ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS

ARFARA-KALAMATAS-MESSHNIAS
ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙ ΒΑΔΙΖΩ ΑΓΚΑΘΙΑ ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΩ , ΡΟΔΑ ΜΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ....... stamos

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017  :
~



 ~  ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ  :

Τι είναι αλλεργία;
Η αλλεργία είναι μία λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε μία πληθώρα συμπτωμάτων, από την κρίση φτερνίσματος και δακρύρροιας, που εκδηλώνεται μία ζεστή, καλοκαιρινή ημέρα, έως το κόκκινο εξάνθημα που προκαλεί κνησμό και τον συριγμό, που παρουσιάζονται μετά το χαΐδεμα του οικογενειακού κατοικίδιου, ή το οίδημα των χειλιών και της γλώσσας και τον έμμετο που εμφανίζονται μετά την κατανάλωση ενός φιστικιού.
~ «Αλλεργία» σημαίνει απλώς διαφοροποιημένη αντίδραση και ο καλύτερος ορισμός της είναι ότι πρόκειται για την ακατάλληλη και επιζήμια αντίδραση του αμυντικού μηχανισμού του σώματος σε ουσίες που είναι φυσιολογικά αβλαβείς.
~*  Oι πιο συνηθισμένες αλλεργίες είναι:
*  Η αλλεργική ρινίτιδα και τα μάτια με κνησμό (αλλεργική επιπεφυκίτιδα)
  •  * Το άσθμα
  •  * Τα δερματικά εξανθήματα που προκαλούν κνησμό
  •  * Oι τροφικές αλλεργίες
  • * Η αλλεργία στον νυγμό υμενοπτέρων (σφηκών και μελισσών)
  • Oι αλλεργικές αντιδράσεις σε ουσίες και φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά και οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την τοπική αναισθησία είναι λιγότερο συνηθισμένες, αλλά πολλοί πάσχοντες από άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα διαπιστώνουν ότι η λήψη ασπιρίνης και άλλων πανομοιότυπων φαρμάκων επιδεινώνει τα συμπτώματά τους. Πολλά άτομα που υποφέρουν συχνά από πόνο στο στομάχι, διάρροια και δυσκοιλιότητα, καθώς και εκείνα που παρουσιάζουν έντονους πονοκεφάλους, υπερκινητικότητα ή ατονία, κατηγορούν συχνά για τα προβλήματά τους το φαγητό, παρόλο που είναι δύσκολο να χαρακτηρίσουμε πραγματικά αλλεργικά αυτά τα συμπτώματα, οι αντιδράσεις αυτές περιγράφονται καλύτερα ως δυσανεξίες. Εκτός από το ότι μπορεί να παρουσιάσετε αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα ή δερματικά εξανθήματα που προκαλούν κνησμό (δερματίτιδα εξ επαφής) μέσω της εισπνοής ή της αφής αντιδραστικών χημικών ουσιών στην εργασία, το περιβάλλον σε ορισμένα γραφεία μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο "σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου". Αυτό είναι πιο σύνηθες στα κτίρια που κλιματίζονται και έχουν τεχνητό φωτισμό, μοκέτες από τοίχο σε τοίχο και παράθυρα που δεν ανοίγουν. Τα συμπτώματα του "συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου" είναι κνησμός στα μάτια, ξηρός λαιμός και αίσθημα ατονίας. Oρισμένα άτομα πιστεύουν ότι αναπτύσσουν συμπτώματα και αισθάνονται άσχημα όταν έρχονται σε επαφή με πολλές από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή, όπως τα απορρυπαντικά, τα λευκαντικά και τα καθαριστικά σπρέι με αερόλυμα, και τους είναι δύσκολο να ζήσουν έξω από αυστηρά ελεγχόμενους χώρους απαλλαγμένους από τέτοια υλικά. Αυτό είναι γνωστό ως πολλαπλή χημική ευαισθησία και, παρόλο που είναι αρκετά αληθινό για τους πάσχοντες, είναι δύσκολο να εξηγηθεί επιστημονικά και δεν θεωρείται, προς το παρόν, εκδήλωση αλλεργίας.- Βασικά Σημεία που αξίζει να θυμάστε
    * Oι αλλεργίες έχουν γίνει πολύ πιο συχνές τα τελευταία εκατό χρόνια.
    • Τα συμπτώματα προκαλούνται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος σε μία αβλαβή ουσία.
    • Η προδιάθεση για την εκδήλωση αλλεργίας είναι κληρονομική.
    • Έχουν εντοπιστεί πολλοί εκλυτικοί παράγοντες αλλεργιών. Μεταξύ αυτών είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, οι γύρεις των χόρτων και τα κατοικίδια ζώα.
    • Oι γιατροί χρησιμοποιούν διάφορα τεστ για τη διάγνωση της αλλεργίας.
    • Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη φαρμάκων για την ανακούφιση από τα συμπτώματα και τη μείωση της φλεγμονής.
    • Πόσο συχνές είναι οι αλλεργίες;
    • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αλλεργίες γίνονται ολοένα και συχνότερες, αν και ορισμένες είναι πιο συνήθεις από άλλες
    • Ένας στους τρεις ανθρώπους εκδηλώνει κάποια αλλεργία σε μία δεδομένη στιγμή της ζωής του.
    • Ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα ήταν σχεδόν άγνωστη μέχρι τον 20ό αιώνα και, όπως και όλες σχεδόν οι αλλεργίες, φαίνεται να είναι μία νόσος των εύπορων χωρών.
    • Ένας στους πέντε μαθητές σχολείου προσβάλλεται από άσθμα.
    • Ένα στα έξι παιδιά εμφανίζει δερματικές ασθένειες που σχετίζονται με την αλλεργία, ιδιαίτερα έκζεμα.
    • Ένας στους 20 ανθρώπους εμφανίζει το οιδηματώδες εξάνθημα που προκαλεί κνησμό και είναι γνωστό ως κνίδωση.
    • Oι τροφικές αλλεργίες, ιδίως στα φιστίκια, φαίνεται να παρουσιάζουν θεαματική αύξηση, παρόλο που παραμένουν ακόμα, ευτυχώς, σχετικά ασυνήθεις.
    • Το 10% του πληθυσμού παρουσιάζει έντονη τοπική αντίδραση στον νυγμό υμενοπτέρων.
    • Γιατί αυξάνονται οι αλλεργίες;
      Η προδιάθεση για την εκδήλωση αλλεργίας είναι κληρονομική. Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το αν θα αναπτύξετε κάποια αλλεργική πάθηση. O πρώτος είναι το γενετικό προφίλ σας. Το αλλεργικό γονίδιο που ελέγχει την παραγωγή του αλλεργικού αντισώματος ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) και τη φλεγμονή που οδηγεί σε αλλεργικές αντιδράσεις βρίσκεται στο πέμπτο από τα 46 χρωμοσώματα του DNA σας. O δεύτερος παράγοντας είναι η έκθεσή σας στο αλλεργιογόνο - την ουσία που προκαλεί την αντίδραση. Στις περισσότερες συνήθεις αλλεργίες πρέπει να είχατε έλθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο ενωρίς στη ζωή σας. Η ταχεία αύξηση που σημειώνουν οι αλλεργίες δεν μπορεί να αποδοθεί σε μία μεταβολή στο γενετικό προφίλ, διότι αυτό θα χρειαζόταν πολλές γενιές. Πρέπει, λοιπόν, να είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στο περιβάλλον και στον τρόπο ζωής. Ένα παράδειγμα αυτής της διαδικασίας είναι ορατό στην ταχεία αύξηση των αλλεργικών νόσων στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που υιοθετούν γρήγορα τον δυτικό (ευρωπαϊκό) τρόπο ζωής. Μεταξύ των αλλαγών που θεωρούνται σημαντικές, είναι η μείωση των παρασιτώσεων και των παιδικών μολυσματικών ασθενειών και οι πολύ μεγάλες αλλαγές των συνθηκών ζωής μέσα στο σπίτι. O αλλεργικός μηχανισμός εμποδίζει με μεγάλη αποτελεσματικότητα την είσοδο των εντερικών παρασίτων στο σώμα. Αν αυτός ο μηχανισμός δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να καταπολεμά τις παρασιτώσεις, είναι πιθανό να κατευθύνει τη δράση του προς λιγότερο επιβλαβείς εισβολείς, όπως, για παράδειγμα, οι γύρεις.
      Στις πολυμελείς οικογένειες τα μικρότερα παιδιά υποφέρουν πολύ λιγότερο από αλλεργίες από όσο τα μεγαλύτερα αδέλφια τους. Αυτό πιστεύεται ότι σχετίζεται με τη συχνότερη μετάδοση ιογενών μολυσματικών ασθενειών από το ένα παιδί στο άλλο. Τα πρωτότοκα παιδιά, που παρουσιάζουν πιο συχνά αλλεργίες, δεν προσβάλλονται από αυτές τις μολυσματικές ασθένειες, που θεωρείται ότι εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει το αλλεργικό αντίσωμα. Η γενική μείωση στο μέγεθος της οικογένειας οδηγεί στην αύξηση του ποσοστού των παιδιών που προσβάλλονται από αλλεργικές νόσους.
      Τι προκαλεί τις αλλεργίες;
      Oι ακόλουθοι παράγοντες συνιστούν τα πιο κοινά αλλεργιογόνα. Συνήθως, δρουν ως εκλυτικοί παράγοντες αλλεργίας στα επιρρεπή άτομα και ορισμένα άτομα είναι αλλεργικά σε αρκετούς από αυτούς.
      Ακάρεα Οικιακής Σκόνης: Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, και κυρίως τα περιττώματά τους, είναι η πιο συνηθισμένη αιτία εκδήλωσης αλλεργίας και επηρεάζουν έως και το 90% των ατόμων που υποφέρουν από αλλεργίες.
      Γύρη Χόρτων: Η γύρη των χόρτων προκαλεί αλλεργική αντίδραση στο 70% περίπου των ατόμων που υποφέρουν από αλλεργίες και η ποσότητά της στον αέρα αυξάνεται όταν υπάρχουν κοντά αγρωστώδη φυτά.
      Κατοικίδια: Τα κατοικίδια ζώα είναι η τρίτη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης αλλεργικών συμπτωμάτων, με το 40% των ασθματικών παιδιών να είναι ευαισθητοποιημένα στα αλλεργιογόνα των γάτων και των σκύλων.
      Δέντρα: Τα δέντρα είναι συνήθης εκλυτικός παράγοντας της πρώιμης ανοιξιάτικης αλλεργικής ρινίτιδας. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σημαίνει ότι νέα φυτά, όπως για παράδειγμα η παριετάρια ή περδικάκι, που παλαιότερα φύτρωναν στην ηπειρωτική Ευρώπη, εξαπλώνονται πλέον και σε άλλες χώρες. Καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιδεινώνεται, σε συγκεκριμένες περιοχές η γύρη από τις σημύδες αναμένεται να αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα? το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη γύρη από τις ελιές, καθώς αυτές εξαπλώνονται προς βορρά από τη Μεσόγειο.
      Μύκητες: Oι μύκητες μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργική ρινίτιδα το φθινόπωρο, ενώ τα σπόρια μυκήτων, όπως ο Aspergillus fumigatus και ο Alternaria, βρίσκονται πολύ συχνά στην ατμόσφαιρα και μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές κρίσεις άσθματος.
      Τροφικές Αλλεργίες: Το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και τώρα τα φιστίκια είναι σημαντικές αιτίες τροφικών αλλεργιών. Oι χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις.
      Σύγχρονοι παράγοντες
      Έρευνες από τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία έχουν δείξει ότι υπεύθυνες για τη συχνότητα των κοινών αλλεργικών παθήσεων είναι και οι αλλαγές στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των αλλεργικών διαταραχών. Τα πιο σημαντικά συστατικά αυτής της ρύπανσης θεωρείται ότι είναι τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) και πιο συγκεκριμένα τα μικρά σωματίδια που υπάρχουν στον αέρα σε μεγάλες ποσότητες, λόγω, κυρίως, των εκπομπών των πετρελαιοκίνητων μηχανών.
      Oι ιαπωνικές και γερμανικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλεργίες είναι πιο συχνές στους ενηλίκους και στα παιδιά που ζουν μέσα σε μία ακτίνα 100 μέτρων από τους πολυσύχναστους δρόμους, σε σχέση με εκείνους που μένουν σε λιγότερο μολυσμένες περιοχές των πόλεων. Μεγάλες ποσότητες μικρών σωματιδίων εντοπίζονται στην ατμόσφαιρα και στις αγροτικές κοινότητες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα επίπεδα του όζοντος. Παρόλο που η συζήτηση σχετικά με τη σημασία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην αύξηση των αλλεργιών συνεχίζεται, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα άτομα εκείνα που υποφέρουν από άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να αισθάνονται χειρότερα τις ημέρες με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.
      Κύρια υπεύθυνη της επιδημίας αλλεργιών που παρατηρείται στις ημέρες μας είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους. Η ανάγκη για συντήρηση της ενέργειας, σημαντική καθώς είναι, έχει οδηγήσει σε αλλαγή των συνθηκών μέσα στο σπίτι. Oι φωτιές στο τζάκι και η έλλειψη διπλών τζαμιών και μόνωσης σήμαιναν ότι τα σπίτια στο παρελθόν αερίζονταν περισσότερο, με ανανέωση του αέρα έως και επτά φορές ανά ώρα σε κάθε δωμάτιο. Τώρα που διαθέτουμε λιγότερα τζάκια, πιο αποτελεσματική μόνωση, διπλά τζάμια και κεντρική θέρμανση, η ανανέωση του αέρα στα δωμάτια των σύγχρονων σπιτιών μπορεί να γίνεται λιγότερο από μία φορά την ώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα επίπεδα υγρασίας να είναι υψηλά. Επιπλέον, τα περισσότερα σπίτια έχουν πιο μαλακά έπιπλα και μοκέτες από τοίχο σε τοίχο, που δημιουργούν από κοινού ένα ιδεώδες περιβάλλον για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και την επικράτηση αλλεργιογόνων από κατοικίδια ζώα, αιθάλης από κουζίνες φυσικού αερίου χωρίς εξαεριστήρα, καπνού από τσιγάρα και αιθάλης και ατμών από χημικές ουσίες και σπρέι για οικιακή χρήση. Αυτό το μείγμα αλλεργιογόνων και ερεθιστικών ουσιών στο μη εξαεριζόμενο οικιακό περιβάλλον είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο κυριότερος υπεύθυνος για την ταχεία αύξηση των αλλεργικών νόσων.
      Πρώιμη έκθεση
      Oι αλλεργικές αντιδράσεις ξεκινούν από τα πρώτα χρόνια της ζωής των ατόμων που έχουν γενετική προδιάθεση. Η έκθεση σε αλλεργιογόνα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού χώρου, όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα κατοικίδια, η γύρη και οι μύκητες, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του μωρού, οδηγεί στην παραγωγή του αλλεργικού αντισώματος ανοσοσφαιρίνη Ε ή IgE. Η συχνότητα της έκθεσης αυτή την περίοδο είναι κρίσιμη. Ένα παιδί που εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα του αλλεργιογόνου των ακάρεων της οικιακής σκόνης στο πρώτο έτος της ζωής του, έχει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει άσθμα κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας. Παρομοίως, τα παιδιά που γεννιούνται κατά την περίοδο της ανθοφορίας των φυτών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργική ρινίτιδα. Το αντίσωμα ανοσοσφαιρίνη εγκαθίσταται πάνω σε ειδικά κύτταρα που ονομάζονται σιτευτικά και περιέχουν υψηλές ποσότητες ισταμίνης και άλλων ισχυρών χημικών ουσιών που ονομάζονται λευκοτριένια και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αγγειοδιαστολή και να συμπιέσουν τους λείους μυς που περιβάλλουν τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Προσελκύουν επίσης και άλλα εξειδικευμένα κύτταρα, ιδιαίτερα τα λευκά αιμοσφαίρια, που είναι γνωστά ως ηωσινόφιλα, και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη. Η ισταμίνη και τα λευκοτριένια προκαλούν κνησμό και φτέρνισμα, καθώς και οίδημα στο δέρμα, στους αεραγωγούς των πνευμόνων και στα εσωτερικά τοιχώματα της μύτης. Αυτό οδηγεί σε ερυθρά εξογκώματα στο δέρμα που προκαλούν κνησμό, σε άσθμα και σε απόφραξη της μύτης. Η φλεγμονή που προκαλείται από την έλξη των ηωσινόφιλων οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία των εσωτερικών τοιχωμάτων της μύτης και των πνευμόνων και στην εκδήλωση χρόνιων συμπτωμάτων. Υπάρχουν και άλλα κύτταρα, τα επονομαζόμενα λεμφοκύτταρα, που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επίμονη φλεγμονή η οποία χαρακτηρίζει κυρίως το έκζεμα και τη δερματίτιδα εξ επαφής, αλλά και την αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα.
      Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργίας;
      Υπάρχουν αρκετά τεστ που μπορεί να αποκαλύψουν αν τα συμπτώματά σας οφείλονται σε κάποια αλλεργία και που μπορούν να εντοπίσουν το/α υπεύθυνο/α αλλεργιογόνο/α.
      Δερματική δοκιμασία μέσω νυγμού
      Τα σιτευτικά κύτταρα όπου έχει δεσμευθεί το αντίσωμα της αλλεργίας, το IgE, εντοπίζονται στο δέρμα και στα τοιχώματα της μύτης, του στόματος, της γλώσσας, των αεραγωγών των πνευμόνων και στα έντερα. Το δέρμα σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως περιοχή ελέγχου για να δείξει τι συμβαίνει σε άλλα σημεία του σώματός σας. Στην αλλεργική δερματική δοκιμασία μέσω νυγμού διενεργείται νυγμός με ειδική βελόνα ή νυστέρι δια μέσου μίας σταγόνας αλλεργιογόνου. Συνήθως, το τεστ γίνεται στο δέρμα του αντιβραχίου ή της πλάτης σας. Αν το αλλεργιογόνο προκαλέσει απελευθέρωση ισταμίνης, μέσα σε μερικά λεπτά θα αναπτύξετε μία ερυθρά αντίδραση με κνησμό. Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί οίδημα με ένα σημάδι που μοιάζει με φλύκταινα στο κέντρο και το οποίο φτάνει στο μέγιστο μέγεθός του σε περίπου 20 λεπτά, για να υποχωρήσει μέσα σε μερικές ώρες. Το μέγεθος του σημαδιού αναλογεί κατά προσέγγιση στο ποσοστό της αλλεργίας σας στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Η δερματική δοκιμασία μέσω νυγμού εισάγει στο δέρμα τόσο μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου που είναι απόλυτα ασφαλής και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες, σχεδόν, τις ηλικιακές ομάδες. Ταυτόχρονα, μπορεί να δοκιμαστούν είκοσι με τριάντα αλλεργιογόνα. Χρειάζεται λίγος χρόνος έως ότου τα σιτευτικά κύτταρα του σώματος επικαλυφθούν με αντίσωμα ανοσοσφαιρίνης? κατά συνέπεια, οι δερματικές δοκιμασίες μπορεί να αποβούν αρνητικές σε ένα παιδί κάτω των τριών ετών, ακόμα και αν αυτό είναι αλλεργικό στο αλλεργιογόνο. Ακόμα και αν η δοκιμασία σας σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο αποδειχθεί θετική, μπορεί να μην εμφανίζετε κανένα σύμπτωμα όταν έρχεστε σε επαφή μαζί του, διότι το σώμα έχει μηχανισμούς που δεν γνωρίζουμε ακόμα καλά και οι οποίοι μπορεί να μετριάσουν την αντίδραση στα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα. Όταν η θετική δερματική δοκιμασία συνδυάζεται με συμπτώματα, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οφείλονται σε αλλεργία στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.
      Επιδερμικές δοκιμασίες (Patch)
      Στη δοκιμασία αυτή, διαλύματα κοινών αλλεργιογόνων που προκαλούν δερματίτιδα εξ επαφής - όπως διάφορα συστατικά καλλυντικών, το νικέλιο ή τα συντηρητικά - τοποθετούνται στο δέρμα της πλάτης σας και αφήνονται εκεί, κάτω από έναν ειδικό επίδεσμο, για τρεις ημέρες. Αν αναπτύξετε μία ερυθρά, οιδηματώδη πλάκα, που προκαλεί κνησμό, το αποτέλεσμα είναι θετικό. Oι δοκιμασίες αυτές, σε συνδυασμό με το ιστορικό δερματικών συμπτωμάτων, έχουν υψηλό ποσοστό ακρίβειας.
      Αιματολογικές εξετάσεις (CAP-RAST)
      Oι αιματολογικές εξετάσεις (γνωστές ως CAP-RAST) χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για την ανίχνευση αντισώματος IgE στο αίμα. Αντίθετα με τις δερματικές δοκιμασίες, οι εξετάσεις αυτές μπορεί να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα του αντισώματος της αλλεργίας που υπάρχει στο αίμα και τα αποτελέσματα βαθμολογούνται συνήθως βάσει μιας κλίμακας από το μηδέν έως το έξι. Όταν δεν ανιχνεύεται καθόλου ή ανιχνεύεται ελάχιστη ποσότητα αντισώματος (0 ή 1), δεν έχετε πολλές πιθανότητες να προσβληθείτε από κάποια αλλεργική νόσο, τα μεσαία ή υψηλά επίπεδα, όμως, συνδέονται άμεσα με αλλεργική νόσο. Όπως και στις δερματικές δοκιμασίες, έτσι και στις αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να ελεγχθούν 20 με 30 αλλεργιογόνα σε κάθε δείγμα αίματος. Αυτές οι αιματολογικές εξετάσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες αν παίρνετε κάποιο αντιισταμινικό για τον έλεγχο της αλλεργίας σας, διότι αυτό αποτρέπει τις αντιδράσεις της δερματικής δοκιμασίας, ή αν έχετε εκτεταμένο έκζεμα, που δυσκολεύει ιδιαίτερα την πραγματοποίηση των δερματικών δοκιμασιών.
      Aλλες εξετάσεις
      Και άλλες εξετάσεις υπάρχουν για τις αλλεργίες. Μεταξύ αυτών είναι το τεστ εξουδετέρωσης/πρόκλησης (η τεχνική του Μίλερ), τα κυτταροτοξικά τεστ των αιμοσφαιρίων, η ανάλυση τριχών, η εξέταση Βέγκα, η εφαρμοσμένη κινησιολογία και η μέθοδος ακουστικού καρδιακού ανακλαστικού. Η λογική αυτών των τεστ δεν έχει γίνει αρκετά κατανοητή και τα αποτελέσματα συχνά δεν συμπίπτουν με αυτά της δερματικής δοκιμασίας μέσω νυγμού, της επιδερμικής δοκιμασίας ή των εξετάσεων CAP-RAST. Προς το παρόν, τα τεστ αυτά δεν συνιστώνται.
      Φάρμακα για τις αλλεργίες
      Το πιο σημαντικό βήμα στη θεραπεία μιας αλλεργίας είναι ο εντοπισμός του αλλεργιογόνου που προκαλεί τα συμπτώματα και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποφυγή της επαφής με αυτό. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές διαφορετικές ομάδες φαρμάκων που μπορούν, εφόσον λαμβάνονται σωστά, όχι μόνο να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα, αλλά και να μειώσουν την αυξανόμενη φλεγμονή των ιστών που προκαλούν οι χρόνιες αλλεργίες.
      Αποσυμφορητικά
      Oι αποσυμφορητικές σταγόνες για τη μύτη ή τα αποσυμφορητικά σπρέι, όπως η εφεδρίνη και η ξυλομεταζολίνη (Otrivine ή Sudafed), δρουν συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα τοιχώματα της μύτης, προκαλώντας συρρίκνωση του ρινικού ιστού και ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Τα φάρμακα αυτά ενεργούν γρήγορα και είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά καλό είναι να μην τα χρησιμοποιείτε για μεγάλες περιόδους κάθε φορά, διότι αυτή η διακοπή της αιμάτωσης λόγω της αγγειοσυστολής μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς και να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.
      Βρογχοδιασταλτικά
      Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα ενεργούν χαλαρώνοντας τον συσταλμένο λείο μυ ο οποίος προκαλεί στένωση των αεραγωγών των πνευμόνων στα άτομα που πάσχουν από άσθμα. Ενεργούν γρήγορα και είναι πολύ αποτελεσματικά στα άτομα με άσθμα ήπιας μορφής, τα οποία εκδηλώνουν περιστασιακά κρίσεις συριγμού μετά την επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο ή ύστερα από άσκηση. Αν το άσθμα σας, όμως, είναι πιο σοβαρό, καλό θα ήταν να μη βασίζεστε σε αυτά, καθότι δεν θεραπεύουν την αυξανόμενη χρόνια φλεγμονή. Προκειμένου να αποτρέψετε την επιδείνωση της κατάστασης, θα χρειαστείτε επίσης αγωγή με εισπνεόμενα αντιαλλεργικά φάρμακα όπως το χρωμογλυκικό νάτριο (Intal), η νατριούχος νεντοκρομίλη (Tilade) ή τα στεροειδή.
      Μαλακτικά
      Oι μαλακτικές ουσίες ανακουφίζουν και ενυδατώνουν το δέρμα και αποτελούν την κυριότερη αγωγή για όλες τις δερματικές διαταραχές που προκαλούν κνησμό και απολέπιση. Στα φαρμακεία διατίθενται πολλά διαφορετικά είδη μαλακτικών (ενυδατικών) ουσιών. Παρόλο που έχουν ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους, ίσως να διαπιστώσετε ότι κάποιο από αυτά τα προϊόντα σάς ταιριάζει καλύτερα από τα υπόλοιπα. Oι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν κρέμες που απορροφώνται γρήγορα από το δέρμα, παρά αλοιφές, που είναι λιπαρές. Μπορεί να σας συστήσουν να προσθέτετε μαλακτικές ουσίες και στο νερό του μπάνιου. Oρισμένα άτομα, ωστόσο, μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στα συντηρητικά που περιέχουν τα περισσότερα μαλακτικά.
      Αντιισταμινικά
      Τα αντιισταμινικά ανακαλύφθηκαν πριν από 50 χρόνια και αποτελούν τον στυλοβάτη της θεραπείας για την αλλεργία. Την τελευταία δεκαετία, έχουν κυκλοφορήσει πολλά καινούργια, διαφορετικά σκευάσματα αντιισταμινικών - πρόκειται για τα επονομαζόμενα αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς. Όπως και τα αντιισταμινικά της πρώτης γενιάς, τα σκευάσματα αυτά εμποδίζουν τη δράση της ισταμίνης που απελευθερώνεται από τα σιτευτικά κύτταρα και είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κνησμού και του φτερνίσματος. Έχουν, ωστόσο, σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των παλαιότερων αντιισταμινικών πρώτης γενιάς, όπως η χλωροφενιραμίνη (Piriton). Τα αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς έχουν το πλεονέκτημα να μην εισχωρούν στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια να μην προκαλούν υπνηλία. Πρόκειται για ένα σημαντικό πλεονέκτημα, διότι σημαίνει ότι η λήψη του φαρμάκου δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να επιτελείτε πολύπλοκες εργασίες, όπως η οδήγηση ή ο χειρισμός μηχανημάτων. Έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν ξηροστομία.
      Αντιαλλεργικά φάρμακα
      Η ομάδα των αντιαλλεργικών φαρμάκων (που είναι γνωστά και ως σταθεροποιητές των σιτευτικών κυττάρων), η οποία περιλαμβάνει το χρωμογλυκικό νάτριο και τη νατριούχο νεντοκρομίλη, παραμένει μοναδική ως προς το ότι τα φάρμακα αυτά ενεργούν εμποδίζοντας τα σιτευτικά κύτταρα και τα ηωσινόφιλα να απελευθερώσουν ισταμίνη και τις λοιπές πολύπλοκες χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή. Πρέπει να λαμβάνονται πριν από την επαφή με το αλλεργιογόνο - που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται τακτικά. Η αξιοσημείωτη απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών που τα χαρακτηρίζει, τα κάνει ιδιαίτερα κατάλληλα για τη θεραπεία των αλλεργικών νόσων, ιδιαίτερα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος, και κυρίως στα παιδιά που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία, όταν υπάρχει ανησυχία σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των υπόλοιπων ομάδων φαρμάκων.
      Κορτικοστεροειδή
      Τα κορτικοστεροειδή είναι ισχυρά και αποτελεσματικά αντιαλλεργικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Παρόλο που δεν αναστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων πολύπλοκων χημικών ουσιών από τα σιτευτικά κύτταρα, είναι πολύ αποτελεσματικά για την ανακούφιση της φλεγμονής η οποία χαρακτηρίζει τις χρόνιες δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με αλλεργίες, την επίμονη και σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα (ιδιαίτερα με ρινική συμφόρηση) και το ήπιο και χρόνιο άσθμα. Ενεργούν στο επίπεδο των γονιδίων μέσα στα κύτταρα, εμποδίζοντάς τα να παράγουν τους χημικούς αγγελιαφόρους που ονομάζονται κυτοκίνες και οι οποίοι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου σε ένα πολύ θεμελιώδες επίπεδο. Παρόλο που αυτή η ομάδα σκευασμάτων είναι αναμφίβολα πολύ αποτελεσματική, υπάρχει ανησυχία όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως η ακμή, η ερυθρότητα του προσώπου, η κατακράτηση υγρών, η χαλάρωση των μυών και το πεπτικό έλκος), που εμφανίζονται σχεδόν αναπόφευκτα όταν λαμβάνετε οποιοδήποτε από αυτά υπό τη μορφή δισκίων. Για τον λόγο αυτό τα κορτικοστεροειδή διατίθενται ως ρινικά σπρέι για την αλλεργική ρινίτιδα, εισπνευστήρες για το άσθμα και κρέμες για τη θεραπεία των δερματικών αλλεργιών. Επιπλέον, τα νεώτερα συνθετικά κορτικοστεροειδή, όπως η βουδεσονίδη (Pulmicort) και η φλουτικαζόνη προπιονική (Flixotide), είναι πολύ αποτελεσματικά στην επιφάνεια των πνευμόνων, της μύτης ή του δέρματος, αλλά δεν απορροφώνται καλώς στο αίμα. Η μικρή ποσότητα που απορροφάται, απομακρύνεται ξανά γρήγορα από το ήπαρ. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι η τακτική και παρατεταμένη χρήση στεροειδών κρεμών μπορεί να οδηγήσει στη λέπτυνση και σε μεταβολές της μελάγχρωσης του δέρματος, δεν γνωρίζουμε ακόμα με ακρίβεια αν τα ρινικά σπρέι και τα εισπνεόμενα στεροειδή έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Εκφράζονται φόβοι ότι η παρατεταμένη και εκτεταμένη χρήση εισπνεόμενων στεροειδών μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των παιδιών. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ατόμων που μελανιάζουν πιο εύκολα και υπάρχει επίσης η πιθανότητα να εκδηλωθεί καταρράκτης στα μάτια μετά την κατ' εξακολούθηση χρησιμοποίηση αυτών των φαρμάκων. Τα κορτικοστεροειδή παραμένουν η πλέον αποτελεσματική αγωγή για τις αλλεργίες, αλλά είναι πιο κατάλληλα για άτομα με σοβαρότερες μορφές αλλεργιών, που δεν ανταποκρίνονται σε άλλα φάρμακα.
      health.in.gr
    ***  Τροφική αλλεργία
    Oι αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές είναι εξαιρετικά συχνές, αν και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών είναι πραγματικές αλλεργίες- συμμετέχει, δηλαδή, σε αυτές το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Όλοι έχουν τις προτιμήσεις τους και τις αντιπάθειές τους στον τομέα του φαγητού και τα μικρά παιδιά αρνούνται συχνά να φάνε ορισμένες τροφές - πρόκειται για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας τους προς την ανεξαρτησία. Στη μετέπειτα ζωή τους, ωστόσο, η προτίμηση ή η απόρριψη συγκεκριμένων τροφών (ιδιοτροπία ως προς το φαγητό) οφείλεται συνήθως σε ψυχολογικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως.
    ~ Η πιο σοβαρή μορφή αποστροφής για το φαγητό είναι η νευρική ανορεξία, που χαρακτηρίζεται από μία θεληματική άρνηση για τροφή. Αυτή η διαταραχή ξεκινά συνήθως στην εφηβεία. Oι ανορεξικοί, που μπορεί να έχουν μεγάλες ικανότητες χειραγώγησης, πείθουν συχνά τους κηδεμόνες τους ότι έχουν σοβαρές τροφικές αλλεργίες που τους προκαλούν εκτεταμένα συμπτώματα. Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνουν να συγκαλύψουν την ανορεξία τους και να ταξινομηθούν στα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ολικής αλλεργίας. Εκτός από την αποστροφή, οι υπόλοιπες αντιδράσεις στο φαγητό περιγράφονται καλύτερα ως τροφικές δυσανεξίες. Η τροφική δυσανεξία περιλαμβάνει τις φυσιολογικές αντιδράσεις στις μεγάλες ποσότητες συγκεκριμένων τροφών, τις ερεθιστικές συνέπειες των τροφών, τις επιπτώσεις της έλλειψης των ενζύμων που είναι απαραίτητα για τη διάσπαση των τροφών και την πραγματική τροφική αλλεργία.
    Βασικά Σημεία που πρέπει να θυμάστε
    • Oι πραγματικές τροφικές αλλεργίες - εκείνες στις οποίες συμμετέχει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού - είναι εξαιρετικά σπάνιες.
    • Oι αντιδράσεις στις τροφές μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη ενός συγκεκριμένου πεπτικού ενζύμου.
    • Η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, όπως οίδημα των χειλιών και της γλώσσας, συριγμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση.
    • O καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της τροφικής αλλεργίας είναι η αποφυγή της ενοχλητικής τροφής.
    • Oι σοβαρές αντιδράσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με χορήγηση αδρεναλίνη
    Φυσιολογικές αντιδράσεις στις τροφές
    Η καφεΐνη είναι το πιο δημοφιλές και διαδεδομένο διεγερτικό ναρκωτικό στον κόσμο, και προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε δόσεις μόλις 200 χιλιοστόγραμμων - δύο μόνο φλιτζάνια σχετικά δυνατού καφέ. Είναι εθιστική και επηρεάζει κυρίως τα νεύρα, την καρδιά και το στομάχι. Αν καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα καφέ, τα χέρια σας αρχίζουν να τρέμουν, η καρδιά σας χτυπά σαν τρελή, ο οισοφάγος σας χαλαρώνει, προκαλώντας στομαχικές καούρες, και ο ύπνος σας διαταράσσεται. Oρισμένα είδη τυριών και ψαριών διατηρημένων σε άλμη περιέχουν τυραμίνη, η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη και τα εσπεριδοειδή οκτοπαμίνη. Ανάλογες ουσίες περιέχουν και οι μπανάνες, τα αβοκάντο, τα εκχυλίσματα ζύμης και το κρασί, προκαλώντας μερικές φορές αγγειοδιαστολή, ημικρανίες, ερυθρότητα του προσώπου και εκτεταμένα δερματικά εξανθήματα που προκαλούν κνησμό και είναι γνωστά ως κνιδώσεις.
    Ισταμίνη απαντάται σε ορισμένα τυριά, στο ξινολάχανο και τα αλλαντικά, όπως το πεπερόνι και το σαλάμι. Ισταμίνη μπορούν να παράγουν και τα βακτηρίδια, υψηλά δε επίπεδα αυτής της ισχυρής χημικής ουσίας μπορεί να περιέχουν τα ψάρια, ιδιαίτερα το σκουμπρί που έχει διατηρηθεί για υπερβολικά μεγάλο διάστημα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ισταμίνης προκαλεί κνίδωση, οίδημα των χειλιών, του προσώπου και της γλώσσας και έντονους πονοκεφάλους.
    Ερεθιστικές συνέπειες των τροφών
    O πόνος στο στομάχι, ο τυμπανισμός, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια είναι εξαιρετικά συνηθισμένα φαινόμενα και επηρεάζουν σχεδόν όλο τον κόσμο. Oι τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, μεταβάλλοντας την ευαισθησία του εντέρου, την παραγωγή αερίων και τη σύνθεση των κοπράνων - ένα πασίγνωστο παράδειγμα είναι το κάρι. Η επιμονή αυτών των συμπτωμάτων χωρίς να υπάρχει κάποιο σοβαρό υποκείμενο αίτιο ονομάζεται σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και είναι πολύ συνηθισμένο, αν και όχι ιδιαίτερα κατανοητό. Παρόλα αυτά, η αποφυγή των τροφών που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, η αύξηση της περιεκτικότητας της δίαιτας σε φυτικές ίνες και η καλύτερη αντιμετώπιση του στρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.
    Ελλείψεις ενζύμων
    Τα χαμηλά επίπεδα ενός ενζύμου που ονομάζεται λακτάση, και η οποία διασπά το γάλα, είναι ένα σπάνιο αλλά σημαντικό αίτιο πρόκλησης οξείας διάρροιας στα παιδιά, όταν καταναλώνουν αγελαδινό γάλα. Σε μερικές εθνικές ομάδες, για παράδειγμα μεταξύ των Κινέζων, όπου το γάλα δεν είναι σημαντικό στη δίαιτα, τα επίπεδα της λακτάσης είναι εξαιρετικά χαμηλά και η κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων προκαλεί αμέσως διάρροια. Τα επίπεδα της λακτάσης μπορεί να μειωθούν προσωρινά από πολλές συνηθισμένες εντερικές διαταραχές όπως η γαστρεντερίτιδα και η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προκαλεί διάρροια για πολλούς μήνες μετά την αρρώστια· το καλύτερο είναι, λοιπόν, να αποφεύγει κανείς το γάλα έως ότου επιστρέψουν τα ένζυμα στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Προβλήματα σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει και το αλκοόλ. Το αλκοόλ διασπάται στο σώμα από μία σειρά ενζύμων, ένα από τα οποία ονομάζεται αλδεΰδη αφυδρογονάση. Το 40% περίπου των Ιαπώνων έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα αυτού του ενζύμου και είναι, ως εκ τούτου, ιδιαίτερα επιρρεπείς στις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ, το οποίο μαθαίνουν να αποφεύγουν.
    Τροφικές αλλεργίες
    Το 15% του πληθυσμού υποστηρίζει ότι υποφέρει από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Για να διαπιστώσουμε αν αυτό αληθεύει, μπορούμε να συγκαλύψουμε την τροφή μέσα σε ένα ειδικά παρασκευασμένο γεύμα και να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με το ίδιο γεύμα χωρίς τα ύποπτα τροφικά αλλεργιογόνα. Αυτό το είδος «δοκιμασία τυφλής προκλήσεως» δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, οι αλλεργίες και οι δυσανεξίες αφορούν λιγότερο από το 2% των ανθρώπων. Παρόλα αυτά, οι αλλεργίες, κυρίως στο γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα, ιδιαίτερα στα παιδιά, η δε αλλεργία στα φιστίκια φαίνεται να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.
    Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται ύστερα από επαφή με μία ελάχιστη ποσότητα της τροφής είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Στα άτομα με μεγάλη προδιάθεση για αλλεργία και μόνο η επαφή της αλλεργιογόνου τροφής με τα χείλη προκαλεί φαγούρα και οίδημα των χειλιών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή σε μερικά λεπτά. Ακολουθεί συνήθως οίδημα της γλώσσας, που αν είναι πολύ έντονο μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο πίσω μέρος του στόματος και ασφυξία, εκτός αν χορηγηθεί γρήγορα η κατάλληλη αγωγή, με τη μορφή μιας ένεσης αδρεναλίνης. Αν η τροφή έχει καταναλωθεί, το άτομο κάνει έντονους εμέτους και αν κάποια ποσότητα του τροφικού αλλεργιογόνου έχει απορροφηθεί στο κυκλοφορικό σύστημα εκδηλώνει ένα εκτεταμένο εξάνθημα που προκαλεί κνησμό, αρχίζει να ασθμαίνει και η αρτηριακή πίεσή του σημειώνει απότομη πτώση.
    Αυτή η γενικευμένη αντίδραση ονομάζεται αναφυλαξία και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει - και πράγματι οδηγεί - σε θάνατο. Μερικές φορές, τα συμπτώματα της τροφικής αλλλεργίας μπορεί να εμφανιστούν πιο συγκαλυμμένα και η διάγνωσή τους μπορεί να είναι πιο δύσκολη, απαιτώντας την εξειδικευμένη βοήθεια ενός διαιτολόγου. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής θα υποβληθεί σε προσεκτική εξέταση και θα του ζητηθεί να καταγράψει σε ένα ημερολόγιο τις τροφές που κατανάλωσε τις προηγούμενες εβδομάδες, ώστε να εντοπιστεί η σχέση τους με τα συμπτώματά του.
    Ένας τρόπος να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, είναι να υποβληθεί ο ασθενής σε μία αυστηρή δίαιτα αποκλεισμού, που θα περιλαμβάνει έναν πολύ περιορισμένο αριθμό τροφών: για παράδειγμα, ένα είδος κρέατος, ένα είδος φρούτου, ένα είδος λαχανικού, μία πηγή αμύλου. Η επιλογή των τροφών βασίζεται σε εκείνες που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως το αρνί ή το κοτόπουλο, το ραβέντι ή τα αχλάδια, τα καρότα ή τα βλαστάρια και το ρύζι ή οι πατάτες. Μπορεί επίσης να επιτραπεί κάποια πηγή λίπους, όπως μία μαργαρίνη που να μην περιέχει γάλα ή ένα συγκεκριμένο φυτικό έλαιο, και η ζάχαρη. Αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μπορεί στη συνέχεια να προστεθούν κάποιες επιπλέον τροφές και αν εκδηλωθούν συμπτώματα, η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται εύκολα. Ένα από τα πλέον δύσκολα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε αν έχετε κάποια τροφική αλλεργία αφορά τα έτοιμα φαγητά και το πώς μπορείτε να καταλάβετε αν περιέχουν το αλλεργιογόνο που σας ενοχλεί. Ένα καλό παράδειγμα είναι η αλλεργία στα φιστίκια.
    Αλλεργία στα φιστίκια
    Το φιστίκι έχει στην πραγματικότητα σχέση με το μπιζέλι και είναι λαχανικό, όχι ξηρός καρπός. Όπως και άλλα είδη μπιζελιών, φέρει τον καρπό του μέσα σε περικάρπιο (τσόφλι), αλλά το περίεργο είναι ότι αναπτύσσεται κάτω από το έδαφος. Κάθε χρόνο, και ιδιαίτερα στην Ασία, την Αφρική και τις ΗΠΑ, συγκομίζονται 15-18 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι φιστικιών. Για τα άτομα που δεν είναι αλλεργικά σε αυτά, πρόκειται για μία πολύ υγιεινή τροφή: υπάρχουν περισσότερες πρωτεΐνες στα φιστίκια παρά στην ισοδύναμου βάρους μοσχαρίσια μπριζόλα. Πέρα από το ότι αποτελεί από μόνο του τροφή, το φιστίκι είναι μεγαλύτερη πηγή εδώδιμου ελαίου από οποιονδήποτε άλλο καλλιεργήσιμο καρπό. Τα φιστίκια περνούν μέσα από κυλινδρόμυλους, οι οποίοι τα αλέθουν σε μικρά κομματάκια και στη συνέχεια μέσα από πρέσα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείται μία χημική διαλυτική ουσία για να διαλύσει το έλαιο. Αν δεν γίνει κάποια ειδική επεξεργασία, το φιστικέλαιο εξακολουθεί να περιέχει το αλλεργιογόνο του φιστικιού και χρησιμοποιείται ευρέως στα έτοιμα φαγητά, τόσο ως έλαιο μόνο του όσο και ως κομιστής λιποδιαλυτών βιταμινών και χρωστικών ουσιών.
    Εκτός από τις τροφές, οι χρήσεις των φιστικιών είναι πολλές και διάφορες. Το έλαιο χαμηλής ποιότητας χρησιμοποιείται ως συστατικό σε σαπούνια, κρέμες ξυρίσματος, σαμπουάν, ακόμα και μπογιές, και στην παρασκευή της εκρηκτικής ύλης νιτρογλυκερίνη. Το φιστικέλαιο ή αραχιδέλαιο αποτελεί συστατικό αρκετών φαρμακευτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος που μπορεί ενδεχομένως να συσταθούν σε αλλεργικούς ασθενείς. Πολλά παιδιά με οξεία αλλεργία στα φιστίκια δεν είχαν εκτεθεί ποτέ στο αλλεργιογόνο των φιστικιών πριν από την πρώτη τους αντίδραση. Διερωτάται, λοιπόν, κανείς πώς ευαισθητοποιήθηκαν σε αυτό. Το φιστικέλαιο ήταν άλλοτε πολύ συνηθισμένο συστατικό διαφόρων τύπων βρεφικού γάλακτος, στην εποχή μας, όμως, οι περισσότερες εταιρείες που παρασκευάζουν τέτοια γάλατα έχουν σταματήσει να το χρησιμοποιούν. Ένας άλλος φόβος είναι ότι μπορεί να υπάρχει διασταυρούμενη αντιδραστικότητα μεταξύ των φιστικιών και της σόγιας, που είναι συνηθισμένο συστατικό των τύπων βρεφικού γάλακτος. Η διερεύνηση αυτού του θέματος είναι πραγματικά επείγουσα.
    Αλλεργίες σε πρόσθετα τροφών
    Πρόσθετο τροφής ονομάζεται κάθε ουσία που δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως τροφή, αλλά προστίθεται στην τροφή σε οποιοδήποτε στάδιο για τη διατήρηση της ποιότητας, της σύστασης, της συνοχής, της γεύσης ή της οσμής της. Τα πρόσθετα των τροφών μπορεί να προκαλέσουν κνίδωση, άσθμα και ρινίτιδα και η πιο σημαντική χρωστική ουσία που είναι γνωστό ότι προκαλεί συμπτώματα είναι η κίτρινη χρωστική ταρτραζίνη (Ε102), που προστίθεται συχνά σε έτοιμα, προ-συσκευασμένα φαγητά. Επιπλέον, η ταρτραζίνη απαντάται συχνά στον καπνιστό μπακαλιάρο, στους χυμούς από λεμόνι και γλυκολέμονο, στις σάλτσες για σαλάτες και στα αμυγδαλωτά και, κατά έναν περίεργο τρόπο, στη σάλτσα μέντας και τα ζελέ, καθώς και στα κονσερβοποιημένα μπιζέλια. Μία άλλη κίτρινη χρωστική ουσία, η Ε110, περιέχεται στις πορτοκαλάδες, τα παναρισμένα φιλέτα ψαριού («fish fingers»), στον συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού και το Lucozade. Τα βενζοϊκά άλατα (Ε211) είναι συντηρητικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων και προστίθενται σε πολλά ποτά, όπως για παράδειγμα στα αναψυκτικά, στους χυμούς και στις μπίρες, καθώς και στη μαργαρίνη.
    O αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από αντιδράσεις στα πρόσθετα των τροφών είναι σχετικά μικρός, αποτελώντας πιθανώς το 1/10 των ατόμων που υποφέρουν από τροφικές δυσανεξίες. Παρόλα αυτά, τα πρόσθετα των τροφών αποτελούν πράγματι ένα πρόβλημα, το οποίο μάλιστα αντιμετωπίζεται με ολοένα και μεγαλύτερη σοβαρότητα από τους παρασκευαστές τροφίμων. Χάρη στους κανονισμούς που ισχύουν πλέον όσον αφορά τις ετικέτες, είναι όλο και πιο εύκολο να εντοπίσει κάποιος τις τροφές που περιέχουν χημικές ουσίες που του προκαλούν συμπτώματα και κατά συνέπεια να αποφύγει την κατανάλωσή τους.
    Διάγνωση των τροφικών αλλεργιών
    Oι δερματικές δοκιμασίες και οι αιματολογικές εξετάσεις (CAP-RAST) μπορεί να βοηθήσουν πολύ στον εντοπισμό κάποιας τροφικής αλλεργίας στο γάλα, στα αυγά, στα ψάρια, στα θαλασσινά, στο σιτάρι, στη σόγια, στα φιστίκια και στους ξηρούς καρπούς. Για τη διάγνωση, ωστόσο, πιο περίπλοκων περιπτώσεων μπορεί να είναι απαραίτητες κάποιες «δοκιμασίες τυφλής προκλήσεως» και αυστηρές δίαιτες αποκλεισμού, που πρέπει, βέβαια, να πραγματοποιούνται μόνο υπό την κατάλληλη ιατρική επιτήρηση.
    health.in.gr
    ***  Αλλεργική ρινίτιδα
    Oι καλοκαιρινές κρίσεις φτερνίσματος, καταρροής και αποφραγμένης μύτης, σε συνδυασμό με μάτια με κνησμό και δακρύρροια ονομάστηκαν για πρώτη φορά «αλλεργική ρινίτιδα» στα μέσα του 19ου αιώνα. Το κύριο αίτιο της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας είναι η αλλεργία στη γύρη. Τα συμπτώματα, όμως, της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να εκδηλώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα βασικά αλλεργιογόνα που συσχετίζονται είναι τα αλλεργιογόνα από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα κατοικίδια.
    Βασικά σημεία που αξίζει να θυμάστε
    • Τα βασικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η καταρροή, τα μάτια με κνησμό, η δακρύρροια και το φτέρνισμα.
    • Τα άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα είναι αλλεργικά στις αερομεταφερόμενες γύρεις.
    • Τα επίπεδα της γύρης αυξομειώνονται ανάλογα με την ώρα και τις καιρικές συνθήκες.
    • Τα αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και κορτικοστεροειδή φάρμακα συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.
    Η αλλεργική ρινίτιδα είναι, πραγματικά, η πιο συχνή αλλεργική πάθηση και έχει γίνει πολύ πιο συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια, αφού προσβάλλει σήμερα το 10% του πληθυσμού. Όπως θα γνωρίζετε - πάρα πολύ καλά - αν είστε πάσχων, δεν επηρεάζεται μόνο η μύτη σας. Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα είναι τα μάτια που έχουν κνησμό και δακρύζουν ασταμάτητα, μία πάθηση γνωστή ως αλλεργική επιπεφυκίτιδα, και στο ένα τρίτο περίπου των ατόμων που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα το κυριότερο σύμπτωμα είναι τα κόκκινα μάτια με κνησμό και δακρύρροια. Επιπλέον, το 50% των ατόμων αυτών εκδηλώνουν και συμπτώματα άσθματος.
    Η αλλεργική ρινίτιδα είναι πιο συχνή - και πιο σοβαρή - στους εφήβους, κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα διότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο - την εποχή δηλαδή που οι μαθητές υποβάλλονται σε κρίσιμες εξετάσεις.
    Συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας
    Αν υποφέρετε από αλλεργική ρινίτιδα, το στόμα, τα αυτιά και ο λάρυγγάς σας μπορεί να σας προκαλούν κνησμό.
    Κνησμός και φτέρνισμα
    O πιο σημαντικός ρόλος της μύτης σας είναι να φιλτράρει τον αέρα και να προστατεύει τους πνεύμονές σας. O κνησμός και το φτέρνισμα οφείλονται στην επίδραση της ισταμίνης που απελευθερώνεται στους ιστούς της μύτης σας κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης στη γύρη. O ερεθισμός μιας πολύ μικρής μόνο περιοχής της μύτης μπορεί να προκαλέσει άμεσο και έντονο φτέρνισμα, συνήθως υπό τη μορφή κρίσεων πέντε έως είκοσι φτερνισμάτων κάθε φορά. Κνησμός μπορεί να προκληθεί και στο στόμα σας, διότι η γύρη περνά από τη μύτη στο πίσω μέρος του λαιμού.
    Oρισμένα άτομα αισθάνονται κνησμό και στα αυτιά τους, όχι λόγω κάποιων κόκκων γύρης που φθάνουν εκεί, αλλά ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης ενός κοινού νεύρου που συνδέει το πίσω μέρος του λαιμού με το αυτί.
    Καταρροή
    Τα ρουθούνια παραμένουν καθαρά μέσω της έκκρισης ενός κολλώδους υγρού, της βλέννας. Ωστόσο, όταν παρουσιάζετε μία αλλεργική αντίδραση στη γύρη, η μύτη σας μπορεί να εκκρίνει έως και ένα μικρό φλιτζάνι καθαρού, υδαρούς υγρού κάθε ώρα, το οποίο ρέει, υποχρεώνοντάς σας να ρουφάτε και να φυσάτε διαρκώς τη μύτη σας.
    Συμφόρηση της ρινικής κοιλότητας
    Ενδεχομένως ανήκετε στο 50% των ατόμων που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα και είναι υποχρεωμένα να ανέχονται την απόφραξη της μύτης τους - το πιο ενοχλητικό από τα ρινικά συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στη διόγκωση του ρινικού ιστού, που οφείλεται, με τη σειρά του, στην απελευθέρωση ισταμίνης και λευκοτριένιων από τα σιτευτικά κύτταρα ύστερα από αλληλεπίδραση με κόκκους της γύρης.
    Όταν η μύτη σας είναι τελείως αποφραγμένη, υποφέρετε από πονοκεφάλους, έχετε διαταραγμένο ύπνο και αναπνοή από το στόμα, που σας κάνει να αισθάνεστε τον λάρυγγα και τη γλώσσα σας ξηρούς όταν ξυπνάτε το πρωί. Στις σοβαρές περιπτώσεις, δεν έχετε ούτε οσμή ούτε γεύση.
    Παραρρινοκολπίτιδα
    Oι παραρρίνιοι κόλποι - κοιλότητες γεμάτες αέρα στα οστά του κρανίου - καταλήγουν στη ρινική κοιλότητα. Όταν ο ιστός στη μύτη σας διογκώνεται, αποφράσσει τα ανοίγματα και τότε τα βακτηρίδια που παγιδεύονται στους παραρρίνιους κόλπους μπορεί να πολλαπλασιαστούν, προκαλώντας μία λοίμωξη που ονομάζεται παραρρινοκολπίτιδα. Η οξεία παραρρινοκολπίτιδα είναι πολύ οδυνηρή και προκαλεί πυρετό και αίσθημα δυσφορίας.
    Μάτια με κνησμό και δακρύρροια
    Oι κόκκοι της γύρης μπορεί να μπουν εύκολα στα μάτια σας και εκεί μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση με τα σιτευτικά κύτταρα που υπάρχουν στον επιπεφυκότα, τη μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και την εξωτερική επιφάνεια του οφθαλμικού βολβού.
    Η μεμβράνη αυτή ερεθίζεται και προκαλεί κνησμό, κάνοντας το μάτι σας να φαίνεται κόκκινο, εσείς δε παράγετε περισσότερα δάκρυα για να ξεπλύνετε την ενοχλητική ουσία, και έτσι προκαλείται δακρύρροια. Στη συνέχεια, συσσωρεύονται σωματίδια στην εσωτερική γωνία του ματιού, την οποία και τρίβετε για να τα απομακρύνετε. Αυτό, φυσικά, ερεθίζει ακόμα περισσότερο τους ιστούς του ματιού, κάνοντάς το να έχει ολοένα και περισσότερο κνησμό.
    Χρόνια αλλεργική ρινίτιδα
    Η πάθηση αυτή προκαλεί συμπτώματα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παρόλο που τα κύρια αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα κατοικίδια ζώα, τα συμπτώματα είναι συχνά χειρότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της επιπρόσθετης αλλεργίας στη γύρη.
    Η αποφραγμένη μύτη είναι πιο συχνό σύμπτωμα στη χρόνια ρινίτιδα σε σχέση με την εποχική, αν και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι λιγότερο συχνή. Τα παιδιά που παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχουν συχνά «σακούλες» κάτω από τα μάτια τους. Πολλά παιδιά σκουπίζουν τη μύτη τους με τις παλάμες των χεριών τους, σπρώχνοντας την άκρη της μύτης προς τα επάνω και προκαλώντας την ανάπτυξη μιας ρυτίδας εγκάρσια στη μύτη.
    Ερεθιστικές ουσίες
    Oι περισσότεροι πάσχοντες εκδηλώνουν για πρώτη φορά συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας όταν η πυκνότητα των κόκκων γύρης στον αέρα φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξης των 50 κόκκων ανά κυβικό μέτρο αέρα. Καθώς, όμως, η εποχή προχωρεί και η φλεγμονή των ιστών αυξάνεται, χρειάζονται όλο και λιγότεροι κόκκοι γύρης για να «πυροδοτήσουν» μία κρίση στα πολύ ευαίσθητα τοιχώματα της μύτης και των ματιών.
    Επιπλέον, υπάρχουν στον αέρα και άλλες ερεθιστικές ουσίες, όπως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ή τη βιομηχανία, οι καπνοί από τα τσιγάρα, τα έντονα αρώματα, τα απορρυπαντικά και τα αεροζόλ για το σπίτι, που μπορεί να πυροδοτήσουν κάποια κρίση, κάνοντας τη ζωή σας ως πάσχοντος από αλλεργική ρινίτιδα ακόμα πιο δυσάρεστη.
    Παρόλο που, στην πραγματικότητα, δεν είστε αλλεργικοί σε αυτές τις ερεθιστικές ουσίες, είστε πολύ ευαίσθητοι στις ερεθιστικές επιπτώσεις τους, διότι τα μάτια σας και τα τοιχώματα της μύτης σας έχουν γίνει υπερευαίσθητα λόγω της συνεχιζόμενης αλλεργικής αντίδρασης στη γύρη.
    Ποιοι είναι οι εκλυτικοί παράγοντες της αλλεργικής ρινίτιδας;
    Τα άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα είναι αλλεργικά στις γύρεις που αιωρούνται στον αέρα. Αυτές προέρχονται από τα ανεμόφιλα φυτά, τα πιο συνήθη από τα οποία είναι τα αγρωστώδη, τα αγριόχορτα και τα δέντρα. Αντίθετα με την άποψη που κυριαρχεί, οι πάσχοντες είναι σπάνια αλλεργικοί στα φυτά με έντονα χρώματα ή αρώματα - οι βαρύτερες, κολλώδεις γύρεις των οποίων μεταφέρονται από φυτό σε φυτό από τα έντομα.
    Γύρεις των χόρτων
    Ανάμεσα στα εκατοντάδες είδη χόρτων, μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός είναι επαρκώς διαδεδομένα και παράγουν γύρη σε αρκετά μεγάλες ποσότητες ώστε να προκαλέσουν υψηλά ατμοσφαιρικά επίπεδα κόκκων γύρης. Το λόλιον το πολυετές ή ήρα, που καλλιεργείται αποκλειστικά για βοσκή, παράγει λιγότερη γύρη από τα παραδοσιακά αγρωστώδη.
    Όταν η γη δεν υπόκειται σε αγροτική χρήση, τα αγρωστώδη κυριαρχούν - και, κατά συνέπεια, τα επίπεδα των κόκκων γύρης έχουν πιθανότητες να αυξηθούν.
    Μεταξύ των διαφόρων ειδών χόρτων υπάρχει εκτεταμένη διασταυρούμενη αντιδραστικότητα. Αν, λοιπόν, είστε αλλεργικοί σε ένα είδος, μπορεί να αντιδράσετε σε κάποιο βαθμό και σε άλλα.
    Η εποχή της γύρης των χόρτων εκτείνεται από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου, φτάνοντας στο αποκορύφωμά της μεταξύ τέλους Ιουνίου και αρχών Ιουλίου. Η ποσότητα της γύρης στον αέρα ποικίλλει από ημέρα σε ημέρα και από ώρα σε ώρα. Κάθε είδος χόρτου σκορπίζει τη δική του γύρη μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Παρόλο που τα περισσότερα είδη ανθίζουν μία φορά την ημέρα νωρίς το πρωί, ορισμένα ανθίζουν και δεύτερη φορά, αργά το απόγευμα.
    Γύρεις των δέντρων
    Oι πιο συνηθισμένες πηγές γύρεων είναι οι φουντουκιές, οι πλάτανοι, οι βελανιδιές, οι φτελιές, οι μελίες και οι σημύδες και η γύρη τους παράγεται την άνοιξη, λίγο αφότου βγάλουν φύλλα. Η εποχή των γύρεων των δέντρων είναι μικρότερη από εκείνη των γύρεων των χόρτων και διαρκεί από τέσσερις έως και έξι εβδομάδες, από τέλη Μαρτίου έως αρχές Μαΐου.
    Γύρεις των αγριόχορτων
    Στα παράλια της Μεσογείου, καθώς και στη Βόρεια Αμερική το κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη της αμβροσίας, που είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς γύρης και ένας σημαντικός εκλυτικός παράγοντας αλλεργικής ρινίτιδας. Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλά άλλα αγριόχορτα η γύρη των οποίων μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
    Τα φύλλα της τσουκνίδας είναι καλυμμένα με τρίχες οι οποίες εγχέουν μέσα στο δέρμα παράγοντες που απελευθερώνουν ισταμίνη, προκαλώντας τον γνωστό πόνο, κνησμό και εξανθήματα. Oι τσουκνίδες ανθίζουν στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, σκορπίζοντας γύρη στον αέρα καθώς ο ήλιος λάμπει πάνω από τους νεαρούς ανθούς. Ευτυχώς, η αλλεργία στις γύρεις τους φαίνεται να είναι σχετικά ασυνήθης.
    Υπάρχει, όμως, ένα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας, η παριετάρια ή περδικάκι, που παράγει μεγάλες ποσότητες έντονα αλλεργιογόνου γύρης και αποτελεί ένα σημαντικό αίτιο εκδήλωσης συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας στις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης.
    Σπόροι ελαιοκράμβης
    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η εμπορική καλλιέργεια της ελαιοκράμβης έχει σημειώσει σημαντική αύξηση. Η γονιμοποίηση γίνεται εν μέρει μέσω του ανέμου και εν μέρει από τα έντομα. Παρόλο που το έντονο κίτρινο χρώμα του ανθού κάνει ιδιαίτερα προφανή την παρουσία του, λίγα άτομα είναι πραγματικά αλλεργικά στη γύρη του.
    Μύκητες
    Αυτοί οι σαπροφυτικοί και παρασιτικοί οργανισμοί είναι πολύ ευπροσάρμοστοι και μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε υπάρχει υγρασία και οξυγόνο. Αποτελούνται από μακριά, λεπτά νήματα που αναπτύσσονται πάνω στην επιφάνεια οργανικών υλών όπως η κοπριά, τα σάπια φρούτα και το χαλασμένο τυρί.
    Cadosporium herbarum O μύκητας αυτός παράγει ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα σπορίων και είναι ο πιο συνηθισμένος αλλεργιογόνος μύκητας. Μεταξύ Μαΐου και Oκτωβρίου, παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση σπορίων, φτάνοντας μέχρι και τα 15.000 σπόρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. O μύκητας εποικεί στα φυλλώματα και στις φυτικές ύλες, ιδίως στο χορτάρι, και τα σπόρια είναι αρκετά συνηθισμένος εκλυτικός παράγοντας αλλεργικής ρινίτιδας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ιδίως όταν το χορτάρι είναι κουρεμένο. Αν τα συμπτώματά σας δεν συμπίπτουν με τα επίπεδα των γύρεων των χόρτων, μπορεί να οφείλονται στον μύκητα Cadosporium.
    Aternaria aternata Αυτός είναι ένας άλλος ιδιαίτερα συνηθισμένος μύκητας, που απαντάται στην κοπριά και στο σαθρό ξύλο και αποτελεί το βασικότερο αίτιο εκδήλωσης αλλεργικών νόσων στις ΗΠΑ. Μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα και άσθμα το φθινόπωρο, ιδίως κατά τη διάρκεια του θερισμού.
    Φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλεργική ρινίτιδα
    Σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης με εύκρατο κλίμα, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί μέσα στα τελευταία 30 χρόνια έως και κατά 0,5 βαθμό Κελσίου. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, η ζωή των ατόμων που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα θα γίνει ακόμα πιο δυσάρεστη. Η εποχή της αλλεργικής ρινίτιδας θα μεγαλώσει, με τα φυτά να ανθίζουν νωρίτερα και να συνεχίζουν να ανθίζουν μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Επιπλέον, οι σημύδες θα αρχίσουν να παράγουν γύρη νωρίτερα και ορισμένα άτομα μπορεί να εκδηλώσουν αλλεργία στη γύρη από τις ελιές. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το ενδεχόμενο εξάπλωσης της αμβροσίας και σε χώρες όπου, προς το παρόν, δεν φυτρώνει, όπως η Βρετανία. Η γύρη της είναι ισχυρή και χρειάζονται λιγότεροι κόκκοι για να προκαλέσουν κρίσεις αλλεργικής ρινίτιδας. Η αμβροσία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς γύρεων και υπεύθυνη για τη σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα που προσβάλλει πολλά άτομα στις ΗΠΑ.
    Καιρός και ώρα της ημέρας
    Νωρίς το πρωί, τα άνθη ανοίγουν και η γύρη διασκορπίζεται στον αέρα. Τις ηλιόλουστες ημέρες, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, ο αέρας μεταφέρει τη γύρη προς τα πάνω μέσα από την ατμόσφαιρα, φτάνοντας μερικές φορές έως το ύψος των συννέφων. Όταν αυτά τα ρεύματα μεταφοράς της θερμότητας κοπάσουν, καθώς η επιφάνεια της Γης δροσίζεται νωρίς το βράδυ, οι κόκκοι γύρης πέφτουν στα συγκεντρωμένα σύννεφα. Στην εξοχή, η ώρα που σημειώνεται η μέγιστη συγκέντρωση κόκκων γύρης είναι μεταξύ 5-6 το απόγευμα, ενώ στις αστικές περιοχές η μέγιστη συγκέντρωση καθυστερεί μία με δύο ώρες.
    Τις ήσυχες νύχτες, η γύρη κατεβαίνει πιο χαμηλά στην ατμόσφαιρα, οδηγώντας σε μία δεύτερη μέγιστη συγκέντρωση μετά τα μεσάνυχτα. Το επαναλαμβανόμενο αυτό πρότυπο μπορεί να διαταραχθεί από μία πρωινή βροχή, που καθυστερεί το άνοιγμα των ανθέων και, αν επιμείνει, μειώνει τα επίπεδα των κόκκων γύρης.
    Αυτό που μπορεί να έχει θεαματικές επιπτώσεις στα επίπεδα των αλλεργιογόνων γύρεων στον αέρα είναι οι καταιγίδες. Η υψηλή υγρασία που προηγείται της καταιγίδας κάνει τους κόκκους γύρης να εκρήγνυνται, απελευθερώνοντας εκατοντάδες μικρά σωματίδια αμύλου, που μεταφέρουν ένα από τα ισχυρότερα φυτικά αλλεργιογόνα. Στις πόλεις, τα αλλεργιογόνα μπορεί να προσκολληθούν στα μικρά σωματίδια άνθρακα που υπάρχουν στον αέρα και τα οποία οφείλονται με τη σειρά τους στις εκπομπές των πετρελαιοκίνητων μηχανών. Oι αμυλόκοκκοι ή αλλεργιογόνα, που προσκολλώνται στα σωματίδια άνθρακα, εισπνέονται άμεσα, περνώντας μέσα από τη μύτη και φτάνοντας έως τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Ήταν υπεύθυνοι για την αξιοσημείωτη έκρηξη άσθματος στη Βρετανία τον Ιούνιο του 1994, η οποία οδήγησε σε μία πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μεταξύ των ατόμων που έπασχαν από αλλεργική ρινίτιδα χωρίς να έχουν ποτέ εκδηλώσει άσθμα έως τότε. Επιπλέον, οι καταιγίδες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική αύξηση των επιπέδων σπορίων ενός μύκητα που ονομάζεται Didymea exitais και ο οποίος απαντάται στα φύλλα του ώριμου κριθαριού και σιταριού. Όταν αρχίσει η βροχόπτωση, η απελευθέρωση των σπορίων πολλαπλασιάζεται κατά 25 φορές.  health.in.gr

     ***   Ασθμα, βήχας και συριγμός
    Το άσθμα είναι η μοναδική χρόνια ασθένεια στον ανεπτυγμένο κόσμο που σημειώνει σταθερή αύξηση. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε μαθητές σχολείου έδειξαν ότι το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από άσθμα έχει τετραπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.
    Στις ημέρες μας, το άσθμα είναι ο πιο συνήθης λόγος εισαγωγής παιδιών στο νοσοκομείο και σε πολλές περιοχές ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους εισαγωγής στο νοσοκομείο και των ενηλίκων.
    Το τραγικό είναι ότι το άσθμα σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 2.000 πάσχοντες στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί εκ των οποίων είναι κάτω των 35 ετών. Το βασικότερο αίτιο εκδήλωσης άσθματος είναι οι αλλεργίες, που παίζουν ρόλο στο 90% των περιπτώσεων άσθματος σε παιδιά και στο 50% των περιπτώσεων σε ενηλίκους.
     Βασικά Σημεία  που αξίζει να θυμάστε 
  • Το άσθμα γίνεται όλο και πιο συχνό στις ανεπτυγμένες χώρες.
  • Τα συμπτώματα του άσθματος είναι η δύσπνοια, ο συριγμός, το σφίξιμο στο στήθος και ο βήχας.
  • Συνήθεις εκλυτικοί παράγοντες των ασθματικών κρίσεων είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα κατοικίδια ζώα και οι μύκητες.
  • Είναι σημαντικό να μειώσετε στο ελάχιστο την έκθεσή σας στα γνωστά αλλεργιογόνα.
  • Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και την καταπολέμηση του άσθματος
  • Η λέξη άσθμα είναι ελληνική και σημαίνει δύσκολη αναπνοή, αλλά ο σύγχρονος ορισμός του περιλαμβάνει περιγραφή των συμπτωμάτων του, των υποκείμενων μηχανισμών που προκαλούν την ασθένεια και των επιπτώσεών του στη λειτουργία και στην ευαισθησία των πνευμόνων και των αεροφόρων οδών τους. Τα συμπτώματα του άσθματος είναι ο βήχας, ο συριγμός (συρίττουσα αναπνοή) και η δύσπνοια, αλλά η πάθηση χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη μορφή φλεγμονής των τοιχωμάτων των αεραγωγών των πνευμόνων. Τα βασικά κύτταρα που συμμετέχουν, όπως και στις υπόλοιπες αλλεργικές παθήσεις, είναι τα σιτευτικά κύτταρα και τα ηωσινόφιλα.Αυτή η φλεγμονή των πνευμόνων προκαλεί τη στένωση των αεραγωγών, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας αέρα που μπορεί να εξέλθει από τους πνεύμονες σε μία δεδομένη στιγμή, αλλά και του ρυθμού με τον οποίο μπορεί να εκδιωχθεί ο αέρας από τους πνεύμονες. Αυτή η παρεμπόδιση του εκπνεόμενου αέρα μπορεί να αναστραφεί – εν μέρει ή και απόλυτα – μέσω της εισπνοής ενός βρογχοδιασταλτικού. Επιπλέον, η φλεγμονή των αεραγωγών τούς κάνει υπερευαίσθητους σε πολλές ερεθιστικές ουσίες· έτσι, η εισπνοή κρύου αέρα, καυσαερίων, αερολυμάτων, απορρυπαντικών και απολυμαντικών ουσιών καθώς και έντονων οσμών μπορεί να προκαλέσει στένωση των ερεθισμένων αεραγωγών και να επιφέρει κρίσεις άσθματος.
    Ποια είναι τα συμπτώματα;Τα συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν τη δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος, τον συριγμό και τον βήχα. Η σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων ποικίλλει από ημέρα σε ημέρα. Κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής κρίσης, η αναπνοή μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη.
    ΔύσπνοιαΗ δύσπνοια και το σφίξιμο στο στήθος είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά του άσθματος. Η σοβαρότητά τους μπορεί να κυμαίνεται από ένα βραχυχρόνιο αίσθημα έντονης δύσπνοιας ύστερα από κάποια άσκηση ή το χάιδεμα του οικογενειακού κατοικίδιου, έως την οξεία και σοβαρή δύσπνοια, που δεν επιτρέπει στον πάσχοντα να περπατήσει ή να ολοκληρώσει μία πρόταση. Το σήμα κατατεθέν του άσθματος είναι οι διακυμάνσεις στην ένταση των συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα ο πάσχων κάποιες ημέρες να αισθάνεται αρκετά καλά και άλλες να χρειάζεται επείγουσα θεραπεία.
    Συριγμός
    O συριστικός ήχος είναι το αποτέλεσμα της βεβιασμένης διέλευσης αέρα μέσω των διογκωμένων και μερικώς αποφραγμένων αεραγωγών στους πνεύμονές σας, η οποία προκαλεί συριγμούς διαφόρων ειδών και εντάσεων. Η συρίττουσα αναπνοή αναγνωρίζεται εύκολα, αλλά μπορεί να μην παρουσιαστεί όταν το άσθμα είναι σοβαρό. Κι αυτό, γιατί ο αέρας που εξέρχεται μέσω των αεραγωγών δεν είναι αρκετός για να παράγει τον ήχο.
    Βήχας βήχας, κυρίως τη νύχτα, είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό του άσθματος, όπως και πολλών άλλων πνευμονικών νόσων, ιδιαίτερα της βρογχίτιδας που προκαλείται από το κάπνισμα ή σχετίζεται με κάποια φλεγμονή του θώρακα. Μπορεί να είναι δύσκολο για έναν γιατρό να διαγνώσει αν ο βήχας είναι πράγματι αποτέλεσμα άσθματος ή κάποιας άλλης πνευμονικής νόσου.
    Η φλεγμονή των αεραγωγών των πνευμόνων στα μωρά και στα νήπια οφείλεται συχνά σε ιογενείς λοιμώξεις. Η λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό προκαλεί μία ενοχλητική και ενίοτε σοβαρή πάθηση που ονομάζεται βρογχιολίτιδα και η οποία κάνει τους αεραγωγούς των πνευμόνων να διογκώνονται. Το παιδί παρουσιάζει συριγμό και δύσπνοια, καθώς και πυρετό. Συχνά, έχει βήχα για αρκετό καιρό ύστερα από μία τέτοια ιογενή λοίμωξη και, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό άσθματος, αυτό μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη ότι το παιδί αναπτύσσει άσθμα. Δεν είναι παράξενο που οι γιατροί χορηγούν συχνά στα μικρά παιδιά αντιβιοτικά πριν διαγνωσθεί άσθμα και ξεκινήσει η κατάλληλη αγωγή με βρογχοδιασταλτικά, αντιαλλεργικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Oμοίως, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τον γιατρό να καταλάβει αν πρόκειται για βρογχίτιδα ή άσθμα, ιδιαίτερα στους ενηλίκους που καπνίζουν και που υποφέρουν από παρατεταμένες κρίσεις βήχα. Είναι σημαντικό να γίνει η σωστή διάγνωση, διότι η βρογχίτιδα πρέπει να καταπολεμηθεί με αντιβιοτικά ενώ, από την άλλη πλευρά, ο ασθματικός βήχας θα ανταποκριθεί στην κατάλληλη αντιασθματική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σταματήσει ο ασθενής να καπνίζει.
    Εντονότερα νυχτερινά συμπτώματαΌλα τα συμπτώματα του άσθματος επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαταράσσοντας τον ύπνο σας και κάνοντάς σας να αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη ημέρα. O λόγος είναι ότι η πνευμονική λειτουργία όλων των ανθρώπων βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της στις τέσσερις τα ξημερώματα και στο υψηλότερο στις τέσσερις το απόγευμα. Αυτό οφείλεται στις διαφοροποιήσεις των επιπέδων κυκλοφορίας της ορμόνης αδρεναλίνη, που βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους στη μέση της νύχτας. Η αδρεναλίνη συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών των βρόγχων, διατηρώντας τους ανοιχτούς. Καθώς το σώμα αναστέλλει τις λειτουργίες του κατά τη διάρκεια του ύπνου, η νευρική διέγερση επιβραδύνει την καρδιακή λειτουργία και τη δραστηριότητα των εντέρων, αλλά συγχρόνως προκαλεί μία πάρα πολύ μικρή στένωση των βρόγχων. Επιπλέον, τα επίπεδα κυκλοφορίας των κορτικοστεροειδών, που είναι τόσο σημαντικά για την καταπολέμηση οποιασδήποτε διαδικασίας φλεγμονής στο σώμα, είναι χαμηλά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Παρόλο που δεν θα προσέξετε ποτέ αυτές τις επιδράσεις αν δεν έχετε άσθμα, οι επιπτώσεις τους στα άτομα που έχουν ήδη παρουσιάσει φλεγμονή των αεραγωγών είναι πάρα πολύ μεγάλες, επιδεινώνοντας, έτσι, τη νύχτα, τόσο τα συμπτώματα όσο και την πνευμονική τους λειτουργία.
    Επιπτώσεις της χειμερινής άσκησης
    Όταν ασκείστε και αναπνέετε από το στόμα, ο ψυχρός, ξηρός αέρας που εισπνέετε οδηγεί σε αλλαγές του υγρού που καλύπτει τα εσωτερικά τοιχώματα των βρόγχων. Αυτό μπορεί να «πυροδοτήσει» την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων ισχυρών χημικών ουσιών, περιλαμβανομένων των λευκοτριένιων, από τα σιτευτικά κύτταρα και θα οδηγήσει σε μία σύντομη κρίση άσθματος που μπορεί να διαρκέσει από 10-20 λεπτά και να έχει ολέθρια επίπτωση στην ικανότητα ενός παιδιού να συμμετάσχει σε παιχνίδια στην παιδική χαρά ή στο γήπεδο, διαταράσσοντας την κοινωνική και σωματική του ανάπτυξη.
    Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
    Προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με το αν έχετε άσθμα ή όχι, ο γιατρός πρέπει να διαπιστώσει αν ο βαθμός παρεμπόδισης της ροής του αέρα μέσα από τους αεραγωγούς των πνευμόνων σας ποικίλλει σε διαφορετικές ώρες. Το έργο αυτό έχει διευκολυνθεί χάρη στα απλά φορητά ροόμετρα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μόνοι σας προκειμένου να καταγράψετε την ανώτερη ταχύτητα με την οποία εκπνέετε αέρα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Φυσάτε, λοιπόν, όσο πιο δυνατά μπορείτε μέσα από το ροόμετρο και καταγράφετε τη μέγιστη εκπνευστική ροή (PEFR). Η μέγιστη αυτή ροή εξαρτάται από την ηλικία σας, το φύλο και το ύψος σας και κυμαίνεται από περίπου 600 λίτρα το λεπτό σε έναν υγιή νεαρό άνδρα μετρίου αναστήματος έως περίπου 300 λίτρα το λεπτό σε μία μεγαλύτερη γυναίκα. Oι ενδείξεις στα άτομα με άσθμα δείχνουν μία μειωμένη μέγιστη ταχύτητα εκπνευστικής ροής την ώρα που ξυπνάνε, σε σύγκριση με τη μέγιστη ροή που μετράται νωρίς το απόγευμα. Αυτό το μοντέλο διακύμανσης επαναλαμβάνεται κάθε ημέρα. Μία ημερήσια διακύμανση μεγαλύτερη του 15% επιβεβαιώνει τη διάγνωση του άσθματος.
    Το ροόμετρο είναι χρήσιμο και για την παρακολούθηση της θεραπείας, που μειώνει τη διακύμανση και βελτιώνει τη μέγιστη εκπνευστική ροή συνολικά, καθώς όσο πιο σοβαρό είναι το άσθμα τόσο χαμηλότερη είναι η PEFR. Oι ειδικές πνευμονολογικές μονάδες των νοσοκομείων και των κλινικών έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη μέτρηση της ποσότητας του αέρα που μπορείτε να εκπνεύσετε σε ένα δευτερόλεπτο (βιαίως εκπνεόμενος όγκος σε ένα δευτερόλεπτο ή FEV1). Πρόκειται για μία εξέταση ακριβείας, διότι το αποτέλεσμα είναι μειωμένο στα άτομα που πάσχουν από άσθμα. Μία βελτίωση του FEV1 της τάξεως του 15% ή περισσότερο ύστερα από εισπνοή κάποιου βρογχοδιασταλτικού επιβεβαιώνει τη διάγνωση του άσθματος. Η άσκηση ή οι εισπνοές διαλυμάτων ισταμίνης μπορεί να ασκήσουν πίεση στους πνεύμονες, προκαλώντας μία σύντομη, βραχυχρόνια μείωση της πνευμονικής λειτουργίας στα άτομα που πάσχουν από άσθμα.
    Ποια είναι τα αλλεργιογόνα;Είναι σημαντικό να εντοπίσετε το αλλεργιογόνο που σας προκαλεί τις κρίσεις άσθματος ώστε να μπορέσετε να λάβετε πρακτικά μέτρα για τη μεγαλύτερη δυνατή αποφυγή της ερεθιστικής ουσίας.
    Ακάρεα της οικιακής σκόνης
    Το άκαρι της οικιακής σκόνης είναι το κυριότερο αλλεργιογόνο που προκαλεί άσθμα. Πρόκειται για ένα εκ των 50 ειδών ακάρεων και έχει προσαρμοσθεί με μεγάλη επιτυχία στη ζωή μέσα στο σπίτι. Πρόκειται στην ουσία για ένα άκαρι του κρεβατιού, καθώς τρέφεται με τα πιτυρώδη λέπια του ανθρώπινου δέρματος που αποβάλλονται στα κλινοσκεπάσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δεν τους λείπει ποτέ η τροφή, καθώς κάθε άτομο αποβάλλει 0,5-1 γραμμάριο πιτυρωδών λεπιών κάθε ημέρα, ποσότητα επαρκής για να θρέψει χιλιάδες ακάρεα για μήνες. Επειδή η διατροφή τους με λέπια του δέρματος είναι ουσιαστικά ξηρή, τα ακάρεα χρειάζεται να προσλαμβάνουν υγρά από τον αέρα. Για τον λόγο αυτό η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι συνήθως ο αποφασιστικός παράγοντας που καθορίζει το μέγεθος του πληθυσμού των ακάρεων. Συνθήκες που περιλαμβάνουν περίπου 80% υγρασία και 25°C θερμότητα συνιστούν ένα ιδεώδες περιβάλλον για τα ακάρεα. Στις ορεινές περιοχές, ιδίως πάνω από τα 1.400 μέτρα, τα ακάρεα απαντώνται σε πολύ μικρούς αριθμούς, λόγω, κατά πάσα πιθανότητα, της χαμηλής υγρασίας και των χαμηλών θερμοκρασιών. O αριθμός των ακάρεων στη σκόνη που συλλέγεται από τα στρώματα των κρεβατιών ποικίλλει, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5.000 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης.
    Τα ακάρεα είναι πολύ μικρά, μεγέθους σχεδόν 0,3 χιλιοστών του μέτρου, και το γυμνό μάτι δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει από τους κόκκους της σκόνης. Στο μικροσκόπιο, όμως, φαίνονται αρκετά αποκρουστικά. Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι υπερβολικά μεγάλα για να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στη μύτη ή τους πνεύμονες μέσω της αναπνοής και οι έρευνες έχουν δείξει ότι το αλλεργιογόνο που προκαλεί το άσθμα εντοπίζεται στα περιττώματα του ακάρεου. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το έντερο των ακάρεων και χρησιμοποιείται για την πέψη των λεπιών των ανθρώπινου δέρματος που έχουν καταναλώσει. Oι σβώλοι των περιττωμάτων τους έχουν μέγεθος περίπου 20 μικρόμετρα, ήτοι 20 εκατομμυριοστά του μέτρου. Μπορεί να εισχωρήσουν εύκολα στη μύτη μέσω της αναπνοής προκαλώντας χρόνια ρινίτιδα και τρίμματά τους φτάνουν εύκολα έως τους πνεύμονες προκαλώντας την αλλεργική αντίδραση που οδηγεί στο άσθμα. Η χημική φύση του αλλεργιογόνου των ακάρεων της οικιακής σκόνης έχει αναλυθεί πλήρως και ονομάζεται Der p1.
    Μετά τα υπνοδωμάτια, ο πιο αγαπημένος χώρος των ακάρεων της οικιακής σκόνης είναι το καθιστικό. Τα χαλιά και τα ντυμένα έπιπλα μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ακάρεων (πάνω από 1.000 ανά γραμμάριο σκόνης) και εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες αλλεργιογόνου. Κάθε φορά που ξεσκονίζετε ή σκουπίζετε, εισπνέετε αλλεργιογόνα από τα ακάρεα· το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα κλινοσκεπάσματα, καθώς, ενόσω κοιμάστε, αλλάζετε συχνά θέση. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του, το μωρό που γεννιέται με προδιάθεση για αλλεργία μπορεί να ευαισθητοποιηθεί στα ακάρεα της οικιακής σκόνης αν εκτεθεί σε 100 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης από τα στρώματα και τα χαλιά. Σοβαρές κρίσεις μπορεί να «πυροδοτηθούν» σε επίπεδα 500 ακάρεων ανά γραμμάριο σκόνης.
    Κατοικίδια
     Τα κατοικίδια ζώα είναι στις ημέρες μας ένα από τα κυριότερα αίτια πρόκλησης αλλεργικών παθήσεων, το δεύτερο μετά τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, με το 40% των ασθματικών παιδιών να είναι ευαισθητοποιημένα στα αλλεργιογόνα των γάτων και/ή των σκύλων. Δεν είναι ανάγκη να έλθει κανείς σε άμεση επαφή με μία γάτα ή έναν σκύλο για να εκδηλώσει κρίση άσθματος. Τα αλλεργιογόνα των ζώων βρίσκονται στον αέρα και τη σκόνη του σπιτιού, και τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες μπορεί να εκδηλώσουν άσθμα μόλις μπουν σε κάποιο σπίτι όπου ζει ένα κατοικίδιο. Τα αλλεργιογόνα συναντώνται στα πιτυρώδη λέπια του δέρματος, στις τρίχες, στη σίελο και στα ούρα και μεταφέρονται παντού μέσα στο σπίτι όπου ζει το ζώο. Τα αλλεργιογόνα της γάτας απαντώνται κυρίως στη σίελο και στους πόρους του ιδρώτα και των δακρύων. Η γούνα της καλύπτεται με το αλλεργιογόνο όταν η γάτα καθαρίζεται με τη γλώσσα της. Η γούνα της γάτας από μόνη της δεν είναι εγγενώς αλλεργιογόνος. Μία γάτα μπορεί να αποβάλει έως και 0,2 γραμμάρια τριχών και πιτυρωδών λεπιών κάθε ημέρα, οδηγώντας σε υψηλή συγκέντρωση αυτού του ισχυρού αλλεργιογόνου μέσα στο σπίτι. Τα αλλεργιογόνα του σκύλου μέσα στο σπίτι προέρχονται κυρίως από τα πιτυρώδη λέπια, το τρίχωμα και τη σίελο. Πολύ συχνά, ένα άτομο που πάσχει από άσθμα έχει πρόβλημα με ορισμένες μόνο ράτσες σκύλων. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι το ενοχλητικό αλλεργιογόνο είναι το ίδιο σε όλες τις ράτσες και ότι μόνο η συγκέντρωσή του ποικίλλει. Τα κουνέλια, τα μικρόσωμα τρωκτικά και τα πουλιά σε κλουβί είναι πολύ δημοφιλή κατοικίδια. Τα κουνέλια και τα ινδικά χοιρίδια στεγάζονται συνήθως στον εξωτερικό χώρο, ενώ τα χάμστερ, τα ποντίκια, οι αρουραίοι και τα πουλιά ζουν συνήθως στο καθιστικό ή ακόμα και στο υπνοδωμάτιο. Τα πλάσματα αυτά, και ιδιαίτερα τα παπαγαλάκια και τα χάμστερ, συσχετίζονται έντονα με το αλλεργικό άσθμα. Στα μικρά θηλαστικά, η πιο ισχυρή πηγή αλλεργιογόνων είναι τα ούρα και τα υλικά με τα οποία επενδύονται τα κλουβιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα «μολυσμένα». Τα αλλεργιογόνα απελευθερώνονται στον αέρα καθώς το ζώο κινείται μέσα στο κλουβί του.ΜύκητεςΕκτός από τον Alternaria, που μπορεί να προκαλέσει άσθμα το φθινόπωρο, ένα άλλος σημαντικός εκλυτικός παράγοντας σοβαρού άσθματος είναι τα σπόρια του Aspergillus fumigatus. O Aspergillus fumigatus είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος και απαντάται συχνά στη βλάστηση που αποσυντίθεται.
    Επαγγελματικά αλλεργιογόνα
    Oι αντιδραστικές χημικές ουσίες και τα αλλεργιογόνα που απαντώνται στους χώρους εργασίας είναι ένα σημαντικό αίτιο εκδήλωσης άσθματος, ιδιαίτερα στους ενηλίκους που καπνίζουν. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι το άσθμα σας μπορεί να οφείλεται στις σκόνες, τους ατμούς ή τους καπνούς που συναντάτε στη δουλειά σας και ότι η αποφυγή του ευαισθητοποιητικού παράγοντα μπορεί να σας απαλλάξει εντελώς από αυτό. Από την άλλη πλευρά, αν εκτίθεστε διαρκώς στο αλλεργιογόνο για μία μακρά χρονική περίοδο τα συμπτώματά σας μπορεί να επιμείνουν ή ακόμα και να γίνουν μόνιμα.Το πιο κοινό αίτιο εκδήλωσης επαγγελματικού άσθματος είναι η επαφή με το χημικό διιζοκυανικό τολουένιο που χρησιμοποιείται στα βερνίκια και τις μπογιές. Σημαντικά αίτια είναι επίσης οι κρέμες συγκόλλησης που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ηλεκτρονικών και τα άλατα του λευκόχρυσου που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των μετάλλων. Oι αρτοποιοί μπορεί να γίνουν αλλεργικοί στο αλεύρι και οι αγρότες στα σιτηρά και μάλιστα στα ακάρεα των σιτηρών που ευδοκιμούν στα σιτηρά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Oι ξυλουργοί και οι εργάτες των πριονιστηρίων μπορεί να γίνουν αλλεργικοί στα ροκανίδια και τα άτομα που εργάζονται στη φαρμακευτική βιομηχανία σε ορισμένα από τα φάρμακα που παρασκευάζονται. Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση του προβλήματος, καθώς και η βελτίωση του εξαερισμού και των συνθηκών υγιεινής θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από επαγγελματικό άσθμα. Το χαρακτηριστικό του επαγγελματικού άσθματος είναι ότι τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται λίγο μετά την έναρξη της εργασίας, αλλά υποχωρούν τα Σαββατοκύριακα και μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών.
    Ατμοσφαιρική ρύπανση
    Υπάρχουν, αναμφίβολα, πολλά άτομα που παθαίνουν κρίσεις δύσπνοιας και βήχα «είτε έχουν άσθμα είτε όχι» τις ημέρες που σημειώνονται υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω των εκπομπών των βενζινομηχανών και των μηχανών εσωτερικής καύσης, καθώς και της καύσης άνθρακα και αερίου στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν πάσχετε από άσθμα, οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνουν την ποσότητα του αλλεργιογόνου που χρειάζεται για να προκληθεί μία κρίση. Επιπλέον, η ρύπανση μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος σε άτομα που υπέφεραν προηγουμένως μόνο από αλλεργική ρινίτιδα.Το μείγμα των ρυπογόνων αερίων, του διοξειδίου του θείου, του όζοντος και των οξειδίων του αζώτου, σε συνδυασμό με τα μικρά σωματίδια, με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα, που εκπέμπονται από τις μηχανές εσωτερικής καύσης, μπορεί να είναι ιδιαζόντως επικίνδυνο και να οδηγήσει σε θανάτους ατόμων με σοβαρές μορφές άσθματος και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού. Το αν τα ρυπογόνα αέρια είναι ένας σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας για την αύξηση που σημειώνει το άσθμα, είναι ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμα απαντηθεί πλήρως.
    Αλλοι εκλυτικοί παράγοντες
    Oι ιογενείς λοιμώξεις, και ιδιαίτερα ο κοινός ιός του κρυολογήματος (γνωστός ως ρινοϊός), «πυροδοτεί» εύκολα κρίσεις άσθματος, οι οποίες ακολουθούνται από μία παρατεταμένη περίοδο βήχα. Αν έχετε άσθμα, αξίζει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν κρυολογήσει και να είστε έτοιμοι να διπλασιάσετε τη δόση της αγωγής που ακολουθείτε για να ελέγχετε τα συμπτώματά σας. Όπως και τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί να ανήκετε στο 5% των ατόμων που πάσχουν από άσθμα και παθαίνουν σοβαρές κρίσεις μόλις πάρουν ασπιρίνη ή κάποιο άλλο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως η ιβουπροφαίνη (Nurofen). Μία επιπλέον πηγή ανησυχίας για τους πάσχοντες από άσθμα είναι η λήψη των δισκίων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της υπέρτασης. Δεν πρέπει να παίρνετε ποτέ κάποιο φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των βήτα-αναστολέων – και τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή –, διότι αναστέλλουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της αδρεναλίνης που εκκρίνεται φυσιολογικά στο σώμα και η οποία βοηθά να παραμένουν ανοιχτοί οι αεραγωγοί των πνευμόνων. Έχουν σημειωθεί περιπτώσεις θανάτων ασθματικών που είχαν λάβει τέτοια φάρμακα.
    ***Πως να ρίξετε την πίεση σας με 3 κινήσεις σε 5 λεπτά χωρίς φάρμακα! Από τον γιατρό της Σπαρτάκ Μόσχας 
    Σήμερα, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η μία από τις πιο επικίνδυνες νόσους, η οποία προκαλείται από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, στο κάπνισμα, στα αλμυρά τρόφιμα, στην παχυσαρκία, στην στέρηση ύπνου, και το άγχος.
    Ο τρόπος ζωής είναι παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της υψηλής πίεσης του αίματος. Εάν το διαχειριστείτε σωστά με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να μειώσετε ή να καθυστερήσετε την ανάγκη για φάρμακα.
    Αυτό το πρόβλημα είναι εξαιρετικά κοινό!
    Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, φροντίστε να παρακολουθείτε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση για να εξασφαλίσει ότι είναι σε ένα υγιές επίπεδο.
    Ο dr Lu Hun Sen είναι γιατρός στην ποδοσφαιρική ομάδα της πρωτεύουσας της Ρωσίας που ονομάζεται «Σπαρτάκ», και αποκάλυψε από την αρχαία κινεζική ιατρική αυτό το μυστικό που θα σας βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πίεσης του αίματος σας.
    Σημείο 1-2
    Τα σημεία ένα και δύο πάνε πίσω από τον χόνδρο του αυτιού σας προς στο κέντρο του οστού που βρίσκετε στο λαιμό σας. Δεν πρέπει να τα τρίψετε, να τα πιέσετε, αλλά θα πρέπει σταδιακά να αγγίξετε. Μόλις και μετά βίας αγγίζετε με τις άκρες των δακτύλων σας, και τα »σέρνετε» κατά μήκος (όπως στη φωτό) δέκα φορές από πάνω προς τα κάτω, και δέκα φορές στην αντίθετη κατεύθυνση.
    Σημείο 3
    Το τρίτο σημείο αρχίζει στο πρόσωπό σας περίπου μισή ίντσα μακριά από το λοβό του αυτιού σας και καταλήγει προς τη μύτη. Κάντε μασάζ στις δύο αυτές πλευρές με τις άκρες των δακτύλων, αλλά μην πιέσετε πάρα πολύ σκληρά. Κάντε το αυτό για 1 λεπτό. Στο σημείο αυτού του μασάζ θα πρέπει να αισθανθείτε κάποια πίεση σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όχι να αισθανθείτε πόνο..
    Μην διστάσετε να δοκιμάσετε αυτή την αρχαία παλιά κινεζική τεχνική είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο μυστικό όταν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Το μασάζ θα ομαλοποιήσει την αρτηριακή σας πίεση και θα υποστηρίξει την σωστή ροή του αίματος στο σώμα σας. Υπάρχουν πολλά φάρμακα ώστε να αποτρέψουν αυτό το θέμα, αλλά δυστυχώς όλα αυτά συνοδεύονται από κάποιο είδος παρενέργεια που είναι επιβλαβής για το σώμα σας.  πηγή healthyrecipeshome.com

    *** Ανακαλύψτε το διατροφικό θησαυρό του βασιλικού
    Ανακαλύψτε το διατροφικό θησαυρό του βασιλικού
     Προστασία ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις
     Ο βασιλικός είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό φυτό του οποίου τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως καρυκεύματα σε πολλά φαγητά.
    Μοιάζει με την μέντα και είναι δημοφιλής ως κύριο συστατικό για την σάλτσα pesto.
    Ο βασιλικός περιέχει φλαβονοειδή τα οποία παρέχουν προστασία σε κυτταρικό επίπεδο.
    Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι παρέχει προστασία ενάντια σε βακτηριακές λοιμώξεις.
    Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του βασιλικού οφείλονται στα πτητικά έλαια που περιέχει και μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως το Listeria monocytogenes, Escherichia coli κ.α. Επιπρόσθετα, το αιθέριο έλαιο του βασιλικού που λαμβάνεται από τα φύλλα του, έχει την ικανότατα να καταστέλλει είδη παθογόνων βακτηρίων που είναι ανθεκτικά σε φάρμακα.
    Ο βασιλικός αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α και μαγνησίου. Το μαγνήσιο προάγει την καρδιαγγειακή υγεία βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας τον κίνδυνο ανωμαλίας στον καρδιακό ρυθμό.
    Τέλος ο βασιλικός αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Κ, μαγγανίου, χαλκού, βιταμίνης C και ω λιπαρών οξέων.
     
    *** Θεραπείες με έλαιο κάρδαμου
    Το Κάρδαμο ή Καρδάμωμο ή το Κακουλέ (Cardamomum), είναι μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους διαφόρων φυτών του γένους Ελεττάρια (Elettaria) και Άμωμον (Amomum) στην οικογένεια Ζιγγιβεροειδών (Zingiberaceae). Και τα δύο γένη είναι εγγενή στην Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπουτάν και αναγνωρίζονται από τους μικρούς λοβούς του σπόρου, τριγωνικοί στη διατομή και σχήματος ατράκτου, με ένα λεπτό χαρτώδες εξωτερικό κέλυφος και μικρά μαύρα κουκούτσια (στο εσωτερικό τους).
    Διατροφική αξία :
    Οι σπόροι του κάρδαμου περιέχουν μια μικτή πηγή από βασικά μέταλλα...φώσφορο, θείο, και ασβέστιο. Μπορούν επιπλέον να περιέχουν ασταθές έλαιο κατασκευασμένο από όξινα και μυρμηκικό οξύ.
    Αυτό το απρόβλεπτο του ελαίου του , το οποίο αποτελεί περίπου το 5 % της μάζας του σπόρου, έχει γλυκιά οσμή και θεραπευτικές ιδιότητες, και είναι αυτό που το καθιστά τόσο σημαντικό
    Στοιχεία για τη διατροφή
    Ποσό ανά 100 γραμμάρια
    Θερμίδες 311
    Καθημερινή αξία*
    Ολικό λίπος 7 γρ 10%
    Κορεσμένα λίπη 0,7 γρ 3%
    Πολυακόρεστα λιπαρά 0,4 g
    Τα μονοακόρεστα λίπη 0,9 γρ
    Χοληστερόλη 0 mg 0%
    Νάτριο 18 mg 0%
    Κάλιο 1,119 mg 31%
    Σύνολο Υδατάνθρακες 68 g 22%
    Οι φυτικές ίνες 28 g 112%
    Πρωτεΐνη 11 g 22%
    Βιταμίνη Α 0% Βιταμίνη C 35%
    Ασβέστιο 38% Σίδηρος 77%
    Η βιταμίνη D 0% Βιταμίνη Β-6 10%
    Η βιταμίνη Β-12 0% Μαγνήσιο 57%
    Θρεπτικές αξίες και τα βάρη είναι για το βρώσιμο τμήμα του σπόρου ...
    ~ Θεραπείες του κάρδαμου για την υγεία 
    1) Πέψη - Κάρδαμο σχετίζεται με τζίντζερ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο για την αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων. Χρησιμοποιήστε το για να καταπολεμηθεί η ναυτία, η οξύτητα, το φούσκωμα, αέρια, καούρα, απώλεια της όρεξης,η δυσκοιλιότητα, και πολλά άλλα.
    2) Αποτοξινώνει - Το κάρδαμο βοηθά το σώμα να αποβάλει τα απόβλητα μέσω των νεφρών.
    3) Δυσοσμία του στόματος - Στην Ινδία μασούν το κάρδαμο μετά τα γεύματα ή όταν θα χρειάζεται να φρεσκάρουν την αναπνοή τους.
    4) Διουρητικό - Ο σπόρος του κάρδαμου προσφέρει καλή αποτοξίνωση στο σώμα χάρις τις διουρητικές του ιδιότητες. Βοηθά στο να καθαρίσει πάρα πολύ. το ουροποιητικό σύστημα , ουροδόχο κύστη, και τα νεφρά, με την απομάκρυνση των απορριμμάτων, το αλάτι, την περίσσεια του νερού, τις τοξίνες, και την καταπολέμηση των μολύνσεων
    5) Κατάθλιψη - Η επιστήμη πίσω από τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του κάρδαμου δεν έχει μελετηθεί ακόμη, αλλά η ιατρική Ayurvedic ορκίζεται στο ότι το τσάι κάρδαμου βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
    6) Στοματική Υγεία - Εκτός την κακή αναπνοή, το κάρδαμο χρησιμοποιείται για τα έλκη στο στόμα και τις λοιμώξεις του στόματος και του λαιμού. Κάρδαμο και κανέλα μπορεί να βράζονται σε νερό και αυτό το τσάι να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε γαργάρες κάθε πρωί για τον πονόλαιμο.
    7) Κρύο και γρίπη - Αυτό το πικάντικο μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την ανακούφιση τα συμπτώματα μιας γρίπης .
    8) Καρκίνος - Οι μελέτες σε ζώα έδωσαν υπόσχεση ότι το κάρδαμο, αναστέλλει την ανάπτυξη,  και σκοτώνει ορισμένες μορφές καρκίνων.
    9) Αρτηριακή πίεση - Το κάρδαμο μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.
    Οι θρόμβοι αίματος - Κάρδαμο προλαμβάνει επικίνδυνους θρόμβους στο αίμα, εμποδίζοντας τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και το κόλλημα στα τοιχώματα των αρτηριών.
    Αντιφλεγμονώδη - όπως το τζίντζερ και η κουρκούμη, οι συγγενείς του, κάρδαμο έχει κάποιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιορίζουν τον πόνο και το πρήξιμο, ιδιαίτερα σε βλεννογόνους, το στόμα και το λαιμό.
    *Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω . , δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

    ***  ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ! ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!
    Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι είναι μόνοι όταν υποστούν καρδιακή προσβολή χωρίς βοήθεια, το πρόσωπο του οποίου η καρδιά δεν χτυπάει σωστά και που αρχίζει να… αισθάνεται λιποθυμία έχει μόνο περίπου 10 δευτερόλεπτα ακόμα πριν από την απώλεια συνείδησης.
    Ωστόσο τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους…
    με το βήχα επανειλημμένα και πολύ δυνατά. Μια βαθιά ανάσα θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε βήχα και ο βήχας πρέπει να είναι βαθύς και παρατεταμένος έτσι ώστε να έχουμε και παραγωγή πτυέλων από βαθιά μέσα στο στήθος.
    Μια ανάσα και ο βήχας πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε δύο δευτερόλεπτα προς τα πάνω μέχρι να φτάσει η βοήθεια ή έως ότου αισθανθείτε την καρδιά να χτυπάει και πάλι κανονικά.
    Οι βαθιές ανάσες δίνουν οξυγόνο στους πνεύμονες και ο βήχας κινήσεις που συμπιέζουν την καρδιά να κρατήσει το αίμα που κυκλοφορεί. Η συμπίεση στην καρδιά βοηθά επίσης να ανακτήσει φυσιολογικό ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό τα θύματα καρδιακής προσβολής μπορεί να καλέσουν για πρώτες βοήθειες. Ενημερώστε πολλούς άλλους ανθρώπους! Θα μπορούσε να σώσει τις ζωές τους!
    Ένας καρδιολόγος λέει εάν ο καθένας που βλέπει αυτή την ανάρτηση αν την μοιραστεί σε 10 άτομα μπορεί να στοιχηματίσετε ότι θα κερδίσει τουλάχιστον μία ζωή.
    Αντί αστείας ανταλλαγής πληροφοριών παρακαλώ να συμβάλλετε με τη διαβίβαση των πληροφοριών μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ατόμου . γιατί θα ξέρει τι θα κάνει.

    ***  ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΤΑΓΗ !
    Εάν τα νεφρά σας χρειάζονται μια καλή διαδικασία καθαρισμού που θα εξαλείψει τις τοξίνες και θα ενισχύσει τη λειτουργία τους, οι μπάμιες είναι αυτό που χρειάζεστε!
    Αυτή η σούπερ τροφή καταναλώνεται συνήθως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στις Φιλιππίνες, καθώς είναι εξαιρετικά υψηλή σε θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι ακατέργαστες μπάμιες περιέχουν μόνο 30 θερμίδες, 3 γρ. φυτικές ίνες, 2 γρ. πρωτεΐνη, 7,6 γρ. υδατάνθρακες, 0,1 γρ. λίπος, 60 μίλι γρ. μαγνήσιο, 80 μίλι γρ. φολικό και 21 μίλι γρ. βιταμίνη C.
    Μπορείτε να τις καταναλώσετε ωμές ή με διάφορους τρόπους, στραγγιστές, τηγανισμένες, βρασμένες ή τουρσί. Η κατανάλωσή τους θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να ελαττώσετε τον διαβήτη, να ρυθμίσετε την κακή χοληστερόλη, να καταπραΰνετε τα συμπτώματα του άσθματος, να αποφύγετε τα νεφρικά προβλήματα και να καθαρίζετε τα νεφρά σας από τις τοξίνες.
    Βοηθούν επίσης στην περίπτωση προβλημάτων με την απορρόφηση γλυκόζης στο στομάχι.
    Η παρακάτω συνταγή θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα:
    Κόψτε τέσσερις φρέσκες μπάμιες και τοποθετήστε τες στο νερό. Αφήστε τες εκεί μέχρι το επόμενο πρωί. Στη συνέχεια, με άδειο στομάχι, πίνετε αυτό το νερό για να αποφύγετε την συσσώρευση τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας και ρυθμίστε τα επίπεδα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.
    Δείτε στο παρακάτω βίντεο την συνταγή:How to make okra water for diabetics , https://youtu.be/qs-RRcEENjo  .-

    *** ΦTΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ

    ~ Το κολλαγόνο μας καθιστά ισχυρούς και ΝΕΟΥΣ
    Το κολλαγόνο βρίσκεται στις αρθρώσεις, τα οστά, το δέρμα, τα μαλλιά και σχεδόν παντού  Το κολλαγόνο είναι το είδος της πρωτεΐνης που βοηθά να δώσει στο δέρμα μας τη δυνατότητα να κινηθεί, να τεντώσει και να ανακάμψει  Η επιδερμίδα και το χόριο είναι γεμάτα κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι σε όλο το σώμα και βοηθά να κρατήσει τα κύτταρα . τους αδένες σας, τα όργανα από το μυαλό σας  τα οστά σας και το συκώτι σας και τους πνεύμονες. Το σώμα σας είναι περίπου 15% (ξηρό βάρος) καθαρό κολλαγόνο, είναι η πιο διαδεδομένη μορφή της πρωτεΐνης στο σώμα σας. Χωρίς κολλαγόνο, θα πέφταμε σε κομμάτια, κυριολεκτικά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έχουν υγιή κολλαγόνο και να βοηθήσει να θεραπεύσει καθώς και τις αρθρώσεις και το δέρμα είναι να φάνε κάποια κολλαγόνο. Η κατανάλωση κρέατος με οστά, μια πρακτική που δεν είναι τόσο κοινή σήμερα, όπως ήταν κάποτε, και καταναλώνουμε  ζωμους οστών σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά και σάλτσες είναι ενας τρόπος για να πάρετε το κολλαγόνο στο σώμα σας. ο Ζωμός των οστών είναι πλούσιος σε γλυκοζαμίνη, που βοηθά στην οικοδόμηση των αρθρώσεων και είναι ικανή  στην αναζωογόνηση του σώματος σας, δεν έχει σημασία η ηλικία σας. Όταν καταναλώνετε ζωμό των οστών, πλούσιο σε γλυκοζαμινογλυκάνες, παίρνετε κολλαγόνο στην πιο αφομοιώσιμη μορφή όταν το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο.        Οι γλυκοζαμινογλυκάνες από τα οστά σε ζωμό  φυσικά, θα τηρούν το κολλαγόνο οπουδήποτε στο σώμα σας. Βοηθά να υγράνετε το ξηρό δέρμα, την υποστήριξη των συνδέσμων σας κρατώντας τους εύπλαστους και να πάει και να αισθάνονται νεότεροι. Επίσης, ξέρατε ότι η κυτταρίτιδα λίπος είναι ανύπαρκτη στο κολλαγόνο; Οι Παραδοσιακές καλλιέργειες χρησιμοποιούν όλα τα τμήματα ενός pastured ζώο, από τη μύτη εως την ουρά. Σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται ζωικά οστά, πόδια, κεφάλια, οπλές και ούτω καθεξής στη μαγειρική τους. Τα Πόδια είναι πλούσια σε κολλαγόνο και κάνει το πιο ζωμό ζελατίνη πλούσια (δείτε την εικόνα παρακάτω- μοιάζει κάπως σαν ζελέ jigglers “ε;). Gelatin-4-554x400
    Πώς να μην χρειαστεί ποτέ Ενέσεις κολλαγόνου!
    Συστατικά:
    Πόδια χοιρινά
    Νερό
    Σέλινο
    Κρεμμύδια
    Σκόρδο
    Μηλόξυδο
    6 τέταρτα  αργή κουζίνα
    Οδηγίες:
    Τοποθετήστε τα πόδια του χοίρου σε αργή κουζίνα  Προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψει με ένα ή δύο ιντσες.
    Προσθέστε περίπου 1 / 4-1 / 2 φλιτζάνι ή έτσι της σούπας μηλόξυδο και όλα τα λαχανικά για 1 ώρα.
    Φέρτε σε ήπιο βρασμό απο τα σε υψηλά επίπεδα, και αφαιρέστε κάθε  από την κορυφή.
    Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 6 έως 24 ώρες.
    Είναι βασικό να χαλαρώσουμε  κάτω από το απόθεμα και όχι γρήγορα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα. Πάγωμα για την πιό μακροχρόνια αποθήκευση. Να επιτρέπεται πάντα το απόθεμα να γινει  δροσερό  την ψύξης.
    πηγη http://divinehealthfromtheinsideout.com/2014/02/how-to-never-need-collagen-injections/

    *** Τεχνικές ρεφλεξολογίας για τα πόδια σας
    Σε κάθε γωνιά του κόσμου οι άνθρωποι συνεχώς ψάχνουν για εναλλακτικούς και φυσικούς τρόπους για τη θεραπεία παθήσεων και διαταραχών στην υγεία. Δεν θέλουν να στηρίζονται στις σύγχρονες επιλογές για την υγεία, και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει;
    Αυτές οι θεραπείες συνήθως περιλαμβάνουν δυνατά και πανάκριβα φάρμακα, τα οποία συχνά έχουν χειρότερες παρενέργειες από το πραγματικό πρόβλημα το οποίο αρχικά υποτίθεται ότι πρέπει να αντισταθμίσουν.
    Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να στρέφονται σε ομοιοπαθητικά φάρμακα, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουν με φυσικό τρόπο και να θεραπεύσουν το σώμα τους, καθώς και το πνεύμα τους. Μία από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας είναι η θεραπεία με μασάζ. Η απλή πράξη άσκησης πίεσης σε διάφορα σημεία στο σώμα μας, κάνει θαύματα σε πόνους, ένταση, καθώς και σε αυξανόμενο άγχος.
    Μία μορφή θεραπείας μασάζ που ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η ρεφλεξολογία. Η ρεφλεξολογία είναι η διέγερση ενός αντανακλαστικού σημείου για ανακούφιση και υποβοήθηση στη ρύθμιση ανωμαλιών μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του σώματος. Το μασάζ και η εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία που βρίσκονται είτε στα χέρια ή στα πόδια σας, μπορεί να σας βοηθήσει να επιφέρετε φυσικές αλλαγές στο σώμα σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιοχές στα πόδια που αντιστοιχούν σε ορισμένα μέρη του σώματος, γι” αυτό σιγουρευτείτε να ελέγξετε το διάγραμμα επάνω και παρακολουθήστε το βίντεο.
    Η ρεφλεξολογία δρα διεγείροντας τις χιλιάδες νευρικές απολήξεις στα χέρια και τα πόδια, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος. Τα πόδια έχουν πάνω από 15.000 νεύρα και όλα συνδέονται για να σχηματίσουν ένα δίκτυο που φτάνει διαφορετικές περιοχές του σώματος, όπως κύρια όργανα και τους αδένες μας. Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι χρησιμοποιώντας τις απλές τεχνικές στο σπίτι μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τον πόνο και την ταλαιπωρία που προκαλείται από τις κοινές ασθένειες. Έχουν απαλλαγεί από πονοκεφάλους, προβλήματα πέψης, προβλήματα ύπνου, πόνο στην πλάτη, ακόμη και μείωσαν τα συμπτώματα τόσο από κρυολογήματα όσο και γρίπη, κάνοντας μασάζ στα σημεία επαφής στα πόδια, που σχετίζονται με την προβληματική περιοχή.
    Οι θεραπείες είναι απίστευτα απλές και εύκολες να εφαρμόσουμε, αλλά το καλύτερο μέρος είναι το γεγονός ότι είναι βολικές και δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ, αν γίνει στην άνεση του σπιτιού σας. Ωστόσο, αν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία που έχει εκπαιδευτεί σε αυτήν την αρχαία τέχνη. Αν είστε διστακτικοί ή έχετε αμφιβολίες για το αν η ρεφλεξολογία θα μπορούσε να σας βοηθήσει, σκεφτείτε αυτό: δεν έχετε τίποτα να χάσετε και πολλά να κερδίσετε απλά κάνοντας στον εαυτό σας ένα μασάζ ποδιών. Τουλάχιστον θα αισθανθείτε πιο άνετοι και χαλαροί.
    Τα πόδια μας περνάνε από πολλές κακουχίες και πόνο καθημερινά και συχνά τα παραμελούμε. Έτσι, απόψε, όταν ξεκουράζεστε, βγάλτε τα παπούτσια σας και τις κάλτσες σας, και κάντε στον εαυτό σας ένα μασάζ ποδιών! Κάντε το πριν πάτε για ύπνο και θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και πιο ποιοτικά  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΕΔΩ 

    ***  Ένα «φάρμακο» που oι γιατροί δεν θέλουν να ξέρουμε!
    Είναι σίγουρο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι γιατροί δεν θα ήθελαν οι παρακάτω πληροφορίες να κάνουν…
    τον γύρο του κόσμου. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μείγμα μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες.
    Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται, επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες.
    Μολονότι το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς. Το «World News», ένα περιοδικό στον Καναδά, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:
    Καρδιοπάθεια
    Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε την πάνω στο ψωμί, αντί για μαρμελάδα και να την τρώτε τακτικά για το πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.
    Αρθρίτιδα
    Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν, εξαιτίας της αρθρίτιδας, άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.
    Κυστίτιδα
    Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.
    Πονόδοντος
    Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι να σταματήσει να σας πονά.
    Χοληστερόλη
    Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμιγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από την χοληστερόλη.
    Κρυολόγημα
    Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.
    Διαταραχές στομάχου
    Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.
    Αέρια στομάχου (φουσκώματα)
    Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται
    από τα αέρια.
    Ανοσοποιητικό σύστημα
    Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.
    Δυσπεψία
    Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.
    Γρίπη
    Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό συστατικό το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή από γρίπη.
    Μακροβιότητα
    Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα..
    Ακμή
    Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και ξεπλύνετε το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.
    Παθήσεις του δέρματος
    Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχίνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.
    Αδυνάτισμα
    Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ, πριν τον ύπνο, πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.
    Καρκίνος
    Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.
    Κούραση
    Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ.όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.
    Άσχημη αναπνοή
    Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.
    ~*  ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις σε περίπτωση χρήσης υπερβολικής δόσης κανέλας σε σκόνη λόγω ενός ιδιαίτερου συστατικού που περιέχει (ιδίως η φθηνή και κατώτερης ποιότητας κανέλα που κυκλοφορεί στα σούπερ-μάρκετ),την κουμαρίνη. Δυστυχώς η κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά. Η κουμαρίνη ως επί το πλείστον βρίσκεται στην κασσία, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει αρκετά χαμηλότερες ποσότητες. Το πρόβλημα με την τριμμένη κανέλα που κυκλοφορεί, είναι ότι στην πλειοψηφία της είναι αναμεμιγμένη με κασσία και δεν είναι καθαρή γνήσια κανέλα. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα κουμαρίνης στα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιείται κανέλα. Πριν λίγο καιρό, σε έρευνα που έγινε σε δείγματα κανέλας στην Ιταλία βρέθηκε ότι το 51% των δειγμάτων αποτελούταν από κασσία, ένα 10% πρέπει να ήταν μείγμα κασσίας με κανέλα Κεϋλάνης, και μόνο ένα 39% ήταν κανέλα Κεϋλάνης (Lungarini, 2008).

    ***  Μειώστε τον πόνο της αρθρίτιδας και το πρήξιμο με φυσικά έλαια
    Μειώστε τον πόνο της αρθρίτιδας και το πρήξιμο με ένα από αυτά 4 έλαιαΗ αρθρίτιδα είναι ένας άτυπος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πάνω από 100 διαφορετικά είδη πόνου στις αρθρώσεις σε όλο το σώμα. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας: 300.000 παιδιά και 53 εκατομμύρια είναι οι ενήλικες μόνο στις ΗΠΑ που επηρεάζονται από αυτή.
    Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι μπορεί να έχουν αρθρίτιδα, αλλά δεν το συζητάνε με το γιατρό, επειδή νομίζουν ότι πρόκειται για ένα κλασσικό, κοινό πόνο που είναι απλά αναπόφευκτο μέρος των γηρατειών. Αν νομίζετε (ή είστε σίγουροι) ότι οι επαναλαμβανόμενοι πόνοι στις αρθρώσεις σας μπορεί να είναι αρθρίτιδα, μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται να τρομάζετε με την ιδέα ότι αυτό είναι απλά κάτι που πρόκειται να το ζήσετε. Υπάρχει ένας αριθμός από φυσικά έλαια που έχουν μια πραγματική επίδραση στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας.
    4 φυσικά έλαια για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας
     Καρυδέλαιο
    Όλες οι αναζητήσεις για τα έλαια που σας δίνουν ανακούφιση από την αρθρίτιδα αρχίζουν με το καρυδέλαιο. Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα καρύδια μπορεί να είναι άμεσα σε θέση να βοηθήσουν με τον πόνο στις αρθρώσεις», λέει η Σέλα Ουέστ, μια διατροφολόγος επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία. Πρώιμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινή αυτή βλάβη μπορεί να αντιμετωπισθεί με φυτικά ωμέγα 3, αν και οι μελέτες αυτές βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια τους. Μια άλλη μελέτη έλεγε ότι τα άτομα που έχουνε αρθρίτιδα και προσθέσανε λιναρόσπορο και καρύδια στη διατροφή τους μείωσαν τα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης. (μετρά τα επίπεδα της φλεγμονής των ασθενών).
    Καθόλου άδικα δεν χαρακτηρίζονται φάρμακα, λοιπόν τα καρύδια: ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΛΕΕΙ Ο FDA. 
    Ιχθυέλαιο
    Το ιχθυέλαιο είναι ένα άλλο λάδι, όπως το καρυδέλαιο. Έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, σε αντίθεση με το έλαιο λιναριού ή της καρυδιάς, το ιχθυέλαιο περιέχει ένα μοναδικό ωμέγα-3 που δεν μπορείτε να βρείτε στα φυτικά έλαια. Το ιχθυέλαιο έχει DHA και EPA που μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής, την αρτηριακής πίεσης και τα τριγλυκεριδία. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να μειώσει δραστικά το πόνο στις αρθρώσεις και τη δυσκαμψία, και ότι η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να μειώσει την ανάγκη για λήψη φάρμακων για την αρθρίτιδα.
    “Τροφή»: Αυτό ακριβώς το ω 3 σας προτείνω ως συμπλήρωμα διατροφής με DHA και EPA {διπλής απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}: ω 3 «βόμβες» υγείας!
    Ελαιόλαδο
    Το ελαιόλαδο είναι ένα έλαιο, τροφή για την υγεία της καρδιάς όπως ακριβώς και το καρυδέλαιο, αλλά περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης ελαιοκανθάλη, η οποία είναι μια ένωση η οποία έχει επιδράσεις παρόμοιες με αυτές των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδώνφαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη. Αυτό σημαίνει ότι το ελαιόλαδο μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει κατά της φλεγμονής και να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο της αρθρίτιδας. Από τις διάφορες ποικιλίες ελαιόλαδου, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τείνει να έχει τις πιο χρήσιμες ιδιότητες, δεδομένου ότι έχει υψηλότερο επίπεδο ελαιοκανθάλης, σύμφωνα με τον Πόλ Μπρέσλιν του Monell Chemical Senses Center.
     Αιθέρια έλαια
    Δεν είναι μόνο τα διαιτητικά έλαια που μπορούν να βοηθήσουν με τον πόνο της αρθρίτιδας σας. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έρευνα Φυτοθεραπείας, και διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή του αιθέριου ελαίου βοήθησε στο να μειώσει τη σοβαρότητα της αρθρίτιδας σε εργαστηριακές δοκιμές. Υπάρχει πάρα πολλά αιθέρια έλαια που υπάρχουν στην αγορά και συλλέγονται από διαφορετικά είδη φυτών.
    Δημοσίευση στην Εθνοφαρμακολογία το 2003 διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου, ιδίως τα φύλλα φαίνεται να κατέχουν απίστευτα ισχυρή αντι-φλεγμονώδη δράση. Το θυμάρι, η ρίγανη, ο γλυκός βασιλικός και η μυρτιά όλα έχουν βρεθεί να έχουν παρόμοια ευεργετική και αντιφλεγμονώδη δράση.

    ***  Ο Θάνατος αρχίζει από το Παχύ Έντερο: Το Κλειδί για να το διατηρήσετε Υγιές
    Η ρωσίδα βιολόγος και νομπελίστα Elie Metchnikoff παρατήρησε κάποτε ότι “Ο θάνατος αρχίζει στο παχύ έντερο”, και είχε δίκιο.
    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα από τα σημαντικότερα κλειδιά για μια μακρά και υγιή ζωή έγκειται στην ικανότητα του σώματος να χωνεύει σωστά.
    Το γαστρεντερικό σύστημα -το στομάχι και τα έντερα- κάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της μετατροπής της τροφής σε καύσιμα και θρεπτικά συστατικά για το σώμα. Αυτή είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση, που βοηθείται από ένα τεράστιο στρατό ενζύμων, οξέων, πεπτιδίων και φιλικών βακτηρίων. Αν κάτι πάει ελαφρώς στραβά ή αν έχει διαταραχθεί η ισορροπία κατά κάποιο τρόπο, καμία ποσότητα βιολογικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων δεν θα μπορεί να σας κρατήσει υγιείς.
    Στην πραγματικότητα, όλα τα είδη των σύγχρονων ασθενειών, τα περισσότερα χρόνια προβλήματα για τα οποία η ιατρική δεν έχει απαντήσεις, παθήσεις των αρθρώσεων και πόνοι των μυών, δερματικές παθήσεις κάθε είδους, προβλήματα διάθεσης, χρόνια κόπωση, αλλεργίες, προβλήματα ύπνου, γενική δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και ακόμα και συναισθηματικά ή ψυχικά προβλήματα όλων των ειδών, μπορούν να συνδεθούν με διαταραχές του εντέρου.
    Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, λίγοι από εμάς έχουμε ιδιαίτερα καλό πεπτικό σύστημα. Ένας στους πέντε ανθρώπους (τα τρία τέταρτα αυτών είναι γυναίκες) πάσχουν από το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου». Πρόκειται για ένας γενικό όρο που καλύπτει μια σειρά από κοιλιακά και γαστρεντερικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από πόνο, φούσκωμα, ερυγές και μετεωρισμό μέχρι αέρια, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αίσθημα καύσου, βλέννα στα κόπρανα και συχνοουρία.
    Τα προβλήματα αυτά του εντέρου συχνά συνοδεύονται από πρωκτικό πόνο, πόνο στην μέση, συχνές διακυμάνσεις βάρους, κεφαλαλγία, κόπωση, τρίξιμο των δοντιών και της γνάθου, επώδυνες περιόδους στην περίπτωση των γυναικών και επίσης ψυχικά θέματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
    Οι γιατροί τείνουν να δίνουν σε αυτά τα συλλογικά συμπτώματα ετικέτες όπως «σπαστική κολίτιδα» ή «μη φλεγμονώδης νόσο του εντέρου», μια αρκετά προφανής ένδειξη ότι η ιατρική θεωρεί ακόμα την πάθηση αυτή μυστηριώδη και δεν έχει καμία ιδέα για το πώς μπορεί να τη διορθώσει.
    Το πρόβλημα με την ιατρική προσέγγιση είναι ότι υποθέτει ότι η διαταραχή έχει μία μόνο αιτία, όταν αυτή μπορεί να συνεπάγεται στην πραγματικότητα μια σειρά από παθήσεις: αλλεργίες, «διαρροή» από τα τοιχώματα του εντέρου, χαμηλά στομαχικά οξέα, ξένους εισβολείς όπως Κάντιντα ή παράσιτα. Μόνο με διάγνωση των συγκεκριμένων θεμάτων θα είναι δυνατό να βρείτε αποτελεσματική θεραπεία, όχι μόνο για το πρόβλημα του εντέρου σας, αλλά και για τα άλλα, φαινομενικά άσχετα προβλήματα, που σας εμποδίζουν να απολαμβάνετε πλήρη υγεία.
    Είτε έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είτε όχι, αν κάνετε λίγη έρευνα με τις συμβουλές που ακολουθούν, μπορεί να ανακαλύψετε ότι μία ή περισσότερες από τις χρόνιες παθήσεις σας οφείλονται στην πραγματικότητα σε μια ποικιλία από πεπτικά προβλήματα.
    Τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών σας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από παράσιτα που δεν έχουν διαγνωστεί.
    Η δύσπνοια και οι δυσκολίες μνήμης μπορεί να έχουν να κάνουν με ένα υπερβολικά διαπερατό τοίχωμα εντέρου.
    Η χρόνια κόπωση που σας κρατά σχεδόν κλεισμένους στο σπίτι θα μπορούσε απλώς να – οφείλεται στα χαμηλά στομαχικά οξέα ή στην έλλειψη ενζύμων.
    Για να σας βοηθήσουμε να λύσετε το πρόβλημά σας, έχουμε δημιουργήσει μια λίστα από τους επτά πιο πιθανούς ένοχους για την κακή πέψη, καθώς και πώς να τους διαγνώσετε και να απελευθερωθείτε από αυτούς. Και ανεξάρτητα από το αν πάσχετε ή όχι από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις μας αναμφίβολα θα βοηθηθείτε να βελτιώσετε γενικά τη συνολική υγεία σας.
    Αλλεργία ή τροφική δυσανεξία
    Η τροφική δυσανεξία είναι μια κλασική περίπτωση πεπτικών προβλημάτων και έχει να κάνει κυρίως με την εντερική χλωρίδα, εκείνα τα ουσιώδη «φιλικά» βακτήρια που ζουν στο έντερό σας. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Addenbrooke στο Cambridge μπορούν πλέον να διακρίνουν την πραγματική τροφική αλλεργία, η οποία είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από μια πραγματική και αρκετά άμεση αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία αλλεργιογόνο τροφή, από την τροφική δυσανεξία, μια πολύ πιο αργή απόκριση (εμφανίζεται ώρες ή μέρες αργότερα) στα τρόφιμα που καταναλώνονται τακτικά, όπως το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που προκαλεί αλλαγές στους πληθυσμούς των βακτηρίων που ζουν στο έντερο και έτσι επιτρέπει να επικρατήσουν κάποια επιβλαβή βακτήρια.
    Οι συνήθεις ύποπτοι είναι το σιτάρι, το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, η μαγιά, το βοδινό κρέας, το χοιρινό κρέας, το καλαμπόκι, ο καφές και τα πορτοκάλια. Αν ο γιατρός σας είναι πεπεισμένος ότι χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες και προτείνει να το ρίξετε στο πίτουρο σιταριού, είναι πολύ πιθανό απλώς να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Επίσης ύποπτοι είναι: η μαγιά, οτιδήποτε περιέχει τροποποιημένο άμυλο, που συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο λίπους, διογκωτικά και τεχνητά πρόσθετα κάθε είδους, ειδικά χρωστικές και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η σορβιτόλη.
    Υποψιαστείτε το: αν αισθάνεστε πολύ χειρότερα – ή καλύτερα – μετά από την κατανάλωση κοινών αλλεργιογόνων.
    Διαγνώστε το: ακολουθώντας μια διατροφή που δεν τα περιέχει. Δείτε αν αντιδράτε στις τροφές που αποκλείσατε όταν τις περιλαμβάνετε πάλι στη διατροφή σας.
    Λύστε το: με την υιοθέτηση της λεγόμενης παλαιολιθικής διατροφής που περιλαμβάνει ψάρι και λευκό κρέας, καρπούς, φρούτα και λαχανικά κάθε είδους. Με την εξάλειψη όλων των γαλακτοκομικών, των δημητριακών, του κόκκινου κρέατος, των επεξεργασμένων σάκχαρων και των επεξεργασμένων τροφίμων, θα επιτρέψετε στο έντερό σας να κάνει ένα διάλειμμα από τα αλλεργιογόνα, τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τα απλά και σύνθετα σάκχαρα που προκαλούν τα προβλήματα και επιτρέπουν στα επιβλαβή βακτήρια να πολλαπλασιαστούν. Αυτή η διαιτητική αλλαγή από μόνη της θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της φλεγμονής του εντέρου σας μέσα σε δύο χρόνια, όπως έχει συμβεί και σε πολλούς που πάσχουν από τη νόσο του Crohn. 1 Επίσης, προσέξτε την κατανάλωση τσαγιού και καφέ, καθώς και τα δύο, μπορεί να στεγνώσουν την προστατευτική βλεννογόνο του εντέρου.
    Μην ξεχνάτε να είστε δραστήριοι. Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς που ασκούνται τακτικά, ακόμα και ήπια, μπορούν να βελτιώσουν τη δυσκοιλιότητα, και να μειώσουν τα κοιλιακά αέρια και το φούσκωμα.2
    τέλος, αποφύγετε τις βαφές μαλλιών, καθώς, έχει πλέον αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες για ανάπτυξη αλλεργιών του εντέρου.3 Και κόψτε το πρόχειρο φαγητό, που αποδεδειγμένα πλέον τετραπλασιάζει τις πιθανότητές σας για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ακόμα και αν επιδίδεστε σε αυτό μόνο δύο φορές τη βδομάδα.4
    Κακά βακτήρια του εντέρου
    Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που υποφέρουν τακτικά από διάρροια, έχουν υπερανάπτυξη βακτηρίων στο έντερο, όπως και σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνολικά, λένε οι ερευνητές από το ιατρικό κέντρο Cedars – Sinai στο Λος Άντζελες. Με αυτή την κατάσταση, επισήμως γνωστή ως «βακτηριακή δυσβίωση», τα βακτήρια μεταβάλλουν τις μεταβολικές και ανοσολογικές αποκρίσεις του σώματος, προκαλώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να στραφεί εναντίον της κανονικής χλωρίδας του εντέρου.5 Σύμφωνα με έρευνα, αυτή η κατάσταση είναι μια αρχική επιπλοκή του συνδρόμου διαρροής του εντέρου.6
    Επιπλέον της τροφικής δυσανεξίας, το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκληθεί από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Είναι γνωστό ότι ακόμα και μία εφάπαξ δόση είτε ασπιρίνης ή ινδομεθακίνης μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα του τοιχώματος του εντέρου με την παύση της σύνθεσης του προστατευτικού λιπαρού οξέως προσταγλανδίνης.7 Μακροχρόνια χρήση τέτοιων φαρμάκων μπορεί να δημιουργήσει στο έντερο φλεγμονή και να το κάνει άκρως διαπερατό. Επίσης, τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν βρεθεί να έχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων στα βακτήρια Clostridium perfringens, αποκαλύπτοντας έτσι ότι οι βακτηριακές τοξίνες εμπλέκονται σε αυτό το φαύλο κύκλο.8
    Υποψιαστείτε το: αν έχετε πάρει πολλές φορές αντιβιοτικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και τρώτε γενετικά τροποποιημένες τροφές και κορεσμένα λίπη γάλακτος, τα οποία μπορεί να είναι υπεύθυνα για πολλά προβλήματα του εντέρου.
    Αυτά τα λίπη που βρίσκονται στα επεξεργασμένα φαγητά και τα γλυκά, αναστατώνουν τα βακτήρια στο έντερο εντός έξι μηνών από την κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής σε αυτά, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Μπορούν επίσης ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων Bilophila wadsworthia στο έντερο, ένα μικρόβιο που συνδέεται με τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.9
    Διαγνώστε το: κάνοντας δυναμικές εξετάσεις αναπνοής υδρογόνου και μεθανίου, που περιλαμβάνουν την κατάποση ενός υδατάνθρακα και τη μέτρηση βακτηριακής ζύμωσης του υδατάνθρακα μέσα από τα δείγματα της αναπνοής υδρογόνου και μεθανίου.
    Λύστε το: με τη λήψη των ακόλουθων συμπληρωμάτων:
    • βιταμίνη D, καθώς οι άνθρωποι που υποφέρουν από προβλήματα του εντέρου συνήθως έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη αυτή.
    • 25-50mg ψευδαργύρου, 2-4mg χαλκού, 800mcg φυλλικού οξέος και 800mcg βιταμίνης Β12, όλα αυτά συμβάλουν στην αποκατάσταση του εντέρου. Ελέγξτε επίσης την κατάσταση του σιδήρου σας.
    • συμπληρώματα ομοιοστατικών οργανισμών του εδάφους (HSOs), οργανισμοί καλού τύπου που βρίσκονται φυσικά στο έδαφος, οι οποίοι ήταν μέρος της ανθρώπινης διατροφής πριν από το 1930, και που έχει αποδειχθεί ότι κατευνάζουν τη φλεγμονή του εντέρου.
    • μπεντονίτης ή ένυδρο πυριτικό αργίλιο, το οποίο έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να συλλέγει τα βακτηρίδια και τους ιούς που κολλάνε σε αυτό και, καθώς ο μπεντονίτης δεν απορροφάται, περνά μέσα από το παχύ έντερο, παίρνοντας μαζί του και τις τοξίνες.
    Πάρα πολλά σάκχαρα
    Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν «δυσαπορρόφηση φρουκτόζης», ή δυσκολία να επεξεργαστούν τη φρουκτόζη – τον τύπου του σάκχαρου που βρίσκεται στα φρούτα, σε κάποια λαχανικά, στο μέλι και στο σιρόπι καλαμποκιού – καθώς περνά μέσα από το λεπτό έντερο.10
    Υποψιαστείτε το: εάν το έντερό σας χειροτερεύει όταν τρώτε φρούτα.
    Διαγνώστε το: με τη λήψη ενός τεστ δυσανεξίας στη φρουκτόζη, ένα άλλο τεστ για τη μέτρηση της ικανότητάς σας να απορροφά οποιοδήποτε είδος φρουκτόζης.
    Λύστε το: Περιορίζοντας την ποσότητα των σακχάρων που λαμβάνετε όταν τρώτε φρούτα. Μία μελέτη του Συστήματος Υγείας Mayo στην Αμερική, βρήκε ότι το 38 τοις εκατό των ασθενών βελτίωσαν τα συμπτώματά τους μόνο με την μείωση της κατανάλωσης σακχάρων από φρούτα˙ ειδικότερα, τα παιδιά αντιδρούν καλά σε μία διατροφή χαμηλή σε φρουκτόζη.11
    Επίσης, προσέξτε για άλλα επιδεκτικά ζύμωσης, υδατάνθρακες που απορροφώνται ελάχιστα όπως η λακτόζη (που βρίσκεται στο γάλα), οι φρουκτοζάνες (που βρίσκονται στο σιτάρι και τα κρεμμύδια) και η σορβιτόλη (μία κοινή γλυκαντική ουσία).12 Φροντίστε να αποφεύγετε τις αμίνες (τυρί, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, καφέ και κόκκινο κρασί) και τα πρόσθετα τροφίμων (βενζοϊκά, θειώδη, νιτρικά και νιτρώδη άλατα, και ταρτραζίνη και άλλες τεχνητές χρωστικές).
    Χαμηλό επίπεδο στομαχικών οξέων
    Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παράγουν πολύ λίγα ή καθόλου στομαχικά οξέα ή πεπτικά ένζυμα.
    Υποψιαστείτε το: αν αισθάνεστε ιδιαίτερα άσχημα μετά από το φαγητό.
    Διαγνώστε το: με ανάλυση οξέων του στομάχου για να ανακαλυφθεί πόσο γαστρικό οξύ παράγει ο οργανισμός σας και επίσης αν έχετε αρκετά παγκρεατικά ένζυμα.
    Λύστε το: Συμπληρώστε τη διατροφή σας με το στομαχικό οξύ υδροχλωρική βεταΐνη (HCl και πεψίνη) και παγκρεατικά ένζυμα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.
    Αποφύγετε τους αναστολείς ισταμίνης ή τους ανταγωνιστές των υποδοχέων Η2 της ισταμίνης που πωλούνται ευρέως για την ανακούφιση από την καούρα και την παλινδρόμηση οξέος, καθώς το κάνουν αυτό με τη μείωση των επιπέδων του στομαχικού οξέος.19
    Η λήψη 500mg l-ισταδίνης μπορεί επίσης να βελτιώσει την παραγωγή γαστρικού οξέος.
    «Διαρροή» από τα τοιχώματα του εντέρου
    Όταν δουλεύει σε άριστη κατάσταση, η επένδυση του λεπτού εντέρου σας λειτουργεί σαν ένα έξυπνο κόσκινο που επιτρέπει μόνο μικρά σωματίδια τροφής – αμινοξέα, υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα – να περάσουν μέσα από αυτό, να φτάσουν στο αίμα σας και να μεταφερθούν σε άλλα κύτταρα στο σώμα, ενώ αποτρέπει άλλα, μεγαλύτερα μόρια τροφών και τοξίνες ή βακτήρια που θα μπορούσαν να σας βλάψουν.
    Όμως εάν αυτό το μικρό κόσκινο έχει υποστεί βλάβη κατά κάποιο τρόπο, τότε ένας μεγάλος αριθμός τοξικών ουσιών είναι σε θέση να παραβιάσουν το τοίχωμα του εντέρου, προκαλώντας την παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, αλλάζοντας τη βακτηριακή σύνθεση του εντέρου και ακόμα επιτρέποντας την υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων, όπως η Κάντιντα (Candida). Μια σειρά από παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η κακή απορρόφηση των τροφών, η νόσος του Crohn και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο υποσιτισμός, οι κοινές ασθένειες και παθήσεις του δέρματος όπως η ακμή, η ψωρίαση και η δερματίτιδα, συχνά έχουν τις ρίζες τους στο γεγονός ότι η επένδυση του εντέρου έχει τρύπες που είναι πάρα πολύ μεγάλες.
    Υποψιαστείτε το: αν σας έχει διαγνωστεί Κάντιντα και η θεραπεία δεν λειτούργησε, ή αν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, είχατε σοβαρά εγκαύματα, δερματίτιδα ή περιοδικά εξανθήματα, ή ξαφνικά αντιδράτε σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τροφών, ιδιαίτερα από μια σειρά διαφορετικών ομάδων τροφίμων.13 Άλλες αιτίες είναι η κατάχρηση αλκοόλ, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και η χημειοθεραπεία.14
    Ένα διαπερατό έντερο είναι επίσης συχνά το αποτέλεσμα ενός στόματος που είναι γεμάτο σφραγίσματα αμαλγάματος, καθώς μικροσκοπικές αλλά ενεργές ποσότητες υδραργύρου μεταναστεύουν στον οργανισμό.
    Διαγνώστε το: με εξέταση εντερικής διαπερατότητας (μέτρηση λακτουλόξης / μαννιτόλης). Κανένα από αυτά τα σάκχαρα δεν μεταβολίζεται στο υγιές έντερο και έτσι θα πρέπει ως επί το πλείστον να αποβάλλονται με τα ούρα μετά από έξι ώρες.
    Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι παραλαμβάνεται περισσότερο από το κανονικό σάκχαρο, έχετε ένα έντερο με διαρροή.
    Λύστε το: μασώντας καλά το φαγητό σας, καθώς αυτό απελευθερώνει τον επιδερμικό αυξητικό παράγοντα, ένα πολυπεπτίδιο που διεγείρει την ανάπτυξη και την επισκευή των τοιχωμάτων του λεπτού εντέρου.15 Και σταματήστε να τρώτε πάρα πολύ αδιάλυτες φυτικές ίνες, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαπερατότητα του εντέρου.16
    Τέλος, πάρτε συμπληρώματα διατροφής για να θεραπεύσετε τα τοιχώματα του εντέρου σας.
    Θεραπεύστε τη «διαρροή» του εντέρου σας
    Δοκιμάστε τα ακόλουθα συμπληρώματα και πειραματιστείτε για να δείτε ποια λειτουργούν καλύτερα για σας, ή ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού φυσικοπαθητικού.
    Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διαπερατότητα του εντέρου.1 Επιλέξτε στελέχη που περιέχουν γαλακτοβάκιλλους, μπιφιδοβακτήρια Saccharomyces boulardii και στελέχη που δεν προκαλούν ασθένειες του Escherichia coli και στρεπτόκοκκους.
    Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των κυττάρων που καλύπτουν τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο. Προτεινόμενη δοσολογία: 10.000IU.
    Τα συμπληρώματα με Colostrum (πρωτόγαλα) μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της επένδυσης του εντέρου σας και επίσης ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της φυσικής χλωρίδας του εντέρου.
    H γλουταμίνη, ένα βασικό αμινοξύ για υγιές εντερικό τοίχωμα, μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη στην επιφάνεια του εντέρου που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.2
    Η γλουταθειόνη (GSH) είναι ένα αντιοξειδωτικό, τα επίπεδα του οποίου είναι χαμηλά σε άτομα με σύνδρομο διαπερατού εντέρου. Εάν έχετε παράσιτα, μην τη χρησιμοποιήσετε μέχρι να έχετε καθαρίσει από αυτά.
    Τα φλαβονοειδή, όπως αυτά που βρίσκονται στο γάλα γαϊδουράγκαθου (milk thirstle – Silybum marianum) και στη ρίζα πικραλίδας (Taraxacum officinale). Όταν λαμβάνονται πριν από το φαγητό, μπορούν να εμποδίσουν αλλεργικές αντιδράσεις που αυξάνουν τη διαπερατότητα του εντέρου.
    Τα ιχθυέλαια μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από τις τοξίνες που παράγονται στο έντερο και προλαμβάνουν τον τραυματισμό του τοιχώματος του εντέρου που προκαλείται από το φάρμακο μεθοτρεξάτη,3 ενώ το έλαιο πίτουρου ρυζιού (gamma oryzanol) μπορεί να αντιμετωπίσει τα έλκη του εντέρου.4
    Οι σακχαρομύκητες boulardii, μία φιλική μαγιά προς το έντερο, οι οποίοι απομονώθηκαν αρχικά από τη φλούδα των φρούτων λίτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της διάρροιας και της κολίτιδας.5
    Οι βιταμίνες Β και οι βιταμίνες Α, C και Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μολυβδαίνιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο μπορούν να ληφθούν συμπληρωματικά.
    Αναφορές
    1. Ann Med, 1990; 22: 57–9
    2. Arch Surg, 1990; 125: 1040–5
    3. Am J Clin Nutr, 1991; 54: 346–50
    4. Rep Hokkaido Inst Publ Hlth, 1966; 16: 111–4
    5. Am J Gastroenterol, 1989; 84: 1285–7; Gastroenterology, 1989; 96: 981–8
    Παράσιτα
    Περίπου ένας στους έξι από εμάς έχει Giardia lamblia, ένα μικροσκοπικό μαστιγοφόρο πρωτόζωο που προκαλεί μεγάλη κόπωση και διαταραχές του εντέρου, και ένας στους 10 έχει μολυνθεί με cryptosporidia, μια άλλη ομάδα πρωτόζωων που προκαλούν διάρροια.
    Αυτά και άλλα παράσιτα του εντέρου, όπως το Blastocystis hominis μπορεί να προκαλέσουν ασαφή συμπτώματα του εντέρου που έρχονται και φεύγουν ή που μιμούνται αυτά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
    Υποψιαστείτε το: αν έχετε στο στόμα σας μαύρα σφραγίσματα από αμάλγαμα (ο υδράργυρος έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει την οικολογία του εντέρου) ή αν οι αποτοξινωτικές δίαιτες δεν βοηθούν.
    Διαγνώστε το: με εξέταση κοπράνων για παράσιτα.
    Λύστε το: Εάν το τεστ βγει θετικό, εδώ περιγράφεται η αγαπημένη φόρμουλα του Dr Harald Gaier για τα περισσότερα παράσιτα:
    Την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα παίρνετε:
    • Βάμμα Berberis vulgaris (15 ml τρεις φορές την ημέρα)
    • Το έλαιο ρίγανης (1 κάψουλα την ημέρα) φαίνεται να εμποδίζει τα παράσιτα (π.χ. Giardia)
    • Βάμμα Artemisia absinthium (15 ml τρεις φορές την ημέρα)
    • Γαρίφαλo σε σκόνη (μία κάψουλα την ημέρα).
    Τη δεύτερη και την τέταρτη εβδομάδα, λαμβάνετε:
    • Βάμμα Hydrastis canadensis (15 ml τρεις φορές / ημέρα)
    • Εκχύλισμα φύλλων ελιάς (μία κάψουλα την ημέρα)
    • L-Γλουταμίνη (5 g/ημέρα).
    Τα Berberis και Artemisia μπορούν να επιτεθούν σε όλα τα είδη βακτηρίων του εντέρου, πρωτόζωα και μύκητες.17 Προσθέσετε τα συμπληρώματα της πρόπολης, που έχουν αποτέλεσμα ενάντια στα παράσιτα Giardia.18 Σύμφωνα με την ιατρική βοτανολόγο Susan Koten, επίσης σκεφτείτε να κλείσετε ραντεβού με κάποιο βοτανολόγο για καθαρισμό της χοληδόχου κύστης με fringetree Chionanthus virginicus, Leptandra virginica και Berberis vulgaris, καθώς και η χοληδόχος κύστη επηρεάζεται συχνά.
    Υπερανάπτυξη Candida albicans
    “Όταν το μόνο που έχεις είναι ένα σφυρί , όλα αρχίζουν να μοιάζουν με ένα καρφί.” Έτσι είπε o βρετανός διατροφικός πρωτοπόρος Dr Stephen Davies, για τις μολύνσεις από κάντιντα και την τάση πολλών γιατρών και εναλλακτικών θεραπευτών να διαγνώσκουν σε κάποιον που υποφέρει από μια συλλογή ανεξήγητων συμπτωμάτων, ότι είναι θύμα μυκητίασης.
    Περίπου 25 χρόνια μετά που ο Dr Orian Truss από το Birmingham, της Alabama μίλησε πρώτος για την υπερανάπτυξη του κανονικά άκακου μύκητα Κάντιντα που μπορεί να προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή στο έντερο, γιατροί που ασχολούνταν με τη διατροφική ιατρική όπως ο Dr Harald Gaier, τώρα πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι μάλλον πιο περίπλοκη. Η Κάντιντα είναι μόνο μία από τις πολλές αιτίες, και οι λεγόμενοι πάσχοντες από κάντιντα ίσως έχουν διάφορα, πολύ διαφορετικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
    Υποψιαστείτε το: αν δεν βελτιώνεστε σε τη δίαιτα της Παλαιολιθικής εποχής.
    Διαγνώστε το: κάνοντας ένα τεστ για τους ζυμομύκητες του εντέρου. Αυτό μετρά κατά πόσο γίνεται ζύμωση αιθυλικής αλκοόλης στο έντερο μετά την κατανάλωση σακχάρων γλυκόζης, όπως συμβαίνει συχνά με την υπερανάπτυξη του μύκητα, και έτσι διακρίνονται οι ζυμύκητες από την υπερανάπτυξη βακτηρίων.
    Λύστε το: Σκότωσε την Κάντιντα με φυσικό αντιμυκητιακό όπως το βάμμα Berberis (15 ml δύο φορές την ημέρα). Εκτός από αυτό, το καπρυλικό οξύ, το goldenseal και μια σειρά από άλλες παραδοσιακές θεραπείες έχουν φανεί αποτελεσματικές, συμπεριλαμβανομένου του έλαιου tea tree (Melaleuca alternifolia), του έλαιου ρίγανης, που αποδεδειγμένα, έχουν ισχυρά αποτελέσματα κατά του ζυμομύκητα Κάντιντα, του ελαιόλαδου και το έλαιου γαρίφαλου.20
    Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και σιγουρευτείτε ότι αποφεύγετε τα σάκχαρα, τα προϊόντα ζύμωσης, το αλκοόλ και τα συνήθη τρόφιμα που σχετίζονται με αλλεργίες και, για μια εβδομάδα ή δύο, τα φρούτα. Ελέγξτε τη διατροφική κατάστασή σας και πάρτε συμπληρώματα διατροφής εάν είναι απαραίτητα.
    ΟΙ γιατροί συνήθως βρίσκουν ότι οι ασθενείς τους έχουν ανεπαρκεια σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, Β1 και Β6, και ωμέγα – 6 λιπαρά οξέα. Πάρτε παγκρεατικά ένζυμα (πρωτεάσες) που διατηρούν το λεπτό έντερο χωρίς παράσιτα και ενισχύουν την πέψη. 21 Η έλλειψη πρωτεάσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων μολύνσεων από ζυμομύκητες.
    Προσθέστε συμπληρώματα χολίνης, βεταΐνης και μεθειονίνης για να καθαρίσετε τη λειτουργία του ήπατος, καθώς μια ήπια ηπατική βλάβη είναι συχνά πίσω από χρόνια υπερανάπτυξη Κάντιντα. Αυτά τα ηπατικά ένζυμα ενισχύουν τα επίπεδα των δύο μεγάλων αντιοξειδωτικών: της s-αδενοσυλμεθειονίνης και της γλουταθειόνης.22
    Το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου (Silybum marianum) σε δόσεις των 70-210 mg τρεις φορές την ημέρα μπορεί να τονώσει τη δημιουργία νέων κυττάρων του ήπατος, και να αυξήσει την παραγωγή της γλουταθειόνης και της χολής. Μπορεί επίσης να μειώσει τη βλάβη του ήπατος.23
    «Τροφή: φροντίζουμε απαραίτητα την υγιεία του πεπτικού μας συστήματος, καθώς στηρίζει ολόκληρη την υγιεία μας: Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το
    Ιδανικός τρόπος για να το πετύχουμε είναι η δική μας πολύ ιδιαίτερη μαστίχα της Χίου: Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού!
    Αναφορές
    1. Gottschall E. Breaking the Vicious Cycle. Ontario, Canada: Kirkton Press, 1994
    2. Int J Sports Med, 2008; 29: 778–82; Am J Gastroenterol, 2006; 101: 2552–7
    3. Gut, 2010; 59: 508–12
    4. Epidemiology, 1992; 3: 47–52
    5. J Adv Med, 1993; 6: 67–82; Br J Exp Pathol, 1980; 61: 92–6
    6. Baillieres Clin Rheumatol, 1989; 3: 271–84
    7. Br J Rheumatol, 1987; 26: 103–7
    8. Br J Rheumatol, 1992; 31: 443–7
    9. Nature, 2012; 487: 104–8
    10. J Am Diet Assoc, 2006; 106: 1631–9
    11. J Clin Gastroenterol, 2008; 42: 233–8; J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2008; 47: 303–8
    12. J Am Diet Assoc, 2009; 109: 1204–14; Curr Gastroenterol Rep, 2009; 11: 368–74
    13. Surgery, 1990; 107: 411–6; Allergy, 1989; 44 Suppl 9: 47–51; Ann Allergy, 1987; 59: 127–30; 1991; 66: 181–4
    14. Lancet, 1984; 1: 179–82; Gut, 1991; 32: 66–9; Eur J Pediatr, 1988; 147: 123–7
    15. Lancet, 1993; 341: 843–8
    16. J Nutr, 1983; 113: 2300–7
    17. Tokai J Exp Clin Med, 1990; 15: 417–23; J Infect Dis, 1987; 155: 979–84; Nature; 1967; 215: 527–8
    18. Acta Gastroenterol Latinoam, 1988; 18: 195–201
    19. PLoS One, 2013; 8: e56498
    20. Clin Microbiol Rev, 2006; 19: 50–62; Phytomedicine, 2009; 16: 972–5; J Appl Bacteriol, 1989; 66: 69–75
    21. Gut, 1992; 33: 987–93
    22. Alcohol Clin Exp Res, 1993; 17: 552–5; FASEB J, 1991; 5: 2093–8
    23. Phytother Res, 2010; 24: 1423–32; J Hepatol, 1989; 9: 105–13.
    24. holisticlife.gr

     *** ΠΡΕΠΕΙ να φυτέψεις ρίγανη στη γλάστρα. ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ! 
     Η ρίγανη είναι το μυρωδικό που θα έπρεπε να έχει σε γλάστρα κάθε ελληνικό σπίτι, για πολλούς λόγους:
    Η μυρωδιά της φρεσκοκομμένης ρίγανης δεν συγκρίνεται με εκείνη της αποξηραμένης.
    Σύμφωνα με τον Γαληνό, τον φημισμένο Έλληνα γιατρό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η χλωρή (και όχι η ξερή) ρίγανη συγκαταλέγεται στα βότανα που λεπταίνουν και δυναμώνουν το σώμα.Νοστιμίζει πολλά ελληνικά φαγητά (φρέσκια ή ξερή) – και όχι μόνο τη χωριάτικη σαλάτα.
    Στην Ελλάδα φυτρώνει η καλύτερη ρίγανη παγκοσμίως, άρα επιβάλλεται να την απολαμβάνουμε και… σπιτική κατευθείαν από το μπαλκόνι μας.
    Είναι εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό (φυσικό αντιβιοτικό) με αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
    Εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου και τονώνει το πεπτικό σύστημα.
    Είναι αντικαρκινογόνο βότανο.
    Περιέχει φυτοοιστρογόνα, πολύ χρήσιμα (κυρίως) στις γυναίκες.
    Απωθεί εχθρούς και ασθένειες των φυτών προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τα διπλανά φυτά.
    Λίγη ρίγανη μέσα στην τροφή των πτηνών τα προστατεύει από αρρώστιες.
    ***  Καθαρισμός και αποτοξίνωση του εντέρου, του βασιλιά των οργάνων
    Το έντερο θεωρείται ο βασιλιάς των οργάνων και ο Ιπποκράτης είχε πει ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από αυτό.
    Οι τοξίνες από τον τρόπο ζωής αλλά και την διατροφή μας δημιουργούν και τα εντερικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικός ο καθαρισμός και η αποτοξίνωση του παχέος εντέρου τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Ο μεγαλύτερος δε, εχθρός του εντέρου είναι η δυσκοιλιότητα.
    -Το λεμόνι είναι ένα εξαιρετικό μέσο καθαρισμού του παχέος εντέρου. Ο χυμός του είναι πολύ χρήσιμος για την αποκατάσταση του pH.
    -Σπιτικές σούπες. Θα πρέπει να παρασκευάζονται με πολλά διαφορετικά λαχανικά όπως το λάχανο, τα κρεμμύδια, καρότα, πατάτες, αρακάς, φασόλια, σέλινο, παπάγια κλπ. Οι σούπες αυτές τρώγονται χωρίς προσθήκη λαδιού.
    Σούπα αποτοξίνωσης του εντέρου
    2-3 αγγούρια καθαρισμένα
    1-2 Αβοκάντο
    1 κρεμμύδι
    χυμό μισού λεμονιού
    3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
    1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
    Σαλάτα καθαρισμού του εντέρου
    Αυτό κάνει αυτό ακριβώς που λέει -δρα σαν μια σκούπα και σκουπίζει τα έντερα σας. Είναι ένας υπέροχος καταλύτης για να ενεργοποιήσει τις περισταλτικές κινήσεις του κόλον και να βοηθήσει στην απομάκρυνση τελματωμένης ύλης. Ιδανικά θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.
    Ανακατέψτε τριμμένο λάχανο. καρότο και παντζάρι με αναλογίες 3:1:1.
    Στύψτε το μείγμα με τα χέρια σας για να φύγει ένα μέρος του χυμού.
    Προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού και λινέλαιο.
    Προσθέστε τέσσερα ή πέντε δαμάσκηνα που έχετε προηγουμένως μουλιάσει & σε νερό για περίπου δύο ώρες.
    Προβιοτικά και πρεβιοτικά
    -Στην καλή λειτουργία του εντέρου συμβάλει και η συστηματική λήψη προβιοτικών, πρεβιοτικών και συμβιοτικών που προάγουν την υγιή εντερική χλωρίδα.
    Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι κατά κύριο λόγο τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα καθημερινά ποτά όπως: Γιαούρτι, γάλα με επιπρόσθετα προβιοτικά, γάλα που έχει υποστεί ζύμωση καθώς και Κεφίρ.
    Τα πρεβιοτικά είναι θρεπτικά συστατικά που δεν απορροφώνται από το έντερο και το επηρεάζουν θετικά ευνοώντας την ανάπτυξη και την δραστηριότητα των καλών μικροβίων του εντέρου (προβιοτικών). Βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα όπως κρεμμύδια, αγκινάρες, μπανάνες, ραδίκια, πράσα ή μπορούν να προστεθούν σε άλλα τρόφιμα όπως ψωμιά ή μπισκότα.
    Τα συμβιοτικά τρόφιμα συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα προβιοτικών και πρεβιοτικών, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα πρεβιοτικά αποτελούν θρεπτικό υπόστρωμα για συγκεκριμένα προβιοτικά. Το προζύμι είναι μια συμβιοτική καλλιέργεια μικροοργανισμών.
    -  Υδροθεραπεία για αποτοξίνωση του παχέος εντέρου
    Η υδροθεραπεία του παχέος εντέρου είναι μια μέθοδος εσωτερικού καθαρισμού από τις τοξικές ουσίες, τα αέρια, τα συσσωρευμένα κόπρανα και τις βλεννώδεις πλάκες μυκήτων που αποδυναμώνουν το σώμα και επηρεάζουν την γενικότερη λειτουργία του οργανισμού. Η αξία της υδροθεραπείας αναγνωρίζεται ευρέως στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην θεραπεία και στην πρόληψη πολλών των ασθενειών. Ο καθαρισμός αυτός γίνεται με νερό φιλτραρισμένο, αποστειρωμένο με υπεριώδεις ακτίνες και θερμασμένο στη θερμοκρασία του σώματος. Είναι μια ανώδυνη διαδικασία που φέρνει αίσθημα βαθειάς χαλάρωσης και ανακούφισης. Κατά τη ώρα της συνεδρίας μπορεί να συνοδεύεται από μασάζ παχέος εντέρου.
    Το παχύ έντερο είναι σαν το αποχετευτικό σύστημα ενός σπιτιού: κανείς δεν θέλει να έρχεται σε επαφή με αυτό, όμως χωρίς αυτό, το ίδιο το σπίτι και οι ένοικοι του δεν μπορούν να ζήσουν.
    Και το παχύ έντερο επιτελεί για τον άνθρωπο ακριβώς αυτήν την λειτουργία: Είναι το μέρος που στέλνουμε ό,τι δεν θέλουμε να υπάρχει στη ζωή μας.
    - Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα τροφικά απόβλητα που μέσω του παχέος εντέρου οδεύουν προς την απομάκρυνση, αλλά και για τα συναισθηματικά απόβλητα, δηλαδή για κάθε συναίσθημα που δημιουργήθηκε μέσα μας αλλά δεν το αποδεχόμαστε και δεν το θεωρούμε ευπρόσδεκτο στη ζωή μας. Όπως π.χ. τους φόβους μας, την θλίψη μας και τον θυμό μας.
    Αυτή η στάση οδηγεί σταδιακά, σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη έλλειψη κίνησης στη ζωή μας και με την όλο και περισσότερο ακατάλληλη διατροφή, στην εμφάνιση ασθενειών του παχέος εντέρου όπως δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μετεωρισμό και τέλος ακόμη και σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η ταχύτερα αυξανόμενη αριθμητικά μορφή καρκίνου στην σημερινή κοινωνία. Ενώ το 1995 ήταν η τέταρτη πιο συχνή μορφή καρκίνου, σήμερα είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Επηρεάζει άντρες και γυναίκες σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό, με τους άντρες να υπερτερούν ελαφρώς.
    Βότανα, φρούτα και λαχανικά που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε το έντερό μας υγιές και καθαρό
    Σύκα
    Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου και σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Τα σύκα καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.
    Λάπαθο
    Το λάπαθο είναι ένα βότανο πασίγνωστο για τις «καθαριστικές» του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα υπακτικό όχι τόσο γνωστό, αφού συστήνεται κυρίως σε δυσκοιλιότητα ήπιας μορφής. Οι υπακτικές και καθαριστικές του ιδιότητες οφείλονται στις ανθρακινόνες, οι οποίες σε μεγάλες δόσεις έχουν καθαρτική επίδραση στο κόλον.
    Συνταγή: Βάλτε το λάπαθο μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα και σκεπάστε το με νερό. Αφήστε το να βράσει και μετά σε χαμηλή φωτιά αφήστε το για άλλα 20-30 λεπτά. Σουρώστε το αφέψημα σε μια κούπα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πιείτε πριν κοιμηθείτε.
    Ταραξάκος
    Πρόκειται για ένα ήπιο καθαρτικό, το οποίο έχει καλά αποτελέσματα.. Ο ταραξάκος είναι ισχυρό διουρητικό, το οποίο όμως περιέχει και σημαντικές ποσότητες καλίου στα φύλλα του. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο του ή σε συνδυασμό με γλυκόριζα και λάπαθο.
    Συνταγή: βάλτε 20γρ. ρίζα ταραξάκου σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 750ml νερό. Αφήστε το να βράσει και μετά σε χαμηλή φωτιά αφήστε το για άλλα 20-30 λεπτά. Σουρώστε το αφέψημα σε μια κούπα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πιείτε κάθε μέρα. Αν δεν είναι αποτελεσματικό, τότε ρίξτε ρίζα ταραξάκου, λάπαθου και γλυκόρριζας σε μια κατσαρόλα και αφήστε να βράσει. Αφήστε το σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20-30 λεπτά και σουρώστε το σε μια κανάτα. Πίνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.
    Σέννα και τζίντζερ
    Είναι ίσως το πιο γνωστό φαρμακευτικό βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και στη συμβατική ιατρική. Είναι το πιο αποτελεσματικό καθαρτικό και ιδιαίτερα χρήσιμο σε έντονες κρίσεις δυσκοιλιότητας. Επειδή όμως μπορεί να προκαλέσει πόνο στο έντερο και κολικούς πρέπει να λαμβάνεται μαζί με αρωματικά βότανα, όπως το τζίντζερ, που χαλαρώνουν τους μυς των εντέρων.
    Συνταγή: μουσκέψτε σε 150ml νερού 3-6 λοβούς σέννας και 2-3 φέτες τζιντζερ. Αφήστε το για λίγο και μετά πιείτε το ρόφημα.
    Προσοχή: -Επειδή η σέννα είναι ισχυρό υπακτικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 5 ετών και σε κανέναν για μεγαλύτερο διάστημα από 10 ημέρες.
    -Όλα τα παραπάνω βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
    Αλθαία
    Η αλθαία είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, ενώ στα χρόνια της τουρκοκρατίας χρησιμοποιούνταν συχνά για πνευμονικές παθήσεις και φλεγμονές των εντέρων. Το φυτό περιέχει συστατικά όπως το άμυλο, η βεταϊνη, η ασπαραγίνη, η φυτική κόλλα και η πηκτίνη που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις αλλά και να καταπολεμήσει δυσάρεστα συμπτώματά τους όπως είναι η δυσκοιλιότητα. Αν και η αλθαία μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με την ασθένεια που πρόκειται να καταπολεμήσει, καταλληλότερο για τη δυσκοιλιότητα είναι το αφέψημα από τη σκόνη της ρίζας της.
    Συνταγή: Για να φτιάξουμε το μείγμα χρειαζόμαστε σκόνη από ρίζες αλθαίας και γλυκόριζας σε αναλογία δύο προς ένα. Τοποθετούμε το μείγμα σε φακελάκι, το διαλύουμε σε νερό και πίνουμε ένα ποτήρι κάθε πρωί.
    Δρακοντία
    Η δρακοντιά, γνωστή και ως άρο, είναι ένα από τα βότανα με την ισχυρότερη δράση κατά της δυσκοιλιότητας. Μπορεί να χορηγηθεί ως σκόνη, σε ποσότητα μεταξύ 5 – 20 γραμμαρίων, ενώ πολλοί συνιστούν και αφέψημα από τη ρίζα της. Η κατανάλωση της δρακοντιάς χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού περιέχει την ισχυρή δηλητηριώδη ουσία αροϊνη. Πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσεται σε σημείο όπου δεν μπορούν να τη βρουν τα παιδιά γιατί οι κόκκινες ρόγες της έχουν γλυκιά γεύση και αποτελούν «μαγνήτη» για τις μικρές ηλικίες.
    Αχλάδι
    «Βασιλιάς των καρπών» αποκαλείται από τους Γάλλους το αχλάδι γιατί, εκτός από ιδιαίτερα θρεπτικό και δροσιστικό φρούτο, βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μεγάλο αριθμό ασθενειών. Μια από τις ασθένειες αυτές είναι και η δυσκοιλιότητα. Πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι το άγουρο αχλάδι φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ετσι, για να έχει καλύτερα αποτελέσματα κατά της δυσκοιλιότητας το αχλάδι πρέπει να τρώγεται ώριμο κατά προτίμηση πριν από το φαγητό ή, εναλλακτικά, ανάμεσα στα δύο κύρια γεύματα.
    Αγκινάρα
    Πολύτιμο φάρμακο που τονώνει τις περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού και μεταξύ άλλων δρα κατά της δυσκοιλιότητας. Η αγκινάρα, όπως εξηγούν οι βοτανολόγοι, προστατεύει με πολλούς τρόπους το γαστρεντερικό σύστημα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι όσοι ταλαιπωρούνται από διάρροια ή χρόνιες παθήσεις των εντέρων μπορούν να θεραπευτούν τρώγοντας καθημερινά 2-3 αγκινάρες συνοδευόμενες από μαύρο ή κόκκινο πιπέρι. Ο φυτοθεραπευτής Narodetzki έχει αναφέρει ότι ανάλογα αποτελέσματα επιτυγχάνονται και με την κατανάλωση βρασμένης αγκινάρας με άσπρο κρασί.
    Λυκοπόδιο
    Το έγχυμά του συστήνεται κατά της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Οι βοτανολόγοι προτείνουν τον εξής τρόπο κατανάλωσης: «Ρίχνουμε του λίτρου βρασμένο νερό σε ένα κουταλάκι του τσαγιού λυκοπόδιο. Το αφήνουμε για λίγο, στραγγίζουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι μισή ώρα πριν από το πρόγευμα με άδειο στομάχι». Το λυκοπόδιο περιέχει ράδιο και στη χώρα μας δεν είναι αυτοφυές.
    Λάχανο
    Οταν καταναλώνεται ωμό το λάχανο ή ο ζωμός του συνιστά θαυμάσιο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, θείο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού» και είναι εντυπωσιακό ότι ενώ καταναλώνεται ευρέως σε σαλάτες οι φαρμακευτικές του ιδιότητες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.
    Πορτοκάλι
    Τρώγοντας τους καρπούς της επιτυγχάνεται θωράκιση του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια και παράλληλα αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα. Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους αντιμετωπίζουν δυσλειτουργία σε αυτόν τον τομέα. Μεταξύ άλλων το πορτοκάλι περιέχει βιταμίνες C, A και D, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και σίδηρο. Θεραπευτική δράση έχει επίσης το αιθέριο έλαιο που παράγεται από τη φλούδα του -κατά της βρογχίτιδας– όπως επίσης τα φύλλα και τα άνθη της – τονωτικά της καρδιάς και κατά της αϋπνίας.
    Πράσο
    Βοηθά όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου. Από την άλλη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, μια ολιγοήμερη δίαιτα με πράσα είναι ικανή να σταματήσει τη διάρροια. Ο άνθρωπος το χρησιμοποιεί για περισσότερα από 5.000 χρόνια, καθώς σύμφωνα με ευρήματα το πράσο καλλιεργείτο στην Αίγυπτο από το 3200 π.Χ.
    Πεπόνι
    Γνωστό για τις καθαρτικές του ιδιότητες το πεπόνι περιέχει όπως όλα τα φρούτα φυτικές ίνες που μπορούν να ανακουφίσουν όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, αυτό το δροσιστικό φρούτο ενισχύει τον οργανισμό, καθώς η σάρκα του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Ε και C.
    Ντομάτα
    Εχει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι ότι καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Αναπτύσσει δράση ακόμη κι όταν καταναλώνεται με τη μορφή χυμών. Η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, φώσφορο και σίδηρο. Το εντυπωσιακό με αυτό το φυτό, το οποίο θεωρείται ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία και λόγω του λυκοπένιου που περιέχει, είναι ότι αρχικά, μέχρι τον 17ο αιώνα, χρησιμοποιείτο μόνο ως καλλωπιστικό φυτό. Στην Ελλάδα μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα επικρατούσε η αντίληψη ότι ο καρπός της ντοματιάς είναι ανθυγιεινός ειδικά για όσους πάσχουν από αρθρίτιδες.
    Σπανάκι
    Το πλεονέκτημά του σε σχέση με τα καθαρτικά της φαρμακοβιομηχανίας είναι, όπως εξηγούν οι βοτανολόγοι, ότι δρα με εξαιρετικά αποτελέσματα ως καθαρτικό χωρίς όμως να προκαλεί ερεθισμούς, πόνους ή εθισμό όπως τα φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας. Μια παλιά συνταγή υποστηρίζει ότι η ολιγοήμερη κατανάλωση χυμού ο οποίος αποτελείται από σπανάκι και μήλο σε ίσα μέρη καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι απαιτείται η κατανάλωση τουλάχιστον δύο ποτηριών χυμού ημερησίως. Το σπανάκι περιέχει σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες Α, Β, C και D
    Μηλιά
    Κατά της διάρροιας, των εντερικών διαταραχών αλλά και της δυσκοιλιότητας δρα το μήλο, ένα φρούτο με εξαιρετικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Ο χυμός του θεωρείται από τους βοτανολόγους πιο δραστικός από ό,τι η κατανάλωση του καρπού. Τα μήλα, γνωστά από την ομηρική εποχή, περιέχουν βιταμίνες, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και οξέα.
    Όσπρια
    Οι φυτικές ίνες των οσπρίων επειδή δεν απορροφούνται από το έντερο, διευκολύνουν την κίνηση και μεταφορά του περιεχομένου του πεπτικού σωλήνα μειώνοντας τον κίνδυνο για δυσκοιλιότητα.
    Μέλι
    Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα πρεβιοτικά συστατικά που περιέχει (ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες, πίνετε κάθε πρωί ένα ποτήρι ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει μισή κουταλιά του γλυκού μέλι.
    Βασιλικός, τσουκνίδα
    Είναι ευεργετικά ενάντια σε όλες τις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, γιατί ενεργοποιούν την κινητικότητα του εντέρου. Φτιάξτε ένα θεραπευτικό ρόφημα, κόβοντας μερικά φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα βασιλικού ή τσουκνίδας σε μικρά κομμάτια και προσθέτοντάς τα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό. Εναλλακτικά, καταναλώστε μερικά τρυφερά φρέσκα φύλλα με λίγο λάδι.
    Ελαιόλαδο
    Το ελαιόλαδο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μην το παραλείπετε λοιπόν από το διαιτολόγιό σας, ακόμα και αν ακολουθείτε δίαιτα αδυνατίσματος. Προσθέστε τουλάχιστον μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στη σαλάτα σας και θα εξασφαλίσετε ακόμη καλύτερη εντερική λειτουργία.
    Τέλος να αναφέρουμε και ένα ακόμη φυσικό προϊόν που είναι η κατεξοχήν ωφέλιμη για ολόκληρο το γαστρεντερικό και όλες τις παθήσεις του: Μαστίχα Χίου ασπίδα του πεπτικού! Βάζοντας την μαστίχα Χίου, το σκόρδο και την πρόπολη στην ζωή σας, εξασφαλίζετε για πάντα υγιές πεπτικό!!
    Επίσης όποιος χρειάζεται ισχυρή αποτοξίνωση και αποκατάσταση της υγιείας του άμεσα, αλλά και μόνιμα, μπορεί να κάνει γανοθεραπεία χρησιμοποιώντας το εξαιρετικό προσαρμογόνο και εξισορροπιστικό γανόδερμα.
     ***  Υγιεινό πρωινό: Καθαρίστε το σώμα σας από τις τοξίνες και χάσετε τα περιττά κιλά σας
    Αν ψάχνετε για το ιδανικό πρωινό θα πρέπει να σταματήσετε την έρευνά σας...Με τη βοήθεια αυτής της συνταγής, θα είστε σε θέση να απαλλαγείτε από όλες τις τοξίνες και τις ακαθαρσίες από το σύστημα και να καθαρίσετε εντελώς τα έντερο.
    Η ακόλουθη συνταγή εξαλείφει τα θέματα που σχετίζονται με τα τεμπέλικα έντερα και την δυσκοιλιότητα, σταθεροποιεί το βάρος και υποστηρίζει την καύση λίπους και θερμιδών. Αν πίνετε αυτό το ρόφημα για 30 ημέρες, μπορείτε να χάσετε από 1,5 έως και 5 κιλά.
    Το δέρμα σας, τα μαλλιά και τα νύχια θα γίνουν πιο ελκυστικά και αναζωογονημένα και θα υπάρξει μείωση του μεγέθους της κοιλιάς σας.
    Συστατικά:
    Δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι βρώμης
    1 φλυτζάνι (250 ml) οργανικού κεφίρ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά επίσης.
    Ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο
    Ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο λιναρόσπορο
    Από πέντε έως επτά σαρκώδη δαμάσκηνα
    Οδηγίες:
    Θα πρέπει να προετοιμάσετε αυτό το πρωινό το βράδυ και να το φάτε το πρωί.
    Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ και ρίχνουμε περίπου 100 ml βραστό νερό πάνω τους. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τα δαμάσκηνα έως και δέκα λεπτά. Παίρνουμε ένα άλλο μπολ και τοποθετούμε το αλεύρι βρώμης, το κακάο και τον λιναρόσπορο σε αυτό. Μετά από αυτό, ρίχνουμε το κεφίρ και ανακατεύουμε τα υλικά.
    Κατόπιν, κόβουμε προσεκτικά τα μουλιασμένα δαμάσκηνα σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
    Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ, διότι με αυτό τον τρόπο θα πάρετε πουρέ.
    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
    Όταν έρθει το πρωί, παίρνουμε το κύπελλο και τρώμε το νόστιμο και υγιεινό πρωινό.
    Μπορείτε να αναμένετε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μετά από μία εβδομάδα.
    Δεν είναι ασυνήθιστο να βιώσετε μια περίεργη αίσθηση στα έντερα μετά την πρώτη ημέρα, αλλά όταν φάτε αυτό το πρωινό για δεύτερη φορά, το συναίσθημα θα πρέπει να φύγει.

    ***  Έχετε αυτά τα χαρακτηριστικά; Τότε γίνεστε πιο εύκολα «μεζές» κουνουπιών

    Έχετε αυτά τα χαρακτηριστικά; Τότε γίνεστε πιο εύκολα «μεζές» κουνουπιών…
     Το έχουμε όλοι ζήσει σε κάποια φάση της ζωής μας, έρχεται και η επιστήμη να το επιβεβαιώσει: υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι γίνονται πιο εύκολα “στόχος” των ενοχλητικών κουνουπιών.
    Δείτε μερικές αλήθειες επάνω στο θέμα… κουνούπια, οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αφού έχουν επιβεβαιωθεί με συγκεκριμένες έρευνες.
    Ομάδα αίματος
    Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε συνθήκες εργαστηρίου, τα κουνούπια “επέλεξαν” άτομα με ομάδα αίματος “0” σχεδόν δύο φορές πιο συχνά όσο εκείνα με ομάδα αίματος “Α”. Επιπλέον, με βάση άλλα γονίδια, περίπου το 85% των ανθρώπων εκκρίνει ένα χημικό σήμα μέσω του δέρματός του, το οποίο δείχνει τον τύπο του αίματος που έχουν, ενώ το 15% δεν εκκρίνουν τέτοια ουσία. Και η έρευνα έδειξε ότι ένα κουνούπι θα το προσελκύσει περισσότερο κάποιος που εκκρίνει την ουσία αυτή, ανεξάρτητα από τον τύπο αίματος που έχει.
    Διοξείδιο του άνθρακα
    Ένας από τους βασικούς τρόπους που τα κουνούπια εντοπίζουν τους στόχους τους είναι η μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην αναπνοή. Χρησιμοποιούν ένα ειδικό όργανο για να το κάνουν αυτό και μπορεί να ανιχνεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα ακόμα και από 50 μέτρα μακριά! Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που απλά εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα γενικά (αυτοί συνήθως είναι οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος άνθρωποι) έχει αποδειχθεί ότι προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά ταλαιπωρούνται σπανιότερα από ό τι οι ενήλικες, από τσιμπήματα κουνουπιών.
    Άσκηση και μεταβολισμός
    Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, τα κουνούπια βρίσκουν τα “θύματά” τους ανιχνεύοντας το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα τους, και, επίσης, έλκονται από άτομα με υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος. Επειδή η εντατική άσκηση αυξάνει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και θερμότητας στο σώμα, κατά πάσα πιθανότητα θα σας κάνει να “ξεχωρίσετε” και να επιλέξουν εσάς ως “στόχο”. Εν τω μεταξύ, κάποιοι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκπέμπονται φυσικά από κάθε άτομο, καθιστώντας ορισμένα άτομα πιο εύκολο να “εντοπιστούν” από κουνούπια από ό,τι άλλα.

    *** NAI YΠΑΡΧΕΙ! Αλλεργία στο σεξ…

    ~  NAI YΠΑΡΧΕΙ! Αλλεργία στο σεξ…
    Κι όμως το σεξ μπορεί να οδηγήσει κάποιους στα Επείγοντα με αλλεργικό σοκ! Δείτε ποιες είναι οι τουλάχιστον… άτυχες στιγμές που μπορεί κάποιος να βιώσει επιδιδόμενος στο κατά τα άλλα ευχάριστο «σπορ».
    Αλλεργία στο σπέρμα
    Μία στις 10 γυναίκες έχει κάποιου βαθμού αλλεργία στο σπέρμα! Μάλιστα ο δρ Μάικλ Κάρολ, λέκτορας στην αναπαραγωγική επιστήμη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Μετροπόλιταν, υποστηρίζει ότι σε έρευνά του αποδείχτηκε ότι μέχρι και 12% των γυναικών μπορεί να έχει την πάθηση αυτή… Και μάλιστα όπως υποστηρίζει, οι γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών είναι εκείνες που εμφανίζουν αμέσως τα συμπτώματα μέχρι και μία ώρα μετά το σεξ. Την ίδια ώρα, Αυστραλοί επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση, μπορεί να είναι αιτία μιας άλλης πολύ σοβαρής πάθησης, της ενδομητρίωσης, η οποία πλήττει στο Ηνωμένο Βασίλειο 1 στις 10 γυναίκες.
    Αλλεργία στο προφυλακτικό
    Πολλοί άνδρες είναι αλλεργικοί στα προφυλακτικά λόγω ευαισθητοποίησης στις πρωτεΐνες που έχει το υλικό λάτεξ. Την ίδια πάθηση, ωστόσο, εμφανίζουν και κάποιες γυναίκες που κατά την διάρκεια και μετά την επαφή νιώθουν έντονο κνησμό και καύσο. Παράλληλα θα πρέπει να σας δοθούν οδηγίες αποφυγής του λάτεξ και σε άλλες περιπτώσεις όπως χειρουργείο, οδοντιατρικές εργασίες κ.λπ. ή ακόμη και τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες αντίστοιχες με αυτές που βρίσκονται στο λάτεξ όπως τα κάστανα, οι μπανάνες, τα αβοκάντο και πρέπει να αποφεύγετε.
    Αλλεργία και στον ερωτικό μας σύντροφο
    Αν το αντικείμενο του πόθου σας πριν σαν φιλήσει, έχει προηγουμένως φάει κάτι το οποίο μπορεί να του προκαλέσει αλλεργία ή να προκαλέσει αλλεργία σε εσάς, είναι δυντόν να παρουσιάσετε και οι δύο συμπτώματα (κοκκινίλες, κνησμό κλπ). Επίσης, αν μια γυναίκα παίρνει φάρμακα κι ο σύντροφός της είναι αλλεργικός σε κάποια από αυτά, μπορεί να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση, αν και όταν έρθει σε επαφή με τα κολπικά της υγρά.

    ***  Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας...

    ~  Η οστεοαρθρίτιδα σε αρχικό στάδιο δεν εκδηλώνεται με τον πόνο στα γόνατα ή στις αρθρώσεις γενικότερα, αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Arthritis Care & Research.
    -  Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, τα άτομα που εκδηλώνουν...«τρίξιμο» στα γόνατα αλλά όχι απαραίτητα πόνο είναι πιο πιθανό να έχουν εμφανίσει τις πρώτες αλλοιώσεις που χαρακτηρίζουν την πάθηση.
    Από τους συμμετέχοντες που εκδήλωσαν οστεοαρθρίτιδα σε διάστημα ενός έτους από την έναρξη της μελέτης, ποσοστό πάνω από 75% δήλωσαν ότι δεν εκδήλωναν πόνο στα γόνατα, αν και οι εξετάσεις τους υπέδειξαν τις πρώτες ενδείξεις της εκφυλιστικής πάθησης. Αντί για πόνο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα γόνατά τους έκαναν διάφορους ήχους, όπως τριξίματα ή κρακ όταν έκαναν κάποια κίνηση.
    Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ήχοι στα γόνατα κατά την κίνηση πρέπει να θεωρούνται «καμπανάκι» για την οστεοαρθρίτιδα.
    «Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι τα άτομα που δηλώνουν ήχους στα γόνατα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν και πόνο σε διάστημα ενός έτους σε σύγκριση με άτομα που δεν αναφέρουν αυτό το σύμπτωμα» επισημαίνει η Δρ Γκρέις Λο, βασική συντάκτρια της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ των ΗΠΑ.
    Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας των ΗΠΑ και το onmed.gr, η οστεοαρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη χρόνια πάθηση των αρθρώσεων. Εμφανίζεται όταν ο χόνδρος (το μαλακό περίβλημα της άρθρωσης) αρχίζει να φθείρεται ή να πρήζεται. Όσο προχωρά η πάθηση, φθείρεται όλο και περισσότερο ο χόνδρος ή και το υποκείμενο οστό. Στο τελικό στάδιο της οστεοαρθρίτιδας, ο χόνδρος έχει διαλυθεί εντελώς, με αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας στον πάσχοντα ισχυρούς πόνους.
    Οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανίσει ο οποιοσδήποτε, ωστόσο το Ίδρυμα αναφέρει πως η πάθηση είναι συχνότερη στα άτομα 65 ετών και άνω. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα είναι η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, το ιστορικό τραυματισμού σε άρθρωση, η υπέρχρηση άρθρωσης, η αδυναμία των μυών του μηρού και η κληρονομικότητα.
    Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις προς αντιμετώπιση του πόνου.

    ***  Το απόλυτο βότανο για τη θεραπεία των πληγών! ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ

    ~  Τσάι υπέρικου (St John’s Wort) και βαλσαμόλαδο για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και τη θεραπεία των πληγών και των καψιμάτων
    Σήμερα το υπέρικο χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση του άγχους, της νευρικής έντασης, της αϋπνίας, της εποχιακής κατάθλιψης (κατάθλιψης που προκαλείται από την έλλειψη ηλιοφάνειας τη χειμερινή περίοδο) και γενικότερα της κατάθλιψης. Συνταγογραφείται επίσης για διαταραχές της εμμηνόπαυσης, για προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, έρπητα, προβλήματα ουροδόχου κύστης και για πόνο και φλεγμονή που προκαλείται από νευρική βλάβη.
    Το υπέρικο περιέχει τανίνες, φλαβονοειδή και κυρίως υπερικίνη και υπερφορίνη. Η υπερικίνη έχει αντιιική δράση κατά του έρπητα, της ηπατίτιδας και του ιού HIV (του ιού που οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι προκαλεί το AIDS). Η υπερφορίνη είναι υπεύθυνη για τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις του βοτάνου. Σε πολλές ελεγχόμενες, κλινικές μελτες που περιλάμβαναν χιλιάδες ασθενείς, το υπέρικο προκάλεσε σημαντική βελτίωση στην κατάθλιψη και σε συμπτώματα όπως ανικανότητα ύπνου και συγκέντρωσης, χωρίς τις παρενέργειες των συμβατικών αντικαταθλιπτικών.
    Ακόμα ερευνάται πώς ακριβώς το υπέρικο βελτιώνει την κατάθλιψη. Μια πρόσφατη υπόθεση είναι ότι η υπερφορίνη εμποδίζει τους ανασταλτικούς παράγοντες των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Το υπέρικο μπορεί να δράσει ως αντικαταθλιπτικό, δημιουργώντας περισσότερους από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές που είναι διαθέσιμοι στον εγκέφαλο.
    Το υπέρικο χρησιμοποιείται ως ελαφρύ διουρητικό για παθήσεις των νεφρών, στις ασθένειες του πεπτικού συστήματος που προέρχονται από ανεπάρκεια λειτουργίας του στομάχου, του συκωτιού και της χολής.
    Το λάδι υπέρικου (βαλσαμόλαδο) είναι αποτελεσματικό στα έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου. Οι μικροβιοκτόνες ουσίες του υπέρικου δρουν αποτελεσματικά ενάντια στα μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, πράγμα που κάνει το βότανο κατάλληλο για τις μολύνσεις των νεφρών, όπως η σπειροματονεφρίτιδα, αφού αυξάνει και τη διούρηση.
    Λάδι υπέρικου (βαλσαμόλαδο): Το λάδι υπέρικου χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση για τη θεραπεία των πληγών, καψιμάτων και αιμορροΐδων.
    Τα συστατικά που περιέχει το βότανο εμποδίζουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων στις πληγές, στα σπυριά, στα καψίματα και στις αιμορροΐδες. Μπορείτε να βάλετε βαλσαμόλαδο στα σκασίματα στα χείλη, στα χέρια και στη θηλιές του στήθους.
    Το βαλσαμόλαδο παρασκευάζεται με τον ακόλουθο τρόπο: Βουτήξτε 500 γραμμάρια θρυμματισμένου φρέσκου χόρτου υπέρικου σε μείγμα που αποτελείται από 1 κιλό ελαιόλαδο και 500 γραμμάρια άσπρο κρασί και αφήστε το για τρεις μέρες. Ύστερα ζεστάνετε το μείγμα σε μπεν μαρί μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί. Επειδή ίσως κάποιοι δεν ξέρουν τι είναι μπεν μαρί, ας δώσουμε μια εξήγηση: Το μπεν μαρί είναι ο πιο σωστός τρόπος να λιώνεις-ζεσταίνεις πρώτες ύλες, όπως η σοκολάτα, χωρίς τον κίνδυνο να «κόψουν» τα υλικά σου. Πολύ απλά, τοποθετώντας μία κατσαρόλα που βράζει και από πάνω ένα μεταλλικό μπολ με το υλικό που θέλεις να ζεστάνεις και αφήνοντας τους ατμούς να κάνουν την δουλειά.
    Το λάδι με κοκκινωπό χρώμα που μένει φυλάσσεται σε μικρά μπουκαλάκια καλά κλεισμένα. Βάζετε κομπρέσες εμποτισμένες με αυτό το λάδι στις πληγές ή στις καμένες επιφάνειες του δέρματος. Μπορείτε να φτιάξετε βαλσαμόλαδο και χωρίς κρασί με τον ακόλουθο τρόπο: Βάζετε 100 γραμμάρια φρέσκο χόρτο υπέρικου σε ένα μπουκάλι, όπου έχετε προσθέσει 300 γραμμάρια ελαιόλαδο. Βάζετε το μπουκάλι με το χόρτο και το λάδι στον ήλιο για 14 ημέρες, ταρακουνώντας το μερικές φορές. Στη συνέχεια στραγγίξτε το υγρό και χρησιμοποιήστε το για τη θεραπεία των πληγών και των εγκαυμάτων.
    Βάμμα υπέρικου: Το βάμμα παρασκευάζεται σε ποσοστό 1:5 (1 μέρος χόρτο υπέρικου και 5 μέρη οινόπνευμα 40%). Όταν το παρασκευάσετε, βάλτε 30 σταγόνες σε ένα ποτήρι για ξέπλυμα στόματος και γαργάρες σε περίπτωση φλεγμονών του στόματος και των αμυγδαλών. Νερωμένο βάμμα του φυτού ρο-φιέται με τη μύτη σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας. Αν δεν μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας βάμμα, ζητήστε από ένα φαρμακείο να σας το παρασκευάσει.
    Αφέψημα υπέρικου: Ρίξτε ένα κουτάλι σούπας θρυμματισμένο υπέρικο σε ένα δοχείο, όπου έχουν προστεθεί δυο ποτήρια νερό. Βράστε το για 5 λεπτά και αφού το αφήσετε να κρυώσει, στραγγίξτε το και πιείτε το.
    Μάριος Δημόπουλος
    Διατροφολόγος
    Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
    Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
    Από το βιβλίο: «ΘΕΡΑΠΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΣΑΪ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΡΟΦΗΜΑΤΑ»
    Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

    ***   Το φυσικό μικροβιοκτόνο! Η κρυφή ιδιότητα του σκόρδου… (ΣΥΝΤΑΓΕΣ)

    ~  Το σκόρδο είναι ένα ισχυρό αντιβιοτικό. Αποτελεί αντιβιοτικό ευρέος φάσματος ενάντια σε αμέτρητα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, όπως αλλαντίαση, φυματίωση, διάρροια, σταφυλόκκο, δυσεντερία και τυφώδη πυρετό. Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος (στομάχι και έντερα), μαλακώνει τους σπασμούς των εντέρων και σκοτώνει ή σταματάει την ανάπτυξη παθολογικών μικροβίων στο πεπτικό σύστημα. Χρησιμοποιείται κατά των παρασίτων του εντέρου.
    Μειώνει τη χοληστερίνη και αραιώνει το αίμα προλαμβάνοντας τις εμβολές (εσωτερικούς θρόμβους αίματος). Είναι αντι-υπερτασικό. Χορηγείται συχνά ως αποσυμφορητικό και αποχρεμπτικό για το κοινό κρυολόγημα και ως ρυθμιστής των βλεννών στη χρόνια βρογχίτιδα. Το σκόρδο έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση. Πληθυσμιακές ομάδες που καταναλώνουν συχνά σκόρδο εμφανίζουν πολύ μικρότερα ποσοστά καρκίνου σε σύγκριση με πληθυσμιακές ομάδες που καταναλώνουν σπάνια σκόρδο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σκόρδο αναστέλλει τον σχηματισμό ορισμένων καρκινογόνων ουσιών στο έντερο.
    Για αμυγδαλίτιδα, άσθμα και κοκίτη (εισπνοές): Θρυμματίστε 5 σκελίδες σκόρδου, τοποθετείστε το μείγμα σε τσαγερό και από τη μύτη του τσαγερού ανα¬πνέετε τη μυρωδιά του σκόρδου. Η αναπνοή γίνεται από το στόμα και η εισπνοή με τη μύτη για 15 φορές. Αυτό μπορείτε να το κάνετε δυο φορές τη μέρα.
    Για γρίπη: Τρίψτε σκόρδο και ρίξτε μέλι σε αναλογία 1:1. Παίρνετε από ένα κουτάλι από αυτό το μείγμα πριν από τον ύπνο, πίνοντάς το με λίγο ζεστό νερό.
    Αφέψημα σκόρδου: Θρυμματίστε 5 σκελίδες σκόρδου και βράστε τες για 1 λεπτό με ένα ποτήρι γάλα. Στραγγίξτε το και προσθέστε αγνό μέλι. Βοηθά κατά του βήχα και του άσθματος.
    Βάμμα σκόρδου: Καθαρίστε 100 γραμμάρια σκόρδου, θρυμματίστε τα και βουτήξτε τα σε 150 γραμμάρια οινόπνευμα 40% (ή σε 150 γραμμάρια τσίπουρου) για 15 μέρες, ταρακουνώντας το μερικές φορές. Το σκεύασμα στο οποίο θα βάλετε αυτό το μείγμα θα πρέπει να είναι μαύρο γυάλινο μπουκάλι. Μετά
    από 15 ημέρες στραγγίξτε το υγρό. Μπορείτε να παίρνετε 10 σταγόνες δυο φορές την ημέρα 15 λεπτά πριν το φαγητό. Σιγά σιγά αυξήστε τη δόση σε 25 σταγόνες δυο φορές την ημέρα.
    Σιρόπι σκόρδου: Πάρτε λίγο θρυμματισμένο σκόρδο και βουτήξτε το σε 2 μέρη χλιαρό νερό και αφήστε το βουτηγμένο για μια ώρα. Προσθέστε στο μείγμα και μερικές σταγόνες ξίδι. Ύστερα στραγγίξτε το περιεχόμενο, προσθέστε λίγη στέβια και από αυτό το σιρόπι μπορείτε να παίρνετε δυο κουταλιές της σούπας.
    Αλοιφή σκόρδου για θεραπεία πληγών: Πολτοποιήστε μερικές σκελίδες σκόρδου και αναμείξτε τες με βούτυρο και λάδι μέχρι να γίνει αλοιφή.
    Μάριος Δημόπουλος
    Διατροφολόγος
    Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
    Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
    Από το βιβλίο: «ΘΕΡΑΠΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΣΑΪ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΡΟΦΗΜΑΤΑ»
    Εκδόσεις Κάδμος

    ***  Διαρκεί για ΠΑΝΤΑ! Θεραπεύει από ΜΟΛΥΝΣΗ μέχρι ΜΥΙΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ….

    ~  Η πικραλίδα είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και περιέχει έναν μεγάλο αριθμό φαρμακολογικά ενεργών συστατικών. Έχει χρησιμοποιηθεί στη βοτανική ιατρική για τη θεραπεία μολύνσεων, για προβλήματα χολής και ήπατος και ως διουρητικό. Είναι επίσης ένα από τα πιο χρήσιμα φυτά για τη μείωση του πόνου των αρθρώσεων και των μυϊκών πόνων.
    Οδηγίες για την παρασκευή αυτής της βοτανικής συνταγής:
    Άνθη πικραλίδας διαλεγμένα φρέσκα
    Αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο
    Γεμίστε ένα μικρό βάζο (με ευρύ στόμιο και αεροστεγές βιδωτό καπάκι) με φρέσκα άνθη πικραλίδας. Ρίξτε το...έλαιο στα άνθη της πικραλίδας και γεμίστε το βάζο σχεδόν μέχρι την κορυφή. Καλύψτε με τουλπάνι (λεπτό υφασμάτινο σουρωτήρι) ασφαλισμένο με κορδέλα και τοποθετήστε το βάζο σε ένα περβάζι που το βλέπει ο ήλιος για δυο εβδομάδες ή μέχρι τα άνθη να χάσουν το χρώμα τους και να γίνουν καφετιά. Στραγγίξτε τα άνθη της πικραλίδας από το λάδι και μεταφέρτε το λάδι σε ένα νέο αποστειρωμένο βάζο.
    Αποθηκεύστε το σε ένα δροσερό σκοτεινό μέρος. Αν το βάλετε στο ψυγείο, θα διαρκέσει για πάντα. Όταν το έλαιό σας είναι έτοιμο, κάντε μασάζ με αυτό στις πονεμένες αρθρώσεις ή στους μύες.
    Μάριος Δημόπουλος
    Διατροφολόγος
    Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
    Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

    ***  ΒΟΜΒΑ! ΑΠΑΤΗ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ....

    ~ Γράφει η Ελένη Κλιάφα, φαρμακοποιός – (ακολουθεί και τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση)-
     Η πρώτη μας επαφή με αυτό το «φοβερό και τρομερό» συμπλήρωμα διατροφής – πανάκεια (εμένα και του συζύγου μου επίσης φαρμακοποιού) ήταν περίπου πριν από 2-2,5 χρόνια σε μια διαφήμιση telemarketing σε ένα τοπικό κανάλι όπου διαφημιζόταν ένα από τα πιο γνωστά πια υγρά πόσιμα κολλαγόνα.
    Η αλήθεια είναι ότι μόνο γέλιο θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν τα ψεύτικα και παραπλανητικά επιχειρήματα της διαφήμισης , αφού μας ήταν γνωστό από το Πανεπιστήμιο ότι το κολλαγόνο, σαν πρωτεΐνη που είναι, όταν περνά από το στομάχι μας, διασπάται στα δομικά της στοιχεία , τα αμινοξέα (όπως και οι άλλες πρωτεΐνες) και μετά ο οργανισμός μας τα χρησιμοποιεί ανάλογα τις ανάγκες του. Δεν δώσαμε λοιπόν σημασία πιστεύοντας ότι δε μπορεί να περάσει έτσι μια τέτοια φανφάρα στον κόσμο από τον ιατρικό και φαρμακευτικό κόσμο.
    Με μεγάλη μας έκπληξη μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ εμείς επιμέναμε να αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα ως τουλάχιστον αστείο, έφτασε να πίνει και η κουτσή Μαρία κολλαγόνο δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Με αφορμή λοιπόν την επίσκεψη μας στην τελευταία μεγαλύτερη πανελλαδική έκθεση που αφορά τα φαρμακεία, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε τα περίπτερα των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου (μιλάμε για μεγάλη γκλαμουριά με Πετρουλάκη και Σόμμερ και δε συμμαζεύεται) και να τους ζητήσουμε να μας δείξουν τις μελέτες που αποδεικνύουν την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα του πόσιμου κολλαγόνου στον ανθρώπινο οργανισμό.
    Σας πληροφορώ ότι κανένας master του είδους δεν μας έδειξε τίποτα προφασιζόμενοι ότι δεν τις είχαν μαζί τους, ενώ όλοι προσπάθησαν να μας πείσουν να κάνουμε τοποθέτηση και προώθηση στο φαρμακείο μας με επιχειρήματα του τύπου ότι είναι το πιο πουλημένο συμπλήρωμα πανελλαδικώς και ότι έχει πολύ καλό κέρδος για το φαρμακοποιό κτλ. Μόνο ένας πωλητής από μια εταιρεία των τεσσάρων που παρίσταντο στην έκθεση, αφού επιμέναμε για τις μελέτες, κράτησε τα στοιχεία μας για να μας τις στείλει, αλλά μη χαίρεστε, δε μας τις έστειλε ποτέ.
     https://www.facebook.com/My-epharmacygr-540633742618125/
     Έτσι λοιπόν αποφάσισα να ψάξω στο internet για αυτές τις μελέτες και αφού επέμεινα αρκετά για να ξεπεράσω πάμπολλες διαφημιστικές καταχωρήσεις, αντί να βρω κάποια μελέτη, βρήκα δυο πολύ κατατοπιστικά άρθρα για την τεράστια απάτη που έχει στηθεί εις βάρος του μη ενημερωμένου και ευκολόπιστου καταναλωτή και σας τα παραθέτω:
     Αστικοί μύθοι #5: Υγρό Πόσιμο Κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής! –
     Κολλαγόνο, η «κόλλα» του σώματος –
     Του Στράτου Λάσπα –
    Tο κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού (περιτονίας) του σώματός μας. Ο συνδετικός ιστός υπάρχει παντού μέσα μας, καθώς συνδέει τα όργανα μεταξύ τους (έτσι πχ κρατιούνται σταθερά στη θέση τους, μέσα στον θώρακα και την κοιλιά), συνδέει τις ίνες των ιστών μεταξύ τους μέσα στα όργανα, καθώς και τα κύτταρα μεταξύ τους μέσα στις ίνες των ιστών. Ουσιαστικά, όλο το σώμα μας (ακόμα και τα οστά) χτίζεται πάνω, γύρω και μέσα στην περιτονία, όπως τα τούβλα «γεμίζουν» τον τσιμεντένιο σκελετό για να φτιαχτεί ένα σπίτι.
    Επίσης, σε διάφορες μορφές ανάλογα με το όργανο, το κολλαγόνο βρίσκεται στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας· είναι αυτό που δίνει συνοχή και ελαστικότητα στους ιστούς, όπως για παράδειγμα στο δέρμα, τους χόνδρους, τις αρτηρίες και τις αρθρώσεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το κολλαγόνο αντιστοιχεί περίπου στο 30% του σωματικού μας βάρους.
     Κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής;
    Από όλα τα συμπληρώματα διατροφής, ένα από τα περισσότερο «ευρηματικά» είναι το «υγρό πόσιμο κολλαγόνο». Το βλέπω να διαφημίζεται όλο και περισσότερο, τόσο στο Facebook, όσο και σε φαρμακεία και online καταστήματα καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής (υπάρχει σχετική ελληνική σελίδα στο Facebook με σχεδόν 18.000 πάνω από 26.000 like!!!)
     Η προώθηση του πόσιμου υγρού κολλαγόνου γίνεται βάσει συνδυασμού δύο πραγμάτων:
     Πρώτον: Οι ισχυρισμοί υπέρ
     Διαβάζοντας τις διαφημίσεις, μαθαίνει κανείς για τις γνωστές ιδιότητες του κολλαγόνου, ότι δηλαδή μεταξύ άλλων βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και των αρθρώσεων· μαθαίνει όμως και πρωτότυπα «καινούργια» πράγματα, όπως ότι:
         * Λευκαίνει το δέρμα
         * Μειώνει την κυτταρίτιδα
         * Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και αδυνατίζει
         * Θεραπεύει την ακμή, τη δερματίτιδα και την ψωρίαση
     Δεύτερον: Μικρές παραπλανησούλες
     Οι περισσότεροι από εκείνους που προωθούν το υγρό πόσιμο κολλαγόνο φροντίζουν να αποκρύπτουν μια μικρή λεπτομέρεια, ενώ άλλοι προχωράνε ανερυθριάστως (για τους κάτω των 40: αυτό σημαίνει «χωρίς να κοκκινίζουν από ντροπή») και σε διατύπωση ανακριβειών, στα όρια του ψεύδους.
    Η λεπτομέρεια που δεν λένε είναι ότι όλα τα καλά και αγαθά που προσμετρώνται στα οφέλη του κολλαγόνου, αφορούν το κολλαγόνο που υπάρχει ήδη μέσα στο σώμα μας. Ωστόσο, άλλο το κολλαγόνο που υπάρχει μέσα στο σώμα μας, το οποίο έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας και άλλο το κολλαγόνο που παίρνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής.
    Για να καταλάβουμε τη διαφορά, υπενθυμίζουμε ότι το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη. Άρα, αποτελείται από αμινοξέα. Άρα, όταν το λαμβάνουμε μέσω του πεπτικού συστήματος ως τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, μεταβολίζεται· δηλαδή, δε μένει να κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας αυτούσιο όπως το φάγαμε ή το ήπιαμε σαν κολλαγόνο, ούτε πάει και κάθεται όπως είναι μέσα στις αρθρώσεις και τους ιστούς. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το χωνεύουμε κανονικότατα όπως όλες τις άλλες τροφές – δηλαδή, διασπάται από τα οξέα του στομάχου στα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
    Ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει κάποια από τα αμινοξέα για ενέργεια, ενώ κάποια άλλα θα τα χρησιμοποιήσει για να συνθέσει εκ νέου πρωτεΐνες και ιστούς (μεταξύ των οποίων και νέο κολλαγόνο). Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το κολλαγόνο που μας πουλάνε σε συσκευασίες των 500ml (όπως τα μικρά μπουκαλάκια νερού) για 50 ευρώ το μπουκάλι, είναι απλά… άλλη μια πηγή πρωτεϊνών!
    Να το πούμε ξανά: Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι απλά άλλη μια διατροφική πηγή πρωτεϊνών! Εδώ πρόκειται για ένα είδος παραπλανητικής διαφήμισης: Οι εκπληκτικές ιδιότητες που διαφημίζονται, είναι αυτές που αντιστοιχούν στο κολλαγόνο που έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας, όχι στο κολλαγόνο που τρώμε. Άρα, άλλο πράγμα διαφημίζεται και άλλο πράγμα πωλείται!
    Την ακραία ανακρίβεια, την οποία αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς εάν έχει υπόψη του όλα τα παραπάνω, τη διάβασα σε δύο ελληνικούς ιστότοπους lifestyle (όπου το «ενημερωτικό» άρθρο προωθούσε συγκεκριμένο προϊόν): Δυστυχώς το κολλαγόνο δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από το φαγητό, συνεπώς η χορήγησή του στον οργανισμό μέσω συμπληρωμάτων διατροφής καθίσταται απαραίτητη.
     Έλεος, πραγματικά!
     Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα;
     Υπάρχουν ελάχιστες σχετικές επιστημονικές έρευνες στο internet σχετικά με το πόσιμο υγρό κολλαγόνο και ακόμα λιγότερες που να δείχνουν ότι υπάρχει πραγματικό όφελος από τη χρήση του. Μια από τις λίγες της δεύτερης κατηγορίας θα τη βρείτε στην πηγή #3, στο τέλος του άρθρου. Εκεί μπορείτε να διαβάσετε για μία κλινική μελέτη, η οποία καταλήγει στο ότι το συμπλήρωμα κολλαγόνου τύπου UC-II είχε καλύτερα αποτελέσματα για την ανακούφιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας, απ’ ό,τι ένας συνδυασμός γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης (glucosamine and chondroitin, G+C).
    Χωρίς να είμαι σε θέση από επιστημονικής πλευράς να κρίνω τα αποτελέσματα της έρευνας, το μόνο για το οποίο έχω επιφυλάξεις είναι ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την InterHealth (πηγή #4), δηλαδή την ίδια την Αμερικανική εταιρεία κοντά στο Σαν Φρανσίσκο που εφήυρε το κολλαγόνο τύπου UC-II (undenatured type II collagen complex).
    Από την άλλη, υπάρχουν και ανεξάρτητες μελέτες που δείχνουν ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί τελεσίδικα η αποτελεσματικότητα του συστατικού αυτού (πηγές #5 και #6).
    Τέλος, υπάρχουν και μελέτες (πχ πηγές #7 και #8) όπου φαίνεται ότι τα πράγματα μάλλον είναι αρκετά πιο πολύπλοκα απ’ ό,τι φαίνεται στην αρχή – για παράδειγμα, παίζει μεγάλο ρόλο η δοσολογία, καθώς και η ταυτόχρονη λήψη βιταμινών C, D και E. Αλλά προσοχή! Μην προσπαθήσετε από μόνοι σας να κάνετε συνδυασμούς, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.
    Μια πολύ καλή παρουσίαση των μέχρι τώρα δεδομένων, από Έλληνα διατροφολόγο, μπορείτε να διαβάσετε και στη σελίδα της πηγής #9.
     Βοήθεια στον οργανισμό μας
    Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας, παρέχοντάς του τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξει το τόσο ωφέλιμο κολλαγόνο: Πώς κατασκευάζει ο οργανισμός μας κολλαγόνο; Χρησιμοποιώντας αμινοξέα και πρωτεΐνες που λαμβάνει μέσω της διατροφής. Άρα δίνοντάς του αμινοξέα και πρωτεΐνες τον βοηθάμε; Ναι, τον βοηθάμε. Άρα μήπως αυτό σημαίνει ότι βοηθάει και το υγρό πόσιμο κολλαγόνο; Φυσικά και βοηθάει, εφόσον είναι, όπως είπαμε, άλλη μία διατροφική πηγή πρωτεϊνών. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να έχει υψηλότερη απορροφησιμότητα από άλλα συμπληρώματα. ΟΚ, άρα ποιο είναι το θέμα;
    Το θέμα είναι ότι και πάλι το μάρκετινγκ μας πουλάει κάτι που στόχο έχει να αντιμετωπίσει το σύμπτωμα και όχι την αιτία. Αντί να μας εκπαιδεύουν στο να διατηρούμαστε υγιείς, μας μαθαίνουν να καταναλώνουμε με χαρά και χωρίς πολλές ερωτήσεις τη νέα εύκολη λύση, το χαπάκι που θα διορθώσει εκείνο που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Η εμπέδωση από το ευρύ κοινό του τι σημαίνει υψηλής ποιότητας (και όχι απαραίτητα δαπανηρή) διατροφή και η παροχή απλών οδηγιών για έξυπνους τρόπους φυσικής άσκησης, προφανώς δεν θα απέδιδε τα ίδια κέρδη.
     Εναλλακτικές προτάσεις
    Τι μας λένε όλα τα παραπάνω; Μας λένε ότι τα αποτελέσματα του υγρού πόσιμου κολλαγόνου θα έπρεπε να συγκρίνονται με τα αντίστοιχα αποτελέσματα άλλων διατροφικών συμπληρωμάτων, όχι με τα αποτελέσματα μιας φυσικής, ισορροπημένης και υγιεινής φυσικής διατροφής και ενός τρόπου ζωής που εμπεριέχει την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα, μέσω της οποίας αναπλάθονται όλοι οι ιστοί του σώματος.
     Συμπληρώματα διατροφής
    Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε καταλληλότερος για να σας βοηθήσει στην επιλογή συμπληρώματος είναι ο γιατρός σας ή ο φαρμακοποιός σας. Ο κατάλογος με τα συμπληρώματα που περιέχουν γλυκοσαμίνη και χονδροϊτίνη είναι μεγάλος.
    Τα συμπληρώματα αυτά καθαυτά μπορείτε να τα παραγγείλετε και από το internet, αν και θα συνιστούσα μόνο από μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα και μόνο για γνωστές εταιρείες συμπληρωμάτων. Ενδεικτικές περιπτώσεις:
        Solgar, Glucosamine Chondroitin Complex (150 tablets), το οποίο περιέχει και βιταμίνη C και μαγγάνιο
         Solgar, Glucosamine Hyaluronic Acid Chondroitin MSM (120 tablets), το οποίο περιέχει και BioCell Collagen Type II
     (παρένθεση)
     Πληροφορίες για όσους αγοράζουν ή ενδιαφέρονται να αγοράσουν συμπληρώματα:
    Οι παραπάνω σύνδεσμοι οδηγούν στο κατάστημα iHerb.com, ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα παγκοσμίως.Τα συγκεκριμένα προϊόντα προέκυψαν ως αποτελέσματα ενδεικτικής αναζήτησης στο website, για προϊόντα μιας εταιρείας που είναι δημοφιλής στην Ελλάδα.  Δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή, ούτε πρόταση αγοράς. Για παράδειγμα, πατήστε εδώ για να ψάξετε για θειική γλυκοζαμίνη. Ή μπορείτε για δοκιμή να αναζητήσετε προϊόντα που ήδη παίρνετε.
    Ωστόσο, εάν τελικά αποφασίσετε να πάρετε οτιδήποτε από την iHerb, συγκρίνετε τις τιμές, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι έχετε σημαντικό κέρδος στο τελικό κόστος σε σχέση με την Ελλάδα. Τα έξοδα αποστολής, για παραγγελίες μεταξύ 40 και 80 δολαρίων, ανέρχονται περίπου στα 4 δολάρια (3 ευρώ). Δε συνιστώ μεγαλύτερης αξίας μεμονωμένη παραγγελία, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ασφάλισης της αξίας του περιεχομένου για αποστολές στην Ελλάδα. Όταν παίρνω πχ βιταμίνες, τις παραγγελίες μεγαλύτερης αξίας τις σπάω σε μικρότερες. Η παραλαβή γίνεται μέσω ΕΛΤΑ (παραλαμβάνετε από το ταχυδρομείο). Συνιστώ απαραιτήτως να διαβάσετε και τις οδηγίες που παρέχονται για διεθνείς παραγγελίες.
    Τέλος, σημειώστε πως εάν στην πρώτη παραγγελία σας (για οποιοδήποτε προϊόν) βάλετε κωδικό σύστασης (reference code) CEZ461, τότε η iHerb θα σας κάνει έκπτωση 5 ή 10 δολάρια σε αυτή την πρώτη παραγγελία. Επιπλέον, θα λάβετε δικό σας προσωπικό κωδικό σύστασης, τον οποίο μπορείτε να δώσετε σε φίλους και γνωστούς. Οι παραγγελίες τους θα σας χαρίζουν κάποια έκπτωση στις επόμενες αγορές σας.
     (τέλος παρένθεσης)
     Φυσικές λύσεις
     Εάν δεν αντιμετωπίζετε όντως κάποιο πρόβλημα υγείας (πχ οστεοαρθρίτιδα), τότε συνιστώ να προσπεράσετε τα καλέσματα του μάρκετινγκ και να μην πάρετε κανένα σχετικό συμπλήρωμα. Οι εναλλακτικές προτάσεις που αναφέρουμε παρακάτω είναι κομμάτι μια ευρύτερης αντίληψης περί διατήρησης της υγείας και της ομορφιάς, η οποία παρουσιάζεται και σε άλλα άρθρα μας, αναλυτικότερα. Δεν αποσκοπεί στη θεραπεία καμμίας συγκεκριμένης ασθένειας ή παθολογικής κατάστασης – αν υπάρχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.
    Όσο για τις προτάσεις, είμαι σίγουρος ότι θα προτιμήσετε τις παρακάτω πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, τόσο λόγω γεύσης, όσο και λόγω κόστους.  Και σε ό,τι αφορά στη δοσολογία, με μόλις 100 γραμμάρια από αυτές τις τροφές, παίρνετε τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερες πρωτεΐνες απ’ ό,τι με μία δόση 10ml από τα συμπληρώματα! Και σας περισσεύουν και χρήματα!    Άντε, καλή όρεξη!    inred.gr

     ~    ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  
    ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  : 
    1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
    2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
    3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
    4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  : 
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
    5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
    6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
    7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
    8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
    9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
    10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
     11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
    12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
    13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
    14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
    15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
    ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
    16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
      http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
    17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
    18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
     http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
    19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
     20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
    21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
      http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
    22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
    23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
     γ΄ μέρος  
     24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
    25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
     26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
    27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
    28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
    29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  : 
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
      30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
     δ΄ Μέρος 
      31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
      http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
    32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
    33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
     34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
      http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
    35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
     ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
    37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
    38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
    39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
     40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   : 
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
    41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
    42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
    43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
    44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
    45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
    46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
    47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
    47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
    48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
    49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
    50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
    51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
    52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
    Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
    53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
    54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
      http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
    55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
    56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
     http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
    57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
     58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
      http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
    59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
     http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
    60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
     http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
    61.-
      Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
     http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
    62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
     
    ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μαςhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
    63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
    64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-   
     
    65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
    66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-  
     67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 

     68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
    69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

    70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
    71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   
    72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  
    73.- ~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .-    
    74.- ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
    75.-
      ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  Μαρτίου 2017  :
      : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .-   
    76.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
    77.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
    78~*

    *** 
     ~**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2017  :
    ~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 01  Μαΐου  2017  :ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !!... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  για όλους μας  !!!
    ~
    Στο αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-01-2017.html .-
     ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  02 Μαΐου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-02-2017.html .-
    ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  03 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-03-2017.html  .-
    ~*    Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2 .. Τετάρτη 03  Μαΐου  2017  :
    ~
    Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-2.html .-  

    ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 04  Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-04-2017.html .-
    ~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  05 Μαΐου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-05-2017.html .-
    ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  Σάββατο  06  Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-06-2017.html .-
     
     ~* Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS - 2 - Σάββατο 06  Μαΐου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-06-2017.html .-   

    ~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 07  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-07-2017.html .-
    ~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 06  και 07  Μαΐου  2017  :Αθλητική επισκόπηση-ανασκόπηση αθλητικών εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/06-07-2017.html .-  
      
    ~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 08 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-08-2017.html .-   
    ~*  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 09 Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-09-2017.html .- 
    ~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
    ~*
    ~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
    ~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
    ~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
    ~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
     ~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
    ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .- 
      ~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .-  
      ~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Πέμπτη 13  Απριλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html 
    ~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2 Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/news-2.html .- 
      ~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  15 και 16  Απριλίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/15-16-2017.html .-  
    ~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 19 Απριλίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-19-2017.html .- 
    ~* *Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2 Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινότητας  2  στην ενημέρωση : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-2-19-2017-2.html .- 
    ~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 20 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/news-20-2017.html .- 
      ~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 22  και  23  Απριλίου 2017  :Με  ανασκόπηση στα αθλητικά δρώμενα της εβδομάδας που έφυγε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/22-23-2017.html .- 
    ~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-24-2017.html .-  
    ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  25 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-25-2017.html .- 
    ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-26-2017.html .-  
     ~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή  30  Απριλίου  2017 :Στο   αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-30-2017.htm .-


    ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
    1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5578  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
    2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
    http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3581   video.     σταμος σκουλικας ,  
    3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
    http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3597  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
    Σύνολον                                  12.756  βίντεο   .-  

      ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
    ~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
     ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
    ~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
    ~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
    ~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
    https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
      Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
    *** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=.-
    ~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
    ~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
    @stamos01   
    ~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
    ~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
    ~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
     ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
      ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   


    ~

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου