ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017 ..
~

 


Εγκεφαλικό επεισόδιο*
Τι είναι η νόσος
Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια οξεία νευρολογική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα εγκεφαλικά κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν.
 Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα.
 Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν
 Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου είναι: 
*  Η υπέρταση
  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Αυξημένη χολιστερίνη
  • Κάπνισμα
~* Επιδημιολογικά στοιχεία
Τα εγκεφαλικά επεισόδια ταξινομούνται σε ισχαιμικά και αιμορραγικά. Το 80% είναι ισχαιμικά και το 15% είναι αιμορραγικά.
 Ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο:
* Άτομα προχωρημένης ηλικίας
  • Άνδρες
  • Διαβητικοί
  • Άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου
~*  Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα
* Αδυναμία, μουδιάσματα, παράλυση σε ένα μέρος του σώματος (πρόσωπο, χέρια, πόδια) 
* Δυσκολίες ομιλίας, κατανόησης, σύγχυση 
* Δυσκολίες όρασης (απώλεια ή μείωση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια)
* Ζαλάδες, απώλεια ισορροπίας, δυσκολίες βαδίσματος, απώλεια συντονισμού των κινήσεων
* Έντονος επίπονος πονοκέφαλος που εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς να υπάρχει γνωστή αιτία  
* Σπασμούς - Πυρετός
  • Ημιπληγία (οταν παραλύει η μια μερια το σώματος)
  • Δυσκολία στην κίνηση της γλώσσας
  • Έντονη όσφρηση καμένου
~*  Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Οι εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι
  • Εξετάσεις αίματος
  • Νευρολογική εξέταση
  • Αξονική τομογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Οσφυονωτιαία  παρακέντηση
  • Ηχοκαρδιογράφημα
  • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
~* Ποιες είναι οι επιπλοκές
 *  Υποξία
  • Πνευμονία
  • Ουρολοιμώξεις
  • Yπεργλυκαιμία
  • Διαταραχή στα Υγρά και τους ηλεκτρολύτες
  • Aρρυθμίες
  • Ισχαιμία του μυοκαρδίου
  • Φλεβοθρόμβωση
  • Πνευμονική εμβολή
  • Νευρολογικές επιπλοκές
    • Eπιληπτικές κρίσεις
    • Εγκεφαλικό οίδημα
~*  Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
* Αντιπηκτική αγωγή
*  Θρομβολυτική θεραπεία 
* Νευροπροστασία
~* Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση
Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, ως εκ τούτου είναι απόλυτα αναγκαίο να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου και να ληφθούν μέτρα προστασίας. Η πρόληψη του εγκεφαλικού επιτυγχάνεται μέσα από την αντιμετώπιση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του.
Οι παράγοντες που δεν τροποποιούνται είναι : 
* Η ηλικία. Η πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65 ετών. 
*  Το φύλο. Συχνότερα στους άνδρες. 
* Η φυλή. Μεγαλύτερος κίνδυνος για τους μαύρους και Ασιάτες
 Υπάρχουν όμως παράγοντες οι οποίοι τροποποιούνται και σε αυτούς πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη σημασία. Αυτοί είναι :
*  Υπέρταση 
* Kάπνισμα 
* Υψηλές τιμές λιπιδίων (χοληστερόλη/τριγλυκερίδια) 
* Σακχαρώδης διαβήτης 
* Καρδιοπάθεια όπως κολπική μαρμαρυγή (συχνό είδος αρρυθμίας), στένωση μιτροειδούς βαλβίδας, στεφανιαία νόσος  κ.α . 
* Καθιστική ζωή, όχι φυσική άσκηση 
* Υπερβολικό βάρος σώματος, κυρίως κεντρικού τύπου παχυσαρκία (συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή) 
* Αντισυλληπτικά με υψηλή δόση σε οιστρογόνα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες άνω των 35 ετών, καπνίστριες, υπερτασικές. Χαμηλή δόση σε οιστρογόνα δε συνιστά παράγοντα κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. 
* Προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
 Για να  προφυλαχτείτε από το εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να :
*  Παρακολουθείτε τακτικά την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή πίεση αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν μπορεί να μη δώσει κανένα σύμπτωμα όπως πχ κεφαλαλγία. Συνεχείς τιμές άνω των 150/90mmHg ανεξάρτητα ηλικίας ή φύλου χρειάζονται ρύθμιση. Πολύ σημαντική η τακτική σωματική άσκηση γύρω στα 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της βδομάδας καθώς και η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους. 
* Διακόψετε το κάπνισμα
 * Τρώτε υγιεινά π.χ. χωρίς αλάτι και λιπαρά 
* Οι διαβητικοί πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου αίματος. 
* Υπάρχει συχνός έλεγχος για τυχόν ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής η οποία ευθύνεται για το σχηματισμό θρόμβων που μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη εγκεφαλικών αρτηριών και εγκεφαλικό επεισόδιο.
 * Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι εμφανίζεται κάποιο από τα  συμπτώματα, όπως ξαφνική αδυναμία σε κάποιο άκρο ή σε μια πλευρά σώματος, αιφνίδια απώλεια όρασης ή ζάλη ή κεφαλαλγία θα πρέπει να σας προβληματίσουν και να σας οδηγήσουν στο ιατρό σας. 
*  Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.
Κατσαρός Ευάγγελος, Νευρολόγος
* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

***  Εγκεφαλικό: 5 συμπτώματα που πρέπει ΟΛΟΙ να γνωρίζουμε
Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από την μη κανονική ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο εξαιτίας κάποιου θρόμβου ή κλειστής αρτηρίας.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο χρόνος. Όσο πιο έγκαιρα διαπιστώσετε τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και όσο πιο γρήγορα λάβετε την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσετε, να μην έχετε μόνιμη βλάβη μετά το επεισόδιο ή τουλάχιστον οι επιπτώσεις να είναι πολύ μικρές.
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συνοδεύεται με μούδιασμα στην μία πλευρά του προσώπου. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα.
Δείτε 5 ακόμα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου που μπορεί να σημάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Δυσκολία στην όραση ή θολή όραση
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει διπλή όραση (διπλωπία), θολή όραση ή απώλεια της όρασης στο ένα μάτι. Σε έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία, μόλις το 44% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι το πρόβλημα στην όραση μπορεί να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου.
Δυσκολία στην ομιλία ή/και σύγχυση
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να εκφραστείτε ή να επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε με λέξεις. Ένα απλό τεστ είναι να επαναλάβετε κάποια γνωστή φράση, όπως κάποια παροιμία. Εάν μπερδεύετε τις λέξεις, χρησιμοποιείτε λάθος λέξεις ή δεν μπορείτε να μιλήσετε καθόλου, υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 72% να έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αδυναμία στο χέρι ή/και το πόδι
Όταν σας συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι συχνό φαινόμενο για το ένα χέρι ή το πόδι (ή και τα δύο) να είναι ξαφνικά αδύναμα, μουδιασμένα, ή να παραλύουν. Συχνά το προσβεβλημένο άκρο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά από όπου συνέβη το εγκεφαλικό επεισόδιο στον εγκέφαλο. Προεκτείνετε τα δύο σας χέρια για 10 δευτερόλεπτα. Εάν το ένα σας χέρι παρασύρεται προς τα κάτω, που σημαίνει αδυναμία των μυών, αυτό είναι ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ζαλάδα ή απώλεια ισορροπίας
Εάν αισθανθείτε ξαφνική ζαλάδα, ναυτία ή δυσκολία στο περπάτημα, τότε είναι πιθανό να έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου με άλλες παθήσεις, όπως η βαριά ίσωση.
Πόνος στο σώμα και πονοκέφαλος
Ο πόνος δεν είναι ένα τυπικό σύμπτωμα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά αν έχετε ξαφνικό πόνο στο ένα χέρι, το ένα πόδι ή/και την μία πλευρά του προσώπου ή του στήθους σας, τότε μπορεί να σας συμβαίνει κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Έρευνα στην Μ. Βρετανία έδειξε ότι το 62% των γυναικών που παθαίνουν εγκεφαλικό, εκδηλώνουν συμπτώματα που δεν εκδηλώνονται τυπικά σε άντρες. Επίσης, ο ξαφνικός και πολύ οξύς πονοκέφαλος (σαν να μην έχετε ξανανιώσει έτσι ποτέ στο παρελθόν) μπορεί να είναι επίσης σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου. Και σε αυτή την περίπτωση, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν οξύ πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού σε σύγκριση με τους άντρες.
 *** Ισχαιμικό εγκεφαλικό  :

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες και μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 30 έως 35 χιλιάδες πρωτοεμφανιζόμενα εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία ξεπερνά τις 40 χιλιάδες ετησίως.
Προκαλούν σοβαρές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο στους επιζώντες ασθενείς, αλλά και στις οικογένειές τους.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά, που είναι πιο συχνά και αποτελούν το 85% του συνόλου των εγκεφαλικών και σε αιμορραγικά (15%).
Τι είναι ένα ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΙΑΕΕ);    
Η λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων απαιτεί συνεχή παροχή οξυγόνου και γλυκόζης μέσω της κυκλοφορία του αίματος. Ένα ΙΑΕΕ, συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν. H ροή του αίματος μπορεί να διακοπεί κυρίως με δύο μηχανισμούς: τη θρόμβωση και την εμβολή.
~**  Θρόμβωση    
 Η αρτηριοσκλήρυνση ή αθηρωμάτωση είναι εκφυλιστική πάθηση των αρτηριών, η οποία προκαλείται λόγω δημιουργίας μιας πλάκας, του λεγόμενου αθηρώματος, στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων. Η πλάκα προκαλεί στένωση του αυλού της αρτηρίας και μικρορήξεις στο τοίχωμα αυτής, που ευνοούν τη δημιουργία θρόμβου με αποτέλεσμα να αποφραχθεί.
 ~*  Εμβολή    
 Όταν ένας θρόμβος αίματος ή ένα κομμάτι αθηρωματικής πλάκας ταξιδέψει μέσω του αίματος και αποφράξει μία αρτηρία του εγκεφάλου αναφέρεται ως εμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Για παράδειγμα, ένας θρόμβος αίματος μπορεί αρχικά να σχηματιστεί στη καρδιά, ως αποτέλεσμα μιας καρδιακής αρρυθμίας , όπως συμβαίνει σε κολπική μαρμαρυγή . Συνήθως, αυτοί οι θρόμβοι παραμένουν στο εσωτερικό τοίχωμα της καρδιάς, αλλά περιστασιακά μπορεί να αποκολληθούν και ταξιδεύοντας με τη ροή του αίματος να αποφράξουν μια αρτηρία του εγκεφάλου. Έμβολο μπορεί επίσης να προέρχεται από μια μεγάλη αρτηρία (για παράδειγμα, τη καρωτίδα αρτηρία, μια σημαντική αρτηρία στο λαιμό που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο).


~*  Αίτια    
 Άτομα προχωρημένης ηλικίας, οι άνδρες πιο συχνά από τις γυναίκες και άτομα με κληρονομικό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να συμβεί εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να τροποποιηθούν είναι:
 * Υπέρταση
 Ο σπουδαιότερος παράγοντας στην πρόληψη των εγκεφαλικών είναι η ορθή θεραπεία την αρτηριακής υπέρτασης. Είναι ο ισχυρότερος ανεξάρτητος παράγοντας για την πρόκληση τόσο των ισχαιµικών όσο και των αιµορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Ένας άνθρωπος 50 ετών µε υπέρταση έχει τετραπλάσιο κίνδυνο να πάθει εγκεφαλικό τα επόµενα χρόνια από αυτόν που δεν έχει. Έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία της υπέρτασης µειώνει τα εγκεφαλικά κατά 38% τουλάχιστον. Η αντιυπερτασική θεραπεία θα πρέπει να συνιστάται µόνο από ειδικό γιατρό που θα κρίνει ποιό φάρµακο και σε ποιά δόση είναι κατάλληλο για τον συγκεκριµένο ασθενή.
 * Καρδιακή και αγγειακή νόσος
Η συχνότερη καρδιακή πάθηση που προκαλεί ισχαιµικά εγκεφαλικά είναι µια αρρυθµία που λέγεται κολπική µαρµαρυγή. Είναι ο δεύτερος στη σειρά παράγων κινδύνου εγκεφαλικών µετά την υπέρταση. Περίπου 0.4% του γενικού πληθυσµού έχει κολπική µαρµαρυγή, η συχνότητά της αυξάνεται µε την ηλικία. Τα µισά θροµβοεµβολικά εγκεφαλικά οφείλονται στην αρρυθµία αυτή. Επίσης η στένωση της καρωτίδας αρτηρίας, αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού και σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς συνιστάται επέμβαση αποκατάστασης της. Άλλες καρδιακές παθήσεις όπως έµφραγµα µυοκαρδίου, παθήσεις των βαλβίδων, η διατατική µυοκαρδιοπάθεια κλπ, αποτελούν επίσης σηµαντικούς παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικών. Η συµβολή του καρδιολόγου είναι απαραίτητη στην θεραπεία αυτών των παθήσεων.
 * Ιστορικό παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου
Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ονομάζεται η προσωρινή διακοπή της αιματικής ροής σε ένα σημείο του εγκεφάλου. Μπορεί να έχει διάρκεια μερικών δευτερολέπτων ή μερικών ωρών, συνήθως όμως διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες. Αποτελεί ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημείο ενός μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου στις επόμενες ώρες ή ημέρες. Είναι ένδειξη ότι η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο είναι διαταραγμένη και πρέπει να αξιολογούνται με τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο
 * Ο Διαβήτης
 Η ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει το σχετικό κίνδυνο ισχαιµικού εγκεφαλικού μέχρι και 6 φορές. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν ο διαβήτης συνυπάρχει µε υπέρταση.
 * Χοληστερίνη
Η αύξηση της χοληστερίνης είναι σηµαντικός παράγων κινδύνου στεφανιαίας νόσου αλλά αµφισβητούµενος µέχρι πρόσφατα για την εκδήλωση γενικά εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε ασθενείς µε ισχαιµική καρδιοπάθεια που έχουν και αυξημένη χοληστερίνη, η χορήγηση αντιχοληστερινικών φαρµάκων (στατινών) µειώνει τα εγκεφαλικά κατά µέσο όρο 23%.
 * Κάπνισμα
Το κάπνισµα θεωρείται σηµαντικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού, καθ’ όσον διπλασιάζει τη πιθανότητα της πάθησης.
~**  Ποια είναι τα συμπτώματα του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου;    
 Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα στερούνται οξυγόνου, παύουν να εκτελούν τα συνήθη καθήκοντά τους. Τα συμπτώματα που ακολουθούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εξαρτώνται από την περιοχή του εγκεφάλου που έχει επηρεαστεί και την έκταση της βλάβης.
*  Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου, του χεριού ή του ποδιού, ιδιαίτερα στη μία πλευρά του σώματος. 
* Ξαφνική σύγχυση ή δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση 
* Ξαφνική δυσκολία στην όραση σε ένα ή και τα δύο μάτια
* Ξαφνικό πρόβλημα ζάλης, απώλεια της ισορροπίας ή συντονισμού των κινήσεων
~** Τι πρέπει να γίνει, αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;    
 Εάν κάποιο από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν εμφανίζονται ξαφνικά, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια.
Δυστυχώς από τη στιγμή έναρξης των συμπτωμάτων,υπάρχει ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά θεραπεία . Σε περίπτωση καθυστερήσεων, η δυνατότητα παρέμβασης έχει χαθεί.
~**  Τι είναι με δύο λόγια το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ; Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (stroke) συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ελαττώνεται σημαντικά ή διακόπτεται απότομα. Αν αυτό συμβαίνει λόγω αιμορραγίας, πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (hemorrhagic stroke) ή όπως αλλιώς λέγεται εγκεφαλική αιμορραγία (cerebral hemorrhage). Αν πάλι αυτό οφείλεται σε απόφραξη ενός αγγείου, το επεισόδιο ονομάζεται ισχαιμικό (ischemic stroke).
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σχετικά συχνή και σοβαρή νόσος, με συνέπειες για την ποιότητα της ζωής αλλά και την ίδια τη ζωή. Η αντιμετώπιση του καλό είναι να γίνεται σε οργανωμένο Νοσοκομείο, με δυνατότητα για απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική ή μαγνητική τομογραφία, αγγειογραφία), μονάδα εντατικής θεραπείας, νευροχειρουργό κ.ο.κ.
Αν ελέγξει κανείς τους παράγοντες κινδύνου όπως αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα και υψηλή χοληστερόλη, ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα να πάθει ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στην παρούσα ενότητα θα μελετηθεί το ισχαιμικό επεισόδιο που είναι και το πιο συχνό, ενώ για την εγκεφαλική αιμορραγία υπάρχει ειδική ενότητα.
~** Με ποιο μηχανισμό προκαλείται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ; 
Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι είτε θρομβωτικό (thrombotic), είτε εμβολικό (embolic).
Στο θρομβωτικό επεισόδιο, σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος (blood clot) μέσα σε μια αρτηρία του εγκεφάλου, όπως ακριβώς γίνεται στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με τις αρτηρίες της καρδιάς. Ο θρόμβος σχηματίζεται συνήθως σε μια περιοχή του αγγείου με πλάκες αθηροσκλήρωσης (atherosclerosis plaques) που σχηματίζονται από εναποθέσεις λίπους.
Στο εμβολικό επεισόδιο, ο θρόμβος αίματος «ταξιδεύει» με την κυκλοφορία του αίματος και καταλήγει να αποφράσσει (σαν έμβολο) τον αυλό του αγγείου. Η προέλευση είναι συνήθως από την καρδιά πχ σε κολπική μαρμαρυγή.
Είτε πρόκειται για θρομβωτικό, είτε για εμβολικό επεισόδιο, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο : ο εγκέφαλος στερείται από το αίμα, άρα από το οξυγόνο και τις άλλες θρεπτικές ουσίες. Αυτό προκαλεί νέκρωση της περιοχής εκείνης του εγκεφάλου που αντιστοιχεί στο αποφραγμένο αγγείο. Η περιοχή αυτή δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται το ανάλογο νευρολογικό έλλειμμα πχ αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια, δυσκολία στην ομιλία, ελάττωση της όρασης κλπ. Αν η περιοχή του εγκεφάλου είναι μεγάλη, τότε το οίδημα πιέζει όλο τον εγκέφαλο και ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του (πέφτει σε κώμα) με σαφή κίνδυνο για τη ζωή του.
~** Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ;
Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να υποστεί κάποιος ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι :
1. η ύπαρξη ενός παρόμοιου επεισοδίου στο παρελθόν, είτε για τον ίδιο τον ασθενή, είτε για έναν από τους γονείς του
2. η ύπαρξη παροδικού εγκεφαλικού επεισοδίου (transient ischemic attack)
3. ή ύπαρξη εμφράγματος του μυοκαρδίου (σημαίνει ότι όλο το αγγειακό σύστημα πάσχει)
4. η ηλικία. Αν είναι κανείς πάνω από 55 ετών αυξάνονται σαφώς οι πιθανότητες να προσβληθεί, αν και εγκεφαλικό επεισόδιο περιγράφεται σε κάθε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά
5. η αρτηριακή υπέρταση
6. η στένωση των καρωτίδων από αθηροσκλήρωση
7. το κάπνισμα
8. η υψηλή χοληστερόλη αίματος
9. ο σακχαρώδης διαβήτης
10. η παχυσαρκία
11. η καθιστική ζωή
12. άλλα νοσήματα της καρδιάς πχ καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή (atrial fibrillation) κλπ
13. η θεραπεία με οιστρογόνα / αντισυλληπτικά
14. ο αλκοολισμός
15. παθήσεις που σχετίζονται με την πήξη του αίματος πχ θρομβοφιλία
16. η χρήση ευφοριογόνων ουσιών πχ κοκαΐνη, αμφεταμίνες
17. τέλος, οι άνθρωποι της μαύρης φυλής, προσβάλλονται συχνότερα από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
~** Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την εμφάνισή ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ; 
Για να προλάβετε την εμφάνιση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου πρέπει (σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης), να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή :
• να διατηρείτε κανονικό σωματικό βάρος
• να διακόψετε το κάπνισμα 
• να ελαττώσετε τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά πλαίσια
• να ελέγχετε αυστηρά το σάκχαρο αίματος αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη
• να ασκείτε τακτικά πχ με περπάτημα μισής ώρας κάθε ημέρα
• να αντιμετωπίζετε κάθε καρδιολογικό ή πρόβλημα πήξης του αίματος, σε συνεργασία με τον γιατρό σας.
  * όλα αυτά τα μέτρα ονομάζονται μαζί πρωτογενής πρόληψη (primary prevention) ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
~** Ποια είναι τα συμπτώματα ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ;
Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται με απότομη έναρξη ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων :
1. αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια
2. μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια
3. δυσκολία στην ομιλία
4. δυσκολία στο περπάτημα (αστάθεια βάδισης)
5. ίλιγγος και ζάλη
6. ελάττωση της όρασης ή διπλωπία
7. πονοκέφαλος και εμετός
8. τέλος, σε μεγάλα εγκεφαλικά επεισόδια, ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει σε κώμα.
  * κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε άλλα νευρολογικά νοσήματα. Η απότομη έναρξη είναι εκείνη που «δείχνει» προς ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. 
το εμβολικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Εικόνα 1 : το εμβολικό (ισχαιμικό) εγκεφαλικό επεισόδιο    
~*** Ποια μορφή παίρνει συνήθως η αδυναμία (παράλυση) σε ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ; 
Συνήθως υπάρχει αδυναμία στη μια πλευρά του σώματος, που ονομάζεται ημιπάρεση (αν η παράλυση είναι μερική) και ημιπληγία (αν η παράλυση είναι πλήρης). Επίσης, συχνά προσβάλλεται και το πρόσωπο, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση της γωνίας του στόματος.
  * μια ιδιαιτερότητα που έχει το νευρικό σύστημα είναι ο χιασμός των συμπτωμάτων. Έτσι, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στη αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, προκαλεί σχεδόν πάντα δεξιά ημιπληγία. 
~**  Τι είναι το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ; 
Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΤΙΑ, transient ischemic attack) λέγεται το επεισόδιο που διαρκεί κάτω από 24 ώρες – μετά το επεισόδιο χαρακτηρίζεται ως εγκατεστημένο ή μόνιμο (permanent). Ωστόσο στο 70% των περιπτώσεων, το παροδικό επεισόδιο διαρκεί λίγα λεπτά.
Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο έχει λοιπόν τα ίδια ακριβώς συμπτώματα με το «κλασικό» εγκεφαλικό επεισόδιο, απλά τα συμπτώματα παρέρχονται. Αυτό μπορεί να το δει κανείς και σαν απειλή, αλλά και σαν ευκαιρία.
Απειλή διότι, το 1/3 των ασθενών με παροδικό επεισόδιο, θα εμφανίσει τελικά το μόνιμο εγκεφαλικό επεισόδιο. Ευκαιρία, διότι αν εφαρμοστεί η σωστή προληπτική αγωγή, ελαττώνεται η πιθανότητα νόσησης.
~** Πως μπαίνει η διάγνωση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ; 
Η διάγνωση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου γίνεται με :
1. το ιστορικό
2. τη νευρολογική εξέταση
3. την αξονική τομογραφία εγκεφάλου
4. άλλες απεικονιστικές εξετάσεις πχ μαγνητική τομογραφία, αγγειογραφία κλπ
5. άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για να βρεθεί το αίτιο της απόφραξης πχ triplex καρωτίδων, triplex καρδιάς, αιματολογικές εξετάσεις κ.ο.κ.
~**  Δεν είναι πάντα σαφές το ιστορικό σε ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ; δηλ απότομη έναρξη ενός νευρολογικού συμπτώματος πχ αδυναμίας στο χέρι ή το πόδι ;
Όχι. Πολλές φορές μεταφέρονται στα Επείγοντα ασθενείς σε ληθαργική ή κωματώδη κατάσταση, που βρέθηκαν πεσμένοι μέσα στο σπίτι τους και δεν υπήρχε άνθρωπος μπροστά για να διαπιστώσει τι έγινε. Συχνά υπάρχει και ένα τραύμα στο μέτωπο και δεν είναι σαφές τι συνέβη (αν υπάρχει κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο αίτιο απώλειας των αισθήσεων πχ έμφραγμα του μυοκαρδίου, διαβητικό κώμα κ.ο.κ.
~** Ποιος είναι ο ρόλος της αξονικής τομογραφίας στη διάγνωση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ;
Η αξονική τομογραφία είναι εξέταση κλειδί στην διάγνωση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Μας δίνει γρήγορα απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα : αν το επεισόδιο είναι αιμορραγικό ή ισχαιμικό. Ο διαχωρισμός αυτός είναι μεγάλης σημασίας γιατί η αντιμετώπιση είναι διαφορετική.
Πιο ειδικά, αν το επεισόδιο είναι ισχαιμικό, δίνεται εκτός των άλλων αντιπηκτική αγωγή, ενώ αν είναι αιμορραγικό, απαγορεύονται αυστηρά τα αντιπηκτικά διότι επεκτείνουν την αιμορραγία.
Συμπέρασμα : κάθε ασθενής με αιφνίδιας έναρξης νευρολογικά συμπτώματα, πρέπει να εξετάζεται με αξονική τομογραφία εγκεφάλου.
η δεξιά ημιπληγία
Εικόνα 2 : δεξιά ημιπληγία                                             
~**  Υπάρχει περίπτωση να γίνει αξονική τομογραφία εγκεφάλου σε ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και να μην δείξει τίποτα ;
Αν πρόκειται για εγκεφαλική αιμορραγία, η αξονική τομογραφία πάντα αναδεικνύει το πρόβλημα και μάλιστα από τα πρώτα λεπτά.
Αντίθετα, στο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί η αξονική τομογραφία να μην δείξει κάτι ή να υπάρχουν μόνο ενδείξεις. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής εισάγεται στο Νοσοκομείο και επαναλαμβάνεται η αξονική τομογραφία μετά από πχ 6 ώρες ή (αν υπάρχει δυνατότητα) γίνεται μαγνητική τομογραφία.
~** Μήπως πρέπει να γίνεται πάντα μαγνητική τομογραφία σε κάθε περίπτωση που υπάρχει υποψία για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ;
Όχι. Η μαγνητική τομογραφία είναι εξέταση χρονοβόρος (διαρκεί περίπου 30 λεπτά στην πλήρη της μορφή) και συχνά δεν είναι δυνατόν ένας ασθενής με σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα να αντέξει την παραμονή μέσα στο μαγνητικό τομογράφο.
~** Ένας ασθενής εμφανίζει αιφνιδίως παράλυση στο δεξί χέρι και πόδι. Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ;
Όχι. Η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο υπάρχουν και άλλα σπάνια αίτια ημιπληγίας :
• ένας όγκος εγκεφάλου, είτε κακοήθης πχ πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, είτε καλοήθης πχ μηνιγγίωμα
• ένα εγκεφαλικό απόστημα
αυχενική μυελοπάθεια, οποιασδήποτε αιτιολογίας πχ από όγκο της σπονδυλικής στήλης ή αυχενική σπονδύλωση
• πολύ σπάνια, η υπογλυκαιμία προκαλεί παράλυση που μιμείται αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι εντυπωσιακό πως η διόρθωση του σακχάρου αίματος, αναστρέφει αμέσως τα συμπτώματα .
~** Ποιες είναι οι επιπλοκές ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ; 
1. η αδυναμία στα χέρια ή και τα πόδια προκαλεί δυσκολία στο περπάτημα και στις καθημερινές κινήσεις (όπως το κράτημα ενός κουταλιού ή ενός ποτηριού, το γράψιμο κ.ο.κ.). Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία
2. η δυσκολία στην ομιλία, μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα παράλυσης των μυών που εμπλέκονται στην παραγωγή των φθόγγων (δυσαρθρία), είτε να προέρχεται από βλάβη στην περιοχή παραγωγής ή αντίληψης του λόγου (αφασία). Εδώ έχει σημασία ο ρόλος του λογοθεραπευτή
3. η δυσκολία στην κατάποση, είτε για τα στερεά είτε για τα υγρά, μπορεί να προκαλέσει είσοδο των τροφών στην αναπνευστική οδό και άρα πνευμονία από εισρόφηση (aspiration pneumonia)
  4. διαταραχές στις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως μνήμη, κρίση κλπ
5. πόνο, οφειλόμενο σε χρόνια παράλυση είτε στα (σχετικά σπάνια) θαλαμικά σύνδρομα
6. επιληπτικές κρίσεις
7. λήθαργο ή κώμα, με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς. Αυτό οφείλεται συνήθως στο οίδημα που δημιουργείται γύρω από την περιοχή του εγκεφαλικού επεισοδίου και αντιμετωπίζεται με αποιδηματικά φάρμακα και σε ακραίες περιπτώσεις με την νευροχειρουργική επέμβαση της αποσυμπιεστικής κρανιεκτομίας
~** Ποια είναι η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου ;
• η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου καλό είναι να γίνεται σε οργανωμένο Νοσοκομείο, με δυνατότητες για διάγνωση αλλά και θεραπεία, είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική. Η ομάδα περιλαμβάνει Νευρολόγο ή και Νευροχειρουργό, Φυσίατρο και φυσικοθεραπευτή
• άν το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι εκτεταμένο και απειλεί τη ζωή του ασθενούς (δηλ ο ασθενής είναι σε λήθαργο ή κώμα), υποστηρίζονται οι βασικές λειτουργίες πχ με διασωλήνωση και μηχανικό αερισμό
• ο ασθενής μεταφέρεται αν είναι εφικτό σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή ακόμα καλύτερα σε ειδική μονάδα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων
• η φαρμακευτική θεραπεία του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνει παράγοντες που «αραιώνουν» το αίμα, βελτιώνουν τη ροή του αίματος προς τις γειτονικές προς την πάσχουσα περιοχές, ελαττώνουν το εγκεφαλικό οίδημα και αντιμετωπίζουν τις ενδεχόμενες επιληπτικές κρίσεις
• σε περιπτώσεις όπου το εγκεφαλικό οίδημα είναι εκτεταμένο και δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με φαρμακευτικά μέσα, μπορεί να δοκιμαστεί ως ύστατη λύση, για να σωθεί η ζωή και ειδικά σε νέους ανθρώπους η αποσυμπιεστική κρανιεκτομία
η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Εικόνα 3 : η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.  

***  ΠΑΡΑΣΙΤΑ που ζούν στον ανθρώπινο οργανισμό :
 15 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως λόγω των παρασίτων! Το 97% του πληθυσμού είναι μολυσμένο! Πώς να σώσετε τη ζωή σας. Συνέντευξη με κορυφαίο παρασιτολόγο!
Από το συντάκτη: Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα παράσιτα, που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα, αποτελούν την αιτία της πλειονότητας των θανάσιμων ασθενειών. Αυτές μπορεί να είναι από ηπατίτιδα μέχρι γαστρικό έλκος και καρκινικοί όγκοι. Κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν λόγω των παρασίτων. Η μαζική κλίμακα της μόλυνσης δείχνει, ότι τα παράσιτα ζουν μέσα σχεδόν σε κάθε έναν από μας.
- Σήμερα, θα συζητήσουμε γι' αυτό το θέμα με τη ειδικό Χριστίνα Αγγελάκη, κορυφαία ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιστημών και Έρευνας.
- Γεια σας, ειδικό Αγγελάκη. Μπορούμε αλήθεια να εμπιστευτούμε τα δεδομένα του ΠΟΥ, σχετικά με την παρασιτική μόλυνση;
- Πριν μερικά χρόνια, η ιατρική κοινότητα θεώρησε, ότι τα παράσιτα το περισσότερο που μπορούν να κάνουν είναι, να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επί του παρόντος όμως, συνεχίζοντας τη συγκέντρωση στατιστικών δεδομένων και ερευνών στο θέμα αυτό, γίνεται ξεκάθαρο, ότι η μόλυνση από τα παράσιτα προκαλεί την πλειονότητα των ασθενειών, που εμφανίζονται στον άνθρωπο.
Εγώ προσωπικά εμπιστεύομαι τα στατιστικά του ΠΟΥ και μπορώ να πω, ότι η έρευνα, που έχει διεξαχθεί από το ινστιτούτο μας, επιβεβαιώνει τα δεδομένα αυτά. Περίπου το 92% των θανάτων προκαλούνται από παράσιτα. Δεν πρόκειται μόνο για θανάτους, που προκαλούνται από ασθένειες. Η συντριπτική πλειονότητα των λεγόμενων ''θανάτων από φυσικά αίτια'' αποτελούν το άμεσο αποτέλεσμα από την παρασιτική δραστηριότητα μέσα στο σώμα.
- Συνήθως, τα παράσιτα θεωρούνται ως ασήμαντα σκουλήκια στην κοιλιά. Πώς μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο;
- Πράγματι, αυτό είναι μεγάλο λάθος να θεωρούμε ότι τα παράσιτα είναι απλώς σκουλήκια. Υπάρχει τεράστια ποικιλία παρασίτων που ζουν σε διαφορετικά όργανα του σώματος. Προκαλούν διάφορες καταστάσεις. Τα σκουλήκια - και για να είμαι πιο ακριβής, οι έλμινθες - είναι πολύ επικίνδυνα. Πραγματικά καταστρέφουν τα εσωτερικά όργανα, προκαλώντας σήψη και εν τέλει τον θάνατο. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να καταστραφούν.
Πέραν τούτου, υπάρχουν χιλιάδες παράσιτα, τα οποία ζουν στο συκώτι μας, στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες, στο αίμα και στο στομάχι. Σχεδόν όλα είναι εν δυνάμει θανατηφόρα. Ορισμένα ενεργούν αμέσως επιθετικά και καταστρέφουν το σώμα. Άλλα παράσιτα ζουν απαρατήρητα μέχρι ο αριθμός τους να γίνει τόσο μεγάλος που το σώμα δεν μπορεί πλέον να τα αντέξει, με συνέπεια τον θάνατο.
Μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι σχεδόν όλοι έχουμε μολυνθεί από παράσιτα. Το ζήτημα είναι, ότι τα περισσότερα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν. Όταν οι συνέπειες μιας παρασιτικής μόλυνσης γίνουν εμφανείς οι ειδικοί προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν. Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας νεκροψίας, γίνονται ειδικά τεστ προκειμένου να εντοπιστούν τα παράσιτα. Τουλάχιστον τα περισσότερα.                     
''Υπάρχουν χιλιάδες παράσιτα, που μπορούν να κατοικήσουν στο συκώτι, τον εγκέφαλο, τα πνευμόνια, το αίμα και το στομάχι. Σχεδόν όλα είναι θανατηφόρα."
- Μπορείτε να μας δώσετε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα μολύνσεων από παράσιτα;
- Μπορώ να σας μιλήσω για εκατοντάδες περιπτώσεις μόλυνσης. Όμως, θα σας μιλήσω για τις περιπτώσεις, όπου δείχνουν ξεκάθαρα όλες τις επιπτώσεις, που έχουν τα παράσιτα.
Αρχικά, αποκαλύφθηκε, ότι κάποιες ταινίες (σκουλήκια) μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Η επίσημη άποψη λέει, ότι αυτές είναι ταινίες, οι οποίες πάσχουν από καρκίνο. Ωστόσο, τα καρκινικά τους κύτταρα εξαπλώνονται μέσα στο σώμα, καθιστώντας το άτομο άρρωστο. Αυτό συμβαίνει, όταν οι προνύμφες των σκωλήκων φτάνουν από τα έντερα στους λεμφαδένες. Το αποτέλεσμα είναι, ότι μετατρέπονται σε καρκινικούς όγκους, που επηρεάζουν πολύ γρήγορα το άτομο. Ο θάνατος επέρχεται μέσα σε λίγους μήνες. Πριν μία εβδομάδα, ήμασταν μάρτυρες σε έναν ακόμα θάνατο, που προκλήθηκε από έναν τέτοιο όγκο.
Στο κέντρο αυτής της εικόνας, μπορείτε να δείτε τα κύτταρα ενός κακοήθους όγκου, που ο ασθενής απέκτησε από ένα παρασιτικό σκουλήκι.               

Μια ακόμα συχνή περίπτωση είναι, όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος μολύνεται από τα παράσιτα. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει νεύρωση, γρήγορη κόπωση, ευερεθιστότητα και απότομες αλλαγές της διάθεσης. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, όταν ο εγκέφαλος έχει αρχίσει και γεμίζει επικίνδυνα με παράσιτα, αρχίζουν να αναπτύσσονται επικίνδυνες ασθένειες, που ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο.
Ορίστε μερικές εικόνες δύο ασθενών, που διαγνώστηκαν με παρασιτική μόλυνση στον εγκέφαλο (και οι δύο ασθενείς έχασαν τη ζωής τους).                    
Το τρίτο παράδειγμα - η καρδιά μολύνεται από παράσιτα. Αυτή η ασθένεια θεωρείται σπάνια. Στην πραγματικότητα, τα σκουλήκια της καρδιάς βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο 23% των ανθρώπων. Σημαίνει, ότι σχεδόν ο κάθε τέταρτος άνθρωπος είναι μολυσμένος με αυτά τα σκουλήκια. Είναι υπεύθυνα για πολλές καρδιακές ασθένειες. Επιπλέον, τα παράσιτα αυτά προκαλούν σχεδόν το 100% των καρδιακών ανακοπών.                       


- Πώς μπορούμε να προστατευτούμε ενάντια στα παράσιτα; Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις ή φάρμακα;
- Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακριβείς μέθοδοι διάγνωσης των παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι υπάρχουν πάρα πολλά είδη παρασίτων (περισσότερα από 2000 είδη είναι γνωστά) και εν μέρει στη μεγάλη δυσκολία εντοπισμού τους. Υπάρχουν ελάχιστα μέρη, όπου μπορεί κανείς να κάνει μια πλήρη εξέταση για παράσιτα στην Ελλάδα, ενώ το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο.
Δεν είναι εφικτό να κάνετε μια εξέταση για παράσιτα στον προσωπικό σας ειδικό, καθώς αυτοί συνήθως δεν διαθέτουν απαραίτητο εξοπλισμό ή επαρκείς ικανότητες. Αυτή είναι η πραγματικότητα για την πλειονότητα των παθολόγων της χώρας.
Τα πρώτα συμπτώματα, που θα σας δώσουν σημάδι, ότι έχετε παράσιτα στο σώμα σας, είναι:                                             
  • Αλλεργίες (φτέρνισμα, μάτια που δακρύζουν και μύτη που τρέχει)
  • Συχνά κρυολογήματα, ξερόβηχας και μπουκωμένη μύτη
  • Χρόνια κόπωση (κουράζεστε γρήγορα, ανεξαρτήτως του τι κάνετε)
  • Συχνοί πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις
  • Νευρικότητα, διαταραχές του ύπνου και της όρεξης
  • Σακούλες και μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
Αν έχετε οποιαδήποτε 2 από τα παραπάνω συμπτώματα, σημαίνει ξεκάθαρα, ότι το σώμα σας είναι μολυσμένο με παράσιτα. Όσο για τα φάρμακα, υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα. Προς το παρόν, υπάρχει μόνο ένα φάρμακο, το οποίο εξολοθρεύει τα παράσιτα και τα απομακρύνει από το σώμα.
- Ποιο είναι αυτό το φάρμακο και ποιος το έχει παρασκευάσει; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας λεπτομέρειες;
- Πρόκειται για ένα αντιπαρασιτικό προϊόν, το '' Detoxic '', το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Παρασιτολογίας και μια ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων. Ερευνούσαμε και δοκιμάζαμε παράλληλα είκοσι αντιπαρασιτικά φάρμακα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποφασίσαμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στο '' Detoxic '', καθώς αποδείχθηκε, ότι αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση.
Το Detoxic είναι ένας μοναδικός συνδυασμός των βοτάνων αχίλλεια, κενταύριο ερυθραία, γαρίφαλο και άλλα 20 βοηθητικά συστατικά. Αυτό το φάρμακο έδειξε, ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του και των κλινικών δοκιμών. Προς το παρόν, αποτελεί το μόνο επιτυχημένο προϊόν. Αν τα χρήματα ήταν προτεραιότητα και κίνητρο για μας, θα μπορούσαμε να πουλάμε το Detoxic στα φαρμακεία όλης της χώρας, σε μια αξιοπρεπή τιμή. Ωστόσο, αποτελούμε μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση και πιστεύουμε, ότι η υγεία του λαού μας είναι πολύ μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε κέρδος. Το φάρμακο πωλείται σε καθαρή τιμή.
Επομένως, δεν είναι απαραίτητο πλέον να ξοδέψετε τόσα πολλά χρήματα για τη θεραπεία.
Γιατί το Detoxic είναι τόσο καλό και διαφορετικό, σε σχέση με άλλες λύσεις για θεραπεία των παρασίτων;
Όπως προανέφερα, προς το παρόν είναι το μοναδικό προϊόν στον κόσμο, το οποίο εξολοθρεύει για πάντα τα παράσιτα στο σώμα. Για το λόγο αυτό, τα διεθνή φαρμακευτικά δίκτυα και εταιρείες θέλουν να αποκτήσουν το Detoxic για να το πωλούν. Έχει τόσο μεγάλη ζήτηση, διότι το Detoxic θα αρχίσει άμεσα να δρα ενάντια σε όλο φάσμα των παρασίτων, που μπορούν να μολύνουν τα άτομα. Λαμβάνοντας υπόψη τον εντοπισμό συγκεκριμένων τύπων παράσιτων, το προϊόν επιτρέπει την ολική εξαφάνιση όλων των παράσιτων από το σώμα. Όπως προανέφερα, είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβουμε από ποια παράσιτα είναι μολυσμένος ένας ασθενής. Το Detoxic καταστρέφει και απομακρύνει τα παράσιτα, που κατοικούν σε οποιαδήποτε σημείο του οργανισμού, από τον εγκέφαλο και την καρδιά έως το συκώτι και το εντερικό σύστημα. Κανένα άλλο φάρμακο δεν μπορεί να κάνει το ίδιο.
Επιπλέον το Detoxic δεν είναι χημικό φάρμακο, αλλά ένα πλήρως οργανικό προϊόν , το οποίο δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, διαταραχές του πεπτικού ή άλλα προβλήματα, κάτι που για τα συμβατικά φάρμακα είναι αδύνατον. Ένα ακόμα μειονέκτημα των συμβατικών φαρμάκων είναι, ότι θέτουν το σώμα υπό πίεση, αναγκάζοντάς το να επεξεργαστεί όλα αυτά τα χημικά συστατικά.
- Νομίζω, πώς οι αναγνώστες μας θα ήθελαν να ξέρουν από πού μπορούν να βρουν το Detoxic και να το αγοράσουν;
- Προς το παρόν, το Detoxic μπορεί να παραγγελθεί μόνο από την ιστοσελίδα του ερευνητικού μας πρότζεκτ. Το προϊόν δεν διατίθεται προς πώληση στα φαρμακεία, καθώς είναι υπό εξέλιξη οι συζητήσεις με την κυβέρνηση για την τιμολόγηση και την κάλυψη. Το Ινστιτούτο μας δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία. Όπως προείπα, το γρήγορο κέρδος δεν είναι ο στόχος μας. Θέλουμε να παρέχουμε στους συνανθρώπους μας ένα πραγματικά καλό και αποτελεσματικό προϊόν. Σε αντίθεση βέβαια με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι επιθυμούν να ανεβάσουν την τιμή για το κέρδος.
Ελπίζω, ότι στο τέλος θα έρθουμε σε συμφωνία και το Detoxic θα πωλείται στα φαρμακεία σε τιμή, που εμείς θα ορίζουμε. Επί του παρόντος, μπορείτε να παραγγείλετε το Detoxic μόνο online. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τη διαδικασία όσο πιο απλή γίνεται. Το Detoxic αποστέλλεται μέσω εταιρείας κούριερ και ο πελάτης πληρώνει μόνο, αφότου παραλάβει το πακέτο του. Πολύ απλό.
- Υπάρχει κάτι τελευταίο, που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας, πριν να ολοκληρώσουμε τη συνέντευξή μας;
- Το τελευταίο, που θα ήθελα να πω στους αναγνώστες είναι, να προσέχουν πολύ την υγεία τους. Ίσως δεν το είχατε ακούσει ποτέ πριν, αλλά υπάρχει 98% πιθανότητα να έχετε παράσιτα, που ζουν στον οργανισμό σας. Μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε. Στο αίμα, τα πνευμόνια, την καρδιά ή στον εγκέφαλο. Τα παράσιτα κυριολεκτικά σας τρώνε από μέσα, δηλητηριάζοντας παράλληλα τον οργανισμό. Ως αποτέλεσμα, καλείστε να αντιμετωπίσετε πολλαπλά προβλήματα με την υγεία σας και να μειώσετε το προσδόκιμο ζωής σας κατά 15-25 χρόνια. Για να μην αναφέρουμε τις περιπτώσεις ξαφνικών θανάτων, που συνήθως προκαλούνται από τα παράσιτα, που δρουν ανεξέλεγκτα μέσα στο σώμα.
Ζητήσαμε από τη ειδικό Αγγελάκη να προσφέρει μια επιπλέον έκπτωση για τους αναγνώστες μας. Συμφώνησε και πλέον όλοι μπορούν να κάνουν

***  Καθαρά Δευτέρα: Απολαύστε το φαγητό και γλιτώστε θερμίδεςΚαθαρά Δευτέρα: Απολαύστε το φαγητό και γλιτώστε θερμίδες
~ Η ιδέα και μόνο ότι μετά την Καθαρά Δευτέρα ακολουθεί η Νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αρκεί για να μας οδηγήσει σε διατροφικές υπερβολές και να επιβαρύνει τη σιλουέτα μας. Τα σαρακοστιανά είναι τροφές υψηλής θρεπτικής αλλά και θερμιδικής αξίας, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν θέλουμε να αποφύγουμε τις διατροφικές παγίδες των ημερών.
~ Για παράδειγμα, η λαγάνα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που μας προσδίδουν ενέργεια. Η υψηλή θρεπτική της αξία της προέρχεται από το σουσάμι, που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σε βιταμίνη Ε, η οποία ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό και σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται λιγνάνες. Οι λιγνάνες είναι υπεύθυνες για τη μείωση της χοληστερόλης και τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, το οποίο παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και είναι πλούσιο σε αμινοξέα. Όταν συνδυασθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, οι πρωτεΐνες που προκύπτουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας.
Εξίσου υψηλής διατροφικής αξίας είναι και ο ταραμάς που είναι πλούσιος σε κάλιο, φώσφορο αλλά και σε θερμίδες και νάτριο. Προσοχή, όμως, γιατί μια κουταλιά της σούπας μας δίνει περίπου 40-50 θερμίδες.
Η κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών βοηθά στην πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων, που θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της πνευματικής μας ανάπτυξης. Επίσης, αποτελούν σημαντική πηγή ψευδαργύρου (ιδιαίτερα τα στρείδια), βιταμινών του συμπλέγματος Β (1, 2 και 12), ιωδίου, σεληνίου.
Το τουρσί που φτιάχνεται από λαχανικά είναι προϊόν ζύμωσης και μας εξοπλίζει με καλά μικρόβια, που ευνοούν την υγεία του εντέρου και του στομάχου μας. Είναι, όμως, πλούσιο σε αλάτι, το οποίο χρησιμοποιείται στη διαδικασία παρασκευής του. Τα 100 γραμμάρια τουρσί μας παρέχουν 120 θερμίδες.
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά, συμβάλλοντας στην καλή καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, χωρίς να μας στερεί την απόλαυση.
Διατροφικές οδηγίες για την Καθαρά Δευτέρα 
* Ξεκινήστε με ένα γερό πρωινό.
  • Αποφύγετε την παράληψη κάποιου γεύματος γιατί θα καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού το μεσημέρι.
  • Αποφεύγετε την υπερκατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων π.χ. ζυμαρικά, πατάτες. Η ποσότητα μετράει.
  • Αποφύγετε το τσιμπολόγημα ενδιάμεσα στα γεύματα.
  • Τρώτε πέντε μικρά γεύματα, εκ των οποίων τα δύο να είναι φρούτα και χυμοί.
  • Συνδυάστε τις ομάδες των τροφίμων και αποφύγετε τη μονοφαγία.
  • Περπατήστε, τρέξτε, παίξτε με τους αγαπημένους σας, δείτε το σαν μια ευχάριστη φυσική δραστηριότητα, η οποία θα σας προσφέρει αυξημένα επίπεδα ενδορφινών (ουσίες που παράγονται στον εγκέφαλο και καταπολεμούν τον πόνο, μειώνουν την ένταση, το άγχος και την όρεξη, ενώ το επίπεδό τους αυξάνεται μέχρι και 500% έπειτα από 30 λεπτά συντηρητικής αεροβικής γυμναστικής).
«Μυστικά» για μειώσετε τις θερμίδες των σαρακοστιανών
* Επιλέξτε τα θαλασσινά να είναι ψητά ή αχνιστά και όχι τηγανητά ή με πολλές σάλτσες.
  • Προσοχή στην ποσότητα της ταραμοσαλάτας και ειδικά τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αφού ο ταραμάς περιέχει πολύ αλάτι. Μία με δύο κουταλιές ταραμά στο τραπέζι είναι αρκετές.
  • Οι ελιές ας είναι ως πέντε. Ας αναλογιστούμε πως πέντε ελιές θερμιδικά ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο.
  •  Η κατανάλωση χαλβά ας περιοριστεί σε ένα με δύο κομμάτια στο μέγεθος σπιρτόκουτου.
  • Προσοχή στη λαγάνα, 2-3 φέτες το πολύ μέσα στην ημέρα είναι αρκετές.
  • Το κρασί, το ούζο και γενικά τα αλκοολούχα ποτά που συνοδεύουν το σαρακοστιανό τραπέζι είναι καλό να μη ξεπερνάει τα 1-2 ποτήρια. 
  • Το τουρσί, όπως και ο ταραμάς, περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Καλό είναι να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα και με προσοχή ειδικά από άτομα που έχουν υπέρταση.
  • Σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία από τα εδέσματα στο πιάτο χωρίς όμως υπερβολές. Ο έλεγχος χάνεται όταν υπάρχει υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και όχι στα διαφορετικά εδέσματα ή στην υψηλή θερμιδική αξία τους.   Καλή Σαρακοστή!
*** Ο έρπης των γεννητικών οργάνων ύποπτος για παιδικό αυτισμό
Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV-2) κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, έχουν διπλάσια πιθανότητα να γεννήσουν παιδί που αργότερα θα διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο mSphere.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, με επικεφαλής τη Δρ Μιλάντα Μάχιτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τον κίνδυνο αυτισμού σε περίπτωση λοίμωξης της μητέρας από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το τοξόπλασμα, ο ιός ρουμπέλα, οι ιοί του έρπη κ.α.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 412 μητέρες των οποίων τα παιδιά είχαν διαγνωσθεί με αυτισμό και από 463 μητέρες με παιδιά χωρίς αυτισμό. Τα δείγματα ελήφθησαν τόσο κατά την 18η εβδομάδα της κύησης, όσο και κατά τον τοκετό. Οι γιατροί αναζήτησαν αντισώματα για τους διάφορους μικροοργανισμούς.
Στις μητέρες των παιδιών με αυτισμό εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων μόνο για τον ιό HSV-2. Η συσχέτιση του ιού του έρπητα των γεννητικών οργάνων και του αυτισμού ήταν σαφής στο αρχικό στάδιο της κύησης, όταν το νευρικό σύστημα του εμβρύου βρίσκεται σε φάση ταχείας ανάπτυξης, ενώ η ίδια σχέση δεν διαπιστώθηκε στα δείγματα αίματος κατά τον τοκετό.
Από τις έγκυες, μόνο η μία στις δέκα είχε αναφέρει συμπτώματα του HSV-2 πριν την εγκυμοσύνη ή κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες λοιμώξεις ήταν χωρίς ορατά συμπτώματα.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσο είναι αναγκαία πλέον η διάγνωση και η θεραπεία του ιού του έρπητα των γεννητικών οργάνων στις εγκύους. Επίσης, τονίζουν ότι η μελέτη δεν τεκμηριώνει σε καμιά περίπτωση ότι όλες οι έγκυες με ενεργή λοίμωξη HSV-2 θα γεννήσουν παιδιά με διαραχές του φάσματος του αυτισμού.
«Η συγκεκριμένη λοίμωξη μπορεί να αποτελεί έναν από τους εν πολλοίς άγνωστους παράγοντες που πυροδοτούν τη νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Αυτό, αφορά κυρίως τις γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση για έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους, απέναντι σε ένα παθογόνο μικροοργανισμό, με συνέπεια να προκαλείται στον οργανισμό τους έντονη φλεγμονή, η οποία τελικά μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εμβρύου», διευκρινίζουν.
Από διαταραχές του φάσματος του αυτισμού πάσχει το 1% έως 2% του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, με μεγαλύτερη αναλογία στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Η αιτία των περισσότερων περιπτώσεων παραμένει άγνωστη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.
Ο ιός του έρπητα των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι μία από αυτές τις συνήθως αφανείς αιτίες. Οι ερευνητές δεν πιστεύουν πάντως ότι ο κίνδυνος οφείλεται στην απευθείας μόλυνση του εμβρύου από τον ιό HSV-2, επειδή τέτοιες λοιμώξεις συνήθως είναι θανατηφόρες.
Αντίθετα, θεωρούν ότι η νευροαναπτυξιακή διαταραχή του αυτισμού προκαλείται λόγω της γειτονικής φλεγμονής στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που βρίσκεται κοντά στη μήτρα, είτε πρόκειται για μια αρχική λοίμωξη με τον ιό, είτε για μια «αφύπνιση» του ιού. Άλλοι, πάντως, επιστήμονες εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους κατά πόσο μια φλεγμονώδης αντίδραση, ακόμη και στην μήτρα, μπορεί να προκαλέσει αυτισμό.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

*** Πιθανή ένδειξη άνοιας αν ο ηλικιωμένος κοιμάται πολλές ώρες
Αν ένας ηλικιωμένος κοιμάται πάνω από εννέα ώρες κάθε βράδυ ενδεχομένως αυτό να αποτελεί πρώιμη ένδειξη άνοιας, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νευρολογίας Σούντα Σεσάντρι, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 2.500 άνδρες, κατά μέσο όρο 72 ετών. Σε διάστημα δέκα ετών περίπου το 10% διαγνώσθηκαν με άνοια.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, όσοι ξαφνικά είχαν αποκτήσει τη συνήθεια να κοιμούνται πολύ, είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να διαγνωσθούν με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν μάλιστα κάποιος έχει χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, τότε ο κίνδυνος άνοιας ήταν εξαπλάσιος.
Μία πιθανή εξήγηση για τη σχέση ύπνου-άνοιας είναι ότι, καθώς συσσωρεύεται β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο, ο τελευταίος προσπαθεί να απομακρύνει μέσω του παρατεταμένου ύπνου την πρωτεΐνη αυτή που σχηματίζει εγκεφαλικές πλάκες. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η άνοια κουράζει τους ηλικιωμένους και τους προκαλεί υπνηλία, πιθανώς λόγω χημικών αλλαγών που επιφέρει στον εγκέφαλό τους.
Πάντως, πολλοί άνθρωποι με άνοια υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, αλλά συχνά δεν είναι σαφές τι προηγείται: η άνοια ή η διαταραχή του ύπνου.  Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

***  Η κήλη
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Χειρουργός - Λαπαροσκόπος
laplaser@hol.gr
**  Τι είναι η κήλη;
Όταν εμφανίζεται η κήλη, σημαίνει ότι τα εσωτερικά στρώματα των κοιλιακών μυών αδυνατίζουν, δημιουργώντας εξόγκωμα. Όπως μία σαμπρέλα σπρώχνει μέσα από ένα κατεστραμμένο λάστιχο (ρόδα αυτοκινήτου), έτσι και η εσωτερική επένδυση της κοιλιάς σπρώχνει μέσα από την αδυνατισμένη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος, δημιουργώντας ένα μικρό μπαλόνι, σαν σάκο. Αυτό μπορεί να επιτρέψει μία στροφή του εντέρου και του κοιλιακού ιστού να σπρώξει μέσα στο σάκο. Η κήλη είναι δυνατόν να προκαλέσει έντονο πόνο ή άλλα ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορεί να απαιτούν επείγουσα επέμβαση. Και οι άνδρες και οι γυναίκες είναι πιθανόν να εμφανίσουν κήλη. Μπορεί κάποιος να γεννηθεί με κήλη (εκ γενετής) ή να την αναπτύξει με το πέρασμα του χρόνου. Το πρόβλημα της κήλης δεν βελτιώνεται με τον καιρό ούτε η κήλη μπορεί να θεραπευτεί από μόνη της. 
Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν πάσχετε από κήλη;
Οι συνήθεις περιοχές στις οποίες εμφανίζονται κήλες είναι οι βουβώνες (βουβωνοκήλη), ο ομφαλός (ομφαλοκήλη) και η περιοχή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη). Συνήθως είναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος μια κήλη. Μπορεί να παρουσιαστεί κάποιο εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Είναι δυνατόν να αισθανθείτε πόνο, όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, όταν βήχετε, ή κάποιο τράβηγμα κατά την ούρηση, την αφόδευση, όταν στέκεστε όρθιοι ή κάθεστε πολλή ώρα. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και άμεσος ή υπόκωφος πόνος που χειροτερεύει προς το τέλος της ημέρας. · Έντονος, συνεχής πόνος, ερύθημα και ευαισθησία είναι σημάδια ότι η κήλη μπορεί να έχει παγιδευτεί ή περισφιχθεί. Αυτά τα συμπτώματα είναι αιτία για να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. 
Γιατί δημιουργούνται κήλες;
Στην κοιλιακή χώρα υπάρχουν περιοχές, στις οποίες ενδεχομένως το τοίχωμα είναι πιο αδύνατο. Κήλες μπορούν να δημιουργηθούν σε αυτές ή άλλες περιοχές λόγω δυνατής πίεσης στο κοιλιακό τοίχωμα, λόγω τραυματισμού, ηλικίας, παλαιάς τομής ή από κάποιο αδύνατο σημείο που υπάρχει εκ γενετής. Κήλη είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι περισσότερες κήλες στα παιδιά είναι εκ γενετής. Στους ενήλικους ένα αδύνατο σημείο από τη φύση, η πίεση από την άρση κάποιου βάρους, ο επίμονος βήχας, η δυσκοιλιότητα ή η δυσουρία μπορούν να προκαλέσουν εξασθένηση ή διαχωρισμό του κοιλιακού τοιχώματος. 
Ποιες επιλογές θεραπείας υπάρχουν;
Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για κάποιον που πάσχει από κήλη. · Η συντηρητική αγωγή με χρήση κηλεπιδέσμου σπανίως συνιστάται, διότι συνήθως δεν είναι αποτελεσματική. Οι περισσότερες κήλες απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, σήμερα, γίνονται με δύο μεθόδους.
1. Η πρώτη είναι η κλασική μέθοδος, η οποία γίνεται με εξωτερική τομή στο βουβώνα ή σε όποια άλλη περιοχή βρίσκεται η κήλη. Ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος για να αποκαταστήσει τη βλάβη ή την τρύπα. Η μέθοδος αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία, αλλά μπορεί να γίνει επίσης με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία.
2. Η δεύτερη μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης. Σε αυτήν τη μέθοδο, ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο) συνδεδεμένο με μία ειδική κάμερα εισάγεται στην κοιλιακή χώρα μέσω ενός σωλήνα, επιτρέποντας στο χειρουργό να βλέπει την κήλη και τον περιβάλλοντα ιστό σε μία οθόνη τηλεόρασης. Κάποιοι άλλοι σωλήνες επίσης εισάγονται στην κοιλιακή χώρα, βοηθώντας το χειρουργό να δουλέψει εσωτερικά. Η κήλη αποκαθίσταται από την πίσω πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος. Ένα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος εφαρμόζεται πάνω στη βλάβη της κήλης και σταθεροποιείται στη θέση του με μικρά χειρουργικά ράμματα. Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία ή ενίοτε με περιοχική ή επισκληρίδιο. Η τεχνική αυτή βοηθά τον ασθενή να αναρρώσει πιο γρήγορα και να υποστεί λιγότερες μετεγχειρητικές ταλαιπωρίες. 
Είναι κατάλληλη η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης για όλους τους ασθενείς; 
Μόνο έπειτα από εκτενή εξέταση μπορεί ο χειρουργός σας να καθορίσει αν η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης είναι κατάλληλη για εσάς. Η μέθοδος αυτή μπορεί να μην είναι σωστή για κάποιους ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε προηγούμενο χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα ή έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας. Περίπου 600.000 χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης κήλης γίνονται ετησίως. Πολλές από αυτές πραγματοποιούνται με την παραδοσιακή "ανοικτή" μέθοδο, ενώ κάποιες λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης είναι μία πρόσφατη τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται για να διορθωθούν σχισίματα στο κοιλιακό τοίχωμα (μύες) με τη βοήθεια μικρών τομών, τηλεσκοπίων και πλέγματος. Η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία και στις κανονικές δραστηριότητες και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου. 
Ποιες είναι οι επιπλοκές της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης;
Κάθε είδους χειρουργική επέμβαση μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές. Κυριότερες είναι η αιμορραγία και η φλεγμονή, οι οποίες είναι ασυνήθιστες για τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος για τραυματισμό της ουροδόχου κύστης, των εντέρων, των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων ή του σπερμικού σωλήνα που οδηγεί στους όρχεις. Δυσκολία στην ούρηση μετά το χειρουργείο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και ίσως χρειαστεί να τοποθετηθεί προσωρινά ένας ουροκαθετήρας. Μετά την αποκατάσταση της κήλης, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επανεμφάνισής της μακροπρόθεσμα. Ο χειρουργός θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν οι κίνδυνοι της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης είναι μικρότεροι από αυτούς που θα αντιμετωπίσετε, αν δεν αποκαταστήσετε τη βλάβη.  
Τι γίνεται αν η επέμβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά;
Σε μικρό αριθμό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω της αδυναμίας να έχουμε καθαρή εικόνα ή να χειριστούμε αποτελεσματικά τα όργανα του ασθενούς. Παράγοντες οι οποίοι ίσως αυξήσουν τις πιθανότητες να μετατρέψουμε μία επέμβαση σε "ανοικτή", είναι η παχυσαρκία και το ιστορικό προηγούμενης επέμβασης στην κοιλιακή χώρα που έχει προκαλέσει βαθιά βλάβη στον ιστό ή αιμορραγικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η απόφαση να γίνει "ανοικτή" επέμβαση έγκειται στην κρίση του χειρουργού σας, πριν από ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της επέμβασης, και βασίζεται αποκλειστικά στην ασφάλεια του ασθενούς.  
Τι προετοιμασία χρειάζεται;
Οι περισσότερες επεμβάσεις για την αποκατάσταση της κήλης είναι δυνατόν να γίνουν χωρίς να παραμείνετε στο νοσοκομείο, αλλά επιστρέφοντας την ίδια ημέρα στο σπίτι σας. Μία ημέρα πριν από την επέμβαση θα πρέπει να αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε μετά τα μεσάνυχτα. Απαιτούνται επίσης κάποιες προεγχειρητικές εξετάσεις, οι οποίες είναι ανάλογες με την κατάσταση της υγείας σας, καθώς και με το είδος της αναισθησίας στην οποία πρόκειται να υποβληθείτε. Αν παίρνετε ασπιρίνη, αντιπηκτικά ή φάρμακα για την αρθρίτιδα, θα πρέπει να συζητήσετε με το χειρουργό σας πόσο καιρό πριν από την επέμβαση πρέπει να τα διακόψετε. Τι πρέπει να περιμένετε μετά την επέμβαση;
Μετά την επέμβαση θα μεταφερθείτε στην αίθουσα της ανάνηψης, όπου θα παραμείνετε μέχρι να συνέλθετε τελείως από τη νάρκωση. Μόλις συνέλθετε εντελώς και μπορείτε να περπατήσετε, μπορείτε να φύγετε. Μετά την επέμβαση θα έχετε κάποιον πόνο, ο οποίος συνήθως διαρκεί 24 με 48 ώρες. Συνιστάται να σηκωθείτε και να περπατήσετε ακόμη και από την επομένη της επέμβασης. Αν παρουσιάσετε πυρετό, ρίγη, εμετούς, δυσουρία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το χειρουργό σας. Με τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης το πιθανότερο είναι να μπορέσετε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες (μπάνιο, οδήγηση, ανέβασμα σκάλας, άρση βάρους, εργασία και σεξουαλικές δραστηριότητες) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αν ο μετεγχειρητικός πόνος παρατείνεται και δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα που σας έχουν συστήσει, θα πρέπει να ενημερώσετε το χειρουργό σας. Θα πρέπει να κανονίσετε ένα μετεγχειρητικό επανέλεγχο από το χειρουργό σας σε δύο (2) περίπου εβδομάδες από την ημέρα του χειρουργείου.

***  Ειλεός
Τι είναι ο ειλεός;
~ Ο ειλεός αντιπροσωπεύει μία κατάσταση στην οποία το έντερο δεν μπορεί να προωθήσει το περιεχόμενό του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μηχανικά αίτια, όπως είναι η παρουσία πολυπόδων, ή σε άλλες διαταραχές που δυσχεραίνουν την κινητικότητα του εντέρου.  
Πού μπορεί να οφείλεται ο ειλεός;
Όταν ο ειλεός οφείλεται σε μη μηχανικά αίτια ονομάζεται παραλυτικός. Σε αυτή την περίπτωση διάφοροι παράγοντες δεν επιτρέπουν στο έντερο να προωθήσει το περιεχόμενό του. Ο ειλεός στα παιδιά οφείλεται συνήθως σε μη μηχανικά αίτια, τα οποία περιλαμβάνουν κάποιες σοβαρές λοιμώξεις στην κοιλιακή χώρα, όπως είναι η περιτονίτιδα ή οι διαταραχές του μεταβολισμού. Στους ενήλικους είναι συχνότερα τα μηχανικά αίτια απόφραξης του εντέρου, όπως πολύποδες, κακοήθεις όγκοι, συμφύσεις των τμημάτων του εντέρου, που προκαλούνται ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις, ή πολύ σκληρά κόπρανα, ειδικά σε ηλικιωμένους ανθρώπους.
 Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο ειλεός;
Ο ειλεός είναι συνήθως μία επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ο ασθενής έχει κοιλιακό πόνο, αίσθημα διάτασης του στομάχου, καθώς και εμετούς, αφού το έντερο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Λόγω της έντονης προσπάθειας που καταβάλλει το έντερο, παράγονται χαρακτηριστικοί ήχοι που ονομάζονται βορβορυγμοί. Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη ειλεού αφού ακροαστεί την κοιλιά με τη βοήθεια στηθοσκοπίου, αφού ακούγονται οι προσπάθειες του εντέρου να υπερνικηθεί το κώλυμα. Σε περίπτωση παραλυτικού ειλεού επικρατεί σιγή. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με τη βοήθεια ακτινογραφικών εξετάσεων του εντέρου. 
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση;
Στις πιο πολλές περιπτώσεις εισάγεται ένας καθετήρας από τη μύτη στο έντερο του ασθενούς μέσω του οποίου εξέρχεται το περιεχόμενο που δεν μπορεί να προωθηθεί. Ο ασθενής ανακουφίζεται από τους κοιλιακούς πόνους και τους εμετούς. Στη συνέχεια, ο ειλεός αντιμετωπίζεται ανάλογα με το αίτιο που τον προκάλεσε. Σε πολλές περιπτώσεις μηχανικής απόφραξης, είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση .-

 ***  Ελκώδης κολίτιδα 
Δημήτρης Καραγιάννης
Γαστρεντερολόγος
Διευθυντής ενδοσκοπικού τμήματος
Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
~ Η ελκώδης κολίτιδα είναι χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα του παχέος εντέρου. Πρόκειται για αντίδραση της άμυνας του οργανισμού που προκαλεί έλκη στον βλεννογόνο του εντέρου. Μας είναι γνωστός ο μηχανισμός πρόκλησης του νοσήματος, αλλά δεν γνωρίζουμε την αιτία ή τις αιτίες που πυροδοτούν αυτή την αντίδραση. Η καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου μπορεί να αφορά στο σύνολο του παχέος εντέρου (πανκολίτιδα) ή σε ένα μέρος του. Πιο συχνά, η νόσος αφορά στο σιγμοειδές έντερο, δηλαδή το τμήμα εκείνο του παχέος εντέρου που βρίσκεται κοντά στο ορθό και τον πρωκτό. 
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Η νόσος εξελίσσεται με κρίσεις. Η κρίση εκδηλώνεται με:
  • Πόνο στην κοιλιά
  • Πέντε έως είκοσι διαρροϊκές και αιματηρές κενώσεις την ημέρα
  • Αίσθημα επείγουσας κένωσης
  • Πυρετό
  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Απώλεια βάρους
  • Συνεχή εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Πρήξιμο στην κοιλιά
Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν και άλλα όργανα του σώματος και θα τα αναφέρουμε παρακάτω. Πάντως, από όλα τα παραπάνω, το πιο ειδικό σύμπτωμα είναι οι επείγουσες, αιματηρές διαρροϊκές κενώσεις. Οι κρίσεις ελκώδους κολίτιδας θεωρούνται ήπιες, όταν ο ασθενής έχει μία έως τέσσερις διαρροϊκές κενώσεις την ημέρα και μόνο μερικές από αυτές έχουν αίμα, έχει φυσιολογική θερμοκρασία, σφίξεις και φυσιολογική εξέταση αίματος. Η κρίση είναι σοβαρή, όταν ο ασθενής παρουσιάζει περισσότερες από έξι διαρροϊκές, αιματηρές κενώσεις την ημέρα, πυρετό, γρήγορο σφυγμό, αναιμία και πόνο στην κοιλιά. 
Σε ποια ηλικία εμφανίζεται το νόσημα;
Ποιους αφορά;
Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως στη δεκαετία από 15 έως 25 ετών. Ωστόσο, μια άλλη δεκαετία έρχεται δεύτερη σε συχνότητα και είναι αυτή από 55 έως 65 ετών. Αυτό δεν σημαίνει ότι το νόσημα δεν μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Έτσι, το 2% των περιπτώσεων αφορούν σε παιδιά κάτω των 10 ετών και το 30% σε παιδιά ηλικίας 10 έως 19 ετών. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πολλές φορές η νόσος αφορά σε μία οικογένεια, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να πιστοποιούν την κληρονομικότητά της. Η νόσος είναι συχνότερη στους κατοίκους των πόλεων παρά σε αυτούς της επαρχίας και στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρά σε εκείνους της πρωτοβάθμιας. Όλα αυτά, βέβαια, είναι στατιστικές επισημάνσεις και μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε κανένα συμπέρασμα σχετικά με τις αιτίες της. 
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;
Ο γιατρός θα υποπτευθεί τη νόσο από τα συμπτώματα που θα του αναφερθούν. Αμέσως μετά θα σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη νόσο. Σε αυτές περιλαμβάνονται εξετάσεις αίματος, κοπράνων και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως κολονοσκόπηση ή βαριούχος υποκλυσμός (ακτινολογική εξέταση) και βιοψία εντέρου. Την τελική διάγνωση θα θέσει η βιοψία του εντέρου. Η κολονοσκόπηση και οι αιματολογικές εξετάσεις, όπως η γενική αίματος, η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών και η CRP, είναι οι συνήθεις εξετάσεις με τις οποίες ο γιατρός θα παρακολουθεί την πορεία της νόσου. 
Είναι μεταδοτική νόσος; 
Όχι, η νόσος δεν είναι μεταδοτική.
Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου;
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αφορά στο 10% περίπου των ασθενών έπειτα από δέκα χρόνια νόσησης και στο 15 έως 40% των ασθενών που νοσούν περισσότερο από τριάντα χρόνια. Οι τελευταίοι υποβάλλονται από τους γαστρεντερολόγους τους ετησίως σε κολονοσκόπηση προκειμένου να προληφθεί αυτή η επιπλοκή. Αλλη επιπλοκή της νόσου είναι το τοξικό μεγάκολο. Σε αυτή την περίπτωση το παχύ έντερο διατείνεται πάρα πολύ και παραλύει. Υπάρχει κίνδυνος, λοιπόν, να διαρραγεί και να προκαλέσει περιτονίτιδα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αντιδιαρροϊκά μπορεί να προκαλέσουν τοξικό μεγάκολο. Μερικές φορές, οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα παρουσιάζουν κάποιο επώδυνο εξάνθημα, ιδίως στο μπροστινό μέρος της γάμπας, που ονομάζεται οζώδες ερύθημα. Αυτό όμως θεωρείται εκδήλωση της νόσου και όχι επιπλοκή. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι επίσης οι αρθρίτιδες και οι μολύνσεις του οφθαλμού που ονομάζονται ιριδοκυκλίτιδες.  
Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο;
Όπως προαναφέραμε, η νόσος είναι χρόνια. Η ελκώδης κολίτιδα θεραπεύεται πλήρως μόνο εάν αφαιρεθεί εντελώς το παχύ έντερο ή το τμήμα που πάσχει. Ωστόσο, λόγω του μεγέθους του ακρωτηριασμού, οι γαστρεντερολόγοι συστήνουν την επέμβαση μόνο σε πολύ βαριές περιπτώσεις. Συνήθως, προτιμάται η φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή έχει τρεις άξονες: να επιτυγχάνονται μεγάλες υφέσεις της νόσου, να αντιμετωπίζονται οι κρίσεις και τέλος να αντικαθίστανται θρεπτικές απώλειες λόγω της νόσου. Τα συνήθη φάρμακα για να επιτύχουμε μεγάλες υφέσεις είναι η μεσαλαμίνη, η ολσαλαζίνη και η σουλφασαλαζίνη, που χορηγούνται με τη μορφή χαπιών ή υποκλυσμών, ανάλογα με την τοπογραφία της νόσου. Αλλο φάρμακο που χορηγείται για τον ίδιο σκοπό είναι η αζαθειοπρίνη, που είναι ανοσοκατασταλτικό φάρμακο και συνήθως δίδεται σε ασθενείς με ανθεκτική νόσο στις συνήθεις θεραπείες. Το μειονέκτημα της αζαθειοπρίνης είναι ότι χρειάζεται περίπου δεκαεπτά εβδομάδες για να αρχίσει να δρα. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν και άλλα φάρμακα που δοκιμάζονται, όπως οι κυκλοσπορίνες (που χρησιμοποιούνται στις μεταμοσχεύσεις) και η μεθοτρεξάτη (που είναι χημειοθεραπευτικό). Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των κρίσεων και χορηγείται με τη μορφή χαπιών ή υποκλυσμών. Η περίοδος χορήγησης της μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες. Υπάρχουν και πειραματικά φάρμακα που ακόμη μελετούνται, όπως τα λιπαρά οξέα, τα ιχθυέλαια, η νικοτίνη και οι παράγοντες anti-ICAM1 (είναι θεραπεία απευαισθητοποίησης). Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει αρκετές φορές και αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσει μια κρίση, όπως η μετρονιδαζόλη ή η κυπροφλοξασίνη. Στις βαριές κρίσεις ακόμη μπορεί ο γιατρός να διακόψει τη διατροφή του ασθενούς από το στόμα και να χορηγήσει πλήρη διατροφή από τη φλέβα (παρεντερική διατροφή). Τέλος, στον άξονα των θρεπτικών συμπληρωμάτων, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει βιταμίνη B12, φυλλικό οξύ ή σίδηρο.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δίαιτα μπορείτε να βρείτε στην πύλη μας, στη διατροφή και στον τομέα "δίαιτα και νόσος".

***  Σπαστική κολίτις   
Δρ Δημήτρης Καραγιάννης
Γαστρεντερολόγος
Διευθυντής ενδοσκοπικού τμήματος
Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
~Η σπαστική κολίτιδα ή το σύνδρομο ευερεθίστου παχέος εντέρου χαρακτηρίζεται από διάχυτο κοιλιακό πόνο, φουσκώματα (μετεωρισμό) και μεταβολές των σηνηθειών του εντέρου (διάρροια ή και δυσκοιλιότητα). 
Τι συμβαίνει στην σπαστική κολίτιδα;
Φυσιολογικά το έντερο όλων των ανθρώπων περιέχει αέρα. Η ποσότητα αέρα που περιέχεται στο έντερο και που παράγεται κυρίως από την επεξεργασία που υπόκεινται τα κόπρανα από τα μικρόβια του εντέρου, δεν προκαλεί καμιά συμπτωματολογία. Οι ασθενείς που πάσχουν από σπαστική κολίτιδα είναι πιο ευαίσθητοι και η ποσότητα αυτή τους δημιουργεί πόνο. Αυτός είναι ο λόγος που η επίσημη επιστημονική ονομασία είναι σύνδρομο ευερέθιστου παχέος εντέρου. Τα ακριβή αίτια δεν είναι σαφώς διευκρινισμένα. Ο μηχανισμός πρόκλησης όμως έχει διευκρινιστεί και συνδέει το σύνδρομο με ερεθίσματα που προέρχονται από τον εγκέφαλο και νευροδιαβιβαστές όπως είναι η ουσία σεροτονίνη. 
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Τα συνήθη συμπτώματα της νόσου είναι:
  • Διάχυτος πόνος στην κοιλιά που συνήθως, έστω και πρόσκαιρα υποχωρεί μετά την κένωση,
  • φουσκώματα από υπερβολικό αέρα στην κοιλιά,
  • συνήθως διάρροια, μπορεί όμως και δυσκοιλιότητα,
  • αίσθημα ατελούς κένωσης, δηλαδή, ο ασθενής αισθάνεται ότι με την κένωση δεν έχει αδειάσει το έντερό του και έχει διάθεση να επαναλάβει την κένωση (έπηξη για κένωση),
  • βλέννη στα κόπρανα  
  • Ποιες είναι οι αιτίες της νόσου;
Όπως προαναφέρθηκε τα ακριβή αίτια δεν είναι διευκρινισμένα, γνωρίζουμε όμως ότι δίαιτα με υψηλό υπόλειμμα (ίνες) και σε λιπαρά καθώς και το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσουν κρίση σπαστικής κολίτιδας. Αλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την νόσο φαίνεται να είναι οι ορμονικές μεταβολές στις γυναίκες, κατά την διάρκεια της περιόδου.
Τι μπορώ να κάνω για να προφυλαχθώ;
Ο ασθενής πρέπει να προσέχει την δίαιτά του ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ίνες και τα λιπαρά. Σχετικά μπορείτε να βρείτε στην πύλη μας, στην πύλη της διατροφής στον τομέα "δίαιτα και νόσος". Επίσης ο ασθενής πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται το στρες με ειδικές τεχνικές. 
Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου;
Ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να αποκλείσει άλλες αιτίες που προκαλούν την ίδια συμπτωματολογία. Η διάγνωση της νόσου δηλαδή είναι διάγνωση εξ' αποκλεισμού. Για να αποκλεισθούν άλλες αιτίες ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας ζητήσει έλεγχο με κολονοσκόπηση ή βαριούχο υποκλυσμό (ακτινολογική εξέταση), υπερηχογράφημα κοιλίας, αιματολογικό έλεγχο και έλεγχο κοπράνων. 
Υπάρχουν επιπλοκές;
Όχι το νόσημα δεν επηρεάζει άλλα όργανα.
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία συνήθως έχει δύο άξονες, την δίαιτα και τα φάρμακα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι αναλγητικά ή και αντικαταθλιπτικά φάρμακα που φαίνεται να έχουν πιο ειδική δράση στον μηχανισμό πρόκλησης της νόσου. Οι αμινοτρυπτιλίνες είναι φάρμακα που αναστέλλουν την δράση της σεροτονίνης. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται από το στόμα αλλά για να επιτύχουν θεραπευτική δράση θα πρέπει να αναμείνουμε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες και η θεραπεία θα πρέπει να διαρκέσει μερικούς μήνες. Σημαντική βοήθεια επίσης μπορεί να βρει ο ασθενής από την ψυχανάλυση και την εκπαίδευσή του για την αντιμετώπιση του στρες. Πρόσφατα το FDA ενέκρινε την κυκλοφορία του φαρμάκου alosteron μόνο για γυναίκες αλλά έξι μήνες μετά απέσυρε την έγκρισή του αυτή λόγω επιπλοκών που παρουσιάστηκε στις ασθενείς. 
Τι θα συμβεί μετά τη θεραπεία;
Τα συμπτώματα συνήθως επανέρχονται. Η δίαιτα θα πρέπει να τηρείται για όλη τη ζωή του ασθενούς. Η φαρμακευτική θεραπεία θα αποφασίζεται από τον γαστρεντερολόγο.

***  Δυσκοιλιότητα 
Δρ Δημήτρης Καραγιάννης
Γαστρεντερολόγος
Διευθυντής ενδοσκοπικού τμήματος
Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
~  Δυσκοιλιότητα είναι μία κατάσταση, οξεία ή χρόνια, κατά την οποία μειώνεται ο ρυθμός των κενώσεων. Θεωρούμε ότι κάποιος είναι δυσκοίλιος, όταν έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις ανά εβδομάδα. Πολλές φορές, η δυσκοιλιότητα συγχέεται με τη δυσχεσία που είναι η δύσκολη κένωση. 
Ποιες είναι οι αιτίες της δυσκοιλιότητας;
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλης νόσου ή να υπάρχει και ως κατάσταση από μόνη της. Το περιεχόμενο του παχέος εντέρου δεν προωθείται με ικανοποιητικό ρυθμό και σε αυτό μπορεί να συμβάλουν αιτίες που μειώνουν την ικανότητα του περισταλτισμού, αλλά και άλλες που εμποδίζουν τη διέλευση του περιεχομένου. Έτσι λοιπόν, μερικές από τις αιτίες της δυσκοιλιότητας μπορεί να είναι:
  • Κακή διατροφή, πτωχή σε ίνες
  • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
  • Αλλά νοσήματα που οδηγούν σε αφυδάτωση
  • Φάρμακα, όπως ο σίδηρος, τα αντικαταθλιπτικά, τα ηρεμιστικά και ορισμένα αντιυπερτασικά
  • Η γρήγορη απώλεια βάρους
  • Η αφυδάτωση
  • Μεταβολές στις ορμόνες, όπως συμβαίνει κατά την εγκυμοσύνη
  • Υψηλό ασβέστιο στο αίμα και
    νοσηρές καταστάσεις, όπως:
  • Ο καρκίνος του εντέρου
  • Το μεγάκολο
  • Οι καλοήθεις στενώσεις του εντέρου      
  • Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω τη δυσκοιλιότητα;
Στην πύλη μας, στον τομέα της διατροφής και, συγκεκριμένα, στο κομμάτι "δίαιτα και νόσος" θα βρείτε τις κατάλληλες συμβουλές.
Υπάρχει θεραπεία;
Εάν εντοπιστεί η αιτία, συνήθως, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα με υπακτικά φάρμακα. Καλό είναι να παίρνετε υπακτικά μόνο ύστερα από τη συμβουλή ενός γαστρεντερολόγου και όχι από μόνοι σας, γιατί το έντερο μπορεί να εξαρτηθεί από αυτά και επιπλέον η μακρά χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε κολίτιδα από υπακτικά. Τα επόμενα χρόνια αναμένονται φάρμακα που θα αντιμετωπίσουν ικανοποιητικότερα τις δύσκολες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Η οξεία δυσκοιλιότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο από γιατρούς, διότι τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα άλλης παθολογικής κατάστασης.

*** Πολύποδες παχέος εντέρου
  Χριστοφορίδης Παναγιώτης
Γαστρεντερολόγος
Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Τι είναι οι πολύποδες του παχέος εντέρου;
 Πολύποδας του παχέος εντέρου ορίζεται κάθε μάζα ιστού που προβάλλει στον αυλό του. 
Πώς ταξινομούνται;
Οι πολύποδες του παχέος εντέρου ταξινομούνται ανάλογα με το μέγεθός τους, την παρουσία ή όχι μίσχου (του μικρού τμήματος που ενώνει τους πολύποδες με τον αυλό του εντέρου), αλλά κυρίως ανάλογα με τα ιστολογικά τους χαρακτηριστικά. Σε σχέση με το μέγεθός τους διακρίνονται σε μικρούς (
<5 p="">1. Νεοπλασματικοί πολύποδες:
1.1. Α. Καλοήθεις
1.2. Β. Κακοήθεις
2. Μη νεοπλασματικοί πολύποδες:
2.1. Υπερπλαστικοί, νεανικοί, φλεγμονώδεις, πολύποδες σε σύνδρομο Peutz-Jeghers
2.2. Υποβλεννογόνιες βλάβες
2.3. Κυστική πνευμάτωση παχέος εντέρου, λεμφοειδείς πολύποδες, λιπώματα, καρκινοειδές.
Οι αδενωματώδεις πολύποδες είναι αυτοί που απαντώνται συχνότερα και έχουν μελετηθεί εκτεταμένα λόγω του ότι θεωρούνται προκαρκινωματώδεις βλάβες. 
Γιατί εμφανίζονται;
Περίπου το 5-6% των καρκίνων του παχέος εντέρου και των πολυπόδων εμφανίζεται σε άτομα που παρουσιάζουν σαφή κληρονομικότητα. To μεγαλύτερο ποσοστό των αδενωματωδών πολυπόδων του παχέος εντέρου ανευρίσκεται τυχαία. Αυξημένος κίνδυνος για ανεύρεση μικρών σωληνωδών αδενωμάτων υπάρχει στα άτομα εκείνα που είχαν πρώτου βαθμού συγγενή με ιστορικό αδενωματώδους πολύποδα παχέος εντέρου. Τέλος, διάφοροι παράγοντες (κυρίως εξωτερικοί) καθορίζουν την αρχική εμφάνιση του πολύποδα, την ανάπτυξή του και τέλος τη μετάπτωσή του σε καρκίνο.
Τι συμπτώματα προκαλούν;
Οι περισσότεροι πολύποδες είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν μη ειδικά συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Η πλειονότητα ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων ή κατά την εκτίμηση συμπτωματολογίας που δεν σχετίζεται με τους πολύποδες αυτούς καθαυτούς. Σιδηροπενική αναιμία, αδυναμία, ωχρότητα, απώλεια αίματος από το ορθό με τις κενώσεις, δυσκοιλιότητα, διάρροια, μετεωρισμός, μείωση της διαμέτρου των κοπράνων, κοιλιακά άλγη είναι μερικά από τα συμπτώματα που θέτουν υπόνοια ύπαρξης πολυπόδων ή κακοήθειας στο παχύ έντερο και θα καθοδηγήσουν τον κλινικό γιατρό σε περαιτέρω έλεγχο. Ποια είναι η καλύτερη διαγνωστική μέθοδος για τη διάγνωση της νόσου;
Η κολονοσκόπηση είναι η διαγνωστική μέθοδος εκλογής σε ασθενή με υποψία (κλινική-εργαστηριακή) πολυπόδων παχέος εντέρου. Ταυτόχρονα με την κολονοσκόπηση γίνεται βιοψία.
Ποια είναι η αντιμετώπιση;
Οι περισσότεροι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν με το κολονοσκόπιο (ενδοσκοπική πολυποδεκτομή). Μεγάλοι ή πολλαπλοί πολύποδες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά συνήθως απαιτούν χειρουργική αφαίρεση. 
Μετά τι γίνεται;
Ο ειδικός γιατρός (γαστρεντερολόγος - ενδοσκόπος), ανάλογα με την περίπτωση, θα σας δώσει οδηγίες για την περαιτέρω παρακολούθηση και αντιμετώπιση της ασθένειας.

<5 p="">***   Διάρροια
Παναγιώτης Χριστοφορίδης
Γαστρεντερολόγος  
Τι είναι διάρροια;
Διάρροια είναι η διαταραχή των κενώσεων που συνίσταται σε αύξηση του αριθμού, του όγκου ή της ρευστότητάς τους. Στις οξείες διάρροιες συνήθως διαταράσσονται και οι τρεις παραπάνω χαρακτήρες. Οπωσδήποτε όμως, κυριότερος από αυτούς είναι η αύξηση του όγκου των αποβαλλόμενων κοπράνων, πάνω από 250κ. εκ. ημερησίως. Ως προς τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της η διάρροια διακρίνεται σε οξεία και σε χρόνια.  
Οξεία διάρροια
Η οξεία διάρροια, αυτή που διαρκεί λιγότερο από 14 ημέρες, είναι συνυφασμένη με τον όρο "οξεία γαστρεντερίτιδα". Υπολογίζεται ότι προσβάλλονται περίπου 200 εκατομμύρια άτομα ημερησίως, ενώ τα περισσότερα βέβαια κρούσματα αφορούν στους κατοίκους του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.
Ποια είναι τα αίτια; Oφείλεται συνήθως σε λοιμώδες αίτιο όπως: Μικρόβια (κολοβακτηρίδιο, κλωστρίδια, σαλμονέλες, σιγκέλες, σταφυλόκοκκος κ.ά.) Παράσιτα (αμοιβάδα, λάμβλια κ.ά) Ιοί (rota, norwalk, adeno κ.ά) 
Πώς εμφανίζεται;
Αιφνίδια έναρξη με υδαρείς κενώσεις (>4 έως 6 ημερησίως), με κολικοειδή κοιλιακά άλγη, ναυτία ή εμετό και τεινεσμό. Τέλος, είναι συχνή αλλά όχι απαραίτητη η παρουσία του πυρετού. Σημεία και συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στο γιατρό:
-Παρουσία αίματος, βλέννας και πύου στις κενώσεις
-Πυρετός >38,5 βαθμούς Κελσίου
-Έντονο και επίμονο άλγος στην κοιλιακή ή/και στην πρωκτική χώρα.
-Διάρκεια των συμπτωμάτων >3 ημέρες.
-Όταν πρόκειται για άτομο που έχει ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού. 
Πώς μολύνεται ο άνθρωπος;
Οι συνήθεις τρόποι μετάδοσης των υπεύθυνων μικροβίων, ιών και παρασίτων είναι:
-Από την εντεροστοματική οδό, δηλαδή τα ακάθαρτα χέρια, τις μολυσμένες επιφάνειες κ.ά.
-Από άτομο σε άτομο
-Από κατοικίδια ζώα
-Από μολυσμένες τροφές ή νερό  
Τι διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να κάνω;
¶μεσα θα πρέπει να γίνουν: γενική αίματος, μικροσκοπική κοπράνων, παρασιτολογική κοπράνων, καλλιέργεια κοπράνων. Τέλος, πιθανώς ο γιατρός σας, εάν τα συμπτώματα επιμένουν, να ζητήσει ορθοσκόπηση ή κολονοσκόπηση. Δυστυχώς, οι διαγνωστικές μέθοδοι που ανιχνεύουν τοξίνες στα κόπρανα και μικροβιακά αντιγόνα στον ορό, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν ευρέως, λόγω του υψηλού τους κόστους και του χρόνου που χρειάζονται.  
Πώς αντιμετωπίζεται;
Τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρει ο ασθενής είναι να πίνει αρκετά υγρά (περίπου 2 λίτρα/εικοσιτετράωρο ) και να τρώει ελαφρώς πιο αλατισμένες τις τροφές του. Στα παιδιά πρέπει να σταματάμε τη χορήγηση γάλακτος και να το αντικαθιστούμε με άλλα υγρά που περιέχουν αλάτι και ζάχαρη (π.χ., αναψυκτικά του εμπορίου -η coca cola είναι επίσης καλό υποκατάστατο). Τέλος, ο ασθενής πρέπει να μετρά τη θερμοκρασία του. Η θεραπευτική αντιμετώπιση που θα χορηγήσει ο γιατρός αποσκοπεί: 1. Στην αποκατάσταση του διαταραχθέντος ισοζυγίου ύδατος και ηλεκτρολυτών 2. Στη συμπτωματική ανακούφιση 3. Στην καταπολέμηση του αιτίου Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας διάρροιας είναι λοιμώδους αιτιολογίας, βραχείας διάρκειας, αυτοϊώνται και μόνο ένα ποσοστό μικρότερο του 20% των πασχόντων προσφεύγει στο γιατρό. Ο τελευταίος θα κρίνει αν πρέπει να προβεί σε περαιτέρω έλεγχο και να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Χρόνια διάρροια
Χαρακτηρίζεται η διάρροια που επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο των 14 ημερών. Πρέπει να τονιστεί ότι πολλά νοσήματα που προκαλούν χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο αρχίζουν με οξεία διάρροια. 
Ποιες οι συνήθεις αιτίες;
-Δυσαπορρόφηση υδατανθράκων (ανεπάρκεια λακτάσης, ατελώς απορροφούμενοι υδατάνθρακες -φρουκτόζη, σορβιτόλη)
-Χρόνιες ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος (αμοιβάδωση, λαμβλίαση, ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα, λοιμώξεις σε ασθενείς με ΑΙDS)
-Κατάχρηση καθαρτικών φαρμάκων
-Καρκίνος παχέος εντέρου
-Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
-Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn)
-Φάρμακα (αντιβιοτικά, διουρητικά, αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά κ.ά.)
-Στεατόρροια (νοσήματα λεπτού εντέρου και παγκρέατος)
-Εγχειρήσεις (γαστρεκτομή, βαγοτομή, εντερεκτομή, χολοκυστεκτομή) -Ενδοκρινικά νοσήματα (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.)
-Νευροενδοκρινείς όγκοι (γαστρίνωμα, βίπωμα, καρκινοειδές, μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς)
-Διάφορα νοσήματα (σκληρόδερμα, αμυλοείδωση)
Οπωσδήποτε ο πάσχων πρέπει να προσφύγει στον ειδικό γιατρό (γαστρεντερολόγο), ο οποίος θα προβεί σε ενδελεχή και εμπεριστατωμένο έλεγχο για την ανεύρεση του αιτίου.

*** Οξεία σκωληκοειδίτιδα
Γεώργιος Χ.Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός  Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Τι είναι η σκωληκειδής απόφυση;
Η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί ένα τμήμα του παχέος εντέρου, το οποίο κρέμεται από το "τυφλό" και βρίσκεται εκτός του αυλού του. Αποτελεί εβρυϊκό κατάλοιπο και στη νεαρή ηλικία είναι πλούσιο σε λεμφικό ιστό που είναι υπεύθυνος για την άμυνα του οργανισμού. 
Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα;
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο γνωστή και παράλληλα η πλέον συχνή πάθηση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά κατά την εφηβική και γενικά τη νεαρή ηλικία. Η απόφυση αυτή για κάποιους μηχανικούς λόγους (απόφραξη από κόπρανα, στερεά τροφικά κατάλοιπα) ή φλεγμονή (ιογενείς λοιμώξεις, εντεροκολίτιδα κ.λπ.) αποφράσσεται στον αυλό με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η οξεία σκωληκοειδίτιδα. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η απόφραξη του αυλού του εντεριδίου αυτού, οίδημα και διάχυση μικροβίων στα τοιχώματά του, καθώς επίσης και στην περιοχή αυτή της κοιλιάς. Μερικές φορές η απόφραξη και το οίδημα μαζί με τη φλεγμονή της προκαλούν ρήξη αυτής και διάχυση του περιεχομένου στην κοιλιά. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η περιτονίτιδα. 
Τι συμπτώματα έχει;
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται με ήπιο πόνο στην περιοχή του στομάχου στην αρχή, μαζί με γαστρεντερικές διαταραχές (έμετο ή διάρροια), γενικά δυσφορία και ανορεξία. Αργότερα, ο πόνος μετατοπίζεται και εντοπίζεται χαμηλότερα δεξιά, ενώ γίνεται επίμονος και βασανιστικός και πολλές φορές επιδεινώνεται με τις κινήσεις, το βήχα κ.λπ. Επιπρόσθετα εκδηλώνεται και πυρετός. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση εισαγωγή σε χειρουργική κλινική για χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτό που έχει σημασία μεγάλη είναι η διάγνωση της πάθησης και η διαφοροδιάγνωση από άλλες παθήσεις της περιοχής αυτής της κοιλιάς, διότι πολλές φορές καταλήγει κάποιος στο χειρουργείο, υφίσταται μία τομή χωρίς να είναι όντως απαραίτητη αυτή η αντιμετώπιση. 
Υπάρχουν παθήσεις που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα;
Παθήσεις που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία είναι γυναικολογικά προβλήματα (όπως σαλπιγγίτιδα, ρήξεις ωχρών σωματίων, συστροφές κύστεων ωοθηκών, εξωμήτριος κύηση κ.λπ.), συμφύσεις της περιοχής που προκαλούν απόφραξη στο έντερο, μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα (στα παιδιά παράλληλα ή ύστερα από λοίμωξη του αναπνευστικού -το παιδί λέει ότι το πονάει και η κοιλιά του), παθήσεις του παχέος εντέρου (εκκολπωματίτιδα σε μεγάλες ηλικίες). 
Τι πρέπει να κάνει κάποιος άρρωστος που έχει πόνο στο σημείο της σκωληκοειδούς σήμερα;
Το βασικό ερώτημα που τίθεται εδώ είναι πώς μπορεί σήμερα να αποφύγει την κλασική χειρουργική επέμβαση κάποιος ασθενής και μάλιστα νεαρός που παρουσιάζει πρόβλημα πόνου στο υπογάστριο. Την απάντηση σήμερα έρχονται να δώσουν η λαπαροσκόπηση και η λαπαροσκοπική χειρουργική. Η λαπαροσκοπική χειρουργική, αποτέλεσμα εξέλιξης της κλασικής λαπαροσκόπησης των γυναικολόγων, είναι μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας στο ανθρώπινο σώμα, μέσω της οποίας σήμερα σε οργανωμένα κέντρα και από έμπειρους γιατρούς, μπορούν να διενεργηθούν πλείστες όσες επεμβάσεις της κλασικής χειρουργικής με την ίδια ασφάλεια, αναίμακτα, χωρίς το μεταγχειρητικό πόνο της κλασικής τομής και με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας. 
Τι ακριβώς κάνει η λαπαροσκόπηση;
Μεσω της μεθόδου αυτής μπορεί σήμερα να διαγνωστεί και διαφοροδιαγνωστεί, όπως και να θεραπευθεί η οξεία σκωληκοειδίτιδα. Η επέμβαση γίνεται μέσα από τρεις οπές μισού εκατοστού και, μέσω του ειδικού οργάνου που λέγεται λαπαροσκόπιο, προβάλλεται μέσα σε monitor υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας. Έτσι, ο χειρουργός με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων μικρής διαμέτρου εκτελεί την επέμβαση ταχύτατα, υπό άμεση όραση και αναίμακτα. 
Τι γίνεται μετά την επέμβαση της λαπαροσκόπησης;
Αμεσα μετεγχειρητικά, την ίδια ημέρα, ο ασθενής σηκώνεται από την κλίνη του και μπορεί να λάβει υγρά. Εντός 24 ωρών από την επέμβαση, μάλιστα, μεταβαίνει στην οικεία του. Ο πόνος είναι μικρός, μυϊκός και οφείλεται στη διάταση που γίνεται στην κοιλιά την ώρα της επέμβασης από την εισαγωγή αερίου, το οποίο και αφαιρείται άμεσα μετεγχειρητικά. Ο πόνος αυτός παρομοιάζεται με κράμπα ή πιάσιμο ύστερα από γυμναστική και ανακουφίζεται ή παρέρχεται με απλά αναλγητικά.

***   Οξεία παγκρεατίτιδα  
Τι είναι η οξεία παγκρεατίτιδα;
Το πάγκρεας είναι ένας επιμήκης αδένας που βρίσκεται πίσω από το στομάχι και εκκρίνει ένζυμα για την πέψη των τροφών και ορμόνες, όπως η ινσουλίνη. Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι η φλεγμονή του παγκρέατος, που μπορεί να προκληθεί από πολλά αίτια. Μερικά από αυτά είναι οι χολόλιθοι, η κατάχρηση αλκοόλ, οι ιοί, καθώς και τραυματισμός του οργάνου κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.
Πώς ξεκινά ένα επεισόδιο οξείας παγκρεατίτιδας;
Το κύριο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι πόνος στο ανώτερο τμήμα της κοιλιάς, που μπορεί να είναι επίμονος και σοβαρός. Μπορεί μάλιστα να αντανακλά σαν ζώνη γύρω από τη μέση του ασθενούς και να συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς ή και πυρετό. 
Πώς γίνεται η διάγνωση της οξείας παγκρεατίτιδας;
Ο γιατρός, βασισμένος στην υποψία της νόσου από την κλινική εικόνα του ασθενούς, θα προχωρήσει σε εξετάσεις αίματος. Αυτές θα δείξουν αυξημένα επίπεδα παγκρεατικών ενζύμων, που ελευθερώνονται στην κυκλοφορία από τα κατεστραμμένα παγκρεατικά κύτταρα, ενώ η αξονική τομογραφία και το υπερηχογράφημα της άνω κοιλιάς μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση.  
Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος και ποιους κινδύνους έχει;
Η θεραπεία συνίσταται συνήθως σε μέτρα υποστήριξης για την ανακούφιση του πόνου και την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται με τους εμετούς. Όταν το αίτιο είναι ένας χολόλιθος, αυτός συνήθως αφαιρείται με επέμβαση. Στις πιο πολλές περιπτώσεις η νόσος υποχωρεί σε μία εβδομάδα. Σε άλλες όμως, γίνεται απειλητική για τη ζωή, όταν μάλιστα αναπτύσσονται επιπλοκές από άλλα όργανα.

<5 p=""> ***   ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ
Τα προβιοτικά και πρεβιοτικά στη νευροψυχολογία και 6 εκπληκτικά πράγματα για τα μικρόβια του εντέρου
Οι ερευνητές εδώ και χρόνια ισχυρίζονται ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου και των νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές. Σύμφωνα με μια καινούρια ανάλυση, η χρήση προβιοτικών και πρεβιοτικών με σκοπό την αλλαγή της μικροχλωρίδας του εντέρου και του άξονα εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες αντιμετώπισης των νευροψυχολογικών προβλημάτων.
Οι περισσότεροι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τα προβιοτικά επικεντρώθηκαν στην υγεία του εντέρου, αλλά καθώς η κατανόηση της λειτουργίας του καθως και του μικροβιώματος αυξάνεται, τα προβιοτικά συνδέονται όλο και περισσότερο με μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις που κυμαίνονται από τον έλεγχο του σωματικού βάρους μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την αντίδραση στις αλλεργίες, τη στοματική υγεία και τη μείωση της χοληστερίνης.
Το έντερο περιέχει μικροοργανισμούς που διαθέτουν δομική ομοιότητα με τα νευροπεπτίδια που σχετίζονται με τη ρύθμιση της συμπεριφοράς, της διάθεσης και του συναισθήματος – ένα φαινόμενο γνωστό ως μοριακός μιμητισμός. Στην «πρώτη γραμμή της τρέχουσας έρευνας» βρίσκεται ο άξονας εντέρου- εγκεφάλου και η σύνδεση ανάμεσα στη μικροχλωρίδα και τον εγκέφαλο. Στοιχεία από μελέτες σε τρωκτικά έδειξαν ότι η τροποποίηση της μικροχλωρίδας μπορεί να αλλάξει τους μηχανισμούς σηματοδότησης, τη συναισθηματική συμπεριφορά και τα ενστικτώδη αντανακλαστικά.
Οι ερευνητές εδώ και καιρό ισχυρίζονται ότι τα ωφέλιμα βακτήρια επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έναν αιώνα πριν, ο Ρώσος εμβρυολόγος Elie Metchnikoff είχε συμπεράνει ότι ένα υγιές παχύ έντερο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας και ότι τα ωφέλιμα βακτηριακά στελέχη που βρίσκονται στο ξινόγαλα και το γιαούρτι αυξάνουν τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, ορισμένοι τύποι ωφέλιμων βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Ο Sarkis Mazmanian, μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, ονόμασε τα στοιχεία αυτά «pathobionts». Αντιθέτως, ο όρος «παθογόνα» αναφέρεται σε ευκαιριακά μικρόβια που δεν αποτελούν κανονικά μέρος της φυσιολογικής μικροβιακής κοινότητας.
Επικοινωνία
Σύμφωνα με μια καινούρια ανάλυση σχετικά με τις Νευροψυχιατρικές Νόσους και τη Θεραπεία τους από τους Linghong Zhou και Jane Foster από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά, οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στο έντερο και τον εγκέφαλο περιλαμβάνουν το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα καθώς και το εντερικό νευρικό σύστημα (ENS).
Οι επιστήμονες δήλωσαν τα εξής: «Ο ρόλος του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου περιλαμβάνει τη ρύθμιση της κινητικότητας, τη ροή του αίματος, τη λειτουργία του εντερικού φραγµού και την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος». Η αμφίδρομη επικοινωνία μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, δηλαδή ενός μέρους του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, αποτελεί την καθιερωμένη οδό για τη σηματοδότηση εντέρου-εγκεφάλου ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο μονοπάτι επικοινωνίας του εγκεφάλου.
«Το εντερικό νευρικό σύστημα (ENS) μερικές φορές αναφέρεται ως «δεύτερος εγκέφαλος» κι αποτελείται από εγγενείς πρωτογενείς προσαγωγούς νευρώνες, κινητικούς νευρώνες και νευρογλοιακά κύτταρα τα οποία περιέχονται στο μυεντερικό πλέγμα και το υποβλεννογόνιο πλέγμα που εκτείνεται σε όλο το μήκος του εντέρου. Το ENS παίζει ουσιαστικό ρόλο στη φυσιολογική εντερική λειτουργία συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας και της απέκκρισης».
Άξονας εντέρου-εγκεφάλου
Το σώμα δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στη δομή των μιμητών και των δικών του κύτταρων, γι’ αυτό λοιπόν τα αντισώματα θα μπορούσαν να καταλήξουν να επιτεθούν και στα 2 πιθανώς μεταβάλλοντας έτσι τη φυσιολογία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.
Τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο επηρεάζουν την επικοινωνία ανάμεσα στην κοιλιά και τον εγκέφαλο κι έτσι και η έλλειψη μιας υγιούς μικροχλωρίδας οδηγεί σε δυσλειτουργία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε νευροψυχολογικές, μεταβολικές και γαστρεντερικές διαταραχές.
Δοκιμές παρέμβασης με επιλεγμένα στελέχη προβιοτικών έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση (Lactobacillus casei Shirota), το άγχος και την κατάθλιψη (L. helveticus και Β longum). Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι τα πρεβιοτικά βελτίωσαν τα επίπεδα των ορμονών του στρες και εστίασης της προσοχής σε υγιείς εθελοντές που έλαβαν ολιγοσακχαρίτες.
Νευροψυχολογικές διαταραχές
Ο ρόλος της εντερικής μικροχλωρίδας στην ανάπτυξη των νευροψυχολογικών διαταραχών είναι επομένως το επίκεντρο για πολλούς ερευνητές σε όλο τον κόσμο, με δεδομένα που υποστηρίζουν τη σύνδεση ανάμεσα στη δυσβίωση (μικροβιακή ανισορροπία) του εντέρου και διαταραχές όπως η κατάθλιψη και ο αυτισμός, οι μεταβολικές διαταραχές (παχυσαρκία) και οι γαστρεντερικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένου του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.
«Ευτυχώς οι μελέτες έδειξαν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να αλλάξει με τη χρήση προβιοτικών, αντιβιοτικών και τη μεταμόσχευση μικροχλωρίδας κοπράνων ως μέσο θεραπείας ασθενειών που οφείλονται στη μικροχλωρίδα», έγραψαν οι Zhou και Foster. «Η διαμόρφωση της εντερικής μικροχλωρίδας αποτελεί σήμερα αναπτυσσόμενο τομέα έρευνας και ίσως το κλειδί για τη θεραπεία».
Η δύναμη των προβιοτικών
Τα προβιοτικά αντισταθμίζουν άλλα εντερικά βακτήρια που παράγουν σηπτικές και καρκινογόνες τοξίνες. Αν τα βλαβερά βακτήρια κυριαρχήσουν στο έντερο, δεν παράγονται οι βασικές βιταμίνες και ένζυμα με αποτέλεσμα το επίπεδο των επιβλαβών ουσιών να αυξάνεται οδηγώντας σε καρκίνο, ηπατική και νεφρική νόσο, υπέρταση, αρτηριοσκλήρωση και προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα βλαβερά βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν από διάφορες καταστάσεις, όπως διαταραχές περισταλτισμού, χειρουργικές επεμβάσεις του στομάχου ή του λεπτού εντέρου, ασθένειες του ήπατος ή των νεφρών, κακοήθη αναιμία, καρκίνο, θεραπείες με ακτινοβολία ή αντιβιοτικά, χημειοθεραπεία, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, στρες, κακή διατροφή και γήρανση.
Το πιο γνωστό προβιοτικό είναι οι γαλακτοβάκιλλοι, εκ των οποίων κάποιοι (acidophilus, bulgaricus, casei και sporogenes) κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο σε μια συμβιωτική σχέση μεταξύ τους αλλά και με άλλους μικροοργανισμούς (φιλικός στρεπτόκοκκος, E. coli και Bifidobacteria). Οι γαλακτοβάκιλλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας της μικροχλωρίδας, αλλά το πιο σημαντικό είναι η συνολική ισορροπία των διαφόρων μικροοργανισμών στο έντερο.
Ένα άλλο προβιοτικό, το οποίο προκάλεσε προσφάτως μεγάλο ενδιαφέρον, είναι ο φιλικός ζυμομύκητας Saccharomyces boulardii, ένας μικροοργανισμός που ανήκει στη μαγιά της μπύρας κι όχι στην ομάδα του μύκητα Κάντιντα. Ο S. boulardii δεν υπάρχει μόνιμα στο έντερο, αλλά όταν λαμβάνεται από το στόμα παράγει γαλακτικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενώ ταυτοχρόνως ενισχύει συνολικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο θεραπείας για την καταπολέμηση των λοιμώξεων από τον μύκητα Κάντιντα.
6 εκπληκτικά γεγονότα σχετικά με τα μικρόβια του εντέρου
1. Οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στο έντερό σας μπορεί να επηρεάσει το μέγεθός του
Θέλετε να χάσετε βάρος; Γιατί δεν δοκιμάζετε τη μεταμόσχευση ωφέλιμων βακτηρίων; Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» έδειξε ότι τα μικρόβια που υπάρχουν στο έντερό σας ίσως παίζουν ρόλο στην παχυσαρκία.
2. Τα προβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν το άγχος και την κατάθλιψη
Οι επιστήμονες ερευνούσαν για χρόνια τη σχέση ανάμεσα στα ωφέλιμα βακτήρια και τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Μια καινούρια έρευνα ρίχνει περισσότερο βάρος στη θεωρία που οι ερευνητές ονομάζουν «μικροβίωμα του άξονα εντέρου-εγκεφάλου».
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Science» έδειξε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με το βακτήριο Lactobacillus rhamnosus παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο L.rhamnosus δρα στο κεντρικό γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων.
Ο L. rhamnosus, ο οποίος είναι διαθέσιμος ως προβιοτικό συμπλήρωμα, έχει συνδεθεί με την πρόληψη κατά της διάρροιας, της ατοπικής δερματίτιδας και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
3. Όσο περισσότερο βακτήρια, τόσο το καλύτερο
Ενώ τα βακτήρια που υπάρχουν έξω από το σώμα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, τα βακτήρια μέσα στο σώμα το προστατεύουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζώα χωρίς βακτήρια εντέρου είναι περισσότερο επιρρεπή σε σοβαρές λοιμώξεις. Τα βακτήρια βρίσκονται φυσιολογικά μέσα στο έντερό σας και έχουν προστατευτική επίδραση ενάντια σε άλλους ζώντες οργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα σας. Βοηθούν το σώμα να αποτρέψει τα βλαβερά βακτήρια από το να πολλαπλασιαστούν στο στομάχι σας γρήγορα, πράγμα που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικό για το έντερό σας.
Για να πραγματοποιηθεί αυτό, αναπτύσσουν μια σχέση δούναι και λαβείν με το σώμα σας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet», ο ξενιστής παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ανάγκη τα βακτήρια και τα βακτήρια δείχνουν ενεργά στον ξενιστή τι χρειάζονται.
4. Τα βακτήρια του εντέρου περνούν από τη μητέρα στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος
Είναι ευρέως γνωστό ότι το μητρικό γάλα βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού. Νέα έρευνα δείχνει ότι η προστατευτική δράση των εντερικών βακτηρίων μεταφέρεται από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Environmental Microbiology» έδειξε ότι τα σημαντικά εντερικά βακτήρια μεταφέρονται από τη μητέρα στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος και αποικούν στο έντερο του παιδιού βοηθώντας το ανοσοποιητικό του σύστημα να ωριμάσει.
5. Η έλλειψη ποικιλομορφίας βακτηρίων στο έντερο συνδέεται με αλλεργίες
Ελάχιστα βακτήρια στο έντερο μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και να δημιουργήσουν προβλήματα με αλλεργίες. Ερευνητές στην Κοπεγχάγη εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία και δείγματα κοπράνων από 411 βρέφη και βρήκαν ότι όσα δεν είχαν πολλές και διαφορετικές αποικίες εντερικών βακτηρίων είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες.
Προτού όμως σπεύσετε να πολλαπλασιάσετε τα βακτήριά σας, λάβετε υπόψη ότι δεν είναι πάντα ευεργετικά.
6. Τα εντερικά βακτήρια μπορούν να βλάψουν συκώτι σας
Το συκώτι λαμβάνει το 70% της ροής του αίματός του από το έντερο κι έτσι είναι φυσικό να μοιράζεται με αυτό κάτι περισσότερο από οξυγονωμένο αίμα. Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα ποσοστό ανάμεσα στο 20 – 75% των ασθενών με χρόνια λιπώδη νόσο του ήπατος – που δεν συνδέεται με τον αλκοολισμό – παρουσίαζε επίσης υπερανάπτυξη εντερικών βακτηρίων. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η μεταφορά εντερικών βακτηρίων στο ήπαρ μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη χρόνια ηπατική νόσο.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

*** Σόδα: Ένα παλιό φυσικό φάρμακο για χίλιες χρήσεις!
<5 p="">~ Τελευταία αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι πολλαπλές αρετές της μαγειρικής σόδας. Αξίζει λοιπόν μία αναφορά σε αυτή την απλή αλλά θαυματουργή ουσία. 
Με την ονομασία σόδα χαρακτηρίζονται δύο ενώσεις του νατρίου: 
Α) το διττανθρακικό νάτριο NaHCO3 που είναι η μαγειρική σόδα ή σόδα φαγητού ή αρτοποιίας, σε μορφή λευκής σκόνης και
Β) Ανθρακικό νάτριο-Carbonate Soda, ή σόδα της πλύσεως, με λευκή κρυσταλλική μορφή.  
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ:
Η σόδα δεν χρησιμεύει μόνο σαν χωνευτικό, αλλά μπορεί να τη χρησιμοποιήσετε για να καλμάρετε ερεθισμούς του δέρματος, τσουξίματα στα μάτια και μυϊκές κράμπες.
Για το στομάχι: Μισό κουτάλι σόδας σε μισό ποτήρι νερό ή χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού καταπολεμά τις ξινίλες και τις καούρες, χωρίς να εμποδίζει την πέψη.
Για τα μάτια: Συχνές πλύσεις με νερό και σόδα είναι χρήσιμο για τις φλεγμονές στα βλέφαρα και την επιπεφυκίτιδα. Επίσης χρησιμεύει σαν αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό. Για το κριθαράκι στα βλέφαρα, η σόδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα.  Καταπολεμά την τερηδόνα, λευκαίνει τα δόντια: Πλύσεις με νερό και σόδα, (ένα κουταλάκι σόδα σε δύο φλιτζάνια νερό), καταπολεμούν τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα. Κάνει τα δόντια δυνατά, υγιή και καταπολεμά την ουλίτιδα. Αν μία φορά την εβδομάδα βουρτσίζουμε τα δόντια μόνο με σόδα, θα γίνουν κάτασπρα. 
Φρεσκάρει την αναπνοή: βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα, σε μισό ποτήρι νερό, κάντε πλύση στόματος, πτύστε και ξεπλύνετε. Οι οσμές δεν καλύπτονται αλλά εξουδετερώνονται.
Για τις ευαίσθητες περιοχές: Η σόδα έχει αντισηπτική δράση. Εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Κάνοντας εξωτερικές πλύσεις με χλιαρό νερό, που έχετε διαλύσει ένα κουταλάκι σόδα σε ένα λίτρο νερό κατά την διάρκεια της περιόδου, 2-4 φορές την ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για τις ελαφρώς κολπίτιδες ή σε περίπτωση που κάνετε χρήση ταμπόν. 
Για μυϊκούς πόνους και κράμπες: Αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό για να ανακουφιστείτε. 
Για κουρασμένα πόδια: κάνουμε ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό με σόδα. Διαλύστε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μουλιάστε τα πόδια. Τρίψτε ελαφρά. Το καλύτερο spa για τα πονεμένα πόδια σας! 
Για τις μυκητιάσεις: Για τις μυκητιάσεις των ποδιών ανάμεσα στα δάκτυλα, φουσκάλες και φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων, διαλύουμε σόδα σε νερό και κάνουμε ποδόλουτρα, ή επαλείψεις στα σημεία του τσιμπήματος.
Ως αποσμητικό: Λειτουργεί σαν αποσμητικό και αντιμυκητιακό, ταμπονάρετε λίγη μαγειρική σόδα στη μασχάλη σας για να εξουδετερώσετε τις οσμές.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ:
Σκόνη, βρωμιά και πουρί; Θέλετε να αστράφτουν κατσαρόλες, δάπεδα, ασημικά χωρίς κούραση και έξοδα. Υπάρχει η σόδα.
Για τα σκεύη στην κουζίνα: Για τις κατσαρόλες ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος που έχει καεί, ρίχνουμε μέσα ένα δάχτυλο νερό και τρία κουτάλια σούπας σόδας. Το σιγοβράζετε για 5 λεπτά και ξεπλένετε. Για να καθαρίσετε το ψυγείο και τον καταψύκτη αρκούν τρεις κουταλιές σούπας σόδας σε ½ λίτρο νερό.
Για να ξεβουλώσει: Χρησιμοποιήστε την μαζί με ξύδι και ξεβουλώστε τον νεροχύτη και τον νιπτήρα. Το ίδιο διάλυμα χρησιμοποιούμε και για τη λεκάνη της τουαλέτας, όπου αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά, τρίβουμε με βούρτσα και ξεπλένουμε με νερό.
Φρεσκάρετε τα σφουγγάρια σας: Μουλιάστε τα σφουγγάρια σε ένα ισχυρό διάλυμα σόδας (4 κουταλιές της σούπας σόδα, διαλυμένη σε 1 λίτρο ζεστό νερό) για να απαλλαγείτε από τις οσμές και τη βρωμιά.  Για το πλύσιμο των ρούχων και των πιάτων: Για μαλακά ρούχα και αστραφτερά πιάτα και ποτήρια, ρίξτε στο πλυντήριο μαζί με το απορρυπαντικό ένα κουτάλι της σούπας σόδα. Επίσης θα προστατέψει το πλυντήριο από τα άλατα. 
Για όσπρια και λαχανικά: Για να μαλακώσουν τα όσπρια προσθέστε μια κουταλιά σούπας σόδα ανά λίτρο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για μια νύχτα (Προτιμήστε να το κάνετε μόνον σε ώρα ανάγκης, διότι έτσι καταστρέφεται η Β1 τους). Τα κάνει πιο εύπεπτα και μειώνει το αίσθημα του φουσκώματος. Επίσης μπορείτε να μαλακώσετε το βραστό κρέας αν προσθέσετε μισό κουταλάκι στο νερό που βράζει. Αν την προσθέσουμε στο νερό που πλένουμε τα λαχανικά θα απομακρύνει και θα σκοτώσει τα παράσιτα. Αν προσθέσουμε μισό κουταλάκι στο νερό που βράζουμε τα χόρτα, θα κρατήσουν το πράσινο χρώμα τους. 
Για χαλιά και μοκέτες: Για να καθαρίσετε και να ζωντανέψετε τα χρώματα. Ρίχνετε και σκεπάζετε όλη την επιφάνεια του χαλιού ή της μοκέτας με σόδα και την αφήνετε να δράσει 24 ώρες. Έπειτα κτυπάτε καλά το χαλί ή την μοκέτα και σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα. Για πολύ βρωμιά, διαλύστε σόδα σε νερό, ρίχνετε στη βρωμιά και τρίβετε με βούρτσα.
Για το στρώμα: Όταν αλλάζετε σεντόνια, την ώρα που έχετε ξεστρώσει τελείως το κρεβάτι σας κι έχετε βγάλει και το κάλυμμα του στρώματος, απλώστε μαγειρική σόδα στην επιφάνεια του στρώματος. Αφήστε την σόδα απλωμένη για μια-δυο ώρες και μετά καθαρίστε καλά το στρώμα σας με την ηλεκτρική σκούπα. 
Για τα ασημικά: Βρέχοντας ένα πανί λινό ή βαμβακερό με λίγη σόδα μπορείτε να έχετε γρήγορα και εύκολα αστραφτερά ασημικά. Προσοχή αν δεν είναι καθαρό ασήμι, θα καταστραφούν.   Σβήνει φωτιές: Αν στην κουζίνα έχετε μια μικρή εστία φωτιάς, απλά ρίξτε αμέσως πάνω στη φωτιά σόδα, σκεπάζοντας όλη την εστία. Λειτουργεί σαν πυροσβεστήρας.
Για άσχημες μυρουδιές: Αν μυρίζουν τα παπούτσια μας ρίχνουμε μέσα σόδα. τα αφήνουμε για 12 ώρες τουλάχιστον, τα τινάζουμε και τα φοράμε.

 ***  Ψωμί Εσσαίων: Το Ψωμί της Μητέρας Φύσης
Αυτό που το κάνει τόσο διαφορετικό και ιδιαίτερο είναι ο τρόπος παρασκευής του. Φτιάχνεται από φυτρωμένο σπόρο σιταριού με μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και γνώση της τεχνικής. Γι’ αυτό δεν είναι διαδεδομένο στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες ψωμιού. Με πολύ απλά λόγια, πρόκειται για ψωμί που έχει φτιαχτεί από αλεσμένο φυτρωμένο σπόρο σιταριού, που στη συνέχεια έχει αφυδατωθεί χωρίς να ψηθεί κανονικά σε φούρνο. Με αυτό τον τρόπο το φυτρωμένο σιτάρι παραμένει «ζωντανό» και έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και αληθινή ενέργεια κατευθείαν από τον ήλιο!      Ο φυτρωμένος σπόρος σταριού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ένζυμα. Έχει λίγες θερμίδες και το σημαντικό είναι ότι ανά θερμίδα περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από κάθε άλλο είδος ψωμιού. Τα πολύπλοκα άμυλα στο σιτάρι μετατρέπονται σε φυσικά σάκχαρα, παρέχοντας έτσι μια εύπεπτη και πλούσια πηγή ενέργειας. Είναι μία τροφή γεμάτη αληθινή ενέργεια που διαρκεί αφού οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι πολυσύνθετοι και ανεπεξέργαστοι. Επειδή το ψωμί Εσσέων περιέχει ολόκληρο το σπόρο του σιταριού, μαζί και το πίτουρο από το φλοιό, το ψωμί που παράγεται περιέχει σχεδόν διπλάσιες φυτικές ίνες  από κάθε άλλο τύπο ψωμιού.   Το ψωμάκι Εσσαίων είναι μικρό και πολύ συμπυκνωμένο. Δεν έχει μαγιά και κανένα άλλο διογκωτικό, συντηρητικό ή οτιδήποτε άλλο εκτός από σιτάρι και νερό. Από τη στιγμή που δεν περιέχει καθόλου μαγιά, παραμένει συμπαγές και σφιχτό. Μοιάζει με κέικ ή με γερμανικό ψωμί αλλά η διατροφική του αξία λόγω του τρόπου παρασκευής είναι εντελώς διαφορετική.   Τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα είναι ότι 1) είναι πολύ χορταστικό και 2) είναι πολύ νόστιμο!    Ένα φραντζολάκι, στη συσκευασία που πωλείται ζυγίζει 400γρ. Όσο δηλαδή ζυγίζει ένα πακέτο φουσκωτό ψωμί (τύπου τοστ) στο σούπερ μάρκετ. Έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, ακόμα και αν το ένα είναι περίπου τριπλάσιο σε μέγεθος. Έχουν επίσης περίπου την ίδια τιμή. Τα φουσκωτά ψωμιά του σούπερ μάρκετ κοστίζουν περίπου 3 ευρώ. Το ψωμί Εσσαίων το βρίσκεις μεταξύ 3 και 3.50 ευρώ.  Τα φουσκωτά ψωμιά του σούπερ μάρκετ όμως έχουν μέσα καμιά 20αριά συστατικά που χρειάζεσαι πτυχίο χημείας για να καταλάβεις. Άλλα είναι για χρώμα, άλλα για γεύση, άλλα για διόγκωση και άλλα για συντήρηση. Είναι εργοστασιακά προϊόντα με ελάχιστη θρεπτική αξία, ακόμα και τα τύπου «ολικής». Το χειρότερο είναι ότι περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά που τα βοηθούν να στέκονται φουσκωμένα και όρθια. Πολλά από αυτά περιέχουν ακόμα και σκόνη γάλακτος.  Το ψωμί Εσσαίων φτιάχνεται από πλήρες σιτάρι και έτσι περιέχει το φλοιό, τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες του σιταριού. Το καλύτερο όμως είναι ότι περιέχει πολύτιμα «ζωντανά» ένζυμα επειδή δεν μαγειρεύεται! Φτιάχνεται φυτρώνοντας και αφυδατώνοντας το σπόρο που σιταριού. Λόγω των ενζύμων που περιέχει, χωνεύεται πολύ εύκολα και αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας. Το προτιμούν πολλοί αθλητές, ωμοφάγοι αλλά και οπαδοί της υγιεινής διατροφής. Ο εισαγωγέας που τα φέρνει μου έλεγε πως αθλητές και ομάδες έρχονται και τα παίρνουν με τις κούτες. Δε χρειάζεται όμως να είναι κάποιος ούτε ωμοφάγος, ούτε αθλητής, ούτε να είναι φανατικός της υγιεινής διατροφής για να φάει ψωμί Εσσέων. Είναι για όλους όσους θέλουμε να τρώμε υγιεινά, να απολαμβάνουμε το φαγητό μας και να ανακαλύπτουμε τα τρόφιμα που μας προσφέρουν ενέργεια και δύναμη. Το ψωμί Εσσαίων πρόκειται αναμφίβολα για υπερτροφή. Είναι το ψωμί των ωμοφάγων επειδή η διαδικασία παρασκευής του δεν απαιτεί μαγείρεμα και έτσι τα ένζυμα του φυτρωμένου σιταριού παραμένουν ζωντανά. Κάποιοι θα πουν ότι δεν είναι τόσο καλό επειδή περιέχει γλουτένη. Κι όμως δεν περιέχει γλουτένη. Ο τρόπος που παρασκευάζεται το κάνει να μην περιέχει γλουτένη όπως περιέχουν τα υπόλοιπα προϊόντα σιταριού. Συνεπώς ,το ψωμί από φύτρο σταριού, καταναλώνεται από ανθρώπους που αποφεύγουν την γλουτένη στην δίαιτά τους. Το ψωμί Εσσαίων δεν είναι αποκλειστικά ψωμί με σιτάρι. Μπορεί να φτιαχτεί και με άλλα δημητριακά, απλά αυτό με το σιτάρι είναι το πιο διαδεδομένο που κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά. Στην Αμερική το ψωμί Εσσαίων λέγεται Manna Bread. Από εκεί εμπνεύστηκα και το αποκάλεσα «Ψωμί της Μητέρας Φύσης». Στα Whole Foods της Αμερικής βρήκα πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Με κριθάρι, με σίκαλη, πολύσπορο, με λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο με χουρμάδες και άλλα. Και εδώ έχει κάποιες ποικιλίες αλλά όχι τόσες πολλές. Εκεί τα ψωμιά Εσσέων πωλούνται φρέσκα στο ψυγείο και έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Στο τελευταίο μου ταξίδι, έφερα μαζί μου στην Ελλάδα 8 μισόκιλα φραντζολάκια. Εδώ στην Ελλάδα αυτά που κυκλοφορούν διατηρούνται εκτός ψυγείου και έχουν αρκετούς μήνες διάρκεια ζωής. Όταν όμως το ανοίξεις, είναι καλύτερα να το φυλάξεις στο ψυγείο.

***  Καθαρίστε το σώμα σας από τη νικοτίνη χρησιμοποιώντας μόνο 5 συστατικά!
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τις αρνητικές επιπτώσεις της νικοτίνης και του τσιγάρου για τον οργανισμό μας. Αν έχετε ήδη σταματήσει το κάπνισμα, ή είστε ακόμα άπληστος καπνιστής, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να καθαρίσετε το σώμα από τη νικοτίνη. Ο πιο γρήγορος τρόπος είναι με τη χρήση αυτών των φρέσκων και νόστιμων συστατικών.
Ακτινίδιο και λεμόνι
Το κάπνισμα ''πετάει'' τις βιταμίνες Α, C και Ε από το σώμα, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμάει τις μολύνσεις και τα μικρόβια. Για να συμπληρωθούν οι χαμένες βιταμίνες θα πρέπει να τρώτε ένα ακτινίδιο την ημέρα ή να πίνετε ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού κάθε πρωί.
Πράσινο τσάι και βιταμινούχο νερό
Το κάπνισμα προκαλεί στο σώμα αποβολή περισσότερων υγρών από ό, τι χρειάζεται και μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Καθαρίστε το σώμα από τη νικοτίνη καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες βιταμινούχου νερού ή πράσινου τσαγιού.
Πορτοκαλάδα
Αυτό το δροσιστικό ποτό ενυδατώνει το σώμα, παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και καθαρίζει από τη νικοτίνη. Κάντε χυμό από δύο πορτοκάλια, προσθέστε λίγο νερό και πίνετέ το μεταξύ των γευμάτων.
Φρέσκα καρότα
Η νικοτίνη καταστρέφει το δέρμα, κάνοντάς το ξηρό και άψυχο. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από το κάπνισμα και να αποκαταστήσετε τη φρεσκάδα στο δέρμα, τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερο καρότα. Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, Κ και Β, και είναι τα καλύτερα καθαριστικά του σώματος. Τα καρότα μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή στυμένα σε έναν αποχυμωτή σε συνδυασμό με ένα μήλο και ένα λεμόνι.
Σπανάκι και μπρόκολο
Το φολικό οξύ είναι σημαντικό για την κανονική λειτουργία και την ανάπτυξη του σώματος, αλλά επίσης και για τον καθαρισμό του οργανισμού από τη νικοτίνη. Εκτός από τη μορφή δισκίων, το φυλλικό οξύ μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω των τροφών, για παράδειγμα μέσω του σπαακιού. Το μπρόκολο είναι επίσης καλό για κατανάλωση, διότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Β5, που καθαρίζουν τον οργανισμό από τη νικοτίνη.
<5 p="">*** Mυϊκές κράμπες: Θεραπεία και Πρόληψη
Για να αποφύγετε τις κράμπες, θα πρέπει να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Μπορείτε επίσης να κάνετε αφεψήματα που σταματούν τους δυσάρεστους σπασμούς.
Περπατάτε για ώρα και ξαφνικά ένα τράβηγμα από το πουθενά σας σταματάει ή σε άλλη περίπτωση ξυπνάτε απότομα με ένα διαπεραστικό πόνο στο πόδι σας. Οι κράμπες είναι ακούσιες συσπάσεις των μυών που μπορούν να προκληθούν από μια σειρά παραγόντων.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν θεραπείες και τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν, χωρίς να αλλάξετε την καθημερινή σας ρουτίνα, και το πιο σημαντικό από όλα, δεν πονάνε.
 Θα μάθετε περισσότερα για την πρόληψη των μυϊκών κραμπών σε αυτό το άρθρο.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί κάποιος να πάσχει από κράμπες, που όπως αναφέραμε νωρίτερα είναι οι ανεξέλεγκτες κινήσεις των μυών. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:
Υπερβολική απώλεια υγρών ή μεταλλικών αλάτων.
Ανεπάρκεια οξυγόνου και κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή.
Παρατεταμένη πίεση.
Συσσώρευση γαλακτικού οξέος (σύνηθες στους αθλητές)
Ξαφνικές, επαναλαμβανόμενες ή έντονες μυϊκές κινήσεις στο κρύο.
Ξαφνική επαφή με κρύο νερό.
Αλκοολισμός.
Το να είναι κάποιος υπέρβαρος.
Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.
Νεφρική ανεπάρκεια.
Μυϊκή κόπωση.
Εγκυμοσύνη.
Προβλήματα μεταβολισμού.
Έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου.
Έλλειψη βιταμινών.
Λανθασμένη θέση ύπνου.
Κακή στάση σώματος κατά τη διάρκεια της εργασίας ή μελέτης.
Συναισθηματική ένταση ή ανησυχία.
Ελάχιστη μυϊκή κίνηση.
Οι στομαχικές κράμπες είναι συνέπεια της ροής του αίματος απευθείας σε αυτήν την περιοχή για την πέψη των τροφών. Αν αντί να μείνετε ακίνητοι, σηκωθείτε κι αρχίσετε να περπατάτε, ξεκινήσετε να κάνετε κάποιο άθλημα ή να κολυμπάτε, τότε το στομάχι θα αρχίσει να υποφέρει κι αυτό θα καταλήξει σε κράμπες.
Τα χέρια και οι καρποί είναι κάποιες άλλες κρίσιμες περιοχές του σώματος, επιρρεπείς στις κράμπες λόγω των προβλημάτων κυκλοφορίας του αίματος γνωστών ως «σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα» που επηρεάζει τους ανθρώπους που πληκτρολογούν πολύ.
Η συνηθέστερη ζώνη όπου οι κράμπες εμφανίζονται είναι τα πόδια λόγω όλων των αιτιών που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Υπάρχουν δυο διαφορετικά συμπτώματα σχετιζόμενα με τις κράμπες στα πόδια. Το πρώτο είναι ο τοπικός πόνος στην πληγείσα περιοχή και το δεύτερο είναι ένας κοφτός πόνος ή μια σπασμωδική αίσθηση που αρχίζει να καίει.
Συμβουλές για την πρόληψη και μείωση των μυϊκών κραμπών
Όταν πάσχετε από μια κράμπα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τεντώσετε ελαφρά τη πληγείσα περιοχή, ώστε να ανακουφίσετε τον πόνο και να χαλαρώσετε τον πάσχοντα μυ.
Η φυσιοθεραπεία, τα μασάζ και ο ύπνος χωρίς μαξιλάρι αποτελούν πολύ καλούς τρόπους για να αποφεύγετε τις κράμπες στο λαιμό και στους ώμους. Οι ασκήσεις όπως η yoga και το tai chi μπορούν επίσης να βοηθήσουν στις κράμπες γενικότερα. Ξεκινήστε να γυμνάζεστε για μισή ώρα την ημέρα, έτσι ώστε το αίμα να μπορεί να οξυγονώνει τους μυς και τους ιστούς, καθώς επίσης να τους επιδιορθώνει και να τους θρέφει.
Αν τα πόδια σας τείνουν να εμφανίζουν κράμπες συχνά, ανυψώστε τα με ένα μαξιλάρι ή στηρίξτε τα στον τοίχο. Μπορείτε επίσης να κοιμάστε με διάφορα μαξιλάρια ανάμεσα στα πόδια σας, να βάλετε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό ή μια θερμοφόρα.
Η διατροφή είναι πολύ σημαντική ώστε να αποφεύγετε τις κράμπες. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως πορτοκάλια, αμύγδαλα, μπρόκολο, φυλλώδη λαχανικά, γάλα σόγιας και γαλακτοκομικά προϊόντα κι άλλα που παρέχουν πολύ μαγνήσιο, όπως ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, κακάο, φασόλια, φύκια κι αλεύρι σόγιας. Να τρώτε μια μπανάνα την ημέρα και μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε το σώμα σας.
Αν γυμνάζεστε πολύ, να θυμάστε να πίνετε νερό, ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση και να τεντώνετε καλά τους μυς κάθε φορά που κάνετε ασκήσεις.
 Άλλες συμβουλές:
Πίνετε υγρά όλη την ημέρα.
Φοράτε φαρδιά ρούχα, ειδικά παντελόνια και κάλτσες.
Να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο πριν πάτε για ύπνο.
Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης.
Να γυμνάζεστε για να δυναμώσετε τους αστραγάλους.
Τοποθετείστε το βάρος στο πίσω μέρος του ποδιού σας, όχι στο τακούνι, όταν περπατάτε.
Να κοιμάστε μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα.
Να καταναλώνετε φυσικά διουρητικά.
Τυλίξτε την πάσχουσα περιοχή με μια ελαστική λωρίδα, αλλά όχι πολύ σφιχτά.
Φυσικές θεραπείες για τις μυϊκές κράμπες
Ρίξτε μια ματιά στις ακόλουθες θεραπείες για τις κράμπες. Όλες είναι φυσικές και σπιτικές και έχουν απίθανα αποτελέσματα.
Θεραπεία 1
Υλικά
3 κουταλιές της σούπας βότανο ginko biloba
1 φλιτζάνι νερό
Οδηγίες
Βράζετε το ginko στο νερό για 10 λεπτά, το βγάζετε από την φωτιά, το αφήνετε λίγο, στραγγίζετε και το πίνετε καθημερινά.
  Θεραπεία 2
Υλικά
Αιθέριο έλαιο από δενδρολίβανο (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πεύκο ή ευκάλυπτο)
Ελαιόλαδο
Οδηγίες
Αναμειγνύετε τα δυο έλαια ισομερώς (λίγες σταγόνες είναι αρκετές) και τα ζεσταίνετε στα χέρια σας. Απλώνετε στην πάσχουσα περιοχή έτσι ώστε η ζέστη και οι ιδιότητες των ελαίων να μαλακώσουν τον πόνο.
 Θεραπεία 3
Υλικά
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
Οδηγίες
Ανακατεύετε όλα τα υλικά και πίνετε αμέσως το ρόφημα (χωρίς να καείτε), έτσι ώστε το ασβέστιο να διανεμηθεί σε όλο το σώμα.
 Θεραπεία 4
 Υλικά
1 κουταλιά της σούπας σπόρους μουστάρδας
1 λίτρο νερό
Οδηγίες
Βράζετε τους σπόρους μουστάρδας στο νερό για 10 λεπτά. Γεμίζετε τη μπανιέρα σας με ζεστό νερό και ρίχνετε μέσα το μείγμα. Βυθιστείτε στην μπανιέρα μέχρι το νερό να κρυώσει.
Θεραπεία 5
Υλικά
1 χούφτα φύλλα δάφνης
1 πρέζα κανέλα
1 φλιτζάνι νερό
Οδηγίες
Φτιάχνετε τσάι με τα υλικά, στραγγίζετε και πίνετε το ρόφημα ενώ είναι ζεστό. Επαναλάβετε καθημερινά για μια εβδομάδα.

*** ΘΕΡΑΠΕΥΣΕ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ
Τρόφιμα για να βελτιώσετε την υγεία του θυρεοειδούς
Εάν προσπαθείτε να επιλέξετε τα καλύτερα προϊόντα που υποστηρίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, θα πρέπει να περιορίσετε  την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε goitrogens ουσίες που καταστέλλουν τnν λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα παρεμβαίνοντας με πρόσληψη ιωδίου, που βοηθούν την σωστή  λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Είναι τροφές  ιδιαίτερα πλούσιες  σε βιταμίνη Β και σίδηρο, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα φύκια, άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα φασόλια, το ελαιόλαδο και φυτικά έλαια. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β υποστηρίζουν την καλή  λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Αυτά τα  τροφίμων είναι  το ήπαρ, γαλοπούλα, μοσχάρι, καρύδια Βραζιλίας, πατάτες, φακές, μαύρα φασόλια και κεφίρ. Φρέσκα λαχανικά πλούσια σε σίδηρο είναι επίσης ευεργετικά  για τη λειτουργία του θυρεοειδούς .
Τρόφιμα για  την βελτίωση του θυρεοειδούς
Αυτά τα λαχανικά περιλαμβάνουν τα τεύτλα και το μαϊντανό. Δημητριακά ολικής αλέσεως είναι επίσης ευεργετική για το θυρεοειδή αδένα, δηλαδή φακές, καστανό ρύζι, το κριθάρι, το κεχρί, ποπ κορν, άγριο ρύζι, βρώμη και σίτο. Από το Πανεπιστήμιο Φυσικής Ιατρικής στη Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό συνιστά την κατανάλωση φυκιών.
Τα προβλήματα του θυρεοειδούς συχνά προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
Από την άλλη πλευρά, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά προστατεύουν  την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών – σημαντικό για πολλές λειτουργίες του σώματος.
Έχοντας εναν υγιή θυρεοειδή αδένα σημαίνει ότι καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως τα βατόμουρα, οι ντομάτες, κεράσια, κολοκυθάκια και πιπεριές. Αλλά το μπρόκολο , το κουνουπίδι , το λάχανο, η ελαιοκράμβη, το κατσαρό λάχανο , γογγύλια, κράμβες και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Εάν καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να μειώσει ακόμη και την απορρόφηση των θυρεοειδικών ορμονών. Ωστόσο, αν καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα μαγειρεύονται, μαγειρεύονται στον ατμό, αν είναι δυνατόν, και όχι ωμά, goitrogenic δράση μειώνεται ή ακόμη και εξαφανίζεται. Άπαχο κρέας, κρύου νερού της θάλασσας ψαριών, λιναριού και τα όσπρια παρέχουν πρωτεΐνη και να βοηθήσει τη διατήρηση της υγείας του θυρεοειδούς αδένα.
Τα Βιολογικά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα καλή επιλογή, διότι τα προϊόντα αυτά δεν περιέχουν ορισμένα στεροειδή και ορμόνες που μπορούν να μειώσουν τη φυσική παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς.
Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για το θυρεοειδή αδένα.Ο  Τόνος και ο σολομός είναι καλές πηγές, όταν πρόκειται για θαλάσσια ψάρια, αντί για ψάρια που καλλιεργούνται σε λίμνες. Στην πραγματικότητα, τα ψάρια τρέφονται με φύκια είναι μια καλύτερη πηγή των ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα.
Ο λιναρόσπορος  βοηθά την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (άλεσμα σε ένα μύλο του καφέ και βάλτε το στο γιαούρτι, σαλάτες και σούπες). Αν προσθέσετε λιναρόσπορο σε μαγειρευτά φαγητά.
Σύμφωνα με την συμβουλή που προέρχονται από το University of Maryland, επιλέγοντας υγιεινό λάδι μαγειρέματος είναι απαραίτητο για το θυρεοειδή αδένα. Ελαιόλαδο και λάδι canola είναι καλές επιλογές.
Επισκεφτείτε γιατρό αν παρουσιάζετε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού:
Υπνηλία
Βραχνάδα στη φωνή
Βραδύτητα στις κινήσεις
Κρυώνετε εύκολα
Παρουσιάζετε αύξηση του βάρους
ή υπερθυρεοειδισμού
Υπερβολική εφίδρωση
Ταχυπαλμία και άνοδο της πίεσης
Νευρικότητα – Λεπτό τρόμο άνω άκρων
Έντονη κόπωση
Αύξηση της όρεξης
Απώλεια βάρους
Αδυναμία
Ζεσταίνεστε εύκολα

***  Μήπως σου λείπει μαγνήσιο; Πώς θα το καταλάβεις
Ο ρόλος του μαγνησίου στην καλή υγεία του οργανισμού είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς βοηθά το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς, αποτρέπει φλεγμονές που σχετίζονται με διάφορα είδη καρκίνου, ενώ μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
Μια έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard, ανακάλυψε πως μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έως και 33%, ενώ σύμφωνα με άλλες έρευνες φαίνεται πως καταπολεμά την κατάθλιψη και τις ημικρανίες.
Η μη επαρκής πρόσληψη μαγνησίου εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων.
Υπέρταση
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα μαγνησίου και η αρτηριακή πίεση συνδέονται άμεσα. Η υπέρταση ή η υψηλή πίεση ίσως αποδίδεται στο ότι καθημερινά δεν λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο από τη διατροφή σας.
Ατονία
Το μαγνήσιο βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες για κίνηση και ενεργητικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιά και το μυικό σύστημα είναι από τα πρώτα που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την έλλειψη μαγνησίου.
Ναυτία και τάση προς έμετο
Πρόκειται για τα πρώτα σημάδια που στέλνει ο οργανισμός όταν το μαγνήσιο δεν είναι αρκετό στο σώμα. Η ανορεξία επίσης συνδέεται με το ίδιο πρόβλημα, αφού φαίνεται πως η λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος μπαίνει στο στόχαστρο όταν λείπει η πολύτιμη ουσία.
Προβλήματα ύπνου
Η χρόνια αυπνία και άλλες διαταραχές ύπνου επίσης ενδέχεται να σχετίζονται με την έλλειψη μαγνησίου, κάτι που επίσης πολλά ερευνητικά δεδομένα έχουν αποδείξει κατά καιρούς.
Κατάθλιψη και άγχος
Αν νιώθετε ταραγμένο το νευρικό σας σύστημα, τη διάθεσή σας πεσμένη και το στρες να φτάνει σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα, για παρατεταμένο διάστημα και χωρίς εμφανή αιτία, καλό είναι να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν το μαγνήσιο του οργανισμού σας είναι αρκετό.
Πηγές μαγνησίου
Αμύγδαλα
Σπανάκι
Κάσιους
Φιστίκια
Δημητριακά
Γάλα σόγιας
Μαύρα φασόλια
Ψωμί
Αβοκάντο
Πατάτες
Ρύζι
Γιαούρτι

*** Νηστειοθεραπεία- η φυσική επαναφορά της υγείας!
Μια πανάρχαια γνώση που επιστρέφει...μαζί με τις βασικές αξίες της Παραδοσιακής- Ιπποκράτειας Ιατρικής
της Βίκυς Χρυσού
Όλοι μας μιλούμε για τη νηστεία στα πλαίσια της προετοιμασίας μας για μεγάλες θρησκευτικές εορτές... (χριστιανικές ή μη - μιας και η νηστεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος όλων των μεγάλων θρησκειών), ωστόσο οι λιγότεροι γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι η νηστεία... πόσο μάλλον η θεραπευτική της διάσταση...
Για τους περισσότερους η νηστεία περιορίζεται στην αποχή από το κρέας ή/και τα γαλακτοκομικά, ενώ για άλλους είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για επιδρομή σε κάθε είδους θαλασσινό και μαλάκιο...
Ο Νικηφόρος Θεοτόκης, ένας από τους νεότερους δασκάλους της Εκκλησίας αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Νηστεία ουκ εστίν η αποχή μόνον από τέσσερα ή δύο είδη τροφής. Ημείς όταν νηστεύομεν άνω κάτω φέρομεν γην και θάλασσαν. Την θάλασσαν ίνα εύρωμεν οστρακόδερμα, μαλάκια, κοχλίας, εχινούς και όσα άλλα εν αυτή ζωύφια εις την γεύσην δεκτά..., εξ αυτών δε δυσπεψίας, κακοχυμίας, αλμυρά φλέγματα και άλλα πολλά οχληρά πάθη ψυχής και σώματος. Νηστεία έστιν η παντελής αφαγία ή μονοφαγία χωρίς αρτύματα".
Ωστόσο η αληθινή διάσταση της νηστείας, είναι η πλήρης αποχή από την τροφή...
Για τον σημερινό άνθρωπο που τόσο πολύ έχει ξεκόψει από τη φύση του και έχει ταυτίσει το φαγητό με μια απόλαυση και/ή ευκαιρία "διασκέδασης", η ιδέα της πλήρους αποχής από την τροφή μοιάζει εξωπραγματική και αδύνατη στην εφαρμογή της...
Κι όμως... τα ίδια τα ζώα, που δεν έχουν άλλη λύση από το να ακολουθούν τη φύση τους, μας δείχνουν πως -ιδιαίτερα όταν δεν αισθάνονται καλά, απέχουν μία με δύο ημέρες από την τροφή... Επίσης ο ίδιος μας ο οργανισμός αντιδρά με έλλειψη όρεξης για φαγητό όταν είμαστε άρρωστοι...
Ωστόσο η αθέμιτη επέμβαση μας στη φυσική διαδικασία ανάρρωσης, μαζί με κατάλοιπα του φόβου λιμοκτονίας βαθιά ριζωμένα μέσα στα κύτταρα μας από άλλες εποχές (Μεσαίωνας, πόλεμοι)... μας κάνουν να πιστεύουμε πως ο άρρωστος χρειάζεται τροφή... Κι όμως οι περίοδοι αποχής από την τροφή ή η ηθελημένη αποχή από αυτή αποτελούσε τρόπο ανάτασης και υγείας και η εφαρμογή της χάνεται στην απαρχή του ίδιου του ανθρώπινου είδους...
Στις βασικές αρχές-υποθήκες του Ιπποκράτους αναφέρεται χαρακτηριστικά:
"Όσο περισσότερο τρέφετε έναν άρρωστο, τόσο περισσότερο κακό του κάνετε"...
Από την εποχή ακόμη των Ασκληπιείων γνωρίζουμε πως η νηστεία αποτελούσε βασικό προπαρασκευαστικό στάδιο είτε επρόκειτο για σωματική, είτε για ψυχική νόσο και επίσης αποτελούσε απαραίτητη περίοδο προετοιμασίας για τη συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές, διότι μαζί με το σώμα αναρρώνει και η ψυχή και είναι έτοιμη να έρθει σε επαφή με το Θείο...
Στο βιβλίο "Ασκληπιός και Ασκληπιεία" του καθ. Αραβαντινού διαβάζουμε:
"Εκείνοι οι οποίοι ήρθαν πριν τρεις μέρες στο Ιερό Θεραπευτήριο, μόλις πριν λίγο τελείωσαν την τριήμερη Νηστεία, και ήδη ετοιμάζονται για την εφαρμογή της κυρίως θεραπείας". Και σε άλλο σημείο: "Πριν από την κυρίως θεραπεία υποβάλλοντο οι ασθενείς των Ιερών Θεραπευτηρίων, πάντοτε, αναλόγως των πειρστάσεων, σε ορισμένες μέρες προπαρασκευαστική δίαιτα, Νηστεία και προσευχή που προετοιμάζουν οπωσδήποτε ψυχολογικά και φυσικά το πνεύμα και το σώμα για την κυρίως θεραπεία".
Η Νηστεία όμως έχει τις ρίζες της σε ένα πανάρχαιο παρελθόν, διότι δεν υπάρχει πολιτισμός ή θρησκεία που να μην μεριμνά για περιόδους απαραίτητης αποχής από την τροφή. Όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί, ο σαμανισμός, ο Ιπποκράτης, τα Ορφικά και τα Πυθαγόρια μυστήρια, η Αγία Γραφή, οι Βέδες, αλλά και άλλες Ιερές Γραφές του κόσμου (μωαμεθανισμός) προβλέπουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τη νηστεία...
Μάλιστα η Ορθόδοξη Εκκλησία προβλέπει συνολικά 215 ημέρες νηστείας εντός του έτους! Μεταξύ αυτών είναι:
-οι 40 ημέρες νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής πριν το Πάσχα
-Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων (Από την Κυριακή των Αγίων Πάντων - την 29η Ιουνίου)
-Η Νηστεία της Κοιμήσεως της Θ|εοτόκου (1-15 Αυγούστου)
-Η νηστεία 29ης Αυγούστου (1 ημέρα)
-Η νηστεία της 14ης Σεπτεμβρίου (1 ημέρα)
-Η Τεσσαρακοστή (40 ημέρες) πρίν τα Χριστούγεννα
-Η νηστεία της προτεραίας των Θεοφανείων (1 ημέρα)
-Η νηστεία Τετάρτης και Παρασκευής
Αυτό σημαίνει πως ακόμη και για τη σημερινή επίσημη θρησκεία είναι σημαντική η νηστεία για περισσότερες από τις μισές ημέρες του έτους ή η αποχή μας από ζωικά λευκώματα. Και αυτό μόνο του είναι αρκετό για την πρόληψη μεγάλης σειράς παθήσεων, όπως αναφέρει ο γιατρός Γ. Καράβης...
Γενικότερα όμως από πολύ παλιά είχε γίνει αντιληπτό πως ο πολιτισμός, η πρόοδος, η ηθική, η ψυχική και σωματική υγεία ενός λαού, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον τρόπο διατροφής. Σήμερα μάλιστα οι επιστήμονες γνωρίζουν πως ορισμένα είδη διατροφής (fast food, επεξεργασμένες βιομηχανικές τροφές κ.α.) κάνουν τον άνθρωπο ευέξαπτο, ευερέθιστο και ευπαθή σε διάφορες ασθένειες.
Και με τούτο φτάνουμε στο ζητούμενο: την εξάρτηση του σημερινού ανθρώπου από χημικά φάρμακα για την καταπολέμηση ποικίλων μορφών νόσων και ασθενειών... με αποκορύφωμα την πολυφαρμακία, όπου το αυτονόητο της ιαματικής δύναμης του ίδιου του οργανισμού μας παραγνωρίζεται ή/και εμποδίζεται...
Δυστυχώς η ιατρική -μετά το μεσαίωνα- και ιδιαίτερα με την Αναγέννηση και μετά, επιδόθηκε σε μια κούρσα εύρεσης "θαυματουργών φαρμάκων"... με την ευχή πάντοτε... να μην έχουν πολλές παρενέργειες... Κι ενώ προχώρησε σε επιτεύγματα στην αποκατάσταση π.χ. καταγμάτων και λεπτών εγχειρήσεων, έπαψε να είναι σε θέση να προσφέρει πραγματική θεραπεία σε πολλές άλλες απλές ασθένειες... αφήνοντας παράλληλα την ψυχο-σωματική ολότητα του ανθρώπου στην άκρη και εστιάζοντας μονάχα στο σώμα-μηχανή... (κλασικό αποτέλεσμα της εποχής υλισμού και της Καρτέσιας φιλοσοφίας...)
Κάποιοι όμως δεν ξέχασαν... άλλοι ανακάλυψαν εκ νέου... κι άλλοι εφαρμόζουν τη νηστεία συστηματικά ως θεραπεία ακόμη και σήμερα, παρουσιάζοντας εκπληκτικά αποτελέσματα σε κάθε μορφή νόσου: από το απλό κρυολόγημα μέχρι τον καρκίνο...

Ο γιατρός Γιάγκος Μ. Καραβης, στο βιβλίο του "Η θεραπευτική αγωγή της νηστείας" αναφέρει πλήθος παραδειγμάτων και επιστημονικών -κλινικών μελετών, όπου άνθρωποι νηστεύοντας (απέχοντας δηλαδή πλήρως από την τροφή) από 3 έως και 50 ημέρες (εννοείται στις πολυήμερες νηστείες -άνω των 15 ημερών- με παρακολούθηση από ειδικό γιατρό) θεραπεύτηκαν πλήρως από την πάθηση τους.
Ενδεικτικά αναφέρει θεραπεία με νηστεία και θεραπεία ή ιδιαίτερα ευνοϊκό έλεγχο των ακόλουθων συστημάτων του οργανισμού με νηστειοθεραπεία και φρουτοδίαιτες:
-γαστρεντερικό σύστημα, αίμα, αγγεία, πεπτικό σύστημα, απεκκριτικά όργανα, νεφρά, πνεύμονες, δέρμα, ήπαρ, φλεγμονώδεις καταστάσεις, παχυσαρκία, νευρικό σύστημα, καρδιά, εγκέφαλος, πάγκρεας, σπλήνας, μυς, αρθρώσεις, νευρίτιδες, νευραλγίες, νευρώσεις, νευρασθένειες, αναπνευστικό σύστημα (λαρυγγίτις, βρογχίτις, καταρροές, πνευμονίες κ.α.), επιληψία, δερματικά νοσήματα, όγκοι, φυματίωση, άσθμα, αλλεργικός πυρετός, διαταραχές ενδροκινών αδένων, διαταραχές μεταβολισμού, νοσήματα ωοθηκών, όρχεων, προστάτη...
Μάλιστα 2 περιπτώσεις αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά:
η θεραπεία της σχιζοφρένειας από τον καθηγητή Γιουρι Σεργκέεβιτς Νικολάγιεφ και η θεραπεία ενός ασθενούς που προσκομήστηκε με φορείο καθώς δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του, νήστεψε 70 ημέρες και την τελευταία ημέρα περπάτησε 2 χιλιόμετρα και μετά τη νηστεία επανήλθε στην εργασία του Υγιής με ζωτικότητα, ψυχική και πνευματική υγεία πρωτόγνωρη!
Τι είναι όμως η νηστειοθεραπεία?
Νηστειοθεραπεία είναι η φυσική εκείνη θεραπευτική μέθοδος κατά την οποία στερούμε το άτομο από τη λήψη κάθε τροφής.
Είδη νηστειοθεραπείας:
Νηστεία βραχείας διάρκειας 3-5 ημερών
Μέσης διάρκειας, 5-15 ημερών
Μακράς διάρκειας 15-30 ημερών
Ανάλογα με το αν λαμβάνεται νερό ή όχι διακρίνουμε
τη συνήθη νηστεία, βραχείας, μέσης ή μακράς διάρκειας με λήψη νερού και
την ξηρά νηστεία (διάρκειας 3-5 ημερών μόνο!) δίχως λήψη νερού.
Επίσης απόλυτη νηστεία χαρακτηρίζουμε την διακοπή λήψης κάθε τροφής για ορισμένο χρονικό διάστημα που διαρκεί ανάλογα με το σκοπό, δηλ, εάν πρόκειται για προληπτική αγωγή ή για αντιμετώπιση κάποιας αρρώστιας.
Η όλη αγωγή διακρίνεται σε τρία στάδια:
1. Ποετοιμασία 3-7 ημερών, όπου αρχίζει η σταδιακή ελάττωση τροφής και η αποφυγή διατροφικών συνηθειών: διακοπή καφέ, καπνίσματωνς, οινοπνευματοδών, αναψυκτικών. Ελάττωση άλατος και ζάχαρης. Αποφυγή κρέατος, αυγών, ψαριών, πουλερικών κτλ. Τις τελευταίες μέρες του σταδίου αυτού τρεφόμαστε μόνο με χόρτα, σαλάτες, και φρούτα ή χυμό φρούτων.
Μια συνήθης νηστεία (regular Fast) 2-3 ημερών μπορεί να γίνει δίχως ιδιαίτερη προετοιμασία. Διακόπτουμε απλά την τροφή και πίνουμε μόνον νερό.
2. Κυρίως αγωγή νηστείας: Διακόπτουμε τη λήψη κάθε τροφής. Χορηγούμε μόνο νερό για όσες ημέρες συμβουλεύει γιατρός (ή σε ολιγοήμερη προληπτική νηστεία- όσο κρίνουμε)
3. Προσεκτική επάνοδος στην κανονική διατροφή ξεκινώντας αντίστροφα, δηλ με χυμό μόνον φρούτων και χορταρικών και μέρα με τη μέρα επανεντάσουμε άλλες ελαφρές τροφές.
Η νηστειοθεραπεία εφαρμόζεται τόσο σαν προληπτική ιατρική, όσο και σε περιπτώσεις χρόνιων ή οξέων προβλημάτων.
Ειδικά όσων αφορά την πρόληψη. το άτομο με τακτικές νηστειοθεραπείες και φρουτοδίεταις προκαλεί μια βαθιά κάθαρση και αποτοξίνωση του οργανισμού και αφερεί κατ΄αυτό τον τρόπο το υπόστρωμα όπου θα μπορούσε να εκδηλωθεί μια πιθανή νόσος.
Κατά τις περιόδους νηστείας ενδείκνυται και η χρήση διαφόρων συμπληρωματικών μεθόδων και αγωγών όπως (κατά ΚΑΡΑΒΗ):
-βαθιές αναπνευστικές ασκήσεις
-ενεργητικές και παθητικές εντριβές
-υγρές περιελήξεις σώματος-λουτρά
-περίπατος
-καθαρός αέρας
-ανάπαυση
-σε ορισμένες περιπτώσεις υποκλισμοί
-διαλογισμός
-μουσική, χρώμα, χορό κτλ.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί πως η θεραπευτική αγωγή της νηστείας έχει
τεράστια διαφορά από τη λιμοκτονία.
Όπως αναφέρει ο γιατρός Καραβης "η διάκρεια της Θεραπευτικής αγωγής της νηστείας είναι καθοριστικός παράγων, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της, στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων και είναι συνάρτηση της υπάρχουσας βλάβης των κυττάρων, της συσσώρευσης τοξικών ουσιών, της διαταραχής των ενδοκυττάριων και εξωκυττάριων επεξεργασιών και των αποθεμάτων του οργανισμού. Η διάκρεια καθορίζεται από:
1) την υποχώρηση των συμπτωμάτων της ασθένειας
2) την αναζωογώνηση του οργανισμού του ασθενούς, ενώ βρίσεται ακόμη σε νηστεία
3) την επάρκεια (εξάντληση) των αποθεμάτων του οργανισμού"
Όπως εξηγεί παρακάτω, ο οργανισμός του νηστεύοντα, για να ανταπεξέλθει στις ζωτικές ανάγκες του οργανισμού καταναλώνει τα φυσικά του αποθέματα. Κύριοι προμηθευτές ενέργειας είναι τα λίπη και οι υδατάνθρακες (γλυκογόνο). Όταν αυτά τα αποθέματα τελειώσουν, τότε ο οργανισμός περνά στην καύση λευκωμάτων, τρέφεται κυριολεκτικά από τις σάρκες του...- μια εβδομάδα μετά την έναρξη καύσης λευκωμάτων σταματά κάθε θεραπευτική επίδραση της Νηστείας και αρχίζει το στάδιο της λιμοκτονίας. Ουσιαστικά παρά το γεγονός πως ένα άτομο μπορεί να νηστεύει επί εβδομάδες χρησιμοποιώντας τα αποθέματα λίπους και υδατανθράκων του οργανισμού, θα πρέπει να σταματήσει μόλις αρχίσει η καύση λευκωμάτων (γι΄αυτό και χρειάζεται παρακολούθηση από ειδικούς η πολυήμερη, μακράς διάρκειας νηστεία... ή η εφαρμογή της εντός ειδικευμένων κλινικών νηστειοθεραπείας).
Παράλληλα κατά την περίοδο εφαρμογής της νηστείας, είναι ουσιαστικά η αυτόλυση,που παρέχει τις εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες της στον οργανισμό. Η στέρηση τροφής θέτει σε λειτουργία την αυτόλυση αποταμιευμένων ουσιών και στη συνέχεια ουσιών ελάχιστης ή μικρής σημασίας στην οικονομία του οργανισμού.
"Τοξίνες, κύστεις, αποστήματα, όγκοι, υφίστανται πρώτοι την καταλυτική επίδραση της νηστείας και εξαφανίζονται ή συρρικνώνονται."
Πειράματα και έρευνες (σε ανθρώπους και ζώα) έδειξαν πως η περιοδική στέρηση τροφής χαρίζει τη δυνατότητα να ζουν περισσότερο του συνήθους (μακροζωία!) και αυτό όπως εξηγεί ο ίδιος γιατρός, επειδή "με τη νηστεία βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και η αναπνοή. Οι βρόγχοι απαλλάσσονται από φλέγματα, τα οποία ρευστοποιούνται και αποβάλλονται. Το ίδιο και τα φλέγματα-απεκκρίματα της μύτης, των ιγμορείων, των μετωπιαίων κόλπων και των σιελογόνων αδένων.Ουσιαστικά όλη η νοσογόνος ύλη αποβάλλεται με αποτέλεσμα να γίνεται οξύτερη η όσφρηση, η ακοή, και η όραση. Επίσης τραύματα, έλκη, άτονα έλκη, κατάγματα επουλώνονται ταχέως." ...
"Ολόκληρος ο πεπτικός σωλήνας απαλλάσσεται από κατακρατηθέντα κόπρανα και παθογόνους μικροοργανισμούς και καθαρίζεται τέλεια." ..."Οι ιστοί ανανεώνονται, βελτιώνεται η διαδικασία της πέψης, βελτιώνεται η λειτουργία της καρδιάς, του κεντρικού νευρικού συστήματος, του ήπατος, της σπλήνας, του παγκρέατος, του αιμοποιητικού συστήματος κατά εκπληκτικό τρόπο και αποκαθίσταται η φυσιολογική έκκριση των αδένων. "
"Ενώ ο οργανισμός δεν αποκτά νέο ενεργειακό υλικό, γίνεται πιο δυνατός με το να απαλλαγεί από το παθητικό, νοσογόνο υλικό που προκαλεί εμπλοκές (!) στην ομαλή λειτουργία του."
Εκτός από την αυτόλυση, κατά τη νηστεία λαμβάνει χώρα και μερική ΑΝΑΠΛΑΣΗ των φθαρθέντων ιστών πουοφείλεται αφ' ενός στην καλύτερη αιμάτωση των οργάνων που έχουν απαλλαγεί από νοσογόνο υλικό και εμπόδια στην κυκλοφορία του αίματος (κυκλοφοριακή συμφώρηση) και αφ΄ετέρου από την εσωτερική ιαματική δύναμη του οργανισμού για επανόρθωση βλαβών.
Κλείνοντας εδώ αυτή τη σύντομη αναφορά στα θεραπευτικά αποτελέσματα της νηστείας αναφέρω μερικές τοποθετήσεις από το οπισθόφυλλο του εν λόγω βιβλίου, και εύχομαι πράγματι σύντομα να δοκιμάσετε οι ίδιοι τα ευεργετικά αποτελέσματα τηςτόσο φυσικής και οικονομικής μεθόδου για την αναζωογόνηση σας...
"Η ΝΗΣΤΕΙΑ, ατά το Γερμανό καθηγητή Μπραουχλε, οδηγεί σε τέλεια κάθαρση του σώματος και μάλιστα τόσο γρήγορη και σίγουρη που κανένα άλλο μέσο δεν είναι δυνατό να κατορθώσει. Πολλά σπουδαία όργανα, όπως η καρδιά, τα νεφρά, το συκώτι, το νευρικό σύστημα, γίνονται γερά και ικανά,σαν να μην είχαν αρρωστήσει ποτέ." (!)
"Η Φύση, κατά τον Ρητλιν, "ενεργεί με πολύ μεγαλύτερη λεπτότητα από τον καλλίτερο χειρούργο. Προσέχει τους υγιείς ιστούς και απομακρύνει τους ασθενικούς."
"Αξίζει να τονιστεί η μεγάλη ικανότης του οργανισμού προς ανάπλαση των φθαρμένων κυττάρων διά νέων, σε μικρό χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται σηλαδή μερική νεραοποίηση του οργανισμού και όλοι όσοι ακολούθησαν τη Νηστεία, δηλώνουν ότι αισθάνονται πολύ καλλίτερα από πριν"(Διαιτιτική, Δημ. Κουτσουμπάς)
"Προλαμβάνει και θεραπεύει τις αρρώστειες, αυξάνει την αντοχή του οργανισμού και δημιουργεί δυνατό χαρακτήρα, παρατείνει τη ζωή και διατηρεί την ενεργητικότητα ως τα βαθειά γεράματα, καταπραϋνει τα πάθη και τονώνει την ψυχή" (Γ. Καράβης)

*** ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ! Δείτε τι θα συμβεί αν τρώτε μέλι και κανέλα κάθε μέρα!

Όσο αδύνατο κι αν ακούγεται, αυτός ο συνδυασμός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει με σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια.
Επιπλέον, αυτά τα συστατικά βρίσκονται εύκολα παντού και είναι φθηνά.
Καρδιακές παθήσεις
Για μια πιο υγιή καρδιά, φτιάξτε ζυμαρικά από μέλι και κανέλα. Τρώτε τα ζυμαρικά στο ψωμί (αντί για μαρμελάδα) για πρωινό κάθε πρωί. Αυτό θα οδηγήσει σε μειωμένο επίπεδο χοληστερίνης στις αρτηρίες, εμποδίζοντας έτσι πιθανή καρδιακή προσβολή.
Αρθρίτιδα
Η χρόνια αρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα συνδυασμό δύο κουταλιών της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Πίνετε το ρόφημα αυτό το πρωί και το βράδυ. Αν το καταναλώνετε τακτικά, μπορεί ακόμη να βοηθήσει και ενάντια στον καρκίνο.
Λοίμωξη της χοληδόχου κύστης
Για να απαλλαγείτε από τα βακτήρια στη χοληδόχο κύστη σας, ανακατέψτε δυο κουταλιές της σούπας κανέλα και μία κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Πίνετε καθημερινά.
 Χοληστερίνη
Αν πίνετε τακτικά ένα μείγμα από δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρεις κουταλιές της σούπας κανέλα σε ένα μεγάλο φλιτζάνι τσάι, το επίπεδο της χοληστερόλης σας θα μειωθεί κατά 10% σε μόλις 2 ώρες.
 Κρυολόγημα
Σε περίπτωση που είστε καταβεβλημένοι από ένα κρυολόγημα, πάρτε 1 κουταλιά της σούπας μέλι με ¼ κουταλιά της σούπας κανέλα για τρεις συνεχόμενες μέρες. Θα θεραπεύσει το κρυολόγημα, τον χρόνιο βήχα και θα αποφράξει τους κόλπους σας.
Στομαχόπονος
Εάν λαμβάνετε το μέλι με κανέλα τακτικά, όχι μόνο θα σας αποβάλει τον πόνο στο στομάχι σας, αλλά μπορεί επίσης να θεραπεύσει και τα έλκη του στομάχου.
Ανοσοποιητικό σύστημα
Η τακτική κατανάλωση μελιού και κανέλας σε σκόνη βελτιώνει επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα και φρουρεί τον οργανισμό σας από τα βακτήρια και τους ιούς, όπως αναφέρει το
 Γρίπη
Το μέλι περιέχει φυσικά συστατικά που καταστρέφουν τους ιούς και προστατεύουν από τη γρίπη.
Απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους μπορεί να διεγερθεί με την κατανάλωση ενός ποτηριού βραστό νερό με μέλι και κανέλα, με άδειο στομάχι κάθε πρωί.
 Κακή αναπνοή
Αν θέλετε να διατηρείτε φρέσκια αναπνοή όλη την ημέρα, ξεπλένετε το στόμα σας με ένα μείγμα ζεστού νερού, μιας κουταλιάς της σούπας μέλι και κανέλας κάθε μέρα.

***  Tο καλύτερο φυσικό προβιοτικό που αποτοξινώνει τον οργανισμό
Το λάχανο είναι το φυσικό σαπούνι για τον οργανισμό μας. Αυτή είναι μια από τις πολλές ιδιότητες που έχει, αλλά είναι η πιο σημαντική. Το λάχανο, αφού περάσει από μια διαδικασία φυσικής ζύμωσης, γίνεται το καλύτερο φυσικό προβιοτικό το οποίο περιέχει όλες εκείνες τις ιδιότητες που χρειάζεται ο οργανισμός για να αποτοξινωθεί. Το θαλασσινό αλάτι και το καθαρό νερό ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων. Το λάχανο τουρσί είναι το ιδανικό ως σαλάτα τις ημέρες της νηστείας, με λάδι και λεμόνι ή λάδι και λευκό ξύδι. Αλλά και για τις γιορτινές κρεπάλες είναι ιδανικό συνοδευτικό για τα κρέατα ώστε να εξιλεωθείτε από κάθε αμαρτία.
Υλικά
ένα άσπρο λάχανο
μια κόκκινη καυτερή πιπεριά
σέλινο
2 φύλλα δάφνης
2 παντζάρια
χοντρό αλάτι
προαιρετικά σκόρδο
Παρασκευή
Βράζω σε μια κατσαρόλα νερό με σέλινο και ένα παντζάρι κομμένο σε μικρά κομματάκια. Ρίχνω λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι (εγώ έριξα αλάτι από τον Αβλέμονα Κυθήρων, εξαιρετικό και το Μεσολογγίου), ένα παντζάρι κομμένο σε κομματάκια, για να δώσει χρώμα στο νερό, δυο φύλλα δάφνης και μια πιπεριά καυτερή, κοπανισμένη.
Έχω ήδη πλύνει καλά και κόψει σε κομμάτια το λάχανο και μόλις το νερό πάρει μερικές βράσεις κλείνω την φωτιά, ρίχνω το λάχανο και τα ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Περιμένω και στη συνέχεια ρίχνω όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ που σφραγίζει καλά – ο ζωμός πρέπει να σκεπάζει το λάχανο αλλά αφήνω κενό το πάνω μέρος του δοχείου γιατί το λάχανο μέρα με τη μέρα θα φουσκώσει.
(Ιδεωδώς, το βάζο να είναι γυάλινο ή ξύλινο. Προσθέτω και το άλλο παντζάρι κομμένο σε ροδέλες για να δώσει στο ζωμό ακόμα πιο βαθύ χρώμα). Το αφήνω για τρεις μέρες να γίνει η ζύμωση και είναι έτοιμο. Το λάχανο διατηρείται εκτός ψυγείου μήνες και μάλιστα όσες περισσότερες μέρες τo αφήσετε, τόσο το καλύτερο.
Το τουρσοζούμι θα είναι τo… ”φάρμακό” σας για τον χειμώνα. Σκέτο ή ζεστό με μια κουταλιά μέλι για τον πονόλαιμο και θα με θυμηθείτε.

***  Πιείτε αυτό μετά από κάθε γεύμα – Θα χάσετε κιλά πολύ γρήγορα
Υπάρχει ένα φρούτο, το οποίο είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο τον χρόνο και το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με έναν μοναδικό τρόπο, όχι μόνο για να κερδίσετε σε ομορφιά και υγεία, αλλά και για να χάσετε πιο εύκολα βάρος, όταν το πίνετε μετά από κάθε γεύμα.
Το γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι περιέχει πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, περιέχει βιταμίνες A, B, D, E, και ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σίδηρο.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με έναν μοναδικό τρόπο, για να κερδίσετε σε ομορφιά και υγεία, αλλά και να χάσετε πιο εύκολα βάρος, όταν το πίνετε πετά από κάθε γεύμα.
Το “μαγικό” ποτό για υγεία και της ομορφιά
Συστατικά:
-Ένα μεγάλο, ώριμο γκρέιπφρουτ
-Μία κουταλιά της σούπας μέλι
Κόψτε το γκρέιπφρουτ στο μισό, είναι προτιμότερο να είναι κρύο (από το ψυγείο) και αφαιρέστε την σάρκα του με ένα κουτάλι. Βάλτε το γκρέιπφρουτ και το μέλι σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Αυτό το ποτό περιέχει χρήσιμα στοιχεία, όπως:
–Πηκτίνη, η οποία συμβάλλει στην αποτελεσματική αποβολή της περίσσειας χοληστερόλης (αν τρώτε γκρέιπφρουτ κάθε μέρα μειώνετε την “κακή” χοληστερόλη κατά 15,5% και τα τριγλυκερίδια κατά 27%), μειώνει επίσης το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα και σταθεροποιεί το μεταβολισμό.
–Λυκοπένιο, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των τοξινών και των επιβλαβών ουσιών στο σώμα.
Μερικές γουλιές του ποτού αυτού, μετά το μεσημεριανό γεύμα (περιμένετε 20 λεπτά μετά το φαγητό), είναι σε θέση να κάψει σχεδόν μεγάλο ποσοστό από τις θερμίδες που πήρατε κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Ως ρόφημα έχει θεραπευτικές επιδράσεις για την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει έναν αριθμό συστατικών που σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τα κρυολογήματα και έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει ορισμένους τύπους καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

*** Οι νέες τεχνικές για ασθενείς με προβλήματα σπονδυλικής στήλης
Τις νέες τεχνικές για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια προβλήματα λόγω κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου ή σπονδυλικής στένωσης ανέλυσε ο επίκουρος καθηγητής ορθοπεδικής από το πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης και υπεύθυνος του διεθνούς work shop που θα διεξαχθεί στη χώρα μας αναφορικά με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για τη λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης, κ. Στέλιος Καπετανάκης.
Όπως τόνισε ο κ. Καπετανάκης, οι τεχνικές αυτές βασίζονται σε τρεις διαφορετικές μορφές, την ενδοσκοπική διατρηματική δισκεκτομή, τη διαδερμική διατρηματική σπονδυλοδεσία και τις εγχύσεις στη σπονδυλική στήλη.
Όπως είπε, η ενδοσκοπική διατρηματική δισκεκτομή είναι τεχνική που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των στενώσεων της σπονδυλικής στήλης. Με τη συγκεκριμένη τεχνική εισάγεται από οπή 8 χιλιοστών διαδερμικά μία βελόνα, η οποία διαπερνά τους μυς και τα περιβλήματα των μυών φτάνοντας στο τρήμα (η οπή από την οποία διέρχεται το νεύρο, που ξεκινάει από τη σπονδυλική στήλη και νευρώνει κάποιο τμήμα του σκελετού).
Στη συνέχεια ανοίγεται μία δίοδος με διαστολείς διαφορετικών μεγεθών από τον μικρότερο στο μεγαλύτερο για να μπει μία κάνουλα πάνω από αυτούς τους διαστολείς και να στερεωθεί στο τρήμα. Μέσα στην κάνουλα μπαίνει ένα εύκαμπτο ενδοσκόπιο με δύο θύρες. Από τη μία θύρα ο γιατρός εξασφαλίζει την έμμεση όραση του χειρουργικού του πεδίου σε μεγέθυνση, ενώ από την άλλη εισάγονται ειδικές λαβίδες με τις οποίες κόβεται η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, που πιέζει το νεύρο , χωρίς να αγγίζεται το νεύρο.
Η όλη επεμβατική πράξη γίνεται με τοπική αναισθησία ή ελεγχόμενη καταστολή (μέθη), έτσι ώστε ο ασθενής να μην πέφτει σε βαθύ ύπνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά να συνεργάζεται με τον γιατρό, προκειμένου να αποφευχθούν βλάβες του νεύρου. Ο γιατρός πριν τραυματίσει το νεύρο το γνωρίζει από τις αντιδράσεις του ασθενή, κάτι που δεν εξασφαλίζεται με τις παραδοσιακές τεχνικές. Αυτό είναι και το κυρίαρχο πλεονέκτημα της τεχνικής.
Το δεύτερο επίσης σημαντικό είναι ότι η τεχνική αποτελεί πρώτη επιλογή σε ασθενείς, που δεν μπορούν να πάρουν αναισθησία, όπως αυτοί που έχουν καρδιακή, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια, όπως και όσοι πάσχουν από πάρκινσον ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπλέον, επειδή δεν επεμβαίνει στην ανατομία των μυών, των οστών, των συνδέσμων και δεν προκαλεί μετεγχειρητικές φλεγμονές, έχει ένδειξη σε ομάδες, που είναι ευπαθείς στις λοιμώξεις, όπως είναι οι διαβητικοί. Η όλη επεμβατική διαδικασία διαρκεί 20-30 λεπτά και ο ασθενής είναι περιπατητικός μόλις συνέλθει από τη μέθη.
Να σημειωθεί ότι η ενδοσκοπική διατρηματική δισκεκτομή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Kambin το 1980 και έκτοτε εφαρμόζεται με επιτυχία ως τεχνική ρουτίνας στη Γερμανία, την Αμερική, τη Ν. Κορέα και τα τελευταία 5 χρόνια και στην Ελλάδα.
Για τη διαδερμική διατρηματική σπονδυλοδεσία είπε ότι κατά την διαδικασία εισάγονται βίδες σε απόσταση 3 με 4 εκ. από τη μέση γραμμή - τη ραχοκοκαλιά και ενώνονται με ράβδους, ενώ μεταξύ των σπόνδυλων εισάγεται ένας κλωβός (πλέγμα), που χρησιμεύει στην ένωση των δύο παρακείμενων σπονδύλων. Λόγω της πλαγιάς προσπέλασης των βιδών δεν παρακάμπτεται η φυσιολογική ανατομία της σπονδυλικής στήλης όσον αφορά τους μυς, τα οστά, τους συνδέσμους, ενώ η απώλεια αίματος δε ξεπερνά τα 50 ml.
Ο ασθενής μπορεί και σηκώνεται την επόμενη μέρα, ενώ φεύγει από το νοσοκομείο σε δύο ήμερες και επανέρχεται στη δραστηριότητά του μέσα σε ένα μήνα. Η διαδερμική διατρηματική σπονδυλοδεσία αφορά ασθενείς με μειωμένη κίνηση, που πάσχουν από βαρεία σπονδυλική στένωση εξαιτίας οστεοφύτων ή οστεοποιημένων δίσκων, που πιέζουν τα νεύρα στην περιοχή της στένωσης. Ακόμα εφαρμόζεται σε αποτιτανωμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο. Η αναίμακτη αυτή τεχνική δίνει ελπίδα σε ασθενείς μεγάλων ηλικιών, που δεν μπορούν υποβληθούν σε μεγάλα αιματηρά και πολύωρα χειρουργεία.
Τέλος, για την τεχνική εγχύσεων στη σπονδυλική στήλη μίλησε ο αναισθησιολόγος – θεολόγος, διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, ο οποίος τόνισε ότι σκοπό έχουν την ανακούφιση από τον πόνο που προκαλούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις, αφού έχει προηγηθεί φαρμακευτική αγωγή και δεν έχει αποδώσει.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, οι εγχύσεις αφορούν όλη τη σπονδυλική στήλη, από την αυχενική και θωρακική μοίρα έως την οσφυϊκή μοίρα, ενώ η έγχυση μπορεί να αφορά τις μικρές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, τον επισκληρίδιο χώρο ή κάποιο από τα τρήματα από όπου εξέρχεται η ρίζα του νεύρου που πάσχει (διατρηματική έγχυση).
Η έγχυση στην σπονδυλική στήλη γίνεται σε άσηπτο χειρουργικό περιβάλλον, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση του ακτινοσκοπικού μηχανήματος στην πλειονότητα των περιπτώσεων με συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο, προκειμένου να τοποθετηθεί η βελόνα στο σωστό μέρος. Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη, αφού γίνεται με τοπική αναισθησία και η βελόνα που χρησιμοποιείται είναι πολύ λεπτή. Ο ασθενής μετά από παραμονή μιας ώρας περίπου, αποχωρεί από το νοσηλευτικό ίδρυμα.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι συνδυασμός τοπικού αναισθητικού και κρτικοστεροειδούς προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση αναλγησία μέσω του πρώτου και η μακρόχρονη μέσω του δευτέρου.
Σε ό,τι αφορά τον αυχένα, παθήσεις στις οποίες θα μπορούσε να προσφέρει πολύ καλό αναλγητικό αποτέλεσμα μια έγχυση (ο τύπος της έγχυσης είναι ειδικός για κάθε πάθηση), είναι η αυχεναλγία μετά από κάκωση, η αρθρίτιδα, δισκοκήλη, η ριζαλγία (πίεση της ρίζας του νεύρου), ο πόνος από έρπητα ζωστήρα κ.ά. Παρόμοιες είναι οι ενδείξεις για την θωρακική και την οσφυϊκή μοίρα.
Η διάρκεια και το αναλγητικό αποτέλεσμα της έγχυσης κυμαίνεται από δυο μήνες έως ένα χρόνο και ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή, ενώ ο βασικός παράγοντας είναι η βαρύτητα της πάθησης. Για μονιμότερο αποτέλεσμα χρησιμοποιούνται οι ραδιοσυχνότητες (RF) με παρόμοια τεχνική.
Εκτός από τις εγχύσεις για τους «καλοήθεις» αυτούς πόνους υπάρχουν και εγχύσεις που γίνονται σε πλέγματα νεύρων για την αντιμετώπιση του πόνου από κάποια κακοήθεια που τα έχει διηθήσει π.χ. στον καρκίνο του στομάχου ή του παγκρέατος γίνεται έγχυση - νευρόλυση του κοιλιακού πλέγματος.
Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι στο πλαίσιο γενικότερα των εγχύσεων για την αντιμετώπιση του πόνου, γίνονται και εγχύσεις για την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών κεφαλαλγίας, όπως της νευραλγίας τριδύμου, της ινιακής κεφαλαλγίας, της ημικρανικής κρίσης κ.ά.
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία όλων των παραπάνω εγχύσεων είναι η σωστή διάγνωση της αιτίας του πόνου.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο work shop, γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με τη συνεργασία 40 επιστημόνων (ορθοπεδικοί, νευροχειρουργοί, και αναισθησιολόγοι) από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Κύπρο, την Αλβανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και την Ελλάδα.


<5 p="">~*** ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  
ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  : 
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   : 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-
  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μαςhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-   
 
65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-  
 67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 

 68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   
72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  

73.- ~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .-    
74.- ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
75.-

<5 p="">~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :

      ΑΡΦΑΡΑ 8/2/2017 .......   Δύση Ηλίου    
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 31  Ιανουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .....    :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/01/news-31-2017.html .-
~ ARFARA NEWS  2 Η Εφημερίδα μας Τρίτη  31 Ιανουαρίου 2017   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-2-31-2017.html .-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017:
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 01  Φεβρουαρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !......  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/news-01-2017.html .-  
~**  ARFARA NEWS 2  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη  01  Φεβρουαρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-2-01-2017.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 02-02-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-02-02-2017.html .- 
~ **Η  Εφημερίδα μας  Αrfara news Παρασκευή 03  Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  ......  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/02/rfara-news-03-2017.html .- 

~**Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο  04  Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-04-2017.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 05  Φεβρουαρίου  2017 : ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ......
 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-05-2017.html .-  

**ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ   5  και  6  Φεβρουαρίου 2017  :
Ενημέρωση και για την εβδομάδα που μας άφησε .....

:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/5-6-2017.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 06  Φεβρουαρίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .....  ~ Από Αθήνα Κερατσίνι Νοσοκομείο Ερυθρός ...6-2-2017 ......
: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/02/news-06-2017.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ......  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/02/news-07-2017.html .-  
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-   
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2 , Τρίτη  07  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/news-2-2017.html .-

~ *Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας ......    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-08-2017.html .-
~***  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 10  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ....: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-10-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 11 Φεβρουαρίου  2017  : Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσής μας ......  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/02/news-11-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 12  Φεβρουαρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .......   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-12-2017.html .- 
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατοκύριακο 11  και 12  Φεβρουαρίου  2017 : ~*  Όλοι η αθλητική δραστηριότητα της εβδομάδας που πέρασε ....  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/11-12-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 13  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ......:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-13-2017.html  .-

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 14  Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-14-2017.html .-
~ * Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/02/news-15-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη  16 Φεβρουαρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   ......   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-16-2017.html .-
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .- 

~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 18 Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-18-2017.html .-
~ *  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  19  Φεβρουάριος  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .......  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-19-2017.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 18  και 19  Φεβρουαρίου  2017
:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/18-19-2017-18022017-17.html .-

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ......  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/02/news-20-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/02/news-21-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  22 Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-22-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-23-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσής μας  .....  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-24-2017.html  .- 

 ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
~
 ***   BINTEO  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5204   video.  -    Σταματης Σκουλικας  2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3452   video.     σταμος σκουλικας ,  3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3451  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.147  βίντεο   .-  
~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206 /. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .        
 *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
   STAMOS -ARFARA -GREECE ,
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr .-  ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 .--
~

 ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου