ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04   Απριλίου 2017 ...   
~

 

 
~ ***  Υγιές και όμορφο στόμα από 0 έως 100 χρονών!
Την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας γιορτάζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά, με έναν πρωτότυπο τρόπο.

~  Βιντεάκι  κινουμένων σχεδίων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά ΄Οδοντοστοιχούλα΄ που διαρκεί όσο ένα βούρτσισμα.
  • Γνωρίζετε ότι οι κύριες νόσοι του στόματος, η οδοντική τερηδόνα και οι νόσοι του περιοδοντίου είναι οι πιο διαδεδομένες νόσοι του στόματος; Προσβάλλουν το 60-90% του παγκόσμιου πληθυσμού!
  • Γνωρίζετε ότι η στοματική υγεία σχετίζεται και επηρεάζει άμεσα και σημαντικά και τη γενική υγεία του οργανισμού; Μάλλον οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε. Και τι κάνουμε για αυτό;Η διατήρηση της υγείας των δοντιών, των ούλων και κατ’ επέκταση όλου του στόματος, αναδεικνύει το χαμόγελό μας, ανεβάζει την αυτοπεποίθησή μας και προάγει τη γενικότερη ψυχική και σωματική μας υγεία.Η πρόληψη των κυρίων νόσων του στόματος και η επίτευξη καλής στοματικής υγιεινής μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με την υιοθέτηση 'καλών συνηθειών' όπως: καθημερινό βούρτσισμα, υγιεινή διατροφή, αποφυγή καπνίσματος και τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.                          Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να επιτευχθεί αυτό, είναι να συνειδητοποιήσει ο καθένας από εμάς, την σημασία της πρόληψης από την βρεφική κιόλας ηλικία, μέσω της σωστής καθημερινής στοματικής υγιεινής, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά, αποφάσισε να περάσει αυτό το μήνυμα της πρόληψης σε παιδιά και γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και θείους,  με τη δημιουργία της "Οδοντοστοιχούλας"! Πρόκειται για ένα βιντεάκι κινουμένων σχεδίων, επενδυμένο με ένα παιδικό τραγουδάκι, που έχει ως σκοπό, όχι μόνο να διδάξει στοματική υγιεινή στο παιδί, αλλά και να το ενθαρρύνει να την τηρήσει. Έχει διάρκεια όσο και ένα βούρτσισμα και μέσω της χαρούμενης διάθεσης που αποπνέει, το βούρτσισμα γίνεται όχι μόνο διασκέδαση για γονείς και παιδιά, αλλά και μια καθημερινή συνήθεια που συνεισφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση της παρούσης, αλλά και της μελλοντικής τους στοματικής υγείας.
Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα ιδέα και πρέπει να αγκαλιαστεί και να προωθηθεί αναλόγως από όλους τους αρμόδιους φορείς και από τον καθένα μας ξεχωριστά!
Στην διεύθυνση στο Facebook μπορείτε να δείτε το βιντεάκι ‘Οδοντοστοιχούλα’
Ας κάνουμε το βούρτσισμα οικογενειακή μας υπόθεση!
Ας διατηρήσουμε ένα στόμα υγιές για να μιλάμε, να γελάμε, να γευόμαστε και να φιλάμε για όλη μας της ζωή!  Δείτε το βιντεάκι του Ο.Σ.Πειραιώς : https://www.facebook.com/280889758997541/videos/284114692008381/ .-

*** Με καρκίνο του θυρεοειδή σχετίζονται χημικές ουσίες πολλών οικιακών ειδών
Επικίνδυνα τα επιβραδυντικά φλόγας
Με καρκίνο του θυρεοειδή σχετίζονται χημικές ουσίες πολλών οικιακών ειδών
Χημικές ουσίες που λειτουργούν ως επιβραδυντικά φωτιάς και εμπεριέχονται σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και έπιπλα, σχετίζονται με τη συχνότητα και σοβαρότητα του θηλώδους καρκιθνώματος του θυρεοειδούς αδένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke, με επικεφαλής την Δρ Τζουλι Ανν Σοσα, παρουσίασαν ελεγχόμενη μελέτη περιπτώσεων, όπου εντόπισαν υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων βιοδεικτών, ένδειξη έκθεσης του οργανισμού σε πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE), χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, καθώς και πιθανές σχέσεις με την εκδήλωση θηλώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς αδένα.
Συγκεκριμένα, η έκθεση δεκαβρωμοδιφαινυλαιθέρα (BDE-209) και το τρις(2-χλωροαιθυλ)φωσφορικό άλας (TCEP) είχε την ισχυρότερη σχέση με το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς, όπως και η κατ’ οίκον έκθεση στο φωσφορικό τριφαίνυλο (TPHP), που περιέχεται μεταξύ άλλων και στα βερνίκια νυχιών.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 70 άτομα με θηλώδες καρκίνωμα του θυεροειδούς και 70 υγιή άτομα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα σκόνης από τα σπίτια των συμμετεχόντων, ώστε να μετρήσουν την παρουσία επιβραδυντικών χημικών ουσιών κατά της φωτιάς και εν τέλει να υπολογίσουν την έκθεση των ενοίκων σ’ αυτές.
Τα άτομα είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς αν στην σκόνη του σπιτιού τους οι συγκεντρώσεις του δεκαβρωμοδιφαινυλαιθέρα (BDE-209) ήταν υψηλές.
Επίσης, η έκθεση σε συγκεκριμένα επιβραδυντικά φλόγας και η σχέση με τη σοβαρότητα του καρκίνου του θυρεοειδούς ποίκιλε ανάλογα με την παρουσία της μετάλλαξης BRAF V600E. Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα BDE-209 στη σκόνη του σπιτιού τους είχαν επίσης 14πλάσια πιθανότητα να έχουν BRAF-αρνητικούς και λιγότερο επιθετικούς όγκους.
Το TCEP σχετιζόταν άμεσα με μεγαλύτερους, πιο επιθετικούς όγκους και οι συμμετέχοντες με επίπεδα του εν λόγω χημικού άνω του μέσου όρου στο σπίτι τους ήταν πάνω από τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς με εξωθυρεοειδική επέκταση.
Να σημειωθεί ότι το BDE-209 εντοπίζεται συνήθως σε ρούχα και έπιπλα, ενώ τα οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας σε χειροπετσέτες.
Πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχε η Δρ Σοσα, κάνει λόγο για ετήσια αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του θυρεοειδούς κατά 3% στις ΗΠΑ την περίοδο 194-2013. Την ίδια περίοδο η χρήση των χημικών που δρουν ως επιβραδυντικά φλόγας και η έκθεση σε αυτά έχει επίσης αυξηθεί.
Μαίρη Μπιμπή     health.in.gr

***  Ελκώδης κολίτιδα
Δημήτρης Καραγιάννης
  Γαστρεντερολόγος
Διευθυντής ενδοσκοπικού τμήματος
Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Η ελκώδης κολίτιδα είναι χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα του παχέος εντέρου. Πρόκειται για αντίδραση της άμυνας του οργανισμού που προκαλεί έλκη στον βλεννογόνο του εντέρου. Μας είναι γνωστός ο μηχανισμός πρόκλησης του νοσήματος, αλλά δεν γνωρίζουμε την αιτία ή τις αιτίες που πυροδοτούν αυτή την αντίδραση. Η καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου μπορεί να αφορά στο σύνολο του παχέος εντέρου (πανκολίτιδα) ή σε ένα μέρος του. Πιο συχνά, η νόσος αφορά στο σιγμοειδές έντερο, δηλαδή το τμήμα εκείνο του παχέος εντέρου που βρίσκεται κοντά στο ορθό και τον πρωκτό. 
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Η νόσος εξελίσσεται με κρίσεις. Η κρίση εκδηλώνεται με:
  • Πόνο στην κοιλιά
  • Πέντε έως είκοσι διαρροϊκές και αιματηρές κενώσεις την ημέρα
  • Αίσθημα επείγουσας κένωσης
  • Πυρετό
  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Απώλεια βάρους
  • Συνεχή εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Πρήξιμο στην κοιλιά
Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν και άλλα όργανα του σώματος και θα τα αναφέρουμε παρακάτω. Πάντως, από όλα τα παραπάνω, το πιο ειδικό σύμπτωμα είναι οι επείγουσες, αιματηρές διαρροϊκές κενώσεις. Οι κρίσεις ελκώδους κολίτιδας θεωρούνται ήπιες, όταν ο ασθενής έχει μία έως τέσσερις διαρροϊκές κενώσεις την ημέρα και μόνο μερικές από αυτές έχουν αίμα, έχει φυσιολογική θερμοκρασία, σφίξεις και φυσιολογική εξέταση αίματος. Η κρίση είναι σοβαρή, όταν ο ασθενής παρουσιάζει περισσότερες από έξι διαρροϊκές, αιματηρές κενώσεις την ημέρα, πυρετό, γρήγορο σφυγμό, αναιμία και πόνο στην κοιλιά. 
Σε ποια ηλικία εμφανίζεται το νόσημα;
Ποιους αφορά;
Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως στη δεκαετία από 15 έως 25 ετών. Ωστόσο, μια άλλη δεκαετία έρχεται δεύτερη σε συχνότητα και είναι αυτή από 55 έως 65 ετών. Αυτό δεν σημαίνει ότι το νόσημα δεν μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Έτσι, το 2% των περιπτώσεων αφορούν σε παιδιά κάτω των 10 ετών και το 30% σε παιδιά ηλικίας 10 έως 19 ετών. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πολλές φορές η νόσος αφορά σε μία οικογένεια, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να πιστοποιούν την κληρονομικότητά της. Η νόσος είναι συχνότερη στους κατοίκους των πόλεων παρά σε αυτούς της επαρχίας και στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρά σε εκείνους της πρωτοβάθμιας. Όλα αυτά, βέβαια, είναι στατιστικές επισημάνσεις και μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε κανένα συμπέρασμα σχετικά με τις αιτίες της. 
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;
Ο γιατρός θα υποπτευθεί τη νόσο από τα συμπτώματα που θα του αναφερθούν. Αμέσως μετά θα σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη νόσο. Σε αυτές περιλαμβάνονται εξετάσεις αίματος, κοπράνων και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως κολονοσκόπηση ή βαριούχος υποκλυσμός (ακτινολογική εξέταση) και βιοψία εντέρου. Την τελική διάγνωση θα θέσει η βιοψία του εντέρου. Η κολονοσκόπηση και οι αιματολογικές εξετάσεις, όπως η γενική αίματος, η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών και η CRP, είναι οι συνήθεις εξετάσεις με τις οποίες ο γιατρός θα παρακολουθεί την πορεία της νόσου. 
Είναι μεταδοτική νόσος;
Όχι, η νόσος δεν είναι μεταδοτική.
Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου;
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αφορά στο 10% περίπου των ασθενών έπειτα από δέκα χρόνια νόσησης και στο 15 έως 40% των ασθενών που νοσούν περισσότερο από τριάντα χρόνια. Οι τελευταίοι υποβάλλονται από τους γαστρεντερολόγους τους ετησίως σε κολονοσκόπηση προκειμένου να προληφθεί αυτή η επιπλοκή. Αλλη επιπλοκή της νόσου είναι το τοξικό μεγάκολο. Σε αυτή την περίπτωση το παχύ έντερο διατείνεται πάρα πολύ και παραλύει. Υπάρχει κίνδυνος, λοιπόν, να διαρραγεί και να προκαλέσει περιτονίτιδα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αντιδιαρροϊκά μπορεί να προκαλέσουν τοξικό μεγάκολο. Μερικές φορές, οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα παρουσιάζουν κάποιο επώδυνο εξάνθημα, ιδίως στο μπροστινό μέρος της γάμπας, που ονομάζεται οζώδες ερύθημα. Αυτό όμως θεωρείται εκδήλωση της νόσου και όχι επιπλοκή. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι επίσης οι αρθρίτιδες και οι μολύνσεις του οφθαλμού που ονομάζονται ιριδοκυκλίτιδες.
Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο;
Όπως προαναφέραμε, η νόσος είναι χρόνια. Η ελκώδης κολίτιδα θεραπεύεται πλήρως μόνο εάν αφαιρεθεί εντελώς το παχύ έντερο ή το τμήμα που πάσχει. Ωστόσο, λόγω του μεγέθους του ακρωτηριασμού, οι γαστρεντερολόγοι συστήνουν την επέμβαση μόνο σε πολύ βαριές περιπτώσεις. Συνήθως, προτιμάται η φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή έχει τρεις άξονες: να επιτυγχάνονται μεγάλες υφέσεις της νόσου, να αντιμετωπίζονται οι κρίσεις και τέλος να αντικαθίστανται θρεπτικές απώλειες λόγω της νόσου. Τα συνήθη φάρμακα για να επιτύχουμε μεγάλες υφέσεις είναι η μεσαλαμίνη, η ολσαλαζίνη και η σουλφασαλαζίνη, που χορηγούνται με τη μορφή χαπιών ή υποκλυσμών, ανάλογα με την τοπογραφία της νόσου. Αλλο φάρμακο που χορηγείται για τον ίδιο σκοπό είναι η αζαθειοπρίνη, που είναι ανοσοκατασταλτικό φάρμακο και συνήθως δίδεται σε ασθενείς με ανθεκτική νόσο στις συνήθεις θεραπείες. Το μειονέκτημα της αζαθειοπρίνης είναι ότι χρειάζεται περίπου δεκαεπτά εβδομάδες για να αρχίσει να δρα. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν και άλλα φάρμακα που δοκιμάζονται, όπως οι κυκλοσπορίνες (που χρησιμοποιούνται στις μεταμοσχεύσεις) και η μεθοτρεξάτη (που είναι χημειοθεραπευτικό). Η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των κρίσεων και χορηγείται με τη μορφή χαπιών ή υποκλυσμών. Η περίοδος χορήγησης της μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες. Υπάρχουν και πειραματικά φάρμακα που ακόμη μελετούνται, όπως τα λιπαρά οξέα, τα ιχθυέλαια, η νικοτίνη και οι παράγοντες anti-ICAM1 (είναι θεραπεία απευαισθητοποίησης). Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει αρκετές φορές και αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσει μια κρίση, όπως η μετρονιδαζόλη ή η κυπροφλοξασίνη. Στις βαριές κρίσεις ακόμη μπορεί ο γιατρός να διακόψει τη διατροφή του ασθενούς από το στόμα και να χορηγήσει πλήρη διατροφή από τη φλέβα (παρεντερική διατροφή). Τέλος, στον άξονα των θρεπτικών συμπληρωμάτων, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει βιταμίνη B12, φυλλικό οξύ ή σίδηρο.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δίαιτα μπορείτε να βρείτε στην πύλη μας, στη διατροφή και στον τομέα "δίαιτα και νόσος".

***   Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Δρ Δημήτρης Καραγιάννης
  Γαστρεντερολόγος
Διευθυντής ενδοσκοπικού τμήματος
Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Η νόσος ονομάζεται επίσης και οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι νόσος του πεπτικού συστήματος που οφείλεται σε ανεπάρκεια του καρδιοοισοφαγικού σφιγκτήρα. 
Τι είναι ο καρδιοοισοφαγικός σφιγκτήρας;
Πρόκειται για έναν μυ που βρίσκεται μεταξύ στομαχιού και οισοφάγου. Ο μυς αυτός είναι διαρκώς σε σύσπαση και χαλαρώνει μόνο για να επιτρέψει σε μία μπουκιά τροφής να περάσει από τον οισοφάγο στο στομάχι. Ο ρόλος του είναι να λειτουργεί ως βαλβίδα που απαγορεύει την επιστροφή γαστρικών υγρών και τροφών προς τον οισοφάγο.
Γιατί συμβαίνει η παλινδρόμηση;
Ο μυς αυτός κάτω από ειδικές συνθήκες μπορεί να εκτελεί τη λειτουργία του ανεπαρκώς και έτσι να επιστρέφουν καυστικά υγρά προς τον οισοφάγο. Ο οισοφάγος δεν μπορεί να αμυνθεί ικανοποιητικά στο έγκαυμα που του προκαλούν τα γαστρικά υγρά. Μόνη του άμυνα είναι ο χημικός καθαρισμός που προκύπτει από τη δράση του σάλιου και ο μηχανικός καθαρισμός που προκύπτει από τον περισταλτισμό του οισοφάγου. Το σάλιο μπορεί και εξουδετερώνει την οξύτητα των γαστρικών υγρών, η δυνατότητά του όμως αυτή έχει όρια. Η βαρύτητα της οισοφαγίτιδας εξαρτάται από:
1. Το ποσό των γαστρικών υγρών που παλινδρομεί προς τον οισοφάγο.
2. Την καυστικότητά τους
3. Τον αριθμό των επεισοδίων παλινδρόμησης ανά ημέρα
4. Την παλαιότητα των επεισοδίων παλινδρόμησης
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες αντανακλούν το βαθμό χαλάρωσης του οισοφάγου και εξαρτώνται από την ικανότητα των αμυντικών μηχανισμών. Η χαλάρωση του σφιγκτήρα είναι φυσιολογική και αναμενόμενη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λαμβάνει όμως χώρα και κάτω από άλλες συνθήκες, όπως η λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων. Η συνηθέστερη αιτία χαλάρωσης είναι η διαφραγματοκήλη, όταν δηλαδή το στομάχι ανεβαίνει πάνω από το διάφραγμα. Το διάφραγμα είναι ένας μεγάλος μυς σαν θόλος που διαχωρίζει το θώρακα από την κοιλιά. Ο μυς αυτός εμποδίζει το στομάχι να εισχωρήσει στο θώρακα. Όταν αυτό δεν συμβαίνει και το στομάχι ανέρχεται στο θώρακα, τότε και ο καρδιοοισοφαγικός σφιγκτήρας δεν εκτελεί σωστά τη λειτουργία του ως βαλβίδας.
Αλλοι παράγοντες που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι:
1. Διαιτητικοί (ορισμένες τροφές και ποτά προκαλούν κρίσεις παλινδρόμησης)
2. Η παχυσαρκία
3. Ο τρόπος διαβίωσης 
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι το κάψιμο πίσω από το στέρνο που μπορεί να αντανακλά και μέχρι τη βάση του λαιμού. Είναι δυνατόν να διαρκέσει μερικές ώρες και συνήθως αρχίζει μία με δύο ώρες μετά το γεύμα. Αλλα συμπτώματα είναι οι ερυγές (ρέψιμο), ο πόνος στη βάση του θώρακα, ένα αίσθημα βάρους στην κοιλιά και η δυσπεψία. 
Πόσο συχνό είναι το νόσημα;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι νόσος που κατά κύριο λόγο οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο διαβίωσης και τις διατροφικές συνήθειες. Έτσι, λοιπόν, το νόσημα αυτό αφορά σε μεγάλο πληθυσμό και είναι όλο και πιο συχνό. Θεωρείται ότι το 25% των εγκύων πάσχει από τη νόσο, ενώ το 50% θα παρουσιάσει οπωσδήποτε μερικά επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;
Η διάγνωση της νόσου πρέπει να επιβεβαιωθεί με αντικειμενικές εξετάσεις που γίνονται από γαστρεντερολόγο, διότι τα συμπτώματά της δεν είναι ειδικά. Επίσης, με τις αντικειμενικές εξετάσεις προσδιορίζεται η βαρύτητα της νόσου και αποκλείονται άλλες νοσολογικές οντότητες, όπως ο οισοφάγος Barrett, που απαιτούν άλλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Οι εξετάσεις στις οποίες μπορεί να σας υποβάλλει ο γιατρός σας είναι:
1. Γαστροσκόπηση
2. Εικοσιτετράωρη πεχαμετρία οισοφάγου (μετριέται η οξύτητα των υγρών του οισοφάγου, μέσω ενός ηλεκτροδίου που τοποθετείται διά της μύτης στον οισοφάγο και παραμένει είκοσι τέσσερις ώρες, ενώ ο ασθενής εκτελεί κανονικά τις καθημερινές του συνήθειες)
3. Το τεστ Bernstein (διοχετεύεται ένα ήπιο οξύ, μέσω ενός αγωγού, στον οισοφάγο και αναπαράγονται τα συμπτώματα της νόσου).
Συμπληρωματικές εξετάσεις που σκοπό έχουν τον αποκλεισμό άλλων νόσων είναι η μανομετρία του οισοφάγου και ο έλεγχος ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. 
Ποια είναι η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;
Ο γαστρεντερολόγος που θα σας εξετάσει, θα επιμείνει στη δίαιτα και τον τρόπο διαβίωσης. Η σωστή δίαιτα θα αποτρέψει τα επεισόδια παλινδρόμησης. Κατόπιν, θα σας συστήσει μερικά φάρμακα, όπως:
1. Αντιόξινα φάρμακα ή επικαλυπτικούς παράγοντες (π.χ., η σουκραλφάτη)
2. Αντιεκκριτικά φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων αντλίας υδρογόνου (π.χ., οι πραζόλες) ή αναστολείς ισταμίνης (Η2), όπως η σιμεθιδίνη
3. Προκινητικά φάρμακα (π.χ., η μετοκλοπραμίδη ή η σισαπρίδη)
Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα ή περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό. Το χρονικό διάστημα της αγωγής κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες. Μερικές φορές η φαρμακευτική θεραπεία δεν είναι αρκετή και πιθανόν να χρειαστεί θεραπεία συντήρησης, η οποία συνήθως γίνεται με μικρές δόσεις αντιεκκριτικών φαρμάκων. Σπανιότερα, μπορεί να θεωρηθεί αναγκαία η χειρουργική θεραπεία, όταν η αιτία της νόσου είναι η διαφραγματοκήλη. Ποιες είναι οι επιπλοκές της χρόνιας νόσου;
Μερικές φορές η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η αιμορραγία ή τα έλκη του οισοφάγου. Αλλη επιπλοκή είναι οι καλοήθεις στενώσεις του οισοφάγου που πιθανόν να προκαλέσουν δυσφαγία, αντιμετωπίζονται όμως εύκολα μέσω ενδοσκοπικών τεχνικών. Ορισμένοι άνθρωποι με χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αναπτύσσουν οισοφάγο Barrett. Ο οισοφάγος Barrett είναι μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρκίνο του οισοφάγου. Παρ΄ όλο που είναι σπάνια, ευτυχώς, πρέπει να ελέγχεται ο οισοφάγος για να αποκλειστεί αυτή η περίπτωση.
Αλλη επιπλοκή που εντοπίσαμε μόλις τα τελευταία χρόνια είναι το άσθμα. Μολονότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι νόσος που εμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα, πολύ σπάνια απειλεί τη ζωή μας. Σωστή δίαιτα και φαρμακευτική αγωγή έχουν αποτέλεσμα τη θεραπεία των περισσότερων ασθενών.

***  Λαπαροσκοπική κολεκτομή
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Χειρουργός - Λαπαροσκόπος
laplaser@hol.gr
Σχετικά με την κλασική επέμβαση κολεκτομής

Περισσότερες από 600.000 επεμβάσεις για τη θεραπεία των ασθενειών του παχέος εντέρου γίνονται κάθε χρόνο. Παρ' όλο που η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα μία ριζική θεραπεία, συνήθως είναι η καλύτερη μέθοδος για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο και την ταλαιπωρία. Ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου, συχνά αντιμετωπίζουν μία μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης, γιατί οι κλασικές "ανοιχτές" επεμβάσεις είναι πολύ εκτεταμένες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χειρουργός αναγκάζεται να κάνει μεγάλη τομή. Η μετεγχειρητική παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι από πέντε έως οκτώ ημέρες κατά μέσον όρο και συνήθως απαιτείται μία περίοδος ανάρρωσης έξι εβδομάδων. Λαπαροσκοπική κολεκτομή Σήμερα, μία νέα μέθοδος γνωστή ως λαπαροσκοπική κολεκτομή, επιτρέπει στο χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Αναλόγως του είδους της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε "ανοιχτή" επέμβαση. 
Τι είναι το κόλον;
Το κόλον είναι το παχύ έντερο, το κατώτερο σημείο του πεπτικού σας συστήματος. Το έντερο είναι ένα μακρύ, σωληνοειδές όργανο, το οποίο αποτελείται από το λεπτό έντερο, το κόλον (παχύ έντερο) και το ορθόν, που είναι το τελευταίο τμήμα του κόλου. Μετά την κατάποση της τροφής, αρχίζει η πέψη της στο στομάχι και κατόπιν καταλήγει στο λεπτό έντερο, όπου απορροφούνται τα θρεπτικά στοιχεία της. Τα υπόλοιπα προχωρούν μέσω του κόλου στο ορθό από όπου και αποβάλλονται από το σώμα. Το κόλον και το ορθόν απορροφούν νερό και κρατούν τα υπολείμματα των τροφών μέχρι να είστε έτοιμοι να τα αποβάλλετε.  
Τι είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή;
Στις περισσότερες λαπαροσκοπικές κολεκτομές, οι χειρουργοί κάνουν τέσσερις ή πέντε μικρές τομές (1/2εκ. περίπου η καθεμία), ενώ παρακολουθούν την εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς σε μία οθόνη τηλεόρασης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μία από τις μικρές τομές μπορεί να μεγαλώσει δύο έως τρία εκατοστά. προκειμένου να ολοκληρωθεί η επέμβαση. 
Είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή κατάλληλη μέθοδος για εσάς;
Παρ' όλο που η λαπαροσκοπική κολεκτομή έχει πολλά πλεονεκτήματα, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάποιους ασθενείς. Χρειάζεται μία εκτενής ιατρική αξιολόγηση από ένα χειρουργό ειδικευμένο στις λαπαροσκοπικές κολεκτομές, σε συνεργασία με τον προσωπικό σας γιατρό, για να εξακριβωθεί αν η μέθοδος αυτή είναι η κατάλληλη για εσάς.  
Τι προετοιμασία απαιτείται;
Ειδικές εξετάσεις
Η διάγνωση πολλών ασθενειών του κόλου γίνεται με κάποια από τις δύο ακόλουθες εξετάσεις: κολονοσκόπηση ή βαριούχος υποκλυσμός. Αυτές οι δύο εξετάσεις επιτρέπουν στο χειρουργό να δει το εσωτερικό του εντέρου. Μερικές φορές, μπορεί να κριθεί απαραίτητη και μία αξονική τομογραφία κοιλίας. Πριν από την επέμβαση, επίσης, θα χρειαστούν και κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) ή/και ακτινογραφία θώρακος.
Προετοιμασία για την επέμβαση
Πρέπει να κάνετε μπάνιο το προηγούμενο βράδυ της επέμβασης ή το πρωί της ίδιας ημέρας. Το κόλον και το ορθό πρέπει να είναι τελείως άδεια πριν από την επέμβαση. Συνήθως, οι ασθενείς πρέπει να πιουν μία μεγάλη ποσότητα καθαρτικού υγρού. Μπορεί, ακόμη, αρκετές ημέρες πριν από την επέμβαση, να χρειαστεί να καταναλώσουν καθαρτικά υγρά ή κλύσματα. Συνήθως συνιστώνται και κάποια αντιβιοτικά. Ο χειρουργός σας θα σας ενημερώσει για την προεγχειρητική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.  
Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική κολεκτομή;
Οι περισσότερες λαπαροσκοπικές διαδικασίες κολεκτομής αρχίζουν με τον ίδιο τρόπο. Χρησιμοποιώντας ένα στενό σωλήνα, ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιά. Ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μία βιντεοκάμερα) εισέρχεται μέσα από το σωλήνα και επιτρέπει στο χειρουργό να παρακολουθεί μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Κάποιοι άλλοι σωλήνες εισέρχονται από τις υπόλοιπες μικρές τομές και επιτρέπουν στο χειρουργό να εκτελεί την επέμβαση εσωτερικά και να αφαιρέσει το τμήμα του κόλου. Η όλη επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί μέσω των σωλήνων ή μπορεί να χρειαστεί να επιμηκυνθεί μία από τις μικρές τομές. 
Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής;
Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν αναλόγως του είδους της επέμβασης και της γενικότερης κατάστασης του ασθενούς. Τα συνήθη πλεονεκτήματα είναι:
Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
Λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
Γρηγορότερη επιστροφή σε μία δίαιτα στερεής τροφής
Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου
Γρηγορότερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες
Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα  
Τι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν;
Όπως και σε κάθε επέμβαση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιπλοκών. Εν τούτοις, ο κίνδυνος αυτός δεν είναι μεγαλύτερος από αυτές που μπορεί να προκύψουν από μία επέμβαση με την "ανοιχτή" μέθοδο. Ελάχιστος κίνδυνος:
Αιμορραγία ή φλεγμονή (συνηθισμένες επιπλοκές σε κάθε επέμβαση)
Ακόμη μικρότερος κίνδυνος:
Διαρροή στο σημείο της επανασύνδεσης του κόλου
Τραυματισμός των γειτονικών οργάνων, όπως το λεπτό έντερο, ο ουρητήρας ή η χοληδόχος κύστη  
Τι συμβαίνει αν η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει ή να ολοκληρωθεί με τη λαπαροσκοπική μέθοδο;
Σε κάποιο μικρό αριθμό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να μετατραπεί η επέμβαση σε "ανοικτή" είναι οι εξής: ·
Παχυσαρκία
Ιστορικό προηγούμενης επέμβασης στην κοιλιά, η οποία έχει προκαλέσει βαθειά βλάβη στον ιστό
Αδυναμία να υπάρχει καθαρή εικόνα των οργάνων
Αιμορραγικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης
Η απόφαση για επέμβαση με την "ανοιχτή" μέθοδο έγκειται στην κρίση του χειρουργού σας πριν ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και βασίζεται αποκλειστικά στην ασφάλεια του ασθενούς.  
Τι πρέπει να περιμένετε μετά την επέμβαση;
Μετά την επέμβαση είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρουργού σας. Παρ' όλο που κάποιοι ασθενείς αισθάνονται πολύ καλά σε λίγες μόνο ημέρες, μην ξεχνάτε ότι το σώμα σας χρειάζεται κάποιο χρόνο για να αναρρώσει. Συνιστάται να σηκωθείτε και να περπατήσετε την επόμενη κιόλας ημέρα της επέμβασης. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τους πόνους στους μυς. Πιθανόν, θα είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στις περισσότερες καθημερινές σας δραστηριότητες (μπάνιο, οδήγηση, ανάβαση σκάλας, εργασία, σεξουαλικές δραστηριότητες) σε μία ή δύο εβδομάδες. Αν αισθάνεστε επίμονο πόνο, ο οποίος δεν ανακουφίζεται με τα παυσίπονα που σας έχουν συστήσει ή παρατηρήσετε εκροή υγρού από τις τομές, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το χειρουργό σας.


***  Οξεία παγκρεατίτιδα
Τι είναι η οξεία παγκρεατίτιδα;
Το πάγκρεας είναι ένας επιμήκης αδένας που βρίσκεται πίσω από το στομάχι και εκκρίνει ένζυμα για την πέψη των τροφών και ορμόνες, όπως η ινσουλίνη. Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι η φλεγμονή του παγκρέατος, που μπορεί να προκληθεί από πολλά αίτια. Μερικά από αυτά είναι οι χολόλιθοι, η κατάχρηση αλκοόλ, οι ιοί, καθώς και τραυματισμός του οργάνου κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. 
Πώς ξεκινά ένα επεισόδιο οξείας παγκρεατίτιδας;
Το κύριο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι πόνος στο ανώτερο τμήμα της κοιλιάς, που μπορεί να είναι επίμονος και σοβαρός. Μπορεί μάλιστα να αντανακλά σαν ζώνη γύρω από τη μέση του ασθενούς και να συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς ή και πυρετό.  Πώς γίνεται η διάγνωση της οξείας παγκρεατίτιδας;
Ο γιατρός, βασισμένος στην υποψία της νόσου από την κλινική εικόνα του ασθενούς, θα προχωρήσει σε εξετάσεις αίματος. Αυτές θα δείξουν αυξημένα επίπεδα παγκρεατικών ενζύμων, που ελευθερώνονται στην κυκλοφορία από τα κατεστραμμένα παγκρεατικά κύτταρα, ενώ η αξονική τομογραφία και το υπερηχογράφημα της άνω κοιλιάς μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση. 
Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος και ποιους κινδύνους έχει;
Η θεραπεία συνίσταται συνήθως σε μέτρα υποστήριξης για την ανακούφιση του πόνου και την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται με τους εμετούς. Όταν το αίτιο είναι ένας χολόλιθος, αυτός συνήθως αφαιρείται με επέμβαση. Στις πιο πολλές περιπτώσεις η νόσος υποχωρεί σε μία εβδομάδα. Σε άλλες όμως, γίνεται απειλητική για τη ζωή, όταν μάλιστα αναπτύσσονται επιπλοκές από άλλα όργανα.


***  Αλήθειες και μύθοι για την ορθοδοντική 
Τι μας προσφέρει η ορθοδοντική ως θεραπεία και πόσο απαραίτητη είναι; Απαντήσεις σε συνήθεις απορίες για τη διαδικασία και το κόστος.

Τι είναι η ορθοδοντική
Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ανωμαλιών στη θέση των δοντιών και των οστών του προσώπου. Ο άριστος θεραπευτικός σχεδιασμός από ειδικό ορθοδοντικό, η κατάλληλη επιλογή μηχανισμών και ο σωστός έλεγχός τους φέρνουν την ιδανική αναλογία και αρμονία ανάμεσα στα δόντια, τα χείλη και τα οστά του προσώπου. Έτσι επιτυγχάνεται όχι μόνο ένα άριστο αισθητικό αλλά κυρίως ένα άρτια λειτουργικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η ορθοδοντική θεραπεία αυξάνει δραματικά την αυτοπεποίθηση των ατόμων καθώς ένα ελκυστικό χαμόγελο είναι η πρώτη μας επαφή με τον κόσμο. Συμβάλλοντας δυναμικά στην οδοντική πρόληψη, η ορθοδοντική προλαμβάνει προβλήματα από τερηδόνα και ουλίτιδα, προστατεύει από τραυματισμούς και διορθώνει προβλήματα της ομιλίας και της κροταφογναθικής διάρθρωσης.
Και ενώ λίγο πολύ όλοι έχουμε δει τα γνωστά μας «σιδεράκια», παρακάτω θα δούμε μερικές αλήθειες και μύθους γύρω από την ορθοδοντική θεραπεία.
ΜΥΘΟΣ 1: Τα παιδιά χρειάζονται να δουν ορθοδοντικό όταν αλλάξουν όλα τα δόντια τους.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Σύμφωνα με την Αμερικανική και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνεται γύρω στα επτά χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα αρχίσουν θεραπεία τότε. Υπάρχουν όμως σοβαρά προβλήματα που η έγκαιρη παρέμβαση έχει θεαματικά αποτελέσματα και πιθανόν αποφυγή εξαγωγής μονίμων δοντιών.
ΜΥΘΟΣ 2: Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μόδα. Μπορεί μεγαλώνοντας το παιδί μου να διορθωθεί μόνο του. Γιατί τα παλιά χρόνια δεν βάζαμε σιδεράκια και είχαμε ίσια δόντια;
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ορθοδοντική θεραπεία δεν είναι μόδα και τα περισσότερα προβλήματα δεν αυτοδιορθώνονται. Υπάρχει μια σαφής αύξηση του αριθμού των ορθοδοντικών ανωμαλιών στον πληθυσμό καθώς και μια αύξηση της γνώσης των προβλημάτων που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση, καθώς «μπορώ να δω ότι γνωρίζω».
ΜΥΘΟΣ 3: Μόνο τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να «ισιώσουν τα δόντια τους».
ΑΛΗΘΕΙΑ: Περίπου 1 στους 5 ορθοδοντικούς ασθενείς είναι ενήλικας, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές στις ΗΠΑ. Η ορθοδοντική στους ενήλικες μπορεί να αφορά διόρθωση προβλημάτων που προϋπήρχαν ή προέκυψαν σε βάθος χρόνου από περιοδοντικά προβλήματα. Σε ιδιαίτερα σοβαρά σκελετικά προβλήματα η συνεργασία ορθοδοντικής-γναθοχειρουργικής φέρνει θεαματικά αποτελέσματα.
ΜΥΘΟΣ 4: Τα πιο πολλά προβλήματα μπορούν να διορθωθούν με ένα «μασελάκι» που φοριέται το βράδυ
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι κινητοί μηχανισμοί αποτελούν ένα μικρό κομμάτι των ορθοδοντικών μέσων και χρησιμοποιούνται συνήθως συμπληρωματικά ή για τη διατήρηση ενός αποτελέσματος. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν σαφώς ότι για να προκληθεί ορθοδοντική μετακίνηση με σταθερό αποτέλεσμα, απαιτείται διάστημα τουλάχιστον 18 ωρών.
ΜΥΘΟΣ 5: Τα σιδεράκια πονάνε και χαλάνε τα δόντια
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα σιδεράκια δεν πονάνε καθόλου όταν τοποθετούνται στο στόμα. Κολλάνε με ειδικές κόλλες εντελώς ανώδυνα. Υπάρχει μια ενόχληση λίγες ώρες αργότερα από τις πιέσεις που αρχίζουν να ασκούνται, κάτι ανάλογο με το να φοράμε ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια για πρώτη φορά! Ένα μικρό παυσίπονο είναι αρκετό να αντιμετωπίσει αυτή την ενόχληση.
Τα δόντια μας χρειάζονται βούρτσισμα πρωί και βράδυ. Όταν φοράμε «σιδεράκια» αυτό το βούρτσισμα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό ώστε να καθαρίζονται καλά όλες οι επιφάνειες του δοντιού γύρω από αυτά. Ποτέ δεν χαλάει ένα δόντι κάτω από το σιδεράκι γιατί η συγκόλληση γίνεται όπως περίπου ένα λευκό σφράγισμα.
ΜΥΘΟΣ 6: Η ορθοδοντική θεραπεία είναι κουραστική γιατί κρατάει σχεδόν 2 χρόνια. Μήπως να προτιμήσω μια «γρήγορη μέθοδο»;
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ορθοδοντική θεραπεία είναι ίσως η μόνη ιατρική ειδικότητα που θεραπεύει χωρίς την χρήση φαρμάκων. Όλες οι μετακινήσεις πρέπει γίνονται με ήπιες, βιολογικές δυνάμεις που χρειάζονται χρόνο να δράσουν. Γρήγορες και απότομες δυνάμεις είναι κάτι ανάλογο με ένα τραύμα και μπορεί να προκαλέσουν απορροφήσεις ριζών.
ΜΥΘΟΣ 7: Τα σιδεράκια θα με κάνουν να ψευδίζω, να μην μπορώ να αθληθώ σωστά ή να παίζω ένα μουσικό όργανο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα σιδεράκια που κολλάνε στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών δεν φέρνουν καμία διαταραχή στην ομιλία γιατί ο έναρθρος λόγος διαμορφώνεται μέσα στη στοματική κοιλότητα. Όλα τα αθλήματα γίνονται κανονικά, όπως και η χρήση μουσικών οργάνων.
ΜΥΘΟΣ 8: Τα σιδεράκια είναι άσχημα
ΑΛΗΘΕΙΑ: Έχει περάσει πολύς καιρός από την …Μαρία την άσχημη. Τα περισσότερα μεταλλικά σιδεράκια είναι πολύ μικρότερα (mini brackets) με παιχνιδιάρικη διάθεση αλλάζοντας χρώματα στα λαστιχάκια τους σε κάθε επίσκεψη. Τα περισσότερα παιδιά τα συνδυάζουν με την ομάδα τους, διάφορες γιορτές και εποχές του χρόνου, με ιδιαίτερη φαντασία και αποτέλεσμα!
Για όσους το αισθητικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό και για τους ενήλικες, υπάρχουν τα διαφανή brackets και τα γλωσσικά σιδεράκια που κολλάνε στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών.
ΜΥΘΟΣ 9: Τα σιδεράκια είναι η μόνη λύση για ορθοδοντική θεραπεία
ΑΛΗΘΕΙΑ: Από τις αρχές του 2000 περίπου η χρήση της όλο και πιο υποσχόμενης τεχνολογίας διαφανών ναρθήκων έδωσε την ευκαιρία επίλυσης ορισμένων ορθοδοντικών προβλημάτων χωρίς σιδεράκια. Από τότε, διάφορες εταιρείες, άλλες ακριβότερες, άλλες πιο οικονομικές προσφέρουν τέτοιου είδους λύσεις. Αυτό που δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε είναι ότι η επιλογή δεν πρέπει να γίνεται με μόνο γνώμονα την αισθητική εμφάνιση. Είναι καθήκον του ορθοδοντικού να είναι ενήμερος για όλες τις νέες τεχνικές και αφού αναλύσει την περίπτωση να συζητήσει με τον ασθενή του και να συναποφασίσουν το μέσον που θα χρησιμοποιηθεί για ένα άριστο αποτέλεσμα.
ΜΥΘΟΣ 10: Η ορθοδοντική θεραπεία είναι ακριβή και ίσως όχι και τόσο απαραίτητη σε δύσκολους καιρούς.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι παγκόσμια γνωστό ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε θεραπεία. Στην περίπτωση της οδοντιατρικής υγείας η σωστή πρόληψη θωρακίζει απέναντι σε σοβαρά προβλήματα και σε έναν ιδιαίτερα οξύ πόνο. Η ορθοδοντική θεραπεία συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη τοποθετώντας αρμονικά τα δόντια πάνω στις γνάθους με αποτέλεσμα τον καλό καθαρισμό τους, τα προστατεύει από τραύματα όταν προεξέχουν πολύ και κυρίως καθοδηγεί τις γνάθους σε αρμονικές σχέσεις ώστε να δίνουν στο πρόσωπο την αρμονία που του αξίζει!  sns  Arfara  2017 stamos01 .-




  ***   Γιατί τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι "φιλικά" προς την υγεία του στόματος;
Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) υποστηρίζει την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (WDF) στην προώθηση της ευαισθητοποίησης για την υιοθέτηση πρακτικών καλής στοματικής υγιεινής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).
~ Η φροντίδα της στοματικής υγείας είναι πολύ σημαντική αφού γνωρίζουμε ότι οι παθήσεις του στόματος πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τη φθορά των δοντιών χωρίς θεραπεία (τερηδόνα) να επηρεάζει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%).
Πιστή στο στόχο της για αύξηση της ευαισθητοποίησης σε σημαντικά θέματα υγείας, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών υποστηρίζει και φέτος την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία FDI  στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, και στο να επισημάνει ότι η καλή στοματική υγιεινή είναι καθοριστικής σημασίας για μια υγιή ζωή, σύμφωνα με το μήνυμα "Live Mouth Smart".
Η υιοθέτηση συνηθειών καλής στοματικής υγιεινής και το να ακολουθεί κανείς μία υγιεινή διατροφή με μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν βέλτιστη στοματική υγεία από τα πρώτα στάδια ζωής έως τη μεγαλύτερη ηλικία. Χρησιμοποιώντας τα ως εναλλακτική λύση της ζάχαρης σε τρόφιμα και ροφήματα, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων του στόματος και τη διαχείριση της υγείας των δοντιών. 
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, σύμμαχος για την καλή υγεία των δοντιών
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν συστατικά που δεν σχετίζονται με την τερηδόνα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν διασπώνται από τα βακτήρια του στόματος και δεν συμβάλλουν στην φθορά των δοντιών.3 Όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ροφήματα, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά επιτρέπουν στους ανθρώπους να απολαμβάνουν προϊόντα με γλυκιά γεύση μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.
To όφελος που προσφέρουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στην υγεία των δοντιών, υποστηρίζεται από ισχυρά επιστημονικά δεδομένα και έχει αναγνωριστεί στην γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) το 2011.4 Το 2012, με βάση το συμπέρασμα της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ισχυρισμό υγείας που υποστηρίζει το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην υγεία των δοντιών: "τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά διατηρούν τα μεταλλικά στοιχεία των δοντιών μειώνοντας το ποσοστό απομετάλλωσής τους όταν καταναλώνονται στη θέση των σακχάρων" (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 432/2012).
Έχοντας αξιολογήσει την επιστημονική βιβλιογραφία, μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων κατέληξαν σε δήλωση συναίνεσης που δημοσιεύθηκε το 2014 ότι "Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά προσφέρουν οφέλη στην υγεία των δοντιών όταν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, ροφήματα, οδοντόκρεμες και φάρμακα, με την προϋπόθεση ότι και τα άλλα συστατικά που περιέχονται, επίσης, δεν προκαλούν τερηδόνα και διάβρωση των δοντιών". Η επιστημονική έρευνα δείχνει επίσης ότι το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δοντιών με διάφορους τρόπους.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην πρόληψη και διαχείριση των παθήσεων του στόματος, κατεβάζοντας το ενημερωτικό δελτίο της ISA για τη στοματική υγεία.
Πέντε έξυπνες συμβουλές για καλή στοματική υγιεινή
Οι συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής, η αποφυγή παραγόντων κινδύνου και ο τακτικός ιατρικός έλεγχος των δοντιών, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση βέλτιστης στοματικής υγείας από τη νεαρή ηλικία έως και την Τρίτη ηλικία. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες έξυπνες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε μία υγιή ζωή ξεκινώντας από την υγεία του στόματος, σύμφωνα με το μήνυμα «Live Mouth Smart»:
  • Βουρτσίστε τα δόντια σας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας φθοριούχες οδοντόκρεμες
  • Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή, περιορίζοντας το τσιμπολόγημα τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν προκαλούν τερηδόνα και μπορούν να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης για να παρέχουν γλυκιά γεύση χωρίς να επηρεάζουν την υγεία των δοντιών
  • Αποφύγετε το κάπνισμα/τη χρήση καπνού
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Ξεπλύνετε με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα και τα σνακ, όταν το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι εφικτό
  • Τέλος, μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας ή τον πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ώστε να κάνετε τακτικά έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών σας. 
Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, η οποία διοργανώνεται από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία FDI,  εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου και στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την πρόληψη των παθήσεων του στόματος και τον έλεγχο της στοματικής υγείας.
Το φετινό θέμα της ενημερωτικής εκστρατείας "Live Mouth Smart" έχει στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έχουν τον έλεγχο της στοματικής τους υγείας καθόλη τη διάρκεια της ζωή τους, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν ένα υγιές, λειτουργικό στόμα από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα.

***  Δείτε ποια είναι η συμβολή της βιταμίνης D στην σκλήρυνση κατά πλάκας

~ Οι επιστήμονες έχουν συνδυάσει τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D από πολλές μελέτες με τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης.
Σύμφωνα ωστόσο με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μπορούσε να αποτελεί ασφαλή και οικονομική αγωγή για ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.
Ο ερευνητής Dr. Peter A. Calabresi, του Johns Hopkins University School of Medicine, στη Βαλτιμόρη και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε 40 ενήλικες, ηλικίας 18-55 ετών με υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση.
Ο κάθε συμμετέχων λάμβανε είτε 10.400 IU (υψηλή δόση) είτε 800 IU (χαμηλή δόση) συμπληρωμάτων βιταμίνης D3, καθημερινά για 6 μήνες.
Στην έναρξη της έρευνας, και στους 3 και 6 μήνες, μετρήθηκαν με εξετάσεις αίματος τα επίπεδα βιταμίνης D καθενός από τους συμμετέχοντες και οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης την ανταπόκριση των Τ κυττάρων, δείκτη της δραστηριότητας της νόσου.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι άνθρωποι που λάμβαναν υψηλή δόση βιταμίνης D3 έδειξαν μείωση στο ποσοστό Τ κυττάρων που συνδέονται με τη δραστηριότητα της νόσου.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα ξεπέρασαν τα 18 ng/ml, κάθε επιπλέον αύξηση της βιταμίνης D κατά 5 ng/ml συνδέθηκε με 1% πτώση των Τ- λεμφοκυττάρων που παράγουν ιντερλευκίνη 17 στο αίμα. Τα συγκεκριμένα κύτταρα εκτιμάται ότι παίζουν ρόλο στην παθογένεση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Δεν εντοπίστηκε μείωση στο ποσοστό των Τ- λεμφοκυττάρων που παράγουν ιντερλευκίνη 17 στο αίμα σε όσους έλαβαν τη χαμηλή δόση της βιταμίνης D3.
Σύμφωνα με τον Dr. Calabresi, τα συγκεκριμένη ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει υποσχόμενη νέα επιλογή όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου. Θεωρεί συναρπαστικά τα αποτελέσματα, καθώς η βιταμίνη D είναι οικονομική, ασφαλής και βολική αγωγή.


***   Τι αλλάζει με τα “μαύρα” σφραγίσματα
Κλειδί για τη μείωση της ανάγκης παρεμβατικής θεραπείας είναι η επένδυση στην πρόληψη της τερηδόνας και των λοιπών οδοντιατρικών νοσημάτων.


~  Τη σταδιακή απόσυρση του αμαλγάματος, του υλικού που χρησιμοποιείται για τα “μαύρα” σφραγίσματα, αποφάσισαν οι ευρωπαϊκές αρχές.
Το υλικό έχει ιστορία 180 ετών και θεωρείται πολύ αξιόπιστο. Φέρει, ωστόσο, υδράργυρο, ο οποίος δεν απειλεί την υγεία των φερόντων, αλλά η χρήση του εκτιμάται πως επιβαρύνει το περιβάλλον.
Οδηγίες για το πώς θα γίνεται στο εξής η εφαρμογή του αμαλγάματος, έδωσαν την Τρίτη οι πρόεδροι της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Υφαντής και ο καθηγητής Οδοντιατρικής Ιωάννης Τζούτζος.
Οι ειδικοί επεσήμαναν πως υπάρχει λόγος αντικατάστασης των “μαύρων” σφραγισμάτων για όσους τα φέρουν, εκτός εάν υπάρξει επανατεριδονισμός του δοντιού ή ατύχημα.
Με βάση τον κοινοτικό Κανονισμό, το αμάλγαμα πρέπει να τοποθετείται υπό προϋποθέσεις σε παιδιά κάτω των 15 ετών και σε εγκύους.
Σύμφωνα με τους οδοντίατρους, η απαγόρευση της χρήσης του οδοντιατρικού αμαλγάματος σε παιδιά κάτω των 15 ετών πρέπει να ερμηνευθεί ως μία υπόθεση ότι τα παιδιά κάτω των 15 ετών έχουν μικρές τερηδονικές βλάβες και κατά συνέπεια απαιτούνται μικρές εμφράξεις.
Aποτελεί ήδη βέλτιστη πρακτική για τους οδοντιάτρους να ακολουθούν μιαν ελάχιστα παρεμβατική προσέγγιση στις μικρές κοιλότητες, για τις οποίες, άλλωστε, τα διαθέσιμα υλικά εξελίσσονται διαρκώς. 
Ανάγκες
Ωστόσο, κάποια παιδιά κάτω των 15 ετών μπορεί να μην έχουν μικρές κοιλότητες ή να έχουν άλλες ιατρικές ή οδοντιατρικές ανάγκες που καθιστούν τα άλλα υλικά λιγότερο αποτελεσματικά.
Ο Κανονισμός παρέχει στους οδοντιάτρους την ευκαιρία να εκτιμήσουν τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς και να κάνουν χρήση του ενδεικνυόμενου υλικού αποκατάστασης σε μια δεδομένη περίσταση.
Kατά τη θεραπεία εγκύων γυναικών, οι οδοντίατροι ακολουθούν την προσέγγιση που προβλέπεται από μια σειρά δημοσίων φορέων: Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη ιατρική ή φαρμακευτική παρέμβαση, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή όταν μελετάται η τοποθέτηση οποιουδήποτε οδοντιατρικού υλικού αποκατάστασης σε έγκυες γυναίκες.
Βέλτιστη
Αποτελεί τη βέλτιστη πρακτική να αναβάλλεται μία οδοντιατρική παρέμβαση για μετά την εγκυμοσύνη, εκτός εάν αυτό κρίνεται ιατρικά απαραίτητο από τον οδοντίατρο. Ο Κανονισμός επεκτείνει την αρχή αυτή και για τις γυναίκες που θηλάζουν.
Σε γενικές γραμμές, οι οδοντίατροι αξιολογούν την κατάσταση του κάθε ασθενούς προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα ενδεικνυόμενα υλικά, στη σωστή χρονική στιγμή, για το σωστό ασθενή.
Κλειδί για τη μείωση της ανάγκης παρεμβατικής θεραπείας είναι η επένδυση στην πρόληψη της τερηδόνας και των λοιπών οδοντιατρικών νοσημάτων.


***   Πονοκέφαλος και κροταφογναθική διάρθρωση 
Μπορεί ένας έντονος πόνος στο αυτί να μην οφείλεται σε ωτίτιδα; Μπορεί εκείνο που φαντάζει ως ανυπόφορος οδοντόπονος να μην έχει βάση σε χαλασμένο δόντι και να οδηγήσει ακόμη και σε εξαγωγές γερών δοντιών; Μπορεί μορφές πονοκεφάλου να ξεκινούν έξω από το κεφάλι; Η απάντηση στα παραπάνω είναι ναι.

~  Μπορεί ένας έντονος πόνος στο αυτί να μην οφείλεται σε ωτίτιδα; Μπορεί εκείνο που φαντάζει ως ανυπόφορος οδοντόπονος να μην έχει βάση σε χαλασμένο δόντι και να οδηγήσει ακόμη και σε εξαγωγές γερών δοντιών; Μπορεί μορφές πονοκεφάλου να ξεκινούν έξω από το κεφάλι; Η απάντηση στα παραπάνω είναι ναι.
Καλωσήρθατε στο θαυμαστό, περίπλοκο και συνάμα φοβερό κόσμο των πόνων της περιοχής του στόματος και του προσώπου, των προσωπαλγιών.
Η περιοχή του κεφαλιού -και ιδιαίτερα το στόμα και το πρόσωπο- είναι γεμάτες αισθητικά νεύρα που αναστομώνονται εκτεταμένα μεταξύ τους, κάνοντας αυτό το μέρος του σώματος από τα πιο ευαίσθητα. Το κακό είναι ότι μερικές φορές τα νεύρα αυτά μεταφέρουν στον εγκέφαλο ερεθίσματα που εκείνος ερμηνεύει ως πόνο που έχει ή δεν έχει πραγματική αιτία.
Οι εκτεταμένες διασταυρώσεις των νεύρων μπορεί να κάνουν αρκετά δύσκολο να εντοπίσει κανείς την ακριβή πηγή του πόνου, ενώ και η αποτελεσματική αντιμετώπισή του μπορεί να είναι δύσκολη, οδηγώντας πολλές φορές τον ασθενή που αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση στην απελπισία.
Αν προσπαθήσει κάποιος να κατατάξει τον πόνο στην περιοχή ανάλογα με την πηγή του θα μπορούσε να μιλήσει για πόνο τοπικής αιτιολογίας (από δόντια, γνάθους, αρθρώσεις κ.λ.π),για πόνο που ξεκινά από τα ίδια τα νεύρα (είναι οι λεγόμενες νευραλγίες),πόνος που ξεκινά έξω από το πρόσωπο και αντανακλά στην περιοχή όταν είναι αδύνατο να εντοπιστεί συγκεκριμένη πηγή.
Ο πόνος που ξεκινά από τα δόντια, τα ούλα ή τα οστά των γνάθων και είναι γνωστός σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους, συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή της περιοχής και αποτελεί τη συχνότερη αιτία επίσκεψης στον οδοντίατρο. Συνήθως το αίτιό του εντοπίζεται σχετικά εύκολα και αντιμετωπίζεται, οδηγώντας τον ασθενή στην ανακούφιση.
Μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί η άτυπη οδονταλγία στην οποία κατάσταση αυτή, που σήμερα θεωρείται μορφή νευραλγίας, έχει οδηγήσει ασθενείς στο να υποστούν μη απαραίτητες οδοντιατρικές εργασίες (σφραγίσματα, απονευρώσεις ) ή ακόμη και πολλαπλές εξαγωγές δοντιών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο πόνος.
Πολύ πιο συχνό είναι το επώδυνο δυσλειτουργικό σύνδρομο της κροταφογναθικής διάρθρωσης, της άρθρωσης δηλαδή ανάμεσα στην κάτω γνάθο και το υπόλοιπο κρανίο. Από μελέτες έχει βρεθεί ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους παρουσιάζουν συμπτώματα του συνδρόμου αυτού, αλλά πολλοί ούτε καν συνειδητοποιούν, ενώ μόνο ένα 5% ως 25% θα αν ζητήσει θεραπεία.
Οι ασθενείς που παρουσιάζουν το σύνδρομο αυτό παραπονούνται για ήχους από την άρθρωση όταν ανοιγοκλείνουν το στόμα, πόνο όταν κινούν την κάτω γνάθο που πολλές φορές αντανακλά στο αυτί, στον κρόταφο, τον αυχένα ή το υπόλοιπο πρόσωπο, αίσθημα βάρους και κούρασης στην περιοχή και, σε πιο σοβαρές καταστάσεις, αδυναμία διάνοιξης του στόματος.
Σπάνια, ευτυχώς, παρουσιάζεται στην περιοχή του προσώπου η πρωτοπαθής νευραλγία του τρίδυμου νεύρου, του βασικού δηλαδή αισθητικού νεύρου της περιοχής. Η κατάσταση αυτή, της οποίας η αιτιολογία δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη, εμφανίζεται ξαφνικά μ΄ έναν οξύτατο, διαπεραστικό πόνο που διαρκεί συνήθως δευτερόλεπτα και εκλύεται όταν ερεθιστεί μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος του προσώπου ή του βλεννογόνου του στόματος.
Ο πόνος αυτός είναι τόσο δυνατός, ώστε ο πάσχων αποφεύγει ακόμα και να κινήσει τα χείλη του ή να αγγίξει τη συγκεκριμένη περιοχή, από φόβο μήπως προκαλέσει τη νευραλγία. Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής μπορεί να είναι δύσκολη και μακροχρόνια.
Μερικές φορές, τέτοιος νευραλγικού τύπου πόνος μπορεί να εκλυθεί όταν το νεύρο πιέζεται από κάποιο όγκο ή άλλη βλάβη μέσα ή έξω το αίτιο πίεσης του νεύρου. Και άλλα νεύρα στην περιοχή, όπως το γλωσσοφαρυγγικό, μπορούν να δώσουν παρόμοιας μορφής πόνο.
Πόνος στην περιοχή των γνάθων και του προσώπου μπορεί να προκληθεί και από βλάβες των οφθαλμών, της ρινικής κοιλότητας και των παραρρίνιων κόλπων (ιγμόρεια) καθώς και του αυχένα σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Πρέπει να επισημάνουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, πόνος που οφείλεται σε στεφανιαία νόσο της καρδιάς μπορεί να αντανακλά στη γνάθο και ιδιαίτερα στην περιοχή της αριστερής γωνίας της.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί και η γλωσσοδυνία, μια κατάσταση στην οποία υπάρχει έντονο πολλές φορές αίσθημα καψίματος στη γλώσσα. Η κατάσταση παρουσιάζεται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα και μπορεί να οφείλεται σε διαβήτη, αβιταμινώσεις, σιδηροπενία ή και σε άγνωστα αίτια.
Σε όλες τις παραπάνω επώδυνες καταστάσεις ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι κεντρικός. Εκείνος είναι που θα δεχτεί πολλές φορές τα πρώτα παράπονα του ασθενούς και σε πολλές περιπτώσεις θα βρει το αίτιο και θα λύσει το πρόβλημα.
Επειδή όμως αυτό μπορεί να είναι σύνθετο και απαιτεί τη συνεργασία διαφόρων ειδικών, ο οδοντίατρος παίρνοντας ένα λεπτομερές ιστορικό και κάνοντας μια συστηματική ενδοστοματική και εξωστοματική εξέταση του ασθενούς με προσωπαλγία, μπορεί να τον κατευθύνει προς την κατάλληλη ειδικότητα για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση.
Οι προσωπαλγίες αποτελούν καταστάσεις, των οποίων η διάγνωση και η αντιμετώπιση μπορεί να είναι δύσκολη ακόμη και για έμπειρους ειδικούς. Πολλές φορές χρειάζεται να εφαρμοστούν, συνδυασμένα ή διαδοχικά, διάφορα θεραπευτικά σχήματα προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση του ασθενούς.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η στενή συνεργασία θεραπευτή και πάσχοντος μπορεί να φέρει το επιθυμητό και από τους δύο αποτέλεσμα.

*** Κιτρίνισμα δοντιών - Υπάρχει άμεση λύση, χωρίς γιατρό? Ερωτήσεις - συμβουλές
 ~  Ιστορικό: Γυναίκα, 21 χρονών, 73 κιλά, 172 ύψος
Καλησπέρα σας. Από μικρή δεν είχα καθόλου καλή υγιεινή των δοντιών μου, έκανα κάποιες εξαγωγές, φόρεσα σιδεράκια αλλά το κιτρίνισμα έμεινε. Μόλις μπήκα στη σχολή, έκανα κάπως καλύτερη υγιεινή, τα έπλενα σχεδόν 2 φορές τη μέρα. Όμως, το κιτρίνισμα μένει και επιμένει και με ενοχλεί τόσο πολύ τώρα , που προσπαθώ να μη χαμογελάω και πολύ. Οι άλλοι μου λένε ότι δεν είναι τόσο όσο λέω, όμως εμένα με ενοχλεί.
~ Ερώτηση
-Γίνεται τώρα, ξεκινώντας από το μηδέν να λευκάνω κάπως τα δόντια μου χωρίς την παρέμβαση ειδικού (λεύκανση στο ιατρείο)? Και αν ναι, πώς? Θα πάρει καιρό? Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές? -Υπάρχει κάποια ειδική οδοντόκρεμα που θα έκανε το έργο μου πιο εύκολο? Ίσως η χρήση μιας πιο σκληρής οδοντόβουρτσας να βοηθούσε? - Όσον αφορά τις ”φυσικές μεθόδους λεύκανσης στο σπίτι” (σόδα με λεμόνι), τι ισχύει? - Και οι τροφές επηρεάζουν τόσο πολύ (καφές, κρασί)? Σας ευχαριστώ ειλικρινά!
 ~  Η απάντηση του Ειδικού
Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017
Γεια σας. Οι οδοντόκρεμες λεύκανσης αφαιρούν επιφανειακές χρωστικές μόνο. Κάνουν όμως την επιφάνεια των δοντιών άρδρη και σιγά -  σιγά αποτρίβουν την αδαμαντίνη. Το ίδιο και οι σκληρές οδοντόβουρτσες. Η σόδα και το λεμόνι είναι ιδιαίτερα καταστροφικά για τα δόντια (οξέα). Συμβουλή : επισκεφθείτε οδοντίατρο.  sns

***  σφράγισμα που φεύγει
Ερώτηση
έκανα πριν μια βδομαδα ενα μικρο σφραγισμα σε μπροστινο δοντι. την πρωτη μερα εφυγε μετα απο 3 ωρες χωρις να δαγκωσω κατι σκληρο. ξαναεκανα το σφραγισμα και κρατησε μια βδομαδα ,. ξαναεφυγε μολις περασα οδοντικο νημα. τι συμβαινει? ευχαριστω.
~ Η απάντηση του Ειδικού
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016
Αγαπητή φίλη, το θέμα σας χρήζει εξέτασης. Θα πρέπει να επισκεφθείτε και να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Χρειάζεται σωστά συγκρατιτηκά  σημεία στο δόντι για μηχανική συγκράτηση τπου σφραγίσματος(έμφραξης δοντιού).-  sns 

***   Συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια μας
Ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε;
~   Είναι σημαντικό να βουρτσίζουμε και να περιποιούμαστε τακτικά τα δόντια μας, όπως και το να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα για να είμαστε σίγουροι ότι δεν παραμένουν βλαβερά μικρόβια και κατάλοιπα τροφών που θα προκαλέσουν βλάβη. Μήπως όμως υπάρχουν και άλλες συνήθειες, εκτός από το να παραλείπουμε το βούρτσισμα, που μπορούν να καταστρέψουν τα δόντια μας; 
Φοβόμαστε τον οδοντίατρο
Ναι, το ξέρουμε πως δεν είναι και ό,τι πιο άνετο να κάθεστε σε μια καρέκλα ενώ κάποιος σκαλίζει μέσα στο στόμα σας, αλλά είναι αναγκαίο. Όπως κάθε τι που έχει να κάνει με την υγεία μας, τα δόντια μας χρειάζονται τακτικά εξετάσεις μία φορά το εξάμηνο θα ήταν ιδανικά, για έναν καθαρισμό της πλάκας που επιμένει και δεν φεύγει με το βούρτσισμα.
Τα εσπεριδοειδή
Λατρεύουμε τα εσπεριδοειδή, και είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη, αλλά αν παραμένουν για πολλή ώρα στο στόμα μας, στο τέλος τα δόντια μας θα είναι πολύ ευαίσθητα στο κρύο, λόγω της βλάβης που μπορεί να υποστούν από το κιτρικό οξύ. 
Μασουλάμε τα παγάκια
Μεγάλο λάθος, καθώς ο πάγος (και η θερμοκρασία του) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα δόντια μας ακόμα και να τα σπάσει. Δεν είναι σπάνιο να δούμε αυτή την κακή συνήθεια να καταλήγει σε ανάγκη για απονεύρωση. 
Τα δόντια ως… εργαλεία
Από το να ανοίξουμε μια πλαστική συσκευασία, μέχρι να κόψουμε μία κλωστή που εξέχει από την μπλούζα μας, όλοι μας είμαστε ένοχοι για αυτό. Και μάλλον πρέπει να σταματήσουμε να το κάνουμε, επειδή τα δόντια μας δεν είναι φτιαγμένα για αυτόν τον σκοπό. Καταστρέφεται το σμάλτο, και κινδυνεύουμε να τα σπάσουμε. 
Η ζάχαρη φταίει για όλα
Γνωστό και πάρα πολύ αληθινό. Η ζάχαρη βρίσκεται σχεδόν παντού (στις επεξεργασμένες, τουλάχιστον, τροφές), από τα σνακ μέχρι τα αναψυκτικά, και καταναλώνουμε καθημερινά τεράστιες ποσότητες. Εκτός από τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει για την υγεία μας, η ζάχαρη χαλάει τα δόντια, από την επιφάνεια μέχρι και το εσωτερικό.

***  ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ! ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΨΑΡΟΚΟΚΚΑΛΟ!
~ Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο τη στιγμή που απολαμβάνετε ένα νόστιμο φαγητό, από το να ανακαλύψετε ξαφνικά ότι ένα ψαροκόκαλο έχει κολλήσει στο λαιμό σας.
Αν σας έχει συμβεί ποτέ, τότε γνωρίζετε ήδη ότι είναι μια πολύ δυσάρεστη αίσθηση!
Ο πόνος και η δυσφορία είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε!
Θα μπορούσαμε ίσως να κάναμε μια εξαίρεση, εάν επρόκειτο για ένα διαμάντι μέσα σε ένα σφιχτό αυγό, αλλά γενικά θα προτιμούσαμε το φαγητό μας να μην έχει εκπλήξεις!
Ωστόσο, όσοι από εμάς είναι λάτρεις των ψαριών, έχουμε ένα πρόβλημα. Τα ψάρια έχουν συχνά πολλά μικρά κόκαλα.
Αν είστε τυχεροί, θα καταφέρετε να τελειώσετε το γεύμα σας χωρίς να βρείτε κανένα, αλλά ακόμη και ο καλύτερος σεφ μπορεί μερικές φορές να αφήσει κατά λάθος μερικά κόκαλα κατά την προετοιμασία του φαγητού.
Η αντιμετώπιση ενός κόκαλου είναι μια δυσάρεστη διαδικασία, αλλά είναι ακόμα χειρότερο αν καταφέρει να κολλήσει στο λαιμό σας.
Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε εάν κάποιο ψαροκόκαλο κολλήσει στο λαιμό σας.
Πώς κολλάει ένα κόκαλο;

Όταν λέμε ότι ένα ψαροκόκαλο έχει κολλήσει, τι ακριβώς εννοούμε;
Πολλά ψάρια είναι γεμάτα με μικροσκοπικά μικρά οστά, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθούν.
Ορισμένα ψάρια του γλυκού νερού, όπως η πέστροφα και ο σολομός, έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στην πλήρη απομάκρυνση των κόκαλων. Μερικοί σεφ μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν ολόκληρα τα ψάρια με τα κόκαλα.
Περιττό να πούμε ότι αυτό είναι μια σκέτη νάρκη στο δείπνο.
Εάν καταπιείτε κατά λάθος μια μπουκιά και δεν προσέξετε το κρυμμένο κομμάτι του οστού, μπορεί να καταλήξετε με ένα ψαροκόκαλο κολλημένο στο λαιμό σας.
Πώς είναι να έχετε το κόκαλο στο λαιμό;
 Αν δεν το έχετε πάθει ποτέ, θα νομίζετε ότι αισθάνεστε όπως όταν ο γιατρός ελέγχει τον λαιμό σας. Είναι μια τραχιά και άβολη αίσθηση, αλλά όχι απαραίτητα επώδυνη.
Συνήθως, ένα κολλημένο κόκαλο ψαριού δεν είναι άμεσα επικίνδυνο, αλλά μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πανικό, σαν να μην μπορείτε να αναπνεύσετε ή να καταπιείτε.
Ο λαιμό σας μπορεί να πρηστεί στο σημείο ή και να αιμορραγήσει λίγο αν το γδάρατε.
Πώς βγάζετε το κόκαλο από το λαιμό
#1 Βήξτε

Ενστικτωδώς θα βήξετε και αυτό πρέπει να κάνετε.
Ο βήχας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός σας εναντίον όλων των ειδών των παρείσακτων, από μικρόβια μέχρι αναψυκτικό που πήγε σε λάθος οδό.
Πολλές φορές, ο δυνατός βήχας για λίγα λεπτά θα φυσήξει αρκετό αέρα πάνω στο οστό για να το αποσπάσει.
Αν είστε τυχεροί, μπορείτε να βγάλετε έτσι το κόκαλο και να αφήσετε τον λαιμό σας να θεραπευτεί.
Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, δείτε παρακάτω.
#2 Καταπιείτε ελαιόλαδο

Εάν δεν μπορείτε να βγάλετε το κόκαλο με τον βήχα, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε υλικά για να το βοηθήσετε να βγει.
Το ελαιόλαδο είναι μια καλή λύση, γιατί είναι ένα καλό λιπαντικό.
Το λάδι δε θα διαλυθεί αμέσως με το σάλιο σας και θα βοηθήσει στην προσπάθεια. Θα κάνει το οστό λείο και ολισθηρό.
#3 Καταπιείτε ένα ζαχαρωτό (marshmallow)

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο.
Πιάστε ένα μεγάλο ζαχαρωτό και ρίξτε το στο στόμα.
Μασήστε το ίσα-ίσα για να λιώσει λίγο, να γίνει κολλώδες και αρκετά μικρό για να το καταπιείτε ολόκληρο.
Το συντομότερο δυνατόν, κάντε το μια χαψιά προς τα κάτω.
Το κολλώδης υφή του γλυκίσματος, θα πρέπει να «αρπάξει» το οστό από όπου και αν είναι και να το τραβήξει κατ’ ευθείαν προς τον οισοφάγο σας.
#4 Πιείτε λίγο ξύδι

Μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε λίγο αραιωμένο ξίδι, για να βγάλετε το κόκαλο.
Η κριτική γύρω από αυτή την λύση δεν έχει τελειώσει, αλλά πολλοί άνθρωποι λένε ότι η ανάμειξη ξυδιού και νερού θα διαλύσει το κόκαλο.
Το ψαροκόκαλο είναι συνήθως αρκετά λεπτό και εύθραυστο και το ξίδι είναι ένα οξύ, έτσι η ιδέα είναι ότι το ξύδι θα βοηθήσει να επιταχυνθεί η διαδικασία του οξέος στο στομάχι για να διαλύσει το κόκαλο στο λαιμό σας.
Το κύριο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου, είναι ότι μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο.
#5 Ψωμί

Η μέθοδος με το ψωμί λειτουργεί όπως η μέθοδος με το ζαχαρωτό.
Κόψτε ένα κομμάτι ξερό ψωμί και βρέξτε το λίγο σε ζεστό νερό ή γάλα.
Αμέσως μετά, κάντε το μπαλίτσα και καταπιείτε το ολόκληρο.
Η ελπίδα είναι ότι η τραχιά υφή του ψωμιού και το κολλώδης υφή από το γάλα ή το νερό, θα βοηθήσει στην απεμπλοκή του οστού όπου και αν είναι.
#6 Πηγαίνετε στο γιατρό

Εάν έχετε δοκιμάσει όλες αυτές τις μεθόδους και τίποτα δε λειτούργησε, πηγαίνετε σε έναν γιατρό για να αφαιρέσει το κόκαλο.
Συνήθως, αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα και ανώδυνα, αν και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται μικρές χειρουργικές επεμβάσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ζημιά από το ψαροκόκαλο μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Θα πρέπει, επίσης, να πάτε στο γιατρό αμέσως εάν υπάρχει υπερβολική αιμορραγία (περισσότερο από μια σταγόνα), έντονος πόνος, πληγή ή απόφραξη των αεραγωγών.
Αν κάποιος πνίγεται και δεν μπορεί να αναπνεύσει, πρέπει να καλέστε επειγόντως ιατρική βοήθεια.

***  Αυτή είναι η νούμερο 1 τροφή που προλαμβάνει καρδιακά επεισόδια, υπέρταση, εγκεφαλικά και χοληστερίνη…!
~ Θεωρείται από τα πιο υγιεινά φαγητά του πλανήτη διαθέτοντας χαρακτηριστικά που θεραπεύουν πολλές ασθένειες και δεν είναι άλλο από τους χουρμάδες.
Δείτε εδώ πως ακριβώς βοηθούν οι θρεπτικές τους ουσίες:
Προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια
Διαθέτουν κάλιο που προλαμβάνει το εγκεφαλικό καθώς ισχυροποιεί το νευρικό σύστημα. Εξασφαλίστε πως θα λαμβάνετε 400 γραμμάρια ημερησίως και θα έχετε έναν καλό σύμμαχο.
Ρυθμίζουν τη χοληστερίνη
Καθαρίζουν τις αρτηρίες και προλαμβάνουν τους θρόμβους ρυθμίζοντας την κακή χοληστερόλη.
Ρυθμίζουν την υψηλή πίεση του αίματος
Το νάτριο και το κάλιο που διαθέτουν επιτρέπουν την καλή κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Δυναμώνουν την καρδία
Μουλιάστε τες στο νερό για ένα βράδυ, στραγγίξτε τες, αφαιρέστε τους σπόρους και φτιάξτε ένα δυναμωτικό smoothie ή φάτε τες όπως είναι
Προλαμβάνουν την διάρροια
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω διαθέτουν κάλιο που ανακουφίζει την κοιλιά και το έντερο και ευνοεί τα καλά βακτήρια.
Ανεβάζουν το σίδηρο
Διαθέτουν υψηλά ποσοστά σιδήρου κάνοντας τες ιδιαίτερα χρήσιμες σε όσους πάσχουν από αναιμία, στα παιδιά και στις εγκύους.
Θεραπεύουν τη δυσκοιλιότητα
Έχουν ήπιες καθαρτικές ιδιότητες. Αφήστε τες να μουλιάσουν στον νερό όλο το βράδυ και καταναλώστε τες το επόμενο πρωί.
Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους 
Η κατανάλωση τους με άδειο στομάχι εμποδίζει την πρόσληψη βάρους και επειδή δεν έχουν χοληστερόλη βοηθούν να ελέγξετε το βάρος σας. Βέβαια έχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης οπότε με μέτρο!
Πηγή: instabam.gr

*** Για όλα έχει λύσεις η Μητέρα Φύση ! Η λύση της στην αρθρίτιδα και τον καρκίνο

Για όλα έχει λύσεις η Μητέρα ΦύσηΣύμφωνα με τους γιατρούς,όπως διαβάζουμε στο iatropedia, ο ανανάς είναι φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και επιδεικνύει αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τις γυναίκες, δεδομένου ότι περιέχει ουσίες που επαναφέρουν την ελαστικότητα των ιστών και των ινών του δέρματος. Αυτό είναι κυρίως ορατό στο γυναικείο στήθος, επειδή χάνει το σχήμα του με την πάροδο των ετών.
Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ο καφές μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, αλλά ο ανανάς μπορεί να κάνει “θαύματα” για αυτό και τα αποτελέσματα θα είναι αισθητά αμέσως.
Εκτός από θέματα αισθητικής, όμως, ο ανανάς προσφέρει πολύ σημαντικά πράγματα στην γενικότερη υγεία του οργανισμού:
Αρθρίτιδα
Όταν πρόκειται για οφέλη για την υγεία, ο ανανάς είναι γνωστός για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή των αρθρώσεων και των μυών, κυρίως εκείνων που συνδέονται με την αρθρίτιδα, μια εξουθενωτική ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περιέχει ένα αρκετά σπάνιο πρωτεολυτικό ένζυμο, που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο είναι γνωστό ότι διασπά τις πολύπλοκες πρωτεΐνες και έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό το ένζυμο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα σημάδια και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας σε πολλές έρευνες.
Καρκίνος
Ο ανανάς έχει συνδεθεί άμεσα με την πρόληψη των καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα και του στήθους. Εκτός από πολύ βιταμίνη C, ο ανανάς περιέχει επίσης διάφορα άλλα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, του β-καροτένιου, της βρομελίνης, διάφορα φλαβονοειδή και έχει υψηλά επίπεδα μαγγανίου. Το τελευταίο είναι ένα σημαντικό συστατικό της υπεροξειδικής δισμουτάσης, ενός εξαιρετικά ισχυρού “εργαλείου”, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με πολλά είδη καρκίνου.
Οστά
Παρά το γεγονός ότι ο ανανάς δεν είναι πλούσιος σε ασβέστιο, το οποίο συνδέεται με τα υγιή οστά, περιέχει άφθονο μαγγάνιο, το οποίο είναι ένα άλλο ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών, την ανάπτυξη και την επισκευή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μία μόνο μερίδα ανανά θα πάρετε πάνω από το 70% των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγγάνιο.
Μάτια
Ανανάς είναι επίσης επωφελής για την όρασή σας. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει άμεση συσχέτιση της κατανάλωσης ανανά με την βελτίωση της υγείας των ματιών και την πρόληψη των κοινών παθήσεων σε αυτά, που σχετίζονται με την ηλικία. Το β-καροτένιο, ειδικά, έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: 
Πέρα από όλα τα οφέλη για την υγεία σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέχετε όσον αφορά τον ανανά. Η βρομελίνη στον ανανά είναι γνωστό ένζυμο για την μαλάκυνση του κρέατος, το οποίο συνεπάγεται ότι διευκολύνει την πέψη των σκληρών τροφών. Όμως, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποια τρυφερότητα ή και ευαισθησία των χειλιών, των ούλων και της γλώσσας σας, αν τρώτε πάρα πολύ ανανά. Η βρομελίνη είναι ένα ισχυρό χημικό συστατικό και σε υπερβολική δόση μπορεί να επιφέρει εμετό, διάρροια, πονοκεφάλους και ναυτία.
Επιπλέον, η βρομελίνη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την έμμηνο ρύση.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα " ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας " δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

***   Tips περιποίησης για υγιές στήθος 
Τα αισθητικά προβλήματα του στήθους όπως είναι το μέγεθος και η έλλειψη σφριγηλότητας μπορεί να επηρεάσουν τη ψυχολογία της γυναίκας.Tips για το μαστό.


Ένα από τα πιο θελκτικά σημεία του σώματος της γυναίκας το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ωραίας εμφάνισής της είναι το στήθος. Τα αισθητικά προβλήματα του στήθους όπως είναι το μέγεθος και η έλλειψη σφριγηλότητας μπορεί να επηρεάσουν τη ψυχολογία της γυναίκας και να την οδηγήσουν σε χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης για το σώμα της αλλά και σε αισθήματα ντροπής προς τον σύντροφό της. Η κατασκευή του στήθους όπως και οι αναλογίες του οφείλονται ως ένα σημείο στον κληρονομικό παράγοντα που λέγεται ‘’μητέρα’’ , χωρίς όμως πάντα αυτό να είναι απόλυτο. Το μέγεθος του στήθους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το συνολικό βάρος του ατόμου αλλά και από το λίπος, μιας και αποτελεί μια περιοχή –μαγνήτη για αυτό, ιδιαίτερα μετά από απότομη πρόσληψη βάρους. 
Αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση του στήθους
Διάφορες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας όπως η εγκυμοσύνη, η γαλουχία και η εμμηνόπαυση φέρουν  αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση του στήθους οι οποίες οφείλονται στις απότομες ορμονικές αλλαγές και στο γήρας. Εκεί, γύρω στα 20-20+ το στήθος είναι σφριγηλό και στητό. Το δέρμα είναι ελαστικό κάτι  όμως ,το οποίο μπορεί να αλλάξει από απότομη αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους ή και από την κακή στάση του σώματος. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας το στήθος εμφανίζει αλλαγές λόγω των διαφοροποιήσεων και της καταπόνησης που υφίσταται. Έτσι, στην εγκυμοσύνη το στήθος αυξάνεται λόγω της αύξησης του λιπώδους ιστού του αδένα με αποτέλεσμα να ‘’ξεχειλώνει’’ και να εμφανίζει ραβδώσεις, ενώ μετά την γαλουχία δείχνει να ‘’ξεπρήζεται’’ και να χαλαρώνει κάτι που το οδηγεί στην πτώση. Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, η γήρανση ‘’χτυπάει’’ προοδευτικά και το στήθος. Η όψη του αλλάζει καθώς παρουσιάζεται χαλάρωση-πλαδαρότητα, πτώση των μαστών , ζάρες, απώλεια σφριγηλότητας και νεανικής μορφής. 
Οδηγίες για την υγεία του στήθους
Κάποιες οδηγίες-προφυλάξεις που μπορούν να ληφθούν για την υγεία του στήθους είναι η σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και λήψη υγρών με παράλληλη αποχή από πολύ λιπαρές τροφές. Το σταθερό σωματικό βάρος και η αποφυγή αυξομειώσεων αυτού θα καθυστερήσουν την χαλάρωσή του στήθους, ενώ η άσκηση του σώματος και  ιδιαίτερα οι ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιοχής θα δράσουν συσφικτικά. Ακόμα, καλό θα ήταν να μειώσουμε το κάπνισμα, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ μιας και όλα τα παραπάνω συμβάλουν στη δημιουργία ελευθέρων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα επιφέροντας νωρίτερα τη γήρανση στο δέρμα. Η επιλογή του κατάλληλου στηθόδεσμου (σουτιέν) είναι μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε για ένα νεανικό στήθος, και η οποία θα πρέπει να έχει ως στόχο την σωστή συγκράτησή του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η σωστή στάση του σώματος, αφού  η προς τα εμπρός κλίση του είναι πιθανόν να αλλάξει την ανατομία του στήθος και να φέρει πτώση. Περιποίηση του στήθους
Στο πλαίσιο των αισθητικών περιποιήσεων που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι η σωστή ενυδάτωση με κάποια κρέμα ή γαλάκτωμα, η εφαρμογή κατάλληλης μάσκας με δραστικά συστατικά τα οποία θα τονώσουν την περιοχή αποφεύγοντας την περιοχή των θηλών. Η εφαρμογή μάλαξης επίσης, είναι διεγερτική για την κυκλοφορία του αίματος της περιοχής και θα πρέπει να γίνεται με απαλούς χειρισμούς και ελαφρές ανατρίψεις, ενώ η υδροθεραπεία αποτελεί ένα μέσο γύμνασης των μυών και μπορεί να γίνεται είτε στο ντουζ είτε με ειδικά μηχανήματα.
Ακολουθώντας, λοιπόν ένα πλάνο περιποίησης και φροντίδας του στήθους θα πετύχουμε να διατηρήσουμε ή και να βελτιώσουμε την εμφάνισή του με διαφορά… στήθους!

***   Ολιστική Αντιμετώπιση της Αρθρίτιδας
Υπάρχουν δύο βασικές μορφές αρθρίτιδας:-η αυτοάνοση αρθρίτιδα, όπως αυτή συναντάται στις αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα , αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα κτλ) και
-η εκφυλιστική αρθρίτιδα, γνωστή κυρίως ως οστεοαρθρίτιδα.
Οι δύο αυτές παθήσεις διαφέρουν ξεκάθαρα ιστοπαθολογικά, αλλά δυστυχώς μερικές φορές η διαφοροποίησή τους είναι δύσκολη. Μέχρι πριν μερικά χρόνια η κλασσική ιατρική τις αντιμετώπιζε με τα ίδια φάρμακα (τα παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη) χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη της ίδιας της πάθησης, παρά μόνον περιορίζοντας τα συμπτώματα. Σήμερα, υπάρχουν χημικά φάρμακα ειδικά για την κάθε μορφή, αλλά και σκευάσματα καιβότανα που βελτιώνουν τα συμπτώματα και περιορίζουν την εξέλιξη της πάθησης.
Η ολιστική ιατρική στο θέμα της διάγνωσης δεν διαφέρει από την κλασσική ιατρική, αφού πριν επέμβει θεραπευτικά σε μία μορφή αρθρίτιδας θα πρέπει να γνωρίζει το πλήρες ιστορικό και τις σχετικές εξετάσεις . Η διαφορά είναι και πάλι στην θεραπευτική παρέμβαση που θα προσφέρει, αφού θα προσεγγίσει το πρόβλημα από όλες τις πλευρές και θα προτείνει την καλύτερη λύση, που μερικές φορές (ευτυχώς όχι συχνά) μπορεί να περιλαμβάνει και χημικά φάρμακα.
Η κύρια μορφή αντιμετώπισης των αυτοάνοσων αρθροπαθειών είναι η ομοιοπαθητική και οβιοσυντονισμός μαζί με την κατάλληλη διατροφή που ενίοτε θα συστυθεί από το τεστ διατροφικής δυσανεξίας. Ο βελονισμός χρησιμποιείται κυρίως για έλεγχο των συμπτωμάτων.Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας το σημαντικότερο όπλο στην αντιμετώπισής της είναι ο βελονισμός και η ηλεκτροβελονισμός που μειώνουν τον πόνο δραματικά και εξασφαλίζουν την αναγκαία μυοχάλαση για την αναστροφή της βλάβης με άλλα μέσα, όπως τα κατάλληλα σκευάσματα (πχ, γλυκοσαμίνη, χονδροϊτίνη κτλ).


***  Σπιτικό δυναμωτικό σιρόπι ενίσχυσης του οργανισμού

~  1. ποτήρι ΚΑΣΤΑΝΑ: Αφομοιώσιμη πρωτεΐνη – ωμέγα 3 λιπαρά – ασβέστιο – μαγνήσιο – φώσφορο – σίδηρο – νάτριο – κάλιο – βιταμίνες Β1, Β2.
Ισχυρά λιποδιαλυτικά και δυναμωτικά για όλα τα παιδιά. Ομαλοποιούν το νευρικό σύστημα και ισχυροποιούν το καρδιαγγειακό. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, δυναμώνει την όραση, τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα.
1. ποτήρι ΚΑΡΎΔΙΑ: Πρωτεΐνη – ωμέγα 3 – σύμπλεγμα βιταμινών Β – βιταμίνη Ε – ασβέστιο – μαγνήσιο – σίδηρο – ψευδάργυρο
Σπλαχνικός καρπός, που καθαρίζει όλα τα όργανα. Δυναμώνει την μνήμη, βοηθά στην ανδρική ανικανότητα, δυναμώνει τα παιδιά στην εγκεφαλική λειτουργία και μαθησιακή αντίληψη, καθαρίζει το έντερο και χαρίζει έναν καλό ύπνο.
1. ποτήρι ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ (αποξηραμένα): όλα τα παραπάνω + βιταμίνη Α – βιταμίνη Κ – φυλλικό οξύ – χαλκό – σελήνιο – οργανικό θείο (αντι αλλεργικό).
Καθαρίζει το έντερο, δυναμώνει τα οστά, θεραπεύει την αναιμία.
1. ποτήρι ΤΖΙΤΖΙΦΑ (φρέσκα ή αποξηραμένα): Φλαβονοειδή, σαπωνίνες, βιταμίνη C.
Αποχρεμπτικό και καθαριστικό για τους πνεύμονες. Θεραπεύει όλες τις δερματικές παθήσεις. Εικάζεται οτι θεραπεύει και την Λεύκη.
1. ποτήρι ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ (αποξηραμένοι): όοολα τα παραπάνω + βιταμίνη Β6.
Οι χουρμάδες θεραπεύουν όλα τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος και ομαλοποιούν την λειτουργία, κυρίως του εντέρου.
1. ποτήρι ΒΕΡΙΚΟΚΑ (αποξηραμένα): Περιέχει μεγάλες ποσότητες από α-β καροτενιο, ξανθίνη και λουτείνη, βιταμίνη C.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Βράστε τα όλα μαζί σε μια κατσαρόλα με το 3/πλάσιο νερό, για 1/2 ώρα σε μέτρια φωτιά.
Στραγγίστε καλά καλά και ενώστε το ζουμί όλο με την ανάλογη ποσότητα μελιού. Ρίξτε στο τέλος και τον χυμό ενός λεμονιού και εμφιαλώστε σε αποστειρωμένα μπουκάλια, που θα διατηρούνται στο ψυγείο.
Μία με δύο κουταλιές την ημέρα θα σας δώσουν όλα τα παραπάνω ωφέλιμα στοιχεία, ενέργεια και θα ενισχύσουν τον οργανισμό σας ώστε να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες τις καθημερινότητας.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
«Τροφή»: Εναλλακτικά διαθέτω ένα πραγματικά Δυνατό, Φυσικό Πολυβιταμινούχο προϊόν βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ, που έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους!!
Θωρακίστε τον οργανισμό σας, με φυσικές υπέρ-τροφές δοκιμασμένες στο χρόνο, για μια καλύτερη υγεία και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής!


*** ΣΑΛΕΠΙ.. όπλο ενάντια στις ιώσεις. . .

~  To σαλέπι, του οποίου το επιστημονικό όνομα είναι όρχις, χρησιμοποιείται για την τόνωση των ασθενών κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους.
Το ρόφημα που παράγεται δρά κατά της δυσεντερίας και του ξερόβηχα με φλογώσεις
Όπλο λοιπόν, στην έξαρση των εποχικών ιώσεων μπορεί να αποτελέσει το σαλέπι. Φτιάχνεται από τις ρίζες ενός φυτού, που ήταν γνωστό πολλούς αιώνες πριν στον Ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, με το όνομα Όρχις (Orchis mascula, της οικογενείας των Ορχιδωδών).
Του αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο. Το βότανο που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά! Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται και από τη σκόνη τους γίνεται το θαυμάσιο αυτό αφέψημα, που «ευφραίνει και το στόμα και την ψυχή», όπως έλεγαν οι παλιοί. Και γνώριζαν με την απλοϊκή τους σοφία ότι και στο σώμα προσφέρει θαυμαστά οφέλη.
Το Σαλέπι είναι ένα ρόφημα θερμαντικό, (εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει), προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι. Καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση ταυτόχρονα. Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο. Γι’ αυτό τονώνει όλο το σώμα, «από τα νύχια ως την κορυφή». Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων. Υπάρχουν μαρτυρίες για ασθενείς από βαριάς μορφής δυσεντερίες, χωρίς ελπίδα να επιζήσουν, αφού δε μπορούσαν να δεχτούν καμιά τροφή. Δοκίμασαν να κρατηθούν στη ζωή, πίνοντας μόνο Σαλέπι για μήνες. Και όχι μόνο επέζησαν, αλλά σταδιακά ανάρρωσαν τελείως!!! Όσο για τις τονωτικές και αφροδισιακές του ικανότητες; Αυτές φαίνεται ότι εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών (κανέλας, γαρύφαλλου, πιπερόριζας).
Το σαλέπι έχει μία γεύση γλυκιά. Είναι ένα ρόφημα ζεστό, θερμικό, συνδέεται περισσότερο με τους πνεύμονες, το πεπτικό, τα γεννητικά όργανα (λόγω του σχήματος της ρίζας) και των νεφρών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πωλείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου έχει κρύο και πίνοντάς το ζεσταίνεται το σώμα. Το κρύο κατά τους χειμερινούς μήνες παγιδεύεται στον πνεύμονα με τη μορφή του φλέγματος. Πίνοντας σαλέπι μαλακώνουν τα φλέγματα και απομακρύνονται μαζί με το κρύο.
Το σαλέπι, λόγω της κολλώδους φύσης του, επιδρά επουλωτικά στα τοιχώματα του πεπτικού. Επουλώνει έλκη στο στομάχι και στο έντερο.
Υπάρχει το αυθεντικό σαλέπι Ιωαννίνων με το καταπληκτικό άρωμα! Ένα απίθανο ρόφημα για το βήχα, αποχρεμπτικό, αναζωογονεί τα πνευμόνια και το σαλέπι θαλάσσης. Πρόκειται για ένα είδος φυκιών Ισλανδίας, ένα καταπληκτικό βότανο, θαυματουργό για τους πνεύμονες, για τα βρογχικά και για περιπτώσεις άσθματος. Λόγω του ιωδίου που περιέχει αποτοξινώνει τον οργανισμό από τη νικοτίνη! Προσοχή μόνο σε αυτούς που έχουν θυρεοειδή.
Το σαλέπι πωλείται σε σκόνη στα καταστήματα μπαχαρικών και βιολογικών τροφών.
Παρασκευάζεται ως εξής:
Για δύο ποτήρια ροφήματος, προσθέτουμε 1 κουταλάκι σκόνη. Ανακατεύουμε συνεχώς το ρόφημα καθ΄όλη τη διάρκεια του ψησίματος, μέχρι να φουσκώσει (σαν τον ελληνικό καφέ).
Σερβίρουμε το ρόφημα με μέλι ή ζάχαρι, κανέλα και τριμμένο τζίντζερ.
1 φλυτζάνι νερό
2 γαρύφαλλα
λίγη κανέλα
λίγη πιπερόριζα σε σκόνη
1 κουτ. γλ. ζάχαρη (ή παραπάνω αν θέλετε)
1 κουτ. γλ. σαλέπι
Βράζουμε το νερό μαζί με τα γαρύφαλλα και τη ζάχαρη
Κατεβάζουμε το νερό από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαλέπι ανακατεύοντας καλά και συνεχώς ώσπου να πάρει την παχύρρευστη υφή του. Αν χρειαστεί το ξαναβάζουμε λίγο στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς (Προσοχή να μη βράσει)
Προσθέτουμε κανέλα και πιπερόριζα σε σκόνη και το πίνουμε ζεστό!

Με τιμή.    Καραμπά Ειρήνη.  Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.
Επιστημονική Διευθύντρια της διατροφολογικής μονάδας Εat&Fit


*** Μύρτιλα (blueberries) και άγρια μύρτιλα (bilberries) για το μεταβολικό σύνδρομο, την παχυσαρκία, την αντιγήρανση...
~
~ Το μύρτιλο (Βακκίνιον ο Μύρτιλλος - Vaccinium myrtillus) ανήκει στην οικογένεια των Ερεικοειδών η οποία περιλαμβάνει πολλά φυτά χαμηλής ανάπτυξης. Είναι αυτοφυές, και το συναντάμε συνήθως στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές του πλανήτη. Το ύψος του θάμνου κυμαίνεται από 60 μέχρι 2,5m με πυκνό φύλλωμα το οποίο το φθινόπωρο γίνεται πορφυρό κόκκινο. Η περίοδος ανθοφορίας του ξεκινά τον Μάιο, οπότε και εμφανίζονται λευκά-ροζ άνθη, και την διαδέχεται η περίοδος καρποφορίας κατά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Οι καρποί του, που ονομάζονται επίσης μύρτιλα, είναι εδώδιμοι, με ελαφρά ξινή γεύση. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες (πάνω από 30 οι οποίες δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες), δύο από τις οποίες συχνά συγχέονται μεταξύ τους: το Ευρωπαϊκό μπίλμπερι (bilberry) και το Αμερικάνικο μπλούμπερι (blueberry), με την κύρια διαφορά τους να βρίσκεται στο ότι το πρώτο είναι άγριο και το δεύτερο καλλιεργήσιμο

Τα μύρτιλα με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τρώγονται ωμά αποξηραμένα και κατεψυγμένα. Χρησιμοποιούνται στις φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών και στις βιομηχανίες τροφίμων. Γίνονται μαρμελάδες, χυμοί, λικέρ και γενικά χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική. Με τα φύλλα της αρωματίζονται φαγητά, ξερά σύκα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος. Στην αρωματοποιία και την παρασκευή καλλυντικών χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο της μυρτιάς. Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική.

Το μύρτιλο σήμερα στην Ελλάδα είναι μια νέα καλλιέργεια, που άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά κυρίως τα τελευταία χρόνια. Σε πολλά μέρη (Ήπειρο, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα κ.α.) που καλλιεργείται, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Το μύρτιλο είναι φτωχό σε λίπος, νάτριο και θερμίδες και κατατάσσεται στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής και δικαίως θεωρείται ένα σύγχρονο «ελιξίριο της νεότητας».
Τα μύρτιλα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερτροφών με αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση) καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες.
Τονώνει γενικά τον οργανισμό, ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, τα φυτοοιστρογόνα που περιέχουν τα φύλλα και ο καρπός συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων, προβλημάτων αρτηριοσκλήρυνσης και υπέρτασης. Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε γλυκοζοειδή βοηθούν στην
καταπολέμηση του σακχαρώδους διαβήτη ειδικά όταν καταναλώνται σε μορφή αφεψήματος (τα φύλλα).
Το μύρτιλο:
αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών (βιταμίνες Α και C, σίδηρο, βιταμίνη Β)
είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και έχει εξαιρετική αντιοξειδωτική επίδραση.
οι φυτικές ίνες του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς εντερικών παθήσεων και φλεγμονών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα.
εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
περιέχει χημικές ουσίες που καταστέλλουν τα συμπτώματα της διάρροιας.
δρα κατά των ίων και διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ακετυλό-σαλικυλικό οξύ (συστατικό της ασπιρίνης).
αποτελεί διουρητικό, αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο και τονωτικό του οργανισμού.
προφυλάσσει από πολλές ασθένειες όπως απώλεια μνήμης, ηλικιακές ασθένειες, καρκίνο, κακή χοληστερόλη, υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα
Τα θρεπτικά συστατικά των μύρτιλων
Θρεπτική αξία ανά 100 g
Ενέργεια 240 kJ (57 kcal)
Υδατάνθρακες-14.49 g
Σάκχαρα-9,96 g
Φυτικές ίνες-2.4 g
Λίπος-0,33 g
Πρωτεΐνη-0,74 g
-Βιταμίνες
Βιταμίνης Α ισοδ.
Βήτα-καροτένιο-(0%)-32 μg
Λουτεΐνη ζεαξανθίνη-80 μg
Βιταμίνη Α-54 IU
Θειαμίνη (Β1)-(3%)-0,037 mg
Ριβοφλαβίνη (Β2)-(3%)-0,041 mg
Νιασίνη (Β3)-(3%)-0,418 mg
Παντοθενικό οξύ (Β5) (2%)-0,124 mg
Βιταμίνη Β6 (4%)-0,052 mg
Φυλλικό οξύ (Β9)-(2%)-6 μg
Βιταμίνη C-(12%)-9,7 mg
Βιταμίνη Ε-(4%)-0,57 mg
Βιταμίνη Κ-(18%)-19,3 μg
-Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο-(1%)-6 mg
Σίδηρος-(2%)-0,28 mg
Μαγνήσιο-(2%)-6 mg
Μαγγάνιο-(16%)-0,336 mg
Φώσφορος-(2%)-12 mg
Κάλιο-(2%)-77 mg
Νάτριο-(0%)-1 mg
Ψευδάργυρος-(2%)-0,16 mg
Μονάδες
μg = μικρογραμμάρια
mg = χιλιοστόγραμμα
IU = διεθνείς μονάδες
Τα μύρτιλα περιέχουν μαγγάνιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες. Μια μερίδα έχει χαμηλή θερμιδική αξία 57 kcal ανά 100 g μερίδα και γλυκαιμικό φορτίο.

Τα μύρτιλα είναι …θαυματουργά! H κατανάλωση ενός μπολ την ημέρα επί οκτώ εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει ή να αποτρέψει το μεταβολικό σύνδρομο. Ακόμα η καθημερινή κατανάλωση τους προστατεύει από πολυάριθμα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism».
Ο όρος μεταβολικό σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συνύπαρξη σε έναν άνθρωπο τριών ή περισσότερων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου από την αρτηριακή πίεση πάνω από 130/85 mmHg, τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) πάνω από 100 mg/dl όταν κάποιος είναι νηστικός, την περίμετρος μέσης από 100 εκατοστά και πάνω για τους άνδρες και από 87,5 εκατοστά και πάνω για τις γυναίκες (δηλαδή κοιλιακή παχυσαρκία), την «Καλή» (HDL) χοληστερόλη κάτω από 40 mg/dl για τους άνδρες και κάτω από 50 mg/dl για τις γυναίκες και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων 150 mg/dl ή υψηλότερα. Όταν κάποιος πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα μύρτιλα (ή blueberries) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες - μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες έχουν σχετισθεί με προστασία των κυττάρων της καρδιάς και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics οι άνθρωποι που καταναλώνουν μύρτιλα σε καθημερινή βάση μπορούν να ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεση και να την μειώσουν χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουν κάποια άλλη αγωγή.
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έρευνα που έκαναν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ειδικά οι γυναίκες που είχαν υπέρταση και κατανάλωναν καθημερινά κυρίως αποξηραμένα μύρτιλα για περίοδο περίπου 60 ημερών (δηλαδή 2 μηνών), κατάφεραν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση και ταυτόχρονα να αυξήσουν τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που υπάρχει στο αίμα και βοηθά στο να χαλαρώσουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
Tο μύρτιλο στην Ελλάδα είναι μια νέα καλλιέργεια, που άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά κυρίως τα τελευταία χρόνια.

Τα άγρια μύρτιλα (bilberries)
Πολυετές θαμνοειδές, ύψους 60-90 εκατ., φυλλοβόλο, με πυκνές διακλαδώσεις και ημιδερματώδες φύλλωμα, που το φθινόπωρο παίρνει ωραίες και έντονες πορφυρές αποχρώσεις. Ευδοκιμεί σε εύκρατες και ψυχρές ορεινές περιοχές με όξινο έδαφος. Οι καρποί του μοιάζουνε με αυτούς άλλων μούρων. Το μύρτιλο αναπαράγεται με την ανάπτυξη νέων βλαστών μέσω ριζωμάτων, αφού οι περισσότεροι καρποί του καταναλώνονται από ζώα.
Ανθοφορεί Μάιο-Ιούνιο με άσπρα-ροζ καμπανοειδή λουλούδια. Παράγει από Αύγουστο-Σεπτέμβρη εδώδιμους καρπούς, με ελαφρά υπόξινη γεύση, κατάλληλους για παγωτά και γλυκά, γνωστούς στα Αγγλικά με το όνομα "μπίλμπερι" (και όχι "μπλούμπερι", που αφορά άλλα είδη του γένουςVaccinium, όπως το V. corymbosum). Επειδή τα περισσότερα από τα μύρτιλα που τρώγονται από τα πουλιά και τα θηλαστικά δεν αποβάλλονται ως βιώσιμοι σπόροι, αναπαράγονται αγενώς, δηλ. με την ανάπτυξη νέων βλαστών από τα ριζώματά τους των ώριμων φυτών.
Τα άγρια μύρτιλα (bilberries) που αποτελούν ένα είδος μούρων και μοιάζουν με τα μύρτιλα με μόνη διαφορά ότι είναι πιο όξινα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και εμποδίζουν τη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα, οι οποίες όταν γίνονται χρόνιες προκαλούν την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου
Τα ευρωπαϊκά μύρτιλα περιέχουν περισσότερες ανθοκυανίνες, γεγονός που τα καθιστά δραστικότερα. Γι' αυτό και οι πολύ ευεργετικές ιδιότητες του μύρτιλου για την όραση αποδίδονται στα ευρωπαϊκά άγρια μύρτιλα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην καταπολέμηση διαφόρων προβλημάτων στα μάτια, όπως γλαύκωμα, καταρράκτη, κ.α.
Το άγριο μύρτιλο σχετίζεται με τη βελτίωση της νυχτερινής όρασης. Τα μύρτιλα αναφέρονται σε μια δημοφιλή ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου πιλότοι της RAF καταναλώνουν μαρμελάδα μύρτιλο για να οξύνουν την όρασή τους στις αποστολές της νύχτας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δεν εντόπισε καμία τέτοια επίδραση. Αν και η επίδραση του μύρτιλου στην όξυνση της νυκτερινής όρασης δεν έχει αποδειχθεί, εργαστηριακές μελέτες σε αρουραίους έχουν παράσχει προκαταρκτικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση μύρτιλου μπορεί να αναστείλει ή να αντιστρέψει οφθαλμικές διαταραχές, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Το μύρτιλο στην αρχαιότητα
Το μύρτιλο θεωρείται ιερό φυτό από την αρχαιότητα, συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη. Φάρμακο από την αρχαιότητα, χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς καιαρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον". Μύρτιλος ονομαζόταν ο γιος του θεού Ερμή και της Φαέθουσας, (κόρης του Δαναού), ή της Κλυμένης. Ήταν υπεύθυνος για το άρμα του Οινομάου, που το προετοίμαζε για τις αρματοδρομίες στις οποίες ο βασιλιάς κέρδιζε τους επίδοξους μνηστήρες της κόρης του Ιπποδάμειας. Κάποια στιγμή δέχθηκε την επίσκεψη ενός από τους μνηστήρες, του Πέλοπα. Ο Πέλοπας υποσχέθηκε στον Μυρτίλο ότι θα του έδινε το μισό βασίλειο ή την Ιπποδάμεια για μια νύχτα, αν τον βοηθούσε να νικήσει στην αρματοδρομία. Τότε ο Μυρτίλος, που κατά μία ήταν κρυφά ερωτευμένος με την Ιπποδάμεια, αντικατέστησε τα καρφιά στον άξονα του τροχού του άρματος του βασιλιά με κέρινα. Μόλις λοιπόν ξεκίνησε ο αγώνας του Οινομάου με τον Πέλοπα, το άρμα του βασιλιά αναποδογύρισε και ο Οινόμαος σκοτώθηκε. Μετά τη νίκη του, ο Πέλοπας διέφυγε προς την πατρίδα του με την Ιπποδάμεια και τον Μυρτίλο. Στη διαδρομή, ο Πέλοπας αρνήθηκε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του προς τον Μυρτίλο, οπότε ο τελευταίος προσπάθησε με τη βία να του αποσπάσει την Ιπποδάμεια. Τότε ο Πέλοπας τον σκότωσε γκρεμίζοντας τον από ψηλά στη θάλασσα στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, η οποία ονομάστηκε από τότε Μυρτώο Πέλαγος
ΠΡΟΣΟΧΗ
Τα μύρτιλα χάνουν τα οφέλη τους με το μαγείρεμα
Το μαγείρεμα επηρεάζει τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά των μύρτιλων. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα πολυφαινολών μειώνονται από 22% έως 81% όταν τα καταναλώνουμε σε μορφή χυμού, ενώ αντίθετα παραμένουν σταθερά όταν τα χρησιμοποιούμε σε ζύμες ή πίτες. Εκτός από τις πολυφαινόλες, το μαγείρεμα επηρεάζει την περιεκτικότητα και άλλων συστατικών που έχουν αντιοξειδωτική δράση, όπως οι ανθοκυανίνες, οι προκυανιδίνες και τα φαινολικά οξέα. Κατά το μαγείρεμα τα επίπεδα ανθοκυανινών μειώνονται κατά 10-21%, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα των φαινολικών οξέων, που αυξάνονται.
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος


 ***  Ξεχάστε τα σαράντα ! Για πάντα νέα με ρόδι. Το φρούτο που παγώνει τον χρόνο!
 
 ~ Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη φύση! Κάθε καρπός κρύβει έναν συμβολισμό. Το ρόδι, κρύβει μέσα του πανίσχυρες κόκκινες χάντρες υγείας μακροζωίας και ομορφιάς. Είναι ένας καρπός, που χρειάζεται να ψάξεις για να τον βρείς. Να σκαλίσεις για να τον εξάγεις. Και τελικά να τον αποκτήσεις. Αυτός ο ανεκτίμητος θυσαυρός, σε ανταμοίβει αμέσως! Δεν υπάρχει έρευνα που να μην αποθεώνει το ρόδι! Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται φανατικά απο τα αρχαία χρόνια καθώς δεν αναπλάθει και αναζοωγονεί απλώς το δέρμα κάνοντας τις ρυτίδες μας να υποχωρούν, αλλά και προλαμβάνει το επερχόμενο γήρας με την μέθοδο της αστραπής! Η μάχη ενάντια στον χρόνο με όπλο το ρόδι, είναι σίγουρη και θα βρεί νικητή μόνο εσάς!
Τι περιέχουν οι σπόροι του;
Οι σπόροι του είναι βάλσαμο για τον οργανισμό μας. Οι ξεχωριστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού μπορούν να μάς χαρίσουν μακροζωία αλλά και μοναδική λάμψη. Εκτός από την κουζίνα, το ρόδι πρέπει να έχει τη δική του θέση και στο ντουλαπάκι με τα καλλυντικά. Δεν υπάρχουν συγγραφείς βοτανολόγοι ή αισθητικοί, που δεν έχουν αφιερώσει σελίδες επί σελίδων στα προσωπικά τους βιβλία και στις έρευνες τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σπόροι του ροδιού είναι ένα πανάκριβο καλλυντικό. Προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και αναζωογονούν την επιδερμίδα. Τα έλαια του, είναι ιδαίτερα αποτελεσματικά στην προστασία μας, από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου απαλλάσσοντας μας από την φθορά που προκαλεί. Ακόμη αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθαριστικό καλλυντικό της επιδερμίδας μας. Με τους σπόρους του ροδιού, μπορούμε να κάνουμε τέλεια απολέπιση και να ενυδατώσουμε το δέρμα μας σε βάθος.
Το ρόδι στην καταπολέμηση της ακμής.
Το ισορροπημένο δέρμα δεν έχει ακμή αλλά είναι αλήθεια ότι πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από αυτή από την εφηβεία έως και τα σαράντα τους λόγο ορμονικών αλλαγών. Το ρόδι φαίνεται σύμφωνα με έρευνες, ιδαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμη της. Αλλά και η ξηροδερμία θέλει το ρόδι της. Αποδεικνύεται ιδαίτερα αποτελεσματική η χρήση του σε περιοχές όπως οι αγκώνες και τα γόνατα. Ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται επίσης στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων αλλά και του ιού του έρπητα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ευεργετικές τους ιδιότητες μπορούν να φανούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις ψωρίασης κι εκζεμάτων
Σπιτικές αλχημίες.
Πως θα εξαφανίσετε τις κηλίδες του δέρματος μειώνοντας παράλληλα και τις ρυτίδες;
Είναι πολύ απλό. Θα αναμίξετε χυμό ροδιού με ίση ποσότητα ελαιολάδου (π.χ.1 κουταλάκι του γλυκού χυμό από ρόδι με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο) και θα το απλώσετε στις περιοχές που εντοπίζεται το πρόβλημα. Με συστηματική χρήση, θα δείτε το δέρμα σας ανανεωμένο ενώ οι δερματικές κηλίδες θα εξαφανιστούν! Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η περιεκτικότητα του χυµού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά, είναι τρεις φορές υψηλότερη από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί! Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Βιταμίνες A,C,E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τανίνες, πολυφαινόλες , ανθοκυανίνες και τόσα ακόμα πολύτιμα συστατικά, κατατάσσουν το ρόδι στις σούπερ τροφές αλλά και στα σούπερ καλλυντικά!
Συνταγές οµορφιάς
 Τόνωση
 Ποτίστε ένα βαµβάκι µε λίγο χυµό ροδιού, περάστε το πρόσωπό σας και ξεπλύνετε µε δροσερό νερό.
Απολέπιση προσώπου και σώματος
 Αναμείξτε σε ένα μπολ μισό φλιτζάνι σπόρους ροδιού και μισό φλιτζάνι ζάχαρη. Διαλύστε τα όσο μπορείτε με ένα κουτάλι. Προσθέστε 2 κουταλάκια έλαιο αβοκάντο ή κνήκου και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας κι ανακατέψτε.
Λάµψη
 Αναµείξτε 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους από ρόδι µε 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι και 1 κουταλιά της σούπας χυµό ρόδι. Απλώστε τη µάσκα στο πρόσωπο, αφήστε για 5 λεπτά και ξεπλύνετε µε δροσερό νερό. Εναλλακτικά αναµείξτε µισό ρόδι µε 2 κουταλάκια του γλυκού αµυγδαλέλαιο και µισή κουταλιά της σούπας µέλι. Αφήστε για 15 λεπτά και ξεπλύνετε.
Προσωπική εμπειρία:
Δεν θα επέμενα τόσο φανατικά με το ρόδι, αν δεν είχα προσωπική εμπειρία. Μικρή ταλαιπωρήθηκα με το πρόβλημα της ακμής μου και το μοναδικό αυτό φρούτο ήταν το μόνο που με απάλλαξε απο αυτό το τόσο βασανιστικό πρόβλημα που μόνο όποιος το έχει ζήσει μπορεί να με νιώσει. Ο χυμός απο ρόδι μαζί με συστηματικό καθαρισμό με απάλλαξε μια και καλή. Το θυμήθηκα πάλι πριν ένα μήνα, ψάχνοντας καλλυντικά στην φαρμακοποιό μου. Τώρα πια στην ηλικία των 42 πάσχω απο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και στο πρώτο που “χτυπάει” είναι το δέρμα μου. Χάνεται η φωτεινότητα του, εμφανίζονται ρυτίδες που πριν δέκα μέρες αγνοούσα και η όψη μου είναι θλιμμένη και κουρασμένη. Η φαρμακοποιός μου, μου σύστησε μια κρέμα ημέρας που βασικό συστατικό της έχει το ρόδι. Εκτός απο ρόδι, αυτή η σούπερ κρέμα ημέρας περιέχει έλαιο argan και macademia. Η δράση αυτών των τριών συστατικών προστατεύει εντατικά το κουρασμένο μου δέρμα και μου δίνει μια όψη, που μου θυμίζει χωρίς υπερβολές, αυτή που είχα δεκαπέντε χρόνια πριν. Η συσφικτική της δύναμη μάλιστα είναι τόση, ώστε από την τρίτη ημέρα που την εφάρμοσα στο πρόσωπο μου, έψαχνα να βρω τα σημάδια από τις ουλές που μου άφησε η ακμή και τις οποίες έχω χρόνια τώρα! Φανταστείτε λοιπόν τι μπορεί να κάνει με τους απλούς μικρούς ανοικτούς πόρους στο δέρμα μας! Το τεστ του ασανσέρ,έρχεται να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματα μου.
Τι είναι το τεστ του ασανσερ; Στην πολυκατοικία που μένω, το ασανσερ έχει τον πιο άθλιο φωτισμό που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Λειτουργεί, σαν ακτινογραφία δέρματος. Εκεί βλέπω πάντα την αποτελεσματικότητα τιης κρέμας μου. Αν κάτω απο αυτό το τρισθάθλιο φως δεν εμφανίζεται καμιά ρυτίδα, ε τότε είμαι έτοιμη για πάρτυ! Και με αυτή τη κρέμα σας δίνω τον λόγο μου, είμαι οπλισμένη για να ξενυχτήσω μέχρι πρωίας!
Βέβαια πριν από κάθε εφαρμογή της κρέμας ημέρας, απλώνω στο πρόσωπο μου και το serum απο ρόδι της ίδιας εταιρείας. Μόλις το βάζω στο πρόσωπο μου, η έμπειρη μύτη μου αντιλαμβάνεται την συνέργεια της αλόης. Ο χυμός ροδιού δεσμέυει τις ελεύθερες ρίζες και το τζελ αλόης που περιέχει μέσα, προσφέρει εντατική και άμεση ενυδάτωση. Το serum, είναι απίστευτα ελαφρύ, δροσιστικό και δίνει μια αίσθηση ευεξίας και αναζωογόνησης αμέσως μόλις το εφαρμόζω. Επειδή ακόμη δεν έχω μάθει να ξαπλώνω ανάσκελα για να μην τσαλακώνω το ντεκολτέ μου, το απλώνω και εκεί. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά! Έδωσα έτσι μια παράταση στον εαυτό μου να τον εκπαιδεύσω αργότερα για… ανάσκελο ύπνο. Προς το παρόν τις ρυτίδες σε πρόσωπο και ντεκολτέ, τις αντιμετωπίζει το serum Για ολοκληρωμένη φροντίδα, υπάρχει ακόμη και η κρέμα νυκτός ρόδι για αντιγήρανση και αναδόμηση όπως και η κρέμα ματιών. Τις οποίες δυστυχώς δεν δοκίμασα αλλά επιφυλάσσομαι στο μέλλον….
~*  Βρετανός καθηγητής αποκαλύπτει μια μη χειρουργική μέθοδο για την εξάλειψη του πόνου και την δυσκαμψία των αρθρώσεων σε 4 εβδομάδες
Καθ. Mark Miller
Ακόμα κι αν είσαι πάνω από 60 χρονών, ήδη σε τέσσερις εβδομάδες, μπορείς να έχεις υγιές αρθρώσεις, σαν ενός 20χρονου. Πόνος στα γόνατα, στους αγκώνες, στα ισχία και στους καρπούς θα φύγουν εντελώς και οι αρθρώσεις θα ανακτήσουν την πλήρη ικανότητα και αντοχή. Όλα χάρη σε μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της επιστήμης του καθ. Miller από το 2016.
Ήταν ένα σοκ. Οι 272 συμμετέχοντες των πρώτων στην ιστορία δοκιμών νέας ανακάλυψης του καθηγ. Miller δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Μετά από 30 ημέρες δοκιμών ανέκτησαν πλήρη ικανότητα και ξεφορτώθηκαν εντελώς από τον πόνο. Οι αρθρώσεις τους ενισχύθηκαν σημαντικά και ο χόνδρος έχει διορθωθεί. Κάποιοι επέστρεψαν στο ενεργό αθλητισμό.
Ιδού μέσου όρου αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από τους συμμετέχοντες:
  • εντελώς απαλλαγή από τον πόνο των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης μετά την πρώτη εβδομάδα χρήσης της μεθόδου,
  • εξάλειψη του δυσάρεστου μουδιάσματος και δυσκαμψίας στις πρώτες 2 εβδομάδες
  • απομάκρυνση της φλεγμονής και αναγέννηση των βασικών στοιχείων των αρθρώσεων (βάση του οστού, χόνδρος) σε τέσσερις εβδομάδες.
  • επιστροφή στην πλήρη φυσική κατάσταση μετά από 30 ημέρες
Ρωτήσαμε για την γνώμη της την 45χρονη Christine Cruz, η οποία ήταν μία από τις πρώτες συμμετέχοντες της δοκιμής:
"Ήδη μετά την πρώτη εβδομάδα της λήψης των κάψουλων με την ενεργή φόρμουλα ένιωθα σαν οι αρθρώσεις μου σταδιακά ξεμπλοκάρονται. Μέρα με τη μέρα ο πόνος στα ισχία έγινε όλο και πιο αδύναμος. Στο τέλος, έφυγε εντελώς. Μπορούσα να κουνήσω το πόδι του σε έναν αυξανόμενο βαθμό. Στη δεύτερη εβδομάδα άρχισα και πάλι να ανεβαίνω εύκολα τις σκάλες. Ακόμα και δυο δυο τα σκαλοπάτια! Μετά από 30 ημέρες, ο πόνος και περιορισμοί στην κυκλοφορία έχουν εξαφανιστεί οριστικά. Εδώ και μια εβδομάδα πηγαίνω και πάλι στο γυμναστήριο."
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
μηριαίο οστό
κανονικά αρθρικά διαστήματα
στένωση του αρθρικού διαστήματος
Η 63χρονη Παυλίνα Μούζουρα, δοκίμασε για πρώτη φορά τη μέθοδο του καθ. Miller
Για τον μέσο άνθρωπο αυτό φαίνεται αδύνατο
Ο μέσος άνθρωπος θα σκεφτεί ότι αυτό είναι αδύνατο. Ωστόσο, από επιστημονική άποψη, είναι φυσιολογικές ικανότητες αναγέννησης, τις οποίες έχει το σώμα του καθενός από εμάς. Δεν είναι θαύμα, είναι η πιο πρόσφατη επιστήμη. Τις λεπτομέρειες τις εξηγεί ο εξερευνητής της μεθόδου.
Ο καθ. Miller: "Έχουμε ανακαλύψει ορισμένες δραστικές ουσίες που διεισδύουν στις νανοδομές των αρθρώσεων και διεγείρουν τα κύτταρα που δημιουργούν τους χόνδρους στην αναδόμηση. Όχι μόνο αφαιρούν τις αιτίες της φλεγμονής, αλλά επίσης τρέφουν τα κύτταρα και αρχίζουν την διαδικασία της αυτο-αναγέννησης. Οι αρθρώσεις κυριολεκτικά οικοδομούνται και αναζωογονούν. Αυτές οι δραστικές ουσίες μπορούν:
  • να διεγείρουν τα κυττάρα που δημιουργούν τους χόνδρους στην πλήρη αναγέννηση - χάρη σε αυτό οι αρθρώσεις έχουν την δυνατότητα να ανοικοδομηθούν παρά την ηλικία
  • να αυξήσουν την ποσότητα του αρθρικού υγρού κατά 40% - έτσι οι αρθρώσεις γίνονται πιο δυνατές και ευέλικτες
  • να εξαλείψουν της φλεγμονή 9 φορές γρηγορότερα - έτσι ο πόνος των αρθρώσεων σταματάει από μέρα σε μέρα
Αυτό δεν είναι το τέλος. Τα συστατικά επιβραδύνουν την απώλεια του κολλαγόνου και του αρθρικού υγρού καθώς και διεγείρουν τα κύτταρα να αναγεννηθούν. Ως αποτέλεσμα, αποκαθιστούν εντελώς την πλήρη κινητικότητα των αρθρώσεων σε νάνο-κυτταρικό επίπεδο, έτσι το ίδιο το σώμα αποκαταστά τις ζημιές. Για να είναι διαθέσιμη αυτή η φόρμουλα για όλους, την είσαξα με τη μορφή κάψουλας που ονομάζεται Flexa Plus New.
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ

Αναγέννηση των αρθρώσεων σε νάνο-κυτταρικό επίπεδο – αύξηση της παραγωγής του αρθρικού υγρού και ενίσχυση του χόνδρου μετά από 4 εβδομάδες
Τα κύτταρα αρχίζουν να δουλεύουν όπως στην νεαρή μας ηλικία - το ίδιο το σώμα αποκαθιστά τς κατεστραμμένες αρθρώσεις. Η ανακάλυψη έρχεται στην αγορά με την ονομασία "Flexa Plus New"
Η φόρμουλα με τη μορφή καψουλών έχει μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής οι πελάτες έχουν παραγγείλει 350 000 τεμάχια. Παντού ακούγεται θαυμασμός από τους χρήστες.Ακόμα κι εκείνοι που έκαναν επαγγελματικό αθλητισμό, ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή (έλλειψη βιταμίνης C), και ανεπιτυχώς ζητούσαν βοήθεια από τους γιατρούς, απαλλάχτηκαν από τον πόνο κι από την δυσκαμψία των αρθρώσεων σε 4 εβδομάδες.
Ανεξάρτητα από την ηλικία μπορείς να απολαύσεις την πλήρη αποτελεσματικότητα των αρθρώσεων - και το ίδιο το σώμα σου θα καταπολεμά τον πόνο και την δυσκαμψία.
Πώς να πάρω το Flexa Plus New και σε 4 εβδομάδες να απαλλαγώ από τον πόνο και δυσκαμψία;
Το προϊόν μπορεί να ληφθεί για τη συμμετοχή στην εκπτωτική πλατφόρμα - απευθείας στην ιστοσελίδα του διανομέα. Το Flexa Plus New έχει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, που έχει ήδη βοηθήσει περισσότερους από 20 χιλιάδες ανθρώπους. Ο διανομέας ενημερώνει ότι ενδιαφέρθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που σύντομα το προϊόν θα εξαντληθεί. Οι αποθήκες αδειάζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Αν σε ενδιαφέρει αυτή η φόρμουλα σε συμβουλεύουμε να αποφασίσεις γρήγορα, γιατί σύντομα μπορεί να εξαντληθεί.
Υ.Γ. Με την παραγγελία ισχύει διαδικασία του τύπου "ο πρώτος αφιχθείς εξυπηρετείται πρώτος".

 ***  Αυτό κάνετε λάθος: Να γιατί δεν χάνετε λίπος από την κοιλιά όσο και να προσπαθείτε !  Διορθώστε το σήμερα!
 
~  Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από το επίμονο λίπος της κοιλιάς που συνεχίζει να τους ταλαιπωρεί παρά τις δίαιτες και την γυμναστική.Υπάρχουν όμως κάποιες αιτίες που προκαλούν την αύξηση βάρους και δεν τις γνωρίζουμε. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από το επίμονο βάρος, είναι απολύτως απαραίτητο να μάθετε την υποκείμενη αιτία που το προκαλεί.
 Κακός μεταβολισμός λιπαρών οξέων
 Τα λίπη δεν σας παχαίνουν. Ωστόσο, αν το σώμα σας δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα λίπη ως πηγή καυσίμων τότε δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τα αποθηκεύσει. Αν από τα κύτταρα σας λείπουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τότε η διαδικασία της καύσης λιπών για την παραγωγή ενέργειας δεν θα είναι αποτελεσματική. Προκειμένου να κάψουν τα λιπαρά οξέα, τα κύτταρα μας χρειάζονται Καρνιτίνη και Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη).
Υπάρχουν 2 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καταλάβετε εάν ο μεταβολισμός των λιπαρών οξέων είναι η αιτία της υπερβολικής αποθήκευσης λίπους. Η πρώτη είναι να εξεταστείτε από γιατρό για να διαπιστώσετε αν είστε σε θέση να κάψετε τα λίπη σωστά. Το δεύτερο είναι να αλλάξετε τα λίπη που τρώτε από τα κακά φλεγμονώδη λίπη σε καλές πηγές λίπους. Τα καλά λίπη βρίσκονται στα άγρια ψάρια, στο οργανικό λάδι καρύδας, στο αβοκάντο και στο ελαιόλαδο.
Βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο 
Πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με επίμονο λίπος στην κοιλιά, συχνά πάσχουν από συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, περιλαμβανομένου του τυμπανισμού, της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας. Όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί με πολλά άλλα μπορεί να είναι ένα σημάδι της υπερανάπτυξης των βακτηριδίων στο λεπτό έντερο.
Οι άνθρωποι έχουν συνήθως έναν αριθμό βακτηρίων που υπάρχουν στο πεπτικό σύστημα τους και βρίσκονται στο στόμα τους και στο παχύ έντερο. Μερικές φορές, αυτά τα βακτήρια μπορεί να επεκταθούν στο στομάχι και το λεπτό έντερο,κάτι που οφείλεται σε κακές διατροφικές επιλογές και στο χαμηλό οξύ του στομάχου. Στο λεπτό έντερο, αυτά τα βακτήρια μπορεί να κλέψουν τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και να μας οδηγήσουν στην έλλειψη των θρεπτικών συστατικών που εισέρχονται στο αίμα μας. Αν τρώτε σωστά και δεν χάνετε βάρος, μπορεί να πάσχετε από βακτηριακή υπερανάπτυξη.
Υπάρχουν εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε για να διαπιστώσετε αν αυτή είναι η βασική αιτία της αδυναμίας να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος.
Ορμονικές ανισορροπίες 
Υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν από κάποιο είδος ορμονικής ανισορροπίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ανισορροπία στα επίπεδα ινσουλίνης, στις ορμόνες των επινεφριδίων,στις σεξουαλικές ορμόνες και στις ορμόνες του εγκεφάλου.
Οι ορμόνες μας ελέγχουν τις μεταβολικές διεργασίες των κυττάρων μας, την αντίδρασή τους σε ερεθίσματα, την ικανότητα και το ρυθμό της παραγωγής ενέργειας, της διάθεσης και αποθήκευσης ή χρήσης του λίπους και των υδατανθράκων τους. Μία μόνο ορμονική ανισορροπία δεν μπορεί να κάνει ζημιά καθώς όλες οι ορμόνες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από ορμονικά προβλήματα θα έχουν πάντα προβλήματα με το βάρος τους. Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει με ειδικές εξετάσεις και την κατάλληλη θεραπεία.
Η μη κατανάλωση βιολογικών τροφίμων 
Οι καλλιέργειες συχνά ψεκάζονται με φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.Αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τα βακτήρια,τους ιούς, τους μύκητες και τα έντομα με αρνητικό τρόπο. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ορισμένες από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται μπορεί δυνητικά να αντικαταστήσουν ορισμένα αμινοξέα και να προκαλέσουν δυσλειτουργία στις πρωτεΐνες του οργανισμού.
Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτές τις χημικές ουσίες μακριά από το σώμα μας, έτσι ώστε η επιλογή των βιολογικών τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να επιλέγετε βιολογικά λαχανικά και φρούτα, θα παρατηρήσετε μια σημαντική μείωση στο βάρος σας.
Διατροφή υψηλή σε περιεκτικότητα ζάχαρης και υδατανθράκων 
Δεν είναι μυστικό ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αυτά τα «τρόφιμα» προκαλούν ζημιά στα επίπεδα ινσουλίνης, που οδηγεί στην αποθήκευση λίπους εάν τα σάκχαρα διατηρούνται στην κυκλοφορία του αίματος και δεν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας αμέσως. Ζούμε σχετικά καθιστική ζωή, καθισμένοι μπροστά από τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις για ώρες, ενώ καταναλώνουμε υψηλά επίπεδα υδατανθράκων στη διατροφή μας.
Αυτή είναι μία από τις πιο βασικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας. Επιλέξτε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τρόφιμα υψηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και λιπαρά καλής ποιότητας.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα  " ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας "  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

***  Πως να καλλιεργήσετε μόνοι σας Τζίντζερ

~  Το τζίντζερ έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια, και εκτός από την γεύση που δίνει, μελέτες έχουν δείξει ότι έχει και πολλά οφέλη για την υγεία.
Παρόλο που είναι τροπικό φυτό, προσαρμόζεται εύκολα σε εσωτερικούς χώρους και σε γλάστρα, και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε φρέσκο τζίντζερ για αρκετούς μήνες του χρόνου.
Επιλέξτε το σωστό τύπο τζίντζερ
To τοπικό σας μανάβικο, είναι το καλύτερο μέρος για να βρείτε την κατάλληλη ρίζα τζίντζερ
Επιλέξτε μια ρίζα που δείχνει υγιής και μεγάλη με πολλούς δάκτυλους και «μάτια». Αποφύγετε τα ξηρά ή σπασμένα κομμάτια.
Δεν είναι όλα τα είδη τζίντζερ βρώσιμα. Ορισμένες ποικιλίες καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά φυτά.
Κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι οι αρχές της Άνοιξης ή του Φθινοπώρου.
Βρείτε το κατάλληλο μέρος
Δώστε στο τζίντζερ αρκετό χώρο. Η γλάστρα πρέπει να είναι διπλάσια από το μέγεθος του βολβού. Αν θέλετε να φυτέψετε περισσότερους βολβούς στη ίδια γλάστρα, επιλέξτε μία με βάθος γύρω στα 30 εκ. και πλάτος γύρω στα 40 εκ.
Για εξωτερικούς χώρους, επιλέξτε ένα σημείο ελαφρώς σκιερό με καλά στραγγιζόμενο έδαφος.
Διαλέξτε ένα σημείο του κήπου σας που δεν το χτυπά δυνατός αέρας.
Δεν πρέπει να τοποθετείται σε εξωτερικούς χώρους, μέχρι η θερμοκρασία ημέρας να είναι υψηλότερη από 24° C.
Προετοιμασία του εδάφους
Χρησιμοποιήστε μια μίξη από χώμα και κομπόστ, ή προσθέστε κομπόστ στο χώμα του κήπου.Το τζίντζερ αναπτύσσεται αρκετά καλά σε χώμα του εμπορίου.
Φύτευση τζίντζερ
Τοποθετήστε τον βολβό σε νερό για ένα βράδυ πριν από τη φύτευση.
Τοποθετήστε το τζίντζερ στο έδαφος με τα «μάτια» στραμμένα προς τα επάνω.
Καλύψτε το με ένα πολύ λεπτό στρώμα χώματος. Μερικοί καλλιεργητές προτείνουν να μείνει ακάλυπτο.
Ποτίζετε ελαφρά μέχρι να ριζώσει.
Βήματα για τη φροντίδα και συντήρηση
Τα νεαρά φυτά θα πρέπει να παραμείνουν στη σκιά.
Τακτικό πότισμα για να διατηρείται υγρό (όχι βρεγμένο) το χώμα.
Μόλις το φυτό ωριμάζει, μπορείτε να κόψετε τους νέους βλαστούς και να τους χρησιμοποιήσετε για το μαγείρεμα, ανά πάσα στιγμή.
Για τη συγκομιδή της ρίζας, ξεθάψτε τους νέους βολβούς που εμφανίζονται στη βάση του φυτού.
Μετακινήστε τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους, όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10-12° C βαθμούς.
Το τζίντζερ είναι αδρανής κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αφήστε το φυτό να στεγνώσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Πρόσθετες Συμβουλές και Συμβουλές
Οι ρίζες ωριμάζουν πλήρως και δίνουν τη βέλτιστη γεύση τους σε περίπου 9 μήνες.
Για να αποθηκεύσετε το τζίντζερ, πλύνετε (μην ξεφλουδίσετε) τους βολβούς, τοποθετήστε τους σε πλαστική σακούλα και διατηρήστε τους στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να τους χρησιμοποιήσετε, βγάλτε τους από την κατάψυξη και χρησιμοποιήστε ένα αποφλοιωτή λαχανικών για να κόψετε όσο χρειάζεστε.

***  Φτιάξτε με 2 κινήσεις το πιο εύκολο και υγιεινό σαμπουάν και αφρόλουτρο

~  ...και ξεχάστε τα parabens, τα αλουμίνια και όλα τα καρκινογόνα που περιέχονται μέσα στα τοξικά προϊόντα που χρυσοπληρώνουμε στα super markets!!
Όλοι ξέρουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και το πόσο σπουδαίο είναι το σαπούνι ελιάς.
Έχουμε όμως συνηθίσει να χρησιμοποιούμε υγρό σαπούνι για να πλενόμαστε και το στερεό σαπούνι - και ιδιαίτερα αυτό της ελιάς - είναι συνήθως σκληρό και άβολο!
Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να φτιάξουμε παχύρευστο, υγρό σαμπουάν και αφρόλουτρο με 2 απλές κινήσεις και με όλα τα οφέλη του σαπουνιού ελιάς (Καστίλλης)..
Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως αν το δοκιμάσετε μια φορά δεν
πρόκειται να αγοράσετε ποτέ ξανά βιομηχανικό σαμπουάν και αφρόλουτρο!!
 ΥΛΙΚΑ
1 μπάρα σαπούνι Καστίλλης (ελαιολάδου) το οποίο μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας πατώντας ΕΔΩ (παραδοσιακή συνταγή Ιθάκης) ή να το αγοράσετε σε μεγάλες, οικονομικές ποσότητες (είναι φθηνό)
ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σπιτικό σαπούνι
Νερό
Τρίφτης τυριού
Από την ποσότητα αυτή σκληρού σαπουνιού θα πάρουμε την διπλάσια σε υγρό σαπούνι (συμφέρει οικονομικά...)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
 Τρίβουμε στον κοινό τρίφτη τυριού μια μπάρα σαπουνιού

Τοποθετούμε το τριμμένο σαπούνι σε ένα πλαστικό μπολ και προσθέτουμε νερό ίσα να το καλύψει

Το αφήνουμε να σταθεί όλη την νύχτα. Δεν το ζεσταίνουμε, δεν το ανακατεύουμε και γενικώς δεν κάνουμε τίποτε άλλο. Απλώς το καλύπτουμε (προαιρετικά) με μια πετσέτα για να μην πέσει τίποτα μέσα.
Την επόμενη μέρα το σαπούνι με έναν μαγικό τρόπο έχει διαλυθεί τελείως και στην θέση του υπάρχει τώρα ένα παχύρευστο υγρό. Το ανακατεύουμε και αν είναι πολύ παχύρευστο του προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη, σιγά-σιγά και ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε.

Μπορούμε να σταματήσουμε εκεί και να το χρησιμοποιήσουμε ως έχει μιας και είναι έτοιμο για χρήση ή να του προσθέσουμε αιθέρια έλαια.
Θα σας πω μόνο αυτό.. είναι ένα υπέροχο, αφρώδες σαπούνι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους και για κάθε τύπο δέρματος και κάθε είδος μαλλιού. Είναι κατάλληλο ακόμη και για δερματικές παθήσεις γιατί είναι κατευναστικό και ρυθμιστικό.
Φτιάξτε σαμπουάν και αφρόλουτρο με έλαιο λεβάντα για να κοιμούνται τα παιδιά σας πιο ήσυχα.
Φτιάξτε σαπούνι με έλαιο τεϊόδεντρου για τις ευαίσθητες περιοχές.
Φτιάξτε σαπούνι με έλαιο μέντας για το ξύρισμα.
Φτιάξτε σαπούνι με έλαιο αγιόκλημα για τα χέρια σας...
Αλλά προπάντων φτιάξτε μεγάλες ποσότητες σαμπουάν και αφρόλουτρο και αποθηκεύστε τα για να λύσετε το ζήτημα της οικογενειακής καθαριότητας δημιουργώντας το ετήσιο και υγιεινό απόθεμα σας.
Μην ρισκάρετε με την υγεία σας και φροντίστε να δημιουργήσετε ένα στοκ από χρήσιμα σπιτικά προϊόντα στην αποθήκη σας!!

*** Η θεραπεία της ψυχής στο άβατο του Ασκληπιού

~   Ασκληπιός:
Τρυφερός θεραπευτής
 Ο Ασκληπιός είναι ο θεοποιημένος θνητός της Ελληνικής Αρχαιότητας, γνωστός και αγαπημένος για την ιατρική του τέχνη που πρόσφερε στους συνανθρώπους του ακούραστα.
Το πρόσωπο του όπως παρουσιάζεται στα κλασσικά γλυπτά ακτινοβολεί συμπόνια σοφία ευγένεια και κατανόηση. Ηταν όμορφος, γλυκός ήπιος. Αγαπούσε τους θνητούς και αγαπήθηκε από αυτούς.
Σύμφωνα με τον Πίνδαρο ήταν ο πιο ευγενής και τρυφερός δωρητής της απάλειψης του πόνου και της προσφοράς υγείας, λέγεται δε πως επιτελούσε θεραπεία με λόγια που μπορούσαν να ανακουφίζουν τις βασανισμένες ψυχές των ανθρώπων.
Μάλιστα, λέγεται ότι ήταν τόσο καλός στην ιατρική του τέχνη που έχει φέρει πίσω ανθρώπους από τον θάνατο. Τότε ο Αδης φοβούμενος μην χάσει «την πελατεία» του ζήτησε από τον Δία να βάλει τάξη, ο οποίος κεραυνοβόλησε και θανάτωσε τον Ασκληπιό.
Τόση μεγάλη ήταν η πίστη στον Θεό Ασκληπιό, ώστε τον ονόμαζαν «Σωτήρα» όπως αυτός αναγραφόταν σε νομίσματα και επιγραφές, αλλά και σε διάφορες πραγματείες περί αυτού. Από τον ρήτορα Αριστείδη λεγόταν για τον Ασκληπιό:
«ό το πάν άγων και νέμων σωτήρ των όλων και φύλαξ των αθανάτων».
Βιογραφικά στοιχεία
 Κατ΄αρχήν ο Ασκληπιός ήταν ένας θνητός και γενέτειρα του ήταν η Τρίκκη (Τρίκαλα Θεσσαλίας). Δεν ήταν ένας τυχαίος θνητός, αλλά ένας ηγεμόνας της Θεσσαλίας. Όλη η οικογένεια του, και φυσικά και ο ίδιος, συνδέονταν με την Ιατρική. Οι γιοι του, Μαχάονας και Ποδαλείριος , ήταν δεινοί θεραπευτές. Ο Μαχάονας, σύμφωνα με την προφορική παράδοση του Ομήρου, θεράπευσε τον Μενέλαο, όταν ο τελευταίος είχε τραυματιστεί σε μάχη κατά τον τρωικό πόλεμο, από το βέλος ενός Τρώα πολεμιστή. Η σύζυγος του Ασκληπιού, Επιόνη, ανακούφιζε τον πόνο, η κόρη του, Υγεία, ήταν η θεά της υγείας, η κόρη του Πανάκεια, αντιπροσώπευε την ίαση και ο γιος του, Τελεσφόρος, την ανάρρωση. Πολύ αργότερα, ο Ασκληπιός γίνεται ήρωας και ημίθεος, ώστε αποκτά αμιγή θεϊκή υπόσταση μόνο τον 5ο π.Χ. αιώνα.
Κατόπιν της θεοποίησης του, φέρεται να γεννήθηκε από αθάνατο πατέρα και θνητή μητέρα. Ο Απόλλων ο θεός του φωτός, της ιατρικής και της μουσικής ερωτεύτηκε την Κορωνίδα, πριγκίπισσα της Θεσσαλίας. Από τον ερωτά τους συνελήφθη ο Ασκληπιός, η Κορωνίδα όμως σύνηψε άλλη σχέση κατά την εγκυμοσύνη της και ο θυμωμένος θεός διέταξε την αδερφή του Αρτέμιδα να σκοτώσει την Κορωνίδα με τα χρυσά της βέλη, την τελευταία όμως στιγμή, έσωσε το μωρό το οποίο γεννήθηκε στο Δωτιο πεδίο. Ο Απόλλων έδωσε το όνομα Ασκληπιός στο βρέφος και το παρέδωσε στον Κένταυρο Χείρωνας στο Πήλιο.
Ο Χείρων του μετέδωσε όλη τη γνώση γύρω από την θεραπευτική, τα βότανα και τα θεραπευτικά ιάματα, αλλά γρήγορα ο Ασκληπιός προχώρησε ακόμη πιο πέρα στην θεραπευτική τέχνη προσφέροντας ενορατική ενδοσκόπηση και θεραπευτικά όνειρα στους θνητούς.
Στην παχιοχώματη, αλογοτροφούσα θεσσαλική γη, στα ορεινά ρυάκια και τις σπηλίες της μπορούμε να ανιχνεύσουμε το αιώνιο πνεύμα του Ασκληπιού.
Μετά τον θάνατο του ο Ασκληπιός τιμήθηκε εξαιρετικά από τους ανθρώπους και αποθεώθηκε. Μετά την άνοδο του στον Όλυμπο , οι θεραπευτικές δυνάμεις του Ασκληπιού εξαπλώθηκαν ακόμη περισσότερο. Άνθρωποι από όλο τον γνωστό τότε κόσμο επισκέπτονταν τα ιερά του (« τα Ασκληπιεία»), αναζητώντας θεραπεία κυρίως μέσω των ονείρων.
Ασκληπιεία
 Γύρω στα 300 Ασκληπιεία αναπτύχθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα, κτισμένα σε προνομιούχες από φυσικής απόψεως θέσεις, κυρίως κοντά σε τρέχοντα νερά και ιαματικές πηγές. Τα πιο σημαντικά από αυτά: Το Ασκληπιείο Της Τρικκης (τρικαλα Θεσσαλίας), το Ασκληπιείο της Τιτάνης στην Σικυωνία, της Τιθορέας στην Φωκίδα, της Κω, των Αθηνών, Κνίδου Κεγχρεών, Μεγαλούπολης, Κυλλήνης, Δήλου, Ρόδου, Μήλου, Πειραιά, Κορίνθου.
Ήταν δομημένα ως ολόκληρα κτιριακά συγκροτήματα, περιλαμβάνοντας ναούς, μυστηριακούς χώρους, χώρους “εγκοίμησης”, κατοικίες και ξενώνες, γυμναστήρια και λουτρά, πολιτιστικά κέντρα, όπως τα θέατρα
Συνεπώς, τα Ασκληπιεία ήταν εστίες πολιτισμού. Στον χώρο διεξάγονταν ακόμη και αγώνες. Σήμερα σώζονται καλύτερα τα Ασκληπιεία της Επιδαύρου και της Κω.
Το σημαντικότερο ιερό του στην Επίδαυρο λειτούργησε από το 600 πχ μέχρι και το 300μχ. Η δε θεραπευτική του παράδοση ανάγεται ήδη στο 1300πχ και συνεχίζεται μέχρι τον αφανισμό της περί το 600μχ εξ αιτίας του εκχριστιανισμού της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Εγκοίμηση
 Το είδος της θεραπείας που λάμβανε χώρα στα ασκληπιεία ονομαζόταν «Εγκοίμηση».
Τα Ασκληπιεία διοικούνταν από τον πρωθιερέα, ο οποίος ήταν γιατρός και θεραπευτής. Αυτός περιστοιχιζόταν από ανθρώπους ειδικούς στις μαλάξεις (μασάζ), στη γυμναστική και σε πολλές άλλες εργασίες.
Ο ασθενής κατέφτανε, λουζόταν στα λουτρά, τον αναλάμβαναν οι φυσιοθεραπευτές, και αν μπορούσε, γυμναζόταν και υποβαλλόταν σε δίαιτα και νηστεία. Ο ασθενής περίμενε έτσι κάποιες ημέρες κάνοντας την κατάλληλη δίαιτα και διαμένοντας στους ξενώνες του Ασκληπιείου. Η γυμναστική λάμβανε χώρα στο Γυμναστήριο. Προετοιμαζόταν και η ψυχή του ασθενούς μέσα από θρησκευτικά μουσικά ακούσματα, στο ασκληπιείο δε υπήρχε το Ωδείο.
Ο εξαγνισμός του σώματος και της ψυχής αποτελούσε την κύρια θεραπεία, σε συνδυασμό με νηστεία, γυμναστική, αν ήταν δυνατόν, και θεραπευτικά βότανα.
Την κατάλληλη ημέρα, την οποία έκριναν οι ιερείς-θεραπευτές του Ασκληπιού, ο ασθενής οδηγούνταν στο Αβατον ή στον θάλαμο της Εγκοίμησης. Το κτίριο αυτό έχει έναν τμήμα του βυθισμένο-κτισμένο μέσα στη γη. Εκεί λαμβάνει χώρα η θεραπευτική ύπνωση. Οι ιερές αίθουσες φωτίζονταν με λυχνάρια γεμίζοντας τον χώρο με μυστηριακό φως.
Κατά την είσοδο του στο Αβατον ο ασθενής οδηγείτο σε έναν στενό θάλαμο σαν μήτρα. Εκεί θα περίμενε την νύχτα ή τις νύχτες της μεγάλης προσδοκίας. Κατά την διάρκεια του ύπνου του θα λάμβανε για ένα θεραπευτικό όνειρο –σύμβολο, την ‘επιφάνεια’ του θεού. Ο θεός άγγιζε ή περιποιούταν το πάσχον σημείο ή έδινε συμβουλές.
Την επομένη ακολουθούσε η παρέμβαση των γιατρών-θεραπευτών. Αναγνώριζαν τα συμπτώματα των ασθενειών, ερμήνευαν τα σχετικά με τη νυχτερινή εμφάνιση του θεού και έκαναν την διάγνωση, για να ακολουθήσει η θεραπεία. Έτσι επιτυγχανόταν η θεραπεία.
Το ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι γεμάτο από αναθηματικές επιγραφές ευχαριστήριες και περιγραφικές της ίασης των ασθενών που θεραπεύτηκαν με την μέθοδο του Ασκληπιού.
Μέθοδος του Ασκληπιού – Ψυχοθεραπευτική οπτική
 Το δόσιμό του Ασκληπιού από τον ισχυρότατο, αλλά ανεπαρκή γονέα, Απόλλωνα και με νεκρή την μητέρα άφησε ένα ανοιχτό τραύμα στον Ασκληπιό το οποίο έπρεπε να θεραπεύσει. Το δε πλάσμα που περιέθαλψε, ανέθρεψε και καθοδήγησε τον Ασκληπιό στην ιατρική του ήταν ο Κένταυρος Χείρωνας, ο οποίος είχε την δική του πληγή. Άθελα του ο Ηρακλής τον είχε τραυματίσει κατά την σύγκρουση του με άλλους Κενταύρους για ένα αγγείο κρασί. Η πληγή του Χείρωνος δεν μπορούσε να θεραπευτεί, του προκαλούσε συνεχή πόνο.
Ο μέντορας, όπως και ο μαθητής, ήταν ένας πληγωμένος θεραπευτής. Ο θεραπευτής πρέπει να αναζητήσει την δική του θεραπεία στα θέματά του ώστε με αυτογνωσία να οδηγήσει κι άλλους στην δική τους θεραπεία.
Η μέθοδος Θεραπείας του Ασκληπιού αποτελεί στόχο και μοντέλο για κάθε ψυχοθεραπευτική εμπειρία: Με την καθοδήγηση και την μεσολάβηση του πνεύματος και συνοδεία της ψυχής, ο ικέτης βυθίζεται στην μήτρα του τραύματος, όπου εμφανίστηκε η αρχική πληγή που τώρα πυορροεί. εκεί ο ικέτης πρέπει να ψηλαφίσει, αποκαθάρει και εξαγνίσει. Με καθοδήγηση ο ικέτης θα βυθιστεί στην μήτρα της μητέρας Γης και μέσω της εγκοίμησης , θα λάβει την φροντίδα και το άγγιγμα της μέσω ονείρων-συμβόλων και την επιστροφή των πρωταρχικών αναζωογονητικών ενεργειών του πνεύματος.
Σε αυτή την διαδικασία βλέπουμε στοιχεία της σύγχρονης ψυχοθεραπευτικής πρακτικής. Αρχικά υπάρχει η πιεστική ανάγκη να βρεθεί θεραπεία. Ύστερα έρχεται η περίοδος φροντίδας και εξοικείωσης με το τραύμα μαζί με την προετοιμασία της ψυχής για την δύσκολη διαδικασία της ίασης. Τέλος έρχεται το κάλεσμα για κάθοδο στο ασυνείδητο, στην μήτρα όπου το αρχικό τραύμα αναμένει θεραπεία. Ο Ασκληπιός αποσπάστηκε από την μήτρα της φονευμένης μητέρας του της Κορωνίδας. Οι ικέτες του έπρεπε να επιστρέψουν στην μήτρα της γης, ώστε να ξαναγεννηθούν μακριά από το τραύμα.
Το αρχέτυπο το Ασκληπιού ως μοντέλο ψυχοθεραπευτικής μεταμορφωτικής εμπειρίας διδάσκει ότι ο θεραπευτής θα πρέπει να γνωρίσει και περιποιηθεί το δικό του αρχικό τραύμα, να συνθέσει τα δώρα και τραύματα που του άφησαν οι δικοί του γονείς, να αναζητήσει μέντορες, να ξεπεράσει τους μέντορες του, να υποστηρίζει την καταβύθιση στην μήτρα της μητέρας γης, τόσο σαν συλλογικό ασυνείδητο, όσο και σαν φύση, να διατηρεί τον δικό του «ιερό» χώρο ανανέωσης και εσωτερικής ευθυγράμμισης.
Η Barbara Brennan στο βιβλίο της Hands of Light περί ενεργοθεραπείας αναφέρεται στους θεραπευτές ως wounded healers
 Eπιμέλεια παρουσίασης και συλλογής πληροφοριών: Χρυσή Μιχαήλ
Πηγές: - «Τα Ασκληπιεία ως Νοσηλευτήρια», Γ. Καλαντζής- Ι. Λασκαράτος, Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, 2003.
- Η Θεραπεία της Ψυχής μεσα από τα όνειρα, Edward Tick, Εκδόσεις Ενάλιος.

***  5 τροφές που θα καθαρίσουν γρήγορα και φυσικά το πεπτικό σας σύστημα και θα χάσετε και κιλά!

~  Αν δυσκολεύεστε να χάσετε κιλά ύστερα από εξαντλητικές δίαιτες, γυμναστική και συμπληρώματα διατροφής, ίσως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα, όπως π.χ. το πεπτικό σας σύστημα και ο μεταβολισμός σας.
Η ικανότητα του οργανισμού μας να διασπά τις τροφές, να τις μετατρέπει σε ενέργεια και να στέλνει τα «υπολείμματα» στο πεπτικό σύστημα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να διατηρούμε ή να χάνουμε βάρος.
Αντί λοιπόν να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη δίαιτα, δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και να βελτιώσετε το πεπτικό σας σύστημα.
1. Psyllium
 Υπάρχουν πολλά βότανα για τον καθαρισμό του εντέρου ή φυτικά συμπληρώματα για τον ίδιο λόγο, αλλά αν θέλετε να κάνετε οικονομία μπορείτε απλά να τα προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ειδικά το psyllium έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ ανακουφίζει επίσης από διάρροια και κολίτιδα.
2. Λιναρόσπορος
Βοηθά στον καθαρισμό του εντέρου (όπως το psyllium) και συντηρεί την εντερική μικροχλωρίδα ενώ αφαιρεί τις τοξίνες και τα παράσιτα. Καταναλώστε ένα κουταλάκι λιναρόσπορο κάθε πρωί για μία εβδομάδα. Στην δεύτερη εβδομάδα αυξήστε τη δόση σε δύο κουταλάκια και την τρίτη εβδομάδα σε 3.
3. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι 25 με 35γρ. Αν π.χ. τρώτε βρώμη για πρωινό κάνετε ήδη καλό στην υγεία σας, αλλά ψάξτε και για άλλες τροφές που θα εμπλουτίσουν τη διατροφή σας.
4. Ωμά φρούτα και λαχανικά
Αν καταναλώνετε ντομάτες και άλλα λαχανικά ή φρούτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θα βελτιώσετε τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, την κυκλοφορία του αίματος και της καρδιάς.
*** ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΧΥΜΟ ! Ο ΧΥΜΟΣ ΘΑΥΜΑ !

~  Αυτός ο χυμός κάνει θαύματα και ανανεώνει την επιδερμίδα σας. Δείτε ποιος είναι
Ο ΧΥΜΟΣ ΘΑΥΜΑ
Αυτά τα συστατικά είναι:
Το κόκκινο λάχανο, το πορτοκάλι και το λάιμ έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στην ενίσχυση του κολλαγόνου. Περιέχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
Τα παντζάρια περιέχουν ψευδάργυρο και χαλκό που είναι μέταλλα ζωτικής σημασίας για ένα υγιές δέρμα. Τα παντζάρια βοηθούν επίσης στην αποτοξίνωση και αποκατάσταση του ήπατος, το οποίο με τη σειρά του θεωρείται το πιο σημαντικό όργανο στην αποτοξίνωση των υπολοίπων οργάνων. Από τη στιγμή που εσωτερικά ο οργανισμός είναι “καθαρός”, αυτό θα φανεί και στην εξωτερική όψη του δέρματος.
Το τζίντζερ (πιπερόριζα) μειώνει τη φλεγμονή και θα σας βοηθήσει αν έχετε οποιαδήποτε ερυθρότητα ή πρήξιμο στο πρόσωπό σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πιπερόριζα περιέχει φαρμακολογικές ιδιότητες όμοιες με εκείνες των μη-στεροειδών αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων. Επίσης, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ως εκ τούτου βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από τη φλεγμονή.
Τα αγγούρια είναι πολύ ενυδατικά (περιέχουν 96% νερό). Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές, μαλακό και εύπλαστο δέρμα. Προσφέρουν, δε, ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών. Στην κορυφή αυτής της λίστας είναι κουκουρβιτακίνες (cucurbitacins), οι λιγνάνες (φαινολικές ενώσεις) και τα φλαβονοειδή. Αυτοί οι τρεις τύποι θρεπτικών συστατικών έχουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Υλικά για 1 ποτήρι:1/2 μικρό κόκκινο λάχανο
1 μέτριο παντζάρι
1 μέτριο αγγούρι
1 μεγάλο πορτοκάλι
1/2 λάιμ
2-3 εκατοστά πιπερόριζας
Παρασκευή:
-Πλύνετε καλά όλα τα υλικά.
Περάστε όλα τα υλικά, εκτός από το πορτοκάλι και το λάιμ, από τον αποχυμωτή. Στη συνέχεια στίψτε με το χέρι το πορτοκάλι και το λάιμ και προσθέστε τα στον χυμό
 
***  Ένα θαυματουργό φαρμακευτικό φυτό που πρέπει να γνωρίζετε!
~ Το αγιόκλημα εκτός από την υπέροχη μυρωδιά του είναι θεραπευτικό και για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων ηρεμεί φλεγμονές, μολύνσεις και μεταδοτικές ασθένειες. Εάν έχετε ένα αγιόκλημα να ανθίζει στον κήπο σας τότε ένα καταπληκτικό φαρμακευτικό φυτό υπάρχει δίπλα σας. Ένα από τα πιο σημαντικά βότανα στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, αυτή η εύθραυστη ομορφιά, είναι κάτι παραπάνω από “ένας κισσός». Τα λουλούδια έχουν αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακρηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. “Η εχινάκεια της κινέζικης ιατρικής»
Το αγιόκλημα Θεωρείται ένα αποτελεσματικό τονωτικό για την καρδιά και χρησιμοποιείται ως θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα καρδιακών διαταραχών. Το φυτό πραγματεύεται επίσης παθήσεις του δέρματος και του ήπατος, το άσθμα, την αρθρίτιδα και τους διογκωμένους αδένες. Παρόμοια με τον ξάδελφό του σαμπούκο (elderberry), το αγιόκλημα είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό και αντιικό – τόσο πολύ έτσι ώστε να είναι θεωρείται η “εχινάτσεα της κινεζικής ιατρικής» του Michael Tierra, CA, ND, OMD. Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται για λοιμώξεις και για φλεγμονές και έχουν βρεθεί να είναι αποτελεσματικά κατά των: Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus και Streptococcus pneumoniae. Στην ανατολική Ασία, το αγιόκλημα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της δυσεντερίας, την επιπεφυκίτιδα, την φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος και των οργάνων αναπαραγωγής, ακόμα για πυρετούς, κρυολογήματα και γρίπη.
Τα εκχυλίσματα από τα λουλούδια είναι χρήσιμα για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη θεραπεία της φυματίωσης. Εξωτερικά, το εκχύλισμα από αγιόκλημα μπορεί να ανακουφίσει ρευματισμούς, πληγές, όγκους, ψώρα, φουσκάλες και οιδήματα. Πως να το χρησιμοποιήσετε Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ποιο είδος αγιόκλημα είναι ασφαλές για κατανάλωση. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές ποικιλίες είναι συνήθως τοξικές. Ωστόσο το Ιαπωνικό αγιόκλημα είναι το πιο φαγώσιμο διαδεδομένο είδος παντού. Όπως επεξηγείται στο Acupuncture Today, η τυπική δόση από λουλούδια αγιοκλήματος είναι μεταξύ 6 και 15 γραμμάρια, σε εκχύλισμα, εξαρτώμενο από την περίπτωση της θεραπείας. Μεγαλύτερες δόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξωτερική χρήση στο δέρμα.
~   Για σιρόπι με λουλούδια από αγιόκλημα, τοποθετήστε 1.800 γραμμάρια φρέσκια πέταλα σε 1 λίτρο νερό που βράζει. Κλείστε το δοχείο και αφήστε το για έγχυση για 12 ώρες. Σουρώστε και προσθέστε 1.800 γραμμάρια οργανικής ζάχαρης. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Η δοσολογία είναι μία κουταλιά σιροπιού καθημερινά.
Εάν δεν έχετε φρέσκο αγιόκλημα, μπορείτε να βρείτε αποξηραμένο στην αγορά από διάφορους προμηθευτές. Προσοχή πρέπει να ληφθεί όταν όταν καταναλώνουμε φύλλα ή στελέχη, λόγου το ότι περιέχουν σαπωνίνες που μπορεί να είναι επικίνδυνες σε υψηλές δόσεις. Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με τα λουλούδια του αγιοκλήματος, αλλά είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία γιατρό πριν το χρησιμοποιήσετε.

***  Πιείτε το και μετρήστε μέχρι το 10! Θα νιώσετε άλλος άνθρωπος
~  Πιείτε το και μετρήστε μέχρι το 10! Θα νιώσετε άλλος άνθρωπος…
Το πιπέρι καγιέν είναι η σκόνη αποξηραμένων πιπεριών τσίλι. Η σκόνη καγιέν είναι ένα άμεσο διεγερτικό της ροής του αίματος, προκαλώντας έτσι άμεση κυκλοφορία του αίματος αλλά με το πλεονέκτημα ότι τα διάφορα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στα κύτταρα πιο εύκολα.
Έχει επίσης πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην καρδιαγγειακή υγεία.
Δέκα λόγοι για να το χρησιμοποιήσετε
1. Δυναμώνει την καρδιά, μπορεί μέχρι και να σταματήσει μια καρδιακή προσβολή σε εξέλιξη!
2. Αυξάνει την ροή του αίματος και καθαρίζει τις αρτηρίες ενώ παράλληλα αναδημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια.
3. Βοηθάει στην πέψη ενώ αλλά και στα στομαχικά έλκη!
4. Διεγείρει το συκώτι και βοηθάει στην επούλωση της χοληδόχου κύστις.
5. Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και μειώνει τους όγκους.
6. Είναι αντιφλεγμονώδες και βοηθάει στην αρθρίτιδα.
7. Μικραίνει τις αιμορροϊδες.
8. Η τοπική εφαρμογή σε μια ανοιχτή πληγή σταματάει την αιμορραγία (προφανώς όμως θα καίει σαν κόλαση..).
9. Γαλακτωματοποιεί (? – emulsifies στο πρωτότυπο) τα τριγλυκερίδια.
10. Αντιμυκητιακό, προάγει την μείωση των περιττωμάτων (αυτό δεν το “πιασα, στο πρωτότυπο λέει «promotes waste elimination»).
Καλό θα είναι να βρείτε οργανική σκόνη καγιέν. Οι σκόνες καγιέν βαθμολογούνται ανάλογα με το δυναμικό θερμοκρασίας τους με τις μονάδες θερμοκρασίας Skofield (Skofield Heat Units
– SHUs), συνήθως στα 40.000, 60.000 και 80.000 SHUs. Αν θέλετε να ξεκινήσετε να παίρνετε σκόνη καγιέν αρχίστε με σκόνη στα 40.000 SHUs (για ικανοποιητικά αποτελέσματα λιγότερα SHUs δεν συνιστώνται).
~  Το επίπεδο των SHUs καθορίζει το επίπεδο της καψαϊκίνης που είναι ένα από τα βασικά συστατικά του καγιέν.
~  Υπάρχουν επίσης και καψούλες καψαϊκίνης αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο η σκόνη καγιέν. Το κάψιμο από το διάλυμα της σκόνης σε κάποιο υγρό εκτινάσσει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω των νευρικών απολήξεων του στόματος και του λαιμού.
Οι περισσότεροι προτιμούν να αναμιγνύουν μια κουταλιά του γλυκού καγιέν σε ένα ποτήρι με νερό και λεμόνι.
Μπορείτε να ξεκινήσετε με με 1/4 ή μισό κουταλάκι του γλυκού για να το συνηθίσετε και σταδιακά να αυξάνετε την ποσότητα μέχρι να παίρνετε 1 κ.γ. 2 με 3 φορές τη μέρα.
Ο συγγραφέας του άρθρου (του αγγλικού πρωτότυπου) – ο οποίος δεν είναι και φαν των καυτερών – προτείνει το εξής: αναμίξτε μια κουταλιά του γλυκού σκόνη καγιέν με λίγο νερό σε ένα μικρό βαζάκι για να μπορέσετε να το ανακινήσετε και να ανακατευτεί καλά και πιείτε το μονορούφι κρατώντας το μόνο για λίγο στο στόμα σας.
Αμέσως μετά πιείτε ένα ποτήρι κρύο ρόφημα, κατά προτίμηση κάποιο ρόφημα που κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως τσάι Ιβίσκο ή Τζαμάικας, ή τσάϊ Hawthorne. Το κρύο ρόφημα βοηθάει να φύγει η πολύ κάψα και τα παραπάνω συγκεκριμένα ροφήματα βοηθάνε ακόμα επιπλέον και την καρδιά.
Το πιπέρι καγιέν περιέχει πολλά ωφέλιμα φυτοχημικά συστατικά (όπως βιταμίνες C και Ε), και μέταλλα όπως μαγνήσιο.  mymind.gr

~    ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  
ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  : 
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   : 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-
  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μαςhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-   
 
65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-  
 67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 

 68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   
72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  

73.- ~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .-    
74.- ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
75.-
  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  Μαρτίου 2017  :
  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .-   
76.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
77.-
 
 
 ~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017  :
Τεχνητή Λίμνη Λάδωνα
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-03-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  04  Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή της Ορθοδοξίας 05  Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-05-2017.html .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04  και 05 Μαρτίου  2017  :Ανασκόπηση όλων των αθλητικών εβδομάδας που έφυγε  .... :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-06-2017.html .-
~*   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  06  Μαρτίου 2017  :   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07  Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/03/news-07-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08  Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .... :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-08-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES 2 - Τετάρτη  08 Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-nwes-2-08-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  09  Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής  μας ....  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-09-2017.html .-  
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ..:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News  Σάββατο  11 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή  12 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-12-2017.html  
 ~*
ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 13 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ....   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-13-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  14 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....     :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-14-2017.html    .- 
~*  Η  Εφημερίδα μας  Arfara News 2 .. Τρίτη 14  Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-2.html .-  

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  15 Μαρτίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας ....  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-15-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη  16 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .....  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-16-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 17 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :   http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/news-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  18 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-18-2017.html .-

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 19 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/  .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 18  , 19  και 20  Μαρτίου  2017  :
~
Μαζί με την αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ...:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/18-19-20-2017.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Δευτέρα 20 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-20-2017.html .-

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  21 Μαρτίου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-21-2017.html  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη  22 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/news-22-2017.html .
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS η 23 Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της καθημερινή μας ενημέρωσης :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-23-2017.html .-  

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης
 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-24-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 25-03-2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης/
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-25-03-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 26  Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της καθημερινή μας  ενημέρωσης  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/news-26-2017.html .-  
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαρτίου  2017 :Αθλητική επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2017/03/25-26-2017.html  .-
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-27-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της καθημερινή μας ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/news-28-2017.html .-
~
* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας
: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-29-2017.html .-   

 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS η 30 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-30-2017.html .-
~*  Η  Εφημερίδα μας Arfara News 2  Πέμπτη 30  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  μας
  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2-30-2017.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  31  Μαρτίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2017.html .-
~
 Τ. Λίμνη Λάδωνα Ν. Αρκαδίας
***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/  .-ή  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .-  
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ *  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html  .- 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~*  


~*** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
~ *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5439   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3536   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3535 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.510   βίντεο   .-

~
* Αν δεν έχεις να κρατηθείς , έχεις σκοτωθεί  .-
* Όταν κλίνεις μια πόρτα ,  ανοίγεις ένα παράθυρο .-
~

1 σχόλιο:

  1. Ναι είμαστε εδώ
    Το συμβαλλόμενο μέρος προσεγγίζει και σκέφτεστε πώς να παρέχετε στα παιδιά σας καθώς και στην οικογένεια.
    Είμαστε ένας οργανισμός που χορηγεί δάνεια σε όσους έχουν ανάγκη και μπορεί να τους επιστρέψει.
    Προσφέρουμε δάνεια που κυμαίνονται από 2000 ευρώ έως 100.000 ευρώ με επιτόκιο 3%.
    Είμαστε πολύ ειλικρινείς με τους πελάτες μας και μας αρέσει η εμπιστοσύνη;
    Η συσκευή μας είναι η ικανοποίηση και η ταχύτητα εμπιστοσύνης.
    Ακολουθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση: vasilikhpalaiologou@gmail.com
    Για όλα τα αιτήματά σας για χρηματοδότηση και επενδύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή