ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016  :





~
*** ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ… ΦΑΤΕ ΚΑΝΕΛΑ!!!!!!!!!!!!!!  
Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και θεραπευτικές ιδιότητες.
 Συστατικά της κανέλας έχουν επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α.
Παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στόμαχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου.
Η κανέλα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.
 Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο, η κανέλα μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο του Πάρκινσον, μια διαταραχή στον εγκέφαλο που οδηγεί σε τρέμουλο (τρόμους) και δυσκολία στη βάδιση, την κίνηση και το συντονισμό.
 Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Neuroimmune Pharmacology, βρήκε πως όταν ο ανθρώπινος οργανισμός επεξεργάζεται το συγκεκριμένο μπαχαρικό, σχηματίζεται ένα χημικό στοιχείο που ονομάζεται βενζοϊκό νάτριο. Πρόκειται για μια εγκεκριμένη ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων.
 Η κανέλα Κεϋλάνης θεωρείται ως η καλύτερη ποιοτικά ποικιλία του φυτού και μπορεί να παράσχει τα περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό.  onmed.gr

***  4 θεραπείες για το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών
4 θεραπείες για το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών Ο βρουξισμός είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από το παρατεταμένο τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών, της γνάθου και των γομφίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα και τραυματισμούς όπως επίσης πόνο και σπασμένα δόντια. Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για μερικούς από τους καλύτερους τρόπους για να σταματήσετε να τρίζετε και να σφίγγετε τα δόντια σας.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον βρουξισμό;
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο βρουξισμός προκύπτει όταν ένα άτομο διατηρεί τα δόντια του πολύ σφιγμένα ή όταν τρίβονται μεταξύ τους. Eίναι μια κακή συνήθεια όπως και το δάγκωμα των χειλιών ή των νυχιών. Γίνεται εντελώς ασυναίσθητα και ακούσια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην το καταλάβετε εκείνη την ώρα που το κάνετε παρά μόνο αν κάποιος σας το υποδείξει ή αισθανθείτε πόνο.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από βρουξισμό είναι περισσότερο πιθανό να τον εμφανίσουν κατά τις βραδινές ώρες κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το πρωί μπορεί να αισθάνονται έντονο πόνο στη γνάθο ή στα ούλα ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν σπάσει τα δόντια τους λόγω της τριβής και της πίεσης.
Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες του βρουξισμού; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι υπάρχουν πολλές και διάφορες αιτίες και οφείλονται κυρίως στη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου. Περιλαμβάνουν:
Στρες
Ας υποθέσουμε ότι περάσατε μια αρκετά πιεστική κατάσταση για αρκετές ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Με κάποιο τρόπο θα πρέπει να απελευθερωθεί αυτή η πίεση. Σε αυτή την περίπτωση, ένας από αυτούς τους τρόπους είναι το τρίξιμο των δοντιών και το σφίξιμο της γνάθου.
Άγχος
Ορισμένες φάσεις της ζωής σας όπως ο γάμος, η γέννηση ενός παιδιού, ένα μεγάλο εγχείρημα, ο μήνας του μέλιτος μπορεί να σας αγχώσουν και το πιο πιθανό είναι να απελευθερώσετε αυτή την ένταση σφίγγοντας τη γνάθο και τα δόντια σας.
Συγκρατημένα συναισθήματα
Αν είστε εσωστρεφής, αντιμετωπίζετε προβλήματα στο σπίτι σας, έχετε μάθει να μην εκφράζετε ποτέ αυτά που αισθάνεστε, βρίσκεστε υπό μεγάλη πίεση, δεν μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά στην οικογένειά σας ή αν αισθάνεστε την ανάγκη να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας, μπορεί να ανακαλύψετε ότι πάσχετε από βρουξισμό κατά τις βραδινές ώρες.
Πνευματική εξάντληση
Η εξεταστική περίοδος στο πανεπιστήμιο, κάποια εταιρική συγχώνευση, μια αρκετά απαιτητική πνευματική εργασία· αν συνδυαστούν με τις καθημερινές υποχρεώσεις μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης του βρουξισμού.
Ποιες είναι οι συνέπειες του τριξίματος των δοντιών;
Μερικές από τις συνέπειες του βρουξισμού περιλαμβάνουν:
Πονόδοντο, όταν η πίεση που ασκείται είναι πολύ δυνατή.
Πόνο στο λαιμό λόγω του σφιξίματος και της κακής στάσης.
Προβλήματα με την κροταφογναθική άρθρωση που προκαλεί πόνο στα αυτιά.
Η φθορά των δοντιών και των γομφίων σας, τα κάνει αδύναμα και περισσότερο ευαίσθητα ενώ παράλληλα προκαλεί διάβρωση των δοντιών, απώλεια των δοντιών, ουλίτιδα και πολλά ακόμη.
Πόνο ή πρήξιμο στην περιοχή της γνάθου.
Αϋπνία σε συνδυασμό με πόνο στο στόμα ή πολύ υψηλή πίεση.
Πώς μπορεί να θεραπευτεί ο βρουξισμός;
Ανακουφιστείτε από την πίεση
Το πρώτο και βασικότερο απ’όλα είναι να βρείτε έναν πιο υγιεινό τρόπο για να απελευθερώνετε την ένταση που έχει συσσωρευτεί μέσα σας. Μειώστε το στρες και χαλαρώστε τη νευρικότητά σας πριν κοιμηθείτε. Εξίσου σημαντικό είναι να ελέγχετε τα συναισθήματά σας. Θα πρέπει να ψάξετε και να βρείτε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τα πράγματα που σας επιβαρύνουν, σας κάνουν να αισθάνεστε άρρωστοι ή σας προκαλούν μελαγχολία. Ίσως αν ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα, αν περιορίσετε τις ώρες που εργάζεστε ή αν αφήσετε αυτό το επιπλέον μάθημα το οποίο παρακολουθείτε, νιώσετε καλύτερα. Η υγεία σας αξίζει αυτές τις θυσίες.
Επιπλέον, αν το πρόβλημά σας είναι η κατάπνιξη των συναισθημάτων σας, καλό είναι να αρχίσετε να μιλάτε για οτιδήποτε σας απασχολεί. Μπορεί να αισθανθείτε έστω και μια μικρή δόση ανακούφισης μιλώντας απλά και μόνο στον καθρέφτη σας, σε κάποιο φίλο ή στον θεραπευτή σας. Αυτό που προέχει είναι να αφήσετε τα αισθήματά σας ελεύθερα. Ίσως μιλώντας σε κάποιον να βρείτε λύση σε κάποιο πρόβλημα που δεν είχατε σκεφτεί. Μην παραμένετε σιωπηλοί αν δεν χρειάζεται. Και μην αφήνετε τις λέξεις να παραμένουν εγκλωβισμένες στο στόμα σας γιατί τελικά θα πληρώσετε το τίμημα του δισταγμού.
Ασκηθείτε
 Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσετε την ένταση και να ανακουφιστείτε από το στρες που μπορεί να οδηγήσουν στο τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών. Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν τα αθλήματα που περιλαμβάνουν αρκετή ένταση όπως το μποξ, το κικ-μπόξινγκ, ποδηλασία ή το τρέξιμο σε μαραθώνιους αγώνες. Άλλοι επιλέγουν πιο ήρεμα αθλήματα όπως γιόγκα, πιλάτες και κολύμβηση. Αν δεν έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο, προσπαθήστε τουλάχιστον να πάτε για περπάτημα μια καθημερινή ή να ανεβείτε τα σκαλιά αντί να πάρετε το ασανσέρ στη δουλειά. Θα αισθάνεστε πιο χαλαροί και ελπίζουμε ότι το πρόβλημά σας θα βελτωθεί.
Περιορίστε την κατανάλωση ορισμένων τροφών
Ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνετε μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο ή λιγότερο στρεσαρισμένοι και αγχωμένοι. Οι παρακάτω τροφές κάνουν κακό στην υγεία σας και ειδικά αν είστε ήδη στρεσαρισμένοι και αντιμετωπίζετε βρουξισμό.
Επεξεργασμένα σάκχαρα
Αναψυκτικά
Τηγανητές τροφές
Πρόχειρες τροφές
Καφές
Σοκολάτα
Ξύδι
Συσκευασμένοι χυμοί.
Εκτός από αυτό, οι περισσότερες από τις παραπάνω τροφές κάνουν κακό στα δόντια σας καθώς αποδυναμώνουν το σμάλτο τους. Σε αντίθεση, τα ωμά φρούτα και λαχανικά αποτελούν εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών, σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και περιορίζουν τις λιγούρες για τροφές που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας. Προσπαθήστε να πίνετε φρέσκους χυμούς δυο φορές την ημέρα. Κατά το βραδινό σας γεύμα προσπαθήστε να καταναλώνετε μαρούλι και μήλα.
Να πίνετε χαλαρωτικά ροφήματα
 Μπορείτε να τα απολαμβάνετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αλλά δρουν ακόμη καλύτερα όταν καταναλώνονται μια ή δυο ώρες πριν κοιμηθείτε. Τα πιο χαλαρωτικά βότανα είναι:
Η πασιφλόρα
Ο γλυκάνισος
Η μέντα
Το χαμομήλι
Τα άνθη πορτοκαλιάς

***   5 Τσάι διαφορετικά απο τα άλλα ... που κάνουν θαύματα !
 Για πονόλαιμο και τον βήχα τσάι Υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της γρίπης και του κρυολογήματος σεζόν από  ένα γευστικό φλιτζάνι τσάι βοτάνων ? Η ρίζα Αλθαίας χρησιμοποιείται συνήθως για να βοηθήσει να καθαρίσει από τους βλεννογόνους οι πνεύμονες και τον λαιμό σας? ανακατέψτε το με αχίλλεια ενα  φανταστικό αντιπυρετικό και μέντα  και έχεις ένα σκληρό τσάι για  μέσα από τους ψυχρότερους μήνες του έτος!
1 κουταλάκι Αλθαία
1 κουταλάκι  αχίλλεια
 κουταλάκι μέντα
 Οδηγίες: Ρίξτε το βραστό νερό πάνω από τα βότανα και αφήστε το  για 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε το τσάι, και είναι έτοιμο Γλυκάνετε με βιολογικό μέλι για τη γεύση. tsai-gia-kryoma
τσάι χαλάρωσης
Στρες  ? με αυτό το καταπραϋντικό  φυτικό μείγμα τσαγιού που θα σας ζεστάνει και θα  σας χαλαρώσει
1-κουταλάκι  χαμομήλι
1-κουταλάκι λυκίσκου
1-κουταλάκι τίλιο
1/4 κουταλάκι βαλεριάνα
2 κουταλάκια  μέντα
 Οδηγίες: Ρίξτε το βραστό νερό πάνω από τα βότανα και αφήστε το για 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε το τσάι, και είναι έτοιμος να πιει. Γλυκάνετε με βιολογικό μέλι για τη γεύση.
  Για Πόνους στην κοιλιά τσάι
1κουταλάκι μάραθο
1κουταλάκι λιναρόσπορο
1-κουταλάκι γλυκόριζα
1-κουταλάκι άχυρο βρώμης
 Οδηγίες: Ρίξτε το βραστό νερό πάνω από τα βότανα και αφήστε το  για 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε το τσάι, και είναι έτοιμο Γλυκάνετε με βιολογικό μέλι για την γεύση.
Τσάι για ψυχική υγεία
1 ½-κουταλάκια φύλλα ginkgo - Ginkgo
 1-κουταλ. gotu κόλα Centella asiatica
 1-κουταλ. φύλλα μέντας
1-κουταλ. κόκκινο λουλούδι απο τριφύλλι
1-T τζίντζερ
1-T δεντρολίβανο
 Οδηγίες: Ρίξτε το βραστό νερό πάνω από τα βότανα και αφήστε το για 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε το τσάι, και είναι έτοιμο
 Γλυκάνετε με βιολογικό μέλι για τη γεύση.
Ώρα για ύπνο
1-κουτ.χαμομήλι
1-κουτ. λυκίσκου
1-κουτ.Πασσιφλόρα
 Οδηγίες: Ρίξτε το βραστό νερό πάνω από τα βότανα και αφήστε το  για 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε το τσάι, και είναι έτοιμο Γλυκάνετε με βιολογικό μέλι για τη γεύση.
Μια σημείωση σχετικά με τις ποσότητες : Κάθε συνταγή εδώ κάνει ένα φλιτζάνι τσάι
πηγη  info.achs.edu/
 ***  Τα ‪βότανα‬ του χειμώνα που πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας
 
Ας προετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε τις χειμωνιάτικες ιώσεις μαθαίνοντας ποια βότανα μπορούν να θωρακίσουν την άμυνά μας και να απαλύνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος.
Συνάχι, πονόλαιμος, πονοκέφαλοι, πυρετός, βήχας και μυϊκοί πόνοι είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, που λίγο-πολύ μας ταλαιπωρεί όλους κάθε χρόνο. Αυτόν τον χειμώνα προτείνουμε να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις με πιο φυσικό τρόπο. Με τη βοήθεια των ειδικών, επιλέγουμε βότανα που λειτουργούν ως ασπίδα απέναντι στους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Οι μέθοδοι είναι πολλές: ροφήματα, γαργάρες, αρωματοθεραπεία με εισπνοές ατμού, λουτρά, λάδι μασάζ, καθώς και κομπρέσες.
ΓΙΑ ΓΕΡΗ ΑΜΥΝΑ
Η εχινάκεια έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι διεγείρει τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και είναι πολλοί εκείνοι που τη λαμβάνουν προληπτικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και στην άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματά του, δεδομένου ότι διαθέτει ισχυρές αντιβιοτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συνήθως λαμβάνεται σε μορφή βάμματος. Εάν λαμβάνεται προληπτικά, τότε πριν το φαγητό παίρνουμε 20 σταγόνες
βάμματος, πρωί-βράδυ, για 2 εβδομάδες. Έπειτα, κάνουμε διακοπή 2 εβδομάδων και επαναλαμβάνουμε τον ίδιο κύκλο. Εναλλακτικά, πίνουμε 1 φλιτζάνι αφέψημα 2-3 φορές την εβδομάδα. Σε περίπτωση που έχουμε κρυολογήσει, τότε για τον περιορισμό των συμπτωμάτων παίρνουμε 30 σταγόνες βάμματος πριν το φαγητό, 3 φορές την ημέρα, για 1 εβδομάδα. Εναλλακτικά, πίνουμε καθημερινά 2 φλιτζάνια αφέψημα για 4-5 ημέρες. Προσοχή: Η λήψη της δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τους 2 μήνες, γιατί μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Απαγορεύεται η χορήγησή της σε παιδιά κάτω των 8 ετών, ενώ αντενδείκνυται σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, ερυθηματώδη λύκο) ή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα με αλλεργία στην αμβροσία ή σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟ
Φασκόμηλο: Είτε πρόκειται για ένα αίσθημα φαγούρας στον λαιμό είτε για δυσκολία στην κατάποση είτε για ενόχληση στις αμυγδαλές, το φασκόμηλο με την αντισηπτική του δράση είναι ευεργετικό. Σε μια κούπα με βραστό νερό ρίχνουμε 1 κουταλιά αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου, το αφήνουμε για 2-3΄ και κατόπιν το σουρώνουμε και είτε το πίνουμε είτε κάνουμε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα. Προσοχή: Απαγορεύεται η λήψη του από όσους έχουν υπέρταση και επιληψία. Η υπερβολική και παρατεταμένη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση ή να οδηγήσει σε επιληπτικούς σπασμούς.
Τζίντζερ (Πιπερόριζα): Αποτελεί εξαιρετικό γιατροσόφι για τον πονόλαιμο, δεδομένου ότι έχει αντισηπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Επιπλέον, δρα ως αντιπυρετικό, απαλύνει τον βήχα, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία και ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις. Σε περίπτωση πονόλαιμου, σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, ρίχνουμε 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή 1/2 κουταλάκι τριμμένη φρέσκια ρίζα. Το αφήνουμε 3-4΄, το σουρώνουμε και το πίνουμε, προσθέτοντας 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι.
Περγαμόντο: Το αιθέριο έλαιό του ανακουφίζει τον λαιμό από τους ερεθισμούς. Σε 1 κουταλάκι κονιάκ, διαλύουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και στη συνέχεια το προσθέτουμε σε 1/2 ποτήρι νερό. Με το διάλυμα αυτό κάνουμε γαργάρες.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ
Λεβάντα: Τα άνθη της έχουν ηρεμιστική, αντισπασμωδική και χαλαρωτική δράση. Βάζουμε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου στα δάχτυλά μας και κάνουμε μασάζ στους κροτάφους. Ένας άλλος τρόπος για να τη χρησιμοποιήσουμε είναι να ρίξουμε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα μπολ με δροσερό νερό και να κάνουμε κομπρέσες, που ανακουφίζουν από τους πονοκεφάλους και τον πυρετό. Προσοχή: Διεγείρει τη μήτρα, γι’αυτό συνιστάται η αποφυγή της στην εγκυμοσύνη.
Βαλεριάνα: Γνωστή από την αρχαιότητα, η βαλεριάνα λειτουργεί ως ήπιο κατευναστικό του νευρικού συστήματος. Σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό, ρίχνουμε 20 σταγόνες βάμματος και πίνουμε έως 2 φορές την ημέρα. Προσοχή: Η παρατεταμένη δοσολογία μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα. Γι’ αυτό, η λήψη της δεν πρέπει να υπερβαίνει τη 1 εβδομάδα. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται από όσους λαμβάνουν υπνωτικά χάπια.
Τίλιο: Τα άνθη και τα φύλλα του έχουν ηρεμιστική και αντισπασμωδική δράση. Μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να καταπραΰνουμε την ένταση. Επίσης, δρα και ως εφιδρωτικό.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΧΙ
Θυμάρι: Οι αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές και αποχρεμπτικές του ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό βότανο για την περίπτωση του κρυολογήματος. Προσοχή: Σε πολύ υψηλές δόσεις ενδέχεται να προκαλέσει πονοκέφαλο, ίλιγγο και νεφρικές διαταραχές.
Γλυκάνισο: Διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία. Προσοχή: Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις (π.χ. δερματικές, αναπνευστικές) σε άτομα με υπερευαισθησία στον άνισο ή στη μινθόλη.
Πεύκο: Βοηθά στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος. Στον αρωματικό λύχνο βάζουμε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας και μόλις αρχίσει ο βρασμός κάνουμε εισπνοές για 5-10΄. Προσοχή: Οι εισπνοές πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν άσθμα.
Ευκάλυπτος: Λειτουργεί ως ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιβιοτικό. Οι εισπνοές ατμών ευκαλύπτου ανακουφίζουν το αναπνευστικό και καταπραΰνουν τις βρογχίτιδες. Επιπλέον, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και τους πονοκεφάλους, ενώ έχει την ιδιότητα να δρα και ως αντιπυρετικό. Σε 1 κουταλάκι κονιάκ διαλύουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και στη συνέχεια ρίχνουμε το διάλυμα σε 1/2 κιλό κρύο νερό. Βουτάμε ένα βαμβακερό πανί και κάνουμε κομπρέσες στο μέτωπό μας για να πέσει ο πυρετός. Προσοχή: Η χρήση του αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου πρέπει να αποφεύγεται από όσους κάνουν ομοιοπαθητική.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ
Ζαμπούκος: Το αφέψημά του έχει την ιδιότητα να προκαλεί εφίδρωση, γεγονός που βοηθά στη μείωση του πυρετού. Επίσης, είναι αποχρεμπτικός και βλεννολυτικός, ενώ γαργάρες από το έγχυμά του ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο. Για πιο ευεργετικά αποτελέσματα, φτιάχνουμε ένα ρόφημα με ζαμπούκο, χαμομήλι και γλυκόρριζα.
Μέντα: Δρα ως αντιπυρετικό, κυρίως όταν ο πυρετός εκδηλώνεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία και ο πονοκέφαλος, ενώ είναι ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αποτοξινωτικό. Δεν συνιστάται σε όσους κάνουν ομοιοπαθητική.
Δυόσμος: Υποβοηθά την εφίδρωση στον πυρετό και τη γρίπη, ενώ το βράσιμο των φύλλων του και η εισπνοή των υδρατμών βοηθά στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΧΑ
Μαντζουράνα: Απαλύνει τον βήχα. Βράζουμε σε ένα φλιτζάνι νερό 1 κουταλάκι μαντζουράνα και μόλις πάρει βράση στύβουμε φυσικό χυμό από 1 λεμόνι.
Γλυκόρριζα: Είναι δημοφιλές βότανο για τον βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό, καθώς έχει μαλακτικές ιδιότητες. Επίσης, ανακουφίζει το αναπνευστικό, αφού είναι αποχρεμπτική και βλεννολυτική. Μπορούμε να ετοιμάσουμε σιρόπι βράζοντας 15 γρ. γλυκόρριζας (λίγο περισσότερο από 1 κουταλιά) σε 5 κούπες νερό για περίπου 1 ώρα. Προσοχή: Δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή της από υπερτασικά άτομα.
Αλθαία (Μολόχα): Χρησιμοποιούμε κυρίως τη ρίζα της, αλλά και τα φύλλα της. Ανακουφίζει από τον ερεθισμένο βλεννογόνο, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές της ιδιότητες θεωρούνται ιδανικές για τη λαρυγγίτιδα, τη φαρυγγίτιδα και τον ερεθιστικό βήχα. Επίσης, κάνει καλό στο στομάχι. Σε ένα ποτήρι με νερό της βρύσης, ρίχνουμε 2 κουταλάκια αλθαία σε σκόνη, αφήνουμε το μείγμα περίπου 2 ώρες και έπειτα σουρώνουμε. Πριν το πιούμε, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε λίγο μέλι.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΪΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ
Μπάνιο με αιθέρια έλαια: Γεμίζουμε την μπανιέρα μέχρι τη μέση με χλιαρό νερό και ρίχνουμε 2 σταγόνες ευκάλυπτο, 2 σταγόνες tea tree και 2 σταγόνες μαύρο πιπέρι. Κάνουμε μπάνιο το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.
Λάδι μασάζ με αιθέρια έλαια: Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο, ρίχνουμε 5 σταγόνες μαύρο πιπέρι, 5 σταγόνες ευκάλυπτο, 4 σταγόνες δεντρολίβανο, 2 σταγόνες φασκόμηλο και 2 σταγόνες λεβάντα. Με το λάδι αυτό κάνουμε μασάζ στα σημεία που πονάμε, όσες φορές θέλουμε την ημέρα.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Για τα βότανα
Σε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό, ρίχνουμε 1 κουταλάκι από το βότανο της αρεσκείας μας. To αφήνουμε για περίπου 10΄ και έπειτα σουρώνουμε και πίνουμε. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα 3 ροφήματα ημερησίως. Εναλλακτικά, μπορούμε να αγοράσουμε βάμμα από τα φαρμακεία. Η λήψη 15-20 σταγόνων βάμματος σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό θεωρείται ασφαλής ποσότητα, ωστόσο είναι προτιμότερο να λάβουμε οδηγίες λήψης από τον φαρμακοποιό μας.
Για τα αιθέρια έλαια
Tα αιθέρια έλαια λειτουργούν και ως φάρμακα και γι’ αυτό πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε λίγες σταγόνες. Η πιο γνωστή δοσολογία είναι 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 5 ml αλκοόλη. Κατά τη χρήση τους αποφεύγουμε την επαφή με τα μάτια και το στόμα.
Προσοχή
Πριν από οποιαδήποτε χρήση βοτάνου συνίσταται να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή έναν ειδικό. Αυτό επιβάλλεται, ειδικά αν πρόκειται να χορηγηθεί σε παιδιά, σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα και σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας. Πρέπει να θυμόμαστε, επίσης, ότι τα βότανα δεν αντικαθιστούν άλλες ιατρικές και φαρμακευτικές θεραπείες.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό (www.perganda.gr) και την κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, καθηγήτρια Αρωματοθεραπείας στη σχολή «Natural Health Sciences» vita.gr
 
***  Vergopulo Pavlos: πώς ένας πρώην απλός εργάτης μπόρεσε να νικήσει την αρθρίτιδα και την οστεοχόνδρωση σε ένα μήνα
Πώς να θεραπεύσετε τον αρθρικό πόνο
Θέλω να σας διηγηθώ την ιστορία μου, πώς μπόρεσα να θεραπεύσω την αρθρίτιδα των γονάτων μου και την οσφυϊκή οστεοχόνδρωση. Δεν είμαι γιατρός, γι’ αυτό δεν θα σας πω τί θεραπεία έκανα. Απλά θα σας πω πώς έγινε.
Είμαι 62 ετών, συνταξιούχος. Μέχρι τώρα δούλευα στην υψικάμινο σε ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στο Βόλος. Στην αρχή ως σιδεράς και τα τελευταία 10 χρόνια ως τεχνικός μέτρων ασφαλείας. Όποιος γνωρίζει την δουλειά του σιδερά, θα ξέρει ότι διαφέρει αρκετά από τα επαγγέλματα μεταλλοχυσίας χάλυβα. Τώρα η τήξη του χάλυβα γίνεται σε περιέκτες, χρειάζεται μόνο να πατήσουν τα κουμπιά. Ενώ εμείς το κάναμε με τον παλιό τρόπο. Μερικές φορές με ένα φτυάρι ενίοτε ακόμη και με έναν μαστό. Δίπλα από την υψικάμινο έκανε φοβερή ζέστη και ταυτόχρονο υπήρχαν ρεύματα αέρος. Εκεί δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στα γόνατα μου και η οσφυαλγία.

Ένας συνεχής πόνος επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση. Τα τελευταία 3 επιδεινώθηκε πολύ.
Ευτυχώς που σύµφωνα µε την αρχαιότητα μπόρεσα και βγήκα στην πρόωρη σύνταξη στα 50 και να αλλάξω θέση. Δεν άντεχα άλλο. Τον τελευταίο χρόνο κρατιόμουν με ενέσεις αναλγητικών. Είχα τύχη, εμφανίστηκε μία θέση ως τεχνικός μέτρων ασφαλείας. Μία πολύ πιο εύκολη δουλειά και μακριά από την υψικάμινο. Στην αρχή αυτή η κατάσταση είχε ευεργετικά αποτελέσματα στις ασθένειές μου. Ο πόνος υποχώρησε, για κάποιο διάστημα μάλιστα απείχα και από τα αναλγητικά. Αλλά περίπου 3 χρόνια πριν την συνταξιοδότησή μου είχα ένα οικιακό ατύχημα. Πήγα για ψάρεμα και έπαθα μεγάλη ζημιά στο πόδι μου. Προφανώς είχα πάθει σοκ λόγω του πόνου και η συνεχή χρήση των αναλγητικών διατάραξε την ισορροπία, οι πόνοι στο γόνατο και η οσφυαλγία ξαναεμφανίστηκαν.

Εξαιτίας του τραύματος η αρθρίτιδα μου άρχισε να προχωράει ταχύτερα.
Δεν θέλω ούτε καν να θυμάμαι αυτά τα 3 χρόνια. Ήταν πραγματική κόλαση! Το πρωί η γυναίκα μου μου έβαζε ένεση με δικλοφενάκη, έβαζα άλλη στη δουλειά και το βράδυ πάλι με τρυπούσε η γυναίκα μου. Τώρα θα πείτε γιατί δεν βγήκα στη σύνταξη; Βοηθούσα το γιο μου. Μόλις έγινε πατέρας και τον διώξανε. Έπρεπε λοιπόν να τον υποστηρίξω.
Τον τελευταίο χρόνο περπατούσα ήδη με μπαστούνι. Πριν από την τελευταία ιατρική εξέταση αποφάσισα να υποβάλλω την παραίτησή μου, γιατί δεν θα πληρούσα τα κριτήρια της εξέτασης. 
Τί θεραπεία έκανα
Χάρη στην μεγάλη μου εμπειρία στις οσφυϊκές ασθένειες μπορώ να σας πω ότι οι γιατροί γενικά χορηγούν Condrosamina, υδροκορτιζόνη, ή Diprospan...
ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ!
Δεδομένου ότι έπρεπε να κάνω ένεση με δικλοφενάκη συχνά, άρχισε να με πονάει το στομάχι. Έπρεπε να προσθέσω Οmeoprazol στην θεραπεία μου για να προστατέψω το στομάχι μου.
Κατά την περίοδο εκείνη, πριν μπορέσω να βρω ένα πραγματικά αποτελεσματικό φάρμακο, μου έκαναν 4 τρυπήματα για να μου αφαιρέσουν το υγρό. Την τελευταία φορά αφαιρώντας το υγρό βγήκε ποίον. Ο γιατρός μου είπε ότι το πιθανότερο είναι να πρέπει να με εγχειρίσουν, να μου κάνουν ενδοπροθέση. Θα έπρεπε να αντικαταστήσουν τις άχρηστες αρθρώσεις με αρθρώσεις τιτανίου. Μετά έμαθα ότι ακόμη και αν όλα πήγαιναν καλά, θα έπρεπε να περπατάω με μπαστούνι. Από την άλλη η εγχείρηση και στις δύο αρθρώσεις θα κόστιζε το λιγότερο 4 χιλιάδες δολάρια. Αυτό επιλέγοντας γερμανικά βοηθήματα. Τα δικά μας θα έβγαιναν περίπου 1000 δολάρια φθηνότερα, αλλά έχουν και περισσότερες περιπλοκές. Με άλλα λόγια το σκέφτηκα πολύ σοβαρά.
Σκέφτηκα σοβαρά την μοίρα μου.
Περίμενα μία προφανή αναπηρία. Άλλωστε δεν μπορούσα να έχω αυτό το ποσό από την μία στιγμή στην άλλη.
Κάθισα με την γυναίκα μου (που είναι καταπληκτική!), το σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε την επέμβαση. Η ζωή δεν σταματάει στα 61 χρόνια και τα χρήματα, γι’ αυτό υπάρχουν, για να τα ξοδέψεις.  
Έγινε το θαύμα!
Αυτό το θαύμα το χρωστάω στη γυναίκα μου. Είχε μια παιδική φίλη, η γυναίκα ενός δημοσίου υπαλλήλου, που κι αυτός έπασχε από τα γόνατα όπως κι εγώ, μπορεί κάπως λιγότερο.
Μια φορά καθώς η γυναίκα μου περπατούσε στο δρόμο, είδε αυτόν τον δημόσιο υπάλληλο να βγαίνει από το αυτοκίνητο, περπατώντας σταθερά σαν νέο άτομα και εκτός αυτού πήγαινε γρήγορα.
Την ίδια μέρα η Μαρία (η γυναίκα μου) τηλεφώνησε την φίλη της και ρώτησε πώς ο Πέδρο κατάφερε να θεραπευτεί από τα γόνατά του. Προφανώς δεν πέρασε από χειρουργείο, εξάλλου, μετά από μία επέμβαση κανείς δεν περπατάει τρέχοντας.

Η γυναίκα μου η Μαρία με έσωσε, και την ευχαριστώ πολύ  
Διαπιστώθηκε ότι όλα οφειλόντουσαν σε ένα νέο αμερικανικό φάρμακο, Osteoren. Ο άντρας της το έλαβε μέσω μίας επαφής στη Μαδρίτη και μετά από ένα μήνα ήταν στην φόρμα του. Σας επαναλαμβάνω: σε ΕΝΑ ΜΗΝΑ!
Εγώ και η γυναίκα μου χαρήκαμε αλλά και λυπηθήκαμε, γιατί στην χώρα μας το φάρμακο ακόμη δεν πουλιόταν και επειδή έπρεπε να το παραγγείλουμε από τις ΗΠΑ, όπου σχεδόν τα πάντα είναι με συνταγή ιατρού, δεν είχαμε ιδέα πώς να το κάνουμε. Με λίγα λόγια, συνεχίσαμε να προετοιμαζόμαστε για την εγχείρηση.
Μετά από κάποιο καιρό, (λίγο πολύ μετά από ενάμιση μήνα) τηλεφώνησε η φίλη της Μαρίας και μας είπε ότι ο άντρας της ο Πέντρο σχολίασε ότι προφανώς η κρέμα Osteoren είχε περάσει ή περνούσε την πιστοποίηση στην Ελλάδα. Η γυναίκα μου παρακάλεσε την φίλη της να της πει λεπτομέρειες και διαπιστώθηκε ότι ναι, είναι ήδη πιστοποιημένο!

Osteoren
Επιπλέον ήταν κιόλας προς πώληση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας. Νομίζω ότι εγώ ήμουν ένας από τους πρώτους που παρήγγειλε το προϊόν! Άρχισα να εφαρμόζω την κρέμα στα βασανισμένα μου γόνατα και στην οσφυϊκή χώρα. Ξέρετε κάτι; Η κρέμα άρχισε να λειτουργεί! Στην αρχή νόμιζα ότι λειτουργούσα σαν αναλγητικό: με την χρήση ο πόνος λιγόστευε σε 5-10 λεπτά. Ξαφνικά ένιωσα ότι ήμουν πολύ καλύτερα στην οσφυϊκή χώρα. Για να πω την αλήθεια, εδώ και καιρό τα είχα βάλει στην μπάντα, γιατί η κύρια ανησυχία μου ήταν τα γόνατά μου: ήμουν έτοιμος να εγχειρηθώ! Ωστόσο όταν μετά από μία εβδομάδα χρήσης της κρέμας, μπορούσα να σκύψω για να βάλω τα παπούτσια μου χωρίς να χρησιμοποιήσω ένα μακρύ κόκαλο για τα παπούτσια, κατάλαβα ότι η Osteoren ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ καταπληκτικά!
Μετά από 2 εβδομάδες θεραπείας μπόρεσα να κάνω βόλτα χωρίς πόνο στα γόνατα για μισή ώρα! Ήταν σαφές ότι καλυτέρευα! Και μετά από άλλες 2 εβδομάδες άρχισα να θεωρώ τον εαυτό μου υγιή άνθρωπο: δεν με πονούσε τίποτα πια! Μπορούσα να σκύψω χωρίς πρόβλημα, να περπατάω για μεγάλα διαστήματα και να κάνω βόλτα με το ποδήλατο (μου αρέσει πολύ να πηγαίνω βόλτα με το ποδήλατο).

Όχι μόνο μπόρεσα πάλι να χρησιμοποιήσω ποδήλατο, αλλά και να κάνω βόλτες για 2 ώρες.
Έχει περάσει μισός χρόνος από την θεραπεία μου δεν με πονάει τίποτα! Και έχω καιρό να χρησιμοποιήσω Osteoren. Τώρα πηγαίνω για ψάρεμα, εργάζομαι στον κήπο και μου αρέσει πολύ να περνάω τον καιρό μου με τον εγγονό μου! Η γυναίκα μου κι εγώ κάνουμε σχέδια για διακοπές στα νότια, γιατί οι νέοι μας έχουν ζαλίσει τα αυτιά από καιρό με το πόσο ωραία είναι.

Αν είναι κανείς υγιής, τα παιχνίδι με τον εγγονό δεν ενοχλούν άλλο, αντιθέτως, προσφέρουν χαρά
Έτσι λοιπόν όσοι πάσχετε από αρθρίτιδα, οστεοχώνδρση ή οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή όσοι πάσχετε από τις αρθρώσεις, λάβετε υπόψη την ενημέρωσή μου: Osteoren θεραπεύει τις αρθρώσεις!

***   Έμφραγμα: Οι παράγοντες κινδύνου που αφορούν τις 3 στις 4 γυναίκες
 
Κάθε χρόνο όλο και περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από έμφραγμα στις αναπτυγμένες χώρες.
Πρόκειται εκ πρώτης όψεως για παράδοξο, καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα πλήττουν περισσότερο τους άνδρες.
Η εξήγηση βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, κατά την οποία κλείνει το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Σύμφωνα με ....
τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής μελέτης, τρεις στις τέσσερις γυναίκες έχουν έναν ή περισσότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά ελάχιστες ενημερώνονται από τον γιατρό τους γι’ αυτό. Όπως έδειξε, το 74% των 1.000 γυναικών που συμμετείχαν είχαν ένα από τους εξής παράγοντες κινδύνου:
-υπέρταση
-αυξημένη χοληστερόλη
-σακχαρώδη διαβήτη
-ακανόνιστο κύκλο
-πρώιμη εμμηνόπαυση
-ή/και οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας.
Ωστόσο μόλις το 16% από αυτές είχαν ενημερωθεί από τον γιατρό τους ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο, έμφραγμα και εγκεφαλικό, και ότι πρέπει να λάβουν εντατικά μέτρα.
Οι νεώτερες και με χαμηλότερο εισόδημα εθελόντριες είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι ενημερωμένες για τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που διέθεταν, καθώς και να γνωρίζουν ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου (και) στις γυναίκες.
Στον αντίποδα, η μία στις τρεις εθελόντριες είπαν ότι οι γιατροί τούς είχαν συστήσει να χάσουν βάρος και σχεδόν οι μισές είπαν ότι καθυστερούσαν να πάνε στον γιατρό επειδή δεν μπορούσαν να τηρήσουν αυτή τη σύσταση.
Παρότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια, το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η υπερβολική ενασχόληση με το σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την φροντίδα της υγείας στις γυναίκες, λένε οι ερευνητές.
«Η ενημέρωση των γυναικών για την καρδιολογική υγεία είναι ελλιπής, παρά τις συνεχείς ενημερωτικές εκστρατείες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σ. Νοέλ Μπέιρι Μερτζ, καθηγήτρια και διευθύντρια του Women's Heart Center του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.
«Οι γυναίκες αισθάνονται στιγματισμένες. Πιο συχνά τους συνιστούν οι γιατροί να αδυνατίσουν παρά να μετρήσουν την πίεση και την χοληστερόλη τους. Επιπλέον, οι τρεις στις τέσσερις σπανίως συζητούν με την οικογένεια και τους φίλους τους ζητήματα που άπτονται της καρδιολογικής υγείας. Αν όμως νομίζουν ότι δεν κινδυνεύουν από καρδιοπάθεια και η κοινωνία και οι γιατροί τους περνούν το μήνυμα ότι, αν αδυνατίσουν, θα είναι καλά, δεν έχουν κανένα λόγο να κάνουν προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο - και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι η καρδιοπάθεια δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στα κιλά».
Τα νέα ευρήματα έχει προγραμματισθεί να παρουσιαστούν στις 4 Απριλίου στο 65ο Ετήσιο Συμπόσιο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας. πηγή onmed

*** Πώς το Τζίντζερ Καταστρέφει τον καρκίνο του Προστάτη, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου καλύτερα και από χημειοθεραπείες
   Παραδοσιακοί θεραπευτές στο πέρασμα των αιώνων  έχουν χρησιμοποιήσει το τζίντζερ/πιπερόριζα ως θεραπεία για τους ασθενείς τους. Η σύγχρονη επιστήμη έχει επίσης επιβεβαιώσει τις ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες του βοτάνου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου.
‘Εχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food and Chemical Toxicology, τα gingerols*, τα οποία είναι shogaols*
και paradols(oι ουσίες αυτές έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες της ασπιρίνης και της ιβουπροφαίνης)που βρίσκονται στην πιπερόριζα. Το τζίνζερ μειώνει τον πόνο μειώνοντας τη φλεγμονή καθώς και αναστέλλοντας το βασικό ένζυμο που την προκαλεί   ,είναι αντικαρκινικές ενώσεις και μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο. Ωστόσο, οι θεραπευτικές ιδιότητες της πιπερόριζας το υπερβαίνουν. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η πιπερόριζα μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του καρκίνου του προστάτη και είναι πιο ισχυρή από τις χημειοθεραπείες.
Καταστρέφει τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition Zingiber Officinale Roscoe, το εκχύλισμα του τζίντζερ μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη στον άνθρωπο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν 100 mg τζίντζερ για 1 kg σωματικού βάρους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιπερόριζα μείωσε την ανάπτυξη του όγκου για περίπου 56%. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε  ότι η πιπερόριζα στοχεύει μόνο τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή.
Καταστρέφει καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου
Κατά τη διάρκεια του συνέδριου Frontiers in Cancer Prevention Research  το 2003, οι ερευνητές παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι η πιπερόριζα προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σε μια μελέτη από το 2015, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η πιπερόριζα μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του παχέος με αποτέλεσμα την πρόληψη αυτού του τύπου καρκίνου.
Τι κάνει το Ginger πιο ισχυρό από τις χημειοθεραπείες;
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τζίντζερ είναι σε θέση να αποτρέψει διάφορους τύπους καρκίνου σκοτώνοντας αποτελεσματικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του καρκίνου του προστάτη και σε αντίθεση με τις χημειοθεραπείες, προσφέρει λιγότερο επικίνδυνη και φυσική εναλλακτική λύση, καθώς σκοτώνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τα υγιή σώα και αβλαβείς.
Παρ ‘όλα αυτά, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η πιπερόριζα ακόμη ερευνάται και οι μελέτες διεξήχθησαν σε ποντίκια ή σε vitro καθώς εξακολουθεί να χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τον άνθρωπο.
Το Τζίντζερ/πιπερόριζα ως θεραπεία
Μπορείτε να ενσωματώσετε το τζίντζερ στη διατροφή σας καταναλώνοντας το σε τακτική βάση προλαμβάνωντας ίσως την εμφάνιση των ειδών του καρκίνου που προαναφέραμε.
Γενικά, η συνιστώμενη δόση του τζίντζερ την ημέρα είναι 4 g, ενώ οι γυναίκες που είναι έγκυες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 1 g ανά ημέρα.
gingerols: Τζιντζερόλη, ή  [6] -gingerol, είναι το δραστικό συστατικό του φρέσκου τζίντζερ. Χημικά, η τζιντζερόλη είναι συγγενής της καψαϊκίνης και της πιπερίνης, οι ενώσεις που δίνουν στις πιπεριές τσίλι και στο μαύρο πιπέρι την αντίστοιχη πικάντικη γεύση τους. Συνήθως συναντάται ως ένα πικάντικο κίτρινο έλαιο, αλλά επίσης μπορεί να σχηματίσει ένα χαμηλής τήξης κρυσταλλικό στερεό.
Το μαγειρεμένο τζίντζερ μετατρέπει την τζιντζερόλη -gingerol σε τζιντζερόνη-zingerone, η οποία είναι λιγότερο πικάντικη και έχει ένα πικάντικο γλυκό άρωμα. Όταν το τζίντζερ αποξηραίνεται, η τζιντζερόλη υποβάλλεται σε μια αντίδραση αφυδάτωσης που σχηματίζει τα shogaols, τα οποία είναι περίπου δύο φορές πιο πικάντικα όσο και τo gingerol. Αυτό εξηγεί γιατί τα αποξηραμένα τζίντζερ είναι πιο έντονα σε γεύση από ό, τι το φρέσκο τζίντζερ.
*shogaols: Σογκαόλη, επίσης γνωστή ως (6) -shogaol, είναι ένα πικάντικο συστατικό του τζίντζερ παρόμοιας χημικής δομής με του gingerol. Όπως η τζιντζερόνη, παράγεται όταν το τζίντζερ είναι αποξηραμένο ή μαγειρεμένο. Η σογκαόλη  σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης ή μέσω της υπερβολικής θερμότητας, πιθανότατα δημιουργήθηκε από μια αντίδραση αφυδάτωσης των gingerols. Η αναλογία των shogaol στα gingerols μερικές φορές λαμβάνεται ως ένδειξη της ποιότητας του προϊόντος.  Δείτε το βίντεο!
 

***   5 τροφές που θα καθαρίσουν γρήγορα και φυσικά το πεπτικό σας σύστημα και θα χάσετε και κιλά
Αν δυσκολεύεστε να χάσετε κιλά ύστερα από εξαντλητικές δίαιτες, γυμναστική και συμπληρώματα διατροφής, ίσως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα, όπως π.χ. το πεπτικό σας σύστημα και ο μεταβολισμός σας.
Η ικανότητα του οργανισμού μας να διασπά τις τροφές, να τις μετατρέπει σε ενέργεια και να στέλνει τα «υπολείμματα» στο πεπτικό σύστημα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να διατηρούμε ή να χάνουμε βάρος.
Αντί λοιπόν να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη δίαιτα, δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και να βελτιώσετε το πεπτικό σας σύστημα.
1. Psyllium
Υπάρχουν πολλά βότανα για τον καθαρισμό του εντέρου ή φυτικά συμπληρώματα για τον ίδιο λόγο, αλλά αν θέλετε να κάνετε οικονομία μπορείτε απλά να τα προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ειδικά το psyllium έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ ανακουφίζει επίσης από διάρροια και κολίτιδα.
2. Λιναρόσπορος
Βοηθά στον καθαρισμό του εντέρου (όπως το psyllium) και συντηρεί την εντερική μικροχλωρίδα ενώ αφαιρεί τις τοξίνες και τα παράσιτα. Καταναλώστε ένα κουταλάκι λιναρόσπορο κάθε πρωί για μία εβδομάδα. Στην δεύτερη εβδομάδα αυξήστε τη δόση σε δύο κουταλάκια και την τρίτη εβδομάδα σε 3.
3. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι 25 με 35γρ. Αν π.χ. τρώτε βρώμη για πρωινό κάνετε ήδη καλό στην υγεία σας, αλλά ψάξτε και για άλλες τροφές που θα εμπλουτίσουν τη διατροφή σας.
4. Ωμά φρούτα και λαχανικά
Αν καταναλώνετε ντομάτες και άλλα λαχανικά ή φρούτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θα βελτιώσετε τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, την κυκλοφορία του αίματος και της καρδιάς.
5. Προβιοτικά και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση
Κι όμως! Τα βακτήρια βοηθούν στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος!

***  Η φαρμακευτική ρητίνη του λαδάνου και η παραδοσιακή συλλογή του
Λαδανιά  η   αγκισαρε  [ακισαρε] της Ικαρίας...ladania2
'' Όταν γυρίζει ο αλάδανος τ'αχτένιστο κεφάλι του'' Οδυσσέας Ελύτης, ‘ Ηλιος ο πρώτος.
''Ν' αρχίσει ο γάβρος σφέρδουκλας/ ν' ανθεί κι ο λάδανος να ιδρώνει/ κι η πετροπέρδικα να φτερουγάει/ να κακαρίζει ο λόγγος!'' Καζαντζάκης, Οδύσσεια.
Η λαδανιά  είναι αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό, ενδημικό του ελληνικού χώρου που φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη  στην Ικαρία και στην Κύπρο
 Αλλά και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, όπου είναι κοινό φυτό, στην Κριμαία και στον Καυκάσο.
Η λαδανιά, από βοτανική άποψη, ανήκει στην οικογένεια των Cistaceae και περιλαμβάνει 7 γένη και 160 περίπου είδη, φυτά των παραμεσογείων χωρών και της Αμερικής. Στην Ελλάδα, αυτοφυές είναι το γένος Cistus με 5 αυτοφυή είδη. Αυτά είναι τα Cistus creticus- creticus, Cistus creticus - eriocephalus, Cistus parviflorus, Cistus monspeliensis.  Η φυσική του θέση είναι σε ξηρές, πετρώδεις θέσεις, σε φρύγανα και σε διάκενα δασών, όπου μπορεί να καλύπτει μεγάλες εκτάσεις που ονομάζονται κιστώνες. Ακόμη, ευδοκιμεί σε ξηρές ή και δροσερές ημιορεινές περιοχές, σε φτωχά ξηρικά και ασβεστώδη εδάφη και σχηματίζει αραιές ή πυκνές συστάδες.
Οι λαδανιές είναι φυτά αειθαλή, θαμνώδη πάνω από ένα μέτρο ύψος, με πολύκλαδο βλαστό και παχιά, ρυτιδώδη φύλλα. Τα φύλλα του και οι τρυφεροί βλαστοί του εκκρίνουν την κομμεορητίνη που λέγεται αλάδανος. Τα φύλλα τους είναι συνήθως κυματοειδή, απλά αδιαίρετα, αντίθετα η κατ' εναλλαγή με παράφυλλα, απλές τρίχες αστεροειδείς ή σε δέσμες. Αυτά παρουσιάζουν διαφορετικής μορφής φύλλα ανάλογα με την εποχή (εποχιακός διμορφισμός). Μεγαλύτερη επιφάνεια φύλλων το χειμώνα-άνοιξη και μικρότερη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο όπου υποτριπλασιάζεται (από 6 σε 2 mm2). Ωστόσο, κατά την ξηρή περίοδο έχουμε απόρριψη των φύλλων από τα φυτά που φθάνει ακόμη και το 100%. H αναβλάστηση των φυτών παρατηρείται ένα μήνα μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. To άνθος είναι εφήμερο και φαίνεται ότι το μπουμπούκι διεγείρεται από το πρωινό φως. Τα πέταλα ανοίγουν και στη συνέχεια μέχρι το επόμενο πρωί τα σέπαλα κλείνουν απορρίπτοντας τα πέταλα και σχηματίζεται μια 5-χωρη κάψα που περιέχει 80-130 σπέρματα. Τα άνθη έχουν 5 πέταλα ροδίνου ερυθρού χρώματος και 5 σέπαλα, πολλούς στήμονες με κίτρινα στίγματα πλούσια σε γύρη.
Όλα τα είδη της λαδανιάς (Cistus) χαρακτηρίζονται ως πυρόφυτα, λόγω της ιδιότητας τους να διεγείρεται το φύτρωμα των σπερμάτων τους και να αναβλαστάνουν αμέσως μετά την πυρκαγιά. To φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σπέρματα τους καλύπτονται από μια αδιάβροχη μεμβράνη η οποία με την έκθεση τους σε υψηλές θερμοκρασίες της πυρκαγιάς, διαρρηγνύεται επιτρέποντας την απορρόφηση νερού και το φύτρωμα του σπόρου. Χωρίς τη φωτιά η καταστροφή της πιο πάνω μεμβράνης γίνεται με βραδύ ρυθμό με την επίδραση των μικροοργανισμών του εδάφους.
~ Στο υποείδος της λαδανιάς creticus, όλα τα μέρη του φυτού καλύπτονται από μονήρεις ή αστεροειδείς αδενώδεις τρίχες που παράγουν την κομμεορητίνη που στην Κρήτη λέγεται ‘'αλάδανος’', ή ‘’Λάβδανο’’ (δεν πρέπει να συγχέεται με το ‘’Λαύδανο’’ που είναι φαρμακευτική ουσία που περιέχει συστατικά του οπίου), που αντιστοιχεί στο 'Λήδανο’’ του Ηροδότου, ή το ‘’Λάδανον ή Λήδον’' του Διοσκουρίδη. Το αλάδανο έχει χρώμα σκούρο καφετί, είναι αρωματικό και με πικρή γεύση και χρησιμοποιείται εκτός των άλλων για την παραγωγή αιθέριου ελαίου με διαπεραστικό άρωμα. Αυτή η αρωματική ρητίνη (gummi ladanum), με έντονες φαρμακευτικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων, ενάντια στους λοιμούς της χολέρας, ως αρωματική ουσία για θυμιάσεις, αλλά και στην ταρίχευση των νεκρών. H μεγαλύτερη πυκνότητα των αδενωδών τριχών στο φυτό παρουσιάζεται κατά μήκος των νεύρων της κάτω επιφανείας των φύλλων καθώς και στα στελέχη. H παραγωγή της ρητίνης στην διάρκεια της ημέρας αυξάνει με την αύξηση της θερμοκρασίας. H ρητίνη που εκρέει από τις αδενώδεις τρίχες, καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια της τρίχας, τη βάση της και την επιφάνεια του οργάνου στο οποίο φύεται. ΄Ετσι, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του οργάνου (φύλλα, στελέχη κ.λ.π) τόσο και μεγαλύτερη είναι η ποσότητα της ρητίνης που έχει αποτεθεί πάνω του. H επικάλυψη των φύλλων από την ρητίνη φαίνεται ότι ελαττώνει την εξατμισοδιαπνοή, μειώνει την θερμοκρασία του φύλλου, λόγω της εξάτμισης του αιθερίου ελαίου που περιέχει, αλλά και προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες. To ποσό της ρητίνης το οποίο παράγεται στα φύλλα εκτός από την εποχιακή του διακύμανση ποικίλει και από περιοχή σε περιοχή, λόγω περιβαλλοντικών ή και γενετικών παραγόντων, και κυμαίνεται από 1.5-15% ξηρού βάρους φύλλων. Στο υποείδος eriocephalus το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάντα μικρότερο του 1% και το ποσοστό των αδενωδών τριχών πάνω στην επιφάνεια των φυτών είναι πολύ μικρότερο από ότι στο υποείδος creticus.
Η ρητίνη λάβδανο.
H εκμετάλλευση της κομμεορητίνης (αλάδανου) του Cistus creticus αποτελεί σημαντική και παλαιότερα κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της κοινότητας Σισσών Μυλοποτάμου Ρεθύμνης, οι οποίοι ασχολούνται και σήμερα με την συλλογή της. H ρητίνη συλλέγεται από φυσικούς πληθυσμούς του Cistuis creticus κατά τις θερμές ώρες της ημέρας στην διάρκεια της θερινής περιόδου, με τον πατροπαράδοτο τρόπο του ‘’αργαστηριού’’ (ένα είδος τσουγκράνας που αντί για δόντια έχει μακριές δερμάτινες λουρίδες). Αυτό το πατροπαράδοτο εργαλείο το σβαρνίζουν ανάμεσα από τις αλαδανιές, χαιδεύοντάς τες, χωρίς να τις πληγώνουν ή καταστρέφουν. Φαίνεται ότι η εκμετάλλευση του φυτού στη Κρήτη άρχισε την περίοδο της Αραβοκρατίας. H συλλογή απαιτεί επίπονη εργασία και η ημερήσια απόδοση κυμαίνεται από 0.5-1Kg. To ποσό της ρητίνης το οποίο παράγεται στα φύλλα εκτός από την εποχιακή του διακύμανση ποικίλει και από περιοχή σε περιοχή, λόγω περιβαλλοντικών ή και γενετικών παραγόντων, και κυμαίνεται από 1.5-15% ξηρού βάρους φύλλων. Oι ποσότητες που συλλέγονται εξάγονται στις Αραβικές κυρίως χώρες όπου χρησιμοποιούνται ως θυμίαμα, αλλά και για την απολύμανση των εσωτερικών χώρων, όπως πιστεύεται.
Η συλλογή του αλάδανου γίνεται και στην Ισπανία αλλά με διαφορετικό τρόπο. Εκεί οι αλαδανιές κόβονται, βράζονται σε μεγάλα καζάνια και το λάδανο επιπλέει και συλλέγεται. Αυτό συνήθως εξάγεται στη γειτονική Γαλλία, όπου χρησιμοποιείται ως αιθέριο έλαιο για την παρασκευή αρωμάτων.
Επεξεργασία της ρητίνης Λάβδανο.
To Cistus creticus (κν. λαδανιά, αλαδανιά, αγκίσαρος), είναι ο ‘’κίσθος ‘’ του Θεοφράστου. O Θεόφραστος διέκρινε δύο είδη ‘’ κίσθου ‘’, το αρσενικό και το θηλυκό. To άρσενικό το περιγράφει ως ‘’'μείζον και σκληρώτερον και λιπαρώτερον και το άνθος επιπορφυρίζον, άμφω δε τα γένη όμοια τοις αγρίοις ρόδοις, πλην ελλάτω και άοσμα’’. Ετσι, λοιπόν η σημερινή αγγλική ονομασία ‘’Rock rose’’ για τα φυτά αυτά ίσως να έχει προέλθει από την παρατήρηση του Θεοφράστου, από την περιγραφή του οποίου συμπεραίνουμε ότι το ‘’αρσενικό γένος’’ αντιστοιχεί στο Cistus creticus και το ‘’θηλυκό’’ στο Cistus salviifolius. To πρώτο απαντάται στη Κρήτη με δύο υποείδη: α). Cistus cretlcus ssp. creticus και β), Cistus creticus ssp. eriocephalus. To πρώτο το είδος, η ‘’Κρίθινη’’, όπως τοπικά λέγεται, έχει ροζ-μοβ άνθη, ενώ η ‘’Σίτινη’’ έχει κίτρινα άνθη, από την οποία συλλέγεται η κομμεορητίνη με μηχανικά μέσα. To δεύτερο υποείδος, η αλαδανιά με τα λευκά άνθη είναι σπανιότερη και δεν παράγει ρητίνη σε αξιόλογη εκμεταλλεύσιμη ποσότητα.
Λέγεται ότι η ομορφιά των ανθών της αλαδανιάς προκάλεσαν την προσοχή των Μινωιτών καλλιτεχνών. Γι’ αυτό και τη βλέπουμε να εικονίζεται στην τοιχογραφία του παλατιού της Κνωσού «το γαλάζιο πουλί». Η ρητίνη της λαδανιάς, ο αλάδανος αναφέρεται από τον Ηρόδοτο (το 500π.χ.). Αυτός περιγράφει τον τρόπο που μάζευαν το ρετσίνι, και απορεί γιατί, αν και μύριζε ωραία, προερχόταν από ένα βρωμερό μέρος, τα γένια του τράγου. Καθώς το ζώο έτρωγε τα φύλλα της αλαδανιάς το ρετσίνι κολλούσε στα γένια του και συλλεγόταν έπειτα από τους βοσκούς. Την ίδια αλλά πιο λεπτομερή αναφορά κάνει και ο Διοσκουρίδης. Στο Μεσαίωνα, η συλλογή του ρετσινιού γινόταν με ένα είδος τσουγκράνας εφοδιασμένης με δερμάτινες λουρίδες Στις λουρίδες αυτές κολλούσε το λάδανο και συλλεγόταν. Τον ίδιο τρόπο περιγράφει αναλυτικά και ο Γάλλος περιηγητής Μπελόν δίνοντας μας και εικόνα του εργαλείου που χρησιμοποιούνταν, του λεγόμενου ‘’αργαστηριού’’.
Ο Διοσκουρίδης (1ος αιώνας μ.Χ.), ιατρός και βοτανολόγος του Ρωμαϊκού Στράτου, αναφέρει : «Το λάδανον δύναμιν έχει θεραπευτικήν, μαλακτικήν, ανα-στομωτικήν, ίστησι δε τας ρέουσας τρίχας μιγέν οίνω και σμύρνη και μυρσινίω ελαίω, ουλάς τε ευπρεπεστέρας ποιεί μετ' οίνου καταχριόμενον και ωταλγίας μεθ' υδρομέλιτος ή ροδίου εγχεομένου θεραπεύει. Επίσης, αυτός δίνει μια λεπτομερή περιγραφή του τρόπου συλλογής του λάβδανου, από τα γένια και τα πόδια των τράγων και των κατσικιών πάνω στα οποία κολλά, αλλά και με ένα εργαλείο με σχοινιά όπως γίνεται και σήμερα (π.χ. στο ορεινό χωριό Σίσσες Μυλοποτάμου Ρεθύμνης).
Ο Ρωμαίος ιατρός Celsus (25π.Χ. - 25μ.Χ.), αναφέρει τη χρησιμοποίηση της ρητίνης της αλαδανιάς, ως έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα. Ο Ορειβάσιος, διαπρεπής Βυζαντινός ιατρός, που έζησε τον 4ο αιώνα, παρασκεύαζε αλοιφή με λάδανο κατά της τριχόπτωσης. Ο Πέρσης ιατρός Αβικέννας, (η σημαντικότερη ίσως φυσιογνωμία της αραβικής ιατρικής που έζησε στην Περσία (980-1037 μ.χ.), ο οποίος ασχολήθηκε εκτεταμένα με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αναφέρει τη χρήση του λαδάνου για την αποσκλήρυνση του στομάχου και εντέρου και με τη μορφή αλοιφής για τη θεραπεία του σπλήνα. Περιηγητές και βοτανολόγοι, όπως ο Pierre Belon (1517-1564) και ο Joseph Pitton de Tournefort, που πέρασαν από την Κρήτη, ακολουθώντας τα χνάρια των αρχαίων βοτανολόγων (Διοσκουρίδη), αναφέρθηκαν στο φυτό αλαδανιά και στον τρόπο συλλογής του με αναλυτικό τρόπο.
Σήμερα, αφότου ελέγχθηκαν οι εξαιρετικές θεραπευτικές δυνάμεις του Κίστου από την επιστήμη, δεν είναι πια μόνο στην Ελλάδα δημοφιλής . Το γεγονός είναι ότι το τσάι του Κίστου είναι τρεις φορές πιο υγιές από όσο το πράσινο τσάι . Προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από το ίδρυμα Lefo Ahrensburg. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές σύγκριναν διάφορα τσάγια, χυμούς και κρασιά ως προς τη δυνατότητά τους να εξουδετερώσουν τις αποκαλούμενες ελεύθερες ρίζες όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι και τα επιβλαβή υποπροϊόντα του μεταβολισμού. Οι επιστήμονες του ιδρύματος Lefo ανακάλυψαν ότι ο Κίστος περιέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών: ήδη ένα ποτηράκι του συγκεντρωμένου τσαγιού έχει την ίδια επίδραση με μια καθημερινή δόση της βιταμίνης C (ως ασκορβικό οξύ).Ο καθ. Claus Peter Siegers του πανεπιστημίου του Lubeck αποδεικνύει ότι ο Κίστος αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαριά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στη μελέτη Sieger, οι καπνιστές έπιναν μόνο 50 μιλιγκραμ τσάι Κίστου δύο φορές την ημέρα. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, στο τέλος της εξέτασης, το επίπεδο καδμίου στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά χαμηλότερο από πριν.

*** Επίσημα στοιχεία! Οι τροφές που έχουν πραγματικά φαρμακευτική αξία!

~  Υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε για τη διατροφή, και είναι πιθανό ότι μερικά από τα συστατικά, που τώρα θεωρούνται ως φαρμακευτικά, να θεωρηθούν ως διατροφικά συστατικά στο μέλλον. Όταν κάποιος κοιτάξει πίσω στην ιστορία και παρατηρήσει πώς η διατροφική έρευνα έχει εξελιχθεί, είναι προφανές ότι θεραπείες που κάποτε θεωρούνταν ως θεραπευτικές, τώρα θεωρούνται ως διατροφικές. Για παράδειγμα, πολλά χρόνια πριν υπήρχε μια θανατηφόρα ασθένεια που ονομαζόταν σκορβούτο.
Το 1753 ο Dr. James Lind, ένας γιατρός στο Βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό δημοσίευσε τα αποτελέσματα των πειραμάτων του για τον καθορισμό της αιτίας και της πρόληψης του σκορβούτου. Τα πειράματα του Dr. Lind έδειξαν ότι η εισαγωγή του λεμονιού ή χυμού κίτρου στις δίαιτες των ναυτικών μπορούσε να προλάβει και να θεραπεύσει αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Η πρότασή του απορρίφθηκε από το Υπουργείο Ναυτικού και μετά από τέσσερα χρόνια ανεπιτυχούς προσπάθειας να τους πείσει, ο Dr. Lind τόνισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα τα οποία δεν θα αφήσουν τους εαυτούς τους να πεισθούν ότι μια τρομερή ασθένεια μπορεί να θεραπευθεί εύκολα, και ότι μπορεί ακόμα και να προληφθεί».
Ήταν 42 χρόνια πριν ο Lind πάρει αναγνώριση για την ανακάλυψή του, όταν ο χυμός κίτρου έγινε ένα προαιρετικό πρόγραμμα στις δίαιτες των ναυτικών. Πήρε 88 χρόνια προτού αυτό το απλό διατροφικό συμπλήρωμα γίνει υποχρεωτικό και άλλα 36 χρόνια προτού απομονωθεί η βιταμίνη C. Έτσι το χημικό συστατικό βιταμίνη C μπορεί να θεωρηθεί ως φάρμακο, επειδή θεραπεύει και προλαμβάνει το σκορβούτο, αλλά, όπως μπορούμε να δούμε, πήρε πολύ καιρό για να αναγνωριστεί αυτό το γεγονός.
Σήμερα ένας νέος ολόκληρος κλάδος ιατρικής έχει αναπτυχθεί, γνωστός ως ορθομοριακή ιατρική, που ασχολείται με τη χρήση συστατικών στη θεραπεία των ασθενειών. Οι ασθένειες που θεραπεύονται επιτυχώς με συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, δεν οφείλονται απαραίτητα σε ελλείψεις αυτών των συστατικών. Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα συμπληρώματα λειτουργούν ως καταλύτες που διεγείρουν συγκεκριμένες φυσιολογικές λειτουργίες στο σώμα.
Σε παλιότερες εποχές χρησιμοποιείτο ένα τσάι φτιαγμένο από φύλλα τριανταφυλλιάς (rose hips) ή από άκρες πεύκου για τη θεραπεία του σκορβούτου. Κάποια στιγμή αυτή η χρήση των βοτάνων για τη θεραπεία της ασθένειας θα θεωρείτο φαρμακευτική, αλλά τώρα, επειδή γνωρίζουμε ότι αυτά τα φυτά είναι πηγές βιταμίνης C, θεωρούμε τη θεραπεία διατροφική. Παρόμοια πράγματα συμβαίνουν στη διατροφική έρευνα σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ένας αριθμός «μη θρεπτικών» συστατικών αναγνωρίζονται ως σημαντικά για την υγεία. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι οι φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι το υλικό των φυτών που δεν μπορεί να διασπαστεί από την πεπτική διαδικασία. Ως εκ τούτου, δεν παρέχει καύσιμα, δομικά συστατικά και θρεπτικά συστατικά για τις βιοχημικές αντιδράσεις.
Υπάρχουν αποδείξεις όμως που δείχνουν ότι αυτές οι άπεπτες ίνες στις τροφές έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι επαρκής ποσότητα ινών βοηθά το σώμα δεσμεύοντας τοξικά απόβλητα στο έντερο και προλαμβάνοντας την απορρόφησή τους στην κυκλοφορία του αίματος. Οι διατροφικές ίνες έχουν δείξει ότι καθυστερούν την απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα, προκαλούν όγκο στα κόπρανα, τα λιπαίνουν και έτσι βοηθούν να πηγαίνουμε πιο τακτικά στην τουαλέτα καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και έχουν προστατευτική επίδραση εναντίον συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.
 Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Βρίσκεται σε όλα τα σπίτια και είναι το καλύτερο φάρμακο!

Ο μαϊντανός είναι γνωστός ως γαρνιτούρα πιάτων, του οποίου η χρήση δεν είναι μόνο διακοσμητική, αλλά χρησιμοποιείται επίσης ως μια ουσία που μειώνει τη μυρωδιά του στόματος μετά το γεύμα. Η χλωροφύλλη, άφθονη στον φρέσκο μαϊντανό, απορροφά τις μυρωδιές και είναι η βάση για τη χρήση του. Ο μαϊντανός χρησιμοποιείται επίσης ως διουρητικό, καθαρτικό και εμμηναγωγό.
Ο μαϊντανός είναι ένα ιθαγενές φυτό στις ανατολικές μεσογειακές χώρες. Ο Διοσκουρίδης πρώτος απένειμε στον μαϊντανό το όνομά του, κάνοντας διάκριση ανάμεσα στα δύο σέλινα, στο ηλιοσέλινο (το γνωστό μας σέλινο) και στο πετροσέλινο, που σήμερα το ονομάζουμε μαϊντανό.
Ο μαϊντανός έχει χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό για το ουροποιητικό σύστημα. Είναι καλός για τη δύ¬σκολη ούρηση και είναι ένα παλιό λαϊκό φάρμακο για τους λίθους στα νεφρά και στη χολή. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν διουρητικό. Έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία με μία ήπια διουρητική δράση, «καθαρίζοντας» το αίμα. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του ίκτερου, των δυσκολιών στην περίοδο των γυναικών, στο άσθμα, στον βήχα, στη δυσπεψία και στην υδρωπικία (συγκέντρωση υγρού σε κοιλότητες του σώματος ή του υποδόριου συνδετικού ιστού). Τα φύλλα του ανακουφίζουν από τους πόνους στο στομάχι, αρκεί να ξεράνετε μερικά, να τα κοπανίσετε ώστε να γίνουν σκόνη και να πίνετε μικρή ποσότητα με νερό κάθε μέρα. Μπορείτε να καταναλώνετε το ρόφημα ακόμα κι όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα χώνεψης. Είναι ανακουφιστικό ρόφημα τις μέρες που υποφέρετε από κρυολόγημα, ενώ ανακουφίζει και από τον ενοχλητικό βήχα. Ο μαϊντανός περιέχει αιθέριο έλαιο με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Αν εναποθέσετε τα κοπανισμένα φύλλα του μαϊντανού πάνω στη μελανιά σας, τότε αυτό θα συμβάλει στη διαστολή των τριχοειδών αγγείων κάτω από το δέρμα και καθώς βελτιώνει τοπικά την κυκλοφορία του αίματος, οδηγεί σε γρηγορότερη επούλωση της μελανιάς. Ο χυμός του είναι καταπραϋντικός και θεραπευτικός σε μολύνσεις των ματιών, της επιπεφυκίτιδας και βλεφαρίτιδας. Σε λίγο βαμβάκι ρίξτε μερικές σταγόνες χυμό μαϊντανού και «σκουπίστε» την περιοχή όπου αντιμετωπίζετε το πρόβλημα.
Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε μέταλλα και περιέχει περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Περιέχει πολλή βιταμίνη Α και Β και τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C από ότι τα εσπεριδοειδή. Το απαραίτητο έλαιο του μαϊντανού είναι υπεύθυνο για τις διουρητικές, καθαρτικές, υποτασικές και αντιμικροβιακές ιδιότητές του. Η μυρικιστίνη είναι διεγερτικό της μήτρας και η απιόλη έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Το περιεχόμενο της χλωροφύλλης του μαϊντανού είναι εν μέρει υπεύθυνο για τις αποσμητικές του ιδιότητες και για το ότι λειτουργεί ως καθαριστικό της αναπνοής. Ο φρέσκος μαϊντανός είναι καλύτερα κατάλληλος γι’ αυτή τη χρήση, διότι η χλωροφύλλη οξειδώνεται γρήγορα με την αποξήρανση. Λόγω του περιεχομένου του σε χλωροφύλλη, ο μαϊντανός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποτοξίνωση. Πολλές από τις λαϊκές χρήσεις του δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί.
Η δοσολογία είναι 2-4 κουταλιές της σούπας φρέσκου μαϊντανού ή 3-6 γραμμάρια αποξηραμένου μαϊντανού. Οι ρίζες και οι σπόροι χρησιμοποιούνται ως αφέψημα. Αν σας είναι δύσκολο να φάτε μεγάλη ποσότητα φρέσκου μαϊντανού σε μια δόση, μπορείτε να φτιάξετε τσάι. Θα το φτιάξετε ως εξής: Θα πάρετε 30 γραμμάρια (μια χούφτα) αποξηραμένα φυλλαράκια μαϊντανού και 2 φλιτζάνια κρύο νερό. Θα σκεπάσετε και θα τα αφήσετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μην τα αφήσετε να βράσουν κανονικά. Σουρώστε και πιείτε 1 φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα.
 Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

*** Μοναδικό!Πιείτε το και χάστε βάρος

Το gymnema είναι ένα ιθαγενές δένδρο στην Αφρική και στην Ινδία. Είναι τώρα κοινό σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ δημοφιλές στην Ινδία και στην Ιαπωνία. Τα φύλλα του έχουν τη μοναδική ικανότητα να μπλοκάρουν την αίσθηση της γλυκύτητας όταν κάποιος τα μασάει. Οι κόκκοι σακχαρόζης (σουκρόζης) έχουν τη γεύση άμμου μετά τη μάσηση φύλλων gymnema. Η πικρή, στυπτική και πικάντικη γεύση δεν μπλοκάρεται από το βότανο, και η επίδραση διαρκεί 1-2 ώρες. Η ικανότητά του να μπλοκάρει τις γλυκές γεύσεις οδήγησε προφανώς στον λαϊκό μύθο ότι το gymnema μπορεί να μπλοκάρει την απορρόφηση των καταναλωνώμενων υδατανθράκων (το όνειρο κάθε ατόμου που θέλει να χάσει βάρος). Αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύ¬ει, αλλά το γεύμα μετά το gymnema είναι εντελώς αηδιαστικό για τη γεύση. Το gymnema χρησιμοποιείται συχνά σε διαιτητικές φόρμουλες γι᾿ αυτό το λόγο. Μερικοί όμως παρασκευαστές ισχυρίστηκαν εσφαλμένα ότι το gymnema μπορεί να επιτρέψει στη ζάχαρη να περάσει μέσα από τον γαστρεντερικό σωλήνα αναφομοίωτη. Διαφημίσεις περιείχαν φράσεις, όπως «πώς να κόψετε τις θερμίδες της ζάχαρης χωρίς να σταματήσετε τη ζάχαρη».
Το gymnema είχε υπάρξει ένα σημαντικό μέρος στην Αγιουρβεδική ιατρική για κάποια περίοδο και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα βοτανικά παρασκευάσματα στην Ιαπωνία σήμερα.
Η ιστορία του και η χρήση του βασίζονται αποκλειστικά στη διαχείριση ασθενειών του σακχάρου του αίματος, όπως ο διαβήτης.
Συστατικά του gymnema, όπως το gymnemic acid, όταν εφαρμόζονται στη γλώσσα, μπλοκάρουν την αίσθηση της γλυκύτητας. Κλινικά αυτό έχει δείξει κάποια σημασία. Άτομα που έχουν τοποθετήσει εκχυλίσματα gymnema στη γλώσσα τους, έχουν φανεί ότι καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες σε κάθε γεύμα σε σύγκριση με τα άτομα ελέγχου (που δεν τοποθετούσαν gymnema στη γλώσσα τους). Η κατανάλωση καψουλών ή ταμπλετών gymnema δεν έχει φανεί ότι προκαλεί την ίδια επίδραση.
Το gymnema είναι πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Τα εκχυλίσματα gymnema έχουν φανεί ότι ενισχύουν τον έλεγχο της γλυκόζης σε διαβητικούς σκύλους και κουνέλια. Το gymnema δεν έχει επίδραση στα ζώα που τους έχει αφαιρεθεί το πάγκρεας, κάτι που δείχνει ότι το gymnema ενισχύει την παραγωγή ινσουλίνης. Υπάρχουν αποδείξεις σε μελέτες σε ζώα ότι το πετυχαίνει αυτό, αναγεννώντας τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Μελέτες σε ανθρώπους και με τους δύο τύπους διαβήτη (διαβήτη τύπου I και διαβήτη τύπου II) ενισχύουν την πιθανότητα αναγέννησης του παγκρέατος.
Το εκχύλισμα gymnema έχει δείξει θετικά κλινικά αποτελέσματα και στον διαβήτη τύπου I και στον διαβήτη τύπου II. Ένα εκχύλισμα από τα φύλλα του gymnema sylvestre που δόθηκε σε 27 ασθενείς με διαβήτη τύπου I, οι οποίοι έκαναν θεραπεία με ινσουλίνη, φάνηκε ότι μείωσε την ανάγκη τους για ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και βελτίωσε τον έλεγχο του σακχάρου. Στον διαβήτη τύπου I το gymne¬ma φαίνεται ότι ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης. Σε μια μελέτη με διαβητικούς τύπου II, σε 22 ασθενείς δόθηκε εκχύλισμα gymnema μαζί με τα στοματικά τους υπογλυκαιμικά φάρμακα. Όλοι οι ασθενείς είχαν βελτιωμένο έλεγχο σακχάρου. 21 από τους 22 ασθενείς ήταν ικανοί να μειώσουν τη δόση των φαρμάκων τους σημαντικά. 5 ασθενείς μπόρεσαν να διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και να διατηρούν τον έλεγχο του σακχάρου μόνο με το εκχύλισμα gymnema. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκχύλισμα gymnema που δίνεται σε υγιείς εθελοντές δεν μειώνει το σάκχαρο του αίματος και δεν ασκεί υπογλυκαιμικές επιδράσεις.
 Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Αυτό είναι το βότανο που βοηθάει την όραση!

Το πολυκόμπι είναι ευρέως εξαπλωμένο στα ζεστά κλίματα του βορείου ημισφαιρίου που περιλαμβάνουν την Ασία, τη βόρειο Αμερική και την Ευρώπη. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Γαληνό. Το πολυκόμπι θεωρείτο διουρητικό και στυπτικό. Προκαλεί εφίδρωση κατά τη διάρκεια υψηλού πυρετού και έχει σημαντική επίδραση στη διόρθωση των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης. Χρησιμοποιείται και ως διουρητικό και για τον έλεγχο της ακράτειας, συμπερι-λαμβανομένης της παιδικής ενούρησης. Το πολυκόμπι χρησιμοποιείται επίσης ως μια θεραπεία των ματιών, ιδιαίτερα της επιπεφυκίτιδας και της φλεγμονής των δακρυϊκών πόρων. Έχει εφαρμοστεί εξωτερικά για τη θεραπεία των αιμορροΐδων και των ραγάδων του πρωκτού.
 Η κύρια δράση του βοτάνου είναι στυπτική και διουρητική. Αυτές οι ιδιότητες προκαλούνται από έναν συνδυασμό ταννινών και φλαβονοειδών που βρίσκονται στο πολυκόμπι. Η λαϊκή ιατρική αναφέρεται στην ικανότητα αυτού του βοτάνου να τονώνει τα όργανα του ουροδόχου σωλήνα και να μαλακώνει την ουροδόχο κύστη. Αυτό εξηγείται από την ικανότητα του βοτάνου να σφίγγει τους φλεγμαίνοντες επιθηλιακούς ιστούς με τις ταννίνες και να καθαρίζει τον ουροδόχο σωλήνα από τις τοξίνες με διούρηση. Ταυτόχρονα, τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο πολυκόμπι ασκούν μια σπασμολυτική δράση στους μαλακούς μύες, ανακουφίζοντας έτσι τους επίπονους σπασμούς που συχνά συνδέονται με τις μολύνσεις του ουροδόχου σωλήνα. Τα φλαβονοειδή του είναι επίσης αντισηπτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση των μολύνσεων του ουροδόχου σωλήνα. Οι στυπτικές του ιδιότητες το κάνουν επίσης χρήσιμο τοπικά ως ένα καθαριστικό των ματιών και θεραπευτικό των πληγών.
Το πολυκόμπι είναι μοναδικό μεταξύ των βοτάνων λόγω του ότι περιέχει την υψηλότερη ποσότητα πυριτίου από όλα τα βότανα και αυτό το πυρίτιο είναι σε βιοδιαθέσιμη μορφή. Το πυρίτιο κάνει καλό στο σκελετικό σύστημα, στα νύχια και στα μαλλιά, γι’ αυτό και το πολυκόμπι είναι δημοφιλές σε φόρμουλες για την ενίσχυση του σκελετικού συστήματος. Βοηθάει στη θεραπεία των εύθραυστων νυχιών.
Δοσολογία
Μπορούν να ληφθούν μέχρι και 6 γραμμάρια του βοτάνου την ημέρα για εσωτερική χρήση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και βάμμα, 10 ml τρεις φορές την ημέρα.
 Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Απίστευτο! Δείτε ποια νηστίσιμη τροφή μπορεί να σας προστατέψει από καρδιοπάθεια και καρκίνο!
karkinika
~  Οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι άριστες πηγές πολλών συστατικών που είναι δύσκολα να βρεθούν. Το μαγνήσιο για παράδειγμα βρίσκεται σε αφθονία στα Βραζιλιάνικα φιστίκια, στα αμύγδαλα, στους σουσαμόσπορους, στους ηλιόσπορους, στους κολοκυθόσπορους  και στα κάσιους. Το σελήνιο βρίσκεται σε αφθονία στα Βραζιλιάνικα φιστίκια. Υψηλές συγκεντρώσεις μιας σημαντικής μορφής βιταμίνης E γνωστής ως γάμμα-τοκοφερόλης μπορεί να βρεθεί στους σουσαμόσπορους, στα pecans, στα καρύδια, στα φιστίκια, στους κολοκυθόσπορους, στα Βραζιλιάνικα φιστίκια και στα κάσιους. Η πλουσιότερη διατροφική πηγή του αμινοξέος αργινίνη είναι τα αράπικα φιστίκια. Ενώ οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν τόσα θρεπτικά συστατικά, πρέπει να αναφερθεί ότι περιέχουν αντιθρεπτικά συστατικά όπως τα φυτικά οξέα. Στην πραγματικότητα ανά γραμμάριο το κατά μέσο όρο περιεχόμενο των ξηρών καρπών και σπόρων σε φυτικά οξέα είναι παρόμοιο με αυτό των δημητριακών και των οσπρίων. Φυσικά λίγοι άνθρωποι τρώνε ξηρούς καρπούς και σπόρους στις ποσότητες που καταναλώνουν δημητριακά.
Σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου Queens, όπου ζητήθηκε από τα άτομα που συμμετείχαν, να καταναλώνουν 60 γραμμάρια αμύγδαλα ημερησίως, χωρίς να αλλάξουν τις υπόλοιπες διατροφικές τους συνήθειες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα όχι μόνο δεν πήραν βάρος, αλλά μείωσαν τις ποσότητες από τις άλλες τροφές που κατανάλωναν και αύξησαν την πρόσληψή τους σε μαγνήσιο και βιταμίνη E. Tα αμύγδαλα, με το συνδυασμό πρωτεΐνης και φυτικών ινών που περιέχουν, κράτησαν τα άτομα της μελέτης περισσότερη ώρα σε κορεσμό από ότι πριν.
Η κατανάλωση αμυγδάλων έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό και ειδικότερα στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς.
Σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του New Jersey, οι οποίοι μελέτησαν τις επιπτώσεις της στον οργανισμό 65 ενηλίκων ατόμων με προδιαβήτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε αμύγδαλα βοηθάει τόσο στη βελτίωση των επίπεδων της ινσουλίνης όσο και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του ατόμου.
Σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ιταλική επιστημονική έρευνα, η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.
Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι χημικές ουσίες που με φυσικό τρόπο βρίσκονται στον φλοιό των συγκεκριμένων ξηρών καρπών, ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των ιών. Αυξάνουν έτσι την φυσική ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών.Όταν όμως αφαιρεθεί από τα αμύγδαλα η φλούδα τους, τότε η προστατευτική δράση τους μειώνεται δραστικά.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εντοπίσει ποιες ουσίες, ακριβώς, στον φλοιό των ξηρών καρπών είναι αυτές που έχουν την αντι-ιική δράση, υποπτεύονται όμως ότι πρόκειται για τις πολυφαινόλες.
Τα καρύδια είναι οι πιο ωφέλιμοι ξηροί καρποί. Περιέχουν διπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωση 42 γραμμαρίων καρυδιών ημερησίως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας, δηλαδή στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια. Η κατανάλωση περίπου 28 γραμμαρίων καρυδιών για περίοδο 43 μηνών βρέθηκε σε έρευνες ότι βοηθά στη βελτίωση διαφόρων ανωμαλιών στο μεταβολικό σύνδρομο. (Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια παθολογική κατάσταση που συνπάρχεουν σ' ένα άτομο, διάφορες διαταραχές όπως παχυσαρκία, ψηλή πίεση, αυξημένα τριγλυκερίδια και χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL). Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ποσοτήτων, της τάξης των 84 γραμμαρίων κάθε μέρα, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη. Στον καρκίνο του μαστού, οι περισσότερες έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και έδειξαν αντικαρκινική δράση των καρυδιών. Επίσης τα καρύδια μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου(βοηθώντας στη βελτίωση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας) και να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονωδών παθήσεων όπως η αρθρίτιδα η και ψωρίαση.
Περίπου 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης, περιέχουν 310 mg καλίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νεύρων και τη λειτουργία των μυών. Το ποσοστό αυτό καλίου είναι μεγαλύτερο από αυτό που περιέχεται σε μισή μεγάλη μπανάνα. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά τους, τα φιστίκια περιέχουν σελήνιο, σίδηρο και πολλές βιταμίνες. Συγκεκριμένα 25 γρ. φιστίκια περιέχουν 10% από τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως η βιταμίνη B6, η θειαμίνη, το μαγνήσιο κ.ά.
Τα βραζιλιάνικα φιστίκια (με τη φλούδα) είναι η υψηλότερη διατροφική πηγή σεληνίου. Μελέτη σε 1.300 ασθενείς που δημοσιεύθηκε το 1996 στο Journal of the American Medical Association απέδειξε την ισχυρή προληπτική δράση του σεληνίου κατά του καρκίνου. Η αντικαρκινική του δράση φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι σε χώρες με μεγαλύτερη συγκέντρωση σεληνίου στην τροφή, στο νερό και στο έδαφος τα ποσοστά καρκίνου είναι μικρότερα από ό, τι σε περιοχές με λιγότερη συγκέντρωση σεληνίου, όπως το Οχάιο, όπου τα περιστατικά καρκίνου είναι πάρα πολύ υψηλά. Το σελήνιο αυξάνει την παραγωγή φαγοκυττάρων, τα οποία καταβροχθίζουν τα καρκινικά κύτταρα και τους ιούς. Σε μια άλλη μελέτη από τον Willet αξιολογήθηκαν τα επίπεδα σεληνίου στο αίμα και ο κίνδυνος για καρκίνο σε πάνω από 10.000 άνδρες και γυναίκες. Αυτοί με τα χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου είχαν διπλάσιο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου.
Το σουσάμι είναι μια πολύ υψηλή πηγή ασβεστίου και βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μπορείτε να τρώτε παστέλι (που περιέχει μέλι και όχι ζάχαρη) ή καλύτερα ταχίνι. Και ο χαλβάς παρασκευάζεται από σουσάμι, αλλά επειδή είναι πολύ επεξεργασμένος και περιέχει πολύ ζάχαρη, δεν είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή.
Οι κολοκυθόσποροι, ο γνωστός μας πασατέμπος, είναι από τους πιο υγιεινούς σπόρους. Το λάδι, που περιέχουν, μεταξύ 40-50%, είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το ποσοστό πρωτεϊνών τους κυμαίνεται στα 30-40%, ενώ παρουσιάζουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρων. Περιέχουν επίσης, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνες E, C, Κ, ορισμένες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α. Στην Κίνα μάλιστα θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Περιέχουν ψευδάργυρο και φυτοστερόλες που βοηθούν στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Οι ηλιόσποροι είναι υψηλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχουν πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη και φυτοστερόλες που κάνουν καλό στην καρδιά. Αποτελούν πολύ καλή πηγή μαγνησίου, ένα θρεπτικό συστατικό που χαλαρώνει το νευρικό και μυϊκό σύστημα και κάνει καλό στην καρδιά. Οι ηλιόσποροι είναι καλή πηγή σεληνίου. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε διάφορα αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό μας από τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών.
 Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Το μοναδικό βότανο που καταπολεμά τον θυρεοειδή!
thir
Ένα φυτικό φάρμακο για τον υπερθυρεοειδισμό
Λατινικό όνομα: Lycopus virginicus
Διεθνές όνομα: Bugleweed
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Η βιθανία είναι ένα βότανο που αναπτύσσεται σε πολύ υγρές περιοχές. Ιστορικά η βιθανία έχει χρη­σιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του βήχα και ως ηρεμιστικό. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τη θε­ραπεία του ήπιου υπερθυρεοειδισμού.
Σύγχρονη έρευνα
Η βιθανία περιέχει λιθοσπερμικό οξύ, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για τη δράση του βοτάνου. Το λι­θοσπερμικό οξύ αυξάνει τα επίπεδα διαφόρων ορμο­νών στο σώμα, ειδικά των ορμονών που ενεργοποιούν τον θυρεοειδή και της ορμόνης θυροξίνης του θυρεοει­δούς (Τ4)(33-34). Η βιθανία εμποδίζει τη δέσμευση αντι­σωμάτων στον θυρεοειδή αδένα. Αυτά τα αντισώματα μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο του Graves, την πιο κοινή μορφή υπερθυρεοειδισμού(35).
Δοσολογία
Συνιστώνται 1-2 γραμμάρια ολόκληρου του βο­τάνου την ημέρα ή 1-2 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα βότανα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ήπιου υπερθυ­ρεοειδισμού, όπως το μελισσόχορτο και το λιθόσπερμο.
Παρενέργειες
Η βιθανία δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με υποθυρεοειδισμό ούτε από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. 
 ΜάριοςΔημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Το πιο ισχυρό βότανο για την καταπολέμηση του άγχους!
votana
~   Για 3000 χρόνια τα αποξηραμένα ριζώματα του κάβα, ενός μέλους της οικογένειας του πιπεριού, έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ενός κοινωνικού και τελετουργικού ποτού, σημαντικού στις κουλτούρες πολλών κατοίκων των νησιών του Ειρηνικού. Παρα¬δοσιακά τα ριζώματα μασιούνταν ή αλέθονταν σε έναν πολτό αναμεμειγμένο με κρύο νερό για να δημιουργηθεί ένα παχύ παρασκεύασμα που μουδιάζει ελαφριά το στόμα και προκαλεί αισθήματα ευφορίας, ηρεμίας και ικανοποίησης. Οι τελετές κάβα ήταν ειδικά γεγονότα που γίνονταν για να καλωσορίσουν τιμώμενους καλεσμένους. Όταν ο Captain James Cook έκανε το πρώτο του ταξίδι στον Ειρηνικό τη δεκαετία του 1760, αυτός και το πλήρωμά του συνάντησαν το κάβα για πρώτη φορά και το εισήγαγαν στην Ευρώπη.
Για αιώνες οι κάτοικοι από την Παπούα-Νέα Γουινέα έπιναν κάβα για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους, να έχουν χαλάρωση και να καταπολεμήσουν την κόπωση. Λαμβανόμενο σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί μια κατάσταση ευφορίας. Θεωρούμενο ένα δυναμωτικό τονωτικό, δινόταν για την καταπολέμηση των αι-σθημάτων αδυναμίας και νευρικής εξάντλησης και των κρυολογημάτων. Το κάβα χορηγείτο ως φάρμακο για ασθένειες και μολύνσεις της ουροδόχου κύστης, για το άσθμα, τον ρευματισμό και την αρθρίτιδα, για τις στομαχικές ενοχλήσεις, τους πονοκεφάλους, τις κράμπες, τους μυϊκούς πόνους, τους καλόγερους (πυώδη εξαν-θήματα), για τη σύφιλη και τη βλεννόρροια. Παρα¬σκευάσματα από τα ριζώματα του κάβα λεγόταν ότι νεκρώνουν τον πόνο, προλαμβάνουν τις μολύνσεις και δρουν ως αφροδισιακό. Τα μπουμπούκια του φυτού μασιούνταν από τα παιδιά ως ένα γενικό τονωτικό. Το αφέψημα όλου του φυτού λαμβανόταν για παθήσεις των πνευμόνων. Στη δυτική βοτανική ιατρική το κάβα αναγνωριζόταν για την αξία του ως ένα ισχυρό διου¬ρητικό χρήσιμο για την ουρική αρθρίτιδα, τον ρευματισμό, βρογχικές παθήσεις και για τις ηρεμιστικές του επιδράσεις για την αντιμετώπιση του άγχους και τη νευρική ένταση.
Ο ρόλος του κάβα στη σύγχρονη βοτανική ιατρική είναι κυρίως ως ένα αντιαγχολυτικό βοήθημα. Συστήνεται επίσης για την καταπολέμηση διαταραχών του ύπνου, για το στρες και την ανησυχία και ως ένα μυοχαλαρωτικό.
Σύγχρονη έρευνα
Το κάβα περιέχει έναν αριθμό χημικών ενεργών συστατικών, γνωστών ως καβαλακτόνες. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι καβαλακτόνες δένονται σε διάφορους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των υποδοχέων ντοπαμίνης. Αυτή η δράση εξηγεί τις χαλαρωτικές, μυοχαλαρωτικές, ηρεμιστικές και ήπιες αναλγητικές επιδράσεις του βοτάνου. Κάποιοι ερευνητές εικάζουν ότι το κάβα ίσως επηρεάζει άμεσα το μεταιχμιακό σύστημα, το αρχαίο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα και άλλες δραστηριότητες του εγκεφάλου.
Διάφορες καλά διεξαγμένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του κάβα στην αντιμετώπιση του άγχους, της έντασης και της ταραχής. Το βότανο φαίνεται ότι είναι τόσο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους όσο και τα δημοφιλή συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά, όπως η διαπεζάμη. Σε αντίθεση με τα συνταγογρα¬φούμενα φάρμακα για το άγχος, το κάβα δεν επηρεάζει τη νοητική διαύγεια, δεν αναστατώνει το στομάχι και δεν προκαλεί εξάρτηση. Μια μελέτη έδειξε ότι το κάβα μειώνει τα συμπτώματα ανησυχίας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι αυξάνει την αντι-αγχωτική δράση της θεραπείας αποκατάστασης ορμονών.
Δοσολογία
Για τη θεραπεία του άγχους συνιστώνται τα εκχυλίσματα κάβα που παρέχουν 120-240 mg καβαλακτόνες την ημέρα, λαμβανόμενα σε δύο ή τρεις ξεχωριστές δόσεις.
 ΜάριοςΔημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Στοιχεία ΣΟΚ! Το ασύρματο ίντερνετ προκαλεί προβλήματα υγείας! Δείτε ποια

~  Αρκετά μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν τελικά από την καθημερινή χρήση του ασύρματου ίντερνετ, το οποίο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι τεράστιοι, η χρήση του wifi είναι απαραίτητη για όλους μας.
Ποια προβλήματα μπορεί όμως να προκαλεί η χρήση του ασύρματου δικτύου σε καθημερινή βάση;
Αρχικά ενδέχεται να εμφανίσουμε διαταραχές ύπνου και δυσκολία συγκέντρωσης. Εν συνεχεία τα προβλήματα ποικίλλουν και μπορεί να είναι τα εξής: ταχυσφυγμία, πονοκέφαλοι, κόπωση, προβλήματα πέψης, απώλεια μνήμης, χρόνιο στρες, κατάθλιψη, έλλειψη ενέργειας και ζαλάδα.
Αν και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κλείσουμε όλα τα ασύρματα δίκτυα που μας περιτριγυρίζουν, αρκεί σε πρώτο στάδιο να απενεργοποιούμε το wifi του σπιτιού μας, όποτε εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

***  Ευεργετικές οι… μαύρες μπανάνες! Δείτε γιατί…

~  Οι μπανάνες φημίζονται για την προστασία που προσφέρουν στην άμυνα του οργανισμού. Φαίνεται όμως πως όσο πιο ώριμες είναι τόσο πιο αποδοτικά χαρίσματα έχουν!
Ιαπωνική έρευνα έδειξε πως οι μαύρες κηλίδες παράγουν μια ουσία που λέγεται TNF (παράγοντας νέκρωσης όγκων) η οποία έχει την ικανότητα να καταπολεμά τα καρκινικά και μη φυσιολογικά κύτταρα!
Οι μπανάνες που έχουν φτάσει στο στάδιο του ‘’μαυρίσματος’’  είναι 8 φορές πιο αποτελεσματικές στην ενίσχυση των λευκών αιμοσφαιρίων από τις πράσινες μπανάνες ή τις φρέσκες, χωρίς τις μαύρες κηλίδες ή τα μπαλώματα στη φλούδα.
Γενικότερα οι μπανάνες(όχι μόνο οι μαύρες) διακρίνονται για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και της δυσκοιλιότητας.

***  Αυτές είναι οι τροφές-βιάγκρα…

Το κόκκινο κρασί, τα μούρα, τα βατόμουρα, οι φράουλες και γενικά τα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο ή μωβ χρώμα είναι η φυσική καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και East Anglia.

Περίπου 25.000 άνδρες συμμετείχαν στην συγκεκριμένη μελέτη, της οποίας η έρευνα  διήρκησε 40 χρόνια, από το 1986 έως και το 2008. Οι συμμετέχοντες,  κάθε τέσσερα χρόνια συμπλήρωναν σε ειδικά ερωτηματολόγια τον τρόπο ζωής και διατροφής τους και τα τελευταία χρόνια της έρευνας την σεξουαλική τους δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι τροφές που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι πλούσιες σε συστατικά όπως οι φλαβόνες και οι ανθυκυανίνες, άρα από τα συμπεράσματα προέκυψε ότι αν ένας άντρας καταναλώνει καθημερινά αυτές τις τροφές (έως τρία φρούτα την μέρα) και πίνει ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί λίγες φορές την εβδομάδα,  έχει κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Αν αυτό συνδυαστεί με τακτικό περπάτημα, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 21%.

***  Σωματική κούραση ΤΕΛΟΣ! Το βότανο που ξεκουράζει σε λίγα λεπτά...

~  Ένα προσαρμογόνο βότανο που καταπολεμά τη σωματική κόπωση και μειώνει το σάκχαρο του αίματος
Χρησιμοποιούμενο στην Κίνα για 2.000 χρόνια, το Panax ginseng είναι το πιο δημοφιλές ασιατικό φαρμακευτικό φυτό. Η πιο πρώιμη γραπτή αναφορά της χρήσης και των ιδιοτήτων του ginseng είναι από το Divine Husbandman’s Classic of the Materia Medica (Shen Nong Ben Cao Jing), το παλιότερο γνωστό ιατρικό κείμενο που χρονολογείται τον πρώτο αιώνα μ.Χ.. Οι Κινέζοι και πολλοί άλλοι άνθρωποι παγκοσμίως έχουν θεωρήσει το ginseng ως το ανώτερο βότανο, το οποίο μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες. Αυτή η άποψη αντανακλάται και από το όνομα Panax που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις παν και άκος (θεραπεία), που κατά λέξη σημαίνει «θεραπεία των πάντων».
Στη βοτανική ιατρική το ginseng θεωρείται προσαρμογόνο, ένα βότανο δηλαδή το οποίο ενισχύει και ομαλοποιεί τις λειτουργίες του σώματος, ενισχύει τις φυσικές άμυνες του σώματος κατά των ασθενειών και του στρες. Έτσι το βότανο αυτό θεωρείται όχι τόσο ως φάρμακο αλλά ως ένα συστατικό που αναζωογονεί όλο το σώμα.
Πολλές από τις χιλιάδες μελέτες που έχουν διεξαχθεί για το ginseng τα τελευταία 50 χρόνια επιβεβαιώνουν πολλούς από τους παραδοσιακούς ισχυρισμούς για τα οφέλη αυτού του βοτάνου.
Για χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική το ginseng έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα τονωτικό για την αναζωογόνηση και το ξαναγέμισμα της ζωτικής ενέργειας. Το ginseng θεωρείται ότι δημιουργεί αντίσταση στις μολύνσεις και στις ασθένειες, ότι μειώνει την ευπάθεια στις ασθένειες, συντομεύει τον χρόνο για την ανάρρωση από μια ασθένεια ή εγχείρηση και προάγει την υγεία και τη μακροζωία. Η μεγαλύτερη αξία του ginseng θεωρείται πως είναι να ομαλοποιεί και να τονώνει όλο το σώμα παρά το ότι επιδρά σε ένα συγκεκριμένο όργανο ή σύστημα ή ότι δρα κατά μιας συγκεκριμένης ασθένειας. Δεν υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο στη Δυτική συμβατική ιατρική.
Σήμερα το ginseng βρίσκεται επίσημα στους καταλόγους των διεθνών φαρμακοποιείων της Αυστρίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας και της Ρωσίας. Στη σύγχρονη βοτανική ιατρική το ginseng συνιστάται για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων. Μερικές από τις επιδράσεις του ginseng που λέγεται ότι έχει είναι: βελτίωση των νοητικών επιδόσεων, ενίσχυση της αντοχής, βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων, καταπολέμηση της κόπωσης, μείωση του σακχάρου του αίματος, διέγερση της δράσης των ανοσοποιητικών κυττάρων του σώματος, πρόληψη του καρκίνου, ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, βελτίωση της νοητικής υγείας και ποιότητας της ζωής (ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους), καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών και της γήρανσης.
Σύγχρονες, καλά σχεδιασμένες εργαστηριακές και κλινικές μελέτες του ginseng φαίνεται ότι ενισχύουν μερικές από τις θεραπευτικές εφαρμογές για τις οποίες συνιστάται. Διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι το ginseng μπορεί να βελτιώσει τις νοητικές επιδόσεις. Ένας αριθμός ανθρώπινων μελετών δείχνει ότι το ginseng μειώνει το σάκχαρο του αίματος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Στις μελέτες αυτές χρησιμοποιήθηκαν 200 mg panax ginseng. Αθλητές συχνά χρησιμοποιούν ginseng για να βελτιώσουν την αντοχή τους, αλλά τα αποτελέσματα πολλών μελετών είναι ανάμεικτα. Μια αρχική μελέτη αναφέρει ότι πιθανόν βοηθά εκείνους που είναι σε κακή φυσική κατάσταση να ανταποκρίνονται καλύτερα στην άσκηση. Σε συνδυασμό με κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, 80 mg ginseng την ημέρα βρέθηκαν να μειώνουν αποτελεσματικά την κόπωση σε μια διπλή τυφλή δοκιμή.
Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι το ginseng μειώνει την πίεση του αίματος και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως ήπια κατάθλιψη. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το ginseng ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας τα λευκά αιμοσφαίρια. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το ginseng μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μερικούς τύπους καρκίνου, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες, για να εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα.
Το ginseng ταξινομείται ως προσαρμογόνο, διότι μερικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι βοηθά το σώμα να προσαρμόζεται στο στρες και να διορθώνει τις δυσλειτουργίες των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς. Αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται σε μια σαπωνίνη, που ονομάζεται panaxoside saponin glycosides και βρίσκεται στη ρίζα του βοτάνου. Προσαρμογόνο είναι ένα συστατικό που αυξάνει τη αντίσταση του σώματος σε αντίξοους φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες.
Το εκχύλισμα της ρίζας του ginseng προτείνεται συνήθως στα 200-500 mg την ημέρα. Τα μη τυχαιοποιημένα εκχυλίσματα απαιτούν μεγαλύτερη πρόσληψη, γενικά 1-4 γραμμάρια την ημέρα για ταμπλέτες. Δεν συνιστάται κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.
 Μάριος Δημόπουλος   Διατροφολόγος
Μέλοςτου American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλοςτης American Association of Drugless Practitioners

***  Σταματήστε άμεσα το βήχα με αυτή τη συνταγή!

~  Η λομπελία είναι ιθαγενής στη βόρεια Αμερική. Το βότανο ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Φλαμανδού βοτανολόγου Matthias de L’Obel. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της λομπελία λέγεται ότι ανακαλύφθηκαν από τον Samuel Thomson στις αρχές του 18ου αιώνα. Στη Δυτική βοτανολογία η λομπελία συστήνεται για σχεδόν κάθε πρόβλημα υγείας. Χρησιμοποιείται ως ένα εξισορροπιστικό βότανο σε βοτανικούς συνδυασμούς, όπως η γλυκόριζα χρησιμοποιείται στην κινεζική βοτανολογία.
Η λομπελία χρησιμοποιείτο ως ένα εμετικό, καθαρτικό και υποκατάστατο του καπνού από ινδιάνικες φυλές της βόρειας Αμερικής. Οι Ευρωπαίοι παρατήρησαν για πρώτη φορά τις εμετικές ιδιότητες της λομπελία το 1785 και το φάρμακο εισήχθηκε στην ιατρική το 1807. Η λομπελία συστήθηκε για θεραπεία του άσθματος το 1813 από τον Culter και εισήχθηκε στην αγγλική φαρμακολογία το 1829. Ιστορικά η λομπελία έχει χρησιμοποιηθεί για τις υποτιθέμενες αντισυφιλιδικές, καθαριστικές του αίματος και εφιδρωτικές της ιδιότητες. Η λομπελία έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί ως αντισπασμωδικό, αντιασθματικό, εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, εμετικό και ηρεμιστικό. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του άσθματος, του βήχα, των μωλώπων, των ελκών, των φλεγμονών, των εξαρθρωμάτων, των λειχηνών, του πρηξίματος, των δαγκωμάτων από έντομα και των συμπτωμάτων του δηλητηριώδη κισσού.
Σύγχρονες έρευνες
Η λομπελία χρησιμοποιείται ως διεγερτικό του αναπνευστικού συστήματος και αντιασθματικό, ως αποχρεμπτικό (σε περιπτώσεις λαρυγγίτιδας και βρογχίτιδας), ως σπασμολυτικό και ως εμετικό. Η λομπελία χρησιμοποιείται τοπικά στη θεραπεία της μυοσίτιδας (φλεγμονής και εκφύλισης των μυϊκών ιστών) και των ρευματοειδών οζιδίων (οζιδίων που εμφανίζονται συνήθως κάτω από το δέρμα κοντά στις αρθρώσεις και αποτελούν εξωαρθρικές εκδηλώσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας). Χρησιμοποιείται σε επείγουσες καταστάσεις για να συνεφέρει ασθενείς που έχουν πάρει υπερδοσολογία ναρκωτικού, διότι η δράση της λομπελία μοιάζει με αυτή της νικοτίνης.
Τα άλατα λομπελία χρησιμοποιούνται συχνά ως υποκατάστατο του καπνού τσιγάρου σε πολλά προϊόντα για τη διακοπή καπνίσματος. Η λομπελία και τα εκχυλίσματά της χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε αντιβηχικά προϊόντα. Σε μεγάλες δόσεις δρα ως καθαρ¬τικό, εμετικό και διουρητικό.
 Σε μικρές δόσεις (0,2-0,6 γραμμάρια αποξηραμένης σκόνης του βοτάνου) έχει αποχρεμπτική και σπασμολυτική δράση. Σε μέτριες δόσεις (0,4-1,5 γραμ¬μάρια) οι επιδράσεις είναι ισχυρές και χαλαρωτικές. Σε μεγάλες δόσεις (2,5-4 γραμμάρια) μπορεί να προκαλέσει εμετό και άλλες παρενέργειες. Λόγω των παρενεργειών της λομπελία, η δοσολογία πρέπει να καθορίζεται από επιστήμονα υγείας ειδικευμένο στη βοτανική ιατρική. 
 Μάριος Δημόπουλος   Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Προσοχή! Το πολύ σεξ... βλάπτει!

~   Νέα μελέτη ελλήνων ερευνητών, υποστηρίζει πως η έπαρση και η έντονη σεξουαλική ζωή, μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα.
Την έρευνα πραγματοποίησε το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, υπό τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, σε 1.700 άγαμους και έγγαμους άντρες.
"Τα ερωτήματα της έρευνάς μας, προσπάθησαν να απαντήσουν στη συσχέτιση σεξουαλικής δυσκολίας, υπερσεξουαλικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής αποχής. Ο δείκτης υπερσεξουαλικής συμπεριφοράς, φάνηκε ότι συσχετίζεται με υπερβολική χρήση πορνογραφίας, υπερβολική συχνότητα αυνανισμού, υπερβολική χρήση κυβερνοσέξ (cybersex), μεγάλη συχνότητα τηλεφωνικού σεξ και μεγάλη συχνότητα πληρωμένου σεξ", δήλωσε ο κ. Κωνταντινίδης, σχετικά με την έρευνα.
 «Ένας άνδρας μοιάζει υπερσεξουαλικός, ενώ ουσιαστικά βαριέται, γιατί έχει δυσκολία. Επειδή βαριέται, φοβάται και προσπαθεί να γίνει υπερσεξουαλικός, μήπως ξεπεράσει τη βαρεμάρα και επί της ουσίας τη στυτική δυσλειτουργία.
Η υπερσεξουαλικότητα κρύβει βαρεμάρα και η βαρεμάρα κρύβει κατάθλιψη. Πίσω από τέτοιες συμπεριφορές κρύβονται, παραφιλίες, ενοχές, ντροπές, ανασφάλειες. Αυτοί οι άνδρες συνήθως οδηγούνται στην πορνογραφία πολύ πιο εύκολα από τους άλλους, καθώς επίσης στον αυνανισμό. Κι αυτό γιατί μέσα από αυτές τις διαδικασίες, μπορούν πιο εύκολα να αποδείξουν ότι μπορούν» συνέχισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου.
 «Η ερωτική βαρεμάρα, συνήθως σε ζευγάρια με μόνιμη και τελματωμένη σχέση, οδηγεί πολλούς άνδρες στην αναζήτησή φαντασιώσεων μέσω του Διαδικτύου, του τηλεφωνικού, αλλά και του πληρωμένου σεξ, όπου νομίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν τη σεξουαλική δυσκολία που πολλές φορές προηγείται της ερωτικής αποχής στη σχέση» κατέληξε ο ερευνητής.

*** Απίστευτο! Το μοναδικό φυτό που καθαρίζει το αίμα! 

~  Η κολλιτσίδα είναι ένα ιθαγενές φυτό στην Ευρώπη και στην Ασία. Η βοτανική του ονομασία Arctium Lappa προέρχεται από την ελληνική λέξη άρκτος που σημαίνει αρκούδα. Το διεθνές όνομά του Burdock προέρχεται από τη γαλλική λέξη bourre που σημαίνει μαλλιαρός και την παλαιοαγγλική λέξη dock που αναφέρεται στα μεγάλα φύλλα του φυτού. Τα κοτσάνια, κομμένα πριν το λουλούδι ανοίξει και αφαιρούμενα από τη φλούδα, σχηματίζουν ένα νόστιμο λαχανικό, παρόμοιο στη γεύση με τα σπαράγγια όταν βράζονται, και μια ευχάριστη σαλάτα, όταν τρώγονται ωμά με ξύδι.
Με μια πρώτη εξέταση, η ρίζα του φυτού έχει μια ήπια, γλυκιά και γλοιώδη γεύση, ενδεικτική των μαλακτικών ιδιοτήτων του. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση της ρίζας αναδεικνύει τις στυπτικές και πικρές ιδιότητές της.
Αν και το περιεχόμενο των υδατανθράκων της ρίζας υπερτερεί, είναι πολλά περισσότερα από ένα κολλώδες βότανο. Οι δυτικοί βοτανολόγοι έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό την κολλιτσίδα για τις μαλακτικές της ιδιότητες τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά καθώς και για τις καθαριστικές της ιδιότητες για το αίμα και το ουροποιητικό σύστημα.
Οι Κινέζοι, αν και αναγνώριζαν τις μαλακτικές ιδιότητες της κολλιτσίδας, τη βρήκαν πιο χρήσιμη για τη θεραπεία «θερμών» (yang) καταστάσεων. Οι εφιδρωτικές και διουρητικές ιδιότητές του φυτού το καθιστούν χρήσιμο στην εξάλειψη της υπερβολικής νευρικής ενέργειας και στην αποβολή των τοξινών μέσα από τον ιδρώτα. Οι Κινέζοι θεωρούσαν επίσης την κολλιτσίδα ως ένα ισχυρό αφροδισιακό.
Η πιο δημοφιλής δυτική χρήση της ρίζας της κολλιτσίδας είναι ως ένα βασικό συστατικό σε φόρμουλες καθαρισμού του αίματος. Αυτές οι φόρμουλες βασίζονται στην παραδοσιακή αρχή ότι τα διουρητικά και αλκαλικά βότανα εξουδετερώνουν τα οξέα και τις τοξίνες και τις αποβάλλουν γρηγορότερα. Ο πραγματικός μηχανισμός δράσης της ρίζας της κολλιτσίδας είναι πιο πιθανό ότι οφείλεται στο βλεννώδες περιεχόμενό της που αποτρέπει την απορρόφηση των τοξινών από το πεπτικό σύστημα, καθώς και στη διουρητική του επίδραση. Απορροφώντας τις τοξίνες από τις καταναλωμένες τροφές και τις τοξίνες που προκαλούνται από την εντερική χλωρίδα, οι κολλώδεις ίνες της εξαλείφουν τις πηγές πολλών τοξινών. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να αυτοθεραπευθεί.
Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για το έκζεμα, την ψωρίαση, τους πονόλαιμους, την αμυγδαλίτιδα, τα κρυολογήματα και την ιλαρά.
Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο συστατικό της ρίζας της κολλιτσίδας. Η ινουλίνη αποτελεί το 40%- 50% των υδατανθράκων της ρίζας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό υδατανθράκων αποτελείται από βλεννώδη συστατικά, διάφορους μονοσακχαρίτες και άμυλο. Οι υδατάνθρακες είναι υπεύθυνοι για τις μαλακτικές επιδράσεις της κολλιτσίδας και προσθέτουν περισσότερες ίνες στη διατροφή.
Οι ταννίνες που υπάρχουν στην κολλιτσίδα είναι υπεύθυνες για τη λεπτή στυπτική γεύση της και συμβάλλουν στη διουρητική της επίδραση.
Τα πτητικά έλαια (πολλά από τα οποία είναι όξινα ή φαινολικά), που υπάρχουν ιδιαίτερα στις φρέσκιες ρίζες, συντελούν στις αποτοξινωτικές επιδράσεις του βοτάνου μέσω εφίδρωσης, καθώς και στις τονωτικές του επιδράσεις στο ουροποιητικό σύστημα. Λόγω του ότι οι Ιαπωνέζοι και οι Κινέζοι χρησιμοποιούν την κολλιτσίδα ως βασική τροφή, τρώνε τις φρέσκιες ρίζες. Στη Δύση, η κολλιτσίδα είναι αποξηραμένη, αλεσμένη και συχνά αποθηκεύεται πριν τη χρήση. Τα πτητικά έλαια στην αποξηραμένη ρίζα της κολλιτσίδας μειώνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να χάνονται οι απο-τοξινωτικές της ιδιότητες μέσω εφίδρωσης, αλλά οι διουρητικές της επιδράσεις παραμένουν. Η κολλιτσίδα έχει επίσης ελαφρά βακτηριοστατική δράση λόγω της μικρής ποσότητας πολυολεφινών στα πτητικά έλαια. (Βακτηριοστατική είναι μια ουσία που είναι ικανή να εμποδίζει την ανάπτυξη ή την αναπαραγωγή των μικροβίων, σε αντίθεση με τις βακτηριοκτόνες ουσίες που είναι ικανές να σκοτώνουν τα μικρόβια).
Η κολλιτσίδα είναι ένα καθαριστικό βότανο (αποτοξινωτικό μέσω εφίδρωσης και διουρητικό) και η φύση της έχει δώσει ένα ισχυρό, ισορροπημένο προφίλ μετάλλων, για να αποκαταστήσει τα μέταλλα τα οποία φεύγουν από το σώμα μέσα από τις διαδικασίες κάθαρσης.
Η ρίζα της κολλιτσίδας έγινε πρόσφατα δημοφιλής ως μέρος για τον καρκίνο. Αν και εργαστηριακά τεστ και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει κάποια δράση στη ρίζα της κολλιτσίδας, τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα σε ανθρώπινες μελέτες.
Ως βάμμα, 2-4 ml την ημέρα. Σε μορφή κάψουλας, 1-2 γραμμάρια αποξηραμένης ρίζας τρεις φορές την ημέρα.
 ΜάριοςΔημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλοςτου American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλοςτης American Association of Drugless Practitioners

***  Απορίες τέλος! Δείτε με μέχρι πόσους συντρόφους θεωρείται φυσιολογικό να πας...

~  Μια ερώτηση που… καίει αρκετούς και έρχονται συχνά σε δύσκολη θέση, είναι να ρωτήσουν τον σύντροφο τους σχετικά με το ερωτικό του παρελθόν.
Η στιγμή αυτή είναι άβολο γιατί δεν γνωρίζει ο σύντροφος πως θα εκληφθεί η απάντηση.
Όμως τα πράγματα γίνονται λίγο πιο απλά με μία έρευνα από την Βρετανία.
Αυτή δείχνει πως ο μέσος αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων ήταν 9,3 για τους άνδρες και 4,7 για τις γυναίκες.
Η Εθνική Έρευνα ωστόσο το 2013 έδειξε πως ο μέσος όρος ήταν 11,7 για τους άνδρες και 7,7 για τις γυναίκες.

*** Νέα έρευνα! Βρέθηκε «θεραπεία» για τις αλλεργίες...

~   Μια ανατρεπτική έρευνα παρουσιάζει έναν ιδιαίτερο τρόπο για την αποφυγή αλλεργιών.
Πρόκειται για τις αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς και τα φιστίκια, τα οποία στερούνται πολλοί άνθρωποι.
Όπως ανακοίνωσε λοιπόν το Νοσοκομείο Παίδων «Evelina» του Λονδίνου, χορηγήθηκαν σε μωρά φιστίκια, σε μορφή πουρέ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ειδικοί υποστήριζαν πως με αυτόν τον τρόπο όταν τα νεογέννητα θα μεγάλωναν, δεν θα παρουσίαζαν κάποια αλλεργία και τελικά είχαν δίκιο!
Τελικά οι επιστήμονες είχαν δίκιο, καθώς όταν τα παιδιά έφτασαν στο 5ο έτος της ζωής τους, δεν παρουσίασαν κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα.
Πιο συγκεκριμένα, συνήθως τα παιδιά κατά τα 5 έτη εμφανίζουν αλλεργίες σε ποσοστό 19%, ωστόσο τα παιδιά που κατανάλωναν τον πουρέ από φιστίκια όσο ήταν νεογέννητα, παρουσίασαν αλλεργίας μόλις κατά 5%!
Οι ερευνητές του νοσοκομείου επισήμαναν βέβαια, πως η έρευνα συνεχίζεται για να διευκρινιστούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες.

***  Δεν φαντάζεστε τι ζει μέσα στον άνθρωπο! Απίστευτες εικόνες...

~  Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να προσβληθεί από πάρα πολλές ασθένειες και μικρόβια, τα οποία καταφέρνει συνήθως και καταπολεμά.
Ωστόσο, υπάρχουν και μικρόβια ή άλλου είδους οργανισμοί, οι οποίοι είναι ικανοί να αναπτυχθούν, μόνο εντός του ανθρώπου.
Πρόκειται για δύο είδη σκουληκιών, τα οποία αναπτύσσονται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πρώτο είναι το Ascaris lumbricoides, το οποίο δημιουργείται κυρίως εντός του εντέρου.
Για την αφαίρεση του χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Δεύτερο, είναι το Wuchereria Bancrofti, το οποίο προκαλεί την ελεφαντίαση...

***  Καλά νέα! Εντυπωσιακή θεραπεία για την ψωρίαση έφτασε και στην Ελλάδα...

~  Νέες βελτιωμένη θεραπεία ανακοινώνουν οι ειδικοί, για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία δια στόματος, η οποία αντιμετωπίζει την την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα.
Πρόκειται για το την θεραπεία ονόματι απρεμιλάστη, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα και υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Για το ζήτημα μίλησε ο καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Ρηγόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι: «είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη ύπαρξης νέων φαρμάκων που θα μπορούν να συνδυάζουν την ασφάλεια με την αποτελεσματικότητα και την ευκολία στη χρήση καλύπτοντας τα υπάρχοντα θεραπευτικά κενά. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ενδιαφέρον μία νέα από του στόματος θεραπεία».
Υπενθυμίζουμε ότι η ψωρίαση δημιουργείται κυρίως από ψυχολογικούς παράγοντες και πολλές διάσημες στάρ έχουν παραδεχτεί ότι νοσούν, ώστε να καταφέρουν να περάσουν θετικά μηνύματα στους ασθενείς.
Μεταξύ των σταρ που πάσχουν από ψωρίαση, είναι η Αντέλ, η Κιμ Καρντάσιαν, το μοντέλο Κέιτ Άπτον και το επίσης μοντέλο, Κάρα Ντελεβίν.

***  Θέλετε πιο λευκά δόντια; Φάτε μπρόκολο!

~  Πάντα ένα όμορφο χαμόγελο με λευκά δόντια, είναι ελκυστικό και επιθυμητό, ωστόσο η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι συχνά επίπονη και ακριβή...
Αν επιθυμείτε να έχετε λευκά δόντια, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επισκεφτείτε  τον οδοντίατρο σας, μπορείτε απλά να καταναλώνετε τις παρακάτω τροφές:
Φράουλες
Πορτοκάλια
Καρότα
Μπρόκολο
Τυρί
Οι εν λόγω 5 τροφές, περιέχουν συστατικά-ασπίδες, για τα δόντια, καθώς κάποιες τα βοηθούν να παραμείνουν λευκά, ενώ άλλες τα καθαρίζουν.
Για παράδειγμα το μπρόκολο, καθαρίζει τα δόντια, επειδή έχει ιδιαίτερο φλοιό.

*** Ενημερωθείτε από τα... χείλη! Συμπτώματα που φανερώνουν την υγεία του ανθρώπου...

~  Την κατάσταση της υγείας μας φανερώνουν κάποια συμπτώματα που παρουσιάζει το σώμα μας.
Συγκεκριμένα τα χείλη, προδίδουν το αν είμαστε υγιής ή αν λείπει κάποια βιταμίνη από το οργανισμό μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ξερά και «σκασμένα» χείλη σε κάποιον προδίδουν ότι τον τελευταίο καιρό ο συγκεκριμένος άνθρωπος κάνει δίαιτα και μάλιστα αυστηρή ή δεν προσέχει την διατροφή του.
Τα χείλη ξεραίνονται επειδή λείπουν από τον οργανισμό βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Τα πρησμένα χείλη, είναι αλλεργική αντίδραση και χρειάζεται άμεσα επίσκεψη σε γιατρό.
Παράλληλα, όσοι έχουν τεχνητή οδοντοστοιχία παρουσιάζουν συχνά γωνιακή χειλίτιδα. Δηλαδή τα χείλη σκίζονται στις γωνίες και προκαλείται πόνος.

***  Μην κάνετε μπάνιο! Δείτε τους λόγους...

~  Μια ομάδα ερευνητών, υποστηρίζει πως το συχνό ή καθημερινό μπάνιο, προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα αντί να ωφελεί.
Συγκεκριμένα, έχουν παρουσιαστεί 5 λόγοι, οι οποίοι θεωρούνται ενδεικτικοί για το ότι δεν πρέπει να κάνουμε καθημερινά μπάνιο.
Αυτοί οι λόγοι, είναι οι εξής:
Στεγνώνει το δέρμα.
Με το καθημερινό μπάνιο το δέρμα χάνει τα φυσικά του έλαια.
Σας προστατεύουν τα ρούχα.
Δεν χρειάζεστε το καθημερινό μπάνιο επειδή τα ρούχα είναι αυτά που δέχονται μικρόβια και βακτήρια. Για την υγιεινή σας πρέπει να πλένετε συχνά μόνο τα χέρια σας.
Χρησιμοποιήστε προϊόντα καλλωπισμού.
Υπάρχουν στην αγορά αρώματα και κολόνιες που προσδίδουν στον άνθρωπο ωραία μυρωδιά, χωρίς να έχει κάνει μπάνιο.
Κάνετε καλό στην οικονομική σας κατάσταση.
Αν δεν κάνετε κάθε μέρα μπάνιο, θα είναι πιο μικρός ο λογαριασμός του νερού.
Κερδίζετε χρόνο.
Κυρίως οι γυναίκες μετά το μπάνιο χρειάζονται αρκετή ώρα, ώστε να χτενιστούν. Οπότε αν πλένεστε πιο αραιά, κερδίζετε χρόνο.

***  Δοκιμάστε το! Σε λίγα μόλις λεπτά ηρεμεί τον οργανισμό!
votanο
~  Το γατόχορτο είναι ένα θαμνώδες βότανο που είναι ιθαγενές στην Ευρώπη. Τόσο η λατινική του ονομασία (nepeta cataria) όσο και η κοινή του ονομασία (catnip) προέρχονται από την ανικανότητα των γατών να αντισταθούν στο άρωμα του φυτού. Πράγματι, χρησιμοποιείται ως δόλωμα για να παγιδεύονται οι άγριες γάτες και υποτίθεται ότι απομακρύνει αρουραίους και έντομα. Ο πονοκέφαλος που ακολουθεί παρέχει μια σημαντική πρόληψη, για να μην γίνεται κατάχρησή του.
Το φυτό και τα εκχυλίσματά του είναι διαθέσιμα εμπορικά σε καταστήματα κατοικίδιων και σε καταστήματα υγιεινών τροφών. Το έλαιο του γατόχορτου διεγείρει τις περισσότερες γάτες με μοναδικό τρόπο, από το να είναι ζωηρές μέχρι να έχουν ευφορία και σεξουαλική διέγερση. Οι επιδράσεις του στους ανθρώπους είναι ακριβώς οι αντίθετες από ότι στις γάτες. Περιέχει ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει λακτόνες sesquiterpene που είναι χημικά παρόμοιες με αυτές της βαλεριάνας. Το γατόχορτο είναι χαλαρωτικό στους ανθρώπους και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της δυσπεψίας, της νευρικότητας, της αμηνόρροιας, του φουσκώματος (αέρια στο στομάχι), του βήχα, των κρυολογημάτων και των πυρετών.
Το γατόχορτο είναι ένα αρωματικό βότανο του οποίου το απαραίτητο έλαιο περιέχει περίπου 1% νεπελακτόνη και άλλα σχετιζόμενα συστατικά. Η νεπελακτόνη σχετίζεται στενά ως προς τη χημική δομή με χημικά συστατικά της βαλεριάνας που ονομάζονται valepotriates. Οι περισσότερες από τις επιστημονικές μελέτες στο γατόχορτο έχουν γίνει σε γάτες. Δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση συσχέτιση με τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, τα εκχυλίσματα φαίνεται να έχουν αντίθετη δράση στους ανθρώπους.
Τα εκχυλίσματα γατόχορτου, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με έλαιο μάραθου (fennel oil), παρέχουν έναν ασφαλή και αποτελεσμα-τικό τρόπο εξάλειψης των επιδράσεων του κολικού στα μικρά παιδιά. Το γατόχορτο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα σε φόρμουλες στρες, όπου συμπεριλαμβάνεται για τη χαλαρωτική του επίδραση. Ίσως η πιο δημοφιλής χρήση του γατόχορτου είναι ως βοτανικό ρόφημα που καταναλώνεται ακριβώς πριν την ώρα του ύπνου.
Το αφέψημα γατόχορτου παρασκευάζεται με 1-2 κουταλάκια του τσαγιού (5-10 γραμμάρια) βοτάνου σε 1 φλιτζάνι (925 ml) νερό. Το μείγμα σκεπάζεται και αφήνεται για 15 λεπτά. Λαμβάνονται δύο φλιτζάνια την ημέρα.
 ΜάριοςΔημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλος του American  Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American  Association of Drugless Practitioners

***  H μεγαλύτερη έρευνα για τον καρκίνο αποκαλύπτει το θαυματουργό φυτό που τον εξοντώνει!
boyt
~  Η θεραπευτική χρήση του milk thistle ξεκινά πριν 2.000 χρόνια. Το γαϊδουράγκαθο έχει μακρά ιστορία επιτυχούς θεραπείας ηπατικών ασθενειών, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Ο Πλίνιος, ο Ρωμαίος συγγραφέας που έζησε τον πρώτο αιώνα μ.Χ., έγραψε ότι ο χυμός του γαϊ-δουράγκαθου αναμεμειγμένος με μέλι ήταν τροφή για την «απόκτηση χολής». Τον Μεσαίωνα οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούσαν το γαϊδουράγκαθο για τη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων «μελαγχολικών ασθενειών», που γενικά θεωρούνταν ότι προκαλούνται από την κακή λειτουργία του ήπατος. Τον 17ο αιώνα ο γνωστός φαρμακοποιός Nicholas Culpeper ανέφερε τη χρήση του γαϊδουράγκαθου για άνοιγμα μπλοκαρισμάτων του ήπατος και της σπλήνας και το συνιστούσε για την αντιμετώπιση του ίκτερου. Τον 19ο αιώνα και στις αρxές του 20ου αιώνα το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείτο ευρέως από τους γιατρούς στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για τη θεραπεία ασθενειών του ήπατος, της σπλήνας και των νεφρών. Το φυτό χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες γυναίκες.
Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες και η κλινική εμπειρία δείχνουν ότι το γαϊδουράγκαθο έχει μεγάλη αξία για την προστασία του ήπατος, τη θεραπεία ηπατικών ασθενειών, τη διαχείριση της υψηλής χοληστερίνης και την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
Τα εκχυλίσματα του γαϊδουράγκαθου έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν το συκώτι από μια μεγάλη ποικιλία τοξινών, συμπεριλαμβανομένης της ακεταμι-νοφαίνης, της αιθανόλης και του τετραχλωριδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το γαϊδουράγκαθο έχει φανεί ότι προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα από την ακτινοβο¬λία και την τοξικότητα του σιδήρου. Στην Ευρώπη, ένα εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ανθρώπων που έχουν δηλητηριαστεί από το ηπατοτοξικό μανιτάρι Amanita.
Διάφοροι μηχανισμοί δράσης μπορούν να συμβάλλουν στις ηπατοπροστατευτικές επιδράσεις του γαϊδουράγκαθου. Η silymarin από το γαϊδουράγκαθο έχει φανεί ότι έχει αντιοξειδωτικές επιδράσεις και ότι προστατεύει από την εκκένωση της γλουταθειόνης, ενός από τα πιο σημαντικά αnτιοξειδωτικά του ήπατος. Η silymarin έχει επίσης βρεθεί ότι εμποδίζει το ένζυμο λιποοξυγενάση, που προάγει τις φλεγμονές. Άλλα ευρήματα δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα του γαϊδουράγκαθου διεγείρουν την ανάπλαση των ιστών του ήπατος. Tα εκχυλίσματα του γαϊδουράγκαθου έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στους ηπατικούς ιστούς.
Τα εκχυλίσματα του γαϊδουράγκαθου έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της οξείας και χρόνιας ηπατίτιδας. Σε ασθενείς με οξεία ιογενή ηπατίτιδα, η θεραπεία με silymarin βοήθησε να συντομευθεί ο χρόνος θεραπείας και να βελτιωθούν διάφοροι δείκτες ηπατικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χολερυθρίνης και των ηπατικών ενζύμων aspartate αμινοτρανσφεράση (AST) και αλανίνη αμινοτρανσφεράση (ALT). Στα άτομα με χρόνια ηπατίτιδα, έξι μήνες κα-θημερινής χορήγησης silymarin προκάλεσαν παρόμοια βελτίωση στα ηπατικά ένζυμα.
Το γαϊδουράγκαθο ωφελεί επίσης την ηπατική υγεία των ανθρώπων με κίρρωση και αλκοολική ασθένεια του ήπατος. Όταν χορηγήθηκε σε άτομα με αλκο-ολική ασθένεια του ήπατος, η silymarin συνέβαλε να μειωθούν η υψηλή χολερυθρίνη και τα ηπατικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Το milk thistle συνέβαλε επίσης να βελτιωθούν οι ιστοί των ηπατικών κυττάρων, όπως εξακριβώθηκε από ιστολογική βιοψία του ήπατος. Μακρόχρονη χορήγηση γαϊδουράγκαθου για τρία χρόνια βελτίωσε τα ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος.
Μια μελέτη σε ζώα παρέχει σημαντικές αποδείξεις ότι το γαϊδουράγκαθο προάγει υγιή επίπεδα χοληστερίνης. Όταν αρουραίοι που ακολουθούσαν μια δίαιτα που προκαλεί αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης κατανάλωσαν silymarin από το γαϊδουράγκαθο, τα επίπεδα της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης, της HDL, της αποκαλούμενης ως καλής χοληστερίνης, αυξήθηκαν, ενώ τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης και της χοληστερίνης του ήπατος μειώθηκαν. Μελέτες σε ανθρώπους κάνουν επιτακτική την περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου του γαϊδουράγκαθου στη διαχείριση της χοληστερίνης.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα των τελευταίων χρόνων αφορά τις προστατευτικές επιδράσεις των εκχυλισμάτων του γαϊδουράγκαθου στο δέρμα. Ερευνητές βρήκαν ότι εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου εφαρμοζόμενο τοπικά προστάτεψε το δέρμα ποντικών που εκτέθηκαν σε χημικά καρκινογόνα από τον σχηματισμό καρκίνου του δέρmατος. Επιπλέον μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι τοπικά εφαρμοζόμενο εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου προστατεύει το δέρμα των ποντικών από καρκίνο του δέρματος που προκαλείται από υπεριώδες φως.
Οι ευεργετικές επιδράσεις της silymarin και silibinin, εκχυλισμάτων του γαϊδουράγκαθου, είναι εδώ και καιρό γνωστές. Επιστήμονες πρόσφατα διέκριναν ένα νέο εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου, το οποίο ονομάζεται isosilybin B και φαίνεται ότι έχει αξιοσημείωτες επιδράσεις στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη μέσω διαφόρων μηχανισμών.
Στο Research Triangle στη βόρεια Καρολίνα, επιστήμονες εξέτασαν τις αντικαρκινικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων του γαϊδουράγκαθου κατά τριών δια-φορετικών κυτταρικών τύπων καρκινώματος ανθρώπινου προστάτη: LNCaP, DU145 και PC3. Αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εργαστηριακά μοντέλα ανθρώπινου καρκίνου του προστάτη. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η isosilybin B είναι ο ισχυρότερος μαχητής κατά του καρκίνου του προστάτη σε όλες σχεδόν τις παραμέτρους που μελετήθηκαν.
Πρώτα, οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά συστατικά του γαϊδουράγκαθου εναντίον των κυττάρων DU145, μια σειρά καρκινικών κυττάρων ανθρώπινου προστάτη που δεν είναι ορμονοεξαρτώμενα. Τα καρκινικά κύτταρα εκτέθηκαν σε διάφορες συγκεντρώσεις συστατικών του γαϊδουράγκαθου για τρεις ημέρες. Η isosilibin B προκάλεσε σημαντική αναπτυξιακή ανχαίτιση σε ποσοστό σχεδόν 69% και ήταν το αποτελεσματικότερο από όλα τα συστατικά του γαϊδουράγκαθου που εξετάστηκαν. Αντίθετα, το δεύτερο αποτελεσματικότερο συστατικό αναχαίτισε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ποσοστό μόνο 38%, ενώ τα περισσότερα φυτοχημικά συστατικά που εξετάστηκαν δεν έδειξαν καμιά δράση.
Έπειτα οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις των συστατικών του γαϊδουράγκαθου κατά των ορμονοεξαρτώμενων καρκινικών κυττάρων του προστάτη LNCaP και των μη ορμονοεξαρτώμενων κυττάρων PC3. Η isosilybin B ήταν ο αποτελεσματικότερος αναστολέας ανάπτυξης των κυττάρων LNCaP, και ήταν επίσης αποτελεσματικός κατά των καρκινικών κυττάρων PC3. Οι ερευνητές τόνισαν : «Η isosilybin B ήταν το ισχυρότερο αναχαιτιστικό, κατά της αύξησης, συστατικό των βασισμένων στη silymarin εκχυλισμάτων του γαϊδουράγκαθου και ήταν συχνά αποτελεσματικότερη από τα εκχυλίσματα silibinin ή silymarin».
Σε ένα άλλο πείραμα οι επιστήμονες εξέτασαν πώς τα συστατικά του γαϊδουράγκαθου επιδρούν στην έκκριση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) από τα κύτταρα LNCaP. Μία πρωτεΐνη που συντίθεται στον προστάτη, το PSA, υπηρετεί ως δείκτης για την υπερπλασία και τον καρκίνο του προστάτη. Η isosilybin B και το ισομερές της, isosilybin A, μείωσαν την έκκριση του PSA, ενώ άλλα συστατικά του milk thistle δεν έδειξαν αυτή τη δράση. Η επίδραση των isosilybins A και Β στο PSA είναι αξιοσημείωτη, διότι υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν ότι το PSA από μόνο του παίζει ρόλο στην εξέλιξη και στη μετάσταση του καρκίνου του προστάτη.
Συνεχίζοντας την έρευνά τους, οι επιστήμονες του Reseach Triangle βρήκαν για πρώτη φορά ότι τα εκχυλίσματα του γαϊδουράγκαθου καταστέλλουν τη δράση του προαγωγού του DNA τοποϊσομεράσης IIalpha, ενός γενετικού παράγοντα που είναι καθοριστικός για την κυτταρική ανάπτυξη. Μια πρόσφατη μετα- ανάλυση βρήκε ότι η τοποϊσομεράση ΙΙalpha είναι ένα από τα συχνά ενεργά γονίδια στην πλειοψηφία των ανθρώπινων καρκίνων. Στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη DU145, η isosilybin B ήταν το συστατικό του γαϊδουράγκαθου, το οποίο κατέστειλε πιο ισχυρά και αποτελεσματικά αυτό το γονίδιο.
Αυτά τα ερευνητικά ευρήματα αναφορικά με την isosilybin B έχουν σημαντικές επιρροές για τα άτο¬μα και τους επιστήμονες που ενδιαφέρονται για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.
Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες είχαν επικεντρώσει τις ερευνητικές τους προσπάθειες σε συ¬στατικά του γαϊδουράγκαθου όπως η silymarin και η silibinin, τα οποία έχουν γίνει ευρέως διαθέσιμα στα βοτανικά συμπληρώματα. Ωστόσο, όπως η ερευνητική ομάδα του Triangle τόνισε, «η isosilybin B δεν αποτελεί περισσότερο από το 5% της silymarin και απουσιάζει από τη silibinin». Με άλλα λόγια, τα συμπληρώματα που πωλούνται ως εκχυλίσματα γαϊδουράγκαθου μπορεί να περιέχουν λίγο ή καθόλου isosilybin B. Αν και οι επιστήμονες ανέφεραν κάποια αντικαρκινική δράση σε άλλα συστατικά του γαϊδουράγκαθου, ήταν απα¬ραίτητο να χορηγήσουν αυτά τα συστατικά σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, ώστε να πετύχουν τις αντικαρκινικές επιδράσεις που επιτεύχθηκαν με σχετικά μικρές δόσεις της isosilybin B. Το συμπέρασμα είναι ότι η isosilybin B είναι πιο ισχυρή από τα άλλα ισομερή του γαϊδουράγκαθου κατά του καρκίνου του προστάτη.
Αλλά και τα άλλα συστατικά του γαϊδουράγκαθου έχουν αντικαρκινική δράση. Η έκθλιψη των φρούτων ή σπόρων του γαϊδουράγκαθου παράγει ένα πολυφαινολικό φλαβονοειδές που ονομάζεται silymarin. Η silymarin είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα φυτοχημικών συστατικών, τα κυριότερα των οποίων είναι η silibinin, η isosilybin, η silychrisin και η siliydianin.
Η μεγαλύτερη έρευνα έχει επικεντρωθεί στις ευεργετικές επιδράσεις της silymarin και silibinin. Οι μελέτες δείχνουν ότι η silymarin προλαμβάνει την ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων εργαστηριακά και προστατεύει πειραματόζωα από ανάπτυξη συγκεκριμένων όγκων. H silibinin έχει δείξει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινογόνες επιδράσεις και μπορεί να δράσει συνδυαστικά με χημειοθεραπευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2004 δείχνει ότι ένα ή περισσότερα συστατικά του silymarin εμποδίζουν τη μιτογένεση (κυτταρική διαίρεση) και τα σήματα επιβίωσης από τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Αυτά τα σήματα είναι απαραίτητα για την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. «Γενικά, τα καρκινικά κύτταρα προχωρημένου σταδίου έχουν πολλές ενεργείς μιτογενικές σημειοδοτήσεις και αντι-αποπτωτικούς μηχανισμούς (απόπτωση: κυτταρικός θάνατος), κάτι που τα καθιστά λιγότερο εξαρτώμενα σε εξωτερικούς αναπτυξιακούς παράγοντες καθώς και ανθεκτικά σε χη-μειοθεραπευτικά φάρμακα», τόνισαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Colorado. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι η silymarin προσφέρει αρκετές υποσχέσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη.
Σε μια άλλη αναφορά του 2004, η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Colorado σημείωσε ότι η silymarin και η silibinin εμποδίζει την έκκριση αγγειο- γενετικών παραγόντων από τα κύτταρα των όγκων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τα κύτταρα των όγκων για να συλλέγουν την παροχή αίματος που απαιτείται για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Επιπλέον, η silymarin και η silibinin εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε καλλιέργεια, ενώ παράλληλα επιφέρουν προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο ή απόπτωση.
Δοσολογία
Για ασθένειες του ήπατος συνιστάται η χρήση 420-600 mg silymarin την ημέρα από ένα βοτανικό εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου τυποποιημένο με 80% περιεκτικότητα σε silymarin.
 ΜάριοςΔημόπουλος  Διατροφολόγος 
Μέλοςτου American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλοςτης American Association of  Drugless Practitioners

***  Αυτό είναι το μοναδικό φυτό που βοηθάει στην κατάθλιψη!
tsai
~  Το βούπλευρο είναι ένα πολυετές φυτό που είναι ιθαγενές στις βόρειες επαρχίες της Κίνας. Τώρα φύεται άγριο στη βόρεια Ευρώπη. Τον Μεσαίωνα πιστευόταν ότι το βότανο ήταν χρήσιμο στη θεραπεία παθήσεων του ήπατος και της χοληδόχου κύστης λόγω του κίτρινου χρώματος των λουλουδιών του. Το βούπλευρο εί¬ναι ένα σημαντικό βότανο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για πάνω από 2.000 χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε πρώτα για τη θεραπεία των πυρετών, συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας και του πυρετού του μαύρου νερού, μιας σοβαρής μορφής ελονοσίας, όπου τα κύτταρα του αίματος καταστρέφονται, συντελώντας σε σκούρα ούρα. Στη σημερινή λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καταστάσεων του στρες. Αυτές οι καταστάσεις είναι γνωστές στην κινεζική φιλοσοφία ως ασθένειες υπερβολικού «ξύλου». Συχνά περιλαμβάνουν ένα υπερφορτωμένο συκώτι και χοληδόχο κύστη. Συνδέονται επίσης με τον τρόπο ζωής. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, τη σπασμωδική δυσμηνόρροια, την κατάθλιψη, τις φλεγμονώδεις ασθένειες του δέρματος και τους όγκους. Το βούπλευρο χρησιμοποιείτο επίσης στην κινεζική ιατρική για δυσπεψία, αιμορροΐδες και πρόπτωση μήτρας.
Σύγχρονη έρευνα:
Το βούπλευρο περιέχει πικρές σαϊκοσαπωνίνες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και κατασταλτική δράση κατά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ανάγκη για την ενίσχυση της λειτουργίας του ήπατος για την αντιμετώπιση των τοξινών της σύγχρονης εποχής και η ανάγκη για τη χαλάρωση των νεύρων έχουν γίνει πολύ σημαντικά στις μέρες μας. Το βούπλευρο λέγεται ότι ανακουφίζει τις παρενέργειες από τη χρήση στεροειδών. Αυτές οι επιδράσεις περιλαμβάνουν αϋπνία, υπέρταση, ευερεθιστότητα και φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος. Εργαστηριακές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι οι σαϊκοσαπωνίνες μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ.
Το βούπλευρο είναι το βασικό συστατικό σε μια ιαπωνέζικη βοτανική φόρμουλα, γνωστή ως σο- σάικο-το. Το σο-σάικο-το περιέχει τα ακόλουθα βό¬τανα: ρίζα bupleurum falcatum, ρίζα paeonia lactifora, ρίζωμα Pinellia ternate, φλοιό Cinnamomum cassia, ρίζωμα Zingiber officinale, καρπό Ziziphus jujube, ρίζα Panax ginseng, ρίζα Scutellaria baicalensis και ρίζωμα Glycyrrhiza uralensis. Δοκιμές σε ανθρώπους έδειξαν ότι η φόρμουλα σο-σάικο-το ίσως βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων και των επιπέδων των ενζύμων στο αίμα, στο ήπαρ, σε παιδιά και ενήλικες με χρόνια ενεργή ιογενή ηπατίτιδα. Το σο-σάικο-το βρέθηκε επί¬σης σε μια μελέτη ότι μειώνει τον κίνδυνο για άτομα με χρόνια ιογενή ηπατίτιδα να αναπτύξουν καρκίνο στο ήπαρ. Διάφορες μελέτες στην Ιαπωνία έχουν δείξει ότι το σο-σάικο-το ή άλλες φόρμουλες που περιέχουν βούπλευρο μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων σε άτομα με επιληψία που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή για τις κρίσεις.
Συνταγή:
Η δοσολογία είναι 500-2.000 mg αποξηραμένης ρίζας βούπλευρου τρεις φορές την ημέρα καθημερινά σε κάψουλες.
 ΜάριοςΔημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της  American Association of Drugless Practitioners

***  Πρόληψη του Αλτσχάιμερ με το μαγικό εκχύλισμα...

~  Το εκχύλισμα του ginkgo biloba, τιτλοδοτημένο να περιέχει 24% ginkgo flavonoglycosides, έχει δείξει σημαντικό όφελος στη θεραπεία πολλών περιπτώσε¬ων ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας, όπως στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σε μια μελέτη, σε 216 ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ ή άνοια δόθηκαν είτε 240 mg εκχυλίσματος ginkgo biloba καθημερινά ή placebo για 24 εβδομάδες. Τα δεδομένα από 156 ασθενείς που συ¬μπλήρωσαν τη μελέτη έδειξαν ξεκάθαρα ότι το εκχύλι¬σμα ginkgo biloba ήταν πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία και των δύο τύπων άνοιας. Μια άλλη μελέτη για το ginkgo biloba και το Αλτσχάιμερ δημοσιεύθηκε στο επίσημο ιατρικό περιοδικό της Αμερικής, το JAMA. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε έξι ερευνητικά κέντρα με σχεδιασμό η μελέτη να εγκριθεί από την Ιατρική Σχο¬λή του Harvard και το New York Institute for Medical Research. Στη μελέτη, σε 202 ασθενείς με νόσο του Αλ¬τσχάιμερ (120 mg την ημέρα) δόθηκαν είτε εκχύλισμα ginkgo biloba ή placebo για ένα χρόνο. Η μελέτη παρείχε σημαντικές αποδείξεις για την αξία του εκχυλίσματος ginkgo biloba στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το εκχύλισμα ginkgo biloba όχι μόνο σταθεροποίησε τη νόσο του Αλ-τσχάιμερ, αλλά οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στη νοητική λειτουργία στο 64% των ασθενών.

*** Δοκιμάστε το και φτιάξτε το καλύτερο αντιβιοτικό!
chreno
~   Η ρίζα χρένου είναι ένα σταυρανθές λαχανικό της ίδιας οικογένειας με το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι. Έχει χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό εδώ και 2.000 χρόνια. Όπως και με πολλά άλλα μπαχαρικά, το χρένο χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να σκεπάσει τη γεύση και τη μυρωδιά του χαλασμένου κρέατος. Συ-γκαταλέγεται στα πικρά-οξέα βότανα. Η σύνδεσή του με τα μενού κρεάτων συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όπου χρησιμοποιείται ως καρύκευμα.
Η λαϊκή ιατρική του ιστορία συνδέεται με την ερεθιστική επίδραση στις βλεννώδεις μεμβράνες. Με αυτή την έννοια, είναι ένα αντι-ερεθιστικό που εξά¬γει μια συμπαθητική αύξηση στην παραγωγή βλέννας από διάφορες μεμβράνες του σώματος. Αν τρώγατε χαλασμένο κρέας σε τακτική βάση, το χρένο θα διέγειρε τους βλεννογόνους του πεπτικού σας σωλήνα να παράγουν ένα προστατευτικό βλεννώδες περίβλημα, που θα μπορούσε να προλάβει περαιτέρω ερεθισμό, φλεγμονή, ναυτία, και πιθανώς να απορροφήσει μερικά από τα σάπια συστατικά του κρέατος.
Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά σε ανα¬πνευστικές φόρμουλες, όπου επιθυμείται αποχρεμπτική δράση. Οι συμπαθητικές ανταποκρίσεις των βλεν¬νογόνων μέσω του σώματος το καθιστούν χρήσιμο στην αντιμετώπιση της βρογχίτιδας, ως διουρητικό, σε φόρμουλες για αναπνευστικές αλλεργίες και ως ένα ανθελμινθικό (κατά των σκωλήκων) φάρμακο. Οι βο¬τανοθεραπευτές το χρησιμοποιούσαν για την αντιμε-τώπιση νεφρολιθιάσεων ή οιδημάτων καθώς και για τη θεραπεία του βήχα και του πονόλαιμου. Είναι επίσης ένα σημαντικό ανοσοδιεγερτικό που περιλαμβάνεται σε πολλές βοτανικές φόρμουλες, για να αυξήσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα. Οι βοτανοθεραπευτές χρησιμοποιούσαν εξωτερικά το χρένο για τις αρθρώσεις και τα ερεθισμένα νεύρα.
Σύγχρονη έρευνα 
Το χρένο, ως ένα σταυρανθές λαχανικό, έχει αντιοξειδωτική δράση. Η ρίζα του χρένου αυξάνει την παραγωγή βλέννας από μεμβράνες με τις οποίες έρχεται σε επαφή. Αυτή η αποχρεμπτική δράση εξάγει μια απάντηση του συμπαθητικού συστήματος από διά¬φορες μεμβράνες σε άλλα σημεία του σώματος, με τα οποία το βότανο δεν έρχεται σε άμεση επαφή. Αυτές οι επιδράσεις είναι πιο έκδηλες στο αναπνευστικό και στο ουροποιητικό σύστημα. Αυτό εξηγεί τη βοτανική χρήση του φυτού σε λαϊκά φάρμακα για αναπνευστι¬κές αλλεργίες και δύσκολη ούρηση.
Η δράση του χρένου αποδίδεται σε οξέα (καυστικά) συστατικά που ονομάζονται isothyocyanates. Οι isothiocyanates στο χρένο απελευθερώνονται μόνο από ενζυματική διάσπαση, όταν η ρίζα συνθλίβεται. Είναι παρόμοιο με το σκόρδο από αυτή την άποψη. Περιέχει πτητικά έλαια που είναι παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται στη μουστάρδα, όπως τα glycosinolates.
Σε εργαστηριακά τεστ τα πτητικά έλαια του χρένου έχουν δείξει αντιβιοτικές ιδιότητες, και ίσως εκεί οφείλεται η αποτελεσματικότητα του βοτάνου στη θεραπεία των λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού. Επίσης έχει φανεί από μελέτες ότι τα πτητικά έλαια του φυτού σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις της ουροποιητικής οδού.
Δοσολογία 
Η δοσολογία για ενήλικες είναι 20 γραμμάρια νωπής ρίζας την ημέρα. Ως βάμμα, η δοσολογία είναι 2-3 ml τρεις φορές την ημέρα. Το χρένο μπορεί να χρη¬σιμοποιηθεί και εξωτερικά ως κατάπλασμα. Το κατάπλασμα μπορεί να παρασκευαστεί με τριμμένη φρέ¬σκια ρίζα που τοποθετείται σε λεπτή γάζα. Αυτό στη συνέχεια εφαρμόζεται στο δέρμα μια ή δυο φορές την ημέρα.
ΜάριοςΔημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

\***  Η μαγική θεραπεία για την επούλωση των πληγών στο δέρμα!
 derma

Βοτανικό όνομα: Calendula officinalis
Κοινό όνομα: Calendula
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Η καλέντουλα αναπτύσσεται σε όλη τη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Τα άνθη της καλέντουλας ιστορικά θεωρούνταν ευεργετικά για τη μείωση της φλεγμονής, την επούλωση των πληγών και αντισηπτι¬κά. Η καλέντουλα χρησιμοποιούταν για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών ασθενειών, όπως δερματικά έλκη και έκζεμα. Εσωτερικά χρησιμοποιείται για στο¬μαχικά έλκη και φλεγμονές.
Σύγχρονη έρευνα
Τα φλαβονοειδή που έχουν βρεθεί στην καλέ¬ντουλα θεωρούνται υπεύθυνα για την αντιφλεγμονώ¬δη δράση του φυτού. Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι η καλέντουλα έχει αντι-ιική δράση.
Δοσολογία
Ως βάμμα, η δόση είναι 1-2 ml τρεις φορές την ημέρα. Για δερματικά προβλήματα μπορεί να χρησιμο¬ποιηθεί ως κρέμα τοπικά.
 Μάριος Δημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλοςτου American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλοςτης American Association of Drugless Practitioners

***


***  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βοτανοθεραπείας στη ζωή  μας :  
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -

7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   

12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 

14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  

18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-

 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
!!! 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-         
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html

47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 

50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
~
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2016  :                                             
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  01  Μαρτίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-01-2016.html  .-                                                                                                                                     
 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
~Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 02  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-02-2016.html  .-           
~ Η εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνο-Πέμπτη 03- Μαρτίου  2016
~  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-03-2016.html .-                                                                                                                                                                                             ~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                                                                                                                                           
~Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                                                  
 ~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  05 και 06 Μαρτίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-                                                                                         
  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Μαρτίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-05-2016.html .-                                                                                                                                       
 ~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Μαρτίου 2016:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-06-2016.html  .-                                                                                                                           
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 07 Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-07-2016.html .-                                                                                                                         
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Μαρτίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-                                                                                                                                                                                              
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Arfara News Τρίτη  08  Μαρτίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-                 
 ~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08  Μαρτίου  2016  : { Ενδέκατο 11ο  Κεφάλαιο -μέρος } : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/08-2016.html .-                           
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  09 Μαρτίου 2016  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-09-2016.html .-                                                                                                                                           
 ~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  10 Μαρτίου  2016:  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-10-2016.html .-                                                                                                                                             
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 11 Μαρτίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-11-2016.html .-                                                                                                                                                 
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016 , Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-                                   
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Παρασκευή 11  Μαρτίου  2016 , Δωδέκατο 12ο   Κεφάλαιο -μέρος }  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-                                      
 ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12  Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-12-2016.html .-                                                                                                                       
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 12  και 13 Μαρτίου  2016  : 'Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις της  εβδομάδας σε μιά σελίδα !!!  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/12-13-2016.html .-                                                                                                                               
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 13  Μαρτίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-13-2016.html .-       
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Arfara News , Κυριακή 13  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-13-2016.html .-                                                                                                                                              
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Καθαρή Δευτέρα 14  Μαρτίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-14-2016.html  .-                                                                                                                        
 ~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  15  Μαρτίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                    
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  16 Μαρτίου  2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-16-2016.html .-                                                                                                                                      
~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  17 Μαρτίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-17-2016.html  .-                                                                                                                                   
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Πέμπτη  17  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-17-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 18  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-18-2016.html .-                                                          
 ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Arfara News  Παρασκευή  18  Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-18-2016.html .-                                                                                                                                    
 ~  Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  19  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-19-2016.html .-     
 ~ Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  19 , 20 και 21 Μαρτίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/19-20-21-2016.html .-                                                                                                                                        
Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Μαρτίου  2016: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-20-2016.html .-            
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Μαρτίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-21-2016.html .- 
~   Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  22 Μαρτίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-22-2016.html .-

~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Arfara  News Τρίτη  22 Μαρτίου  2016   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-22-2016.html .-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Τετάρτη 23 Μαρτίου  2016   :    http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-23-2016.html .-   
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-24-2016.html .-                                                                                                                                                
   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  25  Μαρτίου 2016   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-25-2016.html .-     
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σ/Κ 26  και 27  Μαρτίου  2016
:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-26-27-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης 28  Μαρτίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-28-2016.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 29  Μαρτίου  2016  :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-29-2016.html .-
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  26 και 27  Μαρτίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/26-27-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτης 30 Μαρτίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-30-2016.html .-
~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις {Δέκατο-τρίτο  13ο     Κεφάλαιο -μέρος } Τετάρτη  30  Μαρτίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις 14ο Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/14-30-2016.html .- 
~~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
~
***  Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

***     BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4600    Video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2875 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2875 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.355 βίντεο   .-  
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4812 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.572   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
                 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου