Implantable Cardioverter DefibrillatorΟ εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής (ICD) είναι μια ιατρική συσκευή τύπου βηματοδότη που παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό σας ρυθμό. Αν ανιχνεύσει ένα πρόβλημα στο ρυθμό που δεν είναι πολύ σοβαρό, χορηγεί μια σειρά από ανώδυνους ηλεκτρικούς παλμούς για τη διόρθωση του καρδιακού ρυθμού. Αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα ή αν ανιχνευτεί πιο σοβαρό πρόβλημα στον καρδιακό ρυθμό, ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής (ICD) χορηγεί ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ, γνωστό ως καρδιομετατροπή. Αν ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα ή αν ανιχνευτεί πολύ σοβαρό πρόβλημα, η ιατρική συσκευή χορηγεί ένα ισχυρότερο σοκ στην καρδιά, γνωστό ως απινίδωση.
Οι εμφυτεύσιμοι καρδιομετατροπείς απινιδωτές (ICD) χρησιμοποιούνται γενικά σε άτομα με υψηλό κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων ρυθμού στις κοιλίες της καρδιάς, την κύρια αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Σε ορισμένες ομάδες ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, αυτές οι ιατρικές συσκευές έχει αποδειχθεί ότι παρατείνουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση. Οι γιατροί συχνά επιλέγουν να συνδυάσουν έναν εμφυτεύσιμο καρδιομετατροπέα απινιδωτή (ICD) με μια συσκευή θεραπείας καρδιακού επανασυγχρονισμού (CRT) στην ίδια ιατρική συσκευή. Σε αυτήν την περίπτωση, η ιατρική συσκευή ονομάζεται CRT-D. 
Πού εισάγεται και πώς τοποθετείται;
Ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής (ICD) συνήθως εμφυτεύεται με τοπική αναισθησία, ακριβώς κάτω από την κλείδα, με τα εύκαμπτα καλώδια που εξέρχονται από αυτόν να συνδέονται στην καρδιά. Η επέμβαση συνήθως διαρκεί 1-2 ώρες.
Το καλώδιο/Τα καλώδια εισάγεται/-ονται σε μια φλέβα κάτω από την κλείδα και ο καρδιολόγος τα οδηγεί στην αντίστοιχη καρδιακή κοιλότητα, ελέγχοντας τη θέση του/-ς σε μια οθόνη ακτίνων Χ και το/τα στερεώνει με ένα ράμμα στον ώμο σας. Τα καλώδια στη συνέχεια συνδέονται στον απινιδωτή και ο απινιδωτής τοποθετείται σε ένα μικρό 'θύλακα' μεταξύ του δέρματος και του θωρακικού μυός. Στη συνέχεια, πριν από το κλείσιμο της τομής, ελέγχεται η ιατρική συσκευή. 
Μετά την επέμβαση
Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύσιμου καρδιομετατροπέα απινιδωτή (ICD), μπορεί να νιώθετε κάποιο πόνο ή δυσφορία και ίσως εμφανιστούν εκχυμώσεις στο σημείο της συσκευής, αλλά αυτά τα προβλήματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες. Οι περισσότεροι μπορούν να περπατήσουν αργότερα την ίδια ημέρα και να συνεχίσουν ξανά τις φυσιολογικές τους δραστηριότητες μετά από 2-4 εβδομάδες.
Η λειτουργία και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του εμφυτεύσιμου καρδιομετατροπέα απινιδωτή πρέπει να ελέγχονται τακτικά σε μια κλινική για βηματοδότες. Ανάλογα με την ιατρική συσκευή που θα εμφυτευθεί, μπορεί να σας προταθεί ο έλεγχος της ιατρικής σας συσκευής μέσω τηλεπαρακολούθησης που επιτρέπει την ταχεία αναγνώριση διαταραχών καρδιακού ρυθμού και τεχνικής δυσλειτουργίας και μπορεί να βελτιώσει τη φροντίδα σας και να περιορίσει την ανάγκη σας να επισκέπτεστε την κλινική για την ιατρική συσκευή.
Αν απαιτείται αντικατάσταση της μπαταρίας, μόνο η συσκευή χρειάζεται να αντικατασταθεί (όχι τα καλώδια). Η μπαταρία διαρκεί συνήθως από 5 έως 7 χρόνια προτού χρειαστεί αντικατάσταση.
Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τους γιατρούς ή τους οδοντιάτρους σας ότι έχετε εμφυτεύσιμο καρδιομετατροπέα απινιδωτή (ICD) προτού υποβληθείτε σε οποιαδήποτε επέμβαση. Παρότι οι περισσότερες ιατρικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις δεν είναι πιθανό να παρεμποδίσουν τη λειτουργία της ιατρικής συσκευής, για κάποιες από αυτές ενδέχεται να απαιτούνται μέτρα προφύλαξης που ελαχιστοποιούν τυχόν παρεμβολές.
Οι εμφυτεύσιμοι καρδιομετατροπείς απινιδωτές (ICD) μπορεί κάποιες φορές να ανιχνεύονται από τα μηχανήματα ασφαλείας των αεροδρομίων, αλλά η λειτουργία της ιατρικής συσκευής σπάνια επηρεάζεται, επομένως αν έχετε εμφυτεύσιμο καρδιομετατροπέα απινιδωτή (ICD) θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε το προσωπικό ασφαλείας.
Χρησιμοποιούνται δύο τύποι εμφυτεύσιμου καρδιομετατροπέα απινιδωτή (ICD):
  • Μονοεστιακός εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής (ICD)
  • Διεστιακός εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής (ICD)