ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016  :
~





ΟΤΑΝ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ , ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ, ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ , ΤΟΤΕ  ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΣΑΙ Ή ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ!


***  5 τροφές που θα καθαρίσουν γρήγορα και φυσικά το πεπτικό σας σύστημα και θα χάσετε και κιλά
Αν δυσκολεύεστε να χάσετε κιλά ύστερα από εξαντλητικές δίαιτες, γυμναστική και συμπληρώματα διατροφής, ίσως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα, όπως π.χ. το πεπτικό σας σύστημα και ο μεταβολισμός σας.
Η ικανότητα του οργανισμού μας να διασπά τις τροφές, να τις μετατρέπει σε ενέργεια και να στέλνει τα «υπολείμματα» στο πεπτικό σύστημα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να διατηρούμε ή να χάνουμε βάρος.
Αντί λοιπόν να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη δίαιτα, δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και να βελτιώσετε το πεπτικό σας σύστημα.
1. Psyllium     
Υπάρχουν πολλά βότανα για τον καθαρισμό του εντέρου ή φυτικά συμπληρώματα για τον ίδιο λόγο, αλλά αν θέλετε να κάνετε οικονομία μπορείτε απλά να τα προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ειδικά το psyllium έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ ανακουφίζει επίσης από διάρροια και κολίτιδα.
2. Λιναρόσπορος
Βοηθά στον καθαρισμό του εντέρου (όπως το psyllium) και συντηρεί την εντερική μικροχλωρίδα ενώ αφαιρεί τις τοξίνες και τα παράσιτα. Καταναλώστε ένα κουταλάκι λιναρόσπορο κάθε πρωί για μία εβδομάδα. Στην δεύτερη εβδομάδα αυξήστε τη δόση σε δύο κουταλάκια και την τρίτη εβδομάδα σε 3.
3. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες 
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι 25 με 35γρ. Αν π.χ. τρώτε βρώμη για πρωινό κάνετε ήδη καλό στην υγεία σας, αλλά ψάξτε και για άλλες τροφές που θα εμπλουτίσουν τη διατροφή σας.
4. Ωμά φρούτα και λαχανικά                         
Αν καταναλώνετε ντομάτες και άλλα λαχανικά ή φρούτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θα βελτιώσετε τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, την κυκλοφορία του αίματος και της καρδιάς.
5. Προβιοτικά και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση                                 
Κι όμως! Τα βακτήρια βοηθούν στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος!
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα μας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

*** ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΕΜΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
 
 Το Λεμφικό Σύστημα
Το λεμφικό σύστημα είναι μια σειρά αγγείων που η αποστολή τους είναι να επαναφέρουν το μεσοκυττάριο και ενδοκυττάριο υγρό στο αίμα, από το οποίο και προέρχεται. Ωστόσο, στη διάρκεια αυτής της φαινομενικά παθητικής λειτουργίας, γίνεται ζωτικής σημασίας εργασία. Το μεγαλύτερο μέρος του καθαρισμού του σώματος γίνεται μέσω της λυμφατικής παροχέτευσης των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων.


Η σωστή ροή και συνοχή του λεμφικού συστήματος είναι ζωτική για τη λειτουργία του σώματος και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν προσεγγίζουμε το σώμα με μία ολιστική θεώρηση. Μια δεύτερη κύρια λειτουργία αυτού του συστήματος πραγματοποιείται στους λεμφαδένες, όπου εντοπίζεται κατά ένα μέρος η αντιμικροβιακή δραστηριότητα του σώματος. Αυτή η λειτουργία εξετάζεται σε διάφορα σημεία του βιβλίου, και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο που αφορά στα αυτιά, στη μύτη, στο λαιμό και στα μάτια. Οιδηματώδεις αδένες μπορεί να βρεθούν όπου υπάρχουν λεμφαδένες, δηλαδή στο φάρυγγα, στις μασχάλες, στους μαστούς, και στο πάνω μέρος των μηρών, στις βουβωνικές χώρες.
Βότανα όπως το Γάλιο, η Εχινάκια, η Υδραστίδα, η Καλέντουλα και η Φυτολάκκα θεωρούνται λεμφικοί καθαριστές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όποτε είναι απαραίτητο.
Όταν υπάρχουν υποψίες για λεμφικό πρόβλημα, πρέπει να ακολουθηθεί ένα διαιτολόγιο καθαρισμού του σώματος. Μια διατροφή βασισμένη στα φρούτα είναι η καλύτερη. Σε μια τέτοια δίαιτα οι ακόλουθες πηγές τροφίμων πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται στο ελάχιστο. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο λεμφικό σύστημα να ξεκουραστεί από την υπερφόρτωση με ακατάλληλες τροφές:
• Κόκκινα κρέατα
• Λιπαρές και τηγανητές τροφές
• Τυρί, βούτυρο, κρέμα, γάλα
• Ξύδι και τουρσιά
 Αλκοόλ
• Ζάχαρη και ζαχαρώδη προϊόντα
• Τεχνητά πρόσθετα, συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ουσίες.

Η αποφυγή αυτών των τροφών θα βοηθήσει το σώμα, και παράλληλα, με τη χρήση των σωστών τροφών θα επιτευχθεί ένας δραστικός καθαρισμός του σώματος. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση. Για έναν πλήρη καθαρισμό, καλό είναι να ακολουθήσουμε για ένα διάστημα φρουτοδίαιτα, και σταδιακά να περιλάβουμε στο διαιτολόγιο μας και άλλες τροφές. Ακολουθεί ένας σύντομος κατάλογος με κατάλληλες τροφές.
• Φρέσκα φρούτα, ιδιαίτερα πορτοκάλια, σταφύλια και μήλα
• Φρέσκα πράσινα λαχανικά
• Άσπρο κρέας και άσπρο ψάρι, αν το επιθυμεί το άτομο.

Ένα μείγμα βοτάνων που θα βοηθήσουν το λεμφικό σύστημα όταν παρουσιαστεί πρόβλημα είναι το ακόλουθο:
Εχινάκια 2 μέρη
Γάλιο 1 μέρος
Υδραστίδα 1 μέρος
Φυτολάκκα 1 μέρος
Το κάνετε έγχυμα και ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερού. Πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα.
Αυτό το μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες καταστάσεις, όταν χρειάζεται ενίσχυση η λεμφική παροχέτευση.
Προσοχή: Πάντα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον διατροφολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βότανο, ειδικά εάν κάνετε και παράλληλη φαρμακευτική αγωγή.
 
***  ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΛΙΠΩΜΑΤΑ
Πρόκειται για εξoγκώματα τoυ σώματoς πoυ εμφανiζoνται συνήθως στo κεφάλι, τo λαιμό, στις μασχάλες, την πλάτη και τo χέρι.
Aυτά εiναι καλoήθεις όγκoι πoυ μπoρoύν να εμφανιστoύν ανά πάσα στιγμή. Στην ιατρική αυτές oι διoγκώσεις αναφέρoνται συχνά ως λιπώματα.
Τα λιπώματα εμφανiζoνται συνήθως σε ένα μέρoς τoυ σώματoς, αλλά σε τακτική βάση μπoρεi να εμφανiζoνται σε όλo τo σώμα, καθώς επiσης μπoρoύν να πρoκαλoύν oρισμένες ενoχλήσεις.
Oι ερευνητές δεν μπoρoύν ακoμα να επιβεβαιώσoυν πoια εiναι η βασική αιτiα της εμφάνιση των λιπωμάτων, αλλά oι περισσoτερoι απo αυτoύς συμφωνoύν oτι η γενετική εiναι ένας σημαντικoς παράγoντας. Πoλλoi πιστεύoυν ότι η παχυσαρκiα και η χoληστερoλη δεν μπoρoύν να θεωρηθoύν ως παράγoντες κινδύνoυ.
Aπαλλαγεiτε από τoν λιπώδη ιστό φυσικά
 Σε αυτό τo άρθρo θα σας δώσουμε μια λύση στo πρόβλημά σας, ώστε να πάψετε να ανησυχεiτε για τα λιπώματά σας. Aυτό εiναι τo πιo σημαντικό, δεν έχετε να ανησυχεiτε για τη χρήση φαρμάκων ή oπoιουδήπoτε νυστεριoύ να αναλαμβάνει δράση πάνω στo δέρμα σας.
Oι γιατρoi πρoτεiνoυν συνήθως μια διαδικασiα πoυ πραγματoπoιεiται σε ιδιωτικές κλινικές ή άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις. Μερικές από τις πρoσεγγiσεις περιλαμβάνoυν επiσης εξάλειψη με λέιζερ ηλεκτρoμαγνητικής ακτινoβoλiας, όπως αναφέρει το xorisorianews.
Σημειώστε ότι δεν υπάρχει καμiα εγγύηση ότι τα λιπώματα πoυ θα απoμακρυνθoύν δεν θα επανεμφανιστoύν μετά την επέμβαση. H διάγνωση θα πρέπει να δiνεται πάντα από τoυς εμπειρoγνώμoνες, λαμβάνoντας υπόψη ότι η χειρoυργική επέμβαση και oι άλλες τεχνικές, δεν εiναι πάντα απαραiτητες, ειδικά αν τα λιπώματα δεν πρoκαλoύν σωματική αναπηρiα ή εiναι πoλύ μικρά.
Σε τέτoιες περιπτώσεις, oι δερματoλoγoι πρoτεiνoυν oργανικές πρoσεγγiσεις. H απoτελεσματικότητα αυτής της συνταγής δεν εiναι πλέoν αμφiβoλη, λαμβάνoντας υπόψη ότι έχει βoηθήσει πoλλά άτoμα. Τo μoνo πoυ χρειάζεται εiναι λiγo μέλι και αλεύρι.
Μέλι και αλεύρι
Aνακατεύoυμε λiγo αλεύρι και μέλι και εφαρμoζoυμε τo μiγμα άμεσα στην περιoχή τoυ δέρματoς πoυ βρiσκεται τo λiπωμα πoυ θέλoυμε να απoμακρύνoυμε. Τo μiγμα πρέπει να έχει πυκνότητα από 0,5 έως 1 cm3. Καλύψτε με μια χαρτoπετσέτα ή έναν επiδεσμo για να κρατήσει τo μiγμα κρέμας σταθερό στη θέση τoυ.
Κρατήστε τo μiγμα μιάμιση ημέρες, ή 36 ώρες. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τo και επαναλάβετε τη μέθoδo. Eπαναλάβετε τη μέθoδo για πέντε φoρές, πoυ σημαiνει ότι τo σύνoλo της θεραπεiας θα πρέπει να διαρκέσει 7-8 ημέρες. Θα πρέπει να δεiτε κάπoια βελτiωση και oρατά απoτελέσματα. Oι λιπαρές καταθέσεις κάτω απo τo δέρμα σας τελικά θα εξαφανιστoύν.
*** Πόνος στη σπονδυλική στήλη, φυσική θεραπεία
Ο πόνος στη σπονδυλική στήλη, την πλάτη και το πόδι, εμφανίζονται συνήθως λόγω της καθιστικής ζωής ή της ακραίας φυσικής δραστηριότητας. Μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε γιατί υπάρχει μία φυσική λύση για τα προβλήματά μας.
Αν αρχίσουμε να καταναλώνουμε αυτό το «φάρμακο», θα νιώσουμε τις θετικές αλλαγές από τις πρώτες κιόλας μέρες.
Αν συνεχίσουμε την κατανάλωση, θα αποφύγουμε πλήρως τους πόνους μέσα σε δύο μήνες!
Κάθε πράγμα που είναι ιδιοφυές είναι πραγματικά πολύ απλό και προσιτό.
Θα πρέπει να λαμβάνουμε τα ακόλουθα αποξηραμένα φρούτα κάθε βράδυ, για δύο μήνες.
–  1 αποξηραμένο σύκο
–  1 αποξηραμένο βερίκοκο
–  5 αποξηραμένα δαμάσκηνα
 Αυτά τα φρούτα περιέχουν ουσίες που προκαλούν την αναγέννηση των ιστών, οι οποίες συνδέουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Τους κάνουν σκληρούς και δυνατούς. Οι σπόνδυλοι αρχίζουν να στέκονται στα δικά τους μέρη, φυσικά , χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική χειροκίνητη διόρθωση.
Κάθε φρούτο περιέχει ορισμένα στοιχεία και ουσίες και η ανάμειξη τους κάνει τη θεραπεία φυσική και αποτελεσματική. Είναι χρήσιμο τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.
Δοκιμάζουμε αυτήν την θεραπεία και δεν θα το μετανιώσουμε!
 *Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα μας "ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας"  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
~
*** Μαϊντανός, «θαύμα» για την υγεία!
Οι περισσότεροι τον θεωρούμε απλώς ένα καλό καρύκευμα για τη σαλάτα, αλλά, αν γνωρίζαμε όλες τις θρεπτικές του ιδιότητες, σίγουρα θα τον είχαμε συμπεριλάβει σχεδόν σε όλα τα γεύματά μας!
Πρώτο χρησιμοποιήθηκε πριν από 2000 χρόνια, αρχικά ως «φάρμακο» και αργότερα ως βασικό συστατικό των μαγειρικών συνταγών.
«Είσαι μαϊντανός» είναι η φράση που χρησιμοποιείται για όσους ανακατεύονται με όλα 🙂
Χρήσιμα μέρη:  Όλο το φυτό, η ρίζα και οι σπόροι του.
Ιδιότητες:
– Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, E,  Β12, Κ, καθώς και σε βήτα- καροτένιο  που παίζει σημαντικό ρόλο για την όραση.
Το β-καροτένιο ή βήτα καροτίνη είναι μια προ-βιταμίνη, που μπορεί να μετατρέπεται στην ενεργό βιταμίνη Α. Το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να μετατρέπει το β-καροτένιο που λαμβάνει από τις φυτικές πηγές στην ενεργό βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή όραση, το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το υγιές δέρμα και άλλες λειτουργίες του σώματος.
– Ο μαϊντανός περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό, ενισχύοντας την απορρόφηση σιδήρου από άλλες πηγές.  Είναι η τέλεια τροφή για άτομα με αναιμία.
– Είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέως και σιδήρου.
– Συνιστάται σε περιπτώσεις κατάθλιψης, ανορεξίας, της ατονίας: Παρασκευάζουμε αφέψημα του φυτού χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνουμε 1-2 φλυτζάνια του καφέ ημερησίως.
– Κατά της  γαστρίτιδας του έλκους και παθήσεων του πεπτικού συστήματος.
– Η μάσηση του φρέσκου μαϊντανού βοηθάει στην πέψη των τροφών, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου χάρη σε ένα από τα κύρια αιθέρια έλαιά του που ονομάζεται myristicin. Σε αυτό οφείλεται και η ελαφρά παραισθησιογόνος δράση που του αποδίδεται.
– Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και χάρη στην αντιβακτηριδιακή της δράση, αποτρέπει των πολλαπλασιασμό των βλαβερών βακτηριδίων για τον οργανισμό. Μέσω της χλωροφύλλης, ο μαϊντανός βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας κακοσμίας του στόματος.
Η χλωροφύλλη υπάρχει στα πράσσινα φυτά. Εντοπίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του φυτού που βρίσκεται εκτεθειμένο στο ηλιακό φως.  Περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, το οποίο βοηθά να κρατηθούν τα οστά ισχυρά.
– Καταναλώνοντας σε καθημερινή βάση λίγο μαϊντανό, μειώνουμε ή σταθεροποιούμε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αποτρέποντας το ρίσκο εμφάνισης υπέρτασης.
– Διουρητικός: Ο μαϊντανός παρουσιάζει διουρητική δράση χάρη στο κάλιο που περιέχει με όφελος στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, ενώ μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των πρησμένων άκρων λόγω κατακράτησης υγρών.
– Το τσάι από μαϊντανό, ενεργοποιεί την διαδικασία πέψης του λίπους και των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά την απορροφητικότητα του εντέρου, συμβάλλοντας κατά της διάρροιας.
 Είναι ένα ανακουφιστικό ρόφημα τις μέρες που υποφέρουμε από κρυολόγημα, ενώ γιατρεύει και το βήχα. Για τον πυρετό παρασκευάζουμε χυμό μαϊντανού και πίνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
–   Το τσάι από μαϊντανό ανακουφίζει από τις κράμπες.
– Καταπραΰνονται οι ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την εμμηνόπαυση ή την καθυστερημένη εμμηνόρροια.
– Το ρόφημα μαϊντανού μας βοηθάει στην απώλεια βάρους και πόντων, στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, στην αποτοξίνωση, είναι κατά της κατακράτησης υγρών και μας χαρίζει μια απαλή, λεία και υγιή επιδερμίδα. Πίνουμε νηστικοί μια ώρα πριν το φαγητό.
– Μουλιάζουμε κλωναράκια μαϊντανού στο κρασί ή τη ρακή μας, γιατί θεωρείται αφροδισιακός! Ο χυμός του είναι πιο διεγερτικός (όμως προσοχή, μόνο 1/3 ποτηράκι). Η υπερβολή βλάπτει!
– Το αφέψημα των σπόρων του διώχνει τα αέρια της κοιλιάς και των εντέρων.
– Αν έχουμε πέτρες στα νεφρά βράζουμε 300γρ Μαϊντανού σε ένα λίτρο νερό, ώσπου να εξατμιστεί το 1/3 του νερού και πίνουμε ένα σφηνάκι κάθε πρωί νηστικοί.
– Για όσους πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά.
– Τα αιθέρια έλαια, όπως λιμονένιο, ευγενόλη, που περιέχονται στον μαϊντανό, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση.
 Χρήση: Έγχυμα/αφέψημα
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά του μαϊντανού είναι το έγχυμα.
Βάζουμε δυο κλωναράκια  ή ψιλοκομμένο φρέσκο ή αποξηραμένο μαϊντανό σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό και το αφήνουμε 20 λεπτά. Στραγγίζουμε και πίνουμε.
Εξωτερική χρήση:
– Ο μαϊντανός περιέχει αιθέριο έλαιο με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες.
 Βάζοντας κοπανισμένα φύλλα μαϊντανού πάνω στη μελανιά μας, συμβάλουμε στη διαστολή των τριχοειδών αγγείων κάτω από το δέρμα και καθώς βελτιώνεται τοπικά η κυκλοφορία του αίματος, οδηγεί σε γρηγορότερη επούλωση της μελανιάς.
– Ο χυμός του είναι καταπραϋντικός και θεραπευτικός σε μολύνσεις των ματιών της επιπεφυκίτιδας και βλεφαρίτιδας. Σε λίγο βαμβάκι ρίχνουμε μερικές σταγόνες χυμό μαϊντανού και περνάμε αρκετές φορές την περιοχή όπου αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα.
– Για την ακμή παρασκευάζουμε αφέψημα μαϊντανού χρησιμοποιώντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού και κάνουμε πλύσεις στην πάσχουσα περιοχή πρωί και βράδυ.
– Προσθέτουμε στο σαμπουάν «τσάι» μαϊντανού: δίνει λάμψη στα μαλλιά, ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα του κεφαλιού και διώχνει τις ψείρες!
– Κατά της τριχόπτωσης και της ξηρότητας στην επιδερμίδα του κεφαλιού: Το λάδι μαϊντανού, είναι η ιδανική θεραπεία για την τριχόπτωση αλλά και για υγιή, ζωντανή και σφριγηλή επιδερμίδα. Η καθημερινή χρήση, του συγκεκριμένου ελαίου, βοηθά στην γρήγορη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης και στην ενυδάτωση του δέρματος.
– Για εξανθήματα παρασκευάζουμε χυμό του φυτού και βάζουμε επιθέματα στις πάσχουσες περιοχές.
Μαϊντανός επιλογή και συντήρηση 
Ο φρέσκος μαϊντανός έχει ανώτερη γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τον αποξηραμένο μαϊντανό. Επιλέγουμε μαϊντανό με πράσινα, λαμπερά φύλλα και σκληρό κοτσάνι. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε τα ματσάκια μαϊντανού που έχουν μαραμένα ή κιτρινισμένα φύλλα. Αν αγοράζουμε αποξηραμένο μαϊντανό για τη διατροφή, προτιμάμε το βιολογικό.
Ο φρέσκος μαϊντανός πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο σε μια πλαστική σακούλα ή μέσα σε αλουμινόχαρτο, φτάνει να μην είναι υγρός, γιατί τότε σαπίζει εύκολα. Μπορούμε επίσης να τον αποξηράνουμε και να τον διατηρήσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα μακριά από την υγρασία και το φως. Οι ρίζες του μαϊντανού διατηρούνται βυθισμένες σε άμμο, ενώ κομμένες σε κύβους ψύχονται ή αποξηραίνονται.
Μαϊντανός στη μαγειρική
Ο μαϊντανός θα πρέπει να προστίθεται προς το τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρεί καλύτερα τη γεύση, το χρώμα και την θρεπτική αξία.
Ο φρέσκος μαϊντανός πρέπει να πλένεται μόλις πριν τη χρήση, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά εύθραυστος. Ο καλύτερος τρόπος για να τον καθαρίσουμε είναι να προσθέσουμε σε ένα μπολ κρύο νερό και τον ανακατέψουμε με τα χέρια μας. Στη συνέχεια θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα φύλλα από το νερό, να αδειάσουμε το μπολ και να το ξαναγεμίσουμε με καθαρό νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μην υπάρχουν ακαθαρσίες στο νερό.
Με μαϊντανό πασπαλίζουμε σούπες, ανοιχτόχρωμες σάλτσες, βραστές πατάτες, σαλάτες και σάλτσες ντομάτας. Πολύ γνωστή συνταγή σαλάτας με μαϊντανό είναι το ταμπουλέ ή ταμπούλι. Η ρίζα του προστίθενται σε φαγητά κατσαρόλας και σούπες. Προσθέτουμε το μαϊντανό σε σάλτσα πέστο για εντονότερο πράσινο χρώμα. Συνδυάζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκόρδο και ξύσμα λεμονιού, και το χρησιμοποιούμε ως καρύκευμα στο κοτόπουλο, στο αρνί και στο μοσχαρίσιο  κρέας.
Προσοχή:
Χρειάζεται προσοχή με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί συχνά ιλίγγους, ενώ μειώνει και τον αριθμό των καρδιακών παλμών. Χρειάζεται δε περισσότερη εγκράτεια στην κατανάλωση, από όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες. Συγκεκριμένα:
Η μυρσιτίνη που περιέχεται στο μαϊντανό έχει όμοια δομή με αυτή των αμφεταμινών και πιθανολογείται ότι σε αυτό οφείλονται κάποιες από τις ιδιότητές της. Η απιόλη που επίσης περιέχεται στο μαϊντανό ευθύνεται για την αυξημένη κινητικότητα της μήτρας και πιθανολογείται ότι σχετίζεται με διαταραχές του κύκλου στην γυναίκα σε μεγάλες δόσεις. Επίσης, απαγορεύεται η υπερβολική κατανάλωση μαϊντανού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για τον ίδιο λόγο. Τέλος, ο μαϊντανός περιέχει μικρές ποσότητες σε οξαλικά, τα οποία είναι φυσικές ουσίες υπάρχουν στα φυτά, τα ζώα και στον άνθρωπο. Όταν αυξηθεί η συγκέντρωση των οξαλικών στα υγρά του σώματος, μπορούν να κρυσταλλωθούν και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με ήδη υπάρχουσα προβλήματα των νεφρών ή της χοληδόχου κύστης καλό είναι να αποφεύγουν την μεγάλη κατανάλωση μαϊντανού.
 * Στα μικρά πουλιά είναι δηλητηριώδες και στον παπαγάλο θανατηφόρος. Αντίθετα οι λαγοί και τα κουνέλια κάνουν χιλιόμετρα για να τον ανακαλύψουν. Τα πρόβατα τον αγαπούν επίσης και τους προστατεύει απο την παρωνυχία μια μεταδοτική ασθένεια των ποδιών των προβάτων.
Μαϊντανός το φυτό
Ο γνωστός σε όλους μαϊντανός είναι αρωματικό, διετές φυτό που φθάνει τα 80 εκ. ύψος. Έχει ευθυτενή μίσχο, ζωηρά πράσινα φύλλα και λευκά άνθη. Η οσμή που αναδύεται με την τριβή, οφείλεται στο αιθέριο έλαιό του. Κατά τον πρώτο χρόνο ανάπτυξης του φυτού εμφανίζονται τα σύνθετα κατσαρά βαθυπράσινα φύλλα σχηματίζοντας ομάδες. Στη συνέχεια εμφανίζονται διάφορα ψηλά ανθοφόρα στελέχη που στην κορυφή τους φέρουν μικρά κιτρινοπράσινα άνθη και ακολουθούνται από μικρά σπόρια. Οι καρποί είναι 2-3 χιλιοστά έχουν χρώμα γκρι-καφέ, ωοειδή με δυνατή μυρωδιά. Αν και ο μαϊντανός είναι διετές φυτό, σπάνια επιζεί του δεύτερου έτους λόγω της συγκομιδής. Αυτό δεν είναι κακό, γιατί το δεύτερο έτος το φυτό δεν έχει την ίδια απόδοση και ποιότητα.
Ο πλατύφυλλος μαϊντανός έχει πιο έντονο άρωμα από τις σγουρές ποικιλίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται περισσότερο σαν γαρνιτούρα.
Μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας σε δροσερό και φωτεινό μέρος.
Σπέρνουμε τους σπόρους  από νωρίς την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο. Τους απλώνουμε σε μια γλάστρα και τους σκεπάζουμε με λίγο χώμα. Ποτίζουμε αμέσως. Θα πρέπει να διατηρούμε το χώμα στη γλάστρα υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. Βεβαιωνόμαστε ότι οι τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας δεν είναι βουλωμένες. Θα χρειαστούν 3 με 4 εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να βλασταίνουν. Θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη 2 με 3 μήνες μέχρι να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε το μαϊντανό μας. Για καλύτερα αποτελέσματα, η γλάστρα με το Μαϊντανό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος.
Ιστορία του μαϊντανού:
Ο μαϊντανός στην αρχαία Ελλάδα λεγόταν πετροσέλινο. Προέρχεται από τις χώρες της Μεσογείου και παρά το γεγονός ότι καλλιεργείται εδώ και περισσότερα από 2000 χρόνια, η χρήση του περιορίζονταν σε φαρμακευτικούς σκοπούς. Οι αρχαίοι Έλληνες μάλιστα, χρησιμοποιούσαν τον μαϊντανό για να επιβραβεύσουν τους αθλητές αλλά και για να στολίζουν τους τάφους. Η χρήση του ως γαρνιτούρα και διακοσμητικό στο πιάτο, τοποθετείται στην εποχή και τον πολιτισμό των Ρωμαίων. Οι ιστορικοί τοποθετούν τη χρήση του μαϊντανού ως βρώσιμο λαχανικό στην Ευρώπη την περίοδο του Μεσαίωνα, ενώ φαίνεται πως ο Καρλομάγνος είναι ο υπεύθυνος για την εξάπλωση του στη γηραιά ήπειρο, καθώς καλλιεργούσε τεράστιες φυτείες στα κτήματα του.
Σε ορισμένες χώρες, οι σγουρές ποικιλίες προτιμούνται περισσότερο. Ο μαϊντανός του Αμβούργου, είναι ένα σχετικά νέο είδος, το οποίο έχει αναπτυχθεί μέσα στα τελευταία διακόσια χρόνια, και πρόσφατα έχει αρχίσει να προτιμάται.
***  ΕΛΙΞΗΡΙΟ -Το θαυματουργό ελιξήριο που σκοτώνει τοξίνες και παράσιτα!
Το παρακάτω ελιξίριο, πέραν του γεγονότος ότι συμβάλει λόγω των συστατικών του και επιταχύνει την αποτοξίνωση του οργανισμού, έχει επίσης, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες! Τα συτατικά του, όλα φυσικά, όταν αναμειχθούν δημιουργούν ένα δραστικό φάρμακο που σε αποτοξινώνει και σκοτώνει τα μικρόβια!
Ginger – Η πιπερόριζα βοηθάει στην αναγούλα, τα γαστρικά προβλήματα και τις ασθένειες του αναπνευστικού.
Κουρκουμάς– Εξαιρετικό μπαχαρικό με αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ευνοεί και το μεταβολισμό.
Κανέλα– Η κανέλα, πέρα από υπέροχη γεύση έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.
Extra Παρθένο Λάδι Καρύδας– Η καρύδα έχει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά και θεραπευτικές ιδιότητες. Βοηθάει στην αποβολή των μικροβίων και την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Μέλι– Για χιλιάδες χρόνια, το μέλι είναι γνωστό για την αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάει στην καταπολέμηση μολύνσεων του δέρματος και την αποφυγή του στρες.
Αυτή είναι η συνταγή του ελιξηρίου, το οποίο θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το σώμα σας.
1/2 κουταλιά ginger
½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
½ κουταλιά του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλιά του γλυκού λάδι καρύδας
1 κουταλιά του γλυκού μέλι
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά και απολαύστε, βελτιώνοντας την υγεία σας
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα  μας "ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας"  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

*** ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Xρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι αποτελούν κοινή επιδημία κάθε ημέρα.
Κάθε χρόνο ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία από χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάμεση κυστίτιδα, καταθλιπτικές καταστάσεις, το ινομυαλγια , και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μεγαλώνουν
Αυτές οι φλεγμονώδεις καταστάσεις που συνδέονται συνήθως με την κακή 
ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να ξεπεραστούν αυτές οι συνθήκες αρχίζουμε με την ανοικοδόμηση του εντερικού τοιχώματος, στο σώμα, και τη βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D.
Η ανοικοδόμηση στο εντερικό τοίχωμα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
Ο υπερπληθυσμός των ανταγωνιστικών οργανισμών στο έντερο που προκαλούν βλάβη στο εντερικό τοίχωμα και επιτρέπουν τα σωματίδια των τροφίμων εύκολα να περάσουν και να καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν τα σωματίδια αχώνευτων τροφών που αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα με την ετικέτα σαν ξένοι εισβολείς στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα εξαπολύει στη συνέχεια την επίθεση της φλεγμονής που προκαλεί μια αλλεργική αντίδραση.
Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα και την αποφυγή τους περιλαμβάνει η γλουτένη που περιέχεται στους σπόρους όπως το σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, σίτος σε προϊόντα σόγιας, διάφορα φρούτα, αυγά, και τα βαρέα πρωτεΐνουχα συχνά δεν έχουν καλή ανεκτικότητα στο άντερο.
Προφανώς όλα τα μεταποιημένα και οι τεχνητές τροφές , πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία.
Άλλα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν οι μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια και άλλα
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανοικοδόμηση του εντερικού τοιχώματος είναι να καταναλώνουμε ένα υγρό με βάση τοδιαιτολόγιο για 6 εβδομάδες.
Αυτό περιλαμβάνει υγιούς χυμούς φρούτων ή λαχανικών, όπως το σιταροχορτο & χυμός από λάχανο.
Το σιταροχορτο είναι γνωστό για την απίστευτη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και την ικανότητα του να καθαρίσει το αίμα.
Το Λάχανο είναι φορτωμένο με το αμινοξύ L-γλουταμίνη με αμινοξέα για το τοίχωμα του εντέρου.
Ζυμωμένα τρόφιμα , κομποστα, & νωπό γάλα κεφίρ δημιουργούν ωφέλιμους μικρο οργανισμους για το έντερο. Η υψηλή ποιότητα σε προ βιοτικά που περιέχει μια ευρεία ποικιλία των διαφορετικών βακτηριακών στελεχών και πάνω από 50 δισεκατομμύρια μικροοργανισμών είναι πολύ κάλο και συνιστάται ως ένα καθημερινό συμπλήρωμα που ανανεώνει την υγεία των εντέρων.
Μια αντιφλεγμονώδη διατροφή και ένας τρόπο ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη αποκατάσταση από αυτές τις συνθήκες
Τα Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα βοηθούν να διαμορφώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμήσει τις φλεγμονές
Για την καταπολέμηση των φλεγμονών είναι βασικό να αποφεύγεται εντελώς οι τεχνητές τροφές,τα σάκχαρα και τα αλλεργιογόνα τρόφιμα, όπως αναφέρονται παραπάνω. Η λήψη σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα EPA και DHA ανανεώνει το ανοσοποιητικό σύστημα από την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας στα τοίχωμα των λιπιδίων της κυτταρικής μεμβράνης.
Άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι τα καρύδια και τα μούρα.Είναι επίσης φορτωμένα με L-γλουταμίνη και αυξάνει την κυτταρική μεμβράνη της γλουταθειόνης που είναι τόσο αναγκαία για την ανοικοδόμηση του εντέρου
Αντιφλεγμονώδη βότανα, όπως η κουρκούμη, το τζίντζερ, Boswellia, κανέλα, δεντρολίβανο, ρίγανη θα πρέπει να τα χρησιμοποιουντε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ένας ισορροπημένος οργανισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε υγιή επίπεδα βιταμίνης D. Ανάμεσα στα πολλά άλλα οφέλη, η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να αναγνωρίσει μεταξύ των ξένων εισβολέων στον οργανισμό . Αυτό μειώνει τη φλεγμονή και τις αυτοάμυνες αντιδράσεις. Επιπλέον, σε υγιή επίπεδα η βιταμίνης D προωθεί τα φυσικά κύτταρα δολοφόνων και των μακροφάγων που καταστρέφουν τα ανταγωνιστικα μικρόβια και τα άλλα παθογόνα.

***  ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙ! Και ο πόνος στη μέση θα φύγει
Οι παλιότερες γενιές αντιμετώπιζαν τους πόνους στη μέση με φυσικά γιατροσόφια. Ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας, η μεγάλη ποικιλία στη χλωρίδα ήταν αρωγός κατά των ασθενειών και τον πόνων.
Πολλά μέρη των φυτών έχουν χρησιμοποιηθεί σαν φυσικά γιατρικά και τα φύλλα ροδακινιάς ήταν το “φάρμακο» για τους πόνους στη μέση.
Έφτιαχναν ένα κατάπλασμα από κοπανισμένα φύλλα ροδακινιάς, τα οποία τα ζέσταιναν πάνω σε μία καυτή πέτρα και τα άλειφαν πάνω στο πονεμένο σημείο.
Κατόπιν άφηναν το κατάπλασμα εκεί για αρκετές ώρες. Επαναλάμβαναν την εφαρμογή κάθε μέρα ως που να νιώσουν καλύτερα και να φύγει ο πόνος.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα μας "ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας"  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

*** Το πολύτιμο μπαχαρικό που ρίχνει το ζάχαρο και διαλύει θρόμβους
Μάθετε ποιο είναι το πολύτιμο μυρωδικό που κατεβάζει το ζάχαρο και διαλύει τους θρόμβους
Παλιότερα ήταν πολύτιμο υλικό ανταλλαγής αγαθών μαζί με το αλάτι, τη μαστίχα Χίου, και άλλα βότανα. Στις μέρες μας η διατροφική της αξία, ανεβαίνει καθημερινά αφού πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μυρωδικό είναι ιδανικό για να μας θεραπεύει και να ανεβάζει τον οργανισμό μας στα καλύτερα επίπεδά του.
Ο λόγος για την κανέλα με την αγαπημένη οσμή και την ευχάριστη γεύση. Πέρα όμως από τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη διατροφική της αξία, η οποία για πολλούς θεωρείται και θεραπευτική.
Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε ορισμένα ιδιαίτερα συστατικά που συναντάμε στην κανέλα, με κυριότερη τη σιναμαλδεύδη.
Η σιναμαλδεύδη έχει διερευνηθεί για την επίδρασή της στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό. Παράλληλα, της έχουν αποδοθεί σημαντικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Επίσης, συστατικά της κανέλας έχουν και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α. Για το λόγο αυτό η κανέλα χρησιμοποιείται ως υλικό σε παραδοσιακά εθνικά φαγητά, ιδιαιτέρως που περιέχουν ωμά τρόφιμα.
Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα στοιχεία που έχουμε σε σχέση με την επίδραση της κανέλας στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Η κανέλα καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής. Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.
Τέλος, αν νομίζει κανείς ότι όταν γευόμαστε ή μυρίζουμε την κανέλα απλά έχουμε μια ευχάριστη αίσθηση κάνει λάθος. Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η μυρωδιά ή η γεύση της κανέλας μπορεί να ενεργοποιήσει εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με καλύτερη νοητική λειτουργία.
Από άποψης θρεπτικών συστατικών η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. 2 κουταλιές του γλυκού κανέλλα μας προμηθεύουν το 38 % του μαγγανίου, το 10 % των φυτικών ινών, το 9,6 % του σιδήρου (σε όχι όμως σε καλά απορροφήσιμη μορφή) και το 6 % του ασβεστίου που ο οργανισμό μας χρειάζεται καθημερινά.
Την κανέλα μπορούμε να τη βρούμε είτε σε σκόνη είτε σε στικ (Τα γνωστά «ξυλάκια»). Τα στικ διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα, ωστόσο η σκόνη δίνει πιο έντονη γεύση. Θα πρέπει να διατηρείται σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Η σκόνη διατηρεί τη γεύση της (όταν φυλάσσεται σωστά) μέχρι και έξι μήνες, ενώ τα στικ μέχρι και ένα χρόνο.

***  9 κορυφαίες πηγές πρωτεΐνης για χορτοφάγους
Είτε για τα πολυσυζητημένα οφέλη για την υγεία, είτε για θρησκευτικούς ή ηθικούς λόγους (κ.λπ.), πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας έχουν πάρει την απόφαση να μην καταναλώνουν κρέας ή προϊόντα με βάση το κρέας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνη! Ωστόσο, αν βρίσκεστε σε αυτή την θέση μην πανικοβληθείτε. Υπάρχουν πολλές φυτικές πηγές πρωτεΐνης, οι οποίες είναι νόστιμες και εύκολα διαθέσιμες!
Κινόα
Η κινόα είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης (και υδατάνθρακα) για χορτοφάγους. Η υφή της είναι παρόμοια με εκείνη του κουσκούς, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά ευέλικτη ως προς τη χρήση της σε σαλάτες, φαγητά κατσαρόλας και πολλές συνταγές, που μπορείτε να βρείτε στο The Zone.
Κινόα
Η κινόα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, γεγονός που την καθιστούν το τέλειο υγιεινό φαγητό.
Μακροσυστατικά (100γρ):
Πρωτεΐνη – 14 γρ 
Υδατάνθρακες – 64 γρ
Λίπος – 6 γρ
Chia
Οι σπόροι chia έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τελευταία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 – υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη φυτική τροφή. Η υφή τους όταν αναμιγνύονται με κάποιο υγρό τούς καθιστά εξαιρετικά υλικά για συνταγές, ιδιαίτερα ως υποκατάστατα των αυγών.
Είναι επίσης γεμάτοι με σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο, καθώς και με αρκετά αντιοξειδωτικά.
Chia
Μακροσυστατικά (100γρ):
Πρωτεΐνη – 17 γρ
Υδατάνθρακες – 42 γρ
 Λίπος – 31 γρ
Σόγια
Τα φασόλια σόγιας είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε σαλάτα ή συνταγή και αποτελούν επίσης ένα καλό σνακ! Υπάρχουν πολλά προϊόντα που προέρχονται από φασόλια σόγιας, όπως το τόφου.
Σόγια
Ενώ έχει υπάρξει έντονη συζήτηση γύρω από τις πιθανές ορμονικές παρενέργειες που προκαλεί, παραμένει μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για χορτοφάγους.
Μακροσυστατικά (100γρ):
Πρωτεΐνη – 36 γρ 
Υδατάνθρακες – 30 γρ 
Λίπος – 20 γρ
Quorn
H μυκοπρωτεΐνη, που συχνότερα αναφέρεται ως Quorn, είναι ένα υποκατάστατο του κρέατος που προέρχεται από ένα είδος μύκητα.Quorn
Τα περισσότερα προϊόντα Quorn δεν είναι κατάλληλα για χορτοφάγους δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται συχνά ασπράδια αυγών για την παρασκευή τους. Ωστόσο, είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος για τους χορτοφάγους  λόγω της αναλογίας των μακρο-θρεπτικών συστατικών – και έχει υπέροχη γεύση! Κυρίως διατίθεται σε κομμάτια, «κομμάτια κιμά» και «μπιφτέκια»!
Μακροσυστατικά (100γρ):
Πρωτεΐνη – 14,5 γρ 
Υδατάνθρακες – 4,5 γρ 
Λίπος – 2 γρ
Φασόλια
Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες φασολιών, από μαύρα φασόλια  μέχρι και φασόλια pinto. Είναι εξαιρετικά για σαλάτα και μπορούν να συνδυαστούν με άλλα τρόφιμα, όπως το ρύζι, για  ένα νόστιμο πιάτο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες.
Φασόλια
Τα μακροσυστατικά που αναγράφονται είναι για τα μαύρα φασόλια.
Μακροσυστατικά (100γρ):
Πρωτεΐνη – 22 γρ 
Υδατάνθρακες – 62 γρ 
Λίπος – 1,4 γρ 
Κανναβούρι (σπόροι ήμερης κάνναβης)
Το κανναβούρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και ασβέστιο. Περιέχει μεγάλη ποσότητα των εννέα απαραίτητων αμινοξέων, καθώς και λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα 3!
Κανναβούρι
Πιο συχνά καταναλώνεται σε μορφή συμπληρώματος. Τα μακρο-θρεπτικά συστατικά για την πρωτεΐνη κάνναβης (Myprotein Hemp Protein) είναι:
Μακροσυστατικά (100γρ):
Πρωτεΐνη – 50 γρ  
Υδατάνθρακες – 26 γρ 
Λίπος – 12 γρ 
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα κάσιους, κλπ. είναι άριστες πηγές πρωτεϊνών. Κυκλοφορούν επίσης και με τη μορφή βουτύρων ξηρών καρπών.
Ξηροί καρποί
Τα μακρο-θρεπτικές συστατικά για τα φιστίκια είναι τα εξής:
Μακροσυστατικά (100γρ):
Πρωτεΐνη – 26 γρ 
Υδατάνθρακες – 49 γρ  
Λίπος – 16 γρ 
Ρεβίθια
Τα ρεβίθια είναι όσπρια για ποικίλες χρήσεις, τα οποία περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Τα ρεβίθια είναι το βασικό συστατικό για να φτιάξουμε το  χούμους, το οποίο είναι εξαιρετικό topping / dip για οποιοδήποτε σνακ!
Ρεβίθια
Μακροσυστατικά (100γρ):
Πρωτεΐνη – 19 γρ 
Υδατάνθρακες – 61 γρ  
Λίπος – 6 γρ
 Αρακάς
Έχει υπέροχη γεύση και λίγες θερμίδες, οπότε πρέπει να προστεθεί στη λίστα με τα λαχανικά που καταναλώνετε!
Δεν έχει τόση πρωτεΐνη όση μερικές άλλες τροφές αυτής της λίστας, αλλά για ένα λαχανικό έχει εξαιρετικά μακρο-θρεπτικά συστατικά:
Αρακάς
Μακροσυστατικά (100γρ):
Πρωτεΐνες – 1,8 γρ 
Υδατάνθρακες – 7γρ  
Λίπος – 1,2 γρ

 ***  Θεραπευτική κέτωση - Τι να φάω; Λίστες επιτρεπόμενων και απαγορευμένων τροφών
 
Ανάλογα με το χρώμα του τροφίμου (πράσινοπορτοκαλί ή κόκκινο), αυτό επιτρέπεται σε ελεύθερες ή πιο ελεγχόμενες ποσότητες ή απαγορεύεται. Αν θέλετε να πετύχετε επίπεδα θεραπευτικής κέτωσης, τότε θα πρέπει να αποφεύγετε συστηματικά τα τρόφιμα της πορτοκαλί και εντελώς αυτά της κόκκινης ομάδας (που είναι ούτως ή άλλως απαγορευμένα για όλους). Γενικά όσο λιγότερο καταναλώνετε τα τρόφιμα από την πορτοκαλί ομάδα, τόσο καλύτερα, όμως επειδή υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς φρούτα (ναι, μαμά, εσένα λέω!), η λίστα αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός – και πάλι η κατανάλωση καλό είναι να μην είναι καθημερινή και να περιορίζεται σε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. 
ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΙΣΤΑ
Με πράσινο είναι η λίστα της απεριόριστης κατανάλωσης: μπορείτε να επιλέξετε ό, τι θέλετε χωρίς να ανησυχείτε για την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αφού όλα τα τρόφιμα σε αυτή την λίστα έχουν από 0 έως 5 γρ υδατανθράκων ανά 100g.   Είναι σχεδόν αδύνατο να προσλάβετε υπερβολικούς υδατανθράκες σας  καταναλώνοντας ό,τι ποσότητες επιθυμείτε από αυτή την ομάδα τροφίμων. Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης δεν συνιστάται, οπότε φάτε μια μέτρια ποσότητα σε κάθε γεύμα. [Σημείωση δική μου: Όσον αφορά την πρωτεΐνη, θεωρώ πως η κατανάλωση της δεν πρέπει να είναι περισσότερη από 300 γρ κρέατος ανά ημέρα για τις γυναίκες και 400 γρ ανά ημέρα για τους άνδρες]. Καταναλώστε όσο περισσότερο λίπος μπορείτε χωρίς να νιώθετε άσχημα (η υπερκατανάλωση λίπους μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια).    Προσοχή: παρότι θεωρητικά μπορείτε να καταναλώσετε απεριόριστες ποσότητες από τα τρόφιμα στην πράσινη λίστα, πρέπει να τρώτε μόνο όταν πεινάτε και να σταματάτε μόλις νιώσετε πλήρεις – αποφεύγετε την υπερφαγία. Το μέγεθος και το πάχος της παλάμης σας χωρίς δάχτυλα είναι ένα καλό μέτρο για να υπολογίσετε πόση πρέπει να είναι μία μερίδα ζωικής πρωτεΐνης.  
ΖΩΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ (ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΑΥΤΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ 0 ΓΡ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΑΝΑ 100G)
Όλα τα αυγά
Όλα τα κρέατα, τα πουλερικά και το κυνήγι
Όλα τα φυσικά και παστά κρέατα (πανσέτα, ζαμπόν Πάρμας κλπ)
Όλα τα φυσικά και επεξεργασμένα λουκάνικα (σαλάμι, λουκάνικο κλπ)
Όλα τα εντόσθια
Όλα τα θαλασσινά (εκτός από τον ξιφία και τον σολωμό – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο)
Ζωμοί (κρέατος, κοτόπουλου)

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ 

Τυρί cottage
Κρέμα
Τυρί κρέμα
Πλήρες ελληνικό γιαούρτι
Πλήρης κρέμα γάλακτος
Σκληρά τυριά
Μαλακά τυριά

ΛΙΠΗ

Κάθε πηγμένο ζωικό λίπος (που έχει λιώσει και έχει ξαναπήξει, πχ το λίπος που βγαίνει από το μπέικον ή την πανσέτα όταν το τηγανίζουμε)
Το λάδι αβοκάντο
Βούτυρο
Τυρί – τα φυσικά, με πλήρη λιπαρά, παλαιωμένα τυριά (όχι επεξεργασμένα)
Λαδι καρύδας
Λίπος πάπιας
“Καθαρό” βούτυρο (ghee)
Λαρδί
Λάδι macadamia
Μαγιονέζα, με πλήρη λιπαρά (όχι από φυτικά έλαια όμως, που σημαίνει πως βασικά πρέπει να την φτιάξετε μόνοι σας)
Ελαιόλαδο

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ

Όλα τα αρτύματα και καρυκεύματα είναι εντάξει, υπό την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν σάκχαρα, συντηρητικά ή φυτικά (από σπόρους) έλαια.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ

Αμύγδαλα (και το αλεύρι/γάλα του)
Λιναρόσπορος (προσέξτε να μην είναι αλεσμένοι, οι αλεσμένοι ταγγίζουν εύκολα και γίνονται τοξικοί)
Macadamia
Φυστίκια πεκάν
Κουκουνάρι
Κολοκυθόσποροι
Ηλιόσποροι
Καρύδια
Καρύδα (και το αλεύρι/γάλα της)
[Σημείωση: το αλεύρι και το γάλα της καρύδας και του αμυγδάλου θέλει προσοχή στην ποσότητα γιατί κάποιες μάρκες έχουν αρκετούς υδατάνθρακες μέσα]

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Στέβια
Ερυθριτόλη

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, μαρούλια κλπ)
Οποιαδήποτε άλλα λαχανικά που καλλιεργούνται πάνω από το έδαφος
Καρδιές αγκινάρας
Σπαράγγια
Μελιτζάνες
Αβοκάντο
Μπρόκολο
Λαχανάκια Βρυξελλών
Λάχανο
Κουνουπίδι
Σέλερυ – Σέλινο
Κολοκυθάκια
Πράσα
Μανιτάρια
Ελιές
Κρεμμύδια
Πιπεριές
Κολοκύθι
Ραπανάκια
Ξυνολάχανο
Φρέσκα κρεμμυδάκια
Ντομάτες

ΑΛΚΟΟΛ – ΡΟΦΗΜΑΤΑ – ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Καφές/ Τσάι/ Κακάο ελεύθερα (χωρίς ζάχαρη ή γάλα – επιτρέπεται απλή κρέμα γάλακτος ή κρέμα καρύδας και γάλα καρύδας ή αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και φυσικά επιτρέπεται η στέβια).
Όλα τα “σκληρά” ποτά που είναι προϊόν απόσταξης: τζιν, ρούμι, ουίσκι, βότκα, τσίπουρο, ρακί (το ούζο παρότι είναι κι αυτό προϊόν απόσταξης επιτρέπεται μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες λόγω του γλυκάνισου). Επίσης επιτρέπεται η τεκίλα και το ξηρό μαρτίνι.
Επιτρέπεται ακόμα η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (τουλάχιστον 80%) που επίσης σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 30 γρ. Καλό είναι να μη καταναλώνεται καθημερινά, εκτός αν μιλάμε για 10 γρ. 
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΛΙΣΤΑ
Η πορτοκαλί λίστα αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν μεταξύ 6 και 25γρ υδατανθράκων ανά 100γρ (6% – 25%).
Παρακολουθήστε τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε χωρίς να παθαίνετε έμμονη και θα λάβετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αν προσπαθείτε να μπείτε σε κέτωση, ο κατάλογος αυτός θα σας βοηθήσει να μείνετε κάτω από ένα σύνολο 50 γρ υδατάνθρακες ανά ημέρα. Μετράμε μόνο τους καθαρούς (όχι τους συνολικούς, δηλαδή δεν υπολογίζουμε τις φυτικές ίνες) υδατάνθρακες και είναι για όλα τα τρόφιμα από 23 έως 25γρ ανά αναγραφόμενη ποσότητα. Τα συστατικά είναι όλα φρέσκα, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά. Γενικά αν θέλετε να κάνετε «σοβαρά» μια κετονική διατροφή, θα αποφεύγετε τα τρόφιμα και αυτής της λίστας, αφού κανονικά το όριο των υδατανθράκων για κέτωση είναι τα 20 γραμμάρια – εξαιρούνται τα μούρα και οι φράουλες που ενίοτε μπορούν να καταναλωθούν με συνοδεία λίπους (κρέμα) χωρίς να δημιουργούν θέμα. Στην ουσία αν καταναλώνετε τροφές από εδώ, θεωρείστε πως κάνετε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και όχι κετονική.
Επεξηγήσεις
Κ= κούπα ανά ημέρα = χοντρικά 100 γρ φρούτου ανά ημέρα
κ.γ. = κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα
κ.σ. = κουτάλι της σούπας ανά ημέρα
γρ. = γραμμάρια ανά ημέρα
Για παράδειγμα: 1.5 μήλο είναι όλοι οι υδατάνθρακες που μπορείτε να καταναλώσετε από την πορτοκαλί λίστα ανά ημέρα (αν θέλετε να μπείτε σε κέτωση βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε κάτω από 50 γρ συνολικούς υδατάνθρακες ανά ημέρα – ή και λιγότερο). ΦΡΟΥΤΑ
Μήλα, 1.5
Μπανάνες, 1 μικρή
Βατόμουρα, 3.5 Κ
Blueberries, 1.5 Κ
Κεράσια (γλυκά), 1 Κ
Κλημεντίνες, 3
Σύκα, 3 μικρά
Σταφύλια (πράσινα), κάτω από 1 Κ
Ακτινίδια, 3
Μάγκος, κομμένα σε φέτες, κάτω από 1 Κ
Νεκταρίνια, 2
Πορτοκάλια, 2
Ροδάκινα, 2
Αχλάδια (Bartlett), 1
Ανανάς, κομμένος σε φέτες, 1 Κ
Δαμάσκηνα, 4
Ρόδι, ½
Φραγκόσυκα, 4
Κυδώνια, 2
Σμέουρα, 2 Κ
Φράουλες, 25
Καρπούζι, 2 Κ

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Κάσιους, ωμά, 6 κ.σ.
Κάστανα, ακατέργαστα, 1 Κ

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Μέλι 1 κ.γ.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Κίτρινη κολοκύθα, 1.5 Κ
Καρότα, 5
Γλυκοπατάτα, 0.5 Κ 
ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΙΣΤΑ
Η κόκκινη λίστα περιέχει όλα τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε, καθώς θα είναι είτε τοξικά (π.χ. σπορέλαια, σόγια) ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (π.χ. πατάτες, ρύζι).
Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αποφύγετε όλα τα στοιχεία σε αυτή τη λίστα, ή, στην καλύτερη περίπτωση να τα τρώτε πολύ περιστασιακά και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Δεν θα σας βοηθήσουν καθόλου στην προσπάθειά σας να φτάσετε το στόχο σας. 
ΨΗΜΕΝΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ
Όλα τα άλευρα από σπόρους – αλεύρι σίτου, καλαμποκάλευρο, αλεύρι σίκαλης, κριθαριού, αλεύρι αρακά, ρυζάλευρο κ.λ.π.
Όλες οι μορφές του ψωμιού
Όλα τα δημητριακά – σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη, αμάρανθος, κινόα κ.λ.π.
Φασόλια (αποξηραμένα ή φρέσκα)
Πίτουρο (βρώμης, σίκαλης κ.λ.π.)
Δημητριακά πρωινού, μούσλι, granola κάθε είδους
Σίκαλη
Κέικ, μπισκότα, είδη ζαχαροπλαστικής
Προϊόντα από καλαμπόκι – ποπ κορν, πολέντα κ.λ.π.
Κουσκούς
Κράκερς
Κεχρί
Ζυμαρικά, χυλοπίτες
Ρύζι
Κέικ ή μπισκότα ρυζιού
Σιτάρι
Σκόνες πύκνωσης όπως άμυλο αραβοσίτου ή κόρν φλάουρ

ΠΟΤΑ

Μπίρες, μηλίτης
Ανθρακούχα ποτά (αναψυκτικά) οποιουδήποτε είδους (και τα λάιτ δηλαδή), εκτός από ανθρακούχο νερό
Οποιοδήποτε συσκευασμένο ποτό διαίτης

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ 

Τυριά επάλειψης εντελώς βιομηχανοποιημένα (πχ lavachequirit και παρόμοια)
Κρέμα καφέ σε σκόνη
Γάλα αμυγδάλου με ζάχαρη
Συμπυκνωμένο γάλα
Οτιδήποτε χωρίς λιπαρά
Παγωτό
Πουτίγκες
Μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα αγελάδας
Γάλα ρυζιού
Γάλα σόγιας

ΛΙΠΗ

Όλα τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, σπορέλαιο, φυστικέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο, από κουκούτσια σταφυλιού, καλαμποκέλαιο κ.λ.π.)
Σοκολάτα (επιτρέπεται μόνο αυτή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, από 70% και πάνω)
Εμπορικές έτοιμες σάλτσες, μαρινάδες και σάλτσες για σαλάτες
Υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια, συμπεριλαμβανομένων της μαργαρίνης, των φυτικών έλαιων και λιπών

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ο χυμός φρούτων κάθε είδους, χειροποίητος ή του εμπορίου
Χυμοί λαχανικών (εκτός αν πρόκειται για σπιτικούς φτιαγμένους μόνο με λαχανικά που επιτρέπονται και κάποια μορφή λίπους – γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, αβοκάντο, λάδι καρύδας, μακαντάμια κ.λ.π.)

ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

Όλα τα fast food
Όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Όλα τα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης όπως είναι η γλυκόζη, δεξτρόζη κλπ
Όλα τα προϊόντα σόγιας (“πρωτεΐνη” για χορτοφάγους)
Τα κρέατα που τα έχουν επεξεργαστεί με ζάχαρη (πχ το μπέικον – είναι προτιμότερη η πανσέτα)
Λουκανικάκια κοκτέιλ, κονσερβοποιημένα κρέατα

ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Παντζάρια
Όσπρια
Φιστίκια
Αρακάς
Πατάτες (τακτικά)
ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

 Οτιδήποτε με αγαύη

Όλες οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, Splenda) – πρακτικά δεν επηρεάζουν την κέτωση, όμως συντηρούν τις λιγούρες και κάνουν πολύ κακό στο σώμα μας
Αποξηραμενα φρούτα
Φρουκτόζη
Μέλι (εκτός από 1 κ.γ. ανά ημέρα αν το θέλετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ)
Βύνη
Ζάχαρη
Κουφέτα ή εμπορικά τουρσιά ή άλλα τρόφιμα με ζάχαρη
Γλύκα
Σιρόπια κάθε είδους
  *** ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΧΑ
 Η κατανόηση της διαδικασίας του βήχα
Ο βήχας μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό και οδυνηρό, αλλά στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία και ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο οργανισμός προσπαθεί να κρατήσει τις επιβλαβείς ουσίες, εξασφαλίζοντας να μείνετε υγιείς. Για να καταλάβουμε περισσότερα για το πώς αυτό είναι δυνατό, είναι σημαντικό πρώτα να κατανοήσουμε τη δομή του αναπνευστικού συστήματος που ασχολείται με την αναπνοή, καθώς και φαινόμενα όπως ο βήχας και το φτέρνισμα.
Ανατομία του αναπνευστικού συστήματος
Το αναπνευστικό σύστημα αποτελείται από διάφορα όργανα: μύτη, το στόμα, το φάρυγγα ή το λαιμό, το λάρυγγα ή φωνητικών χορδών, τραχείας ή το σωλήνα αέρα, μικροσκοπικά σωλήνες αέρα που ονομάζεται βρόγχους και, τέλος, οι πνεύμονες. Από αυτές, η μύτη, τα ιγμόρεια γύρω από αυτό και τον λάρυγγα συνθέτουν την ανώτερη αναπνευστική οδό και την τραχεία, τους βρόγχους και τους πνεύμονες συνθέτουν την κατώτερη αναπνευστική οδό. Οι επενδύσεις των βρόγχων που παρέχονται από διάφορα αισθητήρια νεύρα που είναι συνδεδεμένοι σε ένα τμήμα του μυελού στον εγκέφαλο είναι γνωστή ως «κέντρο του βήχα».
Υποδοχείς του βήχα
Υποδοχείς του βήχα είναι παρόντες σε αρκετά τμήματα της αναπνευστικής οδού, όπως η τραχεία, τους βρόγχους,ο φάρυγγας και τα σημεία όπου είναι οι αεραγωγοί. Αυτοί οι υποδοχείς ανταποκρίνονται σε μηχανικά ερεθίσματα όπως η αφή η κυκλοφορία, καθώς και χημικά ερεθίσματα, όπως η θερμότητα, οι όξινες ουσίες και οι ενώσεις όπως η καψαϊκίνη που βρίσκονται στο τσίλι. Εκτός αυτού, είναι επίσης παρούσα στα τύμπανα, τα ιγμόρεια, τον φάρυγγα, του υπεζωκότα ή μεμβρανών που καλύπτουν τους πνεύμονες και του έξω ακουστικού κανάλιου. Αυτοί οι υποδοχείς πιστεύεται ότι ανταποκρίνονται μόνο σε μηχανικά ερεθίσματα.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός βήχα;
Όπως εξηγεί NetDoctor Ηνωμένο Βασίλειο, ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό που ξεκινά όταν τα αισθητήρια νεύρα στο αναπνευστικό σύστημα διεγείρεται λόγω της παρουσίας ενός χημικού ή μηχανικού ερεθίσματος. Όταν οι υποδοχείς διεγείρονται βήχα, μια ώθηση ταξιδεύει μέσω των νεύρων στο κέντρο του βήχα στον προμήκη του μυελού. Αυτό προκαλεί τον βήχα για να ανταποκριθεί με την αποστολή πληροφοριών στους μύες στο αναπνευστικό σύστημα να συρρικνωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει ένα βήχα να ρίξει το ερεθιστικό έξω από το σώμα σε μεγάλη δύναμη μαζί με μια ριπή αέρα.
Βήχας:
Ο έντονος Βήχας μπορεί να είναι επικίνδυνος
Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς ένας συνεχόμενος βήχας για λίγες ώρες ή ημέρες τείνει να σας κανε ι έναν πονοκέφαλο,να αισθανθείτε ζάλη, προκαλεί ακράτεια ούρων, κούραση,προκαλεί πόνο στο στήθος και την πλάτη; Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της υψηλής πίεσης που παράγεται όταν βήχετε πολύ έντονα – αυτό μπορεί να είναι τόσο υψηλές όσο 300 mm Hg και η ταχύτητα με την οποία αέρας εξωθείται έξω είναι κοντά σε 800 χιλιόμετρα ανά ώρα Η πίεση και η ταχύτητα του αέρα είναι καλή από την άποψη της ικανότητας για την εκκαθάριση των ερεθιστικών και της βλέννας από τις αναπνευστικές διόδους, αλλά οδηγεί επίσης σε επιπλοκές. Μερικοί άνθρωποι – κυρίως γυναίκες με χαμηλή οστική πυκνότητα -. Είναι γνωστό ότι υποφέρουν από κατάγματα πλευρών που προκαλούνται από το βήχα
Εξασφαλίζοντας την κατώτερη αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες πάντα να παραμένουν αποστειρωμένα (δηλαδή, απαλλαγμένοι από μικροοργανισμούς) είναι ένα από τα σημαντικότερα τμήματα των συστημάτων άμυνας του οργανισμού. Αυτό, ακριβώς, είναι το πώς το αντανακλαστικό του βήχα παίζει ένα προστατευτικό ρόλο. Στην απουσία ενός αντανακλαστικού,η βρωμιά μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονες και να προκαλέσει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που οδηγούν σε επιπλοκές όπως λοίμωξη του αναπνευστικού και πνευμονία. Ωστόσο, όταν ο βήχας γίνει χρόνιος ή υπερβολικός μπορεί να οδηγήσει σε άλλου είδους επιπλοκές, όπως βλάβη των εσωτερικών επενδύσεων της αναπνευστικής οδού και, ως εκ τούτου, καθίσταται απαραίτητο να βρούμε έναν τρόπο για να απαλλαγούμε από τέτοιο βήχα.
Πώς να έχετε άμεση ανακούφιση από τον βήχα
Γαργάρες
Από τη στιγμή που αισθάνεστε πόνο στο λαιμό σας, να κάνετε γαργάρες με αλάτι διαλυμένο σε ζεστό νερό .Το άλας στο νερό μπορεί να βοηθήσει την αποστράγγιση του περίσσιου υγρού από ερεθισμένες περιοχές στο λαιμό και την μείωση των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με το Mayo κλινική βιβλίο του σπίτι διορθωτικά μέτρα, οι γαργάρες αφαιρεί επίσης σε ερεθισμό του λαιμού και λεπταίνει τη βλέννα.
Πίνετε ζεστό υγρά
Μια ζεστή σούπα είναι μια πολύ καλή λύση, όπως είναι ένα ποτήρι ζεστό τσάι από βότανα.
Καραμέλες για το λαιμό
Παρόλο που κάποιες φαρμακευτικές παστίλιες και περιέχουν συστατικά όπως δεξτρομεθορφάνη (ένα αντιβηχικό) ή βενζοκαΰνη (ένα αναισθητικό), άλλοι περιέχουν φυσικά καταπραϋντικά συστατικά όπως με μέλι, μενθόλη, έλαιο μέντας ή έλαιο ευκαλύπτου
 Χρησιμοποιήστε Vaporubs vicks
Σύμφωνα με μια μελέτη στο Penn State College of Medicine, παιδιά άνω των 2 ετών είχαν συμπτωματική ανακούφιση και θα μπορούσαν να κοιμηθούν καλύτερα μετά την εφαρμογή vaporubs. Ενώ ο ακριβής λόγος για τον τρόπο vaporubs εργασία παραμένει ένα μυστήριο, τα συστατικά όπως μενθόλη, καμφορά και ευκάλυπτο μπορεί να έχει ένα ρόλο στην ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Κοιμηθείτε με το κεφάλι ψηλά
Σε ορισμένα άτομα, ένα παραγωγικό βήχα αποτελέσματα όταν στάζει βλέννας από το πίσω μέρος της μύτης στον λαιμό. Αυτό τείνει να αυξηθεί περισσότερο τη νύχτα, όταν η στάση του σώματος είναι ευνοϊκό για μια τέτοια στάζει. Ύπνος με το κεφάλι σε υψηλότερη θέση βοηθά να μειωθούν και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη θέση αυτή να βοηθά στη μείωση του βήχα τη νύχτα και να βελτιώνει τον ύπνο.
Κουρκούμη
Μια παραδοσιακή θεραπεία που οι περισσότεροι άνθρωποι ορκίζονται από τη χρήση είναι ζεστό γάλα με κουρκούμη. Σύμφωνα με μια μελέτη,φαίνεται να έχουν ακόμη και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Ζεσταίνετε ένα ποτήρι γάλα, ανακατεύουμε με μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σκόνη και να πιείτε ζεστό για ανακούφιση από το βήχα. Μια γαργάρα με κουρκούμη δίνει επίσης καλά αποτελέσματα. Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, προσθέστε το μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σκόνη και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι πίνακα. Χρησιμοποιήστε αυτό το υγρό ως γαργάρα για τον λαιμό και είναι σίγουρο ότι θα αισθανθείτε ανακούφιση από το βήχα.
Για ένα ξηρό βήχα, κουρκούμη σκόνη αναμειγνύεται με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι λαμβάνεται τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα είναι αποτελεσματική. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε την προετοιμασία κουρκούμη τσάι προσθέτοντας μία κουταλιά της σούπας κουρκούμη σκόνη σε 4 φλιτζάνια βραστό νερό. Κρατήστετο για μερικά λεπτά, μετά σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με λίγο λεμόνι και το μέλι
Σύμφωνα με τον Δρ Soumya Bhat, Ayurvedic γιατρός, η εισπνοή του καπνού της καύσης κουρκούμη θεωρείται επίσης να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το βήχα και το κρύο. Ρίξτε μια αποξηραμένη ρίζα κουρκούμη, το κάψει και να εισπνέσετε τον καπνό.
Μέλι
Μελι και Ginger το μέλι έχει γίνει γνωστό για να απαλύνει τις ερεθισμένο λαιμό και την μείωση του βήχα. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Penn State School of Medicine για παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών δεν έδειξαν ότι το μέλι τους βοήθησε να φτύνουν λιγότερο και να κοιμηθούν καλύτερα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη χρήση του μελιού, εκτός από εκείνο που αναφέρεται σε συνδυασμό με κουρκούμη. Ένα ξηρό βήχα ανταποκρίνεται σε ένα μίγμα μελιού με χυμό από σταφύλια. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα με λίγο μέλι προστίθεται λίγο πριν πάτε για ύπνο είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση του βήχα τη διάρκεια της νύχτας. Ανακατεύουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε αυτό τρεις φορές την ημέρα για την ανακούφιση από το βήχα.
Εάν έχετε ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό βήχα, δοκιμάστε αυτό το φάρμακο. Πάρτε περίπου 3 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου σε 1 φλιτζάνι νερό και τα βράζουμε. Όταν το νερό αρχίζει να πιζει σουρώνουμε το υγρό και το αναμιχθεί σε 3 κουταλιές της σούπας κάθε ένα από χυμό λεμονιού και το μέλι. Καταπιείτε περίπου 1 κουταλιά του μίγματος αυτού
Ginger
Τζίντζερ έχει μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη , είναι καλό για τη θεραπεία του βήχα. Για ένα ξηρό βήχα, ένας από τους ευκολότερους τρόπους για την εξεύρεση ανακούφιση είναι να κόψει ένα κομμάτι φρέσκο ​​τζίντζερ, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι σε αυτό και να μασάτε σε αυτό για λίγα λεπτά. Κόβουμε το τζίντζερ σε λεπτά κομμάτια, προσθέστε σε ένα δοχείο που περιέχει ένα φλιτζάνι νερό. Κρατήστε βρασμό του υγρού μέχρι ο όγκος μειώνει στο μισό της αρχικής του ποσότητας. Σουρώνουμε το υγρό, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και πίνετε ζεστό για να δώσει μια κατευναστική επίδραση κατά του βήχα.
Σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένα αποτελεσματικό αντιμικροβιακό και αποχρεμπτικό και αυτό το καθιστά ένα πολύτιμο πράκτορα που κάνει για την καταπολέμηση του βήχα. Το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center αναφέρει μια μελέτη που προτείνει ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κρυολογημάτων και να μειώσει τα συμπτώματά τους
Ελαφριά λιώστε περίπου 5 σκελίδες ξεφλουδισμένες σκόρδο και σοτάρετε σε ένα κουταλάκι του γλυκού γκι? Καταναλώνετε όταν είναι ακόμα ζεστό για την ανακούφιση από το βήχα και το κρυολόγημα.
Για να απαλλαγείτε από φλέματα
Κάντε ένα αφέψημα με βρασμό μερικούς σπόρους πιπέρι με νερό για περίπου 20 λεπτά? Αναμειγνύεται με λίγο κύμινο και πιείτε το Κόψτε ένα τέταρτο μέρος ενός κρεμμυδιού,και μασάτε σε αυτό για την αποβολή πτυέλων.

***  Σπιρουλίνα το μικρό φύκι που κρύβει 100 πολύτιμες ουσίες
 
Πολλοί δεν την έχετε ακούσει, ωστόσο η σπιρουλίνα θεωρείται «η ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα»! Γνωρίστε και εντάξτε στη διατροφή σας το μικροσκοπικό φύκι με τις εξαιρετικές ιδιότητες.
Σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φύκι του γλυκού νερού με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Συμπεριλαμβάνεται στα 8 συνολικά φύκια που μπορούν ...
να καταναλωθούν ως τροφή από τον άνθρωπο, αφού μεταξύ των μικροφυκών ελάχιστα είδη μπορούν να καλλιεργηθούν για διατροφικούς σκοπούς. Tη σπιρουλίνα κατανάλωναν αιώνες πριν και οι Aζτέκοι.
Tο έντονο κυανοπράσινο χρώμα της εντυπωσιάζει, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πώς ένας τόσο μικρός φυσικός οργανισμός μπορεί να κρύβει τόσες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, είναι από τις πληρέστερες τροφές στον κόσμο.
Όλα τα βασικά αμινοξέα περιλαμβάνονται στο σπειροειδές αυτό φύκι. Έχει πάνω από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, γι’ αυτό και την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα.
H NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα «τροφή του μέλλοντος» και ο OHE «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», αφού με τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά και σε τόσο μεγάλες ποσότητες που τα περιέχει, αποτελεί πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού.
Γιατί να την εντάξετε στη διατροφή σας
• Aποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτεΐνη «πράσινη τροφή», με περιεκτικότητα 55-70%.
• Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, 5 γρ. (μέχρι τόσα συνιστάται, γενικά, να καταναλώνει την ημέρα ένας υγιής άνθρωπος) σας δίνουν περίπου 14,5 θερμίδες.
• Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.
• Έχει περίπου 58 φορές περισσότερο σίδηρο από ό,τι το ωμό σπανάκι.
• Eίναι από τις πιο πλούσιες τροφές στην αντιοξειδωτική προ-βιταμίνη A (β-καροτένιο).
• Eίναι ιδιαίτερα καλή πηγή των βιταμινών B12 και E.
Πού ακριβώς σας κάνει καλό
• Tα κύρια αντιοξειδωτικά στοιχεία της σπιρουλίνας (φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, β-καροτένιο και ορισμένες πολυφαινόλες) δρουν κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης.
• Tα αμινοξέα της προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
• Eρευνητικές μελέτες έδειξαν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σπιρουλίνας είναι ότι, χάρη σε έναν πολυσακχαρίτη που περιέχει, τη σπιρουλάνη, ίσως μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του ιού του AIDS, καθώς και άλλων ιών. Tο γεγονός αυτό δημιουργεί ελπίδες για τη δυνατότητα στο μέλλον θεραπευτικής παρέμβασης κατά της νόσου του AIDS.
Πού και πώς θα τη βρείτε
Σήμερα, η σπιρουλίνα καλλιεργείται συνήθως σε νερό, μέσα σε πολύ καθαρές δεξαμενές, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και συντηρητικά. Eπίσης, δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Kάποιες εταιρείες την παράγουν απευθείας σε φυσικές λίμνες. Στη συνέχεια, θερίζεται, ξηραίνεται ή υγροποιείται, συσκευάζεται και πωλείται. Θα τη βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη, νιφάδες, κάψουλες, καθώς και σε υγρό σιρόπι. H Nιγρίτα Σερρών είναι το μοναδικό μέρος στην Eυρώπη όπου καλλιεργείται σπιρουλίνα. Στην αγορά θα βρείτε, επίσης, σπιρουλίνα Xαβάης.
Πώς να την καταναλώσετε
• Tη σπιρουλίνα σε μορφή σκόνης μπορείτε να τη διαλύσετε σε διάφορους χυμούς φρούτων, να τη βάλετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.
• Ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας μπορεί να δώσει υπέροχη γεύση στις κρασάτες σουπιές, στο χταπόδι στιφάδο, στις σάλτσες για μακαρόνια κλπ. Προσέχετε μόνο να την προσθέτετε
στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν μέρος των θρεπτικών συστατικών της.
• Σε υγρή μορφή (σιρόπι), μπορείτε να την αναμείξετε σε σκέτο νερό, αφεψήματα, χυμούς, αλλά και να τη βάλετε στο γιαούρτι ή στο παγωτό σας.
Συνταγές
Xυμός με σπιρουλίνα
Yλικά (για 1 χυμό)
•1 μήλο
•1 πορτοκάλι
•3 φέτες ανανά
•1 κουταλάκι σπιρουλίνα
Eκτέλεση : Bάζετε τα φρούτα στον αποχυμωτή και μόλις πάρετε το χυμό τους, προσθέτετε τη σπιρουλίνα. Aνακατεύετε καλά, μέχρι να διαλυθεί η σκόνη, και σερβίρετε.
Nτιπ με σπιρουλίνα
Yλικά (για 1 μπολ)
•12 αμύγδαλα καθαρισμένα
•2 κουταλάκια σπιρουλίνα σε σκόνη
•1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
•1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•3 σκελίδες σκόρδο
•1 φρέσκο κρεμμύδι
•1 κουταλιά τριμμένο τζίντζερ
•1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
•2 κουταλιές σος σόγιας
Eκτέλεση : Tοποθετείτε τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε, προσθέτοντας τόσο νερό όσο χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. Bάζετε το ντιπ στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα και σερβίρετε. Tαιριάζει με ωμά και ψητά λαχανικά.
Σάλτσα για μακαρόνια ή ψάρια ψητά
Yλικά (για 4 μερίδες)
•5 τριμμένες ντομάτες
•1 σκελίδα σκόρδο
•1 κρεμμύδι
•1/2 ματσάκι μάραθο
•1 κουταλάκι σπιρουλίνα σε σκόνη
•1 κουταλάκι ζάχαρη
•1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
•Aλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση : Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε ελαφρά με λίγο από το ελαιόλαδο. Tρίβετε τις ντομάτες και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα. Mόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνετε το μάραθο ψιλοκομμένο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Aφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τη σπιρουλίνα. Συνοδεύει μακαρόνια, ρύζι, ψητά ψάρια ή γαρίδες.

*** Ρόφημα με δεντρολίβανο για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας!
Μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουμε το δεντρολίβανο ως αρωματικό βότανο για τα ψάρια και το κρέας, μάθε όμως ότι το συγκεκριμένο βότανο είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά διουρητικά, βελτιώνει τη λειτουργία και την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Όλες αυτές οι ιδιότητες το μετατρέπουν αυτομάτως σε ισχυρό σύμμαχο για το αδυνάτισμα και τη μείωση της κυτταρίτιδας.
Για να επωφεληθείς από τις «θαυματουργές» του αδυνατιστικές ιδιότητες, φτιάξε ένα ρόφημα από φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου (όπως φτιάχνεις τσάι) και στη συνέχεια πρόσθεσε 3-4 σταγόνες φρέσκου λεμονιού. Πίνε το συγκεκριμένο αφέψημα κάθε πρωί, πριν το πρωινό σου γεύμα για να βοηθήσεις τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες και να κάνει περισσότερες καύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

***  ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Έλκος δωδεκαδακτύλου : Μετά το φαγητό μήν κάθεστε και μην ξαπλώνετε . Περπατήστε ή δουλέψτε χειρωνακτικά μία ώρα . Πιθανόν η ίδια τεχνική βοηθά και το έλκος στομάχου .
Για την ιστορία : Πρίν χρόνια κάποιος Έλληνας γιατρός είχε παρατηρήσει οτι υποχώρησε το έλκος του όταν πήρε αντιβιοτικά . Ανακοίνωσε την υποψία του οτι το έλκος οφείλεται σε μικρόβια και όλοι γέλασαν μαζί του . Πρόσφατα ανακαλύφθηκε απο ξένους ερευνητές οτι πράγματι οφείλεται σε μικρόβια !
Σε άρθρα εφημερίδων έχει γραφτεί οτι η μαστίχα Χίου καταπολεμά αυτά τα μικρόβια . Ίσως και το ρετσίνι των πεύκων έχει παρόμοια δράση ( εξ’ άλλου και η μαστίχα είναι το ρετσίνι κάποιου θάμνου ) .
Τενοντίτιδα : Αυτή η ασθένεια είναι η αγαπημένη των φαρμακευτικών εταιρειών : Επιτρέπει στον ασθενή να εργάζεται ( να βγάζει χρήματα ) αλλά είναι τόσο επώδυνη που τον αναγκάζει να ξοδεύει τα χρήματα σε φάρμακα που ΔΕΝ τον θεραπεύουν !
Η κοινή λογική λέει οτι η ζέστη κάνει καλό αλλά , περιέργως , αλοιφές που θερμαίνουν δεν έχουν αποτέλεσμα . Ο κρητικός θεραπευτής ΠΕΤΡΑΚΗΣ Μ. ΣΤΕΛΙΟΣ ( Ν. Σκουλά 19 , 73135-ΧΑΝΙΑ , τηλ 28210 70684 ) στο βιβλίο του «ΕΡΕΥΝΩ , ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ» αναφέρει οτι θεράπευσε καρκίνο τυλίγοντας το πάσχον μέλος με αλουμινόχαρτο για αρκετές ώρες ( προκάλεσε υπερθέρμανση ) . Αυτό μου έδωσε την ιδέα . Τύλιξα το πάσχον μέρος ( ταρσός ) για 3 ώρες με αλουμινόχαρτο αφού προηγουμένως είχα αλείψει θερμαντική αλοιφή ( VICKS ) . Καμμία βελτίωση δεν παρατηρήθηκε μέσα στο διάστημα αυτών των τριών ωρών . Οκτώ ώρες όμως μετά την αφαίρεση του αλουμινόχαρτου υπήρξε αισθητή βελτίωση . Δεύτερο πείραμα με αλουμινόχαρτο είχε παραπλήσια αποτελέσματα . Ο πόνος και η δυσκολία στην κίνηση παρέμειναν για καιρό . Αλμυρά χλιαρά ποδόλουτρα δεν έδωσαν σημαντικά αποτελέσματα .
Τελικά η τενοντίτιδα πέρασε μετά απο μήνες ( όταν έφθασε η ζέστη του καλοκαιριού ). Πιθανόν βοήθησε και η χορήγηση μουρουνέλαιου .
Η τενοντίτιδα είναι μια δύσκολη πάθηση που διαρκεί μήνες ( ή και χρόνια ) . Αν μέσα σε δύο 24ωρα είναι δυνατόν να μειωθούν θεαματικά οι πόνοι , αυτό μπορεί να θεωρηθεί σημαντική επιτυχία . Υποθέτω οτι μια «πανοπλία» απο αλουμίνιο ( δεν γνωρίζω αν και άλλα μέταλλα είναι εξ’ ίσου αποτελεσματικά ) θα μπορούσε κάποια μέρα σε μελλοντικά κέντρα Εναλλακτικής Ιατρικής να θεραπεύει την τενοντίτιδα . Θα χρησιμοποιούσαμε κάθε φορά μόνο εκείνα τα κομμάτια που αφορούν το πάσχον μέλος . Η θεραπευτική ικανότητα του μετάλλου μας κάνει να υποπτευόμαστε οτι σχετίζεται με τα ηλεκτρικά φαινόμενα των κυττάρων .
Ωτίτιδες : Φλεγμονές του εσωτερικού του αυτιού απο μικρόβια δημιουργούν ευαισθησία και με την παραμικρή καταπόνηση αρχίζουν οι ενοχλήσεις . Βάλτε μέσα στον ακουστικό πόρο ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο ( τόση ποσότητα ώστε να αισθανθείτε το λάδι να αγγίζει το τύμπανο ) . Κλείστε με βαμβάκι . Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε βράδυ για ένα μήνα (ακόμη και εάν δεν πονάτε πιά ) . Η ευαισθησία παρέρχεται και δεν πρόκειται να έχετε ξανά ενοχλήσεις . Πρόκειται για παλαιά θεραπεία που εφήρμοζαν στα χωριά . Την δοκίμασα και επιβεβαιώνω την αποτελεσματικότητα . Εάν πρόκειται να πάτε σε γιατρό για καθαρισμό των αυτιών απο την κυψελίδα , ρίξτε λίγο λάδι μέσα στο αυτί απο την προηγούμενη ημέρα . Η κυψελίδα μαλακώνει και αφαιρείται πολύ εύκολα .
Αφαίρεση κυψελίδας απο τον ακουστικό πόρο : Εξ’ όσων γνωρίζω , όλοι καταφεύγουν στον ωτορινολαρυγγολόγο για την αφαίρεση της κυψελίδας . Αυτό όμως μπορεί να γίνει εύκολα απο τον καθένα στην τουαλέττα του σπιτιού του . Διαδικασία :
24 ώρες πρίν τον καθαρισμό , βάζουμε λάδι στον ακουστικό πόρο για να μαλακώσει η κυψελίδα .
Προμηθευόμαστε μια πλαστική σύριγγα μιας χρήσεως ( 10 cc τουλάχιστον )
Πετάμε την μεταλλική βελόνα .
Γεμίζουμε την πλαστική σύριγγα με χλιαρό νερό .
Πιέζουμε το έμβολο της σύριγγας ώστε να εκτοξευθεί με πίεση το νερό μέσα στον ακουστικό πόρο . Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές . Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά !
Μετά την αφαίρεση της κυψελίδας βάζουμε λίγο λάδι στον ακουστικό πόρο για να αποφύγουμε μολύνσεις .
Προβλήματα ρινικής κοιλότητας : Τον χειμώνα πολύς κόσμος ταλαιπωρείται απο γρίππες και καταρροές και οι φαρμακευτικές εταιρείες πλουτίζουν . Βράστε ένα φλυτζανάκι νερό (*). Αφήστε το σκεπασμένο να κρυώσει . Ρίξτε το μέσα σε ένα άδειο πλαστικό μπουκαλάκι που έχει μηχανισμό για δημιουργία σταγονιδίων ( spray – στην αγορά θα βρείτε παιδικές κολώνιες να πουλιούνται μέσα σε τέτοια μπουκάλια ) . Προσθέστε λάδι ή αμυγδαλέλαιο . Ο όγκος του λαδιού να είναι το 1/4 του όγκου του νερού . Ανακινείστε καλά . Ψεκάστε μέσα στα ρουθούνια . Η ωφέλεια είναι εντυπωσιακή . Το υγρό που περισσεύει μέσα στο μπουκάλι δεν πετιέται . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τις επόμενες μέρες χωρίς να ξαναβρασθεί .
(*) Εδώ υπάρχει ευρύ πεδίο πειραματισμού . Μέσα στο νερό που βράζει μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία βοτάνων . Πειραματίσθηκα με βασιλικό και το εκχύλισμα ήταν άνετα ανεκτό απο την ρινική κοιλότητα αλλά δεν διαπίστωσα αύξηση στις ιαματικές ιδιότητες . Το κόκκινο κρασί ήταν ενοχλητικό στην ρινική κοιλότητα . Τα εκχυλίσματα βοτάνων περιέχουν και πρωτεϊνες και δίνουν έδαφος ανάπτυξης μικροβίων . Γι’ αυτό θα συνιστούσα να χρησιμοποιούνται , στη ρινική κοιλότητα , μέχρι 12 ώρες μετά το βράσιμο . Μετά ή να ξαναβράζονται ή να απορρίπτονται .
Το 8 % του πληθυσμού υποφέρει απο προβλήματα ρινός και παραρρινίων κόλπων .
Πληγές που δεν κλείνουν (θυλακίτιδες – δοθιήνες ) : Εάν έχετε πληγές που εμφανίζονται στα καλά καθούμενα και δεν κλείνουν , μπορεί να είναι σύμπτωμα πολύ σοβαρών καταστάσεων αλλά μπορεί απλώς το αμυντικό σύστημα να «τεμπελιάζει» και δεν καταπολεμά τα μικρόβια . Η συμβατική ιατρική συνιστά ακριβά αντισηπτικά και αντιβιοτικά . Εσείς βάλτε απλώς λίγες σταγόνες ελαιόλαδο !
Έρπης γεννητικών οργάνων : Ασθένεια επώδυνη που καταστρέφει την ερωτική ζωή των ασθενών . Η συμβατική ιατρική χορηγεί φάρμακα ελάχιστα αποτελεσματικά και με πολλές παρενέργειες . Επάλειψη με λάδι φέρνει άμεση ανακούφιση . Συνεχίστε την θεραπεία για ένα μήνα και δεν πρόκειται να συμβούν ποτέ υποτροπές . Το μώβ ζουμί της νωπής ελιάς χρωματίζει τα σημεία που έχουν προσβληθεί (ακόμη και εάν δεν υπάρχουν εκεί φλύκταινες ) .
Επιχείλιος έρπης : Επάλειψη λαδιού στα χείλη επι ένα μήνα τον εξαλείφει για πάντα .
Αιμορροϊδες : Αγοράστε απο το φαρμακείο μικροκλύσματα γλυκερίνης μιάς χρήσεως . Αδειάστε την γλυκερίνη και γεμίστε με κορεσμένο αλατόνερο . Κάντε υποκλυσμούς με το αλατόνερο . Η αιμορραγία σταματά αμέσως . Για τα εξογκώματα των φλεβών δεν βρήκα θεραπεία . Ίσως παραμείνει κάποια ευαισθησία στις καυτερές πιπεριές και στην σωματική καταπόνηση ( θα υπάρχει αιμορραγία λίγων ημερών όταν τρώτε καυτερά ή βγαίνετε εξω απο το πρόγραμμά σας και καταπονείστε σωματικά πχ μετά απο ένα ταξίδι ) . Ο πόνος όμως και οι επίμονες αιμορραγίες εξαφανίζονται .
ΠΡΟΣΟΧΗ ! Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιείστε ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΛΑΤΙ ή παρασκευάστε βιολογικό αλάτι εξατμίζοντας καθαρό θαλασσινό νερό .
Η δουλειά στον κήπο ( συχνές επικύψεις ) βοηθά πολύ στην υποχώρηση των συμπτωμάτων . Η κακή ψυχολογική κατάσταση χειροτερεύει την ασθένεια .
Δυσκοιλιότητα : Οι υποκλυσμοί που περιέγραψα για τις αιμορροϊδες θεραπεύουν και την δυσκοιλιότητα .
Αν πρόκειται για το οικολογικό χωριό , τα περιττώμματα θα γίνονται λίπασμα . Δεν είναι και πολύ σωστό να περιέχουν αλάτι . Γι’ αυτό προτιμότερη μέθοδος είναι οι υποκλυσμοί με χλιαρό πόσιμο νερό . Απλώς χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα ( 80 – 150 κυβικά εκατοστά χλιαρού νερού αντί 5 κυβ. εκατοστών αλατόνερου ) .
Ευρυαγγεία προσώπου ( διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία που φαίνονται σαν κόκκινο σημάδι ) : Τρίψτε με λάδι ή αμυγδαλέλαιο κάθε μέρα . Μετά απο μερικούς μήνες θα εξαφανισθούν ή θα υποχωρήσουν σημαντικά .
Δερματίτιδα τριχωτού της κεφαλής και φρυδιών : Την καταλαβαίνετε απο την έντονη φαγούρα . Υποχωρεί με επάλειψη λαδιού . Προσοχή ! Μπορεί η δερματίτιδα να προκαλείται απο τις χρωστικές και τα αρώματα των σαμπουάν του εμπορίου . Λούζεστε μόνο με πράσινο σαπούνι και με θειούχο σαπούνι
Συγκάματα μωρών και ενηλίκων : Θεραπεύεται με επάλειψη λαδιού . Οι φαρμακευτικές εταιρείες πουλάνε ακριβές κρέμες με λανολίνη ( την λιπαρή ουσία απο το δέρμα του προβάτου ! ) .
Πονόλαιμοι – προβλήματα τραχείας : Γαργάρες με λάδι καταπραϋνουν την φλεγμονή και ρευστοποιούν τις βλέννες της τραχείας . Εάν το πρόβλημα δεν έχει αρχίσει ακόμη , ενδέχεται να αντιληφθείτε ένα χαρακτηριστικό αίσθημα στον λαιμό που ειδοποιεί οτι πλησιάζει η φλεγμονή στην τραχεία . Σ’ αυτή τη φάση οι γαργάρες με πυκνό αλατόνερο βοηθούν στην πρόληψη .
Ουλίτιδες : Στο εμπόριο κυκλοφορούν οδοντόκρεμες με οξείδιο του ψευδαργύρου . Οι στοματικές πλύσεις με κορεσμένο αλατόνερο είναι πολύ καλύτερες και θεραπεύουν και τη υφίζηση ( όταν υποχωρούν τα ούλα και αποκαλύπτεται η ρίζα του δοντιού )
Γεροντικοί σπίλοι δέρματος : Εντριβή με λάδι επιφέρει προσωρινή υποχώρηση αλλά τελικά ο σπίλος επανέρχεται (ίσως ελαφρά μικρότερος ) . Το λάδι δηλαδή φαίνεται να επιταχύνει την διαδικασία «ωρίμανσης» του σπίλου .
Κατάγματα πλευρών : Αλείψτε με βούτυρο ( όχι μαργαρίνη ! ) και τυλίξτε τον θώρακα με επιδέσμους .
Αρθριτικά – ρευματισμοί : Λουόμενοι στις αλυκές Κίτρους Πιερίας αναφέρουν οτι το εξαιρετικά αλατούχο νερό των αλυκών τους ωφέλησε πάρα πολύ .
Άσθμα : Η τηλεόραση της ΝΕΤ έδειξε την 15-7-2007 εκτενές ρεπορτάζ απο ένα αλατωρυχείο στο Ναχιτσεβάν ( στον Καύκασο ) όπου εφαρμόζεται η «εισπνοοθεραπεία» . Συγκεκριμένα , οι ασθενείς με άσθμα κοιμούνται για 10-12 συνεχόμενες νύχτες μέσα στις στοές του αλατωρυχείου . Επαναλαμβάνουν την θεραπεία για τρία χρόνια . Στα παιδιά το ποσοστό οριστικής θεραπείας φθάνει το 95 % ! Παρόμοια αλατωρυχεία υπάρχουν ένα στην Ουκρανία και ένα στη Γερμανία . Εδώ μπορεί να εφαρμοσθεί αυτή η θεραπεία μέσα σε τεχνητά τούνελ που τα τοιχώματά τους έχουν καλυφθεί με τελάρα γεμάτα αλάτι . Το στόμιο του σπηλαίου πρέπει να είναι στο χαμηλότερο σημείο του για να εκρέει το βαρύ διοξείδιο του άνθρακα που θα παράγεται απο τους ασθενείς που θα κοιμούνται μέσα . Αξίζει τον κόπο να δοκιμασθεί και η παραμονή σε ευρύχωρο δωμάτιο γεμάτο με αλάτι . Ηλεκτρική συσκευή που θα θερμαίνει μικρή ποσότητα αλατιού στους 900 βαθμούς ίσως να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη ( θα προσθέτει επιπλέον ιόντα στην ατμόσφαιρα ) .
Ήδη απο τις αρχές του 19ου αιώνα οι γιατροί είχαν παρατηρήσει οτι οι αλατωρύχοι , παρά την κοπιαστική εργασία τους , έβγαιναν απο τα ορυχεία ξεκούραστοι , ευδιάθετοι , δεν αρρώσταιναν και ανέπτυσσαν καλλιτεχνικές τάσεις . Έτσι στην Πολωνία , στη Γερμανία και σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν αλατωρυχεία , οι παλιές γαλαρίες έρχισαν να μετατρέπονται σε «σανατόρια» και να εγκαθίσταται εξοπλισμός υποδοχής ασθενών , σε βάθη της τάξεως των 900 και 1000 μ . Συγχρόνως άρχισαν να δημιουργούνται τεχνητά αλατοσπήλαια , αρχικά στα νοσοκομεία . Σήμερα πλέον μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε – σε ένα σπίτι , σε ένα γυμναστήριο , σε ξενοδοχεία , σε σπά κα .
Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη ένα τεχνητό αλατοσπήλαιο στην Αθήνα ( Φιλελλήνων 7 , Σύνταγμα ) που ανήκει στον επιχειρηματία Βασίλη Μασούλα .
( http://www.changeland.com ) . Ο ίδιος ο επιχειρηματίας περιγράφει την πρώτη του εμπειρία σε αλατοσπήλαιο της Πολωνίας : » Κοιμήθηκα πολύ γρήγορα αφότου κάθισα στη σεζλόγκ και , βέβαια , κοιμήθηκα χωρίς πρόβλημα το ίδιο βράδυ , καθώς ο οργανισμός μου είχε πια ισορροπήσει » .
Η αναζωογόνηση που προσφέρει η παραμονή σε ένα αλατοσπήλαιο αποδίδεται στο ότι τα ιχνοστοιχεία που περιέχει το ορυκτό άλας ( ιώδιο , ασβέστιο , μαγνήσιο , κάλιο , νάτριο κα. ) δεσμεύονται εύκολα και με φυσικό τρόπο μέσω της αναπνοής . Η «κούρα» διαρκεί 45 λεπτά και δεν προαπαιτείται προετοιμασία .
Είναι επίσης ιδανικό για τα μικρά παιδιά , γιατί τονώνει το ανοσοποιητικό τους και δεν αρρωσταίνουν απο τις ιώσεις που κυκλοφορούν στα σχολεία .
Η επιχείρηση «αλατοσπήλαιο » έχει πολύ χαμηλά λειτουργικά έξοδα , μηδενικά έξοδα συντήρησης και , επιπλέον , είναι ίσως η μόνη επιχείρηση που δεν έχει έξοδα λειτουργίας . Απο τη στιγμή που εγκαθίσταται το σπήλαιο , δεν χρειάζεται τίποτα περαιτέρω για την παροχή της υπηρεσίας του και γι’ αυτό γίνεται πολύ γρήγορα η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου » .  Ο κ. Μασούλας δίνει μια συμβουλή σε νέους επιχειρηματίες : «… αυτό που θα επιλέξουν ως αντικείμενο να είναι ευχάριστο στους ίδιους . Όπως είναι επίσης επιταγή των καιρών οι όποιοι επαγγελματικοί στόχοι να συνδυάζονται με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς » .
Γλαύκωμα ( αύξηση της πίεσης του υγρού μέσα στο μάτι ) : Τα φάρμακα που φτιάχτηκαν στα εργαστήρια των χημικών βιομηχανιών δεν θεραπεύουν την ασθένεια ( που οδηγεί σε τύφλωση ) και έχουν παρενέργειες . Η δραστική ουσία της κάνναβης μειώνει την ενδοφλάμια πίεση χωρίς παρενέργειες . Απο το 1990 διατίθεται στο εμπόριο συνθετική ΤΗC σε σταγόνες .
# Προβλήματα με τους χόνδρους στα γόνατα .
# Αρθρίτιδα
# Αδυναμία και ανορεξία
Όλα αυτά θεραπεύονται με μουρουνέλαιο
Προβλήματα επιδιδυμίδας ( ο αγωγός που μεταφέρει τα σπερματοζωάρια απο τους όρχεις στην σπερματική κύστη ) : Επι δύο παρόμοιων περιπτώσεων που εμφάνιζαν όγκο δίπλα στους όρχεις και πόνο , εφαρμόσθηκε επάλειψη με αλοιφή που προκαλεί υπεραιμία ( υπάρχουν στα φαρμακεία με διάφορα ονόματα – Vicks κλπ – και περιέχουν λάδι ευκαλύπτου μέσα σε βαζελίνη . Χρησιμοποιούνται για εντριβές επι κρυολογημάτων ) . Εάν γίνει πολύ «επιθετική» αγωγή ( επάλειψη με την αλοιφή κάθε 1 – 2 ώρες ) τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν σε 12 ώρες .
Πρήξιμο και μελανιές απο χτυπήματα : Αμέσως μετά το χτύπημα ( πρίν εμφανιστεί μελανιά ή πρήξιμο ) αλείφουμε την περιοχή με μαργαρίνη ( πχ βιτάμ ) ή βαζελίνη . Αποτρέπουμε έτσι την εμφάνιση μελανιάς και πρηξίματος . Πιθανόν το βούτυρο και το λάδι έχουν παρόμοια αποτελέσματα . Η θεραπεία είναι απο παλαιά γνωστή στους πρακτικούς γιατρούς .
Στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής η διατροφή με όσπρια , λαχανικά και μαύρο ψωμί είχε σαν αποτέλεσμα να εξαφανισθούν οι «ασθένειες της καλοζωϊας» : διαβήτης , χολολιθίαση , παγκρεατίτιδα , παχυσαρκία , κάποιες καρδιακές παθήσεις , υπέρταση και κίρρωση του ήπατος .
Πέτρες στα νεφρά : δίαιτα πλούσια σε λεμόνι .
Μυκητιάσεις στα πόδια : τοπική επάλειψη με ξύδι !Λογικά λοιπόν και επάλειψη με πυκνό διάλυμα αμμωνίας θα μπορούσε να θεραπεύσει μυκητιάσεις του δέρματος .
Κρυοπαγήματα : Εγγονός επιβιώσαντος του πολεμου 1940-41 μου ανέφερε οτι ο παππούς του θεραπεύτηκε απο τα κρυοπαγήματα εμβαπτίζοντας το πάσχον μέλος σε ζωμό βρασμένου ρυζιού . Η θεραπεία διήρκεσε μήνες .
Δίαιτα αδυνατίσματος : Το κακό με τις συνήθεις δίαιτες αδυνατίσματος είναι οτι συνοδεύονται απο μόνιμο αίσθημα πείνας και ο ασθενής δεν μπορεί να τις αντέξει επι μακρόν . Η δίαιτα που περιγράφω ( ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ) δεν έχει αυτό το μειονέκτημα . Μπορεί να χάσετε 10 – 15 κιλά με αργό ρυθμό .
α) Πλήρης αποχή απο κρέας και πουλερικά .
β) Ελάχιστη ποσότητα τυροκομικών . Στα αυγά και ψάρια καμμία περικοπή . Συνεχίζετε όπως συνηθίζατε και πρίν .
γ) Γλυκά μόνο στο πρωϊνό . Όχι το μεσημέρι , ούτε το απόγευμα .
δ) Όπως είναι φανερό πρόκειται για σχεδόν χορτοφαγική δίαιτα αλλά χωρίς περιορισμό στην ποσότητα .
Το απόγευμα δεν τρώτε τίποτα εκτός απο φρούτα ( σε απεριόριστη ποσότητα ) . Έχουμε την λανθασμένη εντύπωση οτι δεν θα χορτάσουμε με τα φρούτα . Λάθος . Το αίσθημα κορεσμού δημιουργείται και ο ασθενής δεν υποφέρει απο πείνα . Μετά το μεσημεριανό γεύμα συνήθως θέλουμε και γλυκό . Αντικαταστείστε το με φρούτα ( σε απεριόριστη ποσότητα ) .
ε) Για να αναπληρώσουμε τις βιταμίνες Β που χάσαμε ( λόγω περικοπών στα ζωϊκά προϊόντα ) προσθέτουμε στα φαγητά ξηρή μαγιά αρτοποιίας ( μετά το μαγείρεμα ) . Παράλληλα μπορούμε να παίρνουμε Spirulina . Μουρουνέλαιο ( για την βιταμίνη D ) είναι απαραίτητο .
ζ) Πρόπολη , κανέλα και άλλα γιατροσόφια της Εναλλακτικής Ιατρικής ( κουκούτσια βερύκοκκου , χυμός λεμονιού , κάπαρη , βασιλικός πολτός , μέλι κλπ ) μπορεί κανείς να προσθέσει ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες .
η) Πίνετε άφθονο νερό .
Υπέρταση : Εάν εφαρμόσετε την προαναφερόμενη δίαιτα αδυνατίσματος , θα δείτε θεαματική πτώση της πίεσης .
Εάν είστε ήδη αδύνατος ή εάν δεν δείτε βελτίωση τότε πρέπει να ψάξετε το αίτιο της υπέρτασης .
Ενδείξεις υπάρχουν οτι 4 – 5 σποράκια μαχλέπι κάθε πρωϊ ρίχνουν την πίεση θεαματικά .
Ισχυρές ενδείξεις υπάρχουν οτι ζωμός μισού λεμονιού σε χλιαρό νερό κάθε πρωί και αφέψημα απο φύλλα και καρπούς ελιάς ρίχνουν θεαματικά την πίεση . Δοκίμασα και κράταιγο , άνθη λεβάντας και τίλιο ( που αναφέρονται στο διαδίκτυο ) αλλά δεν είδα αποτελέσματα .
Η καλύτερη οδοντόκρεμα : Τρίψτε την βρεγμένη οδοντόβουρτσα πάνω σε πράσινο σαπούνι . Μια μικρή ποσότητα σαπουνιού κολλά στις πλαστικές ίνες της οδοντόβουρτσας . Βουρτσίστε τα δόντια σας ( δημιουργείται αφρός όπως με την συμβατική οδοντόκρεμα ) . Τα δόντια φαίνονται πολύ πιό καθαρά .
: Ερυσίπελας : Πολτοποιείστε στο μπλέντερ λεμόνια ( αφού έχετε βγάλει τον χυμό ) . Πίνετε τον χυμό και τα πολτοποιημένα λεμόνια τα τυλίγετε γύρω στο πάσχων μέλος με ένα ύφασμα . Δημιουργεί έντονο τσούξιμο αλλά θεραπεύει !
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα  μας "ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας"  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

***  ΑΥΠΝΙΕΣ, ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ…ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΡΟΦΗΜΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ
Απολαυστικό και δυναμωτικό ρόφημα κουρκουμά!
Αϋπνίες, ανησυχία, κατάθλιψη, κρύωμα, δυσπεψία, όλα μαζί;
Μια παραλλαγή ενός αρχαίου ινδικού ροφήματος έρχεται για να σας θεραπεύσει!
Με βάση το haldi ka doodh που σημαίνει «γάλα με κουρκουμά» μία συνταγή που ισχυρίζεται ότι χαρίζει την αθανασία.
Ο κουρκουμάς είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό που δίνει γεύση στο κάρυ και χρώμα στη μουστάρδα και πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη που υπάρχουν.
Τζίντζερ και κάρδαμο, που ενισχύουν την πέψη.
Κανέλα, που ρυθμίζει το ζάχαρο, πιπέρι καγιέν που βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα, γαρίφαλο, επίσης αντιφλεγμονώδες και αντιβακτηριδιακό, όπως και το μέλι.
Αυτό που είναι καταπληκτικό με τον κουρκουμά είναι ότι είναι ευρέως διαθέσιμος και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ εύκολα σε συνδυασμό με άλλα υλικά που βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σας.
Ο κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την όψη της επιδερμίδας του προσώπου σας. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά με αγγούρι ή χυμό λεμονιού και απλώστε το στο πρόσωπό σας. Αφήστε το για λίγη ώρα και κατόπιν ξεπλύνετε πολύ καλά. Με μία μόνο εφαρμογή θα σας βοηθήσει, ενώ με περισσότερες εφαρμογές θα δείτε μία απαλή λάμψη στο πρόσωπό σας.
Αν έχετε προβλήματα ακμής ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Ανακατέψτε κουρκουμά με σκόνη σανταλόξυλου, λίγο νερό και απλώστε στο πρόσωπο. Θα σας βοηθήσει αρκετά στην αντιμετώπιση της ακμής και είναι πολύ καλή και φθηνή εναλλακτική σε όλα αυτά τα χημικά σκευάσματα του εμπορίου.
Άλλη μία πολύ καλή εφαρμογή που έχει ο κουρκουμάς είναι να τον χρησιμοποιήσετε σαν απολεπιστικό σώματος. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά σκόνη μαζί με λίγο αλεύρι και νερό και με αυτό τρίψτε όλο σας το σώμα πριν πλυθείτε.
Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι η εμφάνιση ραγάδων. Για να τις αποφύγετε, ετοιμάστε ένα μείγμα με κουρκουμά και γιαούρτι, απλώστε στο στην κοιλιά σας για πέντε λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Αν το κάνετε συχνά θα διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος και θα αποφευχθούν οι ραγάδες.
Αν κατά λάθος κάψατε το χέρι σας στην κουζίνα, να μία εύκολη λύση για την αντιμετώπιση του εγκαύματος. Ανακατέψτε μία κουταλιά της σούπας με τζελ αλόης και τοποθετήστε στο μείγμα πάνω στο σημείο του εγκαύματος.
Ο κουρκουμάς βοηθάει επίσης στη μείωση της ουλίτιδας. Εφαρμόστε ένα μείγμα από κουρκουμά, φυσιό αλάτι και έλαιο σιναπιού στην περιοχή με το πρόβλημα δύο με τρεις φορές τη μέρα.
Ξεπλύντε το στόμα σας μετά με χλιαρό νερό.
Αν αισθάνεστε αδυναμία και υποψιάζεστε ότι έχετε αναιμία, τότε μία κουταλιά του γλυκού κουρκουμά μαζί με μέλι καθημερινά θα σας βοηθήσει αρκετά.
Κουρκουμάς μαζί με νερό, επίσης βοηθάει να αντιμετωπιστεί η διάρροια.
Κι αν όλα αυτά δε σας λένε τίποτα, η γεύση του είναι τέλεια. Οι αναλογίες είναι εντελώς ενδεικτικές, κάντε το ανάλογα με τις προτιμήσεις σας:
3 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου
1 ½ κουταλάκια κουρκουμά
½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
½ κουταλάκι κάρδαμο,
πιπέρι καγιέν
2-3 Γαρίφαλα
Ένα ξυλάκι κανέλα ή ½ κουταλάκι σκόνη
Μέλι
 Βάλτε τα συστατικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε αργά το γάλα, χωρίς να βράσει. Προσθέστε μέλι στα φλιτζάνια και έτοιμο.
ΥΓ: Για να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη της παραπάνω συνταγής χρησιμοποιήστε για κουρκουμά το θεραπευτικό κουρκουμά turmeric longa. Μπορείτε να τον πιείτε σκέτο είτε σύμφωνα με την παραπάνω συνταγή, χωρίς όμως να ζεστάνετε το γάλα.

***  Ροφήματα και συμβουλές για τη θεραπεία της ισχιαλγίας

Όταν το ισχιακό νεύρο αναπτύσσει φλεγμονή αρχίζει να εμφανίζεται πόνος στους γλουτούς που φτάνει μέχρι το πίσω μέρος του μηρού και πολλές φορές αυτός ο πόνος μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρο το πόδι και να φτάσει μέχρι κάτω στον αστράγαλο.
Για τη θεραπεία της ισχιαλγίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά αντιρευματικά και αναλγητικά βότανα, τα οποία μπορείτε να καταναλώνετε ως εγχύματα ή σε τσάι ή μπορείτε επίσης να τα εφαρμόσετε ως κομπρέσα ή ως κατάπλασμα.
Συμπτώματα που υποδεικνύουν φλεγμονή στο ισχιακό νεύρο
Υπάρχει ένας οξύς πόνος που ξεκινά από τους γλουτούς και φτάνει μέχρι κάτω στο πόδι και συχνά καταλήγει μέχρι και τον αστράγαλο.
Είναι δύσκολο να κάνουμε μερικές απλές κινήσεις όπως το να γυρίσουμε από την άλλη πλευρά στο κρεβάτι.
Όταν χρειάζεται να περάσετε αρκετή ώρα όρθιοι ο πόνος αυξάνεται μέχρι που γίνεται αβάσταχτος.
Όταν η φλεγμονή είναι πολύ σοβαρή δεν μπορείτε να αισθανθείτε ανακούφιση ή βελτίωση σε οποιαδήποτε στάση και αν βρίσκεστε.
Το άτομο που αντιμετωπίζει μια τέτοιου είδους φλεγμονή αισθάνεται ανίκανο λόγω του πόνου και της δυσφορίας.
Εγχύματα που βοηθούν στην καταπολέμηση της ισχιαλγίας

Έγχυμα με κουρκουμά
 Το βότανο αυτό είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της ισχιαλγίας καθώς έχει καταπληκτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Για να φτιάξετε αυτό το έγχυμα, χρησιμοποιήστε μερικά κλωναράκια σε ένα ποτήρι νερό και καταναλώστε το τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.
Έγχυμα με διάφορα βότανα
 Υλικά
Μυριόφυλλο
Άγριος πανσές
Μαντζουράνα
Άνθη σαμπούκου
Ραδίκι
 Προετοιμασία
 Πρέπει να χρησιμοποιήσετε δέκα γραμμάρια από κάθε ένα από τα ανωτέρω αποξηραμένα φυτά. Στη συνέχεια, τα λιώνετε και τα αναμειγνύετε καλά όλα μαζί. Στη συνέχεια, βράζετε μια κούπα νερό και προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας από αυτά τα βότανα. Το καλύπτετε και το αφήνετε να σταθεί για πέντε λεπτά και έπειτα το πίνετε. Καταναλώστε δυο κούπες την ημέρα.
Χυμός με καρότο και μαϊντανό
 Πρόκειται για ένα χυμό αρκετά αποτελεσματικό για τη θεραπεία αυτού του προβλήματος. Μπορείτε να τον φτιάξετε λιώνοντας καρότα με μερικά κλωναράκια μαϊντανού σε ένα smoothie και στη συνέχεια να πίνετε ένα ποτήρι την ημέρα. Δεν έχει σημασία ποια ώρα της ημέρας θα επιλέξετε να το πιείτε.
Επίσης συνιστάται να λαμβάνεται με άδειο στομάχι μια σκελίδα σκόρδο με ένα ποτήρι χυμό ανανά χωρίς να προσθέσετε γλυκαντικές ουσίες.
Συμπληρώματα για τη θεραπεία της ισχιαλγίας
Κερσετίνη
 Πρόκειται για ένα βιοφλαβονοειδές που βρίσκεται συνήθως σε φρούτα και λαχανικά και σε μεγαλύτερες ποσότητες στα κρεμμύδια και τα μήλα. Είναι ένα πλούσιο αντιοξειδωτικό που έχει την ικανότητα να προστατεύει τα κύτταρα από τις καταστροφικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών.
Βρομελίνη
 Είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται κυρίως στον ανανά. Το ένζυμο αυτό έχει την ικανότητα να μειώνει τις φλεγμονές που προκαλούνται από την ισχιαλγία.
Σπιρουλίνα
 Είναι μια τροφή πλούσια σε περιεκτικότητα μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών και έχει την ικανότητα να θρέφει το νευρικό σύστημα και να καθαρίζει το σώμα εξαλείφοντας τα λιπαρά και τις τοξίνες.
Κομπρέσες και καταπλάσματα για την καταπολέμηση της ισχιαλγίας
Εφαρμόζετε μια κομπρέσα με πράσινο άργιλο στην πάσχουσα περιοχή για να μειώσετε τη φλεγμονή και για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Θα πρέπει να εφαρμόζετε με ελαφρύ μασάζ.
Φτιάχνετε ένα κατάπλασμα προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σκόνη πιπερόριζας. Εφαρμόζετε σαν κομπρέσα κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα.

***  Φυσικές θεραπείες για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας στο σημερινό κόσμο. Είναι επίσης γνωστή ως παλινδρόμηση οξέων ή νόσος πεπτικού έλκους. Το πρόβλημα αυτό περιλαμβάνει την άνοδο στομαχικών υγρών στο λαιμό, κάτι το οποίο μερικές φορές προκαλεί τόσο σοβαρό κάψιμο που πολλοί άνθρωποι το συγχέουν με καρδιακή προσβολή.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τείνουν επίσης να αντιμετωπίζουν και άλλες δυσάρεστες συνέπειες σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους. Η αίσθηση του καψίματος και της οξύτητας σχεδόν πάντα προκαλεί διαταραχές ύπνου και ροχαλητό, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα, δυσπεψία, δυσάρεστη αναπνοή, φλεγμονή του οισοφάγου, δημιουργία έλκους και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σε καρκίνο του οισοφάγου.
Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες προκειμένου να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τα συμπτώματά της. Θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, καθώς και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ραφιναρισμένων τροφίμων, καφεΐνης, οινοπνεύματος ή λίπους. Αντί αυτών, συνιστούμε να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, ειδικά εκείνων που είναι πλούσια σε ίνες.
Αν παρουσιάζετε συχνά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σας προκαλεί αρκετά από τα προαναφερθέντα προβλήματα, ίσως κάποια από τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες μπορεί να συμβάλει στη μείωση ή στην πρόληψη της ενοχλητικής αίσθησης καψίματος και άλλων συμπτωμάτων.
Χυμός αλόης βέρα

 Ο χυμός αλόης βέρα έχει πολλές ιδιότητες που ενισχύουν με πολλούς τρόπους την υγεία σας. Μία από τις ωφέλειές του είναι η αντιφλεγμονώδης δράση του, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνιστούμε την κατανάλωση τουλάχιστον μισού φλιτζανιού χυμού αλόης πριν από τα γεύματα. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι ο συγκεκριμένος χυμός έχει υπακτική δράση.
Αγνό μηλόξυδο
 Το αγνό μηλόξυδο είναι ακόμα μία δημοφιλής θεραπεία για την ανακούφιση από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Απλώς διαλύστε μία κουταλιά της σούπας αγνό μηλόξυδο σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και πιείτε το μόλις εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Μαγειρική σόδα

 Η μαγειρική σόδα είναι ένα πολύ οικονομικό συστατικό, που συνιστάται για τη ρύθμιση των επιπέδων του pH στο σώμα. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, αποτελεί επίσης εξαιρετική θεραπεία για την ανακούφιση από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Απλώς διαλύστε ένα κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.
Γλυκόριζα
 Η γλυκόριζα λειτουργεί ως προστατευτικό τζελ, επειδή δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας στο στομάχι. Είναι εξαιρετική για τη μείωση και την πρόληψη των δυσάρεστων συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνιστούμε να την καταναλώνετε σε μορφή εγχύματος ή εκχυλίσματος.
Τζίντζερ

 Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίζα του τζίντζερ προστατεύει το στομάχι, επειδή μπλοκάρει τα οξέα και καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori). Μάλιστα, αυτό το φυσικό συστατικό μπορεί να είναι μέχρι και οχτώ φορές αποτελεσματικότερο από τη λανσοπραζόλη, ένα φάρμακο για την πρόληψη του έλκους. Για να καταπολεμήσετε τα προβλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, απλώς φτιάξτε ένα έγχυμα με ένα κουταλάκι του τσαγιού φρέσκο τζίντζερ και ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το στην άκρη για πέντε λεπτά και πίνετέ το πριν από κάθε γεύμα.
Γλουταμίνη
 Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει τις γαστρεντερικές βλάβες που προκαλεί το ελικοβακτήριο του πυλωρού. Αν και το σώμα την παράγει φυσικά, μπορείτε επίσης να την εξασφαλίσετε καταναλώνοντας τροφές όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και μερικά φρούτα και λαχανικά όπως ο μαϊντανός και το σπανάκι.
Άλλες σημαντικές συμβουλές για την καταπολέμηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
 Εκτός από το να δοκιμάσετε μία από τις σπιτικές θεραπείες που προαναφέρθηκαν, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε προσοχή σε μερικές σημαντικές συστάσεις για την καταπολέμηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης:
Αφιερώνετε αρκετό χρόνο στο γεύμα σας για να τρώτε καλά και να μασάτε σωστά την τροφή σας, έτσι ώστε να μη δημιουργείται φλεγμονή ή πίεση στο στομάχι.
Το τελευταίο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να είναι ελαφρύ, ενώ θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.
Αποφεύγετε τις ερεθιστικές η όξινες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Όταν αρχίζετε να τρώτε, μην ξεκινάτε από τις τροφές που είναι πλούσιες σε άμυλο. Είναι καλύτερα να ξεκινάτε με τα λαχανικά ή το κρέας και να αφήνετε τις πατάτες ή το ψωμί για το τέλος.
Αν είστε παχύσαρκοι, είναι πολύ σημαντικό να αρχίσετε να αναζητάτε επιλογές αδυνατίσματος, επειδή πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η παχυσαρκία δυσκολεύει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα στο να παραμείνει κλειστός, με συνέπεια να προκαλείται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, επειδή ερεθίζουν το στομάχι και ευνοούν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

***  Ξεχάστε τους πόνους στην πλάτη, τα πόδια και τις αρθρώσεις, σε μόλις 7 ημέρες! -

Αν έχετε έντονους πόνους σε αρθρώσεις, μέση, πόδια και αυχένα, τότε η παρακάτω συνταγή είναι φτιαγμένη για εσάς...
Η συνταγή είναι η εξής:
Αγοράστε από οποιοδήποτε κατάστημα 150 γρ. βρώσιμη ζελατίνη (150 γρ. για θεραπεία ενός μήνα). Το βράδυ, ρίξτε 5 γρ ζελατίνη (σε δύο επίπεδα κουταλάκια του γλυκού) σε ¼ φλιτζάνι κρύο (από το ψυγείο) νερό. Ανακινείστε και αφήστε το έξω μέχρι το πρωί (εκτός ψυγείου).
Η ζελατίνη θα διογκωθεί και θα μετατραπεί σε ζελέ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το πρωί, πιείτε το μείγμα με άδειο στομάχι. Μπορείτε να προσθέσετε χυμό, νερό ή να το αναμείξετε με ένα γιαούρτι ή ξινόγαλα, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο της αρεσκείας σας.
Η διάρκεια της θεραπείας είναι ένας μήνας. Επαναλάβετε ξανά σε 6 μήνες. Αυτός είναι ένας τρόπος για την αποκατάσταση της «λίπανσης» των αρθρώσεων. Η φυσιολογική λειτουργία πολλών οργάνων εξαρτάται από τις υγιείς αρθρώσεις εφόσον τα πάντα στο σώμα μας συνδέονται.
Γιατί είναι η ζελατίνη τόσο ευεργετική για τις αρθρώσεις;
H ζελατίνη είναι ένα προϊόν ζωικής προέλευσης, που βελτιώνει την κατάσταση των εσωτερικών ινών και μικρών σκαφών. Περιλαμβάνει δύο αμινοξέα: προλίνη και υδροξυπρολίνη, τα οποία έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη του συνδετικού ιστού. Η Ζελατίνη δύναται να αυξήσει την ανάπτυξη και την έκταση του συνδετικού ιστού, η οποία είναι πολύ σημαντική σε νοσούσες αρθρώσεις.
Η ζελατίνη βοηθά στη βελτίωση της υγείας:
– Ενισχύει τις αρθρώσεις και τον καρδιακό μυ
– Βελτιώνει το μεταβολισμό
– Αυξάνει την πνευματική ικανότητα
– Διατηρεί το δέρμα υγιές
– Δίνει ελαστικότητα και δύναμη σε τένοντες και συνδέσμους
– Εμποδίζει την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας
– Βελτιώνει την ανάπτυξη και τη δομή των μαλλιών και των νυχιών

***  4 θεραπείες με μαγειρική σόδα και λεμόνι

 Η μαγειρική σόδα και το λεμόνι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν συμπλήρωμα για να ρυθμίσετε διάφορες σωματικές λειτουργίες. Ωστόσο, δεν είναι πανάκεια: υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά.4 θεραπείες με μαγειρική σόδα και λεμόνι
 Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες θεραπείες όλων των εποχών. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό με λίγη μαγειρική σόδα και λεμόνι θα αλκαλοποιήσετε το σώμα σας, προσφέροντας μερικά απίθανα οφέλη στην υγεία σας, τα οποία θα αποκαλύψουμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Τα οφέλη της μαγειρικής σόδας και του λεμονιού για την υγεία
 Υπάρχει μερική αμφισβήτηση γύρω από αυτήν την θεραπεία. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αντιμετωπίζεται ως πανάκεια. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι πρόκειται για ένα απλό ρόφημα και δεν θα πρέπει να του αποδίδουμε θαυματουργές ιδιότητες ή να περιμένουμε ότι αυτό θα θεραπεύσει κάτι σοβαρό. Πρέπει να θυμόμαστε να το παίρνουμε για αυτό που είναι: η μαγειρική σόδα με το λεμόνι αποτελούν ένα συμπλήρωμα που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση βασικών σωματικών λειτουργιών, να προωθήσει την ευεξία και την απώλεια βάρους, να καταπολεμήσει την φλεγμονή και να αποτοξινώσει αλλά δεν πρόκειται να θεραπεύσει τον καρκίνο. Προσφέρει οφέλη; Βεβαίως. Όμως θυμηθείτε να παίρνετε συμπληρώματα σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δίνονται και με μέτρο.
Έχοντας αυτό στο μυαλό σας, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά οφέλη που έχουν να προφέρουν η μαγειρική σόδα και το λεμόνι:
1 .Η υγεία των νεφρών
Ίσως να είστε ένας από τους αρκετά άτυχους ανθρώπους που πάσχουν από τα νεφρά τους ή αντιμετωπίζουν προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στα νεφρά ή τα νεφρά σας υπολειτουργούν. Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να υπονομεύσει την υγεία σας, αλλά υπάρχει μια απλή θεραπεία που μπορείτε να λαμβάνετε μετά από κάθε γεύμα: ένα ποτήρι νερό με μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Αυτή η θεραπεία θα αυξήσει το pH του σώματός σας, αλκαλοποιώντας το. Η λειτουργία των νεφρών σας θα βελτιωθεί κι αυτά θα μπορούν να φιλτράρουν πιο σωστά το αίμα, αφήνοντας λιγότερες ακαθαρσίες στην ουροδόχο κύστη, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση. Αυτή η θεραπεία, που συνιστάται από πολλούς νεφρολόγους, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των σωματικών λειτουργιών σας και θα βελτιώσει την ευεξία σας. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, συσσωρεύονται πάρα πολλά οξέα στο σύστημα: αυτή η αλκαλική θεραπεία θα εξουδετερώσει τα οξέα. Θα σας κάνει καλό.
2 .Καλύτερη πέψη
Οι γιαγιάδες μας πάντα έλεγαν ότι για τα προβλήματα πέψης δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό. Αν προσθέσουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, οι τροφές αφομοιώνονται καλύτερα, καταπολεμώντας τα οξέα που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι και τον οισοφάγο, καταπολεμώντας το φούσκωμα και την τρομακτική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν το σώμα σας πάσχει από αυξημένα επίπεδα οξέων και χρειάζεστε τη θεραπεία με την μαγειρική σόδα, ρίξτε μια ματιά στην πέψη σας. Αν είναι βαριά και συνοδεύεται από πρήξιμο ή πηγαίνετε για πολύ ώρα στην τουαλέτα ή πάσχετε από δυσκοιλιότητα, μην διστάσετε να ξεκινήσετε αυτήν τη θεραπεία. Ξεκινήστε την για να καθαρίσετε το έντερό σας από τις τοξίνες και για τη ζύμωση της τροφής.
3 . Για ένα υγιές ήπαρ
Αυτό το αλκαλικό τονωτικό μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία του ήπατος. Δρα σαν καταλύτης βοηθώντας το ήπαρ να καθαρίζει το σώμα πιο αποτελεσματικά. Να θυμάστε ότι το συκώτι είναι σαν ένα εργαστήριο του σώματος που αποτοξινώνει, καθαρίζει το αίμα και συνθέτει βιταμίνες κι ένζυμα. Το να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι νερό με μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού με άδειο στομάχι, σας παρέχει βιταμίνη C κι αντιοξειδωτικά. Επίσης, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρείτε το συκώτι σας υγιές, ώστε να λειτουργεί σωστά.
4 . Απώλεια βάρους
Ψάχνετε κάτι που να ενισχύσει τη δίαιτά σας ώστε να χάσετε βάρος; Τότε μην ψάχνετε άλλο. Σε άδειο στομάχι, δοκιμάστε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό με το χυμό μισού λεμονιού κάθε μέρα. Αυτή η θεραπεία θα καθαρίσει το σώμα σας από τις τοξίνες και τα ξένα στοιχεία που προκαλούν φλεγμονές, βλάβη στα έντερα και κατακράτηση υγρών. Αυξάνοντας το pH σε ένα αλκαλικό επίπεδο, προωθείται η καύση του λίπους και κατ’ επέκταση η απώλεια βάρους.
Πώς καταναλώνεται η μαγειρική σόδα με λεμόνι;
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να καταναλώσετε τη μαγειρική σόδα με λεμόνι είναι το πρωί με άδειο στομάχι. Το νερό θα πρέπει να είναι ζεστό, ούτε καυτό, ούτε κρύο. Μόνο μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα εντελώς διαλυμένη σε νερό μαζί με χυμό από μισό λεμόνι ή λιγότερο. Αυτή η θεραπεία είναι ιδανική για αποτοξίνωση, για απώλεια βάρους και για τη φροντίδα του ήπατος. Αν κάνετε αυτή τη θεραπεία για τα νεφρά σας, καταναλώστε μισό ποτήρι μετά από δυο κύρια γεύματα της ημέρας.
Να έχετε στο μυαλό σας, ότι δεν θα πρέπει να υιοθετήσετε αυτή τη θεραπεία αν έχετε υψηλά επίπεδα άγχους λόγω του νατρίου που περιέχει. Θα πρέπει επίσης να περιορίσετε τη χρήση αυτής της θεραπείας αν πάσχετε από γαστρίτιδα, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία. Να θυμάστε ότι είναι μια καλή θεραπεία για να προωθήσετε την καθημερινή σας ευεξία, αλλά δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίζετε σαν «θαυματουργή» πανάκεια.

***  Χολόλιθοι: Πως σχηματίζονται και πως να τους διαλύσετε φυσικά

Γράφει ο διατροφολόγος Μάριος Δημόπουλος
Οι χολόλιθοι μπορούν να σχηματιστούν όταν η χολή (η οποία παράγεται από το συκώτι και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη) γίνεται πολύ συγκεντρωμένη και μικροσκοπικά μόρια στο υγρό σχηματίζουν μια μάζα που είναι σαν πέτρα. Αυτή η ομοιάζουσα με πέτρα μάζα μπλοκάρει τη χολή από το να ρέει αποτελεσματικά. Συνήθως, αν ένας χολικός σωλήνας μπλοκαριστεί από έναν χολόλιθο, η χοληδόχος κύστη αφαιρείται χειρουργικά. Μια άλλη μέθοδος είναι η θεραπεία με ωστικά κύματα για να διαλυθούν οι πέτρες σε μικρότερα κομμάτια.
Οι γιατροί στέλνουν σχεδόν όλους τους ασθενείς με χολόλιθους στο χειρουργείο χωρίς να υπάρχει πάντα λόγος και χωρίς να τους συστήνουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης. Αυτοί οι φυσικοί τρόποι αναλύονται στη συνέχεια.
Θεραπεία για τη διάλυση των χολόλιθων με βιταμίνες και βότανα
Η φυσική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των χολόλιθων συμπεριλαμβάνει τη χρήση λιποτροπικών και χολερητικών φόρμουλων. Οι λιποτροπικοί παράγοντες είναι συστατικά που επιταχύνουν την αποβολή ή μειώνουν την εναπόθεση λίπους στο συκώτι. Λιποτροπικοί παράγοντες είναι η χολίνη (μια μορφή βιταμίνης Β), η μεθειονίνη (ένα αμινοξύ), η μπεταΐνη, το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12.
Αυτοί οι διατροφικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται συχνά με χολαγωγά και χολερετικά βότανα. Τα χολαγωγά βότανα προκαλούν συστολή της χοληδόχου κύστης για να προάγουν την έκκριση χολής, ενώ τα χοληρητικά βότανα αυξάνουν την έκκριση χολής από το συκώτι. Πολλά από τα βοτανικά χολερετικά έχουν ευνοϊκή επίδραση της διαλυτότητας της χολής. Τα χολερετικά που είναι κατάλληλα για χρήση στην αντιμετώπιση των χολόλιθων περιλαμβάνουν εκχυλίσματα γαϊδουράγκαθου, πικραλίδας, αγκινάρας και κουρκουμίνης (turmeric). Από όλα τα χολερετικά βότανα, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος.
Μια μελέτη έδειξε ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να διαλύσει τους χολόλιθους μέσω της ικανότητάς του να αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής, ώστε να μην πήζει και να σχηματίζονται λίθοι. Σε αυτή τη μελέτη, η σύνθεση της χολής αξιολογήθηκε σε 19 ασθενείς με ιστορία χολόλιθων (4 συμμετέχοντες) ή αποβολή χοληδόχου κύστης λόγω χολόλιθων (15 συμμετέχοντες) πριν και μετά τη λήψη γαϊδουράγκαθου (420 mg τιτλοδοτημένου εκχυλίσματος ώστε να περιέχει 70% σιλυμαρίνη) ή εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου είχαν σημαντική μείωση της συγκέντρωσης της χοληστερίνης της χολής (1).
Χολικά άλατα για τη διάλυση των χολόλιθων
Τα συμπληρώματα χολικών οξέων είναι πολύ αποτελεσματικά στη διάλυση των χολόλιθων. Τα δύο κύρια χολικά οξέα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των χολόλιθων είναι το χενοδεοξυχολικό οξύ (chenodeoxycholic acid) και το ουρσοδεοξυχολικό οξύ (ursodeoxycholic acid). Και τα δύο έχουν δείξει άριστα αποτελέσματα. Σε μια μελέτη, η λήψη χενοδεοξυχολικού οξέος συνέβαλε στην πλήρη διάλυση των χολόλιθων στο 13,5% των ασθενών και σε μερική διάλυση των χολόλιθων στο 27% των ασθενών (2).
Ωστόσο αυτή η θεραπεία συνήθως κρατάει πολλά χρόνια και προκαλεί διάφορες παρενέργειες, όπως ήπια διάρροια. Το ουρσοδεοξυχολικό οξύ είναι λίγο πιο αποτελεσματικό και έχει λιγότερες παρενέργειες (3-4). Τα χολικά άλατα μπορείτε να τα βρείτε στο διαδίκτυο από ηλεκτρονικά καταστήματα σε μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί πατενταρισμένο φάρμακο με χολικά άλατα, αλλά είναι πολύ πιο ισχυρό από τα αντίστοιχα παρασκευάσματα που πωλούνται ως διατροφικά συμπληρώματα.
Τα φυτικά τερπένια μπορούν να διαλύσουν τους χολόλιθους
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να επιτευχθεί διάλυση χολόλιθων από έναν συνδυασμό φυτικών τερπενίων (μενθόλη, μενθόνη, πινήνη, βορνεόλη, κινεόλη και καμφήνη) (5-6). Αυτή η προσέγγιση αποβολής χολόλιθων προσφέρει μια καλή εναλλακτική αντί χειρουργικής επέμβασης και έχει δείξει ότι είναι σχετικά ασφαλής ακόμα και όταν ο συνδυασμός αυτών των φυτικών συστατικών καταναλώνεται για πάνω από 4 χρόνια. Ο συνδυασμός των φυσικών αυτών τερπενίων είναι πατενταρισμένος με το όνομα Rowachol και διατίθεται με συνταγογράφηση σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δυστυχώς δεν διατίθεται στην Ελλάδα.
Ωστόσο, το φαρμακευτικό αυτό παρασκεύασμα έχει ορισμένες παρενέργειες, αν και σπάνιες, όπως ηπατική βλάβη, μπλοκάρισμα των χοληδόχων πόρων και διάρροια. Οπότε είναι προτιμότερη η λήψη σκέτης μενθόλης. Η μενθόλη, το έλαιο του φυτού μέντα, είναι το κύριο συστατικό αυτού του πατενταρισμένου φυτικού φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι συμπληρώματα εντεροδιαλυτού έλαιου μέντας που πωλούνται σε φαρμακεία ή στο διαδίκτυο μπορούν να προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα χωρίς τις δυνητικές παρενέργειες του πατενταρισμένου φαρμάκου.
Παρόλο που τα τερπένια είναι αποτελεσματικά από μόνα τους, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν τα φυτικά τερπένια χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συμπληρώματα χολικών αλάτων (7-9). Αυτή η συνδυαστική προσέγγιση προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι τα χολικά άλατα ή τα φυτικά τερπένια χρησιμοποιούμενα μόνα τους.
Το μηλικό οξύ του χυμού μήλου και του μύρτιλου (cranberry) βοηθούν στη διάλυση των χολόλιθων
Το μηλικό οξύ που περιέχεται στον χυμό μήλου μαλακώνει τους χολόλιθους και διευκολύνει την αποβολή τους μέσω του χοληδόχου πόρου. Η ζύμωση που προκαλεί ο χυμός μήλου συμβάλλει στη διαστολή του χοληδόχου πόρου. Ο χυμός μήλου κινητοποιεί τη στάσιμη χολή, με αποτέλεσμα αν κάποιος πίνει μεγάλη ποσότητα χυμού μήλου καθημερινά (πάνω από 1 λίτρο) να υποφέρει από ελαφρά διάρροια. Ένα μεγάλο μέρος της διάρροιας είναι στάσιμη χολή που αποβάλλεται από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Αν κάποιος έχει δυσανεξία στον χυμό μήλου, μπορεί να καταναλώνει χυμό μύρτιλλου (cranberry) που περιέχει και αυτός μηλικό οξύ.
Τα άτομα που δεν θα πρέπει να καταναλώνουν χυμό μήλου είναι όσοι πάσχουν από διαβήτη, υπογλυκαιμία, καρκίνο και καντιντίαση. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταναλώσετε μηλικό οξύ σε σκόνη, το οποίο πωλείται ως διατροφικό συμπλήρωμα. Βάλτε 1 κουτάλι του τσαγιού μηλικό οξύ σε 1 λίτρο νερό και πίνετέ το σιγά σιγά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το μηλικό οξύ είναι φτηνό και όλες οι οινοποιίες το χρησιμοποιούν στην παραγωγή κρασιού.
Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C προλαμβάνουν τον σχηματισμό χολόλιθων και συμβάλλουν στη διάλυσή τους
Η έλλειψη βιταμίνης C έχει φανεί ότι προκαλεί χολόλιθους σε πειραματικές μελέτες σε ζώα (10). Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C (2000 mg την ημέρα) έχει φανεί ότι προκαλεί θετικές επιδράσεις στη σύνθεση της χολής και ότι μειώνει τον σχηματισμό λίθων χοληστερόλης (11-12).
Φροντίστε μόνο το συμπλήρωμα να είναι από ΦΥΣΙΚΗ πηγή και όχι οι γνωστές συνθετικές, καθώς: Άχρηστα τα συμπληρώματα βιταμινών!
Λεκιθίνη και χολόλιθοι
Η χαμηλή συγκέντρωση λεκιθίνης στη χολή μπορεί να είναι αιτιολογικός παράγοντας για πολλά άτομα με χολόλιθους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη 100 mg λεκιθίνης τρεις φορές την ημέρα αυξάνει τη συγκέντρωση της λεκιθίνης στη χολή (13). Αυτό είναι σημαντικό, διότι το αυξημένο περιεχόμενο της χολής σε λεκιθίνη αυξάνει τη διαλυτότητα της χοληστερόλης. Ωστόσο, δεν έχουν επιτευχθεί σημαντικές επιδράσεις στη διάλυση των χολόλιθων με τη χρήση μόνο συμπληρωμάτων λεκιθίνης.
SAMe και χολόλιθοι
Ένα άλλο συστατικό που προστατεύει από τον σχηματισμό λίθων και μετριάζει τους χολόλιθους είναι το SAMe (S-adenosyl-methionine). Το SAMe είναι ένα γνωστό διατροφικό συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της οστεοαρθρίτιδας. Είναι λιγότερο όμως γνωστό ότι προστατεύει από την χολολιθίαση. Το SAMe βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και έχει φανεί ότι διαχειρίζεται τη χοληστερόλη στο συκώτι.
Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει σε χολολιθίαση
Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χολόλιθους καθώς και για καρκίνο του χοληδόχου σωλήνα (14). Μια 25χρονη μελέτη παρακολούθησης 860 ανδρών, 54 από τους οποίους ανέπτυξαν χολόλιθους που συνοδεύονται από συμπτώματα, βρήκαν μια θετική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ζάχαρης και στους χολόλιθους (15). Αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων (ψωμιά, μακαρόνια, γλυκά, χυμούς φρούτων).
Προσοχή στην ζάχαρη που δεν φαίνεται: Ξετρυπώστε την κρυφή ζάχαρη από τα φαγητά σας
όπως Απειλή για την υγεία τα αναψυκτικά με ζάχαρη!
Η παχυσαρκία συμβάλλει σε σχηματισμό χολόλιθων
Η παχυσαρκία προκαλεί αυξημένη έκκριση χοληστερόλης στη χολή ως αποτέλεσμα αυξημένης σύνθεσης χοληστερόλης. Ως εκ τούτου, η παχυσαρκία συνδέεται με σημαντικό αυξημένο κίνδυνο για χολόλιθους (16). Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής για τη σταδιακή απώλεια βάρους είναι σημαντική για την πρόληψη σχηματισμού λίθων στη χολή.
Να κινείστε και να τρώτε συχνά λιπαρά γεύματα για να μην μένει στάσιμη η χολή. Το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο και η κατανάλωση συχνών γευμάτων που περιέχουν λίπη συμβάλλουν σε κινητικότητα της χολής και αποτρέπουν το να παραμένει στάσιμη, κάτι που σιγά σιγά οδηγεί σε σχηματισμό άμμου και λίθων.

*** Νιώθετε μόνιμα κουρασμένοι; 10 προσαρμογόνα βότανα για την αύξηση της ενέργειας και της ζωτικότητα σας
Στους ρυθμούς της εποχής μας είναι αλήθεια πως είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουμε ισορροπίες ανάμεσα στη ζωή μας και τη δουλεία μας. Ακομα πιο δυσκολο είναι να εχουμε μια ισσοροπημένη διαχείριση της ενέργειας μας καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να νιώθουμε έτσι αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν τρόποι να παραμένουμε σε ισορροπία και γεμάτοι ενέργεια. Ειναι δύσκολο αλλά με τη βοήθεια κάποιων αρχαίων προσαρμογόνων βοτάνων μπορεί να γίνει εφικτό.
Προσαρμογόνα ονομάζουμε τα βότανα που προσαρμόζουν τη δράση τους ανάλογα με τις ανάγκες μας, δηλαδή προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή και όχι κάτι άλλο. Οι αυστηρές απαιτήσεις του ορισμού «προσαρμογόνο» πληρούνται μόνο από ορισμένα βότανα που τυχαίνει να συνδυάζουν την παρουσία δραστικών ουσιών με ορισμένες ειδικές ιδιότητες και την απουσία επιβλαβών συνεπειών. Τα προσαρμογόνα ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να αντισταθεί στο στρες, την κόπωση, τις ασθένειες και τις επιπτώσεις της γήρανσης.
Κατ αρχάς σημαντικό είναι να σταματήσετε την καθημερινή χρήση ζάχαρης , καφέ αλλά και ενεργειακών ποτών. Μακροπρόθεσμα αυτά ευθύνονται για την έλλειψη ζωτικοτητας και ενεργειακής ανισορροπίας . Τα βότανα θα σας προσφέρουν βιώσιμη ενέργεια και ζωντάνια ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο μυαλό σας να σκεφτεί ελεύθερα ,ήρεμα και χωρίς υπερβολική διέγερση .
Συγκεκριμένα προσαρμογόνα βότανα έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στους στρεσογόνους παράγοντες. Όλα τα προσαρμογόνα βότανα μπορείτε να τα προμηθευθείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Μερικά από αυτά είναι:
RHODIOLA: Αποτελεσματική για τη βελτίωση της διάθεσης αλλά και την ανακούφιση της κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα της βασίζονται στις αλλαγές στα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμινης Είναι ένα βότανο σχετικά νέο στη Δυτική αγορά. Χρησιμοποιείτε εδώ και αιώνες στην Ασία και την Σκανδιναβία. Η Δημοτικότητα του τελευταία αυξάνεται καθώς είναι πολύ ευπροσάρμοστο και φτηνό

MACA: Είναι ένα φυτό που βρίσκεται στις υψηλές Άνδεις του Περού και της Βολιβίας. Εκει συλλέγεται και χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες Η μάκα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την μείωση της κόπωσης, την ενίσχυση της ενέργειας και της αντοχής. Είναι ένα εξαιρετικό βότανο για την καθημερινή ζωή. Περιέχει 55 φυτοχημικές ουσίες που ενισχύουν τη ζωτικότητα του σώματος. Αυξάνει τη λίμπιντο και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος. Οι επιδράσεις της μάκας οφείλονται στο μοναδικό διατροφικό προφίλ της ρίζας, η οποία παρέχει τα βέλτιστα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται από το ενδοκρινικό σύστημα του σώματος.

ASHWAGANDHA (Ινδικό ginseng): Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αρχαία βότανα στην ινδική ιατρική. Βοηθά στην σταθεροποίηση της διάθεσης Υποστηρίζει την βέλτιστη σωματική και συναισθηματική ευεξία. Βελτιώνει τη μνήμη και την συγκέντρωση και ελαττώνει τις επιπτώσεις του στρες στο σώμα.

SCHIZANDRA: Είναι μια φυλλοβόλος ξυλώδες άμπελος. Το βρίσκουμε στην Βόρεια κινά αλλά και στην ανατολική Ρωσία. Τα μούρα του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική αφού θεωρείται ένα από τα 50 θεμελιώδη της βότανα. Πιο συχνά το βρίσκουμε σε ξηρή μορφή όπου το βράζουμε και το πίνουμε ως αφέψημα. Ιατρικώς χρησιμοποιείται ως τονωτικό με αξιοσημείωτες κλινικά τεκμηριωμένες επιδράσεις στην προστασία του ήπατος. Μερικοί το ονομάζουν το μούρο των πέντε γεύσεων καθώς είναι ταυτόχρονα γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και καυτερό!

CORDYCEPS: Θεωρείται το ginseng των μανιταριών. Είναι γνωστό πως έχει μια ιδιαίτερη επίδραση στην αντοχή. Έρευνες έχουν δείξει πως είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων, ενισχύοντας την αερόβια απόδοση. Βοηθά στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μειώνει το στρες. Ένας πολυσακχαρίτης που απομονώνεται από το βότανο αυτό έχει υπογλυκαιμικό αποτέλεσμα και είναι επωφελής για άτομα με ινσουλινοαντίσταση.

PANAX GINSENG: Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2.000 χρόνια και πολλοί λαοί, ανάμεσά τους και οι αρχαίοι Έλληνες, το θεωρούσαν φάρμακο για όλες τις αρρώστιες. Αποτελεί και σήμερα ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα στον κόσμο και οι τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητές του το κατατάσσουν στα σημαντικότερα φυσικά βοηθήματα για την τόνωση του ανθρώπινου οργανισμού.Μερικες απ τις ιδιοτητες του είναι:
βελτίωση αντοχής
ανακούφιση από κούραση και εξάντληση
ανακούφιση από πονοκεφάλους
βελτίωση αμνησίας και καλύτερη νοητική διαύγεια
βελτίωση της libido
ρύθμιση πίεσης αίματος
πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη
πρόληψη σημείων γήρανσης
τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος
μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

HOLYBASIL (Ινδικός Βασιλικός):Σε πολλές σύγχρονες μελέτες έχει αποδειχτεί πως είναι ισοδύναμο με αρκετά σύγχρονα παυσίπονα. Είναι επίσης γνωστό για την προστασία από την ραδιενέργεια. Στην παραδοσιακή ινδική ιατρική χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του αγχος τους πονοκεφάλους τα κρυολογηματα και τα πεμπτικα προβληματα. Προσφατες μελετες εχουν δειξει πως είναι ένα πολύ ισχυρο αντιοξειδωτικο και μπορει να μειωσει τα επιπεδα γλυκοζης και χοληστερολης στο αιμα.

ASTRAGALUS: Εχει μεγαλη ιστορια χρησης ως φυτικο φαρμακο στην παραδοσιακη κινεζικη ιατρικη. Ειτε μονο του ειτε σε συνδιασμο με αλλα βοτανα, εχει δυνητικα οφελη για το ανοσοποιητικο συστημα, την καρδια και το συκωτι. Χρησιμοποιειται και ως συμπληρωματικη θεραπεια για τον καρκινο.
Βοηθαει στην αποκατασταση της μειωμενης ανοσοαποκρισης που οφειλεται στην υπερβολικη πιεση αλλα και την τοξικοτητα του περιβαλλοντος. Είναι επισης ευεργετικο για τα ατομα με χρονιες ανοσολογικες ανεπαρκειες.

HE SHOU WU: Τονωτικό και Αντιγηραντικό, ένα από τα πιο συνταγογραφημένα βότανα της Κινέζικης Ιατρικής.
He Shou Wu κυριολεκτικά σημαίνει «Ο μαυρομάλλης κύριος He «. Σύμφωνα με μία αρχαία ιστορία κάποιος κος He κατάφερε να αποκαταστήσει τη ζωντάνια του, τη σεξουαλική του υγεία και τη νεανική του όψη με αυτό το βότανο.Το ανακάλυψε τυχαία στα 58 του, είχε κάτασπρα μαλλιά κι άρχισαν να σκουραίνουν μέχρι που έγιναν κατάμαυρα. Παντρεύτηκε κι έκανε 8 παιδιά, έζησε μέχρι τα 93.
Συγκαταλέγεται μαζί με το μανιτάρι reishi στα ανώτερα τονωτικά βότανα της κινεζικής φαρμακολογίας.
Θεωρείται ότι προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση (ρυτίδες και γκριζάρισμα των μαλλιών) και τονώνει τις λειτουργίες των νεφρών και του ήπατος. Καθαρίζει και θρέφει το αίμα, δυναμώνει τους μυς, τους τένοντες, τα οστά και τις αρθρώσεις. Χρησιμοποείται από άνδρες και γυναίκες για τόνωση της libido και της γονιμότητας.

REISHI: Το Reishi ή γανόδερμα, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για περισσότερο από 2.000 χρόνια, εξασφαλίζοντας μακροζωία, ενέργεια και αποτοξίνωση. Το Reishi, «το μανιτάρι της αθανασίας» και «ο βασιλιάς των βοτάνων» των Κινέζων, είναι ένα από τα κορυφαία προσαρμογόνα μανιτάρια. Με εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας από τις ασθένειες και το γήρας, λόγω των υψηλών επιπέδων των φυσικών ενζύμων SOD (υπεροξείδιο της δισμουτάσης). Αποτοξινώνει το συκώτι και επιδρά θετικά σε τυχόν παθήσεις του, μειώνει τις τιμές των λιπιδίων του αίματος, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, καταπολεμά το άσθμα επιδρώντας θετικά στους πνεύμονες, τονώνει το νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο και τη μνήμη.
Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, αδυναμία, χοληστερίνη, σάκχαρο, αρθρίτιδα, αϋπνία, ανησυχία, αλλεργίες, υπέρταση, προβλήματα του νευρικού συστήματος, κατάθλιψη, νόσος του Αλτσχάιμερ καταπολεμώνται με την τακτική κατανάλωσή του. Η υψηλή συγκέντρωση γερμανίου, πολυσακχαριτών και τριτερπενίων, ενεργών συστατικών που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δικαιολογούν τη φήμη του ως το «μανιτάρι της αθανασίας». Όπως υποδηλώνει το όνομά του, γανόδερμα (λαμπερό δέρμα), έχει ευεργετική επίδραση και στις δερματικές παθήσεις, ενώ είναι σπουδαίο μυοχαλαρωτικό. Σημαντικές είναι οι έρευνες και οι ενδείξεις για τη θετική του επίδραση στην καταπολέμηση των καρκινικών όγκων, λόγω της διέγερσης της ιντερφερόνης και της ιντερλευκίνης και της περιεκτικότητάς του σε πολυσακχαρίτες.

***  ΒΟΜΒΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ! Οστών και Βελτίωσης του Αίματος
ΒΟΜΒΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ! Οστών και Βελτίωσης του Αίματος
 Γλυκιά συνταγή τόνωσης του ανοσοποιητικού, η οποία θα ενισχύσει τα οστά σας και θα βελτιώσει τις μετρήσεις του αίματος σας
 Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα με τα οστά τους ή τις τιμές των εξετάσεων του αίματός τους. Αν είστε ένας από αυτούς, είναι η τυχερή σας μέρα,
διότι σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε την πιο ισχυρή εγχώρια θεραπεία η οποία θα βελτιώσει την γενική αίματος σας, θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα καθώς και τα οστά σας.
Ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό είναι παντοδύναμο: Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια,αλλά απο το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα!
Δείτε 12 συμβουλές για την ενίσχυση των οστών
και Η υγιεία είναι στο αίμα μας!
Είναι πολύ απλό να την προετοιμάσετε, απλώς πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που δίνονται.
Θα χρειαστείτε τα ακόλουθα συστατικά:
Λίγα αποξηραμένα σύκα
Λίγα αποξηραμένα βερίκοκα
Καρύδια (όσα θέλετε)
Μέλι (κατά βούληση)
Ένα ολόκληρο λεμόνι (με τη φλούδα)
200 γραμμάρια σταφίδες.
Οδηγίες:
Πρώτα απ ‘όλα, πολτοποιήστε όλα τα υλικά σε μια μηχανή κοπής κιμά, ή μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα αναμίξετε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε πολύ καλά. Στο τέλος, αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα βάζο.
Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι θα διατηρήσετε το μείγμα στο ψυγείο.
Πως να το χρησιμοποιήσετε:
Θα πρέπει να πάρετε μια κουταλιά από αυτή την καταπληκτική συνταγή δύο φορές την ημέρα. Φροντίστε να καταναλώνετε μία κουταλιά της σούπας το πρωί με άδειο στομάχι και μία πριν πάτε για ύπνο. Μπορείτε να βάλετε μία κουταλιά της σούπας από αυτό το μείγμα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, στο ρόφημά σας ή σε ένα φλιτζάνι γάλα ως γλυκαντική ουσία.
Επιτρέπεται να δώσετε από αυτό το μείγμα ακόμη και στα παιδιά σας, αν είναι ηλικίας άνω των 4 ετών. Ωστόσο, θα πρέπει να τους δώσετε μόνο μία κουταλιά της σούπας, μία φορά την ημέρα.
Αυτή η θαυματουργή σπιτική θεραπεία θα βελτιώσει την γενική αίματος σας, να αποκαταστήσει το μυελό των οστών σας και θα βελτιώσει τη γενική υγεία σας.

***  Ανακαλύψτε τα οφέλη του φασκόμηλου 
Το φασκόμηλο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει «απλόχερα» στον ανθρωπινό οργανισμό σημαντικά οφέλη.
Ήδη από την αρχαιότητα, αρκετοί λαοί αναγνώρισαν τη θρεπτική του δράση, με τις Ελληνίδες να υποδέχονται τους άνδρες τους από τον πόλεμο με ένα ρόφημα από φασκόμηλο για να «διεγείρουν» τη γονιμότητά τους και το Διοσκουρίδη, γνωστό φαρμακολόγο, να το συνιστά για τις αιμορραγίες ή την άτακτη περίοδο.
Ανακαλύψτε τα οφέλη του φασκόμηλου πιο κάτω.
Παρεμποδίζει τον ιδρώτα Η πιο αξιοσημείωτη θεραπευτική δράση του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση. Η δράση αυτή αρχίζει δύο ώρες μετά την πρόσληψη του τσαγιού και μπορεί να κρατήσει ορισμένες μέρες.
Κατάλληλο για τη στοματική υγιεινή.
Τα φύλλα του τριβόμενα στα δόντια και στα ούλα έχουν αντισηπτικές και καθαρτικές ιδιότητες. Έτσι είναι ιδανικά για γαργάρες και στοματικές πλύσεις.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Το φασκόμηλο χάριν στη δράση των αντιοξειδωτικών έχει την ικανότητα να αποσβένει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον άνθρωπο από διάφορους μηχανισμούς και που είναι υπεύθυνες για πολλές χρόνιες παθήσεις.
Ανακουφίζει από τον βήχα και τον πονόλαιμο Το έλαιο ή τα αποξηραμένα φύλλα προστίθενται στο ζεστό νερό και γίνονται γαργάρα. Το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και παρέχει ένα χαλαρωτικό αίσθημα στο λαιμό.
Εναλλακτικά, απολαύστε ένα θρεπτικό τσάι φασκόμηλο. Θετική επίδραση στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ Το φασκόμηλο (κυρίως το αιθέριο έλαιο) βελτιώνει τη μνήμη αλλά και τη διαδικασία επεξεργασίας πληροφοριών.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Pharmacological Biochemical Behavior, διαπιστώθηκε πως άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, θα ήταν καλό να έχουν στη διατροφή τους το φασκόμηλο. Βότανο κατά του διαβήτη Έρευνα που έγινε στο Research Institute of Medicinal Plants στο Ιράν έδειξε πως το φασκόμηλο συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Τσίμπημα από κουνούπια Τρίβοντας με τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου το ερεθισμένο σημείο, αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες.
Πώς να εντάξετε το φασκόμηλο στην καθημερινότητά σας;
Φτιάξτε μικρά μπρουσκετάκια και σερβίρετέ τα με λάδι, φασκόμηλο και σκόρδο.
Χρησιμοποιήστε το φασκόμηλο ως καρύκευμα για τη σάλτσα ντομάτας σας.
Προσθέστε φρέσκο φασκόμηλο στις ομελέτες σας.
Φτιάξτε δροσιστική σαλάτα από φύλλα φασκόμηλου, πιπεριές, αγγούρια, κρεμμύδια και γιαούρτι.
Τοποθετήστε μερικά φρέσκα φύλλα φασκόμηλου στο ψάρι ή στο κοτόπουλο και ψήστε το στη λαδόκολλα.

***  Η αρχαία συνταγή που σώζει ζωές: Προλαμβάνει λοιμώξεις, και ενισχύει το ανοσοποιητικό!
Αυτή η παλιά γερμανική συνταγή έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για τη θεραπεία της αρτηριοσκλήρωσης, του κρυολογήματος και των μολύνσεων, της χοληστερόλης και του ιλίγγου. Επίσης είναι πολύ καλό για το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και για τηο καθάρισμα του ήπατος.
Μόλις 4 συστατικά θα χρειαστούν για την ετοιμασία.
• 4 λεμόνια ολόκληρα
• ρίζα τζίντζερ
• 4 κεφάλια σκόρδου και 2 λίτρα νερό

 Προετοιμασία:
Πλύνετε τα λεμόνια και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια
Ξεφλουδίστε τα σκόρδα.
Βάλτε τα λεμόνια, το τζίντζερ και τα σκόρδα σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε.
Βάλτε το μείγμα σε ένα τηγάνι.
Ρίξτε το νερό και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Κλείστε τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Σουρώστε και ρίξτε το υγρό σε ένα γυάλινο μπουκάλι.
Καθημερινά για τρεις εβδομάδες πίνετε ένα ποτήρι δύο ώρες πριν το γεύμα, με άδειο στομάχι. Έπειτα κάντε ένα διάλειμμα για μία εβδομάδα και μετά ξανά για τρεις εβδομάδες. Αν η γέυση σας φάινεται πολύ δυνατή, προσθέστε μέλι.

*** ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΩΝ

Η λαική σοφία και η εμπειρική πρακτική, έχουν δείξει στο πέρασμα των χρόνων ότι τα βότανα με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική θεραπεία για το πρόβλημα των αιμορροίδων (και όχι μόνο ασφαλώς).
Η φυσική τους προέλευση δεν εξασφαλίζει όμως την απουσία παρενεργειών ιδιαίτερα αν γίνεται χρήση εσωτερική. Να συμβουλευτείτε πρώτα τη βοήθεια ειδικών, βοτανολόγων ή βοτανοθεραπευτών.
Ασφαλώς δεν συγκρίνεται η ασφάλεια των βοτάνων συγκριτικά με των χημικών και συνθετικών φαρμάκων, παρ’ολαυτά χρειάζεται η δέουσα προσοχή.
Σας παραθέτω στη συνέχεια μερικά από τα βότανα που έχουν δείξει ανακουφιστική και αποτελεσματική δράση στις αιμορροίδες
Ζοχαδόχορτο (Ζοχάδα = Αιμορροΐδα)
Είναι ειδικό στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να ληφθεί εσωτερικά
ή εξωτερικά σαν πολύ αποτελεσματική αλοιφή. Είναι επίσης χρήσιμο σε περίπτωση που χρειάζεται ένα στυπτικό.Το βότανο συνδυάζεται πολύ καλά με το Πλαντάγκο, την
Καλέντουλα ή το Αγριμόνιο για την εσωτερική αγωγή των αιμορροΐδων. Παρασκευάζεται
ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο
και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
Βελανιδιά
Χρησιμοποιούμε τον αποξηραμένο φλοιό από τα νεαρά κλαδιά.
Βράζουμε για 10 λεπτά 1 κουτάλι της σούπας σε 1 λίτρο νερό και πλένουμε την ευαίσθητη περιοχή ( κάνουμε μπιντέ) ή βρέχουμε ένα κομμάτι βαμβάκι και την ταμπονάρουμε.
Mαϊντανός
Για να ανακουφίσετε τις αιμορροΐδες, μπορείτε να βράσετε για 10 λεπτά ένα μεγάλο μάτσο μαϊντανό σε ένα ποτήρι γάλα. Στη συνέχεια, τυλίξτε το μαϊντανό μέσα σε μια γάζα και κάντε
με αυτήν ένα τοπικό κατάπλασμα. Tο ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε αν για κατάπλασμα βάλετε
ωμό μαϊντανό, τον οποίο θα έχετε χτυπήσει στο μπλέντερ.
Τσουκνίδα
Βράζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας σε ένα λίτρο νερό και πλένουμε την προβληματική περιοχή
Φρέσκο κρεμμύδι
Μπορείτε να βράσετε ένα κρεμμύδι φρέσκο μέχρι να μαλακώσει, να το κάνετε πολτό το και να διπλώσετε τον πολτό σε μια καθαρή γάζα ( ή λεπτό βαμβακερό ή λινό ύφασμα) .
Tοποθετήστε το κατάπλασμα στην ευαίσθητη περιοχή και μείνετε ξαπλωμένοι όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Oι δραστικές ουσίες που περιέχει το κρεμμύδι ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και περιορίζουν την έντονη διαστολή των αγγείων τοπικά.
Xαμομήλι
Yπάρχει ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από τους πόνους των αιμορροΐδων: το μπάνιο με χαμομήλι. Pίξτε μία μικρή χούφτα λουλούδια χαμομηλιού σε 1 λίτρο νερό. Bάλτε τα να πάρουν μία βράση και στη συνέχεια αφήστε τα για 10 λεπτά. Προσθέστε το αφέψημα στο νερό με το οποίο έχετε γεμίσει την μπανιέρα σας και απολαύστε, χάρη στις ιδιότητες του χαμομηλιού, ένα καταπραϋντικό και αναλγητικό
Αλόη Βέρα
Μπορείτε να δοκιμάσετε επάλειψη με τζελ από Αλόη Βέρα. Λειτουργεί στυπτικά και επουλωτικά και λένε ότι έχει θαυμάσια αποτελέσματα.
Κυδωνιά
Καταπλάσματα ψητού κυδωνιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους πόνους από αιμορροΐδες. Το κατάπλασμα γίνεται είτε απευθείας στην περιοχή εξωτερικά είτε
διπλώνοντας το ψητό κυδώνι σε ένα λεπτό λινό ή βαμβακερό ύφασμα και τοποθετώντας
το στις εξωτερικές αιμορροΐδες
Κυπαρίσσι
Πολύτιμο για αιμορροΐδες και κιρσούς, 30-60 σταγόνες βάμμα κυπαρισσιού πριν από τα 2 κύρια γεύματα της ημέρας.
Λάπαθα
Φτιάχνουμε επιθέματα με πολτοποιημένα φύλλα Λάπαθων για τις εξωτερικές αιμορροΐδες.
Λεμόνι
Πλύσιμο με χυμό ενός λεμονιού σε ζεστό νερό μας φέρνει ανακούφιση σε αιμορροιδική κρίση.
Λεύκα
Βράζουμε 2-3 κουταλιές του γλυκού φύλλα της σε δύο φλιτζάνια νερό και κάνουμε τοπικές πλύσεις.
Μπόραγο ή Βόραγο
Βάζουμε κατάπλασμα από βρασμένα φύλλα μαζί με κοπανισμένα κρεμμύδια.

***  Πώς θα κάνετε άμεσα αποτοξίνωση στο λεμφικό σας σύστημα
Γνωρίζετε τι είναι και τι κάνει το λεμφικό σας σύστημα; Αν όχι, μην απογοητεύεστε, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει καν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το λεμφικό σύστημα είναι ασήμαντο.
Η αποτοξίνωση στο λεμφικό σύστημα είναι απαραίτητη κατά περιόδους, επειδή στην πραγματικότητα είναι εξίσου σημαντικό με το κυκλοφορικό σύστημα του αίματος.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το λεμφικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση των ιστών και τον έλεγχο της φλεγμονής σε διάφορα όργανα του σώματος. Αλλά όταν αυτό το λεμφικό σύστημα δεν “αποστραγγίζεται” σωστά, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα ή να προκαλέσει όγκους στους λεμφαδένες σας.
Γιατί είναι απαραίτητη η τακτική αποτοξίνωση του λεμφικού συστήματος
 Εκτίθεστε καθημερινά σε έως και 82.000 τοξίνες από διάφορες πηγές. Δεδομένου ότι αυτές οι τοξίνες συσσωρεύονται, είναι επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν αποτελεσματικά για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των οργάνων του σώματός σας. Αυτός είναι ο λόγος που το λεμφικό σύστημα είναι τόσο σημαντικό. Καθαρίζει τα υγρά γύρω από τα κύτταρά σας, απομακρύνει τα απόβλητα και εκκενώνει κάθε άλλο είδος περιττών ουσιών από αυτά. Αν δεν κάνετε ποτέ αποτοξίνωση στο λεμφικό σας σύστημα μπορεί να αναπτύξετε κάποια από τις ακόλουθες παθήσεις: δυσπεψία, ινομυαλγία, φούσκωμα, σκλήρυνση κατά πλάκας, άλγη και πόνους, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και παχυσαρκία.
Πώς να κάνετε αποτοξίνωση του λεμφικού σας συστήματος
Καστορέλαιο
 Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την λεμφική κυκλοφορία. Αυτό είναι, ευτυχώς, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα μέσω της τοπικής εφαρμογής καστορέλαιου. Το καστορέλαιο μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα επάνω στο δέρμα. Στοχεύστε στο κάτω μέρος της κοιλιάς με το λάδι για να διεγείρετε το λεμφικό σας σύστημα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβακερό πανί για πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Θα βάλετε μερικές σταγόνες καστορέλαιο πάνω στο πανί και θα το αφήσετε να δράσει επάνω στο δέρμα σας όλη τη νύχτα. Αυτό θα αποφέρει ευεργετικά αποτελέσματα όπως λιγότερες φλεγμονές, βελτίωση του πεπτικού συστήματος και πιο σωστή κυκλοφορία των λεμφικών υγρών.
Βότανα
 Τα βότανα και τσάγια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το καλύτερο βότανο για τον σκοπό αυτό είναι η Echinacea. Το φυτό αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά επίσης το λεμφικό σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση και την πρόληψη των φλεγμονών, ενώ καταπολεμάει επίσης βακτήρια, ιούς και μύκητες. Η Echinacea μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση των μακροφάγων, τα οποία είναι κύτταρα λεμφαδένων που εκκρίνουν τοξίνες από τους λεμφικούς συνδέσμους.
Σάουνα
 Η εφίδρωση μέσω της σάουνας μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις τοξίνες στο λεμφικό σύστημα. Μια σάουνα θα αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας και θα διεγείρει τους ιδρωτοποιούς σας αδένες. Ως εκ τούτου, το σώμα σας αποβάλλει μέσω του ιδρώτα τοξικές χημικές ουσίες, όπως ο χαλκός, ο υδράργυρος, οδήγησε, το νάτριο κ.α.

***  ΜΟΛΟΧΑ ΤΟ ΒΟΤΑΝΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

 Μολόχα «παύει τας ωδίνας»!
έλεγε ο Ιπποκράτης και οι αρχαίοι… η μολόχα είναι από τα φυτά που αγαπήθηκαν πολύ και χρησιμοποιήθηκαν από τα πολύ μακρινά χρόνια, από το 700 π.χ περίπου χρησιμοποιήθηκε ως τροφή και ως φαρμακευτικό βότανο σαν τροφή χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα μέρη του βοτάνου τα φύλλα,οι τρυφεροί βλαστοί,αλλά και τις ρίζες
Αυτός που ανέφερε πρώτος την μολόχα τον έβδομο αιώνα π.χ ήταν ο Ησίοδος οι δε Βυζαντινοί σχολιαστές του μας πληροφορούν ότι στα χρόνια εκείνα έφτιαχναν με μολόχα και με πολλά άλλα βότανα έναν θρεπτικότατο πολτό.
Στην αρχαία Ελλάδα καλλιεργούσαν την μολόχα μαζί με άλλα λαχανικά και βότανα στους κήπους τους, έλεγαν ότι σταματούσε την πείνα και τη δίψα, την επαίνεσαν ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας, οι δε Ρωμαίοι την θεωρούσαν λιχουδιά και την είχαν στα τραπέζια τους.
Ο Κικέρων με τον Οράτιο μας αναφέρουν πολλές από τις ανακουφιστικές της ιδιότητες ο δε Πλίνιος έλεγε ότι αν τρώμε μια χούφτα μολόχα τη μέρα δεν θα μας βρει καμία αρρώστια, ο Καρλομάγνος είχε διατάξει να καλλιεργείται μολόχα σ” όλους τους αυτοκρατορικούς κήπους
Οι Φελάχοι, που τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ζούσαν με χόρτα, έφτιαχναν ένα νόστιμο φαγητό από τις ρίζες της μολόχας τις οποίες αφού τις έβραζαν μετά τις τηγάνιζαν με κρεμμύδια, υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο έχει συνδεθεί από την αρχαιότητα με την μολόχα το πρόσωπο αυτό είναι ο Κρητικός Επιμενίδης ο άνθρωπος αυτός κινείται μεταξύ μύθου και ιστορίας και λέγεται πως είχε κοιμηθεί για πενήντα χρόνια σε ένα σπήλαιο στην Κρήτη, όταν ξύπνησε βρέθηκε σε έναν καινούργιο κόσμο για να μην διψά και για να μην πεινά λοιπόν έτρωγε μόνον μολόχα και βολβούς και έτσι η μολόχα έγινε το βότανο των μυστικιστών και από τότε χρησιμοποιείται σε διάφορες μυήσεις
Λέγεται ακόμα ότι ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους Πυθαγόρειους και επειδή τα άνθη της είναι στραμμένα πάντα προς τον ουρανό θεωρήθηκε ιερό βότανο, ο Ιάμβλιχος μας αναφέρει ότι ο Πυθαγόρας συνιστούσε να αποφεύγεται η μολόχα επειδή είναι η πρώτη αγγελιοφόρος της «συμπάθειας»των ουρανών προς την Γαία
Ο Ιπποκράτης παρασκεύαζε
α) ένα κατάπλασμα με κρασί και μολόχα για να αντιμετωπίσει τα οιδήματα και τις φλεγμονές
β) τη συνιστούσε σαν αφέψημα εναντίον διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων
γ) παρασκεύαζε με αυτή κολπικά υπόθετα τα οποία χρησιμοποιούσε για να διευκολύνει τους τοκετούς και να μετριάσει τους πόνους, ο Δίφιλος ο Σίφνιος έγραψε ότι βοηθά σε περιπτώσεις ερεθισμού των νεφρών και της κύστης.
Χρησιμοποιείτο ως αποχρεμπτικό και καθαρτικό φάρμακο, από τα άνθη της παρασκευάζονταν αφέψημα εναντίον παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.
Η σοφή λαϊκή ιατρική θεωρεί τη μολόχα ως ένα από τα αποτελεσματικότερα φαρμακευτικά βότανα εναντίον της δυσκοιλιότητας,την ιδιότητα αυτή της μολόχας την τονίζει με έμφαση και ο Βυζαντινός συγγραφέας ΣυμεώνΣηθ… Στα «Βυζαντινά Γεωπονικά»είναι το βότανο που θεραπεύει «τα κρυφά πάθη των γυναικών»,τα νοσήματα των νεφρών,τα ηπατικά νοσήματα,τις πληγές, τις φλεγμονές και πολλά-πολλά άλλα.
Το «Περί χυμών, βρωμάτων και πομάτων»,ένα άλλο βυζαντινό κείμενο, αναφέρει τη μολόχα ως εξαιρετικά εύπεπτη και δυναμωτική τροφή πιστευόταν ότι
α) απαλλάσσει το σώμα από τις αρρώστιες
β) θεραπεύει τα πάντα εξαιτίας της ήπιας καθαρτικής δράσης της
Στη Πελοπόννησο ήταν και είναι πολύ γνωστή γιατί φυτρώνει παντού από τα καλλιεργημένα χωράφια μέχρι τα χαλάσματα και από τους κήπους μέχρι του δρόμους και τα πετρώδη εδάφη, με ονομασίες όπως αγριμολόχα μαλάχη αμπελόχα αμολοχάκι μάλβα τη βρίσκουμε πάνω σε παλιούς τοίχους, κοντά σε μονοπάτια σε χέρσες εκτάσεις και πάντα μα πάντα κοντά σε κατοικημένες περιοχές αν τη συναντήσουμε μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτό θα σημαίνει ότι κάποτε υπήρχε ένα σπίτι εκεί!!!
Τα πανέμορφα λουλούδια της πλαισίωναν πάντα τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς με τους κλώνους της έφτιαχναν και φτιάχνουν δακτυλίδια και βραχιόλια για να υποδεχθούν την όμορφη εποχή της Άνοιξης
Με τα φύλλα της μολόχας σε πολλά σπίτια της υπαίθρου δίπλωναν και διπλώνουν ντολμάδες το δε αφέψημα και το έγχυμα της τα χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό αν πονούσε σε κάποιον ο λαιμός έβραζαν μολόχα, έριχναν μέσα μια κουταλιά μέλι και του έδιναν να πιει και να κάνει γαργάρες οι βλαστοί και τα φύλλα βράζονταν ή μαγειρεύονταν με διάφορους τρόπους τα συνδύαζαν θαυμάσιαμε όσπρια με κρέας με ρύζι τα έκαναν γιαχνί ή ομελέτες ο καρπός της μολόχας είναι μεριστόκαρπος που το λένε «ψωμάκι», επειδή μοιάζει με σπιτίσιο ψωμί
Παλιά τα μικρά παιδιά τον μάζευαν και τον έτρωγαν το έγχυμά της είναι θαυμάσιο, συνήθως σε συνδυασμό με χαμομήλι
Ενα ζεστό ρόφημα με μια κουταλιά θυμαρίσιο μελί
α) φέρνει μια γλυκιά ανακούφιση στον πονεμένο λαιμό
β) ηρεμεί τον βήχα
γ) βοηθάει να αναπνεύσουμε καλύτερα
Η μολόχα ανάλογα σε πια περιοχή φυτρώνει παρουσιάζει αλλαγές στο χρώμα των λουλουδιών της, η μολόχα που φυτρώνει σε γόνιμα χωράφια έχει έντονα ρόδινα άνθη ενώ αν φυτρώνει σε ξερό πετρώδες μέρος τα άνθη του είναι ξέθωρα ροζ ή άσπρα ή βιολετιά αυτή δε που φυτρώνει μέσα στα χωριά σε όχθους και σε χαλάσματα είναι «ο σπιτιάρης» με λουλουδάκια πιο μικρά με ένα ροζ ανοιχτό όμορφο χρώμα.
Σε πολλά χωριά της Γαλλίας έχουν την συνήθεια να προσθέτουν στις πατάτες τους τις τρυφερές κορφές και τα φύλλα της μολόχας γιατί πιστεύουν πως διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών.
Οι δε λεγόμενοι πρακτικοί θεραπευτές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης- όπως της Αγγλίας και της Γαλλίας- φτιάχνουν μια γλυκιά κρέμα-πάστα από ρίζες μολόχας που είναι μαλακτική και θεραπευτική για τον πονεμένο λαιμό το βήχα και τη βραχνάδα
Λοιπόν η μολόχα χρησιμοποιείτο από αρχαιοτάτων χρόνων στην φαρμακευτική ως: μαλακτικό, αποχρεμπτικό,στυπτικό,αντιφλεγμονώδες και επουλωτικό βότανο
Αλλες φαρμακευτικές της ιδιότητες είναι:
1) μαλακώνει τους κάλους των ποδιών
2) το έγχυμα της χρησιμοποιείται σαν ποδόλουτρο για να ξεκουράζει τα κουρασμένα πόδια
3) τα ποδόλουτρα με έγχυμα μολόχας ανακουφίζουν τα πρησμένα πόδια ειδικά αν η φλεγμονή έπεται ενός κατάγματος.
Χρησιμοποιείται ακόμα σε περιπτώσεις:
1) βρογχικών
2) βήχα
3) λαρυγγίτιδας
4) ουλίτιδας
5) δερματικών προβλημάτων
6) εντερικών προβλημάτων
7) κολικών
8) γαστρίτιδας
9) κυστίτιδας
10) διάρροιας
11) αιμορροΐδων
12) καταρροής
13) πνευμονίας
14) βραχνάδας
15) οξείας δυσεντερίας
16) κατακράτησης ούρων
17) αιματουρίας
18) φλεγμονών της ουροδόχου κύστης
19) προβλημάτων των νεφρών
20) πιστεύεται ότι θεραπεύει την επιληψία
21) ότι ο χυμός της θεραπεύει από τα τσιμπήματα της μέλισσας ή της σφήκας
Σαν κατάπλασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:
1) φλεγμονές
2) οιδήματα
3) κτυπήματα
4) μελανιές
5) στραμπουλήγματα έχει δε άριστα αποτελέσματα αν χρησιμοποιηθεί χλιαρό έγχυμα σε μορφή κομπρέσας στην ξηρότητα των δακρυϊκών πόρων
Σε διεθνής μελέτες έχει αναφερθεί ότι δύο με τρία φλιτζάνια έγχυμα μολόχας την ημέρα σε συνδυασμό με κομπρέσες στο στήθος το βράδυ-από ζεστά φύλλα και στραγγισμένα καλά άνθη-έχουν πολύ αρεστά αποτελέσματα στο εμφύσημα όπως και σε περιπτώσεις δύσπνοιας
Δεν ξεχνάμε ότι τα βότανα χρειάζονται προστασία από το φως και την υγρασία γι αυτό το μέρος που τα αποθηκεύουμε πρέπει να είναι σκοτεινό και ξηρό… να είμαστε σίγουροι από εκεί πού τα αγοράζουμε ώστε να έχουμε πάντα το μέγιστο της αποτελεσματικότητας των βοτάνων μας

***  ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΣΟΥ….ΜΗΛΟΞΙΔΟ,ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ,ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ
Συντάκτης: Σάννα Νάνου
 Τα όπλα του μεταβολισμού σου: Μηλόξιδο, πιπέρι καγιέν και κανέλα
 Τρόφιμα και μπαχαρικά, όπως το μηλόξιδο, το πιπέρι καγιέν και η κανέλα, είναι γεμάτα με γεύση και ωφελούν την υγεία. Θα μπορούσαν να μετατρέψουν το ντουλάπι της κουζίνας σας σε θέση μετάβασης για την επόμενη θεραπεία σας. Αν και το κάθε ένα προσφέρει τα δικά του πλεονεκτήματα, και τα τρία συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.
Χοληστερόλη και σάκχαρο
Το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς, σύμφωνα με μια εργαστηριακή μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2008 στο περιοδικό Pakistani Journal of Biological Science. Στη μελέτη, τέσσερις εβδομάδες συμπληρωμάτων από μηλόξιδο οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης A1c ή της HbA1c, ένας δείκτης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών πριν από τη δοκιμή. Το μηλόξιδο επίσης μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χαμηλής πυκνότητας της λιποπρωτεΐνης ή της LDL, της κακής μορφής της χοληστερόλης, και αύξησε τα επίπεδα υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή HDL, η καλή μορφή χοληστερόλης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μηλόξιδο μπορεί να είναι πολύτιμο στη διαχείριση του διαβήτη.
Έλεγχος βάρους
Προσθέτοντας στη διατροφή σας πιπέρι καγιέν μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε, και αυτό μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο καίτε θερμίδες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουάριο του 2009 στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Οι συμμετέχοντες έλαβαν 6 χιλιοστόγραμμα καψαϊκίνης, το δραστικό συστατικό στο πιπέρι καγιέν, κάθε ημέρα για 12 εβδομάδες και σημειώθηκε ταχύτερος μεταβολισμός του λίπους και μείωση του κοιλιακού λίπους.
Ανακούφιση πόνου
Η χρήση καψαϊκίνης μπορεί να επιβραδύνει μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center. Μια ποικιλία από συνθήκες ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στο πιπέρι καγιέν, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, τον πόνο νεύρων και τον μετα-χειρουργικό πόνο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2012 του περιοδικού European Neurology διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη ήταν αποτελεσματική και ανεκτή από τους ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια, μια βλάβη των νεύρων που συχνά συνδέεται με τον διαβήτη.
Κανέλα και σάκχαρο στο αίμα
Τα όπλα του μεταβολισμού σου: Μηλόξιδο, πιπέρι καγιέν και κανέλαΗ κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέχρι και 29% και την LDL χοληστερόλης έως και 27% με μόνο 1/2 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, σύμφωνα με τον Δρ Steven G. Pratt, συγγραφέας του βιβλίου SuperFoods HealthStyle: Simple Changes to Get the Most Out of Life for the Rest of Your Life.
Καρκίνος
Η ευγενόλη, μια ένωση στην κανέλα, με αντισηπτικές, αναλγητικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2011 του περιοδικού Cancer Biotherapy and Radiopharmaceuticals. Στη μελέτη καλλιέργειας ιστού, η ευγενόλη σκότωσε καρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και επίσης ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.    πηγη

***   Η Θεραπεία Της Αρθρίτιδας Βρέθηκε Στη Φύση!

 Όσοι έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα γενικά βιώνουν μια πρώιμη επιδείνωση όπου υπάρχει περισσότερος πόνος. Αυτή η επιδείνωση ονομάζεται αντίδραση Herxheimer και είναι ένα καλό πράγμα, καθώς δείχνει ότι η θεραπεία λειτουργεί, αλλά πρέπει να επιμείνουν και άλλες 2 ή 3 εβδομάδες έως ότου όλος ο πόνος και το πρήξιμο και η ακαμψία να φύγουν.
Τότε επανέρχονται στην δόση συντήρησης, στο ένα δισκίο την ημέρα, έτσι ώστε να αποφύγουν περισσότερη αρθρίτιδα.
Το βόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες στο σώμα. Βρίσκεται στο έδαφος, το νερό, τα τρόφιμα, καθώς και σε μικρές ποσότητες στον οργανισμό.
Το 1986 το Rheumatoid Disease Foundation έλαβε πληροφορίες για το Βόριο και την αρθρίτιδα από τον Rex Ε Newnham, Ph.D., DO, ΝD από το Leeds της Αγγλίας.
Ο Δρ Newnham κατέδειξε δημογραφικά στοιχεία για τη χρησιμότητα του βορίου στη θεραπεία ή πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας.
«Στις χώρες όπου υπάρχουν ελάχιστα ποσά του διαθέσιμου βορίου στο έδαφος υπάρχει πολύ περισσότερο αρθρίτιδα.Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες υπάρχουν περίπου 20% των ατόμων με κάποιες μυοσκελετικές ασθένειες, οι οποίες, γενικά, είναι αρθρίτιδα. Σε χώρες όπου υπάρχει περισσότερο από το συνηθισμένο βόριο στο έδαφος έχουν πολύ λιγότερο αρθρίτιδα " δήλωσε ο Δρ Newman.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το βόριο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον άνθρωπο και τα ζώα. Βοηθάει στον μεταβολισμό του ασβεστίου και του μαγνησίου, και αυτό συμβαίνει πιθανώς μέσω του παραθυρεοειδούς αδένα. Ανακουφίζει και φαίνεται να θεραπεύει την αρθρίτιδα, είτε ενεργώντας κατά ανεξαρτήτως οργανισμού που μπορεί να προκαλέσει ρευματοειδείς ασθένειες ή / και ως καταλύτης, μεμβράνη, που επιτρέπει την επιδιόρθωση του κατεστραμμένου χόνδρου και κολλαγόνου.
Η υπόθεση του Δρ Newnham έχει γίνει γνωστή μέσω γιατρών και ερευνητικών οργανισμών που παράγουν βιταμίνες. Το ίχνος του της οστεοαρθρίτιδας, Β-Alive, ή τα δισκία αλάτων για τα οστά έχουν επίσης βοηθήσει τους ηλικιωμένους, στη νόσο του Still, στη Νεανική Αρθρίτιδα, και τον λύκο, ειδικά στην σοβαρή μορφή του, τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο.
«Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βόριο, ειδικά τα μήλα, τα αχλάδια, τα καρύδια, τα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια. Η μέση πρόσληψη βορίου μπορεί να ποικίλλει σημαντικά σε άτομα ανάλογα με την καθημερινή τους διατροφή. Μερικοί παίρνουν μόνο 0,2 mg. ανά ημέρα, ενώ οι χορτοφάγοι μπορεί να καταναλώσουν έως και 20 mg. βορίου ανά ημέρα. Με βάση τα πειράματα σε ζώα, φαίνεται λογικό ότι η ανθρώπινη απαίτηση για το βόριο είναι κοντά στα 1 έως 2 mg. ανά ημέρα », δηλώνει ο Δρ Newman.
Στα τελευταία 15 χρόνια κάτι πάνω από 500.000 άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει ως συμπλήρωμα διατροφής, ένα δισκίο βορίου, έτσι ώστε να απαλλαγούν από την αρθρίτιδα τους. Παίρνουν 3 δισκία την ημέρα, ενώ έχουν αρθρίτιδα και σε περίπου 1-3 μήνες μπορεί να απαλλαγούν από όλο τον πόνο, το πρήξιμο και την δυσκαμψία.
Το American Human Nutrition Research Center έδειξε ότι ένα παρόμοιο συμπλήρωμα βορίου μειώνει την καθημερινή απώλεια ασβεστίου σχεδόν έως 50% και αυτό σημαίνει ότι τα θύματα της οστεοπόρωσης θα ζουν περισσότερο και θα είναι απαλλαγμένα από τον πόνο και την δυσφορία.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι κοινά τρόφιμα που είναι πλούσια σε βόριο. Το μέλι είναι επίσης μια καλή πηγή. Αλλά αυτά τα τρόφιμα πρέπει να είναι βιολογικής καλλιέργειας. Ένα καλό μήλο μπορεί να έχει 20 mg βορίου, αλλά ένα συνηθισμένο μήλο καλλιεργημένο με λίπασμα μπορεί να έχει τόσο λίγο, όσο 1 mg βορίου, ή ίσως και λιγότερο. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα άλλα φρούτα.
Έτσι, φαίνεται ότι η λήψη του βορίου θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος για να αποτρέψει ή να θεραπεύσει την αρθρίτιδα.

*** Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη
 Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη είναι μία επεμβατική διαγνωστική εξέταση η οποία διενεργείται συνήθως στο πλαίσιο διερεύνησης ασθενών οι οποίοι αναφέρουν επεισόδια ταχυαρρυθμίας ή συγκοπτικά επεισόδια.
Η  εξέταση γίνεται στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο με τον ασθενή σε ύπτια θέση. Μετά από καθαρισμό των μηροβουβωνικών πτυχών (άνω τμήμα της εσωτερικής επιφάνειας των μηρών), η περιοχή καλύπτεται με αποστειρωμένο κάλυμμα για την αποφυγή λοιμώξεων. Μετά από τοπική αναισθησία στην περιοχή, σε επιφάνεια περίπου 2 τετραγωνικών εκατοστών, τοποθετούνται πλαστικοί σωλήνες (θηκάρια) διαμέσου των οποίων ειδικοί λεπτοί καθετήρες προωθούνται στην καρδιά. Η μετακίνηση των καθετήρων και η τοποθέτησή τους σε ειδικά σημεία στην καρδιά ελέγχεται με ακτινοσκόπηση και είναι ανώδυνη. Στην άκρη των καθετήρων αυτών υπάρχουν ηλεκτρόδια με τα οποία γίνεται η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Επιπλέον, μέσω των ηλεκτροδίων είναι δυνατή η ηλεκτρική διέγερση της καρδιάς με στόχο τη μελέτη του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς αλλά και την προσπάθεια πρόκλησης ταχυαρρυθμιών οι οποίες ενδεχομένως ευθύνονται για τα συμπτώματα του ασθενή.
Σε περίπτωση πρόκλησης ταχυαρρυθμίας, ταυτοποιείται ο μηχανισμός της ώστε να τεθεί η διάγνωση του τύπου της αρρυθμίας και στη συνέχεια να διερευνηθεί η δυνατότητα μόνιμης θεραπείας με καυτηριασμό (ablation). Επί της ταχυαρρυθμίας, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως ζάλη, δυσφορία, αίσθημα φτερουγίσματος και σπάνια απώλεια συνείδησης, χωρίς όμως κίνδυνο, λόγω της δυνατότητας άμεσου τερματισμού της αρρυθμίας είτε με βηματοδότηση είτε με ηλεκτρική ανάταξη.
Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη έχει επίσης αξία στη διερεύνηση του αρρυθμικού κινδύνου ασθενών με υποκείμενη καρδιακή πάθηση. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για εμφύτευση απινιδωτή.
Σπανιότερα, η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη διενεργείται για τον έλεγχο ασθενών με βραδυαρρυθμίες. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχεται με ειδικές δοκιμασίες η λειτουργία του φυσιολογικού βηματοδότη της καρδιάς (φλεβόκομβος) και η δυνατότητα του κολποκοιλιακού κόμβου να μεταφέρει ερεθίσματα από τους κόλπους στις κοιλίες.

~** ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   : 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-
  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μαςhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-    
65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .- 

67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .-   

 
 
 
~* ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  : 
 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-  
 ~Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .-  
 65~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  19 Νοεμβρίου 2016  : 
 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-19-2016.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 19  και 20 Νοεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/19-20-2016.html .-
  ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 19-Νοεμβρίου-2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-19-2016.html .-
~   Προσκύνημα εκδηλώσεων Παναγίας Έλωνας στο Λεωνίδιο Κυριακή 20-11-2016:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/20-11-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 20-11-2016    
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-20-11-2016.html : .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα  21  Νοεμβρίου  2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-21-2016.html  .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Τρίτη  22 Νοεμβρίου 2016  :  
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 23  Νοεμβρίου 2016 :
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-24-2016.html  .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016  : 
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-25-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 26  Νοεμβρίου  2016  : 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/news-27-2016.html . -
~  Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 26  και 27  Νοεμβρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/26-27-2016-12-2-0-1-1-3-0.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/news-28-2016.html  .- 

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 29 Νοεμβρίου  2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-29-2016.html .- 
67 ~   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .-                                       
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5064 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3217   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3208 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.489  βίντεο   .-  
~
 ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
~   
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου