ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :
ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....
~



~
***   ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Τι είναι η ρομποτική χειρουργική
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ζήσαμε μια επανάσταση στη Χειρουργική. Καθιερωμένες και δοκιμασμένες χειρουργικές τεχνικές πέρασαν ομαλά από την ανοικτή στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, τη Λαπαροσκοπική χειρουργική. Ο χειρουργός κατά τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική χειρίζεται τους ιστούς, όχι υπό άμεση όραση, αλλά μέσω μιας οθόνης και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων. Η σύγχρονη τεχνολογία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της λαπαροενδοσκοπικής χειρουργικής και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της μεθόδου την καταξίωσαν τόσο στην ιατρική κοινότητα όσο και στη συνείδηση των ασθενών. Εντούτοις, η επανάσταση του 21ου αιώνα στο χώρο της χειρουργικής είναι η ρομποτική χειρουργική, δηλαδή η εισαγωγή ρομποτικών συστημάτων, καθοδηγούμενων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η πρώτη γενιά χειρουργικών ρομπότ χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετά χειρουργεία ανά τον κόσμο. Δεν πρόκειται φυσικά για αυτόνομα ρομπότ που μπορούν να χειρουργούν μόνα τους, αλλά για μηχανικά βοηθήματα των χειρουργών. Τα μηχανήματα αυτά απαιτούν φυσικά χειρισμό από ανθρώπους χειρουργούς και δέχονται εντολές από αυτούς. Ο έλεγχος αυτών των χειρουργικών ρομπότ γίνεται με τηλεχειρισμό και ενεργοποίηση μέσω φωνής. Η ρομποτική χρησιμοποιείται πλέον στην ιατρική διότι παρέχει τη δυνατότητα άνευ προηγουμένου ελέγχου και ακρίβειας των χειρουργικών εργαλείων σε ελάχιστα παρεμβατικές διαδικασίες.
Στη ρομποτική χειρουργική, ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μια χειρουργική κονσόλα – Η/Υ, όπου βλέπει σε μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο, και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς, που μοιάζουν με joysticks. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μπαίνει ανάμεσα στον ασθενή και το χειρουργό προσφέροντας ανεκτίμητες πληροφορίες στο γιατρό και διευκολύνοντας κατά πολύ το έργο του. Το ρομποτικό σύστημα, μέσω ψηφιακής ανάλυσης, προσφέρει ακριβέστατη τρισδιάστατη και μεγεθυμένη εικόνα στο χειρουργό, δίνει λεπτομερή αίσθηση των ιστών και ουσιαστικά καθίσταται αρωγός του γιατρού για το μέγιστο όφελος του ασθενή. Οι εντολές που δίνει ο χειρουργός μέσω των μοχλών μεταφέρονται ψηφιακά, ταυτόχρονα και με θαυμαστή ακρίβεια, στους αρθρωτούς χειρουργικούς βραχίονες ενός ρομπότ, οι οποίοι εκτελούν τις κινήσεις στο χειρουργικό πεδίο. Οι κινήσεις των βραχιόνων του ρομπότ ελέγχονται 100% από τον χειρουργό, ο οποίος πρέπει να ειδικά εκπαιδευμένος στη χρήση του ρομποτικού συστήματος, όπου βλέπει σε μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο, και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς, που μοιάζουν με joysticks. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μπαίνει ανάμεσα στον ασθενή και το χειρουργό προσφέροντας ανεκτίμητες πληροφορίες στο γιατρό και διευκολύνοντας κατά πολύ το έργο του.

***  ΙΣΤΟΡΙΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ
Πώς γεννήθηκε η ρομποτική χειρουργική
Η ρομποτική χειρουργική είναι πραγματικότητα χάρη στη ρομποτική τεχνολογία και την τηλε-χειρουργική. Η ψηφιακή ανάλυση έδωσε τη δυνατότητα να μεταφέρεται η πληροφορία σε μεγάλη απόσταση, δίνοντας ώθηση στην τηλε-χειρουργική. Μέχρι σήμερα ήταν αδιανόητο να πραγματοποιηθεί επέμβαση από μακριά, χωρίς δηλαδή να συνυπάρχουν ο ασθενής και ο χειρουργός στον ίδιο χώρο. Αυτός ο περιορισμός οδήγησε την NASA και τον στρατό να ξεκινήσουν έρευνες, ώστε να δημιουργηθεί ένας τρόπος να χειρουργούνται οι αστροναύτες από γιατρούς που βρίσκονταν στη γη, και αντίστοιχα οι στρατιώτες, που κινδύνευε η ζωή τους στο πεδίο της μάχης, από γιατρούς που βρίσκονταν σε κάποιο απομακρυσμένο και ασφαλές σημείο!
Επιπλέον, με την συντριπτική αποδοχή της από τη χειρουργική κοινότητα ήταν απαραίτητο να ξεπεραστούν οι περιορισμοί της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, όπως και συνέβη με την εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής. Έτσι, η ρομποτική χειρουργική αναπτύχθηκε για να προσφέρει περισσότερο εύκαμπτα εργαλεία με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην κίνηση, πιο εργονομική θέση της χειρουργικής ομάδας και τρισδιάστατη και ακριβέστερη εικόνα του χειρουργικού πεδίου.
Η ρομποτική χειρουργική αναπτύχθηκε, τέλος, για να αρθούν οι περιορισμοί που υπήρχαν στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε μικροσκοπικά και περιορισμένα χειρουργικά πεδία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην χειρουργική και την παιδοχειρουργική.
Ιστορική Αναδρομή
Το 1985 το ρομποτικό σύστημα PUMA 560 χρησιμοποιήθηκε για να εκτελέσει βιοψία εγκεφάλου με καθοδήγηση υπό CT έλεγχο.
Το 1988, το σύστημα PROBOT, που αναπτύχθηκε στο Imperial College London, χρησιμοποιήθηκε σε ουρολογικές επεμβάσεις προστάτη.
Το σύστημα ROBODOC της Integrated Surgical Systems τέθηκε σε λειτουργία το 1992 για να σμιλεύει με ακρίβεια τις επιφάνειες του ισχίου κατά την αρθροπλαστική και αντικατάσταση.
Περαιτέρω εξέλιξη των ρομποτικών συστημάτων πραγματοποιήθηκε από την Intuitive Surgical με την κατασκευή του συστήματος da Vinci και από την  Computer Motion με τα ρομποτ AESOP και ZEUS.
Intuitive Surgical αγόρασε την Computer Motion το 1994 και διέκοψε την ανάπτυξη του ZEUS. Το σύστημα DaVinci έχει λάβει έγκριση από το FDA για μεγάλο εύρος χειρουργικών επεμβάσεων που περιλαμβάνουν τη ριζική προστατεκτομή για καρκίνο προστάτου, την υστερεκτομή και την αποκατάσταση μιτροειδούς βαλβίδος και χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 800 νοσοκομεία σε Αμερική και Ευρώπη.
Το σύστημα da Vinci χρησιμοποιήθηκε σε 48,000 επεμβάσεις to 2007 και κοστίζει περίπου 1.2 εκατομμύρια δολλάρια.
Τον Μάιο του 1998, ο Dr. Friedrich-Wilhelm Mohr πραγματοποίησε την πρώτη ρομποτικά υποβοηθούμενη αορτοστεφανιαία παράκαμψη, στο Leipzig Heart Centre στη Γερμανία, χρησιμοποιώντας το σύστημα DaVinci.
Το 2001, ο J.Marescaux πραγματοποίησε χολοκυστεκτομή σε μία ασθενή στο Στρασβούργο της Γαλλίας ενώ ο ίδιος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη (επέμβαση Lindberg).
Στην Ελλάδα, η πρώτη επέμβαση ρομποτικής χειρουργικής πραγματοποιήθηκε από τον Κ.Κωνσταντινίδη και την επιστημονική του ομάδα (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών) τον Σεπτέμβριο του 2006.
Η πρώτη ανακοίνωση ρομποτικών επεμβάσεων από τη χώρα μας έγινε τον Φεβρουάριο του 2007 στο 2ο παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής ( MIRA 2007) στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.Σήμερα υπάρχουν 6 ρομποτικά συστήματα στην Αθήνα.
 
***   ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής
  • Είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική μέθοδος, εξαιτίας της ακρίβειας με την οποία γίνονται οι κινήσεις του γιατρού.
  • Εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος.
  • Εξασφαλίζει μικρότερο πόνο.
  • Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Μειώνει σημαντικά το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.
  • Εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση.
  • Παρέχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.
  • Δίνει λύση στους περιορισμούς της λαπαροσκοπικής μεθόδου (δισδιάστατη εικόνα ή ασταθή εικόνα, απώλεια βαθμών ελευθερίας και αίσθησης, εργονομικά προβλήματα για τη χειρουργική ομάδα).
  • Επιτρέπει στον χειρουργό να έχει τρισδιάσταση (3D) εικόνα του χειρουργικού πεδίου, σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση.
  • Εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις. Καθώς οι χειρισμοί του χειρουργού στην κονσόλα μετατρέπονται σε κίνηση των χειρουργικών βραχιόνων εξαλείφεται σχεδόν το φυσιολογικό τρέμουλο των χεριών, με αποτέλεσμα μια πρωτοφανή χειρουργική δεξιότητα.
  • Δίνει στο χειρουργό τη δυνατότητα να πραγματοποιεί δύσκολους χειρουργικούς χειρισμούς. Τα χειρουργικά εργαλεία των ρομποτικών βραχιόνων μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι (7 βαθμοί ελευθερίας στην κίνηση), με μεγαλύτερη δεξιότητα και ακρίβεια, ενώ περιστρέφονται σχεδόν 360ο μέσα στο χειρουργικό πεδίο.
  • Παρέχει στον χειρουργό μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Σε αντίθεση με την συνηθισμένη χειρουργική πρακτική, η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει στον χειρουργό να πραγματοποιεί τις επεμβάσεις καθισμένος, μέσα σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και εργονομικά άριστο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κάματος του χειρουργού, με πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δύσκολων και πολύωρων επεμβάσεων.
  • Δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να προετοιμάσει την επέμβαση στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες των εσωτερικών οργάνων των ασθενών που προκύπτουν από τις εξετάσεις τους. Ο χειρουργός μπορεί επίσης και κατά τη διάρκεια της επέμβασης να ανακαλέσει στην οθόνη του και να συμβουλευτεί χρήσιμες εικόνες.

***  ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ
Εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής
Η ρομποτική χειρουργική βρίσκει εφαρμογή σε πολλές ειδικότητες της χειρουργικής, όπως την γενική χειρουργική, την χειρουργική κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας, την καρδιοχειρουργική και την θωρακοχειρουργική, την αγγειοχειρουργική, την παιδιατρική χειρουργική, την ουρολογία, την γυναικολογική χειρουργική, τη μεταμόσχευση νεφρού για τη λήψη μοσχεύματος και την χειρουργική ενδοκρινών αδένων.
Οι πιο συνηθισμένες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που γίνονται στις μέρες μας ρομποτικά, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η λαπαροσκοπική χειρουργική για τον ασθενή, είναι οι επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας, η χολοκυστεκτομή, η αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου, η αποκατάσταση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η χειρουργική αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων, η χειρουργική του προστάτη, η νεφρεκτομή, η ενδοκρινική χειρουργική και πολλές ακόμη.

***   ΣΥΣΤΗΜΑ daVinci
Τι είναι το χειρουργικό σύστημα daVinci
Το χειρουργικό σύστημα da Vinci είναι το πρώτο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA) για την πραγματοποίηση επεμβάσεων. Είναι ένα προϊόν της Intuitive Surgical, το οποίο συνδυάζει τις λεπτές δεξιότητες του χειρουργού με τη ρομποτική τεχνολογία που ενισχύεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Διακρίνεται σε τρία τμήματα: Το ρομπότ με τους ειδικούς βραχίονες, τον ενδοσκοπικό πύργο και τη χειρουργική κονσόλα.
Ο χειρουργός κατευθύνει και συντονίζει το όλο σύστημα μέσω της χειρουργικής κονσόλας, έχοντας μπροστά του μια μεγεθυσμένη και τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Η χειρουργική κονσόλα διαθέτει λαβές, όπου τοποθετεί τα δάκτυλά του ο χειρουργός και κινεί τους ειδικούς μοχλούς σα να χρησιμοποιεί τα χέρια του.
Κάθε κίνηση του χειρουργού αναπαράγεται με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στο χειρουργικό πεδίο από τους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ, το οποίο τοποθετείται συνήθως στα αριστερά του ασθενούς. Εκεί βρίσκεται και η ομάδα του χειρουργού. Ο χειρουργός μέσω ειδικών φακών αντιλαμβάνεται το χειρουργικό πεδίο και συνομιλεί και συνεργάζεται με το ρομπότ και την υπόλοιπη χειρουργική ομάδα..
Ο ενδοσκοπικός πύργος ελέγχου περιλαμβάνει δύο video cameras, σύστημα αυτόματης ρύθμισης εικόνας, video monitor υψηλής ευκρίνειας και άλλες χρήσιμες συσκευές.
Ο σχεδιασμός του χειρουργικού συστήματος da Vinci ξεκίνησε το 1995 και από το 2000 μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 350 νοσοκομεία παγκοσμίως, ενώ η χρήση του εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των σημαντικών πλεονεκτημάτων του.

*** Λαπαροσκοπική  και Ρομποτική  Χειρουργική  σήμερα  :
Σκοπός της δημιουργίας της είναι η πλήρης και επιστημονική ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τις Ουρολογικές παθήσεις και τον τρόπο αντιμετώπισης τους.
Ιδιαίτερα τονίζεται η ενημέρωση σχετικά με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ελάχιστων επεμβατικών μεθόδων και ιδιαίτερα την Λαπαροσκοπική Ουρολογία, αντικείμενο εξειδίκευσης του ιατρού Κου Μιχαλάκη σε κέντρο αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου ( Bristol Urological Institute, Southmead Hospital, Bristol, UK )
Τέλος,  μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τον τρόπο επικοινωνίας, καθώς επίσης σας δίνεται η δυνατότητα να θέσετε  ερωτήματα  και μέσω αυτού του διαδικτυακού τόπου να λάβετε απαντήσεις σε κάθε απορίας σας.
Η συνεχής ενημέρωση αποτελεί το κλειδί της επικοινωνίας με ασθενείς και συναδέλφους ιατρούς,  με απώτερο σκοπό την άριστη παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους Ουρολογικούς ασθενείς.
Επεμβάσεις  : .Ουρολογικά προβλήματα ,
Ως μέθοδος εκλογής επιλέγεται η λαπαροσκοπική – ρομποτική , εφόσον έχει ένδειξη , όπως ακριβώς εφαρμόζεται σε όλα τα σύγχρονα Ουρολογικά Κέντρα της Ευρώπης και με βάση της κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας.
Ενημερωθείτε σχετικά με την επέμβαση που πρόκειται να υποβληθείτε και υποβάλετε ερωτήματα μέσω της on line εξέτασης
Επεμβάσεις Επινεφριδίων
 ~* Στα  επινεφρίδια
Λαπαροσκοπική Αδρεναλεκτομή
Η λαπαροσκοπική αδρεναλεκτομή πραγματοποιείται σε περιπτώσεις παθήσεων των επινεφριδίων όπου απαιτείται η αφαίρεση τους, όπως :
  • σε καλοήθεις όγκους επινεφριδίων, οι οποίοι είναι ορμονοπαραγωγοί ( αδενώματα, φαιοχρωμοκυττώματα)
  • σε κακοήθεις όγκους επινεφριδίων ( καρκίνωμα επινεφριδίου, μεταστατικοί όγκοι επινεφριδίων από άλλα όργανα όπως νεφρός , πνέυμονας, μαστός, δέρμα)
  • καλοήθη υπερπλασία επιμεφριδίου, όπου το μέγεθος είναι πολύ μεγάλο ( άνω των 4 εκ. ) και η πιθανότητα να υπάρχει κακοήθεια είναι σημαντική
Χειρουργική μέθοδος
Η λαπαροσκοπική αδρεναλεκτομή είναι η μέθοδος εκλογής για την αφαίρεση των επινεφριδίων εκτός σε εκείνες τις περιπτώσεις υπερμεγέθων όγκων, κυρίως κακοήθων, όπου δεν είναι τεχνικά και ογκολογικά εφικτή. Παρέχει όλα τα πλεονεκτήμα των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων με μικρότερο χειρουργικό stress, μικρότερη πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών, μικρότερη πιθανότητα αιμορραγίας και μετάγγισης αίματος, σημαντικά μικρότερο χρόνο νοσηλείας και επανόδου στην καθημερινή δραστηριότητα.
Ο ασθενής τοποθετείται  στο χειρουργικό τραπέζι σε θέση νεφρού και μέσω μιας τομής 1 εκ εισάγεται η λαπαροσκοπική κάμερα, αφού πρώτα δημιουργηθεί πνευμοπεριτόναιο ( είσοδος αέρα στην κοιλιακή χώρα). Με την βοήθεια των λαπαροσκοπικών εργαλείων, που εισάγονται από μικρές οπές κάτω του 1 εκ. και με τη βοήθεια της μεγένθυνσης που προσφέρει η κάμερα, αφαιρείται με μεγάλη ακρίβεια το πάσχον επινεφρίδιο, αφού απολινωθούν τα αγγεία του. Το παρασκεύασμα αφαιρείται από μικρή τομή 5 εκ., αφού πρώτα τοποθετηθεί σε ειδική σακούλα.
Ο ασθενής εξέρχεται την 1η ή 2η μετεγχειρητική ημέρα και σε 15 μέρες επανέρχεται στην πρότερη καθημερινή δραστηριότητα.









~ Επεμβάσεις νεφρών : 
Οι επεμβάσεις των νεφρών μπορούν να πραγματοποιηθούν με την κλασσική ανοικτή μέθοδο και λαπαροσκοπικά.
Η τελευταία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής στις περισσότερες περιπτώσεις, παρέχοντας στον ασθενή όλα τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων.
Ανοικτά γίνονται ασθενείς με μεγάλους όγκους ή τοπικά εκτεταμένους, όπου η επέμβαση είναι τεχνικά πολύ δύσκολη και ογκολογικά απαιτητική.
~ Λαπαροσκοπική Ρομποτική Απλή/Ριζική Νεφρεκτομή
Τι είναι?
Αφαίρεση του νεφρού που ανάλογα με την ένδειξη μπορεί να είναι απλή (αφαίρεση μόνο του νεφρού) ή ριζική  (αφαίρεση του νεφρού και των περιβλημάτων του, καθώς επίσης και του σύστοιχου επινεφριδίου όταν αυτό απαιτείται).
Πότε αποφασίζεται?
Απλή νεφρεκτομή γίνεται σε συμπτωματικό μη λειτουργικό νεφρό, που προκλήθηκε είτε επίκτητα (λιθίαση, λοίμωξη) είτε συγγενώς( στένωση ΠΟΣ, συγγενής υποπλασία).
Ριζική νεφρεκτομή απαιτείται σε καρκίνο του νεφρού σταδίου pT2 ( όγκος μεγέθους άνω των 7εκ.) και άνω, καθώς επίσης και όγκοι μικρότεροι με ενδοφυτική ανάπτυξη όπου η μερική νεφρεκτομή δεν είναι εφικτή.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες 2010 της Ευρωπαικής Ουρολογικής Εταιρίας, το σύστοιχο επινεφρίδιο αφαιρείται μόνο όταν παρουσιάζει διήθηση διεγχειρητικά ή με την προεγχειρητική σταδιοποίηση
Με ποια μέθοδο γίνεται?
Η μέθοδος εκλογής σε όλες τις περιπτώσεις είναι η λαπαροσκοπική όπου όλες οι μελέτες έχουν αποδείξει τα ίδια ογκολογικά αποτελέσματα , επιβεβαιώνοντας τη στατιστικά σημαντική διαφορά στην απώλεια αίματος, την πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών καθώς επίσης και την εντυπωσιακή μετεγχειρητική ανάρρωση και επιστροφή στην ενεργό δράση.
Στην ανοικτή μέθοδο υπάρχουν διάφορες προσπελάσεις κατά τις οποίες διενεργείται τομή δέρματος και των υποκείμενων μυικών ομάδων σε έκταση που ξεπερνάει τα 15εκ., προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο εγχειρητικό πεδίο. Ο νεφρός βρίσκεται στον οπισθοπεριτοναικό χώρο και καλύπτεται από τρεις στιβάδες μυών , η διατομή των οποίων προκαλεί μεγάλο εγχειρητικό τραύμα. Έτσι, μετεγχειρητικά η ανάρρωση απαιτεί συνήθως σημαντικές δόσεις αναλγητικών, ενώ λόγω του πόνου είναι περιορισμένη η κινητοποίηση, προδιαθέτοντας σε αναπνευστικές λοιμώξεις. Η ύπαρξη μεγάλης εγχειρητικής ουλής επιβαρύνει το αισθητικό αποτέλεσμα , αυξάνει την πιθανότητα διαπύησης του τραύματος και συνήθως ακολουθείται από χαλάρωση του πλάγιου κοιλιακού τοιχώματος στο επίπεδο της τομής.
Στάδια εκτέλεσης της λαπαροσκοπικής επέμβασης
Αφού ο ασθενής εκτιμηθεί προεγχειρητικά από αναισθησιολόγο, καρδιολόγο και πνευμονολόγο υπό γενική αναισθησία τοποθετείται σε κατάλληλη θέση ( θέση νεφρού). Με τη βοήθεια των ειδικών λαπαροσκοπικών trocar, εισάγεται αέρας στην κοιλιακή κοιλότητα και δημιουργείται ο χώρος όπου ο λαπαροσκόπος διενεργεί την λαπαροσκοπική νεφρεκτομή, μέσω μικρών οπών μεγέθους 1εκ. όπου εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.  Με τη βοήθεια κάμερας, η οποία έχει μεγενθυτικές ιδιότητες, με μεγάλη λεπτομέρεια και αναίμακτα ο χειρουργός μπορεί να επιτελέσει οποιαδήποτε κίνηση απαιτείται, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα επιπλοκών.
Μετεγχειρητική πορεία
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο ασθενής σιτίζεται, σηκώνεται και σταδιακά κινητοπιείται πλήρως, αφού αφαιρούνται οροί και ενδοφλέβιες χορηγήσεις φαρμάκων. Το γεγονός αυτό επιταχύνει την ομαλοποίηση της πεπτικής και αναπνευστικής λειτουργίας, σε συνδυασμό με την πολύ μικρή απαίτηση αναλγητικής αγωγής. Μετά από 1-2 μέρες εξέρχεται του νοσοκομείου ενώ σε 15μέρες περίπου επανέρχεται πλήρως στην καθημερινή του δραστηριότητα.
Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής μεθόδου 
  1. Πιο ακριβής και λεπτομερής  διενέργεια της επέμβασης – παρασκευής των ιστών λόγω χρήσης κάμερας με μεγέθυνση 10-15 φορές
  2. Τραυματισμός των ιστών σε μικρότερη έκταση
  3. Μικρότερο χειρουργικό stress
  4. Μικρότερη απώλεια αίματος- μικρότερη πιθανότητα μετάγγισης
  5. Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, μικρότερη χρήση αναλγητικών
  6. Μικρότερος χρόνος νοσηλείας- ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο
  7. Γρηγορότερη επάνοδο στην πρότερη φυσική δραστηριότητα
  8. Καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα- μικρότερες ουλές
  9. Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα όπως διαπύηση , διάσπαση , μετεγχειρητική κήλη
  10. Μικρότερη επιβάρυνση του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού , μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικών αναπνευστικών λοιμώξεων
Επιπλοκές
Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ένα ποσοστό επιπλοκών τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και μετά από αυτό. Οι συνηθέστερες που σχετίζονται με την νεφρεκτομή είναι η αιμορραγία, η κάκωση γειτονικών οργάνων  (ήπαρ, σπλήνας, έντερο), η λοίμωξη, η εμβολή κλπ. Στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής μεθόδου φαίνεται ότι η πιθανότητα επιπλοκών είναι μικρότερη και σχετίζεται άμεσα με την εμπειρία του χειρουργού, ενώ όπως κάθε λαπαροσκοπική επέμβαση έχει πιθανότητα να μετατραπεί σε ανοικτή εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Η σύγχρονη Ουρολογία απαιτεί διεθνώς όλοι οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά, εκτός και αν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις.   
~  Βίντεο : Λαπαροσκοπική Νεφρεκτομή ΔΕ , https://youtu.be/qhf5i2TbdyY  .-
~* Λαπαροσκοπική-Ρομποτική Αφαίρεση Κύστεως Νεφρού
Περίπου  50% των ατόμων ηλικίας άνω των 50ετών εμφανίζονται νεφρικές κύστεις.
Είναι συνήθως καλοήθεις, έχουν σχήμα στρογγυλό και περιέχουν διαυγές υγρό. Συνήθως είναι ασυμπτωματικές και αποκαλύπτονται σε τυχαίο έλεγχο. Κάποιες αποτελούν εκδηλώσεις της πολυκυστικής νόσου των νεφρών, συνδρόμου με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις.
Πότε απαιτείται αφαίρεση
  • ευμεγέθεις κύστεις οι οποίες προκαλούν πιεστικά φαινόμενα
  • κύστεις άνω των 3 εκ. που προκαλούν συμπτώματα όπως πόνο λόγω  απόφραξης, αιμορραγίας
  • σε πολυκυστική νόσο προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα του ασθενούς
  • μετά αποτυχημένη παρακέντηση τους και έγχυση σκληρυντικής ουσίας
  • σε ύποπτες κύστεις στις οποίες είναι απαραίτητο να εξεταστεί το τοίχωμα τους για πιθανή κακοήθεια. Στις περιπτώσεις αυτές που είναι ύποπτες για κακοήθεια είναι ορθότερο να επιλέγεται η ριζική αφαίρεση τους μαζί με το τμήμα του νεφρικού παρεγχύματος που τις περιέχει ( μερική νεφρεκτομή, ριζική νεφρεκτομή), προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα.
Ποια η μέθοδος επιλογής
Η λαπαροσκοπική αφαίρεση των νεφρικών κύστεων αποτελεί την μέθοδο εκλογής, αφού προσφέρει στον ασθενή όλα τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων , εξασφαλίζοντας παράλληλα άριστο χειρουργικό  αποτέλεσμα.
Χειρουργική μέθοδος
renal cystrenal cyst3Ο ασθενής τοποθετείται σε θέση νεφρού και μέσω μιας οπής 1εκ. εισάγεται η λαπαροσκοπική κάμερα, αφού πρώτα δημιουργηθεί πνευμοπεριτόναιο με την είσοδο αέρα στην κοιλιακή χώρα. Η μεγένθυνση που προσφέρει η κάμερα δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης όλων των οργάνων και ανατομικών στοιχείων, με ακρίβεια, μειώνοντας την πιθανότητα διεγχειρητικών επιπλοκών. Η κύστη παρασκευάζεται με τη χρήση λαπαροσκοπικών εργαλείων και το τοίχωμά της αφαιρείται αφού εκκενωθεί το υγρό που περιέχει. Το έδαφος της κύστης καλύπτεται με αιμοστατικό υλικό και το λίπος που περιβάλλει τον νεφρό, αποκλείοντας την πιθανότητα υποτροπής.      
Ο ασθενής εξέρχεται του χειρουργείου με παροχέτευση και ουροκαθετήρα, τα οποία αφαιρούνται το πρωί της επόμενης μέρας. Από το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου σηκώνεται και σιτίζεται, γεγονός που επιταχύνει την αναπνευστική και γαστρεντερική λειτουργία στο φυσιολογικό. Ο ασθενής εξέρχεται την 1-2η μετεγχειρητική ημέρα και σε 10 μέρες επιστρέφει πλήρως στην προ του χειρουργείου φυσική δραστηριότητα.
Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής μεθόδου
  • Ελάχιστος χειρουργικός τραυματισμός των ιστών
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ύπαρξη σημαντικά  μικρότερων ουλών
  • Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς
  • Μηδενική σχεδόν απώλεια αίματος
  • Ελάχιστη πιθανότητα μεταγγίσεων
  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο
  • Χαμηλότερο συνολικό κόστος νοσηλείας
  • Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου και ταχύτερη επιστροφή στην συνηθισμένη δίαιτα
  • Συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
  • Μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, όπως πχ διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος πόνος, δύσμορφη ουλή κτλ.
  • Σημαντικά μικρότερη καρδιαγγειακή και αναπνευστική επιβάρυνση
  • Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό
Επιπλοκές
Όπως σε όλες τις επεμβάσεις υπάρχει πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών. Έτσι στην λαπαροσκοπική αφαίρεση των νεφρικών κύστεων σε ποσοστό 1% είναι δυνατόν να εμφανιστούν επιπλοκές όπως τραυματισμός παρακείμενων οργάνων (όπως πχ έντερο, αγγεία, σπλήνας, ήπαρ ), λοιμώξεις, διαφυγή ούρων και δημιουργία ουρινώματος από τραυματισμό του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού, ειλεός, αιμορραγία, αιμάτωμα, διαταραχή της επούλωσης του τραύματος, θρόμβωση  ή/και εμβολή, νευραλγίες, αλλεργικές αντιδράσεις κτλ. Όλες οι επιπλοκές αυτές είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες και δεν θέτουν συνήθως σε κίνδυνο τον ασθενή. Η λαπαροσκοπική εμπειρία και η κατάλληλη εκπαίδευση μειώνει στο ελάχιστο το ποσοστό των επιπλοκών της μεθόδου, παρέχοντας παράλληλα το μέγιστο χειρουργικό αποτέλεσμα.
~* Λαπαροσκοπική Κρυοπηξία Όγκων Νεφρού
 Μέσω μιας οπής 1 εκ. εισάγετε η λαπαροσκοπική κάμερα, αφού έχει διαταθεί η κοιλιακή κοιλότητα με την είσοδο κατάλληλου αερίου. Μετά την παρασκευή και ανεύρεση του όγκου, υπό μεγέθυνση που φτάνει και τις 15 φορές, εισάγονται οι βελόνες της κρυοθεραπείας και εφαρμόζονται 2 κύκλοι ψύξης / θέρμανσης. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπό άμεση όραση, παρακολουθείται η έκταση της σφαίρας πάγου που δημιουργείται και εξασφαλίζεται η ασφάλεια των γειτονικών ιστών και η επιτυχία της διαδικασίας.
Λαπαροσκοπική εικόνα κρυοθεραπείας
Λαπαροσκοπική εικόνα κρυοθεραπείας  Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για 1-2  μέρες και εξέρχεται με σύσταση για απεικονιστικό έλεγχο σε 1 μήνα, όπου αξιολογείται το αποτέλεσμα της θεραπείας. Στη συνέχεια η παρακολούθηση περιλαμβάνει έλεγχο ανά 3 μήνες, για το πρώτο έτος και μετά ανά 6 μήνες για τα υπόλοιπα 5 έτη.
~*  Λαπαροσκοπική βιοψία νεφρού
Σε ασθενείς με υποψία νεφρολογικής νόσου, είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφασιστεί η κατάλληλη θεραπεία, η λήψη μικρού ιστοτεμαχίου βιοψίας από το νεφρικό παρέγχυμα. Η συνήθης τεχνική είναι η διαδερμική παρακέντηση με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η λήψη βιοψίας πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά όπως :
  • σε αποτυχία της διαδερμικής παρακέντησης
  • σε άσθενείς με συγγενείς ανωμαλίες όπου η παρακέντηση δεν είναι εφικτή ή εγκυμονεί κινδύνους επιπλοκών
  • σε ασθενείς με αιμορραγικές διαθέσεις, ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά
  • κατά τη διάρκεια λαπαροσκοπικής εφαρμογής κρυοθεραπείας ή ραδιοκυμμάτων για την αντιμετώπιση μικρών όγκων των νεφρών
Στάδια λαπαροσκοπικής μεθόδου
Μέσω μιας μικρής τομής 1 εκ. εισάγεται η λαπαροσκοπική κάμερα αφού πρώτα δημιουργηθεί πνευμοπεριτόναιο με την είσοδο αέρα μέσα στην κοιλιακή χώρα. Παρασκευάζεται ο νεφρός και με τη βοήθεια ειδικής λαβίδας λαμβάνεται μικρό ιστοτεμάχιο νεφρικού ιστού από τον κάτω πόλο υπό άμεση όραση! Το σημείο της βιοψίας καυτηριάζεται, μειώνοντας στο ελάχιστο το ποσοστό αιμορραγίας.
Πλεονεκτήματα
  • Ελάχιστος χειρουργικός τραυματισμός των ιστών
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ύπαρξη σημαντικά  μικρότερων ουλών
  • Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς
  • Μηδενική σχεδόν απώλεια αίματος
  • Ελάχιστη πιθανότητα μεταγγίσεων
  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο
  • Χαμηλότερο συνολικό κόστος νοσηλείας
  • Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου και ταχύτερη επιστροφή στην συνηθισμένη δίαιτα
  • Συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
  • Μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, όπως πχ διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος πόνος, δύσμορφη ουλή κτλ.
  • Σημαντικά μικρότερη καρδιαγγειακή και αναπνευστική επιβάρυνση
  • Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό
Μετεγχειρητική πορεία
Ο ασθενής από το απόγευμα της ίδιας ημέρας κινητοποιείται και σιτίζεται ενώ εξέρχεται την επομένη.
Η λαπαροσκοπική λήψη βιοψίας αποτελέι την επέμβαση εκλογής στις περιπτώσεις που η διαδερμική παρακέντηση δεν είναι απιτυχής ή εφικτή.

***  Τι είναι οι αιμορροΐδες – αιµορροϊδοπάθεια
Οι αιμορροΐδες δεν είναι αιµορροϊδοπάθεια. Άλλο οι αιμορροΐδες ως ανατομικό στοιχείο και άλλο η αιµορροϊδοπάθεια. Από 6 µηνών έχουµε όλοι αιμορροΐδες, δηλαδή αιµορροϊδικές φλέβες, δηλαδή αρτηριοφλεβικές αναστοµώσεις.
Οι αιµορροΐδες είναι ένα φυσιολογικό ανατοµικό στοιχείο, υπάρχουν σε όλους και δεν είναι πάθηση. Πάθηση γίνονται µόνο όταν, ανεξάρτητα από το ποια πιστεύουμε ότι είναι η παθολογία τους. Αλλά, τελικά, είναι φανερό ότι αιµορροϊδοπάθεια γνήσια δεν είναι η παρουσία των αιμορροΐδων, αλλά όλο αυτό που προκαλεί την πρόπτωση, τη δυσκοιλιότητα. Η αιµορροϊδοπάθεια είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες στις δυτικές κοινωνίες. Υπολογίζεται ότι το 50% του πληθυσμού υποφέρει από μία οξεία έξαρση των αιμορροΐδων σε κάποιο σημείο στη ζωή του.
Η αιµορροϊδοπάθεια (HEM-UH-roids) είναι πρησμένες και φλεγμονώδεις φλέβες στον πρωκτό και το κάτω ορθό. Οι κυριότεροι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι: Δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη, τοκετός, καθιστική ζωή, αλκοόλ, τα μπαχαρικά και τα ζεστά, ορισμένα φάρμακα και ορισμένα επαγγέλματα που απαιτούν να στέκεται κανείς όρθιος για μεγάλο διάστημα (ορθοστασία). Αιμορροΐδες μπορεί να προκύψουν από στράγγισμα κατά τη διάρκεια της κινητικότητας του εντέρου. Αιμορροΐδες μπορεί να βρίσκονται στο εσωτερικό του ορθού (εσωτερικές αιμορροΐδες) ή μπορεί να αναπτυχθούν κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες).
Οι αιμορροΐδες είναι κοινή ασθένεια. Με την ηλικία των 50 ετών, περίπου το ήμισυ των ενηλίκων έχει να ασχοληθεί με τον κνησμό, τη δυσφορία και την αιμορραγία που μπορεί να σηματοδοτούν την παρουσία των αιμορροΐδων.
Ευτυχώς, πολλές αποτελεσματικές επιλογές είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.

*** Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ);
 Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη (που αναφέρεται επίσης ως ΚΥΠ ) είναι μια κατάσταση
κατά την οποία ο προστατικός αδένας διογκώνεται και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα
που σχετίζονται με την ούρηση. Η ΚΥΠ μπορεί να αυξήσει το PSA (προστατικό ειδικό αντιγόνο)
σε επίπεδα δύο έως τρεις φορές υψηλότερα από το κανονικό.
Μία αυξημένη τιμή PSA δεν αποτελεί ένδειξη καρκίνου, αλλά όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο
του PSA, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρχει καρκίνος.
Πώς δημιουργείται η ΚΥΠ;
 Ο προστάτης διέρχεται δύο κυρίως περιόδους ανάπτυξης. Στις αρχές της εφηβείας,
ο προστάτης διπλασιάζεται σε μέγεθος. Στη συνέχεια, γύρω στην ηλικία των 25, ο προστάτης αρχίζει να αυξάνεται και πάλι και συνεχίζει να αυξάνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής
ενός ανθρώπου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη;
 Τα ακόλουθα είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.
Ωστόσο, κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα διαφορετικά.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Ακράτεια των ούρων ή σταγονοειδή ούρηση
• Πιο συχνή ούρηση, ιδιαίτερα τη νύχτα
• Επείγουσα ανάγκη για ούρηση (επιτακτική ούρηση)
• Επίσχεση ούρων (αδυναμία ούρησης)
• Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης συνοδευόμενη
  από διακεκομμένη ή αδύναμη ροή ούρων
 Θεραπεία
 Η θεραπεία είναι φαρμακευτική στα πρώτα στάδια και χειρουργική αργότερα ή όταν
η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει. Νέες τεχνολογίες (TURis) που έχουν εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια έρχονται να βοηθήσουν τον ασθενή να ξεπεράσει όσο το δυνατό πιο ανώδυνα
και αναίμακτα την πάθησή του.

*** Τι είναι η ακράτεια ούρων και οι άλλες διαταραχές ελέγχου της  ουροδόχου κύστεως;
 Οι διαταραχές ελέγχου της ουροδόχου κύστεως, συμπεριλαμβανομένης
και της ακράτειας ούρων είναι οι καταστάσεις εκείνες που εμποδίζουν τον άνθρωπο να ελέγξει πότε και πώς θα ουρήσει.
 Τα προβλήματα που δημιουργούνται μπορούν να κάνουν τις απλές καθημερινές δραστηριότητες προβληματικές και την κοινωνική ζωή πολύ δύσκολη.
Ορισμένα από αυτά μάλιστα εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά μπορεί να θέσουν και την ίδια την υγεία του ανθρώπου σε κίνδυνο.
 Η ακράτεια ούρων διακρίνεται σε: ακράτεια από προσπάθεια, επιτακτική ακράτεια μεικτού τύπου ακράτεια και ακράτεια από υπερπλήρωση.
  Στη διάγνωσή της πολλές φορές είναι απαραίτητος ο Ουροδυναμικός έλεγχος που είναι μια εξειδικευμένη εξέταση που δείχνει πώς συμπεριφέρεται η κύστη όταν γεμίζει αλλά και όταν αδειάζει από τα ούρα.
           
      Ενδοκυστικές Εγχύσεις
ΒΟΤΟΧ
Νευροδιεγέρτης
Οπισθίων Ιερών Ριζών
      Η θεραπεία της ακράτειας ανάλογα με το αίτιο μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική. Στην τελευταία περίπτωση νέες θεραπείες όπως οι νευροδιεγέρτες κύστεως και το BOTOX έρχονται να δώσουν λύση σε δύσκολα περιστατικά.

***  ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
                         
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός όγκος στους ηλικιωμένους άνδρες στην Ευρώπη. Το ποσοστό εμφάνισης είναι μεγαλύτερο στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη ωστόσο το ποσοστό στη Νότια και Ανατολική αυξάνεται διαρκώς.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι το ποσοστό επιβίωσης μετά την αντιμετώπισή του χάρη στα νέα μέσα που έχουμε, πλέον αυξήθηκε από 73,4% στο 83,4%.
 Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη καθώς τον αυξάνει έως και 11 φορές ανάλογα με τον αριθμό του πρώτου βαθμού συγγενών που έχει νοσήσει από αυτόν.
 Διάγνωση
 Η διάγνωση γίνεται με το συνδυασμό της δακτυλικής εξέτασης και του PSA.
Το PSA είναι μία ουσία που εκκρίνεται από τα προστατικά κύτταρα και βρίσκεται αυξημένο όταν υπάρχει όγκος. Επειδή πολλές φορές αυξάνει και από άλλες αιτίες όπως η φλεγμονή (προστατίτιδα) ή στην υπερτροφία του προστάτη, ένας συνδυασμός του ελεύθερου με το δεσμευμένο PSA στο αίμα μας προσανατολίζει ποιοί ασθενείς με αυξημένο PSA θα χρειασθεί να κάνουν βιοψία στον προστάτη.
      Θεραπεία
 Η θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή, το βαθμό κακοήθειας του όγκου και την επέκτασή του. Έτσι μπορεί να είναι είτε απλή παρακολούθηση με το PSA είτε φαρμακευτική αντιμετώπιση, είτε ακτινοβολία του προστάτου ή χειρουργική.
 Στη χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται τη τελευταία δεκαετία και η Ρομποτική προστατεκτομή.
 http://www.intuitivesurgical.com/company/media/videos/product_footage/
 Σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες μάλιστα, το 80% των επεμβάσεων για όγκους του προστάτη γίνεται με αυτό τον τρόπο.
Τα πλεονεκτήματα είναι η μικρότερη απώλεια αίματος, η ελαχιστοποίηση
του μετεγχειρητικού πόνου, η μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
– εξιτήριο την επομένη ημέρα- και η ταχύτερη ανάρρωση.

 *** ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ

Η κιρσοκήλη είναι μια μάζα από διευρυμένες και διεσταλμένες φλέβες που αναπτύσσεται στο σπερματικό τόνο εντός του οσχέϊκου σάκου. Ο σπερματικός τόνος αποτελείται από φλέβες, αρτηρίες, λεμφικά αγγεία, τα νεύρα, και τον αγωγό (σπερματικό πόρο), που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις.
Αν οι βαλβίδες που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος στις φλέβες αυτές είναι
εκ γενετής ελαττωματικές, το αίμα δεν αποχετεύεται αποτελεσματικά, προκαλώντας πρήξιμο στις φλέβες πάνω και πίσω από τους όρχεις με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων. Αυτό πιστεύεται ότι συμβάλει στην υπογονιμότητα καθώς η θερμότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την φυσιολογική παραγωγή σπέρματος στους όρχεις (σπερματογένεση).
 Μία κιρσοκήλη μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα όρχι ή αμφoτερόπλευρα,
αλλά σε περίπου 85% των περιπτώσεων αναπτύσσεται στο αριστερό όρχι.
      Αιτίες της κιρσοκήλης
Η κιρσοκήλη αναπτύσσεται όταν οι βαλβίδες που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος από το φλεβικό δίκτυο του όρχι στο κύριο κυκλοφορικό σύστημα καταστρέφονται ή είναι ελαττωματικές. Αναποτελεσματική ροή του αίματος προκαλεί τη διεύρυνση (διαστολή) της φλέβας.
 Κιρσοκήλη: Επίπτωση και επιπολασμός
Η επίπτωση της κιρσοκήλης είναι 10-20% και η κατάσταση εξελίσσεται κάποια στιγμή γύρω από την εφηβεία. Η ξαφνική ανάπτυξη
της κιρσοκήλης σε έναν μεγαλύτερο άνδρα μπορεί να υποδεικνύει μια οπισθοπεριτοναϊκή μάζα που εμποδίζει την σπερματική φλέβα, αν και αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Περίπου το 40% των υπογόνιμων ανδρών έχουν κιρσοκήλη και μεταξύ των ανδρών με δευτερογενή υπογονιμότητα - όσοι είναι πατέρες ενός παιδιού, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να κάνουν δεύτερο - η επίπτωση μπορεί να φθάνει έως και το 80%.
 Η διάγνωση της κιρσοκήλης
Μεγάλες κιρσοκήλες μπορεί να φανούν με γυμνό μάτι. Μεσαίου μεγέθους κιρσοκήλη μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης με τη ψηλάφηση της περιοχής. Αν ένας ασθενής είναι ύποπτο ότι έχει κιρσοκήλη πρέπει να εξεταστεί όρθιος, καθώς η κιρσοκήλη είναι  περισσότερο εμφανής σε αυτή τη θέση από ό,τι, ξαπλωμένος σε ύπτια θέση. Μικρές κιρσοκήλες μπορεί να αποκαλυφθούν με τη διενέργεια Doppler υπερηχογραφίας. Σημαντικός είναι επίσης και ο ρόλος του σπερμοδιαγράμματος καθώς στην κιρσοκήλη έχουμε χαρακτηριστικές αλλοιώσεις την "ολιγοασθενοτερατοσπερμία"
 Η θεραπεία της κιρσοκήλης
Εάν ο ασθενής με κιρσοκήλη είναι ασυμπτωματικός και η στειρότητα δεν είναι ζήτημα, δεν είναι αναγκαίο να υπάρξει θεραπεία.
Εάν η ενόχληση είναι ήπια, μπορεί να αντιμετωπισθεί η κατάσταση φορώντας ένα αθλητικό εσώρουχο υποστήριξης κατά τη διάρκεια
έντονης δραστηριότητας ή άσκησης.
 Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της κιρσοκήλης
Εάν η κιρσοκήλη προκαλεί πόνο ή ατροφία του όρχι (σπάνια) ή αν η κατάσταση προκαλεί στειρότητα (πιο συνηθισμένο) η χειρουργική επέμβαση πρέπει να συστηθεί. Η κιρσοκήλη μπορεί να διορθωθεί μέσα από μια χειρουργική διαδικασία
που ονομάζεται απολίνωση σπερματικών φλεβών.
 Οι ακόλουθες μέθοδοι χρησιμοποιούνται:
 Μικροχειρουργική Απολίνωση
Συνήθως απαιτεί γενική ή τοπική αναισθησία. Στη διαδικασία αυτή, γίνεται μια τομή 2 έως 3 εκ. στο κάτω μέρος της κοιλιάς λίγο πιο πάνω από τον όρχι και ο  χειρουργός χρησιμοποιώντας ειδικά μεγεθυντικά γυαλιά απολινώνει τις διευρυμένες φλέβες.
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών και υποτροπής της κιρσοκήλης.
Ο ασθενής συνήθως μπορεί να επανέρθει πλήρως στις δραστηριότητές του μέσα σε μια εβδομάδα.
 Η Λαπαροσκοπική και η Ρομποτική αποκατάσταση
Είναι μια τεχνική στην οποία ο χειρουργός εισάγει μια μικροσκοπική κάμερα  μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα διαμέσου μιας μικρής τομής. Χρησιμοποιώντας την κάμερα για να εντοπίσει τη κιρσοκήλη, ο χειρουργός απολινώνει με ειδικά εργαλεία τις διεσταλμένες φλέβες.
Η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα και η ανάκτηση των δραστηριοτήτων περίπου 2 ημέρες.
 Ο Εμβολισμός
Είναι μια χειρουργική διαδικασία που διαρκεί περίπου μία ώρα. Γίνεται κυρίως σε υποτροπή της κιρσοκήλης.
Ένας μικρός σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται από τη μηριαία έως τη νεφρική φλέβα και γίνεται έγχυση σκληρυντικής ουσίας στην αρχή της σπερματικής φλέβας.

*** ΛΙΘΙΑΣΗ       
Η λιθίαση είναι η τρίτη συχνότερη πάθηση του ουροποιητικού μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Οι λίθοι του ουροποιητικού χωρίζονται σε αυτούς που είναι φλεγμονώδους αιτιολογίας, σε αυτούς που δεν ευθύνεται η φλεγμονή για τη δημιουργία τους, σε αυτούς που είναι αποτέλεσμα φαρμακευτικής αγωγής   και σε αυτούς που είναι γενετικής αιτιολογίας.
 Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο κολικός του νεφρού (δυνατός πόνος στον πάσχοντα νεφρό) που αν δε περάσει μόνος του μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου για θεραπεία.
 Ένας ασθενής που θα εμφανίσει λιθίαση και θα αντιμετωπισθεί γι’ αυτή
έχει 50% πιθανότητες να ξαναδημιουργήσει λίθο.
 Η διάγνωση γίνεται με εργαστηριακές (γενική ούρων) και απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, ενδοφλέβιος πυελογραφία).
 Η θεραπεία μπορεί να είναι από μια απλή φαρμακευτική αγωγή ή Εξωσωματική λιθοθρυψία μέχρι και ακόμη να χρειαστεί να οδηγηθεί ο ασθενής στο χειρουργείο για επεμβατική αφαίρεση του λίθου.
Στην τελευταία περίπτωση ανάλογα με την εντόπιση του λίθου (νεφρός ή ουρητήρας), αποφασίζεται και ο τρόπος προσπέλασης και αφαίρεσης ή κατακερματισμού του λίθου.
 Τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο της τεχνολογίας ο Ουρολόγος έχει πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του όπως το  Laser, οι υπέρηχοι και τα κρουστικά κύματα (Lithoclast).

***   ΟΓΚΟΙ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ
              
Οι όγκοι της ουροδόχου κύστεως ή θηλώματα, είναι μια πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 50 ετών και είναι κυρίως καρκινώματα από μεταβατικό επιθήλιο.
  Οι όγκοι κατά την κυστεοσκόπηση έχουν είτε επίπεδη είτε λαχνωτή μορφή και μπορεί  να παρουσιάζονται σε περισσότερα από ένα σημεία της ουροδόχου κύστεως.  Σύμφωνα με τον ιστολογικό τους τύπο χωρίζονται σε επιφανειακά και διηθητικά αυτά δηλαδή που προχωράνε στο μυϊκό τοίχωμα της κύστεως.
 Σε ασθενείς με τη διάγνωση όγκος κύστεως, το 70% παρουσιάζεται αρχικά
με επιφανειακούς όγκους.
 Η θεραπεία των όγκων της κύστεως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κυστεσκοπικό έλεγχο που γίνεται πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και η εξέλιξή τους από τον ιστολογικό  τύπο. Όλοι οι εμφανείς όγκοι και οι ύποπτες βλάβες
που αναγνωρίζονται στην κυστεοσκόπηση αφαιρούνται χειρουργικά και στέλνονται για ιστολογικό έλεγχο.
 Όπως έχουνε δείξει μελέτες όμως, υπάρχει ένα ποσοστό όγκων που δε φαίνεται με γυμνό μάτι με αποτέλεσμα αυτές οι βλάβες να μην αντιμετωπίζονται ενώ υπάρχουν γιατί δεν είναι ορατές. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια ήρθε η φωτοδυναμική διάγνωση να βοηθήσει στο πρόβλημα αυτό. Γίνεται έγχυση μιας ειδικής ουσίας στην κύστη  πριν την κυστεοσκόπηση με αποτέλεσμα όλες οι καρκινικές βλάβες να χρωματίζονται και να αναγνωρίζονται εύκολα.
 http://www.youtube.com/watch?v=vuM3tY5OnxY
 Οι μελέτες έδειξαν ότι έτσι ανιχνεύονται 16,5% περισσότεροι όγκοι που σε διαφορετική περίπτωση θα μένανε μέσα στην κύστη με μοιραία   αποτελέσματα για τον ασθενή.

***   ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ
      
Οι όγκοι του νεφρού αποτελούν το 2-3% όλων των όγκων. Υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη τάση εμφάνισής τους με ρυθμό 2% κάθε χρόνο. Η θνητότητα λόγω των νεφρικών όγκων ενώ σε ορισμένες
χώρες της Ευρώπης μειώνεται σταδιακά, στη χώρα μας δείχνει μία αργή αλλά ανοδική πορεία.
Εμφανίζεται και σε άνδρες και σε γυναίκες με αναλογία 1,5:1 και συχνότερη ηλικία εμφάνισης τα 60 με 70 έτη.
 Οι κυριότεροι αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση και η κληρονομικότητα. Έχουν ενοχοποιηθεί και άλλοι παράγοντες αλλά μόνο οι παραπάνω έχει αποδειχθεί ότι τους προκαλούν. Έτσι ως μέτρα πρόληψης είναι η διακοπή του καπνίσματος και το χάσιμο βάρους.
 Διάγνωση
 Οι όγκοι του νεφρού μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία, πόνο
στον πάσχοντα νεφρό ή και να ψηλαφούνται ακόμη εάν είναι μεγάλοι.
Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο αλλά κυρίως με αξονική
και μαγνητική τομογραφία όπου οι όγκοι έχουν χαρακτηριστική μορφή.
      Θεραπεία
Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική γιατί έχει βρεθεί ότι οι νεφρικοί όγκοι είναι ανθεκτικοί τόσο στην ακτινοβολία όσο και στην χημειοθεραπεία. Ανάλογα με τη θέση εντόπισης του όγκου και το μέγεθος του γίνεται ολική ή μερική νεφρεκτομή. Αυτό γίνεται είτε με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, είτε λαπαροσκοπικά με όλα τα οφέλη της ενδοσκοπικής επέμβασης (μικρή νοσηλεία πολύ μικρές τομές σε σχέση με την ανοικτή, ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, γρήγορη επιστροφή  στη καθημερινότητα). Σε νοσοκομεία φυσικά που είναι διαθέσιμο το ρομποτικό σύστημα η επέμβαση γίνεται ρομποτικά.
 Σε μικρούς όγκους στην περιφέρεια του νεφρού μπορεί να γίνει καταστροφή του όγκου  με ραδιοσυχνότητες ή κρυοθεραπεία (όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα) που είναι  και οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων όγκων.

***  ΦΙΜΩΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΟΜΗ

Φίμωση είναι η ρίκνωση της ακροποσθίας σε τέτοιο βαθμό ώστε η αποκάλυψη της βαλάνου (κεφαλής) του πεόυς να είναι  δύσκολη ή και αδύνατη. Ακροποσθία είναι τo αναδιπλωμένο δέρμα στην άκρη του πέους που παρέχει προστασία στο άνοιγμα  της ουρήθρας του πέους και στη βάλανο. Με την περιτομή αφαιρείται όλη η ακροποσθία  που περιβάλλει το άκρο του πέους.
 Η περιτομή μπορεί να εκτελεστεί για θρησκευτικούς, πολιτιστικούς ή ιατρικούς λόγους  και συνήθως πραγματοποιείται σε νεογνά. Ωστόσο, πολλοί έφηβοι και ενήλικες αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν αυτή την επέμβαση λόγω των επίμονων λοιμώξεων της ακροποσθίας, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ή του πόνου και της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της στύσης.
 Οι άνδρες που έχουν κάνει περιτομή εμφανίζουν λιγότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού  και προστατεύονται καλύτερα έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών αργότερα στη ζωή.
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η περιτομή των ενηλίκων
μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV κατά 50 τοις εκατό.
      Τα οφέλη της περιτομής:
        • Ευκολότερη υγιεινή
        • Μειωμένος κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
        • Πρόληψη των προβλημάτων του πέους. Περιστασιακά, η ακροποσθία μπορεί να στενέψει τόσο πολύ
που να είναι δύσκολο ή αδύνατο να τραβηχτεί προς τα πίσω. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή
της κεφαλής του πέους και σε δυσκολία στην ούρηση.
        • Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πέους.
             Αν και ο καρκίνος του πέους είναι πολύ σπάνιος, είναι λιγότερο συχνός σε περιτομημένους  άνδρες.
        • Μειωμένος κίνδυνος των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
 Για τους λόγους αυτούς, όλο και περισσότεροι άνδρες επιλέγουν τη διαδικασία αυτή.
 Περιτομή. Διαδικασία Ενηλίκων
Εφαρμόζεται μέθη ή τοπική αναισθησία για να μουδιάσει το πέος. Η διαδικασία διαρκεί περίπου τριάντα έως σαράντα πέντε λεπτά.
Γίνεται με τον κλασσικό τρόπο πού φαίνεται παρακάτω:
     

ή με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων για λιγότερη αιμορραγία και καλύτερη
επούλωση. Η διαφορά της μεθόδου αυτής με τις ήδη υπάρχουσες είναι η ταχύτερη χειρουργική διαδικασία, η απόλυτη και ταυτόχρονη αιμόσταση τη στιγμή  της τομής λόγω της χαμηλής θερμότητας που αναπτύσσεται στο σημείο επαφής του ηλεκτροδίου με τους ιστούς κατά την τομή.
 Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω έχουμε τη μείωση του χειρουργικού χρόνου
του χρόνου επούλωσης και βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.
 Ανεξάρτητα από το ποια τεχνική χρησιμοποιείται για να περιτομή του πέους  ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από κάθε αυνανισμό ή σεξουαλική δραστηριότητα  για τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

*** ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ Η ΚΑΛΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ
Εάν έχετε εκτεθεί σε οποιαδήποτε ακτινοβολία (μαστογραφία ή άλλο),
είτε για ιατρικό διαγνωστικό σκοπό, είτε στο πλαίσιο ακτινοθεραπείας ή αν ακόμα σας απασχολεί η υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία (όπως για παράδειγμα εάν ζείτε δίπλα σε πυρηνικό εργοστάσιο, χειρίζεστε διαγνωστικό ραδιολογικό εξοπλισμό, εργάζεστε στη βιομηχανία πυρηνικής επεξεργασίας, εξόρυξης ουρανίου κ.α.) ή εάν έχετε εκτεθεί σε ραδιοενεργά σωματίδια ή υψηλότερες δόσεις ιονισμένης ακτινοβολίας που προέρχονται από πηγές απεμπλουτισμένου ουρανίου, έλεγχο ατομικών όπλων, συχνές πτήσεις σε υψηλότερα υψόμετρα, μια πυρηνική καταστροφή (όπως στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας),
εδώ μπορείτε να βρείτε συμβουλές και προτεινόμενες θεραπείες που μπορούν με φυσικό τρόπο να βοηθήσουν το σώμα να αποβάλλει τα καταστροφικά ραδιοενεργά στοιχεία (στρόντιο και ραδιοενεργό ιώδιο, για παράδειγμα) ή να αποτοξινώσουν από τα επιβλαβή υποπροϊόντα όπως οι ελεύθερες ρίζες.
 Εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε ακτινοθεραπεία η μακροβιοτική διατροφή είναι η λύση (από το μακρύς βίος και χρησιμοποιήθηκε από τον Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής, για να περιγράψει το μοντέλο ανθρώπου που είναι πραγματικά υγιής και ζει για πολλά χρόνια).
Η μακροβιοτική διατροφή είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία της ασθένειας από ακτινοβολία και του καρκίνου.
Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο και θέλετε να επιβιώσετε από αυτόν αποφύγετε οποιαδήποτε και όλες τις εκθέσεις στην ακτινοθεραπεία.
 Η ακτινοθεραπεία οποιασδήποτε μορφής είναι αυτή που στην πραγματικότητα σκοτώνει τους διαγνωσθέντες με καρκίνο ασθενείς. Η έκθεση σε ακτινοβολία προκαλεί καταιγισμό ελεύθερων ριζών που σπέρνουν τον όλεθρο στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν το DNA, τις πρωτείνες και τα λίπη. Η καταστροφή που προκαλούν έχει κλινικά αποδειχθεί ότι συμβάλει στον καρκίνο.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από καρκίνο, πεθαίνουν λόγω δηλητηρίασης από ακτινοβολία. Η κατ’ επανάληψη έκθεση στην ακτινοβολία δια μέσου της θεραπείας αυτής που δεν θα έπρεπε καν να λέγεται θεραπεία κατακλύζει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.
1)Ο καρκίνος δεν προκαλεί την απώλεια μαλλιών στους καρκινοπαθείς, η θεραπεία με ακτινοβολία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτή.
2)Ο καρκίνος δεν προκαλεί την απώλεια βάρους, η ακτινοθεραπεία το προκαλεί καταστέλλοντας την όρεξη.
3)Ο καρκίνος δεν κάνει τον ασθενή να νιώθει αδύναμος και άρρωστος, η ακτινοβολία είναι αυτή που δηλητηριάζει το σώμα και τον κάνει αδύναμο και άρρωστο.
 Σύμφωνα με τους Michio και Aveline Kushi, στο βιβλίο Macrobiotic Diet, ο Michio Kushi δηλώνει:
 “Τη στιγμή του ατομικού βομβαρδισμού στο Ναγκασάκι το 1945, ο Tatsuichiro Akizuki, M.D., ήταν διευθυντής του τμήματος παθολογίας στο νοσοκομείο St. Francis στο Ναγκασάκι.
 Οι περισσότεροι ασθενείς του νοσοκομείου, που βρισκόταν σχεδόν δίπλα από την έκρηξη της ατομικής βόμβας, επιβίωσαν των αρχικών επιπτώσεων της βόμβας αλλά σύντομα κατέρρευσαν με συμπτώματα αδιαθεσίας από ακτινοβολία λόγω της ραδιενέργειας που είχε απελευθερωθεί.
 Ο Dr. Akizuki έκανε στο προσωπικό του και στους ασθενείς μια αυστηρή μακροβιοτική δίαιτα με καστανό ρύζι, μίσο και σούπα με σάλτσα σόγιας ταμάρι, γουακάμε και άλλα θαλασσινά φύκια, κολοκύθα Hokkaido και θαλασσινό αλάτι και απαγόρευσε την κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών. Ως αποτέλεσμα, έσωσε τους πάντες στο νοσοκομείο ενώ άλλοι επιζώντες πέθαναν από τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας”.
Το μυστικό της επιβίωσης από όλες τις μορφές ακτινοβολίας είναι το θαλασσινό αλάτι. Εάν ανησυχείτε για το νέφος από την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα ή εάν κάνατε ακτίνες Χ (σε νοσοκομείο ή σε σκάνερ αεροδρομείου) κάντε ένα μπάνιο με θαλασσινό αλάτι (όχι το ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι) ώστε να φύγει η ραδιενέργεια από το σώμα σας.
 Εάν διαγνωστήκατε με στοματικό καρκίνο ή καρκίνο του λάρυγγα και υποβληθήκατε στη θανατηφόρα θεραπεία με ακτινοβολία, οι γαργάρες με μαγειρική σόδα μαζί με νερό θα βοηθήσουν ώστε να εξουδετερωθεί η ακτινοβολία.
 Η μαγειρική σόδα είναι τόσο ισχυρή στην θεραπεία της μόλυνσης από ραδιενέργεια που, στο National Laboratory του Los Alamos, στο New Mexico, ο ερευνητής Don York χρησιμοποίησε τη μαγειρική σόδα για να “καθαρίσει” το έδαφος που είχε μολυνθεί με ουράνιο. Το διττανθρακικό νάτριο δένει με το ουράνιο, και έτσι αποκολλάται από το έδαφος. Μέχρι στιγμής ο ερευνητής έχει αφαιρέσει το 92% του ουράνιου από τα μολυσμένα δείγματα εδάφους.
 Ακόμα δεν έχετε πειστεί; Θα βοηθούσε να ξέρατε ότι ο στρατός των ΗΠΑ συνιστά τη χρήση μαγειρικής σόδας για την προστασία των νεφρών από την ακτινοβολία.
 Η ραδιενέργεια είναι πολύ τοξική. Η έκθεση σε αυτήν, ακόμα και σε μικρό ποσοστό, είναι βλαβερή για το σώμα. Η έκθεση σε ραδιενέργεια μέσω ακτίνων Χ ή θεραπειών για τον καρκίνο είναι η πιο βλαβερή πηγη δηλητηρίασης από ακτινοβολία. Οι ακτίνες Χ και η ακτινοβολία για θεραπεία του καρκίνου είναι μακράν πιο θανατηφόρες από το νέφος ακτινοβολίας (Φουκουσίμα) διότι η έκθεση είναι συμπυκνωμένη και συχνή.
Για να αφαιρέσετε το δηλητήριο από το σώμα σας, δοκιμάστε ένα μπάνιο στο οποίο θα ρίξετε μισό φλιτζάνι θαλασσινό αλάτι και μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Μουλιάστε για τουλάχιστον 20-30 λεπτά, κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες ή κάθε δεύτερη μέρα για έξι εβδομάδες … ή πηγαίνετε διακοπές στις Δυτικές Ινδίες ή στο Νότιο Ειρηνικό(σ.σ. και οι ελληνικές θάλασσες είναι μια χαρά!!!) και κολυμπήστε στον ωκεανό κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες. Γιατί στις Ινδίες και τον Ειρηνικό; Διότι έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θαλασσινού αλατιού.
 Που είναι το καλύτερο μέρος στη γη για να γιατρέψεις τον εαυτό σου από την ακτινοβολία; Η Μαύρη Θάλασσα. Το αλάτι της Μαύρης Θάλασσας είναι τέσσερις φορές πιο πάνω από τους υπόλοιπους ωκεανούς. Το θαλασσινό αλάτι τραβάει την ακτινοβολία από το σώμα.
Δεν έχετε χρήματα για να πάτε στη Μαύρη Θάλασσα για να γιατρέψετε το σώμα σας; Μια μικρή πρέζα από καλό θαλασσινό αλάτι με μερικά ποτήρια αποσταγμένο νερό σας παρέχουν όλα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεστε για να απαλλάξετε το σώμα σας από την ακτινοβολία και να παραμείνετε υγιείς.
Δεν μπορείτε να χωνέψετε το θαλασσινό αλάτι; Το αμινοξύ κυστείνη προστατεύει επίσης κατά των καταστροφικών επιπτώσεων της ακτινοβολίας τερματίζοντας τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την ιονίζουσα ακτινοβολία. Η κυστείνη μαζί με την μεθιονίνη, την κυστίνη και τα παράγωγά τους ανήκουν στα θειούχα αμινοξέα διότι περιέχουν θείο μαζί με άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο και οξυγόνο.

***  Η πιο δυνατή αντικαρκινική ουσία της γης: Β17 η οποία βρίσκεται στα ...
Υπάρχει ένας λαός, ο μακροβιότερος στον κόσμο, όπου ο καρκίνος είναι εντελώς άγνωστος. Πρόκειται για την φυλή Χούνζα, που ζει στο Πακιστάν και αυτοαποκαλούνται απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το φαινόμενο αυτό δεν άφησε αδιάφορους τους επιστήμονες. Κλιμάκιο από το Μεμόριαλ πήγε στην περιοχή και μελέτησε τη διατροφή των Χούνζα.
Με έκπληξη διαπίστωσαν, ότι οι Χούνζα τρώνε πολλά βερίκοκα και τα κουκούτσια επίσης από τα βερίκοκα. Μάλιστα όσο περισσότερα βερίκοκα παράγει και καταναλώνει ένας Χούνζα, τόσο περισσότερο ανεβασμένη είναι η κοινωνική του θέση. Όταν ένας δυτικός γιατρός επισκέφθηκε τους Χούνζα, του προσέφεραν βερίκοκα και αυτός έφτυνε τα κουκούτσια. Έτσι του είχανε μάθει. Οι Χούνζα έκαναν όλοι έναν μορφασμό αηδίας. Πέταγε το καλύτερο.
* Θυμηθείτε. Το κουκούτσι από το βερίκοκο είναι πάρα πολύ πικρό.
* Θυμηθείτε! Το πικρό είναι αναγκαίο για τον καρκίνο.
* Θυμηθείτε! Το πικρό ανοίγει την όρεξη και πολλοί καρκινοπαθείς δεν έχουν όρεξη και πεθαίνουν από καχεξία (υπερβολικό αδυνάτισμα).
* Θυμηθείτε! Το κουκούτσι από το βερίκοκο έχει βιταμίνη Β17.
* Θυμηθείτε! τα παλικάρια των φαρμακευτικών έθαψαν την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο του καρκίνου και εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν άδικα.
  Τι έγινε μετά; Ο Διευθυντής ερευνών του Μεμόριαλ (δεν μιλάμε για οποιοδήποτε νοσοκομείο – είναι η Μέκκα του καρκίνου) ο περίφημος επιστήμονας Κανεμάτσου Σιγκουίρα, έκανε πειράματα με ποντικούς. Η ουσία που ανακάλυψε ο βιοχημικός Ernst Krebs έκανε τα πειράματα πάνω σε ποντικούς. Η ουσία που ανεκάλυψε ο βιοχημικός Ernst Krebs μέσα στα βερίκοκα, ονομάστηκε Λετρίλη ή αμυγδαλίνη ή βιταμίνη Β17. Ο Σιγκουίρα έμεινε έκπληκτος. Ήταν η δυνατότερη αντικαρκινική ουσία του κόσμου που είχε δοκιμάσει ποτέ, όπως δήλωσε. Τι θα κάνατε εσείς και εγώ αν ακούγατε τέτοια καλό νέο; Δεν θα πηδάγατε από τη χαρά σας; Αμ δε! Το χρήμα βασιλεύει. Πήγε λοιπόν στους ανωτέρους του και τους είπε τα ευχάριστα νέα. Η πιο δυνατή αντικαρκινική ουσία της γης: Β17 η οποία βρίσκεται στα κουκούτσια από βερίκοκα. Τι θα κέρδιζαν αυτοί με την αντικαρκινική αυτή ουσία προσβάσιμη στον καθένα; Θα έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Αν τα κέρδη τους ανέρχονται σε πολλά δις μόνο από την Ελλάδα, φανταστείτε τι γίνεται σε όλο τον πλανήτη. Άλλωστε τα μέλη του Δ.Σ. του Μεμόριαλ ήταν όλοι αντιπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών.
  Του είπαν λοιπόν να συνεχίσει τα πειράματα και να αποδείξει πως ήταν λάθος. Το ακούτε ΛΑΘΟΣ. Οι διαδικασίες τροποποιήθηκαν και σχεδιάστηκαν με σκοπό να αποτύχουν και τελικά απέτυχαν. Αντικατέστησαν τον Σιγκουίρα με έναν κτηνίατρο, ο οποίος χορήγησε στα πειραματόζωα διαφορετική δόση από αυτή που χορηγούσε ο Ιάπωνας επιστήμονας και τα πειραματόζωα πέθαναν. Τα αποτελέσματα αυτού του ψευδοπειράματος δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν τα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Φυσικά από το 1980 που συνέβη οι αποδείξεις ακόμη αναμένονται. Δεν αποδείχθηκε! Ήταν απάτη η Β17, έλεγαν οι γιατροί που δεν γνώριζαν τις λεπτομέρειες. Κανένας δεν θα μάθαινε την πραγματικότητα αν δεν επαναστατούσε η συνείδηση ενός θαρραλέου δημοσιογράφου που ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Μεμόριαλ γνώριζε την απάτη.
Ο Ράλφ Μος, δεν άντεξε το βάρος της συγκάλυψης ενός τόσο μεγάλου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Εδώ παίζονταν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Βγήκε και κατήγγειλε ευθαρσώς τη μεγάλη απάτη. Τιμή στον θαρραλέο δημοσιογράφο. Τιμή στο Σιγκουίρα. Τιμή στον Κρεμπς που βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά του για τον καρκίνου. Από τις ελληνικές εφημερίδες μόνο «Το Βήμα» ανέφερε στις 23/5/1980 ακροθιγώς το θέμα, χωρίς να εισέλθει στην ουσία του θέματος. Ποιος Έλληνας γνωρίζει αυτή την μεγάλη απάτη;
Τα κουκούτσια λοιπόν από τα βερίκοκα σύμφωνα με τον Σιγκουίρα:
α) σταμάτησαν τις μεταστάσεις,
β) βελτίωσαν την γενική υγεία,
γ) εμπόδισαν την ανάπτυξη μικρών όγκων,
δ) παρείχαν ανακούφιση από τον πόνο,
ε) ενεργούν πολύ σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου.

Η βιταμίνη Β17 λοιπόν, είναι μία ουσία που βρίσκεται στους πυρήνες, δηλαδή στα κουκούτσια , των περισσότερων φρούτων. Τέτοια είναι τα βερίκοκα, τα μήλα, τα κεράσια, τα αχλάδια , τα δαμάσκηνα, τα μανταρίνια καθώς και τα αμύγδαλα. Η συγκέντρωση της βιταμίνης Β17 στους πυρήνες αυτών των φρούτων κυμαίνεται από 2-3%.
Θυμηθείτε! Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα στο μανάβη της γειτονιά σας έχουν την ίδια αξία με τα κουκούτσια από τα βερίκοκα των Χούνζα.
Επομένως:
• Τρώτε πικρά, τρώτε βερίκοκα και τα κουκούτσια τους.
• Πίνετε χυμό από φύλλα ελιάς ( χωρις ραντίσματα).
• Τρώτε ραδίκια και πίνετε το ζουμί τους με λεμόνι κάθε μέρα.
• Τρώτε αγκινάρες (πικρές).
• Πίνετε ζουμί από άγριες αγκινάρες (πολύ πικρό), Βολβούς (πικρό) ή Γαϊδουράγκαθο (silybuns marianum), αυξάνει την παραγόμενη γλουταθειόνη υπεροξειδάση: Εξαιρετικό τονωτικό – αποτοξινωτικό για όλες τις παθήσεις του συκωτιού.
Ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή των καλύτερων γερμανών γιατρών, της περίφημης Επιτροπής Ε. Η Επιτροπή Ε, κατατάσει τα πικρά βότανα ως εξής:
* (1) κάσσια (quassia amara)
* (2) γεντιανή
* (3) άγρια αψιθιά.
* (4) Φλοιός Gonolobus cocdurango,
* (5) Centantium pulchellum,
* (6) cot αρπαγόφυτο (από την έρημο Καλαχάρη της Αφρικής (τόβρίσκετε στα φαρμακεία).
* (7) φλούδα νερατζιού.
* (8) γαϊδουράγκαθο (cnicus benediktus).
* (9) Ραδίκι.
* (10) κανέλα.
* (11) κόλιανδρος.
Οι πικρές αυτές τροφές ανοίγουν την όρεξη. Ο καρκινοπαθής συνήθως δεν έχει όρεξη και πεθαίνει από καχεξία. Διεγείρουν την ορμόνη γαστρίνη, που με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή και την απελευθέρωση υδροχλωρικού οξέως. Όλοι το γνωρίζουν: Τα πικρά βοηθούν στην όρεξη.

Αν το σώμα μας έχει μετατραπεί σε ζαχαροπλαστείο, από τα πολλά γλυκά, ποτά, πατάτες κ.λ.π., {όλα αυτά μετατρέπονται σε γλυκόζη) και συγχρόνως έχουμε απορρίψει την πικρή γεύση, δεν θα πάθουμε καρκίνο; Το κλειδί είναι η ισορροπία (ομοιόσταση στην ιατρική γλώσσα).
Τι μπορεί να κάνει η βιταμίνη Β17 στον οργανισμό μου;
Έχει παρατηρηθεί λοιπόν ότι η αμυγδαλίνη (βιταμίνη Β17) έχει ευεργετική δράση πάνω στα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο δεν θεωρείται φάρμακο κατά του καρκίνου, όταν αυτός έχει ήδη εκδηλωθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χρησιμοποίηση της αμυγδαλίνης( Β17) είναι περισσότερο προληπτική παρά θεραπευτική. Πιστεύεται ότι η χρόνια ανεπάρκεια σε αμυγδαλίνη ( Β17) οδηγεί σε μείωση της αντίστασης του οργανισμού στην ανάπτυξη κακοήθειας. Από την άλλη δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από κατανάλωση μεγάλων δόσεων αμυγδαλίνης( Β17). Παρόλα αυτά συνίσταται η μέγιστη πρόσληψη αμυγδαλίνης( Β17) να μην υπερβαίνει τα 3 γραμμάρια την ημέρα.
Τip.  Τι κάνουμε λοιπόν τώρα; Τρώτε μεσογειακά, τρώτε φρούτα, ψάρια, λαχανικά….ΤΡΩΤΕ ΣΩΣΤΑ, μην περιμένετε να πάθουμε για να μάθουμε!
Με τιμή.   Καραμπά Ειρήνη.  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

***  7 τροφές για να φαίνεστε πάντα νέες
Αν ξυπνήσετε μια μέρα και αντικρίσετε το πρόσωπο σας κουρασμένο και το δέρμα σας αφυδατωμένο, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε.
Τα καλά νέα είναι ότι με την κατάλληλη διατροφή θα φαίνεστε και πάλι νέες.Δείτε παρακάτω ποιες τροφές πρέπει να εντάξετε στη καθημερινότητα σας, για να είστε και να φαίνεστε ξεκούραστες.
Πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι η πηγή της νεότητας για το δέρμα. Έρευνες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού,
βοηθάνε στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, και αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ρυτίδων.
Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition υποστηρίζει ότι, όσοι έπιναν ένα τσάι πλούσιο σε πολυφαινόλες κάθε μέρα για 12 εβδομάδες, είχαν μια επιδερμίδα πιο λεία και πιο ενυδατωμένη, από εκείνους που το απέφυγαν.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης, ότι το τσάι αυξάνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στο δέρμα. Για να φαίνεστε άρα, πιο νέες αρχίστε να πίνετε τσάι με λίγο λεμόνι.
Λιπαρά ψάρια. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, όπως στον σολομό και στις σαρδέλες, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που ενυδατώνουν την επιδερμίδα. Επίσης, τα ωμέγα 3 λιπαρά βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο βελτιώνει τη ροή του αίματος, δίνοντάς σας μια υγιή λάμψη.
Καρύδια . Για την αντιμετώπιση της κουρασμένης επιδερμίδας, αρχίστε να τρώτε καρύδια.
Το σελήνιο που βρίσκεται σε αυτούς τους ξηρούς καρπούς, διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα και επιταχύνουν τη γήρανση.
Σπανάκι. Η βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται στο σπανάκι, βοηθάει στην οικοδόμηση του κολλαγόνου, το οποίο κρατά το δέρμα σφριγηλό και χωρίς ρυτίδες. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C καταπολεμά επίσης, τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να μειώσουν το κολλαγόνο. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και τα σέσκουλα, περιέχουν επίσης, πολύ νερό, το οποίο βοηθά στην ενυδάτωση της επιδερμίδα σας.
Τόφου. Καταπολεμά την κόπωση που αντανακλά στην επιδερμίδα σας. Οι ισοφλαβόνες που βρίσκονται στη σόγια, βελτιώνουν το δέρμα, με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέες.
Ακτινίδια. Αυτά τα μικρά πράσινα φρούτα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης C, η οποία μειώνει τη φλεγμονή. Μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε, ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη, είχαν νεανικό δέρμα με λιγότερες ρυτίδες και λιγότερη ξηρότητα.
Πικραλίδα και μάραθο. Αυτά τα πράσινα λαχανικά είναι φυσικά διουρητικά, τα οποία μειώνουν το πρήξιμο.Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για το δέρμα και την υγεία των ματιών. Ο μάραθος περιέχει επίσης, το αντιοξειδωτικό κουερσετίνη, το οποίο δρα ως αντι-φλεγμονώδες που μειώνει τον ερεθισμό του δέρματος, και την ξηρότητα, που προκαλείται από την ψωρίαση.

***  ΤΟ «ΠΕΤΡΑΔΙ» ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΕΙ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ...
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Κέρκυρα, βεβαιωθείτε ότι θα προμηθευτείτε αυτό το καταπληκτικό φρούτο. Και όταν δείτε πόσο καλό κάνει ...
στην υγεία μας, τότε ίσως αποφασίσετε να το φυτέψετε και στο μπαλκόνι σας για να το το έχετε ανά πάσα στιγμή κοντά σας.
Ο λόγος γίνεται για το μοναδικό κουμκουάτ. Ανήκει στην οικογένεια των ρυτοειδών (γένος φορτουνέλλα) και κατάγεται από την Κίνα. Στα κινεζικά η ονομασία "κουμκουάτ" σημαίνει "χρυσό πορτοκάλι".
Δείτε τις μοναδικές ιδιότητες του κουμκουάτ:
Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C
Περιέχουν ποσότητα που αντιστοιχεί στο 73% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας σε βιταμίνη C, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Η βιταμίνη C βοηθάει στην προστασία από την καρδιακή νόσο, την υπέρταση, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι κρίσιμη βιταμίνη στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών.
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Ειδικά όταν τρώγεται ολόκληρο, μαζί με την φλούδα, αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικές στα φρούτα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η φλούδα του κουμκουάτ είναι πλούσια πηγή βιοενεργής πολυφαινόλης. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι σημαντικές στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα. Επίσης βοηθάει στον περιορισμό της εξάπλωσης του καρκίνου.
Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης
Είναι από τα λίγα φρούτα που έχουν πολύ πρωτεΐνη. Τα 450γρ κουμκουάτ περιέχουν 6,4γρ πρωτεΐνης.
Καταπολεμάει τον καρκίνο του προστάτη
Έρευνα του 2012 έδειξε ότι το έλαιο του κουμκουάτ μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη.

*** Το λίπος γύρω από τη μέση και τους γοφούς αμέσως εξαφανίζεται εάν
Χάσε το λίπος στην κοιλιά οριστικά με έξυπνους τρόπους.
Η συνεργάτιδα του Shape Μαρία Ψωμά, M.D., Ph.D., DU, ιατρός-μικροβιολόγος, Ιατρική της Παχυσαρκίας, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI), εξηγεί τι πρέπει να φας και τι όχι ώστε να χάσεις λίποςστην κοιλιά.
Για όλα φταίνε οι σωματότυποι;
Δύο είναι οι επικρατέστεροι σωματότυποι:
α) το «μήλο», όπου το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά και χαρακτηρίζεται ως «ανδρικού τύπου» και β) το «αχλάδι», που είναι χαρακτηριστικό των μεσογειακών γυναικών και το λίπος αποθηκεύεται στους γοφούς.
Η κατανομή του λίπους είναι κυρίως γονιδιακό θέμα και ορμονικό. Το σπλαχνικό λίπος της κοιλιάς είναι «άρρωστο» λίπος, όπου τα λιποκύτταρα εκκρίνουν φλεγμονώδεις ουσίες και προδιαθέτουν για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Για να εκτιμήσεις την κατανομή του λίπους, μέτρησε τη μέση σου στο λεπτότερο σημείο πάνω από τον αφαλό, ενώ τους γοφούς σου στο φαρδύτερο σημείο. Τοπική μείωση του λίπους, αν και δύσκολη, μπορεί να γίνει σε συνδυασμό διατροφής και άσκησης.
Αν το πρόβλημα εστιάζεται στην κοιλιά σου, έχεις σωματότυπο «μήλο»
Εάν έχεις σωματότυπο «μήλο», έχεις χαμηλότερου βαθμού ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι άνθρωποι αυτοί ανταποκρίνονται καλύτερα σε δίαιτες μειωμένων υδατανθράκων. Ακολουθώντας τα παρακάτω, θα μπορέσεις να μειώσεις κατά ένα μεγάλο μέρος το λίπος στην κοιλιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην εμμηνόπαυση. Γυναίκες που στα νιάτα τους είχαν μέση-δαχτυλίδι τώρα αποθηκεύουν τα κιλά εκεί, εξαιτάις της μείωσης των οιστρογόνων. Εκτός από την αισθητική πλευρά, αυξάνεται και η επικινδυνότητα για καρδιαγγειακά νοσήματα και γίνεται ίδια με αυτήν των ανδρών. Γι” αυτό θα πρέπει να προνοήσεις. Οι οδηγίες είναι οι εξής:
 * Μη μένεις νηστική. Χρειάζονται γεύματα ανά 3-5 ώρες, για να αποτραπεί η υπογλυκαιμία. Όταν πέσει το σάκχαρο κάτω από το φυσιολογικό, ιδρώνεις, έχεις ταχυπαλμία, τρέμουλο και ζητάς ζάχαρη ή ψωμί. Αυτό έχει ως συνέπεια ό,τι τρως να αποθηκεύεται σε λίπος, λόγω της υπερέκκρισης ινσουλίνης.
 *Κατανάλωνε καθημερινά πολλές πράσινες σαλάτες και στα δύο κυρίως γεύματά σου. Περιέχουν φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό, σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος και βοηθούν να αποβληθεί λίπος με τα κόπρανα. Προτίμησε λάχανο, σπανάκι, ρόκα, χόρτα, κολοκυθάκια.
Η φλούδα του μήλου και του αχλαδιού βοηθά στην αποβολή του λίπους
*Επίλεγε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ερευνητές του Χάρβαρντ έδειξαν ότι όσοι καταναλώνουν 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι και έχαναν κυρίως κοιλιακό λίπος. Επίσης, τα γαλακτοκομικά δυναμώνουν τα οστά, μειώνουν την πίεση και προστατεύουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Προτίμησε άπαχο γάλα, γιαούρτι και τυρί. Το πλουσιότερο σε ασβέστιο τυρί είναι η παρμεζάνα, η οποία περιέχει 314 mg στα 30 γραμμ., αλλά προσοχή στην ποσότητα, γιατί είναι πολύ λιπαρό.
 *Τρώγε 1-2 φρούτα την ημέρα. Προτίμησε μήλο και αχλάδι με τη φλούδα τους, αφού τα πλύνεις καλά με νερό και ξίδι για να φύγουν τα παρασιτοκτόνα. Η φλούδα τους περιέχει πηκτίνη που βοηθά στην αποβολή λίπους.
 *Μην αγχώνεσαι! Το άγχος προκαλεί έκκριση κορτιζόλης, που προκαλεί συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Βρες χρόνο για τον εαυτό σου. Έστω και 10 λεπτά ηρεμίας την ημέρα αρκούν.
 *Κοιμήσου επαρκώς. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί πείνα. Χρειάζονται 5-8 ώρες το βράδυ ποιοτικού ύπνου και αν μπορείς έστω και 15 λεπτά το μεσημέρι.
 *Ασκήσου έξυπνα. Το παράδοξο είναι ότι οι κοιλιακοί δε βοηθούν στη μείωση του πάχους της κοιλιάς. Χρειάζεται αερόβια άσκηση με αυξομείωση της έντασης σε συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Κάνε 30-40 λεπτά γρήγορο βάδισμα με αυξομείωση της έντασης και της κλίσης στο διάδρομο. Συνδύασέ το με 20 λεπτά βάρη. Προσοχή, όχι στις ατέλειτωτες ώρες αεροβικής, γιατί έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

***  Μείωση ρυτίδων; Κάντε μάσκα κολλαγόνου
Όλοι πια μάθαμε για την φυσική πρωτεΪνη που βρίσκεται στον οργανισμό μας και που υποστηρίζει την αντοχή των ιστών του σώματός μας. Υπάρχει στους μυς, στα οστά και στα αιμοφόρα αγγεία αλλά καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή του μειώνεται με αποτέλεσμα την δημιουργία ρυτίδων και χαλάρωσης στο δέρμα μας.
Το κολλαγόνο δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί μέσω του δέρματος, ωστόσο ορισμένα συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου.
Τι θα λέγατε λοιπόν να κάναμε μια μάσκα που θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε πιο ελαστικό δέρμα και να αυξήσουμε λιγάκι το κολλαγόνο του;
Υλικά:
2-3 φέτες αγγούρι (με τη φλούδα)
1 ασπράδι αυγού
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβάνι
Αυτή η μάσκα προσώπου συνδυάζει μερικά από τα βασικά συστατικά για την παραγωγή κολλαγόνου, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του αγγουριού και του αυγού (ασπράδι).
Εκτέλεση και χρήση:
Χτυπάμε μαζί το αγγούρι και το ασπράδι αυγού στο μίξερ στη χαμηλότερη ρύθμιση μέχρι να έχετε έναν ωραίο “αφρό”. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ από γυαλί ή κεραμικό, προσθέτουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβάνι και ανακατεύουμε. Για να μεγιστοποιήσετε πραγματικά τα οφέλη αυτής της σπιτικής μάσκας προσώπου, ξεκινήστε με ήπιο μασάζ στο πρόσωπό σας, έτσι ώστε να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό θα βοηθήσει το δέρμα να απορροφήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και στη συνέχεια εφαρμόστε τη μάσκα κολλαγόνου. Αφήστε να δράσει για δεκαπέντε λεπτά, ξεπλύνετε και σκουπιστείτε.
Το αγγούρι όχι μόνο προμηθεύει βιταμίνη C, που βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου και συσφίγγει την επιδερμίδα, αλλά είναι επίσης, δροσιστικό, καταπραϋντικό και αντι-φλεγμονώδες. Το φρέσκο αγγουράκι μειώνει τις φλεγμονές, σφίγγει τους πόρους, και βοηθάει το δέρμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο, φυσικά.
Το ασπράδι αυγού καθώς στεγνώνει στο πρόσωπό σας, καθαρίζει τους πόρους, συσφίγγει το δέρμα και αυξάνει την κυκλοφορία. Τα ασπράδια αυγών είναι επίσης μια καλή πηγή αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένης και της προλίνης. Αυτά τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για το σχηματισμό νέου κολλαγόνου.

*** Αυξημένη χοληστερίνη… Άραγε, χρειάζομαι φάρμακα;
~  Πρωτίστως, θα πρέπει να αναλυθεί το γεγονός της δράσης της χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό και εν συνεχεία θα αναλύσουμε διεξοδικώς την αυξημένη τιμή χοληστερόλης και ποιες οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η χοληστερόλη, δρα προστατευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό και συγκεκριμένα στη μεμβράνη των κυττάρων και των ιστών του σώματος.
Η χοληστερόλη, προστατεύει τον βλεννογόνο του στομάχου λόγω της κηρώδους μεμβράνης δεν επιτρέπει την διάνοιξη μέρος αυτού ώστε να εμφανισθούν γαστρεντερολογικά προβλήματα.
Επίσης, χρησιμεύει ώστε να συντεθεί πλήρως η βιταμίνη D, η οποία θα βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει και να αξιοποιήσει στο έπακρον το ασβέστιο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέραν της προστασίας του γαστρεντερικού συστήματος και της σύνθεσης της βιταμίνης D, η χοληστερίνη δρα θετικώς προς την ομαλή μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων δίχως την εμφάνιση ψυχολογικών μεταπτώσεων, την υγιή διαδικασία της πέψης των τροφών και προς την αρμονική σεξουαλική ανάπτυξη και διέγερση.
Σε έναν τυπικό βιοχημικό έλεγχο, με τα σημερινά δεδομένα αν βρεθεί τιμή χοληστερόλης άνω του 190mg/dl αίματος , τότε ο εκάστοτε γιατρός θα προτείνει να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή τύπου στατινών με σκοπό να ρίξει την ‘’αυξημένη’’ τιμή της χοληστερόλης.
Άραγε, είναι σωστή η εν λόγω ιατρική προσέγγιση;
Φυσικά και δεν είναι , πράγμα το οποίο θα γίνει προσπάθεια να αποδειχθεί.
Το συκώτι του υγιούς ανθρώπινου οργανισμού παράγει κατά 80% σε μέσο όρο την χοληστερόλη και το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τις τροφές. Άρα, ο ισχυρισμό ότι ορισμένες τροφές θα αυξήσουν στο μέγιστο την χοληστερόλη και θα βλάψουν την υγεία μας δεν ευσταθεί.
Πιο συγκεκριμένα….
Το 1983, η φαρμακευτική θεραπεία ξεκινούσε όταν η χοληστερόλη ήταν άνω των 340mg/dl αίματος και η διαιτητική θεραπεία ξεκινούσε όταν η χοληστερόλη ήταν άνω των 260mg/dl αίματος.
Το 1986, η φαρμακευτική θεραπεία ξεκινούσε όταν η χοληστερόλη ήταν άνω των 300mg/dl αίματος και η διαιτητική θεραπεία ξεκινούσε όταν η χοληστερόλη ήταν άνω των 240mg/dl αίματος.
Το 1990 έως σήμερα, η φαρμακευτική θεραπεία ξεκινούσε όταν η χοληστερόλη ήταν άνω των 240mg/dl αίματος και η διαιτητική θεραπεία ξεκινούσε όταν η χοληστερόλη ήταν άνω των 200mg/dl αίματος.
Οπότε, ο εκάστοτε ιατρός θα υποδείξει στον ασθενή του να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες ή να ξεκινήσει την φαρμακευτική αγωγή.
Στις διατροφικές υποδείξεις, θα υπάρχει αναφορά σχετικά με τον περιορισμό της κατανάλωσης των αυγών και των λοιπών ζωικών προϊόντων. Πράγμα το οποίο δεν ισχύει, διότι προαναφέρθηκε ότι το συκώτι είναι εκείνο το οποίο παράγει κατά 80% την χοληστερίνη άρα η φόρτιση από τις τροφές θα έχει έως 20% επιβάρυνση.
Μήπως, γιατί αν εξακριβωθούν βιοχημικώς οι φυσιολογικές τιμές των υπολοίπων τότε δεν θα είναι σε θέση να πείσει τον ασθενή του για την λήψη των φαρμακευτικών σκευασμάτων;
Ποιες είναι οι λοιπές λιποπρωτείνες;
Ετυμολογικώς, ο όρος λιποπρωτείνη είναι η πρωτείνη εκείνη η οποία είναι ικανή να μεταφέρει τα λιπίδια.
Πέραν της ‘’κακής – LDL’’ και της ‘’καλής- HDL’’ λιποπρωτείνης, διακρίνονται και οι κάτωθι, οι οποίες είναι:
Η v-LDL, η οποία κατά 50% έχει τριγλυκερίδια. Να σημειωθεί ότι η LDL έχει τριγλυκερίδια σε ποσοστό μόλις 10%.
Η i-DL, η οποία σε σύγκριση με την v-LDL εμφανίζει μικρότερο ποσοστό σε τριγλυκερίδια αλλά αυξημένο σε εστέρες χοληστερόλης.
Τα χυλομικρά, τα οποία εμφανίζουν σε ποσοστό 90% τριγλυκερίδια τα μεταφέρουν στα ζωτικά όργανα του σώματος.
Όλες οι προαναφερθείσες λιποπρωτείνες συμπεριλαμβανομένης και της LDL, μεταφέρουν τα τριγλυκερίδια, την χοληστερόλη, τους εστέρες χοληστερόλης (οι οποίοι ,προκύπτουν από την οξείδωση της χοληστερίνης) και τα φωσφολιπίδια στους ιστούς του οργανισμού ενώ η HDL τα μεταφέρει προς το συκώτι για να φιλτραριστούν και να αποβληθούν.
Η προσβολή της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού δεν μπορεί να προβλεφθεί από την απλή βιοχημική εξέταση της χοληστερόλης.
Δυστυχώς, οι ιατροί προτείνουν να χορηγηθούν στατίνες στους υποφαινόμενους ασθενείς.
Η στατίνη, θα δράσει στο να ρίξει τις τιμές της χοληστερόλης αλλά μιας και όπως προαναφέρθηκε οι τιμές μετεβλήθησαν τόσο συχνά, άραγε ποια είναι η ιδανική τιμή ώστε να μην ρίξουμε τόσο την χοληστερόλη με αποτέλεσμα να προσβάλλουμε την υγεία μας. Άραγε, γιατί να γίνει λήψη στατινών ή διαφόρων διατροφικών σκευασμάτων όπως βούτυρα με ‘’ευεργετική δράση’’ ή διάφορα ροφήματα μιας και στην Ελλάδα υπερτερεί η παραγωγή του ευεργετικού ελαιολάδου.
Σύμφωνα, με διάφορες μελέτες της Mayo Clinic, η λήψη στατινών ενδέχεται να εμφανίσουν αρνητικές συνέπειες. Τέτοιου είδους συνέπειες είναι, ο μυϊκός πόνος, η μυϊκή ατονία και πιο σπάνια η εμφάνιση ραβδομυόλυσης εκτός αν γίνεται ταυτοχρόνως λήψη και άλλων φαρμάκων δίχως να έχει προσεχθεί από τον εκάστοτε ιατρό.
Ενδέχεται να εμφανισθούν αυξημένες τιμές ηπατικών ενζύμων, πράγμα το οποίο σημαίνει ηπατική βλάβη.
Στα ενδεχομένως πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβάνεται η αύξηση αερίων, η έντονη δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
Η λήψη στατινών, μπορεί να εμφανίσει δερματολογικά εξανθήματα και να αυξήσει τις τιμές του σακχάρου, πράγμα το οποίο σημαίνει διαταραχή στην ποιότητα ζωής ενός διαβητικού ασθενή.
Τέλος, η λήψη στατινών πιθανότατα θα βλάψουν την υγεία των νευρολογικών ερεθισμάτων με αρνητικό αποτέλεσμα την απώλεια μνήμης ή την διαταραχή προσωπικότητας ή την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση – ALS ( οι κινητικοί νευρώνες δεν μπορούν να στείλουν ερεθίσματα στις μυϊκές ίνες και έτσι δεν υπάρχει κίνηση των μυών)
Να σημειωθεί, ότι η μειωμένη χοληστερόλη μπορεί να εμφανίσει αρνητικά αποτελέσματα, όπως το σύνδρομο Smith-Lemli-Opitz, το οποίο προκαλείται από υπολειπόμενου τύπου μεταλλάξεις στο γονίδιο DHCR7 στη χρωμοσωματική θέση 11q12, που κωδικοποιεί το ένζυμο 7-dehydro-cholesterol reductase, και οδηγούν σε ανωμαλίες του μεταβολισμού της χοληστερόλης και ανεπάρκεια των παραγώγων στεροειδών ορμονών.
Η υπερβολικά χαμηλή τιμή χοληστερόλης, μπορεί να βλάψει την παραγωγή βιταμίνης D, την υγιή μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων-ώσεων του εγκεφάλου, την προστασία του στομάχου, την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και την φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.
***  Έμφραγμα. Τι κάνετε αν είστε μόνος, μέχρι να έρθουν οι πρώτες βοήθειες - ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ !!!

~  Το έμφραγμα αποτελεί επείγουσα κατάσταση και η άμεση ιατρική παρέμβαση σώζει ζωές.
Εάν τη στιγμή του εμφράγματος βρίσκεται στον τόπο του συμβάντος ένας φίλος, συγγενής ή ακόμη και κάποιος άγνωστος, μπορεί να καλέσει άμεσα βοήθεια και να παράσχει προσωρινά υποστήριξη έως ότου φθάσει το ασθενοφόρο.
Τι κάνουμε όμως εάν το έμφραγμα μας βρει μόνους;
«Η δική μας αντίδραση είναι η βασικότερη παράμετρος σε μια επείγουσα κατάσταση και τα πρώτα δέκα λεπτά είναι τα πιο καθοριστικά», επισημαίνει ο Τζο Μάλιγκαν, ειδικός σε θέματα Πρώτων Βοηθειών στο Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό.
Δείτε ποια είναι τα σωτήρια βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν αισθάνεστε ότι παθαίνετε έμφραγμα.
Εάν νιώσετε ξαφνικά οξύ πόνο στο στήθος ή εκδηλώσετε κάποιο άλλο τυπικό σύμπτωμα εμφράγματος, πρώτα πρέπει φυσικά να καλέσετε ασθενοφόρο.
Αμέσως μετά, θα πρέπει να μασήσετε μια ασπιρίνη. Η επίδραση θα είναι πιο άμεση αν μασήσετε το χάπι παρά αν το καταπιείτε ολόκληρο. Η ασπιρίνη επιβραδύνει το ρυθμό πήξης του αίματος, οπότε θα αποτρέψει την επιδείνωση ενός ήδη υπάρχοντα θρόμβου.
Στη συνέχεια, ξαπλώστε υποστηρίζοντας με ένα μαξιλάρι το κεφάλι και τους ώμους.
Άτομα που έχουν ήδη λάβει διάγνωση για στηθάγχη θα πρέπει επίσης να πάρουν την ειδική αγγειοδιασταλτική αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός.
Εάν ο πόνος στο στήθος διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά, επιβάλλεται επείγουσα μεταφορά σε νοσοκομείο, καθώς μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή κατάσταση, όπως η ανακοπή καρδιάς.
Θα πρέπει επίσης να παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές, ώστε να μεταφέρεται πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο στους πνεύμονες και να συνεχίσει να κυκλοφορεί ομαλά το αίμα.
Άτομα που έχουν ήδη λάβει διάγνωση για ταχυπαλμία, μπορούν επίσης να εφαρμόσουν το χειρισμό Valsalva, καθώς θεωρείται πως βοηθά να επανέλθει στο φυσιολογικό ο καρδιακός παλμός. Ο χειρισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο μία φορά. Στην αντιμετώπιση της ταχυπαλμίας βοηθούν επίσης οι μαλάξεις (μασάζ) στις καρωτίδες αρτηρίες, συγκεκριμένα στο σημείο της αρτηρίας που είναι πιο έντονα αισθητός ο καρδιακός παλμός. Οι μαλάξεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με κυκλικές κινήσεις.

***  Η πολύτιμη βιταμίνη D για τον έλεγχο του βάρους και ασπίδα για πολλά αυτοάνοσα

~  Οι βιταμίνες έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δεν μας επιτρέπει συχνά, να απολαύσουμε ένα σωστό γεύμα. Κατά την άποψη πολλών ερευνητών, η βιταμίνη D αποτελεί τη βιταμίνη του μέλλοντος.
Απόδειξη της άποψης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι η βιταμίνη D εμπλέκεται όχι μόνο στην προστασία από το κίνδυνο της οστεοπόρωσης, αλλά και από διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα όπως αυτό της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (Γρηγοράκης 2003), με δεδομένο ότι επιδρά ως εκλεκτικός ρυθμιστής στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, διάφορες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D με ένα υποθερμιδικό διατροφολόγιο οδηγεί σε επιτυχημένη απώλεια βάρους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στις Η.Π.Α στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D σε συνδυασμό με ασβέστιο και με διατροφή περιορισμένων θερμίδων επαύξησε την απώλεια βάρους. Οι εθελοντές που ελάμβαναν τον παραπάνω συνδυασμό έχασαν σημαντικά μεγαλύτερο βάρος και ιδιαίτερα κοιλιακό λίπος(Major et al 2007).
Κεντρικό ρόλο στο όλο φαινόμενο φαίνεται να διαδραματίζει η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D3, η ενεργός μορφή της βιταμίνης D, που ρυθμίζει τα ιόντα ασβεστίου στα λιποκύτταρα, διαδικασία σημαντική για τη λιπογέννεση και τη λιπόλυση. Τα χαμηλά επίπεδα 1,25- διυδροξυβιταμίνης D3 οδηγούν σε αυξημένη τάση λιπογέννεσης, ενώ αντίθετα αποτελέσματα παρουσιάζονται όταν η διατροφή μας εμπεριέχει ποσότητες βιταμίνης D: αύξηση της λιπόλυσης και αναστολή της λιπογέννεσης.
Η βιταμίνη D επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης, τη μεταφορά ασβεστίου στους σκελετικούς μύς, τη βιοσύνθεση οιστρογόνων και προάγει αποτελεσματικά τις διάφορες βιολογικές λειτουργίες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σχέση ανάμεσα στην επάρκεια της βιταμίνης D και στην πρόληψη της παχυσαρκίας, καθώς και την έλλειψη βιταμίνης D σε παχύσαρκα άτομα. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης προκαλεί παχυσαρκία ή το αντίστροφο.
Παρόλο που το σώμα μας συνθέτει βιταμίνη D όταν εκτεθεί στον ήλιο, τα επίπεδά της σε πολλά άτομα ακόμα και στις ηλιόλουστες μεσογειακές χώρες είναι χαμηλά, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με δεδομένους τους φόβους που επικρατούν για καρκίνο του δέρματος από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αλλά και από τη χρήση αντηλιακών τα οποία παρεμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης D από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω των τροφών θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθίστανται τα επίπεδά της στον οργανισμό.
Στους ενήλικες, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπενία, οστεοπόρωση, κατάγματα, μυϊκή αδυναμία, αυτοάνοσα νοσήματα, μολυσματικές ασθένειες και καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου και διαβήτη τύπου 1.
Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας grigorakis@logodiatrofis

***  Η δίαιτα που καίει το λίπος
Ψάχνετε τη δίαιτα που θα σας βοηθήσει να κάψετε λίπος; Δοκιμάστε αυτή τη νέα, απλή και αποτελεσματική δίαιτα που χωρίζει τα τρόφιμα με βάση το γλυκαιμικό τους δείκτη, ανάλογα με το πόσο ευεργετική ή, αντίθετα, επιβαρυντική είναι η κατανάλωσή τους.
Εσείς έχετε ποτέ προσπαθήσει να εκμεταλλευτείτε το γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων, ώστε να μπορέσετε να χάσετε κιλά; Αν το προσπαθήσετε, μπορείτε να χάσετε μέχρι και 1 κιλό την εβδομάδα και μάλιστα καθαρό λίπος.
Με τη βοήθεια του γλυκαιμικού δείκτη, τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες μπαίνουν σε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο αυξάνουν το σάκχαρο του αίματός μας μετά την κατανάλωσή τους. Επιλέγουμε, λοιπόν, τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που -αντίθετα με όσα έχουν υψηλό δείκτη- δεν αυξάνουν πολύ τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό και παράλληλα έχουν την ιδιότητα να μας χορταίνουν για πολύ περισσότερο (κυρίως όταν είναι πλούσια σε φυτικές ίνες). Στα όσα ακολουθούν, τα τρόφιμα που είναι «στο κόκκινο» πρέπει να αποφεύγονται, αυτά που είναι «στο πορτοκαλί» μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε περιόδους συντήρησης του βάρους μας και μόνο με μέτρο στη δίαιτα και όσα είναι «στο πράσινο» αποτελούν το «κλειδί» για να χάσουμε κιλά.
Και με επιστημονική σφραγίδα
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίντνεϊ δείχνει ότι η δίαιτα του γλυκαιμικού δείκτη είναι μια πολύ καλή λύση για να χάσουμε λίπος και ταυτόχρονα βάρος, αλλά και για να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης μας. Οι επιστήμονες ζήτησαν από 189 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, να κάνουν διαφορετικές δίαιτες: με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά και μία άλλη, χαμηλή σε υδατάνθρακες. Ενώ όλοι έχασαν ανάμεσα στο 4,2% και το 6,2% του βάρους τους, εκείνοι που έκαναν τη δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχασαν 80% περισσότερο λίπος από όσους έκαναν τις άλλες δίαιτες.
Μια υγιεινή διατροφή για όλη μας τη ζωή
Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να χάσουμε βάρος με όλες σχεδόν τις δίαιτες, αρκεί βέβαια να καταφέρουμε να τις κρατήσουμε! Κάποιες από αυτές, βέβαια, μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία μας και άλλες να μας κάνουν να υποφέρουμε από την πείνα. Η δίαιτα του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όμως -με κάποιες τροποποιήσεις ίσως- μπορεί να αποτελέσει και μια υγιεινή διατροφή που θα ακολουθήσουμε σε όλη μας τη ζωή, δίνοντάς μας, επιπλέον, πολλές υγιεινές επιλογές, χωρίς τελικά να βαριόμαστε, να πεινάμε ή να μένουμε ανικανοποίητοι. Ας έχουμε υπόψη:Τα τρόφιμα που είναι «στο πορτοκαλί» μπορούν να καταναλώνονται σε περιορισμένες ποσότητες.
Πρωτεΐνες
Στο πράσινο
Κοτόπουλο χωρίς πέτσα, γαλοπούλα, μοσχάρι, άπαχος κιμάς, ψάρι
Στο πορτοκαλί
Παϊδάκια, πανσέτες, αυγά
Στο κόκκινο
Μπέικον, λουκάνικα, πατέ, αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα
Φρούτα και λαχανικά
Στο πράσινο
Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Στο πορτοκαλί
Αγκινάρες, παντζάρια, βραστές πατάτες, κολοκύθα, καλαμπόκι, γλυκοπατάτες, ανανάς, μπανάνες, ακτινίδια, πεπόνι, καρπούζι, σταφύλια, μάνγκο, παπάγια
Στο κόκκινο
Πατάτες τηγανητές, ψητές ή σε μορφή πουρέ, αποξηραμένα φρούτα
Υδατάνθρακες
Στο πράσινο
Όλα τα είδη ψωμιού και ζυμαρικών ολικής άλεσης, καστανό και άγριο ή μαύρο ρύζι
Στο πορτοκαλί
Παξιμάδια, φρυγανιές, αραβικές πίτες
Στο κόκκινο
Όλα τα είδη λευκού ψωμιού, λευκό/επεξεργασμένο ρύζι και ζυμαρικά, νουντλς, τορτελίνια, ραβιόλια, πίτσα, μπισκότα, κέικ, κρουασάν, κρουτόν, μάφινς, βάφλες, κρέπες
Λίπη και γαλακτοκομικά
Στο πράσινο
Ελαιόλαδο, άπαχο γάλα, τυρί και γιαούρτι, αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια
Στο πορτοκαλί
Μαγιονέζα light, μαργαρίνη και άλλες σος, καθώς και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί
Στο κόκκινο
Βούτυρο, μαργαρίνη, τυριά, κρέμα γάλακτος, πλήρες γάλα και γιαούρτι, μαγιονέζα, σος, φιστικοβούτυρο, φυτικά έλαια
Το πρόγραμμα των 7 ημερών
Όσα ακολουθούν είναι ένα πλάνο για ένα επταήμερο πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να δώσουμε μια ώθηση στον οργανισμό μας και να χάσουμε 0,5-1 κιλό την εβδομάδα. Είναι τόσο καλά σχεδιασμένη, που μπορούμε να την ακολουθήσουμε με ασφάλεια μέχρι να χάσουμε όλα τα κιλά που θέλουμε.
1η μέρα
Πρωινό: 1 πορτοκάλι, 1 γιαούρτι (2% λιπαρά), 50 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης (χωρίς ζάχαρη, πλούσια σε φυτικές ίνες), 2 κουταλιές ανάλατα άψητα αμύγδαλα ή καρύδια),1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι.
Δεκατιανό: 125 γρ. τυρί τύπου cottage, 1 φρούτο ή 1/2 αγγούρι.
Μεσημεριανό: 5 μέτριες βραστές ή ψητές γαρίδες, 1 πράσινη σαλάτα, 1 φρούτο, 1 μικρή αραβική πίτα.
Απογευματινό: 1 φρούτο
Βραδινό: 120 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο, 2-3 βραστές πατάτες μεγέθους αυγού, βραστά λαχανικά.
Πριν τον ύπνο: 1 φρούτο
2η μέρα
Πρωινό: 2 φέτες βραστή γαλοπούλα, 1 φέτα πολύσπορο ψωμί (μέγεθος ψωμιού του τοστ), 2 κουταλάκια φυτική μαργαρίνη light, 1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι
Δεκατιανό: 1 φρούτο
Μεσημεριανό: 1 κοτοσαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξίδι, 1 μήλο.
Απογευματινό: Στικς από καρότο και αγγούρι.
Βραδινό: 150 γρ. φιλέτο σολομού σχάρας, 2-3 βραστές πατάτες μεγέθους αυγού ή 1 φλιτζάνι μανιτάρια σοτέ, ψητά ή βραστά), 1 πράσινη σαλάτα.
Πριν τον ύπνο: 1 γιαούρτι με φρούτα χαμηλό σε λιπαρά.
3η μέρα
Πρωινό: 1 φέτα πολύσπορο ψωμί (μέγεθος ψωμιού του τοστ), 2 κουταλάκια φυτική μαργαρίνη light, 1 κουταλάκι μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, 1 γιαούρτι (2% λιπαρά), 1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι.
Δεκατιανό: 10 άψητα ανάλατα αμύγδαλα.
Μεσημεριανό: 1 κριθαρένιο παξιμάδι, 1φέτα βραστή γαλοπούλα, 1 φέτα τυρί του τοστ light, 1 ντομάτα.
Απογευματινό: 2 μπισκότα ολικής άλεσης, χωρίς ζάχαρη.
Βραδινό: 120 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (ψητό ή βραστό), ψητά ή βραστά λαχανικά.
Πριν τον ύπνο: 1 φρούτο.
4η μέρα
Πρωϊνό: 1 νεκταρίνη, 1 φλιτζάνι γάλα χαμηλό σε λιπαρά, 50 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης (χωρίς ζάχαρη, πλούσια σε φυτικές ίνες), 2 κουταλιές ανάλατα άψητα αμύγδαλα ή καρύδια),1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι.
Δεκατιανό: 1 απλή μπάρα δημητριακών (όχι με σοκολάτα).
Μεσημεριανό: 1 πράσινη σαλάτα, 1 βραστό αυγό.
Απογευματινό: 1 μήλο, 10 ανάλατα άψητα αμύγδαλα
Βραδινό: 150 γρ. ψάρι σχάρας, ψητά ή βραστά λαχανικά.
Πριν τον ύπνο: 1 γιαούρτι με φρούτα χαμηλό σε λιπαρά.
5η μέρα
Πρωινό: 1 μπολ με φράουλες, 1 φέτα πολύσπορο ψωμί (μέγεθος ψωμιού του τοστ), 2 κουταλάκια φυτική μαργαρίνη light, 1 κουταλάκι μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, 1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι.
Δεκατιανό: 10 φουντούκια
Μεσημεριανό: 1 τονοσαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι, 1 μικρή αραβική πίτα
Απογευματινό: 1 ζελέ χωρίς ζάχαρη
Βραδινό: Ψητά λαχανικά σχάρας, 80 γρ. ζυμαρικά ολικής άλεσης, , 60 γρ. τυρί τύπου cottage.
Πριν τον ύπνο: 1 φρούτο.
6η μέρα
Πρωινό: 1 φέτα πολύσπορο ψωμί (μέγεθος ψωμιού του τοστ), 2 κουταλάκια φυτική μαργαρίνη light, 1 κουταλάκι μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, 1 πορτοκάλι, 1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι.
Δεκατιανό: 10 καρύδια.
Μεσημεριανό: 1 κριθαρένιο παξιμάδι, 1φέτα βραστή γαλοπούλα, 1 φέτα τυρί του τοστ light, 1 ντομάτα.
Απογευματινό: 1 φρέσκια φρουτοσαλάτα
Βραδινό: 120 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (ψητό ή βραστό), ψητά ή βραστά λαχανικά, 1 κούπα καστανό ρύζι.
Πριν τον ύπνο: 1 γιαούρτι με φρούτα χαμηλό σε λιπαρά.
7η μέρα
Πρωινό: 1 νεκταρίνι, 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα, 50 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης (χωρίς ζάχαρη, πλούσια σε φυτικές ίνες), 2 κουταλιές καρύδια),1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι.
Δεκατιανό: 10 άψητα ανάλατα αμύγδαλα.
Μεσημεριανό: 1 κοτοσαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι, 1 μήλο.
Απογευματινό: 1 τριγωνάκι τυράκι light με 1 μικρό κριθαρένιο παξιμάδι, 1 φρούτο
Βραδινό: 1 κούπα φακές, 60 γρ. τυρί τύπου cottage.
Πριν τον ύπνο: 1 φρούτο.

***  ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ
Σταμναγκάθι για το συκώτι, την καρδιά, το στομάχι, το δέρμα
 της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου
 Το σταμναγκάθι ή κιχωριον το ακανθώδες είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού
Η επιστηµονική ονοµασία του σταµναγκαθιού είναι Cichorium spinosum. Πρόκειται όντως για έναν εξάδελφο του ραδικιού που φύεται στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Κρήτη, την Κύπρο, τη Σικελία και τη Μάλτα να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό.
Αυτοφυές απαντάται στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές του νησιού. Το σταμναγκάθι είναι ένα άγριο χόρτο, με οδοντωτά φύλλα, τα οποία περιέχουν μία γλυκόπικρη ουσία, η οποία προσδίδει στο φυτό σημαντικές ιδιότητες.
Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε αυτό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.
Διότι τον παλιό καλό καιρό που οι άνθρωποι καθημερινά πήγαιναν σε φυσικές πηγές ή σε πηγάδια για να εφοδιαστούν με το νερό της ημέρας, η μεταφορά γίνονταν με πήλινες στάμνες. Επειδή πολλών ειδών ζωύφια πήγαιναν να δροσιστούν και αυτά από το νερό της στάμνας, οι άνθρωποι έκοβαν το αγκάθι και το εφάρμοζαν “σαν καπάκι” στο στόμιο της στάμνας απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παρείσακτους επισκέπτες.
Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν.. στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή. Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα και ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.
Καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη, από όπου και έγινε γνωστό, ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά σε παραθαλάσσιες ζώνες αλλά και πλαγιές βουνών και οροπεδίων (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο) και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Διατροφική αξία
Τα χαρίσµατα του σταµναγκαθιού δεν είναι µόνο γευστικά. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις διουρητικές του ιδιότητες, αναφέρεται από τον Αριστοφάνη, τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη. Η µοντέρνα ανάλυση της σύστασής του επιβεβαίωσε τους αρχαίους που το εκτιµούσαν ιδιαίτερα: κατέδειξε ότι το φυτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και πρεβιοτικά, ενώ περιέχει βιταµίνες (C και Ε), β-καροτένιο και γλουταθειονίνη καθώς και µέταλλα και ιχνοστοιχεία (σίδηρος, κάλιο, νάτριο, φώσφορος και µαγνήσιο).
Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι σύμμαχος της καρδιάς και της καλής υγείας του οργανισμού.. Γενικά θεωρείται διουρητικό, χωνευτικό,τονωτικό και χολαγωγό.
Χολαγωγό – υπακτικό. Στα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία προβλημάτων της χολής και του ήπατος. Αυτή η δράση του οφείλεται σε μία ουσία, το «κιχώριο» και βοηθά στην αποσυμφόρηση της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος.
Αντιοξειδωτικό. Τα β-καροτένια που περιέχει συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, γεγονός που βοηθά στην καρδιαγγειακή προστασία του οργανισμού και προάγει την αντιγήρανση των ιστών.
Τονωτικό – χωνευτικό. Είναι τονωτικό του στομάχου και ευνοεί την πέψη. Βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερίνης από το αίμα, ενώ αναφέρεται πως το αφέψημα των φύλλων του δρα κάτα του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Αντιρευματικό. Όλα τα είδη ραδικιών έχουν διουρητικές ιδιότητες. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας βοηθά και στην αντιμετώπιση των ρευματισμών, αλλά και της κατακράτησης υγρών κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
Αδένες. Δρα ρυθμιστικά στην λειτουργία πολλών αδένων
Δέρμα. Θεραπεύει πολλές δερματικές παθήσεις. Αναφέρεται πως από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία κρεατοελιών, σπυριών και κάλων.
Το σταμναγκάθι συνοδεύεται πάντα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα των Κρητικών. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ωμό ή βραστό με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

***  Η θεραπεία του ενός λεπτού. Το μυστικό που θεραπεύει σχεδόν κάθε ασθένεια!

~ Αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω αποτελούν απόσπασμα από το βιβλίο The One-Minute Cure: The Secret to Healing Virtually All Diseases και αναφέρεται στη θεραπευτική χρήση του Υπεροξειδίου τους Υδρογόνου ή αλλιώς γνωστό ως οξυζενέ. Και για να σας προλάβουμε, το κοινό οξυζενέ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για θεραπευτική χρήση. Το βιβλίο αναφέρεται στο Υπεροξείδιο του Υδρογόνου με πυκνότητα 35% Food Grade (μπορείτε να το αναζητήσετε ως Η2Ο2 35% Food Grade), ενώ το κοινό οξυζενέ έχει πυκνότητα 3% και πολλά – πολλά χημικά τα οποία δεν τα θέλετε στο σώμα σας.
Το βιβλίο και τα αποσπάσματα που θα βρείτε παρακάτω έφτασε στα χέρια μας έπειτα από μετάφραση της αναγνώστριας της Εναλλακτικής Δράσης Εύη Κομπογιάννη – Κρικώνη, την οποία την ευχαριστούμε θερμά. Ούτε λίγο ούτε πολύ συγγραφέας ισχυρίζεται ότι έχουν θεραπευτεί ή έχουν βοηθηθεί να θεραπευτούν χιλιάδες άνθρωποι από πολύ σοβαρές παθήσεις, όπως το AIDS, τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, το Πάρκινσον, το Διαβήτη, τον Καρκίνο και πληθώρα άλλων παθήσεων. Για τους Αγγλομαθείς, μπορείτε να διαβάσετε και τα ενδιαφέροντα σχόλια – κριτικές του βιβλίου που θα βρείτε στην amazon, στην παραπάνω διεύθυνση.
Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται η θεραπευτική του δράση, οι δοσολογίες και ο τρόπος παρασκευής και διάλυσης. Αν και σκοπός μας δεν είναι η διαφήμιση του βιβλίου, εντούτοις πιστεύουμε ότι αξίζει να το διαβάσετε και να το ερευνήσετε. Και ως πραγματικοί ερευνητές, διαβάστε το βιβλίο αυτό χωρίς προκαταλήψεις και μην παραλείψετε να ερευνήσετε και τον πιθανό αντίλογο ώστε να εξάγετε σωστά συμπεράσματα.
Οι πληροφορίες που πρόκειται να διαβάσετε σε αυτό το βιβλίο, όχι μόνο θα σας σοκάρουν, όχι μόνο θα προκαλέσουν θυμό αλλά παράλληλα θα σας συναρπάσουν. Θα σας συναρπάσουν επειδή η απλούστατη θεραπεία που παρουσιάζεται στις επόμενες σελίδες αν και μπορεί να αποτελεί σχεδόν τη μοναδική πανάκεια που έχει πέσει ποτέ στην αντίληψη σας, σκόπιμα έχει αποσιωπηθεί από εκείνους που νοιάζονται ελάχιστα για την υγεία των ανθρώπων αλλά τα μέγιστα για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Θα θυμώσετε επειδή πιθανώς είχατε συγγενείς, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, που υπέφεραν μάταια από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί ή ακόμα και να έχουν πεθάνει, επειδή αυτές οι πληροφορίες δεν δημοσιοποιήθηκαν στο βαθμό που θα έπρεπε. Τέλος, θα σας συναρπάσουν, επειδή η απλή αυτή θεραπεία που αποτελεί το αντικείμενο αυτού του βιβλίου ίσως να είναι αυτό που οι θερμοί υποστηρικτές της αποκαλούν «το μεγαλύτερο θεραπευτικό θαύμα όλων των εποχών».
Ίσως, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι, δυσκολευτείτε να πιστέψετε ότι κάποια θεραπεία, ουσία ή παράγοντας πράγματι έχει τόσο εκτεταμένο και ευρύ φάσμα αποτελεσματικότητας όσον αφορά τη θεραπεία ασθενειών. Έχετε κάθε λόγο να είστε δύσπιστοι. Ίσως και να σκέφτεστε, «Πώς κάτι τόσο απλό, μπορεί πράγματι να είναι η απάντηση σε όλα τα σύνθετα προβλήματα της υγείας;»
Είναι όμως γεγονός ότι συχνά οι πιο απλές έννοιες είναι και οι πιο ισχυρές – αν και συνήθως οι πιο περιφρονημένες. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά αιώνων έχουμε προγραμματιστεί ως κοινωνία να θεωρούμε τη θεραπεία μιας ασθένειας πολύπλοκη και δυσνόητη επιστήμη που πολύ ορθώς πρέπει να αφήνουμε στα χέρια των γιατρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαρτόμαστε σχεδόν αποκλειστικά από τις πληροφορίες που μας παρέχουν οι γιατροί και οι αρχές υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι συνήθως αγνοούν τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να είναι οι καταλληλότερες για τη θεραπεία ασθενειών από ότι οι συμβατικές ιατρικές μέθοδοι που περιλαμβάνουν φάρμακα, χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοβολίες και λοιπά.
Αυτό που πρόκειται να μάθετε από αυτό το βιβλίο είναι μια απλή, ανέξοδη θεραπεία, που μπορεί να χορηγήσει ο ίδιος ο ασθενής στον εαυτό του, κατ’ οίκον, σε λιγότερο από ένα λεπτό και στοιχίζει 1,5 σεντ την ημέρα. Περίπου 15.000 Ευρωπαίοι γιατροί, φυσιοπαθητικοί και ομοιοπαθητικοί έχουν χορηγήσει αυτή την εκπληκτική θεραπεία σε πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών, για την αντιμετώπιση πάνω από 50 διαφορετικών ασθενειών, αν και στις Η.Π.Α είναι σχετικά άγνωστη για λόγους που θα γίνουν σαφείς διαβάζοντας το υπόλοιπο βιβλίο.
Το πιο σημαντικό στοιχείο στο ανθρώπινο σώμα
Για να διαλυθούν οι σύνθετες θεραπευτικές μέθοδοι που έχει δημιουργήσει ο κλάδος της ιατρικής και οι φαρμακοβιομηχανίες – και να ανακαλύψουμε το δρόμο προς την πραγματική θεραπεία – πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 70%-80% νερό – και το νερό αποτελείται από 89% οξυγόνο κατά βάρος. Συνεπώς αποτελείται από οξυγόνο το 62% με 71% του σώματος και είναι το πιο άφθονο και βασικό συστατικό του.
Το 90% όλης της βιολογικής μας ενέργειας προέρχεται από το οξυγόνο. Είναι το απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα όχι μόνο για να επιβιώσει αλλά και προκειμένου να έχει τα απαραίτητα επίπεδα ενέργειας, να λειτουργεί σωστά και να γίνεται παραγωγικότερο.
Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πως ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει για εβδομάδες ή και μήνες χωρίς τροφή και να ζήσει αρκετές ημέρες χωρίς νερό. Αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω από λίγα λεπτά χωρίς οξυγόνο.
Εντούτοις αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι αυτό ακριβώς το συστατικό που μας κρατά στη ζωή είναι και το μυστικό που μας κρατά μακριά από την ασθένεια. Οι γιατροί ειδικά, θα έβρισκαν τη θεωρία της θεραπείας σχεδόν όλων των ασθενειών με οξυγόνο, μάλλον απλοϊκή και χωρίς αναγνωρισμένη αξία.
Το περίεργο όμως είναι ότι το οξυγόνο ήδη χρησιμοποιείται στην ιατρική. Η χορήγηση οξυγόνου εφαρμόζεται για να διευκολύνει προβλήματα υγείας όπως το εμφύσημα και η πνευμονία που εξασθενίζουν την ικανότητα του σώματος να εισαγάγει ικανοποιητικές ποσότητες οξυγόνου. Το υπερβαρικό (υπερσυμπιεσμένο) οξυγόνο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, τη γάγγραινα και τη νόσο του δύτη. Το οξυγόνο επίσης χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υποβοηθούμενης υποστήριξης ζωής ή σε ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Ετοιμοθάνατοι ασθενείς στους οποίους χορηγούνται πρόσθετες δόσεις οξυγόνου, συχνά παραμένουν στη ζωή για μεγαλύτερο διάστημα από όσο θα ζούσαν χωρίς την παροχή του.
Εντούτοις, επειδή το οξυγόνο σπάνια έχει χρησιμοποιηθεί από τον ιατρικό κλάδο ως πρώτη γραμμή άμυνας για την πρόληψη, πόσο μάλλον για τη θεραπεία ασθενειών, δεν έχει πάρει τη θέση που του αρμόζει ως το φάρμακο που θεραπεύει σχεδόν τα πάντα.
Η επιστημονική και ιατρική κοινότητα ανέκαθεν γνώριζαν ότι το οξυγόνο αποτελεί τη βάση της ζωής και χωρίς αυτό οι άνθρωποι πεθαίνουν. Αυτή η θεμελιώδης αλήθεια έχει καλυφθεί ανά τους αιώνες από άσχετες θεωρίες και η σπουδαιότητα της έχει εντελώς επισκιαστεί από τον «Πύργο της Βαβέλ» που δημιούργησε ο κλάδος της ιατρικής.
Αυτό το βιβλίο θα σας δώσει χειροπιαστές αποδείξεις ότι η πρωταρχική αιτία όλων των ασθενειών συνδέεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την ανεπάρκεια οξυγόνου. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις σύνθετες (και πανάκριβες) θεραπείες που προσφέρει η σύγχρονη ιατρική, επωφελούνται από την επίδραση του οξυγόνου πάνω στα νεκρωμένα κύτταρα. Οι περισσότερες συμβατικές θεραπείες κατά του καρκίνου, για παράδειγμα, συμπεριλαμβανομένων της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας, παράγουν συνθήκες που ενεργοποιούνται από το οξυγόνο, σκοτώνοντας έτσι τα καρκινικά κύτταρα. Ένα άλλο φάρμακο για τον καρκίνο, η Βερτεπορφίνη, αυξάνει τα ποσοστά οξυγόνου στο εσωτερικό των καρκινικών όγκων με αποτέλεσμα να τους εξαλείφει πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με την ακτινοβολία. Η Ιντερφερόνη που χορηγείται για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, οφείλει την αποτελεσματικότητα της στο γεγονός ότι αυξάνει τα ποσοστά οξυγόνου στο σώμα. Κάποιος θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι πολλά φάρμακα στηρίζουν την αποτελεσματικότητα τους στην αρχή της οξυγόνωσης που περιγράφεται εδώ, αλλά αυτά τα φάρμακα κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες περισσότερο από την αυτοχορηγούμενη θεραπεία της δεκάρας-τη μέρα που παρουσιάζω εδώ. Επιπλέον η θεραπεία αυτή δεν περιλαμβάνει καμία από τις δυσμενείς παρενέργειες που σχετίζονται με τοξικά φάρμακα και άλλες ριζικές ιατρικές θεραπείες.
Παρόλο που η θεμελιώδης αρχή που κρύβεται πίσω από την οξυγονοθεραπεία του ενός λεπτού βασίζεται σε μια αλήθεια που γεννήθηκε πριν από έναν αιώνα, ανακαλύπτεται τώρα εκ νέου και βρίσκεται ξανά στη διάθεση του σύγχρονου κόσμου. Όπως συμβαίνει με κάθε νέα ανακάλυψη, πρέπει απαραιτήτως να περάσει μέσα από 3 στάδια: Πρώτα, γελοιοποιείται. Κατόπιν υφίσταται σφοδρή επίθεση. Και τελικά, γίνεται αποδεκτή ως αυταπόδεικτη.
Η αλήθεια που περιέχεται στο βιβλίο αυτό θεωρείται ήδη αυταπόδεικτη από ανθρώπους σε πολλά μέρη του κόσμου. Πολλοί άνθρωποι διαπίστωσαν ότι μια απλή διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο σπίτι και που περιλαμβάνει μια οξυγονούχα ουσία, αντιπροσωπεύει ένα πρωτοποριακό θεραπευτικό πρότυπο. Καθώς αυτή η ασφαλής, αποτελεσματική, φυσική και ανέξοδη μέθοδος ίασης που εφαρμόζεται τόσο στα ήπια προβλήματα υγείας όσο και στις πιο εκφυλιστικές ασθένειες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, όπωςΈιτζ, καρκίνο, καρδιοπάθεια, Αλτζχάιμερ και Πάρκινσον, ανακαλύπτεται από όλο και περισσότερους ανθρώπους, όχι μόνο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αλλά θα βοηθήσει και στην επίλυση της κρίσης που βιώνει το εθνικό σύστημα υγείας.
Έγραψα αυτό το βιβλίο με την ελπίδα ότι αυτή η θεραπεία θα γίνει αποδεκτή από περισσότερους γιατρούς, όχι μόνο στις Η.Π.Α αλλά παντού στον κόσμο και θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο των σύγχρονων ιατρικών μεθόδων. Οραματίζομαι έναν κόσμο όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα παίρνουν τον έλεγχο της υγείας τους στα χέρια τους και θα θεραπεύονται εφαρμόζοντας αυτή τη θεραπεία. Έναν κόσμο απαλλαγμένο σχεδόν από κάθε ασθένεια.
Madison Cavanaugh
Στο κεφάλαιο αυτό ((1), αποκαλύπτω το μυστικό της οξυγόνωσης του σώματος σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκρούει κάθε ασθένεια και στην περίπτωση που ήδη νοσείτε σας δίνω έναν εύκολο τρόπο ώστε να απαλλαγείτε από τη νόσο. Η οξυγονοθεραπεία που παρουσιάζεται εδώ, στην πραγματικότητα δεν θεραπεύει την ασθένεια, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες στο σώμα σας που κάνουν αδύνατη την παραμονή μικροοργανισμών, ιών, επιβλαβών βακτηρίων και παθογόνων. Επομένως θα δώσετε τη δυνατότητα στο σώμα σας να αυτοθεραπεύεται αποτελεσματικά.
Η Ασθένεια είναι κερδοφόρα επιχείρηση: Η τρομερή αλήθεια
Στατιστικό στοιχείο: Οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερα για υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο νοσούν περισσότερο από κάθε άλλο έθνος στον κόσμο. Εμφανίζουν υψηλή συχνότητα παθήσεων όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη, ρευματική αρθρίτιδα, πνευμονοπάθειες και πλήθος άλλων ασθενειών παρόλο που όλες αυτές οι ασθένειες είναι αποτρέψιμες και ιάσιμες.
Ωστόσο, είναι λυπηρό το γεγονός ότι παρά τις υπερβολικές δαπάνες σε θεραπευτικές αγωγές και φάρμακα, οι Αμερικανοί είναι πιο άρρωστοι από ποτέ. Κάποιος μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί γιατί τα αποκαλούμενα «θαυματουργά φάρμακα» που κατασκευάζονται και προωθούνται από τις φαρμακευτικές εταιρίες -για να μην αναφέρω ιατρικές «καινοτομίες» που χαίρουν μεγάλων επαίνων -δεν έχουν προλάβει αλλά ούτε και θεραπεύσει τις αρρώστιες σε αυτή τη χώρα.
Η απάντηση είναι η ακόλουθη: Η ασθένεια είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση.  Οι Αμερικανοί δαπανούν πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για υγειονομική περίθαλψη και αυτό το νούμερο αναμένεται να φτάσει τα 3 τρις μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Πάνω από το 1 τρις δολάρια που δαπανάται πηγαίνει σε φαρμακευτικά σκευάσματα.
Με τέτοιους τζίρους, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο από μέρους των φαρμακοβιομηχανιών για να προάγουν με οποιονδήποτε τρόπο την δημόσια υγεία. Πρόκειται για την πιο κερδοφόρα βιομηχανία στον κόσμο, που απολαμβάνει έναν μέσο όρο κέρδους της τάξης του 30.000% με 50.000% από τα φάρμακα, πέρα από το κόστος των πρώτων υλών. Συχνά οι προμήθειες τους αγγίζουν το 569.000%! Ένας λογικός μέσος επιχειρηματίας δεν θα τολμούσε να εγκαταλείψει τέτοια κέρδη και θα έκανε σχεδόν τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η αγελάδα από την οποία αρμέγει τρισεκατομμύρια δολάρια θα παραμείνει άθικτη.
Κατά συνέπεια η φαρμακοβιομηχανία έχει δημιουργήσει ένα καρτέλ διακίνησης φαρμάκων που αποτελείται από έναν στρατό ανθρώπων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα τους (λομπίστες) και που επηρεάζουν όχι μόνο ολόκληρη την ιατρική βιομηχανία αλλά επίσης το Αμερικάνικο Κογκρέσο και κατ’ επέκταση τις ζωές ολόκληρου του Αμερικάνικου πληθυσμού. Οι φαρμακευτικές εταιρίες δαπανούν τεράστια χρηματικά ποσά για να πείσουν τους γιατρούς να συνταγογραφούν στους ασθενείς τα δικά τους φάρμακα· για να πείσουν τους Αμερικανούς, μέσα από
καταιγισμό διαφημίσεων, ότι έχουν πρόβλημα υγείας και να καταφέρουν το Κογκρέσο να περάσει νομοθεσία που θα διασφαλίζει τη συνεχή εισροή των κερδών τους.
Αναφορικά: Μια πρόσφατη ερευνητική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δημοφιλούς εκπομπής «Εξήντα λεπτά» του καναλιού CBS, αποκάλυψε ότι: «Τα μέλη του Κογκρέσου είναι λιγότερα, με αναλογία 2 προς 1, από τους εκπροσώπους συμφερόντων (λομπίστες) της φαρμακευτικής βιομηχανίας που δαπανά περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως συνεισφέροντας σε προεκλογικές εκστρατείες και αναλαμβάνοντας τις δαπάνες των εκπροσώπων της οι οποίοι προστατεύουν τα κέρδη της». Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών δεν χάνουν σχεδόν ποτέ μια πολιτική μάχη που επηρεάζει τα κέρδη της. Στην πραγματικότητα, έχουν κατατεθεί πάνω από 1.500 νομοσχέδια στην Βουλή των Αντιπροσώπων, τα τελευταία 8 χρόνια που αφορούν φαρμακευτικά θέματα -και οι φαρμακοβιομηχανίες, σχεδόν ανεξαιρέτως, πήραν αυτό που ήθελαν.
Η βιομηχανία των φαρμάκων έχει περισσότερα κέρδη όταν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν παρά όταν είναι υγιείς. Επομένως κατασκευάζονται φάρμακα που μόνο ανακουφίζουν από τα συμπτώματα αλλά δεν θεραπεύουν την ασθένεια. Το ενδιαφέρον είναι εστιασμένο στη διατήρηση των ασθενειών επειδή τα πολλά λεφτά έρχονται από τα φάρμακα που διατίθενται σε χρόνιες παθήσεις. Εντούτοις, η έξυπνη προπαγάνδα των φαρμακευτικών που τις κάνει να φαίνονται ως οι σωτήρες της ανθρωπότητας -σωτήρες που βρίσκουν θεραπείες και σώζουν ανθρώπινες ζωές -έχει καταφέρει με επιτυχία να μας εξαπατά ώστε να τις αντιμετωπίζουμε με δέος, ευλάβεια και σεβασμό για τη συνεισφορά τους στην παγκόσμια υγεία.
Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πεθάνει από αποτρέψιμες ασθένειες παρά σε όλους συνολικά τους πολέμους του κόσμου, ως συνέπεια της επιχείρησης του φαρμάκου. Αυτοί οι θάνατοι δεν προήλθαν μόνο από τη χρήση φαρμάκων (όπως οι 106.000 θάνατοι ετησίως από τις παρενέργειες των φαρμάκων) αλλά από την καταστολή πληροφοριών που ασκεί η εν λόγω βιομηχανία στις μη-φαρμακευτικές εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τόσους θανάτους.
Οι φαρμακευτικές εταιρίες χρησιμοποιούν τη δύναμη τους σε καθημερινή βάση καθώς και απεριόριστους οικονομικούς πόρους, ώστε να αποτρέπουν τους γιατρούς από τη συνταγογράφηση φυσικών σκευασμάτων -ενώ οι ισχυροί λομπίστες καταφέρνουν ακόμα και το Κογκρέσο να απορρίπτει εδραιωμένα στοιχεία για φυσικά θεραπευτικά σκευάσματα. Αν κάνετε μια έρευνα, θα ανακαλύψετε ότι αυτό πράγματι ισχύει. Έχουν διαμορφώσει έναν τέλειο λαβύρινθο χειραγώγησης, ελέγχου, διείσδυσης και οικονομικών κινήτρων ώστε να εξαπατούν συστηματικά εκατομμύρια ανθρώπους κάνοντας τους να πιστεύουν ότι τα φάρμακα είναι η μόνη λύση για την αρρώστια.
Αυτή η πλάνη έχει γίνει τόσο ισχυρή μετά από τη χρόνια πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί, που έχουμε φτάσει στο σημείο να πιστεύουμε ότι το μόνο που έχουμε να κάνουμε όταν αρρωσταίνουμε είναι απλά να παίρνουμε ένα χάπι και θα νιώσουμε αμέσως καλύτερα. Σύμφωνα με ένα άρθρο που ανάρτησε τον Ιούνιο του 2008 στο δημοφιλές ενημερωτικό δελτίο του για τη φυσική υγεία , ο Δρ Joseph Mercola: «Όσο κι αν θέλουν να σας πείσουν οι φαρμακευτικές ότι είναι φυσιολογική η καθημερινή λήψη φαρμάκων, δεν είναι. Η λήψη φαρμάκων πρέπει να αποτελεί σπάνια εξαίρεση».
Δεν είναι παρήγορο το γεγονός ότι ο Κρατικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) στις Η.Π.Α, που δημιουργήθηκε για την προάσπιση της δημόσια υγείας, έχει ως προτεραιότητα την προώθηση των φαρμάκων και των οικονομικών συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιριών. Κι αυτό επειδή πολλά στελέχη της ανώτατης διοίκησης και μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών του, δέχονται πάνω από $ 50.000 έκαστος για εταιρικές επιχορηγήσεις, συμβάσεις και αμοιβές για μελέτες σκοπιμότητας από φαρμακευτικές εταιρίες. Μόνον όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο με το φάρμακο Vioxx αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του FDA καθώς και ο λόγος της επιείκειας του ως προς την βιομηχανία που υποτίθεται ότι επόπτευε. Το 2004, η Merck κυκλοφόρησε το Vioxx για την θεραπεία των αρθριτικών καθώς και για άλλες παθήσεις που συνοδεύονται από χρόνιο ή οξύ πόνο. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι η Merck είχε σκοπίμως αποσιωπήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής από το Vioxx. Η διεθνής ιατρική κοινότητα αποδοκίμασε τον FDA, όχι μόνο επειδή έκανε τα στραβά μάτια όσο συνέβαινε αυτό αλλά και επειδή συνεργάστηκε με τη Merck στη συγκάλυψη της αλήθειας. Ο Δρ Richard Horton εκδότης του «The Lancet» (ένα από τα πιο σεβαστά ιατρικά περιοδικά στον κόσμο) έκανε το εξής σχόλιο για την ανεύθυνη συμπεριφορά του FDA: «Αυτή η αποκάλυψη, καταδεικνύει τις απίστευτες αποτυχίες της Merck όσον αφορά τον εσωτερικό μηχανισμό που διαθέτει για την επιτήρηση των φαρμάκων μετά τη διάθεση τους, καθώς και τις θανατηφόρες αδυναμίες του μηχανισμού ελέγχου και επιτήρησης του κρατικού οργανισμού φαρμάκων και τροφίμων». Το Vioxx έκτοτε σταμάτησε να διατίθεται στην αγορά.
Αυτή η απλή και ανέξοδη θεραπεία που εξαλείφει την ασθένεια απειλεί το φαρμακευτικό καρτέλ των τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως αναλύσαμε και προηγουμένως, όταν κάτι απειλήσει τα βασικά κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας (συμπεριλαμβανομένης μιας επικείμενης νομοθεσίας), θα κατασταλεί, θα ασκηθούν πιέσεις εναντίων του ή θα του αποδοθούν μομφές με στόχο την γελοιοποίηση, θα απαγορευτεί και θα χάσει την αξιοπιστία του.
Και ενώ η συγγραφή αυτού του βιβλίου βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν παρθεί ήδη μέτρα, στο παρασκήνιο, για την απόσυρση του υπεροξειδίου του υδρογόνου από την αγορά, επειδή αποτελεί απειλή για τα έσοδα της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Οι φαρμακευτικές εταιρίες αναζητούν νόμιμους τρόπους για να δυσφημίσουν το κατάλληλο για βρώση υπεροξείδιο του υδρογόνου, αποκαλώντας το επικίνδυνο, παρόλο που έχει αναγνωριστεί ως γενικά ασφαλές από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων.
Όσον αφορά το θέμα αυτό, θεωρώ άκρως εγκληματική την απόκρυψη των πληροφοριών που αφορούν στα θεραπευτικά οφέλη του κατάλληλου για πόση υπεροξειδίου του υδρογόνου – ειδικά αφού η διάδοση αυτών, όχι μόνο θα έσωζε ανθρώπινες ζωές αλλά επίσης θα βελτίωνε την ίδια την ποιότητα ζωής.
Οι λόγοι για τους οποίους η θεραπευτική χρήση του βρώσιμου (Food Grade) υπεροξειδίου του υδρογόνου (Η2Ο2) αποτελεί την πιο εκπληκτική θεραπεία που έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα της υγείας και της θεραπείας, είναι επταπλοί:
1) Η θεραπευτική χρήση του πόσιμου υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι μια συστημική θεραπεία (δηλ. επηρεάζει την ολότητα του σώματος, παρά ένα συγκεκριμένο όργανο ή μέρος του). Συνεπώς δημιουργεί ένα περιβάλλον στο σώμα που το καθιστά ικανό να αυτοθεραπεύεται σχεδόν από όλες τις ασθένειες που προκαλούνται από ιούς, επιβλαβή βακτήρια, τοξίνες, παθογόνους μικροοργανισμούς και παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ των άλλων: καρκίνο, *· ι Έιτζ, Αλτζχάιμερ και Πάρκινσον, διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιακές παθήσεις, έλκος, άσθμα και πολλοί άλλοι τύποι ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης.
2) Σε αντίθεση με άλλες αποκαλούμενες «θεραπείες» που τείνουν να επικεντρώνονται υπερβολικά σε μικρές λεπτομέρειες βιοχημείας, η οξυγονοθεραπεία μέσω του βρώσιμου υπεροξειδίου του υδρογόνου διασφαλίζει την παροχή του πιο άφθονου και απαραίτητου στοιχείου του ανθρώπινου σώματος. Το σώμα μπορεί να χρειάζεται μια σειρά διαφορετικών στοιχείων και θρεπτικών συστατικών όπως το συνένζυμο (^ 10 (ουβικινόνη), το μαγνήσιο, Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και λοιπά, ωστόσο, μόνο το οξυγόνο είναι τόσο ζωτικής σημασίας που μια ανεπαρκή παροχή του αναγκάζει το σώμα να αναπτύσσει ασθένειες, ενώ η απουσία του προκαλεί το θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά. Το οξυγόνο καθιστά δυνατή την ύπαρξη ζωής και για το λόγο αυτό αποτελεί έγχυση «ζωτικής δύναμης».
3) Διάφορα έντυπα και περιοδικά που διακηρύσσουν τα θεραπευτικά οφέλη άλλων προϊόντων υγιεινής διατροφής συνήθως παράγονται από άτομα που έχουν οικονομικές απολαβές από την πώληση αυτών των προϊόντων (τα οποία συνήθως αποφέρουν μεγάλο ποσοστό κέρδους). Συνεπώς η ακρίβεια και η αξιοπιστία τέτοιων πληροφοριών είναι αμφίβολη. Αντίθετα, οι πληροφορίες που περιέχει το βιβλίο αυτό (όπως και η περισσότερη βιβλιογραφία που πιθανώς βρείτε σε σχέση με τα θεραπευτικά οφέλη του βρώσιμου υπεροξειδίου του υδρογόνου) δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Το βρώσιμο Η2Ο2 είναι ένα χημικό το οποίο έχει πολύ μικρό ποσοστό κέρδους και είναι ευρέως διαθέσιμο, γεγονός που καθιστά ανέφικτη την υπερτιμολόγησή του από κερδοσκόπους. Το βρώσιμο υπεροξείδιο του υδρογόνου κοστίζει μόνο 1 !/2 σεντ ημερησίως για την προτεινόμενη δοσολογία και η χορήγηση του διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό. Άλλοι ισχυρίζονται ότι έχουν κατασκευάσει μηχανήματα που παράγουν νερό κορεσμένο σε οξυγόνο, το οποίο υποθετικά παρέχει μια πλούσια πηγή επιπλέον οξυγόνου σε μια εξαιρετικά απορροφήσιμη μορφή – αλλά θα πληρώσετε μια μικρή περιουσία (έως και $3.980 ) και στην καλύτερη περίπτωση θα έχετε τα ίδια οφέλη με εκείνα που θα είχατε με το ελάχιστο κόστος που συνεπάγεται η χρήση του υπεροξειδίου του υδρογόνου.
4) Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες που εφαρμόζονται μόνο σε ένα ορισμένο ποσοστό του πληθυσμού, η οξυγονοθεραπεία μέσω του βρώσιμου υπεροξειδίου του υδρογόνου έχει παγκόσμια εφαρμογή (με εξαίρεση τους ανθρώπους που έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνου). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στα κατοικίδια.
5) Οι συμβατικές θεραπείες συνήθως βλάπτουν τα κύτταρα του σώματος κατά την διαδικασία της «θεραπείας» της ασθένειας. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα και οι ιατρικές αγωγές όπως η χημειοθεραπεία, αποτελούν παραδείγματα τέτοιων θεραπειών οι οποίες όχι μόνο βλάπτουν τα υγιή κύτταρα αλλά καταστέλλουν και το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο. Η χρήση του Η2Ο2, από την άλλη πλευρά, δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες στο σώμα, οι οποίες σκοτώνουν ιούς, βλαβερά βακτήρια, τοξίνες, παθογόνα και μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την ζωτικότητα των κυττάρων που είναι απολύτως υγιή. Λόγω των αυξημένων ποσοστών οξυγόνου που επιφέρει το Η2Ο2, ενισχύεται και το ανοσοποιητικό σύστημα καθιστώντας το σώμα ικανό να απαλλαγεί από την ασθένεια και να αποθεραπευθεί.
6) Πολλές αποκαλούμενες «θεραπείες» είναι απλώς μεταμφιεσμένες τάσεις και μανίες που ευδοκιμούν στο χώρο της υγείας. Έχοντας γίνει μάρτυρας πολλών τέτοιων τάσεων και μανιών που έχουν ανακηρυχθεί πανηγυρικά θαυματουργές, ενώ λίγο αργότερα έρχονται άλλες μελέτες να τις αναιρέσουν (τις οποίες επίσης υποκινεί το κέρδος), αποφάσισα να θεωρώ αξιόπιστες μόνο εκείνες που έχουν αντέξει στο χρόνο. Η επιτυχής θεραπευτική χρήση του υπεροξειδίου του υδρογόνου εφαρμόζεται εδώ και πάνω από 170 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρόλο που η χρήση του υφίσταται εκτεταμένη καταστολή (εδώ) στις Η.Π.Α.
7) Η εφαρμογή θεραπειών που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που καλύπτουν μόνο ένα μικρό κομμάτι της βιοχημείας του ανθρώπινου οργανισμού, είναι παρόμοια με το να μαγειρεύεις στα τυφλά. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες (π.χ όταν υπερβεί κανείς τη δοσολογία της βιταμίνης ^, μπορεί να επιβαρύνει αδικαιολόγητα το συκώτι του, ή όταν κανείς καταναλώνει κολλοειδή άργυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εκδηλώσει υπερμελάγχρωση του δέρματος. Η οξυγονοθεραπεία αντίθετα, λαμβάνει υπόψη τα χημικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού και την μεταξύ τους αλληλεπίδραση μέσα στα πλαίσια των βιοχημικών παραμέτρων του σώματος. Εφόσον το υπεροξείδιο του υδρογόνου διαλύεται μέσα σε αποσταγμένο νερό, έχει την προτεινόμενη πυκνότητα και λαμβάνεται με άδειο στομάχι μεγιστοποιούνται τα συστατικά που φέρει για την καταπολέμηση της ασθένειας και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες σχεδόν εκμηδενίζονται.
Μετάφραση: Εύη Κομπογιάννη – Κρικώνη
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας για όλα όσα γράφουμε σ΄αυτές τις  ιστοσελίδες μας από την αρχή των δημοσιεύσεων μας μέχρι και σήμερα  . Σας ευχαριστώ  Σ.Ν.Σ. Arfara Stamos01 Dentist . -

*** Δείτε εδώ όλα τα τρόφιμα με ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για την απώλεια βάρους είναι η μείωση των θερμίδων.
Αν προσπαθείτε να χάσετε κιλά όμως, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες.
Πρόκειται για τροφές που συμβάλλουν στο αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων, παρέχοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη ενέργεια.
Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν αρνητικές θερμίδες.
Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και βότανα, που θα τονώσουν τον μεταβολισμό και την παραγωγή των ενζύμων και θα προκαλέσουν το σώμα σας να ξοδέψει τα αποθεματικά του.
Οι τροφές αυτές βελτιώνουν την πέψη και τον καθαρισμό του παχέος εντέρου, βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος, προλαμβάνουν τις φλεγμονές, μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και βοηθούν στη μείωση του στρες και του άγχους.
Λαχανικά
-Λάχανο
-Μαρούλι
-Σπανάκι
-Ντομάτα
-Σπαράγγια
-Πράσινα φασόλια
-Παντζάρια
-Καρότα
-Κουνουπίδι
-Σέλινο
-Ραδίκια
-Αγγούρια
-Πράσα
-Λεμόνι
Φρούτα
-Μήλα
-Βατόμουρα
-Κράνμπερι
-Γκρέιπφρουτ
Βότανα – μπαχαρικά
-Κανέλα
-Γαρίφαλο
-Τσίλι
-Κόλιανδρο
-Λιναρόσπορος
-Σκόρδο
-Τζίντζερ
-Κρεμμύδι
-Μαϊντανός

*** Πως θα ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΕ τα ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ από τα ΦΥΣΙΚΑ

~  Ενώ δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πως θα ξεχωρίζετε τα μεταλλαγμένα φρούτα και λαχανικά από τα μη μεταλλαγμένα, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να παρατηρήσετε τη διαφορά μεταξύ τους όταν πηγαίνεται στο μανάβη της γειτονιά σας, στην λαϊκή ή στο supermarket.
Πολλά συσκευασμένα αναγράφουν ...
επάνω στην συκεσκευασία αν είναι ή όχι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ). Τι γίνεται όμως, αν δεν γράφουν ή αν αγοράζετε χύμα από τα ράφια και τα καλάθια;
Τα μεταλλαγμένα, κατά κανόνα, είναι πιο ευχάριστα και ελκυστικά στην όψη. Αγγίζουν την τελειότητα. Είναι η πιο στρογγυλεμένα, ζουμερά, λαμπερά. Όμως, όπως οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, άλλος ψηλότερος, άλλος κοντύτερος κλπ, ο ίδιος νόμος ισχύει και στα φυτά και στα δέντρα και, φυσικά, στα φρούτα και τα λαχανικά.
Στα λαχανικά και φρούτα θα βρείτε πολλά διαφορετικά σημάδια που θα σας φωνάξουν ότι είναι "πραγματικά" και δεν είναι μεταλλαγμένα. Αν π.χ. ζουλίξετε ελαφρώςς μία ντομάτα με τον αντίχειρά σας και αφήσει ένα βαθούλωμα, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για μία "ζωντανή" ντομάτα και όχι αποτέλεσμα ΓΤΟ.
Δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε φρούτα και λαχανικά που έχουν ετικέτα ως βιολογικά. Αυτά σίγουρα δεν είναι ΓΤΟ. Υπάρχουν, όμως και εκείνα που επίσης, δεν είναι ΓΤΟ, αλλά δεν έχουν "ανατραφεί" με τις προϋποθέσεις των βιολογικών, είναι επίσης καλύτερα από τα ΓΤΟ.
Προσπαθήστε, γενικότερα να εστιάζετε σε φρούτα και λαχανικά που δεν είναι τέλεια οπτικά. Θα είναι εξίσου νόστιμα. Ενδεχομένως, νοστιμότερα και πέρα ως πέρα υγιεινότερα.
Διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικούς νόμους, αλλά το εμπόριο είχει διεθνές. Υπάρχουν χώρες που επιτρέπεται η παραγωγή τροποποιημένων τροφίμων. Εχετε γενικά στο νου σας ότι ίσως πρόκειται για ΓΤΟ φρούτα ή λαχανικά αν η χώρα προεύλεσής τους είναι από ΗΠΑ, Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα και Ινδία -χωρίς αυτό να αποτελεί αυστηρό κανόνα, ότι σίγουρα είναι μεταλλαγμένα. Απλά να είστε διπλά προσεκτικοί.
Έχετε υπόψη σας, ακόμα, ότι αν αγοράζετε φρούτα ή λαχανικά που δεν είναι η εποχή τους ακόμα να βγουν, τότε, σίγουρα αυτά είναι εισαγώμενα. Γνωρίζετε, όμως, από που προέρχονται και τι νόμοι υπάρχουν εκεί; Σίγουρα όχι. Απλά έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και σιγά-σιγά θα αυτά θα εξοικιωθούν και με μια απλή ματιά θα ξεχωρίζετε τι να αγοράζετε.

*** ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ - Η ΜΑΥΡΗ ΑΛΟΙΦΗ
 
Μαύρη αλοιφή: Αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες
Η μαύρη αλοιφή είναι μια πολύ παλιά και αποτελεσματική Έχει τις ρίζες της βαθιά στη παραδοσιακή ιατρική των Ινδιάνων της βορείου Αμερικής. Έχει θαυμάσιες αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες, καθώς και τη μοναδική ιδιότητα να απομακρύνει τα ξένα σώματα που έχουν εισέλθει στο δέρμα όπως σκλήθρες, κομματάκια από γυαλί κτλ.
Ακόμα χρησιμοποιείται σε δερματικές παθήσεις όπως μυρμηγκιές, τριχοφυτία και σπίλους. Παρά το μαύρο χρώμα της δε λεκιάζει το δέρμα.
Διευκρίνιση
Πολλή Κουβέντα εγινε ΣΤΟ Παρελθόν ΓΙΑ ΕΝΑ Α.Ε. τύπο μαύρης
αλοιφής ΠΟΥ υποσχόταν (και ακόμα υπόσχεται) ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ δερματικού καρκίνου, υπό την εμπορική ονομασία Cansema ®. Περιείχε εξωτικά βότανα όπως αιματόριζα (Sanguinaria canadensis), το μεξικάνικο γουανάμπανα ή Graviola (Annona muricata), ΤΗΝ ασιατική ρίζα Galangal (Alpinia γκαλάνγκα ), το αμερικανικό Chaparral (Larrea tridentata), χημικά όπως χλωριούχο ψευδάργυρο, διμεθυλοσουλφοξείδιο (διμεθυσουλφοξίδιο, DMSO), θειικό Οξύ ΚΑΙ Σχετικές ουσίες ΜΕ διαβρωτική – σχαροποιητική δράση.  Εσχάρα = Περιοχή ΙΣΤΟΥ ΠΟΥ έχει νεκρωθεί, κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από εγκαύματα (ΘΕΡΜΙΚΑ σταθεροποιημένης Αλόης
ΧΗΜΙΚΑ), ΑΠΌ ορισμένες παθήσεις νευρικού συστήματος ΤΟΥ, ΑΠΌ παρατεταμένη πίεση σταθεροποιημένης Αλόης ΚΑΙ επαναλαμβανόμενο τραυματισμό ΤΟΥ δέρματος.
Αποτέλεσμα αυτών Των αλοιφών
ΗΤΑΝ ΝΑ προκαλούνται εκτεταμένες δερματικές Βλάβες ΣΤΟ Δέρμα Των
ευκολόπιστων – απελπισμένων ασθενών ΠΟΥ συχνα κατέφευγαν ΣΕ τέτοιου Τύπου εναλλακτικές . θεραπείες μαζι ΜΕ ΤΟ καρκινικό ιστό “καιγόταν” ΚΑΙ Ο υγιής Ιστός, γεγονός ΠΟΥ προκαλούσε φρικτά έλκη ΚΑΙ δυσμορφίες στους Χρήστες Της αλοιφής, ΠΟΥ πολλές φορές ΔΕ διορθώνονταν ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ  πολλαπλές Πλαστικές επεμβάσεις.
Αν αντέχει το στομάχι σας γράψτε στο παραθυράκι της Google “Μαύρη Salve” και πατήστε Enter. Οι εικόνες από τις βλάβες είναι σοκαριστικές.
Η παρακάτω αλοιφή δεν έχει καμία σχέση με το ανωτέρω σκεύασμα και τις αρνητικές συνέπειες του.
Θα χρειαστείτε:
3 κουταλιές της σούπας βοτανόλαδο
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο shea
2 κουταλιές της σούπας μελισσοκέρι
1 κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη Ε
2 κουταλιές της σούπας άργιλο καολίνη (ή μπεντονίτη)
2 κουταλιές της σούπας σκόνη ενεργού άνθρακα
1 κουταλιά της σούπας μέλι (ιδανικά μέλι manuka)
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
* Πως παρασκευάζω το βοτανόλαδο
Θα χρειαστείτε από μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένη καλέντουλα, σύμφυτο και πεντάνευρο και ½ κούπα ελαιόλαδο (½ κούπα = 3 κουταλιές της σούπας). Μπορείτε να το παρασκευάσετε με τη ψυχρή ή θερμή μέθοδο.
Ψυχρή μέθοδος: . Κονιορτοποιήστε τα βότανα σε ένα γουδί ή στο multi . Βάλτε τη σκόνη σε ένα καθαρό βάζο και προσθέστε το ελαιόλαδο . Αφήστε το σε ένα σημείο που το βλέπει ο ήλιος και ανακινείτε το καθημερινά . Σε 3-4 εβδομάδες ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ Σουρώστε λάδι από τα βότανα με ένα φίλτρο του καφέ και βάλτε το σε ένα νέο, καθαρό δοχείο.
Θερμή μέθοδος: . Προσθέστε τα βότανα στο ελαιόλαδο και θερμάνετε τα σε ένα μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά . Σιγοβράστε ΤΟ μίγμα ΓΙΑ ΜΙΑ ώρα ΜΕΧΡΙ ΝΑ αρχίσει ΝΑ ΤΟ αναδύει Άρωμα Των ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ σκουρύνει ελαφρώς Σουρώστε ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ Α.Ε. Λάδι φιλτρο ΤΟΥ καφέ ΚΑΙ ΤΟ βάλτε σε ένα νέο, καθαρό δοχείο.
Πως φτιάχνω την αλοιφή
Βάλτε σε μπεν μαρί το βοτανόλαδο, το βούτυρο καριτέ, τα λάδι καρύδας και το μελισσοκέρι και λιώστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις λιώσουν όλα τα υλικά προσθέστε τη σκόνη του ενεργού άνθρακα, τον άργιλο, τη βιταμίνη Ε και το αιθέριο έλαιο. Ανακατέψτε πολύ καλά και βάλτε το μίγμα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο δοχείο. . Αφήστε ΤΟ ΝΑ κρυώσει ΚΑΙ ΝΑ στερεοποιηθεί
Πως ΤΟ χρησιμοποιώ;
Καθαρίστε καλά τη πάσχουσα περιοχή και τοποθετήστε επάνω μια γενναιόδωρη δόση από την αλοιφή. Καλύψτε το σημείο με ένα κομμάτι γάζα και επίδεσμο και αφήστε το να δράσει για μερικές ώρες ή καλύτερα ολονυχτίς. Θα χρειαστούν αρκετές επαλείψεις και αλλαγές μέχρι να απομακρυνθεί το ξένο σώμα και να επουλωθεί η πληγή.

***  Φαγόπυρο :  Η σούπερ τροφή των ειδικών
~  Από τότε που ανακάλυψα το φαγόπυρο, θα ήθελα αν μπορούσα να το βάλω σε όλα τα σπίτια. Από που να αρχίσω; Από τον χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη που κάνει αυτήν την σούπερ τροφή όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, να μου “στρώνει” τον διαβήτη;
Ή ότι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής το φαγόπυρο μπορεί να φέρει την ευτυχία; Όχι μόνο γιατί είναι η καλύτερη δυναμωτική τροφή, όχι γιατί μας αδυνατίζει αλλά και γιατί λειτουργεί και σαν αντικαταθλιπτικό. Δεν είδα βέβαια αυτό το στοιχείο να αναφέρεται σε καμιά μελέτη, αλλά εγώ είμαι σίγουρη γι αυτό που σας λέω επειδή το απολαμβάνω πλέον καθημερινά και στις περιπτώσεις που κάποιες στιγμές λείπει από το ράφι μου, η διάθεση μου δεν έχει την ίδια ποιότητα. Υπάρχει στο εμπόριο κυρίως ως αλεύρι και ως ρύζι. Χρησιμοποιώ πιο πολύ το αλεύρι γιατί κάνω ψωμάκια με αυτό.
Οι Αμερικάνοι το συστήνουν ιδιαίτερα για κρέπες. Τα ψωμάκια του γίνονται ιδιαιτέρως νόστιμα καθώς αν θέλετε να τα κάνετε αφράτα γίνονται ιδανικά ενώ αν τα ψήσετε λίγο παραπάνω αποκτούν μια εξαίσια κόρα. Είναι και πανεύκολα στην παρασκευή τους αν δεν το προσμίξετε με άλλο αλεύρι. Εγώ τα φτιάχνω ανακατεύοντας το αλεύρι με ένα πιρούνι προσθέτοντας φυσικά λάδι αλάτι μαγιά και ξύδι. Αν θέλετε παραλείπετε το ξύδι. Επίσης με το αλεύρι κάνω πουρέ. Γίνετε σχεδόν αμέσως είναι πανεύκολος στο μαγείρεμα του και είναι ιδανικός για συνοδευτικό σε ψητά ή κοκκινιστά. Ως διαβητική κάνω με αυτό κέικ συμπληρώνοντας αντί ζάχαρη σκόνη στέβιας και κομμάτια φρούτων. Κι επειδή δεν μπορώ να πείσω με τίποτα την κόρη μου να υυιοθετήσει την υγιεινή διατροφή βάζω 2-3 κουταλιές μέσα στην ομελέτα της ή πυκτώνω με αυτό τις σάλτσες στα φαγητά της. Ένα σας λέω μόνο: εκτός του ότι από τότε που το ανακάλυψα το τρώνε όλοι οι φίλοι μου, εκτός ότι το μαγειρεύει η μαμά και η αδερφή μου, με αυτό κάνει ψωμάκια και ο αρτοποιός της γειτονιάς μου και οι υπάλληλοι του. Είναι εκπληκτικό για την υγεία προλαμβάνει πολλά δεινά και είναι φάρμακο έδεσμα! Δεν θα σας πω άλλα. Σας παραθέτω παρακάτω πληροφορίες για τα οφέλη αυτής της σούπερ τροφής συμπληρώνοντας ότι φαγόπυρο μπορείτε να προμηθευτείτε από τα καταστήματα υγιεινών τροφών και βοτάνων.
Έρευνες: Διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει την υψηλή θεραπευτική αξία του φαγόπυρου. Σε σχετική μελέτη που αφορά τον διαβήτη και ειδικά την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (αφορά την όραση), 60 άτομα με διαβήτη τύπου2 και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια υπεβλήθησαν σε εξέταση ματιών.
Μετά τους έδωσαν ή εκχύλισμα ρούσκου (2 ταμπλέτες την ημέρα) ή φαγόπυρο, (6 ταμπλέτες την ημέρα). Μετά από 3 μήνες, το 23% εκείνων που έπαιρναν ρούσκο έδειξαν αντιστροφή της πορείας της πάθησης. Ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν φαγόπυρο το ποσοστό ήταν 27%. Συμπέρασμα: Και τα δύο βότανα δείχνουν να αυξάνουν σημαντικά την τοπική κυκλοφορία στο μάτι.  superfoods
Το φαγόπυρο, ένα ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΦΥΤΟ!…
Υγεία
Είναι ένα δημητριακό αλλιώτικο από τα άλλα!. Είναι ένας σπόρος που μπορεί πολλοί να το αποκαλούν και μαυροσίταρο. είναι σπόρος από ένα φρούτο (συγγενούς με το ραβέντι). Το φυτό είναι αυτοφυές στην Ασία και τη Βόρεια Ευρώπη. Από την Κίνα η καλλιέργειά του διαδόθηκε στη Ρωσία και την Πολωνία αλλά και στην Ολλανδία, τη Γαλλία κι αργότερα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, για να φτάσει σε εμάς μετά από χρόνια…
Είναι εξαιρετικό τρόφιμο, αφού η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, είναι μεγάλη, σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Με 14% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Το φαγόπυρο περιέχει και πολλές βιταμίνες. Μάλιστα, έχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε αλλά και Κ. Φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα: Ασβέστιο, σίδηρος, χαλκός, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, αλλά και ψευδάργυρο( Bartimeus, 2009.)
Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, έτσι λατρεύεται από όσους έχουν δυσανεξία σε αυτή (Κοιλιοκάκη).Το φαγόπυρο, λόγω του ότι είναι πλούσιο σε φυτική ίνα, και σύνθετους υδατάνθρακες, κάνει καλό σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, αφού συμβάλλει στη μείωση της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως ελεύθερα και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αφού σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Οι μορφές που το βρίσκουμε είναι καταρχήν το αλεύρι από φαγόπυρο, που μπορεί να γίνει ότι και όλα τα άλευρα… Δηλ. γίνεται ψωμί, πίτα, πίτσα, κρέπα, ζυμαρικά…και τόσα άλλα…
Το τρώμε με πολλούς τρόπους…Μπορεί να φαγωθεί ακόμα και ωμό. Πολλοί το χρησιμοποιούν σαν το ρύζι. λ.χ. κάνουν γεμιστά με αυτό, ή το συνοδεύουν βραστό με λαχανικά και κρέας. Αλλά και σαν άλευρο ή νιφάδες, χρησιμοποιείται για την ενίσχυση σε σούπες, σε βραστά φαγητά, σε παιδικές τροφές, σε συνδυασμό με γιαούρτι ή γάλα, αλλά και σε σαλάτες.
Πρέπει να ειπωθεί, πως χρησιμοποιείται και σε ποτά (λ.χ. στη μπύρα, αντί για σιτάρι- φαγόπυρο…έτσι το ποτό αυτό, δεν έχει γλουτένη!),κυρίως για αυτούς που έχουν την δυσανεξία.
Το φαγόπυρο περιέχει πολλή πρωτεϊνη σε σχέση με την χαμηλή ποσότητα των δημητριακών, τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. ( Bartimeus, 2009.)
Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά , γιατί μαγειρεύεται οπως αυτά και οι σπόροι μοιάζουν με αυτούς των δημητριακών. Υποκαθιστά καθημερινά τις πατάτες και το ρύζι, ενώ συνδυάζεται με τον αρακά και τα φασόλια. Ακόμη μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες και βραστά φαγητά.
Το αλεύρι χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν κρέπες, ψωμί και προϊόντα φούρνου. Το φαγόπυρο μπορεί να συνοδέψει τα λαχανικά και την πρωτεϊνη αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες και επιπλέον από ίνες διαλυτές που ελαττώνουν την χοληστερόλη στο αίμα και σταθεροποιούν τα επίπεδα ζακχάρου σε αυτό και από αδιάλυτες ίνες που ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου.
Το φαγόπυρο μαγειρεύεται σε αναλογία 1 φλυτζάνι ωμού φαγόπυρου προς 2 φλυτζάνια νερού σε χαμηλή φωτιά αφού πρώτα πάρει βράση. Είναι έτοιμο σε 20 λεπτά ( δεν χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας).
Η ρουτίνη που υπάρχει στο φαγόπυρο είναι βιοφλαβονοειδές που κτίζει το αίμα, βοηθά τα νεφρά, εξουδετερώνει τα όξινα υπολείμματα, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρyνση, ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγιών (Balch, 1998, Joachim et al, 2008)
Ως αντιοξειδωτικό, η ρουτίνη μειώνει την τοξικότητα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης, εμποδίζει την συνάθροιση των αιμοπεταλίων και καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια (Varvoglis, 2008), Στα φυτά η ρουτίνη μεταφέρει μεταλλικά ιόντα από το χώμα στα επίγεια τμήματά τους.
Στον άνθρωπο η ρουτίνη παρεμποδίζει το ένζυμο ρεδουκτάση της αλδόζης στους οφθαλμούς και τους νευρώνες. Αν το ένζυμο συσσωρευόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες τότε θα έβλαπτε κυρίως τους διαβητικούς.
Αν λοιπόν έχετε προβλήματα στο κυκλοφορικό και υποφέρετε από υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη να τρώτε φαγόπυρο για την θεραπευτική του δράση, εκτός αν είστε δυσανεκτικός/ή στην τροφή αυτή.
Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη και τρώγεται από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.
***  6 αλλαγές που θα παρατηρήσετε αν πίνετε καθημερινά γάλα αμυγδάλου με μέλι
Είναι καλό να πίνετε ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου πριν πάτε για ύπνο, αλλά για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα προσθέστε κι ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.
Παρακάτω περιγράφονται μερικά από τα οφέλη που προσφέρει η τακτική κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου με μέλι:
1. Κοιμάστε καλύτερα
Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους και νευρικούς, αλλά μια πολύ μικρή ποσότητα γλυκόζης θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να σταματήσει την παραγωγή ορεξίνης, ενός νευροδιαβιβαστή υπεύθυνου να διατηρεί το σώμα σε εγρήγορση.
2. Σας δίνει ενέργεια και συγκέντρωση
Πιείτε ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου με 2 κουταλιές της σούπας μέλι το πρωί για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας υψηλά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το γάλα γενικά είναι γνωστό ότι διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά τα αμύγδαλα έχει αποδειχτεί ότι περιέχουν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά ενώ το μέλι είναι φορτωμένο με υδατάνθρακες.
3. Επιβραδύνει τη γήρανση
Σε θέματα γήρανσης, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι το μέλι και το γάλα αμυγδάλου έχουν θετική επίδραση στη γενικότερη υγεία κι όχι μόνο στο δέρμα. Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο συνδυασμός γάλακτος αμυγδάλου και μελιού αποτελεί το ελιξίριο της νεότητας και το χρησιμοποιούσαν για να φροντίσουν το σώμα τους.
4. Προσφέρει αντιβακτηριακή προστασία
Ο συνδυασμός των δύο αυτών συστατικών καταπολεμά τον σταφυλόκοκκο και γι’ αυτό πιστεύεται ότι διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.
5. Βοηθά την πέψη
Ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου με μέλι μπορεί να σας ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και τα προβλήματα με το έντερο.
6. Βοηθά στην αντιμετώπιση των αναπνευστικών προβλημάτων
Το γάλα αμυγδάλου με μέλι βοηθά στη θεραπεία του κρυολογήματος και του βήχα. Ο συνδυασμός τους δίνει ένα ισχυρό φάρμακο.

*** ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ

~  Με αυστηρή δίαιτα οκτώ εβδομάδων Βρετανοί επιστήμονες απάλλαξαν από τη νόσο επτά στους έντεκα ασθενείς
Ενα εύρημα το οποίο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για εκατομμύρια ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ ανακοινώθηκε στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη, την εβδομάδα που πέρασε: Βρετανοί επιστήμονες πέτυχαν να θεραπεύσουν τη νόσο υποβάλλοντας τους ασθενείς σε αυστηρότατη δίαιτα, διάρκειας οκτώ εβδομάδων . Και αν η λέξη «δίαιτα», και μάλιστα αυστηρότατη, δεν ακούγεται και πολύ ευχάριστα, μη βιαστείτε να εξαγάγετε συμπεράσματα για το ακατόρθωτο του πράγματος! Οι Βρετανοί επιστήμονες ήθελαν με αυτό τον τρόπο να αποδείξουν ότι ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μια αναστρέψιμη νόσος, αρκεί κάποιος να ελέγξει το ενεργειακό του ισοζύγιο.
Για την επιβίωση και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας χρειαζόμαστε ενέργεια την οποία προσλαμβάνουμε από την τροφή. Το τελικό προϊόν της διάσπασης των τροφών που καταναλώνουμε είναι η γλυκόζη, η οποία «τρέφει» τα κύτταρά μας. Είναι προφανές ότι η ανάγκη να εξασφαλίζεται ικανοποιητική παροχή ενέργειας σε όλα τα κύτταρά μας ανά πάσα στιγμή σημαίνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα θα πρέπει να διατηρούνται σταθερά.
Η σταθερότητα των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα εξασφαλίζεται μέσω ενός μηχανισμού ο οποίος φροντίζει να αποθηκεύεται η γλυκόζη που περισσεύει, αλλά και να απελευθερώνεται η αποθηκευμένη όταν υπάρχει ανάγκη. Σε υγιείς ανθρώπους το έργο της ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα έχουν κατά κύριο λόγο αναλάβει δύο ορμόνες του παγκρέατος, η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη.
Υπό κανονικές συνθήκες λοιπόν κάθε φορά που ένας υγιής άνθρωπος καταναλώνει ένα γεύμα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του αυξάνουν, τα β κύτταρα των νησιδίων του Λάγκερανς (Langerhans) στο πάγκρεας εκκρίνουν ινσουλίνη. Η ορμόνη αυτή πυροδοτεί την αύξηση της πρόσληψης γλυκόζης από τα κύτταρα, αλλά και την αποθήκευσή της ως γλυκογόνου στο ήπαρ και ως λίπους στον λιπώδη ιστό.
Όταν η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα πέσει κάτω από τα κανονικά επίπεδα αναστέλλεται η έκκριση ινσουλίνης, ενώ παράλληλα τα α κύτταρα του παγκρέατος αρχίζουν να εκκρίνουν γλυκαγόνη. Αυτή η ορμόνη επιταχύνει τις διαδικασίες αποδέσμευσης της αποθηκευμένης γλυκόζης από το ήπαρ και τον λιπώδη ιστό.
Με άλλα λόγια, ένας υγιής οργανισμός διαθέτει και κινητοποιεί μηχανισμούς οι οποίοι εξασφαλίζουν την ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα και ως εκ τούτου την εύρυθμη λειτουργία του. Μακροχρόνια μετατόπιση της ισορροπίας είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση (υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία) συνιστά παθολογική κατάσταση . Ο διαβήτης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, είναι μια τέτοια παθολογική κατάσταση. Ειδικότερα, ο διαβήτης τύπου ΙΙ προκύπτει από τη μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη των κυττάρων-στόχων της ορμόνης, αλλά βαθμηδόν παρατηρείται βλάβη των β κυττάρων του παγκρέατος και ανάγκη εξωγενούς χορήγησης ινσουλίνης στους ασθενείς.
Η μελέτη
Με ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από σχετικά νεοδιαγνωσμένο διαβήτη τύπου ΙΙ εργάστηκαν οι Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ (Νewcastle) με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόι Τέιλορ (Roy Τaylor). Όπως περιγράφεται στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Diabetologia (9 Ιουνίου 2011), οι ασθενείς-δύο γυναίκες και εννέα άνδρες, ηλικίας από 35 ως 65 ετών-είχαν διαγνωστεί με διαβήτη στη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων ετών. Επτά από αυτούς ελάμβαναν μετφορμίνη (φάρμακο επιλογής για αρχόμενο διαβήτη), η χορήγηση της οποίας διακόπηκε μία εβδομάδα πριν από τη μελέτη. Το βάρος των ασθενών εμφάνιζε μεγάλο εύρος: υπήρχαν από ελαφρώς υπέρβαροι μέχρι παχύσαρκοι ασθενείς.
Αφού υποβλήθηκαν σε ενδελεχείς εξετάσεις, οι οποίες είχαν στόχο να ελεγχθεί τόσο η παγκρεατική όσο και η ηπατική λειτουργία, καθώς επίσης και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μια … ακραία δίαιτα 600 θερμίδων ημερησίως.
Η δίαιτα προέβλεπε τη λήψη τρεις φορές την ημέρα ενός υγρού γεύματος που περιείχε 46,6% υδατάνθρακες, 32,5% πρωτεΐνη και 20,1% λίπος, ενώ ήταν εμπλουτισμένο με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτή η φαρμακευτική δίαιτα παρείχε στους ασθενείς 510 θερμίδες ημερησίως, ενώ οι υπόλοιπες 90 παρέχονταν από την κατανάλωση (και πάλι σε τρεις δόσεις) μη αμυλούχων λαχανικών. Με την υπόδειξη να πίνουν δύο λίτρα νερό ημερησίως και να συνεχίσουν τις κανονικές δραστηριότητές τους, οι ασθενείς εστάλησαν μεν στα σπίτια τους, αλλά όπως σημειώνεται και στο άρθρο «είχαν συνεχή συμπαράσταση και ενθάρρυνση» από την επιστημονική ομάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθειά τους και να μην εκτραπούν από το δύσκολο διατροφικό πρόγραμμα.
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα αυτής της σκληρής ομολογουμένως προσπάθειας διερευνήθηκαν μία εβδομάδα, τέσσερις εβδομάδες και οκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη του προγράμματος. Ήδη από την πρώτη εβδομάδα φάνηκε η θετική επίδραση της δίαιτας: η γλυκόζη νηστείας των συμμετεχόντων έπεσε στα κανονικά επίπεδα και το ίδιο συνέβη και με όλους τους δείκτες της ηπατικής και παγκρεατικής λειτουργίας. Με άλλα λόγια, μία εβδομάδα αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου ήταν αρκετή για να αρχίσει η μετατόπιση της ισορροπίας της γλυκόζης προς τα κανονικά επίπεδα.
Τα θεαματικά αποτελέσματα παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση και σταθεροποιήθηκαν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, αφού πρώτα έλαβαν συμβουλές άσκησης και σωστής διατροφής, επέστρεψαν στις καθημερινές τους ασχολίες. Δώδεκα εβδομάδες αργότερα, η επανεξέτασή τους έδειξε τα εξής: επτά από αυτούς δεν ήταν πλέον ασθενείς! Τρεις επανεμφάνισαν τη νόσο, ενώ μία ασθενής δεν εξετάστηκε διότι νοσηλευόταν (υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση κύστης από τις ωοθήκες, η οποία αποδείχθηκε καλοήθης).
Η. σημασία πολυακουσμένα
Αν. ΚΑΙ Ο αριθμός Των ασθενών ΜΕ διαβήτη Τύπου ΙΙ ΠΟΥ έλαβε μέρος Στη Μελέτη βρετανών επιστημόνων Των ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ μικρός εξαγάγει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα, το γεγονός ότι επτά στους έντεκα (αν όχι οκτώ, καθώς δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με την ασθενή που δεν εξετάστηκε) παραμένουν υγιείς τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δραστικού περιορισμού των προσλαμβανομένων θερμίδων είναι εντυπωσιακό. Αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η διάγνωση με διαβήτη τύπου ΙΙ δεν ισοδυναμεί με τελεσίδικη απόφαση για ισόβια νόσο. Είναι όμως έτσι? Ζητήσαμε από τον κ. Χρήστο Μαντζώρο, καθηγητή Παθολογίας και διευθυντή της Παθολογικής-Ενδοκρινολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ να μας δώσει την εκτίμησή του σχετικά με τα ευρήματα των βρετανών επιστημόνων και να εξηγήσει για τους αναγνώστες του «Βήματος» τι μπορούν να σημαίνουν αυτά για τις ζωές των ασθενών με διαβήτη (που αριθμούν σε πολλά εκατομμύρια ανά τον κόσμο).
«Η ιδέα ότι η δραστική μείωση των προσλαμβανομένων θερμίδων αναστέλλει την εξέλιξη του διαβήτη, δεν είναι καινούργια. Αναφορές υπάρχουν στον Ιπποκράτη, ενώ ο πρωτοπόρος στη μελέτη της νόσου αμερικανός γιατρός Ελιοτ Τζόσλιν (Εlliot Joslin ,1869-1962) συνήθιζε μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα να υποβάλλει τους ασθενείς του σε δίαιτες απίσχνανσης, καθώς είχε παρατηρήσει τα θετικά αποτελέσματά τους και μάλιστα σε μια εποχή που δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη η ινσουλίνη. Η ιδέα αυτή βαθμηδόν ξεχάστηκε. Πολύ πρόσφατα όμως επανήλθε στο προσκήνιο κάπως αναπάντεχα: αρκετές μελέτες έδειξαν ότι ως και το 85% των ιδιαίτερα παχύσαρκων ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ που υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση για τη σμίκρυνση του στομάχου θεραπεύονταν από τη νόσο.Η θεραπεία επερχόταν πολύ σύντομα μετά την επέμβαση, πριν δηλαδή υπάρξει σημαντική απώλεια βάρους. Αυτό μας έδειξε ότι η θετική αυτή αναπάντεχη επίδραση της επέμβασης έπρεπε να αποδοθεί, μεταξύ άλλων, και στην απότομη μείωση της λαμβανομένης τροφής »δήλωσε ο έλληνας επιστήμονας και συνέχισε:« Με βάση τα παραπάνω, το εύρημα των βρετανών συναδέλφων δεν μας εξέπληξε.Συνέβαλε όμως στη διαλεύκανση του μηχανισμού μέσω του οποίου η στέρηση τροφής αναστέλλει την εξέλιξη του διαβήτη.Εχοντας στη διάθεσή τους έναν ισχυρό μαγνητικό τομογράφο κατέδειξαν ότι η παρουσία έκτοπου λίπους στο ήπαρ και στο πάγκρεας ευθύνεται για τις δυσλειτουργίες που χαρακτηρίζουν τη νόσο ».
Πράγματι η βρετανική ερευνητική ομάδα ανήκει στο δυναμικό του Κέντρου Μαγνητικής Τομογραφίας του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των τομογράφων του υπήρξε καθοριστική στη μελέτη τους. Τι μας λένε όμως τα ευρήματά τους? «Το εύρημα των βρετανών συναδέλφων αποκάλυψε τη σειρά με την οποία αποκαθίσταται η διαταραγμένη ισορροπία της ρύθμισης της γλυκόζης: αρχικά μειώνεται το λίπος που έχει συσσωρευτεί στο ήπαρ και στο πάγκρεας με αποτέλεσμα να μειώνεται η ινσουλινοαντοχή και να” ξεκουράζεται “το πάγκρεας και στη συνέχεια βελτιώνεται η έκκριση ινσουλίνης.Με άλλα λόγια, η αυστηρή δίαιτα στην οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχε ως τελικό αποτέλεσμα να” ξεκουραστεί “το πάγκρεας, να αναλάβει και να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο κ. Μαντζώρος.
Σημαίνει όμως αυτό ότι η μόνη οδός για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ περνά μέσα από μια τόσο δύσκολη δίαιτα? «Οχι!» Λέει ο έλληνας ειδικός και εξηγεί: «Το ζητούμενο των βρετανών συναδέλφων ήταν να αποδείξουν ότι επί της αρχής ο διαβήτης είναι ελέγξιμος μέσω της τροποποίησης του ενεργειακού ισοζυγίου.Για λόγους συντομίας υπέβαλαν τους ασθενείς σε δίαιτα 600 θερμίδων για οκτώ εβδομάδες.
. Τα αποτελέσματα θα ήταν πιθανότατα τα ίδια αν είχαν επιλέξει υποθερμιδική δίαιτα κάπως περισσότερων θερμίδων, αλλά για περισσότερες εβδομάδες » Νεοδιαγνωσμένοι ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΑΓΕ Γενικά συμπεράσματα ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ δυνατόν εξαχθούν ΑΠΌ ΤΗ Μελέτη ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ Πρακτική ΑΞΙΑ ΓΙΑ πολυακουσμένα ασθενείς? «Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ασθενείς οι οποίοι επιλέχθηκαν να λάβουν μέρος στη μελέτη ήταν νεοδιαγνωσμένοι.Δεν υπήρχε δηλαδή ασθενής ο οποίος να ελάμβανε ινσουλίνη.
Ετσι, δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με αυτή τη μερίδα των ασθενών και δεν μπορούμε να πούμε τίποτε για αυτούς »είπε ο κ. Μαντζώρος και προσέθεσε: «Υπάρχουν όμως μία-δύο συμβουλές που μπορεί κάποιος να δώσει στους νεοδιαγνωσμένους ασθενείς, καθώς επίσης και στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο που προηγείται του διαβήτη.
Πρώτον, να μην επιχειρήσουν μόνοι τους τη δίαιτα της μελέτης. Ήταν μια πολύ δραστική δίαιτα και τέτοιες δίαιτες πρέπει να γίνονται μόνο υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Δεύτερον, να προσπαθήσουν με τη βοήθεια του γιατρού τους, ίσως και με τη βοήθεια διατροφολόγου, να αλλάξουν το ενεργειακό τους ισοζύγιο. Η κλινική πράξη, αλλά και λεπτομερείς μακροχρόνιες μελέτες, έχουν δείξει ότι σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο που αρχίζουν συστηματική δίαιτα και άσκηση ελαττώνονται, σε σχέση με άτομα που συνεχίζουν τον προηγούμενο τρόπο ζωής, οι πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη κατά 60% σε τρία χρόνια και κατά 35% σε ορίζοντα δεκαετίας. Νομίζω ότι η μελέτη θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένα μέσο τόνωσης της αυτοπεποίθησης των ασθενών και να δράσει ενισχυτικά στις προσπάθειές τους να ελέγξουν τη νόσο ».

***  Το ωμό σκόρδο «προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα»

~  Η κατανάλωση ωμού σκόρδου δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να ελαττώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, οι ενήλικες που συστηματικά το καταναλώνουν έχουν κατά 44% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, ενώ ακόμα κ στους καπνιστές ο κίνδυνος μειώνεται κατά 30% με τη βοήθειά του.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι παγκοσμίως η πιο συχνή μορφή καρκίνου - κ το κάπνισμα είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου, με τους εννέα στους δέκα πάσχοντες από τη νόσο να είναι καπνιστές.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο προστατεύει τους πνεύμονες από διάφορα νοσήματα, καθώς κ ότι μειώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως άλλων μορφών καρκίνου, όπως αυτός του παχέος εντέρου.
Στην παρούσα μελέτη, επιστήμονες από το Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών της Επαρχίας Γιάνγκσου, στην Κίνα, συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες 1.424 πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα με εκείνες 4.500 υγιών εθελοντών.
Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», όσοι έτρωγαν ωμό σκόρδο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα, ακόμα κι αν κάπνιζαν ή εκτίθονταν καθημερινά στους ατμούς από λάδια που μαγειρεύονταν σε υψηλές θερμοκρασίες (είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο).
Οι ερευνητές δεν ξέρουν εάν το εύρημά τους ισχύει και για το μαγειρεμένο σκόρδο. Ωστόσο, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι την προστατευτική δράση ασκεί η αλισίνη - η χημική ουσία του σκόρδου που του προσδίδει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του και η οποία απελευθερώνεται όταν ψιλοκόβουμε ή λιώνουμε το σκόρδο.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αλισίνη καταπολεμά τη φλεγμονή στον οργανισμό και δρα αντιοξειδωτικά.

***   ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Αποτοξίνωση ΕΙΝΑΙ Θεραπευτική μέθοδος ασθενειών κυριως χρόνιων ΜΕ εντυπωσιακά ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Χρόνιες παθήσεις θεραπεύσιμες με την αποτοξίνωση (δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, ημικρανίες, βήχας, άσθμα, πίεση, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, γαστρίτιδα, έλκος, κολίτιδα, αρθριτικά κ.ά).
Προειδοποιώ
Αν..
Η. Αποτοξίνωση ΔΕΝ ΜΕ εφαρμοστεί όλες τις λεπτομέρειες, σοβαρές χρόνιες ασθένειες δεν μπορούν να θεραπευτούν.
Στάδια αποτοξίνωσης
Είναι 7:
Ψυχολογική προετοιμασία ΤΟΥ ασθενή ΑΠΌ Έμπειρο υγιεινιστή
ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ Ελαφρό διαιτολόγιο, ΠΟΥ λέγεται προετοιμαστικό
Χυμοδίαιτα (χυμοί φρούτων ή λαχανικών) σταθεροποιημένης Αλόης φρουτοδίαιτα σταθεροποιημένης Αλόης χυμοφρουτοδίαιτα
Νηστεία ΜΕ ΝΕΡΟ
Επιστροφή Στη χυμοδίαιτα
Αλκαλική ΔΙΑΙΤΑ
Ελαφρό σταθεροποιημένης Αλόης προετοιμαστικό διαιτολόγιο
1. Μια αποτοξινωτική αγωγή μπορεί να διαρκέσει από 20 μέρες μέχρι 60. Έτσι απαιτείται υπομονή και ψυχικό σθένος.
2 Κατά τη διάρκεια της αποτοξινωτικής περιόδου και κυρίως στο στάδιο της χυμοδίαιτας. ή της νηστείας με νερό είναι δυνατό να εμφανιστούν στον ασθενή κάποιοι ερεθισμοί ή αντιδράσεις του οργανισμού με εμφανή μερικά από τα πιο κάτω συμπτώματα: φαγούρα, σπυριά, τάση για εμετό ή εμετός, ευκοιλιότητα, λίγη ζάλη, πόνοι στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, λίγη αδυναμία, πρηξίματα, βήχας, άσπρη γλώσσα, πυρετός ή πτώση θερμοκρασίας
Τα συμπτώματα κατά την αποτοξίνωση είναι αναμενόμενα και θεωρούνται θεραπευτικά. Μέσο τους εκδιώκεται η ασθένεια. Σε δυο – τρεις μέρες σταματούν. Δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία.
Αν παρατηρηθεί τάση για εμετό, ο ασθενής δεν θα πρέπει να τον ανακόψει, αλλά να υποβοηθήσει τον οργανισμό του να τον πραγματοποιήσει. Πώς;
Ο ασθενής πίνει 3-4 ποτήρια χλιαρό νερό (όχι ζεστό) γρήγορα – γρήγορα και ύστερα γαργαλίζει με το δάκτυλο το φάρυγγα.
Μετά τον εμετό δεν επιτρέπεται λήψη τροφής εκτός από λίγο νερό. Να περάσουν 3-4 ώρες μέχρι να ηρεμήσει το στομάχι και τότε ο ασθενής λαμβάνει χυμούς ή γλυκά φρούτα.
3. ΚΑΤΑ ΤΗ διάρκεια Της αποτοξίνωσης Ο ασθενής Εκτός ΑΠΌ ΤΟ Πρόγραμμα Της δίαιτας χρησιμοποιεί ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΠΙΟ μερικά Κάτω Πρακτικά ΜΕΣΑ, τα οποία παίζουν και αυτά σημαντικότατο ρόλο στη θεραπεία.
Πρακτικά μέσα ή πρακτικές εφαρμογές: υποκλυμοί – ζεστά μπάνια με βοτανόκλαδα – ζεστά μπάνια με θειϊκή μαγνήσια (έπσομ σολτ) – αναπνοή ατμών ευκάλυπτου – ασκήσεις αναπνοής – σιδερωμένες μαντηλιές – περίπατος – γυμναστική – μασάζ – ποδόλουτρο – σάουνα – ζεστή μπουγιότα κ.ά.
4. Ο ασθενής πρέπει να αποφύγει κάθε επηρεασμό από τους δικούς του για να σταματήσει την αποτοξίνωση. Να διαβάζει βιβλία της Φυσιοθεραπείας για ενίσχυση του ηθικού του. Μόνο οι επιμένοντες θεραπεύονται.
5. Μετά την αποθεραπεία, ο άνθρωπος θα πρέπει να τρέφεται σύμφωνα με κανονισμούς ακολουθώντας κατά το δυνατό σωστό διαιτολόγιο, διαφορετικά οι ασθένειες επανεμφανίζονται.
6 Διαβεβαιώ, από πείρα, τον ασθενή που θα κάνει αποτοξίνωση ότι μετά την τρίτη -. Τετάρτη Μέρα Της χυμοδίαιτας ΘΑ παύσει ΝΑ έχει αίσθηση Της πείνας. Έτσι οιοσδήποτε φόβος για λιμοκτονία δεν υφίσταται. Ποιος ο λόγος;
Όταν ο άνθρωπος δεν τρέφεται με στερεά τροφή (όσπρια, ψάρι, κρέας, κοτόπουλο, μακαρόνια, πατάτες, ψωμί, τυρί κ.ά), οι περισταλτικές κινήσεις των εντέρων σταματούν κι έτσι δεν υπάρχει η αίσθηση της πείνας.
Μερικές φορές είναι πιο δύσκολο να ικανοποιηθεί η πείνα με φρούτα και ωμά λαχανικά παρά με χυμούς, ΓΙΑΤΙ ΟΙ απλούστατα περισταλτικές κινήσεις Των εντέρων λόγω Της Στερεάς τροφής συνεχίζεται.

ΣΤΑΔΙΟ 1ο ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

Ψυχολογική προετοιμασία του ασθενή
Αυτό είναι έργο του φυσιοθεραπευτή. Με παραδείγματα και λεπτομερείς επεξηγήσεις αποβάλλει από τον ασθενή κάθε φόβο για την αποτοξίνωση και ενισχύει την πίστη του στο θεραπευτικό της αποτέλεσμα. Προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν μικρές οργανικές αντιδράσεις οι οποίες είναι περαστικές και ακίνδυνες.
Ο ασθενής πληροφορείται από τον υγιεινιστή πώς θα εξελιγχθούν τα πράγματα με την αποτοξίνωση και ξεκινάει με τονωμένο ηθικό.

ΣΤΑΔΙΟ 2ο ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

Ελαφρό ή Προετοιμαστικό Διαιτολόγιο (7 ή 14 μέρες)
7,00 – 7,30: ένα-δυο ποτήρια κρεμμυδόνερο ή σιταρόνερο ή άλλου είδους βοτανόνερο
Μικρόγευμα 8.00: ΕΝΑ Α.Ε. Ειδος ΑΠΌ ΤΑ ΠΙΟ Κάτω είτε εκ. περιτροπής είτε ΓΙΑ ΔΥΟ συνεχείς Μέρες
α) ένα-ΔΥΟ Ποτήρια χυμό φρέσκων ΦΡΟΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ σταθεροποιημένης Αλόης κοκτέιλ
β) φρούτο ΕΝΑ Α.Ε. Ειδος ΜΕΧΡΙ μισό κιλό
γ) ΕΝΑ Α.Ε. Ποτήρι Φυτικό ΓΑΛΑ Της Επιλογής ΤΟΥ ασθενή
δ) ένα φλυντζάνι πολυβότανο τσάι με μέλι + μισό ποτήρι παστά φρούτα + 2-3 φρυγανιές σικάλεως ολικής άλεσης σταθεροποιημένης Αλόης
ε) ΕΝΑ Α.Ε. Ποτήρι Φυτικό κομπόστο
ΣΤ) ένα ποτήρι πράσινο νερό + μισό Ποτήρι ξερούς καρπούς
ζ) μια ντομάτα + + ένα αγγούρι μισό καρότο + μισό ποτήρι παστά φρούτα ή ξερούς καρπούς + 2-3 φρυγανιές
Μικρόγευμα 10.30 : ένα είδος απ ‘εκείνα των 8.00
Κύριο γεύμα 1.30 : ΕΝΑ Α.Ε. Ειδος ΑΠΌ ΤΑ ΠΙΟ Κάτω εκ. περιτροπής
α) πολυχορτική σαλάτα + μισό ποτήρι ξερούς καρπούς + μισό ποτήρι παστά φρούτα + 2-3-4 φρυγανιές
β) ατμόβραστα + ένα μικρό κουπάκι γιαούρτι + 3-4 φρυγανιές
γ) πατάτες πουρέ ή οφτές _ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ μανιταράκια Είδη
δ) τονωτική σαλάτα + ταχίνι + 2-3 φρυγανιές
ε) σαλάτα με οφτά λαχανικά + άλλα χόρτα + 8-10 ελιές ανάλατες + 2-3 φρυγανιές
ΣΤ) ντολμάδες με σόγια + λίγη σαλάτα + μισό Ποτήρι Πάστα ΦΡΟΥΤΑ
ζ) πολυχορτική σαλάτα + μισό αβοκάντο + γιαούρτι + 3-4 φρυγανιές
Η..) σπανακοπίλαφο ή πιλάφι πουργούρι + μισό πιάτο σαλάτα + παστά φρούτα
Μικρόγευμα 5.00: ένα είδος απ ‘εκείνα των 8.00
Κύριο γεύμα 7.30: ένα είδος απ ‘εκείνα των 1,30
Παστά ή ξερά φρούτα: φοινίκια – σταφίδες – παστόσυκα – παστά δαμάσκηνα κ.ά.
Πρακτικές Εφαρμογές
Εκτός ΑΠΌ ΤΗΝ τήρηση ΤΟΥ διαιτολογίου, ο ασθενής προβαίνει και στις εξής πρακτικές ενέργειες.
α) Μέρα παρά μέρα κάνει ένα ζεστό μπάνιο με βοτανόκλαδα και κάθε τέσσερις μέρες αν το επιτρέπει η σωματική και οργανική του υγεία κάνει σάουνα ή ζεστό μπάνιο με θειϊκή μαγνήσια.
β) Αν υποφέρει από αναπνευστικό πρόβλημα (βήχα, γρίπη, δύσπνοια, άσθμα) κάνει μια-δυο φορές το εικοσιτετράωρο αναπνοή ευκάλυπτου και βάζει ζεστά πίτουρα στο στήθος.

Διευκρινίσεις

Το προετοιμαστικό διαιτολόγιο δεν είναι θεραπευτικό. Αν παρατηρηθεί κάποια αλλαγή προς το καλύτερο, να θεωρηθεί σα μήνυμα ελπιδοφόρο για τη θεραπεία.
Οι οργανικές αντιδράσεις θα είναι μεμονωμένες.
Το διαιτολόγιο και οι λοιπές πρακτικές εφαρμογές πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς σοβαρές παρεκκλίσεις. Αλλαγές φαγητών από γεύμα σε γεύμα επιτρέπονται.

ΣΤΑΔΙΟ 3ο ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

Χυμοδίαιτα ή Φρουτοδίαιτα ή Μικτή Δίαιτα (χυμοί και φρούτα σωστά)
(7 ή 14 ή 21 ή 28 μέρες)
7.00: ένα-δυο ποτήρια βοτανόνερο της επιλογής του ασθενή
7.30: ένα-δυο ποτήρια χυμο φρούτου ή σωστά φρούτα ή χυμό λαχανικών απλό ή κοκτέιλ
9.30: πολυβότανο τσάι με ένα κουταλάκι μέλι ή πράσινο νερό εναλλάξ
11.00: το ίδιο όπως στις 7.30
12.30: το ίδιο όπως στις 7.00
1.00: το ίδιο όπως στις 7.30
3.00: το ίδιο όπως στις 7.00
3.30: το ίδιο όπως στις 7.30
5.00: το ίδιο όπως στις 9.30
7.00: το ίδιο όπως στις 7.00
8.00: το ίδιο όπως στις 7.30
Πρακτικές εφαρμογές
α) Αρχίζουν οι υποκλυσμοί. Γίνονται 3-4-5 ένας κάθε βράδυ ή πρωί.
β) Ο ασθενής κοιμάται μια-δυο ώρες το μεσημέρι και περιορίζει τη χειρωνακτική εργασία.
γ) Τα ζεστά μπάνια με βοτανόκλαδα και έπσομ σολτ συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό όπως στο 2ο στάδιο.
δ ) Αν υπάρχει αναπνευστικό πρόβλημα, συνεχίζονται οι ατμοί ευκάλυπτου και τα ζεστά πίτουρα στο στήθος.
Παρατηρήσεις:
Στο 3ο στάδιο αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια αλλαγής. Ο ασθενής γίνεται πιο ευδιάθετος και δραστήριος. Τα κιλά, αν υπήρχαν περιπλέον, παίρνουν τον κατήφορο. Κάνουν την εμφάνιση τους κάποιες οργανικές αντιδράσεις, που είναι αναμενόμενες και βοηθάνε στη θεραπεία (εξανθήματα, φαγούρα, ευκοιλιότητα, πονοκέφαλος κ.λ.π.).
Είδη φρούτων και χυμών για αποτοξίνωση
πορτοκάλι γλυκό ή πορτοκαλοχυμός, μήλο γλυκό ή μυλοχυμός, σταφύλι ή σταφυλοχυμός, σταφιδοχυμός, κεράσια γλυκά, καρπούζι και πεπόνι

ΣΤΑΔΙΟ 4ο ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

Νηστεία με νερό ή απόλυτη νηστεία (4 ή 5 μέρες)
Διαιτολόγιο: Ο ασθενής κάθε μια-μιάμιση ώρα παίρνει ένα-δυο ποτήρια εμφιαλωμένο νερό ή βοτανόνερο της επιλογής του. Στη θέση του νερού, δυο φορές την ημέρα μπορεί να λαμβάνει πολυβότανο τσάι χωρίς μέλι.
Πρακτικές εφαρμογές
α) Σ ‘όλο το χρονικό διάστημα γίνονται δυο υποκλυσμοί και δυο μπάνια με βοτανόκλαδα μέρα παρά μέρα.
β) Σταματά κάθε είδους χειρωνακτική εργασία και σεξ. Ο ασθενής αναπαύεται και διαβάζει βιβλία της φυσικής υγιεινής. Αποφεύγει την επικοινωνία με άτομα αντιδραστικά προς τη φυσιοθεραπεία.
Παρατηρήσεις:
Αν η αρρώστια του ασθενή είναι σοβαρή, θα παρατηρηθούν έντονα αποτοξινωτικά συμπτώματα και ο πάσχων να είναι έτοιμος με ψυχικό σθένος ισχυρό να τα αντιμετωπίσει. Οι οργανικές αντιδράσεις είναι αναπόφευκτες, γιατί χωρίς αυτές δεν μπορεί ο οργανισμός να εκκενώσει τα φορτία των τοξινών, που είναι το αίτιο της ασθένειας.
Μετά το πέρας του 4ου σταδίου ο ασθενής οδεύει προς την απολύτρωση και θεραπεία.

ΣΤΑΔΙΟ 5ο ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

Χυμοδίαιτα – Φρουτοδίαιτα (4 ή 5 μέρες)
Διαιτολόγιο: Επαναλαμβάνονται όλες οι διαδικασίες του 3ου σταδίου.
Πρακτικές εφαρμογές
α) ΟΙ υποκλυσμοί σταματούν
β) ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΜΕ ζεστά βοτανόκλαδα συνεχίζονται
γ) Η χειρωνακτική εργασία δεν επαναρχίζει
ΣΤΑΔΙΟ 6ο ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ
Φρουτοχορτοδίαιτα ή αλκαλική δίαιτα (7 μέρες)
7.00: 1-2 ποτήρια σκέτο νερό ή βοτανόνερο
7.30: χυμό φρούτων ή λαχανικών ή φρούτο σωστό
10.30: ΕΝΑ Α.Ε. Ειδος ΑΠΌ ΤΑ ΠΙΟ Κάτω εκ. περιτροπής
α) μισό ποτήρι παστά φρούτα ένα-ΔΥΟ Ειδών
β) ΕΝΑ Α.Ε. Ποτήρι Φυτικό κοσπόστο
γ) ΕΝΑ Α.Ε. Ποτήρι Φυτικό ΓΑΛΑ
δ) ΕΝΑ Α.Ε. Ποτήρι χυμό ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ μισό Ποτήρι ξερούς καρπούς μουσκεμένους
ε) ένα ποτήρι πορτοκαλοχυμό με μισό ποτήρι ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
1.30: ΕΝΑ Α.Ε. Ειδος ΑΠΌ ΤΑ ΠΙΟ Κάτω φαγητά εκ. περιτροπής
α) πολυχορτική σαλάτα (τριμμένο καρότο, τριμμένο ωμό παντζάρι, τρυφερό μαρούλι, ξεφλουδισμένη ντομάτα, γλυκιά πιπεριά) μισό ποτήρι παστά φρούτα 2-3 φρυγανιές
β) ατμόβραστα (καρότο, κρεμμύδι, κολοκύθι, μαρούλι, πατάτα) μισό ποτήρι ξερούς καρπούς 2 – 3 φρυγανιές
γ) 4-5 είδη ωμών χόρτων στο πιάτο χωρίς λάδι μισό ποτήρι παστά φρούτα 3-4 φρυγανιές
δ) σαλάτα με οφτά λαχανικά (πατάτες, κρεμμύδια, μανιταράκια) άλλα ωμά χόρτα μισό ποτήρι παστά φρούτα 3-4 φρυγανιές
5.00: ένα είδος απ ‘εκείνα των 7,30
7.30-8.00: ένα είδος απ ‘εκείνα της 1.30
Πρακτικές εφαρμονές
α) ΟΙ υποκλυσμοί σταματούν
β) ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ζεστά αραιώνουν
γ) Ο ασθενής αρχίζει σιγά σιγά τις καθημερινές του ενασχολήσεις. Κάνει έναρξη περιπάτου μιας ώρας ή γυμναστικής ενός τετάρτου με διακοπές για μια ανάσα.
ΣΤΑΔΙΟ 7ο ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ
Ξανά το προετοιμαστικό διαιτολόγιο (7 μέρες)
Πρακτικές εφαρμογές
α) Δε γίνονται κλύσματα
β) ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ζεστά γίνονται ΔΥΟ φορές ΤΗ βδομάδα σταθεροποιημένης Αλόης Περισσότερα ΑΝ Ο ΠΡΩΗΝ ασθενής ΤΟ επιθυμεί
γ) Η. γυμναστική ΚΑΙ Ο περίπατος συνεχίζονται
δ) Ο υγιής τώρα άνθρωπος μελετά και μαθαίνει όλους τους κανόνες για υγιεινή διατροφή, και δεσμεύει τον εαυτό του όπως τους ακολουθεί πιστά για να μη ξαναρρωστήσει.

ΣΤΑΔΙΟ 8ο ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

Ο υγιής πια άνθρωπος ακολουθεί ισοζυγισμένα διαιτολόγια. Αν στο μέλλον υπάρξει κανένα πρόβλημα υγείας, συμβουλεύεται όπως επαναλάβει μέρος της αποτοξινωτικής αγωγής. Και η υγεία αποκαθίσταται. Όχι όμως συχνές παρεκτροπές.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ – ΓΕΓΟΝΟΤΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
α) Με τη μέθοδο της αποτοξίνωσης έχω θεραπευτεί εγώ, ο συγγραφέας Χ. Τριανταφυλλίδης από 10 ασθένειες. Θεραπεύτηκαν επίσης πάρα πολλοί θεωρούμενοι ανίατοι, β) Για να υπάρξουν αποτελέσματα πρέπει να τηρηθούν όλες οι διατάξεις της αγωγής, γ) Θεραπευθέντες που δεν ακολούθησαν στο μέλλον τα υγιεινά διαιτολόγια του βιβλίου, επανήλθαν στην παλιά ασθενική τους κατάσταση, δ) Τα θεραπευτικά αποτελέσματα της αποτοξίνωσης είναι αξιοπρόσεκτα ακόμα και σε πολύ σοβαρές παθήσεις.

*** Βίντεο :
Χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς σε 8χρονο κοριτσάκι στις U.S.A. :
~* Heart Surgery | 8 Years Old Girl Open Heart Surgery Repair:
Όταν  η γυναίκα γεννά ... φυσιολογικός τοκετός εγκύου γυναικός :
~** Natural childbirth in the hospital:
https://youtu.be/GyBEupt48_Q .-
~** Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί την εντυπωσιακή διαδικασία μεταμόσχευσης καρδιάς σε έναν ασθενή, στην Πανεπιστημιακή κλινική της Γκρενόμπλ, από δότη που έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος.   video :  Heart transplantation  , https://youtu.be/_SDXsjM23_E .-
~**  Σχετικά βίντεο χειρουργείου (bypass surgery ) ,
Βίντεο  .....σε στεφανιαία νόσο (έμφραγμα μυοκαρδίου αρτηριών καρδιάς), στον πρόσθιο κρατιόνταν , δεξιά στεφανιαία και περισπωμένη ,.. αρτηριών της καρδιάς ασθενούς με στενώσεις πλέον του 80%  και κλάσμα εξωθήσεως μικρότερο του 50% . :(βίντεο μόνον για ενήλικες)

~1~  How Coronary artery bypass surgery works – Manipal Hospital: https://youtu.be/KRtF6btwtyA .-

~2~  Coronary Artery Bypass Graft with Dr Roger Irvine and Dr Moses Degraft Johnson: https://youtu.be/KqYRsPEJOTI .-

 ***~ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   : 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-
  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μαςhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-   
 65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .- 
 

 67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 
 68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   
72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  

73.-   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 31  Ιανουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .....    :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/01/news-31-2017.html .-
~ ARFARA NEWS  2 Η Εφημερίδα μας Τρίτη  31 Ιανουαρίου 2017   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-2-31-2017.html .-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017:
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 01  Φεβρουαρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !......  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/news-01-2017.html .-  
~**  ARFARA NEWS 2  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη  01  Φεβρουαρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-2-01-2017.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 02-02-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-02-02-2017.html .- 
~ **Η  Εφημερίδα μας  Αrfara news Παρασκευή 03  Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  ......  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/02/rfara-news-03-2017.html .- 

~**Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο  04  Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-04-2017.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 05  Φεβρουαρίου  2017 : ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ......
 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-05-2017.html .-  

**ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ   5  και  6  Φεβρουαρίου 2017  :
Ενημέρωση και για την εβδομάδα που μας άφησε .....

:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/5-6-2017.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 06  Φεβρουαρίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .....  ~ Από Αθήνα Κερατσίνι Νοσοκομείο Ερυθρός ...6-2-2017 ......
: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/02/news-06-2017.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ......  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/02/news-07-2017.html .-  
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-   

***   BINTEO  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5178   video.  -    Σταματης Σκουλικας  2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3427   video.     σταμος σκουλικας ,  3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3412  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.017  βίντεο   .-  
~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .        
 *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
   STAMOS -ARFARA -GREECE ,
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr .-  ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 .--
~  
~


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου