει: «Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη». Κάπως έτσι επέρχεται η κοινωνική ισορροπία. Κι εσύ, βρε παιδί μου, δε χόρτασες να πουλάς και να λιώνεις ευγενή μέταλλα; Πρέπει να ’σαι άνθρωπος, τελικά, και μετά το χούι σου. Γιατί κάνει και αλλάξει η σειρά, τρισαλίμονο! Τόσες λεηλατημένες ζωές… Ίσως γιατί αυτοί που αρπάζουν δε χορταίνουν ποτέ. Και οι δικαιολογίες πάμπολλες! Όμως, γιατί κάποιοι και όχι όλοι. Ίσως γιατί αυτοί οι κάποιοι συνήθισαν, όσο τους ποτίζεις, τόσο να διψούν. Ενώ όλοι οι άλλοι, όταν διψούν ανοίγουν τη δική τους βρύση, κι αν η ΔΕΥΑΚ έκοψε το νερό, τότε ξεγελάνε τη δίψα τους! Α. - 

*** Ενδιαφέρον για υδατοδρόμιο στην Καλαμάτα

  Επισήμως εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της η εταιρεία Hellenic Seaplanes «για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου» στο Δήμο Καλαμάτας. Σε επιστολή προς το δήμαρχο, που φέρει ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου 2014 και την οποία υπογράφει ο Νικόλας Χαραλάμπους, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Συγκεκριμένα θα αναλάβουμε όλο το κόστος αδειοδότησης, κατασκευής και εκμετάλλευσης υδατοδρομίου στο Δήμο σας χωρίς να επιβαρυνθεί ο Φορέας Διαχείρισης Λιμένων οποιοδήποτε κόστος». Στην επιστολή αναφέρονται ακόμη τα ακόλουθα: «Είναι αποδεδειγμένο πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών μας περιοχών, τη σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου ελληνικού χώρου, που σήμερα δικαιολογημένα αισθάνονται στο περιθώριο. Η Εταιρεία μας προσδοκά ότι θα ανατρέψει θεμελιώδη έως τώρα δεδομένα του ελληνικού τουρισμού ανοίγοντας μια νέα εποχή, πολλαπλασιάζοντας και βελτιώνοντας ποιοτικά το τουριστικό ρεύμα της χώρας». Η Hellenic Seaplanes προσθέτει ότι μέχρι σήμερα έχει ξεκινήσει επενδύσεις «στα πιο κάτω υδατοδρόμια χωρίς να επιβαρυνθεί ο Φορέας Διαχείρισης Λιμένα οποιοδήποτε κόστος»: Σκύρου, Αλοννήσου, Αμφιλοχίας, Σκοπέλου, Τήνου, Πάτμου, Σάμου, Χαλκιδικής (Μαρίνα), Λήμνου (Μαρίνα). Επίσης, είναι τεχνικός σύμβουλος αδειοδότησης όσον αφορά στα υδατοδρόμια Βόλου, Ζακύνθου, Κέρκυρας (ιδιωτικό) και Μεγανησίου (ιδιωτικό). Επισημαίνεται πως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος κατόπιν διαγωνισμού θα αναλάβει τη λειτουργία του υδατοδρομίου Καλαμάτας. Μάλιστα, η σχετική προκήρυξη έχει αποσταλεί προς έλεγχο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου. -

***  Θίνες: Εκδήλωση με θέμα τη δήθεν «ήπια τουριστική ανάπτυξη»         
   
Οι συνέπειες της δήθεν «ήπιας οικιστικής ανάπτυξης» που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για την οικολογικά ευαίσθητη παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού κόλπου αναπτύχθηκαν στην ημερίδα που οργάνωσαν η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση Τριφυλίας, ο Σύλλογος απανταχού Ελαιωτών «Μπούζι» και ο Σύλλογος Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας, χθες στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.
Ως γνωστόν, η περιοχή «Θίνες» πρόκειται για παράκτιο δάσος, με το μοναδικό αμμοθινικό σύστημα, που ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura, το οποίο προβλέπεται να γίνει «τσιμέντο» με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έχει θέσει σε διαβούλευση το υπουργείο.
Τις αντιπεριβαλλοντικές διαστάσεις του προωθούμενου νομοθετήματος παρουσίασαν η πολεοδόμος Μάρω Ευαγγελίδου, πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος και ο γεωλόγος Χρήστος Αναγνώστου, διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ.
  Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν παραβρέθηκε στην ημερίδα
Αρνητικά απάντησε, από την άλλη πλευρά, η γενική γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, στην πρόσκληση για την επιστημονική ημερίδα.
Οι λόγοι που επικαλείται αναφέρονται σε σχετική της επιστολή: «Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω στην επιστημονική ημερίδα που διοργανώνετε με αφορμή την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση της ΕΠΜ και του σχεδίου ΠΔ για την προστασία χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Δυστυχώς, όπως άλλωστε αντιλαμβάνονται πλήρως τουλάχιστον οι 2 από τους 3 βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης, έχοντας διατελέσει ως γενικοί ή ειδικοί γραμματείς του ΥΠΕΚΑ κατά το πρόσφατο παρελθόν, η πρόσκλησή σας ήρθε πολύ αργά, μόλις μιάμιση μέρα πριν από την εκδήλωσή σας, και λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δε θα μπορέσω να παρευρεθώ.
Παρά ταύτα, αναμένουμε τα σχόλια και τις απόψεις της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Τριφυλίας, του Συλλόγου Απανταχού Ελαιωτών "Το Μπούζι" και του Συλλόγου Φίλων Δάσους & Παραλίας Ελαίας, των ομιλητών στην ημερίδα, καθώς και τις επίσημες θέσεις του ΕΛΚΕΘΕ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου».  Α.Π.

*** Η… αμαρτωλή ιστορία του σιδηροδρόμου στην Πελοποννήσου         
            
ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΑΛΛΑ… ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
Εβδομήντα και πλέον εκατομμύρια ευρώ στον... αέρα για τη γραμμή από Κόρινθο έως Καλαμάτα
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα γύρω από την επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου στην Καλαμάτα, τις πιέσεις που ασκούν διάφορες ομάδες φίλων του συγκεκριμένου μέσου, τις αόριστες υποσχέσεις του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και τις εξαγγελίες του δημάρχου Καλαμάτας, Π. Νίκα, για το ίδιο θέμα και τις προσπάθειες που θα καταβάλει, σκεφθήκαμε να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία της περίφημης πλέον σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος- Τρίπολη - Καλαμάτα.
Όπως αναφέρεται και στη σχετική ιστοσελίδα euro2day.gr, σε ρεπορτάζ που υπογράφει η Μάρω Τσαντήλα, «λεφτά υπήρχαν και μάλιστα πολλά! Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν για την ανακαίνιση σιδηροδρομικών γραμμών για τις οποίες δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Έτσι, στο... βρόντο πήγαν περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δαπανήθηκαν, πριν από λίγα χρόνια, για την ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής της ανατολικής Πελοποννήσου, από την Κόρινθο ως την Καλαμάτα.
Η γραμμή, η οποία ανακαινίστηκε την προηγούμενη δεκαετία, αλλά σταμάτησε να χρησιμοποιείται το 2011, είναι μάλλον απίθανο να ξαναλειτουργήσει στο μέλλον, αφού κάτι τέτοιο κρίνεται ως εντελώς ασύμφορο.
Μάλιστα, η εγκατάλειψη της υποδομής, που κόστισε εκατομμύρια ευρώ, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που κομμάτια ολόκληρα της γραμμής έχουν ξηλωθεί από κυνηγούς μετάλλων.
Σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ο υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, δήλωσε πλήρη άγνοια για το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη γραμμή να τεθεί σε λειτουργία.
Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα τη σύμβαση για τις υπολειπόμενες εργασίες στο τμήμα της γραμμής Κιάτο – Ροδοδάφνη, ο υφυπουργός ερωτηθείς σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το δίκτυο της ανατολικής Πελοποννήσου σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ενημέρωση από τον ΟΣΕ ότι υπάρχουν σχέδια επαναλειτουργίας της γραμμής.
Δεν υπάρχει ενδιαφέρον
από τους πολίτες
Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι “είναι μια γραμμή η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει, γιατί δεν υπάρχει επισκεψιμότητα τουλάχιστον ως συγκοινωνιακή γραμμή”. Άφησε, όμως, ανοικτή μια μικρή πιθανότητα για τη λειτουργία της ως τουριστικής γραμμής, σημειώνοντας ότι τα δρομολόγια καταργήθηκαν γιατί δεν υπάρχει μεταφορικό και συγκοινωνιακό έργο.
“Όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τους πολίτες, είναι υπερβολικό και άστοχο να δίνεις χρήματα για να λειτουργήσει μια γραμμή, η οποία δε θα λειτουργήσει ποτέ όταν δεν υπάρχει συγκοινωνιακό ενδιαφέρον από τους πολίτες. Το τρένο είναι χρήσιμο, είναι όμορφο, είναι λειτουργικό, αρκεί να χρησιμοποιείται από τους πολίτες. Η γραμμή, λοιπόν, αυτή δεν έχει ενδιαφέρον λειτουργίας. Παρόλα αυτά, ο δικός μας στόχος είναι να λειτουργήσει αυτή η γραμμή έστω και με τουριστικό ενδιαφέρον” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Η τοποθέτηση του υφυπουργού ήταν αρκετά σαφής και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την πιθανότητα να λειτουργήσουν ξανά στο μέλλον το σύνολο ή τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής της ανατολικής Πελοποννήσου. Ωστόσο, φορείς της περιοχής πιέζουν έντονα να τεθεί και πάλι σε λειτουργία η γραμμή ή, τουλάχιστον, κάποιο τμήμα της, θεωρώντας ότι υπάρχει δυνατότητα αυτή να έχει βιώσιμη λειτουργία.
Μόλις ολοκληρώθηκε
η αναβάθμιση, η γραμμή έκλεισε
Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος δε γίνεται για απευθείας σύνδεση με την Αθήνα, αφού η γραμμή δεν είναι κανονικού εύρους, δεν μπορούν δηλαδή να κυκλοφορήσουν σε αυτήν οι αμαξοστοιχίες που κυκλοφορούν στο υπόλοιπο δίκτυο. Το περιφερειακό δίκτυο της Πελοποννήσου τέθηκε σε αναστολή από το 2011. Από την αναστολή εξαιρέθηκαν ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Πάτρας, που καταγράφει μάλιστα εξαιρετικές επιδόσεις, αλλά και τα τουριστικής σημασίας τμήματα Ολυμπίας-Πύργου-Κατακώλου και του οδοντωτού Διακοφτού-Καλαβρύτων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της γραμμής ήρθε ακριβώς τη στιγμή που ολοκληρωνόταν μια σημαντική επενδυτική αναβάθμισης του δικτύου. Η εν λόγω επένδυση δεν αφορούσε μόνο στη ριζική ανακαίνιση των γραμμών και της σιδηροδρομικής υποδομής, αλλά και την προμήθεια νέων σύγχρονων συρμών.
Δηλαδή, λίγα χρόνια πριν αποφασιστεί ότι η γραμμή δεν είναι βιώσιμη, δόθηκαν 70 εκατομμύρια για την ανακαίνιση της υποδομής της μετρικής γραμμής Κορίνθου-Καλαμάτας και 36 εκατομμύρια για την προμήθεια 12 σύγχρονων συρμών τύπου RAILBUS. Οι συρμοί αυτοί χρησιμοποιούνται σήμερα για τον προαστιακό της Πάτρας και τη γραμμή Ολυμπία - Κατάκωλο.
Επίσης, δαπανήθηκε και ποσό 36 εκατομμυρίων για την αναβάθμιση γραμμής και τροχαίου υλικού του οδοντωτού Διακοφτού-Καλαβρύτων.
Η μοναδικότητα της γραμμής
Όσοι υποστηρίζουν την επαναλειτουργία της γραμμής σημειώνουν θα μπορούσε αυτή να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών ακόμη και από το εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι διαδρομές που διασχίζει το δίκτυο θεωρούνται από διεθνείς τουριστικούς σιδηροδρομικούς οργανισμούς (π.χ. FEDECRAIL κ.λπ.) ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Παράλληλα, οι σταθμοί, η χάραξη και τα περισσότερα τεχνικά έργα της γραμμής είναι τεχνικά μνημεία του νεότερου (βιομηχανικού) πολιτισμού της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Επιπλέον, σημειώνουν, υπάρχουν διαδρομές στο δίκτυο (π.χ. διέλευση από περιοχές Αχλαδόκαμπου και Ίσαρη) που προσομοιάζουν έντονα με ξένα δίκτυα που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (π.χ. γραμμές Semmering, Darjeeling, Matsu Pitsu κ.λπ.), καθώς και με ξένα περιφερειακά δίκτυα μετρικής γραμμής με σημαντική τουριστική/επιβατική πελατεία (π.χ. το φημισμένο δίκτυο Rhaitishe Bahn στην Ελβετία). 
 
***  Ζητούν εθελοντές εκπαιδευτικούς         
           
Τις πόρτες του στα παιδιά άνοιξε το Σωματείο Πολυτέκνων & Απόρων Γονέων Καλαμάτας. Έτσι, καθημερινά γίνονται εγγραφές στα γραφεία του, Μπουλούκου 25, για ενισχυτική μαθημάτων. Γι’ αυτό το λόγο αναζητά εθελοντές εκπαιδευτικούς, με διάθεση να βοηθήσουν.
 
***  Χώρος συνάθροισης σκουπιδιών!
 Σε χώρο συνάθροισης σκουπιδιών έχει μετατραπεί το σημείο στην εκκλησία του Αϊ Γιάννη, αντί χώρου συνάθροισης κοινού, όπως γράφει η πινακίδα του Δήμου Καλαμάτας. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, χθες το πρωί τα σκουπίδια είχαν κάνει «βουναλάκι». Χθες, βέβαια, λειτουργούσε και η λαϊκή αγορά και, καθώς φαίνεται, κάποιοι φρόντισαν να αφήσουν τα σκουπίδια τους εκεί. Β.Β. - 

***  Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος         
            
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί αύριο Παρασκευή, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ, από τις 12.00 έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι, στις περιοχές του πρώην Δήμου Οιχαλίας.
 
*** Αθλητική  ενημέρωση  :

 
***  Φιλική νίκη στην Τρίπολη με Νιφορόπουλο για τη Μαύρη Θύελλα (φωτογραφίες)
 
 
  ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΚΑΡΟΣ-ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Μια ακόμη εκτός έδρας νίκη πέτυχε η ομάδα της Καλαμάτας στη σειρά των φετινών αγώνων προετοιμασίας ενόψει του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής. Το συγκρότημα του Νίκου Κουρμπανά επιβλήθηκε με 1-0 του Παναρκαδικού στην Τρίπολη χάρη σε τέρμα που πέτυχε ο Νιφορόπουλος, ενώ είχε τις ευκαιρίες να φύγει με μεγαλύτερο σκορ από την αρκαδική πρωτεύουσα. Η Καλαμάτα είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα στο πρώτο μέρος, παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να αγωνιστεί για περισσότερο από μισή ώρα με παίκτη λιγότερο. Αιτία ήταν ο τραυματισμός του Σκάρου ο οποίος στο 11’ αποχώρησε μετά από χτύπημα στο δεξί γόνατο και ο Νίκος Κουρμπανάς δεν ρίσκαρε να ρίξει «κρύο» παίκτη στο ματς. Ακόμη και με δέκα όμως η τοπική μας ομάδα δημιούργησε περισσότερες προϋποθέσεις για γκολ. Η Καλαμάτα απείλησε με σουτ των Σκαρλάτου (4΄), Καλαντζή (22΄), Ηλιόπουλου (40’), πριν έρθει το υπέροχο σε δημιουργία και εκτέλεση, 0-1, στο 43’. Ο Λουμπαρδέας έβγαλε κάθετη μπαλιά στον Νιφορόπουλο ο οποίος πάτησε περιοχή και κεραυνοβόλησε τον Ψυχογιό στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό «Γ» της εστίας του. Η κυριαρχία της Καλαμάτας συνεχίστηκε και στο δεύτερο μέρος και παρά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Νίκος Κουρμπανάς, ο ρυθμός δεν έπεσε. Ο Ηλιόπουλος αποτέλεσε την δεύτερη αναγκαστική αλλαγή στο ημίχρονο λόγω χτυπήματος στον μηρό ενώ στην μάχη μπήκαν οι Πολυχρόνης, Βασιλόπουλος Χριστοφιλέας, Κουνάνης, Ζάρκος και ο Μούζος ο οποίος πήρε την θέση του Πάππου κάτω από τα γκολπόστ. Ο Παναρκαδικός είχε την καλύτερη του ευκαιρία σε κεφαλιά του Νάνου στο 49’ αλλά η Καλαμάτα συνεχίζοντας την πίεση ψηλά, «έκλεβε» μπάλες και απειλούσε διαρκώς. Ο Κουντάνης στο 62΄ έπιασε ωραία κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα μόλις άουτ ενώ η κορυφαία στιγμή του δεύτερου μέρους ανήκε στον εξαιρετικό Μαρτίνο ο οποίος στο 74’ ελίχθηκε, έπιασε δυνατό σουτ αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι, χτυπώντας στο δεξί κάθετο δοκάρι του Ψυχογιού. Στο 80’ ήταν σειρά του Ζάρκου να απειλήσει με κεφαλιά ενώ στο 90’ ο Κακαλής δεν βρήκε όπως ήθελε την μπάλα για να πλασάρει τον Ψυχογιό ύστερα από εξαιρετική πάσα του Ζάρκου. ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ: Ψυχογιός, Ρένος Πετρόπουλος (80’ Κλαπης), Μπαικιρτζίδης (46’ Αρώνης), Κυριακόπουλος, Κωστάκης, Μπίσιας (46’ Σταθόπουλος), Αρδάμης, Δήμος, Μπούτας (71’ Ζώης), Νάνος (70’ Χριστάκης), Ευγένιος Πετρόπουλος (86’ Τσακόπουλος). ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Πάππος (46’ Μούζος), Νιφορόπουλος, Μαρτίνος, Ρούσσης (46’ Χριστοφιλέας), Σκαρλάτος, Χαρίτος (46’ Πολυχρόνης), Ηλιόπουλος (46’ Βασιλόπουλος), Λουμπαρδέας (71΄Νικολόπουλος), Σαλαπάτας (46΄Κουντάνης), Σκάρος (46’ λ.τρ. Ζάρκος), Καλαντζής (59’ Κακαλής). Νέο φιλικό την Κυριακή στον Πύργο Ένα ακόμη δυνατό φιλικό θα δώσει η Καλαμάτα την Κυριακή. Θ’ αντιμετωπίσει στις 6.30 μ.μ. στον Πύργο τον Πανηλειακό.Κουρμπανάς: Ούτε ενθουσιασμός, ούτε απογοήτευση… Μετά το τέλος του χθεσινού φιλικού αγώνα στην Τρίπολη, ο προπονητής της Καλαμάτας, Νίκος Κουρμπανάς, έκανε δηλώσεις στον υπεύθυνο Τύπου της ομάδας, Μπάμπη Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας τα εξής: «Πρόκειται για φιλικά παιχνίδια και από τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει ούτε να απογοητευόμαστε ούτε να ενθουσιαζόμαστε υπέρμετρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ομάδα τώρα χτίζεται και μέσα από αυτά τα παιχνίδια έχουμε τη δυνατότητα να δούμε κάποια πράγματα και να διορθώσουμε λάθη», τόνισε μετά τη λήξη του αγώνα τεχνικός Καλαμάτας Νίκος Κουρμπανάς, οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την κακοδαιμονία των τραυματισμών που κυνηγάει την ομάδα: «Δυστυχώς και σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε δύο ακόμη τραυματισμούς. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να μαζευτούμε όλοι μαζί, να αγωνιστεί πλήρης η ομάδα αφού από το ξεκίνημα έχουμε πολλές ατυχίες. Η ομάδα είναι καινούργια και αυτό από μόνο του σημαίνει πως απαιτείται χρόνος πόσο μάλλον εάν υπάρχουν και απουσίες λόγω τραυματισμών», κατέληξε ο έμπειρος τεχνικός.ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Εξασφάλισαν άδεια Κλειστό και Στάδιο Όπως ενημερώνει ο Δήμος Καλαμάτας: Με έγγραφό του, ο Γιώργος Διδασκάλου, Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου γνωστοποιεί στο Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας (είναι το αρμόδιο Νομικό Πρόσωπο) ότι, αναφορικά με την αθλητική εγκατάσταση «Δημοτικό Στάδιο Παραλίας στην πόλη της Καλαμάτας (ανοιχτό και κλειστό)», η άδεια λειτουργίας ισχύει μέχρι και την 25η Οκτωβρίου 2015. Το έγγραφο αυτό απέστειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφού προηγήθηκαν οι αναγκαίες ενέργειες εκ μέρους του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας.Γ’ ΕΘΝΙΚΗ Με 15 ομάδες ο 3ος Όμιλος Οριστικοποιήθηκε ο χάρτης των ομίλων της Γ' Εθνικής και όλα είναι έτοιμα για την κλήρωση αύριο του πρωταθλήματος. Ο Άρης τοποθετήθηκε αναμενόμενα στον 1ο όμιλο μαζί με την Δόξα Δράμας, ενώ στον 2ο μεταφέρθηκαν τα Λευκάδια και το Μακροχώρι. Αυτοί οι όμιλοι θα έχουν από 16 ομάδες, ενώ ο 3ος όπου συμμετέχει η Καλαμάτα θα είναι με 15 μετά και την είσοδο του Αιολικού (ο 4ος θα γίνει με τη συμμετοχή 14 ομάδων). Απομένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το θέμα των άδειών καταλληλότητας των γηπέδων, όπου υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες –όχι όμως για την Καλαμάτα, καθώς χθες έγινε γνωστό ότι νομιμοποιήθηκε η χρήση του Σταδίου της Παραλίας. 3ος ΟΜΙΛΟΣΖΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ, ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ, ΔΟΞΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ, ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ, ΑΧΑΪΚΗ, ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ, ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ, ΜΑΝΔΡΑΪΚΟΣ, ΚΥΜΗ, ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ, ΠΑΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ, ΕΡΜΗΣ ΚΙΒΕΡΙΟΥ, ΑΙΟΛΙΚΟΣ. - 

~** Για  το  παγκόσμιο  πρωτάθλημα  Μπάσκετ στην Ισπανία  :
***  ΕΘΝΙΚΉ  ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΡΟΑΤΊΑ 76-65 (Χθές) .-
*** ΕΛΛΑΔΑ  - ΑΡΓΑΝΤΙΝΉ        ( ΣΉΜΕΡΑ ).-

***  Παναθηναϊκός Καλαμάτας: Αγιασμό και φουλ προετοιμασία για το πρωτάθλημα της Β’ Τοπικής 

 
Σε ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκεται από τη Δευτέρα ο Παναθηναϊκός Καλαμάτας που θα συμμετάσχει και φέτος στο πρωτάθλημα της Β’ Τοπικής. Όπως συνέβη στην επίσημη παρουσίαση που είχε γίνει πριν λίγο καιρό, έτσι και στον προχθεσινό αγιασμό και την έναρξη των προπονήσεων έδωσε το «παρών» σύσσωμη η διοίκηση, με επικεφαλής το νέο πρόεδρο Δημήτρη Μπούχαλη. Στην τεχνική ηγεσία των «πρασίνων» συνεχίζει ο Σταύρος Χριστόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του απέφυγε τα μεγάλα λόγια, τονίζοντας ωστόσο ότι η ομάδα έχει δυνατότητες και την εμπιστοσύνη του στο φετινό ρόστερ. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το έμψυχο δυναμικό της καλαματιανής ομάδας είναι σε μεγάλο βαθμό ανανεωμένο, με πολλές αποχωρήσεις και νέα πρόσωπο κι έτσι θα χρειαστεί πολλή δουλειά και χρόνος για να «δέσει» σε ένα ομοιογενές σύνολο. Μια ολόκληρη 11άδα, συν ένας …αναπληρωματικός είναι οι μετεγγραφές που προστέθηκαν φέτος στους «πράσινους» και αυτοί είναι πιο συγκεκριμένα οι: Χρήστος Πετρόγιαννης, Νίκος Καναλουπίτης, Νίκος Κολόζης, Στέλιος Ραπτέας, Γιώργος Μπαρδής, Χρήστος Αθανασόπουλος, Θοδωρής Κάστανος, Γιάννης Γεωργιτσέας, Νίκος Πανταζόπουλος, Χρήστος Χριστόπουλος, Δημήτρης Τσούκλερης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Σταθερές αξίες από την περυσινή σεζόν και κάποια από τα προηγούμενα χρόνια είναι: οι Σωτήρης Κριτσωτάκης, Κώστας Ποτηριάδης, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, Τάσος Προζυμάς, Ορέστης Κασάι, Γιάννης Μπιτσάκου, Παναγιώτης Πετρόπουλος και Σταύρος Ξυνός. Οι προπονήσεις του Παναθηναϊκού Καλαμάτας θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση στο γήπεδο «Γ. Λουκαρέας», ενώ από τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν και τα φιλικά παιχνίδια. - 

***

***  ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014    : http://snsstamoskal.blogspot.com/2014/08/29-2014.html  , .-
~ Αθλητικό Σ/Κύριακο 30 και 31 Αυγούστου 2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/30-31-2014.html .-                 
~Το αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  30  Αυγούστου 2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/30-2014.html .- 
~ Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Αυγούστου  2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/31-2014.html ,.-  
~ **  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.-  
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνάχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.-  

  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html  ,.-  
~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου