ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 04 Μαϊου 2016

ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :
~


***  Αυτά είναι τα μπαχαρικά που αδυνατίζουν!
   Αυτά είναι τα μπαχαρικά που αδυνατίζουν!
Το υγιεινό, διαιτητικό φαγητό δεν πρέπει να είναι συνώνυμο του... νοσοκομειακού νερόβραστου κοτόπουλου.
Ενας έξυπνος τρόπος για να γίνει πιο νόστιμο το φαγητό είναι το πασπάλισμα με μπαχαρικά. Κάτι το οποίο κάνει όχι μόνο το φαγητό πιο νόστιμο, αλλά έχουν και άπειρες άλλες ιδιότητες, από το να βοηθούν στην απώλεια βάρους, μέχρις ότου να προστατεύουν από διάφορες παθήσεις.
Κανέλα
Μειώνει το ζάχαρο και την ανταπόκριση της ινσουλίνης στο άμυλο.
Προσθέστε την στο πρωινό σας, στα δημητριακά βρώμης ή στο χυμό σας.
Σαφράν
Προσθέτει μια μοναδική γεύση στα αλμυρά πιάτα, ενώ έρευνες δείχνουν ότι αυξάνει το αίσθημα κορεσμού. Με απλά λόγια κόβει την όρεξη.
Κακάο
Το κακάο καταστέλλει την όρεξη, ενώ ωφελεί και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τζίντζερ
Μειώνει τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος και βοηθά και στην επιτάχυνση του μεταβολισμού.
Σκόρδο
Το σκόρδο είναι πηγή θείου, το οποίο βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Εχει επίσης αντι-ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Κρεμμύδι
Οπως και το σκόρδο, έτσι και το κρεμμύδι βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση.
Κίτρινο πιπέρι
Επιταχύνει το μεταβολισμό
 Θυμάρι
Περιέχει την αντιοξειδωτική θυμόλη...
Βασιλικός
Ένα εξαιρετικό για το καρδιαγγειακό σύστημα βότανο που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και έχει και αντιμικροβιακή δράση.
Ρίγανη
Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ λειτουργεί και ως αντιμυκητιακό.
 
*** Μελισσόχορτο: Το ελιξήριο της νεότητας
Μελισσόχορτο: Το ελιξήριο της νεότητας
Λένε πως οι αλχημιστές χρησιμοποιούσαν το μελισσόχορτο για να φτιάξουν ελιξήρια νεότητας. Το ταπεινό αυτό βότανο, που φυτρώνει στις πλαγιές περιοχών της χώρας είναι ένα μικρό θαύμα της οικογένειας των βοτάνων.
Με άρωμα λεμόνι το μελισσόχορτο, ή βάλσαμο λεμονιού, βάλσαμο κεριού μέλισσας, όπως είναι γνωστό, αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστό και να χρησιμοποιείται. Οι θετικές του ιδιότητες για την υγεία οφείλονται τόσο στα πτητικά έλαια, τις τανίνες, τα φλεβανοειδή και τις πολυφαινόλες, όσο και στα αιθέρια έλαια που περιέχει.
Ποια τα οφέλη του μελισσόχορτου στην υγεία μας;
Χαλαρώνει το μυαλό
 Μέσα στο πέρασμα των αιώνων το μελισσόχορτο είναι δημοφιλές στην αρωματοθεραπεία. Το γλυκό του άρωμα προωθεί την αίσθηση της χαλάρωσης και της ηρεμίας. Τα περισσότερα «γλυκά» έλαια έχουν το ίδιο όφελος.
Βοηθά τον ύπνο
 Σύμφωνα με έρευνες, είναι ένα από τα βότανο που ενθαρρύνει πιο ξεκούραστο ύπνο. Μια μελέτη διαπίστωσε πως γυναίκες, που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και έχουν διαταραχές, κοιμούνται πολύ καλύτερα μετά από την κατανάλωση μελισσόχορτου.
Κάνει το δέρμα να δείχνει νεότερο
 Συχνά εμφανίζεται ως συστατικό καλλυντικών, διότι έχει καταπραϋντική επίδραση στο δέρμα. Η πρώτη καλλυντική του χρήση έγινε το 1300, όταν η βασίλισσα της Ουγγαρίας το χρησιμοποιούσε για να «σβήσει» τις ρυτίδες.
Οξύνει τη μνήμη
 Μπορεί να δρα ως χαλαρωτικό του μυαλού, ωστόσο, μελέτες έδειξαν πως βελτιώνει τη μνήμη ανεξαρτήτως ηλικίας. Νέοι και ηλικιωμένοι, που το δοκίμασαν σε έρευνα, παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις στην επίλυση προβλημάτων και στη θύμηση.
Ισχυρό αντιοξειδωτικό
 Το μελισσόχορτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που κρατούν τα κύτταρα «ασφαλή» από τις ελεύθερες ρίζες.
Διατηρεί το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα
 Πολλά βότανα βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου. Ερευνα υποστηρίζει πως λαμβάνοντάς το σε σταθερή βάση βοηθά την διατήρηση των επιπέδων αυτού και περιορίζει την αντίσταση της ινσουλίνης.
Σε γενικές γραμμές το μελισσόχορτο θεωρείται ένα ασφαλές φυτό, ωστόσο, μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση με φάρμακα για τον θυροειδή ή ηρεμιστικά. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας σε περίπτωση που θέλετε να το καταναλώσετε. Επίσης, δεν ενδείκνυται για εγκυμονούσες και θηλάζουσες.
 
***  Από τη νηστεία, στην υπερφαγία του Πάσχα- Όλα όσα πρέπει να προσέξετε
Οι ημέρες πριν από το Πάσχα είναι μια περίοδος νηστείας, που συνοδεύεται αμέσως μετά από 1-2 ημέρες υπερφαγίας, με αρκετές «διατροφικές αμαρτίες», αλλά και έντονα γαστρεντερικά αλλά και καρδιακά προβλήματα.
Λόγω αυτής της συνύπαρξης του υγιεινού αλλά και του «ανθυγιεινού» τρόπου διατροφής μέσα σε λίγες ημέρες, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με το τι, πότε και πώς θα φάμε αυτή την εβδομάδα.
Αμέσως μετά την Ανάσταση, η μαγειρίτσα ή μία άλλη σούπα αποτελούν το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Ας μείνουμε στη μαγειρίτσα συνιστούν οι ειδικοί για το βράδυ της Ανάστασης. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.
Το παραδοσιακό αυτό έδεσμα μπορεί να μαγειρευτεί μόνο με ασπράδι αυγού, να έχει περισσότερα λαχανικά, λιγότερα εντόσθια και ελάχιστο ελαιόλαδο. Μπορεί επίσης τα εντόσθια να έχουν αντικατασταθεί με μανιτάρια για μια ακόμα πιο υγιεινή επιλογή.
Το παραδοσιακό τραπέζι του ελληνικού Πάσχα περιλαμβάνει αρνί ή κατσίκι, που είναι δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Επειδή όμως είναι νεαρά ζώα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται σημαντικό ποσοστό ουρικού οξέος. Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος.
Τι πρέπει να ξέρουμε για τα κόκκινα αυγά;
Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης. Όμως σύμφωνα με όλα τα νεότερα στοιχεία η χοληστερίνη αυτή δεν είναι εκείνη που θα ανεβάσει απαραίτητα και τις δικές μας τιμές. Βέβαια αυτός δεν είναι λόγος να το παρακάνουμε.
Το κοκορέτσι με ή χωρίς το λίπος του ζώου, είναι μια διατροφική λιχουδιά στην οποία κάποιοι δεν μπορούν να αντισταθούν. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι τυπικά η κατανάλωση του είναι ....απαγορευμένη. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι πιο υγιεινό αν γίνει μόνο με συκώτια , έντερα και βότανα της ελληνικής φύσης, όπως θυμάρι κ.α
 Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγεται από τα εντόσθια είναι η σπλήνα, λένε και τονίζουν ότι θα πρέπει να είμαστε σχολαστικοί στη καθαριότητα τους. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι ένα «πλήρες» κοκορέτσι είναι μια πολύ υψηλή πηγή χοληστερόλης και λίπους.
Το πασχαλινό τσουρέκι μπορεί να γίνει πιο υγιεινό αντικαθιστώντας τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα της συνταγής με ημίπαχα και βάζοντας λιγότερα αυγά.
Τα πασχαλινά κουλουράκια έχουν κατά μέσο όρο 180-200 θερμίδες ανά 50γρ. τροφίμου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα μετρίου μεγέθους κουλουράκι. Για να γίνουν πιο ελαφριά βάλτε ελαιόλαδο, αντί για αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο και αντικαταστήστε το λευκό αλεύρι της συνταγής με αλεύρι βρώμης ή αμυγδάλου το οποίο είναι χαμηλό σε σάκχαρα και κορεσμένα λίπη.
Παχύσαρκα άτομα, καθώς και άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη ή άλλες διαταραχές των λιπιδίων του αίματος, καλό είναι να αποφεύγουν και τα δύο αυτά γλυκά ή να περιορίζονται σε μια μικρή ποσότητά τους και όχι συχνά.
Γενικότερα, η δυσπεψία και η υπεργλυκαιμία είναι δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αποφύγουμε ώστε οι εορταστικές ημέρες να μη διαταράξουν την υγεία μας και τη γλυκαιμική ρύθμιση, ιδίως αν έχουμε σακχαρώδη διαβήτη.
Ακόμη, ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής.
Τέλος, οι καρδιοπαθείς αλλά και όσοι έχουν αυξημένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί με τη διατροφή τους το Πάσχα.
 
***  Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών στους καρδιοπαθείς
Η Μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, μειώνει τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά σε ανθρώπους που ήδη έχουν καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερα έτη και αφορούσε περίπου 15.500 ανθρώπους σε 39 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), δείχνει ότι για τους καρδιοπαθείς, είναι πιο σημαντικό να τρώνε περισσότερες υγιεινές τροφές, παρά να αποφεύγουν τις ανθυγιεινές, όπως τις επεξεργασμένες, τα γλυκά, τα τηγανητά, τα ποτά με ζάχαρη κ.α. - εν ολίγοις πολλά από αυτά που χαρακτηρίζουν τη «δυτική» διατροφή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραλφ Στιούαρτ του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "European Heart Journal" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, διαπίστωσαν ότι για κάθε 100 ανθρώπους που τρώνε περισσότερες ποσότητες «μεσογειακής» διατροφής, υπάρχουν τρία λιγότερα εμφράγματα, εγκεφαλικά και πρόωροι θάνατοι.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήσαν 67 ετών κατά μέσο όρο και είχαν όλοι σταθερή στεφανιαία νόσο. Στη διάρκεια της τετραετούς έρευνας, περίπου το 10% έπαθαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή πέθαναν. Όμως μεταξύ όσων ακολουθούσαν πιστά την μεσογειακή διατροφή, το ποσοστό ήταν μόνο 7%.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα καρδιαγγειακά οφέλη της μεσογειακής διατροφής ήσαν διακριτά ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής. «Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους με καρδιοπάθεια να τρώνε πιο πολλά υγιεινά φαγητά», δήλωσε ο Στιούαρτ.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα φρούτα και τα λαχανικά κατ' εξοχήν μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε αισθητά αυξημένος κίνδυνος από την μέτρια κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, γλυκών, τηγανητών κ.α.
 
***  Τι είναι η «υπνική παράλυση» και ποιους επισκέπτεται η τρομακτική Μόρα;
Τι είναι η υπνική παράλυση και ποιους επισκέπτεται η τρομακτική Μόρα;
Πολλές φορές στον ύπνο μας έχουμε την αίσθηση ότι το σώμα μας έχει παραλύσει, ότι δεν μπορούμε να κουνηθούμε και ότι κάτι μας εμποδίζει να το κάνουμε. Στο χώρο μοιάζει να πλανάται μια σκοτεινή σκιά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του λαού η εμπειρία αυτή έχει την ονομασία Μόρα ή Μόρμω.
Οι επιστήμονες αναφέρονται στο φαινόμενο αυτό ως «υπνική παράλυση». Με τον όρο υπνική παράλυση περιγράφεται η πρόσκαιρη αδυναμία κίνησης ή ομιλίας τη στιγμή που το άτομο ξυπνά ή σπανιότερα όταν το άτομο περνά από την κατάσταση απόλυτης συνειδητότητας στο πρώτο στάδιο του ύπνου.

Ένα επεισόδιο υπνικής παράλυσης μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά.
Το επεισόδιο δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, ωστόσο καταπονεί το άτομο ψυχολογικά, καθώς προκαλεί έντονο στρες και φόβο ενώ επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας.
Τι μπορεί να προκαλέσει την «υπνική παράλυση»;
Παράγοντες που μπορεί να συνδέονται με την υπνική παράλυση είναι η έλλειψη ύπνου, οι ψυχικές παθήσεις όπως αυξημένο στρες, ή διπολική διαταραχή το να κοιμάται κανείς ανάσκελα, οι κράμπες, η χρήση ορισμένων φαρμάκων αλλά και η κατάχρηση ουσιών.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Τα επεισόδια υπνικής παράλυσης μπορούν να προληφθούν εάν το άτομο υιοθετήσει ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου και κοιμάται σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς στρεσογόνα εξωτερικά ερεθίσματα.
 
***  Η μοναξιά φέρνει προβλήματα στην υγεία
Η μοναξιά φέρνει προβλήματα στην υγεία
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση συνδέονται με σημαντικά αυξημένο -κατά 30% περίπου- κίνδυνο εγκεφαλικού ή στεφανιαίας νόσου, των δύο κυριότερων αιτιών θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η αύξηση του κινδύνου από την μοναξιά είναι ανάλογη με άλλους ήδη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως το άγχος και το εργασιακό στρες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την μοναξιά με εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπέρταση και πρόωρο θάνατο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Νικόλ Βαλτόρτα του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Heart», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 23 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 181.000 ανθρώπους κι είχαν διαρκέσει από τρία έως 21 έτη.
Η ανάλυση έδειξε ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με κατά 29% αυξημένο κίνδυνο στηθάγχης και καρδιοπάθειας, καθώς επίσης με 32% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης εμφανίζουν αυξητική τάση διαχρονικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, πράγμα που συνεπάγεται αυξημένο πρόβλημα στο μέλλον από άποψη δημόσιας υγείας.
 
*** Καμπανάκι για τον κίνδυνο από την πρόωρη εμφάνιση κουνουπιών
 
Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι έφεραν πρόωρα τα κουνούπια και την ανησυχία για πιθανή μετάδοση νοσημάτων. Τα κουνούπια μπορεί να μεταδώσουν με το τσίμπημά
τους διάφορα νοσήματα (όπως ελονοσία, λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου) για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος μίλησε στο zougla.gr και τόνισε την επιτακτική ανάγκη για λήψη μέτρων ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν οικισμοί προσφύγων και είναι υψηλός ο κίνδυνος ανάπτυξης εστιών μόλυνσης.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι καθοριστική η έγκαιρη και συντονισμένη εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την καταπολέμηση των κουνουπιών από τους τοπικούς φορείς,(Περιφέρειες και Δήμους), που έχουν και την ευθύνη για αυτά τα προγράμματα.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να λαμβάνονται και ατομικά μέτρα αποφυγής των τσιμπημάτων από τα κουνούπια και προστασίας του προσωπικού μας χώρου με την αποτροπή δημιουργίας εστιών μόλυνσης.

Μέτρα ατομικής προστασίας* Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, κυρίως όταν είμαστε έξω από το σπίτι.
  • Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).
  • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
  • Χρήση κουνουπιέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου.     Επιμέλεια: Γεωργία Μόσιου
 
*** Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου στις υπέρβαρες γυναίκες
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου στις υπέρβαρες γυναίκες   Οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν περισσότερους από τέσσερις καφέδες τη μέρα έχουν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σε σχέση με όσες δεν καταναλώνουν καφέ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Όσες πίνουν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά έχουν 7% μειωμένο κίνδυνο.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Μάρτα Κρους-Μπου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα στον Καρκίνο (AACR) στη Νέα Ορλεάνη.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 19 προηγούμενων μελετών, που αφορούσαν περίπου 40.000 γυναίκες συνολικά, από τις οποίες 12.000 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του ενδομητρίου, τη συχνότερη μορφή γυναικολογικού καρκίνου (τα άλλα συχνότερα είδη είναι οι καρκίνοι του τραχήλου και των ωοθηκών).
Η μελέτη δείχνει ότι η προστατευτική δράση του καφέ εμφανίζεται μόνο στις γυναίκες με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού (υπέρβαρες και παχύσαρκες). Ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 25 είναι παράγων κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου.
Επίσης, φαίνεται ότι η καφεΐνη παίζει ρόλο, αφού ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν παρέχει κάποιο όφελος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο καφές πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά, μειώνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων και ινσουλίνης.
Η μελέτη -που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό- εξέτασε και το τσάι, αλλά δεν βρήκε κάποια ανάλογη προστατευτική δράση. Στο ίδιο ιατρικό συνέδριο, παρουσιάσθηκε μια άλλη έρευνα, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας Ρόουζ Λάι του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, η οποία διαπίστωσε ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει κατά 34% τον κίνδυνο για γλοίωμα, μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.
Η μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα για το γλοίωμα, η οποία ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, συμπεριέλαβε περίπου 8.000 άτομα, από τα οποία τα μισά είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάποιος είχε πάρει ασπιρίνη, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης γλοιώματος. Κάτι ανάλογο έχει παρατηρηθεί και με τον καρκίνο του εντέρου.
Μελέτες σε ζώα είχαν νωρίτερα δείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη γλοιώματος στον εγκέφαλο. Η ασπιρίνη φαίνεται να δρα προστατευτικά χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της.
 
*** Τα φυτικά έλαια μειώνουν τη χοληστερόλη αλλά όχι και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
 Τα φυτικά έλαια μειώνουν τη χοληστερόλη αλλά όχι και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με έλαια φυτικής προέλευσης πλούσια σε λινελαϊκό οξύ, όπως το καλαμποκέλαιο, μπορεί μεν πράγματι να μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, όμως αυτή η μείωση δεν φαίνεται να «μεταφράζεται» σε μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και σε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Εδώ και καιρό είναι διαδεδομένη η πεποίθηση ότι τα έλαια με άφθονο λινελαϊκό οξύ -είναι το κύριο λιπαρό οξύ στα πολυακόρεστα έλαια- κάνουν καλό στην καρδιά. Όμως, η νέα μελέτη ρίχνει μια νέα σκιά αμφιβολιών πάνω στα πιθανολογούμενα οφέλη που θα έχει κάποιος αν καταναλώνει πολλά φυτικά έλαια αντί για κορεσμένα λίπη.
Παρόλο που αρκετές μελέτες υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια, έως τώρα δεν έχει ουσιαστικά υπάρξει μια μεγάλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που να την επιβεβαιώνει. Επιπλέον, στοιχεία από ορισμένες κλινικές δοκιμές που είχαν γίνει στο παρελθόν δεν είχαν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.
Έτσι, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Ράμσντεν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν και επαναξιολόγησαν τα στοιχεία μιας παλαιάς αδημοσίευτης τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, που είχε γίνει στη Μινεσότα την περίοδο 1968-73 (Minnesota Coronary Experiment) και αφορούσε περίπου 9.500 άτομα.
Η διαπίστωση είναι ότι η διατροφή με καλαμποκέλαιο ρίχνει τη χοληστερόλη, αλλά δεν μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι όσοι εμφάνιζαν τη μεγαλύτερη μείωση της χοληστερόλης, είχαν μεγαλύτερο μάλλον παρά μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου!
Αυτό ταιριάζει με την ανάλυση μιας δεύτερης αδημοσίευτης αυστραλιανής κλινικής δοκιμής του 2013 (Sydney Diet Heart Study), η οποία βρήκε ότι ο κίνδυνος για θάνατο από στεφανιαία νόσο είναι τελικά μεγαλύτερος σε όσους έχουν αντικαταστήσει τα κορεσμένα λίπη με έλαια πλούσια σε λινελαϊκό οξύ.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα όλων των μέχρι τώρα κλινικών δοκιμών και απέτυχαν να βρουν στοιχεία ότι η κατανάλωση των ελαιών φυτικής προέλευσης όντως μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουν υπερτιμηθεί τα οφέλη από την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με φυτικά έλαια. Επεσήμαναν, επίσης, ότι ενώ οι μικρές ποσότητες του λινελαϊκού οξέος είναι σημαντικές για την υγεία, οι μεγάλες ποσότητες δεν είναι φυσικές στην ανθρώπινη διατροφή και μπορεί να γυρίσουν «μπούμερανγκ».
Σε συνοδευτικό σχόλιο στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, ο Λένερτ Βίρμαν του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ αναφέρει ότι «τα οφέλη των πολυακόρεστων λιπών έναντι των κορεσμένων φαίνονται πια λιγότερο βέβαια από ό,τι νομίζαμε έως τώρα».
 
***  Τα «καλά» βακτήρια του εντέρου μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο
Τα «καλά» βακτήρια του εντέρου μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο Επιστήμονες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι τα «καλά» βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μερικά εντερικά βακτήρια μπορούν τόσο να προκαλέσουν όσο και να εμποδίσουν την παχυσαρκία. Η νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να παίξουν ευεργετικό ρόλο, επιβραδύνοντας ή και σταματώντας την ανάπτυξη του καρκίνου σε μερικές περιπτώσεις.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA), με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας Ρόμπερτ Σιστλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», πειραματίσθηκαν με ποντίκια, που είχαν τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να εμφανίζουν λευχαιμία, λέμφωμα κι άλλα είδη καρκίνου.
Σε μία ομάδα πειραματόζωων εισήχθησαν «καλά» αντιφλεγμονώδη βακτήρια σε μεγάλες ποσότητες, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε το τυπικό μείγμα «καλών» και «κακών» μικροοργανισμών που συνήθως συνυπάρχουν στο έντερο.
Στα ζώα με τα πολλά «καλά» βακτήρια ο καρκίνος εμφανίσθηκε με σημαντική καθυστέρηση. Ειδικά το λέμφωμα (καρκίνος του λεμφικού συστήματος) εμφανίσθηκε σε διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τα άλλα ποντίκια. Ακόμη, τα πειραματόζωα με τα «καλά» βακτήρια έζησαν τετραπλάσιο χρονικό διάστημα και εμφάνιζαν μικρότερη φλεγμονή και λιγότερες βλάβες στο DNA τους.
Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, τα ζώα με τα «καλά» βακτήρια παρήγαγαν πολλούς μεταβολίτες (ουσίες που παράγονται από τη φυσική μεταβολική δράση του εντέρου), που είναι γνωστό ότι «φρενάρουν» τον καρκίνο.
«Όλα αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι η κατάλληλη 'χειραγώγηση' της μικροβιακής σύνθεσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του καρκίνου» δήλωσαν οι ερευνητές.
Όπως είπαν, στο μέλλον η μη επεμβατική και εύκολη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων προβιοτικών (ζωντανών μικροοργανισμών) θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά για πολλούς ανθρώπους.
Σε διάστημα εκατομμυρίων ετών, τα βακτήρια του εντέρου εξελίχθηκαν σε «καλά» και «κακά» είδη. Τα πρώτα «φρενάρουν» τη φλεγμονή και τα δεύτερα την ενισχύουν. Η φλεγμονή παίζει ρόλο-κλειδί σε διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, νευροεκφυλιστικές, καρδιοπάθειες, αρθρίτιδα, στη γήρανση κ.α.
Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 10 τρισεκατομμύρια κύτταρα βακτηρίων, έναντι μόνο ενός τρισεκατομμυρίου ανθρωπίνων κυττάρων.
Το πιο διαδεδομένο εντερικό βακτήριο είναι ένας λακτοβάκιλλος, ο οποίος επίσης είναι παρών σε γιαούρτια κι άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α. Ο μικροοργανισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε και στα νέα πειράματα με τα ποντίκια.
 
*** Τα δέκα μικρά κόλπα που ενισχύουν τη μνήμη στο μέγιστο!

 Υπάρχει μία παλιά αγγλική παροιμία, η οποία αναφέρει πως δεν γίνεται να διδάξουμε νέα κόλπα σε έναν γέρικο σκύλο. Παρ' όλα αυτά, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται με τρόπο φανταστικό, όποια κι αν είναι η ηλικία μας. Υπάρχουν θεωρίες όμως, οι οποίες αναφέρουν πως η λειτουργία του εγκεφάλου κορυφώνεται στην ενήλικη ζωή, ενώ από μία ηλικία κι έπειτα υπάρχει η σταδιακή πτώση της απόδοσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια μνήμης.
Η κακή διατροφή, η έκθεση σε τοξίνες, το στρες και η έλλειψη ύπνου, είναι οι κυριότερες αιτίες που δυσχεραίνουν τα προβλήματα αυτά. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού αν ακολουθήσουμε δέκα απλές συμβουλές, μπορούμε να ενισχύσουμε άμεσα την μνήμη μας.
1)Υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη, καθώς το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
2)Εξασκήστε το νου σας. Όταν κάνετε ορισμένα παζλ, ή λύνετε κάποιο quiz και sudoku, τότε μπορείτε να ενισχύσετε σημαντικά τη λειτουργία της μνήμης, αφού η πνευματική άσκηση βοηθάει στη δημιουργία νέων νευρώνων.
3)Γυμναστείτε. Η γυμναστική βοηθάει τον νου να παραμείνει στην κόψη του ξυραφιού.
4)Κοιμηθείτε αρκετά και σωστά. Χρειάζονται 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αν έχουμε έλλειψη ύπνου, τότε θα αντιμετωπίσουμε σίγουρα προβλήματα μνήμης, κάποια στιγμή στη ζωή μας.
5)Αποφύγετε το στρες. Το χρόνιο στρες είναι καταστροφικό για την υγεία του εγκεφάλου, αλλά και όλου του οργανισμού γενικότερα. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία για χαλάρωση.
6)Σταματήστε το multitasking. Έχει αποδειχθεί πως όταν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σωστά, κάνει περισσότερα λάθη και καταλήγει να ξεχνάει γρηγορότερα.
7)Καταναλώστε κάποια τονωτικά βότανα. Το Τζίνγκο Μπιλόμπα είναι το πιο δημοφιλές από αυτά, αφού βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, στη συγκέντρωση και στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
8)Αποκτήστε νέες δεξιότητες. Η μάθηση βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, σταματά το στρες και μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.
9)Γελάστε δυνατά. Ένα καλό γέλιο ενεργοποιεί πολλές σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες είναι σημαντικές για τη μνήμη μας.
10)Χρησιμοποιήστε μνημονικές συσκευές. Πρόκειται για ειδικά εργαλεία, τα οποία σας βοηθούν να οργανώνετε και να διαχειρίζεστε τις πληροφορίες σας.
 
***  Η δίαιτα που έχει κάνει θραύση! Χάστε 5 κιλά σε μία εβδομάδα!
~ Θέλεις να χάσεις 5 κιλά μαζί με λίπος μέσα σε μία μόνο εβδομάδα; Αυτή η ήπια πρωτεϊνική δίαιτα τότε είναι ό,τι χρειάζεσαι! Μια δραστική δίαιτα που θα σας κάνει να χάσετε εύκολα τα κιλά από κοιλιά, μπράτσα και γοφούς!ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
1. Ενισχύουν την απώλεια λίπους αυξάνοντας τη θερμογένεση και τον κορεσμό. Ως θερμογένεση αναφέρεται η δαπάνη ενέργειας που απαιτείται για την πέψη των θρεπτικών συστατικών. Κατά την πέψη, η πρωτεΐνη αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες περισσότερο από τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Οπότε, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνει την θερμογένεση οπότε τελικά ενισχύεται το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας.
Πρωτεϊνική δίαιτα για να χάσετε 5 κιλά την εβδομάδα!!!
2. Αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας, δηλαδή τον κορεσμό. Έτσι, λοιπόν νιώθουμε περισσότερο χορτάτοι, μειώνοντας ταυτόχρονα τη πρόσληψη θερμίδων.
Χάστε 5 κιλά σε μια εβδομάδα τρώγοντας κρέας, σαλάτα και φρούτα ακολουθώντας το παρακάτω διαιτολόγιο
1η ΗΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και 1 βραστό αυγό
Μεσημεριανό: Φρουτοσαλάτα (απεριόριστα)
Βραδινό: μπριζόλα σχάρας και σαλάτα εποχής
2η και 3η ΗΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και 1 βραστό αυγό
Μεσημεριανό: 1 μερίδα κοτόπουλο σχάρας, σαλάτα εποχής και 1 γκρέιπ φρουτ
Βραδινό: σαλάτα εποχής, 1 βραστό αυγό, 1 φρυγανιά και 1 γκρέιπ-φρουτ
4η ΗΜΕΡΑ
Πρωινό: 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και 1 βραστό αυγό
Μεσημεριανό: Φρουτοσαλάτα (απεριόριστα)
Βραδινό: μπριζόλα σχάρας και σαλάτα εποχής
5η ΗΜΕΡΑ
Πρωινό: ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι και ένα βραστό αυγό
Μεσημεριανό: 2 αυγά βραστά και σαλάτα εποχής
Βραδινό: ψάρι σχάρας, σαλάτα εποχής, 1 φρυγανιά και 1 γρέιπ-φρουτ
6η ΗΜΕΡΑ
Πρωινό: ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι και ένα αυγό βραστό
Μεσημεριανό: 2 αυγά βραστά και σαλάτα εποχής
Βραδινό: Μπριζόλα σχάρας και σαλάτα εποχής
7η ΗΜΕΡΑ
Πρωινό: ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι και ένα αυγό βραστό
Μεσημεριανό: φρουτοσαλάτα (απεριόριστη)
Βραδινό: 1 μερίδα κοτόπουλο σχάρας, σαλάτα εποχής και ένα γρέιπ φρουτ
Tips!
– Αφαιρούμε πάντα τα λίπη
– Στις απεριόριστες ποσότητες τρώμε μέχρι να χορτάσουμε και όχι παραπάνω με το ζόρι γιατί μετά μπορεί να πεινάσουμε.
– Πίνουμε πολύ νερό (2 λίτρα)
– Στα αυγά προτιμάμε να τρώμε μόνο το ασπράδι γιατί δεν έχει καθόλου λιπαρά και βοηθάει στην καύση του λίπους.
– Το γκρέιπ-φρουτ μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με πορτοκάλι
– Στα φαγητά και τις σαλάτες μπορούμε να προσθέτουμε φρέσκα μυρωδικά, μια κουταλιά λάδι, ελάχιστο αλάτι, ξύδι και λεμόνι.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
– αναψυκτικά
– αλκοόλ
– ζάχαρη ή γλυκαντικό σε σκόνη
 Πηγή : madata.gr
 
***    Απίστευτο! Εξαφανίστε όλες τις φλεγμονές με αυτό το βότανο...            
flegmones
Το αρπαγόφυτο είναι ένα αφρικανικό βότανο που παίρνει το όνομά του (Devil’s claw = νύχια διαβόλου) από το γεγονός ότι η ρίζα του έχει σχήμα νυχιού. Είναι ιθαγενές σε ερήμους της νοτιοδυτικής Αφρικής. Χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων, όπως αλλεργιών, νεφρίτιδας και ηπατίτιδας, καθώς και για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Δίνεται σε Αφρικανές για την ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ευρώπη, όπου πωλείται σχεδόν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής του ρευματισμού και της αρθρίτιδας. Οι βοτανολόγοι θεωρούν αυτή τη ρίζα ως έναν από τους χρησιμότερους καθαριστές του αίματος στη βοτανική material medica (φαρμακευτική ύλη).
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το αρπαγόφυτο έχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση και καθαρίζει το αίμα. Το βότανο έχει μελετηθεί από επιστήμονες που αναζητούν μια θεραπεία για μια ποικιλία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων. Γερμανικές κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή της αρθρίτιδας. Έχει επίσης φανεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και ουρικού οξέος στον ορό του αίματος. Αυτή είναι η έννοια του «καθαριστή αίματος», που χρησιμοποιούν οι βοτανολόγοι.
Το φυτό οφείλει τη δράση του στα πικρά μονοτερπένια γλυκοσίδια: τις αρπαγοσίδες και τα σχετιζόμενα με αυτές συστατικά. Αυτά τα πικρά συστατικά δεν λειτουργούν όπως άλλα αντιαρθριτικά φάρμακα. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς λειτουργούν οι αρπαγοσίδες. Σε μια δοκιμή βρέθηκε ότι το φυτό μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα το ίδιο αποτελεσματικά με το αργής δράσης αναλγητικό/προστατευτικό των χόνδρων φάρμακο diarcerhein(15). Μια διπλή-τυφλή μελέτη ανέφερε ότι το αρπαγόφυτο (600 ή 1.200 mg την ημέρα) βοηθά στη μείωση της οσφυαλγίας(16).
Το αρπαγόφυτο θεωρείται από τους βοτανολόγους ισχυρό πικρό βότανο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με δυσπεψία.
 Ως διεγερτικό της πέψης χρησιμοποιείται 1 γραμμάριο την ημέρα σκόνη κονιορτοποιημένου βολβού του φυτού. Για το βάμμα, η συνιστώμενη ποσότητα είναι 1-2 ml τρεις φορές την ημέρα. Για οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα χρησιμοποιούνται 4,4-10 γραμμάρια σκόνης την ημέρα. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να λαμβάνονται τυποποιημένα εκχυλίσματα 1.200-2.500 mg την ημέρα.   ΜάριοςΔημόπουλος   Διατροφολόγος  
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
 
***  ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! Ένα μόνο κουταλάκι την ημέρα ταχίνι κάνει θαύματα...
~  Το ταχίνι είναι μια ελαιώδης κρέμα που προέρχεται από πολτοποιημένους σπόρους σησαμιού. Το σουσάμι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο/ολικής άλεσης ψήνεται και αλέθεται και μας δίνει το ταχίνι, ένα φυσικό προϊόν με εξαιρετικά μεγάλη διατροφική αξία. Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να εντάξετε το ταχίνι στη διατροφή σας, καθώς είναι μια σούπερ τροφή με αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας.
Συγκεκριμένα:
Το ταχίνι συνδυασμένο με όσπρια ή ξηρούς καρπούς μας προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Αντικαθιστά ιδανικά έτσι την κατανάλωση του κρέατος.
Αποτελεί εξαιρετική τροφή για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας θεωρούνται αναγκαίες για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Άριστη επιλογή θεωρείται επίσης και για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς οι φυσιολογικές φθορές που συμβαίνουν στον οργανισμό τους με το πέρασμα των χρόνων, κάνει επιτακτική την πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής διαθεσιμότητας και αξίας.
Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, ουσίες που περιέχονται στο σουσάμι, έχει βρεθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και γενικότερα βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς.
Το ταχίνι είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη Β1 και Β6, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο συνδυασμός όλων αυτών των ωφέλιμων συστατικών κάνουν το ταχίνι μια σούπερ τροφή με πλούσια αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση.
Ειδικότερα:
Το ταχίνι βοηθάει στην καλή υγεία των οστών, στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ημικρανιών και δρα ηρεμιστικά λόγω του φωσφό-ρου και του μαγνήσιου που περιέχει.
Εμποδίζει το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες θεωρούνται υπεύθυνες για τη γήρανση των κυττάρων καθώς και για πολλές άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και το Αλτσχάιμερ.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνουν το μεταβολισμό, ισχυροποιούν την άμυνα του οργανισμού, δυναμώνουν το νευρικό σύστημα, ενισχύουν τη μνήμη και τις εγκεφαλικές λειτουργίες.
Η βιταμίνη Ε που περιέχεται στο ταχίνι σε υψηλή ποσότητα μας χαρίζει υγιή και λαμπερό δέρμα. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης αυτής δρα κατά του καρκίνου και πολλών άλλων παθήσεων.
Το ταχίνι είναι τροφή με σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ως συνέπεια, συστήνεται από τους ειδικούς και για τους διαβητικούς ως κατάλληλη τροφή, αρκεί να την κατανα-λώνουν με μέτρο.
Το ταχίνι αποτελεί βασικό συστατικό του χαλβά. Μπορούμε να το φάμε σκέτο ή με μέλι στο ψωμί. Εξαιρετικά νόστιμη είναι και η ταχινόσουπα. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε ταχίνι σε διάφορα αρτοσκευάσματα (ταχινόπιτα, κέικ, κουλουράκια κτλ). Σε κάποιους αρέσει να το προσθέτουν στο καφέ τους ή να κάνουν γευστικές σάλτες για τα ζυμαρικά.
Όπως και αν επιλέξουμε να το καταναλώσουμε, το ταχίνι αποτελεί ιδανική, υγιεινή τροφή που μας χαρίζει δύναμη, ενέργεια και μακροζωία. Καλό λοιπόν θα ήταν να την εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η θερμιδική αξία του ταχινιού όμως είναι υψηλή, γι᾿ αυτό και όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους καλό θα ήταν να το καταναλώνουν με προσοχή. Ένα κουταλάκι την ημέρα αρκεί για να χαρίσει τα πολύτιμα συστατικά του.
 
***  Απολαύστε τις! Αυτές είναι οι 4 τροφές που λειτουργούν όπως το βιάγκρα…

 Το κόκκινο κρασί, τα μούρα, τα βατόμουρα, οι φράουλες και γενικά τα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο ή μωβ χρώμα είναι η φυσική καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και East Anglia.

Περίπου 25.000 άνδρες συμμετείχαν στην συγκεκριμένη μελέτη, της οποίας η έρευνα  διήρκησε 40 χρόνια, από το 1986 έως και το 2008. Οι συμμετέχοντες,  κάθε τέσσερα χρόνια συμπλήρωναν σε ειδικά ερωτηματολόγια τον τρόπο ζωής και διατροφής τους και τα τελευταία χρόνια της έρευνας την σεξουαλική τους δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι τροφές που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι πλούσιες σε συστατικά όπως οι φλαβόνες και οι ανθυκυανίνες, άρα από τα συμπεράσματα προέκυψε ότι αν ένας άντρας καταναλώνει καθημερινά αυτές τις τροφές (έως τρία φρούτα την μέρα) και πίνει ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί λίγες φορές την εβδομάδα,  έχει κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Αν αυτό συνδυαστεί με τακτικό περπάτημα, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 21%. 
 
***  Απίστευτο! Αυτά τα δυο συστατικά τα χρησιμοποιούμε στα φαγητά και είναι άκρως αφροδισιακά!

~  Κι όμως τα έχουμε όλοι στο ντουλάπι της κουζίνας μας και τα χρησιμοποιούμε στην μαγειρική, σε αφεψήματα και όχι μόνο! Πρόκειται για την περίφημη κανέλα και το πασίγνωστο ginseng.
Κανέλα 
Η κανέλα χρησιμοποιείτο για ερωτικά ποτά από την εποχή του Μεσαίωνα. Είναι θερμαντικό, βελτιώνει την κυκλοφορία και είναι ηπίως διεγερτικό.
Τζίνσενγκ (Panax ginseng) 
Το τζίνσενγκ καταπολεμά την κόπωση και αυξάνει την αντοχή. Πολλοί άνδρες σήμερα λόγω των δύσκολων ρυθμών της καθημερινής ζωής και της κούρασης που νιώθουν δουλεύοντας όλη μέρα, θα βοηθηθούν στην ερωτική τους δραστηριότητα από τη λήψη ενός τονωτικού βοτάνου σαν το τζίνσενγκ.

***  Απίστευτο!Υπάρχει βότανο που θεραπεύει τις φλεγμονές των ματιών!
epipefykitida
~  Για θεραπεία των φλεγμονών του ματιού (επιπεφυκίτιδα/βλεφαρίτιδα, κριθαράκι)
Λατινικό όνομα: Euphrasia officinalis
Κοινό όνομα: Eyebright
Η ευφρασία ήταν διαθέσιμη στους αρχαίους γιατρούς όπως τον Διοσκουρίδη και τον Γαληνό, καθώς και στους Άραβες γιατρούς. Είναι ένα ιθαγενές ευρωπαϊκό ετήσιο βότανο. Το όνομά του ευφρασία προέρχεται από την ελληνική λέξη ευφροσύνη που σημαίνει χαρά όσον αφορά στη χρήση του ως καθαριστικό των ματιών. Το βότανο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Δυτικούς βοτανολόγους ως καθαριστικό των ματιών. Οι βοτανοθεραπευτές το χρησιμοποιούσαν ως κατάπλασμα για τοπική θεραπεία των φλεγμονών του ματιού, που συμπεριλαμβάνουν επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα και κριθαράκι.
Λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για τον καθορισμό της δράσης της ευφρασίας. Η δράση της ως καθαριστικό των ματιών οφείλεται στα αντιμικροβιακά συστατικά που περιέχει (πτητικά έλαια) και σε ταννίνες. Η ευφρασία είναι παρόμοια, αλλά πολύ πιο αδύναμη σε δράση, με το βότανο golden seal, όσον αφο-ρά στη χρήση της ως καθαριστικό ματιών. Η ευφρασία είναι επίσης καθαριστικό του αίματος και ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η κα-θαριστική της δράση στο ήπαρ ελευθερώνει τις αποθήκες βιταμίνης Α στο αίμα, η οποία βιταμίνη στη συνέχεια κατευθύνεται στα μάτια. Είναι πιθανό τα μάτια να δυναμώνουν με αυτό τον τρόπο. Η δράση της οφείλεται στα αντιμικροβιακά συστατικά του βοτάνου.
Για εσωτερική λήψη, συνιστώνται δύο με τρία φλιτζάνια αφεψήματος ευφρασίας την ημέρα. Για εξωτερική χρήση, προτείνεται μια κομπρέσα που φτιάχνεται από μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένου βοτάνου σε 500 ml νερό. Το μίγμα βράζεται για δέκα λεπτά και, όταν κρυώσει, χρησιμοποιείται ως κομπρέσα.
 Μάριος Δημόπουλος     Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Ανακουφίστε το στομάχι σας με αυτή την απλή συνταγή!

~  Αντί να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με φάρμακα, υπάρχουν και φυσικές λύσεις που μπορείς να επιλέξεις. Για το στομάχι σου, δοκίμασε να πιεις αυτό το ρόφημα και θα δεις διαφορά!
Τι χρειάζεσαι; Καρότα και μέντα! Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο κι όμως λειτουργεί κυρίως αν υποφέρεις από μια ιωσούλα. Το καρότο είναι θρεπτικό και η μέντα κάνει καλό στο αναστατωμένο σου στομάχι. Βράσε τέσσερα κομμένα καρότα, τέσσερα φλυντζάνια νερό, και μια κουταλιά του γλυκού ξερή μέντα. Βάλτα να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά ή μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν. Μπορείς να προσθέσεις και λίγο τριμμένο τζίντζερ ή μερικές σταγόνες λεμονιού για γεύση!    ΠΗΓΗ:faysbook.gr

***  «Θαυματουργό» το πράσινο τσάι! Ενημερωθείτε...
tsai
~  «Αντίδοτο» για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι το πράσινο τσάι, σύμφωνα με νέα έρευνα από Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arthritis and Rheumatology.
Το αυτοάνοσο νόσημα που ταλαιπωρεί πλήθος κόσμου, προκαλεί βλάβες στα οστά, ενώ δημιουργεί φλεγμονές και οιδήματα στις αρθρώσεις.
Σύμφωνα όμως με την έρευνα, όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού, το οποίο περιέχει επιγαλλοκατεχίνη, μια ουσία που θεραπεύει την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Το αποτέλεσμα, ότι το πράσινο τσάι θεραπεύει τον εν λόγω τύπο αρθρίτιδας, ήρθε ύστερα από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκε για 10 μέρες πράσινο τσάι.
Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν μετά το πέρας του πειράματος, καθώς το οίδημα στους αστραγάλους των ποντικιών και οι φλεγμονές, είχαν εξαφανιστεί.

***  ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ! Τι κίνδυνοι κρύβονται σε ένα μπουκαλάκι νερό...

~   Όσο αθώο και αν φαίνεται ένα μπουκαλάκι νερό, μπορεί να κρύβει παγίδες για την υγεία μας που ούτε τις φανταζόμαστε. Όταν αγοράζουμε ένα, θα πρέπει να κοιτάμε προσεκτικά τον πάτο του μπουκαλιού, γιατί εκεί αναγράφονται στοιχεία που αφορούν το νερό που πάμε να πιούμε.

Γράμματα όπως HDP, HDPE, PP  ή και σύμβολα που θα δούμε στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να μην μας προκαλέσουν εντύπωση με την πρώτη ματιά, καλό όμως είναι να ξέρουμε τι σημαίνουν.

PET ή PETE: Σημαίνει ότι τα μπουκάλια είναι μιας χρήσης και ελευθερώνουν χημικές ουσίες. Βρίσκεται στις περισσότερες φιάλες.
HDP ή HDPE: Δεν απελευθερώνουν καθόλου χημικά στοιχεία και αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή εμφιαλωμένου νερού.
PVC ή 3V: Ο τύπος αυτός περιέχει ουσίες που έχουν την ικανότητα να επηρεάσουν τις ορμόνες του σώματος σας.
PS: Χρησιμοποιείτε συνήθως στα πλαστικά κύπελλα του καφέ και απελευθερώνει καρκινογόνες ουσίες.

***  ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ! Δείτε τι προκαλεί η ακτινοβολία του ασύρματου ίντερνετ…
 
~  Συγκλονίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας πέντε μαθητριών, οι οποίες φοιτούν στην τρίτη Γυμνασίου ενός σχολείου της Δανίας. Οι μαθήτριες θέλησαν να εξετάσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις που της ακτινοβολίας των συσκευών rooter που έχουμε όλοι σπίτια μας.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνα, όταν κοιμόντουσαν με κάποιο κινητό στο κεφάλι τους, το επόμενο πρωί αντιμετώπιζαν προβλήματα συγκέντρωσης. Επιπλέον, άσχημες είναι και οι επιδράσεις που έχει η ακτινοβολία στα φυτά, καθώς διαπίστωσαν πως τα φυτά δεν αναπτύσσονται όταν βρίσκονται κοντά σε κάποιο rooter. Μάλιστα, πολλοί από τους σπόρους κάρδαμου ήταν νεκροί. Όταν τοποθετούσαν τα φυτά σε κάποιο άλλο δωμάτιο, τότε εκείνα άνθιζαν κανονικά.
Το πείραμα αυτό βραβεύτηκε από αρκετούς επιστημονικούς διαγωνισμούς και φανερώνει ότι η ακτινοβολία έχει επιπτώσεις στους οργανισμούς, αν και οι εταιρίες δηλώνουν ότι είναι εντελώς ακίνδυνοι για τον άνθρωπο.

  ***  To ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ αφέψημα! Αυτό είναι το μαγικό φυτό αναγνωρισμένο από τον ΕΟΦ!

Η πρώτη επίσημη αναφορά για τη χρήση των φύλλων της ελιάς στην ιατρική χρονολογείται από το 1854, όταν ο Hanbury ανέφερε στην επιθεώρηση Pharmaceutical Journal μια απλή συνταγή για τη χρήση του υδατικού εκχυλίσματος των φύλλων της ελιάς ως αντιπυρετικό. Από τις αρχές του 20ου αιώνα υπάρχουν αναφορές στη βιβλιογραφία για την σύσταση και τη δράση των φύλλων της ελιάς. Ειδικότερα αναφέ­ρονται αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντι­υπερτασική, αγγειοδιασταλτική και υπογλυ­καιμική δράση για το εκχύλισμα των φύλλων ή για μεμονωμένα συστατικά του.
Τα φύλλα της ελιάς έχουν έναν μεγάλο αριθμό συστατικών, που περιλαμβάνει την ελαιοευρωπαΐνη και διάφορα είδη φλαβονοειδών. Ήδη, υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την ελαιοευρωπαΐνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα και τον καρπό του ελαιόδεντρου. Σε αυτήν την ουσία οφείλεται η πικρή γεύση τους, σχολιάζει ο κ. Ρούμπος και τονίζει ότι σήμερα πραγματοποιούνται έρευνες για την περιεκτικότητα δέκα διαφορετικών ποικιλιών ελιάς σε ελαιοευρωπαΐνη. Οι ιδιότητες των φύλλων της ελιάς έχουν αποδοθεί κατά κύριο λόγο στα ιριδοειδή του φύλλου της ελιάς και ειδικότερα στα σεκοϊριδο­ειδή ελαιοευρωπαΐνη και υδροξυτυροσόλη. Η ελαι­οευρωπαΐνη υπάρχει και στον καρπό της ελιάς, είναι το πικρό συστατικό που εξουδετερώνεται με την κα­τεργασία του ελαιοκάρπου. Οι δύο αυτές ουσίες είναι γνωστές και για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, ενώ θεωρείται ότι δίνουν στο δέντρο της ελιάς αντοχή κατά των βλαβών από έντομα και βακτήρια. Πάντως το συνολικό εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς εμφανί­ζει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από τα δύο αυτά συστατικά.
Σε μια μελέτη σε ζώα, η ελαιοευρωπαΐνη, όταν δόθηκε σε ενέσιμη ή ενδοφλέβια μορφή, φάνηκε ότι μει­ώνει την πίεση του αίματος και διαστέλλει τις στεφανι­αίες αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά. Αυτή η μελέτη αιτιολογεί την παραδοσιακή χρήση των φύλ­λων της ελιάς στην αντιμετώπιση της ήπιας ή μέτριας υπέρτασης. Κλινικά δεδομένα για τη χρήση των φύλ­λων της ελιάς στην θεραπεία της υπέρτασης, υπάρχουν ήδη από τη δεκαετία του 1950.
Σε εργαστηριακές μελέτες έχει φανεί ότι η ελαι­οευρωπαΐνη εμποδίζει την οξείδωση της LDL (της λι­ποπρωτεΐνης που συχνά ονομάζεται «κακή» χοληστε­ρίνη). Η οξείδωση της χοληστερίνης θεωρείται από κάποιους ότι αποτελεί κίνδυνο για καρδιαγγειακά, και όχι η χοληστερίνη αφ’ εαυτής. Άλλες δράσεις των πολυφαινολών του φύλλου της ελιάς περιλαμβάνουν την αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, ελαττωμένη παραγωγή εικοσανοϊκού οξέος από ενερ­γοποιημένα λευκοκύτταρα και αυξημένη παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) από μακροφάγα ποντι­κού μετά από επίδραση ενδοτοξίνης. Έτσι φαίνεται ότι τα φύλλα της ελιάς είναι χρήσιμα στην αποτροπή της αθηροσκλήρωσης.
Η ελαιοευρωπαΐνη έχει επίσης αντιβακτηριδια­κές ιδιότητες. Ειδικότερα το εκχύλισμα έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό in vitro κατά πολλών παθογό­νων που συμπεριλαμβάνουν τους ιούς της γρίπης, του έρπητα, μύκητες και βακτήρια. Ως φυτικό αντιμικρο­βιακό πωλούνται σε ξένες χώρες τα φύλλα ελιάς υπό μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων. Παράλληλα με την αντιμικροβιακή τους δράση, τα φύλλα της ελιάς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα εκχυλίσματα από τα φύλλα της ελιάς έχουν χρησιμοποιηθεί σε πειράματα σε ζώα για να μειώσουν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ζώα με διαβήτη.
Τα φύλλα ελιάς έχουν αντικαρκινική δρά­ση. Ο Dr. John Douros, διευθυντής του Κλάδου Φυ­σικών Προϊόντων και επικεφαλής του Αναπτυξιακού Θεραπευτικού Προγράμματος-Διεύθυνση Αντικαρκι­νικής Θεραπείας του πανεπιστημίου του Maryland και μια ομάδα επιστημόνων έκαναν έρευνες με απόσταγμα φύλλων ελιάς και ανακάλυψαν τη θετική του επίδρα­ση στον τύπο P 388 της λευχαιμίας. Στις έρευνες αυτές συμμετείχε και o Dr. Norman Farsworth του τμήματος Φαρμακογνωσίας και Φαρμακολογίας του Κολλεγίου Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Ιλινόις. Στην Ελ­λάδα είχε ανακινηθεί πριν λίγα χρόνια ένα θέμα σχε­τικά με τον υπερβολικό ισχυρισμό ότι τα φύλλα της ελιάς αποτελούν το φάρμακο του καρκίνου, ενώ η αντίθετη πλευρά υποτιμούσε τα φύλλα ελιάς, με τον χαρακτηρισμό «φραπελιά». Τα φύλλα της ελιάς έχουν όντως κάποια αντικαρκινική δράση, χωρίς να σημαί­νει βέβαια ότι είναι και το φάρμακο του καρκίνου. Ο φρέσκος χυμός των φύλλων ελιάς με τις βιταμίνες, τη χλωροφύλλη και τα ένζυμα που περιέχει σίγουρα καλό κάνει όχι μόνο σε καρκινοπαθείς, αλλά και σε υγιείς ανθρώπους. Τα φύλλα όμως δεν θα πρέπει να μαζεύο­νται από πόλεις ή άλλες περιοχές με πολύ καυσαέριο.
Τα φύλλα της ελιάς έχουν αναγνωριστεί ως φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ήπιο διουρητικό για χρήσεις σε περιπτώσεις κατακρά­τησης υγρών και προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, με σκοπό τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών, είναι η ένδειξη που κατάφεραν να κατοχυρώσουν Έλληνες επιστήμονες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στις 22 Νοεμβρίου 2011.
Συνταγή για το αφέψημα:
Για να φτιάξετε τσάι από φύλλα ελιάς, βάλτε ένα κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό για 15 λεπτά. Τα φύλλα ελιάς διατίθενται στα φαρμακεία σε κάψουλες ή εκχυλίσματα που περι­έχουν 6%-11% ελαιοευρωπαΐνη. Μπορείτε να κάνετε και χυμό από φρέσκα φύλλα ελιάς. Ας δούμε τον τρό­πο παρασκευής χυμού από φρέσκα φύλλα ελιάς: Από άγρια ή ήμερη ελιά μαζεύουμε φύλλα φρέσκα από τις άκρες των κλωναριών (20 περίπου εκατοστά) μαζί με τις κορφές. Προτιμούμε ελιές από πλαγιές και φυσικά να μην είναι ραντισμένες με φάρματα κατά του δά­κου. Τα φύλλα, αφού μείνουν 10 περίπου λεπτά μέσα στο νερό, τα πλένουμε πολλές φορές. Γεμίζουμε ένα νεροπότηρο πατώντας γερά τα φύλλα ελιάς και δύο όμοια ποτήρια με πόσιμο νερό. Σε ένα δυνατό μίξερ με λεπίδια βάζουμε τα μισά φύλλα από το ποτήρι και λίγο νερό (περίπου δυο δάχτυλα από το ποτήρι) και θέτουμε σε κίνηση το μίξερ μέχρι το μίγμα να γίνει ένας ψιλοκομμένος πολτός. Σταματάμε το μίξερ και προσθέ­τουμε από το ίδιο ποτήρι άλλα 2 έως 3 δάχτυλα νερό και ξαναθέτουμε σε κίνηση το μίξερ για 3-4 λεπτά. Και πάλι προσθέτουμε το μισό νερό από το ποτήρι που μας έχει μείνει και ξαναβάζουμε σε λειτουργία το μί­ξερ 2-3 λεπτά, οπότε, αφού και πάλι το σταματήσου­με προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό από το ποτήρι και θέτουμε σε κίνηση το μίξερ για 3-4 λεπτά ακόμα. Το μίγμα είναι τώρα έτοιμο. Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει ένα δοχείο (λεκάνη) και ένα τρυπητό (σουρωτήρι) στο οποίο έχουμε εφαρμόσει ένα τουλουπάνι και το βάζου­με πάνω στο δοχείο (λεκάνη). Μέσα σ’ αυτό χύνουμε το μίγμα. Έτσι μέχρι τώρα έχουμε φτιάξει το μισό ποτή­ρι φύλλα με το ένα ποτήρι νερό. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε τα υπόλοιπα φύλλα που είναι στο ποτήρι με το άλλο το ποτήρι νερό.
Δηλαδή η αναλογία είναι ένα ποτήρι φύλλα και δύο ποτήρια νερό. Αφού φτιά­ξουμε τουλάχιστον 2 ποτήρια φύλλα σηκώνουμε το τουλουπάνι και το στύβουμε χαλά, ώστε να βγει όλο το υγρό και να πέσει μέσα στη λεκάνη και ό,τι μείνει μέσα στο τουλουπάνι το χύνουμε. Κατά τον ίδιο τρό­πο φτιάχνουμε όσο θέλουμε (3-4 κιλά), το βάζουμε στο ψυγείο (όχι σε κατάψυξη) σε γυάλινες μπουκάλες.

***   Αποκάλυψη! Το αρχαιότερο φυτό της γης είναι το ελιξίριο όλων των παθήσεων!
arxaioi
~  Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά στη γη. Η επιστημονική του ονομασία είναι ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Οι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφο­ρές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέ­ρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατή­ρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρ­ρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύνα­μη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λα­μπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη).
Στην κλασική θιβετιανή φαρμακευτική βίβλο «Sibu Yidian», που έχει γραφτεί το 18ο αιώνα, τριά­ντα ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις θερα­πευτικές ιδιότητες και χρήσεις του φυτού. Στην Ινδία αποτελεί βασική παράμετρο της Ayurveda, ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής φαρμακευτικής. Στη Μογγολία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως άρι­στο τονωτικό. O θρύλος λέει ότι ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θερα­πεία των πληγών τους. Στη Ρωσία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών.
Το ιπποφαές χρησιμοποιείται ως συμπλήρω­μα διατροφής και ως συστατικό καλλυντικών σκευα­σμάτων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί. Συγκαταλέγεται στις υπερτροφές. Σύμφωνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες, περιέχει 190 ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Οι περισσότερες και δραστικότερες έχουν εντο­πιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του.
Περιέχει 1.000% περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι 200% υψηλότερη από το έλαιο σίτου, 900% περισσότε­ρη από το έλαιο καλαμποκιού και 3.500% υψηλότερη από το έλαιο σόγιας. Οι φυτοστερόλες που περιέχει ξε­περνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (συμπεριλαμβα­νομένης της Β12, που δεν υπάρχει σε άλλες φυτικές τρο­φές) και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλ­λα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη και β-καροτίνη. Περιέχει β-σιτοστερόλη. Η β-σιτοστερόλη ανήκει σε μια ομάδα στερολών, που υπάρχουν μόνο στα φυτά, και έχει αποδειχθεί ότι μει­ώνει τα επίπεδα της LDL.
Το ιπποφαές είναι πλούσιο σε λινολενικό οξύ (ωμέγα-3). Ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει αυτό το λιπαρό οξύ σε προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδί­νες είναι ουσίες οι οποίες συγκαταλέγονται στις ορμό­νες και εκτελούν ευρύ φάσμα λειτουργιών στον οργα­νισμό (όπως ρύθμιση της πίεσης του αίματος). Περιέ­χει επίσης λινολεϊκό οξύ (ωμέγα-6), παλμιτολεϊκό οξύ (ωμέγα-7), παλμιτικό οξύ και ελαϊκό οξύ (ωμέγα-9). Τα ωμέγα-7 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υποστήρι­ξη των κυττάρων και σε υγιή δέρμα, μαλλιά και νύχια.
Το ιπποφαές έχει φανεί ότι έχει ισχυρή αντιοξει­δωτική δράση, που αποδίδεται κυρίως στο περιεχόμε­νό του σε φλαβονοειδή και βιταμίνη C.
Πιθανόν να είναι χρήσιμο στη θεραπεία του καρκίνου. Η περισσότερη από τη δουλειά που έχει γίνει στη θεραπεία του καρκίνου είναι με πειραματό­ζωα. Μια ομάδα στην Ινδία με επικεφαλής τον H.C. Goel (στο Department of Radiation Biology, Institute of Nuclear Medicine and Allied Sciences στο Delhi) έχει δημοσιεύσει διάφορες αναφορές για τη δυνατότητα ενός εκχυλίσματος ιπποφαούς (ένα εκχύλισμα αλκοόλ, που περιέχει κυρίως τα φλαβονοειδή) να προστατεύει τον μυελό των οστών από βλάβη λόγω ακτινοβολίας. Η ομάδα του έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα βοηθά στη γρηγορότερη ανάρρωση των κυττάρων του μυελού των οστών. Στην Κίνα μια μελέτη που έγινε έδειξε γρηγορότερη ανάρρωση του αιμοποιητικού συστήμα­τος μετά από υψηλή δόση χημειοθεραπείας (με 5-FU) σε ποντίκια που τράφηκαν με έλαιο ιπποφαούς. Το έλαιο του σπόρου έχει βρεθεί ότι ενισχύει την ανο­σία και παρέχει αντι-ογκικές επιδράσεις σε προκαταρ­κτικές εργαστηριακές μελέτες.
Σε μια διπλή-τυφλή κλινική δοκιμασία που έγινε στην Κίνα σε 128 ασθενείς με ισχαιμική καρδιο­πάθεια δόθηκαν φλαβονοειδή του ιπποφαούς, 10 mg κάθε φορά, τρεις φορές την ημέρα, για 6 εβδομάδες. Οι ασθενείς είχαν μείωση στα επίπεδα της χοληστερίνης και βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία. Είχαν επίσης λι­γότερη στηθάγχη από ότι αυτοί που λάμβαναν το φάρ­μακο ελέγχου.
Το ιπποφαές χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία των γαστρικών ελκών και εργαστηρι­ακές μελέτες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του ελαίου του σπόρου γι᾿ αυτή την εφαρμογή. Ομαλοποιεί την παραγωγή γαστρικού οξέος και μειώ­νει τη φλεγμονή.
Βοηθά στην κίρρωση του ήπατος. Μια κλινική δοκιμασία έδειξε ότι εκχυλίσματα του ιπποφαούς ομα­λοποίησαν τα ηπατικά ένζυμα, τα χολικά οξέα και τους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκο­νται στη φλεγμονή του ήπατος. Επιπρόσθετα το λάδι του ιπποφαούς προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές επιδράσεις των τοξικών χημικών, όπως φά­νηκε σε εργαστηριακές μελέτες.
Ένα συστατικό του λαδιού, το παλμιτολεϊ­κό οξύ, θεωρείται μια πολύτιμη τοπική ουσία για τη θεραπεία των εγκαυμάτων και των πληγών. Αυτό το λιπαρό οξύ μπορεί επίσης να τρέφει το δέρμα, όταν λαμβάνεται στοματικά, αν καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες του ιπποφαούς ή του λαδιού του. Αυτή εί­ναι μια χρήσιμη μέθοδος για τη θεραπεία συστημικών δερματικών παθήσεων όπως ατοπική δερματίτιδα. Το φρούτο ωφελεί τα μαλλιά.
Οι χρήστες του ιπποφαούς αναφέρουν τα εξής οφέλη από τη λήψη του: Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών. Ενί­σχυση του ανοσοποιητικού. Μείωση του άγχους. Ρύθ­μιση του μεταβολισμού. Μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου του αίματος. Ανακούφιση από τα συ­μπτώματα της εμμηνόπαυσης και τους πόνους της πε­ριόδου. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα και ψωρίαση. Μει­ώνει την ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, διότι ενισχύει τη μεμβρά­νη του ουροδόχου σωλήνα. Ορισμένα άτομα ισχυρίζο­νται ότι τους έχει καθαρίσει την κυστική ακμή από το πρόσωπο. Το δέρμα τους γίνεται λαμπερό και πιο μα­λακό. Βοηθάει κατά της ξηρότητας του δέρματος. Τα συμπληρώματα ιπποφαούς μπορούν να συνδυαστούν με ωμέγα-7 λιπαρά οξέα για καλύτερα αποτελέσματα στο δέρμα και στον ύπνο. Βοηθά κατά των εναλλαγών της διάθεσης που συμβαίνουν στην εμμηνόπαυση.
Το ιπποφαές διατίθεται σε κάψουλες. Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Επίσης κυκλοφορούν κάψουλες που περιέ­χουν έλαιο ιπποφαούς. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της έκθλιψης. Περι­έχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή μορφή τους. Επίσης μπορείτε να βρείτε συμπυκνωμένο χυμό που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού. Το ιπποφαές διατίθεται και ως αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα. Θα πρέπει να ακολουθείτε τη δοσολογία του παρασκευαστή.  Μάριος Δημόπουλος   Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Δοκιμάστε το! Το πιο ισχυρό βότανο για την καταπολέμηση του άγχους!
kava
~   Για 3000 χρόνια τα αποξηραμένα ριζώματα του κάβα, ενός μέλους της οικογένειας του πιπεριού, έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ενός κοινωνικού και τελετουργικού ποτού, σημαντικού στις κουλτούρες πολλών κατοίκων των νησιών του Ειρηνικού. Παρα­δοσιακά τα ριζώματα μασιούνταν ή αλέθονταν σε έναν πολτό αναμεμειγμένο με κρύο νερό για να δημιουργη­θεί ένα παχύ παρασκεύασμα που μουδιάζει ελαφριά το στόμα και προκαλεί αισθήματα ευφορίας, ηρεμίας και ικανοποίησης. Οι τελετές κάβα ήταν ειδικά γεγονότα που γίνονταν για να καλωσορίσουν τιμώμενους καλε­σμένους. Όταν ο Captain James Cook έκανε το πρώτο του ταξίδι στον Ειρηνικό τη δεκαετία του 1760, αυτός και το πλήρωμά του συνάντησαν το κάβα για πρώτη φορά και το εισήγαγαν στην Ευρώπη.
Για αιώνες οι κάτοικοι από την Παπούα-Νέα Γουινέα έπιναν κάβα για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους, να έχουν χαλάρωση και να καταπολεμήσουν την κό­πωση. Λαμβανόμενο σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί μια κατάσταση ευφορίας. Θεωρούμενο ένα δυναμωτι­κό τονωτικό, δινόταν για την καταπολέμηση των αι­σθημάτων αδυναμίας και νευρικής εξάντλησης και των κρυολογημάτων. Το κάβα χορηγείτο ως φάρμακο για ασθένειες και μολύνσεις της ουροδόχου κύστης, για το άσθμα, τον ρευματισμό και την αρθρίτιδα, για τις στο­μαχικές ενοχλήσεις, τους πονοκεφάλους, τις κράμπες, τους μυϊκούς πόνους, τους καλόγερους (πυώδη εξαν­θήματα), για τη σύφιλη και τη βλεννόρροια. Παρα­σκευάσματα από τα ριζώματα του κάβα λεγόταν ότι νεκρώνουν τον πόνο, προλαμβάνουν τις μολύνσεις και δρουν ως αφροδισιακό. Τα μπουμπούκια του φυτού μασιούνταν από τα παιδιά ως ένα γενικό τονωτικό. Το αφέψημα όλου του φυτού λαμβανόταν για παθήσεις των πνευμόνων. Στη δυτική βοτανική ιατρική το κάβα αναγνωριζόταν για την αξία του ως ένα ισχυρό διου­ρητικό χρήσιμο για την ουρική αρθρίτιδα, τον ρευμα­τισμό, βρογχικές παθήσεις και για τις ηρεμιστικές του επιδράσεις για την αντιμετώπιση του άγχους και τη νευρική ένταση.
Ο ρόλος του κάβα στη σύγχρονη βοτανική ια­τρική είναι κυρίως ως ένα αντιαγχολυτικό βοήθημα. Συστήνεται επίσης για την καταπολέμηση διαταραχών του ύπνου, για το στρες και την ανησυχία και ως ένα μυοχαλαρωτικό.
Το κάβα περιέχει έναν αριθμό χημικών ενεργών συστατικών, γνωστών ως καβαλακτόνες. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι καβαλακτόνες δένονται σε διάφο­ρους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, συμπεριλαμ­βανομένων των υποδοχέων ντοπαμίνης. Αυτή η δράση εξηγεί τις χαλαρωτικές, μυοχαλαρωτικές, ηρεμιστικές και ήπιες αναλγητικές επιδράσεις του βοτάνου. Κά­ποιοι ερευνητές εικάζουν ότι το κάβα ίσως επηρεάζει άμεσα το μεταιχμιακό σύστημα, το αρχαίο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα και άλ­λες δραστηριότητες του εγκεφάλου.
Διάφορες καλά διεξαγμένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του κάβα στην αντιμετώπιση του άγχους, της έντασης και της ταραχής. Το βότανο φαίνεται ότι είναι τόσο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους όσο και τα δημοφιλή συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά, όπως η διαπεζάμη. Σε αντίθεση με τα συνταγογρα­φούμενα φάρμακα για το άγχος, το κάβα δεν επηρεάζει τη νοητική διαύγεια, δεν αναστατώνει το στομάχι και δεν προκαλεί εξάρτηση. Μια μελέτη έδειξε ότι το κάβα μειώνει τα συμπτώματα ανησυχίας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι αυξάνει την αντι-αγχωτική δράση της θερα­πείας αποκατάστασης ορμονών.
ΣΥΝΤΑΓΗ
Για τη θεραπεία του άγχους συνιστώνται τα εκχυλίσματα κάβα που παρέχουν 120-240 mg καβαλα­κτόνες την ημέρα, λαμβανόμενα σε δύο ή τρεις ξεχωρι­στές δόσεις.
 Μάριος Δημόπουλος   Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Πόσο νερό πρέπει να πίνετε – Μεταβολισμός και απώλεια βάρους [γράφημα]
Το σώμα μας αποτελείται κατά περίπου 60% από νερό. Χάνουμε συνεχώς νερό από το σώμα μας, κυρίως μέσω των ούρων και του ιδρώτα. Υπάρχουν  πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο νερό θα πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα. Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν 8 ποτήρια την ημέρα, κάτι που ισούται με περίπου 2 λίτρα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες απόψεις που λένε ότι είμαστε πάντα στα “πρόθυρα της αφυδάτωσης” και ότι πρέπει να πίνουμε νερό συνεχώς όλη την ημέρα... ακόμα και όταν δεν είμαστε διψασμένοι.
Όπως με τα περισσότερα πράγματα, έτσι και αυτό εξαρτάται από το άτομο και υπάρχουν πολλοί παράγοντες (εσωτερικοί και εξωτερικοί) που επηρεάζουν τελικά την ανάγκη μας για νερό.
Μεταβολισμός: Πώς επηρεάζεται από την κατανάλωση νερού
Υπάρχουν πολλοί επιστημονικοί ισχυρισμοί σχετικά με την κατανάλωση νερού και την επίδραση που αυτή έχει στο σωματικό βάρος. Η κεντρική ιδέα είναι ότι όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας και μειώνουμε την όρεξή μας για φαγητό.
Σύμφωνα με δύο επιμέρους μελέτες, αν πιείτε μισό λίτρο νερό (500 ml) μπορείτε να ενισχύσετε προσωρινά μεταβολισμό κατά 24-30%.
Στο παρακάτω διάγραμμα, η πάνω γραμμή δείχνει το πώς τα 500 ml νερού αυξάνουν τον μεταβολισμό (EE - Energy Expenditure). Μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι αυτή η επίδραση μειώνεται και πάλι στα πρώτα επίπεδα μόλις φτάσουμε στο σημάδι των 90 λεπτών της ώρας [κάτω άξονας – time (minutes)].
νερό
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατανάλωση 2 λίτρων νερού σε μια μέρα μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 96 θερμίδες ανά ημέρα.
Είναι επίσης καλύτερο να πίνετε το νερό κρύο, αν θέλετε να αδυνατίσετε, επειδή τότε οργανισμός σας θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια (θερμίδες), για να το θερμάνει και να το φέρει στη θερμοκρασία του σώματος.
Το να πίνετε νερό περίπου μισή ώρα πριν από τα (κύρια) γεύματά σας μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα των θερμίδων που εν τέλει θα καταναλώσετε στο γεύμα.
Μια μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι όσοι έκαναν δίαιτα και έπιναν 500 ml νερού πριν από τα κύρια γεύματα έχασαν 44% περισσότερο βάρος σε μια περίοδο 12 εβδομάδων, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.
Συμπερασματικά, αποδεικνύεται ότι το να πίνετε αρκετό νερό (ειδικά πριν από τα γεύματα), μπορεί να έχει σημαντικό όφελος στην απώλεια βάρους, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια γενικότερα υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.
Πηγή: iatropedia.gr

*** Ημικρανία: Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες
Όσοι εκδηλώνουν συχνά ημικρανίες γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ενοχλητικός είναι ο ισχυρός αυτός πόνος και πόσο αποσυντονίζουν την καθημερινότητα οι αισθητηριακές αλλοιώσεις που τις συνοδεύουν.
Άντρες και γυναίκες συχνά εκδηλώνουν με διαφορετικό τρόπο τα συμπτώματα της ημικρανίας, με τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων να αφορούν κυρίως στη διάρκεια της κρίσης και στους παράγοντες που πυροδοτούν το συγκεκριμένο είδος κεφαλαλγίας.
Στοιχεία από τη δημοφιλή εφαρμογή Migraine Buddy δείχνουν πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες.
– Οι άντρες είναι κατά 35% πιο πιθανό να εκδηλώσουν ημικρανία έπειτα από σωματική εξάντληση.
– Οι γυναίκες είναι κατά 50% πιο πιθανό να εκδηλώσουν ημικρανία λόγω συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών.
– Οι γυναίκες βιώνουν ισχυρότερους πόνους από τους άντρες όταν εκδηλώνεται η ημικρανία.
– Η διάρκεια της ημικρανίας είναι μεγαλύτερη στο γυναικείο πληθυσμό. Στους άντρες, η κρίση διαρκεί κατά μέσο όρο 6,5 ώρες, ενώ στις γυναίκες διαρκεί κατά μέσο όρο 7,5 ώρες.
– Οι γυναίκες εκδηλώνουν κατά μέσο όρο μία κρίση ημικρανίας παραπάνω από τους άντρες σε μηνιαία βάση.
– Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάρουν φάρμακα για να αντιμετωπίσουν την ημικρανία. Το 47% των αντρών επιλέγει να μην πάρει φάρμακα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 40%.
– Κατά την κρίση ημικρανίας, οι άντρες εκδηλώνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως και νιώθουν θλίψη, ενώ οι γυναίκες εκδηλώνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις μυρωδιές και νιώθουν ναυτία.
Ασχέτως φύλου, η επιστημονική ομάδα του Migraine Buddy διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ημικρανία. Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να ευθύνεται για το 31% των κρίσεων ημικρανίας.

***  Κύφωση-Σκολίωση: Πώς αντιμετωπίζονται;
kyfosi-skoliosi-pos-antimetopizontaiΣκολίωση ονομάζεται η πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης πέρα από το φυσιολογικό (10 μοίρες), που προκαλεί τρισδιάστατη παραμόρφωσή της, ενώ ως κύφωση χαρακτηρίζεται η πάθηση κατά την οποία η ράχη του ανθρώπου (η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης) παρουσιάζει αυξημένη κύρτωση (καμπούρα).
Καθεμιά από τις δύο παθήσεις τις σπονδυλικής στήλης απαιτεί διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση, βασισμένη στην κλινική εικόνα του ασθενούς.
Σκολίωση
Η αιτιολογία της σκολίωσης είναι απροσδιόριστη, σίγουρα όμως φαίνεται πως τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη σκολίωση μπορεί να αφορούν σε χρόνια μυοσκελετικά επώδυνα σύνδρομα, δυσμορφία του σκελετού και επιβάρυνση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.
Ταξινόμηση της σκολίωσης
Βάσει του αιτίου που την προκαλεί, η σκολίωση διακρίνεται σε ιδιοπαθή (80% των σκολιώσεων), όπου το αίτιο είναι άγνωστο και σε δευτεροπαθή (20% των σκολιώσεων), όπου εντοπίζεται κάποιο συγκεκριμένο αίτιο (οστεοπόρωση, νευρομυϊκές παθήσεις, ρευματολογικά νοσήματα κ.α.).
Με βάση την ηλικία έναρξης, η σκολίωση ταξινομείται ως εξής:
1. 0-3 ετών, βρεφική
2. 3-9 ετών, παιδική
3. 9-18 ετών, εφηβική
4. Σκολίωση σε άτομα >18 ετών οφείλεται συνήθως ή σε παραμονή σκολίωσης μικρότερων ηλικιών ή σε δευτεροπαθή σκολίωση.
Διάγνωση της σκολίωσης
Η διάγνωση της σκολίωσης μπορεί να τεθεί με την κλινική εξέταση από τον ειδικό ιατρό (ορθοπαιδικό, φυσίατρο, παιδίατρο). Στη συνέχεια, ο ιατρός μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω και σε παρακλινικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει τις απλές ακτινογραφίες και την τηλεμετρική μέθοδο ανίχνευση της δομής και της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης.
Αντιμετώπιση της σκολίωσης
Η αντιμετώπιση της σκολίωσης ξεκινά από την έγκαιρη διάγνωση και την πλήρη αξιολόγηση του προβλήματος. Είναι σωστό η θεραπεία να σχεδιάζεται για κάθε ασθενή ξεχωριστά και να λαμβάνει υπ’ όψιν τα συνοδά νοσήματα και τις ιδιαιτερότητές του.
Οι θεραπευτικές μέθοδοι που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται είναι:
α) Kατάλληλος θεραπευτικός κηδεμόνας, η χρήση του οποίου κύριο στόχο έχει την αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου και μιας περαιτέρω παραμόρφωσης. Στον ασθενή γίνεται μια ειδική, εύκολη μέτρηση και ο κηδεμόνας κατασκευάζεται βάσει των δεδομένων της μέτρησης και σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.
β) Eιδικό πρόγραμμα ασκήσεων. Το πρόγραμμα καταρτίζεται από τον ιατρό και είναι εξατομικευμένο, ώστε να στοχεύει στις ανάγκες και στις δυνατότητες του κάθε ασθενή.
γ) Aντιμετώπιση τυχόν συνοδών νοσημάτων.
δ) Xειρουργική αντιμετώπιση σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις.
Συμπερασματικά
Η σκολίωση είναι μια συχνή πάθηση που αφορά σχεδόν όλες τις ηλικιακές ομάδες. Διάφορες άλλες νόσοι, όπως η οστεοπόρωση, μπορεί να επιπλακούν με την σκολίωση και να επιδεινώσουν την υφιστάμενη κατάσταση. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η ορθή θεραπεία της νόσου κρίνονται παράμετρες απαραίτητες προκειμένου να προληφθεί ένα ενδεχόμενο σοβαρό πρόβλημα αλλά και να επιτευχθεί βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Κύφωση
Η κύφωση διαχωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: τη νεανική και αυτή των μεσηλίκων-υπερηλίκων.
Η νεανική κύφωση είναι μια παθολογική οντότητα που ονομάζεται και νόσος του Scheuermann και το πραγματικό αίτιο είναι η κληρονομικότητα. Αρκετές φορές συνδυάζεται και με σκολίωση και χαρακτηρίζεται ως κυφοσκολίωση. Υπάρχει όμως και η καλοήθης εφηβική κύφωση, κατά την οποία κύρια αιτία είναι η στάση του σώματος, ειδικά στα κορίτσια που θέλουν να κρύψουν το στήθος τους.
Η κύφωση των μεσηλίκων και υπερηλίκων οφείλεται συνήθως στην σφηνοειδή παραμόρφωση των θωρακικών σπονδύλων λόγω οστεοπόρωσης και είναι πιο συχνή στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με κλινική εξέταση από ορθοπαιδικό ιατρό και ακτινολογικό έλεγχο για την αξιολόγηση της κύρτωσης και της πιθανής αιτιολογίας. Η μεγάλη κύρτωση στους μεσήλικες μπορεί να αποτελεί αιτία ανεπάρκειας του αναπνευστικού συστήματος καθώς και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μη επεμβατική, αναλόγως της ηλικίας και της αιτιολογίας, με χρήση διατατικών ασκήσεων, φυσικοθεραπειών, ειδικών ναρθήκων και κηδεμόνων. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μεγάλης κύφωσης, διενεργούνται επεμβάσεις όπως σπονδυλοδεσίες διατατικού τύπου και κυφοπλαστικές.
kyfosi-skoliosi-pos-antimetopizontai




 kyfosi-skoliosi-pos-antimetopizontai
Πηγή: Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»

 *** Θεραπεία των αιμορροΐδων στο σπίτι με ένα μόνο συστατικό

 ~ Σας παρουσιάζουμε μια θεραπεία για τις αιμορροΐδες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Με ένα μόνο   συστατικό, θα σας βοηθήσει μέσα σε 24 ώρες.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν εφαρμόζουν μηλόξυδο στις αιμορροΐδες, απορροφάται ακριβώς όπως όταν πίνετε κάποια χάπια.
Είναι σημαντικό ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και όταν οι αιμορροΐδες αιμορραγούν, καθώς είναι σε θέση να σταματήσει την αιμορραγία.
Χρειάζεται να εμποτίσετε ένα κομμάτι βαμβάκι στο μηλόξυδο (μπορείτε να το αραιώσετε, αν είναι απαραίτητο) και να το εφαρμόσετε στις εξωτερικές αιμορροΐδες και να το κρατήσετε για μισή ώρα.
Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτή τη θεραπεία κάθε μέρα. Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το κατεψυγμένο μηλόξυδο είναι ιδανικό για τις εσωτερικές αιμορροΐδες, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το παγώσετε σαν μια «σφαίρα» και να την ωθήσετε, κατεψυγμένη όπως είναι, στον πρωκτό σας.
Θα παρατηρήσετε τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας σε 24 ώρες.
Σημείωση: Να θυμάστε να τρώτε μαλακή τροφή, για μια περίοδο 3 ημερών μετά την έναρξη της θεραπείας.

***  Νύχι που μπαίνει στο δέρμα: Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι
Νύχι που μπαίνει στο δέρμα: Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι   
Ένα νύχι του ποδιού που αναπτύσσεται ανώμαλα και μπαίνει μέσα στο δέρμα, μπορεί να είναι κάτι πολύ κουραστικό και επώδυνο. Το νύχι που “γυρίζει προς τα μέσα” είναι μια μόνιμη ενόχληση που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, πύον και σημαντικό πρόβλημα στο περπάτημα, στο τρέξιμο και στην επιλογή ενός παπουτσιού που θα σας ανακουφίσει. Υπάρχει όμως ένας τρόπος με τον οποίο θα κάνετε το νύχι σας να σταματήσει να μπαίνει στο δέρμα του δαχτύλου. Μπορεί ακόμα και να σας κάνει να μην επισκεφτείτε κάποιον γιατρό ή χειρουργό που θα αφαιρέσει το νύχι από τη ρίζα του προκειμένου να μεγαλώσει εξαρχής κανονικά.
Προκειμένου η σπιτική αυτή επέμβαση να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:
-Βάλτε τα δάχτυλα των ποδιών σας σε ζεστό νερό, έτσι ώστε το δέρμα και τα νύχια σας να μαλακώσουν. Μπορείτε να προσθέσετε και 2 ή 3 κουταλιές της σούπας διττανθρακικού νατρίου σε 5 λίτρα νερού, ή να βάλετε λίγο αλάτι.
Η θερμοκρασία του νερού δεν θα έπρεπε να είναι περισσότερο από 37 βαθμούς Κελσίου.
-Στην συνέχεια επιχειρήστε να ανασηκώσετε την γωνία του νυχιού που εισχωρεί στο δέρμα του δαχτύλου. Πρέπει επίσης να τοποθετήσετε ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο στο ιώδιο ή κάποια αντιβακτηριακή κρέμα κάτω από εκείνο το σημείο του νυχιού, για να ανασηκωθεί και να έχετε καλύτερη πρόσβαση στο σημείο που έχει πρόβλημα.
-Βάλτε βαμβάκι βυθισμένο σε ιώδιο και στην εξωτερική πλευρά του νυχιού και τυλίξτε το.
-Θα πρέπει να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μετά από 24 ώρες. Θυμηθείτε να αλλάξετε το περιτύλιγμα και το βαμβάκι.
-Κάντε ολόκληρη αυτή τη διαδικασία για 12-14 ημέρες. Το νύχι θα “υποχρεωθεί” να μεγαλώσει σε αυτό το διάστημα έξω από το δέρμα. Έτσι θα μπορέσετε να το κόψετε άνετα και να μην εισχωρήσει ξανά στο δέρμα. Είναι πολύ σημαντικό να μαλακώνετε το δέρμα και να αλλάζετε το βαμβάκι τακτικά κάθε μέρα (μεταξύ του νυχιού και του δέρματος).
Προσοχή: Αν αναπτυχθεί οποιαδήποτε μόλυνση, είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Πηγή: iatropedia.gr


*** Αυτές είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για τα δόντια!
Η στοματική υγιεινή δεν εξαρτάται μόνο από το καλό, συχνό και σωστό πλύσιμο των δοντιών. Είναι και οι ίδιες οι τροφές που μένουν για ώρα στο στόμα μας και οι οποίες προστατεύουν ή επιβαρύνουν τα δόντια.
Και αν μετά από μία βλαβερή για τα δόντια τροφή, ακολουθεί αμέσως πλύσιμο των δοντιών, τότε δεν τίθεται θέμα μακροπρόθεσμης βλάβης των δοντιών. Αν όμως υπάρχει πλημμελής καθαρισμός των δοντιών, τότε είναι βέβαιο ότι η τερηδόνα, η πλάκα και η περιοδοντίτιδα θα είναι μόνιμοι κάτοικοι στο στόμα…
Δείτε εν συνεχεία τις πέντε καλύτερες και τις πέντε πιο επιβλαβείς τροφές για τα δόντια μας!
Οι πέντε καλύτερες τροφές για τα δόντια
Καλές τροφές για τα δόντια θεωρούνται όσες διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι προστατευτικός παράγοντας κατά της τερηδόνας, της περιοδοντίτιδας και των λοιμώξεων. Οι τροφές αυτές είναι:
1. Τα γαλακτοκομικά, επειδή είναι οι κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου.
2. Τα φθοριούχα. Το φθόριο κάνει ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο των δοντιών, εμποδίζοντας παράλληλα τη διάβρωση των δοντιών από τα οξέα. Πλούσιες τροφές σε φθόριο είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά και το τσάι.
3. Τα λαχανικά. Συνήθως τα λαχανικά απαιτούν καλό μάσημα, οπότε παράγεται περισσότερο σάλιο.
4. Τα φρούτα, τα οποία έχουν παρόμοια δράση με τα λαχανικά. Μάλιστα, το φρούτο που φαίνεται ότι είναι από τα πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των οξέων είναι το αχλάδι!
5. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, γιατί αυξάνουν την έκκριση σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα.
Οι πέντε χειρότερες τροφές για τα δόντια
1. Τα αποξηραμένα φρούτα, γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κολλάνε εύκολα στα δόντια. Η ζάχαρη μπορεί μάλιστα να οδηγήσει και σε οδοντική διάβρωση.
2. Τα παγωτά και τα αναψυκτικά. Η πολύ συχνή κατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών επιβαρύνει αρνητικά τα δόντια λόγω της ζάχαρης που περιέχεται σε αυτά.
3. Οι καραμέλες, γιατί κολλάνε στα δόντια, ενώ παραμένουν για πολύ ώρα στο στόμα μέχρι να λιώσουν.
4. Το λεμόνι και γενικώς οι όξινες τροφές. Τροφές υψηλές σε οξέα, όπως το λεμόνι μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους!
5. Τέλος, τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατατάκια ή λευκό ψωμί κολλάνε και ανάμεσα στα δόντια, δίνοντας τροφή στα βακτήρια μέσα στο στόμα.


***  Καρδιά: 4 λιπαρά που πρέπει να τρώτε και 6 που πρέπει να κόψετε

Είναι γνωστό πως εάν τρώτε πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία τείνουν να φράζουν τις αρτηρίες, έχετε πολύ αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό είναι καλά τεκμηριωμένο.
Αλλά το να κόψετε απλά αυτά τα κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή σας δεν είναι αρκετό για πιο υγιή καρδιά. Σύμφωνα με νέα, πολύ μεγάλη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association, πρέπει ταυτόχρονα να αυξήσετε τα καλά λιπαρά, εκείνα που είναι απαραίτητα για πιο υγιή καρδιά και κυκλοφορικό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου.
Αν και οι διατροφικές συνήθειες ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή σε όλο τον κόσμο, η ανάλυση των δεδομένων από τις 186 χώρες που ελήφθησαν υπόψη έδειξε μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης λίπους και του θανάτου από καρδιακή νόσο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περίπου 700.000 θάνατοι από στεφανιαία νόσο σχετίζονταν με χαμηλή πρόσληψη καλών, ακόρεστων λιπαρών για πιο υγιή καρδιά. Περίπου το ένα τρίτο αυτών των θανάτων (250.000) σχετίστηκε με την ταυτόχρονη υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Επιπλέον, 537.200 θάνατοι βρέθηκε πως σχετίζονταν με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων trans λιπαρών οξέων.
Το να “ανταλλάξετε” στην διατροφή σας τα “κακά” κορεσμένα λιπαρά με τα “καλά” ακόρεστα λιπαρά, φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό βήμα για πιο υγιή καρδιά.
Τέσσερις βασικές διατροφικές για μια υγιή καρδιά:
1.- Περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (λιπαρά κρέατα, πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, ορισμένα φυτικά λίπη)

  1. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λεπαρά με περισσότερα ακόρεστα λιπαρά (ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια)
  2. Αποφύγετε την αντικατάσταση του κορεσμένου λίπους μόνο με υδατάνθρακες, κυρίως από επεξεργασμένες τροφές με υδατάνθρακες
  3. Αποφύγετε τα trans λιπαρά οξέα (επεξεργασμένες τροφές παρασκευασμένες με μερικώς υδρογονωμένα έλαια)
Μελέτες όπως αυτή, συμβάλλουν στις ολοένα και περισσότερες επιστημονικές ενδείξεις, ότι η διαιτητική κατανάλωση λίπους συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε όλο τον κόσμο.
Ξηροί καρποί (καρύδια) και σπόροι (λιναρόσπορος, ηλίανθος)Ποια λιπαρά πρέπει να αυξήσετε στην διατροφή σας: μονο- και πολυ- ακόρεστα λιπαρά:

  1. Τα περισσότερα υγρά έλαια φυτικής προέλευσης (φυστικέλαιο, ελαιόλαδο, κραμβέλαιο, έλαιο canola, σουσαμέλαιο)
  2. Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλες, τόνος, πέστροφα)
  3. Αβοκάντο
Ποια λιπαρά πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο στην διατροφή σας:

  1. Λιπαρό βοδινό και χοιρινό κρέας (συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων
    κρεάτων όπως τα αλλαντικά)
  2. Λίπος κοτόπουλου
  3. Τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γάλα, γιαούρτι, βούτυρο)
  4. Τροπικά έλαια (φοινικέλαιο, καρυδέλαιο)
  5. Επεξεργασμένες τροφές που παρασκευάζονται με μερικώς υδρογονωμένα έλαια (κάποιες ψημένες τροφές και τα τηγανητά)
  6. Μαργαρίνες με τρανς-λιπαρά
Πρέπει να επιλέγετε λιπαρά που είναι υγρά (όχι στερεά) και σε θερμοκρασία δωματίου. Θυμηθείτε: το σώμα μας χρειάζεται τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για να λειτουργεί φυσιολογικά. Αυτά είναι τα λιπαρά που δεν μπορεί να παράγει μόνο του και πρέπει να να προσλαμβάνει μέσω της διατροφής. Τα ακόρεστα λιπαρά είναι καλές πηγές αυτών των σημαντικών θρεπτικών συστατικών.
Οι οδηγίες για τη συνολική ημερήσια κατανάλωση λιπαρών αναφέρουν ρητά ότι το δεν πρέπει να ξεπερνάει το 20-35% για την υποστήριξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Όμως, η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών δεν πρέπει αν ξεπερνάει το 7-10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά.
Για κάποιον που καταναλώνει 2.000 θερμίδες ημερησίως, αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου 22 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Κανονικά, αυτό φτάνει τα 18-25 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ημερησίως, ανάλογα με τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε (προσοχή: όχι τις θερμίδες από το λίπος, αλλά τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες).

***  Ψωρίαση: Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο στις γυναίκες 
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από μεγάλες… ερυθρές πλάκες του δέρματος (π.χ. στους αγκώνες, τα γόνατα, το πρόσωπο κ.λπ.) το μέγεθος των οποίων σταδιακά μεγαλώνει.
Θεωρείται αυτοάνοση νόσος, δηλαδή ο οργανισμός επιτίθεται στα ίδια του τα δερματικά κύτταρα.
Η ψωρίαση προσβάλλει το ίδιο συχνά άντρες και γυναίκες και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι μεταξύ 20-35 ετών.
Υπάρχει ωστόσο ένας παράγοντας που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν στοιχεία από σχεδόν 79.000 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι όσες ήταν αρχικά υπέρβαρες είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος να εκδηλώσουν ψωρίαση εντός των προσεχών 14 ετών.
Οι πιθανότητες ήταν ελαφρώς υψηλότερες ακόμα και για τις παχύσαρκες, ενώ αυτές με νοσογόνο παχυσαρκία είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψωρίαση, συγκριτικά με τις αδύνατες.
Η αύξηση του βάρους από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής συσχετίστηκε επίσης με την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης της δερματοπάθειας αυτής.
Η περίσσεια σωματικού λίπους προκαλεί την υπερπαραγωγή συγκεκριμένων φλεγμονωδών ουσιών στον οργανισμό, γεγονός που ίσως εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο ψωρίασης.
Από τα ευρήματα της μελέτης ίσως ενισχύεται η άποψη της απώλειας βάρους για την πρόληψη ή αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων ψωρίασης. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία όπου η ψωρίαση εξαφανίστηκε μετά από επιτυχημένη επέμβαση απώλειας βάρους.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ψωρίαση έχουν αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.


 *** 8 τρόποι να περιορίσετε το ροχαλητό
Το ροχαλητό είναι μια πολύ ενοχλητική συνήθεια, όχι μόνο για εσάς αλλά και για όποιον κοιμάται δίπλα σας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε το ροχαλητό - οι παρακάτω είναι όλοι τους προτεινόμενοι από ειδικούς.
Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και φαρμάκων που μειώνουν την αναπνοή, όπως υπνωτικά και ηρεμιστικά.
Φροντίστε το βραδινό σας γεύμα να είναι ελαφρύ και προσπαθήστε να έχετε φάει τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.
Κάνετε μια ήπιας μορφής άσκηση. Η τόνωση των μυϊκών ομάδων βελτιώνει, μεταξύ άλλων, και το αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ροχαλητού και άπνοιας.
Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Κόψτε το κάπνισμα. Εάν το σκέφτεστε έτσι κι αλλιώς, τώρα έχετε έναν ακόμη κίνδυνο αφού οι καπνιστές συνήθως ροχαλίζουν πιο δυνατά εξαιτίας φλεγμονών στους αεραγωγούς.
Φροντίστε στο δωμάτιό σας να υπάρχουν τα σωστά επίπεδα υγρασίας. Αν και στην Ελλάδα το κλίμα γενικά είναι υγρό, οι συσκευές θέρμανσης και ψύξης (καλοριφέρ, air-condition) ξηραίνουν τον αέρα. Ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα και άρα ροχαλητό.
Επειδή το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται σε αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό (ΩΡΛ ή πνευμονολόγο) αν το πρόβλημά σας είναι έντονο.
Δοκιμάστε τα ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις βοηθούν την κατάσταση ανοίγοντας του αεραγωγούς.

*** Μούδιασμα στα δάχτυλα χεριών και ποδιών: Τι σημαίνει;
Το μούδιασμα των άκρων μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας σειράς ασθενειών ή διαταραχών που επηρεάζουν τη ροή του αίματος ή τραυματισμού των νεύρων…
Το προσωρινό μούδιασμα των χεριών μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί η παρατεταμένη πίεση σε ένα νεύρο, όπως λεπτές κινητικές δραστηριότητες (σχέδιο), η επαναλαμβανόμενη κίνηση ή η λάθος στάση στον ύπνο.
Μούδιασμα των χεριών μπορεί επίσης να προκαλούν ορθοπεδικές ασθένειες που συμπιέζουν ένα συγκεκριμένο νεύρο, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η εκφυλιστική ασθένεια δίσκων στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, και εξογκώματα.
Ο καρπιαίος σωλήνας δημιουργείται από τα οστά του καρπού και περιέχει τους τένοντες και ένα νεύρο. Οι επαναλαμβανόμενες, μονότονες κινήσεις στη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (πληκτρολόγηση, «ποντίκι»), το ράψιμο και το βάψιμο, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή του.
Άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλούν μούδιασμα των άκρων είναι:
Αρθρίτιδα
Φλεγμονή σε μία ή και περισσότερες αρθρώσεις που εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, με τον πόνο και την περιορισμένη κινητικότητα στην πάσχουσα περιοχή.
Διαβήτης τύπου 1 και 2
Οι μακροπρόθεσμες βλάβες στα νεύρα λόγω ανεπαρκούς επεξεργασίας της γλυκόζης στο αίμα εκδηλώνονται συχνά με την παραισθησία.
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που οδηγεί σε απομυελίνωση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αποτέλεσμα την εκφύλισης είναι να δυσλειτουργούν τα τμήματα των νευρικών κυττάρων που μεταφέρουν τα διάφορα ερεθίσματα στα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος.
Περιφερική νευροπάθεια
Πρόκειται για διαταραχή της λειτουργίας των νεύρων, εκτός αυτών που βρίσκονται στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Το μούδιασμα στην περίπτωση αυτή είναι συνήθως «συμμετρικό», επηρεάζει δηλαδή και τα δύο χέρια ή και τα δύο πόδια.
Περιφερική αρτηριοπάθεια
Πρόκειται για στένωση ή απόφραξη των αρτηριών λόγω συσσώρευσης αθηροσκληρωτικών πλακών. Παράγοντες κινδύνου για την περιφερική αρτηριοπάθεια είναι η αυξημένη χοληστερόλη, ο διαβήτης, η υπέρταση, η αποχή από τη σωματική άσκηση και το αυξημένο βάρος.
Συμπίεση νεύρου
Οφείλεται στην υπερβολική πίεση που ασκείται σε ένα περιφερικό νεύρο, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό ή τη φθορά του. Περιφερικά ονομάζονται τα νεύρα που δε βρίσκονται στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό. Η πάθηση συνδέεται με τη χρόνια οσφυαλγία και το αυχενικό σύνδρομο.
Σύνδρομο Ρεϊνό
Χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές στην απόχρωση του δέρματος των άκρων (χλωμό και στη συνέχεια μελανό και κόκκινο δέρμα) συνήθως έπειτα από την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το σύνδρομο είναι αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων σπασμών των αιμοφόρων αγγείων.
Πηγή: newsnowgr.com

***  Πότε πρέπει να πίνετε κρύο και πότε ζεστό νερό


Το νερό είναι πηγή ζωής και απαραίτητο στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το σώμα μας αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου κατά 60%) και μάλιστα σε κάποια όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η περιεκτικότητά του φτάνει το 85%. Γι” αυτό και η αφυδάτωση έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή φυσιολογικών λειτουργιών και τη μείωση της απόδοσης του οργανισμού.
Εκτός όμως από το να πίνουμε όμως νερό, σημασία έχει και η θερμοκρασία του.
Το κρύο νερό είναι μερικούς βαθμούς ψυχρότερο από τη θερμοκρασία δωματίου, ενώ το ζεστό είναι 4-5 βαθμούς θερμότερο από τη θερμοκρασία δωματίου.
Πότε πρέπει να πίνετε κρύο νερό
Όταν γυμνάζεστε
Κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας , η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και η εφίδρωση είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να κρυώσει. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χάσετε υγρά και είναι σημαντικό να τα αναπληρώσετε. Όταν πίνετε κρύο νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης, το νερό δροσίζει και ενυδατώνει το σώμα ταυτόχρονα.
Όταν έχετε πυρετό
Όταν έχετε πυρετό είναι σημαντικό να πάρετε αρκετά υγρά για να βοηθήσετε το σώμα σας να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις και τα βακτηρίδια. Προσθέστε λίγο λεμόνι και θαλασσινό αλάτι στο νερό σας για να αποκαταστήσετε τους ηλεκτρολύτες που χάνονται. Το κρύο νερό θα δροσίσει το σώμα σας από τον πυρετό και θα το θεραπεύσει.
Στη δίαιτα
Το κρύο νερό επιταχύνει τον μεταβολισμό και σας βοηθά να χάσετε επιπλέον 70 θερμίδες ανά ημέρα. Είναι χρήσιμο επίσης να γνωρίζετε ότι 8 ποτήρια νερό την ημέρα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα στη δίαιτα με 15 λεπτά περπατήματος.
Πότε πρέπει να πίνετε ζεστό νερό
Όταν έχετε πεπτικά προβλήματα
Το ζεστό νερό το πρωί μπορεί να βελτιώσει την πέψη κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Αν πίνετε κρύο νερό μετά από ένα γεύμα, το σώμα θα δυσκολευτεί να αφομοιώσει την τροφή, οπότε θα πρέπει το νερό να είναι χλιαρό προς ζεστό.
Όταν θέλετε να κάνετε αποτοξίνωση
Όταν θέλετε να απελευθερώσετε το σώμα σας από τις τοξίνες, συνιστάται να ξεκινήσετε τη μέρα σας με χλιαρό νερό και λίγες σταγόνες λεμονιού.
Όταν πονάτε
Αν αντιμετωπίζετε συχνά πονοκεφάλους ή κάποιες άλλες ήπιες φλεγμονές, είναι καλύτερα να πίνετε ζεστό νερό . Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος . Επίσης, το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που παλεύουν με σοβαρές κράμπες.
Πηγη my news

***  Η ασπιρίνη μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο
Ειδικά για μαστό ή προστάτη

Οι πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού ή του προστάτη ενδεχομένως να έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης αν παίρνουν χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη, υποστηρίζουν ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.
Ο Δρ Πήτερ Έλγουντ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Καρντιφ, μελέτησαν στοιχεία από 47 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και διαπίστωσαν ότι κα΄τα μέσο όρο, οι ασθενείς με καρκίνος παχέος εντέρου που έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη είχαν κατά το ένα τέταρτο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.
Επίσης, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο μαστού και προστάτη έτειναν να είναι χαμηλότερα σε όσους έπαιρναν ασπιρίνη.
Συγκεκριμένα η συνδυαστική ανάλυση 11 ερευνών για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έδειξε ότι η χρήση ασπιρίνης σχετίστηκε με 24% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.
Αντίστοιχα, οι καρκινοπαθείς που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν 11% και 13% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού και του προστάτη.
Ο Δρ Ελγουντ εξηγεί ότι οι πάσχοντες από καρκίνο θα πρέπει κατά βάση να θυμούνται ότι η ασπιρίνη έχει και παρενέργειες. Ωστόσο, έχει και οφέλη, τα οποία βέβαια βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.
«Το σωστό είναι οι ασθενείς να γνωρίζουν και τα θετικά και τα αρνητικά της ασπιρίνης και να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε αποφάσεις που αφορούν την πρόληψη αλλά και θεραπεία του καρκίνου» εξηγεί.
Πάντως, ισχυρά επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι 81 mg ασπιρίνης μπορούν να συντελέσουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, ειδικά του παχέος εντέρου, με καθημερινή χρήση.
Όμως, σε καμιά περίπτωση η μελέτη δεν είναι καταληκτική καθώς από τις 47 επιμέρους έρευνες που εξετάστηκαν, ορισμένες έδειξαν ότι οι καρκινοπαθείς που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, ενώ κάποιες άλλες όχι.
Οι επιστήμονες πιστεύουν όμως ότι είναι βιολογικά εφικτό η ασπιρίνη να μπορεί να επιδράσει θετικά σε κάποιους καρκίνου, καθώς αναστέλλει τη δράση των αιμοπεταλίων τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των όγκων και την μετάσταση του καρκίνου.
Μαίρη Μπιμπή  health.in.gr
 
***  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βοτανοθεραπείας στη ζωή  μας :  
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -

7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   

12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 

14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  

18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-

 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
!!! 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-         
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html

47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 

50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .~                                                                                                  
~
  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016  :
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-21-2016.html .-  
Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-22-2016.html .-      
~ ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ της Ορθόδοξη Εκκλησίας  μας , 5ο μέρος , Παρασκευή 22  Απριλίου 2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/04/5-22-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 23 Απριλίου 2016  :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-23-2016.html .-
~  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΙΚΥΡΙΑΚΟ 23 και 24  Απριλίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/04/23-24-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 24 Απριλίου 2016 : Κυριακή των Βαΐων  !!:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-24-2016.html    .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-25-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Τρίτη  26 Απριλίου 2016:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-26-2016.html  .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Τετάρτη 27 Απριλίου  2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-27-2016.html .-                            
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι M Πέμπτη 28 Απριλίου 2016   :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-28-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Σάββατο Ανάστασης Κυρίου μας 30 Απριλίου 2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-30-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  01 Μαϊου  2016 ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΑΣΧΑ : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-01-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  02  Μαϊου  2016   :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-02-2016.html .- 
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου και 01 Μαϊου 2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/30-01-2016.html .-                                   
~ Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03  Μαΐου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-03-2016.html  .-  
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις Τετάρτη  04 Μαϊου  2016  15ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/04-2016-15.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .-
  ~  
 --------------------------------------
***~Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:
1.
STAMOS
-
ARFARA-GREECE
,
2.
Arfara-Messinias- asteras-arfaron,
3.
Stamos Arfara Messinias Greece,
4.
ARFARA - KALAMATAS,
5.
ASTERAS ARFARON 2011,
6.
Arfara-Messinias 2,
7.
stamos-dynami,
8.
Arfara-Messinias,
9.
Arfara-Messinias 1 - FOTOS,
10.
vlasios,
11.ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,
12.http://arfara-messinias-stamos-2010,
~13.http://arfara-messinias-news.blogspot.com,
14.http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
15.http:// arfara-messinias-news.blogspot.com,
https://www.facebook.com/panathinaikokoinima,
^STAMOS -ARFARA -GREECE,
^stamos-dynami ,
^Arfara-Messinias ,
^,Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
^Arfara-Messinias 2 ,
----------------------------------------
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :   
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4.678 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2.934 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2.954  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.561  βίντεο   .-  
 --------------------------------------
   
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
 -------------------------------------------------------               

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    

~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-


*** Φτιάξτε μόνοι σας βάμμα για επείγουσα εντατική θεραπεία! 


~   Η σιλυμαρίνη είναι εν μέρει υδατοδιαλυτή, έτσι, για μια εντατική θεραπεία για την προστασία και αναζωογόνηση των κυττάρων του ήπατος, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα βάμμα παρασκευασμένο από τους σπόρους γαϊδουράγκαθου, για να αυξήσετε την επίδραση του τσαγιού. Βάλτε 10 σταγόνες βάμματος σε 1 φλιτζάνι τσαγιού γαϊδουράγκαθου. 
Αυτό το βάμμα μπορείτε να το αγοράσετε από φαρμακεία που ειδικεύονται σε φυτοθεραπεία. 
Προσοχή: Λόγω της περιεκτικότητάς του σε αλκοόλη, ποτέ μη χρησιμοποιείτε βάμμα γαϊδουράγκαθου, αν πάσχετε από οξεία φλεγμονή του ήπατος ή αλκοολισμό.   Μάριος Δημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners


*** Πώς να φτιάξετε τσάι για αποτοξίνωση του ήπατος!(ΣΥΝΤΑΓΗ)


~  Συνθλίψτε 1 κουταλιά της σούπας σπόρων γαϊδουράγκαθου σε ένα γουδί. Προσθέστε 3 φλιτζάνια νερό και αφήστε τα να βράσουν. 
Μουσκέψτε για περίπου 20 λεπτά και στραγγίξετε. Πίνετε 1 φλιτζάνι 30 λεπτά πριν από τα γεύματα το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ, καθώς και λίγο πριν πάτε για ύπνο. Μετά από 2-3 ημέρες, μειώστε την πρόσληψη σε 3 φορές την ημέρα. 
Το δραστικό συστατικό του γαϊδουράγκαθου είναι η σιλυμαρίνη, ένας συνδυασμός τριών διαφορετικών φλαβονοειδών που υποστηρίζουν τα τοιχώματα των κυττάρων του ήπατος, εμποδίζοντας τα δηλητήρια να τα διαπεράσουν. Διεγείρει επίσης την αναγέννηση των κυττάρων αυτών. Τα πικρά συστατικά και τα αμινοξέα υποστηρίζουν ολόκληρο το πεπτικό σύστημα. 
Τα άτομα με οξεία ηπατικά προβλήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν μια θεραπεία έξι εβδομάδων με τσάι που γίνεται από τους σπόρους γαϊδουράγκαθου αρκετές φορές το χρόνο. Αυτό το πρόγραμμα θεραπείας με το τσάι συνιστάται για τα άτομα με ηπατική βλάβη που έχει προκληθεί από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και από κίρρωση. 
Η σιλυμαρίνη προλαμβάνει τη δηλητηρίαση του ήπατος με δύο τρόπους: Αλλάζει τα τοιχώματα των κυττάρων του ήπατος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πολύ δύσκολο για δηλητήρια, όπως ο τετραχλωράνθρακας, να διαπερνούν τα τοιχώματα. Η σιλυμαρίνη διεγείρει την κυτταρική διαίρεση, έτσι ώστε νέα ηπατικά κύτταρα να αναπτύσσονται συνεχώς. 
Η μέντα αυξάνει την αποτελεσματικότητα του τσαγιού του γαϊδουράγκαθου και βελτιώνει τη γεύση του. Όταν κάνετε το τσάι, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας από φύλλα μέντας στο μίγμα πριν το βράσιμο.
Μάριος Δημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners


***  Δοκιμάστε τις! Οι 4 υπερτροφές που καταστρέφουν άμεσα τις τοξίνες από τον οργανισμό!

~ Η σπιρουλίνα, η χλωρέλλα, το κριθαρόχορτο και το σιταρόχορτο περιέχουν υψηλή ποσότητα χλωροφύλλης, η οποία έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες. Το μόριο της χλωροφύλλης παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με την αιμοσφαιρίνη, την κόκκινη χρωστική ουσία του ανθρώπινου αίματος.
 Όπως η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα των ανθρώπων, έτσι και η χλωροφύλλη μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα των φυτών.
Τι μπορεί να κάνει η χλωροφύλλη των πράσινων υπερτροφών στο σώμα σας; Ό,τι ακριβώς κάνει η χλωροφύλλη στα κύτταρα των φυτών. Η χλωροφύλλη που περιέχουν αυτές οι υπερτροφές βελτιώνει την κυκλοφορία αίματος, μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα και τα θρέφει καλύτερα. Αυτό έχει αντίκτυπο και στην εμφάνιση και υγεία του δέρματος.
 Οι καταναλωτές σπιρουλίνας, χλωρέλλας, κριθαρόχορτου και σιταρόχορτου παρατηρούν ότι το δέρμα τους είναι πιο λαμπερό και τα μαλλιά τους πιο δυνατά. Αυτό οφείλεται εκτός από τη χλωροφύλλη και στις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και τα αμινοξέα που περιέχουν. Επιπλέον, αυτές οι τροφές αποτοξινώνουν το σώμα από τα βαρέα μέταλλα.
Μάριος Δημόπουλος  Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

*** Αυτές είναι οι αιτίες που προκαλούν το αυχενικό σύνδρομο!
~  Τα αίτια του αυχενικού συνδρόμου ποικίλλουν. Διακρίνουμε το δευτεροπαθές αυχενικό σύνδρομο που προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο οργανικό νόσημα ή παθολογική διαταραχή και το ιδιοπαθές αυχενικό σύνδρομο που έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία και είναι πιο κοινό. Ενδοκρινικά νοσήματα, αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταβολικές διαταραχές (π.χ. αιμοχρωμάτωση), διαταραχές σακχάρου, τραύματα, παθήσεις των οστών, αρθροπάθειες, είναι οι πιο συνήθεις κατηγορίες νοσημάτων που προκαλούν αυχενικό σύνδρομο, στην περίπτωση των δευτεροπαθών συνδρόμων.
Στην περίπτωση των ιδιοπαθών συνδρόμων, η ηλικία, η κακή κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και η χρόνια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης συγκαταλέγονται στους παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή τους. Οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί (μικρορήξεις στους συνδέσμους) από κακή στάση, η άγαρμπη γυμναστική, οι απότομες κινήσεις ή κάποιας άλλης μορφής τραυματισμός μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο. Αυχενική δισκοπάθεια υπάρχει αν το κεφάλι μας βρίσκεται συχνά και πολλή ώρα σκυφτό ή γυρισμένο από τη μία πλευρά (λόγω εργασίας, κακού ύπνου, προβλημάτων όρασης ή ακοής).
Τότε καταπονείται ο αυχένας και μπορεί να χάσει σιγά-σιγά τη φυσιολογική του λόρδωση. Οι δίσκοι δέχονται πολλαπλάσια φόρτιση με αποτέλεσμα να πιέζονται πολύ, να φθείρονται και να προκαλούν πόνο. Το στρες δημιουργεί ένταση και η ένταση δεν αφήνει το σώμα μας να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να πιάνεται ο αυχένας. Μυϊκές συσπάσεις συνήθως προκαλούνται από απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας (ψύξεις) ή από απότομη κίνηση. Όλοι έχετε ακούσει τον όρο οστεόφυτα. Εδώ έχουμε «άλατα» στον αυχένα, που ερεθίζουν τα νεύρα στην πορεία τους, προκαλώντας τσιμπιές και πόνο.
 Οστεόφυτα είναι ο ιατρικός όρος για την υπερβολική αύξηση του ιστού των οστών. Πρόκειται για μικρά στρογγυλά κομμάτια πέραν των οστών που αναπτύσσονται γύρω από τις αρθρώσεις. Ας εξετάσουμε τι είναι αυχενική δισκοπάθεια ή δισκοκήλη. Δισκοπάθεια αποκαλείται η εκφυλιστική νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο δίσκος είναι χόνδρος και αποτελείται από έναν μαλακό πυρή- να, που σαν σφουγγάρι τραβάει νερό από τον γύρω χώρο και φουσκώνει, απορροφώντας έτσι τους κραδασμούς της σπονδυλικής στήλης. Αυτός συγκρατείται από έναν ινώδη δακτύλιο. Όταν ο πυρήνας του δίσκου φθαρεί, χάνει την ιδιότητα απορρόφησης νερού και αφυδατώνεται, μικραίνει και σκληραίνει, κάτι που αποτελεί το πρώτο στάδιο της δισκοπάθειας. Όταν ο σκληρός πυρήνας προκαλέσει ένα ρήγμα στον ινώδη δακτύλιο, μία δισκοκήλη δηλαδή, τότε αναφερόμαστε στο τελικό στάδιο της δισκοπάθειας.
Τα παιδιά και οι νέοι είναι εξαιρετικά σπάνιο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εκτός ίσως από περιπτώσεις τραυματισμών, υπερβολικής άσκησης ή ελλιπούς προθέρμανσης, όπου είναι πιθανό να καταπονηθούν οι μύες. Τα άτομα μέσης ηλικίας είναι πιθανότερο να εμφανίσουν εκφυλιστικά στοιχεία στη σπονδυλική στήλη. Συμβάλλει επίσης και το γεγονός ότι, όσο μεγαλώνουμε, τείνουμε να αθλούμαστε από ελάχιστα έως καθόλου. 7 στα 10 άτομα κάποια στιγμή θα εμφανίσουν αυχενικό σύνδρομο, ενώ ένα στα έξι άτομα υποφέρει από χρόνιο πόνο του αυχένα. Στα μεγαλύτερα άτομα οφείλεται κυρίως σε οστεόφυτα που εμφανίζονται στον αυχένα, ενώ σε μικρότερης ηλικίας άτομα οφείλεται κυρίως σε δισκοκήλη.

*** Πετάξτε το κινητό σας! Δείτε τι προκαλεί....
kiiin
~   Μόλις 10 λεπτά ομιλίας στο κινητό τηλέφωνο έχουν την δυνατότητα να εκφυλίσουν με καρκινογόνες συνέπειες τα εγκεφαλικά κύτταρα, υποστηρίζει νέα έρευνα.
Τα αποτελέσματα που παρουσίασε η έρευνα, την οποία δημοσίευσε το περιοδικό Biochemical Journal και το Ινστιτούτο Eπιστήμης Weizmann στο Ισραήλ, είναι χειρότερα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, από τις οποίες διπλασιάζεται ο κίνδυνος για εμφάνιση λευχαιμίας, από την  υψηλή έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Οι έρευνες που «καταδικάζουν» τα κινητά και τις κεραίες συνάμα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά η μια μετά την άλλη, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι κάτοικοι της Αμοργού, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για μια κεραία υψηλής συχνότητας, η οποία στήθηκε μόλις λίγα μέτρα από σχολείο.

***  Καλύτερη σεξουαλική ζωή σε χρόνο dt…
sej
~   Η θεραπεία τεστοστερόνης είναι σύμφωνα με ειδικούς η καλύτερη λύση για υγιή σεξουαλική ζωή,  για τους άντρες άνω των 65 χρόνων.
Τα στοιχεία των ειδικών παρουσιάζουν, πως όσοι άντρες περπατούν και παράλληλα κάνουν θεραπεία με τεστοστερόνη, έχουν καλύτερη ψυχολογία και σεξουαλική ζωή.
Το περπάτημα λοιπόν, δεν ευνοεί μόνο στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και στην καλή διάθεση.
Τα αποτελέσματα ήρθαν ύστερα από μελέτη της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που πραγματοποιήθηκε σε 790 άντρες, στους οποίους χορηγήθηκε τζελ τεστοστερόνης και placebo.
Βελτίωση της σεξουαλικής ζωής και ευχάριστη διάθεση, παρατηρήθηκε σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας και του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, τον καθηγητή Πίτερ Σνάϊντερ,  σε αυτούς που χορηγήθηκε το τζελ.
 «Για πρώτη φορά δείξαμε ότι, όντως, η θεραπεία τεστοστερόνης επιφέρει κάποια οφέλη στους άνδρες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης» υποστήριξε ο Σνάϊντερ.

***  Απίστευτο! Δείτε σε τι ωφελεί το ρετσίνι του πεύκου!

~  Στην ιατρική χρησιμοποιείται το ρετσίνι πεύκου, το οποίο βγαίνει από τον πληγιασμένο φλοιό του πεύκου. Ο πληγιασμένος φλοιός δακρύζει και βγάζει τη ρητινοειδή ουσία που λέγεται τερεβινθίνη. Με την απόσταξη του ρετσινιού εξάγεται μια ουσία που λέγεται τερεβινθώδες έλαιο (oleum terebinthinae). Η ρητινώδης ουσία του πεύκου χρησιμοποιείτο από πολύ παλιά σε συνδυασμό με κερί, ελαιόλαδο, μέλι και μαστίχα για τη θεραπεία διαφόρων πληγών του δέρματος. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται εξωτερικά για εντριβές και έμπλαστρα στις νευραλγίες, μυαλγίες, ισχιαλγίες και ρευματισμό.  Μάριος Δημόπουλος   Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Ειδική Προσφορά ! TELOPONE CURCUMIN-ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ!

~   Το TELOPONE CURCUMIN είναι μια μαγική ΕΛΛΗΝΙΚΗ φόρμουλα που δημιούργησε η GENOMED σε συνεργασία με το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και περιέχει τρία μοναδικά συστατικά που αποτελούν πλέον το ελιξίριο υγείας για τις αρθρώσεις και τις φλεγμονές στα κόκαλα. Περιέχει κουρκουμά, πράσινο τσάι και λάδι ελιάς.
Παρακάτω θα ενημερωθείτε σε τι ωφελούν και οι τρεις αυτές μαγικές ουσίες που ο συνδυασμός τους διαπιστώθηκε επιστημονικά πως μπορεί να δώσει τέλος σε κάθε πόνο και πάθηση των αρθρώσεων και όχι μόνο...
ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ:
Αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση
Ο κουρκουμάς περιέχει σύνθετες ουσίες που ονομάζονται κουρκουμινοειδή, το ισχυρότερο από τα οποία είναι η κουρκουμίνη. Εκτός από αντιφλεγμονώδης, η κουρκουμίνη είναι επίσης αντιοξειδωτική. Επειδή η ποσότητα κουρκουμίνης που παρέχεται από το μπαχαρικό όπως το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική είναι αρκετά μικρή, το ενεργό συστατικό χορηγείται συχνά σε μορφή εκχυλίσματος ή συμπληρώματος.
Η κουρκουμίνη είναι επίσης λιποδιαλυτή, άρα καλό είναι να συνδυάζεται με ένα γεύμα που περιέχει λιπαρά.
Οι νευρώνες του εγκεφάλου συνεχώς αναπτύσσονται και δημιουργούν νέες γέφυρες επικοινωνίας. Οι διαδικασίες αυτές καθοδηγούνται κυρίως από το λεγόμενο Εγκεφαλικό Νευροτροφικό Παράγοντα (BDNF), ένα είδος αυξητικής ορμόνης.
Μεταξύ άλλων, η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ έχουν συνδεθεί με τα μειωμένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης. Έχει διαπιστωθεί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα της BDNF στον εγκέφαλο.
Έτσι, μπορεί να συμβάλει στην προστασία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα λόγω της αναπόφευκτης διαδικασίας της γήρανσης.
Προστασία των αρθρώσεων
Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές αρθρίτιδας.
Εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες και βοηθά στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Biological Chemistry, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) βοηθά στην πρόληψη συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών.
 Βοηθά στην προστασία του δέρματος από την ζημία που επιφέρει η υπεριώδης ακτινοβολία, σύμφωνα με νέα έρευνα στο περιοδικό Pharmaceutical Development and Technology.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ:
 Το πράσινο τσάι διασπά το λίπος και η επιγαλλοκατεχίνη αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο το λίπος «καίγεται» στο σώμα μας.
 «Καίει» το λίπος της κοιλιάς. Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Tufts δείχνει ότι η επιγαλλοκατεχίνη στο πράσινο τσάι, όπως και οι άλλες κατεχίνες, ενεργοποιούν τα γονίδια καύσης του λίπους της κοιλίας και επιταχύνουν την απώλεια βάρους κατά 77%.
 Διατηρεί σταθερή την ενέργεια, εξισορροπώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η επιγαλλοκατεχίνη βελτιώνει την χρήση της ινσουλίνης στο σώμα για την αποτροπή αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα και επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα.
 Tο τσάι μπορεί να συμβάλλει κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Σε μια μελέτη τον Απρίλιο του 2010, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, βρέθηκε ότι η επιγαλλοκατεχίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα.
Μπορεί να σταματήσει τον ορθοκολικό καρκίνο. Σε πολλές μελέτες εκ των οποίων μία τον Σεπτέμβριο του 2012, αναφέρεται πως η επιγαλλοκατεχίνη εμποδίζει και αναστέλλει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
 Σύμφωνα με τις έρευνες, φαίνεται πως το πράσινο τσάι καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Μια μελέτη του 2010 στο Cancer Science, έδειξε ότι η επιγαλλοκατεχίνη βοηθά το σώμα να καταστρέφει τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.
 Μπορεί να εμποδίζει την πρόκληση βλαβών στο δέρμα και τις ρυτίδες. Η επιγαλλοκατεχίνη φαίνεται να είναι 200 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε, στο να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα. Οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με τα υγιή κύτταρα του σώματος, προκαλώντας ζημία και επομένως, μειώνοντας τον αριθμό τους, μειώνουμε και τις ρυτίδες, αλλά και άλλα σημάδια γήρανσης.
 Περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που σκοτώνει τις ελεύθερες ρίζες. Επειδή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μπορεί να επιδράσει θετικά πολύ περισσότερο από ό, τι τα κύτταρα του δέρματος. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται όλο και περισσότερο με πολλές σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΑΠΟ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ:
Το εκχύλισμα αυτό έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών, όπως αποδεικνύει για πρώτη φορά μια πρόσφατη μελέτη της Μονάδας Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών του Ιδρύματος Jimenez Diaz στη Μαδρίτη.
Η αντιφλεγμονώδης επίδραση  στον οργανισμό αποδίδεται στις περιεχόμενες πολυφαινόλες. Επιστήμονες έχουν προτείνει πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς, οι οποίοι μπορούν να εξηγήσουν την αντιφλεγμονώδη δράση των πολυφαινολών. Στους μηχανισμούς αυτούς περιλαμβάνονται
• μειωμένη παραγωγή μορίων μεταφορέων, τα οποία σε περίσσεια μπορούν να προωθούν διάφορες φλεγμονές .
• Παρεμπόδιση της δράσης προ- φλεγμονοδών ενζύμων.
• Μειωμένη σύνθεση ενζύμων που προωθούν την δράση της συνθάσης του νιτρικού οξειδίου
Σε άτομα με καρδιακή νόσο , έχει φανεί ότι το ελαιόλαδο χάρη στις πολυφαινόλες του συμβάλλει στην μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). [ η CRP είναι δείκτης που χρησιμοποιείται ευρέως για την εκτίμηση της πιθανότητας εκδήλωσης φλεγμονής]. Έχει επίσης αναφερθεί, ότι το ελαιόλαδο μειώνει την δραστικότητα του κύκλου του αραχιδονικού οξέος. Ο κύκλος του αραχιδονικού θεωρείται ότι υποκινεί φλεγμονώδεις διαδικασίες στον οργανισμό. Αυτά τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του ελαιολάδου δεν απαιτούν την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων. Φαίνεται ότι η πρόσληψη 1-2 κουταλιών εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου συνδέονται με σημαντικά αντιφλεγμονώδη οφέλη.
Πώς μπορείτε να το αποκτήσετε:
Τηλεφωνήστε στο 210-3838068 ή στο κινητό 6947318395  και κάντε άμεσα την παραγγελία σας με αντικαταβολή! Στην τιμή περιλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής... 
Το ένα μπουκαλάκι: 19 ευρώ
Τα δύο μπουκαλάκια: 33 ευρώ
Τα τρία μπουκαλάκια: 48 ευρώ
***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου