ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :
~


~*  Τι σημαίνουν τα αρχικά της λέξης ΥΓΕΙΑ ; Υδωρ Γαία Ιδέα ή Ιερόν Ειλή (θερμότητα του ήλιου) Αήρ . Τα αρχικά των λέξεων αυτών σχηματίζουν τη λέξη «Υ-Γ-Ι-ΕΙ-Α».









ΟΤΑΝ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ , ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ, ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ , ΤΟΤΕ  ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΣΑΙ Ή ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ!
Υ –   Γ –    Ε  Ι –  Α
~ Η πεντάλφα πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσοποταμία και στους Σουμέριους. Επίσης την χρησιμοποιούσαν συμβολικά στην Αρχαία Ελλάδα και στη Βαβυλωνία. Στους Βαβυλώνιους κάθε άκρη της ήταν και μία από τις κατευθύνσεις «πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, μπροστά». Αυτές τις κατευθύνσεις συνέδεαν με τους πέντε πλανήτες:
Δία, Κρόνο, Αφροδίτη, Άρη, Ερμή . Στην Ελλάδα οι πρώτοι που ασχολήθηκαν ενδελεχώς με αυτό το σύμβολο ήταν ο Πυθαγόρας και οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι οι οποίοι το ονόμαζαν πεντάγραμμο. Ακολουθώντας δε τον συμβολισμό του, το ονόμαζαν Υγίεια . Στο σύμβολο αυτό έβλεπαν, λόγω των γεωμετρικών του ιδιοτήτων, μια μαθηματική τελειότητα όπως την εκδήλωση της ‘Χρυσής Τομής’ και το ότι το πεντάγωνο αποτελεί μία των πλευρών του τέλειου Δωδεκάεδρου που αποτελούσε γι’ αυτούς το σύμβολο του Αιθέρα.
Οι Νεοπυθαγόρειοι συμβόλιζαν τις άκρες του με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και την πέμπτη με το θείο:
Ύδωρ Γαία Ιδέα ή Ιερόν
Ειλή (θερμότητα του ήλιου)Αήρ Τα αρχικά των λέξεων αυτών σχηματίζουν τη λέξη «Υ-Γ-Ι-ΕΙ-Α».
  ~*  Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ στηρίζεται σε αυτό που είπε ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης πριν 2500 χρόνια:
« ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ» & «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ »
Η Ιπποκράτεια Διατροφή είναι ένα τμήμα της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ η οποία εφαρμόζεται σε 28 χώρες με την ονομασία UNANI =ΓΙΟΥΝΑΝΙ
Είναι ένα πλήρες Ιατρικό σύστημα που εφαρμόζεται η αυτόνομο η παράλληλα με την Αγιουρβέρδα. Στηρίζεται στα 4 στοιχεία και τους 4 χυμούς .
 ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα στοιχεία αυτά στο σύστημα της Γιουνάνι αναφέρονται στα στοιχεία της φύσης (γη – αέρας – φωτιά – νερό), τα οποία έχουν 4 ιδιότητες, ήτοι ζεστό, ψυχρό, υγρό, ξηρό. Καθένα από τα στοιχεία αυτά αντιστοιχεί σε ένα χυμό και ένα άρωμα στο σώμα.
Τα στοιχεία αυτά υπόκεινται διαρκείς αλλαγές, τις οποίες παρακολουθούν οι θεραπευτές της Γιουνάνι, ώστε να προσδιορίζουν τις δυσλειτουργίες του οργανισμού.
  Η θεωρία της Ιπποκράτειας Γιουνάνι  υποδιαιρείται σε τρία μέρη:
  1. Θεωρία φυσικής κατάστασης (βασικές νόρμες που διέπουν το σώμα). Όταν υπάρξει απόκλιση από τις νόρμες, εκδηλώνεται ασθένεια.
  2. Θεωρία των αιτιών: αναγνωρίζει και εξηγεί τους λόγους των αποκλίσεων από τις νόρμες, έτσι ώστε να μπορούν αυτές οι νόρμες να διορθωθούν
  3. Θεωρία των ενδείξεων: παρουσιάζει τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διάγνωσης, για να μπορούμε ν’ αναγνωρίζουμε τη συγκεκριμένη απόκλιση που προκαλεί ανισορροπία (ασθένεια).
Στην Ιπποκράτεια ( Γιουνάνι), αξιολογούνται και αναλύονται σε βάθος έξι παράγοντες για τη διάκριση των αιτιών της ασθένειας:
  1. ο αέρας του περιβάλλοντος του ατόμου
  2. τροφή και ποτά
  3. κίνηση και χαλάρωση
  4. ύπνος  και αγρυπνία
  5. εκκένωση και κατανάλωση τροφής
  6. συναισθήματα
Για να αποκατασταθεί η υγεία  επεμβαίνουμε σε όλους αυτούς τους 6 παράγοντες αποκαθιστώντας την ανισορροπία των χυμών.
  
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  • Οι νόμοι της Κίνησης, της Ζωής και της Ενέργειας χαρακτηρίζονται ως ΘΕΜΕΛΙΩΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ της Φύσης και συνιστούν την Ιερή τριάδα των Πυθαγορείων, γιατί αποτελούν την αφετηρία και προϋπόθεση (δηλαδή τα θεμέλια) της εκδήλωσης όλων των άλλων νόμων και εκδηλώσεων του Σύμπαντος.
  • Διότι τίποτε δεν υπάρχει στον κόσμο χωρίς αιτία. Καθετί παράγεται από κάποια αιτία παραγωγής άλλου αποτελέσματος. Κι έτσι υπάρχει μια άλυσος αιτίων και αποτελεσμάτων. Ο Νόμος αυτός είναι τόσο αμετάβλητος ώστε εκείνος ο οποίος γνωρίζει τις αιτίες και τον τρόπο της λειτουργίας τους μπορεί να προλέγει γεγονότα, την πορεία αυτών καθώς και συμπεράσματα γεγονότων που υπόκεινται σε μεταβολή λόγω παρεμβαινόντων αιτίων. Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος έλεγε «Η Γνώση διαφέρει από την αντίληψη, γιατί η αντίληψη είναι για τα πράγματα που την περιβάλλουν, αλλά η Γνώση είναι το τέλος της αντίληψης.»
ΤΟ ΙΣΟΠΛΕΥΡΟ ΤΡΙΓΩΝΟ της Ιερής Τριάδας των Πυθαγορείων
Ο Πατήρ (ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΕΩΣ), η Μήτηρ (ΝΟΜΟΣ Της ΖΩΗΣ) και ο Υιός ( ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ της Μονάδας) κατά την δράση τους ως συνεργα­ζόμενοι νόμοι αντίστοιχα της Κινήσεως, της Ζωής και της Ενέργειας συνιστούν ένα ΙΣΟΠΛΕΥΡΟ ΤΡΙΓΩΝΟ το οποίο περιέχει τους νόμους της Κινήσεως (1), Ζωής (2) και Ενέργειας (3)
Το τρίγωνο αυτό (που είναι η απεικόνιση της Ιερής Τριάδας των Πυθαγορείων) είναι το θεμελιω­τικό τρίγωνο των Κόσμων και το αενάως μεταμορφω­τικό τρίγωνο των Κόσμων. Πράγματι είναι:
ΘΕΜΕΛΙΩΤΙΚΟ τρίγωνο, γιατί δείχνει την συ­νάντηση και συνεργα­σία της ΔΥΑ­ΔΑΣ, η οποία έχει δυο ενεργητικούς παράγοντες, τους νόμους της Κινή­σεως (1) και της Ζωής(2) και της ΜΟΝΑΔΟΣ, η οποία έχει έναν ενεργητικό παράγοντα τον νόμο της Ενέρ­γειας (3). Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ένα νέο γεγονός η σύ­σταση της Μορφής ή Νόμος της Μορφής ή Μονάδα τέσσαρα (4) των Πυθαγορείων.
Η μονάδα Δύο έχει δύο ενεργητικούς παράγοντες ή νόμους,
  • τον νόμο της Κι­νήσεως(Συμπαθητικό – άξονας στρες)
  • και τον νόμο της Ζωής(Παρασυμπαθητικό-άξονας ζωής).
 Οι Νόμοι της Κινήσεως
«Το Παν είναι ο Λόγος. Το σύμπαν είναι Νοητικό». (Πρώτη Αρχή)
«Όπως είναι πάνω, είναι και κάτω. Όπως είναι κάτω, είναι και πάνω».(Δεύτερη Αρχή)
«Τίποτε δεν είναι ακίνητο, όλα δονούνται». (Τρίτη Αρχή)
«Όλα είναι δυαδικά, όλα έχουν δύο πόλους. Όλα είναι ένα ζεύγος αντιθέτων, τα άκρα αγγίζονται».(Τέταρτη Αρχή)
«Όλα ρέουν και πάλι ρέουν. Όλα έχουν περιόδους ακμής και παρακμής, ανόδου και καθόδου. Όλα κινούνται σαν εκκρεμές. Το μέτρο της κίνησης προς τα δεξιά είναι όμοιο με αυτό της κίνησης προς τα αριστερά. Ο ρυθμός είναι η εξίσωση τους». (Πέμπτη Αρχή)
«Κάθε αιτία έχει το αποτέλεσμα της. Κάθε αποτέλεσμα έχει μια αιτία, όλα γίνονται σύμφωνα με τον Νόμο».(Έκτη αρχή)
«Η γέννηση υπάρχει παντού. Όλα έχουν μια αρσενική και μια θηλυκή αρχή. Η γέννηση εκδηλώνεται σε κάθε επίπεδο».(Έβδομη Αρχή)
Βάσει της ιεράς τριάδας των Πυθαγορείων και της Πυθαγόρειας αριθμοσοφίας ανευρίσκετε η ιδιοσυγκρασία των ατόμων η οποία θα καθορίσει το είδος της διατροφής, η οποία  θα επαναφέρει το άτομο στην υγεία του.
Συνεχίστε
ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Είναι η συνέχεια – εξέλιξη της Ιπποκράτειου διατροφής στην σημερινή εποχή.
Τα μόνα συστατικά, τα οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να εξελιχθεί και να λειτουργεί σωστά, είναι τα «ορθά» Αυτά μόνο αναγνωρίζει σαν δομικά υλικά των κυττάρων του, η δε κλινική εφαρμογή τους στην αντιμετώπιση των διάφορων παθήσεων ονομάζεται «ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ»
Από όλους τους οργανισμούς ο άνθρωπος είναι ο μόνος που, μέσω της δυνατότητας της ελεύθερης βούλησης, μπορεί να αλλάξει τη βιοχημική του Υπόσταση, λόγω των επιλογών που κάνει στη διατροφή και στον τρόπο ζωής του. Στην προσπάθειά μας να παράγουμε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες τροφής με όλο και μικρότερο κόστος αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε εντατικές καλλιέργειες με χημικά λιπάσματα, που έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά τοξικά για το σώμα.
Παράλληλα, το έδαφος άρχισε να εξαντλείται σε αποθέματα από διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία λόγω της εντατικής καλλιέργειας, μειώνοντας έτσι την περιεκτικότητα της τροφής σε αυτά τα ζωτικά ορθά μόρια.
Η ανάγκη επίσης να διατηρούμε την τροφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρι να μπει στο σύστημα διανομής και κατανάλωσης οδήγησε στη βιομηχανοποίηση και συντήρησή της, που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της ποιότητάς της. Επιπλέον, οι τροφές της βιομηχανοποίησης δεν είναι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά κρέας, κορεσμένο λίπος, γαλακτοκομικά και σιτηρά, που έχουν καταντήσει είδη καθημερινής κατανάλωσης, αυξάνοντας τις πιθανότητες αλλεργικών αντιδράσεων λόγω της ιδιομορφίας τους.
Η περιβαλλοντική ρύπανση επιβαρύνει το σώμα ακόμα πιο πολύ με τα διάφορα συνθετικά χημικά που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο περιτύλιγμα των τροφών. Τέτοια χημικά, όπως οι διοξίνες, έχουν βρεθεί σχεδόν παντού στο περιβάλλον, στο χώμα, στο νερό, ακόμα και στο μητρικό γάλα. Χημικά χρησιμοποιούνται επίσης σε καλλυντικά, φάρμακα, συντηρητικά, χρώματα τροφών και ποτών, σαπούνια, οδοντόκρεμες και αλλού.
Οι πληθυσμοί, ειδικά στις προηγμένες χώρες, αρχίζουν να εξαντλούνται διατροφικά, ενώ η τοξικότητα του σώματος αυξάνεται. Όλη αυτή η τοξική χημική θύελλα για να αποτοξινωθεί από το σώμα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ορθών μορίων, τα οποία βρίσκονται όμως σε όλο και μικρότερη ποσότητα στη χαμηλής ποιότητας σημερινή τροφή. Σταδιακά, η ποσότητα των ορθών μορίων που το σώμα έχει στη διάθεσή του όλο και μειώνεται και κάποια στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά ορθά μόρια για τις αναγκαίες κυτταρικές λειτουργίες!
Όλες λοιπόν αυτές οι επεξεργασμένες τροφές πού δεν είναι σωστές, δηλ ορθά μόρια, ο οργανισμός δεν τις αναγνωρίζει και τις θεωρεί «Αντιτροφές»
Παραδείγματα Αντιτροφών
  • Οι πρωτεΐνες και το κορεσμένο λίπος του κρέατος και των γαλακτοκομικών
  • Στο ψωμί, η βιομηχανική επεξεργασία των σιτηρών αυξάνει την γλουτένη, δημιουργώντας έτσι επιπλέον όγκο στο ψωμί και τα ανάλογα κέρδη στους παραγωγούς, αλλά συγχρόνως αυξάνει και τα προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα διότι έχει αποδειχτεί ότι διαβρώνει σημαντικά τη γαστρεντερική μεμβράνη
  • Ψωμί, γάλα και κρέας, φορτωμένα με πολλά από τοξικά χημικά (βελτιωτικά, συντηρητικά, σταθεροποιητές, χρώματα), είτε με τη φυσική τους μορφή είτε με «μοντέρνα» μορφή (μπισκότα, γλυκά, κονσέρβες, fast food)
  • Η ζάχαρη- κρύβεται σε όλες τις αντιτροφές
  • Το αλκοόλ («απογυμνώνει» το σώμα από πολλά ορθά μόρια),
  • Ο καφές και το τσάι εμπορίου (ενώ το πράσινο τσάι και του βουνού έχουν θεραπευτικές ιδιότητες)
Ο μύθος της πρωτεΐνης στις δίαιτες
Ο κίνδυνος της υπερβολικής Πρωτεΐνης
  • Υπερβολική κατανάλωση λάθος πρωτεΐνης (ζωική) δημιουργεί τοξικά παράγωγα (ενδοτοξίνες, πολυαμίνες), με αποτέλεσμα προβλήματα (ψωρίαση, δερματοπάθειες, κτλ)
  • Ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών στον οργανισμό παράγει οξέα, που αν δεν ουδετεροποιηθούν (με τη βοήθεια αλκαλικών αλάτων, λ.χ Ca, Mg, κα) προκαλούν νεφροπάθεια. Επομένως, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών δεν μπορεί να καλυφθεί από τα αλκαλικά άλατα, προς ουδετεροποίηση
  • Υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης «μπλοκάρει» κυτταρικές μεμβράνες, κι έτσι εμποδίζεται η απορρόφηση  των θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρα και η αποβολή των τοξικών παραγώγων του μεταβολισμού τους. Συνέπεια η αυξημένη τοξικότητα του σώματος
  • Αμινοξέα που δεν χρησιμοποιούνται μετατρέπονται σε λίπος και αποθηκεύονται!!!
Ο μύθος της  χοληστερίνης
   Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για:
  • Τη μυελίνη του νευρικού συστήματος. Χωρίς αυτήν δε μπορεί να λειτουργήσει το νευρικό σύστημα του οργανισμού
  • Τις εγκεφαλικές μεμβράνες (τις σταθεροποιεί)
  • Τη σύνθεση ζωτικών στεροειδών ορμονών (DHA, οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη, κορτιζόλη, κα)
Ο μύθος των υδατανθράκων
Υδατάνθρακες είναι ωφέλιμοι και όχι απαγορευτικοί αλλά ποιοί;
Ωφέλιμοι είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες γιατί            
  • Προκαλούν βαθμιαία απελευθέρωση ενέργειας
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ορθά μόρια (βιταμίνες μέταλλα ιχνοστοιχεία) που απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα
Καθόλου ωφέλιμοι είναι οι απλοί υδατάνθρακες πχ ζάχαρη 
Η  ΖΑΧΑΡΗ  έχει  πολύ υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, με αποτέλεσμα να απορροφάται πολύ γρήγορα στην αιματική κυκλοφορία και να ανεβάζει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Η ΓΛΥΚΟΖΗ που περιέχει η ζάχαρη είναι εξαιρετικά οξειδωτική ουσία και τα επίπεδά της πρέπει να ισορροπούνται ομοιοστατικά στον οργανισμό. Γίνεται έτσι έκρηξη ενέργειας από πάγκρεας, θυρεοειδή, συκώτι, επινεφρίδια, για να την ισορροπήσουν! ΔΕΝ έχει τα ορθά μόρια για να γίνει ενέργεια κι έτσι είναι «άδειες  θερμίδες»!!!
Γι’ αυτό το λόγο, δανείζεται τα αποθηκευμένα στον οργανισμό ορθά μόρια, με  συνέπεια την εξάντλησή τους από τον οργανισμό
ΑΡΑ, οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι ωφέλιμοι, ενώ οι επεξεργασμένοι, είναι  οξειδωτικοί δηλ βλαβεροί για τον οργανισμό.
Πάνω στην Ορθομοριακή διατροφή στηρίζεται το υγιεινό αδυνάτισμα.
Όταν έστω και ένα ορθό μόριο είναι ελλιπές στον οργανισμό και ειδικά μακροχρόνια και όταν έστω και ένα οργανικό σύστημα αρχίσει να πάσχει, επηρεάζεται όλος ο οργανισμός και όλα τα συστήματα αργά ή γρήγορα
 Αναπληρώνοντας τις ελλείψεις του ατόμου σε ορθά μόρια προλαμβάνουμε και θεραπεύουμε τις παθήσεις και ελέγχουμε την παχυσαρκία.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Παχυσαρκία – μία Σύγχρονη Πολιτισμική Νόσος
Η μανία με το αδυνάτισμα είναι καθαρά κοινωνικό και σύγχρονο δυτικό πολιτισμικό φαινόμενο. Χιλιάδες άτομα, ιδίως γυναίκες, καταφεύγουν σε επώδυνες και επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας, ο δε φόβος της παχυσαρκίας οδηγεί πολλά νεαρά άτομα να αναπτύξουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα  όπως νευρική ανορεξία η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για την ζωή των ατόμων αυτών.
Άρα:
Η Παχυσαρκία είναι η εκτός ελέγχου συσσώρευση λίπους στο σώμα.
Το παχύσαρκο άτομο κινδυνεύει από ποικίλες παθήσεις (π.χ. κατάθλιψη, χρόνια κούραση, πονοκέφαλοι, μυοσκελετικά προβλήματα, διαβήτης, νεφροπάθεια, αυξημένη αρτηριακή πίεση, καρδιοκυκλοφοριακά προβλήματα, κά).
Έχει επίσης υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής (π.χ. κοινωνικός και επαγγελματικός εξοστρακισμός, χαμηλή αυτοεκτίμηση, φθαρμένες κοινωνικές σχέσεις, δυσκινησία κα).
Κάνοντας δε λόγο για Ολιστική Παχυσαρκία, δεν εννοούμε μονάχα τη συσσώρευση λίπους, μα και τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν σε αυτή τη συσσώρευση.
Η μανία όμως στις σύγχρονες δίαιτες στην καταμέτρηση των θερμίδων, έχει ως αποτέλεσμα να εστιαστεί η προσοχή του ανθρώπου στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα. Ωστόσο, είναι αποδεδειγμένο ότι το μέτρημα των θερμίδων δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αυτό που έχει σημασία είναι τι είδους είναι αυτές οι θερμίδες και το πώς τις καίει ο οργανισμός. Μάλιστα, οι δίαιτες των πολύ χαμηλών θερμίδων εξασθενούν διατροφικά τον οργανισμό και προκαλούν προβλήματα στην υγεία.
Ο οργανισμός αρχίζει να νοσεί  όταν έχει διατροφικές ελλείψεις «ορθών μορίων» τα οποία χρειάζεται για τις λειτουργίες του. Πάνω σε αυτό στηρίζεται το υγιεινό αδυνάτισμα με ορθομοριακή διατροφή και όχι στέρηση του οργανισμού με καταμέτρηση θερμίδων. Οι στερητικές δίαιτες αυτές μόλις σταματήσουν, γιατί δεν μπορεί ο άνθρωπος να μετρά μια ζωή τις θερμίδες, επαναποκτούνται αμέσως τα κιλά που έχουν χαθεί με πολύ κόπο, και καμιά φορά παχαίνουν περισσότερο.

***  Υγεία. Δικαίωμα όλων . Δέκα βασικά βήματα για εξασφάλιση καλής υγείας

~  Υπάρχει τόσο μεγάλη και συνεχής πληροφόρηση στα θέματα υγείας από τα ΜΜΕ και κυκλοφορούν τόσα πολλά βιβλία και περιοδικά που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, ωστε να δημιουργείται μεγάλη σύγχυση στο μυαλό των ανθρώπων. Θα προσπαθήσουμε να μοιραστούμε ενα πρόγραμμα με δέκα βασικά βήματα που μπορεί, αν ακολουθηθεί με συνέπεια, να εξασφαλίσει καλή σωματική και διανοητική υγεία και ευεξία στους περισσότερους ανθρώπους.
Πολλοί άνθρωποι που μας επισκέπτονται για συμβουλές και πληροφόρηση στα θέματα υγείας προσπαθούν να τρώνε σωστά ή να κινούνται περισσότερο , παρόλα αυτά ομως υπάρχουν ακόμη προβλήματα στην προσπάθειά τους να επιτύχουν το επίπεδο υγείας που επιθυμούν. Διαβάζοντας με προσοχή πολλές από τις μελέτες που πραγματοποιούνται σε διεθνή κλίμακα, σε πολλές διαφορετικές χώρες και πληθυσμούς, εντοπίζουμε έναν αριθμό χαρακτηριστικών στοιχείων καικανόνων πού φαίνεται να ξεχωρίζουν και που βελτιώνουν την υγεία μας, την ποιότητα της ζωής μας και την ευεξία μας.
Τα δέκα αυτά βήματα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεμίσουμε τα κενά στην καθημερινή μας ζωή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα αυτό ως βάση της προσπάθειάς σας για καλύτερη υγεία. Μπορεί ίσως να παραμελείτε κάποια απότα στοιχεία που αναπτύσσονται στό πρόγραμμα αυτό. Τα βήματα αυτά θα σας βοηθήσουν να φτάσετε σ ενα καλό επίπεδο υγείας και να το διατηρήσετε εφεξής.
Δέκα βήματα για την επιτυχία
1.Αναγνωρίστε οτι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε , οτι αξίζετε την καλύτερη δυνατή ζωή.
2.Κάντε ένα κατάλογο των προσωπικών λόγων που θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Επαναλάβετε την λίστα αυτή ξανά και ξανά στο μυαλό σας.
3.Απομακρύνετε τα εμπόδια για αλλαγή-αποφύγετε οσους φίλους ή συγγενείς σάς σαμποτάρουν και απομακρύνετε τάχιστα τις σκουπιδοτροφές από το περιβάλλον σας.
4.Βάζετε γύρω σας υγιεινές τροφές για να έχετε πάντα διαθέσιμες σε πρώτη ζήτηση
5.Αποφασίστε οτι ήρθε η ώρα για ριζική αλλαγή , διαλέξτε την κατάλληλη ημέρα και ξεκινήστε
6.Συγκεντρώστε ολη τη δύναμή σας -κάθε τι άλλο στη ζωή σας πρέπει να είναι δευτερεύον σε σχέση με την προσπάθεια αυτή.
7.Μήν επανέρχεστε στις παλιές συνήθειες. Αλλά, εάν κάνετε το λάθος, νά είναι ενα μονο γεύμα, και αρχίστε ξανά την προσπάθειά σας για καλή υγεία και εμφάνιση
8.Πέστε στους αλλους για τις αλλαγές που επιδιώκετε. Θά σας βοηθήσουν να μην παρεκκλίνετε.
9.Κάντε παρέα με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες ιδέες
Βρείτε φίλους με καλές συνήθειες διατροφής και διαβίωσης
10. Νά είστε ικανοποιημένοι για την επιτυχία σας, το οτι δηλαδή καταφέρατε να υπερνικήσετε τα πιο σοβαρά και δύσκολα εμπόδια στη ζωή σας.
Και οπως λένε οι Αγγλοι, «οταν υπάρχει υγεία, υπάρχει ελπίδα, κι οταν υπάρχει ελπίδα, ολα υπάρχουν»
Παναγιώτης Κουμεντάκης (Υπήρξε λάτρης της Φυσικής Αφάρμακου Ιατρικής αφού είχε μετεκπαιδευτεί στην κλινική «Σχολή Υγείας» του πρωτοπόρου διεθνώςτης Διατροφικής Οικολογικής Ιατρικής Robert Shelton)

*** Νόσος του ποδιού, του χεριού και του στόματος! Τι είναι;
Σε έξαρση αυτήν την εποχή είναι αυτή η ίωση με αυτήν την περίεργη ονομασία!        
Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά ακούγεται ότι παιδάκια μικρής ηλικίας αρρωσταίνουν από μία νέα ίωση που έχει ένα περίεργο όνομα: νόσος του χεριού, του ποδιού και του στόματος. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έξαρση της νόσου.Τι είναι; Πώς διαγιγνώσκεται; Πώς αντιμετωπίζεται;  Τι είναι; Πώς διαγιγνώσκεται; Πώς αντιμετωπίζεται;
Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί.  
Το παιδί είναι αδιάθετο, έχει λίγο πυρετό αλλά δεν δικαιολογείται ο εκνευρισμός του. Μάλλον δεν μπορεί να καταπιεί καλά και έχει ανορεξία. Μετά από μία έως δύο μέρες ξυπνάει το πρωί και παρατηρείς ότι στις παλάμες και στα πέλματα αρχίζουν να εμφανίζονται κοκκινίλες και φουσκάλες. Υποψιάζεσαι ότι θα μπορούσε να είναι μία αλλεργία από την παιδική χαρά ή τον παιδικό σταθμό. Μετά σού φαίνεται ότι κάτι τρέχει με το στόμα του. Σού δείχνει ότι πονάει και παρατηρείς ότι μέσα στο στόμα και στη γλώσσα εμφανίζονται φουσκαλίτσες κόκκινες και πληγές. Ο παιδίατρος θα κάνει τη διάγνωση και θα σού πει ότι έχει τη νόσο “χέρι, πόδι, στόμα”. Σίγουρα δεν έχεις ακούσει ποτέ γι' αυτήν την αρρώστια. Πράγματι είναι μία πάρα πολύ μεταδοτική ασθένεια που ακριβώς επειδή εντοπίζεται στο στόμα, στα χέρια και στα πόδια πήρε αυτή την περίεργη ονομασία.
Πώς μεταδίδεται;
Πρόκειται για μία ιογενή νόσο από τον ιό Κοξάκι Α16. Είναι πολύ μεταδοτική σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Μεταδίδεται με το στόμα (σάλια, σταγονίδια) και κόπρανα, ούρα, χέρια. Παρουσιάζει υψηλή μεταδότικότητα σε παιδικούς σταθμούς. Η περίοδος επώασης είναι 3-5 μέρες.
Πορεία-επιπλοκές
 Το εξάνθημα στα χέρια και στα πόδια και τα έλκη στο στόμα διαρκούν 5-7 μέρες. Το παιδί μπορεί να αφυδατωθεί επειδή έχει ανορεξία και τσούζει το στόμα του στις τροφές. Υπάρχει κίνδυνος να επιμολυνθούν οι πληγές των εξανθημάτων από άλλα μικρόβια.
Θεραπεία-πρόληψη Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα με αντιπυρετικά και αντισηπτικά για τις πληγές, σιρόπια ή αλοιφές για τη φαγούρα. Δεν υπάρχει εμβόλιο. Δίνουμε αναλγητικά για τον πόνο στο στόμα.
-Πλένετε συχνά και καλά τα χέρια σας.
-Καλή καθαριότητα της πρωκτικής και γύρω περιοχής από τα κόπρανα.
-Άμεση απολύμανση οποιουδήποτε αντικειμένου ή ρούχου λερωθεί με εκκρίσεις από μύτη, σάλια, κόπρανα.
Η εξέλιξη είναι καλή.

*** Γιατί “τρέχει” η μύτη σας ακόμα και χωρίς να έχετε αρρωστήσει [vid]
Όταν πέφτει η θερμοκρασία στο περιβάλλον συνηθίζουμε να φοράμε σκουφιά, κασκόλ και γάντια, αλλά ό,τι και αν κάνουμε ακόμα και το πιο ελαφρύ αεράκι κάνει την μύτη μας να “τρέχει”, ακόμα και αν δεν έχουμε αρρωστήσει.
Τι είναι τελικά αυτό που κάνει την μύτη να τρέχει κάθε φορά που βγαίνουμε στο κρύο;   Στο παρακάτω βίντεο του SciShow, ο παρουσιαστής Michael Aranda μας εξηγεί, ότι αυτό το φαινόμενο είναι μέρος της βιολογίας και της φυσικής, γνωστό και ως θερμοδυναμική.
Βίντεο : Why Do Our Noses Run in the Cold? , https://youtu.be/wT6t6rP55ds .-
~ Από την πλευρά της βιολογίας, η μύτη μας αρχίζει να παράγει περισσότερη βλέννα για να ζεσταθεί και να παραμείνει ενυδατωμένη ενάντια στον κρύο, ξηρό αέρα, έτσι ώστε η ρινική κοιλότητα να μην στεγνώσει, να μην δημιουργηθούν μικρορωγμές και να μην προκληθεί αιμορραγία. Μερικές από τις εκκρίσεις βλέννας από τη μύτη μας, είναι αυτό που οι γιατροί αποκαλούν απλή ρινόρροια. Αυτή η βλέννα που στάζει από την μύτη μας προέρχεται από την βλεννώδη μεμβράνη, η οποία είναι ένα λεπτό, προστατευτικό κυτταρικό στρώμα, που καλύπτει το εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας. Η βλέννα αποτελείται κυρίως από νερό, αλάτι, λευκά κύτταρα του αίματος και γλυκοπρωτεΐνες, ή πρωτεΐνες που συνδέονται με υδατάνθρακες.
Επιπλέον, η βλέννα που εκκρίνει η μύτη παγιδεύει τα σωματίδια του αέρα, σταματώντας πολλά επιβλαβή πράγματα από το να εισέλθουν στους πνεύμονές μας. Από εκεί και πέρα, αφότου εισπνεύσουμε, έχουμε πνεύμονες γεμάτους με ζεστό αέρα, έτοιμους να τον εκπνεύσουν. Σε αυτό το σημείο μπαίνει η φυσική και η θερμοδυναμική.
Μέρος του αέρα που εισπνέουμε είναι υδρατμοί και, όταν εκπνέουμε, ουσιαστικά σπρώχνουμε ζεστό αέρα στο κρύο περιβάλλον. Αυτή η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας προκαλεί την συμπύκνωση των υδρατμών σε μορφή σταγονιδίων νερού στην άκρη της μύτης. Είναι η ίδια αρχή που δημιουργεί σταγόνες νερού από υδρατμούς στον καθρέφτη του μπάνιου, όταν κάνουμε ζεστό ντους!  http://www.medicaldaily.com

*** Ρινίτιδα: Γιατί τρέχει συνέχεια η μύτη σας – Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση
Ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος της μύτης και έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.
Ως χρόνια ρινίτιδα ορίζεται η ρινική καταρροή που σε γενικές γραμμές διαρκεί πάνω από 3 μήνες. Η ρινίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση. 
Ως χρόνια ρινίτιδα ορίζεται η ρινική καταρροή που σε γενικές γραμμές διαρκεί πάνω από 3 μήνες. Η ρινίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αλλεργικής ρινίτιδας, του άσθματος και της χρόνιας ιγμορίτιδας (φλεγμονή των κόλπων για περισσότερο από 12 εβδομάδες) σε μερικά άτομα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι έως και 3 της κάθε 5 ασθενών έχει πολλές συνθήκες.
Αίτια
Η ρινίτιδα έχει πολλές πιθανές αιτίες. Μπορεί να είναι είτε οξεία ή χρόνια και κατηγοριοποιείται με τρεις τρόπους: αλλεργική, μη αλλεργική και μικτή (ένας συνδυασμός των δυο προηγούμενων).
Η αλλεργική είναι η πιο κοινή αιτία ρινίτιδας. Είναι εκείνη που προκαλείται από περιβαλλοντικές αλλεργίες και χαρακτηρίζεται από φαγούρα, ρινική καταρροή, φτέρνισμα και ρινική συμφόρηση. Άλλα συμπτώματα αυτής της αλλεργίας περιλαμβάνουν:

  • Φαγούρα σε αυτιά και λαιμό
  • Κόκκινα ή υγρά μάτια
  • Βήχας
  • Κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης και ενέργειας από την απώλεια ύπνου
  • Πονοκεφάλους ή ευαισθησία του προσώπου (μη τυπική)
Τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα έχουν επίσης υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης άσθματος και εκζέματος, τα οποία είναι επίσης κυρίως αλλεργικής προέλευσης.
Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα συνήθως προκαλείται από τη γύρη στον αέρα και οι ευαίσθητοι σε αυτό ασθενείς έχουν έξαρσης συμπτωμάτων κατά τις εποχικές περιόδους που υπάρχει πολλή γύρη στην ατμόσφαιρα.
Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα είδος χρόνιας ρινίτιδας που επηρεάζει το άτομο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σχεδόν. Συχνά, εκτός από την γύρη, προκαλείται από αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου (σωματίδια που προκαλούν αλλεργίες), όπως η σκόνη και το τρίχωμα των ζώων.
ρινίτιδα
Η ρινίτιδα σχετίζεται πάντα με τις αλλεργίες;
Όχι, μπορεί να έχει πολλές αιτίες, εκτός από τις αλλεργίες.
Η μη αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται σε εκείνα τα άτομα, στα οποία οι εξετάσεις δεν εντοπίζουν αλλεργική ή άλλη αιτία ρινίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα εμφανίζονται για εβδομάδες ή και μήνες κάθε φορά μέσα στην διάρκεια ενός έτους.
Μη αλλεργική ρινίτιδα: Ποιοι τύποι υπάρχουν
1. Ιδιοπαθής ρινίτιδα: Συχνά δεν έχει μια συγκεκριμένη υποκείμενη αιτία, αλλά συνήθως περιλαμβάνει λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
2. Αγγειοκινητική ρινίτιδα: Πιστεύεται ότι συμβαίνει λόγω κακής ροής του αίματος στην περιοχή της μύτης και μπορεί να προκαλείται από διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, όπως, κρύο ή ξηρός αέρας, ή από άλλους ερεθιστικούς παράγοντες όπως:

  • Ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Αιθαλομίχλη
  • Καπνός
  • Καυσαέρια από τα αυτοκίνητα
  • Ισχυρές οσμές, όπως, απορρυπαντικά ή αρώματα
3. Γευστική ρινίτιδα: Εκδηλώνεται κυρίως ως καταρροή (ρινόρροια) που σχετίζεται με την κατανάλωση καυτών ή πικάντικων τροφών.
4. Ρινίτιδα της εγκυμοσύνης: Οι ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται κατά την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση και σε κάποιες αλλαγές της λειτουργίας του θυρεοειδούς, έχουν συνδεθεί με συμπτώματα ρινίτιδας.
5. Ατροφική ρινίτιδα: Προκαλείται μετά από χειρουργική επέμβαση στην μύτη ή από μια σπάνια ρινική βακτηριακή λοίμωξη.
6. Μη αλλεργική ρινίτιδα με σύνδρομο ρινικής ηωσινοφιλίας: Χαρακτηρίζεται από διάφανο υγρό στην ρινική καταρροή. Το υγρό αυτό περιέχει ηωσινόφιλα (κύτταρα αλλεργικού τύπου). Είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να μην παρουσιάζει οποιαδήποτε άλλα σημάδια αλλεργίας του δέρματος.
7. Επαγγελματική ρινίτιδα: Μπορεί να προκύψει από την έκθεση του ατόμου σε ερεθιστικές ουσίες στον χώρο της εργασίας του. Τα συμπτώματα υποχωρούν όταν ο ασθενής φεύγει από το χώρο εργασίας.
Η ρινίτιδα μπορεί, επίσης, να σχετίζεται με:

  • Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως αντισυλληπτικά, φάρμακα για την πίεση, για το άγχος, για την στυτική δυσλειτουργία και μερικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Κάποιες δομικές ανωμαλίες στην μύτη (σκολίωση ρινικού διαφράγματος, διάτρητο διάφραγμα, όγκοι, ρινικοί πολύποδες, ή ξένα σώματα)
Οι λοιμώξεις, κυρίως οι ιοί, είναι μια ακόμα κοινή αιτία ρινίτιδας. Η ιογενής ρινίτιδα δεν είναι συνήθως χρόνιας μορφής και μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της.
Μερικές φορές η ρινίτιδα μπορεί να σχετίζεται με άλλες γενικευμένες ιατρικές καταστάσεις όπως:

ρινίτιδα
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία γενικά εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Μια αλλεργία δεν είναι τίποτα άλλο από μια υπερβολική φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού σε κάποια ουσία. Αυτές οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ονομάζονται αλλεργιογόνα, και συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Γύρη
  • Μούχλα
  • Τρίχωμα των ζώων
  • Σκόνη του σπιτιού
  • Ακάρεα της σκόνης και άλλα έντομα
  • Ορισμένες τροφές
Η καλύτερη θεραπεία είναι η αποφυγή αυτών των αλλεργιογόνων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθήστε να:

  • Χρησιμοποιείτε μια μάσκα προσώπου για την γύρη, τουλάχιστον τις περιόδους που υπάρχει πολλή γύρη στην ατμόσφαιρα
  • Εγκαταστήστε έναν ιονιστή αέρα και να αλλάζετε τα φίλτρα αέρα σε μηνιαία βάση στα συστήματα κλιματισμού
  • Χρησιμοποιείτε υποαλλεργικά μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα
  • Κλείνετε το στρώμα που κοιμάστε μέσα σε πλαστική θήκη
  • Βάζετε μαξιλαροθήκες που απωθούν τα ακάρεα
  • Εξετάστε τη χρήση ενός υγραντήρα αέρα
  • Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά κατά τη διάρκεια της έντονης παρουσίας γύρης στην ατμόσφαιρα
  • Μην έχετε φυτά μέσα στο σπίτι
Πώς θα αποφύγετε τα ρινικά ερεθιστικά
Τα ρινικά ερεθιστικά συνήθως δεν οδηγούν στην τυπική ανοσολογική απόκριση που παρατηρείται με τις κλασικές αλλεργίες, αλλά παρόλα αυτά, μπορεί να μιμούνται ή να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών, όπως στην αγγειοκινητική ρινίτιδα. Παραδείγματα αυτών των ερεθιστικών παραγόντων περιλαμβάνουν τον καπνό του τσιγάρου, τα αρώματα, το σπρέι αεροζόλ, τον καπνό, το νέφος και τα καυσαέρια από τα αυτοκίνητα.
http://www.medicinenet.com

*** Το ιδανικό ρόφημα για τον πονόλαιμο και την καταρροή
Ένα από τα πιο σύνηθες φαινόμενα που αντιμετωπίζεις αυτήν την εποχή είναι ο πονεμένος λαιμός, η καταρροή στη μύτη, οι κρυάδες σε όλο το σώμα.        
Πρόκειται να σου συστήσω ένα μαγικό ρόφημα που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις κάθε ενοχλητικό σύμπτωμα που άφησε επάνω σου η ίωση της εποχής ή το κρυολόγημα που άρπαξες.
Ένα από τα πιο σύνηθες φαινόμενα που αντιμετωπίζεις αυτήν την εποχή είναι ο πονεμένος λαιμός, η καταρροή στη μύτη, οι κρυάδες σε όλο το σώμα. Και πως να μην τα αντιμετωπίζεις δηλαδή, από τη στιγμή που ο καιρός μια αποφασίζει να αυξήσει τη θερμοκρασία και μια να τη μειώσει απότομα, με αποτέλεσμα κι εσύ αλλά και οι γύρω σου να την “πατάνε” για τα καλά. Ναι σίγουρα, οι λέξεις ίωση και κρυολόγημα μας απασχολούν πολύ αυτόν τον καιρό.
Μην ανησυχείς όμως αγαπητή μου αναγνώστρια, καθώς εγώ σου έχω τη λύση, χωρίς καν να σε ωθήσω να προτρέξεις στο πιο κοντινό φαρμακείο. Πρόκειται να σου συστήσω ένα μαγικό ρόφημα που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις κάθε ενοχλητικό σύμπτωμα που άφησε επάνω σου η ίωση της εποχής ή το κρυολόγημα που άρπαξες. Πάμε να δούμε τα υλικά που θα χρειαστείς και πως θα το φτιάξεις!
  
Υλικά:
  • 1/4φλ. νερό
  • 1/4φλ. μηλόξυδο
  • 1κ. σούπας μέλι
  • 1κ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 φέτα λεμονιού
  • 1 στικ κανέλας
  • Λίγα κομματάκια μήλου
Εκτέλεση:
  • Βράσε το νερό.
  • Ρίξε το σε μια κούπα μαζί με το μηλόξυδο.
  • Πρόσθεσε το μέλι και το πιπέρι και ανακάτεψε καλά.
  • Στύψε τη φέτα λεμονιού ή ρίξε την έτσι μέσα.
  • Ολοκλήρωσε με την κανέλα και τα κομματάκια μήλου.
 Η ανακούφιση θα έρθει μέσα από τις ιδιότητες του μηλόξυδου που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου και το πιπέρι καγιέν που θα σου προσφέρει τις αντιφλεγμονώδεις ουσίες του. Το μέλι θα μαλακώσει το λαιμό σου και το λεμόνι θα εξουδετερώσει τα μικρόβια.

***  Δια βίου κίνδυνος ανευρύσματος κοιλιακής αορτής για τους καπνιστές
Σβήστε το τσιγάρο
Δια βίου κίνδυνος ανευρύσματος κοιλιακής αορτής για τους καπνιστές


*** Τι είναι ο διαβήτης και γιατί ο ασθενής πρέπει να είναι ρυθμισμένος;
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου, ο Σταύρος Μπούσμπουλας, διευθυντής ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Αγ. Παντελεήμων», μιλά στο in.gr για τη νόσο. Συγκεκριμένα, αναλύει τι εννοούμε με τον όρο «διαβήτης», πόσες μορφές έχει η νόσος και γιατί πρέπει ο ασθενής να είναι ρυθμισμένος.
Στην Ελλάδα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1.200.000, δηλαδή αντιπροσωπεύουν το 12% του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα, με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για την Ελλάδα, για το 2015 το μέσο ετήσιο κόστος σχετιζόμενο με τον σακχαρώδη διαβήτη ανά πάσχοντα ανήλθε σε 2.562 ευρώ.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο διαβήτης παρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη διεθνώς ανέρχεται σήμερα σε 415 εκατομμύρια, ενώ έως το 2040 αναμένεται να φτάσει τα 642 εκατομμύρια. Από αυτά, υπολογίζεται ότι το 87%-91% πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, 7%-12% από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 1%-3% από άλλους τύπους διαβήτη. Όμως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, 1 στους 2 ενήλικες με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος, καθώς τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα.
Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν που ο διαβήτης αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, η πλειονότητα των χωρών δαπανούν μεταξύ 5% και 20% των συνολικών ετήσιων δαπανών τους για την υγεία και τον διαβήτη.  health.in.gr

***  Στηθάγχη
Τι είναι η στηθάγχη; 
 Η στηθάγχη είναι ο πόνος στο στήθος, που μπορεί να αντανακλά και στην κάτω γνάθο ή το άνω άκρο και προκαλείται από την ανεπαρκή ροή αίματος στον καρδιακό μυ. Η στηθάγχη προκαλείται κυρίως από τη στεφανιαία νόσο, δηλαδή την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών που παρέχουν αίμα για τη θρέψη του καρδιάς. Οι αρτηρίες αυτές αποφράσσονται εξαιτίας της ανάπτυξης αθηρωματικών πλακών. Αλλες καταστάσεις που επιδεινώνουν τον πόνο της στηθάγχης είναι εκείνες που απαιτούν αύξηση της ροής του αίματος στην καρδιά. Τέτοιες είναι η άσκηση, τα μεγάλα γεύματα και το άγχος.  
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τη στηθάγχη και τη στεφανιαία νόσο;
Οι παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο είναι το άρρεν φύλο, το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η παρουσία και άλλων περιστατικών στεφανιαίας νόσου στην οικογένεια, η αγχώδης προσωπικότητα και η παχυσαρκία. Έχω συχνά πόνους στο στήθος.  
Τι πρέπει να κάνω;
Ο πόνος που οφείλεται στη στηθάγχη περιγράφεται από τους ασθενείς σαν σφίξιμο ή πίεση στο στήθος. Μπορεί να αντανακλά στον ώμο, στην κάτω γνάθο και σε άλλες περιοχές. Συνήθως επιδεινώνεται ύστερα από άσκηση, βαριά γεύματα ή αγχώδεις καταστάσεις και ανακουφίζεται έπειτα από ξεκούραση. Κάθε πόνος στο στήθος πρέπει να αξιολογείται από ειδικό καρδιολόγο, αφού απαιτεί γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση. Ο καρδιολόγο μπορεί να κάνει τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου βασισμένος στον τρόπο που περιγραφής του πόνου, καθώς και σε εξετάσεις, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το τεστ κόπωσης. Σε αυτές αξιολογούνται η λειτουργία της καρδιάς και η ικανότητά της να αντεπεξέρχεται στην κούραση. 
Έχω καιρό στηθάγχη. Τι πρέπει να κάνω, εάν ο πόνος στο στήθος δεν υποχωρεί; 
Πόνος στο στήθος που δεν υποχωρεί ύστερα από 15 λεπτά και δεν ανακουφίζεται από τα φάρμακα που σας έχει δώσει ο γιατρός σας μπορεί να υποδηλώνει κάποιο έμφραγμα του μυοκαρδίου και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. Το έμφραγμα συμβαίνει όταν οι αθηρωματικές πλάκες, που δυσχεραίνουν τη ροή του αίματος μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες, τις αποφράξουν τελείως, με αποτέλεσμα ο καρδιακός μυς να μην αιματώνεται καθόλου και να παρουσιάζει μη αναστρέψιμες βλάβες.
Ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσω, αν πάσχω από στηθάγχη;
Κάτω από την παρακολούθηση του ειδικού καρδιολόγου, η στηθάγχη αντιμετωπίζεται κατ' αρχάς με αλλαγές του τρόπου ζωής. Η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η αντιμετώπιση άλλων νοσημάτων που επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, χορηγούνται φάρμακα που βασίζονται στη νιτρογλυκερίνη, προκαλούν διαστολή των στεφανιαίων αρτηριών, ενώ ανακουφίζουν και από τον πόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις διενεργείται επέμβαση για την αντικατάσταση των στενωμένων στεφανιαίων αρτηριών, το γνωστό μας by pass.

***   Βρογχικό άσθμα
 Βαρουχάκης Γεώργιος
Πνευμονολόγος
Διευθυντής Εργαστηρίου Ελέγχου Αναπνευστικής Λειτουργίας
Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Τι είναι το βρογχικό άσθμα;
 Το βρογχικό άσθμα είναι μία πάθηση των πνευμόνων, που χαρακτηρίζεται από σποραδικά επεισόδια δύσπνοιας και βήχα με διαστήματα φυσιολογικής αναπνοής. Πρόκειται μία χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή των βρόγχων που προκαλεί ποικίλου βαθμού απόφραξη των αεραγωγών και κατά συνέπεια περιορισμό της ροής του αέρα.
Πόσο συχνό είναι;
Είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα σε όλο τον κόσμo. Μόνο στις Η.Π.Α. πάσχουν απ΄αυτό 14.000.000 άτομα και το ένα τρίτο αυτών είναι νεαροί ενήλικες και παιδιά. 
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Τα κύρια συμπτώματα του άσθματος είναι βήχας, δύσπνοια, αναπνευστικός συριγμός, με επίταση τις βραδινές και τις πρωινές ώρες και συσφιγκτικό βάρος στον θώρακα. Τα συμπτώματα αυτά, δεν είναι ειδικά για το άσθμα, αλλά χαρακτηρίζουν γενικά τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Καθοριστικής σημασίας για την διάγνωση του άσθματος είναι η αξιολόγηση των συμπτωμάτων και η λήψη σωστού ιστορικού από τον θεράποντα ιατρό.  
Πού οφείλονται τα επεισόδια δύσπνοιας;
Το βρογχικό άσθμα είναι συνήθως ενδογενές, δεν μπορεί δηλαδή να αποδοθεί σε παθολογικό αίτιο. Συχνά αποτελεί αλλεργική εκδήλωση εναντίον κάποιου συγκεκριμένου παράγοντα (γύρη, σκόνη κ.λπ.). Τα επεισόδια δύσπνοιας και βήχα εμφανίζονται είτε σποραδικά είτε έπειτα από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού ή ύστερα από κόπωση και στρες. Μπορεί να διαρκέσουν λίγα λεπτά ή και ημέρες. Χαρακτηρίζονται από την έντονη αντίδραση των μυών του βρογχικού δέντρου που συστέλλονται και δυσχεραίνουν τη δίοδο του αέρα. Η κρίση δύσπνοιας τις περισσότερες φορές υποχωρεί, είτε μόνη της είτε με τη βοήθεια φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι ασθενείς, χωρίς να προκαλέσει άλλα προβλήματα. Ωστόσο, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου. 
Ποιές είναι οι αιτίες που προκαλούν το άσθμα;
Το άσθμα οφείλεται σε διαταραχή της ανοσίας. Οι βρόγχοι του ασθματικού αντιδρούν υπερβολικά σε διάφορα ερεθίσματα με αποτέλεσμα την σύσπαση των βρόγχων. Το γιατί γίνεται αυτό δεν έχει αποσαφηνισθεί πλήρως. Η κληρονομικότητα φαίνεται ότι παίζει κάποιο ρόλο, ενώ υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο, όπως οι λοιμώξεις κατά την παιδική ηλικία. Υπάρχουν όμως και τα εκλυτικά ερεθίσματα, αυτά δηλαδή που προκαλούν τη σύσπαση των βρόγχων σε ευαίσθητα άτομα. Τέτοια είναι η άσκηση, ο κρύος αέρας τα ερεθιστικά αέρια κ.α.  
Πώς γίνεται η διάγνωση του άσθματος;
Ο ασθενής υποβάλλεται από το γιατρό σε κλινική εξέταση που περιλαμβάνει ακρόαση των πνευμόνων. Κατόπιν γίνονται παρακλινικές εξετάσεις, όπως η σπιρομέτρηση, με τη βοήθεια των οποίων αξιολογείται η λειτουργική κατάσταση των πνευμόνων. Ταυτόχρονα ο ασθενής μαθαίνει πώς να αξιολογεί μόνος του την πορεία της νόσου και την ανταπόκρισή του στη θεραπεία με μικρές φορητές συσκευές. 
Τι συμβαίνει στην ασθματική κρίση;
Κατά την διάρκεια μίας ασθματικής κρίσης τρείς βασικές αλλαγές συμβαίνουν στους βρόγχους.
  • Φλεγμονή
  • Βρογχόσπασμος
  • Ευαισθητοποίηση
  • Αρκετές φορές πριν την ασθματική κρίση προηγούνται ενοχλήματα όπως κόπωση, νευρική διέγερση, πταρνίσματα, ρινόρροια και οπισθοστερνικό άλγος. Η κρίση αρχίζει με ξηρό παροξυσμικό βήχα και συσφικτικό αίσθημα βάρους στον θώρακα. Στη συνέχεια εμφανίζεται συρίττουσα αναπνοή και δύσπνοια. Η εισβολή της δύσπνοιας συνήθως είναι βαθμιαία. Κατά τη λήξη της κρίσης, η δύσπνοια υποχωρεί σταδιακά και ο βήχας γίνεται παραγωγικός με αποβολή δηλαδή πτυέλων. Τα πτύελα είναι παχύρρευστα και κολλώδη. Η διάρκεια της ασθματικής κρίσης ποικίλει από μερικές ώρες έως και μερικές ημέρες. 
    Ποια θεραπεία ακολουθείται για την αντιμετώπιση του άσθματος;
     Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει οτιδήποτε του προκαλεί αλλεργία. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου χρησιμοποιούνται φάρμακα, που διατίθενται σε εισπνεόμενη μορφή αλλά και σε μορφή χαπιών.
    Υπάρχουν δύο ομάδες φαρμάκων. Η πρώτη αφορά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των κρίσεων. Τέτοια είναι τα στεροειδή , οι χρωμόνες και οι αναστολείς των λευκοτριενίων.
    Η άλλη ομάδα, αφορά φάρμακα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της κρίσης. Τέτοια φάρμακα είναι πρωτίστως οι β2 διεγέρτες και δευτερευόντως τα αντιχολινεργικά και οι μεθυλξανθίνες.   Εκπαίδευση- Ενημέρωση των ασθενών
    Η εκπαίδευση των ασθενών αποσκοπεί στην ενημέρωση και στην ορθή εκπαίδευση των ασθματικών και της οικογένειάς τους ώστε να είναι σε θέση να προσαρμόζουν τις θεραπευτικές ενέργειες ανάλογά με τις εκάστοτε περιστάσεις. Προϋπόθεση επιτυχίας είναι η ανάπτυξη μιας καλής και συνεχούς συνεργασίας μεταξύ του θεράποντα ιατρού και του ασθενούς.

    ***  Υπέρταση και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
    Θεόδωρος Δ.Μουντοκαλάκης     Καθηγητής Παθολογίας
     
    Ίσως ο πιο διαδεδομένος από τους μύθους που κυκλοφορούν για την υπέρταση είναι ότι ένα άτομο με αυξημένη αρτηριακή πίεση διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει εγκεφαλική αιμορραγία από απότομη αύξηση της πίεσής του.
    Ο μύθος αυτός είναι κατάλοιπο της πριν από πενήντα περίπου χρόνια εποχής, όταν δεν υπήρχαν φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και οι άνθρωποι ζούσαν επί πολλά χρόνια με πιέσεις που έφταναν στα 250 ή και τα 300 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (αυτό που λέμε πίεση 25 ή 30). Αυτές οι πολύ υψηλές πιέσεις δημιουργούσαν με τα χρόνια μικρά ανευρύσματα (σαν σακουλάκια από χαλάρωση του τοιχώματος) στις αρτηρίες του εγκεφάλου. Τα ανευρύσματα αυτά, μην αντέχοντας τις πολύ αυξημένες πιέσεις μέσα στην αρτηρία, μπορούσαν κάποτε να σπάσουν, με αποτέλεσμα την αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο.
    Σήμερα, τέτοιες μακροχρόνιες μεγάλες αυξήσεις της πίεσης σπάνια συναντιούνται, και έτσι η εγκεφαλική αιμορραγία δεν είναι συχνή. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια δεν είναι συχνά. Απλώς, σήμερα, τα περισσότερα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είναι ισχαιμικά και όχι αιμορραγικά -προκαλούνται, δηλαδή, από απόφραξη (βούλωμα) και όχι από ρήξη κάποιας εγκεφαλικής αρτηρίας, ακριβώς όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου οφείλεται σε απόφραξη κάποιας στεφανιαίας αρτηρίας της καρδιάς. Η απόφραξη μιας αρτηρίας είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας (της αθηρωματικής διαδικασίας), που οδηγεί βαθμιαία σε όλο και μεγαλύτερη στένωση του αυλού της.
    Εδώ και πολλά χρόνια, επιδημιολογικές παρατηρήσεις έχουν κάνει γνωστό ότι, όταν η πίεση είναι αυξημένη (ακόμα και όταν η αύξηση αυτή είναι μικρή), η πιθανότητα να προκληθεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο γίνεται μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί ότι κάθε αύξηση της διαστολικής (μικρής) πίεσης σε συνθήκες ηρεμίας, κατά 5 έως 6 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (π.χ., από 90 σε 95 χιλιοστά στήλης υδραργύρου -ή αυτό που ο κόσμος λέει, από 9 σε 9,5) αντιστοιχεί σε αύξηση του κινδύνου να υποστεί κανείς αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια κατά 35 έως 40%. Αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου συνεπάγεται και η αυξημένη συστολική (μεγάλη) πίεση. Η σχέση είναι στατιστική και όχι αιτιολογική. Δεν εξηγεί, δηλαδή, με ποιο τρόπο η υπέρταση προκαλεί το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Απλώς επισημαίνει ότι όποιος έχει αυξημένη πίεση διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στο μέλλον, σε σύγκριση με ένα συνομήλικό του που έχει χαμηλότερη πίεση. Η διαπίστωση αυτή είναι εξίσου σημαντική με το γεγονός ότι ένας άνδρας 70 ετών έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από έναν άνδρα 30 ετών.
    Ωστόσο, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η μακροχρόνια ελάττωση της πίεσης προστατεύει από τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί ότι η ελάττωση της διαστολικής πίεσης κατά 5 έως 6 χιλιοστά στήλης υδραργύρου για περίοδο λίγων μόνο ετών μειώνει τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 38% -εξουδετερώνει, δηλαδή, εξ ολοκλήρου τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που αποδίδεται στην υπέρταση. Με άλλα λόγια, ο υπερτασικός που έχει επιτύχει να ρυθμίσει την πίεσή του, σε συνθήκες ηρεμίας, σε επίπεδα κάτω από 140 και κάτω από 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου κινδυνεύει να πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο όσο κι ένας συνομήλικός του που δεν έχει πίεση. Ο κίνδυνος, λοιπόν, που διατρέχει ένα υπερτασικό άτομο να υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μακροπρόθεσμος και όχι περιστασιακός.
    Γι' αυτό και είναι λάθος να αντιμετωπίζεται εκτάκτως η πίεση όταν βρίσκεται αυξημένη και να παραμελείται η καθημερινή φροντίδα για τη διατήρησή της σε κανονικά επίπεδα. Σε μερικές, μάλιστα, περιπτώσεις η αγωνιώδης προσπάθεια να ελαττωθεί γρήγορα η πίεση για να προληφθεί ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο γίνεται η ίδια υπεύθυνη για την πρόκλησή του. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η απότομη ελάττωση της πίεσης μέσα σε μια εγκεφαλική αρτηρία, της οποίας ο αυλός έχει γίνει στενός από μεγάλες αθηρωματικές πλάκες που υπάρχουν στο τοίχωμά της, μειώνει την παροχή αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου, με συνέπεια τη νέκρωσή της. Με τη σειρά της, η νέκρωση μιας περιοχής του εγκεφάλου έχει αποτέλεσμα την παράλυση των μελών του σώματος, των οποίων η κίνηση ελέγχεται από αυτή.
    Τι πρέπει να κάνει, λοιπόν, κανείς όταν διαπιστώνει ξαφνικά ότι έχει πολύ αυξημένη πίεση (π.χ., 180 ή και 200 χιλιοστά στήλης υδραργύρου); Εκείνο που πρέπει να κάνει είναι να προσπαθήσει να ηρεμήσει, κατανοώντας ότι ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος, αλλά αφορά στο μέλλον. Συνήθως, χωρίς κανένα φάρμακο, η πίεση υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε λίγη ώρα αφότου ηρεμήσει το άτομο. Αν, όμως, κατά τις επόμενες ημέρες η πίεση βρίσκεται κατ' επανάληψη αυξημένη κάτω από συνθήκες ηρεμίας, τότε πρέπει να αρχίζει καθημερινή θεραπεία με φάρμακα ή να ενισχύεται η ήδη εφαρμοζόμενη θεραπεία, ώστε να επιτυγχάνονται μακροχρόνια τιμές πίεσης σε ηρεμία κάτω από 140 η μεγάλη και 90 η μικρή. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι στα επόμενα χρόνια θα είναι προφυλαγμένος από τους κινδύνους που συνοδεύουν την υπέρταση -και μεταξύ αυτών και από τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

     ***  Η αιμορροϊδοπάθεια και η θεραπεία της.

    Νίκος Γεωργιάδης
    Χειρουργός
    Α. Τι είναι οι αιμορροΐδες;
    Η λέξη "αιμορροΐδες" προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων "αίμα" και "ροή" και αντανακλά ουσιαστικά το μόνο και πραγματικό σύμπτωμα της νόσου. Οι αιμορροϊδικοί όζοι είναι σάκοι που αποτελούνται από δέρμα και περιέχουν αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιμορροϊδικού πλέγματος που έχουν κιρσοειδή μορφή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρόπτωση του βλεννογόνου του ορθού. Οι αιμορροΐδες σχηματίζονται όταν ο συνδετικός ιστός που υποστηρίζει τον ορθικό βλεννογόνο στο τοίχωμα αποδομείται και καταστρέφεται. 
    Β. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές αιμορροΐδων;
    Oι αιμορροΐδες διακρίνονται σε:
    1. εξωτερικά δερματικά ράκη,
    2. εξωτερικές αιμορροΐδες και
    3. εσωτερικές αιμορροΐδες.

     Για μία εκλογικευμένη και εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία του ασθενούς με αιμορροϊδοπάθεια απαιτείται η ταξινόμηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Κοινώς παραδεκτό σύμπτωμα ταξινόμησης αποτελεί η πρόπτωση των αιμορροϊδικών όζων. Έχουμε λοιπόν τέσσερις βαθμούς βαρύτητας ανάλογα με την πρόπτωση:
    1ου βαθμού= Οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά. Δεν προκαλούν παρά μόνο μικρή αιμορραγία.
    2ου βαθμού= Οι όζοι προβάλλουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα στην κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα μετά την κένωση.
     3ου βαθμού= Οι όζοι προβάλλουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα στην κένωση ή κατά τη διάρκεια άσκησης και δεν ανατάσσονται από μόνοι τους αλλά ύστερα από χειρισμό.
    4ου βαθμού= Οι όζοι παραμένουν εκτός του πρωκτικού σωλήνα προκαλώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.
    Περισφιγμένες αιμορροΐδες. Όταν η προηγούμενη κατάσταση επιπλακεί με σπασμό του σφιγκτήρος, τότε διακόπτεται η παροχή αίματος και οι αιμορροΐδες μπορεί να νεκρωθούν. Υπάρχει ιδιαίτερα έντονος πόνος και ο ασθενής ζητά τη βοήθεια του γιατρού. 
    Γ. Γιατί δημιουργούνται οι αιμορροϊδες;
    Οι αιμορροϊδες υπάρχουν φυσιολογικά στον πρωκτικό σωλήνα. Η φλεβική ανεπάρκεια των αιμορροϊδων δημιουργεί την αιμορροϊδοπάθεια. Οι λόγοι είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων σε σημαντική θέση βρίσκονται η δυσκοιλιότητα, η κληρονομικότητα και η καθιστική ζωή. 
    Δ. Πώς θεραπεύονται οι αιμορροϊδες;
    Θεραπεία εσωτερικών αιμορροίδων
    Α. Μη εγχειρητικές τεχνικές
    Δίαιτα. Στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμού τα συμπτώματα προκαλούνται από επεισόδια δυσκοιλιότητας και σκληρών κενώσεων. Τα επεισόδια αυτά μπορούν να καταπολεμηθούν με δίαιτα που επιβάλλει την αποφυγή τροφών που προκαλούν δυσκοιλιότητα και την κατανάλωση φυτικών ινών και πολλών υγρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η χορήγηση ενός ήπιου σκευάσματος για το σχηματισμό μαλακών κοπράνων. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος του εντέρου με ορθοσιγμοειδοσκόπηση στους νεότερους ή με βαριούχο υποκλυσμό ή κολονοσκόπηση στους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς.
    Τεχνικές συγκόλλησης. Τις τεχνικές αυτές τις χρησιμοποιούμε κυρίως για αιμορροϊδοπάθεια 2ου ή 3ου βαθμού. Όλες έχουν σκοπό να προκαλέσουν θερμική ή χημική καταστροφή στον ιστό που έχει υποστεί τη βλάβη, ο οποίος κατόπιν, λόγω της διαδικασίας επούλωσης, θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές από αυτές τις μεθόδους.
    1. Σκληροθεραπεία Η σκληροθεραπεία κάνει χρήση χημικών ουσιών, όπως οι Polydocanol, Quinine Urea, Sodium Morrhuate ή διάλυμα 5% φαινόλης, το οποίο εγχέεται στην κορυφή του αιμορροϊδικού όζου με ειδική σύριγγα. Η τεχνική είναι κατάλληλη για αιμορροϊδοπάθεια έως και 2ου βαθμού ή για ασθενείς προχωρημένης ηλικίας.
    2. Rubber band ligation Με την τεχνική αυτή επιδιώκουμε να περισφίξουμε τους αιμορροϊδικούς όζους με έναν ελαστικό δακτύλιο από καουτσούκ. Ο περισφιγμένος όζος νεκρώνεται και εκπίπτει, εγκαταλείποντας στη θέση του ένα έλκος, του οποίου η επούλωση θα προκαλέσει την επιθυμητή συγκόλληση του βλεννογόνου στο τοίχωμα. Η τεχνική είναι εύκολη και φθηνή. Eίναι η πιο διαδεδομένη τεχνική για αιμορροϊδοπάθεια 2ου και 3ου βαθμού. Ο ασθενής για δύο με τρεις ημέρες μετά την εφαρμογή του δακτυλίου θα έχει πόνο και τάση για εκκένωση που απαιτεί χρήση αναλγητικών.
    3. Φωτοπηξία υπερύθρων Είναι μία τεχνική που απαιτεί τη χρήση ειδικού μηχανήματος. Είναι εύκολη και εφαρμόζεται σε εξωτερικό ιατρείο. Με την τεχνική αυτή προκαλούμε φωτοπηξία στην κορυφή του αιμορροϊδικού όζου. Αποτέλεσμα της φωτοπηξίας είναι η ίνωση στην περιοχή που έχει ως αποτέλεσμα συγκόλληση στο τοίχωμα. Κάθε εφαρμογή διαρκεί ένα με δύο δευτερόλεπτα και προκαλεί στιγμιαίο πόνο. Η τεχνική έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα για αιμορροΐδες 1ου και 2ου βαθμού .
    Β. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
    Οι συντηρητικές χειρουργικές τεχνικές εισήχθησαν στη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας σε μια προσπάθεια παρακολούθησης και θεραπείας της ασθένειας, χωρίς να απαιτείται η παραμονή των πασχόντων στο νοσοκομείο. Οι τεχνικές αυτές είναι η κρυοθεραπεία, η διαστολή του πρωκτού και η μερική έσω σφιγκτηροτομή.
    1. Κρυοθεραπεία Στηρίζεται στην ψύξη του αιμορροϊδικού ιστού με τη χρήση ειδικών εργαλείων τα οποία ενεργοποιούνται με διοξείδιο του άνθρακα ή υγρό άζωτο. Η τεχνική αυτή δεν απαιτεί γενική νάρκωση, προκαλεί όμως εξαιρετική δυσφορία στον ασθενή ή και πόνο. Η μέθοδος είναι ανακριβής, γιατί δεν μπορεί να υπολογιστεί η έκταση της ιστικής καταστροφής που προκαλεί. Γενικά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολύ λίγα και ελάχιστοι χειρουργοί την υιοθετούν πλέον σήμερα.
    2. Διαστολή του πρωκτού Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας οφείλονται σε κώλυμα της πρωκτικής εξόδου που προκαλείται από την παρουσία συσφιγκτικών ταινιών. Για τη διόρθωση αυτής της κατάστασης προτείνεται η διάσπαση των ταινιών με μείζονα διαστολή του πρωκτού. Η τεχνική αυτή δεν έχει τύχει αποδοχής από την πλειονότητα των χειρουργών, γιατί προκαλεί ανεξέλεγκτη ζημιά στο σφιγκτήρα. Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι η συχνότητα μετεγχειρητικής ακράτειας είναι υψηλή και η υποτροπή συχνή, ιδιαίτερα η πρόπτωση του ορθικού βλεννογόνου.
    3. Μερική πλάγια σφιγκτηροτομή Μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με συμπτωματική αιμορροϊδοπάθεια. Τα αποτελέσματα όμως είναι ελάχιστα ικανοποιητικά. Η συχνότητα υποτροπών είναι εξαιρετικά μεγάλη και η πιθανότητα ακράτειας δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
    Γ. ΡΙΖΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ ΜΕ CΟ2 LASER 
    To CΟ2 laser χρησιμοποιείται ευρέως στη γενική χειρουργική και έχει πλέον δεσπόζουσα θέση στη χειρουργική του πρωκτού. Η εφαρμογή του στην πρωκτολογία άρχισε πολύ νωρίς, τη δεκαετία του 1970. Η εγχείρηση των αιμορροΐδων γίνεται με γενική είτε με περιοχική ή και τοπική αναισθησία. Στην Ελλάδα η αιμορροϊδεκτομή με laser εφαρμόζεται από το 1988 και η εμπειρία είναι τεράστια. Ο συγγραφέας έχει ανακοινώσει 450 περιστατικά και η μέχρι σήμερα εμπειρία του πλησιάζει τα 2.000 περιστατικά. Η χρήση του CΟ2 laser στη θεραπεία των αιμορροΐδων δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να σχεδιάσει πολύ καλύτερα την εκτομή με λιγότερη ή καθόλου αιμορραγία στο χειρουργικό πεδίο, μετατρέπει τη νοσηλεία σε 24ωρη και ελαχιστοποιεί τα προβλήματα της μετεγχειρητικής περιόδου.
    Θεραπεία αιμορροίδων με Nd- Yag LASER
    Το Νd- Yag laser προκαλεί καλύτερη πήξη των αγγείων, αλλά δεν έχει την ακρίβεια διατομής που έχει το CO2 laser.
    Ε. Ξαναδημιουργούνται οι αιμορροϊδες;
    Δύο παράμετροι έχουν σημασία στην απάντηση αυτής της ερώτησης. Η πρώτη και σημαντικότερη είναι η χειρουργική τεχνική της αιμορροϊδεκτομής. Εφόσον η αφαίρεση γίνει στο σωστό ύψος, η πιθανότητα επανεμφάνισης αιμορροϊδων είναι μηδαμινή. Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τη δυσκοιλιότητα. Παθολογική δυσκοιλιότητα με σκληρά κόπρανα και μεγάλη πίεση στην περιοχή κατά την κένωση, εάν παραμένει επί χρόνια, μπορεί να δημιουργήσει ξανά πρόβλημα αιμορροϊδοπάθειας, όχι όμως τόσο όσο υπήρχε προεγχειρητικά. Ετσι λοιπόν πέραν της σωστής τεχνικής πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να καταπολεμηθεί η ενδεχόμενη δυσκοιλιότητα.

     ***   Διάρροια
    Παναγιώτης Χριστοφορίδης
    Γαστρεντερολόγος 
    Τι είναι διάρροια;
     Διάρροια είναι η διαταραχή των κενώσεων που συνίσταται σε αύξηση του αριθμού, του όγκου ή της ρευστότητάς τους. Στις οξείες διάρροιες συνήθως διαταράσσονται και οι τρεις παραπάνω χαρακτήρες. Οπωσδήποτε όμως, κυριότερος από αυτούς είναι η αύξηση του όγκου των αποβαλλόμενων κοπράνων, πάνω από 250κ. εκ. ημερησίως. Ως προς τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της η διάρροια διακρίνεται σε οξεία και σε χρόνια. 
    Οξεία διάρροια
    Η οξεία διάρροια, αυτή που διαρκεί λιγότερο από 14 ημέρες, είναι συνυφασμένη με τον όρο "οξεία γαστρεντερίτιδα". Υπολογίζεται ότι προσβάλλονται περίπου 200 εκατομμύρια άτομα ημερησίως, ενώ τα περισσότερα βέβαια κρούσματα αφορούν στους κατοίκους του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.
    Ποια είναι τα αίτια; Oφείλεται συνήθως σε λοιμώδες αίτιο όπως: Μικρόβια (κολοβακτηρίδιο, κλωστρίδια, σαλμονέλες, σιγκέλες, σταφυλόκοκκος κ.ά.) Παράσιτα (αμοιβάδα, λάμβλια κ.ά) Ιοί (rota, norwalk, adeno κ.ά)
    Πώς εμφανίζεται;
    Αιφνίδια έναρξη με υδαρείς κενώσεις (>4 έως 6 ημερησίως), με κολικοειδή κοιλιακά άλγη, ναυτία ή εμετό και τεινεσμό. Τέλος, είναι συχνή αλλά όχι απαραίτητη η παρουσία του πυρετού. Σημεία και συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στο γιατρό:
    -Παρουσία αίματος, βλέννας και πύου στις κενώσεις
    -Πυρετός >38,5 βαθμούς Κελσίου
    -Έντονο και επίμονο άλγος στην κοιλιακή ή/και στην πρωκτική χώρα.
    -Διάρκεια των συμπτωμάτων >3 ημέρες.
    -Όταν πρόκειται για άτομο που έχει ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού. 
    Πώς μολύνεται ο άνθρωπος;
    Οι συνήθεις τρόποι μετάδοσης των υπεύθυνων μικροβίων, ιών και παρασίτων είναι:
    -Από την εντεροστοματική οδό, δηλαδή τα ακάθαρτα χέρια, τις μολυσμένες επιφάνειες κ.ά.
    -Από άτομο σε άτομο
    -Από κατοικίδια ζώα
    -Από μολυσμένες τροφές ή νερό  
    Τι διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να κάνω;
    ¶μεσα θα πρέπει να γίνουν: γενική αίματος, μικροσκοπική κοπράνων, παρασιτολογική κοπράνων, καλλιέργεια κοπράνων. Τέλος, πιθανώς ο γιατρός σας, εάν τα συμπτώματα επιμένουν, να ζητήσει ορθοσκόπηση ή κολονοσκόπηση. Δυστυχώς, οι διαγνωστικές μέθοδοι που ανιχνεύουν τοξίνες στα κόπρανα και μικροβιακά αντιγόνα στον ορό, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν ευρέως, λόγω του υψηλού τους κόστους και του χρόνου που χρειάζονται. 
    Πώς αντιμετωπίζεται;
    Τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρει ο ασθενής είναι να πίνει αρκετά υγρά (περίπου 2 λίτρα/εικοσιτετράωρο ) και να τρώει ελαφρώς πιο αλατισμένες τις τροφές του. Στα παιδιά πρέπει να σταματάμε τη χορήγηση γάλακτος και να το αντικαθιστούμε με άλλα υγρά που περιέχουν αλάτι και ζάχαρη (π.χ., αναψυκτικά του εμπορίου -η coca cola είναι επίσης καλό υποκατάστατο). Τέλος, ο ασθενής πρέπει να μετρά τη θερμοκρασία του. Η θεραπευτική αντιμετώπιση που θα χορηγήσει ο γιατρός αποσκοπεί: 1. Στην αποκατάσταση του διαταραχθέντος ισοζυγίου ύδατος και ηλεκτρολυτών 2. Στη συμπτωματική ανακούφιση 3. Στην καταπολέμηση του αιτίου Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας διάρροιας είναι λοιμώδους αιτιολογίας, βραχείας διάρκειας, αυτοϊώνται και μόνο ένα ποσοστό μικρότερο του 20% των πασχόντων προσφεύγει στο γιατρό. Ο τελευταίος θα κρίνει αν πρέπει να προβεί σε περαιτέρω έλεγχο και να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.  Χρόνια διάρροια
    Χαρακτηρίζεται η διάρροια που επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο των 14 ημερών. Πρέπει να τονιστεί ότι πολλά νοσήματα που προκαλούν χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο αρχίζουν με οξεία διάρροια.  
    Ποιες οι συνήθεις αιτίες;
    -Δυσαπορρόφηση υδατανθράκων (ανεπάρκεια λακτάσης, ατελώς απορροφούμενοι υδατάνθρακες -φρουκτόζη, σορβιτόλη)
    -Χρόνιες ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος (αμοιβάδωση, λαμβλίαση, ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα, λοιμώξεις σε ασθενείς με ΑΙDS)
    -Κατάχρηση καθαρτικών φαρμάκων
    -Καρκίνος παχέος εντέρου
    -Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
    -Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn)
    -Φάρμακα (αντιβιοτικά, διουρητικά, αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά κ.ά.)
    -Στεατόρροια (νοσήματα λεπτού εντέρου και παγκρέατος)
    -Εγχειρήσεις (γαστρεκτομή, βαγοτομή, εντερεκτομή, χολοκυστεκτομή) -Ενδοκρινικά νοσήματα (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.)
    -Νευροενδοκρινείς όγκοι (γαστρίνωμα, βίπωμα, καρκινοειδές, μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς)
    -Διάφορα νοσήματα (σκληρόδερμα, αμυλοείδωση)
    Οπωσδήποτε ο πάσχων πρέπει να προσφύγει στον ειδικό γιατρό (γαστρεντερολόγο), ο οποίος θα προβεί σε ενδελεχή και εμπεριστατωμένο έλεγχο για την ανεύρεση του αιτίου.

    ***   Χολολιθίαση  
    Τι είναι η χολολιθίαση; 
    Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος στο σχήμα του αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και συγκεντρώνει τη χολή. Η χολή παράγεται από το ήπαρ, συγκεντρώνεται στη χοληδόχο κύστη και στη συνέχεια πηγαίνει στο λεπτό έντερο, όπου χρησιμεύει για την πέψη των λιπών. Η χολολιθίαση υποδηλώνει το σχηματισμό σκληρών λίθων στο εσωτερικό της χολής, οι οποίοι αποτελούνται από χολή, άλατα και χοληστερόλη. Το μέγεθός τους ποικίλλει από έναν κόκκο άμμου μέχρι και λίγα εκατοστά. Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω χολόλιθους;
    Οι χολόλιθοι μπορεί να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα και να μη γίνονται αντιληπτοί από τον ασθενή. Συμπτώματα προκαλούνται στην περίπτωση που οι χολόλιθοι αποφράσσουν το σωληνάκι μέσω του οποίου η χολή πηγαίνει στο λεπτό έντερο. Σε αυτή την περίπτωση η χοληδόχος κύστη διατείνεται προκαλώντας πόνο στην ανώτερη κοιλιακή χώρα, που παρατηρείται συνήθως μετά τα γεύματα. Η απόφραξη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή της χοληδόχου κύστης και σε μία πάθηση που ονομάζεται οξεία χολοκυστίτιδα. Τότε, εκτός από τον πόνο συνυπάρχει πυρετός και πιθανόν ίκτερος, δηλαδή κίτρινη χρώση του δέρματος και του λευκού των ματιών.  
    Υπάρχουν κάποιοι που παρουσιάζουν συχνότερα χολόλιθους; Τι μπορώ να κάνω για να διαπιστώσω εάν έχω;
    Οι χολόλιθοι αναπτύσσονται συχνότερα σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες και έχουν κάνει πολλά παιδιά. Η διαπίστωση της παρουσίας χολολίθων είναι πολύ απλή και γίνεται με τη διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος στο ανώτερο τμήμα της κοιλιάς.  
    Τι πρέπει να κάνω, εάν έχω χολόλιθους;
    Οι χολόλιθοι μπορεί να υπάρχουν πολύ καιρό στη χοληδόχο κύστη χωρίς να προκαλούν συμπτώματα ή ενοχλήματα. Στην περίπτωση που παρουσιαστεί οξεία χολοκυστίτιδα, ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο και πολλές φορές είναι αναγκαία χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Ακόμα και αν οι χολόλιθοι δεν προκαλούν συμπτώματα, μπορούν να αφαιρεθούν μαζί με τη χοληδόχο κύστη. Σήμερα η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται κυρίως με λαπαροσκοπικές τεχνικές που δεν ταλαιπωρούν τον ασθενή και έχουν μικρή αισθητική επιβάρυνση για τον ασθενή.

     *** Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού: τι πρέπει να γνωρίζετε…

    ~ Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού είναι στις 17 Νοεμβρίου κάθε έτους και σκοπό έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον πρόωρο τοκετό και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί αυτός να σημαίνει για το νεογέννητο παιδί. Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% όλων των γεννήσεων παγκοσμίως. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού έγινε στις 17 Νοεμβρίου του 2008, αλλά γιορτάζεται σταθερά από το 2011 και μετά.
    Ο πρόωρος τοκετός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει και κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένες επιπλοκές υγείας μπορεί να είναι και μακροπρόθεσμες, εκτός από βραχυπρόθεσμες για τα πρόωρα μωρά. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο πρόωρο γεννηθεί ένα μωρό, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών. Το βάρος γέννησης παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.
    Μερικά προβλήματα μπορεί να είναι εμφανή κατά τη γέννηση, ενώ άλλα αναπτύσσονται αργότερα.
    Πρόωρος τοκετός: Βραχυπρόθεσμες επιπλοκές
    Στις πρώτες εβδομάδες, οι επιπλοκές της πρόωρης γέννησης μπορεί να περιλαμβάνουν:
    Αναπνευστικά προβλήματα. Ένα πρόωρο μωρό μπορεί να έχει δυσκολία στην αναπνοή που οφείλεται σε ένα ανώριμο αναπνευστικό σύστημα. Αν οι πνεύμονες του μωρού δεν έχουν αρκετό επιφανειοδραστικό -μια ουσία που επιτρέπει στους πνεύμονες να διογκώνονται- το παιδί μπορεί να αναπτύξει σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, επειδή οι πνεύμονες δεν μπορούν να διαστέλλονται και να συστέλλονται κανονικά. Τα πρόωρα μωρά μπορούν επίσης να αναπτύξουν μια χρόνια πνευμονική νόσο γνωστή ως βρογχοπνευμονική δυσπλασία. Επιπλέον, ορισμένα πρόωρα μωρά βιώνουν παρατεταμένες παύσεις στην αναπνοή τους, πάθηση που είναι γνωστή ως άπνοια.
    Καρδιακά προβλήματα. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα εστιάζονται στον αρτηριακό πόρο και στην χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση). Το πρώτο είναι ουσιαστικά ένα άνοιγμα μεταξύ δύο μεγάλων αιμοφόρων αγγείων που φεύγουν από την καρδιά. Αν και αυτό το ελάττωμα συχνά κλείνει από μόνο του, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και άλλες επιπλοκές.
    Προβλήματα στον εγκέφαλο. Όσο νωρίτερα γεννιέται ένα μωρό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Οι περισσότερες αιμορραγίες είναι ήπιες και υποχωρούν από μόνες τους. Αλλά μερικά μωρά μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αιμορραγία στον εγκέφαλο, κάτι που προκαλεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Οι μεγαλύτερες αιμορραγίες στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο επί σειρά εβδομάδων (υδροκέφαλο μωρό). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί μια επέμβαση για να γίνει παρακέντηση υγρού.
    Προβλήματα ελέγχου της θερμοκρασίας. Τα πρόωρα μωρά μπορεί να χάσουν γρήγορα τη θερμότητα του σώματός τους. Δεν έχουν αρκετό αποθηκευμένο λίπος και δεν μπορούν να παράγει αρκετή θερμότητα για να αντισταθμίσουν αυτή που χάνεται μέσω της επιφάνειας του σώματός τους. Αν η θερμοκρασία του σώματος πέσει πολύ χαμηλή, μπορεί να επέλθει υποθερμία. Η υποθερμία σε ένα πρόωρο μωρό μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, ένα πρόωρο μωρό μπορεί να χρησιμοποιεί όλη την ενέργεια που παίρνει από το τάισμα μόνο για να παραμένει ζεστό, με αποτέλεσμα να μην μεγαλώνει κανονικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πρόωρα μωρά απαιτούν επιπλέον θερμότητα μέσα σε μια θερμοκοιτίδα, μέχρι να έχουν μεγαλώσει αρκετά ώστε να είναι σε θέση να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους χωρίς βοήθεια.
    Γαστρεντερικά προβλήματα. Ο πρόωρος τοκετός είναι πιθανό να αφήσει το νεογέννητο παιδί με ένα ανώριμο γαστρεντερικό σύστημα και προδιάθεση σε επιπλοκές, όπως η νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Πρόκειται για μια δυνητικά σοβαρή πάθηση, στην οποία τα επιθηλιακά κύτταρα του τοιχώματος του εντέρου έχουν υποστεί βλάβη, μπορεί να παρουσιαστεί σε πρόωρα μωρά, όταν ξεκινήσει το τάισμά τους. Τα πρόωρα μωρά που λαμβάνουν μόνο μητρικό γάλα έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας.
    Προβλήματα στο αίμα. Τα πρόωρα μωρά διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων του αίματος, όπως η αναιμία και ο ίκτερος. Η αναιμία είναι μια κοινή κατάσταση στην οποία το σώμα δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Αν και όλα τα νεογέννητα αντιμετωπίζουν μια αργή πτώση στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, η μείωση αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη στα πρόωρα μωρά. Ο βρεφικός ίκτερος είναι ο κιτρινωπός χρωματισμός στο δέρμα και τα μάτια ενός νεογέννητου μωρού που συμβαίνει επειδή το αίμα του μωρού περιέχει πλεόνασμα μιας κίτρινης χρωστικής ουσίας από το ήπαρ, ή από τα ερυθρά αιμοσφαίρια (χολερυθρίνη).
    Προβλήματα μεταβολισμού. Τα πρόωρα μωρά συχνά έχουν προβλήματα με τον μεταβολισμό τους. Μερικά πρόωρα μωρά μπορεί να αναπτύξουν ένα ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή τα πρόωρα μωρά έχουν συνήθως μικρότερες εναποθέσεις γλυκογόνου (αποθηκευμένη γλυκόζη) από ό,τι τα τελειόμηνα βρέφη και επειδή το ανώριμο συκώτι τους έχει πρόβλημα στο να μετατρέπει το αποθηκευμένο γλυκογόνο σε γλυκόζη.
    Προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα υπανάπτυκτο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιτρέψει μια μόλυνση. Η μόλυνση σε ένα πρόωρο μωρό μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στο αίμα προκαλώντας σηψαιμία, μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή.
    Πρόωρος τοκετός: Μακροχρόνιες επιπλοκές
    Μακροπρόθεσμα, ο πρόωρος τοκετός μπορεί να οδηγήσει σε αυτές τις επιπλοκές:
    Εγκεφαλική παράλυση. Προκαλεί διαταραχή της κίνησης, της λειτουργίας των μυών και της στάσης του σώματος, που μπορεί να προκληθεί από μόλυνση, ανεπαρκή ροή του αίματος ή από κάποιον τραυματισμό στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του πρόωρου βρέφους τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και όταν το μωρό είναι ακόμα πολύ νεαρό και ανώριμο.
    Μειωμένες γνωστικές δεξιότητες. Κατά τη σχολική ηλικία, ένα παιδί που γεννήθηκε πρόωρα μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχει μαθησιακές δυσκολίες.
    Προβλήματα όρασης. Τα πρόωρα νεογνά μπορεί να αναπτύξουν αμφιβληστροειδοπάθεια, μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία διογκώνονται και αυξάνουν υπερβολικά το φωτοευαίσθητο στρώμα νεύρων στο πίσω μέρος του ματιού (αμφιβληστροειδής). Μερικές φορές τα ανώμαλα αγγεία του αμφιβληστροειδούς πληγώνουν σταδιακά τον αμφιβληστροειδή, τραβώντας τον από τη θέση του. Όταν ο αμφιβληστροειδής τραβηχτεί μακριά από το πίσω μέρος του ματιού, αυτό λέγεται αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει την όραση και να προκαλέσει τύφλωση.
    Προβλήματα ακοής. Τα πρόωρα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κάποιου βαθμού απώλεια ακοής.
    Οδοντικά προβλήματα. Τα πρόωρα μωρά που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οδοντικών προβλημάτων, όπως η καθυστερημένη ανάπτυξη των δοντιών, ο αποχρωματισμός των δοντιών και τα μη-ευθυγραμμισμένα δόντια.  ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

    ***  Τρόποι αντιμετώπισης της ιγμορίτιδας… (video)

    ~  Τρόποι αντιμετώπισης της ιγμορίτιδας… (video)
     ~*   Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων που ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη η κρίση αλλεργικής ρινίτιδας, με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας.
    Η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, μολυσματική ή μη-μολυσματική. Ο τύπος και η σοβαρότητα της ασθένειας ορίζονται από το πόσο διαρκεί χρονικά η φλεγμονή.
    Το οίδημα προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών που συνδέουν την μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχέτευσης αυτών με συνέπεια την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο η το μέτωπο, ανάμεσα η πίσω από τα μάτια η ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια. Όταν το κοινό κρυολόγημα, ή η γρίπη διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και η απλή βλέννα μετατρέπεται σε πηκτό δύσοσμο πρασινοκίτρινο πύον, τότε υπάρχει ιγμορίτιδα.
    Η χρόνια ιγμορίτιδα δημιουργείται, όταν η απόφραξη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα με συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 12 εβδομάδες.
    Η οξεία ιγμορίτιδα συχνά αναπτύσσεται γρήγορα και διαρκεί 7 έως 10 ημέρες, αν και μπορεί επίσης να διαρκέσει έως και 4 εβδομάδες.
    Η υποξεία ιγμορίτιδα μπορεί να διαρκέσει 4 έως 12 εβδομάδες.
    Η υποτροπιάζουσα οξεία ιγμορίτιδα ορίζεται ως τέσσερα ή περισσότερα επεισόδια ετησίως χωρίς συνεχή συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων αυτών.
    Αίτια
    Ρινικοί πολύποδες: Είναι η ανάπτυξη ιστών που κλείνουν τις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια.
    Αλλεργικές αντιδράσεις: Ένας από τους παράγοντες εκδήλωσης αλλεργίας είναι και η μυκητιασική λοίμωξη των ρινικών κόλπων.
    Σκολίωση ρινικού διαφράγματος: Ένα στραβό διάφραγμα (το τείχος μεταξύ των ρουθουνιών) μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση βλέννας και ιγμορίτιδα.
    Τραύμα στο πρόσωπο: Ένα κάταγμα στα οστά του προσώπου μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των ρινικών κόλπων.
    Άλλες ιατρικές καταστάσεις: Οι επιπλοκές της κυστικής ίνωσης, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή ο ιός του AIDS-HIV και άλλων ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να οδηγήσουν σε ρινική απόφραξη.
    Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος: Οι λοιμώξεις στο αναπνευστικό σας, όπως τα κρυολογήματα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να πυκνώσουν τις μεμβράνες των ρινικών σας κόλπων, εμποδίζοντας την αποστράγγιση της βλέννας και δημιουργώντας συνθήκες ώριμες για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι ιογενείς, βακτηριακές ή μυκητιασικές.
    Αλλεργίες όπως η αλλεργική ρινίτιδα: Η φλεγμονή που εμφανίζεται με τέτοιου τύπου αλλεργίες μπορούν να μπλοκάρουν τα ιγμόρεια σας.
    Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος: Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται ηωσινόφιλα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των ρινικών κόλπων.
    Συμπτώματα
    Η χρόνιας και η οξεία ιγμορίτιδα έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά η οξεία ιγμορίτιδα είναι μια προσωρινή μόλυνση των κόλπων που συχνά συνδέεται με ένα κρυολόγημα. Τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα πρέπει να συμβαίνουν ταυτόχρονα για τη διάγνωση της χρόνιας ιγμορίτιδας:
    Ρινική απόφραξη ή συμφόρηση, η οποία προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή από την μύτη
    Πόνος, ευαισθησία και πρήξιμο γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα, την μύτη ή το μέτωπό
    Μειωμένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης
    Πόνος στο αυτί
    Πόνος στην άνω γνάθο και στα δόντια σας
    Βήχας, ο οποίος μπορεί να επιδεινώνεται τη νύχτα
    Πονόλαιμος
    Δυσοσμία του στόματος
    Κόπωση ή ευερεθιστότητα
    Ναυτία
    ~* Βίντεο : 3D Sinus Animation  , https://youtu.be/VL8pqYVdYG8  .-
    Βασικοί τρόποι αντιμετώπισης
    Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς να σας συστήσει ο γιατρός σας, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:
    Πίνετε άφθονα υγρά για να κάνετε πιο υδαρή την βλέννα και άρα πιο εύκολο για να την απομακρύνετε από τα ιγμόρεια.
    Εφαρμόστε υγρή θερμότητα στα ιγμόρειά σας με την τοποθέτηση ζεστών, υγρών πετσετών στο πρόσωπό σας. Κάντε το αυτό αρκετές φορές την ημέρα για 5-10 λεπτά κάθε φορά.
    Κάντε ένα ζεστό ντους και εισπνεύστε τον ατμό για να χαλαρώσετε τη βλέννα και να ανοίξετε τις ρινικές οδούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να ανακουφίσετε την πίεση στα ιγμόρεια. Αλλιώς, γεμίστε ένα μπολ/κατσαρόλα με ζεστό νερό, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, σκύψτε πάνω από το δοχείο για να παγιδεύσετε τον ατμό και αναπνέετε κανονικά.
    Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε τον αέρα στο σπίτι σας πιο υγρό. (Αλλά όχι υπερβολικά υγρό, αφού τότε μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες).
    Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και τον ξηρό αέρα. Όλα αυτά μπορεί να στεγνώσουν τα ιγμόρειά και τις ρινικές σας οδούς, αλλά και να επιδεινώσουν τον ερεθισμό της μεμβράνης από την βλέννα.
    Πιθανές επιπλοκές
    Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ιγμορίτιδα, μπορεί να προκαλέσει:
    βλενογοννοκήλη
    οστεομυελίτιδα οστών του κρανίου
    μηνιγγίτιδα
    εγκεφαλικό απόστημα
    επέκταση της φλεγμονής στο μάτι με συνέπεια διπλωπία ή και τύφλωση
    Πρόληψη
    Αντιμετώπιση της αλλεργίας
    Χρήση υγραντήρα σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος και ανύψωση της κεφαλής κατά τον ύπνο για την καλύτερη παροχέτευση των ρινικών κόλπων.
    Χρήση διάφορων αποσυμφορητικών (πρέπει να γίνεται με προσοχή κυρίως από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, αρρυθμίες, γλαύκωμα)
    Αποφυγή καπνίσματος
    Υγιεινή ζωή με ισορροπημένη διατροφή και συχνή σωματική άσκηση
    Πονοκέφαλος: Πότε είναι από ημικρανία και πότε από ιγμορίτιδα
    Περισσότεροι από 4 στους 5 ανθρώπους που νομίζουν ότι έχουν πονοκέφαλο λόγω ιγμορίτιδας με συμπτώματα όπως τα παραπάνω, στην πραγματικότητα έχουν ημικρανίες. Και το πρόβλημα έγκειται στο ότι αν προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την ημικρανία με μεθόδους για τον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα, ή το αντίστροφο, τότε η θεραπεία δεν λειτουργεί.
    Οι διαφορές στα συμπτώματα και τις αιτίες
    Ο πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα και εκείνος από ημικρανία μπορεί να έχουν κάποια κοινά συμπτώματα, όπως:
    Πόνος που επικεντρώνεται στο μέτωπο
    Φαγούρα, ή υγρά μάτια
    Πόνος που επιδεινώνεται, όταν κινείστε ή κουνάτε το κεφάλι σας
    Αλλά, η ημικρανία συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως:
    Ναυτία, ή εμετό
    Ευαισθησία στον ήχο, ή το φως
    Έντονος πόνος που σας “χτυπάει” μόνο από την μία πλευρά του κεφαλιού
    Η ημικρανία είναι συνήθως η υποκείμενη αιτία ενός τέτοιου πονοκεφάλου σε άτομα που έχουν συχνές, σοβαρές κεφαλαλγίες, υποστηρίζει ο καθηγητής νευρολογίας Stephen Silberstein, από το πανεπιστήμιο Thomas Jefferson. Είναι ο άνθρωπος που συνέταξε τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία της ημικρανίας, όπως αυτές ορίζονται από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.
    “Αν έχετε πονοκέφαλο ‘που έρχεται και φεύγει’, τότε κατά 95% πρόκειται για ημικρανία”, λέει ο Silberstein και προσθέτει: “Οι άνθρωποι με μολύνσεις στην ρινική οδό και τα ιγμόρεια δεν αναφέρουν τον πονοκέφαλο ως πρώτιστο σύμπτωμα. Συνήθως λένε στον γιατρό τους ότι ‘νιώθουν άρρωστοι και έχουν και πονοκέφαλο'».
    Ο πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα προκαλείται συνήθως από μια λοίμωξη και φλεγμονή των ρινικών διόδων. Αυτό οδηγεί σε συμφόρηση που με τη σειρά της προκαλεί πόνο και αυξημένη πίεση στο μέτωπο και πίσω από τα ζυγωματικά.
    Τι περιλαμβάνει η θεραπεία σε κάθε περίπτωση
    Για τον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα η θεραπεία ξεκινά με αποσυμφορητικά, παυσίπονα και ρινική άρδευση, για να μειωθεί η πίεση στους ρινικούς κόλπους και το “μπούκωμα”.
    Τα αντιβιοτικά, ή τα ρινικά στεροειδή, χρησιμοποιούνται συχνά ως μια δεύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της υποκείμενης λοίμωξης, ή κάποιας χρόνιας πάθησης που προκαλεί την ιγμορίτιδα. Ένας πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα που προκαλείται από κάποια μόλυνση, λογικά υποχωρεί γρήγορα μετά την έναρξη της θεραπείας.
    Η θεραπεία για την ημικρανία δεν επικεντρώνεται απλά στην διακοπή της ημικρανίας. Αφορά, επίσης, την πρόληψη μελλοντικών ημικρανιών, την μείωση της συχνότητας με την οποία αυτές συμβαίνουν, την σφοδρότητα και τη διάρκειά τους.
    Φάρμακα, που ονομάζονται τριπτάνες, χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης ημικρανίας, για να μειώσουν τον πόνο. Άλλα φάρμακα, που έχουν αναπτυχθεί κυρίως για τη θεραπεία της επιληψίας, της κατάθλιψης και της υπέρτασης, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν μελλοντικές εξάρσεις ημικρανίας. Οι ενέσεις Botox έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην πρόληψη των χρόνιων ημικρανιών. Η θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί σε γυναίκες που έχουν ημικρανίες, όταν αυτές συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο.
    Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ημικρανία. Τεχνικές για την μείωση του στρες (όπως η σωματική άσκηση, η χαλάρωση και η βιοανάδραση) συμβάλλουν στην πρόληψη κάποιας υποτροπής και στην μείωση της σοβαρότητας των ημικρανιών.
    Το μπέρδεμα ανάμεσα σε ημικρανία και πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα
    Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια ημικρανία. Αλλά δεν μπορείτε να το γνωρίζετε εξαρχής και, έτσι, την αντιμετωπίζετε με αναλγητικά, επειδή νομίζετε ότι πρόκειται για πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα.
    Αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μπορεί να νιώσετε κάποια προσωρινή ανακούφιση, αλλά είναι πολύ πιθανό να έχετε νέο πονοκέφαλο μετά από λίγη ώρα.
    “Πολλά από τα φάρμακα για την ιγμορίτιδα περιέχουν αναλγητικά”, λέει ο Silberstein και προσθέτει: “Η κατάχρηση αναλγητικών μπορεί να προκαλέσει νέους πονοκεφάλους μετά από λίγο”.
    Είναι κατανοητό, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υποπτεύονται πρώτα τον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα, εφόσον έχουν ταυτόχρονα βουλωμένη μύτη και υγρά μάτια. Αλλά η αντίδραση του σώματός σας στον πόνο μπορεί να σας ξεγελάσει.
    Όταν το σώμα νιώσει πόνο στο κεφάλι, ιδιαίτερα στο μέτωπο,τότε αντιδράει σχεδόν αντανακλαστικά και ενεργοποιεί νεύρα που δημιουργούν ύγρανση και φαγούρα στα μάτια, μπούκωμα και ρινική καταρροή.
    Αν δεν γνωρίζετε ότι όλες οι μορφές πόνου, μπορεί να προκαλέσουν τέτοια αντίδραση στο σώμα, τότε αυτά τα συμπτώματα τα συσχετίζετε λανθασμένα με ιγμορίτιδα.  ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

    ***  Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει μια λευκή γλώσσα…

    ~  Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει μια λευκή γλώσσα…
      Η λευκή γλώσσα είναι μια επίστρωση από υπολείμματα, βακτήρια και νεκρά κύτταρα στο στόμα σας που την κάνουν να φαίνονται λευκή. Αν και η εμφάνιση της λευκής γλώσσας μπορεί να είναι ανησυχητική, η κατάσταση είναι συνήθως ακίνδυνη και προσωρινή.
    Ωστόσο, η λευκή γλώσσα μπορεί να είναι μια ένδειξη ορισμένων σοβαρών παθήσεων, που κυμαίνονται από μια μόλυνση έως μια προκαρκινική κατάσταση.
    Αίτια
    Η λευκή γλώσσα είναι το αποτέλεσμα υπερανάπτυξης και διόγκωσης των στενόμακρων απολήξεων (θηλές) στην επιφάνεια της γλώσσας σας. Η εμφάνιση ενός λευκού επιχρίσματος προκαλείται από ουσίες, βακτήρια και νεκρά κύτταρα που “κολλάνε” ανάμεσα στις διογκωμένες -και μερικές φορές υπό φλεγμονή- απολήξεις.
    Οι αιτίες της υπερτροφίας ή της φλεγμονής αυτών των θηλών στην γλώσσα περιλαμβάνουν:
    Κακή στοματική υγιεινή
    Ξηροστομία
    Αφυδάτωση
    Κάπνισμα
    Κατανάλωση αλκοόλ
    Αναπνοή από το στόμα
    Πυρετός
    Παραδείγματα καταστάσεων που σχετίζονται με λευκές κηλίδες ή άλλες δυσχρωμίες της γλώσσας περιλαμβάνουν:
    Χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών
    Τσίχλα
    Λευκοπλακία
    Ομαλός λειχήνας του στόματος
    Καρκίνος του στόματος
    Καρκίνος της γλώσσας
    Σύφιλη
    HIV/AIDS
    Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
    Η λευκή γλώσσα είναι γενικά ένα ήπιο φαινόμενο και μπορεί να υποχωρήσει με το απαλό βούρτσισμα στην γλώσσα με μια οδοντόβουρτσα ή με μια ξύστρα γλώσσας και πίνοντας άφθονο νερό.
    Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας αν:
    Έχετε παρατηρήσει και άλλες αλλαγές στη γλώσσα σας
    Η γλώσσα σας πονάει
    Το λευκό χρώμα στην γλώσσα σας επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες   ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

    ***  Έχετε πονοκέφαλο μόλις ξυπνάτε; Δείτε τι συμβαίνει...

    ~  Έχετε πονοκέφαλο μόλις ξυπνάτε; Δείτε τι συμβαίνει..
     Όπως με τα περισσότερα συμπτώματα, ένας πονοκέφαλος εξαρτάται από διάφορες αλλαγές που βιώνουμε στην διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι πάντα η χρονική στιγμή που μας συμβαίνει κάτι, αλλά οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή λίγο πριν εκδηλωθεί ένας πονοκέφαλος.
    Ο πονοκέφαλος μετά τον ύπνο, είναι αρκετά συχνός σε πολλούς ανθρώπους. Μπορεί να συμβεί για όλους τους τύπους πονοκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών. Η κατανόηση του γιατί αυτό μπορεί να συμβαίνει σε εσάς και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε στο μέλλον είναι σημαντικό, ώστε να περιορίσετε την λήψη αναλγητικών.
    Ο ύπνος είναι, σε μεγάλο βαθμό, θεραπευτικός για πολλές παθήσεις, ιδίως για τις ημικρανίες. Είναι η περίοδος του 24ώρου που το σώμα αναπαύεται και ανανεώνεται σε κάποιο βαθμό. Ο ύπνος σας κάνει καλό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν το… παρακάνετε, ακολουθείτε σταθερό ωράριο και κοιμάστε όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας.
    Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους εκδηλώνεται πονοκέφαλος μετά τον ύπνο, είτε πρόκειται για σύντομο ύπνο το απόγευμα, ή για τον βραδινό ύπνο. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες μπορεί εύκολα να διορθωθούν με μερικά απλά διαιτητικά μέτρα, ή εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής.
    Πονοκέφαλος μετά τον ύπνο: Αιτίες
    Άβολες στάσεις ύπνου
    Το να κοιμάστε σε περίεργη/δύσκολη στάση μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των μυών και σπασμούς, οι οποίοι είναι από τις κύριες αιτίες των πονοκεφάλων τάσης. Σε τέτοια περίπτωση ο πονοκέφαλος μετά τον ύπνο συνοδεύεται από δυσκαμψία του αυχένα. Οι άβολες στάσεις ύπνου μπορεί επίσης να επιδεινώσουν προϋπάρχοντα μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως η συμπίεση των νευρικών ριζών, κάτι που επίσης προκαλεί πονοκεφάλους.
    Διαταραχές του κύκλου ύπνου
    Η υπνική άπνοια είναι μια από τις κύριες αιτίες συμπτωμάτων, όπως η πρωινή κόπωση και ο πονοκέφαλος μετά τον ύπνο. Ωστόσο, συχνά παραμένει αδιάγνωστη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην υπνική άπνοια, οι αεραγωγοί φράζουν (αποφρακτική άπνοια ύπνου) ή διαταράσσεται ο έλεγχος της αναπνοής (κεντρική άπνοια ύπνου). Αυτό προκαλεί επαναλαμβανόμενες διακοπές στον κύκλο του ύπνου και οδηγεί σε πονοκέφαλο όταν ξυπνάτε.
    Αναπνευστικά προβλήματα
    Αναπνευστικά προβλήματα, όπως η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα και η πνευμονική φυματίωση, είναι μερικά από τα άλλα προβλήματα των αεραγωγών και των πνευμόνων, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την πρόσληψη αέρα και να διακόψουν τον ύπνο με συμπτώματα, όπως ο βήχας. Οι πονοκέφαλοι είναι ένα κοινό σύμπτωμα από προβλήματα ύπνου και μπορεί επίσης να συνδεθεί με ανωμαλίες στα επίπεδα του οξυγόνου που παρατηρούνται με κάποιες από αυτές τις παθήσεις. Μια δυσκολία στην αναπνοή μπορεί επίσης να σχετίζεται με κάποια πάθηση στην καρδιά.
    Σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών
    Ο βρουξισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο σφίγγει και τρίζει τα δόντια του. Μπορεί να εμφανιστεί συνειδητά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή ακόμα και ασυνείδητα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορεί να προκαλέσει σημαντική πίεση στους μύες που είναι υπεύθυνοι για το κλείσιμο της γνάθου και της κροταφογναθικής άρθρωσης. Ένας από αυτούς τους μύες είναι ο κροταφικός που εκτείνεται στα μηνίγγια. Ο σπασμός αυτού του μυός μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.
    Πτώση στο επίπεδο των “φυσικών παυσίπονων” του οργανισμού
    Ο κιρκαδικός ρυθμός είναι επί της ουσίας το εσωτερικό ρολόι του σώματος. Διάφορες βιολογικές δραστηριότητες μέσα στην ημέρα εντείνονται ή χαλαρώνουν με βάση τον κιρκαδικό ρυθμό. Τις πρώτες πρωινές ώρες τα επίπεδα των φυσικών παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών ουσιών του οργανισμού πέφτουν χαμηλά. Αυτό μπορεί να κάνει ένας ήδη προϋπάρχοντα πονοκέφαλο να μοιάζει πιο έντονος.
    Μεταβολές στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα
    Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπογλυκαιμία) είναι γνωστό ότι μερικές φορές οδηγούν σε πονοκεφάλους. Ένα άτομο που δεν έχει φάει αρκετά κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να ξυπνήσει την επόμενη με πονοκέφαλο. Οι διαβητικοί ειδικότερα είναι επιρρεπείς σε ανωμαλίες στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, πέραν των φυσιολογικών ορίων. Ο πονοκέφαλος μετά τον ύπνο μπορεί να οφείλεται σε αυτή την πρωινή υπογλυκαιμία.  ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

    ***  Για να είστε πάντα προστατευμένοι! Πως λειτουργούν τα μικρόβια…

    ~  Για να είστε πάντα προστατευμένοι! Πως λειτουργούν τα μικρόβια…
     Τα μικρόβια ζουν παντού. Μπορείτε να τα βρείτε στον αέρα, στα τρόφιμα, στα φυτά, τα ζώα, το έδαφος, το νερό, αλλά και κάθε άλλη επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του σώματός σας.
    Τα περισσότερα μικρόβια δεν πρόκειται να σάς βλάψουν. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου τον προστατεύει κατά των μολυσματικών παραγόντων. Ωστόσο, ορισμένα μικρόβια είναι τρομεροί αντίπαλοι για τον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή συνεχώς μεταλλάσσονται και παραβιάζουν τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.
    Αν γνωρίζετε, όμως, πώς λειτουργούν τα μικρόβια, αυξάνετε τις πιθανότητές σας να αποφύγετε τις λοιμώξεις.
    Μολυσματικοί παράγοντες: Από τα βακτήρια μέχρι τα σκουλήκια
    Οι μολυσματικοί παράγοντες έρχονται σε μια ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τα εξής:
    * Βακτήρια
    * Ιοί
    * Μύκητες
    * Πρωτόζωα
    * Ελμινθες
    Βακτήρια
    Τα βακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί ορατοί μόνο με το μικροσκόπιο. Είναι τόσο μικροί που αν παρατάξει κανείς 1.000 απ’ αυτούς από την μια μεριά μέχρι την άλλη, θα μπορούσαν να χωρέσουν στη γόμα ενός μολυβιού.
    Δεν είναι όλα τα βακτήρια επιβλαβή και μάλιστα ορισμένα απ’ αυτά που ζουν στο σώμα μας είναι χρήσιμα. Για παράδειγμα, ο Γαλακτοβάκιλλος Ασιντόφιλος (Lactobacillus acidophilus), είναι ένα ακίνδυνο βακτήριο που κατοικεί στο έντερο και βοηθά στην πέψη του φαγητού καταστρέφοντας κάποιους οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες, ενώ παρέχει επίσης και θρεπτικά συστατικά.
    Πολλά βακτήρια που προκαλούν ασθένειες παράγουν τοξίνες, δηλαδή ισχυρές χημικές ουσίες που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα και μάς αρρωσταίνουν. Βακτήρια που προκαλούν ασθένειες είναι τα εξής:
    * Στρεπτόκοκκος λαιμού
    * Φυματίωση
    * Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
    Ιοί
    Οι ιοί είναι πολύ μικρότεροι απ’ ό,τι τα κύτταρα. Στην πραγματικότητα οι ιοί είναι απλώς κάψουλες που περιέχουν γενετικό υλικό. Για να αναπαραχθούν οι ιοί εισβάλλουν στα κύτταρα του σώματος και εκμεταλλεύονται το μηχανισμό που κάνει τα κύτταρα να λειτουργούν. Τα κύτταρα-ξενιστές πολύ συχνά καταστρέφονται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
    Οι ιοί είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων:
    * AIDS
    * Κοινό κρυολόγημα
    * Αιμορραγικός πυρετός Εμπολα
    * Ερπης γεννητικών οργάνων
    * Γρίπη
    * Ιλαρά
    * Ανεμοβλογιά και έρπης ζωστήρα
    Τα αντιβιοτικά δεν έχουν επίδραση στους ιούς.
    Μύκητες
    Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μυκήτων και οι άνθρωποι τρώνε αρκετούς απ’ αυτούς. Τα μανιτάρια είναι μύκητες, όπως επίσης και η μούχλα που σχηματίζει τις μπλε και πράσινες φλέβες σε ορισμένους τύπους τυριών. Και η μαγιά είναι ένα άλλο είδος μύκητα που είναι απαραίτητο συστατικό στα περισσότερα είδη ψωμιού.
    Αλλοι μύκητες, όμως, μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια. Ενα παράδειγμα είναι η Candida, μια ζύμη που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Η Candida μπορεί να προκαλέσει άφθες, μια λοίμωξη του στόματος και του λαιμού σε βρέφη και σε άτομα που παίρνουν αντιβιοτικά ή που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μύκητες είναι επίσης υπεύθυνοι για κάποιες καταστάσεις του δέρματος, όπως το πόδι του αθλητή και ο λειχήνας.
    Πρωτόζωα
    Τα πρωτόζωα είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που συμπεριφέρονται σαν μικροσκοπικά ζώα, κυνηγώντας και συλλέγοντας άλλα μικρόβια για να τραφούν. Πολλά πρωτόζωα βρίσκονται μέσα στον ανθρώπινο εντερικό σωλήνα και είναι αβλαβή. Αλλα όμως προκαλούν ασθένειες όπως:
    * Γιαρδίαση
    * Ελονοσία
    * Τοξοπλάσμωση
    Τα πρωτόζωα συχνά περνούν μέρος του κύκλου της ζωής τους έξω από τον άνθρωπο ή τους άλλους ξενιστές, ζώντας σε τρόφιμα, στο έδαφος, το νερό ή τα έντομα. Μερικά απ’ αυτά εισβάλλουν στο σώμα μέσα από το φαγητό ή το νερό. Αλλά, όπως η ελονοσία μεταδίδονται από τα κουνούπια.
    Ελμινθες
    Οι έλμινθες είναι από τα μεγαλύτερα παράσιτα. Η λέξη έλμινθες είναι ο πληθυντικός της αρχαίας ελληνικής λέξης «έλμινς» που σημαίνει «σκουλήκι». Αν αυτό το παράσιτο ή τα αυγά του εισέλθει στο σώμα, εγκαθίσταται στον εντερικό σωλήνα, τους πνεύμονες, το συκώτι, το δέρμα ή τον εγκέφαλο και ζει από τα θρεπτικά συστατικά του σώματος. Οι έλμινθες περιλαμβάνουν την ταινία και τις ασκαρίδες (στρογγυλοσκώληκες).
    Μόλυνση εναντίον ασθένειας
    Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της μόλυνσης και της ασθένειας. Η μόλυνση (λοίμωξη) συχνά είναι το πρώτο βήμα και εμφανίζεται όταν τα βακτήρια, οι ιοί ή άλλα μικρόβια που προκαλούν τη νόσο, μπαίνουν στο σώμα και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Η νόσος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στο σώμα καταστραφούν ως αποτέλεσμα της μόλυνσης και εμφανίζονται σημάδια και συμπτώματα μιας ασθένειας.
    Ως απόκριση στη μόλυνση, το ανοσοποιητικό σύστημα μπαίνει σε δράση. Ενας στρατός από λευκά αιμοσφαίρια, αντισώματα και άλλους μηχανισμούς επιστρατεύονται για να απελευθερώσουν το σώμα από αυτό που προκαλεί τη λοίμωξη. Οσο αγωνίζονται για να αποκρούσουν το κοινό κρυολόγημα, το σώμα μπορεί να αντιδράσει με πυρετό, βήχα ή φτέρνισμα.
    Απομακρύνοντας τα μικρόβια και την μόλυνση
    Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μείνετε απαλλαγμένοι από τις ασθένειες; Η πρόληψη των λοιμώξεων. Μπορείτε να προλάβετε τις λοιμώξεις μέσω απλών τακτικών, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών σας, η προσοχή που επιδεικνύετε στις τροφές και το νερό, οι εμβολιασμοί, καθώς και η λήψη των κατάλληλων φαρμάκων.
    Το πλύσιμο των χεριών. Συχνά παραβλέπετε ότι το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατέψετε τον εαυτό σας από τα μικρόβια και τις περισσότερες λοιμώξεις. Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά πριν ετοιμάσετε ή καταναλώσετε φαγητό, μετά από βήχα ή φτέρνισμα, μετά την αλλαγή πάνας του μωρού, τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή της άμμου υγιεινής του κατοικιδίου σας. Οταν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα απολυμάνετε τα χέρια σας με κάποιο τζελ με βάση το οινόπνευμα για να τους προσφέρετε προστασία από τα βακτήρια.
    Εμβόλια. Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας για ορισμένες ασθένειες. Καθώς οι ερευνητές κατανοούν ολοένα και περισσότερα πράγματα για το τι προκαλεί την ασθένεια, ο κατάλογος με τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού συνεχίζει να αυξάνεται. Πολλά εμβόλια χορηγούνται κατά την παιδική ηλικία αλλά ακόμα και οι ενήλικες πρέπει να εμβολιάζονται τακτικά για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών, όπως ο τέτανος και η γρίπη.
    Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα προσφέρουν βραχυπρόθεσμη προστασία από συγκεκριμένα μικρόβια. Για παράδειγμα η λήψη αντι-παρασιτικών φαρμάκων μπορεί να σας προστατέψει από την ελονοσία αν ταξιδέψετε ή αν ζείτε σε μια περιοχή υψηλού κινδύνου.
    Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη
    Ζητήστε ιατρική φροντίδα αν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια λοίμωξη και έχετε βιώσει κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις:
    * Eνα δάγκωμα από ζώο ή από άνθρωπο
    * Δυσκολία στην αναπνοή
    * Βήχας που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα
    * Περίοδοι ταχυκαρδίας
    * Ενα εξάνθημα, ειδικά αν συνοδεύεται από πυρετό
    * Πρήξιμο
    * Θολή όραση ή άλλες δυσκολίες όρασης
    * Επίμονος εμετός
    * Ασυνήθιστα σοβαρός πονοκέφαλος
    Ο γιατρός σας μπορεί να προχωρήσει σε διαγνωστικά τεστ για να μάθει αν έχετε μολυνθεί, ποια είναι η σοβαρότητα της λοίμωξης και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος θεραπείας της.    ΠΗΓΗ: medinova.gr

    ***  Κατάθλιψη: Έτσι θα την καταπολεμήσετε…

    ~ Κατάθλιψη: Έτσι θα την καταπολεμήσετε…
     Η σωματική άσκηση αποτελεί -για μερικούς ανθρώπους τουλάχιστον- μια αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης, ενώ λειτουργεί ακόμη και προληπτικά, σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες.
    Οι μελέτες, που πήραν υπόψη τους στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα, επιβεβαιώνουν ότι η τακτική άσκηση ασκεί τέτοια επίδραση στον οργανισμό και στον ψυχισμό, που κάνει τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς απέναντι στην κατάθλιψη.
    Μια προηγούμενη μεγάλη μελέτη του 2013 δεν είχε καταφέρει να καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο η άσκηση αποτελεί αντίβαρο στην κατάθλιψη. Κάποιες μικρότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει τα συμπτώματα της σοβαρής κατάθλιψης.
    Οι νέες μελέτες (μετα-αναλύσεις), που αξιολόγησαν όλα τα πιο πρόσφατα δεδομένα, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», φαίνεται να διευθετούν οριστικά το ζήτημα, δείχνοντας ότι ένας άνθρωπος στα πρόθυρα της κατάθλιψης έχει κάθε λόγο να ασκείται συχνά.
    Οι τρεις έρευνες δημοσιεύθηκαν αντίστοιχα στα ιατρικά περιοδικά «Preventive Medicine», «Journal of Psychiatric Research» και «Neuroscience and Behavioral Reviews».
    Η πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιο αγύμναστοι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) έχουν κατά μέσο όρο 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με κατάθλιψη, σε σχέση με τους πιο γυμνασμένους. Όσοι βρίσκονται κάπου στη μέση από πλευράς σωματικής άσκησης, έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.
    Η δεύτερη μελέτη συμπέρανε ότι η άσκηση, ιδίως η μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ κ.α), που μπορεί ο καθένας να την ολοκληρώσει, έχει σημαντική θετική επίδραση στην κατάθλιψη.
    Η τρίτη έρευνα, που μελέτησε δείγματα αίματος σε άτομα με κατάθλιψη πριν και μετά τη σωματική άσκηση, έδειξε αφενός μια σημαντική μείωση στα επίπεδα της φλεγμονής και αφετέρου μια αύξηση των ορμονών και άλλων βιοδεικτών που υποδηλώνουν ψυχική υγεία.
    Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν υπάρχει κάποιος ιδανικός τύπος άσκησης ή κάποια ιδανική χρονική διάρκεια για την πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης.   ΠΗΓΗ: protothema.gr

    ***   Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με αυτά τα υποκατάστατα…

    ~  Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με αυτά τα υποκατάστατα…
     Μπορεί να αποφάσισες να κόψεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου, αλλά ποιος μπορεί να ζήσει χωρίς γλύκα; Σου έχουμε, λοιπόν, τα καλύτερα υποκατάστατα της ζάχαρης -γλυκαντικές ουσίες και μη-, για ροφήματα, γλυκά αλλά και σάλτσες ή μαρινάδες!
    Στέβια
    Είναι εκχύλισμα ενός μικροσκοπικού θάμνου -ονόματι στέβια- με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη, τα φύλλα του οποίου έχουν φυσικές γλυκαντικές ιδιότητες. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που την κάνουν να υπερέχει έναντι της ζάχαρης: η πολύ γλυκιά της γεύση και το ότι δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες. Επίσης, καθώς δεν επηρεάζει τον γλυκαιμικό δείκτη και το γλυκαιμικό φορτίο του τελικού προϊόντος, θεωρείται κατάλληλη ακόμα και για διαβητικούς και όσους ακολουθούν ειδική διατροφή. Προσοχή, όμως, μπορεί να αντικαθιστά τη ζάχαρη όσον αφορά στη γλυκαντική της ιδιότητα, ωστόσο, δεν έχει “κληρονομήσει” όλα τα καλά της. Για παράδειγμα, δεν καραμελώνει όπως η ζάχαρη, ούτε επιτρέπει στα γλυκά να αυξήσουν τον όγκο τους.
    Σιρόπι αγαύης
    Πολλοί τη γνωρίζουν ως το φυτό από το οποίο παράγεται η διάσημη τεκίλα. Το σιρόπι αγαύης, ωστόσο, είναι ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά γλυκαντικά. Πέρα από τη γλυκιά του γεύση, το προτιμάμε γιατί αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού, άρα βάζει φρένο στα τσιμπολογήματα, ενώ βοηθά και στην αύξηση του πληθυσμού των καλών μικροβίων στο στόμα και στο έντερο. Στα συν και ότι δεν προκαλεί αυξομοιώσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, άρα είναι κατάλληλο και για διαβητικούς. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως το μέλι, σε γλυκά, φρουτοσαλάτες και για να γαρνίρεις κρέπες και παγωτό.
    Ζάχαρη από φοίνικα
    Γνωστή και ως «jaggery» ή «panela», πρόκειται για ακατέργαστη ζάχαρη από συμπυκνωμένους χυμούς μελάσας από τους ζαχαροφοίνικες της περιοχής Palmyra. Πωλείται σε σκληρές μπάρες που θρυμματίζονται, έχει καφέ χρώμα και θεωρείται πολύ θρεπτική, μιας και αντίθετα από την επεξεργασμένη ζάχαρη διατηρεί περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και δεν χρησιμοποιούνται χημικά στην παραγωγή της. Το άρωμά της θυμίζει αμυδρά άρωμα γλυκού κρασιού και την κάνει κατάλληλη τόσο για γλυκά όσο και για αλμυρά πιάτα. Χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική και την ταϊλανδέζικη κουζίνα.
    Ζάχαρη καρύδας
    Παράγεται από τα λουλούδια του δέντρου της καρύδας και αποτελεί μια φυσική, πλήρη τροφή, που υπόκειται σε μικρότερη επεξεργασία και δεν περιέχει πρόσθετα, φυτοφάρμακα, χημικά, συντηρητικά και τεχνητά αρώματα και χρώματα. Είναι λιγότερο γλυκιά από τη συνηθισμένη ζάχαρη με τη γεύση της να παραπέμπει στην καστανή ζάχαρη με νότες καραμέλας, ενώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
    Μελάσσα
    Είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία σε μορφή σιροπιού. Η φυσική μελάσσα από ζαχαροκάλαμο είναι πλούσια σε σίδηρο, κάλλιο και μαγνήσιο και γι’ αυτό ανεβάζει τα επίπεδα ακόμη και του αιματοκρίτη και της φεριτίνης του οργανισμού, γεγονός που την καθιστά ιδανική για άτομα με χαμηλό αιματοκρίτη. Επίσης, χάρη στις πολυφαινόλες της, είναι εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Πρόσθεσε την σε σάλτσες, βινεγκρέτ και μαρινάδες ή στα ψητά λαχανικά.
    Ξυλιτόλη
    Γλυκαντική ουσία που υπάρχει άφθονη στο ξύλο της σημύδας και στα μούρα. Είναι το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό υποκατάστατο της ζάχαρης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού. Δεν ανήκει στην οικογένεια των υδατανθράκων αλλά στις ζαχαροαλκοόλες. Αντίθετα με τα υπόλοιπα είδη ζάχαρης, είναι ο καλύτερος φίλος των δοντιών, αφού τα βακτηρίδια στο στόμα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μόριά της. Μειονέκτημά της είναι ότι χάνει μικρό μέρος της γλυκαντικής δύναμής της στα ζεστά ροφήματα.
    Φρουκτόζη
    Είναι οργανική ένωση που ανήκει στους υδατάνθρακες και συγκεκριμένα στους μονοσακχαρίτες. Πρόκειται για φυσικό σάκχαρο που συναντάται στα φρούτα και κάποια λαχανικά. Μπορεί να περιέχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη, παρ’ όλα αυτά είναι πολύ πιο γλυκιά και συνεπώς, αν χρησιμοποιήσεις μικρότερη ποσότητα φρουκτόζης (άρα και λιγότερες θερμίδες), θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα, όπως με τη μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης. Επίσης, η φρουκτόζη ενδείκνυται σε προβλήματα υγείας στο πεπτικό σύστημα.
    Μέλι
    Το μέλι είναι από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Μεταξύ άλλων, τα ιχνοστοιχεία που περιέχει παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη του ανθρώπινου οργανισμού, ως βασικά συστατικά του σκελετού και των κυττάρων που ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Β1 και Β2 και βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Επιπλέον, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία της υγείας. Κάνει καλό στον πονόλαιμο και στο βήχα, γι΄αυτό χρησιμοποιείται και σαν φυσικό σιρόπι ή προστίθεται σε ζεστό τσάι. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα λόγω της καθιστικής εργασίας. Οι χρήσεις του είναι πολλές, αφού ταιριάζει τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική σε πληθώρα συνταγών.
    Πετιμέζι
    Πρόκειται στην ουσία για ένα αρωματικό σιρόπι καραμελένιου χρώματος, το οποίο προκύπτει ύστερα από πολύωρο βράσιμο του μούστου, μέχρι αυτός να χάσει τα 3/4 του όγκου του. Εκτός από την πολύ γλυκιά του γεύση, το πετιμέζι είναι πλούσιο σε σίδηρο και ιχνοστοιχεία, γι’ αυτό και το πηχτό αυτό σιρόπι θεωρείται φάρμακο για τον βήχα, αλλά και την αναιμία. Το πετιμέζι σερβίρει με τον καλύτερο τρόπο ένα πιάτο τηγανίτες. Επίσης, το συναντάμε ως βασικό συστατικό σε παραδοσιακές συνταγές και αντικαθιστά επάξια το μέλι και τη ζάχαρη, δίνοντας εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα.
    Χαρουπόμελο
    Ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα του καρπού του χαρουπιού, θεωρείται εξαιρετικό υποκατάστατο της σοκολάτας, επιβαρύνοντάς μας με πολύ λιγότερες θερμίδες μιας και η γλυκύτητά του οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα. Σημειώνεται ότι το χαρούπι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καθώς και την περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, D και ιχνοστοιχείων και καθίσταται ιδανικό θεραπευτικό για τις παθήσεις των οστών. Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση προϊόντων με χαρούπι πάλι, μειώνει, σύμφωνα με μελέτες, αποτελεσματικά τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, σε συνδυασμό πάντα με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
    Σιρόπι σφενδάμου
    Γνωστό και ως maple syrup είναι ο ιδανικότερος συνοδός για τα pancakes, τις αμερικάνικες τηγανίτες που έχουν γίνει αγαπημένη συνήθεια και στη χώρα μας. Προέρχεται από το δέντρο σφένδαμος του Καναδά και είναι ένα πολύ υγιεινό γλυκαντικό. Επίσης, είναι καλή πηγή μαγγανίου και ψευδαργύρου, ενώ έχει και πολύ ωραία γεύση. Πέρα από τα pancakes συνοδεύει βάφλες αλλά και ροφήματα, όπως τσάι, όπου μπορεί να αντικαταστήσει το μέλι.
    Συκόμελο
    Φτιαγμένο από σύκα και πετιμέζι, το συκόμελο έχει παχύρρευστη υφή που θυμίζει μέλι και γλυκαίνει με μέτρο όλες τις κρασάτες σάλτσες. Ταιριάζει στο γιαούρτι, στα παγωτά, στις πανακότες αλλά και στις βινεγκρέτ για πράσινες σαλάτες. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ροφήματα και δίνει πολύ ωραία γεύση στο γιαούρτι και το παγωτό.
    Σιρόπι ρυζιού
    Πρόκειται για ένα υγιεινό υποκατάστατο ζάχαρης με ήπια γλυκιά γεύση καραμέλας και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μπορείς να το προσθέσεις σε ροφήματα, να το αλείψεις σε ψωμί ή να το χρησιμοποιήσεις σαν γλυκαντικό σε κέικ, μπισκότα και άλλα γλυκά.
    ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr

    ***  Έτσι θα καταλάβετε αν έχετε πέτρες στη χολή...

    ~   Πέτρες στη χολή: πως θα καταλάβετε αν έχετε…
     Με τον όρο «πέτρες στη χολή» περιγράφεται μία ομάδα παθήσεων, που αφορούν στην παρουσία στερεών κρυσταλλικών ιζημάτων (χολόλιθων) στη χοληδόχο κύστη ή και στα άλλα χοληφόρα αγγεία.
    Η χολή είναι ένα διάλυμα, που εκκρίνεται από τα κύτταρα του ήπατος και μεταφέρεται στο έντερο (δωδεκαδάκτυλο), μέσω του δικτύου των χοληφόρων αγγείων. Το διάλυμα αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην διάσπαση της τροφής (κυρίως του λίπους) κατά την πέψη, καθώς περιέχει διάφορες απαραίτητες χημικές ενώσεις, ιόντα και ειδικά ένζυμα.
    Το 90% των περιπτώσεων οξείας χολοκυστίτιδας οφείλονται σε πέτρες στη χολή, που αποφράσσουν τον κυστικό πόρο.
    Η αιτία της δημιουργίας χολόλιθων είναι άγνωστη. Οι πέτρες στη χολή μπορεί να έχουν πολύ μικρό μέγεθος όπως οι κόκκοι άμμου ή να φθάσουν το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ. Στη χοληδόχο κύστη μπορεί να σχηματιστούν μια μεγάλη πέτρα ή εκατοντάδες μικρές ή ακόμη οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός.
    Τα συμπτώματα που προκαλούν οι πέτρες στη χολή είναι ανάλογα με αυτά που προκαλούν η καρδιακή προσβολή, η σκωληκοειδίτιδα, το έλκος στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει η ακριβής διάγνωση.
    Τα κυριότερα συμπτώματα της οξείας χολοκυστίτιδας, είναι τα εξής:
    -Έντονος πόνος στο άνω δεξιό μέρος της κοιλιάς.
    -Οξύς πόνος για μερικές ώρες μετά από το φαγητό και ειδικά μετά από μεγάλα και λιπαρά γεύματα.
    -Πόνος που χειροτερεύει με τις βαθιές αναπνοές.
    -Σκληρότητα των κοιλιακών μυών στο δεξί μέρος της κοιλιάς.
    -Ναυτία, εμετοί.
    -Πυρετός και ρίγος.
    -Ίκτερος (κίτρινο χρώμα στο δέρμα και στα μάτια) που δημιουργείται όταν οι πέτρες προκαλέσουν απόφραξη των αγγείων που μεταφέρουν τη χολή στο έντερο.
    -Φούσκωμα της κοιλιάς.
    Αντιμετώπιση
    Το άτομο που θα εκδηλώσει επεισόδιο οξείας χολοκυστίτιδας χρήζει άμεσης εισαγωγής στο νοσοκομείο. Ο ασθενής δεν επιτρέπεται να τρώει ή να πίνει και του χορηγούνται ενδοφλέβια υγρά. Επιπρόσθετα εάν υπάρχει υποψία μόλυνσης, χορηγούνται αντιβιοτικά.
    Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης γίνεται όταν οι πέτρες στη χολή προκαλούν συμπτώματα. Στην περίπτωση που δεν προκαλούν προβλήματα, δεν είναι αναγκαίο να γίνει θεραπεία.
    ΠΗΓΗ: onmed.gr

    ***  Αποφασίσατε να κόψετε τον καφέ; Δείτε με τι να τον αντικαταστήσετε…

    ~  Αποφασίσατε να κόψετε τον καφέ; Δείτε με τι να τον αντικαταστήσετε…
     Θέλεις να περιορίσεις τον καφέ λόγω εγκυμοσύνης, ομοιοπαθητικής ή παθολογικού προβλήματος, αλλά φοβάσαι ότι δεν θα μπορείς να ανοίξεις τα μάτια σου το πρωί; Δες λοιπόν τις καλύτερες εναλλακτικές επιλογές του καφέ που θα σου δώσουν την ίδια ενέργεια και όρεξη που χρειάζεται ο οργανισμός σου.
    √ Το μηλόξυδο δεν κάνει θαύματα μόνο στο αδυνάτισμα, αλλά θα σου δώσει και μία γερή δόση ενέργειας το πρωί.
    √ Πιες ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό με λεμόνι, αφού το άρωμα και η γεύση του λεμονιού είναι γνωστά ως φυσικά διεγερτικά.
    √ Δοκίμασε μήλα και μπανάνες, πλούσια σε υδατάνθρακες, φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες που θα αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και θα σου χαρίσουν πολλές βιταμίνες.
    √ Η πρωινή γυμναστική θα αυξήσει την παραγωγή ενδορφινών και θα σου δώσει ενέργεια, όρεξη και καλή ψυχολογία για το υπόλοιπο της ημέρας. Σκέψου ότι ακόμα και 5 λεπτά αρκούν για να ξεχάσεις τον καφέ.
    √ Το πράσινο τσάι, εκτός από τις γνωστές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, περιέχει και μικρή ποσότητα καφεΐνης που θα σου χαρίσει το ξύπνημα που χρειάζεσαι.  ΠΗΓΗ: myfit.gr

    ***  Η Μεσογειακή διατροφή ώς μέσον προστασίας της καρδιάς
    ~ Η υπερκατανάλωση ζωικών τροφών  και οι διαιτητικές υπερβολές ,στις οποίες φθάσαμε από την δεκαετία του ’60 και μετά ,έβλαψαν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα όπως και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.Έτσι η επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής << Μεσογειακή Δίαιτα >> γίνεται ανάγκη προστασίας της υγείας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο όρος << Μεσογειακή Διατροφή >> έχει επικρατήσει όχι μόνο στην επιστημονική ορολογία ,αλλά και στο λεξιλόγιο του γενικού πληθυσμού και αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των κατοίκων των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.
    Δεν υπάρχει όμως ενιαία Μεσογειακή Διατροφή (δίαιτα),αλλά ως σχήμα διατροφής ποικίλει ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες αλλά και σε περιοχές της ίδιας χώρας.Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι αρκετά από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στις χώρες της Μεσογείου, καθώς και ο τρόπος διατροφής του πληθυσμού συνολικά, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη πολλών
    νοσημάτων, κυρίως καρδιαγγειακών, αλλά και στην προστασία και προαγωγή της υγείας.
    ~ΣΑΣ  ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ  ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ, ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ, ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ  ΚΑΙ  ΆΛΛΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΑΣ .
    ~*
    v      ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΖΩΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ
    Μειώστε την κατανάλωση λίπους από όλες τις πηγές. Τόσο αυτό που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα όσο και αυτό που υπάρχει μέσα στα τρόφιμα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσετε στην ελάττωση του ζωικού λίπους και των βούτυρων -μαργαρινών κακής ποιότητας  ( κυρίως αυτών που έχουν σκληρή υφή ) ,επειδή σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.
    ** Προτιμήστε το ελαιόλαδο για κάθε διαιτητική – μαγειρική χρήση.
    v      ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ  ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΛΑΤΙΟΥ
    Έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα για εμφάνιση υπέρτασης.
    v      ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΩΝ
    Η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται στενά με την αύξηση του σωματικού βάρους, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται .
    v      ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ  ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ
    Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σχετίζεται με την αυξημένη συχνότητα υπερλιπιδαιμιών, κίρρωσης του ήπατος, ατυχημάτων κ.ά. Λίγο ξηρό Ελληνικό κρασί στα γεύματα, έχει κάποιες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό (ιδίαιτερα το κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά-πολυφαινόλες  και κατά συνέπεια προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθάει στη λειτουργία της καρδιάς)
    v      ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ  ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά,άψητοι ξηροί καρποί )
    Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
    Τα  τρία άσπρα κακά για την υγεία μας : ΑΛΑΤΙ , ΛΙΠΟΣ ,ΖΑΧΑΡΗ .-

    ***  «Σιδεράκια»: δεν είναι μόνο για παιδιά
    Όλο και περισσότεροι ενήλικες κάνουν ορθοδοντικές θεραπείες για να διορθώσουν προβλήματα που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των χρόνων και να αποκτήσουν τέλειο χαμόγελο. Και οι ορθοδοντικοί τους προσφέρουν μηχανισμούς ειδικά σχεδιασμένους για να είναι πιο διακριτικοί ή ακόμα και «αόρατοι» σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μεταλλικά «σιδεράκια».
     Στατιστικές μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι περίπου ένας στους τρεις ορθοδοντικούς ασθενείς είναι πλέον ενήλικας. Εκτός από τα άτομα εκείνα που αποφασίζουν να διορθώσουν στην ενήλικη ζωή τους παλιά ορθοδοντικά προβλήματα όπως ο συνωστισμός, ο προγναθισμός, η χασμοδοντία, η αυξημένη κατακόρυφη πρόταξη  και άλλα προβλήματα κακής σύγκλεισης, πολλοί ενήλικες καταφεύγουν στην βοήθεια του ορθοδοντικού για να διορθώσουν προβλήματα που προκύπτουν εξ αιτίας και άλλων οδοντιατρικών προβλημάτων.
     Ένα τέτοιο κλασικό παράδειγμα είναι τα διαστήματα που εμφανίζονται ξαφνικά ανάμεσα στα δόντια τους. Αυτά συνήθως υποκρύπτουν κάποιο περιοδοντικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να διορθωθεί προτού γίνει η ορθοδοντική θεραπεία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιδείνωσης και τελικά πρόωρης απώλειας των δοντιών.
     Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος ορθοδοντικής θεραπείας είναι όταν ο ενήλικας ανακαλύπτει ένα νεογιλό δόντι (συνήθως κυνόδοντα) στη θέση του μόνιμου και χρειάζεται ειδική θεραπεία για να αποκαλυφθεί το έγκλειστο δόντι και  να έρθει στην κανονική του θέση στο στόμα.
     Σε αρκετές περιπτώσεις η ορθοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για οδοντικά εμφυτεύματα ή ακίνητους μηχανισμούς όπως οι «γέφυρες». Στις περιπτώσεις αυτές διορθώνονται πρώτα οι θέσεις των παρακείμενων δοντιών και προετοιμάζεται το στόμα ώστε να υπάρξει τελικά ένα άριστο προσθετικό αποτέλεσμα.
     Τέλος, μια ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία ασθενών είναι τα άτομα που εμφανίζουν έντονες δυσμορφίες στο πρόσωπο που έχουν σαν βάση σκελετικές δυσαρμονίες στην άνω ή κάτω γνάθο. Η συνδυαστική προσέγγιση ορθοδοντικής και γναθοχειρουργικής θεραπείας δίνει πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στην αισθητική όσο και την σύγκλειση και την λειτουργία του στόματος.
     «Αν και οι βασικές αρχές για ίσιωμα των δοντιών είναι λίγο-πολύ ίδιες σε όλες τις ηλικίες, στους ενήλικες πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως στα περιοδοντικά προβλήματα, τα οποία και πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν την έναρξη οποιασδήποτε ορθοδοντικής θεραπείας», αναφέρει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, ειδική ορθοδοντικός παιδιών & ενηλίκων. «Δυσκολίες μπορεί να δημιουργήσουν και οι δεκαετίες οδοντιατρικών πράξεων (π.χ. σφραγίσματα, απονευρώσεις) που έχουν προηγηθεί, καθώς και το γεγονός ότι τα δόντια και τα οστά της γνάθου έχουν ολοκληρώσει προ πολλού την ανάπτυξή τους, επομένως οι μεταβολές των ιστών συντελούνται με διαφορετικούς ρυθμούς απ’ ότι στα παιδιά».
     Σε σχεδόν μία στις τρεις περιπτώσεις, ο ενήλικας που χρειάζεται «σιδεράκια» τα φορούσε και στην παιδική/εφηβική ηλικία, αλλά τα δόντια του έχασαν πάλι την σύγκλεισή τους επειδή διέκοψε πρόωρα το στάδιο συγκράτησης, το οποίο είναι απαραίτητο μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας. Στο στάδιο αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά συγκρατητικά µέσα για να διατηρηθούν τα δόντια παθητικά στη νέα τους θέση έως ότου σταθεροποιηθούν.
     Όλα αυτά σημαίνουν ότι «η ορθοδοντική στους ενήλικες, όπως άλλωστε και στα παιδιά, απαιτεί στενή συνεργασία με το γενικό οδοντίατρο, αλλά επιπρόσθετα μπορεί να χρειαστεί συνεργασία και με άλλες ειδικότητες της οδοντιατρικής, όπως η περιοδοντολογία, η προσθετική, η ενδοδοντία και η γναθοχειρουργική σε περιπτώσεις έντονης σκελετικής δυσαρμονίας. Κατά συνέπεια έχει μεγάλη σημασία να γίνεται σωστά η επιλογή του ορθοδοντικού και της ομάδας που θα αναλάβει τον ασθενή» υπογραμμίζει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη.
     Πέρα από τη διόρθωση των προβλημάτων και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, η ορθοδοντική θεραπεία έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διατηρήσουν τα δόντια τους για όλη τους τη ζωή. Μελέτες έχουν δείξει πως έπειτα από ορθοδοντικές παρεμβάσεις οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο κίνητρο για να φροντίζουν σχολαστικά τη στοματική υγιεινή τους και αυτό μακροπρόθεσμα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των δοντιών.
     Μέχρι ποια ηλικία μπορεί ένας ενήλικος να βάλει «σιδεράκια»; Ανώτατο ηλικιακό όριο δεν φαίνεται να υπάρχει, αρκεί να θυμόμαστε ότι η ορθοδοντική θεραπεία ξεκινά σε ένα υγιές στόμα απαλλαγμένο από τερηδόνα και φλεγμονές των ούλων. Επίσης, γενικά προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλες συστηματικές νόσοι προϋποθέτουν συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό.
     Η χρήση διφοσφωνικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούν γυναίκες στην εμμηνόπαυση επιδρά στις ορθοδοντικές μετακινήσεις και το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει δραματικά τα περιοδοντικά προβλήματα.
     Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται κατά την ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι κινητοί (ο ασθενής μπορεί να τους βγάλει μόνος από το στόμα) ή ακίνητοι (αφαιρούνται μόνο από τον ορθοδοντικό). Για αισθητικούς λόγους, οι ακίνητοι που χρησιμοποιούνται στους ενήλικες είναι από πορσελάνη ώστε να μειώνεται σημαντικά η εμφάνισή τους όταν προσκολλώνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών.
     Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης «αόρατων» μηχανισμών που τοποθετούνται στην γλωσσική, την εσωτερική δηλαδή επιφάνεια των δοντιών. Η γλωσσική ορθοδοντική, όπως λέγεται η μέθοδος, επινοήθηκε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τελειοποιήθηκε στο πέρασμα του χρόνου και σήμερα εφαρμόζεται για σχεδόν όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα των ενήλικων. Το μειονέκτημά της είναι ότι απαιτεί από τον ασθενή μεγάλη προσήλωση στη θεραπεία, πιστή τήρηση των συμβουλών του ορθοδοντικού και άριστη στοματική υγιεινή. Χρειάζεται επίσης διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων για να προσαρμοστεί ο ασθενής στο νέο παροδικό στοματικό περιβάλλον, όσον αφορά την ομιλία.
     Τέλος, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έδωσε στους ορθοδοντικούς την δυνατότητα θεραπειών με χρήση διαφανών ναρθήκων. Οι νάρθηκες αυτοί μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν αντί της κλασσικής ορθοδοντικής με σιδεράκια, χωρίς αυτό να σημαίνει ούτε ότι είναι πανάκεια ούτε μια εύκολη λύση. Απαιτούν ειδικό σχεδιασμό από τον ορθοδοντικό ο οποίος γνωρίζει πλήρως τις βιολογικές διαδικασίες του ανθρώπινου οργανισμού, τις απαιτήσεις και τις επιπτώσεις των αντίστοιχων δυνάμεων, τονίζει η κ. Δούμα-Μιχελάκη.
     Έρευνα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών  2014 έδειξε ότι το 72% των ενηλίκων ασθενών είχαν ερωτήματα όπως «τι θα πουν οι άλλοι;», «μήπως είμαι πολύ μεγάλος;», «πως θα φαίνομαι;» πριν την έναρξη της ορθοδοντικής. Μετά την έναρξη σχεδόν κανείς δεν είχε πια τα ίδια ερωτηματικά. Στο τέλος, η επίδραση που αναφέρεται όχι μόνο στην υγεία του στόματος αλλά κυρίως στην ψυχολογική και συναισθηματική υγεία των ενηλίκων ορθοδοντικών ασθενών είναι εντυπωσιακή.

    ***  Έχετε διαβήτη: Μην παραμελείτε τα πόδια σας
    Σε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους «δολοφόνους» εξακολουθεί να αναδεικνύεται στις μέρες μας ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.
     Η νόσος, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλη», καθώς τα πρώτα χρόνια μπορεί να δρα κρυφά, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού άλλων σοβαρών επιπλοκών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι μόνιμες βλάβες του αμφιβληστροειδούς που οδηγούν σε τύφλωση, καθώς και οι ακρωτηριασμοί!
    Ειδικά σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, τραγικό αποτέλεσμα μιας από τις συχνότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, το διαβητικό πόδι, σήμερα τείνουν να λάβουν «εφιαλτικές» διαστάσεις, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 30 δευτερόλεπτα!  
     Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (I.D.F.), το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο πόδια σε σύγκριση με άλλους.
     Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων. Υπολογίζεται ότι 300.000 άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ελκών των κάτω άκρων, ενώ το 25% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσει έλκος έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στατιστικά, 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.
     Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, υπολογίζεται ότι το 4-5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε ετήσια βάση.
     Όπως τονίζουν, με αφορμή τον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.), Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», εκπρόσωπος της Ελλάδας στην παγκόσμια Ομάδα Εργασίας για το Διαβητικό Πόδι κ. Χρήστος Μανές και ο Γ. Γραμματέας της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π., Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών & Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ», Γενικός Γραμματέας της Πανευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για το Διαβητικό Πόδι κ. Νικόλαος Τεντολούρης, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι χρόνιες αγγειακές επιπλοκές του διαβήτη, μπορεί να αποβούν μοιραίες.
     Οποιοσδήποτε πόνος στα κάτω άκρα, οποιαδήποτε σχισμή, ιδίως στα πέλματα, πρέπει να αναφέρεται άμεσα στο θεράποντα ιατρό. Πόδια που ελέγχονται καθημερινά δεν εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα, ή και αν ακόμα εμφανίσουν, έχουν πολλές πιθανότητες για πλήρη θεραπεία. Εφόσον οι ασθενείς ελέγχονται κάθε μέρα για τυχόν έλκη ή αλλαγή του χρώματος (προς το σκούρο) και αναφέρονται αμέσως στον ιατρό τους, η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να τους απαλλάξει από τον κίνδυνο του ακρωτηριασμού.
     «Εκτός από το τεράστιο κοινωνικό κόστος, στα προβλήματα του ποδιού προστίθεται και υπέρογκο οικονομικό κόστος» υπογραμμίζει ο κ. Μανές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, το κόστος αυτό μπορεί να γίνει δυσβάστακτο για κάθε σύστημα υγείας, καθώς αναπαράγεται συνεχώς εξαιτίας πολλών σημαντικών παραμέτρων.
     Αυτές είναι η μακροχρόνια παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, τα έξοδα αποκατάστασης, η αυξημένη ανάγκη οικιακής φροντίδας και κοινωνικών υπηρεσιών, η απώλεια θέσεων εργασίας και η πρόωρη συνταξιοδότηση. Εάν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το κόστος αντιμετώπισης όλων παραμέτρων μπορεί να αυξηθεί κατά 70% μετά τον ακρωτηριασμό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πρόβλημα του διαβητικού ποδιού λαμβάνει υπερβολικές διαστάσεις.
     Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι δαπανώνται κάθε χρόνο περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τις παθήσεις του διαβητικού ποδιού, με το συνολικό ετήσιο κόστος του σακχαρώδη διαβήτη να αγγίζει τα 116 δισεκατομμύρια δολάρια.
     Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το άμεσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδι είναι περίπου 6.143 Ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το έμμεσο κόστος, δηλαδή ανικανότητα για εργασία, επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου κτλ, ενώ το κόστος θεραπείας του απλού διαβητικού ασθενούς είναι 5 φορές μικρότερο, δηλαδή 1.299 Ευρώ. Το συνολικό ετήσιο κόστος από τα έλκη στη χώρα μας ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια Ευρώ.
    Ταυτόχρονα, το κόστος του ακρωτηριασμού κάτω άκρου (κάτω από το γόνατο) ανέρχεται σε περίπου 30 – 60.000 Ευρώ, ανάλογα με το μέρος του ποδιού που θα αποκοπεί. Επιπλέον, το συνολικό ετήσιο κόστος του διαβητικού ποδιού χωρίς ακρωτηριασμό ανέρχεται σε 200-250 εκατομμύρια Ευρώ. Για όλους αυτούς τους λόγους, υψίστης σημασίας είναι η σωστή πρόληψη, καθώς από την εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων πρόληψηςμείωσης των ακρωτηριασμών το ετήσιο οικονομικό όφελος θα ανερχόταν σε περίπου 50 εκατομμύρια Ευρώ.
     Οι διεθνείς Εποπτικοί Οργανισμοί Υγείας (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη) προτείνουν την οργάνωση φροντίδας για το διαβητικό πόδι ως το μόνο αποτελεσματικό μέσο μείωσης των ακρωτηριασμών. Η οργάνωση φροντίδας αρχίζει από τα προγράμματα πρόληψης σε όλο το διαβητικό πληθυσμό.
     «Η φροντίδα για το διαβητικό πόδι θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ίδρυση Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία», καταλήγει ο κ. Μανές.
     Αναφερόμενος στη δημιουργία των Ιατρείων αυτών, ο κ. Τεντολούρης τονίζει ότι η πρόληψη των ελκών και των ακρωτηριασμών καθίσταται σήμερα επιτακτική ανάγκη, όπως είχε αναδείξει και η Διακήρυξη του Αγίου Βικεντίου, ήδη από το 1993. Στη Δήλωση αυτή κατέληξαν οι ειδικοί από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και έθεσαν ως στόχο τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ελκών και διενέργειας ακρωτηριασμών στα πόδια κατά 50% σε χρονικό διάστημα 5 ετών.
     Η Διακήρυξη ήταν αποτέλεσμα πολλών μελετών που κατέδειξαν ότι η συχνότητα εμφάνισης ελκών στα πόδια, και κατά συνέπεια των ακρωτηριασμών, μπορούσε να μειωθεί μέχρι και 80% όταν ακολουθούνταν πρακτικές εκπαίδευσης και πρόληψης από οργανωμένα Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού. Μάλιστα, πολλές κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών χωρών υιοθέτησαν τη Διακήρυξη και άρχισαν από τότε – και συνεχίζουν έως σήμερα – να εφαρμόζουν προγράμματα σε εθνική κλίμακα, με τη θέσπιση και λειτουργία Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού, προκειμένου να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί.
     Πρόσφατα αποτελέσματα από χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία, η Γερμανία και το Βέλγιο έδειξαν μείωση των ακρωτηριασμών μέχρι και 60%. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι δραστηριότητες διεθνών Οργανισμών (Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβητικό Πόδι) και Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Εταιριών (Ευρωπαϊκή Ομάδα Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού), καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Διαβητικού Ποδιού.
     Η φροντίδα των ατόμων με διαβήτη που έχουν προβλήματα στα πόδια πρέπει να παρέχεται από τα οργανωμένα αυτά κέντρα που διαθέτουν προσωπικό με εμπειρία επιπέδου 2 και 3. Στα Ιατρεία γίνεται συστηματική εργασία και πραγματικά σώζονται τα πόδια των διαβητικών ασθενών.
    Σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους πρέπει να γίνεται εκπαίδευση των διαβητικών ατόμων στη φροντίδα των ποδιών για την πρόληψη των ελκών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη χώρα μας αποτελεί η αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού, που καταγράφεται από τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια και η μείωση των ακρωτηριασμών.
     Επιπλέον, στην Ελλάδα έχει εκπαιδευτεί ένας σημαντικός αριθμός ιατρών και νοσηλευτών που έχουν στελεχώσει αντίστοιχα Ιατρεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες πόλεις (Θήβα, Χαλκίδα, Λαμία, Λάρισα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Σπάρτη, Κύθηρα, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδος, Ικαρία, Λήμνος). Στη χώρα μας έρχονται για εκπαίδευση, επίσης, πολλοί ιατροί από την Κύπρο.
     Απλές συμβουλές που αν εφαρμοστούν από τα άτομα με Διαβήτη σώζουν πόδια: 
    • Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι.
    • Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα πόδια μας για μικροαμυχές, πληγές ή αλλαγή του χρώματος των δακτύλων
    • Χρησιμοποιούμε καθρεφτάκι για να ελέγξουμε τα πέλματα αν υπάρχουν πληγές.
    • Ελέγχουμε τα παπούτσια αν υπάρχει καμιά ραφή ή κανένα καρφί που μπορεί να προκαλέσει τραύμα.
    • Δεν πλησιάζουμε τα πόδια σε θερμαντικά σώματα (υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων). Πλένουμε τα πόδια με χλιαρό νερό κάθε βράδυ.
    • Αν τα πέλματα είναι ξηρά χρησιμοποιούμε ειδικούς αφρούς, όχι βαζελίνη.
    • Κόβουμε τα νύχια σε ευθεία γραμμή ώστε να μην υπάρχουν αιχμές που τραυματίζουν τα πόδια μας.
    • Δεν αφαιρούμε τους κάλους μόνοι μας. Απευθυνόμαστε πάντα σε εξειδικευμένο προσωπικό.
    ***   Αιμορροΐδες : Μην αφήνετε το πρόβλημα να μεγαλώνει!
    Οι αιμορροΐδες ταλαιπωρούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, έναν στους τρεις συνανθρώπους μας, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής τους. Τσούξιμο, πόνος, φαγούρα και συχνά αιμορραγίες είναι τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι πάσχοντες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν αναζητούν θεραπεία έγκαιρα.
    Η αιμορροϊδοπάθεια ακόμη και στις μέρες μας, για πολλούς αποτελεί “ταμπού”. Έτσι πολλοί πάσχοντες καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια με αποτέλεσμα να αφήνουν το πρόβλημα να εξελίσσεται και να μεγαλώνει.
     Η αιτία που ενεργοποιεί το πρόβλημα είναι συνήθως η ενδοκοιλιακή πίεση. Γι΄αυτό και είναι από τα συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται στις εγκύους και στα παχύσαρκα άτομα. Επιπλέον μπορεί το πρόβλημα να παρουσιαστεί μετά από τη άρση βάρους ή κατά την κένωση.
     Ανάλογα με το στάδιο της πάθησης επιλέγεται και ο τρόπος αντιμετώπισης.
    Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι εσωτερικές ή εξωτερικές.
     Ποια είναι η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας;
     Η θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική.
     Ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, αρκετό νερό, χρήση ειδικών αλοιφών στην περιοχή μπορεί να κάνουν το πρόβλημα των εσωτερικών αιμορροϊδων να υποχωρήσει, παροδικά. Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι επίσης απαραίτητη προκειμένου να μην “πυροδοτούνται” τα έντονα συμπτώματα.
     Ως προς την επεμβατκή αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι, όπως είναι η τεχνική κατά Logo, η τεχνική HAL (απολίνωση με υπερήχους), η αντιμετώπιση τους με Laser (CO2 ή diode). Η επιλογή της μεθόδου βασίζεται στα ευρήματα της εξέτασης και το βαθμό του πρόβλημα του ασθενούς.
     Αποτελεσματική αντιμετώπιση με laser – τεχνική HeLP
     Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η τεχνική HeLP (Hemorhoid Laser Procedure) η οποία ενδείκνυται για τη θεραπεία αιμορροΐδων 2ου και 3ου βαθμού.
     Πραγματοποιείται με τη χρήση υπερσύγχρονου χειρουργικού Laser τελευταίας γενιάς, υπό την καθοδήγηση υπερήχων, μέσω ειδικά σχεδιασμένου πρωκτοσκοπίου.
     Όπως μας εξηγεί ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός, Δρ Δημήτρης Φιλίππου, “η μέθοδος είναι απλή, αναίμακτη και δεν πραγματοποιείται αφαίρεση ή εκτομή ιστού αλλά μόνο καταστροφή των αγγείων με φωτοπηξία. Συγκεκριμένα εισάγεται το ειδικό πρωκτοσκόπιο, με τη χρήση των υπερήχων εντοπίζεται το αγγείο και ο αιμορροϊδικός όζος και στη συνέχεια ασκείται ενέργεια από τη συσκευή laser με αποτέλεσμα ο όζος να συρρικνωθεί και το αγγείο να καταστραφεί φωτοδυναμικά.
    Στη συνέχεια η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρις ότου καταστραφούν όλοι οι αιμορροϊδικοί όζοι.
    Το τελικό αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ενώ η συρρίκνωση των όζων συνεχίζεται για αρκετό καιρό”.
     Η τεχνική HeLP παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα:
    • είναι αναίμακτη
    • μπορεί να γίνει με τοπική ή και καθόλου αναισθησία
    • δεν απαιτείται νοσηλεία
    • παρουσιάζει ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών
    • παρουσιάζει εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
    • μικρή πιθανότητα υποτροπής
    • διαρκεί πολύ λίγο (10-15 λεπτά)
    • επιτρέπει την άμεση επιστροφή του ασθενή στο σπίτι του μετά τη θεραπεία και την άμεση επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες
    • μεταξύ των ασθενών είναι η πιο δημοφιλής
    • είναι η πιο καλά ανεκτή μέθοδος.
    ***  Κονδυλώματα: αντιμετώπιση με laser
      
    Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί πάνω από 100 τύποι HPV και από αυτούς 30-40 μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Tα κονδυλώματα αφορούν περίπου το  1/3  του πληθυσμού των ενεργά σεξουαλικών ατόμων, ενώ  υπεύθυνος για την εμφάνιση τους είναι ο ιός HPV  (Human Papilloma Virus).
    Ο κίνδυνος μόλυνσης αγγίζει το 70% καθώς υπάρχει σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο χωρίς προφύλαξη από τον ιό και σε αντίθεση με τα κονδυλώματα, ο ίδιος ο ιός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό.
    Άπαξ και μολύνει τα κύτταρα παραμένει για πάντα μέσα τους, ωστόσο οι δυσπλασίες και τα κονδυλώματα μπορούν να αφαιρεθούν, όπως μας εξηγεί η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Αμαλία Τσιατούρα.
    «Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια του δέρματος με λεία ή ανώμαλη επιφάνεια, τα οποία προκαλούνται από τον ιό HPV. Μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή κατά ομάδες μετά από μια περίοδο επώασης ενός με τεσσάρων μηνών στην γεννητική περιοχή ανδρών και γυναικών π.χ. πέος, όσχεο, χείλη του κόλπου, αιδοίο, πρωκτός, περίνεο. Τα κονδυλώματα μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και οίδημα, ενώ με την πάροδο του χρόνου διογκώνονται και μπορεί να γίνουν επώδυνα ή να αιμορραγήσουν. Είναι πιθανόν κάποιος να έχει μολυνθεί από τον ιό HPV και να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα, λόγω ενισχυμένου ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε περιόδους που το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το στρες, τα χρόνια νοσήματα, η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, οι ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, καθώς και η συνύπαρξη και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.»
    Ο χρόνος επώασης των κονδυλωμάτων κυμαίνεται από 1-8 μήνες ή και περισσότερο.
    Τα τυπικά οξυτενή κονδυλώματα παρουσιάζονται σαν ρόδινες ή γκριζωπές βλάβες, μαλακές με λεία, κοκκώδη ή ανθοκραμβοειδή επιφάνεια και βάση πεπλατυσμένη ή μισχωτή. Τα κονδυλώματα πολλαπλασιάζονται με αυτοενοφθαλμισμό και μπορεί να συρρέουν και να σχηματίζουν μεγάλες πλάκες. Τα κονδυλώματα είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους ασυμπτωματικά και ανώδυνα. Σπανίως οι πάσχοντες από κονδυλώματα αναφέρουν κνησμό, αίσθηση καύσου, πόνο ή αιμορραγία εξ αιτίας των κονδυλωμάτων.
    Στους άνδρες τα κονδυλώματα συνήθως εντοπίζονται στη βάλανο, στο έσω πέταλο της ακροποσθίας. Κονδυλώματα στο σώμα του πέους, στο όσχεο, στο εφήβαιο, στην ουρήθρα και σπάνια στην ουροδόχο κύστη μπορεί να εμφανιστούν. Αιτίες που ευνοούν την ανάπτυξη των οξυτενών κονδυλωμάτων είναι η φίμωση, η ουρηθρίτιδα, η οξυουρίαση η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η ανοσοκαταστολή. Υψηλή επίπτωση κονδυλωμάτων έχουμε σε σακχαρώδη διαβήτη, HIV φορείς και σε χρόνια λήψη ανοσοκαταστασλικών φαρμάκων.
    Στις γυναίκες τα κονδυλώματα εντοπίζονται στα μικρά και τα μεγάλα χείλη, στην ουρήθρα, στον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας, ενώ σπανίως μπορεί να προσβληθεί από κονδυλώματα και η ουροδόχος κύστη όπως και στους άνδρες. Αιτίες που ευνοούν την ανάπτυξη των οξυτενών κονδυλωμάτων είναι η εγκυμοσύνη, η λοίμωξη με τριχομονάδα, αλλά και άλλες λοιμώξεις που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διαβροχή της περιοχής από τις κολπικές εκκρίσεις. Ιδίως κατά την εγκυμοσύνη, τα κονδυλώματα μπορεί να είναι υπερπλαστικά και να πάρουν μεγάλες διαστάσεις.
    Η μεγάλη σημασία που έχουν τα κονδυλώματα όταν εμφανίζονται σε γυναίκες έγκειται στο γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των γυναικών που έχουν εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουν εμφανίσει και κονδυλώματα στην περιοχή αυτή, και μάλιστα πιο συγκεκριμένα έχουν προσβληθεί από τους υποτύπους 16,18 του ιού HPV. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες που έχουν παρουσιάσει κονδυλώματα, καρκίνο του τραχήλου.
    «Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως κλινικά και επισκοπικά» εξηγεί η κ. Τσιατούρα: «Ο έμπειρος δερματολόγος θα διαγνώσει τα κονδυλώματα και θα προτείνει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας. Σε ορισμένες υποκλινικές μορφές η διάγνωση των κονδυλωμάτων μπορεί να γίνει με επάλειψη διαλύματος οξεικού οξέος 5%, η χρήση του οποίου αμφισβητείται από κάποιους γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Σπάνια θα χρειαστεί βιοψία και ιστολογική εξέταση για τη διάγνωση των κονδυλωμάτων και κυρίως σε διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα. Με τη μέθοδο αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) ανιχνεύεται το DNA του ιού του κονδυλώματος και μπορούμε να κάνουμε τυποποίηση του ιού. Δεν έχει όμως νόημα και πρακτικά δεν εφαρμόζεται στην διάγνωση των κονδυλωμάτων, γιατί δεν μεταβάλλουν το θεραπευτικό πλάνο.
    Ανάλογα λοιπόν με τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών επιλέγεται η αντιμετώπιση κονδυλωμάτων με τοπικές κρέμες ή αντιμετώπιση κονδυλωμάτων με καταστροφικές μεθόδους, όπως κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία, laser. Μπορούμε σήμερα να έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά αντιμετώπισης κονδυλωμάτων σε μία μόνο επίσκεψη. Αυτό επιτυγχάνεται με αντιμετώπιση κονδυλωμάτων με laser CO2 σε συνδυασμό σε κάποιες περιπτώσεις με χειρουργική αντιμετώπιση κονδυλωμάτων όπου αυτό απαιτηθεί.
    Η θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα πλεονεκτεί σήμερα όλων των διαθέσιμων μεθόδων. Η laser θεραπεία κονδυλωμάτων στοχεύει επιλεκτικά μόνο στα υπάρχοντα κονδυλώματα αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα. Η θεραπεία κονδυλωμάτων με laser χαρακτηρίζεται από απουσία μετεγχειρητικού πόνου και ουλών, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.Η θεραπεία κονδυλωμάτων με laser είναι μια αναίμακτη μέθοδος, η δέσμη του laser εφαρμόζεται στοχευμένα στην πάσχουσα περιοχή κατόπιν τοπικής αναισθησίας με διάλυμα ξυλοκαΐνης 2% και μπορεί να καταστρέψει όλα τα υπάρχοντα σε μία δεδομένη στιγμή κονδυλώματα με μία μόνο συνεδρία. Είναι η πλέον ανώδυνη, χωρίς παρενέργειες όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας κονδυλωμάτων και αποτελεί την αντιμετώπιση εκλογής για μικρού και μεσαίου μεγέθους αλλοιώσεις.
    Cosmetic Derma Medicine, Βασ. Σοφίας & Βεντήρη 5, Αθήνα
    Τηλ. 2106980451 Web Site: www.cosmeticdermamedicine.gr .-

    ***  Laser Προστατεκτομή
      
    Τι είναι η θεραπεία Greenlight Laser
    Η θεραπεία Greenlight Laser είναι μία μέθοδος ελάχιστα επεμβατική που διενεργείται με μια μικρή οπτική ίνα που εισάγεται στην ουρήθρα μέσω ενός κυστεοσκοπίου. Η ίνα μεταφέρει ενέργεια laser υψηλής ισχύος που θερμαίνει ταχύτατα τον προστατικό ιστό, προκαλώντας την εχάχνωσή του. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να αφαιρεθεί όλος ο υπερτροφικός προστατικός ιστός. Η φυσιολογική ροή των ούρων αποκαθίστανται άμεσα και οι περισσότεροι ασθενείς ανακουφίζονται γρήγορα από τα ουρολογικά τους συμπτώματα.
    Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με το Greenlight Laser;
    Πρώτα, ο γιατρός θα αξιολογήσει αν είστε υποψήφιος για τη θεραπεία αυτή. Μετά, την ημέρα της επέμβασής σας, θα προσέλθετε στο Κέντρο. Θα πρέπει να έχετε κάποιον μαζί σας για να σας οδηγήσει στο σπίτι.
    Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, γι’αυτό η διαδικασία της θεραπείας μπορεί να ποικίλει. Πιο κάτω είναι μια γενική περιγραφή της διαδικασίας και τι να περιμένετε.
    1.    Πριν τη θεραπεία ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει ένα ηρεμιστικό προκειμένου να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Άλλα φάρμακα που μπορεί να σας δώσει ο γιατρός θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κάποια λοίμωξη.
    2.    Μπορεί να σας ζητηθεί να ουρήσετε προκειμένου να εκκενωθεί η κύστη σας.
    3.    Θα σας φέρουν στην αίθουσα θεραπείας και θα σας βάλουν στο κρεβάτι όπου και θα ξαπλώσετε ανάσκελα. Θα σας χορηγηθεί αναισθησία που θα σας επιτρέπει να κοιμηθείτε καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αναλόγως της περίπτωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλοι τύποι αναισθησίας, όπως π.χ. ραχιαία (που αναισθητοποιεί από τη μέση και κάτω), ή τοπικό περινεϊκό μπλοκ.
    4.    Μόλις κοιμηθείτε ή αναισθητοποιηθεί η περιοχή του προστάτη, ο ιατρός σας θα εισάγει ένα κυστεοσκόπιο μέσω της ουρήθρας.
    5.    Η οπτική ίνα του laser εισάγεται μέσω του κυστεοσκόπιου και προωθείται μέσα στην ουρήθρα στην περιοχή του προστάτη.
    6.    Ο γιατρός εξαχνώνει συστηματικά τον υπερτροφικό προστατικό ιστό μέχρι να αφαιρεθεί η απόφραξη.
    7.    Στο τέλος της διαδικασίας ο ιατρός μπορεί να τοποθετήσει ένα προσωρινό καθετήρα για να διευκολύνει την αποχέτευση των ούρων από την κύστη.
    Τι να περιμένετε μετά τη θεραπεία σας με το Greenlight Laser;
    Εφ’όσον αυτή είναι μια διαδικασία Ημερήσιας Νοσηλείας, τυπικά θα επιστρέψετε σπίτι εντός λίγων ωρών από την επέμβαση, ή την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε κάποιον συνοδό να σας οδηγήσει σπίτι.
    Αν τοποθετήθηκε καθετήρας στην ουροδόχο κύστη σας στο τέλος της διαδικασίας, τυπικά θα αφαιρεθεί εντός 24ώρου. Όμως, ασθενείς με δυσλειτουργίες στην ουροδόχο κύστη, ή εκείνοι στους οποίους απαιτήθηκε πρωτύτερα παρατεταμένος καθετηριασμός ως αποτέλεσμα σοβαρών ουρολογικών συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστούν καθετήρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
    Οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν πολύ γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα και δραματική βελτίωση στη ροή των ούρων. Αυτό τυπικά συμβαίνει εντός 24 ωρών από την επέμβαση. Όμως, το ιατρικό ιστορικό, η κατάσταση της υγείας και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το χρόνο ανάρρωσης.
    Μπορεί να αισθανθείτε ήπια ενόχληση όπως ελαφριά αίσθηση καύσου κατά την ούρηση και μικρή ποσότητα αίματος στα ούρα σας για μια εβδομάδα περίπου. Επίσης ανάλογα με την κατάσταση της κύστης σας, μπορεί να βιώσετε μεγαλύτερη συχνότητα και επιτακτικότητα στην ούρηση. Αυτό θα επιλυθεί με το χρόνο καθώς η ουροδόχος κύστη σας προσαρμόζεται τώρα που αφαιρέθηκε η απόφραξη από την ουρήθρα σας.
    Ποιά είναι τα πλενεκτήματα της θεραπείας με το Greenlight Laser;
    ·    Ταχεία βελτίωση της ροής των ούρων.
    ·    Γρήγορα επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες
    ·    Πρακτικά ανίμακτη μέθοδος
    ·    Μια οριστική θεραπεία, που διαρκεί
    ·    Λιγότερο από 1% οι αναφερθείσες περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας
    ·    Ολιγόωρος ως πιθανός καθόλου καθετηριασμός (λιγότερο από 24 ώρες στις περισσότερες περιπτώσεις)
    ·    Διαδικασία ημερήσιας νοσηλείας σε κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς
    ·    Έχει ήδη εφαρμοστεί σε πάνω από 300.000 ασθενείς παγκοσμίως, με συνεχή αύξηση

    Δρ. Νικόλαος Π. Παρδαλίδης
    Χειρουργός Ουρολόγος

    Ο ιατρός Νικόλαος Παν. Παρδαλίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκπαιδεύτηκε στη Χειρουργική Ουρολογία στην Ελλάδα και στην Ενδοσκοπική, Λαπαροσκοπική, Ρομποτική Ουρολογία στην Αμερική.
    Είναι αριστούχος Διδάκτορας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διπλωματούχος του Κολλεγίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων.
    Μεταξύ των επιστημονικών  δραστηριοτήτων του συγκαταλέγονται: η συμμετοχή του σε πολλούς ελληνικούς και ξένους συλλόγους και εταιρείες, προέδρου σε πολλά ιατρικά συνέδρια και ημερίδες, συγγραφή ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, προσκεκλημένου ομιλητή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εκπαιδευτή σε πολλές δραστηριότητες της ειδικότητάς του.

    ***  Αλήθειες για το σεξ που θα σας αφήσουν άφωνους! Δεν πάει το μυαλό σας…

    ~ Αλήθειες για το σεξ που θα σας αφήσουν άφωνους! Δεν πάει το μυαλό σας…
     Πολλοί από εμάς γνωρίζουν 1-2 περίεργα πραγματάκια γύρω από το σεξ. Ίσως κάτι που έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει κάπου.
    Αλλά οι παρακάτω αλήθειες για το σεξ πρέπει να είναι μοναδικές. Όσες φορές και αν τις διαβάσετε και όσο και αν τις δείτε, δεν θα τις πιστεύετε…
    1. Η πλήρης σεξουαλική αδράνεια μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεγέθους του πέους. “Αν δεν κάνετε τίποτα για να διατηρείτε μια φυσιολογική συχνότητα στύσης, θα πάθετε βράχυνση του πέους”, υποστηρίζει ο δρ Tobias Kohler. Χωρίς τακτική στύση το πέος μπορεί να μικρύνει μέχρι και δύο εκατοστά.
    2. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ, το σεξ κάνει τους ανθρώπους το ίδιο ευτυχείς όσο τους κάνει και το να έχουν 100.000 δολάρια.
    3. Οι… εξωτικές χορεύτριες βγάζουν περισσότερα χρήματα, όταν δουλεύουν τις μέρες που έχουν ωορρηξία, λόγω της απελευθέρωσης φερομονών.
    4. Οι “wegasms”, δηλαδή ο ταυτόχρονος οργασμός σε ένα ζευγάρι, θεωρείται ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Είναι τόσο σπάνιο, ώστε το 42% των ζευγαριών πιστεύει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να δει τον… Bigfoot, παρά να βιώσει τον ταυτόχρονο οργασμό.
    5. Το 51% των γυναικών ισχυρίζεται ότι έχει φτάσει σε οργασμό, ενώ έκανε κοιλιακούς (γυμναστική).
    6. Μερικοί άνθρωποι έχουν μια πραγματική φυσική έλξη για τις κούκλες-μανεκέν και τα αγάλματα. Είναι μια κατάσταση που ονομάζεται αγαλματοφιλία (agalmatophillia). Υπάρχουν πολλοί ακόμη τύποι παραφιλίας…
    7. Ανάλογα με το αν ένας άντρας είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας, αντίστοιχη είναι και η πλευρά του όρχι του, ο οποίος κρέμεται λίγο πιο ψηλά από τον άλλο.
    8. Έρευνα έδειξε ότι είναι πιο πιθανό να φτάσετε σε οργασμό, αν, κατά τη διάρκεια του σεξ, φοράτε κάλτσες.
    9. Όταν εντοπίσει το ωάριο, ένα σπερματοζωάριο θα “κολυμπήσει” προς αυτό με ταχύτητα που φτάνει ακόμα και τα 38 χλμ/ώρα.
    10. Μία… συνεδρία σεξ μπορεί να κάψει μέχρι και 144 θερμίδες.
    Δείτε αυτά και μερικά ακόμη απίθανα στοιχεία γύρω από το σεξ, στο βίντεο που ακολουθεί…
    Video  :  14 Sex Facts You Won't Believe Are True , https://youtu.be/spBu7cc0mME  .-

    ***

     ~** ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  
    1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
    2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
    3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
    4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  : 
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
    5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
    6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
    7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
    8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
    9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
    10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
     11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
    12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
    13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
    14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
    15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
    ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
    16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
      http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
    17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
    18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
     http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
    19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
     20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
    21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
      http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
    22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
    23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
     γ΄ μέρος  
     24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
    25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
     26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
    27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
    28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
    29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  : 
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
      30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
     δ΄ Μέρος 
      31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
      http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
    32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
    33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
     34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
      http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
    35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
     ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
    37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
    38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
    39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
     40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   : 
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
    41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
    42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
    43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
    44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
    45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
    46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
    47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
    47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
    48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
    49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
    50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
    51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
    52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
    Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
    53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
    54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
      http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
    55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
    56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
    57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
     58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
      http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
    59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
     http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
    60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
     http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
    61.-
      Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
    62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
     
    ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μαςhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
    63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
    64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 : 
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-      
    65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
    66.-

    ~* 
    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
    ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .- 
    ~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-  
    ~Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .- 
    ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-03-2016.html .- 
    ~Εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-04-2016.html .-
    ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-05-2016.html .- 
    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες  : Σάββατο 05  Νοεμβρίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html .- 
    ~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 05 και 06 Νοεμβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/11/05-06-2016.html .-
    ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  06  Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-06-2016.html .-   
    ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  07  Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-07-2016.html  .-  
     ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες   Δευτέρα 07  Νοεμβρίου  2016   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2016/11/103.html  .-
    ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  08  Νοεμβρίου  2016:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-08-2016.html .-
    ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 09 Νοεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-09-2016.html .- 
    ~  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι ενημέρωσης  ARFARA NEWS  Πέμπτη 10 Νοεμβρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-10-2016.html .-
    ~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-11-2016.html .
    ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Νοεμβρίου  2016 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-12-2016.html .-
    ~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 12 και 13  Νοεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/12-13-2016.html .-
    ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 13  Νοεμβρίου  2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-13-2016.html .-
    ~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Νοεμβρίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-14-2016.html  .- 
    ~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 15  Νοεμβρίου  2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-15-2016.html .-  
    ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-16-2016.html .-
    ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA ΝWES 2  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-wes-2-16-2016.html .- 
    ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-17-2016.html .- 
    ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-18-2016.html .-
    ~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
    ~

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου