ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 (55)

ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55) :
~


 
 ~ **  Αυχενικό σύνδρομο: Ασκήσεις για ανακούφιση και θεραπεία (φωτό + βίντεο)

Το αυχενικό σύνδρομο, ή αυχενική σπονδύλωση, είναι ένας γενικός ιατρικός όρος για την φθορά και τις μικροπληγές που έρχονται με το πέρασμα του χρόνου και επηρεάζουν τους σπονδυλικούς δίσκους στο ύψος του αυχένα σας. Στο αυχενικό σύνδρομο, καθώς οι δίσκοι αυτοί αφυδατώνονται και συρρικνώνονται, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια οστεοαρθρίτιδας, όπως ο σχηματισμός οστικών προεξοχών κατά μήκος των άκρων των οστών.
Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πολύ συχνή πάθηση που επιδεινώνεται όσο μεγαλώνει το άτομο ηλικιακά. Πάνω από το 85% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν προβλήματα αυχενικής σπονδύλωσης.
Όταν τα συμπτώματα να εμφανιστούν, υπάρχουν μη χειρουργικές θεραπείες (ασκήσεις) που είναι συχνά πολύ αποτελεσματικές.
Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε μερικές απλές κινήσεις, τις οποίες μπορείτε να κάνετε καθημερινά και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, για να ανακουφιστείτε από τους πόνους και το “πιάσιμο” που προκαλεί το αυχενικό σύνδρομο:
αυχενικό σύνδρομο
αυχενικό σύνδρομο
Συμπτώματα
Για τους περισσότερους ανθρώπους η αυχενική σπονδύλωση δεν προκαλεί κανένα ασυνήθιστο σύμπτωμα και εκδηλώνεται απλά με πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα.
Μερικές φορές, αυχενική σπονδύλωση είναι αποτέλεσμα μίας μείωσης του χώρου που απαιτείται από το νωτιαίο μυελό και τις ρίζες των νεύρων που διέρχονται μέσω της σπονδυλικής στήλης προς το υπόλοιπο σώμα σας. Εάν τα νεύρα και οι νευρικές ρίζες πιέζονται, μπορεί να αντιμετωπίσετε:
  • Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια και τα πόδια
  • Έλλειψη συντονισμού και δυσκολία στο περπάτημα
  • Ακράτεια και γενικά πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε μια ξαφνική εμφάνιση μουδιάσματος ή αδυναμίας, ή οξεία ακράτεια και απώλεια ελέγχου στις εντερικές σας κινήσεις.
Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε πιο αναλυτικά τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, προκειμένου να μειώσετε τους πόνους και το μούδιασμα από το αυχενικό σύνδρομο: https://youtu.be/m2zw9tRwBdg  , https://youtu.be/m2zw9tRwBdg?t=19  ,
***  Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στην υγεία των νεφρών
kindneysssssss
~ Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία βοηθούν και βελτιώνουν την λειτουργία των νεφρών, καθώς έχουν πληθώρα θρεπτικών στοιχείων που έχουν σημαντικό ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Άλλωστε, τα νεφρά απωθούν από το σώμα μας τις τοξίνες και τις λοιπές  επιβλαβείς ουσίες, επομένως χρειάζεται να έχουμε μία ορθή και ισορροπημένη διατροφή, προκειμένου να μην τα επιβαρύνουμε. Ποια όμως είναι αυτά τα τρόφιμα;
 1)Κράνμπερι:
Πρόκειται για φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αφού αυξάνει δραστικά την οξύτητα των ούρων. Το κράνμπερι αποτρέπει τα μικρόβια και τα βακτήρια από τα ενσωματωθούν στα τοιχώματα της κύστης και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.
 2)Σκόρδο:
Η  αντιφλεγμονώδης δράση και σύσταση του σκόρδου βοηθά αισθητά τον οργανισμό και μειώνει τη χοληστερίνη που υπάρχει στο αίμα, ενώ επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
 3)Αυγό:
Το ασπράδι του αυγού περιέχει πληθώρα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, γεγονός που το καθιστά χρησιμότατο για την ορθή λειτουργία του οργανισμού. Το σίδηρο που περιέχει είναι σημαντικό για την σωστή λειτουργία των νεφρών.
 4)Λαχανίδα:
Τόσο η λαχανίδα, όσο και τα υπόλοιπα λαχανικά της κατηγορίας αυτής, όπως είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Κ, σίδηρο, καροτένιο, ασβέστιο και φυσικά περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες. Όλα αυτά τα συστατικά συμβάλουν δραστικά στην ορθή λειτουργία του οργανισμού μας.
 5)Κρεμμύδι:
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο κρεμμύδι ενισχύουν αισθητά την καρδιαγγειακή λειτουργία και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση όταν καταναλώνονται ωμά.
 6)Ψάρι
Τα φρέσκα ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, η σαρδέλα και ρέγκα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και Ω3.

*** Αυτές είναι οι τροφές που βελτιώνουν την υγεία των καπνιστών!
smoking
~  Όπως είναι φυσικό, ο οργανισμός ενός καπνιστή να επιβαρύνεται καθημερινά από τις βλαβερές ουσίες των τσιγάρων. Προκειμένου να μειώσει τις συνέπειες ένας καπνιστής, πρέπει να καταναλώνει συγκεκριμένες τροφές.
Αρχικά πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση της βιταμίνης C, η οποία αποτελεί χρησιμότατο αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό μας, καθώς ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό και μειώνει τις ελεύθερες ρίζες. Επειδή η νικοτίνη βλάπτει σημαντικά τις αντιοξειδωτικές ουσίες οι οργανισμοί των καπνιστών χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες. Επιπλέον χρειάζεται η κατανάλωση κι άλλων αντιοξειδωτικών, όπως είναι οι βιταμίνες Α και Ε και τα καροτένια.
Τα γαλακτοκομικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την θωράκιση του οργανισμού, τα ω-3 λιπαρά μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό και να αποτρέψουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων, ενώ το καστανό ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν όλα τα χρήσιμα συστατικά που καταστρέφει ο καπνός. Επιπλέον σημαντική είναι και η κατανάλωση πράσινων φρούτων και μελιού, αφού περιέχουν χρήσιμα συστατικά και μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα παχυντικά τρόφιμα.
Η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, για αυτό το λόγο σημαντική είναι κατανάλωση 8 ποτηριών νερού καθημερινά, προκειμένου να αποβληθούν κι όλες οι τοξίνες που επιβαρύνουν τον οργανισμό. Οι τοξίνες, λόγω του καπνού, πολλαπλασιάζονται στους καπνιστές.

***  Σκωληκοειδίτιδα: Αν νιώσετε αυτά, πηγαίντε αμέσως στο νοσοκομείο!
Μια σπασμένη σκωληκοειδίτιδα είναι μια επικίνδυνη και απειλητική κατάσταση για τη ζωή σας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όλα εκείνα τα συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει φλεγμονή στην σκωληκοειδή σας απόφυση,
ώστε να προλάβετε εγκαίρως να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για την αφαίρεσή της. Όταν η σκωληκοειδής απόφυση παθαίνει φλεγμονή, η πάθηση λέγεται σκωληκοειδίτιδα. Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας στενός σωλήνας που προεξέχει από το παχύ σας έντερο. Μπορεί να έχει μήκος μέχρι και Είναι έως και 15 εκατοστά και βρίσκεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας.
Η ακριβής αιτία της σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντα σαφής. Μερικές φορές, η απόφυση γεμίζει με βλέννα, παράσιτα, ή κόπρανα, γεγονός που προκαλεί ερεθισμό. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα μέσα σε μία σκωληκοειδή απόφυση που έχει φλεγμονή. Αν σκάσει, μπορεί να εξαπλωθούν βακτήρια στο εσωτερικό της κοιλιάς σας. Η προκύπτουσα μόλυνση μπορεί να προκαλέσει αποστήματα.
Στους περισσότερους ανθρώπους, ο πόνος ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια “μετακινείται”. Καθώς η φλεγμονή επιδεινώνεται, ο πόνος από τη σκωληκοειδίτιδα συνήθως αυξάνεται και τελικά γίνεται πολύ έντονος.
Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να εκδηλώσει σκωληκοειδίτιδα, εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 30 ετών.
Συμπτώματα
Η σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, μιας μικρής “σακούλας” που προεξέχει από το παχύ σας έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας.
Αν γνωρίζετε ακριβώς τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας, τότε θα είστε σε θέση να προλάβετε να την αντιμετωπίσετε εγκαίρως και με την μικρότερη δυνατή δυσφορία.
Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ξαφνικό πόνο που ξεκινά στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας
Ξαφνικό πόνο που ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και συχνά “μετατοπίζεται” προς το κάτω δεξιά μέρος της κοιλιάς σας
Πόνο που επιδεινώνεται όταν βήχετε, βαδίζετε ή κάνετε άλλες κινήσεις
Ναυτία και έμετο
Απώλεια της όρεξης
Χαμηλού βαθμού πυρετό που μπορεί να επιδεινωθεί καθώς η ασθένεια εξελίσσεται
Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
Φούσκωμα στην κοιλιά
Η περιοχή του πόνου σας ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία σας και την ακριβή θέση της σκωληκοειδούς σας απόφυσης. Όταν είστε έγκυος, ο πόνος μπορεί να φαίνεται ότι προέρχεται από το πάνω μέρος της κοιλιάς σας, επειδή η απόφυση αυτή βρίσκεται προσωρινά υψηλότερη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
iatropedia.gr

***  Εξαιρετικά επικίνδυνο το χρόνιο στρες! Δείτε τι ζημιά κάνει...
stress
~ Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί για το χρόνιο στρες, το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία και την μνήμη μας. Μάλιστα παίζει σημαντικό ρόλο και στον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ύστερα από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο νευροεπιστημονικό περιοδικό "Journal Of Neuroscience", διαπίστωσαν πως τα πειράματα σχετικά με το χρόνιο στρες, μπορούν να οδηγήσουν σιγά-σιγά σε νέου είδους θεραπείες, κυρίως για όσους έχουν προβλήματα με την μνήμη τους.
Σύμφωνα λοιπόν με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, διαπιστώθηκε πως τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιθετική συμπεριφορά υπολοίπων τρωκτικών, αδυνατούσαν να βρουν διέξοδο διαφυγής, όταν αυτό απαιτούνταν. Παράλληλα, εκτός από τα προβλήματα μνήμης, παρουσίασαν και έντονη αντικοινωνικότητα.
Η έρευνα φανέρωσε πως ήταν αισθητές οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλο των πειραματόζωων, καθώς εμφάνισαν κάποιου είδους φλεγμονή, λόγω της αντίδρασης που είχε το ανοσοποιητικό τους σύστημα στην εξωτερική πίεση. Όσο μεγαλύτερη γινόταν η φλεγμονή και η ανοσολογική αντίδραση, τόσο πιο έντονη ήταν η απώλεια μνήμης.
Για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή, οι επιστήμονες έδωσαν στα πειραματόζωα μία χημική ουσία, η οποία έβαζε φρένο στη φλεγμονή. Αν και τα συμπτώματα κατάθλιψης παρέμεναν, τα προβλήματα μνήμης εξασθένησαν.

***  Είδηση ΣΟΚ για τα κινητά...
smartphones
~  Η συνεχής χρήση κινητού τηλεφώνου και smartphone, μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία του χρήστη. Αναφέρεται από δημοσίευμα γνωστής εφημερίδας του εξωτερικού, πως οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για "text neck", επιβάρυνση δηλαδή του αυχένα, λόγω της στάσης που διατηρεί το σώμα μας καθώς γράφουμε. Κάτι τέτοιο έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως μία γυναίκα έπαθε κύφωση, ενώ οι ιατροί αιτιολόγησαν πως οφείλεται από τη στάση του σώματος καθώς χρησιμοποιούμε το κινητό.
Όπως είναι φυσικό, όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα συγκεκριμένο βαθμό καμπυλότητας στην πλάτη, όταν όμως η καμπυλότητα ξεπερνά τις 45 μοίρες, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα. Βέβαια ποικίλλουν οι αιτίες της κύφωσης και περιλαμβάνουν τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, όπως δυσμορφίες, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, κακή στάση σώματος και αποτελέσματα γήρατος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κύφωση ήταν ορθοστατική και μπορεί να προκληθεί από χρόνια λάθος στάση του σώματος. Αν η εμφάνιση της καμπυλότητας μπορούσε να μειωθεί μέσω ειδικών ασκήσεων, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης, δε θα ήταν δυνατό να αλλάξει πλήρως η κατάσταση στη σπονδυλική στήλη.
Η κύφωση είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά σύμφωνα με καταξιωμένο χειρούργο σπονδυλική στήλης. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον καθιστικό τρόπο ζωής, αφού πλέον πολλοί από εμάς ξοδεύουμε αρκετό χρόνο σκυμμένοι πάνω από μία οθόνη.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το κεφάλι μας ζυγίζει 4 με 5 κιλά, η στάση όμως που έχουμε κοιτώντας συνεχώς προς τα κάτω είναι πολύ επιβλαβής κι ασκεί πίεση περισσότερων κιλών στο λαιμό.
Τα ορθοπεδικά προβλήματα δεν είναι τα μόνα που ενέχει η χρήση των smartphones, καθώς η σύμφωνα με έρευνες, η χρήση των smartphones μπορεί να κάνει το χαμόγελο λιγότερο λαμπερό. Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μειώνει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα του σάλιου κι επομένως την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν κάποιος ξοδεύει πολύ ώρα πάνω από ένα κινητό, τότε μειώνεται κατά πολύ η παραγωγή σάλιου. Τον προηγούμενο Ιούνιο, επιστήμονες ανέφεραν πως η συχνή χρήση κινητών μπορεί να επίσης να ελκύσει την προστατευτική επίστρωση του νικελίου, που έχουν τα σιδεράκι, στο σάλιο.
Η κορυφαία αμερικανική "Εφημερίδα της Ορθοδοντικής" αναφέρει πως το πρόβλημα προκαλείται από την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Οι ειδικοί σημειώνουν πως η χρήση smartphones πρέπει να γίνεται με μέτρο και χωρίς υπερβολές.

*** Διατροφική ΒΟΜΒΑ για τα ψάρια που τρώμε

~  Ψάρια-σκουπίδια καταναλώνουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports.
Τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, στο Ντέιβις, απέδειξαν ότι λόγω της μόλυνσης των θαλασσών και των ποταμών, τα ψάρια που αγοράζουν οι καταναλωτές περιέχουν σωματίδια πλαστικού ή ινών στο πεπτικό τους σύστημα.
Ενώ οι ερευνητές έκρουαν μέχρι σήμερα των κώδωνα του κινδύνου για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, τώρα προειδοποιούν και για τα ψάρια.
Οι ανθρώπινη συνήθεια της ρίψης σκουπιδιών σε δημόσιους χώρους, φαίνεται πως έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ψάρια και σε ακολουθία για τον άνθρωπο.
Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα, ανάλογα με την περιοχή από την οποία έχουν αλιευθεί τα ψάρια, αλλάζει και ο βαθμός της μόλυνσης.
Ενδεικτικά, τα ψάρια που είχαν αλιευθεί από την Ινδονησία, είχαν μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης, από αυτά που είχαν ψαρευτεί από την Καλιφόρνια.

*** Μάθετε τα πάντα για το άγχος και πως θα το αντιμετωπίσετε...
neuro
~  To άγχος αποτελεί ένα δυνατό συναίσθημα του ανθρώπου που και μόνο στο άκουσμα του προκαλεί αρνητικές σκέψεις. Βέβαια δεν έχει μονάχα κακό αντίκτυπο.
Μέσω του άγχους ο οργανισμός προετοιμάζεται για μια δύσκολη κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει είτε από φόβο είτε από κάποια απειλή ή δοκιμασία.
Η πηγή του άγχους λέγεται πως είναι η παιδική ηλικία. Η υπερπροστασία, τα επικριτικά σχόλια η υπερβολική τιμωρία που μπορεί να δεχθήκαμε ως παιδιά είναι μερικοί από τους λόγους που οι άνθρωποι διακατέχονται από άγχος.
Στις διαταραχές άγχους συναντάμε τις εξής:
Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
Διαταραχή Πανικού
Φοβίες
Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Στο πρώτο αυτό κομμάτι για τις αγχώδεις διαταραχές θα μιλήσουμε για την Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή και την Διαταραχή Πανικού. Σε επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθούμε με τις φοβίες και την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.
Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή χαρακτηρίζεται από υπερβολικό ή συνεχές άγχος για τις περισσότερες μέρες μίας χρονικής περιόδου που κρατά τουλάχιστον 6 μήνες. Ταυτόχρονα μπορεί να συνυπάρχουν:
Διαρκή αγωνία για μικρά ή μεγάλα πράγματα, Αδυναμία να σταματήσει το άγχος για κάτι, Αδυναμία χαλάρωσης, μόνιμη αίσθηση αγωνίας, Δυσκολία συγκέντρωσης, Δυσκολία στο χειρισμό αβέβαιων καταστάσεων
Σωματικά μπορεί να παρουσιαστούν:
Κούραση, Πονοκέφαλος, Ναυτία, διάρροιες, Δυσκολία στον ύπνο, Τρέμουλο, Μυϊκή ένταση ή και μυϊκούς πόνους
Διαταραχή Πανικού (και Κρίσεις Πανικού)
Μία κρίση πανικού χαρακτηρίζεται από την ξαφνική και υπερβολική αίσθηση άγχους και φόβου που κορυφώνεται μέσα σε δέκα λεπτά της ώρας. Περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα από τα παρακάτω:
Λαχάνιασμα, Αυξημένοι παλμοί, Τρέμουλο, Ζάλη, Ναυτία, Αίσθημα Πνιγμού, Μυρμήγκιασμα χεριών και δακτύλων
Αν το άτομο υποφέρει από επανειλημμένες και απρόβλεπτες κρίσεις πανικού, μαζί με έντονο φόβο και ανησυχία ότι θα ξανασυμβεί μία κρίση, αλλά και σημαντική τροποποίηση της συμπεριφοράς λόγω των κρίσεων, τότε μιλάμε για διαταραχή πανικού.
Τα καλά νέα είναι πως και οι δύο αυτές διαταραχές άγχους είναι αντιμετωπίσιμες. Με τη βοήθεια του ειδικού, το άτομο εντοπίζει τι τον αγχώνει και μαθαίνει τρόπους αντιμετώπισης των στρεσογόνων καταστάσεων, καθώς και μεθόδους χαλάρωσης. Σκοπός της θεραπείας είναι να εντοπίσει αυτός που υποφέρει τι τον καθιστά ευάλωτο στο άγχος και να το διαχειρίζεται καλύτερα στο μέλλον.
Όπως με όλες τις ψυχολογικές διαταραχές, έτσι και εδώ, είναι πολύ σημαντική η πρόληψη στο ξεκίνημα τους. Όχι γιατί αργότερα δεν θα μπορεί να υπάρχει αποτελεσματική βοήθεια, αλλά γιατί είναι άσκοπο και επώδυνο να ταλαιπωρείται ο πάσχων από κάτι που μπορεί να βελτιωθεί πριν προκαλέσει μακροχρόνια ταλαιπωρία. Το παράδειγμα της ανάγκης για άμεση προσφυγή στον οδοντίατρο όταν εμφανιστεί πονόδοντος, είναι ένα μέτρο σύγκρισης για το πόσο αναγκαία είναι η έγκαιρη αναζήτηση  βοήθεια; Πόσες ώρες πόνου θα μπορούσε να αντέξει κάποιος πριν ζητήσει; Ο πόνος της ψυχής είναι το ίδιο πραγματικός με οποιοδήποτε σωματικό, γι’ αυτό μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο.

*** ΠΡΟΣΟΧΗ! Μάθετε για την σχέση του κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο...

~ Μία έρευνα στο παρελθόν έδειξε πως η υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και λίπους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Το παραπάνω φαίνεται πως δεν έχει μεγάλη βάση εάν πιστέψουμε τις νέες μελέτες πάνω στο θέμα αυτό.
Ερωτήθηκαν 725.258 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 5 έως 20 ετών. Σε αυτό το δείγμα παρουσιάστηκαν  7.743 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.
Υπολογίστηκαν, εξειδικευμένα για κάθε μελέτη, οι σχετικοί κινδύνοι και  συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο τυχαίων δράσεων, με τα εξής συμπεράσματα:
1) Η μεγαλύτερη κατανάλωση είτε  κόκκινου κρέατος (εξαιρουμένου του μεταποιημένου) ή επεξεργασμένου κρέατος δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου. Πρόσληψη  κορεσμένων, μονοακόρεστων η πολυακόρεστων λιπών, δεν συνδέεται αισθητά με κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.
2) Η υψηλότερη κατανάλωση πουλερικών και  ψαριών μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο  ορθοκολικού καρκίνου.

*** To ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ αφέψημα! Αυτό είναι το μαγικό φυτό αναγνωρισμένο από τον ΕΟΦ!

Η πρώτη επίσημη αναφορά για τη χρήση των φύλλων της ελιάς στην ιατρική χρονολογείται από το 1854, όταν ο Hanbury ανέφερε στην επιθεώρηση Pharmaceutical Journal μια απλή συνταγή για τη χρήση του υδατικού εκχυλίσματος των φύλλων της ελιάς ως αντιπυρετικό. Από τις αρχές του 20ου αιώνα υπάρχουν αναφορές στη βιβλιογραφία για την σύσταση και τη δράση των φύλλων της ελιάς. Ειδικότερα αναφέ­ρονται αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντι­υπερτασική, αγγειοδιασταλτική και υπογλυ­καιμική δράση για το εκχύλισμα των φύλλων ή για μεμονωμένα συστατικά του.
Τα φύλλα της ελιάς έχουν έναν μεγάλο αριθμό συστατικών, που περιλαμβάνει την ελαιοευρωπαΐνη και διάφορα είδη φλαβονοειδών. Ήδη, υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την ελαιοευρωπαΐνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα και τον καρπό του ελαιόδεντρου. Σε αυτήν την ουσία οφείλεται η πικρή γεύση τους, σχολιάζει ο κ. Ρούμπος και τονίζει ότι σήμερα πραγματοποιούνται έρευνες για την περιεκτικότητα δέκα διαφορετικών ποικιλιών ελιάς σε ελαιοευρωπαΐνη. Οι ιδιότητες των φύλλων της ελιάς έχουν αποδοθεί κατά κύριο λόγο στα ιριδοειδή του φύλλου της ελιάς και ειδικότερα στα σεκοϊριδο­ειδή ελαιοευρωπαΐνη και υδροξυτυροσόλη. Η ελαι­οευρωπαΐνη υπάρχει και στον καρπό της ελιάς, είναι το πικρό συστατικό που εξουδετερώνεται με την κα­τεργασία του ελαιοκάρπου. Οι δύο αυτές ουσίες είναι γνωστές και για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, ενώ θεωρείται ότι δίνουν στο δέντρο της ελιάς αντοχή κατά των βλαβών από έντομα και βακτήρια. Πάντως το συνολικό εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς εμφανί­ζει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από τα δύο αυτά συστατικά.
Σε μια μελέτη σε ζώα, η ελαιοευρωπαΐνη, όταν δόθηκε σε ενέσιμη ή ενδοφλέβια μορφή, φάνηκε ότι μει­ώνει την πίεση του αίματος και διαστέλλει τις στεφανι­αίες αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά. Αυτή η μελέτη αιτιολογεί την παραδοσιακή χρήση των φύλ­λων της ελιάς στην αντιμετώπιση της ήπιας ή μέτριας υπέρτασης. Κλινικά δεδομένα για τη χρήση των φύλ­λων της ελιάς στην θεραπεία της υπέρτασης, υπάρχουν ήδη από τη δεκαετία του 1950.
Σε εργαστηριακές μελέτες έχει φανεί ότι η ελαι­οευρωπαΐνη εμποδίζει την οξείδωση της LDL (της λι­ποπρωτεΐνης που συχνά ονομάζεται «κακή» χοληστε­ρίνη). Η οξείδωση της χοληστερίνης θεωρείται από κάποιους ότι αποτελεί κίνδυνο για καρδιαγγειακά, και όχι η χοληστερίνη αφ’ εαυτής. Άλλες δράσεις των πολυφαινολών του φύλλου της ελιάς περιλαμβάνουν την αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, ελαττωμένη παραγωγή εικοσανοϊκού οξέος από ενερ­γοποιημένα λευκοκύτταρα και αυξημένη παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) από μακροφάγα ποντι­κού μετά από επίδραση ενδοτοξίνης. Έτσι φαίνεται ότι τα φύλλα της ελιάς είναι χρήσιμα στην αποτροπή της αθηροσκλήρωσης.
Η ελαιοευρωπαΐνη έχει επίσης αντιβακτηριδια­κές ιδιότητες. Ειδικότερα το εκχύλισμα έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό in vitro κατά πολλών παθογό­νων που συμπεριλαμβάνουν τους ιούς της γρίπης, του έρπητα, μύκητες και βακτήρια. Ως φυτικό αντιμικρο­βιακό πωλούνται σε ξένες χώρες τα φύλλα ελιάς υπό μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων. Παράλληλα με την αντιμικροβιακή τους δράση, τα φύλλα της ελιάς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα εκχυλίσματα από τα φύλλα της ελιάς έχουν χρησιμοποιηθεί σε πειράματα σε ζώα για να μειώσουν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ζώα με διαβήτη.
Τα φύλλα ελιάς έχουν αντικαρκινική δρά­ση. Ο Dr. John Douros, διευθυντής του Κλάδου Φυ­σικών Προϊόντων και επικεφαλής του Αναπτυξιακού Θεραπευτικού Προγράμματος-Διεύθυνση Αντικαρκι­νικής Θεραπείας του πανεπιστημίου του Maryland και μια ομάδα επιστημόνων έκαναν έρευνες με απόσταγμα φύλλων ελιάς και ανακάλυψαν τη θετική του επίδρα­ση στον τύπο P 388 της λευχαιμίας. Στις έρευνες αυτές συμμετείχε και o Dr. Norman Farsworth του τμήματος Φαρμακογνωσίας και Φαρμακολογίας του Κολλεγίου Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Ιλινόις. Στην Ελ­λάδα είχε ανακινηθεί πριν λίγα χρόνια ένα θέμα σχε­τικά με τον υπερβολικό ισχυρισμό ότι τα φύλλα της ελιάς αποτελούν το φάρμακο του καρκίνου, ενώ η αντίθετη πλευρά υποτιμούσε τα φύλλα ελιάς, με τον χαρακτηρισμό «φραπελιά». Τα φύλλα της ελιάς έχουν όντως κάποια αντικαρκινική δράση, χωρίς να σημαί­νει βέβαια ότι είναι και το φάρμακο του καρκίνου. Ο φρέσκος χυμός των φύλλων ελιάς με τις βιταμίνες, τη χλωροφύλλη και τα ένζυμα που περιέχει σίγουρα καλό κάνει όχι μόνο σε καρκινοπαθείς, αλλά και σε υγιείς ανθρώπους. Τα φύλλα όμως δεν θα πρέπει να μαζεύο­νται από πόλεις ή άλλες περιοχές με πολύ καυσαέριο.
Τα φύλλα της ελιάς έχουν αναγνωριστεί ως φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ήπιο διουρητικό για χρήσεις σε περιπτώσεις κατακρά­τησης υγρών και προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, με σκοπό τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών, είναι η ένδειξη που κατάφεραν να κατοχυρώσουν Έλληνες επιστήμονες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στις 22 Νοεμβρίου 2011.
Συνταγή για αφέψημα:
Για να φτιάξετε τσάι από φύλλα ελιάς, βάλτε ένα κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό για 15 λεπτά. Τα φύλλα ελιάς διατίθενται στα φαρμακεία σε κάψουλες ή εκχυλίσματα που περι­έχουν 6%-11% ελαιοευρωπαΐνη. Μπορείτε να κάνετε και χυμό από φρέσκα φύλλα ελιάς. Ας δούμε τον τρό­πο παρασκευής χυμού από φρέσκα φύλλα ελιάς: Από άγρια ή ήμερη ελιά μαζεύουμε φύλλα φρέσκα από τις άκρες των κλωναριών (20 περίπου εκατοστά) μαζί με τις κορφές. Προτιμούμε ελιές από πλαγιές και φυσικά να μην είναι ραντισμένες με φάρματα κατά του δά­κου. Τα φύλλα, αφού μείνουν 10 περίπου λεπτά μέσα στο νερό, τα πλένουμε πολλές φορές. Γεμίζουμε ένα νεροπότηρο πατώντας γερά τα φύλλα ελιάς και δύο όμοια ποτήρια με πόσιμο νερό. Σε ένα δυνατό μίξερ με λεπίδια βάζουμε τα μισά φύλλα από το ποτήρι και λίγο νερό (περίπου δυο δάχτυλα από το ποτήρι) και θέτουμε σε κίνηση το μίξερ μέχρι το μίγμα να γίνει ένας ψιλοκομμένος πολτός. Σταματάμε το μίξερ και προσθέ­τουμε από το ίδιο ποτήρι άλλα 2 έως 3 δάχτυλα νερό και ξαναθέτουμε σε κίνηση το μίξερ για 3-4 λεπτά. Και πάλι προσθέτουμε το μισό νερό από το ποτήρι που μας έχει μείνει και ξαναβάζουμε σε λειτουργία το μί­ξερ 2-3 λεπτά, οπότε, αφού και πάλι το σταματήσου­με προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό από το ποτήρι και θέτουμε σε κίνηση το μίξερ για 3-4 λεπτά ακόμα. Το μίγμα είναι τώρα έτοιμο. Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει ένα δοχείο (λεκάνη) και ένα τρυπητό (σουρωτήρι) στο οποίο έχουμε εφαρμόσει ένα τουλουπάνι και το βάζου­με πάνω στο δοχείο (λεκάνη). Μέσα σ’ αυτό χύνουμε το μίγμα. Έτσι μέχρι τώρα έχουμε φτιάξει το μισό ποτή­ρι φύλλα με το ένα ποτήρι νερό. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε τα υπόλοιπα φύλλα που είναι στο ποτήρι με το άλλο το ποτήρι νερό.
Δηλαδή η αναλογία είναι ένα ποτήρι φύλλα και δύο ποτήρια νερό. Αφού φτιά­ξουμε τουλάχιστον 2 ποτήρια φύλλα σηκώνουμε το τουλουπάνι και το στύβουμε χαλά, ώστε να βγει όλο το υγρό και να πέσει μέσα στη λεκάνη και ό,τι μείνει μέσα στο τουλουπάνι το χύνουμε. Κατά τον ίδιο τρό­πο φτιάχνουμε όσο θέλουμε (3-4 κιλά), το βάζουμε στο ψυγείο (όχι σε κατάψυξη) σε γυάλινες μπουκάλες Μάριος Δημόπουλος   Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

*** Αυτή είναι η συνταγή για την ''μαγική'' σούπα που αποτοξινώνει και εξολοθρεύει όλες τις ιώσεις!
soypa
~  Κι όμως υπάρχουν σούπες και φαγητά που αποτοξινώνουν τον οργανισμό και θεραπεύουν από παθήσεις στο στομάχι δίνοντας στον οργανισμό τις βιταμίνες που χρειάζεται ακόμη και κατά την περίοδο της νηστείας!
Η παρακάτω συνταγή είναι για σούπα η οποία σύμφωνα με έρευνες  βοηθάει τον οργανισμό και του δίνει ασπίδα προστασίας από ιώσεις και τυχόν προβλήματα στομάχου.
 Υλικά:
 1-2 Ώριμες ντομάτες
2-3 Πατάτες
 2-3 Καρότα
 3-4 Κολοκυθάκια
 Λίγο σέλινο και λίγο μαϊντανό
 3/4 Κούπας ρύζι ή αστράκι ή κάποιο άλλο ζυμαρικό
 2 Λεμόνια
 1/2 Κούπα ελαιόλαδο
 1 Κύβο λαχανικών
 Αν θέλετε, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο ή να παραλείψετε το ρύζι. Εκτέλεση Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και παράλληλα βάζουμε την κατσαρό- λα με το νερό να βράσει. Ρίχνουμε τα λαχανικά στο νερό που βράζει και προσθέτουμε τον κύβο, το αλάτι και το πιπέρι. Λίγο πριν βράσουν τα χορταρικά, προσθέτουμε και το ρύζι. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Όταν η σούπα μας βράσει, ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού. Αν δεν προσθέσουμε ρύζι, μπορούμε να ρίξουμε κάποιο ζυμαρικό ή να ρίξουμε στη σούπα μας λίγα κρουτόν την ώρα που τη σερβίρουμε.

*** Αποκάλυψη! Υπάρχει ένα συστατικό στα τρόφιμα που σώζει ζωές!
laxanika
~ Το χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο για να βοηθήσει την ινσουλίνη να δράσει κατάλληλα στο σώμα σας. Αν έχετε χαμηλά επίπεδα χρωμίου, όπως έχουν πολλοί άνθρωποι, αυτό μπορεί να επιδεινώσει το σάκχαρο του αίματός σας. Με τον ίδιο τρόπο, η αύξηση των επιπέδων του χρωμίου στο σώμα σας μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Ακριβώς πόσο χρώμιο χρειάζεστε κάθε μέρα δεν είναι ακριβώς γνωστό, αλλά μια επαρκή πρόσληψη για ενήλικες είναι κάπου μεταξύ 50 mcg και 200 mcg. Παρά το ότι χρειάζεστε μια τόσο μικρή ποσότητα, πολυάριθμες επιθεωρήσεις έχουν δείξει ότι η πρόσληψη του χρωμίου μέσα από τη διατροφή είναι ανεπαρκής.
Το χρώμιο δρα μαζί με την ινσουλίνη ως μέρος του φυσικού μηχανισμού σας για τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πώς ακριβώς, αλλά οφείλεται προφανώς λόγω του ότι το σώμα σας χρειάζεται χρώμιο για να παράγετε τον παράγοντα ανοχής της γλυκόζης (GTF), ένα συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης. Ο GTF διατηρεί το σάκχαρο του αίματός σας σταθερό και μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να χαμηλώσει το σάκχαρο του αίματος και να ελέγχει την όρεξή σας.
            Ένας αριθμός μελετών υποστηρίζει τη χρήση συμπληρώματος χρωμίου για ανθρώπους με προδιαβήτη και διαβήτη. Μια μελέτη του 1997 έδειξε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων χρωμίου σε 180 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Για 4 μήνες, σε 60 άτομα δόθηκαν 100 mcg χρωμίου (chromium picolinate) δυο φορές την ημέρα. 60 λάμβαναν 500 mcg χρωμίου δυο φορές την ημέρα. Και 60 λάμβαναν εικονικό φάρμακο (placebo) δυο φορές την ημέρα. Τα άτομα συνέχιζαν τη συνηθισμένη δίαιτά τους και τα φάρμακά τους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Στο τέλος των δύο μηνών, η ομάδα που λάμβανε 500 mcg δυο φορές την ημέρα είχαν σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Στο τέλος των τεσσάρων μηνών, και η ομάδα των 500 mcg και η ομάδα των 100 mcg είχε σημαντικές βελτιώσεις, αλλά δεν υπήρξε καμμιά βελτίωση στην ομάδα placebo. Ως επιπλέον όφελος, οι άνθρωποι στις ομάδες του χρωμίου είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγκες σας για έξτρα χρώμιο σχετίζεται στο πόσο σοβαρή είναι η μη ανοχή σας στη γλυκόζη. Για τα άτομα με μόνο ήπια μη ανοχή στη γλυκόζη, επιπλέον 200 mcg χρωμίου είναι αρκετά. Οι άνθρωποι με πιο σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις και σίγουρα χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις για αυτούς που είναι ήδη διαβητικοί.
Μικρές ποσότητες χρωμίου βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφών, όπως μοσχάρι, τυρί, σκουρόχρωμα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μανιτάρια, μύδια, αστακός και κριθάρι. Υπάρχουν μόνο 20 mcg χρωμίου σε μια κούπα μπρόκολου, ωστόσο είναι δύσκολο να λάβετε 200 mcg χρωμίου την ημέρα μόνο από την τροφή σας – χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα για να λάβετε θεραπευτικές δόσεις. Το σώμα σας απορροφά το χρώμιο καλύτερα από το chromium picolinate και το chromium polynicotinate. Η συνιστώμενη δόση είναι 1000 mcg (1 mg) χρωμίου ημερησίως για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και μεταξύ 400 mcg και 800 mcg ημερησίως για ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο ή προδιαβήτη μοιρασμένα σε τρεις δόσεις.  Μάριος Δημόπουλος   Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Το πιο ισχυρό αντιβιοτικό είναι φυτό και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ!
afepsimaaaa
Ο βασιλικός είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοφιλή φυτά πλούσια στα περισσότερο δημοφι­λή φυτοθρεπτικά στοιχεία. Θεωρείτο ως «ιερό βότανο» σε πολλές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο. Ανήκει στην οικογένεια της Lamiaceae του γένους Ocimum. Είναι ιθαγενές στο Ιράν, στην Ινδία και σε άλλες τροπικές πε­ριοχές της Ασίας. Αυτό το ετήσιο φυτό καλλιεργείται για τα έχοντα φαρμακευτική αξία φύλλα και σπόρους του.
Σύγχρονη έρευνα
Ο βασιλικός περιέχει υψηλά επίπεδα βήτα κα­ροτίνης, κρυπτοξανθίνης, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτά τα συστατικά προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Περιέχει επίσης καλή ποσότητα μετάλλων όπως κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό και μαγνήσιο. Είναι καλή πηγή σιδήρου. Περιέχει 3,17mg σίδηρο ανά 100gr φρέσκων φύλλων (περίπου 26% του RDA, δηλαδή της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης).
Ο βασιλικός περιέχει πολλά φαινολικά φλαβο­νοειδή όπως οριεντίνη και βικενίνη. Αυτά τα συστατι­κά έχουν εξεταστεί σε εργαστηριακές μελέτες για την πιθανή αντιοξειδωτική τους προστασία κατά της προ­καλούμενης από ακτινοβολία οξείδωσης στο συκώτι ποντικών. Σε μελέτες σε ανθρώπινα λευκά αιμοσφαί­ρια ο βασιλικός προστατεύει τις κυτταρικές δομές και τα χρωμοσώματα από την ακτινοβολία. Τα φύλλα του βασιλικού περιέχουν πολλά ευεργετικά για την υγεία πτητικά έλαια όπως ευγενόλη (eugenol), κιτρονελλό­λη (citronellol), λιναλοόλη (linalool), κιτράλη (citral), λιμονένη (limonene) και τερπινεόλη (terpineol). Αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές τους. Η ευγενόλη έχει βρεθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη λειτουργία δρώντας κατά του ενζύμου κυκλοοξυγενάση (COX), που μεσο­λαβεί στη φλεγμονώδη διαδικασία στο σώμα. Αυτή η αναχαιτιστική επίδραση της ευγενόλης, κάνει τον βα­σιλικό ένα σημαντικό φάρμακο για την ανακούφιση στα άτομα με φλεγμονώδη προβλήματα υγείας, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.
Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ο βα­σιλικός έχει αντι-μολυσματική δράση αναχαιτίζοντας πολλά παθογόνα βακτήρια όπως τον σταφυλόκοκ­κο, τον εντερόκοκκο και την ψευδομονάδα. Το τσάι του βασιλικού ανακουφίζει τη ναυτία και θεωρείται ότι έχει ήπια αντισηπτική δράση. Απαραίτητα έλαια από τα φύλλα του βασιλικού έχουν φανεί ότι έχουν την ικανότητα να αναχαιτίζουν διάφορα είδη παθογό­νων βακτηριδίων τα οποία έχουν γίνει ανθεκτικά στα συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά φάρμακα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2003 στο Journal of Microbiology Methods, απαραίτητα έλαια του βασιλικού βρέθηκαν ότι αναχαιτίζουν στελέχη βα­κτηριδίων από σταφυλόκοκκο, εντερόκοκκο και ψευ­δομονάδα, τα οποία δεν είναι μόνο διαδεδομένα, αλλά τώρα θέτουν σοβαρές δυσκολίες στη θεραπεία, αφού έχουν αναπτύξει υψηλό επίπεδο αντίστασης στη θερα­πεία με αντιβιοτικά φάρμακα.
Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Φε­βρουαρίου 2004 του περιοδικού Food Microbiology έχουν δείξει ότι προϊόντα πλυσίματος σε διάλυμα που περιέχει είτε αιθέριο έλαιο βασιλικού είτε θυμαριού σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις 1% συνετέλεσε στη μείω­ση του αριθμού της Shingella, ενός μολυσματικού βα­κτηριδίου που προκαλεί διάρροια και ενδεχομένως και σημαντική εντερική βλάβη(32). Αν και οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αυτή την έρευνα για να αναπτύξουν φυσικά συντηρητικά τροφίμων, θα ήταν συνετό να συμπεριλάβετε βασιλικό και θυμάρι στις περισσότερες συνταγές σας, ιδιαίτερα για φαγητά που δεν μαγειρεύ­ονται όπως σαλάτες. Η προσθήκη φρέσκου θυμαριού ή βασιλικού στο επόμενο λαδόξιδο που θα φτιάξετε δεν θα ενισχύσει μόνο τη γεύση της φρέσκιας πράσινης σα­λάτας σας, αλλά θα εξασφαλίσει ότι το φρέσκο σαλα­τικό σας είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Τα συστατικά αυτά που περιέχει ο βασιλικός τον καθιστούν άριστο βοήθημα για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η βήτα καροτίνη που περιέχει, όχι μόνο προστατεύει τα επιθηλιακά κύττα­ρα (τα κύτταρα που σχηματίζουν την εσωτερική επι­φάνεια πολλών δομών του σώματος, συμπεριλαμβα­νομένων των αιμοφόρων αγγείων), αλλά εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες να οξειδώσουν τη χοληστερίνη στην κυκλοφορία του αίματος.
Κατά ορισμένους επιστήμο­νες, μετά την οξείδωσή της η χοληστερίνη συγκεντρώ­νεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ξεκινώ­ντας την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, της οποίας το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι καρδιακή προ­σβολή ή εγκεφαλικό. Επομένως δεν είναι η χοληστερίνη επικίνδυνη από μόνη της, παρά μόνο όταν οξειδωθεί. Η βλάβη των ελευθέρων ριζών είναι ένας συντελεστι­κός παράγοντας σε πολλές άλλες παθήσεις, όπως στο άσθμα, στην οστεοαρθρίτιδα και στη ρευματοειδή αρ­θρίτιδα. Η βήτα καροτίνη που βρίσκεται στον βασιλικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξέλιξης αυτών των παθήσεων και παράλληλα να προστατεύει τα κύττα­ρα από περαιτέρω βλάβη. Το μαγνήσιο που περιέχει ο βασιλικός κάνει τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν, βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος και μειώνοντας τον κίνδυνο για άτακτους καρδιακούς ρυθμούς ή σπασμούς του καρδιακού μυός ή των αιμο­φόρων αγγείων.  Μάριος Δημόπουλος   Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Πιείτε το! Μοναδικό φυτό εξοντώνει όλα τα μικρόβια στον οργανισμό!
bacteria
~  Βοτανικό όνομα: Paullinia cupana
Κοινό όνομα: Guarana
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το γκουαρανά είναι ένα τροπικό κλήμα που αναρριχάται μέσω των δέντρων των τροπικών δασών του Αμαζονίου. Το όνομα γκουαρανά προέρχεται από τους Ινδιάνους Guarani της βόρειας Βραζιλίας, που, όπως άλλες ιθαγενείς φυλές στον κεντρικό ποταμό του Αμαζονίου Basin, έχουν εδώ και καιρό χρησιμοποιήσει τα φρούτα του φυτού για την παρασκευή ενός ενερ­γειακού ποτού γνωστού ως γκουαρανά. Οι σπόροι του γκουαρανά είναι πλούσιοι σε καφεΐνη και το αυθεντι­κό γκουαρανά που παρασκευάζεται από αυτούς τους σπόρους έχει τρεις ή τέσσερις φορές το περιεχόμενο της καφεΐνης μιας κούπας δυνατού καφέ. Παραδοσιακά, το γκουαρανά χρησιμοποιήθηκε από ιθαγενείς του Αμαζονίου ως ένα αναζωογονητικό διεγερτικό. Τις τελευταίες δεκαετίες το γκουαρανά έχει γίνει δημοφι­λές παγκοσμίως ως ένα συστατικό σε αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά καθώς και σε διατροφικά συμπληρώ­ματα που προωθούνται για την αύξηση της νοητικής ετοιμότητας και των επιπέδων ενέργειας και για τη μεί­ωση της όρεξης.
Παραδοσιακά το γκουαρανά λαμβανόταν κυρίως ως ένα ισχυρό διεγερτικό και για τη χρόνια διάρροια. Το βότανο χρησιμοποιείτο επίσης για την ανακούφιση του πόνου και ως τονωτικό του αίματος, καθώς και για την υπέρταση, τον πυρετό και τους πονοκεφάλους. Τον 17ο αιώνα η χρήση του γκουαρανά μετακινήθηκε πέρα από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου και διαδόθηκε στη Βραζιλία. Συστηνόταν για την προστασία από ελονοσία και από δυσεντερία λόγω αμοιβάδων και ως αφροδισιακό. Τα εκχυλίσματα γκουαρανά προστέθη­καν σε ανθρακούχα ποτά στις αρχές του 19ου αιώνα και τη δεκαετία του 1940 η σόδα από γκουαρανά έγι­νε το εθνικό ποτό της Βραζιλίας. Σήμερα εκατομμύρια Βραζιλιάνοι λαμβάνουν γκουαρανά ως ένα καθημερι­νό τονωτικό, για να καταπολεμήσουν την κόπωση και την πρόωρη γήρανση και ως καθαριστικό του αίματος. Χρησιμοποιείται επίσης για το φούσκωμα, την δυσπε­ψία, τη διάρροια, τον πυρετό, τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, τη νευραλγία, την αρτηριοσκλήρωση και ως κατασταλτικό της όρεξης. Η χρήση του γκουα­ρανά διαδόθηκε στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική. Στις ΗΠΑ το γκουαρανά διατίθεται στο εμπόριο για την ικανότητά του να αυξάνει τη νοητική εγρήγορση, να καταπολεμά την κόπωση, να αυξάνει τη ζωτικότη­τα και την αντοχή, να καταστέλλει την όρεξη, να ανα­κουφίζει από τους πονοκεφάλους, να τονώνει και να δυναμώνει την καρδιά, να προλαμβάνει τους θρόμβους του αίματος και να ενισχύει τη σεξουαλική απόδοση.
Σύγχρονη έρευνα
Όταν το γκουαρανά αναλύθηκε για πρώτη φορά χημικά τον 17ο αιώνα, οι χημικοί απομόνωσαν ένα συστατικό με διεγερτικές ιδιότητες που το ονόμασαν γκουαρανίνη. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι η γκουαρανίνη είναι ταυτόσημη με την καφεΐνη. Οι σπόροι του γκουαρανά περιέχουν πολλή καφεΐνη (από 4% μέχρι 8%) μαζί με ταννίνες και άλλα χημικά συστατικά. Οι επιδράσεις της καφεΐνης στο σώμα είναι καλά τεκμη­ριωμένες. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς και δρα ως διουρητικό  και κατασταλτικό της όρεξης, κάτι που μπορεί να συμ­βάλλει σε απώλεια βάρους. Ως εκ τούτου, πολλές θε­ραπευτικές επιδράσεις που αποδίδονταν στο γκουαρα­νά εξηγούνται από το περιεχόμενό του σε καφεΐνη. Σε ερευνητικές μελέτες στη Βραζιλία, το γκουαρανά έχει φανεί ότι εμποδίζει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, κάτι που δίνει κάποια υποστήριξη στην παραδοσιακή χρήση του βοτάνου ως τονωτικού του αίματος. Αυτό που κάνει τη γκουαρανίνη μια μοναδική πηγή καφεΐ­νης είναι η πιο αργή απελευθέρωσή της λόγω των σπό­ρων του γκουαρανά που είναι λιποδιαλυτοί και όχι υδατοδιαλυτοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη έχει αναχαιτιστική επίδραση στην ανάπτυξη του καρκίνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεργιστικά με άλλα φυσικά αντικαρκινικά συστατικά. Η καφεΐνη ενι­σχύει τις αντιογκικές επιδράσεις των αντικαρκινικών φαρμάκων και της ακτινοβολίας, όπως φάνηκε από μια προκαταρκτική μελέτη σε 17 άτομα με σάρκωμα. Σε μια άλλη διπλή-τυφλή κλινική μελέτη φάνηκε ότι η καφεΐνη ως συμπληρωματική θεραπεία στη μορφίνη σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο βοήθησε στη νοητι­κή απόδοση και στη μείωση της έντασης του πόνου.
Δοσολογία
 Το γκουαρανά διατίθεται ως συμπλήρωμα δια­τροφής. Αν βρείτε σπόρους, βάζετε μισό κουταλάκι του τσαγιού σπασμένους σπόρους γκουαρανά σε ένα φλι­τζάνι νερό και το βράζετε για δέκα λεπτά.
Μάριος Δημόπουλος   Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

*** 10 εύκολα κόλπα για να ενισχύσετε τη μνήμη σας!

~  Υπάρχει μία παλιά αγγλική παροιμία, η οποία αναφέρει πως δεν γίνεται να διδάξουμε νέα κόλπα σε έναν γέρικο σκύλο. Παρ' όλα αυτά, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται με τρόπο φανταστικό, όποια κι αν είναι η ηλικία μας. Υπάρχουν θεωρίες όμως, οι οποίες αναφέρουν πως η λειτουργία του εγκεφάλου κορυφώνεται στην ενήλικη ζωή, ενώ από μία ηλικία κι έπειτα υπάρχει η σταδιακή πτώση της απόδοσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια μνήμης.
Η κακή διατροφή, η έκθεση σε τοξίνες, το στρες και η έλλειψη ύπνου, είναι οι κυριότερες αιτίες που δυσχεραίνουν τα προβλήματα αυτά. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού αν ακολουθήσουμε δέκα απλές συμβουλές, μπορούμε να ενισχύσουμε άμεσα την μνήμη μας.
1)Υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη, καθώς το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
2)Εξασκήστε το νου σας. Όταν κάνετε ορισμένα παζλ, ή λύνετε κάποιο quiz και sudoku, τότε μπορείτε να ενισχύσετε σημαντικά τη λειτουργία της μνήμης, αφού η πνευματική άσκηση βοηθάει στη δημιουργία νέων νευρώνων.
3)Γυμναστείτε. Η γυμναστική βοηθάει τον νου να παραμείνει στην κόψη του ξυραφιού.
4)Κοιμηθείτε αρκετά και σωστά. Χρειάζονται 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αν έχουμε έλλειψη ύπνου, τότε θα αντιμετωπίσουμε σίγουρα προβλήματα μνήμης, κάποια στιγμή στη ζωή μας.
5)Αποφύγετε το στρες. Το χρόνιο στρες είναι καταστροφικό για την υγεία του εγκεφάλου, αλλά και όλου του οργανισμού γενικότερα. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία για χαλάρωση.
6)Σταματήστε το multitasking. Έχει αποδειχθεί πως όταν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σωστά, κάνει περισσότερα λάθη και καταλήγει να ξεχνάει γρηγορότερα.
7)Καταναλώστε κάποια τονωτικά βότανα. Το Τζίνγκο Μπιλόμπα είναι το πιο δημοφιλές από αυτά, αφού βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, στη συγκέντρωση και στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
8)Αποκτήστε νέες δεξιότητες. Η μάθηση βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, σταματά το στρες και μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.
9)Γελάστε δυνατά. Ένα καλό γέλιο ενεργοποιεί πολλές σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες είναι σημαντικές για τη μνήμη μας.
10)Χρησιμοποιήστε μνημονικές συσκευές. Πρόκειται για ειδικά εργαλεία, τα οποία σας βοηθούν να οργανώνετε και να διαχειρίζεστε τις πληροφορίες σας.

*** Αυτή είναι η νομοθεσία περί βοτάνων! Ενημερωθείτε...

~  Στις ΗΠΑ ο νομικός ορισμός ενός φαρμάκου είναι οτιδήποτε επιδρά στη δομή ή τη λειτουργία του σώματος και πωλείται για τη θεραπεία, πρόληψη ή καταπράυνση μιας ασθένειας. Φυσικά και οι τροφές μπορούν να επιδρούν στη δομή και λειτουργία του σώματος, αλλά δεν γίνονται φάρμακα, εκτός και αν πωλούνται για την πρόληψη ή θεραπεία ασθενειών. Αν αυτή η διάταξη δεν ήταν νόμος, τότε όλες οι τροφές θα ήταν φάρμακα, επειδή όλες οι τροφές επιδρούν στη δομή ή τη λειτουργία του σώματος.
Για να ισχυριστεί ένας κατασκευαστής ότι ένα συστατικό θα δράσει στα συμπτώματα μιας ασθένειας, το συστατικό πρέπει να μπει σε μια σειρά αυστηρών τεστ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Αυτά τα τεστ παίρνουν πολλά χρόνια και τα κόστη ανέρχονται σε εκατομμύρια. Αυτοί οι νόμοι τίθενται σε ισχύ κυρίως λόγω των προβλημάτων με τα χημικά φάρμακα που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολύ βλαβερές παρενέργειες. Αυτοί οι νόμοι βοηθούν στην προστασία του κοινού εναντίον της εισαγωγής χημικών συστατικών που δεν έχουν αποδεδειγμένη δράση ή που μπορεί να έχουν πολύ τοξικές παρενέργειες. Δυστυχώς αυτοί οι νόμοι περιορίζουν τη χρήση των φυτικών συστατικών ως φαρμάκων.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες βασίζονται σε πατέντες, για να καλύψουν τα τεράστια έξοδα που απαιτούνται για την απόδειξη ενός νέου φαρμάκου. Ως εκ τούτου, ενδιαφέρονται για ένα μοναδικό χημικό συστατικό, επειδή μια ειδική μοριακή δομή μπορεί να πατενταριστεί. Ωστόσο ένα φυσικό συστατικό, όπως το σκόρδο, δεν μπορεί να πατενταριστεί. Παρά το γεγονός ότι το σκόρδο έχει αποδεδειγμένες αντιβιοτικές επιδράσεις, δεν μπορεί να πουληθεί στην αγορά γι’ αυτό τον σκοπό. Για να πουλήσει μια εταιρεία το σκόρδο ως αντιβιοτικό, θα έπρεπε να περάσει τις απαιτήσεις των ελέγχων της FDA (Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων), για να αποδείξει ότι το σκόρδο ήταν αποτελεσματικό και σε ποια δόση.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όταν μια εταιρεία θα ολοκλήρωνε όλη αυτή την έρευνα, δεν θα είχε τρόπο να καλύψει την επένδυσή της. Ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει το σκόρδο στο μανάβικο με λίγα χρήματα ή να το καλλιεργήσει στον κήπο του. Κανένας δεν θα αγόραζε σκόρδο στην ακριβή τιμή που η εταιρεία θα έπρεπε να το πουλήσει για να πληρώσει για την έρευνα.
Έτσι οι ερευνητές των φυτικών φαρμάκων κοιτάνε να απομονώσουν χημικά που μπορούν να τροποποιηθούν και να πατενταριστούν. Ως αποτέλεσμα, ερωτήσεις όπως οι ακόλουθες δεν έχουν επαρκώς ερευνηθεί: Είναι τα φυτά ασφαλέστερα από τα απομονωθέντα χημικά στα εργαστήρια; Έχουν τα βότανα συστατικά που τροποποιούν ή καταπραΰνουν τις αρνητικές παρενέργειες μερικών φαρμακευτικών χημικών που περιέχουν; Υπάρχει μια συνεργιστική δράση σε όλο το φυτό, όπως συνδυασμός φαρμακευτικής και διατροφικής δράσης;
Διάφορες παρατηρήσεις σχετικά με την στοματική λήψη των βοτάνων συνηγορούν υπέρ της ιδέας περί ισορροπίας και συνέργειας. Το digitalis για παράδειγμα είναι ένα ισχυρό βοτανικό διεγερτικό χρησιμοποιούμενο ευρέως στη συμβατική ιατρική. Το φάρμακο υπάρχει σήμερα σε καθαρή μορφή, αλλά εξάγεται ακόμα από το φυτό digitalis purpurea που συχνά ονομάζεται floxglove. Ένας γιατρός διδάσκεται να αναγνωρίζει την υπερδοσολογία του digitalis, όταν ο ασθενής αρχίζει να έχει καρδιακή αρρυθμία, μια σοβαρή παρενέργεια αυτού του φαρμάκου. Πολύ πριν αναπτυχθεί το digitalis, οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούσαν το floxglove για να θεραπεύσουν την υδρωπικία και ό,τι ονομάζουμε σήμερα συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Ο βοτανολόγος προειδοποιείτο για την υπερδοσολογία του floxglove, όταν ο ασθενής παραπονιόταν για ερεθισμό του στομαχιού του, που πάντα συνέβαινε πριν την έναρξη της αρρυθμίας. Η φύση, φαίνεται, παρέχει μια φυσική προστασία κατά της υπερδοσολογίας του floxglove κάνοντας το στομάχι του ασθενούς που το παίρ¬νει να καίγεται, προειδοποιώντας τον κατ’ αυτόν τον τρόπο να μην παίρνει το βότανο, διαφορετικά θα γίνει πιο άρρωστος (δηλαδή θα έχει αρρυθμία).
Η lobelia συχνά κατηγορείται ως τοξικό φυτό, επειδή περιέχει λομπελίνη και τα σχετιζόμενα με αυτό αλκαλοειδή, τα οποία, όταν δρουν μόνα τους, είναι κατασταλτικά του νευρικού συστήματος, προκαλώντας αδύναμους παλμούς, κώμα και θάνατο. Στη σωστή δόση όμως αυτά τα αλκαλοειδή χαλαρώνουν το σώμα και ειδικά το αναπνευστικό σύστημα, και είναι έτσι χρήσιμα στη θεραπεία του άσθματος και στο σπαστικό κόλον. Αν και η ασφαλής χορήγηση των αλκαλοειδών της lobelia απαιτεί ιατρική παρακολούθηση, η κατανάλωση του βότανου lobelia δεν χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Η φύση έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό προστασίας από υπερδοσολογία στη lobelia, που κάνει μια υπερβολική δόση να βγει από το σώμα με έντονο εμετό.
Άλλες παρατηρήσεις προτείνουν τρόπους με τους οποίους τα φυτά μπορούν να επιδεικνύουν συνεργισμό. Υπάρχουν συχνά συσχετίσεις μεταξύ της διατροφικής αξίας ενός φυτού και της φαρμακευτικής του δράσης. Για παράδειγμα, τα διουρητικά κάνουν τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα. Μια από τις πιο συχνές παρενέργειες των χημικών διουρητικών είναι ότι διώχνουν το κάλιο από το σώμα και συχνά απαιτείται συμπλήρωμα καλίου για μακροχρόνια χρήση διουρητικών. Τα φυτικά διουρητικά από την άλλη περιέχουν συχνά κάλιο σε σημαντικές ποσότητες, αποφεύγοντας έτσι αυτή την βλαβερή παρενέργεια.
Η βαλεριάνα είναι ένα άλλο παράδειγμα συνέργειας μέσα στα φυτά. Η βαλεριάνα είναι ένα βότανο με ηρεμιστικές ιδιότητες. Περιέχει επίσης ασβέστιο σε υψηλές ποσότητες. Στην πραγματικότητα περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από όλα τα βότανα που έχουν εξεταστεί. Υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα έχουν ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Γι’ αυτό και ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να κοιμηθούν. Η διατροφική αξία της βαλεριάνας συμπληρώνει τη φαρμακευτική της δράση.
 ΜάριοςΔημόπουλος   Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

*** Το SUPER-ΦΥΤΟ που φτάνει στα ύψη τη λίμπιντο! 

~  Η maca (προφορά: μάκα) είναι ένα ποώδες διετές ή ετήσιο φυτό, το οποίο φύεται σε μεγάλα υψόμετρα στις Άνδεις του Περού. Εδώ και περίπου 2.000 χρόνια η maca αποτελεί σημαντική παραδοσιακή τροφή και φαρμακευτικό φυτό στην περιοχή όπου καλλιεργείται. Θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, ενισχύει τον οργανισμό, δίνει αντοχή και θεωρείται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Οι Ίνκα χρησιμοποιούσαν τη maca σε θρησκευτικές τελετές. Πριν από τη μάχη δινόταν στους στρατιώτες για να τους δώσει ενέργεια και δύναμη. Η maca είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ειδικότερα σελήνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και σίδηρο και περιέχει λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων λινολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, και ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες. Η maca παραδοσιακά χρησιμοποιείται για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, για την ενίσχυση της ενέργειας, για την αθλητική απόδοση, τη μνήμη και τη γονιμότητα.
H maca έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη λίμπιντο, τη δύναμη, την αντοχή και την ενέργεια και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος. Επιπλέον η maca μπορεί να ομαλοποιεί όλες τις σεξουαλικές ορμόνες: τεστοστερόνη, προγεστερόνη και οιστρογόνα. Επίσης, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για προβλήματα υπογονιμότητας, καθώς ρυθμίζει τον έμμηνο κύκλο και ηρεμεί τον πόνο της περιόδου. Επίσης βοηθάει και στα προβλήματα της εμμηνόπαυσης. Η maca μειώνει το στρες, και με αυτό τον τρόπο βοηθά στην καλύτερη συνεύρεση μεταξύ των ζευγαριών. Μερικοί αμφισβητούν ότι η maca επιδρά στα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών. Αν αυτό ισχύει, τότε τα ευεργετικά αποτελέσματα της maca σε σχέση με τη σεξουαλική λειτουργία ενδεχομένως οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών και ζωτικών θρεπτικών συστατικών. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει δύο ακόμη συστατικά, τις μακαμίδες (macamides), ένα είδος δευτερεύοντος μεταβολίτη (secondary metabolite), και τις μακαένες (macaenes), οι οποίες πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο.
 Μάριος Δημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Μύκητες και μολύνσεις ΤΕΛΟΣ! Το βάλσαμο για τον οργανισμό είναι το...

~  Το έλαιο τεϊόδεντρου εξάγεται με απόσταξη με ατμό των φύλλων του αυστραλέζικου τεϊόδεντρου. Το δέντρο είναι ιθαγενές σε βαλτώδεις περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Το Melaleuca alternifolia είναι μόνο ένα από τα 300 είδη τεϊόδεντρου που είναι ιθαγενή στην Αυστραλία. Οι Αυστραλοί ιθαγενείς έχουν χρησιμοποιήσει το δέντρο Melaleuca alternifolia εδώ και αιώνες, εφαρμόζοντας τον πολτό των συνθλιμμένων φύλλων του σε μια ποικιλία ασθενειών. Το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία των πονοκεφάλων και για να απωθούν τα έντομα και πλένονταν στα θεραπευτικά νερά των βάλτων, όπου το δέντρο αναπτύσσεται. Το 1770, όταν ο Ευρωπαίος εξερευνητής Captain James Cook έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Αυστραλία, παρατήρησε τους ιθαγενείς να παρασκευάζουν ζύθο από τα φύλλα του φυτού και το ονόμασε «τσα-γιόδεντρο», επιστρέφοντας στην Αγγλία με δείγματα για μελέτη. Μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα η έρευνα επιβεβαίωσε τις αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητησιακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του τεϊόδεντρου. Το 1925 ο Αυστραλός επιστήμονας Arthur Penfold, ο οποίος ανακάλυψε τα οφέλη του τεϊόδεντρου, έδειξε ότι το έλαιο τεϊόδεντρου ήταν ένα αντισηπτικό 13 φορές ισχυρότερο από το καρβολικό οξύ που χρησιμοποιείτο εκείνη την περίοδο. Όταν οι Αυστραλοί στρατιώτες στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιούσαν το έλαιο τεϊόδεντρου ως απολυμαντικό από το κουτί πρώτων βοηθειών που είχαν μαζί τους, ο υπόλοιπος κόσμος παρατήρησε τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, και ακολούθησε μεγάλη ζήτηση. Χρησιμοποιείτο ευρέως μέχρι που ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη. Με την εμπορική παραγωγή της πενικιλίνης στα μέσα της δεκαετίας του 1940 η χρήση του ελαίου τεϊόδεντρου έπεσε. Τη δεκαετία του 1980 χάρη σε ένα διαφημιστικό μάρκετινγκ η ζήτηση του τεϊόδεντρου αυξήθηκε σημαντικά. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση όλων των ειδών δερματικών παθήσεων, κοψιμάτων, εγκαυμάτων, ακμής και επιχείλιου έρπητα.
Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα από τα ισχυ¬ρότερα γνωστά φυσικά αντισηπτικά, χρήσιμα για τη θεραπεία πολλών βακτηριακών και μυκητησιακών μολύνσεων. Κλινικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για το έλαιο τεϊόδεντρου εδώ και 70 χρόνια, για να εξα-κριβωθούν οι αντισηπτικές του ιδιότητες. Είναι σαν το τερεβινθέλαιο (turpentine), αν και θεωρείται από τους λαϊκούς θεραπευτές λιγότερο καυστικό για το δέρμα και τα μαλλιά. (Το τερεβινθέλαιο παρασκευάζεται από τη ρητίνη ορισμένων πεύκων και χρησιμοποιείται ως φάρμακο που εφαρμόζεται στο δέρμα για πόνους αρθρώσεων, μυϊκούς πόνους και νευρικούς πόνους). Το έλαιο είναι παρόμοιο χημικά με το τερεβινθέλαιο. Περιέχει μια ποικιλία τερπενίων και σεσκουιτερπενίων (sesquiterpenes), και το terpinen-4-ol είναι το πιο σημαντικό από τα τερπένια που περιέχει. Το έλαιο είναι αντισηπτικό και χρήσιμο για διάφορες τοπικές εφαρμογές.
Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το έλαιο τεϊόδεντρου είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις μυκητησιακές μολύνσεις και την ακμή. Μια διπλή- τυφλή δοκιμή έδειξε ότι μια κρέμα με 10% έλαιο τεϊόδεντρου ήταν αποτελεσματική ως φάρμακο κατά των μυκητών, βελτιώνοντας συμπτώματα που σχετίζονται με το πόδι του αθλητή. Μια διπλή-τυφλή δοκιμή έδειξε ότι 100% έλαιο τεϊόδεντρου εφαρμοζόμενο τοπικά ήταν το ίδιο αποτελεσματικό όσο και αντιμυκητιασική θεραπεία με clotrimazole για άτομα με ονυχομυκητίαση. Μια κλινική δοκιμή του 1990 που περιέλαβε 124 ασθενείς παρείχε αποδείξεις της αποτελεσματικότητας του ελαίου τεϊόδεντρου στη θεραπεία της ακμής. Μια διπλή-τυφλή μελέτη έδειξε ότι 5% ελαίου τεϊόδεντρου ήταν λιγότερο αποτελεσματική θεραπεία λόγω της αργής έναρξης δράσης της από ότι μια λοσιόν με 5% benzoyl peroxide. Ωστόσο, η κλινική αξιολόγηση και οι αναφορές για παρενέργειες έδειξαν ότι το παρασκεύασμα από έλαιο τεϊόδεντρου ήταν καλύτερα ανεκτό, με τα άτομα να έχουν λιγότερη απολέπιση, ξηρότητα και ερεθισμό του δέρματος σε σύγκριση με τα άτομα που χρησιμοποιούσαν το παρασκεύασμα με benzoyl peroxide. Μια προκαταρκτική δοκιμή έδειξε ότι το ξέπλυμα του στόματος με 15 ml (ένα κουτάλι) διαλύματος ελαίου τεϊόδεντρου τέσσερις φορές την ημέρα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις άφθες σε ασθενείς με AIDS. Χρειάζονται επιπλέον έρευνες για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών της αποτελεσμα¬τικότητας του ελαίου τεϊόδεντρου στη θεραπεία διαφόρων τύπων δερματίτιδας, αιμορροΐδων, κολπικών μολύνσεων, της ανεμοβλογιάς και της μόλυνσης του έρπητα ζωστήρα.
Το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να εφαρμόζεται τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα στις προσβαλλόμενες περιοχές του δέρματος και των νυχιών. Για τοπική θεραπεία της ακμής χρησιμοποιείται έλαιο σε διάλυμα 5%-15%. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διάλυμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης (40%), αλλά αυτό απαιτεί εποπτεία από ειδικό.
  Μάριος Δημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Απίστευτο! Τα παιδιά που τρώνε συχνά ψάρια έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο για...

~  Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε ψάρι περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα έχουν ένα τρίτο του κινδύνου να πάθουν άσθμα σε αντίθεση με τα παιδιά που δεν τρώνε ψάρια τακτικά. Διάφορες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μέσα από συμπληρώματα ιχθυελαίου που περιέχουν EPA και DHA προσφέρει σημαντικά οφέλη στη θεραπεία του άσθματος. Συγκεκριμένα έχουν παρατηρηθεί βελτιώσεις στην ανταπόκριση των αεραγωγών σε αλλεργιογόνα, καθώς και βελτιώσεις στην αναπνευστική λειτουργία.
Αυτά τα οφέλη σχετίζονται με την αύξηση της αναλογίας ωμέγα 3 προς ωμέγα 6 στις κυτταρικές μεμβράνες. Η κατανάλωση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων οδηγεί σε σημαντική αλλαγή πορείας της σύνθεσης των λευκοτριενίων, από τα εξαιρετικά φλεγμονώδη 4η σειρά των λευκοτριενίων στη λιγότερο φλεγμονώδη 5η σειρά λευκοτριενίων. Αυτή η στροφή σχετίζεται άμεσα με την ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος. Μπορεί να πάρει έναν χρόνο πριν τα οφέλη να φανούν, αφού απαιτείται χρόνος για να κορεστούν οι κυτταρικές μεμβράνες με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα εις βάρος των ωμέγα 6.  Μάριος Δημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners


*** Σοκ! Πρόσθετα τροφίμων που δρουν σαν επικίνδυνες ορμόνες (ξενοοιστρογόνα) και προκαλούν…

~ Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, μερικά πρόσθετα δρουν σαν ξενοοιστρογόνα. Ξενοοιστρογόνα είναι συστατικά που έχουν παρόμοιες επιδράσεις με τις ορμόνες που ονομάζονται οιστρογόνα. Ενώ το οιστρογόνο είναι μια φυσική ορμόνη που το ίδιο το σώμα σας παράγει, δεν είναι τόσο καλό για το σώμα σας να έχει ένα άλλο μη φυσικό συστατικό που να προκαλεί παρόμοιες επιδράσεις. Στην πραγματικότητα, τα ξενοοιστρογόνα έχουν συνδεθεί με μια ποικιλία ανεπιθύμητων θεμάτων και προβλημάτων υγείας, από μειωμένους αριθμούς σπερματοζωαρίων μέχρι αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.
Είναι τρομακτικό να συνειδητοποιήσετε ότι οι τροφές που καταναλώνετε ανυποψίαστοι καθημερινά μπορούν να περιέχουν αυτά τα πρόσθετα που δρουν σαν ξενοοιστρογόνα. Επιστήμονες στην Ιταλία ανησύχησαν για την εμφάνιση αυτών των συστατικών και ανέπτυξαν μια μέθοδο για να ψάξουν μέσα από 1500 πρόσθετα τροφίμων και να εξακριβώσουν κάποια που θα μπορούσαν να δράσουν ως ξενοοιστρογόνα.  Η ανάλυσή τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemical Research in Toxicology. Ως αποτέλεσμα της έρευνάς τους, πρόσφατα εξακρίβωσαν δύο νέα ξενοοιστρογόνα που δεν είχαν αναγνωριστεί προηγουμένως. Το πρώτο είναι ο γαλλικός προπυλεστέρας (propyl gallate), ο οποίος χρησιμοποιείται ως ένα συντηρητικό στις τροφές για να αποτρέψει να χαλάσουν τα λίπη και τα έλαια. Το δεύτερο είναι  4-χεξυλορεσορκινόλη (4-hexylresorcinol), η οποία χρησιμοποιείται ως ένα πρόσθετο που βοηθάει τις γαρίδες και τα άλλα θαλασσινά να μη χάσουν το φυσικό τους χρώμα. Ο γαλλικός προπυλεστέρας δρα σαν ανταγωνιστής και η 4-χεξυλορεσορκινόλη δρα σαν υπερ-ενεργοποιητής. Οι ανταγωνιστές μπλοκάρουν το δέσιμο ενός παράγοντα σε ένα μόριο υποδοχέων και οι υπερ-ενεργοποιητές αυξάνουν τον βαθμό της γενετικής έκφρασης. Ο γαλλικός προπυλεστέρας χρησιμοποιείται συχνά με βουτυροϋδροξυανισόλη (BHA) και βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT), τα οποία με τη σειρά τους έχουν τις δικές τους βλαπτικές επιδράσεις. Αυτά τα δύο πρόσθετα εμποδίζουν τα λίπη και τα έλαια να ταγγίσουν και χρησιμοποιούνται συχνά σε επεξεργασμένες τροφές, όπως δημητριακά και πατατάκια, παρά το γεγονός ότι μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλούν καρκίνο σε αρουραίους.
Ένας άλλος τύπος τροφικού προσθέτου που είναι ήδη γνωστό ότι δρα ως ξενοοιστρογόνο είναι η βουτυλική υδροξυανισόλη (butylated hydroxyanisole), η οποία προστίθεται στα τρόφιμα για να τα διατηρήσει και να τα κάνει να κρατήσουν περισσότερο. Επιπλέον, η κόκκινη χρωστική ουσία ερυθροσίνη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως γλυκά, είναι ένα γνωστό ξενοοιστρογόνο.
Όπως τα πρόσθετα τροφίμων, τα συνθετικά ξενοοιστρογόνα είναι ήδη γνωστό ότι παρουσιάζονται με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, βρίσκονται συχνά ως συστατικό των πλαστικών, των παρασιτοκτόνων, των μικροβιοκτόνων, διαφόρων φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας.
Τα ξενοοιστρογόνα γίνονται όλο και περισσότερο αντικείμενο ανησυχίας για την υγεία ανάμεσα στους ειδικούς.
 Προηγούμενες έρευνες είχαν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στα ξενοοιστρογόνα και στην ενδομητρίωση και θεωρείται επίσης ότι τα ξενοοιστρογόνα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες και μπορεί να είναι συντελεστικοί παράγοντες για καρκίνο του μαστού.
  Μάριος Δημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Η μαγική θεραπεία για την επούλωση των πληγών στο δέρμα!
derma
~ Βοτανικό όνομα: Calendula officinalis
Κοινό όνομα: Calendula
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Η καλέντουλα αναπτύσσεται σε όλη τη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Τα άνθη της καλέντουλας ιστορικά θεωρούνταν ευεργετικά για τη μείωση της φλεγμονής, την επούλωση των πληγών και αντισηπτικά. Η καλέντουλα χρησιμοποιούταν για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών ασθενειών, όπως δερματικά έλκη και έκζεμα. Εσωτερικά χρησιμοποιείται για στομαχικά έλκη και φλεγμονές.
Σύγχρονη έρευνα
Τα φλαβονοειδή που έχουν βρεθεί στην καλέντουλα θεωρούνται υπεύθυνα για την αντιφλεγμονώ¬δη δράση του φυτού. Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι η καλέντουλα έχει αντι-ιική δράση.
Δοσολογία
Ως βάμμα, η δόση είναι 1-2 ml τρεις φορές την ημέρα. Για δερματικά προβλήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κρέμα τοπικά.
 Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Απίστευτο! Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας τις μέρες της νηστείας!
nisteia
~ Αν σκοπεύετε να νηστέψετε την περίοδο της Σαρακοστής τότε πολύ καλά θα κάνετε!
Οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την διατροφή που ακολουθείται μας αποδεικνύουν σε τι ακριβώς ωφελείται ο οργανισμός καθώς εφαρμόζεται συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής!
  ~ ΈΛΕΓΧΟΣ  ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΊΝΗΣ
Οι τροφές που ενοχοποιούνται για την αύξηση της χοληστερίνης είναι το κρέας, κυρί­ως το χοιρινό, τα λουκάνικα, το μπέικον, τα πλήρη γαλακτοκομικά, από τα πουλερικά η χήνα και η πάπια, καθώς και το ζωικό βούτυρο. Με μέτρο μπορούν να καταναλώνο­νται τα αυγά, το άπαχο κρέας, τα οινοπνευματώδη, τα γλυκά και οι πάστες.
Στην περίοδο της νηστείας αντικαθιστούμε τα παραπάνω τρόφιμα με όσπρια, λα­χανικά, φρούτα, ρύζι, ζυμαρικά. Τροφές δηλαδή που δεν περιέχουν χοληστερόλη αλλά πληθώρα χρήσιμων βιταμινών.
Τα κεκορεσμένα λιπαρά που κρύβονται στα ζωικά τρόφιμα μπορούν θαυμάσια να αντικατασταθούν από τα «καλά» λιπαρά, δηλαδή το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τους ξη­ρούς καρπούς. Έτσι όχι μόνο δε φορτώνουμε τον οργανισμό μας με περιττή χοληστερίνη αλλά τον εφοδιάζουμε με τις πολύτιμες βιταμίνες Α, C και Ε.
Το κρέας, πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνης Β12, μπορεί θαυμάσια να αντικα­τασταθεί από τα όσπρια, τα μανιτάρια, τη σόγια και τους ξηρούς καρπούς. Με τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς, την ποικιλία των νηστίσιμων τροφών, θα «καθαρίσουμε» τον οργανισμό μας και θα τον ενισχύσουμε με ωφέλιμες βιταμίνες. Η δι­ατροφή που ορίζει η ορθόδοξη νηστεία είναι φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, μια και αυτά προέρχονται από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, και πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Υπάρχουν νοστιμότατες τροφές που με τους κατάλληλους συνδυα­σμούς μεταξύ τους μας απαλλάσσουν από την περιττή χοληστερίνη και μας εφοδιάζουν με πολύτιμα αντιοξειδωτικά.
~ ΣΤΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ
Η διατροφή που ακολουθούμε κατά τη διάρκεια της νηστείας θα μειώσει αναμφισβήτητα και τα επίπεδα ουρικού οξέος. Αιτία του αυξημένου ουρικού οξέος είναι η κληρο­νομική προδιάθεση, τα οινοπνευματώδη ποτά και η κατανάλωση κάποιων τροφίμων που περιέχουν πουρίνες.
Τα περισσότερα νηστίσιμα τρόφιμα έχουν ελάχιστη ποσότητα πουρινών. Μπορού­με άφοβα να καταναλώνουμε ψωμί, ελαιόλαδο, ελιές, ξηρούς καρπούς (εξαιρούνται τα αμύγδαλα) και τουρσί. Με μέτρο μπορούμε να τρώμε όσπρια, ντομάτες, μανιτάρια, αρακά και σπανάκι. Όσοι έχουν αυξημένο ουρικό οξύ, όσο το δυνατόν πρέπει να απο­φεύγουν το κρέας (ειδικότερα τα λιπαρά κρέατα), τα εντόσθια ζώων, τις σαρδέλες, το σκουμπρί, τη ρέγκα και γενικά τα τρόφιμα που προέρχονται από τα ζωικά προϊόντα.
Ακολουθώντας λοιπόν τη διατροφή που ορίζει η ορθόδοξη πίστη μας, θα έχουμε ένα ακόμη σημαντικό όφελος για την υγεία μας, ειδικά όσοι από εμάς έχουμε προδιάθεση για αύξηση του ουρικού οξέος.
~ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Η περιοδική νηστεία θα μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε την αρτηριακή μας πίεση σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σε αυτό θα συμβάλλει το πολύτιμο κάλιο που περιέχεται στα λαχανικά και τα φρού­τα (ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο είναι η μπανάνα).
Παράλληλα, αν αποφεύγουμε τα φαστ φουντ και γενικότερα τα έτοιμα φαγητά, θα περιορίσουμε και την πρόσληψη του αλατιού που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντι­κούς παράγοντες για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Η αύξηση λοιπόν του καλίου και παράλληλα η μείωση του νατρίου που θα πετύχου­με αν νηστεύουμε και ακολουθούμε ισορροπημένη και λιτή διατροφή θα συμβάλλουν θετικά στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης.
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ
Η πρόσληψη πολλών φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της νηστείας προσφέρει σημα­ντικά οφέλη στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Οι φυτικές ίνες είναι πολύπλοκες, αδιάσπαστες ουσίες που δεν απορροφώνται στο λεπτό έντερο, αν και δεν μας τρέφουν είναι όμως απαραίτητες για το σώμα μας.
Οι πηγές των φυτικών βρίσκονται στα νηστίσιμα προϊόντα σε αφθονία. Τα λαχανικά (φασολάκια, μπάμιες, λάχανο, μαρούλι, αρακάς, καλαμπόκι κ. ά.), τα φρούτα (κυρίως στη φλούδα τους), τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές), τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ψωμί ολικής άλεσης, τα πολύσπορα προϊόντα και το άγριο ρύζι είναι τροφές πλού­σιες σε φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότη­τας. Αν πίνουμε ταυτόχρονα και αρκετό νερό θα πετύχουμε την καθημερινή αφόδευση, ώστε να καθαρίζει γρήγορα το έντερο από τις βλαβερές ουσίες που μένουν σε αυτό. Γίνεται μικρότερος ο κίνδυνος να εμφανίσουμε αιμορροΐδες, εκκολπωμάτωση και άλλες σοβαρότερες παθήσεις, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ειδικότερα το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το κινέζικο λάχανο, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης το φυλλικό οξύ ασκεί προ­στατευτικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου. Καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα όσπρια, τα σκουρόχρωμα λαχανικά και η μαγιά μπύρας.
Όσον αφορά τη σχέση του κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι συμβουλές όλων των διεθνών φορέων υγείας είναι ξεκάθαρες. Μην τρώτε κρέας περισ­σότερο από δύο με τρεις φορές το μήνα. Προσοχή επίσης χρειάζεται και στην κατανά­λωση των επεξεργασμένων προϊόντων του κόκκινου κρέατος (π.χ. αλλαντικά).
Η πρόσληψη αρκετής ποσότητας φυτικών ινών σε κάθε γεύμα (π.χ. πράσινη σαλάτα με το φαγητό) καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων με αποτέλεσμα να μην έχουμε απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά από κάθε γεύμα. Βοηθάει λοιπόν τους διαβητικούς να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους και να καταπολεμήσουν το αίσθημα της πείνας που αισθάνονται.
Οι τελευταίες ιατρικές μελέτες επιβεβαιώνουν τη συμβολή των φυτικών ινών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η πηκτίνη και το πίτουρο βρώμης (διαλυτές φυτικές ίνες) μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.
¨Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν επίσης στον έλεγχο του βάρους. Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και αυξάνουν τον όγκο της τροφής, με αποτέλεσμα να καταπολεμάται το αί­σθημα της πείνας.
 ~ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
 Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε, καθώς και οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από το φαγητό μας, εξαρτώνται από την ηλικία μας, το φύλο μας αλλά και τη σωματική μας δραστηριότητα.
Στην περίοδο της νηστείας, αν είμαστε εγκρατείς, προσέχουμε την ποσότητα της τρο­φής που καταναλώνουμε και κάνουμε σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς, τότε μπο­ρούμε να δούμε το βάρος μας να μειώνεται. Άλλωστε νηστεία στην ορθόδοξη ελληνική πίστη δε σημαίνει μόνο αποχή από τα ζωικά προϊόντα, αλλά λιτή, μετρημένη διατροφή. Την περίοδο της νηστείας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υπερκατανά­λωση της τροφής, αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας, να ενισχύσουμε τον οργανι­σμό μας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και να τον απαλλάξουμε από τις τοξίνες και τα περιττά κιλά.
Είναι σημαντικό, όσο νηστεύετε, να έχετε στο νου σας τις παρακάτω συμβουλές για να κάνετε μια υγιεινή διατροφή και να «απαλλαχτείτε» από τα περιττά κιλά.
Κάνετε πέντε γεύματα την ημέρα, τρία κύρια και δύο ενδιάμεσα. Έτσι θα ενεργοποι­ήσετε το μεταβολισμό σας και θα κρατήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μικρά και τακτικά γεύματα σας κάνουν να μην πεινάτε και ταυτόχρονα να χάνετε κιλά.
Είναι λάθος να μένετε όλη μέρα νηστικοί και το βράδυ να υπερκαταναλώνετε τρο­φή, όπως και το αντίστροφο να μην τρώτε τίποτα το βράδυ. Μπλοκάρετε έτσι το μετα­βολισμό σας και αποσταθεροποιείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. 
 ~ Μην μένετε νηστικοί το πρωί. Ένα καλό πρωινό θα σας δώσει ενέργεια και θα σας κρατήσει χορτάτους ως το μεσημέρι.
Φροντίστε να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή σας. Κάντε εβδομαδιαίο προγραμματι­σμό, αγοράστε φρούτα και λαχανικά εποχής, που είναι φρέσκα και φθηνότερα από τα κατεψυγμένα.
Είναι ευκαιρία στην περίοδο της νηστείας να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Έχουν λίγες θερμίδες, μας χορταίνουν και μας προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Συνοδέψτε το φαγητό σας πάντα με σαλάτα.
Αν μπορείτε, αγοράζετε βιολογικά προϊόντα η καλλιεργείστε τον κήπο σας. Είναι ιδανικό να τρώτε φρούτα και λαχανικά χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Αν παρασυρθείτε και φάτε παραπάνω την μία μέρα, την επόμενη απαιτείται εγκρά­τεια. Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Μην τρώτε γρήγορα, μασήστε καλά την κάθε μπουκιά και σηκωθείτε από το τραπέζι πριν χορτάσετε πλήρως.
Προτιμάτε τα βραστά και ψητά φαγητά. Αποφύγετε τα τηγανητά.
Αποφύγετε όσο δυνατόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα (κέικ, μπισκότα κ. ά.), περιέ­χουν συντηρητικά, πολύ αλάτι και ζάχαρη.
Προσοχή στα γλυκά φρούτα, περιέχουν αρκετές θερμίδες, να τα καταναλώνετε με μέτρο. Το ίδιο ισχύει και για τα αποξηραμένα φρούτα.
Μην υπερβάλετε στην κατανάλωση υδατανθράκων. Προτιμήστε το ψωμί και τα μα­καρόνια ολικής άλεσης και το ακατέργαστο ρύζι.
Από όλα τα φυτικά έλαια προτιμήστε το ελαιόλαδο.
Αντικαταστήστε, όπου είναι δυνατόν, τη ζάχαρη με το μέλι.
Μην πίνετε αναψυκτικά, περιέχουν πολλή ζάχαρη.
Αν νιώσετε επιθυμία για γλυκό, φάτε ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα, λίγο παστέλι ή γλυκό του κουταλιού.
Μειώστε την ποσότητα του αλατιού που χρησιμοποιείτε στα φαγητά σας. Αντικαταστήστε το αλάτι με λεμόνι, ξίδι και διάφορα μυρωδικά.
Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τους ξηρούς καρπούς αλλά με μέτρο. Προτιμάτε τους ανάλατους και άψητους.
Αν σας αρέσει το ποτό, ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό σας είναι αρκετό.
Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό.
Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.
 ~ ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΠΟΥΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ  ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ  ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το κάπνισμα, το άγχος, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κακή διατροφή προκα­λούν αύξηση των ελεύθερων ριζών με συνέπεια απ’ τη μία την επιτάχυνση της γήρανσης του οργανισμού και απ’ την άλλη την πρόκληση ασθενειών όπως ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Το οξειδωτικό στρες, αποτέλεσμα της αλόγι­στης παραγωγής των ελεύθερων ριζών, οδηγεί στη σταδιακή καταστροφή των κυττάρων.
Η βασική άμυνα του οργανισμού στη δράση των ελεύθερων ριζών είναι τα διάφορα αντιοξειδωτικά. Σημαντικές έρευνες που έχουν γίνει έχουν αναδείξει ως σημαντικότερα αντιοξειδωτικά συστατικά τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Α, το λυκοπένιο, το β καροτένιο, τις πολυφαινόλες και το σελήνιο.
Με αυτά τα αντιοξειδωτικά θα προστατέψουμε τον οργανισμό μας από την πρόωρη γήρανση και θα απομακρύνουμε την πιθανότητα να αρρωστήσουμε.
Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται στο σπανάκι, τα πεπόνια, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και το αβοκάντο, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμβάλλει στη διατήρη­ση της καλής υγείας του δέρματος και παράλληλα ενισχύει την όρασή μας.
Η βιταμίνη C, περιέχεται στις πιπεριές, το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή και τις φράου­λες, συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών και του δέρματος.
Η βιταμίνη Ε, βρίσκεται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, στο ταχίνι και τα δαμάσκηνα, μας προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του δέρματος.
Το λυκοπένιο το βρίσκουμε στη σάλτσα ντομάτας και γενικά στα κόκκινα φρούτα. Προστατεύει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη.
Το β καροτένιο καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που γερνάνε τα κύτταρά μας. υπάρ­χει στο πεπόνι, το καρπούζι, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τον ανανά.
Σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο παίζουν και οι πολυφαινόλες. Το κόκκινο κρασί, τα λαχανικά, το σταφύλι, το ρόδι και τα εσπεριδοειδή περιέχουν αυτές τις φυτοχημικές ου­σίες. Οι πολυφαινόλες ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ουροποιητικού συστήματος.
Το σελήνιο πολεμά τις ελεύθερες ρίζες και ισχυροποιεί τον οργανισμό. Το βρίσκουμε κυρίως στα ροδάκινα, τα καρπούζια, τα σταφύλια, τα λαχανικά και τα θαλασσινά.
Όλα αυτά έχουν θετική επίδραση και στην ψυχική μας υγεία. Όσοι καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, ενέργεια και αισιοδο­ξία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από ειδικούς της Σχολής Δη­μόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης πως άτομα με θετική σκέψη και ευχάριστη διάθεση είχαν στο αίμα τους υψηλά επίπεδα καροτενο­ειδών.
Η νηστεία λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία να καταναλώσουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, ώστε ο οργανισμός μας να επωφεληθεί στο μέγιστο από τα αντιοξειδωτικά.

***  Απίστευτο! Αυτή η τροφή είναι το καλύτερο αντικαρκινικό φάρμακο!
karkinos
~  Οι ξηροί καρποί είναι θρεπτικά σνακ με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών μας εφοδιάζει με φυτικές πρωτεΐνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας, αν σε καθημερινή βάση καταναλώναμε μια μικρή ποσότητα ξηρών καρπών.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις μολύνσεις, αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και δρουν ενάντια στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Βοηθούν στη μείωση της «κακής» και παράλληλα στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης. Αποτρέπουν και εμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και απομακρύνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυτό τα καθιστά ιδανική τροφή για τους διαβητικούς, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Προκαλούν κορεσμό και καταστέλλουν το αίσθημα της πείνας, βοηθώντας έτσι και αυτούς που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Το μαγγάνιο που περιέχουν τα καρύδια βοηθάει στις γυναίκες να περιοριστούν τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Ιδιαίτερα θρεπτικά είναι και τα καρύδια Βραζιλίας, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα σεληνίου. Η ωφελιμότητά τους συνίσταται στη μείωση της χοληστερίνης και στην αποφυγή πολλών μορφών καρκίνου, όπως γυναικολογικοί, καρκίνος του προστάτη, των οστών κ.ά..

*** Ενημερωθείτε!Αυτά είναι τα φαγητά που μπλοκάρουν όλες τις παθήσεις!
foods
~ Το κάπνισμα, το άγχος, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κακή διατροφή προκα­λούν αύξηση των ελεύθερων ριζών με συνέπεια απ’ τη μία την επιτάχυνση της γήρανσης του οργανισμού και απ’ την άλλη την πρόκληση ασθενειών όπως ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Το οξειδωτικό στρες, αποτέλεσμα της αλόγι­στης παραγωγής των ελεύθερων ριζών, οδηγεί στη σταδιακή καταστροφή των κυττάρων.
Η βασική άμυνα του οργανισμού στη δράση των ελεύθερων ριζών είναι τα διάφορα αντιοξειδωτικά. Σημαντικές έρευνες που έχουν γίνει έχουν αναδείξει ως σημαντικότερα αντιοξειδωτικά συστατικά τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Α, το λυκοπένιο, το β καροτένιο, τις πολυφαινόλες και το σελήνιο.
Με αυτά τα αντιοξειδωτικά θα προστατέψουμε τον οργανισμό μας από την πρόωρη γήρανση και θα απομακρύνουμε την πιθανότητα να αρρωστήσουμε.
Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται στο σπανάκι, τα πεπόνια, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και το αβοκάντο, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμβάλλει στη διατήρη­ση της καλής υγείας του δέρματος και παράλληλα ενισχύει την όρασή μας.
Η βιταμίνη C, περιέχεται στις πιπεριές, το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή και τις φράου­λες, συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών και του δέρματος.
Η βιταμίνη Ε, βρίσκεται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, στο ταχίνι και τα δαμάσκηνα, μας προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του δέρματος.
Το λυκοπένιο το βρίσκουμε στη σάλτσα ντομάτας και γενικά στα κόκκινα φρούτα. Προστατεύει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη.
Το β καροτένιο καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που γερνάνε τα κύτταρά μας. υπάρ­χει στο πεπόνι, το καρπούζι, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τον ανανά.
Σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο παίζουν και οι πολυφαινόλες. Το κόκκινο κρασί, τα λαχανικά, το σταφύλι, το ρόδι και τα εσπεριδοειδή περιέχουν αυτές τις φυτοχημικές ου­σίες. Οι πολυφαινόλες ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ουροποιητικού συστήματος.
Το σελήνιο πολεμά τις ελεύθερες ρίζες και ισχυροποιεί τον οργανισμό. Το βρίσκουμε κυρίως στα ροδάκινα, τα καρπούζια, τα σταφύλια, τα λαχανικά και τα θαλασσινά.
Όλα αυτά έχουν θετική επίδραση και στην ψυχική μας υγεία. Όσοι καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, ενέργεια και αισιοδο­ξία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από ειδικούς της Σχολής Δη­μόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης πως άτομα με θετική σκέψη και ευχάριστη διάθεση είχαν στο αίμα τους υψηλά επίπεδα καροτενο­ειδών.
Η νηστεία λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία να καταναλώσουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, ώστε ο οργανισμός μας να επωφεληθεί στο μέγιστο από τα αντιοξειδωτικά.

*** Σοκ! Δείτε από τι κινδυνεύουν οι άντρες που κάνουν στοματικό σεξ

~  Το σεξ είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι στη ζωή του καθενός, ανεξαρτήτως τoυ φύλλου η της προσωπικότητας του.
Στις γυναίκες η εφαρμογή της πεολειχίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης θεωρείται πιο διαδεδομένη από ότι η αντίστοιχη στους άντρες, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι αν ένας άντρας το δοκιμάζει δεν εκτίθεται σε κινδύνους. Κάθε άλλο..
Ο HPV ιός η αλλιώς ιός των κονδυλωμάτων, ότι πιο κοινότοπο σε ασθένεια κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ για τις γυναίκες,  δυστυχώς δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση για τους άνδρες.
Πρόκειται για μια οικογένεια που απαρτίζεται πάνω από 120 διαφορετικούς τύπους ιών και από μικρής, μέτριας και υψηλής δυνητικής κακοήθειας ιούς.
Η πλειοψηφία των ιών δεν είναι υψηλής επικινδυνότητας και μολύνει κυρίως τα γεννητικά όργανα, πρωκτική περιοχή, στοματοφαρυγγική κοιλότητα, λάρυγγα και βλεννογόνο των οφθαλμών. Πρόσφατα δε έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά συμβάντα. Κύρια πηγή μετάδοσης είναι η επαφή του μολυσμένου δέρματος (έξω γεννητικά όργανα, περιπρωκτική περιοχή) ή βλεννογόνου (κόλπος, τράχηλος της μήτρας, πρωκτός, στοματοφάρυγγας, λάρυγγας) με τον υγιή δέκτη, δίχως να είναι απαραίτητη η ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.
Η πλειοψηφία του υγιούς και ενεργού σεξουαλικά πληθυσμού είναι προσβεβλημένη με κάποιον τύπο ιού. Η χρήση του προφυλακτικού περιορίζει σημαντικά, αλλά δεν είναι καταλυτικά αποτρεπτική στη μετάδοση του ιού. Ο ιός συνήθως παραμένει χρόνια ανενεργός μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει γνωστή αντιική θεραπεία για την εκρίζωσή του. Οι κλινικές εκδηλώσεις της μόλυνσης με τον HPV είναι η ανάπτυξη των γνωστών θηλωμάτων σε ολόκληρο το σώμα και η εμφάνιση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων κυρίως σε γεννητικά όργανα, πρωκτό και στοματοφάρυγγα. Στην περιοχή του στοματοφάρυγγα ο ιός δείχνει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο ανδρικό φύλο με σχεδόν 4πλάσια συχνότητα εμφάνισης αλλοιώσεων.
Οι αλλοιώσεις συνήθως υποστρέφουν αυτόματα, ενώ η ανάπτυξη καρκίνου προϋποθέτει την επί έτη παρουσία του ιού και έλλειμμα στους προστατευτικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού. Ο καρκίνος αυτός είναι η πρώτη κακοήθεια για την οποία, σε σημαντικό βαθμό, υπάρχει μέθοδος πρωτογενούς πρόληψης με τον εμβολιασμό και ανάπτυξη στον ανθρώπινο οργανισμό επίκτητης ανοσίας ενάντια στους πιο επικίνδυνους τύπους του ιού, τους 16 και 18. Υπάρχει δε δυνατότητα δευτερογενούς πρόληψης και ανίχνευσης των αλλοιώσεων που είναι το αποτέλεσμα της παρουσίας του ιού στον οργανισμό με τη γνωστή σε όλους κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου.
Αυτό αφορά φυσικά και στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα. Στην επόμενη 20ετία αναμένονται τα ευεργετικά αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού έναντι των 16 και 18 HPV ιών στα νεαρά κορίτσια και η αντίστοιχη μείωση της εμφάνισης νέων περιστατικών των αντίστοιχων καρκίνων . Σε Σκανδιναβικές χώρες ο εμβολιασμός έχει επεκταθεί και στα αγόρια…

*** Στοιχεία ΣΟΚ! Το ασύρματο ίντερνετ προκαλεί προβλήματα υγείας! Δείτε ποια…

~  Αρκετά μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν τελικά από την καθημερινή χρήση του ασύρματου ίντερνετ, το οποίο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι τεράστιοι, η χρήση του wifi είναι απαραίτητη για όλους μας.
Ποια προβλήματα μπορεί όμως να προκαλεί η χρήση του ασύρματου δικτύου σε καθημερινή βάση;
Αρχικά ενδέχεται να εμφανίσουμε διαταραχές ύπνου και δυσκολία συγκέντρωσης. Εν συνεχεία τα προβλήματα ποικίλλουν και μπορεί να είναι τα εξής: ταχυσφυγμία, πονοκέφαλοι, κόπωση, προβλήματα πέψης, απώλεια μνήμης, χρόνιο στρες, κατάθλιψη, έλλειψη ενέργειας και ζαλάδα.
Αν και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κλείσουμε όλα τα ασύρματα δίκτυα που μας περιτριγυρίζουν, αρκεί σε πρώτο στάδιο να απενεργοποιούμε το wifi του σπιτιού μας, όποτε εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

*** Αποκάλυψη! Μύθος η αλήθεια η συνταγή για νερό με λεμόνι;

~  Πολλά ακούγονται για την περίφημη συνταγή για νερό και λεμόνι που όμως είναι αλήθεια! Πράγματι το νερό σε συνδυασμό με το λεμόνι το πρωί μας βοηθά σε μεγάλο βαθμό αλλά έχει κι αυτό τα μειονεκτήματα του...
Δείτε παρακάτω όλα τα οφέλη αλλά και τα μειονεκτήματα της συχνής κατανάλωσης του για τον οργανισμό...
Πόσο μας βοηθά;
  Δυναμώνει το ανοσοποιητικό λόγο βιταμίνης C
Το λεμόνι καίει το λίπος
Συμβάλει στην ενυδάτωση. Το νερό με λεμόνι  ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και απομακρύνει τις τοξίνες της προηγούμενης ημέρας έτσι βοηθά να κάψει το λίπος ποιο εύκολα γιατί κάνει ενυδάτωση στον οργανισμό   με                           αποτέλεσμα να μην κάνει συσσώρευση περιττών θερμίδων.
H υπερβολική κατανάλωση προκαλεί καρκίνο. Το αντίθετο θα λέγαμε βοηθά  στον   καθαρισμό του αίματος και δεν αλλάζει το ph του.
 Διευκολύνει την πέψη τα φλαβονοειδή βοηθούν το πεπτικό σύστημα                            
 Καθαρίζει το δέρμα
Καταστρέφει το ph του δέρματος
Το λεμόνι κάνει μόνο καλό...  Λάθος! Η υπερβολική ποσότητα κάνει και κακό στον οργανισμό οπότε όπως έλεγαν  και οι παλιοί παν μέτρων άριστον.

***  Διατροφή για διαβήτη: Τα 8 λαχανικά με τους λιγότερους υδατάνθρακες
Οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν πολύ τη διατροφή τους και κυρίως να αποφεύγουν τους υδατάνθρακες…
Επειδή όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν υδατάνθρακες, δηλαδή σάκχαρα, οι διαβητικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί ακόμη κι όταν επιλέγουν προϊόντα που θεωρούνται κατά γενική ομολογία υγιεινά.
Τα παρακάτω λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων.
1. Σπανάκι
Το σπανάκι παρέχει φυλλικό οξύ, βήτα καροτένιο και βιταμίνη Κ.
2. Τομάτα
Η τομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και κάλιο. Έχει πολύ λίγες θερμίδες, περίπου 32 ανά φλιτζάνι. Επίσης, το λυκοπένιο, το οποίο δίνει στην τομάτα το ζωηρό κόκκινο χρώμα της, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
3. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι γνωστό κυρίως για την αντικαρκινική του δράση. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ, φυτικών ινών και σιδήρου.
4. Αγγούρι
Ένα φλιτζάνι αγγούρι παρέχει λιγότερο από 5 γραμμάρια υδατανθράκων. Το δροσερό λαχανικό είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, καλίου και βιταμίνης C.
5. Λάχανο
Το λάχανο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά για σαλάτα. Παρέχει βιταμίνη Κ και βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγγάνιο και βιταμίνη Β6.
6. Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών.
7. Κουνουπίδι
Μπορεί η μυρωδιά του όταν βράζει να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστική, όμως το κουνουπίδι αποτελεί υπερ-τροφή με μοναδική θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και φυλλικό οξύ.
8. Σπαράγγια
Τα σπαράγγια παρέχουν μόνο 27 θερμίδες και 5 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά φλιτζάνι. Η θρεπτική τους αξία εντοπίζεται κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ και βιταμίνη Α.

*** Δέκα επιπλέον  χρόνια  ζωής με  ένα χάπι;

Ίσως στο μέλλον υπάρξει κάποιο χάπι που θα παρατείνει τη ζωή για μερικά ακόμη χρόνια. Αυτό ελπίζουν οι επιστήμονες ότι θα προκύψει από πειράματα, όπως αυτό που έκαναν Βρετανοί και Γερμανοί, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν πως ένα κοινό ψυχοφάρμακο, το λίθιο -που χρησιμοποιείται για τη διπολική διαταραχή- μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μικρών πειραματόζωων (μυγών).
Τα πειράματα
Τα πειράματα διεξήγαγαν ερευνητές του Ινστιτούτου Υγιούς Γήρανσης του University College του Λονδίνου, του γερμανικού Ινστιτούτου Max Planck για τη Βιολογία της Γήρανσης και του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λίντα Πάρτριτζ, και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Cell Reports».
Το λίθιο σε χαμηλές δόσεις παρέτεινε σημαντικά -16% κατά μέσο όρο και έως 18% το μέγιστο- τη ζωή των μυγών, αλλά σε υψηλές δόσεις αντίθετα τη συντόμευσε. Επί πλέον, το λίθιο σε χαμηλή δοσολογία μείωσε το στρες στον οργανισμό των μυγών και μπλόκαρε την παραγωγή λίπους, πράγματα που -σε έναν άνθρωπο -ισοδυναμούν με καλύτερη υγεία, εκτός από μακροβιότητα. Το επίτευγμα χαρακτηρίσθηκε «ενθαρρυντικό», επειδή μπορεί να ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που παρατείνουν τη ζωή. Κάποιοι (αισιόδοξοι) ειδικοί κάνουν λόγο για ανάπτυξη ενός χαπιού που θα μπορεί να παρατείνει την ζωή ενός ανθρώπου για διάστημα που μπορεί να φτάνει ακόμη και τα δέκα έτη.
Η δράση
Το λίθιο, όπως έχει δείξει η έως τώρα μακρά εμπειρία αξιοποίησής του στην Ψυχιατρική, σταματά τα «σκαμπανεβάσματα» στη διάθεση των διπολικών (μανιοκαταθλιπτικών) ασθενών, αλλά επίσης μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες σε υψηλή δοσολογία. Ο τρόπος δράσης του στον εγκέφαλο δεν έχει ακόμη πλήρως κατανοηθεί.
Στις μύγες φαίνεται να παρατείνει τη ζωή τους, μπλοκάροντας τη δράση της πρωτεϊνης GSK-3. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι να κάνουν ανάλογες δοκιμές σε μεγαλύτερα πειραματόζωα (ποντίκια και μετά πιθήκους). Ο τελικός στόχος είναι ένα αντιγηραντικό φάρμακο κατάλληλο για τους ανθρώπους, το οποίο θα μπορούσαμε να παίρνουμε στη μέση ηλικία, με την προοπτική όχι μόνο να ζήσουμε μια δεκαετία παραπάνω, αλλά επίσης τα γηρατιά μας να είναι πιο υγιή. Όμως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ένα τέτοιο χάπι από λίθιο ή κάποια άλλη ουσία απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία ή περισσότερες για να γίνει πραγματικότητα (αν όντως γίνει…).
Το λίθιο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως τονωτικό, καθώς, επίσης, για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας) και της ημικρανίας. Στη σύγχρονη ιατρική, εκτός από τη σταθεροποίηση της ψυχικής διάθεσης, δοκιμάζεται για την ενίσχυση της μνήμης.
***  Ροχαλίζεις; πιες μια γουλιά
Το ροχαλητό είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα – τόσο υγείας όσο και… συναισθηματικά….
Αν υποφέρεις κι εσύ, υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να το μειώσεις ή ακόμα και να το εξαλείψεις
(εφόσον η αιτία που το προκαλεί δεν είναι σοβαρή): Δοκίμασε λοιπόν λίγο πριν πέσεις για ύπνο να πεις μια γουλιά ελαιόλαδο. Αυτό ενδέχεται να σε σώσει, όπως εξηγούν οι ειδικοί, καθώς το ελαιόλαδο βοηθάει τους μαλακούς ιστούς στο εσωτερικό του λαιμού να παραμείνουν ελαστικοί όλο το βράδυ (και τον αέρα να κυκλοφορεί πιο αθόρυβα ανάμεσά τους) μειώνοντας το ροχαλητό.*
Και για τον ερεθισμένο λαιμό
Το ελαιόλαδο θα κάνει ένα επιπλέον καλό σε περίπτωση που ο λαιμός σου είναι ερεθισμένος και έχεις την αίσθηση ότι σε γδέρνει: Θα καταπραΰνει τον ερεθισμό και θα σε ανακουφίσει. Το πρωί θα ξυπνήσεις με πολύ καλύτερη αίσθηση. Και αυτό είναι φυσικό, αφού το ελαιόλαδο, εκτός των άλλων, είναι ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο.
goldenmag.gr

*** Τι να κάνετε για να μην μυρίζουν οι μασχάλες σας από τον ιδρώτα
Η θερμοκρασία έχει αρχίσει ήδη να ανεβαίνει και να θυμίζει καλοκαίρι. Και μαζί με την ζέστη έρχεται και ένας γνωστός «μπελάς», που είναι η εφίδρωση και η δυσοσμία που την συνοδεύει.
αυξημένη εφίδρωση κάνει τις μασχάλες σας να μυρίζουν άσχημα και μπορεί να σας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση.
Σε περίπτωση που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χημικά προϊόντα του εμπορίου, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν και τα αποτελέσματα που “υπόσχονται”, ή εάν δεν είστε ικανοποιημένοι από τα αποσμητικά και αντιιδρωτικά που έχετε ήδη δοκιμάσει, εξετάστε τις ακόλουθες πολύ αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τη δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα στις μασχάλες.
Μαγειρική σόδα
Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των οσμών στο ψυγείο ή το πλυντήριο, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να σας βοηθήσει να εξαλείψετε την οσμή και στις μασχάλες σας. Ανακατέψτε λίγη ποσότητα μαγειρικής σόδας με λίγο καλαμποκάλευρο και εφαρμόστε αυτό το μείγμα στην περιοχή της μασχάλης για να διατηρήσετε το δέρμα σας ξηρό και φρέσκο όλη την ημέρα. Χρησιμοποιήστε το κυρίως πριν να ντυθείτε το πρωί.
Έλαιο από δέντρο τσαγιού
Διάφορα προβλήματα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της δυσάρεστης οσμής, μπορούν να λυθούν με τη βοήθεια αυτού του απαλού φυσικού ελαίου. Είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες. Φτιάξτε ένα μείγμα από λίγες σταγόνες του ελαίου από δέντρο τσαγιού και λίγο φυσικό ροδόνερο και στη συνέχεια ψεκάστε το πάνω στην περιοχή της μασχάλης.
Αλκοόλ
Επιλέξτε άοσμη αλκοόλη, όπως βότκα, προκειμένου να αποφευχθεί η μυρωδιά από το ίδιο το αλκοόλ. Ψεκάστε λίγο αλκοόλ κάτω από τα χέρια σας και θα αφαιρέσετε τη μυρωδιά και τα βακτηρίδια αμέσως. Φυσικά, πρέπει να το χρησιμοποιήσετε πριν ντυθείτε.
Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)
Εκτός από τα πολυάριθμα οφέλη που παρέχει, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι επίσης ένας καταπληκτικός τρόπος για να εξαλειφθεί η οσμή στη μασχάλη. Απλά συνδυάστε το οξυζενέ με νερό ή φυσικό ροδόνερο και ψεκάστε το στις μασχάλες σας.
iatropedia.gr

***  Αλτσχάιμερ: Ο πιο απλός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο στο μισό
Μερικές φορές λίγη προσπάθεια είναι αρκετή για να απολαύσουμε σημαντικά οφέλη για την υγεία μας…
Όσον αφορά την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, της πιο συνηθισμένης μορφής άνοιας, η οποία αντιστοιχεί στο 60-70% όλων των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως, λίγη σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα παρέχει προστασία από τη νευροεκφυλιστική νόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, η ήπια σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, ο χορός ή ακόμη και η κηπουρική, μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ έως και κατά 50%, βελτιώνοντας παράλληλα το συνολικό όγκο του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές μελέτησαν 876 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 78 έτη για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τεστ μνήμης και παράλληλα υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν πόσο κινούνται μέσα στην ημέρα και ποιες δραστηριότητες επιλέγουν, καθώς και να καταγράφουν πόσες θερμίδες καίνε σε εβδομαδιαία βάση.
Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι όσο αυξάνονταν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειωνόταν σταθερά ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας φάνηκε επίσης να συσχετίζονται με τον όγκο του εγκεφάλου.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη στην οποία εντοπίζεται συσχέτιση ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα, τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και τον όγκο του εγκεφάλου σε τόσο μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων, δηλώνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Cyrus A. Raji.

***  Αυτές είναι οι 5 αλήθειες που δεν ξέρετε για τον οργασμό
 ​Ένας οργασμός κατά την σεξουαλική επαφή είναι η αιτία που το σεξ αποτελεί βασικό πυλώνα της ανθρώπινης ικανοποίησης τόσο σε βιολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Αν και υπάρχει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με το "σημείο G", το "σημείο O", το "σημείο CUV" και γενικά οποιαδήποτε άλλη μέθοδο που μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε σε οργασμό, υπάρχουν και ορισμένες αλήθειες που πιθανότατα δεν γνωρίζετε σχετικά με τον οργασμό.
Δείτε 5 αλήθειες για τον οργασμό που σίγουρα δεν ξέρατε:
Τα βρέφη διεγείρονται σεξουαλικά ακόμα και μέσα στη μήτρα
Ο αυνανισμός για τους άνδρες μπορεί να αρχίσει ήδη από τη μήτρα. Παρά το γεγονός ότι τα βρέφη και των δύο φύλων είναι γνωστό ότι αυνανίζονται στη μήτρα, τα αγόρια είναι τα μόνα που μπορούν να "εντοπιστούν" μέσω των υπερήχων. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Ultrasound Medicine, οι επιστήμονες ερευνητές βρήκαν "το χέρι (ενός εμβρύου) να πιάνει το πέος του με τρόπο που μοιάζει με κινήσεις αυνανισμού".
Δεν χρειάζεστε γεννητικά όργανα για να φτάσετε σε οργασμό
Παρά την γενική πεποίθηση περί του αντιθέτου, ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη τα γεννητικά του όργανα για να φτάσει σε οργασμό. Άτομα με τραυματισμούς ή κακώσεις στην σπονδυλική στήλη και το νωτιαίο μυελό (παραπληγικοί, τετραπληγικοί) είναι σύνηθες να αναπτύσσουν μια πολύ συγκεκριμένη και πολύ ευαίσθητη περιοχή στο σώμα τους, ακριβώς δίπλα από το σημείο που έχουν υποστεί την βλάβη. Ο ερεθισμός αυτού του σημείου μπορεί να τους προκαλέσει εγκεφαλικό οργασμό επειδή πρόκειται για μία διαδικασία όπου δεν είναι παρά ένα αντανακλαστικό του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Αυτό είναι το τμήμα του νευρικού συστήματος που ασχολείται με πράγματα που δεν τα ελέγχουμε συνειδητά -όπως η πέψη, ο καρδιακός παλμός και σεξουαλική διέγερση- και τα οποία είναι αντανακλαστικά του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Είναι δυνατό να έχει οργασμό ένας νεκρός
Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που κάποιος άνθρωπος είναι εγκεφαλικά και μόνο νεκρός, αλλά η καρδιά τους χτυπάει ακόμα και τα όργανά του οξυγονώνονται και αιματώνονται κανονικά. Αν κάποιος ερεθίσει το κατάλληλο σημείο είναι εφικτό προκληθεί μία αυτόματη αντίδραση του σώματος που ονομάζεται "αντανακλαστικό του Λαζάρου" και η οποία συμβαίνει μόνο αν οξυγονώνεται ακόμα το ιερό νεύρο.
Ο οργασμός μπορεί να γιατρέψει τον λόξιγκα
Έχει καταγραφεί η περίπτωση ενός άνδρα στο Ισραήλ που έπασχε από σοβαρή περίπτωση λόξιγκα, μέχρι που έκανε σεξ με τη γυναίκα του και έγινε καλά! Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από τον γιατρό του σε ένα καναδική ιατρική επιθεώρηση, αναφέρεται ότι όσοι πάσχουν από έντονο και επίμονο λόξιγκα μπορούν να δοκιμάσουν τον αυνανισμό ως μέσο λύσης. Δεν έχει γίνει, ωστόσο, γνωστός ο ακριβής λόγος που το σεξ βοήθησε τον συγκεκριμένο άνθρωπο να θεραπεύσει το έντονο πρόβλημα λόξιγκα που είχε.
Το σπέρμα μπορεί να εκτοξευθεί από το ανδρικό μόριο σε απόσταση έως και 2,4 μέτρα
Σε έρευνα του δρ Alfred Kinsley επάνω σε 300 άντρες σχετικά με το αν η ταχύτητα με την οποία εξέρχεται το σπέρμα από το ανδρικό μόριο παίζει ρόλο στην γονιμότητα των ζευγαριών, διαπιστώθηκε ότι στο 75% των συμμετεχόντων το σπέρμα απλά βγήκε έξω από το πέος, αλλά καταγράφηκε και ένα άτομο που το σπέρμα του έφτασε σε απόσταση 2,4 μέτρων μακριά!

***  Φάρμακο κατά του καρκίνου «θεραπεύει» τους παιδόφιλους

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα στα δέκα αγόρια και ένα στα είκοσι κορίτσια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κάποια στιγμή στην παιδική τους ηλικία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες κάνουν έκκληση στο κοινό σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν κεφάλαια μέσω βρετανικής επιστημονικής πλατφόρμας για να ολοκληρώσουν ένα πρότζεκτ που στοχεύει στην «θεραπεία» των παιδόφιλων με ένα φάρμακο κατά του καρκίνου του προστάτη.
Το φάρμακο degarelix, που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο του προστάτη βρέθηκε ότι μειώνει την σεξουαλική επιθυμία των αντρών, αφού ελαχιστοποιεί και σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίζει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου σε παιδόφιλους  θα περιόριζε τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις με παιδιά αφού το degarelix μειώνει την σχετική ορμόνη για τρεις μέχρι τέσσερις μήνες.
Ο ερευνητής  Christoffer Rahm από το Ινστιτούτο  Karolinska της Στοκχόλμης δήλωσε ότι το ένα στα δέκα αγόρια και το ένα στα είκοσι κορίτσια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κάποια στιγμή στην παιδική τους ηλικία. Ο γιατρός είναι επικεφαλής του σχετικού πρότζεκτ «Priotab» για την θεραπεία των παιδόφιλων με το φάρμακο κατά του καρκίνου του προστάτη. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών μας αφορά όλους. Τα παιδιά και οι οικογένειές τους «τραυματίζονται» βαθιά, αλλά και οι δράστες οδηγούνται στην απομόνωση από την κοινωνία, παθαίνουν κατάθλιψη και τελικά αρκετοί από αυτούς φυλακίζονται.
Στόχος των επιστημόνων είναι να συγκεντρώσουν το ποσόν των 38.000 λιρών για να διεξάγουν έρευνα μεταξύ εθελοντών με τάση στην παιδοφιλία με την χορήγηση σε κάποιους από αυτούς το φάρμακο κατά του καρκίνου του προστάτη και σε άλλους ένα φάρμακο placebo (εικονικό σκεύασμα).
Η μέχρι στιγμής έρευνα με την βοήθεια ελάχιστων εθελοντών που έχουν τάση για παιδοφιλία, αλλά δεν έχουν καταδικαστεί, έδειξε ότι μετά από τρεις ημέρες από την χορήγηση του φαρμάκου το 97% εξ αυτών είχαν σχεδόν μηδενικά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους.
protothema.gr

 *** 5 τροφές που αυξάνουν τη λίμπιντο (και 3 που τη ρίχνουν)!
Κάτι η κούραση, κάτι τα άγχη της καθημερινότητας, η ερωτική επιθυμία δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στα χρόνια της κρίσης. Υπάρχουν, όμως, τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό
–και κάποιες άλλες που ενδεχομένως να χειροτερέψουν τα πράγματα- οι οποίες σε συνδυασμό με λίγη χαλάρωση και ξεκούραση, θα σας κάνουν να αξιοποιήσετε το κρεβάτι σας σε έξτρα δραστηριότητες πέρα από τον ύπνο. Μαύρα σμέουρα: σας βάζουν σε διάθεση
smeoura
Τα φρούτα της οικογένειας των μούρων και τα μαύρα σμέουρα συγκεκριμένα μπορούν να βοηθήσουν τη ερωτική σας ζωή, καταναλώνοντάς τα καθημερινά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φυτοχημικά που περιέχουν τονώνουν τη λίμπιντο και τη ερωτική διάρκεια, οπότε μην το καθυστερείτε. Βάλτε στο διατροφικό σας πρόγραμμα 10 μαύρα σμέουρα ή μια κουταλιά της σούπας από τους σπόρους τους, λίγες ώρες πριν αρχίσει το… σόου.
Μπρόκολο: αγαπήστε το για να αγαπηθείτε
mprokolo
Ξεχάστε τις παιδικές σας γκρίνιες όποτε η μαμά σας έφτιαχνε λίγο μπρόκολο και αρχίστε πάλι να το εντάσσετε στη διατροφή σας είτε ωμό, είτε σοταρισμένο, είτε μαγειρεμένο. Προσθέστε το στη σαλάτα, στη μπριζόλα στον πουρέ και λάβετε τη βιταμίνη C που σας προσφέρει. Η βιταμίνη αυτή, εκτός από τ’ ότι τονώνει το ανοσοποιητικό, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα όργανα του σώματος, ενώ έχει σχετιστεί και με τη γυναικεία λίμπιντο. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
Σύκο: το απόλυτο διεγερτικό
suka
Μια από τις πιο απλές τροφές που ανεβάζουν τη λίμπιντο, το σύκο μπορεί να σας γυρίσει πίσω στην… εφηβεία. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα σύκα θεωρούνται άριστα διεγερτικά και αυξάνουν τις ορμόνες της ερωτικής έλξης που ονομάζονται φερομόνες. Δοκιμάστε να απολαύσετε 3-5 σύκα πριν ξεκινήσετε το… παιχνίδι και ανακαλύψτε μια νέα σας πλευρά.
Καρπούζι: για ερωτική επιθυμία
karpouzi
Παρ’όλο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, η οποία φτάνει το 92%, το υπόλοιπο 8% περιέχει συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν τη ερωτική υγεία. Ερευνητές του A&M Fruit and Vegetable Improvement Center στο Τέξας ανέφεραν το 2008 ότι το καρπούζι περιέχει συστατικά που έχουν επίδραση παρόμοια με του viagra στα αιμοφόρα αγγεία. Συγκεκριμένα, περιέχει κιτρουλίνη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει τα επίπεδα του νιτρικού οξειδίου, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία με παρόμοιο τρόπο με το περιβόητο μπλε χάπι.
Κρόκος Κοζάνης: σας ετοιμάζει για δράση
krokos kozanis
Μπορεί να κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η δράση του επεκτείνεται εκτός από το στομάχι σας και στη ερωτική σας ζωή. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Guelph, το σαφράν μπορεί να βελτιώσει τις ερωτικές σας επιδόσεις. Συστήνεται να βάλετε λίγη ποσότητα σε ζεστό νερό, να το αφήσετε για 15 λεπτά και στη συνέχεια να το προσθέσετε στο ρύζι, τη σούπα, το κινόα, το κριθάρι κ.ο.κ.
3 τροφές που θα σας «ρίξουν»
trofes pou tha sas rixoun
Επεξεργασμένα αρτοποιήματα: Οι τροφές αυτές περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τα κύτταρά μας και το ανοσοποιητικό, συν του ότι αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα μας, μειώνοντας τη λίμπιντο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μειώνουν το οξυγόνο στα γεννητικά όργανα.
Γαλακτοκομικά: Το γαλακτικό οξύ και κάποια συστατικά των γαλακτοκομικών που επηρεάζουν το οξυγόνο στο σώμα μας, μπορούν να ρίξουν τη λίμπιντο. Από την άλλη πάλι, το ασβέστιο συνδέεται με τη ερωτική υγεία. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αυξήσετε τις υπόλοιπες πηγές ασβεστίου, όπως τα αμύγδαλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το λάχανο, το μπρόκολο κ.ά.
Αλκοόλ: Αφήνοντας τις τροφές και περνώντας στα ποτά, η αλήθεια είναι ότι λίγο αλκοόλ δεν πείραξε ποτέ κανέναν (μάλλον το αντίθετο). Η υπερβολή, όμως, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη στύση, δυσκολία στην επίτευξη οργασμού και πρόωρη εκσπερμάτιση.

***   Κοινό ψυχιατρικό φάρμακο «παρατείνει τη ζωή»
Αυτό ελπίζουν οι επιστήμονες ότι θα προκύψει από πειράματα, όπως αυτό που έκαναν Βρετανοί και Γερμανοί, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν πως ένα κοινό ψυχοφάρμακο, το λίθιο -που χρησιμοποιείται για τη διπολική διαταραχή- μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μικρών πειραματόζωων (μυγών).
Τα πειράματα διεξήγαγαν ερευνητές του Ινστιτούτου Υγιούς Γήρανσης του University College του Λονδίνου, του γερμανικού Ινστιτούτου Max Planck για τη Βιολογία της Γήρανσης και του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λίντα Πάρτριτζ, και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Cell Reports».
Το λίθιο σε χαμηλές δόσεις παρέτεινε σημαντικά -16% κατά μέσο όρο και έως 18% το μέγιστο- τη ζωή των μυγών, αλλά σε υψηλές δόσεις αντίθετα τη συντόμευσε. Επί πλέον, το λίθιο σε χαμηλή δοσολογία μείωσε το στρες στον οργανισμό των μυγών και μπλόκαρε την παραγωγή λίπους, πράγματα που -σε έναν άνθρωπο -ισοδυναμούν με καλύτερη υγεία, εκτός από μακροβιότητα.
Το επίτευγμα χαρακτηρίσθηκε «ενθαρρυντικό», επειδή μπορεί να ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που παρατείνουν τη ζωή. Κάποιοι (αισιόδοξοι) ειδικοί κάνουν λόγο για ανάπτυξη ενός χαπιού που θα μπορεί να παρατείνει την ζωή ενός ανθρώπου για διάστημα που μπορεί να φτάνει ακόμη και τα δέκα έτη.
Το λίθιο, όπως έχει δείξει η έως τώρα μακρά εμπειρία αξιοποίησής του στην Ψυχιατρική, σταματά τα «σκαμπανεβάσματα» στη διάθεση των διπολικών (μανιοκαταθλιπτικών) ασθενών, αλλά επίσης μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες σε υψηλή δοσολογία. Ο τρόπος δράσης του στον εγκέφαλο δεν έχει ακόμη πλήρως κατανοηθεί.
Στις μύγες φαίνεται να παρατείνει τη ζωή τους, μπλοκάροντας τη δράση της πρωτεΐνης GSK-3. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι να κάνουν ανάλογες δοκιμές σε μεγαλύτερα πειραματόζωα (ποντίκια και μετά πιθήκους). Ο τελικός στόχος είναι ένα αντιγηραντικό φάρμακο κατάλληλο για τους ανθρώπους, το οποίο θα μπορούσαμε να παίρνουμε στη μέση ηλικία, με την προοπτική όχι μόνο να ζήσουμε μια δεκαετία παραπάνω, αλλά επίσης τα γηρατειά μας να είναι πιο υγιή.
Όμως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ένα τέτοιο χάπι από λίθιο ή κάποια άλλη ουσία απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία ή περισσότερες για να γίνει πραγματικότητα (αν όντως γίνει…).
Το λίθιο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως τονωτικό, καθώς, επίσης, για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας) και της ημικρανίας. Στη σύγχρονη ιατρική, εκτός από τη σταθεροποίηση της ψυχικής διάθεσης, δοκιμάζεται για την ενίσχυση της μνήμης.

***  7 σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας, όταν δεν πίνετε αρκετό νερό
Αν αισθάνεστε το στόμα σας να κολλάει, τα χείλη και τη γύρω περιοχή να ξεφλουδίζουν συχνά και να πονάνε, ειδικά μετά την κατανάλωση αλμυρών ή αναψυκτικών, ήρθε η ώρα να ελαττώσετε τα πρώτα και να πιείτε περισσότερο νερό άμεσα.
Μάτια που τσούζουν και “τραβάνε»
Σε συνδυασμό με τις λίγες ώρες ύπνου καθημερινά είναι η αιτία που νιώθετε τα μάτια σας να “καίνε» και να κλείνουν. Ο οργανισμός, τις ώρες που κοιμόμαστε, εξαντλεί τα αποθέματα νερού στο σώμα, γι’ αυτό και συνήθως μετά από hang over ή ξενύχτια νιώθουμε διψασμένοι και με μάτια που “τραβάνε».
Πόνοι στα κόκκαλα και όλο το σώμα
Μην τα αποδίδετε όλα στον καιρό και την υγρασία της εποχής. Οι αρθρώσεις “ζητάνε» νερό και δεν τις “ακούτε», με αποτέλεσμα να πονάτε παντού και συνήθως τις πρωινές ώρες, όταν επιχειρείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και αισθάνεστε απίστευτα “πιασμένοι»
Αρρωσταίνετε πιο εύκολα, συνέρχεστε δυσκολότερα
Ο αφυδατωμένος οργανισμός ενός ανθρώπου που ταλαιπωρείται από κάποιο κρυολόγημα ή μία γρίπη συνέρχεται πολύ πιο αργά από έναν οργανισμό που φροντίζει να ενυδατώνεται συχνά.
Νιώθετε κουρασμένοι και μονίμως νυσταγμένοι
Πέρα από τα εξαντλητικά ωράρια και τις απαιτητικές δουλειές, πολλές φορές για το αίσθημα κόπωσης ευθύνεται και η δίψα. Το νερό αναζωογονεί το σώμα με πολλούς τρόπους.
Έχετε φτάσει μέχρι εδώ, αναζητώντας πιθανά σημάδια
Αν πίνατε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, δεν θα διαβάζατε μέχρι το τέλος αυτό το κείμενο. Ανησυχείτε και κάνετε πολύ καλά, γιατί κάπως έτσι θα αποφασίσετε να βάλετε κι άλλο νερό στο ποτήρι σας.
Πηγή: www.defencenet.gr

*** Ποιες ασθένειες δημιουργούνται από ψυχολογικές αιτίες
Η ασθένεια είναι ένα μήνυμα που λέει ότι κάτι κάνουμε λάθος και πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε τις σκέψεις μας.
Οι ασθένειες είναι αντανακλάσεις των εσωτερικών μας σκέψεων και συναισθημάτων. Το σώμα μας, μάς μιλά. Είναι ο καθρέφτης των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πεποιθήσεών μας. Μας στέλνει συνεχώς μηνύματα αρκεί να βρούμε τον χρόνο και τον τρόπο να τα ακούσουμε. Εξάλλου ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, δεν εντοπίζει τη νόσο στα όργανα. Θεωρεί πως ο άρρωστος αποτελεί ενιαία ψυχοσωματική οντότητα και ότι η αρρώστια διέπεται από φυσικούς νόμους.
Οι περισσότερες αιτίες ασθενειών είναι οι εσωτερικές συγκρούσεις και γενικά αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, φόβος, θυμός, οργή, γκρίνια, ενοχή, θλίψη, εγωισμός, ζήλια.
Κάθε ασθένεια είναι πάντα μια κραυγή για αγάπη, αντανακλά τις πλευρές εκείνες του εαυτού που χρειάζεται να θεραπευτούν, ενώ η ουσιαστική θεραπεία έρχεται πάντα από μέσα. Όμως η εµφανιζόµενη ασθένεια, όχι µόνο δεν είναι κάποιος τυχαίος, µυστηριώδης τιµωρός, αλλά η κορυφή του παγόβουνου που ειδοποιεί έγκαιρα για το τι ακριβώς συµβαίνει βαθιά µέσα µας. Είναι η ανακούφιση της ψυχής που βρίσκει τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μας και να τραβήξει την προσοχή μας, εκφράζοντας τις ανάγκες της.
Ας δούμε κάποιες νοητικές και συναισθηματικές αιτίες δυσλειτουργιών που παρουσιάζονται στον άνθρωπο, σύμφωνα με τον χάρτη του Emotion Code του Bradley Nelson:
– Πρόβλημα στο λεπτό έντερο ή στην καρδιά: από εγκατάλειψη, απιστία, χαμό, έλλειψη αγάπης.
– Πρόβλημα στη σπλήνα ή στο στομάχι: από ανησυχία, απελπισία, αηδία, νευρικότητα.
– Πρόβλημα στο πνευμόνι ή στο παχύ έντερο: από κλάμα, αποθάρρυνση, απόρριψη, θλίψη, πόνο.
– Πρόβλημα στο συκώτι και στη χολή: από θυμό, πικρία, ενοχή, μνησικακία, πανικό, κατάθλιψη.
– Πρόβλημα στα νεφρά ή στην κύστη; από κατάκριση, τρόμο, φόβο.
– Πρόβλημα στους αδένες και σεξουαλικά όργανα: από ταπείνωση, ζήλια, πόθο, καταπίεση.
Τα μάτια
 Είναι ο δείκτης της ετοιμότητάς μας να βλέπουμε τον κόσμο.
Όταν έχουμε προβλήματα όρασης αυτό σημαίνει, ότι δεν επιθυμούμε να δούμε κάτι στους εαυτούς μας και στους γύρω μας ανθρώπους. Τα προβλήματα όρασης στα παιδιά δείχνουν με βεβαιότητα, ότι κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι τους, και τα παιδιά αρνούνται να το δουν, οπότε υποσυνείδητα χαλούν την όρασή τους για να μη βλέπουν τα δυσάρεστα.
Καταρράκτης – Δείχνει συναισθηματική και ψυχολογική θόλωση της άποψής σας για ό,τι συμβαίνει μέσα και γύρω σας.
Μυωπία – Φοβάστε το μέλλον και ό,τι αυτό μπορεί να σας επιφυλάσσει. Όμως η φαντασία σας προκαλεί το φόβο, όχι η πραγματικότητα.
Πρεσβυωπία – Δείχνει δυσκολία να προσαρμοστείτε με ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Δυσκολία ακόμη και να κοιτάξετε στον καθρέφτη το σώμα σας να γερνάει.
Επιπεφυκίτιδα – Δυσκολεύεστε να δείτε κάτι που σας προκαλεί θυμό και επιθυμείτε να κλείσετε τα μάτια για να μην το δείτε.
Κριθαράκι – Εμφανίζονται σε άτομα συναισθηματικά, που δεν μπορούν να προσπεράσουν ό,τι βλέπουν μπροστά τους. Τους στενοχωρεί αυτό που βλέπουν και θα προτιμούσαν να βλέπουν μόνο ό,τι τους αρέσει. Προσπαθήστε να αποκτήσετε μεγαλύτερη ανοχή σε όσα βλέπετε γύρω σας.
Τα αυτιά
 Δείχνουν την ετοιμότητά μας να ερχόμαστε σε επαφή με τον γύρω κόσμο.
Πόνος ή βόμβος εμφανίζεται όταν δεν θέλουμε πια ούτε να ακούμε ούτε να υπακούμε. Κάθε δυσλειτουργία των αυτιών δηλώνει κριτική άποψη σχετικά με ό,τι ακούτε, ακόμη και εσωτερικό θυμό ή επιθυμία να αποκλείσετε οτιδήποτε δεν θέλετε να ακούσετε. Μπορεί να αισθάνεστε ότι εύκολα σας δυσφημούν και έτσι ζείτε διαρκώς σε κατάσταση άμυνας. Καταλάβετε ότι αυτό που σας εκνευρίζει δεν είναι τόσο αυτά που λένε, αλλά κυρίως η ερμηνεία που δίνετε σε αυτά που λένε.
Στα παιδιά η ωταλγία υποδηλώνει μια κατάσταση δυσάρεστη στο σπίτι, την οποία αυτά δεν θέλουν να ακούσουν, και δεν μπορούν να την εκφράσουν λόγω της απαγόρευσης από τους μεγάλους, πράγμα που επιδεινώνει την ωταλγία. Η κώφωση είναι μια μακροχρόνια άρνηση να ακούσουμε κάποιον. Αν παρατηρήσουμε ένα ζευγάρι που ο ένας έχει μειωμένη ακοή, τότε θα δούμε πως ο άλλος μιλάει συχνά πάρα πολύ, φλυαρεί σχεδόν ακατάπαυστα.
Ο σβέρκος
 Αντιπροσωπεύει την ικανότητά μας στην διαλλακτική σκέψη, στην αποδοχή μιας άλλης γνώμης, την κατανόηση των απόψεων πολλών ανθρώπων. Κατά κανόνα οι παθήσεις του λαιμού προέρχονται από την δογματική πεισματική άρνηση να δει κανείς με νέο τρόπο τα πράγματα της ζωής. Σημαίνει ισχυρογνωμοσύνη πάνω στη δική μας σκέψη.
Ο λάρυγγας
 Αντιπροσωπεύει την ικανότητά μας να υπερασπίζουμε τα συμφέροντά μας και τις γνώμες μας, την προσωπικότητά μας . Ο λάρυγγας αρρωσταίνει, όταν εμείς θεωρούμε, ότι δεν δικαιούμαστε και δεν είμαστε σε θέση να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας. Πέραν τούτου, ο λάρυγγας είναι η έδρα της ενέργειας της δημιουργίας. Όταν η δημιουργική ενέργεια δεν βρίσκει διέξοδο, ο λάρυγγας αρρωσταίνει.
Ο ερεθισμένος λαιμός δηλώνει πάντα οργή.
Ο λαιμός
Σφίξιμο στο λαιμό σημαίνει ότι ίσως αισθάνεστε περιορισμένοι, υπό πίεση ή ότι σας έχουν αρπάξει από το λαιμό για να πείτε ή να κάνετε κάτι. Πόνος κατά την κατάποση δείχνει τον τρόπο που διαλέγει το σώμα να σας ρωτήσει ξεκάθαρα «ποιο πρόσωπο ή κατάσταση δεν μπορείτε να καταπιείτε;». Ίσως δεν μπορείτε να καταπιείτε την στάση ενός συγκεκριμένου προσώπου ή την έκβαση μιας κατάστασης.
Αμυγδαλίτιδα – Δείχνει θυμό ή απογοήτευση από μια κατάσταση την οποία δεν μπορείτε να “καταπιείτε”. Προσδιορίστε τι ή ποιον δεν μπορείτε να αποδεχθείτε.
Το στήθος
 Όταν έχετε προβλήματα με το στήθος, σημαίνει συνήθως πως υπερπροστατεύετε ένα πρόσωπο/γεγονός/εμπειρία. Ένα μέρος από τη διαδικασία της μητρικής φροντίδας είναι να επιτρέπουμε στο παιδί να μεγαλώσει, να απογαλακτιστεί. Χρειάζεται να ξέρουμε πότε θα το αφήσουμε από τα χέρια μας, πότε θα το προτρέψουμε να πάρει τα ηνία της ζωής του και θα του επιτρέψουμε να ζήσει όπως θέλει. Η υπερπροστασία δεν αφήνει τα παιδιά να χειρίζονται μόνα τους τις εμπειρίες τους. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αρνηθεί και δώστε βοήθεια από αγάπη, όχι αίσθημα υποχρέωσης. Οι παθήσεις του στήθους επίσης μπορεί να έχουν σχέση με τον κρυφό θυμό συνήθως των γυναικών για τους άνδρες.
Η πλάτη
 Προβλήματα με την πλάτη αρχίζουν, όταν νιώθει κανείς ,ότι του λείπει η στήριξη. Οι πόνοι του άνω τμήματος της πλάτης σχετίζονται με την ανεπάρκεια της αισθηματικής στήριξης από τους άλλους (σύζυγος, φίλος, αφεντικό). Το μεσαίο τμήμα της πλάτης σχετίζεται με το αίσθημα της ενοχής και τους φόβους του παρελθόντος, φόβους των οικονομικών προβλημάτων.
Ο πόνος στον ώμο υποδηλώνει ότι κρατάτε το βάρος του κόσμου στους ώμους σας. Έχετε υπερφορτώσει τον εαυτό σας χωρίς λόγο. Αναλαμβάνετε ακόμη και βάρη που δεν είναι δικά σας. Επιτρέψτε στους άλλους να ζουν τη δική τους ζωή, με τα δικά τους λάθη, και ελευθερώστε τον εαυτό σας.
Κύφωση – Αν υποφέρετε από κύφωση ίσως αισθάνεστε πως έχετε τον κόσμο στους ώμους σας και ότι όλοι είναι πάνω στην πλάτη σας.
Λόρδωση – Προτιμάτε να τα κάνετε συνήθως όλα μόνοι σας και είναι πολύ δύσκολο για σας να δεχτείτε βοήθεια. Το σώμα σας λέει ότι πρέπει να δέχεστε πράγματα με ευγνωμοσύνη και απλώς να λέτε ευχαριστώ για ανταπόδοση.
Τα χέρια
 Αντιπροσωπεύουν τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τη ζωή μας, τις ευθύνες μας και τα ταλέντα μας. Πόνοι εκφράζουν πιθανόν αντίδραση του εαυτού επειδή δεν εκφράζουμε όλο το δυναμικό μας.
Το κάθε δάχτυλο έχει τη σημασία του.
– Ο αντίχειρας αντιπροσωπεύει τις νοητικές ικανότητες.
– Ο δείκτης τον φόβο και τον εγωισμό.
– Ο μέσος την οργή και τη σεξουαλικότητα.
– Ο τέταρτος ταυτόχρονα την συμφωνία και την πίκρα.
– Ο πέμπτος τις οικογενειακές σχέσεις και τις απαιτήσεις.
Τα πόδια
 Τα προβλήματα που παρουσιάζονται σ’αυτά, τις πιο πολλές φορές προέρχονται από το φόβο που νιώθουμε να προχωρήσουμε μπροστά ή να πάρουμε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή στόχο. Όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, συχνά προκαλούμε μικρά προβλήματα στα πόδια μας. Μια αντίρρηση που προβάλει ο εαυτός για την κατεύθυνση που έχουμε πάρει. Μπορούμε να επιβραδύνουμε λίγο το ρυθμό μας και να χαρούμε ορισμένα πράγματα περισσότερο.
Τα γόνατα προσδιορίζουν την ευελιξία του κάθε ατόμου. Εκφράζουν την περηφάνια, το εγώ, την ισχυρογνωμοσύνη. Την επόμενη φορά που θα έχεις προβλήματα με τα γόνατά σου, ρώτησε τον εαυτό σου πού ήσουν αδιάλλακτος. Πόνοι στα γόνατα εμφανίζονται όταν κάτι μέσα μας νιώθει να έχει γονατίσει από τις πιέσεις της ζωής και δεν θέλει πια να υποτάσσεται, να χαμηλώνει τον εαυτό του προς χάριν των άλλων ή μιας κατάστασης. Απελευθέρωσε την ισχυρογνωμοσύνη σου.   Για να νιώθεις άνετα, χρειάζεται να είσαι ευέλικτος. Δεν είναι ανάγκη να φοβάσαι μήπως χάσεις τον έλεγχο ακολουθώντας τις ιδέες των άλλων ή αποδεχόμενοι νέες ιδέες. Επιτρέψτε στον εαυτό σας την ευελιξία να δει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία.
Πέλματα – Είστε αναποφάσιστοι ποιο δρόμο να διαλέξετε. Ίσως σας συμβαίνει να αισθάνεστε πως είστε καρφωμένοι σε ένα μέρος ή δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε τα πόδια σας. Λαμβάνετε μήνυμα από το σώμα σας ότι πρέπει να αφεθείτε και να κινηθείτε ευδιάθετα μπροστά.
Φτέρνα – Ο πόνος στη φτέρνα δείχνει ότι επιθυμείτε να κινηθείτε προς την κατεύθυνση των στόχων σας, αλλά διστάζετε επειδή δεν αισθάνεστε να σας στηρίζουν επαρκώς οι άλλοι. Προτιμάτε να έχετε πρώτα τη συναίνεση των άλλων. Αισθάνεστε ακόμα και ένοχοι όταν ενεργείτε χωρίς την έγκριση των άλλων. Να ξέρετε όμως πως είναι αδύνατον να συμφωνούν όλοι. Αν όλοι είχαμε την ίδια γνώμη για όλα, η ζωή δεν θα ήταν καθόλου ενδιαφέρουσα.
Η καρδιά
 Αντιπροσωπεύει την αγάπη, ενώ το αίμα τη χαρά. Όποιος αρνείται στον εαυτό του την αγάπη και τη χαρά, η καρδιά του σφίγγει. Ως αποτέλεσμα το αίμα ρέει πιο αργά, πράγμα του οδηγεί στις αναιμίες, την στηθάγχη και το έμφραγμα.
Έμφραγμα – Το αίμα αντιπροσωπεύει τη χαρά της ζωής και η παρεμπόδιση της ροής του, αποτελεί συσσώρευση συναισθημάτων που εμποδίζουν τη χαρά στη ζωή σας.
Καρδιακές δυσλειτουργίες – Αν έχετε προβλήματα στην καρδιά, διακατέχεστε πιθανόν από την τάση να τα παίρνετε όλα κατάκαρδα ή πολύ στα σοβαρά. Προβλήματα καρδιάς έχουν να κάνουν με ερωτικές απογοητεύσεις, άρνηση συγχώρεσης, συναισθηματική εξάρτηση ή αποξένωση και “κλείσιμο της καρδιάς”.
Πνευμονικές παθήσεις – Οι πνεύμονες σχετίζονται με την στάση μας προς την ζωή, οι πνευμονοπάθειες έχουν σχέση με τον φόβο της ζωής γενικά ή με τον φόβο να ζεις ολοκληρωμένη ζωή, της απαισιόδοξης, αρνητικής στάσης προς την ζωή. Είναι οι ρυθμιστές του αέρα, συνδέονται άμεσα με την επιθυμία για ζωή και την ποιότητά της. Πιθανόν αισθάνεστε καταπιεσμένοι με ένα αίσθημα ασφυξίας που σας προκαλεί κάποιο πρόσωπο ή κατάσταση. Το σώμα σας λέει να πάρετε μια βαθιά ανάσα ζωής.
Το στομάχι
 Είναι ο δείκτης της ικανότητάς μας στην χώνεψη των νέων ιδεών και εμπειριών.
Τα προβλήματα με το στομάχι κατά κανόνα σχετίζονται με την ανικανότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Όταν έχουμε ενοχλήσεις ας αναρωτηθούμε «Ποιον δεν μπορούμε να χωνέψουμε; Ποιος μας κάθεται στο στομάχι; Τι φοβόμαστε;. Έτσι λοιπόν τα στομαχικά προβλήματα αποτελούν εκδηλώσεις αποτυχίας ή άρνησης σας να χωνέψετε ένα άτομο ή μια κατάσταση την οποία φοβάστε ή δεν μπορείτε να αντέξετε.
Πρωκτός – Κάθε όργανο του σώματός μας είναι μια υπέροχη έκφραση της ζωής και έχει τη δική του συγκεκριμένη λειτουργία. Χωρίς τον πρωκτό δεν θα μπορούσαμε να αποβάλλουμε αυτά που το σώμα μας δε χρειάζεται πια και θα πεθαίναμε πολύ γρήγορα.
Το παχύ έντερο σχετίζεται με την ικανότητα να απελευθερώνεσαι από κάτι, που δεν έχεις πια ανάγκη. Προβλήματα του παχέος εντέρου σχετίζονται με τους φόβους απαλλαγής από τον παλιό τρόπο σκέψης, με το φόβο να χάσεις κάτι ή να μην αποκτήσεις κάτι.
Διάρροια – Σε φυσικό επίπεδο το σώμα αποβάλλει μη αφομοιωμένα θρεπτικά συστατικά. Έτσι αποβάλλετε κάτι που σας προκαλεί συναισθηματική δυσφορία.
Δυσκοιλιότητα – Η κύρια λειτουργία του εντέρου είναι να αποβάλλει οτιδήποτε άχρηστο στο σώμα. Η άριστη ψυχικοσωματική   υγεία βασίζεται στην απελευθέρωση παλιών αντιλήψεων που υπάρχουν. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί όταν αισθάνεστε ότι πιέζεστε να αποχωριστείτε κάτι υλικής φύσεως. Το σώμα σας στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι είναι καιρός να ξεχάσετε. Σκουριασμένες ιδέες και παλιές αντιλήψεις θα συσσωρευτούν και σταδιακά θα σας δηλητηριάσουν, γι’αυτό αποτινάξετε τα παλιά και υποδεχτείτε τα καινούργια.
Το υπερβολικό βάρος αντιπροσωπεύει την ανάγκη για προστασία.
Η αγάπη για τον εαυτό μας και η δίαιτα στις αρνητικές σκέψεις, είναι η καλύτερη δίαιτα. Έχετε ανυψώσει ένα ψυχολογικό τείχος γύρω σας, ένα φράγμα πάχους, για να σας προφυλάσσει από τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των άλλων.
Όταν είμαστε οργισμένοι με τον εαυτό μας, όταν νιώθουμε κάποιες ενοχές, όταν αισθανόμαστε την ανάγκη να επιβάλουμε κάποια τιμωρία, τότε ένα ατύχημα είναι μια θαυμάσια λύση. Ένα ατύχημα προκαλεί πάντα την προσοχή και την συμπάθεια των άλλων προς εμάς. Σπεύδουν να μας περιποιηθούν και να μας φροντίσουν. Ο πόνος κάθε είδους είναι μια ένδειξη ενοχής. Η ενοχή αποζητά την τιμωρία & η τιμωρία φέρνει πόνο.
Όταν δεν αισθανόμαστε άνετα επειδή γεννηθήκαμε άντρες ή γυναίκες, όταν απορρίπτουμε τη σεξουαλικότητά μας, όταν περιφρονούμε το σώμα μας και το θεωρούμε βρώμικο και αμαρτωλό,τότε συχνά έχουμε  προβλήματα στα γεννητικά μας όργανα.
Δερματολογικά προβλήματα
Το δέρμα συνδέεται άμεσα με την εικόνα του εαυτού μας για την αντανάκλαση στον εξωτερικό κόσμο. Τα προβλήματα του δέρματος είναι εκδηλώσεις υποτίμησης του εαυτού. Δίνετε μεγάλη σημασία στο πώς σας βλέπουν οι άλλοι και τι γνώμη έχουν για εσάς. Το σώμα σας στέλνει μήνυμα να είστε πιο φιλικοί με τον εαυτό σας και να τον αποδέχεστε περισσότερο. Μπορεί επίσης να είναι μια δικαιολογία του σώματος για να αποφύγετε να αναπτύξετε επαφή με άλλους.
Ξηροδερμία – Είστε απρόθυμοι να δείξετε την ευαισθησία ή λεπτότητά σας.
Σκληροδερμία – Σας αρέσει να δίνετε την εντύπωση πως είστε σκληρός άνθρωπος, αλλά το ήρεμο και ευγενικό τμήμα του εαυτό σας επιθυμεί να εκφραστεί.
Ακμή – Είναι ένας τρόπος να κρατάμε σε απόσταση τον εαυτό μας από τους άλλους ώστε να μην μας βλέπουν από πολύ κοντά. Επηρεάζονται περισσότερο όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η ακμή που επιμένει στην ενήλικη περίοδο δείχνει την ανάγκη αλλαγής του τρόπου με τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας.
Το κεφάλι
 Συχνά αντί να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο, το νιώθουμε απλώς να πονάει από έναν ισχυρό πονοκέφαλο. Είναι ο τρόπος που το σώμα μας στέλνει μήνυμα ότι έχουμε φορτωθεί με πολλές σκοτούρες ή ότι έχουμε υπερφορτώσει τα κυκλώματα με κάτι που μας ζητάει πολλή ενέργεια και σκέψη, οπότε χρειάζεται να αφήσουμε τα πράγματα να κρυώσουν λίγο πριν πάρουμε αποφάσεις. Αν αισθάνεστε ότι το κεφάλι σας κοντεύει να σπάσει, το μήνυμα του σώματος είναι να πάψετε να συγκεντρώνετε τόσα πολλά μέσα σας. Απαλλαγείτε από την υπερβολική νοητική δραστηριότητα και σταματήστε να επιδιώκετε να καταλάβετε και να εξηγήσετε με το μυαλό τα πάντα.
Η έμμηνος ρύση
 Διαταραχές της περιόδου αποτελούν ένδειξη ότι δυσκολεύεστε να αποδεχθείτε την θηλυκότητά σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας το δικαίωμα να χρειάζεται τους άνδρες χωρίς να εξαρτάται από αυτούς.
Οι διαταραχές της ουροδόχου κύστεως σχετίζονται με τον θυμό με τον εαυτόν σου.
Οι κολπίτιδες των γυναικών με τον θυμό με τον σεξουαλικό σύντροφο.
Οι προστατίτιδες με τη μειωμένη αυτοεκτίμηση των ανδρών και με τον φόβο να φανούν ανεπαρκείς σεξουαλικά στα μάτια των γυναικών.
Η σεξουαλική ανικανότητα και ψυχρότητα οφείλεται στο φόβο, το θυμό και το φθόνο για τον/την σεξουαλικό σύντροφο και στην αντίληψη, ότι το σεξ είναι αμαρτία. Έχετε αλλάξει την άποψή σας για τη σύντροφό σας ή για τη σχέση. Μπορεί να τη βλέπετε περισσότερο σαν μητρική φιγούρα ή φίλη.
Αγοραφοβία – Οι αγοραφοβικοί βιώνουν τόσο υπερβολικά έντονο φόβο ώστε αποφεύγουν καταστάσεις όπου αισθάνονται ότι δεν μπορούν να δραπετεύσουν εύκολα. Έτσι επιδιώκουν να κυκλοφορούν μαζί με κάποιον που εμπιστεύονται (ένα ασφαλές πρόσωπο) ή να γνωρίζουν ένα ασφαλές μέρος εκεί κοντά όπου μπορούν να καταφύγουν. Υπήρξαν άτομα υπερβολικά ευαίσθητα ως παιδιά και γι’αυτό επιρρεπείς στα συναισθήματα των άλλων. Ακόμα και σήμερα όταν βρεθούν σε δημόσιο χώρο έχουν την τάση να φορτώνονται τα συναισθήματα των άλλων και να πνίγονται. Πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτά τα συναισθήματα ούτε ανήκουν στους ίδιους, ούτε είναι υπεύθυνοι για τους άλλους.
Αιματολογικά προβλήματα – Το αίμα αντιπροσωπεύει τη δύναμη της ζωής & της χαράς. Όπως το αίμα θρέφει το σώμα μας έτσι κι εμείς πρέπει να θρέφουμε την ψυχή μας. Είναι καλό να ασχολούμαστε περισσότερο με δραστηριότητες που μας ευχαριστούν παρά να δαπανούμε ενέργεια σε πράγματα που αποστραγγίζουν τη ζωτικότητά μας.
Αλλεργίες – Ίσως αισθάνεστε έντονη αποστροφή για κάποιον ή έχετε δυσκολία να προσαρμοστείτε με κάποιο πρόσωπο/κατάσταση. Μπορεί μάλιστα να επιζητάτε έγκριση από κάποιο πρόσωπο προς το οποίο αισθάνεστε βαθύτερα εχθρότητα. Αντί να πιστεύετε πως η αλλεργία προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες, σκεφτείτε τι σας συνέβη τις προηγούμενες εικοσιτέσσερις ώρες πριν από την αλλεργική σας αντίδραση. Ο εντοπισμός του προσώπου που δεν ανέχεστε θα πρέπει να αποτελεί το πρώτο σας μέλημα. Εφόσον δεν μπορείτε να αλλάξετε τους άλλους, η μόνη σας επιλογή είναι να τους αποδεχτείτε όπως είναι.
Η ανορεξία και η βουλιμία είναι ακραίες μορφές μίσους εναντίον του εαυτού μας.
Η τροφή είναι το σύμβολο της ανατροφής μας από τη μάνα γη. Οι ανορεκτικοί απορρίπτοντας λοιπόν την τροφή, απορρίπτουν και τη μητέρα τους, το πρωταρχικό γυναικείο πρότυπο ή την δική τους γυναικεία πλευρά. Πρέπει να αγκαλιάσετε την θηλυκότητά σας και να κατανοήσετε ότι η μητέρα σας έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για την ανατροφή σας , σύμφωνα με τις ικανότητές της και τις γνώσεις που διέθετε την εποχή. Σεβαστείτε την και αποδεχτείτε την ως ένα άλλο ανθρώπινο ον με τους φόβους και τα όριά της όπως όλοι μας.
Το άσθμα προκαλείται από την υπερβολική, την αποπνικτική αγάπη.
Στην περίπτωση αυτή έχουμε την αίσθηση πως δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε.
Αϋπνία – Τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία είναι συναισθηματικά και αγχώδη. Η έλλειψη ύπνου πιθανόν να αντιπροσωπεύει κάποια έλλειψη ηρεμίας στη ζωή σας. Προσπαθείτε να μείνετε ξύπνιοι, ώστε να λύσετε όλα τα θέματα που σας απασχολούν.
Βήχας – Κάτω από τον βήχα κρύβονται λόγια, γνώμες, διαμαρτυρίες, βρισιές ή δηλώσεις που δεν τολμήσαμε να ξεστομίσουμε και προτιμήσαμε να τις καταπιούμε. Επίσης τα φλέματα, υποδηλώνουν την καταπιεσμένη ανάγκη μας να “φτύσουμε” ορισμένες καταστάσεις ή πρόσωπα. Συχνά ο βήχας είναι εκδήλωση αγανάκτησης ή άγχους όταν το άτομο νιώθει ότι έχει καταπιεί πολλά για πολύ καιρό και έχει πια φτάσει σε ένα σημείο που πνίγεται.
Ηπατικές δυσλειτουργίες – Το συκώτι είναι ένα απο τα κυριότερα όργανα φιλτραρίσματος και αποτοξίνωσης του οργανισμού. Αντιπροσωπεύει την πύλη συγκρατημένου θυμού. Μέσα σας αισθάνεστε λύπη και πικρία. Το συκώτι στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα ότι είναι καιρός να χωνέψετε όσα συμβαίνουν γύρω σας. Μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα.
Ίλιγγος – Δείχνει ότι βλέπετε κάποια απώλεια στην ψυχική σας ισορροπία. Αισθάνεστε ότι χάσατε το πάτημα ή το κράτημά σας σε αυτό που θεωρούσατε ισορροπημένη ζωή.
Λιποθυμία – Είναι ένας είδος φυγής στην εμφάνιση μιας κατάστασης που συνεχίζεται και σας έχει προκαλέσει αίσθημα απογοήτευσης και εξουθένωσης. Αντί να παραδίνεστε στους φόβους σας και να προσπαθείτε να δραπετεύεσετε, αντιμετωπίστε τους και μιλήστε γι’αυτούς ανοιχτά. Μην αποφεύγετε λοιπόν την κατάσταση που σας βασανίζει γιατί θα τη συναντάτε ξανά μπροστά σας μέχρι να την ξεδιαλύνετε. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε τι έρχεται να σας διδάξει και όχι να την αγνοήσετε.
Μυϊκή δυσλειτουργία – Αφού οι μύες διευκολύνουν τις κινήσεις, οι μυϊκές δυσλειτουργίες δείχνουν έλλειψη κινήτρων ή της απαιτούμενης δύναμης θέλησης προκειμένου να εκπληρώσετε τις επιθυμίες σας. Το σώμα σας λέει να κινηθείτε μπροστά, να συνδεθείτε με τη δύναμη της θέλησής σας.
Πυρετός – Είναι αποτέλεσμα καταπιεσμένου θυμού. Μόλις τα ρίγη σταματήσουν ο θυμός απελευθερώνεται και η υπάρχουσα ένταση οδηγείται προς εκτόνωση. Μπορεί επίσης να έχει σχέση με ένα φλέγον πάθος για μια κατάσταση η οποία ίσως νιώθετε ότι δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση.
Ρινορραγία – Χωρίς προφανή αίτια δείχνει προσωρινή απώλεια χαράς. Επίσης αντιπροσωπεύει την επιθυμία για κλάμα και χρησιμεύει ως συναισθηματική απελευθέρωση όταν απαγορεύετε στον εαυτό σας να το κάνει.
Ροχαλητό – Αν ροχαλίζετε αυτό συμβαίνει επειδή πιθανόν θα σας άρεσε να ήσαστε περισσότερο θορυβώδεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και συγκρατείστε. Επίσης ίσως αισθάνεστε ότι δεν ακούγεστε αρκετά και έτσι το αναπληρώνετε τη νύχτα. Παραδεχτείτε ότι επιζητείτε την προσοχή και θέλετε να σας ακούσουν.
Σπασμοί – Υπάρχει εκτεταμένη εσωτερική αναταραχή. Είστε παθητικοί με τους γύρω σας και στρέφετε κάθε βίαιη σκέψη προς τα έσω, εναντίον του εαυτού σας. Το σώμα σας λέει ότι δεν μπορεί πλέον να κρατά δεσμευμένη αυτή την εσωτερική βία.
Τραυλισμός – Είναι απόδειξη ότι κάποιος φοβάται να εκφράσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Να γνωρίζετε όμως πως είναι δικαίωμα ζωής να έχετε ανάγκες και επιθυμίες και να είστε ευτυχισμένοι.
Τριχόπτωση – Αντιστοιχεί στην απώλεια των φτερών. Σαν να είμαστε για άλλα φτιαγμένοι αλλά υποτασσόμαστε σε μια πιο κοινή μοίρα, που μας προσφέρει ασφάλεια, αλλά έρχεται σε αντίθεση με αυτό που κατά βάθος ήθελε η καρδιά μας και που το φοβηθήκαμε επειδή περιείχε ρίσκο. Στους κύκλους των σαμάνων και των ινδιάνων αφήνουν μακριά τα μαλλιά τους γιατί τα θεωρούν ως μεσολαβητές/κεραίες ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα. Αντιπροσωπεύουν μια κεραία η οποία ενώνει τον άνθρωπο με την κοσμική ενέργεια ή θείον. Εμείς κατανοούμε πως οι τρίχες πάνω στο κεφάλι και το σώμα παρέχουν στρώμα προστασίας στο δέρμα. Τα μαλλιά παρέχουν ένα μανδύα προστασίας για το κεφάλι, αίσθημα ασφάλειας ότι προστατευόμαστε από ψηλά. Η απώλεια μαλλιών σημαίνει ότι δεν αισθάνεστε πλέον προστατευμένοι και δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στη θεία ενέργεια. Κατανοήστε όμως ότι είστε πλήρως προστατευμένοι από την Πηγή της ζωής.
Φτάρνισμα – Επειδή σκοπός το φταρνίσματος είναι να αποβάλει κάτι, το συχνό ή επαναλαμβανόμενο φτάρνισμα δείχνει μια ανάγκη να απαλλαγείτε από κάτι ή κάποιον που σας εκνευρίζει, εμποδίζει ή προκαλεί ανία . Όταν σας πιάσει φτάρνισμα, σκεφτείτε τι ακριβώς είχατε στο μυαλό σας προηγουμένως και θα διαπιστώσετε ότι επρόκειτο για κάτι ενοχλητικό το οποίο πιθανόν σχολιάζατε.
Πηγή:enallaktikidrasi.com

 ***

***  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βοτανοθεραπείας στη ζωή  μας :  
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -

7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   

12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 

14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  

18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-

 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
!!! 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-         
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html

47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 

50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-                                      

~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016  :
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  01  Απριλίου  2016   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-01-2016.html .-
~ ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας 2ο μέρος  01-04-2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/04/2-01-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Απριλίου 2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-02-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  03  Απριλίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-03-2016.html .-     
 ~ Αθλητικό Σάββατο-κύριακο 02 και 03 Απριλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/04/02-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 04  Απριλίου  2016: http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-04-2016.html .-
:ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ της Ορθόδοξης Εκκλησίας  μας , 3ο μέρος , Δευτέρα 04-04-2016  ,  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/04/3-04-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη 05 Απριλίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-05-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06  Απριλίου 2016: http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-06-2016.html .-
~ ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  07 Απριλίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-07-2016.html .- 
~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  08  Απριλίου  2016   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-08-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09  Απριλίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-09-2016.html .-  
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10  Απριλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/04/09-10-2016.html  .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10 Απριλίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-10-2016.html.-
~~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .-                                                                      ~
                                                                                                                                        
***  Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

***     BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4621    Video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2899 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2889 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.399 βίντεο   .-  
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4812 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.572   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
                
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου