ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  :
~



ΟΤΑΝ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ , ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ, ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ , ΤΟΤΕ  ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΣΑΙ Ή ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ!


~  Υγεία είναι ,  η διαρκής πάλη (αγώνας) ,  κάθε  οργανικού κυττάρου ζωϊκού , ανθρώπινου , ή  φυτικού , έναντι της ασθένειας (νόσου) ....
   ~*  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ! ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  !
 
~ ΤΙΜΑ ΙΑΤΡΟΝ ΠΡΟΣ ΧΡΕΙΑΙΣ  ΑΥΤΟΥ , ΚΑΙ ΓΑΡ ΑΥΤΟΝ ΕΚΤΙΣΕ ΚΥΡΙΟΣ .
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΙΑΤΡΟΥ ΑΝΥΨΩΣΕΙ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΥΤΟΥ ,
ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΩΝ .-
  Σοφία Σειράχ , ΚΕΦ. ΛΗ στ 1-4  .-
 
Από τη γέννησή του μέχρι το θάνατό του, ο άνθρωπος, δεν είναι μόνος του. Μαζί του ζει, αναπτύσσεται και πορεύεται ένας τεράστιος μικρόκοσμος, που τον ακολουθεί σε κάθε βήμα, κάθε λεπτό: Τα μικρόβια!.
***  ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΜΙΚΡΟΒΙΑ  :

«Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας»  Οδυσσέας Ελύτης
Ποιά σημασία έχει το ανθρώπινο μικροβίωμα στην υγεία και την αρρώστια;
Παρ’ όλο που ένας  πολύ μικρός, απειροελάχιστος αριθμός από τα μικρόβια του πλανήτη μας, ανήκει στα «κακά» μικρόβια, τα οποία προκαλούν τις νόσους που ονομάζουμε λοιμώξεις και πιθανόν άλλες σήμερα αγνώστου αιτιολογίας, τα περισσότερα μικρόβια, χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε, αποτελούν πραγματικούς «πιστούς συντρόφους» μας, και είναι από ακίνδυνα έως απαραίτητα για τη ζωή και το περιβάλλον μας.
Ένα πληθυσμός από αυτά τα «καλά» μικρόβια αποικίζουν σταδιακά από τη γέννησή μας το ανθρώπινο σώμα, εξωτερικά και εσωτερικά, και διαμορφώνουν τη λεγόμενη «φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα», η οποία είναι απόλυτα απαραίτητη για την καλή μας υγεία, αποτρέποντας την εγκατάσταση άλλων επικινδύνων μικροβίων, ενισχύοντας την άμυνα μας σε βλαπτικούς ηπαράγοντες, συνθέτοντας ουσίες χρήσιμες που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει κ.α.
Ο συνολικός αριθμός αυτών των μικροβίων και συγκεκριμένα των μικροβιακών κυττάρων είναι περίπου της τάξης του 1014, δηλ. δέκα φορές περισσότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα , ζυγίζουν μόλις περίπου 2000 γραμμάρια και αποτελεί το 90% του εαυτού μας. Με βάση την πολύπλοκη δραστηριότητά του, το ανθρώπινο μικροβίωμα μπορεί να χαρακτηριστεί από μεταβολική άποψη ως ένα όργανο ισοδύναμο του ήπατος, και ότι λειτουργικά μαζί με τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί έναν υπεροργανισμό. Είναι δε πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί αν ο άνθρωπος ή τα μικρόβια είναι ο φιλοξενούμενος ή ο οικοδεσπότης.
Ο ρόλος αυτού του μικροβιακού πληθυσμού κατανοήθηκε τελικά ότι είναι τόσο σημαντικός για την ανθρώπινη φυσιολογία και παθοφυσιολογία, και το 2001 εισήχθη από τον νομπελίστα Joshua Lederberg ένασ νέος επιστημονικός όρος το «μικροβίωμα», ο οποίος δεν αναφέρεται μόνο στα μικρόβια της φυσιολογικής μας χλωρίδας, με την έννοια των μικροβιακών κυττάρων, αλλά στο συνολικό μικροβιακό γενετικό υλικό τους, δηλ. το γονιδίωμά τους, το οποίο λόγω της βιολογικής σημασίας του για τον άνθρωπο, θα πρέπει να θεωρείται μέρος του συνολικού ανθρωπίνου γονιδιώματος! Αυτή η επαναστατική αντίληψη για τη σχέση ανθρώπου – μικροβίων έγινε η αιτία για το ξεκίνημα της διερεύνησης του ρόλου του μικροβιώματος στην ανθρώπινη υγεία και νόσο, με την επίσημη σύσταση ενός διεθνούς προγράμματος το 2008 από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health, NIH) το “Human Microbiome Project”, δηλ. το επιστημονικό πρόγραμμα γαι το μικροβίωμα.
Σκοπός του προγράμματος είναι ο χαρακτηρισμός του ανθρωπίνου μικροβιώματος με τη δημιουργία βάσεων δεδομένων αναφοράς για τις αλληλουχίες των μικροβιακών γονιδιωμάτων που υπάρχουν σε διάφορους πληθυσμούς, η διερεύνηση της σχέσης συγκεκριμένων τύπων μικροβιώματος με διαφόρους νόσους ή και η σημασία της μεταβολής του μικροβιώματος στην καλή υγεία ή τη νόσο, η ανάπτυξη τεχνολογιών για την υπολογιστική ανάλυση και δημιουργία αποθετηρίου πληροφοριών για διασπορά της γνώσης και τέλος τους ηθικούς-δεοντολογικούς, νομικούς και κοινωνικούς φραγμούς που πιθανόν υπεισέρχονται στην έρευνα του ανθρωπίνου μικροβιώματος.  Όλα αυτά φυσικά ισχύουν και για την έρευνα ζωϊκών μικροβιωμάτων.
Το ανθρώπινο μικροβίωμα αποτελείται απο βακτήρια, αρχαία (αρχαιοβακτήρια), μύκητες, ιούς και πρωτόζωα. Αυτά σε διαφορετικό αριθμό και σύνθεση βρίσκονται στο δέρμα, τη στοματική κοιλότητα, το αναπνευστικό σύστημα, το έντερο, τον κόλπο στη γυναίκα, και με βάση πρόσφατες μελέτες στον πλακούνται και τη μήτρα. Το πλέον μελετημένο όμως μικροβίωμα είναι αυτό του παχέος εντέρου, το οποίο είναι το πλουσιότερο σε ποικιλία και αριθμό (1011 βακτήρια/γραμμάριο κοπράνων) και φαίνεται ότι είναι και το βασικότερο για την καθόλου φυσιολογική  λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Το είδος των μικροοργανισμών και η ποσοστική σχέση μεταξύ τους αποτελούν τον τύπο εντερικού μικροβιώματος (εντεροβίωμα) κάθε ανθρώπου και είναι σε μέγάλο βαθμό εξατομικευμένα. Η ανάλυση του εντερικού μικροβιώματος έγινε σήμερα εύκολη με την ανάπτυξη νέων τεχνικών αλληλούχισης του DNA (αλληλούχιση DNA νέας γενιάς, next generation sequencing). Τα αποτελέσματα μετα-αναλύσεων έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για την πιθανή σχέση διαφόρων τύπων μικροβιωμάτων με διάφορα νοσήματα.
Με βάση πειραματικά δεδομένα σε ζώα και επιδημιολογικές και κλινικοεργαστηριακές μελέτες σε ανθρώπους, σήμερα υπάρχουν ενδείξεις για τη σχέση διαφόρων τύπων μικροβιωμάτων με καρδιαγγειακά νοσήματα, ευερέθιστο έντερο και φλεγμονώδη εντερική νόσο, διαβήτη τύπου Ι, παχυσαρκία , διάφορες μορφές καρκίνου και νευροψυχιατρικές διαταραχές (βλ. βιβλίο
«Τα Μικρόβια και ο Άνθρωπος» και www.tamikrovia.gr).
Στόχος της ιατρικής είναι η παρέμβαση με σκοπό την αποκατάσταση της σύνθεσης του μικροβιώματος σε τύπους που σχετίζονται με καλή υγεία. Σε αυτό πρωτεύοντα ρόλο παίζουν η διατροφή, το σωματικό βάρος και βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και οι καταχρήσεις σε αλκοόλ, καφέ κ.α.
Η ανάπτυξη παρεμβατικών θεραπευτικών μεθόδων σε σχέση με τον τύπο μικροβιώματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προσωποποιημένης ιατρικής (personalized medicine), έναν από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης προσέγγισης της ιατρικής πράξης που διεθνώς χαρακτηρίζεται ως P4 – Medicine (από τα αρχικά τέσεερα λατινικά P των όρων predictive, preventive, personalized, participatory).
Prof. Dr. med.Stylianos Chatzipanagiotou Medical Biopathologist, Clinical Microbiologist Associate Professor of Medical Microbiology National and Kapodistrian University of Athens Medical School – Aeginition Hospital Dept. of Clinical Microbiology and Medical Biopathology
Νίκος Ι. Λεγάκης Ομ.Καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

***  Πότε θά γίνει η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο, και γιατί;
Τα τελευταία χρόνια η ιατρική και η οδοντιατρική έχουν κάνει στροφή στον τομέα της πρόληψης των ασθενειών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει δωθεί μεγάλη έμφαση στην πρόληψη της τερηδόνας.
Η τερηδόνα είναι με βάση εκτεταμένες επιδημιολογικές μελέτες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, η πιο συχνή χρόνια παιδική ασθένεια, πιο συχνή και από το βρογχικό άσθμα.
Ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αύξησε σημαντικά τα ποσοστά βαριάς μορφής τερηδόνας  σε πολύ μικρά παιδιά στη νεογιλή οδοντοφυία. Για να αποτρέψουν αυτήν την κατάσταση, τόσο η Αμερικάνικη όσο και οι Ευρωπαικές Ακαδημίες Παιδοδοντίας συστήνουν να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο μετά τα πρώτα γενέθλια του.
Αυτό γίνεται τόσο για υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της ανάπτυξης του στοματογναθικού συστήματος όσο και για να ενημερωθεί ο γονέας για τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τερηδόνας.
Ο παρατεταμένος νυχτερινός θηλασμός ή η συνεχής χρήση του μπιμπερό, η χρήση πιπίλας, η διατροφή και η στοματική υγειινή θα αναλυθούν απο τον ειδικό παιδοδοντίατρο και θα δωθούν εξατομικευμενες συμβουλές. Μετά την ολοκλήρωση του νεογιλού φραγμού στην ηλικία των 3 ετών θα αρχίσει το προληπτικό πρόγραμμα με έναν οδοντικό καθαρισμό και φθορίωση των νεογιλών δοντιών.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να προστατεύουμε τα νεογιλά δόντια αφού «αυτά θα αλλαχθούν»;  Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα νεογιλά δόντια δεν αλλάζουν όλα ταυτόχρονα στην ηλικία των 6 ετών.
Τα πρώτα δόντια που θα αλλάξουν θα είναι τα πρόσθια κάτω από την ηλικία των 4.5-5 ετών και θα ακολουθήσουν τα πάνω πρόσθια στην ηλικία των 6-7 ετών.  Τα οπίσθια  θα αρχίζουν να αλλάζουν από την ηλικία των 9 μεχρι τα 12.
Παράλληλα οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, τα πιο σημαντικά δόντια και στον ενήλικα, ανατέλλουν στην ηλικία των 6 ετών πίσω από τη νεογιλη οδοντοφυία. Αν λοιπόν σε κάποια μικρότερη ηλικία εμφανιστεί τερηδόνα και δε θεραπευτεί εγκαίρως, κάποια στιγμή το παιδί θα αρχίσει να υποφέρει από πόνο και θα έχει σοβαρές δυσκολίες κατά τη μάσηση.
Οι νεότερες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με μεγάλες τερηδονογόνες βλάβες έχουν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων και έλλειψη βάρους. Τα αποστήματα επίσης που εμφανίζονται μπορεί να οδηγήσουν και σε σοβαρές καταστάσεις  για τη ζωή του παιδιού.
Θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με αντιβίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα χαλασμένα δόντια να αφαιρεθούν. Η πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντίων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια χώρου για τα καινούρια μόνιμα δόντια.
Αυτό δημιουργεί στα παιδιά σοβαρά ορθοδοντικά προβλήματα, που θα είναι πιο δύσκολο να επιληθούν στο μέλλον. Τέλος, όλες οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι κατά τη συνύπαρξη των μόνιμων και των νεογιλών δοντιών, τα μικρόβια της τερηδόνας μεταφέρονται και μπορούν να προξενήσουν βλάβες και στα μόνιμα δόντια με συνέπεια να ταλαιπωρείται ο ασθενής για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Γι’αυτό, πρέπει να διδάξουμε τις καλές συνήθειες στοματικής υγειινής από πολύ μικρή ηλικία στα παιδιά μας αλλά και να φροντίσουμε να έχουν την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα.
Λίλα Παπαδοπούλου DDS, MS Παιδοδοντίατρος , Ειδικευθείσα Harvard University, Boston University MA ΗΠΑ

*** ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ :
1. Τι είναι ο απινιδωτής;
Ο απινιδωτής είναι μία συσκευή λίγο μεγαλύτερη από ένα βηματοδότη, ο οποίος εμφυτεύεται σε ασθενείς με καρδιακή πάθηση και υψηλό κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή ταχυαρρυθμιών. Αποτελέσματα πολλών μελετών έχουν δείξει ότι ο απινιδωτής παρατείνει την επιβίωση μεταξύ ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου. Η συσκευή αποτελείται από τη γεννήτρια και ένα ή περισσότερα ηλεκτρόδια. Η γεννήτρια περιλαμβάνει την μπαταρία, τους πυκνωτές και έναν ηλεκτρονικό «εγκέφαλο». Τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στην καρδιά μέσω μίας μεγάλης φλέβας στο άνω τμήμα του θώρακα και μεταφέρουν συνεχώς πληροφορίες σχετικά με τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς. Ο απινιδωτής μπορεί να περιλαμβάνει ένα μόνο ηλεκτρόδιο (απινιδωτικό ηλεκτρόδιο στη δεξιά κοιλία), δύο (δεξιά κοιλία και δεξιό κόλπο) αλλά και τρία σε περίπτωση που πρόκειται για αμφικοιλιακό απινιδωτή (δεξιά κοιλία, δεξιό κόλπο και αριστερή κοιλία).Σε περίπτωση βραδυκαρδίας, ο απινιδωτής βηματοδοτεί την καρδιά, όπως ένας κλασικός βηματοδότης, ενώ σε περίπτωση απειλητικής ταχυκαρδίας παρέχει θεραπεία με στόχο την ανάταξη της αρρυθμίας.
Οι επικίνδυνες για τη ζωή ταχυαρρυθμίες προέρχονται από τις κοιλίες (κοιλότητες στο κάτω μέρος της καρδιάς) και διακρίνονται σε κοιλιακή ταχυκαρδία και κοιλιακή μαρμαρυγή. Οι ταχυκαρδίες αυτές παρατηρούνται συχνά σε ασθενείς με έμφραγμα μυοκαρδίου και σε ασθενείς με μυοκαρδιοπάθεια.
Σε περίπτωση κοιλιακής ταχυκαρδίας (ventriculartachycardiaVT), η καρδιά συστέλλεται γρήγορα αλλά οργανωμένα και ο ασθενής ενδέχεται να παρουσιάσει αίσθημα παλμών, φτερούγισμα στο στήθος, ζάλη, πόνο στο στήθος, δύσπνοια και απώλεια συνείδησης.
Σε περίπτωση κοιλιακής μαρμαρυγής (ventricularfibrillationVF), η ηλεκτρική εκπόλωση της καρδιάς είναι πολύ γρήγορη και χαοτική με αποτέλεσμα την αδυναμία εξώθησης αίματος από την καρδιά και την εμφάνιση καρδιακής ανακοπής εντός λίγων δευτερολέπτων.
Ο απινιδωτής έχει την ικανότητα να διακρίνει το είδος της ταχυκαρδίας που παρουσιάζει ο ασθενής και με βάση τον προγραμματισμό να χορηγεί διαφορετικό είδος θεραπείας. Επί κοιλιακής ταχυκαρδίας (ventriculartachycardiaVT) χορηγείται «αντιταχυκαρδική βηματοδότηση» κατά την οποία ο απινιδωτής εκπέμπει μικρό αριθμό διαδοχικών βηματοδοτικών ερεθισμάτων, σε συχνότητα λίγο υψηλότερη από εκείνη της ταχυκαρδίας (video). Η προσωρινή αυτή ταχεία βηματοδότηση είναι πολύ αποτελεσματική στον τερματισμό της κοιλιακής ταχυκαρδίας και έχει το βασικό πλεονέκτημα ότι είναι ανώδυνη για τον ασθενή.  
Σε περίπτωση κοιλιακής  μαρμαρυγής ή κοιλιακής ταχυκαρδίας με πολύ υψηλή συχνότητα (συνήθως > 200-220 σφύξεις ανά λεπτό), ως θεραπεία χορηγείται απινίδωση (shock
) πολύ μικρής διάρκειας η οποία είναι αποτελεσματική αλλά επώδυνη για τον ασθενή.
Video: Κοιλιακή μαρμαρυγή 
2. Kατάλληλοι υποψήφιοι για εμφύτευση απινιδωτή  
Σε εμφύτευση απινιδωτή υποβάλλονται οι ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου. Οι κατάλληλοι υποψήφιοι ταξινομούνται σε δύο βασικές κατηγορίες:

(A) δευτερογενής πρόληψη – ασθενείς που έχουν επιβιώσει από απειλητική για τη ζωή κοιλιακή ταχυαρρυθμία.
  (Β) πρωτογενής πρόληψη - ασθενείς υψηλού κινδύνου που δεν έχουν όμως υποστεί εμμένουσα κοιλιακή ταχυαρρυθμία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως ασθενείς με έμφραγμα μυοκαρδίου ή μυοκαρδιοπάθεια με συστολική δυσλειτουργία και κλάσμα εξώθησης μικρότερο από 35%.
3. Περιγραφή της επέμβασης 
Στη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση υπό συνεχή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και οξυγόνωσης. Μέσω ενδοφλέβιας γραμμής είναι δυνατή η χορήγηση φαρμάκου ώστε ο ασθενής να βρίσκεται σε ύπνωση. Μετά από προετοιμασία της περιοχής όπου θα γίνει η επέμβαση (αριστερό άνω ημιθωράκιο, υποκλείδια χώρα και περιοχή του ώμου), ο εμφυτευτής κάνει έγχυση τοπικού αναισθητικού στην περιοχή. Μετά την τοπική αναισθησία, γίνεται μικρή τομή (μήκους περίπου 5-6 εκατοστών) και παρασκευάζεται μία «θήκη» κάτω από το δέρμα της περιοχής όπου θα τοποθετηθεί η γεννήτρια της συσκευής. Σε περίπτωση που οι χειρισμοί προκαλούν πόνο, γίνεται επιπρόσθετη έγχυση αναισθητικού. Ακολούθως, ο ιατρός βρίσκει μία φλέβα διαμέσου της οποίας προωθεί το(α) ηλεκτρόδιο(α) στην καρδιά και τo(α) εμφυτεύει σε τελική θέση με τη χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Τα επόμενα στάδια είναι ο έλεγχος της ορθής λειτουργίας του(ων) ηλεκτροδίου(ων), η στερέωση του(ς) στην περιοχή της τομής και η σύνδεση με τη γεννήτρια της συσκευής η οποία και τοποθετείται στη θήκη κάτω από το δέρμα. Η συρραφή μπορεί να γίνει και ενδοδερμικά με απορροφήσιμα ράμματα ώστε να μην απαιτηθεί αφαίρεσή τους. Η όλη επέμβαση συνήθως διαρκεί 1-2 ώρες, εκτός από τις περιπτώσεις αμφικοιλιακού απινιδωτή οπότε η διάρκεια είναι περίπου 2-3 ώρες. 
4. Πιθανές επιπλοκές   Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η εμφύτευση απινιδωτή έχει καλή έκβαση και δε συνοδεύεται από εμφάνιση επιπλοκών. Οι δυνητικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την επέμβαση είναι οι ακόλουθοι:·      Πνευμοθώρακας (διαφυγή αέρα γύρω από τους πνεύμονες) - περίπου 1 κάθε 100 επεμβάσεις. Σε περίπτωση μικρού πνευμοθώρακα δεν απαιτείται ιατρική παρέμβαση, ενώ  εάν είναι μεγάλος μπορεί να απαιτηθεί παροχέτευση. Ο ασθενής εξέρχεται χωρίς προβλήματα μετά από ολιγοήμερη παράταση της νοσηλείας του.
·      Περικαρδιακή συλλογή (συλλογή αίματος γύρω από την καρδιά) – περίπου 1 κάθε 500 επεμβάσεις. Εάν η συλλογή είναι μικρή δεν απαιτείται παρέμβαση. Εάν είναι μεγάλη γίνεται διαδερμική παρακέντηση ενώ εξαιρετικά σπάνια μπορεί να απαιτηθεί καρδιοχειρουργική επέμβαση.
·      Λοίμωξη – περίπου 1 κάθε 100 επεμβάσεις. Η επιπλοκή αυτή προλαμβάνεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών πριν και μετά την επέμβαση.
·      Αιμάτωμα (συλλογή αίματος συνήθως στην περιοχή της θήκης). Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Τα αιματώματα συνήθως αντιμετωπίζονται επιτυχώς με πιεστική περίδεση στην περιοχή.
·      Μετακίνηση ηλεκτροδίου - περίπου 1 κάθε 100 επεμβάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται νέα επέμβαση μικρότερης διάρκειας για επανατοποθέτηση του ηλεκτροδίου.
·      Η πιθανότητα θανάτου είναι εξαιρετικά σπάνια. 
5.  Οδηγίες μετά την επέμβαση  
Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επομένη της επέμβασης. Η περιποίηση του τραύματος γίνεται κάθε δεύτερη ημέρα και για συνολικό διάστημα δέκα ημερών (5 αλλαγές). Μετά το δεκαήμερο γίνεται η αφαίρεση ραμμάτων (πλην των περιπτώσεων ενδοδερμικής ραφής) και τότε επιτρέπεται να πέσει νερό στην περιοχή της τομής. Για διάστημα 4 εβδομάδων απαιτείται περιορισμός στις κινήσεις του άνω άκρου στην άρθρωση του ώμου για αποφυγή μετακίνησης των ηλεκτροδίων. Με βάση τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού συστήνεται αντιβιωτική αγωγή για να προληφθεί η εμφάνιση λοίμωξης. Μετά την επέμβαση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το θεράποντα ιατρό σε περίπτωση έντονου πόνου ή εάν εμφανίσετε πυρετό, δύσπνοια ή διαπιστώσετε αιμορραγία, ερυθρότητα, εκροή υγρού, τοπική αύξηση της θερμοκρασίας ή διόγκωση στην περιοχή του τραύματος. Μετά την επέμβαση δε θα πρέπει να ακουμπάτε ή να περιεργάζεστε άσκοπα με τα χέρια σας τη συσκευή.
Εντός ενός μήνα από την εμφύτευση θα σας αποσταλεί μία κάρτα που αποτελεί την «ταυτότητα» του απινιδωτή και στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία σας, ο τύπος της συσκευής και των ηλεκτροδίων, η ημερομηνία εμφύτευσης και τα στοιχεία του εμφυτευτή ιατρού. Είναι σημαντικό να έχετε συνεχώς μαζί σας την ταυτότητα της συσκευής σας (ή αντίγραφο αυτής).
Η χορήγηση απινίδωσης (σοκ) από τη συσκευή γίνεται αισθητή ως ένα δυνατό χτύπημα στο στήθος. Η απινίδωση μπορεί να είναι επώδυνη. Ο προκαλούμενος πόνος έχει βαθμολογηθεί από ασθενείς με τιμή 6 σε «κλίμακα έντασης πόνου από 0 έως 10». Η χορήγηση απινίδωσης από τη συσκευή δεν μπορεί να προβλεφθεί και συνεπώς τόσο οι ασθενείς όσο και οι συγγενείς τους θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι και να γνωρίζουν πως πρέπει να αντιδράσουν.
Α. Σε περίπτωση μίας μόνο απινίδωσης μετά την οποία αισθάνεστε καλά – επικοινωνήστε με το θεράποντα ιατρό σας, ενημερώστε τον και προγραμματίστε μία επίσκεψη για έλεγχο της συσκευής και του επεισοδίου.
Β. Σε περίπτωση μίας μόνο απινίδωσης μετά την οποία όμως αισθάνεστε ζάλη, δύσπνοια, δυσφορία ή πόνο στο θώρακα, φτερούγισμα στο στήθος – επικοινωνήστε με το θεράποντα ιατρό σας και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας την ταυτότητα του απινιδωτή και τη λίστα φαρμάκων σας.
Γ. Σε περίπτωση δύο ή περισσοτέρων απινιδώσεων εντός 24 ωρών  και ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε – επικοινωνήστε με το θεράποντα ιατρό σας και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας την ταυτότητα του απινιδωτή και τη λίστα φαρμάκων
6. Πρόγραμμα παρακολούθησης του απινιδωτή
Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της λειτουργίας της συσκευής γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την επέμβαση. Ο πρώτος έλεγχος γίνεται περίπου 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση και ακολούθως κάθε 6 μήνες. Ο έλεγχος γίνεται με μία ειδική «κεφαλή» η οποία τοποθετείται στο δέρμα πάνω από την περιοχή εμφύτευσης της συσκευής. Η κεφαλή επικοινωνεί με ειδικό υπολογιστή (προγραμματιστή) μέσω καλωδίου και επιτρέπει τη μεταφορά πληροφοριών που έχουν αποθηκευθεί στη μνήμη της συσκευής. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη.
Στη διάρκεια κάθε επίσκεψης παρακολούθησης ελέγχονται τα ακόλουθα:
·      η διάρκεια ζωής της μπαταρίας
·      η ορθή λειτουργία των ηλεκτροδίων
·      η εμφάνιση αρρυθμιών και η χορήγηση θεραπειών (ταχεία βηματοδότηση ή απινίδωση)
·      ο προγραμματισμός της συσκευής  
7. Ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές – τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς;
Οι απινιδωτές νέας γενιάς είναι πολύ καλά προστατευμένοι έναντι της πιθανότητας ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής.
o    Η χρήση οικιακών ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. φούρνος μικροκυμάτων, τηλεόραση, video, τηλεχειριστήρια, υπολογιστές) είναι ασφαλής. Είναι απαραίτητο να ελεγχθεί η σωστή γείωση των μεγάλων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών όπως πλυντήριο, στεγνωτήριο, ηλεκτρική κουζίνα και θερμοσίφωνας. 
o    Η χρήση κινητών τηλεφώνων επιτρέπεται κατά προτίμηση από την αντίθετη πλευρά από εκείνη που έχει γίνει η εμφύτευση της συσκευής, ενώ οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν να αφήνουν το κινητό τηλέφωνο σε μπροστινή τσέπη πουκαμίσου πάνω από τη συσκευή.
o    Η διέλευση των ασθενών διαμέσου των πυλών ασφαλείας σε πολυκαταστήματα είναι ασφαλής. Η παρατεταμένη στάση μπροστά από τα αντικλεπτικά αυτά συστήματα θα πρέπει να αποφεύγεται.  
o    Σε περίπτωση αεροπορικού ταξιδιού οι ασθενείς θα πρέπει να επιδεικνύουν την ταυτότητα της συσκευής στον έλεγχο επιβατών. Πάγια τακτική είναι να μην επιτρέπεται η διέλευση των ασθενών διαμέσου των πυλών ασφαλείας που είναι τοποθετημένες στους ελέγχους των αεροδρομίων, παρόλο που αποτελέσματα μελετών έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παρεμβολής. Πρόσφατη μελέτη από το κέντρο μας έδειξε επίσης ότι η χρήση φορητών ανιχνευτών μετάλλων δεν προκαλεί ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή στη λειτουργία των εμφυτεύσιμων συσκευών.
8. Απινιδωτής και οδήγηση
Η Ευρωπαϊκή καρδιολογική Εταιρεία έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την οδήγηση για ασθενείς που φέρουν απινιδωτή. Οι σχετικοί περιορισμοί καθορίζονται από δύο βασικούς παράγοντες:
(1) εάν ο ασθενής είναι επαγγελματίας οδηγός ή όχι και
(2) εάν ο ασθενής υπεβλήθη σε εμφύτευση απινιδωτή για πρωτογενή (ασθενής υψηλού κινδύνου που δεν έχει όμως υποστεί εμμένουσα κοιλιακή ταχυαρρυθμία) ή δευτερογενή (ασθενής που έχει επιβιώσει από απειλητική για τη ζωή κοιλιακή ταχυαρρυθμία) πρόληψη.
Ανεξάρτητα από την ένδειξη εμφύτευσης (πρωτογενής ή δευτερογενής), οι ασθενείς με απινιδωτή πρέπει να απέχουν δια βίου από την επαγγελματική οδήγηση.
Σε μη επαγγελματίες οδηγούς, οι περιορισμοί που συστήνονται κατά περίπτωση έχουν ως ακολούθως: 
Περίπτωση
Διάρκεια περιορισμού
Εμφύτευση για δευτερογενή πρόληψη
3 μήνες
Εμφύτευση για πρωτογενή πρόληψη
1 μήνα
Δόκιμη θεραπεία απινιδωτή (θεραπεία κοιλιακής ταχυαρρυθμίας)
3 μήνες
Αντικατάσταση γεννήτριας
1 εβδομάδα
Ασθενείς που αρνούνται εμφύτευση για πρωτογενή πρόληψη
Κανένας περιορισμός
Ασθενείς που αρνούνται εμφύτευση για δευτερογενή πρόληψη
Επτά μήνες
9. Συχνές ερωτήσεις
1.        Ποια είναι η αναμενόμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του απινιδωτή;
Η διάρκεια ζωής του απινιδωτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο αριθμός των απινιδώσεων και η ανάγκη για κλασική βηματοδότηση. Μία μέση διάρκεια ζωής εκτιμάται σε 5 έτη.
2.        Τι γίνεται μετά την εξάντληση της μπαταρίας;
Σε περίπτωση εξάντλησης ακολουθεί η αντικατάσταση ΜΟΝΟ της γεννήτριας με μία επέμβαση βραχείας διάρκειας υπό τοπική αναισθησία.
3.    Μπορώ να υποβληθώ σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία;
Οι ασθενείς με απινιδωτή μπορούν να υποβληθούν με ασφάλεια σε αξονική τομογραφία αλλά όχι σε μαγνητική τομογραφία.
 
*** Απαλλαγείτε από τους μυϊκούς πόνους στην καθημερινότητά σας
Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη από δραστηριότητες όπου τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα. Η έντονη δραστηριότητα μπορεί να έχει και επιπτώσεις στο σώμα μας όπως είναι ο μυϊκός πόνος. Ιδιαίτερα τώρα στην εορταστική περίοδο, πολλοί είναι αυτοί που επιδίδονται στα σπορ του χειμώνα. Το σκι στο βουνό είναι ένα αγαπητό άθλημα κατά το οποίο όμως αν κάποιος δεν προσέξει μπορεί να καταπονηθεί. Η έντονη άσκηση, η λάθος στάση του σώματος ή ακόμη και μια απότομη κίνηση αρκούν για να αυξήσουν τη μυϊκή ένταση και τελικά να προκαλέσουν πόνο.
Πιάσιμο στον αυχένα, δυσκαμψία στη μέση, κράμπες στα πόδια, πόνος στην κίνηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος τείνει να αφορά συγκεκριμένους μυς και ξεκινά στη διάρκεια ή αμέσως μετά τη δραστηριότητα. Συνήθως είναι προφανής η δραστηριότητα που προκαλεί τον πόνο.
 Μερικές συμβουλέςγια να ανακουφιστείτε από τον πόνο:
 * Διακόψτε τη δραστηριότητα. Αποφύγετε να κάνετε κάποιες δραστηριότητες όσο  διαρκεί ο μυϊκός πόνος. Η συνέχισή τους μπορεί να επιφέρει καταπόνηση.
  • Χρησιμοποιείστε μια αναλγητική κρέμα, με θερμαντική δράση, όπως η θερμαντική αναλγητική  κρέμα Counterpain® που θα ελαττώσει την ενόχληση και θα σας χαλαρώσει,μέσω της υπεραιμίας που προκαλεί. Χάρη στα δραστικά συστατικά της η Counterpain® προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον μυϊκό πόνο, όπως πόνους της πλάτης, πίασιμο της μέσης και της πλάτης, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, στραβολαίμιασμα, πόνους στους μυς από υπερβολική κούραση ή άσκηση.
  • Κάντε μασάζ. Κάντε αργές, απαλές διατάσεις στην καταπονημένη περιοχή για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
  • Πιείτε νερό. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 75% νερό, με τους μυς να «κρατούν» το 80% αυτού του ποσοστού. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι για να μειώσετε τις πιθανότητες να νιώσετε μυϊκό πόνο, χρειάζεται να είστε σωστά ενυδατωμένοι.
  • Χρησιμοποιείστε αιθέρια έλαια. Αιθέρια έλαια όπως ο ευκάλυπτος, το φασκόμηλο και  το δεντρολίβανο έχουν θερμαντικές ιδιότητες και ανακουφίζουν από τους μυϊκούς πόνους.
 Απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας σε περίπτωση που νιώσετε κάτι από τα παρακάτω:
  • Έχετε έντονη δυσκαμψία
  • Ο πόνος είναι ισχυρός και παραμένει για αρκετές ημέρες
  • Υπάρχει αδυναμία κίνησης στο μέρος που νιώθετε το πόνο
  • Έχετε δύσπνοια
Ο γιατρός ή φαρμακοποιός  σας είναι τα άτομα που πρέπει  να απευθυνθείτε σε κάθε περίπτωση. Θα σας καθοδηγήσουν και θα σας συμβουλέψουν κατάλληλα.
Το Counterpain αντενδείκνυται σε άτομα με υπερευαισθησία στα σαλικυλικά. Να μην έρχεται σε επαφή με τους βλεννογόνους ή με δέρμα ερεθισμένο ή με αμυχές.
Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: Διαβάστε  προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης – Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

*** Η ρανιμπιζουμάμπη είναι η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για ένα σύνολο παθήσεων που σχετίζονται με τη Χοριοειδική Νεοαγγείωση
*   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη ρανιμπιζουμάμπη για την αντιμετώπιση ασθενών με οπτική δυσλειτουργία λόγω χοριοειδικής νεοαγγείωσης (ΧΝΑ) που σχετίζεται με αίτια πέραν της νεοαγγειακής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (νΗΕΩ) ή της δευτεροπαθούς ΧΝΑ από παθολογική μυωπία (ΠΜ)
 - Τα αποτελέσματα της πιλοτικής μελέτης MINERVA κατέδειξαν σημαντική βελτίωση της οπτικής οξύτητας κατά περίπου 10 γράμματα σε διάστημα δύο μηνών, η οποία διατηρήθηκε για ένα έτος1
 - Η ρανιμπιζουμάμπη είναι η πρώτη και η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία για αυτή την ένδειξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για ένα σύνολο παθήσεων που σχετίζονται με τη ΧΝΑ
 * Η Νovartis ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια πρόσθετη ένδειξη για τη ρανιμπιζουμάμπη για την αντιμετώπιση ασθενών με οπτική δυσλειτουργία λόγω χοριοειδικής νεοαγγείωσης (ΧΝΑ) που σχετίζεται με αίτια πέραν της νεοαγγειακής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (νΗΕΩ) ή της δευτεροπαθούς ΧΝΑ από παθολογική μυωπία (ΠΜ). Με την έγκριση αυτή, η ρανιμπιζουμάμπη είναι η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για τέτοιες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, ικανοποιώντας έτσι μια σημαντική ιατρική ανάγκη που παρέμενε ακάλυπτη.
 «Η απόφαση αυτή καθιερώνει τη ρανιμπιζουμάμπη ως το πρότυπο φροντίδας για τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς», δήλωσε ο Paul Hudson, CEO της Novartis Pharmaceuticals. «Με αυτή την έγκριση, η ρανιμπιζουμάμπη είναι η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για ένα μεγάλο εύρος παθήσεων που σχετίζονται με τη ΧΝΑ. Δεσμευόμαστε για την παροχή καινοτόμων λύσεων στην αγορά, καθώς γνωρίζουμε καλά ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ιατρική ανάγκη για τους ασθενείς με παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, η οποία παραμένει ακάλυπτη.»
 Η έγκριση θα έχει ισχύ και για τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Βασίστηκε στη θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (ΕΦΑΧ), η οποία υιοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Με την έγκριση αυτή, η ρανιμπιζουμάμπη καλύπτει έξι ενδείξεις στην Ευρώπη.
 Υποβολή φακέλου για την ένδειξη αυτή έγινε και σε 11 ακόμη χώρες, όπως η Ελβετία, η Αυστραλία, η Ινδονησία και η Βραζιλία.
 Σχετικά με τη ΧΝΑ
Η ΧΝΑ είναι μια οφθαλμική πάθηση που προκαλείται από την ανάπτυξη μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων κάτω από τον αμφιβληστροειδή, τα οποία προκαλούν βλάβη της όρασης2. Η πάθηση μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα και αποτελεί κύρια αιτία απώλειας της όρασης, προκαλώντας συμπτώματα όπως αλλοίωση της όρασης, διαταραχές της χρωματικής αντίληψης, μερική απώλεια όρασης ή τυφλό σημείο εντός του οπτικού πεδίου. Η ΧΝΑ σχετίζεται συνηθέστερα με τη νεοαγγειακή («υγρή») ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την παθολογική μυωπία, αλλά μπορεί επίσης να εκδηλωθεί σε πολλές άλλες παθήσεις όπως η ραγοειδίτιδα, η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια, οι αγγειοειδείς ταινίες, ο τραυματισμός, οι δυστροφίες του αμφιβληστροειδούς ή της ωχράς κηλίδας, και ως ιδιοπαθής ΧΝΑ (χωρίς προφανή αιτία).

*** Νέοι Ορίζοντες στη θεραπεία της ΧΘΠΥ
Η εφαρμογή της πρωτοποριακής μεθόδου της αγγειοπλαστικής με μπαλόνι (BPA) ως θεραπεία στην ομάδα των ασθενών με ανεγχείρητη Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση (ΧΘΠΥ) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας με την υποστήριξη του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ). Την Συνέντευξη Τύπου τίμησε με την παρουσία του ο κορυφαίος Ιάπωνας καθηγητής καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Okayama Hiromi Matsubara.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» Ιωάννα Αλυσανδράτου ευχαριστώντας τον κ. Βασίλειο Βούδρη, Διευθυντή Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, Συντονιστή Καρδιολογικού Τομέα ΩΚΚ που φιλοξένησε στο Τμήμα του τις πρώτες BPA, τον κ. Παναγιώτη Μινογιάννη, Γενικό Διευθυντή ΩΚΚ ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και υποστήριξε την όλη προσπάθεια του Συλλόγου Ασθενών, τους συντελεστές του Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης του Νοσοκομείου «Αττικόν» που υποστήριξαν θερμά το πρόγραμμα των BPA και «ανοίγουν και αυτοί σε λίγη ώρα την πόρτα του αιμοδυναμικού τους για να πραγματοποιήσει εκεί ο καθηγητής Matsubara την πρώτη συνέδρια σε ασθενή του ιατρείου τους» και τέλος, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης «που στάθηκε αρωγός της προσπάθειας μας και έτσι δώσαμε όλοι το μάθημα που πρέπει να παίρνουμε όλοι μαζί για τα σπάνια νοσήματα, ότι η συνεργασία είναι η επιτυχία!».
 «είναι ο πατέρας, ο μάστερ των επεμβάσεων αυτών στον κόσμο αφού είναι ένας γιατρός με τεράστια εμπειρία, πρωτοπόρος σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις, ένας εξαιρετικός δάσκαλος που επισκέπτονται από όλο τον πλανήτη γιατροί για να εκπαιδευτούν δίπλα του, αλλά κύρια είναι σπουδαίος άνθρωπος, ένας άνθρωπος με μαγικά χέρια και τεράστια καρδιά η οποία τον οδήγησε στην χώρα μας αφιλοκερδώς να βοηθήσει και να υποστηρίξει τους έλληνες ασθενείς με ΧΘΠΥ, όχι μόνο κάνοντας τους τις πρώτες συνεδρίες ο ίδιος αλλά και εκπαιδεύοντας γιατρούς μας ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το έργο του δίνοντας ελπίδα ζωής σε πολλούς συνασθενείς μας».
Επίσης, η κυρία Αλυσανδράτου αναφέρθηκε στο πρόσωπο του καθηγητή Matsubara, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι
Η Πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι όλη η οργάνωση και υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού προγράμματος για την χώρα μας εκπονήθηκε από τον Σύλλογο των Ασθενών και με αυτή την επιτυχή έκβαση ίσως είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που σύλλογος ενός σπάνιου μάλιστα νοσήματος καταφέρνει να εδραιώσει στην χώρα μια τόσο σημαντική θεραπευτική επιλογή.
 Κατά το χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΩΚΚ Παναγιώτης Μινογιάννης τόνισε: «Η εφαρμογή της μεθόδου στο Νοσοκομείο μας είναι σημαντική για την Ελλάδα καθώς βοηθά το Σύστημα Υγείας να εξοικονομήσει πόρους που θα έπρεπε διαφορετικά να διατεθούν για να μεταβούν οι ασθενείς σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού.  Συμβάλλει ακόμη στην περαιτέρω εξειδίκευση και διάχυση της γνώσης ανάμεσα στους Έλληνες Ιατρούς και μπορεί να κάνει το Ωνάσειο, πόλο έλξης για ασθενείς από όμορες και όχι μόνο, χώρες». Κλείνοντας ο κ. Μινογιάννης ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο του Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας κ. Ιωάννα Αλυσανδράτου για την εκπαίδευση του ιατρού κ. Παναγιώτη Καρυοφύλλη και  τη συνεργασία της με τον Καρδιολογικό Τομέα του ΩΚΚ προς όφελος των ασθενών καθώς και τον καθηγητή Hiromi Matsubara για την παρουσία του στο Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
Η χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση (ΧΘΠΥ) αποτελεί μια μορφή προτριχοειδικής πνευμονικής υπέρτασης, που ταξινομείται ως πνευμονική υπέρταση κατηγορίας 4. με βάση τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Στην ΧΘΠΥ, στενώσεις ή αποφράξεις των πνευμονικών αρτηριών λόγω οργανωμένων θρόμβων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στις πνευμονικές αγγειακές αντιστάσεις που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πνευμονική υπέρταση, που τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας, δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.
«Η πραγματική επίπτωση της πάθησης ως επιπλοκή οξέως επεισοδίου πνευμονικής εμβολής είναι στην πραγματικότητα άγνωστη και υπολογίζεται μεταξύ 0.1-4% μέσα σε δύο χρόνια από τη διάγνωση του οξέως επεισοδίου.  Παρόλα αυτά, περίπου έως και στο 50% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με ΧΘΠΥ δεν ανευρίσκεται ιστορικό πνευμονικής εμβολής» εξήγησε ο Καρδιολόγος Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης, Επιστημονικός Συνεργάτης ΩΚΚ  Παναγιώτης Καρυοφύλλης αναφερόμενος στη νόσο.  «Αν και ο ακριβής επιπολασμός και ετήσια επίπτωση της πάθησης δεν είναι επακριβώς υπολογισμένα, κάποια δεδομένα εκτιμούν πως αυτή η οντότητα μπορεί να προκύψει σε περίπου 5 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού το χρόνο. Η πρόγνωση της νόσου, εφόσον αυτή αφεθεί χωρίς θεραπεία είναι κακή, με την πενταετή επιβίωση να φτάνει μόλις το 10% εάν η μέση πίεση της πνευμονικής αρτηρίας είναι >50 mmHg» τόνισε ο κ. Καρυοφύλλης.
 Η ΧΘΠΥ αποτελεί τη μοναδική μορφή προτριχοειδικής πνευμονικής υπέρτασης που είναι δυνητικά ιάσιμη, με θεραπεία εκλογής τη χειρουργική αντιμετώπιση-πνευμονική ενδαρτηρεκτομή (ΠΕΑ)- που αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή, με τα ποσοστά επιτυχίας της, όταν αυτή γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα, να παραμένουν υψηλά. Ωστόσο, ο αριθμός των Κέντρων όπου είναι δυνατή η διενέργεια ΠΕΑ παραμένει περιορισμένος, καθώς πρόκειται για χειρουργική τεχνική υψηλών απαιτήσεων τόσο σε εξειδίκευση όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Σήμερα, τουλάχιστον στην Ελλάδα αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο, σχεδόν το σύνολο των ασθενών με ΧΘΠΥ που κρίνονται ανεγχείρητοι, αντιμετωπίζονται με εκτός ενδείξεων χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε η χορήγηση της ουσίας ριοσιγκουάτης, ενός ενεργοποιητή της γουανιλικής κυκλάσης, σε ασθενείς με ανεγχείρητη ή υπολλειπόμενη/υποτροπιάζουσα μετά τη ΠΕΑ νόσο, με καλά μέχρι στιγμής αποτελέσματα στις παραπάνω ομάδες πληθυσμών και μείωση των επιπέδων του ΝT-proBNP και των πνευμονικών αγγειακών αντιστάσεων, καθώς και βελτίωση της εξάλεπτης δοκιμασίας βάδισης αλλά και της λειτουργικής κλάσης κατά WHO εν γένει. Ωστόσο, η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και η ευνοϊκή επίδραση στην επιβίωση των ασθενών με ΧΘΠΥ δεν έχει ακόμα αποδειχθεί.
 «Η αγγειοπλαστική των πνευμονικών αρτηριών με μπαλόνι (balloon pulmonary angioplasty, ΒΡΑ) αποτελεί μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση ασθενών με ανεγχείρητη ΧΘΠΥ και μάλιστα τοποθετήθηκε και ως θεραπευτική επιλογή και στις τρέχουσες Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες του 2015 για την θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης», επεσήμανε ο Διευθυντής Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, Συντονιστής Καρδιολογικού Τομέα ΩΚΚ Βασίλης Βούδρης. «Εάν δε στα παραπάνω συνυπολογιστούν οι τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις της νόσου, οι οποίες πηγάζουν από το υψηλό κόστος των χορηγούμενων φαρμάκων, από τις συχνές νοσηλείες των ασθενών αλλά και από την αποχή αυτών από την εργασία τους, και λαμβάνοντας υπόψη το αναλογικά περιορισμένο κόστος της ΒΡΑ σε νοσοκομεία με ήδη υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ιατρικό προσωπικό με γνώσεις και εκπαίδευση στην εφαρμογή της μεθόδου, η εφαρμογή της ΒΡΑ στη χώρα μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό του κόστους αντιμετώπισης της ΧΘΠΥ.  Επιπλέον, η έναρξη ενός τέτοιου προγράμματος στη χώρα μας, πέρα από το προφανές όφελος για τις ζωές των ασθενών, θα βοηθούσε αφενός στην εξοικονόμηση πόρων λόγω της μη ανάγκης για αποστολή τέτοιων ασθενών στο εξωτερικό για τουλάχιστον 4-5 φορές για τον κάθε ένα από αυτούς, και αφετέρου λόγω της δεδομένης έλλειψης κέντρων ΒΡΑ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, η λειτουργία ενός κέντρου ΒΡΑ στη χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης ασθενών από τις γείτονες χώρες με τις συνοδές θετικές επιδράσεις που η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να συνεπάγεται. Με βάση τον εκτιμούμενο επιπολασμό της πάθησης (5/1000000 πληθυσμού), στον Ελληνικό χώρο αναμένονται περί τα πενήντα (50) νέα περιστατικά ΧΘΠΥ ανά έτος. Από τους ασθενείς αυτούς, υπολογίζεται ότι το 30% περίπου, δε δύναται να υποβληθεί σε χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση για οποιοδήποτε λόγο (ανεγχείρητοι ασθενείς). Συμπερασματικά, δεκαπέντε (15) περίπου ασθενείς ανά έτος υπολογίζεται ότι πιθανόν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με αγγειοπλαστική πνευμονικών αρτηριών (BPA)».
 Ο καθηγητής Hiromi Matsubara αναφερόμενος στην θεραπευτική επιλογή της αγγειοπλαστικής με μπαλόνι τόνισε ότι αποτελεί μια απλή, ασφαλή και ιδιαίτερα διαδεδομένη τεχνική στην Ιαπωνία. «Ενώ η τεχνική της ΒΡΑ είναι γνωστή και εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στην παρηγορική θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών, η χρήση της στην αντιμετώπιση της ΧΘΠΥ άρχισε να γίνεται περισσότερο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με τη τεχνική να αποδεικνύεται ασφαλής όταν εκτελείται από έμπειρους χειριστές. Ο μέσος αριθμός συνεδριών ΒΡΑ στις οποίες πρέπει να υποβληθεί ένας ασθενής προκειμένου να παρατηρηθεί σημαντική αιμοδυναμική βελτίωση στην πνευμονική κυκλοφορία, καθώς και βελτίωση της κλινικής του εικόνας είναι τρεις με πέντε συνεδρίες, με άλλοτε άλλο χρονικό παράθυρο μεταξύ αυτών. Μέχρι σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί επαναστενώσεις των πνευμονικών αγγείων, ενώ τα ποσοστά επιβίωσης είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά».
 Τη Συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο Χρήστος Παππάς, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Επιμελητής Α΄ στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ο οποίος τόνισε ότι «το Νοσοκομείο της Οκαγιάμα είναι το κέντρο με τη μεγαλύτερη εμπειρία παγκοσμίως στην aγγειοπλαστική της πνευμονικής αρτηρίας με μπαλόνι. Στο Κέντρο αυτό πραγματοποιούνται περισσότερες από 300 επεμβάσεις ετησίως, για τα τουλάχιστον τελευταία 10 -15 χρόνια με αποτέλεσμα να έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία. Η συγκεκριμένη επέμβαση όχι μόνο, πραγματοποιείται με μεγάλη συχνότητα αλλά ταυτόχρονα, εξελίσσεται συνεχώς η τεχνική της από τον καθηγητή Matsubara και τους συνεργάτες του, ώστε σήμερα να θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία μιας ομάδας ασθενών οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν καμία θεραπευτική επιλογή. Είναι επίσης ένα Κέντρο με διεθνή αναγνώριση, στο οποίο τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα, ιατρικές ομάδες από όλον τον κόσμο, που ασχολούνται με την πνευμονική υπέρταση ειδικά από την Ευρώπη και την Αμερική, εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση της ανεγχείρητης υποτροπιάζουσας ΧΘΠΥ και μεταφέρουν την εμπειρία τους στα νοσοκομεία όπου εργάζονται. Η σημαντική αυτή πρόοδος έχει συμβεί χάρη στη συνεχή προσπάθεια και στην επιμονή του Καθηγητή Ματσουμπάρα, στην εξέλιξη μιας τεχνικής που μέχρι πριν μια δεκαετία , πρίν ασχοληθεί συστηματικά εκείνος, βρισκόταν σε αδιέξοδο. Όσον αφορά στη δική μας εμπειρία από την επίσκεψή μας στην Okayama, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον με άριστες υποδομές όπου οι πάντες λειτουργούσαν με επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Μας εντυπωσίασε βέβαια ιδιαίτερα η θερμή υποδοχή, η φιλοξενίa, η απλότητα των ανθρώπων και η ανιδιοτελής διάθεση να μοιραστούν μαζί μας τη γνώση και την εμπειρία τους».
 Τέλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Ιωάννα Αλυσανδράτου ευχαρίστησε τους Έλληνες ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση για την εμπιστοσύνη τους προς τον Σύλλογο  «αλλά και τους γιατρούς μας που βρίσκονται πάντα δίπλα μας και υποστηρίζουν με κάθε μέσο το πολύτιμο έργο μας». Πρόσθεσε ότι «χωρίς την στήριξη κάποιων ανθρώπων και εταιριών αυτό το μοναδικό εγχείρημα δεν θα είχε υλοποιηθεί». Ευχαρίστησε τον καθηγητή Matsubara που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή και χωρίς δεύτερη σκέψη το προγραμμα των BPA στην Ελλάδα και τον οποίο θεωρεί ως αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας του Συλλόγου. Στην συνέχεια, ευχαρίστησε την οικογένεια του Κωνσταντίνου Πάντελου που διέθεσαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στη μνήμη του και βοήθησαν ουσιαστικά στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας καθώς και τις εταιρείες Hemoglobe και ELPEN, και τέλος ως χορηγό επικοινωνίας την εταιρεία Glaxo.

*** Ο καρκίνος τού στόματος. Eνοχοποιούνται το κάπνισμα, το αλκοόλ και πιθανόν οι ιοί του HPV
 Το στόμα είναι ένα κόσμημα του ανθρωπίνου σώματος, αφού σχετίζεται με τις πιο ωραίες απολαύσεις της ζωής: τη γεύση, τις διάφορες εκφράσεις αγάπης, τον έρωτα, την ομιλία και την κοινωνική παρουσία.
Νέους, ηλικίας ακόμη και κάτω των 30 χρόνων, χτυπά πλέον ο καρκίνος του στόματος, που σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που πλήττονται από τον καρκίνο του στόματος, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς στο παρελθόν η νόσος εμφανιζόταν συνήθως σε άτομα άνω των 40 χρόνων.
Η πρώϊμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για γρήγορη επιτυχημένη θεραπεία – πρόγνωση – ποιότητα ζωής και επιβίωση με ποσοστό μεγαλύτερο του 90-95%.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο καρκίνος είναι η πιο επικίνδυνη από τις 1.000 ασθένειες που εμφανίζονται στο στόμα. Οι βασικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ετήσια αύξηση του καρκίνου του στόματος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα είναι:
το κάπνισμα,
το αλκοόλ, και πιθανά
οι ιοί του HPV
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι ενήμερος και ικανός να αναγνωρίζει τις όποιες αλλαγές που γίνονται στο στόμα του και να αναζητά έγκαιρα τη γνώμη του Στοματολόγου
Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί μια από τις 10 συνηθέστερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο και κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 700 νέα κρούσματα.
Ο καρκίνος του στόματος, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, δεν κάνει πλέον διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το 1950 η αναλογία εμφάνισης μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν μία γυναίκα προς 10 άνδρες, το 1970 μία προς 4 άνδρες και σήμερα πλήττει τον ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών.
ΘΕΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο καρκίνος στο στόμα εμφανίζεται συνήθως με φθίνουσα συχνότητα:
στα πλάγια χείλη της γλώσσας (50%)
το κάτω χείλος
το έδαφος στόματος
συγχειλίες – παρειές
ούλα
υπερώα
ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
ΝΟΣΩΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ
Υπεύθυνοι για τη συχνή εμφάνιση πολλών ασθενειών( π.χ. λευκοπλακίας, ερυθροπλακίας, καρκίνου, νικοτινικής στοματίτιδας) στο στόμα είναι ορισμένοι προδιαθεσιακοί παράγοντες όπως:
το κάπνισμα,
η υπερβολική χρήση αλκοόλ,
χαλασμένα δόντια ή οδοντοστοιχίες που τραυματίζουν,
κακή στοματική υγιεινή.
Για παράδειγμα η λευκοπλακία και ο καρκίνος του στόματος εμφανίζονται 6-8 φορές πιο συχνά σε καπνιστές, σε σχέση με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ. Η αυξημένη συχνότητα έχει εξάλλου σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων και τα χρόνια που καπνίζει κάποιος.
ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος είναι:
καπνιστές
πότες αλκοολούχων ποτών
άτομα μολυσμένα με ιούς HPV-τύποι 16, 18
ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς
ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου
στόματος, λάρυγγα, φάρυγγα και πνεύμονα
άτομα με προκαρκινικές βλάβες στο στόμα (λευκοπλακία, ερθροπλακία, ακτινική χειλίτις)
άτομα με προκαρκινικές καταστάσεις (σιδηροπενική αναιμία, πομφολυγώδη επιδερμόλυση, μελαγχρωματικό ξηρόδερμα, σύφιλη, υποβλεννογόνια ίνωση).
τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να βάλουν σε υποψία τον κάθε άνθρωπο ότι κάτι δεν πάει καλά με το στόμα είναι:
πόνος,
ξαφνική κινητικότητα δοντιών
αιμορραγία
κάψιμο στη γλώσσα
άσπρη ή κόκκινη επιφάνεια
μελανή κηλίδα ή πλάκα
φυσαλίδα που έχει υγρό
πληγή που δεν κλείνει
όγκος που προεξέχει
δυσκολία στη μάσηση και κατάποση
διόγκωση των ούλων
διόγκωση στους λεμφαδένες του λαιμού
αλλαγή στη σύσταση (π.χ. σκληρία)
οδοντοστοιχία που ξαφνικά ενοχλεί
κακοσμία
ξηροστομία κ.ά.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
Στον τομέα της πρόληψης οι επιστήμονες προτείνουν:
laskarisKαλή στοματική υγιεινή,
αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος,
όχι υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών,
επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες,
συμβουλή στοματολόγου όταν διαπιστωθεί κάτι το μη φυσιολογικό στο στόμα
αποφυγή εμπειρικών θεραπειών που μας δίνει κάποιος γνωστό, φαρμακοποιός η ακόμη και γιατρός ειδικότητας που δεν έχει σχέση με το στόμα,η ακριβής και γρήγορη διάγνωση, αποτελεί προϋπόθεση για σωστή θεραπεία και πρόγνωση, προφυλάσσει τον ασθενή από περιπέτειες της υγείας του και άσκοπη οικονομική και ψυχική επιβάρυνση.
Η υγεία του στόματος είναι ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει και μπορούμε να το διαφυλάξουμε με ευθύνη ατομική και του ιατρού
Γιώργος Λάσκαρης, Καθηγητής Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής Παν. Λονδίνου

*** Η έλλειψη καλού ύπνου οδηγεί σε συχνές λοιμώξεις και σε κάποιες περιπτώσεις συνδέεται με μειωμένη γονιμότητα και λίμπιντο.
Ο ύπνος είναι ο καλύτερος διαλογισμός. Δαλάι Λάμα
Το να πλαγιάζει νωρίς και να σηκώνεται νωρίς κάνει τον άνθρωπο υγιή, πλούσιο και σοφό. Βενιαμίν Φραγκλίνος
Ποτέ μην πιστεύεις στη δυστυχία ενός ανθρώπου. Ρώτα τον αν μπορεί να κοιμηθεί. Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε όλα είναι εντάξει. Αυτό φτάνει. Louis – Ferdinand Celine
Τά οφέλη του καλού ύπνου
Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου ζωής μας, και αυτό συμβαίνει, διότι είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η ακριβής λειτουργική του σημασία δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, αλλά, φαίνεται ότι σχετίζεται με την ανάπαυση των εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων και με την καλή λειτουργία της μνήμης και της εκμάθησης.
Με τον όρο «καλό ύπνο», εννοούμε τον ύπνο ικανοποιητικής χρονικής επάρκειας (6-8 ώρες), αλλά και ποιότητας, χωρίς δηλαδή αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός, μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Όταν ο οργανισμός στερείται καλού ύπνου, τότε διαταράσσεται η ισορροπία της υγείας μας.
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Καθώς κοιμόμαστε ο εγκέφαλος προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καλός ύπνος βελτιώνει την ικανότητα εκμάθησης, καθώς επίσης, βοηθά στη συγκέντρωση, στη λήψη αποφάσεων αλλά και στη δημιουργικότητα. Η έλλειψη ύπνου δυσκολεύει την επίλυση προβλημάτων, τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς και έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε έντονο στρες, κατάθλιψη, επιθετικότητα ακόμη και σε τάσεις αυτοκτονίας. Ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τον ύπνο, και η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με προβλήματα συγκέντρωσης, «κακής» συμπεριφοράς και «κακές» επιδόσεις στο σχολείο. Όλα τα παραπάνω, εξελικτικά επηρεάζουν ακόμα και τον τρόπο οδήγησης μας, καθώς ο οργανισμός λόγω έλλειψης ύπνου δεν έχει τα αντανακλαστικά που χρειάζονται.
Ο ύπνος ενισχύει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία επούλωσης και επιδιόρθωσης της φυσιολογικής φθοράς που υφίσταται τόσο η καρδιά όσο και τα αγγεία. Κατά συνέπεια όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες για εμφάνιση πρόωρης γήρανσης, καρδιοπάθειας, νόσου των νεφρών, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με έρευνες, ο καλός ύπνος βοηθάει στην καλή λειτουργία των ορμονών συνεπώς η έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε όλες τις ηλιακές ομάδες. Οι ορμόνες που επηρεάζονται είναι η γκρελίνη (ορμόνη που αυξάνει το αίσθημα της πείνας) και η λεπτίνη (ορμόνη που ρυθμίζει το αίσθημα κορεσμού από το φαγητό).
Όταν δεν κοιμόμαστε καλά διαταράσσεται η ισορροπία των ορμονών αυτών με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας και να τρώμε περισσότερο. Ο ύπνος επηρεάζει την λειτουργία μιας ακόμη σημαντικής ορμόνης, της ινσουλίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η έλλειψη του ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Ο «καλός ύπνος» διεγείρει τον οργανισμό να παράγει μια ορμόνη που είναι απαραίτητη για την σωματική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Επίσης ενισχύει την ευεξία των μυών τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και συντελεί στην επιδιόρθωση βλαβών στους ιστούς, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην αντιγήρανση.
Ακόμη και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δηλαδή η άμυνα του οργανισμού μας σε επιβλαβείς παράγοντες, ενισχύεται από τον καλό ύπνο, ενώ η έλλειψη του οδηγεί σε συχνές λοιμώξεις και σε κάποιες περιπτώσεις συνδέεται με μειωμένη γονιμότητα και λίμπιντο.
Απολαμβάνοντας ένα ποιοτικό ύπνο, αυξάνουμε τις πιθανότητες να έχουμε μια υγιή, δραστήρια ζωή, γεμάτη ευεξία. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να αποφεύγουμε την έντονη δραστηριότητα, τα προϊόντα καφεΐνης και το τσιγάρο λίγο πριν την ώρα του ύπνου. Θα πρέπει να κοιμόμαστε όταν αισθανόμαστε την ανάγκη και να διατηρούμε ένα σχετικά σταθερό ωράριο ύπνου, επαρκές χρονικά.
Η σωστή επιλογή του στρώματος είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για να εξασφαλίσουμε έναν καλό ύπνο. Θα πρέπει να επιλέξουμε το στρώμα και εκείνα τα προϊόντα ύπνου, που υπακούν τις δικές μας ανάγκες και ταιριάζουν στο τρόπο ζωής μας. Το περιβάλλον του υπνοδωματίου μας είναι εξίσου σημαντικό καθώς θα πρέπει να έχουμε χαμηλό φωτισμό ενώ η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι ήπια (ούτε κρύο ούτε ζεστό). Κατ’ αυτό τον τρόπο είμαστε ήρεμοι κι έτοιμοι να αποβάλλουμε την κούραση και την ένταση της ημέρας.
Μπάου Κατερίνα, Πνευμονολόγος
Κέντρο Μελέτης Ύπνου
Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νοσοκομείο «O Ευαγγελισμός»

*** Στηρίξτε το στήθος σας με γυμναστική . Εύκολα και απλά
Η Κατερίνα Βασιλείου Personal Weight Trainer μας δίνει ασκήσεις για το στήθος
Το σημαντικό για το στήθος  και την εκγύμναση του είναι να κάνετε συστηματικά γυμναστική και να γυμνάζετε  τους θωρακικούς σας μύες. Ο θωρακικός βρίσκεται πίσω από το λιπώδη ιστό του στήθους έτσι όσο δυναμώνει και μεγαλώνει τόσο καλύτερα θα στηρίζει το στήθος. Ακόμα να γυμνάζετε τους μέσους και κάτω τραπεζοειδής της πλάτης για να βελτιώσετε το παράστημα και το στήσιμό σας.
Αν οι μύες αυτοί μείνουν αγύμναστοι το σώμα σας καμπουριάζει και οι άμεσες συνέπειες στη εμφάνιση σας  αλλά και στο στήθος είναι εμφανείς.
Mια πολύ εύκολη , απλή , αλλά και αποτελεσματική άσκηση  , που μπορείτε να κάνετε και για ζέσταμα  για να προχωρήσετε και στις υπόλοιπες ασκήσεις  που υπάρχουν παρακάτω για την σύσφιγξη αλλά και στην ανόρθωση του στήθους , ιδιαίτερα για τις γυναίκες είναι οι εξής :
  • Σταθείτε όρθιες και ενώστε τις δύο παλάμες σας μπροστά από το στήθος , με τους αγκώνες σας να κοιτάζουν , να είναι προς τα έξω. Πιέστε τις παλάμες μεταξύ τους , όσο πιο δυνατά μπορείτε και συνεχόμενα.  Μετρήστε μέχρι το 15.  Xαλαρώστε για άλλα 10 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε ξανά. Kάντε 3  – 4 σετ  την ίδια άσκηση και βέβαια να αναπνέετε φυσιολογικά όταν πιέζετε τις παλάμες σας.
  • Επόμενη και εύκολη και αυτή η άσκηση είναι με το λάστιχο γυμναστικής το κρατάτε από της δυο λαβές του και περάστε το πίσω από την πλάτη σας , φέρνοντας τα χέρια σας στην έκταση , κάντε 3 – 4 σετ την ίδια άσκηση επαναλήψεις  10 – 15
  • Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και μπροστά στο στήθος με το λάστιχο κάνοντας 3 – 4 σετ  την ίδια άσκηση επαναλήψεις  10 – 15
  • Άσκηση – Push up , στηριχτείτε στα γόνατα και τις παλάμες λίγο πιο ανοιχτά από τους ώμους σας τα πόδια κλειστά στις μύτες των δαχτύλων και το σώμα σας ευθεία , η κοιλιά σφιχτή.  Λυγίζετε κάτω προς το πάτωμα με τα χέρια και οι αγκώνες σας να είναι προς τα έξω. Κατόπιν επανέρχεστε πάνω και κάντε  2 – 4 σετ και επαναλήψεις  10 -15 φορές.
– Με μια μικρή παραλλαγή σε αυτήν την άσκηση  αλλάζοντας την θέση των χεριών σας βάζοντας τα πιο κλειστά τις παλάμες δουλεύετε και τους τρικέφαλους
  • Επόμενη άσκηση με αλτήρες , ξαπλώστε ανάσκελα σε ένα στρώμα γυμναστική  ή ίσιο πάγκο. Τα πόδια σας να πατάνε γερά στο έδαφος. Κρατήστε 2 αλτήρες βάρους από 1 – 2 κιλά – όσο βάρος αντέχεται –  και πάνω από το κεφάλι σας με τα βαράκια και με τους αγκώνες  σας ελαφρώς λυγισμένους , ενώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι και χαμήλωσε στα πλάγια ώστε να έρθουν στο ίδιο ύψος με το στήθος. Κάντε την άσκηση για 3 – 4 σετ και από 8 – 10 επαναλήψεις
Όταν τελειώσετε  με τις ασκήσεις βασική διαδικασία  είναι να κάνετε διατάσεις  , απαραίτητες μετά από οποιαδήποτε άσκηση σταθείτε όρθιοι  / όρθιες  με τα πόδια λίγο ανοιχτά και φέρτε τα χέρια σας πίσω από τη λεκάνη , δένοντας τα δάχτυλα. Σηκώστε αργά τα χέρια προς τα πίσω τεντωμένα και νιώστε το τράβηγμα στο στήθος σας.  Mείνετε εκεί για    15 -20 δευτερόλεπτα.
Αν το στήθος πρήζεται πριν την περίοδο τότε κάνουμε πιο ήπια γυμναστική.
Ρεπορτάζ Σάντυ  Γκαβέρα

***   Είμαι στην τρίτη ηλικία …μπορώ να κάνω Πιλάτες;
Αν κάποιος έχει αυχενικό σύνδρομο  ή  έντονο πόνο στο λαιμό , ή πόνο στην μέση του, μπορεί  να γυμναστεί  και να νοιώσει καλύτερα κάνοντας  Pilates  ;
Ή μέθοδος Pilates είναι μία κατεξοχήν θεραπευτική άσκηση, παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτησει, λόγω εμπορικοτητας, πιο έντονη εικονα, σχεδόν γυμναστηριακη.
Εάν έχετε κάποια ευαισθησία ή και πονο βεβαιωθειτε ότι ο χώρος που επιλέγεται και ο δάσκαλος που θα σας διδάξει είναι καταρτισμένος με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Ετσι θα διασφαλισετε τα θετικα αποτελέσματα που θα σας ανακουφίσουν.
Το Pilates είναι ένας ήπιος τρόπος εκγύμνασης που δεν αποκλείει από την πρακτική του τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Τους βοηθάει πολύ να μπορούν να γυμναστούν ξανά και να βελτιώνεται και το σώμα τους αλλά και η υγεία τους καθημερινά και για όσες ώρες τους επιτρέπεται ανάλογα με την πάθηση τους αν έχουν κάτι που τους επιβαρύνει.  Αν δεν έχουν κάποιο ιατρικό θέμα τότε σίγουρα μπορούν να κάνουν ακόμα πιο πολλά και να διατηρήσουν την καλή τους υγεία και το σώμα τους σε καλύτερη φόρμα και ας είναι πολύ μεγάλη ηλικιακά.
Η μεθοδικότητα και το προσωπικό πρόγραμμα που δουλεύουμε στο ARTaction για τον κάθε ένα ξεχωριστά, δίνει μεγάλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις ασκήσεις.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος που δεν έχει γυμναστεί για χρόνια και ενδεχομένως να έχει σωματικά προβλήματα, όπως οστεοπόρωση, φτωχή ισορροπία, μείωση ή και έλειψη της μυικής ευλυγισίας, αρθρίτιδα, ρευματισμούς, κ.α. είναι η ανασφάλεια που έχει με το σώμα του.
Μέσω των ασκήσεων του Pilates μπορούν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να γυμναστούν, να δυναμώσουν και να νιώσουν πιο σίγουροι με το σώμα τους. Είναι θαυμάσιο συναίσθημα να μπορείς να εκπαιδεύσεις το σώμα σου ξανά και να ανακαλύπτεις πως η ηλικία δεν είναι εμπόδιο!
Πολίτης Προκόπης    manager της  ARTaction Pilates method
Επιμέλεια Σάντυ Γκαβέρα 

*** Ασκήσεις για καλύτερη κινητικότητα της Σπονδυλικής Στήλης και αποκατάσταση της ισορροπίας της
Οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης είναι εμπνευσμένες από την εξαιρετική ευκινησία (στο πλάγιο επίπεδο) της σπονδυλικής στήλης των τετράποδων ζώων (προφανώς εξαιτίας της δράσης των άκρων επί της ράχης καθώς και από το γεγονός ότι ουδέποτε παρουσιάζεται σκολίωση στα τετράποδα. Ο ρόλος των ασκήσεων είναι περισσότερο προφυλακτικός και βοηθητικός και μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, μείωση των δευτερευόντων κυρτωμάτων, ύφεση του πόνου (που συχνά συνοδεύει) και αποκατάσταση της ισορροπίας της σπονδυλικής στήλης
 1η άσκηση: Τετραποδική θέση
Από την τετραποδική θέση, όλη η σπονδυλική στήλη κάμπτεται πλάγια με το να κινούνται προς τα εμπρός το αντίθετο χέρι και πόδι. Το κεφάλι κάμπτεται προς την ίδια πλευρά με το γόνατο που κινήθηκε προς τα εμπρός έτσι ώστε το αυτί να στηρίζεται στον ώμο. Παράλληλα η άρθρωση του ισχίου στην πλευρά αυτή στρέφεται προς τα μέσα (έσω στροφή) έτσι ώστε η κνήμη και το πόδι να προβάλλουν πλάγια. Στη συνέχεια, η πλάγια κάμψη αντιστρέφεται με τις κινήσεις των μελών αντίθετα. Στην περίπτωση που επιδιώκεται η κίνηση ετερόπλευρα (επιβάλλεται δηλαδή να γίνεται η κίνηση περισσότερο από τη μια πλευρά, όπως στις περιπτώσεις της σκολίωσης), οι κινήσεις των ίδιων μελών επαναλαμβάνονται ρυθμικά, αφού προηγουμένως ο ασκούμενος επιστρέψει τα μέλη του στην αρχική θέση κάθε φορά. Με τον τρόπο αυτό, ο ασθενής διαγράφει έναν κύκλο, κλίνοντας συνεχώς προς το κέντρο αυτού του κύκλου.
2η άσκηση: Τετραποδική θέση με πλήρη κάμψη των βραχιόνων και έκταση των αγκώνων
Στη θέση αυτή ο θώρακας πιέζεται προς το πάτωμα και οι μηροί είναι κάθετοι. Ο ασκούμενος κινείται προς τα εμπρός με το να κάνει μικρά βήματα με τα γόνατα και με το να γλιστρά τα χέρια του προς τα εμπρός στο πάτωμα, είτε εναλλάξ είτε συγχρόνως. Η άσκηση αυτή ενισχύει την έκταση της θωρακικής μοίρας και ισχυροποιεί τους μυς της ίδιας περιοχής.  Θεοδώρα Γ. Καλογεράκου

*** Πόνος στις αρθρώσεις: Τι επιλογές έχετε για να βρείτε ανακούφιση [vid]
Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις σας και μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα κινητικότητας.
Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι αρκετά έντονος, αλλά υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειωθεί.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε επιγραμματικά αυτές τις επιλογές: Βίντεο :
How to Get Relief for Joint Pain  ,  https://youtu.be/_B0iLgHm8r0  .-
 
~ Τι λέει το βίντεο:
  • Υπάρχουν απλά συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή.
  • Η ακεταμινοφαίνη ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις.
  • Ένας άλλος τύπος φαρμάκων, που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καταπολεμούν τις φλεγμονές και τον πόνο πολύ αποτελεσματικά.
  • Μια άλλη επιλογή είναι να ακολουθήσετε θεραπεία με ενέσεις υαλουρονικού οξέος απευθείας στις αρθρώσεις. Το υαλουρονικό οξύ είναι παρόμοιο με ένα υγρό που βρίσκεται φυσικά στις αρθρώσεις και τις λιπαίνει, ώστε να καθιστά ευκολότερο για τα οστά να “γλιστρούν” το ένα πάνω στο άλλο.
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
  • Μία πρώτη επιλογή χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθούν τα φθαρμένα τμήματα της άρθρωσης. Αυτή η μέθοδος αφήνει πίσω περισσότερο οστό από μια ολική αντικατάσταση της άρθρωσης.
  • Μια δεύτερη επιλογή είναι η οστεοτομία. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται ένα συγκεκριμένο κάθε φορά κομμάτι οστού, ώστε τα οστά να ευθυγραμμίζονται καλύτερα και ως εκ τούτου να μην προκαλείται έντονος πόνος όταν κινούνται στην άρθρωση.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, όλη άρθρωση μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθεί με ένα τεχνητό εμφύτευμα.  http://www.webmd.com .-
*** Τι (υποτίθεται ότι) προσφέρει το στοματικό σεξ στις γυναίκες – Ποια είναι η αλήθεια
" Το κατά φύσιν επιδίωξε  τι παρά φύση απέφυγε "
Μπορεί για κάποιες γυναίκες το στοματικό σεξ να αποτελεί θέμα ταμπού αλλά η επιστήμη έρχεται να διαψεύσει τις απόψεις τους αυτές.
Το στοματικό σεξ κάνει καλό στην σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών, σύμφωνα με έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior.
Αναλυτικότερα στην πρότυπη αυτή έρευνα που συμμετείχαν 293 γυναίκες αποδείχθηκε ότι όσες έκαναν στοματικό σεξ με το σύντροφο τους ήταν λιγότερο νευρωτικές, ένιωθαν μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση και αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα στην ζωή τους.
Η εξήγηση ανέφεραν οι ειδικοί είναι πάρα πολύ απλή (έως και ανεπαρκής...):
Το σπέρμα περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας. Μάλιστα οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι αμέσως μετά απολάμβαναν καλύτερο ύπνο.
Οι ερευνητές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το είδος αυτό σεξ, δεν το απολαμβάνει μόνο ο άνδρας αλλά και οι γυναίκες επωφελούνται από αυτή την τακτική.
Δείτε γιατί:
Το αντρικό σπέρμα αποτελείται από συστατικά, τα οποία μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν την αϋπνία και την κατάθλιψη.
Αναλυτικότερα το σπέρμα περιέχει:

  • Κορτιζόλη: Πρόκειται για την ορμόνη που ευθύνεται για την εκδήλωση των συναισθημάτων αγάπης και συντροφικότητας
  • Σερετονίνη: Ορμόνη που ανεβάζει τη ψυχολογική διάθεση
  • Θυροτροπίνη: Ορμόνη η οποία ''χτυπά'' την κατάθλιψη
  • Μελατονίνη: Συμβάλλει στον ποιοτικό ύπνο
Αντιδράσεις που ανατρέπουν την έρευνα
Πρέπει να επισημάνουμε, ότι αυτή είναι μια έρευνα που έγινε περισσότερο από 10 χρόνια πριν και η οποία έχει αμφισβητηθεί αρκετά έκτοτε.
Τα γεγονότα που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των “συμπερασμάτων” αυτών προέρχονται από μια μικρή μελέτη που εξέτασε τα συμπτώματα κατάθλιψης σε φοιτήτριες, που χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα σε σύγκριση με άλλες που έκαναν σεξ χωρίς προφυλακτικό.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά ανέφεραν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα από εκείνες που έκαναν σεξ με προφυλακτικό. Από αυτό οι ερευνητές φαίνεται ότι εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι το σπέρμα μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Αυτή η μελέτη είναι γεμάτη τρύπες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την ερμηνεία της. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους μόνο πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης (όχι με πραγματικές διαγνώσεις της κατάθλιψης), το πόσο συχνά οι γυναίκες είχαν σεξουαλική επαφή και ρο εάν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά, μέσω ενός ανώνυμου ερωτηματολογίου. Όλες αυτές οι παράμετροι περιορίζουν σημαντικά την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
Αυτό το είδος έρευνας (όταν τα συμπτώματα κατάθλιψης και η σεξουαλική συμπεριφορά αξιολογούνται ταυτόχρονα) δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, όπως αναγνωρίζουν άλλωστε και οι ίδιοι οι συγγραφείς της μελέτης. Υπάρχουν πιθανώς πολλές άλλες μη μετρήσιμες παράμετροι στη ζωή μιας γυναίκας που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της κατάθλιψης και της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Η υπόθεση των ερευνητών ότι το σπέρμα μπορεί να περιέχει αντικαταθλιπτικές ενώσεις είναι εν πολλοίς μια εικασία και δεν υποστηρίζεται από αυτή την μελέτη.
http://www.nhs.uk

***  Από τι κινδυνεύουν οι άνδρες που κάνουν στοματικό σεξ…
Κάποτε ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, σύζυγος της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, είχε σοκάρει το κοινό, λέγοντας: “Έπαθα καρκίνο του φάρυγγα, επειδή απολάμβανα να κάνω πολύ στοματικό σεξ στις ερωμένες μου”. Και συνέχισε: «Όχι δεν θεωρώ υπεύθυνα τα τσιγάρα και το αλκοόλ. Χωρίς να θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, ο συγκεκριμένος αυτός καρκίνος προκαλείται από ένα ιό (HPV) για τον οποίο ευθύνεται η αιδοιολειχία».
Τελικά ισχύουν όσα είχε πει ο ηθοποιός; Μπορεί κάποιος να πάθει καρκίνο στον φάρυγγα από το στοματικό σεξ;
Ο HPV ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση για τους άνδρες. Ο λόγος για τον γνωστό ως ιό των κονδυλωμάτων, που προσβάλει εξίσου και τα δυο φύλα. Είναι μια οικογένεια που απαρτίζεται πάνω από 120 διαφορετικούς τύπους ιών και από μικρής, μέτριας και υψηλής δυνητικής κακοήθειας ιούς. Η πλειοψηφία των ιών δεν είναι υψηλής επικινδυνότητας και μολύνει κυρίως τα γεννητικά όργανα, πρωκτική περιοχή, στοματοφαρυγγική κοιλότητα, λάρυγγα και βλεννογόνο των οφθαλμών. Πρόσφατα δε έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά συμβάντα. Κύρια πηγή μετάδοσης είναι η επαφή του μολυσμένου δέρματος (έξω γεννητικά όργανα, περιπρωκτική περιοχή) ή βλεννογόνου (κόλπος, τράχηλος της μήτρας, πρωκτός, στοματοφάρυγγας, λάρυγγας) με τον υγιή δέκτη, δίχως να είναι απαραίτητη η ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.
Η πλειοψηφία του υγιούς και ενεργού σεξουαλικά πληθυσμού είναι προσβεβλημένη με κάποιον τύπο ιού. Η χρήση του προφυλακτικού περιορίζει σημαντικά, αλλά δεν είναι καταλυτικά αποτρεπτική στη μετάδοση του ιού. Ο ιός συνήθως παραμένει χρόνια ανενεργός μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει γνωστή αντιική θεραπεία για την εκρίζωσή του. Οι κλινικές εκδηλώσεις της μόλυνσης με τον HPV είναι η ανάπτυξη των γνωστών θηλωμάτων σε ολόκληρο το σώμα και η εμφάνιση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων κυρίως σε γεννητικά όργανα, πρωκτό και στοματοφάρυγγα. Στην περιοχή του στοματοφάρυγγα ο ιός δείχνει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο ανδρικό φύλο με σχεδόν 4πλάσια συχνότητα εμφάνισης αλλοιώσεων.
Οι αλλοιώσεις συνήθως υποστρέφουν αυτόματα, ενώ η ανάπτυξη καρκίνου προϋποθέτει την επί έτη παρουσία του ιού και έλλειμμα στους προστατευτικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού. Ο καρκίνος αυτός είναι η πρώτη κακοήθεια για την οποία, σε σημαντικό βαθμό, υπάρχει μέθοδος πρωτογενούς πρόληψης με τον εμβολιασμό και ανάπτυξη στον ανθρώπινο οργανισμό επίκτητης ανοσίας ενάντια στους πιο επικίνδυνους τύπους του ιού, τους 16 και 18. Υπάρχει δε δυνατότητα δευτερογενούς πρόληψης και ανίχνευσης των αλλοιώσεων που είναι το αποτέλεσμα της παρουσίας του ιού στον οργανισμό με τη γνωστή σε όλους κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου.
Αυτό αφορά φυσικά και στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα. Στην επόμενη 20ετία αναμένονται τα ευεργετικά αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού έναντι των 16 και 18 HPV ιών στα νεαρά κορίτσια και η αντίστοιχη μείωση της εμφάνισης νέων περιστατικών των αντίστοιχων καρκίνων . Σε Σκανδιναβικές χώρες ο εμβολιασμός έχει επεκταθεί και στα αγόρια.
Γεώργιος - Μάριος Χρ. Μακρής, Γυναικολόγος - Ογκολόγος

***   Δείτε τι πιθανότητες έχετε να κολλήσετε AIDS με το στοματικό σεξ
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι πιθανότητες έχετε να κολλήσετε AIDS, άμα κάνετε έρωτα χωρίς προφυλακτικό; Άμα κάνετε στοματικό έρωτα; Έχετε αναρωτηθεί τελικά ποιες είναι οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος AIDS και από που;…
Το Center for Disease Control and Prevention, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα στατιστικής έρευνας που έκανε, για το πως μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό του AIDS. Σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό, την πρώτη θέση κατέχει η μετάγγιση αίματος, που δεν έχει ελεγχθεί.
Δείτε τα υπόλοιπα ποσοστά.
-Μετάγγιση αίματος 90%
- ανταλλαγή σύριγγας μεταξύ χρηστών ναρκωτικών 0,67%
- παθητικό πρωκτικό σεξ άνευ προφυλάξεως 0,50%
- χρήση βελόνας 0,30%
- παθητικό ετεροφυλοφιλικό σεξ δίχως προφύλαξη 0,10%
- ενεργό πρωκτικό σεξ άνευ προφυλάξεως 0,07%
- ενεργό ετεροφυλοφιλικό σεξ χωρίς προφύλαξη 0,05%
- παθητικό και ενεργητικό στοματικό σεξ δίχως προφύλαξη 0,01%

 *** Λαρυγγίτιδα: Τα πρώτα συμπτώματα για να την προλάβετε εγκαίρως
Η λαρυγγίτιδα είναι μια φλεγμονή του λάρυγγα από την κατάχρηση (πχ φωνές), κάποιον ερεθισμό ή μία μόλυνση. Στο εσωτερικό του λάρυγγα υπάρχουν φωνητικές σας χορδές, δύο πτυχές της βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτει μυς και χόνδρους. Κανονικά, οι φωνητικές σας χορδές ανοίγουν και κλείνουν ομαλά, σχηματίζοντας ήχους μέσα από την κίνηση και τους κραδασμούς.
~ Αλλά όταν έχετε λαρυγγίτιδα, οι φωνητικές σας χορδές αναπτύσσουν φλεγμονή ή ερεθίζονται πολύ. Η διόγκωση αυτή προκαλεί στρέβλωση των ήχων που παράγονται από τον αέρα που περνά από πάνω τους. Ως αποτέλεσμα, η φωνή σας ακούγεται βραχνή. Σε ορισμένες περιπτώσεις λαρυγγίτιδας, η φωνή σας μπορεί σχεδόν να “κλείσει” εντελώς.
Η λαρυγγίτιδα μπορεί να είναι βραχύβια (οξεία) ή μακράς διάρκειας (χρόνια). Οι περισσότερες περιπτώσεις λαρυγγίτιδας προκαλούνται από κάποια προσωρινή ιογενή λοίμωξη ή φωνητική κόπωση και δεν είναι σοβαρές.
Πρώτα σημάδια της λαρυγγίτιδας
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας διαρκούν λιγότερο από 2 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανό να είστε στα πρώτα στάδια της λαρυγγίτιδας αν νιώσετε τα ακόλουθα:
  • Βραχνάδα
  • Ασθενής φωνή
  • "Γαργαλητό" στο πίσω μέρος του λαιμού
  • Πονόλαιμος
  • Ξηρότητα στον φάρυγγα
  • Ξηρός βήχας
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Μπορείτε να διαχειριστείτε τις περισσότερες περιπτώσεις οξείας λαρυγγίτιδας με απλά βήματα, όπως το να αναπαύσετε τη φωνή σας για κάποιες μέρες και να πίνετε πολλά υγρά. Η έντονη χρήση της φωνής σας κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου οξείας λαρυγγίτιδας μπορεί να βλάψει τις φωνητικές σας χορδές.
Κλείστε ένα ραντεβού με έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας διαρκούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν:
  • Έχετε δυσκολία στην αναπνοή
  • Φτύνετε αίμα
  • Έχετε πυρετό που δεν υποχωρεί
  • Έχετε αύξηση του πόνου
  • Έχετε δυσκολία στην κατάποση
Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας:
  • Κάνει ήχους υψηλής συχνότητας όταν αναπνέει (συριγμός)
  • Τρέχουν τα σάλια του περισσότερο από το συνηθισμένο
  • Έχει δυσκολία στην κατάποση
  • Έχει δυσκολία στην αναπνοή
  • Έχει πυρετό υψηλότερο από 39,4°C
Αυτά τα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν φλεγμονή του λάρυγγα και του αεραγωγού ακριβώς κάτω από αυτό. Αν και αυτή η πάθηση μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, τα πιο σοβαρά συμπτώματα απαιτούν ιατρική φροντίδα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδεικνύουν επιγλωττίτιδα, μια φλεγμονή στον ιστό που λειτουργεί ως “καπάκι” για να καλύψει την τραχεία και η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων.
http://www.mayoclinic.org

*** Οι 7 απαράβατοι κανόνες υγιεινής πριν και μετά το σεξ
Όλοι το… κάνουμε, αλλά λίγοι από εμάς γνωρίζουν ότι τόσο πριν, όσο και μετά από την σεξουαλική επαφή, υπάρχουν ορισμένοι απλοί, αλλά βασικοί κανόνες υγιεινής που οφείλουμε να ακολουθούμε.
Όπως συνιστούν τα μέλη της Ελληνικής Γυναικολογικής Εταιρείας για να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις στο σεξ είναι απαραίτητο τα ζευγάρια να τηρούν τους παρακάτω κανόνες:

  1. Πλύσιμο γεννητικών οργάνων: Η σωστή καθαριότητα των γενετικών οργάνων τόσο πριν όσο και μετά το σεξ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποφυγή λοιμώξεων. Όπως συνιστούν οι ειδικοί το πλύσιμο των ανδρικών προσόντων θα πρέπει να γίνεται με άφθονο νερό,ώστε να απομακρύνεται και το σμήγμα που μαζεύεται κάτω από την πόσθη και το οποίο προκαλεί έντονη οσμή. Για την γυναικεία ευαίσθητη περιοχή θα πρέπει να ακολουθείται το ρητό παν μέτρον άριστον αφού η υπερβολική καθαριότητα αλλά και τα αρωματικά σαπούνια μπορεί να διαταράξουν την φυσική ισορροπία του κόλπου και να καταστρέψει την ισορροπία του pH. Οι ειδικοί συνιστούν πλύσεις με ήπια σαπούνια ή χαμομήλι και χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού ή καλλυντικού προϊόντος μόνο κατόπιν συστάσεως γιατρού.
  2. Αλλάξτε πετσέτες: Μη χρησιμοποιείστε την ίδια πετσέτα για το σκούπισμα των γεννητικών οργάνων με αυτή που έχετε σκουπίσει τα πόδια, τα μαλλιά και το υπόλοιπο σώμα. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, το σκούπισμα καλό να είναι να γίνεται ταμποναριστά, προκειμένου να απορροφάται η υγρασία.
  3. Πλύνετε τα χέρια σας: Ένας ακόμη βασικός κανόνας υγιεινής του σεξ που πολλοί αγνοούν είναι το σωστό πλύσιμο των χεριών τα οποία ως γνωστόν έχουν το πρωταγωνιστικό ρόλο στο σεξ.
  4. Τουαλέτα πριν ή μετά το σεξ; Η ούρηση πριν και μετά το σεξ κρίνεται απαραίτητη και για τα δύο φύλα, καθώς είναι το φυσικό «καθαριστικό» του οργανισμού ενώ απομακρύνει και τυχόν βακτήρια, που μπορεί να εισέλθουν στην ουρήθρα κατά τη σεξουαλική επαφή.
  5. Καθαρά εσώρουχα: Μπορεί να θεωρείται αυτονόητο αλλά τα εσώρουχα εκτός από.. σέξι πρέπει να είναι και καθαρά!
  6. Νύχια και αποτρίχωση: Για την αποφυγή τραυματισμού ή μολύνσεων τα νύχια πρέπει να είναι καθαρά και περιποιημένα.
  7. Προφυλακτικό: Η χρήση προφυλακτικού προστατεύει όχι μόνο από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. 

***  Καρκίνος του πνεύμονα: Πώς μπορεί να συμβεί σε όσους ΔΕΝ καπνίζουν!
Αν και είναι γνωστό ότι το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα, υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν έχουν κάνει ούτε ένα τσιγάρο στην ζωή τους. Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως θα δείτε παρακάτω.
~ Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εκδηλωθεί και σε άτομα που απλά εκτίθενται σε ορισμένες ουσίες, όπως για παράδειγμα ραδιενεργά υλικά, αμίαντο, νικέλιο και χρώμιο.
Δείτε αναλυτικά πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο καρκίνος του πνεύμονα ακόμα και αν δεν καπνίζετε:
Ραδόνιο (αέριο)
Η έκθεση στο αέριο ραδόνιο θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές. Παρά το γεγονός ότι το ραδόνιο εμφανίζεται φυσικά σε ένα υπαίθριο περιβάλλον, τα αυξημένα επίπεδα του αερίου μπορεί να είναι επιβλαβή. Συγκεκριμένα, όσοι ζουν ή εργάζονται σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ραδονίου έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στον πνεύμονα.
Παθητικό κάπνισμα
Το παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού του τσιγάρου από άλλους που καπνίζουν κοντά σας και μπορεί να έχει εξίσου αρνητικές επιπτώσεις για τους μη καπνιστές. Όσοι ζουν με βαριά καπνιστές μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο βρίσκονται σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο. Κάτι το οποίο επιδεινώνεται στην Ελλάδα, όπου σχεδόν κανείς δεν σέβεται το νόμο περί καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και καταστήματα, αδιαφορώντας προκλητικά για το δικαίωμα των μη καπνιστών στην υγεία...
Επικίνδυνες ουσίες στον χώρο εργασίας
Μερικοί χώροι εργασίας είναι πιθανό να αυξήσουν την πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα, ιδιαίτερα όταν το άτομο εκτίθεται σε συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες, όπως ο αμίαντος. Άλλα καρκινογόνα υλικά που μπορεί να βρεθούν σε έναν χώρο εργασίας περιλαμβάνουν:
  • Αρσενικό
  • Πυρίτιο
  • Αέρια από την εξάτμιση κινητήρων ντίζελ
  • Φυτοφάρμακα
  • Σκόνη
  • Αναθυμιάσεις
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να συμβάλει στον καρκίνο του πνεύμονα. Άλλωστε η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσημα αναγνωριστεί ως καρκινογόνος παράγοντας για καρκίνο του πνεύμονα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος σε περιοχές που έχουν υψηλή συγκέντρωση των σωματιδίων (ΡΜ2.5 και πάνω), τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τους αεραγωγούς του οργανισμού.
Γενετική προδιάθεση
Ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις έχουν επίσης συνδεθεί με την παθογένεια του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος μπορεί να κληρονομηθεί από τους γονείς ή να γίνεις επίκτητος κατά τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, μια μετάλλαξη στο γονίδιο EGFR ή KRAS συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, τόσο για καπνιστές, όσο και για μη καπνιστές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει αυτή την μετάλλαξη θα εκδηλώσει απαραίτητα και καρκίνο στον πνεύμονα. Έχει ωστόσο ελαφρά αυξημένες πιθανότητες αν του συμβεί κάτι τέτοιο.
Διατροφή
Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι η κακή διατροφή μπορεί άμεσα ή έμμεσα να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές, εντούτοις μια σωστή, θρεπτική διατροφή έχει συνδεθεί με μια προστατευτική επίδραση απέναντι στον καρκίνο. Για το λόγο αυτό, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά συνιστάται για την μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και άλλων μορφών καρκίνου.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου
Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο των πνευμόνων ως αιτιολογικός παράγοντας. Αυτοί περιλαμβάνουν:
Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να επηρεάσει τόσο τους καπνιστές, όσο και τους μη καπνιστές και ίσως εμπλέκονται στην παθογένεια του καρκίνου του πνεύμονα.
http://www.news-medical.net

*** Καρκίνος του πνεύμονα: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια;
Περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και συνήθως καπνιστές. Εάν ο καρκίνος του πνεύμονα έχει διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα ίασης. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα.
~  Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα, γιατί οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου είναι καρκινογόνες. Αντίθετα οι μη καπνιστές αντιμετωπίζουν χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, αλλά όχι και ανύπαρκτο.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που τακτικά εκτίθενται στον καπνό των άλλων ανθρώπων (παθητικοί καπνιστές) έχουν μια μικρή αύξηση του κινδύνου. Επίσης, οι άνθρωποι που εκτίθενται σε ορισμένες ουσίες, όπως για παράδειγμα ραδιενεργά υλικά, αμίαντο, νικέλιο και χρώμιο είναι δυνατό να επηρεαστούν.
Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να ποικίλουν . Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια και ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να διαγνωστεί, όταν κάνουν μια ακτινογραφία θώρακος. Ωστόσο, κάποια πρώτα συμπτώματα είναι:
-Επίμονος βήχας.
-Βήχας με αίμα
-Πόνος στο στήθος
- Κόπωση και απώλεια ενέργειας.
- Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους.
-Δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμός
- Βραχνή φωνή.
Καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται στον πνεύμονα, τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν χειρότερα και μπορεί να περιλαμβάνουν: πνευμονία που δεν βελτιώνεται με αντιβιοτικά, σοβαρή δύσπνοια, οίδημα του προσώπου. Εάν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις) διάφορα άλλα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν, όπως πόνος στα οστά ή πρήξιμο του λαιμού .

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr  .-
 
 *** Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή »Λιοντάρι Χωρίς Δόντια»;
Ο καρκίνος του προστάτη έχει ξεπεράσει τον καρκίνο του πνεύμονα ως την πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία για τον Καρκίνο, ένας στους έξι άνδρες θα αναπτύξει την νόσο κάποια στιγμή στη ζωή του. Ωστόσο αυτός ο τύπος του καρκίνου παρουσιάζει υψηλό ποσοστό ίασης, με το 98% να εμφανίζει προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο των 5 ετών από την διάγνωση της νόσου. Το γεγονός αυτό επιβάλλει οι εφαρμοζόμενες θεραπείες να συνδέονται με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα ζωής.
~ Γράφει η Μαρία Ν. Πιπέρη, MD, PhD
Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής
Ο καρκίνος του προστάτη σε πρώιμο στάδιο θεραπεύεται είτε επεμβατικά είτε με ακτινοθεραπεία, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια με ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή (ορμονοθεραπεία) βραχυπρόθεσμα ή μακροχρόνια.
Όσον αφορά στην ακτινοθεραπεία ως θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση του
καρκίνου του προστάτη, πλέον η ακτινοθεραπεία διαμορφούμενης έντασης (IMRT-Ιntenstity Modulated Radiation Therapy) αποτελεί την ενδεδειγμένη τεχνική παγκοσμίως. Ουσιαστικά πρόκειται για τεχνική που τροποποιεί την ακτινοβολία διαμορφώνοντας την ένταση και τη δύναμη κάθε δέσμης της.
Θεωρείται η πιο στοχευμένη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου καθώς επιτρέπει τη χορήγηση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας που απαιτούνται για την ίαση της νόσου εξασφαλίζοντας τις χαμηλότερες δυνατές παρενέργειες. Μετά από περισσότερο από δεκαετία στην εφαρμογή της καταγράφονται όχι μόνο υψηλότερα ποσοστά ίασης άλλα και χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών.
Όμως η IMRT είναι χρήσιμη μόνο όταν αυτή συνδυάζεται με την πλοήγηση της, δηλαδή την απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία (IGRT-Image Guided Radiation Therapy). Γνωρίζουμε ότι το σώμα και τα όργανα μας κινούνται- προστάτης αδένας κινείται, καθώς και το έντερο και η ουροδόχος κύστη που εφάπτονται του στόχου-προστάτη. Η IGRT μπορεί να βελτιώσει το πόσο καλά θα στοχευθεί ο στόχος-προστάτης καθώς τον παρακολουθεί.
Η IGRT χρησιμοποιεί μηχάνημα θεραπείας που όχι μόνο χορηγεί ακτινοβολία άλλα και λαμβάνει εικόνες του όγκου. Οι εικόνες αυτές μπορεί να ληφθούν πριν ή/και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτές οι εικόνες συγκρίνονται με αυτές που ληφθηκαν κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της θεραπείας και με αυτό τον τρόπο μπορεί να τροποποιηθεί η θεραπεία που χορηγείται προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή στόχευση και η προστασία των κρίσιμων οργάνων γύρω από τον προστάτη.
Για τους ασθενείς με πρώιμη νόσο η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία αποτελεί ακόμη μια θεραπευτική επιλογή καθώς μετά από μακροχρόνια παρακολούθηση ασθενών φαίνεται ότι προσδίδει ίδια ποσοστά ιάσεως χωρίς αυξημένο προφίλ τοξικότητας σε μόλις πέντε θεραπευτικές συνεδρίες.
Η εξωτερική ακτινοθεραπεία δείχνει αρκετά σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τη ριζική προστατεκτομή.
Η ακτινοθεραπεία αποφεύγει τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη λειτουργία, όπως η αιμορραγία και τις σχετικές επιπτώσεις της μετάγγισης, και τον κίνδυνο που σχετίζεται με την αναισθησία (έμφραγμα, εμβολή).
Οι σύγχρονες τεχνικές είναι διαθέσιμές για ασθενείς σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών ανεξάρτητα συνυπαρχόντων νοσημάτων. Επιπρόσθετα οι τεχνικές αυτές, IMRT-IGRT, συνδέονται με χαμηλό κίνδυνο ακράτειας ούρων και στένωσης της ουρήθρας, καθώς και μια καλή ευκαιρία για βραχυχρόνια διατήρηση της στυτικής λειτουργίας. Μια παραλλαγή της IMRT ονομάζεται η ογκομετρική θεραπεία. Στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, στο τμήμα ακτινοθεραπείας, διαθέτουμε το μοναδικό στην Ελλάδα, σύστημα TomoTherapy IMRT-IGRT. Επίσης διαθέτει το μοναδικό σύστημα ρομποτικής ακτινοχειρουργικής- στερεοτακτική ακτινοθεραπείας το CyberKnife.
Με το TomoTherapy ουσιαστικά το μηχάνημα περιστρέφεται γύρω από το σώμα του ασθενούς χορηγώντας της ακτινοβολία ελικοειδώς και με διαφορετική ένταση ταυτόχρονα. Με τον ενσωματωμένο σύστημα αξονικού τομογράφου που διαθέτει λαμβάνονται εικόνες αξονικής τομογραφίας του σώματος καθημερινά.
Με το CyberKnife χορηγούνται με έως 1500 δέσμες ακτινοβολίας πολύ υψηλές δόσεις ακτινοβολίας με εξαιρετική ακρίβεια στόχευσης (<1mm p="">Σε συνδυασμό με την δυνατότητα και της λειτουργικής απεικόνισης που διαθέτει το τμήμα μας (πολυπαραμετρική μαγνητική – mpMRI) και PET/CT χολίνης παρέχουμε την υψηλότερη δυνατή ποιότητα θεραπείας τόσο στη πρωτοεμφανιζόμενη νόσο όσο και στην υποτροπή της νόσου μετά από χειρουργείο ή προηγούμενη ακτινοθεραπεία.
Facts
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα σύμμορφη φύση αυτής της μορφής θεραπείας, οι γύρω φυσιολογικοί ιστοί, όπως το ορθό και η ουροδόχος κύστη προφυλάσσονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή ακτινοθεραπείας. Έτσι η ΙMRT-IGRT συνδέεται με χαμηλό προφίλ νοσηρότητας. (1)
Σε πρόσφατη συγκριτική μελέτη σύγκρισης IMRT με IMRT-IGRT, το σκέλος της IMRT-IGRT συνδέθηκε με μειωμένες απώτερες επιπλοκές τόσο από το ουροποιητικό όσο και από το γαστρεντερικό και με καλύτερο βιοχημικό έλεγχο της νόσου κυρίως σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. (2)
Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η IMRT τεχνική συνδυασμένη με την IGRT προσφέρει υψηλότερα ποσοστά βιοχημικού ελέγχου με χαμηλότερα ποσοστά παρενεργειών.
Το όφελος στον βιοχημικό έλεγχο και στο διάστημα ελευθέρου μεταστάσεων, σημειώνεται και στην μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία ή στην θεραπεία διάσωσης με δόσεις πλέον >70Gy να απαιτούνται (η χορήγηση υψηλών δόσεων απαιτεί ειδικευμένη τεχνική ώστε να συνδέεται με χαμηλή τοξικότητα) (3).
Με την τεχνολογία που διαθέτουμε χορηγείται ταυτόχρονα διαφορετική δόση σε διαφορετικά σημεία του στόχου ( π.χ. νόσος , προστάτης, σπερματοδόχους κύστεις, λεμφαδένες) – Dose Painting with Simultaneous Integrated Boost- με την ολοκλήρωση της θεραπείας μόλις 5-5,5 εβδομάδες.
Reality
Στην πράξη οι ιατροί του TomoTherapy-CyberKnife έχουν την χαρά να αναλαμβάνουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη γνωρίζοντας ότι τους προσφέρουν το υψηλότερο επίπεδο θεραπείας που υπάρχει. Παρέχεται η δυνατότητα των υψηλοτέρων άρα αποτελεσματικότερων δόσεων ακτινοβολίας που λογω όμως της καθημερινής απεικόνισης του σώματος του κάθε ασθενους χωριστά είναι ευτύχημα να μην παρατηρείται ουδεμία τοξικότητα από το έντερο και μια ήπια ενόχληση από την κύστη η όποια και αυτή είναι παροδική. Με την μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών ευελπιστούμε και στην μακροχρόνια διατήρηση της στυτικής λειτουργίας όπως αυτή αρχίζει και καταγράφεται και βιβλιογραφικά με τις πλέον εξελιγμένες τεχνικές.
1. Alickus ZA et al, Ten year outcomes of High Dose IMRT for localized prostate cancer, Cancer 2011.
2. Zelefksy MJ et al, Improved Clinical Outcomes w/ High Dose Image Guided Radiotherapy compared with non IGRT for the treatment of clinically localized prostate cancer, IJROBP 2012.
3. Goenka A et al, Long term outcomes after high dose prostatectomy salvage radiation treatment, IJROPB 2013.
*Η τεχνική IMRT-IGRT ( TomoTherapy) καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Μαρία Ν. Πιπέρη, MD, PhD
Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής
Τμήμα Ακτινοθεραπείας Ιατρόπολις
TomoTherapy-CyberKnife

***  Σε πόσο καιρό θα καθαρίσουν οι πνεύμονες, αν κόψετε σήμερα το κάπνισμα
<1mm p="">~ Καπνίζατε επί πολλά χρόνια τουλάχιστον ένα πακέτο την ημέρα; Ξαφνικά νιώσατε πως η αναπνοή σας δεν σας αρκεί και αποφασίσατε να το κόψετε. Ξέρετε όμως πόσος χρόνος χρειάζεται για να ανακάμψουν οι πνεύμονές σας;
-  Ο καθένας ξέρει ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του καρκίνου των πνευμόνων, των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων απειλητικών για τη ζωή χρόνιων παθήσεων. Συχνά οι καπνιστές θεωρούν πως, αν κόψουν το κάπνισμα θα μπορέσουν να ανακτήσουν πλήρως την υγεία των πνευμόνων τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια.
Ενώ ορισμένα τμήματα των πνευμόνων μπορεί να θεραπευτούν από την βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα, δυστυχώς όμως το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής είναι μόνιμο.
- >>>Κάπνισμα: Τι πρέπει να ξέρετε για τις τσίχλες νικοτίνης – Προσοχή!<<<
Το κάπνισμα καταστρέφει τις μικροσκοπικές “τρίχες” στους πνεύμονές σας στους ανώτερους αεραγωγούς. Η κύρια λειτουργία τους είναι να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τις λοιμώξεις, είτε ιογενείς είτε βακτηριακές. Αυτό το σύστημα εν γένει, καταστρέφεται από τον καπνό των τσιγάρων και έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητά του. Εντούτοις, οι στατιστικές δείχνουν, ότι για τους ανθρώπους που έχουν κόψει το κάπνισμα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
>>>Πώς γίνονται οι πνεύμονες με το κάπνισμα – Μοναδικές ιατρικές εικόνες [pics, vid]<<<
Το κάπνισμα όμως, δημιουργεί μόνιμες ζημιές και στις κυψελίδες των πνευμόνων. Έτσι, όσοι καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ), όπως χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα.
Ενώ μερικές από τις φλεγμονές που προκαλούνται μπορεί να είναι αναστρέψιμες, τα σημάδια στους πνεύμονες μένουν για πάντα.
~ >>>Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα<<<
Συνεχίζοντας βέβαια το κάπνισμα, μειώνονται και οι όποιες πιθανότητες αναστροφής κάθε βλάβης στους πνεύμονες.
Τι θα συμβεί αφότου κόψετε το κάπνισμα
  • Οι πρώτες επιδράσεις από την διακοπή του καπνίσματος θα φανούν αμέσως. Λιγότερο από 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο σας, ο καρδιακός σας ρυθμός θα αρχίσει ήδη να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.
  • Μετά από δύο ώρες χωρίς τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση θα έχουν φτάσει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Η περιφερική κυκλοφορία του αίματος μπορεί επίσης να βελτιωθεί. Οι άκρες των δακτύλων σας θα αρχίσουν να είναι πιο ζεστές. Τα πρώτα συμπτώματα στερητικού συνδρόμου από την έλλειψη νικοτίνης συνήθως ξεκινούν περίπου δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο σας. Τα πρώιμα συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνουν: ακατάσχετη επιθυμία για κάπνισμα, άγχος, ένταση, απογοήτευση, υπνηλία ή δυσκολία στον ύπνο, αυξημένη όρεξη.
  • 12 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο: Το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι τοξικό για το σώμα, είναι η ουσία που απελευθερώνεται από την καύση του καπνού και την εισπνοή του κατά το κάπνισμα. Επειδή το μονοξειδίου του άνθρακα "αγκυλώνεται" πολύ γερά στα κύτταρα του αίματος, τα αποτρέπει από το να μεταφέρουν οξυγόνο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε μόλις 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα σας μειώνεται σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας θα αυξηθούν σε κανονικά επίπεδα.
  • Μετά από 48 ώρες χωρίς τσιγάρο, οι νευρικές απολήξεις σας θα αρχίσουν να αυξάνονται εκ νέου και η ικανότητά σας σε οσμή και γεύση θα ενισχυθεί.
  • Τρεις μέρες αφότου κόψετε το κάπνισμα, η νικοτίνη θα έχει φύγει εντελώς έξω από το σώμα σας. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης γενικά θα κορυφωθούν περίποτ τότε. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία και κράμπες.
  • Μετά από 2-3 εβδομάδες, θα είστε σε θέση να ασκήστε και να κάνετε σωματικές δραστηριότητες χωρίς να αισθάνεστε πολύ άβολα και δυσάρεστα. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από αναγεννητικές διαδικασίες που θα αρχίζουν να εμφανίζονται στο σώμα σας. Η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των πνευμόνων σας θα βελτιωθούν σημαντικά. Μετά από δύο με τρεις εβδομάδες χωρίς κάπνισμα, οι πνεύμονές σας θα είναι λίγο πιο καθαροί και θα αρχίσετε να αναπνέετε πιο εύκολα.
  • 1-9 μήνες αφότου κόψετε το κάπνισμα: Από τον 1ο κιόλας μήνα οι πνεύμονες αρχίζουν να επιδιορθώνονται. Στο εσωτερικό τους, μικροσκοπικές "βλεφαρίδες" που απωθούν την βλέννα, θα αρχίσουν να αυτοεπισκευάζονται να λειτουργούν και πάλι σωστά. Αυτό θα μειώσει και τον κίνδυνο μόλυνσης. Με την εύρυθμη λειτουργία των πνευμόνων, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή σας θα συνεχίσουν να μειώνονται δραματικά.
  • 1 χρόνος χωρίς τσιγάρο: Μετά από ένα χρόνο χωρίς κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με όταν ακόμη καπνίζατε!
  • 5-15 χρόνια χωρίς τσιγάρο: Ορισμένες από τις ουσίες που απελευθερώνονται από την καύση του μονοξειδίου του άνθρακα, συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από 5 έως 15 χρόνια μακριά από το κάπνισμα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο ίδιος με κάποιον που δεν καπνίζει καθόλου!  http://www.healthline.com
***  Γρίπη, ίωση και κρυολόγημα: Πλήρης οδηγός για το τσουχτερό κρύο
Πως εκδηλώνεται η γρίπη και οι διάφορες ιώσεις; Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιήσουν; Πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικά;
~    Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους μας να αποφεύγουμε να παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Σε κάθε περίπτωση είναι σώφρον να συμβουλευτούμε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για το αν και κατά πόσον είναι η λήψη αντιβιοτικών είναι η σωστή θεραπευτική αγωγή.
Γρίπη ή απλό κρυολόγημα;
Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Ξεκινούν, όμως πιο απότομα και βίαια με πολύ υψηλότερο πυρετό, εντονότερους πόνους στην μέση και τους μυς, βήχα, εφιδρώσεις και ρίγη με πιθανό πρόβλημα και του πεπτικού συστήματος (διάρροια, έμετοι).
Η μεγάλη διαφορά γρίπης και κρυολογήματος έγκειται στο γεγονός ότι στη γρίπη ο ασθενής αισθάνεται πολύ άσχημα και δεν μπορεί να σηκωθεί εύκολα από το κρεββάτι, ενώ τα συμπτώματα κρατούν 3-5 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρούν, ενώ σε ορισμένα άτομα (πολύ νεαρά, πολύ μεγάλης ηλικίας, ή με ασθενές ανοσοποιητικό) εμφανίζουν επιπλοκές.
Προφύλαξη
Οι ειδικοί συστήνουν ανάπαυση στο σπίτι, λήψη πολλών υγρών, αναλγητικά (παρακεταμόλη, όχι ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών), αντιφλεγμονώδη που βοηθούν πολύ στην ανακούφιση από τον πυρετό και τις μυαλγίες, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Επίσης αποσυμφορητικά, αντιβηχικά, αντισηπτικά σε γαργάρες, ή ταμπλέτες για το λαιμό .
Ειδικά φάρμακα υπάρχουν για τη γρίπη, αλλά τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο για τις μικροβιακές λοιμώξεις, ενώ τα αντιικά φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο.
Για να περιοριστούν οι όποιες επιπλοκές, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη μέχρι εγκαίρως.
Άλλη υπόθεση οι ιώσεις
Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια με εκείνη της γρίπης. Τους χειμερινούς μήνες ειδικά, οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη, που ο πάσχων να θεωρεί ότι αποτελούν μια και μόνη προσβολή. Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν, ούτε βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιβάλλεται η συμβουλή του γιατρού.
Πονόλαιμος
Ο πονόλαιμος είναι συνηθισμένο φαινόμενο το χειμώνα και σχεδόν πάντα προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι αλλαγές της θερμοκρασίας, όπως η μετάβαση από ένα ζεστό σε ένα κρύο περιβάλλον (πχ καλοριφέρ στο σπίτι και μετά έξοδος σε κρύο και αέρα), μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον λαιμό.
Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο είναι μία καλή τακτική για να προφυλαχτείτε. Δε θα θεραπεύσει τη μόλυνση, αλλά έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και λειτουργεί κατευναστικά.
Τα σκευάσματα για το λαιμό, που περιέχουν αντιβιοτικά, είναι αρκετά αναποτελεσματικά στο να αντιμετωπίσουν τον πόνο και τη φλεγμονή του πονόλαιμου, γιατί τα συμπτώματα αυτά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιογενούς αιτιολογίας. Αλλά πάντα να συμβουλεέυστε και το γιατγρό σας και να μην ξεπερνάτε τη δοσολογία τους (δηλαδή το πόσες παστίλιες να παίρνετε ανά ώρα κλπ).
Η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία αλλά και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν κακή χρήση. Κατάχρηση είναι η χορήγηση του αντιβιοτικού σε περιπτώσεις, όπου δεν είναι δραστικό (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο. Ο κόσμος πολλές φορές νομίζει ότι αφού αρρωσταίνει συχνά, φταίει το ότι δεν πήρε αντιβιοτικά. Αυτό είναι μεγάλο λάθος!
Οδηγός "επιβίωσης"
  • Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
  • Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.
  • Συζητήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντιβιοτικών με το γιατρό σας - θα είναι σε θέση να εκτιμήσει αν τα χρειάζεστε πραγματικά.
  • Βήχας με φλέμα από μόνο του -ακόμα κι αν είναι κίτρινο- δεν αποτελεί λόγο για να πάρουμε αντιβίωση.
  • Όταν έχετε πονόλαιμο και καταρροή, τότε πολύ πιθανόν η λοίμωξη να μην ανταποκριθεί στην αντιβίωση.
  • Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, βοηθούν σημαντικά προϊόντα όπως δισκία που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, οι εισπνοές ατμού, η λήψη πολλών υγρών καθώς και οι χυμοί φρούτων.
  • Πρέπει να αποφεύγονται οι χυμοί εσπεριδοειδών όταν ο πόνος είναι δυνατός.
  • Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν ο πονόλαιμος, ή τα συμπτώματα της ίωσης, της γρίπης ή του κρυολογήματος διαρκούν περισσότερο από 3 ημέρες.
  • Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, εάν έχετε υψηλό πυρετό, και ένα πραγματικά κόκκινο ή με παρουσία πύου λαιμό.
  • Να λαμβάνετε όλες τις δόσεις ανά ημέρα και να ολοκληρώνετε τη θεραπεία. Αυτή διαρκεί περίπου 5 ημέρες. Διαφορετικά, ενθαρρύνετε την δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων.
  • Μην φυλάσσετε αντιβιοτικά στο φαρμακείο σας για μελλοντική χρήση. Ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται για μια λοίμωξη, μπορεί να είναι ακατάλληλο για μία άλλη.
  • Αν έχετε ένα αντιβιοτικό από την τελευταία φορά που είχατε μία λοίμωξη του αναπνευστικού, ρωτήστε το γιατρό σας πριν την χρήση του. Θα πρέπει να το ξεκινήσετε μόνο τότε που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται ή δεν αναρρώνετε στον αναμενόμενο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό είστε σίγουροι ότι δεν παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς λόγο.
Θυμηθείτε: Η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια που δεν θα καταπολεμούνται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στην διάθεση μας. Άρα είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα "όπλα", που έχουμε σήμερα για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις.
Τήρηση κανόνων υγιεινής
Μετά από τα παραπάνω δεδομένα οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της τήρησης απλών κανόνων υγιεινής όπως:
  • Το συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό
  • Την αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα, κατά το βήχα και το φτέρνισμα
  • Την αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα, ή τα μάτια
  • Την χρήση χαρτομάντιλων, τα οποία πρέπει να απορρίπτονται μετά τη χρήση τους
  • Τον καλό και συχνό αερισμός των κλειστών χώρων
  • Την αποφυγή, κατά το δυνατό, της επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως βήχα, πυρετό, φτέρνισμα
  • Την οικειοθελή κατ’ οίκον απομόνωση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής
*** ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ
Τι είναι το κολλαγόνο?Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στα θηλαστικά, που αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στο ανθρώπινου σώμα. Θεωρείται ότι είναι η “κόλλα που κρατά το σώμα μαζί».
Το κολλαγόνο είναι αυτό που...
κρατά «κολλημένο» το σώμα μας και δεν το αφήνει να διαλυθεί. Είναι δηλαδή ένα είδος κόλλας (εξ ‘ου και το όνομά του) που διατηρεί του ιστούς του σώματος και τα κύτταρά μας «κολλημένα» όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα του σπιτιού.Κολλαγόνο βρίσκεται σε ινώδεις ιστούς, όπως στο δέρμα, στους συνδέσμους και στους τένοντες, καθώς και στα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία, ο κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού, και στο έντερο.
ΤΟ κολλαγόνο ΕΙΝΑΙ ζωτικής σημασίας ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Των αιμοφόρων αγγείων δίνοντας ΣΤΟ Δέρμα ελαστικότητα αντοχή ΚΑΙ Η. στέρηση ΤΟΥ κολλαγόνου . προκαλεί ρυτίδες ΚΑΙ ΑΛΛΑ δερματικά Προβλήματα Ως Αποτελέσμα, το κολλαγόνο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα μεταξύ των ηλικιωμένων – λόγω του ότι το δέρμα θεραπευτικές ιδιότητες.
Χαρακτηριστικά του κολλαγόνου 1bkv κολλαγόνο 02
ΤΡΙΠΛΗ ελικοειδή ΔΟΜΗ ΤΟΥ κολλαγόνου
ΤΟ Κολλαγόνο έχει ΠΟΛΥ Καλή αντοχή ΣΕ εφελκυσμό – (. από τις μακρές ινώδη δομικές πρωτεΐνες που δίνει τη δομή των κυττάρων από το εξωτερικό, καθώς και την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ιστών του σώματος)
Ως ένα αμινοξύ, το κολλαγόνο γίνεται από την αμίνη (-ΝΗ2) και καρβοξυλικό οξύ (-COOH) λειτουργικές ομάδες. ΤΑ Κύρια Στοιχεία ΤΟΥ κολλαγόνου ΕΙΝΑΙ υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο και άνθρακα.
Κολλαγόνο περιέχει τρία-stranded ελικοειδή τμήματα παρόμοιας δομής. Η. Σπάνια αφθονία Της γλυκίνης τρια αμινοξέα, προλίνη, και υδροξυπρολίνη, θα δώσει στο κολλαγόνο την δομή του τριπλού έλικα του.
Η σύνθεση του κολλαγόνου θεωρείται μοναδικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδροξυπρολίνη του.
Λειτουργίες του κολλαγόνου
 Υπάρχουν πάνω από 28 διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου.Οι Ίνες κολλαγόνου ΘΑ δώσει ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ Πολλά Το διαφορετικά μέρη ΤΟΥ Σώματος. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά της εξωκυτταρικής μήτρας, η οποία είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των συνδετικών ιστών σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά.
Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος και των ελαφρυντικών των ρυτίδων , είναι επίσης απαραίτητο για την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού του δέρματος, επιτρέπει να διαστέλλονται και συστέλλονται χωρίς να καταστρέφει τους ιστούς.
Το κολλαγόνο και αντιγήρανση
 Καθώς μεγαλώνουμε, Η. ΠΑΡΑΓΩΓΗ κολλαγόνου αρχίζει ΝΑ
ελαττώνετε ΚΑΙ ρυτίδες αρχίζουν ΝΑ αναπτύσσονται.
Όταν γερνάμε, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να επιβραδύνετε και οι κυτταρικές δομές αρχίσει να χάνουν τη δύναμή τους.
Ως αποτέλεσμα, το δέρμα αρχίζει να γίνετε εύθραυστο, λιγότερο ελαστικό με ρυτίδες Επιπλέον, τα μαλλιά αρχίζει να χάνουν το χρώμα τους, οι αρθρώσεις χάνουν την ευελιξία τους και η ποιότητα των οστών αρχίζει να επιδεινώνεται.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους για να τονώσουν την παραγωγή κολλαγόνου κατά των ρυτίδων που αρχίζουν να εμφανίζονται.
Τα ενέσιμα υλικά του δέρματος γίνονται όλο και πιο δημοφιλής για να απαλλαγούμε από τις γραμμές και τις ρυτίδες που σχετίζονται με τη γήρανση.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Archives of Dermatology, με ενέσεις “Δερματική συμπληρώσεις” περιέχει υαλουρονικό οξύ, το οποίο πιστεύεται ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αποκαθιστώντας την δομή του κατεστραμμένου δέρματος.
Προόδους της ιατρικής
 Θεραπεία για καρδιακή νόσο -. ΟΙ επιστήμονες διαπίστωσαν Ότι ΤΟ κολλαγόνο ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ μετατρέψει ΑΠΌ ΤΗΝ άκαμπτη Μορφη Της ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ εύκαμπτη Κατάσταση ΚΑΙ ΠΑΛΙ Στη συνεχεια Πίσω ευρήματα πολυακουσμένα επέτρεψαν πολυακουσμένα επιστήμονες ΝΑ αναπτύξουν ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΝΑ μπορούν μειώσουν ΤΟΝ κίνδυνο καρδιακής προσβολής Της ΚΑΤΑ εμποδίζοντας με το κολλαγόνο από την διάρρηξη στα αρτηριακά πλάκες.
Gum θεραπεία – μια νέα μέθοδος που χρησιμοποιούν βόειο κολλαγόνο έχει αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να ενισχύσει την επούλωση των ούλων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Head & Face Ιατρικής
Αρθρίτιδα -
Μια ισχυρή και σταθερή εναλλακτική λύση σε ανθρώπινο κολλαγόνο αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία παθήσεων που προκαλούνται από ελαττώματα κολλαγόνου όπως η αρθρίτιδα
Υγρό πόσιμο κολλαγόνο: Πολύ κακό για το τίποτα
 Αρκετός κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει αγοράσει διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο προκειμένου να ενισχύσει την υγεία και την εμφάνισή του.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το περιεχόμενο αυτών των σκευασμάτων απορροφούνται σε ικανοποιητικό βαθμό από το σώμα (το ποσιμο κολλαγόνο σε υγρή μορφή απορροφάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτό που διατίθεται σε χάπια ή σε σκόνη) αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη είναι υπό αμφισβήτηση.
Το κολλαγόνο (κολλαγόνο) είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη που υπάρχει στο σώμα μας. Οι πρωτεΐνες (μόρια που περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο) αποτελούν περίπου το 45% του βάρους ενός ανθρώπου αν δεν υπολογίσουμε το νερό που περιέχει το σώμα.
Η ποσότητα του κολλαγόνου ως ποσοστό των πρωτεϊνών είναι γύρω στο 75%, δηλαδή αποτελεί το 30% του «στεγνού» σωματικού βάρους. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι το κολλαγόνο είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη για το σώμα. Για κολλαγόνο βρίσκεται παντού στο σώμα μας, στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος.
Αν για κάποιο λόγο το σώμα μας σταματήσει να παράγει κολλαγόνο τότε εμφανίζεται μια τρομερή ασθένεια που πριν από δύο αιώνες συνήθιζε να «χτυπά» τους ναυτικούς των πλοίων που έκαναν μακρινά ταξίδια: το σκορβούτο. Η ασθένεια αυτή είναι η διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C (έτσι ανακαλύφθηκε ο ρόλος της βιταμίνης C που αρχικά ονομάστηκε ασκορβικό οξύ). Όταν λοιπόν δεν έχουμε βιταμίνη C δεν μπορεί να παραχθεί κολλαγόνο και το αποτέλεσμα είναι το σώμα να αρχίζει να καταρρέει και πρώτα απ ‘όλα τα αιμοφόρα αγγεία μας.
Σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να έχει πρόβλημα με την παραγωγή του κολλαγόνου του. Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, το σώμα γερνά και μειώνονται οι δυνατότητές του. Με το πέρασμα των δεκαετιών μειώνεται η ικανότητα παραγωγής πολλών πρωτεϊνών, ενζύμων και ορμονών. Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται λιγότερο κολλαγονο. Μετά την ηλικία των 30 ετών η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει εμφανείς συνέπειες, ειδικά στο δέρμα. Άλλες συνέπειες της έλλειψης κολλαγόνου είναι συχνά η κούραση, οι πόνοι και μια γενικότερη μείωση της φυσικής απόδοσης. Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα, είναι στενά συνδεδεμένες με την ποσότητα του διαθέσιμου κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό.
Αμινοξέα και πεπτίδια
 Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγή κολλαγόνου? Ένας τρόπος να καταναλώνει τροφές που περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C (από τη διατροφή και ενδεχομένως από τα διατροφικά συμπληρώματα). Ένας άλλος τρόπος είναι να καταναλώνει τροφές με επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στα ζωικά τρόφιμα και ειδικά το κολλαγόνο υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές (100 γραμμάρια κρέας περιέχουν περιέχουν 6 γραμμάρια κολλαγόνου).
Για ερώτημα είναι: Αν κάποιος λαμβάνει διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο (σε υγρή μορφή ή σε χάπια ή σε σκόνη) θα δώσει στο σώμα του μια ώθηση ώστε να παράγει περισσότερο κολλαγόνο? Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι διότι το κολλαγόνο δεν απορροφάται ως τέτοιο.
Οι πρωτείνες που τρώμε διασπώνται στο στομάχι και το λεπτό έντερο ενώ το σώμα απορροφά τα δομικά στοιχεία που τις αποτελούν, δηλαδή τα αμινοξέα. Στη συνέχεια τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για να συνθέσουν τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε, μεταξύ των οποίων και το κολλαγόνο. Άρα δεν έχει σημασία τις πρωτεΐνες τρώμε διότι θα διασπασθούν κατά την πέψη. Αυτό που έχει σημασία είναι να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (το καλύτερο τρόφιμο από αυτής της πλευράς είναι το αυγό). Συνεπώς το να καταναλώνει κάποιος πόσιμο κολλαγόνο ως διατροφικό συμπλήρωμα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία αφού υπάρχουν τροφές που παρέχουν τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Επιπλέον το κολλαγόνο είναι μια αρκετά μεγάλη πρωτείνη η οποία σε καμία περίπτωση δεν απορροφάται αν προηγουμένως δεν διασπαστεί στα δομικά της στοιχεία.
Υπάρχει ενδεχομένως κάποιος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε το να βοηθάει το υγρό πόσιμο κολλαγόνο? Η μόνη περίπτωση είναι όταν περιέχονται σ ‘αυτό ορισμένα πεπτίδια τα οποία κάποιος δεν μπορεί να συνθέσει εύκολα. Η λέξη πεπτίδια προέρχεται από το “πεπτός”. Πρόκειται για “μικρές πρωτεΐνες” που απορροφούνται από τον οργανισμό χωρίς περαιτέρω διάσπαση. Θα μπορούσε λοιπόν να φανταστεί κανείς την περίπτωση που κάποιος έχει μια δυσκολία να συνθέσει ορισμένα μέρη του κολλαγόνου τα οποία υπάρχουν έτοιμα στο υγρό, πόσιμο κολλαγόνο. Από την άλλη μεριά όμως, τέτοια πεπτίδια είναι παρόντα και όταν τρώμε ζωικές τροφές οι οποίες όπως είπαμε περιέχουν κολλαγόνο. Με λίγα λόγια, το σώμα ενός υγιούς ανθρώπου που κάνει σωστή διατροφή δεν θα παράγει περισσότερο κολλαγόνο επειδή ο ίδιος καταναλώνει υγρό κολλαγόνο. Οι παραπανίσιες ποσότητες χρησιμοποιούνται απλά ως θερμίδες.
Οι εταιρείες που εμπορεύονται διατροφικά συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του πόσιμου κολλαγόνου σε υγρή μορφή είναι αμέτρητες και βρίσκουν εφαρμογή τόσο στην αισθητική όσο και στην ιατρική. Τονίζουν ιδιαίτερα ότι βοηθάει στα αρθριτικά προβλήματα και στην οστεοπόρωση. Η έρευνα έχει δείξει ότι το υγρό, πόσιμο κολλαγόνο πράγματι απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ικανοποιητικό ποσοστό, πάνω από 90% (κάτι που αδυνατούν να πετύχουν οι ταμπλέτες και οι κάψουλες που περιέχουν κολλαγόνο σε σκόνη) ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό βοηθάει σε κάτι περισσότερο από μια διατροφή που περιέχει ήδη τα απαραίτητα αμινοξέα στη σωστή δοσολογία. Να σημειωθεί ότι το πόσιμο κολλαγόνο όταν μια μελέτη έδειξε πως είναι άχρηστες οι κρέμες κολλαγόνου που προορίζονται για επάλειψη στο δέρμα (το κολλαγόνο είναι ένα μεγάλο μόριο και δεν μπορεί να διαπεράσει την επιδερμίδα).
Πάντως η κατανάλωση υγρού, πόσιμου κολλαγόνου δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει παρενέργειες, εκτός κι αν κάποιος καταναλώνει ήδη πολλές πρωτεΐνες. Υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα της πρωτεΐνης που μπορεί να προσληφθεί χωρίς παρενέργειες από τον ανθρώπινο οργανισμό. Διότι το άζωτο των πρωτεϊνών μετατρέπεται σε ουρία από το συκώτι και όταν η πρόσληψη σε πρωτεΐνες υπερβαίνει την ικανότητα του συκωτιού να συνθέσει την ουρία, αυτή συσσωρεύεται στο αίμα και εμφανίζονται μερικά αρνητικά συμπτώματα που ισοδυναμούν με ήπια δηλητηρίαση.
Εχθρός η ζάχαρη και το κάπνισμα
 Αξίζει να τονιστεί ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί του κολλαγόνου είναι η ζάχαρη και το κάπνισμα. Η γλυκόζη, το «ζάχαρο» του αίματος προσκολλάται στις πρωτεΐνες του αίματος, ένα φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση και επιταχύνει τη γήρανση. Όσο περισσότερη γλυκόζη κυκλοφορεί στο αίμα (αυτό συμβαίνει όταν τρώμε πολλούς απλούς υδατάνθρακες), τόσο μεγαλύτερη η γλυκοζυλίωση. Μάλιστα η φρουκτόζη προκαλεί 10 φορές μεγαλύτερη γλυκοζυλίωση από τη γλυκόζη. Κάθε γλυκοζυλίωση στο κολλαγόνο θέτει τις βάσεις για ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας. Το δέρμα σακουλιάζει και τα διάφορα όργανα του σώματος γίνονται πιο άκαμπτα.
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι κολλαγόνου που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος. Η γλυκοζυλίωση στοχεύει στο κολλαγόνο τύπου ΙΙΙ, το οποίο διαρκεί περισσότερο και είναι πιο σταθερό μετατρέποντάς το σε κολλαγόνο τύπου Ι που είναι πιο εύθραυστο.
Τέλος, το κάπνισμα ο κάπνισμα διεγείρει τη δράση ενός ενζύμου το οποίο διασπά το κολλαγόνο και μειώνει και την παραγωγή του. Μια μελέτη έδειξε πως η μείωση στην παραγωγή του κολλαγόνου μπορεί να φτάσει το 40% καπνίσματος εξαιτίας του.
Υπάρχουν πολλοί τύπου κολλαγόνου στον οργανισμό μας. Οι κυριότεροι είναι:
- Ο τύπος Ι, που βρίσκεται στο δέρμα, τα οστά, τα δόντια, τους τένοντες, τους συνδέσμους
- Ο τύπος ΙΙ, που βρίσκεται στο χόνδρο
- Ο τύπος ΙΙΙ, που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό των οργάνων μας (συκώτι, σπλήνα, νεφρά κτλ).
Όμως, παρά την κρίσιμη λειτουργία του στο σώμα, το κολλαγόνο είναι μια σχετικά απλή πρωτεΐνη. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται σταδιακά, κάνοντας τη διαθέσιμη ποσότητά του ανεπαρκή και καθένα από τα συστήματα που στηρίζει μπορεί να επηρεαστεί. Το αποτέλεσμα είναι οι πόνοι στις αρθρώσεις, η χαλάρωση των μυών, η δυσκολία στην κίνηση, οι ρυτίδες στο δέρμα, η κακή όραση, τα εύθραυστα οστά και οι ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι αρκετές από τις παθήσεις ή ασθένειες που εμφανίζονται σε έναν οργανισμό μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη κολλαγόνου.
Δυστυχώς, το κολλαγόνο δεν μπορούμε να το λάβουμε άμεσα από καμία τροφή. Το υδρολυμένο κολλαγόνο έρχεται να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται ουσιαστικά για μικρά αμινοξέα που βοηθούν την παραγωγή νέου κολλαγόνου στο σώμα. Τα αμινοξέα αυτά απορροφούνται γρήγορα από τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία για την παραγωγή νέου κολλαγόνου.
Μια πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι το πόσιμο υδρολυμένο κολλαγόνο στην υγρή του μορφή είναι μια εξαιρετικά απορροφήσιμη μορφή κολλαγόνου και συνιστάται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που έχει δημιουργήσει η έλλειψη κολλαγόνου, αλλά και όσους αναζητούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ή την εμφάνισή τους.
Είναι αδύνατον να λαμβάνει κάποιος το συμπλήρωμα διαστροφής υγρού πόσιμου κολλαγόνου και να μην δει βελτίωση στον οργανισμό του σε πολλά σημεία όπως:
μυϊκή τόνωση
 τόνωση και πάχυνση του δέρματος
 μείωση ρυτίδων
 ανοικοδόμηση των αρθρώσεων
 ενδυνάμωση των αρτηριών
 ενδυνάμωση μαλλιών και νυχιών
 αύξηση της ενέργειας
 ευκαμψία
 ανοικοδόμηση οργάνων
 Τα χρόνια προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν περιλαμβάνουν: οστεοπόρωση, υψηλή πίεση, αρθρίτιδα, αδυναμία ουροδόχου κύστης, παχυσαρκία, χρόνια κόπωση, δύσπνοια, αυτοάνοσες παθήσεις, δερματικά προβλήματα, σπάσιμο νυχιών.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

***  Χυμός σέλινου, για τον διαβήτη, το ουρικό οξύ, ρευματισμούς, της νόσου Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο αλλά και την παχυσαρκία
Το σέλινο, ή αλλιώς Apium graveolens, αποτελεί ένα λαχανικό που καλλιεργείται στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στη Μεσόγειο ήδη από το 1000 π.Χ. Αρωματικό φυτό γνωστό σε Έλληνες,
Ρωμαίους και
Κινέζους που το χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική και την φαρμακευτική. Το σέλινο κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ελληνική κουζίνα αφού καταφέρνει να προσδίδει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση σε πολλά πιάτα και ορεκτικά του παραδοσιακού ελληνικού τραπεζιού. Τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης έρχονται να επιβεβαιώσουν τους αρχαιότερους, με τα συστατικά του να ασκούν μοναδικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2. Επίσης, το σέλινο περιέχει μια ποικιλία φυτοχημικών συστατικών μεταξύ των οποίων είναι το καφεϊκό οξύ, το κουμαρινικό οξύ, το φερουλλικό οξύ, η λουτεολίνη, η κερκετίνη, η καμπεφερόλη και άλλα εξίσου σημαντικά φυτοχημικά συστατικά
Είναι καλό διουρητικό και αφροδισιακό. Θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών και των ρευματικών παθήσεων.
Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Ο χυμός του σέλινου, ωφελεί τον εγκέφαλο όταν υπάρχει πνευματική καταπόνηση.
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας. Η χρήση του σέλινου από τότε έως και σήμερα διαδόθηκε ευρύτατα λόγω των εξαιρετικών ευεργετικών ιδιοτήτων του.
Οι ρίζες του σέλινου αλλά και οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Το φρέσκο φυτό είναι άριστο διουρητικό, τονωτικό και χωνευτικό. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος αλλά και της χοληστερόλης. Μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων αφού μειώνει θεαματικά την αρτηριακή πίεση. Το σέλινο βοηθά επίσης στη ρύθμιση του διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ζώα έχει φανεί ότι το εκχύλισμα σέλινου, που φέρει τα παραπάνω συστατικά, μπορεί να μειώνει την οξειδωτική βλάβη των αγγείων και των λιπών που απαντώνται στα οργανικά συστήματα. Παράλληλα, τα εκχυλίσματα αυτά έχουν φανεί να προλαμβάνουν τις φλεγμονώδεις απαντήσεις στο πεπτικό σωλήνα, καθώς να προστατεύουν αυτόν και το συκώτι από πιθανή τοξική επίδραση του ακρυλαμιδίου (τοξικού συστατικού που συνήθως παράγεται κατά το τηγάνισμα). Σε μελέτες σε ανθρώπους, έχει φανεί ότι ο χυμός ή τα εκχυλίσματα σέλινου μπορούν να μειώνουν τα επίπεδα του T-NFA και του ΝF-kΒ, οι οποίοι αποτελούν κλασσικούς μεσολαβητές της φλεγμονής. Επίσης, μπορούν να μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες IL-1B και IL-8, οι οποίες επάγουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, αντιπυρετικό, κατά των ρευματισμών, κατά της λιθίασης, μειώνει την την υδρωπικία, θεραπεύει τις χιονίστρες και επίσης μειώνει το ουρικό οξύ. Ευεργετικό και για τη μαστίτιδα.
Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται και στο σέλινο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι.
Το σέλινο δεν κάνει καλό μόνο στη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν πως το σέλινο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
Αυτό το οφείλει στην παρουσία δύο φλαβονοειδών, της λουτεολίνης και της διοσμίνης, που φαίνεται να προλαμβάνουν τις εγκεφαλικές φλεγμονές.
Τέλος, οι σπόροι του σέλινου έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.
Ασθένειες και παθήσεις στην καταπολέμηση των οποίων βοηθά το σέλινο:
Νεφρική νόσος (νεφρίτιδα)
Παθήσεις του παγκρέατος
Παθήσεις στο συκώτι και τη χολή
Ρευματισμοί
Νευρίτιδα
Δυσκοιλιότητα

Άσθμα
Καταρροή
Πυόρροια
Διαβήτης (τα φύλλα του φυτού)
Οίδημα (οι ρίζες του φυτού)
Εγκεφαλική κόπωση
Οξείδωση (κατάσταση κατά την οποία μειώνονται τα αλκαλικά αποθέματα ή η περιεκτικότητα σε διττανθρακικά ιόντα στον οργανισμό)
Αναιμία (χωρίς αμφιβολία λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, πρωτεΐνες και βιταμίνες)
Παχυσαρκία
Φυματίωση
Κακή υγεία των δοντιών (αναμφίβολα λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο)
Νευρικότητα και αϋπνίες
Πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό σέλινο με καρότο. Βοηθά στη αποτοξίνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού.
- Για τον διαβήτη παρασκευάστε αφέψημα χρησιμοποιώντας 20-25 γρ. ρίζα σέλινου σε ένα λίτρο νερού και πίνετε ένα φλυτζάνι του τσαγιού την ημέρα.
- Για την λιθίαση παρασκευάστε αφέψημα απο τους σπόρους του φυτού χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για την μαστίτιδα παρασκευάστε αλοιφή απο ίσα μέρη σέλινου και μέντας και τοποθετήστε ζεστή στους μαστούς για την απόφραξή τους.
- Για τον πυρετό παρασκευάστε αφέψημα απο τη ρίζα του φυτού χρησιμοποιώντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι δυο φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για την υδρωπικία παρασκευάστε αφέψημα απο τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιώντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι τρία φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για τις χιονίστρες βάζουμε αρκετή ποσότητα σε πολύ νερό και με αυτό το νερό πλένουμε την πάσχουσα περιοχή.
- Για το ουρικό οξύ βράστε σέλινο μέσα σε γάλα ή ρίξτε ένα κουταλάκι του τσαγιού σπόρους σέλινου σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια την ημέρα.
Ένα μείγμα από χυμό σέλινο με άλλους χυμούς δίνει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα στην ανεπάρκεια βιταμινών. Συνδυάζεται εξαιρετικά με: καρότα, παντζάρια, λάχανο, ραπανάκι, ντομάτα, μήλα, ξινόγαλο
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγος,

***  Μάθετε πως να παρασκευάζετε έγχυμα από Βότανα
Το έγχυμα είναι ένας πολύ απλός τρόπος χρήσης των βοτάνων, παρασκευάζεται με τρόπο παρόμοιο με το τσάι. Χρησιμοποιείται το νερό ακριβώς ...πριν βράσει, γιατί το νερό που κοχλάζει διασκορπίζει πολύτιμα πτητικά έλαια στον ατμό. Χρησιμοποιείστε την μέθοδο αυτήν για τα άνθη και τα φυλλώδη τμήματα των φυτών. Η πρότυπη αυτή ποσότητα πρέπει να παρασκευάζεται φρέσκια κάθε μέρα και πεαρκεί για τρις δόσεις. Πιείτε το ζεστό ή κρύο.
Διαδικασία:
1)Βάζουμε το βότανο σε ένα δοχείο που κλίνει καλά, η τσαγιέρα είναι ιδανική. Ρίχνουμε το νερό στο βότανο.
2)Το αφήνουμε για 10 λεπτά για να γίνει η έγχυση και μετά ο στραγγίζουμε με το σουρωτήρι σε μια κούπα του τσαγιού. Φυλάσσουμε το υπόλοιπο σε μια κανάτα σε δροσερό μέρος.
Πρότυπες ποσότητες:
30 γραμμάρια αποξηραμένο βότανο ή 75 γραμμάρια νωπό βότανο σε 500 ml νερό.
Πρότυπη δόση:
1 φλυτζάνι τσαγιού, 3 φορές την ημέρα
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα μας " Υγεία για όλους μας " δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

*** 15 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
Γνωρίζατε ότι ο ΟΗΕ ανακήρυξε τη σπιρουλίνα ως την καλύτερη τροφή του μέλλοντος; 
Δεν είναι άξιο απορίας.
Η σπιρουλίνα είναι μία από τις πιο ισχυρές, πιο συμπυκνωμένες και πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές. Όπως και οι περισσότερες υπερτροφές, αποτελεί ταυτόχρονα τροφή και φάρμακο.Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας, η σπιρουλίνα έχει τη δύναμη να μας δώσει τα πιο θρεπτικά συστατικά, υγεία και ενέργεια, καθώς και ελάχιστες θερμίδες χωρίς να περιέχει τρανς λιπαρά οξέα. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει αποτελεσματικά να αποκτήσουμε το ιδανικό βάρος, καθώς και την ιδανική διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες.
Αν και η νέα επιστημονική έρευνα και οι συζητήσεις σχετικά με τη σπιρουλίνα παρουσιάζουν αύξηση αυτές τις μέρες, ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις υπερτροφές εξετάζονται ακόμα. Παρακάτω περιγράφονται κάποια που ίσως δεν γνωρίζετε:
1. Η σπιρουλίνα ανήκει στο βασίλειο των βακτηρίων κι όχι στο βασίλειο των φυτών
Αν και είναι ευρέως γνωστά ως μπλε-πράσινα φύκια, στην πραγματικότητα είναι κυανοβακτήρια (δηλαδή μπλε βακτήρια).
2. Υπάρχουν 35 ποικιλίες σπιρουλίνας και ορισμένες από αυτές είναι ανώτερες από άλλες
Για παράδειγμα, η Spirulna platensis είναι ανώτερη από τη Spirulina maxima όσον αφορά την περιεκτικότητα λιπιδίων και περιέχει πολύ λιγότερο παλμιτικό οξύ (κορεσμένο) και γ-λινολενικό οξύ (βασικό).
3. Οι κάτοικοι του Μεξικού στην Κεντρική Αμερική και της λίμνης Τσαντ στην Αφρική απολαμβάνουν τα οφέλη της σπιρουλίνας εδώ και πολλά χρόνια
Οι Αζτέκοι την αποκαλούσαν «tecuitlatl» και τη χρησιμοποιούσαν για περίπου 5.000 χρόνια. Η φυλή Κανεμπού την αποκαλούσαν «dihe» και την χρησιμοποίησαν για πάνω από 1.000 χρόνια.
4. Η σπιρουλίνα μπορεί να επιβιώσει ακόμα και στις πιο ακραίες θερμοκρασίες
Είτε παραμείνει στην κατάψυξη, στο ψυγείο, αφεθεί στον πάγκο είτε υποστεί τη διαδικασία της επεξεργασίας, θα διατηρήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά της.
5. Η σπιρουλίνα έχει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών (ξηρό βάρος) από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο
Ανάλογα με την ποικιλία, περιέχει ποσοστό πρωτεϊνών 65-71% ενώ το αλεύρι σόγιας περιέχει μόνο 35% ακατέργαστη πρωτεΐνη.
6. Η σπιρουλίνα αποτελεί μια πλήρη πηγή πρωτεϊνών
Περιέχει και τα 8 απαραίτητα αμινοξέα και 18 αμινοξέα συνολικά.
7. Στη σπιρουλίνα η πεπτικότητα των πρωτεϊνών της είναι υψηλή σε σύγκριση με την καζεΐνη στο γάλα
Δεν διαθέτει κυτταρικά τοιχώματα, γεγονός που καθιστά τις πρωτεΐνες της εύπεπτες κατά 83-90% στην αποξηραμένη σπιρουλίνα, σε σύγκριση με το ποσοστό του 95,1% που ισχύει για την καζεΐνη.
8. Η περιεκτικότητά της σε σίδηρο είναι μεγαλύτερη από το ωμό σπανάκι και τα ολόκληρα δημητριακά ενώ είναι ισοδύναμη με αυτή του κόκκινου κρέατος
Ανάλογα με την ποικιλία, είναι 25-50 φορές πιο πούσια σε σίδηρο από το ωμό σπανάκι και 2 φορές πιο πλούσια από τα τρόφιμα που διαθέτουν τον περισσότερο σίδηρο – τα ολόκληρα δημητριακά.
9. Η σπιρουλίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης Β-12 υπερβαίνοντας τον πλησιέστερο αντίπαλό του, δηλαδή το ωμό βοδινό συκώτι
Είναι 2 έως 6 φορές πιο πλούσια σε βιταμίνη Β12.
10. Οι αθλητές ανακάλυψαν ότι διέθεταν μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη όταν κατανάλωναν σπιρουλίνα
(Συνιστώμενη δόση για αθλητές: 30+ γραμμάρια / καθημερινά).
11. Η περιεκτικότητα της σπιρουλίνας σε βήτα-καροτίνη είναι πολύ υψηλότερη από αυτή των καρότων
Είναι 10 φορές πιο ωφέλιμη από τα καρότα και θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την όρασή σας.
12. Η σπιρουλίνα είναι η πιο πλούσια πηγή ενός οξέος που ονομάζεται γάμμα-λινολενικό οξύ (GLA) και είναι το πιο ωφέλιμο μετά από το ανθρώπινο γάλα. Επίσης, περιέχει ορισμένα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται ελάχιστα (έλαιο νυχτολούλουδου, έλαιο μπουράντζας, έλαιο σπόρων φραγκοστάφυλου και έλαιο κάνναβης)
Το γάμμα-λινολενικό οξύ είναι υπεύθυνο για τη μείωση της φλεγμονής.
13. Η σπιρουλίνα όταν απλώνεται στο δέρμα προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία
Χάρη στην μπλε χρωστική ουσία της, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό αντηλιακό προσθέτοντας σπιρουλίνα σε ένα απλό μείγμα με βιολογικό έλαιο καρύδας αναλογίας 50/50, αν έχετε ευαίσθητο δέρμα.
14. Στην παραγωγή πρωτεϊνών από τη σπιρουλίνα χρησιμοποιείται μόνο το 2% του νερού που απαιτείται για την παραγωγή πρωτεϊνών από το βόειο κρέας.
Αν κάνετε τη σύγκριση σκεφτείτε ότι όταν κάνετε ντους χρησιμοποιείτε 7,5 λίτρα ανά λεπτό, θα πρέπει να σταματήσετε να κάνετε ντους για έναν ολόκληρο χρόνο προκειμένου να αναπληρώσετε το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πρωτεϊνών από το βόειο κρέας. Η σπιρουλίνα από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί νερό μόνο για ένα λεπτό. Συνεπώς πρόκειται για μια πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον τροφή.
15. Η σπιρουλίνα αποτελεί ένα ισχυρό τονωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και προστατεύει από τον ιό HIV.
Αυξάνει την παραγωγή των κυττάρων Τ, των μακροφάγων, των κυττάρων Β και των κυττάρων που αποτελούν τους φυσικούς εξολοθρευτές των καρκινικών κυττάρων.
Είστε έτοιμοι να αλλάξετε δραστικά την υγεία σας;
Η σπιρουλίνα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να αποτοξινώσει και να αλκαλοποιήσει τον οργανισμό σας κι ακόμα να ενισχύσει τη σεξουαλικότητά σας.
Η σπιρουλίνα μπορεί να σας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα αλλά και πολύ περισσότερα.
Έτσι, φροντίστε να τη συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή σας. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας σε smoothies, πασπαλίστε τη σε σαλάτες ή προσθέστε τη σε σπιτικές μπάρες πρωτεΐνης και χαρείτε τον καινούριο σας σούπερ εαυτό.

***   Πώς να ΜΗΝ έχετε υψηλά τριγλυκερίδια!
Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι κοινά, τόσο κοινά όσο τα μάφιν. Τα τριγλυκερίδια είναι μεταξύ των τεσσάρων τιμών που ελέγχονται σε μια μια κλασική εξέταση λιπιδικού προφίλ. Τα υψηλά τριγλυκερίδια είτε αγνοούνται από τους περισσότερους γιατρούς είτε “θεραπεύονται” αντανακλαστικά με φάρμακα, όπως οι φιβράτες (Lopid, fenofibrate) ή τα ιχθυέλαια (Lovaza). Όμως σημαντικές γνώσεις είναι θαμμένες μέσα σε αυτά για την διατροφή μας, τις μεταβολικές ελλείψεις και το καρδιαγγειακό μας ρίσκο οι οποίες μπορούν να κρατηθούν υπό έλεγχο πολύ εύκολα, φυσικά χρησιμοποιώντας μη-φαρμακευτικά μέσα.
Για ποιο λόγο είναι τα σημαντικά τα τριγλυκερίδια; Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων από 60 mg/dl και πάνω:
Μπλοκάρουν την ινσουλίνη, εντείνοντας έτσι την αύξηση βάρους και τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.
Προκαλούν το σχηματισμό μικρών σωματιδίων LDL. Τα τριγλυκερίδια προκύπτουν στην κυκλοφορία του αίματος κυρίως ως λιποπρωτεΐνες πολύ μικρής πυκνότητας (VLDL), τα οποία αλληλεπιδρούν με άλλα σωματίδια λιποπρωτεϊνών. Άφθονα τριγλυκερίδια μέσα στη VLDL συναντούν σωματίδια LDL και τα πλουτίζουν με τριγλυκερίδια. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό μικρών LDL σωματιδίων τα οποία προκαλούν καρδιακή νόσο και καρδιακά επεισόδια.
Σε επίπεδα άνω του κανονικού, τα παγκρεατικά βήτα-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη υπόκεινται λιποτοξικότητα, μια μη αναστρέψιμη ζημιά που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας σε βάθος χρόνου.
Σε πολύ υψηλά επίπεδα άνω των 1000 mg/dl, τα τριγλυκερίδια προκαλούν παγκρεατίτιδα -παγκρεατική φλεγμονή η οποία καταστρέφει τους ευαίσθητους ιστούς του παγκρέατος.
Όσο υψηλότερα είναι τα τριγλυκερίδια, τόσο μεγαλώνει το καρδιαγγειακό ρίσκο. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει μέσω του σχηματισμού μικρών σωματιδίων LDL ή με άλλα μέσα. Τα εργαστήρια συνήθως ορίζουν τα 150 mg/dl και άνω ως τον “κόφτη” για το φυσιολογικό, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια: το επίπεδο των 150 mg/dl συσχετίζεται με μια σημαντική ποσότητα από τις παραπάνω μεταβολικές στρεβλώσεις. Μόνο στα 60 mg/dl και κάτω, για παράδειγμα, τα μικρά σωματίδια LDL πέφτουν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα ή στο μηδέν.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ;
Πρώτα απ’ όλα, τα διαιτητικά λίπη είναι εξ’ ορισμού τριγλυκερίδια. Το λίπος στο χοιρινό κρέας, το λίπος στο ελαιόλαδο, το λίπος σε άλλα τρόφιμα εμφανίζεται ως τριγλυκερίδια. Όταν καταναλώνουμε λίπη και έλαια, υπάρχει επομένως μια μέτρια και σχεδόν άμεση αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα ως σωματίδια που ονομάζονται χυλομικρά (μεγάλα σωματίδια που σχηματίζονται από τον εντερικό σωλήνα για να «πακετάρουν» λίπη για την πέψη). Τα χυλομικρά εκκαθαρίζονται ταχέως και αποτελεσματικά από το ήπαρ κατά τη διάρκεια μερικών ωρών. Στους περισσότερους ανθρώπους, η πρόσληψη λίπους – σε αντίθεση με την κοινή διαίσθηση – συντελεί σε πολύ μικρό βαθμό στα επίπεδα τριγλυκεριδίων του αίματος, και δεν συντελεί καθόλου στα υψηλά τριγλυκερίδια νηστείας.
Υπάρχουν δύο διαδικασίες που παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο τόσο στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά τη νηστεία όσο και σε αυτά που προκύπτουν μετά από ένα γεύμα («μεταγευματικά» ή «μη νηστείας»):
Κάθε φορά που το ήπαρ λαμβάνει λιπαρά οξέα, κατασκευάζει τα τριγλυκερίδια (κάθε μόριο τριγλυκεριδίου περιέχει 3-τρι-λιπαρά οξέα). Το σπλαγχνικό λίπος – βαθιά κρυμμένο κοιλιακό λίπος – είναι ανθεκτικό στην ινσουλίνη και έτσι παρέχει συνεχή ροή των λιπαρών οξέων στο ήπαρ, μια διαδικασία που εκτελείται 24 ώρες το 24ωρο.
Οι υδατάνθρακες στη δίαιτα μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια με τη διαδικασία του ήπατος “de novo λιπογένεση”, η δημιουργία δηλαδή λίπους από υδατάνθρακες.
Aυτές οι δύο τελευταίες διαδικασίες αυξάνουν πολύ περισσότερο τα τριγλυκερίδια και σε κατάσταση νηστείας αλλά και μεταγευματικά, σε σχέση αυτή που σημειώνεται από το διατροφικό λίπος. Αυτές οι δύο διαδικασίες εξηγούν γιατί, για παράδειγμα, κάποιος έχει ένα επίπεδο τριγλυκεριδίων 210 mg / dl σε νηστεία και 400 mg / dl 6 ώρες μετά το φαγητό. Εξηγεί επίσης γιατί μερικά από τα τριγλυκερίδια που κατασκευάζονται από το ήπαρ μένουν εκεί και συσσωρεύονται, προκαλώντας το λιπώδες ήπαρ.
Η κατανόηση αυτών των φαινομένων μας οδηγεί σε πρακτικές διατροφικές και φυσικές μεθόδους για τη μείωση των τριγλυκεριδίων στο επίπεδο των 60 mg / dl ή λιγότερο:
Εξαλείψτε τα δημητριακά και τα σάκχαρα – σε αντίθεση με τις συμβατικές συμβουλές για τη μείωση του λίπους και την κατανάλωση άφθονων «υγιεινών δημητριακών ολικής άλεσης», η αμυλοπηκτίνη Α, ένας υδατάνθρακας που βρίσκεται μόνο στα δημητριακά παρέχει διαιτητικούς υδατάνθρακες που τροφοδοτούν το συκώτι για τη de novo λιπογένεση. Το υψηλό σάκχαρο του αίματος που προκύπτει από την αμυλοπηκτίνη Α οδηγεί επίσης σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Το αποτέλεσμα: υψηλά τριγλυκερίδια. Εξαλείψτε τα δημητριακά και τα σάκχαρα και οι δύο διαδικασίες θα μειωθούν γρήγορα και δραματικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν επίσης την κατανάλωση υδατανθράκων στα 15 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων ανά γεύμα (καθαροί υδατάνθρακες = συνολικοί υδατάνθρακες – φυτικές ίνες) για την πρόληψη του ήπατος από τη de novo λιπογένεση. Μη μειώσετε το διατροφικό λίπος, καθώς αυτό αυξάνει σημαντικά τα τριγλυκερίδια. (Όταν ήμουν χορτοφάγος με δίαιτα εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα τριγλυκερίδια μου αυξήθηκαν σε 350 mg / dl, τώρα είναι στα 40 mg / dl).
Αντιστρέψτε την αντίσταση στην ινσουλίνη – Πέρα από τα σιτηρά και την εξάλειψη της ζάχαρης, η αποκατάσταση της βιταμίνης D, ο επαρκής ύπνος, και η σωματική δραστηριότητα, όλα συμβάλλουν στην αναστροφή της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ένας πολύ γρήγορος τρόπος για να αντιστραφεί η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μέσω διακοπτόμενης νηστείας, δηλαδή η νηστεία για περιόδους 15-36 ωρών (ενώ ενυδατώνεστε πολύ καλά).
Συμπληρώστε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ιχθυέλαιο – οι EPA και DHA από το ιχθυέλαιο ενεργοποιούν την λιποπρωτεΐνη λιπάση, ένα ένζυμο που βοηθά στην επιτάχυνση της εκκαθάρισης των μεταγευματικών χυλομικρών και των σωματιδίων VLDL. Αυτό δεν ισχύει για το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το λινολενικό οξύ από chia, λιναρόσπορο ή καρύδια, ούτε μπορεί να επιτευχθεί με την μηδαμινή ποσότητα των EPA και DHA στο έλαιο κριλ (krill oil). Τα ωμέγα-3 πρέπει να προέρχονται από ιχθυέλαια. Επίσης, απαιτείται μεγαλύτερη συμπληρωματική ημερήσια πρόσληψη 3000-3600 mg από EPA + DHA (χωρισμένη σε δύο δόσεις).
Καλλιεργήστε την υγιή χλωρίδα του εντέρου – Φροντίσετε να “ταΐζετε” τους μικροοργανισμούς του εντέρου σας με τις απαραίτητες ίνες που του επιτρέπουν να μετατρέψει την ίνα σε βουτυρικό – ένα λιπαρό οξύ που παράγει μεταβολικές επιδράσεις που περιλαμβάνουν μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μείωση σακχάρου στο αίμα, μειωμένες τιμές LDL, και μειωμένα τριγλυκερίδια.
Τα φάρμακα φιμπράτες (fibrates) και το συνταγογραφημένο ιχθυέλαιο δεν είναι απαραίτητα για τη μείωση των τριγλυκεριδίων. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα (μεταξύ πολλών), όπου η φαρμακευτική βιομηχανία έχει καταφέρει να πείσει τους γιατρούς ότι τα υψηλά τριγλυκερίδια είναι ένας λόγος για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, και όχι ένας λόγος να επιλυθεί η αιτία. ΔΕΝ έχω συνταγογραφήσει κανένα από τα δύο για χρόνια, παρά τη διαχείριση πολλών πολύπλοκων περιπτώσεων υπερλιπιδαιμίας, συμπεριλαμβανομένων και ασθενών με υψηλά τριγλυκερίδια .
*EPA ΚΑΙ DHA ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΚΟΣΑΠΕΝΤΑΝΟΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΚΟΣΑΕΞΑΝΟΙΚΟ ΟΞΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ ΝΕΡΟΥ. ΤΑ EPA & DHA ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΗ ΔΙΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΞΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΔΙΠΛΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ.
** KΡΙΛ (KRILL): ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΕΣ ΣΑΝ ΓΑΡΙΔΑ, ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ. ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΖΩΑ, ΙΔΙΩΣ ΦΑΛΑΙΝΕΣ.

***  Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Προσοχή στα «απλά» πρώιμα συμπτώματα
~ Η σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis – MS) είναι μια νόσος με απρόβλεπτα συμπτώματα που μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση.
Ενώ μερικοί άνθρωποι βιώνουν κόπωση και μούδιασμα, σε σοβαρές περιπτώσεις η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει παράλυση, απώλεια της όρασης και μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ)
Η ΣΚΠ είναι μια προοδευτική αυτοάνοση διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει το σώμα σας υγιές λανθασμένα επιτίθεται σε μέρη του σώματός σας που είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή λειτουργία. Το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων καταστρέφεται, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.
Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της ΣΚΠ
Προβλήματα Όρασης
 Τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας είναι ένα πρόβλημα όρασης, που κλινικά αποκαλείται “οπτική νευρίτιδα”. Η φλεγμονή επηρεάζει το οπτικό νεύρο και διαταράσσει την κεντρική όραση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια, διπλή όραση ή απώλεια της αντίθεσης και των “ζωντανών” χρωμάτων. Είναι πιθανό να μην παρατηρήσετε τα προβλήματα όρασης αμέσως, καθώς η εκφύλιση της όρασης μπορεί να είναι αργή. Ο πόνος όταν κοιτάζετε προς τα πάνω ή προς τη μία πλευρά μπορεί, επίσης, να συνοδεύει την απώλεια της όρασης.
Μούδιασμα & Μυρμήγκιασμα/Γαργάλισμα
 Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας επηρεάζει τα νεύρα στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη (κέντρο μηνυμάτων του σώματος). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να στείλει αντιφατικά μηνύματα σε όλο το σώμα. Μερικές φορές, δεν υπάρχει καν αποστολή σημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα: το μούδιασμα. Το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα είναι τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα πιο συνήθη σημεία που εμφανίζονται αυτά είναι το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και τα δάχτυλα.
Πόνος & Σπασμοί
 Ο χρόνιος πόνος και οι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί είναι επίσης συνήθη συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Έρευνα από την National MS Society των ΗΠΑ, έδειξε ότι τα μισά από τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν, είτε “κλινικά σημαντικό πόνο”, είτε χρόνιο πόνο. Η μυϊκή δυσκαμψία ή οι σπασμοί είναι, επίσης, κοινά προβλήματα. Περιλαμβάνουν την δυσκαμψία των μυών ή των αρθρώσεων, καθώς και τις ανεξέλεγκτες, επώδυνες σπασμωδικές κινήσεις των άκρων. Πιο συχνά επηρεάζονται τα πόδια, αλλά ο πόνος στην πλάτη εμφανίζεται πολλές φορές και στην πλάτη.
Κόπωση και αδυναμία
 Η “ανεξήγητη” κόπωση και αδυναμία επηρεάζει περίπου το 80% των ανθρώπων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η χρόνια κόπωση συμβαίνει όταν τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη αρχίζουν να καταστρέφονται. Συνήθως, η κόπωση εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί για εβδομάδες πριν υπάρξει βελτίωση. Η αδυναμία είναι πιο εμφανής αρχικά στα πόδια.
Προβλήματα ισορροπίας & Ζάλη
 Η ζάλη και τα προβλήματα με το συντονισμό και την ισορροπία μπορεί να μειώσουν την κινητικότητα κάποιων ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά αισθάνονται λιποθυμία, ζάλη, ή σαν να “γυρίζει” ο κόσμος γύρω τους (ίλιγγος). Αυτό το σύμπτωμα παρουσιάζεται συχνά όταν ένας ασθενής στέκεται όρθιος.
Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και σεξουαλική δυσλειτουργία
 Μια δυσλειτουργική κύστη είναι ένα άλλο σύμπτωμα που εμφανίζεται σε έως και το 80% των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την συχνοουρία, την ισχυρή επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ή την αδυναμία να συγκρατήσει ο ασθενής τα ούρα του. Λιγότερο συχνά, τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, ή απώλεια του ελέγχου του εντέρου. Η σεξουαλική διέγερση μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, επειδή ξεκινάει από το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο και προσβάλλεται άμεσα από την ασθένεια.
Γνωστικά προβλήματα
 Περίπου τα μισά από τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα αναπτύξουν κάποιου είδους προβλήματα με τη γνωστική τους λειτουργία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Προβλήματα μνήμης
Μικρότερη διάρκεια προσοχής/εστίασης
Γλωσσικά προβλήματα
Δυσκολία να παραμείνει οργανωμένος
Η κατάθλιψη και άλλα προβλήματα συναισθηματικής υγείας είναι επίσης πολύ συνήθη.
Συναισθηματική υγεία
 Η μείζονα κατάθλιψη είναι συχνή μεταξύ των ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι τάσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί επίσης να προκαλέσουν ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, καθώς και μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει εξάρσεις με ανεξέλεγκτο κλάμα ή γέλιο.

*** ΑΥΤA ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ​Σ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙ​ΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤE
~ Αυτή την εβδομάδα στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» δημοσιεύθηκεάρθρο, που αμφισβητεί την αξία των βιταμινών.
Το δημοσίευμα αυτό εντάσσεται στα.....
πλαίσια της παγκόσμιας προσπάθειας κατάργησης τωνσυμπληρωμάτων διατροφής και των βοτάνων μέσω του Codex Alimentarius.
Ο Codex Alimentarius (Κώδικας Διατροφής) είναι μια ευρωπαϊκή επιτροπήελέγχου του παγκόσμιου εμπορίου και ζητημάτων τροφής.
Μεταξύ των άλλων ρυθμίσεών της είναι και η κατάργηση των καλής
ποιότητας συμπληρωμάτων διατροφής και των βοτάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Αυτό αποτελεί καίριο πλήγμα κατά της φυσικής και εναλλακτικής ιατρικής,που βασίζονται στις βιταμίνες και στα άλλα συμπληρώματα διατροφής καθώςκαι στα βότανα για την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών. Φυσικά πίσωαπό όλα αυτά κρύβονται οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Αν οι άνθρωποι τρέφονται σωστά, λαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλαθρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και αν λαμβάνουν βόταναθα είναι υγιείς και δεν θα χρειάζονται να λαμβάνουν φάρμακα.
Αυτό αποτελεί απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακευτικώνεταιρειών.
Ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η κυκλοφορία βοτάνων τηςκινεζικής και ινδικής (αγιουρβεδικής) ιατρικής. Σε λίγο θα απαγορευτούνκαι τα καλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής και θα επιτρέπονται μόνο(συνθετικές και όχι φυσικές) βιταμίνες και συμπληρώματα πολύ χαμηλώνδόσεων, που ουσιαστικά δεν θα έχουν καμμιά ευεργετική επίδραση στονανθρώπινο οργανισμό.
Πρόκειται για μια από τις πιο σκοταδιστικές ρυθμίσεις στην ιστορία τουπαγκόσμιου πολιτισμού.
Με μια σειρά άρθρων θα αποδείξω με επιστημονικά επιχειρήματα καιεπιστημονικές μελέτες την αξία των βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτωνδιατροφής καθώς και...των βοτάνων για την ανθρώπινη υγεία και θακαταδειχθεί ποιοι ωφελούνται πραγματικά πίσω από αυτές τιςσκοταδιστικές ρυθμίσεις.
Το παρόν δημοσίευμα αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο μου «Χοληστερίνη:Ένας σύγχρονος μύθος» (έκδ. EtraPublishing, 2011) και αναφέρεται στηναξία των βιταμινών, των μετάλλων και των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων(ιχθυελαίου) για την καρδιαγγειακή μας υγεία, αποτελώντας έτσι μιαπρώτη απάντηση στο περιοδικό Σπίγκελ, ότι οι βιταμίνες τάχα δενωφελούν].
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα ζωτικά θρεπτικάσυστατικά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά σας και σας προφυλάσσουναπό καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό;
Έχετε ακούσει ότι η βιταμίνη Β3 στη μορφή νιασίνης ή καλύτερα inositolhexanicotinateμειώνει την LDL, αυξάνει την HDL, μειώνει τατριγλυκερίδια, αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή καιμακραίνει την επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή;
Γνωρίζετε τι είναι η Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α) και ποιος ο ρόλος της γιατην πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων;
Γνωρίζετε ότι η Lp(a) είναι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου γιακαρδιαγγειακά από ό, τι η χοληστερίνη και ότι η Lp(a) δεν μειώνεται μεφάρμακα, αλλά μόνο με τη λήψη βιταμίνης C και νιασίνης σε υψηλέςδόσεις;
Έχετε ακούσει ποτέ για την ομοκυστεΐνη και για τον ρόλο της στηνπρόκληση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού;
Είναι φυσικό να μην την έχετε ακούσει, διότι η ομοκυστεΐνη δενμειώνεται με φάρμακα, αλλά μόνο με τις βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύσε υψηλές δόσεις.
Γνωρίζεται τίποτα για την CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη); Η CRP είναι έναςδείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.Αν και μειώνεται με τις στατίνες (τα νεότερα φάρμακα μείωσης τηςχοληστερίνης), μειώνεται επίσης με ένα πιο φυσικό συστατικό, τοιχθυέλαιο. Γνωρίζετε ότι η βιταμίνη Ε σε υψηλές δόσεις προστατεύει τηνκαρδιά σας;
Το μόνο που πιθανώς γνωρίζετε είναι ότι η υψηλή χοληστερίνη μπλοκάρειτις αρτηρίες σας και ότι, για να προστατευτείτε από καρδιακή προσβολήκαι εγκεφαλικό, πρέπει να τρώτε μια δίαιτα με λίγα λίπη και χοληστερίνηκαι, αν αυτό δεν αρκεί, θα πρέπει να λαμβάνετε στατίνες.
Πολλές όμως επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερίνη τωντροφίμων δεν αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος και ότι η υψηλήχοληστερίνη του αίματος δεν προκαλεί αθηροσκλήρωση. Αυτό που επίσηςσκοπίμως σας αποσιωπούν είναι ότι οι στατίνες έχουν τρομερέςπαρενέργειες.
Μπορούν να προκαλέσουν τερατογένεση, ραβδομυόλυση (που μπορεί ναπροκαλέσει τον θάνατο σε ανθρώπους), μυοπάθεια, αμνησία, βίαιησυμπεριφορά, κατάθλιψη και αυτοκτονία, πολυνευροπάθεια, καρκίνο καικαρδιακή ανεπάρκεια.
Είναι απίθανο κάποιος καρδιολόγος να σας συνταγογραφήσει βιταμίνη Β3(inositol hexanicotinate), ιχθυέλαιο, βιταμίνη C, και βιταμίνες Β6, Β12και φολικό οξύ για την καρδιαγγειακή σας υγεία.
Το μόνο που θα σας συνταγογραφήσει είναι στατίνες. Αλλά γιατί, αφούαυτές οι βιταμίνες και το ιχθυέλαιο δεν έχουν παρενέργειες και μειώνουντον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, δεν σας τιςσυνταγογραφεί;
Διότι η πλειοψηφία των καρδιολόγων ενημερώνεται συνέδρια, πουχρηματοδοτούνται από τις εταιρείες παρασκευής στατινών. Ο καρδιολόγοςέχει μάθει να χορηγεί μόνο στατίνες και δεν έχει ενημερωθεί για τηναξία των βιταμινών και άλλων ζωτικών θρεπτικών συστατικών στην πρόληψητης καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού. Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτάτα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες δενθέλουν να γνωρίζετε.
ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ (ΩΜΕΓΑ 3)
Στα πλαίσια μιας μελέτης για το Συμβούλιο Ιατρικών Μελετών 2.000 άνδρεςπου είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ακολούθησαν μία από τρεις δίαιτες.Στο τέλος των τεσσάρων χρόνων εκείνοι των οποίων η δίαιτα περιλάμβανεψάρια με λίπος ή κάψουλες με ιχθυέλαια είχαν λιγότερους θανάτους σεποσοστό ένα τρίτο σε σχέση με εκείνους που ακολούθησαν τη δίαιτα μεχαμηλά λιπαρά ή εκείνη με πολλές ίνες (1).
Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι τα συμπληρώματα EPA (ιχθυέλαιο) μειώνουντα τριγλυκερίδια και την LDL, αραιώνουν το αίμα και αυξάνουν την HDL,ενώ προστατεύουν τα λίπη του αίματος από την οξείδωση (2, 3).
Ο Dr. Saynor από την Καρδιοθωρακική Μονάδα στο Βόρειο Νοσοκομείο τουΣέφιλντ έδωσε σε εθελοντές 20 ml EPA για πέντε εβδομάδες και παρατήρησεεπίσης πτώση των τριγλυκεριδίων και αύξηση της HDL. Συνέχισε τη μελέτητου παρακολουθώντας πάνω από 100 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα γιαπερισσότερο από ένα χρόνο. Τα συμπληρώματα EPA είχαν ως αποτέλεσμα όλασχεδόν τα άτομα να φτάσουν σε κανονικά επίπεδα τριγλυκεριδίων και σεμεγάλη μείωση της ανάγκης για φαρμακευτική αντιμετώπιση της στηθάγχης(4).
Το EPA παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στατοιχώματα των αρτηριών και στον έλεγχο της αντίστασης στην ινσουλίνη.Το ιχθυέλαιο μειώνει τη C-reactive protein (CRP). Η C-reactive proteinείναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών,εγκεφαλικών και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματαωμέγα-3 παρουσιάζουν σημαντική μείωση στους θανάτους από καρδιαγγειακά.Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνουν τις αρρυθμίες και προλαμβάνουν τουςθρόμβους. (5).
Γιατί λοιπόν οι γιατροί δεν συνταγογραφούν ιχθυέλαιο, αλλά μόνοστατίνες; Διότι το ιχθυέλαιο είναι μια φυσική ουσία που δενπατεντάρεται σε αντίθεση με τις στατίνες που αποφέρουν εκατομμύριακέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες.
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
Όταν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου συμβαίνουν σπασμοί στη στεφανιαίααρτηρία. Αυτή είναι μια πιθανή εξήγηση ενός αριθμού θυμάτων καρδιακήςπροσβολής, τα οποία στη νεκροψία δεν φαίνεται να έχουν ολική απόφραξητης αρτηρίας.
Είναι γνωστή η σχέση του χαμηλού επιπέδου μαγνησίου με τον υψηλόκίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα θύματα καρδιακής προσβολής έχουν συνήθως30% λιγότερο μαγνήσιο και περισσότερο ασβέστιο από το κανονικό. Οκαρδιαγγειακός κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος στα μέρη του κόσμου πουείτε η διατροφική πρόσληψη μαγνησίου είτε η περιεκτικότητα του νερού σεμαγνήσιο είναι χαμηλή. Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι χαμηλότεροςσε περιοχές με σκληρό νερό, το οποίο περιέχει περισσότερο ασβέστιο καιμαγνήσιο.
Ένας από τους βασικούς ρόλους του μαγνησίου, σε συνδυασμό με τοασβέστιο, είναι ο έλεγχος της σύσπασης και χαλάρωσης των μυών (6).
Το μαγνήσιο εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματοςελέγχοντας την πίεση του αίματος. Κρατά τον ρυθμό της καρδιάς σταθερό,βοηθώντας κατά της αρρυθμίας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου τουαίματος.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ E
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη E, όταν λαμβάνεται σεμεγάλες ποσότητες, προστατεύει την καρδιά μας.
Οι πρώτες μελέτες για την επίδραση της βιταμίνης E στα καρδιαγγειακάνοσήματα έγιναν τη δεκαετία του 40 και 50 από τουςDrs. Wilfred και EvanShute, οι οποίοι θεράπευσαν 30.000 ασθενείς με καρδιοπάθεια χορηγώνταςτους βιταμίνη E με τεράστιο ποσοστό επιτυχίας.
Στη μελέτη Nurses Health που περιλάμβανε περισσότερες από 87.000γυναίκες ο Dr. Meir Stampfer και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική ΣχολήτουHarvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας τουHarvard ανέφεραν 41% μείωσηκινδύνου για καρδιοπάθεια ανάμεσα στις νοσοκόμες που λάμβαναν βιταμίνηE (κατά μέσο όρο 200 IU) για περισσότερο από δύο χρόνια. Η κατά μέσοόρο κατανάλωση βιταμίνης E στην ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν200 IU (7).
Στη μελέτη Health Professionals Follow-up Study που περιλάμβανε 40.000άνδρες ο Dr. EricRimm και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική Σχολή τουHarvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας τουHarvard βρήκαν ότι οι άνδρεςπου λάμβαναν βιταμίνη Ε πάνω από δύο χρόνια είχαν 37% λιγότερο κίνδυνογια καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν λάμβανανσυμπληρώματα βιταμίνηςE. Η κατανάλωση της βιταμίνης E στην ομάδα με τονχαμηλότερο κίνδυνο ήταν κατά μέσο όρο 400 IU(8).
Η μελέτη CHAOS (Cambridge Heart Anti-Oxidant Study) βρήκε ότι ηκατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης E ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματικήστη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή σε ασθενείς υψηλούκινδύνου. Η βιταμίνη Ε μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 75%.Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης είπε ότι αυτός θα συνιστούσε «στουςασθενείς με στηθάγχη και σε αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο γιακαρδιοπάθεια να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε σε μεγάλες δόσεις»(9).
Σε μια μελέτη σε 2300 άνδρες στο Quebec οι άνδρες που λάμβανανδιατροφικά συμπληρώματα είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν απόισχαιμική καρδιοπάθεια και σχεδόν 50% λιγότερο κίνδυνο για έμφραγμα τουμυοκαρδίου. Η βιταμίνη που φάνηκε πιο προστατευτική ήταν η βιταμίνη E(10).
Ερευνητές στην Καλιφόρνια μελέτησαν την επίδραση της πρόσληψηςαντιοξειδωτικών στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε 156 άνδρες που είχανπροηγουμένως υποβληθεί σε εγχείρησηbypass. Αγγειογράμματα έγιναν στηναρχή και ύστερα από δυο χρόνια, για να εξακριβωθεί αν η αθηροσκλήρωσηείχε εξελιχθεί. Οι άνδρες που λάμβαναν 100 IU βιταμίνης E ή περισσότεροείχαν σημαντικά λιγότερη εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης κατά τη διάρκειατης μελέτης (11).
Σε μια μελέτη σε 48 υγιείς άνδρες μη καπνιστές δόθηκαν 60, 200, 400,800 και 1200 IUβιταμίνης E τη μέρα για οκτώ εβδομάδες. Η οξείδωση τηςLDL μειώθηκε στους άνδρες που λάμβαναν 400 IU ή περισσότερο βιταμίνηςE, αλλά όχι σε αυτούς που λάμβαναν μικρότερες δόσεις. Από τη μελέτηαυτή φάνηκε ότι το ελάχιστο ποσοστό της βιταμίνης E που χρειάζεται γιατην αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL είναι 400 IU (12).
Μη λαμβάνετε συνθετική βιταμίνη Ε, αλλά φυσική βιταμίνη Ε, που ναπεριέχει και τις τέσσερεις τοκοφερόλες.
ΝΙΑΣΙΝΗ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3)
Η νιασίνη είναι μια βιταμίνη που η συμβατική ιατρική θεωρεί ότι είναιφάρμακο.
Στην πραγματικότητα είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο μείωσης τηςχοληστερίνης.
Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μια καρδιακή προσβολή η νιασίνηβελτιώνει την πιθανότητα να μείνουν ζωντανοί καλύτερα από τασυνταγογραφόμενα φάρμακα (13). Αυτό ήταν το συμπέρασμα από μια μελέτη,το Coronary DrugProject, που έβαλαν το συστατικό αυτό να συγκριθεί μεδύο φάρμακα, το clofibrate και τη cholestyramine, για να καθορίσει ποιοκαλύτερα αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή και μακραίνειτην επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή.
Μερικά χρόνια μετά που οι θεραπείες είχαν σταματήσει, το ποσοστόθανάτου ήταν χαμηλότερο μόνο σε αυτούς που είχαν πάρει νιασίνη (14).
Η νιασίνη μειώνει την LDL 10-25% και αυξάνει την χαμηλή HDL πάνω από31% (15). Μειώνει την υψηλή Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α, η οποία αποτελείανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά), ενώ κανένα φάρμακοδεν υπάρχει για τη μείωσή της. Μειώνει επίσης τα υψηλά τριγλυκερίδιααπό 20-50% (16). Κάνει τα κύτταρα του αίματος λιγότερο κολλώδη και άραμειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων, συνεπώς και καρδιακήςπροσβολής.
Τότε γιατί δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί;
Διότι η νιασίνη χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο, η αρμονία του σώματοςαγνοήθηκε και συνταγογραφείτο αρχικά σε υψηλές δόσεις των 3 γραμμαρίωνκαι άνω. Έτσι προκαλούσε αύξηση του σακχάρου του αίματος σαν τονδιαβήτη, προβλήματα του ήπατος, αύξηση του ουρικού οξέος και κοκκίνισμαστο δέρμα. Αν χορηγείτο όμως αρχικά σε χαμηλές δόσεις και σταδιακάαυξάνονταν, τότε δεν θα υπήρχαν αυτές οι παρενέργειες. Τώρα όμως είναιδιαθέσιμη στο εμπόριο μια νέα μορφή της νιασίνης, η inositolhexanicotinate, που δεν προκαλεί κοκκίνισμα και δεν έχει καμμιάπαρενέργεια. Γιατί λοιπόν δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί;
Η νιασίνη είναι μια απλή βιταμίνη που δεν πατεντάρεται. Οιφαρμακευτικές εταιρείες θέλουν να χορηγούν στατίνες που τους αποφέρουνεκατομμύρια κέρδη.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Η βιταμίνη C εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματοςβοηθώντας στον σχηματισμό του κολλαγόνου. Είναι αντιφλεγμονώδης, όπωςφαίνεται από την ικανότητά της να μειώνει τη CRP (C-reactiveprotein)στο σώμα. Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής. Η βιταμίνη C προλαμβάνειτον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Μμειώνει τα υψηλά επίπεδα της Lp(a)(λιποπρωτεΐνης α). Έχει θεωρηθεί ότι η Lp(a) και η χοληστερίνηπαρασκευάζονται από το συκώτι, για να επισκευάσουν μικρές ρωγμές στατοιχώματα των γερασμένων αγγείων αίματος.
Και οι δύο αυτές λιποπρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να επισκευάζουναυτές τις ρωγμές. Ένας τρόπος να κάνουμε να μην παράγει τόσο πολύ Lp(a)και χοληστερίνη είναι να παρέχουμε το σώμα με αρκετό κολλαγόνο, τοοποίο μπορεί επίσης να επισκευάσει τις ρωγμές.
Ένα κοκτέιλ βιταμίνης C, L-lysine και L-proline παρέχει στο σώμαμεγάλες ποσότητες κολλαγόνου, που βοηθούν να διατηρούνται τα τοιχώματατων αρτηριών καθαρά από Lp(a) και χοληστερίνη και να μειώνονται ταεπίπεδα και των δύο. Η αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνει τηνπρόσληψη βιταμίνης C και του αμινοξέος λυσίνη, τα οποία σε συνδυασμόαποτρέπουν την προσκόλληση της Lp(a) στα τοιχώματα των αρτηριών καισυντελούν επίσης στην απομάκρυνση των κατάλοιπων των αρτηριών,εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την αθηροσκλήρωση. Καθημερινή χρήσηβιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια 25% σεσύγκριση με αυτούς που δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης C (17).
Η βιταμίνη C μπορεί να κατεβάζει την πίεση του αίματος.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6, Β12 ΚΑΙ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ
Ο συνδυασμός των βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος μειώνει τα υψηλάεπίπεδα της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα τοξικό αμινοξύ, ταυψηλά επίπεδα του οποίου προκαλούν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Ήδη το1969 ο Αμερικανός ερευνητής Kilmer McCully πρότεινε ότι ηυπερομοκυστεϊναιμία μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση (18). Βάσισε τηναντίληψή του σε νεκροψίες παιδιών με υπερομοκυστεϊναιμία λόγωδιαφορετικών σύμφυτων προβλημάτων του μεταβολισμού. Πλην των τυπικώνευρημάτων σε αυτά τα παιδιά ο McCully παρατήρησε ότι όλες οι αρτηρίεςτους ήταν τόσο αθηροσκληρωτικές όσο στους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Η υπόθεσή του έχει επιβεβαιωθεί με διάφορους τρόπους από άλλουςερευνητές. Για παράδειγμα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλήομοκυστεΐνη είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακήασθένεια και ότι οι άνθρωποι με υψηλή ομοκυστεΐνη είναι πιοαθηροσκληρωτικοί από τους ανθρώπους με χαμηλή ομοκυστεΐνη. Ένα ισχυρόεπιχείρημα είναι ότι ο McCully έχει επιτύχει να παράγει αθηροσκλήρωσησε πειραματόζωα ταϊζοντάς τα ή κάνοντάς τους ένεση με ομοκυστεΐνη.
Στη Physicians’ Health Study αυτοί που ανάμεσα στους 15.000συμμετέχοντες γιατρούς που είχαν επίπεδο ομοκυστεΐνης 15 ή περισσότεροήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή από ό, τι αυτοίμε τα χαμηλότερα επίπεδα.
Αυτοί με επίπεδο 12 ήταν δυο φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακήπροσβολή σύμφωνα με την έρευνα του Dr. Meir Stampfer και των συνεργατώντου στο Harvard School of Public Health.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα το φολικό οξύ, η B6 καιη B12 μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Αλλά οι φαρμακοβιομηχανίεςδεν έχουν κανένα κίνητρο να χρηματοδοτήσουν έρευνα στην ομοκυστεΐνη,διότι αυτή μειώνεται με βιταμίνες και άρα με ουσίες που δενπατεντάρονται.
Σε μια μελέτη του Dr. Daniel Hackam και των συνεργατών του στοSiebens-Drake/RobartsResearch Institute στο Λονδίνο στο Οντάριο οισυμμετέχοντες λάμβαναν 2,5 mg φολικού οξέος, 25mg B6 και 250 mcg B12κάθε μέρα για ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι καθυστέρησαν και ακόμααντέστρεψαν τη θρόμβωση των καρωτίδων, που φέρνουν αίμα στον εγκέφαλομειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό (19).
Μια Βρετανική μελέτη του 2002 έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 800 mcgφολικού οξέος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια καιεγκεφαλικό (20). Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη η καθημερινή λήψη 2,5 mgφολικού οξέος δεν βοήθησε στην μείωση της επανεμφάνισης των εγκεφαλικώνσε ανθρώπους που είχαν ήδη ένα εγκεφαλικό. Αλλά ο επικεφαλής ερευνητήςσε αυτή τη μελέτη, ο Dr. James Toole, διευθυντής του Stroke ResearchCenter στο Wake Forest Universityστο Winston-Salem στη Βόρεια Καρολίνα,πιστεύει σε μια προληπτική στρατηγική κατά των εγκεφαλικών αρχίζονταςνα παίρνουμε υψηλές δόσεις φολικού οξέος στα τριάντα μας από το ναπεριμένουμε ώς τα εξήντα μας (21).
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
Δεν είναι στην πραγματικότητα η LDL που προκαλεί βλάβη, είναι ηοξειδωμένη από τις ελεύθερες ρίζες LDL. Η οξειδωμένη LDL είναι η LDLπου έχει αντιδράσει με οξυγόνο. Η υπόθεση της οξειδωμένης LDLαναπτύχθηκε, για να εξηγήσει πώς άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα LDLπαθαίνουν καρδιοπάθεια.
Σύμφωνα με τη θεωρία της οξειδωμένης LDL δεν είναι το επίπεδο της LDLπου έχει σημασία, είναι το επίπεδο της οξειδωμένης LDL στην κυκλοφορίατου αίματος που είναι σημαντικό. Έτσι, αν καταναλώνουμε συστατικά πουδρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη E, βήτα-καροτίνη και βιταμίνηC,θα σταματήσουμε την LDL να γίνει οξειδωμένη και θα προλάβουμε τηνκαρδιοπάθεια.

***  Πείτε ΑΝΤΙΟ στον ΕΠΙΜΟΝΟ ΒΗΧΑ! Το ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ-ΘΑΥΜΑ
Πείτε ΑΝΤΙΟ στον ΕΠΙΜΟΝΟ ΒΗΧΑ! Το ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ-ΘΑΥΜΑ…
 Το θυμάρι περιέχει αιθέριο έλαιο σε ποσοστό 1%-2%. To κύριο συστατικό του αιθέριου έλαιου του θυμαριού κατά 20%-54% είναι η θυμόλη ή, αλλιώς, καμφορά του θυμαριού, έχει χρήσεις στην αρωματοποιία και στην οδοντιατρική. Η θυμόλη έχει αντισηπτική δράση και αποτελεί το κυρίως συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος, όπως η Listerine. Πριν την έλευση των σύγχρονων αντιβιοτικών, το αιθέριο έλαιο θυμαριού χρησίμευε για την επάλειψη των γαζών. Η θυμόλη έχει αποδειχτεί επίσης αποτελεσματική στην καταπολέμηση των μυκήτων που συχνά μολύνουν τα νύχια των ποδιών. Αποτελεί επίσης ενεργό συστατικό σε κάποια φυτικά σκευάσματα χωρίς οινόπνευμα, για την απολύμανση των χεριών.
Το ρόφημα από θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Το θυμάρι συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο κοινά συνιστώμενα βότανα για τη θεραπεία του ξηρού, σπασμωδικού βήχα και του κοκίτη. Λόγω της χαμηλής τοξικότητάς του έχει γίνει δημοφιλής θεραπεία για τον βήχα σε μικρά παιδιά.
Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Ακόμη βοηθά στην μείωση του άγχους και της πνευματικής κατάπτωσης.
Έγχυμα: Βάζουμε τρία κουταλάκια σε ένα λίτρο καυτού νερού. Το αφήνουμε 15 – 20 λεπτά και μετά το στραγγίζουμε. Πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα κατά προτίμηση μετά το φαγητό, ή κατά περίπτωση για την αντιμετώπιση εντερικών διαταραχών, στο βήχα, στη γρίπη, για την τόνωσή μας, για τη μείωση του άγχους. Δεν συνιστάται συνεχής χρήση.
Αφέψημα: Ρίξτε ένα κουταλάκι θυμαριού σε ένα μπρίκι με νερό και αφήστε το να βράσει και αφού το σουρώσετε πιείτε το.
Εξωτερική χρήση: Με θυμαρέλαιο μπορείτε να κάνετε επάλειψη και καθαρισμό πληγών. Μπορείτε να φτιάξετε θυμαρέλαιο τοποθετώντας κλαδάκια από θυμάρι μέσα σε ένα μπουκάλι από ελαιόλαδο για 15 μέρες περίπου. Ένα ζεστό μπάνιο με νερό που περιέχει εκχύλισμα θυμαριού, προσφέρει ευεξία, ξεκούραση και ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματικών παθήσεων.
Σιρόπι: Παρακάτω γράφω μια συνταγή για να φτιάξετε σιρόπι από θυμάρι και να το έχετε πάντα στο ψυγείο σας:
Τα υλικά:
25 γρ. ξερό θυμάρι
500 ml νερό
250 γρ. μαύρη ζάχαρη
250 γρ. μέλι
Τρόπος παρασκευής:
Βράζετε το νερό και βάζετε τα 25 γρ. θυμάρι μέ¬σα σε πήλινο δοχείο και το σκεπάζετε. Το αφήνετε για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να απορροφήσει όλες τις ιδιό¬τητες του θυμαριού. Μετά το σουρώνετε και το βάζετε σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά. Προσθέστε το μέλι και την ζάχαρη και ανακατεύετε. Όταν αρχίζει να βράζει, ξαφρίστε το, έτσι ώστε να μείνει καθαρό. Σιγά- σιγά θα το δείτε να πήζει. Τότε, τραβήξτε το από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Τοποθετήστε το σε μπουκάλι με φελλό και κρατήστε το στο ψυγείο σας.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο: «ΘΕΡΑΠΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΣΑΪ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΡΟΦΗΜΑΤΑ»   Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

***  Κι όμως γίνεται! Με αυτόν τον χυμό, θα «εξαφανίσετε» τα χρόνια
Κι όμως γίνεται! Με αυτόν τον χυμό, θα «εξαφανίσετε» τα χρόνια…
  Ο χυμός πατάτας αποτελεί ένα άριστο τονωτικό για την υγεία και το δέρμα… Μπορεί να απομακρύνει τις κηλίδες, να θεραπεύσει το δέρμα από το ηλιακό έγκαυμα, να διώξει τις ρυτίδες, αλλά και να φωτίσει την επιδερμίδα, να απαλύνει τους μαύρους κύκλους κ.τ.λ.! Οι πατάτες περιέχουν …βιταμίνες A, C, Β, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες, και πρωτεΐνες. Ας δούμε μερικά από τα οφέλη της πατάτας για την επιδερμίδα:
1. Εφαρμόστε τον κρύο χυμό πατάτας στο δέρμα για τη θεραπεία των κηλίδων 2. Ο κρύος χυμός μπορεί να εφαρμοστεί σε δέρμα καμένο από τον ήλιο για να δώσει μια αίσθηση δροσιάς.
3. Εφαρμόστε το χυμό πατάτας στο πρόσωπό σας καθημερινά για να κρατήσετε μακριά τις ρυτίδες και να κάνετε το δέρμα σας απαλό και λαμπερό..
4. Εμποτίστε βαμβάκι σε χυμό πατάτας και βάλτε το κάτω από τα μάτια για τη μείωση των μαύρων κύκλων.
5. Τρίψτε ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε χυμό, στο πρόσωπο σας για να απαλλαγείτε από την κουρασμένη εμφάνιση των ματιών και του δέρματος.
6. Ανακατέψτε πατάτα και χυμό λεμονιού για να φωτίσετε το δέρμα σας φυσικά.
7. Ανακατέψτε το χυμό πατάτας με πηγμένο γάλα για τυρί. Εφαρμόστε τη μάσκα για αντι-γήρανση, ενυδάτωση και την μείωση των λεπτών γραμμών.
8. Εφαρμόστε αγγούρι και χυμό πατάτας στο πρόσωπό σας για να φωτίσετε τον τόνο του δέρματος αλλά και για τη θεραπεία των πρησμένων ματιών.
9. Εφαρμόστε το χυμό πατάτας με ελαιόλαδο για να αφαιρέσετε τις ρυτίδες και τους μαύρους κύκλους.  ΠΗΓΗ: www.therapeftis.blogspot.gr  ,-

***  Τα ΜΑΓΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ που εξαφανίζουν την ασθένεια-ΜΑΣΤΙΓΑ
~Τα ΜΑΓΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ που εξαφανίζουν την ασθένεια-ΜΑΣΤΙΓΑ
 Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, απόρροια της κακής διατροφής από το “γρήγορο φαγητό” και της ελλιπούς σωματικής άσκησης από την καθιστική εργασία και τις πολλές ώρες μπροστά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ο διαβήτης έχει χαρακτηριστεί ως η επόμενη μεγάλη μάστιγα μετά τον καρκίνο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες είναι εκείνες οι τροφές που περιορίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, ή τον καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά.
Η “απάντηση” κρύβεται στα βότανα που παρέχει η Φύση. Δείτε ποια είναι αυτά που καταπολεμούν τον διαβήτη πιο αποτελεσματικά:
Βασιλικός: Σε μια μικρή επιστημονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 40 άτομα με διαβήτη τύπου-2, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που καταναλώνουν βασιλικό ήταν σε θέση να μειώσουν επίπεδα της γλυκόζης νηστείας στο αίμα τους κατά περίπου 17,6%. Επιπλέον, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους μετά την κατανάλωση ενός γεύματος μειώθηκαν κατά 7,3%.
Κανέλα: Το αρωματικό αυτό φυτό δεν ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά το αντίθετο. Σε έρευνα του 2003 διαπιστώθηκε ότι μετά από μόλις 40 ημέρες, ένας τύπος κανέλας που ονομάζεται Cinnamomum aromaticum ή cassia βρέθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα κατά σχεδόν 30%.
Χαμομήλι: Το χαμομήλι έχει την ικανότητα να βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, να αφαιρεί από αυτό τη ζάχαρη και να την αποθηκεύσει στο ήπαρ. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή ανάμεσα σε άλλα βότανα και μπαχαρικά που μπορείτε να προμηθευτείτε για να κάνετε κάποιο ρόφημα, όπως τσάι.
Κύμινο: Η πικάντικη, καπνιστή γεύση του κύμινου είναι ακόμα μια γεύση που μπορούν να απολαύσουν οι διαβητικοί ή όσοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Όχι μόνο μειώνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα, αλλά ρυθμίζει τα υποπροϊόντα της γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία είναι επιβλαβή ανησυχητικό για εκείνους που έχουν την ασθένεια.
ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr .-

*** Το ΕΛΙΞHΡΙΟ της ΖΩΗΣ! Φτιάξτε το σε λίγα λεπτά
~ Το ΕΛΙΞHΡΙΟ της ΖΩΗΣ! Φτιάξτε το σε λίγα λεπτά
 Το κάνουμε μια φορά το χρόνο, καθαρίζει τις φλέβες από τη χοληστερίνη.
Υλικά:
300 γρ σκόρδο,
500 γρ κρεμμύδια,
1,5 λίτρο μηλόξυδο και
1 κιλό μέλι.
Διαδικασία:
Κόβουμε στο μούλτι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα βάζουμε για 24 ώρες μέσα σε μια κούπα μαζί με το μηλόξυδο. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε το μείγμα.
Στη συνέχεια αφού περάσει ο χρόνος το στραγγίζουμε και στο ζουμί προσθέτουμε το μέλι και το ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Το βάζουμε σε μπουκάλια και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Το βάζουμε στη σαλάτα αντί για ξίδι, 4 κουταλάκια τη φορά.
ΠΗΓΗ: www.therapeftis.blogspot.gr  .-

***  ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ καρδιάς :
Τι είναι η Στεφανιογραφία
Όταν τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς δεν επιτελούν σωστά τον ρόλο τους, επειδή σε κάποιο σημείο τους η ροή του αίματος μειώνεται ή σταματά, τότε ο ασθενής πάσχει από στεφανιαίο νόσο. Συνήθως τα στεφανιαία κλείνουν από αθηρωματικές πλάκες πλούσιες σε χοληστερόλη οι οποίες αποφράζουν, λόγω αύξησης του μεγέθους τους, τον αυλό του στεφανιαίου αγγείου.
 Στεφανιογραφία είναι η διαγνωστική διερεύνηση και χαρτογράφηση των αγγείων της καρδιάς μέσω ενός καθετήρα που προωθείται μέχρι την αριστερή κοιλία της καρδιάς. Με τη χρήση σκιαγραφικού ελέγχεται η βατότητα και των πιο μικρών αγγείων. Η είσοδος του καθετήρα γίνεται από:
  • Μηριαία αρτηρία (βουβωνική χώρα)
  • Βραχιόνιο αρτηρία (αγκώνας)
  • Κερκιδική αρτηρία (καρπός)
  • Μασχαλιαία αρτηρία
  • Υποκλείδιο αρτηρία
Από το σημείο εισόδου ο επεμβατικός καρδιολόγος έχει σκοπό να φθάσει έως την αορτή και από εκεί στην αριστερή κοιλία ή ανιούσα αορτή για να εκχύσει το σκιαγραφικό και υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο να μελετήσει:
  • Στενώσεις αγγείων
  • Ακριβή θέση βλάβης
  • Παράπλευρη κυκλοφορία
  • Έλεγχο παλαιότερων θεραπευτικών επεμβάσεων
  Οδηγίες
  • Διακοπή αντιπηκτικού
  • Διακοπή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων
  • Ρύθμιση σακχαρώδους διαβήτη
  • Αλλεργία σε σκιαγραφικό
Επιπτώσεις
  • Αιμορραγία
  • Θάνατος (απόφραξη στελέχους αριστερής στεφανιαίας) <0 li="">
  • Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου <0 li="">
  • Εμβολή (εγκεφαλική ή περιφερική)
  • Εμβολή αέρα (σύγχυση, κωματώδης κατάσταση)
  • Αλλεργία σε σκιαγραφικό
  • Υψηλού κινδύνου ασθενείς
  1. Βλάβη στο στέλεχος της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας
  2. Νόσος 3 αγγείων
  3. Μεγάλη δυσλειτουργία αριστερής κοιλίας
  4. Μεγάλη στένωση αορτικής βαλβίδας
  5. Μεγάλη ηλικία ασθενούς
  Διαδικασία
  • Ξύρισμα στο σημείο εισόδου και αντισηψία
  • Τοπική αναισθησία στο σημείο εισόδου
  • 20’ διάρκεια χωρίς πόνο
  • Ο ασθενής διατηρεί τις αισθήσεις του
  • Άμεση ενημέρωση για το αποτέλεσμα
  • Έξοδος από το νοσοκομείο είτε σε λίγες ώρες (αν η εξέταση έχει γίνει από το χέρι) ή και την επόμενη μέρα αν έχει γίνει η εισαγωγή του καθετήρα από τη μηριαία αρτηρία
  • Οδηγίες για αποφυγή βάρους, μυϊκής προσπάθειας και ελέγχου του σημείου εισόδου για
  1. Αιμορραγία
  2. Φλεγμονή
  3. Αλλαγή χροιάς δέρματος
Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα  Καρδιολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr    Καρδιολόγος

***  Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη καρδιάς
Είναι μια επεμβατική διαδικασία που έχει σκοπό να ελέγξει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς
 Στην ηλεκτροφυσιολογική μελέτη τοποθετούνται σε συγκεκριμένα γνωστά σημεία της καρδιάς μέσω μιας φλέβας, συνήθως της μηριαίας φλέβας, ειδικοί καθετήρες και καταγράφεται όλη η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς για να προσδιοριστεί ακριβώς το σημείο στο οποίο αρχίζει μια ταχυκαρδία.
Είναι αιματηρή μέθοδος μελέτης των αρρυθμιών που γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Χρησιμοποιούνται 2-4 καθετήρες- ηλεκτρόδια που εισάγονται διαδερμικά από την μηριαία φλέβα και προωθούνται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο
  1. Στον άνω δεξιό κόλπο κοντά στο φλεβόκομβο και καταγράφεται η εκπόλωση του κόλπου (Α),
  2. Στο στεφανιαίο κόλπο, όπου καταγράφεται η εκπόλωση του αριστερού κόλπου,
  3. Κάτω από την διαφραγματική γλωχίνα της τριγλώχινος καταγράφεται το δυναμικό του δεματίου του His (H) και της δεξιάς κοιλίας (V) και τέλος
  4. Στην κορυφή της δεξιάς κοιλίας για την καταγραφή της κοιλιακής εκπόλωσης (V). 
Κάνοντας καταγραφή του ηλεκτρογράμματος του άνω δεξιού κόλπου και του His μπορεί να διαιρεθεί η αγωγιμότητα από το φλεβόκομβο μέχρι τις ίνες του Purkinje, δηλαδή το διάστημα PQ του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ), στα εξής τμήματα:
1) Διάστημα ΡΑ: από την αρχή του Ρ του ΗΚΓ μέχρι την αρχή του Α του ηλεκτρογράμματος, που παριστάνει τη διάρκεια της κολπικής αγωγιμότητας με φυσιολογικές τιμές 25-55 ms.
2) Διάστημα ΑΗ: από την αρχή του Α μέχρι την αρχή του επάρματος Η (His), που παριστάνει την αγωγή δια μέσου του κολποκοιλιακού κόμβου με φυσιολογικές τιμές 60-140 m το δευτερόλεπτο.
3) Διάστημα HV: από την αρχή του επάρματος Η μέχρι την αρχή του επάρματος V του ηλεκτρογράμματος His ή του QRS του ταυτόχρονα λαμβανομένου ΗΚΓ, που παριστάνει το χρόνο αγωγής του ερεθίσματος στο δεμάτιο του His, τα σκέλη του δεματίου και τις ίνες Purkinje μέχρι τη διέγερση του κοιλιακού μυοκρδίου με φυσιολογικές τιμές από 35-55 mδευτερόλεπτο.


Ενδείξεις του ηλεκτρογράμματος His
Με το ηλεκτρόγραμμα του His επιδιώκεται:
1) Η ακριβής εντόπιση της διαταραχής της κολποκοιλιακής αγωγής. Εάν η διαταραχή αυτή εντοπίζεται στον κολποκοιλιακό κόμβο το διάστημα Α-Η αυξάνεται, ενώ το διάστημα Η-V παραμένει φυσιολογικό. Εάν η ανωμαλία αυτή βρίσκεται χαμηλότερα στο δεμάτιο και τα σκέλη του His-ίνες Purkinje, τότε το Α-Η είναι φυσιολογικό και το Η-V αυξημένο.
2) Η διάγνωση υπερκοιλιακής ή κοιλιακής αρρυθμίας στις περιπτώσεις που το κλασικό ΗΚΓ είναι αμφίβολο. Τούτο συμβαίνει π.χ., σε ταχυκαρδία με αποκλεισμό σκέλους του δεματίου του His, οπότε είναι δύσκολο να βεβαιώσει κανείς ότι τα συμπλέγματα QRS οφείλονται σε ερεθίσματα που κατέρχονται κανονικά από τους κόλπους(υπερκοιλιακή ταχυκαρδία) ή σε ερεθίσματα που παράγονται σε κοιλιακό μυοκάρδιο (κοιλιακή ταχυκαρδία).
3) Η διερεύνηση του μηχανισμού των αρρυθμιών. Εάν εκτός από το ηλεκτρόδιο που καταγράφει το ηλεκτρόγραμμα του His, εαν τοποθετηθούν και άλλα ηλεκτρόδια-καθετήρες, π.χ, ένα ψηλά και το άλλο χαμηλά στο δεξιό κόλπο ή ακόμη και ένα άλλο στον αριστερό κόλπο, μπορεί να διαπιστωθεί η πορεία της κολπικής διεγέρσεως από τη χρονική συσχέτιση των λαμβανομένων επαρμάτων Α, μπορεί δηλαδή να γίνει μιά χαρτογράφηση (mapping) της ενδοκολπικής αγωγής. Ακριβώς το ίδιο, δηλαδή με προώθηση των ηλεκτροδίων σε άλλες ενδοκοιλοτικές θέσεις, μπορεί να γίνει χαρτογράφηση της ενδοκοιλιακής αγωγής. Με τον τρόπο αυτό εντοπίζεται, π.χ. το πρόσθετο δεμάτιο του Kent σε σύνδρομο Wolff-Parkinson-White, γίνεται δε καλύτερα αντιληπτός ο μηχανισμός των διαφόρων αρρυθμιών.
Σε συνάρτηση με τις ανωτέρω προσπάθειες, κατά τον ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο μπορεί να γίνει και πρόκληση μιας αρρυθμίας με τεχνητή διέγερση του κολπικού ή κοιλιακού μυοκαρδίου. Εάν η προκαλούμενη αρρυθμία έχει την ίδια ακριβώς ηλεκτροκαρδιογραφική εικόνα με την αρρυθμία από την οποία πάσχει ο ασθενής, τότε ο μηχανισμός αυτής κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παρόμοιος με τον τρόπο που την προκαλέσαμε.
Με τον ίδιο τρόπο εκτιμάται και το θεραπευτικό αποτέλεσμα ενός αντιαρρυθμικού φαρμάκου. Εάν δεν μπορούμε να προκαλέσουμε την αρρυθμία μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, σημαίνει ότι το χορηγούμενο φάρμακο είναι αποτελεσματικό.
Επίσης, σε υποψία συνδρόμου νοσούντος φλεβοκόμβου με τη χορήγηση ενός ή περισσοτέρων τεχνητών ηλεκτρικών ερεθισμάτων αναστέλλεται η λειτουργία του φλεβοκόμβου και προσδιορίζεται ο χρόνος ανανήψεως αυτού μετά τη διακοπή της τεχνητής βηματοδότησης. Ο χρόνος ανανήψεως του φλεβοκόμβου δεν υπερβαίνει φυσιολογικά τη διάρκεια ενός καρδιακού κύκλου του ασθενούς περισσότερο από 25%.
Εφόσον καθοριστεί επακριβώς το είδος της αρρυθμίας, τότε συστήνεται στον ασθενή είτε φαρμακευτική αντιαρρυθμική θεραπεία είτε αντιμετώπιση της αρρυθμίας με κατάλυση.
Κατάλυση (ablation) είναι η χορήγηση μέσω ειδικού καθετήρα συνηθέστερα υψίσυχνου εναλλασσομένου ρεύματος, ή άλλης μορφής ενέργειας, στο σημείο παραγωγής της ταχυκαρδίας, το οποίο έχουμε προσδιορίσει επακριβώς, με στόχο να προκαλέσουμε βλάβη σε αυτό το σημείο και να σταματήσουμε για πάντα την παραγωγή αυτής της ταχυκαρδίας. Σε περίπτωση πρόκλησης ταχυαρρυθμίας, ταυτοποιείται ο μηχανισμός της ώστε να τεθεί η διάγνωση του τύπου της αρρυθμίας και στη συνέχεια να διερευνηθεί η δυνατότητα μόνιμης θεραπείας με καυτηριασμό (ablation). Επί της ταχυαρρυθμίας, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως ζάλη, δυσφορία, αίσθημα φτερουγίσματος και σπάνια απώλεια συνείδησης, χωρίς όμως κίνδυνο, λόγω της δυνατότητας άμεσου τερματισμού της αρρυθμίας είτε με βηματοδότηση είτε με ηλεκτρική ανάταξη. Βιβλιογραφία   www.incardiology.gr .-
ΣυμπερασματικάΠεριγραφή ηλεκτροφυσιολογική μελέτη
Τα ηλεκτρικά σήματα, που προκύπτουν κοντά, υποστηρίζει το έργο του καρδιακού μυός, η οποία αντλεί το αίμα στο σώμα. Όταν αυτά τα σήματα συναντήσετε στο του ΕΜΠΟΔΙΑ, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη – δοκιμή, στην οποία ειδικό ηλεκτρόδιο εφαρμόζεται μέσω των αιμοφόρων αγγείων στην καρδιά. Αυτό το ηλεκτρόδιο μπορεί να ανιχνεύσει καρδιακά ρεύματα ή να δημιουργήσετε ηλεκτρική δραστηριότητα, που σας βοηθά να βρείτε τα προβλήματα με το πέρασμα των ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά.9

**** Στεφανιογραφία
Η στεφανιογραφία είναι η τελική εξέταση για την οριστική διάγνωση των περισσοτέρων καρδιακών παθήσεων και ειδικότερα της στεφανιαίας νόσου. Με βάση το αποτέλεσμα της στεφανιογραφίας παίρνεται και η απόφαση, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, για την περαιτέρω θεραπεία της στεφανιαίας νόσου είτε συντηρητικά (φάρμακα) είτε επεμβατικά (αγγειοπλαστική) είτε χειρουργικά (bypass).
~* Επικινδυνότητα της στεφανιογραφίας
Ο κίνδυνος από την εξέταση είναι πολύ μικρός σε έμπειρα χέρια και σε οργανωμένα νοσοκομεία. Εξάλλου, η εξέταση πραγματοποιείται εφόσον είναι κλινικά ενδεδειγμένη και τα οφέλη της συλλογής των πληροφοριών από την εξέταση είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από το μικρό κίνδυνό της. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, ο κίνδυνος τοπικής επιπλοκής (αιμορραγία, «σχίσιμο» της αρτηρίας) είναι κάτω από 1% ενώ ο κίδυνος σοβαρής επιπλοκής (αλλεργική αντίδραση, αρρυθμία, καρδιοαγγειακό σύμβαμα) είναι περίπου 0.1% (μια επιπλοκή στις χίλιες επεμβάσεις).
~*  Προετοιμασία για τη στεφανιογραφία
Πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας μερικές ημέρες πριν την επέμβαση εάν:
*Έχετε προβλήματα με αιμορραγίες
*Έχετε πρόβλημα με τη νεφρική σας λειτουργία
*Είστε αλλεργικός στο ιώδιο
*Παίρνετε φάρμακα που «αραιώνουν» το αίμα
*Παίρνετε φάρμακα για σακχαρώδη διαβήτη
~* Το πρωινό της εξέτασης
Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο θα είστε νηστικός και θα σας γίνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η περιοχή παρακέντησης όπου και θα μπει ο καθετήρας για την εξέταση (συνήθως το πόδι) προετοιμάζεται με ξύρισμα και ένας ενδοφλέβιος καθετήρας (ορός) θα τοποθετηθεί στο αριστερό σας χέρι.
~*  Πως πραγματοποιείται η στεφανιογραφία
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 .--
~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου