ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 :
~



~ Χριστόφιας: Είχα προειδοποιήσει τον Τσίπρα για τη στάση των Ρώσων   Ζήτησα δάνειο 7 δισ. ευρώ από τον Πούτιν
Ο κ. Δ.Χριστόφιας στην παρουσίαση του βιβλίου του «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία»
-  Στην αποκάλυψη ότι είχε ζητήσει από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δάνειο 5-7 δισ. ευρώ πριν μπει η Κύπρος στο μνημόνιο προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
«Εγώ είχα ζητήσει επίμονα και επανειλημμένα από τον Πρόεδρο Πούτιν να παραχωρήσει ένα δάνειο 7 δισ. ευρώ στην Κύπρο, 5 με 7 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση -και έχω τηλεφωνικές επικοινωνίες εδώ πέρα, τις αποκαλύπτω, που του έλεγα ότι θα υποχρεωθούμε εμείς οι οποίοι παλέψαμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε το αντίθετο και δεν θα ήθελα ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο» δηλώνει ο κ. Χριστόφιας.
«Δώστε μας αυτό το δάνειο, κι εγώ σου εγγυώμαι ότι τα επόμενα 50 χρόνια οι Κύπριοι θα ευλογούν την Ρωσία, όποιος κι αν είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν το έκαμε, και νομίζω έσφαλε, γιατί μετά από αυτό, ενώ δεν ήθελε να κακοφανεί στους ταγούς της ΕΕ, ένεκα οικονομικών συμφερόντων, του έκαναν το Κίεβο, του έκαναν την Ουκρανία, και στο τέλος της ημέρας βρίσκεται σε σύγκρουση με την ΕΕ και του επέβαλαν και τιμωρητικά μέτρα» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση εάν είχε προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα, όταν έγινε πρωθυπουργός, για την εμπειρία του αυτή, ο κ. Χριστόφιας απάντησε: «Ναι, όταν ήρθε στην Κύπρο τον είδα, σχεδόν 40 λεπτά τον Αλέξη και του τα είπα αυτά. Εγώ αντιμετώπισα αυτές τις δυσκολίες, και πρέπει, κατά τη γνώμη μου -είναι δουλειά δική σου τι θα κάνεις- να προσέχεις».
Newsroom ΔΟΛ

~ «Πάρτυ» εκατομμυρίων ευρώ στη Μαραθόλακκα καταγγέλλει ο Παναγιώτης Αλούπης 

 
 
Καιρό τώρα ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Αλούπης, καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας για τον αναποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που κάνει λόγο και για οικονομικές ατασθαλίες.
Μέχρι πρότινος το μότο των απαντήσεων του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα ήταν ότι, όποιος έχει τεκμηριωμένα στοιχεία, να τα παρουσιάσει στον εισαγγελέα, ώστε να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.
Χθες, ο κ. Αλούπης «σήκωσε το γάντι», κι αφού προχώρησε σε νέες σοβαρές καταγγελίες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσίασε ένα μεγάλο όγκο εγγράφων, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, για εξεύρεση τυχόν ευθυνών από πλευράς Δήμου Καλαμάτας στο θέμα της διαχείρισης.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Αλούπης υπογράμμισε ότι το αντικείμενο του νέου διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Ταΰγετο είναι αδύνατο να υλοποιηθεί, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν στη Μαραθόλακκα. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «τι δημοπρατεί η Δημοτική Αρχή; Εκτός και αν είναι ένας στημένος διαγωνισμός, όπου κάποιος ξέρει ότι δε θα τα εφαρμόσει, όπως και στην προηγούμενη λειτουργία της Μαραθόλακκας ο εργολάβος δεν εφάρμοσε τίποτα από τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις. Τώρα η Δημοτική Αρχή, στην προσπάθεια να τον απαλλάξει από κάποιες ευθύνες, έχει βελτιώσει υπέρ του τη σύμβαση».
Επίσης, δεν απέφυγε να σημειώσει: «Κάτι κρύβεται πίσω από τη βιασύνη της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε μια σύμβαση την οποία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. […] Προφανώς κάποια στημένη διαδικασία γίνεται.
Από τις προηγούμενες διαδικασίες ωφελημένος ήταν ο ανάδοχος, δεν ξέρω αν υπάρχουν και άλλοι, σίγουρα όμως ήταν ο ανάδοχος. […] Ή είναι ένα τεράστιο θέμα διαπλοκής με πολλούς εμπλεκόμενους ή είναι μια ανοησία της Δημοτικής Αρχής».
Ο δημοτικός σύμβουλος τόνισε ότι όλα τα στοιχεία που διαθέτει θα τα καταθέσει στην Εισαγγελία, ενώ συνέχισε την καταγγελία του σημειώνοντας πως οι «συμβάσεις απορριμμάτων που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή συνδυάζουν την προκλητική περιφρόνηση του περιβάλλοντος και συνοδεύονται από πλήθος παράνομων ενεργειών».
Επιπρόσθετα, ο κ. Αλούπης υποστήριξε ότι από τη νέα σύμβαση, για το διαγωνισμό διαχείρισης των απορριμμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, «έχουν αφαιρεθεί ασφαλιστικές δικλείδες που περιλάμβανε η προηγούμενη (σύμβαση), η οποία και αυτή απεδείχθη ανεπαρκής στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος».
Επιπλέον, παρατήρησε ότι «αναφορές και εδάφια προηγούμενης μελέτης που διευκόλυνε να εντοπίσουμε σκληρές πραγματικότητες και να τεκμηριώσουμε κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις […] έχουν τεχνηέντως απαλειφθεί, λες και το σύνολο των τευχών δημοπράτησης είναι κείμενο-πρόταση φωτογραφική συγκεκριμένου αναδόχου».
  "Με οδήγησαν σε αποστράτευση"
Τέλος, δεν απέφυγε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι η δημοτική του παράταξη δεν έχει υιοθετήσει τις καταγγελίες του, σημειώνοντας ότι με την πρακτική της τον «αποστράτευσε» από την παρακολούθηση υλοποίησης της σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ορίζοντας άλλον δημοτικό σύμβουλο στη θέση του. Σχολίασε, επίσης, για τη θέση της παράταξής του στα όσα γίνονται στη Μαραθόλακκα, ότι «υπάρχουν κάποιοι κοινοί παράγοντες και από τη μια μεριά και από την άλλη», χωρίς να γίνει όμως περισσότερο σαφής. Ίσως μας το επιφυλάσσει για το μέλλον…  Του Αντώνη Πετρογιάννη

~   Αμαλία Μπεσμπέα: Από τα θρανία της Καλαμάτας… σε αυτά του Ελσίνκι 
Για πολλούς το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας θεωρείται πρότυπο. Το σύστημα αυτό, λοιπόν, «έζησε» για λίγο και μελέτησε η φιλόλογος Αμαλία Μπεσμπέα, η οποία διδάσκει στο 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας.
Η κα Μπεσμπέα βρέθηκε στην κρύα Φινλανδία στις αρχές του Οκτωβρίου μέσω του προγράμματος Erasmus και μιλά στο «Θάρρος» για τη μοναδική αυτή εμπειρία:
  -Πώς προέκυψε το ταξίδι αυτό;
Αν και ο περισσότερος κόσμος έχει ακούσει για τα προγράμματα Erasmus με μετακινήσεις μαθητών, εκείνο που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι πως αυτά προσφέρουν ευκαιρία και για ατομικές μετακινήσεις καθηγητών, με στόχο την επιμόρφωση σε διάφορα γνωστικά πεδία. Με ένα τέτοιο πρόγραμμα, λοιπόν, επιδοτούμενο από την Ε.Ε. μέσω του Ι.Κ.Υ. και κατόπιν αίτησης, ταξίδεψα για Ελσίνκι.
  -Πόσο καιρό κράτησε;
Από τις 9 έως τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και το θέμα του ήταν επισκέψεις σε διαφόρων τύπων (γυμνάσια, λύκεια επαγγελματικά και γενικά) φινλανδικά σχολεία, παρακολούθηση του εκπαιδευτικού συστήματος in vivo (σε πραγματικές συνθήκες τάξης δηλαδή), συζητήσεις και επαφές με εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς, σεμινάρια για την ιστορία, τη φιλοσοφία και τις αρχές της εκπαίδευσης στη Φινλανδία.
  
-Γιατί επιλέχθηκε η Φινλανδία;
Η διεθνής κοινή γνώμη εδώ και χρόνια μιλάει για το «φινλανδικό θαύμα» στην εκπαίδευση. Από την άλλη, στην Ελλάδα, η εκπαίδευση διαρκώς μεταρρυθμίζεται και διαρκώς νοσεί, ενώ οι εκπαιδευτικοί είμαστε μόνιμα κατηγορούμενοι από όλη την υπόλοιπη κοινωνία για όσα φταίμε και για όσα δε φταίμε, για όλα δηλαδή. Ήταν, λοιπόν, πρόκληση και ευκαιρία για μένα να ανοίξουν οι πόρτες των πιο διάσημων σχολείων στον κόσμο και να βρω «το μυστικό»!
  -Το βρήκατε;
Πάντα κάτι βρίσκεις όταν ψάχνεις. Απλώς, οι Φινλανδοί δεν έχουν μυστικό, ίσα ίσα, διαφημίζουν κιόλας τη συνταγή τους για καλά σχολεία. Επιγραμματικά, πάντως, αυτό που είδα ήταν σχολεία που διανύουν την εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και καθηγητές και μαθητές χωρίς άγχος. Και μια κοινωνία που αγαπάει την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
  
-Ποια ήταν η πρώτη εντύπωσή σας, όταν μπήκατε στην αίθουσα;
Επειδή ρωτάτε για πρώτη, υπογραμμίζω, πρώτη εντύπωση – καθ’ ότι μετά ακολούθησαν άλλες και μεταβαλλόμενες –, θα σας πω ότι ήταν ένα ανάμικτο συναίσθημα έκπληξης από την υψηλή αισθητική, την ομορφιά και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του χώρου, με ταυτόχρονη απελπισία και μοναξιά για τη δική μου χώρα και τη δική μου θέση. Βέβαια, με τις μέρες αυτό άλλαξε, αλλά νομίζω πως για το μέσο Έλληνα εκπαιδευτικό η φυσική πρώτη αντίδραση είναι αυτή. Παραδειγματικά αναφέρω πως, μπαίνοντας στο πρώτο λύκειο που επισκέφτηκα, στην είσοδο υπήρχε αφίσα με το διάσημο πίνακα του Ε. Μουνκ «Η κραυγή» και ακολουθούσε σειρά άλλων αφισών από την παγκόσμια ζωγραφική, ενώ το μοναδικό κουδούνι που άκουσα (γιατί δε χτυπούσε σε όλα τα σχολεία κουδούνι για διάλειμμα, συνηθέστερα οι μαθητές έμπαιναν και έβγαιναν μόνοι τους) έπαιζε μελωδίες του Ερίκ Σατί!
  -Τι διαφορές διαπιστώσατε ανάμεσα στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα;
Θεωρώ ότι είναι λάθος να συγκρίνω δύο χώρες με τόσο ανόμοια δημογραφικά, γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και δε θέλω να κάνω το επαναλαμβανόμενο σφάλμα των ελληνικών κυβερνήσεων, από γενέσεως κράτους - με εξαίρεση τον Καποδίστρια και το Βενιζέλο –, που είναι οι αυτούσιες αντιγραφές και μεταφορές ξένων εκπαιδευτικών συστημάτων και το βίαιο «φύτεμά» τους σε μια κοινωνία με τελείως διαφορετικές ανάγκες. Αυτό που απλώς θα επισημάνω είναι ότι η Φινλανδία εν γένει είναι χώρα με κουλτούρα πολύ «χαμηλού άγχους». Αυτό αποτυπώνεται έντονα στα σχολεία της. Η υποχρεωτική εκπαίδευση ξεκινάει στα επτά, σε όλη τη διάρκειά της και έως το 18ο έτος της ηλικίας των μαθητών δεν υπάρχει κανένα διαγώνισμα υποχρεωτικό ή εθνικού τύπου (π.χ. τριμήνου, τετραμήνου, τελικό κ.λπ.), οι μαθητές έχουν παγκοσμίως το λιγότερο χρόνο εξωσχολικών υποχρεώσεων (κατά μέσο όρο κάτω από μία ώρα την ημέρα) και πολλά άλλα που στην Ελλάδα θα θεωρούνταν το λιγότερο τεμπελιά και το περισσότερο ποινικό αδίκημα!
  
-Μιλήστε μας λίγο πιο αναλυτικά για το εκπαιδευτικό σύστημα εκεί;
Οι βασικοί του πυλώνες είναι: επένδυση και όραμα για την εκπαίδευση, ισότητα στην παροχή μόρφωσης για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης, δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, γι’ αυτό το λόγο και ενίσχυση όσων αντιμετωπίζουν κάθε τύπου ειδικές ανάγκες, μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων /φτωχών ή καλών/κακών μαθητών, βαθύς σεβασμός για τους καθηγητές και τα ακαδημαϊκά τους προσόντα, πρόληψη αντί για θεραπεία, συνεργασία αντί ανταγωνισμού και, τέλος, κάτι που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα, γιατί ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ήθη, υψηλό κύρος και έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση. Το, κατά τη γνώμη μου πάντα, καλύτερο σχολείο που επισκέφτηκα ήταν ένα τεχνικό λύκειο 1.000 μαθητών στην πόλη Tempere, το Valkeakoski Vocational College όπως λεγόταν.
Τα είπα μαζεμένα, αλλά για κάθε ένα θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρα και με αριθμούς και παραδείγματα που τα αποδεικνύουν.
  -Οι μαθητές εκεί λειτουργούν διαφορετικά;
Δε βρήκα διαφορετικούς τους μαθητές – τα παιδιά είναι παντού παιδιά. Δεδομένων, μάλιστα, των τόσο ευνοϊκών συνθηκών που τους παρέχονται εκεί, μπορώ να σας πω ότι η ήδη μεγάλη εκτίμηση που είχα για τους Έλληνες μαθητές έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Μικροί ήρωες μου φάνηκαν μπροστά στους Φινλανδούς συμμαθητές τους λόγω των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά και, κυρίως, των εξοντωτικών ρυθμών, του άγχους και της πίεσης που τους υποβάλλονται από τα έξι τους έως τα 18!
  
-Η «παπαγαλία» που πολλές φορές υπάρχει στην Ελλάδα ήταν κάτι που είδατε κι εκεί;
Κατηγορηματικά όχι. Όπως προείπα, οι μαθητές είναι εν πολλοίς απαλλαγμένοι από εξετάσεις και εξωσχολικές εργασίες, δεν υπάρχουν φροντιστήρια και η σχεδιαζόμενη από το 2015 μεταρρύθμιση, που πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2020, προβλέπει πλάι στην παραδοσιακή διδασκαλία μαθημάτων τη Διαθεματική Προσέγγιση «φαινομένων». Ανεξάρτητα από το πώς θα καταλήξει το εγχείρημα, είναι εκτός φιλοσοφίας η ιδέα του copy-paste που ταλανίζει τη δική μας εκπαίδευση από τη πιο χαμηλή έως την πιο υψηλή της βαθμίδα.
  -Αν σας δινόταν η ευκαιρία να μεταφέρετε κάποια εκπαιδευτικά στάνταρ από εκεί στην Ελλάδα, ποια θα ήταν αυτά;
Είπα και παραπάνω, μακριά από εμένα η κακιά παράδοση της μεταφοράς και μεταφύτευσης – έχει παίξει διαλυτικό ρόλο στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης. Αυτές οι επισκέψεις είναι καλή ευκαιρία για σύγκριση, που θα οδηγήσει σε κριτική, αναστοχασμό και αυτοκριτική, κι αυτό εν τέλει ήταν κι ο απώτερος στόχος μου. Αλλά δυο – τρία πράγματα που επιβεβαιώθηκαν (γιατί υποσυνείδητα τα είχα μέσα μου) και θα ήθελα να τα δω στο ελληνικό σχολείο, είναι να δουλέψουν σε όλες τις θέσεις της εκπαίδευσης άνθρωποι που το επιλέγουν και το θέλουν, ας μου επιτραπεί να πω που είναι «ερωτευμένοι» με την εκπαίδευση, γιατί όπως δίδασκε και ο Καστοριάδης, εκπαίδευση χωρίς έρωτα δε γίνεται, να επενδύσουμε ως χώρα στην εκπαίδευση γιατί, όπως πολύ έξυπνα οι Φινλανδοί έχουν καταλάβει χρόνια τώρα, ανάπτυξη χωρίς εκπαίδευση δε γίνεται και, σημαντικό, να απαλλαγούμε από τη λογική του «πιο πολλά, πιο πολύ, πιο γρήγορα». Η σπουδαιότερη μάθηση γίνεται έξω από τη σχολική αίθουσα, όπως μας είπε ένας εμπνευσμένος καθηγητής, σε ένα από τα σεμινάρια που παρακολούθησα…
 Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

~ Προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία 2016 
 
Το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» διοργάνωσε χθες την ετήσια ανοικτή ημερίδα με θέμα «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2016», στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στην Καλαμάτα.
Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα παρουσίασε τα αποτελέσματα των δράσεων και μελετών που υλοποιήθηκαν εντός του έτους, καθώς και επίκαιρα θέματα που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη της Μεσσηνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκαν συμπεράσματα και στοιχεία από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της μελέτης που αφορά στην εντατική καλλιέργεια της παραδοσιακής ποικιλίας τομάτας με την ονομασία «Χοντροκατσαρή», από τον κ. Κώστα Δελή, καθηγητή Εφαρμογών Γενετικής Φυτών και Βιοτεχνολογίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Σημαντική ήταν, επίσης, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας σχετικά με τη μαύρη σταφίδα Μεσσηνίας, που ανέλυσε ο κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στη συνέχεια ο κ. Ευάγγελος Βέργος, κοσμήτωρ στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και στη σημασία της παρουσίας του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στη Μεσσηνία.
Η κα Ιωάννα Μηλιώνη, υπεύθυνη Ποιότητας & του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος σχετικά με τη σημασία των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου σε παραδοσιακούς χώρους μαζικής εστίασης της Μεσσηνίας.
Στο πλαίσιο ανάδειξης της σημαντικότητας των μεσσηνιακών προϊόντων, ο κ. Δημήτρης Μελεμενής, executive chef στην Costa Navarino, αναφέρθηκε στη σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον τριτογενή τομέα.
Τέλος, η κα Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στην Greenpeace, παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγροτών στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για αντικατάσταση μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές.
Συντονιστής του πάνελ συζητήσεων ήταν ο κ. Άγγελος Μάρκου, διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας GAEA.

~ Τα μαζεύει η Δημοτική Αρχή για το Plan B+ για πολιτισμό και προσλήψεις 
Να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν γύρω από την υιοθέτηση των προτάσεων της ομάδας του Κ:21, για την επόμενη… πολιτιστική ημέρα της Καλαμάτας, σε συνδυασμό με το οικονομικό τους μέρος, ύψους 150.000 ευρώ, προσπαθεί η Δημοτική Αρχή.
Συνέπεια αυτού είναι και η ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα: «Σχετικά με δημοσιεύματα για το Plan B+ για τον πολιτισμό, το κόστος και τις ενδεχόμενες προσλήψεις και προς άρση κάθε παρεξήγησης, ο δήμαρχος δήλωσε, σήμερα (σ.σ. χθες) Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, τα εξής:
1. Οτιδήποτε αφορά σε προγραμματισμό για πολιτιστικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου Β+ του Kalamata21, θα αποφασισθεί στα συλλογικά όργανα (Δημοτικό Συμβούλιο, Δ.Σ. Κοινωφελούς Επιχείρησης “Φάρις”) με την προβλεπόμενη διαδικασία και με επιδίωξη τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
2. Η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρόσληψη (άμεση ή έμμεση) προσωπικού και σε αύξηση του πολιτιστικού τέλους (αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, θα το καταργήσει). Η μόνη πρόσληψη, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί - πάντοτε με τις νόμιμες διαδικασίες -, είναι αυτή του καλλιτεχνικού διευθυντή για το Μέγαρο Χορού.
3. Η πρόταση Plan B + του Kalamata21 είναι οπωσδήποτε θετική και συνδεδεμένη με το φάκελο υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.
O βαθμός υλοποίησής της, όμως, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ανάληψη του οικονομικού βάρους, είναι υπόθεση δυνατοτήτων προϋπολογισμού και αποφάσεων συλλογικών οργάνων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξει ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων».
Υπενθυμίζουμε ότι στην εισήγηση του «περίφημου» PLAN B η «Φάρις» περιγράφεται ως εξαιρετικά ανεπαρκής να υποστηρίξει την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Χαρακτηριστικά σημειώνεται στην εισήγηση ότι «τόσο εντός του Δήμου όσο και στον ανεξάρτητο πολιτιστικό τομέα, πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι επαγγελματίες διαχειριστές που να μπορούν με μεθοδολογία και σύγχρονα μέσα και γνώσεις να διαχειριστούν και να αναβαθμίσουν την πολιτιστική παραγωγή της πόλης. Το υπάρχον προσωπικό κατέχει μόνο εμπειρική γνώση, δεν έχει την ευκαιρία για αναβάθμιση των ικανοτήτων του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του πολιτιστικού τομέα και των στόχων της πόλης.
Καθώς ο μοναδικός δημοτικός φορέας πολιτισμού (ΚΕ ΦΑΡΙΣ) λειτουργεί αναγκαστικά με τους περιορισμούς του δημοσίου τομέα, δεν υπάρχει καμία οργανωτική ευελιξία. Η έλλειψη τεχνογνωσίας και οι διοικητικοί περιορισμοί δεν καλλιεργούν κλίμα εξωστρέφειας, καινοτομίας και εξέλιξης».  Του Αντώνη Πετρογιάννη

Εγκαίνια προχθές των γραφείων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φαραί» 
Τα γραφεία του εγκαινίασε το πρωί της Κυριακής ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος «Φαραί», ο οποίος δημιουργήθηκε από κατοίκους των Γιαννιτσανίκων. Σκοπός τους είναι να αναδείξουν την ανατολική αυτή περιοχή της Καλαμάτας, να διοργανώσουν εκδηλώσεις εκεί, καθώς και να βοηθήσουν κατοίκους που το έχουν ανάγκη.
Στα εγκαίνια βρέθηκαν φίλοι και μέλη του συλλόγου, καθώς και ο δήμαρχος Καλαμάτας μαζί με τον Ηλία Γυφτέα.
Να σημειωθεί πως τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονται στην οδό Λακωνικής 288.  Π.Μπ.

~ Κύριος στόχος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο
Παρουσίαση του διακρατικού έργου ARISTOIL, Interred Mediterranean, «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του», στο πλαίσιο της Α’ Διακρατικής Συνάντησης των εταίρων του, θα γίνει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) Εύξεινη Πόλη την προσεχή Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι,
στο ΤΕΙ Καλαμάτας.
Βασική περιοχή εφαρμογής του έργου είναι η Μεσσηνία, με έμφαση στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας.
  Περιγραφή
Η κύρια και κοινή πρόκληση για όλες τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες είναι πως η μέση τιμή του ελαιολάδου είναι χαμηλή σε σχέση με το κόστος παραγωγής και, επίσης, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με τις μη-Μεσογειακές ελαιοπαραγωγικές χώρες. Οι παραγωγοί της Μεσογείου πιέζονται είτε να μειώσουν το κόστος παραγωγής είτε να αυξήσουν την αξία ή τη ζήτηση του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των ελαιοκαλλιεργειών και της ελαιοπαραγωγής.
Κύριος στόχος του ARISTOIL είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας, οι οποίες οδηγούν σε παραγωγή ελαιολάδου με ενισχυμένες προστατευτικές ιδιότητες υγείας (σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ε.Ε.).
  Αναμενόμενα αποτελέσματα
1. Ενίσχυση της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων ελαιολάδου: Κατά τη διάρκεια του έργου θα λάβει χώρα μία σύγκριση των υπαρχουσών μεθόδων ανάλυσης των συστατικών του ελαιολάδου και της βελτιστοποίησης των πιο σχετικών μεθόδων. Η βελτιστοποίηση των μεθόδων θα συνοδευτεί και από την ανάπτυξη ενός εύχρηστου εργαλείου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους παραγωγούς για την ταχεία ανάλυση ελαιολάδου στο πεδίο, ώστε να εντοπίζεται η σωστή στιγμή συλλογής για την επίτευξη του συνδυασμού βέλτιστης γεύσης και φαινολικών χαρακτηριστικών. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα απλοποιηθούν και θα παρέχονται στους παραγωγούς μέσα από ένα χρηστικό οδηγό παραγωγής ελαιολάδου.
2. Εκπαίδευση 3.000 ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβείων: Συνολικά 3.000 ελαιοπαραγωγοί και κάτοχοι ελαιοτριβείων θα εκπαιδευτούν μέσα από την οργάνωση 72 εκπαιδευτικών σεμιναρίων κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Τα σεμινάρια και οι συναντήσεις κατάρτισης θα έχουν ως στόχο την ενημέρωση και κατάρτιση των ελαιοπαραγωγών για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και μεθόδων οι οποίες θα είναι στη διάθεσή τους.
3. Αύξηση της γνώσης των καταναλωτών: Οι καταναλωτές θα ενημερωθούν για τις ευεργετικές προς την υγεία ιδιότητες των υψηλών σε φαινόλες ελαιολάδων σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ε.Ε. Συνολικά 44 ενημερωτικές ημερίδες θα οργανωθούν στις συμμετέχουσες χώρες για την ενίσχυση της γνώσης και ενημέρωσης των φορέων και κυρίως των καταναλωτών.
4. Ανάπτυξη μίας πρότυπης διαδικασίας για την πιστοποίηση ελαιολάδου με "Ευεργετικές Ιδιότητες για την Υγεία": Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο βρίσκεται στη διαμόρφωση μίας υψηλής ποιότητας γκάμας ελαιολάδου, η οποία να τηρεί κάποια ελάχιστα πρότυπα. Η ανάπτυξη πρότυπων διαδικασιών για την πιστοποίηση και λειτουργία δύο κέντρων πιστοποίησης στην Ισπανία και την Ελλάδα που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλης της Μεσογείου αναμένεται να προσφέρει μία ασφάλεια στον τελικό χρήστη σε σχέση με την ποιότητα του προϊόντος.
5. Ανάπτυξη ενός Μεσογειακού "Cluster" ελαιοπαραγωγών: Η ανάπτυξη ενός Μεσογειακού "Cluster" ελαιοπαραγωγών με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών στοχεύει να διευκολύνει τη δικτύωση και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Επίσης, η δημιουργία ενός e-hub θα υποστηρίξει την επικοινωνία και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των συμμετασχόντων. Μέσα από αυτό το κανάλι θα ανταλλάσσονται πληροφορίες σε σχέση με ευκαιρίες, εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες ιδέες. 

Ημερίδα για τον Αριστοτέλη, 2.400 χρόνια από τη γέννησή του, στην Πανεπιστημιακή Σχολή της Καλαμάτας 
Ημερίδα για τον Αριστοτέλη, 2.400 χρόνια από τη γέννησή του, διοργανώνει το Τμήμα φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, την προσεχή Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.
Το δε πρόγραμμα έχει ως εξής:
4.30-5.00: Εγγραφές
5.00-5.20: Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Η Ποιητική του Αριστοτέλη: προσέγγιση των κυρίων θεμάτων»
5.20-5.40: Παναγιώτης Νιάρχος, καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ, «Εξερεύνηση του Διαστήματος: Φιλοσοφικά, Ηθικά και Κοινωνικά ζητήματα»
5.40-6.00: Ευστράτιος Θεοδοσίου, καθηγητής Φιλοσοφίας της Ιστορίας της Αστρονομίας του ΕΚΠΑ, «Φιλοσοφώντας το σύμπαν: Φυσική, Μαθηματικά και Φιλοσοφία»
6.00-6.20: Κωνσταντίνος Νιάρχος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, «Αριστοτέλους θεωρίας της γνώσεως και το πρόβλημα της αληθείας»
6.20-6.40: Συζήτηση - Ερωτήσεις
6.40-7.00: Διάλειμμα
7.00-7.20: Γιώργος Τσουκαλάς, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, «Ο Αριστοτέλης περί ψυχής»
7.20-7.40: Παναγιώτης Βασάλος, πτυχιούχος ΠΜΣ Ηθικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Ευδαιμονία στον Αριστοτέλη»
7.40-8.00: Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Συμβουλευτική Ρητορεία: Θεωρία και πράξη»
8.00-8.20: Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, «Το Ύφος στη Ρητορική του Αριστοτέλη»
8.20-8.40: Συζήτηση
8.40-9.00: Συμπεράσματα – Λήξη της Ημερίδας.
Μετά τη λήξη της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. 

Τέρμα η σιωπή, προσοχή στο διαδίκτυο 
«Η βία και η κακοποίηση των γυναικών» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Ροταριανός Όμιλος και ο Σύλλογος Κυριών Καλαμάτας την Κυριακή το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο. Όλοι οι ομιλητές έκαναν ενδιαφέρουσες αναφορές στο θέμα, ενώ υπερτόνισαν ότι πολλές υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης δεν καταγγέλλονται, κάποιες, δε, φτάνουν σε στέρηση της ελευθερίας ή στη δολοφονία. Μεγάλο επίσης πρόβλημα αποτελεί η έξαρση της σύγχρονης βίας στο διαδίκτυο, με τα ψεύτικα προφίλ, τις ανοιχτές κάμερες και τους εκβιασμούς.
Ο Σπύρος Λαπιώτης, εκ μέρους του Ροταριανού Ομίλου, μίλησε για στόχους και δράσεις ανθρωποκεντρικές, σε θέματα που αφορούν στην κοινωνία, ενώ στα προσεχή σχέδια είναι εκδήλωση με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τη βία στα σχολεία και εκδήλωση σε συνεργασία με το Μανώλη Σφακιανάκη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τους κινδύνους στο διαδίκτυο.
Η Αγγελική Μαλαπέτσα, πρόεδρος Κοινωνικών Λειτουργών Νομού Μεσσηνίας, αναφέρθηκε στη βία που ασκείται στις γυναίκες, σωματική, λεκτική, συναισθηματική και ηλεκτρονική, όπως και στη φοβία των γυναικών να αποταθούν σε δομές, αποδεχόμενες την παθογένεια.
Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας,
Φωτεινή-Χριστίνα Γκιντώνη, ανέπτυξε πλήρως το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τη βία και κακοποίηση των γυναικών, ενώ εστίασε στην προστασία των παιδιών από το νόμο, όταν βιώνουν τέτοια περιστατικά ως θεατές. Τόνισε, δε, τον κατασταλτικό και προληπτικό χαρακτήρα της νομοθεσίας, τη μέριμνα του νόμου για τις αδύναμες οικονομικά κακοποιημένες γυναίκες, ενώ σημείωσε πως τα αστυνομικά τμήματα στηρίζουν και δίνουν τις πρώτες κατευθύνσεις.
Ο Μάρκος Σκόνδρας, ψυχίατρος, πρόεδρος Α.Δ.Ι.Σ.Ε., έκλεισε την εκδήλωση παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία, τα οποία, όμως, όπως τόνισε, δε δίνουν ασφαλείς πληροφορίες, αφού πολλά περιστατικά βίας δε δηλώνονται στις Αρχές και δεν καταγράφονται.
  Της Νίκης Γιαννακοπούλου

~ Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα ιερό ναό, στο κέντρο της Καλαμάτας.
Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, πλαισιωμένος από τους ιερείς του ναού.
  Ο κ. Εμμανουήλ, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο του Αγίου Νικόλαου, καλώντας τους πιστούς να παραδειγματιστούν από τον Άγιο και να στηρίζουν καθημερινά τον συνάνθρωπό τους.
  Ακολούθως, τελέστηκε Δοξολογία μετ' αρτοκλασίας υπέρ ενισχύσεως του προσωπικού του κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας. Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε στο προσωπικό υγεία και δύναμη στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Στον εορτασμό παρέστησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, ο  πολιτευτής Μ. Χρυσομάλλης, η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας,καθώς κι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Φωτογραφίες: Γιώργος Τσερεφός

Μολότοφ, πέτρες και χημικά στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο
Μολότοφ, πέτρες και χημικά στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο - Live
- Ένταση επικρατεί το βράδυ της Τρίτης στα Εξάρχεια, μετά τη λήξη της πορείας στο κέντρο της Αθήνας, για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Σε 25 προσαγωγές έχει προχωρήσει η Αστυνομία
-

~   Την έκδοση τριών από τους τούρκους στρατιωτικούς αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών ,  Θα ασκήσουν έφεσηΤην έκδοση τριών από τους τούρκους στρατιωτικούς αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών
-  Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση των τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στην χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς σήμερα, Τρίτη, ασκήθηκε έφεση κατά του βουλεύματος που αρνήθηκε την έκδοση τριών από αυτούς, ενώ αποφασίστηκε η έκδοση άλλων τριών.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εφετών, που συνεδρίασε σήμερα για την δεύτερη ομάδα των τούρκων στρατιωτικών, αποφάσισε την έκδοσή τους στην γείτονα χώρα, προκειμένου να δικαστούν για τρεις από τις τέσσερις πράξεις που τους καταλογίζει η τουρκική Δικαιοσύνη.
Οι εφέτες αποδέχθηκαν την έκδοση των τριών στρατιωτικών για τις κατηγορίες της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου και αρπαγής δια της βίας ελικοπτέρου, ενώ απορρίπτουν την έκδοση για την κατηγορία της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, με την οποία απορρίφθηκε χθες το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών στρατιωτικών. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η υπόθεση για τους τρείς που εκδικάστηκε χθες το αίτημα της Τουρκίας θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο (Β' Τμήμα).
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.
Σήμερα, Τρίτη, στο Συμβούλιο Εφετών που συνεδρίασε για τους άλλους τρεις στρατιωτικούς, η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτό το αίτημα της Τουρκίας τονίζοντας πως αν παραδοθούν στην γείτονα χώρα «είναι σχεδόν βέβαιος ο βασανισμός τους».
Η εισαγγελέας ανέφερε στους δικαστές περιπτώσεις με άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών και τόνισε πως κάποιοι θανατώθηκαν επί τόπου.
«Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση» είπε η κ. Καπαγιάννη, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής. «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ».
Αναφερόμενη στα στοιχεία του φακέλου που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές για το αίτημα έκδοσης, η εισαγγελική λειτουργός τα χαρακτήρισε εντελώς αόριστα και ασαφή ως τον προσδιορισμό με ακρίβεια της «παράνομης δράσης». Όπως είπε η εισαγγελέας: «Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».
Οι ίδιοι οι τρεις εκζητούμενοι είπαν στους δικαστές πως δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα και τόνισαν πως αν εκδοθούν δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ θα υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια.
Όπως ανέφεραν οι στρατιωτικοί, μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, οι σύζυγοι τους απολύθηκαν από τις εργασίες τους και τους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 ~ Σταυρούλα Ξουλίδου: «Ο Καμμένος με άτιμο και ψυχρό εκβιασμό με ανάγκασε να ψηφίσω την τελευταία στιγμή»
«Έχω μετανιώσει που πίστεψα τόσο πολύ τον Πάνο Καμμένο».
Σε συνέντευξη της η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου μίλησε για το πόσο πίστευε στον Πάνο Καμμένο, αλλά και για την απογοήτευση της στην συνέχεια. Ενώ αποκάλυψε τον βουλευτικό μισθό και τα όσα έχει να καλύψει ένα βουλευτής με αυτά τα ποσά.  «Ο βουλευτικός μισθός είναι γύρω στις..
-
~ Τσακαλώτος : Είμαστε σε διαπραγματεύσεις ώστε η περιουσία του δημοσίου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο
Τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις δημόσιες υπηρεσίες προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεών της ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμμετέχοντας σε εκδήλωση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τις Δημόσιες Υπηρεσίες στις Βρυξέλλες.        
Ο Ε. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα λάθη του παρελθόντος όσον αφορά τις κρατικοποιήσεις της δεκαετίας του '70 αλλά και τις μετέπειτα ιδιωτικοποιήσεις σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζοντας πως τώρα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έτσι ώστε η περιουσία του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων επιχειρήσεων, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το κράτος και το δημόσιο συμφέρον.
Όπως υπογράμμισε, σε αυτό το πλαίσιο στόχος δεν είναι μόνο ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η χρήση άλλων μέσων όπως για παράδειγμα η αναδιάρθρωση ορισμένων επιχειρήσεων έτσι ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές αλλά και η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις σε μη αξιοποιούμενη ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Σε αυτήν την προσπάθεια ανέφερε είναι σημαντική η συμβολή ξένων εμπειρογνωμόνων και κυρίως των ομάδων που έχουν αποσταλεί από τη Γαλλία.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε τη μεγάλη διαφορά που εντοπίζεται στην προσέγγιση που ακολουθούν οι θεσμοί σχετικά με εν λόγω ζήτημα, στο τρέχον πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο, υπερθεματίζοντας τα λεγόμενα του Έλληνα υπουργού.
Όπως ανέφερε, η μεγαλύτερη καινοτομία που επιτεύχθηκε στη συμφωνία του Ιουνίου του 2015, ήταν ότι στο πλαίσιο της δημιουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, οι δημόσιες επιχειρήσεις της Ελλάδας θα εμπλακούν σε εμπορική δραστηριότητα προκειμένου το κράτος να τις διαχειριστεί και να αποκομίσει κέρδη με το καλύτερο δυνατό όφελος γι' αυτό, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις «τεράστιες πιέσεις» που δέχεται η Ελλάδα, από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι και σήμερα, «για να πουλήσει φθηνά "τα ασημικά του σπιτιού"».
Ο ίδιος επικεντρώθηκε σε τρεις περιπτώσεις μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια (το Ελληνικό, το λιμάνι του Πειραιά και τα περιφερειακά αεροδρόμια) τονίζοντας πως σε μεγάλο βαθμό οι συμφωνίες περισσότερο ζημίωσαν παρά ευνόησαν το ελληνικό κράτος. «Αυτοί που πραγματικά νοιάζονται για την Ελλάδα, θα έπρεπε να βοηθήσουν για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Και όχι να αντικαταστήσουν τη παλιά λεηλασία από μια καινούργια», κατέληξε ο Σ. Κούλογλου, δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στον Έλληνα υπουργό για τις διαπραγματευτικές του προσπάθειες στην τρέχουσα περίοδο.   ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΕΙΣΜΟΣ από Ρωσία για ΗΠΑ! Ο Πούτιν είναι ΕΤΟΙΜΟΣ...

~ "Οι ΗΠΑ έχουν βάψει με αίμα τα χέρια τους", υπογράμμισε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στο χτύπημα των τζιχαντιστών  σε κινητή ρωσική νοσοκομειακή μονάδα στο Χαλέπι, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας νοσηλευτής και να τραυματιστούν εκατοντάδες άτομα.
"Το αίμα των στρατιωτών μας είναι στα χέρια αυτών που εξόπλισαν τους τζιχαντιστές. Οι Δυτικοί δημιούργησαν και εξόπλισαν αυτό το τέρας, όπου μάλιστα αποκαλούν και 'αντιπολίτευση' για να δικαιολογήσουν την συνείδησή τους, αλλά και τους ψηφοφόρους τους".
Οι Ρώσοι τονίζουν ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, αφού ο εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε ότι οι Δυτικοί έδωσαν τις συντεταγμένες της μονάδας στους ισλαμιστές τρομοκράτες.
Βίντεο : BREAKING: USA gave coordinates of the Russian army hospital to terrorists; US has bloody hands  , https://youtu.be/0FFMfSDPy94 .-

~ Πόλεμος ΡΩΣΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ! ΕΡΙΞΑΝ το ρωσικό μαχητικό;..

-  «Η άφιξη του αεροπλανοφόρου Ναύαρχος Κουζνέτσωφ  στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου διαταράσσει όλες τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας στην περιοχή μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και του Λιβάνου» δήλωσε με ανακοίνωση της η η ισραηλινή κρατική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας και κατηγορεί τη Ρωσία για τη στρατιωτική της παρουσία την οποία κρίνει ως ‘’ηχηρή’’.Οι ρώσικες υπηρεσίες πληροφοριών ωστόσο κάνουν λόγο για ηλεκτρονικά αντίμετρα κατά την πτώση του ρώσικου μαχητικού Su-33.
‘’Οι στρατιωτικές δραστηριότητες στη λεκάνη της Μεσογείου επηρεάζουν τα μέγιστα τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας και πρόσφατα βλέπουμε ακόμα πιο σημαντικούς περιορισμούς στο χώρο αυτό.’’ τόνισε πηγή της ισραηλινής  αεροπορίας.«Αυτοί οι περιορισμοί προκαλούν  καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων χαμηλού υψομέτρου αυξάνοντας τις ώρες πτήσεων», κατέληξε η ίδια.
Να τονίσουμε πως μερικές μέρες πριν  ισραηλινά αεροσκάφη χτύπησαν στόχους  της Χεζμπολάχ προκαλώντας την οργή της Μόσχας η οποία μετέφερε χθες αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300V4 σε Ταρτούς και  Χμεϊμίν.

***  Το VoiceNews τα έλεγε ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ!  Κανείς δεν άκουγε...

-  Το VoiceNews.gr για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται.
Η κατάσταση που υπάρχει με κρούσματα ηπατίτιδας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, είναι δραματική και πρώτοι σας είχαμε ενημερώσει για το μείζον αυτό θέμα.
Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, με ερώτηση του τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον υπουργό Υγείας, αναφέρεται για τα κρούσματα και ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς αν έχουν γίνει όλες οι προληπτικές ενέργειες, όπως οι απαραίτητοι εμβολιασμοί.

"Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών στη Νέα Καβάλα Κιλκίς κρίνεται ως άκρως ανησυχητική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς, παρουσιάστηκαν νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α, σε παιδιά και νέους ηλικίας από 6-21 έτους, με 6 εξ' αυτών σήμερα να νοσηλεύονται στην παιδιατρική και παθολογική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς.
Με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια του τριμήνου Αυγούστου- Οκτωβρίου σημειώθηκαν 38 κρούσματα με ηπατίτιδα Α, σε πληθυσμό 1.300 ανθρώπων του εν λόγω κέντρου φιλοξενίας, όταν τον Ιούνιο αναφέρθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ 15 κρούσματα μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο, εύλογα προκύπτουν ανησυχίες και ερωτήματα όσον αφορά την εξάπλωση αυτής της λιμώδους ασθένειας, η οποία αποτελεί μια εν δυνάμει «ωρολογιακή βόμβα» υγειονομικού χαρακτήρα.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αυξητικής πορείας της μεταδοτικής αυτής νόσου στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας;
- Έχουν προβεί σε προληπτικές ενέργειες και σε ποιες;
- Έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμούς των υγιών παιδιών άνω του ενός έτους, με εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων;
- Έχουν γίνει εμβολιασμοί ενηλίκων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;
- Προβλέπονται μέτρα για τη μη μετάδοση της νόσου στους κατοίκους της περιοχής, καθώς και σωστή ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού με σκοπό την έγκαιρη διαφύλαξη του;".

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΑΙΤΕΙ το μισό Αιγαίο και ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ κάνει "ΠΑΡΕΑ" μαζί του! Δείτε τη φωτογραφία...

Την ίδια ώρα που οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε "τεντωμένο σχοινί", Έλληνας πολιτικό αρχηγός παρευρέθηκε σε εκδήλωση στη γείτονα χώρα, μαζί με τον Ρ.Τ.Ερντογάν.
Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, που επισκέφτηκε την Καισάρεια για τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Μάλιστα, στη φωτογραφία που δημοσίευσε ο κ. Παπανδρέου στο twitter, είναι ο ίδιος μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο.


ΚΡΙΣΙΜΗ συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν...

- Το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρ.Τ. Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεβ.
Σήμερα, χωρίς να είναι προγραμματισμένο, ο πρόεδρος της Ρωσίας βρέθηκε με τον Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Κρεμλίνο και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, διμερείς οικονομικές συμφωνίες, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στην κρίση στη Συρία αλλά και στον αγωγό φυσικού αερίου, Turkish Stream.

ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ!Έρχεται νέο δημοψήφισμα;..

-  «Δεν έχουμε τίποτα άλλο στο μυαλό μας εκτός από τη διαρκή προσπάθεια για να κλείσει η 2η αξιολόγηση μέχρι ει δυνατόν το τέλος του χρόνου για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε έναν καθαρό διάδρομο για τις αγορές χρήματος διά μέσου της ένταξής μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017» ,τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα διεξαγωγης δημοψηφίσματος και πάλι, εξαιτίας της παράτασης που δόθηκε για το νέο έτος για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.Τα σενάρια φαίνεται πως φούντωσαν λόγω της παράτασης αυτής ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ακόμα κάτι.

~ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ! ΕΚΔΙΔΟΥΝ τους 3 στην ΤΟΥΡΚΙΑ...

- Απόφαση σοκ από το Συμβούλιο Εφετών είχαμε πριν λίγο, το οποίο, με άλλη σύνθεση από την χθεσινή (η οποία αποφάσισε την μη έκδοση των πρώτων τριών) αποφάσισε την έκδοση τους για τα 3 από τα 4 αδικήματα που κατηγορούνται.
Πρόκειται για την προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, την απόπειρα παρακώλησης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου. Αντίθετα δεν εκδίδονται για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Και οι 3 θα υποβάλουν έφεση και κρατούνται.
Το ζήτημα θα κριθεί οριστικά και αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Αντώνιος Λιόγας αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.
Μετά την άσκηση της εφέσεως, η υπόθεση για τους τρεις θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο ( Β Τμήμα), που πρέπει σύμφωνα με το νόμο μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών προς έκδοση στρατιωτικών.

Το δικαστήριο έβγαλε ετυμηγορία! Απόφαση ΒΟΜΒΑ για τον Γεωργίου...

-  Ο Ανδρέας Γεωργίου,ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος κρίθηκε σήμερα αθώος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.Πιο συγκεκριμένα ο κ.Γεωργίου σύμφωνα με την κατηγορία είχε διατελέσει μέλος του ΔΝΤ παράλληλα με την ιδιότητα του στην ΕΛΣΤΑΤ.Ωστόσο η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σίσκου,τάχθηκε στην αγόρευσή της υπέρ της απαλλαγής του, κάτι που υιοθέτησε και το δικαστήριο.

Συγκλονιστική ιστορία! Τι έκανε το Άγιον Όρος στην Κατοχή;..

- Συγκλονιστική ιστορία! Τι έκανε το Άγιον Όρος στην Κατοχή;..
 Γράφει ο Γιώργος Σπανός
Όταν τον Οκτώβριο του 1944 αποσύρονταν οι Γερμανοί από την Ελλάδα, είχαν ήδη διασωθεί από τους Αγιορείτες εκατοντάδες στρατιώτες, οι οποίοι, μπροστά στη Ναζιστική επέλαση του 1941, είχαν εγκαταλειφθεί πίσω από την άτακτη αποχώρηση των Συμμαχικών Δυνάμεων.
Αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου, άρχισαν να αποστέλλονται σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα, αντιπρόσωποι συμμαχικών κυβερνήσεων με σκοπό να επιδώσουν με κάθε επισημότητα, ευχαριστήριες επιστολές, παράσημα, τίτλους και σημαντικές χρηματικές αποζημιώσεις. Στους Αγιορείτες Πατέρες, έφτασαν πρώτοι, εκείνοι που ερχόντουσαν από πιο μακριά: τη Νέα Ζηλανδία.
Τον Νοέμβριο του 1944, τρεις εκπρόσωποι του Στρατού και της Κυβέρνησης της Ν. Ζηλανδίας, επισκέφτηκαν το Άγιο Όρος για να αποτίσουν φόρο τιμής και να επιδώσουν εύφημες μνείες στις Μονές. Παρόλο που ήταν εκτεθειμένες σε σοβαρά αντίποινα από τους Ναζί, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενορχήστρωναν τη διαφύλαξη και τη προστασία, μεταξύ άλλων και πολλών Νεοζηλανδών στρατιωτών, βοηθώντας τους είτε να παραλειφθούν από ελληνικά ή συμμαχικά υποβρύχια, είτε να διαφύγουν δια θαλάσσης προς την Σμύρνη και την Αίγυπτο.
orosone
Οι Νεοζηλανδοί στο Άγιο Όρος Μία απ’ τις λίγες αδημοσίευτες επισκέψεις και περιγραφές ξένων αντιπροσώπων στον Άθω, είναι κι αυτή του Πήτερ Μάκινταϊρ (Peter McIntyre). Η μαρτυρία του έχει μία ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς επρόκειτο για έναν άνθρωπο περιπετειώδη, καλλιεργημένο σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής του, πετυχημένο στρατιώτη, αλλά και κοσμογυρισμένο καλλιτέχνη….
orotw
Δύο χρόνια πριν, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνάς μου για το Άγιο Όρος στην Κατοχή, ανακάλυψα και ακολούθησα τα χνάρια της εντυπωσιακής ιστορίας του νεαρού Υπολοχαγού, Σάντυ Τόμας (Sandy Thomas) που πολέμησε με το Νεοζηλανδικό 23ου Τάγμα στη Μάχη της Κρήτης και διασώθηκε από τους Ναζί χάρη στην αυτοθυσία δεκάδων μοναχών του Αγίου Όρους. Νεοζηλανδοί φίλοι ανακάλυψαν στ’ αρχεία του Εθνικού Ραδιοφώνου της Νέας Ζηλανδίας, μία ξεχασμένη ραδιοφωνική εκπομπή του Πήτερ Μάκινταϊρ (Peter McIntyre, 1910-1995), που ήταν ο ένας εκ των τριών επισκεπτών στο Άγιο Όρος τον Νοέμβριο 1944. Η μικρή εκπομπή, είχε ηχογραφηθεί την Πρωτοχρονιά του 1945. Επίσης, συμπτωματικά, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νέας Ζηλανδίας, η συλλογή απ’ τις 83 φωτογραφίες που είχαν αποθανατίσει την επίσκεψη εκείνη.
orothr
Οι Αγιορείτες δέχτηκαν ταπεινά τις ευχαριστήριες επιστολές, τις μνείες και τα παράσημα, αλλά υπ’ ουδενί τα χρήματα τα οποία προσέφερε η Κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας. Τα παράσημα εστάλησαν με έγγραφες επικριτικές διαμαρτυρίες στην Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β’, για τη στάση της Βρετανίας έναντι στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ το 1955-’59. Την ίδια στάση, κράτησαν κι άλλες Μονές με αντιστασιακή δράση που δέχτηκαν ευχαριστίες από Συμμαχικές Κυβερνήσεις, όπως, π.χ. η Ι.Μ. Λογγοβάρδας Πάρου, για τους ίδιους λόγους.
Ποιος ήταν ο Peter McIntyre
Στρατιωτικός, ζωγράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1910, στο Ντουνέντιν της Νέας Ζηλανδίας.
Αποφοίτησε απ’ τη Σχολή Καλών Τεχνών του Σλέιντ, στο Λονδίνο, με άριστα. Εργάστηκε σαν ελεύθερος καλλιτέχνης στη Βρετανία και παντρεύτηκε με την Λίλιαν Γουέλμπερν.
Το 1939, κατατάχτηκε στο 2ο Εκστρατευτικό Σώμα της Ν. Ζηλανδίας (2NZEF), στην Αγγλία, εκπαιδεύτηκε με την Νεοζηλανδική Πυροβολαρχία στο Άλντερσοτ και υπηρέτησε ως αντιαρματικός σκοπευτής με την 2NZEF στην Αίγυπτο, από τον Απρίλιο του 1940.
Τον Ιανουάριο του 1941, διορίστηκε επίσημος Καλλιτεχνικός Ανταποκριτής της Ν. Ζηλανδίας, καταγράφοντας τις μάχες της 2NZEF στην Κρήτη, στην Β. Αφρική και στην Ιταλία. Γύρισε στο Ντουνέντιν το 1946 όπου ξαναπαντρεύτηκε με την Πατρίσια Μάιλς και μετοίκησε στο Ουέλινγκτον της Ν. Ζηλανδίας.
Εξελίχθηκε σε επαγγελματία ζωγράφο προσωπογραφιών και τοπίων καθώς και σε κριτικό μοντέρνας τέχνης. Είχε διαπρέψει σε διεθνείς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους και διάσημους ζωγράφους στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Ν. Ζηλανδία.
Το 1968 εξέδωσε το βιβλίο The Painted Years, στο οποίο εξιστορεί τις εμπειρίες του. Το Peter McIntyre’s New Zealand (1964) ξεπούλησε στις έξι πρώτες μέρες κυκλοφορίας του και παρέμεινε σε κυκλοφορία για είκοσι χρόνια. Το 1970 χρήστηκε αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Πέθανε στο Ουέλινγκτον το 1995.
Λίγα …άγνωστα στοιχεία για το Άγιον Όρος
Είναι αξιοθαύμαστο ότι η Χερσόνησος του Άθω, κατά τη διάρκεια της ύπαρξης της μέσα στην ιστορία, υπήρξε πάντα τόπος καταφυγής, όχι μόνο για την πνευματική ακεραιότητα και την καλλιέργεια των αρετών, αλλά και για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των αδυνάτων, απέναντι στους διάφορους πολυποίκιλους κατακτητές, που πάντα εποφθαλμιούσαν να ελέγξουν με τη βία, την ευλογημένη αυτή χώρα που λέγεται Ελλάδα.
Απ’ την προ Χριστού περίοδο ήδη, έχει υπάρξει, μεταξύ άλλων, τόπος απομόνωσης και καταφυγής πολεμιστών όπως για μία εκ των φυλών των Αμαζόνων, που τον τηρούσαν αυστηρά άβατο για τους άνδρες, και τιμωρούσαν με μεγάλη αυστηρότητα τους επίδοξους καταπατητές, ακόμα και με θάνατο.
Την τύχη αυτή, βέβαια, δεν είχε κι ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος αφού επιβλήθηκε στον ιερή χερσόνησο, αρνήθηκε στον πιεστικό Δεινοκράτη, να λαξεύσει τον Άθωνα στη μορφή τού Στρατηλάτη, αλλά διεμήνυσε, προφητικά, ότι «…αυτός ο τόπος πρέπει να αφεθεί στην ησυχία του…».
Στη μετά Χριστόν εποχή, ο Άθως εξελίχθηκε στην κυριότερη πνευματική κοιτίδα που περιέθαλψε, διέσωσε και συγκέρασε τον Ελληνισμό με τη Χριστιανική Πίστη, λειτουργώντας έκτοτε ως κιβωτός του Βυζαντινού Πολιτισμού. Όταν, μάλιστα, άρχισε να μετατρέπεται ο τόπος σε άβατο για τις γυναίκες, ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό δεν ήταν κάποιος ρατσισμός προς το γυναικείο φύλο. Άλλωστε, εδώ και τουλάχιστον 18 αιώνες, οι κάτοικοι του από το πρωί έως το… επόμενο πρωί, λατρεύουν μία γυναίκα, την Θεοτόκο -και για αυτό το Άγιον όρος κατέστη εξίσου γνωστό και ως «το περιβόλι της Παναγίας».
Είκοσι Μονές, είκοσι ξεχωριστές Μοναστικές Κοινότητες, απαρτίζουν μία Ιερά Κοινότητα που αυτοδιοικεί την -υπαγόμενη στους νόμους και την προστασία του Ελληνικού Κράτους- Χερσόνησο του Άθω, με έναν τρόπο αξιοζήλευτο και πρότυπο για οποιαδήποτε άλλη διεθνή κοινότητα ή ένωση, όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή.
Ένα, μάλιστα, απ’ τα λιγότερο γνωστά χαρακτηριστικά της Αθωνικής Πολιτείας, το οποίο δεν έχει συνειδητοποιηθεί καταλλήλως, είναι ότι αποτελεί την μακροβιότερη συνεχόμενη Δημοκρατία στον Κόσμο και αυτό συμβαίνει από τον 10ο αιώνα μ.Χ. όταν απέκτησε την de jure υπόσταση που έχει έως σήμερα…  ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ! Θα απαγορεύουν τα αμάξια στο κέντρο της Αθήνας...

- Ο Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας των diesel οχημάτων μέχρι το 2025. Ο κ. Καμίνης, μαζί με τους δημάρχους της Μαδρίτης, των Παρισίων και της Πόλης του Μεξικού, θα δώσουν κίνητρα σε πεζούς και ποδηλάτες αλλά τονίζουν και τη σημασία των εναλλακτικών καυσίμων.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τρία εκατομμύρια θάνατοι καταγράφονται εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κυρίως στις πόλεις.Το μεσοδιάστημα μέχρι το 2025 θα λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο.
Ο Γιώργος Καμίνης είπε επιπροσθετα πως θα απαγορεύσει και θα αφαιρέσει τα αυτοκίνητα και στο κέντρο της Αθήνας.

ALERT! Έκτακτη ανακοίνωση από την Αστυνομία...

- Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με ανακοίνωση που εξέδωσε, προειδοποιεί τους πολίτες για να μην πέσουν θύματα απάτης μέσω διαδικτύου, και συγκεκριμένα, στις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές, ενόψει τον εορτών.
Σας παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση, όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Αστυνομίας:
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης και ενόψει της επικείμενης εορταστικής περιόδου, εφιστά την προσοχή των πολιτών – χρηστών διαδικτύου κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους και συγκεκριμένα στις πληρωμές προϊόντων, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) και πιστωτικών-χρεωστικών καρτών.
Ειδικότερα, στο διαδίκτυο και ιδίως στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφημίζονται επώνυμα είδη, κυρίως ένδυσης-υπόδησης, σε υπερβολικά χαμηλές τιμές, από ιστοσελίδες αμφιβόλου αξιοπιστίας, οι οποίες μετά την τοποθέτηση παραγγελιών και την ολοκλήρωση της πληρωμής διακόπτουν τη λειτουργία τους και ουδέποτε αποστέλλουν τα προϊόντα στους αγοραστές.
Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο ύπαρξης ιστοσελίδων που προσομοιάζουν με τις επίσημες τραπεζικών ιδρυμάτων, οι οποίες προτρέπουν τους επισκέπτες να εισάγουν τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως στοιχεία χρεωστικών-πιστωτικών καρτών, όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).
Για την αποφυγή εξαπάτησης του κοινού με τους προαναφερθέντες τρόπους, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα ακόλουθα:
-Σε περιπτώσεις άγνωστων ηλεκτρονικών καταστημάτων, πριν την καταχώρηση παραγγελίας και την ολοκλήρωση της συναλλαγής, να πραγματοποιείτε διαδικτυακές έρευνες των καταστημάτων, προκειμένου να βρείτε τυχόν αξιολογικά σχόλια πελατών (θετικά ή αρνητικά σχόλια) και κριτικές από έτερους χρήστες διαδικτύου.
-Να προτιμάται η πληρωμή μέσω πύλης ηλεκτρονικών πληρωμών, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη, ώστε να μην εισάγετε απευθείας τα δεδομένα χρεωστικών - πιστωτικών καρτών.
-Να διαβάζετε προσεκτικά τους όρους και προϋποθέσεις χρήσης των ιστοσελίδων καθώς και την πολιτική επιστροφής προϊόντων ή χρημάτων και να εξετάζετε εάν υφίσταται δικαίωμα υπαναχώρησης.
-Να μην εισάγετε ποτέ στοιχεία πιστωτικών καρτών ή ηλεκτρονικής τραπεζικής σε ιστοσελίδες, που δρομολογούνται μέσω υπερσυνδέσμων (hyperlinks) και περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
-Να επιδεικνύετε μεγάλη προσοχή σε προσφορές που εμφανίζονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία.
-Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλείς σελίδες στο διαδίκτυο όταν καταχωρείτε προσωπικές ή οικονομικής φύσεως πληροφορίες ή πραγματοποιείτε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα. Ασφαλείς είναι οι σελίδες με ηλεκτρονική διεύθυνση που ξεκινά με https αντί http.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου.

Οι αναρχικοί ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ τους κατοίκους του κέντρου! Έτοιμοι να κάψουν την Αθήνα.. (ΕΙΚΟΝΑ)

- Οι αντιεξουσιαστές άφησαν προειδοποιητικό "ραβασάκι" στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων που βρίσκονταν στην περιοχή των Εξαρχείων και των γύρω δρόμων.

Στο σημείωμα, ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να μετακινήσουν τα αμάξια, καθώς αναμένονται επεισόδια, με αφορμή τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

ΠΑΓΩΣΕ η ΔΥΣΗ!Το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ του ΕΡΝΤΟΓΑΝ...

-   Σε νέες αποκαλύψεις προχωρούν τα Wikileaks, αυτή τη φορά ξεσκεπάζοντας τον Ερντογάν.
Το δίκτυο διέρρευσε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στα οποία φαίνονται οι σχέσεις του γαμπρού του  Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με εταιρεία που εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής πετρελαίου από το ISIS.
Ενώ ο Αλμπαϊράκ αρνείται τα πάντα, τα email δίνουν αρκετά στοιχεία και συγκεκριμένα, υπάρχουν αποδείξεις ότι σχετίζεται με υποθέσεις εισαγωγής πετρελαίου από εκπροσώπους του ISIS, της εταιρείας Powertrans, μάλιστα, είχει δώσει αποκλειστικό δικαίωμα εισαγωγής και εξαγωγής στη συγκεκριμένη εταιρεία.
Επιπλέον, τα μηνύματα δείχνουν ότι ο ο Αλμπαϊράκ είχε γνώμη και για προσλήψεις και απολύσεις, ακόμα και για τους μισθούς, ενώ, στα μηνύματα υπάρχει και υλικό που αποδεικνύει ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούσε να προπαγανδίσει υπέρ του ΑΚΡ, του κυβερνώντος κόμματος.

~ Χωρίς ΕΛΕΟΣ! Νέα "χολή" από τον Σόιμπλε...

-  «Ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος» είπε ο Σόιμπλε στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και συνέχισε:«Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος»
Δεν έλειψε δε και η από μέρους του κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση αφού ο ίδιος δήλωσε:«οι Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι "κάποιοι ξένοι" φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα».

Ηράκλειο: Στο λιμάνι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
Στο λιμάνι του Ηρακλείου έφθασαν απόψε παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών από την Ιεράπετρα, τη Μεσαρά και άλλες περιοχές της Κρήτης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να πιέσουν, ώστε να μεταφερθούν τα κηπευτικά, που παραμένουν αδιάθετα λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, με πλοίο ασφαλείας.
Επίσης στο λιμάνι έχουν φτάσει νταλίκες φορτωμένες με αγροτικά προϊόντα, με τους παραγωγούς να δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν αν δεν φορτώσουν τα προϊόντα τους στο πλοίο. Τονίζουν, πως κινδυνεύουν να καταστραφούν και να χάσουν τις παραδοσιακές αγορές του εξωτερικού, μια και τα κηπευτικά αρχίζουν να σαπίζουν
Εκπρόσωποι τους συναντήθηκαν με το λιμενάρχη Δημήτρη Σαϊτάκη, ζητώντας τον απόπλου καραβιού ασφαλείας και επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα λύση στη διακίνηση των ευπαθών προϊόντων.
Στο μεταξύ δεν έλειψαν και οι εντάσεις κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, όταν αγρότες επιχείρησαν να μπουν στο λιμεναρχείο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βέλγιο: 8 προσαγωγές και μια σύλληψη για δύο που συνδέονται με το ΙΚ
Οι αρχές του Βελγίου έκαναν εφόδους σε σπίτια και προσήγαγαν για ανάκριση οκτώ πρόσωπα στο πλαίσιο μιας έρευνας για χρηματική υποστήριξη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και τη στρατολόγηση μαχητών για να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.
Παράλληλα, γνωστοποίησαν πως άλλο ένα πρόσωπο συνελήφθη στο πλαίσιο μιας χωριστής έρευνας, για την επίθεση με ματσέτα με στόχο δύο αστυνομικίνες τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τις βελγικές εισαγγελικές αρχές έγιναν έφοδοι σε εννέα οικίες στη Σκάρμπεεκ, μια συνοικία των Βρυξελλών, καθώς επίσης και στις πόλεις Μπριζ, Αμβέρσα και Σιντ-Νικλάς. Δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά.
Τα πρόσωπα στα σπίτια των οποίων έγιναν έρευνες «υπάρχουν υποψίες ότι στρατολογούσαν ανθρώπους για να πάνε στη Συρία» ή ότι «υποστήριζαν οικονομικά το ΙΚ», σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας. Ο δικαστής ο οποίος προΐσταται της έρευνας θα αποφανθεί εάν οι προσαχθέντες θα συλληφθούν και θα παραμείνουν υπό κράτηση, προστίθεται.
Σε χωριστή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εισαγγελικές αρχές σήμερα αναφέρεται ότι το Σάββατο 3η Δεκεμβρίου συνελήφθη άλλο ένα πρόσωπο, το τέταρτο μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της έρευνας για μια επίθεση με ματσέτα στην οποία τραυματίστηκαν δύο αστυνομικίνες την 6η Αυγούστου, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ.
Το πρόσωπο που συνελήφθη είναι ένας 43χρονος βέλγος υπήκοος, ο Ρέσκι Α., σύμφωνα με την ανακοίνωση. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για «συμμετοχή σε δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» και «απόπειρα ανθρωποκτονίας στο πλαίσιο μιας τρομοκρατικής ενέργειας» και προφυλακίστηκε.
Την 6η Αυγούστου ένας 33χρονος Αλγερινός, ο «Χ. Μπ.» (ο Χάλεντ Μπαμπούρι, κατά τον βελγικό Τύπο) επιτέθηκε σε δύο αστυνομικίνες μπροστά σε έναν αστυνομικό σταθμό στο Σαρλερουά, κραυγάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ». Τις τραυμάτισε στο πρόσωπο και στον λαιμό πριν εξουδετερωθεί από τα πυρά ενός τρίτου στελέχους της αστυνομίας. Υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.
Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, ο Ρέσκι Α., ο νέος ύποπτος, είναι ο συνοδός της Σαμπρίνας Ζ., σε βάρος της οποίας ασκήθηκε δίωξη την περασμένη εβδομάδα, όπως και σε δύο γνωστούς της, τους Φαρίντ Λ. και Αμπντελατίφ Ε.Α.
Σε βάρος των τεσσάρων αυτών προσώπων υπάρχουν υποψίες ότι προσέφεραν υλική υποστήριξη στον δράστη—ότι δηλαδή του έδωσαν τη ματσέτα—ή ότι συνέβαλαν στη ριζοσπαστικοποίησή του.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μία ημέρα αφού διαπράχθηκε, υποστηρίζοντας ότι ένας «στρατιώτης του ΙΚ διεξήγαγε την επιχείρηση αυτή μετά τις εκκλήσεις για επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού των χωρών του συνασπισμού των σταυροφόρων».
Μέλος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ο οποίος δρα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του ΙΚ, το Βέλγιο έγινε στόχος μιας διπλής επίθεσης την 22η Μαρτίου στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και στο μετρό των Βρυξελλών η οποία στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

~ Εκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ και σκοτάδι στο Μουζάκι Τριφυλίας
Ολη τη νύχτα στο σκοτάδι θα περάσουν οι κάτοικοι στο Μουζάκι Τριφυλίας μετά από σημαντική βλάβη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ.

Eπεισόδια έξω από ΑΠΘ μετά την πορεία στη μνήμη του Γρηγορόπουλου
Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το ΑΠΘ, όπου ομάδα αντεξουσιαστών κατευθύνθηκε στην οδό Εθνικής Αμύνης, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που ξεκίνησε από την Καμάρα.
Μπροστά από το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ τα μέλη της ομάδας των αντεξουσιαστών αποσπάστηκαν από την πορεία και άρχισαν να εκτοξεύουν φωτοβολίδες, βόμβες μλότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στα επεισόδια να υποχωρήσουν και να κατευθυνθούν στους χώρους του ΑΠΘ. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Εγνατία, Αγγελάκη και Εθνικής Αμύνης.
Νωρίτερα, μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους και στη διάρκειά της σημειώθηκε μικροένταση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Αριστοτέλους και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ στην οδό Ιασωνίδου ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν μικροφθορές σε σταθμευμένο όχημα και έγραψαν συνθήματα με σπρέϊ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

~ Βαν ντερ Μπέλεν: Θέλω να είμαι ένας πρόεδρος για όλους τους Αυστριακούς
Η πρώτη ομιλία του, μετά την γνωστοποίηση του προσωρινού τελικού αποτελέσματος χαρακτηρίζεται ενωτική.                        

Η πρώτη ομιλία του, μετά την γνωστοποίηση του προσωρινού τελικού αποτελέσματος του προχθεσινού επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών χαρακτηρίζεται ενωτική.
"Ας προσπαθήσουμε να λογομαχούμε λιγότερο μεταξύ μας και να ακούμε περισσότερο ο ένας τον άλλο, ας αρχίσουμε να συζητούμε μεταξύ μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος, τονίζοντας πως εκτιμά ότι η εκλογή του είναι ένα μήνυμα που έχει επιρροή και πέραν των συνόρων της Αυστρίας.
"Είναι ένα κόκκινο-άσπρο-κόκκινο (σ.σ. τα χρώματα της αυστριακής σημαίας) σημάδι που στάλθηκε στις πρωτεύουσες και στα χωριά της Ευρώπης, πως μία πολιτική του ενός μαζί με τον άλλο, έχει όχι μόνον νόημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε επιτυχία", επισήμανε ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος.
Ο ίδιος τείνει το χέρι του προς όλους τους ψηφοφόρους και υπόσχεται να είναι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος για όλους τους Αυστριακούς και όλες τις Αυστριακές, ανεξάρτητα εάν τον ψήφισαν ή όχι, ανέφερε στη συνέχεια, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την ομάδα του,τους υποστηρικτές στην προεκλογική εκστρατεία και όλους τους ψηφοφόρους, αλλά και διατυπώνοντας την αναγνώριση προς τον αντίπαλό του στις εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ.
Οπως σημείωσε ο ντερ Μπέλεν, δεν θέλει να κάνει λόγο για διάσπαση στη χώρα, τουναντίον το υψηλό ποσοστό συμμετοχής έδειξε πόσο σημαντικές ήταν για τους ανθρώπους αυτές οι εκλογές. Ακόμη και εάν όμως υπάρχει μία τέτοια διάσπαση, δεν πρέπει να παραμένει αιώνια και ο ίδιος θα αναζητήσει όλα όσα ενώνουν και θα θέσει αυτά μπροστά και όχι εκείνα που χωρίζουν.
Πρόθεσή του είναι επίσης να εργαστεί δεσμευτικά στο εσωτερικό της χώρας και να εκπροσωπεί την Αυστρία στο εξωτερικό κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δίνοντας όλο το βάρος ώστε να καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη προσέγγιση της Ευρώπης, ενώ θέλει να συμβάλει σε μία πραγματικά ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, όπως επίσης στο μεγάλωμα των παιδιών στη χώρα μέσα σε ειρήνη και χαρά. 
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, που ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, έπειτα από την ολοκλήρωση το μεσημέρι της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε ποσοστό 53,8%, έναντι 46,2% του αντιπάλου του, του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του υπαρχηγού του και έως τώρα δευτέρου προέδρου της αυστριακής Βουλής, Νόρμπερτ Χόφερ.
Follow pagenews.gr
~ Δραματική μείωση των πάγων σε Ανταρκτική και Αρκτική
Η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για ρεκόρ στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας κατά το 2016.    Ο​ι πάγοι στις θάλασσες της Ανταρκτικής και Αρκτικής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ αυτήν την εποχή του χρόνου μετά τη μείωσή τους κατά το διπλάσιο από το μέγεθος της Αλάσκας σε μια ένδειξη της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, λένε οι επιστήμονες για το κλίμα.
Ενάντια σε μια τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη και μια σταθερή υποχώρηση των πάγων στο βόρειο άκρο της γης, ο πάγος που επιπλέει στο Νότιο Ωκεανό της Ανταρκτικής είχε την τάση να επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο τώρα συρρικνώνεται και στα δύο άκρα του πλανήτη, εξέλιξη που ανησυχεί τους επιστήμονες και στην οποία ενδέχεται να έχουν συμβάλλει η συσσώρευση των αερίων του θερμοκηπίου, το φαινόμενο Ελ Νίνιο που φέτος απελευθέρωσε θερμότητα από τον Ειρηνικό Ωκεανό αλλά και τα ακραία σκαμπανεβάσματα της φύσης.
«Συμβαίνουν μερικά πολύ τρελά πράγματα», λέει ο Mark Serreze, διευθυντής του U.S. National Snow and Ice Data Center (NSIDC) στο Κολοράντο, προσθέτοντας πως κάποιες μέρες του Νοεμβρίου οι θερμοκρασίες σε μερικά τμήματα της Αρκτικής ήταν 20 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.
Παγκοσμίως η φετινή χρονιά οδεύει στο να γίνει η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Ως εκ τούτου, η έκταση του θαλάσσιου πάγου στις 4 Δεκεμβρίου ήταν περίπου 3.84 εκατομμύρια τ.χλμ. κάτω από τον μέσο όρο της χρονικής περιόδου 1981-2010, σύμφωνα με δορυφορικές μετρήσεις του NSIDC. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος της Ινδίας ή σε δύο Αλάσκες.
Η επέκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλο θέμα για όσους αμφιβάλλουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι τεχνητή. Ο John Turner από την British Antarctic Survey σχολίασε πως οι ψυχροί δυτικοί άνεμοι που σαρώνουν την ήπειρο, απομονώνοντάς της ενδεχομένως από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ήταν τον Νοέμβριο οι πιο αδύναμοι εδώ και δύο δεκαετίες. Αυτό ίσως και να άφησε περισσότερη θερμότητα να διαφύγει προς το νότο, λέει ο ίδιος. 4.12.2016 Η ΝASA αποκαλύπτει την τεράστια ρωγμή που κατέγραψε στην Ανταρκτική.
Η ανάκαμψη της στιβάδας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, η οποία οδήγησε σε ψυχρότερο αέρα πάνω από την ήπειρο όταν είχε καταστραφεί από απαγορευμένες σήμερα βιομηχανικές χημικές ουσίες, μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας. Ωστόσο ο Turner λέει πως είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. «Όταν αρχίσαμε να λαμβάνουμε στοιχεία από τους δορυφόρους το 1979, οι θαλάσσιοι πάγοι ξεκίνησαν να μειώνονται. Όλοι είπαν πως ήταν η υπερθέρμανση του πλανήτη...αλλά μετά άρχισαν να αυξάνονται ξανά» λέει.
Αποδεχόμενες κυρίαρχα επιστημονικά ευρήματα και στον αντίκτυπο της αύξησης σε πλημμύρες, καύσωνες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, περίπου 200 κυβερνήσεις συμφώνησαν πέρυσι να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να περιορίσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που αποκάλεσε την κλιματική αλλαγή hoax, απείλησε να αποσύρει τη συμφωνία, τον περασμένο Δεκέμβριο. Τον περασμένο μήνα βέβαια είπε επίσης πως είναι «ανοιχτόμυαλος».
Οι πολικές περιοχές είναι εκ διαμέτρου διαφορετικές η μία από την άλλη επειδή η Αρκτική είναι ουσιαστικά ένας ωκεανός που περιβάλλεται από γη και η Ανταρκτική μια τεράστια μάζα γης που περιβάλλεται από νερό. Ο πάγος γύρω από την Ανταρκτική, είναι στο χαμηλότερό του επίπεδο για τις αρχές Δεκεμβρίου στα 11.220.000 τ. χλμ., καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 1982, σύμφωνα με δεδομένα του NSIDC. Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής, που επεκτάθηκε το χειμώνα, σημείωσε ιστορικό χαμηλό στα 10.25 εκατομμύρια τ.χλμ., κάτω από ένα ρεκόρ του 2006.
Ο Anders Levermann, καθηγητής στο Potsdam Institute for Climate Impact Research, είπε πως το χαμηλό επίπεδο των πολικών θαλάσσιων πάγων οφείλεται στην υπερθέρμανση, την οποία προκαλεί ο άνθρωπος. «Είναι μια εξαιρετική απόκλιση από τον κανόνα» λέει. Ο Serreze από την πλευρά του ανησυχεί ιδιαιτέρως και λέει πως «η Ανταρκτική είναι ο κοιμισμένος ελέφαντας που έχει αρχίσει να ξυπνά».
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι παγετώνες θα γλιστρούν πιο γρήγορα στον ωκεανό, αυξάνοντας τον ρυθμό που ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, αν υπάρχει λιγότερος πάγος που θα επιπλέει στη θάλασσα ώστε να τους κρατάει πίσω.

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου ακόμα και με ένα τσιγάρο την ημέρα                                                         


Ιράκ: Άγνωστοι δολοφόνησαν έναν ιρακινό δημοσιογράφο στο Κιρκούκ
Ένοπλοι δολοφόνησαν σήμερα τον διευθυντή ενός ραδιοφωνικού σταθμού στην πόλη Κιρκούκ, βόρεια της Βαγδάτης, μια ενέργεια που προστίθεται στις αμέτρητες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια με στόχο δημοσιογράφους στο Ιράκ.
«Άγνωστοι ένοπλοι που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο εκ κινήσει δολοφόνησαν τον Μοχάμεντ Θάμπετ αλ Ομπέιντι» στο κέντρο της πόλης, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς την εργασία του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αστυνομικός διευθυντής.
Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για τα κίνητρα της δολοφονίας.
Ο 38χρονος δημοσιογράφος διηύθυνε ένα τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο, το Μπαμπά Γκουργκούρ, το οποίο μεταδίδει πρόγραμμα στις γλώσσες πολλών κοινοτήτων του Κιρκούκ—των Αράβων, των Κούρδων, των Τουρκομάνων—ενώ συνεργαζόταν επίσης με το Iraqi Media Network, ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Ο δημοσιογράφος Ρότζι Ανουάρ επιβεβαίωσε τη δολοφονία του.
Την περασμένη εβδομάδα ένας 40χρονος ιρακινός κούρδος δημοσιογράφος, ο Σούκρι Ζενελντίν, 40 ετών, βρέθηκε δολοφονημένος με πολλαπλά τραύματα από σφαίρες στην αυτόνομη κουρδική περιοχή, βορειότερα.
Σε απόσταση 240 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης, η πολυεθνική πόλη αυτή όπου βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου θεωρητικά τελεί υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, αλλά στην πράξη ελέγχεται από τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά.
Το Ιράκ συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Περιορισμένη ορατότητα και έντονη δυσοσμία στο Πλατύ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, απόγευμα στο Πλατύ, η ορατότητα είναι περιορισμένη και η δυσοσμία έντονη.
Η προβληματική κατάσταση προέρχεται από το νέφος των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Και τέτοια ήταν η κατάσταση κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Σκεφτείτε τι θα γινόταν πιο κοντά, στη Σκάλα…  Γ.Σ.

Ιταλία: Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης η έγκριση του προϋπολογισμού
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο επικρατέστερος διάδοχος του Ματέο Ρέντσι παραμένει ο υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν. 
Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται να εγκριθεί από την ιταλική Γερουσία ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017. 
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επισπεύσει την όλη διαδικασία και από την Πέμπτη το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, είναι πιθανό να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο επικρατέστερος διάδοχος του Ματέο Ρέντσι παραμένει ο υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος διατηρεί και σημαντικές επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 Παράλληλα, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι στις 24 Ιανουαρίου το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα του εκλογικού νόμου της Βουλής, ο οποίος προβλέπει μπόνους εδρών για την πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας.
Απόφαση η οποία θεωρείται βασικής σημασίας για την εξέλιξη της όλης πολιτικής κατάστασης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

 ~  Βουλή-Προϋπολογισμός 2017
«Η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα μας ξεκάνει έναν-έναν μέχρι τέλους, διότι συμφωνήσαμε να υπογράψουμε το απόλυτο μνημόνιο αορίστου χρόνου, χωρίς δικαίωμα καταγγελίας», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, για την χθεσινή απόφαση του Eurogroup.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2017, επικαλέστηκε την έκθεση του κοινοβουλευτικού γραφείου του Προϋπολογισμού, για να σημειώσει στη συνέχεια, ότι οι προβλέψεις του είναι αυθαίρετες. Χαρακτήρισε ανεδαφική την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ, δεδομένου ότι και το 2016 και το 2017 θα είναι χρονιές ύφεσης. Αντίστοιχες εκτιμήσεις διατύπωσε και για τις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω το 2016 στις προβλέψεις της και η πραγματικότητα λέει πως ακυρώνονται σοβαρές επενδυτικές ενέργειες. Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε την περίπτωση του Ελληνικού, για την οποία επένδυση αναβάλλεται συνεχώς η ημερομηνία κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης, και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε και την περίπτωση της πώλησης της ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, κάνοντας λόγο για «φιάσκο» και λέγοντας ότι «αυτή η τρύπα αποτελεί τρανή απόδειξη ότι ο Προϋπολογισμός είναι πλασματικός».
Ο Μάριος Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην περίπτωση του Εμίρη του Κατάρ, μίλησε για ακύρωση των υδατοδρομίων, μίλησε για αδυναμίες απορρόφησης κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ και την «τεράστια αποβιομηχάνιση», τα λουκέτα επιχειρήσεων λόγω της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ρευστότητας.
«Όχι μόνο δεν κάνετε κάτι για να έρθουν επενδύσεις, αλλά αντίθετα κάνετε να πάντα για να φύγουν οι επενδυτές», είπε ο κ. Γεωργιάδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει όρια στον λαϊκισμό.
Ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, επιτέθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα: «Μόνο ντροπή νιώθω ως Έλληνας πολίτης, γιατί ο πρόεδρος σας δεν είναι μόνο πρόεδρος του κόμματος σας αλλά και πρωθυπουργός της χώρας», ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας άρθρο που κατατάσσει τον πρωθυπουργό στους περισσότερο λαϊκιστές ηγέτες.
Ταυτόχρονα κατήγγειλε το πελατειακό κράτος, για το οποίο ανέφερε ότι γιγαντώθηκε όταν απολύονται χιλιάδες εργαζομένων και όταν σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, στην Ελλάδα παρατηρούνται οι χειρότερες επιδόσεις στη σχέση προσλήψεων απολύσεων.
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε επίσης για «φοροεπιδρομή» η οποία, όπως τόνισε είναι εχθρική κίνηση απέναντι στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και ωθεί την οικονομία στην παραοικονομία. Ταυτόχρονα είπε ότι οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους είναι μετέωρες και αντίστοιχα και οι εκτιμήσεις για τη φορολογία φυσικών προσώπων.
Για το κοινωνικό κράτος, είπε ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προχωρά σε Προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσημο, η ίδια κόβει επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

~ 3 ένοπλοι σκοτώθηκαν σε έφοδο των αρχών εναντίον «κρησφύγετου ισλαμιστών»
Άνδρες των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν σήμερα τρεις ενόπλους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, σε επιδρομή εναντίον ενός κρησφύγετου μιας οργάνωσης που χαρακτήρισε την ένοπλη πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε ότι κατασχέθηκαν αυτόματα όπλα που βρέθηκαν σε ένα οίκημα στη νότια επαρχία Ασιούτ. Κατά την ίδια πηγή, το σπίτι αυτό αποτελούσε κρησφύγετο μιας νεοεμφανισθείσας οργάνωσης που αποκαλείται Χασμ.
Η οργάνωση αυτή είχε αναλάβει την ευθύνη τον Σεπτέμβριο για την απόπειρα κατά της ζωής ενός εισαγγελέα, ενέργεια που ανέφερε πως αποτελούσε πράξη αντεκδίκησης για την επιβολή της θανατικής ποινής σε βάρος χιλιάδων πολιτικών κρατούμενων.
Η δικαιοσύνη στην Αίγυπτο έχει καταδικάσει στην εσχάτη των ποινών χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων μετά το καλοκαίρι του 2013, όταν ο στρατός ανέτρεψε και συνέλαβε τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που κέρδισαν τις πρώτες ελεύθερες εκλογές που διεξήχθησαν μετά την εξέγερση του 2011 που ανάγκασε τον Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία που ασκούσε επί 30 χρόνια, τέθηκαν εκτός νόμου. Η οργάνωση χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική και τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη της φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν ή αναγκάστηκαν να βγουν στην παρανομία.
Μετά το κύμα καταστολής μικρές οργανώσεις, ανάμεσά στις οποίες είναι και η Χασμ, έχουν διαπράξει επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, εισαγγελέων και αξιωματικών του στρατού. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι οργανώσεις αυτές συνδέονται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που από την πλευρά τους το διαψεύδουν, υποστηρίζοντας πως αποκηρύσσουν τη βία.
Η Χασμ, για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά, έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις ενέργειες που έχουν διαπραχθεί φέτος, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης εναντίον του πρώην μεγάλου μουφτή Αλί Γκομάα.
Ο Γκομάα, επικριτής ισλαμιστικών οργανώσεων όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ως εκ του αξιώματός του είχε τον τελευταίο λόγο για την επιβολή της εσχάτης των ποινών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Οι Αθηναίοι φωτογραφίζουν τη θέα της πόλης
Το κάλεσμα της εικαστικού Γιάννας Ανδρεάδη στους Αθηναίους να φωτογραφήσουν τη θέα της πόλης μέσα από το παράθυρό τους, ξεκίνησε από το facebook πριν τρία χρόνια.
Στο συμμετοχικό αυτό έργο που προτείνει να ανακαλύψουμε την Αθήνα μέσα από χιλιάδες παράθυρα, συγκεντρώθηκαν 10.000 φωτογραφίες, έχουν δημοσιευτεί 1840 λήψεις στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ, έχει πραγματοποιηθεί έκθεση στη Cité de l'Architecture et du Patrimoine του Παρισιού και από τις 7/12 εκτίθεται μια επιλογή 110 φωτογραφιών στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.
Η έκθεση συμπληρώνεται με προβολές 400 εικόνων από 500 συμμετέχοντες και αναδεικνύει τον πλούτο και την ποίηση της Αθήνας. To πρότζεκτ «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ» καλύπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών, που περιβάλλεται από το όρος Αιγάλεω, την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό και το Σαρωνικό κόλπο. Σε αυτή τη συλλογική καταγραφή ανακαλύπτουμε την καθημερινή Αθήνα στις γειτονιές, αλλά και τα αρχαιολογικά μνημεία με νέα οπτική γωνία, απρόσμενες όψεις που δημιουργούν μια νέα καταγραφή της πόλης και συμπληρώνουν ένα ανεξάντλητο μωσαϊκό, όπου ο καθένας είναι ταυτόχρονα συνδημιουργός αλλά και θεατής.
Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφορεί το βιβλίο ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ / Fenêtres sur Athènes από τις εκδόσεις 'Αγρα με 180 φωτογραφίες και κείμενα των Jean-Christophe Bailly, Aude Mathé, Γιάννη Τσιώμη και Ντένη Ζαχαρόπουλου.
Διάρκεια έκθεσης έως 29/1/2017

~Γιάννης Ρίτσος (1909-1990) - Ὁ ποιητὴς τῆς Ῥωμηοσύνης
Τεράστιο σὲ ποσότητα καὶ πολὺ σημαντικό σε ποιότητα εἶναι τὸ ἔργο τοῦ μεγάλου μας ποιητῆ Γιάννη Ρίτσου. Θεωρεῖται ἕνας ἀπὸ τοὺς καλύτερους ἐκπροσώπους τῆς νεότερης ἑλληνικῆς ποίησης. Πάνω ἀπὸ ἑκατὸ ποιητικὲς συλλογὲς καὶ συνθέσεις, ἐννέα πεζογραφήματα (μυθιστορήματα τὰ ὀνομάζει), τέσσερα θεατρικά, ὅπως καὶ μελέτες γιὰ ὁμοτέχνους συγκροτοῦν τὸ κύριο σῶμα τοῦ ἔργου του. Πολυάριθμες μεταφράσεις, χρονογραφήματα καὶ ἄλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν τὴν εἰκόνα τοῦ δημιουργοῦ.
Ὅταν σφίγγουν τὸ χέρι, ὁ ἥλιος εἶναι βέβαιος γιὰ τὸν κόσμο
ὅταν χαμογελᾶνε, ἕνα μικρὸ χελιδόνι φεύγει μὲς ἀπ᾿ τ᾿ ἄγρια γένεια τους
ὅταν κοιμοῦνται, δώδεκα ἄστρα πέφτουν ἀπ᾿ τὶς ἄδειες τσέπες τους
ὅταν σκοτώνονται, ἡ ζωὴ τραβάει τὴν ἀνηφόρα μὲ σημαῖες καὶ μὲ ταμποῦρλα.

-
 Κορυφαῖος Ἕλληνας ποιητής. Γεννήθηκε στὴ Μονεμβάσια τὴν Πρωτομαγιὰ τοῦ 1909 καὶ πέθανε στὴν Ἀθήνα τὸ 1990. Πάνω ἀπὸ ἑκατὸ ποιητικὲς συλλογὲς καὶ συνθέσεις, ἐννέα πεζογραφήματα (μυθιστορήματα τὰ ὀνομάζει), τέσσερα θεατρικά, ὅπως καὶ μελέτες γιὰ ὁμοτέχνους συγκροτοῦν τὸ κύριο σῶμα τοῦ ἔργου του. Πολυάριθμες μεταφράσεις, χρονογραφήματα καὶ ἄλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν τὴν εἰκόνα τοῦ δημιουργοῦ.
Ὁ πατέρας του ἦταν κτηματίας, ἀλλὰ ἔχασε τὴν περιουσία του καὶ πολὺ νωρὶς ὁ ποιητὴς δυστύχησε οἰκονομικά.
Γρήγορα τὸ ἐνδιαφέρον του στράφηκε στὴν ποίηση καὶ στὰ μεγάλα κοινωνικοπολιτικὰ προβλήματα τῆς ἐποχῆς του. Οἱ νέες ἰδέες του ἦσαν μαρξιστικές. Αὐτὲς οἱ ἰδέες στάθηκαν ἀφορμὴ γιὰ περιπέτειες. Φυλακίστηκε, ἐξορίστηκε καὶ ἐκτοπίστηκε πολλὲς φορές. Τόποι ἐξορίας του ὑπῆρξαν ἡ Μακρόνησος καὶ ὁ Ἅγιος Εὐστράτιος παλιά, ἡ Γυάρος, ἡ Λέρος καὶ ἡ Σύρος στὴν ἑπταετία τῆς χούντας. Ἡ ζωὴ τοῦ ποιητῆ ὑπῆρξε ταραγμένη καὶ περιπετειώδης. Χαρακτηρίζεται ἀπὸ ἀσθένειες καὶ πολιτικὲς διώξεις. Σίγουρα ὅλη αὐτὴ ἡ ἔνταση, ἐπηρέασε τὴν ποίησή του.
Τὸ 1921 ἄρχισε νὰ συνεργάζεται μὲ τὴ «Διάπλαση τῶν Παίδων». Πολλὰ ἀπὸ τὰ νεανικά του ποιήματα δημοσιεύτηκαν στὸ φιλολογικὸ παράρτημα τῆς «Μεγάλης Ἑλληνικῆς Ἐγκυκλοπαίδειας» τοῦ Πυρσοῦ.
Γιὰ νὰ ἀνταπεξέλθει στὶς βιοτικὲς ἀνάγκες ἐργάσθηκε ὡς χορευτὴς σὲ ἐπιθεωρησιακὸ μπαλέτο (1930) ἀφοῦ φοίτησε στὴ σχολὴ Μοριάνοφ. Ἐπίσης, ὁ Ρίτσος ἀσχολήθηκε ἐρασιτεχνικὰ μὲ τὴ ζωγραφικὴ καὶ τὴ μουσική.
Τὸ 1934 ἐκδόθηκε ἡ πρώτη ποιητικὴ συλλογή του μὲ τίτλο «Τρακτέρ», ἐνῶ ἄρχισε καὶ τὴ συνεργασία του μὲ τὸ «Ριζοσπάστη», μὲ τὰ «Γράμματα γιὰ τὸ Μέτωπο». Τὸ 1935 κυκλοφοροῦν οἱ «Πυραμίδες», τὸ 1936 ὁ «Ἐπιτάφιος» καὶ τὸ 1937 «Τὸ τραγούδι τῆς ἀδελφῆς μου». Ἔλαβε ἐνεργὸ μέρος στὴν Ἐθνικὴ Ἀντίσταση, ἐνῶ κατὰ τὸ χρονικὸ διάστημα 1948-1952 ἐξορίστηκε σὲ διάφορα νησιά. Τὸ 1956 τιμήθηκε μὲ τὸ Α´ Κρατικὸ Βραβεῖο Ποίησης γιὰ τὴ «Σονάτα τοῦ Σεληνόφωτος».
Τὸ 1968 προτάθηκε γιὰ τὸ βραβεῖο Νόμπελ ἀπὸ 75 Γάλλους ἀκαδημαϊκούς, συγγραφεῖς καὶ νομπελίστες, τὸ 1975 ἀναγορεύτηκε ἐπίτιμος διδάκτορας τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καὶ τὸ 1987 τοῦ Ἐθνικοῦ καὶ Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν.
Διακρίθηκε ὅμως καὶ μὲ πολλὰ ξένα βραβεῖα. «Μέγα διεθνὲς βραβεῖο ποίησης» (Βέλγιο, 1972), διεθνὲς βραβεῖο «Γκεόργκι Δημητρώφ». (Βουλγαρία, 1975), μέγα βραβεῖο ποίησης «Ἀλφρὲ ντὲ Βινύ» (Γαλλία, 1975), διεθνὲς βραβεῖο «Αἴτνα-Ταορμίνα» (Ἰταλία, 1976), «βραβεῖο Λένιν γιὰ τὴν εἰρήνη» (ΕΣΣΔ, 1977), διεθνὲς βραβεῖο «Μποντέλο» (1978).
Ποιὸς εἶναι λοιπὸν ὁ Ρίτσος; Ὁ βάρδος τῶν λαϊκῶν ἀγώνων ἢ ὁ μοναχικὸς σκεπτικιστής, ὁ «ἀπαρηγόρητος παρηγορητὴς τοῦ κόσμου»; Ὁ αἰσθησιακὸς ποὺ ρουφάει μὲ ὅλους τοὺς πόρους του τοὺς χυμοὺς τῆς ζωῆς, αὐτὸς ποὺ κλείνει μέσα στ᾿ ἀνθρώπινο σῶμα τὸν φυσικὸ κόσμο καί, ἀντίστροφα, μεταμορφώνει τὸ σύμπαν σε παλλόμενη σάρκα; Ὁ ἐρωτικός, ποὺ σκιρτᾶ σ᾿ ὅλα τὰ ἀγγίγματα τῶν σωμάτων καὶ τῶν ἀγαλμάτων, ἢ ὁ ἀσκητὴς ποὺ «ἀπωθεῖ» καὶ «θεώνεται»; Ἢ μήπως ὁ φύσει ὑπαρξιακὸς ποὺ ἐκθέτει τὴν ἀγωνία του στὸν ψιθυριστὸ διάλογό του μὲ τὸ χρόνο καὶ τὸ θάνατο; Ὁ «διχασμένος καὶ διπλός», μᾶς λέει ὁ ἴδιος, ἐπιβεβαιώνοντας τὸν ὑπερβατικὸ λόγο τῆς ποίησης.
Καὶ μία ἁπλὴ καταγραφὴ τοῦ τεραστίου σὲ ὄγκο ἔργου του (πάνω ἀπὸ 100 ποιητικὰ βιβλία, 4 θεατρικά, πεζά, δοκίμια, μεταφράσεις) θ᾿ ἀπαιτοῦσε πολλὲς σελίδες. Ἂς ἀρκεστοῦμε σὲ μιὰ συνοπτικὴ παρακολούθηση τῆς ποιητικῆς πορείας.
1934-36: Μέσα ἀπὸ τὸν παραδοσιακὸ στίχο, στὶς παράλληλες συλλογὲς Τρακτὲρ (1930-1934), Πυραμίδες (1930-35), ἐκφράζει τοὺς νέους προσανατολισμούς του ἐπιχειρώντας μία ρήξη, ποὺ ἀποδεικνύεται ὅμως ἀρκετὰ ἐπώδυνη.
Τὸν Μάιο τοῦ 1936, ἡ αἱματηρὴ καταστολὴ τῆς διαδήλωσης τῶν ἀπεργῶν καπνεργατῶν στὴ Θεσσαλονίκη, τοῦ ἐμπνέει τὸν Ἐπιτάφιο, αὐτὸ τὸ μοιρολόι τῆς μάνας μπροστὰ στὸ σῶμα τοῦ σκοτωμένου γιοῦ της, ποὺ μετατρέπεται σὲ κοινωνικὴ διαμαρτυρία καὶ ἐξέγερση. Στὸν ὁμοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο μετακενώνεται ἡ δημοτικὴ καὶ λόγια παράδοση, φορτίζοντας τὸ σύγχρονο δράμα, ἐνῶ ἡ ἀνάκληση τοῦ χριστιανικοῦ μύθου εὐαγγελίζεται μίαν ἄλλη ἀνάσταση. Ὁ Ἐπιτάφιος παραδόθηκε στὴν πυρὰ ἀπὸ τοὺς δικτάτορες τῆς 4ης Αὐγούστου.
1937-43: Εἶναι ἡ περίοδος τῆς λυρικῆς ἔκρηξης. Ἕνας μοντέρνος λυρισμός, σὲ ἐλεύθερο στίχο, ὅπου ἡ μουσικὴ ροὴ καὶ τὰ ἐνσωματωμένα στοιχεῖα τοῦ ὑπερρεαλισμοῦ πειθαρχοῦν στὸν εἱρμὸ τοῦ αἰσθήματος καὶ τοῦ στοχασμοῦ. Ὁ ὑπαίθριος χῶρος εἰσβάλλει μὲ τολμηρὲς φωτεινὲς καὶ ὀνειρικὲς εἰκόνες. Ὀργιώδης φαντασία ποὺ ξέρει νὰ γειώνεται ἀκουμπώντας πάντα στὰ ἁπλὰ πράγματα.
Τὸ 1937, συγκλονισμένος ἀπὸ τὴν ψυχικὴ ἀσθένεια τῆς ἀδερφῆς τοῦ Λούλας, ποὺ ὁδηγεῖται στὸ Δαφνί, γράφει Τὸ τραγούδι τῆς ἀδελφῆς μου. (Σημειωτέον ὅτι στὸ ἴδιο ἵδρυμα βρίσκεται ὁ πατέρας ἀπὸ τὸ 1932). Εἶναι τὸ ποίημα ποὺ θὰ τοῦ χαρίσει τὸ «χρίσμα» τοῦ γέρου Παλαμᾶ: «Παραμερίζουμε, ποιητή, γιὰ νὰ περάσεις».
Ἡ Ἐαρινὴ συμφωνία (1937-1938) ἔρχεται νὰ ἐπουλώσει πληγές: ψυχικὴ ἀνάταση καὶ θάμβος μπροστὰ στὸ θαῦμα τοῦ πρωτοφανέρωτου ἔρωτα. Στὸ Ἐμβατήριο τοῦ ὠκεανοῦ, (1939-1940), τὸ ὄνειρο τοῦ μεγάλου ταξιδιοῦ τρέφεται μὲ μνῆμες τοῦ μονεμβασιώτικου βράχου. Ἀναπόληση μέσα στὴν ἄξενη πολιτεία ὅπου προβάλλεται κιόλας ἡ ἐφιαλτικὴ εἰκόνα τῆς ναζιστικῆς θηριωδίας: «Οἱ ἄνθρωποι ἑτοιμάζουν σκάλες μὲ ἀνθρώπινα κόκαλα γιὰ ν᾿ ἀνέβουν».
Τὴν ἔντονη μουσικότητα διαδέχεται ἕνας ὑπόγειος ρυθμὸς στὴν Παλιὰ μαζούρκα σὲ ρυθμὸ βροχῆς (Μακρινὴ ἐποχὴ τῆς ἐφηβείας), 1942, καὶ στὴ Δοκιμασία (1935-1943), ὅπου θὰ εἰσχωρήσουν προοδευτικὰ συμβολικὲς ἀναφορὲς στὴν κατοχικὴ καταπίεση. Ὁ στίχος ἐκτείνεται, καὶ τὸ ὕφος πλησιάζει «τὸ πρότυπο τῆς ἁπλῆς συνομιλίας», τὴ χαρακτηριστικὴ φωνὴ τοῦ Ρίτσου.
1944-53: Σ᾿ ὅλη τη διάρκεια τῆς κατοχῆς ὁ ποιητῆς εἶναι καθηλωμένος στὸ κρεβάτι ἀπὸ μία σοβαρὴ ὑποτροπὴ τῆς ἀρρώστιας. Συμμετέχει στὸ καλλιτεχνικὸ τμῆμα τοῦ ΕΑΜ. Πολλὰ ἀπὸ τὰ γραφτά του, μεταξὺ τῶν ὁποίων κι ἕνα μυθιστόρημα, καταστράφηκαν στὰ Δεκεμβριανά. Στὸν ἐμφύλιο, ἐξορίζεται στὴ Λῆμνο (1948), στὴ Μακρόνησο (1949), στὸν Ἅη Στράτη (1950). Ἀπελευθερώνεται τὸ 1952.
Ἀπὸ τὴν Τελευταία Π.Α. ἐκατονταετία (1942), ποὺ γράφεται παράλληλα μὲ τὴ Δοκιμασία, ἀρχίζει μία καινούργια περίοδος, ἡ ὁποία καλύπτει αὐτὰ τὰ δύσκολα χρόνια. Σχεδὸν ἀποκλειστικά, ποιήματα τοῦ ἀγώνα καὶ τῆς ἐξορίας, πού, ἂν καὶ διαφέρουν μορφικὰ μεταξύ τους, τὰ συνδέει ἡ θεματικὴ συνάφεια καὶ ἡ μεταφορὰ τῆς νωπῆς ἱστορικῆς ἐμπειρίας:
Ἡ κοινότητα τοῦ πόνου θὰ ἐκφραστεῖ μὲ τὴ μορφὴ τοῦ χορικοῦ (Τρία χορικά, 1944-1947). Τὴν ἐποποιία τῆς Ἀντίστασης ζωντανεύουν τὰ δίδυμα ἔργα Ρωμιοσύνη, Ἡ Κυρὰ τῶν ἀμπελιῶν (1945-1947): Κλέφτες τοῦ ῾21 κι ἀντάρτες πολεμοῦν μαζὶ τὸν κατακτητή. Σὲ ἀντιστοιχία, ἡ ἀναβίωση τῆς παράδοσης μὲ δημοτικοὺς ρυθμοὺς καὶ παραστάσεις γονιμοποιεῖ τὸν μοντέρνο, κάποτε ὑπερρεαλίζοντα, στίχο στὶς ἐπικολυρικὲς αὐτὲς συνθέσεις. Στὸν Πέτρινο Χρόνο (1949), ἀντίθετα, ὁ λόγος ἀπογυμνώνεται, γίνεται κραυγὴ ποὺ ἀνεβαίνει ἀπὸ τὴν κόλαση τῆς Μακρονήσου. Συμπύκνωση, ἐξομολογητικότητα στὰ ἀπέριττα Ἡμερολόγια ἐξορίας, ἐνῶ, παράλληλα, κυλάει ἕνα ποίημα ποταμὸς (5.500 στίχοι), Οἱ γειτονιὲς τοῦ κόσμου (1949-1951), τὸ «χρονικό» τῆς δεκαετίας 1940-1950. Μὲ πολλὰ ἐνδιάμεσα στάδια, ὅπου ἡ προσπάθεια νὰ συντηρηθεῖ ἡ φλόγα τῆς πίστης ἀποκαλύπτει τὰ ρήγματα τῆς ἥττας τῆς Ἀριστερᾶς, ὁ κύκλος κλείνει μὲ τὴ συγκλονιστικὴ Ἀνυπόταχτη Πολιτεία (1952-1953): Συνειδητοποίηση τοῦ βάθους τῆς ἥττας μὲ τὴν ἐπιστροφὴ στὴ μουδιασμένη καὶ «ἐκσυγχρονιζόμενη» Ἀθήνα. Προσπάθεια ἐπανένταξης κι ἐσωτερικὸς ἀγώνας γιὰ τὴν ἀνάκτηση τῶν χαμένων ἐλπίδων.
1954-67: Τὸ 1954 ὁ Ρίτσος παντρεύεται μὲ τὴ γιατρὸ Φαλίτσα Γεωργιάδη. Τὰ χρόνια ποὺ ἀκολουθοῦν εἶναι μία ἀνάπαυλα εἰρήνης καὶ γαλήνης στὸ σπιτικὸ περιβάλλον. Ἡ γέννηση τῆς κόρης του Ἔρης τοῦ χαρίζει τὸ εὐφρόσυνο Πρωινὸ ἄστρο (1955). Ἡ ἐποχὴ αὐτὴ θὰ φέρει μία καινούργια καρποφορία. Ἐσωτερικὲς διεργασίες κι ἀντικειμενικὲς συνθῆκες (σχετικὴ ὕφεση τοῦ ψυχροῦ πολέμου καὶ κάποια φιλελευθεροποίηση καὶ στὸν τομέα τῆς αἰσθητικῆς μετὰ τὸ 20ό σοβιετικὸ συνέδριο) ἀποδεσμεύουν μία πολύτιμη ὕλη ποὺ θὰ ὁδηγήσει τὸ ἔργο του στὴν αἰχμὴ τῆς σύγχρονης ποίησης. Εἶναι ἡ περίοδος τῶν ὑψηλῶν συλλήψεων καὶ τῶν εὐρηματικῶν μορφικῶν τρόπων τῆς Τέταρτης Διάστασης, ποὺ ἐγκαινιάζεται μὲ τὴν κλασικὴ στὴν οἰκονομία της καὶ τὴν ὑποβλητική της γοητεία Σονάτα τοῦ σεληνόφωτος (1956, Α´ κρατικὸ βραβεῖο ποίησης).
Στὰ πολύστιχα αὐτὰ ποιήματα (δραματικοὶ μονόλογοι τὰ περισσότερα), ὁ Ρίτσος μέσα ἀπὸ διαφορετικὲς περσόνες, σύγχρονες ἢ μυθολογικές, θὰ πραγματοποιήσει καταβυθίσεις στὸ σκοτεινὸ πηγάδι τῆς ψυχῆς καὶ τοῦ ὑποσυνειδήτου, θὰ μιλήσει γιὰ τὴ μοναξιά, τὴν ἐρωτικὴ στέρηση, τὸ γήρασμα τοῦ σώματος καὶ τῶν πραγμάτων (Σονάτα..., Τὸ νεκρὸ σπίτι, 1959, Κάτω ἀπ᾿ τὸν ἴσκιο τοῦ βουνοῦ, 1960), θὰ ἀναδείξει τὴν ἀξία τῆς ἁπλῆς ζωῆς ὅπου συντελεῖται τὸ θαῦμα, ἀποενοχοποιώντας τὸν ἀντιήρωα (Ἰσμήνη, 1966-71), θὰ ἀνατάμει τὶς συνειδησιακὲς συγκρούσεις τοῦ ἀτόμου - φορέα τῆς κοινωνικῆς πράξης (Ὀρέστης, 1962-1966, Φιλοκτήτης 1963-1965). Κι ἀκόμα θὰ ἐπιχειρήσει μία δυναμικὴ ἀνακατάκτηση τοῦ χρόνου μέσα ἀπὸ τὴν ἀτομικὴ καὶ ἱστορικὴ μνήμη (Ὅταν ἔρχεται ὁ Ξένος, 1958).
Οἱ ἀρχαιόθεμοι μονόλογοι ἀντλοῦν ἀπὸ τὸν κύκλο τῶν Ἀτρειδῶν, τῶν Λαβδακιδῶν καὶ τὸν τρωικὸ κύκλο. Ὁ μύθος συγχωνεύεται μὲ τὶς κοινωνικό-ἱστορικὲς ἐμπειρίες ὅπως καὶ μὲ τὴν ἱστορία τῆς ἐπίσης τραγικῆς μονεμβασιώτικης οἰκογένειας. Τὰ ἑτερόκλητα στοιχεῖα ὀργανώνονται μέσα σὲ μιὰ ἰδιότυπη, ἐρεθιστικὴ συγχρονία. Ὁ σχεδὸν δοκιμιακὸς στοχασμὸς καλύπτεται ἀπὸ τὴ σεμνότροπη ἐξομολογητικότητα τῆς καθημερινῆς κουβέντας.
Παράλληλα μὲ τὶς συνθέσεις τῆς Τ.Δ., καλλιεργεῖται συστηματικὰ τὸ ὀλιγόστιχο ποίημα, ποὺ σὰν νὰ συμπυκνώνει τοὺς πληθωρικοὺς μονολόγους. Λιτό, συχνὰ αἰνιγματικό, καταγράφει χαμηλόφωνα τὶς ἐλάχιστες χειρονομίες, τοὺς ψυχικοὺς κραδασμούς, καθηλώνει τὸ φευγαλέο καθαγιάζοντας τὴν καθημερινότητα. Ὁ ποιητὴς διαλέγεται μὲ τὸν κόσμο τῶν πραγμάτων (ἔπιπλα, σκεύη, ἐργαλεῖα τῆς δουλειᾶς), αὐτῶν τῶν «ἁπλῶν, ἁπτῶν, ἀδιανόητων καὶ κατευναστικῶν ἀντικειμένων, αὐτῶν τῶν μικρῶν συσσωρευτῶν τῆς χρήσιμης ἀνθρώπινης ἐνέργειας», καθὼς λέει ὁ ἴδιος σχολιάζοντας τὶς Μαρτυρίες (1957-1965). Τὰ ἀντικείμενα, ὅπως ὅλα τὰ ζῶντα ἢ ἄψυχα τοῦ σύμπαντος, βρίσκονται σὲ συνεχὴ ἀνταπόκριση μὲ τὸν ἄνθρωπο. Κι αὐτὴ ἡ ποιητικὴ ὅραση ποὺ νοηματοδοτεῖ τὸν κόσμο εἶναι ἴσως ἡ μεγαλύτερη χάρη καὶ δωρεὰ τοῦ ριτσικοῦ ἔργου.
1967-72: Ἀμέσως μετὰ τὸ πραξικόπημα τοῦ 1967, ὁ Ρίτσος ὁδηγεῖται πάλι στὶς ἐξορίες: Γιάρος, Λέρος, καί, στὴ συνέχεια, τίθεται σὲ κατ᾿ οἶκον περιορισμὸ στὴ Σάμο, ὡς τὸ τέλος τοῦ ῾70. Μαζί με τοὺς δυνάστες, τὸ φάσμα τοῦ θανάτου εἶναι συνεχῶς παρὸν (νοσηλεύεται στὸν Ἅγιο Σάββα φρουρούμενος). Ἀπὸ τὴν ἄλλη, ἡ διάσπαση τοῦ ΚΚΕ καὶ ἡ ἐπέμβαση στὴν Τσεχοσλοβακία δὲν ἦρθαν νὰ τονώσουν τὸ ἠθικό του. Κι ὅμως ἡ ζοφερὴ ἑπταετία ἦταν ἡ πιὸ παραγωγική του περίοδος. Τὸ πλῆθος τῶν βραβείων καὶ τῶν τιμητικῶν διακρίσεων στὸ ἐξωτερικὸ ἐξάλλου, ὅπως καὶ οἱ μεταφράσεις σὲ διάφορες γλῶσσες, μαρτυροῦν τὴ διεθνὴ ἀπήχηση τοῦ ἔργου του ποὺ θὰ αὐξάνεται ὁλοένα.
Οἱ δραματικὲς συνθῆκες ποὺ σφράγισαν ὅλη αὐτὴ τὴν περίοδό μας ἐπιβάλλουν νὰ τὴν ξεχωρίσουμε ἀπὸ τὴν προηγούμενη, μολονότι κι ἐδῶ καλλιεργοῦνται οἱ ἴδιες ποιητικὲς μορφές. Ἡ ἀλλαγὴ ὀπτικῆς καὶ διάθεσης - ὄχι διαθεσιμότητας - ὑπαγορεύει καὶ ἀλλαγὲς στὸ ὕφος καὶ στὴ γραφή: εἰσχωρεῖ ὁ σαρκασμὸς καὶ ἡ εἰρωνεία, προπάντων τὸ στοιχεῖο τοῦ παραλόγου.
Ἡ τριπλὴ συλλογὴ Πέτρες, Ἐπαναλήψεις, Κιγκλίδωμα (1968-1969) ἐκδόθηκε δίγλωσση στὴ Γαλλία: Καταγγελία τοῦ καθεστῶτος ἀλλὰ καὶ ἔκφραση πικρίας - ἕνα αἴσθημα «ἀπορφανισμοῦ», ὕστερα ἀπὸ τὴν κρίση στὶς σοσιαλιστικὲς χῶρες. Χωρὶς νὰ λείπει ἡ ἀντιστασιακὴ δόνηση, ὅπως π.χ. στὸ χορικὸ Ὁ ἀφανισμὸς τῆς Μῆλος (1969) ἢ στὰ Δεκαοχτὼ λιανοτράγουδα τῆς πικρῆς πατρίδας (1968), τὸ κύριο σῶμα τῶν ποιημάτων αὐτῶν τῶν χρόνων διαποτίζεται ἀπὸ μία αἴσθηση ματαιότητας καὶ θανάτου. Σὲ συλλογὲς ὅπως Ὁ τοῖχος μέσα στὸν καθρέφτη (1967-71), Διάδρομος καὶ σκάλα (1970), Γραφὴ τυφλοῦ (1972-1973), εἰσβάλλει ὁ κόσμος τοῦ «ἡμερινοῦ καὶ νυχτερινοῦ ἐφιάλτη». Ἕνας κόσμος σακατεμένος, παραμορφωμένος, παρανοϊκός.
Ἀλλὰ καὶ σὲ μονολόγους τῆς Τέταρτης Διάστασης, ὅπως ὁ Ἀγαμέμνων, ἡ Χρυσόθεμις, ἡ Ἑλένη (1970), Ἡ ἐπιστροφὴ τῆς Ἰφιγένειας (1971-1972), τὸ κέντρο βάρους μετατίθεται στὸ ὑπαρξιακὸ πεδίο. Εἶναι ἡ ὥρα τῶν ἀπολογισμῶν: Ὁ Τρωικὸς πόλεμος, ἡ θυσία τῆς Ἰφιγένειας, ἡ (σὲ προηγούμενη φάση, στὸ ποίημα Ὀρέστης) καθαρτήρια μητροκτονία, θέτουν τώρα τὸ τραγικό, ἀναπάντητο ἐρώτημα: «πρὸς τί;». Ἡ ἔλλειψη νοήματος, τὸ «μέγα τίποτα» κυριαρχεῖ. Ἡ ἱστορία εἶναι μία ἀέναη ἐπανάληψη παθῶν, καὶ ὁ ζωοποιὸς λόγος αὐτοακυρώνεται. Μένει ὁ ἡρωικὸς πεσιμισμὸς τῆς Ἑλένης: «... Ὡστόσο - ποιὸς ξέρει - ἴσως ἐκεῖ ποὺ κάποιος ἀντιστέκεται χωρὶς ἐλπίδα, ἴσως ἐκεῖ νὰ ἀρχίζει ἡ ἀνθρώπινη ἱστορία, ποὺ λέμε, κι ἡ ὀμορφιὰ τοῦ ἀνθρώπου...» Κι ὅμως μέσα στὴ δικτατορία θ᾿ ἀκουστοῦν αἰφνίδια συνθέσεις ἐξόδου ποὺ προοιωνίζονται μία εὔφορη δημιουργία, ἐνδεικτική της ἐγρήγορσης, τῆς θεληματικότητας καὶ τῆς μανίας τοῦ ἀκατάβλητου ποιητῆ.
1972-83: Τὸ Κωδωνοστάσιο καὶ ἡ Γκραγκάντα (1972) εὐαγγελίζονται τὴν ἐξέγερση ποὺ ἦταν νά ῾ρθει, ἀλλὰ καὶ ἐγκαινιάζουν νέους ἐκφραστικοὺς τρόπους. Μετα-ὑπερρεαλιστική, ἐξπρεσιονιστικὴ γραφή, ἀμάλγαμα λόγιας καὶ λαϊκῆς γλώσσας. Ἕνας κόσμος ρευστός, ὅπου ἄνθρωποι, ζῶα, πράγματα συνδιαλέγονται ἀπειθάρχητα: «... Καὶ τὰ λόγια διασταυρούμενα, ἀνταποκρίσεις, ἀπομακρύνσεις, παρεξηγήσεις, τυχαῖες συνέχειες - τὸ πιότερο μονόλογοι - λόγια ἀσυνάρτητα, ἀσήμαντα, ἐρευνητικά, ἀναπάντητα, ἀπαραίτητα...», σχολιάζει ὁ ἴδιος. Ἕνα ἀλλόκοτο σύμπαν μυρμηγκιάζει στὴν ἀστείρευτη φαντασία. Ἴσως αὐτὸ νὰ σημαίνει Γίγνεσθαι (συγκεντρωτικὸς τόμος ποὺ ἐκδόθηκε τὸ 1977), σὲ σχέση μ᾿ ἕνα προηγούμενο «εἶναι». Τὰ Ἐπινίκια, ἐπίσης συγκεντρωτικὸς τόμος ποὺ περικλείει συνθέσεις ἀπὸ τὸ 1977 ὡς τὸ 1983, ἀνακαλοῦν ἐπικὲς μνῆμες ποὺ προβάλλονται στὸ μέλλον. Ἐνοραματικὲς συλλήψεις τοῦ ὑπερώριμου Ρίτσου, ὁ ὁποῖος ἐπενδύει ἀξιωματικὰ μ᾿ ὅλη του τὴν ποιητικὴ σκευὴ καὶ τὸν παράφορο λυρισμό του, ἄλλη μιὰ φορά, στὸ ἱστορικὸ στοίχημα.
Προέκταση τῆς ποίησής του, ἡ πεζὴ ἐννεαλογία Εἰκονοστάσιο ἀνώνυμων ἁγίων (1983-1986), σύντηξη ἀτομικῶν ὅπως καὶ κοινωνικῶν βιωμάτων καὶ ἐρωτικῶν φαντασιώσεων. Διάφορα προσωπεῖα τοῦ ἐπιτρέπουν νὰ ἐκφράσει μύχιες σκέψεις καὶ ἐπιθυμίες μὲ δραματικοὺς ἢ παιγνιώδεις τρόπους, μὲ μιὰ τολμηρή, κάποτε ἐλευθεριάζουσα γλώσσα.
Ὁ Γιάννης Ρίτσος πέθανε στὶς 11 Νοεμβρίου 1990, ἀφήνοντας 50 ἀνέκδοτες συλλογὲς ποιημάτων. Μὲ τὸ ἔργο του εἰσῆλθε σ᾿ ὅλα τὰ ὁρατὰ καὶ ἀόρατα, ἄντλησε ἀπὸ τὸ βάθος τοῦ χρόνου καὶ τὸ πλάτος τοῦ κοινωνικοῦ χώρου. Ἐκμεταλλεύθηκε δυναμικὰ τὸν ἀστείρευτο πλοῦτο τῆς νεοελληνικῆς γλώσσας. Συμφιλίωσε τοὺς ἀγῶνες γιὰ τὰ καίρια προβλήματα τῆς ἐποχῆς μας μὲ τὴν ἐσωτερικὴ βίωση τῶν πραγμάτων καὶ τὴν ἀναζήτηση τοῦ νοήματος τῆς ὕπαρξης. Στὶς μείζονες συνθέσεις καὶ στὰ μικρὰ ποιήματα, ὅπως καὶ στὰ δοκίμιά του, ἀνέδειξε μία σύγχρονη εὐαισθησία, προσαρμόζοντας τὴ φωνή του στοὺς χαμηλοὺς τόνους τῆς βαθιᾶς ἐπικοινωνίας καὶ τῆς ἐξομολογητικότητας.
Οἱ συλλογὲς ποὺ ἐκδόθηκαν ἀμέσως μετὰ τὸ θάνατό του μὲ τὸν τίτλο Ἀργά, πολὺ ἀργὰ μέσα στὴ νύχτα εἶναι ἡ ὕστατη χειρονομία του. Προδομένος ἀπὸ τὸ ὅραμά του, κοιτάζει κατάματα τὸ θάνατο μεταγγίζοντας καὶ τὶς τελευταῖες στιγμές του στὸ λόγο. «Γεύση βαθιὰ τοῦ τέλους προηγεῖται τοῦ ποιήματος. Ἀρχή».
«Βαθὺ Καρλοβασίτικο φεγγάρι πάνω ἀπ᾿ τὶς κραυγὲς τῶν ἐραστῶν βατράχων»
-   Σπουδαίος και πολυγραφότατος έλληνας ποιητής, με διεθνή απήχηση, που ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ‘30. Ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη» και η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως» είναι τρία από τα πιο γνωστά έργα του. Το 1975 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την πρωτομαγιά του 1909. Ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά του μεγαλοκτηματία Ελευθέριου Ρίτσου και της Ελευθερίας Βουζουναρά. Τα τρία μεγαλύτερα αδέλφια του ήταν η Νίνα (1898-1970), ο Μίμης (1899-1921) και η Λούλα (1908- 1995).
Το 1919 αποφοίτησε από το Σχολαρχείο της Μονεμβασιάς και το 1921 γράφτηκε στο Γυμνάσιο του Γυθείου. Την ίδια χρονιά πέθαναν ο αδερφός του Μίμης και η μητέρα του Ελευθερία, και οι δύο από φυματίωση. Το 1924 δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στο περιοδικό «Διάπλαση των Παίδων» με το ψευδώνυμο «Ιδανικόν Όραμα».
Το 1925 ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γύθειο και έφυγε με την αδερφή του Λούλα για την Αθήνα. Είχε προηγηθεί η οικονομική καταστροφή του πατέρα του κι έτσι ο ποιητής αναγκάστηκε να εργαστεί για τα προς το ζην, αρχικά ως δακτυλογράφος και στη συνέχεια ως αντιγραφέας στην Εθνική Τράπεζα. Το 1926 προσβλήθηκε και ο ίδιος από φυματίωση και επέστρεψε στη Μονεμβασιά ως το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, οπότε γράφτηκε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, χωρίς να μπορέσει ποτέ να φοιτήσει. Συνέχισε να εργάζεται ως βοηθός βιβλιοθηκαρίου και γραφέας στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.
Τον Ιανουάριο του 1927 νοσηλεύτηκε στην κλινική Παπαδημητρίου και τον επόμενο μήνα στο σανατόριο «Σωτηρία», όπου έμεινε τελικά για τρία χρόνια. Στη «Σωτηρία» ο Ρίτσος γνωρίστηκε με τη Μαρία Πολυδούρη και με μαρξιστές και διανοούμενους της εποχής του, ενώ παράλληλα έγραψε κάποια ποιήματά του που δημοσιεύτηκαν στο φιλολογικό παράρτημα της Εγκυκλοπαίδειας «Πυρσός». Από το φθινόπωρο του 1930 και για ένα χρόνο έζησε στα Χανιά, αρχικά στο φθισιατρείο της Καψαλώνας και μετά από προσωπική του καταγγελία των άθλιων συνθηκών ζωής που επικρατούσαν εκεί σε τοπική εφημερίδα, μεταφέρθηκε μαζί με όλους τους τρόφιμους στο σανατόριο Άγιος Ιωάννης.
Τον Οκτώβριο του 1931 επέστρεψε στην Αθήνα κι ανέλαβε τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού τμήματος της Εργατικής Λέσχης. Εκεί σκηνοθέτησε και συμμετείχε σε παραστάσεις. Η υγεία του βελτιώθηκε σταδιακά, το ίδιο και τα οικονομικά του με τη βοήθεια της αδερφής του Λούλας, που είχε στο μεταξύ παντρευτεί και φύγει για την Αμερική. Τον επόμενο χρόνο, ο πατέρας του μπήκε στο Ψυχιατρείο στο Δαφνί (όπου πέθανε το 1938) και πέντε χρόνια αργότερα τον ακολούθησε η Λούλα, η οποία πήρε εξιτήριο το 1939.
Το 1933 συνεργάστηκε με το αριστερό περιοδικό «Πρωτοπόροι» και για τέσσερα χρόνια ως ηθοποιός με τους θιάσους Ζωζώς Νταλμάς, Ριτσιάρδη, Παπαϊωάννου και Μακέδου. Το 1934 άρχισε να αρθρογραφεί από τις στήλες του Ριζοσπάστη κι εξέδωσε την πρώτη του συλλογή με τίτλο «Τρακτέρ» με το ψευδώνυμο Σοστίρ (αναγραμματισμό του επιθέτου του). Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του. Το 1935 κυκλοφορεί τη δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Πυραμίδες» και προσλαμβάνεται ως επιμελητής κειμένων στις εκδόσεις «Γκοβόστη».
Στις 9 Μαΐου 1936 γίνονται στη Θεσσαλονίκη αιματηρές ταραχές, κατά τη διάρκεια της μεγάλης καπνεργατικής απεργίας. Την επομένη, ο Ρίτσος βλέπει στο «Ριζοσπάστη» τη φωτογραφία μιας μάνας να θρηνεί το νεκρό παιδί της και παίρνει αφορμή για να γράψει ένα από πιο δημοφιλή ποίηματά του, τον «Επιτάφιο», που εκδίδεται σε 10.000 αντίτυπα. Με τη δικτατορία Μεταξά (1936-1940) τα τελευταία 250 καίγονται στους στύλους του Ολυμπίου Διός.
Το 1937 νοσηλεύτηκε στο σανατόριο της Πάρνηθας και τον ίδιο χρόνο, συγκλονισμένος από την αρρώστια της πολυαγαπημένης του αδελφής Λούλας, γράφει την ποιητική σύνθεση «Το τραγούδι της αδελφής μου», ένα από τα ωραιότερα λυρικά της νεοελληνικής ποίησης. Ο Κωστής Παλαμάς, εντυπωσιασμένος από το ποίημα, έγραψε τους στίχους - εγκώμιο για τον Ρίτσο:
Γρήγορο αργοφλοίβισμα της γαλάζιας πλάσης
Να παραμερίσουμε για να περάσης.
Το 1938 κυκλοφορεί η «Εαρινή Συμφωνία» και προσλαμβάνεται στο Εθνικό Θέατρο. Δύο χρόνια αργότερα, εκδίδει την «Παλιά μαζούρκα σε ρυθμό βροχής» και προσλαμβάνεται ως χορευτής στη Λυρική Σκηνή.
Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Ρίτσος έζησε κατάκοιτος, παρόλα αυτά συμμετείχε στη δραστηριότητα του μορφωτικού τμήματος του ΕΑΜ και αρνήθηκε να δεχτεί χρήματα από έρανο όταν κινδύνεψε η ζωή του από τις κακουχίες το 1942. Μετά την ήττα του ΕΛΑΣ στα «Δεκεμβριανά» ακολούθησε τις δυνάμεις του στη σύμπτυξη. Περνά από τη Λαμία, όπου συναντά τον Άρη Βελουχιώτη και φθάνει μέχρι την Κοζάνη, όπου ανεβάστηκε το θεατρικό του «Η Αθήνα στ’ άρματα». Το 1945 γράφει τη «Ρωμιοσύνη», ένα ακόμη δημοφιλές ποίημά του, που το μελοποίησε το 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης.
Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου εξορίστηκε λόγω της αριστερής δράσης του στο Κοντοπούλι της Λήμνου (1948), στη Μακρόνησο (1949) και στον Άγιο Ευστράτιο (1950-1951). Το 1952 επέστρεψε στην Αθήνα και πολιτεύτηκε στην ΕΔΑ. Το 1954 παντρεύτηκε την παιδίατρο Φηλίτσα Γεωργιάδου από τη Σάμο, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Έρη (1955). Το 1956 ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση ως μέλος αντιπροσωπείας διανοουμένων και δημοσιογράφων και την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης για τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος». Όταν το διάβασε ο σπουδαίος γάλλος ποιητής και συγγραφέας Λουί Αραγκόν (1897-1982) αισθάνθηκε «το βίαιο τράνταγμα μιας μεγαλοφυΐας» και αποφάνθηκε πως ο δημιουργός του είναι «ο μεγαλύτερος από τους ποιητές του καιρού μας που βρίσκονται στη ζωή».
Το 1960 ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε τον «Επιτάφιο» και σηματοδότησε την περίοδο της διάδοσης της μεγάλης ποίησης στο πλατύ κοινό. Το 1962 ο Ρίτσος επισκέφθηκε τη Ρουμανία και συναντήθηκε με το Ναζίμ Χικμέτ, του οποίου μετέφρασε ποίηματα στα ελληνικά. Κατόπιν πήγε στην Τσεχία και τη Σλοβακία, όπου ολοκλήρωσε την Ανθολογία Τσέχων και Σλοβάκων ποιητών, την Ουγγαρία και τη Λ. Δ. της Γερμανίας. Το 1964 συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές με την ΕΔΑ.
Όταν ξέσπασε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, οι φίλοι του τον ειδοποίησαν να κρυφτεί, εκείνος όμως δεν έφυγε από το σπίτι του. Τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν στον Ιππόδρομο του Φαλήρου. Στα τέλη Απριλίου μεταφέρθηκε στη Γυάρο και αργότερα στο Παρθένι της Λέρου. Το 1968 νοσηλεύθηκε στον «Άγιο Σάββα» και στη συνέχεια τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι της γυναίκας του στο Καρλόβασι της Σάμου. Το 1970 επέστρεψε στην Αθήνα, μετά όμως από άρνησή του να συμβιβαστεί με το καθεστώς του Παπαδόπουλου εξορίστηκε εκ νέου στη Σάμο ως το τέλος του χρόνου που μπήκε για εγχείρηση στη Γενική Κλινική Αθηνών. Το 1973 συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Μετά την πτώση της δικτατορίας και τη μεταπολίτευση έζησε κυρίως στην Αθήνα, όπου συνέχισε να γράφει με πυρετώδεις ρυθμούς. Το 1975 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε με το μεγάλο γαλλικό βραβείο ποίησης «Αλφρέ ντε Βινί». Τον επόμενο χρόνο τιμήθηκε με το βραβείο «Λένιν» στη Μόσχα. Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια αναγορεύσεις του σε διάφορα ξένα πανεπιστήμια: Μπίρμιγχαμ (1978), Καρλ Μαρξ της Λειψίας (1984) και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987). Το 1986 του απονεμήθηκε το βραβείο «Ποιητής διεθνούς ειρήνης» του ΟΗΕ.
Ο Γιάννης Ρίτσος έφυγε από τη ζωή στις 11 Νοεμβρίου 1990, αφήνοντας πίσω του 50 ανέκδοτες ποιητικές συλλογές. Ενταφιάστηκε τρεις μέρες αργότερα στη γενέτειρά του Μονεμβασιά.
Το κύριο σώμα του έργου του συγκροτούν πάνω από 100 ποιητικές συλλογές, 9 πεζογραφήματα και 4 θεατρικά έργα. Οι μελέτες για ομοτέχνους του, οι πολυάριθμες μεταφράσεις και χρονογραφήματα, καθώς και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν την εικόνα του χαλκέντερου δημιουργού.

Ο  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ  ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ  :
Ο μεγαλύτερος πολιτικός της νεώτερης Ελλάδας, που συνέδεσε το όνομά του με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας. Δέσποσε στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1910 έως το 1936. Η πολιτική του δράση προκάλεσε εντονότατα πάθη για πολλά χρόνια και αποτυπώνονται στις έννοιες «Βενιζελισμός» και «Αντιβενιζελισμός». Διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, συνολικά επί δώδεκα χρόνια και πέντε μήνες.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου (11 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο) του 1864 στις Μουρνιές Χανίων και ήταν το πέμπτο παιδί του εμπόρου Κυριάκου Βενιζέλου και της Στυλιανής Πλουμιδάκη. Η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κρήτη το 1866, επειδή είχε αναμιχθεί στην επανάσταση εναντίον των Τούρκων. Έτσι, ο μικρός Ελευθέριος αναγκάστηκε να μάθει τα πρώτα του γράμματα στη Σύρο, όπου κατέφυγε η οικογένειά του. Τις γυμνασιακές του σπουδές τελείωσε στην Αθήνα και στα Χανιά, όπου επέστρεψε μετά την επανάσταση. Ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει έμπορο, αλλά το νεαρό παιδί ήθελε να διευρύνει τους ορίζοντές του και προτίμησε να σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1886 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα Νομικής με βαθμό άριστα και αμέσως επέστρεψε στα Χανιά, όπου άρχισε να δικηγορεί και να αναμιγνύεται στην τοπική πολιτική.
Στη Βουλή της Κρήτης, όπου τον έστελνε τακτικά από το 1887 ως αντιπρόσωπό του ο λαός των Χανίων, διακρίθηκε για τη ρητορική του ευγλωττία και τις πολιτικές του ιδέες. Ανήκε στην παράταξη των Φιλελευθέρων, το «κόμμα των Ξυπόλητων», όπως ήταν γνωστό στην Κρήτη, επειδή το υποστήριζαν οι λαϊκές τάξεις του νησιού. Από τότε ο Βενιζέλος δεν έλειψε από καμία επαναστατική ενέργεια κατά των Τούρκων. Όταν το 1898, οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία) κήρυξαν την αυτονομία της Κρήτης με Ύπατο Αρμοστή τον πρίγκηπα Γεώργιο της Ελλάδας, ο Βενιζέλος διορίστηκε Σύμβουλος (Υπουργός) Δικαιοσύνης της Κρητικής Πολιτείας. Αργότερα, όμως, ήλθε σε σύγκρουση με τον Γεώργιο. Το 1901 αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να κηρύξει την επανάσταση του Θερίσου (10 Μαρτίου 1905), με σκοπό την απομάκρυνση του πρίγκηπα από την Κρήτη και την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.
Φωτογραφία των αρραβώνων του Ελευθερίου Βενιζέλου με τη Μαρία Ελευθερίου-Κατελούζου.
Τον Ιανουάριο του 1891 νυμφεύθηκε στα Χανιά τη Μαρία Κατελούζου (1870 - 1894). Η παρουσία στο γάμο του των προξένων των Μεγάλων Δυνάμεων φανέρωνε το κύρος και τις σχέσεις που είχε αναπτύξει ο εικοσιεπτάχρονος δικηγόρος. Μετά το γάμο, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο επιβλητικό σπίτι της Χαλέπας και απόκτησε δύο παιδιά, τον εφοπλιστή Κυριάκο Βενιζέλο (1892-1942) και τον στρατιωτικό και πολιτικό Σοφοκλή Βενιζέλο (1894-1964), που έφτασε μέχρι την πρωθυπουργία της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του ‘50.
Η γέννηση, όμως, του Σοφοκλή το 1894 έμελλε να είναι μοιραία για την εικοσιτετράχρονη Μαρία, η οποία πέθανε αναπάντεχα από επιλόχεια μόλυνση. Ο πρόωρος θάνατός της συγκλόνισε τον Βενιζέλο, που βρέθηκε ξαφνικά με δύο βρέφη, χωρίς την αγαπημένη του γυναίκα. Απαρηγόρητος από το τραγικό γεγονός, χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να ξεπεράσει την απώλεια της συντρόφου του. Έκτοτε και για όλη του τη ζωή, διατήρησε τη χαρακτηριστική γενειάδα, σε ένδειξη πένθους.
Η πολιτική μεταβολή στην Ελλάδα, συνεπεία του στρατιωτικού κινήματος στου Γουδή (15 Αυγούστου 1909), τον φέρνει στην Αθήνα με πρόσκληση του «Στρατιωτικού Συνδέσμου». Ο κρητικός πολιτικός έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από τον αθηναϊκό λαό και στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 1910, ως αρχηγός του νεοϊδρυθέντος Κόμματος των Φιλελευθέρων, επικράτησε με ευκολία, αφού η παλαιά πολιτική τάξη δήλωσε αποχή από την εκλογική διαδικασία. Αμέσως, ο Βενιζέλος έθεσε σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, που όμοιό του δεν είχε δει η χώρα στα ογδόντα χρόνια του ελεύθερου βίου της. Η εκσυγχρονιστική πολιτική βούληση του αποτυπώθηκε στο Σύνταγμα του 1911.
Με την αναδιοργάνωση του στρατού που έκανε με αρχιστράτηγο τον διάδοχο Κωνσταντίνο και τη σύναψη της Βαλκανικής Συμμαχίας κέρδισε τους απελευθερωτικούς πολέμους του 1912-1913 κατά των Τούρκων (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος) και των Βουλγάρων (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος). Νωρίτερα, ο λαός επικροτώντας τις επιλογές του, του έχει χαρίσει μία ακόμα εκλογική νίκη στις 11 Μαρτίου 1912.

Στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, 1918.
Το αναδημιουργικό του έργο ήλθε να διακόψει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Βενιζέλος διαφώνησε με το βασιλιά Κωνσταντίνο για το εάν έπρεπε να αναμιχθεί η χώρα μας αμέσως στον πόλεμο ή να παραμείνει ουδέτερη. Ο αγγλόφιλος Βενιζέλος υποστήριζε την άμεσα εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, ενώ ο γερμανόφιλος βασιλιάς προτιμούσε την ουδετερότητα. Είναι η εποχή του βαθύτατου «Εθνικού Διχασμού», που θα επισωρεύσει στην Ελλάδα τραύματα και πληγές, που θα αργήσουν πολύ να επουλωθούν.
Ο Βενιζέλος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία δύο φορές μέσα στο 1915 και αφού είχε κερδίσει πανηγυρικά της εκλογές της 31ης Μαΐου. Η διαμάχη των δύο ανδρών κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 1916 με την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου και την ανάληψη εκ νέου της πρωθυπουργίας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που οδήγησε στην έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.
Μετά το τέλος του «Μεγάλου Πολέμου», ο Βενιζέλος επιτυγχάνει ένα ακόμη διπλωματικό θρίαμβο με την υπογραφή στο Παρίσι της Συνθήκης των Σεβρών (27 Ιουλίου 1920), με την οποία δημιουργείται η μεγάλη Ελλάδα «των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Την ώρα, όμως, που ετοιμαζόταν να επιστρέψει θριαμβευτής στην Ελλάδα, έγινε απόπειρα δολοφονίας του στο Παρίσι από φανατικούς του αντιπάλους, η οποία απέτυχε (30 Ιουλίου).
Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920, μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Βενιζέλος ηττήθηκε και απογοητευμένος αναχώρησε από την Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει την πολιτική. Κλήθηκε, όμως, να συνεισφέρει με τη διπλωματική του εμπειρία και το αναμφισβήτητο διεθνές κύρος που διέθετε, στη διαμόρφωση της Συνθήκης της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923), στην οποία σύρθηκε η ηττημένη Ελλάδα στα πεδία των μαχών της Μικράς Ασίας. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1921 νυμφεύθηκε στο Λονδίνο, για δεύτερη φορά, την Έλενα Σκυλίτση (1874-1959), κόρη πλούσιας οικογένειας της Αγγλίας με καταγωγή από τη Χίο.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επανήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή το 1928, μετά από μία μεγάλη περίοδο πολιτικής αστάθειας και κέρδισε τις εκλογές της 19ης Αυγούστου. Κυβέρνησε έως το 1932 σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία («Κραχ» του 1929). Θα επιτελέσει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς (Ίδρυση Αγροτικής Τράπεζας, Συμβουλίου της Επικρατείας και Εθνικού Θεάτρου, ανέγερση 3.000 σχολικών αιθουσών), αλλά θα χρεωθεί τη χρεωκοπία της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1932. Στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας συνήψε σύμφωνα φιλίας με την Ιταλία και τη Σερβία κι έθεσε τις βάσεις της ελληνοτουρκικής φιλίας με τον Κεμάλ Ατατούρκ (30 Οκτωβρίου 1930).
Τον Ιανουάριο του 1933 σχηματίζει την τελευταία του κυβέρνηση. Στις εκλογές της 5ης Μαρτίου οι Φιλελεύθεροι ηττώνται και την επομένη ακολουθεί το αποτυχημένο φιλοβενιζελικό κίνημα Πλαστήρα. Στις 6 Ιουνίου έγινε νέα απόπειρα δολοφονίας του από πολιτικούς του αντιπάλους, η οποία και πάλι απέτυχε. Μετά το νέο αποτυχημένο κίνημα των οπαδών του κατά της κυβερνήσεως του Λαϊκού Κόμματος την 1η Μαρτίου 1935, ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μην επιστρέψει ποτέ.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου 1936 από εγκεφαλική συμφόρηση. Η σορός του μεταφέρθηκε κατ’ ευθείαν στην Κρήτη, υπό τον φόβο επεισοδίων στην Αθήνα, και ενταφιάστηκε στη γνώριμη γη του Ακρωτηρίου Χανίων, που συνδέθηκε άρρηκτα με την αγωνιστική του παρουσία για την πραγματοποίηση των οραμάτων του.

~

*** Αθλητική ενημέρωση  :
 









~ Συνοπτικά το σημερινό πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής έχει ως εξής Στο Champions League  :

 
 1ο ΟΜΙΛΟΣ
Βασιλεία - Αρσεναλ   1-4  , (0-2) .-
Παρί Σ.Ζ. - Λουντόγκορετς   2-2 , (0-1) .-

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Αρσεναλ 4-2-0 18-6 14 -ΦΑΣΗ «16»
Παρί Σ.Ζ. 3-3-0 13-7 11 -ΦΑΣΗ «16»
-----------------------------------
Λουντόγκορετς 0-3-3 6-15  3
Βασιλεία 0-2-4 3-12 2

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπενφίκα - Νάπολι      1-2 , (0-0) .-
Ντιναμό Κιέβου - Μπεσίκτας   6-0 , (4-0) .-

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Νάπολι 3-2-1 11-8  11  <<ΦΑΣΗ16>>
Μπενφίκα 2-2-2 10-10 <<ΦΑΣΗ16>>
Μπεσίκτας 1-4-1 9-14 7
Ντιναμό Κιέβου 1-2-3 8-6 5

3ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπαρτσελόνα - Γκλάντμπαχ    4-0  , (1-0) .-
Μάντσεστερ Σίτι - Σέλτικ   1-1 , (1-1) .-

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπαρτσελόνα 5-0-1 20-4 15 -ΦΑΣΗ «16»
Μάντσεστερ Σίτι 2-3-1 12-10 9 -ΦΑΣΗ «16»
-----------------------------------
Γκλάντμπαχ 1-2-3 5-12 5
Σέλτικ 0-3-3 5-15  3

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Μπάγερν - Ατλέτικο Μαδρίτης   4-0 ,(1-0) .-
Αϊντχόφεν - Ροστόφ       0-0  ,(0-0) .-

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ατλέτικο Μαδρίτης 5-0-1 7-5 15 -ΦΑΣΗ «16»  
Μπάγερν 4-0-2 17-6 12 -ΦΑΣΗ «16»
-----------------------------------
Ροστόφ 1-2-3 6-12 5
Αϊντχόφεν 0-2-4 4-11 3

 ***  Champions League Τετάρτη 07/12/2016 :
Ρεάλ Μαδρίτης - Ντόρτμουντ
Χάντμπολ Χάλκμπανκ - Περούτζα
Μπάγερ Λεβερκούζεν - Μονακό
Τότεναμ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Γιουβέντους - Ντίναμο Ζάγκρεμπ
Λιόν - Σεβίλλη
Πόρτο - Λέστερ
Λέγκια - Σπόρτινγκ

Προκριματικά World Legue στο  Πόλο  2η  αγωνιστική :
Η Εθνική πόλο ανδρών αγχώθηκε, αλλά νίκησε την Ολλανδία
ΕΛΛΑΔΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ    9-8 .- ^
Τα οκτάλεπτα: 3-3, 2-0, 2-3, 2-2.
ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Γεννηδουνιάς 2, Καπότσης 2, Τίγκας, Δελακάς, Γούνας 2, Βλαχόπουλος 1.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρόμπιν Φαν Γκάλεν): Φαν ντεν Μπουργκ, Ρόιτεν, Λίντχουτ 2, Νίσπελινγκ, Κόουπμαν 3.

~   Στο Champions League  για την 8η αγωνιστική  :
Ο ΠΑΟΚ πήρε την... εκδίκησή του από τη Ρόσα Ράντομ
ΠΑΟΚ - ΡΟΣΑ ΡΑΝΤΟΜ   85-66 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 32-15, 47-31, 63-52, 85-66
Διαιτητές: Μπίριτσικ (Τουρκία), Γκλίσιτς (Σερβία), Ρόσι (Ιταλία)
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Χρυσικόπουλος 10 (1), Κόνιαρης 2, Τσόχλας 5 (1), Τέιλορ 5 (1), Μιλιένοβιτς 8, Γλυνιαδάκης 9, Καραμανώλης, Σάιμπερτ 22 (4), Καμάρας, Μπράιαντ 9 (1), Πέινερς 4, Κλάντον 11.
ΡΟΣΑ ΡΑΝΤΟΜ (Βόιτσεκ Καμίνσκι): Κάλαχαν 11 (1), Βίτκα 2, Μπογιανόφσκι 1, Μπελ 25 (6), Ζισκόφκι 9, Σοκολόφσκι 9, Ανταμς, Μπόναρεκ, Τζάκσον 9.

~   «Ψαλίδι» στις άδειες των γιορτών έβαλε ο Ουζουνίδης 
Στους παίκτες του ΠΑΟ
«Ψαλίδι» στις άδειες των εορτών ανακοίνωσε στους παίκτες του ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο Αντρέα Στραματσόνι μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος άφησε αμέσως να εννοηθεί ότι δε συμφωνούσε και θα προχωρούσε σε κάποιες αλλαγές.
Όπερ και εγένετο. Ο 48χρονος προπονητής ενημέρωσε σήμερα τους «πράσινους» ότι οι εννέα ημέρες άδεια που είχε ανακοινώσει ο Ιταλός τεχνικός (18-27/12) θα «κοπούν» και θα γίνουν επτά, δηλαδή, θα αποχωρήσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων κατά δύο 24ωρα αργότερα.
Αν και αρκετοί ποδοσφαιριστές είχαν ήδη βγάλει εισιτήρια για το διάστημα αυτό προκειμένου να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους, σεβάστηκαν την απόφαση του Ουζουνίδη χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό.
Όπως τους εξήγησε ο Έλληνας τεχνικός η απόφασή του πάρθηκε με το σκεπτικό να βρεθούν όλοι μαζί περισσότερες μέρες για να δουλέψουν πάνω σε κάποια καινούργια πράγματα που θέλει να περάσει στην ομάδα.
Αυτό σημαίνει ότι αντί να αποχωρήσουν μετά το ματς με τη Λάρισα (18/12) οι άδειες θα ξεκινήσουν μετά την προπόνηση της 20ής Δεκεμβρίου. Το ραντεβού μετά τις γιορτές θα πραγματοποιηθεί όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, δηλαδή, στις 27/12.
Newsroom ΔΟΛ
 
~*** Basketball Champions League Τετάρτη 07/12/2016 :
ΣΑΛΝΟΚΙ-ΑΕΚ
Άρης - Χέλιος
 Όλντενμπουργκ - Βέντσπιλς

*** Euroleague
Τελ Αβίβ - Μπάμπεργκ
*** Eurocup
 Λιέτουβος Ρίτας - Άλμπα
Ουνικάχα - Μούρθια

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  : 
 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-  
 ~Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :
  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .-  
 65~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 : 
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  19 Νοεμβρίου 2016  : 
 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-19-2016.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 19  και 20 Νοεμβρίου 2016 :
 http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/19-20-2016.html .-

 ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/news-27-2016.html . -
~  Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 26  και 27  Νοεμβρίου  2016  : 
 http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/26-27-2016-12-2-0-1-1-3-0.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016   :  
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/news-28-2016.html  .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 29 Νοεμβρίου  2016: 
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-29-2016.html .- 
67 ~   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :  

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .-  
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 30  Νοεμβρίου 2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-30-2016-30-1-62.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 30- Νοεμβρίου  2016 :

  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/news-30-2016-video-30112016-httpsyoutu.html .-
-------------------------------------------
~  ** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016:

~  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  , Πέμπτη  01  Δεκεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-01-2016.html .-
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02  Δεκεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-02-2016-2.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο  03 Δεκεμβρίου  2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-03-2016-3.html  .-

~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 04 Δεκεμβρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-04-2016-3122016-super.html .-   
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03 και 04 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/03-04-2016-05-2016-1930-04122016-4-0-0-0.html .-  

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/12/news-05-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-06-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/news-07-2016.html .-
~

~* ** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5080 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3257   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3254 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11. 591  βίντεο   .-  

 ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
~   
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου